ORMAN YOLLARINDA DRENAJ (1) 2

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ORMAN YOLLARINDA DRENAJ (1) 2"

Transkript

1 DRENAJ YAPILARI 1

2 ORMAN YOLLARINDA DRENAJ (1) 2 Orman yollarının ömrü ve faydalı kullanım süresi üzerinde en büyük etken sular tarafından meydana getirilmektedir. Yollarda alt yapıyı oluşturan malzemeler suların ve donların etkisine karşı çok hassastır, bu üst yapı malzemeleri için de kısmen geçerlidir. Su her şeyden önce zeminlerin taşıma gücünü olumsuz yönde etkilemektedir. Yol güzergahının nemli ve ıslak bölgelerde yer alması hem trafiğin etkisi hem de kışın meydana gelen donların etkisi nedeniyle yol zemininde büyük bozulmalar meydana getirmektedir. Suların bu zararlı etkilerini önlemek için gerek yüzeysel, gerekse yeraltı sularının en kısa yoldan ve süratle yol gövdesinden uzaklaştırılması gerekir.

3 İyi Bir Yol (1) 3 Tabanından kaplamasına kadar bütünüyle kuru olan, Yüzeysel ve taban sularının belirli sınırlar içinde kalmak üzere uzaklaştırıldığı bir yoldur.

4 Drenajı İyi Olmayan Orman Yolu (1) 4 (1) ÖZTÜRK, T.

5 Orman Yollarında Drenaj (1) 5 1-Yüzeysel suların uzaklaştırılması I. Enine eğim II. III. Kenar hendekleri Kafa hendekleri IV. Dolgu şevlerinin drenajı ( yüksek banket ) 2-Orman yollarında yer altı sularının drenajı I. Taban suyu seviyesinin düşürülmesi II. III. Karşılama drenleri Kemer taş drenler ile birlikte yapılır.

6 Yollarda Yüzeysel Suların Uzaklaştırılması (1) 6 Yüzeysel suların zararlı etkilerini önlemek veya en az seviyeye düşürmek için hızlıca yol gövdesinden uzaklaştırılması gerekir. Bunun için en yakınındaki büz, menfez veya doğal mecralara akıtılmaları gerekir.

7 Yollarda Yüzeysel Suların Uzaklaştırılması (1) 7 Yol yüzeyinden enine olarak toplanıp çevreden gelen sularla birlikte kenar hendekleri boyunca akıtılması ve büzlerle yolun diğer tarafına aktarılması şeklinde olur.

8 Yollarda Yüzeysel Suların Uzaklaştırılması İçin (1) 8 Yol yüzeyine tek veya iki taraflı enine eğim verilmesi Kenar hendekleri Yükseltilmiş kenarlı dolduru banketlerin yapılması Kafa hendeklerinin yapılması gibi tedbirler alınır.

9 Enine Eğim (1) 9 Yol yüzeyine her iki tarafa doğru verilen eğimdir. Orman yollarında bu eğim miktarı %2-5 arasında değişir. Kurplarda yol yüzeyine verilen eğim kurp içerisine doğru yapılır. Bu tip yollara içe eğimli yollar denir. Bazı durumlarda yol yüzeyine verilen eğim dolduru şevine doğru olmaktadır. Bu tip yollara da dışa eğimli yollar denmektedir. Toprak yollarda eksenden iki tarafa çatı şeklinde, stabilize yollarda parabol şeklinde yapılır.

10 Toprak ve stabilize yollarda eğim verilmesi (1) 10

11 Enine Eğim (1) 11 Yol yüzeyine verilen eğim sayesinde yol üzerine düşen yağış suları en kısa zamanda yol üstünü terk ederek, kenar hendekleri ve dolgu tarafından akarak yol yüzeyinden uzaklaşır.

12 Orman yollarında bu eğim değeri %8 e kadar çıkabilir (1) 12

13 Yol yüzeyine tek veya iki taraflı enine eğim verilmesi (1) 13 (1) ÖZTÜRK, T.

14 Eğimin tek taraflı olarak dere veya yamaç tarafına verilmesi (1) 14 Dik ve erozyona müsait arazi için iyi sonuç verir. Buzlu ve kaygan zeminlerde aracın kayma tehlikesi azalır. Merkezi vadi tarafında olan kurblarda uygulanması sakıncalıdır.

15 Eğimin tek taraflı olarak dere veya yamaç tarafına verilmesi (1) 15

16 Eğimin tek taraflı olarak dere veya yamaç tarafına verilmesi (1) 16 (1) ÖZTÜRK, T.

17 Yol boyunca yol yüzeyine vadi tarafına doğru eğim verilmesi (1) 17 Düz arazide yer alan boyuna eğimi küçük ve yön değişmeleri az olan yollar için iyi sonuç verir. Ancak merkezi yamaç tarafında bulunan kurplar için uygun değildir ve bundan vadi tarafındaki banket ve şevler zarar görebilirler.

18 Yol boyunca yol yüzeyine vadi tarafına doğru eğim verilmesi (1) 18 (1) ÖZTÜRK, T.

19 KENAR HENDEKLERİ (1) 19 Yol yüzeyine gelen yağışlardaki suların yol yüzeyine verilen eğimler neticesinde ve aynı zamanda kazı şevlerine gelen yağışlarında yine eğim sonucu ile akarak gelen sular yol banketi ile kazı şevi arasında oluşturulan kenar hendeklerinde toplanırlar. Hendeklerde toplanan sular belirli mesafelerde menfez ve büz gibi drenaj yapıları sayesinde yolun karşı tarafına geçirilerek doğal mecrasına bırakılırlar.

20 KENAR HENDEKLERİ (1) 20 Orman yollarında genellikle üçgen kesitli kenar hendekleri kullanılmaktadır. Üçgen kesitli hendeklerin makineli bakıma elverişli olması nedeniyle tercih edilmektedir. Orman yollarının el ile yapıldığı dönemlerde kenar hendeklerin trapez kesitli biçimlerde yapılmasına da rastlanılmaktadır. Trapez kesitli hendeklerin bir avantajı fazla miktarda su akıtabilme özelliği olması yanında dezavantajı ise bu hendeklerin trafik güvenliği açısından iyi olmamasıdır.

21 KENAR HENDEKLERİ (1) 21

22 KENAR HENDEKLERİ (1) 22 Kenar hendekleri genellikle yol eğimine eşit olacak şekilde inşa edilirler. Yol eğiminin %0,5 den az olması durumunda kenar hendeklerinin eğimi minimum %0,5 olmalıdır. Kenar hendeklerindeki eğim %2 olduğunda hendek tabanında herhangi bir problem olmaması yanında, eğimin %3 ve daha büyük olması hendek tabanında ve kenarlarda aşınma ve oyulmalara neden olmaktadır. Eğimin fazlalığından doğan erozyonu önlemek için genellikle %5 e kadar eğimlerde kenar hendekleri boyunca belirli aralıklarla kâgir setler yapmak suretiyle akış eğimi ve dolayısıyla yol kenar hendeklerinin eğimi azaltılır.

23 Kenar Hendekleri Üçgen Kesitli (1) 23 (1) ÖZTÜRK, T.

24 Kenar Hendekleri Trapez Kesitli (1) 24 (1) TOPATAN, H., Hidiv Kasrı, 2014.

25 Kenar Hendekleri Trapez Kesitli (1) 25 (1) TOPATAN, H., Hidiv Kasrı, 2014.

26 KAFA HENDEKLERİ (Derivasyon Hendekleri)(1) 26 Kazı şevlerinde yapılan, kazı şevine düşen yağışları şev üzerinde toplayarak belirli mesafelerde içerisinde taşıyarak dere mecralarına kontrollü olarak akıtan yapılardır. Özellikle erozyona müsait arazide yamaçlardan gelen yağmur ve sızıntı sularının kazı şevlerini bozup kenar hendeğini ve yol yüzeyini taşıntı malzemesi ile doldurmasını önlemek, Heyelanlara da engel olmak amaçları ile kazı şevi kazığının en az 4m ilerisinde ve kazı şevi üst çizgisine paralel olarak açılırlar. Kafa hendeklerinin suyu hiçbir şekilde yol kenar hendeklerine verilmez, doğrudan doğruya doğal mecralara akıtılır.

27 Kafa Hendeği (1) 27 (1) ÖZTÜRK, T.

28 Kafa Hendeği (1) 28 (1) ÖZTÜRK, T.

29 DOLGU ŞEVLERİNİN DRENAJI (Yüksek Banket) (1) 29 Özellikle kurplarda deverlerden dolayı dolgu şevi üzerine akan su miktarının bu şevlerde erozyona sebep olacak miktarlarda olması halinde dolgu şevi tarafındaki banket 20cm yükseklikte ve banket kenarından dışa doğru bir sedde oluşturacak şekilde yükseltilir. Böylece yol yüzeyinden gelen sular bu seddeler boyunca toplanarak şartlara göre m aralıklarla dolgu şevi üzerinden akıtılarak uzaklaştırılır. Eğer bu noktalar taş dolgu üzerine rastlamıyorsa uygun şekilde takviye edilmiş oluklar yapılarak sular dolguya zarar vermeden yolun dışına akıtılırlar (düşüm olukları).

