BDY DEĞİŞİKLİK TASLAĞI KURUL KARARLARI ile YAPILAN DÜZENLEMELER

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BDY DEĞİŞİKLİK TASLAĞI KURUL KARARLARI ile YAPILAN DÜZENLEMELER"

Transkript

1 BDY DEĞİŞİKLİK TASLAĞI KURUL KARARLARI ile YAPILAN DÜZENLEMELER Rafet DİLMEN Başkan Yardımcısı Mayıs, 2017

2 Kurul Kararları ile Yapılan Düzenleme ve Açıklamalar

3 Denetim Kuruluşu Yetkilendirme Şartları - 13/1-i hükmü 3 BDY nin 13/1-i maddesi e göre; De etim Kuruluşunun; denetçilerinin, ortaklarının ve ki it yöneticilerinin başka bir de etim kuruluşunda veya bireyse de etim yapa denetçi yanında ya da tüzel kişilikte ortak, ki it yönetici veya denetçi olmaması, bireyse o arak de etim faa iyeti de bulunmaması gerekmektedir.

4 Denetim Kuruluşları Yetkilendirilme Şartları (BDY 13/1(i) - Kurul Kararı 4 Ke di adına de etim sözleşmesi yapmış o a bir denetçinin, so raki dönemlerde de etim faa iyeti i ye i yetki e diri ecek bir de etim kuruluşu bünyesinde sürdürmek istemesi ha i de, bu şirkette ORTAK veya YÖNET C o arak gösterilmesi durumu da; Denetçinin ke di adına yaptığı de etim sözleşmelerini, şirketin Kuru umuzca yetki e diri mesi de önce imzalamış ve Kurumumuza bildirmiş olması, Denetçinin, söz ko usu de etim sözleşmeleri kapsamındakiler hariç başka bir de etim faa iyeti de bulunmayacağı ve ye i bir de etim sözleşmesi imzalamayacağı hususu da taahhütte bulunması, Şirketin, ke di adına üstlendiği bağımsız de etim faa iyeti tamam a a a kadar denetçiye de etim kadrosu da yer vermeyeceği hususu da taahhütte bulunması, şarttır.

5 Denetim Kuruluşları Yetkilendirilme Şartları (BDY 13/1(i) - Kurul Kararı 5 Böylece, ke di am ve hesabına de etim yapmakta o a denetçilerin şirket ortağı veya yöneticisi olmaları hususu da yumuşak bir geçiş sağlanmıştır.

6 BDY nin Geçici Maddesine Göre KAYİK Hariç Sorumlu Denetçi Olarak Yetkilendirilmiş Olanlar Hakkında Kurul Kararı BDY nin 28 i ci maddesi ve Geçici Maddesi e göre; 6 Sorum u denetçiler, denetim raporunu denetimi üstlenenler adına imzalama yetkisini haiz olup, aşağıdaki şartları sağlayan denetçiler arasından, Kurumun onayı alınmak suretiyle görevlendirilir: Diğer denetimler (KAY K Hariç) için 10 yıllık mesleki tecrübeye sahip olması ve bu sürenin en az bir (1) yılında fiilen denetçi, kıdemli denetçi veya başdenetçi unvanı ile denetimlerde bulunmuş olması. BDY nin Geçici 1/4-ç maddesi e göre de, 2012 yılı so u itibarıyla YMM o maya hak kaza a ar i e 15 yıllık mes eki tecrübeye sahip SMMM ler için 31/12/2016 tarihi e kadar bir (1) yıllık fii i de etim tecrübesi aranmayacaktır.

7 BDY nin Geçici Maddesine Göre KAYİK Hariç Sorumlu Denetçi Olarak Yetkilendirilmiş Olanlar Hakkında Kurul Kararı tarihi de önce KAY K hariç de etim er için sorum u denetçi o arak görevlendirilen ve Kurumumuz tarafından Bağımsız De etim Yönetmeliğinin (Yönetmelik) geçici 1/4-ç (15 yıllık mes eki tecrübe) maddesi kapsamında o ay a a sorum u denetçilerden; Başka bir de etim kuruluşuna geçen ve bu de etim kuruluşu tarafından sorum u denetçi o arak görevlendirilip Kurumumuz onayına su u a sorum u denetçi başvuruları fii i de etim şartı dikkate alınarak değerlendirilecektir. Aynı de etim kuruluşunda devam ede sorum u denetçilere fii i de etim tecrübesi edi me eri için tarihi e kadar (bu tarih dahi ) süre tanınacaktır. Aynı de etim kuruluşunda devam ede sorum u denetçilerden tarihi e kadar fii i de etim tecrübesi edi emeye eri onayları tarihi itibarıyla geçersiz sayılacaktır.

8 Denetçi Seçimi - TTK sayılı TTK nın 399 u cu maddesi i biri ci fıkrasına göre, Denetçi, şirketin ge e kuru u ca; top u uk denetçisi, a a şirketin ge e kuru u ca, her faa iyet dönemi ve her ha de görevini yeri e getireceği faa iyet dönemi bitmede seçilmesi şarttır. Mezkur madde i altıncı fıkrasında ise; Faaliyet döneminin dördüncü ayına kadar denetçi seçilememişse, denetçi, yönetim kuru u u her yönetim kuru u üyesinin veya herha gi bir pay sahibi i istemi üzerine, as iye ticaret mahkemesi ce atanacağı belirtilmiştir.

9 Denetçi Seçimi 9 Ancak, bazı şirketlerin geçmiş dönem için denetçi atanması maksadıyla açtığı davalarda bazı mahkemelerin davaların reddine karar verdiği, Şirketlerin genel kurulları tarafından da geçmiş yıl denetçisini seçmede tereddüt edildiği, Dolayısıyla, ilgili yılın denetim yükümlülüğünün yerine getirilemediği, Görülmüştür.

10 Denetçi Seçimi 10 Öte yandan, faaliyet dönemi içerisinde denetçi seçilmemesinin bir hukuki yaptırıma bağlanmadığı, Faaliyet döneminden sonra genel kurul tarafından denetçi seçilmesinin hükümsüz olduğuna dair Kanunda bir hüküm bulunmadığı, Bazı istisnalar dışında denetçi seçiminin genel kurulun devredilemez görev ve yetkileri arasında olduğu, TTK 399 uncu madde hükmünün genel kurulun faaliyet döneminden sonra geçmiş yılın denetçisini hiçbir surette seçemeyeceği anlamına gelmeyeceği, Yönünde de görüşler bulunmaktadır.

11 Denetçi Seçimi Kurul Kararı 11 Faa iyet dönemi geçmiş olmasına rağmen ge e kuru tarafından geçmiş yılın denetçisi seçilebilir. Ge e kuru u faa iyet dönemi içinde veya faa iyet döneminden so ra denetçiyi seçmemesi ha i de, 399 u cu madde i altıncı fıkrasına göre yönetim kuru u u, her yönetim kuru u üyesinin veya herha gi bir pay sahibi i şirketin merkezi i bulunduğu yerdeki as iye ticaret mahkemesi e denetçi ata ma davası açabilir. A cak her iki durumda da faa iyet dönemi içinde denetçi seçilmemesinden dolayı yönetim kuru u u sorumluluğunu ortada kaldırmaz.

12 Rotasyon Uygulaması: TTK - BDY 12 TTK 400/2 maddesi: On yıl içinde aynı şirket için toplam yedi yıl denetçi olarak seçilen denetçi üç yıl geçmedikçe denetçi olarak yeniden seçilemez. BDY 26/1-ç maddesi: Üç yıl geçmedikçe; denetim kuruluşları son on yılda yedi yıl denetim çalışması yürüttükleri işletmelere ilişkin denetimleri üstlenemezler.

13 Rotasyon Uygulaması - Kurul Kararı So o yıl içerisinde yedi yıl bir şirketin de etimi i üstlenen bağımsız de etim kuruluşunun, yedi yıllık de etim süresinin heme ardından de etime zoru u o arak üç yıl kesi tisiz ara vermesi, so raki rotasyo süresi hesaplanırken veri e aranın ve arada önceki de etim süresinin hesap amaya katılmaması ve üç yıllık kesi tisiz arayı takip ede o yıl içinde yedi yıl de etim yapabi me süresinin tekrar başlatılması, Örnek 1: P P P P P P P X X X P X X X P P

14 Rotasyon Uygulaması - Kurul Kararı yılı öncesinde mevzuatında öngörülen süre kadar (2 yıl) kesi tisiz ara verildiği takdirde: müteakip rotasyo süresi hesaplanırken veri e aranın ve arada önceki de etim süresinin hesap amaya katılmaması, arayı takip ede o yıl içinde yedi yıl de etim yapabi me süresinin tekrar başlatılması, Örnek 2 : P P P P X X P P P P P P P X X X

15 Rotasyon Uygulaması - Kurul Kararı 15 Araların kesintili olduğu durumda geriye dönük on yıla bakılması, aynı şirkete toplam yedi yıl denetim hizmeti verilmişse, üç yıl kesintisiz ara verilmesi, Örnek 3 : X P X P X P P P P P X X X P P P

16 Rotasyon Uygulaması - Kurul Kararı yılı ve sonrasında ihtiyari denetimlerde geçen sürelerin de rotasyon süresinin hesaplanmasında dikkate alınması gerekmektedir. Örnek 4 : P P P P P P P P P P X X X P P P Zorunlu değil Zorunlu

17 Bağımsız Denetim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı

18 Denetim Yapmaya Yetkililer 18 Denetim Kuruluşu (Yetkileri çerçevesinde KAY K dahil tüm şirketler) Denetçi (KAY K hariç diğer şirketler)

19 Serbest Bağımsız Denetçi 19 Serbest bağımsız denetçi, de etimi ke di am ve hesabına üstlenebilen, sorum u denetçi o abi me şartlarını taşıyan ve de etim raporu u imza aya denetçidir.

