IV. MURAD DÖNEMİ BAĞDAD SEFERLERİ SIRASINDA HARPUT SANCAĞI NIN ÜSTLENDİĞİ ROL

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "IV. MURAD DÖNEMİ BAĞDAD SEFERLERİ SIRASINDA HARPUT SANCAĞI NIN ÜSTLENDİĞİ ROL"

Transkript

1 Fırat Üniversitesi Harput Uygulama ve Araştırma Merkezi Geçmişten Geleceğe Harput Sempozyumu, Elazığ Mayıs IV. MURAD DÖNEMİ BAĞDAD SEFERLERİ SIRASINDA HARPUT SANCAĞI NIN ÜSTLENDİĞİ ROL GİRİŞ Arş. Gör. Celalettin UZUN Harput, Fırat havzasının sulak ve verimli toprakları üzerinde bulunmasından dolayı çok eski dönemlerden itibaren önemli bir yerleşim merkezi olmuş ve asırlar boyunca birçok devletin hâkimiyeti altında kalmıştır. M.Ö. VIII. asırlarda Urartu, Hitit, Asur ve İran ın hâkimiyeti altına girmiştir. 1 Daha sonra Roma, Bizans hâkimiyeti altında kalan Harput VII. yüzyılda Arapların eline geçmiştir. X. yüzyılın ortalarında Bizanslıların geri aldığı şehir, 1085 te Çubuk Türkleri tarafından alınmıştır. Ancak Çubuk Beyliği nin buradaki hâkimiyeti uzun sürmemiş ve şehir Artuklular tarafından alınmıştır. Artuklular ın hâkimiyetinde 1234 tarihine kadar kalan Harput, daha sonra Anadolu Selçukluları ve Kösedağ Savaşı ndan sonra ise İlhanlılar ın eline geçmiştir. Bundan sonra da Dulkadir, Kadı Burhanettin, Karakoyunlu ve Akkoyunlu devletleri arasındaki mücadele nedeniyle sık sık el değiştirmiştir tarihinde ise kesin biçimde Akkoyunlular ın hâkimiyeti altına girmiştir. Daha sonra ise bütün Doğu ve Güneydoğu yu ele geçiren Safaviler in hâkimiyetine girdi. 2 Yavuz Sultan Selim in Çaldıran da Şah İsmail kuvvetlerini mağlup etmesinden sonra Doğu ve Güneydoğu Anadolu Osmanlı hâkimiyetine geçmiştir tarihinde de Harput Kalesi fethedilmiştir 3. Harput İznikmid den başlayıp Bağdad da son bulan Anadolu nun orta kol güzergâhı 4 üzerinde bulunmasından dolayı Osmanlı Devleti nin doğuya yapmış olduğu seferlerde önemli roller üstlenmiştir. IV. Murad döneminde Halil Paşa nın Bağdad Seferi serdarlığı sırasında ve Bağdad Kalesi nin fethinden sonra İstanbul a hareket eden sultan ve askerlerin ihtiyaçlarının temini hususu ile ordunun geçeceği güzergâhtaki bazı yolların temizlenip, düzeltilmesi gibi çeşitli konularda Harput Kaza sına sık sık müracaat edilmiştir. Ayrıca Bağdad seferi sonrasında esir alınan önemli kumandanlar Bingöl Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü/BİNGÖL 1 Besim Darkot, Harput, İslam Ansiklopedisi (M.E.B.), C. V/1, 1997, s Mehmet Ali Ünal, Harput, DİA, C. 16, İstanbul, 1997, s Mehmet Ali Ünal, XVI. Yüzyılda Harput Sancağı ( ), Ankara, 1989, s Cemal Çetin, Anadolu da Faaliyet Gösteren Menzilhaneler ( ), (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınlanmamış Doktora Tezi), Konya, 2009, s. 96.

2 756 Celalettin UZUN, IV. Murad Dönemi Bağdad Seferleri Sırasında Harput Sancağı nın Üstlendiği Rol da Harput Kalesi nde tutularak buradan İstanbul a sevk edilmişlerdir. Bu dönemde Harput Diyarbakır Eyaleti ne bağlı bir sancak olduğundan Diyarbakır da bulunan miri atlar kışlaması için Harput a gönderilmiş ve buradan çeşitli sancak ve köylere dağıtımı yapılmıştır. Halil Paşa nın Bağdad Seferi Serdarlığı Sırasında Harput ta Yapılan Hazırlıklar Safevi Devleti nin kurulmasıyla Osmanlı-Safevi arasında başlayan mücadele Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman döneminde yoğunluk kazanmıştır. Kanuni nin 1555 te Safevilerle imzalamış olduğu Amasya antlaşmasıyla belli bir süre barış sağlanmış ise de bu fazla uzun sürmemiş, IV. Murad zamanında da bu mücadeleye yoğun bir şekilde devam edilmiştir. Kanuni tarafından 1534 de alınan Bağdad, IV. Murad döneminde İran Şahı Abbas tarafından işgal edilmişti. Bağdad ın geri alınması için İstanbul dan gelecek bir sadrazam Irak a gidinceye kadar zaman kaybı olacağı için bölgeyi iyi tanıyan Diyarbakır Beylerbeyi Hafız Ahmed Paşa sadrazamlık ve serdarlığa getirilerek Bağdad seferiyle görevlendirildi. 5 Ancak Hafız Ahmed Paşa, uzun süre kuşatma altında tuttuğu Bağdad ı zahire, mühimmat konusundaki sıkıntıların artması ve askerler arasındaki salgın hastalıklar gibi nedenlerden askerlerin ayaklanması üzerine kuşatmayı kaldırarak geri dönmek zorunda kalmıştır (8 Şevval 1035/ 3 Temmuz 1626). 6 Bağdad seferindeki başarısızlığı nedeniyle görevden alınan Hafız Ahmed Paşa nın yerine tayin edilen Halil Paşa Halep e hareket etmiştir. 7 Daha önce Hafız Ahmed Paşa nın Bağdad seferi sırasında yaşanan zahire sıkıntısının tekrardan yaşanmaması için bu dönemde titizlikle çalışıldığı anlaşılmaktadır. Nitekim 1627 tarihli bir fermanda Şark seferi için görevlendirilen Halil Paşa ve askerlerin zahiresi için gerekli olan üç yüz kile 8 5 Mustafa Cezar, Mufassal Osmanlı Tarihi, C. IV, TTK. Ankara, 2011, s Özer Küpeli, Osmanlı-Safevi Münasebetleri ( ), (Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınlanmamış Doktora Tezi), İzmir, 2009, s Naîmȃ Mustafa Efendi, Tȃrih-i Na îmȃ, (Ravzatü l - Hüseyn fî Hülȃsati Ahbȃri l- Hȃfikayn), C.II, Haz. Mehmet İpşirli, Ankara, 2007, s Bir çeşit hububat ölçüsüdür. İmaratorluğun muhtelif yerlerinde muhtelif kıymette olur ve bir birini tutmazdı Harput kilesi kg (80 okkadır). İstanbul kilesi 20 okka gelen hububat ölçüsü birimi 25,656 kg civarındadır. Devlet imparatorluk genelinde İstanbul kilesini standart kabul etmiş, mahalli kileleri buna göre değerlendirmiştir. Mehmed Ali Ünal, Osmanlı Tarih Sözlüğü, İstanbul, 2011, s. 354,405.; ayrıca bkz. Halil İnalcık, Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ ( ), İstanbul, 2009, s. 251; bkz. İstanbul kilesi zahirenin cinsine göre okka ortalama 25 kilodur. M. Zeki Pakalın, Osmanlı Tarih Deyimleri ve Terimleri Sözlüğü, MEB, C. 2, İstanbul, 1983, s. 281.

3 Fırat Üniversitesi Harput Uygulama ve Araştırma Merkezi Geçmişten Geleceğe Harput Sempozyumu, Elazığ Mayıs dakîk (un) ve bin iki yüz kile arpa ve üç yüz res koyun ile altı vukkiye 9 sadeyağın acilen tedarik edilip Diyarbakır menziline gönderilmesi Harput kadısından istenmektedir. 10 Başka bir belgede ise Harput kadısı ve bazı yetkililerden askerler için gerekli olan beksimȃt (kurutulmuş ekmek) ve arpanın hayvanlar kiralanarak ordu-yı hümâyûna gönderilmesi ferman olunmuş iken bunların gönderilemeyeceği hususunun ilam olunduğu ancak askerler için önemli olan bu zahirelerin bir an önce bekletilmeden sefer mahalline gönderilmesi istenmektedir. 11 Yine Harput ta ambarlarda bulunan kırk altı bin kile gılâlın (tahıl) sefere iştirak eden askerlerin zahireleri olması nedeniyle bir an önce bunların Diyarbakır a nakledilmesi de istenmektedir. 12 Nüzul vergisi olağanüstü durumlarda toplanan avarız vergi türlerinden biridir. Askeri bir kıtanın beslenmesi için, belirli miktarda zahirenin temini ve belli bir yerde hazır bulundurmasını ifade etmektedir (Şaban 1036) tarihli belgede Harput kadısından H.1037 senesi için istenen nüzul zahiresi üç yüz on bir avarız hanesinin her bir hanesiden rub dakîk ve mâ adâsı şa îr olmak üzere ikişer kile İstanbulî nüzûl toplanıp ordu-yı hümâyûna teslim edilmesi istenmektedir. 14 Yine başka bir belgede sefere memur olan sipahilerin ve yeniçeri askerlerinin zahirelerinin az olmasından dolayı Harput ta sefer için alınması gereken nüzul vergilerinin toplanıp hatta eksiltilmiş hanelerden ( fürû-nihâde) dahi alınması istenmektedir. 15 Halil Paşa 6 Temmuz 1627 de Halep ten kalkarak Şark seferine hareket etmesi nedeniyle Harput, Nüsaybin, Ruha, Siverek vs. kadılıkların sürsat zahîresinin 16 toplanması için fermanlar gönderildiği de anlaşılmaktadır Vukkiyye(okka) standart 4 ratl rûmî=400 dirhem= kg. Halil İnalcık, Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ ( ), s HŞS., III, s.185/b HŞS., III, s.153/b HŞS., III, s.196/b.1.; HŞS., III, s.195/b Ziya Kazıcı, Osmanlı da Vergi Sistemi, İstanbul, 2005, s HŞS., III, s.188/b HŞS., III, s.146/b.2. Evâhir-i Zi l-hicce Sürsat Zahiresi Tekâlif-i harbiye suretiyle alınan buğday, arpa gibi hububat kakında kullanılan bir tabirdir. (Mehmed Ali Ünal,Osmanlı Tarih Sözlüğü, s. 631.) 17 Halil Paşa edâm teʻâlâ iclâlehû cümle kapum kulları ve sâ'îr tavâif-i asker ile mahmiyye-i Haleb'den mübârek Şevvâlin yiğirmi ikinci günü kalkub me'mûr oldukları şark seferine teveccüh ve ʻinâyet eyledükleri ecilden taht-u kazânuzdan sürsat zahîresinin mukaddemâ irsâl olunan evâmir-i şerîfiyle emr olunduğı üzere her biriniz ber-vech-i istiʻcâl tedârik ve ihzâr ve taʻyîn olunan menzile irsâl ve îsâl eylemek yanında fermân-ı ʻâlîşanım sȃdır olmuşdır buyurdum ki ( HŞS., III, s.158/b.2.); ayrıca bkz. HŞS., III, s.162/b.2.

