DİcLE TIP DERCİsİ (JOURNAL OF DİcLE MEDİKAL SCHOOL) c: ıs. S:

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "DİcLE TIP DERCİsİ (JOURNAL OF DİcLE MEDİKAL SCHOOL) c: ıs. S:"

Transkript

1 >i ii, DİcLE TIP DERCİsİ (JOURNAL OF DİcLE MEDİKAL SCHOOL) c: ıs. S: İZ0I:E ~ERFÜZETAVŞAN BÖBREGİNDE. PERİARTERİEL STIMULASYONA BAGLI NORADRENALIN SALINIMINA PGE 2 ve İNDOMETASİNİN ETKİsİ Meral YILDIZllAN!, İlyas ÖZATA 2, Tülin SÖYLEMEZOGLU 3 ÖZET Bu çalışmada. pcriarteriyel stimülasyona bağlı olarak böbrekte noradrenalitl(na) salınımı ve bu salınım üzerine PGE2'nin modülatör etkileri araştırılmıştır. Deneyler, her tki seksten agır/ıklan kg. arasında değişen tavşanlardan izole edilen böbreklerde yapıldl Izole edilen böbrekler 37 C C de % 5 CO 2 i.çeren 02 geçiı-ilen krebs çözeltisi ile perfüze edudl Renal arter etrafına yerleştirilen bipolar elektrodlar yardımıyla degişik frekanslarda akım uygulandı. Perfüzyon basıncındaki değişiklikler parametre olarak ele alındı. Ortama ilave edilen PGE2 pertartetiıjei stimülasyona bağlı cevaplan inhibe etti ve perfüzyon basıncın! düşürdü. Öte yandan, indometasin prostaglandin (PG) sentezini inhibe ederek perfüzyon basıncın! artırdı. Anahtar kelimeler: Renal prostaulandınler, Prastaglandin E 2. GİRİş Böbrek. Noradrerıalin. Indometasın. Arakidonik asitten (AA) köken olan PG'ler dokularda depo edılmezler, degişik uyanlara karşı sentezlenir ve salırurlar. Otonam sinir dizgelerının uyanları da bunlardan birisidir. Çeşitli dokularda yapılan çalışmalarda adrenerjık sinir uyansı veya eksojerı NA uygulanmasının PG salgılanmasında belirgin bir artışa neden oldugu ve salgılanan PG'lerın adrenerjik tonüsün modülüsyonunda önemli bir rol oynadığı belirlenmiştir (1.2.3). Çoğu organ ve dokularda E serisi PG'lerin adrerıerjtk uyan sonucu oluşan cevaplan inhibe ettığı belirlenmiştir (4.5). Adrerıerjik uyan veya eksojerı NA uygulanması sonucu salgılanan PG'lerin adrerıejık iletıyi modüle elligi vasküler dokularda gösterilmiştir (6.71. Buna karşılık sıçan ve tavşan böbrek damar dokusunda önceden AA uygulanarak PG sentezının art ırıldığ; durumlarda. adrenerjik uyarı sonucu oluşan vazokonstriktör cevapların inhibe oldugu gösternmıştır (8). Bu konuda çoğu araşurıcı, E serisi PG'1erin Ca iyonlannın hücre içine girişini inhibe elmek suretiyle adrenerjık sinir uçlarından NA s<11111ım111ı azaltuğıru ileri ot i5 ~ü~t'ıp- Fak. Famıakoloji Anabifiııı Dalı~-Araş-:-GÖr. (2) D.O. Tıp Fak. Farmakoloji Anabilim Dalı. Yrd.Doc.Dr. (3) D. O. Tıp Fak. Farmakolo]i Anabilim Dalı. Prof. Dr.

2 158 sürmektedir (9). Her nekadar E serisi PG'ler adrerıerjık iletiyi inhibe edıyorlarsa da, çeşitli dokularda yapılan araştırmalarda PG sentezinin ınhıbısyonundan sonra. adreneijik uyarı sonucu oluşan cevapların potansıyalıze olduğu belirlenmiştir (ıo,ll). PG sentez ınhıbıtörü olan 5.8, ll, 14- Eikosatetraenoik asit ile PG sentezinin inhibe edildiği durumlarda, adrenerjık uyan sonucu oluşan cevapların potansıyalıze olduğu ve NA salınımında belirgin bir artış olduğu saptanmıştır (L2). Nitekim çeşitli dokularda konu ile ilgili yapılan araştırmalarda, PG sentezinin inhibisyonundan sonra adreneıjik uyan ile oluşan cevapların potansıyalıze olduğu ve NAsalınımının arttığı belirlenmiştir (10.11,13). Birçok dokuda adrenerjık sinir stimülüsyonu veya NA verilişi AA'in siklooksijenaz yolağı ürünlerinin sentezini kolaylaştırır. Böbrekte bu ürünlerden PGE2' PGI2. ve PGF2 alfa. kalp ve damar ise PGI2 oluşur (14). Oluşan bu endojen PG'ler adrenerjık iletimi lokal olarak modüle ederek vasküler tonüsün regülasyonunda roloynar, kan akışı, su ve tuz transportu, rerıın sekresyonu ve nörotransmitter salınımı gibi renal fonksiyonlan modüle ederler (4,14.16). Adrerıerjik innervasyona sahip olan böbrekler (171. vücut sıvısı. elektrolit dağılımı ve kan basıncının düzenlenmesinde büyük rol oynarlar (18). Kuvvetli vazodilatör etkili olan PGE 2 rnajor renal PG'dir (l8, 19). Böbrekte hem vasküler hem de tübüler fonksiyonlan etkileyerek, renal kan akışında ve glomerüler filtrasyon oranında artışa neden olur. Distal nefronlarda sodyum, toplayıcı tübüllerde ise su reabsorbstyorıurıu inhibe eder ve renin salınımını stımüle eder, sonuçta renal vazodilatasyon, dıürez ve natriürez oluşturur (l8). Böbrek ve birçok dokuda PG sentezini inhibe ederek etki gösteren nonsteroidal anti inflamatuvar ilaçlar (NsAİL. ürıner akış, elektrolit çıkışı ve sodyum atılımını azaltarak, renal disfonksiyon insidensini artınrlar (20-21). Güçlü: bir siklooksijenaz inhibitörü olan indometasin PG sentezini inhibe etmek suretiyle adreneijik sinir -stımülasyonuna bağlı olarak kalp, damar ve böbrek gibi dokularda sentezlenen ve endojen Na salınımını inhibe eden PGE 2 'yi inhibe ederek gösterir (5,21). PG sentezinin inhibisyonu, adrerıerjık sinir stimülasyonu ile oluşan NA salınımını artınr. İzole kobay ileumu üzerinde yapılan bir çalışmada, 5 Hz'lik bir frekansla oluşan NA salınımının indometasin ile arttığı, PGE 2 ile azaldığı bildirilmiştir (22). Bu bilgiler ışığında, çalışmamızda periarteriyel uyanma bağlı olarak böbrekte NAsalınımı ve bu salınım üzerine PGE 2 'nin modülatör etkilerinin belırlenmesı hedeflenmiştir.

3 MATERYAL ve METOD 159 Deneyler izole perfüze tavşan böbreğı üzerınde yapıldı. Bu amaçla 12 adet her iki seksten. agırlıklan kg arasında değişen beyaz tavşanlar kullanıldı. Denekler. herhangi bir özel diyet uygulanması veya içme suyu kısıtlaması yapılmaksızın. deneye alınmadan önce bir gece aç bırakılarak. normallaboratuvar koşullannda tutuldu. Deneyler sırasında PGE2'nin %10 alkol içeren %0.9'luk NaCl çözeltisi ile, ındometasln'ın ise Na2 C0 3 çözeltisi ile stok solusyonlan hazırlarıdıktan sor.r.. istenilen konsantrasyonlara ayarlanarak taze olarak kullanıldı. 3ü; un deneylerde, krebs Henselert çözeltisi kullanıldı. Bir gece aç bırakılmış deneklere intraperitonal ı.750 mg/kg dozda üretan verilerek genel anestezi uygulandı. Tarn anestezi oluştuktan sonra kulak verıi içerisine 500 U/kg dozda heparın sodyum verilerek koagülasyon önlendi. Batın orta hat üzerinden geniş bir ensızyonla her iki böbrek ortaya çıkanldı. Üreter. renal arter ve renal ven etrafındaki dokular ternızlerıdı. Kanüle edilen renal arter içerisine oksıjerıe krebs çözeltisi verilerek. böbreğe yakın bir yerden açılan venden akması ve böylece böbreğın kandan annması sağlandı, İzole edilen böbrek. 37 C'ye ısıtılmış %95 02' %5 CO 2 kanşımı ile havalandınimış krebs çözeltisi ile sabit ve devamlı volümde (10-15 ml/ dak) perfüzyon pompası yardımı ile perfüze edildi (4). Bu sisteme bir T cam kanülü aracılığı ile bağlanan tek kollu civa manometresı. isli kağıt üzerine perfüzyon basıncını devamlı olarak kaydetti. Bir saat süreyle krebs çözeltisi ile perfüze edilen böbreklerın mm Hg gibi sabit bir perfüzyon basıncı göstermeleri izlendi (Şekil ıı.,. i. ~ Böbrek '::'-'_':=~:ı-ppr1uzat i, i \ ;'1.95 oj? i i ~~:i rc'/ S [..~..u =:1 ~.:3-- P~rlüıyon ---- :;' =' çöz ~H(Si - - Şekil 1: Böbrek perfizyon düzerıeğt.