20 Serbest Bağımsız Denetçinin Yetkilendirilmesi Serbest bağımsız denetçi o arak de etim faa iyeti de bu u mak için aşağıdaki şartların sağlanması gerekmektedir: a)başvuranın sorum u denetçi o abi me şartlarını karşılaması. b)de etim kadrosu u, asgari o arak, 27 ci maddede be irti e de etim ekip eri i oluşturabilecek ite ik ve genişlikte olması. c)denetçilerin tam zamanlı ve asgari bir rapor ama dönemi için istihdam edilmiş olması. ç)denetim kadrosu da ke disi hariç e azbir sorum u denetçinin bulunması. e)de etim rehber eri dahi o mak üzere, esasları Kurumca be ir e e ka ite ko tro sistemi e ilişkin po itika ve süreçlerini yazılı o arak oluşturmuş olması. 20 1/1/2018 tarihi de önce üstlenilen de etim er için bu hüküm uygulanmayacaktır.

21 Serbest Bağımsız Denetçilerin Uyacakları Diğer Hususlar 21 Serbest bağımsız denetçilere ko tro sistemi oluşturma sorumluluğu getirilmiştir. Serbest bağımsız denetçilerin ekipte yer a a denetçilerden bağımsızlık taahhüdü alması zoru u ha e getirilmiştir. Serbest bağımsız denetçilerin yönetmelik kapsamında haksız rekabete ilişkin hükümlere uymaları zoru udur. De etim eri bu duruma aykırı o arak gerçekleşmesi durumu da «faaliyet iz i i askıya a ma» yaptırımı uygulanır.

22 Uygulamalı Mesleki Eğitimde Lisans Sürelerinin Dikkate Alınması 22 Mevcut Durum: Mes eki tecrübe bağımsız de etimde fii e geçirilen süredir. A cak 3568 sayılı ka u kapsamındaki mes eki faa iyet erde veya aynı ka u uyarınca staj ve stajda sayılan hizmet erde bu u u a sürelerde bu sürenin hesabında dikkate alınır. Dört yılı aşmamak üzere isa s ve lisansüstü eğitim süreleri bu süreye i ave edi ir hükmü bulunmaktadır. Yapılan Değişiklik: Dört yılı aşmamak ve 3568 sayılı Ka u kapsamındaki mes eki faa iyet er e ve hizmet er e aynı tarih ere de k ge e süreler mükerreren sayılmamak şartıyla isa s ve lisansüstü eğitim süreleri uygulamalı mes eki eğitim süresine i ave edi ir. Bu hüküm 1/1/2018 tarihi de so ra uygulanacaktır.

23 Faaliyet İznini Askıya Alma- Durdurma 23 Bilindiği gibi BDY i 41. maddesi de be irti e aykırılıklarda bulunduğu tespit edi e de etim kuruluşları ve denetçilerin faa iyet izi eri, fii i ağırlığı dikkate alınarak iki yılı geçmemek üzere Kuru kararıyla askıya alınmaktadır. Yi e Mede i Ka u uyarınca gaip ik, temyiz kudreti i yitiri mesi, kısıtlılık vb. ha er i e denetçinin fii eh iyeti i yitirmesi veya de etim kuruluşunun faa iyeti i fii e veya kayde so a ermesi veya hakkında mahkeme tarafından bir tedbir kararı verilmiş olması so ucu, de etim faa iyeti i yürütülmesinin so rada imkansız ha e ge mesi. lık i ce eme planı çerçevesinde veya ihbar ve şikayetler ve diğer kurum arda ge e bi dirim er e i gi i o arak yapılan i k değerlendirmeler so ucu da, faa iyet iz i i askıya alınmasını veya ipta edi mesi i gerektire durum ede iy e, de etim kuruluşunun veya denetçinin faa iyete devam etmesi i te afisi zor ve imkansız zarar ara yo açacağı ihtima i i bulunması. Ha eri de de de etim faa iyeti durduru abi mektedir.

24 Bağımsız Denetim Resmi Sicili 24 Faa iyet iz i askıya alınanlar ve de etim faa iyeti durduru a ar i e de etim faa iyeti de bulunmayacağını beya ede er sici de gayri faa o arak gösterilir. Sici e kayıtlı o maya ar (Kuru tarafından yetki e diri mesi e karar verildiği ha de gerek i harç ve ücretleri yatırmadığından dolayı tesci ve i a edi meye er) i e sici de gayri faa o arak gösterilenler de etim faa iyeti de bu u amaz ar. De etim faa iyeti durduru a ar durdurma kararı devam ettiği süre içinde ye i sözleşme yapamaz ar.

25 Sürekli Eğitim 25 Denetçiler, etik kura ara uygu ve yüksek ka itede hizmet su abi me eri amacıyla, sahip oldukları mes eki bi gi ve beceri eri i yeter i bir seviyede tutulmasını ve geliştirilmesini hedef eye sürekli eğitime tabi tutu ur. Mevcut Durum: Sici e tesci i de itibare denetçilerin her beş yılda bir sürekli eğitime ilişkin şartları karşılamaları esastır.

26 Sürekli Eğitim 26 Sürekli eğitim yükümlülüğü denetçinin sici e tesci edildiği tarihi iz eye iki ci takvim yılının başından itibare başlar. Sürekli eğitim yükümlülüğünün başlamasından itibare, denetçilerin her yıl, yıllık ve üçer yıllık dönemler için Kurum tarafından öngörülen sürekli eğitim yükümlülüğüne ilişkin şartları karşılamaları zoru udur. De etim kuruluşları ve serbest bağımsız denetçiler, denetçilerinin sürekli eğitim programlarını tamamlamaları için gerek i tedbir eri alır. Sürekli eğitim yükümlülüğünü yeri e getirmeye eri de etim faa iyet eri durduru ur ve sici de gayri faa o arak gösterilir.

27 Sorumlu Denetçi 27 Sorum u denetçi o abi mek için; KAY K ler ezdi de yapılacak de etim er için 15 (o beş) yıllık mes eki tecrübe + 2 (iki) yıllık fii i de etim tecrübesi, Diğer de etim er için 10 (o ) yıllık mes eki tecrübe + 1 (bir) yıllık fii i de etim tecrübesi, gerekmektedir.

28 Sorumlu Denetçi 28 1/1/2019 tarihi de itibare sorum u denetçi o abi mek aşağıdaki şartlar aranacaktır: KAY K ler ezdi de yapılacak de etim er için (15) o beş yıllık mes eki tecrübe + (3) üç yıllık fii i de etim tecrübesi, Diğer de etim er için (10) o yıllık mes eki tecrübe + (2) iki yıllık fii i de etim tecrübesi, gerekmektedir.

29 Denetim Sözleşmesi Yapılması ve Feshi 29 De etim sözleşmesi, de etim kuruluşu veya serbest bağımsız denetçinin seçiminden itibare e geç altmış gün içinde yapılır. De etimi üstlenenden de et eme görevi, sadece TTK da ön görüldüğü şekilde ve başka bir de etim kuruluşu veya serbest bağımsız denetçi atanmışsa geri alınabilir. De etimi üstlenenler, de etim sözleşmesini, sadece haklı bir sebep varsa veya ke disi e karşı görevden alınma davası açılmışsa feshedebi ir. Sözleşmenin feshedi mesi durumu da, de etimi üstlenenlerin çalışma notlarını ve gerek i tüm bi gi eri, yeri e geçecek o a de etim kuruluşlarına ve serbest bağımsız denetçilere tes im etmesi zoru udur.

30 Denetim Raporu Düzenleme Yükümlülüğü 30 Bilindiği gibi, de etimi üstlenenler de etim raporu u ge e kuru da e az 15 gün önce de et e e şirketin yönetim kuru u a tes im etmek durumundadır. (Ge e Kuru geç yapılır veya hiç yapılmazsa?) Yapılan değişiklikle, de etim raporlarının, de etimi yapılan fi a sa tabloların ait olduğu hesap dönemine ilişkin yılın olağan ge e kuru toplantısından e az yirmi gün önce ve her durumda e geç o yılın altıncı ayının so u a kadar de et e e işletmenin yönetim kuru u a tes im edi mesi zoru u ha e getiri mektedir. De etim raporlarının süresi içerisinde i gi i yer ere tes im edi memesi durumu da uyarı yaptırımı uygulanır.

