KPSS 2008 EB (103) DENEME 3 / 9. SORU DENEME 12 / 5. SORU

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KPSS 2008 EB (103) DENEME 3 / 9. SORU DENEME 12 / 5. SORU"

Transkript

1 KPSS 2008 EB (103) DENEME 3 / 9. SORU 103. Atatürk bir söyle isinde, e itime yakla öyle ortaya koyar: Çocuklar serbestçe konu maya, dü ündüklerini ve duygular oldu u gibi ifade etmeye te vik edilmelidir. Böylece onlar n hem hatalar düzeltme imkân bulunur, hem de ileride yalanc ve iki yüzlü olmalar n önüne geçilmi o ur. Ayn zamanda onlar n temiz yüreklerinde yurt, ulus, aile ve yurtta sevgisiyle beraber do ruya, iyiye ve güzel eylere kar sevgi ve ilgi uyand rmaya çal mal - z. Bence bunlar çocuk terbiyesinde, ana kuca ndan en yüksek e itim ocaklar na kadar her yerde, her zaman üzerinde durulacak önemli noktalard r. Atatürk ün vurgulad e itimle ilgili temel görü lerden baz lar yla rehberlik ilkeleri aras nda benzerlikler vard r. Atatürk ün e itime yönelik bu görü lerinden hangisi, rehberlik ilkeleri aras nda bulunmamaktad r? A) Rehberlik, demokratik ve insanc l anlay a dayal r. B) Rehberlik hizmetleri, hem bireye hem de topluma kar sorumludur. C) Rehberli in amac, hatalar n düzeltilmesiyle sa - kl ki ilik geli imine yard mc olmakt r. D) Rehberlik hizmetleri, ö renciyi merkeze alan bir e itim sistemi gerektirir. E) Rehberlik, ö rencinin her yönüyle geli mesine ve kendini gerçekle tirmesine yard m eder. 9. dakilerden hangisi bir rehberlik ilkesi de ildir? A) Rehberlik; demokratik ve insanc l bir anlay a dayan r B) Rehberlikte bireysel farkl klara sayg esast r C) Rehberlik; bireyin bir bütün olarak tüm kapasitesini en uygun biçimde geli tirmesini esas alan bir hizmettir. D) Her birey seçme özgürlü üne sahiptir E) Rehberlik hizmetleri sadece bireye sunulan hizmetlerdir. DENEME 12 / 5. SORU 5. Hangisi Rehberlik ve Psikolojik Dan ma hizmetlerinin dayand ilkelerden biri de ildir? A) Rehberlik hizmetleri planl ve programl bir biçimde sunulan hizmetlerdir. B) Rehberlik hizmetleri birey merkezli bir e itim sistemini öngörmektedir. C) Rehberlik hizmetleri ihtiyaç duyan herkese sunulan hizmetlerdir. D) Rehberlik hizmetleri ekip çal mas gerektiren hizmetlerdir. E) Rehberlik hizmetleri birey hakk nda elde edilen tüm bilgilerin çevreyle payla lmas gerektiren bir hizmettir.

2 KPSS 2008 EB (103) DENEME 14 / 17. SORU 103. Atatürk bir söyle isinde, e itime yakla öyle ortaya koyar: Çocuklar serbestçe konu maya, dü ündüklerini ve duygular oldu u gibi ifade etmeye te vik edilmelidir. Böylece onlar n hem hatalar düzeltme imkân bulunur, hem de ileride yalanc ve iki yüzlü olmalar n önüne geçilmi o ur. Ayn zamanda onlar n temiz yüreklerinde yurt, ulus, aile ve yurtta sevgisiyle beraber do ruya, iyiye ve güzel eylere kar sevgi ve ilgi uyand rmaya çal mal - z. Bence bunlar çocuk terbiyesinde, ana kuca ndan en yüksek e itim ocaklar na kadar her yerde, her zaman üzerinde durulacak önemli noktalard r. Atatürk ün vurgulad e itimle ilgili temel görü lerden baz lar yla rehberlik ilkeleri aras nda benzerlikler vard r. Atatürk ün e itime yönelik bu görü lerinden hangisi, rehberlik ilkeleri aras nda bulunmamaktad r? A) Rehberlik, demokratik ve insanc l anlay a dayal r. B) Rehberlik hizmetleri, hem bireye hem de topluma kar sorumludur. C) Rehberli in amac, hatalar n düzeltilmesiyle sa - kl ki ilik geli imine yard mc olmakt r. D) Rehberlik hizmetleri, ö renciyi merkeze alan bir e itim sistemi gerektirir. E) Rehberlik, ö rencinin her yönüyle geli mesine ve kendini gerçekle tirmesine yard m eder. 17. A dakilerde hangisi rehberlik ve psikolojik dan manl k hizmetlerinin ilkelerinden biri de ildir? A) Tüm ö rencilere yönelik olmas B) Her bireyin seçme hakk na sahip olmas C) Bireyin her yönüyle geli mesine sa lamas D) Bireysel farklara sayg n esas olmas E) Rehberli in sadece e itim ö retim sürecinde sunuluyor olmas DENEME 15 / 13. SORU 13. A dakilerden hangisi rehberli in ilkelerinden biri de ildir? A) Rehberlik insan hak ve sorumluluklar ile ilgili insan- l bir anlay a dayal r. B) Rehberlik hizmeti bireyin çevresinde bulunan ki iler aras nda kurulacak ortak anlay ve i birli ini gerekli lar. C) Rehberlik bireyi çevresine ba ml hale getirmeyi amaçlayan bir hizmettir. D) Rehberlik süreklilik, gönüllülük ve gizlilik ilkelerine dayal olarak sunulmaktad r. E) Rehberlikte bireyi bütün olarak tan mak gerekir.

3 KPSS 2008 EB (103) YAPRAK TEST 3 / 1. SORU 103. Atatürk bir söyle isinde, e itime yakla öyle ortaya koyar: Çocuklar serbestçe konu maya, dü ündüklerini ve duygular oldu u gibi ifade etmeye te vik edilmelidir. Böylece onlar n hem hatalar düzeltme imkân bulunur, hem de ileride yalanc ve ikiyüzlü olmalar n önüne geçilmi o ur. Ayn zamanda onlar n temiz yüreklerinde yurt, ulus, aile ve yurtta sevgisiyle beraber do ruya, iyiye ve güzel eylere kar sevgi ve ilgi uyand rmaya çal mal - z. Bence bunlar çocuk terbiyesinde, ana kuca ndan en yüksek e itim ocaklar na kadar her yerde, her zaman üzerinde durulacak önemli noktalard r. Atatürk ün vurgulad e itimle ilgili temel görü lerden baz lar yla rehberlik ilkeleri aras nda benzerlikler vard r. Atatürk ün e itime yönelik bu görü lerinden hangisi, rehberlik ilkeleri aras nda bulunmamaktad r? A) Rehberlik, demokratik ve insanc l anlay a dayal r. B) Rehberlik hizmetleri, hem bireye hem de topluma kar sorumludur. C) Rehberli in amac, hatalar n düzeltilmesiyle sa - kl ki ilik geli imine yard mc olmakt r. D) Rehberlik hizmetleri, ö renciyi merkeze alan bir e itim sistemi gerektirir. E) Rehberlik, ö rencinin her yönüyle geli mesine ve kendini gerçekle tirmesine yard m eder. 1. dakilerden hangisi rehberli in ilkelerinden biri de ildir? A) Rehberlik hizmetleri insanc l bir anlay a dayal r. B) Rehberlikte bireyi bir bütün olarak tan nmak gerekir. C) Rehberlik hizmetlerinde bireysellik esast r. D) Rehberlik hizmetlerinde uygulanacak çal malar tüm okullarda ayn olmal r. E) Rehberlik hizmetleri örgütlü bir biçimde sunulmal r. YAPRAK TEST 24 / 4. SORU 4. dakilerden hangisi Rehberli in ilkelerinden biri de ildir? A) Rehberlik hizmetleri birey merkezli sunulan bir hizmettir. B) Rehberlik hizmetleri sadece okul rehber ö retmeni taraf ndan sunulan bir hizmettir. C) Rehberlik hizmetleri s ras nda bireyi bir bütün olarak tan mak gerekmektedir. D) Rehberlik hizmetleri bireyi kendine yeter hale getirmeyi amaçlayan bir hizmettir. E) Rehberlik hizmetlerinde gönüllülük çok önemli bir özelliktir.

4 KPSS 2008 EB (104) YAPRAK TEST 6 / 8. SORU 104. Mehmet lise son s f ö rencisidir. Ailesi çocuklu undan bu yana onun doktor olmas istemektedir. Mehmet de, retmenleri ileride ne olmak istedi ini sorduklar nda doktor yan vermektedir. Okul rehber ö retmeni (psikolojik dan man) Mehmet le konu urken; lgi ve yetenek testlerinden ald n puanlar, ö retmenlik mesle inin sana daha uygun oldu unu gösteriyor. demi ve Mehmet in ne dü ündü ünü sormu tur. Mehmet Ö retmenim ben doktor olaca m, aileme söz verdim. diyerek yan tlam r. Bu durumda Mehmet e ve ailesine yard m ederken, okul rehber ö retmeninin ne tür rehberlik hizmeti vermesi uygundur? 8. OKS s nav hakk nda bilgi almak isteyen 6. s f ö rencisi rehberli in hangi hizmetinden yararlanacak- r? A) Bilgi verme hizmeti B) Yerle tirme hizmeti C) Al rma hizmeti D) Konsültasyon hizmeti E) Dan ma hizmeti YAPRAK TEST 24 / 12. SORU 12. A dakilerden hangisi rehberlik hizmetlerinin bir parças olan Mü avirlik hizmetlerinin do rudan hitap etti i bireylerden biri de ildir? A) Ö renciler B) Aileler C) Bran ö retmenleri D) Müdür yard mc lar E) S f ö retmenleri

5 KPSS 2008 EB (105) DENEME 4 / 9. SORU 105. Okul rehber ö retmeni (psikolojik dan man), eski mezunlardan baz lar aray p, okulun aç ld ilk hafta yap lacak etkinli e davet etmi tir. Bu etkinlik eski mezunlar n okula yeni kaydolan ö rencilerle tan malar ve konu malar için f rsat olu turmu tur. Mezunlardan imdi avukat olan Ye im Han m ve ö retmen Nedim Bey, etkinlik s ras nda birer konu ma yaparak okuldaki ilk günlerinde ya ad klar anlatm lard r. Yukar da anlat lan etkinlik hangi rehberlik hizmeti kapsam ndad r? A) Çevre ve velilerle ili kiler B) Duruma al rma (oryantasyon) C) Mü avirlik (konsültasyon) D) zleme E) Yöneltme yerle tirme 9. Okula yeni gelen ö rencileri okula ve çevreye al rmak için verilen hizmete Oryantasyon denir. dakilerden hangisi bu hizmet ile ilgili söylenilen do ru bir ifadedir? A) Oryantasyon sadece okul rehber ö retmeni taraf ndan sunulan bir hizmettir. B) Oryantasyon sadece okulun aç ld ilk günlerde sunulan bir hizmettir. C) Okulda yap lan oryantasyon sadece okula yeni gelene sunulan bir hizmettir. D) Oryantasyon sadece bireysel olarak sunulan bir hizmettir. E) Oryantasyon sadece 1. s f ö rencilerine sunulan bir hizmettir. DENEME 10 / 16. SORU 16. Okula yeni geleni okula al rmak için verilen hizmet ne tür bir rehberlik yard r? A) E itsel rehberlik B) Bireysel dan ma C) Oryantasyon D) Ki isel rehberlik E) Bilgi verme

6 KPSS 2008 EB (105) DENEME 13 / 5. SORU 105. Okul rehber ö retmeni (psikolojik dan man), eski mezunlardan baz lar aray p, okulun aç ld ilk hafta yap lacak etkinli e davet etmi tir. Bu etkinlik eski mezunlar n okula yeni kaydolan ö rencilerle tan malar ve konu malar için f rsat olu turmu tur. Mezunlardan imdi avukat olan Ye im Han m ve ö retmen Nedim Bey, etkinlik s ras nda birer konu ma yaparak okuldaki ilk günlerinde ya ad klar anlatm lard r. Yukar da anlat lan etkinlik hangi rehberlik hizmeti kapsam ndad r? A) Çevre ve velilerle ili kiler B) Duruma al rma (oryantasyon) C) Mü avirlik (konsültasyon) D) zleme E) Yöneltme yerle tirme 5. Okulun aç ld ilk günlerde okula yeni gelen ö rencileri okula al rmak için yap lan rehberlik hizmeti dakilerden hangisidir? A) Bilgi verme hizmeti B) Bireyi tan ma hizmeti C) Oryantasyon hizmeti D) Ki isel rehberlik hizmeti E) Bireysel rehberlik hizmeti YAPRAK TEST 6 / 1. SORU 1. lkö retim 1. s f ö rencilerinin, okullar n aç lma tarihinden bir hafta önce okula gelmeye ba lamalar, okulu ve ö retmenlerini tan maya çal malar amac yla verilen hizmet rehberli in hangi hizmet alan içinde ele al nmaktad r? A) Bilgi verme hizmeti B) Bireyi tan ma hizmeti C) Yerle tirme hizmeti D) Oryantasyon hizmeti E) Mü avirlik hizmeti

7 KPSS 2008 EB (106) DENEME 13 / 5. SORU 106. A dakilerden hangisi kendini gerçekle tirme sürecinde olan bir bireyin sahip olmas gereken özellikler aras nda yer almaz? A) Ceyhun un güçlü oldu u yönleri kadar zay f oldu u yönlerini de kabul etmesi B) Bar n olaylar de erlendirirken kendi deneyimlerini ön plana almas C) Deniz in kendisi ve ba kalar hakk nda olumlu dü- üncelerinin olmas D) Zehra n n kendisini gerçekçi bir gözle anlamaya ça- mas E) Meriç in kendine ve çevresindekilere kar bir mizah anlay na sahip olmas Yeterli bir ki ili e sahip 2. Verimli 3. nsani de erleri önemseyen 4. Duygular aç a vurmayan 5. Kendisi ve ba kalar hakk nda iyi dü üncelere sahip 6. De ime kapal. Yukar daki özelliklerden hangileri kendini gerçekle tiren bireyin özelliklerindendir? A) B) C) D) E) DENEME 3 / 1. SORU 1. Rehberlik ve psikolojik dan ma hizmetlerinin nihai amac bireyin kendini gerçekle tirmesini sa lamakt r. dakilerden hangisi kendini gerçekle tiren bir bireyde bulunmas gereken özelliklerden biri de ildir? A) Çevresindeki insanlar oldu u gibi kabul eder. B) Toplumun koydu u kurallara uymaz, kendi kurallar olu turur. C) Yarg lamaz ama ele tiride bulunur ve ele tiriye aç kt r. D) Esprilidir. E) çinde bulundu u zaman doyas ya ya ar.

