Madde Kullandığı İddiası ile Adli Tıp Kurumu 4. İhtisas Kurulu'nda Yılları Arasında Muayene Edilen Olguların Psikiyatrik Komorbiditeleri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Madde Kullandığı İddiası ile Adli Tıp Kurumu 4. İhtisas Kurulu'nda Yılları Arasında Muayene Edilen Olguların Psikiyatrik Komorbiditeleri"

Transkript

1 Madde Kullandığı İddiası ile Adli Tıp Kurumu 4. İhtisas Kurulu'nda Yılları Arasında Muayene Edilen Olguların Psikiyatrik Komorbiditeleri Sadık Toprak 1 1 Yardımcı doçent, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Adli Tıp Anabilim Dalı

2 Özet Madde kullanıcıları arasındaki psikiyatrik komorbidite bilinen bir konu olmasına rağmen, ülkemizdeki durum konusunda yeterli çalışma yoktur. Bu çalışmada madde kullanıcılarının psikiyatrik tanıları ve kullanıcıların sosyodemografik verileri incelenmiştir. Adli Tıp Kurumu 4. İhtisas Kurulunda tarihleri arasındaki 4 yıllık dönemde iptila olup olmadığı değerlendirilen olguların tamamı analize alındı. Olguların önemli bir kısmı (% 82.5) yaş arasında, erkek (% 98.2) ve evli (% 71) idi. Yaklaşık her 5 kişiden birinin çiftçi olduğu izlendi. Olguların önemli bir kısmı madde kullanımı ya da satma suçundan yargılanmakta iken, suça konu maddeler içinde en sık görülenler esrar, hint keneviri ve eroin olarak belirlendi. Adli Tıp kurumu 4. İhtisas Kurulu sadece % 2 olguda iptila kararı vermiştir. Madde kötüye kullanımı ve bağımlılığı ile antisosyal kişilik bozukluğunun en sık konulan tanılar olduğu izlendi. Anahtar kelimeler: Madde kullanımı, esrar, eroin, antisosyal Psychiatric Co-morbidity Among Cases Examined Under Suspicion for Drug Abuse at the Institute of Forensic Medicine 4th Committee Between 1997 and 2000 Summary Altough psychiatric comorbidite is a well known subject among drug abusers, there is not enough information about this subject in Turkey. In our study, we analysed psychiatric comorbidite and sociodemographic data of drug abusers. Drug abusers who examined in the fourth commitee in the Council of Forensic Medicine between 1997 and 2000 were included into the study. Cases were mostly male (98.2 %), married (% 71 %) and between 20 and 50 years of old (82.5 %). 20 percent of cases were farmers.

3 The most common crimes were selling and using drug. Drugs were mostly cannabis, crude jute and heroin. The fourth commitee decided only 2 % of abusers were considered as addicts. The most common psychiatric diagnosis among abusers was antisocial personality disorder. Keywords: Abuse, canabis, heroin, antisocial Giriş Psikoaktif madde kullanımı ile çeşitli psikopatolojiler arasında yakın ilişki bulunduğu birçok araştırmada gösterilmiştir (1,2,3). Bu tip maddeleri kullananlarda psikiyatrik bozukluk görülme sıklığı ve hastalığın şiddeti de yüksektir (4, 5, 6). Psikoaktif madde kullanımının kendisi, nikotin bağımlılığı, anksiyete ve affektif bozukluklar (7,8) gibi madde kullanımı bozuklukları ile yakın ilişkilidir (9,10). Çalışmamızda iptila olup olmadığı değerlendirilen olguların çeşitli sosyodemografik özellikleri ve kendilerine daha önceden klinisyenler tarafından konulmuş psikiyatrik teşhisleri değerlendirmeye alarak psikiyatrik komorbiditeyi ortaya çıkarmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem Adli Tıp Kurumu 4. İhtisas Kurulunda tarihleri arasındaki 4 yıllık dönemde iptila olup olmadığı değerlendirilen 1035 olgunun tamamı analize alındı. Bu olgular retrospektif yöntemle Adli Tıp Kurumu 4. İhtisas Kurulu kayıtları taranarak elde edildi. Toplanan veriler şunlardır; yaş, cinsiyet, medeni durum, meslek, yargılanma nedenleri, suç konusu olduğu iddia edilen maddeler, 4. İhtisas Kurulu kararı ve olguların kurula gelmeden önce aldıkları 1. ve 2. eksen tanıları. Verilerin istatistikî analizi Epi-Info programında yapılmıştır.

4 Bulgular Tablo 1 de olguların temel sosyodemografik verileri özetlenmiştir. Olguların önemli bir kısmının yaş arası, erkek ve evli olduğu izlenmiştir. En sık görülen meslek çiftçilik, maaşlı işler ve esnaflıktır. Yaş ortalaması 38 yıl olarak hesaplanmıştır. Tablo 1 Tablo 2 de olguların önemli bir kısmının madde kullanma ve satma nedeni ile yargılandıkları görülmüştür. Suça konu maddelere bakıldığında ise, esrar, hint keneviri ve eroinin önde olduğu izlenmektedir. Adli Tıp Kurumu, 4. İhtisas Kurulu 21 olguda iptila kararı vermiştir. Tablo 2 En sık alınan 1. eksen tanısı madde kötüye kullanımı ve bağımlılığı iken, en sık alınan 2. eksen tanısı antisosyal kişilik bozukluğu olmuştur. 21 olgu ise her iki eksen tanısı birden almıştır. Tablo 3 Tartışma Madde kullanımı ile psikiyatrik bozukluklar arasındaki ilişkinin varlığı yani komorbidite tıp literatüründe genel kabul gören bir görüştür. Biraz daha açmak gerekirse, madde bağımlılarında depresyon (11), kişilik bozuklukları (12) ve minör psikopatalojilerin (13) görülme sıklığı yüksektir. Diğer yandan madde kullanımı ile birlikte bir başka psikiyatrik bozukluğun bulunması, hem madde kullanma sürecini hem de tedaviyi etkilemektedir. 2,5 yıllık bir izlem ile geçekleştirilen bir çalışmada, başlangıçta depresyon tanısı almış opioid bağımlılarının depresyon tanısı almamış gruba göre tedaviye devamının daha az olduğunu ortaya konmuştur (14). Kimi yazarlar tarafından, opioid bağımlılarındaki tedavi prognozunu en iyi belirleyici değişkenin, başlangıçtaki psikiyatrik durum olduğu düşünülmektedir.

5 (15). Sadece duygudurum bozuklukları gibi birinci eksen tanıları değil kişilik bozuklukları ile madde bağımlılığı arasında yakın bir ilişki olduğu düşünülmektedir (16). Bunlar arasında da en sık rastlananın antisosyal kişilik bozukluğu olduğu öne sürülmektedir (17). Çalışmamızda analiz edilen olguların yaş gruplarına göre dağılımı yapıldığında, olguların yaklaşık % 80 inin yaş grubuna yığıldığı görülmektedir. 20 yaş altı sadece % 5 iken 61 ve üstü yaş grubunda % 2,5 luk bir pay vardır (Tablo 1). Olguların önemli bir kısmının erkek olduğu görülmektedir. Toplam 1035 olgunun 1016 sı erkek (% 98,2) ve sadece 19 u (% 1,8) kadındır (Tablo 1). Tüm dünyada yapılan çalışmalarda erkeklerde madde kullanımı sıklığı kadınlara göre fazladır ama oran bu derece çarpıcı değildir. Örneğin İtalya da 1985 ile 1998 arasındaki 2708 eroin ilişkili ölümü inceleyen bir çalışmada, yüksek doz ölümlerinde kadın/erkek oranı yaklaşık 1/9, Amerika Birleşik Devletlerinde (ABD) yapılan bir çalışmada erkeklerin yüksek ölümlerindeki payı % 85 olarak bulunmuştur (18, 19). İngiltere de Ghodse ve arkadaşlarının yaptığı çalışmada, 1967 ile 1993 yılları arasında ölen bağımlıların % 77,9 unun erkeklerden oluştuğu gösterilmiştir (20). Madde kullanımının tarihçesi incelendiğinde ABD de ilk dönemlerde kadınlardaki sıklığın daha fazla olduğu görülmektedir (21). Bu oran çeşitli bölgelerde farklılık göstermekle beraber kullanıcıların en az % 60 ının kadın olduğunu göstermektedir (21). Elde ettiğimiz sonuç, Türkiye deki madde kullanımındaki cinsiyet paterninin batıdan farklı olduğunun bir göstergesidir. Çalışmamızda olguların % 70 inin evli olduğunu tespit edildi. Yaş değeri ile bu bilgiyi beraberce değerlendirdiğimizde, ortalama yaşı 38 olan grubun önemli bir kısmının evli olması beklenen bir bulgudur (Tablo 1). Türkiye istatistikleri incelendiğinde, genel olarak nüfusun % 60 ının evli olduğu, buna karşılık 35 ±10 yaş grubunda % arasında nüfusun evli olduğu düşünülürse, çalışma popülasyonumuzun kısmen daha az oranda evli olduğu sonucuna varılabilir.

6 (22). Opioid bağımlılıları üzerine Bakırköy Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesinde yapılan bir çalışmada, olguların % 40 ının halen evli, % 12 sinin dul olduğu belirlenmiştir (23). Kullanılan madde ile evlilik gibi sürekli ilişkileri sürdürebilme yetisi arasında ilişki olduğu çeşitli çalışmalarda gösterilmiştir. Örneğin opioid kullanıcı/bağımlılarında evliliğin sürdürülebilmesi esrar gibi maddelere kıyasla daha zor olmaktadır ve evlilikte süreklilik sağlamamaktadır (24). Türkiye deki madde kullanıcıları üzerine yapılan bir çalışmada esrar kullanıcılarının diğer madde kullanıcılarına oranla daha sık olarak eşleriyle beraber yaşadıkları ve evli oldukları gösterilmiştir (25). Bu çalışmada esrar bağımlı/kullanıcılarının daha fazla olarak ailelerini kurabildikleri ve bunu sürdürebildikleri belirtilmektedir (25). Bizim çalışmamızda da en büyük grubu esrar kullanıcı/bağımlıları oluşturması, evli olma oranı % 70'e dek yükselmesini sağlayabilir. Çalışmamızda olguların yaklaşık yarısının mesleğini tespit edilebildi. Bunlar arasında en önemli kısmı % 18,9 ile çiftçiler oluşturmaktaydı. Tespit edilen meslekler arasında bazıları sıklık açısından dikkat çekmektedir. Örneğin şoför ve kahveci olduğunu iddia eden grup beraberce tüm olguların yaklaşık % 15 ini oluşturmaktadır. Bunun dışında işçiler, küçük esnaf ve seyyar satıcılar önemli bir paya sahiptir. Yine yaklaşık % 3 er payla devlet memurları, cezaevinde bulunan hükümlüler ve askerlik görevini yerine getirenler sıralanmaktadır. Kişilerin yargılandıkları suçlara baktığımızda en sık olarak kullanmanın (% 69,1) olduğunu, bunu sırasıyla satmak (% 22,3), yetiştirmek (% 4,7), bulundurmak (% 3,2), imal etmek (% 0,5) ve naklin (% 0,2) izlediğini görmekteyiz (Tablo 2). Suça konu maddeler içinde en yüksek oran yaklaşık tüm maddelerin yarısını oluşturan esrardır. Buna birde henüz esrar haline getirilmemiş olan hint keneviri eklendiğinde oran ¾ e kadar yükselmektedir. Yine olguların ¼ ü eroin ile ilgili olarak suçlanmaktadır.

