Programlama Dilinin Özellikleri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Programlama Dilinin Özellikleri"

Transkript

1 Programlama Dilinin Özellikleri *Kaynak Kodun Taşınabilirliği: Taşınabilirlik (portability), bir sistem için yazılmış kaynak kodunun başka bir sisteme götürüldüğünde hatasız olarak derlenerek, doğru bir şekilde çalıştırılabilmesi demektir. Programlama dilleri ISO (International Standard Organization) ve ANSI (American National Standard Institute) tarafından standartlaştırılırlar. İlk olarak 1989 yılında standartları oluşturulan C dili, diğer programlama dillerine göre daha taşınabilir özelliğe sahiptir. *Programın Verimliliği: Verimlilik (efficiency), bir programın hızlı çalışması ve daha az bellek kullanma özelliğidir. Programın çalışma hızı ve bellek kullanımının değeri bir çok etkene bağlıdır fakat temelde programlayıcının ve programlama dilinin tasarımının verimlilik üzerinde etkisi şeklinde iki başlıkta toplanabilir. Bu açıdan bakıldığında C verimli bir dildir.

2 Programlama Dilinin Özellikleri *Programlama Dilinin Kullanım Alanı: Bazı diller özel uygulama alanları için tasarlanır. Bazı diller ise geniş bir uygulama alanına sahiptir. C dili bir sistem programlama dili olarak doğmasına karşın, güçlü yapısından dolayı genel amaçlı bir programlama dili haline gelmiştir. Uygulama alanlarına göre programlama dilleri: Bilimsel ve mühendislik uygulama dilleri (Pascal, C, Fortran. C temelli programlama dilleri akademik çalışmalarda sıkça kullanılmaktadır). Veri tabanı dilleri (Xbase, Oracle Forms, Visual Foxpro, MySQL). Genel amaçlı programlama dilleri (Pascal, C, Basic). Yapay zeka dilleri (Prolog, Lisp). Simülasyon dilleri (GPSS, Simula 67). Makro dilleri (awk, Perl, Python, Tcl, JavaScript). Sistem programlama dilleri (Simgesel makine dilleri, BCPL, C, C++, occam). Örneğin; UNIX işletim sisteminin %80 lik bir kısmı C dili ile, geri kalanı ise simgesel makine dili ile yazılmıştır.

3 Programlama Dilinin Özellikleri *Programlama Dilinin Alt Programlama Özelliği: Bir bütün olarak çözülmesi zor bir problemin parçalara ayrılarak çözülmesi ve sonra parçalar arasında bağlantının sağlanması programlamada sıkça kullanılan bir yöntemdir. Alt programlama yeteneği, bir programlama dilinin programı parçalar halinde yazmayı desteklemesi anlamına gelir. C dilinde de alt programlama özelliği mevcuttur ve bu alt programlar C dilinde fonksiyon olarak adlandırılır.

4 Programlama Dilinin Özellikleri C Programlama Dili ve Özellikleri: 1. Orta seviyeli bir programlama dilidir. C dili hem yüksek seviyeli dillerin kontrol deyimleri, veri yapıları gibi avantajlarına sahipken, hem de bitsel işleçler gibi makine kodu deyimlerini yansıtan işleçlere sahiptir. Yani hem makinenin algısına, hem de insan algısına yakın bir dildir. 2. Verimi yüksek bir dildir. C dili kullanarak program yazmak, aynı işlemi yapacak programı makine dilinde yazmaktan daha kolaydır. Bunun yanında programın verimi de aynı oranda düşmez. 3. Günümüzde sistem programları genellikle C dili ile yazılmaktadır (örn; işletim sistemleri, aygıt sürücüleri). 4. C algoritmik bir dildir. C dilinde program yazmak için yalnızca dilin sözdizimini ve anlamsal yapısını bilmek yeterli değildir. Aynı zamanda genel algoritma bilgisi de gerekir. 5. Taşınabilirliği çok yüksek bir dildir.

5 Programlama Dilinin Özellikleri C Programlama Dili ve Özellikleri (devamı): 6. C, ifade gücü yüksek, okunabilirlik özelliği güçlü bir dildir. 7. C çok esnek bir dildir. Diğer dillerden farklı olarak programcıya kısıtlamalar getirmez. 8. C güçlü bir dildir, çok iyi tasarlanmıştır. Hatta, C deki işleçler ve yapıların bir çoğu daha sonra başka programlama dilleri tarafından da benimsenmiştir. 9. C verimli bir dildir. C de yazılan programlar, dilin düzeyinin düşük olması nedeni ile hızlı çalışır. Verimlilik konusunda assembly dillerle rekabet edebilir. C nin standart bir kütüphanesi vardır. Bu kütüphane ile sık yapılan işlemler için ortak bir arayüz sağlanmıştır. 10. C programlama dilinin eğitimi diğer dillere göre daha zordur. 11. C dilinin esnek ve güçlü olması programcının hata yapma riskini arttırır. C dilinde yazılan kodlarda yapılan yanlışlıkların bulunması göreceli olarak daha zor olabilir.

6 Tarihçe C Programlama Dilinin Tarihçesi: C, 1970 li yılların başlarında AT&T Bell laboratuarlarında geliştirilmiş bir programlama dilidir. C dilinin, UNIX işletim sisteminin bir yan ürünü olarak doğduğu söylenebilir. İlk olarak Dennis Ritchie tarafından UNIX işletim sisteminin yazılmasında kullanılan C dili, 1983 yılında ANSI tarafından standartlaştırıldı.

7 Bilgisayar yardımıyla çözülecek olan bir problemin aşağıdaki aşamalardan geçmesi gerekmektedir. 1. Problemin tanımı 2. Çözüm yolunun tespiti 3. Algoritmanın hazırlanması 4. Akış diyagramının çizilmesi 5. Programın hazırlanması 6. Hazırlanan programın test edilmesi 7. Uygulama Yukarıdaki sıralamada da görüldüğü gibi, algoritma ve akış diyagramının hazırlanması, programın yazılmasında önemli bir aşamadır.

8 Problemin Tanımı: Bir problemin çözümünde ilk adım olan problemin tanımı, problemin açık seçik bir dille ifade edilmesidir. Program hazırlama aşamasına geçilmeden önce problem iyice anlaşılmalıdır. Bu aşamada, hazırlanacak olan programın ana hatları belirlenir. Çözüm Yolunun Tespiti: Bu aşamada, problemin işleyişi hakkında bilgiler verilir. Hangi bilgilerin girileceği, veri giriş-çıkış ekran formlarını şekil, kullanılacak olan yapıları, sonuçta hangi verilerin alınacağı ve sonuçların kullanıcıya nasıl ve hangi yollarla yansıtılacağı açık olarak belirlenir.

9 Algoritma: Bir problemin ideal çözümüne giden yola algoritma denir. Algoritması hazırlanan bir programı herhangi bir programlama dili ile hazırlamak çok kolay olabilir. Bu nedenle, yazılacak programın dili değil de, algoritması en önemli kısmıdır. Programı çalıştıracak algoritmayı en iyi şekilde çözümledikten sonra, kullanılacak dilin yapısına göre kodlama aşamasına geçilir. Problemin çözümünde işlem akışının nasıl yapılacağı, hangi durumda hangi şartların kullanılacağı, bu şartlara göre hangi işlemlerin yürütüleceği net bir şekilde ifade edilir. Algoritmada işlem akışı yukarıdan aşağıya doğru yürütülür. Program akışının değiştirilmesi durumunda gerekli görülen adımlara dallanmalar yapılabilir.

