Personel Daire Başkanlığı Hizmetiçi Eğitim Koordinatörlüğü 2014

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Personel Daire Başkanlığı Hizmetiçi Eğitim Koordinatörlüğü 2014"

Transkript

1 Personel Daire Başkanlığı Hizmetiçi Eğitim Koordinatörlüğü 2014

2 A) Güvenlik Kavramı Güvenlik, sözlükte genel anlamda; Bir kimsenin, bir topluluğun, bir şeyin tehlikelerden uzak olma, güven içinde bulunması durumu şeklinde tanımlanmıştır. İnsanın var oluşundaki özgüvenlik ihtiyacı, toplumların sosyal teşkilatlanmasına paralel olarak toplumun korunması ihtiyacını ortaya çıkarmış ve toplumların korunması değişik biçimlerde karşılanmıştır. Toplumların devletleşme düzeyine ulaşmasından itibaren bu defa devletin korunması gündeme gelmiş ve bu ihtiyaç, organize edilmiş silahlı güçlerle sağlanmaya çalışılmıştır. Bu süreçte güvenlik, daha ziyade silahlı kuvvetleri ilgilendiren bir alan olarak görülmüş ve devletler askeri güçlerinin savaş kabiliyetini artırmaya yönelmişlerdir.

3 A) Güvenlik Kavramı Güvenlik kavramı, Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra evrensel boyut kazanmaya başlamış; bir sosyal bilim kavramı olarak bilimsel çalışmalara ancak İkinci Dünya Savaşı ndan sonra konu olmuştur. Güvenlik, tanımlaması güç bir kavramdır. Öncelikle, güvenlik kavramından ne anlaşılması gerektiği, güvenliğin sınırlarının nerede başlayıp nerede bittiği konusunda dünyada görüş birliği sağlanamamıştır. Bununla birlikte, uluslararası temel anlaşmaların ortaya çıkış sebepleri, ortaya konuşlarındaki ilkeler ve bütünün yorumundan, güvenlik olgusunun sadece savaş, silahlı çatışma, kuvvet kullanma hallerinde değil, başta ekonomik, çevre, sağlık, sosyal ve eğitim olmak üzere bir bütün olarak ele alındığı görülmektedir. Birleşmiş Milletler (BM) Antlaşması nın 55 inci maddesi bu hususu teyit eder mahiyettedir. Antlaşmanın bu maddesine göre, uluslararası barış ve güvenliğin muhafazası, ekonomi, sosyal, kültür, eğitim ve sağlık konularıyla yakından ilişkilidir.

4 A) Güvenlik Kavramı Diğer taraftan Avrupa'da Güvenlik ve İşbirliği Konferansı Son Senedi nin başlangıç bölümü ile devletler arasında işbirliğine ilişkin bölümünde, ayrıca BM Genel Kurulu'nun 1987 yılındaki Silahsızlanma ve Kalkınma Konferansı nda da benzeri ifadelere yer verilmiştir: "Güvenlik, tüm uluslar için başta gelen bir önceliktir. Güvenlik, aynı zamanda hem silahsızlanma hem de kalkınma için temel oluşturmaktadır. Güvenliğin sadece askerî yönü yoktur; aynı zamanda siyasi, ekonomik, insani ve çevresel boyutları bulunmaktadır. BM Antlaşması ve diğer uluslararası düzenlemeler çerçevesinde güvenlik kavramının, genel bir çerçeveye oturulamayacağı ve ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasal her konunun güvenlik boyutunun olduğu; ayrıca insanların ve toplumların en temel güdüsü ve en ilkel ihtiyacı olan güvenliğin karşılanamaması halinde toplumların özgürlük ve refah arayışlarını gerçekleştirmelerinin mümkün olamayacağı anlaşılmaktadır.

5 B) Milli Güvenlik Kavramı ve Kapsamı Korunma isteğiyle ortaya çıkan ve koruma dürtüsüyle kurumsallaşma eğilimine giren güvenlik, fonksiyonel olarak; personel-kişi güvenliği, sektör güvenliği ve kamu güvenliği ile milli güvenlik gibi çeşitli alanları ihtiva etmektedir. İkinci Dünya Savaşı ndan önce milli güvenlik, yalnız milli savunma olarak düşünülürken; bu savaştan sonra tehditlerin artık devletlerin tüm milli güç unsurlarına yöneltildiği ve devletlerin güvenliğinin milli savunmadan daha geniş bir anlam kazandığı anlaşılmıştır. Milli savunma kavramı, Soğuk Savaş Dönemi nde İkinci Dünya Savaşı ndan elde edilen tecrübeler ışığında topyekûn güvenlik veya günümüz deyimiyle milli güvenlik kavramına dönüşmüştür. Bu dönemde, milli güvenlik, milli savunmadan daha geniş bir yelpazede ele alınmaya başlanmış, ancak askeri tehditler önemini sürdürmüştür.

6 B) Milli Güvenlik Kavramı ve Kapsamı Ancak, bugün dünyada milli güvenliği sadece askeri tehditlerle sınırlı tutan anlayış bulunmamaktadır. Küreselleşmenin yarattığı dinamik ortamın da etkisiyle ulusal ve uluslararası güvenliğe yönelik tehditler farklılaşmış ve bu durum Soğuk Savaş Dönemi ndeki askeri güce dayalı klasik güvenlik kavramını değiştirmiştir. Milli güvenlik, her geçen gün kapsamı sürekli genişleyen bir kavram haline gelmiş; kavramdaki bu gelişim, bir devletin ve ulusun var oluşu ile eşdeğer anlam kazanarak, devlet yönetimlerinde hâkim unsur olmuştur. Milli güvenlik, bazen kamu düzeni ve emniyeti olarak anlaşılmaktadır. Ancak, bu şekilde anlaşıldığında, milli güvenlik; adeta genel asayiş hizmetine indirgenmiş olmaktadır. Oysa milli güvenlik, asayiş hizmetinin de üzerinde, güvenliğin en üst yapısı ve toplam güvenliğin bir şemsiyesi konumundadır.

7 B) Milli Güvenlik Kavramı ve Kapsamı İçeriği iç ve dış güvenlik ile savunma konularından oluşan milli güvenlik kavramı, öncelikle teknik olarak kamu düzeninden farklıdır. Bu çerçevede milli güvenlik; yalnız halkın değil, devletin ve anayasal düzenin devamını da sağlayan hukuki, siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel yönleri bulunan; zaman ve yer açısından uzun süreli, devamlı, içten ve dıştan tehlike ve eylemleri içeren; belirli bir bölgeyi ilgilendiren faaliyetlerden ziyade devletin tüm varlığını ilgilendiren, hatta yalnız belli bir bölgede olsa bile tüm halkı etkileyen ve yerleşik düzeni bozan veya ortadan kaldıran nitelikteki hareketleri kapsayan bir olgudur.

8 B) Milli Güvenlik Kavramı ve Kapsamı Milli güvenlik kavramı ile ekonomi ve maliye bilimi arasında yakın bir ilişki ve bağ bulunmaktadır. Milli güvenliğin sağlanması, öncelikle bir ülkenin kaynaklarının en iyi bir şekilde saptanması ve kullanılması ile olanaklıdır. Diğer taraftan, dünyada, 1970 yılından itibaren bazı ülkeler ekonomilerini, milli güvenliklerini sağlamak amacıyla aktif ve etkili bir şekilde kullanmaya başlamışlardır. Bu kapsamda, devletler, milli güvenlik amacıyla birbirlerine ekonomik ambargo uygulama, ticaret ambargosu koyma, malları boykot etme ve ulaşım araçlarını kendi ülkelerine sokmama gibi önlemler almışlardır.böylece, ekonomi bir ülkenin milli güvenliğini doğrudan tehdit edebilecek bir hale gelmiş, beraberinde ekonominin güvenliği ve güvenliğin ekonomisi gibi yeni kavramlar ortaya çıkmıştır. Milli güvenlik kavramının hukuki yönü de bulunmaktadır. Milli güvenlik kavramının hukuki yönüne ait en önemli gösterge, bu kavramın Anayasa da temel hak ve özgürlüklerin sınırlanmasında bir sebep olarak kabul edilmesidir. Öte yandan, milli güvenliğin sağlanması ve korunmasına ilişkin olarak Bakanlar Kurulu ile Milli Güvenlik Kurulu (MGK)'nun sorumlulukları Anayasa ve kanunla belirlenmiş; milli güvenlik kavramının tanımı, 2945 sayılı MGK ve MGK Genel Sekreterliği Kanunu'nda yapılmıştır.

9 B) Milli Güvenlik Kavramı ve Kapsamı Bu tanıma göre Milli Güvenlik"; Devletin anayasal düzeninin, milli varlığının, bütünlüğünün, milletlerarası alanda siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik dâhil bütün menfaatlerinin ve ahdi hukukunun her türlü dış ve iç tehditlere karşı korunması ve kollanmasını ifade eder. Milli güvenliği sağlamak, her devletin öncelikli görevidir. Bu görev, toplumun gelişmesine ve ilerlemesine özgürce devam edebilmesi için devletin her türlü tehdide karşı korunmasını gerektirir. Bu nedenle, her devlet, milli menfaatlerine yönelik kendi tehdit/ risk algılamalarına göre bir milli güvenlik siyaseti tespit etmek ve ileriye yönelik genel içerikli plan ve programlar uygulayarak milli güvenliğini sağlamak zorundadır. Milli güvenlik siyasetini saptamak, bir uzmanlık işidir. Milli güvenlik siyasetinin saptanması ve izlenmesi, tabiatıyla hükümetlerin sorumluluğundadır. Bu itibarla, millî güvenlik kavramının diğer bir yönü de siyasi olmaktadır.

10 C) Türkiye Cumhuriyeti nin Hayati Önemi Haiz Milli Değerleri Milli güvenliğe ilişkin 2945 sayılı Kanun da yer alan tanımdaki anayasal düzen, milli varlık, bütünlük, milletlerarası alanda siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik dâhil bütün menfaatler ile ahdi hukuk, Türkiye Cumhuriyeti nin korunması ve kollanması gereken hayati önemi haiz milli değerleridir. Bu milli değerler, esasen Türkiye Cumhuriyeti nin milli menfaatlerinin de temelini teşkil etmektedir. Bu çerçevede, millî güvenlik kavramının millî menfaatler ile özdeşleştiğini belirtmek mümkündür.

11 1) Anayasal Düzen Anayasa nın temel ilke, esas ve hükümlerine göre kurulmuş düzendir. Anayasal düzenin kapsamında; egemenlik, siyasal bağımsızlık, devletin mevcudiyeti, rejimin hayatta kalması unsurları bulunmaktadır. Anayasa'nın 1 inci, 2 nci ve 6 ncı maddelerinde özet olarak; Devletin şeklinin, Cumhuriyet olduğu; Cumhuriyetin demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olduğu; egemenliğin, kayıtsız şartsız Millet e ait olduğu belirtilmiştir.

12 2) Milli Varlık Devletin hayatiyetini, hükümranlık alanlarını (vatan topraklarını), ekonomik kıymetleri, insan varlığını, kültür, tarih, ekonomik, sosyal, kültürel, bilimsel, teknolojik, askeri ve diğer sistem ve birikimlerin tümünü kapsamaktadır.

13 3) Milli Bütünlük Siyasi bütünlük ve toprak bütünlüğü gibi maddi değerler ile birlikte milli şuur, milli birlik ve beraberlik ruhu gibi manevi değerleri de içermektedir. Başka bir ifadeyle, mitli bütünlük, Türk vatandaşlarının, milli sınırlar içinde kederde ve sevinçte bir bütün olarak hareket etmesi ve milli tarih ve kültür bilinciyle Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne sahip çıkmasıdır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, üniter bir devlettir. Ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Bu bölünmezlik tartışılamaz. Üniter devletimizin esasını "Tek millet, tek vatan, tek devlet, tek dil ve tek bayrak" teşkil etmektedir. Milli bütünlüğün sağlanması ve korunması, bu değerlerin milleti teşkil eden bütün fertler tarafından benimsenmesi ve ortak tavırlar şekline getirilmesiyle mümkündür.

14 4) Milletlerarası Alanda Siyasi, Sosyal, Kültürel ve Ekonomik Dahil Bütün Menfaatler Türkiye Cumhuriyeti nin diğer devletlerle ilişkilerinde, uluslararası hukuk çerçevesinde siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik dâhil bütün hak ve menfaatlerini ifade etmektedir.

15 5) Ahdi Hukuk Devletler Genel Hukuku na göre; bir devletin var olması, bağımsızlığı, hükümranlık hakları ile sınırlarına ilişkin bir veya birden fazla devletle yaptığı karşılıklı beyan ve kabulleri ihtiva eden antlaşma ve anlaşmalarla gerçekleşen hukuku içermektedir. Lozan Antlaşması ve Montrö Sözleşmesi, Türkiye Cumhuriyeti nin bağımsızlık ve hükümranlığını belirleyen ahdi hukuku için iki önemli örnektir.

16 A) Milli Menfaat ve Milli Hedefler Milli menfaat, Devletin bekası ve milletin refahını sağlamak için ulaşılması ve korunması gereken amaçlardır. Bu tanıma göre millî menfaat kavramı, yalnız devletin bekasını değil, aynı zamanda milletin refahını da kapsamaktadır. Beka, bir devletin siyasi ve toprak bütünlüğünün, ahdi hukukunun ve anayasal düzeninin iç ve dış tehditlere karşı koruması suretiyle hayatiyetini devam ettirmesidir. Milli menfaat kavramı ile ilgili bir kavram da milli hedeflerdir. Milli hedef; elde edilmesi halinde milli menfaatlere ulaşmayı sağlayan sonuçlardır. Bu sonuçlar, somut eylem veya kazanımları içermektedir. Devletlerin milli menfaatleri ve milli hedefleri; genellikle tarihi, dini, siyasi, ekonomik, kültürel gibi nedenlerle aynı değildir. Bu durum, devletler arasında milli hedeflere ulaşılması gayretlerinde, çeşitli yapı ve özelliklerde tehditler oluşmasına ve kullanılmasına sebep olmuştur.

17 B) Tehditler Milli güvenlik tanımındaki ikinci unsuru da tehditler teşkil etmektedir, Tehdit; Bir devletin milli menfaatlerinin, yurt içi ve yurt dışından bir grup/örgüt veya devlet / devletler grubunun gerek niyet, gerek imkânkabiliyet, gerekse faaliyet ve girişimleri itibariyle doğrudan maruz kaldığı en yüksek dereceli tehlike algılamasıdır. Tehdit algılamaları, genel olarak niyet, imkân-kabiliyet ile davranış-eylemler" çerçevesinde ve tehlikelerin uzaklık-yakınlık derecesine göre risk, potansiyel tehdit, tehdit kavramları biçiminde şekillenmektedir. Risklerin her an potansiyel tehdide, potansiyel tehditlerin de tehdide dönüşmesi söz konusu olabilir.

18 B) Tehditler Soğuk Savaş döneminin sona ermesiyle birlikte, askeri tehdit büyük ölçüde ortadan kalkmış, ancak bunun yerini; terörizm, bölgesel ve ülke içi kriz ve çatışmalar, kitle imha silahlarının yayılması, balistik füze sistemleri, siber terörizm, deniz haydutluğu/korsanlık, sınır aşan örgütler gibi çok boyutlu ve asimetrik tehditlerin, yeni güvenlik ortamına hakim sorunlar almış bulunmaktadır. Diğer taraftan, sosyal ve ekonomik sorunlar, küresel ısınma / iklim değişikliği, kıtlaşan enerji, su ve gıda kaynaklarının paylaşımında artan rekabet, salgın hastalıklar gibi sorunlar, tabii afetler, 21 inci yüzyılda güvenliği etkileyen sorunların çeşitliliğini ortaya koymaktadır.

19 B) Tehditler Dünyadaki küreselleşme olgusunun olumsuz etkileri ile teknolojideki hızlı gelişmeler, tehdit kapsamının sürekli olarak genişlemesine neden olmaktadır. Bu kapsamda, tehditler; doğrudan veya dolaylı olarak gelişebilmekte, boyut değiştirebilmekte, bazı durumlarda da tanımsız ve belirsiz hale gelebilmektedir. BM Genel Sekreteri tarafından görevlendirilen Akil Adamlar Grubu nun, 02 Aralık 2004 tarihli Daha Güvenli Bir Dünya: Ortak Sorumluluğumuz başlıklı raporunda; Dünyanın, BM nin kurulduğu dönemde öngörülemeyen tehditlerle karşı karşıya olduğu; tehditlerin artık hiçbir sınır tanımadığı; birbirleri ile bağlantılı olduğu ve ulusal düzeyde olduğu gibi küresel ve bölgesel düzeylerde ele alınmayı gerektirdiği vurgulanmaktadır.

20 B) Tehditler Raporda, ayrıca Büyük çaplı ölümlere veya yaşam şansının azalmasına yol açan ve uluslararası sistemin temel birimi olan devleti zayıflatan terörizm, ülkelerarası ve iç çatışma, nükleer, radyolojik, kimyasal ve biyolojik silahlar, sınır aşan organize suçlar, açlık, bulaşıcı hastalık ve çevre sorunları dâhil ekonomik ve sosyal tehdit/risklerin uluslararası güvenliğe tehdit oluşturduğu belirtilmektedir. Öte yandan, Avrupa Birliği (AB) nin 12 Aralık 2003 tarihli Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi nde kabul edilen ve güvenliği ekonomik gelişmelerden küresel ısınmaya kadar pek çok konu ile ilişkilendiren AB Güvenlik Stratejisi Belgesi nde; Avrupa nın, terörizm, kitle imha silahlarının yayılması, bölgesel çatışmalar, kötü yönetim ve organize suç gibi daha çeşitli, daha az görülebilir ve daha az tahmin edilebilir yeni risklerle karşı karşıya olduğu ifade edilmektedir.

21 B) Tehditler Bu ifadeler, gerek 11 Eylül ve sonrasında yaşanan terörist saldırılar, gerekse terörizme karşı yürütülmekte olan uluslararası mücadele, uluslararası güvenliğe yönelik tehditlerin siyasi, sosyal ve ekonomik pek çok boyut kazandığını, bu nedenle yürütülecek mücadelenin de çok boyutlu olması gerektiğini göstermektedir. Millî güvenliğe yönelik tehditler ile risklerin sağlıklı bir şekilde tespit edilebilmesi için istihbarat sisteminin yönlendirilmesine ve elde edilen bilgiler çerçevesinde bir Tehdit Değerlendirmesi yapılmasına ihtiyaç vardır.

22 C) Tehditlere Karşı Tedbir Alma Milli güvenlik tanımındaki üçüncü unsur, tehditlere karşı tedbir alma dır. Yukarıda belirtilen tehdit değerlendirmelerinin asıl işlevi de, belirlenecek tehdit/risklere karşı alınacak tedbirleri içeren Milli Güvenlik Siyaseti nin tespitine yön vermesidir.

23 Milli güvenliğin ölçüsü, tehditlerin varlığı ve devletin bu tehditlere karşı toplumu koruyabilme yeteneği ile orantılıdır. Bu yetenek, Milli Güç tür. İnsanlar, çalışma hayatlarında hedeflerine ulaşabilmek için bir güç sarf etmek zorundadırlar. Bu güç, maddi olabileceği gibi manevi nitelikte de olabilir. Bireylerin hayatında geçerli olan bu ilke, devlet hayatında da geçerlidir. Devletler de, milli hedeflerini elde edebilmek için mevcut imkân ve kabiliyetlerini seferber ederler. Devletlerin kullandığı imkân ve kabiliyetlerin tümüne Milli Güç denilmektedir. Milli güç, millet tarafından oluşturulur ve millete aittir.

