BÖLÜM 1. Kuvvet kavramı, herkesin günlük yaşantısında kolaylıkla saptayabildiği temel

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BÖLÜM 1. Kuvvet kavramı, herkesin günlük yaşantısında kolaylıkla saptayabildiği temel"

Transkript

1 BÖLÜM 1 KUVVET 1.1. Giriş Kuvvet kavramı, herkesin günlük yaşantısında kolaylıkla saptayabildiği temel bir kavramdır. Çekme ve itme kuvveti cisimlerin hareket nedenidir. Hareket nedeni olarak bu fiziksel özellik mekanik enerji sisteminin ilk hareketlendiricisidir. Bu bölümde kuvvet ve türevlerini dört farklı enerji sisteminde incelemeye çalışacağız. İnceleyeceğimiz kuvvet ve kuvvetle aynı işlevleri gören benzerleri; Tork, basınç, elektriksel gerilim ve sıcaklık farkı diye isimlendirilen kavramlardır. Kuvvet, hareketli mekanik sistemde nesnelerin hareket nedenidir. Bu kuvvet tanımı, bütün benzer kavramlar için bir model teşkil eder. Tork, dönen bir mekanik sistemde nesnelerin hareket nedenidir. Basınç, bir akışkan sisteminde akışkanın hareketinin nedenidir. Gerilim, bir elektriksel sistemde elektrik yüklerinin hareket nedenidir. Sıcaklık farkı, bir termal sistemde ısı enerjisinin akış nedenidir. İlk aşamada aktarmaya çalışacağımız bilgiler, her enerji sisteminde bu benzer özellikteki kavramların karekteristikleri, matematiksel formülleri ve birimlerinin ne olduğunun tanımlanmasıdır Mekanik Sistemler Kuvvet Çizgisel bir mekaniksel kuvvet, bir doğrultu boyunca uygulanan itme veya çekme kuvvetidir ve genellikle uygulanan kuvvetin yönünü belirten bir ok işareti ile gösterilir. Şekil 1.1'de hareketsiz bir nesneye uygulanan tek bir kuvvet için durum gösterilmektedir. Bu kuvvet nesneyi uygulama yönünde hareket ettirmeye çalışacaktır. Eğer nesne hareketli olsaydı, bu takdirde uygulanan kuvvet hareket eden nesnenin

2 orjinal yönüne bağımlı olarak ya hızı azaltacak ya çoğaltacak ya da nesnenin yönünü değiştirecekti. Şekil 1.2'de, bir nesnenin p noktasına etkiyen iki kuvvet ve bunların vektör diyagramı gösterilmiştir. F 1 P F 2 F 1 P Bileşke veya net kuvvet F 2 Şekil 1.2 Vektör, kuvvetin yönüne göre yönlendirilmiş bir doğru parçasıdır ve kuvvetin büyüklüğü veya şiddeti, vektörün uzunluğu ile doğru orantılıdır. Bileşke kuvvet, bütün kuvvetlerin vektörel toplamıdır. Farklı yönlerdeki kuvvetlerin toplanması teknikleri daha sonra tartışılacaktır. Burada sadece kuvvetin temel karekteristik özellikleri ve bir doğrultu boyunca uygulanan kuvvetlerin basit örnekleri izah edilmeye çalışılacaktır. Üzerine kuvvet uygulanan bir nesnenin durumunda hareketi açısından değişiklikler olabilir. Eğer nesnenin hareketinde bir değişiklik meydana gelmiş ise bileşke kuvvet (net kuvvet) sıfırdan farklı demektir. Eğer net kuvvet sıfır ise, nesne ilk durumunu korur, başka bir deyimle hareketsiz ise yine hareketsiz kalır. Hareketli ise de aynı doğrultu boyunca hareketini aynı hızla devam ettirir. Bu durum denge olarak isimlendirilir.

3 Şekil1.3'de,uçaktan atlayan bir pilotun durumu gösterilmektedir. Pilot yere doğru artan bir hızla düşecektir. Sürtünme kuvveti Limit hız yerçekimi Artan hız Sürtünme kuvveti Yerçekimi kuvveti Çünkü yerçekimi kuvveti, pilotu yere doğru çekecek yöndedir. Yerçekimi kuvveti, havanın sürtünme kuvvetine eşit oluncaya kadar hız artmaya devam eder. Tam denge halinde en büyük hız elde edilir. Bu hıza "limit hız" denir. Paraşüt açıldığı zaman paraşütün kapladığı hacım nedeniyle havanın kaldırma kuvveti, yerçekimi kuvvetinden daha büyük olacağından hız azalmaya başlayacak ve bu nedenle pilot yere küçük bir hızla ve emniyetli bir şekilde inecektir. Bir sistem içinde uygulanan kuvvet sayısı birden fazla olduğu zaman genellikle bileşke kuvvetin (net kuvvetin) bulunması istenmektedir. Bir doğrultu boyunca uygulanmış kuvvetler için bileşke kuvvetin bulunması oldukça basittir. Doğrultu üzerinde seçilen bir noktaya göre pozitif ve negatif kuvvetler saptanır ve işaretleri gözönünde bulundurularak toplama işlemi yapılır. Bu aşağıda gösterildiği gibi formüle edilir. F T = F 1 + F 2 + F (1.1)

4 Burada, F T =toplam veya bileşke kuvvet, F 1, F 2, F 3... ise sistem içinde uygulanan kuvvetleri tanımlamaktadır. Örnek 1: Üç kişi halat çekme oyunu oynamaktadırlar. İki kişi bir tarafta ve herbirinin halata uyguladığı kuvvet 500 N'dur. Diğer kişi ise zıt yöne doğru 650 N'luk bir kuvvetle çekmektedir. Net kuvveti ve hareketin yönünü bulunuz. Çözüm: (1.1) denklem uygulandığında; F T = F T = -350 N olur ve hareketin yönü net kuvvetin yönünde olmak zorundadır Kütle ve Kuvvet Birimleri Kütle, nesnenin sabit karekteristiklerine bağlı olarak ölçülebilen çok önemli bir özelliktir. Karekteristikler (m= v.d, KÜTLE = HACİM x YOĞUNLUK ) değişmediği sürece kütle de sabit kalacaktır. Ağırlık ise kütleye uygulanan yerçekimi kuvvetidir. Doğal olarak değişken bir özelliği vardır. Çünkü yer merkezinden olan mesafeye göre yerçekimi kuvveti değişecek ve dolayısıyla ağırlık da değişecektir. Bunu aşağıdaki şekilde formüle edebiliriz. W = m. g (1.2) Burada, W = ağırlık, m = kütle ve g = yerçekimi ivmesi'dir.

5 Uluslararası bir sistemde (SI) temel birimler uzunluk, zaman ve kütle olarak belirlenmiş ve bu temel birimlerden diğer birimler türetilmiştir. Buna göre; SI Birim sisteminde uzunluk zaman kütle kuvvet metre ( m) Saniye ( s ) Kilogram ( kg ) Newton (kg.m/s 2 ) şeklindedir Kuvvet Benzeri Kavramlar Mekanik sistemlerin translansyonunda kuvvet, başlangıç hareketini verir. Nesnenin hareketinde oluşabilecek herhangi bir değişiklik ancak nesne üzerine uygulanacak kuvvetlerle mümkün olabilir. Bir kütle üzerine uygulanan bileşke kuvvet, kütlenin yer değiştirmesine neden olacaktır. Rotasyon, akışkanlar, elektriksel ortamlar ve termal ortamlar gibi diğer enerji sistemlerinde, ilk hareketi sağlayan kuvvet benzeri fiziksel özellikler ve kavramlar mevcuttur. Herhangi bir enerji sisteminde, dengelenmemiş kuvvet benzeri etkiler, sistem içinde bir değişikliğe neden olurlar. Bu bölümde "kuvvet benzeri etkilerin" temel özellikleri açıklanacaktır Tork İlginç ve sıkça karşılaştığımız mekanik sistemlerden birisi mekaniksel dönme sistemidir. Bu sistemde ana uyarıcı veya kuvvet benzeri etki, tork'tur. Bileşke kuvvetin çizgisel hareketin durumunun değişmesine neden olduğu gibi, net tork ta bir eksen etrafında dönme hareketinin değişmesine neden olur.

6 Sekil 1.4'de dönme ekseninden belirli bir uzaklıkta uygulanan kuvvetin oluşturduğu tork gösterilmektedir. kuvvet Dönme yönü Moment kolu Kuvvet doğrultusunun dönme eksenine olan dik uzaklığı "moment kolu" olarak adlandırılır ve tanım olarak tork, T = F L (1.3) şeklindedir. Burada, T= tork (N.m), F= kuvvet (N) ve L= moment kolu (m) dir. Doğal olarak, dönme hareketinin yönü, net tork'un yönüne bağlıdır. Tork un yönü, saat ibresinin hareket yönü veya saat ibresinin yönünün tersi ile değerlendirilir. Bu yönlerden birisi pozitif yön olarak seçilerek problemlerin çözümü buna göre yapılır. Pozitif ve negatif tork'ların cebirsel toplamı net tork'un şiddetini ve yönünü belirler. Bunun matematiksel tanımı, T T =T 1 + T 2 + T ( 1.4 ) şeklindedir. Burada; T T =toplam ya da net tork, T 1, T 2,T 3 ise sisteme etki eden tork'lardır.

