Sayı: 18 Haziran 2007

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Sayı: 18 Haziran 2007"

Transkript

1 Sayı: 18 Haziran 2007 Yeni 'Hayata Artı' çağrısı Görmeyen duymayan kalmasın Kalkınma hedefleri ve insan hakları Sivas Erzincan'a IFAD heyeti ziyaret Sürdürülebilir kalkınma için işbirliği

2

3 Yeni 'Hayata Artı' çağrısı Sosyal ve çevresel sorunlara çözüm bulmayı hedefleyen Hayata Artı Gençlik Projeleri için yeni başvuru dönemi başladı. Hayata Artı Gençlik Fonu ndan yararlanmak isteyen gençlerin ilk aşamada projelerini kısaca tanıttıkları ön başvurularını 15 Haziran 2007 tarihine kadar yapmaları gerekiyor. Seçilecek projelere mali yardım ve danışmanlık hizmetleri sağlanacak. Hayata Artı Fonu 2005 yılında UNDP ve Coca-Cola Türkiye tarafından başlatılmıştı. Projeler için 3 bin ile 30 bin dolar arasında talepte bulunulabiliyor. Teknik ölçütlere göre değerlendirilen projeler arasından seçilenler 2 Ağustos 2007 tarihinde açıklanacak. Yapılan duyurunun ardından 16 Ağustos 2007 tarihinde başarılı projelerden ikişer temsilcinin de katılacağı atölye çalışmaları ve eğitimler gerçekleştirilecek. 5 gün sürecek olan atölye çalışmalarında proje yönetimi, iletişim ve kişisel gelişim üzerine eğitimler verilecek. Bu çalışmaları takiben proje sahipleri asıl başvurularını 10 Ağustos 2007 tarihine kadar yapabilecekler. Daha sonra seçici bir kurul kazanan projeleri 20 Ağustos 2007 tarihinde açıklayacak. Hayata Artı Gençlik Programı 1.5 milyon dolar bütçeye sahip ve şu ana kadar 19 ilde 22 projenin gerçekleşmesini sağlayarak sosyal açıdan dezavantajlı durumdaki birçok insanın yaşam koşullarını iyileştirdi. Hayata Artı Gençlik Programı gençlerden başarılı girişimler bekliyor. Hayata Artı Programı tarafından desteklenen projeler genelde kapasite geliştirme, belli bir konuda farkındalığı arttıracak kampanyalar, belli bir konunun savunulması ve araştırma konularını kapsıyor ve en fazla 10 ay sürüyor. Hayata Artı çatısı altında çalışmaya elverişli kurumlar, sivil toplum örgütleri, Yerel Gündem 21 Gençlik Meclisleri ile üniversite ve liselerin öğrenci konseyleri gibi kâr amacı gütmeyen kuruluşlar. Projelerin yürütülme aşamasında, Hayata Artı, tanıtım çalışmaları yürütüyor ve projenin düzenli takibini yapıyor. Hayata Artı Gençlik Programı aynı zamanda projenin amaçlarının ve önceliklerinin projenin ana hedeflerine uygunluğunu ölçerek yardımcı bir rol oynuyor. Program her seviyeden gençlerin katılımını teşvik ediyor. Gereken belgeler, formlar ve Hayata Artı Programı hakkında genel bilgi için adresini ziyaret ediniz. Lütfen tüm sorularınızı info@hayataarti.org adresine iletiniz.

4 Sivas Erzincan'a IFAD heyeti ziyaret Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) temsilcilerinden oluşan bir heyet, Mayıs 2007 tarihlerinde Sivas-Erzincan Kırsal Kalkınma Projesi nin sonuçlarını gözlemlemek için Sivas ve Erzincan illerini ziyaret etti. Bu bağlamda, heyetin amacı, Türkiye hükümeti ve UNDP ile beraber projenin yapısının, hedeflerinin, amaçlarının, temel unsurlarının ve uygulamadaki düzenlemelerin, Türkiye hükümeti tarafından oluşturulan politika çerçevesine uygunluğunu ölçmek. Bununla beraber heyet, projenin genel uygulanma sürecini, mali idaresini, tedarik sürecini, genel idare ve koordinasyonunu ve tarımsal gelişimini inceledi. IFAD heyetinin değerlendirmeleri ve gözlemleri kapsamında, gerektiği taktirde proje tasarımı üzerinde değişiklikler yapılacak. Sivas-Erzincan Kalkınma projesi, Sivas Erzincan illerindeki az gelişmiş kırsal kesimlerdeki tarımsal üretkenliği ve yoksulun gelir düzeyini arttırmanın yanısıra, kırsal kesimdeki istihdam fırsatlarını genişletmeyi, küçük hissedarların birey ve grup girişimlerini teşvik etmeyi, sosyal ve üretken altyapıyı güçlendirmeyi, doğrudan kırsal kesimdeki yoksullara hizmet verecek şekilde sürdürülebilir kurumlar geliştirmeyi ve başta kadınlar olmak üzere kırsal kesimdeki yoksulların yaşam standartlarını iyileştirmeyi hedefliyor. Projenin, yoksulluğu ortadan kaldırma ve cinsiyet eşitliği sağlama amaçları gözönünde bulundurulduğunda, proje, Sivas ve Erzincan da Binyıl Kalkınma Hedefleri ni gerçekleştirmede önemli yol katetmiş oluyor. Projenin idaresinden sorumlu olan UNDP Türkiye, önemli bir hissedar konumunda ve 30 milyon dolarlık bütçesiyle Sivas-Erzincan Kırsal Kalkınma Projesi nin de yürütülmesinden sorumlu. Projenin uygulama süresi 7 yıl. ( )

5 Görmeyen duymayan kalmasın Gençlik Postası internet sitesinin anlamı taşıdığı ismin içinde saklı, yani hem genç hem de bilgi taşıyor, aynı postacılar gibi! Gençlik Postası internet sitesi gençlere bilgi taşıyabilmek amacıyla Birleşmiş Milletler Kakınma Programı, British Council ve GSM-Gençlik Servisleri Merkezi tarafından kuruldu. İnternet sitesi daha yeni doğmuş olmasına rağmen, gençlik alanında birçok bilgi ve dökümana aynı anda ulaşabilme imkanı sunuyor. Türkiye de gençlerin hakları ve kendilerine sunulan imkanlar neler, beklentilerine ve ihtiyaçlarına ne kadar ulaşabiliyorlar, diğer ülkelerde gençler neler yapıyor ya da gençler için neler yapılıyor, tüm bunlar, web sayfasından erişilebilecek bilgiler. Gençlik politikaları, gençlik çalışmaları, gençlik dökümanları, gençlere yönelik düzenlenen kampanyalar, programlar, projeler, festivaller, burslar, gençlikle ilgili dergiler, kitaplar, gençlik bilgi köprüsü, internet sitesinin ana başlıkları arasında. Gençlik Bilgi Köprüsü nde Türkiye de ve dünyada gençlere yönelik düzenlenen etkinlikler yeralıyor. Ulusal Gençlik Raporu Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Türkiye de 2007 yılında Ulusal İnsani Gelişme Raporunu Gençlik üzerine hazırlıyor. Rapor, Türkiye de gençliğin büyük bir fotoğrafını ortaya koyacak. Gençler için gençler tarafından yazılan Ulusal Gençlik Raporu, adım adım Gençlik Postası internet sitesi de takip edilebilecek. Gençler, genclikpostasi.org aracılığıyla, Ulusal Gençlik Raporu na katkıda da bulunabilecek, sitede kurulan Gençlik Köşesi ne rapora katkıda bulunmak üzere, fikirlerinden oluşan makaleler yazıp gönderebilecek. Genç postacılar Türkiye nin dört bir yanından gençler sayfanin bir parçası olabilsin ve sayfayı Görmeyen Bilmeyen Kalmasın! diye, 81 ilde gönüllü genç temsilciler bulunacak. Sitedeki yüzlerce sayfa metnin Türkçe çevirisi yine genç gönüllüler tarafından yapıldı. Görme engelliler unutulmasın, sayfayı görmeyen genç kalmasın diye, sayfa, onların da görebileceği bir şekilde yapılandırıldı. Sayfayı kurgularkenki amaç, gençlerin hayatına küçük de olsa bir katkıda bulunabilmek, en güzel dönemlerinde gençlerin yaşam kalitesini biraz olsun yükseltebilmekti.

6 Sürdürülebilir kalkınma için işbirliği 3 Mayıs 2007 tarihinde New York ta düzenlenen Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Komisyonu nun 15. toplantısında Türkiye den Devlet Planlama Teşkilatı ve UNDP Türkiye Temsilciliği yetkilileri Sürdürülebilir Kalkınmanın Sektörel Politikalara Entegrasyonu Projesi ni anlatarak projenin hedefinin gelecek nesillerin ihtiyaçlarını riske atmadan bugünün ihtiyaçlarını karşılamak olduğunun altını çizdi. Avrupa Birliği ile ortak yürütülen proje, Türkiye nin tarım, enerji ve teknoloji üretimi gibi konularda benimsediği sürdürülebilir kalkınma anlayışını sektörel politikalara entegre etmeyi amaçlıyor. Proje kapsamında, gelecekte Türkiye nin ulusal sürdürülebilir kalkınma stratejisini belirlemek için şimdiden tarım, enerji, kentleşme, bilgi ve teknoloji sektörlerinde uygulanacak sürdürülebilir kalkınma politikaları geliştiriliyor. Ayrıca sürdürülebilir kalkınmayı gerçekleştirmek amacıyla seçilen pilot sektörlerde 18 ilde 23 proje destekleniyor. Projelere sivil toplum örgütleri ve yerel yönetimler de desteklerini veriyor. Proje hakkında bilgi veren DPT Sosyal Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü Sosyal Fiziki Altyapı Daire Başkanı Niyazi İlter Türkiye de sürdürülebilir kalkınma projelerinin önemini özel sektör de kavramış durumda dedi. Proje yöneticisi Atila Uras ise sürdürülebilir kalkınmanın sektörel politikalara entegre edilmesinin yolunun sektörler arası işbirliğinden geçtiğini ifade etti. 11 Mayıs 2007 tarihine kadar devam eden toplantıda ele alınan sürdürülebilir Kalkınmanın Sektörel Politikalara Entegrasyonu Projesi BM Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi Uygulama Planı çerçevesinde Türkiye nin çalışmalarının devamı niteliğinde olup, toplantıda gündeme getirilen diğer konular arasında hava kirliliği, iklim değişikliği, enerji ve endüstriyel kalkınma da yer alıyor.

