BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER"

Transkript

1 BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı

2 Bitki materyali, binalar ve diğer tasarım elemanları tarafından yaratılan uzamsal tanımı bütünlemek için mimari bir bakış açısıyla da kullanılabilir. Bunu yapmanın iki yaygın yöntemi aşağıdakileri içerir: 1. Kuşatma 2. Bağlantı

3 1. Kuşatma. Bu terim bir bina ya da kuşatıcı duvar tarafından neredeyse tamamen belirtilen uzamsal bir kuşatmanın tamamlanmasını açıklamaktadır. İki ya da üç yanı bir bina ya da duvarla çevrelenmiş bir mekanda, Şekilde görüldüğü gibi, kuşatma (ya da mekanını diğer açık kenarlarını tamamlamak) için bitki kullanabilir.

4 BİTKİ MATERYALİ KUŞATMA İÇİN KULLANILMAKTADIR.

5 2. Bağlantı. Bu terim peyzajdaki ayrık elemanları görsel olarak birleştirerek dış mekanın tanımını bütünleyen bitki materyalleri için kullanılmaktadır. Kuşatma gibi, bitki materyaliyle yapılan bağlantı da ayrık elemanlarca kısmen sağlanan kuşatmadan daha fazlasını sağlayarak uzamsal tanımı gerçekleştirir.

6 BİTKİ MATERYALİ BAĞLANTI İÇİN KULLANILMAKTADIR

7 Şekilde görüldüğü gibi, bağlantı, bitki materyallerini birbirinden ayrı elemanlar arasında çizgisel bir biçimde bir araya getirerek gerçekleştirilebilir. Böylelikle bunlar görsel olarak birbirine bağlanmış ve uzamsal kuşatma tamamlanmış olur. Şekildeki örnek çevreleyen binalarla başlatılmış ama bitkilerle tamamlanmış bir avlu kenarını göstermektedir. Ağaç ve çalı yığınları bu ayrık binaları görsel olarak birbirine bağlar ve sürekli uzamsal bir kuşatma oluşturur.

8 Perdeleme. Dış mekan oluşturmak bitki materyalinin mimari bir kullanımı ise, başka bir kullanım da çevredeki hoş olmayan nesneleri ya da bölgeleri gizlemektir. Düşey bariyerler olarak kullanılan bitki materyalleri görünümü kontrol ederler ve böylece peyzajda görünmesi istenen noktalar görünürken çirkin noktalar engellenir.

9 Amaca bağlı olarak, bir bitki perdesi görüşü tamamen kapatan geçirimsiz bir perde olabilir ya da kısmi perdeleme sağlamak için çeşitli saydamlık düzeylerinde olabilir. Etkili bir bitki perdesi oluşturmak için önce gözlemcinin hangi nokta(lar)dan bakacağı, istenmeyen öğelerin yüksekliği, gözlemci ile istenmeyen öğe arasındaki mesafe ve arazi formunun konfigürasyonu analiz edilmelidir. Bu etmenler birlikte bitki materyal perdesinin gerekli yüksekliğini, düzenlenişini ve yerleştirilmesini etkiler. Bitki perdesinin daha uzun boylu olması bazı durumlarda daha iyi olsa da, bu her zaman böyle değildir.

10 Bitki perdesi varyasyonlarını incelemenin en iyi yöntemi, şekilde görüldüğü gibi, tahmin edilen bakış çizgisi boyunca bir kesit çizmektir ve bu kesitteki göz hizasını ve istenmeyen nesnenin yüksekliğinin grafiğini doğru biçimde çizmektir. Böylece görüş hattını çizerek perdenin doğru konumu ve yüksekliği incelenebilir. Şekilde en etkili konum A noktasıdır ancak daha fazla ön planın görünümde olması isteniyorsa B ya da C noktaları da kabul edilebilir. Düşünülmesi gereken başka bir faktör de bitki materyalinin görüşü engelleyeceği mevsim(ler)dir. Her dem yeşil bitkiler tüm yıl boyunca bakışı engelleyen kalıcı bir bitki duvarı oluşturmada en başarılı olanlardır.

11

12 Mahremiyet Kontrolü. Mahremiyet kontrolü için bitki materyali kullanımı, perdelemeye bir ölçüde benzer. Mahremiyet kontrolü iyi tanımlanmış bir mekanı içeri ve dışarı bakışı engelleyecek yeterli yükseklikteki bitkilerle daire içine alma tekniğidir. Şekilde görüldüğü gibi, mahremiyet kontrolünün amacı mekanı çevresinden ayırmaktır. Mahremiyet kontrolüyle perdeleme arasındaki fark şudur ki mahremiyet kontrolü bir mekanı kuşatır ve ayırır ve böylelikle tüm bakışları engellerken perdeleme yalnızca seçilmiş bakışları engellemek için bariyerlerin makul biçimde yerleştirilmesidir. Mahremiyet kontrolü hareket serbestliğini kuşatılmış mekan yoluyla engeller, oysa perdeleme bitki materyali çevresinde ve içinde harekete izin verir. Mahremiyet kontrolü samimi bir oturma alanı ya da bir konutun terası için genellikle istenen bir tasarım hedefidir.

13

14 Perdelemede olduğu gibi, görüşleri engellemek için kullanılan bitkilerin karakteristikleri, gizlilik kontrolünün derecesini doğrudan etkiler. 2m den uzun bitkilerin yoğun dikimiyle genellikle mükemmel gizlilik duygusu sağlanır. Göğsü büyük bitkiler kısmi gizlilik oluşturur, (bütün gizlilik sadece otururken), bel kısmı büyük bitkiler ise az miktarda gizlilik sağlarlar.

15 Görsel Bitki Karakteristikleri

16 Mimari bir tasarımda mekan tanımlamak için kullanılan bitki materyalleri, mekansal dizileri kurmak, görüşleri perdelemek, gizlilik sağlamak ayrıca birkaç estetik fonksiyonları ile yararlı olabilirler. Bir tasarımda mimari kullanımların öncelikle kendilerini ilgilendiren yapısal yönleri, estetik kullanımlarla özellikle görsel kaliteyle uyumlu olmalıdır. Bitki boyutu, renk, form, doku ile birlikte kompozisyon düzeni ve kuşatma ilişkisi, bir tasarımın estetik kalitesini etkileyen tüm faktörlerdir.

17 Bitkisel bir tasarımın görsel kalitesi son derece önemlidir, çünkü bir insanın ilk tepkisi dış görünüşe verdiği tepki doğrultusundadır. Bir bitkilendirme tasarımı göze hitap etmese de buna rağmen kötü algılanabilecek, hava sıcaklığını değiştirme, alanlar oluşturma ve toprağı stabilize etme gibi faydalı fonksiyonları başarılı şekilde yerine getirebilir. Bitkilendirme tasarımının başarılı olması için sıradanlık asgari düzeyde olmalı, eğer ilgi çekici değilse diğer çeşitli fonksiyonlarla sağlanmalıdır.

18 Bitki Boyutu Boyut bitki materyallerinin en önemli görsel karakteristiklerinden biridir. Bitki boyutu bir mekanın ölçeğini, kompozisyonun ilginçliğini ve tasarımın tüm yapısını doğrudan etkiler. Bitki materyalleri aşağıdaki boyutlara göre sınıflandırılabilir.

19 A- Çalı ve otsu bitkilerle yapılan bitkilendirmelerde bitki boyları; 1. Toprak seviyesinde bitki örtüsü 2. Diz boyunun altında bitki örtüsü 3. Diz boyu-göz hizasında bitki örtüsü 4. Göz seviyesinin üzerinde bitki örtüsü oluşturanlar

20 B- Ağaçlarla yapılan bitkilendirmelerde bitki boyları 1. Kısa boylu ağaçlar (5-10m boy) 2. Orta boylu ağaçlar (10-20m boy) 3. Uzun boylu ağaçlar (20-30m boy)

21 1. Toprak seviyesinde bitki örtüsü: Biçilen çimler, otsu çim benzeri bitkiler, yere sarılan ve yeri halı gibi örten otsu bitkiler ve çalı grupları bu kategoriye dahildir. Bu gruba giren bitkiler görüş ve hareket için engel teşkil etmezler. Toprak seviyesinde bir yaprak kitlesi oluştururlar. Bu örtünün boyu birkaç cm. den fazla değildir. Bu tür bitkilerle kaplı alanlar ya biçilir ya da hayvanlara otlatılır.

22 Bu kategoride odunsu çalılardan; Juniperus horizontalis Bar Harbor Cotoneaster dammeri Thymus lanuginosus Otsulardan; Lysimachia nummularia Vinca minor

23 Bu bitkiler toprağı halı gibi örterler. Bu nedenle toprağın topografyasındaki bütün arızaları (tümsek-çukur) sergilerler. Bu tür bitkilendirmenin olduğu zeminler sağlam ve engebeli değilse yürümeye fırsat verir. Fakat burada yürümek, normal sert yer döşemesinde yürümekten daha zordur. Basılmaya en dayanaklı yer örtücüler, sık sık ve düzenli olarak biçilen ya da otlatılan çim bitkileridir.

24 Bu çim bitkileri sadece görsel açıdan çekici yeşil halı oluşturmazlar, aynı zamanda yürüyüş, oyun, spor, bisiklet ve bazen de araç trafiğine hizmet ederler. Bu nedenle özel ve kamuya açık yeşil alanlarda ve peyzajlarda çimen ve çalıların değerini ve popülaritesini arttırmaktadır.

