Fermantasyon(kükreme) maya adı verilen ancak mikroskopla görülebilen birtakım mikroorganizmalar tarafından yapılmaktadır. Bu tür mayalar yaşamlarını

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Fermantasyon(kükreme) maya adı verilen ancak mikroskopla görülebilen birtakım mikroorganizmalar tarafından yapılmaktadır. Bu tür mayalar yaşamlarını"

Transkript

1 ALKOL NEDİR? Alkol renksiz, kokulu ve acı bir sıvıdır. -80 derece donan alkolün kaynama derecesi 78'dir. Çok yanıcı bir maddedir ve kuvvetli ısı verir. Bu nedenle, bazı füze motorlarında yakıt olarak kullanılır. Pek çok çeşidi olan alkolün etanol denilen türü içki olarak tüketilmektedir. Alkol; şeker veya nişasta içeren bitkilerin mayalanması veya damıtılmasıyla elde edilir. Yeterli şeker ve nişasta bulunan her türlü bitkiden alkol elde edilebilir. Alkollü içkilerin yapımında etil alkol kullanılır. Etil alkol, meyve ve tahıllardaki şekerden oluşur. Örneğin üzüm ve elma şarap, arpa ise bira ve viski yapımında kullanılmaktadır.

2 Fermantasyon(kükreme) maya adı verilen ancak mikroskopla görülebilen birtakım mikroorganizmalar tarafından yapılmaktadır. Bu tür mayalar yaşamlarını sürdürmek ve çoğalmak için şırada bulunan karbon, azot, oksijen, magnezyum, kükürt, fosfor gibi maddelerle beslenmek zorundadır. Bunun için şırada bulunan şekeri parçalarken başta alkol olmak üzere yüksek oranda karbondioksit gazı bazı uçucu asitler eterler meydana getirir. Fermantasyon yöntemi ile, şarap (%10-20 alkol), bira (%2-5 alkol) üretilir.

3 Distilasyon; Pot stil ve Patent stil olmak üzere iki şekilde yapılır. Pot Stil; imbik damıtması diye de geçen klasik üretim yöntemidir. Pot Stilde, Damıtma işlemi için kullanılan alete imbik adı verilir. İmbikler ısıyı daha eşit, muntazam yaydığı ve esnek olduğu için bakırdan yapılır. Bilindiği gibi su 100 derecede buharlaşırken, alkol 78.4 derecede buharlaşır. Bu nedenle imbik içinde kaynatılan sıvının içindeki alkol önce buharlaşır, borular içinden geçip soğutularak saf alkol elde edilir. Alkolün elde edilme süreci daha yavaş ve zahmetlidir.

4 Patent Stil; fabrikasyon ve hızlı üretimde kullanılan, Sürekli Damıtma yöntemidir. daha çok kullanılan ve ekonomik olan, sürekli üretim yapılabilen bir sistemdir. Bu damıtım aygıtı İrlandalı Aeneas Coffey tarafından bulunduğu için Coffey Still olarak adlandırılır. Distilasyon ile elde edilen Alkollü İçkiler; Brendi (şarap) -Viski (bira) -Votka ( buğday, çavdar patates) - Cin (arpa, mısır, ardıç tohumu) -Rom (şeker kamışı) -Tekila (Blue Agave kaktüsü) -Likörler (bilinen her tür meyve, çiçek, tohum, bitki gövdesi, yaprak vs)

5 Bira %3 Şarap %10 12 Likör %20 25 Rakı %45 50 Kanyak %41 45 Cin %47 Votka %40 Whisky %43 50 Oranında alkol içerir.

6 İÇKİLERİN SINIFLANDIRILMASI APERATİF İÇKİLER : Vermut (vermouth) çeşitleri Campari Rakı Uzo Sherry Likörler Şampanya Köpüklü Şarap Şarap ( Beyaz, Roze, Kırmızı ) DIGESTIVE (YEMEK SONRASI) Fernet Branca liqueur Tüm Brendy/Cognag lar Whisky/Viskiler

7 BİRA Hammaddesi arpa+şerbetçi otu+maya çimlendirilmiş arpaya malt denir. Arpa sulanır, suyu emen arpa şişer ve çimlenir. Çimlenen arpanın ısı derecesi hafif artırıldığında filizlenmeye başlar, bunun anlamı nişastanın yok olmasıdır. Kuru hava ile kurutulan arpa, filizlerinden ayrılır bu olayla nişasta arpadan tamamen ayrılır, maltın biraya vermesi istenilen renge göre kuru hava verilir veya azaltılır. Kısa süreli kurutma açık renk bira oluşturur. Uzun süre kuru hava verilir ise koyu renk bira oluşur. Biranın köpüklü olması gerekir. Her bira fabrikasının değişik mayalama yöntemleri vardır, Bundan dolayı renk ve tat farklılıkları vardır. Ayrıca su faktörü de çok önemlidir.

8 Bira Servisinde ve Saklanmasında Dikkat Edilmesi Gerekenler ; Bira güneş gören yerlerde tutulmamalıdır. Sıcak yerlere bırakılmamalıdır. Birayı donduracak şekilde soğutma yapılmaz ve soğutma işleminde buz kullanılmaz. Derin dondurucuya kısa bir süre de olsa bırakılmaz. Aşırı derecede soğutulan biranın kendine has tadı ve lezzeti gider. Köpürmez. Biranın stoklandığı yer en çok 25 derece, en az 0 derece olmalıdır İdeal bira 4 ila 8 derece arasında olmalıdır. Bira servis edilirken şişe sallanmamalı, köpürtülmemeli, şişenin kapağı çabucak açılmalıdır.

9 Birayı bardağa koyarken, bardak hafifçe eğilmeli, sakince bardağa konmalıdır. Bira kalaysız kaplarda servis edilmez. Ağzı açık kalan bira çabuk bozulur. Ağzı iyice kapatılmamış bira kesilir. Büyük bira bardaklarında bira uzun süre de kalsa lezzetinden pek fazla şey kaybetmez. Biranın üretimi ve korunması çok zordur. Bira içerdiği vitaminler nedeniyle ve alkol derecesi düşük olduğundan her türlü kimyasal ve fiziksel etkilerden çok çabuk etkilenirler ve bozulurlar. Nemli ortamlarda bira kutuları paslanabileceğinden, biralar nemli ortamlardan uzak tutulmalıdır.

10 Sürekli soğutulup ısıtılan bira çabuk bozulur. İki kere soğutulup oda sıcaklığına bırakılan bira bulanır ve tortulanır. Deterjan ve sabunla yıkanmış ve iyice kurulanmamış bira bardakları biranın köpüğünü keser. Bira bardakları sabunlu suyla yıkanmaz. Tuzlu veya sodalı suyla yıkanmalı ve kurulanmamalı. Kendi halinde kurumaya bırakılmalıdır. Fıçı biralar 5-7 gün içinde bitirilmelidir. Şişe biralar 3-6 hafta içinde tüketilmelidir. Şişedeki biranın 36 hafta içinde, fıçıdaki biranın ise 57 gün içinde tüketilmesi gerekir

11 WHISKY / VİSKİ Viski, İrlanda ve İskoçya lehçelerinde "yaşam suyu" anlamına gelen "uisge beatha"dan gelmektedir. Genellikle tahta fıçılarda dinlendirilmiş malt içeren, tahıldan damıtılan bir tür alkollü içkidir. Arpa, mısır, çavdar tahıllarından üretilirler. Fermante sonrası destilasyon ile elde edilir. Destile sonrası meşe fıçılarda bekletilirler. Bekleme süresi, whiskye kalite, tat ve koku verir. Normal whiskyler 5 yılda oluşurlar. Extra whiskyler ise yıl bekletilerek oluşurlar. Yapıldıkları ülke ve tahıl cinsine göre adlandırılarak gruplara ayrılır.

12 Servisi; Viski, sek olarak, sulu veya buzlu ya da başka içecekler (sıcak kahve dahil) veya içkilerle içilir. Tüm viskiler 4 cl olarak buzlu veya buzsuz kendine özgü (whisky bardağı) bardağında servis edilir. SCOTCH WHISKY İskoçya da arpa, buğday, çavdar, mısırdan yapılan whiskylerdir. Meşe fıçılarda dinlendirilirler İskoçya'nın toprakları iyotludur. Üretilen tahılların özellikleri ve tatlarında bu görülür. İskoç viskilerinin bir diğer farklı özelliği bu bölgede bulunan kaynak sularının inanılmaz saf ve lezzetli oluşudur. Her alkollü içkide olduğu gibi viskide de alkol oranını düşürmek için kaynak suyu kullanılır. Scotch viski, iki kere damıtılır. Ayrıca yapımında kullanılan tahıllar, damıtılmadan önce açık ateşte kurutulur ve ateşin dumanı tahıllara siner. Bu yüzden, scotch whisky'de bir yanık kokusu hissedilir.

13 İskoç viskileri 3 ana türden oluşur; Malt viskiler, Tahıl (grain) viskiler ve tahıl viskileri ile malt viskilerin harmanlanmasıyla yapılan harmanlanmış (blended) viskiler. Malt viski, İskoçya nın değişik yörelerine dağılmış yüzün civarındaki damıtımevinde, %100 arpa maltından daha önce kullanılmış meşe fıçılarda en az 8 sene bekletilerek yapılır ve bu sebeple fiyatları harman viskilere kıyasla daha pahalı olur. (Single) Malt viski, Harmanlanmış malt viski olarak ayrılır. Tahıl (Grain) viskisi Buğday, Çavdar veya Mısırdan üretilen viskiye denir. Harmanlanmış viskiler ise %51 Malt viski olmak şartıyla çeşitli Malt ve Tahıl viskilerinin karıştırılmasıyla imal edilen viskilerdir.

14 BOURBON Kendine özgü vanilya kokusu ve tadını, bu içi yakılmış fıçılar veriyor Bourbon a. Yine bundan dolayı Bourbon ların rengi İskoç viskilerinden daha koyu ve kırmızımtrak olur. Bourbon %51 mısır+çavdar+arpa Amerikan whiskyleri straight ve blanded olmak üzere 2 gruba ayrılır. Straight bourbon % 51 den fazlası mısır kullanılarak yapılan whiskylerdir, blanded whiskyler 2 veya 3 değişik marka whisky nin birbiri ile karışımıdır. Bourbon viski, ABD'de üretilir ve bir kez damıtılır. Bourbon viskiler içleri yakılmış beyaz meşe fıçılarda iki yıl bekletildikten sonra şişelenir. Bir viskiye Bourbon denilebilmesi için damıtıma giren biranın en az yüzde 51 oranında mısırdan yapılmış olması gerekiyor.