4 1GO Daha sonra stırrıülatöre uygun bir şekilde bağlanan bipolar elektrodlar. kanüler edilen renal arter etrafına yerleştirildi Hz- Frekanslarda uygulanan pertatertyel uyan ile perfüzyon basıncındaki degişiklikler izlendi. Oluşan bu değışıklıklerın PGE2 ve ındometasınlı ortamlarda hangi yönde etkilendiklert araştınldı. Bu amaçla 10 ng/rnl konsantrasyonda PGE 2 ve ıo- 6 M konsantrasyonda indometasin ile deneyler tekrarlandı. Perfüzyon basıncındaki degişiklikler başlangıç degeri ile en yüksek cevabın alındığı nokta arası ölçülerek bulundu ve Ll mm Hg. olarak ifade edildi. Ortalamalar ve standart hatalar istatistiksel yöntemlerle saptandı ve ortalamalar arası farkın önem kontrolü "paired-t" testine göre yapıldı. Bulunan "t" degeri "t" tablosunda (n- ı) serbestlik derecesinde P için değerlendırıldı. BULGULAR izole perfüze tavşan böbreğı perıarterıyel olarak stımüle edildığı zaman stımülasyon frekansına bağımlı olarak perfüzyon basıncında yükselme oluşmaktadır. Birinci sert deneylerde. öncelikle kontrol cevaplar alındıktan sonra perfüzyon ortamına 10 ng/rnl dozda PGE 2 ilave edilerek 15 dk beklendi ve böbrek perıarterıyel olarak uyarıldı. PGE2'nin NA salınımını inhibe etmesi ve vazodilatatör etkisi sonucu perfüzyon basıncı anlamlı olarak düştü. PGE 2 'nin perfüzyon basıncı farklannda yaptığı degişiklikleri gösteren ortalama değerler tablo 1'de gösterilmiştir. Tablo 1: PGE2 cevaplan. Stimülasyon Frekansı (Hz) Kontrol cevaplan (D. mm HIil ± ± ± 5.65 PGE 2 cevaplan (D.mm Hg) 0.67 ± ± ± 2.01 Bu seriye ait dokuz deneyin perfüzyon basıncı farklannın ortalama sonuçlan şekil 2'de gösterilmiştir. Kontrol değerlerı PGE 2 'li ortamda elde edilen değerlerın farkı istatistikselolarak arı1amlıdır (p<o.ool). İkinci seri deneylerde kontrol cevaplar alındıktan sonra perfüzyon ortamına 10-6 M.Konsantrasyonda indometasin ilave edilerek 15 dk. beklendi ve böbrek perıartertyel olarak stimüle edildi. PG sentezinin innıbısyonuna bağlı olarak stımülasyorıla artan perfüzyon basıncı potarısıyalıze oldu. Böylece anlamlı bir artış gözlenmiştir. İndometesin'irı perfüzyon basıncı farklannda yaptığı degişiklikleri gösteren ortalama değerler tablo 2'de gösterilmiştir.

5 Tablo 2: lndometazın cevaplan Stimülasyon Kontrol cevaplan İndometasin cevapları Frekansı (Hz) (.6mm Hg) (.6mm Hg) ± ± 4.50 LO ± ± ± ± İkinci serin' ait on deneyin perfüzyon basıncı farklarının ortalamalann şekil J dt' ~.jsterilmiştir. Kon1.roldeğerlerle ındometasınlı ortamda elde edilen değe rlerın farkı istatistikselolarak anlamlıdır (p<o.ool). C::J Kontrol tzz3 PGE2 (10ng/ml ı Şekil 2: Birinci seriye ait dokuz deneyin perfizyon basıncı farklarının ortalamalan. 01 % E E <l 50 1 C::J Kontrol ~ Indometasın -6 (10 m} c o >- ~. o, 5 Hı :0 Hı 20 Hı slimulasyon FREKANSı Şekil 3: Ikinci seriye ait on deneyin perfızyon basıncı farklarının ortalamaları.

6 ı62 TARTIŞMA Düşük konsantrasyonda PGE 2 sempatik sınır uçlanndan pertartertel stırnülasyorıla NA salınmasını inhibe eder. bu etkinin sinir uçlarında, kalsiyum iyonunun hücre içine geçişini inhibe ederek oluştuğu ileri sürülmektedır (14). Çalışmamızda. perfüzyon ortamına ıo ng/ml konsantrasyonda ilave edilen PGE 2 'nin perıarterıel stımülasyonla oluşan perfüzyon basıncını inhibe ettığı görülmüştür. Bu sonuç. PGE 2 'nin kullanılan konsantrasyonda pertartenel uyarırnla oluşan endojen NA salınunını inhibe ettiğini göstermebed.:-. E serisi PG'lerin. çoğu organ ve dokularda adrerıerjık uyarı sonucu oluşan cevaplarda inhibısyon bildirilmektedir (4,5). Yaptığımız bir seri deneyde perfüzyon ortamına ilave edilen PGE 2 'nin elektriksel sttmülasyon verilmeden önce sabit olan başlangıç perfüzyon basıncını. anlamlı olarak düşürdüğü görülmüştür. Bu durumun E serisi PG'lerin kalsiyum iyonlannın hücre içine girişini inhibe ederek adrerıerjık sinir uelarından NA salınunını azaltmasından ileri gelmektedir (9). Adrerıerjık iletıyı inhibe eden E serisi PG lert.i'sentezinin bazı dokularda inhibe edilmesi ile adrerıerjık uyanya bağlı cevapların potansiyelize oldugu gösterilmiştir (Lü.Ll}, Yaptığımız diger bir seri deneyde; perfüzyon ortamına ilave edilen ıo-6 M konsantrasyondaki indomatasinin perıarterıel stimülasyona bağlı oluşan cevaplan potansiyalize ettiği görülmüştür. Kontrol cevaplannda prearteriel stırnülasyonla artüan NA salınımına bağlı perfüzyon basıncındaki yükselme. ortama ilave edilen indometasinin stimülasyona bağlı NA salınımına ılaveten PGE2'yi inhibe etmesiyle daha da artırdığı sonucunu ortaya çıkarmaktadır. Bulgularımız, indometasinin etkisini sempatik stımülasyona bağlı olarak kalp damar ve böbrek gibi dokularda sentezlenen ve endojen NA salınunını inhibe eden PGE 2 'yi inhibe ederek gösterdiğini ileri süren çalışmalarla (20,2 ı) uyumludur. Sonuç olarak; NA salınım! artmakta ve perıarterıel stimülasyonlara bağlı cevaplar potansiyalize olmaktadır. SUMMARY Effects of PGE 2 and Indomethacin on the release of Noradrenalıne evoked by periarterial stumulatıon in the ısolated perfused rabbit kidney. In this study, releasıng of NA evoked by perıarterıal stimulation L."1 the kıdrıey and the modulator effects of PGE2 on this release were investıgated. The experiments were carried out on the isolated perfused kidrıey from rabbits of both sexes, weıghıng kg. Isolated kidney was perfused wıth krebs solutren bubbled wıth 5% CO2 in 02' Pulses wıth different freguency were elıcıted by bipolar electrodes placed around the renal arteıy. Changes in perfusion pressure were accepted as a parame-

7 163 ter. Addition of PGE 2 to the medium inhibited the resportses due to perıarterıal stımulatıon and reduced the perfusıon pressure. On the other hand ındomethacın increased the perfusion pressure by inhibiting PG synthesis. Key words: Renal prostaglandıns, Prostaglandin E 2,Kidney, Ncradrenaline. Indomethacın. KAYNAKLAR 1- Fredhelm. B., Hedquıst, P.: Increased release of noradrenalıne from stimulated~ul"wapig vas deferens after indomethacin treatment. Acta. physıol. sc..nd. 87, Junstad, M., Wennmalm. A: On the release prostaglandın E 2 from rabbit heart followırıg ınfusion of noradrenaline. Acta, physıol. scand Mcgill,.r.c., Crowshaw, K., Terragno, NA, Malik, K.U., Lorıgno, AJ.: Differerıtial effect of noradrenaline and renal nerve stimulation on vascular resistance in the dog kidney and release of prostaglandın E- Like substance. Clın.Sct., 42: Ercan, Z.S: Changes induced by angıotensın and prostaglandın E 2 on the release of transmilter from isolated perfused rabbit kidney during perıarterıal stırnulatıon. Arch. InL Physiol. Biochim, 83: Khan, M.T.. Malik, K.: Modulation by prcstaglandıns of the release of (3H) Noradrenaline evoked by potassium and nerve stımulatıon in the isolated rat heart. Eur. J.Phann. 78: Margarita. L., Dubocovıch, L.. Larıger. S.Z.: Evidence agaınst a physıologıcal role of prostaglandıns in the regulatıon of noradrenaline release in the cat spleen. J. Physiol.. 251: Wennmalm. A: Prostaglandin-rnedıated inhibıtıon of noradrenaline release. Acta. Physiol. Scand., 105: Malik, K.U., McGill, J.e.: Medulation by prostaglandins of adrerıergıc transmission in the isolated perfused rabbit and rat kidney. Cır.Res.. 36: Stjarne. L. Kinetics of seeretton of sympathetic neurotransmıtter as a function of external calcıum, mechanism on ınhıbıtory effect of prostaglandin E.Acta. Phystol. Scand.. 87: Barto, L.: Adrenergıc responses of the guınea-pıg ileum: Inhibition on by prostaglarıdın and potentiation by non-steroıd antunflamatory drugs (NSA..İD s )Arch. Int. pharmacodyn. Ther. 235: Türker, R.K., Ercan. Z.S.: Effect of prostaglarıdın E 2 on the pressor response to perıarterıal stımulatıon and norepinephrine of the isola-

