NE DEDĠ. Hazırlayan: Baran Bozoğlu TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Eski BaĢkanı. baran_bozoglu

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "NE DEDĠ. Hazırlayan: Baran Bozoğlu TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Eski BaĢkanı. www.baranbozoglu.com baran_bozoglu"

Transkript

1 Hazırlayan: Baran Bozoğlu TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Eski BaĢkanı baran_bozoglu

2 PARTĠ ÇEVRE BAġLIĞINDA AKP AKP YAPTI Türkiye, ne kendi ürettiği ne de baģka ülkelerden ithal edilen çevreye zararlı atıkların mezarlığı olmayacaktır. Çevreyi kirleten hiçbir kalkınma ya da üretim modeline müsamaha gösterilmeyecektir. Afrika ülkesi Angola nın atığı gemi Türkiye ye geldi. Atığın içeriği, karasularımıza girdiğinde dahi bilinmiyordu. Göstermelik bir denetimle ülkemizde sökülmesine izin verildi. Denetimi Ģirketler yaptı. Çevre ve ġehircilik Bakanlığı sözlerini tutmadı, TAEK gemiyi incelemedi. Gemide Asbest incelemesi de yapılmadı. Kamuoyuna yapılan açıklamada radyasyon, açı birimi olan radyan ile ifade edildi.

3 AKP AKP YAPTI Türkiye, ne kendi ürettiği ne de baģka ülkelerden ithal edilen çevreye zararlı atıkların mezarlığı olmayacaktır. Çevreyi kirleten hiçbir kalkınma ya da üretim modeline müsamaha gösterilmeyecektir. Van gibi birçok kentte atıklar doğrudan doğaya veriliyor, metan gazı birikmesi nedeniyle patlamak üzere

4 AKP AKP YAPTI Türkiye, ne kendi ürettiği ne de baģka ülkelerden ithal edilen çevreye zararlı atıkların mezarlığı olmayacaktır. Çevreyi kirleten hiçbir kalkınma ya da üretim modeline müsamaha gösterilmeyecektir. Toplu konut projeleri, hastaneler, sanayi sökümü gibi konular Çevresel Etki Değerlendirme kapsamından çıkartıldı.

5 AKP AKP YAPTI Türkiye, ne kendi ürettiği ne de baģka ülkelerden ithal edilen çevreye zararlı atıkların mezarlığı olmayacaktır. Çevreyi kirleten hiçbir kalkınma ya da üretim modeline müsamaha gösterilmeyecektir. Devletin elindeki termik santrallerin satıģı sonrasında, satın alan Ģirketlere kıyak amacıyla çevre yatırımlarını 2021 yılına kadar erteleme hakkı tanındı.

6 AKP AKP YAPTI Türkiye, ne kendi ürettiği ne de baģka ülkelerden ithal edilen çevreye zararlı atıkların mezarlığı olmayacaktır. Çevreyi kirleten hiçbir kalkınma ya da üretim modeline müsamaha gösterilmeyecektir. 3. Köprü, Gebze Orhangazi Ġzmir otoyolu, Ģehir hastaneleri gibi birçok projede çevresel etki değerlendirme yapılmadı, kanun düzenlemeleri ile büyük projeler ÇED sürecinden muaf tutuldu.

7 AKP AKP YAPTI Türkiye, ne kendi ürettiği ne de baģka ülkelerden ithal edilen çevreye zararlı atıkların mezarlığı olmayacaktır. Çevreyi kirleten hiçbir kalkınma ya da üretim modeline müsamaha gösterilmeyecektir. 70 km'lik Alakır Vadisi'nde 8 tane HES projesine izin verildi, mahkeme kararlarına rağmen..

8 AKP AKP YAPTI Türkiye, ne kendi ürettiği ne de baģka ülkelerden ithal edilen çevreye zararlı atıkların mezarlığı olmayacaktır. Çevreyi kirleten hiçbir kalkınma ya da üretim modeline müsamaha gösterilmeyecektir. Akkuyu'da yapılması planlanan Nükleer Santralde yaģanabilecek olası sorunlar, Rus Ģirketinin inisiyatifine bırakıldı.

9 AKP Bilhassa eko sistemler üzerinde toksik ve kalıcı etkileri bulunan endüstri atıklarının kontrol altına alınması ve arıtımının sağlanması suretiyle kirlenme oranı asgariye indirilecektir. AKP YAPTI Ġzmir Gaziemir de KurĢun Fabrikası alanına gömülü radyoaktif ve tehlikeli atıklar ortaya çıktı. Çevre ve ġehircilik Bakanlığı üzerine 30 ton toprak örttü. Kamuoyundan gelen tepkiler nedeniyle inceleme yapıldı, yeraltı sularının ve toprağın kirlendiği ortaya çıktı. ġaģalı açıklamalarla proje baģlatıldığı söylendi ancak sahada Ģuanda herhangi bir çalıģma yapılmıyor.