15 IRISH WHISKY İrlanda da üretilen hoş kokulu bir whiskydir. Kuzey kısmında tohum ve hububatlardan yapılan whisky, malt whiskydir. Irish whisky, üç kere damıtılır. Tahılları da sac üzerine kurutulduğu için, ateşin dumanı sinmez ve scotch whisky'de olduğu gibi yanık kokusu hissedilmez. İrlanda viskileri genelde sek ya da seyrek olarak çok az su katılarak içilir. CANADIAN WHISKY Kanada da Üretilen Çavdar Ve Arpa Karışımı Whiskylerdir. Kanada, dünyanın dördüncü büyük viski üreticisidir. Kanada viskileri sek içilmekten çok sodayla ya da kokteyllerde tercih edilir. Bol buzla içilen yaz viskisi imajına sahip Kanada viskileri hakkıyla damıtılmış kendine özgü nefis bir tadı olan saf çavdar viskileridir.

16 MARKA ÜLKE TÜR Macallan, SCOTCH WHISKY (Single) Malt viski Talisker, Green Lebel, SCOTCH WHISKY Harmanlanmış malt viski Johnnie Walker, J&B Cameronbridge, North British SCOTCH WHISKY Tahıl viskisi Locke's Single Malt, TheIrishman Single Malt, Old Comber, Dunville's VR Greenore, Teeling Tullamore Dew, Jameson Irish Jack Daniel s, Jim Beam Canadian Club IRISH WHISKY IRISH WHISKY IRISH WHISKY IRISH WHISKY BOURBON CANADIAN WHISKY (Single) Malt viski (Single) Pot still (Single) Tahıl viskisi Harmanlanmış viski markaları

17 VERMUT ( VERMOUTH ) Beyaz ya da kırmızı şarabın içine turunç, nane, karanfil, rezene gibi baharatların karıştırılıp bekletilmesi ile oluşurlar.. Vermutlar tat ve yapıldıkları üzümün özelliklerine göre adlandırılırlar. Şarabın içine saf alkol, vermut bitkisi, tarçın, karanfil, turunç kabuğu, rezene, çentiyane gibi bitki drogları (kökleri) katılarak üretilen aromalı içkidir. İsmini Almanca Wormut (vermut) yani pelin otu bitkisinden almıştır. Alkol dereceleri % vol. arasında değişmektedir. İtalya ve Fransa başta gelen iki önemli vermut üreticisidir. İtalyan vermutu deyimi tatlı vermutları, Fransız vermutu deyimi de sek vermutları ifade eder Rosso - içinde karamel olan tatlı vermut, kırmızı şaraptan yapılır. Bianco - şeker oranı yüksek tatlı vermut, beyaz şaraptan yapılır.

18 MARKA RENK TAT GARNİTÜR ÜLKE Martini Bianco Beyaz Tatlı Limon Dilimi İtalya Martini Rosso Kırmızı Tatlı - Sek Portakal Dilimi İtalya Martini Dry Beyaz Sek Yeşil Zeytin İtalya Cinzano Beyaz Tatlı Limon Dilimi İtalya Cinzano Dry Beyaz Sek Yeşil Zeytin İtalya Dubonnet Kırmızı - Beyaz Tatlı Portakal Dilimi Fransa Noilly Prat Beyaz Sek Limon Dilimi Fransa Sek Dry : İçildiği zaman şeker tadı hissedilmez. Extra Dry : Yüksek alkollü ve şekersiz. Rose : Hafif tatlı. Bianco : Tatlı. Rosso : Karamel tadında tatlı

19 Vermut Servisi; Vermutlar genelde soda, kola, gazoz ve meyve suyu (portakal, limon) karıştırılarak servis edilir. Buz ve bir dilim limon ile sek olarak da servis edilebilir. Vermut kokteyl yapımında yardımcı içki olarak da kullanılır. Arzuya göre limon, portakal ve kokteyl kirazıyla süslenebilir. Aperatif servisi için viski on the rocks ve martini bardağında, sodalı serviste de old fashion veya long drink bardağında servis edilir. Ölçü olarak cl olarak servis edilir. Bianco Dry Rosso

20 BİTTER Bitterler farklı bitkilerden, bitki köklerinden, çiçeklerden yapılan bir aperatif çeşididir. Bitterler günümüzde aperatif özelliğinin dışında yemeklerde ve kokteyllerde de kullanılmaktadır. Alkol oranları % 40 ve daha fazladır. Bitterler ilk yapılış tarihlerinde daha çok tedavi amaçlı olarak üretilmiştir. Bu nedenle bitterler günümüzde vücuttaki kırgınlığı almak, karın ağrısı gibi bölgesel vücut ağrılarını tedavi etme özelliğini korumaktadır. Bitterlerin Servisi; Bitterler genellikle ayaklı, uzun ve ağzına doğru daralan bardaklarda servis edilir. Bitterler, kışın oda sıcaklığında, yazın ise birkaç buz parçası ile servis edilir. Bitterler ile birlikte, kola, tonik, kahve servis edilebilir. Bitterler kokteyllerde de tatlandırıcı olarak kullanılır

21 VODKA Vatanı Slav ülkeleridir. Rusya nın milli içkisi olan votkanın yapımında, patates, buğday, çavdar ve mısır kullanılır. Renksiz, kokusuz ve alkol oranı yüksektir. Değişik baharatlarla bekletilerek tat ve koku oluşturulabilir, yüksek derecede damıtılır. Damıtma aşamasında fermantasyona bırakılan hammadde iyice arındırılarak nötr bir ispirto elde edilir. Sonra aktif kömür ve odun kömüründen geçirilerek süzülür. İki kez rektifiye edilmiş aktif kömürden süzülmüş ve içilebilecek düzeye dek sulandırılmış saf alkoldür. Bunun için özel tat ve kokusu yoktur ve renksizdir. İsminin Slavca su anlamına gelen "voda" (woda, вода)'dan geldiği sanılmaktadır.

22 İçindeki alkol oranı %35 ile %70 arasında değişir. İşlem sırasında tam 5 kez damıtılır bu nedenle içimi zordur. Bugün Smirnoff ( 3 kez damıtılır ), Finlandia ( 2 kez damıtılır ), Stolichnaya ( 3 kez damıtılır) üretilmekte olan en sert votkalardır. Votkanın ham maddesi çavdar, buğday ve benzeri tahıl ile patatestir. Votka Servisi; Sek olarak 4 cl oranında isteğe göre buzlu veya buzsuz olarak limon veya lime ile whisky veya benzeri ölçekli bardaklar ile servis edilebilir Vişne suyu, portakal suyu, cola gibi karışımlarla long drink olarak long drink bardağında isteğe göre buzlu veya buzsuz ve limon dilimi ile servis edilir Bazı kokteyllerde ana veya yardımcı içki olarak kullanılır ( Bloody Marry, Black Russian, Vodka Martini vb )

23 GIN Tahıllardan ve ardıç tohumlarının destilesi ile yapılır. Şerbetçi otu, mandalin ve çeşitli meyvelerle kokulandırılır. Meyve ve otlarla koku ve tatlandırılmış cinlere, Soul cin denir. Cin, ilk olarak 1600'lü yılların ortalarında Hollanda da Dr. Franciscus De La Boe tarafından üretilen cin adını ana aroması olan Flemence "genever (ardıç)" kelimesinden türetilen ardıç meyvesinden almıştır. Cin temelde tahıllar, ardıç meyvesi, anason, kişniş, melekotu ve kökü, meyankökü, tarçın, rezene, turunç kabukları vb. bitkilerin birlikte damıtılması sonucu oluşan renksiz, pürüzsüz, yoğun aromalı bir içkidir Gin Servisi; Sek olarak 4 cl oranında isteğe göre buzlu veya buzsuz olarak limon veya lime ile whisky veya benzeri ölçekli bardaklar ile servis edilebilir Tonik, vişne suyu, portakal suyu, cola gibi karışımlarla long drink olarak long drink bardağında isteğe göre buzlu veya buzsuz ve limon dilimi ile servis edilir Bazı kokteyllerde ana veya yardımcı içki olarak kullanılır ( Ginfizz )

24 TEQUILA Tekila, alkollü Meksika içkisidir ve ismini Jalisko eyaletine bağlı bir kasaba olan Tequila'dan alır. Aztekler 2000 yıl önce agave bitkisinin özsuyundan ürettikleri içkiye "Octilli Poliqhui" adını vermiş ve kutsal kabul ettikleri bu içkiyi Büyük Maya Tanrısı Olmeca'ya adamışlardır. Agave parçalanıp, fırınlanıp ezildikten ve suyla karıştırıldıktan sonra fermente edilir. Damıtımla, içkinin alkol ayarı verilir. Metal ya da cam bir tankta bekletilirse, ki bu tekilayı renksiz tutar Blanco (gümüş) adını alır. Viski gibi aromalı odun fıçılarda bekletilerek de üretilebilir. Bu yöntem tekilaya diğer aromaları (karamel, vanilya, mazı otu, biber vb. fıçının cinsine göre) kazandırır ve altın renk (oro) alır. Tekila Servisi; Tekila kendine özgü Shut bardağında buzsuz servis edilir Tuz ve limon ile birlikte içilmesi önerilir, genellikle biraz tuz yalandıktan sonra tekila içilir, sonra da limonun suyu emilir.

25 RAKI Üzüm, dut, erik, incir gibi meyvelerin destinasyonundan elde edilir. Türk milli içkisidir, anason ve melek otu ile karışım elde edilir. Rakının ilk kez Osmanlı topraklarında üretildiği neredeyse tüm dünya ülkelerince kabul edilmektedir. Evliya Çelebi Seyahatnamesi ne göre rakı üreticilerine "Arakçıyan esnafı" denirmiş ve bunlar da muzlu rakı, hardaliye rakı, nar rakısı gibi ürünler üretirlermiş. Araki, terleten anlamına geldiği için, Rakı kelimesi de, bir görüşe göre Arakiden türemiş. Bazıları da iri, uzun taneli ve kalın kabuklu "Razaki" üzümünden yapılan anasonlu içkinin Razaki den dolayı zamanla rakı diye adlandırıldığını ileri sürüyorlar.