4 758 Celalettin UZUN, IV. Murad Dönemi Bağdad Seferleri Sırasında Harput Sancağı nın Üstlendiği Rol tarihlerinde de Diyarbakır Beylerbeyliği ve ona bağlı bulunan Harput Sancağı ndan nüzul vergisinin toplanması hususunda çeşitli belgeler bulunmaktadır. Bu belgelerden anlaşıldığına göre, nüzul vergisi hane başına yirmi kâmil kuruş idi. Halkın ağır vergi yükümlülüğü altında ezilmesi sebebiyle onar kâmil kuruş toplanması ve tefavüt olarak da ikişer kuruş alınması kararlaştırılmıştır. Yine bu belgelerden anlaşıldığına göre, Harput ta nüzul vergisini ödeyecek 238,5 hane bulunmaktaydı. Bu vergileri toplamaya İbrahim Ağa adlı biri görevlendirilmişti. 18 Osmanlı nın yapmış olduğu seferlerde savaşan kuvvetler yanında çeşitli hizmetleri gören orducular da bulunmaktaydı. Bunlar askerin giyim, yiyecek içecek, sağlık, silah ve donanım gibi ihtiyaçlarını ücret karşılığı temin eden esnaf gruplarından oluşmaktaydı. Arşiv belgeleri ve vekâyinâmelerde çoğunlukla, orducu esnafı, ordu esnafı, ordu-bâzâr ve ordu bâzâr halkı olarak geçmektedir. 19 Düzenlenen bu seferde de Harput tan ehl-i hiref taifesinden orducı-bâzârı temin edilerek gönderilmesi Harput kadısı ve müteselliminden istenmiştir. 20 IV. Murad ın Bağdad Seferi Sonrası Harput ta Yapılan Hazırlıklar ve Harput Kalesi ndeki Esir Kumandanlar Halil Paşa İran seferini erteleyerek Dişlek Hüseyin Paşa ve birçok yeniçerinin ölümüne neden olan Abaza Mehmed Paşa isyanını bastırmak için Erzurum a doğru harekete geçti. 21 Ancak bu isyanı bastırmada başarısız olunca görevden alınarak yerine Hüsrev Paşa Bağdad seferiyle 18 Celalettin Uzun, H. 1048/M Tarihli Harput Şer iyye Sicili (Transkripsiyon ve Değerlendirme), (Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Elazığ 2011, s Şenol Çelik, Orducu, DİA, C. 33, İstanbul, 2007, s Kıdvetü'l-kudât ve'l-hükkâm maʻdeni'l-fazl ve'l-kelâm Mevlânâ Harpurut kâdısı zîde fazlühu ve kıdvetü'l-emâsil ve'l-akrân Harpurut mütesellimi zîde kadrühu baʻde's-selâm inhâ olunur ki hâliyâ sefer-i hümâyûn fermân olunub Diyarbekir'de ordu-bâzâr ihrâc olunmağla siz dahi Harpurut'da olan ehl-i hiref her sınıfından mükemmel ordu-bâzâr ihrâc idüb göndermek içün mektûb kıdvetü'l-emâsil ve'l-akrân ağalarımızdan Hüseyin Ağa zîde kadrühu irsâl olundı vardukda gerekdirki bu husûsu ihmâl itmeyüb her cinsinden dahi müstevfî ordubâzâr tedârik ve ihrâc idüb varan adamla bu cânibe muʻaccelen irsâl ve îsâl eyleyüb ʻavk ve te'hîr eylemeyesiz. Tahrîren fî evâsıt-ı şehr-i Şaʻbân sene sitte ve selâsîn ve elf Be-medîne-i Amid. (HŞS., III, s.182/b.3.) 21 Zeynep Aycibin, Kâtip Çelebi Fezleke Tahlil ve Metin I, (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınlanmamış Doktora Tezi), İstanbul, 2007, s

5 Fırat Üniversitesi Harput Uygulama ve Araştırma Merkezi Geçmişten Geleceğe Harput Sempozyumu, Elazığ Mayıs görevlendirilmiştir. Hüsrev Paşa nın da bu seferdeki başarısızlığı nedeniyle doğrudan iktidarı ele geçiren IV. Murad Bağdad seferine çıkmıştır. IV. Murad Bağdad ı geri almak için ordunun başında 8 Mayıs 1638 tarihinde (23 Zilhicce 1047) 22 harekete geçti. Sultan Üsküdar dan hareketle 121 konağı, günde ortalama 4,5 saat yürüyüş ile toplam 540,5 saatte geçerek Bağdad a ulaşmış ve Bağdad kuşatmasını başlatmıştır gün süren kuşatma sonucunda kale komutanı Bektaş Han emȃnnȃme istemiş, kalenin akşama kadar teslim edilmesi şartıyla isteği kabul edilmiştir. 24 Bağdad Valisi Bektaş Han ın kaleyi teslim kararını kabul etmek istemeyen Safevî kumandanlarından Halef Han, Ali Yâr ve Mîr Fettâh Han Nârin Kule ye çekilmişlerdir. Hüseyin Paşa ve Silahtar Paşa kulede bulunan bu hanlara padişahın aman verdiğini söyleyerek onları teslim olmaya ikna etmişlerdir. 25 Teslim olanların arasında Mir Fettâh ve Halef Han ın adamlarıyla birlikte birçok han, binbaşı ve yüzbaşının bulunduğu ve bunların Harput Kalesi nde tutsak tutuldukları da anlaşılmaktadır. Bu esirler, Harput kadısına ve kale dizdarına gönderilen ferman üzerine, Vezir Ahmed Paşa ya teslim edilerek 2 Nisan 1639 tarihinde İstanbul a gönderilmiş, Halef Han ve Mir Fettâh Han ın adamları da 21 Nisan 1639 tarihinde Harput Kale dizdarı olan Bekir Ağa tarafından Mustafa Paşa ve Hüseyin Paşa hazretlerinin ağaları olan Mahmud ve İsmail ağalara teslim edilerek ordu-yı hümâyûna gönderilmişlerdir. 26 Mir Fettâh Han ve oğulları Rumeli Hisarı nda tutuklu iken Mart 1641 (Zilhicce 1050 ) tarihinde öldürülmüştür. 27 Harput Kalesi nde tutsak tutulan esirlerin isimleri ve rütbeleri ise şunlardır: 28 Seyf Kulu Bey Yüzbaşı, İbrahim Bey Binbaşı, Vais Kulu Seltan, Emirza Zaman Yüzbaşı, Şah Veli Bey Yüzbaşı, Hüseyin Kemaleddin Yüzbaşı, Deli Hasan Yüzbaşı, Mehmed Taki Binbaşı, Emir Mehmed Yüzbaşı, Bayrik tâbiʻ-i Durhan, Saru Han Bey Binbaşı, Mehmed Rıza tâbiʻ-i Bulâcık(?), Keçi Bey, Hasan Bey tâbiʻ Deli Hasan, Mehmed tâbiʻ Şah Virdi Bey, İvaz tâbiʻ Saru 22 Ziya Yılmazer, Murad IV, DİA, C. 31, İstanbul, 2006, s Halil Sahillioğlu, Dördüncü Muradın Bağdad Seferi Menzilnamesi (Bağdat Seferi Harp Jurnalı), Belgeler, C.II, S. 3-4, Ankara, 1965, s İsmail Hami Danişmend, İzahlı Osmanlı Tarihi Kronolojisi, C. III, s Naîmȃ Mustafa Efendi, Tȃrih-i Na îmȃ, C. II, s HŞS., II, s.153/b.2.; HŞS., II, s.140/b.3.; HŞS., II, s. 12/b Zeynep Aycibin, Kâtip Çelebi Fezleke Tahlil ve Metin I, s HŞS., II, s.153/b.2.

6 760 Celalettin UZUN, IV. Murad Dönemi Bağdad Seferleri Sırasında Harput Sancağı nın Üstlendiği Rol Han Bey, Seltan Ali tâbiʻ İbrahim Bey, Şah Verdi Binbaşı, Ahmed Bey Yüzbaşı, Yusuf tâbiʻ Nakd Hân, Ali tâbiʻ Ali Yâr Hân, Nakd Hân, Ali Yar Hân, Mehmed Hasan Bulâ(?) Hân Harput Kalesi nde tutsak tutulan Halef Han ve Mir Fettah Han ın adamları ise şunlardır: 29 İbrahim merdüm-i Halef Han, Yusuf merdüm-i Halef Han, Pervâne merdüm-i Halef Han, İskender merdüm-i Halef Han, Küçük Yusuf merdüm-i Halef Han, Nevrûz Ali merdüm-i Mir Fettâh Sultan IV. Murad Bağdad Kalesini fethettikten sonra Bağdad tan İstanbul a doğru harekete geçmiştir. 5 Şubat 1639 tarihinde Diyarbakır a ulaşmış ve kışı burada geçirmeye karar vermiştir. Sultan IV. Murad, Diyarbakır da 71 gün kaldıktan sonra 16 Nisan 1639 tarihinde İstanbul a hareket etmiştir. 30 Padişah Diyarbakır dan hareket etmeden önce göndermiş olduğu evâhiri şehr-i Zi'l-kade 1048 tarihli fermanında Harput Kadısı ve müteselliminden Ergani nahiyesi sınırından Murat Nehri sınırına kadar olan yolların düzeltilip temizlenmesi istemektedir. Cenâb-ı celâlet kâim-i devlet ve'l-ikbâl ile Âsitâne-i Sa âdetime müteveccih olmak tasmîm olmağın Ergani nâhiyesi sınûrundan Murad kenârına varınca yollar düzenledilüb ayırtlanub tathir ve pak olunması bâbında fermân-ı âlişânım sâdır olmuşdur buyurdum ki hükm-i şerîfimle kıdvetü'l-emâsil ve'l-akrân Halil Çavuş zîde kadrühu vardukda bir an ve sâʻat te'hîr ve terâhi eylemeyüb taht-ı kazânızda reʻâyâ çıkarub zikr olunan yolları düzeldüb ve ayırtlatub tathîr ve pak itdiresüz. 31 Yine başka bir fermanda ise Diyarbakır dan İstanbul a varıncaya kadar menzillerdeki çayırların korunup kurutulması istenmiştir. 32 Diyarbakır da bulunan IV. Murad 9 Nisan 1639 tarihinde gönderdiği başka bir fermanda ise Ergani, Sovcak?, Behrimaz, Gölbaşı, Malkoç-Efendi ve Hân-Sinan Paşa 33 menzillerinde ihtiyaç duyulan üç yüz vukkiye yağ ve elli vukkiye balın hazırlanmasını talep etmiştir II, s.12/b Naîmȃ Mustafa Efendi, Tȃrih-i Na îmȃ, C.II, s.903; Zeynep Aycibin, Kâtip Çelebi Fezleke Tahlil ve Metin I, s.899. ; İsmail Hami Danişmend, İzahlı Osmanlı Tarihi Kronolojisi, C.III, s HŞS., II, s.145/b HŞS.,38244-II, s.148/b Halil Sahillioğlu Dördüncü Muradın Bağdat Seferi dönüşünde Ergani menzilinden sonra ve Malatya menziline kadar uğradığı menzilleri şu şekilde ifade etmiştir:menzil-i Sovucak, Menzil-i Behrimaz Ovası, Menzil-i Gölbaşı, Menzil-i Malkoç Efendi Köyi ve Menzil-

