UNLAŞTIRICI. Prof. Dr. Olcay KINCAY Araş.Gör. Cenk ONAN

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "UNLAŞTIRICI. Prof. Dr. Olcay KINCAY Araş.Gör. Cenk ONAN"

Transkript

1 YOĞUNLA UNLAŞTIRICI GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ I. BölümB Prof. Dr. Olcay KINCAY Araş.Gör. Cenk ONAN

2 İ ç e r i k Giriş Kullanım Alanları Tanımlar Çeşitleri Düzlem Yansıtıcılı Düzlemsel Kollektörler Silindirik Parabolik Kollektörler İzleme Çeşitleri Performans Analizi Toplam Kayıp Katsayısı ve Isı Transfer Bağıntıları Performansın Hesaplanması Farklı İzleme Modlarında Günlük Performans Birleşik Parabolik Kollektörler Parabolik Çanak Kollektörler Merkezi Alıcı Kollektörler Luz Kollektörü ve Diğer Uygulamalar Kaynaklar

3 Yoğunlaştırıcı (Odaklayıcı) Kollektörler Kullanım Alanları Orta ve yüksek sıcaklıkların gerektiği enerji çevrimlerinde, o C aralığında pek çok endüstriyel proseslerde, 400 o C nin üzerindeki sıcaklıkların gerektiği yerlerde kullanılırlar.

4 Yoğunlaştırıcı (Odaklayıcı) Kollektörler Odaklayıcı tipteki bir optik sistemin yapısı genellikle, absorber üzerine yönlendirilen güneş ışınlarını takip edecek şekildedir. Avantajı Yüksek sıcaklıklara çıkılabilmeleri Dezavantajı Elle ayarlamanın gerekmesi İzleme modülü gerekebilmesi Bakım maliyetinin fazlalığıdır.

5 Yoğunlaştırıcı (Odaklayıcı) Kollektörler Tanımlar Açıklık (W): içerisinden güneş ışınlarının geçtiği yüzeydir. Silindirik ya da doğrusal odaklayıcılar için genişlik, dönen yüzeyler için ise çap olarak ifade edilir. Odaklama oranı (C): etkin açıklık alanının absorber yüzey alanına oranıdır. Kabul açısı (2θ a ): normalden, açıklık yüzeyine doğru güneş ışınlarının yaptığı sapmadır.

6 Yoğunlaştırıcı (Odaklayıcı) Kollektörler 1980 lerden bugüne Californiya elektrik şebekesini 354 MW güçle besleyen, 2 milyon m 2 yi aşan kollektör alanı ve 99% dan yüksek sürekli çalışma başarısı ile parabolik oluk sistemleri, içerisinde kendisini en fazla kanıtlamış teknolojidir USD-cent/kWh üretim maliyeti ve maksimum 21% e ulaşan güneş ışınımından şebeke elektriğine çevrim verimi ile bu sistemler yılda 924 milyon kwh elektrik üretmekte ve şebekeyi beslemektedir.

7 Yoğunlaştırıcı (Odaklayıcı) Kollektörler Kollektör elemanlarının boyları daha uzun yapılarak, takip sistemi ve bağlantı boru sistemlerinin kuruluş maliyetlerinin aşağı çekilmesi mümkündür. Yeni nesil alıcı borularda ısıl kayıplar daha da aşağı çekilerek ve ayni zamanda güvenilirlikleri yükseltilmektedir. Isı transferi için kullanılan ortam (örneğin ısı transfer yağı) geliştirilerek, çalışma sıcaklığı ve verimin yükseltilmesi mümkün olabilir.

8 Yoğunlaştırıcı (Odaklayıcı) Kollektörler İncelenebilecek bir başka seçenek de, Fresnel prensibi ile çalışan, parçalı aynalarla oluşturulmuş parabolik çizgisel odaklama hedefi ile çalışan kollektörlerin tasarımıdır. Verim biraz düşmekle birlikte, aynaların alanı daha verimli kullanabilmesine olanak sağlaması açısından bu sistemin toplam maliyetlerde anlamlı düşüşler getirmesi beklenmektedir.

9 Odaklayıcı Kollektörlerin Çeşitleri Düzlem Yansıtıcılı Düzlemsel Kollektör Birleşik Parabolik Kollektör Silindirik Parabolik Kollektör Sabit Dairesel Odaklayıcılı ve Hareketli Alıcılı Kollektör Fresnel Mercekli Odaklayıcı Kollektör

10 Düzlem Yansıtıcılı Düzlemsel Kollektör ( π β 2φ 2δ) 3 ψ = +

11 Düzlem Yansıtıcılı Düzlemsel Kollektör Tek bir düzlemsel kollektör ve çevresinde 4 adet yansıtıcı kullanmak mümkündür. Kullanılan yansıtıcılar ışınımı ayna gibi ya da difüz olarak yansıtırlar. Odaklama oranları (C) = 1-4 aralığındadır. Çalışma sıcaklıkları 140 o C kadardır. Bu tip bir odaklayıcı kollektörün en büyük avantajı gelen güneş ışınımının difüz kısmını da kullanmasıdır.

12 Silindirik Parabolik Kollektör Oluklu veya doğrusal yoğunlaştırıcı ısıl sistemlerin en yaygınıdır. Kollektörler, kesiti parabolik olan yoğunlaştırıcı dizilerinden oluşur. Kollektörün iç kısmındaki yansıtıcı yüzeyler, güneş enerjisini, kollektörün odağında yer alan ve boydan boya uzanan siyah bir absorban boruya odaklar.

13 Silindirik Parabolik Kollektör Kollektörler genellikle, güneşin doğudan batıya hareketini izleyen tek eksenli bir izleme sistemi üzerine yerleştirilirler. Enerjiyi toplamak için absorban boruda bir sıvı dolaştırılır. Toplanan ısı, elektrik üretimi için enerji santraline gönderilir. Bu sistemler yoğunlaştırma yaptıkları için daha yüksek sıcaklığa ulaşabilirler.

14 Silindirik Parabolik Kollektör Kollektörlerin açıklık alanı (W) = 1 6 m 2 dir ve açıklığın uzunluğu, genişliğinden daha büyüktür. Odaklama oranı (C) = arasında olup kenar açısı ise o kadardır. Absorber tüpü 2,5-5 cm çapa sahiptir ve çoğunlukla yumuşak çelikten veya bakırdan yapılır. Absorber tüpü ısı rezistanslı siyah boya ile kaplanmıştır ve genellikle 1,2 cm lik halka şeklindeki boşluklu eşmerkezli cam kapak ile çevrelenmiştir.

15 Silindirik Parabolik Kollektör Yönlendirme ve İzleme Şekilleri Silindirik parabolik kollektör, odaksal eksen merkezi ile ya doğu-batı doğrultusunda ya da kuzey-güney doğrultusunda yönlendirilir. Mod I, Mod II, Mod III, Mod IV, Mod V

16 Silindirik Parabolik Kollektör Yönlendirme ve İzleme Şekilleri Mod I Odaksal eksen, doğu-batı doğrultusunda ve yataydır. Kollektör yatay doğu-batı eksenine döndürülür ve günde bir kere ayarlanır. Açıklık yüzeyinin eğimi Mod II Yüzey Azimut açısı Odaksal eksen doğu-batı doğrultusunda ve yataydır. Kollektör yatay doğu-batı eksenine döndürülür ve sürekli olarak ayarlanır. Böylece her zaman güneş ışınları açıklık düzlemi ile minimum geliş açısını yapar.

17 Silindirik Parabolik Kollektör Yönlendirme ve İzleme Şekilleri Mod III Odaksal eksen kuzey-güney doğrultusunda ve yataydır. Kollektör yatay kuzey-güney eksenine döndürülür ve sürekli olarak ayarlanır. Öğleden Önce, cosδsin ω β = tan 1 sin φsin δ + cosφcosδcosω Öğleden Sonra, cosδsin ω β = tan 1 sin φsin δ + cosφcosδcosω Mod IV Odaksal eksen, kuzey-güney doğrultusunda ve enleme eşit sabit bir açıyla eğimlidir. Bu şekilde, dünya eksenine paraleldir.

18 Silindirik Parabolik Kollektör Yönlendirme ve İzleme Şekilleri Mod V Odaksal eksen kuzey-güney doğrultusunda ve eğimlidir. Odaksal eksene (yatay eksene dik eksen) paralel bir eksen boyunca sürekli olarak (yalnız sabit hızda değil) döndürülür ve ayarlanır.

19 Silindirik Parabolik Kolektör İzleme şekillerinin yorumlanması Uygulamada Mod II, III ve IV tercih edilir. İki eksenin hareketini sağlamak karmaşık ve güç olduğunda Mod V tercih edilmemektedir. Dizayn bakımından Mod II ve III daha basittir.

20 Silindirik Parabolik Kollektörün Performansı Semboller Odaklayıcının açıklığı W, uzunluğu L ve kenar açısı olan silindirik parabolik odaklayıcılı kollektörün performans analizini yapacağız. Absorber tüpünün iç çapı D i, dış çapı D o dır ve çevresinde iç capı D ci ve dış çapı D co olan eşmerkezli cam örtü mevcuttur. Kollektörde ısıtılan akışkanın kütlesel debisi m, özgül ısısı C p, giriş sıcaklığı T fi ve çıkış sıcaklığı T fo dur.

