TEHLİKELİ MALLARIN DÖKME HALİNDE TAŞINMASI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TEHLİKELİ MALLARIN DÖKME HALİNDE TAŞINMASI"

Transkript

1 9. TEHLİKELİ MALLARIN DÖKME HALİNDE TAŞINMASI

2 Tablo A Sütun 10 Sütun 17 BK1 BK2 VV 1 VV CSC TDT ONAYI 2

3 Dökme olarak taşımacılık izni As ag ıdaki durumların gec erli olmaması halinde mallar do kme halinde yıg ın konteynerlerde tas ınamaz: (a) BK koduyla tanımlanan ve bu tas ıma moduna ac ıkc a izin veren o zel bir hükmün Bo lüm 3.2, Tablo A, sütun (10) da go sterilmesi ve nin ilgili kos ullarının, bu bas lık kapsamındakilere ilaveten kars ılanması; veya (b) VV koduyla go sterilen ve bu tas ıma moduna ac ıkc a izin veren o zel bir hükmün, Bo lüm 3.2, Tablo A, sütun (17)'de go sterilmesi ve te o n go rülen bu o zel hüküm kos ullarını, bu bas lık kapsamındakilere ilaveten kars ılanması. 3

4 Bununla birlikte, bu tas ıma modu ADR'nin dig er hükümleri tarafından ac ıkc a yasaklanmamıs ise temizlenmemiş, boş ambalajlar dökme yük olarak taşınabilirler.

5 Dökme olarak taşımacılık mümkün mü? BK 1 veya BK 2 sütun a Hüküm VV sütun (17) b Genel Hükümler (VV) özel hükümler Sınıf: 4.2, 4.3, 5.1, 6.2, 7, Diğerleri CSC uyarınca Yetkili Kurum Onaylı Yığın Konteyner

6 Do kme olarak tas ıma kos ulları yol kenarı denetimi

7 Do kme olarak tas ıma kos ulları belirleyin 1. Tas ıma ünitesinin dog ru olup olmadıg ını kontrol edin Do kme yük, tanker, tüplu gaz tankerleri ve so külebilir tanklara sahip arac larla tas ımacılık ic in kullanılan arac lara levha takılması Levhalar aracın her iki yanına ve arka tarafına takılmalıdır Tehlike tanımlama numarası Bo lüm 3.2, Tablo A, Sütun (20) de belirtiliyorsa, ambalajlanmamıs katılar ya da nesneler veya münhasır kullanım kapsamında tas ınması gereken, tek bir BM numarasına sahip ambalajlı radyoaktif malzemeler tas ıyan ve bas ka tehlikeli mal tas ımayan tas ıma üniteleri ve konteynerler, her bir tas ıma ünitesinin veya konteynerin yanlarında ek olarak, ac ıkc a okunabilir ve aracın dikey eksenine paralel olmak üzere 'de belirtilenlerle aynı o zelikte turuncu renkli plakalar tas ıyacaktır. Bu turuncu renkli plakalar, (...) Tehlike tanımlama numarasıyla BM numarasını bulundurmalıdır.

8 Do kme olarak tas ıma kos ulları 1. Do kme olarak tas ımacılıg ın kabulü ic in kos ullar Tas ıma sırasında, hic bir tehlikeli kalıntı yıg ın konteynerin ve konteynerlerin veya arac go vdelerinin dıs yüzeylerine yapıs mayacaktır Yıg ın konteynerler, konteynerler veya arac go vdeleri gec irmez olacak ve normal tas ıma kos ullarında titres im etkileri veya sıcaklık, nem veya basınc deg is iklikleri kars ısında, ic erdikleri malzemelerin hic birinin dıs arıya c ıkmasına izin vermeyecek s ekilde yapılacak ve kapatılacaktır. VV 14 (3) Yapısal o nlemler sayesinde tas ıma sırasında arac ların veya konteynerlerin yük bo lmelerinden as ındırıcı madde sızıntısının olmaması sag lanacaktır. Ac ık yük bo lmeleri o rtülecektir. O rtu as ındırıcı maddeye direnc li olacaktır.

9 Çes itli kapama sistemleri seri s ekilde donatılmıs sa, tas ınacak maddeye en yakın noktada bulunan sistem, dolumdan o nce ilk kez kapatılacaktır Do kme halinde tehlikeli katı bir madde tas ımıs olan boş yığın konteynerler, konteynerler veya arac lar, herhangi bir tehlikenin ortadan kaldırılması ic in yeterli tedbirler alınmadıysa, dolu bir yığın konteyner, konteyner veya arac ic in ADR nin o n go rdüg ü şekilde işlem görecektir.

10 Ciddi Kusurlar Yapısal veya destek parc alarında, yıg ın konteynerin, konteynerin veya arac go vdesinin bütünlüg ünü etkileyebilecek bükülmeler, c atlaklar veya kırıklar; U st veya alt uc kollarda veya kapı bas lıklarında birden fazla kaynak bag lantısı veya uygunsuz kaynak bag lantısı (o rneg in üst üste binmis bag lantı); U st veya alt yan kolda ikiden fazla kaynak bag lantısı; Kapı es ig inde veya ko s eliklerde kaynak bag lantısı; Kıstırılmıs, bükülmüs, kırılmıs, eksik veya c alıs mayan kapı mentes eleri; Yapıs mayan contalar veya mühürler; Yıg ın konteynerin genel konfigürasyonunda, bir s asi ya da arac üzerinde ellec leme tec hizatlarının, montajın veya sabitleme mekanizmasının düzgün s ekilde hizalanmasını o nleyecek bir bozukluk; Kaldırma bag lantılarında veya ellec leme tec hizatı arabirim parc alarında herhangi bir hasar veya Hizmet veya is letimsel tec hizatta herhangi bir hasar. 10

11 BK1: O rtülü yıg ın konteynerlerde do kme yük tas ımasına izin verilir; BK2: Kapalı yıg ın konteynerlerde do kme yük tas ımasına izin verilir Kullanılan yıg ın konteyner, Bo lüm 6.11 zorunluluklarına uygunluk go sterecektir.

12 6.11 YIĞIN KONTEYNERLERİN TASARIMINA, MUAYENESİNE VE TEST EDİLMESİNE İLİŞKİN ZORUNLULUKLAR CSC ye uygunluk go steren ve BK1 veya BK2 yıg ın konteyner olarak kullanılan konteynerlerin tasarımına, yapımına, muayenesine ve test edilmesine ilis kin zorunluluklar CSC ye uygunluk go steren konteyner haricindeki BK1 veya BK2 yıg ın konteynerlerin tasarımı, yapımı ve onayı ic in zorunluluklar

13 NOT: Bu bas lıg ın hükümlerine uygunluk go steren konteynerlerin, do kme halindeki katıların tas ınması ic in kullanılması halinde, as ag ıdaki ifade tas ıma belgesinde yer almalıdır: "Bulk container BK(x) approved by the competent authority of ( Yetkili kurumu tarafından onaylı yıg ın konteyner (BK(x))" (bkz )".

14 Sınıf 4.2 kapsamındaki maddeler Yıg ın konteynerde tas ınan toplam kütle, ani ates lenme sıcaklıg ının 55 C den fazla olacag ı miktarda olmalıdır Sınıf 4.3 kapsamındaki maddeler Bu mallar, su sızdırmaz yıg ın konteynerlerde (BK2 kodu) tas ınacaktır Sınıf 5.1 kapsamındaki maddeler Yıg ın konteynerin yapısı ve düzeni, malların ahs ap veya dig er uyumsuz maddelerle temas etmemesini sag layacaktır.

15 Sınıf 6.2 kapsamındaki maddeler Bulas ıcı madde ic eren hayvan malzemeleri (BM No. 2814, 2900 ve 3373), as ag ıdaki kos ulların kars ılanması kaydıyla do kme yük konteynerlerinde tas ınabilir: (a) Maddelerin o rtüyle temas etmesini o nlemek amacıyla, azami kapasitelerine kadar doldurulmamaları kaydıyla BK1 tipi o rtülü yıg ın konteynerler kullanılabilir. BK2 tipi kapalı yıg ın konteynerlerin kullanımına da izin verilmis tir; (b) Kapalı ve o rtülü yıg ın konteynerler ile ac ıklıkları, sızdırmaz olarak tasarlanmıs olacak veya uygun bir astarın yerles tirilmesi yoluyla sızdırmazlıg ı sag lanacaktır; (c) Hayvan malzemeleri, tas ınmadan evvel yükleme o ncesinde uygun bir dezenfektan ile tepeden tırnag a is lemden gec ecektir; (d) O rtülü yıg ın konteynerler, uygun bir dezenfektan ile muamele go rmüs olan emici bir malzemeyle yüklenmis ek bir üst astarla kaplanacaktır; (e) Kapalı veya o rtülü yıg ın konteynerler, bas tan as ag ı temizlenene ve dezenfekte edilene kadar yeniden kullanıma alınmayacaktır. NOT: İlgili ulusal sag lık otoriteleri, ek hükümler arayabilir.