8 164 ted perfused rabbit kidney. Prostaglandıns, 9: Hedquıst, P., Stjarrıe, L., Wennmalm. A.: Faeilitation of sympathetic neurotransmıssıon in the eat spieen after inhibition of prostaglandın synthesıs. Aeta. Physıol. Seand. 83: L. 13- Malik, KU, Ryan, P., MeGill..ı.c. Modifieation by prostaglandıns Eı and E2' indomethaein and arachıdonnıc acid of the vasoconstrtctar responses of the isolated perfused rabbit and rat mesenterie arte ries to adrennergıc stımulı, Cır. ~S. 39: Malik, KU. Sehıc, E.: Prostagıandınes and the release of the adrenergıc transmitter. Ann. N.Y. Acad, Sei. 604: MeG1iI, J.C., Terragno, N. A, :\1alik. KV, Lorııgro. A, J.: Release of a prostaglandın E-like substance from caniııe kidney by brodykınırı. Cırc.Res. 31 (7): Ercan, Z.S., Türker.R.K: Alteratıon by Histamine receptor agorıısts of the release of adrenergıc transınırter in the isolated perfused rabbit kidney-areh. Int. Pharmacodyn. Ther. 249 (2): L. 17- Toto. R.D.: Role of prostaglandıns in NSAİD-indueed renal dysfunetion. Adv. Prost. Throm.. Levkot. Res. 21: Samatını. S.: The analgesıc agems and renal disease. AdY. Exp. Med. Bio. 252: Klahr, S., Purkerson. M.L.: Eicosanoids: Role in experimental renal disease. AdY. Exp. Med. Bio. 259: Cox, P.G.F.. Moons. M.M.. Russel, F.G.M.. Van Ginneken. C.A.M.: Indomethacın, Renal handling and efiects in the isolated perfused rat kidney, Pharmaeology. 42: L. 21- Kadlec. O.. Masek, K Seferna. 1.: Modulatton by prostaglandıns of the release of acetylcholıne and noradrenalıne in guıne a-pıg isolated ileum-j. Pharm. Exp. Ther. 205 (3):

sıçan MİDESİNDE ARAŞİDONİK ASİT (A.A.) METABOLİTLERİ ÜZERİNDE FENOLFTALEİN'İN ETKİLERİ

sıçan MİDESİNDE ARAŞİDONİK ASİT (A.A.) METABOLİTLERİ ÜZERİNDE FENOLFTALEİN'İN ETKİLERİ Dicle Üniversitesi, Tıp Fakültesi Dergisi, 16(2), 160-164, 1989 sıçan MİDESİNDE ARAŞİDONİK ASİT (A.A.) METABOLİTLERİ ÜZERİNDE FENOLFTALEİN'İN ETKİLERİ Yrd. Doç. Dr. I/yas ÖZATA(1), Doç. Dr. Tü/in SÖYLEMEZLOCLU(2)

Detaylı

DENEYSEL AKUT İNFLAMASYON MODELİNDE EİKOSANOİDLERİN BİRBİRLERİNİN OLUŞUMU ÜZERİNE ETKİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

DENEYSEL AKUT İNFLAMASYON MODELİNDE EİKOSANOİDLERİN BİRBİRLERİNİN OLUŞUMU ÜZERİNE ETKİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ DENEYSEL AKUT İNFLAMASYON MODELİNDE EİKOSANOİDLERİN BİRBİRLERİNİN OLUŞUMU ÜZERİNE ETKİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Prof. Dr. Mehmet Melli Ankara Universitesi, Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji

Detaylı

* Kemoreseptör *** KEMORESEPTÖR REFLEKS

* Kemoreseptör *** KEMORESEPTÖR REFLEKS KEMORESEPTÖR REFLEKS DOLAŞIM SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ VI Dr. Nevzat KAHVECİ Kemoreseptörler, kimyasal duyarlılığı olan hücrelerdir. Kan basıncı 80 mmhg nin altına düştüğünde uyarılırlar. 1- Oksijen yokluğu

Detaylı

Bugün Neredeyiz? Dr. Yunus Erdem Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Ünitesi

Bugün Neredeyiz? Dr. Yunus Erdem Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Ünitesi Hipertansiyon Tedavisi: Bugün Neredeyiz? Dr. Yunus Erdem Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Ünitesi Hipertansiyon Sıklık Yolaçtığı sorunlar Nedenler Kan basıncı hedefleri Tedavi Dünyada Mortalite

Detaylı

Kronik Hipotansif Diyabetik Hemodiyaliz Hastalarında Midodrin Tedavisinin Etkinliği

Kronik Hipotansif Diyabetik Hemodiyaliz Hastalarında Midodrin Tedavisinin Etkinliği Kronik Hipotansif Diyabetik Hemodiyaliz Hastalarında Midodrin Tedavisinin Etkinliği M E T I N S A R I K A Y A, F U N D A S A R I, J I N I G Ü N E Ş, M U S T A F A E R E N, A H M E T E D I P K O R K M A

Detaylı

Hipertansiyon Tedavisinde Güncel Yaklaşımlar-2014. Dr. Mehmet KANBAY Nefroloji B.D. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi

Hipertansiyon Tedavisinde Güncel Yaklaşımlar-2014. Dr. Mehmet KANBAY Nefroloji B.D. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hipertansiyon Tedavisinde Güncel Yaklaşımlar-2014 Dr. Mehmet KANBAY Nefroloji B.D. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Kontrolsüz Hipertansiyonun Bedeli SVO geçiren hastaların.. J Rendon et al.,

Detaylı

Otakoidler ve ergot alkaloidleri

Otakoidler ve ergot alkaloidleri Otakoidler ve ergot alkaloidleri Prof. Dr. Öner Süzer www.onersuzer.com 1 Antihistaminikler 2 2 1 Serotonin agonistleri, antagonistleri, ergot alkaloidleri 3 3 Otakaidler Latince "autos" kendi, "akos"

Detaylı

D Vitaminin Relaps Brucelloz üzerine Etkisi. Yrd.Doç.Dr. Turhan Togan Başkent Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

D Vitaminin Relaps Brucelloz üzerine Etkisi. Yrd.Doç.Dr. Turhan Togan Başkent Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji D Vitaminin Relaps Brucelloz üzerine Etkisi Yrd.Doç.Dr. Turhan Togan Başkent Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bruselloz Brucella cinsi bakteriler tarafından primer olarak otçul

Detaylı

BÖBREK FONKSİYON TESTLERİ I. Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2006

BÖBREK FONKSİYON TESTLERİ I. Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2006 BÖBREK FONKSİYON TESTLERİ I Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2006 1 Böbreklerin işlevleri (fonksiyonları) Düzenleyici işlevler Endokrin işlevler Metabolik işlevler Ekskretuvar işlevler 2 Böbreklerin

Detaylı

ÜRİNER SİSTEM ANATOMİ ve FİZYOLOJİSİ

ÜRİNER SİSTEM ANATOMİ ve FİZYOLOJİSİ ÜRİNER SİSTEM ANATOMİ ve FİZYOLOJİSİ İdrar oluşturmak... Üriner sistemin ana görevi vücutta oluşan metabolik artıkları idrar yoluyla vücuttan uzaklaştırmak ve sıvı elektrolit dengesini korumaktır. Üriner

Detaylı

Genç ve Yaşlıların Antihipertansif Bir İlaca Verdikleri Damar Yanıtı Farklı mıdır?

Genç ve Yaşlıların Antihipertansif Bir İlaca Verdikleri Damar Yanıtı Farklı mıdır? Genç ve Yaşlıların Antihipertansif Bir İlaca Verdikleri Damar Yanıtı Farklı mıdır? Burak Arpacı, Burcu Simay Özden, Esra Karataş, Merve Civelek, Gülnihal Aktaş Danışman: Meral Tuncer ÖZET Yaşa bağlı olarak

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 29 ENDOKRİN SİSTEM 4 BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ (ADRENAL BEZLER)

11. SINIF KONU ANLATIMI 29 ENDOKRİN SİSTEM 4 BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ (ADRENAL BEZLER) 11. SINIF KONU ANLATIMI 29 ENDOKRİN SİSTEM 4 BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ (ADRENAL BEZLER) BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ (ADRENAL BEZ) Her bir böbreğin üst kısmında bulunan endokrin bezdir. Böbrekler ile doğrudan bir bağlantısı

Detaylı

Amikasin toksisitesine bağlı deneysel akut böbrek hasarı modelinde parikalsitol oksidatif DNA hasarını engelleyebilir

Amikasin toksisitesine bağlı deneysel akut böbrek hasarı modelinde parikalsitol oksidatif DNA hasarını engelleyebilir Amikasin toksisitesine bağlı deneysel akut böbrek hasarı modelinde parikalsitol oksidatif DNA hasarını engelleyebilir Gülay Bulut 1, Yıldıray Başbuğan 2, Elif Arı 3 Hamit Hakan Alp 4, İrfan Bayram 1 Yüzüncü