8 KPSS 2008 EB (106) DENEME 14 / 1. SORU 106. A dakilerden hangisi kendini gerçekle tirme sürecinde olan bir bireyin sahip olmas gereken özellikler aras nda yer almaz? A) Ceyhun un güçlü oldu u yönleri kadar zay f oldu u yönlerini de kabul etmesi B) Bar n olaylar de erlendirirken kendi deneyimlerini ön plana almas C) Deniz in kendisi ve ba kalar hakk nda olumlu dü- üncelerinin olmas D) Zehra n n kendisini gerçekçi bir gözle anlamaya ça- mas E) Meriç in kendine ve çevresindekilere kar bir mizah anlay na sahip olmas 1. A dakilerden hangisi kendini gerçekle tiren insa- n özellikleri ile ilgili yanl bir ifadedir? A) Çevresindeki problemlere kar duyarl r. B) Ele tirilmekten ho lanmaz. C) Herkese e it davran r. D) Ya ad an n tad ç kar r. E) Yaln z kalabilme gücüne sahiptir. DENEME 9 / 5. SORU 5. dakilerden hangisi Kendini Gerçekle tiren insan n özelliklerinden biridir? A) Mizah duygusuna sahiptir. B) Bask lar kar nda yenik dü er. C) Ba ms z davranamaz. D) nsanlar aras nda ayr mc k yapar. E) Gelece ini hiç dü ünmeden gününü ya ar.

9 KPSS 2008 EB (106) YAPRAK TEST 2 / 10. SORU 106. A dakilerden hangisi kendini gerçekle tirme sürecinde olan bir bireyin sahip olmas gereken özellikler aras nda yer almaz? A) Ceyhun un güçlü oldu u yönleri kadar zay f oldu u yönlerini de kabul etmesi B) Bar n olaylar de erlendirirken kendi deneyimlerini ön plana almas C) Deniz in kendisi ve ba kalar hakk nda olumlu dü- üncelerinin olmas D) Zehra n n kendisini gerçekçi bir gözle anlamaya ça- mas E) Meriç in kendine ve çevresindekilere kar bir mizah anlay na sahip olmas 10. A dakilerden hangisi Kendini Gerçekle tiren insanda bulunan özelliklerden biridir? A) Ele tiriye aç k olmas B) Çevresindeki insanlara ba ml olmas C) Çevresindeki tüm insanlar sevmesi D) Yapmac k davran larda bulunmas E) Kendini be enmemesi, kabul etmemesi YAPRAK TEST 1 / 8. SORU 8. dakilerden hangisi kendini gerçekle tiren insa- n özelliklerinden biri de ildir? A) Ani olaylarda genelde so ukkanl koruyabilmesi B) Sorunlar n çözümünde kesinlikle yard m talebinde bulunmamas C) Potansiyellerini tan mas ve kullanmas D) Çevresindeki herkese e it davranabilmesi E) Ele tiriye aç k olmas

10 KPSS 2008 EB (108) DENEME 2 / 13. SORU 108. Bir ark sözünde geçen Hatas z kul olmaz, hatamla sev beni. sözleri insanc l (hümanistik) kuram n hangi kavram yla ili kilendirilebilir? A) Saydaml k B) Özerklik C) Psikolojik sa laml k D) Empati E) Ko ulsuz kabul 13. Dan man n dan an hiçbir art ko madan oldu u gibi kabul etmesi eklinde ifade edilen kavram a dakilerden hangisidir? A) Sayg B) Saydaml k C) Ba da m D) Empatik anlay E) arts z kabul

11 KPSS 2008 EB (110) DENEME 4 / 5. SORU 110. Psikolojik dan ma ve rehberlik hizmetleri kapsam n da ilk ve orta dereceli okullar zda, 2006 y nda Millî E itim Bakanl bünyesinde geli tirilen Kapsaml psikolojik dan ma ve rehberlik programlar uygulanmaya ba lam r. Kapsaml psikolojik dan ma ve rehberlik programlar n haz rlanmas ya da yürütülmesine ili kin olarak a daki ifadelerden hangisi yanl r? A) Programlar haz rlan rken, okul rehber ö retmeninin (psikolojik dan man) rolü ve görevlerinden çok program n içeri i üzerinde odaklan lm r. B) Kapsaml psikolojik dan ma ve rehberlik programlar geli imsel rehberlik modeline dayanmaktad r. C) Kapsaml psikolojik dan ma ve rehberlik program okuldaki ö retim programlar yla ba lant ve etkile- im içindedir. D) Program n içeri indeki s f etkinliklerinin yürütülmesinden okul rehber ö retmeni sorumludur. E) Kapsaml psikolojik dan ma ve rehberlik program Okul rehberlik ve psikolojik dan ma program de- il, bu program n bir parças r. 5. dakilerden hangisi Okul rehberlik program ile ilgili söylenilen yanl bir ifadedir? A) Okul rehberlik program, okulda uygulanan rehberlik çal malar kapsamaktad r. B) Rehberlik program e itim ö retim süreci içinde uygulanmal r. C) Okul rehberlik program n haz rlanmas sa lamak ve uygulanmas takip etmek okul müdürünün görevidir. D) Okul rehberlik program haz rlan rken okulun imkân ve ko ullar göz önünde bulundurulmal r. E) Okul rehberlik program sadece bireye sunulma- gereken hizmetleri kapsamaktad r.

12 KPSS 2008 EB (110) YAPRAK TEST 19 / 7. SORU 110. Psikolojik dan ma ve rehberlik hizmetleri kapsam n da ilk ve orta dereceli okullar zda, 2006 y nda Millî E itim Bakanl bünyesinde geli tirilen Kapsaml psikolojik dan ma ve rehberlik programlar uygulanmaya ba lam r. Kapsaml psikolojik dan ma ve rehberlik programlar n haz rlanmas ya da yürütülmesine ili kin olarak a daki ifadelerden hangisi yanl r? A) Programlar haz rlan rken, okul rehber ö retmeninin (psikolojik dan man) rolü ve görevlerinden çok program n içeri i üzerinde odaklan lm r. B) Kapsaml psikolojik dan ma ve rehberlik programlar geli imsel rehberlik modeline dayanmaktad r. C) Kapsaml psikolojik dan ma ve rehberlik program okuldaki ö retim programlar yla ba lant ve etkile- im içindedir. D) Program n içeri indeki s f etkinliklerinin yürütülmesinden okul rehber ö retmeni sorumludur. E) Kapsaml psikolojik dan ma ve rehberlik program Okul rehberlik ve psikolojik dan ma program de- il, bu program n bir parças r. 7. dakilerden hangisi Okul rehberlik program ile ilgili söylenilen yanl bir ifadedir? A) Okul Rehberlik program bütün okullarda ayn olmal r. B) Okul rehberlik programlar okul rehber ö retmenleri haz rlarlar C) Rehberlik program Okul Müdürü nün imzas na sunulmadan önce kurulun onay na sunulur. D) Okul rehber ö retmeni olmayan okullar n program rehberlik kurulu haz rlar. E) Rehberlik program ö rencilerin ihtiyaçlar na uygun olarak haz rlanmal r. DENEME 11 / 18. SORU 18. A dakilerden hangisi okul rehberlik program n haz rlanmas nda dikkat edilmesi gereken bir unsur de ildir? A) Çevre okullar nda yap lan rehberlik programlar dikkate almak B) Okul personelinin rehberlik hizmetleri ile ilgili dü ünceleri C) Okul ö rencilerinin sosyo ekonomik durumlar D) Ö rencilerin velilerinin e itim seviyeleri E) Okul ö rencilerinin ihtiyaçlar

13 KPSS 2008 EB (110) DENEME 13 / 10. SORU 110. Psikolojik dan ma ve rehberlik hizmetleri kapsam n da ilk ve orta dereceli okullar zda, 2006 y nda Millî E itim Bakanl bünyesinde geli tirilen Kapsaml psikolojik dan ma ve rehberlik programlar uygulanmaya ba lam r. Kapsaml psikolojik dan ma ve rehberlik programlar n haz rlanmas ya da yürütülmesine ili kin olarak a daki ifadelerden hangisi yanl r? A) Programlar haz rlan rken, okul rehber ö retmeninin (psikolojik dan man) rolü ve görevlerinden çok program n içeri i üzerinde odaklan lm r. B) Kapsaml psikolojik dan ma ve rehberlik programlar geli imsel rehberlik modeline dayanmaktad r. C) Kapsaml psikolojik dan ma ve rehberlik program okuldaki ö retim programlar yla ba lant ve etkile- im içindedir. D) Program n içeri indeki s f etkinliklerinin yürütülmesinden okul rehber ö retmeni sorumludur. E) Kapsaml psikolojik dan ma ve rehberlik program Okul rehberlik ve psikolojik dan ma program de- il, bu program n bir parças r. 10. A dakilerden hangisi okul rehberlik program ile ilgili söylenilen do ru bir ifadedir? A) Okul rehberlik program okul müdürü haz rlar. B) Okul rehberlik program rehberlik kurulunca incelendikten sonra müdürün onay na sunulur. C) Okul rehberlik uzman yoksa program R.A.M taraf ndan gelen ekliyle uygulan r. D) Okul rehberlik program nda yer almayan hiç bir ça- ma yap lmamal r. E) Program bir ildeki tüm okullarda ayn r. YAPRAK TEST 23 / 3. SORU 3. dakilerden hangisi Okul rehberlik plan ile ilgili söylenilen do ru bir ifadedir? A) Rehberlik plan her okulda ayn olmal r. B) Her y l ayn rehberlik plan uygulanmal r. C) Bir ilin rehberlik çerçeve planlar rehberlik ara - rma merkezince haz rlanmaktad r. D) Her okul rehberlik ara rma merkezinden gelen planlar aynen kullanmal rlar. E) Okul rehberlik plan okul müdürü haz rlamal r.

14 KPSS 2008 EB (115) YAPRAK TEST 14 / 14. SORU 115. A dakilerden hangisi rehberlik tekniklerinin uygulanmas nda, dikkat edilmesi gereken ilkeler aras nda yer almaz? A) Ö renci hakk nda bilgi toplamak için birden fazla teknik uygulamak B) Elde edilen genel sonuçlar, ö rencilerin isimleri sak- tutularak okul yönetimiyle payla mak C) Test sonuçlar ö rencilere hemen iletmek yerine haz r olmalar beklemek D) Sonuçlar kullan lmayacak testleri uygulamaktan ka- nmak E) renci ve okulun ihtiyaçlar na uygun olarak psikolojik testler üzerinde de iklikler yapmak 14. A dakilerden hangisi Bireyi tan ma teknikleri ile ilgili söylenilen yanl bir ifadedir? A) Bireyi tan ma teknikleri test ve test d tekniklerden olu maktad r. B) Bireyi tan ma teknikleri bireyi tan mada amaç olarak görülmektedir. C) Bireyi tan ma tekniklerinden hepsi her zaman kulla- lmak zorunda de ildir. D) Bireyi tan ma tekniklerinin sonuçlar ndan gizli olmayanlar toplu dosyalara kaydedilmelidir. E) Bireyi tan ma teknikleri sonuçlar bireye aç klan rken olumlu sonuçlardan ba lanarak aç klama yapmak gerekir.

15 KPSS 2008 EB (115) YAPRAK TEST 15 / 12. SORU 115. A dakilerden hangisi rehberlik tekniklerinin uygulanmas nda, dikkat edilmesi gereken ilkeler aras nda yer almaz? A) Ö renci hakk nda bilgi toplamak için birden fazla teknik uygulamak B) Elde edilen genel sonuçlar, ö rencilerin isimleri sak- tutularak okul yönetimiyle payla mak C) Test sonuçlar ö rencilere hemen iletmek yerine haz r olmalar beklemek D) Sonuçlar kullan lmayacak testleri uygulamaktan ka- nmak E) Ö renci ve okulun ihtiyaçlar na uygun olarak psikolojik testler üzerinde de iklikler yapmak 12. A dakilerden hangisi bireyi tan ma teknikleri ile ilgili söylenilen yanl bir ifadedir? A) Bireyi tan ma teknikleri sonuçlar bireyle payla lmal r. B) Bireyi tan ma teknikleri sonuçlar ndan gizli olmayanlar aile ve di er ö retmenlerle de payla lmal r. C) Rehberlik hizmetlerini ö retim ça lar na göre çe itlendirilirken kullan lan teknikler ayn kalm de memi tir. D) Bireyi tan ma da kullan lan bu tekniklerden baz lar sadece uzmanlar taraf ndan kullan lmaktad r. E) Bireyi tan man n amac bireyi kendisine tan tmakt r. YAPRAK TEST 19 / 1. SORU 1. A dakilerden hangisi bireyi tan ma teknikleri ile ilgili söylenilen yanl bir ifadedir? A) Bireyi tan ma tekniklerinin kullan lma amac bireyi kendisine daha iyi bir ekilde tan tabilmektir. B) Bireyi tan ma teknikleri sadece Rehberlik hizmetleri sunarken bireyi tan mak amac yla kullan lmaktad r. C) Psikolojik dan ma tekni i de bir bireyi tan ma tekni idir. D) Bireyi tan ma teknikleri sonucunda eldeki bilgileri bireyle payla mal z. E) Bireyi tan ma teknikleri sonuçlar ndan gizli olmayanlar ö renci toplu dosyalar na kaydedilmelidir.