25 Toprak seviyesindeki bitki örtüsü dekoratif bir role de sahiptir. Toprağı halı gibi örten bitki örtüsü tek başına veya kaya, çakıl ya da diğer döşemelerle birlikte toprak yüzeyini örtmesi görsel açıdan hoş bir tablo oluşturur. Bu örtüyü oluşturan bitkilerin gerek yaprakları ve gerekse çiçekleri toprak yüzeyinde iki boyutlu modeller oluşturur.

26 2. Diz Boyunun Altında Bitki Örtüsü: Bunlar birinci gruba nazaran daha yüksekte bir yaprak kitlesi oluştururlar. Fakat diz boyunu aşmazlar. Bu gruptaki çalı ve otsuların birçoğu yer örtücü olarak adlandırılırlar.

27 Bu bitkiler; yetişme ortamı şartlarına çok iyi uyum sağlayan, istenmeyen bitkilerle mücadele etme yeteneğinde ve kendiliğinden yetişip boş yerleri işgal eden bitkilere yaşam imkanı vermeyen bitkilerdir. Peyzaj bitkilendirmelerinde, istenmeyen otsu bitkilerle mücadele etmek ve dolayısıyla bakım masrafını azaltmak amacıyla, bu türden çok sık yoğun yaprak örtüsü oluşturan çok yıllık yer örtücüler büyük önem taşırlar.

28 Yer örtücüler kısa boylu yaprak örtüleriyle, dikkat çekici ağaç, çalı ve boylu otsuların bulunduğu kompozisyonda platform (zemin) görevi üstlenirler. Böylece onların daha iyi bir şekilde algılanmasını sağlarlar. Yer örtücüler; rastgele bir ortaya getirilmiş olan elemanları ortak bir zeminde toplar ve birleştirirler. Yayılıcı ve sürünücü yer örtücülerin birçoğu aşağıya doğru yayılarak dik ve eğimli yüzeyleri kaplarlar ve aşağıya doğru sarkan bir perde oluştururlar.

29 Sarılıcı yer örtücüler ayrıca duvarları, çitleri ve diğer strüktürleri de çok hızlı ve iyi bir şekilde kaplarlar. Çok hızlı gelişen sarıcılar; kuşatma ve perdelemede, istenilen yüksekliğe çok daha hızlı ve kısa sürede ulaştıkları için, serbest büyüyen çalılara göre daha avantajlıdırlar.

30 Hızlı gelişen sarıcılar, ayrıca mekanları bölümleme ve görünümleri perdeleme konusunda, çalılara göre çok daha dar bir şerit üzerinde yetişebilirler. Birçok sarılıcı ve tırmanıcı bitki, yatay ve düşey düzlemlerde kesintisiz bir yaprak örtüsü ya da mantosu elde etmek amacıyla dikilir. Genişleyen yaprak örtüsü banklardan ve duvarlardan aşağıya doğru uzanarak eğimsiz arazide yayılır. Böylece yatay, düşey ve eğimli düzlemler arasındaki açıyı maskeler ve yumuşatır.

31 Eski ve yeni strüktürleri sarılıcı bitkiler çok çabuk kaplayıp, birbirine aitmiş gibi, bir bütün oluşturmuş gibi algılanmasını sağlarlar. Ayrıca yapılan düzenlemede bitkilerin gelişimine bağlı olarak olgunlaşmış hissi uyandırırlar.

32 Tasarımlarda genellikle görsel bir etki azalmaktan çok, arazi modülasyonundan kaynaklanan etkiyi vurgulamak amaçlanır. Biçilmiş çim alanlarının ya da yere yapışık şekilde gelişen, yumuşak tekstürlü yer örtücülerin oluşturduğu halı görünümündeki bitki örtüsü; arazinin tesviye eğrilerini takip eder ve arazi röliyefinin yarattığı ışık-gölge oyunlarını ortaya çıkarırlar. Yamaçlardaki çok belirgin kesintilerin, kontrast oluşturacak yaprağa sahip yerörtücüler kullanılarak vurgulanması mümkün olur.

33 Diz altında boylanan bitkilerle (yerörtücüler) yapılan bitkilendirmeler sert ve yumuşak peyzajların kenarlarında önemli rol üstlenir. Çok sık karşılaşılan sorunlardan biri, mekanın sınırlı olduğu, yaya ve araç trafiğinin iç-içe olduğu yerdeki bitkilendirmelerdir. Bu alanlarda boylu ve aynı zamanda yanlara doğru yayılan çalıların ulaşım için öngörülen alana tecavüz etmeden gelişmesi için mekana ihtiyaçları vardır. Kısa boylu çalılar veya otsular, daha boylu olanların rahatlıkla gelişebilecekleri ve yayılacakları ve bir örtü oluştururlar. Böylece daha boylu olan çalılar, rahat bir şekilde yanlara doğru yayılır.

34 Eğer yerörtücüler yer döşemlerine ve çim örtüsüne yayılırsa, özellikle kenara yakın yerlerde informal veya doğal budamalarda ortaya çıkabilir. Eğer trafik çok yoğun değilse, makaslama şeklinde budamalar ortaya çıkabilir. Ancak bu bakım yapılmasa bile yer döşemeleri veya yol yine de kullanılabilir olacaktır.

35 3. Diz İle Göz Seviyesi Arasında Boylanan Bitkilendirmeler (orta boylu bitkilendirme) Diz hizasına kadar ya da daha boylu fakat göz seviyesinin altında kalan bitkilendirmeler, yüksek olmayan bir duvar, çit veya parmaklığın tasarımda oynadığı role benzer bir rol oynarlar. Berberis thunbergii, Berberis julianae, Spiraea bumalda, Hydrangea macrophylla, Lonicera nitida,

36

37 Bu grubun önemli özellikleri; Hareketleri önleyici bir bariyer oluşturabilirler. Bu nedenle ulaşımı sınırlandırma amacıyla kullanılırlar. Görüş ve bakış için herhangi bir engel oluşturmazlar. Güneş ışınlarının girişini hemen-hemen hiç engellemezler. Bu nedenle orta boylu bitkilendirmeler çok sayıda strüktürel imkanlar yaratır.

38 Orta boylu bitkilendirmeler güvenlik amacıyla fiziksel olarak zonları (fiziksel bariyer) ayırmada kullanılırlar. Mesela; araç ve insanları, dik yamaçlardan, sudan ve birbirlerinden uzak tutmak ve ayırmak amacıyla kullanılabilirler. Mevcut patikaları veya istenilen hatları vurgulamak amacıyla orta boylu bitkiler kullanılır. Görsel kuşatmanın istenilmediği yerlerde kullanılırlar.

39 İnsanlarla yapıları birbirinden ayırmada da orta boylu çalılar kullanılır. Böylece insanlar bina içinde daha fazla mahremiyet kazanırlar. Orta boylu bitkiler, pencere hizasını geçmediğinden ışık girişi sadece kabul edilebilirler derecede azaltırlar. Orta boylu bitkilendirmeler, binaların çevresini sınırlandırırlar.

40 Orta boylu bitkilendirme; geleneksel alçak boylu bir duvara, çite ve ahşap çite benzer bir fonksiyon üstlenirler. Ancak bu yapılara nazaran bitkiler daha az formeldir. Orta boylu bitkilendirmeler, büyük ölçüde vejetasyonla kaplı bir arazide yeni inşa edilmiş binayı, görsel olarak çevresindeki araziye ve vejetasyona bağlarlar.

41 4. Göz Seviyesinin Üzerinde Bitkilendirme Göz seviyesine veya daha yükseğe boylanan çalılar hem görsel hem de fiziksel bariyer oluştururlar. Örnekleri; Mahonia x media, Elaeagnus pungens, Cotoneaster franchetii, Cotoneaster watereri Cornubia, Viburnum tinus, Laurus nobilis, Viburnum lucidum, Viburnum opulus, Buddleia davidii

42

43 Boylu çalılar çok sık (birbirine girecek şekilde) dikilirlerse, peyzajda ayırıcı ve kuşatıcı eleman olarak görev yaparlar. Fakat ağaçlardan oluşan bir bitkilendirmeye nazaran boylu çalı bitkilendirmesinin perdeleme ve koruma yeteneği sınırlı ölçüdedir. İnsan ölçeğine uygun park, bahçe, iç avlu, yol, cadde ve oyun alanlarında boylu çalılarla yapılan bitkilendirmeler mahremiyet ve koruma sağlar. Çekici olmayan peyzaj elemanlarının perdelenmesini sağlarlar.

44 Boylu çalılarla yapılan çit bitkilendirmeleri, ornamental(süs) düzenleme ve bitkilendirmeler için çok iyi bir arka fon oluştururlar. Geleneksel olarak makaslanmış çitler bu rolü üstlenirler fakat daha az formel olan çalı bitkilendirmeleri de bu rolü yerine getirebilirler.

45 Boylu çalı bitkilendirmelerinin ölçeği, bitkilendirmenin bina ile bütünleşmesinde önemli rol oynamasına imkan tanır. Boylu çalı bitkilendirmelerinin kütlesi, bina ölçeğine yakındır. Bu nedenle tuğla, taş ve diğer kaplamaların dengelenmesi ve tamamlanmasında boylu çalılar kullanılır.