24 Muhtelif dokümanlarda milli güce ilişkin değişik tanımlamalar yapılmıştır. Bütün tanımlarda ortak husus, milli gücün maddi ve manevi nitelikte olmak üzere birden fazla unsurdan oluştuğudur. Ancak, tanımlarda yer alan milli güce ait maddi ve manevi unsurların nasıl tasnif edileceği konusunda tam bir anlayış birliğine varılmış değildir. Bununla birlikte, halen milli güç unsurlarının; coğrafi, siyasi, ekonomik, askeri, demografik, psiko-sosyal ve kültürel (sosyokültürel), bilimsel ve teknolojik güç olmak üzere toplam yedi grupta toplanması genel kabul görmektedir. Bu kapsamda Milli Güç ; Devletin milli menfaatlerini sağlamak ve milli hedeflerini elde etmek için kullanabileceği coğrafi, siyasi, ekonomik, askeri, demografik, psiko-sosyal ve kültürel, bilimsel ve teknolojik güç gibi güçlerden oluşan maddi ve manevi unsurların toplamıdır. şeklinde tanımlanmaktadır.

25 Milli güç, milli güvenlik siyasetinin de ana kaynağıdır. Milli hedefler, ancak milli gücün doğru ve tam olarak değerlendirilmesiyle sağlıklı bir şekilde tespit edilebilir. Yüce Atatürk ün en önemli liderlik özelliği, milli mücadelenin başlangıcında milli gücü doğru olarak tespit ve değerlendirmesidir.

26 A) Siyasi (Politik) Güç Siyasi güç, milli gücü yöneten, geliştiren ve aynı zamanda onlardan destek alan bir milli güç unsurudur. Siyasi güç, ekonomik ve askeri güç unsurları başta olmak üzere diğer milli güç unsurları tarafından yeterince desteklenmedikçe uluslararası platformda etkili ve başarılı olamaz, amaçlarına ulaşamaz. Siyasi güç, statik konumda bulunan milli güç unsurlarına dinamik nitelik kazandırır. Siyasi güç; iç politik güç ve dış politik güç olmak üzere iki grupta mütalaa edilebilir.

27 A) Siyasi (Politik) Güç İç politik güç; Anayasal düzen ve yasalar (hukuk sistemi), siyasi partiler ve siyasi iktidar, devlet yapılanmasından (bürokrasi) oluşur. Dış politik güç ise; iki ve daha çok ülke arasındaki menfaat çatışmasını yöneten, bir yandan milli hedeflere ulaşmak; öte yandan, diğer ülkelerin kendisi ile ilgili hedeflerini gerçekleştirmesini önlemek amacıyla yürütülen diplomasinin kullandığı güç ve elde ettiği verimdir. Ulusal zeminde birlik ve bütünlüğünü sağlayan devletler, uluslararası ilişkilerde de kendini daha çok kabul ettirir ve saygı görür.

28 B) Askeri Güç Askeri güç, çağdaş anlamıyla bir devletin Harp Gücü dür. Devletin, varlığını güven içerisinde bulundurabilmesi, aktif bir gücün varlığını ve gerektiğinde kullanılabilmesini zorunlu kılar. Askeri güç, yalnız çatışma anlarında değil barışta da sürekli olarak kullanılmaktadır. Bu kapsamda, askeri güç, barışta ve gerginlikte düşmanı caydırmak; savaşta ise, dış tehdide karşı ülkeyi savunmakla görevlidir. Bir ülkenin jeopolitik ve jeostratejik konumu önemli ve komşu ülkelerde istikrarsızlık hakim ise barışı sağlamak ve korumak için kuvvetli bir askeri güce sahip olmak kaçınılmazdır.

29 C) Ekonomik Güç Bir devletin, sahip olduğu yeraltı ve yer üstü kaynaklarını, sermaye birikimini, her türlü mal ve hizmet üretimi kapasitesini, ulaşım/iletişim alt yapısını, üretici iş gücü kapasitesini, ekonomik sistemini, uluslararası ekonomik ilişkilerini kapsamaktadır. Ekonomik güç; toplam ve kişi başına düşen milli gelir, büyüme hızı, enflasyon, mali istikrar, ekonomik gelişmişlik sırası, dış kredibilite notu, ithalat/ihracat hacmi gibi parametrelerle ölçülmektedir.

30 C) Ekonomik Güç Doğal kaynakları zengin olsa bile, bu kaynakları bağımsız olarak çıkarma, işleme, ihraç edebilme potansiyelinden yoksun bulunan bir ülkenin, güçlü bir ekonomiye sahip olması nasıl mümkün değilse, güçlü ekonomisi olmayan bir ülkenin teknolojisini geliştirmesi ve üretimi kendi öz teknolojisine dayalı askeri bir güç oluşturması da aynı ölçülerde mümkün olmamaktadır. Ekonomisi güçlü olmayan, sürdürülebilir refahı yakalayamayan ya da refah payını artıramayan ülkelerin bireylerinin moral ve ulusal değerlerinin her türlü özveride bulunacak bir düzeyde seyretmesi mümkün olmamaktadır. Ekonomik güç, günümüzde diğer milli güç unsurlarını doğrudan etkilemekte ve bir devletin milli gücünün büyüklüğü konusunda belirleyici bir nitelik taşımaktadır.

31 Ç) Coğrafi Güç Milli güç unsurlarının mekânsal boyutunu oluşturur. Diğer milli güç unsurlarının mekânsal boyut içindeki yerini, etkileşimini ve etkinlik düzeyini yansıtır. Bir ülkenin dünya üzerindeki yeri, yüzölçümü, coğrafi yapısı, yaşanabilir ve tarıma elverişli toprak oranı, iklimi ve jeopolitik konumu, coğrafi güç unsurunun milli güce katkısını belirleyen niteliklerdir.

32 Ç) Coğrafi Güç Bir ülkenin dünya üzerindeki gücü, o ülkenin milli güç unsurları ve coğrafyasıyla yakından ilgilidir. Ülkelerin sahip oldukları coğrafyalarını izledikleri politikaların bir boyutu haline getirmeleri, o devletlerin dünya üzerindeki konumlarına ilave bir güç kazandırmaktadır. Günümüzde her ne kadar teknolojik gelişmelerin coğrafi gücün önemini azalttığı öne sürülüyor ise de, bu durumun her ülkeyi aynı ölçüde etkilediğini söyleyebilmek mümkün değildir.

33 D) Demografik Güç Demografik güç; devletin ülkesi üzerinde yaşayan insan topluluğunun nicelik ve nitelik açısından diğer milli güç unsurlarının oluşumunda ve desteklenmesinde kullanılmasıdır. Demografik güç analiz edilirken; toplam nüfus, yaş grupları, nüfusun eğitim ve öğretim düzeyi, yetişmiş insan gücü vb. değerlendirilmektedir.

34 D) Demografik Güç Büyük bir nüfus, güçlü bir devlet için şarttır; ancak tek başına büyüklüğün göstergesi değildir. Nüfus, potansiyel bir güçtür ve bu bakımdan değer taşımaktadır. Eğitimli ve üretken insan sayısı ne kadar fazla olursa, devletin de demografik olarak o kadar güçlü olduğunu söylemek mümkündür. Nüfusun çokluğu, ancak gelişim düzeyi bakımından eş değer veya yakın durumdaki devletler arasında bir güçlülük faktörü oluşturmaktadır. Her milletin kendine özgü ve bireylerin çoğunluğunda yaygınlaşmış olarak görülen birtakım genel nitelikleri mevcuttur. Bir milletin genel nitelikleri, demografik yapısının dinamik yönünü oluşturmaktadır.

35 E) Psiko-Sosyal ve Sosyo-Kültürel Güç Psiko-sosyal ve kültürel güç, toplumu millet yapan birlik ve bütünlük ile bunları sağlayan tarihi birikimleri, halkın morali, eğitim ve kültür düzeyi ile dil, din, gelenek ve görenekleri gibi manevi yapısındaki psikolojik, bilimsel unsurlardır. Psiko-sosyal ve kültürel gücü; Bir toplumun kültür yoluyla oluşan ve milli varlığını geliştirme ve korumada itici ve yönlendirici rol oynayan düşünce, inanç ve davranışlarının tümüdür. şeklinde de tanımlamak mümkündür.

36 E) Psiko-Sosyal ve Sosyo-Kültürel Güç Moral değerler olarak; aile sevgisi, vatan ve bayrak sevgisi, devlete bağlılık, dini değerler, gelenek ve göreneklere bağlılık, ulus bilinci, milli gücü olumlu yönde etkileyen öğelerdir. Psiko-sosyal ve kültürel gücün, millet hayatındaki önemi göz ardı edilemez. Bu nedenle, toplumda milli değerlerin yerleştirilmesi ve kitlesel gücün oluşturulması önem taşımaktadır. Sağlam bir kültüre ve temele sahip devletler, tarihi süreçte yerlerini korumayı başarmışlardır. Başka kültürlerin etkisi altında kalan milletler ise zaman içerisinde tarih sahnesinden kaybolmuşlardır.

37 F) Bilimsel ve Teknolojik Güç Bilimsel ve teknolojik güç; bir ülkenin gelişmişlik düzeyi açısından büyük önem taşır. Günümüzde devletler için çağdaş düzeyde bulunmakla, çağdaş bilimsel ve teknolojik düzeyde bulunmak eş anlamlıdır. Bir ülkenin; üretimde kendi teknolojisini kullanıp, kullanmadığı; teknolojik gelişmişliğin genel sanayi ve askeri sanayi sektörlerine yansıması; teknoloji transferi yapacak kapasiteye sahip olup, olmaması; milli gücün değerlendirilmesi ve oluşumunda önemli faktörler arasında yer alır. Bilimsel ve teknolojik güç; ülkelerin ekonomisine, sosyal yapısına ve askeri gücüne giderek daha çok etkili olmaktadır.

38 F) Bilimsel ve Teknolojik Güç Teknolojideki gelişmişlik ve üstünlük, coğrafya ve nüfustan kaynaklanan olumsuzlukların giderilmesinde de önemli bir işleve sahiptir. Milli güç unsurları, her ne kadar başlı başına birer güç niteliği taşıyorlarsa da varlıkları, etkinlikleri ve süreklilikleri bakımlarından birbirlerine bağımlı durumdadırlar. Örneğin; coğrafyanın bir güç teşkil etmesi için üzerinde insanların yaşaması, onlar tarafından değerlendirilmesi gerekir. İnsanlar ancak bir coğrafya üzerinde bulunduklarında sayılarına, dağılım ve yoğunluklarına göre bir Demografik Güç oluşturabilirler. Ancak, bu topluluğun millet olabilmesi için müşterek bir Psiko-sosyal ve Kültürel Güç e sahip olmaları gerekir.

39 F) Bilimsel ve Teknolojik Güç Diğer taraftan, millet, siyasi bir varlık olarak teşkilatlanmamış ise devlet olunamaz. Her devlet yaşamak için içte ve dışta etkinlik taşıyan bir Siyasi Güç e, kendini savunacak bir Askeri Güç e, kaynaklarını değerlendirecek bir Ekonomik Güç e ve her bakımdan ilerlemesini sağlayacak Bilimsel ve Teknolojik Güç e sahip olmak mecburiyetindedir. Ekonomik güç, uygun siyasi kararlara dayandırılmadığı, dış tehditlere karşı yeterince savunulmadığı ve çağdaş düzeydeki bilimsel ve teknolojik güce sahip olunmadığı takdirde varlığını yitirir. Ekonomik gücün başarısıyla elde edilen nimetler halka yeterince intikal etmediğinde Psiko-Sosyal Güç zayıflamaya, Kültürel Birikim geçim sıkıntıları ve iç politika çatışmaları içinde kaybolmaya başlar.

40 F) Bilimsel ve Teknolojik Güç Askeri güç, uygun siyasi kararlara bağlı olarak düzenlenip kullanılmadığı, güçlü ekonomi ile desteklenmediği, bilimsel ve teknolojik yönden çağdaş düzeyden uzaklaştığı, personelinin moral ve motivasyonu zayıf olduğu ve coğrafyanın isteklerine göre kurulup, konuşlandırılmadığı takdirde bir güç olmaktan çıkar, güçsüzlük haline gelir. Bu bağlamda, milli güç unsurları, bir sistemin ayrılmaz parçalarıdır. Bir zincirin gücü, en zayıf halkasının gücüne eşittir. Milli güç unsurlarından herhangi birisinde oluşabilecek bir yetersizlik, zincirin en zayıf halkası" kuralı uyarınca, toplam milli gücü zayıflatmaktadır.

41 F) Bilimsel ve Teknolojik Güç Devletlerin değişmeyen görevi, ülkelerine beka ve refah sağlamak ve geliştirmektir. Devletler bu görevi, milli güç unsurlarını uygun ve uyumlu şekilde kullanarak, milli menfaatlerinin öngördüğü milli hedefleri elde etmek suretiyle gerçekleştirir. Bu hedefler ise, beka ve refah arasındaki en uygun dengeyi sağlamayı mümkün kılabilecek gayretleri yönlendirilebilmekle elde edilebilir. Bir devlet, varlığını sürdürebilmek ve hedeflerine ulaşabilmek için milli gücünü sürekli geliştirmeli, etkinleştirmeli ve kullanmalıdır.

42 Her devlet, iç ve dış tehditler olarak şekillenen, bekası ve güvenliği ile milletin refahına yönelen tehditlere karşı, kendi tehdit algılamalarına göre tedbirler almak zorunda kalmıştır. Alınacak tedbirler, ivediliği ve gizliliği olan; ayrıca, ayrıntılı araştırma ve değerlendirme isteyen ve özel ihtisası gerektiren hususlardır. Diğer taraftan, bu tedbirlerin, her türlü siyasi/ideolojik etkilerden uzak tespit edilmesi ve bütün bakanlık, kurum ve kuruluşlar tarafından eşgüdüm içerisinde uygulanması gerekmektedir.

43 Bütün bunlara ilave olarak; milli güvenliğin sağlanmasında, gizlilik ihlali, gerileme, zafiyet, engelleme gibi hususlar, telafisi devlete ve millete çok pahalıya mal olan milli kayıplara yol açabilir. Bu ihtiyaçlar, devlet yönetimlerinin milli güvenliğin sağlanması için bir Özel bir sisteme sahip olmasını gerekli kılmıştır. Bu özel sistem, Milli Güvenlik Sistemi dir. Milli güvenlik sistemlerinin oluşturulmasında; devletlerin coğrafyası, jeopolitik konumu ve sosyo-kültürel yapılarına bağlı olarak oluşan tehdit algılamaları ile anayasal düzenleri, önem taşımaktadır. Bu nedenle, her devlet, milli güvenliği ile ilgili kuruluşlarını bu ölçütlere göre oluşturmuştur.

44 Milli güvenlik sistemi; bugün en ileri demokrasilerde bile karmaşık ve çok yönlü devlet hizmetlerinin eksiksiz bir koordinasyon ve işbirliği halinde devletin ve milletin yasal nizamı ve refahı ile bölünmez bütünlüğünün her çeşit iç ve dış, potansiyel ve fiziki, dolaylı ve dolaysız, tabii ve suni tehdit ve tehlikelere karşı korunmasının ve hayatiyetinin dinamik olarak devamının zorunlu bir unsuru sayılmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti nin milli güvenlik sistemi, Anayasa nın 117 nci ve 118 inci maddeleri ile oluşturulmuştur. Türkiye'nin milli güvenlik sisteminin temel kurumlan, Milli Güvenlik Kurulu ve Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği dir.

45 1) Tarihi gelişimi A) Milli Güvenlik Kurulu İstiklal Savaşı sırasında, milli güvenlik ile ilgili sorunları görüşmek üzere Atatürk tarafından Harp Encümeni teşkil edilmiştir. Müteakiben, Büyük Atatürk'ün emirleriyle 1933 yılında Yüksek Müdafaa Meclisi kurulmuştur. MGK'nın tarihi gelişimini, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan itibaren dört dönem halinde incelemek mümkündür.

46 a) Yüksek Müdafaa Meclisi Dönemi ( ) 1933 yılında bir kararname ile kurulan Yüksek Müdafaa Meclisi nin görev alanı; millî seferberlik olarak tespit edilmiştir. b) Milli Savunma Yüksek Kurulu Dönemi ( ) 1949 yılında çıkarılan bir kanunla teşkil edilen Millî Savunma Yüksek Kurulu na, milli seferberlik konularına ilave olarak Millî Savunma Politikası'nın hazırlanması görevi verilmiştir.

47 c) 1961 Anayasası na göre Milli Güvenlik Kurulu Dönemi ( ) 1961 Anayasası ile MGK; anayasal bir kurum haline getirilmiş ve Millî Güvenlik Politikası'nın hazırlanması görevi verilmiştir. c) 1982 Anayasası na göre Milli Güvenlik Kurulu Dönemi (1983- ) 1982 Anayasası ile MGK nın üyeleri ve görevleri yeniden düzenlenmiş, bu çerçevede 2945 sayılı Kanun çıkarılmıştır.

48 2) 1982 Anayasası na göre Milli Güvenlik Kurulunun Kuruluşu, Görevleri ve Çalışma Esasları a) Kuruluşu 1982 Anayasası'nın 117 nci maddesinde; milli güvenliğin sağlanmasından ve Silahlı Kuvvetlerin yurt savunmasına hazırlanmasından Türkiye Büyük Millet Meclisine karşı Bakanlar Kurulu sorumlu tutulmuştur. Bakanlar Kurulunun milli güvenliğin sağlanmasındaki sorumluluğunu yerine getirmesinde; kendisine yardımcı olacak bir kuruluşa ihtiyaç vardır. Bu maksatla; Anayasa nın 118 inci maddesi ile Milli Güvenlik Kurulu teşkil edilmiştir.

49 a) Kuruluşu 1982 Anayasası nın 118'inci maddesi ve 2945 sayılı Kanun a göre; Milli Güvenlik Kurulu, Cumhurbaşkanının başkanlığında, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Başbakan Yardımcıları, Adalet, Milli Savunma, İçişleri ve Dışişleri Bakanları ile Kara Kuvvetleri Komutanı, Deniz Kuvvetleri Komutanı, Hava Kuvvetleri Komutanı ve Jandarma Genel Komutanı ndan teşkil edilmiştir. Gündemin özelliğine göre, kurul toplantılarına ilgili bakan ve kişiler de çağrılıp görüşleri alınabilmektedir. Kurulun toplantılarına MGK Genel Sekreteri de katılmakta, ancak oy hakkı bulunmamaktadır.

50 b) Görevi Milli Güvenlik Kurulu; 2 nci maddede belirtilen milli güvenlik ve Devletin milli güvenlik siyasetine ilişkin tanımlar çerçevesinde Devletin milli güvenlik siyasetinin tayini, tespiti ve uygulanması ile ilgili konularda tavsiye kararları alır ve gerekli koordinasyonun sağlanması için görüş tespit eder; bu tavsiye kararlarını ve görüşlerini Bakanlar Kuruluna bildirir ve kanunlarla verilen görevleri yerine getirir. Anayasa, madde 118

51 b) Görevi Milli Güvenlik Kurulu; Devletin milli güvenlik siyasetinin tayini, tespiti ve uygulanması ile alınan tavsiye kararları ve gerekli koordinasyonun sağlanması konusundaki görüşlerini Bakanlar Kuruluna bildirir. Kurulun, Devletin varlığı ve bağımsızlığı, ülkenin bütünlüğü ve bölünmezliği, toplumun huzur ve güvenliğinin korunması hususunda alınmasını zorunlu gördüğü tedbirlere ait kararlar Bakanlar Kurulunca değerlendirilir sayılı MGK ve MGK Genel Sekreterliği Kanunu

52 c) Çalışma Esasları Kurul, iki ayda bir toplanır. Gerektiğinde, Başbakan ın teklifi üzerine veya doğrudan Cumhurbaşkanı nın çağrısı ile de toplanır. Kurul toplantıları, Cumhurbaşkanı nın başkanlığında yapılır. Cumhurbaşkanı nın katılmadığı zamanlarda Kurul a Başbakan başkanlık eder. Kurulun gündemi, Cumhurbaşkanı tarafından düzenlenir. Gündemin hazırlanmasında Başbakan ve Genelkurmay Başkanı nın önerileri dikkate alınır. Kurul üyesi bakanlar ile diğer bakanların gündeme girmesini istedikleri konular, Başbakan'ın da görüşünü alarak MGK Genel Sekreteri tarafından Cumhurbaşkanı na sunulur.