7 Kalan az sayıda olgu ise afyon, kokain, morfin, uçucular ve bir takım haplar nedeniyle suçlanmaktadır. Adli Tıp Kurumu, 4. İhtisas Kurulunca iptila (bağımlılık) yönünde sadece 21 olguda karar verilmiştir. Bu da sadece % 2 lik bir orana denk düşmektedir. Geriye kalan % 98 lik olgu grubunda kurul iptila değildir yönünde görüş belirtmiştir. (Tablo 2). Kuruldaki muayene öncesi toplam 234 olguya konulan tanılar incelendiğinde bunların 201 tanesine çeşitli kliniklerde madde kötüye kullanımı ve bağımlılığı teşhisi olduğu görülmüştür. Buna karşılık, Adli Tıp Kurumu, 4. İhtisas Kurulu'nun sadece 21 olguda (% 2) iptila kararı vermiştir. Birçok klinik kurulda bağımlılık kriterleri olarak farklı kriterlerin kullanılabiliyor olma ihtimali akıldan çıkartılmamalıdır. Adli psikiyatrik muayene için gönderilen kişilerin temaruz gayreti içinde olmaları seyrek rastlanan bir durum değildir. Bilhassa esrar bağımlılığı gibi bağımlılık kriterlerinin zor tespit edilebileceği durumlarda temaruz daha da sık başvurulan bir yol olabilmektedir. Bu oranlar arasındaki farklılık (olguların önemli bir bölümünün esrar kullanımı ya da satışı ile ilgili suçlardan gönderilmiş olduğu dikkate alındığında) bağımlılık teşhisinin tayininde klinisyenler ile adli bilirkişilerin, olguya yaklaşım ve tutum farkı ile birlikte temaruzu tayin etme becerisinden kaynaklanabileceği düşünülebilir (26). Olguların aldıkları birinci ve ikinci eksen tanıları karşılaştırıldığında, 229 olguda birinci eksen tanısı, 26 olguda ise ikinci eksen tanısı olduğu görülmektedir. Tüm olgular hesaba katıldığında, % 22,1 lik kesimin birinci eksen tanısı, % 2,5 luk bir kesimin ise ikinci eksen tanısı aldıkları izlenmiştir (Tablo 3). İkinci eksen tanısı alan 229 olgunun ayrıntılı dağılımına baktığımızda, 9 (% 4,0) olguda affektif bozukluk, 4 (% 1,8) olguda anksiyete bozukluğu, 8 (% 3,6) olguda şizofreni ve diğer bozukluklar, 201 (% 87,5) olguda madde kötüye kullanımı ve bağımlılığı, 3 (% 1,3) olguda mental retardasyon, 3 (% 1,3) olguda epilepsi ve diğer mental bozukluklar, 1 (% 0,5) olguda somatoform bozukluk tespit edilmiştir (Tablo 3).

8 İkinci eksen tanısı alan 26 olgunun 25 i antisosyal kişilik tanısı almıştır. Geriye kalan 1 olgu ise başka türlü adlandırılamayan kişilik bozukluğu tanısı almıştır (Tablo 3). Antisosyal kişilik bozukluğu ve madde kullanımı arasındaki ilişki birçok kaynakta ayrıntılı bir şekilde vurgulanmaktadır. (27, 28, 29). Ancak antisosyal davranış spekturumu ve antisosyal kişilik bozukluğu birbirinden farklı olarak algılanmasının uygun olduğu kanaatinde bulunan yazarlar da vardır (30). Antisosyal davranışların hepsinin nedeninin antisosyal kişilik bozukluğu ile ilişkilendirmenin doğru olmayabileceği de dikkate alındığında madde kötüye kullanımı ile antisosyal kişilik bozukluğu arasındaki ilişki şu anda inanılandan daha az anlamlı bulunabilir. Tüm bulgular dikkate alındığında, Türkiye deki madde kullanımı, konulan psikiyatrik ikincil teşhisler, biçim ve demografi açısından batı ülkelerine benzer paternler içerse de yer yer farklılıklar göze çarpmaktadır. Madde kullanımı din ve kültürle ilişkili olabileceği gibi başka toplumsal ve kişisel faktörlerle de ilişkilidir (31, 32, 33, 34). Adli Tıp Kurumu nun bilimsel kaynakları ve kayıtları bu konuya ciddi biçimde ışık tutacak boyutta olabilir. Madde kullanımı ile suç arasında yadsınamaz bir ilişki vardır ve bu ilişkide madde kullanımı-şiddet birlikteliği önemli bir yere oturmaktadır (35, 36). Tüm bunlar düşünülerek, hem topluma koruyucu sağlık hizmetinin üretilmesi hem de mahkemelere yansımış olaylar konusunda daha iyi bir bilirkişilik hizmetinin sağlanabilmesi için çalışmaların yaygınlaştırılırken bir yandan da derinleştirilmesi gerekmektedir.

9 Kaynaklar 1- Cicchetti D, Rogosch FA. Psychopathology as risk for adolescent substance use disorders: a developmental psychopathology perspective. J Clin Child Psychol, 1999; 28: Tarter RE, Kirisci L, Mezzich A. Multivariate typology of adolescents with alcohol use disorder. Am J Addict. 1997; 6: Degenhardt L, Hall W. Is cannabis use a contributory cause of psychosis? Can J Psychiatry. 2006;51(9): Arseneault L, Cannon M, Poulton R, Murray R, Caspi A, Moffitt TE.Cannabis use in adolescence and risk for adult psychosis: longitudinal prospective study. BMJ ;325(7374): Stephens RS, Rofmann RA, Simpson EE. Adult marijuana users seeking treatment. J Consult Clin Psychol 1993; 61: Campbell BK, Stark MJ. Psychopathology and personality charasteristics in different forms of substance abuse. Int J Addict. 1990; 25: Mehrabian A. General relationsamong drug use, alcohol use, and major indexes psychopathology. J Psychol. 2001; 135: Johnson RJ, Kaplan HB. Stability of psychological symptoms: drug use consequences and intervening processes. J Health Soc Behav. 1990;31: Whitmore EA, Mikulich SK, Thompson LL, Riggs PD, Aarons GA, Crowley TJ. Influences on adolescent substance dependence: conduct disorders, depression, attention deficit hyperactivity disorder, and gender. Drug Alcohol Depend. 1997; 47: DeMillio L. Psychiatric syndromes in adolescent substance users. Am J Psychiatry. 1989; 146:

10 11- Ross HE, Glaser FB, Germanson T. The Prevalance of psychiatric disorders in patients with alcohol and other drug problems. Archives of General Psychiatry, 45, Dejong CAJ, Van Den Brink W, Harteveld FM, Van Der Welen EGM. Personality disorders in alcoholics and drug addicts, Comprehensive Psychiatry , Darke S, Wodak A, Hall W, Heather N, Ward J. Prevalance and predictors of psypathology among opioid users. British Journal of Addiction , Kosten TR, Rounsaville BJ, Kleber HD. DSM III personality disorders in opiate addicts. Comprehensive Psychiatry , Rounsaville BJ, Kosten TR, Kleber HD. Success and failure at outpatient opioid detoxification. Evaluation the process of clonidine and methadone assisted withdrawal, Journal of Nervous and Mental Disease , Khantzian EJ, Trees C. DSM III psychiatric diagnosis on narcotic addicts. Archives of General Psychiatry Chen CC, Tsai SY, Su LW, Yang TW, Tsai CJ, Hwu HG. Psychiatric comorbidity among male heroin addicts: Differences between hospital and incarcerated subjects in Taiwan. Addiction Quaglio G, Talamini G, Lechi A, Venturini L, Lugoboni F, Mezzelani P. Study of 2708 heroin-related deaths in north-eastern Italy to establish the main causes of death. Addiction (2001) 96, Heroin Overdose Deaths-Multnomah County, Oregon, , MMWR, 2000, 49(28): Ghodse H, Oyefeso A, Kilpatrick B. Mortality of Drug Addicts in the United Kingdom Int J of Epidemiology 1998; 27: The Consumers Union Report on Licit and Illicit Drugs by Edward M. Brecher and the Editors of Consumer Reports Magazine, 1972

11 22- Türkiye İstatistik Yıllığı, DİE yayınları Ankara, 1991: Eren S. Opioid bağımlılarında DSM III R ikinci eksen komorbiditesi. Bakırköy Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi. Uzmanlık Tezi Schuckit MA, Smith TL, Danko GP, Bucholz KK. Five-year clinical course associated with DSM-IV alcohol abuse or dependence in a large group of men and women. Am J Psychiatry. 2001;158(7): Ögel K. Türkiye de madde bağımlılığı. IQ yayınları. İstanbul, 2001: Soysal Z, Çakalır C. Adli Tıp. Cilt 3. İÜ CTF yayınları. İstanbul, 1999: Chiang SC, Chan HY, Chang YY, Sun HJ, Chen WJ, Chen CK.Psychiatric comorbidity and gender difference among treatment-seeking heroin abusers in TaiwanPsychiatry Clin Neurosci. 2007;61(1): Merikangas, K. R., Angst, J., Eaton, W., Canino, G., Rubio-Stepic, M., Wacker, H., Wittchen, H. -U., Andrade, Essau, C., Whitaker, A., Kraemer, H., Robins, L. N., & Kupfer, D. J. Comorbidity and boundaries of affective disorders with anxiety disorders and substance misuse: Results of an International Task Force. British Journal of Psychiatry, 196; 168 (30): Milby, J. B., Sims, M. K., Khuder, S., Schumacher, J. E., Huggins, N., McLellan, A. T., Woody, G., & Haas, N. Psychiatric comorbidity: Prevalence in methadone maintenance treatment. American Journal of Drug and Alcohol Abuse, 1996; 22; Tosun M. Alkol ve Diğer Maddeler ile İlişkili Bozukluklar. İstanbul Üniversitesi Yayınları, 2000: Köknel Ö. Bağımlılık, İstanbul: Altın Kitaplar, 1998: Babaoğlu A.N. Uyuşturucu maddeler ve tarihi İstanbul: Kaynak yayınları,1997: , Erdinç C. Overdose Türkiye, İstanbul, İletişim yayınları, 2005: Booth M. Haşhaşdan eroine (Opium) İstanbul: Sabah kitapları, 1996: 272.