46 Boylu çalı bitkilendirmelerindeki boşluk ile ayrık duran bir çift boylu çalı çerçeve oluşturur. Bu çerçeve bir manzarayı tamamen kapatır ya da bakışı bir odak noktasına (nirengi noktasına) çeker. Bu tarz düzenlemeler sadece gözü yönlendirmekle kalmaz, aynı zamanda kişide (gözleyicide) merak uyandırır ve onu araştırmaya davet eder. Bir kapı ya da girişin arkasında heyecan verici farklı bir mekan bulunduğunu ima eder. Kapıdan geçen kişide, görüşten gizlenenin ne olduğunu ortaya çıkarmak için karşı konulmaz bir istek uyandıran düzenlemeler söz konusu olabilir.

47 Boylu çalılar insan ölçeğinde bir peyzajda tek başına yani soliter olarak kullanıldığında ya da küçük gruplar halinde kullanıldığında, büyüklük ve varlıklarıyla dikkat çeker ve görsel odak oluştururlar

48

49

50

51

52 5. Ağaçlarla Yapılan Bitkilendirmeler Ağaçların boyutu binalarla, yollarla, köprülerle, endüstriyel tesislerle aynı ölçekte olduğu için bunlarla yapılacak bitkilendirmeler; strüktürleri ayırma, koruma, kuşatma, refakat etme ve tamamlama fonksiyonlarını üstlenirler.

53 Ağaçların olgunluk çağındaki boyları, 5-40 m arasında değişir. Acer ginnala, Mespilus germanica, Corylus avellana gibi ağaçlar 5 m boylanırken, Dışbudak (Fraxinus excelsior), Londra çınarı (Platanus x acerifolia) ve kayın (Fagus sylvatica) 40m den fazla boylanmaktadır.

54 Ağaçlar boylarına göre 3 e ayrılır. Kısa boylu ağaçlar (5-10m boy) Orta boylu ağaçlar (10-20m boy) Uzun boylu ağaçlar (20-30m boy)

55 1. Kısa boylu ağaçlar; İki katlı bina yüksekliğinde ya da onlardan daha kısadır. Bu yüzden bu gruba dâhil bitkiler kent içinde bina aralarında kalan mekânlarda kullanılırlar. Prunus mahalep, Sorbus aria, Sorbus acuparia, Prunus serrulata, Cercis siliquastrum, Lagerstroemia indica.

56

57

58

59 KÜÇÜK AĞAÇLARIN GÖVDELERİ ODAK NOKTASINA ÖN FON OLUŞTURMAKTADIR.

60

61

62 2. Orta boylu ağaçlar; Alçak binaları içinde barındıran mekanları oluştururlar. Bu yüzden kent peyzajının strüktürleri üzerinde büyük etkiye sahiptirler. Acer negundo, Acer campestre, Ailanthus altissima, Pyrus communis, Sophora japonica, Robinia pseudoacacia, Juglans regia, Carpinus betulus.

63

64

65

66 3. Uzun boylu ağaçlar; Kentsel alanlarda yaygın kullanıma sahip değildirler. Çünkü alan istekleri fazladır. Bu nedenle de sayıca çok kullanılamazlar. Acer platanoides, Platanus orientalis, Platanus x acerifolia, Quercus robur, Tilia tomentosa, Fraxinus angustifolia, Aesculus hippocastanum, Ailanthus altissima.

67

68

69 Doğal yetişme ortamlarında fazla boylanan bu ağaçlar, gerektiğinde budama ve bakım yapılmak suretiyle kent içinde de kullanılabilmektedirler. Özellikle yakınında bulunan bina ve strüktürlere zarar vermeye başladığında bu tedbirler zorunlu olmaktadır. Çok büyük ölçekte yapılacak strüktürel bitkilendirmelerde dominant eleman olarak uzun boylu ağaçlar kullanılmalıdır.

70 Büyük ağaçların baskın görsel özelliği yükseklik ve kütledir. Onların işlevi bir binanın çelik ve ahşap iskelet sistemine benzer: BÜYÜK AĞAÇLAR KÜÇÜK BİR BAHÇEDE DOMİNANT ELEMAN OLARAK İŞLEV GÖRÜR.

71 Şekilde gösterildiği gibi onlar temel yapıyı ve dış çevrenin iskeletini kurarak tamamen 3 boyutlu bir kompozisyon oluşturlar. Ayrıca büyük ve orta büyüklükteki ağaçlar küçük bitki materyalleri arasında yer aldığı zaman, (Şekil) bir kompozisyonda ilk olarak görülür ve dolayısıyla odak noktaları olarak görev yapabilir. Büyük ve orta büyüklükteki ağaçların önemi kompozisyonun büyük öğeleri olmasının yanı sıra, açık alanın ölçeğini büyütmeleridir.

72 BÜYÜK AĞAÇLAR BOYUTUNDAN DOLAYI DİĞER BİTKİ MATERYALLERİ ARASINDA DOMİNANT ELEMAN OLARAK İŞLEV GÖREBİLİR.

73 Açık bir alan ya da meydan boyunca görülen bitki materyalinden, ilk önce ya da sadece büyük ağaçlar fark edilmektedir. Bu nedenle büyük ve orta boy ağaçlar, bir tasarımda genellikle ilk olarak yerleri belirlenip yerleştirilen bitkiler olmalı; çünkü dış görünümde en büyük etkiye onların yerleştirilmesi sahip olacak ve tüm kompozisyon hissedilecektir.

74 Büyük ağaçlar yerleştirilince, küçük ağaçlar ve çalılar büyük ve orta boy ağaçların mekansal ve kompozisyonal niteliklerini tamamlayacak ve güçlendirecek şekilde düzenlenmelidir. Küçük bitki materyalleri, büyük ağaçlarla kurulan genel bir sistemde daha kişisel ölçekte detayları oluştururlar. Küçük mekanlarda, tasarım ölçeğini ve içindeki daha küçük öğeleri kapladığı için, büyük ağaçların aşırı kullanımından kaçınılmalıdır.

75 Büyük ve orta boy ağaçların diğer bir benzer fonksiyonu, tepede ve düşey düzlemde kuşatılmış bir çevre oluşturmalarıdır. Daha önce de açıklandığı gibi açık hava odaları oluşturmak için, büyük ve orta boy ağaçların gövde ve saçaklarına tavanlar ve duvarlar kurulabilir. Büyük ve orta boy ağaçlar, başlangıçta binalar ve yüzey şekilleriyle belirlenmiş, genişleyen kentsel ve kırsal alanları daha küçük alanlara yeniden bölmek için yararlı öğelerdir. Burada saçak kütlesinin yüksekliği ve kenarları alanın büyüklüğünü ve onun sınırlarını belirlemede önemli yönleri oluşturur.

76 Büyük ve orta boy bitkiler peyzajda gölge oluşturmak için de kullanılabilir. Yazın sıcakların rahatsız edici olabildiği, doğrudan güneş ışınlarına maruz kalan bir yerde, binalar ve açık alanlar için bu arzu edilen bir durumdur. Gölgede hava sıcaklığı, açık alandakinden 8 C gibi düşük olabilir. Sırayla inşa edilen binanın gölgesi iç mekan sıcaklığının dışarıdaki sıcaklıktan 11 C daha düşük olmasını sağlayabilir. En etkili gölgeleme için, şekilde gösterildiği gibi büyük ve orta boy ağaçlar bina ya da mekanların güneybatı, batı ya da kuzeybatı taraflarına yerleştirilmelidir. Güneşin öğleden sonra gökyüzündeki hareketi esnasında değişen yüksekliği nedeniyle, kısa boylu ağaçlar yeterli gölgeyi kuzeybatı tarafında sağlarken, uzun ağaçlar ihtiyaç duyulan uygun gölgeyi güneybatı tarafında sağlarlar.

77 BÜYÜK AĞAÇLAR ÖĞLEDEN SONRAKİ SICAK GÜNEŞİ ENGELLEMEK AMACIYLA BİNANIN GB, B VE KB TARAFLARINA YERLEŞTİRİLMELİDİR.

78 Enerji santralleri ve diğer büyük ölçekli endüstriyel yapılar, her türlü boylu ağaçtan daha yüksektirler. Bu alanların ya da yapıların, çevre peyzajlarıyla ilişkilendirilmesi ve entegrasyonunda orta ve uzun boylu ağaçlar önemli rol oynarlar. Geniş yeşil kuşaklar ve plantasyonlar bu tesisleri çevrelerler ve endüstriyel alanlardan dışarıya doğru yayılırlar. Bu tarz bitkilendirmeler, yakın mesafeden bakıldığında tam anlamıyla görüntüyü perdelerler. Uzak mesafeden bakıldığında ise bu tarz bitkilendirmeler tribünleri ve soğutma kulelerini kapatamaz fakat bu strüktürleri görsel olarak çevre peyzajına bağlarlar.

79 Orta ve uzun boylu ağaçlar ayrıca otoparkları ve eski ya da geçici yapıları perdelerler. Enerji santralleri ve büyük ölçekli endüstriyel yapıların bulunduğu alanların ağaçlarla yapılacak düzenlemelerde orta ve uzun boylu ağaçlar son derece önemli rol oynarlar. Çünkü büyük endüstriyel tesisler peyzajın en rahatsız edici strüktürleridir.

80 Ağaçlarla yapılan bitkilendirmeler, perdeleme özelliğine ve çok uzak mesafelerden bakıldığında ise çalılara nazaran görüşü daha iyi kesme ya da engelleme potansiyeline, görünüşleri daha sıkı bir şekilde kontrol edebilme imkanına sahiptirler.

81 Gözleyicinin hareketine bağlı olarak ağaçların değişen görünümleri vardır. Ağaçlarla yapılan bitkilendirmelerde yer yer boşluklar açarak gözleyicinin merakı arttırılır. Ve gözleyicinin bakışı bu noktalara yönlendirilir. Bazı yerlerde ise ağaç gövdeleri ile çerçeve yaratılarak da ilginç görünümler sağlanır.