Detaylı

Gebelikte yeni gelişen Proteinüri ve Böbrek fonksiyon bozukluğu

Gebelikte yeni gelişen Proteinüri ve Böbrek fonksiyon bozukluğu Gebelikte yeni gelişen Proteinüri ve Böbrek fonksiyon bozukluğu Dr.Meltem Pekpak İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi 34.Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon 18-22 Ekim,Antalya

Detaylı

ENDOKRİN SİSTEM #4 SELİN HOCA

ENDOKRİN SİSTEM #4 SELİN HOCA ENDOKRİN SİSTEM #4 SELİN HOCA ADRENAL BEZ MEDULLA BÖLGESİ HORMONLARI Böbrek üstü bezinin öz bölgesi, embriyonik dönemde sinir dokusundan gelişir bu nedenle sinir sisteminin uzantısı şeklindedir. Sempatik

Detaylı

Diyaliz Hastalarında Antihipertansif İlaç Seçimi ve Pratik Öneriler

Diyaliz Hastalarında Antihipertansif İlaç Seçimi ve Pratik Öneriler Diyaliz Hastalarında Antihipertansif İlaç Seçimi ve Pratik Öneriler Doç. Dr. Sabahat Alışır Ecder Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı KDIGO önerilerine

Detaylı

Dolaşımın Sinirsel Düzenlenmesi ve Arteryel Basıncın Hızlı Kontrolü. Prof.Dr.Mitat KOZ

Dolaşımın Sinirsel Düzenlenmesi ve Arteryel Basıncın Hızlı Kontrolü. Prof.Dr.Mitat KOZ Dolaşımın Sinirsel Düzenlenmesi ve Arteryel Basıncın Hızlı Kontrolü Prof.Dr.Mitat KOZ DOLAŞIMIN SİNİRSEL KONTROLÜ Doku kan akımının her dokuda ayrı ayrı ayarlanmasında lokal doku kan akımı kontrol mekanizmaları

Detaylı

EGZERSİZİN DAMAR FONKSİYONLARINA ETKİSİ

EGZERSİZİN DAMAR FONKSİYONLARINA ETKİSİ EGZERSİZİN DAMAR FONKSİYONLARINA ETKİSİ İçerik Dolaşım sisteminin kısa anatomi ve fizyolojisi Egzersizde periferal dolaşımın düzenlenmesi-etkili mekanizmalar Damar endotelinin ve Nitrik Oksitin (NO) periferal

Detaylı

Böbrek ve İdrar Yollarını Etkileyen Maddeler

Böbrek ve İdrar Yollarını Etkileyen Maddeler Böbrek ve İdrar Yollarını Etkileyen Maddeler Prof.Dr. Ender YARSAN A.Ü.Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı İdrar söktürücüler İdrarı asitleştiren veya alkalileştiren Vücutta su

Detaylı

EŞ ZAMANLI KALP VE BÖBREK TRANSPLANTASYONU YAPILAN BİR OLGU

EŞ ZAMANLI KALP VE BÖBREK TRANSPLANTASYONU YAPILAN BİR OLGU EŞ ZAMANLI KALP VE BÖBREK TRANSPLANTASYONU YAPILAN BİR OLGU Şahin N, Göktaş B, Küçükyorgancı S, Kabukçu HK, Titiz TA Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD, Antalya GİRİŞ Hem

Detaylı

Serap Kalaycı, Halide Oğuş, Elif Demirel, Füsun Güzelmeriç, Tuncer Koçak

Serap Kalaycı, Halide Oğuş, Elif Demirel, Füsun Güzelmeriç, Tuncer Koçak Koroner Arter Bypass Greftleme Operasyonlarında Esmolol Hidroklörür ve Magnezyum Sülfatın Laringoskopi ve Trakeal Entubasyona Bağlı Hemodinamik Yanıta Etkileri Serap Kalaycı, Halide Oğuş, Elif Demirel,

Detaylı

Dağılımı belirleyen primer parametre plazma proteinlerine bağlanma oranıdır.

Dağılımı belirleyen primer parametre plazma proteinlerine bağlanma oranıdır. DAĞILIM AŞAMASINI ETKİLEYEN ÖNEMLİ FAKTÖRLER Dağılımı belirleyen primer parametre plazma proteinlerine bağlanma oranıdır. Bu bağlanma en fazla albüminle olur. Bağlanmanın en önemli özelliği nonselektif

Detaylı

RENAL TRANSPLANT ALICILARINDA SODYUM ATILIMI, BÖBREK HASARI VE EKOKARDİYOGRAFİK PARAMETRELERİN İLİŞKİSİ

RENAL TRANSPLANT ALICILARINDA SODYUM ATILIMI, BÖBREK HASARI VE EKOKARDİYOGRAFİK PARAMETRELERİN İLİŞKİSİ RENAL TRANSPLANT ALICILARINDA SODYUM ATILIMI, BÖBREK HASARI VE EKOKARDİYOGRAFİK PARAMETRELERİN İLİŞKİSİ Emre Tutal 1, Bahar Gürlek Demirci 1, Siren Sezer 1, Saliha Uyanık 2, Özlem Özdemir 3, Turan Çolak

Detaylı

Beslenme ve İnflamasyon Göstergeleri Açısından Nokturnal ve Konvansiyonel Hemodiyalizin Karşılaştırılması

Beslenme ve İnflamasyon Göstergeleri Açısından Nokturnal ve Konvansiyonel Hemodiyalizin Karşılaştırılması Beslenme ve İnflamasyon Göstergeleri Açısından Nokturnal ve Konvansiyonel Hemodiyalizin Karşılaştırılması Halil Yazıcı 1, Abdullah Özkök 1, Yaşar Çalışkan 1, Ayşegül Telci 2, Alaattin Yıldız 1 ¹İstanbul

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Türkiz Verimer İletişim Bilgileri Adres

ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Türkiz Verimer İletişim Bilgileri Adres ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Türkiz Verimer İletişim Bilgileri Adres : Beyaz Dut Sok. Mimoza Apt. No:7 D:15 Gayrettepe, Beşiktaş- İstanbul Telefon Mail : 532 3147811 : tverimer@gmail.com 2. Doğum Tarihi :

Detaylı

KAN AKIMININ KONTROLÜ. 1- Otoregülasyon veya Miyojenik Regülasyon 2- Metabolik Regülasyon KAN AKIMININ LOKAL KONTROLÜ DOLAŞIM SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ IV

KAN AKIMININ KONTROLÜ. 1- Otoregülasyon veya Miyojenik Regülasyon 2- Metabolik Regülasyon KAN AKIMININ LOKAL KONTROLÜ DOLAŞIM SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ IV KAN AKIMININ KONTROLÜ Nöronal Humoral Lokal Otonom Sinir Sistemi Plazma Epinefrin, Anjiyotensin II, Vazopressin, İyonlar Akut Kontrol DOLAŞIM SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ IV Uzun Süreli Kontrol Dr. Nevzat KAHVECİ

Detaylı

S Bulun, T Kudsioğlu, N Yapıcı, A Aygün, Z Tuncel, I Doğusoy, T Okay, Z Aykaç

S Bulun, T Kudsioğlu, N Yapıcı, A Aygün, Z Tuncel, I Doğusoy, T Okay, Z Aykaç S Bulun, T Kudsioğlu, N Yapıcı, A Aygün, Z Tuncel, I Doğusoy, T Okay, Z Aykaç Dr.Siyami Ersek Göğüs ve Kalp Damar Cerahisi Eğitim Araştırma Hastanesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği TAV akciğer

Detaylı

NORMAL POTASYUM HOMEOSTAZI DR. CANER ÇAVDAR DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ

NORMAL POTASYUM HOMEOSTAZI DR. CANER ÇAVDAR DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ NORMAL POTASYUM HOMEOSTAZI DR. CANER ÇAVDAR DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ TOPLAM POTASYUM MİKTARI Miktar olarak ikinci katyon: Erkeklerde: 50 meq/kg.3500-4000 meq Kadınlarda: 40 meq/kg Her dekadda bir.. 2 meq/kg

Detaylı

VÜCUT SIVILARI. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN. Copyright 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings

VÜCUT SIVILARI. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN. Copyright 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings VÜCUT SIVILARI Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN Su Dengesi Vücudumuzun önemli bir bölümü sudan oluşur ve su dengesi vücudun en önemli sorunlarından birisidir. Günlük olarak alınan ve vücuttan atılan su miktarı

Detaylı

Normalde kan potasyum seviyesi 3,6-5,0 mmol/l arasındadır.

