SOSYAL GÜVENLİK KURUMU SİGORTA PRİMLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞVERENLER DAİRE BAŞKANLIĞI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SOSYAL GÜVENLİK KURUMU SİGORTA PRİMLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞVERENLER DAİRE BAŞKANLIĞI"

Transkript

1 SOSYAL GÜVENLİK KURUMU SİGORTA PRİMLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞVERENLER DAİRE BAŞKANLIĞI

2 BAŞKANLIĞIMIZCA YAPILAN BAZI DÜZENLEMELER

3 BAŞKANLIĞIMIZCA YAPILAN BAZI DÜZENLEMELER İşyeri Bildirgelerinin E-Sigorta Kanalıyla Verilmesi Sağlanmıştır: 2014 yılı Ağustos ayından itibaren işveren işlemlerinin kolaylaştırılması ve işlemlerin elektronik ortama taşınması amacıyla kağıt ortamında verilmekte olan işyeri bildirgelerinin isteğe bağlı olarak e-sigorta kanalıyla internet üzerinden gönderilmesine olanak sağlanmıştır. Bahse konu uygulama vasıtasıyla ilk defa sigortalı çalıştırmaya başlayan işverenlerce Kurumumuza kağıt ortamında verilen işyeri bildirgelerinin isteğe bağlı olarak Türkiye genelinde elektronik ortamda gönderilmesi imkanı verilmiştir.

4 BAŞKANLIĞIMIZCA YAPILAN BAZI DÜZENLEMELER İşyeri Bildirgelerinin E-Sigorta Kanalıyla Verilmesi Sağlanmıştır: Konuya ilişkin olarak 2014 yılında ve sayılı e- postalar kapsamında uyulacak usul ve işlemler ünitelere açıklanmıştır. Konuya ilişkin ayrıca tarihli Duyuru ile işverenlere ve ilgililere gerekli bilgilendirme yapılmıştır.

5 BAŞKANLIĞIMIZCA YAPILAN BAZI DÜZENLEMELER E-bildirge Şifrelerinin İnternet Ortamında Verilmesi Sağlanmıştır: İşveren/işveren yetkilisine verilmekte olan e-bildirge Kullanıcı Kodu ve Şifrelerinin sgk.gov.tr adresinde bulunan E-SGK Şifre kısmı seçilmek suretiyle e-devlet şifreleri üzerinden erişme imkanı sağlanmıştır. Konuyla ilgili olarak 19/02/2016 tarihli sayılı ve 15/04/2016 tarihli sayılı Genel Yazılar yayımlanarak ünitelerimize gerekli duyurular yapılmıştır. Ayrıca uygulamaya ilişkin olarak 2/3/2016 tarihli Duyuru ile işverenlere duyuru yapılmıştır.

6 BAŞKANLIĞIMIZCA YAPILAN BAZI DÜZENLEMELER Bu doğrultuda zarflı olarak e-bildirge şifreleri verilmeyecek zarflı olarak verilmekte olan e-bildirge şifreleri ancak e-devlet üzerinden e-bildirge şifrelerine ulaşılamaması durumunda yani sistem arızaları halinde verilecek, e- bildirge sözleşmesi ile işyerinin işyeri numarası ve iş kolu kodu ile tehlike sınıfının belirlendiği ünite sınıflandırma komisyon kararlarının iadeli taahhütlü olarak işveren veya yetkili kılınan kişilere gönderilecek, E-bildirge şifrelerinin e-devlet üzerinden alınması nedeniyle işyeri bildirgesi ile birlikte verilmesi gereken e-bildirge sözleşmesi ile Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde belirtilen belgeler alınmaya devam edilecek,

7 BAŞKANLIĞIMIZCA YAPILAN BAZI DÜZENLEMELER E-bildirge şifrelerine e-devlet üzerinden erişiliyor olması artık işverenlerin işyeri tescili sırasında Kurumumuzla e-bildirge sözleşmesi imzalamayacağı anlamına gelmediğinden, işyeri tescili için ünitelerimize gelen veya internet üzerinden müracaat eden ya da posta ile işyeri bildirgesi veren işverenlerimizin, tüzel kişilikse tüzel kişiliği temsile ve ilzama yetkili kişilerin, gerçek kişi ise kendisinin veya yetkilendirdiği kişinin imzalamış olduğu ıslak imzalı e-bildirge sözleşmesinin de ünitelerimize gelerek veya posta ile göndermeleri gerekmektedir.

8 BAŞKANLIĞIMIZCA YAPILAN BAZI DÜZENLEMELER Kanun Kapsamından Çıkan İşyerlerinden Yeniden Aylık Prim ve Hizmet Belgesi Verilmesi: En son aylık prim ve hizmet belgesinin verilmiş olduğu tarihten itibaren üzerinden iki yıl geçmiş olan işyerine ait işyeri dosyaları sistem tarafından otomatik olarak en son bildirim yapılan ay sonu itibariyle kanun kapsamından çıkarılmaktadır. İşyerlerinin kanun kapsamından çıkarıldığı hususunun işverenlere tebliğ edilmemesi dolayısıyla işverenlerin işyerlerinin kapsamdan çıkmış olduğunu bilmemeleri ve sigortalı işe giriş bildirimlerinde kapsamdan çıkan işyerlerinin sigortalı işe giriş bildirgesi verilmesini engelleyici kontrollerin konulmamış olması nedenleriyle, işyerinde tekrar sigortalı çalıştırmaya başlanması halinde sigortalı işe giriş bildirimi yapılmakta ancak e-bildirge sisteminde işyeri kapsamdan çıkmış olarak göründüğünden aylık prim ve hizmet belgesi verilememektedir.

9 BAŞKANLIĞIMIZCA YAPILAN BAZI DÜZENLEMELER Kapsamdan çıkan işyerlerinin ize ayırma işlemlerinde geç kalınması ve yeniden işyeri dosyası açılması gerektiği hususunun işverenlerce bilinmemesi nedeniyle yaşanan sorunların önlenebilmesi bakımından, kapsamdan çıkarılmış ancak henüz iz dosyası haline getirilmemiş olan işyerlerinden, yeniden sigortalı çalıştırılmaya başlanılması halinde e- bildirge sisteminden aylık prim ve hizmet belgesi verilebilmesi hususunda programlarda düzenleme yapılmış olup, kapsamdan çıkışı yapılmış olan işyerlerinden aylık prim ve hizmet belgesinin verilmek istenilmesi durumunda işyeri dosyanız kanun kapsamından çıkmış olması nedeniyle giriş yapılamaz. Bağlı bulunduğunuz sosyal güvenlik merkezine müracaat ediniz uyarısı verilerek işverenlerin işyeri dosyalarının işlemlerinin yürütüldüğü sosyal güvenlik merkezlerine müracaat edilmesi sağlanarak, kapsamdan çıkan işyeri dosyalarının kapsamdan çıkış kaydının kaldırılarak yeniden aylık prim ve hizmet belgesi verilmesi mümkün hale getirilmiştir.

10 BAŞKANLIĞIMIZCA YAPILAN BAZI DÜZENLEMELER Prim Borçlarını KDV Mahsubuyla Ödeyen İşverenlerin İhaleye Katılmak İçin Kurumumuzdan Alacakları Borcu Yoktur Yazıları: KDV Mahsubu ile prim ödeyenlerin borcu yoktur belgesi taleplerine ilişkin olarak 23/06/2016 tarihli sayılı Genelge ile usul ve esaslar belirtilmiştir. Cari aya ilişkin sigorta primleri için yasal ödeme süresinin bittiği tarihten itibaren takip eden ayın 1 i ila 20 si arasında geçecek süre için borcu yoktur yazısı talep eden işverenlerin; Cari ay haricinde borçlarının bulunmaması, İadeyi yapacak olan Vergi Dairesinden/Saymanlıktan alacakları mükellef nın ayına ait.. tutarındaki prim borcu tutarı KDV alacağından mahsup suretiyle. tarihinde Kurumunuz hesaplarına aktarılacaktır şeklinde düzenlenmiş ıslak imzalı yazıyla ünitelerimize müracaat etmeleri KDV iade alacağının zamanında Kurum hesaplarına intikal etmemesi halinde verilmiş olan Borcu Yoktur yazısının geçersiz olacağı yönündeki taahhütnameyi vermeleri şartıyla Borcu Yoktur Yazısı alabilecekleri yönünde düzenleme yapılmıştır.

11 BAŞKANLIĞIMIZCA YAPILAN BAZI DÜZENLEMELER Altın Bedellerinin Prime Esas Kazanca Dahil Olup Olmadığı: 5510 sayılı Kanunun 80 inci maddesi uyarınca bayram, yılbaşı gibi nedenlerle sigortalılara verilen ve prime tabi tutulmayan «altın bedellerinin» tarihinden itibaren prime esas kazanca dahil edilmiş ve bu konuda 22/06/2016 tarih sayılı Genelge yayımlanmıştır.

12 BAŞKANLIĞIMIZCA YAPILAN BAZI DÜZENLEMELER Özelden Özele Verilen Hizmet Niteliğindeki İşlerde Mevcut Dosyadan İşlemlerin Devam Ettirilebilmesi: 2886/4734 Sayılı Kanun kapsamı dışında özel den özel e verilen işlerde, aynı işyeri dosyasından işlem yapılmasına ilişkin olarak 18/10/2016 tarihli sayılı Genelge yayımlanmıştır Özel sektör işyerleri tarafından aynı işverene, aynı iş kolunda olmak üzere tekraren verilen, güvenlik, temizlik ve benzeri hizmet alımı işlerinde; Çalıştırılacak personel sayısının belli olması, Konunun asgari işçilik işlemleri kapsamı içinde değerlendirilmesinin gerekmesi halinde gerekli işlemlerin tamamlanmış olması, Önceki sözleşmenin bitim tarihi ile yenilenen sözleşmeyle tekrar verilen işin başlama tarihi arasında 30 günlük süreden daha az bir süre olması, Sözleşmesi biten işten dolayı işten ayrılış bildirgesinin verilmeyerek çalışmaya devam edilmesi veya hizmet akdi askıya alınarak yeni sözleşme kapsamında işe başlatılması şartlarının bir arada bulunması kaydıyla, sözleşmeyle yeniden verilen iş için yeniden işyeri dosyası tescil ettirilmeyerek, aynı iş için daha önce tescil edilen dosyadan bildirim yapılması sağlanmıştır.

13 BAŞKANLIĞIMIZCA YAPILAN BAZI DÜZENLEMELER Eksik Gün Bildirimleri: Ücretsiz izinde tarafların irade beyanının aranılması gerektiğinden işverenlerce düzenlenerek Ek-10 belgesi ekinde Kurumumuza ibraz ettikleri ücretsiz izin belgesinde işveren/işveren vekili/işyeri yetkilisinden birisinin imzası ile birlikte sigortalının da imzasının bulunması gerektiği, Devamsızlık tutanaklarında ise işveren/işveren vekili/işyeri yetkilisinden birisinin imzası ile varsa şahitlerle birlikte imzalanan ve işçinin devamsızlık yaptığı tarihten itibaren her gün için ayrı ayrı düzenlenen devamsızlık tutanaklarının Kurumumuzca geçerli sayılması, Uygun görülmüştür.

14 BAŞKANLIĞIMIZCA YAPILAN BAZI DÜZENLEMELER 6663 sayılı Kanunun 20 nci maddesi ile 4447 sayılı Kanununa doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneği başlıklı Ek-5 Maddesine istinaden ; doğum yapan ve evlat edinen sigortalılarımız için 47 no lu belge türü üretilmiştir. Yarım çalışma ödeneği alan sigortalıların ay içindeki eksik gün nedeni olarak, yarım çalışma hariç başka eksik gün nedeni olmayan sigortalılar bakımdan 23 yarım çalışma, yarım çalışma ve başka eksik gün nedeninin birlikte olması durumunda ise 24 yarım çalışma ve diğer nedenler seçenekleri ile bildirimleri yapılmaktadır. Aylık prim ve hizmet belgesi ilgili olduğu ayı takip eden üçüncü ayın 23 üncü gününe, primler de 30 una kadar ödenmesi şartıyla; belge süresinde verilmiş ve primler de süresinde ödenmiş sayılmaktadır.

15 KANUN DÜZENLEMELERİ

16 5510 SAYILI KANUNDA YAPILAN DÜZENLEMELER (1) Muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin defter ve kayıtlara ve bu kayıtların dayanağını teşkil eden belgelere uygun olmamasından işverenlerle birlikte yazılı sözleşme ile yetki verilmiş serbest muhasebeci, serbest muhasebeci malî müşavir ve yeminli malî müşavirlerin de müştereken ve müteselsilen sorumlu olmasına yönelik İşveren, işveren vekili, geçici iş ilişkisi kurulan işveren ve alt işveren başlıklı 12. maddede düzenleme yapılmıştır. Söz konusu sorumluluğun esaslarının Yönetmelikle belirleneceği belirtildiğinden SSİY de paralel düzenleme yapılmıştır sayılı Kanun gereğince alınacak prim ve verilecek ödeneklerin hesabına esas tutulan günlük kazancın üst sınırının günlük kazanç alt sınırının 7,5 katı olarak belirlenmesine yönelik Günlük kazanç sınırları başlıklı 82. maddede düzenleme yapılmıştır.

