ÇELİK LİF DONATILI KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETONLARIN REOLOJİK ÖZELLİKLERİ. Mert Yücel YARDIMCI * Bülent BARADAN **

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÇELİK LİF DONATILI KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETONLARIN REOLOJİK ÖZELLİKLERİ. Mert Yücel YARDIMCI * Bülent BARADAN **"

Transkript

1 ÇELİK LİF DONATILI KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETONLARIN REOLOJİK ÖZELLİKLERİ Mert Yücel YARDIMCI * Bülent BARADAN ** * Arş. Gör., Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Buca/İzmir ** Prof. Dr., Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Buca/İzmir Özet Bu çalışmada çelik lif donatılı kendiliğinden yerleşen betonlarda (ÇLKYB) hamur hacmi reoloji ilişkisi incelenmiştir. Üretilen lifsiz ve lifli kendiliğinden yerleşen betonlarda hamur hacmi artışı, sabit çimento dozajı altında arttırılan uçucu kül miktarı ile sağlanmıştır. Serilerdeki reolojik parametreler, çökme yayılma deneyi, V kutusu ve L kutusu deneyleri ile EFNARC 2002 standardına göre belirlenmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, kendiliğinden yerleşen betonda lif kullanımının betonun akıcılık özelliklerini olumsuz etkilediği, özellikle donatılar arasından geçiş yeteneğinin lif varlığından en fazla etkilenen parametre olduğu gözlenmiştir. Hamur hacminin arttırılması ile birlikte lifli taze betonun reolojik parametrelerinin lif katkısından daha az etkilenebileceği ve uçucu külün reolojik açıdan olumlu katkısı nedeniyle yüksek oranlarda kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. Abstract In this study, paste volume rheology relationship was investigated on steel fiber selfcompacting concretes (SFSCC). Rheologic parameters of mixes have been determined by slump flow, V-box and L-box test procedures according to EFNARC 2002 standard. According to the test results, fiber incorporation to self compacting concretes has a negative effect on flow properties of concrete and the most affected parameter of SFSCC was the passing ability. It is possible to achieve stable mixes that are less affected by fiber addition in terms of rheological parameters by incorporation of fly ash at high volume ratios.

2 1. Giriş Kendiliğinden yerleşen beton (KYB), kendi ağırlığı altında, başka hiçbir sıkıştırma enerjisine gerek duymadan dar kesitlerden geçebilen ve kalıba kolayca yerleşip, sıkışabilen çok akıcı kıvamda bir beton türüdür. KYB nin geleneksel betona göre bu farklı özelliği, dizayn felsefesindeki farklılık ve yeni nesil hiperakışkanlaştırıcıların kullanımı ile sağlanmaktadır. KYB nin yüksek akıcılığa sahip olmasının yanında, ayrışmaya karşı direncinin de yüksek olması gerekir. Ayrışmaya karşı hamur viskozitesinin arttırılması amacı ile uçucu kül, taş tozu, silika dumanı ve quartz filleri gibi toz malzemeler kullanılmaktadır [1]. Mekanik olarak yarı gevrek bir karaktere sahip olan betonun mekanik ve bazı diğer özelliklerini geliştirebilmek amacıyla çeşitli tipte lifler kullanılmaktadır. Betona çelik lif ilavesi betonun çekme dayanımı, yorulma, darbe etkilerine karşı dayanımını geliştirdiği gibi, süneklik ve tokluk gibi mühendislik özelliklerini de geliştirir [2]. Ancak betona lif katkısının taze betonun işlenebilirliği ve akıcılığını olumsuz etkilediği bilinmektedir [2-4]. Kullanılan lifin miktarı, boyu, görünüm oranı ve şekli lifli taze betonun işlenebilirliğinin kontrolünde önemli rol oynar [5-8]. Lifli betonların işlenebilirliği lifsiz betonlara göre daha azdır ve dökümleri lifsiz betonlara göre daha iyi planlama ve işçilik gerektirir. Öte yandan, sertleşmiş lifli betonların davranışı işlenebilirliğine ve dolayısıyla boşluksuz bir şekilde kalıba yerleştirilebilme başarısına büyük ölçüde bağlıdır. Lifli betonlar etkili sıkıştırmanın, homojen lif dağılımının sağlanması, hapsolmuş hava boşukları riskinin azaltılması için, yerleştirmeyi kolaylaştıracak ve vibrasyon ihtiyacını azaltacak şekilde yeterince akıcı olarak dizayn edilmelidir [2]. Bu açıdan bakıldığında, kalıba kolayca yerleşebilen ve etkili sıkıştırmanın herhangi bir ek vibrasyon enerjisine gerek duyulmadan başarılabildiği kendiliğinden yerleşen betonların kullanımı, daha başarılı lifli kompozitlerin oluşturulması açısından yararlı olabilir. Lifli betonların lifsiz betonlara göre işlenebilirliklerinin düşüklüğü ve daha iyi işçilik gereksinimi, maliyetleri üzerinde dikkate alınmaya değer bir artışa neden olmaktadır. Kendiliğinden yerleşebilen lifli betonların kullanımı işçilikten sağlanacak kazanç ve döküm hızında yol açacağı artış ile toplam maliyette azalmaya neden olabilir. Fakat lifli KYB de tıpkı lifsiz KYB gibi sadece kendi ağırlığı altında, başka hiçbir sıkıştırma enerjisine ihtiyaç duymadan kalıba yerleşip sıkışabilmeli, dar kesitlerden geçebilmeli ve herhangi bir bloklanma ve segregasyona uğramadan kesitte homojen lif dağılımını sağlayabilmelidir. Kendiliğinden

3 yerleşebilmenin yeterince sağlanamaması lifli kompozitte dayanım ve dayanıklılık açısından çok olumsuz durumlara yol açabilir. Kullanılan lifin tipi, boyu, narinliği (lif boyunun lif çapına oranı) ve miktarının yanında KYB karışımının dizaynı da lifli KYB nin işlenebilirliği için anahtar parametrelerdir. Lifler aynı hacimdeki agregalara göre daha uzun şekle ve daha yüksek yüzey alanına sahiptirler [4]. Bundan dolayı akış sırasında akışa karşı bir içsel sürtünme ile karşı koyarlar. Genel olarak lif boyu ve en büyük agrega boyutu ile agrega hacmindeki azalma akış sırasında içsel sürtünmeyi azaltır ve işlenebilirliği arttırır [2]. Ayrıca lifler akış sırasında engeller önünde takılarak akışın bloklanmasına neden olabilirler. Genel olarak lif narinliği ve miktarı arttıkça lifli kompozitin mekanik özellikleri iyileşmektedir. Bayramov vd. [3], lif narinliği ve miktarının artışı ile kırılma enerjisinin arttığını göstermişlerdir. Öte yandan, aynı lif miktarında, düşük narinliğe sahip karışımlarda daha iyi işlenebilirlik elde edilmektedir [4]. Bundan dolayı lif miktarı ve narinliğinin betonun hem taze hal hem de sertleşmiş haldeki mekanik performanslarında önemli bir parametre olmaktadır. Her iki parametrenin de arttırılması taze halde işlenebilir bir karışım elde edilmesini oldukça zorlaştıracaktır. Değişik özelliklerdeki lifli serilerin kolay karşılaştırılabilmesi açısından, literatürde hem lif narinliğini hem de lif miktarını içerisinde barındıran lif faktörü parametresi kullanılmaktadır. Lif faktörü (1) formülündeki gibi ifade edilir. Lif faktörü = V f.( l / d) (1) Bu ifadedev lif hacmi, ( l / d) ise lif boyunun lif çapına bölümünden elde edilen lif f narinliğidir. Lif faktörü, (1) ifadesinden de görüldüğü gibi lif hacmi ve lif narinliğinin (görünüm oranının) çarpımından oluşan boyutsuz bir parametredir. Lif faktörü parametresi boyutsuz bir parametre olduğundan, farklı dozajlarda ve farklı narinliklerdeki liflerin bir arada karşılaştırılabilmesi amacı ile literatürde sıkça kullanılmaktadır. Lifli KYB nin engeller karşısında bloklanmadan akışa devam edebilmesi için geçiş yeteneğinin geliştirilmesi gereklidir. Hamur hacminin arttırılması, lifli KYB nin geçiş yeteneğini geliştirir. Fakat hamur fazının viskozitesi de yeni nesil hiperakışkanlaştırıcıların kullanımı ile kontrol altına alınmalı, genel olarak parçacık

4 boyutu 0.125mm den küçük, viskozite arttırıcı toz malzemeler kullanılarak viskozitede aşırı kayıp olmadan, betonun işlenebilirliği arttırılmalıdır. Bu çalışmada sabit çimento dozajı altında, uçucu kül kullanılarak artan hamur hacmine sahip kendiliğinden yerleşen betonlar üretilmiş ve çeşitli miktar ve tiplerde çelik liflerin taze betonun reolojik parametreleri üzerine etkileri araştırılmıştır. 2. Kullanılan Malzemeler ve Karışımlar: 2.1. Çimento ve uçucu kül Çalışmada kullanılan çimento normal Portland çimentosu CEM I-42,5 dur. Kullanılan uçucu kül Soma Termik Santralinden elde edilmiş, seperatörden geçirilmiş C tipi bir uçucu kül olarak alınmıştır. Uçucu külün kimyasal ve fiziksel analizi incelendiğinde, külün F sınıfına dahil edilebileceği görülmektedir. Çimento ve uçucu külün özgül ağırlıkları sırasıyla 3.11 ve 2.20; incelikleri ise sırasıyla ve m 2 /kg dır. Çimento ve uçucu külün kimyasal özellikleri çizelge 1 de sunulmuştur. Çizelge 1: Çimento ve uçucu külün kimyasal özellikleri (%) SiO 2 Al 2 O 3 Fe 2 O 3 CaO MgO Na 2 O K 2 O SO 3 Cl Çimento Uçucu kül Serb. CaO Kız. Kay Agregalar Çalışmada ince agrega olarak kırma taş tesisinden elde edilmiş (0-3mm) kırma kum kullanılmıştır. Kırma kumun özgül ağırlığı 2.65 ve su emme kapasitesi %1, incelik modülü 2.45 dir mm lik elekten geçen malzeme miktarı %10 olarak belirlenmiştir. Çalışmada kullanılan kaba agrega kırma taş tesisinden elde edilmiş (5-15mm) kırma taştır. Özgül ağırlığı 2.70, su emme kapasitesi %0.4 ve incelik modülü 5.26 olarak elde edilmiştir. Karışım granülometrisi ve referans eğrileri Şekil 1 de sunulmuştur.