21 Silindirik Parabolik Kollektörün Performansı Odaklama oranı C = Etkin Açiklik Alanı Absorber Tüpünün Alanı = ( W D ) L ( W D ) πd o o L = πd o o

22 Silindirik Parabolik Kollektörün Performansı Verim Anlık kollektör verimi η i = qu ( I r + I r )WL b b d d Ayrıca sadece direkt ışınıma bağlı anlık verim η ib = I b qu r WL b

23 Silindirik Parabolik Kollektörün Isı Transfer Bağıntıları Toplam Kayıp Katsayısı ve Isı Transfer Bağıntıları ql L h = p c = h ω ( T T ) pm elde edilir. c πd o + σπdo 1 D + εp D ( 4 4 T T ) o ci pm 1 εc 4 4 ( T T ) πd + σπd ε (T T ) c a co co c c sky c 1

24 Silindirik Parabolik Kollektörün Isı Transfer Bağıntıları Toplam Kayıp Katsayısı ve Isı Transfer Bağıntıları Burada, q l/l = birim uzunluktaki ısı transfer oranı, h p-c = cam örtü ile absorber tüpü arasındaki taşınımla ısı transfer katsayısı, T pm = absorber tüpünün ortalama sıcaklığı, T c = örtünün eriştiği sıcaklıktır.

25 Silindirik Parabolik Kollektörün Isı Transfer Bağıntıları Toplam Kayıp Katsayısı ve Isı Transfer Bağıntıları Diğer semboller önceden tanımlanmıştı. Denklemler, h p-c ve h ω değerlerinin yerlerine konulmasından sonra q l/l ve T c bilinmeyenleri için çözülecek lineer olmayan denklemlerdir.

26 Silindirik Parabolik Kollektörün Isı Transfer Bağıntıları Absorber Tüpü ile Örtü Arasındaki Isı Transfer Katsayısı Yatay absorber tüpü ile eşmerkezli örtü arasında halka biçiminde çevrilmiş boşluk için doğal taşınım ısı transfer katsayısı h p-c, Raithby ve Hollands a ait korelasyon kullanılarak hesaplanır. k k eff = 0,317 ( Ra ) 1 4

27 Silindirik Parabolik Kollektörün Isı Transfer Bağıntıları Burada k eff hareketli hava ile aynı miktarda ısıyı iletmesi gereken boşluktaki hareketsiz havanın ısıl iletkenliği olarak tanımlanan etkin ısıl iletkenlik, Ra genel Rayleigh sayısına bağlı olarak düzeltilmiş ve aşağıdaki denklemle bulunan Rayleigh sayısı ( ( ) ) 1 4 ci o 1 4 Ra = Ra b 3 4 ln 1 3 Do D 5 + D 1 D 3 5 ci 5 4

28 Silindirik Parabolik Kollektörün Isı Transfer Bağıntıları Rayleigh sayısının hesabı için kullanılan karakteristik ölçü radyal boşluktur (b). Özellikler ortalama sıcaklıkta ölçülür. Etkin ısıl iletkenlik k eff nin, k değerinden daha küçük olamayacağına dikkat edilmelidir. Bu yüzden k eff ifadesinin kullanımı 1 den daha düşük bir değer verdiğinde k eff /k yerine 1 konur.

29 Silindirik Parabolik Kollektörün Isı Transfer Bağıntıları Isı transfer katsayısı h p-c ile etkin ısıl iletkenlik arasındaki denklem ise ; h = p c D o 2k ln( D eff ci / D o ) Bir önceki verilen bağıntıda Ra* sayısının 10 7 den küçük ve b sayısının 0.3 D o dan küçük olduğu hallerde geçerlidir.

30 Silindirik Parabolik Kollektörün Isı Transfer Bağıntıları Örtünün Dış Yüzeyindeki Isı Transfer Katsayısı Örtünün dış yüzeyindeki taşınım ısı transfer katsayısına h ω (bazen rüzgar ısı transfer katsayısı da) denir. Hilpert in verilerine dayanan korelasyonla hesaplanır. n Nu = C 1 Re C 1 ve n aşağıdaki değerlere sahip olan sabitlerdir. 40 < Re < 4000 ise C 1 = 0,615, n = 0, < Re < ise C 1 = 0,174, n = 0, < Re < ise C 1 = 0,0239, n = 0,805

31 Silindirik Parabolik Kollektörün Isı Transfer Bağıntıları Absorber Tüpünün İç Yüzeyindeki Isı Transfer Katsayısı Akışın tam gelişmiş olması durumu varsayımında absorber tüpünün iç yüzeyindeki taşınım ısı transfer katsayısı hf hesaplanabilir. Bu varsayım haklı bir mazerete dayanır çünkü uzunlu/çap oranı büyüktür, çoğunlukla 20 den fazladır. Re sayısı 2000 den küçükse, akış laminerdir ve ısı transfer katsayısı denklem ile hesaplanabilir. Nu = 3,66

32 Silindirik Parabolik Kollektörün Isı Transfer Bağıntıları Absorber Tüpünün İç Yüzeyindeki Isı Transfer Katsayısı Diğer bir yandan, Re sayısı 2000 den büyükse akış türbülanslıdır ve ısı transfer katsayısı herkesçe bilinen Dittus-Boelter eşitliğinden hesaplanabilir. Nu = 0,023Re 0,8 Pr 0,4 Genel verim değişiminin her mod için aynı olduğu not edilmelidir. Verimin değeri önce yükselir, öğlen pik değere gelir ve sonra düşer.

33 Kollektör Performansının Parametrik Çalışması Farklı İzleme Modlarında Bir Silindirik Parabolik Kollektörün Veriminin Değişimi - Veriler

34 Kollektör Performansının Parametrik Çalışması Yıllık değişime yorum getirecek olursak; Mod 1; güneş öğleninden uzak zamanlarda ışınım da az olduğundan günün bu zamanlarında, kollektör verimi düşüktür. Fakat öğle vakti, güneş ışınları dik düşer ve performans Mod V ile elde edilenle aynıdır. Mod 2; Mod I, Mod II ye benzer. Bu yüzden, hesaplamalar göstermiştir ki Mod II ile elde edilen değerler yılın her zamanı yakın olarak Mod I ile eşleşir.

35 Kollektör Performansının Parametrik Çalışması Yıllık değişime yorum getirecek olursak ; Mod 3; Her iki karşılaştırılan günde de, geliş açısı erken vakitlerde küçüktür.ve öğlen maksimuma çıkar ancak 0 değildir. Bu yüzden öğlenleyin Mod 5 e eşit değildir. Fakat diğer zamanlarda Mod 1 ve 2 den iyidir. Mod 4; Bu modda, kollektör dünya dönme eksenine paralel kuzey-güney eksenine döndürülmüştür ve geliş açısı sürekli deklinasyon açısına eşittir. Bu yüzdende Mod 5 dekine yakındır, Ekinokslarda eşittir.

36 Kollektör Performansının Parametrik Çalışması Giriş Sıcaklığının Etkisi Sıcaklıktaki yükselişle beraber optik verim azalmaktadır. Üç farklı alıcı tasarımı için verimin giriş sıcaklığına bağlı olarak değişimi yandaki grafikte gösterilmiştir.

37 Kollektör Performansının Parametrik Çalışması Odaklama Oranının Etkisi Verimin Odaklama Oranına Bağlı Olarak Değişimi

38 Sistemlerin Karşılaştırılması

39 Sistemlerin Karşılaştırılması Hem ısı hem de elektrik enerjisi elde edilebilen Parabolik Çanak, Parabolik Oluk ve Merkezi Alıcılı sistemlerinden en verimlisi Parabolik Çanak tipi kollektörlerin kullanıldığı sistemdir. Fakat sistem seçerken ilk yatırım ve işletme maaliyetlerini de göz önünde bulundurmamız gerekmektedir.

40 Odaklayıcılar Üzerine Yapılan Çalışmalar Disk yarıçapı=6 cm T=293 K (λ 10 μm) ε =0.93 Akı= 4.4 W ( rays) Açısal cosinüs dağılımı: I=I 0 cos(θ) Hedef :BB disk algılayıcı (çap= 5 cm)

41 Odaklayıcılar Üzerine Yapılan Çalışmalar

42 Kollektör Performansının Parametrik Çalışması Luz Kollektörü Bu bölümü bitirmeden önce Luz tarafından California da kurulan 80 MW güneş ısıl elektrik santralinde kullanılan kollektör parçalarının boyutları ve karakteristiklikleri hakkında fikir sahibi olmanızı istemekteyim.

43 Diğer Uygulamalar Avustralya New South Wales'teki Hunter Vadisindeki MW kömür yakıtlı Liddell enerji tesisinde pilot olarak kurulan 1 MWe eşdeğer gücündeki tesisin ilk beklentileri olumlu sonuçlandırması üzerine, Birleşik Doğrusal Fresnel (Compound Linear Fresnel - CLFR) güneş tarlasının 5 MWe gücüne genişletilmesi için, geliştirici firma Solar Heat and Power'a üretilen enerjiyi satın alan kuruluş tarafından finans sağlanmasına karar verilmiştir. Bu tesisin başarılı olduğu görüldükten sonra, bir sonraki adım olarak 35 MWe gücünde CFLR teknolojisine dayalı bir ön ısıtma sisteminin kurulması da kararlaştırıldı. Bu sistem kömür yerine bir alternatif olarak kullanılmaktan çok, birim kömürden elde edilen elektrik miktarını artırmak amacıyla kullanılıyor.