7 Fırat Üniversitesi Harput Uygulama ve Araştırma Merkezi Geçmişten Geleceğe Harput Sempozyumu, Elazığ Mayıs Mayıs 1639 da gönderilen bir başka fermanda ise Diyarbakır dan Malatya ya varıncaya kadar yol üzerinde bulunan beş menzilde Bağdad seferinden dönen askerler için toplamda altı yüz elli kile arpa, yüz on kile dakîk ve yirmi beş kile pirincin miri ambardan teslim edilmesi istenmektedir. Yine bu menzillerin her birinde bir buçuk kuruştan on beş re s koyun ve üçer kuruştan beş re s öküz, on beş vukiyye sade yağ, yağın her üç vukiyyesi birer kuruştan satın alınarak hazırlanması da istenmiştir. 35 IV. Murad Diyarbakır dan ayrılacağı gün 16 Nisan 1639 da göndermiş olduğu fermanda Otâğ-ı Hümâyûnun mühimmâtı için Harput ve Malatya kazalarının her birinden yirmi tokmak ve ikibin kazık, Sivas kazasından da otuz tokmak ve üç bin kazığın âcilen tedarik edilmesini istemiştir. 36 Yine 11 Nisan 1639 tarihli başka bir belgede ise Diyarbakır dan İznikmid e varıncaya kadar yol üzerinde bulunan her menzilde Matbah-ı Âmire (Saray mutfağı) için İstanbulî altmış kile unun fırıncılar tarafından pişirilip ekmek i Nehr-i Fırat Kenârı. Ancak bu belgede Sultan Murad ın Malkoç Efendi Köyü menzilinden sonra Han-Sinan Paşa menziline de uğramış olabileceğini göstermektedir. (Halil Sahillioğlu, Dördüncü Muradın Bağdad Seferi Menzilnamesi Jurnalı), s. 32.) 34 Mefâhîrü'l-kudât ve'l-hükkâm me âdinü'l-fezâ'il ve'l-kelâm Ergani ve Sovcak(?) ve Behrimaz ve Gölbaşı ve karye-i Malkoç-Efendi ve Hân-Sinan paşa menâzillerinin zahireleri ihzârına me'mûr olan kâdılar zîde fazlühum ve mefâhîrü'l-emâsil ve'l-akrân zikr olunan menâzillerin zahirelerine me'mûr olan mübâşirler zîde kadrühum tevkî-i refî-i hümâyûn vâsıl olacak maʻlûm ola ki bundan akdem zikr olunan menâziller içün yüz elli vukiyye ʻasel ve iki yüz vukiyye revgan-ı sade tedârik olunub mâʻen hâzır ve âmâde olmak fermânım olmuşdı lakin taʻyîn olunan yüz elli vukiyye ʻaselin ancak elli vukiyyesi lâzım gelüb yüz vukiyyesini revgan-ı sadeye tebdîl olunub cümle üç yüz vukiyye revgan-ı sade ve elli vukiyye ʻasel menâzil-i mezbûr yerlere hâzır ve âmâde itdirmek emrim olmuşdı buyurdum ki hükm-i şerîfimle vardukda (HŞS., II, s.142/b.1.) 35 Diyarbekir'den Malatya'ya varınca beş menzilde ki mezbûr menzil içün yüz otuz kile İslâmbulî arpadan altıyüz elli kile arpa olur ve yirmi ikşer kile dakîkden yüz on kile dakîk olur ve beş kile pirinçden beş menzilde yirmi beş kile pirinç olur mîrî anbârdân virib ve her menzil içün yevmî on beşer re's koyun bir buçuk guruşa yetmiş beş re's koyun ve beş öküz üçer guruşdan beş menzilde yirmi beş re's olur ve on beşer olur ve on beş vukiyye saf yağ ki beş menzilden yetmiş beş vukiyye yağ olur her üç vukiyyesi birer guruş olmak üzere bahâları hesab idüb senki defterdârsın husûs-ı mezbûrda taʻyîn olunan zîde kadrühuya bi't-tamâm teslîm eyleyesin ki her bir menzilde lâzım gelen koyun ve öküz ve yağları bulunan yerlerden iştirâ itmek emrim olmuşdu buyurdum ki hükm-i şerîfimle (boşluk) vardukda (HŞS., II, s.122/b.1.) 36 Otâğ-ı Hümâyûnun mühimmâtı içün tokmak ve kazık lâzım ve mühim olmağın imdi Harpurut kazâsında yirmi tokmak ve iki bin kazık ve kazâ-i Malatya'dan dahi yirmi tokmak ve iki bin kazık ve kazâ-i Sivas'dan otuz tokmak ve üç bin kazık tedârik ve taʻaccül üzere her birinüz me'mûr olduğunuz menzillerde irsâl itdirilmek emrim olmuşdu buyurdum ki ( HŞS., II, s.143/b.3.)

8 762 Celalettin UZUN, IV. Murad Dönemi Bağdad Seferleri Sırasında Harput Sancağı nın Üstlendiği Rol olarak hazırlanması istenmektedir. 37 Ayrıca başka bir belgede ise yine Diyarbakır dan İznikmid e varıncaya kadar her menzilde Matbah-ı Âmire ve helva-hâne-i ma'mûre içün üç çuval kömürün hazır edilmesi yol üzerindeki kadılar ve zahire temininde görevli mübaşirlerden istenmiştir. 38 Osmanlı İran savaşları sırasında Diyarbakır eyaleti ordunun toplanma ve kışlama merkezi 39 olmasından dolayı Diyarbakır a kışlamaya gelen hayvanların bir kısmının başta Harput olmak üzere Diyarbakır eyaletine bağlı sancaklara dağıtıldığı anlaşılmaktadır. Nitekim Amid den Harput kadısına gönderilen Aralık 1636 tarihli fermanda Harput ta kışlamaya gönderilen 150 adet at için günde otuz kile arpa ve her ata da günde beş vukkiye samanın Harput mukataa mahsulünden verilmesi istenmektedir. 40 Gönderilen başka bir belgede ise bu atlara ek olarak on atın daha gönderildiği ve bu atlara da ayrıca günlük iki kile arpa verilmesi istenmiştir. 41 Diğer bir belgede ise Diyarbakır a gönderilen araba atlarından yüz adedinin Harput ta kışlamaya gönderildiği anlaşılmaktadır. 42 Yine belgelerden anlaşılacağı üzere gönderilen yüz adet atın elli âdeti Ergani, Siverek, Çermik kazalarına paylaştırılmıştır. (25 adet Ergani ye, 15 adet Çermik e ve 10 adet de Siverek kazasına gönderilmiştir.) Harput ta bulunan atların köylere dağıtımı yapılarak, teslim edilen şahısların isimleri ile birlikte hayvanların renk ve adetlerinin de belirtildiği de anlaşılmaktadır. 43 Yine başka bir belgeden ise 28 Mart 1639 tarihinde Harput ve çevresinde kışlayan atların Diyarbakır a gönderilerek teslim edilmesi istenmektedir Kıdvetü'l-kudât ve'l-hükkâm ma deni'l-fazl ve'l-kelâm Diyarbekir'den İznikmid'de varınca yol üzerinde vâkiʻ olan kuzât efendiler zîde fazlühumâ ve mîrî zahîr üzerine taʻyîn olunan mübâşirler tezkire varacak maʻlûm ola ki hâla Matbah-ı Âmire içün her menzilde altmış kile İstanbulî un varan hassa etmekçiler maʻrîfetiyle bir hoşça tabah itdirüb sipariş olunduğu üzere her menzilde hazır ve âmâde itdirmek gerek siz ki bir vechle müzâyaka çekmeye şöyle ki husûs-ı mezbûrda ihmâl ve tekâsulünüz sebebiyle sipariş olunduğu üzere hazır-ı menzilde hazır ve âmâde olunmaya bir vechle gadr ve cevâbınız makbûl olmayub mesûl ve muʻâteb olmanız mukarrerdir şöyle bilesiz mûceb-i tezkire birle ʻamel olasız. Tahrîren fî 7 Zi'l-hicce sene 1048 (HŞS., II, s.140/b.2.) 38 HŞS., II, s.143/b Mehmet Ali Ünal, XVI. Yüzyılda Harput Sancağı, s HŞS., 384, s.239/b HŞS., 384, s.239/b HŞS., II, s.118/b HŞS., II, s.90/b.1.; HŞS., II, s.90/b.2.; HŞS., II, s.91/b.3.; HŞS., II, s.93/b.4.; HŞS., II, s.96/b HŞS., II, s.162/b.1.

9 Fırat Üniversitesi Harput Uygulama ve Araştırma Merkezi Geçmişten Geleceğe Harput Sempozyumu, Elazığ Mayıs SONUÇ Çok eski dönemlerden itibaren önemli bir yerleşim merkezi olan Harput Osmanlı Devleti nin hâkimiyetine girdikten sonra Osmanlı Devleti nin Doğu ya yapmış olduğu seferlerde önemli geçiş noktalarından biri olduğu anlaşılmaktadır. Nitekim belgelerden de anlaşılacağı üzere IV. Murad döneminde Bağdad a yapılan seferle de ve seferden dönen sultan ve askerlerin iaşesinin temini ve bazı emirlerin yerine getirilmesi hususunda Harput Sancağına sık sık müracaat edilmiştir. Yine Harput orduların toplandığı önemli bir kışlak merkezi olan Diyarbakır eyaletine bağlı bir sancak olması nedeniyle Diyarbakır da kışlamaya gelen havyaların bir kısmının Harput a gönderildiği anlaşılmaktadır. Ayrıca Bağdad Kalesi nin fethinden sonra esir alınan önemli kumandanların Harput Kalesi nde tutuldukları ve buradan da İstanbul a sevk edildiklerini de görmekteyiz. Bu bilgilerden de anlaşılacağı üzere, IV. Murad döneminde Bağdad a yapılan seferlerde ve seferinden dönen padişah ve askerlerinin Diyarbakır dan İstanbul a hareket ettikleri sıralarda ordunun ihtiyaçlarının temini ve çeşitli hususunda Harput Sancağı önemli rol üstlenmiştir. KAYNAKÇA Arşiv Kaynakları II Numaralı Harput Şer iyye Sicil Defteri III Numaralı Harput Şer iyye Sicil Defteri 384 Numaralı Harput Şer iyye Sicil Defteri Kaynak Eserler Naîmȃ Mustafa Efendi, Tȃrih-i Na îmȃ, (Ravzatü l - Hüseyn fî Hülȃsati Ahbȃri l-hȃfikayn), C.II, Haz. Mehmet İpşirli, Ankara, Araştırma ve İncelemeler AYCİBİN, Zeynep, Kâtip Çelebi Fezleke Tahlil ve Metin I, (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınlanmamış Doktora Tezi), İstanbul, CEZAR, Mustafa, Mufassal Osmanlı Tarihi, C. IV, TTK. Ankara, ÇELİK, Şenol, Orducu, DİA., C.33, İstanbul, 2007, s ÇETİN, Cemal, Anadolu da Faaliyet Gösteren Menzilhaneler ( ), (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınlanmamış Doktora Tezi), Konya, 2009.