16 Sınıf 6.2 kapsamındaki atıklar (BM 3291) (a) (Rezerve edilmis ) (b) Kapalı yıg ın konteynerler ile ac ıklıkları, sızdırmaz olarak tasarlanacaktır. Bu yıg ın konteynerler, go zeneksiz bir ic yüzeye sahip olacak ve c atlaklardan veya ic indeki ambalajlara zarar verebilecek, dezenfeksiyonu engelleyecek veya istenmeyen salınımlara neden olabilecek dig er durumlardan ari olacaktır; (c) BM No atıkları, ambalajlama grubu II ye ait katılar ic in test edilmis ve uyarınca işaretlenmiş olan BM tip testine tabi tutulmuş ve onaylı mühürlü sızdırmaz plastik torbalar ic erisinde, kapalı yıg ın konteynerlerde saklanacaktır. Bu plastik torbalar, ISO :1988 "Plastik film ve o rtü kaplama Serbest düs ürme yo ntemiyle darbe dayanıklılıg ının belirlenmesi - Kısım 1: Merdiven yo ntemleri" ve ISO :1983 "Plastikler - Film ve o rtü kaplama Yırtılma dayanıklılıg ının belirlenmesi. Kısım 2: Elendorf yo ntemi standardı uyarınca yırtılma ve darbe dayanıklılıg ına yo nelik testlerden geçecektir. Her torba, torbanın uzunlug u kars ısında hem paralel hem de dikey düzlemlerde, en az 165 gr darbe dayanıklılıg ına ve en az 480 gram yırtılma dayanıklılıg ına sahip olacaktır. Her bir plastik torba ic in maksimum net kütle 30 kg dır; (d) Şilteler gibi 30 kg yi aşan tek nesneler, yetki kurum tarafından izin verildiyse, plastik torba gerekmeksizin tas ınabilir; (e) Sıvı içeren BM No atıkları, yalnızca sıvı yıg ın konteynere do külmeksizin tüm miktarını emebilecek yeterlilikte emici malzeme içeren plastik torbalarda

17 (f) Sivri nesneler içeren BM No atıkları, P621, IBC620 veya LP621 ambalajlama talimatları hükümlerini kars ılayan BM tip testine tabi tutulmus ve onaylanmıs sert ambalajlarda tas ınabilir; (g) P621, IBC620 veya LP621 ambalajlama talimatlarında belirtilen sert plastikler de kullanılabilir. Bunlar, normal tas ıma kos ullarında hasara kars ı korunacak s ekilde emniyete alınacaktır. Aynı kapalı yıg ın konteynerde, sert ambalajlar ve plastik torbalar ic inde tas ınan atıklar, uygun sert bariyerler veya bo lücüler, ag lar veya ambalajlara normal tas ıma kos ulları altında hasar gelmesini o nleyebilecek benzer güvenlik mekanizmalarıyla birbirinden ayrılacaktır; (h) Plastik torbalardaki BM No atıkları, torbaların sızdırmazlıg ını kaybetmeyeceg i s ekilde kapalı bir yıg ın konteynerde sıkıştırılacaktır; (i) Kapalı yıg ın konteynerler, her seyahat sonrasında sızıntı veya dökülmelere karşı muayene edilecektir. Herhangi bir BM No atıg ının, kapalı yıg ın konteyner ic ine sızmış veya dökülmüş olması durumunda, bu arac tamamen temizlenene, gerekliyse dezenfekte edilene veya kontaminasyonu giderilene kadar yeniden kullanılamaz. Tıbbi veya veteriner atıkları haricindeki başka hiçbir mal BM No ile birlikte taşınamaz. Aynı kapalı yıg ın konteynerde tas ınan benzer dig er atıklar, olası kontaminasyonlara kars ı muayene edilecektir.

18 Sınıf 7 kapsamındaki malzemeler Ambalajlanmamıs radyoaktif malzemelerin tas ınmasına ilis kin olarak bkz Sınıf 8 kapsamındaki maddeler Bu mallar, su gec irmez yıg ın konteynerlerde tas ınacaktır.

19 (b) hükümlerinin uygulandıg ı hallerde do kme halinde tas ımaya ilis kin o zel kos ullar Bo lüm 3.2, Tablo A, Sütun (17) da bir kayıt altında go sterilmeleri halinde, as ag ıdaki o zel hükümler gec erli olacaktır:

20 Do kme olarak tas ıma kos ulları belirleyin yol kenarı denetimi

BÖLÜM 7.3 DÖKME HALİNDE TAŞIMACILIK YAPILMASINA İLİŞKİN HÜKÜMLER

BÖLÜM 7.3 DÖKME HALİNDE TAŞIMACILIK YAPILMASINA İLİŞKİN HÜKÜMLER BÖLÜM 7.3 DÖKME HALİNDE TAŞIMACILIK YAPILMASINA İLİŞKİN HÜKÜMLER 7.3.1 Genel hükümler 7.3.1.1 Aşağıdaki durumların geçerli olmaması halinde mallar dökme halinde dökme konteynerlerde taşınamaz: BK koduyla

Detaylı

Taşıma ünitesini belirleme yöntemleri

Taşıma ünitesini belirleme yöntemleri EŞLEŞTİRME TÜRKİYE Tehlikeli Mal Taşımacılığı Konusunda Destek Ankara 2014 Taşıma ünitesini belirleme yöntemleri TEMEL KAVRAMLAR TAŞIMA ÜNİTESİ-1.2.1 bağlı bir treyleri olmayan bir motorlu arac veya bağlı

Detaylı

Taşıma Ünitesinin İşaretlenmesi

Taşıma Ünitesinin İşaretlenmesi 8. Taşıma Ünitesinin İşaretlenmesi TEMEL KAVRAMLAR TAŞIMA ÜNİTESİ-1.2.1 bag lı bir treyleri olmayan bir motorlu arac veya bag lı bir treyler ve motorlu aracı ic eren birleşim anlamına gelir; Ambalaj olarak

Detaylı

BÖLÜM 3.2 TEHLİKELİ MALLARIN LİSTESİ

BÖLÜM 3.2 TEHLİKELİ MALLARIN LİSTESİ BÖLÜM 3.2 TEHLİKELİ MALLARIN LİSTESİ 3.2.1 Tablo A: Tehlikeli malların Listesi Açıklamalar Kural olarak maddenin (maddelerin) veya nesnenin (nesnelerin) ele alındığı bu Bölüm'deki Tablo A'nın her satırı

Detaylı

BÖLÜM 5.3 KONTEYNERLERE, MEGC'LERE, MEMU LERE, TANK-KONTEYNERLERE, PORTATİF TANKLARA VE ARAÇLARA LEVHA TAKMA VE İŞARETLEME

BÖLÜM 5.3 KONTEYNERLERE, MEGC'LERE, MEMU LERE, TANK-KONTEYNERLERE, PORTATİF TANKLARA VE ARAÇLARA LEVHA TAKMA VE İŞARETLEME BÖLÜM 5.3 KONTEYNERLERE, MEGC'LERE, MEMU LERE, TANK-KONTEYNERLERE, PORTATİF TANKLARA VE ARAÇLARA LEVHA TAKMA VE İŞARETLEME NOT: Deniz yolculuğunu içeren bir taşıma zincirinde taşınan konteynerler, MEGC'lere,

Detaylı

as ag ıdaki o zelliklere sahip bir madde anlamına gelir: (a) 50 C'de buhar basıncı 300kPa'dan (3 bar) bu yu k olan veya (b) 101,3 kpa standart basınc

as ag ıdaki o zelliklere sahip bir madde anlamına gelir: (a) 50 C'de buhar basıncı 300kPa'dan (3 bar) bu yu k olan veya (b) 101,3 kpa standart basınc 4. TANIMLAR TANIMLAR as ag ıdaki o zelliklere sahip bir madde anlamına gelir: (a) 50 C'de buhar basıncı 300kPa'dan (3 bar) bu yu k olan veya (b) 101,3 kpa standart basınc ta 20 derecede tamamen gaz halde