26 Üretimi için önce üzümler temizlenir. Şıra haline getirilen üzümler pastörize edilir ve maya ile fermente edilerek alkollü bir sıvı oluşturulur. Alkollü sıvı, kolonlu damıtım yöntemiyle damıtılarak suma haline getirilir. Stoklanan suma, bakır imbiklerde anason tohumu ile ikinci kez damıtılır. Suma, kültür bakterileri ve maya olan özel tanklara alınır ve fermantasyon işlemi başlar. 8 9 derecelik oran yakalandığında derecelik alkol içeren bir sıvı elde edilir. Sıvı, "göbek" denilen orta kısmına su eklenerek içilecek alkol derecesine getirilir ve tarife uygun olarak tatlandırılır, şişelenmeden önce 1 ay dinlendirilir. Suma, yaş üzümden çekiliyorsa yaş üzüm suması, kuru üzümden çekiliyorsa kuru üzüm suması olarak adlandırılır. Rakı Servisi; 5 cl olarak kendine özgü bardağında sek veya buz ve su ile servis edilir.

27 ROM (RUM) Şeker kamışının destilasyonu ile elde edilir. Jamaika, Porto Riko, Küba önemli üretim merkezleridir. Beyaz, koyu ve gold renkleri vardır. Dünya piyasalarında satılan rumlar şeker kamışı melası ile saf alkol karışımından yapılır. Melas; şeker fabrikalarında, şekerin fabrikasyona geri alınamayan son şurubudur. Melas; alkol, maya ve yem sanayinde temel hammadde durumundadır. Şeker kamışı melası mayalandırılıp damıtılır, içine bir miktar saf alkol eklenerek meşe fıçılarda dinlendirilir. Yeteri kadar dinlendirilen içki, alkol seviyesi düşürülerek piyasaya verilir. Koyu renkli olan dark rum daha ağır yapılı ve aromatikken, renksiz olan light rum hem yapı itibarıyla hem de aroma itibarıyla çok daha hafiftir.

28 MARKA RENK TAT GARNİTÜR ÜLKE Bacardi Beyaz Kendine Has Limon/Lime Küba/Porto Riko Havana Club Beyaz Kendine Has Limon/Lime Küba Coruba Koyu Kırmızı Karamel Portakal Küba Jamaika Koyu Kırmızı Karamel Portakal Jamaika Lemon Hard Beyaz Kendine Has Limon/Lime Jamaika Captain Morgan W Beyaz Kendina Has Limon/Lime Jamaika Captain Morgan B Koyu Kırmızı Karamel Portakal Jamaika Rom Servisi; Romlar oda sıcaklığında isteğe göre buzlu veya buzsuz olarak 4 cl oranında whisky veya benzeri ebatlarda bardakta servis edilebilir

29 BRANDY/COGNAG BRENDİ/KANYAK Brendi, damıtılmış şaraptan üretilen yüksek dereceli alkol oranına sahip içki türüdür. Üzümden yapılan şarabın yanı sıra mayalanmış başka meyvelerden, mesela elma ve kirazdan da üretilir. Genellikle yemek sonrası tüketilir. Renklendirme işlemi genelde karamel kullanılarak yapılır. Ezilmiş meyve ya da mayalandırılmış meyve suları ile yapılmış konyaklar bekletilmeden içilir ve genelde renklendirilmez. Üzümden yapılan Konyak, Armagnac, Pisco, elmadan yapılan Calvados, Kirschwasser, Brandy de Jerez, erikten yapılan Damassine, Slivovitz, çeşitli meyvelerden yapılan Rakiya, Ţuică, üzümün kabuğundan yapılan Marc, Grappa, Chacha, Tsikoudia, Orujo gibi brendiler mevcuttur Almanya da üretilen brandylere wine brand denir.

30 Kanyak(Konyak); Konyak adı Fransa'nın konyak bölgesinden gelir Konyak sadece Fransa nın Cognac kasabasının çevresindeki arazide yetiştirilen üzümden üretilen brandye verilen addır. Bu yerin dışında ve başka ülkelerde yapılan ayni cins içkiye cognac adı verilmez. Beyaz üzümlerden yapılan şarabın destile edilmesi ile yapılır. Destilasyon kazanına gelen şarap ısıtılarak kıvrımlı borulardan geçerek soğutulur. Bu işlem 3 defa tekrarlanır, her defasında biraz taze şarap katılır. Bazılarına karamel ve şeker ilave edilir ve elde edilen taze cognac meşe fıçılarında beklemeye alınır. Kehribar sarısı rengini bu fıçılardan alır. Bu arada tat ve kokuda meşe özünden geçer. Destinasyondan sonra 70 vol. Alkol derecesi de bekleme sırasında normal içim derecesine düşer.

31 Konyaklar üretim şekilleri ve yıllandırma sürelerine göre çeşitli sınıflara ayrılır; Bureau national interprofessionnel du cognac (BNIC, "Cognac mesleklerarası ulusal bürosu")'ın belirttiği sınıflar: o VS: Very Special veya (üç yıldızlı) o VSO: Very Special Old o VSOP: Very Special Old Pale Bunların dışında markalara göre farklı sınıflandırmalarda mevcuttur. o Napoleon o Extra o XO o Vieux o Vieille Réserve o Hors d'âge

32 Konyak Servisi; 4 cl olarak kendine özgü bardağında ( Konyak Bardağı ) buzsuz ve limonsuz olarak oda sıcaklığında servis edilir. En bilindik konyak markaları ise Remy Martin, Courvoisier, Henessy, ve Martell dir.

33 Armagnac; Armanyak ya da Armagnac, Fransa'nın güneybatısında yer alan Gaskonya'daki Armagnac bölgesinde üretilen bir brendi türüdür. Adını üretildiği bölgeden almıştır. Bazı özel üzümlerden yapılan şarapların damıtılmasıyla elde edilir Cognac gibi adını yapıldığı bölgeden alır, Yapılış şekli olarak aynıdır. Fakat bu bölgede bulunan topraklar killidir. Cognac bölgesi ise kireçlidir. Armanyak sadece bir kez damıtılır ve bu işlem sonucu %52 oranda alkol oluşur. Ardından meşe fıçılarda yaşlandırma süreci başlar. Bu süreç sonucunda tat yumuşayıp daha kompleks bir hale gelir. Uzun yıllar fıçıda bekletilen içkideki alkol ve su miktarının bir kısmı buharlaşıp yok olur. Buna meleklerin payı denir. Armanyak tıpkı konyakta olduğu yıllandırma sürecine bağlı olarak çeşitli sınıflara ayrılır. Farklı yaşlarda harmanlanarak yapılan armanyaklarda şişedeki yaş, harmanda kullanılan en genç bileşeni belirtir. Yaşa göre yapılan sınıflandırmalar şunlardır: o VS (Üç yıldız): En az 2 yaşında. o VSOP: En az 5 yaşında. o XO: En az 6 yaşında. o Hors d'âge: En az 10 yaşında.

34 LİKÖR Likör (liqueur ya da liquor) aromatik tatlandırıcılarla tatlandırılmış, şekerli, meyve ya da türlü bitkilerden veya bunların brandy, cin, votka, viski gibi içkilerle harmanlanmasıyla yapılan alkollü içeceklerin genel adıdır. Likörler tek başına içilebileceği gibi bir çok kokteylin yapımında yardımcı içki olarak ta kullanılır. Likör yapımı aşamaları; MASERASYON: Likör yapılacak meyvenin şarapta veyahut 30 ile 95 derecelik alkolde belirli bir süre ıslatılarak bekletilme işlemidir. ALKOLA: Maserasyon sonunda elde edilen mahsul damıtılırsa o meyvenin ALKOLASI elde etme işlemidir. ENFÜZYON: Bitki ve meyve üzerlerine saf alkol, soğuk yada kaynar su konulur. Belirli bir süre bekletilirse ve daha sonra filtre edilip posasından arındırılırsa o meyvenin veya bitkinin ENDÜZYONU elde edilmiş olur. Alkoller ve enfüzyonlar belirli bir süre bekletildikten sonra likör yapımında kullanılmaktadır.

35 Elde Ediliş Şekillerine Göre Likör 3 Sınıfta Toplanır; Yaş Meyveden Ve Otlardan Elde Edilenler Esanstan Yapılan Likörler Dark Likörler (Kakao ve kahve çekirdekler kavrulup öğütülerek yapımı) Likör Servisi; 4 cl olarak kendine özgü bardağında oda sıcaklığında servis edilir

36 Belli Başlı Likör Çeşitleri; CURAÇAO: gıda boyası ile renklendirilmiş portakal likörü. Adını Antik denizinde ki bir adadan alır. TROPIE BOLLS: Çeşitli tropikal meyvelerin karışımlarından yapılan likör. ( marajuya, papaya ) REDORANGE: Gıda boyası katkılı Portakal Likörü CHERRY BRANDY: Vişne Likörü GRENADINE: Nar Likörü ( Sos Olan Nar Şurubu İle karıştırmayın ) MARASCHINO: İtalya da Yetişen Maraş Kirazı Likörü KIRSH WASSER: Alman Kiraz Likörü

37 STRAWBERRY BULLET: İngiliz Çilek Likörü ( Beyaz Renkli ) RASPBERRY: Ahududu Likörü BLACK BERRY: Böğürtlen Likörü PEACH TREE: Şeftali Likörü ARCHERS: Şeftali Likörü SAFARİ: Papaya, Mango, Marajuya Meyvelerinin Karışımından Yapılan Tropikal Likör. CHERRY SUISSE: Çikolatalı Vişne Likörü VANDERMINT: Çikolatalı Menthe Likörü BRACK PALINKA: Macarlara Özgü Kayısı Likörü BERGAMOTTE: Fransız Armut Likörü

38 COINTREAU: Fransızların değerli bir Portakal Likörü CHERRY HERRING: Danimarka Kiraz Likörü ORIANTAL: Alman Moca Likörü KAHLUA: Meksika Kahve Likörü TIA MARIA: Jamaica Kahve Likörü NAPOLEON MANDARIN: Konyak Ve Mandalina Karışımı Likör DRAMBUIE: Scotch Whisky, çam balı ve aroması yüksek bitkilerin karıştırılmasıyla yapılan İngiliz likörü MIRABELLE: Erik Likörü ( Fransız ) FRAMBOİSE: Ahududu Likörü ( Fransız ) FRAISE: Çilek Likörü ( Fransız )

39 PEPPERMINT: Nane Likörü HALM OF HALF: Orange Bitterden Yapılan Hollanda Likörü GRAND MARNIER: Fransızların Konyak, Portakal karışımı Likörü.. İçkiler dışında tatlı ve yemek yapımında da kullanılır PRUNELLE: Erik Likörü RUBİS: İtalyan Kiraz Likörü TRIBLE SEC: Aroması Yüksek Portakal Likörü MOTZART: Avusturya nın Salzburg kentinde yapılan alkol ve çikolata nugatı karışımı likör. BATIDA DE COCO: Rum Ve Hindistancevizi Sütü Karışımı likör. BENEDICTINE ( D. O. M ): Benedıctıne rahiplerinden birinin kilise bahçesinde yetiştirdiği otlardan yapılmıştır. Formülü gizli tutulmaktadır.