44 Diğer Uygulamalar Darwin AUSTRALIA Brisbane Perth Adelaide Melbourne Canberra Sydney + Molonglo Hobart

45 Diğer Uygulamalar A.B.D. Nevada Power, Solargenix Energy firması ile 2003'te, Las Vegas yakınındaki Eldorado Vadisinde kurulacak 50 MW'lık parabolik oluk sistemi için uzun dönemli enerji satın alma anlaşmasını imzalamıştır. Tesis, sadece güneş enerjisi ile çalışacaktır. 2005'te, kapasite 64 MW'a yükseltilmiştir. İnşaatın başlamasından önce, yine Solargenix tarafından tasarlanıp üretilen, 1 MW parabolik oluklu organik Rankine çevrimli türbinden oluşan deneme tesisi kurulacaktır. Ağustos 2006'da Amerikan çanak güneş kollektörü üreticisi SES firması, Güney Kaliforniya'nın en büyük dağıtım kuruluşu Southern California Edison ile uzun dönemli bir enerji alım anlaşması imzalamıştır. Kurulacak tesis 500 MW gücünde olacak ve ilave olarak 350 MW daha büyüme opsiyonu vardır.

46 Diğer Uygulamalar

47 Diğer Uygulamalar Mısır 2003 yılı Ağustos ayında Yeni ve Yenilenebilir Enerji Ajansı (New and Renewable Energy Agency - NREA), GEF tarafından finanse edilen ve önceleri bir Bağımsız Güç Projesi (Independent Power Project - IPP) olarak oluşturulan yaklaşımı, ulusal bir proje olarak değiştirdi. Şubat 2005'te, Mısır yetkilileri 30 MW güneş enerjisi olmak üzere 150 MW kapasiteli olarak planlanan anahtar teslimi ISCC tesisinin tasarımında değişikliğe giderek, güneş enerjisi ve kombine çevrim işlerini iki ayrı paket haline getirdi. Proje ile ilgili altyapı çalışmaları başlamış durumda, paketlerin ihaleleri süreci işliyor ve tesisin 2009 yılı ortalarında çalışmaya başlaması bekleniyor.

48

49 Diğer Uygulamalar İran 1997'den beri İran hükümeti m 2 parabolik oluk kollektörünü, Luth çölünün YAZD bölgesindeki 300 MW'lık bir doğal gaz kombine çevrim tesisine entegre etmek konusunda isteklidir. Bu nedenle İran, güneş tarlasının finansmanı için GEF'e başvuruda bulundu. GEF bu proje için kaynak ayırabilecek durumda olmadığından 2005 yılında İran projeyi revize ederek, 17 MWe eşdeğeri bir güneş tarlası kurmayı ve bunu 467 MW'lık bir kombine gaz türbini çevrimine destek olarak kullanmayı amaçlamış durumdadır.

50

51 Diğer Uygulamalar İsrail Enerji sektöründen de sorumlu İsrail Ulusal Altyapı Bakanlığı Kasım 2001'de yoğunlaştırılmış güneş enerjisi sistemlerini, İsrail'in elektrik piyasası için stratejik bir öğe olduğunu açıkladı sonlarında tamamlanan ve gerekli düzenlemeleri saptayan bir fizibilite çalışması, uygun bir yasal altyapı oluşturulabilmesi amacıyla komisyonlarda işlem görüyor. Son alınan haberlere göre, yakında ulusal bir "yoğunlaştırılmış güneş enerjisi" programına başlanacağı, 2010 yılına kadar 500 MW, 2015 yılına kadar ise ilave olarak MW yoğunlaştırılmış güneş enerjisi tesisi kurulmasının planlandığı belirtiliyor.

52

53 Diğer Uygulamalar Meksika Meksika Federal Elektrik Komisyonu (Comisin Federal de Electricidad - CFE) Mart 2002'de en az 25 MW'ı parabolik oluk güneş tarlası opsiyonel olmak üzere, 250 MW doğalgaz kombine çevrim tesisinin başlangıçta güneş tarlasının maliyetinin GEF tarafından karşılanması planlanmıştı ancak yeni projede güneş tarlası opsiyon olmaktan çıkarılarak, zorunluluk haline getirildi. 2005'te, tesisin yeri Sonora Eyaleti olarak değiştirildi ve CFE tarafından kombine çevrimin gücünün 250 MW'tan 500 MW'a çıkarılması önerildi.

54

55 Diğer Uygulamalar İspanya Proje geliştiriciler arasında örneğin Abengoa ve Solar Millenium'un AndaSol tesislerindeki İspanyol partneri olan ACS/Cobra gibi taahhüt firmaları, Amerikan firması Solargenix'in partneri EHN gibi enerji dağıtım firmaları ile, Iberdrola, Hidrocantabrico-Genesa gibi firmalar var yılına kadar 500 MW'lık yoğunlaştırılmış güneş enerjisi tesisi kurulabileceği tahmin ediliyor.

56 Diğer Uygulamalar

57 Kaynaklar Raithby G D, Hollands K G T, A A General Method of Obtaining Approximate Solutions to Laminar and Turbulent Free Convective Problems, Advances in Heat Transfer, 11, 265, Sukhatme S P, Solar Energy; Principles of Thermal Collection and Storage,, 2nd Edition, Tata McGraw-Hill Offices,, García A F, Moya E Z, Bravo E R, García M P, Parabolic Trough Solar Collector Design for Supplying Thermal Energy at up to 250 o C,, 2nd SolLAB Doctoral-Colloquium Colloquium,, Kıncay O, GüneG neş Enerjisi Ders Notları,, Ayhan M, Yoğunlaştırılmış Güneş Enerjisi Sistemleri Parabolik Oluk Tipi Yoğunla unlaştırıcılar lar Teknolojik gelişmeler, Termodinamik,181, p.32-38, Songür E, Güneş Enerjisi ile Elektrik Üretimi: Yöntem Y ve Teknolojiler,, MMO, Kampa J C, Kawamurab H, Passaquietic R, DeSalvod R, Radiative Cooling Thermal Compensation,, LSC-Virgo meeting - Amsterdam, 2008.

Dr. Fatih AY. Tel: 0 388 225 22 55 ayfatih@nigde.edu.tr

Dr. Fatih AY. Tel: 0 388 225 22 55 ayfatih@nigde.edu.tr Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 ayfatih@nigde.edu.tr Düzlemsel Güneş Toplayıcıları Vakumlu Güneş Toplayıcıları Yoğunlaştırıcı Sistemler Düz Toplayıcının Isıl Analizi 2 Yapı olarak havası boşaltılmış

Detaylı

ODAKLAYICI KOLEKTÖRLER

ODAKLAYICI KOLEKTÖRLER ODAKLAYICI KOLEKTÖRLER II. Bölüm Prof. Dr. Olcay KINCAY Arş. Gör. Serkan ERDEM İçerik Bileşik Parabolik Kolektör Geometrisi İzleme Gereksinimleri Performans Analizi Test Sonuçları BPK İçin Yeni Bir Dizayn

Detaylı

DOĞRUSAL YOĞUNLAŞTıRıCı (PARABOLIK OLUK. DOLAYLı ELEKTRIK ÜRETIMI GÜNEŞ ENERJİSİNDEN ELEKTRİK ÜRETİMİ

DOĞRUSAL YOĞUNLAŞTıRıCı (PARABOLIK OLUK. DOLAYLı ELEKTRIK ÜRETIMI GÜNEŞ ENERJİSİNDEN ELEKTRİK ÜRETİMİ GÜNEŞ ENERJİSİNDEN ELEKTRİK ÜRETİMİ DOLAYLı ELEKTRIK ÜRETIMI Doğrudan elektrik üretimi Dolaylı elektrik üretimi Olmak üzere iki farklı Grupta incelenmektedir. Odaklayıcı sistemler kullanılarak güneş enerjisinin

Detaylı

YOĞUNLAŞTIRILMIŞ GÜNEŞ ENERJİSİ TEKNOLOJİLERİ

YOĞUNLAŞTIRILMIŞ GÜNEŞ ENERJİSİ TEKNOLOJİLERİ YOĞUNLAŞTIRILMIŞ GÜNEŞ ENERJİSİ TEKNOLOJİLERİ Doç. Dr. Haydar LİVATYALI TUBITAK Marmara Araştırma Merkezi Enerji Enstitüsü Nisan 2011 SUNUM PLANI Neden CSP? Parabolik oluk sistemler Merkezî alıcılar Dünyadaki

Detaylı

PARABOLİK GÜNEŞ KOLEKTÖRÜ ISIL ANALİZİ. İbrahim ERCİYAS Kemal Ersin ERİÇYEL Uğur KARAGÖZ

PARABOLİK GÜNEŞ KOLEKTÖRÜ ISIL ANALİZİ. İbrahim ERCİYAS Kemal Ersin ERİÇYEL Uğur KARAGÖZ PARABOLİK GÜNEŞ KOLEKTÖRÜ ISIL ANALİZİ İbrahim ERCİYAS Kemal Ersin ERİÇYEL Uğur KARAGÖZ İçerik Parabolik Güneş Kolektörü Nedir? Sistem Bileşenleri Sistemin Çevrimi Dünyadaki Uygulamaları Parametrik Hesaplamalar

Detaylı

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 9. HAFTA

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 9. HAFTA A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 9. HAFTA İçindekiler Güneş Termik Santraller GÜNEŞ TERMİK SANTRALLER Güneş enerjisinden elektrik üretimi direkt ve indirekt

Detaylı

Şekil-1 Yeryüzünde bir düzleme gelen güneş ışınım çeşitleri

Şekil-1 Yeryüzünde bir düzleme gelen güneş ışınım çeşitleri VAKUM TÜPLÜ GÜNEŞ KOLLEKTÖR DENEYİ 1. DENEYİN AMACI: Yenilenebilir enerji kaynaklarından güneş enerjisinde kullanılan vakum tüplü kollektör tiplerinin tanıtılması, boyler tankına sahip olan vakum tüplü