31 Mesleki Sorumluluk Sigortası Bildirimi 31 De etim kuruluşları ve serbest bağımsız denetçiler mes eki sorum u uk sigortası poliçesini düzenlenme tarihi i ve poliçe ve sigorta şirketindeki değişiklikleri takip ede günden itibare e geç 30 gün içinde kuruma bi dirir. Mevcut düzenlemede 10 gün o a bi dirim süresi 30 güne çıkarılmaktadır.

32 İnceleme ve Denetimler 32 Kurum tarafından yapılacak i ce eme erde; de etim kuruluşu, serbest bağımsız denetçi veya de et e e işletmenin i ce eme i e görevlendirilenin ta ebi doğrultusunda iste i e tüm bi gi ve be ge eri tes im etmesi zoru udur. stenilen bi gi ve be ge eri veri memesi veya gerek i görülen diğer ha erde, Kurumu ta ebi, yetki i su h ceza hakimi i kararı üzerine de etim kuruluşları, denetçiler ve de et e e işletmeler ezdi de arama yapılabilir.

33 33 TEŞEKKÜRLER Söğütözü Mahallesi 2177 Sokak No: 4 Çankaya/ ANKARA +90 (312) (PBX) Faks: +90 (312)

BDY Mevcut Metin Değiştirilen Metin 21 Temmuz 2017

BDY Mevcut Metin Değiştirilen Metin 21 Temmuz 2017 www.guncelgroup.com.tr BDY 21 Temmuz 2017 BDY ve Denetim Kuruluşlarının Yetkilendirlmesi Madde 13. (...) i) Denetçilerinin, ortaklarının ve kilit yöneticilerinin başka bir denetim kuruluşunda veya bağımsız

Detaylı

GÖZETİM FAALİYETLERİ (BULGULAR VE SONUÇLAR) Derviş ALTINOK Daire Başkanı Mayıs, 2017

GÖZETİM FAALİYETLERİ (BULGULAR VE SONUÇLAR) Derviş ALTINOK Daire Başkanı Mayıs, 2017 GÖZETİM FAALİYETLERİ (BULGULAR VE SONUÇLAR) Derviş ALTINOK Daire Başkanı Mayıs, 2017 Doğru ve Güvenilir Finansal Bilgi İçin Hukuki Altyapı 2 Fi a sa tabloların, Türkiye Muhasebe Standartlarına göre düzenlenmesi

Detaylı

YÖNETMELİK. Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumundan: BAĞIMSIZ DENETİM YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

YÖNETMELİK. Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumundan: BAĞIMSIZ DENETİM YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK 21 Temmuz 2017 CUMA Resmî Gazete Sayı : 30130 YÖNETMELİK Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumundan: BAĞIMSIZ DENETİM YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 26/12/2012

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2016/195 Ref: 4/195

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2016/195 Ref: 4/195 SİRKÜLER İstanbul, 04.11.2016 Sayı: 2016/195 Ref: 4/195 Konu: FAALİYET DÖNEMİ GEÇTİKTEN SONRA DENETÇİ ATANABİLECEĞİNE DAİR KAMU GÖZETİMİ MUHASEBE VE DENETİM STANDARTLARI KURUMU KARARI YAYINLANMIŞTIR Özet:

Detaylı

KAMU GÖZETİMİ MUHASEBE VE DENETİM STANDARTLARI KURUMU BAŞKANLIĞINA

KAMU GÖZETİMİ MUHASEBE VE DENETİM STANDARTLARI KURUMU BAŞKANLIĞINA KAMU GÖZETİMİ MUHASEBE VE DENETİM STANDARTLARI KURUMU BAŞKANLIĞINA Bağımsız Denetim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağının Genel Gerekçesi İncelendiğinde Bağımsız Denetim Faaliyetinde

Detaylı

Bağımsız Denetim Yönetmeliğinde Değişiklik yapıldı.

Bağımsız Denetim Yönetmeliğinde Değişiklik yapıldı. SİRKÜLER TARİH : 25.07.2017 SAYI : 2017-07-08 KONU : Bağımsız Denetim Yönetmeliğinde Değişiklik yapıldı. ÖZETİ : Kendi adına denetim üstlenebilen bağımsız denetçi düzenlemesi uygulaması getirildi. 26/12/2012

Detaylı

BAĞIMSIZ DENETİM YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK TASLAĞI GENEL GEREKÇE

BAĞIMSIZ DENETİM YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK TASLAĞI GENEL GEREKÇE BAĞIMSIZ DENETİM YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK TASLAĞI GENEL GEREKÇE 26/12/2012 tarihli ve 28569 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe konulan Bağımsız Denetim Yönetmeliğinin

Detaylı

KONU: BAĞIMSIZ DENETİM YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK YAYIMLANDI.

KONU: BAĞIMSIZ DENETİM YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK YAYIMLANDI. E-Bülten 2017-58 KONU: BAĞIMSIZ DENETİM YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK YAYIMLANDI. 21 Temmuz 2017 tarih ve 30130 sayılı Resmi Gazete de, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları

Detaylı

DENETİM KURULUŞLARI BİLGİLENDİRME PROGRAMI

DENETİM KURULUŞLARI BİLGİLENDİRME PROGRAMI DENETİM KURULUŞLARI BİLGİLENDİRME PROGRAMI Murat ESKİN 02 AĞUSTOS 2016 2 SUNUM İÇERİĞİ SÖZLEŞME KABUL PROSEDÜRLERİ DENETİM SÖZLEŞMELERİNİN HAZIRLANMASI SÖZLEŞMEDE BULUNMASI GEREKEN ASGARİ UNSURLAR SÖZLEŞMEDE

Detaylı

Bağımsız Denetim Raporunun Düzenlenmesi. YMM Mihdiye Taşçı

Bağımsız Denetim Raporunun Düzenlenmesi. YMM Mihdiye Taşçı Bağımsız Denetim Raporunun Düzenlenmesi YMM Mihdiye Taşçı Türk Ticaret Kanununda Denetim Konusunda Yapılan Düzenlemeler 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununda hakim olan anlayış, kurumsal yönetim ilkelerini

Detaylı

Sirküler Rapor /208-1 SÜRE UZATIMINA İLİŞKİN KAMU GÖZETİMİ MUHASEBE VE DENETİM STANDARTLARI KURUMU KARARI YAYIMLANDI

Sirküler Rapor /208-1 SÜRE UZATIMINA İLİŞKİN KAMU GÖZETİMİ MUHASEBE VE DENETİM STANDARTLARI KURUMU KARARI YAYIMLANDI Sirküler Rapor 01.12.2014/208-1 SÜRE UZATIMINA İLİŞKİN KAMU GÖZETİMİ MUHASEBE VE DENETİM STANDARTLARI KURUMU KARARI YAYIMLANDI ÖZET : Geçiş dönemi hükümlerine tabi meslek mensuplarının kamu yararını ilgilendiren

Detaylı

Yönetmeliğin ilgili kısımlarına denetim üstlenen bağımsız denetçi ibaresi eklenmiş ve tanım olarak da aşağıdaki açıklama yapılmıştır;

Yönetmeliğin ilgili kısımlarına denetim üstlenen bağımsız denetçi ibaresi eklenmiş ve tanım olarak da aşağıdaki açıklama yapılmıştır; 21.07.2017 tarih 30130 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Bağımsız Denetim Yönetmeliği nde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik ile Bağımsız denetim yönetmeliğinde yapılan düzenlemelere ilişkin değerlendirmelerimiz

Detaylı

MESLEKİ TECRÜBE SÜRESİNİN HESABI İLE İLGİLİ SORU VE CEVAPLAR:

MESLEKİ TECRÜBE SÜRESİNİN HESABI İLE İLGİLİ SORU VE CEVAPLAR: MESLEKİ TECRÜBE SÜRESİNİN HESABI İLE İLGİLİ SORU VE CEVAPLAR: S.1. Mesleki tecrübe süresinin hesabı nasıl yapılmaktadır? C.1. Mesleki tecrübe süresi, esas olarak bağımsız denetimde fiilen geçirilen süredir.

