CUMHURİYET DÖNEMİNDE ( ) 2010) EMEVÎLER HAKKINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "CUMHURİYET DÖNEMİNDE ( ) 2010) EMEVÎLER HAKKINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR"

Transkript

1 stem Yıl:9 ayı: s CUHURY DÖNND ( ) 2010) VÎLR HAKKINDA YAPILAN ÇALIŞALAR Prof. Dr. Adnan DRCAN Harran Üniversitesi lahiyat Fakültesi ÖZ slam edeniyetinin şekillenmesinde önemli bir etkiye sahip olan mevîler dönemi hakkında ülkemizde birçok çalışma yapılmıştır. Özellikle son yıllarda çalışmaların sayısında hissedilir bir artış olmuştur. Çalışmaların önemli bir kısmının siyasî tarihle ilgili olması, ülkemizdeki tarih çalışmalarının genel durumuyla paralellik arz etmektedir. linizdeki makalede istatistikî verilerden hareketle mevîlerle ilgili çalışmaların durumunu ortaya koymayı hedefledik. Ayrıca ülkemizde hazırlanan mevîler dönemi çalışmalarının bibliyografik bilgileri verilerek bu dönemi çalışma alanı olarak düşünen akademisyenlere konularını belirlemede yardımcı olmayı da düşündük. Anahtar kelimeler: mevîler, tarih çalışmaları, bibliyografya. ABRAC tudies On he Umayyads In he ra Of he urkish Republic ( ) here have been many studies in our country on the Umayyad s period that had great influence over the shaping of Islamic Civilization. here have been handful increase of such studies in the recent years. Because of the general situation of the studies done on history in our country, some studies that were done in this subject have been related to the political history of the Umayyad Period. In this article we have aimed at presenting the situation of the Umayyad studies through statistical data available today. hrough giving biographical data of such studies that were done in the country on the Umayyads, we have also aimed at helping to those who are thinking to study of that period (that of the Umayyad s) Key Words: Umayyads, studies of history, bibliography GRŞ mevîlerin iktidar yılları, slâm edeniyetinin en önemli dönemlerinden biridir. Öte yandan coğrafik olarak bu dönemin tarihi, ülkemizin de içinde yer aldığı bölgenin tarihidir. mevî devletinin bilinen başkenti Şam olmakla birlikte devletin yıkılmadan önceki son başkenti Harran dır. Ülkemizde son yıllarda mevîler tarihi üzerine bazı üniversitelerde birçok

2 50 Prof.Dr. Adnan DRCAN çalışma yapıldığını müşahede ediyoruz. Çalışmaların önemli bir kısmı tez olarak hazırlanmış olup bunların bir kısmı yayımlanmıştır. Ayrıca Konya da yayımlanan : slâm an'at, arih, debiyat ve ûsikîsi Dergisi, bir sayısını mevîlere tahsis etmiştir (8. sayı, 2006). Bu tebliğimizde ürkiye de ( yıllarında arasında) mevîler dönemiyle ilgili hazırlanan çalışmalardan hareketle oluşturulan veriler üzerine değerlendirmeler yapılacaktır. Veriler oluşturulurken internet ortamında yayımlanan akademik dergiler dikkate alınmış; lahiyat Fakülteleri nde hazırlanan mezuniyet tezleri ile halen devam eden, ancak henüz bitmemiş Yüksek Lisans ve Doktora ezleri ise dikkate alınmamıştır. Bir heyet tarafından hazırlanan Genel slâm arihi tarzındaki Doğuştan Günümüze Büyük slâm arihi (Çağ Yayınları, stanbul ) ve Hasan brahim Hasan ın kitabının altı ciltlik çevirisi üzerine sekiz cilt eklenerek hazırlanan iyasî, Dinî, osyal, Kültürel slâm arihi (Kayıhan Yayınları, stanbul ) gibi kitaplarda mevîler dönemi ele alınmış olmakla birlikte bu çalışmalar veri olarak değerlendirilmemiştir. Ayrıca illi ğitim Bakanlığının yayımladığı slâm Ansiklopedisi ve ürkiye Diyanet Vakfı tarafından yayımlanmakta olan ürkiye Diyanet Vakfı slâm Ansiklopedisi nde yer alan maddeler de dikkate alınmamıştır. Ülkemizde hazırlanan çalışmalar, çeşitli kataloglar ve konumuzla ilgili yayımlanmış bazı çalışmalar taranarak tespit edilmiştir. Ancak bütün çabamıza rağmen bazı çalışmaların dikkatten kaçmış olabileceğini hatırlatmamız gerekir. A. Çalışmaların ayısı ve ürlerine Göre Dağılımı espit edebildiğimiz kadarıyla mevîler hakkında telif kitap, çeviri kitap, telif makale, çeviri makale, tebliğ, Yüksek Lisans ezi, Doktora ezi ve Doçentlik ezi olarak 402 çalışma yapılmıştır. Çalışmaların 118 i telif makale (%29), 88 si telif kitap (%22), 89 u Yüksek Lisans ezi (%22), 39 u tebliğ (%10) ve 34 ü Doktora ezi (%8) olarak hazırlanmıştır.

3 Cumhuriyet Döneminde ( ) mevîler Hakkında Yapılan Çalışmalar 51 B. Çalışmaların Yıllara Göre Dağılımı Çalışmaların önemli bir kısmı son yıllarda yapılmıştır. Bunun başlıca sebepleri arasında YÖK ün kuruluşundan sonra akademik çalışmaların sistemli hale getirilmesi, akademik ilerleme için asgari sayıda makale ve kitap yayımının şart koşulması, son yıllarda yayım imkânlarının artması, internet ortamında -düşük maliyetlerle- yayım yapmanın kolay olması gibi etkenler zikredilebilir. YÖK döneminden sonra akademik alanda yapılan çalışmaların sayısında önemli bir artış gözlemlenmektedir. espit ettiğimiz çalışmaların önemli bir kısmı YÖK ün kuruluşundan sonra ( yılları arasında) hazırlanmıştır (%87 [348]). on 20 yılda ( ) yapılan çalışmalar Cumhuriyet döneminde hazırlanan çalışmaların ¾ ünden fazladır (%78 [315]).

4 52 Prof.Dr. Adnan DRCAN C. Çalışmaların üelliflere Göre Dağılımı Bazı akademisyenler, mevîler dönemini ihtisas alanı olarak belirlemiş ya da bu dönemi ağırlıklı çalışma alanlarından biri olarak seçmişlerdir. rfan Aycan, smail Hakkı Atçeken, Ali Aksu ve Adem Apak çalışmalarını mevîler dönemi üzerine yoğunlaştıran akademisyenlerdendir. Zekeriya Kitapçı ise daha çok ürk arihini araştırma konusu yapmış; bu bağlamda mevîler dönemi ürk arihi hakkında çalışmalar yapmıştır. D. ürlerine Göre Çalışmalar ar 1. elif Kitaplar elif kitapların 64 ü siyasî hayatı ele alan kitaplardır. Bu kitapların 10 u uaviye hakkında yazılmış olup çoğu eleştiri, bir kısmı ise bu eleştirilere cevap amacıyla yazılmıştır. Kitapların 45 i (bütün kitapların %51 i, siyasî hayatla ilgili kitapların %70 i) Yezid dönemiyle ilgili olup bunların çoğu Kerbela olayı sebebiyle Yezid i eleştirmek ve olayı anlatmak amacıyla kaleme alınmış, akademik

5 Cumhuriyet Döneminde ( ) mevîler Hakkında Yapılan Çalışmalar 53 kaygılar taşımayan kitaplardır. Bu durum, Kerbela olayının slâm arihindeki etkisini ve ürkiye de canlılığının hangi düzeylerde olduğunu göstermektedir. 2.elif akaleler elif makaleler, genellikle üniversitelerde çıkarılan fakülte dergileriyle akademisyenlerin çıkardıkları özel dergilerde yayımlanmıştır. elif makalelerin 47 si (%40) siyasî tarihle ilgilidir. Bunu önemli aileler ve şahsiyetler hakkında yayımlanan makaleler (%19 [23]) ile sosyal hayatla ilgili makaleler (%14 [16]) takip eder.

6 54 Prof.Dr. Adnan DRCAN 3.ebliğler mevîler dönemi hakkında hazırlanan tebliğlerin büyük bir kısmı siyasî tarihle ilgili olup (%82 [32]), -biri hariç- bunlar 2010 yılında ivas ta düzenlenen Uluslararası Kerbela empozyumu nda sunulan tebliğlerdir. 4.ezler mevîler dönemi hakkında en fazla lisansüstü tez yaptıran enstitüler sırasıyla, elçuk, Ankara ve armara Üniversitelerine bağlıdır. Bunun en önemli sebeplerinden biri bu üniversitelerimizde mevîler dönemini uzmanlık alanı olarak seçen akademisyenlerimizin görev yapmasıdır. a. Doksanlı yıllarla ikibinli yılların başında mevîler hakkında yapılan Yüksek Lisans ez sayısında bir artış görülmektedir. mevîler hakkında en çok Yüksek Lisans ezi elçuk Üniversitesi osyal Bilimler nstitüsünde yaptırılmıştır. nin %28 i [25] elçuk Üniversitesinde yaptırılmıştır. Bunu armara (%16 [14]) ve rciyes Üniversiteleri (%11 [10]) takip etmektedir.

7 Cumhuriyet Döneminde ( ) mevîler Hakkında Yapılan Çalışmalar 55 mevîlerle ilgili ne danışmanlık yapan öğretim üyeleri içinde en fazla tez yönetenler smail Hakkı Atçeken ve ustafa Fayda dır. için uygun görülen konuların üçte biri, önemli aileler ve şahsiyetler hakkındadır (%34 [30]). Bunu siyasî hayatla ilgili çalışmalar takip eder (%20 [18]).