17 5510 SAYILI KANUNDA YAPILAN DÜZENLEMELER (2) 5510 sayılı Kanunun 4 üncü ve 5 inci maddesine tabi sigortalılar ile sosyal güvenlik destek primine tabi sigortalılar için işverenlerce Sosyal Güvenlik Kurumuna verilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgelerinin şekli, içeriği, ekleri, ilgili olduğu dönemi, verilme süresi ve diğer hususlar ile ilgili Prim belgeleri ve işyeri kayıtları başlıklı 86 ncı maddede düzenleme yapılmıştır. Muhtasar beyanname ile 5510 sayılı Kanun uyarınca verilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgesinin birleştirilerek verilmesi durumunda beyannamenin; şekil, içerik, ekleri, ilgili olduğu dönem, verilme süresi ve diğer hususlar Bakanlık ile Maliye Bakanlığı tarafından çıkarılan müşterek tebliğ ile belirleneceğine yönelik Prim belgeleri ve işyeri kayıtları başlıklı 86 ncı maddede düzenleme yapılmıştır.

18 5510 SAYILI KANUNDA YAPILAN DÜZENLEMELER (2) 6728 sayılı Kanunla yapılan düzenleme ile 5510 sayılı Kanunun 91 nci maddesi yeniden düzenlenmiş ve belge verme ve primlerin ödenmesine ilişkin afet olayları dışında (Yangın, su baskını, sel, kuraklık, yer kayması, deprem gibi afetler ) diğer mücbir sebep halleri de (ağır hastalık, ağır kaza, tutukluluk ve sabotaj gibi nedenler) düzenleme kapsamına alınarak kapsam genişletilmiştir. Muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin muhasebeciler tarafından elektronik ortamda gönderilmesi zorunlu kılmak için 5510 sayılı Kanun gereği verilecek her türlü belge veya bilginin internet, elektronik ve benzeri ortamda gönderilmesi hususunda, gerçek veya tüzel kişiler ile yazılı sözleşme ile yetki verilmiş gerçek veya tüzel kişilere izin vermeye, bu kişileri aracı kılmaya veya zorunlu tutmaya Sosyal Güvenlik Kurumunun yetkili olduğu yönünde Bilgi ve belge isteme hakkı, bilgi ve belgelerin Kuruma verilme usûlü başlıklı 100 üncü maddede düzenleme yapılmıştır

19 5510 SAYILI KANUNDA YAPILAN DÜZENLEMELER (2) 15/7/2016 tarihli ve 6728 sayılı Kanunun 51 ve 76 ncı maddeleriyle 5510 sayılı Kanunun 102 nci maddesine eklenen (m) bendi ile; Kurumun prim tahakkukuna ve sigortalıların sosyal güvenlik haklarına dayanak teşkil eden bu Kanunun 86 ncı maddesinin on üçüncü fıkrası uyarınca verilmesi gereken Muhtasar ve prim hizmet beyannamesindeki sigortalıların, prime esas kazançlarının veya hizmetlerinin bildirilmeme durumuna ilişkin idari para cezası tutarları belirlenmiş, (n) bendi ile de Muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde, sigortalıların işyerlerinde fiilen yaptıkları işe uygun meslek adı ve kodunu, gerçeğe aykırı bildirenlere ilişkin uygulanacak idari para cezası tutarları belirlenerek Kanunda düzenleme yapılmış bulunmaktadır.

20 5510 SAYILI KANUNDA YAPILAN DÜZENLEMELER (2) Kurumun prim tahakkukuna ve sigortalıların sosyal güvenlik haklarına dayanak teşkil eden bu Kanunun 86 ncı maddesinin on üçüncü fıkrası uyarınca verilmesi gereken beyannamedeki sigortalıların, prime esas kazançlarının veya hizmetlerinin bildirilmediği, eksik ya da geç bildirildiği anlaşılan her bir işyeri için; 1) Beyannamenin asıl olması hâlinde, aylık asgari ücretin iki katını geçmemek kaydıyla beyannamede kayıtlı sigortalı sayısı başına, aylık asgari ücretin beşte biri tutarında, 2) Beyannamenin ek olması hâlinde, aylık asgari ücretin iki katını geçmemek kaydıyla her bir ek beyannamede kayıtlı sigortalı sayısı başına, aylık asgari ücretin sekizde biri tutarında, 3) Ek beyannamenin, 86 ncı maddenin beşinci fıkrasına istinaden Kurumca resen düzenlenmesi durumunda, aylık asgari ücretin iki katını geçmemek kaydıyla her bir ek beyannamede kayıtlı sigortalı sayısı başına, aylık asgari ücretin yarısı tutarında,

21 5510 SAYILI KANUNDA YAPILAN DÜZENLEMELER (2) 4) Beyannamenin mahkeme kararı, Kurumun denetim ve kontrol ile görevlendirilmiş memurlarınca yapılan tespitler veya diğer kamu idarelerinin denetim elemanlarınca kendi mevzuatları gereğince yapacakları soruşturma, denetim ve incelemeler neticesinde ya da bankalar, döner sermayeli kuruluşlar, kamu idareleri ile kanunla kurulan kurum ve kuruluşlardan alınan bilgi ve belgelerden, hizmetleri ve kazançları Kuruma bildirilmediği veya eksik bildirildiği ya da sadece hizmetlerinin Kuruma eksik bildirildiği anlaşılan sigortalılarla ilgili olması hâlinde, beyannamenin asıl veya ek nitelikte olup olmadığı, işverence düzenlenip düzenlenmediği dikkate alınmaksızın, aylık beyannamedeki her bir işyeri için, a) Kamu idareleri ile 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca bilanço esasına göre defter tutmak zorunda olanlar hakkında asgari ücretin üç katını geçmemek üzere sigortalı başına aylık asgari ücret tutarında, b) Diğer defterleri tutmak zorunda olanlar hakkında asgari ücretin iki katını geçmemek üzere sigortalı başına yarım asgari ücret tutarında, c) Defter tutmakla yükümlü olmayanlar hakkında aylık asgari ücreti geçmemek üzere sigortalı başına asgari ücretin üçte biri tutarında, ç) Beyannamedeki her bir işyerinden bildirilen sigortalıların sadece prime esas kazançlarının eksik bildirildiğinin anlaşılması hâlinde ise beyannamenin asıl veya ek nitelikte olup olmadığı, işverence düzenlenip düzenlenmediği dikkate alınmaksızın, aylık asgari ücretin onda birinden az, iki katından fazla olmamak üzere tespit edilen prime esas kazanç tutarında, idari para cezası uygulanır.

22 6736 SAYILI KANUN 6736 sayılı Kanunla yapılan düzenleme ile 2016 yılı Haziran ve önceki aylara ait olup, 19/8/2016 ve öncesinde tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan; Sigorta primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, genel sağlık sigortası primi, isteğe bağlı sigorta ve topluluk sigortası primi, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı primi, idari para cezaları, Kurumca tahsil edilen; damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı, 30 Haziran 2016 tarihine kadar bitirilmiş özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primi, borç asılları ile bu borçlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı tutarları için yapılandırma imkan verilmiştir.

23 BAŞKANLIĞIMIZCA HAZIRLANAN ÇALIŞMALAR

24 BAŞKANLIĞIMIZCA HAZIRLANAN ÇALIŞMALAR-SSİY DEĞİŞİKLİKLERİ 12/5/2010 tarihli ve sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının m) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bentler eklenmiştir. n) Meslek mensubu: 01/06/1989 tarihli ve 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu uyarınca yetki almış olup bağımsız çalışan serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir ve yeminli mali müşavirleri, o) Aylık Prim ve Hizmet Belgesi: Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (c) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için işverenlerce Kuruma verilmesi gereken ve sigortalıların prime esas kazanç ve hizmet bilgilerinin bildirilmesine mahsus belgeyi, ö) Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi: Vergi kanunlarına göre verilmesi gereken muhtasar beyanname ile Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için verilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgesinin birleştirilerek, matrahlarıyla birlikte kesilen vergilerin ve sigortalıların prime esas kazanç ve hizmet bilgilerinin bildirilmesine mahsus beyannameyi,

25 BAŞKANLIĞIMIZCA HAZIRLANAN ÇALIŞMALAR-SSİY DEĞİŞİKLİKLERİ Meslek mensuplarına muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin düzenlenmesi ve gönderilmesi hususunda yetki verildiğinden Yönetmeliğin tanımlar kısmına bu kişilerin kimler olduğu yönünde bir tanımlama eklenmiştir. Yine yapılan bir düzenleme ile de Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için Yönetmelikte aylık prim ve hizmet belgesine yapılan atıfların Kanunun 86 ncı maddesinin onüçüncü fıkrasında belirtilen Tebliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte muhtasar ve prim hizmet beyannamesine yapılmış sayılacağına ilişkin düzenleme ekleneceğinden aylık prim ve hizmet belgeleri ile muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinin tanımları ve ne ifade ettiklerine ilişkin Yönetmeliğin dördüncü maddesine üç bent eklenmiştir.

26 BAŞKANLIĞIMIZCA HAZIRLANAN ÇALIŞMALAR-SSİY DEĞİŞİKLİKLERİ Sadece Merkezi Sistemde Meydana Gelen Aksaklıklarda Değil İl, ilçe Ve Mahal Bazında Olan Olumsuz Durumlarda Da İşverenlere Belge Verme Ve Ödeme Sürelerinde Kolaylık Sağlanmasına İlişkin Düzenleme:Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin Bilgi ve belgelerin Kuruma verilme usulü ile zorunluluk hali başlıklı 5 nci maddesinde yapılacak düzenleme ile sadece merkezi sistemde meydana gelen aksaklıkların değil bölgesel, il, ilçe veya mahal bazında meydana gelen olumsuz durumların bulunması halinde de Kuruma verilmesi gereken her türlü bilgi ve belge ile muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinin, yapılması gereken prim ödemelerinin veya Kuruma yapılması gereken başvuruların ertelenmesi imkanı sigortalılara ve işverenlere verilecektir.

27 BAŞKANLIĞIMIZCA HAZIRLANAN ÇALIŞMALAR- SSİY DEĞİŞİKLİKLERİ (4) Kurumun merkezi bilgisayar sisteminde bir arıza olmamasına karşın, işverenin işyeri dosyasının veya sigortalının ikametgahının bulunduğu bölge, il, ilçe veya mahalde; arızalar, a) Kurumun hizmet satın aldığı internet servis sağlayıcılarında meydana gelen b) Elektrik ve iletişim alt yapısında meydana gelen arızalar, c)yangın, yıldırım, infilak ve benzeri olaylar sonucu meydana gelen ve işlem yapmayı engelleyici durumlar, ç) Sel veya su baskını, fırtına, yer kayması, deprem gibi tabi afetler ile grev, lokavt, sabotaj, terör saldırıları, d) Bu maddenin dördüncü fıkrasının (a), (b), (c) ve (ç) bentleri dışında Kurum Yönetim Kurulunca belirlenecek benzeri durumlar nedeniyle, Kanuna göre Kuruma verilmesi gereken her türlü bilgi, belge, bildirge ve beyannamelerin, yapılması gereken prim ödemelerinin veya Kuruma yapılması gereken başvuruların yapılamaması ve söz konusu durumların Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünce tespit edilmesi ve bu hususunda Kurum Başkanlık Makamınca uygun görülmesi halinde, bu yükümlülükler sorunların ortadan kalktığı tarihi takip eden beşinci işgününün sonuna kadar yerine getirilirse Kanunda öngörülen sürede yerine getirilmiş sayılır.

28 BAŞKANLIĞIMIZCA HAZIRLANAN ÇALIŞMALAR- SSİY DEĞİŞİKLİKLERİ İşyeri Bildirgelerinin Sadece E-Sigorta Kanalıyla Verilmesine Yönelik Düzenleme: Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 27 nci maddesinde yapılacak düzenleme ile İsteğe bağlı olarak kağıt ortamında veya e- sigorta kanalıyla alınan işyeri bildirgesinin kağıt ortamında alınmayarak elektronik ortamda alınması sağlanacaktır Söz konusu düzenleme Sosyal Sigorta İşlemlerine ilişkin değişikliğin yayımlanmasının takip eden altıncı aydan itibaren başlayacak bu doğrultuda söz konusu süre içinde işverenlere ve ilgililere konu duyurularak bilgi verilecek ve yeni sisteme adapte olmaları sağlanacaktır.

29 BAŞKANLIĞIMIZCA HAZIRLANAN ÇALIŞMALAR (1) İşyerinde, Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi veya (c) bendi kapsamında sigortalı çalıştıran, sigortalı çalıştırılan bir işyerini devir alan ya da bu nitelikte işyeri kendisine intikal eden işveren, Kanunun 11 inci maddesinde belirtilen sürelerde vermekle yükümlü olduğu örneği Ek-6 ve Ek-6/A da bulunan işyeri bildirgesini Kuruma e- sigorta ile elektronik ortamda göndermek zorundadır. Şu kadar ki, Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı çalıştıran işverenlerce düzenlenecek işyeri bildirgelerinin e- sigorta ile alınması sağlanıncaya kadar, Kanunun 11 inci maddesinde belirtilen sürelerde Kuruma elden verilir veya posta yoluyla gönderilir.