12 35- Tamar D, Kültegin Ö, Çakmak D. Uyuşturucu madde kullanımının aile üstüne etkisi. Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu, Bilim Serisi 1996; 99: Alpay N, Karamustafalıoğlu N, Kükürt R. Madde bağımlılarında suç. Düşünen Adam. 1995; 8: Tablo 1: Olguların sosyodemografik verileri n % Yaş grupları 0-20 yaş 53 5, yaş , yaş , yaş , yaş 102 9,9 61 ve üstü 26 2,5 Cinsiyet Erkek ,2 Kadın 19 1,8 Medeni durum Bekar 30 20,2 Dul 13 8,8 Evli ,0 Meslek Çiftçi ,9 İşçi-maaşlı 96 15,7 Esnaf 76 12,5

13 Seyyar satıcı 47 7,7 Şöför 45 7,4 Kahveci 42 6,9 İşsiz 41 6,7 Emekli 33 5,4 Memur 18 3,0 Hükümlü 18 3,0 Asker (er) 17 2,8 Balıkçı 12 2,0 İşadamı 11 1,8 Rehber 11 1,8 Müzisyen 10 1,6 Garson 9 1,4 Ev kadını 6 0,9 Öğrenci 3 0,5

14 Tablo 2: Olguların yargılanma nedenleri, suça konu maddeler ve 4. ihtisas kurulu kararları n % Yargılanma nedenleri* Bulundurmak 45 3,2 İmal etmek 7 0,5 Kullanmak ,1 Satmak ,3 Yetiştirmek 65 4,7 Nakil 3 0,2 Suç konusu olduğu iddia edilen Esrar ,1 maddeler Hint keneviri ,5 Eroin ,8 Afyon 7 0,7 Kokain 5 0,5 Bazmorfin 1 0,1 Uçucu 1 0,1 Çeşitli haplar 12 1,2 Adli Tıp Kurumunun verdiği karar İptila değil ,0 İptila 21 2,0 *Kişiler birden fazla suçla yargılanabilmeleri sebebiyle, yargılanma nedenlerinde toplam olgu sayısı 1035 in üzerindedir.

15 Tablo 3: Olguların aldıkları 1. ve 2. eksen tanıları n % 1. eksen tanıları Affektif Bozukluk 9 4,0 Anksiyete bozukluğu 4 1,8 Şizofreni ve diğer bozukluklar 8 3,6 Madde kötüye kullanımı ve bağımlılığı ,5 Mental Retardasyon 3 1,3 Epilepsi ve Diğer Mental Bozukluklar 3 1,3 Somatoform Bozukluk 1 0,5 2. eksen tanıları Başka Türlü Adlandırılamayan Kişilik 1 3,9 Bozukluğu Antisosyal Kişilik Bozukluğu 25 96,1

Kalyoncu A., Pektaş Ö., Mırsal H., Yılmaz S., Serez M., Beyazyürek M.

Kalyoncu A., Pektaş Ö., Mırsal H., Yılmaz S., Serez M., Beyazyürek M. DEPRESYON-ANKSİYETE BOZUKLUKLARI İLE ALKOL BAĞIMLILIĞI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ARAŞTIRILMASI Kalyoncu A., Pektaş Ö., Mırsal H., Yılmaz S., Serez M., Beyazyürek M. ÖZET Alkol bağımlılığı ve diğer psikiyatrik

Detaylı

ANATOLİA BAĞIMLILIK TEDAVİ KLİNİĞİNDE YATARAK TEDAVİ GÖREN HASTALARIN DESKRİPTİF ANALİZİ. Kalyoncu A., Yılmaz S., Mırsal H., Pektaş Ö., Beyazyürek M.

ANATOLİA BAĞIMLILIK TEDAVİ KLİNİĞİNDE YATARAK TEDAVİ GÖREN HASTALARIN DESKRİPTİF ANALİZİ. Kalyoncu A., Yılmaz S., Mırsal H., Pektaş Ö., Beyazyürek M. ANATOLİA BAĞIMLILIK TEDAVİ KLİNİĞİNDE YATARAK TEDAVİ GÖREN HASTALARIN DESKRİPTİF ANALİZİ Kalyoncu A., Yılmaz S., Mırsal H., Pektaş Ö., Beyazyürek M. GİRİŞ Madde ile ilişkili bozukluklar; kötüye kullanılan

Detaylı

Suç işlemiş bipolar bozukluklu olgularda klinik ve suç özellikleri: BRSHH den bir örnek. Dr. Tuba Hale CAMCIOĞLU

Suç işlemiş bipolar bozukluklu olgularda klinik ve suç özellikleri: BRSHH den bir örnek. Dr. Tuba Hale CAMCIOĞLU Suç işlemiş bipolar bozukluklu olgularda klinik ve suç özellikleri: BRSHH den bir örnek Dr. Tuba Hale CAMCIOĞLU Kurum ve kuruluşla ilişki bildirimi Bulunmamaktadır. Şiddet ve Suç Saldırganlık Şiddet Bireyin

Detaylı

Madde Kullanımı ve Suç 1

Madde Kullanımı ve Suç 1 Madde Kullanımı ve Suç 1 Kültegin Ögel*, Defne Tamar*, Cüneyt Evren*, Aytekin Sır** *Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, AMATEM Kliniği **Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi, Psikiyatri ABD. 1 Bu

Detaylı

ACİL OLARAK PSİKİYATRİ KLİNİĞİNE YATIRILAN HASTALARDA MADDE KULLANIMI TARAMASI

ACİL OLARAK PSİKİYATRİ KLİNİĞİNE YATIRILAN HASTALARDA MADDE KULLANIMI TARAMASI ACİL OLARAK PSİKİYATRİ KLİNİĞİNE YATIRILAN HASTALARDA MADDE KULLANIMI TARAMASI -ÖN ÇALIŞMA- Dr. Nasibe ÜNSALAN*, Dr. Özkan PEKTAŞ**, Dr. Ayhan KALYONCU**, Dr. Devran TAN*, Dr. Hasan MIRSAL**, Dr. Mansur

Detaylı

Madde Bağımlılığı Olan Hastaların Ebeveynlerinde Psikiyatrik Hastalıklar. Yard. Doç.Dr. Suat Ekinci

Madde Bağımlılığı Olan Hastaların Ebeveynlerinde Psikiyatrik Hastalıklar. Yard. Doç.Dr. Suat Ekinci Madde Bağımlılığı Olan Hastaların Ebeveynlerinde Psikiyatrik Hastalıklar Yard. Doç.Dr. Suat Ekinci Sunum Özeti Neden Ebeveynlerde Psikiyatrik Hastalıklar? Madde Bağımlılığı olan Hastaların Ebeveynlerinde

Detaylı

EĞİTİM VEREN BİR DEVLET HASTANESİ PSİKİYATRİ POLİKLİNİĞİNE BAŞVURAN HASTALARIN TANI GRUPLARINA GÖRE SOSYODEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİ

EĞİTİM VEREN BİR DEVLET HASTANESİ PSİKİYATRİ POLİKLİNİĞİNE BAŞVURAN HASTALARIN TANI GRUPLARINA GÖRE SOSYODEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİ Kriz Dergisi 2(1): 235-240 EĞİTİM VEREN BİR DEVLET HASTANESİ PSİKİYATRİ POLİKLİNİĞİNE BAŞVURAN HASTALARIN TANI GRUPLARINA GÖRE SOSYODEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİ Erol ÖZMEN, M.Murat DEMET, İlkin İÇELLİ, Gürsel

Detaylı

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ ALKOL VE MADDE KULLANIM BOZUKLUKLARI BİRİMİNE BAŞVURAN HASTALARIN SOSYODEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİ

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ ALKOL VE MADDE KULLANIM BOZUKLUKLARI BİRİMİNE BAŞVURAN HASTALARIN SOSYODEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİ M. Bulut, H. A. Savaş, N. Cansel GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ ALKOL VE MADDE KULLANIM BOZUKLUKLARI BİRİMİNE BAŞVURAN HASTALARIN SOSYODEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİ Sociodemographic Characteristics of Patients, Applied

Detaylı

Erişkin Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu nda Prematür Ejakülasyon Sıklığı: 2D:4D Oranı İle İlişkisi

Erişkin Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu nda Prematür Ejakülasyon Sıklığı: 2D:4D Oranı İle İlişkisi Erişkin Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu nda Prematür Ejakülasyon Sıklığı: 2D:4D Oranı İle İlişkisi *Kenar İ. Ayşe Nur, **Sezai Üstün Aydın, *Alper Zıblak *Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi

Detaylı

Bir Bağımlılık Merkezinde Yatarak Tedavi Gören Hastaların Sosyodemografik Özellikleri

Bir Bağımlılık Merkezinde Yatarak Tedavi Gören Hastaların Sosyodemografik Özellikleri Klinik Araştırma www.firattipdergisi.com Bir Bağımlılık Merkezinde Yatarak Tedavi Gören Hastaların Sosyodemografik Özellikleri Rabia BİLİCİ a1, Görkem KARAKAŞ UĞURLU 2, Evren TUFAN 3, Tuğba GÜVEN 1, Mustafa

Detaylı

Bir Akut Psikoz Kliniğinde Yatan Erkek Hastalarda Psikoaktif Madde Kullanımı ve Klinik Değişkenler Üzerine Etkisi

Bir Akut Psikoz Kliniğinde Yatan Erkek Hastalarda Psikoaktif Madde Kullanımı ve Klinik Değişkenler Üzerine Etkisi B. Sancak, G. Özgen, Ü. Özer Bir Akut Psikoz Kliniğinde Yatan Erkek Hastalarda Psikoaktif Madde Kullanımı ve Klinik Değişkenler Üzerine Etkisi Psychoactive Substance Use in Male Patients Hospitalized in

Detaylı

Türkiye de uyuşturucu madde suçları ve sosyodemografik özellikleri

Türkiye de uyuşturucu madde suçları ve sosyodemografik özellikleri Türkiye de uyuşturucu madde suçları ve sosyodemografik özellikleri Sociodemographic characteristics of narcotic crimes in Turkey Sadık Toprak, Ahmet Özgür Doğru, Burak Gümüş Adli Tıp Anabilim Dalı (Yrd.