10 764 Celalettin UZUN, IV. Murad Dönemi Bağdad Seferleri Sırasında Harput Sancağı nın Üstlendiği Rol DANİŞMEND, İsmail Hami, İzahlı Osmanlı Tarihi Kronolojisi, C.III, İstanbul, DARKOT, Besim, Harput, İslam Ansiklopedisi(M.E.B.), C. V/1, Eskişehir Güzel Sanatlar Fakültesi, 1997, s İNALCIK, Halil, Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ ( ), KAZICI, Ziya, Osmanlı da Vergi Sistemi, İstanbul, İstanbul, KÜPELİ, Özer Osmanlı-Safevi Münasebetleri ( ), (Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınlanmamış Doktora Tezi), İzmir, PAKALIN, M. Zeki, Osmanlı Tarih Deyimleri ve Terimleri Sözlüğü, C. II, M.E.B., İstanbul, SAHİLLİOĞLU, Halil, Dördüncü Muradın Bağdad Seferi Menzilnamesi (Bağdad Seferi Harp Jurnalı), Belgeler, C.II, S. 3-4, Ankara, 1965, s UZUN, Celalettin, H. 1048/M Tarihli Harput Şer iyye Sicili (Transkripsiyon ve Değerlendirme), (Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Elazığ, ÜNAL, Mehmet Ali, Osmanlı Tarih Sözlüğü Paradigma Yay., İstanbul, ÜNAL, Mehmet Ali, XVI. Yüzyılda Harput Sancağı ( ), T.T.K. Yay., Ankara, ÜNAL, Mehmet Ali, Harput, DİA., C.16, İstanbul, 1997, s YILMAZER, Ziya, Murad IV, DİA., C.31, İstanbul, 2006, s

KURTALAN İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları

KURTALAN İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları KURTALAN İLÇESİ Siirt deki Kültür Varlıkları 163 3.5. KURTALAN İLÇESİ 3.5.1. ERZEN ŞEHRİ VE KALESİ Son yapılan araştırmalara kadar tam olarak yeri tespit edilemeyen Erzen şehri, Siirt İli Kurtalan İlçesi

Detaylı

ŞANLIURFA YI GEZELİM

ŞANLIURFA YI GEZELİM ŞANLIURFA YI GEZELİM 3. Gün: URFA NIN KALBİNDEN GÜNEŞİN BATIŞINA GEZİ TÜRKİYE NİN GURURU ATATÜRK BARAJI Türkiye de ki elektrik üretimini artırmak ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ndeki 9 ili kapsayan tarım

Detaylı

DURAKLAMA DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ Youtube Kanalı: tariheglencesi

DURAKLAMA DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ  Youtube Kanalı: tariheglencesi DURAKLAMA DEVRİ KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ Youtube Kanalı: tariheglencesi 05.08.2017 OSMANLI DEVLETİ NİN GENEL DURUMU XVII.YÜZYILDA OSMANLI- AVUSTRYA VE OSMANLI- İRAN İLİŞKİLERİ a-avusturya ile İlişkiler

Detaylı

OSMANLI YAPILARINDA. Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik

OSMANLI YAPILARINDA. Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik OSMANLI YAPILARINDA İZNİK ÇİNİLERİ Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik Çinileri, KültK ltür r Bakanlığı Osmanlı Eserleri, Ankara 1999 Adana Ramazanoğlu Camii Caminin kitabelerinden yapımına 16. yy da Ramazanoğlu

Detaylı

TARİH BOYUNCA ANADOLU

TARİH BOYUNCA ANADOLU TARİH BOYUNCA ANADOLU Anadolu, Asya yı Avrupa ya bağlayan bir köprü konumundadır. Üç tarafı denizlerle çevrili verimli topraklara sahiptir. Dört mevsimi yaşayan iklimi, akarsuları, ormanları, madenleriyle

Detaylı

Yer Esnaf/Dükkan İsim Nefer Aded Arşiv İsmi

Yer Esnaf/Dükkan İsim Nefer Aded Arşiv İsmi Yer Esnaf/Dükkan İsim Nefer Aded Arşiv İsmi Sayf a No Koskada Kızıltaş mahallesi Mehmed şeriki Ali A.DV.d 827 s.4-5 Aksaray da Camcılar Câmii Halil Kalfa ve şakirdi 3 nefer A.DV.d 827 s.4-5 Hüsrev Paşa

Detaylı

(1983). 1980 Genel Nüfus Sayımı: Nüfusun Sosyal ve Ekonomik Nitelikleri; 12-10-1980, 05 Amasya. Ankara: Devlet İstatistik Enst. Yay..

(1983). 1980 Genel Nüfus Sayımı: Nüfusun Sosyal ve Ekonomik Nitelikleri; 12-10-1980, 05 Amasya. Ankara: Devlet İstatistik Enst. Yay.. İktisat Tarihi (1983). 1980 Genel Nüfus Sayımı: Nüfusun Sosyal ve Ekonomik Nitelikleri; 12-10-1980, 05 Amasya. Ankara: Devlet İstatistik Enst. Yay.. (1962). "Yükseliş Devri'nde Osmanlı Ekonomisine Umumi

Detaylı

İÇİNDEKİLER GİRİŞ BÖLÜM 1 OSMANLI SARAYLARI. 1. Dersin Amacı ve Önemi... 1 2. Kaynaklar-Tetkikler... 2

İÇİNDEKİLER GİRİŞ BÖLÜM 1 OSMANLI SARAYLARI. 1. Dersin Amacı ve Önemi... 1 2. Kaynaklar-Tetkikler... 2 İÇİNDEKİLER GİRİŞ 1. Dersin Amacı ve Önemi... 1 2. Kaynaklar-Tetkikler... 2 BÖLÜM 1 OSMANLI SARAYLARI 1. OSMANLI SARAYLARININ TARİHİ GELİŞİMİ... 7 2. İSTANBUL DAKİ SARAYLAR... 8 2.1. Eski Saray... 8 2.2.

Detaylı

Akademik Bakış. Süleyman Polat

Akademik Bakış. Süleyman Polat Osmanlı Sefer Organizasyonunda Pratik Çözümler: 1634-1635 (H.1044) Tarihlerinde Karahisar-ı Şarki de Mükellefiyet Şeklinde Yürütülen İştira ile Zahire Temini Practical Solutions in Ottoman Campaign Organization:

Detaylı

SELÇUKLU KALELERİ VE SAVUNMA YAPILARI SEMPOZYUM PROGRAMI

SELÇUKLU KALELERİ VE SAVUNMA YAPILARI SEMPOZYUM PROGRAMI SELÇUKLU KALELERİ VE SAVUNMA YAPILARI SEMPOZYUM PROGRAMI BİLİM KURULU Prof. Dr. Nihat DALGIN (Sinop Üniversitesi Rektörü) Prof. Dr. Turan KARATAŞ (Atatürk Kültür Merkezi Başkanı) Prof. Dr. Refik TURAN

Detaylı

Kuruluş Dönemi Osmanlı Kültür ve Uygarlığı Flash Anlatım Perşembe, 12 Kasım :53 - Son Güncelleme Çarşamba, 25 Kasım :14

Kuruluş Dönemi Osmanlı Kültür ve Uygarlığı Flash Anlatım Perşembe, 12 Kasım :53 - Son Güncelleme Çarşamba, 25 Kasım :14 Kuruluş Dönemi Osmanlı Kültür ve Uygarlığı Flash Anlatım Kuruluş Dönemi Osmanlı Kültür ve Uygarlığı Ders Notu OSMANLI KÜLTÜR VE MEDENİYETİ (1300-1453) 1. OSMANLI'DA DEVLET ANLAYIŞI Türkiye Selçuklu Devleti

Detaylı

SORU CEVAP METODUYLA TEKRAR (YÜKSELİŞ-DURAKLAMA VE AVRUPA)

SORU CEVAP METODUYLA TEKRAR (YÜKSELİŞ-DURAKLAMA VE AVRUPA) SORU CEVAP METODUYLA TEKRAR (YÜKSELİŞ-DURAKLAMA VE AVRUPA) Osmanlı devletinde ülke sorunlarının görüşülüp karara bağlandığı bugünkü bakanlar kuruluna benzeyen kurumu: divan-ı hümayun Bugünkü şehir olarak

Detaylı

Es-Seyyid Eş-Şeyh Abdülhamid El Abri Hazretleri

Es-Seyyid Eş-Şeyh Abdülhamid El Abri Hazretleri Es-Seyyid Eş-Şeyh Abdülhamid El Abri Hazretleri Asıl adı: Abdülhamid Nesebi: Es-Seyyid( Hazreti Hüseyin(R.A) ın Soyundandır) Doğum yeri:muş un Bulanık İlçesi Abri(Esenlik)Köyü Babası: Es-Seyyid Eş-Şeyh

Detaylı

SAMSUN BAHRİYE MEKTEBİ

SAMSUN BAHRİYE MEKTEBİ SAMSUN BAHRİYE MEKTEBİ BAKİ SARISAKAL SAMSUN BAHRİYE MEKTEBİ 1880 yılının başında Samsun da açıldı. Üçüncü Ordu nun sorumluluğu altındaydı. Okulun öğretmenleri subay ve sivillerdi. Bu okula öğrenciler

Detaylı

10. SINIF TARİH DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

10. SINIF TARİH DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 0. SINIF TARİH DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR TEST NO TEST ADI. OSMANLI DEVLETİ NİN KURULUŞU (00-5). XIV. yüzyıl başlarında Anadolu, Avrupa ve Yakın

Detaylı

OSMANLI - İRAN. Sınır ve Aşiret ( ) Sıtkı ULUERLER OSMANLI - İRAN. Sınır Ve Aşiret ( ) Sıtkı ULUERLER

OSMANLI - İRAN. Sınır ve Aşiret ( ) Sıtkı ULUERLER OSMANLI - İRAN. Sınır Ve Aşiret ( ) Sıtkı ULUERLER OSMANLI - İRAN Sınır Ve Aşiret (1800-1854) Sıtkı ULUERLER Son Çağ Yayıncılık Ve Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti. İstanbul Caddesi İstanbul Çarşısı No : 48 / 48 İskitler / ANKARA www.uzundijital.com ISBN