7 Gençlik konseyleri bir arada Yerel Gündem 21 Ulusal Gençlik Konseyleri yıllık toplantısı Mayıs 2007 tarihlerinde Habitat için Gençlik ortakları, UNDP yetkilileri, gençlik temsilcileri ve Türkiye nin her yerinden gençlik konseylerinin temsilcilerinin katılımıyla Ankara da gerçekleşti. 4 gün süren toplantıda bölgesel etkinlikler ve sosyal sorumluluk projeleri tanıtıldı ve Türkiye deki gençlik politikaları, BM Binyıl Kalkınma Hedefleri nin yasal çerçevesi, insan hakları, eğitim ve staj programları hakkında atölye çalışmalarının yanısıra, siyasette genç fikirler konulu paneller düzenlendi. UNDP Yardımcı Temsilcisi Ulrika Richardson- Golinski yaptığı bir konuşmada gençler karar verme sürecinde ve kalkınmada önemli katılımcılardır. Yerel eylemler ve savunma yoluyla gençleri karar-verme mekanizmalarına dahil etmek sadece kişisel değil aynı zamanda kurumsal ve toplumsal kapasiteyi arttırır dedi. Bu yılki genel konsey toplantısı Binyıl Kalkınma Hedefleri ni ulusal ve yerel seviyede etkin bir biçimde yerine getirmede Yerel Gündem 21 Ulusal Gençlik Meclisi ni güçlendirmek için tasarlanmış Türkiye de BM Binyıl Kalkınma Hedeflerini Yerel Gündem 21 Yönetim Ağı çerçevesinde Yerelleştirme projesi üzerinde odaklandı. Toplantılarda ayrıca gençlerin, kent konseylerinin ve gençlik platformlarının Binyıl Kalkınma Hedefleri ni yerine getirmedeki önemli rolleri üzerinde duruldu. UNDP Yardımcı Temsilcisi Ulrika Richardson-Golinski Türkiye nin ulusal kalkınma konusunda bugünün nesillerinin de katkılarına ihtiyacı olduğunu belirtti. Genel meclis toplantısı genel anlamda tüm fikirlerin, kaygıların ve çözümlerin çeşitli gençlik girişimleri için tartışıldığı bir platform oluşturdu. Gençlik konseyleri hakkında Gençlik konseyleri dil, din, ırk, kültür veya cinsiyet gözetmeksizin, gençlikle ilgili vakıf ve derneklerin temsilcileri, universite ve lise öğrenci konseyi temsilcileri ve gençlik kulüpleri temsilcilerinden oluşuyor ve yaş aralığını kapsıyor. Türkiye deki gençlik konseylerinin görevi gençlerin toplumda temsil edilmelerini sağlamak, yaşam koşullarını iyileştirmek, gençler tarafından özellikle gençler için tasarlanmış projeleri gerçekleştirmek, gençlerin özellikle karar-verme mekanizmalarına dahil olmak üzere her alanda katılımlarını sağlamak ve sürdürülebilir bir kalkınma için çalışmak. Türkiye deki gençlik konseylerinin başarısı birçok ülkenin bu modeli benimsemelerine ve kendi ülkelerinde de uygulamalarına sebep oldu.

8

9 Kalkınma hedefleri ve insan hakları İnsan Haklarının Türkiye de Binyıl Kalkınma Hedeflerinin Yerelleştirilmesine İlişkilendirilmesi projesinin tanıtımı 11 Mayıs 2007 tarihinde ev sahipliğini Ankara Barosu nun yaptığı, Türkiye de Binyıl Kalkınma Hedefleri: Binyıl Kalkınma Hedefleri ve İnsan Hakları için Yasal Çerçeve isimli atölye çalışmasında Ankara da yapıldı. UNDP, Yerel Gündem 21 kent konseyleri ve pilot şehirlerin barolarının ortaklığında gerçekleştirilen "İnsan Haklarının Türkiye de Binyıl Kalkınma Hedeflerinin Yerelleştirilmesine İlişkilendirilmesi" projesi; insan haklarını, Türkiye de Binyıl Kalkınma Hedefleri nin yerelleştirilmesine ilişkilendirilmesini ve Türkiye deki Binyıl Kalkınma Hedefleri ni yasal bir çerçeveye yerleştirmeyi amaçlıyor. Türkiye de Binyıl Kalkınma Hedefleri nin ilk kez baroların etkin çalışmaları tarafından yasal bir çerçeve içinde gerçekleştirilmeleri açısından proje büyük öneme sahip... Projenin, sosyal dahiliyet ve insan hakları olmak üzere Binyıl Kalkınma Hedefleri ni her alanda uygulaması yoluyla hükümetin ulusal ve yerel platformda yolsullukla mücadele stratejisini güçlendirmesi bekleniyor. Bu bağlamda UNDP Türkiye Yardımcı Temsilcisi Ulrika Richardson-Golinski amacın insan haklarının Binyıl Kalkınma Hedefleri kapsamında teşvik edilmesi çalışmalarının ulusal kalkınma hedefleriyle ilişkilendirilmesi, yasal yetkililerin Binyıl Kalkınma Hedefleri ni desteklemek için ne tür çabalar gösterebilecekleri ve Yerel Gündem 21 ortaklarının insan hakları perspektifini özümseyecek şekilde nasıl güçlendirilebileceklerine dair stratejiler geliştirmek olduğunu belirtti. İnsan hakları ve insani gelişme iki ayrı kavram olarak görünse de insan özgürlüğü ve insanın saygınlığı iki kavramı biraraya getiren iki önemli anahtar kelime... İnsan hakları, yasal değişiklikler için bir platform oluşturduğundan, Binyıl Kalkınma Hedefleri ni güçlendirecek güçlü bir araç olabilir. Bununla beraber, insan hakları insanları farklı yönlerde güçlendirebilir; bir başka deyişle, yasanın gücü insanların savunmasızlığını azaltmaya yardımcı olurken, insanları haklarını aramaya da teşvik edebilir. İnsan hakları, insani gelişme adaleti için daha keskin bir odak noktası oluşturabilir ve dezavantajlı kişileri güçlendirecek yeni mekanizmalar sunabilir yılı İnsani Gelişme Raporu nda da belirtildiği gibi: İnsan hakları ve insani gelişme motivasyon ve konuları açısından uygun olmak için birbirlerine yeterince yakınlar ve birbirlerini verimli bir şekilde tamamlamak için de strateji ve tasarım açısından yeterince farklılar. Yerel Gündem 21 Türkiye deki Binyıl Kalkınma Hedefleri ni teşvik etmede nasıl yardımcı olabilir? Yerel Gündem 21, hepsi sivil toplumu teşvik ederek, katılım, demokrasi, kapasite geliştirme, şeffaflık ve sürdürülebilir kalkınma için çalışan belediyeleri, kadın ve gençlik meclislerini, milletvekillerini, valileri, vakıflar ve dernekleri, üniversiteleri ve sendikaları da içeren kent konseylerinden oluşuyor.

10

11 Kosova'nın yeni nesilleri Nisan 2007 tarihinde yayınlanan 2006 Kosova İnsani Gelişme Raporu Kosova daki gençliği mercek altına alarak, toplumdaki gençlerin durumunu, kaygılarını ve umutlarını inceliyor. Rapor olası fırsatları değerlendirerek Kosova daki bireylerin geleceğe daha iyi hazırlanmaları için fırsatları arttırmada eğitimin öneminin altını çiziyor. Kosova, Avrupa nın en genç nüfusunu barındıran bölgelerden biri. Kosova daki nüfusun yarısı 25 yaşın altında ve bu da odak noktanın her şeyden çok gençler üzerinde olmasını gerektiriyor. Gençler her ülkenin geleceğidir; ancak, Kosova daki siyasi durum ve yaşanmakta olan değişim süreci, gençlerin gelecekle ilgili korku ve belirsizlikler yaşamadan topluma entegre olmalarını zorlaştırıyor. Bu gerçekler ışığında, 2006 Kosova İnsani Gelişme Raporu gençlerin gelecekteki rollerininin önemini vurgularken, onların topluma ve karar-verme mekanizmalarına daha etkin katılımlarını teşvik ediyor. Kosova daki gençler hakkında önce genel bilgi veren rapor, eğitim ile iş bulma arasındaki ilişki üzerine endeksler sunuyor ve üniversite öncesi eğitimin yanısıra, yüksek öğretim sistemi hakkında daha detaylı bilgi vererek devam ediyor. Gençlerin genel anlamda eğitiminin yanısıra rapor, gençlerin okul hayatından iş hayatına geçişini inceliyor ve okul hayatından iş hayatına geçişin Kosova da yeterince etkin bir şekilde yapılmadığının altını çizerek, geçiş dönemini kolaylaştıran ve her alanda iş olanakları sağlayan meslek okulları gibi daha etkin yöntemler kullanmayı öneriyor. Son olarak rapor, gençlerin, topluma, demokrasiye, siyasi hayata ve diğer karar-verme mekanizmalarına katılımlarının önemini bir kez daha vurguluyor. Ne yazık ki Kosova da gençlerin sivil toplum örgütlerine, kararverme mekanizmalarına ve diğer sosyal kurumlara katılımları minimal düzeyde. Rapor, gençlerin ekonomik ve siyasi engelleri kaldırarak sosyal kalkınmada toplumda oynadıkları rolün öneminin farkında ve bu bağlamda öneriler sunuyor. Gençler için iş olanaklarını arttıracak programlarda devlet kurumlarının ortak çalışmalarını teşvik ediyor. Bu durum, gençleri ailelerine daha az bağımlı hale getireceği için, tüm kurumların, gençlerin Kosova daki kalkınmaya katkıda bulunmaları için yer almalarını teşvik etmesi gerektiğini vurguluyor. Raporun da son derece doğru bir şekilde belirttiği gibi: Gençleri gerçek anlamda katılıma teşvik etmek, gençler, sadece gelecekteki eğitim ve iş olanaklarından umutlu oldukları sürece gerçekleşebilir Kosova İnsani Gelişme Raporu, odak grupları, öğrenciler, sivil toplum örgütleri, siyasi partilerin gençlik kolu temsilcileri, ebeveynler, işsizler, sanatçılar, memurlar ve azınlık gruplarının yanısıra, siyasetçiler, gazeteciler ve iş dünyasıyla 18 aylık görüşmelerin bir ürünü. Raporun hazırlık sürecinde, yaş grubu arası 1200 bireyle anket ve yedi atölye çalışması gerçekleştirildi.