Detaylı

BÖLÜM 6.11 YIĞIN KONTEYNERLERİN TASARIMINA, MUAYENESİNE VE TEST EDİLMESİNE İLİŞKİN ZORUNLULUKLAR

BÖLÜM 6.11 YIĞIN KONTEYNERLERİN TASARIMINA, MUAYENESİNE VE TEST EDİLMESİNE İLİŞKİN ZORUNLULUKLAR BÖLÜM 6.11 YIĞIN KONTEYNERLERİN TASARIMINA, MUAYENESİNE VE TEST EDİLMESİNE İLİŞKİN ZORUNLULUKLAR 6.11.1 (Rezerve edilmiş) 6.11.2 Uygulama ve genel zorunluluklar 6.11.2.1 Yığın konteynerler, hizmet ve yapısal

Detaylı

AYEMİS EĞİTİM VE DANIŞMANLIK KURUMU TMGD SINAVINA YÖNELİK SORULARI

AYEMİS EĞİTİM VE DANIŞMANLIK KURUMU TMGD SINAVINA YÖNELİK SORULARI AYEMİS EĞİTİM VE DANIŞMANLIK KURUMU TMGD SINAVINA YÖNELİK SORULARI Soru 1. Strafor üretiminde kullanılmak üzere polimer boncuklar, genleşebilir alevlenebilir buhar açığa çıkaran özelliklere sahip madde

Detaylı

TMGD DENEME paket x 25 kg

TMGD DENEME paket x 25 kg TMGD DENEME 6 1- Aşağıdaki maddelerden hangisinin, sürücü her 4 ila 6 saatte sıcaklık kontrolü yapmalı ve kaydetmelidir? a) UN 1156 b) UN 3221 c) UN 1230 d) UN 3102 e) UN 3111 2- PG- I e ait bir alevlenir

Detaylı

25 NİSAN 2015 TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI SINAV SORULARI

25 NİSAN 2015 TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI SINAV SORULARI 25 NİSAN 2015 TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI SINAV SORULARI 1- Aşağıdaki maddelerden hangisinin taşınmasında, sürücü her 4 ila 6 saatte sıcaklık kontrolü yapmalı ve kaydetmelidir? a) UN 1156 b)un

Detaylı

İÇİNDEKİLER. ! Emniyet!

İÇİNDEKİLER. ! Emniyet! İÇİNDEKİLER Kumanda paneli + kullanma talimatları Program 1A91 1:1 Program 1C91 2:1 Program 1M91 3:1 Program 1C01 4:1 Madeni para ö lçeri olmayan makine..5:1 Madeni para ile çalış tırılan makineler için..6:1

Detaylı

12. Tehlikeli Malların Taşınmasında Araçlar ve Tanklar

12. Tehlikeli Malların Taşınmasında Araçlar ve Tanklar 12. Tehlikeli Malların Taşınmasında Araçlar ve Tanklar BÖLÜM 9.1 KAPSAM, TANIMLAR VE ARAÇLARIN ONAYI İÇİN GEÇERLİ ZORUNLULUKLAR ADR Hükümlerinde araç tipleri FL tankta alevlenir sıvılar ve gazlar için

Detaylı

TARAFLARIN YÜKÜMLÜLÜKLERİ

TARAFLARIN YÜKÜMLÜLÜKLERİ 2. TARAFLARIN YÜKÜMLÜLÜKLERİ Tarafların yükümlülükleri Tarafları oluşturanlar: Gönderen Taşıyıcı Alıcı Diğer taraflar Yükleyici Doldurucu Ambalajlayıcı Tank konteyner operatörü Boşaltıcı TARAFLARIN EMNİYET

Detaylı

TMGD DENEME SINAVI: 03 Ekim 2015 tarihli sınav için özel test SINAV SÜRENİZ: 210 dakika TOPLAM SORU ADEDİ: 40 BİR SORUNUN DEĞERİ: 2.

TMGD DENEME SINAVI: 03 Ekim 2015 tarihli sınav için özel test SINAV SÜRENİZ: 210 dakika TOPLAM SORU ADEDİ: 40 BİR SORUNUN DEĞERİ: 2. TMGD DENEME SINAVI: 03 Ekim 2015 tarihli sınav için özel test SINAV SÜRENİZ: 210 dakika TOPLAM SORU ADEDİ: 40 BİR SORUNUN DEĞERİ: 2.5 puan GEÇME NOTU: 70 puan. BAŞARILAR DİLERİZ. 1) 1000 litre BM 1203

Detaylı

Avrupa Anla ması Cilt II RLE LLETLER New York ve Cenevre, 2002

Avrupa Anla ması Cilt II RLE LLETLER New York ve Cenevre, 2002 ECE/TRANS/160 (Cilt II) AVRUPA EKONOMİK KOMİSYONU İç Ulaştırma Komitesi Yenilenmiş 1 Ocak 2003 ten itibaren yürürlüğe girecektir Tehlikeli Malların Karayolu ile Uluslararası Taşımacılığına İlişkin Avrupa

Detaylı

TSE Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Müdürlüğü ADR KISIM 9 KAPSAMINDA ARAÇLARIN ÜRETİM VE ONAYINA İLİŞKİN TALİMAT

TSE Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Müdürlüğü ADR KISIM 9 KAPSAMINDA ARAÇLARIN ÜRETİM VE ONAYINA İLİŞKİN TALİMAT TSE Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Müdürlüğü ADR KISIM 9 KAPSAMINDA ARAÇLARIN ÜRETİM VE ONAYINA İLİŞKİN TALİMAT Tehlikeli mal taşımacılığına yönelik N ve O kategorisi araçlar için ilgili zorunluluklar,

Detaylı

TEHLİKELİ MADDE VE KOMBİNE TAŞIMACILIK MÜDÜRLÜĞÜ DIŞTA PLASTİK VARİLLE PLASTİK KOMPOZİT AMBALAJ (6HH1) İÇİN TASARIM ONAY SÜRECİ

TEHLİKELİ MADDE VE KOMBİNE TAŞIMACILIK MÜDÜRLÜĞÜ DIŞTA PLASTİK VARİLLE PLASTİK KOMPOZİT AMBALAJ (6HH1) İÇİN TASARIM ONAY SÜRECİ Doküman ULM-02-SR-021 TSE Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Müdürlüğü KOMPOZİT AMBALAJ (6HH1) İÇİN TASARIM Bu belge, tehlikeli madde taşımacılığında kullanılan dışta plastik varille plastik kompozit

Detaylı

TMGD Deneme Sınavı (43 / 52 Cevap)

TMGD Deneme Sınavı (43 / 52 Cevap) TMGD Deneme Sınavı (43 / 52 Cevap) 1) Aşağıda tanklar ile ilgili olarak verilmiş olan bilgilerden hangileri doğrudur? I. Sınıf 4.1 kendiliğinden reaktif maddeler ile sınıf 5.2 organik peroksitler T23 sayılı

Detaylı

TSE Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Müdürlüğü ADR KISIM 9 KAPSAMINDA ARAÇLARIN ÜRETİM VE ONAYINA İLİŞKİN SÜREÇ

TSE Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Müdürlüğü ADR KISIM 9 KAPSAMINDA ARAÇLARIN ÜRETİM VE ONAYINA İLİŞKİN SÜREÇ Doküman ULM-02-SR-001 Yayın 01/07/2013 TSE Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Müdürlüğü Tehlikeli mal taşımacılığına yönelik N ve O katagorisi araçlar için ilgili zorunluluklar, araçlar için geçerli

Detaylı

Tuzla ADR / TMGD Eğitimi. TMGD Deneme Sınavı (33 / 42 Cevap)

Tuzla ADR / TMGD Eğitimi. TMGD Deneme Sınavı (33 / 42 Cevap) TMGD Deneme Sınavı (33 / 42 Cevap) 1) Tehlikeli maddelerin taşınası sırasında sıcaklık kontrolü ile ilgili aşağıdakilerin I. SADT (KHDS) si 55 derecenin üzerinde olmayan kendinden reaktif maddeler, taşıma

Detaylı

8 Temmuz 2017 Tarihli TMGD Sınavına ilişkin İtirazı Yapılan Sorular:

8 Temmuz 2017 Tarihli TMGD Sınavına ilişkin İtirazı Yapılan Sorular: 8 Temmuz 2017 Tarihli TMGD Sınavına ilişkin İtirazı Yapılan Sorular: 7. Parlama noktası 21 C, kaynama noktası 40 C olan bir madde ile oral yoldan zehirliliği LD50 6 mg/kg olan diğer bir madde karıştırılarak