30 BAŞKANLIĞIMIZCA HAZIRLANAN ÇALIŞMALAR Aynı İşverene Verilen Hizmet Konusu İşlerde Dosya Açılmamasına Yönelik Düzenlemenin Genişletilmesi : Bilindiği üzere 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamı dışında kalan, özel sektör işyerleri tarafından, aynı işverene, aynı iş kolunda olmak üzere tekraren verilen, güvenlik, temizlik ve benzeri hizmet alım belirli şartların sağlanması halinde dosya açılmaksızın işlemlerin aynı dosyadan yürütülmesine ilişkin sayılı Genelge yayımlanmış olup Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 27 nci maddesinde yapılacak düzenleme ile işverenin talebi üzerine, aynı işverene, aynı iş kolunda olmak üzere işin bitiminden itibaren bir ay içerisinde tekraren verilen veya ihale edilen, güvenlik, temizlik, taşıma ve benzeri nitelikteki hizmet alımı işlerinde yeni bir işyeri bildirgesi verilmeksizin söz konusu işlerin yürütüldüğü işyeri dosyası üzerinden işlemlerin yürütülebilmesi sağlanacaktır.

31 BAŞKANLIĞIMIZCA HAZIRLANAN ÇALIŞMALAR 27 nci maddenin ikinci fıkrasının ilk cümlesinden sonra gelmek üzere bir cümle eklenmiştir. (2) Aynı işverenin, birden fazla özel ya da ihale konusu iş alması, işyeri kurması veya devir alması yahut kendisine intikal etmesi hâlinde her işyeri için ayrı işyeri bildirgesi düzenlenir. İşverenin talebi üzerine, aynı işverene, aynı iş kolunda olmak üzere işin bitiminden itibaren bir ay içerisinde tekraren verilen veya ihale edilen, güvenlik, temizlik, taşıma ve benzeri nitelikteki hizmet alımı işlerinde yeni bir işyeri bildirgesi verilmeksizin söz konusu işlerin yürütüldüğü işyeri dosyası üzerinden işlemler yürütülebilir. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Kurumca belirlenir.

32 BAŞKANLIĞIMIZCA HAZIRLANAN ÇALIŞMALAR İşverenin İsteğine Bağlı Olarak Aynı Ünite Bölgesinde Birden Fazla Dosyası Olan İşyeri Dosyalarının Tek Dosya Olarak Birleştirilmesi: 27 nci maddenin dokuzuncu fıkrasından sonra gelmek üzere 10 ncu ve 11 nci fıkralar eklenmiştir. (10) İstihdam teşvik ve desteklerinden yersiz yararlanmaya mahal vermemek, aynı ilde olmak ve işveren tarafından yazılı olarak talep edilmek kaydıyla, devamlı mahiyette işlem gören veya görecek olan aynı işverene ait iş kolu kodu aynı olan ve Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı çalıştıran tüm işyerlerinin, birleştirilmek suretiyle tek dosyada işlem görmesine Kurumca izin verilebilir; birden fazla ünite bölgesinde işyeri bulunması halinde ise tek dosyanın işlem göreceği ünite, Kurumca belirlenir

33 BAŞKANLIĞIMIZCA HAZIRLANAN ÇALIŞMALAR (11) Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı çalıştıran kamu kurum ve kuruluşlarına ait işyeri işverenleri tarafından yazılı olarak talep edilmek kaydıyla, devamlı mahiyette işlem gören veya görecek olan aynı kamu kurum ve kuruluşu işverenine ait iş kolu kodu aynı olan ve birden fazla Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü sınırları içindeki tüm işyeri dosyalarının birleştirilmek suretiyle tek dosyada işlem görmesine istihdam teşvik ve desteklerinden yersiz yararlanmaya mahal vermeyecek şekilde Kurumca izin verilebilir.

34 BAŞKANLIĞIMIZCA HAZIRLANAN ÇALIŞMALAR İşyeri Bildirgelerinin Sadece E-Sigorta Kanalıyla Verilmesine Yönelik Düzenlemeye Paralel Olarak İşyeri Bildirgesi ile Birlikte Verilecek Belgelerin Verilme Süresinin 7 İş Günü Olarak Düzenlenmesi: Bilindiği üzere e-sigorta kanalıyla işyeri tescilinde işyeri bildirgesi ile birlikte verilmesi gereken ve Yönetmeliğin 29 ncu maddesinde sayılan belgelerin verilme süreleri 7 iş günü olarak uygulanmakta olup işyeri bildirgesinin e-sigorta kanalıyla alınmasının zorunlu olmaya başlamasıyla birlikte söz konusu belgelerin verilme sürelerinin de 7 iş günü olmasına ilişkin düzenleme yapılmıştır. 1) İşveren, işyeri bildirgesi ekinde Kuruma vermesi gereken; a) Daimi mahiyetteki işyerlerinde, işyerinin adresini gösterir yerleşim belgesini, b) Gerçek kişi işverenler yönünden kendilerinin, tüzel kişi işverenler yönünden ise tüzel kişiliği temsile yetkili kişilerin imza sirkülerini, bir ay 7 iş günü içinde Kuruma, elden vermekle veya posta yoluyla göndermekle yükümlüdür.

35 BAŞKANLIĞIMIZCA HAZIRLANAN ÇALIŞMALAR Aylık Prim ve Hizmet Belgesi/Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Verme Sürelerinin Eşitlenmesi: Yönetmeliğin 102 nci maddesinde yapılan düzenleme ile belge verme süreleri maaş ödemeleri ayın 1 i ila 30 u ve 15 i ila takip eden ayın 14 ü olmasına bakılmaksızın belgenin ilişkin olduğu ayı takip eden ayın 23 ü olarak eşitlenmiştir.

36 BAŞKANLIĞIMIZCA HAZIRLANAN ÇALIŞMALAR Yönetmeliğin 102 nci maddesinin üçüncü fıkrasında aşağıdaki şekilde değişiklikler yapılmıştır. (3) (Değişik:RG-29/5/ ) (13) Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için cari aya ilişkin düzenlenecek asıl, ek veya iptal nitelikteki örneği Ek-9 da bulunan aylık prim ve hizmet belgesini; a)özel nitelikteki işyeri işverenleri, en geç belgenin ilişkin olduğu ayı izleyen ayın 23 ünde, b)resmî nitelikteki işyeri işverenleri ise, en geç belgenin ilişkin olduğu dönemi izleyen takvim ayının 7 sinde ayı takip eden ayın 23 ünde, c) Bazı özel nitelikteki işyeri işverenleri ayın 15 i ile müteakip ayın 14 ü arasında; bazı resmî nitelikteki işyeri işverenleri ise ayın 1 i ile 30 u arasında ücret alan sigortalılar çalıştırdığından, bu nitelikteki işyeri işverenlerince; 1) Ayın 1 i ile 30 u arasındaki çalışmaları karşılığı ücret alan sigortalılar için en geç belgenin ilişkin olduğu ayı izleyen ayın 23 ünde, 2) Ayın 15 i ile müteakip ayın 14 ü arasındaki çalışmaları karşılığı ücret alan sigortalılar için en geç belgenin ilişkin olduğu dönemi izleyen takvim ayının 7 sinde ayı takip eden ayın 23 ünde, saat a kadar e-sigorta kanalıyla Kuruma göndermek zorundadırlar. Ayın 15 i ile müteakip ayın 14 ü arasındaki çalışmaları karşılığı ücret alan sigortalıların bildiriminde esas alınacak ay, 15 inci günün içinde bulunduğu aydır. (6).takip eden ayın/dönemin, işyerinin özel nitelikte olması halinde 23 üne, resmî nitelikte olması halinde 7 sine kadar, Kuruma, e-sigorta kanalıyla gönderilmesi veya kağıt ortamında verilmesi halinde yasal süresi içinde verilmiş kabul edilir.

37 BAŞKANLIĞIMIZCA HAZIRLANAN ÇALIŞMALAR Her Zaman Düzenlenebilir Nitelikte Olan Eksik Gün Belgelerinin İşverenden Alınmaması:Kurum uygulamamız çerçevesinde işverenlerden kağıt ortamında istenen ve resmi nitelikte olan eksik güne ilişkin belgelerin istenmeyerek sadece işverence muhafaza edilmesi ve gerektiğinde istenmesinin sağlanmasına yönelik olarak Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 102 nci maddesinin 13 üncü fıkrasında düzenleme yapılmıştır.

38 BAŞKANLIĞIMIZCA HAZIRLANAN ÇALIŞMALAR Yönetmeliğin 102 nci maddesinin on üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. (13) Ay içinde otuz günden az çalışan veya eksik ücret ödenen sigortalılara ilişkin; a) Kurumca elektronik ortamda alınabilenler hariç, Kurumca yetkilendirilmiş sağlık hizmeti sunucularından veya işyeri hekimlerinden alınmış istirahatli olduğunu gösteren rapor, b) Sigortalı ve işverenin imzasını taşıyan ücretsiz veya aylıksız izinli olduğunu kanıtlayan izin belgesi, c) Sigortalıya tebliğ edilen disiplin cezası uygulamasına ilişkin belge ç) Gözaltına alınma ile tutukluluk hâline ilişkin belgeler, d) Kısmi süreli çalışmalara ait yazılı iş sözleşmesi, e) Sigortalının imzasını taşıyan puantaj kayıtları, f) Grev, lokavt, genel hayatı etkileyen olaylar, doğal afetler nedeniyle işyerinde faaliyetin durdurulduğunu veya işe ara verildiğini gösteren ilgili resmî makamlardan alınan yazı örneği, g) İşe devamsızlığa ilişkin belgeler, ğ) İş sözleşmesinin fesih edildiği tarihte çalışılmadığına dair belge, h) Kısa çalışma ödeneği alındığına dair ilgili resmî makamlardan alınan belge, ı) 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununun Ek 76, Geçici 192 nci maddesine tabi olunduğunu gösterir belge, i) Yarım çalışma ödeneği alındığına dair ilgili resmî makamlardan alınan belge, j) İş Sağlığı ve Güvenliği Kayıt, Takip ve İzleme Programı İSG-KATİP üzerinden alınan sözleşmeler k) Sonradan düzenlenebilir niteliğinde olmayan benzer nitelikteki belgeler,

39 BAŞKANLIĞIMIZCA HAZIRLANAN ÇALIŞMALAR Bunlardan, bu maddenin on üçüncü fıkrasının (a), (c), (ç), (f), (h), (ı), (i), (j) ve (k) bentlerinde sayılan belgeler Kuruma verilmez. Ancak söz konusu belgeler Kanunun 86 ncı maddesinin ikinci fıkrası uyarınca Kurumca istenilmesi halinde ibraz edilmek üzere işverence saklanır. İlgili belgelerin Kurumca talep edilmesine rağmen ibraz edilmemesi halinde Kanunun 86 ncı maddesinin beşinci fıkrasına göre işlem yapılır. Sigortalıların eksik gün bildirimine ilişkin bu maddenin on üçüncü fıkrasının diğer bentlerinde sayılan belgeler bilgi formu (Ek-10) ekinde aylık prim ve hizmet belgesinin verilmesi gereken süre içerisinde Kuruma verilir veya taahhütlü, iadeli taahhütlü, acele posta servisi, PTT Alo Post veya PTT Kargo ile gönderilir.

40 BAŞKANLIĞIMIZCA HAZIRLANAN ÇALIŞMALAR (15) (Değişik:RG-16/6/ ) (5) Genel bütçeye dahil dairelerin, özel bütçeli idarelerin, döner sermayelerin, fonların, belediyelerin, il özel idarelerinin, belediyeler ve il özel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmelerin, bütçeden yardım alan kuruluşlar ile özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşların, kamu iktisadi teşebbüslerinin ve bunların bağlı ortaklıkları ile müessese ve işletmelerinde ve sermayesinin %50'sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklarının, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının ve üst kuruluşlarının, sendikaların, vakıfların, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu kapsamındaki kuruluşların işyerleri ve toplu iş sözleşmesi yapılan işyerleri ile (Değişik ibare:rg-21/8/ ) 10 ve üzerinde sigortalının çalıştırıldığı aylara ilişkin özel sektör işyerlerinde eksik gün bildirim nedenlerinin aylık prim ve hizmet belgesinde belirtilmesi yeterlidir. Bu işyerleri için ayrıca eksik gün bildirim formu ile eki belgeler aranmaz. Ancak 10 ve üzerinde sigortalının çalıştırıldığı aylara ilişkin bu maddenin on üçüncü fıkrasında sayılan belgeler özel sektör işyeri işverenlerince Kanunun 86 ncı maddesinin ikinci fıkrası uyarınca Kurumca istenilmesi halinde ibraz edilmek üzere saklanır.