Detaylı

BAĞIMSIZ DENETİM. Faik CECELİ

BAĞIMSIZ DENETİM. Faik CECELİ BAĞIMSIZ DENETİM Faik CECELİ 6102 SAYILI TTK YA GÖRE KGK NIN YETKİSİ MADDE 88 Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun yetkisi (1) 64 ilâ 88 inci madde hükümlerine tabi gerçek ve tüzel

Detaylı

YÖNETMELĠK Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan:

YÖNETMELĠK Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan: 14 Ağustos 2012 SALI Resmî Gazete Sayı : 28384 YÖNETMELĠK Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan: BANKALARA DEĞERLEME HĠZMETĠ VERECEK KURULUġLARIN YETKĠLENDĠRĠLMESĠ VE FAALĠYETLERĠ HAKKINDA YÖNETMELĠKTE

Detaylı

UYGULAMALI MESLEKİ EĞİTİME İLİŞKİN SORULAR:

UYGULAMALI MESLEKİ EĞİTİME İLİŞKİN SORULAR: UYGULAMALI MESLEKİ EĞİTİME İLİŞKİN SORULAR: SORU 1-1/1/2013 tarihinden önce kamu kurumları tarafından yapılan bağımsız denetçiliğe ilişkin sınavlara giren ve lisans belgesi almaya hak kazanan meslek mensupları

Detaylı

1- Aşağıda verilenlerden hangisi ticaret şirketlerine uygulanacak mevzuat hükümlerinden

1- Aşağıda verilenlerden hangisi ticaret şirketlerine uygulanacak mevzuat hükümlerinden 1- Aşağıda verilenlerden hangisi ticaret şirketlerine uygulanacak mevzuat hükümlerinden A) Şirket sözleşmesi hükümleri B) Ticari örf ve adet hukuku kuralları C) Tamamlayıcı ve yorumlayıcı hükümler D) Emredici

Detaylı

TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE BAĞIMSIZ DENETİM. Prof. Dr. Şaban UZAY

TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE BAĞIMSIZ DENETİM. Prof. Dr. Şaban UZAY TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE BAĞIMSIZ DENETİM Prof. Dr. Şaban UZAY Amaçlarımız Bu bölümü tamamladıktan sonra aşağıdaki bilgi ve becerilere sahip olabileceksiniz: TTK ve ilgili mevzuata göre bağımsız denetimin

Detaylı

DENETİM KURULUŞU VE DENETÇİLERİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ VE SORUMLULUKLARI

DENETİM KURULUŞU VE DENETÇİLERİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ VE SORUMLULUKLARI DENETİM KURULUŞU VE DENETÇİLERİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ VE SORUMLULUKLARI 1 Mehmet Akif TEKEREK Uzman 2 DENETİM KURULUŞU VE DENETÇİLERİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ 3 Denetim kuruluşları ve denetçilerin gerek denetledikleri

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat /69-1

Sirküler Rapor Mevzuat /69-1 Sirküler Rapor Mevzuat 06.04.2015/69-1 DERECELENDİRME KURULUŞLARININ YETKİLENDİRİLMESİNE VE FAALİYETLERİNE İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK YAYIMLANDI ÖZET :

Detaylı

TEBLİĞ. b) Güvenli elektronik imza: 15/1/2004 tarihli ve 5070 sayılı Elektronik İmza Kanununun 4 üncü maddesinde tanımlanan imzayı,

TEBLİĞ. b) Güvenli elektronik imza: 15/1/2004 tarihli ve 5070 sayılı Elektronik İmza Kanununun 4 üncü maddesinde tanımlanan imzayı, 25 Ocak 2013 Tarihli ve 28539 Sayılı Resmî Gazetede Yayımlanmıştır. TEBLİĞ Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumundan: BAĞIMSIZ DENETÇİLİK UYGULAMALI MESLEKİ EĞİTİM TEBLİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

BAĞIMSIZ DENETİM YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI

BAĞIMSIZ DENETİM YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI 25.07.2017/100-1 BAĞIMSIZ DENETİM YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI ÖZET : Yönetmelik değişikliği ile kendi adına denetim üstlenebilmek için öngörülen şartları taşıdığı Kurum tarafından onaylanan bağımsız

Detaylı

TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ UNION OF CHAMBERS OF CERTİFİED PUBLİC ACCOUNTANTS OF TURKEY

TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ UNION OF CHAMBERS OF CERTİFİED PUBLİC ACCOUNTANTS OF TURKEY TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ UNION OF CHAMBERS OF CERTİFİED PUBLİC ACCOUNTANTS OF TURKEY EKİM 2015 / ANTALYA YÜCEL AKDEMİR TÜRMOB GENEL SEKRETERİ

Detaylı

BAKIŞ MEVZUAT KONU BAĞIMSIZ DENETÇİLİK UYGULAMALI MESLEKİ EĞİTİM TEBLİĞİ 2013/030 SAYI ÖZET

BAKIŞ MEVZUAT KONU BAĞIMSIZ DENETÇİLİK UYGULAMALI MESLEKİ EĞİTİM TEBLİĞİ 2013/030 SAYI ÖZET BAKIŞ MEVZUAT KONU SAYI ÖZET BAĞIMSIZ DENETÇİLİK UYGULAMALI MESLEKİ EĞİTİM TEBLİĞİ 2013/030 Tebliğde, bağımsız denetçi olmak isteyen denetçi yardımcılarına verilecek uygulamalı mesleki eğitime, refakatinde

Detaylı

AKİŞ GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. 28 ARALIK 2016 TARİHLİ İMTİYAZLI PAYSAHİPLERİ ÖZEL KURULU TOPLANTISI GÜNDEMİ

AKİŞ GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. 28 ARALIK 2016 TARİHLİ İMTİYAZLI PAYSAHİPLERİ ÖZEL KURULU TOPLANTISI GÜNDEMİ AKİŞ GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. 28 ARALIK 2016 TARİHLİ İMTİYAZLI PAYSAHİPLERİ ÖZEL KURULU TOPLANTISI GÜNDEMİ 1. Açılış ve toplantı başkanlığının oluşturulması; 2. Şirket Yönetim Kurulu ve Saf Gayrimenkul

Detaylı

BAĞIMSIZ DENETÇİLER SÜREKLİ EĞİTİMİ

BAĞIMSIZ DENETÇİLER SÜREKLİ EĞİTİMİ BAĞIMSIZ DENETÇİLER SÜREKLİ EĞİTİMİ 1. GİRİŞ Bağımsız Denetçilerin Sürekli Eğitimini düzenleyen tebliğ 04.11.2017 tarih ve 30230 sayılı Resmi Gazete de yayınlanmıştır. Tebliğ uyarınca getirilen düzenlemelerin

Detaylı

BAŞVURU MEKTUBU KONYA GIDA VE TARIM ÜNİVERSİTESİ İHALE KOMİSYONU BAŞKANLIĞINA. Kimyasal-Kit ve Sarf Malzeme Alımı 32 kalem 34.

BAŞVURU MEKTUBU KONYA GIDA VE TARIM ÜNİVERSİTESİ İHALE KOMİSYONU BAŞKANLIĞINA. Kimyasal-Kit ve Sarf Malzeme Alımı 32 kalem 34. İhalenin adı Başvuru sahibinin adı ve soyadı/ ticaret unvanı Uyruğu TC Kimlik Numarası (gerçek kişi ise) Vergi Kimlik Numarası BAŞVURU MEKTUBU KONYA GIDA VE TARIM ÜNİVERSİTESİ İHALE KOMİSYONU BAŞKANLIĞINA

Detaylı

SERMAYE PİYASASINDA BAĞIMSIZ DENETİM LİSANS BELGESİ, BAĞIMSIZ DENETÇİLİK SINAVLARI VE GEÇİŞ DÖNEMİ EĞİTİMLERİ İLE İLGİLİ SORULAR VE CEVAPLARI:

SERMAYE PİYASASINDA BAĞIMSIZ DENETİM LİSANS BELGESİ, BAĞIMSIZ DENETÇİLİK SINAVLARI VE GEÇİŞ DÖNEMİ EĞİTİMLERİ İLE İLGİLİ SORULAR VE CEVAPLARI: SERMAYE PİYASASINDA BAĞIMSIZ DENETİM LİSANS BELGESİ, BAĞIMSIZ DENETÇİLİK SINAVLARI VE GEÇİŞ DÖNEMİ EĞİTİMLERİ İLE İLGİLİ SORULAR VE CEVAPLARI: S.1. 01/01/2013 tarihinden önce bağımsız denetçiliğe ilişkin

Detaylı

RÜZGÂR SANTRALİ KURULMASINA İLİŞKİN BELGE ÖRNEKLERİ LİSANS BAŞVURU DİLEKÇESİ T. C. ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU BAŞKANLIĞINA

RÜZGÂR SANTRALİ KURULMASINA İLİŞKİN BELGE ÖRNEKLERİ LİSANS BAŞVURU DİLEKÇESİ T. C. ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU BAŞKANLIĞINA RÜZGÂR SANTRALİ KURULMASINA İLİŞKİN BELGE ÖRNEKLERİ Ek-1 LİSANS BAŞVURU DİLEKÇESİ T. C. ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU BAŞKANLIĞINA... (Yurt genelinde/bölgesinde/illerinde/ilinde) (Toptan Satış / Perakende

Detaylı

Dr. Hediye BAHAR SAYIN. Pay Sahibi Haklarının Korunması Kapsamında Anonim Şirket Yönetim Kurulu Kararlarının Butlanı

Dr. Hediye BAHAR SAYIN. Pay Sahibi Haklarının Korunması Kapsamında Anonim Şirket Yönetim Kurulu Kararlarının Butlanı Dr. Hediye BAHAR SAYIN Pay Sahibi Haklarının Korunması Kapsamında Anonim Şirket Yönetim Kurulu Kararlarının Butlanı İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR LİSTESİ... XIX Giriş...1 Birinci