Detaylı

TARAFLARIN YÜKÜMLÜLÜKLERİ

TARAFLARIN YÜKÜMLÜLÜKLERİ TARAFLARIN YÜKÜMLÜLÜKLERİ 1.4.1 Genel emniyet önlemleri 1.4.1.1 Tehlikeli malların taşınması sırasında yer alan taraflar, öngörülebilir tehlikelerin doğası ve Kapsamına bağlı olarak zarar ve yaralanmadan

Detaylı

18 EKİM 2014 TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANI SINAV SORULARI

18 EKİM 2014 TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANI SINAV SORULARI 18 EKİM 2014 TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANI SINAV SORULARI 1) Aşağıda verilmiş olan uyulması gereken kurallardan hangileri doğrudur? I. Taşınacak tehlikeli malların taşınmasının ADR uyarınca onaylanmış

Detaylı

1.4.2 Esas tarafların yükümlülükleri ( Gönderen Taşıyıcı Alıcı )

1.4.2 Esas tarafların yükümlülükleri ( Gönderen Taşıyıcı Alıcı ) 1.4.2 Esas tarafların yükümlülükleri ( Gönderen Taşıyıcı Alıcı ) NOT 1: İşbu başlıkta emniyet yükümlülüklerinin verildiği çeşitli taraflar tek ve aynı işletme olabilir. Ayrıca, bir tarafın faaliyetleri

Detaylı

Tehlikeli mal taşıyan sürücülerin eğitimi

Tehlikeli mal taşıyan sürücülerin eğitimi TÜRKİYE EŞLEŞTİRME Tehlikeli Mal Taşımacılığı Konusunda Destek Ankara 2014 TEHLİKELİ MALLARIN TAŞINMASI Tehlikeli mal taşıyan sürücülerin eğitimi Sürücü eğitiminin ana hedefleri: Sürücü eğitimi Sürücülerin

Detaylı

SRC 5 SINAVI 3 (TEMEL+TANKER)

SRC 5 SINAVI 3 (TEMEL+TANKER) SRC 5 SINAVI 3 (TEMEL+TANKER) 1. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Şoför, yükleme yeri kurallarına uymak zorundadır. B) Yükleme, boşaltma ve aktarma yapılırken sigara içilmez. C) Tehlikeli madde taşıyan

Detaylı

13 ARALIK 2014 TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANI SINAV SORULARI

13 ARALIK 2014 TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANI SINAV SORULARI 13 ARALIK 2014 TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANI SINAV SORULARI 1) UN 319 taşıyan araçlar bir konvoy oluşturmuştur. Konvoydaki araç mesafe ne kadar olmalıdır? a) 20 metre b) 30 metre c) 40 metre d) 50

Detaylı

TEHLİKELİ MADDE VE KOMBİNE TAŞIMACILIK MÜDÜRLÜĞÜ DOĞAL AHŞAP, YENİDEN İŞLENMİŞ AHŞAP VE PLASTİK KUTULAR İÇİN TASARIM ONAY SÜRECİ

TEHLİKELİ MADDE VE KOMBİNE TAŞIMACILIK MÜDÜRLÜĞÜ DOĞAL AHŞAP, YENİDEN İŞLENMİŞ AHŞAP VE PLASTİK KUTULAR İÇİN TASARIM ONAY SÜRECİ Doküman ULM-02-SR-016 Yayın 01/07/2013 TSE Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Müdürlüğü DOĞAL AHŞAP, YENİDEN İŞLENMİŞ AHŞAP VE PLASTİK KUTULAR İÇİN TASARIM ONAY Bu belge, tehlikeli madde taşımacılığında

Detaylı

ADR hükümlerinde muafiyetler ve sınırlandırmalar

ADR hükümlerinde muafiyetler ve sınırlandırmalar EŞLEŞTİRME TÜRKİYE Tehlikeli Mal Taşımacılığı Konusunda Destek Ankara 2014 ADR hükümlerinde muafiyetler ve sınırlandırmalar Eğitim programı 1. Taşıma faaliyetinin niteliği ile ilgili muafiyetler - 1.1.3.1

Detaylı

Yüksek risk teşkil eden mallar

Yüksek risk teşkil eden mallar Yüksek risk teşkil eden mallar BÖLÜM 1.10 EMNİYET HÜKÜMLERİ NOT: İşbu Bölümün amaçları uyarınca, emniyet kişileri, mülkleri veya çevreyi tehlikeye sokabilecek şekilde tehlikeli malların çalınmasını veya

Detaylı

T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK ve HABERLEŞME BAKANLIĞI Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü

T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK ve HABERLEŞME BAKANLIĞI Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK ve HABERLEŞME BAKANLIĞI Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü TEHLİKELİ MAL TAŞIMACILIĞI SÜRÜCÜ SINAV SORULARI (28 TEMMUZ 2013) SRC 5 (TEMEL EĞİTİM)

Detaylı

TSE Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Müdürlüğü PLASTİK VARİLLER VE BİDONLAR (1H,3H) İÇİN TASARIM ONAY SÜRECİ

TSE Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Müdürlüğü PLASTİK VARİLLER VE BİDONLAR (1H,3H) İÇİN TASARIM ONAY SÜRECİ Doküman ULM-02-SR-010 TSE Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Müdürlüğü Bu belge, tehlikeli madde taşımacılığında kullanılan plastik malzemeden mamul variller (1H) ve bidonlar (3H) için tasarım onay

Detaylı

Gýda ve Gýda ile Temas Eden Madde ve Malzemeleri Üreten Ýþ Yerlerinde Aranan Özellikl

Gýda ve Gýda ile Temas Eden Madde ve Malzemeleri Üreten Ýþ Yerlerinde Aranan Özellikl Gýda ve Gýda ile Temas Eden Madde ve Malzemeleri Üreten Ýþ Yerlerinde Aranan Özellikl Onaylayan Administrator Saturday, 11 March 2006 T.C. Gülyalý Belediyesi Resmi Sitesi Gýda ve gýda ile temas eden madde

Detaylı

A. kapasitesi 1 [m3]'ten büyük olan tanker-konteynırlarda; ( ) B. kapasitesi 1 [m3]'ten büyük olan motorlu araç tankerlerinde; (

A. kapasitesi 1 [m3]'ten büyük olan tanker-konteynırlarda; ( ) B. kapasitesi 1 [m3]'ten büyük olan motorlu araç tankerlerinde; ( KIRMIZI ŞIKLAR SORUNUN DOĞRU CEVAPLARINI İFADE EDER 1 - BM 1990 numaralı 10 kg tehlikeli mal hangi ambalaj koduyla ambalajlanabilir? A. 3A1V (6.1.5.1.7, g ) P01 B. 2C2 (tanımsız-revize) C. 31HZ1 (IBC03)

Detaylı

TEHLİKELİ MADDE VE KOMBİNE TAŞIMACILIK MÜDÜRLÜĞÜ YETKİNLİK KRİTERLERİ LİSTESİ

TEHLİKELİ MADDE VE KOMBİNE TAŞIMACILIK MÜDÜRLÜĞÜ YETKİNLİK KRİTERLERİ LİSTESİ GÖREV ALANI 1 Tehlikeli Madde Tasarım Tip Onayı UZMANLIK SINIFI Taşınabilir Basınçlı Ekipman Tasarım Tip Onayı Uzmanı (0.5 bar üstü sıvı kimyasal taşıyan tank tasarımı dahil) İLİŞKİLİ MESLEK GRUBU edilen

Detaylı

ATIK KATEGORİLERİNE GÖRE ATIK KODLARI TEHLİKELİ ATIKLAR (TA)

ATIK KATEGORİLERİNE GÖRE ATIK KODLARI TEHLİKELİ ATIKLAR (TA) ATIK KATEGORİLERİNE GÖRE ATIK KODLARI Ek-I Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlişkin Yönetmelik Ek-IV Atık Listesine göre TEHLİKELİ ATIKLAR (TA) Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlişkin Yönetmelik Ek-IV Atık

Detaylı

28 EYLÜL 2013 SRC 5 TEMEL EĞİTİM SORULARI

28 EYLÜL 2013 SRC 5 TEMEL EĞİTİM SORULARI 1. Ulusal mevzuat gereği, taşıması özel izne bağlı olan Sınıf 6.2 bulaşıcı maddelerin taşınması için hangi kurumdan izin alınması gerekmektir? A. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı B. İçişleri Bakanlığı

Detaylı

TMGD SORULARI SORU-3 BİR ARAÇTA PAKETLENMİŞ UN 3111 İLE PAKETLENMİŞ GAZ YAĞI TAŞINABİLİNİR Mİ? RF=?