12 Doğuş Grubu da Küresel Sözleşme'yi imzaladı Türkiye nin en büyük ve en hızlı büyüyen işletmelerinin ardından, Doğuş Grubu da BM nin Küresel İlkeler Sözleşmesi ni imzalayan şirketler arasına katıldı. UNDP Türkiye Temsilcisi Mahmood Ayub Küresel İlkeler Sözleşmesi, 2000 yılında ilan edildiğinden bu yana dünyanın en büyük Kurumsal Sosyal Sorumluluk girişimi haline geldi. Türkiye de de Doğuş Grubu gibi holdinglerin katılımıyla birlikte, BM Küresel İlkeler Sözleşmesi, gün geçtikçe daha çok önem kazanıyor. Bu da sosyal sorumluluk ve kurumsal vatandaşlık anlamında uluslararası platformda kabul edilen normlara ulaşmak için, Türkiye deki koşulların iyileştirilmesi yönünde, katılımcıların daha güçlü bir bağlılık ve saygı gösterdiklerinin güzel bir ifadesi dedi. Doğuş Grubu Genel Müdürü Hüsnü Akhan ise Türkiye de özel sektörün Birleşmiş Milletler in 10 temel ilkesi çerçevesinde biraraya gelerek ortak hareket edebilmesi ve bu ilkeleri iş modellerine uygulaması, ülkemizin küreselleşen dünyaya entegrasyonunda büyük önem taşımaktadır dedi. Kamuoyuna 2000 yılında resmen açıklanan Küresel İlkeler Sözleşmesi, küreselleşmenin zorluklarıyla mücadele etmek için kamunun ve özel sektörlerin yanısıra, çeşitli BM kuruluşlarını ve sivil toplumu biraraya getiren uluslararası gönüllü bir kurumsal vatandaşlık ağıdır. Küresel İlkeler Sözleşmesi; iş gücü ayrımcılığını önlemek, ve sürdürülebilir çevre için insan hakları, iş gücü, çevre ve yolsuzlukla mücadele gibi alanlardaki 10 temel ilke çerçevesinde çalışır. Küresel İlkeler Sözleşmesi nin imza sahipleri bu on ilkeyi şeffaflık ve sürdürülebilir kalkınma için iş stratejilerine entegre ederek durumlarıyla ilgili düzenli rapor hazırlar. Bugün, Küresel İlkeler Sözleşmesi nin 100 ülkede 3 bin 800 den fazla katılımcısı var. Türkiye de de Ekim 2002 yılında imzaya açılan Küresel İlkeler Sözleşmesi ni, bugüne kadar, Koç Holding, Eczacıbaşı Holding ve altmıştan fazla küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ ler) yanısıra iş gücü temsilcileri ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin bağlı olduğu kamu ve özel sektörden birçok kuruluş imzaladı. Bugün, BM nin Küresel İlkeler Sözleşmesi ni imzalamak bir şirketin sosyal sorumluluğunu ve dünyaya karşı farkındalığını ölçmenin en iyi endekslerinden biri haline geldi.

13 Ticari mallara küresel girişim Ticari malların değiş tokuşunda ortaya çıkan problemleri çözmede, ve bu bağlamda yoksullukla mücadelede yeni stratejilerin belirlenmesi için 7-11 Mayıs 2007 tarihleri arasında Brezilya da Ticari mallar üzerine Küresel Girişim (Global Initiative on Commodities) Konferansı gerçekleştirildi. Ticari Mallar için Ortak Fon (Common Fund for Commodities CFC), BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı Örgütü (UNCTAD) UNDP ve Afrika, Karayipler ve Pasifik Grubu Sekreteryası (ACP) tarafından organize edilen toplantı çeşitli hükümetlerin ve sivil toplum örgütlerinin yanısıra, kamu ve özel sektör temsilcilerini de biraraya getirdi. Toplantı Brezilya Tarım Bakanlığı başkanlığında gerçekleşti. Uluslararası ticaret, küreselleşmenin önemli bir parçası haline geldikçe, gelişmiş ülkelerin yüksek ihtiyaçlarına cevap vermek üzere yeni teknolojiler ve teknikler geliştiriliyor. Sınırlı arz kapasitesi ve gergin jeopolitik durum gözönüne alındığında, dinamik ekonomilerin ihtiyaçlarının artması her ne kadar Afrika gibi ülkelere fayda getirerek ekonomik durgunluklarından çıkmalarını sağladıysa da bu durum aslında sadece yeni zorluklar ve sorunlar yarattı. Günümüzde, ticari mallar ve özellikle de tarımsal ürünler gelişmekte olan 86 ülkede tüm ihracatın yarısını oluşturuyor; ancak ne yazık ki bu ülkeler gelişmeler hakkında yeterince bilgilendirilmedikleri ve fiyat anlaşmalarında büyük şirketlere karşı dezavantajlı durumda oldukları için kendi mallarının kârlarından diğer ülkeler kadar fazla yararlanamıyorlar. Artan talepler, artan üretim anlamına geliyor ve teorik olarak bu, artan kazançlar anlamına gelse de eşit dağıtılmayan kârlar, reklamı yapılan yüksek pazarlarda kalıyor ve yaşamları bu mallara dayanan ülkeleri yoksul bırakıyor, çünkü bu ülkeler kazançlarını ekonomilerini kalkındırmak için kullanamıyorlar. Brezilya da yapılan Ticari Mallar üzerine Küresel Girişim konferansı bu gibi sorunlara çözüm bulmayı hedefliyor. Bu bağlamda katılımcılar, ulusal ve uluslararası alanda yeni finansman yöntemleri ve politika değişiklikleri gibi alınması gereken tedbirleri tartıştılar. Tarım ürünleri üreticilerinin kazançlarını kaybetmelerine neden olan unsurlar arasında ulaştırma, stoklama hizmetlerinin yetersizliği, kredilerin yetersizliği, teknolojik yetersizlikler ve diğer destek hizmetlerinin eksikliğinden kaynaklanan düşük üretim gibi yetersiz altyapı sorunları belirlendi. Toplantıda ayrıca, dinamik ekonomilerin yoksullukla mücadeleyi stratejilerine yansıtmaları gerektiğinin önemine değinildi. Konu hakkında daha geniş bir farkındalık yaratmak için yapılabilecekler şöyle özetlendi: Ticari malların küresel düzeyde daha iyi anlaşılması ve hükümetler, uluslararası örgütler, sivil toplum, vatandaşlar ve özel sektör gibi küresel toplumların stratejilerini gözden geçirmeleri için teşvik edilmesi, Son gelişmeler ve teknolojideki değişiklikler de gözönünde bulundurularak ticari malları, yoksullukla mücadelenin bakış açısıyla tekrar gündeme getirmek, Kapasite geliştirmek için küresel stratejiler belirlemek, Küresel eğilimlerle daha iyi rekabet etmek için yerel ve bölgesel kümeler

14 oluşturarak kapasiteyi ve rekabet gücünü arttırmak, Ve en önemlisi üreticileri kalkınma stratejilerinin merkezine yerleştirerek, onların da mal ticaretinden yararlanmalarını sağlamak. Dünyanın BM Binyıl Kalkınma Hedefleri ni gerçekleştirmek için süre bitimi olan 2015 in yarı noktasına geldiği gözönünde bulundurulursa, Brezilya daki konferans, yoksullukla mücadele ve küresel ortaklıklar konularında önemli bir rol oynadı. Toplantı süresince hükümetler kıdemli yetkililer tarafından temsil edildi ve petrol dışında kalan tarım, balıkçılık, ormancılık gibi tüm mallarda yaşanan problemler tartışıldı.