5 % Geçen ,125 0,25 0, Elek açıklığı (mm) Karışım ince ideal kalın Şekil 1: Karışım granülometrisi ve referans eğriler 2.3 Su ve kimyasal katkı Çalışmada içme suyu niteliğinde çeşme suyu kullanılmıştır. Polikarboksilat eter bazlı yeni nesil bir hiperakışkanlaştırıcı kullanılmıştır. Kullanılan kimyasal katkının ph ı 6.5 ve katı madde miktarı % 35 dir. Katkı, ASTM C 494 e göre F tipidir. 2.4 Çelik Lif Çalışmada uçları kıvrımlı kısa kesilmiş çelik teller kullanılmıştır. Kullanılan çelik liflerin kimi özellikleri çizelge 2 de sunulmuştur. Çizelge 2: Kullanılan çelik liflerin fiziksel özellikleri Tel Tipi Tel Boyu (mm) Tel Çapı (mm) Narinlik (l/d) Çekme Dayanımı (MPa) ZP , RC 65 / 60 BN 60 0, Beton Karışımları Çalışmada 50 dm 3 kapasiteli düşey eksenli bir mikser kullanılmıştır. Miksere önce agregalar konmuş ve 30 sn kuru karışım uygulanmıştır. Daha sonra çimento ve uçucu kül konularak 30 sn kuru karışım uygulanmış, su ve katkının eklenmesinin ardından tüm karışım 2 dakika karıştırılmıştır. Daha sonra lifler eklenerek homojen bir lif dağılımının sağlanması amacı ile 3 dakikalık ek karıştırma süresi uygulanmıştır. Taze beton deneyleri 10 dakika içerisinde tamamlanmıştır.

6 Üretilen referans betonların karışım oranları ve lifli serilerde kullanılan lif miktarları sırasıyla çizelge 3 ve 4 de görülmektedir. Çizelge 3 den de görüldüğü gibi karışımların hamur hacimleri, çimento dozajı ve gradasyon sabit tutularak uçucu kül eklenmesi ile 0.38 den 0.44 e kadar arttırılmıştır. Buna paralel olarak uçucu kül ilavesi ile hamur hacminin aşırı viskozite artışını kontrol altına alabilmek amacı ile kullanılan kimyasal katkı miktarı da arttırılmıştır. C ve D karışımlarına değişen miktarlarda ZP305 (lif boyu 30mm) ve RC 65/60 (lif boyu 60mm) kodlu uçları kıvrılmış çelik lifler çizelge 4 deki oranlarda eklenerek betonlar üretilmiştir. Çizelge 3: Lifsiz referans serilerin gerçek karışım oranları (kg/m 3 ) A B C D Çimento Uçucu Kül Su Kırma kum (KYD) Kırmataş (KYD) Kimyasal Katkı 6.9 (1.6) * 7.4 (1.6) * 9 (1.7) * 12.9 (2.1) * O r a n s a l D e ğ e r l e r Su / çimento 0.49 Su / bağlayıcı 0,40 0,38 0,33 0,30 Uç.kül / bağlayıcı 0,20 0,24 0,33 0,40 Toplam bağlayıcı (kg) Hamur hacmi ** ince / kaba agrega 1.80 *** * Ağırlıkça toplam bağlayıcının yüzdesi ** 0-3mm kırma kumun 0,125mm elekten geçen kısmı dahildir KYD : Kuru yüzey doygun. ***Ağırlıkça Lifli serilerde, eklenen lif hacmi kadar toplam agrega hacminden (ince agrega / kaba agrega oranı değişmeyecek şekilde) düşürülmüş, serilere ait diğer bileşenler aynen korunmuştur. Çizelge 4: Lif eklenen seriler ve lif miktarları C C C C D D ZP305 (l/d=55) kg/m RC65/60 (l/d=65) kg/m Deneysel yöntem Çalışmada yalnızca reolojik parametreler göz önüne alınmış, mekanik performans çalışmanın kapsamı dışında tutulmuştur. Taze beton reolojik parametreleri Efnarc [6] standardında öngörülen taze beton deneylerine uygun olacak şekilde yapılmıştır.

7 Uygulanan taze beton deneyleri, ölçülen parametreler ve donatısız yalın beton için önerilen sınır değerler çizelge 5 de görülmektedir. Deneylerin yapılış prosedürleri ile ilgili daha geniş bilgi Efnarc [6] standardında bulunabilir. Çizelge 5: KYB reolojisine yönelik bazı deney yöntemleri ve önerilen değerler [6] Deney Adı Ölçülen Özellik Önerilen Değerler Çökme yayılma (halkalı) Doldurma yeteneği / Geçiş yeteneği L kutusu bloklanma oranı Geçiş yeteneği, bloklanma riski V kutusu akış süresi Doldurma yeteneği / Segregasyon direnci 6 12 (sn) (mm) Literatürde lifli betonların işlenebilirliği ile ilgili standart deney yöntemi henüz geliştirilmiş değildir. Donatısız betonlar için geliştirilmiş olan VeBe testi gibi bazı deney yöntemlerinin, lifli kompozitlerin işlenebilirliği hakkında daha gerçeğe yakın sonuçlar verdiği bildirilmiştir [7]. Yapılan çalışmada donatısız KYB ler için geliştirilmiş olan halkalı çökme yayılma, L kutusu bloklanma oranı deneyleri lifli KYB ler için de uygulanmıştır. Şekil 2 de uygulanan taze beton deney aparatları görülmektedir. Çalışmada kullanılan en küçük lif boyu 30mm olduğundan dolayı serilerin engeller arasından geçiş yeteneğini ve bloklanma riskini ölçmeye yarayan L kutusu deneyi lifli seriler için şekil 2-d de görüldüğü gibi ortada tek donatı kalacak şekilde revize edilerek uygulanmıştır. (a) Halkalı çökme yayılma (c) L kutusu deneyi donatı engelleri (b) V-kutusu akış süresi (d) Lifli seriler için L kutusu donatı engelleri Şekil 2: Kendiliğinden yerleşebilirlik deney aparatları

8 Lifsiz serilerde L kutusu deney aparatının kapak kısmında bulunan donatılar 14 mm çapında olmak üzere, net geçiş boşluğu 40mm dir. Lifli seriler için şekil 2-d de gösterildiği gibi geçiş boşluğu kapak önünde tek donatı bırakılarak 94mm ye çıkarılmıştır. Serilerin performanslarının karşılaştırılmasında kolaylık olması açısından, (1) ifadesi ile verilen, lif faktörü parametresi kullanılmıştır. 4. Deneysel sonuçların değerlendirilmesi 75 cm hedef yayılma çapı için, kullanılan katkı dozajı (karışımlardaki su miktarı sabit olmak üzere) artan toz madde miktarına paralel olarak giderek artmıştır. Özellikle en fazla toz madde içeren D serisinde kullanılan katkı dozajı oldukça fazla artmıştır. D serisinde her ne kadar buna yönelik düzenli bir deney yapılmamış olsa da gözlemsel olarak, betonun işlenebilirliğini sadece dakika koruyabildiği gözlenmiştir. Bu nedenle tüm deneysel çalışmalarda, bu durum göz önüne alınarak tüm taze hal deneyleri, yeniden katkı eklenmesine meydan vermemek için seri bir şekilde 10 dakika içerisinde tamamlanmıştır. Toplam bağlayıcı (kg/m3) Yayılma çapı (cm) Yayılma çapı (cm) t50 süresi (sn) 0,20 0,24 0,33 0,40 4 3,5 3 2,5 2 1,5 1 0,5 0 t50 süresi (sn) Uçucu kül / toplam bağlayıcı Şekil 3: Lifsiz serilerin yayılma çapı, 50 cm çapa yayılma süresi ilişkisi Tüm lifsiz seriler hem taze hal deneylerinin sonuçlarına göre, hem de gözlemsel olarak kendiliğinden yerleşebilirliği sağlamaktadır. 75 cm lik yayılma çapı hedefi tüm lifsiz serilerde yaklaşık olarak sağlanmıştır.

9 Lifsiz hiçbir seride ayrışma gözlenmemiştir. Uçucu kül miktarı en fazla olan D serisinde yayılma çapı 78 cm olarak elde edilmiştir. Lifsiz serilere ait yayılma çapı, 50 cm çapa ulaşma süresi (t 50 ), bloklanma oranı (h 2 /h 1 ) ve V-kutusu akış süreleri şekil 3 ve 4 te görülmektedir. Hamur hacimleri 0.38 ve 0.39 olan A ve B serilerinde 0.80 civarında elde edilen bloklanma oranı, hamur hacmi sırası ile 0.42 ve 0.44 olan C ve D serilerinde 0.94 düzeyine ulaşmıştır. Bu durum hamur hacmi artışının beklendiği gibi, betona daha iyi bir geçiş yeteneği kazandırdığının bir göstergesidir. Ancak V kutusu akış sürelerinde; yayılma deneyinde 50 cm çapa yayılma süresinde ve L kutusu deneyinde 20 cm mesafeye (T 20 ) ve 40 cm mesafeye (T 40 ) ulaşma süreleri de artış eğilimi kaydedilmiştir. Bu durum hamur viskozitesindeki artış ile açıklanabilir. Diğer bir deyişle sabit çimento dozajında, uçucu kül miktarının arttırılması ile artan hamur hacmi ile beton engeller arasından bloklanma olmadan geçebilmekte, fakat akış daha uzun sürede tamamlanmaktadır. Şekil 4 de lifsiz referans serilerin bloklanma oranı V kutusu akış süresi ilişkisi görülmektedir. Bloklanma oranı (h2/h1) 1 0,95 0,9 0,85 0,8 0,75 0,7 Toplam bağlayıcı (kg/m3) ,20 0,24 0,33 0,40 Uçucu kül / toplam bağlayıcı V kutusu akış süresi (sn) Bloklanma oranı (h2/h1) V kutusu akış süresi (sn) Şekil 4: Lifsiz serilerin bloklanma oranı ve V kutusu akış süresi ilişkisi Lif eklenmesi kendiliğinden yerleşen betonun akıcılık özelliğini etkilemektedir. Şekil 5 de C referans serisinde ZP305 çelik lifinin 40, 60, 80 ve 94 kg/m 3 dozajlarında kullanılması ile, taze beton yayılma çapı ve 50 cm çapa yayılma süresinde (t 50 süresi) meydana getirdiği değişiklikler görülmektedir. Artan lif miktarına karşılık yayılma çapında ani düşüşler gözlenmekte ve ayrıca t 50 süresinde artış meydana gelmektedir.