Detaylı

Hüseyin YURDAKUL Başuzman Muhasebe Standartları Dairesi

Hüseyin YURDAKUL Başuzman Muhasebe Standartları Dairesi BİLGİ SİSTEMLERİ BAĞIMSIZ DENETİM TEBLİĞİ Hüseyin YURDAKUL Başuzman Muhasebe Standartları Dairesi İstanbul Nisan 2018 1/16 BİLGİ SİSTEMLERİ BAĞIMSIZ DENETİM TEBLİĞİ Dayanak: Sermaye Piyasası Kanunu nun

Detaylı

BAĞIMSIZ DENETİM YÖNETMELİĞİ

BAĞIMSIZ DENETİM YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarihi: 26.12.2012 Resmi Gazete Sayısı: 28509 Amaç BAĞIMSIZ DENETİM YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; 13/1/2011 tarihli ve 6102

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat /57-1 BAĞIMSIZ DENETÇİLİK UYGULAMALI MESLEKİ EĞİTİM TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ YAYIMLANDI

Sirküler Rapor Mevzuat /57-1 BAĞIMSIZ DENETÇİLİK UYGULAMALI MESLEKİ EĞİTİM TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ YAYIMLANDI Sirküler Rapor Mevzuat 09.03.2015/57-1 BAĞIMSIZ DENETÇİLİK UYGULAMALI MESLEKİ EĞİTİM TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ YAYIMLANDI ÖZET : Tebliğde, bağımsız denetçi olmak isteyen denetçi yardımcılarına

Detaylı

Değerleme kuruluşunun unvanı Merkez adresi Telefon-faks no Ticaret sicil no SPK yetki tarihi İnternet adresi Şubeler Adresi Telefon No Faks No

Değerleme kuruluşunun unvanı Merkez adresi Telefon-faks no Ticaret sicil no SPK yetki tarihi İnternet adresi Şubeler Adresi Telefon No Faks No EK-1 Bilgi Formu* Değerleme kuruluşunun unvanı Merkez adresi Telefon-faks no Ticaret sicil no SPK yetki tarihi İnternet adresi Şubeler Adresi Telefon No Faks No a) Nitelikli Pay Sahipleri/Sorumlu Değerleme

Detaylı

TARİH ve SAYILI RESMİ GAZETEDE YAYIMLANAN BAĞIMSIZ DENETİM YÖNETMELİĞİ DEĞİŞİKLİĞİNDE DİKKAT ÇEKİLEN HUSUSLAR

TARİH ve SAYILI RESMİ GAZETEDE YAYIMLANAN BAĞIMSIZ DENETİM YÖNETMELİĞİ DEĞİŞİKLİĞİNDE DİKKAT ÇEKİLEN HUSUSLAR 27.07.2017 TARİH ve 30130 SAYILI RESMİ GAZETEDE YAYIMLANAN BAĞIMSIZ DENETİM YÖNETMELİĞİ DEĞİŞİKLİĞİNDE DİKKAT ÇEKİLEN HUSUSLAR Kamu Gözetim Kurumu, Bağımsız Denetim uygulamalarında yaşanan belirsizlik

Detaylı

BANKACILIK KANUNU. Kanun Numarası : 5411

BANKACILIK KANUNU. Kanun Numarası : 5411 BANKACILIK KANUNU Kanun Numarası : 5411 Etik ilkeler Madde 75 Bankalar ile bunların mensupları; bu Kanuna, ilgili düzenlemelere, kuruluş amaç ve politikalarına uygun olarak faaliyetlerin icra edilmesini

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat /167-1 BAĞIMSIZ DENETİM YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK YAYIMLANDI

Sirküler Rapor Mevzuat /167-1 BAĞIMSIZ DENETİM YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK YAYIMLANDI Sirküler Rapor Mevzuat 23.12.2015/167-1 BAĞIMSIZ DENETİM YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK YAYIMLANDI ÖZET : Yönetmelik değişikliği ile 3568 sayılı Kanun uyarınca staj yapan veya hizmetleri

Detaylı

BAKIŞ MEVZUAT KONU: KURULUŞU VE ESAS SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİĞİ İZNE TABİ ANONİM ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI

BAKIŞ MEVZUAT KONU: KURULUŞU VE ESAS SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİĞİ İZNE TABİ ANONİM ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI BAKIŞ MEVZUAT KONU: KURULUŞU VE ESAS SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİĞİ İZNE TABİ ANONİM ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI SAYI: 2012/124 ÖZET: Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca çıkarılan Anonim ve Limited

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNCA KESİLECEK İDARİ PARA CEZALARI

SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNCA KESİLECEK İDARİ PARA CEZALARI SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNCA KESİLECEK İDARİ PARA CEZALARI 01/01/2014-30/06/2014 Tarihleri arasında uygulanacak brüt asgari ücret : 1.071,00 TL 01/07/2014-31/12/2014 Tarihleri arasında uygulanacak brüt asgari

Detaylı

Bölünme kısmi bölünme ve tam bölünme olmak üzere iki şekilde yapılır.

Bölünme kısmi bölünme ve tam bölünme olmak üzere iki şekilde yapılır. q BÖLÜNME Bir sermaye şirketi veya bir kooperatifin mal varlığının bir kısmını veya tamamını mevcut veya yeni kurulacak bir veya birden fazla sermaye şirketine veya kooperatife, kendisine veya ortaklarına

Detaylı

KONYA SMMM ODASI LİMİTED ŞİRKETLER GENEL KURUL TOPLANTISI YOL HARİTASI

KONYA SMMM ODASI LİMİTED ŞİRKETLER GENEL KURUL TOPLANTISI YOL HARİTASI KONYA SMMM ODASI LİMİTED ŞİRKETLER GENEL KURUL TOPLANTISI YOL HARİTASI LİMİTED ŞİRKETLERDE GENEL KURUL TOPLANTISI YOL HARİTASI 1. LTD.ŞTİ GENEL KURUL MÜDÜRLER KURULU KARARI TTK MADDE 617-(1) Genel kurul

Detaylı

LİMİTED ŞİRKETLERDE GENEL KURUL TOPLANTISI YOL HARİTASI LTD.ŞTİ GENEL KURUL MÜDÜRLER KURULU KARARI... 3

LİMİTED ŞİRKETLERDE GENEL KURUL TOPLANTISI YOL HARİTASI LTD.ŞTİ GENEL KURUL MÜDÜRLER KURULU KARARI... 3 2 İÇİNDEKİLER LİMİTED ŞİRKETLERDE GENEL KURUL TOPLANTISI YOL HARİTASI... 3 1. LTD.ŞTİ GENEL KURUL MÜDÜRLER KURULU KARARI... 3 2. LTD.ŞTİ GENEL KURUL ÇAĞRI-GÜNDEM... 3 3. LTD.ŞTİ GENEL KURUL ÇAĞRISIZ...

Detaylı

BİLİRKİŞİ GÖRÜŞÜNE BAŞVURULMASINA VE BİLİRKİŞİLERİN GÖREVLERİNİ YERİNE GETİRMELERİNE İLİŞKİN ESAS, USUL VE İLKELER

BİLİRKİŞİ GÖRÜŞÜNE BAŞVURULMASINA VE BİLİRKİŞİLERİN GÖREVLERİNİ YERİNE GETİRMELERİNE İLİŞKİN ESAS, USUL VE İLKELER BİLİRKİŞİ GÖRÜŞÜNE BAŞVURULMASINA VE BİLİRKİŞİLERİN GÖREVLERİNİ YERİNE GETİRMELERİNE İLİŞKİN ESAS, USUL VE İLKELER Sigorta Tahkim Komisyonu nezdinde görülmekte olan davalarda bilirkişi görüşüne başvurulması

Detaylı

BOZKURT THEMIS TİCARET HUKUKU - CİLT IV SİGORTA HUKUKU

BOZKURT THEMIS TİCARET HUKUKU - CİLT IV SİGORTA HUKUKU Tamer BOZKURT THEMIS TİCARET HUKUKU - CİLT IV SİGORTA HUKUKU 6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu na göre hazırlanmıştır. İÇİNDEKİLER 7. Baskı için ön söz...vii ÖN SÖZ...IX YAZAR HAKKINDA...XI BİRİNCİ

Detaylı

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2014 YILI )

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2014 YILI ) 5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2014 YILI ) SS ve GSS KANUNU NA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (TL) (01.01.2014 31.06.2014 Döneminde)

Detaylı

BOZKURT THEMIS TİCARET HUKUKU - CİLT IV SİGORTA HUKUKU

BOZKURT THEMIS TİCARET HUKUKU - CİLT IV SİGORTA HUKUKU Tamer BOZKURT THEMIS TİCARET HUKUKU - CİLT IV SİGORTA HUKUKU 6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu na göre hazırlanmıştır. İÇİNDEKİLER 8. BASKI IÇIN ÖN SÖZ... VII ÖN SÖZ... IX YAZAR HAKKINDA... XI BİRİNCİ

Detaylı

Bölünme kısmi bölünme ve tam bölünme olmak üzere iki şekilde yapılır.