40 Baileys Irish Cream Baileys İrlanda Viskisinin, krema ve kahve aromaları ile harmanlanmasıyla üretilmektedir. İçkinin badem ve fındık aromasıyla, zengin, pürüzsüz ve tatlı bir tadı vardır. Baileys'in, ilk kremalı likör olduğu iddia edilmektedir. Bu iddiaya karşı çıkanların sayısı çoktur, ama içki piyasaya çıkar çıkmaz birçok taklidinin yapıldığı da bir gerçektir. Baileys Servisi ; 4 cl olarak viski bardağında kırık buz ile servis edilir

41 Campari; Campari acı içecek gurubunun bir tipidir.(fernet Branca, Angustra Bitter) İlk kez 1860 yılında İtalya'nın Novara şehrinde Gaspari Campari tarafından üretilmiştir. Camparinin içeriği; 60 tan fazla malzemenin birleşiminden oluştuğu bilinmekte ancak içeriği gizli tutulmaktadır. Acı otların demlenmesinden, kokulu bitkiler ve meyvelerin su ve alkolle karışımından yapılır. Campari Servisi; 4 cl olarak viski bardağında portakal dilimi ile sek veya buz ile servis edilir Ayrıca soda, portakal suyu gibi karışımlar ile de servis edilir.

LONG ISLAND ICE TEA Votka, cin, cointreau, tekila, rom, kola, tatlı ekşi sos Vodka, gin, cointreau, tequila, rum, coke, sweet and sour mix

LONG ISLAND ICE TEA Votka, cin, cointreau, tekila, rom, kola, tatlı ekşi sos Vodka, gin, cointreau, tequila, rum, coke, sweet and sour mix KOKTEYL COCKTAIL LONG ISLAND ICE TEA Votka, cin, cointreau, tekila, rom, kola, tatlı ekşi sos Vodka, gin, cointreau, tequila, rum, coke, sweet and sour mix CUBA LIBRE Rom, kola, yeşil limon Rum, coke,

Detaylı

474 VERGİ HADDİ ÖLÇÜ BİRİMİ

474 VERGİ HADDİ ÖLÇÜ BİRİMİ 22.01 Sular (tabii ve suni mineral sular ve gazlı sular dahil) (ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeler katılmamış veya lezzetlendirilmemiş); buz ve kar: 2201.10 - Mineral sular ve gazlı sular : -

Detaylı

26/11/ g. İçecekler. İçecekler. Kahve. Kahve çekirdekleri

26/11/ g. İçecekler. İçecekler. Kahve. Kahve çekirdekleri 1. Satın alma işlevi a) Besin üretimi b) Üretim planlama c) Satın alma süreci d) Tedarikçiler ve dağıtım e) Tesellüm ve taşıma f) Depolama g) Depodan dağıtım h) Maliyet kontrolü 2. Hammaddeler a) Tahıl

Detaylı

INDIAN BOSPHORUS Restaurant & Bar

INDIAN BOSPHORUS Restaurant & Bar INDIAN BOSPHORUS Restaurant & Bar BEVERAGES VİSKİLER / WHISKIES 5 CL. SINGLE DOUBLE SINGLE MALT Glenfiddich 12YO. 70 125 The Glenlivet 15YO. 75 135 Lagavulin 16YO. 80 150 Macallan 12YO. 90 160 BLENDED

Detaylı

FASIL 22 MEŞRUBAT, ALKOLÜ İÇKİLER VE SİRKE

FASIL 22 MEŞRUBAT, ALKOLÜ İÇKİLER VE SİRKE FASIL 22 MEŞRUBAT, ALKOLÜ İÇKİLER VE SİRKE Genel Açıklamalar Bu fasıldaki muhtevası 2lt.yi geçen 2 lt.yi geçmeyen kaplardaki ürünler arasında bir ayrım söz konusu olduğunda, dikkate alınacak miktar, bu

Detaylı

KOKTEYLLER / COCKTAIL S. Rom / Rum. Tekila / Tequila. Fiyatlar TL olarak belirtilmiştir, KDV dahildir / Prices are in TL, inclusive of VAT

KOKTEYLLER / COCKTAIL S. Rom / Rum. Tekila / Tequila. Fiyatlar TL olarak belirtilmiştir, KDV dahildir / Prices are in TL, inclusive of VAT KOKTEYLLER / COCKTAIL S Rom / Rum Pina Colada 29 Havana Club 3 yıllık, Malibu, Ananas Suyu, Hindistan Cevizi Şurubu Havana Club 3 Years old, Malibu, Pineapple Juice, Coconut Syrup Cuba Libre 29 Havana

Detaylı

a) Kendine özgü organoleptik karakteri olan ve alkol miktarı +20 C de hacmen %15 den fazla olan,

a) Kendine özgü organoleptik karakteri olan ve alkol miktarı +20 C de hacmen %15 den fazla olan, Distile Alkollü İçkiler Tebliği R.G. Tarihi:21.10.1995 R.G. Sayısı:22440 1. KAPSAM Bu bölüm distile alkollü içkilerin tanımını ve özelliklerini kapsar. 2- TANIMLAR 2.1. Distile Alkollü İçki: a) Kendine

Detaylı

İÇECEKLER / BEVERAGES. Çay / Turkish Tea Bitki Çayları / Herbal Tea Bags

İÇECEKLER / BEVERAGES. Çay / Turkish Tea Bitki Çayları / Herbal Tea Bags İÇECEKLER / BEVERAGES Çay / Turkish Tea Bitki Çayları / Herbal Tea Bags 8 11 KAHVELER / COFFEES Türk Kahvesi / Turkish Coffee Filtre Kahve / Filter Coffee Espresso Americano Cappuccino Cafe Latte Sıcak

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ APERATİFLER VE SERVİSİ ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

SOĞUK İÇECEKLER. 1. Su. 2. Ayran İsteğe göre naneli. 3. Soda. 4. Meyveli Soda. 5. Coca Cola. 6. Lıght Cola. 7. Cola Zero. 8. Fanta. 9.

SOĞUK İÇECEKLER. 1. Su. 2. Ayran İsteğe göre naneli. 3. Soda. 4. Meyveli Soda. 5. Coca Cola. 6. Lıght Cola. 7. Cola Zero. 8. Fanta. 9. SOĞUK İÇECEKLER 1. Su 2. Ayran İsteğe göre naneli. 3. Soda 4. Meyveli Soda 5. Coca Cola 6. Lıght Cola 7. Cola Zero 8. Fanta 9. Sprıte 10. Ice Tea 11. Schweppes 12. Enerji İçeceği 13. Cappy 14. Limonata

Detaylı

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ LİKÖRLER VE SERVİSİ

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ LİKÖRLER VE SERVİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ LİKÖRLER VE SERVİSİ ANKARA, 2008 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

HΑΝΑ & HΑΝΑ 2017 MENÜSÜ

HΑΝΑ & HΑΝΑ 2017 MENÜSÜ HΑΝΑ & HΑΝΑ 2017 MENÜSÜ Kahve Çeşitleri Espresso Single Shot Espresso Double Shot Espresso Espresso Ristretto, Lungo, Αmericano Espresso Macchiato Espresso Affogato (vanilya dondurmalı kahve) Freddo Espresso

Detaylı

BAR NEDİR? OTELİMİZDEKİ BAR ÇEŞİTLERİ :

BAR NEDİR? OTELİMİZDEKİ BAR ÇEŞİTLERİ : BAR NEDİR? OTELİMİZDEKİ BAR ÇEŞİTLERİ : Her türlü alkollü ve alkolsüz içkilerin bulunduğu ve de bu karışımlardan elde edilen içkilerin sunulduğu bir (bölümdür) yerdir. Mini Bar Pool Bar Beach Bar Veranda

Detaylı

Soft Drinks Alkolsüz İçecekler

Soft Drinks Alkolsüz İçecekler s k n i r D t f o S Alkolsüz İçecekler ALKOLSÜZ İÇECEKLER / SOFT DRINKS Su / Spring Water 0,5 Lt Su / Spring Water 1,5 Lt Maden Suyu / Mineral Water Ayran / Yoghurt Drinks Coca Cola Cola Light Fanta Sprite

Detaylı

KOKTEYL. Kır Royal Köpüklü şarap ve damla crème de cassis. Stockholm 75 Köpüklü şarap, absolute citron, şeker şurubu, limon suyu.

KOKTEYL. Kır Royal Köpüklü şarap ve damla crème de cassis. Stockholm 75 Köpüklü şarap, absolute citron, şeker şurubu, limon suyu. KOKTEYL Kır Royal Köpüklü şarap ve damla crème de cassis Stockholm 75 Köpüklü şarap, absolute citron, şeker şurubu, limon suyu Martini Dry Martini Gin veya vodka, martini dry, yeşil zeytin Gibson Martini

Detaylı

HAKKIMIZDA. Tarifler. vizyon ve misyonumuz. Rakılar Votkalar ve aromalılar Cinler Likörler

HAKKIMIZDA. Tarifler. vizyon ve misyonumuz. Rakılar Votkalar ve aromalılar Cinler Likörler HAKKIMIZDA vizyon ve misyonumuz Tarifler Rakılar Votkalar ve aromalılar Cinler Likörler HAKKIMIZDA Tüm süreçlerin otomasyon ile kontrol edildiği, Türkiye deki ilk entegre alkol tesisidir. Türkiye de buğday

Detaylı

Prof. Dr. Filiz Özçelik. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü

Prof. Dr. Filiz Özçelik. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Filiz Özçelik Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Mayşenin Süzülmesi Mayşelemeden sonra şıranın, katı kısımlardan (küspe) ayrılması ve küspede kalan ekstraktın

Detaylı

GELENEKSEL TÜRK VİŞNE LİKÖRÜ

GELENEKSEL TÜRK VİŞNE LİKÖRÜ GELENEKSEL TÜRK VİŞNE LİKÖRÜ Tescil No : 147 Koruma Tarihi : 03.05.2005 Başvuru No : C2005/011 Coğrafi İşaretin Türü : Menşe Adı Başvuru Sahibi : Mey Alkollü İçkiler Sanayii ve Ticaret Anonim Şirketi Başvuru

Detaylı

Aromatize Şarap, Aromatize Şarap Bazlı İçki ve Aromatize Şarap Kokteyli Tebliği Yetki Kanunu: Tük Gıda Kodeksi Yönetmeliği Yayımlandığı R.