TMGD SORULARI SORU-3 BİR ARAÇTA PAKETLENMİŞ UN 3111 İLE PAKETLENMİŞ GAZ YAĞI TAŞINABİLİNİR Mİ? RF=? TMGD SORULARI SORU 1- UN 0460 5 kg lik iç paketlerde 5000 kg ve araç taşıma kapasitesi 6000 kg olan bir araçta taşımaktadır. Araç mürettebatı 2 kişiden oluşup 1 Türk diğeri Rus uyrukludur; A- Araçtaki

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Bu makine sadece su ile kullanılabilir. Asla kuru temizleme maddelerini kullanmayınız.

İÇİNDEKİLER. Bu makine sadece su ile kullanılabilir. Asla kuru temizleme maddelerini kullanmayınız. İÇİNDEKİLER Kumanda paneli + kullanma talimatları Program 2A01 1:1 Program 2G01 2:1 Program 2H11 3:1 Program 2L01 4:1 Program 2M01, 2M11, 2W01..5:1 Program 2H01 6:1 Program 2H01, 2H02, 2F01, 2F02, 2M11,

Detaylı

SİRKÜLER 29.07.2015. Sirküler No : TMGD-07-15/002 Konu : Tehlikeli Madde Taşımacılığında Yol Kenarı denetimlerinde uygulanacak İdari Para Cezaları

SİRKÜLER 29.07.2015. Sirküler No : TMGD-07-15/002 Konu : Tehlikeli Madde Taşımacılığında Yol Kenarı denetimlerinde uygulanacak İdari Para Cezaları 29.07.2015 Sirküler No : TMGD-07-15/002 Konu : Tehlikeli Madde Taşımacılığında Yol Kenarı denetimlerinde uygulanacak İdari Para Cezaları SİRKÜLER Sıra No Yönetmelik Maddesi Yönetmelik maddesinin hükmü

Detaylı

TMGD DENEME SINAVI Aşağıdaki maddelerden hangisinin taşınmasında, sürücü her 4 ila 6 saatte sıcaklık kontrolü yapmalı ve kaydetmelidir?

TMGD DENEME SINAVI Aşağıdaki maddelerden hangisinin taşınmasında, sürücü her 4 ila 6 saatte sıcaklık kontrolü yapmalı ve kaydetmelidir? TMGD DENEME SINAVI 5 1- Aşağıdaki maddelerden hangisinin taşınmasında, sürücü her 4 ila 6 saatte sıcaklık kontrolü yapmalı ve kaydetmelidir? a) UN 1156 b) UN 3221 c) UN 1230 d) UN 3102 e) UN 3111 2- PG-

Detaylı

ULAŞIM VE LOJİSTİK SİSTEMLERİ MERKEZİ BAŞKANLIĞI

ULAŞIM VE LOJİSTİK SİSTEMLERİ MERKEZİ BAŞKANLIĞI GÖREV ALANI UZMANLIK SINIFI İLİŞKİLİ MESLEK GRUBU EĞİTİM TECRÜBE ÖZEL ŞARTLAR 1 Tehlikeli Madde Taşımacılığı Ekipmanları Tasarım Tip Onayı Taşınabilir Basınçlı Ekipman Tasarım Tip Onayı Uzmanı (0.5 bar

Detaylı

ATIKLARIN KARAYOLUNDA TAŞINMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ATIKLARIN KARAYOLUNDA TAŞINMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ATIKLARIN KARAYOLUNDA TAŞINMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Atık Üreticisi veya fiilen elinde bulunduran gerçek veya tüzel kişi tarafından çevreye atılan veya bırakılan ya da atılması

Detaylı

BÖLÜM 5.5 ÖZEL HÜKÜMLER

BÖLÜM 5.5 ÖZEL HÜKÜMLER BÖLÜM 5.5 ÖZEL HÜKÜMLER 5.5.1 (Silindi) 5.5.2 Fümige edilmiş kargo taşıma üniteleri için geçerli özel hükümler (UN 3359) 5.5.2.1 Genel 5.5.2.1.1 Başka tehlikeli madde içermeyen fümige edilmiş kargo taşıma

Detaylı

UN 1262 OKTANLAR ve UN 2077 alfa-naftilamin palet üzerinde streçlenip gönderilecektir. işaretlemesi nasıl olmalıdır?

UN 1262 OKTANLAR ve UN 2077 alfa-naftilamin palet üzerinde streçlenip gönderilecektir. işaretlemesi nasıl olmalıdır? UN 1262 OKTANLAR ve UN 2077 alfa-naftilamin palet üzerinde streçlenip gönderilecektir. işaretlemesi nasıl olmalıdır? Dış Paket Kullanımı UN 1262 OKTANLAR UN 2077 alfa-naftilamin Yük; UN 2077 ve UN 1262

Detaylı

SRC 5 SINAVI-1 (TEMEL+TANKER)

SRC 5 SINAVI-1 (TEMEL+TANKER) SRC 5 SINAVI-1 (TEMEL+TANKER) 1. Ulusal mevzuat gereği, taşıması özel izne bağlı olan Sınıf 7 radyoaktif maddelerin taşınması için hangi kurumdan izin alınması gerekmektedir? A. Sağlık Bakanlığı C. Çevre

Detaylı

ARAÇLAR NASIL ADR YE UYGUN HALE GETİRİLİR?

ARAÇLAR NASIL ADR YE UYGUN HALE GETİRİLİR? ARAÇLAR NASIL ADR YE UYGUN HALE GETİRİLİR? ARAÇLAR NASIL ADR YE UYGUN HALE GETİRİLİR? Bilindiği üzere tehlikeli madde taşınan araçların (sınıf 1 haricinde paketli yük taşıyan araçlar hariç) ADR ye göre

Detaylı

TMGD Deneme Sınavı. 1) Aşağıda verilmiş olan uyulması gereken kurallardan hangileri taşıyan için doğrudur?

TMGD Deneme Sınavı. 1) Aşağıda verilmiş olan uyulması gereken kurallardan hangileri taşıyan için doğrudur? TMGD Deneme Sınavı 1) Aşağıda verilmiş olan uyulması gereken kurallardan hangileri taşıyan için doğrudur? I. Taşınacak tehlikeli malların taşınmasının ADR uyarınca onaylanmış olduğunu temin etmek. II.

Detaylı

BÖLÜM 5.1 GENEL HÜKÜMLER

BÖLÜM 5.1 GENEL HÜKÜMLER BÖLÜM 5.1 GENEL HÜKÜMLER 5.1.1 Uygulama ve genel hükümler Bu Kısım tehlikeli mal sevkiyatlarının işaretlenmesi, etiketlenmesi, belgelendirilmesi ve uygun olduğu durularda sevkiyatların onaylanması ve önceden

Detaylı

ALTINTEL LİMAN VE TERMİNAL İŞLETMELERİ A.Ş. TEHLİKELİ MADDELERİN KARAYOLU İLE TAŞINMASI HAKKINDA YÖNETMELİK HAKKINDA BİLGİLENDİRME SLAYTI

ALTINTEL LİMAN VE TERMİNAL İŞLETMELERİ A.Ş. TEHLİKELİ MADDELERİN KARAYOLU İLE TAŞINMASI HAKKINDA YÖNETMELİK HAKKINDA BİLGİLENDİRME SLAYTI ALTINTEL LİMAN VE TERMİNAL İŞLETMELERİ A.Ş. TEHLİKELİ MADDELERİN KARAYOLU İLE TAŞINMASI HAKKINDA YÖNETMELİK HAKKINDA BİLGİLENDİRME SLAYTI 24 EKİM 2013 TARİHLİ 28801 SAYILI YÖNETMELİK HAKKINDAKİ YÜKÜMLÜLÜKLER

Detaylı

TEHLİKELİ MADDE VE KOMBİNE TAŞIMACILIK MÜDÜRLÜĞÜ DIŞTA ÇELİK VARİLLE PLASTİK KOMPOZİT AMBALAJLAR İÇİN TASARIM ONAY SÜRECİ

TEHLİKELİ MADDE VE KOMBİNE TAŞIMACILIK MÜDÜRLÜĞÜ DIŞTA ÇELİK VARİLLE PLASTİK KOMPOZİT AMBALAJLAR İÇİN TASARIM ONAY SÜRECİ TSE Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Müdürlüğü DIŞTA ÇELİK VARİLLE PLASTİK KOMPOZİT AMBALAJLAR İÇİN TASARIM ONAY Bu belge, tehlikeli madde taşımacılığında kullanılan dışta çelik varille plastik kompozit

Detaylı

ADR KAPSAMI VE TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI AHMET ÇELİK

ADR KAPSAMI VE TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI AHMET ÇELİK 1. GİRİŞ ADR KAPSAMI VE Tehlikeli Malların Karayolu ile Uluslararası Taşımacılığına İlişkin Avrupa Anlaşması (ADR), uluslararası alanda 1968 yılından beri uygulanan ve bugün itibariyle 27 Avrupa Birliği

Detaylı

Çevre ve Atık Yönetiminde Öncü Kuruluş İSTAÇ A.Ş. Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi. İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİM SAN. VE TİC. A.Ş. www.istac.com.