10 Her algoritma aşağıdaki kriterleri sağlamalıdır: Girdi: Sıfır veya daha fazla değer dışarıdan verilmeli. Çıktı: En azından bir değer üretilmeli. Açıklık: Her işlem (komut) açık olmalı ve farklı anlamlar içermemeli. Sonluluk: Her türlü olasılık için algoritma sonlu adımda bitmeli. Etkinlik: Her komut kişinin kalem ve kağıt ile yürütebileceği kadar basit olmalıdır. Her program için sonluluk özelliği geçerli değildir. Örneğin işletim sistemleri sonsuza dek çalışan programlara örnektir.

11 ÖRN: Girilen iki sayının toplamını hesaplayan algoritma: Bu problemi çözmek için başlangıçta iki sayı girilmelidir. Girilen sayıların toplamı hesaplanmalı ve sonuç görüntülenmelidir. Bu işlemi algoritma olarak ifade edelim: Başla 1. sayının girilmesi (A) 2. sayının girilmesi (B) Toplama işleminin yapılması (T=A+B) Toplama sonucunun görüntülenmesi (T) Son Bir program içerisinde verileri tutmak, bu veriler üzerinde işlem yapmak için değişkenlerden yararlanılır. Değişken, bilgisayar hafızasında bir hücrenin ismi olarak düşünülebilir. Girilen veriler, programının işleyişi sırasında veya sonunda ürettiği değerler bu hücrelerde tutulur. Bu hücrelerin büyüklükleri program başında yapılan tanımlamalarla belirlenir. Yukarıdaki örnekte kullanılan değişkenler nelerdir?

12 ÖRN: Girilen iki sayıdan büyük olanı görüntüleyen algoritma: Başla 1. sayının girilmesi (A) 2. sayının girilmesi (B) Eğer A büyük B ise A nın değerini yaz, değilse B nin değerini yaz Son Aynı işlemi ikinci bir yolla yapmak da mümkündür. 1) Başla 2) 1. sayının girilmesi (A) 3) 2. sayının girilmesi (B) 4) Eğer A büyük B ise A nın değerini yaz: 6 nolu adıma git 5) B yi yaz 6) Son

13 Eğer ise sözcük grubu ile bir test işlemi yapılmaktadır. Bir test işleminin sonucu ya doğru ya da yanlıştır. Şart doğru ise bunu yap, değilse şunu yap şeklinde bir yönlendirme yapılmaktadır. İki farklı kullanım şekli mevcuttur. Eğer şart ise.. Eğer şart ise.. değilse.. Yanlış Şart Doğru Yanlış Şart Doğru

14 ÖRN: Girilen 3 sayının en büyüğünü bulan algoritma: Başla 1. sayının girilmesi (A) 2. sayının girilmesi (B) 3. sayının girilmesi (C) İlk sayıyı en büyük olarak al (EB=A) Eğer B > EB ise B yi en büyük olarak al (EB=B) Eğer C > EB ise C yi en büyük olarak al (EB=C) En büyük sayıyı görüntüle (EB) Son NOT: Atama işlemlerinde, sağdaki ifadenin değeri soldaki değişkene aktarılır. EB=A ifadesi ile EB değişkenine A değişkeninin değeri aktarılmaktadır.

15 ÖRN: Girilen 10 adet sayının toplamını ve ortalamasını hesaplayan algoritma: Burada akla ilk gelen, 10 adet sayı için farklı 10 değişkenin kullanılmasıdır. Bu yaklaşımla, girilecek sayının miktarının 1000 gibi bir rakam olduğu düşünüldüğünde, kullanılacak değişken miktarı oldukça fazla olacaktır ve algoritmada da bu değişkenlerin ayrı ayrı belirtilmesi gerekmektedir. Bu probleme çözüm olarak tekrarlama işleminden yararlanılmaktadır. Aynı işlem C dili ile aşağıdaki gibi yapılır. : S = 0 3) : : S = S + 1 : Eğer S < 10 ise 3 e git : S = 0; do{ : S = S + 1; : } while(s<10) :

16 Tekrarlama işlemi kullanılarak, yukarıdaki problemin algoritması aşağıdaki gibi oluşmaktadır. Başla S = 0, T = 0 2) Sayının girilmesi (A) T = T + A S = S + 1 Eğer S < 10 ise 2 nolu adıma git ORT = T / 10 Ortalama değeri yaz (ORT) Toplam değeri yaz (T) Son ÖDEV: 10 öğrenciye ait girilen isim ve yaş verilerinden en genç ve en yaşlıyı bulan algoritma?

17 ÖRN: Bir işletme çalışanlarına, normal maaşlarına ek olarak, yaptıkları fazla mesai saatlerine göre ek bir ücret daha ödenmektedir. Ek ücret aşağıdaki gibi hesaplanmaktadır: 1-10 saat için saat başına 10 TL saat için saat başına 13 TL 21 ve daha fazla saat için saat başına 15 TL Buna göre personelin alacağı toplam ücreti hesaplayan algoritma: Başla Normal maaşın girilmesi (NM) Fazla mesai saatinin girilmesi (FM) Eğer FM <= 10 ise EK = FM * 10 Eğer FM > 10 ve FM <=20 ise EK = FM * 13 Eğer FM > 20 ise EK = FM * 15 Toplam maaşın hesaplanması TM = NM + EK Toplam maaşı yaz (TM) Son

18 ÖRN: Girilen 20 adet sayıyı alarak; a) sayıların ortalamasını, b) 100 e eşit ve büyük sayıların sayısını, c) 100 den küçük sayıların ortalamasını, d) en büyük sayıyı, e) en küçük sayıyı bulan algoritma: Girişte sıfırlanan değişkenler: X: girilen sayı S: girilen sayı adedi T: sayıların toplamı Y: 100 den büyük sayıların miktarı K: 100 den küçük sayıların miktarı KT: 100 den küçük sayıların toplamı EB: en büyük sayı EK: en küçük sayı

19 Başla S = 0, K = 0, Y = 0, T = 0, KT = 0 3) Sayının girilmesi (X) S= S + 1 T = T + X Eğer X >= 100 ise Y = Y + 1 Eğer X < 100 ise K = K + 1, KT = KT + X Eğer S = 1 ise EB = X, EK = X Eğer X < EK ise EK = X Eğer X > EB ise EB = X Eğer S < 20 ise 3 nolu adıma git ORT = T / S K_ORT = KT / K Sayıların ortalamasını yaz (ORT) 100 den büyüklerin sayısını yaz (Y) 100 den küçüklerin ortalamasını yaz (K_ORT) En büyük sayıyı yaz (EB) En küçük sayıyı yaz (EK) Son X: girilen sayı S: girilen sayı adedi T: sayıların toplamı Y: 100 den büyük sayıların miktarı K: 100 den küçük sayıların miktarı KT: 100 den küçük sayıların toplamı EB: en büyük sayı EK: en küçük sayı

20 Akış Diyagramları: Akış diyagramları, problemin şekille ifade edilmesidir. Bunun için kullanılan standart şekillerden bazıları aşağıda verilmektedir. Başlangıç ve Bitiş: Program başında ve sonunda kullanılır. Atama ve Hesaplama: Her türlü atama ve hesaplama işlemleri için kullanılır. Veri Girişi: Klavyeden yapılan girişler için kullanılır. Girilen verinin tutulacağı değişken yazılır. Bilgi Çıkışı/Görüntüleme: Kullanıcıya yansıtılacak bilgileri belirtmek için kullanılır. Karşılaştırma/Test: Program akışını istenen şartlara göre değiştirmek için kullanılır. Bir şartın sonucu ya doğru, ya da yanlıştır. Doğru (E), yanlış (H) ile gösterilir. Döngü: Bir işlem bloğunun birden fazla kere tekrar edilmesinde kullanılır.