10 Lifler taze beton içerisinde katı katı sürtünmesine bağlı olarak akışa karşı iç direnci arttırmakta ve bundan dolayı hem yayılma çapı düşmekte hem de belirli bir çapa ulaşma süresi artmakta, betonun akış hızı yavaşlamaktadır. Yayılma çapı (cm) Lif dozajı (kg/m3) t50 süresi (sn) Yayılma çapı (cm) t50 süresi (sn) Şekil 5: C referans serisinde artan lif dozajına karşılık yayılma çapı 50cm çapa yayılma süresi ilişkisi Şekil 6 da C referans serisinde artan lif dozajına karşılık L kutusu bloklanma oranı ilişkisi verilmiştir. Şekil 6, yayılma çapı açısından Efnarc [6] standardına göre kendiliğinden yerleşebilir kabul edilebilecek olan ZP305 lifli serilerin, bloklanma oranı açısından ne derecede riskli olabileceğini göstermektedir. KYB karışımlarına çeşitli oranlarda lif eklenmesi ile birlikte karışımların lifsiz haline göre kendiliğinden yerleşebilirlik özelliklerinde düşüşler göze çarpmaktadır. Ancak yalnız yayılma çapı değerine göre karışımın tüm performansını yorumlamak son derece yanlış olacaktır. Çünkü çelik liflerin eklenmesi betonun şekil alabilme yeteneğini olumsuz etkilemekte ve yayılma çapı değerleri düşmektedir. Fakat asıl etki betonun geçiş yeteneğinde ortaya çıkmaktadır.

11 Bloklanma oranı (h2/h1) 1 0,9 0,8 0,7 0,6 0,5 0,4 0,3 0,2 0,1 0 BLOKLANDI BLOKLANDI Lif dozajı (kg/m3) Şekil 6: C referans serisinde artan lif dozajına karşılık bloklanma eğilimi Özellikle, bu çalışmadaki gibi ortada tek donatı ile yapılan L kutusu deneyinde 94 mm lik açıklıktan çelik lifli seriler geçmekte oldukça zorlanmaktadırlar. Hamur hacminin 0.42 olduğu C serisinde %1 (80 kg/m 3 ) ve %1.2 (94 kg/m 3 ) lif oranında yayılma tablası üzerinde ortada liflerin kümelenme eğilimi gösterdiği gözlenmiştir. Ayrıca, bu seriler L kutusu deneyinde donatı önünde bloklanarak akışı tamamlayamamışlardır. Deneysel çalışmadaki serilere (1) ifadesi ile verilen, değişik tip ve dozajlardaki liflerin bir arada değerlendirilmesine olanak tanıyan, boyutsuz lif faktörü parametresi açısından bakıldığında serilerin performansları daha net bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Şekil 7 ve 8 de lifli serilerin yayılma çapı ve bloklanma oranı performansları görülmektedir Yayılma Çapı (cm) ,2 0,4 0,6 0,8 1 Lif Faktörü (Vf.l/d) C serisi (Vhamur=0,42) D serisi (Vhamur=0,44) Şekil 7: Lif faktörü artışına göre serilerin yayılma çaplarındaki değişim Yayılma çapı açısından, hamur hacmi 0.44 olan D serisi boyutsuz lif faktörü parametresinin artışından hamur hacminin 0.42 olduğu C serisine göre daha az

12 etkilenmektedir. Lifsiz halde hemen hemen aynı bloklanma oranına sahip C ve D karışımlarında, boyutsuz lif faktörü parametresinin artışından yine D serisi daha az etkilenmekte, en yüksek lif faktörü oranında D serisinde 0.70 bloklanma oranı elde edilmektedir. Bloklanma Oranı (h2/h1) 1 0,9 0,8 0,7 0,6 0,5 0,4 0,3 0,2 0, ,2 0,4 0,6 0,8 1 Lif Faktörü (Vf.l/d) C serisi (V hamur=0,42) D serisi (V hamur=0,44) Şekil 8: Lif faktörü artışına göre serilerin bloklanma oranlarındaki değişim 5. Sonuç ve öneriler 1- Kendiliğinden yerleşme özelliğine sahip betonlarda lif kullanımı taze halde reolojik parametreleri etkilemektedir. 2- Lif katkısı kendiliğinden yerleşen betonlarda karışımın özellikle geçiş yeteneğini olumsuz etkilemektedir. Hamur hacmi artışı lifli kendiliğinden yerleşen betonların geçiş yeteneğinde önemli düzeyde iyileşme sağlamaktadır. 3- Uçucu kül kullanılarak hamur hacminde sağlanan artış, kendiliğinden yerleşen lifli betonlarda reolojik açıdan iyileşme sağlamaktadır. Uçucu külün yüksek oranda kullanımı ile meydana gelen viskozite artışı kimyasal katkı kullanımı ile kontrol altına alınmalıdır. Ayrıca, yüksek oranda uçucu kül kullanımının özellikle erken yaştaki mekanik özellikleri ne şekilde etkilediği de araştırılmalıdır. 4- Lifli kendiliğinden yerleşen betonlarda işlenebilirlik, önemli bir tasarım parametresidir ve akış özellikleri sadece yayılma çapı kontrolü ile değerlendirilmemelidir. Değiştirilmiş L-kutusu testi, lifli karışımların geçiş yeteneklerinin göreceli kontrolünde kullanılabilir.

13 Teşekkür Yazarlar deneysel çalışmalara verdikleri destekten dolayı Sn. İrfan Kadiroğlu ve Batıbeton A.Ş. laboratuvar personeline, çelik lifleri ve kimyasal katkıyı sağlayan Beksa A.Ş den Sn. Mehmet Yerlikaya ve Konsan Bilgi Tek. A.Ş. ye teşekkür eder. Kaynaklar [1] B. Persson, (2001), A comparision between mechanical properties of self compacting concrete and the correponding properties of normal concrete, Cement and Concrete Research, 31, [2] K.H. Kyahat and Y. Roussel, (2000), Testing and performance of fiber reinforced, self consolidating concrete, Materials and Structures, Vol. 33, pp [3] F. Bayramov, C. Taşdemir, M.A. Taşdemir, (2004), Cement and concrete composites, Vol. 26-6, pp [4] S. Grünewald, J. C. Walraven, (2001), Parameter study on the influence of steel fibers and coarse aggregate content on the fresh properties of self compacting concrete, Cement and Concrete Research 31, [5] P. Balaguru and S. Shah, (1991), Fiber reinforced cement composites, Mc. Graw Hill Inc. [6] EFNARC, Specification and Guidelines for Self Compacting Concrete, February [7] RILEM, Workability of rheology of fresh concrete: Compendium of tests, Report of RILEM technical committee TC145-WSM workability of special concrete mixes, [8] M.Z. Bayasi and P. Soroushian, (1992), Effect of steel fiber reinforcement on fresh mix properties of concrete, ACI Materials Journal, V.89, No.4 pp

ÇELİK LİFLERİN TAZE BETON ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ EFFECT OF STEEL FIBERS ON FRESH CONCRETE PROPERTIES

ÇELİK LİFLERİN TAZE BETON ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ EFFECT OF STEEL FIBERS ON FRESH CONCRETE PROPERTIES ÇELİK LİFLERİN TAZE BETON ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ Burak Işıkdağ 1, İlker Bekir Topçu 2, Seyfettin Umut Umu 3 Özet Bu çalışmada çelik lifli taze betonlarda (ÇLB) çelik liflerin beton kıvamına etkisi araştırıldı.

Detaylı

Silika Tozu ve Yüksek Oranda Uçucu Kül İçeren Kendiliğinden Yerleşen Beton. H. Yazıcı, B. Felekoğlu, S. Aydın, K. Tosun, B.

Silika Tozu ve Yüksek Oranda Uçucu Kül İçeren Kendiliğinden Yerleşen Beton. H. Yazıcı, B. Felekoğlu, S. Aydın, K. Tosun, B. Silika Tozu ve Yüksek Oranda Uçucu Kül İçeren Kendiliğinden Yerleşen Beton H. Yazıcı, B. Felekoğlu, S. Aydın, K. Tosun, B. Baradan Giriş Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği

Detaylı

Donma-Çözülmenin Farklı Kür Görmüş Kendiliğinden Yerleşen Betonlar Üzerindeki Etkisi

Donma-Çözülmenin Farklı Kür Görmüş Kendiliğinden Yerleşen Betonlar Üzerindeki Etkisi Donma-Çözülmenin Farklı Kür Görmüş Kendiliğinden Yerleşen Betonlar Üzerindeki Etkisi Şirin Kurbetci, Şakir Erdoğdu, Ali Recai Yıldız KTÜ Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü, 61080 TRABZON

Detaylı

KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETON ÖZELLİKLERİNE ATIK MERMER TOZUNUN ETKİSİ

KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETON ÖZELLİKLERİNE ATIK MERMER TOZUNUN ETKİSİ KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETON ÖZELLİKLERİNE ATIK MERMER TOZUNUN ETKİSİ H. Yılmaz ARUNTAŞ Doç. Dr. Gazi Ü. Teknik Eğitim Fakültesi Ankara, Türkiye İlker TEKİN Öğr. Gör. Muğla Ü. Yatağan M. Y. O. Muğla, Türkiye

Detaylı

KARIŞIM PARAMETRELERİNİN KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETONUN TAZE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN BELİRLENMESİ

KARIŞIM PARAMETRELERİNİN KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETONUN TAZE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN BELİRLENMESİ KARIŞIM PARAMETRELERİNİN KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETONUN TAZE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN BELİRLENMESİ Levent EROĞLU İnş. Yük. Müh. Mustafa ŞAHMARAN Arş. Gör. Dr. İ. Özgür YAMAN Doç. Dr. Mustafa

Detaylı

beton karışım hesabı

beton karışım hesabı 9 beton karışım hesabı Paki Turgut Kaynaklar 1) TS 802 Beton Karışım Tasarımı Hesap Esasları 2) Domone P, Illston J, Construction Materials, 4th Edition 3) Mindess S et al., Concrete, 2nd Edition 4) Portland