82 Ağaçlar, soliter (tek) ya da küçük bir grup olarak kullanıldığında, dikkati bir odak noktasına çekerler. Çevresinden soyutlanmış halde kullanılan ağaçlar, görüş açısı içinde göreceli olarak gözün dinlenebileceği küçük bir alan oluştururlar. Kendine özgü bir karakteri olan ağaç dikkat çekici bir obje olarak öne çıkar. Büyük bir ağaç ya da küçük bir ağaç grubu çok uzak bir mesafeden dahi gözleyicinin dikkatini çeker ve böylece büyük ölçekli peyzajda nirengi noktası ve odak noktası olma özelliğine sahiptir.

83 Soliter ağaçlar ya da küçük ağaç grupları, yatay ölçekteki binaların önemli bir denge unsuru ya da refakatçısı olabilirler. Bu durumda bitkilerin karakteri ve formu ile binanın formu arasındaki ilişkiye dikkat etmek gerekir. Bu çok önemli bir konudur.

84 Özetle bitkiler boyları ve büyüme şekilleri ile; mekansal fonksiyonları nasıl etkilediklerini çok iyi ve açık bir şekilde ortaya koyarlar. Özellikle görüşü ve sirkülasyonu kontrol etme, tasarımdan en önemli iki faktördür. Farklı amaçlara hizmet eden, farklı özelliklere sahip mekanların bitkilendirilmesinde kullanılacak bitkilerin boy ve büyüme şekilleri konusu en önemli ve bilinmesi gereken konuların başında gelmektedir.

SÜS BİTKİLERİ KULLANIMI-2

SÜS BİTKİLERİ KULLANIMI-2 SÜS BİTKİLERİ KULLANIMI-2 2016 2017 BAHAR YARIYILI (Orman Mühendisliği Bölümü-Seçimlik) Derleyip Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Aysel ULUS BİTKİLERİN KULLANIM SAHALARI Gary Robinette, Bitkiler, İnsanlar ve

Detaylı

Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin

Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin ve ekolojik isteklerinin de dikkate alınması gerekir. Her bitki ölçü,

Detaylı

Bitkilerle Alan Oluşturma -1

Bitkilerle Alan Oluşturma -1 Bitkilerle Alan Oluşturma -1 Peyzaj Mekanlarının 3 Temel Elemanı Yüzey Zemin Düzlemi: Mekanın tabanını oluşturur. Mekanın diğer elemanları bu tabanın üzerinde yer alır.örneğin üstünde hiçbir bitki veya

Detaylı

PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI

PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI DERS 7 YAPISAL ELEMANLAR ALAN KULLANIM-TESVİYE-MERDİVENLER-RAMPALAR-DUVARLAR Yrd.Doç.Dr. Simay Kırca Merdiven Basamaklaryoladikolacakşekildedüzenlenmelidir. Mediven kenar

Detaylı

BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER

BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı Bitki Materyalinin Mimari Kullanımı Dış çevrenin

Detaylı

BİTKİSEL TASARIM. Prof. Dr. Mükerrem ARSLAN,

BİTKİSEL TASARIM. Prof. Dr. Mükerrem ARSLAN, BİTKİSEL TASARIM Prof. Dr. Mükerrem ARSLAN, Peyzaj Mimarlığının önemli amaçlarından biri, insanlar için sanat değeri yüksek ve işlevsel açıdan yeterli dış mekanlar düzenlemektir. Bunu gerçekleştirirken

Detaylı

BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER

BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı BAHÇE PLANI VE BİTKİLENDİRME PROGRAMI Bahçe

Detaylı

PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI

PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI 2 DERS ARAZİ FORMU Yrd.Doç.Dr. Alev P. GÜRBEY Arazi formu nasıl ifade edilir? 1. Eşyükselti eğrileri 2. Renkler 3. Tarama 4. Üç boyutlu model 5. Bilgisayar destekli grafik

Detaylı

Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin

Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin ve ekolojik isteklerinin de dikkate alınması gerekir. Her bitki ölçü,

Detaylı

Bitkisel Tasarım -1. Bitkisel Tasarım

Bitkisel Tasarım -1. Bitkisel Tasarım Bitkisel Tasarım -1 Bitkisel Tasarım Belirli bir amaç, mekan ve zaman birimi için gerekli olan bitki materyalinin seçimi, düzenlenmesi ve bakımını kapsayan bir işlemler dizisidir. Đnsan ile doğa ve sanat

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 3-TASARIM BİTKİLERİNİN SINIFLANDIRILMASI a) Ömürlerine

Detaylı

1.2. Acacia dealbata (Mimoza,Hakiki Akasya, Gümüşi Akasya)

1.2. Acacia dealbata (Mimoza,Hakiki Akasya, Gümüşi Akasya) DIŞ MEKAN SÜS BİTKİLERİ 1. YAPRAĞINI DÖKEN AĞAÇ VE AĞAÇÇIKLAR 1.1. Acacia cyanophylla (Kıbrıs Akasyası) 1.2. Acacia dealbata (Mimoza,Hakiki Akasya, Gümüşi Akasya) 353 BAHÇIVANLIK EL KİTABI 1.3. Acer campestre

Detaylı

SÜS BİTKİLERİ KULLANIMI-7

SÜS BİTKİLERİ KULLANIMI-7 SÜS BİTKİLERİ KULLANIMI-7 2016 2017 BAHAR YARIYILI (Orman Mühendisliği Bölümü-Seçimlik) Derleyip Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Aysel ULUS BAHÇE PLANI VE BİTKİLENDİRME PROGRAMI Bahçe sahibi ya da tasarımcı

Detaylı

PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI

PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI 3 DERS ARAZİ FORMU Yrd.Doç.Dr. Simay Kırca Arazi Formu Arazi Tipi İlişkisi 2. Dışbükey (Konveks) arazi formu Dağ, tepe, tepecik, vb. yükseltilerdir. Görsel ve fonksiyonel

Detaylı

PROJE I DERSİ UYGULAMA VE TESLİM ASGARİ STANDARTLARI

PROJE I DERSİ UYGULAMA VE TESLİM ASGARİ STANDARTLARI PROJE I DERSİ UYGULAMA VE TESLİM ASGARİ STANDARTLARI Çalışma Konusu : Tek Konut Çevresi Peyzaj Tasarımı Ölçek : 1/100 Çalışma Alanı Büyüklüğü : 70x100 cm Çizim Tekniği : Bristol kağıdına el çizimi Devam

Detaylı

mimariye giriş BaÜ mimarlık / 2005

mimariye giriş BaÜ mimarlık / 2005 MİMARİ ÇEVREDE FORM VE MEKANI OLUŞTURAN TEMEL ELEMANLAR Mimari formu oluşturan temel elemanlar, nokta, çizgi, düzlem ve hacim dir. NOKTA: MEKAN İÇİNDE BİR POZİSYON BELİRLER. FİZİKSEL ÖZELLİKLER: POZİSYON/DURUM

Detaylı

ağaç arbor belli bitkilerin yetiştirildiği alan - etum

ağaç arbor belli bitkilerin yetiştirildiği alan - etum Arboretum Arboretum terimi Latince "ağaç" anlamına gelen arbor sözcüğü ile "belli bitkilerin yetiştirildiği alan" anlamındaki - etum son ekinin birleşmesinden oluşur. Bilimsel araştırma ve gözlem amacıyla

Detaylı

BAHÇİVAN BURHAN KARAGOZ TEL: 0555 763 35 49

BAHÇİVAN BURHAN KARAGOZ TEL: 0555 763 35 49 1. DIŞ MEKÂN BİTKİLERİ 1.1. Genel Özellikleri 1.1.1. Tanımı Hızlı kentleşmeyle doğadan uzaklaşan ve yeşile olan özlemini yapay yollardan gidermeye çalışan insanoğlu, doğayı bulunduğu çevreye taşımak için

Detaylı

Eğim dereceleri Merdivenler

Eğim dereceleri Merdivenler PEYZAJ YAPILARI 1 DERSİ Merdivenler Farklı iki yükseklik arasındaki bağlantıyı sağlayan sirkülasyon aracı, düzenli aralıklı, yatay kademelerden meydana gelirse merdiven adını alır. 7. Hafta Eğimler ve

Detaylı

TEKNİK RESİM 6. HAFTA

TEKNİK RESİM 6. HAFTA TEKNİK RESİM 6. HAFTA MİMARİ PROJELER Mimari Proje yapının Vaziyet (yerleşim) planını Kat planlarını En az iki düşey kesitini Her cephesinden görünüşünü Çatı planını Detayları ve sistem kesitlerini içerir.

Detaylı

BİTKİSEL UYGULAMA TEKNİĞİ

BİTKİSEL UYGULAMA TEKNİĞİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ KALECİK MESLEK YÜKSEKOKULU PEYZAJ ve SÜS BİTKİLERİ PROGRAMI BİTKİSEL UYGULAMA TEKNİĞİ ÇİÇEKLİ ÇALI, YER ÖRTÜCÜ, ÇİT, SARILICI-TIRMANICI BİTKİLERİN PLANTASYONU Öğr.Gör.Hande ASLAN TOPRAKSIZ

Detaylı

: https://ekap.kik.gov.tr/ekap/ a) Niteliği, türü ve miktarı : İhalenin niteliği, türü ve miktarına ilişkin ayrıntılı bilki EK1 de belirtilmiştir.