Detaylı

Gazi Ahmet Muhtar Paşa

Gazi Ahmet Muhtar Paşa Evrensel Bakış Açısı Gürbüz Evren Cepheden Cepheye Koşan Komutan: Gazi Ahmet Muhtar Paşa O smanlı Devletinin son dönemlerinde, ordunun en önemli komutanlarından biri de, Gazi Ahmet Muhtar Paşa dır. Verilen

Detaylı

Mahmûd Paşa Kütüphanesinin Yeniden Açılışı *

Mahmûd Paşa Kütüphanesinin Yeniden Açılışı * - 56 - Mahmûd Paşa Kütüphanesinin Yeniden Açılışı * Daru s-sa adetu ş-şerîfe ağası hazretlerinin nezareti âliyelerinde olan evkâftan Mahmûd Paşa yı veli tâb-ı serâh 1 hazretlerinin mahmiyye-i İstanbul

Detaylı

ARAYIŞ YILLARI (17.YÜZYIL) (DURAKLAMA DÖNEMİ ) ISLAHATLAR AYAKLANMALAR

ARAYIŞ YILLARI (17.YÜZYIL) (DURAKLAMA DÖNEMİ ) ISLAHATLAR AYAKLANMALAR ARAYIŞ YILLARI (17.YÜZYIL) (DURAKLAMA DÖNEMİ ) ISLAHATLAR AYAKLANMALAR 1. Osmanlı Devleti nde Yeniçeri Ocağı nı kaldırmak isteyen ilk padişah II. dır. Osman 2. Genç Osman saray ile halk arasındaki kopukluğu

Detaylı

2016 Özalp Tarihçesi: Özalp Coğrafyası: İlçe Nüfus Yapısı: Yaş Grubu Erkek Kadın Toplam 0-14 Yaş Yaş Yaş Yaş Yaş

2016 Özalp Tarihçesi: Özalp Coğrafyası: İlçe Nüfus Yapısı: Yaş Grubu Erkek Kadın Toplam 0-14 Yaş Yaş Yaş Yaş Yaş Özalp Tarihçesi: Özalp ilçesi 1869 yılında Mahmudiye adıyla bu günkü Saray ilçe merkezinde kurulmuştur. 1948 yılında bu günkü Özalp merkezine taşınmış ve burası ilçe merkezi haline dönüştürülmüştür. Bölgede

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10. SINIF TARİH DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10. SINIF TARİH DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 017-018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10. SINIF TARİH DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı 1. 1. XIV. yüzyıl başlarında

Detaylı

TÜRK DİLİ EDEBİYATI ve ÖĞRETMENLİĞİ BAŞARI SIRALARI genctercih.com tarafından 2017 ÖSYS tercihleri için hazırlanmıştır.

TÜRK DİLİ EDEBİYATI ve ÖĞRETMENLİĞİ BAŞARI SIRALARI genctercih.com tarafından 2017 ÖSYS tercihleri için hazırlanmıştır. TÜRK DİLİ EDEBİYATI ve ÖĞRETMENLİĞİ 2012-2016 BAŞARI SIRALARI genctercih.com tarafından 2017 ÖSYS tercihleri için hazırlanmıştır. Üni Adı TÜRÜ PROGRAM ADI 2017 kont 2016 kont 2012 2013 2014 2015 BOĞAZİÇİ

Detaylı

Tercih yaparken mutlaka ÖSYM Kılavuzunu esas alınız.

Tercih yaparken mutlaka ÖSYM Kılavuzunu esas alınız. 4 ANKARA ÜNİVERSİTESİ Devlet ANKARA Dil ve Tarih Coğrafya Fak. Antropoloji TM-3 325,416 283,745 57 218.000 4 MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ Devlet BURDUR Fen-Edebiyat Fak. Antropoloji TM-3 289,322 243,240

Detaylı

(H.1135) TARİHLİ HARPUT MENZİL DEFTERİ ÜZERİNE BAZI DEĞERLENDİRMELER Some Evaluations on Harput Menzil Book Dated (H.

(H.1135) TARİHLİ HARPUT MENZİL DEFTERİ ÜZERİNE BAZI DEĞERLENDİRMELER Some Evaluations on Harput Menzil Book Dated (H. Fırat Üniversitesi Harput Araştırmaları Dergisi Cilt: IV, Sayı:2, Elazığ, 2017 1 1722-1723 (H.1135) TARİHLİ HARPUT MENZİL DEFTERİ ÜZERİNE BAZI DEĞERLENDİRMELER Some Evaluations on Harput Menzil Book Dated

Detaylı

AKÇAABAD VAKFIKEBĠR NÜFUS KÜTÜĞÜ - (1835-1845)

AKÇAABAD VAKFIKEBĠR NÜFUS KÜTÜĞÜ - (1835-1845) AKÇAABAD VAKFIKEBĠR NÜFUS KÜTÜĞÜ - (1835-1845) C. Yunus Özkurt Osmanlı döneminde ilk genel nüfus sayımı, II. Mahmud döneminde 1831 (Hicri: 1246) yılında alınan bir karar ile uygulanmaya başlamıştır (bundan

Detaylı

59 UNCU TOPÇU EĞİTİM TUGAY KOMUTANLIĞI ERZİNCAN

59 UNCU TOPÇU EĞİTİM TUGAY KOMUTANLIĞI ERZİNCAN 59 UNCU TOPÇU EĞİTİM TUGAY KOMUTANLIĞI ERZİNCAN 1. ULAŞIM BİLGİLERİ: a. Kara Yolu: 59 uncu Topçu Eğt.Tug.K.lığı Erzincan da bulunmaktadır. Erzincan otogarına her ilden ulaşım imkânı mevcuttur. Otogardan

Detaylı

Murat Dursun Tosun ŞEBİNKARAHİSAR TARİHİNDEN GÜNÜMÜZE YANSIYAN BİRKAÇ OLAY

Murat Dursun Tosun ŞEBİNKARAHİSAR TARİHİNDEN GÜNÜMÜZE YANSIYAN BİRKAÇ OLAY ŞEBİNKARAHİSAR TARİHİNDEN GÜNÜMÜZE YANSIYAN BİRKAÇ OLAY 1 1893 tarihli belgede Çeçezade Ömer isimli bir şahsa ait üç adet dükkanın yandığından yangından sonra Osman Bey isimli nüfuzlu birisinin yanan dükkânlardan

Detaylı

Edirne Tarihi - Bizans Döneminde Edirne. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Edirne Tarihi - Bizans Döneminde Edirne. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Edirne Tarihi - Bizans Döneminde Edirne Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Hadrianopolis ten Edrine ye : Bizans Dönemi.......... 4 0.2 Hadrianopolis Önce Edrine

Detaylı

KIRIM DAN BAĞDAT A: 1638 BAĞDAT SEFERİNDE YARDIMCI KIRIM KUVVETLERİNİN MENZİL VE İAŞE ORGANİZASYONU

KIRIM DAN BAĞDAT A: 1638 BAĞDAT SEFERİNDE YARDIMCI KIRIM KUVVETLERİNİN MENZİL VE İAŞE ORGANİZASYONU KIRIM DAN BAĞDAT A: 1638 BAĞDAT SEFERİNDE YARDIMCI KIRIM KUVVETLERİNİN MENZİL VE İAŞE ORGANİZASYONU Süleyman POLAT Özet Osmanlı Devleti nde özellikle XVI. yüzyılın sonlarından itibaren Kırım kuvvetleri

Detaylı

OSMANLI DEVLETİ NİN PAYAS VE BİRECİK LİMANLARI ÜZERİNDEN BAĞDAT A ASKERÎ MALZEME NAKLİNE DAİR AYINTAB ŞER İYYE SİCİLLERİNDEN BAZI BELGELER

OSMANLI DEVLETİ NİN PAYAS VE BİRECİK LİMANLARI ÜZERİNDEN BAĞDAT A ASKERÎ MALZEME NAKLİNE DAİR AYINTAB ŞER İYYE SİCİLLERİNDEN BAZI BELGELER 3397 OSMANLI DEVLETİ NİN PAYAS VE BİRECİK LİMANLARI ÜZERİNDEN BAĞDAT A ASKERÎ MALZEME NAKLİNE DAİR AYINTAB ŞER İYYE SİCİLLERİNDEN BAZI BELGELER ÖZET YİĞİT, Ahmet * TÜRKİYE/ТУРЦИЯ Asurlular döneminden başlamak

Detaylı

Ermenek Mevlevihanesi/ Karamanoğlu Halil Bey Tekkesi

Ermenek Mevlevihanesi/ Karamanoğlu Halil Bey Tekkesi Ermenek Mevlevihanesi/ Karamanoğlu Halil Bey Tekkesi PROF. DR. NEJAT GÖYÜNÇ ARMAĞANI 305 Mevlüt ESER Prof. Dr. Yusuf KÜÇÜKDAĞ NEÜ A. Keleşoğlu Eğitim Fakültesi, Sosyal Bilgiler Eğitimi Mevlevilik, Mevlâna

Detaylı

Çaldıran daha önceleri Muradiye İlçesinin bir kazası konumundayken 1987 yılında çıkarılan kanunla ilçe statüsüne yükselmiştir.

Çaldıran daha önceleri Muradiye İlçesinin bir kazası konumundayken 1987 yılında çıkarılan kanunla ilçe statüsüne yükselmiştir. Çaldıran Tarihçesi: İlçe birçok tarihi medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Medler, Bizanslılar, Urartular, İranlılar ve son olarak Osmanlı devleti bu ilçede hâkimiyet sürmüşlerdir. İlçenin tarih içerisindeki

Detaylı

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ Sosyal Bilimler Enstitüsü/Tarih Anabilim Dalı/Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ Sosyal Bilimler Enstitüsü/Tarih Anabilim Dalı/Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı AYŞE DEĞERLİ YARDIMCI DOÇENT E-Posta Adresi : aysedegerli@artvin.edu.tr Telefon (İş) : 4662151043-2342 Adres : AÇÜ Şehir Yerleşkesi, Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Eğitimi ABD, Oda no: 108, Merkez/ARTVİN

Detaylı

İLK TÜRK İSLAM DEVLETLERİ

İLK TÜRK İSLAM DEVLETLERİ İLK TÜRK İSLAM DEVLETLERİ TALAS SAVAŞI (751) Diğer adı Atlık Savaşıdır. Çin ile Abbasiler arasındaki bu savaşı Karlukların yardımıyla Abbasiler kazanmıştır. Bu savaş sonunda Abbasilerin hoşgörüsünden etkilenen

Detaylı

YÜKSELME DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ Youtube Kanalı: tariheglencesi

YÜKSELME DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ   Youtube Kanalı: tariheglencesi YÜKSELME DEVRİ KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ www.tariheglencesi.com Youtube Kanalı: tariheglencesi 02.03.2018 Youtube kanalıma abone olarak destek verebilirsiniz. ARİF ÖZBEYLİ Tahta Geçme Yaşı: 33.3 Saltanat

Detaylı

Avrasya Sosyal ve Ekonomi AraĢtırmaları Dergisi (ASEAD) Eurasian Journal of Researches in Social and Economics (EJRSE) ISSN:

Avrasya Sosyal ve Ekonomi AraĢtırmaları Dergisi (ASEAD) Eurasian Journal of Researches in Social and Economics (EJRSE) ISSN: Avrasya Sosyal ve Ekonomi AraĢtırmaları Dergisi (ASEAD) Eurasian Journal of Researches in Social and Economics (EJRSE) ISSN:2148-9963 www.asead.com XVIII. YÜZYILDA OSMANLI DEVLETĠ NĠN SĠYASĠ VE ASKERĠ

Detaylı

ADI SOYADI: SINIFI: NUMARASI: PUANI:

ADI SOYADI: SINIFI: NUMARASI: PUANI: DOĞUBAYAZIT M. M. FAHRETTİN PAŞA ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIFLAR SEÇMELİ TARİH DERSİ 1. DÖNEM 2. ORTAK SINAV SORULARI A GRUBU ADI SOYADI: SINIFI: NUMARASI: PUANI: SORULAR

Detaylı

2014 ÖSYS TAVAN VE TABAN PUANLARI

2014 ÖSYS TAVAN VE TABAN PUANLARI 2014 ÖSYS TAVAN VE TABAN LARI ABANT İZZET BAYSAL (BOLU) ABANT İZZET BAYSAL (BOLU) ABANT İZZET BAYSAL (BOLU) ABANT İZZET BAYSAL (BOLU) ACIBADEM ACIBADEM ADIYAMAN ADIYAMAN 52 52 TM-3 397,79277 31.400 434,59528

Detaylı

Tercih yaparken mutlaka ÖSYM Kılavuzunu esas alınız.