8 56 Prof.Dr. Adnan DRCAN mevîler hakkında hazırlanan nden sadece ikisi (%2) yayımlanmıştır. Yayımlanan nin az olmasında okuyucunun ilgisini çekebilecek popüler konuların tercih edilmemiş olması etkenlerden biri olmalıdır. Nitekim Hz. Peygamber ve dönemi hakkında hazırlanan Yüksek Lisans ezlerinin %6 sı yayımlanmıştır. b. Doktora ezleri mevîler dönemiyle ilgili Doktora ezlerinin tamamı son 40 yıl içinde hazırlanmıştır. Çalışmaların büyük bir kısmı (%91 [31]) YÖK ün kuruluşundan sonraki döneme aittir. n fazla Doktora ezi Ankara Üniversitesi osyal Bilimler nstitüsü nde yaptırılmıştır (%44 [15]). Bu nstitü yü elçuk Üniversitesi osyal Bilimler nstitüsü takip etmektedir (%21 [7]). mevîler hakkında en fazla Doktora ezi rfan Aycan tarafından yönetilmiştir (%15 [5]). Ardından üçer tezle ustafa Fayda ve Ahmet Önkal gelmektedir.

9 Cumhuriyet Döneminde ( ) mevîler Hakkında Yapılan Çalışmalar 57 Doktora ezlerinin önemli bir kısmı (%32 [11]) siyasî hayatla ilgilidir. Bunu dinî hayat (%21 [7]) ile bölge ve şehir tarihleri (%21 [7]) takip etmektedir. Yayımlanan az olmasına rağmen Doktora ezlerinin yarısına yakını yayımlanmıştır (%44 [15]). Hz. Peygamber ve dönemi hakkında hazırlanan Doktora ezlerinin de %42 si yayımlanmıştır. ezlerin çoğunun yayımlanmış olması, üretilen akademik bilginin okuyucuya ulaşması açısından önemlidir.

10 58 Prof.Dr. Adnan DRCAN. Konularına Göre Çalışmalar mevîler dönemiyle ilgili çalışmalar çeşitli konularda hazırlanmıştır. Bunlar arasında en çok çalışmanın siyasî tarihle ilgili olduğu görülmektedir (%47 [189]). Bu çalışmaları önemli aileler ve şahsiyetler hakkında yapılan çalışmalar takip etmektedir (%16 [64]). 1. Kısmen mevîlerden Bahseden Çalışmalar 1990 lı yıllara kadar mevîler hakkında yapılan çalışmaların sayısı oldukça azdır. Hazırlanan çalışmaların bir kısmı mevîlerle Abbasîler hakkında hazırlanan çalışmalardır. Bunların en eskisi Bahriye Üçok tarafından hazırlanan slâm arihi: mevîler-abbasîler isimli kitaptır. 2. Dönemin amamı Hakkında Yapılan Çalışmalar mevî döneminin tamamını ele alan çalışmalar fazla değildir. Bunlardan biri rfan Aycan ile brahim in arıçam ın müşterek hazırladıkları kitaptır. Cep kitabı ebatında yayımlanan ve mevîler hakkında derli toplu bilgi veren bu kitaptan başka Alman müsteşrik Wellhausen in Arap Devleti ve ukutu adlı kitabını zikretmek gerekir.

11 Cumhuriyet Döneminde ( ) mevîler Hakkında Yapılan Çalışmalar 59 mevî hanedanının mensup olduğu kabile hakkında yapılmış önemli çalışmalardan biri brahim arıçam ın mevî-haşimi lişkileri: slâm Öncesinden Abbasîlere Kadar başlıklı Doktora tezidir. Bundan başka Adem Apak ın Ümeyye oğulları hakkında yayımladığı birkaç makaleyi zikretmek gerekir. Halifeler hakkında birçok çalışma yapılmıştır. Hakkında en fazla çalışma yapılan halifelerden biri uaviye dir. uaviye hakkında yapılan çalışmaların bir kısmı muhaliflerin görüşünü yansıtan, ilmî kaygıdan ziyade ideolojik/mezhebi kaygıyla hazırlanan çalışmalardır. Bunlardan ehmet Akçayır ın mevîlerin lk Halifesi uaviye nin slâm Âlemine ndirdiği Ağır Darbe ve uaviye nin Kimliği; ahmut Ali optaş ın slâm ın Başbelası Kurnaz uaviye adlı kitaplarını zikredebiliriz. Bunların dışında hl-i ünnet in görüşünü yansıtan ve uaviye yi savunmak amacıyla yazılan çalışmalar da yapılmıştır. Ülkemizde Diyanet şleri Başkanlığı da yapan Ömer Nasuhi Bilmen in Ashab-ı Kiram Hakkında üslümanların Nezih tikadları: uaviye Hakkındaki uallere Cevaplar adlı kitabı bunlardan biridir. uaviye ve dönemi hakkında tespit edebildiğimiz kadarıyla 10 telif kitap, 1 çeviri kitap, 3 telif makale, 2 çeviri makale, 2 Yüksek Lisans ezi ve 1 Doktora ezi hazırlanmıştır. rfan Aycan ın hazırladığı döneme ışık tutan, uaviye b. bi üfyan Hayatı ve Devlet Politikası başlıklı Doktora ezi, altanata Giden Yolda uaviye b. bi üfyan adıyla yayımlanmış önemli bir çalışmadır. Yezid ve dönemi hakkında Ünal Kılıç tarafından hazırlanan Doktora ezi, artışmaların Odağındaki Halife Yezid b. uaviye adıyla yayımlanmıştır. Yezid döneminde vuku bulan Kerbela olayı hakkında da birçok çalışma yapılmıştır. Bunların dışında Kerbela hakkında iki Yüksek Lisans ezi hazırlanmıştır. Bunlardan biri Kerbela Vak ası adını taşımaktadır. Diğeri ise slâm arih ve Geleneğinde Kerbela adını taşır. Ayrıca Kerbela ersiyeleri başlıklı bir de Doktora ezi hazırlanmıştır. Yezid döneminde vuku bulan Harre olayı hakkında biri çeviri olmak üzere üç makale yayımlanmıştır. uaviye b. Yezid ve dönemi de birkaç makalenin konusu olmuştur. ervanî halifelerin ilki olan ervan b. el-hakem, hakkında birçok çalışma yapılan halifelerden biridir. ervan hakkında iki Yüksek Lisans ezi hazırlanmıştır. Abdülmelik dönemi hakkında bir Doktora ezi hazırlanmıştır. Velid b. Abdülmelik ve üleyman b. Abdülmelik dönemleri hakkında da birer Yüksek Lisans ezi hazırlanmıştır. Ömer b. Abdülaziz dönemi, hakkında en çok çalışma yapılan halifelerden biridir. Ömer in hayatı hakkında dört kitap yayımlanmış; ayrıca Arapçadan iki kitap çevrilmiştir. Bu dönem hakkında beş Yüksek Lisans ezi ile bir Doktora ezi de hazırlanmıştır. Yezid b. Abdülmelik dönemi hakkında bir Yüksek Lisans ezi, Hişam dö-

12 60 Prof.Dr. Adnan DRCAN nemi hakkında iki Doktora ezi hazırlanmıştır. ezlerden birinde dönem bir bütün olarak ele alınmakta olup bu çalışma, Hişam b. Abdülmelik in Hilafeti ve Şahsiyeti başlığını taşımaktadır. Çalışma kitap olarak da yayımlanmıştır. Diğer Doktora ezi ise Hişam b. Abdülmelik in Ortaasya Politikası ve ürkler adını taşımaktadır. Velid b. Yezid dönemi hakkında bir kitap; Yezid b. Velid dönemi hakkında bir makale yayımlanmıştır. Halifelerin iktidar dönemleri dışında da siyasî tarihle ilgili bazı çalışmalar yapılmıştır. hl-i beyt tasavvuru ve erken dönemdeki yansımaları hakkında bir Doktora ezi, bu dönemde ortaya çıkan isyanlarda tarafların izlediği stratejiler ve taktikler hakkında bir Yüksek Lisans ezi hazırlanmıştır. Dönemin siyasî tarihi açısından önemli olan asabiyye hakkında Asabiyet ve rken Dönem slâm iyasî arihindeki tkileri başlıklı bir kitap yayımlanmıştır. Dönemin siyasî yapısı hakkında mevîler Devri erkez-aşra ünasebetlerinde iyasî Gerginlikler başlıklı bir Yüksek Lisans ezi ve mevîler Dönemi Şiddet Hareketleri başlıklı bir Doktora ezi hazırlanmıştır. mevîler devletinin yıkılış süreci hakkında bir kitap ile iki makale ve bir Yüksek Lisans ezi hazırlanmıştır. 4.Fetihler mevîler dönemi fetihleri hakkında çoğu telif makale olmak üzere birçok çalışma yapılmıştır. Bunların bir kısmı ndülüs, Ortaasya ve Anadolu daki fetihler hakkındadır. Ayrıca fetihler hakkında beş Yüksek Lisans ezi de hazırlanmıştır. 5.Önemli Aileler ve Şahsiyetler mevîler döneminde etkin olan Zübeyrîler ve ühellebîler hakkında birer Yüksek Lisans ezi hazırlanmıştır. mevîler döneminde yaşayan önemli şahsiyetler hakkında birçok çalışma yapılmıştır. Bunlar Abdullah b. Abbas, Abdullah b. Abdülmelik b. ervan, Abdullah b. Ömer, Abdullah b. ez-zübeyr (beş Yüksek Lisans ezi), Abdurrahman b. uhammed b. ş as, Abdülaziz b. ervan, Ahnef b. Kays, Amr b. el-as (bir Doktora ezi), Dahhâk b. Kays el-fihrî, şter en-nehaî, Haccac b. Yusuf, Halid b. Abdullah el-kasri, Hasan b. Ali-Hüseyin b. Ali, Hasan el-basrî, Hassan b. Numan el-gassanî, esleme b. Abdülmelik, uğire b. Şu be, uhammed b. el- Hanefiyye (bir Doktora ezi), uhtar es-akafi, usa b. Nusayr, Nasr b. eyyar, arık b. Ziyad, Ubeydullah b. Ziyad ve Yezid b. ühelleb olarak sıralanabilir. 6.osyal Hayat mevîler dönemi sosyal hayatı hakkında bazı makaleler, tebliğler ve tezler hazırlanmıştır. Bunlardan biri mevîler Dönemi erkezi Şehirlerde üslümanların Gündelik Hayatı başlığını taşıyan Doktora ezi olup bu çalışma yayımlanmıştır.