10 AKP AKP YAPTI Bilhassa eko sistemler üzerinde toksik ve kalıcı etkileri bulunan endüstri atıklarının kontrol altına alınması ve arıtımının sağlanması suretiyle kirlenme oranı asgariye indirilecektir. Ankara Çayı, Sakarya Nehri, Kızılırmak, Büyükmenderes, Ergene zehir akıyor, çözüm üretilmedi. Ergene'de kirliliği azaltması hedeflenen genelge 3 defa ertelendi hala uygulamaya geçmedi.

11 AKP AKP YAPTI Bilhassa eko sistemler üzerinde toksik ve kalıcı etkileri bulunan endüstri atıklarının kontrol altına alınması ve arıtımının sağlanması suretiyle kirlenme oranı asgariye indirilecektir. Batman, Diyarbakır, MuĢ gibi petrol kuyusu olan birçok bölgede petrol atıkları doğrudan doğaya verildi. Üzerine toprak örtüldü, atıklar tekrar toprak yüzeyine çıktı. Bu alanlar içerisinde tarım alanları ve mera alanları da var.

12 AKP AKP YAPTI Bilhassa eko sistemler üzerinde toksik ve kalıcı etkileri bulunan endüstri atıklarının kontrol altına alınması ve arıtımının sağlanması suretiyle kirlenme oranı asgariye indirilecektir. Düzce'de, Ankara'da, Iğdır'da, Van'da, Samsun'da, Denizli'de hava kirliliği en üst seviyelere ulaģtı, kalitesiz kömür kullanımı yaygınlaģtı.

13 AKP AKP YAPTI Çevre sorunları çoğunlukla yerel düzeyde ortaya çıktığından, çevre politikalarının oluģturulması ve hayata geçirilmesinde de yerel yönetimlerin önemi büyüktür. Bu nedenle partimiz, çevre ile ilgili planlarını merkezden değil, yerinden yönetimler aracılığıyla gerçekleģtirmeyi ve politikalarını katılımcı demokrasi anlayıģı ile bütünleģtirerek uygulamayı esas alacaktır. Bunu temin için yerel yönetim ağırlıklı bir Çevre Yönetim Sistemi geliģtirilecektir. Çanakkale Balıkesir Çevre Düzeni planında yerel yönetimlerin görüģleri dikkate alınmadı.

14 AKP AKP YAPTI Çevre sorunları çoğunlukla yerel düzeyde ortaya çıktığından, çevre politikalarının oluģturulması ve hayata geçirilmesinde de yerel yönetimlerin önemi büyüktür. Bu nedenle partimiz, çevre ile ilgili planlarını merkezden değil, yerinden yönetimler aracılığıyla gerçekleģtirmeyi ve politikalarını katılımcı demokrasi anlayıģı ile bütünleģtirerek uygulamayı esas alacaktır. Bunu temin için yerel yönetim ağırlıklı bir Çevre Yönetim Sistemi geliģtirilecektir. Amasra daki termik santrale Bartın Belediyesi, Amasra Belediyesi ve yerel halk karģı çıkmasına rağmen süreç devam ettirildi.

15 AKP AKP YAPTI Çevre sorunları çoğunlukla yerel düzeyde ortaya çıktığından, çevre politikalarının oluģturulması ve hayata geçirilmesinde de yerel yönetimlerin önemi büyüktür. Bu nedenle partimiz, çevre ile ilgili planlarını merkezden değil, yerinden yönetimler aracılığıyla gerçekleģtirmeyi ve politikalarını katılımcı demokrasi anlayıģı ile bütünleģtirerek uygulamayı esas alacaktır. Bunu temin için yerel yönetim ağırlıklı bir Çevre Yönetim Sistemi geliģtirilecektir. Munzur daki projelere dair Belediye ve halk olumsuz görüģ vermesine rağmen projeler devam ettirildi

16 AKP AKP YAPTI Çevre sorunları çoğunlukla yerel düzeyde ortaya çıktığından, çevre politikalarının oluģturulması ve hayata geçirilmesinde de yerel yönetimlerin önemi büyüktür. Bu nedenle partimiz, çevre ile ilgili planlarını merkezden değil, yerinden yönetimler aracılığıyla gerçekleģtirmeyi ve politikalarını katılımcı demokrasi anlayıģı ile bütünleģtirerek uygulamayı esas alacaktır. Bunu temin için yerel yönetim ağırlıklı bir Çevre Yönetim Sistemi geliģtirilecektir. Artvin de belediye ve yerel halk altın madenine dair ikna olmadığı için tepki verdi buna rağmen Çevre ve ġehircilik Bakanlığı ÇED raporunu onayladı, halkın katılımı toplantısı yapılmıģ gibi gösterildi.