16 KPSS 2008 EB (116) DENEME 4 / 14. SORU 116. Bülent Ö retmen son dersinde ö rencileriyle birlikte dersle ilgili bir de erlendirme yapm r. Bu de erlendirme s ras nda, Bülent Ö retmen a daki ifadelerden hangisini söylerse, kendisini ben diliyle ifade etmi olur? A) Demek ki, bu dönem dersin sizlere katk getirdi ini dü ünüyorsunuz, sözlerinizden bu sonuca vard m. B) Önemli olan benim ne dü ündü üm de il, sizin ne dü ündü ünüz, de il mi C) Benim ö rencili im döneminde ö retmenlerimizi böyle ele tirmeye hiç cesaret edemezdik, sizler çok ansl z. D) Benim verdi im bilgileri ve bu derste kazand z deneyimleri kullan rsan z ba ar olursunuz. E) Ders içeri ini çok geni tuttu um için yapt z ele tiriler kar nda haks zl a u rad m, hayal kl ya yorum. 14. Kar zdaki insana anlatabildim mi? eklinde soru sorulmas hangi ileti im dilini kulland ifade eder? A) Ben dili B) Biz dili C) Sen dili D) Empati E) Öz sayg DENEME 5 / 16. SORU 16. A dakilerden hangisi ileti im engeli içermektedir? A) Yata da k görmek beni çok üzüyor. B) Seni üzmek istemedim C) Neler söylemek istersin? D) Bu konu seni çok üzmü olmal E) Geçen derse neden gelmedin?

17 KPSS 2008 EB (116) DENEME 6 / 3. SORU 116. Bülent Ö retmen son dersinde ö rencileriyle birlikte dersle ilgili bir de erlendirme yapm r. Bu de erlendirme s ras nda, Bülent Ö retmen a daki ifadelerden hangisini söylerse, kendisini ben diliyle ifade etmi olur? A) Demek ki, bu dönem dersin sizlere katk getirdi ini dü ünüyorsunuz, sözlerinizden bu sonuca vard m. B) Önemli olan benim ne dü ündü üm de il, sizin ne dü ündü ünüz, de il mi C) Benim ö rencili im döneminde ö retmenlerimizi böyle ele tirmeye hiç cesaret edemezdik, sizler çok ansl z. D) Benim verdi im bilgileri ve bu derste kazand z deneyimleri kullan rsan z ba ar olursunuz. E) Ders içeri ini çok geni tuttu um için yapt z ele tiriler kar nda haks zl a u rad m, hayal kl ya yorum. 3. daki ifadelerden hangisi bir ileti im engeli içermemektedir? A) Ödevini yapmak zorundas n. B) Odan temizle yoksa C) te bundan dolay suçlusun. D) Sen zaten tembel bir insans n. E) Yard mc olabilece im bir ey var m? DENEME 14 / 15. SORU 15. A dakilerden hangisi ileti im engeli ta mamakta- r? A) Geç kal nca seni çok merak ettim B) Ailenin bu konudan haberi var m? C) Bunu anlamam olmana yorum D) Neden peki ödevini yapmad n? E) Bu konuyu bana niçin anlatmad n?

18 KPSS 2008 EB (118) DENEME 3 / 7. SORU 118. f rehber ö retmeni ö rencileri aras ndaki sosyal uzakl klar saptamak amac yla, s na sosyometri tekni i uygulam r ve sonuçlar sosyogram üzerinde göstermi tir. Sosyogramda k zlar daire, erkekleri üçgen kullanarak ifade etmi ve ekillerin içine ö renci isimlerinin ba harflerini yazm r. Ayr ca en çok birbirini seçen ö rencilerini düz, 2. ve 3. düzey ili kileri kesikli çizgiler kullanarak göstermi, ö rencilerin seçimlerini belirtmek için oklar n yönlerinden yararlanm r. Bu sosyograma ili kin, I) S fta ikili ili kiler bulunmaktad r. II) S ftaki en iyi arkada k C ve H ö rencileri aras ndad r. III) S fta klikler yoktur. IV) D, lider bir ö rencidir. V) Cinsiyete ba grupla malar gözlenmektedir. yorumlar ndan hangilerini yapmas durumunda, s f rehber ö retmeni ö rencileri aras ndaki ili kileri do ru tan mlam olur? A) I, III, IV B) I, IV, V C) II, III, IV D) II, III, V E) III, IV, V 7. f içindeki grupla malar, grup d nda kalanlar ve f içindeki klikleri, liderleri gösteren bireyi tan ma tekni i a dakilerden hangisidir? A) Sosyodrama B) Otobiyografi C) Kimdir Bu? D) Sosyometri E) Oyun terapisi DENEME 5 / 11. SORU 11. S f içinde sosyal ili kileri belirlemek için uygulanan tekni in sonuçlar n daha net görülmesi için haz rlanan tabloya ne ad verilir? A) Sosyal özetleme B) Sosyogram C) Sosyometri D) Sosyometri sonuç listesi E) Derecelendirme ölçe i

19 KPSS 2008 EB (118) DENEME 11 / 12. SORU 118. f rehber ö retmeni ö rencileri aras ndaki sosyal uzakl klar saptamak amac yla, s na sosyometri tekni i uygulam r ve sonuçlar sosyogram üzerinde göstermi tir. Sosyogramda k zlar daire, erkekleri üçgen kullanarak ifade etmi ve ekillerin içine ö renci isimlerinin ba harflerini yazm r. Ayr ca en çok birbirini seçen ö rencilerini düz, 2. ve 3. düzey ili kileri kesikli çizgiler kullanarak göstermi, ö rencilerin seçimlerini belirtmek için oklar n yönlerinden yararlanm r. Bu sosyograma ili kin, I) S fta ikili ili kiler bulunmaktad r. II) S ftaki en iyi arkada k C ve H ö rencileri aras ndad r. III) S fta klikler yoktur. IV) D, lider bir ö rencidir. V) Cinsiyete ba grupla malar gözlenmektedir. yorumlar ndan hangilerini yapmas durumunda, s f rehber ö retmeni ö rencileri aras ndaki ili kileri do ru tan mlam olur? A) I, III, IV B) I, IV, V C) II, III, IV D) II, III, V E) III, IV, V 12. Sosyometri sonucunda klikleri bulmak, grupla ma olup olmad belirlemek ve gruplar n kimler ara- nda olu tu unu görmek isteyen bir s f rehber ö retmeni ne yapmal r? A) Sosyometri sonras nda kimdir bu uygulamal B) Sosyometri sonucunda soyogram haz rlamal C) Sosyometri sonucunu okul rehberlik uzman na iletmeli D) Sosyometri sonucunda s n lideri konumundaki renci ile görü meli E) Sosyometri tekni ini bir süre sonra tekrar uygulamal DENEME 14 / 14. SORU 14. A dakilerden hangisi sosyograma dayal olarak bulabilece imiz bir sonuçtur? A) Bir s ftaki ba ar ö renciler B) Bir s ftaki duygusal ö renciler C) Bir s ftaki yaln z b rak lan ö renciler D) Bir s ftaki yaramaz ö renciler E) Bir s fta derslere sürekli geç giren ö renciler

20 KPSS 2008 EB (119) YAPRAK TEST 4 / 6. SORU 119. Bir okul rehber ö retmeni (psikolojik dan man), daki davran lardan hangisini gösterirse, psikolojik dan ma ve rehberli in temel ilkelerin den olan gizlilik ilkesini ihlal etmemi olur? A) Etkili bir ö retim ortam sa lanmas amac yla ö rencilerin ki isel geli im dosyalar ndaki özel bilgileri okuldaki ö retmenlerle payla mak B) S f rehber ö retmenine, ö rencisini daha iyi ta- yabilmesi için ö renciyle sürdürdü ü psikolojik da- ma oturumlar n içeri ine ili kin bilgi vermek C) Uyar madde kullanan ö rencileri önceden bilgilendirerek, durumlar na ili kin ailelerine haber vermek D) iddete kar önlem al nmas amac yla ma dur ö rencilerin yazd klar otobiyografileri müdüre göstermek E) Güvenlerini zedelememek için hiçbir ko ulda ö rencilere ait özel bilgileri ba kalar yla payla mamak 6. Rehberlik uzman taraf ndan birey hakk nda elde edilen bilgilerin bireyin izni d nda ailesine anlat lmas, rehberli in hangi ilkesine ayk bir davran biçimidir? A) Gönüllülük ilkesine B) Süreklilik ilkesine C) Bireyin kendine yeter hale getirilmesi ilkesine D) Gizlilik ilkesine E) nsanc ll k ilkesine YAPRAK TEST 5 / 7. SORU 7. Bir rehberlik uzman elindeki ö renci bilgilerini okul müdürü ile payla rsa rehberli in hangi ilkesine ayk - davranm olur? A) Gönüllülük ilkesi B) Gizlilik ilkesi C) Süreklilik ilkesi D) Bireysellik ilkesi E) Demokratiklik ilkesi

21 KPSS 2008 EB (61) DENEME 3 / 25. SORU 61. Fatma Han m seneye okula ba layacak olan ye eni Bertu a bir hediye vermek ister. Çocuk giysileri sa tan bir ma azadan Bertu un ya söyleyerek bir pantolon sat n al r. Hediyesini ye enine verdi inde, uzun süredir görü memelerine kar n, sat n ald pantolonun ye eninin bedenine tam oldu unu görür, çok sevinir. Yukar daki paragrafta geli im psikolojisine özgü kavramlardan hangisine vurgu yap lmaktad r? A) Büyüme B) Olgunla ma C) Ö renme D) Haz rbulunu luk E) Kritik dönem 25. Küçük bir k z yemekten önce ve sonra ellerini y kama al kanl kazanm r. Önceleri ellerini y kamak için lavabonun önündeki tabureye ç kan küçük k z bir sene sonra art k tabure kullanmadan lavaboda ellerini y kayabilmektedir. Küçük k n tabure kullanmadan lavaboda ellerini y kayabilmesi a daki geli im kavramlar ndan hangisi ile aç klan r? A) Olgunla ma B) Haz rbulunu luk C) Ö renme D) Büyüme E) Tarihsel zaman

22 KPSS 2008 EB (62) DENEME 3 / 20. SORU 62. lkö retim okuluna yeni ba layan Mehmet önlü ünü kendisi giyebilmekte, ancak annesi defalarca göstermesine kar n, önlü ünün yakas bir türlü ilikleyememektedir. Mehmet in önlük yakas bir türlü ilikleyememesi, daki ifadelerden hangisiyle aç klanabilir? A) Yaka kullanmaya yeni ba lad için Mehmet deneyim eksikli i ya amaktad r. B) Annesinin a koruyucu tutumu nedeniyle Mehmet iliklemeyi ö renememi tir. C) Mehmet yakas n dü melerini ilikleyebilece i kritik döneme henüz ula mam r. D) Mehmet in el kaslar yakas ilikleyebilecek olgunlu a eri memi tir. E) Mehmet in parmaklar yakas ilikleyebilecek kadar büyümemi tir. 20. Alt ya ndaki Onur elbisesini kendisi giyip dü meleri ilikleyemedi i için babas ona genellikle giymesi kolay olan ba ks z ayakkab lar ve dü mesiz elbiseler almaktad r. Fakat ayn ya ta olan Mert ayakkab lar kendisi giymekte, dü meleri ilikleyebilmektedir. Onur ve Mert in geli imindeki bu farkl k a da verilen geli im alanlar ndan hangisi ile aç klanabilir? A) Psikomotor geli im B) Bili sel geli im C) Sosyal geli im D) Duygusal geli im E) Ki ilik geli imi DENEME 12 / 23. SORU 23. Bir çocuk, anne ve babas yürüme al rmalar yap- rmas na ra men yürüyemiyorsa ya da kalem tutma davran yapt rmaya çal klar nda kalemi tutam yorsa bu durum a daki geli im kavramlar ndan hangisinin öncelikle gerekli oldu unun göstergesidir? A) Büyüme B) Tarihsel zaman C) Olgunla ma D) Çevre E) Ö renme

23 KPSS 2008 EB (62) YAPRAK TEST (GEL M) 1 / 5. SORU 62. lkö retim okuluna yeni ba layan Mehmet önlü ünü kendisi giyebilmekte, ancak annesi defalarca göstermesine kar n, önlü ünün yakas bir türlü ilikleyememektedir. Mehmet in önlük yakas bir türlü ilikleyememe-si, daki ifadelerden hangisiyle aç klanabilir? A) Yaka kullanmaya yeni ba lad için Mehmet deneyim eksikli i ya amaktad r. B) Annesinin a koruyucu tutumu nedeniyle Mehmet iliklemeyi ö renememi tir. C) Mehmet yakas n dü melerini ilikleyebilece i kritik döneme henüz ula mam r. D) Mehmet in el kaslar yakas ilikleyebilecek olgunlu a eri memi tir. E) Mehmet in parmaklar yakas ilikleyebilecek kadar büyümemi tir. 5. Annesinin kendisine hediye etti i oyunca n parçalar birle tiremeyen çocuk bir süre sonra oyunca n parçala- birle tirmeyi ba arm r. Çocu un bu davran zaman içinde kazanmas a a- daki geli im kavramlar ndan hangisi ile aç klan r? A) Devresel tepki B) Büyüme C) Kal m D) Olgunla ma E) Çevre