Detaylı

Güneş Enerjisiyle Isıtma ve Soğutmanın Ticari Uygulamaları İŞ ENERJİ Aclan KAYA Proje Mühendisi

Güneş Enerjisiyle Isıtma ve Soğutmanın Ticari Uygulamaları İŞ ENERJİ Aclan KAYA Proje Mühendisi Güneş Enerjisiyle Isıtma ve Soğutmanın Ticari Uygulamaları İŞ ENERJİ Aclan KAYA Proje Mühendisi -Neden Güneş Enerjisi? -Türkiyedeki Güneşlenme Süreleri -Neden CSP? -CSP Sistemleri -CSP Çalışma Prensibi

Detaylı

Dr. Fatih AY. Tel:

Dr. Fatih AY. Tel: Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 ayfatih@nigde.edu.tr Düzlemsel Güneş Toplayıcıları Vakumlu Güneş Toplayıcıları Yoğunlaştırıcı Sistemler Düz Toplayıcının Isıl Analizi 2 Güneş enerjisi yeryüzüne ulaştıktan

Detaylı

f = 1 0.013809 = 0.986191

f = 1 0.013809 = 0.986191 MAKİNA MÜHNDİSLİĞİ BÖLÜMÜ-00-008 BAHAR DÖNMİ MK ISI TRANSFRİ II (+) DRSİ YIL İÇİ SINAVI SORULARI ÇÖZÜMLRİ Soruların çözümlerinde Yunus A. Çengel, Heat and Mass Transfer: A Practical Approach, SI, /, 00,

Detaylı

GÜNE ENERJ PV Sistemleri: PV uygulamaları

GÜNE ENERJ  PV Sistemleri: PV uygulamaları GÜNEŞ ENERJİSİ Güneşin enerjisini üç yolla kullanabiliriz, güneş enerjisi derken bu üçü arasındaki farkı belirtmek önemlidir: 1. Pasif ısı. Güneşten bize doğal olarak ulaşan ısıdır. Bina tasarımında dikkate

Detaylı

SİRENG ENERJİ MUHENDISLIK DANIŞMANLIK HIZMETLERI SAN. VE TIC. LTD.ŞTI.

SİRENG ENERJİ MUHENDISLIK DANIŞMANLIK HIZMETLERI SAN. VE TIC. LTD.ŞTI. SİRENG ENERJİ MUHENDISLIK DANIŞMANLIK HIZMETLERI SAN. VE TIC. LTD.ŞTI. ENDÜSTRİYEL GÜNEŞ PARABOLİK OLUK TOPLAYICILARI () TEKNİK ÖZELLİKLER En 2,5 m, Modül uzunluğu 12 m, özel üretimli metal kaplama aynalı

Detaylı

T. C. GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ DENEYLER 2

T. C. GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ DENEYLER 2 T. C. GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ DENEYLER 2 DOĞAL VE ZORLANMIŞ TAŞINIMLA ISI TRANSFERİ DENEYİ ÖĞRENCİ NO: ADI SOYADI:

Detaylı

7. BÖLÜMLE İLGİLİ ÖRNEK SORULAR

7. BÖLÜMLE İLGİLİ ÖRNEK SORULAR 7. BÖLÜMLE İLGİLİ ÖRNEK SORULAR 1) Denver, Colorao da (rakım 1610 m) yerel atmosfer basıncı 8.4 kpa dır. Bu basınçta ve 0 o C sıcaklıktaki hava, 120 o C sıcaklıkta ve 2.5m 8m boyutlarında düz bir plaka

Detaylı

CSP GLOBAL MARKET OVERVIEW. solarbooster & NEW TRENDS AND TECHNOLOGIES

CSP GLOBAL MARKET OVERVIEW. solarbooster & NEW TRENDS AND TECHNOLOGIES CSP GLOBAL MARKET OVERVIEW & NEW TRENDS AND TECHNOLOGIES 2002 Sunstrip / İsveç ve ANITCAM ortaklığı ile JV olarak kuruldu. 2003 Türkiye de ilk 100% termal temaslı selektif soğurucu yüzey imalatı 2004 SOLARBOOSTER

Detaylı

GÜNEŞ ENERJİSİ II. BÖLÜM

GÜNEŞ ENERJİSİ II. BÖLÜM GÜNEŞ ENERJİSİ II. BÖLÜM Prof. Dr. Olcay KINCAY GÜNEŞ AÇILARI GİRİŞ Güneş ışınları ile dünya üzerindeki yüzeyler arasında belirli açılar vardır. Bu açılar hakkında bilgi edinilerek güneş enerjisinden en

Detaylı

YUNUS ACI 2011282001

YUNUS ACI 2011282001 YUNUS ACI 2011282001 Güneş enerjisi,güneşten yayılan ısı ve ışık enerjsine verilen gelen isimdir.güneş ışınları rüzgar ve dalga enerjisi,biyokütle ve hidroelektrik ile birlikte yenilenebilir enerji kaynaklarının

Detaylı

GÜNEŞ ENERJĐSĐ IV. BÖLÜM. Prof. Dr. Olcay KINCAY

GÜNEŞ ENERJĐSĐ IV. BÖLÜM. Prof. Dr. Olcay KINCAY GÜNEŞ ENERJĐSĐ IV. BÖLÜM Prof. Dr. Olcay KINCAY DÜZ TOPLAYICI Düz toplayıcı, güneş ışınımını, yararlı enerjiye dönüştüren ısı eşanjörüdür. Akışkanlar arasında ısı geçişi sağlayan ısı eşanjörlerinden farkı,

Detaylı

Güneş Enerjili Su Isıtma Sisteminin Deneysel İncelenmesi

Güneş Enerjili Su Isıtma Sisteminin Deneysel İncelenmesi Kadir BAKIRCI Bedri YÜKSEL Güneş Enerjili Su Isıtma Sisteminin Deneysel İncelenmesi Abs tract: Running out of energy sources used at the present and their high cost are extremely affected to the economy

Detaylı

EŞANJÖR (ISI DEĞİŞTİRİCİSİ) DENEYİ FÖYÜ

EŞANJÖR (ISI DEĞİŞTİRİCİSİ) DENEYİ FÖYÜ EŞANJÖR (ISI DEĞİŞTİRİCİSİ) DENEYİ FÖYÜ Giriş Isı değiştiricileri (eşanjör) değişik tiplerde olup farklı sıcaklıktaki iki akışkan arasında ısı alışverişini temin ederler. Isı değiştiricileri başlıca yüzeyli

Detaylı

İlk olarak karakteristik uzunluğu bulalım. Yatay bir plaka için karakteristik uzunluk, levha alanının çevresine oranıdır.

İlk olarak karakteristik uzunluğu bulalım. Yatay bir plaka için karakteristik uzunluk, levha alanının çevresine oranıdır. DOĞAL TAŞINIM ÖRNEK PROBLEMLER VE ÇÖZÜMLERİ.) cm uzunlukta 0 cm genişlikte yatay bir plakanın 0 o C deki hava ortamında asılı olarak durduğunu dikkate alınız. Plaka 0 W gücünde elektrikli ısıtıcı elemanlarla

Detaylı

OREN303 ENERJİ YÖNETİMİ KERESTE KURUTMADA ENERJİ ANALİZİ/SÜREÇ YÖNETİMİ

OREN303 ENERJİ YÖNETİMİ KERESTE KURUTMADA ENERJİ ANALİZİ/SÜREÇ YÖNETİMİ OREN303 ENERJİ YÖNETİMİ KERESTE KURUTMADA ENERJİ ANALİZİ/SÜREÇ YÖNETİMİ Enerji analizi termodinamiğin birinci kanununu, ekserji analizi ise termodinamiğin ikinci kanununu kullanarak enerjinin maksimum

Detaylı

ŞEKİL P4. Tavanarası boşluğu. Tavanarası boşluğu. 60 o C. Hava 80 o C 0.15 m 3 /s. Hava 85 o C 0.1 m 3 /s. 70 o C

ŞEKİL P4. Tavanarası boşluğu. Tavanarası boşluğu. 60 o C. Hava 80 o C 0.15 m 3 /s. Hava 85 o C 0.1 m 3 /s. 70 o C 8. BÖLÜMLE İLGİLİ ÖRNEK SORULAR 1) 15 o C de su (ρρ = 999.1 kg m 3 ve μμ = 1.138 10 3 kg m. s) 4 cm çaplı 25 m uzunluğında paslanmaz çelikten yapılmış yatay bir borudan 7 L/s debisiyle sürekli olarak akmaktadır.