30 Orman yolları için yüksek banket uygulaması (1) 30 (1) ÖZTÜRK, T.

31 Orman Yollarında Yer Altı Sularının Drenajı (1) 31 Orman yollarında yeraltı sularının drenajı ile ilgili olarak alınacak tedbirler; 1. Yüksek olan ve yola zarar veren taban suyu seviyesinin düşürülmesi, 2. Arazinin jeolojik yapısının sonucu olarak kazı şevi tarafından yol gövdesine doğru hareket halindeki yeraltı sularının yola zarar vermeden yolunun kesilerek uzaklaştırılması ve 3. Kazı şevlerinde genişçe alanlardaki sızıntı sularının toplanarak zararsız duruma getirilmesi şeklinde sıralanabilir.

32 Orman Yollarında Yer Altı Sularının Drenajı (1) 32

33 Yeraltı sularının orman yollarından uzaklaştırılması için aşağıdaki yöntemler kullanılmaktadır (1) 33 a) Taban suyu seviyesinin düşürülmesi b) Karşılama drenleri c) Kemer taş drenler

34 A.Taban Suyu Seviyesinin Düşürülmesi (1) 34 Yol altında kalan suyun yola zarar vermeyecek şekilde toplanarak yol gövdesi dışına akıtılmasıdır. Yeraltı suları ile ilgili tedbirlerin başında yüzeysel suların zemine sızarak taban suyuna katılmalarına ve dolayısıyla onun seviyesinin yükselmesine engel olmak gelmektedir. Taban suyu seviyesinin küçük miktarda indirilmesinin yeterli olabileceği yerlerde taş dolgulu kör drenlerin kullanılması uygundur.

35 Kör dren tipi (1) 35

36 B. Karşılama Drenleri (1) 36 Yol altında kalan suyun yola zarar vermeyecek şekilde toplanarak yol gövdesi dışına akıtılmasıdır. Yeraltı suları ile ilgili tedbirlerin başında yüzeysel suların zemine sızarak taban suyuna katılmalarına ve dolayısıyla onun seviyesinin yükselmesine engel olmak gelmektedir. Taban suyu seviyesinin küçük miktarda indirilmesinin yeterli olabileceği yerlerde taş dolgulu kör drenlerin kullanılması uygundur.

37 C.Kemer Taş Drenler (1) 37 Kazı şevlerinde sızıntı sularının sebep olduğu erozyona ve ufak yüzeysel kaymalara engel olmak amacıyla tesis edilirler. Bunlar esas itibariyle kazı şevlerinde 0.50 x 1.0m boyutunda (veya 0. 4 X 0.75) açılan hendeklere 15-20cm boyutundaki taşların sıkıştırılması suretiyle tesis edilmektedir. Kemer şeklinde yapılmaları erozyona ve dolayısıyla kaymalara bir ölçüde engel olabilmek içindir ve yol kenarındaki drenaj hendeğine bağlanabilmektedir.

38 HİDROLİK SANAT YAPILARI (1) 38 Orman yollarında sürekli olarak akan ya da yağışlar sonucu oluşan akarsuları yol gövdesinin bir tarafından diğer tarafına geçirmek amacıyla yararlanılan sanat yapılarıdır. Orman yollarında bu amaçla faydalanılan sanat yapılarından açıklıkları, 6.0m' den küçük olanlar menfez ve 6.0m den büyük olanlar da köprü olarak isimlendirilir. Menfezler de açıklıkları ve yapı tarzlarına bağlı olarak küçük menfezler ve büyük menfezler olarak iki gruba ayrılırlar.

39 HİDROLİK SANAT YAPILARI (1) 39 1-Küçük Menfezler -Yol Üstü Açık Menfezler -Büzler -Betonarme Tabliyeli Küçük ( Hazır ) Menfezler -Kasisler -Taş Tabliyeli Menfezler 2-Büyük Menfezler Ve Köprüler -Büyük Menfezler -Köprüler olarak sınıflandırılır.

40 KÜÇÜK MENFEZLER (1) 40 Orman yolarında suların enine akıtılmasını sağlarlar. Bu menfezlerin açıklıkları küçüktür ve bunlardan; 1. Yol üstü açık menfezleri 2. Büzler 3. Betonarme Tabliyeli Küçük ( Hazır ) Menfezler 4. Kasisler Yolları kesen küçük mecraların sularını ve yol kenar hendeklerinde toplanan yağmur sularını yolun diğer tarafına atmak amacıyla yararlanılır.

41 Yol üstü açık menfezler (1) 41 Hemen sadece orman yolları için söz konusu olan ve çok önemli olmayan orman yollarında uygulanan bir sanat yapısıdır. Toprak yollarda yol yüzeyinden akan suların uzaklaştırılması için faydalanılan en basit tesisler yuvarlak ahşap eşiklerdir. Henüz kaba tesviyesi yapılmış olan yollarda yol üzerine uzatılan bu yuvarlak gövdelerin ön taraflarında zeminde ayrıca bir de sığ kanalcık açmak suretiyle yol inşaatı tamamlanıncaya kadar erozyon zararlarına karşı korunmuş olur.

42 Yol üstü açık menfezler (1) 42

43 Yol üstü açık menfezler (1) 43 Açık menfezler suların getirdiği kum ve çakıl gibi malzeme ile kolayca tıkanırlar. Bu sebeple sık sık temizlenerek açılmaları gerekir. Bu menfezlerin en önemli sakıncaları, greyder ile bakım için elverişli olmamaları ve trafik için yeterli konforu sağlayamamalarıdır. Açık menfezler beton ve çelik malzeme ile değişik kesitlerde hazır olarak da imal edilmektedir.

44 Büzler (1) 44 Büzler orman yollarında kullanılan küçük hidrolik yapılardır. Kullanılacakları yerin özellik ve önemine göre beton veya demirli beton olabilirler. Biçimleri ya daire kesitli ya da sepet kulplu olabilir.

45 Orman yollarında büzler (1) 45 Yolların dere yataklarını kestiği ve dolgu ile dere yatağının kapatıldığı yerler Kazı şevi tarafında inşa edilen kenar hendeklerinde toplanan suların belirli aralıklarla yolun karşı tarafına akıtılması durumunda Yol güzergâhlarında ters eğimin başlangıç noktalarında Yolların karşılaştığı ve birbirini kestiği yerlerde kullanılırlar.

46 Dairesel Kesitli Büzler (1) 46 Orman yollarında dolgu altında kullanılan dairesel kesitli büzlerin uzunlukları 1 m ve iç çapları ise 60 cm veya 80 cm olarak boyutlandırılmaktadır. Boyutlarının daha büyük olması gereken büzler ise demirli beton olarak inşa edilirler. Büz çaplarının 60 cm den daha düşük kullanılmamasının nedeni ise, bu boyuttaki büzler ormanlık alanlarda daha çabuk tıkanmakta ve işlevlerini yitirmektedirler.

47 Dairesel Kesitli Büzler (1) 47 Orman yollarında dolgu altında kullanılan dairesel kesitli büzlerin uzunlukları 1 m ve iç çapları ise 60 cm veya 80 cm olarak boyutlandırılmaktadır. Boyutlarının daha büyük olması gereken büzler ise demirli beton olarak inşa edilirler. Büz çaplarının 60 cm den daha düşük kullanılmamasının nedeni ise, bu boyuttaki büzler ormanlık alanlarda daha çabuk tıkanmakta ve işlevlerini yitirmektedirler.

48 Dairesel Kesitli Büzler (1) 48

49 Dairesel Kesitli Büzler (1) 49 (1) ÖZTÜRK, T.

50 Dairesel Kesitli Büzler (1) 50 (1) ÖZTÜRK, T.

51 Dairesel Kesitli Büzler (1) 51 (1) TOPATAN, H., Kırklareli, 2012.

52 Büzlerin konumlandırılması (1) 52 Büzlerin yerine yerleştirilmesi sırasında büze verilecek boyuna eğim %2 den az olmamalı ve %15 den fazla olmamalıdır. Eğimin %2 den düşük olması durumunda büz içerisine giren su ve taşıdığı sediment büzün çıkış noktasından çıkamayarak sedimentin büz içerisinde çökelmesine neden olur. Bu durum özellikle erozyona hassas olan topraklara sahip alanlarda büzlerin çok kısa zamanlarda dolmasına ve işlevini yitirmesine neden olabilmektedir. Büzler içerisine genellikle tek eğim verilmesi gerekmektedir. Gereklilik durumunda eğer iki eğim uygulanacaksa bu durumda mecra tarafındaki eğim değeri daha küçük, büzün çıkış (mansap) tarafındaki eğim daha büyük olmalıdır.

53 Büzlerin konumlandırılması (1) 53 (1) ÖZTÜRK, T.

54 Büzlerin Yerleştirilme Esasları (1) 54

55 Sepet Kulplu Yerinde Dökme Büzler (1) 55 Bu büzler dolduru yüksekliklerinin fazla olması (3m' den yukarı) sebebiyle yuvarlak büzlerin kullanılması mümkün olmayan yerlerde söz konusu olur. Bu büzlerde genellikle 250 kg/m3 çimento dozlu harç kullanılır. Sepet kulpu büzler standart en kesitlerde olmak üzere ve hazır özel kalıplardan yararlanılarak yerinde dökülürler. Bu büzlerin yerleştirilmesinde uygulanacak esaslar yuvarlak büzlerle aynıdır.