15 Türk özel sektörü için yeni iş fırsatları Karadeniz Ticaret ve Yatırım Geliştirme Programı nın (KTYGP) Türkiye deki iş geliştirme örgütleri için 28 Mayıs 2007 tarihinde İstanbul'da yapılan resmi tanıtımında, UNDP, KTYGP çerçevesinde yapılan yeni bir çalışmanın bulgularını açıkladı. Ankara, June 2007 Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) kapsamında bölgeler arası ticaret ve yatırım potansiyeli olan öncelikli ürün ve hizmetleri belirlemek için kapsamlı bir ticaret alışverişi analizi sunan çalışmada, KEİ bölgesindeki Türk şirketler için toplam iş potansiyelinin yaklaşık 110 milyar dolar olduğu belirtiliyor. KEİ Genel Sekreteri Büyükelçi Leonidas Chrysanthopoulos ve Türkiye deki Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Temsilcisi Mahmood Ayub toplantıyı açış konuşmalarında, KTYGP nin, bölgedeki ekonomik entegrasyonda tamamlayıcı bir yaklaşımı olan ve ilk kez özel-sektör tarafından uygulanan bir program olduğunun altını çizdi. Programın, bölgesel ekonomik kalkınmayı desteklemesi ve KEİ ye üye ülkeler arasında ticaret ve yatırım bağlarını, yoksullukla mücadelede olumlu etkisi olacak şekilde geliştirmesi ve aralarında siyasi gerginlik olan ülkeler arasında daha sağlıklı bir diyaloğa yolaçması bekleniyor. Bölgede, özel sektör sayesinde, arttırılmış ticaret ve yatırım bağları oluşturulacak ve iş geliştirme örgütleriyle yeni ortaklıklar kurulacak. Programdan küçük ve orta ölçekteki işletmeler ve özellikle gençler ve kadınlar tarafından yönetilen şirketler faydalanacak. Program yerel ticaret odaları ve iş destekleme örgütleriyle ortak olarak uygulanacak. Her KEİ ülkesindeki ulusal iş geliştirme ve destekleme örgütleri, KTYGP nin faaliyetlerinin uygulanmasında ulusal odak noktaları olarak rol alacak. Doğal olarak programın başarısı büyük ölçüde KEİ üye ülkelerdeki iş dünyasının programa etkin katılımına dayanıyor. Aynı zamanda, KTYGP, bölgesel ticaret ve yatırım olanaklarından kalıcı ve sürdürülebilir bir şekilde yararlanılması için alt bölgenin iş destekleme kurumlarına kapasite yaratmaları için fırsatlar yaratacak. Karadeniz Ticaret ve Yatırım Geliştirme Programı, Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan Maliye Bakanlığı, UNDP ve KEİ tarafından ortak olarak finanse ediliyor. Program UNDP gözetiminde Türk ve Yunan hükümetleri tarafından finanse edilen ilk program ve aynı zamanda UNDP ve KEİ arasındaki ilk ortaklık olma özelliğini taşıyor. UNDP ve KEİ, 25 Haziran 2007 tarihinde KEİ nin kuruluşunun 15. yılını kutlamak için İstanbul da biraraya gelecekleri zirvede bir İşbirliği Anlaşması imzalayarak ortaklıklarını güçlendirecek. Zirve aynı zamanda KEİ nin dönem başkanlığının Türkiye de olduğu döneme denk geliyor. İmzalanacak olan anlaşmayla ilgili görüşlerini belirten UNDP temsilcisi Mahmood Ayub bu anlaşmanın imzalanması UNDP ve KEİ nin diğer ortaklarla işbirliklerinde daha yaratıcı bir ortamın oluşmasına yardımcı olacak ve bölgesel işbirliği ve kalkınma adına bölgesel projelerin

16 geliştirilmesi ve uygulanmasında bir araç niteliğinde olacak dedi. Karadeniz Ekonomik İşbirliği birleştirilmiş bölgesel bir ekonomik rejim yaratmak için Haziran 1992 yılında kuruldu. Bugün örgütün Arnavutluk, Ermenistan, Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, Yunanistan, Moldova, Romanya, Rusya, Sırbistan, Türkiye ve Ukrayna olmak üzere 12 üyesi bulunuyor.

Kadın Dostu Kentler Projesi. Proje Hedefleri. Genel Hedef: Amaçlar:

Kadın Dostu Kentler Projesi. Proje Hedefleri. Genel Hedef: Amaçlar: Kadın Dostu Kentler Projesi İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün ulusal ortağı ve temel paydaşı olduğu Kadın Dostu Kentler Projesi, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu-UNFPA ve Birleşmiş Milletler

Detaylı

KAMU POLİTİKASI BELGELERİ

KAMU POLİTİKASI BELGELERİ Ünite 4 Doç. Dr. Nuray ERTÜRK KESKİN Türkiye deki kamu politikası belgelerinin tanıtılması amaçlanmaktadır. Kamu politikası analizinde görüş alanında olması gereken politika belgeleri altı başlık altında

Detaylı

Yerel yönetimler (belediye, il özel idaresi, köy tüzel kişiliği, muhtarlıklar),

Yerel yönetimler (belediye, il özel idaresi, köy tüzel kişiliği, muhtarlıklar), Teşvik Yatırım Teşvikleri AB HİBE DESTEKLERİ 1. Hibe Programı Nedir? AB-Türkiye Mali İşbirliği kapsamında yürütülen bölgesel kalkınma programlarında belirlenen öncelik alanlarında hibe programı uygulamasıyla

Detaylı

BU YIL ULUSLARARASI KOOPERATİFLER YILI!

BU YIL ULUSLARARASI KOOPERATİFLER YILI! BU YIL ULUSLARARASI KOOPERATİFLER YILI! Birleşmiş Milletler Genel Kurulu; kooperatiflerin sosyo-ekonomik kalkınmaya, özellikle yoksulluğun azaltılmasına, istihdam yaratılmasına ve sosyal bütünleşmeye olan

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ NİN TÜRKİYE DE DESTEKLEDİĞİ BAZI HİBE PROGRAMLARI

AVRUPA BİRLİĞİ NİN TÜRKİYE DE DESTEKLEDİĞİ BAZI HİBE PROGRAMLARI AVRUPA BİRLİĞİ NİN TÜRKİYE DE DESTEKLEDİĞİ BAZI HİBE PROGRAMLARI Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği 07-08 Temmuz 2006 Halil Serkan KÖREZLİOĞLU Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Yayın Desteği Hibe Programı

Detaylı

3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği Konutu, Ankara Saat: 16:00. Çevre ve Orman Bakanlığı nın Saygıdeğer Müsteşar Yardımcısı,

3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği Konutu, Ankara Saat: 16:00. Çevre ve Orman Bakanlığı nın Saygıdeğer Müsteşar Yardımcısı, Türkiye nin İklim Değişikliği Ulusal Eylem Planı nın Geliştirilmesi Projesi nin Açılış Toplantısında Ulrika Richardson-Golinski a.i. Tarafından Yapılan Açılış Konuşması 3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği

Detaylı

Fark Ettikçe, Birlikte Güçleniyoruz...

Fark Ettikçe, Birlikte Güçleniyoruz... Kadın Örgütlerinin Engelli Kadınlarla İlgili Farkındalıklarının Arttırılması Projesi Fark Ettikçe, Birlikte Güçleniyoruz... Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme Hibe Programı kapsamında desteklenen Kadın Örgütlerinin

Detaylı

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı!

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! REC Türkiye tarafından, Almanya Büyükelçiliği desteğiyle düzenlenen geniş katılımı konferansta; BM İklim Değişikliği Marakeş COP22 - Taraflar

Detaylı

İçindekiler. Hakkımızda Misyon Vizyon TKYD Üyelik Ayrıcalıkları Faaliyetler

İçindekiler. Hakkımızda Misyon Vizyon TKYD Üyelik Ayrıcalıkları Faaliyetler w İçindekiler Hakkımızda Misyon Vizyon TKYD Üyelik Ayrıcalıkları Faaliyetler Çalışma Grupları Eğitim Programları İhtisas Programları Anadolu Seminerleri Kurumsal Yönetim Kütüphanesi Yayınlar Zirve ve Paneller

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: 08.10.2006 Resmi Gazete Sayısı: 26313

Resmi Gazete Tarihi: 08.10.2006 Resmi Gazete Sayısı: 26313 Resmi Gazete Tarihi: 08.10.2006 Resmi Gazete Sayısı: 26313 Amaç MADDE 1 KENT KONSEYİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar (1) Bu Yönetmeliğin amacı; kent yaşamında, kent vizyonunun

Detaylı

EDİRNE TİCARET VE SANAYİ ODASI

EDİRNE TİCARET VE SANAYİ ODASI EDİRNE TİCARET VE SANAYİ ODASI SINIR ÖTESİ İŞBİRLİĞİ ORTAK KÜÇÜK PROJELER FONU: BULGARİSTAN-TÜRKİYE PROGRAMI SINIR ÖTESİ İŞBİRLİĞİ ORTAK KÜÇÜK PROJELER FONU: BULGARİSTAN-TÜRKİYE PROGRAMI Türkiye ve Bulgaristan,

Detaylı

Global Compact Türkiye Üye Etkileşim Toplantısı. 25 Ekim yıl

Global Compact Türkiye Üye Etkileşim Toplantısı. 25 Ekim yıl Global Compact Türkiye 2002-2017 Üye Etkileşim Toplantısı 25 Ekim 2017 Rakamlarla Global Compact Türkiye* 151 Şirket 62 STK 22 İş Dünyası Derneği 10 Üniversite 6 Diğer Dünyada 15. Avrupa da 6. Ağ *Ekim

Detaylı

Bu Program Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir. BİRLİKTE YEREL STÖ LER KURUMSAL DESTEK PROGRAMI

Bu Program Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir. BİRLİKTE YEREL STÖ LER KURUMSAL DESTEK PROGRAMI tarafından finanse edilmektedir. BİRLİKTE YEREL STÖ LER KURUMSAL DESTEK PROGRAMI BİRLİKTE DESTEK PROGRAMI Uygulama Modalitesi IPA 2015 Programlaması içinde AB tarafından desteklenen Yerel Örgütler için

Detaylı

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı!