Detaylı

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.org ISSN:1304-4141 Makine Teknolojileri Elektronik Dergisi 005 (3) 59-63 TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR Teknik Not Düzlemsel Güneş Kolektörlerinde Üst Yüzeyden Olan Isıl Kayıpların

Detaylı

YOĞUNLAŞTIRICI GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ İLE ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİMİ

YOĞUNLAŞTIRICI GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ İLE ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİMİ YOĞUNLAŞTIRICI GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ İLE ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİMİ Celal TABAK 1 Hasan DİNÇER 2 Kevser KARAYAZI 3 Erdal ARSLAN 4 Mehmet H.YILDIZ 5 Salih KARAYAZI 6 1 Kocaeli Üniversitesi,Elektronik

Detaylı

KRİTİK YALITIM YARIÇAPI ve KANATLI YÜZEYLERDEN ISI TRANSFERİ İLE İLGİLİ ÖRNEK PROBLEMLER

KRİTİK YALITIM YARIÇAPI ve KANATLI YÜZEYLERDEN ISI TRANSFERİ İLE İLGİLİ ÖRNEK PROBLEMLER KRİTİK YALITIM YARIÇAPI ve KANATLI YÜZEYLERDEN ISI TRANSFERİ İLE İLGİLİ ÖRNEK PROBLEMLER 1) Çapı 2.2 mm ve uzunluğu 10 m olan bir elektrik teli ısıl iletkenliği k0.15 W/m. o C ve kalınlığı 1 mm olan plastic

Detaylı

GÜNEŞ ENERJİSİ (SOLAR ENERGY)

GÜNEŞ ENERJİSİ (SOLAR ENERGY) GÜNEŞ ENERJİSİ (SOLAR ENERGY) GÜNEŞ ENERJİSİ NEDİR? Güneş enerjisi, güneşten yayılan ışık ve ısı enerjisine verilen genel isimdir. Antik çağlardan beri bu enerji sürekli gelişen teknolojiler yardımı ile

Detaylı

ISI DEĞĠġTĠRGEÇLERĠ DENEYĠ

ISI DEĞĠġTĠRGEÇLERĠ DENEYĠ ISI DEĞĠġTĠRGEÇLERĠ DENEYĠ 1. Teorik Esaslar: Isı değiştirgeçleri, iki akışın karışmadan ısı alışverişinde bulundukları mekanik düzeneklerdir. Isı değiştirgeçleri endüstride yaygın olarak kullanılırlar

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ISI TRANSFERİ LABORATUARI

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ISI TRANSFERİ LABORATUARI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ISI TRANSFERİ LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI ZORLANMIŞ TAŞINIM DERSİN ÖĞRETİM ÜYESİ DENEYİ YAPTIRAN ÖĞRETİM ELEMANI DENEY

Detaylı

ALTUN GRUP SOLAR ENERJİ

ALTUN GRUP SOLAR ENERJİ ALTUN GRUP SOLAR ENERJİ Altun Grup, Grup Firmaları Hermes ve Altun BG Sofya ile birlikte İnş.Y.Müh. Orhan Altun tarafından 2003 Yılı başında kurulmuştur. Altun Grup 2006 yılına kadar, yedi ülkede oluşturduğu

Detaylı

Birleşik Parabolik Yoğunlaştırıcılı Kollektörlerde Farklı Yarım Kabul Açısı Ve Farklı Kesim Değerlerinin Yoğunlaştırma Oranına Etkisi

Birleşik Parabolik Yoğunlaştırıcılı Kollektörlerde Farklı Yarım Kabul Açısı Ve Farklı Kesim Değerlerinin Yoğunlaştırma Oranına Etkisi Makine Teknolojileri Elektronik Dergisi Cilt: 9, No: 4, 2012 (1-9) Electronic Journal of Machine Technologies Vol: 9, No: 4, 2012 (1-9) TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.com e-issn:1304-4141

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ Bölüm 1 DAİRESEL HAREKET Bölüm 2 İŞ, GÜÇ, ENERJİ ve MOMENTUM

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ Bölüm 1 DAİRESEL HAREKET Bölüm 2 İŞ, GÜÇ, ENERJİ ve MOMENTUM ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER III Bölüm 1 DAİRESEL HAREKET 11 1.1. Dairesel Hareket 12 1.2. Açısal Yol 12 1.3. Açısal Hız 14 1.4. Açısal Hız ile Çizgisel Hız Arasındaki Bağıntı 15 1.5. Açısal İvme 16 1.6. Düzgün Dairesel

Detaylı

Güneş Enerjisi ile Elektrik Üretimi. Yöntem ve Teknolojiler 19 Aralık 2008 Emre Songür

Güneş Enerjisi ile Elektrik Üretimi. Yöntem ve Teknolojiler 19 Aralık 2008 Emre Songür Güneş Enerjisi ile Elektrik Üretimi Yöntem ve Teknolojiler 19 Aralık 2008 Emre Songür Sunum Planı Güneş enerjisi ile ilgili genel bilgiler Güneş enerjisinin kullanım yöntemleri Mimari yöntemler Güneş ile

Detaylı

3. AKIŞKANLARDA FAZ DEĞİŞİKLİĞİ OLMADAN ISI TRANSFERİ

3. AKIŞKANLARDA FAZ DEĞİŞİKLİĞİ OLMADAN ISI TRANSFERİ 1 3. AKIŞKANLARDA FAZ DEĞİŞİKLİĞİ OLMADAN ISI TRANSFERİ (Ref. e_makaleleri) Isı değiştiricilerin büyük bir kısmında ısı transferi, akışkanlarda faz değişikliği olmadan gerçekleşir. Örneğin, sıcak bir petrol

Detaylı

makale Dağılmış Alıcı Sistemi Fiber dağıtıcıyı son toplayıcı olarak kullanmak, bir derecede özgürlük sağlar fakat önceki güneşsel tasarımlar için uygun değildir. Bugünkü güneşsel tasarımlarda ışınım toplanır

Detaylı

KARARLI HAL ISI İLETİMİ. Dr. Hülya ÇAKMAK Gıda Mühendisliği Bölümü

KARARLI HAL ISI İLETİMİ. Dr. Hülya ÇAKMAK Gıda Mühendisliği Bölümü KARARLI HAL ISI İLETİMİ Dr. Hülya ÇAKMAK Gıda Mühendisliği Bölümü Sürekli rejim/kararlı hal (steady-state) & Geçici rejim/kararsız hal (transient/ unsteady state) Isı transferi problemleri kararlı hal

Detaylı

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu ve Sergisi 6-7 Kasım 2009

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu ve Sergisi 6-7 Kasım 2009 TMMOB Makina Mühendisleri Odası Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu ve Sergisi 6-7 Kasım 2009 PARABOLİK OLUK TOPLAYICILARDA KULLANILAN ISI İLETİM YAĞLARININ AHP YÖNTEMİ İLE İNCELENMESİ Utkucan ŞAHİN 1,

Detaylı

ÇİFT OLUKLU PARABOLİK OLUK TİPİ GÜNEŞ KOLLEKTÖRÜNÜN TASARIMI, İMALATI VE PERFORMANSININ İNCELENMESİ

ÇİFT OLUKLU PARABOLİK OLUK TİPİ GÜNEŞ KOLLEKTÖRÜNÜN TASARIMI, İMALATI VE PERFORMANSININ İNCELENMESİ Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Der. Journal of thefaculty of Engineeringand Architecture of Gazi University Cilt 28, No 4, 855-863, 2013 Vol 28, No 4, 855-863, 2013 ÇİFT OLUKLU PARABOLİK OLUK TİPİ GÜNEŞ KOLLEKTÖRÜNÜN

Detaylı

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR -I TAŞINIM VE IŞINIMLA BİRLEŞİK ISI TRANSFERİ DENEY FÖYÜ 1. Deney Amacı Farklı

Detaylı

TAŞINIM VE IŞINIMLA BİRLEŞİK ISI TRANSFERİ DENEYİ

TAŞINIM VE IŞINIMLA BİRLEŞİK ISI TRANSFERİ DENEYİ TAŞINIM VE IŞINIMLA BİRLEŞİK ISI TRANSFERİ DENEYİ İÇİNDEKİLER Sayfa. Genel Bilgiler. Deney Düzeneği. Teori... Analiz 8 . GENEL BİLGİLER Aralarında sonlu sıcaklık farkı olan katı bir yüzey ve bu yüzeyle

Detaylı

MAK104 TEKNİK FİZİK UYGULAMALAR

MAK104 TEKNİK FİZİK UYGULAMALAR MAK04 TEKNİK FİZİK ISI TRANSFERİ ÖRNEK PROBLEMLER Tabakalı düzlem duvarlarda ısı transferi Birleşik düzlem duvarlardan x yönünde, sabit rejim halinde ve duvarlar içerisinde ısı üretimi olmaması ve termofiziksel

Detaylı

SU-SU ÇİFTİ TÜRBÜLANSLI AKIŞ ISI EŞANJÖRÜ DENEYİ ISI EŞANJÖRÜNDE ETKENLİK TAYİNİ DENEYİ

SU-SU ÇİFTİ TÜRBÜLANSLI AKIŞ ISI EŞANJÖRÜ DENEYİ ISI EŞANJÖRÜNDE ETKENLİK TAYİNİ DENEYİ SU-SU ÇİFTİ TÜRBÜLANSLI AKIŞ ISI EŞANJÖRÜ DENEYİ ISI EŞANJÖRÜNDE ETKENLİK TAYİNİ DENEYİ Hazırlayanlar ProfDrMCAN - ÖğrGörEPULAT - ArşGörABETEMOĞLU SU-SU ÇİFTİ TÜRBÜLANSLI AKIŞ ISI EŞANJÖRÜ DENEYİ ISI EŢANJÖRÜNDE

Detaylı

GÜNEŞ ENERJİSİ İLE SU ISITILMASI

GÜNEŞ ENERJİSİ İLE SU ISITILMASI PROJE 032 GÜNEŞ ENERJİSİ İLE SU ISITILMASI 1 GÜNEŞLİ SU ISITICILARININ TASARIMI Edirne de 84 kişilik 21 dairenin su ihtiyacını tüm yıl karşılayacak sistemin hesabı. Sıcak su sıcaklığı, güneşli su ısıtıcılarda

Detaylı

TÜRKİYE NİN YENİLENEBİLİR ENERJİ STRATEJİSİ VE POLİTİKALARI. Ramazan USTA Genel Müdür Yardımcısı