56 Sepet Kulplu Yerinde Dökme Büzler (1) 56

57 Sepet Kulplu Yerinde Dökme Büzler (1) 57 (1) ÖZTÜRK, T.

58 Sepet Kulplu Yerinde Dökme Büzler (1) 58 (1) ÖZTÜRK, T.

59 Sepet Kulplu Yerinde Dökme Büzler (1) 59 (1) ÖZTÜRK, T.

60 Betonarme Tabliyeli Küçük ( Hazır ) Menfezler (1) 60 Boykesitte kırmızı çizgiye göre yol gövdesinin oluşturulması için bir dolgu kitlesinin bulunmaması halinde uygulanır ve 0.80 m serbest açıklıkta kenar ayakları üzerine oturtulan 0.50 m genişlikte ve ve 1.20 m uzunlukta betonarme plaklardan ibarettir.

61 Kasisler (1) 61 Geniş yataklı, zaman zaman taşkın şeklinde su sevkeden, sürekli su bulunmayan ve taşkın zamanlarında fazla miktarda taşıntı materyali getiren mecraların geçilmesinde menfez veya köprü yerine inşa edilirler. En basit şekilde kasis, yol ekseni boyunca içbükey şekilde kuru veya harçlı pere ile kaplanarak veya beton kaplanarak tesis edilir. Başarılı sonuç vermesi için, sağlam ve tercihen kayalık yerlerde yapılmalıdır. Gevşek zeminler kasis yapılması için elverişli değildir.

62 Kasis (1) 62 (1) ÖZTÜRK, T.

63 Büzlü Kasis (1) 63 (1) TOPATAN, H., Kırklareli, 2012.

64 Kasisler (1) 64 Derelerin geçilmesinde dere ile yolun karşılaştıkları noktalarda inşa edilirler. Trafik yoğunluğunun fazla olmadığı ve köprü yapımının maliyetli olduğu alanlarda tercih edilir. Devamlı su taşımayan ve taşıntı materyali sürükleyen yan dere yatalarında yol geçkisi ve yol eğimi gözönüne alınarak kasisler dere yatağına oturtulur ve yol platformu dere yatağı ile büyük bir kot farkı göstermez.

65 Kasis (1) 65 (1) ÖZTÜRK, T., 2007.

66 Taş Tabliyeli Menfezler (1) Orman yollarında tabakalı (yassı) ve tabliye olmaya elverişli taş malzemenin bulunduğu yerlerde yapılırlar. 66 Taş tabliyeli menfezler genellikle cm açıklıklarda olmak üzere kenar ayak duvarları üzerine cm kalınlıkta kapak taşları oturtularak yapılır. Menfez ayak duvarları genellikle cm genişlikte harçlı taş ve beton malzeme ile inşa edilir. Kapak taşları ayak duvarları üzerine taş kalınlığına göre en az 20-30cm genişliğinde bir kısımla oturmalıdır. Menfez tabanları % 8'e kadar eğimli olarak yapılır ve ayak duvarları arasına 200 kg/m3 dozlu grobeton ile bir taban oluşturulur

67 BÜYÜK MENFEZLER VE KÖPRÜLER(1) Yol gövdesinin alt kısmında kullanılır. Arazi şekline göre çeşitli yüksekliklerdeki dolgularda kullanılabilir. Demirli veya demirsiz betondan imal edilebilir. 67 Büyük menfezler; 1. Kutu Menfezler, 2. Beton veya Kargir Kemer Menfezler ve 3. Tabliyeli menfezler olmak üzere üç çeşittir.

68 Kutu Menfezler (1) İki ucu açık betonarme bir kutu biçimde olduklarından bu adı almışlardır. Esas itibariyle bir dikdörtgenler prizması veya kare prizması şeklindedirler. Kutu menfezlerin tabanı, yan duvarları ve tavanı betonarme olarak inşa edilir ve kalıplar hazırlandıktan sonra önce taban, sonra yan duvarlar, en son olarak da tavan betonu dökülür. Kutu menfezler tek, çift ve üç gözlü olarak üç tip halinde standartlaştırılmışlardır. 68

69 Kutu Menfezler (1) 69 (1) ÖZTÜRK, T.

70 Kutu Menfezler (1) 70 (1) ÖZTÜRK, T.

71 Kutu Menfezler (1) 71 (1) ÖZTÜRK, T.

72 Beton Ve Kargir Kemer Menfezler (1) Kutu menfezlerden m açıklıkta olanlar en çok 15,0m, m açıklıkta olanlar ise en çok 9. 0 m yükseklikte dolgu altında kullanılabilirler. Tabliyeli menfezler ise genellikle dolgu altında yapılmazlar. Bu nedenle daha yüksek, örneğin 20m ye kadar dolguların altında kemer menfezler kullanılabilir. Kemer menfezler kârgir veya beton kemerli olarak inşa edilirler.

73 Kemer Menfezler (1) 73 (1) ÖZTÜRK, T.

74 Kemer Menfezler (1) 74 (1) ÖZTÜRK, T.

75 Kemer Menfezler (1) 75 (1) ÖZTÜRK, T.

76 Tabliyeli Menfezler (1) Köprüler gibi ahşap, çelik veya betonarme taşıyıcı elemanlar ve tabliyeden oluşmakta, açıklıkları dışında aralarında gerek inşaat gerekse mukavemet hesapları yönünden bir fark bulunmamakladır. 76 Orman yollarında kullanılan tabliyeli menfezlere 0,60 m 3,0 m ye kadar açıklık verilmektedir.

77 Tabliyeli Menfezler (1) 77 (1) ÖZTÜRK, T.

78 Plak Menfezler (1) Küçük açıklıklarda (1,0 m ye kadar) plaklar önceden dökülerek daha sonra yapı üzerine konulmaktadır. Daha büyük boyutlularda ise yapı üzerinde kalıpla rile dökülerek imal edilebilirler. Plak menfezlerde araçlar doğrudan plaklar üzerinde hareket etmektedir. Bu nedenle dolgu altında kullanılmazlar. 78

79 Tabliyeli Menfezler (1) 79 (1) ÖZTÜRK, T.

80 Büz ve Menfezlerin Yapımı ve Yerinin Seçilmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler (1) Büz ve menfezler, akarsuyun doğal yatağına uydurularak ve enkesit alanı daraltılmadan akıtılmalıdır. 2. Büz ve menfezlerin yeri, eğimi ve kotu, akarsuyun akışında önemli değişiklikler meydana getirmeden ve doğal durum bozulmadan saplanmalıdır. 3. Memba tarafındaki ağız kotu, akarsuyun talweg çizgisi ile aynı düzeyde alınmasına dikkat edilmelidir. 4. Büz ve menfezlerin mansap ağız kotu da talweg çizgisi ile aynı seviyede alınmalıdır. 5. Yapıya tek bir eğim vermeye özen gösterilmelidir. Zorunlu hallerde memba tarafının eğimi, mansap tarafındaki eğimden daha fazla alınmalıdır. 6. Hidrolik yapıların memba ve mansap ağızları belli bir mesafede, doğal akarsu yatağının duvarıymış gibi düzeltilmelidir. 7. Yapı yeri saptandıktan sonra gerekli enkesit ve talweg profilleri belirlenmelidir.

81 Menfezlerin Kullanıldıkları Yerler (1) 81 Menfezlerin orman yollarında kullanıldıkları alanlar şu şekilde sıralanabilir; 1. Yolların dere yataklarını kestiği ve dolgu ile dere yatağının kapatıldığı yerler 2. Kazı şevi tarafında inşa edilen kenar hendeklerinde toplanan suların belirli aralıklarla yolun karşı tarafına akıtılması durumunda 3. Yol güzergâhlarında ters eğimin başlangıç noktalarında 4. Yolların karşılaştığı ve birbirini kestiği yerlerde

82 KÖPRÜLER (1) Akarsu, diğer bir yol ve benzeri engelleri aşmak üzere inşa edilen ve dayanak açıklığı köprü ekseni boyunca 8 m den büyük olan yapılara köprü denir. 82 Orman yollarında inşa edilen hidrolik sanat yapılarından dayanak açıklığı 6 m ye kadar olanlar menfez, büyük olanlar ise köprü olarak anılırlar. Bu tesisler yapımları ve kullanılan malzeme yönünden ahşap, betonarme, demir ve kemer köprü şeklinde sınıflandırılırlar.

83 KÖPRÜLER (1) 83 (1) ÖZTÜRK, T.

84 KÖPRÜ SINIFLANDIRMASI (1) Malzemesine Göre Köprüler: Ahşap Köprüler 2. Taş Köprüler 3. Beton Köprüler 4. Betonarme Köprüler

85 Ahşap Köprü (1) 85 (1) ÖZTÜRK, T.

86 Taş Köprü (1) 86 (1)

87 Taş Köprü (1) 87 (1)

88 Betonarme Köprü (1) 88

89 Betonarme köprülerin avantajları (1) 1. Betonarme malzemeler çelik, ahşap vb. malzemelere göre daha ekonomiktir. 2. Betonarme yangına karşı daha dayanıklıdır. Orman yangınlarında kullanımı daha uygundur. 3. Betonarme, ahşap ve çelik gibi malzemelerin aksine bir bütün olarak çalışır. 4. Betonarmenin bileşimleri basittir. 5. Betonarmenin sürekli bakım ve onarım isteği yoktur. Dış hava etkilerine dayanıklı olup, zamanla mukavemeti artar. 6. Böcek ve mantar gibi zararlılardan etkilenmez. 7. Yapılışı kolay olup, fazla işçilik gerektirmez. 89

90 KÖPRÜ SINIFLANDIRMASI (1) Mekanik Sisteme Göre Köprüler 1. Basit Tek Açıklı Köprüler 2. Sürekli Açıklıklı Köprüler 3. Kemer Köprüler 90 Kullanış Amacına Göre Köprüler 1. Demiryolu Köprüleri 2. Kanal Köprüler 3. Yaya Köprüleri

91 1. Köprü Altyapısı 2. Köprü Üstyapısı Köprünün Kısımları (1) 91

92 1. Köprü Altyapısı Köprünün Kısımları (1) Köprünün zemine basmasını sağlayan ayak gövdesi ile bunun oturduğu ayak temeli, mesnet bandı ve ricat duvarlarından oluşur Köprü Üstyapısı Yol önüne çıkan engeli aşmak için ayaklar arasındaki boşluğu kapatan kısım üstyapıyı oluşturur.