13 Cumhuriyet Döneminde ( ) mevîler Hakkında Yapılan Çalışmalar 61 osyal gruplardan mevali hakkında bir kitap ile birkaç makale yayımlanmıştır. Kadının durumu hakkında mevîler Devrinde Kadın başlıklı bir kitap ile bir makale yayımlanmıştır. Kabileler hakkında fazla çalışma yapıldığı söylenemez. Bununla birlikte akif kabilesiyle ilgili bir makale ve Kelb kabilesiyle ilgili bir Yüksek Lisans ezi hazırlanmıştır. 7.Kavimler Kavimlerden özellikle ürkler hakkında yapılan çalışmalar dikkat çekmektedir. mevîler döneminde ürkler hakkında telif edilen ya da bu dönemi de içine alan, Zekeriya Kitapçı tarafından telif edilen dört kitap ve çoğu aynı müellif tarafından kaleme alınan altı makale bulunmaktadır. Ayrıca bu dönemde ürklerle ilişkiler hakkında dört Yüksek Lisans ezi hazırlanmıştır. Bunların dışında Abbasî ihtilâlinde ürklerin rolünü ele alan bir Yüksek Lisans ezi hazırlanmıştır. 8.Dinî Hayat Dönemin dinî hayatı hakkında beş Yüksek Lisans ezi ile mevîler Döneminde ktidar-ulema lişkisi başlıklı bir Doktora ezi hazırlanmıştır. Dinî gruplardan Şiîlik ve Haricîlik hakkında bazı çalışmalar yapılmıştır. Bunlardan biri Wellhausen in kitabının çevirisidir. Ayrıca Haricîler, Şiîler, ürcie ve Cebriyye hakkında tezler hazırlanmıştır. Diğer din mensupları hakkında yapılan çalışmalar bağlamında Yahudiler hakkında bir Yüksek Lisans ezi ve ecusiler hakkında bir Doktora ezi hazırlanmıştır. 9.Bölge ve Şehir arihleri Filistin, Irak, ısır ve Kuzey Afrika (bir Doktora ezi), Ortaasya (iki Doktora ezi) ve uriye bölgeleri hakkında çalışmalar yapılmıştır. Antakya (Doktora ezi), Harran, Kayseri, Kûfe (Doktora ezi), ekke- edine (Doktora ezi), an a ve emerkand (Doktora ezi) şehirleri hakkında çalışmalar yapılmıştır. 10.Kültürel Hayat Kültürel hayatla ilgili hazırlanan çalışmalardan biri Van Vloten in kitabının çevirisidir. Bundan başka birçok makale, bir Yüksek Lisans ezi ve mevîler Devrinde lmî Hareket başlıklı bir Doktora ezi hazırlanmıştır. Ayrıca Raşid halifeler dönemini de kapsayacak şekilde hadis ile siyasî-içtimaî hadiselerin ilişkisi üzerine bir Doçentlik ezi hazırlanmıştır. Cahiliye döneminden mevîler dönemi sonuna kadarki dönemde tıbbî gelişmeler hakkında bir Yüksek Lisans ezi ve dönemin edebî hayatı üzerine de çalışmalar yapılmıştır.

14 62 Prof.Dr. Adnan DRCAN 11.Kurumlar Devlet yönetimi hakkında mevîlerde Veliahtlık başlıklı bir Yüksek Lisans ezi ile mevîlerin Kuruluş Devrinde slâm Amme Hukukunun Gelişmesi başlıklı bir Doktora ezi hazırlanmıştır. Ayrıca slâm ın lk Döneminde Bey at ve eçim istemi başlıklı bir kitap yayımlanmıştır. aray teşkilatı hakkında bir kitap, divanlar hakkında bir Yüksek Lisans ezi, yargı sistemi hakkında bir makale, deniz seferleri ve donanma hakkında iki Yüksek Lisans ezi, istihbaratla ilgili bir makale telif edilmiştir. 12.konomik Hayat konomik hayatla ilgili mevîlerde icarî Hayat başlıklı bir Yüksek Lisans ezi hazırlanmıştır. Bundan başka slâm Vergi Hukuku (Hulefa-i Raşidin ve mevîler Devri) başlıklı bir Doktora ezi de hazırlanmıştır. Ayrıca ikta sistemi üzerine bir Yüksek Lisans ezi hazırlandığını görüyoruz. 13.mar Faaliyetleri ve imarî mar ve imarî hakkında yapılan çalışmalar arasında iki Yüksek Lisans ezi dikkati çekmektedir. 14.usikî usikî ve eğlence hayatı hakkında bir kitap ile iki makale hazırlanmıştır. ONUÇ Buraya kadar arz etmeye çalıştığımız bilgilere bakılırsa, mevîler dönemine duyulan ilgi son yıllarda artmıştır. Nitelikleri hakkında burada değerlendirme yapamadığımız çalışmaların sayısındaki artış sevindiricidir. Bazı akademisyenlerin mevîler dönemini ihtisas alanı olarak belirlemeleri, bu dönem hakkında birçok çalışmaya danışmanlık yapmaları, bazı üniversitelerde mevîler dönemi hakkındaki çalışmaların artmasına vesile olmuştur. Kitapların önemli bir kısmının Yezid döneminde meydana gelen Kerbela olayı hakkında olması dikkat çekicidir. mevîler dönemi hakkında hazırlanan Doktora ezlerinin konuları dikkat çekmektedir. Ayrıca Doktora ezlerinin yarısına yakınının yayımlanmış olması takdir edilecek bir durumdur. Çalışmaların yarısına yakını siyasî tarihle ilgilidir. Bütün halifelerin hayatı ve dönemleri hakkında çalışmalar yapılmış olması, hatta bazı dönemlerin birden fazla çalışmaya konu olması döneme duyulan ilgiyi göstermektedir. Bazı şahıslar, hayatları ve faaliyetleri hakkında da epey çalışma yapılmıştır. Önümüzdeki yıllarda bu alandaki çalışmaların bir miktar daha artabileceğini düşünüyoruz. Çeşitli bölge ve şehirler hakkında bazı çalışmalar yapılmış olmakla birlikte bu alanda daha birçok çalışma yapılabilir. Ayrıca sosyal ve siyasî tarih bağla-

15 Cumhuriyet Döneminde ( ) mevîler Hakkında Yapılan Çalışmalar 63 mında kabileler, kültür ve iktisat tarihi ile kurumlar hakkında fazla çalışma yapılmadığını da hatırlatmak isteriz. KIN VLRDN BAHDN B ÇALIŞALAR elif Kitaplar Aka, smail, Hulefâ-i Râşidîn ve mevîler, stanbul arıcık, urat, Dört Halife ve mevîler Döneminden lginç Problemler, Fakülte Kitabevi, Isparta avaş, Hamdi, slâm arihi: mevîler ve Abbasîler Devri, rciyes Üniversitesi Yayınları, Kayseri Üçok, Bahriye, slâm arihi mevîler-abbasîler, Ankara Üner,. Orhan, mevîler ve Abbasîler in lk Dönemi iyasî arihi, Doğan at., amsun Çeviri Kitaplar Hüseyin Zerrinkub, slâm Şafağı -slâm'ın Ortaya Çıkışı ve mevî Devleti onuna Kadar Yayılışı-, Çeviren: Hasan Almaz, Anka Yayınları, stanbul I.DÖNN AAI HAKKINDA KINDA YAPILAN ÇALIŞALAR ALAR elif KitaplarK Aycan, rfan- arıçam, brahim, mevîler, ürkiye Diyanet Vakfı Yayınları, Ankara 1993 (2. Basım, ürkiye Diyanet Vakfı Yayınları, Ankara 1999). ırma, hsan üreyya, Hilafetten altanata mevîler Dönemi, stanbul 1991 (3. Basım, stanbul 1991; 6. Basım, Beyan Yayınları, stanbul 1993; 9. Basım, Beyan Yayınları, stanbul 1997). Çeviri Kitaplar allabi, Ali uhammed, mevîler Dönemi I, Ravza Yayınları, stanbul allabi, Ali uhammed, mevîler Dönemi II, Ravza Yayınları, stanbul Wellhausen, J., Arap Devleti ve ukutu, Çeviren: Fikret Işıltan, Ankara Üniversitesi lahiyat Fakültesi Yayınları, Ankara II.YAÎ HAYA A. Hanedan ve ensup Olduğu Kabile Hakkında Yapılan Çalışmalar elif akaleler Apak, Âdem, Hz. Osman ın Hilafeti Döneminde Ümeyyeoğulları nın Devlet daresinde Yeri, Uludağ Üniversitesi lahiyat Fakültesi Dergisi, ayı: 7, Bursa 1998, s Apak, Âdem, ekke Döneminde Benî Ümeyye nin slâm a Karşı utumla-