41 BAŞKANLIĞIMIZCA HAZIRLANAN ÇALIŞMALAR Yönetmeliğin 103 ncü Maddesinde Düzenleme Yapılmıştır: Diğer Kanunlara göre defter tutmakla yükümlü olmayan işveren, alt işveren ile sigortalıyı devir alan işverenlerce çalıştırılan sigortalılara ilişkin Kuruma sonradan verilen aylık prim ve hizmet belgelerinin de diğer Kanunlara göre defter tutmakla yükümlü bulunan işveren, alt işveren ve sigortalıyı devir alanlar gibi değerlendirilmesi amacıyla Yönetmeliğin 103 ncü maddesinde düzenleme yapılmış olup yapılan düzenleme ile söz konusu nitelikteki işverenlerce 3 aylık süreden sonra verilen belgelerin de inceleme, araştırma ve soruşturma sonucunda işleme alınması sağlanmak istenmektedir.

42 BAŞKANLIĞIMIZCA HAZIRLANAN ÇALIŞMALAR (1) Diğer Kanunlara göre defter tutmakla yükümlü bulunan işveren, alt işveren ve sigortalıyı devir alanlar tarafından Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlara ilişkin yasal süresi geçirildikten sonra Kuruma verilen aylık prim ve hizmet belgeleri, doğruluğu, fiilen yapılan denetimler sonucu veya işyeri kayıtlarından yapılan tespitlerden anlaşılması hâlinde işleme konulur. Aylık prim ve hizmet belgesinin fiilen yapılan tespitler ile sadece alınan ifadeler sonucunda işleme alınmasında, tespitin yapıldığı tarihten geriye doğru en fazla bir yıllık süreye ilişkin olan kısmı dikkate alınır. Diğer Kanunlara göre defter tutmakla yükümlü olmayan işveren, alt işveren ile sigortalıyı devir alanlar tarafından ikinci fıkrada belirtilen süreler dışında verilen belgeler işleme alınmaz. Diğer Kanunlara göre defter tutmakla yükümlü olmayan işveren, alt işveren ile sigortalıyı devir alanlar tarafından Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlara ilişkin yasal süresi geçirildikten sonra Kuruma verilen aylık prim ve hizmet belgelerinin doğruluğunun fiilen yapılan denetimler, araştırmalar, soruşturmalar ve incelemeler sonucu anlaşılması hâlinde işleme konulur; ancak fiilen yapılan tespitler ile sadece ifadelere dayanılarak geriye doğru verilen hizmetlerin en fazla bir yıllık süreye ilişkin olan kısmı dikkate alınır.

43 BAŞKANLIĞIMIZCA HAZIRLANAN ÇALIŞMALAR Yönetmeliğe Meslek Mensuplarının Sorumluluğuna İlişkin EK-4 ncü Madde Eklenmiştir: 6728 sayılı Kanun ile 5510 sayılı Kanunun 12 nci maddesinde yapılan değişiklikle serbest muhasebeci, yeminli mali müşavir gibi meslek mensuplarının da muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin düzenlenmesi ve verilmesinde işverenler gibi sorumlu olması sağlanmıştır. Bu düzenlemeye ilişkin olarak söz konusu beyannamelerin düzenlenmesi ve gönderilmesine yönelik Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde gerekli düzenlemelerin yapılacağı belirtildiğinden Yönetmeliğe EK-4 üncü madde eklenmiştir.

44 BAŞKANLIĞIMIZCA HAZIRLANAN ÇALIŞMALAR Meslek mensuplarının sorumluluğu EK MADDE 4- (1) Kanun uyarınca düzenlenmesi ve verilmesi gereken muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin defter kayıtlarına veya bu defter ve kayıtların dayanağını teşkil eden belgelere uygun olmamasından işverenlerle birlikte 3568 sayılı Kanuna göre yazılı sözleşme ile yetki verilmiş meslek mensupları da müştereken ve müteselsilen sorumludur. (2) Kanun uyarınca düzenlenmesi ve verilmesi gereken muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin Meslek mensupları tarafından düzenlenmesi ve verilmesi amacıyla işverenler ve ilgili meslek mensupları arasında yazılı sözleşme düzenlenir. (3) Bu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen sözleşmede Kanunun 86 ncı maddesinin on üçüncü fıkrasına dayanılarak Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından müştereken çıkarılan Tebliğ eki sözleşmeler esas alınır.

45 BAŞKANLIĞIMIZCA HAZIRLANAN ÇALIŞMALAR Meslek mensuplarının sorumluluğu (4) Meslek mensupları ile işverenler arasında düzenlenen sözleşmenin iptali halinde yeni sözleşme bir aylık süre içerisinde Kuruma bildirilir. (5) Bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren ilk defa tescil edilecek işyerlerine ilişkin olarak işverenler ve meslek mensupları arasında düzenlenen sözleşmenin bir örneği gerekli görülmesi halinde Kurumca istenir. Bu maddenin yürürlük tarihinden önce tescil edilen işyerlerine ilişkin olarak Kanuna ait hususların da yer aldığı yeni sözleşmenin bir örneğinin gerektiğinde ibrazı istenir.

46 BAŞKANLIĞIMIZCA HAZIRLANAN ÇALIŞMALAR Meslek mensuplarının sorumluluğu (6) Yazılı sözleşme ile yetki verilmiş meslek mensuplarının, Kanuna göre düzenledikleri muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde yer alan bilgilerin, defter ve kayıtlara ve bu kayıtların dayanağını teşkil eden belgelere uygun olmamasına kendi kusurlu davranışları ile sebebiyet verdiklerinin, Kurumca veya yetkili adli mercilerce tespit edilmiş olması halinde meslek mensupları ortaya çıkan prim kaybından, gecikme cezasından, gecikme zammından, idari para cezalarından ve Kanunun 96 ncı maddesi kapsamında fazla veya yersiz yapılan ödemelerden işverenlerle birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu tutulur. (7) Kanuna göre düzenlenecek ve verilecek muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin uygunluğuna esas olan defter kayıtları ve belgelerin saklanmasından ve ibrazından işverenler sorumludur.

47 BAŞKANLIĞIMIZCA HAZIRLANAN ÇALIŞMALAR Meslek mensuplarının sorumluluğu (8) Kanuna göre düzenlenecek ve verilecek muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin defter ve kayıtlara ve bu kayıtların dayanağını teşkil eden belgelere uygun olmamasından meslek mensuplarının sorumlu olması için, defter, kayıt ve belgelerin imza karşılığı veya yazılı tutanak yoluyla, bilgilerin ise mail, kısa mesaj veya yazılı tutanak gibi yollarla meslek mensuplarına intikali gerekir. (9) İşveren veya işveren tarafından yetki verilen kişinin imzası olmayan veya bu kişiler tarafından intikal ettirilmeyen bilgi ve belgelere istinaden meslek mensupları tarafından düzenlenen defter, belge ve bilgiler için ilgili meslek mensupları sorumlu sayılacaktır.

48 BAŞKANLIĞIMIZCA HAZIRLANAN ÇALIŞMALAR Belge, Bildirge Ve Beyannamelerin Kasten Gerçeğe Aykırı Olarak Düzenlenmesine İlişkin Olarak EK-7 nci Madde Eklenmiştir:Kanuna göre Kuruma verilmesi gereken belge, bildirge ve beyannamelerin, daha az prim ödemek, yararlanamayacağı sigorta prim teşvik, destek veya indirimlerinden yararlanmak veya daha fazla yararlanmak, özel nitelikteki inşaat işleri ve ihale konusu işlerde asgari işçilik tutarını tamamlamak, iş kazası ve meslek hastalığı, hastalık, analık, genel sağlık, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarından haksız menfaat sağlamak gibi amaçlarla kasten gerçeğe aykırı olarak düzenlendiğinin tespit edilmesi halinde 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 204 üncü, 206 ncı ve 207 nci maddeleri kapsamında Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulacağı, bu bildirimler sonucunda prim ödenmiş olduğunun tespiti halinde primlerin Kuruma irat kaydedileceği, primlerin ödenmemiş olması halinde ise tahsil cihetine gidilmeyeceğine ilişkin düzenleme yapılmıştır.

49 BAŞKANLIĞIMIZCA HAZIRLANAN ÇALIŞMALAR Belge, Bildirge Ve Beyannamelerin Kasten Gerçeğe Aykırı Olarak Düzenlenmesine İlişkin Olarak EK-7 nci Madde Eklenmiştir: EK MADDE 7- (1) Kanuna göre Kuruma verilmesi gereken belge, bildirge ve beyannamelerin, daha az prim ödemek, yararlanamayacağı sigorta prim teşvik, destek veya indirimlerinden yararlanmak veya daha fazla yararlanmak, özel nitelikteki inşaat işleri ve ihale konusu işlerde asgari işçilik tutarını tamamlamak, iş kazası ve meslek hastalığı, hastalık, analık, genel sağlık, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarından haksız menfaat sağlamak gibi amaçlarla kasten gerçeğe aykırı olarak düzenlendiğinin tespit edilmesi halinde 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 204 üncü, 206 ncı ve 207 nci maddeleri kapsamında Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulur. Bu bildirimler sonucunda prim ödenmiş olduğunun tespiti halinde primler Kuruma irat kaydedilir, primlerin ödenmemiş olması halinde ise tahsil cihetine gidilmez. Bu maddeyle ilgili usul ve esaslar Kurumca belirlenir.

50 BAŞKANLIĞIMIZCA HAZIRLANAN ÇALIŞMALAR Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan fiyat farkının ödenmesine dair yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik değişikliği uyarınca toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan fiyat farkına ilişkin ödemeler noktasında işverenlere kolaylık sağlanması amacıyla düzenleme yapılmıştır. Bitimine 1 yıldan az kalmış olması nedeniyle fiyat farkı ödenmemiş olan ihale konusu işler GEÇİCİ MADDE 34 (1) İhale sözleşmesinin bitimine bir yıldan az süreli işlerde 4735 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca ihale konusu işi yapan işverenlere toplu iş sözleşmelerinden kaynaklanan fiyat farkı ödeme yükümlülüğü olmayan ihale makamlarının, 13/10/2016 tarih ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımlarında Toplu İş Sözleşmesinden Kaynaklanan Fiyat Farkının Ödenmesine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik hükmü uyarınca fiyat farkı ödemekle yükümlü olmaları nedeniyle 22/1/2015 tarihinden 13/10/2016 tarihine kadar reddedilen ve tüm maddeleri Yüksek Hakem Kurulu tarafından karara bağlanan veya bağlanacak toplu iş sözleşmeleri için işverenlerce sigortalılara geriye yönelik yapılacak olan fiyat farkı ödemelerine ilişkin;

51 BAŞKANLIĞIMIZCA HAZIRLANAN ÇALIŞMALAR a) Ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerinin, kamu idaresinin fiyat farkı ödenmesine ilişkin yazılı olurunun işverene tebliğ edildiği tarihi takip eden ayın 23 üne, kadar, Kuruma, e-sigorta kanalıyla gönderilmesi veya kağıt ortamında verilmesi halinde, söz konusu belgeler yasal süresi içinde verilmiş; tahakkuk edecek sigorta primlerinin ise kamu idaresinin fiyat farkı ödenmesine ilişkin yazılı olurunun işverene tebliğ edildiği tarihi takip eden ayın son gününe kadar ödenmesi halinde söz konusu primler yasal süresi içinde ödenmiş, b) Kamu idaresince fiyat farkı ödenmesine ilişkin yazılı olurun işverene tebliğ edildiği tarihin bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce verilmiş olmasına rağmen fiyat farkına ilişkin ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerinin bu maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen süre içinde verilmemiş ve sigorta primlerinin de ödenmemiş olması durumunda, toplu iş sözleşmesi fiyat farklarına ilişkin ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerinin, bu Yönetmeliğin yayımını takip eden üçüncü ayın 23 üne kadar, Kuruma, e- Sigorta kanalıyla gönderilmesi veya kağıt ortamında verilmesi halinde, söz konusu belgeler yasal süresi içinde verilmiş; tahakkuk edecek sigorta primlerinin ise bu Yönetmeliğin yayımını takip eden üçüncü ayın son gününe kadar ödenmesi halinde söz konusu primler yasal süresi içinde ödenmiş, kabul edilir.