93 Altyapıyı etkileyen önemli hususlar (1) a. Köprü yerinin seçimi b. Serbest açıklık tayini c. Debuşe tayini d. Hava payı 93

94 Hava Payı (1) Hava payı, mevcut su kayıtlarına veya bazı belirtilere göre tesbit edilen en yüksek su seviyesi ile üst yapı arasındaki net düşey aralıktır. 94 Bu aralık çalı, ağaç gövdesi ve tomruk gibi sürüntü materyalinin tesise zarar vermeden geçmesine yeterli olacak biçimde ayarlanır.

95 Köprü Üstyapısı (1) Genellikle ana kiriş ve plak tan meydana gelir. 95 Ana kiriş, köprü üzerinden geçen ağırlıkların meydana getirdiği yüklenmeleri karşılayan ve bu yüklenmeleri kenar ya da orta ayaklar yardımıyla zemine ileten taşıyıcı elemanlardır. Plaklar ise, iki taraftan köprü ayaklarına dayanak olarak yaslanan ya da kirişler üzerine oturtulan döşeme biçimindeki taşıyıcı plaklardır. Üstyapı, köprünün yapım gereksinimleri ve tekniğine göre değişik şekillerde inşa edilir. Bu değişiklikler nedeniyle köprüler; ahşap, betonarme, demir ve kemer biçiminde yapılırlar.

96 Köprülerin Bakım ve Onarımı (1) 1. Ahşap köprülerin yapım giderleri diğer malzemelerde yapılan köprülerden daha az olmasına rağmen, bakım giderleri ise daha fazladır. 2. Orman yol köprüleri devamlı kontrol edilmeli, ayakların alt kısımlarının oyulmaları kontrol edilmelidir. Oyuntular giderilmelidir. 3. Köprü üstünde su birikmesine izin verilmemelidir. 4. Köprü döşemesinde veya ayaklarında çatlak görülmesi durumunda köprü ulaşıma kapatılarak onarım yapılmalıdır. 5. Köprülerin giriş ve çıkışında bulunan tomruk, büyük kaya parçaları gibi engeller temizlenmelidir. 96

DRENAJ YAPILARI. Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN

DRENAJ YAPILARI. Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN DRENAJ YAPILARI Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN DRENAJ Yapımı tamamlanıp trafiğe açılan bir yolun gerek yüzey suyu ve gerekse yer altı suyuna karşı sürekli olarak korunması, suyun yola olan zararlarının önlenmesi

Detaylı

ORMANCILIKTA SANAT YAPILARI

ORMANCILIKTA SANAT YAPILARI 1 ORMANCILIKTA SANAT YAPILARI SANAT YAPISI NEDİR? 2 Orman yollarının yapımında bu yollara zarar veren yer üstü ve yer altı sularının yol gövdesinden uzaklaştırılması amacıyla yüzeysel ve derin drenaj yapılması;

Detaylı

Su yol alt yapısının oluşturulmasında zeminin sıkıştırılmasına yardımcı olarak kullanılır. Üst yapının temel ve alttemel tabakalarının

Su yol alt yapısının oluşturulmasında zeminin sıkıştırılmasına yardımcı olarak kullanılır. Üst yapının temel ve alttemel tabakalarının Su yol alt yapısının oluşturulmasında zeminin sıkıştırılmasına yardımcı olarak kullanılır. Üst yapının temel ve alttemel tabakalarının sıkıştırılmasında kullanılır. Ancak, yapımı tamamlanıp trafiğe açılmış

Detaylı

ULAŞIM YOLLARINA İLİŞKİN TANIMLAR 1. GEÇKİ( GÜZERGAH) Karayolu, demiryolu gibi ulaşım yollarının yuvarlanma yüzeylerinin ortasından geçtiği

ULAŞIM YOLLARINA İLİŞKİN TANIMLAR 1. GEÇKİ( GÜZERGAH) Karayolu, demiryolu gibi ulaşım yollarının yuvarlanma yüzeylerinin ortasından geçtiği ULAŞIM YOLLARINA İLİŞKİN TANIMLAR 1. GEÇKİ( GÜZERGAH) Karayolu, demiryolu gibi ulaşım yollarının yuvarlanma yüzeylerinin ortasından geçtiği varsayılan eksen çizgilerinin topoğrafik harita ya da arazi üzerindeki

Detaylı

Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN

Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN ULAŞTIRMA MÜHENDİSLİĞİ Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN 2 2-TEMEL KAVRAMLAR 3 Karayolu: Her türlü kara taşıt ve yaya ulaşımı için oluşturulmuş kamunun yararına açık arazi şeridi Karayolu trafiği: Karayolunu

Detaylı

Yüzeyaltı Drenaj (Subsurface Drainage) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN

Yüzeyaltı Drenaj (Subsurface Drainage) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Yüzeyaltı Drenaj (Subsurface Drainage) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Neden gerekli? Hat üstyapısının drenajı için Yer altı suyunu kontrol etmek için Şevlerin drene edilmesi için gereklidir. Yüzeyaltı drenaj,

Detaylı

TEMELLER. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

TEMELLER. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi TEMELLER Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi TEMELLER Yapının kendi yükü ile üzerine binen hareketli yükleri emniyetli

Detaylı

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ 1 INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ Yrd.Doç.Dr. Orhan ARKOÇ e-posta: orhan.arkoc@kirklareli.edu.tr Web : http://personel.kirklareli.edu.tr/orhan-arkoc 2 BÖLÜM 12 Baraj Jeolojisi 3 Barajlar ve Baraj inşaatlarında

Detaylı

YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 4. HAFTA

YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 4. HAFTA YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 4. HAFTA 1 IV.1.1. Basit Kanallarda İksa Şekilleri aşağıda verilen bu iksa türü genellikle derinliği ve akıcılığı az olan ve düşey olarak 1.00-2.00 m. aralıklarla kalasların

Detaylı

ULAŞIM YOLLARINA AİT TANIMLAR

ULAŞIM YOLLARINA AİT TANIMLAR ULAŞIM YOLLARINA AİT TANIMLAR Geçki: Karayolu, demiryolu gibi ulaştıma yapılarının, yuvarlanma yüzeylerinin ortasından geçtiği varsayılan eksen çizgisinin harita ya da arazideki izdüşümüdür. Topografik

Detaylı

YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 5. HAFTA

YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 5. HAFTA YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 5. HAFTA 1 V. TEMELLER Yapının ağırlığı ve faydalı yüklerini zemine aktaran yapı elemanlarına "TEMEL" denilmektedir. Temelin oturacağı doğal zemine ise "TEMEL YATAĞI" denir.

Detaylı

KARAYOLLARINDA YÜZEY DRENAJI. Prof. Dr. Mustafa KARAŞAHİN

KARAYOLLARINDA YÜZEY DRENAJI. Prof. Dr. Mustafa KARAŞAHİN KARAYOLLARINDA YÜZEY DRENAJI Prof. Dr. Mustafa KARAŞAHİN Drenajın Amacı Yağmur veya kar suyunun yolun taşkına neden olmasına engel olmak ve yol yüzeyinde suyun birikmesine engel olmak, Karayolu üstyapısı

Detaylı

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ 1 INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ Dr.Öğr.Üyesi Orhan ARKOÇ e-posta: orhan.arkoc@kirklareli.edu.tr Web : http://personel.kirklareli.edu.tr/orhan.arkoc 2 BÖLÜM 12 Baraj Jeolojisi 3 12.1.Baraj nedir? Barajlar

Detaylı

BÖLÜM 7. RİJİT ÜSTYAPILAR

BÖLÜM 7. RİJİT ÜSTYAPILAR BÖLÜM 7. RİJİT ÜSTYAPILAR Rijit Üstyapı: Oldukça yüksek eğilme mukavemetine sahip ve Portland çimentosundan yapılmış, tek tabakalı plak vasıtasıyla yükleri taban zeminine dağıtan üstyapı tipidir. Çimento

Detaylı

4. Orman Ulaşım Sistemi 4.1. Orman Yolları Proje ve Planlama Orman yolları; ormanların işletmeye açılmasına hizmet eden, lastik tekerlekli araçların

4. Orman Ulaşım Sistemi 4.1. Orman Yolları Proje ve Planlama Orman yolları; ormanların işletmeye açılmasına hizmet eden, lastik tekerlekli araçların 4. Orman Ulaşım Sistemi 4.1. Orman Yolları Proje ve Planlama Orman yolları; ormanların işletmeye açılmasına hizmet eden, lastik tekerlekli araçların bütün yıl nakliyat yapmasına yönelik, orman içi ile