Detaylı

ALKOL KULLANIM BOZUKLUĞUNDA CİNSİYET FARKLILIĞI: YATAN HASTA VERİLERİNİN İNCELENMESİ *

ALKOL KULLANIM BOZUKLUĞUNDA CİNSİYET FARKLILIĞI: YATAN HASTA VERİLERİNİN İNCELENMESİ * ALKOL KULLANIM BOZUKLUĞUNDA CİNSİYET FARKLILIĞI: YATAN HASTA VERİLERİNİN İNCELENMESİ * Gender Differences in Alcohol Use Disorder: Evaluation the Inpatient Treatment Data Dr. E. Cüneyt Evren 1, Dr. Ömer

Detaylı

Esrar ve meperidin (Petidin) kullanım bozukluğu nedeni ile yatarak tedavi gören hastaların özeliklerinin karşılaştırılması

Esrar ve meperidin (Petidin) kullanım bozukluğu nedeni ile yatarak tedavi gören hastaların özeliklerinin karşılaştırılması 20 Esrar ve meperidin kullanım bozukluğu nedeni ile... Esrar ve meperidin (Petidin) kullanım bozukluğu nedeni ile yatarak tedavi gören hastaların özeliklerinin karşılaştırılması E. Cüneyt EVREN, 1 Kültegin

Detaylı

Türkiye de Bağımlılık Epidemiyolojisi. Dr. Zehra Arıkan

Türkiye de Bağımlılık Epidemiyolojisi. Dr. Zehra Arıkan Türkiye de Bağımlılık Epidemiyolojisi Dr. Zehra Arıkan Araştırmacı: Danışman: Konuşmacı: Glaxo, Sanovel, Bilim Epidemiyoloji Tıbbi araştırmaların yöntem bilimi Sağlık sorunlarının tanımlanması, nedenlerinin

Detaylı

Samsun da altı yıllık bir psikiyatri muayenehane çalışmasının değerlendirilmesi. Evaluation of psychiatric office studies for six years in Samsun

Samsun da altı yıllık bir psikiyatri muayenehane çalışmasının değerlendirilmesi. Evaluation of psychiatric office studies for six years in Samsun 154 Samsun da altı yıllık bir psikiyatri muayenehane çalışmasının değerlendirilmesi Samsun da altı yıllık bir psikiyatri muayenehane çalışmasının değerlendirilmesi Ömer BÖKE, 1 Servet AKER, 2 ÖZET Amaç:

Detaylı

Kadın ve Erkek Psikiyatri Kapalı Servislerinde Fiziksel Tespit Uygulamasının Klinik Özelliklerle İlişkisi

Kadın ve Erkek Psikiyatri Kapalı Servislerinde Fiziksel Tespit Uygulamasının Klinik Özelliklerle İlişkisi Kadın ve Erkek Psikiyatri Kapalı Servislerinde Fiziksel Tespit Uygulamasının Klinik Özelliklerle İlişkisi Araştırmacılar: As. Dr. Simge Seren KIRLIOĞLU As. Dr. Sinem ACAR Doç. Dr. Pınar ÇETİNAY AYDIN Prof.

Detaylı

TAMAMLANMIŞ İNTİHARLARDA ALKOL MADDE KULLANIM ÖYKÜSÜNÜN ROLÜ*

TAMAMLANMIŞ İNTİHARLARDA ALKOL MADDE KULLANIM ÖYKÜSÜNÜN ROLÜ* TAMAMLANMIŞ İNTİHARLARDA ALKOL MADDE KULLANIM ÖYKÜSÜNÜN ROLÜ* The Role of Alcohol and Substance Usage History in Committed Suicides Dr. Gıyaseddin Ekici 1, Dr. Haluk A. Savaş 2, Dr. Serhat Çıtak 3 ÖZET:

Detaylı

Denetimli Serbestlik Olgularının Retrospektif Analizi: Sosyodemografik Özellikler, Bireysel ve Ailesel Bağımlılık ve Suç Öyküleri ile Tedavi Yanıtları

Denetimli Serbestlik Olgularının Retrospektif Analizi: Sosyodemografik Özellikler, Bireysel ve Ailesel Bağımlılık ve Suç Öyküleri ile Tedavi Yanıtları Araştırmalar / Researches A.E. Altıntoprak, S.A. Akgür, G. Kitapçıoğlu Denetimli Serbestlik Olgularının Retrospektif Analizi: Sosyodemografik Özellikler, Bireysel ve Ailesel Bağımlılık ve Suç Öyküleri

Detaylı

KANSER HASTALARINDA ANKSİYETE VE DEPRESYON BELİRTİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ UZMANLIK TEZİ. Dr. Levent ŞAHİN

KANSER HASTALARINDA ANKSİYETE VE DEPRESYON BELİRTİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ UZMANLIK TEZİ. Dr. Levent ŞAHİN T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ AİLE HEKİMLİĞİ KLİNİĞİ KANSER HASTALARINDA ANKSİYETE VE DEPRESYON BELİRTİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ UZMANLIK TEZİ

Detaylı

PSİKİYATRİK BOZUKLUKLARIN EPİDEMİYOLOJİSİ*

PSİKİYATRİK BOZUKLUKLARIN EPİDEMİYOLOJİSİ* İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Sürekli Tıp Eğitimi Etkinlikleri 25 TÜRKİYE DE SIK KARŞILAŞILAN PSİKİYATRİK HASTALIKLAR Sempozyum Dizisi No:62 Mart 2008 S:25-30 PSİKİYATRİK BOZUKLUKLARIN EPİDEMİYOLOJİSİ*

Detaylı

Madde kullanım bozuklukları (MKB) gün geçtikçe. Yatan Psikiyatri Hastalarında Madde Kullanımı ve Hastalıklara Göre Dağılımı: Retrospektif Bir Çalışma

Madde kullanım bozuklukları (MKB) gün geçtikçe. Yatan Psikiyatri Hastalarında Madde Kullanımı ve Hastalıklara Göre Dağılımı: Retrospektif Bir Çalışma Düşünen Adam Psikiyatri ve Nörolojik Bilimler Dergisi 2010;23:166-173 Yatan Psikiyatri Hastalarında Madde Kullanımı ve Hastalıklara Göre Dağılımı: Retrospektif Bir Çalışma Araştırmalar / Researches Medine

Detaylı

ÇOCUK VE ERGENLERE YÖNELİK BİR BAĞIMLILIK MERKEZİNE İKİ YIL SÜRESİNCE BAŞVURAN OLGULARIN SOSYODEMOGRAFİK DEĞERLENDİRİLMESİ

ÇOCUK VE ERGENLERE YÖNELİK BİR BAĞIMLILIK MERKEZİNE İKİ YIL SÜRESİNCE BAŞVURAN OLGULARIN SOSYODEMOGRAFİK DEĞERLENDİRİLMESİ ÇOCUK VE ERGENLERE YÖNELİK BİR BAĞIMLILIK MERKEZİNE İKİ YIL SÜRESİNCE BAŞVURAN OLGULARIN SOSYODEMOGRAFİK DEĞERLENDİRİLMESİ A Sociodemographic Evaluation of Cases Applying to a Child and Adolescent Dependency

Detaylı

Alkol/Madde Kullanım Bozukluğunda Kişilik Bozukluğu Ek Tanısı: Bir Gözden Geçirme

Alkol/Madde Kullanım Bozukluğunda Kişilik Bozukluğu Ek Tanısı: Bir Gözden Geçirme DERLEME Alkol/Madde Kullanım Bozukluğunda Kişilik Bozukluğu Ek Tanısı: Bir Gözden Geçirme E. Cüneyt Evren 1 1 Uz. Dr. Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Araştırma ve Uygulama Hastanesi, AMATEM

Detaylı

Uçucu madde kullanımının yaygınlığı: Çok merkezli bir araştırmanın verilerinin değerlendirilmesi 1

Uçucu madde kullanımının yaygınlığı: Çok merkezli bir araştırmanın verilerinin değerlendirilmesi 1 220 Uçucu madde kullanımının yaygınlığı... _ Uçucu madde kullanımının yaygınlığı: Çok merkezli bir araştırmanın verilerinin değerlendirilmesi 1 Kültegin Ögel, 2 Defne Tamar, 2 Cüneyt Evren, 3 Duran Çakmak

Detaylı

ALKOL BAĞIMLILIĞINDA ALKOL KULLANIM ÖZELLİKLERİ İLE KLİNİK DURUM ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN ARAŞTIRILMASI*

ALKOL BAĞIMLILIĞINDA ALKOL KULLANIM ÖZELLİKLERİ İLE KLİNİK DURUM ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN ARAŞTIRILMASI* ALKOL BAĞIMLILIĞINDA ALKOL KULLANIM ÖZELLİKLERİ İLE KLİNİK DURUM ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN ARAŞTIRILMASI* Kalyoncu, A., Pektaş, Ö., Mırsal, H., Şatır, T., Pektaş, A., Mırsal, N., Yılmaz, S., Beyazyürek, M.

Detaylı

ALMANYA DA YAŞAYAN TÜRK EROİN BAĞIMLILARININ ÖZELLİKLERİ

ALMANYA DA YAŞAYAN TÜRK EROİN BAĞIMLILARININ ÖZELLİKLERİ ALMANYA DA YAŞAYAN TÜRK EROİN BAĞIMLILARININ ÖZELLİKLERİ Dr. Özlem Yalnız 1, Dr. Özkan Pektaş 2, Dr. Emre Şahin 1, Dr. Ö. Ayhan Kalyoncu 2, Dr. Hasan Mırsal 2, Dr. Mansur Beyazyürek 3 1 Uzm. Dr. Balıklı

Detaylı

ALKOL BAĞIMLILIĞINDA TEDAVİYE BAŞVURU SÜRECİNDE ALKOL KULLANIM ÖZELLİKLERİ VE KLİNİK ÖZELLİKLER ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN ARAŞTIRILMASI

ALKOL BAĞIMLILIĞINDA TEDAVİYE BAŞVURU SÜRECİNDE ALKOL KULLANIM ÖZELLİKLERİ VE KLİNİK ÖZELLİKLER ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN ARAŞTIRILMASI ALKOL BAĞIMLILIĞINDA TEDAVİYE BAŞVURU SÜRECİNDE ALKOL KULLANIM ÖZELLİKLERİ VE KLİNİK ÖZELLİKLER ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN ARAŞTIRILMASI Kalyoncu A., Pektaş Ö., Mırsal H., Şatır T., Pektaş A., Mırsal N., Yılmaz

Detaylı

Bir AMATEM Birimine Başvuran Alkol ve Madde Kullanım Bozukluğu olan Hastaların Sosyodemografik ve Klinik Özellikleri