Detaylı

Katkı Dozajı ve Taze Beton Sıcaklığının Kendiliğinden Yerleşen Beton Özelliklerine Etkisi

Katkı Dozajı ve Taze Beton Sıcaklığının Kendiliğinden Yerleşen Beton Özelliklerine Etkisi Katkı Dozajı ve Taze Beton Sıcaklığının Kendiliğinden Yerleşen Beton Özelliklerine Etkisi Cenk Kılınç Doç. Dr. Yılmaz Akkaya İstanbul Teknik Üniversitesi, İnşaat Fakültesi Maslak, İstanbul E-Posta: cenkkilinc@gmail.com

Detaylı

Mermer Tozu Katkılı Kendiliğinden Yerleşen Betonların Taze ve Mekanik Özelliklerinin İncelenmesi

Mermer Tozu Katkılı Kendiliğinden Yerleşen Betonların Taze ve Mekanik Özelliklerinin İncelenmesi 1239 Mermer Tozu Katkılı Kendiliğinden Yerleşen Betonların Taze ve Mekanik Özelliklerinin İncelenmesi * 1 Ahmet Raif BOĞA, 1 Gökhan KÜRKLÜ and 1 Ali ERGÜN 1 Afyon Kocatepe Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi,

Detaylı

KENDĠLĠĞĠNDEN YERLEġEN BETONLARDA ÇELĠK VE POLĠPROPĠLEN LĠF KULLANIMININ AKIġKANLIK PARAMETRELERĠ VE BASINÇ DAYANIMINA ETKĠSĠ

KENDĠLĠĞĠNDEN YERLEġEN BETONLARDA ÇELĠK VE POLĠPROPĠLEN LĠF KULLANIMININ AKIġKANLIK PARAMETRELERĠ VE BASINÇ DAYANIMINA ETKĠSĠ KENDĠLĠĞĠNDEN YERLEġEN BETONLARDA ÇELĠK VE POLĠPROPĠLEN LĠF KULLANIMININ AKIġKANLIK PARAMETRELERĠ VE BASINÇ DAYANIMINA ETKĠSĠ THE EFFECTS OF THE STEEL AND POLYPROPLEN FIBER USED IN SELF COMPACTED CONRETE

Detaylı

Doç. Dr. Halit YAZICI

Doç. Dr. Halit YAZICI Dokuz Eylül Üniversitesi Đnşaat Mühendisliği Bölümü ÖZEL BETONLAR LĐFLĐ BETON-2 Doç. Dr. Halit YAZICI http://kisi.deu.edu.tr/halit.yazici/ SERTLEŞMĐŞ BETON ÖZELLĐKLERĐ ÇELĐK LĐFLĐ BETONLARIN MEKANĐK ÖZELLĐKLERĐ

Detaylı

ÇELİK LİF KULLANIMININ YÜKSEK PERFORMANSLI BETONLARIN SÜNEKLİK ÖZELLİĞİNE ETKİSİ

ÇELİK LİF KULLANIMININ YÜKSEK PERFORMANSLI BETONLARIN SÜNEKLİK ÖZELLİĞİNE ETKİSİ ÇELİK LİF KULLANIMININ YÜKSEK PERFORMANSLI BETONLARIN SÜNEKLİK ÖZELLİĞİNE ETKİSİ Araş.Gör. Hüseyin YİĞİTER Yard.Doç.Dr.Selçuk TÜRKEL huseyin.yigiter@deu.edu.tr selcuk.turkel@deu.edu.tr D.E.Ü. Müh. Fak.

Detaylı

Çizelge 5.1. Çeşitli yapı elemanları için uygun çökme değerleri (TS 802)

Çizelge 5.1. Çeşitli yapı elemanları için uygun çökme değerleri (TS 802) 1 5.5 Beton Karışım Hesapları 1 m 3 yerine yerleşmiş betonun içine girecek çimento, su, agrega ve çoğu zaman da ilave mineral ve/veya kimyasal katkı miktarlarının hesaplanması problemi pek çok kişi tarafından

Detaylı

İNCE AGREGA TANE BOYU DAĞILIMININ ÇİMENTOLU SİSTEMLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ. Prof. Dr. İsmail Özgür YAMAN

İNCE AGREGA TANE BOYU DAĞILIMININ ÇİMENTOLU SİSTEMLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ. Prof. Dr. İsmail Özgür YAMAN İNCE AGREGA TANE BOYU DAĞILIMININ ÇİMENTOLU SİSTEMLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Prof. Dr. İsmail Özgür YAMAN SUNUM İÇERİĞİ Çimentolu Sistemler / Beton Betonun Yapısı ve Özellikleri Agrega Özellikleri Beton Özelliklerine

Detaylı

UÇUCU KÜL VE METAKAOLIN İÇEREN KENDILIĞINDEN YERLEŞEN HARÇLAR

UÇUCU KÜL VE METAKAOLIN İÇEREN KENDILIĞINDEN YERLEŞEN HARÇLAR UÇUCU KÜL VE METAKAOLIN İÇEREN KENDILIĞINDEN YERLEŞEN HARÇLAR Erhan GÜNEYİSİ Yrd.Doç.Dr. Gaziantep Üni., İnşaat Müh. Bölümü Gaziantep, Türkiye Mehmet GESOĞLU Yrd.Doç.Dr. Gaziantep Üni., İnşaat Müh. Bölümü

Detaylı

5/3/2017. Verilenler: a) TS EN standardından XF1 sınıfı donma-çözülme ve XA3 sınıfı zararlı kimyasallar etkisi için belirlenen kriterler:

5/3/2017. Verilenler: a) TS EN standardından XF1 sınıfı donma-çözülme ve XA3 sınıfı zararlı kimyasallar etkisi için belirlenen kriterler: ÖRNEK: Endüstriyel bölgede yapılacak bir betonarme yapı için TS EN 206-1 standardına göre XF1 sınıfı donma-çözülme ve XA3 sınıfı zararlı kimyasallar etkisine karşı dayanıklı akıcı kıvamda bir beton karışım

Detaylı

PROJE SONUÇ RAPORU. Proje Nr TĐDEB 3020213

PROJE SONUÇ RAPORU. Proje Nr TĐDEB 3020213 PROJE SONUÇ RAPORU Proje Nr TĐDEB 3020213 KONSAN ın geliştirdiği polikarboksilat bazlı akışkanlaştırıcıların prefabrike beton üretimlerine uyarlanmasının araştırılması Tarih: 01/07/2004 AGY350 Konsan Bilgi

Detaylı

Kendiliğinden Yerleşen Betonlarda Polipropilen ve Çelik Lif Kullanılmasının İşlenebilirliğe Etkisi

Kendiliğinden Yerleşen Betonlarda Polipropilen ve Çelik Lif Kullanılmasının İşlenebilirliğe Etkisi Kendiliğinden Yerleşen Betonlarda Polipropilen ve Çelik Lif Kullanılmasının İşlenebilirliğe Etkisi Hasan Yıldırım İstanbul Teknik Üniversitesi -İST. Burcu Sertbaş Yüksel Yapı Elemanları A.Ş.-İST. Volkan

Detaylı

Bolomey formülünün gelişmiş şekli; hava boşluğunun dayanıma etkisini vurgulamak

Bolomey formülünün gelişmiş şekli; hava boşluğunun dayanıma etkisini vurgulamak BETON Bolomey formülünün gelişmiş şekli; hava boşluğunun dayanıma etkisini vurgulamak açısından ilginçtir. Bu formülde dayanımı etkileyen en önemli faktör çimento hamuru içindeki çimento miktarıdır.

Detaylı

Effect of Glass Fiber Addition on the Compressive and Tensile Strength of Concrete

Effect of Glass Fiber Addition on the Compressive and Tensile Strength of Concrete Politeknik Dergisi Cilt:13 Sayı: 3 s. 239243, 2010 Journal of Polytechnic Vol: 13 No: 3 pp. 239243, 2010 Cam Elyaf Katkısının Betonun Basınç ve Çekme Dayanımı Üzerindeki Etkisi Servet YILDIZ, Yakup BÖLÜKBAŞ,

Detaylı

taze beton işlenebilirlik

taze beton işlenebilirlik 8 taze beton işlenebilirlik Paki Turgut Kaynaklar 1) Hewlett PC, Cement Admixture: uses and applications, Cement Admixture Association 2) Domone P, Illston J, Construction Materials, 4th Edition 3) Mindess

Detaylı

Beton sınıfına göre tanımlanan hedef (amaç) basınç dayanımları (TS EN 206-1)

Beton sınıfına göre tanımlanan hedef (amaç) basınç dayanımları (TS EN 206-1) BETON TASARIMI (Beton Karışım Hesabı) İstenen kıvamda İşlenebilir İstenen dayanımda Dayanıklı Hacim sabitliğinde Ekonomik bir beton elde edebilmek amacıyla gerekli: Agrega Çimento Su Hava Katkı Maddesi:

Detaylı

POMZA AGREGALI TAŞIYICI HAFİF BETONUN MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ

POMZA AGREGALI TAŞIYICI HAFİF BETONUN MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ PAMUKKALE ÜNİ VERSİ TESİ MÜHENDİ SLİ K FAKÜLTESİ PAMUKKALE UNIVERSITY ENGINEERING FACULTY MÜHENDİ SLİ K B İ L İ MLERİ DERGİ S İ JOURNAL OF ENGINEERING SCIENCES YIL CİLT SAYI SAYFA : 27 : 13 : 3 : 353-359

Detaylı

UÇUCU KÜLÜN VE TAŞ TOZUNUN KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETONDA AŞINMA DİRENCİNE ETKİLERİ

UÇUCU KÜLÜN VE TAŞ TOZUNUN KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETONDA AŞINMA DİRENCİNE ETKİLERİ Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Müh.Mim.Fak.Dergisi C.XIX, S.1, 2006 Eng&Arch.Fac. Eskişehir Osmangazi University, Vol..XIX, No:1, 2006 UÇUCU KÜLÜN VE TAŞ TOZUNUN KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETONDA AŞINMA

Detaylı

BETON KARIŞIM HESABI (TS 802)

BETON KARIŞIM HESABI (TS 802) BETON KARIŞIM HESABI (TS 802) Beton karışım hesabı Önceden belirlenen özellik ve dayanımda beton üretebilmek için; istenilen kıvam ve işlenebilme özelliğine sahip; yeterli dayanım ve dayanıklılıkta olan,