24 KPSS 2008 EB (69) DENEME 15 / 23. SORU 69. Annesi Mehmet e ngilizce çal rken aralar nda öyle bir diyalog geçer: Anne Notebook ne demektir? Mehmet Defter. Anne Peki book ne demektir? Mehmet Ter. Annesinin sorusuna Mehmet in do ru yan t verememesinin nedeni, Piaget nin bili sel geli im kura- ndaki hangi kavramla aç klanabilir? A) Uyum kurma B) Özelden özele ak l yürütme C) Kelime korunumu D) Sembolik dü ünme E) Devresel tepki 23. Her hafta sonu babas yla lunaparka giderek atl kar ncaya binen Ayça, bir hafta sonu yine babas yla lunaparka gitmi ama atl kar ncaya binmemi tir. Eve geldi inde annesi Bugün lunaparka gittiniz mi? diye sordu unda da Ayça; Bugün lunaparka gitmedik cevab vermi tir. Ayça n n annesine bugün lunaparka gitmedik demesi Piaget nin bili sel geli im kuram na göre a dakilerden hangisiyle aç klan r? A) Benmerkezci dü ünme B) Sembolik dü ünme C) Animizm D) Tersine çevirememe E) Özelden özele dü ünme

25 KPSS 2008 EB (73) DENEME 8 / 38. SORU 73. Yabanc dil dersinde sözcük bilgilerini ölçmek isteyen bir retmen, ö rencilerinden belirli bir konuda kompozisyon yazmalar ister. Bu çal madan dü ük not alan bir ö renci Sözcüklerin anlamlar çok iyi biliyordum. diyerek notuna itiraz eder. Bunun üzerine ö retmen, Ben sözcüklerin anlam ö renip ö renmedi ine yazd klar na bakarak karar verebilirim. yan verir. retmenin ö rencisine verdi i yan t özellikle dakilerden hangisini do rulamaktad r? A) Hat rlanamayan bir bilgi ö renilmemi tir. B) Davran ta gözlenen her de me ö renme olarak nitelendirilemez. C) Ö renme do rudan gözlenemeyen, ancak davran tan vardanabilen içsel bir süreçtir. D) Ba ar olmak için çok çal mak yetmez, etkili ça- mak gereklidir. E) Performansta olumlu yönde de me olmas ö renmenin gerçekle ti ini gösterir. 38. Yapt sözlü s navda sordu u sorulara yanl yan tlar veren ö rencisine zay f not veren bir tarih ö retmeni, ö rencisinin kendisini, Gerçekten çok çal m ve konuyu çok iyi ö renmi tim, diyerek savunmas üzerine, ona, Ben konuyu ö renip ö renmedi ine, burada verdi in ya- tlara bakarak karar verebilirim yan vermi tir. retmenin ö rencisine verdi i yan t, a daki yar- lardan hangisine dayanmaktad r? A) Ö renilen baz bilgiler hat rlanamayabilir. B) Hat rlanamayan bir ey hiç ö renilmemi tir. C) Ö renme, ya ant sonucu olu ur. D) renme, varl yaln zca gözlenen davran lardan anla labilen içsel bir süreçtir. E) Davran ta meydana gelen baz de imler ö renme sonucu de ildir.

26 KPSS 2008 EB (75) DENEME 12 / 54. SORU 75. A dakilerden hangisi bili sel ö renme yakla - n temel say lt lar ndan birisi de ildir? A) Ö renme sürecine aktif olarak kat m zorunludur, renme kendili inden ortaya ç kmaz. B) Ön bilgiler ve bili sel beceriler ö renmeyi etkiler. C) Birey, maruz kald uyar lara kendisi anlam verir ve yorumlar. D) Anlamland rma ve yorumlama süreci ö renmeyi etkiler. E) Ö renmenin ortaya ç kmas için peki tireç gereklidir. 54. A daki görü lerden hangisi bili sel kuramc lara ait de ildir? A) Ö renmede anlama, kavrama, problem çözme gibi süreçlere önem vermi lerdir. B) Ö renme süreci zihinsel yap daki de melere göre incelenir. C) Ö renmede peki tirme, tekrar, yaparak ya ayarak ö renme süreçleri üzerinde durmu lard r. D) Ö renmede birey dikkatini kullanarak uyar lar seçerek ve uyaranlar anlaml hale getirerek kodlar, süreçte aktiftir. E) Bilgi ö renilir ve davran a yans r görü ünü savunmu lard r.

27 KPSS 2008 EB (78) DENEME 5 / 39. SORU 78. Yeni y n ilk günlerinde tarih atarken, bir önceki y n tarihinin yaz lmas s k kar la lan bir hatad r. Bu hata a dakilerden hangisinin sonucudur? A) Tepki genellemesi B) Sonral k etkisi C) Geriye do ru ket vurma D) Al ma E) leriye do ru ket vurma 39. Okulda görevli bir memurun resmi yaz lar n tarihlerini atarken sürekli geçti imiz 2007 y yazarak 2008 y - yazmay unutmas a dakilerden hangisi ile aç klan r? A) leriye ket vurma B) Olumlu aktarma C) Geriye ket vurma D) Olumsuz aktarma E) Olumsuz peki tirme DENEME 10 / 33. SORU 33. Liseye ba layan bir ö rencinin s nav kâ na ilkö retimde kulland okul numaras yazmas a daki kavramlardan hangisine örnek te kil eder? A) Olumlu aktarma B) leriye ket vurma C) Epizodik bellek D) Geriye ket vurma E) Kavramsal grupland rma

28 KPSS 2008 EB (79) DENEME 15 / 48. SORU 79. Seda Han m yeni ta nd evde mutfa n uygun olmamas nedeniyle, sa a do ru aç lan buzdolab kapa sola do ru aç lacak ekilde de tirtmi tir. Ancak kapa açmas gerekti inde, uzun bir süre dolap kapa önce sa a do ru açmaya çal r. Seda Han m n uzun süre dolab n kapa sa a do ru açmaya çal mas en iyi aç klayan kavram a dakilerden hangisidir? A) Sönme B) Ket vurma C) Ö renilmi çaresizlik D) Olumsuz aktarma E) Öncelik etkisi 48. Dü melerini çevirerek kulland eski çama r makinesi bozulan Melahat Han m, dijital dü meleri olan yeni bir çama r makinesi alm, servis görevlisinin anlatmas na ra men yeni çama r makinesini kullanmakta zorlanm - r. Melahat Han m n durumu a dakilerden hangisi ile aç klan r? A) Geriye ket vurma B) Olumsuz aktarma C) Olumsuz peki tirme D) Nötr transfer E) Olumlu aktarma

29 KPSS 2008 EB (81) DENEME 13 / 37. SORU 81. Okula yeni ba layan ö rencilerine çal ma al kanl kazand rmak isteyen bir s f ö retmeni verdi i ödevleri yapan ö rencileri çikolatayla ödüllendirmekte, yapmayanlar ise teneffüste d ar ç karmayarak cezaland rmaktad r. retmenin ö rencilerine ders çal ma al kanl kazand rmak için izledi i yol Thorndike n hangi ilkesiyle uyu mamaktad r? A) Tekrar yasas B) Etki yasas C) Tepki analojisi D) Haz rbulunu luk yasas E) Ö renmede küçük ad mlar ilkesi 37. Ay en ilk defa gördü ü mango meyvesinin eklinden pek haz etmemi ken, bir kez tad na bakm ve çok ho lan- r. Bundan sonra her zaman mangoyu zevkle yemeye ba lam r. Yukar da verilen bu durum Ba Kuramc Thorndike n hangi kavram yans tmaktad r? A) Küçük ad mlar ilkesi B) Deneme yan lma ilkesi C) Haz r bulunu luk kanunu D) Egzersiz kanunu E) Etki kanunu

30 KPSS 2008 EB (82) DENEME 7 / 35. SORU 82. Matematik ödevini yapmamak için bahaneler öne süren k na; Ödevini bitir de birlikte gezmeye ç kal m. diyen bir annenin bu yakla a dakilerden hangisine örnek olabilir? A) Premack ilkesi B) Tepki analojisi C) Kademeli yakla ma D) Dolayl peki tirme E) Olumlu peki tirme 35. K na Odan toplarsan; arkada nla oyun oyamaya gidebilirsin diyen annenin davran a daki kavramlardan hangisi ile aç klan r? A) Davran biçimlendirme B) Premack ilkesi C) Ara verme D) Olumsuz peki tirme E) Simgesel ödülle peki tirme DENEME 2 / 45. SORU 45. retmenin verdi i performans ödevini yapmak istemeyen bir çocu a annesi performans ödevini bitirirsen bilgisayarda oyun oynayabilirsin demi tir. Çocu un performans ödevini yapmas için annenin kulland yöntem a dakilerden hangisidir? A) Simgesel ödülle peki tirme B) Olumsuz peki tirme C) Premack ilkesi D) Biçimlendirme E) Sürekli peki tirme

31 KPSS 2008 EB (83) DENEME 8 / 32. SORU 83. Ali, araba kullanan babas izlerken ac bir fren sesi duymu ard ndan arabalar öndeki araca çarpm r. Bu olaydan sonra Ali ne zaman bir fren sesi duysa korku tepkisi vermeye ba lam r. Ali nin fren sesi duyunca korku tepkisi vermeye ba lamas a dakilerden hangisinin sonucudur? A) Fren sesi ve kaza biti ikli i nedeniyle tepkisel ko ullama B) Sonraki tekrarlarda fren sesini duymas nedeniyle edimsel ko ullama C) Babas o anda gözledi i için model alma yoluyla renme D) Babas izlemekle me gul olsa da, kaza yap ld anda araban n içinde oldu u için gizil ö renme E) Kaza olay na tan k oldu u için gözlem yoluyla renme 32. lkö retim birinci kademe y llar nda matematikte ba ar olan ve bu dersi seven Özgür alt nc s fta matematik dersine giren ö retmenin kat ve cezaland bir tav r sergilemesi nedeniyle bir süre sonra matematik dersine kar olumsuz tutumlar geli tirmi tir. Özgür ün daha önceleri sevdi i matematik dersine kar olumsuz tutumlar geli tirmesi a daki kavramlardan hangisiyle aç klanabilir? A) Model alma yoluyla ö renme B) Tepkisel (klasik) ko ullanma C) Edimsel (operant) ko ullanma D) Olumsuz peki tirme E) Olumsuz transfer

32 KPSS 2008 EB (85) DENEME 2 / 35. SORU 85. Hamileli i dolay yla midesi bulanan bir anne aday, sabahlar bir yandan midesi bulan rken bir yandan da televizyondaki bir sabah program izlemektedir. Anne, do um yapt ktan sonra, ekranda ne zaman ayn progra- n sunucusunu görse, yine midesinin buland hissetmektedir. Yukar daki örnekte yer alan program sunucusu, a a- dakilerden hangisinin i levini görmektedir? A) Ko ulsuz uyar B) Ko ullu tepki C) Peki tirici uyar D) Ko ullu uyar E) Nötr uyar 35. Birkaç y l önce trenle yapt bir yolculukta kaza geçiren ve uzun süre hastanede yatan Adnan Bey, bu olaydan sonra ne zaman tren görse kalbinin h zla çarpt hissetmektedir. Bu ko ullanmada tren a dakilerden hangisi ile ifade edilir? A) Nötr uyar B) Ko ulsuz uyar C) Ko ullu tepki D) Ko ullu uyar E) Ko ulsuz tepki DENEME 10 / 49. SORU 49. Önceleri halas gördü ünde herhangi bir tepki vermeyen 2 ya ndaki Sema, halas n birkaç kez kendisini s - rarak sevmesi üzerine can ac ve a lam r. Bundan sonra Sema ne zaman halas görse a lamaktad r. Yukar daki ko ullanma sürecinde Sema için halan n görüntüsü a daki kavramlardan hangisi ile ifade edilir? A) Ko ulsuz uyar B) Nötr uyar C) Ko ulsuz tepki D) Ko ullu tepki E) Ko ullu uyar

33 KPSS 2008 EB (85) YAPRAK TEST (Ö RENME) 15 / 14. SORU 85. Hamileli i dolay yla midesi bulanan bir anne aday, sabahlar bir yandan midesi bulan rken bir yandan da televizyondaki bir sabah program izlemektedir. Anne, do um yapt ktan sonra, ekranda ne zaman ayn progra- n sunucusunu görse, yine midesinin buland hissetmektedir. Yukar daki örnekte yer alan program sunucusu, a a- dakilerden hangisinin i levini görmektedir? A) Ko ulsuz uyar B) Ko ullu tepki C) Peki tirici uyar D) Ko ullu uyar E) Nötr uyar 14. Yak n bir arkada kaybetti i hastanenin önünden geçen Zuhal, ne zaman bu hastanenin önünden geçse ayn üzüntüyü hissetmektedir. Bu ko ullanmada Zuhal için hastane a dakilerden hangisinin i levini görür? A) Nötr uyar B) Ko ullu uyar C) Ko ulsuz uyar D) Ko ullu tepki E) Ko ulsuz tepki

34 KPSS 2008 EB (87) DENEME 6 / 33. SORU 87. Aya na batan dikeni aya yere sürterek ç karmay ba aran bir köpe in benzer bir durumda ayn davra- tekrarlamas a daki kavramlardan hangisiyle aç klanabilir? A) Olumsuz aktarma B) Olumsuz peki tirme C) Tepkisel ko ullama D) Tepki genellemesi E) Al ma 33. Yeni model arabalarda sürücüler emniyet kemerini ba lamad sürece arabadaki sistem sürekli bir sesle sürücüyü uyarmaktad r. Sürücüler, bu sesten kurtulmak için emniyet kemerini ba lamaktad r. Bu ekilde emniyet kemerini takma davran n devam sa lanmaktad r. Yukar daki durum a daki kavramlardan hangisinin sonucudur? A) Olumsuz peki tirme B) Olumsuz aktarma C) II. Tip ceza D) Olumlu peki tirme E) Sönme DENEME 11 / 34. SORU 34. A dakilerden hangisi olumsuz peki tirmeye örnek olabilir? A) Ders çal mak yerine bilgisayarda klip seyreden k - gören annenin bilgisayar kapatmas B) Ba rarak ark söyleyen küçük bir k n evdeki misafirler taraf ndan alk lanmas C) Bir ö rencinin ders çal rken ti örtünün bo az - s kmas yüzünden ti örtünü ç karmas D) Arkada na kötü sözler sarf eden bir çocu un davran n görmezden gelinmesi E) Bir baban n, karde inin oyunca elinden alan k - na tokat atmas