17 AKP AKP YAPTI Çevre sorunları çoğunlukla yerel düzeyde ortaya çıktığından, çevre politikalarının oluģturulması ve hayata geçirilmesinde de yerel yönetimlerin önemi büyüktür. Bu nedenle partimiz, çevre ile ilgili planlarını merkezden değil, yerinden yönetimler aracılığıyla gerçekleģtirmeyi ve politikalarını katılımcı demokrasi anlayıģı ile bütünleģtirerek uygulamayı esas alacaktır. Bunu temin için yerel yönetim ağırlıklı bir Çevre Yönetim Sistemi geliģtirilecektir. Yırca da köylüler zeytinliklerine sahip çıkmak istedi, olaylar çıktı, Çevre ve ġehircilik Bakanlığı izledi, ağaçlar kesildi

18 AKP AKP YAPTI Çevre sorunları çoğunlukla yerel düzeyde ortaya çıktığından, çevre politikalarının oluģturulması ve hayata geçirilmesinde de yerel yönetimlerin önemi büyüktür. Bu nedenle partimiz, çevre ile ilgili planlarını merkezden değil, yerinden yönetimler aracılığıyla gerçekleģtirmeyi ve politikalarını katılımcı demokrasi anlayıģı ile bütünleģtirerek uygulamayı esas alacaktır. Bunu temin için yerel yönetim ağırlıklı bir Çevre Yönetim Sistemi geliģtirilecektir. Arhavi de HES projesine yerel halk ve belediye karģı çıktı halde devam edildi

19 AKP Çevre sorunları çoğunlukla yerel düzeyde ortaya çıktığından, çevre politikalarının oluģturulması ve hayata geçirilmesinde de yerel yönetimlerin önemi büyüktür. Bu nedenle partimiz, çevre ile ilgili planlarını merkezden değil, yerinden yönetimler aracılığıyla gerçekleģtirmeyi ve politikalarını katılımcı demokrasi anlayıģı ile bütünleģtirerek uygulamayı esas alacaktır. Bunu temin için yerel yönetim ağırlıklı bir Çevre Yönetim Sistemi geliģtirilecektir. AKP YAPTI Ankara Eymir Gölü ndeki otel projesi ilçe belediyesinin karģı çıkıģına rağmen ÇED süreci devam ettirildi.

20 AKP Çevre sorunları çoğunlukla yerel düzeyde ortaya çıktığından, çevre politikalarının oluģturulması ve hayata geçirilmesinde de yerel yönetimlerin önemi büyüktür. Bu nedenle partimiz, çevre ile ilgili planlarını merkezden değil, yerinden yönetimler aracılığıyla gerçekleģtirmeyi ve politikalarını katılımcı demokrasi anlayıģı ile bütünleģtirerek uygulamayı esas alacaktır. Bunu temin için yerel yönetim ağırlıklı bir Çevre Yönetim Sistemi geliģtirilecektir. AKP YAPTI Ġztuzu nda belediye istemediği halde karetta karettaların yaģam alanları Ģirkete kiralandı.

21 AKP AKP YAPTI Çevre konusunda vatandaģlardan gelen her türlü Ģikayet dikkatle incelenecektir. Çevre konularında faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri ile iģbirliğine gidilecek, çevre sorunlarının çözümünde vatandaģların inisiyatif alması teģvik edilecektir. Köyündeki HES projesini protesto ettiği için yerelde yaģayan Leyla, göz altına alındı 9 yıl hapis cezası verildi

22 AKP Çevre konusunda vatandaģlardan gelen her türlü Ģikayet dikkatle incelenecektir. Çevre konularında faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri ile iģbirliğine gidilecek, çevre sorunlarının çözümünde vatandaģların inisiyatif alması teģvik edilecektir. AKP YAPTI Dava açtıkları için sivil toplum kuruluģlarına baskı yapıldı, meslek odası yöneticilerine suç duyurularında bulunuldu, savcılığa ifade vermeye zorlanıldı. Örneğin Ankapark projesinin iptali için açılan davada yürütme durdurma kararı verilmesinin ardından AKP li belediye baģkanı tarafından yapılan baģvuru nedeniyle Çevre Mühendisleri Odası BaĢkanı Baran Bozoğlu ifade verdi.