: https://ekap.kik.gov.tr/ekap/ a) Niteliği, türü ve miktarı : İhalenin niteliği, türü ve miktarına ilişkin ayrıntılı bilki EK1 de belirtilmiştir. BĠTKĠ SATIN ALINACAKTIR TEPEBAġI BELEDĠYESĠ DESTEK HĠZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ Bitki Alımı İşi alımı 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 19 uncu maddesine göre açık ihale usulü ile ihale edilecektir. İhaleye ilişkin

Detaylı

PROJE I Ders III ALAN ANALİZİ. Doç.Dr.Reyhan ERDOĞAN. Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü

PROJE I Ders III ALAN ANALİZİ. Doç.Dr.Reyhan ERDOĞAN. Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü ALAN ANALİZİ PROJE I Ders III Doç.Dr.Reyhan ERDOĞAN Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü ALAN ANALİZİ Mevcut alan özelliklerini anlama sürecidir. Alan analizinde, Alanın özelliklerini

Detaylı

BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBEMÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FALİYETLERİ Tacettin BORAN Ziraat Yük.Müh

BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBEMÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FALİYETLERİ Tacettin BORAN Ziraat Yük.Müh ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FAALİYETLERİ BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBEMÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ

Detaylı

DÜŞEY SİRKÜLASYON ARAÇLARI

DÜŞEY SİRKÜLASYON ARAÇLARI DÜŞEY SİRKÜLASYON ARAÇLARI Sirkülasyon, kelime anlamı olarak; insan akımı, deveran, gidip gelme hareketlerini ifade etmektedir. Düşey sirkülasyon ise insanların bir noktadan farklı bir kottaki noktaya

Detaylı

Cumhuriyet Dönemi nde ;

Cumhuriyet Dönemi nde ; O Orta Asya Türklerinin bahçe düzenlemeleri hakkındaki bilgilerimiz oldukça kısıtlıdır. Bunun en büyük nedeni belki de Türklerin mekan olusturmada toprak, kerpic gibi cabuk dağılan malzeme kullanmalarının

Detaylı

İçinde hareket edilen, günlük aktivitelere sahne olan, insanı çevresinden yalıtan, sınırlandırılmış ve algılanabilir özel ortam.

İçinde hareket edilen, günlük aktivitelere sahne olan, insanı çevresinden yalıtan, sınırlandırılmış ve algılanabilir özel ortam. MİMARİ ÇEVREDE FORM VE MEKAN KAVRAMLARI MEKAN İnsanın içinde eylemlerini yerine getirdiği, onu saran ve ait olma duygusu yaratan, yatay ve düşey elemanlarla sınırlandırılmış üç boyutlu düzenlemeler. İçinde

Detaylı

TEKNOLOJI VE TASARıM DERSI

TEKNOLOJI VE TASARıM DERSI TEKNOLOJI VE TASARıM DERSI Temel Tasarım Etkinliği Gurup çalışması Yrd.Doç.Dr. Doğan Arslan Bu çalışmada Tasarım eleman ve ilkelerin neler olduğu açıklanacak. Her bir eleman ve ilkelere endüstriyel ürünler

Detaylı

PANEL YAPI PANEL YAPI

PANEL YAPI PANEL YAPI PANEL YAPI İNŞAAT VE TAAHHÜT VE TİCARET PANEL YAPI İNŞAAT VE TAAHHÜT VE TİCARET Panel Yapı İnşaat ve Taahhüt ve Ticaret Genel Müdürlük / Head Office: Eski Edirne Asfaltı 71. Sok. No:24 K:1 D:2 Sultançiftliği,

Detaylı

2-3 metre kadar boylanabilen, bol dallı bir çalıdır. Kışın yapraklarını döker. Dalları köşeli ve dikenlidir.

2-3 metre kadar boylanabilen, bol dallı bir çalıdır. Kışın yapraklarını döker. Dalları köşeli ve dikenlidir. BERBERİDACEAE FAMİLYASI A. BERBERİS KADIN TUZLUĞU Herdemyeşil ya da yaprak döken türleri bulunan Berberislerin genellikle sürgünleri dikenlidir. Yaprak boyu, şekli vb. türlere göre değişiklik gösterir.

Detaylı

Peyzaj Yapıları I ÇATI ELEMANLARI. Çatı elemanlarının tasarımında görsel karakteri etkileyen özellikler Sığınma ve Korunma

Peyzaj Yapıları I ÇATI ELEMANLARI. Çatı elemanlarının tasarımında görsel karakteri etkileyen özellikler Sığınma ve Korunma ÇATI ELEMANLARI Dersi Dış mekan içinde yapılan ve daha çok dinlenme ihtiyacını karşılayan yapay çatı elemanları Pergola Kameriye Çardaklar Sığınma ve Korunma Işık ve Gölge Yoğunluğu Yağış durumu Çatı elemanlarının

Detaylı

EKOEDGE. Plastik Sınırlama Sistemleri. www.ekoplas.com.tr

EKOEDGE. Plastik Sınırlama Sistemleri. www.ekoplas.com.tr EKOEDGE Plastik Sınırlama Sistemleri www.ekoplas.com.tr 01 hakkımızda... // Bu gereksinimleri ve gelişmeleri yakından takip ederek 2012 yılında faaliyetlerine başlayan Ekoplas, ülkemizde mimari ve peyzaj

Detaylı

ETÜT SAFHASI. Hazırlayan Raci SELÇUK Peyzaj Y. Mimarı

ETÜT SAFHASI. Hazırlayan Raci SELÇUK Peyzaj Y. Mimarı ETÜT SAFHASI Hazırlayan Raci SELÇUK Peyzaj Y. Mimarı ETÜT SAFHASI NİÇİN PEYZAJ? Estetik.. Erezyon önleme.. Rüzgar yada kar izolasyonu.. Rekreasyon alanı oluşturma.. Mülkünüze artı bir değer katma.. DİZAYN

Detaylı

BİTKİ KULLANIMI DERS NOTU

BİTKİ KULLANIMI DERS NOTU BİTKİ KULLANIMI DERS NOTU Bitkilendirme ya da bitkilendirme tasarımının amacı nedir? diye bir soru sorulduğunda buna verilebilecek cevap: insan yaşamının kalitesini ve canlılar dünyası ile insanın ilişkilerini

Detaylı

TEMEL GRAFİK TASARIM AÇIK-KOYU, IŞIK-GÖLGE

TEMEL GRAFİK TASARIM AÇIK-KOYU, IŞIK-GÖLGE TEMEL GRAFİK TASARIM AÇIK-KOYU, IŞIK-GÖLGE Öğr. Gör. Ruhsar KAVASOĞLU 23.10.2014 1 Işık-Gölge Işığın nesneler, objeler ve cisimler üzerinde yayılırken oluşturduğu açık orta-koyu ton (degrade) değerlerine

Detaylı

BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER

BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı BİTKİ TEKSTÜRÜ Bitki Tekstürü. Bitki tekstürü

Detaylı

BİTKİSEL TASARIMDA FORM ÖZELLİĞİ

BİTKİSEL TASARIMDA FORM ÖZELLİĞİ BİTKİSEL TASARIMDA FORM ÖZELLİĞİ Genel olarak bitkinin formu iki faktörün kombine etkisi sonucunda oluşur. Birincisi bitkinin sahip olduğu genetik özelliklerini ortaya koyduğu orjinal formu, diğeri modifikasyonlar

Detaylı

MESLEK RESMİ DERSİ. Giriş Özet Yapı Bilgisi Mimari Tasarım Esasları ve Mimari Proje Örnekleri İncelemeleri. Hazırlayan. Öğr. Gör.

MESLEK RESMİ DERSİ. Giriş Özet Yapı Bilgisi Mimari Tasarım Esasları ve Mimari Proje Örnekleri İncelemeleri. Hazırlayan. Öğr. Gör. MESLEK RESMİ DERSİ Giriş Özet Yapı Bilgisi Mimari Tasarım Esasları ve Mimari Proje Örnekleri İncelemeleri Hazırlayan Öğr. Gör. Cahit GÜRER 26.02.2009-Afyonkarahisar YAPI Canlıların beslenmek ve barınmak

Detaylı

Alan verilerinin saptanması (Analizler)

Alan verilerinin saptanması (Analizler) Tasarım Stüdyosu I B GRUBU Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Prof.Dr. Oğuz Yılmaz Basılmamış ders notları Kaynak göstermeden alıntı yapılamaz. Dersin amacı Önceki dönemlerde

Detaylı

ORIENTEERING SEMBOLLERİ VE AÇIKLAMALARI

ORIENTEERING SEMBOLLERİ VE AÇIKLAMALARI NOTLAR ORIENTEERING SEMBOLLERİ VE AÇIKLAMALARI Büyük Kaya => Belirgin,ayakta duran kaya kütlesi. Kayalık, sarp kayalık => Geçilebilir ya da geçilemez büyük kayalık. Kaya Kümesi => Haritada tek tek işaretlenemeyecek

Detaylı

YENİŞEHİR FİDANLIK ŞEFLİĞİ FİDAN FİYATLARI( 12.01.2015)

YENİŞEHİR FİDANLIK ŞEFLİĞİ FİDAN FİYATLARI( 12.01.2015) Sıra No Türkçe Adı Latince Adı Orijini Yaş Ambalaj Hacim Boy Çevre Fiyat Kdv 1 Ahlat Pyrus elaeagrifolia 2 Ahlat Pyrus elaeagrifolia 3 Akçaağaç(Çınar Yapraklı) Acer platanoides 4 Akçaağaç(Çınar Yapraklı)

Detaylı

Yer İle Yalın Bir İlişki

Yer İle Yalın Bir İlişki 34 Yer İle Yalın Bir İlişki MARMARİS SİTELER DE YER ALAN KAKTÜS APARTMANI, DENİZ VE ORMANI MERKEZE ALAN COĞRAFYASI VE AKDENİZ İKLİMİ İLE DOLAYSIZ İLİŞKİSİNİ, DÜŞEY VE YATAY KÜTLE HAREKETLERİNİ BÜTÜNLEYEN

Detaylı

GALATA KULESİ Mimari Aydınlatma Konsepti

GALATA KULESİ Mimari Aydınlatma Konsepti GALATA KULESİ Mimari Aydınlatma Konsepti 1. Galata Kulesi nin Konumu. Kent İçerisinde Galata Kulesi. Silüette Galata Kulesi. Kulenin Yakın Çevresi 2. Tarih Boyunca Galata Kulesi nin Kullanımı 3. Kule Aydınlatmasının

Detaylı

SORULAR S.1. Bitkilerin hangi özellikleri hangi amaçlarla kullanılmaktadır? Tablo ya da maddeler halinde yazınız. (20 P).