TÜRKİYE NİN YENİLENEBİLİR ENERJİ STRATEJİSİ VE POLİTİKALARI. Ramazan USTA Genel Müdür Yardımcısı TÜRKİYE NİN YENİLENEBİLİR ENERJİ STRATEJİSİ VE POLİTİKALARI Ramazan USTA Genel Müdür Yardımcısı 27-03-2015 1 Sunum İçeriği YEGM Sorumlulukları ve Enerji Politikalarımız YENİLENEBİLİR ENERJİ POTANSİYELİ

Detaylı

YOĞUŞMA DENEYİ. Arş. Gör. Emre MANDEV

YOĞUŞMA DENEYİ. Arş. Gör. Emre MANDEV YOĞUŞMA DENEYİ Arş. Gör. Emre MANDEV 1. Giriş Yoğuşma katı-buhar ara yüzünde gerçekleşen faz değişimi işlemi olup işlem sırasında gizli ısı etkisi önemli rol oynamaktadır. Yoğuşma yoluyla buharın sıvıya

Detaylı

SĐLĐNDĐRĐK YANSITICILI ĐKĐ YÜZEYLĐ KOLLEKTÖRLER ĐLE DÜZ YÜZEYLĐ KOLLEKTÖRLERĐN I. VE II. YASA VERĐMLĐLĐKLERĐNĐN ĐRDELENMESĐ

SĐLĐNDĐRĐK YANSITICILI ĐKĐ YÜZEYLĐ KOLLEKTÖRLER ĐLE DÜZ YÜZEYLĐ KOLLEKTÖRLERĐN I. VE II. YASA VERĐMLĐLĐKLERĐNĐN ĐRDELENMESĐ makale Đbrahim ÜÇGÜL Yrd.Doç.Dr., S.D.Ü. Müh.Mim.Fak. Tekstil Müh. Böl. Tansel KOYUN Yrd.Doç.Dr., S.D.Ü. Müh.Mim.Fak. Tekstil Müh. Böl. SĐLĐNDĐRĐK YANSITICILI ĐKĐ YÜZEYLĐ KOLLEKTÖRLER ĐLE DÜZ YÜZEYLĐ KOLLEKTÖRLERĐN

Detaylı

VIESMANN VITOSOL 222-T Heatpipe prensipli vakum borulu kolektör Güneş enerjisi ile kullanma suyu ısıtması için boyler ile

VIESMANN VITOSOL 222-T Heatpipe prensipli vakum borulu kolektör Güneş enerjisi ile kullanma suyu ısıtması için boyler ile VIESMANN VITOSOL 222-T Heatpipe prensipli vakum borulu kolektör Güneş enerjisi ile kullanma suyu ısıtması için boyler ile Teknik Bilgi Föyü Sipariş No. ve fiyatlar: Fiyat listesine bakınız VITOSOL 222-T

Detaylı

Borularda Akış. Hesaplamalarda ortalama hız kullanılır.

Borularda Akış. Hesaplamalarda ortalama hız kullanılır. En yaygın karşılaşılan akış sistemi Su, petrol, doğal gaz, yağ, kan. Boru akışkan ile tam dolu (iç akış) Dairesel boru ve dikdörtgen kanallar Borularda Akış Dairesel borular içerisi ve dışarısı arasındaki

Detaylı

GÜNEŞ ENERJISININ DIĞER UYGULAMA GÜNEŞ ENERJISI İLE KURUTMA GÜNEŞ MIMARISI. ALANLARı

GÜNEŞ ENERJISININ DIĞER UYGULAMA GÜNEŞ ENERJISI İLE KURUTMA GÜNEŞ MIMARISI. ALANLARı GÜNEŞ ENERJISININ DIĞER UYGULAMA ALANLARı GÜNEŞ MİMARİSİ GÜNEŞ ENERJİSİ İLE KURUTMA GÜNEŞ BACALARI GÜNEŞ FIRINLARI GÜNEŞ ENERJISI İLE KURUTMA Kurutma işlemi maddenin içindeki suyun buharlaştırılarak uzaklaştırılması

Detaylı

HAVA ARAÇLARINDAKİ ELEKTRONİK EKİPMANLARIN SOĞUTULMASINDA KULLANILAN SOĞUTMA SIVILARININ PERFORMANSA BAĞLI SEÇİM KRİTERLERİ

HAVA ARAÇLARINDAKİ ELEKTRONİK EKİPMANLARIN SOĞUTULMASINDA KULLANILAN SOĞUTMA SIVILARININ PERFORMANSA BAĞLI SEÇİM KRİTERLERİ VI. ULUSAL HAVACILIK VE UZAY KONFERANSI 28-30 Eylül 2016, Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli HAVA ARAÇLARINDAKİ ELEKTRONİK EKİPMANLARIN SOĞUTULMASINDA KULLANILAN SOĞUTMA SIVILARININ PERFORMANSA BAĞLI SEÇİM

Detaylı

DÜNYADAKİ ATIK SU ISI DEĞİŞTİRİCİSİ UYGULAMALARI. Doç.Dr.Hüseyin GÜNERHAN Yük.Müh.Oğuzhan ÇULHA

DÜNYADAKİ ATIK SU ISI DEĞİŞTİRİCİSİ UYGULAMALARI. Doç.Dr.Hüseyin GÜNERHAN Yük.Müh.Oğuzhan ÇULHA DÜNYADAKİ ATIK SU ISI DEĞİŞTİRİCİSİ UYGULAMALARI Doç.Dr.Hüseyin GÜNERHAN Yük.Müh.Oğuzhan ÇULHA İçerik 1. Sisteme Genel Bakış 2. Atık Su Kaynaklı Isı Pompası Isı Değiştiricileri ve Tasarımı 3. Atık Su Isı

Detaylı

LÜLEBURGAZDAKİ BİNA DIŞ DUVARLARI İÇİN OPTİMUM YALITIM KALINLIĞININ BELİRLENMESİ VE MALİYET ANALİZİ

LÜLEBURGAZDAKİ BİNA DIŞ DUVARLARI İÇİN OPTİMUM YALITIM KALINLIĞININ BELİRLENMESİ VE MALİYET ANALİZİ LÜLEBURGAZDAKİ BİNA DIŞ DUVARLARI İÇİN OPTİMUM YALITIM KALINLIĞININ BELİRLENMESİ VE MALİYET ANALİZİ Mak. Yük. Müh. Emre DERELİ Makina Mühendisleri Odası Edirne Şube Teknik Görevlisi 1. GİRİŞ Ülkelerin

Detaylı

NİTELİKLİ CAMLAR ve ENERJİ TASARRUFLU CAMLARIN ISI YALITIMINA ETKİSİ

NİTELİKLİ CAMLAR ve ENERJİ TASARRUFLU CAMLARIN ISI YALITIMINA ETKİSİ NİTELİKLİ CAMLAR ve ENERJİ TASARRUFLU CAMLARIN ISI YALITIMINA ETKİSİ Dr. Ş.Özgür ATAYILMAZ 28. Ders İÇERİK 1. Cam ve Pencerenin Gelişimi 2. Enerji Tasarrufu 3. Camlarda Isı yalıtımı 4. Tek Camdan Isı Kaybı

Detaylı

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ISI LABORATUVARI ISI İLETİM KATSAYISININ TESPİTİ DENEY FÖYÜ

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ISI LABORATUVARI ISI İLETİM KATSAYISININ TESPİTİ DENEY FÖYÜ T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ISI LABORATUVARI ISI İLETİM KATSAYISININ TESPİTİ DENEY FÖYÜ 1. Deneyin Amacı Yapılacak olan Isı İletim Katsayısının Tespiti deneyinin temel

Detaylı

Radyo Antenler

Radyo Antenler AST406 Radyo Antenler Dipol Antenler: Hertz Dipolü Alıcı Dipolün Yön Diyagramı c 2 S E sabit sin 2 4 R Şekil 1 Dipolün anlık yön diyagramı Şekil 2 Yön diyagramı Anten Türleri Çok Yönlü antenler

Detaylı

ISI TRANSFERİ. Doğal Taşınım

ISI TRANSFERİ. Doğal Taşınım ISI TRANSFERİ Doğal Taşınım 1 HEDEFLER Bu bölümü çalışmayı bitirdiğiniz zaman aşağıdakileri yapabileceksiniz: Doğal taşınımın fiziksel mekanizmalarının anlaşılması, Doğal taşınımın korunum denkleminin

Detaylı

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METOTLAR-II GENİŞLETİLMİŞ YÜZEYLERDE ISI TRANSFERİ DENEYİ 1.Deneyin Adı: Genişletilmiş

Detaylı

AKM 205 BÖLÜM 8 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ

AKM 205 BÖLÜM 8 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ AKM 205 BÖLÜM 8 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ Doç.Dr. Ali Can Takinacı Ar.Gör. Yük. Müh. Murat Özbulut 1. Yoğunluğu 850 kg/m 3 ve kinematik viskozitesi 0.00062 m 2 /s olan yağ, çapı 5 mm ve uzunluğu 40

Detaylı

ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ

ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ MAK 421 MAKİNE LABORATUVARI II TERMAL İLETKENLİK (SIVI ve GAZLAR için) EĞİTİM SETİ DENEY FÖYÜ 2018 İÇİNDEKİLER TEORİK BİLGİLER... 3 Radyal

Detaylı

Bölüm 8: Borularda sürtünmeli Akış

Bölüm 8: Borularda sürtünmeli Akış Bölüm 8: Borularda sürtünmeli Akış Laminer ve Türbülanslı Akış Laminer Akış: Çalkantısız akışkan tabakaları ile karakterize edilen çok düzenli akışkan hareketi laminer akış olarak adlandırılır. Türbülanslı