21 ÖRN: Girilen iki sayının toplamını hesaplayan programın akış diyagramı: Başla X Y X, Y T = X + Y T Son

22 ÖRN: Girilen üç sayının en büyüğünü bulan programın akış diyagramı: Başla A,B,C EB=A B>EB H C>EB H EB E E EB=B EB=C Son

23 Başla S=0 X ÖRN: Girilen 10 adet sayının en büyüğünü bulan programın akış diyagramı: S=S+1 S=1 E EB=X H X>EB E EB=X E H S<10 H EB Son

24 C Programı Oluşturmak C dilinde yazılan bir programın çalıştırılabilir hale getirilebilmesi için aşağıdaki süreçlerden geçilir: 1. Kaynak dosyanın oluşturulması: Kaynak dosya metin düzenleyici bir programda (text editörü) yazılır. Kaynak dosya, bir metin dosyasıdır. C dilinin kurallarına göre yazılan dosyaların uzantısı genel olarak.c seçilir. 2. Kaynak dosyanın derleyici (compiler) tarafından derlenmesi: Bir programlama dilinde yazılmış programı başka bir programlama diline çeviren programlara çevirici (translator) denir. Dönüştürülmek istenen dilin yazıldığı dile kaynak dil (source language), dönüşümün yapıldığı dile ise hedef dil (target language) adı verilir. hedef dil makine dili yada simgesel dil ise, bu çevirici programlara derleyici (compiler) denir.

25 C Programı Oluşturmak Derleyici program kaynak dosyayı alır ve derler. Bu işlem başarılı olursa bir amaç dosya (object file) oluşturur. Derleyici programın derleme işlemini yapma sürecine derleme zamanı (compile time) denir. Derleyici program, derleme sırasında kaynak dosyanın, C dilinin sözdizim kurallarına uygunluğunu da denetler. Kural çiğnendiği durumda bir ileti (diagnostic message) verir. Bu ileti: Bir hata iletisi (error message) olabilir. Bu durumda derleyici programlar çoğunlukla amaç dosya üretmez. Bir uyarı iletisi (warning message) olabilir. Bu durumda derleyici programlar çoğunlukla amaç dosya üretir.

26 C Programı Oluşturmak Derleyici tarafından oluşturulan amaç dosyaları bağlayıcı (linker) program tarafından birleştirilerek, çalıştırılabilir bir dosya elde edilir. Windows sistemlerinde çalıştırılabilir dosyaların uzantısı.exe olarak seçilir. Derleyici Komutu (include files) Kütüphane (library) Kaynak Prog. (source prog.) Derleyici (compiler) Bağlayıcı (linker) Çalıştırılabilir dosya (.exe file)

27 C Programı Oluşturmak Birincil Hafıza Editör Disk Program editörde oluşturulur ve diske kaydedilir Ön İşlemci (preprocessor) Disk Ön işlemci kodları işler Derleyici (Compiler) Bağlayıcı (Linker) Yükleyici Disk Disk Derleyici nesne kodlarını üretir ve diske kaydeder Bağlayıcı nesne kodunu kütüphanelerle birleştirir ve diske kaydedilir Yükleyici programı diskten alarak hafızaya koyar Disk CPU... CPU her komutu alır ve tek tek çalıştırır. Program çalışırken oluşan muhtemel yeni değerleri kaydeder.

28 C Programı Oluşturmak C Dilinde Kullanılan Terimler (tekrar): Kaynak kodu (source code): Programın, programcı ve kullanıcı tarafından okunabilen ve anlaşılabilen C programı diye de adlandırılan kısmıdır. Amaç kodu (object file): C programının, makinenin anlayabileceği ve doğrudan yerine getirebileceği bir kod şekline dönüştürülmüş halidir. Birleştirici (linker): Ayrı ayrı derlenmiş fonksiyonları bir program içerisine toplayıp tek program haline getirmeye yarayan bir programdır. Programcının yazdığı programla, standart C kütüphanelerinde bulunan fonksiyonları birleştirir. Çıkışta işletilebilir bir program oluşur. Kütüphane (library): Programcılar tarafından kullanılmak üzere, standart fonksiyonları içerirler. Derleme zamanı (compile time)ı: Programın derlemesi için geçen zamandır. Çalışma zamanı: Programın çalışması için geçen süredir. Derleyici (compiler): kaynak kodu makine koduna çeviren programdır.

Program Nedir? Program, bir problemin çözümü için herhangi bir programlama dilinin kuralları ile oluşturulmuş komut kümesidir.

Program Nedir? Program, bir problemin çözümü için herhangi bir programlama dilinin kuralları ile oluşturulmuş komut kümesidir. PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Program Nedir? Program, bir problemin çözümü için herhangi bir programlama dilinin kuralları ile oluşturulmuş komut kümesidir. C de yazılan bir programın çalışması için çoğunlukla aşağıdaki

Detaylı

Bilgisayarda Programlama. Temel Kavramlar

Bilgisayarda Programlama. Temel Kavramlar Bilgisayarda Programlama Temel Kavramlar KAVRAMLAR Programlama, yaşadığımız gerçek dünyadaki problemlere ilişkin çözümlerin bilgisayarın anlayabileceği bir biçime dönüştürülmesi / ifade edilmesidir. Bunu

Detaylı

Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net

Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net Bilgisayar Programlama Ders 1 Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net Bilgisayar Programlamaya C ile Programlamaya Yazılım: Bilgisayarın işlemler yapması ve karar vermesi

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR BİLİMLERİ. Programcılık, problem çözme ve algoritma oluşturma

TEMEL BİLGİSAYAR BİLİMLERİ. Programcılık, problem çözme ve algoritma oluşturma TEMEL BİLGİSAYAR BİLİMLERİ Programcılık, problem çözme ve algoritma oluşturma Programcılık, program çözme ve algoritma Program: Bilgisayara bir işlemi yaptırmak için yazılan komutlar dizisinin bütünü veya

Detaylı

ALGORİTMALAR. Turbo C Bilgisayarda Problem Çözme Adımları. Bilgisayarda Problem Çözme Adımları.

ALGORİTMALAR. Turbo C Bilgisayarda Problem Çözme Adımları. Bilgisayarda Problem Çözme Adımları. Turbo C ++ 3.0 ALGORİTMALAR http://vaibhavweb.tripod.com/others/tc3.zip http://www.top4download.com/turbo-c- /aklqwuba.html 1 2 Bilgisayarda Problem Çözme Adımları Bilgisayarda Problem Çözme Adımları 1-Problemi

Detaylı

Algoritmalar ve Programlama. Algoritma

Algoritmalar ve Programlama. Algoritma Algoritmalar ve Programlama Algoritma Algoritma Bir sorunu / problemi çözmek veya belirli bir amaca ulaşmak için gerekli olan sıralı mantıksal adımların tümüne algoritma denir. Algoritma bir sorunun çözümü

Detaylı

Algoritma ve Akış Diyagramları

Algoritma ve Akış Diyagramları Algoritma ve Akış Diyagramları Bir problemin çözümüne ulaşabilmek için izlenecek ardışık mantık ve işlem dizisine ALGORİTMA, algoritmanın çizimsel gösterimine ise AKIŞ DİYAGRAMI adı verilir 1 Akış diyagramları

Detaylı

BİL1002 Bilgisayar Programlama PROF.DR.TOLGA ELBİR

BİL1002 Bilgisayar Programlama PROF.DR.TOLGA ELBİR BİL1002 Bilgisayar Programlama PROF.DR.TOLGA ELBİR Bilgisayar Programı Nedir? Program, bilgisayarda belirli bir amacı gerçekleştirmek için geliştirilmiş yöntemlerin ve verilerin, bilgisayarın donanımının

Detaylı

Bilgisayar Programlama Dilleri

Bilgisayar Programlama Dilleri Bilgisayar Programlama Dilleri Ömer YÜCEL 13253072 1/32 Sunum İçeriği 1. Program ve Programlama Dili Nedir? 2. Programlama Dillerinin Tarihçesi 3. Programlama Dillerinin Sınıflandırılması 4. Programlama

Detaylı

ALGORİTMA NEDİR? (Adım adım işlem basamaklarının yazılmasıdır.)