23 AKP AKP YAPTI Çevre konusunda vatandaģlardan gelen her türlü Ģikayet dikkatle incelenecektir. Çevre konularında faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri ile iģbirliğine gidilecek, çevre sorunlarının çözümünde vatandaģların inisiyatif alması teģvik edilecektir. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği nin yasası değiģtirilmeye çalıģıldı, birlik dağıtılmak istendi.

24 AKP AKP YAPTI Çevre konusunda vatandaģlardan gelen her türlü Ģikayet dikkatle incelenecektir. Çevre konularında faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri ile iģbirliğine gidilecek, çevre sorunlarının çözümünde vatandaģların inisiyatif alması teģvik edilecektir. STK lar tarafından açılan davalarda yetkisizlik kararları verilerek reddedildi.

25 AKP AKP YAPTI Çevre konusunda vatandaģlardan gelen her türlü Ģikayet dikkatle incelenecektir. Çevre konularında faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri ile iģbirliğine gidilecek, çevre sorunlarının çözümünde vatandaģların inisiyatif alması teģvik edilecektir. STK ların yönetmelik ve kanunlara dair görüģleri dikkate alınmadı.

26 AKP AKP YAPTI Çevre ile ilgili uluslararası örgütlerin talepleri ve çalıģmaları dikkate alınacaktır. Avrupa Birliği uyum sürecinde 2009 yılında açılan Çevre Faslı na dair ilerleme kat edilemedi, ilerleme raporunda verilen eleģtirilere Bakanlık yöneticileri sert tepki gösterdi, dikkate almadı.

27 AKP AKP YAPTI Partimiz; çevrenin bilgi, sevgi ve sorumluluk duygusu ile korunması gereğine inanır. Çevre yaģanmaz hale geldikten sonra çevre bilincinden söz etmenin çok anlamlı olmadığı açıktır. Bunun için küçük yaģlardan itibaren vatandaģlara çevre bilinci kazandıracak bir eğitim programının yaygınlaģtırılması öncelikli görevlerimizdendir. Ġlkokullarda çevre eğitimi verilmemektedir. Çevre ve doğa sevgisi dersi bulunmamakta, çocukların doğa ile etkileģimi sağlanmamaktadır. Bu eğitim, öğretmenin inisiyatifine bırakılmıģtır.

28 AKP AKP YAPTI Tarım alanlarında kimyasal gübre, ilaçlama ve hormon kullanımında standartlar geliģtirilecek, bu standartlara dayalı kontrol mekanizması oluģturulacaktır. Küçük ve büyükbaģ hayvan yetiģtiriciliğinde hormon kullanımı önlenecektir. Balıkesir Bandırma, Kocaeli Kaynarca, 3. Havalimanı Proje alanı, Ankara Mühye, Manisa Yırca gibi birçok bölgede tarım alanları ve meralar hukuksuzca inģaata açılmıģtır.

29 AKP AKP YAPTI Tarım alanlarında kimyasal gübre, ilaçlama ve hormon kullanımında standartlar geliģtirilecek, bu standartlara dayalı kontrol mekanizması oluģturulacaktır. Küçük ve büyükbaģ hayvan yetiģtiriciliğinde hormon kullanımı önlenecektir. Genetiği DeğiĢtirilmiĢ Organizmalı ürünlerin ülkemize giriģinin önünü açan, kontrolünü sağlamayı engelleyen yasal düzenlemeler yapılmıģtır.

30 AKP Çevre sorunlarının çözümünde geleneksel çevre anlayıģımız ve kültürümüzden yararlanılacaktır. AKP YAPTI Geleneksel çevre anlayıģımızda radyoaktif ve tehlikeli atıkların üzerine toprak atmak, atık suları arıtmadan Van Gölü ne, Tuz Gölü ne boģaltmak, içilemeyecek suları musluklardan akıtmak yoktur. Geleneklerimize ve kültürümüze uygun bir çevre yönetimi uygulanmamıģtır.