Normalde kan potasyum seviyesi 3,6-5,0 mmol/l arasındadır. POTASYUM K+; Potasyum yaşam için gerekli önemli bir mineraldir. Hücre içinde bol miktarda bulunur. Hücre içindeki kimyasal ortamın ana elementidrir. Hergün besinlerle alınır ve idrarla atılır. Potasyum

Detaylı

ÇÖZELTİLERİN KOLİGATİF ÖZELLİKLERİ

ÇÖZELTİLERİN KOLİGATİF ÖZELLİKLERİ ÇÖZELTİLERİN KOLİGATİF ÖZELLİKLERİ Çözeltilerin sadece derişimine bağlı olarak değişen özelliklerine koligatif özellikler denir. Buhar basıncı düşmesi, Kaynama noktası yükselmesi, Donma noktası azalması

Detaylı

HÜCRE FİZYOLOJİSİ Hücrenin fiziksel yapısı. Hücre membranı proteinleri. Hücre membranı

HÜCRE FİZYOLOJİSİ Hücrenin fiziksel yapısı. Hücre membranı proteinleri. Hücre membranı Hücrenin fiziksel yapısı HÜCRE FİZYOLOJİSİ Hücreyi oluşturan yapılar Hücre membranı yapısı ve özellikleri Hücre içi ve dışı bileşenler Hücre membranından madde iletimi Vücut sıvılar Ozmoz-ozmmotik basınç

Detaylı

ASİT- BAZ DENGESİ VE DENGESİZLİKLERİ. Prof. Dr. Tülin BEDÜK 2016

ASİT- BAZ DENGESİ VE DENGESİZLİKLERİ. Prof. Dr. Tülin BEDÜK 2016 ASİT- BAZ DENGESİ VE DENGESİZLİKLERİ Prof. Dr. Tülin BEDÜK 2016 Herhangi bir çözeltinin asitliği veya bazlığı içindeki hidrojen iyonunun (H + ) konsantrasyonuna bağlıdır. Beden sıvılarının asit-baz dengesi

Detaylı

Bu bilgilerden hareketle prostaglandinlerle SMG ve özellikle bulundurduğu EGF arasında bir etkileşim olup olmadığını araştırmayı amaçladık.

Bu bilgilerden hareketle prostaglandinlerle SMG ve özellikle bulundurduğu EGF arasında bir etkileşim olup olmadığını araştırmayı amaçladık. G.Ü. Dişhek. Fak. Der. Cilt III, Sayı 2, Sayfa 47-52, 1986 SMG EKSTRESİNİN KARACİĞER PROSTAGLANDİN DÜZEYLERİNE ETKİSİ Derviş YILMAZ* Semra ERBAŞ** Deniz ERBAŞ*** Submaxiller Gland (SMG, Çene altı tükrük

Detaylı

ULUSAL KONGRESİ. Türk Veteriner Jinekoloji Derneği. 15-18 Ekim 2015. Giriş. Giriş. Liberty Hotels Lykia - Ölüdeniz / Fethiye - Muğla

ULUSAL KONGRESİ. Türk Veteriner Jinekoloji Derneği. 15-18 Ekim 2015. Giriş. Giriş. Liberty Hotels Lykia - Ölüdeniz / Fethiye - Muğla KÖPEKLERDE MELOKSİKAMIN DAMAR İÇİ YOLLA UYGULANMASINI TAKİBEN PLAZMA DAĞILIMINA CERRAHİ OPERASYONUN (OVARİOHİSTEREKTOMİ) ETKİSİ Ümit Karademir, Dilek Aksit, Cavit Kum, Hasan Erdoğan, Eyüp Hakan Uçar, Cevdet

Detaylı

Nitrik Oksit ve Solunum Sistemi Doç. Dr. Bülent GÜMÜŞEL Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı

Nitrik Oksit ve Solunum Sistemi Doç. Dr. Bülent GÜMÜŞEL Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Nitrik Oksit ve Solunum Sistemi Doç. Dr. Bülent GÜMÜŞEL Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Türk Farmakoloji Derneği ne Teşekkür Ederim. 1 1980 Robert Furchgott EDRF=Nitrik

Detaylı

AEROBiK VE ANAEROBiK EGZERSiZ

AEROBiK VE ANAEROBiK EGZERSiZ Spor Bilimleri Dergisi Hacettepe,. ofsport Sciences 2000, 11 (1-2-3-4), 47-55 AEROBiK VE ANAEROBiK EGZERSiZ SONRASı insülin VE KAN GliKOZ DEGERlERiNiN incelenmesi Cüneyt AYDIN". Kadir GÖKDEMIR"", ıbrahim

Detaylı

SİSTEMİK İNFLAMASYON VE NÖRONAL AKTİVİTE

SİSTEMİK İNFLAMASYON VE NÖRONAL AKTİVİTE SİSTEMİK İNFLAMASYON VE NÖRONAL AKTİVİTE Eyüp S. Akarsu Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji ABD 22. Ulusal Farmakoloji Kongresi 5 Kasım 2013, Antalya 1 Organizmanın çok çeşitli tehdit algısına

Detaylı

Adrenal Korteks Hormonları

Adrenal Korteks Hormonları Adrenal Korteks Hormonları Doç. Dr.Fadıl Özyener Fizyoloji AD Bu derste öğrencilerle Adrenal korteks hormonlarının (AKH) sentez ve salgılanması, organizmadaki hücre, doku ve sistemlerde genel fizyolojik

Detaylı

Romatizmal Mitral Darlığında Fetuin-A Düzeyleri Ve Ekokardiyografi Bulguları İle İlişkisi

Romatizmal Mitral Darlığında Fetuin-A Düzeyleri Ve Ekokardiyografi Bulguları İle İlişkisi Kahramanmaraş 1. Biyokimya Günleri Bildiri Konusu: Romatizmal Mitral Darlığında Fetuin-A Düzeyleri Ve Ekokardiyografi Bulguları İle İlişkisi Mehmet Aydın DAĞDEVİREN GİRİŞ Fetuin-A, esas olarak karaciğerde

Detaylı

Doç. Dr. Kültigin TÜRKMEN Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Doç. Dr. Kültigin TÜRKMEN Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Melatonin Tedavisinin Diyabetik Ratlarda Kontrast Nefropati Gelişimine Etkileri: IL-33 ve Oksidatif Stresin Rolü Doç. Dr. Kültigin TÜRKMEN Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi 22.10.2015

Detaylı

ABSTRACT ANAHTAR SÖZCÜKLER / KEY WORDS

ABSTRACT ANAHTAR SÖZCÜKLER / KEY WORDS I ÖZ Bu çalışmada Kepez/AYDIN dan Haziran 2005 tarihinde toplanan 10 yetişkin L. stellio nun (5, 5 ) sindirim kanalının bir bölümünü oluşturan ince barsak ve kalın barsağının genel histolojik yapısı ortaya

Detaylı

ÖZET CEVAP: Oosit retrivalin hemen ardından intrauterin hcg uygulaması implantasyon oranlarını, kimyasal ve klinik gebelik oranlarını artırmaktadır.

ÖZET CEVAP: Oosit retrivalin hemen ardından intrauterin hcg uygulaması implantasyon oranlarını, kimyasal ve klinik gebelik oranlarını artırmaktadır. Intrauterine administration of hcg immediately after oocyte retrieval and the outcome of ICSI: a randomized controlled trial Oosit Retrivalden hemen sonra intrauterin hcg uygulamasının ICSI sonuçları üzerine

Detaylı

ÜRİNER SİSTEM 1-BÖBREK(2) 2-ÜRETER(2) 3-İDRAR KESESİ 4-ÜRETHRA

ÜRİNER SİSTEM 1-BÖBREK(2) 2-ÜRETER(2) 3-İDRAR KESESİ 4-ÜRETHRA ÜRİNER SİSTEM 1-BÖBREK(2) 2-ÜRETER(2) 3-İDRAR KESESİ 4-ÜRETHRA ÜRİN Üre Ürik asit Kreatinin Belirli yabancı maddeler ve onların parçalanma ürünleri Elektrolitler Su(Değişik miktarda) BÖBREĞİN ÖNEMLİ Ürin

Detaylı

Histamin H3 Reseptörlerinin Rat Gastrik Fundusundaki Kasılma Yanıtları Üzerine Etkisi

Histamin H3 Reseptörlerinin Rat Gastrik Fundusundaki Kasılma Yanıtları Üzerine Etkisi Dicle Tıp Dergisi, 26 Cilt:33, Sayı: 3, (127-133) Histamin H3 Reseptörlerinin Rat Gastrik Fundusundaki Kasılma Yanıtları Üzerine Etkisi Aşkın Hekimoğlu*, Ramazan Çiçek* ÖZET Yapılan çalışmada amacımız

Detaylı

Çalışmaya dahil edilme kriterleri

Çalışmaya dahil edilme kriterleri Dr.TUĞBA YİĞİT Amaç Bu çalışmada; koroner arter baypas cerrahisi geçirecek hastalarda genel anesteziyle kombine yüksek torakal epidural analjezinin, genel anesteziyle karşılaştırıldığında hemodinamik parametreler

Detaylı

DEHİDRE KÖPEKLERDE BİKARBONATLI SODYUM KLORÜR SOLÜSYONUNUN HEMATOLOJİK VE BİYOKİMYASAL PARAMETRELERE ETKİSİ

DEHİDRE KÖPEKLERDE BİKARBONATLI SODYUM KLORÜR SOLÜSYONUNUN HEMATOLOJİK VE BİYOKİMYASAL PARAMETRELERE ETKİSİ T.C. ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI VİH-YL 2007 0002 DEHİDRE KÖPEKLERDE BİKARBONATLI SODYUM KLORÜR SOLÜSYONUNUN HEMATOLOJİK VE BİYOKİMYASAL PARAMETRELERE

Detaylı

Diyaliz hastalarında morbidite ve mortalite oranı genel populasyondan kat daha yüksektir.*

Diyaliz hastalarında morbidite ve mortalite oranı genel populasyondan kat daha yüksektir.* GİRİŞ Diyaliz hastalarında morbidite ve mortalite oranı genel populasyondan 10-20 kat daha yüksektir.* Çok sayıda çalışmada hemodiyaliz dozu ile morbidite ve mortalite arasında anlamlı ilişki saptanmıştır.