35 KPSS 2008 EB (88) DENEME 3 / 47. SORU 88. Çocuklar na zarar vermemek için sadece mutfakta sigara içmeye ba layan Ali Bey, bir süre sonra su içmek için bile mutfa a gitse bir sigara yakt fark etmi tir. Bu örnekte mutfak Ali Bey için a dakilerden hangisinin i levini görmektedir? A) Ay rt edici uyar B) tici uyar C) Olumlu peki tireç D) Ko ulsuz uyar E) Dolayl peki tireç 47. Bir kad n bebe i do madan önce sürekli klasik müzik dinlemi tir. Bebek do duktan sonra ise annesi onu uyuturken özellikle klasik müzik çald nda kolay ve rahat uyudu unu di er müzik türlerini duydu unda ise bebe in huzursuz oldu unu söylemi tir. Müzik türleri aras nda sadece klasik müzikle kolay ve rahat uyumas bebek için ne tür bir uyar r? A) Ko ulsuz uyar B) Peki tirici uyar C) Nötr uyar D) tici uyar E) Ay rt edici uyar DENEME 7 / 59. SORU 59. Yeni ta nd apartmandaki kom ular yla her kar la nda onlara gülümseyerek selam veren Ahmet Bey, bir süre sonra hsan Bey d ndaki di er kom ular n ço unlukla selam almad klar ve kendisine kar k vermediklerini fark etmi tir. lerleyen zamanlarda Ahmet Bey, hsan Bey le ne zaman kar la sa ona selam vermeye devam etmi ancak di er kom ular na selam vermemeye ba lam r. Burada hsan Bey, Ahmet Bey in selam verme davra- kontrol eden ne tür bir uyar r? A) Ko ullu uyar B) Ko ulsuz uyar C) Nötr uyar D) Genellenmi uyar E) Ay rt edici uyar

36 KPSS 2008 EB (89) DENEME 1 / 37. SORU 89. Bir deneyde empanzeye tavanda bulunan k k yand nda bir dü meye bast takdirde bir kart elde edebilece i ve bu kart muzla de tirebilece i retilmi tir. Bu deneyde kart empanze için a dakilerden hangisinin i levini görmektedir? A) Ay rt edici uyar B) kincil peki tireç C) çsel peki tireç D) Peki tirici uyar E) Nötr uyar 37. lunun OKS yi kazand ö renen bir baba o lunu tebrik etmi ve ona bisiklet alm r. Bu örnekte bisiklet a dakilerden hangisi ile ifade edilir? A) Ko ullu uyar B) kincil peki tireç C) Birincil peki tireç D) Ko ulsuz uyar E) Ay rt edici uyar YAPRAK TEST (Ö RENME) 17 / 5. SORU 5. fta ö retmen matematik dersinde verdi i al rmalar do ru olarak yapan ö rencilerin defterlerine gülenyüz areti koymaktad r. Gülenyüz i areti edimsel ko ullanma çerçevesinde hangi i levi yerine getirmektedir? A) Birincil peki tireç B) kincil peki tireç C) Olumsuz peki tireç D) Ko ulsuz uyar E) Nötr uyar

37 KPSS 2008 EB (90) DENEME 10 / 58. SORU 90. Bir teknik direktörün ba ar art rmak amac yla, en iyi performans gösteren sporcusuna her ay n sonunda bir spor malzemesi hediye etmesi a dakilerden hangisine örnek olabilir? A) Dolayl peki tirme B) Ko ullu anla ma C) Premack ilkesi D) Birincil peki tireç E) Olumlu peki tirme 58. Bir okul müdürünün okulda örnek davran sergileyen rencilere ant töreninde madalya vermesi a daki yöntemlerden hangisini kulland n göstergesidir? A) Olumsuz peki tirme B) Olumlu peki tirme C) Premack ilkesi D) Olumlu aktarma E) Kademeli yakla rma DENEME 2 / 47. SORU 47. lunu basketbol kursuna yazd ran bir baba o lunun bir kaç günde ba ar hareketler yapabildi ini görmü ve ona bir basketbol topu alm r. Çocuk babas n basketbol topu almas na çok sevinmi daha çok çal ve daha ba ar olmu tur. Baban n o luna basketbol topu almas a dakilerden hangisi ile aç klan r? A) Olumsuz peki tirme B) Premack ilkesi C) Birincil peki tireç D) II. Tip ceza E) Olumlu peki tirme

38 KPSS 2008 EB (91) DENEME 1 / 57. SORU 91. Sokakta oynarken, arkada lar isteklerini yerine getirmeyince hemen gidip onlar abisine ikâyet eden Bahar, okula ba lad nda da, tart arkada lar, ko arak retmenine ikâyet etmi tir. Ancak, ö retmeni abisi gibi, arkada lar na k zmam r. Bahar, ba lang çta her tart - nda arkada lar ö retmenine ikâyet etmesine kar- n, bir süre sonra benzer durumlarda art k hiç kimseyi ikâyet etmemeye ba lam r. Bahar n arkada lar ikâyet etmekten vazgeçmesi dakilerden hangisinin sonucudur? A) Kar t tepki olu turma B) Sönme C) Kar t ko ullama D) Sistematik duyars zla rma E) Al ma 57. Serkan biraz srarl bir biçimde a lad nda annesine her istedi ini yapt rabilece ini ö renmi tir. Yaz tatilinde babaannesinin yan na kalmaya giden Serkan, babaannesine de istedi ini yapt rmak için srarla a lamay denemi, ancak babaannesi annesinin aksine istedi ini yapmad için Serkan zamanla bu davran ndan vazgeçmi tir. Serkan n babaannesine a lama yoluyla istedi i sonuca ula amamas nedeniyle zamanla bu davran ndan vazgeçmesi a dakilerden hangisi ile aç klan r? A) Ay rt etme B) Sönme C) Olumlu peki tirme D) Genelleme E) Kendili inden geri gelme

39 KPSS 2008 EB (91) DENEME 9 / 57. SORU 91. Sokakta oynarken, arkada lar isteklerini yerine getirmeyince hemen gidip onlar abisine ikâyet eden Bahar, okula ba lad nda da, tart arkada lar, ko arak retmenine ikâyet etmi tir. Ancak, ö retmeni abisi gibi, arkada lar na k zmam r. Bahar, ba lang çta her tart - nda arkada lar ö retmenine ikâyet etmesine kar- n, bir süre sonra benzer durumlarda art k hiç kimseyi ikâyet etmemeye ba lam r. Bahar n arkada lar ikâyet etmekten vazgeçmesi dakilerden hangisinin sonucudur? A) Kar t tepki olu turma B) Sönme C) Kar t ko ullama D) Sistematik duyars zla rma E) Al ma 57. Elif ve Zeynep yak n arkada rlar. Bir gün aralar nda tart ma ya anm ve Elif, Zeynep e k sözler söylemi tir. Bunun üzerine Zeynep, kendisiyle bir daha konu mayaca söylemi tir. Bir kaç gün sonra Elif hatal oldu unu anlam ve Zeynep le bar mak için telefonuna mesaj göndermi tir. Elif in gönderdi i mesajlara Zeynep in hiç cevap vermemesi üzerine Elif mesaj göndermekten vazgeçmi tir. Elif in Zeynep e bar mak için mesaj göndermekten vazgeçmesi a daki kavramlardan hangisi ile aç klan r? A) Genelleme B) Kendili inden geri gelme C) Sönme D) Ay rt etme E) Gölgeleme

40 KPSS 2008 EB (92) DENEME 4 / 38. SORU 92. Ö rencisinin sordu u matematik problemini o anda çözemeyen bir ö retmenin, evine giderken çözümü birden bire bulmas a dakilerden hangisine örnektir? A) Kural ö renme B) Örtük ö renme C) Kademeli yakla ma D) Kavrayarak ö renme E) Deneme - yan lma yoluyla ö renme 38. Dershaneye giden bir lise son s f ö rencisi yaprak testteki bir geometri sorusunu çe itli yollar deneyerek çözmeye çal fakat ba aramam r. Bir süre dü ündükten sonra bir anda ba lant bulup sorunun çözümünü bulmu tur. Lise ö rencisinin geometri sorusunun çözümünde kulland ö renme yolu a dakilerden hangisidir? A) Deneme yan lmayla ö renme B) Gözlem yoluyla ö renme C) Kavrama yoluyla ö renme D) artlanma yoluyla ö renme E) Gizil ö renme

41 KPSS 2008 EB (93) DENEME 7 / 37. SORU 93. Bir futbolcunun gol att bir maçta takt kolyeyi, daha sonraki maçlarda da mutlaka takmas ve kolyeyi takmadan maça ç kmak istememesi a daki kavramlardan hangisiyle en iyi aç klanabilir? A) Bat l davran B) Ko ullu tepki C) Genelleme D) Ö renmenin aktar lmas E) Al ma 37. Okuldaki futbol turnuvas n ilk maç nda yeni ald k r- kramponunu giyen Ak n, maçta üç gol atm ve ta- n galip gelmesini sa lam r. Ak n, bundan sonraki maçlar n tamam na k rm kramponunu giyerek ç kmaya özen göstermi tir. Ak n n maçlara k rm kramponunu giyerek ç kmas daki ö renme kavramlar ndan hangisi ile aç klan r? A) Ö renilmi çaresizlik B) Kademeli yakla rma C) Bat l davran D) Tepkisel ko ullanma E) Kar t ko ullanma DENEME 5 / 54. SORU 54. Maça ç kmadan önce formas n alt na e inin ald mavi ti örtü giyen futbolcu maç kazanmalar üzerine her maça mavi ti örtü giyerek ç kmaya ba lam r. Futbol oyuncusunun her maça mavi ti örtü ile ç kmas a dakilerden hangisi ile aç klan r? A) Bat l davran B) Ö renilmi çaresizlik C) Olumsuz peki tirme D) Kendili inden geri gelme E) Gölgeleme

Yaşam Dönemleri ve Gelişim Görevleri Havighurst'un çeşitli yaşam dönemleri için belirlediği gelişim görevleri

Yaşam Dönemleri ve Gelişim Görevleri Havighurst'un çeşitli yaşam dönemleri için belirlediği gelişim görevleri Yaşam Dönemleri ve Gelişim Görevleri Havighurst'un çeşitli yaşam dönemleri için belirlediği gelişim görevleri Gelişim psikolojisi, bireylerin yaşam boyunca geçirdiği bedensel, zihinsel, duygusal, sosyal

Detaylı

T.C AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ DÖNEM İÇİ UYGULAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ DÖNEM İÇİ UYGULAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ DÖNEM İÇİ UYGULAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1)Yönergenin Amacı, Ağrı İbrahim Çeçen

Detaylı

Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi

Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi özcan DEMİREL 1750 Üniversiteler Yasası nın 2. maddesinde üniversiteler, fakülte, bölüm, kürsü ve benzeri kuruluşlarla hizmet birimlerinden oluşan özerkliğe ve kamu

Detaylı

KAVRAMLAR. Büyüme ve Gelişme. Büyüme. Büyüme ile Gelişme birbirlerinden farklı kavramlardır.

KAVRAMLAR. Büyüme ve Gelişme. Büyüme. Büyüme ile Gelişme birbirlerinden farklı kavramlardır. KAVRAMLAR Büyüme ve Gelişme Büyüme ile Gelişme birbirlerinden farklı kavramlardır. Büyüme Büyüme, bedende gerçekleşen ve boy uzamasında olduğu gibi sayısal (nicel) değişikliklerle ifade edilebilecek yapısal

Detaylı

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog KONYA KARAMAN BÖLGESİ BOŞANMA ANALİZİ 22.07.2014 Tarihsel sürece bakıldığında kalkınma,

Detaylı

Veri Toplama Yöntemleri. Prof.Dr.Besti Üstün

Veri Toplama Yöntemleri. Prof.Dr.Besti Üstün Veri Toplama Yöntemleri Prof.Dr.Besti Üstün 1 VERİ (DATA) Belirli amaçlar için toplanan bilgilere veri denir. Araştırmacının belirlediği probleme en uygun çözümü bulabilmesi uygun veri toplama yöntemi

Detaylı

Danışma Kurulu Tüzüğü

Danışma Kurulu Tüzüğü Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu Otel Yöneticiliği Bölümü Danışma Kurulu Tüzüğü MADDE I Bölüm 1.1. GİRİŞ 1.1.1. AD Danışma Kurulu nun adı, Özyeğin Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu ve Otel

Detaylı

SORU BANKASI 44. SAYFA KONU ANLATIM KİTABI 79. SAYFA KONU ANLATIM KİTABI 80. SAYFA

SORU BANKASI 44. SAYFA KONU ANLATIM KİTABI 79. SAYFA KONU ANLATIM KİTABI 80. SAYFA HAZIRLIK EL 11. Resmî Yazışmalarda Uygulanacak Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik e göre resmî yazı nasıl tanımlanmıştır? A) Belge ve bilgilerin üzerinde bulunduğu her türlü bilgisayarı, gezgin elektronik

Detaylı

PATOLOJİ DERNEKLERİ FEDERASYONU ETİK YÖNERGE TASLAĞI. GEREKÇE: TTB UDEK kararı gereğince, Federasyon Yönetim

PATOLOJİ DERNEKLERİ FEDERASYONU ETİK YÖNERGE TASLAĞI. GEREKÇE: TTB UDEK kararı gereğince, Federasyon Yönetim PATOLOJİ DERNEKLERİ FEDERASYONU ETİK YÖNERGE TASLAĞI GEREKÇE: TTB UDEK kararı gereğince, Federasyon Yönetim Kurulunun önerileri doğrultusunda bu çalışma yapılmıştır. GENEL KONULAR: Madde 1.Tanım: 1.1.