Detaylı

KALIP TEKNOLOJİLERİ İP İSKELESİ. Sakarya Üniversitesi,

KALIP TEKNOLOJİLERİ İP İSKELESİ. Sakarya Üniversitesi, KALIP TEKNOLOJİLERİ İP İSKELESİ Sakarya Üniversitesi, Tanım Bina köşe kazıklarının yerlerinin temel kazısı sırasında kaybolmaması, kazı alanının belirlenmesi, temel genişlikleri ile temel duvarına ait

Detaylı

BOYKESİT Boykesit Tanımı ve Elemanları

BOYKESİT Boykesit Tanımı ve Elemanları BOYKESİT Boykesit Tanımı ve Elemanları Boykesit yolun geçki ekseni boyunca alınan düşey kesittir. Boykesitte arazi kotlarına Siyah Kot, siyah kotların birleştirilmesi ile elde edilen çizgiye de Siyah Çizgi

Detaylı

Hidrolik Yapılarda (Kanallar, Kıyı Koruma Yapıları, Göletler) Erozyon Koruması

Hidrolik Yapılarda (Kanallar, Kıyı Koruma Yapıları, Göletler) Erozyon Koruması HİDROLİK YAPILAR»» Taşkın Kanalları Yeterli mesafenin olmadığı durumlarda hücre içleri beton veya kırmataş ile doldurularak Flexi HDS istinat duvarı uygulaması yapılabilir.»» Dere ve Akarsular»» Hendek

Detaylı

GEBZE TEKNİK ÜNİVERİSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ

GEBZE TEKNİK ÜNİVERİSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ GEBZE TEKNİK ÜNİVERİSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ MİM 142 YAPI BİLGİSİ I Prof.Dr.Nilay COŞGUN Arş.Gör. Seher GÜZELÇOBAN MAYUK Arş.Gör. Fazilet TUĞRUL Arş.Gör.Ayşegül ENGİN Arş.Gör. Selin ÖZTÜRK

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Selim BARADAN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin YİĞİTER

Yrd. Doç. Dr. Selim BARADAN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin YİĞİTER Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İNŞ4001 YAPI İŞLETMESİ METRAJ VE KEŞİF-1 Yrd. Doç. Dr. Selim BARADAN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin YİĞİTER http://kisi.deu.edu.tr/huseyin.yigiter KAPSAM Temel

Detaylı

DÜŞEY SİRKÜLASYON ARAÇLARI

DÜŞEY SİRKÜLASYON ARAÇLARI DÜŞEY SİRKÜLASYON ARAÇLARI Sirkülasyon, kelime anlamı olarak; insan akımı, deveran, gidip gelme hareketlerini ifade etmektedir. Düşey sirkülasyon ise insanların bir noktadan farklı bir kottaki noktaya

Detaylı

KARAYOLLARINDA YÜZEY DRENAJI. Prof. Dr. Mustafa KARAŞAHİN

KARAYOLLARINDA YÜZEY DRENAJI. Prof. Dr. Mustafa KARAŞAHİN KARAYOLLARINDA YÜZEY DRENAJI Prof. Dr. Mustafa KARAŞAHİN Drenajın Amacı Yağmur veya kar suyunun yolun taşkına neden olmasına engel olmak ve yol yüzeyinde suyun birikmesine engel olmak, Karayolu üstyapısı

Detaylı

13. ORMAN YOLU SANAT YAPILARI 2. LİTERATÜR ÖZETİ. 2.1. Tanımlar

13. ORMAN YOLU SANAT YAPILARI 2. LİTERATÜR ÖZETİ. 2.1. Tanımlar 13. ORMAN YOLU SANAT YAPILARI 2. LİTERATÜR ÖZETİ 2.1. Tanımlar Genel anlamda yolları korumak amacıyla yapılan büz, menfez ve köprü gibi hidrolik yapılarla herhangi bir nedenle kazı ve dolgu şevlerinin

Detaylı

BETONARME KALIPLARININ SINIFLANDIRILMASI. 3. Bölüm. Öğr. Gör. Mustafa KAVAL Afyon Meslek Yüksekokulu İnşaat Programı

BETONARME KALIPLARININ SINIFLANDIRILMASI. 3. Bölüm. Öğr. Gör. Mustafa KAVAL Afyon Meslek Yüksekokulu İnşaat Programı BETONARME KALIPLARININ SINIFLANDIRILMASI 3. Bölüm 1 BETONARME KALIPLARININ SINIFLANDIRILMASI Kalıp Malzemeleri Bir kalıp sistemini meydana getiren kısımlar kaplama ve kalıp iskelesi olmak üzere ikiye ayrılır.

Detaylı

ÇELİK YAPILAR 7 ÇELİK İSKELETTE DÖŞEMELER DÖŞEMELER DÖŞEMELER DÖŞEMELER. DÖŞEMELER Yerinde Dökme Betonarme Döşemeler

ÇELİK YAPILAR 7 ÇELİK İSKELETTE DÖŞEMELER DÖŞEMELER DÖŞEMELER DÖŞEMELER. DÖŞEMELER Yerinde Dökme Betonarme Döşemeler Döşemeler, yapının duvar, kolon yada çerçeve gibi düşey iskeleti üzerine oturan, modülasyon ızgarası üzerini örterek katlar arası ayırımı sağlayan yatay levhalardır. ÇELİK YAPILAR 7 ÇELİK İSKELETTE Döşemeler,

Detaylı

Doğu Karadeniz Bölgesi nde olduğu gibi yüksek eğim gruplarına sahip alanlar, ancak yoğun ve koruyucu orman örtüsü ile kaplı olduklarında heyelanların (toprak göçükleri) meydana gelme olasılıkları düşük

Detaylı

SU VE RUTUBET YALITIMI

SU VE RUTUBET YALITIMI SU VE RUTUBET YALITIMI Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi BİR YAPIYI ETKİLEYEN SULAR 1.YERALTI SULARI Yeraltı su seviyesine

Detaylı

ULAŞTIRMA SİSTEMLERİNE İLİŞKİN GENEL TANIMLAR

ULAŞTIRMA SİSTEMLERİNE İLİŞKİN GENEL TANIMLAR 1 ULAŞTIRMA SİSTEMLERİNE İLİŞKİN GENEL TANIMLAR Ulaştırma Mühendisliğinde kullanılan teknik terimlerin ve ulaştırma sistemlerine ilişkin genel tanımların bir özeti aşağıdaki satırlarda verilmektedir. 1.

Detaylı

DERİVASYON VE DİPSAVAK TASARIMI İnş. Y. Müh. MURAT IŞILDAK

DERİVASYON VE DİPSAVAK TASARIMI İnş. Y. Müh. MURAT IŞILDAK KONU: SUNUM YAPAN: DERİVASYON VE DİPSAVAK TASARIMI İnş. Y. Müh. MURAT IŞILDAK Sunum İçeriği o Derivasyon Tipleri ve Kullanıldıkları durumlar Açık kanallı derivasyon Kondüvi (Aç-kapa Tünel) Tünel o Alpaslan

Detaylı

ITP13103 Yapı Malzemeleri

ITP13103 Yapı Malzemeleri ITP13103 Yapı Malzemeleri Yrd.Doç.Dr. Orhan ARKOÇ e-posta : orhan.arkoc@klu.edu.tr Web : http://personel.klu.edu.tr/orhan.arkoc 1 Bölüm 5.1 GAZBETON 2 Giriş Gazbeton; silisli kum ( kuvarsit ), çimento,

Detaylı

Akarsu Geçişleri Akarsu Geçişleri

Akarsu Geçişleri Akarsu Geçişleri Akarsu Geçişleri Akarsu Geçişleri Akarsu Geçişleri Akarsu Geçişleri Akarsu Geçişleri Akarsu Geçişleri KÖPRÜLER Köprü yapımı ile; Akarsu tabanında oyulmalar Yatak değişmeleri Membada su kabarmaları meydana

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Selim BARADAN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin YİĞİTER

Yrd. Doç. Dr. Selim BARADAN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin YİĞİTER Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İNŞ4001 YAPI İŞLETMESİ METRAJ VE KEŞİF-2 Yrd. Doç. Dr. Selim BARADAN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin YİĞİTER http://kisi.deu.edu.tr/huseyin.yigiter YIĞMA BİNA

Detaylı

Açık Drenaj Kanallarının Boyutlandırılması. Prof. Dr. Ahmet ÖZTÜRK

Açık Drenaj Kanallarının Boyutlandırılması. Prof. Dr. Ahmet ÖZTÜRK Açık Drenaj Kanallarının Boyutlandırılması Prof. Dr. Ahmet ÖZTÜRK Drenaj kanalları, drenaj alanına ilişkin en yüksek yüzey akış debisi veya drenaj katsayısı ile belirlenen kanal kapasitesi gözönüne alınarak

Detaylı

Temeller. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli

Temeller. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli Temeller Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli 1 2 Temel Nedir? Yapısal sistemlerin üzerindeki tüm yükleri, zemine güvenli bir şekilde aktaran yapısal

Detaylı

3. ORMAN YOLLARININ ÖNEMİ

3. ORMAN YOLLARININ ÖNEMİ 3. ORMAN YOLLARININ ÖNEMİ Ormancılık faaliyetlerinin gerçekleşebilmesi için alt yapı tesisi olan orman yolları olmalıdır. Orman Yollarının Özelliği Orman yolu bir bilgisayar programı gibidir. Nasıl ki

Detaylı

TEMELLER VE TEMELLERİN SINIFLANDIRILMASI. Yrd.Doç.Dr. Altan YILMAZ

TEMELLER VE TEMELLERİN SINIFLANDIRILMASI. Yrd.Doç.Dr. Altan YILMAZ TEMELLER VE TEMELLERİN SINIFLANDIRILMASI Yrd.Doç.Dr. Altan YILMAZ 1 YÜZEYSEL TEMELLER Yüzeysel (sığ) temel : Yapı yükünün, zemin yüzeyine yakın bir yerde ve tasman sınırı içerisinde, güvenle aktarılmasına

Detaylı

İnşaat Mühendisliğine Giriş. Konu 8: Ulaştırma Mühendisliği (Transportation Engineering) Karayolu (Highways) Yrd.Doç.Dr.