SORULAR S.1. Bitkilerin hangi özellikleri hangi amaçlarla kullanılmaktadır? Tablo ya da maddeler halinde yazınız. (20 P). SORULAR S.1. Bitkilerin hangi özellikleri hangi amaçlarla kullanılmaktadır? Tablo ya da maddeler halinde yazınız. (20 P). C1. a. Bitkilerin Mimari Kullanımı:- Mekan oluştururlar -Perdeleme yaparlar -Dikkat

Detaylı

BİTKİSEL TASARIMIN KARAYOLU TRAFİK GÜVENLİĞİNDE ÖNEMİ: ÇANAKKALE ÖRNEĞİ

BİTKİSEL TASARIMIN KARAYOLU TRAFİK GÜVENLİĞİNDE ÖNEMİ: ÇANAKKALE ÖRNEĞİ Yayın bilgisi (Reference information): Sağlık A., Erduran F., Sağlık E., "Bitkisel Tasarımın Karayolu Trafik Güvenliğinde Önemi: Çanakkale Örneği", 3. Karayolu Trafik Güvenliği Sempozyumu, Ankara, Türkiye,

Detaylı

PROJE TEKNİĞİ DERSİ. PEYZAJ TASARIM ÖĞELERİ ve TASARIM İLKELERİ. Öğr. Gör. Hande ASLAN

PROJE TEKNİĞİ DERSİ. PEYZAJ TASARIM ÖĞELERİ ve TASARIM İLKELERİ. Öğr. Gör. Hande ASLAN PROJE TEKNİĞİ DERSİ PEYZAJ TASARIM ÖĞELERİ ve TASARIM İLKELERİ Öğr. Gör. Hande ASLAN 1. PEYZAJ TASARIM ÖĞELERİ ÇİZGİ Tüm tasarım oluşumlarının temelidir. Peyzaj tasarımında bütün fikirler bir proje düzeni

Detaylı

ÇEVRELEME. Duvarlar Çitler ve parmaklıklar Paravan ve panolar Engel taş ve direkleri

ÇEVRELEME. Duvarlar Çitler ve parmaklıklar Paravan ve panolar Engel taş ve direkleri ÇEVRELEME İnsan-çevre ilişkilerinin kontrolünde fiziksel, teknik, güvenlik, mahremiyet ve koruma yönünden gerek duyulmaktadır. Bu nedenle peyzaj alanlarında çevreleme elemanları kullanılmaktadır. Çevreleme

Detaylı

SÜS BİTKİLERİ KULLANIMI-1

SÜS BİTKİLERİ KULLANIMI-1 SÜS BİTKİLERİ KULLANIMI-1 2016 2017 BAHAR YARIYILI (Orman Mühendisliği Bölümü-Seçimlik) Derleyip Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Aysel ULUS BİTKİ KULLANIMI Bitkiler, tarih boyunca tertip ve düzenlemelerde insanlar

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA Tarım Agro silvikültürel Agro silvipastoral Ormancılık Agropastoral Silvipastoral Hayvancılık Agroforestry de ağaçların çok tabakalı kuruluşu

Detaylı

O Öğretme-öğrenme sürecinde araçgereçler genellikle öğretimi desteklemek amacıyla kullanılır.

O Öğretme-öğrenme sürecinde araçgereçler genellikle öğretimi desteklemek amacıyla kullanılır. Görsel Tasarım 34 1 O Öğretme-öğrenme sürecinde araçgereçler genellikle öğretimi desteklemek amacıyla kullanılır. O O İyi tasarlanmış öğretim araç-gereçleri öğretim sürecini zenginleştirir, öğrenmeyi artırır.

Detaylı

Dik İzdüşüm Teorisi. Prof. Dr. Muammer Nalbant. Muammer Nalbant

Dik İzdüşüm Teorisi. Prof. Dr. Muammer Nalbant. Muammer Nalbant Dik İzdüşüm Teorisi Prof. Dr. Muammer Nalbant Muammer Nalbant 2017 1 Dik İzdüşüm Terminolojisi Bakış Noktası- 3 boyutlu uzayda bakılan nesneden sonsuz uzaktaki herhangi bir yer. Bakış Hattı- gözlemcinin

Detaylı

ONE & ORTAKÖY PROJESİ NDE KİRALIK OFİS ALANI. Zemin kat brüt alan 511 m2 Bodrum kat brüt alan 1.098 m2 Toplam brüt 1.

ONE & ORTAKÖY PROJESİ NDE KİRALIK OFİS ALANI. Zemin kat brüt alan 511 m2 Bodrum kat brüt alan 1.098 m2 Toplam brüt 1. One & Ortaköy İstanbul Ortaköy de mixed-use bir projedir. Proje bir konut ve öğrenci yurdundan oluşmaktadır. Bir tepenin yanında konumlanmış olan yapılar bölgenin modernizasyonu açısından ikonik bir önem

Detaylı

KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MESKUN VE GELİŞME KIRSAL KONUT ALAN YERLEŞİMLERİ TASARIM REHBERİ

KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MESKUN VE GELİŞME KIRSAL KONUT ALAN YERLEŞİMLERİ TASARIM REHBERİ KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MESKUN VE GELİŞME KIRSAL KONUT ALAN YERLEŞİMLERİ TASARIM REHBERİ 2017 1. Genel Hükümler 1.1.Kapsam Bu rehber Kocaeli 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planı Plan Hükümlerine ilave

Detaylı

Taşıyıcı Sistem İlkeleri. Dr. Haluk Sesigür İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu

Taşıyıcı Sistem İlkeleri. Dr. Haluk Sesigür İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu Taşıyıcı Sistem İlkeleri Dr. Haluk Sesigür İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi TAŞIYICI SİSTEM ELEMANLARI YÜKLER YÜKLER ve MESNET TEPKİLERİ YÜKLER RÜZGAR YÜKLERİ BETONARME TAŞIYICI SİSTEM ELEMANLARI Rüzgar yönü

Detaylı

TOHUMLARDA ÇİMLENME ENGELLERİ VE GİDERİLMESİ İŞLEMLERİ. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

TOHUMLARDA ÇİMLENME ENGELLERİ VE GİDERİLMESİ İŞLEMLERİ. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER TOHUMLARDA ÇİMLENME ENGELLERİ VE GİDERİLMESİ İŞLEMLERİ Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Sıcaklık, Nem ve Oksijen temel çimlenme koşullarıdır. Ancak bu koşulların sağlanması durumunda bile bazı türlerin tohumları

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ DERSİ KONU: DUVARLAR

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ DERSİ KONU: DUVARLAR ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ DERSİ KONU: DUVARLAR DUVARLAR Duvarlar mekanlarımızı sınırlayan düşey elemanlardır. Çok çeşitli şekillerde sınıflandırılabilirler.

Detaylı

OKUL BAHÇELERİ DÜZENLEME İLKELERİ, İHTİYAÇ PROGRAMLARI AÇIKLAMALARI VE ÖRNEK PROJELER. (Ek 1)

OKUL BAHÇELERİ DÜZENLEME İLKELERİ, İHTİYAÇ PROGRAMLARI AÇIKLAMALARI VE ÖRNEK PROJELER. (Ek 1) OKUL BAHÇELERİ DÜZENLEME İLKELERİ, İHTİYAÇ PROGRAMLARI AÇIKLAMALARI VE ÖRNEK PROJELER (Ek 1) 1 OKUL BAHÇELERİ DÜZENLEME İLKELERİ, İHTİYAÇ PROGRAMLARI AÇIKLAMALARI VE ÖRNEK PROJELER Çağımızda eğitim ve

Detaylı

İSTİNAT YAPILARI TASARIMI. İstinat Yapıları-Giriş

İSTİNAT YAPILARI TASARIMI. İstinat Yapıları-Giriş İNM 0424122 İSTİNAT YAPILARI TASARIMI İstinat Yapıları-Giriş Doç. Dr. Mehmet BERİLGEN İnşaat Mühendisliği Bölümü Geoteknik Anabilim Dalı İstinat (Dayanma) Yapıları Geoteknik mühendisliğinde yanal zemin

Detaylı

www.aspen.com.tr 02.2015 I w w w. F i k i r K a h v e s i. c o m. t r 14999347 I

www.aspen.com.tr 02.2015 I w w w. F i k i r K a h v e s i. c o m. t r 14999347 I Aspen Yapı ve Zemin Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürlük / Head Office: Leylak Sokak Murat İş Merkezi B Blok Kat 3/14 Mecidiyeköy 34387 İSTANBUL Tel +90 212 318 88 88 (pbx) Faks/Fax +90 212