Detaylı

BİREYSEL SES EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN GELENEKSEL MÜZİKLERİMİZİN DERSTEKİ KULLANIMINA İLİŞKİN GÖRÜŞ VE BEKLENTİLERİ

BİREYSEL SES EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN GELENEKSEL MÜZİKLERİMİZİN DERSTEKİ KULLANIMINA İLİŞKİN GÖRÜŞ VE BEKLENTİLERİ BİREYSEL SES EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN GELENEKSEL MÜZİKLERİMİZİN DERSTEKİ KULLANIMINA İLİŞKİN GÖRÜŞ VE BEKLENTİLERİ Dr. Ayhan HELVACI Giriş Müzik öğretmeni yetiştiren kurumlarda yapılan eğitim birçok disiplinlerden

Detaylı

ÖZEL VEGA OKULLARI OYUN SANDIĞIM SORGULAMA ÜNİTESİ BÜLTENİ DİSİPLİNLERÜSTÜ TEMA

ÖZEL VEGA OKULLARI OYUN SANDIĞIM SORGULAMA ÜNİTESİ BÜLTENİ DİSİPLİNLERÜSTÜ TEMA ÖZEL VEGA OKULLARI OYUN SANDIĞIM SORGULAMA ÜNİTESİ BÜLTENİ DİSİPLİNLERÜSTÜ TEMA KENDİMİZİ İFADE ETME BİÇİMİMİZ: Düşünceleri duyguları, doğayı, kültürü, inançları, değerleri keşfetme ve ifade etme yollarını

Detaylı

EĞİTİM BİLİMİNE GİRİŞ 1. Ders- Eğitimin Temel Kavramları. Yrd. Doç. Dr. Melike YİĞİT KOYUNKAYA

EĞİTİM BİLİMİNE GİRİŞ 1. Ders- Eğitimin Temel Kavramları. Yrd. Doç. Dr. Melike YİĞİT KOYUNKAYA EĞİTİM BİLİMİNE GİRİŞ 1. Ders- Eğitimin Temel Kavramları Yrd. Doç. Dr. Melike YİĞİT KOYUNKAYA Dersin Amacı Bu dersin amacı, öğrencilerin; Öğretmenlik mesleği ile tanışmalarını, Öğretmenliğin özellikleri

Detaylı

Öğrencilerimiz TED Kayseri Kolejinde Ulusal Sorunları ve Çözümleri Tartıştılar

Öğrencilerimiz TED Kayseri Kolejinde Ulusal Sorunları ve Çözümleri Tartıştılar 2013 / 2014 SAYI: 04 Öğrencilerimiz TED Kayseri Kolejinde Ulusal Sorunları ve Çözümleri Tartıştılar Haftanın Bazı Başlıkları Sağ ve Sol Beynin Şifreleri Öğrencilerimiz TED Kayseri Kolejinde Ulusal Sorunları

Detaylı

ÇOCUK GELİŞİMİ ÖĞRETMENİ

ÇOCUK GELİŞİMİ ÖĞRETMENİ TANIM Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda öğrencilere ya da yetişkinlere çocuk eğitimi ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Çocuk gelişimi ile ilgili hangi

Detaylı

MUĞLA ÜNİVERSİTESİ GÜNDÜZ BAKIMEVİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak

MUĞLA ÜNİVERSİTESİ GÜNDÜZ BAKIMEVİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak MUĞLA ÜNİVERSİTESİ GÜNDÜZ BAKIMEVİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak Amaç Madde 1- Bu Yönergenin amacı, Muğla Üniversitesinde görevli personelin çocuklarının bakım ve eğitimi için açılan "Gündüz

Detaylı

Ar. Gör. Cemil OSMANO LU Erciyes Üniversitesi lahiyat Fakültesi Din E itimi Anabilim Dal

Ar. Gör. Cemil OSMANO LU Erciyes Üniversitesi lahiyat Fakültesi Din E itimi Anabilim Dal K TAP TANITIMI Ar. Gör. Cemil OSMANO LU Erciyes Üniversitesi lahiyat Fakültesi Din E itimi Anabilim Dal Doç. Dr. Süleyman Akyürek, lkö retim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ö retmen Adaylar n n Yeterlikleri

Detaylı

İlkadım Birey Tanıma Envanteri

İlkadım Birey Tanıma Envanteri İlkadım Birey Tanıma Envanteri İLKADIM Birey Tanıma Envanteri; Birey tanıma teknikleri kapsamında hazırlanmıştır. İlkokul 3. ve 4. sınıf ve Ortaokul 5.6.7.8.sınıf, ile Lise Haz.9.10.11. ve 12.sınıf aralığındaki

Detaylı

1.Temel Kavramlar 2. ÆÍlemler

1.Temel Kavramlar 2. ÆÍlemler 1.Temel Kavramlar Abaküs Nedir... 7 Abaküsün Tarihçesi... 9 Abaküsün Faydaları... 12 Abaküsü Tanıyalım... 13 Abaküste Rakamların Gösterili i... 18 Abaküste Parmak Hareketlerinin Gösterili i... 19 2. lemler

Detaylı

Otizm lilerin eğitim hakkı var mıdır? Nedir ve nasıl olmalıdır?

Otizm lilerin eğitim hakkı var mıdır? Nedir ve nasıl olmalıdır? Nisan, 01.04.2013 OTĠZM, EĞĠTĠM HAKKI VE UYGULAMALARI Nisan ayı otizm farkındalık ayı olarak belirlenmiştir. Gün, ay ve yıl olarak belli amaçlara hasredilen tema lar, toplumda dikkat çekmek, konunun önemini

Detaylı

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVLARI LE SERBEST MUHASEBEC MAL MÜ AV RL K STAJA BA LAMA SINAVINA HAZIRLIK KURSLARI ÇERÇEVE PROGRAMI

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVLARI LE SERBEST MUHASEBEC MAL MÜ AV RL K STAJA BA LAMA SINAVINA HAZIRLIK KURSLARI ÇERÇEVE PROGRAMI T.C. M LLÎ E T M BAKANLI I Talim ve Terbiye Kurulu Ba kanl KAMU PERSONEL SEÇME SINAVLARI LE SERBEST MUHASEBEC MAL MÜ AV RL K STAJA BA LAMA SINAVINA HAZIRLIK KURSLARI ÇERÇEVE PROGRAMI ANKARA 2011 GENEL

Detaylı

MATEMATİK ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurumunda öğrencilere, matematik ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER

MATEMATİK ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurumunda öğrencilere, matematik ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER TANIM Çalıştığı eğitim kurumunda öğrencilere, matematik ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Matematik ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların,

Detaylı

YEDİNCİ KISIM Kurullar, Komisyonlar ve Ekipler

YEDİNCİ KISIM Kurullar, Komisyonlar ve Ekipler YEDİNCİ KISIM Kurullar, Komisyonlar ve Ekipler Kurul, komisyon ve ekiplerin oluşturulması MADDE 107- (1) Okullarda, eğitim, öğretim ve yönetim etkinliklerinin verimliliğinin sağlanması, okul ve çevre işbirliğinin

Detaylı

K12NET Eğitim Yönetim Sistemi

K12NET Eğitim Yönetim Sistemi TEOG SINAVLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Yeni sınav sistemi TEOG, yani Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş Sınavlarında öğrenciler, 6 dersten sınav olacaktır. Öğrencilere Türkçe, Matematik, T.C. İnkılap Tarihi

Detaylı

HAM PUAN: Üniversite Sınavlarına giren adayların sadece netler üzerinden hesaplanan puanlarına hem puan denir.

HAM PUAN: Üniversite Sınavlarına giren adayların sadece netler üzerinden hesaplanan puanlarına hem puan denir. YGS / LYS SÖZLÜĞÜ OBP (ORTA ÖĞRETİM BAŞARI PUANI): Öğrencinin diploma notunun diğer öğrencilerin diploma notlarına oranıdır. En az 100 en çok 500 puan arasında değişen bu değer, öğrencinin başarısı okulun

Detaylı

ZİRVE ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ BÖLÜMÜ PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK ABD

ZİRVE ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ BÖLÜMÜ PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK ABD ZİRVE ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ BÖLÜMÜ PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK ABD. 2013 2014 GÜZ YARIYILI OKULLARDA GÖZLEM DERSİ UYGULAMALARI Dersin Sorumlusu: Yrd.Doç.Dr.Ramin ALİYEV

Detaylı

Kaynaştırma Uygulamaları Yrd. Doç. Dr. Emre ÜNLÜ. eskemre@gmail.com

Kaynaştırma Uygulamaları Yrd. Doç. Dr. Emre ÜNLÜ. eskemre@gmail.com Kaynaştırma Uygulamaları Yrd. Doç. Dr. Emre ÜNLÜ eskemre@gmail.com Kaynaştırma Özel Gereksinimli Bireylerin Eğitim Ortamları Tam zamanlı genel eğitim sınıfı Öğretmene danışmanlık sağlandığı tam zamanlı

Detaylı

SPOR KULÜBÜ HİZMET PROGRAMI

SPOR KULÜBÜ HİZMET PROGRAMI SPOR KULÜBÜ HİZMET PROGRAMI Sporculara Zihin antrenmanları, tüm çalışanlara ekip ruhu içerisinde sporcu motivasyonuna katkı sağlama, teknik ekibe psikolojik yönetim tarzları konusunda destek olamyı amaçlayan

Detaylı

SAVUNUCULUK, E M VE H ZMETLERE ULA TIRMA YOLU LE ANNE SA LI ININ

SAVUNUCULUK, E M VE H ZMETLERE ULA TIRMA YOLU LE ANNE SA LI ININ SAVUNUCULUK, E M VE H ZMETLERE ULA TIRMA YOLU LE ANNE SA LI ININ LE LMES PROJES (Bu proje, T.C. Sa k Bakanl Türkiye Üreme Sa Program kapsam nda Avrupa Birli i taraf ndan finanse edilmi tir. Bu yay n içeri

Detaylı

WICHTIGER HINWEIS: Bitte fertigen Sie keine Kopien dieses Fragebogens an!

WICHTIGER HINWEIS: Bitte fertigen Sie keine Kopien dieses Fragebogens an! Muster-Fragebogen allgemeinbildende Schule Sevgili Veliler, ne düsündügünüz bizim için önemli! Okul içerisindeki çalismalarimizin kalitesini sürekli yükseltmek istiyoruz. Okulumuzun hangi alanlarda basarili

Detaylı

YÖNETMELİK. a) Çocuk: Daha erken yaşta ergin olsa bile 18 yaşını doldurmamış kişiyi,

YÖNETMELİK. a) Çocuk: Daha erken yaşta ergin olsa bile 18 yaşını doldurmamış kişiyi, 27 Mart 2012 SALI Resmî Gazete Sayı : 28246 Bingöl Üniversitesinden: YÖNETMELİK BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ ÇOCUK ARAŞTIRMA VE REHBERLİK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

Proje Yönetiminde Toplumsal Cinsiyet. Türkiye- EuropeAid/126747/D/SV/TR_Alina Maric, Hifab 1

Proje Yönetiminde Toplumsal Cinsiyet. Türkiye- EuropeAid/126747/D/SV/TR_Alina Maric, Hifab 1 Proje Yönetiminde Toplumsal Cinsiyet Türkiye- EuropeAid/126747/D/SV/TR_Alina Maric, Hifab 1 18 Aral k 1979 da Birle mi Milletler Genel cinsiyet ayr mc l n yasaklayan ve kad n haklar n güvence alt na alan

Detaylı

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1. GİRİŞ Odamızca, 2009 yılında 63 fuara katılan 435 üyemize 423 bin TL yurtiçi fuar teşviki ödenmiştir. Ödenen teşvik rakamı, 2008 yılına

Detaylı

(0216) 330 59 69-342 57 77 - (0505) 582 44 76

(0216) 330 59 69-342 57 77 - (0505) 582 44 76 (0216) 330 59 69-342 57 77 - (0505) 582 44 76 E T M KOÇLU U S nav sistemlerinde yap lan de i ikliklerin s kla mas, hem velilerin hem de ö rencilerin süreç içerisinde emin ad mlarla ilerlemelerini zorla

Detaylı

İşte Eşitlik Platformu tanıtıldı

İşte Eşitlik Platformu tanıtıldı İşte Eşitlik Platformu tanıtıldı Ocak 15, 2013-3:55:02 Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın himayesinde kurulan ''İşte Eşitlik Platformu'' tanıtıldı. Toplumsal cinsiyete dayalı eşitsizlikle mücadele

Detaylı

a) Birim sorumluları: Merkez çalışmalarının programlanmasından ve uygulanmasından sorumlu öğretim elemanlarını,

a) Birim sorumluları: Merkez çalışmalarının programlanmasından ve uygulanmasından sorumlu öğretim elemanlarını, NİĞDE ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu yönetmeliğin amacı, Niğde Üniversitesine bağlı olarak kurulan

Detaylı

KDU (Kazanım Değerlendirme Uygulaması) nedir?