52 MUHTASAR ve PRİM HİZMET BEYANNAMESİ

53 YASAL DAYANAK 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 98/A maddesi ile 5510 sayılı Kanunun 86 ncı maddesinin onüçüncü fıkrası AMACI Vergiye uyum maliyetlerinin azaltılması Gönüllü uyumun teşvik edilmesi Kayıt dışı ekonomi ile mücadelede etkinliğin artırılması Bürokrasinin azaltılması 20 Haziran 2017

54 KAPSAMA GİRENLER 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılan kişileri (Ek 9 uncu maddesi kapsamındaki sigortalılar hariç) bildirmekle yükümlü olanlar Geçici 20 nci maddesi kapsamındaki sandıklar 20 Haziran 2017

55 MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİNİN TANIMI Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi, vergi kanunlarına göre verilmesi gereken muhtasar beyanname ile 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca verilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgesinin birleştirilerek, kesilen vergilerin matrahlarıyla birlikte sigortalının sigorta primleri ve kazançları toplamı ile prim ödeme gün sayılarının bildirilmesine mahsustur. 20 Haziran 2017

56 MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİNİN VERİLME ŞEKLİ 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 257 nci maddesi ile 5510 sayılı Kanunun 100 üncü maddesinin verdiği yetkilere dayanılarak, Kesilen vergilerin matrahlarıyla birlikte, Sigortalının sigorta primleri ve kazançları toplamı, meslek adları ve kodları ile prim ödeme gün sayılarının Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ile elektronik ortamda beyan edilmesi zorunludur. 20 Haziran 2017

57 MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ NE ZAMAN VE NEREYE VERİLECEK 5510 sayılı Kanuna göre, sigortalıların cari aya ait prime esas kazanç ve hizmet bilgilerini içeren Muhtasar ve Prim Hizmet beyannamesi en geç ertesi ayın 23 üncü günü saat a kadar, İçinde bulunulan ayın 15 i ile müteakip ayın 14 ü arasındaki çalışmaları karşılığı ücret alan sigortalıların prime esas kazanç ve hizmet bilgilerini içeren Muhtasar Prim ve Hizmet Beyannamesi en geç beyannamenin ilişkin olduğu ayı takip eden ayın 23 ü saat a kadar, yetkili vergi dairesine verilecektir. 20 Haziran 2017

58 MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİNİN VERİLECEĞİ VERGİ DAİRESİ 193 sayılı Kanunun 98/A maddesiyle verilen yetkiye istinaden Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin verileceği yetkili vergi dairesi; a) Vergi kanunlarına göre vergi kesintisi yapma yükümlülüğü bulunanlar için yaptıkları ödemeler veya tahakkuk ettirdikleri kazanç ve iratlar ile bunlardan kestikleri vergileri ödeme veya tahakkukun yapıldığı, b) Vergi kanunlarına göre yapmış oldukları ödemelerden vergi kesintisi yapmaya mecbur olmayanlar ile vergi kesintisi yapmaya mecbur oldukları halde kesintiye tabi ödemesi bulunmayan ve çalıştırdıkları sigortalıların prime esas kazanç ve hizmet bilgilerini beyan etme zorunluluğu olanlardan; kazancı basit usulde vergilendirilenler için gelir vergisi yönünden mükellefiyetinin, gerçek kişiler için ikametgâhının ve gerçek kişiler dışında kalanlar için ise kanuni merkezi/işyerinin bulunduğu, yer vergi dairesidir. Birden fazla vergi dairesinde gelir (stopaj) vergisi mükellefiyeti bulunanlar için sigortalıların prime esas kazanç ve hizmet bilgilerini içerecek şekilde verilecek olan Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin verileceği yetkili vergi dairesi, çalışanların ücret ödemeleri üzerinden yapılan gelir vergisi kesintisinin beyan edileceği yer vergi dairesidir. 20 Haziran 2017

59 MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİNİN VERİLECEĞİ VERGİ DAİRESİ Kanuni merkezi Kayseri ilinde bulunan (G) A.Ş. nin, Erciyes Vergi Dairesinde kurumlar vergisi, katma değer vergisi ve gelir (stopaj) vergisi yönünden mükellefiyeti bulunmaktadır. Aynı zamanda mükellefin İstanbul, Gaziantep, Sinop illerinde ve Kırıkkale ili Keskin ilçesinde şubeleri vardır. Mükellef kurum Kırıkkale ili Keskin ilçesinde bulunan şubesindeki çalışanları hariç olmak üzere tüm ücret ödemelerini Kayseri merkezden yapmaktadır. (G) A.Ş. nin Kayseri, İstanbul, Gaziantep, Sinop ta bulunan iş yerlerinde çalışan sigortalıların prime esas kazanç ve hizmet bilgileri (her bir şubeye ait kurum işyeri sicil numarası belirtilerek) Erciyes Vergi Dairesine elektronik ortamda gönderilecek olan Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesine dahil edilecektir. Ancak Keskin de yer alan şubesinde çalışanların ücret ödemelerinin bu ilçede yapılıyor olması nedeniyle, buradaki sigortalıların prime esas kazanç ve hizmet bilgileri ile vergi kesintilerini içeren Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin Keskin Malmüdürlüğüne elektronik ortamda gönderilmesi gerekmektedir 20 Haziran 2017

60 ÖZEL BİNA İNŞAATI VE İHALE KONUSU İŞLER Biten özel bina inşaat ve ihale konusu işler ile çalıştırılan tüm sigortalıların işten ayrılış bildirgesi verilmiş olan işyerleri için, sadece prime esas kazanç ve hizmet bilgilerini ihtiva eden Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi işlemlerin gerçekleşmiş olduğu ay içerisinde de verilebilecektir. 20 Haziran 2017

61 MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİNİN VERİLME AŞAMALARI Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin yetkili vergi dairesine (Çalışanların ücret ödemeleri üzerinden yapılan gelir vergisi kesintisinin beyan edileceği vergi dairesi) gönderilmesi Sigortalıların prime esas kazanç ve hizmet bilgilerinin Sosyal Güvenlik Kurumuna aktarılması ve sistem tarafından ön kontrollerin yapılması Hata tespit edilmesi halinde hatanın elektronik ortamda bildirilmesi Hata içermediği sistem tarafından saptanması halinde onay verilmesinin istenmesi Düzeltme yapmaksızın hata tespit edilmeyen tahakkuklara esas bilgilerin onaylanması Hatalar düzeltildikten sonra beyannamenin gönderilmesi 20 Haziran 2017

62 MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİNİN VERİLME USULÜ Prime esas kazanç ve hizmet bilgileri, Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ile elektronik ortamda gönderilirken beyannameyi gönderen tarafından beyannamenin ilgili alanlarında yer alan asıl/ek/iptal seçeneklerinden işverenin durumuna uygun olanı her bir işyeri için sigortalı bazında belirtilecektir. Her bir işyeri için sigortalı bazında kanun türü ve/veya belge türü seçilerek verilen beyannamedeki prime esas kazanç ve hizmet bilgileri için ayrı ayrı tahakkuk fişleri oluşturulacaktır. Beyanname verilirken beyannamenin verilme amacına uygun olan tahakkuk nedeni seçilecektir. Örnek: Yasal süresinde verilen beyanname ise tahakkuk nedeni olarak yasal süresinde verilme seçilecektir. 20 Haziran 2017

63 MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİNİN VERİLME USULÜ ÖRNEK: Ocak/2018 döneminde 5510 sayılı Kanuna istinaden tüm sigorta kollarına tabi 6, sosyal güvenlik destek primine tabi 1, 4447 sayılı Kanunun geçici 10 uncu maddesine istinaden tüm sigorta kollarına tabi 4 olmak üzere toplam 11 sigortalı; 6 sigortalı 1 nolu belge türü ve sayılı kanun türü, 1 sigortalı 2 nolu belge türü, 4 sigortalı 1 nolu belge türü ve 0611 sayılı kanun türü, sigortalı bazında aynı beyannamede asıl seçeneği belirtilerek bildirilecektir. 20 Haziran 2017

64 MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİNİN YASAL SÜRESİ DIŞINDA VERİLMESİ Yasal süresi dışında verilen beyannamenin yetkili vergi dairesine (Çalışanların ücret ödemeleri üzerinden yapılan gelir vergisi kesintisinin beyan edileceği vergi dairesi) elektronik ortamda gönderilmesi Sigortalıların prime esas kazanç ve hizmete ilişkin aktarılan bilgilerin Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü/Sosyal Güvenlik Merkezince incelenmesi İşleme alınması uygunsa tahakkukun oluşturulması Uygun olmaması halinde tahakkuk oluşturulmaması 20 Haziran 2017

65 YASAL SÜRESİ İÇİNDE VERİLMİŞ GİBİ KABUL EDİLEN MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ Kurumca belirlenen belgelerle(örneğin toplu iş sözleşmesinin onaylı nüshası) birlikte işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine müracaat edilmesi Sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezi tarafından beyannamenin gönderilebilmesi için tanımlama işleminin yapılması Beyannamenin yetkili vergi dairesine elektronik ortamda gönderilmesi İşleme alınması uygunsa tahakkukun oluşturulması Uygun olmaması halinde tahakkuk oluşturulmaması 20 Haziran 2017

66 MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİNE İLİŞKİN DÜZELTME BEYANNAMESİ Kanuni süresi içerisinde veya kanuni süresinden sonra verilen beyannamenin hatalı ve/veya eksik olduğu hallerde, süresinde veya süresi geçtikten sonra bu hata ve/veya eksiklikleri düzeltici mahiyette elektronik ortamda yeni bir beyanname verilmesi mümkündür. Daha önce verilmiş bulunan Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi veya beyannamelerindeki hata ve/veya eksikliklere ilişkin verilecek düzeltme beyannamelerinin, söz konusu dönemlere münhasır olarak verilen beyannamelerde yer alan bilgileri de kapsaması gerekmektedir. 20 Haziran 2017

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI YASAL DAYANAK 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 98/A maddesi ile 5510 sayılı Kanunun 86 ncı maddesinin onüçüncü fıkrası AMACI Vergiye uyum maliyetlerinin azaltılması

Detaylı

YASAL DAYANAK 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 98/A maddesi ile 5510 sayılı Kanunun 86 ncı maddesinin onüçüncü fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.

YASAL DAYANAK 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 98/A maddesi ile 5510 sayılı Kanunun 86 ncı maddesinin onüçüncü fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır. YASAL DAYANAK 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 98/A maddesi ile 5510 sayılı Kanunun 86 ncı maddesinin onüçüncü fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır. AMACI Vergiye uyum maliyetlerinin azaltılması Gönüllü

Detaylı

6728 SAYILI KANUN İLE MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ UYGULAMAYA KONULMUŞTUR.

6728 SAYILI KANUN İLE MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ UYGULAMAYA KONULMUŞTUR. Sirküler Rapor Mevzuat 09.08.2016/96-1 6728 SAYILI KANUN İLE MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ UYGULAMAYA KONULMUŞTUR. 6728 sayılı Kanun ile Sosyal Güvenlik Kurumu na verilmesi gereken aylık prim ve

Detaylı

ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş./74

ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş./74 10.08.2016/Çarşamba ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş./74 Konu: 6728 SAYILI KANUN İLE MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ UYGULAMAYA KONULMUŞTUR. 6728 sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi

Detaylı

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2017/69

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2017/69 Ö z e t B ü l t e n Tarih : 20.12.2017 Sayı : 2017/69 Değerli Müşterimiz; Son günlerde mevzuatımızda meydana gelen gelişmeleri özetle bilgilerinize sunuyoruz. 1. 2017 Yılına Ait Gayrimenkul Sermaye İratlarının

Detaylı

SİRKÜLER 2017/16. Hususlarına dikkat edilmesi gerekir. 1- MPHB Verecek Yükümlüler

SİRKÜLER 2017/16. Hususlarına dikkat edilmesi gerekir. 1- MPHB Verecek Yükümlüler SİRKÜLER 2017/16 18.02.2017 tarihli Resmi Gazetede Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) tarafından Muhtasar Ve Prim Hizmet Beyannamesi Genel Tebliği (Sıra No: 1) başlıklı muhtasar beyanname ile

Detaylı

MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ HAKKINDA:

MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ HAKKINDA: MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ HAKKINDA: GENEL BİLGİ : Vergiye uyum maliyetinin azaltılması, gönüllü uyumun teşvik edilmesi ve kayıt dışı ekonomi ile mücadelede etkinliğin artırılması amacıyla; vergi

Detaylı

MUHTASAR BEYANNAME VE SGK PRİM HİZMET BİLDİRGESİNİN BİRLEŞTİRİLMESİ İLE İLGİLİ TEBLİĞ YAYIMLANDI.