ALGORİTMA NEDİR? (Adım adım işlem basamaklarının yazılmasıdır.) PROGRAM YAZMAK SÜRECİ 1. Problemin farkına varmak, 2. Problemi analiz etmek, 3. Çözüm yolları düşünmek, 4. İyi çözüm yolları seçip algoritma oluşturmak, 5. Akış diyagramı çizmek, 6. Uygun bir dilde kodlamak,

Detaylı

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS NOTLARI

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS NOTLARI PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS NOTLARI PROGRAM Bilgisayar en basit olarak üç ana görevi yerine getiren bir makinedir. Girilen bilgiyi alır (INPUT), işler (PROCESSING) ve bu işlenmiş veriden bir sonuç (OUTPUT)

Detaylı

Bilgisayar Programı Nedir?

Bilgisayar Programı Nedir? BİL1002 Bilgisayar Programlama PROF.DR.TOLGA ELBİR Bilgisayar Programı Nedir? Program, bilgisayarda i belirli libir amacı gerçekleştirmek için geliştirilmiş yöntemlerin ve verilerin, bilgisayarındonanımınınyerine

Detaylı

MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş. BİLGİSAYARA GİRİŞ ve ALGORİTMA KAVRAMI

MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş. BİLGİSAYARA GİRİŞ ve ALGORİTMA KAVRAMI MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş Uludağ Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü BİLGİSAYARA GİRİŞ ve ALGORİTMA KAVRAMI Prof. Dr. Necmettin Kaya 1 KONULAR 1. Bilgisayara giriş,

Detaylı

1.1. Yazılım Geliştirme Süreci

1.1. Yazılım Geliştirme Süreci Kazanımlar Bu bolümde; Yazılım geliştirme sureci konusunda bilgi sahibi olacak, Yazılım geliştirme surecinde gerekli olan araçları tanıyacak, Python dilinde program geliştirme ortamlarını inceleyebileceksiniz.

Detaylı

Bilgi ve İletişim Teknolojileri (JFM 102) Ders 10. LINUX OS (Programlama) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ GENEL BAKIŞ

Bilgi ve İletişim Teknolojileri (JFM 102) Ders 10. LINUX OS (Programlama) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ GENEL BAKIŞ Ders 10 LINUX OS (Programlama) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ GENEL BAKIŞ LINUX de Programlama LINUX işletim sistemi zengin bir programlama ortamı sağlar. Kullanıcılara sistemi geliştirme olanağı sağlar.

Detaylı

Algoritma ve Programlamaya Giriş. Mustafa Kemal Üniversitesi Kırıkhan Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Teknolojileri Bölümü

Algoritma ve Programlamaya Giriş. Mustafa Kemal Üniversitesi Kırıkhan Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Algoritma ve Programlamaya Giriş Mustafa Kemal Üniversitesi Kırıkhan Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Güncellenme tarihi: 27.02.2017 Yazılım nedir? Donanım birimlerini istenen işleme

Detaylı

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ. Öğr. Gör. Ayhan KOÇ. Kaynak: Algoritma Geliştirme ve Programlamaya Giriş, Dr. Fahri VATANSEVER, Seçkin Yay.

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ. Öğr. Gör. Ayhan KOÇ. Kaynak: Algoritma Geliştirme ve Programlamaya Giriş, Dr. Fahri VATANSEVER, Seçkin Yay. PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Öğr. Gör. Ayhan KOÇ Kaynak: Algoritma Geliştirme ve Programlamaya Giriş, Dr. Fahri VATANSEVER, Seçkin Yay., 2007 Algoritma ve Programlamaya Giriş, Ebubekir YAŞAR, Murathan Yay., 2011

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I YZM 1101 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi 2. BÖLÜM 2 PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Programlama Terimleri ve Programlama Ortamı 3 Program Programlama IDE

Detaylı

Algoritma ve Programlamaya Giriş. Mustafa Kemal Üniversitesi Kırıkhan Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Teknolojileri Bölümü

Algoritma ve Programlamaya Giriş. Mustafa Kemal Üniversitesi Kırıkhan Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Algoritma ve Programlamaya Giriş Mustafa Kemal Üniversitesi Kırıkhan Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Güncellenme tarihi: 13.03.2017 Yazılım nedir? Donanım birimlerini istenen işleme

Detaylı

Genel Programlama I

Genel Programlama I Genel Programlama I 30.09.2010 1 Genel Programlama I Ders İçeriği Programlamaya giriş ve algoritma kavramları Basit ve karmaşık veri tipleri Program kontrol komutları (Döngü ve şart yapıları) Diziler ve

Detaylı

EM205 26/9/2014. Programlamaya giriş Algoritmalar. Amaçlar

EM205 26/9/2014. Programlamaya giriş Algoritmalar. Amaçlar EM205 26/9/2014 Programlamaya giriş Algoritmalar Temel kavramlar Algoritmalar Amaçlar Algoritma kavramını öğrenmek, Algoritmaları ifade edebilmek, Temel matematiksel algoritmaları yazabilmek C programlama

Detaylı

Algoritmalar. 3. Açıklık: Her işlem (komut) açık olmalı ve farklı anlamlar içermemeli.

Algoritmalar. 3. Açıklık: Her işlem (komut) açık olmalı ve farklı anlamlar içermemeli. Algoritmalar Kısaca algoritma belirli bir görevi yerine getiren sonlu sayıdaki işlemler dizisidir. Geniş anlamda ise algoritma, verilen herhangi bir sorunun çözümüne ulaşmak için uygulanması gerekli adımların

Detaylı

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS 2

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS 2 PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS 2 Program editörde oluşturulur ve diske kaydedilir Tipik Bir C Programı Geliştirme Ortamının Temelleri 1. Edit 2. Preprocess 3. Compile 4. Link 5. Load 6. Execute Önişlemci programı

Detaylı

FBEB-512 C++ ile Nesne Tabanlı Programlama Güz 2009 (1. Hafta) (Yrd. Doç. Dr. Deniz Dal)

FBEB-512 C++ ile Nesne Tabanlı Programlama Güz 2009 (1. Hafta) (Yrd. Doç. Dr. Deniz Dal) FBEB-512 C++ ile Nesne Tabanlı Programlama Güz 2009 (1. Hafta) (Yrd. Doç. Dr. Deniz Dal) Algoritma Geliştirme ve Akış Diyagramları BİLGİSAYARLA PROBLEM ÇÖZÜMÜ AŞAMALARI Analiz Algoritma Geliştirilmesi

Detaylı

PROGRAMLAMA TEMELLERİ

PROGRAMLAMA TEMELLERİ PROGRAMLAMA TEMELLERİ 2.HAFTA Yazılım Yazılım, elektronik aygıtların belirli bir işi yapmasını sağlayan programların tümüne verilen isimdir. Bir başka deyişle var olan bir problemi çözmek amacıyla bilgisayar

Detaylı

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi Bil101 Bilgisayar Yazılımı I Bilgisayar Yüksek Mühendisi Editör Disk 1)Kaynak kodlar editör aracılığı ile oluşturulur. (.c) Kaynak dosya Önişleyici Disk 2)Önişleyici kodlar içerisindeki ilk işleme işini

Detaylı

Yazılım Mühendisliğine Giriş 4. Hafta 2016 GÜZ

Yazılım Mühendisliğine Giriş 4. Hafta 2016 GÜZ Yazılım Mühendisliğine Giriş 4. Hafta 2016 GÜZ 1 İkinci Kuşak Bilgisayarlar 1956-1963: Transistor Transistor 1947 yılında keşfedilmiştir. 50 li yılların sonuna kadar bilgisayarlarda yaygın kullanımı görülmez.