53 c) Çalışma Esasları Kurul, kararlarını çoğunlukla alır. Eşitlik halinde, Kurul Başkanı nın bulunduğu taraf çoğunluğu sağlamış sayılır. Kurul kararları, Cumhurbaşkanı na ve Bakanlar Kurulunda görüşülmek üzere Başbakanlığa MGK Genel Sekreterliği tarafından gönderilir. Milli Güvenlik Kurulu kararları, Başbakan tarafından Bakanlar Kurulu gündemine öncelikle alınmak suretiyle görüşülür ve gerekli kararlar alınır.

54 3) Milli Güvenlik Kurulunun Devlet Sistemindeki Yeri T.C. Anayasası, bütün devlet yapısı için ana çerçevedir. Devlet, yasama, yürütme ve yargı olmak üzere 3 temel organdan oluşmaktadır. Yürütmenin içinde Cumhurbaşkanı ile Bakanlar Kurulu yer almaktadır. Bakanlar Kurulu ise, Başbakan ve Bakanlardan meydana gelmektedir. Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Bakanlara bağlı ve yürütmeye yardımcı kurul ve kuruluşlar mevcuttur. Bu kuruluşlardan birisi olan Milli Güvenlik Kurulu, yürütme için milli güvenlik alanında yardımcı ve danışma işlevi gören bir kuruldur.

55 3) Milli Güvenlik Kurulunun Devlet Sistemindeki Yeri Milli Güvenlik Kurulunun devlet sistemindeki yeri ve görevi dikkate alındığında; Milli Güvenlik Kurulunun teşkilinden amaçlanan temel hususun, siyasi olarak tarafsız bir kimliğe sahip bulunan Cumhurbaşkanının başkanlığında, milli güvenliğin sağlanmasında temel sorumlulukları bulunan Başbakan ve ilgili bakanlar ile bu konuda özel ihtisas ve bilgi birikimine sahip Genelkurmay Başkanı, Kuvvet Komutanları ile Jandarma Genel Komutanı nın anayasal bir platformda bir araya gelmeleri olduğunu anlamak mümkündür. Böylece, karşılıklı fikir alışverişi ile milli güvenliğe ilişkin sorunların en üst seviyede görüşüldüğü ve tartışıldığı bir ortam yaratılmıştır.

56 1) Tarihi Gelişimi B) Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği Büyük Atatürk ün emirleriyle, 1933 yılında kurulan Yüksek Müdafaa Meclisinin çalışmalarında yardımcı olmak üzere ilk defa Yüksek Müdafaa Meclisi Umumi Kâtipliği teşkil edilmiş ve Milli Güvenlik Kurulunun tarihi gelişimine paralel olarak önce Milli Savunma Yüksek Kurulu Genel Sekreterliği, müteakiben bugünkü Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği adını almıştır.

57 2) Kuruluşu MGK Genel Sekreterliği, Anayasanın 118 inci maddesinin son fıkrasında yer alan; Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğinin teşkilatı ve görevleri kanunla düzenlenir. hükmü gereğince çıkarılan 2945 sayılı Kanun'la kurulmuştur. MGK Genel Sekreterliği, Başbakan a bağlı bir teşkilattır. MGK Genel Sekreterliği; Genel Sekreter, Genel Sekreter Yardımcıları, Genel Sekreterlik Bürosu, Hukuk Müşavirliği, Ana Hizmet Birimleri ile Personel ve İdari işler Dairesi Başkanlığından oluşur. Genel Sekreter, Başbakan ın teklifi ve Cumhurbaşkanı'nın onayı ile atanır. Söz konusu atamanın Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları arasından yapılmasının öngörülmesi halinde Genelkurmay Başkanı nın olumlu görüşü alınır.

58 3) Görevleri 2945 sayılı kanunda MGK Genel Sekreterliğinin görevleri şöyle düzenlenmiştir. a) Milli Güvenlik Kurulunun sekreterlik hizmetlerini yürütür. b) Milli Güvenlik Kurulunca ve kanunlarla verilen görevleri yerine getirir.

59 A) Jeopolitik Jeopolitik, milli güvenlik siyasetinin belirlenmesi amacıyla, bir ulusun, uluslar topluluğunun veya bölgenin jeopolitiğin değişmeyen (coğrafi konum, sınırlar ve coğrafi bütünlük, saha genişliği ve sahip olunan stratejik kaynaklar, coğrafi özellik) ve değişen (sosyo-kültürel, ekonomik, politik ve askeri değerler ile zaman) unsurlarını dikkate alarak güç değerlendirmesini yapan, etkisi altında kaldığı o günkü dünya güç merkezlerini, bölgedeki güçleri inceleyen, değerlendiren hedefleri ve hedeflere ulaşma şart ve aşamalarını araştıran bir bilimdir. Kısaca,bir ülkenin milli güvenlik siyasetinin coğrafyasına göre planlanmasıdır.

60 B) Jeostrateji Milli güvenlik stratejisinin tayini ve stratejinin yürütülmesi üzerine coğrafi faktörlerin yapacağı etkileri inceleyen bir bilimdir. Özetle, stratejinin coğrafyanın isteklerine göre düzenlenmesini sağlayan bir bilim dalıdır.

61 C) Coğrafi, Jeopolitik ve Jeostratejik Konum Bir ülkenin uluslararası ilişkilerdeki göreceli ağırlığı ve gücü pek çok faktörden etkilenmektedir. Bunların en başında ilgili ülkenin coğrafi ve jeopolitik konumu gelmektedir. Bir ülkenin coğrafi konumu ile jeopolitik konumu birbirinden farklıdır. Coğrafi konum, fiziki coğrafyaya göre ülkenin bulunduğu yeri ve bulunduğu durumu açıklar. Coğrafi konum, ülke sınırlarında değişiklik olmadığı müddetçe değişmemektedir.

62 C) Coğrafi, Jeopolitik ve Jeostratejik Konum Jeopolitik konum ise, coğrafi konumun değeri ile birlikte dünya ve bölge güç merkezlerine, dünya politik yapısına, siyasi bölünmeye göre ülkenin veya bölgenin bulunduğu yeri ve bulunduğu durumu açıklar. Jeopolitik konum, ülke içinde, ülkenin bulunduğu bölgede veya küresel düzeyde meydana gelen olaylar nedeniyle değişebilmektedir. Bir başka şekilde ifade ile jeopolitik konum, ülkenin ekonomik, sosyal, siyasi, kültürel ve askeri gücündeki değişim gibi iç faktörlerin yanında, küresel ve bölgesel değişikliklerden etkilenmekte, onlara bağlı olarak değişim gösterebilmektedir.

63 Ç) Türkiye nin Jeopolitik ve Jeostratejik Değeri ve Önemi Türkiye, jeopolitik ve jeostratejik konumu itibarıyla; Dünyanın en önemli petrol rezervlerine sahip Orta Doğu ve Hazar Havzası, Önemli deniz ulaştırma yollarının kavşağı durumunda bulunan Akdeniz Havzası, Tarihte her zaman önemini sürdürmüş olan Karadeniz Havzası ve Türk Boğazları, SSCB ve Yugoslavya'nın dağılması sonucu yapısal değişikliklere uğrayan Balkanlar, Etnik çatışmalar yanında, zengin doğal kaynaklara sahip Kafkasya ve Orta Asya dan oluşan coğrafyanın merkezinde bulunmaktadır. Üç kıtayı birbirine bağlayan ve çok önemli bir jeostratejik konuma sahip olan Türkiye, aynı anda bir Avrupa, Asya, Balkan, Kafkas, Orta Doğu, Akdeniz ve Karadeniz ülkesidir.

64 Ç) Türkiye nin Jeopolitik ve Jeostratejik Değeri ve Önemi Türkiye'nin jeostratejik önemini pekiştiren diğer temel özellikleri arasında; Demokratik, laik, sosyal hukuk devletine sahip ve piyasa ekonomisini kabul etmiş, çağdaş değerler ve yönetim anlayışını benimsemiş bir ülke olarak Batı nın tüm kurumlarıyla bütünleşmeyi hedeflemiş olması, 1990 lı yıllardan itibaren büyük değişmelere sahne olan Balkanlar, Kafkasya ve Orta Asya ülkeleriyle tarihten gelen kültür birliğine ve her alanda gelişen ilişkilere sahip olması, Kafkasya ve Orta Asya petrol ve doğal gazının Batı ya ulaştırılması için belirlenen ana güzergâh olması, Orta Doğu nun önemli bir bölümünü besleyen su kaynaklarına sahip olması,

65 BM ve NATO nun barışı koruma, bölgesel güvenlik ve istikrara yönelik girişimlerine iştirakleri ve bazılarında üstlendiği öncü rol ile Avrupa Güvenlik Mimarisi üzerinde önemli bir ağırlığa sahip olması, Nitelik ve nicelik olarak Avrupa da ve bölgesinde güçlü bir Silahlı Kuvvetlere sahip olması bulunmaktadır.

66 Ç) Türkiye nin Jeopolitik ve Jeostratejik Değeri ve Önemi Jeoekonomik ve jeokültürel açıdan da kuzey-güney ve doğubatı ekseninde önemli bir kavşak noktası konumundaki Türkiye, sahip olduğu konum itibarıyla 20 nci yüzyılın sonlarından itibaren dünyada yaşanan köklü ve hızlı gelişmelerden büyük ölçüde etkilenmiştir. Jeopolitik kavramının, Soğuk Savaş sonrası ortaya çıkan dinamikler çerçevesinde yeniden tanımlandığı bu dönem; Türkiye'ye hem farklı sorumluluklar yüklemiş, hem de yeni fırsat ve ufuklar açmıştır. Ülkemiz, Avrupa yı Asya ya bağlayan Avrasya da ve Akdeniz - Orta Doğu havzasında merkezi bir duruma gelmiş, politika, güvenlik ve ekonomi alanlarında önemi artmıştır.

67 Ç) Türkiye nin Jeopolitik ve Jeostratejik Değeri ve Önemi Soğuk Savaş ın sona ermesi ile birlikte, SSCB de ve komünist rejimlerde yaşanan çözülme Balkanlar, Kafkasya ve Orta Asya bölgelerinde jeopolitik boşluk alanlarının ortaya çıkmasına neden olmuştur. 1991'den sonra Bosna-Hersek, Kosova ve Kafkasya da meydana gelen olaylar bu boşluğun bölgesel ölçekteki yansımalarını teşkil etmiştir. Türkiye, yaşanan gelişmelerin coğrafi, kültürel, tarihi ve sosyo-ekonomik ve güvenlik yansımalarından etkilenmiştir. Türkiye tarihi, coğrafi ve kültürel açılardan doğunun olduğu kadar, batının da bir parçasıdır. Türkiye'nin altı asır boyunca Avrupa ile mevcut ortak tarihi bunun en belirgin kanıtıdır. Batı'nın köklü demokrasileri ve pazar ekonomileri ile doğunun ümit vadeden genç demokrasilerini, Karadeniz ile Akdeniz i, gelişmiş ülkelerle gelişmekte olanları ve farklı kıtaları birbirine bağlayan Türkiye, İslam ve diğer dinler arasında da bir dostluk ve iş birliği köprüsüdür.

68 Ç) Türkiye nin Jeopolitik ve Jeostratejik Değeri ve Önemi Türkiye ayrıca, Hazar ve Orta Asya doğal kaynaklarının Batı ya ulaşmasında doğal bir köprü rolü üstlenmektedir. Dünya doğal enerji kaynaklarının yüzde 70 i Türkiye nin etrafında yer almaktadır. Hazar petrollerinin Batı'ya taşınmasını öngören Bakü-Tiflis-Ceyhan projesi, petrol nakil güzergâhı bakımından en istikrarlı ve güvenli ortamı sunmakta ve çevrenin korunması bakımından da en az riski taşımaktadır. Akdeniz ve Karadeniz'i birbirine bağlayan, Çanakkale Boğazı ile İstanbul Boğazı ndan oluşan Türk Boğazları, yüzyıllardır ekonomik, coğrafi ve stratejik özellikleri nedeniyle dünyanın en önemli deniz yollarından biri olma niteliğini sürdürmüştür.

69 Ç) Türkiye nin Jeopolitik ve Jeostratejik Değeri ve Önemi Türk Boğazları stratejik ve ekonomik açıdan, sadece Türkiye nin Karadeniz deki limanlarıyla Ege ve Akdeniz de bulunan limanlarını birbirine bağlamakla kalmayıp, Karadeniz e sahildar ülkelerin başta Akdeniz olmak üzere dünyaya açılan penceresi olmak bakımından önem arz etmektedir. Türkiye, yakın çevresinde sorunlar, çatışmalar ve istikrarsızlıklar yaşayan bölgelerin barış ve istikrarının sağlanması yönünde yoğun çaba göstermektedir. Soğuk Savaş sonrası şartlar içinde dünyanın en duyarlı bölgelerini oluşturan Balkanlar, Karadeniz ve Akdeniz Havzaları, Kafkasya, Orta Asya ve Orta Doğu coğrafyasındaki gelişmeler, Türkiye'nin bu bölgelerdeki rollerine ve etkinliklerine yenilik ve hareketlilik getirmiştir. Bu coğrafyadaki oluşumlar, dünyanın ve Avrupa'nın geleceğinde belirleyici rol oynayacaktır.

70 Ç) Türkiye nin Jeopolitik ve Jeostratejik Değeri ve Önemi Türkiye, kaynaklarının zenginliği, demografik yapısı, hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına saygıya dayanan demokratik, laik rejimi, ekonomisinin dinamizmi, üretim kapasitesi, endüstrisinin rekabet gücü ile bir cazibe merkezi olarak içinde bulunduğu coğrafyanın barış, istikrar ve refah yönünde değişiminin itici gücüdür. Türkiye'nin Atlantik-Avrupa ve Avrasya kuşakları içinde özel bir konumu vardır. Batı toplumu ile bütünleşme hedefi güden Türkiye, demokratik, laik ve çağdaş yapısı ile bölgesinde örnek bir ülke durumundadır. Türkiye, Balkanlar, Kafkasya ve Orta Asya da Türkçe konuşan 200 milyonluk bir coğrafyanın da merkezinde bulunmaktadır. Türkiye, tarihten ve coğrafyadan kaynaklanan özellikleri itibarıyla, çevresindeki tüm halklar ve devletler için anlam ifade eden bir siyasî, ekonomik ve beşerî tecrübeye sahiptir.

71 A) Birleşmiş Milletler Uluslararası barışı ve güvenliği sağlama alanında atılan ilk önemli adım, 10 Ocak 1920'de kurulan Milletler Cemiyeti teşkilatıdır, İkinci Dünya Savaşı'na giden süreçte işlevlerini kaybeden Milletler Cemiyeti ni 24 Ekim 1945 tarihinde kurulan Birleşmiş Milletler (BM) takip etmiştir. BM, 200 civarında üyesiyle dünyadaki tek evrensel örgüt niteliğini halen korumaktadır. BM nin 51 kurucu üyesinden biri olan Türkiye, BM Yasası nda belirlenen amaç ve ilkeleri korumak ve yüceltmek için çaba sarf etmektedir.

72 A) Birleşmiş Milletler Bu kapsamda, Türkiye, Kore Savaşı ndan bu yana barış ve güvenliğin korunması ve sosyo-ekonomik alanlarda katkı sağlanması amacıyla BM Barış Güçleri ne, BM barışı koruma faaliyetlerine ve insani ve teknik yardım etkinliklerine önemli ve somut katkılarda bulunmuştur. Ayrıca, Türkiye, önemli jeopolitik konumu çerçevesinde dahil olabildiği bölgelerde var olan anlaşmazlıkların çözümüne ve yenilerinin ortaya çıkmasının önlenmesine katkıda bulunmaya çalışmaktadır. BM, Soğuk Savaş sonrası dönemde Orta Asya Türk Cumhuriyetleri ve Kafkas ülkeleri başta olmak üzere yeni üyelerin katılımı, iki kutuplu sistemin sona ermesi ve 11 Eylül 2001 sonrası değişen güvenlik parametreleri çerçevesinde geçmiştekinden daha fazla önem kazanmış; ancak buna paralel olarak BM nin yeniden yapılanması, çalışma biçimleri ve etkinleştirilmesi konularında reform talepleri gündeme gelmiştir.

73 A) Birleşmiş Milletler Bu kapsamda, Türkiye, Kore Savaşı ndan bu yana barış ve güvenliğin korunması ve sosyo-ekonomik alanlarda katkı sağlanması amacıyla BM Barış Güçleri ne, BM barışı koruma faaliyetlerine ve insani ve teknik yardım etkinliklerine önemli ve somut katkılarda bulunmuştur. Ayrıca, Türkiye, önemli jeopolitik konumu çerçevesinde dahil olabildiği bölgelerde var olan anlaşmazlıkların çözümüne ve yenilerinin ortaya çıkmasının önlenmesine katkıda bulunmaya çalışmaktadır. BM, Soğuk Savaş sonrası dönemde Orta Asya Türk Cumhuriyetleri ve Kafkas ülkeleri başta olmak üzere yeni üyelerin katılımı, iki kutuplu sistemin sona ermesi ve 11 Eylül 2001 sonrası değişen güvenlik parametreleri çerçevesinde geçmiştekinden daha fazla önem kazanmış; ancak buna paralel olarak BM nin yeniden yapılanması, çalışma biçimleri ve etkinleştirilmesi konularında reform talepleri gündeme gelmiştir.

74 A) Birleşmiş Milletler Türkiye, BM'de etkin bir konum sağlayabilmek amacıyla; BM'nin organları ile iş birliği, bu organların başkanlığına adaylık, yürütülen barışı koruma operasyonlarına katkı ve BM çatısı altında etkin diplomasi gibi yöntemlerle önemli bir gayret içerisindedir.

75 B) Diğer Uluslar arası Güvenlik Kuruluşları 1) Kuzey Atlantik İşbirliği Teşkilatı (NATO) Türkiye, 1952 yılında NATO ya üye olmuştur. İttifak, Avrupa- Atlantik bölgesinin barış ve istikrarının korunması ve geliştirilmesindeki temel araçtır. Türkiye, Soğuk Savaş döneminde İttifak ın güney kanadını korumuş, Batı Avrupa nın ve NATO nun güvenlik ve savunmasına önemli katkılarda bulunmuştur.

76 1) Kuzey Atlantik İşbirliği Teşkilatı (NATO) Ayrıca, Türkiye, bir yandan İttifak ın güvenliğine katkıda bulunurken, diğer yandan kendisine yakın bölgelerde iş birliğinin pekiştirilmesi yönündeki geleneksel güvenlik politikasını sürdürmüştür. Soğuk Savaş sonrasında NATO, küreselleşme sürecine de bağlı olarak, değişen koşullara yönelik yeni tehdit analizleri ile kapsamlı bir dönüşüm sürecine yönelmiştir. Soğuk Savaş sonrası dönemde, konvansiyonel tehdit büyük ölçüde azalmış; terörizm, bölgesel istikrarsızlıklar, kitle imha silahları ve bunları fırlatma vasıtalarının yayılması, ayrılıkçı etnik milliyetçilik, aşırı dinci akımlar, örgütlü suçlar, uyuşturucu ve insan ticareti, yasa dışı göç gibi güvenliğe yönelik asimetrik risk ve tehditleri ortaya çıkmıştır.