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! REC Türkiye tarafından, Almanya Büyükelçiliği desteğiyle düzenlenen geniş katılımlı konferansta; BM İklim Değişikliği Marakeş COP22 - Taraflar

Detaylı

RIO+20 ışığında KOBİ ler için yenilikçi alternatifler. Tolga YAKAR UNDP Turkey

RIO+20 ışığında KOBİ ler için yenilikçi alternatifler. Tolga YAKAR UNDP Turkey RIO+20 ışığında KOBİ ler için yenilikçi alternatifler Tolga YAKAR UNDP Turkey Billion people 10 World 8 6 4 2 Africa Asia Europe Latin America and Caribbean Northern America 2050 yılında dünya nüfusunun

Detaylı

MFİB Tarafından Açılan Üç Yeni Hibe Programının Tanıtımı. 6 Temmuz 2012 2012 yılı 2. ABUDYK Toplantısı Antalya

MFİB Tarafından Açılan Üç Yeni Hibe Programının Tanıtımı. 6 Temmuz 2012 2012 yılı 2. ABUDYK Toplantısı Antalya MFİB Tarafından Açılan Üç Yeni Hibe Programının Tanıtımı 6 Temmuz 2012 2012 yılı 2. ABUDYK Toplantısı Antalya 1 1) Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Yerel ve Ulusal STK ların Kapasitesinin Güçlendirilmesi

Detaylı

AB MALİ YARDIMLARI VE TÜRKİYE

AB MALİ YARDIMLARI VE TÜRKİYE AB MALİ YARDIMLARI VE TÜRKİYE Eskişehir Sanayi Odası 25 Kasım 2015 Mali Yardımlar IPA Fonları 2014-2020 Döneminde 4.453,9 milyon avro Ana yararlanıcı kamu, bakanlıklar Türkiye AB Programları Toplam bütçe

Detaylı

Dağlık alanda yaşayan insanlar ve yaşadıkları çevreler için birlikte çalışmak

Dağlık alanda yaşayan insanlar ve yaşadıkları çevreler için birlikte çalışmak Dağlık alanda yaşayan insanlar ve yaşadıkları çevreler için birlikte çalışmak BİZ KİMİZ? Dağ Ortaklığı bir Birleşmiş Milletler gönüllü ittifakı olup, üyelerini ortak hedef doğrultusunda bir araya getirir.

Detaylı

Proje Faaliyetleri ve Beklenen Çıktılar

Proje Faaliyetleri ve Beklenen Çıktılar UNIDO EKO-VERİMLİLİK (TEMİZ ÜRETİM) PROGRAMI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI Proje Faaliyetleri ve Beklenen Çıktılar Ferda Ulutaş, Emrah Alkaya Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Ankara, 20 Mayıs 2009 KAPSAM

Detaylı

BİR ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE GİRİŞİMİ DRYNET PROJESİ

BİR ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE GİRİŞİMİ DRYNET PROJESİ BİR ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE GİRİŞİMİ DRYNET PROJESİ 11.09.2008, Kamu- STK Diyalog Toplantısı: Çölleşme ile Mücadelede Ortaklıklar AB Deneyimi ve CRIC7 için Fırsatlar ANKARA DRYNET PROJESİ Birleşmiş Milletler

Detaylı

Hibe Programını Uygulayan Kuruluş. Türkiye İş Kurumu 31.956.649,89 245. Avrupa Birliği Bakanlığı. Sivil Toplum Geliştirme Merkezi

Hibe Programını Uygulayan Kuruluş. Türkiye İş Kurumu 31.956.649,89 245. Avrupa Birliği Bakanlığı. Sivil Toplum Geliştirme Merkezi 2002-2013 Döneminde Uygulanan AB Hibe Programları 2002-2013 Yılları Arasında Uygulanan AB Hibe Programları 2002-2013 yılları arasında sosyal içerikli konularda 62 farklı hibe programı kapsamında sivil

Detaylı

Sayın Mehmet CEYLAN BakanYardımcısı Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Sayın Mehmet CEYLAN BakanYardımcısı Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sayın Mehmet CEYLAN BakanYardımcısı Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Üçüncü Birleşmiş Milletler Konut ve Sürdürülebilir Kentsel Gelişme Konferansı Habitat III 17-20 Ekim 2016, Kito Sayfa1

Detaylı

Mevcut Durum ve Beklentiler. Programı

Mevcut Durum ve Beklentiler. Programı Kamu Yönetiminde Y Reform: Mevcut Durum ve Beklentiler bağlam lamında Türkiye Yerel Gündem G 21 Programı Anayasa daki yerinden y önetim netim ilkesi, yerel öz- y önetim netim ilkesini ya şama geçirmek

Detaylı

EVDE ÇOCUK BAKIM PROJESİNİN TANITIMI İZMİR DE GERÇELEŞTİRİLDİ.

EVDE ÇOCUK BAKIM PROJESİNİN TANITIMI İZMİR DE GERÇELEŞTİRİLDİ. EVDE ÇOCUK BAKIM PROJESİNİN TANITIMI İZMİR DE GERÇELEŞTİRİLDİ. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) ve Avrupa Birliği (AB) ile ortaklaşa finanse edilen ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından

Detaylı

Temiz üretimin altı çizilmeli ve algılanması sağlanmalıdır

Temiz üretimin altı çizilmeli ve algılanması sağlanmalıdır KSS Söyleşileri Temiz üretimin altı çizilmeli ve algılanması sağlanmalıdır Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) Çevre Projeleri Koordinatörü Ferda Ulutaş ile Vakfın faaliyetleri, kurumsal sosyal sorumluluk

Detaylı

Türkiye de Stratejik Çevresel Değerlendirme: İhtiyaçlar, Zorluklar ve Fırsatlar

Türkiye de Stratejik Çevresel Değerlendirme: İhtiyaçlar, Zorluklar ve Fırsatlar Technical Assistance for Implementation of the By-Law on Strategic Environmental Assessment EuropeAid/133447/D/SER/TR Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliği'nin Uygulanması Teknik Yardım Projesi

Detaylı

Sivil Düşün bir Avrupa Birliği programıdır.

Sivil Düşün bir Avrupa Birliği programıdır. Sivil Düşün bir Avrupa Birliği programıdır. Facebook / SivilDusun Twitter / SivilDusun YouTube / sivildusunab Instagram / sivildusun Çalışmalarınızla ilgili duyuruları haber@sivildusun.eu adresine iletebilirsiniz.

Detaylı

Aktivist Programı - Başvuru. Kimler Başvurabilir

Aktivist Programı - Başvuru. Kimler Başvurabilir Aktivist Programı - Başvuru Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, Türkiye deki aktif bireylerin, sivil toplum örgütlerinin ve platformların desteklenmesi amacıyla 2012 yılı sonlarında Sivil Düşün AB Programını

Detaylı

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 27 Şubat 2017 Mali Yardımlar IPA Fonları 2014-2020 Döneminde 4.453,9 milyon avro Ana yararlanıcı kamu, bakanlıklar Türkiye AB Programları Toplam bütçe yaklaşık 100

Detaylı

GAP BÖLGESİ NDE TARIM VE TARIMA DAYALI SANAYİDE ENTEGRE KAYNAK VERİMLİLİĞİ PROJESİ

GAP BÖLGESİ NDE TARIM VE TARIMA DAYALI SANAYİDE ENTEGRE KAYNAK VERİMLİLİĞİ PROJESİ GAP BÖLGESİ NDE TARIM VE TARIMA DAYALI SANAYİDE ENTEGRE KAYNAK VERİMLİLİĞİ PROJESİ PROJENİN GEREKÇESİ VE AMACI Tarım sektörü Türkiye nin Gayri Safi Katma Değerinin yaklaşık %9 unu oluştururken, bu oran

Detaylı

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 13 Ocak 2017 İKV Kamuoyu Araştırması 2016 Araştırmanın Künyesi: Nisan 2016 Türkiye genelinde 18 il 1254 katılımcı 7 bölge Araştırmayı nerede yaptık? AB yi duydunuz

Detaylı

WORLD FOOD DAY 2010 UNITED AGAINST HUNGER

WORLD FOOD DAY 2010 UNITED AGAINST HUNGER DUNYA GIDA GUNU ACLIGA KARSI BIRLESELIM Dr Aysegul AKIN FAO Turkiye Temsilci Yardimcisi 15 Ekim 2010 Istanbul Bu yılki kutlamanın teması, ulusal, bölgesel ve uluslararası düzeyde dünyadaki açlıkla mücadele

Detaylı

Yerel Yönetim Vizyonu. Emin Dedeoğlu 16.09.2005, Eskişehir

Yerel Yönetim Vizyonu. Emin Dedeoğlu 16.09.2005, Eskişehir Yerel Yönetim Vizyonu Emin Dedeoğlu 16.09.2005, Eskişehir Yerel Yönetim Vizyonu Slide 2 Yeniden Yapılanma Kamu yönetiminde sorunlar Kötü ekonomik performans Yönetimin hantallaşması, verimsizlik ve etkinsizlik

Detaylı

7.ÇP Sosyo-ekonomik ve Beşeri Bilimler(SSH) Araştırmaları

7.ÇP Sosyo-ekonomik ve Beşeri Bilimler(SSH) Araştırmaları 7.ÇP Sosyo-ekonomik ve Beşeri Bilimler(SSH) Araştırmaları Seda GÖKSU AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi Sunum Planı 7.ÇP SSH Araştırma Alanı 7.ÇP SSH alanı projelerine nasıl ortak olabilirim?