Detaylı

YURT DIŞI YATIRIMLAR POLAT YETER

YURT DIŞI YATIRIMLAR POLAT YETER YURT DIŞI YATIRIMLAR POLAT YETER ENERJİ SEKTÖRÜ GW Büyüme Oranı Hidroelektrik & Marin Rüzgar Güneş Biyoenerji Jeotermal IRENA,Rethinking Energy,2017 2 AB ÜLKELERİ 2020 HEDEFLERİ AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİNDE

Detaylı

Rüzgar Enerjisi. Dr. Öğr. Üyesi Engin HÜNER,

Rüzgar Enerjisi. Dr. Öğr. Üyesi Engin HÜNER, Rüzgar Enerjisi Dr. Öğr. Üyesi Engin HÜNER, engin.hüner@klu.edu.tr TARİHÇE Tarihte ilk olarak rüzgar yel değirmenlerinde tahıl öğütmek için ve yelkenli gemilerde kullanılmıştır. Eski yunanlılar ve romalılar

Detaylı

Isı transferi (taşınımı)

Isı transferi (taşınımı) Isı transferi (taşınımı) Isı: Sıcaklık farkı nedeniyle bir maddeden diğerine transfer olan bir enerji formudur. Isı transferi, sıcaklık farkı nedeniyle maddeler arasında meydana gelen enerji taşınımını

Detaylı

ISI TEKNİĞİ LABORATUARI-1

ISI TEKNİĞİ LABORATUARI-1 ISI TEKNİĞİ LABORATUARI-1 Deney Sorumlusu ve Uyg. Öğr. El. Prof. Dr. Cengiz YILDIZ Prof. Dr. Yaşar BİÇER Prof. Dr. Ebru AKPINAR Yrd. Doç. Dr. Gülşah ÇAKMAK Arş. Gör. Sinan KAPAN ISI DEĞĐŞTĐRGECĐ DENEY

Detaylı

EES 487 YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI DÖNEM PROJELERİ 2013 Doç.Dr.Mutlu BOZTEPE 28.11.2013

EES 487 YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI DÖNEM PROJELERİ 2013 Doç.Dr.Mutlu BOZTEPE 28.11.2013 EES 487 YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI DÖNEM PROJELERİ 2013 Doç.Dr.Mutlu BOZTEPE 28.11.2013 Genel kurallar: 1. Dönem projeleri aşağıda verilen konulardan seçilecektir. Bu konular dışında proje önermek

Detaylı

MAKİNE LABORATUVARI I ISI İLETİMİ DENEYİ

MAKİNE LABORATUVARI I ISI İLETİMİ DENEYİ MAKİNE LABORATUVARI I ISI İLETİMİ DENEYİ Öğretim elemanı adı ve soyadı : Öğrenci adı ve soyadı : Öğrenci numarası : Grup no : Deneyin yapılış tarihi ve saati : Deney raporu teslim tarihi ve saati : ISI

Detaylı

Yararlanılan Kaynaklar: 1. Kurt, H., Ders Notları 2. Genceli, O.F., Isı Değiştiricileri, Birsen Yayınevi, Dağsöz, A. K.

Yararlanılan Kaynaklar: 1. Kurt, H., Ders Notları 2. Genceli, O.F., Isı Değiştiricileri, Birsen Yayınevi, Dağsöz, A. K. Yararlanılan Kaynaklar: 1. Kurt, H., Ders Notları 2. Genceli, O.F., Isı Değiştiricileri, Birsen Yayınevi, 1999. 3. Dağsöz, A. K., Isı Değiştiricileri, 1985. 4. Kakaç, S.,andLiu, H., Selection,RatingandThermal

Detaylı

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR LABORATUVARI BUHAR TÜRBİNİ DENEYİ FÖYÜ

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR LABORATUVARI BUHAR TÜRBİNİ DENEYİ FÖYÜ T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR LABORATUVARI BUHAR TÜRBİNİ DENEYİ FÖYÜ 1. GENEL BİLGİLER Buhar türbini, genel olarak yatay ekseni etrafında dönebilen bir rotor,

Detaylı

GÜNE ENERJİSİ ELEKTRİK UYGULAMALAR

GÜNE ENERJİSİ ELEKTRİK UYGULAMALAR TEMİZ ENERJİ TEKNOLOJİLERİ KURSU GÜNE ENERJİSİ ELEKTRİK UYGULAMALAR Doç. Dr. Hüsamettin BULUT Harran Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü Osmanbey Kampüsü, Şanlıurfa KISA ÖZGEÇMİŞ

Detaylı

GÜNEŞ BACALARI. Prof. Dr. Olcay KINCAY Y. Doç. Dr. Zafer UTLU

GÜNEŞ BACALARI. Prof. Dr. Olcay KINCAY Y. Doç. Dr. Zafer UTLU GÜNEŞ BACALARI Prof. Dr. Olay KINCAY Y. Doç. Dr. Zafer UTLU Güneş Baalarının Tanıtımı Bir Güneş Baasının Genel Görünümü Güneş Baası Isıl sistemler; düşük sıaklık orta sıaklık yüksek sıaklık sistemleri

Detaylı

ÇEV207 AKIŞKANLAR MEKANİĞİ KİNEMATİK-1. Y. Doç. Dr. Güray Doğan

ÇEV207 AKIŞKANLAR MEKANİĞİ KİNEMATİK-1. Y. Doç. Dr. Güray Doğan ÇEV207 AKIŞKANLAR MEKANİĞİ KİNEMATİK-1 Y. Doç. Dr. Güray Doğan 1 Kinematik Kinematik: akışkanların hareketlerini tanımlar Kinematik harekete sebep olan kuvvetler ile ilgilenmez. Akışkanlar mekaniğinde

Detaylı

Mars Enerji Hakkında

Mars Enerji Hakkında Mars Enerji Hakkında Mars Enerji International Hollanda Üretim Planı ; RES Servis ve kurulumda, Hollanda lı partner Avrupalı yatırımcıları TR ye gelmesinde köprü Üreticiler ile hızlı işbirlikleri Mars

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY 9A GERİNİM ÖLÇER KULLANARAK GERİLİM ANALİZİ YAPILMASI

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY 9A GERİNİM ÖLÇER KULLANARAK GERİLİM ANALİZİ YAPILMASI BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 40 MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY 9A GERİNİM ÖLÇER KULLANARAK GERİLİM ANALİZİ YAPILMASI TEORİ Bir noktada oluşan gerinim ve gerilme değerlerini

Detaylı

DENEYSAN EĞİTİM CİHAZLARI SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ.

DENEYSAN EĞİTİM CİHAZLARI SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ. DENEY FÖYLERİ DENEYSAN EĞİTİM CİHAZLARI SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ. Küçük Sanayi sitesi 12 Ekim Cad. 52.Sok. No:18/A BALIKESİR Tel:0266 2461075 Faks:0266 2460948 ttp://www.deneysan.com mail: deneysan@deneysan.com

Detaylı

STATİK. Ders_9. Doç.Dr. İbrahim Serkan MISIR DEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü. Ders notları için: GÜZ

STATİK. Ders_9. Doç.Dr. İbrahim Serkan MISIR DEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü. Ders notları için: GÜZ STATİK Ders_9 Doç.Dr. İbrahim Serkan MISIR DEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Ders notları için: http://kisi.deu.edu.tr/serkan.misir/ 2017-2018 GÜZ ALANLAR İÇİN ATALET MOMENTİNİN TANIMI, ALAN ATALET YARIÇAPI

Detaylı

Dr. Fatih AY. Tel:

Dr. Fatih AY. Tel: Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 ayfatih@nigde.edu.tr Güneş Sabiti (The Solar Constant) ve Atmosfer Dışı Işınımın Değişimi Güneş Açıları Atmosfer Dışında Yatay Düzleme Gelen Güneş Işınımı 2 Bu bölümde

Detaylı

MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR MEKANİĞİ II FİNAL SINAVI 22.05.2015 Numara: Adı Soyadı: SORULAR-CEVAPLAR

MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR MEKANİĞİ II FİNAL SINAVI 22.05.2015 Numara: Adı Soyadı: SORULAR-CEVAPLAR MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR MEKANİĞİ II FİNAL SINAVI 22.05.2015 Numara: Adı Soyadı: 1- (24 Puan) Şekildeki 5.08 cm çaplı 38.1 m uzunluğunda, 15.24 cm çaplı 22.86 m uzunluğunda ve 7.62 cm çaplı

Detaylı

KAYMALI YATAKLAR I: Eksenel Yataklar

KAYMALI YATAKLAR I: Eksenel Yataklar KAYMALI YATAKLAR I: Eksenel Yataklar Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Giriş Bu bölüm sonunda öğreneceğiniz konular: Eksenel yataklama türleri Yatak malzemeleri Hidrodinamik

Detaylı

BÖLÜM 3. Yrd. Doç.Dr. Erbil Kavcı. Kafkas Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü

BÖLÜM 3. Yrd. Doç.Dr. Erbil Kavcı. Kafkas Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü BÖLÜM 3 Sürekli Isı iletimi Yrd. Doç.Dr. Erbil Kavcı Kafkas Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü Düzlem Duvarlarda Sürekli Isı İletimi İç ve dış yüzey sıcaklıkları farklı bir duvar düşünelim +x yönünde