MUHTASAR BEYANNAME VE SGK PRİM HİZMET BİLDİRGESİNİN BİRLEŞTİRİLMESİ İLE İLGİLİ TEBLİĞ YAYIMLANDI. MUHTASAR BEYANNAME VE SGK PRİM HİZMET BİLDİRGESİNİN BİRLEŞTİRİLMESİ İLE İLGİLİ TEBLİĞ YAYIMLANDI. 18.02.2017 tarihli ve 29983 sayılı Resmi Gazete de Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ile ilgili 1 Sıra

Detaylı

KONU: MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ İLE İLGİLİ HUSUSLAR

KONU: MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ İLE İLGİLİ HUSUSLAR Altınova Mah. İstanbul Cad. Buttim Plaza No: 424-4 / 1702 16250 Osmangazi / BURSA T: +90 (0224) 211 42 24 F: +90 (0224) 211 42 49 www.saymmas.com.tr Sirküler No: 2033 Sirküler Tarihi: 23.02.2017 KONU:

Detaylı

#isvereniyakansorular MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİNİN BİRLEŞMESİ

#isvereniyakansorular MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİNİN BİRLEŞMESİ MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİNİN BİRLEŞMESİ YASAL DAYANAK 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu Madde 98/A- (Ek: 15/7/2016-6728/16 md.) 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun

Detaylı

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2017/13

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2017/13 Ö z e t B ü l t e n Tarih : 24.02.2017 Sayı : 2017/13 Değerli Müşterimiz, Vergiye uyum maliyetlerinin azaltılması, gönüllü uyumun teşvik edilmesi ve kayıt dışı ekonomi ile mücadelede etkinliğin artırılması

Detaylı

MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ UYGULAMASI 1 HAZİRAN 2017 TARİHİNDEN İTİBAREN KIRŞEHİR DE BAŞLIYOR

MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ UYGULAMASI 1 HAZİRAN 2017 TARİHİNDEN İTİBAREN KIRŞEHİR DE BAŞLIYOR 20.02.2017/35-1 MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ UYGULAMASI 1 HAZİRAN 2017 TARİHİNDEN İTİBAREN KIRŞEHİR DE BAŞLIYOR ÖZET : Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) tarafından çıkarılan MUHTASAR VE

Detaylı

6728 sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanundaki Sosyal Güvenliğe İlişkin Değişiklikler

6728 sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanundaki Sosyal Güvenliğe İlişkin Değişiklikler Sosyal Güvenlik Bültenleri PwC Türkiye 6728 sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanundaki Sosyal Güvenliğe İlişkin Değişiklikler Tarih:18.08.2016

Detaylı

MUHTASAR AYLIK PRIM HIZMET BEYANNAMESI SMMM DR GULSUM OKSUZOMER YILMAZ

MUHTASAR AYLIK PRIM HIZMET BEYANNAMESI SMMM DR GULSUM OKSUZOMER YILMAZ MUHTASAR AYLIK PRIM HIZMET BEYANNAMESI SMMM DR GULSUM OKSUZOMER YILMAZ Muhtasar APHB YASAL DAYANAK 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 98/A maddesi ile 5510 sayılı Kanunun 86 ncı maddesinin onüçüncü fıkrası

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU SİGORTA PRİMLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞVERENLER DAİRE BAŞKANLIĞI

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU SİGORTA PRİMLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞVERENLER DAİRE BAŞKANLIĞI SOSYAL GÜVENLİK KURUMU SİGORTA PRİMLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞVERENLER DAİRE BAŞKANLIĞI BAŞKANLIĞIMIZCA YAPILAN BAZI DÜZENLEMELER İşyeri Bildirgelerinin E-Sigorta Kanalıyla Verilmesi Sağlanmıştır: 2014 yılı

Detaylı

SOSYAL GÜVENLĠK KURUMU. SĠGORTA PRĠMLERĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ĠġVERENLER DAĠRE BAġKANLIĞI

SOSYAL GÜVENLĠK KURUMU. SĠGORTA PRĠMLERĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ĠġVERENLER DAĠRE BAġKANLIĞI SOSYAL GÜVENLĠK KURUMU SĠGORTA PRĠMLERĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ĠġVERENLER DAĠRE BAġKANLIĞI BAġKANLIĞIMIZCA YAPILAN BAZI DÜZENLEMELER BAġKANLIĞIMIZCA YAPILAN BAZI DÜZENLEMELER İşyeri Bildirgelerinin E-Sigorta

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2017/039 Ref: 4/039

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2017/039 Ref: 4/039 SİRKÜLER İstanbul, 27.02.2017 Sayı: 2017/039 Ref: 4/039 Konu: MUHTASAR BEYANNAME İLE AYLIK PRİM VE HİZMET BELGESİNİN BİRLEŞTİRİLMESİ UYGULAMASI KIRŞEHİR İLİNDE 1 HAZİRAN 2017, TÜRKİYE GENELİNDE İSE 1 OCAK

Detaylı

Muhtasar Ve Aylık Prim ve Hizmet Belgesi'nin Birleştirilmektedir

Muhtasar Ve Aylık Prim ve Hizmet Belgesi'nin Birleştirilmektedir WWW. O N E R Y M M.COM. TR 2017 11 Muhtasar Ve Aylık Prim ve Hizmet Belgesi'nin Birleştirilmektedir Özet Hatırlanacağı üzere 6728 sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik

Detaylı

DENET İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK SİRKÜLERİ

DENET İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK SİRKÜLERİ DENET İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK SİRKÜLERİ BDO Yayıncılık A.Ş. Sirküler Tarihi : 21.02.2017 Sirküler No : 2017/029 MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ GENEL TEBLİĞİ Vergi kanunlarına göre vergi dairesine

Detaylı

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU NDAKİ İDARİ PARA CEZALARI

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU NDAKİ İDARİ PARA CEZALARI 5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU NDAKİ İDARİ PARA CEZALARI İLGİLİ MADDE İDARİ PARA CEZASI UYGULANACAK FİİL UYGULANACAK CEZA CEZA TUTARI (2017) /a 1) 8. maddenin birinci sında

Detaylı

Eksik Gün Bildiriminde Çalışan Sayısı 10 Kişi Olarak

Eksik Gün Bildiriminde Çalışan Sayısı 10 Kişi Olarak Eksik Gün Bildiriminde Çalışan Sayısı 10 Kişi Olarak Belirlendi Eksik Gün Bildiriminde Çalışan Sayısı 10 Kişi Olarak Belirlendi 4447 sayılı Kanun ile Mülga 506 sayılı SSK kanunda yapılan düzenleme de sigortalıların

Detaylı

TEBLİĞ. Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 1)

TEBLİĞ. Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 1) 18 Şubat 2017 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29983 TEBLİĞ Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 1) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

TEBLİĞ MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 1)

TEBLİĞ MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 1) 18 Şubat 2017 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29983 Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: TEBLİĞ MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 1) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

TEBLİĞ MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 1)

TEBLİĞ MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 1) 18 Şubat 2017 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29983 Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: TEBLİĞ MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 1) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

PRATİK BİLGİLER SOSYAL GÜVENLİK SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNCA KESİLECEK İDARİ PARA CEZALARI (2019)

PRATİK BİLGİLER SOSYAL GÜVENLİK SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNCA KESİLECEK İDARİ PARA CEZALARI (2019) PRATİK BİLGİLER SOSYAL GÜVENLİK SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNCA KESİLECEK İDARİ PARA CEZALARI (2019) - Dönemi için uygulanacak asgari ücret tutarı : 2.558,40 TL İDARİ PARA CEZASI a) 1) Sigortalı işe giriş bildirgesi

Detaylı

Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan:

Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: Sayfa : 8 RESMÎ GAZETE 18 Şubat 2017 Sayı : 29983 Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 1) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve

Detaylı

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 98/A maddesinin verdiği yetkiye istinaden MUHTASAR BEYANNAME AYLIK PRİM VE HİZMET BELGESİ MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ VERGİ

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2017 / 29 İST,

SİRKÜLER NO: POZ-2017 / 29 İST, SİRKÜLER NO: POZ-2017 / 29 İST, 24.02.2017 ÖZET: 18 Şubat 2017 tarih ve 29983 sayılı Resmi Gazete de Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Genel Tebliği (Sıra No: 1) yayımlandı. MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2015/24 TARİH: 09/02/ Yılında Uygulanacak SGK İdari Para Cezaları

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2015/24 TARİH: 09/02/ Yılında Uygulanacak SGK İdari Para Cezaları VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2015/24 TARİH: 09/02/2015 KONU 2015 Yılında Uygulanacak SGK İdari Para Cezaları Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2015 Yılı nda uygulanacak asgari ücret tutarını belirlemiş ve konuya ilişkin

Detaylı

MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ

MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ Adana, 28.02.2017 İbrahim GÜLER Adana SMMM Odası Vergi Mevzuatı İnceleme Komisyonu Başkanı Bağımsız Denetçi "Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi" nin verilmesi ile ilgili

Detaylı

KONU: MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 1) GENELGE (Sadece Müşterilerimiz içindir)

KONU: MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 1) GENELGE (Sadece Müşterilerimiz içindir) Genelge : 2017/07 18.02.2017 GENELGE (Sadece Müşterilerimiz içindir) Açıklama; 18/02/2017 tarih ve 29983 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 1 Sıra No lu Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Genel Tebliğinde;

Detaylı

Sayı : İstanbul, 2017

Sayı : İstanbul, 2017 Sayı : 2017 020 İstanbul, 2017 Konu :Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi nin verilme zorunluluğu 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren başlıyor. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Detaylı

ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2017/26

ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2017/26 20.02.2017 ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2017/26 KONU: Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Genel Tebliği ile Muhtasar Beyanname ile Aylık Prim ve Hizmet Belgesi Birleştirildi

Detaylı

SİRKÜLER. Sayı: Mayıs

SİRKÜLER. Sayı: Mayıs SİRKÜLER Sayı: Mayıs 2017 İçindekiler 1. BÖLÜM... 2 SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATI... 2 1. SGK Nakil Giriş/Çıkışlarla İlgili Değişiklik yapıldı... 2 2. Toplu İş Sözleşmesi Olan İşyerlerine İlişkin Asgari Ücret

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNCA KESİLECEK İDARİ PARA CEZALARI

SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNCA KESİLECEK İDARİ PARA CEZALARI SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNCA KESİLECEK İDARİ PARA CEZALARI 01/01/2014-30/06/2014 Tarihleri arasında uygulanacak brüt asgari ücret : 1.071,00 TL 01/07/2014-31/12/2014 Tarihleri arasında uygulanacak brüt asgari

Detaylı

Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 1)

Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 1) Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 1) Resmi Gazete Sayısı 29983 Resmi Gazete Tarihi 18.02.2017 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

5510 SAYILI KANUNU GÖRE 2018 YILINDA SGK TARAFINDAN UYGULANACAK PARA CEZALARI (TL) Cezayı Gerektiren Fiil Ceza Miktarı (TL)

5510 SAYILI KANUNU GÖRE 2018 YILINDA SGK TARAFINDAN UYGULANACAK PARA CEZALARI (TL) Cezayı Gerektiren Fiil Ceza Miktarı (TL) 5510 SAYILI KANUNU GÖRE 2018 YILINDA SGK TARAFINDAN UYGULANACAK PARA CEZALARI (TL) Cezayı Gerektiren Fiil Ceza Miktarı (TL) Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi İle Genel Sağlık Sigortası Giriş Bildirgesini

Detaylı

RASYO YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD.ŞTİ.

RASYO YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD.ŞTİ. AYLIK PRİM VE HİZMET BELGESİNİN SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA VERİLMESİNE VE PRİMLERİN ÖDENME SÜRELERİNE DAİR USUL VE ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ MADDE 1 28/9/2008 tarihli ve

Detaylı

SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2013 YILI)

SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2013 YILI) 5510 - SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2013 YILI) İlgili Madde -a/1 -a/2 -a/3 -a/1 Uygulanacak İdari Para Cezasının Nedeni işe giriş bildirgesi

Detaylı

5510 Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa Göre 2019 yılında Uygulanacak İdari Para Cezaları

5510 Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa Göre 2019 yılında Uygulanacak İdari Para Cezaları 551 Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa Göre 219 yılında Uygulanacak İdari Para Cezaları Sigortalı işe giriş bildirgesini ve GSS giriş bildirgesini süresinde ve Kurumca belirlenen şekle

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2017/39. Konu : Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Genel Tebliği (Sıra No: 1)

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2017/39. Konu : Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Genel Tebliği (Sıra No: 1) TARİH : 20.02.2017 NUMARA : 2017/39 VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2017/39 Konu : Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Genel Tebliği (Sıra No: 1) 18/02/2017 tarih ve 29983 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 1 Sıra

Detaylı

5510 SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2013 YILI) Uygulanacak İdari Para Cezasının Nedeni

5510 SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2013 YILI) Uygulanacak İdari Para Cezasının Nedeni 5510 SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2013 YILI) İlgili Uygulanacak İdari Para Cezasının Nedeni Ceza Tutarı Madde 01.01.2013 30.06.2013 01.07.2013

Detaylı

Sosyal Güvenlik Mevzuatındaki Gelişmeler. Kamber Kaya

Sosyal Güvenlik Mevzuatındaki Gelişmeler. Kamber Kaya Sosyal Güvenlik Mevzuatındaki Gelişmeler Kamber Kaya 01.02.2018 Sunum Planı Otomatik BES Konusunda hatırlatmalar, Prime Esas kazanç üst limitinde değişiklik, Sigorta Primine Esas Kazançlar, SMMM YMM Rapor

Detaylı

FK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ.

FK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ. SİRKÜLER NO:2017/144 6/Aralık/2017 İçindekiler: * Muhtasar beyanname ile SGK aylık prim ve hizmet belgeleri 2018 yılından itibaren tek bir ortak beyanname olarak bildirilecektir. MUHTASAR BEYANNAME İLE

Detaylı

SİRKÜLER TARİHİ : 18 / 02 / 2017 SİRKÜLER SAYISI : 2017 / 013 SİRKÜLER KONUSU : Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Genel Tebliği (Seri No: 1) Hak.