Detaylı

NİLÜFER KENT KONSEYİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ

NİLÜFER KENT KONSEYİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ NİLÜFER KENT KONSEYİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 - (1) Bu Çalışma Yönergesi nin amacı; Bursa İli Nilüfer İlçesi kent yaşamında, kent vizyonunun ve hemşehrilik

Detaylı

AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları

AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları T.C. Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüğü AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları Aralık 2004 AB Bölgesel Programları Dairesi Başkanlığı

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİNE UYUM DANIŞMA VE YÖNLENDİRME KURULU 2015 YILI 1. TOPLANTISI 11 MART 2015

AVRUPA BİRLİĞİNE UYUM DANIŞMA VE YÖNLENDİRME KURULU 2015 YILI 1. TOPLANTISI 11 MART 2015 AVRUPA BİRLİĞİNE UYUM DANIŞMA VE YÖNLENDİRME KURULU 2015 YILI 1. TOPLANTISI 11 MART 2015 ANA EYLEM 2: YENİLİK ve İYİ UYGULAMALARIN DEĞİŞİMİ İÇİN İŞBİRLİĞİ Yenilik ve İyi Uygulamaların Değişimi için İşbirliği;

Detaylı

Türkiye de Sivil Toplumu Geliştirme ve Sivil Toplum-Kamu Sektörü Diyaloğunu Güçlendirme Projesi

Türkiye de Sivil Toplumu Geliştirme ve Sivil Toplum-Kamu Sektörü Diyaloğunu Güçlendirme Projesi Türkiye de Sivil Toplumu Geliştirme ve Sivil Toplum-Kamu Sektörü Diyaloğunu Güçlendirme Projesi Uluslararası Konferans Sivil Toplum-Kamu Sektörü İşbirliği 25-26 Nisan 2013, İstanbul 2 nci Genel Oturum

Detaylı

KADIN DOSTU KENTLER - 2

KADIN DOSTU KENTLER - 2 KADIN DOSTU KENTLER - 2 KADIN DOSTU KENT NEDİR? KADINLARIN Sağlık, eğitim ve sosyal hizmetlere İstihdam olanaklarına Kaliteli, kapsamlı kentsel hizmetlere (ulaşım, konut vb) Şiddete maruz kaldıkları takdirde

Detaylı

Hedef Çalışan Memnuniyetini Arttırmak

Hedef Çalışan Memnuniyetini Arttırmak Kurumsal Yapının Güçlendirilmesine İlişkin Amaç Stratejik Amaç 1.1 Borsanın Kurumsal Yönetim Yaklaşımı ile Yönetilmesi Hedef 1.1.1 Borsada Kurumsal Yönetim İlkeleri Konusunda Farkındalık Oluşturmak Strateji

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014

Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014 Türkiye Cumhuriyeti Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014 Sürdürülebilir Bir Üretim Altyapısı Çevreye Duyarlı VGM Güvenli Verimli BSTB İleri Teknoloji Yüksek Katma Değer 2 20 nün Kuruluşu 17 Ağustos

Detaylı

2. BÖLÜM Sinop Kent Konseyi Gençlik Meclisi Amacı, İlkeleri, Oluşumu ve Organları

2. BÖLÜM Sinop Kent Konseyi Gençlik Meclisi Amacı, İlkeleri, Oluşumu ve Organları Sinop Belediyesi Kent Konseyi Gençlik Meclisi Çalışma Yönergesi 1. BÖLÜM Amaç Kapsam Amaç: Madde - 1: Sinop Kent Konseyi Gençlik Meclisi nin oluşumunu, organlarını, görevlerini ve çalışma yöntemlerini

Detaylı

Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESCAP)

Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESCAP) Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESCAP) Kurtuluş Aykan* Küresel mali krizin ortaya çıkardığı en önemli gerçek, ekonomik sorunların bundan böyle artık tek tek ülkelerin

Detaylı

EGELİ & CO.: REEL YATIRIMLAR İÇİN YERLİ ve YABANCI FİNANSAL YATIRIMCIYI TARIM SEKTÖRÜNE ÇEKECEĞİZ

EGELİ & CO.: REEL YATIRIMLAR İÇİN YERLİ ve YABANCI FİNANSAL YATIRIMCIYI TARIM SEKTÖRÜNE ÇEKECEĞİZ Egeli & Co. Yatırım Holding A.Ş. 13 Ekim 2010 Basın Bülteni EGELİ & CO.: REEL YATIRIMLAR İÇİN YERLİ ve YABANCI FİNANSAL YATIRIMCIYI TARIM SEKTÖRÜNE ÇEKECEĞİZ Halka açık bir şirket olan Egeli & Co. Yatırım

Detaylı

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ Aralık 2017 En büyük zaafımız vazgeçmektir. Kuşkusuz başarının en garantili yolu bir kez daha denemektir. Thomas Edison Mali Yardımlar IPA Fonları 2014-2020 döneminde

Detaylı

Neden iş hayatında kadınlara fırsat eşitliği istiyoruz?

Neden iş hayatında kadınlara fırsat eşitliği istiyoruz? Neden iş hayatında kadınlara fırsat eşitliği istiyoruz? Kadınların iş gücüne katılım oranının %24 ten %29 seviyesine yükselmesi durumunda gelirlerde sağlanacak artış oranı Türkiye de çalışma yaşındaki

Detaylı

------------- İSLAM DÜNYASI ------------- İSTANBUL ÖDÜLLERİ SUNUŞ

------------- İSLAM DÜNYASI ------------- İSTANBUL ÖDÜLLERİ SUNUŞ ------------- İSLAM DÜNYASI ------------- İSTANBUL ÖDÜLLERİ SUNUŞ İslam Ülkeleri Düşünce Kuruluşları Platformu (İSTTP); TASAM öncülüğünde İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi devletlerin temsilcileri ile dünyanın

Detaylı

Sosyal Girişimler, Sosyal bir amaçla kurulur ve faaliyet gösterir, Ekonomik faaliyetler yürütür, Elde ettikleri karı sosyal amaçları için kullanır.

Sosyal Girişimler, Sosyal bir amaçla kurulur ve faaliyet gösterir, Ekonomik faaliyetler yürütür, Elde ettikleri karı sosyal amaçları için kullanır. Sosyal Girişimler, Sosyal bir amaçla kurulur ve faaliyet gösterir, Ekonomik faaliyetler yürütür, Elde ettikleri karı sosyal amaçları için kullanır. Sosyal girişimler, çoğunlukla ürün ve hizmetler yaratırken

Detaylı

Sivil Yaşam Derneği. 4. Ulusal Gençlik Zirvesi Sonuç Bildirgesi

Sivil Yaşam Derneği. 4. Ulusal Gençlik Zirvesi Sonuç Bildirgesi Sivil Yaşam Derneği 4. Ulusal Gençlik Zirvesi Sonuç Bildirgesi GİRİŞ Sivil Yaşam Derneği 21-23 Ekim 2016 tarihleri arasında Konya da 4. Ulusal Gençlik Zirvesi ni düzenlemiştir. Zirve Sürdürülebilir Kalkınma

Detaylı

İŞLETME 2020 MANİFESTOSU AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK

İŞLETME 2020 MANİFESTOSU AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK İŞLETME 2020 MANİFESTOSU AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK Daha kapsayıcı bir toplum için sözlerini eyleme dökerek çalışan iş dünyası ve hükümetler AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK Avrupa da önümüzdeki

Detaylı

KONAK KENT KONSEYİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

KONAK KENT KONSEYİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç (13.04.2015 düzenlendi) KONAK KENT KONSEYİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1 (1) Bu Çalışma Yönergesi nin amacı; İzmir İli Konak İlçesi kent yaşamında, kent

Detaylı

ULUSAL GENÇLİK PARLAMENTOSU ÇALIŞMA YÖNERGESİ

ULUSAL GENÇLİK PARLAMENTOSU ÇALIŞMA YÖNERGESİ ULUSAL GENÇLİK PARLAMENTOSU ÇALIŞMA YÖNERGESİ 1. BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar Amaç: Madde - 1: Bu çalışma yönergesinin amacı Ulusal Gençlik Parlamentosu'nun oluşumunu, organlarını, çalışma usul ve esaslarını

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFLERİ, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ve ÖZEL SEKTÖR

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFLERİ, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ve ÖZEL SEKTÖR SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFLERİ, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ve ÖZEL SEKTÖR Atila Uras BM Kalkınma Programı Türkiye Mukim Temsilci Yardımcısı 1 Sürdürülebilir Kalkınma Sürdürülebilir Kalkınma, günümüzün ihtiyaçlarının

Detaylı

TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİNDE GERİ SAYIM BAŞLADI KAMPANYASI DAHA ADİL BİR DÜNYA İÇİN YANIMDA OL

TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİNDE GERİ SAYIM BAŞLADI KAMPANYASI DAHA ADİL BİR DÜNYA İÇİN YANIMDA OL Arka Plan: BM Kadın, UNDP ve TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu ortaklığında yürütülmekte olan Türkiye de Cinsiyet Eşitliği ne Yönelik Elverişli Ortamın Teşvik Edilmesi Ortak Programı kapsamında

Detaylı

AVRUPA KONSEYİ İNSAN HAKLARININ KORUYUCUSU ÖZET

AVRUPA KONSEYİ İNSAN HAKLARININ KORUYUCUSU ÖZET AVRUPA KONSEYİ İNSAN HAKLARININ KORUYUCUSU ÖZET Avrupa Konseyi üyesi olmayan devlet (Belarus) ÜYE ÜLKELER KURULUŞUN MERKEZİ VE BÜROLARI BÜTÇE Almanya, Arnavutluk, Andorra, Avusturya, Azerbaycan, Belçika,

Detaylı

T.C AKDENİZ BELEDİYELER BİRLĞİ 2011 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI

T.C AKDENİZ BELEDİYELER BİRLĞİ 2011 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI T.C AKDENİZ BELEDİYELER BİRLĞİ 2011 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI Akdeniz Belediyeler Birliği, üyelerine üst düzey hizmet sunan, yerel ölçekteki Reform süreçlerine ve Ülkemizin AB ile bütünleşme sürecine destek

Detaylı

Trans Terapi ve Dayanışma Grubu Toplantılarının Yedincisi Gerçekleşti. SPoD CHP Beyoğlu Belediyesi Başkan Aday Adayı Gülseren Onanç ile görüştü

Trans Terapi ve Dayanışma Grubu Toplantılarının Yedincisi Gerçekleşti. SPoD CHP Beyoğlu Belediyesi Başkan Aday Adayı Gülseren Onanç ile görüştü Trans Terapi ve Dayanışma Grubu Toplantılarının Yedincisi Gerçekleşti SPoD un ve Uzman Psikiyatrist Dr. Seven Kaptan ın gönüllü işbirliğiyle düzenlenen Trans Terapi Toplantısı nın yedincisi 4 Eylül Çarşamba

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI. Sürdürülebilirlik vizyonumuz

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI. Sürdürülebilirlik vizyonumuz SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI Sürdürülebilirlik vizyonumuz 150 yıllık bir süreçte inşa ettiğimiz rakipsiz deneyim ve bilgi birikimimizi; ekonomiye, çevreye, topluma katkı sağlamak üzere kullanmak, paydaşlarımız