Detaylı

Algoritma ve Akış Diyagramları

Algoritma ve Akış Diyagramları Algoritma ve Akış Diyagramları Bir problemin çözümüne ulaşabilmek için izlenecek ardışık mantık ve işlem dizisine ALGORİTMA, algoritmanın çizimsel gösterimine ise AKIŞ DİYAGRAMI adı verilir. 1 Akış diyagramları

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA MATLAB

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA MATLAB BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA MATLAB Arş. Gör. Ahmet ARDAHANLI Kafkas Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Ders Bilgileri Dersin Hocası: Araş. Gör. Ahmet Ardahanlı E-posta: ahmet.ardahanli@hotmail.com Oda: DZ-33

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMAYA GİRİŞ BİLGİSAYAR PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Yrd.Doç.Dr.Caner KOÇ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü ckoc@ankara.edu.tr DERS KAYNAKLARI 1. A. Kadir GÜNEYTEPE:

Detaylı

Bilgisayar Temelleri ve Programlamaya Giriş Yard.Doç.Dr. Metin HASDEMİR İstanbul-2008 PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

Bilgisayar Temelleri ve Programlamaya Giriş Yard.Doç.Dr. Metin HASDEMİR İstanbul-2008 PROGRAMLAMAYA GİRİŞ PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Bir program bilgisayara ne yapması gerektiğini söyleyen bir dizi komuttan oluşmaktadır. Bilgisayar yapılması istenilen komutları anlayabilmesi için, bu komutların bilgisayarın anlayacağı

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA. Algoritma ve Akış Şemaları

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA. Algoritma ve Akış Şemaları BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Algoritma ve Akış Şemaları Algoritma tanımı Algoritma özellikleri Algoritma tasarımı Akış şemaları Dallanma simgeleri Döngü simgeleri Akış şeması tasarımı Akış şeması örnekleri Konu

Detaylı

2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM MÜNEVVER ÖZTÜRK ORTAOKULU II. DÖNEM BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ DERS NOTLARI

2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM MÜNEVVER ÖZTÜRK ORTAOKULU II. DÖNEM BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ DERS NOTLARI 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM MÜNEVVER ÖZTÜRK ORTAOKULU II. DÖNEM BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ DERS NOTLARI Bilgi BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ (BTY) Türkiye de orta eğitimde bilgisayar eğitimi,

Detaylı

BASİT C PROGRAMLARI Öğr.Gör.Dr. Mahmut YALÇIN

BASİT C PROGRAMLARI Öğr.Gör.Dr. Mahmut YALÇIN BASİT C PROGRAMLARI Öğr.Gör.Dr. Mahmut YALÇIN Basit C Programları: Bir Metni Yazdırmak #include /* program çalışmaya main fonksiyonundan başlar*/ int main() { printf( "C diline hoşgeldiniz!\n"

Detaylı

Üst düzey dillerden biri ile yazılmış olan bir programı, makine diline çeviren programa derleyici denir. C++ da böyle bir derleyicidir.

Üst düzey dillerden biri ile yazılmış olan bir programı, makine diline çeviren programa derleyici denir. C++ da böyle bir derleyicidir. İST 205 Bilgisayar Programlama III C Programlamaya Giriş ve Matematiksel-İstatistiksel Uygulamalar Y.Doç.Dr. Levent Özbek Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi İstatistik Bölümü Tel: 0.312.2126720/1420 ozbek@science.ankara.edu.tr

Detaylı

BIL1202 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ (Algoritma Geliştirmek, Satır Kod)

BIL1202 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ (Algoritma Geliştirmek, Satır Kod) 2017-2018 BaharYarıyılı Balıkesir Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü 3 BIL1202 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ (Algoritma Geliştirmek, Satır Kod) Yrd. Doç. Dr. İbrahim Küçükkoç Web: ikucukkoc.baun.edu.tr

Detaylı

BÖLÜM 2: ALGORİTMALAR

BÖLÜM 2: ALGORİTMALAR BÖLÜM 2: ALGORİTMALAR Algoritma bir problemin çözümünde (işlemin gerçekleşmesinde) izlenen adımlar dizisi olup, problemi çözmek için yürütülecek eylemlerin ve bu eylemlerin sırasını belirten bir talimattır,

Detaylı

İÇERİK PROGRAMLAMAYA GİRİŞ ALGORİTMA AKIŞ DİYAGRAMLARI PROGRAMLAMA DİLLERİ JAVA DİLİNİN YAPISI JAVA DA KULLANILAN VERİ TİPLERİ JAVA DA PROGRAM YAZMA

İÇERİK PROGRAMLAMAYA GİRİŞ ALGORİTMA AKIŞ DİYAGRAMLARI PROGRAMLAMA DİLLERİ JAVA DİLİNİN YAPISI JAVA DA KULLANILAN VERİ TİPLERİ JAVA DA PROGRAM YAZMA İÇERİK PROGRAMLAMAYA GİRİŞ ALGORİTMA AKIŞ DİYAGRAMLARI PROGRAMLAMA DİLLERİ JAVA DİLİNİN YAPISI JAVA DA KULLANILAN VERİ TİPLERİ JAVA DA PROGRAM YAZMA UYGULAMA Örnek: Yandaki algoritmada; klavyeden 3 sayı

Detaylı

Programlama Giriş. 17 Ekim 2015 Cumartesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa YANARTAŞ 1

Programlama Giriş. 17 Ekim 2015 Cumartesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa YANARTAŞ 1 17 Ekim 2015 Cumartesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa YANARTAŞ 1 Ders Not Sistemi Vize : % 40 Final : % 60 Kaynaklar Kitap : Algoritma Geliştirme ve Programlama Giriş Yazar: Dr. Fahri VATANSEVER Konularla ilgili

Detaylı

BLG 1306 Temel Bilgisayar Programlama

BLG 1306 Temel Bilgisayar Programlama BLG 1306 Temel Bilgisayar Programlama Öğr. Grv. M. Mustafa BAHŞI WEB : mustafabahsi.cbu.edu.tr E-MAIL : mustafa.bahsi@cbu.edu.tr Bilgisayar ile Problem Çözüm Aşamaları Programlama Problem 1- Problemin

Detaylı

ALGORİTMA TASARIMI VE SCRATCH UYGULAMASI

ALGORİTMA TASARIMI VE SCRATCH UYGULAMASI NOT: Çalışma kâğıtları Algoritma Tasarımı ve Excel olmak üzere 2 kısımdan oluşmakta ve sınavda her ikisinin de çalışılması gerekmektedir. ALGORİTMA TASARIMI VE SCRATCH UYGULAMASI Bu çalışma sayfalarında

Detaylı

Algoritmik Program Tasarımı, Akış Şemaları ve Programlama. Bilgisayar Mühendisliğine Giriş 1

Algoritmik Program Tasarımı, Akış Şemaları ve Programlama. Bilgisayar Mühendisliğine Giriş 1 Algoritmik Program Tasarımı, Akış Şemaları ve Programlama Bilgisayar Mühendisliğine Giriş 1 I) Algoritmik Program Tasarımı, Akış Şemaları Algoritmik program tasarımı, verilen bir problemin bilgisayar ortamında

Detaylı

KODLAMAYA HAZIRLIK MODÜLÜ 1. YAZILI SINAV ÇALIŞMA SORULARI VE MODÜL ÖZETİ

KODLAMAYA HAZIRLIK MODÜLÜ 1. YAZILI SINAV ÇALIŞMA SORULARI VE MODÜL ÖZETİ KODLAMAYA HAZIRLIK MODÜLÜ 1. YAZILI SINAV ÇALIŞMA SORULARI VE MODÜL ÖZETİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME-1 SORULAR Aşağıdaki cümleleri dikkatlice okuyarak boş bırakılan yerlere doğru sözcüğü yazınız. 1.., elektronik

Detaylı

BMT 101 Algoritma ve Programlama I 2. Hafta. Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1

BMT 101 Algoritma ve Programlama I 2. Hafta. Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1 BMT 0 Algoritma ve Programlama I 2. Hafta Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU Algoritma ve Programlama Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 2 Algoritma Kavramı Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 3 Algoritma ve Programlama Bilgisayardaki

Detaylı

Bilgisayar Programlama. 1.Hafta

Bilgisayar Programlama. 1.Hafta Bilgisayar Programlama 1.Hafta Ders Planı 1. Bilgisayar Programlamaya Giriş 2. C Derleyicileri 3. GCC Kullanımı 4. Veri Tipleri ve Operatörler 5. Kontrol Yapıları 6. Döngüler 7. Döngüler 2. Hafta 8. Fonksiyonlar

Detaylı

Bireylerin yaşadığı çevreye uyum sağlaması durumunda ortaya çıkan olumsuzluklara PROBLEM denir.