77 1) Kuzey Atlantik İşbirliği Teşkilatı (NATO) NATO; Barış İçin Ortaklık Programı çerçevesinde yeni ülkelerle üyelikler gerçekleştirmiş; gelişmiş siyasi ve askeri ortaklık yapıları kurmak üzere Rusya ve Ukrayna ile iş birliği geliştirmiş, Akdeniz Diyalogu ve İstanbul İşbirliği Girişimi gibi mekanizmalar oluşturmak suretiyle yeni güvenlik ortamının ihtiyaçları doğrultusunda açılımlarını sürdürmektedir. Bu bağlamda, muhtemel kriz bölgelerine müdahale edebilmek için daha önce teşkil edilmiş olan ve Türkiye nin de katkı sağladığı Acil Mukabele Gücü nün 2006 yılı Riga Zirvesi nde operasyonel hale getirilmesi kararı, NATO'nun etkin yapı ve işleyişine yönelik reform girişimlerinin önemli bir göstergesi olmuştur.

78 2) Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Konferansı (AGİK) biçiminde daimi konferans olarak 1975 yılında kurulmuştur. 55 katılımcı ülkeyle, Avrasya-Atlantik coğrafyasındaki en geniş bölgesel güvenlik örgütü olma özelliğini taşımaktadır. AGİT, bölgesel güvenlikte kapsamlı güvenlik yaklaşımının tipik bir örneğini sergilemektedir. Bu bağlamda, teşkilat faaliyetlerinde, siyasi-askeri, ekonomi-çevre ve insani boyutlar arasındaki dengeye özel önem verilmektedir. Ayrıca, güvenliğin bölünmezliği ilkesi temelinde, katılımcı ülkeler, güvenliklerini artırma gayretlerinde, diğer katılımcı ülkelerin güvenliklerine zarar verecek hareketlerden sakınmayı taahhüt etmişlerdir.

79 2) Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Küreselleşme sürecinde, ortak güvenliğin, yalnızca katılımcı ülkeler arasında iş birliğinin artırılması yoluyla sağlanabileceği anlayışını yansıtan iş birliğine dayalı güvenlik kavramı da AGİT içinde geliştirilen diğer bir temel ilkeyi oluşturmaktadır. AGİT in önleyici diplomasi alanındaki araçlarını, erken uyarı, çatışmaların önlenmesi, kriz yönetimi ve bunlarda başarısız olunduğu takdirde, çatışma sonrası rehabilitasyon teşkil etmektedir. Bu çerçevede, AGİT, Balkanlar, Orta ve Doğu Avrupa, Kafkasya ve Orta Asya'daki "Alan Misyonları yoluyla, güvenliğin üç boyutunu da içeren önemli görevler yerine getirmektedir.

80 3) İslam İşbirliği Örgütü (İİÖ) Teşkilatın eski adı İslam Konferansı Örgütüdür. Katılımcı 57 ülke ile, BM den sonra dünyanın en geniş tabanlı uluslararası örgütü olan İİÖ, kurumsal yapısındaki eksiklikler ve ülkeler arasındaki geniş görüş ayrılıkları nedeniyle, bugüne kadar etkili politikalar üretememiş ve uluslararası alanda etkin düzeye ulaşamamıştır. Genel olarak örgüt, uzun yıllar kısıtlı sayıda üyeye sahip kalmış ve İşlevsiz olmaktan ileriye gidememiştir. Soğuk savaş sonrası üye sayısı hızla artmakla birlikte, örgüt etkinlik konusunda bir ilerleme sağlayamamıştır. Bunun en önemli sebebini, üye ülkelerin aynı din çatısı altında birleşmiş olmalarına karşın, farklı dini, kültürel ve siyasi yapılardan oluşmaları teşkil etmektedir.

81 4) Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (KEİT) Soğuk Savaş sonrası dönemde hem bölgesel iş birliği hem de Türkiye nin yakın kara ve deniz havzalarına dönük politikası açısından ciddi bir stratejik açılım potansiyeli doğmuş; bunu dinamik bir unsur haline dönüştürmek üzere 1992 yılında Türkiye nin öncülüğüyle 11 kurucu üye (Arnavutluk, Azerbaycan, Bulgaristan, Ermenistan, Gürcistan, Moldova, Romanya, Rusya Federasyonu, Türkiye, Ukrayna ve Yunanistan) ile Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (KEİT) kurulmuştur.

82 4) Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (KEİT) Bölgesel iş birliği örgütü olarak KEİT ten, üye ülkelerin coğrafi yakınlıklarından ve ekonomilerinin birbirini tamamlayıcı niteliğinden yararlanılarak, aralarındaki ekonomik, ticari, bilimsel ve teknolojik iş birliğini geliştirmeleri ve Karadeniz havzasının bir barış, istikrar ve refah bölgesine dönüştürülmesi amaçlanmaktadır. Küresel ve bölgesel ölçekli gelişmeler nedeniyle KEİT, arzu edilen siyasi ve iktisadi iş birliği ortamını tesis edememektedir. Bu teşkilatın varlığını korumasında en önemli işlevi, Türkiye yerine getirmekte ve yeniden yapılanması konusunda önemli adımlar atmaktadır.

83 4) Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (KEİT) KEİT in yanında tüm sahildar ülkelerin (Bulgaristan, Gürcistan, Romanya, Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Türkiye) katılımıyla 2001 yılında kurulan Karadeniz Deniz İşbirliği Görev Grubu da Türkiye nin inisiyatifiyle kurulan bir yapıdır. Karadeniz Deniz işbirliği Görev Grubu nun görevleri arasında arama ve kurtarma harekâtı, insani yardım operasyonları, mayın karşı önlemleri, çevrenin korunmasına yönelik harekâtlar, iyi niyet ziyaretleri ve benzeri görevler yürütmektedir. Karadeniz Uyum Harekâtı ise, Karadeniz in güvenliğine katkı sağlamak maksadıyla 2004 yılında Türkiye nin girişimiyle başlatılmış ve genel olarak Batı Karadeniz de ve özellikle İstanbul Boğazı yaklaşma sularında güvenli bir deniz ortamı yaratılması amaçlanmıştır. Bu maksatla teşkil edilen görev grubu, bölgede terör ve yasa dış göç faaliyetlerinin caydırılması ile organize suç ya da terörist faaliyetlere karıştığından şüphe edilen ticaret gemileri hakkında bilgi toplamak üzere harekât icra etmektedir.

84 A) Tanımlar 1) Seferberlik Devletin tüm güç ve kaynaklarının, başta askeri güç olmak üzere, savaşın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hazırlanması, toplanması, tertiplenmesi ve kullanılmasına ilişkin bütün faaliyetlerin uygulandığı; hak ve hürriyetlerin kanunlarla kısmen veya tamamen sınırlandırıldığı haldir.

85 A) Tanımlar 2) Genel Seferberlik Ülkenin tümüne yönelik bir tehdidin karşılanması, mevcut bütün güç ve kaynakların kullanılabilmesi için ülkenin bütününde uygulanan seferberliktir.

86 A) Tanımlar 3) Kısmi Seferberlik Ülkenin bir veya birden fazla bölgesinde uygulanan ve bütün güç ve kaynakların kullanılmasını gerektirmeyen seferberliktir.

87 A) Tanımlar 4) Seferberlik Hali Seferberlik faaliyetinin başlatıldığı gün ve saatten, kaldırıldığı güne kadar devam eden durumdur.

88 A) Tanımlar 5) Savaş Devletin bekasını temin etmek, milli menfaatleri sağlamak ve milli hedefleri elde etmek amacıyla, başta askeri güç olmak üzere Devletin maddi ve manevi tüm güç ve kaynaklarının hiçbir sınırlamaya tabi tutulmadan kullanılmasını gerektiren silahlı mücadeledir.

89 A) Tanımlar 6) Savaş Hali Savaş ilanına karar verilmesinden, bu halin kaldırıldığının ilan edilmesine kadar devam eden süre içinde, hak ve hürriyetlerin kanunlarla kısmen veya tamamen sınırlandırıldığı durumdur.

90 A) Tanımlar 7) Sefer Görev Emri Seferberlik ilanında sefer görev emri verilen personel ve araçların gideceği yerin ve katılacağı birliğin seferberlik numarası yazılı, sürekli olarak personelin yanında veya araçta bulundurulan belgedir.

91 B) Seferberlik ve Savaş Hali Hazırlıkları 1) Bakanlar Kurulunun Görev, Yetki ve Sorumlulukları Barış döneminde seferberlik ve savaş hali için yapılacak hazırlıklara ilişkin Bakanlar Kurulunun görev, yetki ve sorumlulukları aşağıda belirtilmiştir:

92 1) Bakanlar Kurulunun Görev, Yetki ve Sorumlulukları Mevcut teşkilatlanmayı da dikkate alarak 2941 sayılı Seferberlik ve Savaş Hali Kanunu uyarınca yapılacak hazırlıkları yürütmek üzere gerekli teşkilatı kurmak ve çalıştırmak, Seferberlik ve savaş hazırlıklarını ülke çapında koordineli olarak yaptırmak, Seferberlik ve savaş hali ile ilgili hazırlıkların denenmesi ve eğitimi amacıyla gerçek kişilerle, kamu ve özel kurum ve kuruluşlarının personel, mal ve hizmetlerine, kanunlarda gösterilen sınırlar içinde ve tüzükte belirtilecek esaslar dâhilinde, yükümlülüklerin uygulanmasını ve bu hazırlıkların tatbikatlarda denenmesini sağlamak,

93 1) Bakanlar Kurulunun Görev, Yetki ve Sorumlulukları Türkiye nin taraf olduğu milletlerarası anlaşmaların gerektirdiği hallerde, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yabancı ülkelere gönderilmesine veya yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunmasına, Genelkurmay Başkanı nın görüşlerini de dikkate alarak karar vermek, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yurt dışında kullanılmasına karar verildiği hallerde, bu kuvvetlerle ilgili esasları tespit etmek, Seferberlik ve savaş halinin henüz ilan edilmemiş olduğu ancak savaşı gerektirebilecek bir durumun baş gösterdiği gerginlik ve buhran dönemlerinde, ihtiyaç duyulacak araç, mal ve hizmetlere ilişkin kamu kurum ve kuruluşlarına ait imkânların Genelkurmay Başkanlığının talebi üzerine Türk Silahlı Kuvvetleri harekât kontrolüne verilmesini sağlamak.

94 2) Bakanların Görev, Yetki ve Sorumlulukları Bakanlıkta seferberlik ve savaş hali için yapılacak hazırlıklarla ilgili teşkilatı kurmak ve çalıştırmak, Bakanlığın kuruluşunda veya kontrolünde bulunan kaynakları saptamak ve bunlara görevler vermek, Kendi bakanlığındaki seferberlik ve savaş haline ilişkin faaliyetlerin, ilgili diğer bakanlıklar ve Türk Silahlı Kuvvetleri seferberlik hazırlıkları ile koordineli olarak uygulanabilecek şekilde planlamasını yapmak.

95 3) Gerçek ve Tüzel Kişilerin Görev ve Sorumlulukları Tüm gerçek kişilerle, kamu ve özel kurum ve kuruluşları; 2941 sayılı Seferberlik ve Savaş Hali Kanunu ile diğer kanunlarda ve tüzükte seferberlik ve savaş hazırlıklarına ilişkin olarak kendilerine verilen görev ve yükümlülükleri yerine getirmek ve tüzükte, belirtilecek mülki ve askeri makamlar tarafından istenilen her türlü bilgileri vermek zorundadır. Bu yoldan temin edilen bilgiler seferberlik ve savaş planlaması dışında, başka maksatlarla kullanılamaz.

96 4) Koordinatörlük Görevi Seferberlik ve savaş hazırlıklarının en üst düzeyde yapılmasında ve uygulanmasında; Türk Silahlı Kuvvetlerine ilişkin işlemlerde Milli Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin görev alanı dışında kalan işlemlerde Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği ve bu işlemlerin ortaklaşa yürütülmesinde Başbakanlık, koordinatörlük görevini yapar.

97 C) Genel ve Kısmi Seferberlik İlanı Savaşı gerektirecek bir durumun baş göstermesi, ayaklanma olması veya vatan veya Cumhuriyete karşı kuvvetli ve eylemli bir kalkışmanın veya ülkenin ve milletin bölünmezliğini içten ve dıştan tehlikeye düşüren davranışların ortaya çıkması hallerinde, Cumhurbaşkanı nın başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, Milli Güvenlik Kurulunun da görüşünü aldıktan sonra genel veya kısmi seferberlik ilanına karar verir. Kararda seferberlik uygulanmasının başlayacağı gün ve saat belirtilir. Bu karar, derhal Resmi Gazete'de yayımlanır ve aynı gün Türkiye Büyük Millet Meclisinin onayına sunulur. Türkiye Büyük Millet Meclisi toplantı halinde değilse hemen toplantıya çağırılır. Kısmi seferberlik ilanı halinde, seferberlik ilan edilen bölgeler dışında görev verilecek personel, mal ve hizmetlere de yükümlülük uygulanabilir.

98 Ç) Seferberlik Uygulaması 1) Bakanlar Kurulunun Görev ve Yetkileri Seferberlik için yapılan hazırlıkların uygulanmasına başlamak, Kısmi seferberlik ilan edilen hallerde, diğer bölgelerde uygulanacak yükümlülükleri belirlemek, Gerektiğinde sıkıyönetim ilanına karar vermek ve sıkıyönetim ilan edilen bölgelerin tamamı veya bir kısmında daha önce olağanüstü hal ilan edilmiş ise, sıkıyönetim ilanı ile birlikte olağanüstü hal uygulamasına son vermek.

99 Ç) Seferberlik Uygulaması 2) Seferberlik İlanının Duyurulması İlan edilen seferberliğin yürürlüğe girdiği tarih, saat ve seferberliğin genel veya kısmi oluşuyla kısmi seferberliğin kapsayacağı yerler belirtilerek Bakanlar Kurulu kararıyla duyurulur.

100 3) Seferberliğin Kaldırılması Ç) Seferberlik Uygulaması Seferberliğin kaldırılması hakkında da ilanına ilişkin usuller uygulanır. Seferberlik uygulamasına, kaldırılması kararının verildiği gün saat 24.00'te son verilir.

101 D) Savaş İlanı 1) Savaş İlanı Savaş ilanına Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından karar verilir. Türkiye Büyük Millet Meclisi tatilde veya ara vermede iken ülkenin ani bir silahlı saldırıya uğraması ve bu sebeple silahlı kuvvet kullanılmasına derhal karar verilmesinin kaçınılmaz olması halinde Cumhurbaşkanı da, Türk Silahlı Kuvvetleri nin kullanılmasına karar verebilir.

102 2) Savaş Halinin Kaldırılması D) Savaş İlanı Savaş halinin kaldırılmasına Türkiye Büyük Millet Meclisince karar verilir. Savaş hali uygulaması, savaş halini sona erdiren kararda belirtilen gün ve saatte son bulur.

103 KATILIMINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ. Personel Daire Başkanlığı Hizmetiçi Eğitim Koordinatörlüğü 2014

104

105 MİLLİ GÜVENLİK BİLGİLERİ Milli Güvenliğin Tanımı: Devletin Anayasal Düzeninin, milli varlığının, bütünlüğünün, milletler arası alanda siyasi, sosyal, kültürel ekonomik menfaatlerinin ve ahdi hukukunun her türlü iç ve dış tehditlere karşı korunması ve kollanmasıdır.

106 KAPSAMI: Anayasal Düzen: Devletin anayasası ile belirtilen rejimini ve her türlü hak ve menfaatlerini, Devletin Milli Varlığı: Fertlerin ait olduğu millet şuurunu benimsemesi, devletine sahip olmasını, Milletin milli Bütünlüğü: Milli sınırlar içinde kaderde ve sevinçte bir bütün olma, Milletler arası siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik menfaatleri; devletin diğer devletlerle, devletler arası alanda yer alan yüksek menfaatlerini, Devletin Ahdi Hukuku: Devletin diğer devletlerle yaptığı anlaşmalarla teminat altına aldığı bütün haklarını ifade eder.

107 MİLLİ GÜVENLİĞİN AMACI Milli Güvenlik Şuuru Kazandırmaktır. Bu sebeple; Mili Menfaat, Milli hedeflerin ve Tehditlerin farkındalığını oluşturmak, Milli güç ve unsurlarını öğretmek, Silahlı Kuvvetlerin yurt savunmasındaki yeri ve görevini öğretmek, Silahlı Kuvvetlerde veya Sivil Savunma organlarında aktif görev alabilecek bilgiler vermek, Çağdaş harbin psikolojik, politik, ekonomik ve sivil savunma konuları üzerinde bilinmesi ve yapılması gereken görev ve sorumlulukları öğretmektir.

108 Siyasi (Politik) Güç Askeri Güç Ekonomik Güç Coğrafi Güç Demografik Güç Psiko-Sosyal ve Kültürel Güç Bilimsel ve Teknolojik Güç

109 MİLLİ GÜVENLİK KURULU Tanımı: Milli Güvenlikle ilgili kararların alınmasında ve koordinasyonun sağlanmasında Bakanlar Kuruluna danışmanlık etmek üzere teşkil edilmiş bir kuruldur.

110 Görevleri: Devletin Milli Güvenlik siyasetinin tayini, uygulaması ile ilgili kararların alınması, koordinasyonun sağlanması görüşlerin tespiti Devletin Milli siyaseti doğrultusunda tespit edilen milli hedeflerin ve hazırlanan milli plan ve programların gerçekleştirilmesine ilişkin tedbirleri belirler. Milli güç unsurlarının ve ülkenin siyasi, sosyal, iktisadi, kültürel ve teknolojik durum ve gelişmelerini sürekli takip ederek değerlendirir. Devletin varlığı, bağımsızlığı, ülkenin bütünlüğü ve bölünmezliği, toplumun huzur ve güvenliğinin korunması konusunda zorunlu gördüğü tedbirleri almak.

111 Anayasal düzeni koruyucu, milli birlik ve bütünlüğü sağlayıcı Türk milletinin Atatürkçü düşünce, inkılap ve ilkeleri doğrultusunda, milli ülkü ve değerler etrafında birleştirecek tedbirler almayı yurtiçi ve yurtdışı tehdide karşı koymayı sağlayan stratejiler ve planlar oluşturmak, uygulama esaslarını belirlemek. Olağanüstü hallerde sıkıyönetim, seferberlik veya savaş ilanı için görüş bildirmek. Olağan hal ile savaş halinde, kamu ve özel kurum ve kuruluşlar ve vatandaşlara düşecek topyekün savunma, milli seferberlik ve diğer konularda hizmet ve yükümlülükler ile bu hususta yapılacak planları tespit etmek. Devletin milli güvenlik siyasetinin öngördüğü hususlar ve topluma yönelik hizmetler ile topyekün savunma hizmetlerinin gerektirdiği mali, ekonomik, sosyal, kültürel ve diğer konulara ilişkin tedbir ve ödeneklerin kalkınma planı, yıllık bütçeye konulması Tespit ettiği yukarıdaki görüşler tedbirler ve esaslar kurul kararı halinde Bakanlar Kuruluna bildirir.

112 Organları Milli Güvenlik Kurulu, Cumhurbaşkanı nın başkanlığında, Başbakan, Genel Kurmay Başkanı, Milli Savunma, İçişleri, Dışişleri Bakanları, Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri Komutanları ve Jandarma Komutanından oluşur. Kurul toplantılarına üyeler dışında gündemin özelliğine göre ilgili bakan ve kişiler de çağrılarak bilgi ve görüş alınabilir. Cumhurbaşkanı katılmadığı zamanlar, Milli Güvenlik Kurulu Başbakan başkanlığında toplanır.

113 Jeopolitik Nedir? Bir devletin, devletler grubunun veya bölgedeki devletlerin mevcut coğrafi platform üzerinde güç değerlendirmesi yapan etkisi altında kaldığı o günkü dünya güç merkezlerini inceleyen, değerlendiren, hedefleri ve bu hedeflere ulaşmak şart ve aşamalarını araştıran, ortaya koyan bir ilimdir. Jeopolitik, devlet, politika, ekonomi ve bütün dalları ile coğrafyadır.