Aromatize Şarap, Aromatize Şarap Bazlı İçki ve Aromatize Şarap Kokteyli Tebliği Yetki Kanunu: Tük Gıda Kodeksi Yönetmeliği Yayımlandığı R. Aromatize Şarap, Aromatize Şarap Bazlı İçki ve Aromatize Şarap Kokteyli Tebliği Yetki Kanunu: Tük Gıda Kodeksi Yönetmeliği Yayımlandığı R.Gazete: 07.07.2006/26221 Tebliğ No: 2006/28 Amaç MADDE 1 (1) Bu

Detaylı

ŞÖMİNE BAR MENU APERİTİFLER / APPETIZERS. SCOTCH / MALT (4 cl.) SCOTCH / PREMIUM (4 cl.) BOURBON (4 cl.) CANADIAN (4 cl.) CIN / GIN (4 cl.

ŞÖMİNE BAR MENU APERİTİFLER / APPETIZERS. SCOTCH / MALT (4 cl.) SCOTCH / PREMIUM (4 cl.) BOURBON (4 cl.) CANADIAN (4 cl.) CIN / GIN (4 cl. ŞÖMİNE BAR MENU APERİTİFLER / APPETIZERS YENİ RAKI (5 cl.) TEKİRDAĞ RAKI (5 cl.) YENİ RAKI (duble) TEKİRDAĞ RAKI (duble) YENİ RAKI (35 cl.) TEKİRDAĞ RAKI (35 cl.) CAMPARI MARTINI BIANCO,ROSSO,DRY SCOTCH

Detaylı

KLERĐ / HILTON CLASSICS. Sezar Salata /Caesar Salad Sade, Tavuk veya Karides ile Plain, with Chicken or Shrimps 28,00 TL

KLERĐ / HILTON CLASSICS. Sezar Salata /Caesar Salad Sade, Tavuk veya Karides ile Plain, with Chicken or Shrimps 28,00 TL HĐLTON KLASĐKLER KLERĐ / HILTON CLASSICS Sezar Salata /Caesar Salad Sade, Tavuk veya Karides ile Plain, with Chicken or Shrimps Hilton Burger / Hilton Burger Sade, Bacon veya Peynirli Plain, with Bacon

Detaylı

Şuruplar, Soslar, Püreler, Dekor Soslar BEST FOR REALTASTE

Şuruplar, Soslar, Püreler, Dekor Soslar BEST FOR REALTASTE Şuruplar, Soslar, Püreler, Dekor Soslar BEST FOR REALTASTE CAFÉ VALENTE Kolombiya nın Guinidad Guyanası nın köklü ailelerinden Valente ailesinin tek varisi olan Alvaro Silve Valente, 1871 yılında henüz

Detaylı

Üzüm : %98 Sangıovese Grosso, % 2 Merlot Alkol : 13,6 Yaşlandırma süresi : 12 ay meşe fıçı Tadım Notu : Parlak kırmızı yakut renkli, kırmızı

Üzüm : %98 Sangıovese Grosso, % 2 Merlot Alkol : 13,6 Yaşlandırma süresi : 12 ay meşe fıçı Tadım Notu : Parlak kırmızı yakut renkli, kırmızı Vino Daniels Üzüm : %98 Sangıovese Grosso, % 2 Merlot Alkol : 13,6 Yaşlandırma süresi : 12 ay meşe fıçı Tadım Notu : Parlak kırmızı yakut renkli, kırmızı meyve,erik, menekşe notalarını barındırır. Ahşabıngetirdiği

Detaylı

Sağlıklı, lezzetli, pratik

Sağlıklı, lezzetli, pratik Daldır ve karıştır Kalem çayınızı ambalajından çıkartıp, TEASTİR logosundan tutarak bir bardak kaynamış suya daldırıp, 1-2 dakika kaşığa gerek duymadan, dilerseniz şeker ekleyerek karıştırın. Özel dizayn

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2009/39 TARİH: Bazı Mallara Uygulanacak ÖTV Oranlarının Tespiti Hakkında,

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2009/39 TARİH: Bazı Mallara Uygulanacak ÖTV Oranlarının Tespiti Hakkında, VERGİ SİRKÜLERİ NO: 29/39 TARİH: 14.4.29 KONU Bazı Mallara Uygulanacak ÖTV Oranlarının Tespiti Hakkında, 14.4.29 tarih, 272 sayılı Resmi Gazetede 476 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı

Detaylı

ŞARAP VE DİĞER ALKOLLÜ İÇECEKLERİN SERVİSİ.. DERSİ. Diğer Alkollü İçkiler ve Servisi. Diğer alkollü içkileri servis etmek.

ŞARAP VE DİĞER ALKOLLÜ İÇECEKLERİN SERVİSİ.. DERSİ. Diğer Alkollü İçkiler ve Servisi. Diğer alkollü içkileri servis etmek. ŞARAP VE DİĞER ALKOLLÜ İÇECEKLERİN SERVİSİ.. DERSİ Dersin Modülleri Şaraplar ve Servisi Diğer Alkollü İçkiler ve Servisi Kazandırılan Yeterlikler Şarapların servisini yapmak Diğer alkollü içkileri servis

Detaylı

T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK TTS , KG 38,520.

T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK TTS , KG 38,520. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 20 ARPA YEMLİK TTS 0.72 0.72 0.7200 53,500.00 KG 38,520.00 ARPA MTS 0.57 0.77 0.683 6,364,272.00 KG 4,347,252.58 839 ARPA TTS 0.60 0.90 0.685 2,655,743.00 KG,809,986.97

Detaylı

MAKARNALAR. Cevİz Dolgulu RavIolI. Tavuklu Noodle 14,00 TL 17,00 TL. PorçInI Mantarlı Papardella. Penne ArabIata 13,50 TL 15,50 TL 14,50 TL

MAKARNALAR. Cevİz Dolgulu RavIolI. Tavuklu Noodle 14,00 TL 17,00 TL. PorçInI Mantarlı Papardella. Penne ArabIata 13,50 TL 15,50 TL 14,50 TL MAKARNALAR Tavuklu Noodle Sotelenmiş Sebzeler, Tavuk Parçaları Ve Teriyaki Sos İle Cevİz Dolgulu RavIolI Ceviz Dolgulu, Krema Soslu Ev Yapımı Ravioli 17,00 TL PorçInI Mantarlı Papardella Özel Porçini Mantarı

Detaylı

DÜNYANIN SAĞLIKLI ŞEKER ALTERNATİFİ : AGAVE HAZIRLAYANLAR SEZER BAŞ AYHAN ABALI İSMAİL BAYCAN MÜCAHİDE COŞKUR BENGÜL SAPSIZOĞLU KAPSAM AGAVE Yİ TANIYALIM AGAVE ŞURUBU NEDİR? AGAVE ŞURUBU NASIL YAPILIR?

Detaylı

sıcak içecekler Demleme çay... 4,50 TÜRK KAHVESİ... 6,50 ESPRESSO... 7,00 (single, double)

sıcak içecekler Demleme çay... 4,50 TÜRK KAHVESİ... 6,50 ESPRESSO... 7,00 (single, double) sıcak içecekler Demleme çay... 4,50 TÜRK KAHVESİ... 6,50 (klasik, damla sakızlı) ESPRESSO... 7,00 (single, double) amerıcano... 7,50 macchıatto... 7,50 filtre kahve... 7,50 nescafe... 7,50 decaf... 7,50

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2013/84. KONU: Alkollü İçkiler ve Tütün Mamullerinde ÜFE Oranında ÖTV Artışı Yapıldı.

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2013/84. KONU: Alkollü İçkiler ve Tütün Mamullerinde ÜFE Oranında ÖTV Artışı Yapıldı. VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2013/84 KONU: Alkollü İçkiler ve Tütün Mamullerinde ÜFE Oranında ÖTV Artışı Yapıldı. ÖTV Kanunu'na ekli (III) sayılı listede yer alan alkollü içkiler ve tütün mamullerine uygulanan

Detaylı

Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi

Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi ALERJEN UYARISI Ürünlerimiz gluten, süt, yumurta, fındık gibi sert kabuklu meyveler, soya ve susam içerebilir. Detaylı bilgi için, ürün içerik bilgilerini incelemenizi

Detaylı

T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 15,928.

T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 15,928. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-18 ARPA YEMLİK MTS 0.73 0.74 0.7388 21,560.00 KG 15,928.40 2 ARPA MTS 0.47 0.75 0.5951 11,301,552.00 KG 6,725,850.62 1252 ARPA OFİS-A 0.61 0.62 0.6164 952,720.00

Detaylı

İÇECEKLERİN SERVİSİ DERSİ

İÇECEKLERİN SERVİSİ DERSİ İÇECEKLERİN SERVİSİ DERSİ Dersin Modülleri Gazlı İçeceklerin Servisi Meyve Suları ve Servisi Diğer Soğuk İçecekler ve Servisi Çay Hazırlama ve Servisi Kahve Hazırlama ve Servisi Çeşitli Sıcak İçeceklerin

Detaylı

M OJITO (Çilek, Elma seçenekleri ile...)...t Rom, taze nane, esmer şeker, lime limon, lime limon aroması, soda

M OJITO (Çilek, Elma seçenekleri ile...)...t Rom, taze nane, esmer şeker, lime limon, lime limon aroması, soda ALKOLLÜ SOĞUK KAHVELER ICED LATTE A L C O H O L IC (Baileys,Malibu,Kahlua seçenekleri ile). t 30.00 ALKOLLÜ SICAK KAHVELER IRISH C O F F E E (EspressoJameson whısky,şeker,krema)... t 30.00 BAILEYS C O

Detaylı

SİRKÜLER 2014/02. : Bazı Malların ÖTV Oranları ile Maktu Vergi Oranlarında Artış Yapıldı.