Detaylı

Effect of Super plasticizers on Fresh and Hardened Properties and Cost of Self-Consolidating Concrete. Abstract

Effect of Super plasticizers on Fresh and Hardened Properties and Cost of Self-Consolidating Concrete. Abstract Effect of Super plasticizers on Fresh and Hardened Properties and Cost of Self-Consolidating Concrete Murat TUYAN *, Gökhan YILMAZ **, Özge ANDİÇ ÇAKIR * * Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, İnşaat

Detaylı

KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETONLARIN MEKANİK ÖZELLİKLERİ

KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETONLARIN MEKANİK ÖZELLİKLERİ KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETONLARIN MEKANİK ÖZELLİKLERİ THE MECHANICAL PROPERTIES OF SELF COMPACTING CONCRETES Burak Felekoğlu Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, İzmir Bülent Baradan Dokuz

Detaylı

UÇUCU KÜL KATKI MĠKTARININ BETON ĠġLENEBĠLĠRLĠĞĠ VE SERTLEġME SÜRELERĠNE OLAN ETKĠSĠ

UÇUCU KÜL KATKI MĠKTARININ BETON ĠġLENEBĠLĠRLĠĞĠ VE SERTLEġME SÜRELERĠNE OLAN ETKĠSĠ UÇUCU KÜL KATKI MĠKTARININ BETON ĠġLENEBĠLĠRLĠĞĠ VE SERTLEġME SÜRELERĠNE OLAN ETKĠSĠ EFFECT OF THE AMOUNT OF FLY ASH ON SETTING TIME AND WORKABILITY OF THE CONCRETE Serkan SubaĢı Düzce Üniversitesi, Düzce

Detaylı

UÇUCU KÜLLÜ BETONLARIN DONMA-ÇÖZÜLME ETKİSİNDE MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI. Necdet Sezer Kampüsü Gazlıgöl Yolu Afyon,

UÇUCU KÜLLÜ BETONLARIN DONMA-ÇÖZÜLME ETKİSİNDE MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI. Necdet Sezer Kampüsü Gazlıgöl Yolu Afyon, UÇUCU KÜLLÜ BETONLARIN DONMA-ÇÖZÜLME ETKİSİNDE MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI Osman ÜNAL 1, Tayfun UYGUNOĞLU 2 1,2 Afyon Kocatepe Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Yapı Eğitimi Bölümü,Ahmet

Detaylı

POLİPROPİLEN LİF KATKILI YARI HAFİF BETONLARIN BASINÇ DAYANIMI ÖZELLİKLERİ

POLİPROPİLEN LİF KATKILI YARI HAFİF BETONLARIN BASINÇ DAYANIMI ÖZELLİKLERİ Polipropilen Lif Katkılı Yarı Hafif Betonların Basınç Dayanımı Özellikleri SDU International Technologic Science Vol. 2, No 1, February 20 pp. -14 Construction Technology POLİPROPİLEN LİF KATKILI YARI

Detaylı

ÇİMENTO ESASLI ULTRA YÜKSEK DAYANIMLI KOMPOZİTLERDE BİLEŞİM PARAMETRELERİNİN BASINÇ DAYANIMINA ETKİSİ

ÇİMENTO ESASLI ULTRA YÜKSEK DAYANIMLI KOMPOZİTLERDE BİLEŞİM PARAMETRELERİNİN BASINÇ DAYANIMINA ETKİSİ ÇİMENTO ESASLI ULTRA YÜKSEK DAYANIMLI KOMPOZİTLERDE BİLEŞİM PARAMETRELERİNİN BASINÇ DAYANIMINA ETKİSİ EFFECT OF COMPOSITION PARAMETERS ON THE COMPRESSIVE STRENGTH OF ULTRA HIGH STRENGTH CEMENT-BASED COMPOSITES

Detaylı

1. Projeden, malzemeden gerekli veriler alınır

1. Projeden, malzemeden gerekli veriler alınır 1. Projeden, malzemeden gerekli veriler alınır Beton karışım hesabı yapılırken; Betonun döküleceği elemanın boyutları Elemanın maruz kalacağı çevresel etkiler (sülfat ve klorür gibi zararlı kimyasal etkiler,

Detaylı

YAPI MALZEMESİ OLARAK BETON

YAPI MALZEMESİ OLARAK BETON TANIM YAPI MALZEMESİ OLARAK BETON Concrete kelimesi Latinceden concretus (grow together) ) kelimesinden gelmektedir. Türkçeye ise Beton kelimesi Fransızcadan gelmektedir. Agrega, çimento, su ve gerektiğinde

Detaylı

Verilenler: a) TS EN standardından XF1 sınıfı donma-çözülme ve XA3 sınıfı zararlı kimyasallar etkisi için belirlenen kriterler:

Verilenler: a) TS EN standardından XF1 sınıfı donma-çözülme ve XA3 sınıfı zararlı kimyasallar etkisi için belirlenen kriterler: ÖRNEK: Endüstriyel bölgede yapılacak bir betonarme yapı için TS EN 06-1 standardına göre XF1 sınıfı donma-çözülme ve XA sınıfı zararlı kimyasallar etkisine karşı dayanıklı akıcı kıvamda bir beton karışım

Detaylı

Effect of different Fibers on the Fresh and Mechanical Properties of Self-Compacting-Concrete

Effect of different Fibers on the Fresh and Mechanical Properties of Self-Compacting-Concrete Effect of different Fibers on the Fresh and Mechanical Properties of Self-Compacting-Concrete Ali Mardani-Aghabaglou 1 Murat Tuyan 1 Gökhan Yılmaz 2 Özge Andiç Çakır 1 Kambiz Ramyar 1 1 Ege Üniversitesi,

Detaylı

AGREGALAR Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi

AGREGALAR Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi AGREGALAR Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Agregalar, beton, harç ve benzeri yapımında çimento ve su ile birlikte kullanılan, kum, çakıl, kırma taş gibi taneli farklı mineral yapıya sahip inorganik

Detaylı

Kendiliğinden Yerleşen Mimari Betonlarda Pigment Katkısının Etkileri

Kendiliğinden Yerleşen Mimari Betonlarda Pigment Katkısının Etkileri Kendiliğinden Yerleşen Mimari Betonlarda Pigment Katkısının Etkileri Mustafa Karagüler Doç. Dr. İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi,Mimarlık Bölümü Yapı Bilgisi A.B.D İstanbul (212)2931300/2340

Detaylı

Lif Kullanılan Kendiliğinden Yerleşen Betonlarda İşlenebilirlik ve Basınç Dayanımı Arasındaki İlişki Analizi

Lif Kullanılan Kendiliğinden Yerleşen Betonlarda İşlenebilirlik ve Basınç Dayanımı Arasındaki İlişki Analizi Fırat Üniv. Fen ve Müh. Bil. Dergisi Science and Eng. J of Fırat Univ. 20 (3), 527-539, 2008 20 (3), 527-539, 2008 Lif Kullanılan Kendiliğinden Yerleşen Betonlarda İşlenebilirlik ve Basınç Dayanımı Arasındaki

Detaylı

Nevşehir Bims Agregasından Kendiliğinden Yerleşen Hafif Beton Üretilmesi

Nevşehir Bims Agregasından Kendiliğinden Yerleşen Hafif Beton Üretilmesi Nevşehir Bims Agregasından Kendiliğinden Yerleşen Hafif Beton Üretilmesi Hicran Açıkel, Murat Günaydın Selçuk Üniversitesi, Müh. Mim Fak.İnş.Müh.Bl. Konya 0332.2232256, 03323240660 hacikel@selcuk.edu.tr,

Detaylı

BETON KARIŞIM HESABI. Beton; BETON

BETON KARIŞIM HESABI. Beton; BETON BETON KARIŞIM HESABI Beton; Çimento, agrega (kum, çakıl), su ve gerektiğinde katkı maddeleri karıştırılarak elde edilen yapı malzemesine beton denir. Çimento Su ve katkı mad. Agrega BETON Malzeme Türk

Detaylı

GELENEKSEL PREFABRĐKE BETON ÜRETĐMĐNDEN KENDĐLĐĞĐNDEN YERLEŞEN BETONA GEÇĐŞTE KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERĐLERĐ

GELENEKSEL PREFABRĐKE BETON ÜRETĐMĐNDEN KENDĐLĐĞĐNDEN YERLEŞEN BETONA GEÇĐŞTE KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERĐLERĐ GELENEKSEL PREFABRĐKE BETON ÜRETĐMĐNDEN KENDĐLĐĞĐNDEN YERLEŞEN BETONA GEÇĐŞTE KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERĐLERĐ Burak Felekoğlu, Mert Yücel Yardımcı, Bülent Baradan Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik

Detaylı

3/9/ µ-2µ Filler (taşunu) 2µ altı Kil. etkilemektedir.