7 Örnek 2: İki kişi şekilde gösterildiği gibi bir tahterevalli üzerinde oturuyorlar. Net tork'u ve dönme hareketinin yönünü bulunuz. Çözüm: Saat ibresinin hareket yönünü pozitif yön olarak kabul ederek; sağ tarafta oturan kişinin denge noktasına göre tork'u T R = F R. L R = 1200 N. 0,4 m = 480 N. m 0.4 m 0.6 m 120 kg 85 kg Şekil 1.5 Sol tarafta oturan kişinin aynı noktaya göre tork'u, T L = F L. L L = 850 N. 0.6 m = -510 N. m olur.ve toplam tork ise, T T = T R + T L = = -30 N. m bulunur. Bu durumda dönme hareketinin yönü ise saat ibresi yönündedir.

8 Örnek 3: Bir makara sisteminde, şekil 1.6 da gösterildiği gibi ağırlıksız kabul edilen iplerin ucuna ağırlıklar asılmıştır. Toplam tork'u ve dönmenin yönünü bulunuz. L 1 =0.8 m L 2 =0.3 m Saat ibresi yönü F 1 =8 N F 2 =20 N Şekil 1.6 Çözüm: Saat ibresi yönü pozitif kabul edilirse, T 1 = F 1 L 1 = -(8 N ) (0,8 m ) = - 6,4 Nm T 2 = F 2 L 2 = ( 20 N) (0,3 m) = 6,0 Nm T T = T 1 + T 2 = -6,4 + 6,0 = -0,4 Nm Bu sonuca göre, makara sistemi 0,4 N.m'lik tork etkisiyle saat ibresinin ters yönünde bir dönme hareketi yapacaktır. Eğer bir sistemde toplam tork sıfır ise, sistem dönme dengesindedir. Başka bir deyimle sabit hızla döner veya durumunu korur.

9 Akışkan Sistemler Hidrolik veya pinomatik sistemler diye adlandırdığımız akışkan sistemlerinde, primer uyarıcı veya kuvvet benzeri etki, "basınç" diye adlandırılır. Basınç, akışkan tarafından birim alana etki eden kuvvet diye tanımlanır ve P = F/A (1.6) şeklinde formüle edilir. Burada, P = basınç (N/m 2 ), F = kuvvet (N) ve A=alan (m 2 ) dir. Örnek4:.Birhidrolik krikonun yük kapasitesi N/m 2 ve büyük pistonun çapı 8 cm'dir.akışkanın pistona uyguladığı kuvvet ne kadardır? Çözüm: A = п. r 2 = 3,14.16 = 50,24 cm 2 P = F / A buradan F = P. A = (20000 / 10 4 ).50,24 F = 100 N

10 Örnek 5: Bir uçak penceresinin yüzey alanı 0,2 m 2 dir. Kabin içindeki basınç, dış basınçtan cm başına 18 N daha büyük olduğuna göre, pencereye uygulanan net kuvvet ne kadardır? Çözüm: F = P. A = 18 N/cm2. 0,2.104 cm 2 F = N bulunur. Bir akışkan olan gazın basıncı, içinde bulunduğu kapdaki molekül sayısına ve moleküllerin çarpışmaları sonunda kazandıkları hızlara bağlıdır. Bu nedenle, bir gaz üzerindeki basıncın veya kuvvetin artırılması, kap içindeki molekülleri artırmak veya moleküllere dış kuvvetler uygulamak suretiyle olur. Basıncın azaltılmasını ise moleküllerin bir kısmının kabı terketmesini sağlamak veya gaz moleküllerini daha geniş bir kaba koymakla sağlayabiliriz. Basıncı artırmanın bir başka yolu, kapalı kap içine ısı akışını sağlamaktır. Isı enerjisi moleküllerin hızlarını ve dolayısıyla gazın basıncını artıracaktır. Eğer kapdaki moleküller (veya kap) soğutulursa, doğal olarak moleküllerin hareket becerileri azalacağından basınç da azalacaktır. Bir akışkan içindeki basınç, seçilen noktanın derinliğine bağlıdır. Bunun matematiksel tanımı, P = d.g.h (1.7) şeklindedir. Burada, P= basınç (N/m 2 ), d= yoğunluk (kg/m 3 ), h= derinlik (m) ve g= yerçekimi ivmesi (m/s 2 ) dir. Akışkan içerisinde hareket oluşumu, akışkan ortam içinde bir basınç farkı yaratılması ile mümkün olur. Bu nedenle bir akışkan sistemi için kuvvet benzeri etki doğrudan "basınç değişimi" olarak adlandırılır..

11 Şekil 1.7'de valf li bir boru ile birbirine bağlanmış ve içlerinde farklı seviyelerde akışkan bulunan iki tank gösterilmiştir. Bağlantı borusunun uçlarındaki P 1 ve P 2 basınçları her tankın içinde bulunan akışkanın derinliğine bağlıdır. 2 numaralı tankdaki sıvı seviyesi, 1 numaralı tankdakinden daha fazla olduğundan, P 2 basıncı P 1 den daha büyük olacaktır. Bağlantı borusundaki valf açıldığı zaman bu basınç farkı, akışkanın borudan akmasına neden olacak ve bu akış hareketi iki tankdaki akışkan seviyeleri aynı oluncaya kadar devam edecektir. Şekil 1.7 Bu durumda P 1 ve P 2 basıncı da birbirine eşit olacak ve başka bir deyimle sistem dengeye gelecektir. Denge için sadece akışkan derinliklerinin aynı olması yeterlidir. Tankların hacimlerinin veya şekillerinin değişik olması bu durumu etkilemez Elektriksel Sistemler Elektriksel sistemlerde kuvvet benzeri etki veya ilk uyarıcı "gerilim" dir. Bazen bu potansiyel farkı olarak da ifade edilir. Gerilim ya da potansiyel farkının oluşabilmesi için sistemde elektriksel yüklerin ayrılması gerekmektedir. Elektriksel yüklerin merkezi maddenin atomik yapısı içerisindedir. Bütün maddeler atomların belirli bir biçimde düzenlenmesiyle oluşurlar. Şekil 1.8'de bir atomun yapısı şematik olarak gösterilmiştir. Çekirdek içerisinde proton ve nötronlar var olup; protonlar pozitif yüklü, nötronlar ise yüksüzdürler.

12 Şekil 1.8: Çekirdek (protonlar ve nötronlar) Çekirdek etrafındaki bulut görünümündeki yörüngelerde ise elektronlar sıralanmışlardır. Her elektron bir protonun sahip olduğu pozitif elektrik yükü şiddetinde ancak negatif elektrik yüküne sahiptir. Elektriksel olarak nötr olan bir atomda eşit sayıda proton ve elektron vardır. Elektron ve nötronlar arasındaki karşılıklı elektriksel kuvvetlerin varlığı "coulomb yasası" gereğidir. Pozitif ve negatif yüklerin ayrılmasıyla bu kuvvetlerin ortaya çıkması sonucunda potansiyel fark (gerilim) oluşur. Potansiyel farkının oluşması için bilinen dört farklı yöntem aşağıda belirtilmiştir. Sürtünme; Bir kedi postuna elimizi sürtmek suretiyle statik elektrik elde edebiliriz. Sürtünme sonucunda elektronlar posttan çıkacaklardır. Bu durumda postta pozitif yükler, elimizde ise negatif yükler kalacaktır. Kimyasal ; Pil, akü gibi elektrik üreten kaynaklarda kimyasal enerji nedeniyle yükler ayrılmakta ve negatif-pozitif kutuplar meydana gelmektedir. Manyetik etki ; Bir manyetik alanda, iletken telin hareket ettirilmesiyle oluşan kuvvet, elektrik yükleri üzerine etki yapmakta ve onları negatif-pozitif olarak ayırabilmektedir. Optik etki ; Bazı metaller üzerine ışık düşürüldüğü zaman atomlardan elektron sökülebildiği saptanmıştır. Buna fotoelektrik olay adı verilir.