BAġKA BĠR ORGANĠK TARIM MÜMKÜN MÜ? ÇALIġTAY NOTLARI 16 Mayıs 2011

BAġKA BĠR ORGANĠK TARIM MÜMKÜN MÜ? ÇALIġTAY NOTLARI 16 Mayıs 2011 BAġKA BĠR ORGANĠK TARIM MÜMKÜN MÜ? ÇALIġTAY NOTLARI 16 Mayıs 2011 TARIM EKONOMĠSĠ DERNEĞĠ EGE ÜNĠVERSĠTESĠ ZĠRAAT FAKÜLTESĠ TARIM EKONOMĠSĠ BÖLÜMÜ ZĠRAAT MÜHENDĠSLERĠ ODASI ĠZMĠR ġubesġ Editör: Tayfun

Detaylı

T.C. Sayıştay Başkanlığı. Türkiye'de Atık Yönetimi. Ulusal Düzenlemeler ve Uygulama Sonuçlarının Değerlendirilmesi. Performans Denetimi Raporu

T.C. Sayıştay Başkanlığı. Türkiye'de Atık Yönetimi. Ulusal Düzenlemeler ve Uygulama Sonuçlarının Değerlendirilmesi. Performans Denetimi Raporu T.C. Sayıştay Başkanlığı Türkiye'de Atık Yönetimi Ulusal Düzenlemeler ve Uygulama Sonuçlarının Değerlendirilmesi Performans Denetimi Raporu Ocak 2007 Türkiye'de Atık Yönetimi Ulusal Düzenlemeler ve Uygulama

Detaylı

EK 1 ULUSAL EYLEM PROGRAMI KAPSAMINDA HAZĠRAN 2011 TARĠHĠNE KADAR

EK 1 ULUSAL EYLEM PROGRAMI KAPSAMINDA HAZĠRAN 2011 TARĠHĠNE KADAR EK 1 ULUSAL EYLEM PROGRAMI KAPSAMINDA HAZĠRAN 2011 TARĠHĠNE KADAR GERÇEKLEġTĠRĠLMĠġ FAALĠYETLER POLĠTĠK VE YASAL DÜZENLEMELER Eylem Eylemin Adı Yapılan ÇalıĢmalar Ġlgili KuruluĢ N. 1 ÇölleĢme ile Mücadelenin

Detaylı

ORADA BİR GERZE VAR. Ayşe ÇAKIR. Bilgisayar Mühendisi ayse.ckr@gmail.com

ORADA BİR GERZE VAR. Ayşe ÇAKIR. Bilgisayar Mühendisi ayse.ckr@gmail.com ORADA BİR GERZE VAR UZAKTA Ayşe ÇAKIR Bilgisayar Mühendisi ayse.ckr@gmail.com Yaklaşık üç yıldır devam eden ama daha çok geride bıraktığımız yılın yaz aylarında sesini duyuran Gerze Direnişi ni, bu direnişin

Detaylı

TÜRKİYE DE KONUT SORUNU VE KONUT İHTİYACI RAPORU KONUT

TÜRKİYE DE KONUT SORUNU VE KONUT İHTİYACI RAPORU KONUT TÜRKİYE DE KONUT SORUNU VE KONUT İHTİYACI RAPORU KONUT İnsanların beslenme, giyinme gibi temel ihtiyaçlarından biri olan barınma ihtiyacını güvenli ve sağılıklı şekilde karşılayacak özellikleri taşıması

Detaylı

KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNE DA R B R YOL HAR TASI: BÖLGEDEN HÜKÜMETE ÖNER LER

KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNE DA R B R YOL HAR TASI: BÖLGEDEN HÜKÜMETE ÖNER LER KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNE DA R B R YOL HAR TASI: BÖLGEDEN HÜKÜMETE ÖNER LER KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNE DA R B R YOL HAR TASI: BÖLGEDEN HÜKÜMETE ÖNER LER TESEV YAYINLARI Yay na Haz rlayanlar: Dilek Kurban ve

Detaylı

ĠġYERĠ AÇMA VE ÇALIġMA RUHSATLARINA ĠLĠġKĠN YÖNETMELĠK

ĠġYERĠ AÇMA VE ÇALIġMA RUHSATLARINA ĠLĠġKĠN YÖNETMELĠK 4729 ĠġYERĠ AÇMA VE ÇALIġMA RUHSATLARINA ĠLĠġKĠN YÖNETMELĠK Bakanlar Kurulu Kararının Tarihi : 14/7/2005 No : 2005/9207 Dayandığı Kanunun Tarihi : 24/4/1930 No: 1593 4/7/1934 No: 2559 14/6/1989 No: 3572

Detaylı

genç-imo 6. Yaz Eğitim Kampı tamamlandı

genç-imo 6. Yaz Eğitim Kampı tamamlandı sayı 245 / 15 eylül 2014 Kurul Komisyonlar ilk toplan larına başladı 15 Eylül...3 te 2014 1 İşçilere Değil Ka llere Barikat!...4 te İhmal katliama dave ye çıkardı.. 5 de TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI

Detaylı

GÜRÜLTÜ AZALTIM ÖNLEMLERİ EL KİTABI

GÜRÜLTÜ AZALTIM ÖNLEMLERİ EL KİTABI T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRESEL GÜRÜLTÜ YÖNETĠMĠ ĠLE ĠLGĠLĠ AB DĠREKTĠFĠNĠN UYUMLAġTIRILMASI VE UYGULANMASI AVRUPA BĠRLĠĞĠ EġLEġTĠRME PROJESĠ TR/2004/IB/EN/02 GÜRÜLTÜ AZALTIM ÖNLEMLERİ EL KİTABI

Detaylı

Uluabat yok olmasın! Mayıs - Haziran 2009 Sayı:3 YENİ TEŞVİK YASASI OSBÜK TE 2.YILMAZ DÖNEMİ

Uluabat yok olmasın! Mayıs - Haziran 2009 Sayı:3 YENİ TEŞVİK YASASI OSBÜK TE 2.YILMAZ DÖNEMİ YENİ TEŞVİK YASASI OSBÜK TE 2.YILMAZ DÖNEMİ ÇALIŞMA HAYATINDA ÇİLE BİTİYOR! KÜRESEL KRİZDEN KURTULUŞ: E-TİCARET Mayıs - Haziran 2009 Sayı:3 Uluabat yok olmasın! HOSAB Arıtma Tesisi için çalışıyor Doğalgaz

Detaylı

6360 SAYILI ON DÖRT İLDE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ VE YİRMİ YEDİ İLÇE KURULMASI İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

6360 SAYILI ON DÖRT İLDE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ VE YİRMİ YEDİ İLÇE KURULMASI İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA 6360 SAYILI ON DÖRT İLDE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ VE YİRMİ YEDİ İLÇE KURULMASI İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUNA İLİŞKİN REHBER 23/06/2014 İÇİNDEKİLER 1-

Detaylı

1/25.000 ÖLÇEKLİ KIRKLARELİ İL ÇEVRE DÜZENİ PLANI PLAN HÜKÜMLERİ

1/25.000 ÖLÇEKLİ KIRKLARELİ İL ÇEVRE DÜZENİ PLANI PLAN HÜKÜMLERİ ii iii 1/25.000 ÖLÇEKLİ KIRKLARELİ İL ÇEVRE DÜZENİ PLANI PLAN HÜKÜMLERİ PLANLAMA YAKLAŞIMI Bu Plan, 1/100.000 Ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planı doğrultusunda İl bütününde

Detaylı

ÖNSÖZ. Tüm bunların sonucu Ģeffaf bir Ģekilde piyasa hareketlerini ve büyüklüklerini ortaya koyacak yapının oluģturulması sağlanacaktır.

ÖNSÖZ. Tüm bunların sonucu Ģeffaf bir Ģekilde piyasa hareketlerini ve büyüklüklerini ortaya koyacak yapının oluģturulması sağlanacaktır. ÖNSÖZ Bilindiği üzere 1980 li larda yaygın olarak ülkemizde kullanımına baģlanılan doğal gaz, baģta elektrik üretimi olmak üzere konut, sanayi ve diğer kullanımlarda etkinliğini giderek artırarak günümüzde

Detaylı

ĠLERLEME BĠLDĠRĠMĠ 2011. BĠRLEġMĠġ MĠLLETLER KÜRESEL ĠLKELER SÖZLEġMESĠ

ĠLERLEME BĠLDĠRĠMĠ 2011. BĠRLEġMĠġ MĠLLETLER KÜRESEL ĠLKELER SÖZLEġMESĠ ĠLERLEME BĠLDĠRĠMĠ 2011 BĠRLEġMĠġ MĠLLETLER KÜRESEL ĠLKELER SÖZLEġMESĠ GELECEĞĠMĠZĠ ĠNġA EDĠYORUZ kaynaklarımızı ve enerjimizi geleceğe yönelttik Sürdürülebilir Kalkınma için temel attık, gelecek neslin

Detaylı

Entegre ve makro bir yaklaşımla KOP BÖLGESİNDE ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI VE TARLA İÇİ GELİŞTİRME HİZMETLERİ EYLEM PLANI ÖNERİSİ MAYIS 2013 KONYA