3/9/ µ-2µ Filler (taşunu) 2µ altı Kil. etkilemektedir. Agregaların tane boyutuna göre sınıflandırılması: Agregalar boyutlarına göre ince agrega (kum, kırmakum), iri agrega (çakıl, kırmataş) ve tuvenan (karışık) agrega olmak üzere üç sınıfa ayırılabilir. Normal

Detaylı

KARMA ÇELİK LİF DONATILI KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETONLARDA LİF DAĞILIMININ İNCELENMESİ

KARMA ÇELİK LİF DONATILI KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETONLARDA LİF DAĞILIMININ İNCELENMESİ KARMA ÇELİK LİF DONATILI KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETONLARDA LİF DAĞILIMININ İNCELENMESİ Burcu AKÇAY Kocaeli Üniversitesi Kocaeli, Türkiye Çağla ŞENEL Kocaeli Üniversitesi Kocaeli, Türkiye Mehmet Ali TAŞDEMİR

Detaylı

İri Agrega Türü ve Akışkanlaştırıcı Katkı Dozajının KYB nin Mekanik Performansına Etkileri

İri Agrega Türü ve Akışkanlaştırıcı Katkı Dozajının KYB nin Mekanik Performansına Etkileri MAKALE ARTICLE İri Agrega Türü ve Akışkanlaştırıcı Katkı Dozajının KYB nin Mekanik Performansına Etkileri Beton 2011 Kongresi nden Selçuk Türkel 1 Burak Felekoğlu 2 Özet Bu çalışmada iri agrega türünün

Detaylı

ASİDİK POMZA İLE ÜRETİLEN KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETONLARIN TAZE ÖZELLİKLERİ

ASİDİK POMZA İLE ÜRETİLEN KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETONLARIN TAZE ÖZELLİKLERİ OHÜ Müh. Bilim. Derg. / OHU J. Eng. Sci. ISSN: 2147-012X Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, Cilt 6, Sayı 1, (2017), 83-89 Omer Halisdemir University Journal of Engineering Sciences,

Detaylı

Bartın Üniversitesi Mühendislik ve Teknoloji Bilimleri Dergisi

Bartın Üniversitesi Mühendislik ve Teknoloji Bilimleri Dergisi Bartın Üniversitesi Mühendislik ve Teknoloji Bilimleri Dergisi Cilt 5 Sayı 1 (2017), 40-46 Journal of Bartin University Engineering and Technological Sciences Vol. 5 Issue 1 (2017), 40-46 Bartın Üniversitesi

Detaylı

Çelik Lifli Betonlara Farklı Kıvam Yöntemlerinin Uygulanması ve Bunlar Arasındaki İlişkiler *

Çelik Lifli Betonlara Farklı Kıvam Yöntemlerinin Uygulanması ve Bunlar Arasındaki İlişkiler * İMO Teknik Dergi, 2016 7371-7378, Yazı 449 Teknik Not Çelik Lifli Betonlara Farklı Kıvam Yöntemlerinin Uygulanması ve Bunlar Arasındaki İlişkiler * İlker Bekir TOPÇU 1 Ali UĞURLU 2 ÖZ Betona katılan çelik

Detaylı

BETON KARIŞIM HESAPLARI (BETON TASARIMI)

BETON KARIŞIM HESAPLARI (BETON TASARIMI) BETON KARIŞIM HESAPLARI (BETON TASARIMI) Beton malzemesi; agrega, çimento, su ve gerektiğinde bazı mineral (uçucu kül, silis dumanı gibi) yada kimyasal (akışkanlaştırıcı, priz hızlandırıcı/geciktirici,

Detaylı

Karma Lifli Kendiliğinden Yerleşen Betonların Mekanik Davranışına Agrega Oranlarının Etkisi

Karma Lifli Kendiliğinden Yerleşen Betonların Mekanik Davranışına Agrega Oranlarının Etkisi Karma Lifli Kendiliğinden Yerleşen Betonların Mekanik Davranışına Agrega Oranlarının Etkisi C. Şengül, M. A. Taşdemir İstanbul Teknik Üniversitesi, İnşaat Fakültesi, 34469 İstanbul Tel: (212) 285 38 55

Detaylı

KEND L NDEN YERLE EN BETONUN F Z KSEL VE MEKAN K ÖZELL KLER N N NCELENMES

KEND L NDEN YERLE EN BETONUN F Z KSEL VE MEKAN K ÖZELL KLER N N NCELENMES I KEND L NDEN YERLE EN BETONUN F Z KSEL VE MEKAN K ÖZELL KLER N N NCELENMES Dokuz Eylül Üniversitesi Fen ve Mühendislik Dalı Bilimsel Ara tırma Projesi Sonuç Raporu Proje No: 03.KB.FEN.078 Proje Yöneticisi:

Detaylı

Beton Melike Sucu ZEMİN BETONLARINDA KALSİYUM ALÜMİNAT ÇİMENTOSU KULLANIMI. Nisan, 17

Beton Melike Sucu ZEMİN BETONLARINDA KALSİYUM ALÜMİNAT ÇİMENTOSU KULLANIMI. Nisan, 17 Beton 2017 Melike Sucu ZEMİN BETONLARINDA KALSİYUM ALÜMİNAT ÇİMENTOSU KULLANIMI Nisan, 17 İçerik NEDEN KAÇ KAÇ MİKROYAPI VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ KAÇ HİDRATASYONU ATAKLARA KARŞI DAYANIM KİMYASAL ATAKLAR

Detaylı

KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETONDA MİNERAL KATKILARIN TAZE BETON ÖZELİKLERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI

KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETONDA MİNERAL KATKILARIN TAZE BETON ÖZELİKLERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETONDA MİNERAL KATKILARIN TAZE BETON ÖZELİKLERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI İlker Bekir TOPÇU Prof.Dr. Osmangazi Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Eskişehir Osman ÜNAL Yrd.Doç.Dr.

Detaylı

Uçucu Külün Silindir ile Sıkıştırılmış Betonun Basınç Dayanımına Etkisi

Uçucu Külün Silindir ile Sıkıştırılmış Betonun Basınç Dayanımına Etkisi Uçucu Külün Silindir ile Sıkıştırılmış Betonun Basınç Dayanımına Etkisi Ali Mardani, Kambiz Ramyar Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Bornova/İzmir ali.mardani16@gmail.com,

Detaylı

YAPI MALZEMESİNDE ÖZEL KONULAR Yüksek Performanslı betonlar

YAPI MALZEMESİNDE ÖZEL KONULAR Yüksek Performanslı betonlar Dokuz Eylül Üniversitesi Đnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİNDE ÖZEL KONULAR -6-2- Doç. Dr. Halit YAZICI Yüksek Performanslı betonlar http://kisi.deu.edu.tr/halit.yazici/ TAZE BETON ÖZELLĐKLERĐ TASARIM

Detaylı

7. Yapılar ile ilgili projelerin ve uygulamalarının tekrarlı olması durumunda, her bir tekrar için ücret, belirtilen miktarın % 25 si kadardır.

7. Yapılar ile ilgili projelerin ve uygulamalarının tekrarlı olması durumunda, her bir tekrar için ücret, belirtilen miktarın % 25 si kadardır. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YAPI MALZEMESİ LABORATUVARINDA DÖNER SERMAYE ÇERÇEVESİNDE YAPILACAK DENEY, ÖLÇME VE MUAYENELERİN 2017 YILI BİRİM FİYAT LİSTESİ 1. Uludağ

Detaylı

Hafif Agregalı Betonlarda Donatı Çeliği-Beton Aderansı

Hafif Agregalı Betonlarda Donatı Çeliği-Beton Aderansı Hafif Agregalı Betonlarda Donatı Çeliği-Beton Aderansı Mehmet Gesoğlu, Turan Özturan ve Erhan Güneyisi Boğaziçi Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü, İstanbul, Türkiye Tlf: 0 212 3581540 (1450) Fax:

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Hüseyin YİĞİTER

Yrd.Doç.Dr. Hüseyin YİĞİTER Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İNŞ2024 YAPI MALZEMESİ II BETON KARIŞIM HESABI Yrd.Doç.Dr. Hüseyin YİĞİTER http://kisi.deu.edu.tr/huseyin.yigiter ŞEMATİK BETON YAPISI Boşluklar Katılar

Detaylı

Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi

Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 4 (2016) 617-624 Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi Araştırma Makalesi Çelik Lif Katkılı Beton Yol Kaplamalarının Özellikleri Hasan BOZKURT *,

Detaylı

KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETON

KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETON KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETON Dr. Kâzım TÜRK Harran Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Bilim Dalı Tanımı - PCI Kendi ağırlığı altında sık donatılı veya kompleks yapı elemanlarının içinden akabilen

Detaylı

METİLEN MAVİSİ DEĞERİ YÜKSEK AGREGALAR VE FARKLI ÖZELLİKTEKİ KİMYASAL KATKILARLA YAPILAN BETON ÇALIŞMALARI

METİLEN MAVİSİ DEĞERİ YÜKSEK AGREGALAR VE FARKLI ÖZELLİKTEKİ KİMYASAL KATKILARLA YAPILAN BETON ÇALIŞMALARI METİLEN MAVİSİ DEĞERİ YÜKSEK AGREGALAR VE FARKLI ÖZELLİKTEKİ KİMYASAL KATKILARLA YAPILAN BETON ÇALIŞMALARI CONCRETE WORKS CARRIED OUT BY THE AGGREGATES WITH HIGH METHYLENE BLUE VALUE AND DIFFERENT BASED

Detaylı

DENEYİN YAPILIŞI: 1. 15 cm lik küp kalıbın ölçüleri mm doğrulukta alınır. Etiket yazılarak içine konulur.

DENEYİN YAPILIŞI: 1. 15 cm lik küp kalıbın ölçüleri mm doğrulukta alınır. Etiket yazılarak içine konulur. NİĞDE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TAZE BETON DENEYLERİ DENEY ADI: TAZE BETON BİRİM HACİM AĞIRLIĞI DENEY STANDARDI: TS EN 12350-6, TS2941, ASTM C138 DENEYİN AMACI: Taze

Detaylı

UÇUCU KÜL İÇEREN KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN HİBRİD LİFLİ BETONLARIN BAZI ÖZELİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI Ali ÖZ Doktora Tezi İnşaat Mühendisliği Anabilim

UÇUCU KÜL İÇEREN KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN HİBRİD LİFLİ BETONLARIN BAZI ÖZELİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI Ali ÖZ Doktora Tezi İnşaat Mühendisliği Anabilim UÇUCU KÜL İÇEREN KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN HİBRİD LİFLİ BETONLARIN BAZI ÖZELİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI Ali ÖZ Doktora Tezi İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Yapı Bilim Dalı Doç. Dr. Abdulkadir Cüneyt AYDIN 2014

Detaylı

Köprü ve Tünel Güçlendirme İnşaatlarında KYB Kullanımı

Köprü ve Tünel Güçlendirme İnşaatlarında KYB Kullanımı Köprü ve Tünel Güçlendirme İnşaatlarında KYB Kullanımı Engin Çiçekliyurt Epo Yapı Kimya Değirmen Yolu Sok. No: 12 34752 İçerenköy, İstanbul Tel: (216) 572 02 55 E-Posta: info@epo.com.tr Bekir Yılmaz Pekmezci

Detaylı

Çelik Tel ve Matris Dayanımlarının Betonların Kırılma Enerjisine Ortak Etkisi

Çelik Tel ve Matris Dayanımlarının Betonların Kırılma Enerjisine Ortak Etkisi Çelik Tel ve Matris Dayanımlarının Betonların Kırılma Enerjisine Ortak Etkisi Yuşa Şahin, Fuat Köksal Bozok Üniversitesi, Müh. Mim. Fakültesi, İnşaat Müh.Bölümü, Yozgat/Türkiye (0 354) 242 10 01-104 fuatkoksal@gmail.com