13 Nötr cisimlerde aynı miktarda pozitif ve negatif yük bulunur. Elektron fazlalığı olan maddeye negatif yüklü, elektron noksanlığı olan maddeye ise pozitif yüklü denilir. Eğer elektronların bir yerden başka bir yere hareketi sağlanırsa, bu takdirde elektrik akımı oluşmuş demektir. Yükler hareket edinceye kadar seçilen iki nokta veya yer aynı potansiyeldedir. Ancak bir potansiyel farkı oluşturulursa yükler hareket edebilir. Bu aynı akışkanlarda hareketin, bir basınç farkıyla oluşması olayına benzer. Başka bir deyimle, elektriksel sistemlerde "kuvvet benzeri etki" potansiyel farkı veya gerilimdir. Elektrik akımı, bir sistem içerisinde yüklerin hareketidir. Elektrik akımının meydana gelmesi için birbirlerine bir iletkenle bağlanmış iki nokta ve bunlar arasında bir potansiyel farkının olması gerekmektedir. Eğer potansiyel farkı yok ise yükler akmaz ve sistem elektriksel olarak dengede demektir. Bir elektriksel sistemde, iki nokta arasındaki potansiyel farkı volt ile ölçülür ve (V) ile gösterilir. Eğer bir elektrik devresi birden fazla ve seri bağlanmış güç kaynakları içeriyorsa, toplam gerilim bunların ayrı ayrı toplamına eşittir. Şekil 1.9(a)'da, iki güç kaynağı (batarya) seri olarak (birinin pozitif ucu diğerinin negatif ucuna) bağlanmışlardır. Bu bağlanış biçimi 3 V A 3 V 3 V V AB =6 V B 3 V A B V AB =0 V (a) (b) Şekil 1.9

14 her iki bataryada akımın yönünün aynı olmasını sağlar. Toplam gerilim, güç kaynaklarının gerilimlerinin toplamıdır. Bu şekilde A ve B uçları arasında oluşan potansiyel farkı yüklerin akışına neden olur. Şekil 1.9 (b)'de ise bataryalar ters bağlandıklarından (paralel) ve bu nedenle akımı zıt yönlerde akıtmak istediklerinden dolayı elektrik akımı elde edilemez Termal Sistemler Termal sistemlerde kuvvet benzeri etki veya ilk uyarıcı "sıcaklık farkı"dır. Sembolik gösterilişi T şeklindedir. Isı enerjisi daima sıcak olan bölgelerden soğuk olan bölgelere akar. Herhangi bir sistem içinde akış hızı (akış oranı) sıcaklık farkına bağlıdır. Bu da akışkanlardaki basınç farkına ve elektrik akımındaki gerilim farkına benzer bir etkidir. Buz-su karışımı Şekil 1.10 Şekil 1.10'da gösterildiği gibi oda sıcaklığındaki bir bardak su içine buz parçaları atıldığında sıcaklık farkından kaynaklanan ısı enerjisi nedeniyle bir ısı akışı oluşacak ve buz erimeye başlayacaktır. Isı akışı, sistemde aynı sıcaklık değeri oluşuncaya kadar devam edecektir. Başka bir deyişle, sonuçta termal ( ısısal ) denge koşulları oluştuğunda ısı enerjisi akışı duracaktır. Çünkü sıcaklık farkı sıfır olmuş ve dolayısı ile kuvvet benzeri etki de ortadan kalkmıştır. Hareket etmeyen bütün maddelerin molekülleri de düzenlidir. Maddeye ısı enerjisi vermekle moleküller kinetik enerji kazanırlar ve hareket etmeğe başlarlar.bu enerji maddenin molekülleri arasında var olan kuvvet etkisiyle transfer edilir ve iletilir.

15 Sıcaklık, bir maddenin moleküllerinin ortalama kinetik enerjilerinin bir ölçüsüdür. Şekil 1.11'de en çok kullanılan iki sıcaklık ölçeği sistemi gösterilmiştir. Suyun kaynama noktası C F 100 eşit bölme 180 eşit bölme Buzun erime noktası 0 0 C 32 0 F CELSIUS Termometresi FAHRENHEIT Termometresi Şekil 11 Fahrenheit sistemi İngiliz birim sisteminde, Celsius sistemi ise SI birim sisteminde kullanılmaktadır. Bu iki sıcaklık birimi sistemi arasındaki ilişki, şeklindedir. T F = 32 F + 9/5 T C (1.8) T C = 5/9 (T F - 32 F) (1.9) Sonuç olarak; Termal sistemlerde, sıcaklık farkı ısı akışına neden olmaktadır. Bu nedenle sıcaklık farkı "kuvvet benzeri etki" dır Özet Kuvvet ve kuvvet benzeri etkiler tüm fiziksel sistemlerde ilk uyarıcı görevi görürler. Bunların en önemlileri; net kuvvet, net tork, basınç farkı, gerilim (potansiyel) farkı ve sıcaklık farkı dır. Bütün bu kavramlar bulundukları sistemlerde benzeri etkiler

16 yaparlar. Bu temel çok önemli fiziksel kavramlar diğer enerji sistemlerindeki benzer problemlerin çözümünde ve uygulamalarında yol göstericidirler. Aşağıdaki tabloda, şimdiye kadar incelediğimiz kuvvet benzeri etkiler hakkındaki özet bilgiler verilmiştir. KUVVET BENZERİ ETKİLER Enerji sistemi Etkiler Birimler Hareketli Mekaniksel a. Translasyon Kuvvet N Kütle b. Rotasyon Tork Nm Kütle Akışkanlar Basınç N/m 2 Akışkan Elektriksel Gerilim V Yük Isısal Sıcaklık 0 C Isı enerjisi 1.5. Problemler 1. Kuvvet, tork, basınç, gerilim ve sıcaklık farkı kavramlarını tanımlayınız ve etkili oldukları yerleri belirtiniz. 2. Bir cisim üzerine 40 N sağa doğru, 180 N sola doğru ve 200 N sağa doğru olmak üzere üç kuvvet uygulanmaktadır. Bileşke kuvvet ve hareketin yönünü bulunuz. 3. Şekilde durmakta olan bir cisim üzerine etkiyen 5 kuvvet gösterilmiştir. Bileşke kuvveti ve hareket yönünü bulunuz.

17 8 N 8 N N' luk bir kuvvet 32,8 N.m 2 'lik bir tork oluşturmak için kullanılmaktadır. Moment kolunu hesaplayınız kütle şekilde gösterildiği gibi bir çubuğa asılmışlardır. Net torku ve dönme hareketinin yönünü bulunuz. 40 cm 20 cm 30 cm 2kg 4kg 4kg N ağırlığında bir bayan sivri topuklu ayakkabı giymektedir. Topuk kısmının ölçüleri 0,25 cm ve 0,25 cm' dir. Eğer bütün ağırlığın bir topuk üzerinde yoğunlaştırıldığı (tek ayak üzerinde) kabul edilirse taban döşemesine uygulanan basınç ne olacaktır? 7. Bir gölün 250 m derinliğindeki su basıncını hesaplayınız. (Suyun yoğunluğu 1200 kg/m 3 dür.) 8. Açık su tankının dibindeki emniyet basıncının 10 5 N/m 2 olması isteniyor. Bunun için tanktaki suyun derinliği ne olmalıdır? (Suyun yoğunluğu 1000 kg/m 3 )

18 9. Aşağıdaki şekillerde belirtilen elektrik devrelerinde toplam gerilimi hesaplayınız. 6 V 6V 3 V A 3 V 1,5 V B 1,5 V A B (a) (b) 10. Mekanik, akışkan, elektrik ve termal sistemde denge için gerekli koşulları tanımlayınız. 11. Sürtünmesiz bir makara sisteminde şekilde görüldüğü gibi 3 kg ve 5 kg' lık kütleler asılmıştır. Net torku ve dönme yönünü bulunuz. (Burada L 1 = 0,25 m ve L 2 = 0,5 m dir.) L 1 L 2 3 kg 5 kg 12. Küçük bir barajın suyla temas eden yüzeyinin alanı 600 m 2 dir. Su tarafından N' luk bir kuvvet uygulanabilineceği \/ar sayıldığına göre, barajın dayanma basıncı en az ne olmalıdır?

19 13. Aynı cisme etki eden 5 ayrı kuvvet aşağıdaki şekilde şematik olarak gösterilmektedir. Eğer bu kuvvetlerin etkisinde olan cismin denge konumu bozulmuyorsa bilinmeyen F kuvveti kaç N olmalıdır? 18 N F N 20 N 78 N 45 N 14. Üç kütle şekilde görüldüğü gibi, kütlesi önemsenmeyen bir yatay çubuk üzerine asılmışlardır. Dönme hareketini engellemek için çubuğun sağ ucuna hangi yönde ve kaç N' luk bir kuvvet uygulanmalıdır? 60 cm 40 cm 20 cm 20 cm F =? 8kg 3kg 5 kg 15. Derinliği 6 m olan bir tank bir akışkan ile doldurulmuştur. Tankın dibinde basınç 10N/m 2 olduğuna göre akışkanın yoğunluğu ne kadardır?

TORK VE DENGE. İçindekiler TORK VE DENGE 01 TORK VE DENGE 02 TORK VE DENGE 03 TORK VE DENGE 04. Torkun Tanımı ve Yönü

TORK VE DENGE. İçindekiler TORK VE DENGE 01 TORK VE DENGE 02 TORK VE DENGE 03 TORK VE DENGE 04. Torkun Tanımı ve Yönü İçindekiler TORK VE DENGE TORK VE DENGE 01 Torkun Tanımı ve Yönü Torka Sebep Olan ve Olmayan Kuvvetler Tork Bulurken İzlenen Yöntemler Çubuğa Uygulanan Kuvvet Dik Değilse 1) Kuvveti bileşenlerine ayırma

Detaylı

AKIŞKAN STATİĞİNİN TEMEL PRENSİPLERİ

AKIŞKAN STATİĞİNİN TEMEL PRENSİPLERİ 8 AKIŞKAN STATİĞİNİN TEMEL PRENSİPLERİ 2 2.1 BİR NOKTADAKİ BASINÇ Sıvı içindeki bir noktaya bütün yönlerden benzer basınç uygulanır. Şekil 2.1 deki gibi bir sıvı parçacığını göz önüne alın. Anlaşıldığı

Detaylı

Akışkanlar Mekaniği Yoğunluk ve Basınç: Bir maddenin yoğunluğu, birim hacminin kütlesi olarak tanımlanır.