Bir AMATEM Birimine Başvuran Alkol ve Madde Kullanım Bozukluğu olan Hastaların Sosyodemografik ve Klinik Özellikleri Bir AMATEM Birimine Başvuran Alkol ve Madde Kullanım Bozukluğu olan Hastaların Sosyodemografik ve Klinik Özellikleri Sociodemographic and Clinical Features of Patients with Alcohol and Substance Use Disorders

Detaylı

Obsesif KompulsifBozukluk Hastalığının Yetişkin Ayrılma Anksiyetesiile Olan İlişkisi

Obsesif KompulsifBozukluk Hastalığının Yetişkin Ayrılma Anksiyetesiile Olan İlişkisi Obsesif KompulsifBozukluk Hastalığının Yetişkin Ayrılma Anksiyetesiile Olan İlişkisi Dr. SiğnemÖZTEKİN, Psikolog Duygu KUZU, Dr. Güneş CAN, Prof. Dr. AyşenESEN DANACI Giriş: Ayrılma anksiyetesi bozukluğu,

Detaylı

ONUNCU SINIF ÖĞRENCİLERİ ARASINDA TÜTÜN, ALKOL VE MADDE KULLANIM YAYGINLIĞI: İSTANBUL ÖRNEKLEMİ

ONUNCU SINIF ÖĞRENCİLERİ ARASINDA TÜTÜN, ALKOL VE MADDE KULLANIM YAYGINLIĞI: İSTANBUL ÖRNEKLEMİ ONUNCU SINIF ÖĞRENCİLERİ ARASINDA TÜTÜN, ALKOL VE MADDE KULLANIM YAYGINLIĞI: İSTANBUL ÖRNEKLEMİ ONUNCU SINIF ÖĞRENCİLERİ ARASINDA TÜTÜN, ALKOL VE MADDE KULLANIM YAYGINLIĞI: İSTANBUL ÖRNEKLEMİ Tobacco,

Detaylı

Dr.ERHAN AKINCI 46.ULUSAL PSİKİYATRİ KONGRESİ

Dr.ERHAN AKINCI 46.ULUSAL PSİKİYATRİ KONGRESİ Dr.ERHAN AKINCI Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi 46.ULUSAL PSİKİYATRİ KONGRESİ Ekim 2010, İZMİR Açıklama 2008 2010 Araştırmacı: yok Danışman: yok Konuşmacı: yok GREGOR MENDEL

Detaylı

hükümet tabibi olarak görev yaptıktan sonra, 1988 yılında Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi nde başladığım

hükümet tabibi olarak görev yaptıktan sonra, 1988 yılında Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi nde başladığım 1961 yılında Malatya da doğdum. İlk-orta ve lise öğrenimimi Malatya da tamamladım.1978 yılında girdiğim Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni 1984 yılında bitirdim. 1984-1987 yılları arasında Çanakkale ve

Detaylı

Adli Tıp Bülteni The Bulletin of Legal Medicine

Adli Tıp Bülteni The Bulletin of Legal Medicine Adli Tıp Bülteni, 2015;20(1):21-26. Adli Tıp Bülteni The Bulletin of Legal Medicine www.adlitipbulteni.com ARAŞTIRMA / RESEARCH REPORT doi: 10.17986/blm.2015110914 Antalya İlinde Denetimli Serbestlik Kararı

Detaylı

Bariatrik cerrahi amacıyla başvuran hastaların depresyon, benlik saygısı ve yeme bozuklukları açısından değerlendirilmesi

Bariatrik cerrahi amacıyla başvuran hastaların depresyon, benlik saygısı ve yeme bozuklukları açısından değerlendirilmesi Bariatrik cerrahi amacıyla başvuran hastaların depresyon, benlik saygısı ve yeme bozuklukları açısından değerlendirilmesi Selçuk Özdin 1, Aytül Karabekiroğlu 2, Arzu Alptekin Aker 2, Recep Bolat 2, Servet

Detaylı

ŞİZOFRENİ HASTALARINDA TIBBİ(FİZİKSEL) HASTALIK EŞ TANILARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

ŞİZOFRENİ HASTALARINDA TIBBİ(FİZİKSEL) HASTALIK EŞ TANILARININ DEĞERLENDİRİLMESİ ŞİZOFRENİ HASTALARINDA TIBBİ(FİZİKSEL) HASTALIK EŞ TANILARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Dr. Mehmet Emin Demirkol Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı AMAÇ Bu çalışmada

Detaylı

Hanusch Hastanesi (Eğitim ve Araştırma Hastanesi), Viyana - Avusturya

Hanusch Hastanesi (Eğitim ve Araştırma Hastanesi), Viyana - Avusturya ÖZGEÇMİŞ Tıp Doktoru Lisansı 1995 2001 Viyana Üniversitesi Tıp Fakültesi İhtisas Eğitimi 2001 2003 Hanusch Hastanesi (Eğitim ve Araştırma Hastanesi), Viyana - Avusturya Dahiliye Rotasyonu 2004-2005 Epsom

Detaylı

Author's Accepted Manuscript

Author's Accepted Manuscript Author's Accepted Manuscript Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Amatem Kliniğinde Yatarak Tedavi Gören Hastaların Sosyo-Demografik Özelliklerinin Retrospektif Analizi Hakan Karaağaç, Zeynep Esenkaya

Detaylı

Geliş nedeni Reason for reception A B C A B C A B C A B C A B C

Geliş nedeni Reason for reception A B C A B C A B C A B C A B C Geliş nedenine göre güvenlik birimine gelen veya getirilen çocuklar, 2009-2013 Juveniles received into security unit by reason for reception, 2009-2013 Geliş nedeni 2009 2010 2011 2012 2013 Reason for

Detaylı

Gençlik Döneminde DEHB ve Alkol ve Madde Kullanım Bozukluğu

Gençlik Döneminde DEHB ve Alkol ve Madde Kullanım Bozukluğu Gençlik Döneminde DEHB ve Alkol ve Madde Kullanım Bozukluğu Doç.Dr.Nesrin DİLBAZ Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ankara AMATEM DEHB GÖRÜLME SIKLIĞI Prevelans : Çocuklarda %6-%8;Ergenlerde %6;

Detaylı

*Bu araştırma Psikiyatrik Araştırmalar Ve Eğitim Merkezi (PAREM) tarafından yapılmıştır.

*Bu araştırma Psikiyatrik Araştırmalar Ve Eğitim Merkezi (PAREM) tarafından yapılmıştır. İSTANBUL DA ALKOLLÜ İÇKİ KULLANIM SIKLIĞI* Kültegin Ögel 1, Defne Tamar 1, Erol Özmen 2, Tamer Aker 1, Afşin Sağduyu 3, Cumhur Boratav 4, Olcay Liman 5 1 Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, 2

Detaylı

Cukurova Medical Journal

Cukurova Medical Journal Cukurova Medical Journal Araştırma Makalesi / Research Article 2008 2012 Yılları Arasında Adli Toksikoloji Laboratuvarına Gelen Olguların Değerlendirilmesi Evaluation of Cases Consulted to Forensic Toxicology

Detaylı

Tedavi Arayýþýnda Olan Eroin Baðýmlýlarýnda I. Eksen Psikiyatrik Komorbidite: Sosyodemografik ve Madde Kullaným Özellikleri Ýle Ýliþkisi

Tedavi Arayýþýnda Olan Eroin Baðýmlýlarýnda I. Eksen Psikiyatrik Komorbidite: Sosyodemografik ve Madde Kullaným Özellikleri Ýle Ýliþkisi Tedavi Arayýþýnda Olan Eroin Baðýmlýlarýnda I. Eksen Psikiyatrik Komorbidite: Sosyodemografik ve Madde Kullaným Özellikleri Ýle Ýliþkisi E. Cüneyt EVREN*, Fatma Oya ER*, Murat ERKIRAN*, Duran ÇAKMAK**

Detaylı

ALKOL BAĞIMLILIĞINDA İNTİHAR DAVRANIŞININ ARAŞTIRILMASI*

ALKOL BAĞIMLILIĞINDA İNTİHAR DAVRANIŞININ ARAŞTIRILMASI* ALKOL BAĞIMLILIĞINDA İNTİHAR DAVRANIŞININ ARAŞTIRILMASI* The Research of Suicidal Behaviour in Alcohol Dependence Dr.Hasan Mırsal 1, Dr.Özkan Pektaş 1, Dr.Ayhan Kalyoncu 1, Dr.Nursel Mırsal 2, Dr.Mansur

Detaylı

Clayton P, Desmarais L, Winokur G. A study of normal bereavement. Am J Psychiatry 1968;125:168 78. Clayton PJ, Halikes JA, Maurice WL.

Clayton P, Desmarais L, Winokur G. A study of normal bereavement. Am J Psychiatry 1968;125:168 78. Clayton PJ, Halikes JA, Maurice WL. Dr Ali Bozkurt Clayton P, Desmarais L, Winokur G. A study of normal bereavement. Am J Psychiatry 1968;125:168 78. Clayton PJ, Halikes JA, Maurice WL. The bereavement of the widowed. Dis Nerv Syst 1971;32:597

Detaylı

Cage Testi ile Alkol Kullanýmý Üzerine Epidemiyolojik Bir Çalýþma #

Cage Testi ile Alkol Kullanýmý Üzerine Epidemiyolojik Bir Çalýþma # Cage Testi ile Alkol Kullanýmý Üzerine Epidemiyolojik Bir Çalýþma # Metin TURAN*, Ali S. ÇÝLLÝ**, Rüstem AÞKIN***, Hasan HERKEN ##, Metin TELCÝOÐLU # *, Rahim KUCUR # ** ÖZET Alkol kullanýmý ve buna baðlý

Detaylı

ALKOL BAĞIMLILIĞINDA SOSYODEMOGRAFİK DEĞİŞKENLER, KLİNİK ÖZELLİKLER VE TEDAVİ SONUÇLARININ CİNSİYETLER ARASINDAKİ FARKLILIKLARININ İNCELENMESİ*

ALKOL BAĞIMLILIĞINDA SOSYODEMOGRAFİK DEĞİŞKENLER, KLİNİK ÖZELLİKLER VE TEDAVİ SONUÇLARININ CİNSİYETLER ARASINDAKİ FARKLILIKLARININ İNCELENMESİ* ALKOL BAĞIMLILIĞINDA SOSYODEMOGRAFİK DEĞİŞKENLER, KLİNİK ÖZELLİKLER VE TEDAVİ SONUÇLARININ CİNSİYETLER ARASINDAKİ FARKLILIKLARININ İNCELENMESİ* Sociodemmographic Variables, Clinical Features, and Treatment