SİRKÜLER TARİHİ : 18 / 02 / 2017 SİRKÜLER SAYISI : 2017 / 013 SİRKÜLER KONUSU : Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Genel Tebliği (Seri No: 1) Hak. S İ R K Ü L E R R A P O R FON DENETİM YMM. VE BAĞIMSIZ DENETİM A. Ş. nin müşterilerine özel bir hizmetidir. İzinsiz çoğaltılamaz. İktibas edilemez. SİRKÜLER TARİHİ : 18 / 02 / 2017 SİRKÜLER SAYISI : 2017

Detaylı

SOSYAL SĠGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SĠGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK ĠDARĠ PARA CEZALARI (2012 YILI)

SOSYAL SĠGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SĠGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK ĠDARĠ PARA CEZALARI (2012 YILI) 5510 - SOSYAL SĠGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SĠGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK ĠDARĠ PARA CEZALARI (2012 YILI) Ġlgili Madde 102-a/1 102-a/2 102-a/3 102-b 102-b/1 102-b/2 102-b/3 Uygulanacak Ġdari Para Cezasının

Detaylı

MUHTASAR BEYANNAME İLE SGK AYLIK PRİM VE HİZMET BELGELERİ BİRLEŞTİRİLİYOR:

MUHTASAR BEYANNAME İLE SGK AYLIK PRİM VE HİZMET BELGELERİ BİRLEŞTİRİLİYOR: TARİH : 24/02/2017 SİRKÜLER NO : 2017/31 MUHTASAR BEYANNAME İLE SGK AYLIK PRİM VE HİZMET BELGELERİ BİRLEŞTİRİLİYOR: Maliye Bakanlığınca 18 Şubat 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Muhtasar Ve Prim

Detaylı

Sirküler Tarihi : Sirküler No : 2015/021

Sirküler Tarihi : Sirküler No : 2015/021 Sirküler Tarihi : 05.01.2015 Sirküler No : 2015/021 2015 YILINDA UYGULANACAK SGK İDARİ PARA CEZALARI Asgari Ücret Tespit komisyonu, iş sözleşmesi ile çalışan ve 4857 sayılı Kanun kapsamında olan ve olmayan

Detaylı

SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2010 YILI)

SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2010 YILI) 5510 - SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2010 YILI) İlgili Madde 102-a/1 102-a/2 102-a/3 102-b 102-b/1 102-b/2 102-b/3 102-b/3 102- ikinci fıkra

Detaylı

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTAS IKANUNU NA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2018 YILI)

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTAS IKANUNU NA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2018 YILI) 5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTAS IKANUNU NA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2018 YILI) Açıklama Ceza Tutarı Sigortalı işe giriş bildirgesini ve GSS giriş bildirgesini süresinde

Detaylı

(Bir aylık asgari ücret) veya benzeri ortamda gönderilmesi

(Bir aylık asgari ücret) veya benzeri ortamda gönderilmesi 5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE 2016 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından uygulanacak idari para cezalarının hesabında aylık

Detaylı

/50-1 UYGULAMANIN USUL VE ESASLARI

/50-1 UYGULAMANIN USUL VE ESASLARI 21.03.2018/50-1 VALİLİKLER, BELEDİYELER VE RUHSAT VERMEYE YETKİLİ DİĞER KAMU VE ÖZEL HUKUK TÜZEL KİŞİLERİNCE VERİLEN YAPI RUHSATLARINA İSTİNADEN YAPI RUHSATLARININ VERİLME AŞAMASINDA İŞYERİ BİLDİRGESİ

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATI AÇISINDAN KAYIT DIŞI İSTİHDAMIN İŞVERENLERE MALİYETİ

SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATI AÇISINDAN KAYIT DIŞI İSTİHDAMIN İŞVERENLERE MALİYETİ SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATI AÇISINDAN KAYIT DIŞI İSTİHDAMIN İŞVERENLERE MALİYETİ Ekrem TAŞBAŞI * I-GİRİŞ Kayıt dışı istihdam ülkemizin en önemli sorunları arasında yer alıyor. Sosyal güvenlik açısından da

Detaylı

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI 2018/11 Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI 2018/11 Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI 2018/11 Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Sayı : 24010506-010.06-E.165478516 Tarih :16.03.2018 Konu : Otomatik İşyeri Tescili 1- GENEL AÇIKLAMALAR Bilindiği üzere,

Detaylı

ŞİRKET KURULUŞUNDA İŞYERİ BİLDİRGESİ VERMEKSİZİN İŞYERİNİN OTOMATİK SGK TESCİLİ YAPILACAKTIR

ŞİRKET KURULUŞUNDA İŞYERİ BİLDİRGESİ VERMEKSİZİN İŞYERİNİN OTOMATİK SGK TESCİLİ YAPILACAKTIR 21.03.2018/51-1 ŞİRKET KURULUŞUNDA İŞYERİ BİLDİRGESİ VERMEKSİZİN İŞYERİNİN OTOMATİK SGK TESCİLİ YAPILACAKTIR ÖZET : 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2013/116

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2013/116 DRT Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş. Sun Plaza No:24 34398 Maslak İstanbul, Türkiye Tel: + 90 (212) 366 60 00 Fax: + 90 (212) 366 60 15 www.deloitte.com.tr www.verginet.net VERGİ SİRKÜLERİ

Detaylı

: Vergi Kimlik Numarası ile Sosyal Güvenlik Kurumu İşyeri Sicil Numarasının Eşleştirilmesine İlişkin Bildirim

: Vergi Kimlik Numarası ile Sosyal Güvenlik Kurumu İşyeri Sicil Numarasının Eşleştirilmesine İlişkin Bildirim Sirküler No : 2017-23 Sirküler Tarihi : 24.02.2017 Konu : Vergi Kimlik Numarası ile Sosyal Güvenlik Kurumu İşyeri Sicil Numarasının Eşleştirilmesine İlişkin Bildirim Bilindiği gibi; 18.02.2017 tarih ve

Detaylı

Sosyal Güvenlik Mevzuatındaki Gelişmeler. Kamber Kaya

Sosyal Güvenlik Mevzuatındaki Gelişmeler. Kamber Kaya Sosyal Güvenlik Mevzuatındaki Gelişmeler Kamber Kaya 23.02.2017 Sunum Planı Otomatik BES Konusunda hatırlatmalar 4 b sigorta primlerinde beş puanlık indirim Prime Esas kazanç üst limitinde değişiklik Asgari

Detaylı

Kurumca dayanağı belirtilmek suretiyle diğer kanunlarda aşağıda belirtilen fiiller için idari para cezası öngörülmüş olsa dahi ayrıca bu Kanunun;

Kurumca dayanağı belirtilmek suretiyle diğer kanunlarda aşağıda belirtilen fiiller için idari para cezası öngörülmüş olsa dahi ayrıca bu Kanunun; İDARİ PARA CEZALARI 5510 S.K.MD. 102 Kurumca dayanağı belirtilmek suretiyle diğer kanunlarda aşağıda belirtilen fiiller için idari para cezası öngörülmüş olsa dahi ayrıca bu Kanunun; a) 1) 8 inci maddesinin

Detaylı

2011 SGK İ DARİ PARA CEZALARİ

2011 SGK İ DARİ PARA CEZALARİ 2011 SGK İ DARİ PARA CEZALARİ MADDE AÇIKLAMA HESAPLAMA SİGORTALI İŞE GİRİŞ BİLDİRGESİ İLE İLGİLİ CEZALAR 102-a/1 Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi İle Genel Sağlık Her Bir sigortalı X 1 Asgari ücret Sigortası

Detaylı

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU NDAKİ İDARİ PARA CEZALARI

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU NDAKİ İDARİ PARA CEZALARI 5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU NDAKİ İDARİ PARA CEZALARI İLGİLİ MADDE İDARİ PARA CEZASI UYGULANACAK FİİL /a 1) 8. maddenin birinci sında belirtilen sigortalı işe giriş bildirgesi

Detaylı

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2014 YILI )

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2014 YILI ) 5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2014 YILI ) SS ve GSS KANUNU NA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (TL) (01.01.2014 31.06.2014 Döneminde)

Detaylı

SGK Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde Yapılan Değişiklikler

SGK Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde Yapılan Değişiklikler PwC Türkiye Sosyal Güvenlik Bülteni Tarih: 25.12.2017 Sayı: 2017/49 www.pwc.com.tr SGK Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde Yapılan Değişiklikler Özet 5 Aralık 2017 tarihinde Sosyal Sigorta İşlemleri

Detaylı

MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİNİN BİRLİKTE BEYAN EDİLMESİ HUSUSU

MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİNİN BİRLİKTE BEYAN EDİLMESİ HUSUSU MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİNİN BİRLİKTE BEYAN EDİLMESİ HUSUSU 6728 sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile aylık prim ve hizmet belgesi

Detaylı

MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİNE İLİŞKİN 6728 SAYILI KANUNLA GETİRİLEN

MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİNE İLİŞKİN 6728 SAYILI KANUNLA GETİRİLEN MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİNE İLİŞKİN 6728 SAYILI KANUNLA GETİRİLEN DÜZENLEMENİN UYGULAMA ESASLARI Dr. Mehmet YÜCEL* 35 ÖZ Kayıtdışı ekonomi ve kayıtdışı istihdamla etkin mücadelede kamu kurumlarının

Detaylı

2016 Yılı Mali Tatilinde Sosyal Güvenlik Uygulamaları

2016 Yılı Mali Tatilinde Sosyal Güvenlik Uygulamaları Sosyal Güvenlik Bültenleri PwC Türkiye 2016 Yılı Mali Tatilinde Sosyal Güvenlik Uygulamaları Tarih:24.06.2016 Sayı: 2016/16 Özet 5604 sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanunda yapılan değişiklikler

Detaylı

Sirküler 2017/4 08 Mart 2017

Sirküler 2017/4 08 Mart 2017 Sirküler 2017/4 08 Mart 2017 Konu: Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Genel Tebliği Duyurusu Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi 1 Sıra No.lu Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Genel Tebliği, 18 Şubat

Detaylı

SİRKÜLER SAYILI KANUNLA GETİRİLEN ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ ve SGK PRİM ERTELEMESİ HAKKINDA. Tarih: Sayı:2017/12

SİRKÜLER SAYILI KANUNLA GETİRİLEN ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ ve SGK PRİM ERTELEMESİ HAKKINDA. Tarih: Sayı:2017/12 SİRKÜLER Sayı:2017/12 Tarih:01.02.2017 6770 SAYILI KANUNLA GETİRİLEN ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ ve SGK PRİM ERTELEMESİ HAKKINDA Realite Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş. 2000 Evler Mah. 76078 Sk. Fonte İşmerkezi

Detaylı

İstihdam Seferberliği Ekrem GÜLCEMAL Sosyal Güvenlik İl Müdürü

İstihdam Seferberliği Ekrem GÜLCEMAL Sosyal Güvenlik İl Müdürü İstihdam Seferberliği Ekrem GÜLCEMAL Sosyal Güvenlik İl Müdürü Kanuni Teşviklerden Yararlanma Sayıları TEŞVİK AÇIKLAMA İŞYERİ SAYISI SİGORTALI SAYISI TEŞVİK TUTARI 5510 Malullük, Yaşlılık Ölüm Sigortası

Detaylı

Devamlı İşyeri Sigortalıları ile Yapılan İhaleli İşlerde Sigorta Primi Teşvik Uygulamalarıyla İlgili SGK Genelgesi Yayımlanmıştır.

Devamlı İşyeri Sigortalıları ile Yapılan İhaleli İşlerde Sigorta Primi Teşvik Uygulamalarıyla İlgili SGK Genelgesi Yayımlanmıştır. Devamlı İşyeri Sigortalıları ile Yapılan İhaleli İşlerde Sigorta Primi Teşvik Uygulamalarıyla İlgili SGK Genelgesi Yayımlanmıştır. Sosyal Güvenlik Bülteni Tarih : 15.04.2015 Sayı : 2015/17 Konu İçerik

Detaylı

2018 YILINDA UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ İLE İLGİLİ USUL VE ESASLAR AÇIKLANDI

2018 YILINDA UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ İLE İLGİLİ USUL VE ESASLAR AÇIKLANDI 26.06.2018/113-1 2018 YILINDA UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ İLE İLGİLİ USUL VE ESASLAR AÇIKLANDI ÖZET : 2016 ve 2017 yıllarında işverenlerimize verilen ve 2018 yılında da devam ettirilen asgari ücret

Detaylı

İşyeri bildirgesini yasal süresinde Kurumca belirlenen şekle ve usule uygun vermeyenlere:

İşyeri bildirgesini yasal süresinde Kurumca belirlenen şekle ve usule uygun vermeyenlere: 5510 Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu na Göre Uygulanacak İdari Para Cezaları 2017 Sigortalı işe giriş bildirgesini ve GSS giriş bildirgesini süresinde ve Kurumca belirlenen şekle ve

Detaylı

2018 YILI SGK İDARİ PARA CEZALARI MADDE AÇIKLAMA CEZA TUTARI SİGORTALI İŞE GİRİŞ BİLDİRGESİ İLE İLGİLİ CEZALAR

2018 YILI SGK İDARİ PARA CEZALARI MADDE AÇIKLAMA CEZA TUTARI SİGORTALI İŞE GİRİŞ BİLDİRGESİ İLE İLGİLİ CEZALAR 2018 YILI SGK İDARİ PARA CEZALARI MADDE AÇIKLAMA CEZA TUTARI SİGORTALI İŞE GİRİŞ BİLDİRGESİ İLE İLGİLİ CEZALAR 102-a/1 Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi İle Genel Sağlık Sigortası Giriş Bildirgesini yasal

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR ( )

SİRKÜLER RAPOR ( ) DMF SİSTEM ULUSLARARASIBAĞIMSIZDENETİMDANIŞMANLIKVE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİKA.Ş. www.dmf.com.tr& dmfsystem.eu dmf@dmf.com.tr www.russellbedford.com Ankara :Eskişehir Yolu 9. Km. Tepe Prime B Blok No: 100

Detaylı

Tarih : Sayı : 2017/41 Konu : Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Uygulaması Hk.