Akışkanlar Mekaniği Yoğunluk ve Basınç: Bir maddenin yoğunluğu, birim hacminin kütlesi olarak tanımlanır. Akışkanlar Mekaniği Yoğunluk ve Basınç: Bir maddenin yoğunluğu, birim hacminin kütlesi olarak tanımlanır. Basıncın derinlikle değişimi Aynı derinlikteki bütün noktalar aynı basınçta y yönünde toplam kuvvet

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Dinamik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 13 Parçacık Kinetiği: Kuvvet ve İvme Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Dinamik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 13 Parçacık

Detaylı

TORK VE DENGE 01 Torkun Tanımı ve Yönü

TORK VE DENGE 01 Torkun Tanımı ve Yönü TORK VE DENGE 01 Torkun Tanımı ve Yönü Kuvvetin döndürme etkisine tork ya da moment denir. Bir kuvvetin bir noktaya göre torku; kuvvet ile dönme noktasının kuvvete dik uzaklığının çarpımına eşittir. Moment

Detaylı

Fizik 101-Fizik I Hareket Kanunları. Nurdan Demirci Sankır Ofis: 325, Tel:4331 Enerji Araştırmalrı Laboratuarı (YDB- Bodrum Kat) İçerik

Fizik 101-Fizik I Hareket Kanunları. Nurdan Demirci Sankır Ofis: 325, Tel:4331 Enerji Araştırmalrı Laboratuarı (YDB- Bodrum Kat) İçerik Fizik 101-Fizik I 2013-2014 Hareket Kanunları Nurdan Demirci Sankır Ofis: 325, Tel:4331 Enerji Araştırmalrı Laboratuarı (YDB- Bodrum Kat) İçerik Kuvvet Kavramı Newton nun Birinci Yasası ve Eylemsizlik

Detaylı

Temel Kavramlar. Elektrik Nedir? Elektrik nedir? Elektrikler geldi, gitti, çarpıldım derken neyi kastederiz?

Temel Kavramlar. Elektrik Nedir? Elektrik nedir? Elektrikler geldi, gitti, çarpıldım derken neyi kastederiz? Temel Kavramlar Elektrik Nedir? Elektrik nedir? Elektrikler geldi, gitti, çarpıldım derken neyi kastederiz? 1 Elektriksel Yük Elektrik yükü bu dış yörüngede dolanan elektron sayısının çekirdekteki proton

Detaylı

KUVVET BÖLÜM 2 MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 1. F 1 = 30N. Net kuvvet x yönünde 5 N olduğuna göre, cisme uygulanan 3. kuvvet, + F 3 = R = 5

KUVVET BÖLÜM 2 MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 1. F 1 = 30N. Net kuvvet x yönünde 5 N olduğuna göre, cisme uygulanan 3. kuvvet, + F 3 = R = 5 BÖLÜM 2 UVVET MODEL SORU - 1 DEİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 3. F net =5N 1. = 30N =20N =10N = 40N yatay düzlem = 30N yatay düzlem yatay düzlem I = 40N uvvetler cisme aynı yönde uygulandığında bileşke kuvvet maksimum,

Detaylı

5 kilolitre=..lt. 100 desilitre=.dekalitre. 150 gram=..dag. 1. 250 g= mg. 0,2 ton =..gram. 20 dam =.m. 2 km =.cm. 3,5 h = dakika. 20 m 3 =.

5 kilolitre=..lt. 100 desilitre=.dekalitre. 150 gram=..dag. 1. 250 g= mg. 0,2 ton =..gram. 20 dam =.m. 2 km =.cm. 3,5 h = dakika. 20 m 3 =. 2014 2015 Ödevin Veriliş Tarihi: 12.06.2015 Ödevin Teslim Tarihi: 21.09.2015 MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA OKULLARI 1. Aşağıda verilen boşluklarara ifadeler doğru ise (D), yanlış ise (Y) yazınız. A. Fiziğin ışıkla

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 2 : KUVVET VE HAREKET

ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 2 : KUVVET VE HAREKET ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 2 : KUVVET VE HAREKET A BASINÇ VE BASINÇ BİRİMLERİ (5 SAAT) Madde ve Özellikleri 2 Kütle 3 Eylemsizlik 4 Tanecikli Yapı 5 Hacim 6 Öz Kütle (Yoğunluk) 7 Ağırlık 8

Detaylı

3. KUVVET SİSTEMLERİ

3. KUVVET SİSTEMLERİ 3. KUVVET SİSTEMLERİ F F W P P 3.1 KUVVET KAVRAMI VE ETKİLERİ Kuvvet, bir cisme etki eden yapısal yüklerdir. Kuvvet Şiddeti, yönü ve uygulama noktası olan vektörel bir büyüklüktür. Bir cismin üzerine uygulanan

Detaylı

ISI VE SICAKLIK. 1 cal = 4,18 j

ISI VE SICAKLIK. 1 cal = 4,18 j ISI VE SICAKLIK ISI Isı ve sıcaklık farklı şeylerdir. Bir maddeyi oluşturan bütün taneciklerin sahip olduğu kinetik enerjilerin toplamına ISI denir. Isı bir enerji türüdür. Isı birimleri joule ( j ) ve

Detaylı

1. HAFTA Giriş ve Temel Kavramlar

1. HAFTA Giriş ve Temel Kavramlar 1. HAFTA Giriş ve Temel Kavramlar TERMODİNAMİK VE ISI TRANSFERİ Isı: Sıcaklık farkının bir sonucu olarak bir sistemden diğerine transfer edilebilen bir enerji türüdür. Termodinamik: Bir sistem bir denge

Detaylı

Akışkanların Dinamiği

Akışkanların Dinamiği Akışkanların Dinamiği Akışkanların Dinamiğinde Kullanılan Temel Prensipler Gaz ve sıvı akımıyla ilgili bütün problemlerin çözümü kütlenin korunumu, enerjinin korunumu ve momentumun korunumu prensibe dayanır.

Detaylı

AKM 205 BÖLÜM 3 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ. Doç.Dr. Ali Can Takinacı Ar.Gör. Yük. Müh. Murat Özbulut

AKM 205 BÖLÜM 3 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ. Doç.Dr. Ali Can Takinacı Ar.Gör. Yük. Müh. Murat Özbulut AKM 205 BÖLÜM 3 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ Doç.Dr. Ali Can Takinacı Ar.Gör. Yük. Müh. Murat Özbulut 1. 70 kg gelen bir bayanın 400 cm 2 toplam ayak tabanına sahip olduğunu göz önüne alınız. Bu bayan

Detaylı

ÇEV207 AKIŞKANLAR MEKANİĞİ KİNEMATİK-1. Y. Doç. Dr. Güray Doğan

ÇEV207 AKIŞKANLAR MEKANİĞİ KİNEMATİK-1. Y. Doç. Dr. Güray Doğan ÇEV207 AKIŞKANLAR MEKANİĞİ KİNEMATİK-1 Y. Doç. Dr. Güray Doğan 1 Kinematik Kinematik: akışkanların hareketlerini tanımlar Kinematik harekete sebep olan kuvvetler ile ilgilenmez. Akışkanlar mekaniğinde

Detaylı

E = U + KE + KP = (kj) U = iç enerji, KE = kinetik enerji, KP = potansiyel enerji, m = kütle, V = hız, g = yerçekimi ivmesi, z = yükseklik

E = U + KE + KP = (kj) U = iç enerji, KE = kinetik enerji, KP = potansiyel enerji, m = kütle, V = hız, g = yerçekimi ivmesi, z = yükseklik Enerji (Energy) Enerji, iş yapabilme kabiliyetidir. Bir sistemin enerjisi, o sistemin yapabileceği azami iştir. İş, bir cisme, bir kuvvetin tesiri ile yol aldırma, yerini değiştirme şeklinde tarif edilir.

Detaylı

Elektrik Yük ve Elektrik Alan

Elektrik Yük ve Elektrik Alan Bölüm 1 Elektrik Yük ve Elektrik Alan Bölüm 1 Hedef Öğretiler Elektrik yükler ve bunların iletken ve yalıtkanlar daki davranışları. Coulomb s Yasası hesaplaması Test yük kavramı ve elektrik alan tanımı.