Tercih yaparken mutlaka ÖSYM Kılavuzunu esas alınız. 4 HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ Devlet ANKARA Fen Fak. Aktüerya Bilimleri MF-1 411,216 337,320 72 66.100 4 ANKARA ÜNİVERSİTESİ Devlet ANKARA Fen Fak. Astronomi ve Uzay Bilimleri MF-1 241,591 197,251 72 315.000

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : OSMANLI TARİHİ II (KLASİK ÇAĞ) Ders No : 0020100029 Teorik : Pratik : 0 Kredi : ECTS : 5 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim

Detaylı

KUġU ĠLE ĠLGĠLĠ ĠLK VERGĠ DEFTERĠ 19. YÜZYILDA KUġU GEDÜS KAZASI KUġU KARYESĠ TEMETTUAT DEFTERĠ * Hidayet GÜRAKAN Eski, tarihi yerleşim birimi

KUġU ĠLE ĠLGĠLĠ ĠLK VERGĠ DEFTERĠ 19. YÜZYILDA KUġU GEDÜS KAZASI KUġU KARYESĠ TEMETTUAT DEFTERĠ * Hidayet GÜRAKAN Eski, tarihi yerleşim birimi KUġU ĠLE ĠLGĠLĠ ĠLK VERGĠ DEFTERĠ 19. YÜZYILDA KUġU GEDÜS KAZASI KUġU KARYESĠ TEMETTUAT DEFTERĠ * Hidayet GÜRAKAN Eski, tarihi yerleşim birimi olmayan, önemli tarihi olayların geçmediği küçük yerleşim

Detaylı

Tercih yaparken mutlaka ÖSYM Kılavuzunu esas alınız.

Tercih yaparken mutlaka ÖSYM Kılavuzunu esas alınız. TABLO ÜNİVERSİTE Tür ŞEHİR FAKÜLTE/YÜKSOKUL PROGRAM ADI AÇIKLAMA DİL 4 ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ Devlet ADANA Ziraat Fak. Bahçe Bitkileri MF-2 280,446 255,689 47 192.000 4 ANKARA ÜNİVERSİTESİ Devlet ANKARA

Detaylı

Deniz Esemenli ile Üsküdar Turu 27 Ekim 2013, Pazar

Deniz Esemenli ile Üsküdar Turu 27 Ekim 2013, Pazar Deniz Esemenli ile Üsküdar Turu 27 Ekim 2013, Pazar Tur Danışmanımız: Doç. Dr. Deniz Esemenli, Sanat Tarihçisi Buluşma Noktası: Üsküdar Meydanı, III. Ahmet Çeşmesi önü Tur başlama saati: 09.00 Gezimizin

Detaylı

TARİH İNCELEMELERİ DERGİSİ XXIX. CİLT DİZİNİ / INDEX

TARİH İNCELEMELERİ DERGİSİ XXIX. CİLT DİZİNİ / INDEX a. Yazar Dizini İNCELEMELER / ARTICLES TARİH İNCELEMELERİ DERGİSİ XXIX. CİLT DİZİNİ / INDEX Somali de Berbera Limanı ve Osmanlı Devleti nin Bölge Aden in İşgali ve İşgalden Sonra Osmanlı Devleti nin Kızıldeniz

Detaylı

İSLAM UYGARLIĞI ÇEVRESINDE GELIŞEN TÜRK EDEBIYATI. XIII - XIV yy. Olay Çevresinde Gelişen Metinler

İSLAM UYGARLIĞI ÇEVRESINDE GELIŞEN TÜRK EDEBIYATI. XIII - XIV yy. Olay Çevresinde Gelişen Metinler İSLAM UYGARLIĞI ÇEVRESINDE GELIŞEN TÜRK EDEBIYATI XIII - XIV yy. Olay Çevresinde Gelişen Metinler OLAY ÇEVRESINDE GELIŞEN EDEBI METINLER Oğuz Türkçesinin Anadolu daki ilk ürünleri Anadolu Selçuklu Devleti

Detaylı

Tercih yaparken mutlaka ÖSYM Kılavuzunu esas alınız.

Tercih yaparken mutlaka ÖSYM Kılavuzunu esas alınız. TABLO ÜNİVERSİTE Tür ŞEHİR FAKÜLTE/YÜKSOKUL PROGRAM ADI AÇIKLAMA DİL 4 BAKÜ DEVLET ÜNİVERSİTESİ YDevlet BAKU Filoloji Fak. Azerbaycan Dili ve Edebiyatı TS-2 273,082 232,896 10 301.000 4 BAKÜ SLAVYAN ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

SULTAN MEHMET REŞAT IN RUMELİ SEYAHATİ 5

SULTAN MEHMET REŞAT IN RUMELİ SEYAHATİ 5 SULTAN MEHMET REŞAT IN RUMELİ SEYAHATİ 5 BAKİ SARISAKAL SELANİK Selanik 26 Mayıs: Selanik Limanında Padişahın Gelişini Bekleyen Selanik Valisi İbrahim Bey ve Hükümet Erkânı Selanik Limanında Padişahı Bekleyen

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ (İZMİR) Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği 21 TS-2 418,

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ (İZMİR) Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği 21 TS-2 418, TOBB EKONOMİ VE TEKNOLOJİ ÜNİ. (ANKARA) Tarih (Tam Burslu) 5 TS-2 459,604 1.450 KOÇ ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL) Tarih (İngilizce) (Tam Burslu) 8 TS-2 459,245 1.480 BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL) Tarih (İngilizce)

Detaylı

Hemşirelik (MF-3) ÜNİVERSİTE

Hemşirelik (MF-3) ÜNİVERSİTE Hemşirelik (MF-3) ÜNİVERSİTE D/Ö 2015 2014 2015 2014 2015 2015 2014 2014 B.SIRA B.SIRA T.PUAN T.PUAN KON. YER. KON. YER. ACIBADEM Ünv. (İSTANBUL) (TB) Özel 40800 48700 389,6254 380,2946 6 6 6 6 ŞİFA Ünv.

Detaylı

BAŞVURU BASLANGIÇ BAŞVURU BİTİŞ ÜNİVERSİTE

BAŞVURU BASLANGIÇ BAŞVURU BİTİŞ ÜNİVERSİTE ÜNİVERSİTE YIL 2015_2016 YATAY GE BAŞVURU BASLANGIÇ BAŞVURU BİTİŞ ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ 2015_2016 01.02.2016 ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ 2015_2016 18.01.2016 ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ 2015_2016 01.01.2016

Detaylı

Pua n Türü. Bölüm adı. Sosyoloji (İngilizce) (%50 Burslu) Sosyoloji (İngilizce) (Ücretli) Sosyoloji (İngilizce) (Ücretli) Sosyoloji (Ücretli)

Pua n Türü. Bölüm adı. Sosyoloji (İngilizce) (%50 Burslu) Sosyoloji (İngilizce) (Ücretli) Sosyoloji (İngilizce) (Ücretli) Sosyoloji (Ücretli) ÜNİVERSİTE ADI İSTANBUL KEMERBURGAZ İZMİR EKONOMİ GALATASARAY ANKARA BOĞAZİÇİ ORTA DOĞU TEKNİK HACETTEPE GAZİ NİŞANTAŞI İSTANBUL MARMARA BAHÇEŞEHİR YILDIRIM BEYAZIT İSTANBUL AREL EGE (İZMİR) Fakülte Dil

Detaylı

II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ

II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ 1908 II. Meşrutiyete Ortam Hazırlayan Gelişmeler İç Etken Dış Etken İttihat ve Terakki Cemiyetinin faaliyetleri 1908 Reval Görüşmesi İTTİHAT ve TERAKKÎ CEMİYETİ 1908 İhtilâli ni düzenleyen

Detaylı

Perşembe İzmir Basın Gündemi

Perşembe İzmir Basın Gündemi 05.05.2016 Perşembe İzmir Basın Gündemi Prof. Dr. Gökçe: "23 Nisan'a Alternatif Gibi Algılayarak Problem Çıkarmaya Çalışılıyor" 29 Nisan 1916 tarihinde Osmanlı Ordusunun Irak'ın Kut bölgesinde İngilizlere

Detaylı

The Sixteenth Century. Ümit KOÇ ÖZET

The Sixteenth Century. Ümit KOÇ ÖZET - -2002 The Sixteenth Century. Ümit KOÇ ÖZET - Divan- - - - SUMMARY Göktürkler to Ottoman Empire were perfectly institutionalized in The Ottaman Empire. study: Namely, Divan- l of the State), - experienced

Detaylı

BİRECİK REHBER KİTAP. Birecik Turizm Envanteri Projesi T.C. BİRECİK KAYMAKAMLIĞI 2011

BİRECİK REHBER KİTAP. Birecik Turizm Envanteri Projesi T.C. BİRECİK KAYMAKAMLIĞI 2011 Birecik Turizm Envanteri Projesi Bu kitabın içeriğinden sadece Birecik İlçesi ve Köylerine Hizmet Götürme Birliği sorumludur ve bu içeriğin herhangi bir şekilde DPT'nin veya Karacadağ kalkınma Ajansı'nın

Detaylı

Surre Alayı. Surre-i Hümâyun. Altınoluk. Surre Alayının Güzergâhları. Surre Alayının Güvenliği. Surre Alayının Yola Çıkması

Surre Alayı. Surre-i Hümâyun. Altınoluk. Surre Alayının Güzergâhları. Surre Alayının Güvenliği. Surre Alayının Yola Çıkması Surre-i Hümâyun Altınoluk Surre Alayının Güzergâhları Surre Alayının Güvenliği Surre Alayının Yola Çıkması Surrenin Vapur ve Trenle Yollanması Surre Alayının Dönüşü Kaynakça Surre Alayı Surre-i Hümâyun