Detaylı

GELİR POLİTİKALARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

GELİR POLİTİKALARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GELİR POLİTİKALARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MİSYON ÇALIŞMASI Tablo 1. Misyon Çalışması Sonuçları Konsolide Misyon Sürdürülebilir kalkınma ve toplumsal refahı arttırmak için, mali disiplin içerisinde, kaynakların

Detaylı

Mardin Batman Siirt Şırnak

Mardin Batman Siirt Şırnak Savurkapı Mahallesi Nusaybin Caddesi No: 31 Meydanbaşı Mevki, Mardin T: (+90 482) 212 11 07 F: (+90 482) 213 14 95 info@dika.org.tr www.dika.org.tr Mardin Batman Siirt Şırnak Mardin Yatırım Destek Ofisi

Detaylı

VAW 56 GÜVENLİ BİR HAYAT VAR PROJESİ KADIN DOSTU KENT ÇALIŞMASI- GÖLCÜK DUVAR BOYAMA-EL BASMA FAALİYETİ RAPORU

VAW 56 GÜVENLİ BİR HAYAT VAR PROJESİ KADIN DOSTU KENT ÇALIŞMASI- GÖLCÜK DUVAR BOYAMA-EL BASMA FAALİYETİ RAPORU Bu Proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti VAW 56 GÜVENLİ BİR HAYAT VAR PROJESİ KADIN DOSTU KENT ÇALIŞMASI- GÖLCÜK DUVAR BOYAMA-EL BASMA FAALİYETİ RAPORU Hibe Programı Tarih 07Kasım 2015 Saat 15.00-16.00

Detaylı

IPA Kapsamında STK lara Sağlanan Destekler

IPA Kapsamında STK lara Sağlanan Destekler IPA Kapsamında STK lara Sağlanan Destekler 24 Aralık 2015 Türkiye nin AB ye Üyelik Süreci Sivil Toplumla Diyalog Toplantısı SAMSUN IPA Kapsamında STK lara Sağlanan Destekler Merkezi Düzeyde Yürütülen Projeler

Detaylı

Madde 3 - (1) Bu Yönetmelik; 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 76 ncı maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Madde 3 - (1) Bu Yönetmelik; 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 76 ncı maddesine dayanılarak hazırlanmıştır. KENT KONSEYİ YÖNETMELİĞİ İçişleri Bakanlığından: Resmi Gazete Tarihi : 08/10/ 2006 Resmi Gazete Sayısı : 26313 BİRİNCİ BÖLÜM : Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 - (1) Bu Yönetmeliğin amacı;

Detaylı

BURSA KENT KONSEYİ BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ NİN KATKILARIYLA

BURSA KENT KONSEYİ BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ NİN KATKILARIYLA BURSA KENT KONSEYİ BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ NİN KATKILARIYLA KENT KONSEYİ MEVZUATI YASA 5393 SAYILI BELEDİYE KANUNU (TC Resmi Gazete Tarih: 13 Temmuz 2005, Sayı 25874) Kent Konseyi MADDE 76 Kent Konseyi

Detaylı

İKV DEĞERLENDİRME NOTU

İKV DEĞERLENDİRME NOTU 107 Aralık 2014 İKV DEĞERLENDİRME NOTU TÜRKİYE G-20 DÖNEM BAŞKANLIĞI NI DEVRALDI Selen Akses, İKV Kıdemli Uzmanı İKTİSADİ KALKINMA VAKFI 1 www.ikv.org.tr TÜRKİYE G-20 DÖNEM BAŞKANLIĞI NI DEVRALDI Türkiye

Detaylı

TİSK YARIŞMA VE ÖDÜL DUYURUSU. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu nun (TİSK)

TİSK YARIŞMA VE ÖDÜL DUYURUSU. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu nun (TİSK) TİSK YARIŞMA VE ÖDÜL DUYURUSU Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu nun (TİSK) Geleneksel Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ödülleri 2018 Yarışma Süreci Başladı. Son Başvuru Tarihi: 28 Aralık 2018 Türkiye

Detaylı

TÜRKİYE'NİN EN KAPSAMLI GENÇLİK ARAŞTIRMA RAPORU YÜZLERCE GENCİN ÖNÜNDE AÇIKLANDI

TÜRKİYE'NİN EN KAPSAMLI GENÇLİK ARAŞTIRMA RAPORU YÜZLERCE GENCİN ÖNÜNDE AÇIKLANDI Basın Bülteni 16 Mayıs 2017 TÜRKİYE'NİN EN KAPSAMLI GENÇLİK ARAŞTIRMA RAPORU YÜZLERCE GENCİN ÖNÜNDE AÇIKLANDI Türkiye de bugüne kadar gerçekleştirilmiş en kapsamlı araştırma olan Türkiye deki Gençlerin

Detaylı

GÜNEY EGE KALKINMA AJANSI BİLGİLENDİRME SUNUMU

GÜNEY EGE KALKINMA AJANSI BİLGİLENDİRME SUNUMU GÜNEY EGE KALKINMA AJANSI BİLGİLENDİRME SUNUMU içerik Bölgesel Kalkınma Ajanslarına Genel Bakış Düzey 2 Bölgeleri ve Kalkınma Ajansları Güney Ege Kalkınma Ajansı Yatırım Destekleme Süreci Ajansın Gelecek

Detaylı

HİBE VEREN KURUMLAR TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ

HİBE VEREN KURUMLAR TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ HİBE VEREN KURUMLAR TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ Gaziantep ve AB Projeleri SIRASI KURULUŞ SÖZLEŞME ADEDİ YÜZDESİ HİBE TUTARI ( ) YÜZDESİ 1 Ankara 206 6,39 23.461.895,52 5,83 2 İstanbul 203 6,29 25.963.219,98

Detaylı

UNDP İspanya BinyılKalkınma Hedefleri Fonu BM Ortak Programı ILO, UNDP, IOM, FAO

UNDP İspanya BinyılKalkınma Hedefleri Fonu BM Ortak Programı ILO, UNDP, IOM, FAO UNDP İspanya BinyılKalkınma Hedefleri Fonu BM Ortak Programı ILO, UNDP, IOM, FAO Yüksek büyüme hızı, ancak yüksek işsizlik oranları Genç işsizlik oranı ulusal işsizlik oranının iki katı (% 27.5) Genç kadın

Detaylı

Canan Ercan Çelik TEİD, Yönetim Kurulu Üyesi Borusan Holding Kurumsal Fonksiyonlar Başkanı

Canan Ercan Çelik TEİD, Yönetim Kurulu Üyesi Borusan Holding Kurumsal Fonksiyonlar Başkanı Canan Ercan Çelik TEİD, Yönetim Kurulu Üyesi Borusan Holding Kurumsal Fonksiyonlar Başkanı Misyon: Evrensel Etik İlkelerin Türkiye de toplumun her kesiminde benimsenmesi ve uygulanmasına önderlik etmek

Detaylı

2014-2020 Erasmus+ Programı. Key Action 2 (KA2) İyi ve Yenilikçi Uygulamalar için İşbirliği

2014-2020 Erasmus+ Programı. Key Action 2 (KA2) İyi ve Yenilikçi Uygulamalar için İşbirliği 2014-2020 Erasmus+ Programı Key Action 2 (KA2) İyi ve Yenilikçi Uygulamalar için İşbirliği (Cooperation & Innovation for Good Practices) 21 Kasım 2013 ELAZIĞ Bütçe dağılımı Anahtar Faaliyet 1 (KA1) % 63

Detaylı

KASIM AYINDA ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER. Türkiye nin AB ye üyelik müzakereleri çerçevesinde 22 Nolu fasıl müzakereye açıldı.

KASIM AYINDA ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER. Türkiye nin AB ye üyelik müzakereleri çerçevesinde 22 Nolu fasıl müzakereye açıldı. KASIM AYINDA ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER SİYASİ GELİŞMELER Türkiye nin AB ye üyelik müzakereleri çerçevesinde 22 Nolu fasıl müzakereye açıldı. AB ile üyelik müzakerelerinde üç yıllık aradan sonra, 22. Fasıl müzakereye

Detaylı

TÜRK DÜNYASI KIZIL ELMA ÖDÜLLERİ SUNUŞ

TÜRK DÜNYASI KIZIL ELMA ÖDÜLLERİ SUNUŞ -------------- TÜRK DÜNYASI -------------- KIZIL ELMA ÖDÜLLERİ SUNUŞ Dünya Türk Forumu; TASAM öncülüğünde Türk Devletleri nin temsilcileri ile Dünya nın dört bir yanında yaşayan Türk Diasporaları nın düşünce

Detaylı

DİASPORA - 13 Mayıs

DİASPORA - 13 Mayıs DİASPORA - 13 Mayıs 2015 - Sayın Başkonsoloslar, Daimi Temsilciliklerimizin değerli mensupları, ABD de yerleşik Diasporalarımızın kıymetli temsilcileri, Bugün burada ilk kez ABD de yaşayan diaspora temsilcilerimizle

Detaylı

Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği Programı

Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği Programı Bu program Avrupa Birliği, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir. Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği Programı Kadın İşletmelerine Finansman

Detaylı

ULUSLARARASI ÇEVRE MEVZUATI

ULUSLARARASI ÇEVRE MEVZUATI ULUSLARARASI ÇEVRE MEVZUATI 1. Viyana Anlaşmalar Hukuku Sözleşmesi (1969) Viyana Anlaşmalar Hukuku Sözleşmesi (The Vienna Convention on the Law of Treaties, 1969 (VCLT)), uluslararası hukuk araçlarının

Detaylı

Kadıköy Belediyesi Bütüncül ve Katılımcı İklim Eylemi Projesi İKLİM ELÇİLERİ DANIŞMA 1. TOPLANTISI