Çevre ve Atık Yönetiminde Öncü Kuruluş İSTAÇ A.Ş. Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi. İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİM SAN. VE TİC. A.Ş. www.istac.com. Çevre ve Atık Yönetiminde Öncü Kuruluş İSTAÇ A.Ş. İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİM SAN. VE TİC. A.Ş. www.istac.com.tr Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi 1 Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi Tıbbi atıkların geçici

Detaylı

T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK ve HABERLEŞME BAKANLIĞI Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü

T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK ve HABERLEŞME BAKANLIĞI Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK ve HABERLEŞME BAKANLIĞI Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü TEHLİKELİ MAL TAŞIMACILIĞI SÜRÜCÜ SINAV SORULARI (28 TEMMUZ 2013) SRC 5 (TEMEL + TANK EĞİTİMİ)

Detaylı

TSE Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Müdürlüğü FİBER VARİLLER (1G) İÇİN TASARIM ONAY SÜRECİ

TSE Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Müdürlüğü FİBER VARİLLER (1G) İÇİN TASARIM ONAY SÜRECİ Doküman ULM-02-SR-011 Yayın 01/07/2013 TSE Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Müdürlüğü FİBER VARİLLER (1G) İÇİN TASARIM ONAY Bu belge, tehlikeli madde taşımacılığında kullanılan fiber variller (1G)

Detaylı

BÖLÜM 1.1 KAPSAM VE UYGULANABİLİRLİK

BÖLÜM 1.1 KAPSAM VE UYGULANABİLİRLİK BÖLÜM 1.1 KAPSAM VE UYGULANABİLİRLİK 1.1.1 Yapı 1.1.2 Kapsam ADR' nin A ve B Ekleri dokuz kısımdan oluşmaktadır. A Eki, Kısım 1 ila 7 ve B Eki de Kısım 8 ile 9'dan oluşur. Her kısım bölümlere ve her bölüm

Detaylı

TSE Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Müdürlüğü KONTRPLAK VARİLLER (1D) İÇİN TASARIM ONAY SÜRECİ

TSE Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Müdürlüğü KONTRPLAK VARİLLER (1D) İÇİN TASARIM ONAY SÜRECİ Doküman ULM-02-SR-012 TSE Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Müdürlüğü KONTRPLAK VARİLLER (1D) İÇİN TASARIM Bu belge, tehlikeli madde taşımacılığında kullanılan kontrplak variller (1D) için tasarım

Detaylı

SET 1 1- Parlama noktası 23o C den düşük alevlenir, aşındırıcı ve zehirli bir pestisit sıvı hangi sınıf altında yer alır?

SET 1 1- Parlama noktası 23o C den düşük alevlenir, aşındırıcı ve zehirli bir pestisit sıvı hangi sınıf altında yer alır? SET 1 1- Parlama noktası 23o C den düşük alevlenir, aşındırıcı ve zehirli bir pestisit sıvı hangi sınıf altında yer alır? 2- Dışında fiber varil olan plastik kap kompozit ambalajın kodu nedir? 3- ADR ye

Detaylı

SEĞMENLER PSİKOTEKNİK TEL: 0 312 312 40 77-78 www.segmenlerpsikoteknik.com www.psikoteknikankara.com

SEĞMENLER PSİKOTEKNİK TEL: 0 312 312 40 77-78 www.segmenlerpsikoteknik.com www.psikoteknikankara.com TEHLİKELİ MADDE TAŞIMACILIĞI 1. ADR Belgesi nedir? a) Genel turizm kararnamesi ve ekleri b) ADR ye göre tehlikeli maddeler sürücü eğitiminin alındığını ispatlayan belge c) Taşımacının tehlikeli maddeyi

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) A tipi Muayene Kuruluşu Adresi Evliya Çelebi Mah.Tersaneler Cad. No:26/1 Tuzla 34944 İSTANBUL/TÜRKİYE Tel : 0 216 581 37 00 Faks : 0 216 581 38 00 E-Posta : agurbuz@turkloydu.org

Detaylı

Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) "A Tipi" Muayene Kuruluşu Akreditasyon No: Adresi : Centrum İş Merkezi Aydınevler Sanayi Cad. No:3 Küçükyalı - Maltepe 34854 İSTANBUL / TÜRKİYE Tel : Faks : E-Posta:

Detaylı

Tehlikeli Malların Taşınmasında Araçlar ve Tanklar

Tehlikeli Malların Taşınmasında Araçlar ve Tanklar EŞLEŞTİRME TÜRKİYE Tehlikeli Mal Taşmacılığı Konusunda Destek Ankara 2014 Tehlikeli Malların Taşınmasında Araçlar ve Tanklar ADR Hükümlerinde araç tipleri FL tankta alevlenir sıvılar ve gazlar için OX

Detaylı

MAL TAŞIMACILIĞI SÜRÜCÜ SINAV SORULARI

MAL TAŞIMACILIĞI SÜRÜCÜ SINAV SORULARI T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK ve HABERLEŞME BAKANLIĞI Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü TEHLİKELİ MAL TAŞIMACILIĞI SÜRÜCÜ SINAV SORULARI (28 TEMMUZ 2013) SRC 5 (TANK EĞİTİMİ)

Detaylı

TEHLİKELİ ATIK KABUL ve AMBALAJ KOŞULLARI

TEHLİKELİ ATIK KABUL ve AMBALAJ KOŞULLARI TEHLİKELİ ATIK KABUL ve AMBALAJ KOŞULLARI 1. Tesisimize Kabul Edilmeyen Atık Türleri: - Patlayıcı Maddeler - Radyoaktif Maddeler - Mezbaha Atıkları - Tıbbi Atıklar - Lisans kapsamında kodu ve tanımı belirtilmeyen

Detaylı

TEHLİKELİ MADDE LOJİSTİĞİNE GİRİŞ... 3 Vaka Çalışması... 9 Kaynaklar... 9

TEHLİKELİ MADDE LOJİSTİĞİNE GİRİŞ... 3 Vaka Çalışması... 9 Kaynaklar... 9 İçindekiler ÖNSÖZ... v İÇİNDEKİLER... ix TEHLİKELİ MADDE LOJİSTİĞİNE GİRİŞ... 3 Vaka Çalışması... 9 Kaynaklar... 9 TEHLİKELİ MADDE LOJİSTİĞİNDE SINIFLANDIRMA....11 2. Tehlikeli Maddelerin Sınıflandırılması...