16 64 Prof.Dr. Adnan DRCAN rı, Uludağ Üniversitesi lahiyat Fakültesi Dergisi, ayı: 6, Bursa 1994, s Doktora ezleri arıçam, brahim, mevî-haşimî ücadelesi (slâm Öncesinden uaviye Devrinin onuna Kadar), Danışman: Prof. Dr. ustafa Fayda, Ankara Üniversitesi osyal Bilimler nstitüsü, Ankara 1991 (=mevî Haşimi lişkileri: slâm Öncesinden Abbasîler e Kadar, Ankara 1997). B. Halifeler ve Dönemleri Hakkında Yapılan Çalışmalar azhen, Yernar, Ya kûbî nin ârîhu l-ya kûbî ve bnü l-sîr in l-kâmil fi t- ârîh ine Göre mevî Halifelerinin Kişilikleri, Danışman: Prof. Dr. smail Hakkı Atçeken, elçuk Üniversitesi osyal Bilimler nstitüsü, Konya uaviye b. bi üfyan elif Kitaplar Alçayır, ehmet, mevîlerin lk Halifesi uaviye nin slâm Alemine ndirdiği Ağır Darbe ve uaviye nin Kimliği, Aksiseda at., amsun Bilmen, Ömer Nasuhi, Ashab-ı Kiram Hakkında üslümanların Nezih tikadları: uaviye Hakkındaki uallere Cevaplar, Ahmed aid atbaası, stanbul Çetiner,. ait, uaviye'nin Fahişe Anası ve Hazreti Hamza, Orhan ete ve Ort. Koll. Şti. at., stanbul Derman, ehmet Ali, bu üfyan ın Oğlu Şam Valisi uaviye, r-u at., stanbul Kerbela Faciasından vvel Şam da Halifeliğini lan den uaviye den Kayser-i Rum un Kuran-ı Kerim den orduğu uaviye nin Cevap Veremediği 100 ual ve Ayetleri le Cevapları, Ayyıldız Kitabevi Yayınları, stanbul 1958 (Ayyıldız Kitabevi Yayınları, stanbul 1984; Ayyıldız Kitabevi Yayınları, stanbul 1989). Ogan,. Raif, uaviye Hakkındaki ddiaların Cevabı, Naşir:. hsan rdin, Ahmet ait at., stanbul adi Baba, mir uaviye ahabe mi? ve bu alib'in man eselesi, Birleşik, stanbul eymuroğlu, ehmet üleyman, esnevi de Hazreti uaviye, Hilal, Ankara optaş, ahmut Ali, slâm ın Başbelası Kurnaz uaviye, ipo Bas., stanbul Yaman, Ali, uaviye, Yezid, Hz. Hüseyin ve Kerbela, Umut at., stanbul 1998.

17 Cumhuriyet Döneminde ( ) mevîler Hakkında Yapılan Çalışmalar 65 Çeviri Kitaplar Abdülaziz b. Ahmed b. Hamid, üminlerin mirine Yönelik utarsız leştiriler: uaviye b. bi üfyan üdafaası, Çeviren: Necmi arı, Ümmülkura Yayınevi, stanbul elif akaleler Cem,. emahaddini, üslümanlık ve uâviye, ürk Yurdu, 3, Ankara 1965, s Demircan, Adnan, esnevî de Geçen uâviye-blis Hikâyesi, : slâm an at, arih, debiyat ve ûsikîsi Dergisi, Yıl: 5, ayı: 10, Konya 2007, s Gömbeyaz, elek Yılmaz, uaviye b. bî üfyan ın uhaliflerini Bertaraf tme Yöntemleri, Uludağ Üniversitesi lâhiyat Fakültesi Dergisi, Cilt: 19, ayı: 1, Bursa 2010, s Çeviri akaleler Batayine,. Dayfullah, uâviye b. bî ufyân Döneminde Devletin ali Yapısı, Çeviren: A. Nedim erinsu-rfan Aycan, slâmi Araştırmalar, ayı: 3, Ankara 1989, s Vaglieri, Laura Veccia, Ali-uâviye ücâdelesi ve Harici Ayrılmasının Îbâdî Kaynakların Işığında ncelenmesi, Çeviren: them Ruhi Fığlalı, Ankara Üniversitesi lahiyat Fakültesi Dergisi, Cilt: 19, Ankara 1973, s Çakır, Durmuş Ali, Hz. uaviye nin Rivayetler, Danışman: Prof. Dr. Ramazan Ayvallı, armara Üniversitesi osyal Bilimler nstitüsü, stanbul Dural, Osman Nuri, uâviye b. bî üfyan a Yöneltilen leştiriler, Danışman: Doç. Dr. smail Hakkı Atçeken, elçuk Üniversitesi osyal Bilimler nstitüsü, Konya Doktora ezleri Aycan, rfan, uaviye b. bi üfyan Hayatı ve Devlet Politikası, Danışman: Prof. Dr. Hüseyin Gazi Yurdaydın, Ankara Üniversitesi osyal Bilimler nstitüsü, Ankara 1990 (=altanata Giden Yolda uaviye b. bi üfyan, Fecr Yayınevi, Ankara 1990; 2. Basım, Ankara Okulu Yayınları, Ankara 2001). 2. Yezid b. uaviye elif f Kitaplar Özgürel, Nihat, slâm ın Belası Yezid: slâm arihinin n Büyük Nifak Devri, oripek Bas., zmir elif akaleler Demircan, Adnan, bn eymiyye ye Göre Yezid b. uaviye nin Durumu, Harran Üniversitesi lahiyat Fakültesi Dergisi, 2, Şanlıurfa 1996, s r, aylan, arihte eşhur Aşık: Arap Halifesi Yezid, Nilüfer, ayı: 14, s-

18 66 Prof.Dr. Adnan DRCAN tanbul, 1946, s Kılıç, Ünal, Yezid b. uaviye nin Şahsiyetinin Oluşumunda tkili Olan Unsurlar, Cumhuriyet Üniversitesi lahiyat Fakültesi Dergisi, 11/1, ivas 2007, s Doktora ezleri Kılıç, Ünal, Yezid b. uaviye, Danışman: Prof. Dr. ehmet Ali Kapar, elçuk Üniversitesi osyal Bilimler nstitüsü, Konya 1999 (=artışmaların Odağındaki Halife Yezid b. uaviye, Kayıhan Yayınları, stanbul 2001). a.kerbela Olayı elif Kitaplar Aczi, Remzi, Yeni Gülzar-ı Haseneyn: Vaka-i Kerbela, ngin Kitabevi, stanbul Aktaş, Cihan, Hz. Zeyneb: Kerbela Şahidi, stanbul Algül, Hüseyin, Kerbela: Kanayan Bir Yara Gönül ızlatan Bir Facia, nsar Yayınları, stanbul 2009 (2. Basım, stanbul 2009). And, etin, Ritüelden Drama: Kerbela- uharrem- a ziye, Yapı-Kredi Yayınları, stanbul Arslan, ehmet- rdoğan, ehtap, Kerbela ersiyeleri, unceli Üniversitesi Alevilik Uygulama ve Araştırma erkezi Yayınları, Ankara Atalay, Adil Ali, Kerbela ve atem, Can Yayınları (Adil Ali Atalay), stanbul Balım, Ali, Kerbela Çöllerinde, Ankara (t.y.). Berktay, Ali, Kerbela, itosboyut Yayınları, stanbul Beyaz, Zekeriya, Alevî Dosyası: Alevî-ünni orunu ve Çözüm Yolları hlibeytin Dışlanmasından Kerbela Katliamına..., ancak Yayınları, stanbul Çırakman, Aşık Hüseyin, Kerbela da mam Hüseyin, Ankara Çiftçi, Cemil, Divan Şiîrinde Kerbela Ağıtları, Kitabevi, stanbul Demirtaş, Şadiye Furkan, Allah Yolunda Can Verenler, oralite Yayıncılık, stanbul 2005 (Allah Yolunda Can Verenler ve Kerbela, Hayat Ağacı Yayınları, stanbul 2008). Durukan, abri, Deşti Kerbela Fırkatı hlibeyt in Izdırabı, Can Yayınevi (Adil Ali Atalay), stanbul Fırat Dede, Derin Yara Kerbela, Yurt Kitap Yayın, Ankara Fuzuli, Hadikatu s-u ada I (renler Bahçesi), Ankara Fuzuli, Hadikatu s-u ada II(renler Bahçesi), Ankara Gölpınarlı, Abdülbaki, Yeni Gülzâr-ı Haseneyn: Kerbela Vak ası, stanbul 2005.

19 Cumhuriyet Döneminde ( ) mevîler Hakkında Yapılan Çalışmalar 67 Gülaltay, emih ufan, Kerbela, 2. Basım, Kafkas Yayıncılık, stanbul [t.y.]. Gülerman, ustafa Hikmet, Şehidler ultanı mam-ı Hüseyin, y.y Güneş, usa- Bendiderya, Cafer, Kerbela Şehitlerine Ağlamak, Kevser Yayınları, stanbul Harmancı, Hasan, Acının Kerameti Kerbela, Yurt Kitap Yayın, stanbul Hazreti Hüseyin ve Kerbela, Şahkulu ultan Külliyesi ehmet Ali Hilmi Dedebaba Araştırma ğitim ve Kültür Vakfı Yayınları, stanbul bn avus, Allame eyyid, Kerbela Şehitlerinin Ardından, Kevser Yayınları, stanbul sen, ustafa, Acıyı Bal ylemek: ürk debiyatında ersiye, Akçağ Yayınları, Ankara 1993 (2. Basım, Akçağ Yayınları, Ankara 1994). Kemaleddin Şükri, slâm arihinde Nifak-ı Kerbela, Hasan, Hüseyin, atbaa-i Amidi, stanbul Kerbela ve mam Hüseyinin Kıyamı Üzerine, uba Basın Yayın, stanbul Korok, Daniş Remzi, Kerbela Şehidleri, ağlam Yayınevi, stanbul Köksal,. Asım, Hz. Hüseyin ve Kerbela Faciası, Akçağ Yayınları, Ankara 1979 (2. Basım, Akçağ Yayınları, Ankara 1984; 3. Basım, Köksal Yayıncılık, stanbul 1999; Karaca Yayınevi, stanbul 2008). Onur, Necmi, Kanlı Kerbela, enteş Kitabevi, stanbul Pilavoğlu, ehmet Kemal, Ah Kerbela, Güven Bas., Ankara araç, Adem, Kerbela Gülleri, Ravza Yayınları, stanbul ertoğlu, urat, Kerbela, timat Kitabevi, stanbul 1963 (2. Basım, timat Kitabevi, stanbul [1971?]). oku, Ziya Şakir, Kerbela Vak ası, stanbul oku, Ziya Şakir, Kerbela vakası ve Kerbela nın intikamı I-II, stanbul aarif Kütüphanesi, stanbul 1937 (Kerbela Vak ası ve Kerbelanın ntikamı, stanbul 1974; Kerbela Vakası ve Kerbela nın ntikamı: ürk Kahramanı Horasanlı ba üslim, stanbul 2008). Şener, Cemal, Bihatayık: vladı Kerbelayık: Kerbela dan eyit Rıza ya, stanbul Şıktaş, H. Fazıl (Haz.), Kerbela ezalimi, hl-i Beytten mam Hüseyin, Haşmet at., stanbul Yalsızuçanlar, adık, Her Yer Kerbela, Kapı Yayınları, stanbul Yaman, Ali, uaviye, Yezid, Hz. Hüseyin ve Kerbela, stanbul Yazar,. Necati, Kerbela Faciası, aadet Yayınları, stanbul Yeşilzâde, ehmet alih, Kerbela ezalimi ve man Figanı, stanbul 1947.