Detaylı

Psoriazis vulgarisli hastalarda kişilik özellikleri ve yaygın psikiyatrik tablolar

Psoriazis vulgarisli hastalarda kişilik özellikleri ve yaygın psikiyatrik tablolar Psoriazis vulgarisli hastalarda kişilik özellikleri ve yaygın psikiyatrik tablolar Emine Çölgeçen 1, Ali İrfan Gül 2, Kemal Özyurt 3, Murat Borlu 4 1 Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi, Dermatoloji Ana Bilim

Detaylı

KLİNİĞİMİZDE YATARAK TEDAVİ GÖREN YURTDIŞINDA YAŞAYAN TÜRKLERDE MADDE KULLANIM PROBLEMLERİ VE KÜLTÜREL ÖZELLİKLERLE İLİŞKİSİNİN SAPTANMASI

KLİNİĞİMİZDE YATARAK TEDAVİ GÖREN YURTDIŞINDA YAŞAYAN TÜRKLERDE MADDE KULLANIM PROBLEMLERİ VE KÜLTÜREL ÖZELLİKLERLE İLİŞKİSİNİN SAPTANMASI KLİNİĞİMİZDE YATARAK TEDAVİ GÖREN YURTDIŞINDA YAŞAYAN TÜRKLERDE MADDE KULLANIM PROBLEMLERİ VE KÜLTÜREL ÖZELLİKLERLE İLİŞKİSİNİN SAPTANMASI Kalyoncu A., Yılmaz S., Bolten A., Mırsal H., Pektaş Ö., Beyazyürek

Detaylı

Opiyat Bağımlılarında Diğer Maddelerin Kullanımı ve Sosyodemografik Özellikler ile İlişkisi

Opiyat Bağımlılarında Diğer Maddelerin Kullanımı ve Sosyodemografik Özellikler ile İlişkisi Araştırma / Research Article TAF Prev Med Bull 2013; 12(1):35-42 Opiyat Bağımlılarında Diğer Maddelerin Kullanımı ve Sosyodemografik Özellikler ile İlişkisi [Relationships between Using Other Substances

Detaylı

Sonuç: ÖZET Amaç: Conclusion: ABSTRACT Objective: Results: Bulgular: Yöntemler: Methods:

Sonuç: ÖZET Amaç: Conclusion: ABSTRACT Objective: Results: Bulgular: Yöntemler: Methods: ORİJİNAL MAKALE ORIGINAL ARTICLE DOĞU KARADENİZ BÖLGESİ NDE BİR EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ NE DENETİMLİ SERBESTLİK KAPSAMINDA BAŞVURAN HASTALARIN DEĞERLENDİRİLMESİ: BİR YILLIK GERİYE DÖNÜK ÇALIŞMA EVALUATION

Detaylı

Adli Psikiyatri Polikliniğinde Değerlendirilen Olguların Psikiyatrik Tanıları, Madde Kullanım Durumları, Sosyodemografik ve Klinik Özellikleri

Adli Psikiyatri Polikliniğinde Değerlendirilen Olguların Psikiyatrik Tanıları, Madde Kullanım Durumları, Sosyodemografik ve Klinik Özellikleri DOI: 10.5455/NYS.20140827121119 Kısa Araştırma / Brief Report Adli Psikiyatri Polikliniğinde Değerlendirilen Olguların Psikiyatrik Tanıları, Madde Kullanım Durumları, Sosyodemografik ve Klinik Özellikleri

Detaylı

Bipolar bozuklukta cinsiyete göre klinik ve. ve sosyodemografik özelliklerin karşılaştırılması

Bipolar bozuklukta cinsiyete göre klinik ve. ve sosyodemografik özelliklerin karşılaştırılması ARAŞTIRMA Gülhane Tıp Derg 2012; 54: 279-283 Gülhane Askeri Tıp Akademisi 2012 doi:10.5455/gulhane.14940 Bipolar bozuklukta cinsiyete göre klinik ve sosyodemografik özelliklerin karşılaştırılması Süleyman

Detaylı

Cezaevinde çalışan infaz ve koruma memurlarında psikiyatrik bozuklukların bir yıllık yaygınlığı

Cezaevinde çalışan infaz ve koruma memurlarında psikiyatrik bozuklukların bir yıllık yaygınlığı Cezaevinde çalışan infaz ve koruma memurlarında psikiyatrik bozuklukların bir yıllık yaygınlığı Nazmiye Kaya, Ali S.Çilli, Özkan Güler Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı,

Detaylı

MADDE BAĞIMLILIĞINDA BİREYSEL PSİKOTERAPİ

MADDE BAĞIMLILIĞINDA BİREYSEL PSİKOTERAPİ 1 MADDE BAĞIMLILIĞINDA BİREYSEL PSİKOTERAPİ Individual Psychotherapy in Drug Dependence Dr.Ayhan Kalyoncu 1, Dr.Hasan Mırsal¹ ÖZET Madde bağımlılığında psikoterapi geçmişte psikiyatristler tarafından etkisiz

Detaylı

KULLANILAN MADDE TÜRÜNE GÖRE BAĞIMLILIK PROFİLİ DEĞİŞİKLİK GÖSTERİYOR MU? Kültegin Ögel, Figen Karadağ, Cüneyt Evren, Defne Tamar Gürol

KULLANILAN MADDE TÜRÜNE GÖRE BAĞIMLILIK PROFİLİ DEĞİŞİKLİK GÖSTERİYOR MU? Kültegin Ögel, Figen Karadağ, Cüneyt Evren, Defne Tamar Gürol KULLANILAN MADDE TÜRÜNE GÖRE BAĞIMLILIK PROFİLİ DEĞİŞİKLİK GÖSTERİYOR MU? Kültegin Ögel, Figen Karadağ, Cüneyt Evren, Defne Tamar Gürol 1 Acibadem University Medical Faculty 2 Maltepe University Medical

Detaylı

ALKOL BAĞIMLILIĞINDA KLİNİK TEDAVİ SONRASI BİR İZLEME ÇALIŞMASI

ALKOL BAĞIMLILIĞINDA KLİNİK TEDAVİ SONRASI BİR İZLEME ÇALIŞMASI ALKOL BAĞIMLILIĞINDA KLİNİK TEDAVİ SONRASI BİR İZLEME ÇALIŞMASI Kalyoncu A., Mırsal H., Pektaş Ö., Koskosoğlu N., Eti Tezer F., Çavuşoğlu C., Yılmaz S., Beyazyürek M., ÖZET Alkol Bağımlılığı tedavisinin

Detaylı

Şeref Şimşek 1, Süleyman Dönmezdil 2, Erkan Kakdaş 3, Şakir Özen 4 ÖZET ABSTRACT. Derlemeler / Reviews

Şeref Şimşek 1, Süleyman Dönmezdil 2, Erkan Kakdaş 3, Şakir Özen 4 ÖZET ABSTRACT. Derlemeler / Reviews Diyarbakır Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Araştırma ve Tedavi Merkezine Başvuran Hastaların Sosyodemografik Özellikleri ve Kullandıkları Madde Türleri Sociodemographic characteristics of patients admitted

Detaylı

Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinin Beş Yıllık ( ) Kansere Bağlı Ölüm Kayıtlarının Değerlendirilmesi

Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinin Beş Yıllık ( ) Kansere Bağlı Ölüm Kayıtlarının Değerlendirilmesi Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinin Beş Yıllık (2003-2007) e Bağlı Ölüm Kayıtlarının Değerlendirilmesi The Determination of the

Detaylı

ALMANYA DA YAŞAYAN TÜRK EROİN BAĞIMLILARININ TEDAVİ ARAMA DAVRANIŞINI ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN ARAŞTIRILMASI

ALMANYA DA YAŞAYAN TÜRK EROİN BAĞIMLILARININ TEDAVİ ARAMA DAVRANIŞINI ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN ARAŞTIRILMASI ALMANYA DA YAŞAYAN TÜRK EROİN BAĞIMLILARININ TEDAVİ ARAMA DAVRANIŞINI ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN ARAŞTIRILMASI A Research on the Factors Affecting Treatment Seeking Behavior of Turkish Originated Heroin Dependents

Detaylı

Mizofoni: Psikiyatride yeni bir bozukluk? Yaygınlığı, sosyodemografik özellikler ve ruhsal belirtilerle ilişkisi

Mizofoni: Psikiyatride yeni bir bozukluk? Yaygınlığı, sosyodemografik özellikler ve ruhsal belirtilerle ilişkisi Mizofoni: Psikiyatride yeni bir bozukluk? Yaygınlığı, sosyodemografik özellikler ve ruhsal belirtilerle ilişkisi Uzm. Dr. Gökhan Öz Prof. Dr. Cengiz Kılıç Giriş Mizofoni: Çeşitli hafif seslerden belirgin

Detaylı

Bir Üniversite Hastanesine Alkol Dışı Madde Kullanımı Ön Tanısıyla Başvuran Kişilerin Madde Tarama Test Sonuçlarının Analizi

Bir Üniversite Hastanesine Alkol Dışı Madde Kullanımı Ön Tanısıyla Başvuran Kişilerin Madde Tarama Test Sonuçlarının Analizi Bir Üniversite Hastanesine Alkol Dışı Madde Kullanımı Ön Tanısıyla Başvuran Kişilerin Madde Tarama Test Sonuçlarının Analizi Analysis of the Substance Scanning Test Results of Non- Alcohol Substance Abusers

Detaylı

Madde Kötüye Kullanım Öyküsü Olan Bireylerde Erişkin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Belirtilerinin Yaygınlığı

Madde Kötüye Kullanım Öyküsü Olan Bireylerde Erişkin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Belirtilerinin Yaygınlığı doi: 10.5505/abantmedj.20.30974 Abant Medical Journal Orijinal Makale / Original Article Volume Cilt 3 Issue Sayı 1 Year Yıl 20 Madde Kötüye Kullanım Öyküsü Olan Bireylerde Erişkin Dikkat Eksikliği ve

Detaylı

BİRİNCİ BASAMAKDA PSİKİYATRİ NURAY ATASOY ZKÜ TIP FAKÜLTESİ AD

BİRİNCİ BASAMAKDA PSİKİYATRİ NURAY ATASOY ZKÜ TIP FAKÜLTESİ AD BİRİNCİ BASAMAKDA PSİKİYATRİ NURAY ATASOY ZKÜ TIP FAKÜLTESİ AD Çalışmalarda birinci basamak sağlık kurumlarına başvuran hastalardaki psikiyatrik hastalık sıklığı, gerek değerlendirme ölçekleri kullanılarak

Detaylı

Madde Bağımlılığı Olan Hastalarda Öfke Düzeyi; Bağımlılık Profili, Depresyon ve Anksiyete Düzeyi ile İlişkisi