Detaylı

info@dgrlogistic.com

info@dgrlogistic.com info@dgrlogistic.com Hakkımızda ; Vizyon Tehlikeli madde ve proje taşımacılığı kapsamında, danışmanlık ve lojistik sektöründe lider firma olmak. Misyon Türkiye de yeni bir farkındalık olan tehlikeli madde

Detaylı

17. Tehlikeli maddeler fiziki hallerine göre kaç şekilde bulunur? A) 4 B) 7 C) 3 D) Aşağıdakilerin hangisi patlama noktasının tanımıdır? A) Buha

17. Tehlikeli maddeler fiziki hallerine göre kaç şekilde bulunur? A) 4 B) 7 C) 3 D) Aşağıdakilerin hangisi patlama noktasının tanımıdır? A) Buha TEHLİKELİ MADDE TAŞIMACILIĞI DERSİ SORULARI 1. Tehlikeli madde taşıyan araçlar yerleşim yeri içinde en çok kaç kilometre hızla gidebilirler? A) 40 B) 50 C) 30 D) 60 2. Tehlikeli madde taşıyan araçlar otoyolda

Detaylı

KISIM 3. Tehlikeli malların listesi, sınırlı miktarda ambalajlanan tehlikeli mallara ilişkin özel hükümler ve muafiyetler

KISIM 3. Tehlikeli malların listesi, sınırlı miktarda ambalajlanan tehlikeli mallara ilişkin özel hükümler ve muafiyetler 234 KISIM 3 Tehlikeli malların listesi, sınırlı miktarda ambalajlanan tehlikeli mallara ilişkin özel hükümler ve muafiyetler 235 236 KISIM 3.1 GENEL 3.1.1 Giriş Bu Kısımda verilen hükümler veya tablolara

Detaylı

ADR- TMGD EĞİTİMİ. FSL DANIŞMANLIK Muhittin Hakan Demir

ADR- TMGD EĞİTİMİ. FSL DANIŞMANLIK Muhittin Hakan Demir ADR- TMGD EĞİTİMİ FSL DANIŞMANLIK Muhittin Hakan Demir 1. ADR ANLAŞMASININ TEMEL YAPISI 2 TEHLİKELİ MADDE Tehlikeli maddeler, doğal özellikleri veya taşıma esnasındaki durumları sebebiyle genel emniyeti

Detaylı

LİMAN VE TERMİNAL YONETİMİ IV. Yrd. Doç. Dr. Tanzer SATIR

LİMAN VE TERMİNAL YONETİMİ IV. Yrd. Doç. Dr. Tanzer SATIR LİMAN VE TERMİNAL YONETİMİ IV Yrd. Doç. Dr. Tanzer SATIR Liman Ekonomisi Limanların ekonomik o nemi ise, ulusal ve uluslararası ulas tırma sistemleri içindeki bir dag ıtım, bir bag lantı ve bir hizmet

Detaylı

-DENEME SINAVI-CEVAP ANAHTARI- 1. UN

-DENEME SINAVI-CEVAP ANAHTARI- 1. UN -DENEME SINAVI-CEVAP ANAHTARI- 1. UN 0319 taşıyan araçlar bir konvoy oluşturmuştur. Konvoydaki araçlar arası mesafe ne kadar olmalıdır? A)20m B)30m C)40m D)5Om E)60m Cevap: D ref:8.5 S1(5) Konvoylar 2.

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) A tipi Muayene Kuruluşu Akreditasyon No: Adresi : Tersaneler Cad. No:26 Tuzla 34944 İSTANBUL / TÜRKİYE Tel : 0 216 581 37 00 Faks : 0 216 581 38 00 E-Posta : yakdagcik@turkloydu.org

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU 1. ÜRÜN VE TEDARİKÇİ TANIMLAMA Ürün Adı Üretici : İzocam PEflex : İzocam Ticaret ve Sanayi A.Ş. 41455 Dilovası - Kocaeli TÜRKİYE Telefon Numarası : + 90 262 7546390 (08:00

Detaylı

1. Aşağıdakilerden hangilerinin taşınmamasının yasak olması gerekir:

1. Aşağıdakilerden hangilerinin taşınmamasının yasak olması gerekir: 1. Aşağıdakilerden hangilerinin taşınmamasının yasak olması gerekir: I. Kullanılmış sülfürik asidin kimyasal olarak karasız karışımların; II. Sarı fosfor içeren fosfor sülfidlerin; III. UN 1259 vw UN 1994

Detaylı

Ç AMAŞ IR KURUTMA MAKİNESİ- T3300S,TD3030 SERİLERİ

Ç AMAŞ IR KURUTMA MAKİNESİ- T3300S,TD3030 SERİLERİ Ç AMAŞ IR KURUTMA MAKİNESİ- T3300S,TD3030 SERİLERİ Uyarı : Emniyetiniz iç in bu kılavuzdaki bilgiler yangın veya patlama tehlikesini minimuma veya mülkiyete zarar gelmesini kiş isel yaralanmayı veya ölümü

Detaylı

TEHLİKELİ MADDE TAŞIMACILIĞI LOJİSTİĞİ

TEHLİKELİ MADDE TAŞIMACILIĞI LOJİSTİĞİ TEHLİKELİ MADDE TAŞIMACILIĞI LOJİSTİĞİ Günümüzün parlayan yıldızı konumundaki lojistiğin önemi dünyada her geçen gün daha fazla kavranmakta ve lojistik alanda yapılan iyileştirme ve inovasyon çalışmaları

Detaylı

ALIŞAN LOJİSTİK Tehlikeli Kimyasalların Karayolunda Taşınması

ALIŞAN LOJİSTİK Tehlikeli Kimyasalların Karayolunda Taşınması ALIŞAN LOJİSTİK Tehlikeli Kimyasalların Karayolunda Taşınması Aslı YAMANTAŞ Sağlık-Emniyet-Çevre /Kalite Müdürü Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı (DGSA) 2014 1 İÇERİK Tehlikeli Kimyasalların Tanımlanması

Detaylı

1. Kozmetik Kongresi, 18-20 Subat 2011, Antalya. EGM DANISMANLIK HIZMETLERI www.egmdanismanlik.com

1. Kozmetik Kongresi, 18-20 Subat 2011, Antalya. EGM DANISMANLIK HIZMETLERI www.egmdanismanlik.com KOZMETĐKTE GMP UYGULAMALARI ĐYĐ ÜRETĐM TEKNIKLERI www.egmdanismanlik.com GMP Nedir? Personel, Eğitim ve Hijyen Tesis ve Alt Yapı Ekipmanlar Hammaddeler ve Ambalaj Malzemeleri Üretim Bitmiş Ürünler Kalite

Detaylı

ENFEKSİYON KONTROLÜNDE TIBBİ ATIK YÖNETİMİ

ENFEKSİYON KONTROLÜNDE TIBBİ ATIK YÖNETİMİ ENFEKSİYON KONTROLÜNDE TIBBİ ATIK YÖNETİMİ Dr. Kaya Süer Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Atık Her atık çöp değildir. Geri dönüşüm kavramı Kağıt Karton

Detaylı

CHEMPARK DORMAGEN E HOŞ GELDİNİZ

CHEMPARK DORMAGEN E HOŞ GELDİNİZ CHEMPARK DORMAGEN E HOŞ GELDİNİZ Powered by Güvenlik uyarıları Lütfen CHEMPARK a giriş yapmadan önce güvenlik uyarılarını okuyunuz - ve burada bulunduğunuz süre boyunca bu kurallara uyunuz! Teşekkürler!

Detaylı

TEHLİKELİ YÜK ELLEÇLEME EĞİTİMLERİNİN LİMAN İŞLETMELERİNDEKİ GEREKLİLİK VE ÖNEMİ

TEHLİKELİ YÜK ELLEÇLEME EĞİTİMLERİNİN LİMAN İŞLETMELERİNDEKİ GEREKLİLİK VE ÖNEMİ TEHLİKELİ YÜK ELLEÇLEME EĞİTİMLERİNİN LİMAN İŞLETMELERİNDEKİ GEREKLİLİK VE ÖNEMİ ALİ UMUT ÜNAL KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ HASAN BORA USLUER GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ Tehlikeli Yükler Ve Sınıfları Yapısı gereği

Detaylı

TSE Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Müdürlüğü FİBER LEVHA KUTULAR (4G) İÇİN TASARIM ONAY SÜRECİ

TSE Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Müdürlüğü FİBER LEVHA KUTULAR (4G) İÇİN TASARIM ONAY SÜRECİ Doküman ULM-02-SR-015 TSE Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Müdürlüğü FİBER LEVHA KUTULAR (4G) İÇİN TASARIM Bu belge, tehlikeli madde taşımacılığında kullanılan fiber levha kutular (4G) için tasarım

Detaylı

TSE Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Müdürlüğü KONTRPLAK KUTULAR (4D) İÇİN TASARIM ONAY SÜRECİ

TSE Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Müdürlüğü KONTRPLAK KUTULAR (4D) İÇİN TASARIM ONAY SÜRECİ Doküman ULM-02-SR-014 TSE Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Müdürlüğü KONTRPLAK KUTULAR (4D) İÇİN TASARIM Bu belge, tehlikeli madde taşımacılığında kullanılan kontrplak kutular (4D) için tasarım onay

Detaylı

DEPOLAMA TALİMATI. Doküman No: İlk Yayın Tarihi: Revizyon Tarihi: Revizyon No: Toplam Sayfa Sayısı: TYG_T01 07.06.2012 02.05.