20 68 Prof.Dr. Adnan DRCAN Yıldız, Bekir, Ve Zalim ve nanmış ve Kerbela, stanbul 1986 (skele Yayıncılık, stanbul 2006). Yurdatap, elami ünir, Kerbela Faciası, stanbul Yurdatap, elami ünir, Kesik Başın ntikamı, Akpınar Yayınevi, stanbul Yusuf Fahir Baba, Kerbela ya Dair Bir ki öz ve ersiye-i Şerif, stanbul Çeviri Kitaplar üseyib Gazi, Kerbela nın ntikamı, Çeviren: mrullah raslan, Can (Adil Ali Atalay) Yayınları, stanbul allabi, Ali uhammed, Hz. Hüseyin ve Kerbela, Ravza Yayınları, stanbul utahhari, Ayetullah urtaza, mam Hüseyin ve Kerbela I-III, Çeviren: Hasan Kanaatlı, Kevser Yayınları, stanbul 1997 (3. Basım, Kevser Yayınları, stanbul 2008). Havarizmi, bu'l-üeyyed el-uvaffak b. Ahmed, Kerbela Olayı, Çeviren. Yusuf ğinç, Ocak Yayıncılık, stanbul elif akaleler And, etin, ski debiyatımızda Yarı Dramatik Bir ür: aktel ve inyatürlü aktel Yazmaları, ürkiyemiz Dergisi, ayı: 20, 1990, 4-12, 61. Apak, Adem, Hz. Peygamber (s.a.s) in orunu Kerbela Şehidi Hz. Hüseyin (r.a.), Diyanet Aylık Dergi, ayı: 208, 2008, s Arslan, ehmet -. Hakkı Aksoyak, Gelibolulu ustafâ Âlî nin Kerbela ersiyelerini uhtevî Bir Risâlesi: ubhatü l-abdâl, ürklük Bilimi Araştırmaları, ayı: 2, 1996, s Aykaç, Osman, Bir Olay: Kerbela rajedi ve Haysiyet, Defter, ayı: 14(40), 2000, s Bulut, Faik, Kerbela, Atlas Dergisi, ayı: 108 (art 2002), s Büyükkara,. Ali, Kerbela'dan nkılab'a: mamî-şiî Şehadet Düşüncesi ve Problemleri, Ankara Üniversitesi lahiyat Fakültesi Dergisi, ayı: 43, Ankara 2002, ayı 2, s Demircan, Adnan, Kerbela Olayı ve tkileri, Diyanet Aylık Dergi, ayı: 142, kim 2002, s Kaya, Bilge, uharrem Ayı ve Kerbela ersiyeleri, Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, ayı: 33, Ankara 2005, s akal, ahir Kutsi, aktel-i Hüseyin-Kerbela ersiyeleri, Horasan Bülten, Yıl: 3, ayı: 5, Ocak 2008, s. 63. Onat, Hasan, Kerbela yı Doğru Anlamak, Akademik Ortadoğu, Cilt: 2, ayı:1, Ankara 2007.

21 Cumhuriyet Döneminde ( ) mevîler Hakkında Yapılan Çalışmalar 69 arıcık, urat, Kerbela Olayında el-hurr b. Yezid ve Hz. Hüseyin'le ücadelesi, üleyman Demirel Üniversitesi lahiyat Fakültesi Dergisi, ayı: 2, Isparta 1995, s emih Nâdir, slâm Dünyasında Asırlar üren Bir Kavgaya Yol Açan Kerbela Olayı, Hayat arih ecmuası, ayı: 4, ayıs 1971, s emih Nâdir, slâm Dünyasında Asırlar üren Bir Kavgaya Yol Açan Kerbela Olayı, Hayat arih ecmuası, ayı: 5, Haziran 1971, s Şimşek, elami, Bandırmalı Şey Yûsuf Nizâmeddin fendi (ö. 1165/1752) ve ersiyye-i Şâh-ı Şehîd-i Kerbela sı, Atatürk Üniversitesi ürkiyat Araştırmaları nstitüsü Dergisi, ayı: 12(30) 2006, s Üner, Ragıp, Kerbela Vak asına Dâir, Hayat arih ecmuası, ayı: 9, ylül 1974, s Yaman, ehmet Ağa, Kerbela ve onrası, Cem Dergisi, ayı: 50, emmuz 1995, s Yaman, ehmet Ağa, Kerbela, mevîlerin Batıl Davalarını Ortaya Çıkaran Olay, Kızıldeli Dergisi, Yıl: 1, ayı: 3, Nisan 2001, s ebliğler Aksu, Ali, Kerbela Literatürü, Çeşitli Yönleriyle Kerbela I (Uluslararası Kerbela empozyumu Bildirileri), ditör: Doç. Dr. Alim Yıldız, ivas 2010, s Algül, Hüseyin, Hz. Hüseyin in aruz Kaldığı Faciada Yezid in orumluluğu, Çeşitli Yönleriyle Kerbela I (Uluslararası Kerbela empozyumu Bildirileri), ditör: Doç. Dr. Alim Yıldız, ivas 2010, s Apak, Adem, Kerbela Hadisesinin iyasî ebebi Yezid b. uaviye nin Veliaht ayin dilmesi eselesi Üzerine espit ve Değerlendirmeler, Çeşitli Yönleriyle Kerbela I (Uluslararası Kerbela empozyumu Bildirileri), ditör: Doç. Dr. Alim Yıldız, ivas 2010, s Azgadi, ahire Rahimpur, ahrifat-ı Kerbela, Çeşitli Yönleriyle Kerbela I (Uluslararası Kerbela empozyumu Bildirileri), ditör: Doç. Dr. Alim Yıldız, ivas 2010, s Azimli, ehmet, Hz. Hüseyin syanının Gerekçeleri Üzerine Bazı ülahazalar, Çeşitli Yönleriyle Kerbela I (Uluslararası Kerbela empozyumu Bildirileri), ditör: Doç. Dr. Alim Yıldız, ivas 2010, s Bodur, Hüsnü zber, Kabilecilik Olgusunun osya-konomik emelde Dini öylem htiyacı ve Kerbela Vakası, Çeşitli Yönleriyle Kerbela III (Uluslararası Kerbela empozyumu Bildirileri), ditör: Doç. Dr. Alim Yıldız, ivas 2010, s Bozan, etin, Şii-mami Kaynaklarda Kerbela nın enkabevî Anlatımı, Çeşitli Yönleriyle Kerbela I (Uluslararası Kerbela empozyumu Bildirileri), ditör: Doç. Dr. Âlim Yıldız, ivas 2010, s