Tarih : Sayı : 2017/41 Konu : Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Uygulaması Hk. Tarih : 21.02.2017 Sayı : 2017/41 Konu : Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Uygulaması Hk. 18/02/2017 tarih ve 29983 sayılı Resmî Gazete de yayımlanan 1 Sıra No.lu Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi

Detaylı

EKSİK GÜN BİLDİRİMİ VE UYGULAMA SORUNLARI

EKSİK GÜN BİLDİRİMİ VE UYGULAMA SORUNLARI 11 resul kurt:layout 1 11/9/10 3:13 PM Page 173 EKSİK GÜN BİLDİRİMİ VE UYGULAMA SORUNLARI Dr. Resul KURT I- GİRİŞ Son dönemlerde Meslek Mensuplarının en çok sorun yaşadığı konuların başında eksik gün bildirimi

Detaylı

EV HİZMETLERİNDE 10 GÜNDEN AZ VEYA FAZLA SÜRE İLE ÇALIŞANLAR

EV HİZMETLERİNDE 10 GÜNDEN AZ VEYA FAZLA SÜRE İLE ÇALIŞANLAR EV HİZMETLERİNDE 10 GÜNDEN AZ VEYA FAZLA SÜRE İLE ÇALIŞANLAR Mehmet Fatih GELERİ İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı fatihgeleri@ikplatform.com I. GİRİŞ Ev hizmeti: Ev içerisinde yaşayan aile bireyleri tarafından

Detaylı

İŞVERENİN AYLIK PRİM VE HİZMET BELGESİNİ KURUMUMUZA GÖNDERME YÜKÜMLÜLÜĞÜ

İŞVERENİN AYLIK PRİM VE HİZMET BELGESİNİ KURUMUMUZA GÖNDERME YÜKÜMLÜLÜĞÜ İŞVERENİN AYLIK PRİM VE HİZMET BELGESİNİ KURUMUMUZA GÖNDERME YÜKÜMLÜLÜĞÜ 5510 S.K. MD. 86 İşveren bir ay içinde 4 üncü ve 5 inci maddeye tâbi çalıştırdığı sigortalıların ve sosyal güvenlik destek primine

Detaylı

MALİ TATİL 1-20 TEMMUZ 2016 TARİHLERİ ARASINDA UYGULANACAKTIR

MALİ TATİL 1-20 TEMMUZ 2016 TARİHLERİ ARASINDA UYGULANACAKTIR MALİ TATİL 1-20 TEMMUZ 2016 TARİHLERİ ARASINDA UYGULANACAKTIR 5604 sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun hükümlerine göre meslek mensuplarına ve yükümlülere kolaylıklar getiren Mali Tatil uygulaması,

Detaylı

sayılı Kanunun Geçici 19 uncu Maddesi Kapsamında İşe Alınan Ücretlilere İlişkin Gelir Vergisi Stopajı Teşviki Uygulaması

sayılı Kanunun Geçici 19 uncu Maddesi Kapsamında İşe Alınan Ücretlilere İlişkin Gelir Vergisi Stopajı Teşviki Uygulaması SİRKÜLER 2018/58: Yeni işe alınan çalışanların ücretleri üzerinden hesaplanan gelir vergisinin 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu nun Geçici 21. Maddesi kapsamında terkin edilmesine dair 304 seri no.lu

Detaylı

İLAVE İSTİHDAM SİGORTA PRİM TEŞVİKİ

İLAVE İSTİHDAM SİGORTA PRİM TEŞVİKİ 19.04.2017/54-1 İLAVE İSTİHDAM SİGORTA PRİM TEŞVİKİ ÖZET : 31/12/2017 tarihine kadar işe alınan her bir sigortalı için geçerli olmak üzere, 1/2/2017 tarihinden itibaren özel sektör işverenlerince İŞKUR

Detaylı

2015 Yılı Mali Tatilinde Sosyal Güvenlik Uygulamaları

2015 Yılı Mali Tatilinde Sosyal Güvenlik Uygulamaları 2015 Yılı Mali Tatilinde Sosyal Güvenlik Uygulamaları Sosyal Güvenlik Bülteni Tarih : 29.06.2015 Sayı : 2015/25 Konu : 2015 Yılı Mali Tatilinde Sosyal Güvenlik Uygulamaları İçerik : 5604 sayılı Mali Tatil

Detaylı

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2018/48 Değerli Müşterimiz;

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2018/48 Değerli Müşterimiz; Ö z e t B ü l t e n Tarih : 28.06.2018 Sayı : 2018/48 Değerli Müşterimiz; 2016 ve 2017 yıllarında işverenlere verilen ve 2018 yılında da devam ettirilen asgari ücret desteğinin uygulama usul ve esasları;

Detaylı

KAMBER GEZGİNCİ YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR

KAMBER GEZGİNCİ YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR 2017 Yılı 5510 Sayılı Kanun İdari Para Cezaları Yayınlandı. 5510 Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu na Göre Uygulanacak İdari Para Cezaları 2017 Sigortalı işe giriş bildirgesini ve GSS

Detaylı

GEÇERSİZ SİGORTALILIK STATÜSÜNE BAĞLI OLARAK ÖDENEN PRİMLERİN SİGORTALI PRİM BORÇLARINA AKTARILMASINDA YENİ UYGULAMA

GEÇERSİZ SİGORTALILIK STATÜSÜNE BAĞLI OLARAK ÖDENEN PRİMLERİN SİGORTALI PRİM BORÇLARINA AKTARILMASINDA YENİ UYGULAMA GEÇERSİZ SİGORTALILIK STATÜSÜNE BAĞLI OLARAK ÖDENEN PRİMLERİN SİGORTALI PRİM BORÇLARINA AKTARILMASINDA YENİ UYGULAMA Ahmet ARAS 40 I- GİRİŞ Geçersiz sigortalılık statüsünde yatan primlerin geçerli sigortalılık

Detaylı

19- Mevsim bitimi (İş akdinin askıya alınması halinde kullanılır.tekrar başlatılmayacaksa 4 nolu kod kullanılır)

19- Mevsim bitimi (İş akdinin askıya alınması halinde kullanılır.tekrar başlatılmayacaksa 4 nolu kod kullanılır) 20.03.2017/47-1 1 ŞUBAT 2017 TARİHİNDEN SONRA ÖZEL SEKTÖR İŞVERENLERİNCE İŞE ALINANLAR İÇİN GELİR VERGİSİ STOPAJI TEŞVİKİ UYGULAMASINA İLİŞKİN GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ ÖZET : Tebliğde 1/2/2017 tarihinden

Detaylı

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER TARAFINDAN DÜZENLENMESİ GEREKEN SERBEST BÖLGE FAALİYET TASDİK RAPORU NA İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER TARAFINDAN DÜZENLENMESİ GEREKEN SERBEST BÖLGE FAALİYET TASDİK RAPORU NA İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI Sirküler Rapor 04.01.2010 / 9-1 YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER TARAFINDAN DÜZENLENMESİ GEREKEN SERBEST BÖLGE FAALİYET TASDİK RAPORU NA İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI ÖZET : 42 seri No lu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik

Detaylı

Asgari Ücret Desteği Konulu SGK Genelgesi Yayımlanmıştır.

Asgari Ücret Desteği Konulu SGK Genelgesi Yayımlanmıştır. Asgari Ücret Desteği Konulu SGK Genelgesi Yayımlanmıştır. Duyuru No: 2016/15 İstanbul, 12.02.2016 2016/09 sayılı duyurumuzda bilgi verildiği üzere 6661 Sayılı Askerlik Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik

Detaylı

ANTALYA SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ

ANTALYA SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ANTALYA SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ 1 4447 Sayılı Kanunun Geçici 17. Md. ÖngörülenTeşvik 687 KANUN NOLU TEŞVİK 2 Yararlanma Şartları: Sigortalılar Yönünden: İş-Kur a kayıtlı işsizler arasından 01.02.2017

Detaylı

ASGARİ ÜCRETLİ İÇİN GÜNLÜK 3,33 TL DESTEĞİNE İLİŞKİN GENELGE YAYIMLANDI

ASGARİ ÜCRETLİ İÇİN GÜNLÜK 3,33 TL DESTEĞİNE İLİŞKİN GENELGE YAYIMLANDI SİRKÜLER NO: YORDAM 2016/S 12 İST. 16.02.2016 ASGARİ ÜCRETLİ İÇİN GÜNLÜK 3,33 TL DESTEĞİNE İLİŞKİN GENELGE YAYIMLANDI Asgari ücrete; işveren desteğine ilişkin 6661 sayılı kanun 27.01.2016 tarih ve 29606

Detaylı

BAKIŞ MEVZUAT KONU İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK SAYI

BAKIŞ MEVZUAT KONU İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK SAYI BAKIŞ MEVZUAT KONU İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK SAYI 2013164 ÖZET Yönetmelikte kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere ondan az çalışanı bulunanlardan, tehlikeli

Detaylı

İŞVEREN DESTEĞİ UYGULAMASI HAKKINDA SGK GENELGESİ YAYIMLANDI.

İŞVEREN DESTEĞİ UYGULAMASI HAKKINDA SGK GENELGESİ YAYIMLANDI. İŞVEREN DESTEĞİ UYGULAMASI HAKKINDA SGK GENELGESİ YAYIMLANDI. 9/2/2017 tarihli ve 29974 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 687 sayılı KHK ile 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa Geçici

Detaylı

MUHTASAR+SGK. SMMM Yücel Akdemir İSMMMO Başkanı. SMMM Dr. Gülsüm Öksüzömer Yılmaz İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Mevzuat Danışmanı

MUHTASAR+SGK. SMMM Yücel Akdemir İSMMMO Başkanı. SMMM Dr. Gülsüm Öksüzömer Yılmaz İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Mevzuat Danışmanı İSTANBUL SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI ISTANBUL CHAMBER OF CERTIFIED PUBLIC ACCOUNTANTS MUHTASAR+SGK SMMM Yücel Akdemir İSMMMO Başkanı SMMM Dr. Gülsüm Öksüzömer Yılmaz İş ve Sosyal Güvenlik

Detaylı

İKİNCİ BÖLÜM HALKLA İLİŞKİLER 463

İKİNCİ BÖLÜM HALKLA İLİŞKİLER 463 Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 1) R.G:18.02.2017-29983 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE

Detaylı

2011 YILINDA MALİ TATİL 1-20 TEMMUZ 2011 GÜNLERİ ARASINDA UYGULANACAKTIR

2011 YILINDA MALİ TATİL 1-20 TEMMUZ 2011 GÜNLERİ ARASINDA UYGULANACAKTIR Sirküler Rapor 30.06.2011/ 88-1 2011 YILINDA MALİ TATİL 1-20 TEMMUZ 2011 GÜNLERİ ARASINDA UYGULANACAKTIR ÖZET : 5604 sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun hükümlerine göre meslek mensuplarına

Detaylı

MADDE AÇIKLAMA HESAPLAMA SİGORTALI İŞE GİRİŞ BİLDİRGESİ İLE İLGİLİ CEZALAR

MADDE AÇIKLAMA HESAPLAMA SİGORTALI İŞE GİRİŞ BİLDİRGESİ İLE İLGİLİ CEZALAR MADDE AÇIKLAMA HESAPLAMA 102-a/1 102-a/2 102-a/3 SİGORTALI İŞE GİRİŞ BİLDİRGESİ İLE İLGİLİ CEZALAR Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi İle Genel Sağlık Sigortası Giriş Bildirgesini yasal süre içerisinde verilmemesi,

Detaylı

YARIM GÜN ÇALIŞMA İSMMMO SMMM DR GÜLSÜM ÖKSÜZÖMER YILMAZ İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK DANIŞMANI

YARIM GÜN ÇALIŞMA İSMMMO SMMM DR GÜLSÜM ÖKSÜZÖMER YILMAZ İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK DANIŞMANI 2016 YARIM GÜN ÇALIŞMA SMMM DR GÜLSÜM ÖKSÜZÖMER YILMAZ İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK DANIŞMANI Değerli Meslek Mensubumuz 6663 sayılı Kanunla 4447 sayılı Kanuna 10/2/2016 tarihinden itibaren eklenen ek 5 inci madde

Detaylı

Sirküler : İstanbul,

Sirküler : İstanbul, Sirküler : 18-33 İstanbul, 16.07.2018 2018 Yılında Uygulanacak Asgari Ücret Destek Tutarı 20 Haziran 2018 tarihli ve 30454 sayılı Resmi Gazete de 2018 yılında uygulanacak asgari ücret desteğine ilişkin

Detaylı

Amaç ve kapsam. Dayanak

Amaç ve kapsam. Dayanak Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Vergiye uyum maliyetlerinin azaltılması, gönüllü uyumun teşvik edilmesi ve kayıt dışı ekonomi ile mücadelede etkinliğin artırılması amacıyla, vergi kanunlarına göre vergi dairesine

Detaylı

n SOSYAL GÜVENLİK KURUMU ALTINOVA MERKEZ MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI

n SOSYAL GÜVENLİK KURUMU ALTINOVA MERKEZ MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI SOSYAL GÜVENLİK KURUMU ALTINOVA MERKEZ MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO HİZMET ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ) 1 Banka/Ptt Şube Değişikliği SİGORTALILIK DURUMU

Detaylı