Detaylı

Doymamış Yağ Asitlerinin Transformasyonu. Prof. Dr. Fidancı

Doymamış Yağ Asitlerinin Transformasyonu. Prof. Dr. Fidancı Doymamış Yağ Asitlerinin Transformasyonu Prof. Dr. Fidancı Bir hücre bir uyarıya yanıt verdiğinde biyoaktif mediatörler sıklıkla zarlardaki lipidlerden oluşur. Biyoaktif mediatörlerin bir grubu, 20 karbonlu

Detaylı

Ateroskleroz ve Endotel Disfonksiyonu. Prof. Dr. Zeliha KERRY Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi

Ateroskleroz ve Endotel Disfonksiyonu. Prof. Dr. Zeliha KERRY Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Ateroskleroz ve Endotel Disfonksiyonu Prof. Dr. Zeliha KERRY Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi 1 2 3 4 5 Oksidatif stres İntimal hiperplazi LOX-1 reseptörü İntimal hiperplazi Perkütanöz transluminal

Detaylı

Boşaltım Sistemi Fizyolojisi

Boşaltım Sistemi Fizyolojisi Boşaltım Sistemi Fizyolojisi 1 Boşaltım sistemi (üriner sistem) Homeostasise katılan en önemli organ sistemlerinden biridir. Vücut sıvılarının hacim ve içeriğinin kontrolü Kan basıncının düzenlemmesi ph

Detaylı

DOZ hastada belli bir zamanda, beklenen biyolojik yanıtı oluşturabilmek için gerekli olan ilaç miktarıdır.

DOZ hastada belli bir zamanda, beklenen biyolojik yanıtı oluşturabilmek için gerekli olan ilaç miktarıdır. DOZ hastada belli bir zamanda, beklenen biyolojik yanıtı oluşturabilmek için gerekli olan ilaç miktarıdır. 1. Etkisiz Doz 2. Terapötik Doz ( Efektif Doz, Tedavi Dozu) 3. Toksik Doz 4. Letal Doz Terapötik

Detaylı

OBSTRÜKTİF ÜROPATİ. Prof. Dr. Selçuk Yücel. Üroloji ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı

OBSTRÜKTİF ÜROPATİ. Prof. Dr. Selçuk Yücel. Üroloji ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı OBSTRÜKTİF ÜROPATİ Prof. Dr. Selçuk Yücel Üroloji ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı AMAÇLAR Tanım Fizyoloji Patofizyoloji Nedenler Renal Kolik Tanı ve Tedavi Tanım Obstrüktif Üropati Üriner sistemde idrar akımının

Detaylı

İlaçların hedefleri. Hücreler

İlaçların hedefleri. Hücreler İlaçların hedefleri. Hücreler FARMAKOLOJİYE GİRİŞ 1 Yard. Doç. Dr. M. Kürşat Derici Tıbbi Farmakoloji Ab. Dalı mkursatderici@hitit.edu.tr 2 İlaç; bir hastalığı tedavi etmek için insan vücuduna uygulanan

Detaylı

Oksijen tedavisi. Prof Dr Mert ŞENTÜRK. İstanbul Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilimdalı

Oksijen tedavisi. Prof Dr Mert ŞENTÜRK. İstanbul Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilimdalı Oksijen tedavisi Prof Dr Mert ŞENTÜRK İstanbul Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilimdalı OKSİJEN TEDAVİSİ Kime uygulanmalı? Endikasyonlar? Kaç litre? Ne şekilde? Kime uygulanmalı? Gereksinimi

Detaylı

[embeddoc url= /10/VÜCUT-SIVILARI.docx download= all viewer= microsoft ]

[embeddoc url=  /10/VÜCUT-SIVILARI.docx download= all viewer= microsoft ] VÜCUT SIVILARI [embeddoc url= http://enfeksiyonhastaliklari.com/wp-content/uploads/2015 /10/VÜCUT-SIVILARI.docx download= all viewer= microsoft ] SODYUM ( Na+) Na+; Sodyum klor ile birlikte serumun en

Detaylı

Akış: Organ İskemilerinin Erken Tanısında Yeni Bir Uygulama: Laser Speckle Görüntüleme

Akış: Organ İskemilerinin Erken Tanısında Yeni Bir Uygulama: Laser Speckle Görüntüleme Akış: Organ İskemilerinin Erken Tanısında Yeni Bir Uygulama: Laser Speckle Görüntüleme Mikrodolaşımın önemi Laser speckle görüntüleme tekniği Ektremite perfüzyon görüntüleme İç organ perfüzyon görüntüleme

Detaylı

Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL

Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL Hipertansiyon tedavisinde kullanılan ilaçlara antihipertansif ilaçlar denir. Dünya Sağlık örgütüne göre;sistolik kan basıncının149 mm Hg nın diastolik kan basıncının 90 mm Hg 2nın

Detaylı

Magnezyum (Mg ++ ) Hipermagnezemi MAGNEZYUM, KLOR VE FOSFOR METABOLİZMA BOZUKLUKLARI

Magnezyum (Mg ++ ) Hipermagnezemi MAGNEZYUM, KLOR VE FOSFOR METABOLİZMA BOZUKLUKLARI Magnezyum (Mg ++ ) MAGNEZYUM, KLOR VE METABOLİZMA BOZUKLUKLARI Dr Ali Erhan NOKAY AÜTF Acil Tıp AD 2009 Büyük kısmı intraselüler yerleşimlidir Normal serum düzeyi: 1.5-2,5 meq/l Hücre içinde meydana gelen

Detaylı

EİKOZANOİDLER (Lipit Türevi Otokoidler)

EİKOZANOİDLER (Lipit Türevi Otokoidler) EİKOZANOİDLER (Lipit Türevi Otokoidler) Bunlar 20 Karbonlu (20C) doymamış yağ asitleri (YA) Araşidonik Asitten (AA) türeyen biyolojik etkinlik gösteren otokoidlerdir. AA nin SikloOksijenaz (COX) ile reaksiyona

Detaylı

ÜRİNER SİSTEM FİZYOLOJİSİ. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN

ÜRİNER SİSTEM FİZYOLOJİSİ. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN ÜRİNER SİSTEM FİZYOLOJİSİ Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN Üriner Sistem Üriner sistemi iki böbrek, iki üreter, vesica urineria (idrar kesesi) ve üretra oluşturmaktadır Böbrekler kanın süzme işini yaparak idrarı

Detaylı

Hipertansiyonda Güncel Tedaviler

Hipertansiyonda Güncel Tedaviler Hipertansiyonda Güncel Tedaviler Yağız Üresin Prof. Dr. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji AbD. İlaç Araştırmaları Birimi Aged under 55 years A Aged over 55 years or black

Detaylı

ALFA LİPOİK ASİT (ALA)

ALFA LİPOİK ASİT (ALA) ALFA LİPOİK ASİT (ALA) Bitki ve hayvan dokularında doğal olarak bulunan ditiyol türevi bir bileşiktir. Endojen olarak mitokondride oktanoik asitten sentezlenir. ALA mitokondrideki enerji üretiminden sorumlu

Detaylı

2013 NİSAN TUS DAHİLİYE SORULARI

2013 NİSAN TUS DAHİLİYE SORULARI 2013 NİSAN TUS DAHİLİYE SORULARI Doğru cevap: B Referans: e-tus İpucu Serisi Dahiliye Ders Notları Cilt 2 Sayfa: 10 Doğru cevap: A Referans: e-tus İpucu Serisi Dahiliye Cilt 1 Ders Notları Sayfa: 233

Detaylı

Aldosteron tansiyon ve vücut sıvı dengesini ayarlayan böbrek üstü bezlerinden salgılanan bir hormondur. Kandaki miktarına bakılır.

Aldosteron tansiyon ve vücut sıvı dengesini ayarlayan böbrek üstü bezlerinden salgılanan bir hormondur. Kandaki miktarına bakılır. ALDOSTERON Aldosteron tansiyon ve vücut sıvı dengesini ayarlayan böbrek üstü bezlerinden salgılanan bir hormondur. Kandaki miktarına bakılır. Aldosteron testi ne için yapılır: Bazı sıvı ve elektrolit metabolizma

Detaylı

CHAPTER e15 Fluid and Electrolyte Imbalances and Acid-Base Disturbances: Case Examples

CHAPTER e15 Fluid and Electrolyte Imbalances and Acid-Base Disturbances: Case Examples CHAPTER e15 Fluid and Electrolyte Imbalances and Acid-Base Disturbances: Case Examples David B. Mount Thomas D. DuBose, Jr. İnt.Dr. Hulusi Kardaş Case 2 6 yıldır HIV/AİDS hikayesi olan 25 yaşındaki erkek

Detaylı

Akut böbrek hasarının (ABH) önlenmesi: hangi sıvıyı tercih edelim? Doç.Dr. Halil Yazıcı İstanbul Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı

Akut böbrek hasarının (ABH) önlenmesi: hangi sıvıyı tercih edelim? Doç.Dr. Halil Yazıcı İstanbul Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Akut böbrek hasarının (ABH) önlenmesi: hangi sıvıyı tercih edelim? Doç.Dr. Halil Yazıcı İstanbul Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı ABH nın önlenmesi neden önemli >2 kreatinin tayini yapılmış, 9210 yoğun

Detaylı

POT K EFERVESAN TABLET

POT K EFERVESAN TABLET PROSPEKTÜS POT K EFERVESAN TABLET FORMÜLÜ Her bir efervesan tablet 1,56 g Potasyum a eşdeğer, 2,17 g Potasyum sitrat monohidrat ve 2,00 g Potasyum hidrojen karbonat içerir. Tatlandırıcı olarak şeker, sodyum

Detaylı

VAPTANLAR. Prof Dr Hülya Taşkapan İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı

VAPTANLAR. Prof Dr Hülya Taşkapan İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı VAPTANLAR Prof Dr Hülya Taşkapan İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı ABD ve Avrupa Hiponatremi tanı ve tedavi rehberleri hiponatremi tedavisinde vaptanların kullanımı konusunda farklı

Detaylı

BÖLÜM I HÜCRE FİZYOLOJİSİ...