22 70 Prof.Dr. Adnan DRCAN Bulut, Halil brahim, iyasî ve Dinî Otoritelerin Necef ve Kerbela ya Kutsiyet Kazandırmadaki Rolü, Kitabü l-ezar Örneği, Çeşitli Yönleriyle Kerbela I (Uluslararası Kerbela empozyumu Bildirileri), ditör: Doç. Dr. Alim Yıldız, ivas 2010, s Büyükkara, ehmet Ali, Çağdaş Şia Düşüncesinde Kerbela nın Problemli irası: mam Hüseyin Kazanmak çin mi Yoksa Canını Feda çin mi Ayaklandı?, Çeşitli Yönleriyle Kerbela I (Uluslararası Kerbela empozyumu Bildirileri), ditör: Doç. Dr. Alim Yıldız, ivas 2010, s Coşar, Hakan, Kerbela nın tikadi embol Haline Gelmesinin Arka Planındaki Hermetik Unsurlar, Çeşitli Yönleriyle Kerbela I (Uluslararası Kerbela empozyumu Bildirileri), ditör: Doç. Dr. Alim Yıldız, ivas 2010, s Çetin, Halis, edenilik Versus Bedevilik; Kerbela Krizinin konomi-politiği Başlangıcın onu-onun Başlangıcı, Çeşitli Yönleriyle Kerbela I (Uluslararası Kerbela empozyumu Bildirileri), ditör: Doç. Dr. Alim Yıldız, ivas 2010, s Demircan, Adnan, hl-i ünnet Alimlerinin Kerbela Olayına Yaklaşımları, Çeşitli Yönleriyle Kerbela I (Uluslararası Kerbela empozyumu Bildirileri), ditör: Doç. Dr. Alim Yıldız, ivas 2010, s kinci, ustafa, afevi Devleti Hükümdarı Şah smail in Şiirlerinde Hz. Hüseyin ve Kerbela, Çeşitli Yönleriyle Kerbela I (Uluslararası Kerbela empozyumu Bildirileri), ditör: Doç. Dr. Alim Yıldız, ivas 2010, s ren, elim, arihsel rajedilerin oplumsal Yansımaları ve Yön/Anlam Kayması Açısından Kerbela Hadisesi, Çeşitli Yönleriyle Kerbela III (Uluslararası Kerbela empozyumu Bildirileri), ditör: Doç. Dr. Alim Yıldız, ivas 2010, s vkuran, ehmet, arih Felsefesi ve eoloji kseninde Kerbela orunu, Çeşitli Yönleriyle Kerbela III (Uluslararası Kerbela empozyumu Bildirileri), ditör: Doç. Dr. Alim Yıldız, ivas 2010, s Güngör, Şeyma, arihî Olaydan enkıbeye, enkıbeden Şahesere [Kerbela Olayı ve Hadikatü s-üeda] 38. Icanas Bildiriler Kitabı (10-15 ylül 2007). Fekkur, ehdiye, Kudek u Aşura, Çeşitli Yönleriyle Kerbela I (Uluslararası Kerbela empozyumu Bildirileri), ditör: Doç. Dr. Alim Yıldız, ivas 2010, s Karahan, Abdullah, Hz. Hüseyin in Öldürüleceğini Bildiren Rivayetler Açısından Hadis kaynaklarında Kerbela Olayı, Çeşitli Yönleriyle Kerbela III (Uluslararası Kerbela empozyumu Bildirileri), ditör: Doç. Dr. Alim Yıldız, ivas 2010, s Karaman, Abdullah, slâm Kamu Hukuku Açısından Kerbela Olayı, Çeşitli Yönleriyle Kerbela III (Uluslararası Kerbela empozyumu Bildirileri), ditör: Doç. Dr. Alim Yıldız, ivas 2010, s

23 Cumhuriyet Döneminde ( ) mevîler Hakkında Yapılan Çalışmalar 71 Kılıç Ünal, Kerbela Vakası (arihi üreç, Çeşitli Yönleriyle Kerbela I (Uluslararası Kerbela empozyumu Bildirileri), ditör: Doç. Dr. Alim Yıldız, ivas 2010, s Kutlu, önmez, Kerbela Vakasına Yaklaşımlarda Yöntem orunu, Çeşitli Yönleriyle Kerbela I (Uluslararası Kerbela empozyumu Bildirileri), ditör: Doç. Dr. Alim Yıldız, ivas 2010, s ahafzah, Hussein Ali Ahmad, evretü l-hüseyn ve e setü Kerbela, Çeşitli Yönleriyle Kerbela III (Uluslararası Kerbela empozyumu Bildirileri), ditör: Doç. Dr. Alim Yıldız, ivas 2010, s Okumuş, jder, Kerbela: Hz. Hüseyin le Randevu, Çeşitli Yönleriyle Kerbela III (Uluslararası Kerbela empozyumu Bildirileri), ditör: Doç. Dr. Alim Yıldız, ivas 2010, s Öz, Şaban, ktidar Aracı Olarak Kan alebi Olgusunun Hz. Osman- Hz. Hüseyin Perspektifinde Karşılaştırmalı Bir Analizi, Çeşitli Yönleriyle Kerbela I (Uluslararası Kerbela empozyumu Bildirileri), ditör: Doç. Dr. Alim Yıldız, ivas 2010, s Özkan, ustafa, mevî Yönetimi Kerbela le lgili Neyi Amaçladı ve Ne Oldu?, Çeşitli Yönleriyle Kerbela I (Uluslararası Kerbela empozyumu Bildirileri), ditör: Doç. Dr. Alim Yıldız, ivas 2010, s Şenyayla, Gencal, Kerbela Olayı ürecinde arafların Yazdıkları ektuplarda ve Oluşturdukları öylemlerde Kullandıkları Argümanlar, Çeşitli Yönleriyle Kerbela I (Uluslararası Kerbela empozyumu Bildirileri), ditör: Doç. Dr. Alim Yıldız, ivas 2010, s atlılıoğlu, Durmuş, Kerbela Olayına Velayet Açısından Kısa Bir Bakış, Çeşitli Yönleriyle Kerbela III (Uluslararası Kerbela empozyumu Bildirileri), ditör: Doç. Dr. Alim Yıldız, ivas 2010, s urgay, Nurettin, Kerbela Olayında Kullanılan Ayetler, Çeşitli Yönleriyle Kerbela III (Uluslararası Kerbela empozyumu Bildirileri), ditör: Doç. Dr. Alim Yıldız, ivas 2010, s Ümit, ehmet, Zeydi Düşüncede Hz. Hüseyin ve Kerbela, Çeşitli Yönleriyle Kerbela I (Uluslararası Kerbela empozyumu Bildirileri), ditör: Doç. Dr. Alim Yıldız, ivas 2010, s Yazdani, Abbas, Ashura as a Defense of Islam Against he Dictatorship and Corruption of Umayyad Regime, Çeşitli Yönleriyle Kerbela I (Uluslararası Kerbela empozyumu Bildirileri), ditör: Doç. Dr. Alim Yıldız, ivas 2010, s Yıldırım, nbiya, Şii Kaynaklar Çerçevesinde Hz. Peygamber-Hz. Hüseyin lişkisinin Kerbela Algısına tkisi, Çeşitli Yönleriyle Kerbela III (Uluslararası Kerbela empozyumu Bildirileri), ditör: Doç. Dr. Alim Yıldız, ivas 2010, s

24 72 Prof.Dr. Adnan DRCAN Yüksel, Ahmet uran, Kerbela Vak asında Ubeydullah b. Ziyad ın Önemli Rolü, Çeşitli Yönleriyle Kerbela I (Uluslararası Kerbela empozyumu Bildirileri), ditör: Doç. Dr. Alim Yıldız, ivas 2010, s Çeviri akaleler Aişe Abdurrahman, Kerbela nın Kahraman Kızı Zeynep, Çeviren: elami ünir Yurdatap, Çınar at., stanbul evlana bu l-kelam (v.d.), Hz. Hüseyin Bir Uyarı Bir embol, Çeviren: Abdullah Gürel, Pınar Yayınevi, stanbul 1982 (2. Basım, Beyan Yayınları, stanbul 1984; 3. Basım, Beyan Yayınları, stanbul 1985). Azizova, lnure, Kerbela Vak ası, Danışman: Prof. Dr. ustafa Fayda, armara Üniversitesi osyal Bilimler nstitüsü, stanbul Orak rgölen, Nuray, slâm arih ve Geleneğinde Kerbela, Danışman: Prof. Dr. Ahmet Yaşar Ocak, Hacettepe Üniversitesi osyal Bilimler nstitüsü, Ankara Doktora ezleri Çağlayan, Bünyamin, Kerbela ersiyeleri, Danışman: Prof. Dr. ustafa sen, Gazi Üniversitesi osyal Bilimler nstitüsü, Ankara b. Harre Olayı elif akaleler Kılıç, Ünal, Harre Vak asının ebepleri Hakkında Bazı ülahazalar, Cumhuriyet Üniversitesi lahiyat Fakültesi Dergisi, 4, ivas 2000, s Varol,. Bahaüddin, Harre Vakası, elçuk Üniversitesi lahiyat Fakültesi Dergisi, 7, Konya 1997, s Çeviri akaleler Kister,. J., Harre Vak ası (Bazı osyo-konomik espitler), Çeviren: Ünal Kılıç, Cumhuriyet Üniversitesi lahiyat Fakültesi Dergisi, 4, ivas 2000, s uaviye b. Yezid elif akaleler er Atçeken, smail Hakkı, uaviye b. Yezid Üzerine Bir Araştırma, elçuk Üniversitesi lahiyat Fakültesi Dergisi, 7, Konya 1997, s Demircan, Adnan, uaviye b. Yezid ve Halifeliği, Harran Üniversitesi lahiyat Fakültesi Dergisi, 2, Şanlıurfa 1996, s Yılmaz, aim, uaviye b. Yezid in Halifelikten Ayrılması ve Halifeliğin ervanîlere ntikali, : slâm an at, arih, debiyat ve ûsikîsi Dergisi, Yıl: 4, ayı: 8, 2006, s

25 Cumhuriyet Döneminde ( ) mevîler Hakkında Yapılan Çalışmalar 73 4.ervan b. el-hakem elif Kitaplar Kazancı, Ahmet Lütfi, ervan b. Hakem, stanbul elif akaleler Atçeken, smail Hakkı, Hz. Osman Dönemi ç Olaylarında ervân b. Hakem in Rolü, elçuk Üniversitesi lahiyat Fakültesi Dergisi, ayı: 9, Konya 1999, s Kılıç, Ünal, ervan b. el-hakem, Danışman: Prof. Dr. Ziya Kazıcı, armara Üniversitesi osyal Bilimler nstitüsü, stanbul Şulul, Faruk, ervan b. el-hakem, Danışman: Doç. Dr. Adnan Demircan, Harran Üniversitesi osyal Bilimler nstitüsü, Şanlıurfa Abdülmelik b. ervan elif akaleler Artuk, brahim, mevîlerden Halife Abdülmelik bin ervan Adına Kesilmiş şsiz Bir Kurşun ühür, Belleten, 16/61, Ankara rkoçoğlu, Fatih, Abdülmelik b. ervan ın Para Reformu, : slâm an at, arih, debiyat ve ûsikîsi Dergisi, Yıl: 4, ayı: 8, Konya 2006, s Üçok, Bahriye, mevî mparatorluğunda Abdülmelik Devrine Genel Bir Bakış, Necati Lugal Armağanı, XVI, Ankara Doktora ezleri rkoçoğlu, Fatih, Abdülmelik b. ervan ve Dönemi (65-86/ ), Danışman: Prof. Dr. rfan Aycan, Ankara Üniversitesi osyal Bilimler nstitüsü, Ankara Velid b. Abdülmelik slâmoğlu, Niyazi, Velid b. Abdülmelik ve Dönemi, Danışman: Doç. Dr. Adnan Demircan, Harran Üniversitesi osyal Bilimler nstitüsü, Şanlıurfa üleyman b. Abdülmelik Ongunyurt, rol, üleyman b. Abdülmelik ve Zamanı (96-99/ ), Danışman: Prof. Dr. smail Yiğit, armara Üniversitesi osyal Bilimler nstitüsü, stanbul 2001.