Detaylı

Lif Türünün Betonların Yük-Deplasman Davranışı ve Donma-Çözülme Direncine Etkisi

Lif Türünün Betonların Yük-Deplasman Davranışı ve Donma-Çözülme Direncine Etkisi Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 31(1), 273-279 ss., Haziran 2016 Çukurova University Journal of the Faculty of Engineering and Architecture, 31(1), pp. 273-279, June 2016

Detaylı

Hiper Akışkanlaştırıcı Katkılı Kendiliğinden Sıkışan Betonun İzmit te Çeşitli Projelerde Uygulaması

Hiper Akışkanlaştırıcı Katkılı Kendiliğinden Sıkışan Betonun İzmit te Çeşitli Projelerde Uygulaması Hiper Akışkanlaştırıcı Katkılı Kendiliğinden Sıkışan Betonun İzmit te Çeşitli Projelerde Uygulaması Mehmet Sımsıkı Doğu Marmara Böl. Kalite Müh. İnş.Müh.MBa Nuh Beton A.Ş. Kocaeli, Türkiye Mehmet Mutlu

Detaylı

ÇELİK LİFLERİN BETON BASINÇ VE EĞİLME ÖZELİKLERİNE ETKİSİ

ÇELİK LİFLERİN BETON BASINÇ VE EĞİLME ÖZELİKLERİNE ETKİSİ PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİ SLİK FAKÜLTESİ PAMUKKALE UNIVERSITY ENGINEERING COLLEGE MÜHENDİSLİK B İ L İ MLERİ DERGİSİ JOURNAL OF ENGINEERING SCIENCES YIL CİLT SAYI SAYFA : 27 : 13 : 1 : 23-3 ÇELİK LİFLERİN

Detaylı

Yüksek Performanslı Ön Karışımlı Betonlar Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi

Yüksek Performanslı Ön Karışımlı Betonlar Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi GRC (Glass Reinforced Cement) çimento pastasının içine belli oranlarda ve büyüklüklerde fiber elyaf karıştırılması ile oluşan çekme mukavemeti yüksek bir çimento çeşididir.

Detaylı

Mermer Tozu Katkılı Çelik Lifli Betonların Mekanik Özellikleri

Mermer Tozu Katkılı Çelik Lifli Betonların Mekanik Özellikleri Mermer Tozu Katkılı Çelik Lifli Betonların Mekanik Özellikleri Merve AÇIKGENÇ Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, 23119 Elazığ merveacikgenc@firat.edu.tr Kürşat Esat ALYAMAÇ

Detaylı

KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN NORMAL DAYANIMLI HAFİF BETON ÜZERİNE DENEYSEL BİR ÇALIŞMA

KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN NORMAL DAYANIMLI HAFİF BETON ÜZERİNE DENEYSEL BİR ÇALIŞMA KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN NORMAL DAYANIMLI HAFİF BETON ÜZERİNE DENEYSEL BİR ÇALIŞMA AN EXPERIMENTAL STUDY ON NORMAL STRENGTH SELF COMPACTING LIGHT WEIGHT CONCRETE İrfan Kadiroğlu Batıçim Batı Anadolu Çimento

Detaylı

ÇELİK VE SENTETİK LİFLERİN KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETONLARIN TAZE VE MEKANİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ

ÇELİK VE SENTETİK LİFLERİN KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETONLARIN TAZE VE MEKANİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ ÖHÜ Müh. Bilim. Derg. / OHU J. Eng. Sci. ISSN: 2564-6605 Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, Cilt 6, Sayı 2, (2017), 560-570 Omer Halisdemir University Journal of Engineering Sciences,

Detaylı

Sıkıştırma İşleminin Betonarme Elemanların Sertleşmiş Betonun Dayanım Özelliklerine Etkisi

Sıkıştırma İşleminin Betonarme Elemanların Sertleşmiş Betonun Dayanım Özelliklerine Etkisi Sıkıştırma İşleminin Betonarme ların Sertleşmiş Betonun Dayanım Özelliklerine Etkisi 1 Mucteba Uysal, 1 Kemalettin Yilmaz 1 Huseyin Ulugol 1 Faculty of Engineering, Department of Civil Engineering Sakarya

Detaylı

I. GİRİŞ Son yıllarda beton teknolojisinde pek çok endüstriyel atık beton agregası olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde ve dünyada çok miktarda ortaya ç

I. GİRİŞ Son yıllarda beton teknolojisinde pek çok endüstriyel atık beton agregası olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde ve dünyada çok miktarda ortaya ç Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Müh.Mim.Fak.Dergisi C.XX, S.2, 2007 Eng&Arch.Fac. Eskişehir Osmangazi University, Vol..XX, No:2, 2007 Makalenin Geliş Tarihi : 05.02.2007 Makalenin Kabul Tarihi : 11.09.2007

Detaylı

Farklı Çimentolarla Üretilen Lastik Agregalı Harçların Bazı Özellikleri. Some Properties of Rubberized Mortars Produced With Different Cements

Farklı Çimentolarla Üretilen Lastik Agregalı Harçların Bazı Özellikleri. Some Properties of Rubberized Mortars Produced With Different Cements Politeknik Dergisi Journal of Polytechnic Cilt:12 Sayı: 3 s. 201-206, 2009 Vol: 12 No: 3 pp. 201-206, 2009 Farklı Çimentolarla Üretilen Lastik Agregalı Harçların Bazı Özellikleri İlker Bekir TOPÇU, Abdullah

Detaylı

Betona Değişik Geometrik Formlarda Çelik Lif Eklenmesinin Basınç Dayanımına Etkisi

Betona Değişik Geometrik Formlarda Çelik Lif Eklenmesinin Basınç Dayanımına Etkisi 6 th International Advanced Technologies Symposium (IATS 11), 16-18 May 2011, Elazığ, Turkey Betona Değişik Geometrik Formlarda Çelik Lif Eklenmesinin Basınç Dayanımına Etkisi M. Alkan Çakıroğlu 1, S.

Detaylı

UÇUCU KÜL VE ÇELİK LİFLERİN BETON VE BETON BORULARDA KULLANIMI

UÇUCU KÜL VE ÇELİK LİFLERİN BETON VE BETON BORULARDA KULLANIMI Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Müh.Mim.Fak.Dergisi C. XVIII, S.2, 2005 Eng.&Arch.Fac. Eskişehir Osmangazi University, Vol. XVIII, No: 2, 2005 UÇUCU KÜL VE ÇELİK LİFLERİN BETON VE BETON BORULARDA KULLANIMI

Detaylı

KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETONUN DAYANIM ÖZELLİKLERİ İÇİN DENEYSEL BİR ÇALIŞMA

KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETONUN DAYANIM ÖZELLİKLERİ İÇİN DENEYSEL BİR ÇALIŞMA KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETONUN DAYANIM ÖZELLİKLERİ İÇİN DENEYSEL BİR ÇALIŞMA Mustafa ALTIN a M. Tolga ÇÖĞÜRCÜ b M. Sami DÖNDÜREN b a Selçuk Üniversitesi Teknik Bilimler M.Y.O., İnşaat Programı Konya b

Detaylı

SÜPER BEYAZ. prekast. Yüksek performanslı beyaz çimento!

SÜPER BEYAZ. prekast. Yüksek performanslı beyaz çimento! SÜPER BEYAZ prekast Yüksek performanslı beyaz çimento! Süper Beyaz Çimento Prekast Uygulamaları Beyaz Portland Çimentosu, 100 yılı aşkın süredir dünyada; gerek estetik görüntüler elde etmek için, gerekse

Detaylı

SÜPER BEYAZ. karo. Yüksek performanslı beyaz çimento!

SÜPER BEYAZ. karo. Yüksek performanslı beyaz çimento! SÜPER BEYAZ karo Yüksek performanslı beyaz çimento! Süper Beyaz Çimento Karo Uygulamaları Beyaz Portland Çimentosu, 100 yılı aşkın süredir dünyada; gerek estetik görüntüler elde etmek için, gerekse yüksek

Detaylı

Doç. Dr. Halit YAZICI

Doç. Dr. Halit YAZICI Dokuz Eylül Üniversitesi Đnşaat Mühendisliği Bölümü ÖZEL BETONLAR RCC-SSB Doç. Dr. Halit YAZICI http://kisi.deu.edu.tr/halit.yazici/ SİLİNDİRLE SIKI TIRILMI BETON (SSB) Silindirle sıkıştırılmış beton (SSB),

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İNŞ2024 YAPI MALZEMESİ II BETON KARIŞIM IM HESABI

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İNŞ2024 YAPI MALZEMESİ II BETON KARIŞIM IM HESABI Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İNŞ2024 YAPI MALZEMESİ II BETON KARIŞIM IM HESABI ŞEMATİK K BETON YAPISI Boşluklar Katılar Hava ve Çimento+su İnce Kaba serbest su (hidrate çimento)

Detaylı

Van Pomzası ve Mermer Tozu Atıkları ile ÜretilmiĢ Kendiliğinden YerleĢen Hafif Betonların Mekanik Özelliklerinin Ġncelenmesi

Van Pomzası ve Mermer Tozu Atıkları ile ÜretilmiĢ Kendiliğinden YerleĢen Hafif Betonların Mekanik Özelliklerinin Ġncelenmesi Özet Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 30(1), 105-116 ss., Haziran 2015 Çukurova University Journal of the Faculty of Engineering and Architecture, 30(1), pp.105-116, June 2015

Detaylı

Alkaliye Dayanıklı Cam Elyafla Güçlendirilmiş Betonun Performansı YUWARAJ M. GHUGAL* AND SANTOSH B. DESHMUKH

Alkaliye Dayanıklı Cam Elyafla Güçlendirilmiş Betonun Performansı YUWARAJ M. GHUGAL* AND SANTOSH B. DESHMUKH Alkaliye Dayanıklı Cam Elyafla Güçlendirilmiş Betonun Performansı YUWARAJ M. GHUGAL* AND SANTOSH B. DESHMUKH Çimsa Formülhane Haziran, 2017 Alkaliye Dayanıklı Cam Elyafla Güçlendirilmiş Betonun Performansı

Detaylı

Mineral Katkılar Kullanılarak Elde Edilen Kendiliğinden Yerleşen Betonların Özellikleri