Detaylı

Fizik 101-Fizik I 2013-2014. Statik Denge ve Esneklik

Fizik 101-Fizik I 2013-2014. Statik Denge ve Esneklik 1 -Fizik I 2013-2014 Statik Denge ve Esneklik Nurdan Demirci Sankır Ofis: 364, Tel: 2924332 2 İçerik Denge Şartları Ağırlık Merkezi Statik Dengedeki Katı Cisimlere ler Katıların Esneklik Özellikleri 1

Detaylı

MÜHENDİSLER İÇİN VEKTÖR MEKANİĞİ: STATİK. Bölüm 1 Temel Kavramlar ve İlkeler

MÜHENDİSLER İÇİN VEKTÖR MEKANİĞİ: STATİK. Bölüm 1 Temel Kavramlar ve İlkeler MÜHENDİSLER İÇİN VEKTÖR MEKANİĞİ: STATİK Bölüm 1 Temel Kavramlar ve İlkeler Mekanik Mekanik Rijit-Cisim Mekaniği Şekil değiştiren Cismin Mekaniği Statik Dinamik Dengedeki Cisimler Hareketsiz veya durgun

Detaylı

1. STATİĞE GİRİŞ 1.1 TANIMLAR MEKANİK RİJİT CİSİMLER MEKANİĞİ ŞEKİL DEĞİŞTİREN CİSİMLER AKIŞKANLAR MEKANİĞİ DİNAMİK STATİK

1. STATİĞE GİRİŞ 1.1 TANIMLAR MEKANİK RİJİT CİSİMLER MEKANİĞİ ŞEKİL DEĞİŞTİREN CİSİMLER AKIŞKANLAR MEKANİĞİ DİNAMİK STATİK STATİK Ders Notları Kaynaklar: 1.Engineering Mechanics: Statics, 9e, Hibbeler, Prentice Hall 2.Engineering Mechanics: Statics, SI Version, 6th Edition, J. L. Meriam, L. G. Kraige 1. STATİĞE GİRİŞ 1.1 TANIMLAR

Detaylı

FİZİK 2 ELEKTRİK VE MANYETİZMA Elektrik yükü Elektrik alanlar Gauss Yasası Elektriksel potansiyel Kondansatör ve dielektrik Akım ve direnç Doğru akım

FİZİK 2 ELEKTRİK VE MANYETİZMA Elektrik yükü Elektrik alanlar Gauss Yasası Elektriksel potansiyel Kondansatör ve dielektrik Akım ve direnç Doğru akım FİZİK 2 ELEKTRİK VE MANYETİZMA Elektrik yükü Elektrik alanlar Gauss Yasası Elektriksel potansiyel Kondansatör ve dielektrik Akım ve direnç Doğru akım devreleri Manyetik alanlar Akım nedeniyle oluşan manyetik

Detaylı

Newton un II. yasası. Bir cismin ivmesi, onun üzerine etki eden bileşke kuvvetle doğru orantılı ve kütlesi ile ters orantılıdır.

Newton un II. yasası. Bir cismin ivmesi, onun üzerine etki eden bileşke kuvvetle doğru orantılı ve kütlesi ile ters orantılıdır. Newton un II. yasası Bir cismin ivmesi, onun üzerine etki eden bileşke kuvvetle doğru orantılı ve kütlesi ile ters orantılıdır. Bir cisme F A, F B ve F C gibi çok sayıda kuvvet etkiyorsa, net kuvvet bunların

Detaylı

DİNAMİK - 1. Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü

DİNAMİK - 1. Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü DİNAMİK - 1 Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü http://acikders.ankara.edu.tr/course/view.php?id=190 1. HAFTA Kapsam:

Detaylı

STATİK YRD.DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU

STATİK YRD.DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU STATİK YRD.DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU http://kisi.deu.edu.tr/kamile.tosun/ 2011-2012 BAHAR - ÇEVRE KT 1 KİTAPLAR Mühendislik Mekaniği - Statik, R.C. Hibbeler, S.C. Fan, Literatür Yayıncılık, ISBN:

Detaylı

2. Basınç ve Akışkanların Statiği

2. Basınç ve Akışkanların Statiği 2. Basınç ve Akışkanların Statiği 1 Basınç, bir akışkan tarafından birim alana uygulanan normal kuvvet olarak tanımlanır. Basıncın birimi pascal (Pa) adı verilen metrekare başına newton (N/m 2 ) birimine

Detaylı

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 ATOMİK YAPI Atom, birkaç türü birleştiğinde çeşitli molekülleri, bir tek türü ise bir kimyasal öğeyi oluşturan parçacıktır. Atom, elementlerin özelliklerini taşıyan en küçük yapı birimi olup çekirdekteki

Detaylı

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ Öğr. Gör. Fatih KURTULUŞ 4.BÖLÜM: STATİK MOMENT - MOMENT (TORK) Moment (Tork): Kuvvetin döndürücü etkisidir. F 3 M ile gösterilir. Vektörel büyüklüktür. F 4 F 3. O. O F 4

Detaylı

Birimler. Giriş. - Ölçmenin tanımı. - Birim nedir? - Birim sistemleri. - Uluslararası (SI) birim sistemi

Birimler. Giriş. - Ölçmenin tanımı. - Birim nedir? - Birim sistemleri. - Uluslararası (SI) birim sistemi Birimler Giriş - Ölçmenin tanımı - Birim nedir? - Birim sistemleri - Uluslararası (SI) birim sistemi 1 Ölçme: Değeri bilinmeyen bir büyüklüğün birim olarak isimlendirilen ve özelliği bilinen başka bir

Detaylı

TEMEL KAVRAMLAR. Öğr. Gör. Adem ÇALIŞKAN

TEMEL KAVRAMLAR. Öğr. Gör. Adem ÇALIŞKAN KÜTLE: Yeryüzünde hacim kaplayan cisimlerin değişmez madde miktarıdır. ( sıcaklığa, basınca, çekim ivmesine bağlı olarak değişmez. ) Terazi ile ölçülür. Kütle birimi SI birim sisteminde Kg dır. Herhangi

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Dinamik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 17 Rijit Cismin Düzlemsel Kinetiği; Kuvvet ve İvme Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Dinamik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok.

Detaylı

Malzeme Bilgisi. Madde ve Özellikleri

Malzeme Bilgisi. Madde ve Özellikleri Malzeme Bilgisi Madde: Boşlukta yer kaplayan, kütlesi ve hacmi olan katı, sıvı veya gaz şeklinde bulunan her şeye madde denir. Ayırt edici özellikler: Bir maddenin diğer maddelerden farklılık gösterenyanları,

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : FĐZĐKSEL OLAYLAR ÜNĐTE 3 : YAŞAMIMIZDAKĐ ELEKTRĐK (MEB)

ÖĞRENME ALANI : FĐZĐKSEL OLAYLAR ÜNĐTE 3 : YAŞAMIMIZDAKĐ ELEKTRĐK (MEB) ÖĞENME ALANI : FZKSEL OLAYLA ÜNTE 3 : YAŞAMIMIZDAK ELEKTK (MEB) B ELEKTK AKIMI (5 SAAT) (ELEKTK AKIMI NED?) 1 Elektrik Akımının Oluşması 2 Elektrik Yüklerinin Hareketi ve Yönü 3 ler ve Özellikleri 4 Basit

Detaylı

Newton un ikinci yasası: Bir cisim ivmesi cisim üzerine etki eden toplam kuvvet ile doğru orantılı cismin kütlesi ile ters orantılıdır.

Newton un ikinci yasası: Bir cisim ivmesi cisim üzerine etki eden toplam kuvvet ile doğru orantılı cismin kütlesi ile ters orantılıdır. Bölüm 5: Hareket Yasaları(Özet) Önceki bölümde hareketin temel kavramları olan yerdeğiştirme, hız ve ivme tanımlanmıştır. Bu bölümde ise hareketli cisimlerin farklı hareketlerine sebep olan etkilerin hareketi

Detaylı

6. Kütlesi 600 g ve öz ısısı c=0,3 cal/g.c olan cismin sıcaklığı 45 C den 75 C ye çıkarmak için gerekli ısı nedir?

6. Kütlesi 600 g ve öz ısısı c=0,3 cal/g.c olan cismin sıcaklığı 45 C den 75 C ye çıkarmak için gerekli ısı nedir? ADI: SOYADI: No: Sınıfı: A) Grubu Tarih.../.../... ALDIĞI NOT:... ( ) a) Termometreler genleşme ilkesine göre çalışır. ( ) b) Isı ve sıcaklık eş anlamlı kavramlardır. ( ) c) Fahrenheit ve Celsius termometrelerinin

Detaylı

F KALDIRMA KUVVETİ (ARCHİMEDES PRENSİBİ) (3 SAAT) 1 Sıvıların Kaldırma Kuvveti 2 Gazların Kaldır ma Kuvveti

F KALDIRMA KUVVETİ (ARCHİMEDES PRENSİBİ) (3 SAAT) 1 Sıvıların Kaldırma Kuvveti 2 Gazların Kaldır ma Kuvveti ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 2 : KUET E HAREKET F KALDIRMA KUETİ (ARCHİMEDES PRENSİBİ) (3 SAAT) 1 Sıvıların Kaldırma Kuvveti 2 Gazların Kaldır ma Kuvveti 1 F KALDIRMA KUETİ (ARCHİMEDES PRENSİBİ)

Detaylı

KUVVET, MOMENT ve DENGE

KUVVET, MOMENT ve DENGE 2.1. Kuvvet 2.1.1. Kuvvet ve cisimlere etkileri Kuvvetler vektörel büyüklüklerdir. Kuvvet vektörünün; uygulama noktası, kuvvetin cisme etkidiği nokta; doğrultu ve yönü, kuvvetin doğrultu ve yönü; modülüyse

Detaylı

Fiz 1012 Ders 6 Manyetik Alanlar.