26 74 Prof.Dr. Adnan DRCAN 8.Ömer b. Abdülaziz elif Kitaplar Ağırakça, Ahmet, slâm da lk ecdit Hareketi ve Ömer bin Abdülaziz, stanbul 1992 (2. Basım, Buruc Yayınları, stanbul 1995). Dağtekin, ehmed, Ömer b. Abdulaziz in Hayatı ve Devlet daresi, edeniyet Yayınları, y.y minoğlu, Ahmed, V. Raşid Halife Ömer b. Abdülaziz, Bayrak at., stanbul Şemseddin Nuri, Ömer b. Abdülaziz, Işık Yayınları, zmir Çeviri Kitaplar maduddin Halil, Ömer b. Abdülaziz ve slâm nkılabı, Çeviren: Ubeydullah Dalar, Bir Yayıncılık, stanbul smail Yusuf, Ömer b. Abdülaziz, Çeviren: smail Hakkı Şengüler, Cağaloğlu Yayınevi, stanbul elif akaleler Aycan, rfan, Ömer b. Abdülaziz ve Gayr-ı üslimler, Dinî Araştırmalar, Cilt: I, ayı: 3, Ankara 1999, s Çeviri akaleler eş-şarbâsî, Ahmed, Bir dep Örneği Olarak Râşit Halifelerin Beşincisi Ömer b. Abdilaziz den eçtiklerim, Çeviren: Ahmet Yılmaz, : slâm an at, arih, debiyat ve ûsikîsi Dergisi, Yıl: 4, ayı: 8, Konya 2006, s Duman, ustafa, Ömer b. Abdülaziz ve Zühd Anlayışı, Danışman: Doç. Dr. Bünyamin olmaz, elçuk Üniversitesi osyal Bilimler nstitüsü, Konya Harbi, Osman, Ömer b. Abdülaziz'in Devlet daresi, Danışman: Prof. Dr. Ali Yılmaz, akarya Üniversitesi osyal Bilimler nstitüsü, akarya Işık, Abdülkadir, Ömer b. Abdülaziz'in Genel Politikası ve Aşağı ürkistan, Danışman: Prof. Dr. Zekeriya Kitapçı, elçuk Üniversitesi osyal Bilimler nstitüsü, Konya Özdemir, Hatice, Ömer b. Abdülazîz'in iyâsî ve osyal Gruplarla lişkileri, Danışman: Prof. Dr. Ali Aksu, Cumhuriyet Üniversitesi osyal Bilimler nstitüsü, ivas okgöz, urat, mevî Halifelerinden Ömer b. Abdülaziz'in Hâricî ve Şiî ezhep Akımlarına Yönelik iyaseti, Danışman: Doç. Dr. etin Bozkuş- Doç. Dr. Ünal Kılıç- Doç. Dr. etin Özdemir, Cumhuriyet Üniversitesi osyal Bilimler nstitüsü, ivas 2009.

27 Cumhuriyet Döneminde ( ) mevîler Hakkında Yapılan Çalışmalar 75 Doktora ezleri Koyuncu, evlüt, mevî Halifesi Ömer b. Abdülaziz ve Devri ( ), Danışman: Prof. Dr. Hakkı Dursun Yıldız, stanbul Üniversitesi osyal Bilimler nstitüsü, stanbul 1987 (=kinci Hazreti Ömer (Ömer bin Abdülaziz), Boğaziçi Yayınları, stanbul 1996). 9.Yezid b. Abdülmelik elif akaleler Fidan,. Akif, Yezid b. Abdülmelik ve Dönemi Üzerine, Ankara Üniversitesi lahiyat Fakültesi Dergisi, 49, ayı: 2, Ankara 2008, s Çeviri akaleler Vasiliev, A. A. -Arıkan Özden, Halife II. Yezid'in konakırıcı Fermanı. 721, anat Dünyamız, ayı: 3-4, stanbul 1998, s Fidan,. Akif, mevî Halifelerinden Yezid b. Abdülmelik ve Dönemi (IX. mevî Halifesi), Danışman: Doç. Dr. rfan Aycan, Ankara Üniversitesi osyal Bilimler nstitüsü, Ankara Hişam b. Abdülmelik elif akaleler Atçeken, smail Hakkı, Abbasî Propaganda ürecinde Hişâm b. Abdülmelik Dönemi, elçuk Üniversitesi lahiyat Fakültesi Dergisi, ayı: 17, Konya 2004, s Atçeken, smail Hakkı, Puvatya (Balâtü ş-şühedâ) avaşı ve tkileri Üzerine Bir Araştırma, elçuk Üniversitesi lahiyat Fakültesi Dergisi, ayı: 8, Konya 1998, s Doktora ezleri Atçeken, smail Hakkı, Hişam b. Abdülmelik'in Halifeliği ( / ) ve Şahsiyeti, Danışman: Prof. Dr. Ahmet Önkal, elçuk Üniversitesi osyal Bilimler nstitüsü, Konya 1997 (=Devlet Geleneği Açısından Hişam b. Abdülmelik, Ankara Okulu Yayınları, Ankara 2001). üslü, Âdem, Hişam b. Abdülmelik in Orta Asya Politikası ve ürkler, Danışman: Prof. Dr. Zekeriya Kitapçı, elçuk Üniversitesi osyal Bilimler nstitüsü, Konya Velid b. Yezid elif Kitaplar Aksu, Ali, ıradışı mevî Halifesi Velid b. Yezid, Kitabevi, stanbul 2009.

28 76 Prof.Dr. Adnan DRCAN 12.Yezid b. Velid elif akaleler Aksu, Ali, Yezid b. Velid in Hayatı ve Halifeliği, Cumhuriyet Üniversitesi lahiyat Fakültesi Dergisi, 4, ivas 2000, s ervan b. uhammed eke, Cuma, ervan b. uhammed ve Dönemi, Danışman: Doç. Dr. Adnan Demircan, Harran Üniversitesi osyal Bilimler nstitüsü, Şanlıurfa Doktora ezleri Delice (Aksu), Ali, ervan b. uhammed ve mevî Devletinin Yıkılışı, Danışman: Prof. Dr. Ahmet Önkal, elçuk Üniversitesi osyal Bilimler nstitüsü, Konya 1999 (=mevî Devleti nin Yıkılışı, Kitabevi, stanbul 2007). C.uhalif Gruplar ve Şahsiyetler elif Kitaplar Ağırakça, Ahmet, mevîler Döneminde Kıyamlar, Şafak Yayınları, stanbul 1992 (2. Basım, Şafak Yayınları, stanbul 1994). elif akaleler Atalan, ehmet, Bir uhalefet ttifakı -Abdullâh b. u âviye (129/746-7) Hareketi-, Dokuz ylül Üniversitesi lahiyat Fakültesi Dergisi, ayı: 23, zmir 2006, s Ayar, Kenan, Die Qurra' in der Revolte des Ibn al-aş'as, Ondokuz ayıs Üniversitesi lahiyat Fakültesi Dergisi, 10, amsun 1998, s Varol,. Bahaüddin, mevîlerin Hz. Ali ve araftarlarına Hakaret Politikası Üzerine, : slâm an at, arih, debiyat ve ûsikîsi Dergisi, Yıl: 4, ayı: 8, Konya 2007, s Çeviri akaleler Daftary, Farhad, mevîler Döneminde ve Abbasîlerin lk Dönemlerinde ran, Horasan ve âverâünnehir deki ezhebi ve illiyetçi Hareketler, Çeviren: ehmet Atalan, Kelâm Araştırmaları Dergisi, Cilt: IV, ayı: 2, 2006, s Zehebi, Halifelik ddiasında Bulunanlar (smau l-lezine Ramu el-hilafe ve Harebu Aleyha Beni Ümeyye, Çeviren: Abdurrahman Acar, Dicle Üniversitesi lahiyat Fakültesi Dergisi, 1, Diyarbakır 1999, s Şahin, Ali hsan, mevî Dönemi syanlarında arafların zledikleri trateji ve aktikler, Danışman: Prof. Dr. ustafa Zeki erzi, Ondokuz ayıs Üniversitesi osyal Bilimler nstitüsü, amsun 2008.