KDU (Kazanım Değerlendirme Uygulaması) nedir? KDU (Kazanım Değerlendirme Uygulaması) nedir? Kazanım Değerlendirme Uygulaması (KDU), Vitamin Ortaokul Kurumsal üyesi olan özel okullarda, öğrencilerin bilgi ve beceri düzeylerinin bilişsel süreçler çerçevesinde

Detaylı

ÖĞRETMENLİK MESLEK BİLGİSİ DERSLERİ ÖĞRETMENİ

ÖĞRETMENLİK MESLEK BİLGİSİ DERSLERİ ÖĞRETMENİ TANIM Çalıştığı eğitim kurumunda; öğrencilere eğitim ve öğretim teknikleri ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER Öğretmenlik meslek bilgisi dersleri ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların,

Detaylı

KİTAP İNCELEMESİ. Matematiksel Kavram Yanılgıları ve Çözüm Önerileri. Tamer KUTLUCA 1. Editörler. Mehmet Fatih ÖZMANTAR Erhan BİNGÖLBALİ Hatice AKKOÇ

KİTAP İNCELEMESİ. Matematiksel Kavram Yanılgıları ve Çözüm Önerileri. Tamer KUTLUCA 1. Editörler. Mehmet Fatih ÖZMANTAR Erhan BİNGÖLBALİ Hatice AKKOÇ Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 18 (2012) 287-291 287 KİTAP İNCELEMESİ Matematiksel Kavram Yanılgıları ve Çözüm Önerileri Editörler Mehmet Fatih ÖZMANTAR Erhan BİNGÖLBALİ Hatice

Detaylı

I. EIPA Lüksemburg ile İşbirliği Kapsamında 2010 Yılında Gerçekleştirilen Faaliyetler

I. EIPA Lüksemburg ile İşbirliği Kapsamında 2010 Yılında Gerçekleştirilen Faaliyetler I. EIPA Lüksemburg ile İşbirliği Kapsamında 2010 Yılında Gerçekleştirilen Faaliyetler 1. AB Hukuku ve Tercüman ve Çevirmenler için Metotlar Eğitimi (Ankara, 8-9 Haziran 2010) EIPA tarafından çeşitli kamu

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (Değişik:RG-14/2/2014-28913) (1) Bu Yönetmeliğin amacı; yükseköğrenim

Detaylı

MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının

MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının bağlantıları kontrol edilir. Güz ve Bahar dönemindeki

Detaylı

B02.8 Bölüm Değerlendirmeleri ve Özet

B02.8 Bölüm Değerlendirmeleri ve Özet B02.8 Bölüm Değerlendirmeleri ve Özet 57 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B02) Şimdiye kadar C programlama dilinin, verileri ekrana yazdırma, kullanıcıdan verileri alma, işlemler

Detaylı

İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ ÜNİVERSİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM

İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ ÜNİVERSİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ ÜNİVERSİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Genel Esaslar Amaç Madde 1- (1)Bu

Detaylı

LİSE 12. SINIFLARA HIZLI OKUMA TEKNİKLERİ SEMİNERİ VERİLDİ

LİSE 12. SINIFLARA HIZLI OKUMA TEKNİKLERİ SEMİNERİ VERİLDİ LİSE 12. SINIFLARA HIZLI OKUMA TEKNİKLERİ SEMİNERİ VERİLDİ Yoğun bir şekilde 2014 YGS ve LYS ye hazırlanan lise son sınıf öğrencilerimize Edebiyat-Sosyal ve Yetenek Zümresi Grup Sorumlusu Zeki ERKUŞ tarafından

Detaylı

Cümlede Anlam İlişkileri

Cümlede Anlam İlişkileri Cümlede Anlam İlişkileri Cümlede anlam ilişkileri kpss Türkçe konuları arasında önemli bir yer kaplamaktadır. Cümlede anlam ilişkilerine geçmeden önce cümlenin tanımını yapalım. Cümle, yargı bildiren,

Detaylı

Bu doğrultuda ve 2104 sayılı Tebliğler dergisine göre Türkçe dersinde şu işlemlerin yapılması öğretmenden beklenir.

Bu doğrultuda ve 2104 sayılı Tebliğler dergisine göre Türkçe dersinde şu işlemlerin yapılması öğretmenden beklenir. Kök Kavramı Örneklerle Konu Anlatımı 1 TÜRKÇE DERSİNDE ATATÜRKÇÜLÜK 2104 sayılı Tebliğler dergisinde yayımlanan Temel Eğitim ve Orta Öğretim Kurumlarında Atatürk İlke ve İnkılaplarının Öğretim Esasları

Detaylı

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI PERSONEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ NE

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI PERSONEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ NE Sayı :2010/800/ 25.11.2010 Konu : Yönetici ve Öğretmenlerin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararla ilgili görüşlerimiz hk. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI PERSONEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ NE İlgi: 9.11.2010 gün ve

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL DERGİLER YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL DERGİLER YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Senato: 2 Mart 2016 2016/06-6 KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL DERGİLER YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam MADDE 1- Bu Yönergenin amacı, Kahramanmaraş

Detaylı

8.SINIFLARA 2. TEOG ÖNCESİ MOTİVASYON ÇALIŞMASI

8.SINIFLARA 2. TEOG ÖNCESİ MOTİVASYON ÇALIŞMASI 8.SINIFLARA 2. TEOG ÖNCESİ MOTİVASYON ÇALIŞMASI 27-28 Nisan 2016 tarihlerinde yapılacak 2. TEOG Sınavı na sayılı günler kala TED Kayseri Koleji Vakfı Ortaokulu Rehber öğretmenimiz Zeliha AKSOY ATAŞCI tarafından

Detaylı

Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI

Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : 2015-1-69 (Önaraştırma) Karar Sayısı : 16-02/30-9 Karar Tarihi : 14.01.2016 A. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER Başkan Üyeler : Prof. Dr. Ömer

Detaylı

GİRESUN LİSESİ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI LİSESİ 11. SINIFLAR REHBERLİK PLANI

GİRESUN LİSESİ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI LİSESİ 11. SINIFLAR REHBERLİK PLANI GİRESUN LİSESİ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI LİSESİ 11. SINIFLAR REHBERLİK PLANI EYLÜL *Öğrencilerin sınıf arkadaģları ve sınıf rehber öğretmeni ile tanıģmaları, Sınıf YerleĢme Planının yapılması ve Sınıf

Detaylı

İNGİLTERE DE ÜNİVERSİTE PLANLAMA VE BÜTÇELEME ÖRGÜTÜ

İNGİLTERE DE ÜNİVERSİTE PLANLAMA VE BÜTÇELEME ÖRGÜTÜ İNGİLTERE DE ÜNİVERSİTE PLANLAMA VE BÜTÇELEME ÖRGÜTÜ University Grants Committee (UGC) Çeviren : Doç. Dr. M. ÂDEM UGC, üniversitenin parasal gereksinmeleri konusunda Hükümete danışman olarak Temmuz 1919'da

Detaylı

Dil ve Oyun. Günlük İşlerinizi Yaparken Konuşma ve Oynama

Dil ve Oyun. Günlük İşlerinizi Yaparken Konuşma ve Oynama Dil ve Oyun Günlük İşlerinizi Yaparken Konuşma ve Oynama Biliyor muydunuz? Günlük ev işlerinizi yaparken çocuğunuza konuşmak veya şarkı söylemek çocuğunuzun yeni kelimeler ve alışkanlıklar öğrenmesine

Detaylı

İngilizce Öğretmenlerinin Bilgisayar Beceri, Kullanım ve Pedagojik İçerik Bilgi Özdeğerlendirmeleri: e-inset NET. Betül Arap 1 Fidel Çakmak 2

İngilizce Öğretmenlerinin Bilgisayar Beceri, Kullanım ve Pedagojik İçerik Bilgi Özdeğerlendirmeleri: e-inset NET. Betül Arap 1 Fidel Çakmak 2 İngilizce Öğretmenlerinin Bilgisayar Beceri, Kullanım ve Pedagojik İçerik Bilgi Özdeğerlendirmeleri: e-inset NET DOI= 10.17556/jef.54455 Betül Arap 1 Fidel Çakmak 2 Genişletilmiş Özet Giriş Son yıllarda

Detaylı

GÖZETMENLERİN SINAVLARDA UYACAĞI KURALLAR

GÖZETMENLERİN SINAVLARDA UYACAĞI KURALLAR GÖZETMENLERİN SINAVLARDA UYACAĞI KURALLAR 1. Sınavın uygulanmasına ilişkin Kurallar gözetmenler tarafından yerine getirilir. 2. Gözetmen sınav saatinden en az 10 dakika önce aksi belirtilmedikçe sınav

Detaylı

ARAŞTIRMA PROJESİ NEDİR, NASIL HAZIRLANIR, NASIL UYGULANIR? Prof. Dr. Mehmet AY

ARAŞTIRMA PROJESİ NEDİR, NASIL HAZIRLANIR, NASIL UYGULANIR? Prof. Dr. Mehmet AY ARAŞTIRMA PROJESİ NEDİR, NASIL HAZIRLANIR, NASIL UYGULANIR? Prof. Dr. Mehmet AY Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü 29.03.2012 / ÇANAKKALE Fen Lisesi ARAŞTIRMA PROJESİ

Detaylı

Anaokulu /aile yuvası anketi 2015

Anaokulu /aile yuvası anketi 2015 Anaokulu /aile yuvası anketi 2015 Araştırma sonucu Göteborg daki anaokulları ve aile yuvaları ( familjedaghem) faaliyetlerinde kalitenin geliştirilmesinde kullanılacaktır. Soruları ebeveyn veya veli olarak

Detaylı

İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI DENEME SINAVI

İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI DENEME SINAVI İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI DENEME SINAVI A2 BÖLÜMÜ SORULARI Teorik Soru Sayısı: 30 İstenilen Başarı Oranı : % 70 ( 21 Soru ) 1 KONULAR İşe Alım Süreci İşyeri Ziyaretleri Personel İhtiyaç Analizi Meslek

Detaylı

AMASYA ÜNİVERSİTESİ ETİK KURUL YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

AMASYA ÜNİVERSİTESİ ETİK KURUL YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar AMASYA ÜNİVERSİTESİ ETİK KURUL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 (1) Bu Yönergenin amacı; Amasya Üniversitesi bünyesinde kurulan Etik Kurulun oluşumunu, görevlerini

Detaylı

29 Ocak 2015 Senato Sayı : 123 YÖNERGE

29 Ocak 2015 Senato Sayı : 123 YÖNERGE 29 Ocak 2015 Senato Sayı : 123 YÖNERGE GÜMÜġHANE ÜNĠVERSĠTESĠ EĞĠTĠM KOMĠSYONU YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak Amaç MADDE 1- (1) Bu yönergenin amacı, Eğitim Komisyonu nun yetki ve sorumluluklarına

Detaylı

İşletme Gelişimi Atölye Soruları

İşletme Gelişimi Atölye Soruları İşletme Gelişimi Atölye Soruları Şemsettin Akçay Satış Pazarlama ve İnovasyon Mühendisi İşletmenizi Başarıya Götüren 50 Soru! Bir gün küçük kızımız Lara (o zaman 3.5 yaşındaydı): Baba deniz gölgesi nedir,

Detaylı

YETİŞKİNLER DİN EĞİTİMİ Akdeniz Müftülüğü

YETİŞKİNLER DİN EĞİTİMİ Akdeniz Müftülüğü YETİŞKİNLER DİN EĞİTİMİ Akdeniz Müftülüğü YETİŞKİNLER DİN EĞİTİMİNİN TANIMI Yetişkinler din eğitimi kavramını tanımlayabilmek için önce yetişkinler eğitimini tanımlayalım. En çok kullanılan ifade ile yaygın

Detaylı

MADDE 2 (1) Bu Yönerge, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve değişiklikleri ile İzmir Üniversitesi Ana Yönetmeliği esas alınarak düzenlenmiştir.

MADDE 2 (1) Bu Yönerge, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve değişiklikleri ile İzmir Üniversitesi Ana Yönetmeliği esas alınarak düzenlenmiştir. İZMİR ÜNİVERSİTESİ BURS YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç ve Kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönerge; İzmir Üniversitesi nin Fakülteleri, Meslek Yüksekokulu ve bölümlerinde ÖSYM ve Üniversite tarafından

Detaylı

FELSEFE GRUBU ÖĞRETMENİ

FELSEFE GRUBU ÖĞRETMENİ TANIM Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere, felsefe, psikoloji, sosyoloji ve mantık ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Felsefe, psikoloji, sosyoloji ve mantık

Detaylı

Doç. Dr. Mehmet Durdu KARSLI Sakarya Üniversitesi E itim fakültesi Doç. Dr. I k ifa ÜSTÜNER Akdeniz Üniversitesi E itim Fakültesi

Doç. Dr. Mehmet Durdu KARSLI Sakarya Üniversitesi E itim fakültesi Doç. Dr. I k ifa ÜSTÜNER Akdeniz Üniversitesi E itim Fakültesi ÜN VERS TEYE G R SINAV S STEM NDEK SON DE KL E L K N Ö RENC LER N ALGILARI Doç. Dr. Mehmet Durdu KARSLI Sakarya Üniversitesi E itim fakültesi Doç. Dr. I k ifa ÜSTÜNER Akdeniz Üniversitesi E itim Fakültesi

Detaylı

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ BURS YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ BURS YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ BURS YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç: Madde 1. (1) Bu yönergenin amacı, İstanbul Kemerburgaz Üniversitesinin önlisans, lisans ve lisansüstü

Detaylı

HAKSIZ REKABET KURULU ÇALIŞMA RAPORU ANTALYA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI ANTALYA HAKSIZ REKABETLE MÜCADELE KURULU FAALİYET RAPORU

HAKSIZ REKABET KURULU ÇALIŞMA RAPORU ANTALYA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI ANTALYA HAKSIZ REKABETLE MÜCADELE KURULU FAALİYET RAPORU ANTALYA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI ANTALYA HAKSIZ REKABETLE MÜCADELE KURULU FAALİYET RAPORU DÖNEMİ : 2014 İÇİNDEKİLER SUNUŞ 3 BAŞKANIN SUNUŞU 4 HAKSIZ REKABETLE MÜCADELE KURULU NUN SUNUŞU

Detaylı

KAR YER GÜNLER PROJES. Murat F DAN

KAR YER GÜNLER PROJES. Murat F DAN KAR YER GÜNLER PROJES Murat F DAN 2012-2013 AYBASTI ANADOLU L SES KAR YER GÜNLER PROJES PROJE SAH OLAN OKUL AYBASTI ANADOLU L SES PROJEN N ADI KAR YER GÜNLER PROJEN N AMACI rencilerin meslekleri her yönüyle

Detaylı

fen eğitim kurumları www.fenkoleji.com

fen eğitim kurumları www.fenkoleji.com fen eğitim kurumları www.fenkoleji.com K 8 Fen Koleji'nde, anas n f ndan 8. S n fa kadar bütünlük ve devaml l k arz eden bir e itim program uygulan r. Bu programla tüm s n f düzeylerinde ö rencilere temel