Fiz 1012 Ders 6 Manyetik Alanlar. Fiz 1012 Ders 6 Manyetik Alanlar Manyetik Alan Manyetik Alan Çizgileri Manyetik Alan İçinde Hareket Eden Elektrik Yükü Akım Taşıyan Bir İletken Üzerine Etki Manyetik Kuvvet http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.tarakci/

Detaylı

STATİK MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN

STATİK MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN.  Behcet DAĞHAN Statik Ders Notları Sınav Soru ve Çözümleri DAĞHAN MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ STATİK MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ STATİK İÇİNDEKİLE 1. GİİŞ - Skalerler ve ektörler - Newton Kanunları 2. KUET SİSTEMLEİ - İki Boyutlu

Detaylı

Hareket Kanunları Uygulamaları

Hareket Kanunları Uygulamaları Fiz 1011 Ders 6 Hareket Kanunları Uygulamaları Sürtünme Kuvveti Dirençli Ortamda Hareket Düzgün Dairesel Hareket http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.tarakci/ Sürtünme Kuvveti Çevre faktörlerinden dolayı (hava,

Detaylı

DİNAMİK - 7. Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi. Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü

DİNAMİK - 7. Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi. Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü DİNAMİK - 7 Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 7. HAFTA Kapsam: Parçacık Kinetiği, Kuvvet İvme Yöntemi Newton hareket

Detaylı

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ. Öğr. Gör. Adem ÇALIŞKAN

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ. Öğr. Gör. Adem ÇALIŞKAN TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ 4 Skaler: Fiziki büyüklükler SKALER BÜYÜKLÜK SEMBOLÜ BİRİMİ Kütle m Kilogram Hacim V m 3 Zaman t Saniye Sıcaklık T Kelvin Sadece sayısal değer ve birim verilerek ifade edilen

Detaylı

G = mg bağıntısı ile bulunur.

G = mg bağıntısı ile bulunur. ATIŞLAR Havada serbest bırakılan cisimlerin aşağı doğru düşmesi etrafımızda her zaman gördüğümüz bir olaydır. Bu düşme hareketleri, cisimleri yerin merkezine doğru çeken bir kuvvetin varlığını gösterir.

Detaylı

CĠSMĠN Hacmi = Sıvının SON Hacmi - Sıvının ĠLK Hacmi. Sıvıların Kaldırma Kuvveti Nelere Bağlıdır? d = V

CĠSMĠN Hacmi = Sıvının SON Hacmi - Sıvının ĠLK Hacmi. Sıvıların Kaldırma Kuvveti Nelere Bağlıdır? d = V 8.SINIF KUVVET VE HAREKET ÜNİTE ÇALIŞMA YAPRAĞI /11/2013 KALDIRMA KUVVETİ Sıvıların cisimlere uyguladığı kaldırma kuvvetini bulmak için,n nı önce havada,sonra aynı n nı düzeneği bozmadan suda ölçeriz.daha

Detaylı

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ. Öğr. Gör. Adem ÇALIŞKAN

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ. Öğr. Gör. Adem ÇALIŞKAN TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ 5 Ağırlık merkezi STATİK Bir cisim moleküllerden meydana gelir. Bu moleküllerin her birine yer çekimi kuvveti etki eder. Bu yer çekimi kuvvetlerinin cismi meydana getiren

Detaylı

Akışkanların Dinamiği

Akışkanların Dinamiği Akışkanların Dinamiği Akışkanların Dinamiğinde Kullanılan Temel Prensipler Gaz ve sıvı akımıyla ilgili bütün problemlerin çözümü kütlenin korunumu, enerjinin korunumu ve momentumun korunumu prensibe dayanır.

Detaylı

ÖĞRENME ALANI: Kuvvet ve Hareket 2.ÜNİTE: Kaldırma Kuvveti ve Basınç. Kaldırma Kuvveti

ÖĞRENME ALANI: Kuvvet ve Hareket 2.ÜNİTE: Kaldırma Kuvveti ve Basınç. Kaldırma Kuvveti ÖĞRENME ALANI: Kuvvet ve Hareket 2.ÜNİTE: Kaldırma Kuvveti ve Basınç Kaldırma Kuvveti - Dünya, üzerinde bulunan bütün cisimlere kendi merkezine doğru çekim kuvveti uygular. Bu kuvvete yer çekimi kuvveti

Detaylı

Katı ve Sıvıların Isıl Genleşmesi

Katı ve Sıvıların Isıl Genleşmesi Katı ve Sıvıların Isıl Genleşmesi 1 Isınan cisimlerin genleşmesi, onları meydana getiren atom ve moleküller arası uzaklıkların sıcaklık artışı ile artmasındandır. Bu olayı anlayabilmek için, Şekildeki

Detaylı

DİNAMİK. Merkezcil Kuvvet Kütle Çekimi. Konu Başlıkları Serbest Cisim Diyagramı Newton un Hareket Kanunları. Sürtünme Kuvveti

DİNAMİK. Merkezcil Kuvvet Kütle Çekimi. Konu Başlıkları Serbest Cisim Diyagramı Newton un Hareket Kanunları. Sürtünme Kuvveti DİNAMİK Konu Başlıkları Serbest Cisim Diyagramı Newton un Hareket Kanunları Eylemsizlik Temel Kanun Etki-Tepki Sürtünme Kuvveti Merkezcil Kuvvet Kütle Çekimi Serbest Cisim Diyagramı Bir cisme etki eden

Detaylı

Elektrik Nedir? Elektrik nedir? Elektrikler geldi, gitti, çarpıldım derken neyi kastederiz?

Elektrik Nedir? Elektrik nedir? Elektrikler geldi, gitti, çarpıldım derken neyi kastederiz? 30.09.2011 Elektrik Nedir? Elektrik nedir? Elektrikler geldi, gitti, çarpıldım derken neyi kastederiz? 1 Elektriksel Yük Elektrik yükü bu dış yörüngede dolanan elektron sayısının çekirdekteki proton sayısından

Detaylı

ÇEV207 AKIŞKANLAR MEKANİĞİ KİNEMATİK-1. Y. Doç. Dr. Güray Doğan

ÇEV207 AKIŞKANLAR MEKANİĞİ KİNEMATİK-1. Y. Doç. Dr. Güray Doğan ÇEV207 AKIŞKANLAR MEKANİĞİ KİNEMATİK-1 Y. Doç. Dr. Güray Doğan 1 Kinematik Kinematik: akışkanların hareketlerini tanımlar Kinematik harekete sebep olan kuvvetler ile ilgilenmez. Akışkanlar mekaniğinde

Detaylı

STATİK DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU. Ders notları için: GÜZ JEOLOJİ MÜH.

STATİK DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU. Ders notları için: GÜZ JEOLOJİ MÜH. STATİK STATİK DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU Ders notları için: http://kisi.deu.edu.tr/kamile.tosun/ 2014-2015 GÜZ JEOLOJİ MÜH. ÖÖ/İÖ 54-58 2 Değerlendirme 1. Ara sınav (%25) 2. Ara sınav (%25) Final (%50)

Detaylı

Fizik 101: Ders 17 Ajanda

Fizik 101: Ders 17 Ajanda izik 101: Ders 17 Ajanda Dönme hareketi Yön ve sağ el kuralı Rotasyon dinamiği ve tork Örneklerle iş ve enerji Dönme ve Lineer Kinematik Karşılaştırma açısal α sabit 0 t 1 0 0t t lineer a sabit v v at

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ SAKARYA MESLEK YÜKSEKOKULU

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ SAKARYA MESLEK YÜKSEKOKULU TERMODİNAMİK Öğr. Gör. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ SAKARYA MESLEK YÜKSEKOKULU ISI Maddenin kütlesine, cinsine ve sıcaklık farkına bağımlı olarak sıcaklığını birim oranda değiştirmek için gerekli olan veri miktarına

Detaylı

DİNAMİK 01 Giriş ve Temel Prensipler

DİNAMİK 01 Giriş ve Temel Prensipler DİNAMİK 01 Giriş ve Temel Prensipler Dinamik, kuvvet ile hareket arasındaki ilişkiyi inceler. Kuvvet Hareketsiz bir cismi harekete ettiren ve ya hareketini değiştiren etkiye kuvvet denir. Dinamiğin, Newton

Detaylı

Hareket halindeki elektrik yüklerinin oluşturduğu bir sistem düşünelim. Belirli bir bölgede net bir yük akışı olduğunda, akımın mevcut olduğu

Hareket halindeki elektrik yüklerinin oluşturduğu bir sistem düşünelim. Belirli bir bölgede net bir yük akışı olduğunda, akımın mevcut olduğu Akım ve Direnç Elektriksel olaylarla ilgili buraya kadar yaptığımız tartışmalar durgun yüklerle veya elektrostatikle sınırlı kalmıştır. Şimdi, elektrik yüklerinin hareket halinde olduğu durumları inceleyeceğiz.

Detaylı

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 ATOMİK YAPI Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 Elektron Kütlesi 9,11x10-31 kg Proton Kütlesi Nötron Kütlesi 1,67x10-27 kg Bir kimyasal elementin atom numarası (Z) çekirdeğindeki

Detaylı

Buna göre, bir devrede yük akışı olabilmesi için, üreteç ve pil gibi aygıtlara ihtiyaç vardır.