Detaylı

TASARIM STÜDYOSU I C GRUBU Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Yrd.Doç.Dr.Işıl Kaymaz 2016, Basılmamış ders notları Lütfen

TASARIM STÜDYOSU I C GRUBU Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Yrd.Doç.Dr.Işıl Kaymaz 2016, Basılmamış ders notları Lütfen TASARIM STÜDYOSU I C GRUBU Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Yrd.Doç.Dr.Işıl Kaymaz 2016, Basılmamış ders notları Lütfen kaynak göstermeden alıntı yapmayınız. Dersin amacı Temel

Detaylı

Bitkilendirme Tasarımı. Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER

Bitkilendirme Tasarımı. Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER Bitkilendirme Tasarımı Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER Mimari ve Kent Mekanlarının Düzenlenmesi Kent içinde tasarımcı genellikle güçlü mimari niteliklere sahip mekanlarla uğraşır. Kentsel

Detaylı

BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER

BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı BİTKİ KULLANIMI Bitkiler, tarih boyunca tertip

Detaylı

ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMA ALANININ DİKİME HAZIRLANMASI. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1

ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMA ALANININ DİKİME HAZIRLANMASI. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMA ALANININ DİKİME HAZIRLANMASI Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 Endüstriyel Ağaçlandırma faaliyetlerinin önemli bir bölümünü alanın ekim ve dikime hazır hale getirilebilmesi için yapılacak

Detaylı

İKLİM ELEMANLARI SICAKLIK

İKLİM ELEMANLARI SICAKLIK İKLİM ELEMANLARI Bir yerin iklimini oluşturan sıcaklık, basınç, rüzgâr, nem ve yağış gibi olayların tümüne iklim elemanları denir. Bu elemanların yeryüzüne dağılışını etkileyen enlem, yer şekilleri, yükselti,

Detaylı

PLANLAMA VE TASARIM SAFHASI. Hazırlayan: Raci SELÇUK (Peyzaj Y. Mimarı)

PLANLAMA VE TASARIM SAFHASI. Hazırlayan: Raci SELÇUK (Peyzaj Y. Mimarı) PLANLAMA VE TASARIM SAFHASI Hazırlayan: Raci SELÇUK (Peyzaj Y. Mimarı) ÇİZGİ (Line) DOKU (Texture) TASARIM UNSURLARI (Elements of Art) ŞEKİL-BİÇİM (Form) ÖLÇÜ-ÖLÇEK (Scale) ARALIK (Space) RENK (Color)

Detaylı

SANATSAL DÜZENLEME ÖĞE VE İLKELERİ

SANATSAL DÜZENLEME ÖĞE VE İLKELERİ SANATSAL DÜZENLEME ÖĞE VE İLKELERİ 1.Sanatsal düzenleme öğeleri Çizgi: Çizgi, noktaların aynı veya değişik yönlerde sınırlı veya sınırsız olarak ardı arda dizilmesinden elde edilen şekildir. Kalemimizle

Detaylı

RÜZGAR VE DOĞAL HAVALANDIRMA. Prof. Dr. Gülay ZORER GEDİK Yapı Fiziği Bilim Dalı

RÜZGAR VE DOĞAL HAVALANDIRMA. Prof. Dr. Gülay ZORER GEDİK Yapı Fiziği Bilim Dalı RÜZGAR VE DOĞAL HAVALANDIRMA Prof. Dr. Gülay ZORER GEDİK Yapı Fiziği Bilim Dalı RÜZGAR Bir yapıya doğru esen rüzgar, yapıyla karşılaştığında esiş düzeni değişir, yapı çevresine ve üstüne doğru yön değiştirir.

Detaylı

BETULACEAE. Alnus cinsleri vardır.

BETULACEAE. Alnus cinsleri vardır. BETULACEAE Jeolojik devirlerde daha fazla sayıda cins ve türlere sahip olan bu familyanın, bugün 6 cins ve bu cinslerin kışın yaprağını döken 100 kadar türü, Kuzey Yarımkürenin ılıman ve serin bölgelerinde

Detaylı

BUDAMA. Prof. Dr. İbrahim TURNA. KTÜ Orman Fakültesi Silvikültür Anabilim Dalı, Trabzon

BUDAMA. Prof. Dr. İbrahim TURNA. KTÜ Orman Fakültesi Silvikültür Anabilim Dalı, Trabzon BUDAMA Prof. Dr. İbrahim TURNA KTÜ Orman Fakültesi Silvikültür Anabilim Dalı, Trabzon BUDAMA 1. Ağaç gövdeleri üzerindeki kuru, kısmen de yaşayan (yeşil) alt dalların belli esaslara uyularak kesilip uzaklaştırılmasına

Detaylı

EMLAK KONUT GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. İSTANBUL FİNANS MERKEZİ. Masterplan Çalışması 13.05.2010

EMLAK KONUT GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. İSTANBUL FİNANS MERKEZİ. Masterplan Çalışması 13.05.2010 İSTANBUL FİNANS MERKEZİ EMLAK KONUT GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. İSTANBUL FİNANS MERKEZİ Masterplan Çalışması DB Mimarlık Kreatif Mimarlık Tabanlıoğlu Mimarlık Tago Mimarlık Uras X Dilekçi 13.05.2010

Detaylı

SÜS BİTKİLERİ KULLANIMI-4

SÜS BİTKİLERİ KULLANIMI-4 SÜS BİTKİLERİ KULLANIMI-4 2016 2017 BAHAR YARIYILI (Orman Mühendisliği Bölümü-Seçimlik) Derleyip Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Aysel ULUS TİPİK PEYZAJ BİTKİLENDİRME TİPLERİ Soliter Bitkiler ve Soliter Bitkilendirmeler

Detaylı

KENTSEL YEŞİL ALANLARDA BİTKİSEL TASARIM VE BİTKİLERİN KULLANIM OLANAKLARI

KENTSEL YEŞİL ALANLARDA BİTKİSEL TASARIM VE BİTKİLERİN KULLANIM OLANAKLARI KENTSEL YEŞİL ALANLARDA BİTKİSEL TASARIM VE BİTKİLERİN KULLANIM OLANAKLARI Prof. Dr. Hakan ALTINÇEKİÇ * Araş. Gör. Nilüfer KART İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü 1. YEŞİL ALAN

Detaylı

AVRUPA KAYINI (Fagus sylvatica) NIN YILDIZ (ISTRANCA) DAĞLARINDAKİ YENİ YAYILIŞ ALANLARI

AVRUPA KAYINI (Fagus sylvatica) NIN YILDIZ (ISTRANCA) DAĞLARINDAKİ YENİ YAYILIŞ ALANLARI Mayıs 2010 Cilt:18 No:2 Kastamonu Eğitim Dergisi 623-630 AVRUPA KAYINI (Fagus sylvatica) NIN YILDIZ (ISTRANCA) DAĞLARINDAKİ YENİ YAYILIŞ ALANLARI Duran AYDINÖZÜ Kastamonu Üniversitesi, Eğitim Fakültesi,

Detaylı

Bitkisel Tasarım Đlkeleri -2

Bitkisel Tasarım Đlkeleri -2 Bitkisel Tasarım Đlkeleri -2 Zıtlık Uygunluğun tersidir. Objeler arasında herhangi bir açıdan ortak yada yakın etkinliklerin olmamasına zıtlık denir. Yön, ölçü, biçim, renk, aralık ve doku açısından zıtlık

Detaylı

DOĞAL MATERYALLER TAŞ

DOĞAL MATERYALLER TAŞ DOĞAL MATERYALLER TAŞ TS 1910/2513 Dış mekan bordür ve döşemelerinde ; homojen, sert, damarsız, çatlaksız, yoğun yapılı, hava etkilerine karşı ve dona dayanıklı. Ocak nemini kaybetmiş darbe etkisi ile

Detaylı

Çizelge...: Peyzaj Mimarlığı Uygulamalarında Kullanılan Bazı Yapı malzemelerinin Kırılma Direnci ve Hesap Gerilmeleri. Kırılma Direnci (kg/cm²)

Çizelge...: Peyzaj Mimarlığı Uygulamalarında Kullanılan Bazı Yapı malzemelerinin Kırılma Direnci ve Hesap Gerilmeleri. Kırılma Direnci (kg/cm²) Çizelge...: Peyzaj Mimarlığı Uygulamalarında Kullanılan Bazı Yapı malzemelerinin Kırılma Direnci ve Hesap Gerilmeleri. Yapı Malzemesi İbreli Ağaç Türleri Yapraklı Ağaç Türleri Birim Ağırlık (kg/m³) Elastisite

Detaylı

* Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü

* Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü KENT AÇIK ALAN SİSTEMİNDE ÖNEMLİ BİR ELEMAN; KAMU KURUM VE KURULUŞLARININ DIŞ MEKANLARI Çiğdem KAPTAN AYHAN *1, Abdullah KELKİT *, Füsun ERDURAN * * Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Detaylı

Tantimber Deck UYGULAMA ÖNERİLERİ

Tantimber Deck UYGULAMA ÖNERİLERİ www.tantimber.com Tantimber Deck UYGULAMA ÖNERİLERİ İŞ GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİ Önce İnsan Çalışmaya başlamadan önce, tüm iş güvenliği önlemlerinin alınması gerektiğini hatırlatırız. Gerekli güvenlik teçhizatlarının

Detaylı

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L.