Bireylerin yaşadığı çevreye uyum sağlaması durumunda ortaya çıkan olumsuzluklara PROBLEM denir. Bireylerin yaşadığı çevreye uyum sağlaması durumunda ortaya çıkan olumsuzluklara PROBLEM denir. Bu durumda bireylerin ortaya çıkan olumsuzluklara karşılık çözüm bulmak için yapacakları mücadeleye de PROBLEM

Detaylı

4- ALGORİTMA (ALGORITHM)

4- ALGORİTMA (ALGORITHM) (ALGORITHM) Algoritma: Bir Problemin çözümünün, günlük konuşma diliyle adım adım yazılmasıdır. Algoritma sözcüğü Ebu Abdullah Muhammed İbn Musa el Harezmi adındaki Türkistan'lı alimden kaynaklanır. Bu

Detaylı

HÜPP PYTHON I.HAFTA ALGORİTMA MANTIĞI, AKIŞ DİYAGRAMLARI VE PYTHON'A GİRİŞ

HÜPP PYTHON I.HAFTA ALGORİTMA MANTIĞI, AKIŞ DİYAGRAMLARI VE PYTHON'A GİRİŞ HÜPP PYTHON I.HAFTA ALGORİTMA MANTIĞI, AKIŞ DİYAGRAMLARI VE PYTHON'A GİRİŞ PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Herhangi bir program yazabilmemiz için öncelikle önümüzde bir problem, soru olması gerekir. Problemi belirledikten

Detaylı

Program Nedir?(1) Programlamaya Giriş

Program Nedir?(1) Programlamaya Giriş Programlamaya Giriş Arş. Gör. Muhammet BAYKARA Program Nedir?(1) Bir program bilgisayara ne yapması gerektiğini söyleyen bir dizi komuttur. Bilgisayarlar işlemlerin kendi anlayacağı dilde (makine dili)

Detaylı

mustafacosar@hitit.edu.tr http://web.hitit.edu.tr/mustafacosar

mustafacosar@hitit.edu.tr http://web.hitit.edu.tr/mustafacosar Algoritma ve Programlamaya Giriş mustafacosar@hitit.edu.tr http://web.hitit.edu.tr/mustafacosar İçerik Algoritma Akış Diyagramları Programlamada İşlemler o o o Matematiksel Karşılaştırma Mantıksal Programlama

Detaylı

Yazılım Çeşitleri. Uygulama Yazılımları. İşletim Sistemleri. Donanım

Yazılım Çeşitleri. Uygulama Yazılımları. İşletim Sistemleri. Donanım Yazılım Yazılım Bilgisayarlar üretildikleri anda içlerinde herhangi bir bilgi barındırmadıkları için bir işlevleri yoktur. Bilgisayarlara belirli yazılımlar yüklenerek işlem yapabilecek hale getirilirler.

Detaylı

Bilgisayar Programlama. Giriş

Bilgisayar Programlama. Giriş Bilgisayar Programlama Giriş Bilgisayar, verileri saklayan, bunlar üzerinde çok hızlı işlem yapan ve istenen verileri sunan bir aygıttır. Donanım (hardware) ve yazılım(software) diye iki bölüme ayrlır.

Detaylı

Bilgisayarın Yapıtaşları

Bilgisayarın Yapıtaşları Bilgisayarın Yapıtaşları Donanım (Hardware) bilgisayarın fiziki yapısını oluşturan şeylerdir. Yazılım (Software) bilgisayarın fiziki yapısını kulanan ve ona hayat veren komutlar bütünüdür. 1 Dosyalar (Files)

Detaylı

5. PROGRAMLA DİLLERİ. 5.1 Giriş

5. PROGRAMLA DİLLERİ. 5.1 Giriş 5. PROGRAMLA DİLLERİ 8.1 Giriş 8.2 Yazılım Geliştirme Süreci 8.3 Yazılım Geliştirme Sürecinde Programlama Dilinin Önemi 8.4 Programlama Dillerinin Tarihçesi 8.5 Programlama Dillerinin Sınıflandırılması

Detaylı

4. Bölüm Programlamaya Giriş

4. Bölüm Programlamaya Giriş 4. Bölüm Programlamaya Giriş Algoritma ve Programlamaya Giriş Dr. Serkan DİŞLİTAŞ 4.1. C# ile Program Geliştirme Net Framework, Microsoft firması tarafından açık internet protokolleri ve standartları

Detaylı

C PROGRAMLAMA YRD.DOÇ.DR. BUKET DOĞAN PROGRAM - ALGORİTMA AKIŞ ŞEMASI

C PROGRAMLAMA YRD.DOÇ.DR. BUKET DOĞAN PROGRAM - ALGORİTMA AKIŞ ŞEMASI C PROGRAMLAMA DİLİ YRD.DOÇ.DR. BUKET DOĞAN 1 PROGRAM - ALGORİTMA AKIŞ ŞEMASI Program : Belirli bir problemi çözmek için bir bilgisayar dili kullanılarak yazılmış deyimler dizisi. Algoritma bir sorunun

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. İlhan AYDIN 2012-2013 Güz Dönemi Fırat Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

Yrd. Doç. Dr. İlhan AYDIN 2012-2013 Güz Dönemi Fırat Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. İlhan AYDIN 2012-2013 Güz Dönemi Fırat Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dersin amacı *Bilgisayarlara giriş, algoritma geliştirme, akış diyagramları *Programlamaya giriş, Java diliyle

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Yrd.Doç.Dr. Kadriye ERGÜN kergun@balikesir.edu.tr Ders Bilgileri BIL1202 Algoritma ve Programlamaya Giriş, (2+1 Kredi) Ders ile ilgili duyurular http://kergun.baun.edu.tr/

Detaylı

C PROGRAMLAMA DİLİNE GİRİŞ

C PROGRAMLAMA DİLİNE GİRİŞ C PROGRAMLAMA DİLİNE GİRİŞ C Dilinin Tarihçesi 1972 de Dennis Ritchie tarafından AT&T Bell Laboratuarlarında B dilinden geliştirildi. C dili konusundaki ilk kitap 1978 de Dennis Ritchie ve Brain Kernighan

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ 6. SINIF DERS NOTLARI 2

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ 6. SINIF DERS NOTLARI 2 PROGRAMLAMA Bir problemin çözümü için belirli kurallar ve adımlar çerçevesinde bilgisayar ortamında hazırlanan komutlar dizisine programlama denir. Programlama Dili: Bir programın yazılabilmesi için kendine

Detaylı

ÖRNEK 1: Verilen iki sayının toplamının bulunmasının algoritması aşağıdaki gibi yazılır:

ÖRNEK 1: Verilen iki sayının toplamının bulunmasının algoritması aşağıdaki gibi yazılır: ALGORİTMANIN HAZIRLANMASI, herhangi bir sorunun çözümü için izlenecek yol anlamına gelmektedir. Çözüm için yapılması gereken işlemler hiçbir alternatif yoruma izin vermeksizin sözel olarak ifade edilir.