Buna göre, bir devrede yük akışı olabilmesi için, üreteç ve pil gibi aygıtlara ihtiyaç vardır. ELEKTRİK AKIMI Potansiyelleri farklı olan iki iletken cisim birbirlerine dokundurulduğunda potansiyelleri eşit oluncaya kadar birinden diğerine elektrik yükü akışı olur. Potansiyeller eşitlendiğinde yani

Detaylı

Enerji var veya yok edilemez sadece biçim değiştirebilir (1.yasa)

Enerji var veya yok edilemez sadece biçim değiştirebilir (1.yasa) Termodinamik: Enerjinin bilimi. Enerji: Değişikliklere sebep olma yeteneği. Termodinamik sözcüğü, Latince therme (ısı) ile dynamis (güç) sözcüklerinden türemiştir. Enerjinin korunumu prensibi: Bir etkileşim

Detaylı

Maddeye dışarıdan ısı verilir yada alınırsa maddenin sıcaklığı değişir. Dışarıdan ısı alan maddenin Kinetik Enerjisi dolayısıyla taneciklerinin

Maddeye dışarıdan ısı verilir yada alınırsa maddenin sıcaklığı değişir. Dışarıdan ısı alan maddenin Kinetik Enerjisi dolayısıyla taneciklerinin Maddeye dışarıdan ısı verilir yada alınırsa maddenin sıcaklığı değişir. Dışarıdan ısı alan maddenin Kinetik Enerjisi dolayısıyla taneciklerinin titreşim hızı artar. Tanecikleri bir arada tutan kuvvetler

Detaylı

ELEKTROSTATİK. Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur.

ELEKTROSTATİK. Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur. ELEKTROSTATİK Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur. Elektrik yüklerinin kaynağı atomun yapısında bulunan elektron ve proton

Detaylı

Giriş Bir çok mekanik problemi Newton yasaları ile çözülebilir, ancak bu teknik bazı problemlerin çözümünde yetersiz kalabilir yada çok zor bir yaklaş

Giriş Bir çok mekanik problemi Newton yasaları ile çözülebilir, ancak bu teknik bazı problemlerin çözümünde yetersiz kalabilir yada çok zor bir yaklaş Bölüm 7 Enerji Giriş Bir çok mekanik problemi Newton yasaları ile çözülebilir, ancak bu teknik bazı problemlerin çözümünde yetersiz kalabilir yada çok zor bir yaklaşım halide gelebilir. Bu tür problemlerin

Detaylı

Bilgi İletişim ve Teknoloji

Bilgi İletişim ve Teknoloji MADDENİN HALLERİ Genel olarak madde ya katı ya sıvı ya da gaz hâlinde bulunur. İstenildiğinde ortam şartları elverişli hâle getirilerek bir hâlden diğerine dönüştürülebilir. Maddenin katı, sıvı ve gaz

Detaylı

KALDIRMA KUVVETİ. A) Sıvıların kaldırma kuvveti. B) Gazların kaldırma kuvveti

KALDIRMA KUVVETİ. A) Sıvıların kaldırma kuvveti. B) Gazların kaldırma kuvveti KALDIRMA KUVVETİ Her cisim, dünyanın merkezine doğru bir çekim kuvvetinin etkisindedir. Buna rağmen su yüzeyine bırakılan, tahta takozun ve gemilerin batmadığını, bazı balonların da havada, yukarı doğru

Detaylı

1. Ünite 3. Konu Fiziksel Niceliklerin Sınıflandırılması

1. Ünite 3. Konu Fiziksel Niceliklerin Sınıflandırılması FİİKSEL NİCELİKLERİN SINIFLANDIRILMASI 1 1. Ünite 3. Konu Fiziksel Niceliklerin Sınıflandırılması A nın anıtları 1.... Temel büyüklükler kendi başına ifade edildiğinde bir anlamı vardır. 2. Fizikte kullanılan

Detaylı

BASINÇ VE KALDIRMA KUVVETI. Sıvıların Kaldırma Kuvveti

BASINÇ VE KALDIRMA KUVVETI. Sıvıların Kaldırma Kuvveti BASINÇ VE KALDIRMA KUVVETI Sıvıların Kaldırma Kuvveti SIVILARIN KALDIRMA KUVVETİ (ARŞİMET PRENSİBİ) F K Sıvı içerisine batırılan bir cisim sıvı tarafından yukarı doğru itilir. Bu itme kuvvetine sıvıların

Detaylı

Elektrostatik Elektrik Alan Elektrik Akı Kondansatör. Kaynak : Serway-Beichner Bölüm 23, 24, 26

Elektrostatik Elektrik Alan Elektrik Akı Kondansatör. Kaynak : Serway-Beichner Bölüm 23, 24, 26 Elektrostatik Elektrik Alan Elektrik Akı Kondansatör Kaynak : Serway-Beichner Bölüm 23, 24, 26 İndüksiyon Nötr Maddenin indüksiyon yoluyla yüklenmesi (Bir yük türünün diğer yük türüne göre daha fazla olması)

Detaylı

Fizik 101-Fizik I 2013-2014. Dönme Hareketinin Dinamiği

Fizik 101-Fizik I 2013-2014. Dönme Hareketinin Dinamiği -Fizik I 2013-2014 Dönme Hareketinin Dinamiği Nurdan Demirci Sankır Ofis: 364, Tel: 2924332 İçerik Vektörel Çarpım ve Tork Katı Cismin Yuvarlanma Hareketi Bir Parçacığın Açısal Momentumu Dönen Katı Cismin

Detaylı

S-1 Yatay bir düzlem üzerinde bulunan küp şeklindeki bir cismin yatay düzleme yaptığı basıncı arttırmak için aşağıdakilerden hangileri yapılmalıdır?

S-1 Yatay bir düzlem üzerinde bulunan küp şeklindeki bir cismin yatay düzleme yaptığı basıncı arttırmak için aşağıdakilerden hangileri yapılmalıdır? BSNÇ S-1 Yatay bir düzlem üzerinde bulunan küp şeklindeki bir cismin yatay düzleme yaptığı basıncı arttırmak için aşağıdakilerden hangileri yapılmalıdır? - Özdeş küplerden üzerine "bir" tane küp koymak

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 2 Kuvvet Vektörleri Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö.Soyuçok. 2 Kuvvet Vektörleri Bu bölümde,

Detaylı

Fiz Ders 10 Katı Cismin Sabit Bir Eksen Etrafında Dönmesi

Fiz Ders 10 Katı Cismin Sabit Bir Eksen Etrafında Dönmesi Fiz 1011 - Ders 10 Katı Cismin Sabit Bir Eksen Etrafında Dönmesi Açısal Yerdeğiştirme, Hız ve İvme Dönme Kinematiği: Sabit Açısal İvmeli Dönme Hareketi Açısal ve Doğrusal Nicelikler Dönme Enerjisi Eylemsizlik

Detaylı

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ Öğretim Üyesi: Doç.Dr. Tamila ANUTGAN 1

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ Öğretim Üyesi: Doç.Dr. Tamila ANUTGAN 1 KARABÜK ÜNİVERSİTESİ Öğretim Üyesi: Doç.Dr. Tamila ANUTGAN 1 Elektriksel olaylarla ilgili buraya kadar yaptığımız, tartışmalarımız, durgun yüklerle veya elektrostatikle sınırlı kalmıştır. Şimdi, elektrik

Detaylı

YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK

YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK DURGUN ELEKTRİK Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur. Elektrik yüklerinin kaynağı atomun yapısında

Detaylı

Pamukkale Üniversitesi. Makine Mühendisliği Bölümü. MENG 219 Deney Föyü

Pamukkale Üniversitesi. Makine Mühendisliği Bölümü. MENG 219 Deney Föyü Pamukkale Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü MENG 219 Deney Föyü Deney No: Deney Adı: Deney Sorumluları: Deneyin Amacı: X Basınç Ölçümü Doç. Dr. Kadir Kavaklıoğlu ve Araş. Gör. Y Bu deneyin amacı

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 3 Parçacık Dengesi Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 3 Parçacık Dengesi Bu bölümde,

Detaylı

Mekanik, Statik Denge

Mekanik, Statik Denge Mekanik, Statik Denge Mardin Artuklu Üniversitesi 2. Hafta-01.03.2012 İdris Bedirhanoğlu url : www.dicle.edu.tr/a/idrisb e-mail : idrisbed@gmail.com 0532 657 14 31 Statik **Statik; uzayda kuvvetler etkisi

Detaylı

KKKKK VERİLER. Yer çekimi ivmesi : g=10 m/s 2. Metrik Ön Takılar sin 45 = cos 45 = 0,7

KKKKK VERİLER. Yer çekimi ivmesi : g=10 m/s 2. Metrik Ön Takılar sin 45 = cos 45 = 0,7 VERİLER Yer çekimi ivmesi : g=10 m/s Metrik Ön Takılar sin = cos = 0, Numara Ön Takı Simge sin = cos = 0,6 sin = cos = 0,8 10 9 giga G tan = 0, 10 6 mega M sin 0 = cos 60 = -cos 10 = 0, 10 kilo k sin 60

Detaylı

Buna göre, bir devrede yük akışı olabilmesi için, üreteç ve pil gibi aygıtlara ihtiyaç vardır.