114 Jeopolitik in Ana Unsurları Değişmeyen Unsurlar; Ülke (bölgenin) hudutları, dünya üzerindeki yeri Coğrafi karakteri (ada, kıta, kenar, kıta içi devleti) Arazi (coğrafi bütünlük ve fiziki yapı) Değişen Unsurlar; Sosyal-kültürel değerler (nüfus, nüfus yoğunluğu) Ekonomik değerler (doğal kaynak, emek sermaye yönetimi) Politik değerler (siyasi rejim, partiler, ittifaklar vb.) Askeri değerler

115

116 Türkiye nin Jeopolitik / Stratejik Değeri Genel Değeri : Türkiye dünya güç merkezleri için bir hedef olma niteliği taşır. Bölgesel Değeri: Akdeniz in egemenlik kapılarından biri olan Marmara Denizi ve Boğazlar Bölgesini elinde bulundurması, Ortadoğu, Basra Körfezi ve Ege dahil Doğu Akdeniz i kontrol edecek bir coğrafyaya sahip olması Sosyo Ekonomik Değeri: 70 milyon nüfus, zengin yer altı-yerüstü kaynakları Güçlü ekonomik potansiyel, gelişen teknolojik gücü Besin ihtiyaçlarını kendi üreten, Dünya güç merkezleri arasında ekonomik ve ticari ilişkileri irtibatlandıran ulaşım yolu üzerinde bulunması, Bölge Devleti niteliği taşımaktadır.

117 Türkiye nin Jeopolitik Durumundan Kaynaklanan Tehdidin Yapısı Türkiye nin bulunduğu bölgenin sosyo ekonomik ve demografik yapısı karışıktır. Komşu 6 ülkede etnik bakımdan farklı ırklar bulunmakta, farklı diller konuşulmaktadır. Üç kıtanın birleşme noktasındadır. Bölgedeki ülkeler farklı ideolojiler ve siyasi rejimler tarafından yönetilmektedir.

118 Sürekli Tehdit; Türkiye deprem kuşağı gibi tehdit kuşağı üzerindedir. Bölgesel Tehdit; Anadolu nun coğrafi konumu; Anadolu coğrafyasının sağladığı eşsiz kaynaklar sayesinde ona sahip olanlar gücünü ve bütünlüğünü koruduğu sürece Akdeniz, Ege, Karadeniz ile bu denizlerin havzalarını elinde bulundurmuş Ortadoğu, Kafkaslar ve Balkanlar ın egemenliğini nüfusu altına almıştır.

119 Komşu Ülkelerin Türkiye Üzerindeki Emelleri; Rusya Federasyonu Çar I. Petro dan beri süregelen sıcak denizlere açılma da önemli bir engel olan öncelikle Türk boğazlar bölgesini, doğu ve güneydoğu bölgelerini ele geçirerek, Ortadoğu ve çevresi petrol bölgelerine ve Doğu Akdeniz havzasına hakim olmaktır. Bulgaristan Bulgaristan ın milli hedefi Karadeniz den Adriyatik e, Tuna dan Ege ye yayılmak, İstanbul ve Trakya yı ele geçirmektir. Suriye 1946 yılında bağımsızlığına kavuşan Suriye nin Hatay dahil olmak üzere Doğu Toroslar a kadar uzanan topraklarımızda gözleri bulunmaktadır.

120 Irak Ciddi bir tehdit görünümünde olmamakla birlikte, gerek etnik yapısının özelliği (ülkede 1 milyonun üstünde Türk vardır.) gerekse tarihten kaynaklanan duygularla güçlü Türkiye istenmemektedir. İran Etnik yapısından kaynaklanan özelliği sebebiyle (ülkede 13 milyondan fazla Türk bulunmaktadır) Irak la aleyhimize örgütlenen bazı etnik grupları destekleme gayretleri Türkiye ye yönelik sinsi faaliyetlerdir. Yunanistan Megola idea, Kıbrıs ı, Boğazları, İstanbul u tüm ve Orta Anadolu yu içine alan büyük Yunanistan ın kurulmasıdır. Girit in işgali, Batı Anadolu nun işgali teşebbüsü, Ege adalarının alınması Kıbrıs ta Enosis teşebbüsleri ve son olarak Ege Denizi nin bir Yunan gölü haline getirilmesi teşebbüsleri bu genel politikanın hedefleridir.

121 İç Tehdit Unsurları Hakkında Temel Bilgiler Ülkemizde yıkıcı unsurların ortak ve nihai amacı Türkiye Cumhuriyeti Devleti nin ülkesi ve milleti ile olan bütünlüğünü parçalamak, Atatürk ilkeleri doğrultusunda oluşmuş bulunan çağdaş anlayışı yıkmak ve kendi görüşlerinin etkin olduğu bir düzen kurmaktır. Amaçlar Aşırı Solcu Unsurların Amacı Mevcut düzenin sağladığı bütün imkanlardan yararlanarak veya mevcut düzeni silahlı ayaklanma ve terörist eylemler ile yıkarak iktidarı ele geçirmek ve komünist ve sosyalist rejime geçmektir.

122 Bölücü Unsurların Amacı Bölücü unsurlar Türkiye Cumhuriyeti ni parçalamak Doğu ve Güneydoğu Anadolu da kendilerince belirlenmiş olan yerlerde bağımsız bir devlet kurulmasını amaçlamaktadır. Irkçı Unsurların Amacı Bir doktrin olarak kabul ettikleri görüşler doğrultusunda devletin yeniden teşkilatlandırılması yoluyla devletin soysal, siyasi ve ekonomik yapısında değişiklik yaparak kadro oluşturmasından sonra devlet gücünün yerine kendileri geçerek bu kadroyu iktidar yapmak ve ideolojik düşüncelerini devlete hakim bir fikir haline getirmektir. İrticai Unsurların Amacı Devletin ekonomik sosyal, siyasi ve hukuki temel nizamlarını, dini esas ve inançlarına dayandırmaktır. Bu sebeple hilafetin tekrar geri getirilmesi, bütün İslam ülkelerini bir bayrak altında toplamayı amaçlar.

123 Harbin Tarihçesi Çatışmalar ilk insanların ortaya çıkışı ile başlar. Günümüzde bilim ve teknolojinin tüm imkanlarının kullanılmasıyla gelişmiştir. Kullanılan güçler, olayın başlangıç ve bitişi arasında geçen süre, meydana geldiği saha çeşitli değişikliklere uğramış, ancak kişi ya da toplumlar arasındaki anlaşmazlıklar son bulmamıştır.

124 Genel Olarak Sebepleri; Daha zengin olma ve daha büyük toprak edinme isteği Ağır coğrafi şartlar altında göç etme isteği Kendi inanç ve yaşam tarzını başkalarına zorla kabul ettirme Bağımsızlığın elde edilmesi amacıyla

125 Harbin Gelişimi Çağımızın harpleri ile daha önceki harpler arasında önemli farklar bulunmaktadır. Bunlar; Eskiden harpler en çok iki üç devlet arasında yapılırken bugün bütün dünyayı etkiler duruma gelmiştir. Eskiden harpler derinlik ve genişliği az iken bugün kıtaları hatta dünyayı etki içine almıştır. Eskiden harpler, harp ilanı ile başlarken, bugün baskın ve yıldırım harbi şekline bürünmüştür. Teknikte meydana gelen gelişmeler harplerin sürelerini de etkilemiştir. Harbin gelişimi açısından en önemli değişim bugünün harplerinin Top yekün Harp olmasıdır.

126 Harbin Çeşitleri Soğuk Harp (Politik, Teknolojik, Ekonomik ve Askeri Gücün Caydırıcılık etkisi) Silahlı Harp (Sınırlı, Genel) Özel Harp (Gayri Nizami Harp, Ayaklanmalara Karşı Koyma, Psikolojik Harp)

127 Cemiyet-i Akvam (Milletler Cemiyeti) Birinci dünya savaşından sonra dünyada sürekli ve gerçek barışı sağlamak üzere 18 Ocak 1919 da Paris te yapılan konferansta Milletler Cemiyeti kurulması kararlaştırılmıştır. 10 Ocak 1920 de resmen kurularak merkezi Cenevre oldu. Cemiyetin asli üyeleri I. Dünya savaşının galip devletleriydi. Sonradan gelen kurulun uygun gördüğü diğer devletler ve 1932 de Türkiye cemiyete katıldı. Üye sayısı 1920 de 45 e, daha sonra 59 a çıktı. Milletler cemiyetine bağlı olmak üzere La Haye adalet divanı kuruldu. Cemiyet 1946 da bir kararla görevini Birleşmiş Milletlere devretti.

128 Birleşmiş Milletler Teşkilatı Milletler Cemiyeti denemesinin başarısızlıkla sonuçlanmasına rağmen savaşı önleyebilecek bir teşkilatın kurulması fikri canlılığını kaybetmemiş, II. Dünya Savaşı ndan sonra 24 Ekim 1945 te Birleşmiş Milletler Teşkilatı kurulmuş ve çalışmalarına başlamıştır.

129 Birleşmiş Milletler Teşkilatının Amaçları Geleceğin nesillerini savaş felaketinden korumak İnsan hak ve hürriyetlerinin büyük ve küçük milletlerin hak eşitliğini vurgulamak Devletler hukuku kaidelerine saygı göstermek Daha iyi hayat şartları sağlamak Birbirleriyle dost olmak, barışın sağlanması için kuvvetleri birleştirmek Ekonomik ve sosyal kalkınmayı kolaylaştırmak

130 Birleşmiş Milletler Teşkilatının Organları Genel Kurul Güvenlik Konseyi Ekonomik ve Sosyal Konsey Vesayet Konseyi Milletler Arası Adalet Divanı Sekreterlik

131 Genel Kurul Teşkilat üyesi bütün devletlerin temsil olunduğu en geniş organdır.her üye devlet genel kurulda en çok beş temsilci bulundurabilir; Ancak her üye devletin sadece bir oy hakkı vardır. Güvenlik Konseyi Birleşmiş milletler teşkilatının en önemli organıdır.konseyin 15 üyesi mevcut olup, bunlardan 5 i(a.b.d, İngiltere, Çin, Fransa, Sovyetler Birliği)sürekli üyedir.diğer 10 üye genel Kurul tarafından 2 yıl süre ile seçilir.süresi biten üye yeniden seçilemez. Güvenlik Konseyinin sürekli üyelerine, oyunu olumsuz kullanmak suretiyle bir kararın alınmasını önlemek yetkisi tanınmıştır.milletlerarası barış ve güvenliğin korunması sorumluluğu Güvenlik konseyine verilmiştir.

132 Ekonomik Ve Sosyal Konsey Savaşı yaratan nedenlerin en önemlilerinden ekonomik ve sosyal sebeplerin ortadan kaldıracak tarzda teşkilatlandırılmıştır.genel Kurulun denetimi altında çalışan ve Genel Kurulun denetimi altında çalışan ve Genel Kurul tarafından 3 yıl süre için seçilen 54 üyeden oluşur.konsey sosyal, fikir, eğitim, sağlık alanlarında milletler arası meseleler üzerinde incelemeler yapar, konseye tekliflerde bulunur ve konferanslar tertipler. Vesayet Konseyi Kendi kendini idare edecek duruma gelmemiş Milletlerin idaresini sağlamakla görevlendirilmiştir.

133 Milletler Arası Adalet Divanı Birleşmiş Milletlerin yargı organıdır. Barışın bozulmasına yol açabilecek milletler arası mahiyetindeki uyuşmazlıkların düzeltilmesi ve çözülmesini adalet ve devletler hukuku prensibine uygun olarak barış yoluyla gerçekleştirmekle görevlidir.genel Kurul ve Güvenlik Konseyi tarafından seçilen 15 bağımsız yargıçtan oluşur. Yargı ve danışma olmak üzere iki çeşit yetkisi vardır. Divanın yargı yetkisi kural olarak isteğe bağlıdır. Devletler arasında çıkan uyuşmazlıklar taraflar anlaştıkları takdirde divan uyuşmazlığa bakabilir. Ancak bazı durumlarda taraflardan birinin başvurusu üzerine divan uyuşmazlığa bakabilir. Sekreterlik Genel sekreter milletler arası barış ve güvenliğin korunmasını tehlikeye sokacak her hususta güvenlik konseyinin dikkatini çekebilir.

134 SEFERBERLİK VE SAVAŞ HALİ Seferberlik: Devletin bütün güç ve kaynaklarının, başta askeri güç olmak üzere, savaşın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hazırlanması, toplanması, tertiplenmesi ve kullanılmasına ilişkin bütün faaliyetlerinin uygulandığını, hak ve hürriyetlerin kanunlarla kısmen veya tamamen sınırlandığı haldir. Genel Seferberlik: Ülkenin tamamına yönelik bir tehdidin ortadan kaldırılması amacıyla mevcut güç ve kaynakların kullanılabilmesi için ülkenin bütününde uygulanan seferberliktir. Kısmi Seferberlik: Ülkenin bir veya birden fazla bölgesinde uygulanan ve bütün güç kaynakların kullanılmasını gerektirmeyen

135 Seferberlik Hali: Seferberlik faaliyetlerinin başlatıldığı gün ve saatten, kaldırıldığı güne kadar devam eden durumdur. Savaş: Devletin bekasını temin etmek, milli menfaatlerini sağlamak ve milli hedefleri elde etmek amacıyla, baştan askeri güç olmak üzere Devletin maddi tüm güç ve kaynaklarının hiçbir sınırlamaya tabi tutulmadan kullanılması gerektiren silahlı mücadeledir. Savaş Hali: Savaş ilanına karar verilmesinden, bu halin kaldırıldığının ilan edilmesine kadar devam eden süre içinde, hak ve hürriyetlerin kanunlarla kısmen veya tamamen sınırlandığı durumdur.

136 SEFERBERLİK VE SAVAŞ HALİ HAZIRLIKLARI Bakanlar Kurulunun Görev, Yetki ve Sorumlulukları Mevcut teşkilatlanmayı da dikkate alarak 2914 sayılı seferberlik ve savaş hali kanunu uyarınca yapılacak hazırlıkları yürütmek üzere gerekli teşkilatı kurmak ve çalıştırmak Seferberlik ve savaş hazırlıklarını ülke çapında koordineli olarak yaptırmak Seferberlik ve savaş hali ile ilgili hazırlıkların denenmesi ve eğitimi amacıyla gerçek kişilerle, kamu ve özel kurum ve kuruluşların personel, mal ve hizmetlerine. Kanunlarda gösterilen sınırlar içinde ve tüzükte belirtecek esaslar dahilinde, yükümlülüklerin uygulanmasını ve bu hazırlıkların tatbikatlarda denenmesini sağlamak.

137 Türkiye nin taraf olduğu milletlerarası antlaşmaların gerektirdiği hallerde, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yabancı ülkelere gönderilmesine veya yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye de bulunmasına, Genelkurmay Başkanının görüşlerini de dikkate alarak karar vermek. Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Türk Silahlı Kuvvetlerinin yurt dışında kullanılmasına karar verdiği hallerde, bu kuvvetlerle ilgili esasları tespit etmek Gerçek ve Tüzel Kişilerin Görevleri Tüm gerçek kişilerle, kamu ve özel kurum ve kuruluşları; bu kanun ile diğer kanunlarda ve tüzükte seferberlik ve savaş hazırlıklarına ilişkin olarak kendilerine verilen görev ve yükümlülükleri yerine getirmek ve tüzükte belirtilecek mülki ve askeri makamlar tarafından istenilen her türlü bilgileri vermek zorundadır. Bu yoldan temin edilen bilgiler seferberlik ve savaş planlanması dışında başka maksatlarla kullanılamaz.

138 GENEL KISMİ SEFERBERLİK İLANI Savaşı gerektirecek bir durumun baş göstermesi, ayaklanma olması, vatan veya Cumhuriyete karşı kuvvetli ve eylemli bir kalkışmanın veya ülkenin ve milletin bölünmezliğini içten ve dıştan tehlikeye düşüren davranışların ortaya çıkması hallerinde Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, milli Güvenlik kurulunun da görüşünü aldıktan sonra gün ve saat belirtilir. Bu karar derhal Resmi Gazetede yayımlanır ve aynı gün Türkiye Büyük Millet Meclisinin onayına sunulur. SEFERBERLİĞİN KALDIRILMASI Seferberliğin kaldırılması hakkında da seferberliğin ilanına ilişkin usuller uygulanır. Seferberlik uygulanmasına, seferberliğin kaldırılmasına kararının verildiği gün saat 24:00te son verilir.

139 OLAĞAN ÜSTÜ YÖNETİM USULLERİ Olağanüstü Hal: Tabii afet, tehlikeli salgın hastalıklar veya ağır ekonomik durum halleri ile Anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddi belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması durumudur. Olağanüstü Halin İlanı: Olağanüstü halin ilanını gerektirecek bir durumun ortaya çıkmasıyla birlikte Cumhurbaşkanın başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, Milli Güvenlik kurulunun görüşünü aldıktan sonra yurdun bir veya birden fazla bölgesinde veya bütününde altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hal ilan edilebilir.

140 Olağanüstü hal kararı resmi gazetede yayımlanır ve hemen T.B.M.M nin onayına sunulur. Meclis olağanüstü hal süresini değiştirebilir. Olağanüstü hal kararının hangi sebeple alındığı, bölgesi ve süresi, Türkiye Radyo ve Televizyonuyla veya diğer araçlarla ilan edilir. Yükümlülükler: Olağanüstü hal ilan edilmesi durumunda; felakete uğrayanların kurtarılması, meydana gelen hasar ve zararın telafisi için ihtiyaç duyulan ve hemen sağlanamayan para ve her türlü taşınır ve taşınamaz mallar ve yapılması gerekli işler; para, mal ve çalışma yükümlülüğü yoluyla sağlanır.

141 SIKIYÖNETİM Anayasanın tanıdığı hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelen ve olağanüstü hal ilanını gerektiren hallerden daha vahim şiddet hareketlerinin yaygınlaşması veya savaş hali, savaşı gerektirecek bir durumun baş göstermesi ayaklanma olması veya vatan veya Cumhuriyete karşı kuvvetli ve fiili kalkışmanın veya ülkenin ve milletin bölünmezliğini içten veya dıştan tehlikeye düşüren şiddet hareketlerinin yaygınlaşması sebebiyle, Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu M.G.K nın görüşünü aldıktan sonra, süresi altı ayı aşmamak üzere yurdun bir veya birden fazla bölgesinde veya bölümünde sıkıyönetim ilan edilir.bu karar derhal Resmi Gazetede yayımlanır. Aynı gün T.B.M.M nin onayına sunulur.

142 Sıkıyönetim süresinde Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu sıkıyönetim halinin gerekli kıldığı konularda kanun hükmünde kararname çıkarabilir. Sıkıyönetim her defasında dört ayı aşmamak üzere uzatılması, T.B.M.M nin kararına bağlıdır.savaş hallerinde bu dört aylık süre aranmaz. Sıkıyönetim, seferberlik ve savaş hallerinde hangi hükümlerin uygulanacağı ve işlemlerin nasıl yürütüleceği, idare ile olan ilişkileri, hürriyetlerin nasıl kısıtlanacağı veya durdurulacağı ve savaş ve savaşı gerektirecek bir durumun baş göstermesi halinde vatandaşlar için getirilecek yükümlülükler kanunla düzenlenir. Sıkıyönetim komutanları Genelkurmay Başkanlığı na bağlı olarak çalışırlar.

143 SİVİL SAVUNMA Sivil savunma, düşman taarruzlarına, doğal afetlere, büyük yangınlara karşı halkın can ve mal kaybının en düşük düzeye indirilmesi, hayati öneme haiz her türlü resmi ve özel tesis ile teşekküllerin korunması ve faaliyetlerin sürdürülmesi, savunma gayretlerinin sivil halk tarafından azami süratte desteklenmesi ve cephe gerisi moralin muhafazası amacıyla alınacak her türlü silahsız koruyucu ve kurtarıcı tedbir ve faaliyetleri ihtiva eder.