SİRKÜLER 2014/02. : Bazı Malların ÖTV Oranları ile Maktu Vergi Oranlarında Artış Yapıldı. SİRKÜLER 2014/02 02.01.2014 KONU : Bazı Malların ÖTV Oranları ile Oranlarında Artış Yapıldı. Bazı Mallara Uygulanan ve Fonlara İlişkin Oran ve Tutarların Yeniden Tespit Edilmesine Dair Karar 01 Ocak 2014

Detaylı

30/11/2016 TARİHLİ VE 2016/9567 SAYILI KARARNAMENİN EKİ KARAR

30/11/2016 TARİHLİ VE 2016/9567 SAYILI KARARNAMENİN EKİ KARAR 30/11/2016 TARİHLİ VE 2016/9567 SAYILI KARARNAMENİN EKİ KARAR MADDE 1- (1) Bu Karar 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim si Kanununun 12 nci maddesi uyarınca, bazı malların özel tüketim vergisi

Detaylı

BAZI MALLARIN ÖTV ORANLARI DEĞİŞTİRİLDİ

BAZI MALLARIN ÖTV ORANLARI DEĞİŞTİRİLDİ 27.04.2009/83 BAZI MALLARIN ÖTV ORANLARI DEĞİŞTİRİLDİ ÖZET : ÖTV Kanuna ekli III sayılı listenin (A) cetvelinde yer alan bazı mallara ait ÖTV oranları indirildi. 4760 sayılı Özel Tüketim si Kanunu nun

Detaylı

T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK TTS , KG 11,270.

T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK TTS , KG 11,270. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 0/0/203 T.C. Sayfa: - 20 ARPA YEMLİK TTS 0.58 0.58 0.5750 9,600.00 KG,270.00 ARPA MTS 0.49 0.73 0.5836,207,733.00 KG 6,540,880.60 3258 ARPA TTS 0.55 0.77 0.6230 4,694,597.00 KG

Detaylı

Gıda İzin Verilen Renklendirici Maksimum Miktar

Gıda İzin Verilen Renklendirici Maksimum Miktar SINIRLI KULLANIM ALANI OLAN GIDA KATKI MADDELERİ Sınırlı kullanım alanı olan gıda katkı maddeleri özelliklerine ve kullanılacakları gıdaların özelliklerine göre belirlenmektedir. Bu şu anlama gelmektedir.

Detaylı

OCAK HAZİRAN 2018 DÖNEMİNDE GEÇERLİ III SAYILI LİSTEDE YER ALAN SULAR, MEYVE SULARI, KOLALI GAZOZLAR VE ALKOLLÜ İÇECEKLERİN MAKTU ÖTV TUTARLARI

OCAK HAZİRAN 2018 DÖNEMİNDE GEÇERLİ III SAYILI LİSTEDE YER ALAN SULAR, MEYVE SULARI, KOLALI GAZOZLAR VE ALKOLLÜ İÇECEKLERİN MAKTU ÖTV TUTARLARI 08.01.2018/21-1 OCAK HAZİRAN 2018 DÖNEMİNDE GEÇERLİ III SAYILI LİSTEDE YER ALAN SULAR, MEYVE SULARI, KOLALI GAZOZLAR VE ALKOLLÜ İÇECEKLERİN MAKTU ÖTV TUTARLARI ÖZET : Özel Tüketim Vergisi Kanunu nun 12/3

Detaylı

T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 44,086.

T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 44,086. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 20 ARPA YEMLİK MTS 0.74 0.76 0.7500 58,780.00 KG 44,086.80 5 ARPA MTS 0.58 0.8 0.7363 3,922,622.00 KG 2,888,040.40 57 ARPA OFİS-S 0.68 0.75 0.7499 253,720.00 KG 90,27.00

Detaylı

İSTANBUL DENETİM ve YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A. Ş.

İSTANBUL DENETİM ve YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A. Ş. 1 Tarih : 06.01.2014 Sayı : İST.YMM.2014/2623 Sirküler No : İST.YMM.2014/05 Bazı Mallara Uygulanan ÖTV Oranları ile ve Tutarlarında Değişiklik 01.01.2014 tarih ve 28869 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan

Detaylı

Sütlü tatlıların ana malzemesi olan sütün temizliği son derece önemlidir. Hastalık yapıcı mikroorganizmalardan arındırılmış olmalıdır. Sektörde kullanılan açık sütler süzülerek kaynatılır. Sütlü tatlılar

Detaylı

Bioredworm- S(Solid)-Katı ve Bioredworm-L(Liquid)-Sıvı Uygulama tablosu Bitki Türü Gübre Türü Uygulama dönemi Dozlar / saf gübre olarak /

Bioredworm- S(Solid)-Katı ve Bioredworm-L(Liquid)-Sıvı Uygulama tablosu Bitki Türü Gübre Türü Uygulama dönemi Dozlar / saf gübre olarak / Kök gelişimini ciddi oranda desteklediği için, özellikle dikim esnasında granül gübrenin kullanılması tavsiye edilir. Üreticilerin, topraktaki besin ihtiyacını tespit edebilmeleri için toprak analizi yaptırmaları

Detaylı

Kahve nin yeni tanımı...

Kahve nin yeni tanımı... Kahve nin yeni tanımı... Bir çekirdekle başladı bizim öykümüz... Kahveye olan tutkumuz; işimizi seçmemizde bizlere yol gösterdi. Bu AŞK ile çok kısa bir sürede yeni ailemizi oluşturarak 2015 yılında modern

Detaylı

HUBUBAT T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/08/2017. Tarih: Sayı: 8 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/08/2017. Tarih: Sayı: 8 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK - 31/0/2017 T.C. Sayfa: 1-13 ARPA MTS 0.69 0.91 0.423 2,745,03.00 KG 2,312,112.9 265 ARPA TTS 0.5 0.7 0.52 354,500.00 KG 304,240.30 ARPA YEMLİK ı: 2,616,353.2 273 ARPA ı 2,616,353.2

Detaylı

SİRKÜLER 2016/67. KONU : Alkollü İçki ve Tütün Mamüllerinde ÖTV Artışına İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı Yayımlandı.

SİRKÜLER 2016/67. KONU : Alkollü İçki ve Tütün Mamüllerinde ÖTV Artışına İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı Yayımlandı. SİRKÜLER 2016/67 01.12.2016 KONU : Alkollü İçki ve Tütün Mamüllerinde ÖTV Artışına İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı Yayımlandı. 1 Aralık 2016 tarihli ve 29905 sayılı Resmi Gazete de 2016/9567 sayılı "Bazı

Detaylı

HUBUBAT T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. 01/01/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri - 31/12/2012. Tarih: Sayı:

HUBUBAT T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. 01/01/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri - 31/12/2012. Tarih: Sayı: Tarih: HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01/01/20-31//20 T.C. Sayfa: 1-20 ARPA YEMLİK MTS 0.55 0.55 0.5500 11,420.00 KG 6,281.00 3 ARPA YEMLİK TTS 0.51 0.63 0.5588 1,477,243.00 KG 825,411.14 21 ARPA MTS 0.45 0.73

Detaylı

BAKIŞ MEVZUAT. ile oran ve tutarların belirlenmesi konusunda Bakanlar Kurulunun yetkili olduğu

BAKIŞ MEVZUAT. ile oran ve tutarların belirlenmesi konusunda Bakanlar Kurulunun yetkili olduğu BAKIŞ MEVZUAT KONU ÖZEL TÜKETİM VERGİSİNE İLİŞKİN BKK VE SİRKÜLER SAYI 2013 /019 ÖZET Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli III Sayılı listenin (A) ve (B) cetvellerinde yer alan ürünlerin vergisine ilişkin

Detaylı

MEC3 Mec3 Dünya da Artizan dondurma ve pasta yapımında kullanılan ürünlerin lider firmasıdır. Artizan İtalyan Dondurma sanatının tutkusunu yaymak

MEC3 Mec3 Dünya da Artizan dondurma ve pasta yapımında kullanılan ürünlerin lider firmasıdır. Artizan İtalyan Dondurma sanatının tutkusunu yaymak MEC3 Mec3 Dünya da Artizan dondurma ve pasta yapımında kullanılan ürünlerin lider firmasıdır. Artizan İtalyan Dondurma sanatının tutkusunu yaymak amacı ile 1984 yılında İtalya nın Rimini kentinde kurulmuştur.

Detaylı

TEMMUZ- ARALIK 2018 DÖNEMİNDE KOLALI GAZOZLAR VE ALKOLLÜ İÇECEKLER İLE TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ TUTARLARI

TEMMUZ- ARALIK 2018 DÖNEMİNDE KOLALI GAZOZLAR VE ALKOLLÜ İÇECEKLER İLE TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ TUTARLARI 04.07.2018/116-1 TEMMUZ- ARALIK 2018 DÖNEMİNDE KOLALI GAZOZLAR VE ALKOLLÜ İÇECEKLER İLE TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ TUTARLARI Özel Tüketim Vergisi Kanunu nun 12/3 maddesi uyarınca 3 Temmuz 2018

Detaylı

Bilgilendirme Rehberi

Bilgilendirme Rehberi WSET 1. Seviye Yüksek Alkollü İçkiler Yeterlik Programı wsetglobal.com Bilgilendirme Rehberi Bilgilendirme Rehberi WSET 1. Seviye Yüksek Alkollü İçkiler Yeterlik Programı wsetglobal.com Wine & Spirit

Detaylı

Tarihli Resmi Gazete 2009/15725 Sayılı BKK

Tarihli Resmi Gazete 2009/15725 Sayılı BKK 31.12.2009 Tarihli Resmi Gazete 2009/15725 Sayılı BKK (I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ G.T.İ.P. NO Mal İsmi Vergi Tutarı (TL) Birimi (Hafif yağlar ve ı) 2710.11.11.00.00 Özel bir işleme tabi tutulacak olanlar

Detaylı

KARDELEN TARIM ÜRÜNLERİ LTD. ŞTİ. DOĞAL BİTKİSEL YAĞLAR-SAÇ VE CİLT BAKIM ÜRÜNLERİ

KARDELEN TARIM ÜRÜNLERİ LTD. ŞTİ. DOĞAL BİTKİSEL YAĞLAR-SAÇ VE CİLT BAKIM ÜRÜNLERİ KARDELEN TARIM ÜRÜNLERİ LTD. ŞTİ. DOĞAL BİTKİSEL YAĞLAR-SAÇ VE CİLT BAKIM ÜRÜNLERİ S.NO ÜRÜN ADI BİRİM DİZİ ADETİ 1 ACIBADEM YAĞI 20CC 12 2 ADAÇAYI YAĞI 20CC 12 3 AHUDUDU AROMASI 20CC 12 4 ALABALIK YAĞI