İnşaat Mühendisliğine Giriş. Konu 8: Ulaştırma Mühendisliği (Transportation Engineering) Karayolu (Highways) Yrd.Doç.Dr. İnşaat Mühendisliğine Giriş Konu 8: Ulaştırma Mühendisliği (Transportation Engineering) Karayolu (Highways) Yrd.Doç.Dr.Cahit GÜRER İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaştırma Anabilim Dalı Ders İçeriği Ulaştırma

Detaylı

DİLATASYON DERZİ. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

DİLATASYON DERZİ. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi DİLATASYON DERZİ Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi DİLATASYON DERZİ Yapının kendi ağırlığından ya da oturduğu zeminden

Detaylı

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2017-2018 GÜZ YARIYILI Yrd. Doç. Dr. Uğur DAĞDEVİREN 3 2 Yapı: Tüm canlıların beslenme, barınma ve diğer doğal gereksinimlerini

Detaylı

GROBETON - LENTO VE TEMEL KALIBI

GROBETON - LENTO VE TEMEL KALIBI GROBETON - LENTO VE TEMEL KALIBI Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi GROBETON Temeldeki tesviye betonu, beton yol,

Detaylı

BETONARME. Çözüm 1.Adım

BETONARME. Çözüm 1.Adım Çözüm 1.Adım Çözüm 2. Adım Çözüm 3. Adım Kiriş No Çelik Çapı Bir Adet Donatı Uzunluğu (m) Donatı Adedi Kat Sayısı Aynı Tip Kiriş Sayısı Çelik Ağırlığı (kg/m) Toplam Ağırlık (kg) K1 Ø8 (ertiye) Ø14 (montaj)

Detaylı

Betonarme Çatı Çerçeve ve Kemerler

Betonarme Çatı Çerçeve ve Kemerler İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu BETONARME YAPILAR MIM 232 Betonarme Çatı Çerçeve ve Kemerler 2015 Betonarme Çatılar Görevi, belirli bir hacmi örtmek olan

Detaylı

KARAYOLU TASARIM EL KİTABI ENKESİT ELEMANLARININ TASARIMI

KARAYOLU TASARIM EL KİTABI ENKESİT ELEMANLARININ TASARIMI KARAYOLU TASARIM EL KİTABI 69 4. ENKESİT ELEMANLARININ TASARIMI Yol enkesiti karayolu kapasitesini ve güvenliğini etkileyen önemli bir eleman olup, trafik şeritleri, banket, refüj, üstyapı, hendek ve yarma

Detaylı

DONATILI GAZBETON YAPI ELEMANLARI İLE İNȘA EDİLEN YIĞMA BİNA SİSTEMİ İLE İLGİLİ TEKNİK ȘARTNAME

DONATILI GAZBETON YAPI ELEMANLARI İLE İNȘA EDİLEN YIĞMA BİNA SİSTEMİ İLE İLGİLİ TEKNİK ȘARTNAME YIĞMA BİNA SİSTEMİ İLE İLGİLİ TEKNİK ȘARTNAME www.tgub.org.tr İÇİNDEKİLER 1. KAPSAM 2. ATIF YAPILAN STANDARD ve/veya DÖKÜMANLAR 3. TARİFLER 4. ÜRETİM 5. PROJELER 6. YAPI ELEMANLARININ STOKLANMASI 7. YAPI

Detaylı

4. HAFTA TEMELLER, DUVARLAR, KEMERLER, TONOZLAR VE KUBBELER

4. HAFTA TEMELLER, DUVARLAR, KEMERLER, TONOZLAR VE KUBBELER ANKARA ÜNİVERSİTESİ UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ GAYRİMENKUL GELİŞTİRME VE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ GGY 214 YAPI BİLGİSİ VE MALİYET ANALİZLERİ DERSİ Dersin Sorumlu Öğretim Üyesi: Doç. Dr. Arzuhan Burcu GÜLTEKİN

Detaylı

ÇATILAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

ÇATILAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi ÇATILAR Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi ÇATILAR Bir yapıyı üstünden etkileyen yağmur, kar, rüzgar, sıcak ve soğuk

Detaylı

İNŞAAT TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI ÇATI TEKNİKLERİ

İNŞAAT TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI ÇATI TEKNİKLERİ İNŞAAT TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALAR ÇAT TEKNİKLERİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ Yrd. Prof. Doç. Dr. Mehmet Dr. Ali SARBYK İNŞAAT TEKNOLOJİSİUYGULAMALAR Tanım Yapıları dış atmosferden gelen yağmur, rüzgar, kar ve

Detaylı

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ (Bölüm-3) KÖPRÜLER

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ (Bölüm-3) KÖPRÜLER İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ (Bölüm-3) KÖPRÜLER Yrd. Doç. Dr. Banu Yağcı Kaynaklar G. Kıymaz, İstanbul Kültür Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Ders Notları, 2009 http://web.sakarya.edu.tr/~cacur/ins/resim/kopruler.htm

Detaylı

KAPTAJ UYGULAMALARI VE İYİ UYGULAMA YÖNTEMLERİ

KAPTAJ UYGULAMALARI VE İYİ UYGULAMA YÖNTEMLERİ KAPTAJ UYGULAMALARI VE İYİ UYGULAMA YÖNTEMLERİ Kaptajlar bilindiği üzere bir su kaynağının isale hattına verilebilmesini, (boruya alınabilmesini) sağlamak amacıyla yapılan su toplama odalarıdır. Kaptajlar

Detaylı

İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu BETONARME YAPILAR MIM 232. Döşemeler

İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu BETONARME YAPILAR MIM 232. Döşemeler İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu BETONARME YAPILAR MIM 232 Döşemeler 2015 Betonarme Döşemeler Giriş / Betonarme Döşemeler Kirişli plak döşemeler Dişli (nervürlü)

Detaylı

BAĞLI POLİGON BAĞLI POLİGON

BAĞLI POLİGON BAĞLI POLİGON BAĞLI POLİGON BAĞLI POLİGON 1 BAĞLI POLİGON BAĞLI POLİGON 2 BAĞLI POLİGON BAĞLI POLİGON 6 3 TRİGONOMETRİK NİVELMAN 7 H B - H A = Δh AB = S AB * cotz AB + a t H B = H A + S AB * cotz AB + a - t TRİGONOMETRİK

Detaylı

Öğr. Gör. Cahit GÜRER. Betonarme Kirişler

Öğr. Gör. Cahit GÜRER. Betonarme Kirişler YAPI TEKNOLOJİLERİ-I Konu-8 Betonarme (2. Kısım: Kiriş ve Döşemeler) Öğr. Gör. Cahit GÜRER Afyonkarahisar 13 Aralık 2007 Betonarme Kirişler Betonarme kirişler genellikle dikdörtgen kesitinde olup yatay

Detaylı

Temel sistemi seçimi;

Temel sistemi seçimi; 1 2 Temel sistemi seçimi; Tekil temellerden ve tek yönlü sürekli temellerden olabildiğince uzak durulmalıdır. Zorunlu hallerde ise tekil temellerde her iki doğrultuda rijit ve aktif bağ kirişleri kullanılmalıdır.

Detaylı

DRENAJ. 1. Drenaj nedir

DRENAJ. 1. Drenaj nedir BÖLÜM 4 DRENAJ 1. Drenaj nedir Drenaj; suların toplanması, denetim altına alınması ve uzaklaştırılması sorunudur. Drenaj yüzey drenajı ve yer altı drenajı olmak üzere ikiye ayrılır.yüzey drenajında toprak

Detaylı

TEKNİK RESİM 6. HAFTA

TEKNİK RESİM 6. HAFTA TEKNİK RESİM 6. HAFTA MİMARİ PROJELER Mimari Proje yapının Vaziyet (yerleşim) planını Kat planlarını En az iki düşey kesitini Her cephesinden görünüşünü Çatı planını Detayları ve sistem kesitlerini içerir.