Bölünme kısmi bölünme ve tam bölünme olmak üzere iki şekilde yapılır. BÖLÜNME Bir sermaye şirketi veya bir kooperatifin mal varlığının bir kısmını veya tamamını mevcut veya yeni kurulacak bir veya birden fazla sermaye şirketine veya kooperatife, kendisine veya ortaklarına

Detaylı

5510 Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa Göre 2019 yılında Uygulanacak İdari Para Cezaları

5510 Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa Göre 2019 yılında Uygulanacak İdari Para Cezaları 551 Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa Göre 219 yılında Uygulanacak İdari Para Cezaları Sigortalı işe giriş bildirgesini ve GSS giriş bildirgesini süresinde ve Kurumca belirlenen şekle

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İŞK. /8

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İŞK. /8 T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2013/7568 Karar No. 2014/13812 Tarihi: 21.05.2014 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İŞK. /8 İŞ SÖZLEŞMESİNİN VAR OLUP OLMADIĞI- NIN BAĞIMLILIK ÖLÇÜTÜNE GÖRE BELİRLE-

Detaylı

SĐRKÜLER Đstanbul, Sayı: 2013/142 Ref: 4/142

SĐRKÜLER Đstanbul, Sayı: 2013/142 Ref: 4/142 SĐRKÜLER Đstanbul, 18.06.2013 Sayı: 2013/142 Ref: 4/142 Konu: BAĞIMSIZ DENETĐME TABĐ OLACAK TARIM SATIŞ KOOPERATĐF BĐRLĐKLERĐNĐN BELĐRLENMESĐNE DAĐR TEBLĐĞ YAYINLANMIŞTIR 14.06.2013 tarih ve 28677 sayılı

Detaylı

İstinaf Kanun Yolu ile Temyiz Kanun Yolu Arasındaki Fark Nedir? Hukuk Davası İçin İstinaf Mahkemesine Başvuru Şartları

İstinaf Kanun Yolu ile Temyiz Kanun Yolu Arasındaki Fark Nedir? Hukuk Davası İçin İstinaf Mahkemesine Başvuru Şartları İSTİNAF MAHKEMELERİ İÇİNDEKİLER Giriş İstinaf Mahkemeleri İstinaf Kanun Yolu Nedir? İstinaf Mahkemesine Nasıl Başvurulur Bölge Adliye Mahkemesi İstinaf Başvuru Süresi İstinaf Kanun Yolu ile Temyiz Kanun

Detaylı

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTAS IKANUNU NA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2018 YILI)

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTAS IKANUNU NA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2018 YILI) 5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTAS IKANUNU NA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2018 YILI) Açıklama Ceza Tutarı Sigortalı işe giriş bildirgesini ve GSS giriş bildirgesini süresinde

Detaylı

KAPADOKYA MESLEK YÜKSEKOKULU KISMİ ZAMANLI ÖĞRENCİ ÇALIŞTIRMA USUL VE ESASLARI YÖNERGESİ

KAPADOKYA MESLEK YÜKSEKOKULU KISMİ ZAMANLI ÖĞRENCİ ÇALIŞTIRMA USUL VE ESASLARI YÖNERGESİ KAPADOKYA MESLEK YÜKSEKOKULU KISMİ ZAMANLI ÖĞRENCİ ÇALIŞTIRMA USUL VE ESASLARI YÖNERGESİ Amaç ve kapsam MADDE 1- (1) İşbu yönerge, Kapadokya Meslek Yüksekokulunda 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 46.maddesine

Detaylı

BAĞIMSIZ DENETİM YÖNETMELİĞİ

BAĞIMSIZ DENETİM YÖNETMELİĞİ BAĞIMSIZ DENETİM YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ve 26/9/2011 tarihli ve 660 sayılı

Detaylı

TAAHHÜTNAME T.C. BAŞBAKANLIK HAZİNE MÜSTEŞARLIĞINA

TAAHHÜTNAME T.C. BAŞBAKANLIK HAZİNE MÜSTEŞARLIĞINA EK: 1 TAAHHÜTNAME T.C. BAŞBAKANLIK HAZİNE MÜSTEŞARLIĞINA 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu nun 21 inci maddesinin 3 üncü fıkrasının Sigorta şirketlerinin, sigorta acentelerinin ve sigorta eksperlerinin ortakları,

Detaylı

Yenicami Mah. Milas Asfaltı Üzeri SAYIN ÜYEMİZ ; P.K SÖKE. Sayı : 2017 / 245 Tarih: Konu: Borsamız Organ Seçimleri.

Yenicami Mah. Milas Asfaltı Üzeri SAYIN ÜYEMİZ ; P.K SÖKE. Sayı : 2017 / 245 Tarih: Konu: Borsamız Organ Seçimleri. 5174 Sayılı Kanun ve Organ Seçimleri Hakkındaki Yönetmelik hükümleri uyarınca, yargı gözetiminde 04 Ekim 2017 Çarşamba günü yapılacak olan borsamızın meclis asil ve yedek üyeleri seçimlerinde, aşağıdaki

Detaylı

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2018/38

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2018/38 Değerli Müşterimiz; Ö z e t B ü l t e n Tarih : 01.06.2018 Sayı : 2018/38 Son günlerde mevzuatımızda meydana gelen gelişmeleri özetle bilgilerinize sunuyoruz. 1. Bağımsız Denetime Tabi Şirketlerin Kapsamı

Detaylı

27 Eylül 2008 CUMARTESİ. Resmî Gazete. Sayı : YÖNETMELİK. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: ALT İŞVERENLİK YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

27 Eylül 2008 CUMARTESİ. Resmî Gazete. Sayı : YÖNETMELİK. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: ALT İŞVERENLİK YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM 27 Eylül 2008 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 27010 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: ALT İŞVERENLİK YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, 23.09.2013 Sayı: 2013/196 Ref: 4/196

SİRKÜLER İstanbul, 23.09.2013 Sayı: 2013/196 Ref: 4/196 SİRKÜLER İstanbul, 23.09.2013 Sayı: 2013/196 Ref: 4/196 Konu: T.T.K. UYARINCA BAĞIMSIZ DENETİME TABİ SERMAYE ŞİRKETLERİNİN AÇACAKLARI İNTERNET SİTELERİ HAKKINDA DÜZENLEME YAPAN YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİKLER

Detaylı

MADDE 9 - YÖNETİM KURULUNUN SEÇİMİ, GÖREVLERİ, SÜRESİ VE YÖNETİM KURULU TOPLANTILARI

MADDE 9 - YÖNETİM KURULUNUN SEÇİMİ, GÖREVLERİ, SÜRESİ VE YÖNETİM KURULU TOPLANTILARI AKFEN HOLDİNG A.Ş. ESAS SÖZLEŞME TADİL METİNLERİ ESKİ METİN MADDE 9 - YÖNETİM KURULUNUN SEÇİMİ, GÖREVLERİ, SÜRESİ VE YÖNETİM KURULU TOPLANTILARI A. Yönetim Kurulunun Seçimi ve Görevleri Şirket in işleri

Detaylı

T.C. KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU RET KARARI :F.Y.

T.C. KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU RET KARARI :F.Y. T.C. KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU ŞİKAYET NO : 04.2013.1870 KARAR TARİHİ : 10/03/2014 RET KARARI ŞİKAYETÇİ ŞİKAYET EDİLEN İDARE ŞİKAYETİN KONUSU :F.Y. : Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Ziyabey Cad. No:6 Balgat/ANKARA

Detaylı

ALT İŞVERENLİK YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ALT İŞVERENLİK YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ALT İŞVERENLİK YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 - (1) Bu Yönetmeliğin amacı, 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında asıl işveren-alt işveren

Detaylı

DENİZLİ SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI. Limited Şirketler Genel Kurul Toplantısı Uygulama Rehberi

DENİZLİ SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI. Limited Şirketler Genel Kurul Toplantısı Uygulama Rehberi DENİZLİ SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI Limited Şirketler Genel Kurul Toplantısı Uygulama Rehberi 2013 LİMİTED ŞİRKETLERDE GENEL KURUL TOPLANTISI YOL HARİTASI 1. LTD.ŞTİ GENEL KURUL MÜDÜRLER KURULU

Detaylı

GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP UYGULAMALARI YÖNETMELİĞİ DENETİM İŞ VE İŞLEMLERİ REHBERİ

GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP UYGULAMALARI YÖNETMELİĞİ DENETİM İŞ VE İŞLEMLERİ REHBERİ GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP UYGULAMALARI YÖNETMELİĞİ DENETİM İŞ VE İŞLEMLERİ REHBERİ Bu çalışmanın amacı, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği kapsamında yapılacak olan denetim faaliyetleri

Detaylı

BAĞIMSIZ DENETÇİ ( = SMMM YMM 2.974) SÜREKLİ ZORUNLU EĞİTİM (3 YIL 120 KREDİ)