DEPOLAMA TALİMATI. Doküman No: İlk Yayın Tarihi: Revizyon Tarihi: Revizyon No: Toplam Sayfa Sayısı: TYG_T01 07.06.2012 02.05. REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 02.05.2013 Madde 5.3.6 eklendi. 01 Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Tesis Yönetimi ve Güvenliği Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş

Detaylı

TSE Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Müdürlüğü METAL VARİLLER VE BİDONLAR (1A, 1B, 1N, 3A, 3B) İÇİN TASARIM ONAY SÜRECİ

TSE Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Müdürlüğü METAL VARİLLER VE BİDONLAR (1A, 1B, 1N, 3A, 3B) İÇİN TASARIM ONAY SÜRECİ TSE Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Müdürlüğü METAL VARİLLER VE BİDONLAR (1A, 1B, 1N, Bu belge, tehlikeli madde taşımacılığında kullanılan metal malzemeden mamul variller (1A, 1B, 1N) ve bidonlar

Detaylı

TMGD - Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Sınav Soruları. 22 Nisan 2017 TMGD ( ADR ) Sınav Soru Ve Cevapları

TMGD - Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Sınav Soruları. 22 Nisan 2017 TMGD ( ADR ) Sınav Soru Ve Cevapları TMGD - Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Sınav Soruları 22 Nisan 2017 TMGD ( ADR ) Sınav Soru Ve Cevapları 1. Aşağıdaki Hangi Taşımalar Için Güvenlik Planı Yapılması Gerekmektedir? I. Tank ile 2500 litre

Detaylı

Ürün Kodu Genişlik Yükseklik Boş Ağırlık : A25 : 2.550 mm : 3.550 mm : 2.100 ~ 2.500 kg Geometrik Hacim : 10 16 18 26.000 l. (Kamyon tipine göre) Bölme Sayısı : 1 ~ 5 (Kamyon tipine göre) Tank Kodu : LGBF

Detaylı

LevelControl Basic 2. Ek doküman. Akü donanım seti BC Tipi için. Materyal numarası:

LevelControl Basic 2. Ek doküman. Akü donanım seti BC Tipi için. Materyal numarası: LevelControl Basic 2 Akü donanım seti BC Tipi için Ek doküman Materyal numarası: 19 074 194 Baskı Ek doküman LevelControl Basic 2 Orijinal kullanım kılavuzu Tüm hakları saklıdır. Bu kitabın içeriği üreticinin

Detaylı

Lachenmeier Streç Kaplama Makinesi XL. Geniş formatlı ambalajlar için...

Lachenmeier Streç Kaplama Makinesi XL. Geniş formatlı ambalajlar için... Lachenmeier Streç Kaplama Makinesi XL Geniş formatlı ambalajlar için... Lachenmeier Streç Kaplama Makinesi Çatı kaplama panelleri Alçıpan kaplama İzolasyon çarşafları MDF levhalar Alçı levhalar Oluklu

Detaylı

Ürün Kodu Genişlik Yükseklik Boş Ağırlık : A22 : 2.550 mm : 3.550 mm : 2.100 ~ 2.500 kg Geometrik Hacim : 8 10-12 16 20 26.000 l. (Kamyon tipine göre) Bölme Sayısı : 1 ~ 5 (Kamyon tipine göre) Tank Kodu

Detaylı

T.C. BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü Hizmet İçi Eğitim Hemşireliği 2014

T.C. BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü Hizmet İçi Eğitim Hemşireliği 2014 T.C. BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü Hizmet İçi Eğitim Hemşireliği 2014 ATIK YÖNETİMİ TALİMATI Amaç; B.E.Ü. Sağlık Uygulama ve Araştırma

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ 29/07/2011 00:00:00 Döner Sermaye İşletmesi Teklif No 2011092 İLAN HASTANEMİZİN İHTİYACI OLAN AŞAĞIDA YAZILI MALZEME(LER) TEKLİF ALMA SURETİYLE SATIN ALINACAKTIR. İLGİLENEN FİRMALARIN 0/08/2011 TARİHİ,

Detaylı

Doküman No ULM-02-SR-020. Yayın Tarihi 01/07/2013. Revizyon Tarihi. Ulaşım ve Lojistik Sistemleri Merkezi Başkanlığı

Doküman No ULM-02-SR-020. Yayın Tarihi 01/07/2013. Revizyon Tarihi. Ulaşım ve Lojistik Sistemleri Merkezi Başkanlığı Doküman ULM-02-SR-020 Yayın 01/07/2013 TSE Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Müdürlüğü Bu belge, tehlikeli madde taşımacılığında kullanılan dışta fiber varilli plastik kompozit ambalaj (6HG1) ve dışta

Detaylı

Sayı : Yaz.İşl./2015/351 28/09/2015 Konu : Küçük Miktarlardaki Yumurtanın Doğrudan Arzına Dair Yönetmelik ODALARA 078 NOLU GENELGE

Sayı : Yaz.İşl./2015/351 28/09/2015 Konu : Küçük Miktarlardaki Yumurtanın Doğrudan Arzına Dair Yönetmelik ODALARA 078 NOLU GENELGE Sayı : Yaz.İşl./2015/351 28/09/2015 Konu : Küçük Miktarlardaki Yumurtanın Doğrudan Arzına Dair Yönetmelik ODALARA 078 NOLU GENELGE İLGİ : TESK Genel Başkanlığı nın 21.09.2015 tarih ve 1748 sayılı (69 nolu

Detaylı

Atıkların Karayolunda Taşınması. Mobil Atık Takip Sistemi (MoTAT) Arzu NURAY Şube Md. V.

Atıkların Karayolunda Taşınması. Mobil Atık Takip Sistemi (MoTAT) Arzu NURAY Şube Md. V. Atıkların Karayolunda Taşınması Mobil Atık Takip Sistemi (MoTAT) Arzu NURAY Şube Md. V. İçerik Atık Veri Döngüsü Atık Taşıma Genel Esasları ve Mevzuat Ulusal Atık Taşıma Formu (UATF) kullanımı MoTAT- Mobil

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/3) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/3) Akreditasyon Kapsamı A tipi Muayene Kuruluşu Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/3) Akreditasyon No: Adresi : 100. Yıl Bulvarı OFİM Finans ve Alışveriş Merkezi No:99 K:2-3 Ostim 06374 ANKARA / TÜRKİYE Tel : 0 312 592 50

Detaylı

Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğünün 2017/TMKTDGM-03/DENETİM sayılı Genelgesi (Tehlikeli Madde Taşımacılığı Denetimleri)

Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğünün 2017/TMKTDGM-03/DENETİM sayılı Genelgesi (Tehlikeli Madde Taşımacılığı Denetimleri) Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğünün 2017/TMKTDGM-03/DENETİM sayılı Genelgesi (Tehlikeli Madde Taşımacılığı Denetimleri) T.C. ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Tehlikeli

Detaylı

Dünyanın en iyi Oftalmik Cerrahi Cihazları. Tek Kullanımlık Mikro Cihaz Uçları

Dünyanın en iyi Oftalmik Cerrahi Cihazları. Tek Kullanımlık Mikro Cihaz Uçları Dünyanın en iyi Oftalmik Cerrahi Cihazları Tek Kullanımlık Mikro Cihaz Uçları TÜRKÇE 1 Tek Kullanımlık Mikro Alet Uçları 1. Tanım GRIESHABER Gelişmiş Tek Kullanımlık Mikro Alet Uçları, bir GRIESHABER Hızlı

Detaylı

BÖLÜM 8.2 ARAÇ EKİBİNİN EĞİTİMİNE İLİŞKİN ZORUNLULUKLAR

BÖLÜM 8.2 ARAÇ EKİBİNİN EĞİTİMİNE İLİŞKİN ZORUNLULUKLAR BÖLÜM 8.2 ARAÇ EKİBİNİN EĞİTİMİNE İLİŞKİN ZORUNLULUKLAR 8.2.1 Kapsam ve sürücülerin eğitimine ilişkin genel zorunluluklar 8.2.1.1 Tehlikeli mal taşıyan araçların sürücüleri, yetkili kurum tarafından düzenlenmiş

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/3) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/3) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/3) Tel : +90 216 518 40 50 Faks : +90 216 518 39 00 E-Posta : bv.troffice@tr.bureauveritas.com Website : www.bvturkey.com Basınçlı Kaplar, Kazanlar, Buhar Kazanları,

Detaylı