Kadıköy Belediyesi Bütüncül ve Katılımcı İklim Eylemi Projesi İKLİM ELÇİLERİ DANIŞMA 1. TOPLANTISI Merkezi Finans ve İhale Birimi Türkiye de İklim Değişikliği Alanında Kapasite Geliştirme Programı Kadıköy Belediyesi Bütüncül ve Katılımcı İklim Eylemi Projesi İKLİM ELÇİLERİ DANIŞMA 1. TOPLANTISI Kozyatağı

Detaylı

ZEYTİNBURNU KENT KONSEYİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI UYGULAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ZEYTİNBURNU KENT KONSEYİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI UYGULAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ZEYTİNBURNU KENT KONSEYİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI UYGULAMA YÖNERGESİ Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1: Zeytinburnu Kent Konseyi Yönergesi, kent yaşamında, kent vizyonunun ve

Detaylı

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve 2030 Sonrası Kalkınma Gündemi

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve 2030 Sonrası Kalkınma Gündemi Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve 2030 Sonrası Kalkınma Gündemi Musa Rahmanlar Ankara/2016 Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Dairesi/Sosyal Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü İçerik 1. Sürdürülebilir

Detaylı

GÜNCEL FONLAR SON BAŞVURU TARİHİ KURUM PROGRAM ADI TOPLAM HİBE BÜTÇE PROJE SÜRESİ. 15 Aralık son raporların teslim tarihine göre proje süresi kısıtlı

GÜNCEL FONLAR SON BAŞVURU TARİHİ KURUM PROGRAM ADI TOPLAM HİBE BÜTÇE PROJE SÜRESİ. 15 Aralık son raporların teslim tarihine göre proje süresi kısıtlı GÜNCEL FONLAR KURUM PROGRAM ADI TOPLAM HİBE BÜTÇE PROJE SÜRESİ SON BAŞVURU TARİHİ Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) Üreme Sağlığı Küçük Proje Destek Programı BELİRTİLMEMİŞ ( toplamda 5 kurum kabul ediliyor)

Detaylı

Sürdürülebilir Kalkınma ve Tarım. DR. TAYLAN KıYMAZ KALKıNMA BAKANLıĞı

Sürdürülebilir Kalkınma ve Tarım. DR. TAYLAN KıYMAZ KALKıNMA BAKANLıĞı Sürdürülebilir Kalkınma ve Tarım DR. TAYLAN KıYMAZ KALKıNMA BAKANLıĞı Kalkınma ve Sürdürülebilir Kalkınma Kalkınmanın amacı; ekonomik büyüme olmayıp, temel olarak insan yaşam kalitesinin arttırılmasıdır.

Detaylı

SİVİL YAŞAM DERNEĞİ I. DÖNEM Stratejik Planı

SİVİL YAŞAM DERNEĞİ I. DÖNEM Stratejik Planı SİVİL YAŞAM DERNEĞİ I. DÖNEM Stratejik Planı BURSA / 2014 1 İÇİNDEKİLER Sivil Yaşam Derneği nin Kuruluşu, Yapısı ve Faaliyet Alanları... 3 Paydaş Analizi... 4 Kurumsal Kimliğin Yeniden Tanımlanması...

Detaylı

Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Suriye de insan hakları ihlallerinin

Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Suriye de insan hakları ihlallerinin 1 Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Suriye de insan hakları ihlallerinin sistematik olarak artması ışığında, Haziran 2011 de kurulan, kar amacı gütmeyen bir sivil toplum örgütüdür. SNHR, mağdurların haklarının

Detaylı

MECLİS TOPLANTISI. Ender YORGANCILAR Yönetim Kurulu Başkanı

MECLİS TOPLANTISI. Ender YORGANCILAR Yönetim Kurulu Başkanı MECLİS TOPLANTISI Ender YORGANCILAR Yönetim Kurulu Başkanı 25 Kasım 2013 ACI KAYBIMIZ TÜRKİYE-NORVEÇ İŞBİRLİĞİ FORUMU 1938 DEN 2013 E 10 KASIM LAR END RUSYA TAYLAND ÇİN İZMİR İKTİSAT KONGRESİ 3 gün boyunca

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI. İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı. Hatice Şafak BOZKIR İG Uzmanı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI. İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı. Hatice Şafak BOZKIR İG Uzmanı T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Hatice Şafak BOZKIR İG Uzmanı ? UR-GE Tebliği nin Çıkış Noktası UR-GE Tebliği nin Vizyonu ve Yapıtaşları UR-GE

Detaylı

TEB KOBİ BANKACILIĞI

TEB KOBİ BANKACILIĞI TEB KOBİ BANKACILIĞI Türkiye de KOBİ ler İşletme Büyüklüğü İstihdam Grubu (Çalışan Sayısı) İşletme Sayısı (2013) % Mikro 1 9 3.303.073 93,68% KüçükÖlç.İşl. 10 49 190.514 5,40% OrtaB.İşl. 50 249 27.330

Detaylı

TEMİZ ÜRETİM (EKO-VERİMLİLİK) ALANINDA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR & ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ KONUSUNDA ÜSTLENİLEBİLECEK ROLLER

TEMİZ ÜRETİM (EKO-VERİMLİLİK) ALANINDA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR & ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ KONUSUNDA ÜSTLENİLEBİLECEK ROLLER T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI VERİMLİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEMİZ ÜRETİM (EKO-VERİMLİLİK) ALANINDA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR & ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ KONUSUNDA ÜSTLENİLEBİLECEK ROLLER KALKINMA AJANSLARI

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI MÜCADELE ADIMLARI

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI MÜCADELE ADIMLARI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI MÜCADELE ADIMLARI 16 Haziran 2009 Four Seasons Sultanahmet-İstanbul bv.karbonhizmetleri@tr.bureauveritas.com Kyoto Sonrası Dönemde Küresel Dinamikler Bahar Ubay İDKG Proje Yöneticisi

Detaylı

hemşehri hukuku: Hemşehri hukuku: Herkes ikamet ettiği beldenin hemşehrisidir. Hemşehrilerin, belediye karar ve hizmetlerine katılma, belediye faaliye

hemşehri hukuku: Hemşehri hukuku: Herkes ikamet ettiği beldenin hemşehrisidir. Hemşehrilerin, belediye karar ve hizmetlerine katılma, belediye faaliye kent konseyi: Kent konseyi, kent yaşamında; kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma

Detaylı

ANKARA KALKINMA AJANSI. www.ankaraka.org.tr

ANKARA KALKINMA AJANSI. www.ankaraka.org.tr ANKARA KALKINMA AJANSI www.ankaraka.org.tr TÜRKİYE'NİN En Genç Kalkınma Ajansı Ankara Kalkınma Ajansı bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak, bölgenin rekabet gücünü artırmak ve gelişimini hızlandırmak

Detaylı

ULUSLARARASI ŞEFFAFLIK DERNEĞI

ULUSLARARASI ŞEFFAFLIK DERNEĞI ULUSLARARASI ŞEFFAFLIK DERNEĞI Uluslararası Şeffaflık Derneği, siyasette, kamu yönetiminde, ihale süreçlerinde ve iş dünyasında şeffaflığı teşvik etmek için kamu, sivil toplum, özel sektör ve medyadan

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI. 17 Ocak 2013 Bartın

AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI. 17 Ocak 2013 Bartın Valiliklerde AB İşleri İçin ç Kapasite Oluşturulması Projesi Tanıtım Toplantısı 17 Ocak 2013 Bartın SUNUMUN İÇERİĞİ 1. SEI Nedir? 2. Valiliklerde AB İşleri için Kapasite Oluşturulması Projesi Hakkında

Detaylı

ÇALIŞMA HAYATINDA DEZAVANTAJLI GRUPLAR. Şeref KAZANCI Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı MART,2017

ÇALIŞMA HAYATINDA DEZAVANTAJLI GRUPLAR. Şeref KAZANCI Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı MART,2017 ÇALIŞMA HAYATINDA DEZAVANTAJLI GRUPLAR Şeref KAZANCI Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı MART,2017 Dezavantajlı gruplar; işe giriş veya çalışma hayatına devam etmede zorluklarla

Detaylı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Arttırılması Projesi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Arttırılması Projesi Güneydoğu Anadolu Bölgesi nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Arttırılması Projesi Dr. Muhyettin SĐRER Saha Koordinatörü GAP Bölge Kalkınma Đdaresi Başkanlığı / Birleşmiş

Detaylı

Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği

Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği KURUMSAL YÖNETİM SEMİNERLERİ PROJE DOSYASI Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) Hakkında Kurumsal yönetim anlayışının ülkemizde tanınması, gelişmesi ve en iyi uygulamalarıyla hayata geçirilmesi misyonuyla

Detaylı

AKILLI, SÜRDÜRÜLEBİLİR VE KAPSAYICI ÇÖZÜMLER

AKILLI, SÜRDÜRÜLEBİLİR VE KAPSAYICI ÇÖZÜMLER İŞLETME 2023 AKILLI, SÜRDÜRÜLEBİLİR VE KAPSAYICI ÇÖZÜMLER KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK PAZARYERİ 10 ARALIK 2O14 KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL KSS Pazaryeri Akıllı, Sürdürülebilir ve Kapsayıcı Çözümlerin

Detaylı

Sentez Araştırma Verileri

Sentez Araştırma Verileri Eğitim, Görsel-İşitsel & Kültür Yürütme Ajansı Eğitim ve Kültür Genel Müdürlüğü Yaşam Boyu Öğrenim Programı İnternet Üzerinden Kişisel İşgücünü Geliştirin Leonardo da Vinci LLP (Yaşamboyu Öğrenim Programı)

Detaylı

DOĞAN GRUBU SOSYAL SORUMLULUK POLİTİKASI

DOĞAN GRUBU SOSYAL SORUMLULUK POLİTİKASI DOĞAN GRUBU SOSYAL SORUMLULUK POLİTİKASI Sayfa : 1/5 1. AMAÇ Bu politikanın amacı, Doğan Grubu olarak sosyal sorumluluk ilkelerimizi belirtmek ve sosyal sorumluluk kapsamındaki çalışmaların Grubumuz için

Detaylı