BÖLÜM I HÜCRE FİZYOLOJİSİ... BÖLÜM I HÜCRE FİZYOLOJİSİ... 1 Bilinmesi Gereken Kavramlar... 1 Giriş... 2 Hücrelerin Fonksiyonel Özellikleri... 2 Hücrenin Kimyasal Yapısı... 2 Hücrenin Fiziksel Yapısı... 4 Hücrenin Bileşenleri... 4

Detaylı

Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler

Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler EGZERSİZ VE KAN Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler Akciğerden dokulara O2 taşınımı, Dokudan akciğere CO2 taşınımı, Sindirim organlarından hücrelere besin maddeleri taşınımı, Hücreden atık maddelerin

Detaylı

KİDYFEN PEDİATRİK SÜSPANSİYON

KİDYFEN PEDİATRİK SÜSPANSİYON B. KISA ÜRÜN BİLGİLERİ (KÜB) 1. TIBBİ FARMASÖTİK ÜRÜNÜN ADI: Kidyfen Pediatrik Süspansiyon. 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF TERKİBİ: Maddeler Miktar (g) Ibuprofen 2.000 g. Şeker 66.000 g. % 70'lik Sorbitol

Detaylı

Dolaşım Sistemi Fizyolojisi - 2. Prof. Dr. Taner Dağcı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ab. D.

Dolaşım Sistemi Fizyolojisi - 2. Prof. Dr. Taner Dağcı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ab. D. Dolaşım Sistemi Fizyolojisi - 2 Prof. Dr. Taner Dağcı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ab. D. Kalbin Çalışması ve İşlevleri Kalbin Anatomisi Kalbin Anatomisi Kalp Kapakları (Sağ) (Sol) Kalbin

Detaylı

Romatoid Artrit Tedavisinde MAP Kinaz İnhibitörleri MAP Kinase Inhibitors in Rheumatoid Arthritis Prof Dr Salih Pay 12 Mart 2011

Romatoid Artrit Tedavisinde MAP Kinaz İnhibitörleri MAP Kinase Inhibitors in Rheumatoid Arthritis Prof Dr Salih Pay 12 Mart 2011 Romatoid Artrit Tedavisinde MAP Kinaz İnhibitörleri MAP Kinase Inhibitors in Rheumatoid Arthritis Prof Dr Salih Pay 12 Mart 2011 Cell growth differentiation Inflamation Cytokine production Extracellular-regulated

Detaylı

Doku kan akışının düzenlenmesi Mikrodolaşım ve lenfatik sistem. Prof.Dr.Mitat KOZ

Doku kan akışının düzenlenmesi Mikrodolaşım ve lenfatik sistem. Prof.Dr.Mitat KOZ Doku kan akışının düzenlenmesi Mikrodolaşım ve lenfatik sistem Prof.Dr.Mitat KOZ Mikrodolaşım? Besin maddelerinin dokulara taşınması ve hücresel atıkların uzaklaştırılması. Küçük arteriyoller her bir doku

Detaylı

NİTRİK OKSİT, DONÖRLERİ VE İNHİBİTÖRLERİ. Dr. A. Gökhan AKKAN

NİTRİK OKSİT, DONÖRLERİ VE İNHİBİTÖRLERİ. Dr. A. Gökhan AKKAN NİTRİK OKSİT, DONÖRLERİ VE İNHİBİTÖRLERİ Dr. A. Gökhan AKKAN 1976 Moncada 1980 Furchgott ve Zawadzki (1998 Nobel Tıp Ödülü) EDRF = Endothelium- derived relaxing factor 1987 EDRF = NO Sentezi NOS L- Arginin

Detaylı

Sempatik Sinir Sistemi ve Hipertansiyon. Dr. Yunus Erdem Hacettepe Tıp Fakültesi Nefroloji Ünitesi

Sempatik Sinir Sistemi ve Hipertansiyon. Dr. Yunus Erdem Hacettepe Tıp Fakültesi Nefroloji Ünitesi Sempatik Sinir Sistemi ve Hipertansiyon Dr. Yunus Erdem Hacettepe Tıp Fakültesi Nefroloji Ünitesi Hipertansiyonun Belirleyicileri GRA Anjiotensin Diyabet Kallikrein Na-Li countertransport Haptoglobin Eritrosit

Detaylı

KAN BASINCI (TANSĐYON) Prof. Dr. Erdal ZORBA

KAN BASINCI (TANSĐYON) Prof. Dr. Erdal ZORBA KAN BASINCI (TANSĐYON) VE SAĞLIK Prof. Dr. Erdal ZORBA KAN BASINCI (TANSĐYON) VE SAĞLIK Kalbimiz günde 24 saat hiç durmamaksızın kan pompalama görevini yerine getirir. Kan basıncı, kalbin kanı vücudun

Detaylı

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II IV. KURUL DERS PROGRAMI (ÜRO-GENİTAL ve ENDOKRİN SİSTEM) 05 MART NİSAN 2018 (7 HAFTA)

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II IV. KURUL DERS PROGRAMI (ÜRO-GENİTAL ve ENDOKRİN SİSTEM) 05 MART NİSAN 2018 (7 HAFTA) 2017-2018 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II IV. KURUL DERS PROGRAMI (ÜRO-GENİTAL ve ENDOKRİN SİSTEM) 05 MART 2018 20 NİSAN 2018 (7 HAFTA) DEKAN BAŞKOORDİNATÖR DÖNEM II KOORDİNATÖRÜ DÖNEM II KOORDİNATÖR YARDIMCISI

Detaylı

DENEYSEL RATLARDA ATOMOKSETİN VE OMEGA 3 ÜN SERUM ÇİNKO VE BAKIR DÜZEYLERİ ÜZERİNE ETKİSİ. Prof. Dr. Mevlüt Sait KELEŞ

DENEYSEL RATLARDA ATOMOKSETİN VE OMEGA 3 ÜN SERUM ÇİNKO VE BAKIR DÜZEYLERİ ÜZERİNE ETKİSİ. Prof. Dr. Mevlüt Sait KELEŞ DENEYSEL RATLARDA ATOMOKSETİN VE OMEGA 3 ÜN SERUM ÇİNKO VE BAKIR DÜZEYLERİ ÜZERİNE ETKİSİ Prof. Dr. Mevlüt Sait KELEŞ GİRİŞ Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB); hiperaktivite, dikkatsizlik,

Detaylı

İskelet Kasının Egzersize Yanıtı; Ağırlık çalışması ile sinir-kas sisteminde oluşan uyumlar. Prof.Dr.Mitat KOZ

İskelet Kasının Egzersize Yanıtı; Ağırlık çalışması ile sinir-kas sisteminde oluşan uyumlar. Prof.Dr.Mitat KOZ İskelet Kasının Egzersize Yanıtı; Ağırlık çalışması ile sinir-kas sisteminde oluşan uyumlar Prof.Dr.Mitat KOZ 1 İskelet Kasının Egzersize Yanıtı Kas kan akımındaki değişim Kas kuvveti ve dayanıklılığındaki

Detaylı

FOSFOR DENGESİ ve HİPERFOSFATEMİNİN KLİNİK SONUÇLARI

FOSFOR DENGESİ ve HİPERFOSFATEMİNİN KLİNİK SONUÇLARI FOSFOR DENGESİ ve HİPERFOSFATEMİNİN KLİNİK SONUÇLARI Dr. Dilek TORUN Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı 13-17 Kasım 2013 30. Ulusal Nefroloji Hipertansiyon Diyaliz ve Transplantasyon

Detaylı

Emzirme Döneminde İlaç Kullanımına Dair Kanıta Dayalı Bireysel Risk Değerlendirme Raporu

Emzirme Döneminde İlaç Kullanımına Dair Kanıta Dayalı Bireysel Risk Değerlendirme Raporu Emzirme Döneminde İlaç Kullanımına Dair Kanıta Dayalı Bireysel Risk Değerlendirme Raporu 1 / 6 1. Hastanın Öyküsü Adı Soyadı : T***** K**** Yaşı : 33 Kısa Öykü : Hasta 3 ay önce doğum yapmış ve çocuğunu

Detaylı

¹GÜTF İç Hastalıkları ABD, ²GÜTF Endokrinoloji Bilim Dalı, ³HÜTF Geriatri Bilim Dalı ⁴GÜTF Biyokimya Bilim Dalı

¹GÜTF İç Hastalıkları ABD, ²GÜTF Endokrinoloji Bilim Dalı, ³HÜTF Geriatri Bilim Dalı ⁴GÜTF Biyokimya Bilim Dalı Dr. Derda GÖKÇE¹, Prof. Dr. İlhan YETKİN², Prof. Dr. Mustafa CANKURTARAN³, Doç. Dr. Özlem GÜLBAHAR⁴, Uzm. Dr. Rana Tuna DOĞRUL³, Uzm. Dr. Cemal KIZILARSLANOĞLU³, Uzm. Dr. Muhittin YALÇIN² ¹GÜTF İç Hastalıkları