BAĞIMSIZ DENETÇİ ( = SMMM YMM 2.974) SÜREKLİ ZORUNLU EĞİTİM (3 YIL 120 KREDİ) BAĞIMSIZ DENETÇİ (16.416 = SMMM 13.442 + YMM 2.974) DENETİM ÜSTLENEN BAĞIMSIZ DENETİM KURULUŞU BAĞIMSIZ DENETÇİ (235) Sözleşme imzalayan (198) (176) 1)KAYİK DAHİL YETKİLİ (%45) 2)KAYİK HARİÇ YETKİLİ (%55)

Detaylı

MUHASEBE DENETİMİ ÖĞR.GÖR. YAKUP SÖYLEMEZ

MUHASEBE DENETİMİ ÖĞR.GÖR. YAKUP SÖYLEMEZ MUHASEBE DENETİMİ ÖĞR.GÖR. YAKUP SÖYLEMEZ MUHASEBE DENETİMİNİN TANIMI Bir ekonomik birime veyahut döneme ait bilgilerin önceden belirlenmiş ölçütlere olan uygunluk derecesini araştırmak ve bu konuda bir

Detaylı

Limited Şirketlerde Yönetim ve Yöneticilerin Sorumluluğu

Limited Şirketlerde Yönetim ve Yöneticilerin Sorumluluğu Limited Şirketlerde Yönetim ve Yöneticilerin Sorumluluğu Prof. Dr. H. Ercüment Erdem Erdem & Erdem Ortak Avukatlık Bürosu Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi E. Öğretim Üyesi TTK Komisyonu Üyesi 12

Detaylı

b) Kanun Hükmünde Kararname: 551 sayılı Patent Haklarının Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameyi,

b) Kanun Hükmünde Kararname: 551 sayılı Patent Haklarının Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameyi, AVRUPA PATENTLERİNİN VERİLMESİ İLE İLGİLİ AVRUPA PATENT SÖZLEŞMESİNİN TÜRKİYE'DE UYGULAMA ŞEKLİNİ GÖSTERİR YÖNETMELİK Sanayi ve Ticaret Bakanlığından: Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 09/01/2001 Yayımlandığı

Detaylı

SAMDEN SAMSON BAĞIMSIZ A.Ş. 2013 YILINA İLİŞKİN ŞEFFAFLIK RAPORU

SAMDEN SAMSON BAĞIMSIZ A.Ş. 2013 YILINA İLİŞKİN ŞEFFAFLIK RAPORU SAMDEN SAMSON BAĞIMSIZ A.Ş. 2013 YILINA İLİŞKİN ŞEFFAFLIK RAPORU Bu rapor, KGK ( Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu) tarafından; 26/12/2012 tarihli ve 28509 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan

Detaylı

TÜRKİYE DE GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM FONLARI

TÜRKİYE DE GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM FONLARI TÜRKİYE DE GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM FONLARI Girişim sermayesi yatırım fonlarına ilişkin esaslar 30/12/2012 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren Sermaye Piyasası Kanunu ( SPK ) ile Türkiye de hukuki

Detaylı

REPO İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ (III-45.2) (6/12/2015 tarihli ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.)

REPO İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ (III-45.2) (6/12/2015 tarihli ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.) ARACI KURUMLAR TARAFINDAN YAPILACAK REPO VE TERS REPO İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ (III-45.2) (6/12/2015 tarihli ve 29554 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

İnceleme Dairesi Başkanlığı. Mehmet ŞİRİN Daire Başkanı

İnceleme Dairesi Başkanlığı. Mehmet ŞİRİN Daire Başkanı 1 İnceleme Dairesi Başkanlığı Mehmet ŞİRİN Daire Başkanı 2» İnceleme Faaliyetleri İncelemelerin Amacı 3 Denetim kuruluşları ve denetçiler tarafından yürütülen denetim faaliyetlerinin, ilgili mevzuata,

Detaylı

ZİRAAT HAYAT VE EMEKLİLİK A.Ş YILI KURUMSAL YÖNETİM İLKELERİ NE UYUM RAPORU

ZİRAAT HAYAT VE EMEKLİLİK A.Ş YILI KURUMSAL YÖNETİM İLKELERİ NE UYUM RAPORU ZİRAAT HAYAT VE EMEKLİLİK A.Ş. 2014 YILI KURUMSAL YÖNETİM İLKELERİ NE UYUM RAPORU Mart 2014 1 RAPOR NO : 1 RAPOR TARİHİ : Mart 2014 İNCELEMEYİ YAPAN : Kurumsal Yönetim Komitesi İNCELEMENİN KONUSU : Kurumsal

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/18-21

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/18-21 T.C YARGITAY 22.HUKUK DAİRESİ Esas No. 2012/15013 Karar No. 2013/4250 Tarihi: 01.03.2013 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/18-21 VAKIF ÜNİVERSİTELERİNDE ÇALIŞAN- LARIN KIDEM İHBAR TAZMİNATI HAKLARININ İDARİ

Detaylı

BAĞIMSIZ DENETİM UYGULAMALARINA GENEL BAKIŞ İSTANBUL VERGİ MERKEZİ & İSMMMO

BAĞIMSIZ DENETİM UYGULAMALARINA GENEL BAKIŞ İSTANBUL VERGİ MERKEZİ & İSMMMO BAĞIMSIZ DENETİM UYGULAMALARINA GENEL BAKIŞ 01.06.2018 İSTANBUL VERGİ MERKEZİ & İSMMMO Prof. Dr. Volkan DEMİR Galatasaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı & İstanbul Vergi Merkezi

Detaylı

Limited Şirketlerin Kuruluş İşlemleri İçin Gerekli Belgeler,

Limited Şirketlerin Kuruluş İşlemleri İçin Gerekli Belgeler, Limited Şirketlerin Kuruluş İşlemleri İçin Gerekli Belgeler, 1. Anonim ve limited şirketlerin kuruluşunun tescil talebine ilişkin şirket ünvanı yazılmış ve şirket yetkilisi tarafından imzalanmış tescil

Detaylı

T Ü R M O B TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ SİRKÜLER RAPOR MEVZUAT

T Ü R M O B TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ SİRKÜLER RAPOR MEVZUAT Sirküler Rapor 15.11.2012/193-1 ANONİM VE LİMİTED ŞİRKETLERİN SERMAYELERİNİ YENİ ASGARİ TUTARLARA YÜKSELTMELERİNE VE KURULUŞU VE ESAS SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİĞİ İZNE TABİ ANONİM ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE İLİŞKİN

Detaylı

FİRMA YETKİLİSİ FİRMA TELEFONU MERSİS TALEP NO. Kontrol Evrak Açıklama Asıl Fotokopi. Dilekçe Yetkililerce imzalı 1

FİRMA YETKİLİSİ FİRMA TELEFONU MERSİS TALEP NO. Kontrol Evrak Açıklama Asıl Fotokopi. Dilekçe Yetkililerce imzalı 1 TÜR DEĞİŞİKLİĞİ ŞAHISIN ANONİM VEYA LİMİTED ŞİRKETE DÖNÜŞMESİ Tescil başvurularının mersis.gtb.gov.tr adresi üzerinden yapılması gerekmektedir. Tescil işlemleri bilgileri 602 sayılı Türk Ticaret Kanun

Detaylı

TUTAN AKTIR. Recep Ali ER İşveren Vekili Genel Müdür Yardımcısı Kurum İdari Kurulu Başkanı. İşveren Vekili 1.Hukuk Müşaviri Üye

TUTAN AKTIR. Recep Ali ER İşveren Vekili Genel Müdür Yardımcısı Kurum İdari Kurulu Başkanı. İşveren Vekili 1.Hukuk Müşaviri Üye * TUTAN AKTIR 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu ile bu Kanuna dayanılarak çıkartılan Toplu Sözleşme Görüşmelerinin Yapılma Usul ve Esasları ile Kamu Görevlileri Hakem Kurulu,

Detaylı

Hazine Müsteşarlığından: 31/07/2015 YILLIK GELİR SİGORTALARI YÖNETMELİĞİNİN BAZI MADDELERİNİN UYGULAMA ESASLARINA İLİŞKİN GENELGE (2015/30)

Hazine Müsteşarlığından: 31/07/2015 YILLIK GELİR SİGORTALARI YÖNETMELİĞİNİN BAZI MADDELERİNİN UYGULAMA ESASLARINA İLİŞKİN GENELGE (2015/30) Hazine Müsteşarlığından: 31/07/2015 YILLIK GELİR SİGORTALARI YÖNETMELİĞİNİN BAZI MADDELERİNİN UYGULAMA ESASLARINA İLİŞKİN GENELGE (2015/30) Bilindiği üzere, Yıllık Gelir Sigortaları Yönetmeliği 01/04/2015

Detaylı

Yeni Türk Ticaret Kanununa Göre Denetim ve Denetçiler

Yeni Türk Ticaret Kanununa Göre Denetim ve Denetçiler Yeni Türk Ticaret Kanununa Göre Denetim ve Denetçiler Yeni Türk Ticaret Kanunu ile ticari hayata getirilen köklü değişikliklerden bir diğeri Denetim ve Denetçiler konusunda yapılanıdır. Anılan Kanunda