Detaylı

Vezin Sirküler

Vezin Sirküler Vezin Sirküler 2016-001 SİRKÜLERİMİZİN KONUSUNU 29/12/2015 TARİH VE 2015/8353 SAYILI BAZI MALLARA UYGULANACAK KATMA DEĞER VERGİSİ ORANLARININ, ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ ORANLARININ VE TUTARLARININ VE TÜTÜN

Detaylı

(I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ (Yeni) Vergi Tutarı (TL) (Eski) Vergi Tutarı (TL) Birimi. (Hafif yağlar ve müstahzarları)

(I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ (Yeni) Vergi Tutarı (TL) (Eski) Vergi Tutarı (TL) Birimi. (Hafif yağlar ve müstahzarları) G.T.İ.P. NO* (I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ Mal İsmi (Hafif yağlar ve müstahzarları) 18.05.2012 (Eski) Vergi Tutarı (TL) 22.09.2012 (Yeni) Vergi Tutarı (TL) Birimi 2710.11.11.00.00 Özel bir işleme tabi tutulacak

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ SÜRGÜN YAPRAK ÇİÇEK MEYVELER 10 Bitkisel Ürünlerden Yararlanma Şekilleri Şifalı bitkilerden aşağıda belirtilen yöntemler kullanılarak yararlanılmaktadır. İnfusyon (Infusion):

Detaylı

Solem Organik / Ürün Kullanımı

Solem Organik / Ürün Kullanımı Solem Organik / Ürün Kullanımı Bitki Türü Gübre Uygulama zamanı Dozlama / saf gübre Arpa, Buğday, Yulaf, Çavdar, Darı, Süpürge Darısı, Kara Buğday Uygulama Metodları K Ekim Öncesi, Yılda 1 defa 20-200

Detaylı

KURU İNCİR DÜNYA ÜRETİMİ TÜRKİYE ÜRETİMİ

KURU İNCİR DÜNYA ÜRETİMİ TÜRKİYE ÜRETİMİ KURU İNCİR DÜNYA ÜRETİMİ İncir, ilk kültüre alınan meyvelerden birisi olarak, anavatanı Anadolu dan, önce Suriye ve Filistin e sonrasında buradan da Çin ve Hindistan a yayılmıştır. Dünya kuru incir üretimine

Detaylı

CHALET CAFE MENU APERİTİFLER / APPETIZERS

CHALET CAFE MENU APERİTİFLER / APPETIZERS CHALET CAFE MENU APERİTİFLER / APPETIZERS YAŞ ÜZÜM RAKISI(5 cl.) SARI ZEYBEK RAKISI(5 cl) YENİ RAKI (5 cl.) TEKİRDAĞ RAKI (5 cl.) YENİ RAKI (duble) TEKİRDAĞ RAKI (duble) YENİ RAKI (35 cl.) YENİ RAKI (70

Detaylı

LOBBY LOUNGE MENÜ LOBBY LOUNGE MENU

LOBBY LOUNGE MENÜ LOBBY LOUNGE MENU LOBBY LOUNGE MENÜ LOBBY LOUNGE MENU hafif yiyecekler / snacks Izgara Somonlu Avakado Salatası / Avocado Salad with Grilled Salmon Avakado, roka, portakal ve salatalık üzerinde ızgara Norveç somonu Grilled

Detaylı

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar.

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar. 1- Canlının tanımını yapınız. Organizmaya sahip varlıklara canlı denir. 2-Bilim adamları canlıları niçin sınıflandırmıştır? Canlıların çeşitliliği, incelenmesini zorlaştırır. Bu sebeple bilim adamları

Detaylı

T.C. BURDUR TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. BURDUR TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-11 ARPA YEMLİK MTS 0.65 0.80 0.7280 1,056,815.00 KG 769,336.35 26 ARPA YEMLİK TTS 0.76 0.90 0.8554 41,650.00 KG 35,628.00 4 ARPA YEMLİK ı: 804,964.35 30 ARPA ı 804,964.35

Detaylı

4 TEMMUZ 2016 TARİHİNDEN GEÇERLİ III SAYILI LİSTEDE YER ALAN MALLARIN MAKTU ÖTV TUTARLARI

4 TEMMUZ 2016 TARİHİNDEN GEÇERLİ III SAYILI LİSTEDE YER ALAN MALLARIN MAKTU ÖTV TUTARLARI Sirküler Rapor Mevzuat 12.07.2016/87-1 4 TEMMUZ 2016 TARİHİNDEN GEÇERLİ III SAYILI LİSTEDE YER ALAN MALLARIN MAKTU ÖTV TUTARLARI ÖZET : Özel Tüketim Vergisi Kanunu nun 12/3 maddesi hükmü uyarınca 4 Temmuz

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ Sayfa 1 Gözden Geçirme Notları 2011 Yılı (1. Tahmin Sonuçlarına göre) Bitkisel Üretim ve Bitkisel Ürün Denge İstatistikleri I. Bitkisel Üretim Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 26/08/2011 tarihinde

Detaylı

TARİFNAME TATLI ÜRETİMİ İÇİN BİR YÖNTEM VE BU YÖNTEM İLE ÜRETİLEN TATLI

TARİFNAME TATLI ÜRETİMİ İÇİN BİR YÖNTEM VE BU YÖNTEM İLE ÜRETİLEN TATLI TARİFNAME TATLI ÜRETİMİ İÇİN BİR YÖNTEM VE BU YÖNTEM İLE ÜRETİLEN TATLI Buluşun Konusu Buluş, bir tatlı ürününün imal edilmesi için bir yöntem ve bu yöntemle elde edilen tatlı ürününe ilişkindir. Daha

Detaylı

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇAVDAR , KG 5,000.

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇAVDAR , KG 5,000. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-21 ARPA YEMLİK MTS 0.60 0.70 0.6214 1,242,840.00 KG 772,335.66 24 ARPA YEMLİK TTS 0.63 0.89 0.7118 602,405.00 KG 428,814.22 29 ARPA YEMLİK ı: 1,201,149.88 53 ARPA

Detaylı

HUBUBAT. T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ 01/01/2018. Tarih: Sayı: - 31/12/2018 Satış Şekli

HUBUBAT. T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ 01/01/2018. Tarih: Sayı: - 31/12/2018 Satış Şekli 0/0/208 HUBUBAT. ARPA ARPA YEMLİK Sayfa: - 2 ARPA MTS 0.70.5 0.888 8,403,77.00 KG 7,462,885.58 633 ARPA TTS 0.84.9 0.934,845,430.00 KG,723,733.67 46 ARPA YEMLİK ı: 9,86,69.25 679 ARPA ı 9,86,69.25 679

Detaylı

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 62,506.

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 62,506. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-16 ARPA YEMLİK MTS 0.75 1.12 0.7601 82,230.00 KG 62,506.32 2 ARPA YEMLİK ı: 62,506.32 2 ARPA ı 62,506.32 2 MISIR MISIR MISIR SLAJ MTS 0.19 0.24 0.2007 1,077,149.00

Detaylı

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat MISIR 0.55 0.5500 39,050.00 KG 21,477.50 1

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat MISIR 0.55 0.5500 39,050.00 KG 21,477.50 1 HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK - 31/0/2014 T.C. Sayfa: 1-13 ARPA YEŞİL MTS 0.0 0.0 0.000 11,200.00 KG,600.00 1 ARPA YEMLİK ı:,600.00 1 ARPA ı,600.00 1 MISIR MISIR MISIR MTS 0. 0. 0.00 39,00.00 KG 21,477.0 1

Detaylı

Espresso Bazlı Kahveler

Espresso Bazlı Kahveler Espresso Bazlı Kahveler Özel kahve harmanları ve özel kavurma dereceleri ile hazırlanmış birbirinden lezzetli espresso bazlı kahveler 08 01. Espresso %100 Arabica çekirdeklerinden hazırlanmış espresso.

Detaylı

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 2,190.

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 2,190. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK - 30/0/2016 T.C. Sayfa: 1-14 ARPA YEMLİK MTS 0.73 0.73 0.7300 3,000.00 KG 2,10.00 1 ARPA YEMLİK ı: 2,10.00 1 ARPA ı 2,10.00 1 MISIR MISIR MISIR SLAJ MTS 0.15 0.15 0.1502 745,060.00

Detaylı

BÜLTEN NO : 1 MUAMELE GÖREN MADDELERİN FİYATI

BÜLTEN NO : 1 MUAMELE GÖREN MADDELERİN FİYATI HUBUBATLAR ARPA ARPA 0,25 0,39 0,312 662.670,00 KG 206.889,50 HTS 30,00 ARPA 0,20 0,35 0,243 809.690,00 KG 196.858,84 HMSGT 67,00 ARPA 0,17 0,31 0,230 2.070.980,00 KG 477.067,38 HMS 225,00 ARPA 0,26 0,35

Detaylı

sıcak poğaça çeşitleri... peynirli, patatesli, zeytinli, kaşar peynirli

sıcak poğaça çeşitleri... peynirli, patatesli, zeytinli, kaşar peynirli sıcak poğaça çeşitleri... peynirli, patatesli, zeytinli, kaşar peynirli çıtır peynirli poğaça... ankara simidi... açma çeşitleri... sade, zeytinli, peynirli, patatesli, kaşar peynirli kır pidesi... kıymalı,

Detaylı

PURE HEALTH TARİFLER

PURE HEALTH TARİFLER PURE HEALTH TARİFLER Bol vitaminli Smoothie ler ve lezzetli içecekler Leziz kokteyller ve Milchshake ler Serinletici dondurmalar Enfes çorbalar Mini mikser ile öğütme Bol vitaminli Smoothie ler ve lezzetli

Detaylı

Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi

Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi ALERJEN UYARISI Ürünlerimiz gluten, süt, yumurta, fındık gibi sert kabuklu meyveler, soya ve susam içerebilir. Detaylı bilgi için, ürün içerik bilgilerini incelemenizi

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ BİTKİSEL ÜRETİM BİLGİ NOTU 2013 YILI Türkiye İstatistik Kurumu 27/12/2013 tarihinde 2013 yılı Bitkisel Üretim İstatistikleri haber bültenini yayımladı. 2013 yılında bitkisel üretim bir önceki yıla göre

Detaylı

4.Sınıf Fen Bilimleri

4.Sınıf Fen Bilimleri Fen Bilimleri Adı: Soyadı: Numara: Besinler ve İçerikleri Canlıların yaşamlarını sürdürebilmek için yedikleri ve içtikleri maddelere besin denir.canlılar büyüyüp gelişmek, üremek ( çoğalmak ) ve solunum

Detaylı

Asgari süre Fırın sıcaklığı Aromatize etmek Kızartmak Tarif bilgisi. Biberiye Kekik Zeytinyağı Biberiye Kekik Zeytinyağı sonra çok sıcak tavada