Detaylı

12-15 YAŞ ARASI ANTRENMANLI ÇOCUKLARDA CiNSiYET VE YAŞıN LAKTAT VE KALP ATIM HIZI CEVAPLARINA ETKisi

12-15 YAŞ ARASI ANTRENMANLI ÇOCUKLARDA CiNSiYET VE YAŞıN LAKTAT VE KALP ATIM HIZI CEVAPLARINA ETKisi Spor Bilimleri Dergisi Hacettepe 1. ofsport Sciences 2005,16 (1),1-18 12-15 YAŞ ARASI ANTRENMANLI ÇOCUKLARDA CiNSiYET VE YAŞıN LAKTAT VE KALP ATIM HIZI CEVAPLARINA ETKisi Alper GÜVENÇ, Rıdvan ÇOLAK, Caner

Detaylı

Hemodiyaliz Hastalarında Atriyal Fibrilasyon Sıklığı ve Tromboembolik İnmeden Koruma Yönelimleri

Hemodiyaliz Hastalarında Atriyal Fibrilasyon Sıklığı ve Tromboembolik İnmeden Koruma Yönelimleri Hemodiyaliz Hastalarında Atriyal Fibrilasyon Sıklığı ve Tromboembolik İnmeden Koruma Yönelimleri Nuri Barış Hasbal, Yener Koç, Tamer Sakacı, Mustafa Sevinç, Zuhal Atan Uçar, Tuncay Şahutoğlu, Cüneyt Akgöl,

Detaylı

DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ

DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ Kan, kalp, dolaşım ve solunum sistemine ait normal yapı ve fonksiyonların öğrenilmesi 1. Kanın bileşenlerini, fiziksel ve fonksiyonel özelliklerini sayar, plazmanın

Detaylı

EGZERSİZE ENDOKRİN ve METABOLİK YANIT

EGZERSİZE ENDOKRİN ve METABOLİK YANIT EGZERSİZE ENDOKRİN ve METABOLİK YANIT Prof.Dr.Fadıl Özyener Fizyoloji Anabilim Dalı Sempatik Sistem Adrenal Medulla Kas kan dolaşımı Kan basıncı Solunum sıklık ve derinliği Kalp kasılma gücü Kalp atım

Detaylı

KADAVRADAN ORGAN ALINMASI. Özlem ERGİNBAŞ Ameliyathane Hemşiresi

KADAVRADAN ORGAN ALINMASI. Özlem ERGİNBAŞ Ameliyathane Hemşiresi KADAVRADAN ORGAN ALINMASI Özlem ERGİNBAŞ Ameliyathane Hemşiresi KADAVRADAN ORGAN ALINMASI Beyin ölümü kararı verilmiş donörlerden (vericilerden) usulüne uygun olarak başka kişiye nakledilmek üzere organların

Detaylı

Dirençli Ödem. Nurol Arık

Dirençli Ödem. Nurol Arık Dirençli Ödem Nurol Arık I. Temel fizyolojik kavramlar II. Diüretikler III. Ödem tedavisinde genel prensipler IV.Dirençli ödem kavramı/tedavi yaklaşımları Tanım:İntersitisiyel sıvıda ekspansiyonun yarattığı

Detaylı

2. Renal tübülüslerde ise reabsorbsiyon ve sekresyon (Tübüler reabsorbsiyon ve Tübüler sekresyon) olur.

2. Renal tübülüslerde ise reabsorbsiyon ve sekresyon (Tübüler reabsorbsiyon ve Tübüler sekresyon) olur. BÖBREK Böbreklerimiz, omurganın her iki yanında, karın boşluğu içerisinde ve bel bölgesinin biraz yukarısında yer alırlar. Her insanda iki tane böbrek bulunur. Fakat sağlıklı tek bir böbrek de normal yaşam

Detaylı

Konu ma planı. Langendorff kalp modeli. Preparatın hazırlanması I. Preparatın hazırlanması II. Preparatın hazırlanması III

Konu ma planı. Langendorff kalp modeli. Preparatın hazırlanması I. Preparatın hazırlanması II. Preparatın hazırlanması III Konu ma planı Langendorff zole Perfüze Kalp Modeli ve Ara tırmalarda Kullanım Alanları Düzene in tanıtılması Çalı ma örnekleri Gerçek kayıtlarla veri ölçüm gösterisi Prof. Dr. Öner Süzer Cerrahpa a Tıp

Detaylı

FTR 231 Fonksiyonel Nöroanatomi. Otonom Sinir Sistemi. emin ulaş erdem

FTR 231 Fonksiyonel Nöroanatomi. Otonom Sinir Sistemi. emin ulaş erdem FTR 231 Fonksiyonel Nöroanatomi Otonom Sinir Sistemi emin ulaş erdem Sinir Sistemi Merkezi Sinir Sistemi -Beyin -Omurilik Periferik Sinir Sistemi Somatik somatik duyu, özel duyular iskelet kaslarının istemli

Detaylı

BOŞALTIM, ENDOKRİN VE ÜROGENİTAL SİSTEMLER

BOŞALTIM, ENDOKRİN VE ÜROGENİTAL SİSTEMLER T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2016 2017 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II BOŞALTIM, ENDOKRİN VE ÜROGENİTAL SİSTEMLER I V. D E R S K U R U L U (06 ŞUBAT 2017 17 MART 2017) DERS PROGRAMI

Detaylı

LİTERATÜR GÜNCELLEMESİ KLİNİK NEFROLOJİ. Dr. İzzet Hakkı Arıkan Marmara Üniversitesi Nefroloji Bilim Dalı

LİTERATÜR GÜNCELLEMESİ KLİNİK NEFROLOJİ. Dr. İzzet Hakkı Arıkan Marmara Üniversitesi Nefroloji Bilim Dalı LİTERATÜR GÜNCELLEMESİ KLİNİK NEFROLOJİ Dr. İzzet Hakkı Arıkan Marmara Üniversitesi Nefroloji Bilim Dalı DİYABETİK NEFROPATİ YENİLİKLER Zinman B, et al. Empagliflozin, cardiovascular outcomes, and mortality

Detaylı

TÜBİTAK-BİDEB Lise Öğretmenleri (Fizik, Kimya, Biyoloji ve Matematik) Proje Danışmanlığı Eğitimi Çalıştayı LİSE-2 (ÇALIŞTAY 2012) SUYUN DANSI

TÜBİTAK-BİDEB Lise Öğretmenleri (Fizik, Kimya, Biyoloji ve Matematik) Proje Danışmanlığı Eğitimi Çalıştayı LİSE-2 (ÇALIŞTAY 2012) SUYUN DANSI TÜBİTAK-BİDEB Lise Öğretmenleri (Fizik, Kimya, Biyoloji ve Matematik) Proje Danışmanlığı Eğitimi Çalıştayı LİSE-2 (ÇALIŞTAY 2012) SUYUN DANSI Ali EKRİKAYA Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi KAYSERİ Ömer

Detaylı

Akut koroner sendromda pratik antiagregan kullanımı. Dr. Ahmet Temizhan Türkiye Yüksek İhtisas SUAM Kardiyoloji Kliniği

Akut koroner sendromda pratik antiagregan kullanımı. Dr. Ahmet Temizhan Türkiye Yüksek İhtisas SUAM Kardiyoloji Kliniği Akut koroner sendromda pratik antiagregan kullanımı Dr. Ahmet Temizhan Türkiye Yüksek İhtisas SUAM Kardiyoloji Kliniği A k u t K o r o n e r S e n d r o m STEMİ NSTEMİ Zaman kazançtır?! Zamana karşı yarış

Detaylı

ÜZERiNE ETKiSi. performansı etkilemediğini göstermektedir. Anahtar Kelime/er: Kreatin, kreatin fosfat, futbol, slalom koşusu, performans.

ÜZERiNE ETKiSi. performansı etkilemediğini göstermektedir. Anahtar Kelime/er: Kreatin, kreatin fosfat, futbol, slalom koşusu, performans. Spor Bilimleli Dergisi Hacettepe f. ofsport SCİences 2000, 11 (1-2-3-4), 56-63 KREATiN YÜKLEMENiN DÜZ VE SLALOM KOŞULARıNDA, SPRiNT PERFORMANSı ÜZERiNE ETKiSi Asaf ÖZKARA *, Rüştü GÜNER**Burak KUNDURACIOGlU*

Detaylı

Journal of Experimental and Clinical Medicine Deneysel ve Klinik Tıp Dergisi

Journal of Experimental and Clinical Medicine Deneysel ve Klinik Tıp Dergisi Journal of Experimental and Clinical Medicine Deneysel ve Klinik Tıp Dergisi Deneysel Araştırma/Experimental Research Non-steroidal anti-inflamatuar ilaçların izole sıçan mesanesi detrüsör striplerine

Detaylı

TIP. Dr. Eser Lay Ergün. Tıp p Anabilim Dalı

TIP. Dr. Eser Lay Ergün. Tıp p Anabilim Dalı NEFROLOJİ VE NÜKLEER N TIP Dr. Eser Lay Ergün Hacettepe Üniversitesi Tıp T p Fakültesi Nükleer N Tıp p Anabilim Dalı Sintigrafi Fonksiyonel ve metabolik görüntüleme Spesifik bir fizyolojik olayı takip

Detaylı