Entegre ve makro bir yaklaşımla KOP BÖLGESİNDE ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI VE TARLA İÇİ GELİŞTİRME HİZMETLERİ EYLEM PLANI ÖNERİSİ MAYIS 2013 KONYA MAYIS 2013 KONYA Entegre ve makro bir yaklaşımla KOP BÖLGESİNDE ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI VE TARLA İÇİ GELİŞTİRME HİZMETLERİ EYLEM PLANI ÖNERİSİ T.C. KALKINMA BAKANLIĞI KOP BÖLGE KALKINMA İDARESİ BAŞKANLIĞI

Detaylı

ONUNCU KALKINMA PLANI (2014-2018) Temmuz 2013 ÖZET RAPOR

ONUNCU KALKINMA PLANI (2014-2018) Temmuz 2013 ÖZET RAPOR ONUNCU KALKINMA PLANI (2014-2018) Temmuz 2013 ÖZET RAPOR 1. Giriş... 2 2. Plan Öncesi Dönemde Türkiye de Ekonomik ve Sosyal Gelişmeler... 2 3. Planın Temel Amaçları ve İlkeleri... 3 4. Küresel Enerji Sisteminde

Detaylı

Şekil 4:AB sınır değeri ve ölçüm sonuçlarının gösterimi. (Kırmızı çizgi AB sınır değerini göstermekte,

Şekil 4:AB sınır değeri ve ölçüm sonuçlarının gösterimi. (Kırmızı çizgi AB sınır değerini göstermekte, İÇİNDEKİLER 1.0 GİRİŞ... 1 2.0 HAVA KALİTESİ... 1 2.1 HAVA KALİTESİ İZLEME İSTASYONLARI YETERSİZ... 2 2.2 HAVA KİRLİLİĞİNİN ETKİLERİ... 2 2.3 TEMİZ HAVA PLANI...2 3.0 KİRLİLİK AB DEĞERLERİNE GÖRE 13 KAT

Detaylı

GMKA Çalışma Programı

GMKA Çalışma Programı 2015 GMKA Çalışma Programı 0 1 İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER... 2 ŞEKİLLER... 3 TABLOLAR... 3 1 Giriş... 4 2 2015 Yılı Öncelikleri... 13 3 2015 Yılı Faaliyetleri... 18 3.1 Kurumsal Gelişim ve Yönetim Faaliyetleri...

Detaylı

SULAK ALAN PROJELERİ İLE KIRSAL KALKINMANIN UYUMLAŞTIRILMASI: AKŞEHİR GÖLÜ REHABİLİTASYON PROJESİ ÖRNEĞİ

SULAK ALAN PROJELERİ İLE KIRSAL KALKINMANIN UYUMLAŞTIRILMASI: AKŞEHİR GÖLÜ REHABİLİTASYON PROJESİ ÖRNEĞİ 85 SULAK ALAN PROJELERİ İLE KIRSAL KALKINMANIN UYUMLAŞTIRILMASI: AKŞEHİR GÖLÜ REHABİLİTASYON PROJESİ ÖRNEĞİ ATEŞ, Hamza-UZER, Yılmaz TÜRKİYE/ТУРЦИЯ ÖZET Bu çalışma, son yıllarda karşılaşılan en önemli

Detaylı

ÇERKEZKÖY ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ RİSK ESASLI PROJELENDİRİLMİŞ DENETİM SONUÇ DEĞERLENDİRME RAPORU

ÇERKEZKÖY ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ RİSK ESASLI PROJELENDİRİLMİŞ DENETİM SONUÇ DEĞERLENDİRME RAPORU ÇERKEZKÖY ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ RİSK ESASLI PROJELENDİRİLMİŞ DENETİM SONUÇ DEĞERLENDİRME RAPORU Yayın No.56 ÇERKEZKÖY ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ RİSK ESASLI PROJELENDİRİLMİŞ DENETİM SONUÇ DEĞERLENDİRME

Detaylı

Ülkelerimiz Hidro Elektrik Santralleri çöplüğüne dönüştürülüyor! Kar uğruna doğanın talanına dur diyelim!