Madde Bağımlılığı Olan Hastalarda Öfke Düzeyi; Bağımlılık Profili, Depresyon ve Anksiyete Düzeyi ile İlişkisi Madde Bağımlılığı Olan Hastalarda Öfke Düzeyi; Bağımlılık Profili, Depresyon ve Anksiyete Düzeyi ile İlişkisi Madde Bağımlılığı Olan Hastalarda Öfke Düzeyi; Bağımlılık Profili, Depresyon ve Anksiyete Düzeyi

Detaylı

Özürlü Çocuk Sağlık Kurulu Raporlarının Değerlendirilmesi

Özürlü Çocuk Sağlık Kurulu Raporlarının Değerlendirilmesi Kocatepe Tıp Dergisi Kocatepe Medical Journal 2014;15(1):48-53 ÖZGÜN ARAŞTIRMA / RESEARCH STUDY Özürlü Çocuk Sağlık Kurulu Raporlarının Değerlendirilmesi Assessment of Disabled Child Health Council Reports

Detaylı

Kırıkkale İl Merkezi İlköğretim ve Lise Öğrencilerinde Sigara ve Alkol Alışkanlıkları ve Etkileyen Faktörler

Kırıkkale İl Merkezi İlköğretim ve Lise Öğrencilerinde Sigara ve Alkol Alışkanlıkları ve Etkileyen Faktörler Özgün Araştırma Original Article Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi Turkish Journal of Pediatric Disease Kırıkkale İl Merkezi İlköğretim ve Lise Öğrencilerinde Sigara ve Alkol Alışkanlıkları ve Etkileyen

Detaylı

Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar-Current Approaches in Psychiatry 2017; 9(4):

Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar-Current Approaches in Psychiatry 2017; 9(4): Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar-Current Approaches in Psychiatry 2017; 9(4):478-485 Konu Dizini Subject Index (ENGLISH) A addiction 398 adult 263 alcohol use disorders 63 anorexia nervosa 301, 329 antidepressant

Detaylı

Panik bozukluğu (PB); tekrarlayan ve beklenmedik. Panik Bozukluğu Hastalarında Sosyodemografik Özellikler ve Komorbidite. Araştırmalar / Researches

Panik bozukluğu (PB); tekrarlayan ve beklenmedik. Panik Bozukluğu Hastalarında Sosyodemografik Özellikler ve Komorbidite. Araştırmalar / Researches Düşünen Adam Psikiyatri ve Nörolojik Bilimler Dergisi 2010;23:32-37 Panik Bozukluğu Hastalarında Sosyodemografik Özellikler ve Komorbidite Araştırmalar / Researches Sefa Saygılı 1, Oğuz Karamustafalıoğlu

Detaylı

Madde Bağımlılığı, İntihar, Sanık Psikolojisi

Madde Bağımlılığı, İntihar, Sanık Psikolojisi Derleme Madde Bağımlılığı, İntihar, Sanık Psikolojisi Dependence, Suicide, Suspect Psychology İbrahim BALCIOĞLU 1, Yeşim ABANOZ 2 ÖZET 1 Prof. Dr., İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Psikiyatri

Detaylı

EŞIK-ALTI DEPRESYON VE DEPRESİF BOZUKLUK: GENEL MEDİKAL VE MENTAL SAĞLIĞA ÖZGÜ HASTALARIN KLİNİK ÖZELLİKLERİ*

EŞIK-ALTI DEPRESYON VE DEPRESİF BOZUKLUK: GENEL MEDİKAL VE MENTAL SAĞLIĞA ÖZGÜ HASTALARIN KLİNİK ÖZELLİKLERİ* Kriz Dergisi 2(2): 334-339 EŞIK-ALTI DEPRESYON VE DEPRESİF BOZUKLUK: GENEL MEDİKAL VE MENTAL SAĞLIĞA ÖZGÜ HASTALARIN KLİNİK ÖZELLİKLERİ* Kıs. Çev.: M. Emin TUNCA* Özet: Amaç: Yazarlar, ayaktan hasta örnekleminde,

Detaylı

Çocuk Psikiyatrisi Giriş

Çocuk Psikiyatrisi Giriş Çocuk Psikiyatrisi Giriş Dr Genco USTA Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı gencousta@yahoo.com www.cocukpsikiyatri.org Tarihçe 1835- İngiltere- Çocuk ve yetişkin mahkumların ayrı yerlerde tutulması 1854-

Detaylı

YATARAK TEDAVİ GÖREN ERGEN UÇUCU MADDE KULLANICILARINDA MADDE KULLANIM ÖZELLİKLERİ: CİNSİYET VE YAŞADIĞI YERE GÖRE KARŞILAŞTIRMA

YATARAK TEDAVİ GÖREN ERGEN UÇUCU MADDE KULLANICILARINDA MADDE KULLANIM ÖZELLİKLERİ: CİNSİYET VE YAŞADIĞI YERE GÖRE KARŞILAŞTIRMA YATARAK TEDAVİ GÖREN ERGEN UÇUCU MADDE KULLANICILARINDA MADDE KULLANIM ÖZELLİKLERİ: CİNSİYET VE YAŞADIĞI YERE GÖRE KARŞILAŞTIRMA Substance Use Patterns of Hospitalized Adolescent Inhalant Users: A Comparison

Detaylı

Majör Depresyon Hastalarında Klinik Değişkenlerin Oküler Koherans Tomografi ile İlişkisi

Majör Depresyon Hastalarında Klinik Değişkenlerin Oküler Koherans Tomografi ile İlişkisi Majör Depresyon Hastalarında Klinik Değişkenlerin Oküler Koherans Tomografi ile İlişkisi Mesut YILDIZ, Sait ALİM, Sedat BATMAZ, Selim DEMİR, Emrah SONGUR Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı

Detaylı

Bamllk Dergisi - Journal of Dependence

Bamllk Dergisi - Journal of Dependence Bamllk Dergisi - Journal of Dependence Bir Universite Hastanesine Alkol Disi Madde Kullanimi On Tanisiyla Basvuran Kisilerin Madde Tarama Test Sonuclarinin Analizi For your questions please send message

Detaylı

Kısa Araştırmalar / Brief Reports. Cem Gökçen 1, Bilge Burçak Annagür 2

Kısa Araştırmalar / Brief Reports. Cem Gökçen 1, Bilge Burçak Annagür 2 Düşünen Adam Psikiyatri ve Nörolojik Bilimler Dergisi 2012;25:258-62 DOI: 10.5350/DAJPN2012250309 Yurt Dışında Yaşayan Çocuk ve Ergenlerin Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniğine Başvuru Şikayetlerinin

Detaylı

Adlî Tıp Kurumu 4. ihtisas Kurulu ile Gözlem İhtisas Dairesi Raporları Arasında Çelişki Bulunan ve Genel Kurul da Görüşülen Olguların irdelenmesi

Adlî Tıp Kurumu 4. ihtisas Kurulu ile Gözlem İhtisas Dairesi Raporları Arasında Çelişki Bulunan ve Genel Kurul da Görüşülen Olguların irdelenmesi Adlî Tıp Kurumu 4. ihtisas Kurulu ile Gözlem İhtisas Dairesi Raporları Arasında Çelişki Bulunan ve Genel Kurul da Görüşülen Olguların irdelenmesi * Dr. Sadullah GÜZEL*, Dr. M. Sunay YAVUZ*, Dr. Mahmut

Detaylı

Bağımlılık Tedavisini Terk Nedenlerinin Değerlendirilmesi

Bağımlılık Tedavisini Terk Nedenlerinin Değerlendirilmesi Bağımlılık Tedavisini Terk Nedenlerinin Değerlendirilmesi Bağımlılık Tedavisini Terk Nedenlerinin Değerlendirilmesi Evaluation of Dropout Reason from Addiction Treatment Erdal Vardar 1, Bülent Sönmez 2,

Detaylı

Yetişkin Psikopatolojisi. Doç. Dr. Mehmet Akif Ersoy Ege Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Bornova İZMİR

Yetişkin Psikopatolojisi. Doç. Dr. Mehmet Akif Ersoy Ege Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Bornova İZMİR Yetişkin Psikopatolojisi Doç. Dr. Mehmet Akif Ersoy Ege Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Bornova İZMİR Yetişkin psikopatolojisi içerik: Sınıflandırma sistemleri Duygudurum bozuklukları Anksiyete bozuklukları

Detaylı

UÇUCU MADDE KULLANICILARININ ÖZELLİKLERİ

UÇUCU MADDE KULLANICILARININ ÖZELLİKLERİ UÇUCU MADDE KULLANICILARININ ÖZELLİKLERİ The Characteristics of İnhalant Users Dr. Cüneyt Evren 1, Dr. Kültegin Ögel 2, Dr. Defne Tamar 1, Dr. Duran Çakmak 2 Özet Amaç: Uçucu madde kullanımı, kişi, çevresi

Detaylı

YAYGIN ANKSİYETE BOZUKLUĞU OLAN HASTALARDA TEMEL İNANÇLAR VE KAYGI İLE İLİŞKİSİ: ÖNÇALIŞMA

YAYGIN ANKSİYETE BOZUKLUĞU OLAN HASTALARDA TEMEL İNANÇLAR VE KAYGI İLE İLİŞKİSİ: ÖNÇALIŞMA YAYGIN ANKSİYETE BOZUKLUĞU OLAN HASTALARDA TEMEL İNANÇLAR VE KAYGI İLE İLİŞKİSİ: ÖNÇALIŞMA GİRİŞ: Yaygın anksiyete bozukluğu, birtakım olay ya da etkinliklerle ilgili olarak, bireyin denetlemekte zorlandığı,

Detaylı

İSTANBUL AREL ÜNİVERSİTESİ/SAĞLIK BİLİMLERİ YÜKSEKOKULU/ÇOCUK GELİŞİMİ BÖLÜMÜ)

İSTANBUL AREL ÜNİVERSİTESİ/SAĞLIK BİLİMLERİ YÜKSEKOKULU/ÇOCUK GELİŞİMİ BÖLÜMÜ) MUHAMMED AYAZ YARDIMCI DOÇENT E-Posta Adresi : ayazmuhammed@yahoo.com Telefon (İş) : 2128672500- Faks : Adres : Öğrenim Durumu Tıpta Uzmanlık 2005-2009 Lisans 1996-2003 KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ/DAHİLİ

Detaylı

Bir Organ Nakil Merkezine Başvuran Verici Adaylarının Sosyodemografik Özellikleri ve Psikiyatrik Tanıları

Bir Organ Nakil Merkezine Başvuran Verici Adaylarının Sosyodemografik Özellikleri ve Psikiyatrik Tanıları Bir Organ Nakil Merkezine Başvuran Verici Adaylarının Sosyodemografik Özellikleri ve Psikiyatrik Tanıları Socio-demographical and Psychiatric Characteristics of Donors Candidates Applied to a Transplantation

Detaylı

MADDE KULLANICILARININ ÖZELLİKLERİ:

MADDE KULLANICILARININ ÖZELLİKLERİ: MADDE KULLANICILARININ ÖZELLİKLERİ: Türkiye de çok merkezli bir araştırma (İkinci aşama) MADDE KULLANICILARININ ÖZELLİKLERİ: Türkiye de çok merkezli bir araştırma (İkinci aşama) Proje Koordinatörü: Kültegin

Detaylı

Mırsal H., Kalyoncu A., Pektaş Ö., Yılmaz S., Serez M., Beyazyürek M.