Detaylı

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ Genel Sekreterlik KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNE

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ Genel Sekreterlik KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNE Evrak Tarih ve Sayısı: 03/05/2018-E.19545 T.C. Sayı : 82642947-051.04- Konu : ISVET2018 KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNE İlgi : 02/05/2018 tarihli ve 38628632-051.04-69735 sayılı yazı. Üniversitemiz

Detaylı

XVI. Yüzyılın İkinci Yarısı ve XVII. Yüzyılın İlk Yarısında Osmanlı Devleti nin Doğu Seferlerinde Cizre nin Yeri

XVI. Yüzyılın İkinci Yarısı ve XVII. Yüzyılın İlk Yarısında Osmanlı Devleti nin Doğu Seferlerinde Cizre nin Yeri XVI. Yüzyılın İkinci Yarısı ve XVII. Yüzyılın İlk Yarısında Osmanlı Devleti nin Doğu Seferlerinde Cizre nin Yeri The Importance of Cizre in Eastern Campaigns of Ottoman State in the Late 16th and Early

Detaylı

T.C. FIRAT ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Genel Sekreterlik

T.C. FIRAT ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Genel Sekreterlik Evrak Tarih ve Sayısı: 25/05/2017-15469 T.C. Sayı :11611387/051.01/ Konu :Kongre KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ 5. Ulusal Kimya Eğitimi Kongresi 7-9 Eylül 2017 tarihleri arasında Üniversitemiz Eğitim

Detaylı

genctercih.com tarafından 2017 ÖSYS tercihleri için hazırlanmıştır.

genctercih.com tarafından 2017 ÖSYS tercihleri için hazırlanmıştır. TARİH ve ÖĞRETMENLİĞİ 2012-2016 BAŞARI SIRALARI genctercih.com tarafından 2017 ÖSYS tercihleri için hazırlanmıştır. Üni Adı TÜRÜ PROG KODU PROGRAM ADI 2017 kont 2016 kont 2012 2013 2014 2015 2016 İSTANBUL

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 1995-2008 2008-2014 Profesör Tarih/Yakınçağ Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fak. 2014

ÖZGEÇMİŞ. 1995-2008 2008-2014 Profesör Tarih/Yakınçağ Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fak. 2014 ÖZGEÇMİŞ 1.Adı Soyadı : MUZAFFER TEPEKAYA 2.Doğum Tarihi : 20.10.1962 3.Unvanı : Prof. Dr. / Tarih Bölümü 4. e-mail : muzaffer.tepekaya@cbu.edu.tr Öğrenim Hayatı: Derece Alan Üniversite Lisans Tarih Selçuk

Detaylı

Osmanlı danbugüne Zengin İftar Lezzetleri

Osmanlı danbugüne Zengin İftar Lezzetleri Osmanlı danbugüne Zengin İftar Lezzetleri Ramazan Ayında Holiday Inn Ankara Osmanlıdan bu güne seçtikleri Enfes Lezzetlerden Oluşan Zengin İftar Sofralarını sizler için hazırlıyor... ANKARA - KAVAKLIDERE

Detaylı

MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİ MUSTAFA KEMAL İN SAMSUN A ÇIKIŞI GENELGELER KONGRELER

MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİ MUSTAFA KEMAL İN SAMSUN A ÇIKIŞI GENELGELER KONGRELER MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİ 1919-1922 MUSTAFA KEMAL İN SAMSUN A ÇIKIŞI GENELGELER KONGRELER Milli mücadele Hazırlık Dönemi Kronoloji 19 Mayıs 1919 Mustafa Kemal in Samsun a Çıkışı 28 Ocak 1919 Havza Genelgesi

Detaylı

: 1490/ 905.1 1514/ 920.2. [ 998] 1590

: 1490/ 905.1 1514/ 920.2. [ 998] 1590 ....... 1501. -... : 1490/ 905.1.. 1514/ 920.2.. 984 ] 1577 1555/ 961.3. 24 [.4. [ 998] 1590 : : -..... : 30 - 174-1391.(Genç.Karaca:1992:82). 71..(1002 25).. :..1..2..3..4..5..6.( ).7..8..9.10..11.. -.

Detaylı

Çikolatanın Parasal Gücü

Çikolatanın Parasal Gücü Çikolatanın Parasal Gücü Çikolatanın Parasal Gücü yazımızda çikolata sevgisinin çikolatanın parasal değerini ne kadar arttırdığını ve nedenli önemli bir yiyecek olduğunu bu yazımızda anlatmaya çalışacağız.

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı Üniversite/Kurum Temel Alan ALPAY BİZBİRLİK MANİSA CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ SOSYAL, BEŞERI VE İDARI BILIMLER TEMEL ALANI Öğrenim Bilgisi Doktora 1992 1/Ocak/1996

Detaylı

Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası:

Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası: Başkale nin Tarihçesi: Başkale Urartular zamanında Adamma olarak adlandırılan bir yerleşme yeriydi. Ermeniler buraya Adamakert ismini vermişlerdir. Sonraları Romalılar ve Partlar arasında sınır bölgesi

Detaylı

Ilgın Sahip Ata Vakıf Hamamı. Lala Mustafa Paşa Külliyesi ve Cami. Ilgın Kaplıcaları. Buhar Banyosu

Ilgın Sahip Ata Vakıf Hamamı. Lala Mustafa Paşa Külliyesi ve Cami. Ilgın Kaplıcaları. Buhar Banyosu Ilgın Sahip Ata Vakıf Hamamı Konya'nın 90 km kuzeybatısında yer alan ve 349 km2 yüzölçüme sahip olan Ilgın, günümüzden 3500 yıl önce şimdiki iskan yerinin 25 km kuzeydoğusunda Hititler tarafından "Yalburt"

Detaylı

UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ Atatürk İlkeleri ve İnkilâp Tarihi 1 1.Ders

UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ Atatürk İlkeleri ve İnkilâp Tarihi 1 1.Ders UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ Atatürk İlkeleri ve İnkilâp Tarihi 1 1.Ders XIX. YÜZYIL ISLAHATLARI VE SEBEPLERİ 1-İmparatorluğu çöküntüden kurtarmak 2-Avrupa Devletlerinin, Osmanlı nın içişlerine karışmalarını

Detaylı

Vakıf Kültür Varlıklarının Restorasyonu

Vakıf Kültür Varlıklarının Restorasyonu Vakıf Kültür Varlıklarının Restorasyonu "Bilindiği üzere ülkemiz en ücra köşesine kadar Vakıf taşınmaz Kültür Varlıkları ile doludur. Uygarlıkların beşiği olan Anadolu dünyanın hiçbir yeri ile kıyaslanamayacak

Detaylı

SİKKELER IŞIĞINDA II. SÜLEYMANŞAH IN GERÇEK TAHTA ÇIKIŞ TARİHİ

SİKKELER IŞIĞINDA II. SÜLEYMANŞAH IN GERÇEK TAHTA ÇIKIŞ TARİHİ SİKKELER IŞIĞINDA II. SÜLEYMANŞAH IN GERÇEK TAHTA ÇIKIŞ TARİHİ Kamil ERON Tarihi kaynaklarda II.Süleyman Şah ın tahta çıkış tarihi H. 7 Zilkade 592 olarak yazmaktadır. Fakat bu tarihin doğru olması nümismatik

Detaylı

İÇİNDEKİLER... SAYFA NUMARASI 1. Genelkurmay Başkanlığının Afyon ve Kocaeli mıntıkalarındaki duruma dair 3 Ekim 1921 tarihli Harp BELGELER

İÇİNDEKİLER... SAYFA NUMARASI 1. Genelkurmay Başkanlığının Afyon ve Kocaeli mıntıkalarındaki duruma dair 3 Ekim 1921 tarihli Harp BELGELER İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER... BELGELER III SAYFA NUMARASI 1. Genelkurmay Başkanlığının Afyon ve Kocaeli mıntıkalarındaki duruma dair 3 Ekim 1921 tarihli Harp Raporu... 1 2. Ali İhsan Paşa nın Güney

Detaylı

İktisat Tarihi I

İktisat Tarihi I İktisat Tarihi I 11.10.2017 12. asrın ikinci yarısından itibaren Anadolu Selçuklu Devleti siyasi ve idari bakımdan pekişmişti. XII. yüzyıl sonlarından itibaren şehirlerin gelişmesi ile Selçuklu ekonomik

Detaylı

T.C. FIRAT ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Genel Sekreterlik

T.C. FIRAT ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Genel Sekreterlik Sayı :11611387/051.04/ Konu :Sempozyum UŞAK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü tarafından Üniversitemizin ev sahipliğinde

Detaylı

e-imza Prof. Dr. Hüsamettin İNAÇ Dekan Vekili

e-imza Prof. Dr. Hüsamettin İNAÇ Dekan Vekili Evrak Tarih ve Sayısı: 14/06/2017-70696 T. C. Sayı :72754420-051.01- Konu :Kongre TRAKYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNE Fakültemiz Kamu Yönetimi Bölüm Başkanlığı tarafından 26-27-28 Ekim 2017 tarihlerinde "18.Yüzyıldan

Detaylı

İSLAM TARİHİ II DR. HALİDE ASLAN

İSLAM TARİHİ II DR. HALİDE ASLAN İSLAM TARİHİ II DR. HALİDE ASLAN Konular *Abbasiler *Me mun döneminden Mu temid dönemine kadar Mu temid Döneminden İtibaren Kaynaklar: *Hakkı Dursun Yıldız, Şerare Yetkin, Abbasiler, DİA, I, 1-56. * Philip

Detaylı

T.C. ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Genel Sekreterlik. Sayı : E /08/2018 Konu : Sempozyum Duyurusu DAĞITIM YERLERİNE

T.C. ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Genel Sekreterlik. Sayı : E /08/2018 Konu : Sempozyum Duyurusu DAĞITIM YERLERİNE T.C. ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Genel Sekreterlik Sayı : 26331761-000-E.1800021619 29/08/2018 Konu : Sempozyum Duyurusu DAĞITIM YERLERİNE Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Ekonomik

Detaylı

OSMANLI İMPARATORLUĞU GERİLEME DÖNEMİ ISLAHATLARI XVIII. YÜZYIL

OSMANLI İMPARATORLUĞU GERİLEME DÖNEMİ ISLAHATLARI XVIII. YÜZYIL OSMANLI İMPARATORLUĞU GERİLEME DÖNEMİ ISLAHATLARI XVIII. YÜZYIL OSMANLI DA 18. YÜZYIL GERİLEME DÖNEMİ DİR. Yaklaşık 100 yıl sürmüştür. 18. Yüzyıldaki Islahatların Genel Özellikleri -İlk kez Avrupa daki

Detaylı

T.C. MERSİN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Genel Sekreterlik Yazı İşleri Şube Müdürlüğü DAĞITIM

T.C. MERSİN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Genel Sekreterlik Yazı İşleri Şube Müdürlüğü DAĞITIM T.C. MERSİN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Genel Sekreterlik Yazı İşleri Şube Müdürlüğü Sayı : 15302574 Konu : Tuje Dergi Tanıtımı DAĞITIM İlgi : 12.06.2017 tarihli ve 42220545-441200 sayılı yazı. Üniversitemiz