Ülkelerimiz Hidro Elektrik Santralleri çöplüğüne dönüştürülüyor! Kar uğruna doğanın talanına dur diyelim! Yeni Dünya İçin ÇAĞRI Özel Sayı Eylül 2012 Fiyatı: 1,00 TL Ülkelerimiz Hidro Elektrik Santralleri çöplüğüne dönüştürülüyor! Kar uğruna doğanın talanına dur diyelim! Hey Tekstil de Direniş Frito Lay büyüyor,

Detaylı

TÜRKİYE ZİRAAT ODALARI BİRLİĞİ

TÜRKİYE ZİRAAT ODALARI BİRLİĞİ TÜRKİYE ZİRAAT ODALARI BİRLİĞİ TÜRKİYE ZİRAAT ODALARI BİRLİĞİ GENEL BAŞKANI Ş. ŞEMSİ BAYRAKTAR IN TZOB 24 ÜNCÜ GENEL KURUL TOPLANTISI AÇIŞ KONUŞMASI TZOB 24 ÜNCÜ GENEL KURUL TOPLANTISI 18-19-20 Mayıs 2007-Ankara

Detaylı

POLİTİKA VE STRATEJİ GELİŞTİRME ÇALIŞMA GRUBU TÜRKİYE NİN KYOTO PROTOKOLÜNE TARAF OLMASINA YÖNELİK 1. DEĞERLENDİRME RAPORU MAYIS 2008 ANKARA

POLİTİKA VE STRATEJİ GELİŞTİRME ÇALIŞMA GRUBU TÜRKİYE NİN KYOTO PROTOKOLÜNE TARAF OLMASINA YÖNELİK 1. DEĞERLENDİRME RAPORU MAYIS 2008 ANKARA POLİTİKA VE STRATEJİ GELİŞTİRME ÇALIŞMA GRUBU TÜRKİYE NİN KYOTO PROTOKOLÜNE TARAF OLMASINA YÖNELİK 1. DEĞERLENDİRME RAPORU MAYIS 2008 ANKARA TÜRKİYE NİN KYOTO PROTOKOLÜNE TARAF OLMASINA YÖNELİK 1. DEĞERLENDİRME

Detaylı

İŞ YERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATLARI

İŞ YERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATLARI İşyerİ Açma \1 BELEDİYE VE İL ÖZEL İDARELERİNDE İŞ YERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATLARI Yetkili İdareler Başvuru ve Belgeler İşyerlerinin Denetimi Alınan Vergi ve Harçlar Uygulanabilecek Cezalar Kapatma ve

Detaylı

torba yasada neler var?

torba yasada neler var? torba yasada neler var? 16 hükümetin kapalı kapılar ardında hazırlıklarını sürdürdüğü torba yasa nın içinde yer alan değişiklik maddeleri ve bunların yaratacağı sonuçlar değerlendirildi... TMMOB Yapı Denetimi

Detaylı

Türk-Ermeni İlişkilerinde Başka Bir Sorun: Metsamor Nükleer Santrali ve Türkiye ye Etkileri

Türk-Ermeni İlişkilerinde Başka Bir Sorun: Metsamor Nükleer Santrali ve Türkiye ye Etkileri Türk-Ermeni İlişkilerinde Başka Bir Sorun: Metsamor Nükleer Santrali ve Türkiye ye Etkileri Mevlüt Yüksel* Özet Türk-Ermeni ilişkilerinde görmezden gelinen önemli bir sorun daha vardır. Bu sorun Ermenistan

Detaylı

T.C. GÜMRÜK VE TĠCARET BAKANLIĞI Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü

T.C. GÜMRÜK VE TĠCARET BAKANLIĞI Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü T.C. GÜMRÜK VE TĠCARET BAKANLIĞI Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü TÜRKİYE KOOPERATİFÇİLİK STRATEJİSİ VE EYLEM PLANI 2012 2016 0 ĠÇĠNDEKĠLER TABLO VE GRAFĠKLER LĠSTESĠ KISALTMALAR LĠSTESĠ ii iii 1. GĠRĠġ

Detaylı

81 İL SANAYİ DURUM RAPORU

81 İL SANAYİ DURUM RAPORU 81 İL SANAYİ DURUM RAPORU SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARALIK 2013 / ANKARA 1 ĠÇĠNDEKĠLER ÖNSÖZ... 4 1 ADANA... 5 2 ADIYAMAN... 12 3 AFYONKARAHĠSAR... 19 4 AĞRI... 25 5 AMASYA... 30 6 ANKARA... 35 7 ANTALYA...

Detaylı

81 İl İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi. Ocak 2014 HÜLYA DEMİRDİREK ÜLKER ŞENER

81 İl İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi. Ocak 2014 HÜLYA DEMİRDİREK ÜLKER ŞENER 81 İl İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi Ocak 2014 HÜLYA DEMİRDİREK ÜLKER ŞENER Karne çalışmasında bize destek veren Sibel Bağış ve stajyerlerimiz Sümeyye Uslu ve Hayriye Öztürk e katkılarından dolayı

Detaylı