Detaylı

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ FONKSİYONLAR

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ FONKSİYONLAR PROGRAMLAMAYA GİRİŞ FONKSİYONLAR Fonksiyonlar C programlama dili fonksiyon olarak adlandırılan alt programların birleştirilmesi kavramına dayanır. Bir C programı bir ya da daha çok fonksiyonun bir araya

Detaylı

Ana Bellek (RAM) İşlemci (CPU) Depolama

Ana Bellek (RAM) İşlemci (CPU) Depolama Bilgisayar Nedir? Bilgisayar belli komutlara göre verileri işleyebilen ve çeşitli ortamlarda depolayabilen bir makinedir. Bilgisayar basit olarak bir işlemci, ana bellek, giriş birimleri, çıkış birimleri

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I DERS#3

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I DERS#3 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I DERS#3 YZM 1105 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi 1. BÖLÜM 2 PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Programlama Terimleri ve Programlama Ortamı 3 Program Programlama

Detaylı

Algoritma kelimesinin kökeni:

Algoritma kelimesinin kökeni: ALGORİTMA Belirli bir problemi çözmek için gerekli adımlar kümesidir. Algoritma bir işi çözmek için kullanılan yöntemdir. Gündelik yaşantımızda da algoritmalar kullanırız. Yol tarifi, yemek pişirme işlemleri

Detaylı

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi Bil101 Bilgisayar Yazılımı I Bilgisayar Yüksek Mühendisi Kullanıcıdan aldığı veri ya da bilgilerle kullanıcının isteği doğrultusunda işlem ve karşılaştırmalar yapabilen, veri ya da bilgileri sabit disk,

Detaylı

4- ALGORİTMA (ALGORITHM) M.İLKUÇAR - 1

4- ALGORİTMA (ALGORITHM) M.İLKUÇAR - 1 (ALGORITHM) M.İLKUÇAR - imuammer@yahoo.com 1 M.İLKUÇAR - imuammer@yahoo.com 2 Algoritma: Bir Problemin çözümünün, günlük konuşma diliyle adım adım yazılmasıdır. Algoritma sözcüğü Ebu Abdullah Muhammed

Detaylı

Hafta 7 C Programlama Diline Giriş ve C Derleyicisi

Hafta 7 C Programlama Diline Giriş ve C Derleyicisi BLM111 Programlama Dilleri I Hafta 7 C Programlama Diline Giriş ve C Derleyicisi Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN C Programlama Dili Tarihçesi C programlama dili 1972 yılında Bell Laboratuarlarında Dennis Ritchie

Detaylı

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi Bil101 Bilgisayar Yazılımı I Bilgisayar Yüksek Mühendisi Yazılım, değişik ve çeşitli görevler yapma amaçlı tasarlanmış elektronik araçların birbirleriyle haberleşebilmesini ve uyumunu sağlayarak görevlerini

Detaylı

BİT in Temel Bileşenleri (Yazılım-1)

BİT in Temel Bileşenleri (Yazılım-1) Ders 4 BİT in Temel Bileşenleri (Yazılım-1) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ 1 Yazılım, değişik ve çeşitli görevler yapma amaçlı tasarlanmış elektronik araçların, birbirleriyle haberleşebilmesini ve uyumunu

Detaylı

Algoritma ve Programlamaya Giriş

Algoritma ve Programlamaya Giriş Algoritma ve Programlamaya Giriş Algoritma Bir sorunu çözebilmek için gerekli olan sıralı ve mantıksal adımların tümüne Algoritma denir. Doğal dil ile yazılabilir. Fazlaca formal değildir. Bir algoritmada

Detaylı

BMT 101 Algoritma ve Programlama I 3. Hafta. Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1

BMT 101 Algoritma ve Programlama I 3. Hafta. Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1 BMT 101 Algoritma ve Programlama I 3. Hafta Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1 Akış Diyagramları ve Sözde Kodlar Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 2 Sözde Kodlar (pseudo-code) Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 3 Sözde Kod Sözde

Detaylı

Algoritma ve Akış Şemaları

Algoritma ve Akış Şemaları Algoritma ve Akış Şemaları Algoritma Tanımı, Algoritma Özellikleri, Algoritma Tasarımı, Akış Şemaları, Dallanma Simgeleri Döngü Simgeleri, Akış Şeması Tasarımı, Akış Şeması Özellikleri, N-S Şeması, W-O

Detaylı

Yazılım Mühendisliği 1

Yazılım Mühendisliği 1 Yazılım Mühendisliği 1 HEDEFLER Yazılım, program ve algoritma kavramları anlar. Yazılım ve donanım maliyetlerinin zamansal değişimlerini ve nedenleri hakkında yorum yapar. Yazılım mühendisliği ile Bilgisayar

Detaylı

Programlama Temelleri. Ders notları. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017

Programlama Temelleri. Ders notları. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Programlama Temelleri Ders notları Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Yazılımın yaşam döngüsü Algoritma sözcüğü; adını Ebu Abdullah Muhammed İbn Musa El Harezmi adındaki Müslüman Türk aliminden almıştır.

Detaylı

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA «YTÜROK» EĞİTMEN:REHA ÖZGÜR ŞİMŞEK

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA «YTÜROK» EĞİTMEN:REHA ÖZGÜR ŞİMŞEK PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA «YTÜROK» EĞİTMEN:REHA ÖZGÜR ŞİMŞEK Giriş-Tanımlamalar Program Nedir? Tanımlanmış bir problemi bilgisayar ortamında çözen ürüne program denir. Programlama Nedir? Tanımlanmış

Detaylı

Örnek bir Algoritma. Örneğimiz bir insanın evden çıkıp işe giderken izleyeceği yolu ve işyerine girişinde ilk yapacaklarını tanımlamaktadır.

Örnek bir Algoritma. Örneğimiz bir insanın evden çıkıp işe giderken izleyeceği yolu ve işyerine girişinde ilk yapacaklarını tanımlamaktadır. Örnek bir Algoritma Örneğimiz bir insanın evden çıkıp işe giderken izleyeceği yolu ve işyerine girişinde ilk yapacaklarını tanımlamaktadır. Çözüm 1: 1. Evden dışarıya çık 2. Otobüs durağına yürü 3. Durakta

Detaylı

Kazanımlar. Programlama Dili Nedir? Programlama Dili. ENF102 Jeoloji

Kazanımlar. Programlama Dili Nedir? Programlama Dili. ENF102 Jeoloji Kazanımlar Programlama Dili Nedir? Bu dersin sonunda Programlama dilinin ne olduğunu, Seviye kavramının ne demek olduğunu, Yorumlayıcı ile derleyici arasındaki farkı, Programlama dillerinin hangi kriterlere

Detaylı

Bölüm 1. Bilgisayarlar ve C++ Programlama. Doç.Dr. Yıldıray Yalman. Kaynak: Problem Solving with C++, Walter Savitch Slide 1

Bölüm 1. Bilgisayarlar ve C++ Programlama. Doç.Dr. Yıldıray Yalman. Kaynak: Problem Solving with C++, Walter Savitch Slide 1 Bölüm 1 Bilgisayarlar ve C++ Programlama Doç.Dr. Yıldıray Yalman Kaynak: Problem Solving with C++, Walter Savitch Slide 1 Sunu Bölümleri Bilgisayar Sistemleri (1.1) Programlama ve Problem Çözme (1.2) C++

Detaylı

Programlama Temelleri. Ders notları. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017

Programlama Temelleri. Ders notları. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Programlama Temelleri Ders notları Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 İkili (binary) sayı sistemi Bilgisayarın bizim kullandığımız onlu sayı sistemini (decimal) işlemesi mümkün değildir. İkili sayı sistemi

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA DİLİ Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java Programlama Diline Giriş Java Platform Çeşitleri Java nın Kodlama ve Çalışma Adımları Java Derleyicisi, Java Yorumlayıcısı Java Çöp Toplayıcısı