Mineral Katkılar Kullanılarak Elde Edilen Kendiliğinden Yerleşen Betonların Özellikleri Mineral Katkılar Kullanılarak Elde Edilen Kendiliğinden Yerleşen Betonların Özellikleri Mehmet Gesoğlu Erhan Güneyisi İnşaat Mühendisliği Bolumu, Gaziantep Üniversitesi,27360, Gaziantep, Türkiye Tel: (342)

Detaylı

(276) /2732 (312)

(276) /2732 (312) Donma- (276) 276 21 21 /2732 tahir.gonen@usak.edu.tr (312) 202 88 67 yazicioglus@gmail.com ÖZ hafif beton (KYHB) bilirlikleri ile donma- (KYB) ve vibrasyonla (HB) bilirliklerinin a, V hunisi, L kutusu,

Detaylı

Çimento Bağlayıcılı Kompozitlerde Nano Mineral Katkı Kullanımının Fiziksel ve Kimyasal Etkileri

Çimento Bağlayıcılı Kompozitlerde Nano Mineral Katkı Kullanımının Fiziksel ve Kimyasal Etkileri Çimento Bağlayıcılı Kompozitlerde Nano Mineral Katkı Kullanımının Fiziksel ve Kimyasal Etkileri Prof. Dr. Mustafa ŞAHMARAN Hacettepe Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İstanbul, Eylül 2017 Hayatımızda

Detaylı

FARKLI KARIŞIM ORANLARINA SAHİP POLİPROPİLEN LİFLİ BETONLARIN DAYANIM VE DURABİLİTE ÖZELLİKLERİ

FARKLI KARIŞIM ORANLARINA SAHİP POLİPROPİLEN LİFLİ BETONLARIN DAYANIM VE DURABİLİTE ÖZELLİKLERİ Farklı Karışım Oranlarına Sahip Polipropilen Lifli Betonların Dayanım ve Durabilite Özellikleri 41 SDU International Technologic Science pp. 41-54 Constructional Technologies FARKLI KARIŞIM ORANLARINA

Detaylı

Maksimum Agrega Tane Boyutu, Karot Narinliği ve Karot Çapının Beton Basınç Dayanımına Etkisi GİRİŞ

Maksimum Agrega Tane Boyutu, Karot Narinliği ve Karot Çapının Beton Basınç Dayanımına Etkisi GİRİŞ Maksimum Agrega Tane Boyutu, Karot Narinliği ve Karot Çapının Beton Basınç Dayanımına Etkisi K.Ramyar *, O.E. Köseoğlu *, Ö. Andiç GİRİŞ Genelde, betonun dayanımı hakkında şüphe olduğunda veya gerçek dayanımı

Detaylı

Yüksek Dayanımlı Betonlarda Pomza ve Zeolitin Kullanılabilirliği *

Yüksek Dayanımlı Betonlarda Pomza ve Zeolitin Kullanılabilirliği * İMO Teknik Dergi, 2011 5335-5340, Yazı 345, Teknik Not Yüksek Dayanımlı Betonlarda Pomza ve Zeolitin Kullanılabilirliği * Atila DORUM* Kürşat YILDIZ** ÖZ Bu araştırmada, yüksek dayanımlı betonlarda mineral

Detaylı

YAPIDAKİ BETON DAYANIMININ STANDART KÜRDE SAKLANAN NUMUNELER YARDIMIYLA TAHMİNİ. Adnan ÖNER 1, Süleyman DİRER 1 adnan@kou.edu.tr, sdirer@engineer.

YAPIDAKİ BETON DAYANIMININ STANDART KÜRDE SAKLANAN NUMUNELER YARDIMIYLA TAHMİNİ. Adnan ÖNER 1, Süleyman DİRER 1 adnan@kou.edu.tr, sdirer@engineer. YAPIDAKİ BETON DAYANIMININ STANDART KÜRDE SAKLANAN NUMUNELER YARDIMIYLA TAHMİNİ Adnan ÖNER 1, Süleyman DİRER 1 adnan@kou.edu.tr, sdirer@engineer.com Öz: Bu çalışmada, üretilen çeşitli dayanımda betonların

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI DENEY ADI: AGREGA ELEK ANALİZİ VE GRANÜLOMETRİ EĞRİSİ

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI DENEY ADI: AGREGA ELEK ANALİZİ VE GRANÜLOMETRİ EĞRİSİ DENEY ADI: AGREGA ELEK ANALİZİ VE GRANÜLOMETRİ EĞRİSİ AMAÇ: İnşaat ve madencilik sektöründe beton, dolgu vb. içerisinde kullanılacak olan agreganın uygun gradasyona (üniform bir tane boyut dağılımına)

Detaylı

Taze beton karışımının yapısına ve ıslaklık derecesine/su miktarına bağlı olarak betonun göstereceği farklı çökme şekilleri:

Taze beton karışımının yapısına ve ıslaklık derecesine/su miktarına bağlı olarak betonun göstereceği farklı çökme şekilleri: LABORATUVAR ORTAMINDA BETON ÜRETİMİ: Laboratuvar koşullarında genel olarak iki şekilde beton üretimi yapılabilmektedir. Bunlar; kürekle ve betoniyer denilen karıştırma cihazları kullanılarak yapılmasıdır.

Detaylı

TÜRKİYE VE DÜNYADA KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETON UYGULAMALARI

TÜRKİYE VE DÜNYADA KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETON UYGULAMALARI TÜRKİYE VE DÜNYADA KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETON UYGULAMALARI SELF COMPACTING CONCRETE APPLICATIONS IN TURKEY AND IN THE WORLD Hakan Gürdal Akçansa Çimento San. Ve Tic.A.Ş. İstanbul Ziya Yüceer Akçansa

Detaylı

FARKLI ORTAMLARDA KÜR EDİLMİŞ LİF KATKILI BETONLARIN DEPREM YÜKÜ ETKİSİ ALTINDAKİ DAVRANIŞININ ARAŞTIRILMASI

FARKLI ORTAMLARDA KÜR EDİLMİŞ LİF KATKILI BETONLARIN DEPREM YÜKÜ ETKİSİ ALTINDAKİ DAVRANIŞININ ARAŞTIRILMASI FARKLI ORTAMLARDA KÜR EDİLMİŞ LİF KATKILI BETONLARIN DEPREM YÜKÜ ETKİSİ ALTINDAKİ DAVRANIŞININ ARAŞTIRILMASI Osman ÜNAL 1, Tayfun UYGUNOĞLU 2 1 unal@aku.edu.tr, 2 uygunoglu@aku.edu.tr ÖZ: Deprem kuşağının

Detaylı

EKOBEYAZ. yapı kimyasalları. Hem ekonomik, hem yüksek beyazlık!

EKOBEYAZ. yapı kimyasalları. Hem ekonomik, hem yüksek beyazlık! EKOBEYAZ yapı kimyasalları Hem ekonomik, hem yüksek beyazlık! Çimsa Ekobeyaz Çimento Yapı Kimyasalları Uygulamaları Beyaz Portland Çimentosu, 100 yılı aşkın süredir dünyada; gerek estetik görüntüler elde

Detaylı

EKOBEYAZ. prekast. Hem ekonomik, hem yüksek beyazlık!

EKOBEYAZ. prekast. Hem ekonomik, hem yüksek beyazlık! EKOBEYAZ prekast Hem ekonomik, hem yüksek beyazlık! Çimsa Ekobeyaz Çimento Prekast Uygulamaları Beyaz Portland Çimentosu, 100 yılı aşkın süredir dünyada; gerek estetik görüntüler elde etmek için, gerekse

Detaylı

C30 SINIFI ATIK BETONUN GERİDÖNÜŞÜM AGREGASI OLARAK BETON ÜRETİMİNDE KULLANILABİLİRLİĞİ. Can DEMİREL, 2 Osman ŞİMŞEK

C30 SINIFI ATIK BETONUN GERİDÖNÜŞÜM AGREGASI OLARAK BETON ÜRETİMİNDE KULLANILABİLİRLİĞİ. Can DEMİREL, 2 Osman ŞİMŞEK S.Ü. Müh. Bilim ve Tekn. Derg., c.2, s.2, 2014 Selcuk Univ. J. Eng. Sci. Tech., v.2, n.2, 2014 ISSN: 2147-9364 (Elektronik) C30 SINIFI ATIK BETONUN GERİDÖNÜŞÜM AGREGASI OLARAK BETON ÜRETİMİNDE KULLANILABİLİRLİĞİ

Detaylı

ISIDAÇ 40. yapı kimyasalları. Özel ürünleriniz için özel bir çimento!

ISIDAÇ 40. yapı kimyasalları. Özel ürünleriniz için özel bir çimento! ISIDAÇ 40 yapı kimyasalları Özel ürünleriniz için özel bir çimento! Çimsa ISDAÇ 40 Kalsiyum Alüminat Çimentosu Yapı Kimyasalları Uygulamaları www.cimsa.com.tr ISIDAÇ 40, 10 yılı aşkın süredir Çimsa tarafından,

Detaylı

KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETON DENEY METODLARI VE UYGULAMA ÖRNEKLERİ

KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETON DENEY METODLARI VE UYGULAMA ÖRNEKLERİ KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETON DENEY METODLARI VE UYGULAMA ÖRNEKLERİ THE SELF COMPACTING CONCRETE TESTING METHOD AND APPLICATIONS Gülnihal Aykan DEGUSSA/YapKim Yapı Kimya San. İstanbul Osman Onur Tezel DEGUSSA/YapKim

Detaylı

Çelik lif boyu ve kullanım oranının çelik lifli betonun özelliklerine etkisi

Çelik lif boyu ve kullanım oranının çelik lifli betonun özelliklerine etkisi 2017 Published in 5th International Symposium on Innovative Technologies in Engineering and Science 29-30 September 2017 (ISITES2017 Baku - Azerbaijan) Çelik lif boyu ve kullanım oranının çelik lifli betonun

Detaylı

YAPI MALZEMESĐ ÖRNEK KARIŞIM HESABI

YAPI MALZEMESĐ ÖRNEK KARIŞIM HESABI 6 YAPI MALZEMESĐ ÖRNEK KARIŞIM IM HESABI ÖRNEK 1: Veriler: Ilıman bir bölgede yapılacak bir betonarme yapıda betonyer ve vibratör kullanılarak C25/30 sınıfı beton üretilecektir. Beton aşağıda özellikleri

Detaylı