Detaylı

Geçki Araştırmasında Dikkat Edilecek Hususlar

Geçki Araştırmasında Dikkat Edilecek Hususlar Bartın Üniversitesi & Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaştırma Sistemleri GÜZERGAH(GEÇKİ) ARAŞTIRMASI Güzergah yol eksenin yeryüzünde izlediği doğrultudur. İki noktayı birbirine bağlayacak

Detaylı

Çizelge...: Peyzaj Mimarlığı Uygulamalarında Kullanılan Bazı Yapı malzemelerinin Kırılma Direnci ve Hesap Gerilmeleri. Kırılma Direnci (kg/cm²)

Çizelge...: Peyzaj Mimarlığı Uygulamalarında Kullanılan Bazı Yapı malzemelerinin Kırılma Direnci ve Hesap Gerilmeleri. Kırılma Direnci (kg/cm²) Çizelge...: Peyzaj Mimarlığı Uygulamalarında Kullanılan Bazı Yapı malzemelerinin Kırılma Direnci ve Hesap Gerilmeleri. Yapı Malzemesi İbreli Ağaç Türleri Yapraklı Ağaç Türleri Birim Ağırlık (kg/m³) Elastisite

Detaylı

TAŞKIN KONTROLÜ. Taşkınların Sınıflandırılması Taşkın Kontrolü

TAŞKIN KONTROLÜ. Taşkınların Sınıflandırılması Taşkın Kontrolü TAŞKIN KONTROLÜ Akarsuyun yatağından taşarak çevredeki arazileri ve yerleşim birimlerini su altında bırakması taşkın olarak tanımlanır. Taşkın Kontrolü Taşkınların Sınıflandırılması Oluşturan sebeplere

Detaylı

İSTİNAT DUVARLARI. Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN

İSTİNAT DUVARLARI. Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN İSTİNAT DUVARLARI Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN İstinat Duvarları Yol kenarlarında, dere kenarlarında ve meyilli arazide toprağın kaymasını veya suyun zemini aşındırmasını önlemek amacı ile yapılan duvarlara

Detaylı

Taşıyıcı Sistem İlkeleri. Dr. Haluk Sesigür İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu

Taşıyıcı Sistem İlkeleri. Dr. Haluk Sesigür İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu Taşıyıcı Sistem İlkeleri Dr. Haluk Sesigür İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi TAŞIYICI SİSTEM ELEMANLARI YÜKLER YÜKLER ve MESNET TEPKİLERİ YÜKLER RÜZGAR YÜKLERİ BETONARME TAŞIYICI SİSTEM ELEMANLARI Rüzgar yönü

Detaylı

DÖŞEME KALIBI. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

DÖŞEME KALIBI. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi DÖŞEME KALIBI Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi DÖŞEME Binayı katlarına ayıran ve üzerine gelen yükleri taşıyarak

Detaylı

Peyzaj Yapıları I ÇATI ELEMANLARI. Çatı elemanlarının tasarımında görsel karakteri etkileyen özellikler Sığınma ve Korunma

Peyzaj Yapıları I ÇATI ELEMANLARI. Çatı elemanlarının tasarımında görsel karakteri etkileyen özellikler Sığınma ve Korunma ÇATI ELEMANLARI Dersi Dış mekan içinde yapılan ve daha çok dinlenme ihtiyacını karşılayan yapay çatı elemanları Pergola Kameriye Çardaklar Sığınma ve Korunma Işık ve Gölge Yoğunluğu Yağış durumu Çatı elemanlarının

Detaylı

TAHKİMAT İŞLERİ. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

TAHKİMAT İŞLERİ. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi TAHKİMAT İŞLERİ Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi TAHKİMAT İŞLERİ Kazı işi yada temel inşaatı gibi doğal zeminin

Detaylı

BACALAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

BACALAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi BACALAR Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi BACALAR Yapılarda, kirli havayı dışarı atma, binaya temiz hava temin etme,

Detaylı

ÇIĞLARIN OLUŞUM NEDENLERİ:

ÇIĞLARIN OLUŞUM NEDENLERİ: ÇIĞ Genellikle boylu bitki örtüsü (orman) çok seyrek veya bulunmayan engebeli, dağlık ve eğimli arazilerde tabakalar halinde birikmiş olan kar kütlesinin iç ve dış kuvvetler etkisi ile başlayan bir ilk

Detaylı

MERDİVEN ÇEŞİTLERİ. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

MERDİVEN ÇEŞİTLERİ. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi MERDİVEN ÇEŞİTLERİ Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi MERDİVEN ÇEŞİTLERİ Merdivenler aşağıdaki şekilde sınıflandırılır.

Detaylı

TAŞIYICI SİSTEM TASARIMI 1 Prof. Dr. Görün Arun

TAŞIYICI SİSTEM TASARIMI 1 Prof. Dr. Görün Arun Dolu Gövdeli Kirişler TAŞIYICI SİSTEM TASARIMI 1 Prof Dr Görün Arun 072 ÇELİK YAPILAR Kirişler, Çerçeve Dolu gövdeli kirişler: Hadde mamulü profiller Levhalı yapma en-kesitler Profil ve levhalarla oluşturulmuş

Detaylı

SULAMA YAPILARI. Prof. Dr. Halit APAYDIN Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

SULAMA YAPILARI. Prof. Dr. Halit APAYDIN Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü SULAMA YAPILARI Prof. Dr. Halit APAYDIN Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü 1 Bir su kaynağından yararlanma talebinin karşılanması için dört ana unsurun saptanması gerekir: Miktar: talep edilen su miktarı

Detaylı

Toprak İşleme Alet ve Makinaları Dersi

Toprak İşleme Alet ve Makinaları Dersi Toprak İşleme Alet ve Makinaları Dersi Kültivatörler Prof. Dr. İlknur DURSUN e-mail: dursun@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü

Detaylı

TOPRAK İŞLERİ- 2A 1.KAZI YÖNTEMLERİ 2.DOLGULARIN OLUŞTURULMASI

TOPRAK İŞLERİ- 2A 1.KAZI YÖNTEMLERİ 2.DOLGULARIN OLUŞTURULMASI TOPRAK İŞLERİ- 2A 1.KAZI YÖNTEMLERİ 2.DOLGULARIN OLUŞTURULMASI KAZI YÖNTEMLERİ Yarma kazıları, doğal zemin üzerindeki bitkiler, ağaç kökleri, tüm organik maddelerle, bitkisel zemin kısmının kaldırılmasıyla

Detaylı

YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 7. HAFTA

YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 7. HAFTA YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 7. HAFTA 1 VI. KÂRGİR DUVARLAR Doğal ya da yapay taş ve blokların harç adi verilen bağlayıcı malzemelerle veya harçsız olarak örülmesiyle oluşturulan yapı elemanlarına "Kârgir

Detaylı

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI I ÇATI TEKNİKLERİ

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI I ÇATI TEKNİKLERİ İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI I ÇATI TEKNİKLERİ TANIM Yapıların en üstüne inşa edilen, yapıyı kar, yağmur, sıcak, soğuk ve rüzgar gibi dış tesirlere karşı koruyan, lüzumu halinde çatıdan bina içinin

Detaylı

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ MİM 241 YAPI BİLGİSİ II Prof.Dr. Nilay COŞGUN Arş.Gör.Dr. Seher GÜZELÇOBAN MAYUK Arş.Gör. Nurşah SERTER Arş.Gör. Fazilet TUĞRUL OKBAZ Arş.Gör.

Detaylı

BÖLÜM : 9 SIZMA KUVVETİ VE FİLTRELER

BÖLÜM : 9 SIZMA KUVVETİ VE FİLTRELER ZEMİN MEKANİĞİ 1 BÖLÜM : 9 FİLTRELER SIZMA KUVVETİ VE Akan suların bir kuvvete sahip olduğu, taşıdığı katı maddelerden bilinmektedir. Bu sular ile taşınan katı maddelerin kütlesi, hidrolik eğime göre değişen

Detaylı

KOLON VE KİRİŞ KALIBI

KOLON VE KİRİŞ KALIBI KOLON VE KİRİŞ KALIBI Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi KOLON VE PERDE KALIPLARI Kirişlerden gelen yükü temele ileten

Detaylı

Karayolu ve Elemanları ile ilgili Genel Tanımlamalar

Karayolu ve Elemanları ile ilgili Genel Tanımlamalar Karayolu ve Elemanları ile ilgili Genel Tanımlamalar Prof. Dr. Y. Şazi MURAT Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Müh. Bölümü Ulaştırma Anabilim Dalı Denizli/TÜRKİYE Karayolu Elemanları

Detaylı

DÖŞEMELER (Plaklar) Döşeme tipleri: Kirişli döşeme Kirişsiz (mantar) döşeme Dişli (nervürlü) döşeme Asmolen döşeme Kaset (ızgara)-kiriş döşeme

DÖŞEMELER (Plaklar) Döşeme tipleri: Kirişli döşeme Kirişsiz (mantar) döşeme Dişli (nervürlü) döşeme Asmolen döşeme Kaset (ızgara)-kiriş döşeme DÖŞEMELER (Plaklar) Üzerindeki yükleri kiriş veya kolonlara aktaran genelde yatay betonarme elemanlardır. Salon tavanı, tabanı, köprü döşemesi (tabliye) örnek olarak verilebilir. Döşeme tipleri: Kirişli

Detaylı

KARAYOLU SINIFLANDIRMASI

KARAYOLU SINIFLANDIRMASI GEOMETRİK STANDARTLARIN SEÇİMİ PROJE TRAFİĞİ ve TRAFİK TAHMİNİ KARAYOLU SINIFLANDIRMASI 2 3 Karayollarını farklı parametrelere göre sınıflandırabiliriz: Yolun geçtiği bölgenin özelliğine göre: Kırsal yollar

Detaylı

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ İnşaat Mühendisliği Bölümü DÖŞEMELER 1

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ İnşaat Mühendisliği Bölümü DÖŞEMELER 1 ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ İnşaat Mühendisliği Bölümü DÖŞEMELER 1 Üzerindeki yükleri kiriş veya kolonlara aktaran genelde yatay betonarme elemanlardır. Salon tavanı,

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ DERSİ KONU: DUVARLAR

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ DERSİ KONU: DUVARLAR ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ DERSİ KONU: DUVARLAR DUVARLAR Duvarlar mekanlarımızı sınırlayan düşey elemanlardır. Çok çeşitli şekillerde sınıflandırılabilirler.