144 SİVİL SAVUNMA GÖREVLERİ: Savaşta halkın mal ve can güvenliğinin sağlanması Doğal afetlerde mal ve can kurtarma Büyük yangınlarda mal ve can kaybını azaltma SİVİL SAVUNMA MÜKELLEFİYETİ Askerlikle ilgisi olmayan, kendisine Milli Savunma ile ilgili herhangi bir mükellefiyet verilmemiş 15 yaşını bitirmiş,65 yaşını bitirmemiş kadın ve erkek bütün yurttaşlar sivil savunma hizmet teşkilatında kendilerine verilecek görevleri yapmakla mükelleftir. Bu mükelleflerin miktarı mahallin ihtiyacına göre Sivil Savunma idaresince tespit olunur.

145 SİVİL SAVUNMA TEŞKİLATI Sivil Savunma Teşkilatı İçişleri Bakanlığına bağlıdır. MERKEZ TEŞKİLATI Sivil Savunma Genel Müdürlüğü Sivil Savunma Koleji İkaz ve alarm merkezleri

146 TAŞRA TEŞKİLATI İl ve İlçe Sivil Savunma Müdürlükleri, 81 İlde İl Savunma Müdürlüğü, 262 İlçede İlçe Sivil Savunma Müdürlüğü, 143 İlçede İlçe Sivil Savunma Memurlukları kurulmuştur. Sivil Savunma Mahalli Kuvvetleri İl ve İlçe Sivil Savunma Teşkilleri ve Korunma Kılavuzları Acil Kurtarma ve Yardım Ekipleri Kamu ve Özel Kurum ve Kuruluş Sivil Savunma Teşkilleri Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlükleri 11 ilde Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğü ile 70 ilde İl Müdürlüğü bünyesinde Sivil Savunma Arama ve Kurtarma ekipleri oluşturulmuştur.

147 İL İLÇE SİVİL SAVUNMA TEŞKİLLERİ VE KORUNMA KILAVUZLARI İl ve İlçe Sivil Savunma Teşkilleri vatandaşlar arasından yükümlülük esasına göre seçilir ve servisler olarak teşkilatlanır ve bu esasa göre görev yapar. Kurulan servisler şunlardır. ANA SERVİSLER; Karargah Servisi Kurtarma Servisi İlk Yardım ve Ambulans servisi Sosyal Yardım Servisi YARDIMCI SERVİSLER; Emniyet ve Trafik Servisi Hastaneler Servisi İtfaiye Servisi Teknik Onarım Servisi

148 KORUNMA KILAVUZLARI İl ve İlçelerdeki Korunma Kılavuzlukları: şef kılavuzlukları, baş kılavuzluk ve kılavuzluk olarak kademelerine ayrılır. Cadde ve sokak kılavuzları o yerde oturan iyi tanınmış ve çevresini tanıyan subay, ast subay, polis, zabıta memuru veya diğer memuriyetlerde bulunmuş kimselerden seçilir.

149 KAMU VE ÖZEL KURUM VE KURULUŞ SİVİL SAVUNMA TEŞKİLLERİ Kendi kuruluşu içinde Sivil Savunma hizmetlerini yerine getirilmesi için kurumun kendi personel, araç ve gerecinden oluşur.kurulan servisler şunlardır. Kontrol Merkezi ve Karargah Servisi Kurtarma Servisi İlkyardım Servisi İtfaiye Servisi Sosyal Yardım Servisi Emniyet Kılavuz servisi Teknik Onarım Servisi

150 HALKIN SİVİL SAVUNMA YÖNÜNDEN YAPACAĞI İŞLER ALACAĞI TEDBİRLER Cadde ve sokak kılavuzunu seçmek Bina koruma personelini seçmek Yangınlara karşı önleyici ve söndürücü tedbirler almak Yiyecek ve içecek maddelerinin korunma ve yedekleme Gizleme ve karartma tedbirlerine hazırlamak Sığınak veya Sığınma yerleri hazırlama

151 SİVİL SAVUNMANIN KORUYUCU VE KURTARICI TEDBİRLERİ Tehlike Haberinin Alınması ve Yayılması(ikaz- alarm) Sarı İkaz ( Taarruz ihtimali var demektir.15 saniye aralıklı üç dakika süren devamlı siren sesi ile duyurulur) Kırmızı İkaz ( Radyoaktif serpinti tehlikesi var demektir.3 dakika süren dalgalı siren sesi ile verilir.) Radyoaktif Serpinti İkazı ( Radyoaktif serpinti tehlikesi var demektir.3 dakika süren kesik kesik siren sesi ve radyo ile duyurulur.) Beyaz İkaz ( Tehlike geçti demektir.siren kullanılmaz. Megafon ve hoparlör ve medya araçlarıyla verilir.)

152

153 Tahliye ve Seyrekleştirme Hassas bölgede bulunan halkın ve milli servetlerin kısmen boşaltılarak bölge dağıtılmasına SEYREKLEŞTİRME, tamamen veya kısmen daha emniyetli bölgelere taşınmasına TAHLİYE denir. Sığınak ve Sığınak Hizmetleri Genel Sığınaklar Devletçe yaptırılan ve fazla sayıda insanın yerleşebileceği sığınaklardır. Özel Sığınaklar Halk tarafından yapılan apartman altlarındaki sığınma yerleridir Gizleme Karartma Yedekleme

154 TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ MİLLİ GÜVENLİK BİLGİSİ

155 TAKDİM PLANI TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNİN KURULUŞ VE TEŞKİLATI * TSK nın Kuruluşu ve Görevi * Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarının Görevleri * Jandarma Genel Komutanlığının Görevleri * Sahil Güvenlik Komutanlığının Görevleri

156 Teşkilat Bir görevin yerine getirilmesinde, düzenli bir iş bölümü oluşturacak şekilde birbiri ile ilgili bulunan fertlerin, diğer fertlerle ve gruplarında diğer gruplarla ilişkilerini içerir. Bu tanımlama sadece askeri birlik ya da karargah için değil, tüm kurum ve kuruluşlar için geçerlidir.

157 Kuruluşu Türk Silahlı Kuvvetleri, Genel Kurmay Başkanlığı na bağlı; Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ndan oluşmaktadır. Bu ana unsurlara bağlı olan çeşitli alt birlikler de Türk Silahlı Kuvvetlerine verilen görevlerin yerine getirilmesinde önemli rol oynar.

158

159 Türk Silahlı Kuvvetlerinin Görevi Türk Silahlı Kuvvetlerinin görevi, Türk yurdunu ve nitelikleri Anayasa ile belirlenmiş Türkiye Cumhuriyetini iç ve dış tehditlere karşı korumak ve kollamaktır. Aynı düşünce ve kararlılıkla görevini devam ettirecektir.

160 Türk Silahlı Kuvvetlerinin Görevi Bu görevin ana unsurları, vatanın ve ulusun bütünlüğüne ve anayasanın öngördüğü temel ilkelere karşı yönelen tehdidin zamanında ve doğru olarak belirlenmesi, bu tehdidi karşılayabilecek bir kuvvet yapısının oluşturulması, hazırlık durumunun devamı ve tehdidin gerçekleşmesi halinde, kanunlar çerçevesindeki sorumluluklar içerisinde tehdidin ortadan kaldırılmasıdır.

161 Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarının Görevleri Genelkurmay Başkanlığı tarafından verilen barış ve sefer görevlerini en iyi şekilde başarmak ve her seviyedeki birliklerini her an savaşa hazır durumda bulundurmaktan sorumludurlar. TSK MUHAREBE EDER GİBİ EĞİTİM YAPAR

162 Jandarma Genel Komutanlığının Görevleri 2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu gereğince Jandarmanın sorumluluk alanlarında genel olarak görevleri; Mülki, Adli, Askeri ve Diğer görevler olmak üzere dört ana başlık altında toplanmaktadır.

163 Mülki Görevler Emniyet ve asayiş ile kamu düzenini sağlamak, korumak ve kollamak, kaçakçılığı engellemek, takip ve soruşturmak, suç işlenmesini önlemek için gerekli tedbirleri almak ve uygulamak, ceza infaz kurumları ve tutuk evlerinin korumaları ile tutuklu ve hükümlülerin sevk ve nakillerini yapmaktır.

164 Adli Görevler İşlenmiş suçlarla ilgili olarak, suç delillerinin belirlenme ve toplanması, hazırlık soruşturması yürütülmesi, sanık ve tanıkların adli makamlara gönderilmesi gibi kanunlarda belirtilen işlemleri yapmak ve bunlara ilişkin adli hizmetleri yerine getirmektir.

165 Askeri Görevler Askeri kanun ve nizamların gereği olarak yerine getirilmesi gereken görevlerle, Genelkurmay Başkanlığı tarafından verilen görevleri yerine getirmektir. Jandarma Birlikleri, Genelkurmay Başkanlığı tarafından gerekli görülen hallerde sıkıyönetim, seferberlik ve savaş hallerinde gerekli olan bölümü ile Kuvvet Komutanlıkları emrine girer, kalan bölümü ile Jandarma Genel Komutanlığı emrinde normal görevlerine devam eder.

166 Diğer Görevler Mülki, Adli ve Askeri görevler dışında kalan ve diğer kanun ve kural hükümlerinin yürütülmesi ile bunlara dayalı emir ve kararlarla Jandarmaya verilen görevleri yapmaktır. Jandarma, genel olarak, görev ve sorumluluk alanı polis görev alanı dışı olup, bu alanlar il ve ilçe belediye sınırları dışında kalan yerler ile polis teşkilatı bulunmayan yerlerdir.

167 Sahil Güvenlik Komutanlığının Görevleri Sahil Güvenlik Komutanlığı, 9 Temmuz 1982 tarihinde kabul edilen 2692 sayılı yasa ile silahlı bir güvenlik kuvveti olarak kurulmuştur. Aynı yasa gereği, 1985 yılına kadar Jandarma Genel Komutanlığına bağlı olarak görev yapmış, 1985 yılından itibaren de barış döneminde görev ve hizmet yönünden İçişleri Bakanlığı na bağlanmıştır.

168 Sahil Güvenlik Komutanlığının Görevleri Sahil Güvenlik Komutanlığı, olağanüstü durumlarda Genelkurmay Başkanlığının isteği üzerine, savaş halinde ise doğrudan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı emrine girecektir.

ULUSAL (MİLLİ) GÜVENLİK. Olgun YAZICI İstanbul Sağlık Müdürlüğü İnsan Kaynakları Şube Müdürü

ULUSAL (MİLLİ) GÜVENLİK. Olgun YAZICI İstanbul Sağlık Müdürlüğü İnsan Kaynakları Şube Müdürü ULUSAL (MİLLİ) GÜVENLİK Olgun YAZICI İstanbul Sağlık Müdürlüğü İnsan Kaynakları Şube Müdürü I. GÜVENLİK VE ULUSAL (MİLLÎ) GÜVENLİK KAVRAMLARI A. GÜVENLİK KAVRAMI Güvenlik kavramı, insanlığın başlangıcından

Detaylı

MİLLİ GÜVENLİK BİLGİLERİ

MİLLİ GÜVENLİK BİLGİLERİ MİLLİ GÜVENLİK BİLGİLERİ I) KAVRAMSAL OLARAK GÜVENLİK ve MİLLİ GÜVENLİK A) Güvenlik Kavramı Güvenlik, sözlükte genel anlamda; Bir kimsenin, bir topluluğun, bir şeyin tehlikelerden uzak olma, güven içinde

Detaylı

MİLLİ GÜVENLİK BİLGİSİ SORULARI

MİLLİ GÜVENLİK BİLGİSİ SORULARI 1. Devletin anayasal düzeninin, milli varlığının, bütünlüğünün, milletlerarası alanda siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik dâhil bütün menfaatlerinin ve ahdi hukukunun her türlü dış ve iç tehditlere karşı

Detaylı

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER. Modern Siyaset Teorisi

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER. Modern Siyaset Teorisi SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER Modern Siyaset Teorisi Dersin Kodu SBU 601 Siyaset, iktidar, otorite, meşruiyet, siyaset sosyolojisi, modernizm,

Detaylı

MİLLİ GÜVENLİK KURULU VE MİLLİ GÜVENLİK KURULU GENEL SEKRETERLİĞİ KANUNU

MİLLİ GÜVENLİK KURULU VE MİLLİ GÜVENLİK KURULU GENEL SEKRETERLİĞİ KANUNU 6219 MİLLİ GÜVENLİK KURULU VE MİLLİ GÜVENLİK KURULU GENEL SEKRETERLİĞİ KANUNU Kanun Numarası : 2945 Kabul Tarihi : 9/11/1983 Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 11/11/1983 Sayı : 18218 Yayımlandığı Düstur

Detaylı

5. ULUSLARARASI MAVİ KARADENİZ KONGRESİ. Prof. Dr. Atilla SANDIKLI

5. ULUSLARARASI MAVİ KARADENİZ KONGRESİ. Prof. Dr. Atilla SANDIKLI 5. ULUSLARARASI MAVİ KARADENİZ KONGRESİ Prof. Dr. Atilla SANDIKLI Karadeniz bölgesi; doğuda Kafkasya, güneyde Anadolu, batıda Balkanlar, kuzeyde Ukrayna ve Rusya bozkırları ile çevrili geniş bir havzadır.

Detaylı

ULUSLARARASI KARADENİZ-KAFKAS KONGRESİ

ULUSLARARASI KARADENİZ-KAFKAS KONGRESİ STRATEJİK VİZYON BELGESİ ULUSLARARASI KARADENİZ-KAFKAS KONGRESİ Ekonomi, Enerji ve Güvenlik; Yeni Fırsatlar ( 20-22 Nisan 2016, Pullman İstanbul Otel, İstanbul ) Karadeniz - Kafkas coğrafyası, tarih boyunca

Detaylı

TÜRKİYE - SUUDİ ARABİSTAN YUVARLAK MASA TOPLANTISI 1

TÜRKİYE - SUUDİ ARABİSTAN YUVARLAK MASA TOPLANTISI 1 ( STRATEJİK VİZYON BELGESİ ) TÜRKİYE - SUUDİ ARABİSTAN YUVARLAK MASA TOPLANTISI 1 Yeni Dönem Türkiye - Suudi Arabistan İlişkileri: Kapasite İnşası ( 2016, İstanbul - Riyad ) Türkiye 75 milyonluk nüfusu,

Detaylı

TÜRKİYE NİN JEOPOLİTİK GÜCÜ

TÜRKİYE NİN JEOPOLİTİK GÜCÜ Dr. Tuğrul BAYKENT Baykent Bilgisayar & Danışmanlık TÜRKİYE NİN JEOPOLİTİK GÜCÜ Düzenleyen: Dr.Tuğrul BAYKENT w.ekitapozeti.com 1 1. TÜRKİYE NİN JEOPOLİTİK KONUMU VE ÖNEMİ 2. TÜRKİYE YE YÖNELİK TEHDİTLER

Detaylı

TÜRKİYE - POLONYA YUVARLAK MASA TOPLANTISI - 1

TÜRKİYE - POLONYA YUVARLAK MASA TOPLANTISI - 1 ( TASLAK STRATEJİK VİZYON BELGESİ ) TÜRKİYE - POLONYA YUVARLAK MASA TOPLANTISI - 1 Yeni Dönem Türkiye - Polonya İlişkileri; Fırsatlar ve Riskler ( 2016 ) Türkiye; 75 milyonluk nüfusu, gelişerek büyüyen

Detaylı

AZERBAYCAN MİLLİ GÜVENLİK STRATEJİSİ BELGESİ

AZERBAYCAN MİLLİ GÜVENLİK STRATEJİSİ BELGESİ AZERBAYCAN MİLLİ GÜVENLİK STRATEJİSİ BELGESİ 1. "Azerbaycan Milli Güvenlik Stratejisi Belgesi", Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından 23 Mayıs 2007 tarihinde onaylanarak yürürlüğe girmiştir.

Detaylı

JANDARMA VE SAHİL GÜVENLİK AKADEMİSİ GÜVENLİK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ULUSLARARASI GÜVENLİK VE TERÖRİZM YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERSLER VE DAĞILIMLARI

JANDARMA VE SAHİL GÜVENLİK AKADEMİSİ GÜVENLİK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ULUSLARARASI GÜVENLİK VE TERÖRİZM YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERSLER VE DAĞILIMLARI JANDARMA VE SAHİL GÜVENLİK AKADEMİSİ GÜVENLİK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ULUSLARARASI GÜVENLİK VE TERÖRİZM YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERSLER VE DAĞILIMLARI 1. ve Terörizm (UGT) Yüksek Lisans (YL) Programında sekiz

Detaylı

TÜRKİYE - İTALYA YUVARLAK MASA TOPLANTISI - 1

TÜRKİYE - İTALYA YUVARLAK MASA TOPLANTISI - 1 ( TASLAK STRATEJİK VİZYON BELGESİ ) TÜRKİYE - İTALYA YUVARLAK MASA TOPLANTISI - 1 Yeni Dönem Türkiye - İtalya İlişkileri: Fırsatlar ve Güçlükler ( 2014 ) Türkiye; 75 milyonluk nüfusu, gelişerek büyüyen

Detaylı

TÜRKİYE - ARJANTİN YUVARLAK MASA TOPLANTISI - 1

TÜRKİYE - ARJANTİN YUVARLAK MASA TOPLANTISI - 1 STRATEJİK VİZYON BELGESİ ( TASLAK ) TÜRKİYE - ARJANTİN YUVARLAK MASA TOPLANTISI - 1 Yeni Dönem Türkiye - Arjantin İlişkileri: Fırsatlar ve Riskler ( 2014 Buenos Aires - İstanbul ) Türkiye; 75 milyonluk

Detaylı

TÜRKİYE - FRANSA YUVARLAK MASA TOPLANTISI - 1

TÜRKİYE - FRANSA YUVARLAK MASA TOPLANTISI - 1 ( TASLAK STRATEJİK VİZYON BELGESİ ) TÜRKİYE - FRANSA YUVARLAK MASA TOPLANTISI - 1 Yeni Dönem Türkiye - Fransa İlişkileri; Fırsatlar ve Riskler ( 2016 ) Türkiye; 75 milyonluk nüfusu, gelişerek büyüyen ekonomisi

Detaylı

ULUSLARARASI SOSYAL POLİTİKA (ÇEK306U)

ULUSLARARASI SOSYAL POLİTİKA (ÇEK306U) DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. ULUSLARARASI SOSYAL POLİTİKA (ÇEK306U)

Detaylı

11 EYLÜL SALDIRISI VE YENİ DÜNYA: SOĞUK BARIŞ DÖNEMİ

11 EYLÜL SALDIRISI VE YENİ DÜNYA: SOĞUK BARIŞ DÖNEMİ INSTITUTE FOR STRATEGIC STUDIES S A E STRATEJİK ARAŞTIRMALAR ENSTİTÜSÜ KASIM, 2003 11 EYLÜL SALDIRISI VE YENİ DÜNYA: SOĞUK BARIŞ DÖNEMİ 11 EYLÜL SALDIRISI SONUÇ DEĞERLENDİRMESİ FİZİKİ SONUÇ % 100 YIKIM

Detaylı

Milli Devlete Yönelik Tehdit Değerlendirmesi

Milli Devlete Yönelik Tehdit Değerlendirmesi Milli Devlete Yönelik Tehdit Değerlendirmesi tarafından tam algılanmadığı, diğer bir deyişle aynı duyarlılıkla değerlendirilmediği zaman mücadele etmek güçleşecek ve mücadeleye toplum desteği sağlanamayacaktır.