Detaylı

ÖĞRETMENLĐK UYGULAMASI

ÖĞRETMENLĐK UYGULAMASI ÖĞRETMENLĐK UYGULAMASI ÖĞRETMENLIK UYGULAMASI DERS DOSYASI Bu ders, Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Pedagojik Formasyon programında Celal Bayar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi tarafından açılan 2 saat

Detaylı

BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK ALANI HIZLI KLAVYE KULLANIMI (F KLAVYE) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK ALANI HIZLI KLAVYE KULLANIMI (F KLAVYE) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK ALANI HIZLI KLAVYE KULLANIMI (F KLAVYE) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2009 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde

Detaylı

İSTEK ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT LİSESİ

İSTEK ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT LİSESİ İSTEK ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT LİSESİ MAYIS, 2016 MESLEK SEÇİMİ VE KARİYER PLANLAMADA VELİNİN ROLÜ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE İÇİNDEKİLER: Meslek Seçiminin Önemi Meslek Nedir? Kariyer Meslek Seçiminde Dikkat Edilecekler

Detaylı

SINIF KURALLARI. Amaç: Öğrencilerin sınıf kurallarını öğrenmesi ve uygulaması. Düzey: 1. sınıf ve üstü

SINIF KURALLARI. Amaç: Öğrencilerin sınıf kurallarını öğrenmesi ve uygulaması. Düzey: 1. sınıf ve üstü SINIF KURALLARI Amaç: Öğrencilerin sınıf kurallarını öğrenmesi ve uygulaması Düzey: 1. sınıf ve üstü Materyal : Her öğrenci için bir adet kağıt,kalem, Uygulama2: Sınıf kuralları panosu için fon kağıdı,

Detaylı

DERS 1. Ben de Varım! Farklılıkları Gözetmek. DÜZEY: 3. Sınıf

DERS 1. Ben de Varım! Farklılıkları Gözetmek. DÜZEY: 3. Sınıf DERS 1 Ben de Varım! Farklılıkları Gözetmek DÜZEY: 3. Sınıf Kazanımlar: 1. İnsanların benzer ve farklı fiziksel özellikleri ve buna bağlı olarak farklı ihtiyaçları olduğunu fark eder. 2. Engellilerin toplumsal

Detaylı

Öğretmenlerin Hizmet İçi Eğitiminde Üniversitelerin Rolü

Öğretmenlerin Hizmet İçi Eğitiminde Üniversitelerin Rolü Öğretmenlerin Hizmet İçi Eğitiminde Üniversitelerin Rolü Cevat CELEP (*) Eğitim; bireyin davranışında kendi yaşantısı yoluyla ve kasıtlı olarak istendik değişme meydana' getirme sürecidir (1). Toplumsal

Detaylı

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 ve 49 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 ve 49 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır. AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU EĞİTİM, ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı Ağrı İbrahim Çeçen

Detaylı

Bu dönemi sakin ve huzurlu bir biçimde çocuğunuzla birlikte ancak bu şekilde atlatabilirsiniz.

Bu dönemi sakin ve huzurlu bir biçimde çocuğunuzla birlikte ancak bu şekilde atlatabilirsiniz. Ergenlik döneminde çocuğunuzun artık eskisinden farklı ve kendine özgü bir birey olduğunu kabullenmelisiniz. Onunla iletişim kurma tarzınızda ve tutumlarınızda belirli değişiklikler yapmalısınız. Bu dönemi

Detaylı

WICHTIGER HINWEIS: Bitte fertigen Sie keine Kopien dieses Fragebogens an!

WICHTIGER HINWEIS: Bitte fertigen Sie keine Kopien dieses Fragebogens an! Test-Umfrage Sevgili öğrenciler, ne düşündüğünüz bizim için önemli! Okulumuzun daha da iyi olmasını istiyoruz. Okulumuzun hangi alanlarda başarılı olduğunu ve hangi alanlarda olası iyileştirmelere ihtiyaç

Detaylı

OKULUN BULUNDUGU SEMT

OKULUN BULUNDUGU SEMT MERYEM. MUSTAFA EGE ĠLKÖĞRETĠM OKULUNU YAPTIRANLARIN ÖZGEÇMĠġĠ MERYEM EGE 1928 YILINDA Serik-Denizyaka da dünyaya geldi. 1944 yılında Serik eģrafından Mehmet EGE 'nin oğlu Mustafa EGE ile evlenerek Serik

Detaylı

SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç

SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Siirt Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama

Detaylı

ARCHİ DANIŞMANLIK VE GAYRİMENKUL DEĞERLEME A.Ş. KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ, GÖZDEN GEÇİRME RAPORU. Sayfa 1 / 7

ARCHİ DANIŞMANLIK VE GAYRİMENKUL DEĞERLEME A.Ş. KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ, GÖZDEN GEÇİRME RAPORU. Sayfa 1 / 7 ARCHİ DANIŞMANLIK VE GAYRİMENKUL DEĞERLEME A.Ş. KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ, GÖZDEN GEÇİRME RAPORU 2015 Sayfa 1 / 7 10 Ocak 2016 ARCHİ DANIŞMANLIK VE GAYRİMENKUL DEĞERLEME A.Ş. 2015 YILI KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ,

Detaylı

Topoloji değişik ağ teknolojilerinin yapısını ve çalışma şekillerini anlamada başlangıç noktasıdır.

Topoloji değişik ağ teknolojilerinin yapısını ve çalışma şekillerini anlamada başlangıç noktasıdır. Yazıyı PDF Yapan : Seyhan Tekelioğlu seyhan@hotmail.com http://www.seyhan.biz Topolojiler Her bilgisayar ağı verinin sistemler arasında gelip gitmesini sağlayacak bir yola ihtiyaç duyar. Aradaki bu yol

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 6

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 6 İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 6 KURUMDA EĞİTİM VE GELİŞTİRME Eğitim, bireyin kendisine, yakın çevresine ve topluma uyum sağlaması için gereken bilgi, beceri ve alışkanlıkların kazandırılması sürecidir. Günümüz

Detaylı

Bir okul dü ündük, ça da e itim sunan...

Bir okul dü ündük, ça da e itim sunan... Bir okul dü ündük, ça da e itim sunan... M - Ö RET M 29 4- M-Ö RET M 4.1 Zaman Çizelgesi Okulumuzda e itim-ö retim kadrosu titizlikle seçilmi tir. 1.2. 3. 4. ve 5. flarda s f ö retmenleri, 6. s ftan 8.

Detaylı

SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN. GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL

SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN. GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL Sözlerime gayrimenkul ve finans sektörlerinin temsilcilerini bir araya

Detaylı

KİM OLDUĞUMUZ. Bireyin kendi doğasını sorgulaması, inançlar ve değerler, kişisel, fiziksel, zihinsel, sosyal ve ruhsal sağlık, aileleri,

KİM OLDUĞUMUZ. Bireyin kendi doğasını sorgulaması, inançlar ve değerler, kişisel, fiziksel, zihinsel, sosyal ve ruhsal sağlık, aileleri, 3. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (09 Eylül 2013 25 Ekim 2013 ) Sayın Velimiz, Sizlerle daha önce paylaştığımız gibi okulumuzda PYP çalışmaları yürütülmektedir. Bu kapsamda; PYP disiplinler üstü temaları ile

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Din Öğretimi Genel Müdürlüğü İMAM HATİP VE ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ TEFSİR OKUMALARI DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Din Öğretimi Genel Müdürlüğü İMAM HATİP VE ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ TEFSİR OKUMALARI DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Din Öğretimi Genel Müdürlüğü İMAM HATİP VE ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ TEFSİR OKUMALARI DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI ANKARA, 2015 1 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu

Detaylı

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü 07.03.2012 06:18

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü 07.03.2012 06:18 http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2012/03/201203... 1 of 5 6 Mart 2012 SALI Resmî Gazete Sayı : 28225 Atatürk Üniversitesinden: YÖNETMELİK ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ASTROFİZİK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

Detaylı

8. SINIF 4. ÜNİTE İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 1. Din Ve Din Anlayışı Kazanım :Din ve din anlayışı arasındaki farklılığı ayırt eder.

8. SINIF 4. ÜNİTE İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 1. Din Ve Din Anlayışı Kazanım :Din ve din anlayışı arasındaki farklılığı ayırt eder. 8. SINIF 4. ÜNİTE İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 1. Din Ve Din Anlayışı Kazanım :Din ve din anlayışı arasındaki farklılığı ayırt eder. Soru : Din nedir? Din, Allah tarafından gönderilmiştir. Peygamberler

Detaylı

Yönetici tarafından yazıldı Perşembe, 08 Ekim 2009 05:19 - Son Güncelleme Perşembe, 08 Ekim 2009 05:22

Yönetici tarafından yazıldı Perşembe, 08 Ekim 2009 05:19 - Son Güncelleme Perşembe, 08 Ekim 2009 05:22 Çocuğumun Sık Sık Başı Ağrıyor Ne Yapabilirim? Başağrısı toplumun büyük kesiminde görülebilen ve insanların büyük çoğunluğunun hayatlarının değişik dönemlerinde karşılaştığı ve çare aradığı bir problemdir.

Detaylı

Endüstri Mühendisliğine Giriş. Jane M. Fraser. Bölüm 2. Sık sık duyacağınız büyük fikirler

Endüstri Mühendisliğine Giriş. Jane M. Fraser. Bölüm 2. Sık sık duyacağınız büyük fikirler Endüstri Mühendisliğine Giriş Jane M. Fraser Bölüm 2 Sık sık duyacağınız büyük fikirler Bu kitabı okurken, büyük olasılıkla öğreneceğiniz şeylere hayret edecek ve varolan bilgileriniz ve belirli yeni becerilerle

Detaylı

KARTAL İMAM HATİP ORTA OKULU OKUL KURALLARI GEÇ GELME, DEVAMSIZLIK

KARTAL İMAM HATİP ORTA OKULU OKUL KURALLARI GEÇ GELME, DEVAMSIZLIK KARTAL İMAM HATİP ORTA OKULU OKUL KURALLARI GEÇ GELME, DEVAMSIZLIK Öğrenci ilk derse 10 dk. dan geç girdiğinde yok yazılır. İlk derse girdiği halde diğer bir veya birden fazla derse girmediğinde bir gün

Detaylı

Akreditasyon Çal malar nda Temel Problemler ve Organizasyonel Bazda Çözüm Önerileri

Akreditasyon Çal malar nda Temel Problemler ve Organizasyonel Bazda Çözüm Önerileri Akreditasyon Çal malar nda Temel Problemler ve Organizasyonel Bazda Çözüm Önerileri Prof.Dr. Cevat NAL Selçuk Üniversitesi Mühendislik-Mimarl k Fakültesi Dekan Y.Doç.Dr. Esra YEL Fakülte Akreditasyon Koordinatörü

Detaylı

MUHASEBE GRUBU ÖĞRETMENİ

MUHASEBE GRUBU ÖĞRETMENİ TANIM Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, muhasebe ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Muhasebe ile ilgili hangi bilgi,

Detaylı

Tasarım Psikolojisi (SEÇ356) Ders Detayları

Tasarım Psikolojisi (SEÇ356) Ders Detayları Tasarım Psikolojisi (SEÇ356) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Tasarım Psikolojisi SEÇ356 Seçmeli 2 0 0 2 5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili

Detaylı

MUHASEBE, DENETİM VE DANIŞMANLIK İŞLETMELERİ İÇİN İŞYERİ, HİZMET VE KALİTE GÜVENCE İLKE VE ESASLARI HAKKINDA MECBURİ MESLEK KARARI

MUHASEBE, DENETİM VE DANIŞMANLIK İŞLETMELERİ İÇİN İŞYERİ, HİZMET VE KALİTE GÜVENCE İLKE VE ESASLARI HAKKINDA MECBURİ MESLEK KARARI MUHASEBE, DENETİM VE DANIŞMANLIK İŞLETMELERİ İÇİN İŞYERİ, HİZMET VE KALİTE GÜVENCE İLKE VE ESASLARI HAKKINDA MECBURİ MESLEK KARARI R.G. Tarihi : 13 Aralık 2013 R.G. Sayısı : 28850 TÜRMOB Türkiye Serbest

Detaylı

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ. GALOŞ ve BONE DİKİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ. GALOŞ ve BONE DİKİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ GALOŞ ve BONE DİKİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2015 ANKARA 0 ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı

Detaylı

T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ BİRİM GÖREV TANIMLARI

T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ BİRİM GÖREV TANIMLARI BAĞLI OLDUĞU MEDİKO-SOSYAL ve GENÇLİK DANIŞMA MERKEZİ SAĞLIK KÜLTÜR ve SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI Üniversite öğrencilerimize sağlık danışmanlık hizmeti verilmektedir. Ayrıca Ağız ve Diş Sağlığı Biriminde personel

Detaylı

Ek 1. Fen Maddelerini Anlama Testi (FEMAT) Sevgili öğrenciler,

Ek 1. Fen Maddelerini Anlama Testi (FEMAT) Sevgili öğrenciler, Ek 1. Fen Maddelerini Anlama Testi (FEMAT) Sevgili öğrenciler, Bu araştırmada Fen Bilgisi sorularını anlama düzeyinizi belirlemek amaçlanmıştır. Bunun için hazırlanmış bu testte SBS de sorulmuş bazı sorular

Detaylı

BİLGİSAYAR TABANLI OKURYAZARLIK PROGRAMI. Temelleri, Uygulaması, Geleceği. 16 Mayıs 2012

BİLGİSAYAR TABANLI OKURYAZARLIK PROGRAMI. Temelleri, Uygulaması, Geleceği. 16 Mayıs 2012 BİLGİSAYAR TABANLI OKURYAZARLIK PROGRAMI Temelleri, Uygulaması, Geleceği 16 Mayıs 2012 Türkiye nin yetişkinler için ilk bilgisayar tabanlı okuryazarlık programı www.acevdeokuyaz.org Neden Bilgisayar Tabanlı

Detaylı