Detaylı

BARAJLARIN SINIFLANDIRILMASI

BARAJLARIN SINIFLANDIRILMASI BARAJ JEOLOJİSİ BARAJLAR Barajlar (dams); enerji üretimi, içme suyu sağlanması, sulama ve taşkın önlemeye yönelik su kaynakları oluşturmak amacıyla akarsu vâdileri üzerinde yapay göller oluşturmak için

Detaylı

Bahar. Su Yapıları II Dolusavaklar. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi n aat Mühendisli i Bölümü 1

Bahar. Su Yapıları II Dolusavaklar. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi n aat Mühendisli i Bölümü 1 Su Yapıları II Dolusavaklar Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yozgat Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi n aat Mühendisli i

Detaylı

APLİKASYON ve KAZI İŞLERİ

APLİKASYON ve KAZI İŞLERİ APLİKASYON ve KAZI İŞLERİ Zemin hakkında gerekli etütlerin yapılması ve bilgi edinilmesinden sonra yapının projesi hazırlanır. Hazırlanan projenin uygulanabilmesi inşaat sahasının kenarlarının arsa üzerinde

Detaylı

DUVARLAR duvar Yapıdaki Fonksiyonuna Göre Duvar Çeşitleri 1-Taşıyıcı duvarlar; 2-Bölme duvarlar; 3-İç duvarlar; 4-Dış duvarlar;

DUVARLAR duvar Yapıdaki Fonksiyonuna Göre Duvar Çeşitleri 1-Taşıyıcı duvarlar; 2-Bölme duvarlar; 3-İç duvarlar; 4-Dış duvarlar; DUVARLAR Yapılarda bulunduğu yere göre, aldığı yükleri temele nakleden, bina bölümlerini birbirinden ayıran, bölümleri çevreleyen ve yapıyı dış tesirlere karşı koruyan düşey yapı elemanlarına duvar denir.

Detaylı

Doğal Su Ekosistemleri. Yapay Su Ekosistemleri

Doğal Su Ekosistemleri. Yapay Su Ekosistemleri Okyanuslar ve denizler dışında kalan ve karaların üzerinde hem yüzeyde hem de yüzey altında bulunan su kaynaklarıdır. Doğal Su Ekosistemleri Akarsular Göller Yer altı su kaynakları Bataklıklar Buzullar

Detaylı

GÜLBURNU KÖPRÜSÜ GENEL BİLGİLER

GÜLBURNU KÖPRÜSÜ GENEL BİLGİLER GÜLBURNU KÖPRÜSÜ GENEL BİLGİLER 1997 Yılında imzalanan sözleşme ekindeki projelerde öngörüldüğü üzere Gülburnu Koyu nun estetik bir köprüyle geçilmesi için gerekli araştırmaların yapılmasına başlanmış

Detaylı

BÖLÜM 6 - TEMEL ZEMİNİ VE TEMELLER İÇİN DEPREME DAYANIKLI TASARIM KURALLARI 6.1. KAPSAM

BÖLÜM 6 - TEMEL ZEMİNİ VE TEMELLER İÇİN DEPREME DAYANIKLI TASARIM KURALLARI 6.1. KAPSAM TDY 2007 Öğr. Verildi BÖLÜM 6 - TEMEL ZEMİNİ VE TEMELLER İÇİN DEPREME DAYANIKLI TASARIM KURALLARI 6.1. KAPSAM Deprem bölgelerinde yapılacak yeni binalar ile deprem performansı değerlendirilecek veya güçlendirilecek

Detaylı

İNŞAAT PROJELERİNİN YAPIM SÜRECİNDE KEŞİF VE METRAJ

İNŞAAT PROJELERİNİN YAPIM SÜRECİNDE KEŞİF VE METRAJ İNŞAAT PROJELERİNİN YAPIM SÜRECİNDE KEŞİF VE METRAJ Yapı Maliyetinin Belirlenmesi Ön Keşif (Burada amaç projeden dolayı firmamızın kazık yememesi ve verilen teklifin ne derece geçerli olduunun belirlenmesi).

Detaylı

DÖŞEMELERDE ISI YALITIMI

DÖŞEMELERDE ISI YALITIMI DÖŞEMELERDE ISI YALITIMI Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi DÖŞEMELERDE ISI YALITIMI Döşemelerde ısı yalıtımı için

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

HEYELANLAR HEYELANLARA NEDEN OLAN ETKENLER HEYELAN ÇEŞİTLERİ HEYELANLARIN ÖNLENMESİ HEYELANLARIN NEDENLERİ

HEYELANLAR HEYELANLARA NEDEN OLAN ETKENLER HEYELAN ÇEŞİTLERİ HEYELANLARIN ÖNLENMESİ HEYELANLARIN NEDENLERİ HEYELANLAR Y.Doç.Dr. Devrim ALKAYA Pamukkale Üniversitesi Doğal zemin veya yapay dolgu malzemesinden oluşan bir yamacın; yerçekimi, eğim, su ve benzeri diğer kuvvetlerin etkisiyle aşağı ve dışa doğru hareketidir.

Detaylı

Akarsu Düzenlemesi. Akarsu Düzenlemesi. Akarsu Düzenlemesi Akarsu Düzenlemesi. Bir akarsudan Yararlanmak Korunmak Korumak

Akarsu Düzenlemesi. Akarsu Düzenlemesi. Akarsu Düzenlemesi Akarsu Düzenlemesi. Bir akarsudan Yararlanmak Korunmak Korumak Bir akarsudan Yararlanmak Korunmak Korumak amacı ile yapılan çalışmaların tümü akarsu yatağı düzenlemesi veya akarsu düzenlemesi olarak tanımlanır. Akarsu düzenlemesi ile Taşkın zararlarının önlenmesi

Detaylı

Meyva Bahçesi Tesisi

Meyva Bahçesi Tesisi Meyva Bahçesi Tesisi Meyve bahçesi tesisinde dikkate alınması -gereken koşullar 1. Yer seçimi 2. Tür ve çeşit seçimi 3. Anaç seçimi 4. Tozlanma isteğinin bilinmesi 5. Dikim sistemleri ve dikim sıklığı

Detaylı

SU YAPILARI. 3.Hafta. Bağlama Yapıları. Bağlama nedir? Barajdan farkları Bağlamaların genel özellikleri ve türleri Bağlamaların projelendirilmesi

SU YAPILARI. 3.Hafta. Bağlama Yapıları. Bağlama nedir? Barajdan farkları Bağlamaların genel özellikleri ve türleri Bağlamaların projelendirilmesi SU YAPILARI 3.Hafta Bağlama Yapıları Bağlama nedir? Barajdan farkları Bağlamaların genel özellikleri ve türleri Bağlamaların projelendirilmesi Prof.Dr.N.Nur ÖZYURT nozyurt@hacettepe.edu.tr Derivasyon Derivasyon;

Detaylı

BÖLÜM 6. ASFALT BETONU KAPLAMALARDA MEYDANA GELEN BOZULMALAR, NEDENLERİ VE İYİLEŞTİRİLMELERİ 6.1. Giriş Her çeşit kaplamada; -trafik etkisi -iklim

BÖLÜM 6. ASFALT BETONU KAPLAMALARDA MEYDANA GELEN BOZULMALAR, NEDENLERİ VE İYİLEŞTİRİLMELERİ 6.1. Giriş Her çeşit kaplamada; -trafik etkisi -iklim BÖLÜM 6. ASFALT BETONU KAPLAMALARDA MEYDANA GELEN BOZULMALAR, NEDENLERİ VE İYİLEŞTİRİLMELERİ 6.1. Giriş Her çeşit kaplamada; -trafik etkisi -iklim şartları - don etkisi - yol inşaatının uygun olmayan mevsimde

Detaylı

Mühendİslİk Ölçmelerİ. JDF 429 Yrd. Doç. Dr. Kurtuluş Sedar GÖRMÜŞ

Mühendİslİk Ölçmelerİ. JDF 429 Yrd. Doç. Dr. Kurtuluş Sedar GÖRMÜŞ Mühendİslİk Ölçmelerİ JDF 429 Yrd. Doç. Dr. Kurtuluş Sedar GÖRMÜŞ 1 Nolu Ünite 2 Nolu Ünite 1 Nolu Ariyet 2 Nolu Ariyet Menfez ve Kuşaklama Kanalları Planı Kuru Dere Dolgu Alanı Dolgu Alanı Kuru Dere Orman

Detaylı

Prof. Dr. Osman SİVRİKAYA Zemin Mekaniği I Ders Notu

Prof. Dr. Osman SİVRİKAYA Zemin Mekaniği I Ders Notu HAFTALIK DERS PLANI Hafta Konular Kaynaklar 1 Zeminle İlgili Problemler ve Zeminlerin Oluşumu [1], s. 1-13 2 Zeminlerin Fiziksel Özellikleri [1], s. 14-79; [23]; [24]; [25] 3 Zeminlerin Sınıflandırılması

Detaylı