Detaylı

KAMU DÜZENİ VE GÜVENLİĞİ MÜSTEŞARLIĞININ TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN

KAMU DÜZENİ VE GÜVENLİĞİ MÜSTEŞARLIĞININ TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN KAMU DÜZENİ VE GÜVENLİĞİ MÜSTEŞARLIĞININ TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN Kanun Numarası : 5952 Kabul Tarihi : 17/2/2010 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 4/3/2010 Sayı : 27511 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Tanımlar

Detaylı

VİZYON BELGESİ (TASLAK) TÜRKİYE - MALEZYA STRATEJİK DİYALOG PROGRAMI Sivil Diplomasi Kapasite İnşası: Sektörel ve Finansal Derinleşme

VİZYON BELGESİ (TASLAK) TÜRKİYE - MALEZYA STRATEJİK DİYALOG PROGRAMI Sivil Diplomasi Kapasite İnşası: Sektörel ve Finansal Derinleşme VİZYON BELGESİ (TASLAK) TÜRKİYE - MALEZYA STRATEJİK DİYALOG PROGRAMI Sivil Diplomasi Kapasite İnşası: Sektörel ve Finansal Derinleşme ( 2017-2021 Türkiye - Malezya ) Türkiye; 80 milyonluk nüfusu, gelişerek

Detaylı

GENEL OLARAK DEVLET TEŞKİLATI SORULARI

GENEL OLARAK DEVLET TEŞKİLATI SORULARI 1.... ilkesi, Devlet organları arasında üstünlük sıralaması anlamına gelmez. Belli devlet yetki ve görevlerinin kullanılmasından ibaret olup bununla sınırlı medeni bir iş bölümü ve işbirliği olduğunu anlatır.

Detaylı

Bu bağlamda katılımcı bir demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları alanındaki çalışmalarımız, hız kesmeden devam etmektedir.

Bu bağlamda katılımcı bir demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları alanındaki çalışmalarımız, hız kesmeden devam etmektedir. İçişleri Bakanı Sayın İdris Naim ŞAHİN nin Entegre Sınır Yönetimi Eylem Planı Aşama 1 Eşleştirme projesi kapanış konuşması: Değerli Meslektaşım Sayın Macaristan İçişleri Bakanı, Sayın Büyükelçiler, Macaristan

Detaylı

ULUSAL VEYA ETNİK, DİNSEL VEYA DİLSEL AZINLIKLARA MENSUP OLAN KİŞİLERİN HAKLARINA DAİR BİLDİRİ

ULUSAL VEYA ETNİK, DİNSEL VEYA DİLSEL AZINLIKLARA MENSUP OLAN KİŞİLERİN HAKLARINA DAİR BİLDİRİ 209 ULUSAL VEYA ETNİK, DİNSEL VEYA DİLSEL AZINLIKLARA MENSUP OLAN KİŞİLERİN HAKLARINA DAİR BİLDİRİ Birleşmiş Milletler Genel Kurulu nun 20 Aralık 1993 tarihli ve 47/135 sayılı Kararıyla ilan edilmiştir.

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: 08.10.2006 Resmi Gazete Sayısı: 26313

Resmi Gazete Tarihi: 08.10.2006 Resmi Gazete Sayısı: 26313 Resmi Gazete Tarihi: 08.10.2006 Resmi Gazete Sayısı: 26313 Amaç MADDE 1 KENT KONSEYİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar (1) Bu Yönetmeliğin amacı; kent yaşamında, kent vizyonunun

Detaylı

Başkentteki Yardımcı Kuruluşlar. Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu

Başkentteki Yardımcı Kuruluşlar. Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu Başkentteki Yardımcı Kuruluşlar Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu Yardımcı Kuruluşlar Hükümete veya bakanlıklara görevlerinde yardımcı olmak, belirli konularda görüş bildirmek, bir idari

Detaylı

ANAYASAL ÖZELLİKLER. Federal Devlet

ANAYASAL ÖZELLİKLER. Federal Devlet ANAYASAL ÖZELLİKLER Ulus devlet, belirli bir toprak parçası üzerinde belirli bir nüfus ve egemenliğe sahip bir örgütlenmedir. Ulus-devlet üç unsura sahiptir: 1) Ülke (toprak), 2) Nüfus, 3) Egemenlik (Siyasal-Yönetsel

Detaylı

JENS STOLTENBERG İLE SÖYLEŞİ: NATO-RUSYA İLİŞKİLERİ VE BÖLGESEL İSTİKRARSIZLIK

JENS STOLTENBERG İLE SÖYLEŞİ: NATO-RUSYA İLİŞKİLERİ VE BÖLGESEL İSTİKRARSIZLIK JENS STOLTENBERG İLE SÖYLEŞİ: NATO-RUSYA İLİŞKİLERİ VE BÖLGESEL İSTİKRARSIZLIK NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, TPQ yla gerçekleştirdiği özel söyleşide Rusya ile yaşanan gerginlikten Ukrayna nın

Detaylı

NEDEN. Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem

NEDEN. Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem NEDEN Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem YERLi VE MiLLi BiR SiSTEM Türkiye, artık daha büyük. Dünyada söz söyleyen ülkeler arasında. Milletinin refahını artırmaya başladı. Dünyanın en büyük altyapı

Detaylı

20. RİG TOPLANTISI Basın Bildirisi Konya, 9 Nisan 2010

20. RİG TOPLANTISI Basın Bildirisi Konya, 9 Nisan 2010 T.C. BAŞBAKANLIK AVRUPA BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ Siyasi İşler Başkanlığı 20. RİG TOPLANTISI Basın Bildirisi Konya, 9 Nisan 2010 - Reform İzleme Grubu nun (RİG) 20. Toplantısı, Devlet Bakanı ve Başmüzakerecimiz

Detaylı

Türk Bankacılık ve Banka Dışı Finans Sektörlerinde Yeni Yönelimler ve Yaklaşımlar İslami Bankacılık

Türk Bankacılık ve Banka Dışı Finans Sektörlerinde Yeni Yönelimler ve Yaklaşımlar İslami Bankacılık İÇİNDEKİLER FİNANS, BANKACILIK VE KALKINMA 2023 ANA TEMA SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA: FİNANS VE BANKACILIK ALT TEMALAR Türkiye Ekonomisinde Kalkınma ve Finans Sektörü İlişkisi AB Uyum Sürecinde Finans ve Bankacılık

Detaylı

JANDARMA VE SAHİL GÜVENLİK AKADEMİSİ GÜVENLİK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KAMU YÖNETİMİ (YÖNETİM VE LİDERLİK) YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERSLER VE DAĞILIMLARI

JANDARMA VE SAHİL GÜVENLİK AKADEMİSİ GÜVENLİK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KAMU YÖNETİMİ (YÖNETİM VE LİDERLİK) YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERSLER VE DAĞILIMLARI JANDARMA VE SAHİL GÜVENLİK AKADEMİSİ GÜVENLİK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KAMU YÖNETİMİ (YÖNETİM VE LİDERLİK) YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERSLER VE DAĞILIMLARI 1. ve ) Yüksek Lisans Programında sekiz kredili ve bir

Detaylı

187 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİ GELİŞTİRME ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ, 2006

187 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİ GELİŞTİRME ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ, 2006 187 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİ GELİŞTİRME ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ, 2006 ILO Kabul Tarihi: 15 Haziran 2006 Yürürlüğe Giriş Tarihi: 20 Şubat 2009 Uluslararası Çalışma Örgütü Genel Konferansı, Uluslararası

Detaylı

YÖNETİŞİM NEDİR? Yönetişim en basit ve en kısa tanımıyla; resmî ve özel kuruluşlarda idari, ekonomik, politik otoritenin ortak kullanımıdır.

YÖNETİŞİM NEDİR? Yönetişim en basit ve en kısa tanımıyla; resmî ve özel kuruluşlarda idari, ekonomik, politik otoritenin ortak kullanımıdır. YÖNETİŞİM NEDİR? Yönetişim en basit ve en kısa tanımıyla; resmî ve özel kuruluşlarda idari, ekonomik, politik otoritenin ortak kullanımıdır. Ortak yönetim- birlikte yönetmek anlamına gelir ve içinde yönetimden

Detaylı

değildir. Ufkun ötesini de görmek ve bilmek gerekir

değildir. Ufkun ötesini de görmek ve bilmek gerekir Yalnız z ufku görmek g kafi değildir. Ufkun ötesini de görmek ve bilmek gerekir 1 Günümüz bilgi çağıdır. Bilgisiz mücadele mümkün değildir. 2 Türkiye nin Jeopolitiği ; Yani Yerinin Önemi, Gücünü, Hedeflerini

Detaylı

MESLEKİ EĞİTİM, SANAYİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİ

MESLEKİ EĞİTİM, SANAYİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİ VİZYON BELGESİ (TASLAK) Türkiye 2053 Stratejik Lokomotif Sektörler MESLEKİ EĞİTİM, SANAYİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİ Millet Hafızası ve Devlet Aklının bize bıraktığı miras ve tarihî misyon, İstanbul un Fethinin

Detaylı

3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği Konutu, Ankara Saat: 16:00. Çevre ve Orman Bakanlığı nın Saygıdeğer Müsteşar Yardımcısı,

3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği Konutu, Ankara Saat: 16:00. Çevre ve Orman Bakanlığı nın Saygıdeğer Müsteşar Yardımcısı, Türkiye nin İklim Değişikliği Ulusal Eylem Planı nın Geliştirilmesi Projesi nin Açılış Toplantısında Ulrika Richardson-Golinski a.i. Tarafından Yapılan Açılış Konuşması 3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği

Detaylı

Madde 3 - (1) Bu Yönetmelik; 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 76 ncı maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Madde 3 - (1) Bu Yönetmelik; 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 76 ncı maddesine dayanılarak hazırlanmıştır. KENT KONSEYİ YÖNETMELİĞİ İçişleri Bakanlığından: Resmi Gazete Tarihi : 08/10/ 2006 Resmi Gazete Sayısı : 26313 BİRİNCİ BÖLÜM : Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 - (1) Bu Yönetmeliğin amacı;

Detaylı

Türkiye ve Kitle İmha Silahları. Genel Bilgiler

Türkiye ve Kitle İmha Silahları. Genel Bilgiler Türkiye ve Kitle İmha Silahları Genel Bilgiler Nükleer Silahlar ABD nin nükleer güç tekeli 1949 a kadar sürmüştür. Bugün; Rusya, İngiltere, Fransa, Çin, İsrail, Hindistan ve Pakistan ın nükleer silahları

Detaylı

Afet Yönetimi (INM 476)

Afet Yönetimi (INM 476) Afet Yönetimi (INM 476) Prof. Dr. Murat UTKUCU Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Jeofizik Mühendisliği Bölümü 15.3.2016 Murat UTKUCU 1 Türkiye de Afet yönetimi Türkiye sahip olduğu tektonik,

Detaylı

4. TÜRKİYE - AVRUPA FORUMU

4. TÜRKİYE - AVRUPA FORUMU 4. TÜRKİYE - AVRUPA FORUMU Yeni Dönem Türkiye - AB Perspektifi Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı: Fırsatlar ve Riskler ( 21-22 Kasım 2013, İstanbul ) SONUÇ DEKLARASYONU ( GEÇİCİ ) 1-4. Türkiye

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI BAŞLANGIÇ

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI BAŞLANGIÇ TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI BAŞLANGIÇ Türk Vatanı ve Milletinin ebedi varlığını ve Yüce Türk Devletinin bölünmez bütünlüğünü belirleyen bu Anayasa, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu, ölümsüz önder ve eşsiz

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ S.K.S DAİRE BAŞKANLIĞI Ege Üniv. Kampüsü 35100 Bornova/İZMİR-TURKEY

EGE ÜNİVERSİTESİ S.K.S DAİRE BAŞKANLIĞI Ege Üniv. Kampüsü 35100 Bornova/İZMİR-TURKEY Sürekli Değişen Güvenlik Algılamaları ve Yenilenen Savunma Stratejileri Kongre Kapsamı Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğrenci Kongresi, uluslararası ilişkiler ve ilgili diğer bölümlerde öğrenimlerini

Detaylı

Orta Asya daki satranç hamleleri

Orta Asya daki satranç hamleleri Orta Asya daki satranç hamleleri Enerji ve güvenlik en büyük rekabet alanı 1 Üçüncü on yılda Hazar Bölgesi enerji kaynakları Orta Asya üzerindeki rekabetin en ön plana çıktığı alan olacak. Dünya Bankası

Detaylı

ENERJİ GÜVENLİĞİ ÇALIŞTAYI Türkiye Nükleer Güç Programı 2030

ENERJİ GÜVENLİĞİ ÇALIŞTAYI Türkiye Nükleer Güç Programı 2030 VİZYON BELGESİ(TASLAK) ENERJİ GÜVENLİĞİ ÇALIŞTAYI Türkiye Nükleer Güç Programı 2030 (03-05 Aralık 2015, İstanbul) BÖLÜM 1 Nükleer Güç Programı (NGP) Geliştirilmesinde Önemli Ulusal Politika Adımları Temel

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE HIRVATİSTAN CUMHURİYETİ ARASİNDA DOSTLUK VE İŞBİRLİĞİ ANTLAŞMASININ ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN

TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE HIRVATİSTAN CUMHURİYETİ ARASİNDA DOSTLUK VE İŞBİRLİĞİ ANTLAŞMASININ ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN - 820 - * TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE HIRVATİSTAN CUMHURİYETİ ARASİNDA DOSTLUK VE İŞBİRLİĞİ ANTLAŞMASININ ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN (Resmi Gazete ile yayımı: 14.6.1997 Sayı: 23019) Kanun

Detaylı

6. İSLAM ÜLKELERİ DÜŞÜNCE KURULUŞLARI FORUMU

6. İSLAM ÜLKELERİ DÜŞÜNCE KURULUŞLARI FORUMU STRATEJİK VİZYON BELGESİ ( TASLAK ) 6. İSLAM ÜLKELERİ DÜŞÜNCE KURULUŞLARI FORUMU İslam Ülkelerinde Çok Boyutlu Güvenlik İnşası ( 06-08 Mart 2015, Serena Hotel - İslamabad ) Güvenlik kavramı durağan değildir.

Detaylı

TÜRKİYE - KATAR STRATEJİK DİYALOG PROGRAMI Sivil Diplomasi Kapasite İnşası: Sektörel ve Finansal Derinleşme

TÜRKİYE - KATAR STRATEJİK DİYALOG PROGRAMI Sivil Diplomasi Kapasite İnşası: Sektörel ve Finansal Derinleşme VİZYON BELGESİ (TASLAK) TÜRKİYE - KATAR STRATEJİK DİYALOG PROGRAMI Sivil Diplomasi Kapasite İnşası: Sektörel ve Finansal Derinleşme ( 2017-2021 Türkiye - Katar ) Türkiye; 80 milyonluk nüfusu, gelişerek

Detaylı

2018 / 2019 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSLARI 12. SINIF COĞRAFYA DERSİ YILLIK PLAN ÖRNEĞİ

2018 / 2019 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSLARI 12. SINIF COĞRAFYA DERSİ YILLIK PLAN ÖRNEĞİ 2018 / 2019 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSLARI 12. SINIF COĞRAFYA DERSİ YILLIK PLAN ÖRNEĞİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı Ekstrem Doğa Olayları 12.1.1. Doğa

Detaylı

KAMU YÖNETİMİ. 5.Ders. Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER

KAMU YÖNETİMİ. 5.Ders. Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER KAMU YÖNETİMİ 5.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER 1 TÜRK KAMU YÖNETİMİNİN YAPISI (MERKEZ ÖRGÜTÜ) DEVLETİN TEMEL ORGANLARI KAMU YÖNETİMİNİN YAPISI MERKEZ (BAŞKENT) ÖRGÜTÜ Cumhurbaşkanı Bakanlar kurulu Başbakan

Detaylı

Resmî Gazete Sayı : 29361

Resmî Gazete Sayı : 29361 20 Mayıs 2015 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29361 TEBLİĞ Orman ve Su İşleri Bakanlığından: HAVZA YÖNETİM HEYETLERİNİN TEŞEKKÜLÜ, GÖREVLERİ, ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

SAĞLIK DİPLOMASİSİ Sektörel Diplomasi İnşası

SAĞLIK DİPLOMASİSİ Sektörel Diplomasi İnşası STRATEJİK VİZYON BELGESİ SAĞLIK DİPLOMASİSİ Sektörel Diplomasi İnşası Yakın geçmişte yaşanan küresel durgunluklar ve ekonomik krizlerden dünyanın birçok ülkesi ve bölgesi etkilenmiştir. Bu süreçlerde zarar

Detaylı

İSLAM ÜLKELERİNDE NÜFUS ÖNGÖRÜLERİ 2050 ARALIK 2011

İSLAM ÜLKELERİNDE NÜFUS ÖNGÖRÜLERİ 2050 ARALIK 2011 GELECEK İSLAM ÜLKELERİNDE NÜFUS ÖNGÖRÜLERİ 2050 ARALIK 2011 SARIKONAKLAR İŞ TÜRKĠYE MERKEZİ C. BLOK ĠÇĠN D.16 BÜYÜME AKATLAR İSTANBUL-TÜRKİYE ÖNGÖRÜLERĠ 02123528795-02123528796 2025 www.turksae.com Nüfus,

Detaylı

Türk Bankacılık ve Banka Dışı Finans Sektörlerinde Yeni Yönelimler ve Yaklaşımlar İslami Bankacılık

Türk Bankacılık ve Banka Dışı Finans Sektörlerinde Yeni Yönelimler ve Yaklaşımlar İslami Bankacılık İÇİNDEKİLER FİNANS, BANKACILIK VE KALKINMA 2023 ANA TEMA SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA: FİNANS VE BANKACILIK ALT TEMALAR Türkiye Ekonomisinde Kalkınma ve Finans Sektörü İlişkisi AB Uyum Sürecinde Finans ve Bankacılık

Detaylı

İKİLİ İŞBİRLİĞİ. çevre ve ormancılık alanında otuz üç (33) Ülke ile toplam otuz yedi (38) tane,

İKİLİ İŞBİRLİĞİ. çevre ve ormancılık alanında otuz üç (33) Ülke ile toplam otuz yedi (38) tane, İKİLİ İŞBİRLİĞİ 1. İkili İşbirliği Türkiye tarafından; çevre, iklim değişikliği, meteoroloji, ormancılık ve su alanında sürdürülen uluslararası ilişkilerin temelinde: karşılıklı dostluğun geliştirilmesi

Detaylı

KAMU YÖNETİMİ KAMU YÖNETİMİ YRD.DOÇ.DR. BİLAL ŞİNİK

KAMU YÖNETİMİ KAMU YÖNETİMİ YRD.DOÇ.DR. BİLAL ŞİNİK İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ KAMU YÖNETİMİ YRD.DOÇ.DR. BİLAL ŞİNİK BAKANLAR KURULU Bakanlar Kurulu, Başbakan ve bakanlardan kurulur. Cumhurbaşkanı bakanlar kurulunun

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ ANAYASA HUKUKU DERSİ ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM DERS PROGRAMI İÇERİĞİ DERS TARİHİ 1. DERS SAATİ 2.