Detaylı

Radyatör Arkalarına Yerleştirilen Yansıtıcı Yüzeylerin Radyatör Etkisi

Radyatör Arkalarına Yerleştirilen Yansıtıcı Yüzeylerin Radyatör Etkisi mert:sablon 31.12.2009 14:25 Page 49 Radyatör Arkalarına Yerleştirilen Yansıtıcı Yüzeylerin Radyatör Etkisi Mert TÜKEL Araş. Gör. Müslüm ARICI Mehmet Fatih BİNGÖLLÜ Öğr. Gör. Hasan KARABAY ÖZET Bu çalışmada

Detaylı

ÇATI MAKASINA GELEN YÜKLER

ÇATI MAKASINA GELEN YÜKLER ÇATI MAKASINA GELEN YÜKLER Bir yapıyı dış etkilere karşı koruyan taşıyıcı sisteme çatı denir. Belirli aralıklarla yerleştirilen çatı makaslarının, yatay taşıyıcı eleman olan aşıklarla birleştirilmesi ile

Detaylı

Güneş Enerjisinden Maksimum Enerji Sağlayarak Bir Binanın Aydınlatılması ve Isıtılması. Dr. Sinan Pravadalıoğlu

Güneş Enerjisinden Maksimum Enerji Sağlayarak Bir Binanın Aydınlatılması ve Isıtılması. Dr. Sinan Pravadalıoğlu Güneş Enerjisinden Maksimum Enerji Sağlayarak Bir Binanın Aydınlatılması ve Isıtılması Dr. Sinan Pravadalıoğlu info@taesenerji.com Yüksek verim ile Elektrik Enerjisi elde edebilmek için Maksimum Güç noktasının

Detaylı

TORNA TEZGAHINDA KESME KUVVETLERİ ANALİZİ

TORNA TEZGAHINDA KESME KUVVETLERİ ANALİZİ İMALAT DALI MAKİNE LABORATUVARI II DERSİ TORNA TEZGAHINDA KESME KUVVETLERİ ANALİZİ DENEY RAPORU HAZIRLAYAN Osman OLUK 1030112411 1.Ö. 1.Grup DENEYİN AMACI Torna tezgahı ile işlemede, iş parçasına istenilen

Detaylı

BÖLÜM I GİRİŞ (1.1) y(t) veya y(x) T veya λ. a t veya x. Şekil 1.1 Dalga. a genlik, T peryod (veya λ dalga boyu)

BÖLÜM I GİRİŞ (1.1) y(t) veya y(x) T veya λ. a t veya x. Şekil 1.1 Dalga. a genlik, T peryod (veya λ dalga boyu) BÖLÜM I GİRİŞ 1.1 Sinyal Bir sistemin durum ve davranış bilgilerini taşıyan, bir veya daha fazla değişken ile tanımlanan bir fonksiyon olup veri işlemde dalga olarak adlandırılır. Bir dalga, genliği, dalga

Detaylı

Makale. ile ihtiyacın eşitlendiği kapasite modülasyon yöntemleri ile ilgili çeşitli çalışmalar gerçekleştirilmiştir

Makale. ile ihtiyacın eşitlendiği kapasite modülasyon yöntemleri ile ilgili çeşitli çalışmalar gerçekleştirilmiştir Makale ile ihtiyacın eşitlendiği kapasite modülasyon yöntemleri ile ilgili çeşitli çalışmalar gerçekleştirilmiştir (Qureshi ve ark., 1996; Nasution ve ark., 2006; Aprea ve ark., 2006). Bu çalışmada, boru

Detaylı

6. Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu ve Sergisi 06-07 Aralık 2013, Kültür Merkezi-Mersin

6. Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu ve Sergisi 06-07 Aralık 2013, Kültür Merkezi-Mersin 6. Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu ve Sergisi 06-07 Aralık 2013, Kültür Merkezi-Mersin Avrupa Birliğinin Binalarda Enerji Performansı Direktifi Avrupa Birliği, binaların enerji performansı hakkında

Detaylı

TERMODİNAMİK II BUHARLI GÜÇ ÇEVRİMLERİ. Dr. Nezaket PARLAK. Sakarya Üniversitesi Makine Müh. Böl. D Esentepe Kampüsü Serdivan-SAKARYA

TERMODİNAMİK II BUHARLI GÜÇ ÇEVRİMLERİ. Dr. Nezaket PARLAK. Sakarya Üniversitesi Makine Müh. Böl. D Esentepe Kampüsü Serdivan-SAKARYA TERMODİNAMİK II BUHARLI GÜÇ ÇEVRİMLERİ Dr. Nezaket PARLAK Sakarya Üniversitesi Makine Müh. Böl. D-6 605 Esentepe Kampüsü 54180 Serdivan-SAKARYA BUHARLI GÜÇ ÇEVRİMLERİ Güç elde etmek amacıyla : iş akışkanı

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ OTO4003 OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY FÖYÜ LAB. NO:.. DENEY ADI: ISI DEĞİŞTİRİCİ DENEYİ Boru tipi ısı değiştirici Plakalı

Detaylı

Soru No Puan Program Çıktısı 3, ,8 3,10 1,10

Soru No Puan Program Çıktısı 3, ,8 3,10 1,10 Öğrenci Numarası Adı ve Soyadı İmzası: CEVAP ANAHTARI Açıklama: Sınavda ders notları ve dersle ilgili tablolar serbesttir. SORU. Tersinir ve tersinmez işlemi tanımlayınız. Gerçek işlemler nasıl işlemdir?

Detaylı

Enerji Sektörüne İlişkin Yatırım Teşvikleri

Enerji Sektörüne İlişkin Yatırım Teşvikleri Enerji Sektörüne İlişkin Yatırım Teşvikleri 5 Kasım 2015 Ekonomi Bakanlığı 1 Enerji Sektöründe Düzenlenen Teşvik Belgeleri V - 20.06.2012-30.06.2014 Döneminde Düzenlenen Yatırım Teşvik Belgelerinin Kaynaklarına

Detaylı

ÇEV207 AKIŞKANLAR MEKANİĞİ KİNEMATİK-1. Y. Doç. Dr. Güray Doğan

ÇEV207 AKIŞKANLAR MEKANİĞİ KİNEMATİK-1. Y. Doç. Dr. Güray Doğan ÇEV207 AKIŞKANLAR MEKANİĞİ KİNEMATİK-1 Y. Doç. Dr. Güray Doğan 1 Kinematik Kinematik: akışkanların hareketlerini tanımlar Kinematik harekete sebep olan kuvvetler ile ilgilenmez. Akışkanlar mekaniğinde

Detaylı

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Seracılıkta ortam sıcaklığının kontrol altında tutulması bitki büyümesi ve gelişmesi ile verim ve kalitesi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Seralarda yetiştirilen ürünlerden

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ M E H M E T A Ş K E R, 2 5. 0 9. 2 0 1 3 I S T A N B U L TÜRKİYE'NİN YENİLENEBİLİR ENERJİ POLİTİKALARI : Elektrik enerjisi üretmek için yenilenebilir kaynakların kullanımını

Detaylı

GÜNEŞ ENERJİLİ NH 3 -H 2 O ABSORPSİYONLU SOĞUTMA SİSTEMİNİN İZMİR İLİ İÇİN İNCELENMESİ

GÜNEŞ ENERJİLİ NH 3 -H 2 O ABSORPSİYONLU SOĞUTMA SİSTEMİNİN İZMİR İLİ İÇİN İNCELENMESİ 1405 GÜNEŞ ENERJİLİ NH 3 -H 2 O ABORPİYONLU OĞUTMA İTEMİNİN İZMİR İLİ İÇİN İNCELENMEİ Barış BOZKAYA Özay AKDEMİR ÖZET Güneş enerjisi, absorpsiyonlu soğutma sistemleri için uygun ısı kaynaklarından biridir.

Detaylı

Örneğin bir önceki soruda verilen rüzgâr santralinin kapasite faktörünü bulmak istersek

Örneğin bir önceki soruda verilen rüzgâr santralinin kapasite faktörünü bulmak istersek KAPASİTE FAKTÖRÜ VE ENERJİ TAHMİNİ Kapasite faktörü (KF) bir santralin ne kadar verimli kullanıldığını gösteren bir parametredir. Santralin nominal gücü ile yıllık sağladığı enerji miktarı arasında ilişki

Detaylı

GÜNEŞ ENERJİSİ VE TEKNOLOJİLERİ

GÜNEŞ ENERJİSİ VE TEKNOLOJİLERİ Güneş Enerjisi GÜNEŞ ENERJİSİ VE TEKNOLOJİLERİ Güneş enerjisi, güneşin çekirdeğinde yer alan füzyon süreci ile açığa çıkan ışıma enerjisidir, güneşteki hidrojen gazının helyuma dönüşmesi şeklindeki füzyon

Detaylı

TAŞINIMIN FİZİKSEL MEKANİZMASI

TAŞINIMIN FİZİKSEL MEKANİZMASI BÖLÜM 6 TAŞINIMIN FİZİKSEL MEKANİZMASI 2 or Taşınımla ısı transfer hızı sıcaklık farkıyla orantılı olduğu gözlenmiştir ve bu Newton un soğuma yasasıyla ifade edilir. Taşınımla ısı transferi dinamik viskosite

Detaylı

Makine Elemanları II Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Konik Dişli Çarklar DİŞLİ ÇARKLAR

Makine Elemanları II Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Konik Dişli Çarklar DİŞLİ ÇARKLAR Makine Elemanları II Prof. Dr. Akgün ALSARAN Konik Dişli Çarklar DİŞLİ ÇARKLAR İçerik Giriş Konik dişli çark mekanizması Konik dişli çark mukavemet hesabı Konik dişli ark mekanizmalarında oluşan kuvvetler

Detaylı