Mırsal H., Kalyoncu A., Pektaş Ö., Yılmaz S., Serez M., Beyazyürek M. ALKOL BAĞIMLILIĞINDA KLİNİK TEDAVİ SIRASINDAKİ PSİKİYATRİK SEMPTOMATOLOJİNİN NÜKS SÜRECİNDEKİ ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI Mırsal H., Kalyoncu A., Pektaş Ö., Yılmaz S., Serez M., Beyazyürek M. ÖZET Alkol bağımlılığı;

Detaylı

Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Polikliniðine Baþvuran Hastalarda Belirtiler, Tanýlar ve Tanýya Yönelik Ýncelemeler

Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Polikliniðine Baþvuran Hastalarda Belirtiler, Tanýlar ve Tanýya Yönelik Ýncelemeler ARAÞTIRMA Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Polikliniðine Baþvuran Hastalarda Belirtiler, Tanýlar ve Tanýya Yönelik Ýncelemeler Þahbal Aras 1, Gülþen Ünlü 2, Fatma Varol Taþ 3 1 Yrd.Doç.Dr., 3 Uz.Dr., Dokuz

Detaylı

Yatarak tedavi gören madde bağımlılığı (alkol ve alkol dışı) tanısı konan hekimlerin özellikleri

Yatarak tedavi gören madde bağımlılığı (alkol ve alkol dışı) tanısı konan hekimlerin özellikleri 148 Yatarak tedavi gören madde bağımlılığı tanısı konan hekimlerin özellikleri Yatarak tedavi gören madde bağımlılığı (alkol ve alkol dışı) tanısı konan hekimlerin özellikleri Nasibe ÜNSALAN, 1 Ayhan KALYONCU,

Detaylı

Madde Kullanım Bozukluğu Olan Ergenlerin Ebeveynlerinde Psikopatoloji ve Mizaç: Kontrollü Bir Çalışma

Madde Kullanım Bozukluğu Olan Ergenlerin Ebeveynlerinde Psikopatoloji ve Mizaç: Kontrollü Bir Çalışma Türk Psikiyatri Dergisi 2009; 20(1):5-13 Madde Kullanım Bozukluğu Olan Ergenlerin Ebeveynlerinde Psikopatoloji ve Mizaç: Kontrollü Bir Çalışma Dr. Zeki YÜNCÜ 1, Dr. Sermin KESEBİR 2, Dr. Burcu ÖZBARAN

Detaylı

ALKOL VEYA MADDE KULLANIMINA İLİŞKİN SORUNLARDA TELEFON İLE DANIŞMA HATTINA BAŞVURANLARIN ÖZELLİKLERİ VE HATTIN İŞLEVSELLİĞİ

ALKOL VEYA MADDE KULLANIMINA İLİŞKİN SORUNLARDA TELEFON İLE DANIŞMA HATTINA BAŞVURANLARIN ÖZELLİKLERİ VE HATTIN İŞLEVSELLİĞİ ALKOL VEYA MADDE KULLANIMINA İLİŞKİN SORUNLARDA TELEFON İLE DANIŞMA HATTINA BAŞVURANLARIN ÖZELLİKLERİ VE HATTIN İŞLEVSELLİĞİ Propertıes Of Callers Who Called A Telephone Informatıon Hot Lıne For Problems

Detaylı

ÖZET Amaç: Yöntem: Bulgular: Sonuçlar: Anahtar Kelimeler: ABSTRACT Rational Drug Usage Behavior of University Students Objective: Method: Results:

ÖZET Amaç: Yöntem: Bulgular: Sonuçlar: Anahtar Kelimeler: ABSTRACT Rational Drug Usage Behavior of University Students Objective: Method: Results: ÖZET Amaç: Bu araştırma, üniversite öğrencilerinin akılcı ilaç kullanma davranışlarını belirlemek amacı ile yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı-kesitsel türde planlanan araştırmanın evrenini;; bir kız ve

Detaylı

4. Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl. Üniversitesi Psikiyatri Hemşireliği Anabilim

4. Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl. Üniversitesi Psikiyatri Hemşireliği Anabilim ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Gül (Oban) Dikeç 2. Doğum Tarihi : 08.02.1986 3. Akademik Unvanı : Yardımcı Doçent Doktor 4. Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Hemşirelik Yüksek Okulu Koç Üniversitesi

Detaylı

Çocuk Ýstismarýna Birimler Arasý Yaklaþým: Bir Olgu Sunumu

Çocuk Ýstismarýna Birimler Arasý Yaklaþým: Bir Olgu Sunumu OLGU SUNUMU Çocuk Ýstismarýna Birimler Arasý Yaklaþým: Bir Olgu Sunumu Multidisciplinary Approach to Child Abuse: A Case Report Muhammed Ayaz 1, Ayþe Burcu Ayaz 1 1 Uz.Dr., Sakarya Üniversitesi Týp Fakültesi

Detaylı

Obsesif kompulsif bozukluk, DSM-IV sınıflandırmasında. Obsesif kompulsif bozukluk hastalar nda sosyodemografik özellikler ve komorbidite

Obsesif kompulsif bozukluk, DSM-IV sınıflandırmasında. Obsesif kompulsif bozukluk hastalar nda sosyodemografik özellikler ve komorbidite Obsesif kompulsif bozukluk hastalar nda sosyodemografik özellikler ve komorbidite Araflt rmalar / Researches O uz Karamustafal o lu 1, Yasemin Cengiz Ceylan 2, Bahad r Bak m 2, Sinem Gönenli Toker 2, Sibel

Detaylı

YETİŞKİN DEHB NİN TOPLUMDAKİ YAYGINLIĞI. Dr. Hasan Herken Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Kliniği

YETİŞKİN DEHB NİN TOPLUMDAKİ YAYGINLIĞI. Dr. Hasan Herken Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Kliniği YETİŞKİN DEHB NİN TOPLUMDAKİ YAYGINLIĞI Dr. Hasan Herken Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Kliniği Açıklama 2008 2010 Araştırmacı: Lundbeck (Sertindol Çalışması Türkiye Koordinatörü 2008

Detaylı

Şizofreni ve Bipolar Duygudurum Bozukluğu Olan Hastalara Bakım Verenin Yükünün Karşılaştırılması

Şizofreni ve Bipolar Duygudurum Bozukluğu Olan Hastalara Bakım Verenin Yükünün Karşılaştırılması Şizofreni ve Bipolar Duygudurum Bozukluğu Olan Hastalara Bakım Verenin Yükünün Karşılaştırılması Suat Yalçın, Sevda Bağ SBÜ Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları EAH, 3.psikiyatri Kliniği,

Detaylı

EK-4 ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Cem İncesu 2. Doğum Tarihi: 09. 09. 1963 3. Unvanı:

EK-4 ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Cem İncesu 2. Doğum Tarihi: 09. 09. 1963 3. Unvanı: EK4 ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Cem İncesu 2. Doğum Tarihi: 09. 09. 1963 3. Unvanı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Tıp İÜ. İstanbul Tıp Fakültesi 198187

Detaylı

HEMODİYALİZ HASTALARININ GÜNLÜK YAŞAM AKTİVİTELERİ, YETİ YİTİMİ, DEPRESYON VE KOMORBİDİTE YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ

HEMODİYALİZ HASTALARININ GÜNLÜK YAŞAM AKTİVİTELERİ, YETİ YİTİMİ, DEPRESYON VE KOMORBİDİTE YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ HEMODİYALİZ HASTALARININ GÜNLÜK YAŞAM AKTİVİTELERİ, YETİ YİTİMİ, DEPRESYON VE KOMORBİDİTE YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ 22.10.2016 Gülay Turgay 1, Emre Tutal 2, Siren Sezer 3 1 Başkent Üniversitesi Sağlık

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ VE TARİHSEL GELİŞİM... 1 2. TANISAL DEĞERLENDİRME... 4. 2.1. Tanı Sistemleri... 4. 2.1. Tanı Araçları... 8 1. EPİDEMİYOLOJİ...

İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ VE TARİHSEL GELİŞİM... 1 2. TANISAL DEĞERLENDİRME... 4. 2.1. Tanı Sistemleri... 4. 2.1. Tanı Araçları... 8 1. EPİDEMİYOLOJİ... ÖNSÖZ Çalışma konusunun belirlenmesinden tamamlanmasına kadar her aşamada değerli katkılarından dolayı tez danışmanım Doç. Dr. Hakan COŞKUNOL a, olgu bulma aşamasındaki yardımlarından dolayı Dr. Levent

Detaylı

Nöroloji servisine yatan hastalarda yüksek oranda psikiyatrik hastalıklar görülür. Prevalans %39-64 arasındadır.

Nöroloji servisine yatan hastalarda yüksek oranda psikiyatrik hastalıklar görülür. Prevalans %39-64 arasındadır. 1 2 + Nöroloji servisine yatan hastalarda yüksek oranda psikiyatrik hastalıklar görülür. Prevalans %39-64 arasındadır. + + Üçüncü basamak nöroloji yataklı servisinde psikiyatrik görüşme ile tespit edilen

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ 1. ADI SOYADI: NESLİM GÜVENDEĞER DOKSAT 2. DOĞUM TARİHİ: 15.01.1969 3. UNVANI: ÇOCUK PSİKİYATRİSİ UZMANI 4.

ÖZGEÇMİŞ 1. ADI SOYADI: NESLİM GÜVENDEĞER DOKSAT 2. DOĞUM TARİHİ: 15.01.1969 3. UNVANI: ÇOCUK PSİKİYATRİSİ UZMANI 4. ÖZGEÇMİŞ 1. ADI SOYADI: NESLİM GÜVENDEĞER DOKSAT 2. DOĞUM TARİHİ: 15.01.1969 3. UNVANI: ÇOCUK PSİKİYATRİSİ UZMANI 4. ÖĞRENİM DURUMU: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Tıp Fakültesi 9 Eylül Üniversitesi

Detaylı