Asgari süre Fırın sıcaklığı Aromatize etmek Kızartmak Tarif bilgisi. Biberiye Kekik Zeytinyağı Biberiye Kekik Zeytinyağı sonra çok sıcak tavada DANA SIĞIR Tek parça fileto Fileto madalyon Tek parça sığır fileto Sığır fileto madalyon 2 sa az pişmiş: 55 C orta pişmiş: 59 C bakınız tarif «Baharat mantolu dana fileto», Sayfa 38 2 sa bakınız tarif

Detaylı

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam HUBUBAT MAMÜLLERİ T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 30/04/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam HUBUBAT MAMÜLLERİ T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 30/04/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01/0/2017-30/0/2017 T.C. Sayfa: 1-10 ARPA MTS 0.75 0.90 0.866 117,60.00 KG 101,770.30 11 ARPA YEMLİK ı: 101,770.30 11 ARPA ı 101,770.30 11 MISIR MISIR MISIR CİN TTS 3.60 3.60 3.6000

Detaylı

UYARI : Prof.Dr.R.Ertan ANLI nın ders notlarının büyük bölümü

UYARI : Prof.Dr.R.Ertan ANLI nın ders notlarının büyük bölümü UYARI : Prof.Dr.R.Ertan ANLI nın ders notlarının büyük bölümü yazarın Anadolu Üniversitesi Yayınlarından (ISBN 978-975-1970-0- Anadolu Üniversitesi Yayınları- İçecek Bilgisi, 2016, Editör :Yard.Doç.Dr.Hilmi

Detaylı

7. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi 4. Ünite: Madde ve Yapısı Konu: Elementler ve Sembolleri

7. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi 4. Ünite: Madde ve Yapısı Konu: Elementler ve Sembolleri ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞĐMĐ 7. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi 4. Ünite: Madde ve Yapısı Konu: Elementler ve Sembolleri Çalışma Yaprağı Konu Anlatımı-Değerlendirme çalışma Yaprağı- Çözümlü

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2013/28 Ref: 4/28

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2013/28 Ref: 4/28 SİRKÜLER İstanbul, 08.01.2013 Sayı: 2013/28 Ref: 4/28 Konu: Ö.T.V. KANUNU NA EKLİ (III) SAYILI LİSTENİN (A) CETVELİNDEKİ MALLARDA UYGULANMASI GEREKEN ASGARİ MAKTU VERGİ TUTARLARINA İLİŞKİN ÖZEL TÜKETİM

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ DİĞER YÜKSEK ALKOLLÜ İÇECEKLER VE SERVİSİ ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından

Detaylı

BURGER MENÜSÜ - BURGER MENU

BURGER MENÜSÜ - BURGER MENU BURGER MENÜSÜ - BURGER MENU DUBLE BURGER 45 TL TAVUK MENÜSÜ - CHICKEN MENU TAVUK MENÜSÜ - CHICKEN MENU STEAK MENÜSÜ - STEAK MENU MARİNATED STEAK(350 GR.) SERVED WİTH SAUTÉED VEGETABLES, SALAD AND YOGHURT.

Detaylı

ALKALİ BESLENME HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

ALKALİ BESLENME HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER ALKALİ BESLENME HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER VE ALKALİ GIDA LİSTESİ ph değerinin sağlığımız için önemi nedir? Asidik bir vücut hastalıkları kendine çeken güçlü bir mıknatıstır. Bu nedenle de vücudun ph

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ BİTKİSEL ÜRETİM BİLGİ NOTU 1. TAHMİN 2014 Türkiye İstatistik Kurumu 22/05/2014 tarihinde 2014 yılı 1. Tahmin Bitkisel Üretim haber bültenini yayımladı. 2014 yılında bitkisel üretimin bir önceki yıla göre

Detaylı

Sigara ve Alkollü İçkilerde ÜFE ye bağlı ÖTV Artışı

Sigara ve Alkollü İçkilerde ÜFE ye bağlı ÖTV Artışı Sigara ve Alkollü İçkilerde ÜFE ye bağlı ÖTV Artışı Vergi Bülteni Tarih : 3.7.213 Sayı : 213/62 İçerik : ÖTV Tütün mamulleri ve alkollü içkilerde uygulanan maktu ÖTV tutarları, Türkiye İstatistik Kurumunca

Detaylı

Dolu Teminatı için Sigortaya Son Kabul Tarihleri

Dolu Teminatı için Sigortaya Son Kabul Tarihleri Dolu Teminatı için Sigortaya Son Kabul Tarihleri Ana Sınıf Ürün adı Alt Sınıf İL TARİH Tarla Ürünleri Buğday (Makarnalık) Tahıllar Adana, Osmaniye, Mersin, Antalya, Muğla 31.Mar Tarla Ürünleri Buğday (Makarnalık)

Detaylı

T.C. NİĞDE TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Şube Adı: Sayfa: 1-15 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. Enaz Fiyat. Ortalama Fiyat.

T.C. NİĞDE TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Şube Adı: Sayfa: 1-15 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. Enaz Fiyat. Ortalama Fiyat. Sayfa: - 5 HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK ARPA YEMLİK MTS 0.45 0.85 0.5887 9,672,68.00 KG 5,694,242.83 44 ARPA YEMLİK TTS 0.52 0.76 0.686 3,20,596.00 KG,980,407.53 70 ARPA YEMLİK ı: 7,674,650.36 5 ARPA İTHAL

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ Sayfa 1 Gözden Geçirme Notları 2010 Yılı Bitkisel Üretim ve Bitkisel Ürün Denge İstatistikleri I. Bitkisel Üretim Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 25/03/2011 tarihinde açıklanan, 2010 yılı Bitkisel

Detaylı

www.havrano.com 0 212 210 4595-0 505 147 1919 NATÜREL SIZMA ZEYTİNYAĞI Havran ın Edremit Körfezi ne bakan yamaçlarından, özenle toplanan zeytinlerden eşsiz ve enfes Havrano natürel sızma zeytinyağı üretildi.

Detaylı

TEMMUZ- ARALIK 2017 DÖNEMİNDE GEÇERLİ III SAYILI LİSTEDE YER ALAN KOLALI GAZOZLAR VE ALKOLLÜ İÇECEKLERİN MAKTU ÖTV TUTARLARI

TEMMUZ- ARALIK 2017 DÖNEMİNDE GEÇERLİ III SAYILI LİSTEDE YER ALAN KOLALI GAZOZLAR VE ALKOLLÜ İÇECEKLERİN MAKTU ÖTV TUTARLARI 10.07.2017/90-1 TEMMUZ- ARALIK 2017 DÖNEMİNDE GEÇERLİ III SAYILI LİSTEDE YER ALAN KOLALI GAZOZLAR VE ALKOLLÜ İÇECEKLERİN MAKTU ÖTV TUTARLARI ÖZET : Özel Tüketim Vergisi Kanunu nun 12/3 maddesi hükmü uyarınca

Detaylı

Kremalar; pastacılıkta hemen hemen tüm çeşitlerde lezzet vermek, dolgu yapmak, süslemek ve pastanın kurumasına karşı koruyucu bir tabaka oluşturmak

Kremalar; pastacılıkta hemen hemen tüm çeşitlerde lezzet vermek, dolgu yapmak, süslemek ve pastanın kurumasına karşı koruyucu bir tabaka oluşturmak Kremalar; pastacılıkta hemen hemen tüm çeşitlerde lezzet vermek, dolgu yapmak, süslemek ve pastanın kurumasına karşı koruyucu bir tabaka oluşturmak için kullanılan temel ürünlerden birisidir. Pastacı kreması,

Detaylı

FIERO AROLEZ. PASTACILIK ÜRÜNLERİ Pandispanya Toz Karışımı Toz Krema Toz Kakao Pudra Şekeri Hamur Kabartma Tozu Toz Şanti Pasta Katkı Maddesi

FIERO AROLEZ. PASTACILIK ÜRÜNLERİ Pandispanya Toz Karışımı Toz Krema Toz Kakao Pudra Şekeri Hamur Kabartma Tozu Toz Şanti Pasta Katkı Maddesi www.arolez.com FIERO AROLEZ Kaliteli üretim ve hizmet ile sürekli müşteri memnuniyeti prensibini temel ilke olarak benimseyen Arolez Gıda San. ve Tic. A.Ş. nin kuruluşu, 1985 yılına uzanmaktadır. Geleneksel

Detaylı

T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK TTS , KG 14,264.

T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK TTS , KG 14,264. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01/0/2012 T.C. Sayfa: 1-9 ARPA YEMLİK TTS 0.59 0.59 0.580 24,300.00 KG 14,264.00 1 ARPA MTS 0.50 0.61 0.5616 2,454,98.00 KG 1,38,39.58 36 ARPA TTS 0.56 0.61 0.580 555,680.00 KG

Detaylı

IC HOTELS RESIDENCE YAZ 2019 FACT SHEET

IC HOTELS RESIDENCE YAZ 2019 FACT SHEET FACT SHEET Genel Bilgiler Adı: IC Hotels Residence Açılış Tarihi: 2007 Renovasyon Tarihi: 2016 Lake ve Lake Deluxe Kategori: Special Adres: Kundu Mahallesi Yaşar Sobutay Caddesi No:432 Aksu / Antalya /

Detaylı

HUBUBAT T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ - 31/01/2017. Tarih: Sayı: 1 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ - 31/01/2017. Tarih: Sayı: 1 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK - 3/0/207 T.C. Sayfa: - 22 ARPA YEMLİK MTS 0.70 0.85 0.794 267,975.00 KG 22,064.66 0 ARPA YEMLİK TTS 0.72 0.95 0.8428 69,670.00 KG 522,259.85 49 ARPA YEMLİK ı: 734,324.5 59 ARPA

Detaylı

ALKOLLÜ ĐÇKĐLERDE REFRAKTOMETRĐK YÖNTEMLE ETANOL TAYĐNĐ

ALKOLLÜ ĐÇKĐLERDE REFRAKTOMETRĐK YÖNTEMLE ETANOL TAYĐNĐ ALKOLLÜ ĐÇKĐLERDE REFRAKTOMETRĐK YÖNTEMLE ETANOL TAYĐNĐ Asuhan Cavrar, Feyza Nur Sevindik, Gizem Çarıkçı, Hayriye Hande Müyesser, Đlkin Aydın, Đlksen Işık, Đsmet Emre Eralp Đstanbul Teknik Üniversitesi,

Detaylı