Detaylı

KUYUCU MURAT PAŞA NIN CELALİ SEFERİ FİNANSMANI. Süleyman Polat *

KUYUCU MURAT PAŞA NIN CELALİ SEFERİ FİNANSMANI. Süleyman Polat * Tarih İncelemeleri Dergisi XXIX / 2, 2014, 563-603 KUYUCU MURAT PAŞA NIN CELALİ SEFERİ FİNANSMANI Süleyman Polat * Özet Celali isyanları XVI. yüzyılın sonu XVII. yüzyılın başında özellikle Osmanlı Anadolu

Detaylı

Osmanlı'da devşirme sistemi

Osmanlı'da devşirme sistemi On5yirmi5.com Osmanlı'da devşirme sistemi Osmanlı Devleti'nde uygulanan devşirme sistemi nedir? Nasıl uygulanır? Yayın Tarihi : 19 Şubat 2014 Çarşamba (oluşturma : 7/16/2017) 623 yıl boyunca hakimiyet

Detaylı

2014 ÖSYS TAVAN VE TABAN PUANLARI

2014 ÖSYS TAVAN VE TABAN PUANLARI ABANT İZZET BAYSAL (BOLU) ABANT İZZET BAYSAL (BOLU) ABANT İZZET BAYSAL (BOLU) ABANT İZZET BAYSAL (BOLU) ABANT İZZET BAYSAL (BOLU) Türkçe Öğretmenliği 93 93 TS-2 389,78293 19.300 460,04419 351,98063 382,48539

Detaylı

BULGARİSTAN AZİZ KİRİL VE METHODİUS ULUSAL KÜTÜPHANESİ NDE BULUNAN SİNOP İLE İLGİLİ OSMANLI ARŞİV BELGELERİ

BULGARİSTAN AZİZ KİRİL VE METHODİUS ULUSAL KÜTÜPHANESİ NDE BULUNAN SİNOP İLE İLGİLİ OSMANLI ARŞİV BELGELERİ BULGARİSTAN AZİZ KİRİL VE METHODİUS ULUSAL KÜTÜPHANESİ NDE BULUNAN SİNOP İLE İLGİLİ OSMANLI ARŞİV BELGELERİ Mustafa YAYLA 1 Ahmet ALTAY 2 ÖZET Bu çalışmada Bulgaristan Aziz Kiril ve Methodius Ulusal Kütüphanesi

Detaylı

HELEN VE ROMA UYGARLIKLARI

HELEN VE ROMA UYGARLIKLARI HELEN VE ROMA UYGARLIKLARI DERS NOTLARI-ŞİFRE ETKİNLİK TANER ÖZDEMİR DETAY TARİHÇİ TÜRK TELEKOM NURETTİN TOPÇU SOSYAL BİLİMLER LİSESİ TARİH ÖĞRETMENİ HELEN UYGARLIĞI Makedonyalı İskender in doğu ile batı

Detaylı

XVII. YÜZYıL SEFER MENZİLLERİNİN EKONOMİK YÖNÜ VE ESNAFıN KATKıSı

XVII. YÜZYıL SEFER MENZİLLERİNİN EKONOMİK YÖNÜ VE ESNAFıN KATKıSı i i XVII. YÜZYıL SEFER MENZİLLERİNİN EKONOMİK YÖNÜ VE ESNAFıN KATKıSı Mustafa Nuri Türkmen* Özet: Osmanlı Ordusunun bir veya ihtiyaca göre daha fazla konakladığı sefer menzillerinde devletin ne şekilde

Detaylı

BİRECİK İLÇEMİZ Fırat ta Gün Batımı

BİRECİK İLÇEMİZ Fırat ta Gün Batımı BİRECİK İLÇEMİZ Fırat ta Gün Batımı Birecik ilçesi Şanlıurfa Merkez ilçesine 80 km uzaklıkta olup, yüzölçümü 852 km2 dir. İlçe merkez belediye ile birlikte 3 belediye ve bunlara bağlı 70 köy ve 75 mezradan

Detaylı

2012 ÖSYS TAVAN VE TABAN PUANLARI

2012 ÖSYS TAVAN VE TABAN PUANLARI ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ (BOLU) Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık TM-3 52 52 416,64 463,57 412,35 412,42 ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ (BOLU) Psikoloji TM-3 62 62 415,67 454,89 408,47 410,20

Detaylı

Kendi Kaleminden öğretmen özgeçmişleri. Muharrem NAZLI TD ve Edebiyatı/ Müdür Başyardımcısı

Kendi Kaleminden öğretmen özgeçmişleri. Muharrem NAZLI TD ve Edebiyatı/ Müdür Başyardımcısı Kendi Kaleminden öğretmen özgeçmişleri Muharrem NAZLI TD ve Edebiyatı/ Müdür Başyardımcısı 1974 Amasya Taşova da doğdu. İlköğrenimini Şeyhli köyünde, ortaöğrenimimi Samsun Ladik İlçesi Şıhlı nahiyesinde,

Detaylı

2016 Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası:

2016 Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası: Başkale nin Tarihçesi: Başkale Urartular zamanında Adamma olarak adlandırılan bir yerleşme yeriydi. Ermeniler buraya Adamakert ismini vermişlerdir. Sonraları Romalılar ve Partlar arasında sınır bölgesi

Detaylı

SAYFA BELGELER NUMARASI

SAYFA BELGELER NUMARASI İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER... SAYFA BELGELER NUMARASI 1. 27 Ekim 1922 tarihinde İsmet Paşa nın Dışişleri Bakanlığına ve Fevzi Paşa nın Batı Cephesi Komutanlığına atanması... 1 2. İstanbul daki mevcut

Detaylı

DEVLET ÜNİVERSİTELERİ Öğretim Üyesi Sayıları

DEVLET ÜNİVERSİTELERİ Öğretim Üyesi Sayıları ÜNİVERSİTE ADI DEVLET ÜNİVERSİTELERİ Sayıları Tarihi PROFESÖR Dolu Kadro Yüzdelik ı Doçent DOÇENT DOKTOR ÖĞRETİM ÜYESİ Doktor ABDULLAH GÜL ÜNİVERSİTESİ 21.07.2010 11 13,41 15 18,29 56 68,29 ADANA ALPARSLAN

Detaylı

Hemşirelik (MF-3 YGS-2) Taban Puan ve Başarı Sıralamaları ( Karşılaştırmalı)

Hemşirelik (MF-3 YGS-2) Taban Puan ve Başarı Sıralamaları ( Karşılaştırmalı) Hemşirelik (MF-3 YGS-2) Taban Puan ve Başarı Sıralamaları (- Karşılaştırmalı) EN EN 1 ACIBADEM ÜNV (İSTANBUL)(Tam B) 7 7 MF-3 389,6254 385,0987 40800 58500 2 BEZM-İ ÂLEM VAKIF ÜNV (İSTANBUL)(Tam B) 15

Detaylı

FARABİ KURUM KODLARI

FARABİ KURUM KODLARI FARABİ KURUM KODLARI İstanbul 1. Boğaziçi D34-FARABİ-01 2. Galatasaray D34-FARABİ-02 3. İstanbul Teknik D34-FARABİ-03 Eskişehir 1. Anadolu D26-FARABİ-01 2. Eskişehir Osmangazi D26-FARABİ-02 Konya 1. Selçuk

Detaylı

Osmanlı Devleti Kaynakçası

Osmanlı Devleti Kaynakçası Osmanlı Devleti Kaynakçası Tekkanat, H. (1996). Kuruluşundan Fatih Dönemi Sonuna Kadar Osmanlı Tarih Yazıcılığı. İnalcık, H. (1979-1980). "Osmanl Pamuk Pazarı, Hindistan ve ingiltere Pazar Rekabetinde

Detaylı

MİLLİ MÜCADELE TRENİ www.egitimhane.com

MİLLİ MÜCADELE TRENİ www.egitimhane.com MİLLİ MÜCADELE TRENİ TRABLUSGARP SAVAŞI Tarih: 1911 Savaşan Devletler: Osmanlı Devleti İtalya Mustafa Kemal in katıldığı ilk savaş Trablusgarp Savaşı dır. Trablusgarp Savaşı, Mustafa Kemal in ilk askeri

Detaylı

İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER... III GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ DÜNYADA SİYASİ DURUM 1. Üçlü İttifak... 5 2. Üçlü İtilaf...

İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER... III GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ DÜNYADA SİYASİ DURUM 1. Üçlü İttifak... 5 2. Üçlü İtilaf... İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER... III GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ DÜNYADA SİYASİ DURUM 1. Üçlü İttifak... 5 2. Üçlü İtilaf... 7 a. Fransız-Rus İttifakı (04 Ocak 1894)... 7 b. İngiliz-Fransız

Detaylı

Seda DUNBAY Avukat. Türk Parlamento Tarihinde Yasama Sorumsuzluğu ve Dokunulmazlığı ( )

Seda DUNBAY Avukat. Türk Parlamento Tarihinde Yasama Sorumsuzluğu ve Dokunulmazlığı ( ) Seda DUNBAY Avukat Türk Parlamento Tarihinde Yasama Sorumsuzluğu ve Dokunulmazlığı (1876-1995) İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX GİRİŞ...1 BÖLÜM I Parlamento Üyeliğinin Tarihsel ve Siyasal Olarak

Detaylı

2015-2017 YATIRIMLARI VİZE TABLOSU KURULUŞ: ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ (BİN TL)

2015-2017 YATIRIMLARI VİZE TABLOSU KURULUŞ: ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ (BİN TL) KURULUŞ: ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ (BİN TL) 2015 2016 2017 800 0 800 884 0 884 975 0 975 A) DEVAM EDEN PROJELER I 800 0 800 a) 2015'den Sonraya Kalanlar 800 0 800 1998H050080 Açık ve Kapalı Spor

Detaylı

ERMENİLERİN KÖKENİ VE TARİHİ...

ERMENİLERİN KÖKENİ VE TARİHİ... İÇİNDEKİLER 1. Bölüm: ERMENİLERİN KÖKENİ VE TARİHİ... 1 1.1. ERMENİLERİN KÖKENİ... 1 1.2. ERMENİLERİN TARİHİ... 2 1.2.1. Büyük İskender ve Takip Eden Dönemde Ermeniler... 3 1.2.2. Partlar Döneminde Ermeniler...

Detaylı

Tercih yaparken mutlaka ÖSYM Kılavuzunu esas alınız.

Tercih yaparken mutlaka ÖSYM Kılavuzunu esas alınız. TABLO ÜNİVERSİTE Tür ŞEHİR FAKÜLTE/YÜKSOKUL PROGRAM ADI AÇIKLAMA DİL 4 GÜLHANE ASKERİ TIP AKADEMİSİ Devlet ANKARA Askeri Tıp Fak. Askeri Tıp Fakültesi Sivil Lise-Erkek MF-3 491,589 470,441 221 17.400 4

Detaylı