Buna göre, bir devrede yük akışı olabilmesi için, üreteç ve pil gibi aygıtlara ihtiyaç vardır. ELEKTRİK AKIMI ve LAMBALAR ELEKTRİK AKIMI Potansiyelleri farklı olan iki iletken cisim birbirlerine dokundurulduğunda potansiyelleri eşit oluncaya kadar birinden diğerine elektrik yükü akışı olur. Potansiyeller

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 5 Rijit Cisim Dengesi Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 5. Rijit Cisim Dengesi Denge,

Detaylı

YGS FİZİK DENEME SINAVI 2

YGS FİZİK DENEME SINAVI 2 YGS FİZİK DENEME SINAVI 2 Açıklama: Bu deneme sınavında 14 fizik sorusu vardır. Deneme süresi 14 dakikadır. 2017 yılı fizik öğretimi kazanımlarına uygun olarak hazırlanmıştır. YGS konu dağılımına eşdeğer

Detaylı

Bernoulli Denklemi, Basınç ve Hız Yükleri Borularda Piezometre ve Enerji Yükleri Venturi Deney Sistemi

Bernoulli Denklemi, Basınç ve Hız Yükleri Borularda Piezometre ve Enerji Yükleri Venturi Deney Sistemi Bernoulli Denklemi, Basınç ve Hız Yükleri Borularda Piezometre ve Enerji Yükleri Venturi Deney Sistemi Akışkanlar dinamiğinde, sürtünmesiz akışkanlar için Bernoulli prensibi akımın hız arttıkça aynı anda

Detaylı

AKM 205-BÖLÜM 2-UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ

AKM 205-BÖLÜM 2-UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ AKM 205-BÖLÜM 2-UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ 1 Bir otomobil lastiğinin basıncı, lastik içerisindeki havanın sıcaklığına bağlıdır Hava sıcaklığı 25 C iken etkin basınç 210 kpa dır Eğer lastiğin hacmi 0025

Detaylı

Noktasal Cismin Dengesi

Noktasal Cismin Dengesi Noktasal Cismin Dengesi Bu bölümde; Kuvvetleri bieşenlerine ayırma ve kartezyen vektör şeklinde ifade etme yöntemleri noktasal cismin dengesini içeren problemleri çözmede kullanılacaktır. Bölüm 3 DOÇ.DR.

Detaylı

FİZİK II - Final UYGULAMA

FİZİK II - Final UYGULAMA FİZİK II - Final UYGULAMA Problem 1 /Ders 1 (Elektrik Alan ve Kuvvet) Şekildeki gibi 1.00 g lık yüklü bir mantar top ince bir iplikle düzgün bir elektrik alanının bulunduğu bölgede asılıyor. İpin yatayla

Detaylı

2-MANYETIK ALANLAR İÇİN GAUSS YASASI

2-MANYETIK ALANLAR İÇİN GAUSS YASASI 2-MANYETIK ALANLAR İÇİN GAUSS YASASI Elektrik yükleri yani pozitif ve negatif yükler birbirlerinden ayrı ve izole halde düşünülebilirler. Bu durum, Kuzey ve güney manyetik kutuplar için de söz konusu olabilir

Detaylı

ENERJİ DENKLİKLERİ 1

ENERJİ DENKLİKLERİ 1 ENERJİ DENKLİKLERİ 1 Enerji ilk kez Newton tarafından ortaya konmuştur. Newton, kinetik ve potansiyel enerjileri tanımlamıştır. 2 Enerji; Potansiyel, Kinetik, Kimyasal, Mekaniki, Elektrik enerjisi gibi

Detaylı

Biyomekanik Newton Hareket Kanunları

Biyomekanik Newton Hareket Kanunları Biyomekanik Newton Hareket Kanunları Dr. Murat Çilli Sakarya Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Antrenörlük Eğitimi Bölümü Aristo. MÖ 300 yıllarında Aristo ( MÖ 384-322 ) hareket için gözlemlerine

Detaylı

DİNAMİK TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ

DİNAMİK TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ 7 TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ Adem ÇALIŞKAN Hareket veya hareketteki değişmelerin sebeplerini araştırarak kuvvetle hareket arasındaki ilişkiyi inceleyen mekaniğin bölümüne dinamik denir. Hareket, bir

Detaylı

İÇİNDEKİLER

İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER 27.10.2016 DİNAMİK 01 Giriş ve Temel Prensipler Dinamiğin Prensipleri (Newton Kanunları) 1) Eylemsizlik Prensibi (Dengelenmiş Kuvvetler) 2) Temel Prensip (Dengelenmemiş Kuvvetler) 3) Etki-Tepki

Detaylı

Hareket Kanunları. Newton un Hareket Kanunları. Fiz 1011 Ders 5. Eylemsizlik - Newton un I. Yasası. Temel - Newton un II. Yasası

Hareket Kanunları. Newton un Hareket Kanunları. Fiz 1011 Ders 5. Eylemsizlik - Newton un I. Yasası. Temel - Newton un II. Yasası Fiz 1011 Ders 5 Hareket Kanunları Newton un Hareket Kanunları Eylemsizlik - Newton un I. Yasası Temel - Newton un II. Yasası Etki-Tepki - Newton un III. Yasası http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.tarakci/ DİNAMİK

Detaylı

İş, Güç ve Enerji. Fiz Ders 7. Sabit Bir Kuvvetin Yaptığı İş. Değişen Bir Kuvvetin Yaptığı İş. Güç. İş-Kinetik Enerji Teoremi

İş, Güç ve Enerji. Fiz Ders 7. Sabit Bir Kuvvetin Yaptığı İş. Değişen Bir Kuvvetin Yaptığı İş. Güç. İş-Kinetik Enerji Teoremi Fiz 1011 - Ders 7 İş, Güç ve Enerji Sabit Bir Kuvvetin Yaptığı İş Değişen Bir Kuvvetin Yaptığı İş Güç İş-Kinetik Enerji Teoremi http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.tarakci/ Günlük yaşamda iş kavramı bir çok

Detaylı

Akım ve Direnç. Bölüm 27. Elektrik Akımı Direnç ve Ohm Kanunu Direnç ve Sıcaklık Elektrik Enerjisi ve Güç

Akım ve Direnç. Bölüm 27. Elektrik Akımı Direnç ve Ohm Kanunu Direnç ve Sıcaklık Elektrik Enerjisi ve Güç Bölüm 27 Akım ve Direnç Elektrik Akımı Direnç ve Ohm Kanunu Direnç ve Sıcaklık Elektrik Enerjisi ve Güç Öğr. Gör. Dr. Mehmet Tarakçı http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.tarakci/ Elektrik Akımı Elektrik yüklerinin

Detaylı

Doç.Dr. Cesim ATAŞ MEKANİK ŞEKİL DEĞİŞTİREN CİSİMLER MEKANİĞİ DİNAMİK

Doç.Dr. Cesim ATAŞ MEKANİK ŞEKİL DEĞİŞTİREN CİSİMLER MEKANİĞİ DİNAMİK STATİK (Ders Notları) Kaynak: Engineering Mechanics: Statics, SI Version, 6th Edition, J. L. Meriam, L. G. Kraige, Wiley Yardımcı Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R.C Hibbeler & S.C. Fan, Literatür

Detaylı

BÖLÜM 2. Birinci bölümde, mekaniksel, akışkan, elektriksel ve termal sistemlerde

BÖLÜM 2. Birinci bölümde, mekaniksel, akışkan, elektriksel ve termal sistemlerde BÖLÜM 2 İŞ 2.1. İş ve Enerji Birinci bölümde, mekaniksel, akışkan, elektriksel ve termal sistemlerde hareketi meydana getiren kuvvet ve kuvvetle aynı işlevi gören benzerleri tanımlanmıştı. Eğer net kuvvet,

Detaylı

3. ÜNİTE BASINÇ ÇIKMIŞ SORULAR

3. ÜNİTE BASINÇ ÇIKMIŞ SORULAR 3. ÜNİTE BASINÇ ÇIKMIŞ SORULAR 1-) 2002 OKS 3-) 4-) 2004 OKS 2-) 2003 OKS 5-) 2005 OKS 6-) 2006 OKS 10-) 2010 SBS 7-) 2008 OKS 11-) 2011 SBS 8-) 2009 SBS 2012 SBS 14-) 12-) 15-) 2015 TEOG 2014 TEOG 13-)

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 4

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 4 Akışkanlar ile ilgili temel kavramlar MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 4 Yrd. Doç. Dr. Yüksel HACIOĞLU Su,, gaz, buhar gibi kolayca şekillerini değiştirebilen ve dış etkilerin etkisi altında kolayca hareket

Detaylı

Elektrik Akımı, Direnç ve Ohm Yasası

Elektrik Akımı, Direnç ve Ohm Yasası 1. Akım Şiddeti Elektrik akımı, elektrik yüklerinin hareketi sonucu oluşur. Ancak her hareketli yük akım yaratmaz. Belirli bir bölge ya da yüzeyden net bir elektrik yük akışı olduğu durumda elektrik akımından

Detaylı

ELEKTRİKSEL POTANSİYEL

ELEKTRİKSEL POTANSİYEL ELEKTRİKSEL POTANSİYEL Elektriksel Potansiyel Enerji Elektriksel potansiyel enerji kavramına geçmeden önce Fizik-1 dersinizde görmüş olduğunuz iş, potansiyel enerji ve enerjinin korunumu kavramları ile

Detaylı