Detaylı

Temel Bilgisayar Programlama

Temel Bilgisayar Programlama Temel Bilgisayar Programlama C Programlamaya Giriş Yrd. Doç. Dr. Tahir Emre Kalaycı 2012 Yrd. Doç. Dr. Tahir Emre Kalaycı () Temel Bilgisayar Programlama 2012 1 / 29 İçerik 1 Temel Kavramlar Algoritmanın

Detaylı

PROBLEM ÇÖZME PROGRAMLAMA ve ÖZGÜN ÜRÜN GELİŞTİRME

PROBLEM ÇÖZME PROGRAMLAMA ve ÖZGÜN ÜRÜN GELİŞTİRME PROBLEM ÇÖZME PROGRAMLAMA ve ÖZGÜN ÜRÜN GELİŞTİRME PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA Yazılım Nedir Algoritma Akış Seması Örnekler Yazılım Nedir? Çeşitli görevleri gerçekleştirmek amacıyla hazırlanmış programlara

Detaylı

MAT213 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA I DERSİ Ders 1: Programlamaya Giriş

MAT213 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA I DERSİ Ders 1: Programlamaya Giriş MAT213 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA I DERSİ Ders 1: Programlamaya Giriş Yard. Doç. Dr. Alper Kürşat Uysal Bilgisayar Mühendisliği Bölümü akuysal@anadolu.edu.tr Ders Web Sayfası: http://ceng.anadolu.edu.tr/ders.aspx?dersid=101

Detaylı

1. PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

1. PROGRAMLAMAYA GİRİŞ 1. PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Bilgisayardaki İşlem Akışı Hammadde İşletme Makine, Teçhizat vs. İnsan Ürün Veri Bilgisayar Program İnsan Sonuç Bilgisayarın Genel Bileşenleri Bilgisayar Yazılım Donanım Sistem Uygulama

Detaylı

ALGORİTMA KAVRAMI. Bir sorunu / problemi çözmek veya belirli bir amaca ulaşmak için gerekli olan sıralı mantıksal adımların tümüne algoritma denir.

ALGORİTMA KAVRAMI. Bir sorunu / problemi çözmek veya belirli bir amaca ulaşmak için gerekli olan sıralı mantıksal adımların tümüne algoritma denir. ALGORİTMA KAVRAMI Bir sorunu / problemi çözmek veya belirli bir amaca ulaşmak için gerekli olan sıralı mantıksal adımların tümüne algoritma denir. Algoritma bir sorunun çözümü için izlenecek yolun tanımıdır.

Detaylı

Çoktan Seçmeli Değerlendirme Soruları Akış Şemaları İle Algoritma Geliştirme Örnekleri Giriş 39 1.Gündelik Hayattan Algoritma Örnekleri 39 2.Say

Çoktan Seçmeli Değerlendirme Soruları Akış Şemaları İle Algoritma Geliştirme Örnekleri Giriş 39 1.Gündelik Hayattan Algoritma Örnekleri 39 2.Say İÇİNDEKİLER 1. Bilgisayarın Yapısı Ve Programlama Dilleri Giriş 1 Bilgisayar ve Programlamanın Kısa Bir Tarihçesi 2 Donanım ve Yazılım Kavramları 3 Bilgisayarın Donanımsal yapısı 4 Giriş Birimi (Input

Detaylı

JAVA PROGRAMLAMA DİLİ ÖZELLİKLERİ

JAVA PROGRAMLAMA DİLİ ÖZELLİKLERİ JAVA PROGRAMLAMA DİLİ ÖZELLİKLERİ Java programlama dili, Java SUN bilgisayar şirketi tarafından 1991 yılında geliştiril Program bloklar halinde yazılır ve bloklar { } ile oluşturulur. Komutlar aynı satıra

Detaylı

C++ Dersi: Nesne Tabanlı Programlama

C++ Dersi: Nesne Tabanlı Programlama C++ Dersi: Nesne Tabanlı Programlama Bölüm 1: Giriş İçerik Bilgisayar Sistemleri Donanım Yazılım Programlama Program Geliştirme Nesne-tabanlı Programlama C++ Programlama Dili 2 Bilgisayar Sistemleri Kısaca,

Detaylı

BİLGİSAYAR ORGANİZASYONU

BİLGİSAYAR ORGANİZASYONU BİLGİSAYAR ORGANİZASYONU Donanım Bilgisayarın fiziksel bölümü Monitor, klavye, fare Entegreler, kartlar Kablolar Yazılım: Bilgisayarın mantıksal bölümü Programlar: Bilgisayarın gerçekleştireceği komutlar

Detaylı

EBG101 PROGRAMLAMA TEMELLERİ VE ALGORİTMA

EBG101 PROGRAMLAMA TEMELLERİ VE ALGORİTMA 4. HAFTA EBG101 PROGRAMLAMA TEMELLERİ VE ALGORİTMA Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN apaydin@beun.edu.tr EMYO Bülent Ecevit Üniversitesi Kdz. Ereğli Meslek Yüksekokulu 4- ALGORİTMA (ALGORITHM) 1 2 4- ALGORİTMA

Detaylı

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA. Yazılım Nedir Algoritma Akış Seması Örnekler

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA. Yazılım Nedir Algoritma Akış Seması Örnekler PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA Yazılım Nedir Algoritma Akış Seması Örnekler Yazılım Nedir? Çeşitli görevleri gerçekleştirmek amacıyla hazırlamış programlara yazılım adı verilir. Yazılımlar Her yazılım

Detaylı

ELN1001 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA I

ELN1001 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA I ELN1001 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA I Bilgisayar Programlamaya Giriş Temel Programlama Kavramları Programlama Dilleri Program Oluşturma Teknikleri C++ Programlama Diline Giriş Temel Programlama Kavramları Bilgisayar

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I YZM 1101 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Döngüler for Döngüsü while Döngüsü do-while Döngüsü break Deyimi Kullanımı continue Deyimi

Detaylı

Hacettepe Robot Topluluğu

Hacettepe Robot Topluluğu Hacettepe Robot Topluluğu PIC Assembly Dersleri 1. Ders: PIC Programlamaya Giriş HUNRobotX - PIC Assembly Dersleri 1. Ders: PIC Programlamaya Giriş Yazan: Kutluhan Akman, Düzenleyen: Canol Gökel - 4 Haziran

Detaylı

Linux Assembly Programlamaya Giriş

Linux Assembly Programlamaya Giriş Linux Assembly Programlamaya Giriş Barış Metin Konular gcc / gas / ld Intel ve AT&T söz dizimleri gdb INT 80H C kütüphane fonksiyonları Stack Frame Örnek

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java Kodlarına Yorum Satırı Eklemek Java Paket Kavramı Java Kütüphane Kavramı Konsoldan Veri Çıkışı ve JOPtionPane Kütüphanesi JOptionPane Kütüphanesi Kullanarak

Detaylı

BİL-142 Bilgisayar Programlama II

BİL-142 Bilgisayar Programlama II BİL-142 Bilgisayar Programlama II (C/C++) Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Konular Giriş Sınıflar, Nesneler, Fonksiyon ve Veri Üyeleri Sınıf ve Fonksiyon Üyeleri

Detaylı

Algoritmanın Hazırlanması

Algoritmanın Hazırlanması Algoritmanın Hazırlanması Algoritma, herhangi bir sorunun çözümü için izlenecek yol anlamına gelmektedir. Çözüm için yapılması gereken işlemler hiçbir alternatif yoruma izin vermeksizin sözel olarak ifade

Detaylı

NACA PROFİL AİLE GEOMETRİSİ HESAP PROGRAMI KULLANMA KILAVUZU

NACA PROFİL AİLE GEOMETRİSİ HESAP PROGRAMI KULLANMA KILAVUZU NACA PROFİL AİLE GEOMETRİSİ HESAP PROGRAMI KULLANMA KILAVUZU NACA kesit programı çizim programı Visual Basic V5.0 dilinde yazılmıştır. Programın amacı, kullanıcının istediği NACA kesitinin çizimini çok

Detaylı