Detaylı

KAMBER GEZGİNCİ YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR

KAMBER GEZGİNCİ YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR 2017 Yılı 5510 Sayılı Kanun İdari Para Cezaları Yayınlandı. 5510 Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu na Göre Uygulanacak İdari Para Cezaları 2017 Sigortalı işe giriş bildirgesini ve GSS

Detaylı

YABANCI HUKUK HAKKINDA BiLGi EDiNiLMESiNE DAiR AVRUPA SÖZLEŞMESİ NE EK PROTOKOL

YABANCI HUKUK HAKKINDA BiLGi EDiNiLMESiNE DAiR AVRUPA SÖZLEŞMESİ NE EK PROTOKOL YABANCI HUKUK HAKKINDA BiLGi EDiNiLMESiNE DAiR AVRUPA SÖZLEŞMESİ NE EK PROTOKOL Strazburg, 15.III. 1978 Bu Protokol ü imzalayan Avrupa Konseyi üyesi Devletler, 7 Haziran 1968 tarihinde Londra da imzaya

Detaylı

BANKALAR TARAFINDAN YAPILACAK REPO VE TERS REPO İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI

BANKALAR TARAFINDAN YAPILACAK REPO VE TERS REPO İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI BANKALAR TARAFINDAN YAPILACAK REPO VE TERS REPO İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, bankaların repo ve ters repo işlemleri sırasında uyacakları

Detaylı

FK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ.

FK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ. SİRKÜLER NO:2014/22 10.3.2014 İçindekiler: * Şirketlerin Türk Ticaret Kanunu na göre denetimi. ŞİRKETLERİN TÜRK TİCARET KANUNU NA GÖRE DENETİMİ: 1. Anonim ve Limited Şirketlerde Bağımsız Denetçi Seçilmesi:

Detaylı

5510 SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2013 YILI) Uygulanacak İdari Para Cezasının Nedeni

5510 SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2013 YILI) Uygulanacak İdari Para Cezasının Nedeni 5510 SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2013 YILI) İlgili Uygulanacak İdari Para Cezasının Nedeni Ceza Tutarı Madde 01.01.2013 30.06.2013 01.07.2013

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/18-21

İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/18-21 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2008/36528 Karar No. 2009/16179 Tarihi: 01.06.2009 İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/18-21 FESİH TARİHİNİ İŞÇİNİN KESİN OLARAK BELİRLEYECEK NİTELİKTE İŞLEM YAPMASI

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ KADROSUNA NAKLEN VEYA AÇIKTAN ATAMA YÖNERGESİ

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ KADROSUNA NAKLEN VEYA AÇIKTAN ATAMA YÖNERGESİ Senato : 03 Mart 2010 / 4 KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ KADROSUNA NAKLEN VEYA AÇIKTAN BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 (1) Bu Yönergenin amacı, Kahramanmaraş

Detaylı

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar YÖNETMELİK 1 BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Bursa Teknik Üniversitesi

Detaylı

İşyeri bildirgesini yasal süresinde Kurumca belirlenen şekle ve usule uygun vermeyenlere:

İşyeri bildirgesini yasal süresinde Kurumca belirlenen şekle ve usule uygun vermeyenlere: 5510 Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu na Göre Uygulanacak İdari Para Cezaları 2017 Sigortalı işe giriş bildirgesini ve GSS giriş bildirgesini süresinde ve Kurumca belirlenen şekle ve

Detaylı

Geçici veya Belirli Süreli İşlerde İş Sağlığı ve Güvenliği Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete Yayım Tarih ve Sayısı : 23.08.

Geçici veya Belirli Süreli İşlerde İş Sağlığı ve Güvenliği Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete Yayım Tarih ve Sayısı : 23.08. MESGEMM İSG/Mevzuat/Yönetmelikler İçindekiler Birinci Bölüm - Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1 -Amaç Madde 2 - Kapsam Madde 3 - Dayanak Madde 4 - Tanımlar İkinci Bölüm Genel Hükümler Madde 5 Eşit

Detaylı

BAĞIMSIZ DENETİME TABİ ŞİRKETLERİN İNTERNET SİTELERİ Mehmet KÜLTE 1. 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu ve Kapsamı

BAĞIMSIZ DENETİME TABİ ŞİRKETLERİN İNTERNET SİTELERİ Mehmet KÜLTE 1. 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu ve Kapsamı BAĞIMSIZ DENETİME TABİ ŞİRKETLERİN İNTERNET SİTELERİ Mehmet KÜLTE 1 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu ve Kapsamı Ülkemizde ticaret hayatının uygulamasının son 50 yılını yönlendirmiş olan 6762 sayılı Türk

Detaylı

DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER KURULU İŞ KONSEYLERİ SEÇME VE SEÇİLME ESASLARI YÖNERGESİ

DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER KURULU İŞ KONSEYLERİ SEÇME VE SEÇİLME ESASLARI YÖNERGESİ DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER KURULU İŞ KONSEYLERİ SEÇME VE SEÇİLME ESASLARI YÖNERGESİ 1. MADDE : Amaç ve Kapsam Bu Yönergenin amacı; Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ve İş Konseyleri Çalışma Usul ve Esasları Hakkında

Detaylı

ANONİM ŞİRKETLERİN GENEL KURULLARINDA UYGULANACAK ELEKTRONİK GENEL KURUL SİSTEMİ HAKKINDA TEBLİĞ YAYIMLANDI

ANONİM ŞİRKETLERİN GENEL KURULLARINDA UYGULANACAK ELEKTRONİK GENEL KURUL SİSTEMİ HAKKINDA TEBLİĞ YAYIMLANDI Sirküler Rapor 29.08.2012/157-1 ANONİM ŞİRKETLERİN GENEL KURULLARINDA UYGULANACAK ELEKTRONİK GENEL KURUL SİSTEMİ HAKKINDA TEBLİĞ YAYIMLANDI ÖZET : Bu Tebliğde, anonim şirketlerin genel kurullarına elektronik

Detaylı

GÜLER YATIRIM HOLDİNG A.Ş. ESAS SÖZLEŞMESİ

GÜLER YATIRIM HOLDİNG A.Ş. ESAS SÖZLEŞMESİ GÜLER YATIRIM HOLDİNG A.Ş. ESAS SÖZLEŞMESİ ESKİ METİN YÖNETİM KURULU MADDE 8- Şirket Yönetim Kurulu tarafından yönetilir ve temsil edilir. Şirket Yönetim Kurulu altı üyeden oluşur ve bu üyelerin tamamı

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, 10.09.2015 Sayı: 2015/146 Ref: 4/146

SİRKÜLER İstanbul, 10.09.2015 Sayı: 2015/146 Ref: 4/146 SİRKÜLER İstanbul, 10.09.2015 Sayı: 2015/146 Ref: 4/146 Konu: TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE KORE CUMHURİYETİ ARASINDA İMZALANAN SOSYAL GÜVENLİK ANLAŞMASI 1 HAZİRAN 2015 DEN GEÇERLİ OLMAK ÜZERE YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİR

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/2, S. TSK/25

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/2, S. TSK/25 T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2013/37925 Karar No. 2014/7 Tarihi: 13.01.2014 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/2,18-21 6356 S. TSK/25 GEÇERSİZ FESİH ALT İŞVEREN ASIL İŞVEREN İLİŞKİSİNİN MUVAZAAYA

Detaylı

SİRKÜLERİMİZİN KONUSUNU GELİR VERGİSİ KANUNU UYGULAMASINDAKİ YENİLİKLER OLUŞTURMAKTADIR.

SİRKÜLERİMİZİN KONUSUNU GELİR VERGİSİ KANUNU UYGULAMASINDAKİ YENİLİKLER OLUŞTURMAKTADIR. Vezin Sirküler 2016 044 SİRKÜLERİMİZİN KONUSUNU GELİR VERGİSİ KANUNU UYGULAMASINDAKİ YENİLİKLER OLUŞTURMAKTADIR. KAPSAM : 02.10.2016 tarih ve 29845 sayılı resmi gazetede yayınlanan 293 no lu Gelir Vergisi

Detaylı

6102 sayılı Türk Ticaret Kanununda Anonim Şirketlerin Denetimi ve Bilgi Toplumu Hizmetleri

6102 sayılı Türk Ticaret Kanununda Anonim Şirketlerin Denetimi ve Bilgi Toplumu Hizmetleri 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununda Anonim Şirketlerin Denetimi ve Bilgi Toplumu Hizmetleri DENETİM Denetim müessesesi yeni Kanun da 397-406 maddeler arasında on (10) madde halinde ayrıntılı olarak düzenlenmiştir.

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/18-21

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/18-21 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2015/35581 Karar No. 2016/298 Tarihi: 12.01.2016 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2016/4 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/18-21 VAKIF ÜNİVERSİTELERİNDE İŞ SÖZLEŞ-

Detaylı