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ ANAYASA HUKUKU DERSİ ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM DERS PROGRAMI İÇERİĞİ DERS TARİHİ 1. DERS SAATİ 2. KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ ANAYASA HUKUKU DERSİ 2015-2016 ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM DERS PROGRAMI İÇERİĞİ DERS TARİHİ 1. DERS SAATİ 2. DERS SAATİ 15.02.2016 Türk Hukukunun Bilgi Kaynakları - Mevzuat, Yargı

Detaylı

KUZEYDOĞU ASYA DA GÜVENLİK. Yrd. Doç. Dr. Emine Akçadağ Alagöz

KUZEYDOĞU ASYA DA GÜVENLİK. Yrd. Doç. Dr. Emine Akçadağ Alagöz KUZEYDOĞU ASYA DA GÜVENLİK { Yrd. Doç. Dr. Emine Akçadağ Alagöz Soğuk Savaş sonrası değişimler: Çin in ekonomik ve askeri yükselişi Güney Kore nin ekonomik ve askeri anlamda güçlenmesi Kuzey Kore nin

Detaylı

1. Gün: Finlandiya Hükümetinin Strateji Araçları

1. Gün: Finlandiya Hükümetinin Strateji Araçları 1. Gün: Finlandiya Hükümetinin Strateji Araçları Virpi Einola-Pekkinen 10.1.2011 1 Finlandiya Hükümetinin Yapısı Finlandiya da 12 Bakanlık vardır. Her Bakanlık kendi yetkisi çerçevesinde yönetim kapsamına

Detaylı

(09-11 Mayıs 2016, Ankara) Kıymetli İslam İşbirliği Teşkilatı Üye Ülkeleri Temsilcileri, Değerli Katılımcılar,

(09-11 Mayıs 2016, Ankara) Kıymetli İslam İşbirliği Teşkilatı Üye Ülkeleri Temsilcileri, Değerli Katılımcılar, SESRİC-GED İslam İşbirliği Teşkilatı Üye Ülkeleri Mesleki Eğitimin Modernizasyonu Projesi Hazırlama Amacı ile Yapılacak Çalıştay da Sayın Bakanımızın yapacağı konuşma (09-11 Mayıs 2016, Ankara) Kıymetli

Detaylı

KARADENİZ EKONOMİK İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ 25. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ ZİRVESİ BİLDİRİSİ. (İstanbul, 22 Mayıs 2017)

KARADENİZ EKONOMİK İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ 25. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ ZİRVESİ BİLDİRİSİ. (İstanbul, 22 Mayıs 2017) KARADENİZ EKONOMİK İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ 25. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ ZİRVESİ BİLDİRİSİ (İstanbul, 22 Mayıs 2017) Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) Üye Devletleri Devlet ve Hükümet Başkanları olarak bizler,

Detaylı

Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESCAP)

Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESCAP) Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESCAP) Kurtuluş Aykan* Küresel mali krizin ortaya çıkardığı en önemli gerçek, ekonomik sorunların bundan böyle artık tek tek ülkelerin

Detaylı

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AY EKİM KASIM HAFTA DERS SAATİ 06-07 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI 8. SINIF T.C. İNKILAP TARİHİ KONU ADI KAZANIMLAR TEST NO TEST ADI Milli Uyanış İşgaline Milli Uyanış İşgaline Milli Uyanış İşgaline Milli Uyanış

Detaylı

KGAÖ NÜN KOLEKTİF GÜVENLİK SİSTEMİ

KGAÖ NÜN KOLEKTİF GÜVENLİK SİSTEMİ KGAÖ NÜN KOLEKTİF GÜVENLİK SİSTEMİ Valeriy SEMERIKOV KGAÖ (Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü) Genel Sekreter Yardımcısı Bir devletin ve müttefiklerinin güvenliğinin sağlanması, çağdaş toplumların bir

Detaylı

Atatürk ün Dış Politika Stratejisi: Hedefler ve Prensipler

Atatürk ün Dış Politika Stratejisi: Hedefler ve Prensipler Doç Dr. Atilla SANDIKLI Atatürk ün Dış Politika Stratejisi: Hedefler ve Prensipler YAYINLARI İSTANBUL 2014 Kütüphane Katolog Bilgileri: Yayın Adı: Atatürk ün Dış Politika Stratejisi: Hedefler ve Prensipler

Detaylı

DİASPORA - 13 Mayıs

DİASPORA - 13 Mayıs DİASPORA - 13 Mayıs 2015 - Sayın Başkonsoloslar, Daimi Temsilciliklerimizin değerli mensupları, ABD de yerleşik Diasporalarımızın kıymetli temsilcileri, Bugün burada ilk kez ABD de yaşayan diaspora temsilcilerimizle

Detaylı

Türk Elitlerinin Türk Dış Politikası ve Türk-Yunan İlişkileri Algıları Anketi

Türk Elitlerinin Türk Dış Politikası ve Türk-Yunan İlişkileri Algıları Anketi Türk Elitlerinin Türk Dış Politikası ve Türk-Yunan İlişkileri Algıları Anketi Araştırma üç farklı konuya odaklanmaktadır. Anketin ilk bölümü (S 1-13), Türkiye nin dünyadaki konumu ve özellikle ülkenin

Detaylı

KONAK KENT KONSEYİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

KONAK KENT KONSEYİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç (13.04.2015 düzenlendi) KONAK KENT KONSEYİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1 (1) Bu Çalışma Yönergesi nin amacı; İzmir İli Konak İlçesi kent yaşamında, kent

Detaylı

TÜRK DIŞ POLİTİKASINDA GÜÇ KULLANMA SEÇENEĞİ ( )

TÜRK DIŞ POLİTİKASINDA GÜÇ KULLANMA SEÇENEĞİ ( ) TÜRK DIŞ POLİTİKASINDA GÜÇ KULLANMA SEÇENEĞİ (1923-2010) Teorik, Tarihsel ve Hukuksal Bir Analiz Dr. BÜLENT ŞENER ANKARA - 2013 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... iii TABLOLAR, ŞEKİLLER vs. LİSTESİ... xiv KISALTMALAR...xvii

Detaylı

Fikret BABAYEV * * Azerbaycan Anayasa Mahkemesi Başkanı

Fikret BABAYEV * * Azerbaycan Anayasa Mahkemesi Başkanı Fikret BABAYEV * Sayın Başkan, değerli katılımcılar! Öncelikle belirtmek isterim ki, bugün bu faaliyete iştirak etmek ve sizlerle bir arada bulunmak benim için büyük bir mutluluktur. Bu toplantıya ve şahsıma

Detaylı

TEMEL HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA. Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR

TEMEL HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA. Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR TEMEL HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR ANAYASANıN TEMEL ILKELERI 2 1. madde Türkiye devleti bir cumhuriyettir. 2. Madde Cumhuriyetin nitelikleri Cumhuriyetçilik Başlangıç ilkeleri Atatürk

Detaylı

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 5. SINIF SOSYAL BİLGİLER Ünite/Öğrenme Konu Kazanım Adı KOD HFT Tarih KD1 KD2 KD3 KD4 KD5 KD6 Sosyal Bilgiler Sosyal bilgiler dersinin, Türkiye Cumhuriyetinin etkin bir vatandaşı olarak kendi gelişimine

Detaylı

TOPLAM 30 TOPLAM 30 TOPLAM 30

TOPLAM 30 TOPLAM 30 TOPLAM 30 1. YARIYIL ULS 101 Uluslararası İlişkiler I 6 Z 3 0 3 ULS 103 Siyasi Tarih I 5 Z 3 0 3 SKY 107 Siyaset Bilimi 4 Z 3 0 3 SKY 103 Hukuka Giriş 5 Z 3 0 3 TDİ 101 Türk Dili I 2 Z 2 0 2 YDİ 101 Yabancı Dil

Detaylı

TEBLİĞ. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından: SİBER OLAYLARA MÜDAHALE EKİPLERİNİN KURULUŞ, GÖREV VE

TEBLİĞ. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından: SİBER OLAYLARA MÜDAHALE EKİPLERİNİN KURULUŞ, GÖREV VE 11 Kasım 2013 PAZARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28818 TEBLİĞ Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından: SİBER OLAYLARA MÜDAHALE EKİPLERİNİN KURULUŞ, GÖREV VE ÇALIŞMALARINA DAİR USUL VE ESASLAR HAKKINDA

Detaylı

ÇEVRE SORUNLARININ TOPLUMLARIN GÜNDEMİNE YERLEŞMESİ

ÇEVRE SORUNLARININ TOPLUMLARIN GÜNDEMİNE YERLEŞMESİ ÇEVRE SORUNLARININ TOPLUMLARIN GÜNDEMİNE YERLEŞMESİ 1970 yılında Roma Kulübü, insanlığın ikilemi adlı projesinde dünya bağlamında Nüfus artışı, Gıda üretimi, Endüstrileşme Doğal kaynakların tüketilmesi

Detaylı

T.C. ANADOLU MEDENİYETLERİ BELEDİYELER BİRLİĞİ 2012 YILI FAALİYET RAPORU. EKLER: EK-1 : Üst Yönetici ve Harcama Yetkilisi İç Kontrol Güvence Beyanı

T.C. ANADOLU MEDENİYETLERİ BELEDİYELER BİRLİĞİ 2012 YILI FAALİYET RAPORU. EKLER: EK-1 : Üst Yönetici ve Harcama Yetkilisi İç Kontrol Güvence Beyanı İÇİNDEKİLER: SUNUŞ: T.C. ANADOLU MEDENİYETLERİ BELEDİYELER BİRLİĞİ 2012 YILI FAALİYET RAPORU I- GENEL BİLGİLER A- Misyon ve Vizyon B- Yetki, Görev ve Sorumluluklar C- İdareye İlişkin Bilgiler 1- Fiziksel

Detaylı

4. Gün: Strateji Uygulama Konu: Kanun Tasarısı Hazırlamak

4. Gün: Strateji Uygulama Konu: Kanun Tasarısı Hazırlamak 4. Gün: Strateji Uygulama Konu: Kanun Tasarısı Hazırlamak Tapio Laamanen 13 Ocak 2011 1 İstihdam ve Ekonomi Bakanlığı nda Kanun Tasarısı Hazırlama Süreci İlk adım Avrupa Birliği/Ulusal - Hükümet programı

Detaylı

Title of Presentation. Hazar Havzası nda Enerji Mücadelesi Dr. Azime TELLİ 2015 ISTANBUL

Title of Presentation. Hazar Havzası nda Enerji Mücadelesi Dr. Azime TELLİ 2015 ISTANBUL Title of Presentation Hazar Havzası nda Enerji Mücadelesi Dr. Azime TELLİ 2015 ISTANBUL İçindekiler 1- Yeni Büyük Oyun 2- Coğrafyanın Mahkumları 3- Hazar ın Statüsü Sorunu 4- Boru Hatları Rekabeti 5- Hazar

Detaylı

Yenilenebilir olmayan enerji kaynakları (Birincil yahut Fosil) :

Yenilenebilir olmayan enerji kaynakları (Birincil yahut Fosil) : Günümüzde küresel olarak tüm ülkelerin ihtiyaç duyduğu enerji, tam anlamıyla geçerlilik kazanmış bir ölçüt olmamakla beraber, ülkelerin gelişmişlik düzeylerini gösteren önemli bir kriterdir. İktisadi olarak

Detaylı

AKDENİZ EYLEM PLANI SEKRETARYASI (AEP)

AKDENİZ EYLEM PLANI SEKRETARYASI (AEP) AKDENİZ EYLEM PLANI SEKRETARYASI (AEP) Türkçe Adı Akdeniz Eylem Planı Sekretaryası (AEP) İngilizce Adı Secretariat on Mediterrenaen Action Plan (MAP) Logo Resmi İnternet Sitesi http://www.unepmap.org Kuruluş

Detaylı

AK PARTi Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan Bosna-Hersek te

AK PARTi Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan Bosna-Hersek te AK PARTi Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan Bosna-Hersek te Mart 25, 2008-12:00:00 AK PARTi Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan Bosna-Hersek te Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bölücü terör örgütüne yönelik

Detaylı

SAINT BENOIT FRANSIZ LİSESİ

SAINT BENOIT FRANSIZ LİSESİ COĞRAFYA NIVEAU / SEVIYE L-1 1-Coğrafya nedir coğrafyanın bölümleri. 2-Dünyanın şekli ve sonuçları. 3-Dünyanın hareketleri. 4-Harita bilgisi. 5-Atmosfer ve özellikleri. 6-İklim elemanları 7-Sıcaklık 8-Basınç

Detaylı

IV. Uluslararası Türk-Asya Kongresi Sonuç Raporu

IV. Uluslararası Türk-Asya Kongresi Sonuç Raporu IV. Uluslararası Türk-Asya Kongresi Sonuç Raporu 1. IV. Uluslararası Türk - Asya Kongresi 27-29 Mayıs 2009 tarihleri arasında İstanbul da icra edilmiş ve son derece yapıcı ve samimi bir ortam içerisinde

Detaylı

Türkiye'de "Decentralization" Süreci

Türkiye'de Decentralization Süreci Türkiye'de "Decentralization" Süreci 30 Nisan 2013 Bahçeşehir Üniversitesi İlker Girit Ahmet Ketancı Türkiye'de "Decentralization" Süreci Decentralization Prensipleri Türkiye deki Tarihi Süreç Türkiye

Detaylı

1 Şubat 2015 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 29254

1 Şubat 2015 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 29254 1 Şubat 2015 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 29254 BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİ VE İL ÖZEL İDARELERİ TARAFINDAN AFET VE ACİL DURUMLAR İLE SİVİL SAVUNMAYA İLİŞKİN YATIRIMLARA AYRILAN BÜTÇEDEN YAPILACAK HARCAMALARA

Detaylı

KAMU DİPLOMASİSİ ARACI OLARAK ÖĞRENCİ DEĞİŞİM PROGRAMLARI VE TÜRKİYE UYGULAMALARI. M. Musa BUDAK 11 Mayıs 2014

KAMU DİPLOMASİSİ ARACI OLARAK ÖĞRENCİ DEĞİŞİM PROGRAMLARI VE TÜRKİYE UYGULAMALARI. M. Musa BUDAK 11 Mayıs 2014 KAMU DİPLOMASİSİ ARACI OLARAK ÖĞRENCİ DEĞİŞİM PROGRAMLARI VE TÜRKİYE UYGULAMALARI M. Musa BUDAK 11 Mayıs 2014 İNCE GÜÇ VE KAMU DİPLOMASİSİ ÖĞRENCİ DEĞİŞİM PROGRAMLARI TÜRKİYE NİN ULUSLARARASI ÖĞRENCİ PROGRAMLARI

Detaylı

İŞLETME 2020 MANİFESTOSU AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK

İŞLETME 2020 MANİFESTOSU AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK İŞLETME 2020 MANİFESTOSU AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK Daha kapsayıcı bir toplum için sözlerini eyleme dökerek çalışan iş dünyası ve hükümetler AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK Avrupa da önümüzdeki

Detaylı

Kurs Programları Hakkında

Kurs Programları Hakkında Kurs Programları Hakkında Uluslararası ortamda veya uluslararası kuruluşlarda görev yapacak, Askeri eğitim kurumlarında öğrenim görecekler için Türkçe Türkiye de eğitim görecek yabancı personel için İngilizce

Detaylı

12 Mayıs 2016 PERŞEMBE

12 Mayıs 2016 PERŞEMBE 12 Mayıs 2016 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29710 YÖNETMELİK Orman ve Su İşleri Bakanlığından: TAŞKIN YÖNETİM PLANLARININ HAZIRLANMASI, UYGULANMASI VE İZLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

KITASINDA ETKİN BÖLGESİNDE LİDER ÖNSÖZ

KITASINDA ETKİN BÖLGESİNDE LİDER ÖNSÖZ HAVA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI VİZYON 2035 KITASINDA ETKİN BÖLGESİNDE LİDER ÖNSÖZ Vizyon-2035 Dokümanı, Hv.K.K.lığının geleceğe yönelik hedeflerini belirlemek amacıyla; Dünya ve Türkiye de güvenlik anlayışındaki

Detaylı

Sayın Mehmet CEYLAN BakanYardımcısı Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Sayın Mehmet CEYLAN BakanYardımcısı Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sayın Mehmet CEYLAN BakanYardımcısı Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Üçüncü Birleşmiş Milletler Konut ve Sürdürülebilir Kentsel Gelişme Konferansı Habitat III 17-20 Ekim 2016, Kito Sayfa1

Detaylı

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE SÖZLEŞMESİ 12. TARAFLAR KONFERANSI (COP12) EKİM 2015 TARİHLERİNDE ANKARA DA YAPILACAKTIR.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE SÖZLEŞMESİ 12. TARAFLAR KONFERANSI (COP12) EKİM 2015 TARİHLERİNDE ANKARA DA YAPILACAKTIR. [ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE SÖZLEŞMESİ 12. TARAFLAR KONFERANSI (COP12) 12-23 EKİM 2015 TARİHLERİNDE ANKARA DA YAPILACAKTIR. [ Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele 12. Taraflar Konferansı

Detaylı

Bölüm 3. Dış Çevre Analizi

Bölüm 3. Dış Çevre Analizi Bölüm 3 Dış Çevre Analizi 1 2 Çevre Analizi Ç E V R E A N A L İ Z İ D I Ş Ç E V R E İ Ç Ç E V R E Genel / Uzak Dış Çevre Analizi Sektör / Yakın Dış Çevre Analizi İşletme İçi Çevre Analizi Politik Uluslararası

Detaylı

NAZİLLİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ(TÜRKÇE) 2016/2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

NAZİLLİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ(TÜRKÇE) 2016/2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ NAZİLLİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ(TÜRKÇE) 2016/2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ULU101 Uluslararası İlişkiler (3+0)6 Uluslararası ilişkilerin temel

Detaylı

KAMU YÖNETİMİNDE ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR

KAMU YÖNETİMİNDE ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. KAMU YÖNETİMİNDE ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR

Detaylı

TEB KOBİ AKADEMİ İLLER GELECEKLERİNİŞEKİLLENDİRİYOR: ADANA GELECEK STRATEJİSİ KONFERANSI 5 ARALIK 2007

TEB KOBİ AKADEMİ İLLER GELECEKLERİNİŞEKİLLENDİRİYOR: ADANA GELECEK STRATEJİSİ KONFERANSI 5 ARALIK 2007 TEB KOBİ AKADEMİ İLLER GELECEKLERİNİŞEKİLLENDİRİYOR: ADANA GELECEK STRATEJİSİ KONFERANSI 5 ARALIK 2007 1 Adana Gelecek Stratejisi Konferansı Çalışmanın amacı: Adana ilinin ekonomik, ticari ve sosyal gelişmelerinde

Detaylı

İL UYUŞTURUCU KOORDİNASYON KURULLARI VE İL UYUŞTURUCU EYLEM PLANLARI

İL UYUŞTURUCU KOORDİNASYON KURULLARI VE İL UYUŞTURUCU EYLEM PLANLARI İL UYUŞTURUCU KOORDİNASYON KURULLARI VE İL UYUŞTURUCU EYLEM PLANLARI Uyuşturucu sorununun çok boyutlu olması, mücadelenin ilgili kurumlar arasında etkili bir işbirliği ve koordinasyon çerçevesinde yürütülmesini

Detaylı

Türkiye Büyük Millet Meclisinin Dış İlişkileri

Türkiye Büyük Millet Meclisinin Dış İlişkileri Türkiye Büyük Millet Meclisinin Dış İlişkileri Yasemin Elibol * 1. Giriş Türkiye Büyük Millet Meclisi nin (TBMM) dış ilişkileri, 28 Mart 1990 tarih ve 3620 sayılı TBMM nin Dış İlişkilerinin Düzenlenmesi

Detaylı

DERSİMİZİN TEMEL KONUSU

DERSİMİZİN TEMEL KONUSU DERSİMİZİN TEMEL KONUSU 1 1. TÜRK HUKUKUNUN TEMEL KAVRAMLARINI TANIMAK 2. TÜRKIYE DE NELER YAPABİLİRİZ SORUSUNUN CEVABINI BULABİLMEK DERSİN KAYNAKLARI 2 SİZE GÖNDERİLEN MATERYAL: 1. 1982 Anayasası: https://www.tbmm.gov.tr/anayasa/anayasa_2011.pdf

Detaylı

SİVİL GLOBAL GLOBAL SİVİL DİPLOMASİ İNŞASI PROGRAMI Potansiyelin Keşfi

SİVİL GLOBAL GLOBAL SİVİL DİPLOMASİ İNŞASI PROGRAMI Potansiyelin Keşfi STRATEJİK VİZYON BELGESİ SİVİL GLOBAL 2015-2023-2053 GLOBAL SİVİL DİPLOMASİ İNŞASI PROGRAMI Potansiyelin Keşfi (2015-2023-2053) Globalleşme süreci ülkeleri ekonomik, siyasi ve sosyolojik bakımdan üç temel

Detaylı

NİLÜFER KENT KONSEYİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ

NİLÜFER KENT KONSEYİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ NİLÜFER KENT KONSEYİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 - (1) Bu Çalışma Yönergesi nin amacı; Bursa İli Nilüfer İlçesi kent yaşamında, kent vizyonunun ve hemşehrilik

Detaylı