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Porsuk Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Genel olarak 15-20 m boylanır. 2-2.5 m çap yapabilir. Yenice - Karakaya (Karabük)

Detaylı

7 İKLİM 7 BÖLGE MAHALLE ULUSAL MİMARİ VE KENTSEL TASARIM FİKİR YARIŞMASI GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ (MARDİN ARTUKLU) PEYZAJ RAPORU

7 İKLİM 7 BÖLGE MAHALLE ULUSAL MİMARİ VE KENTSEL TASARIM FİKİR YARIŞMASI GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ (MARDİN ARTUKLU) PEYZAJ RAPORU 7 İKLİM 7 BÖLGE MAHALLE ULUSAL MİMARİ VE KENTSEL TASARIM FİKİR YARIŞMASI GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ (MARDİN ARTUKLU) PEYZAJ RAPORU İÇİNDEKİLER GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ (MARDİN ARTUKLU)... 3 GENEL PEYZAJ

Detaylı

2. Yarışmanın Yemek kategorisi için konutsal bir boyutta mı tasarlanmalı yoksa Restaurant/Café gibi mekanlara göre mi tasarlanmalı?

2. Yarışmanın Yemek kategorisi için konutsal bir boyutta mı tasarlanmalı yoksa Restaurant/Café gibi mekanlara göre mi tasarlanmalı? 1. Yaşam ve Yemek kategorilerinden birine ya da hepsine katılım sağladığımızda sunduğumuz tasarım ögeleri hem iç hem dış mekana uyumlu aynı mobilyalar mı olmalı? Yoksa İç ve Dış mekanı kurgularken o alanlara

Detaylı

7. Ulusal Çatı & Cephe Sempozyumu 3-4 Nisan 2014 Yıldız Teknik Üniversitesi Beşiktaş - İstanbul

7. Ulusal Çatı & Cephe Sempozyumu 3-4 Nisan 2014 Yıldız Teknik Üniversitesi Beşiktaş - İstanbul CEPHE KAPLAMA TUĞLASININ KULLANIM PERFORMANSI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME Doç. Dr. Emrah GÖKALTUN 1 Konu Başlık No: 2 Çatı ve Cephe Sistemlerinin Performansları ÖZET İnsan, doğaya müdahale edip, çevresini

Detaylı

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne almaçlı dizilmiştir. Tomurcuklar çok pullu, sapsız, sürgüne

Detaylı

Tanımlar. Bölüm Çayırlar

Tanımlar. Bölüm Çayırlar Çayır-Mer a Ders Notları Bölüm 1 1 1.1. Çayırlar Bölüm 1 Tanımlar Genel olarak düz ve taban suyu yakın olan alanlarda oluşmuş, gür gelişen, sık ve uzun boylu bitkilerden meydana gelen alanlardır. Toprak

Detaylı

Herhangi bir noktanın dünya üzerinde bulunduğu yere COĞRAFİ KONUM denir. Coğrafi konum ikiye ayrılır. 1. Matematik Konum 2.

Herhangi bir noktanın dünya üzerinde bulunduğu yere COĞRAFİ KONUM denir. Coğrafi konum ikiye ayrılır. 1. Matematik Konum 2. Herhangi bir noktanın dünya üzerinde bulunduğu yere COĞRAFİ KONUM denir. Coğrafi konum ikiye ayrılır. 1. Matematik Konum 2. Özel Konum 1. Türkiye nin Matematik (Mutlak) Konumu Türkiye nin Ekvatora ve başlangıç

Detaylı

TEMEL HARİTACILIK BİLGİLERİ. Erkan GÜLER Haziran 2018

TEMEL HARİTACILIK BİLGİLERİ. Erkan GÜLER Haziran 2018 TEMEL HARİTACILIK BİLGİLERİ Erkan GÜLER Haziran 2018 1 HARİTA Yeryüzündeki bir noktanın ya da tamamının çeşitli özelliklere göre bir ölçeğe ve amaca göre çizilerek, düzlem üzerine aktarılmasına harita

Detaylı

Çankırı Kentsel Sit Alanının Bitki Varlığı Açısından Değerlendirilmesi

Çankırı Kentsel Sit Alanının Bitki Varlığı Açısından Değerlendirilmesi Çankırı Kentsel Sit Alanının Bitki Varlığı Açısından Değerlendirilmesi N. Kuter 1 E.Erdoğan 2 1 Çankırı Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Çankırı 2 Ankara Üniversitesi Ziraat

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 23.02.2015

Detaylı

ACER BUXUS TİLİA FRAXİNUS

ACER BUXUS TİLİA FRAXİNUS ACER BUXUS TİLİA FRAXİNUS ACER AKÇAAĞAÇLAR Çoğunlukla kışın yaprağını döken boylu veya kısa boylu ağaçlardır. Yapraklar ve tomurcuklar sürgünlerde karşılıklı yer alır. Yapraklar sade, loplu veya tüysüdür.

Detaylı

Kopuk ve Ayrışık Bir Bütün

Kopuk ve Ayrışık Bir Bütün 32 Kopuk ve Ayrışık Bir Bütün BAĞ YAĞLARI FABRİKASI YENİ YÖNETİM BİNASI, ÜRETİM TESİSLERİNİN YANINDA KENDİ ALANINI VE DÜZLEMİNİ TAYİN ETMEK AMACIYLA BİR ADA GİBİ KOPARMA VE AYRIŞTIRMA STRATEJİSİYLE KONUMLANDIRILIRKEN,

Detaylı

8. Meşceredeki yapısal değişim Meşcere geliştikçe onu oluşturan ağaçların büyümesi, gelişmesi, türlerin varlığı, bulunma oranı vb özellikler de

8. Meşceredeki yapısal değişim Meşcere geliştikçe onu oluşturan ağaçların büyümesi, gelişmesi, türlerin varlığı, bulunma oranı vb özellikler de 8. Meşceredeki yapısal değişim Meşcere geliştikçe onu oluşturan ağaçların büyümesi, gelişmesi, türlerin varlığı, bulunma oranı vb özellikler de değişir. Saf meşcerelerde değişim, her bir bireyin hayatta

Detaylı

GENUS: ABİES (GÖKNARLAR)

GENUS: ABİES (GÖKNARLAR) Bitki tanıma I 1 GENUS: ABİES (GÖKNARLAR) Yaklaşık 35-40 türü bulunur. Ülkemizde doğal olarak 4 türü yetişir. Herdem yeşildir. Dallar gövdeye çevrel dizilir. Kabuk gençlerde düzgün yaşlılarda çatlaklıdır.

Detaylı

Çok Katlı Perdeli ve Tünel Kalıp Binaların Modellenmesi ve Tasarımı

Çok Katlı Perdeli ve Tünel Kalıp Binaların Modellenmesi ve Tasarımı Çok Katlı Perdeli ve Tünel Kalıp Binaların Modellenmesi ve Tasarımı Mustafa Tümer Tan İçerik 2 Perde Modellemesi, Boşluklu Perdeler Döşeme Yükleri ve Eğilme Hesabı Mantar bandı kirişler Kurulan modelin

Detaylı

KTÜ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI ÇEVRE TASARIM PROJE IV

KTÜ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI ÇEVRE TASARIM PROJE IV KTÜ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ 2017-2018 ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI ÇEVRE TASARIM PROJE IV KONU: Verilen plan sınırları içinde Trabzon ili kent merkezinde eski adıyla Karagöz Meydanı olarak anılan (şu anda

Detaylı

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ MİM 242 TAŞIYICI SİSTEMLER VE TEKNOLOJİLERİ I 2017-2018 BAHAR YARIYILI Dr. Öğr.Üyesi Cahide AYDIN İPEKÇİ Arş. Gör. Nurşah SERTER Taşıyıcı Sistemlerin

Detaylı

ALÜMİNYUM KOMPOZİT PANELLER

ALÜMİNYUM KOMPOZİT PANELLER ALÜMİNYUM KOMPOZİT PANELLER YAPI MARKET SAN.TİC.LTD.ŞTİ. Formlandırılmış alüminyum kompozit panel kaplamalarının alt taşıyıcı strüktürlerinin yardımı ile mimarinize farklı yenilikler katması, sadece formları

Detaylı

Yön ve İşaret Levhaları

Yön ve İşaret Levhaları BÖLÜM-18 Yön ve İşaret Levhaları 1. Tanım İşaret levhaları, kamusal alanlara yetkili kurumlarca yerleştirilmiş, geçici ya da kalıcı toplum hizmetine sunulmuş, görsel ya da işlevsel öğelerdir. Özellikle

Detaylı

Cami Mimarisi Üzerine Fikir Yarışması

Cami Mimarisi Üzerine Fikir Yarışması Cami Mimarisi Üzerine Fikir Yarışması İhtiyaç duyulan büyük bir boşluktur, ışığa ihtiyaç duyan büyük bir boşluk, çok uzun zamandır unutulmaya yüz tutmuş olan da budur. Yapılmak istenen ihtiyaç duyulan

Detaylı

PEYZAJ -1 DERSİ Dersin Modülleri Kazandırılan Yeterlikler

PEYZAJ -1 DERSİ Dersin Modülleri Kazandırılan Yeterlikler PEYZAJ -1 DERSİ Dersin Modülleri Bahçe Düzenleme (Peyzaj) Açık Tohumlu Bitkiler Diğer Açık Tohumlular Kapalı Tohumlu Bitkiler Pinaceae Familyası Taxodiaceae Familyası Cupressaceae Familyası Süs Ağaçları

Detaylı