29 Cumhuriyet Döneminde ( ) mevîler Hakkında Yapılan Çalışmalar 77 Doktora ezleri Karabiber, Namık Kemal, hl-i Beyt asavvuru ve rken Dönemdeki Yansımaları (Hicri I-II. Asır), Danışman: Prof. Hasan Onat, Ankara Üniversitesi osyal Bilimler nstitüsü, Ankara D.iyasî arihle lgili Çalışmalar elif Kitaplar Apak, Âdem, Asabiyet ve rken Dönem slâm iyasî arihindeki tkileri, Düşünce Kitabevi, stanbul Çeviri Kitaplar Aycan, rfan- öylemez,. ahfuz (Derleyenler), deolojik arih Okumaları, Çeviren: rfan Aycan-. ahfuz öylemez, Ankara Okulu Yayınları, Ankara elif akaleler Aycan, rfan, mevîler Dönemi ç iyasî Gelişmeleri (41-132/ ), Ankara Üniversitesi lahiyat Fakültesi Dergisi, 39, Ankara 1999, s Kara, eyfullah, slâm arihinde ilk Zihniyet apması: mevîler Döneminde Otoritenin Dünyevileştirilmesi, : slâm an at, arih, debiyat ve ûsikîsi Dergisi, Yıl: 4, ayı: 8, Konya 2007, s Şiddet Doktora ezleri Çakırtaş, ehmet, mevîler Dönemi Şiddet Hareketleri, Danışman: Prof. Dr. rfan Aycan, Ankara Üniversitesi osyal Bilimler nstitüsü, Ankara F.şkence elif akaleler Yılmaz, etin, taatkâr oplum Oluşturma Aracı Olarak şkence (mevî Örneği), Din Bilimleri Akademik Araştırma Dergisi _ [ Cilt: 8, ayı: 4, 2008, s G.mevîler Devletinin Yıkılışı elif Kitaplar Bozkurt, Nahide, Oluşum ürecinde Abbasî htilali, Ankara Okulu Yayınları, Ankara elif akaleler Aksu, Ali, mevîlerin, Abbasîler arafından oykırıma Uğratılması ve bu l- Abbas ın Bu oykırımdaki Yeri, Cumhuriyet Üniversitesi lahiyat Fakültesi Dergisi, ayı: 4, ivas 2000, s Delice, Ali, mevî Devletinin Yıkılış Nedenleri Üzerine Bazı ülahazalar, Cumhuriyet Üniversitesi lahiyat Fakültesi Dergisi, 3, ivas 1999, s

30 78 Prof.Dr. Adnan DRCAN Doğan, Osman, Abbasî Devleti'ne Zemin Hazırlayan iyasî Faktörler, Danışman: Doç. Dr. Ahmet Lütfi Kazancı, Uludağ Üniversitesi osyal Bilimler nstitüsü, Bursa III.FHLR elif akaleler Apak, Âdem, mevîler Döneminde Anadolu da Arap-Bizans ücadelesi, Uludağ Üniversitesi lahiyat Fakültesi Dergisi, Cilt: 18, ayı: 2, Bursa 2009, s Atçeken, smail Hakkı, Berberîler ve Hicrî I. Yüzyıl slâm Fetihlerindeki Rolü, : slâm an'at, arih, debiyat ve ûsikîsi Dergisi, Cilt: I, ayı: 2, Konya 2003, s Atçeken, smail Hakkı, ndülüs ün Fetih üreciyle lgili Farklı Görüşlere leştirel Bir Yaklaşım, elçuk Üniversitesi lahiyat Fakültesi Dergisi, ayı: 19, Konya 2005, s Atçeken, smail Hakkı, epte (Ceuta) Kontu Julianus ve ndülüs ün Fethinde üslümanlara Yardımlarıyla lgili artışmalar, elçuk Üniversitesi lahiyat Fakültesi Dergisi, ayı: 16, Konya 2003, s Kurat, A. Nimet, Kuteybe b. üslim in Harizm ve emerkand ı Zaptı (Hicri 93-94=iladi 712), Ankara Üniversitesi Dil-arih ve Coğrafya Fakültesi Dergisi, 6/5, Ankara Uçar, Şahin, üslümanların stanbul u Fethetmek çin Yaptıkları lk Üç uhasara, elçuk Üniversitesi elçuk Dergisi, 2/1, Konya Çeviri akaleler ahmut Şit Hattab, Şimali Afrika nın Fetih Kahramanları (Kadeth Fethi l- agribi l-arabi), Çeviren: Osman Öztüre, Belleten, 33/129, Ankara ebliğler Apak, Âdem, Fetih ten Önce stanbul Üzerine üslüman eferleri: mevîler Dönemi, VII. yüpsultan empozyumu, stanbul 2003, s uhammed slem, mir uaviye nin Halifeliği ırasında stanbul a Düzenlenen lk efer, I. Uluslararası stanbul un Fethi empozyumu (24-25 ayıs 1996), stanbul Aykon, Necati, Anadolu'da Gerçekleştirilen lk slâm Fetihleri (mevî Dönemi'nin onuna Kadar), Danışman: Prof. Dr. Ahmet Önkal, elçuk Üniversitesi osyal Bilimler nstitüsü, Konya Bozburun, Hakan, üfyanî mevî Halifelerinin Fetih iyasetleri ve Fetihlerin tkileri, Danışman: Doç. Dr. smail Hakkı Atçeken, elçuk Üniversitesi osyal

FUAT SEZGİN VE İSLÂMÎ İLİMLER

FUAT SEZGİN VE İSLÂMÎ İLİMLER KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ SİYER-İ NEBİ ARAŞTIRMALARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ I. ULUSAL GENÇ AKADEMİSYENLER SEMPOZYUMU FUAT SEZGİN VE İSLÂMÎ İLİMLER KAHRAMANMARAŞ 19 Nisan 2019 1 Kahramanmaraş

Detaylı

e-makâlât Mezhep Araştırmaları Dergisi Cilt: 8 Sayı: 2 GÜZ 2015

e-makâlât Mezhep Araştırmaları Dergisi Cilt: 8 Sayı: 2 GÜZ 2015 ISSN 1309-5803 e-makâlât Mezhep Araştırmaları Dergisi Makaleler Fazlullah Hurûfî nin Nevmnâmesi (İnceleme, Metin, Tercüme) Hasan Hüseyin BALLI Vîrânî Baba nın İlm-i Cavvidan/Fakrnâme sinde Hurufî Unsurlar

Detaylı

İSLAM TARİHİ II DR. HALİDE ASLAN

İSLAM TARİHİ II DR. HALİDE ASLAN İSLAM TARİHİ II DR. HALİDE ASLAN Konular * Emeviler * Ömer b. Abdülaziz ve Sonrası * Yıkılış Kaynaklar *İsmail Yiğit, A. Engin Beksaç, Emeviler, DİA, XI, 87-108. * İrfan Aycan-İbrahim Sarıçam, Emevîler,

Detaylı

Editörler Prof.Dr. Nurettin Gemici - Doç.Dr. Cahid Kara İSLAM TARİHİ I

Editörler Prof.Dr. Nurettin Gemici - Doç.Dr. Cahid Kara İSLAM TARİHİ I Editörler Prof.Dr. Nurettin Gemici - Doç.Dr. Cahid Kara İSLAM TARİHİ I Yazarlar Doç.Dr. Bilal Gök Doç.Dr. Cahid Kara Doç.Dr. İsmail Pırlanta Doç.Dr. Mehmet Dalkılıç Dr.Öğr.Üyesi Ali Hatalmış Dr.Öğr.Üyesi

Detaylı

e-makâlât Mezhep Araştırmaları Dergisi Cilt: 7 Sayı: 1 BAHAR 2014

e-makâlât Mezhep Araştırmaları Dergisi Cilt: 7 Sayı: 1 BAHAR 2014 ISSN 1309-5803 e-makâlât Mezhep Araştırmaları Dergisi Makaleler Adıyaman Alevilerinin Coğrafi Dağılımları ve Demografik Yapısı Fevzi RENÇBER Şia da İmamiyye ve Zeydiyye Özelinde- Ezelî Yazgı Algısının

Detaylı

İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ

İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ Çukurova University Journal of Faculty of Divinity Cilt 12 Sayı 1 Ocak-Haziran 2012 ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ 2012 (12/1) Ocak-Haziran

Detaylı

İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ

İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ Çukurova University Journal of Faculty of Divinity Cilt 13 Sayı 2 Temmuz-Aralık 2013 T. C. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ 2013 (13/2)

Detaylı

e-makâlât Mezhep Araştırmaları Dergisi Cilt: 6 Sayı: 2 GÜZ 2013 ORTADOĞU NUN GELECEĞİ AÇISINDAN Şİ Î-SÜNNÎ İLİŞKİLERİ SEMPOZYUMU ÖZEL SAYISI

e-makâlât Mezhep Araştırmaları Dergisi Cilt: 6 Sayı: 2 GÜZ 2013 ORTADOĞU NUN GELECEĞİ AÇISINDAN Şİ Î-SÜNNÎ İLİŞKİLERİ SEMPOZYUMU ÖZEL SAYISI ISSN 1309-5803 e-makâlât Mezhep Araştırmaları Dergisi ORTADOĞU NUN GELECEĞİ AÇISINDAN Şİ Î-SÜNNÎ İLİŞKİLERİ SEMPOZYUMU ÖZEL SAYISI (27-29 Eylül 2013, ÇORUM) ISSN 1309-5803 e-makâlât Mezhep Araştırmaları

Detaylı

ĐLÂHĐYAT FAKÜLTESĐ DERGĐSĐ

ĐLÂHĐYAT FAKÜLTESĐ DERGĐSĐ ÇUKUROVA ÜNĐVERSĐTESĐ ĐLÂHĐYAT FAKÜLTESĐ DERGĐSĐ Çukurova University Journal of Faculty of Divinity Cilt 11 Sayı 2 Temmuz-Aralık 2011 ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ ISSN: 1303-3670 Sahibi

Detaylı

EMEVİLER VE ABBASİLER DÖNEMİ

EMEVİLER VE ABBASİLER DÖNEMİ EMEVİLER VE ABBASİLER DÖNEMİ DERS NOTLARI VE ŞİFRE TANER ÖZDEMİR DETAY TARİHÇİ TÜRK TELEKOM NURETTİN TOPÇU SOSYAL BİLİMLER LİSESİ TARİH ÖĞRETMENİ EMEVİLER Muaviye tarafından Şam da kurulan ve yaklaşık

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi ISSN 1302 6658

Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi ISSN 1302 6658 Kocaeli Üniversitesi ISSN 1302 6658 Yusuf Bayraktutan, Yüksel Bayraktar Yakınlaşma Kriterleri Bağlamında AB Genişlemesi ve Türkiye Tahir Büyükakın, Cemil Erarslan Enflasyon Hedeflemesi ve Türkiye de Uygulanabilirliğinin

Detaylı

ŞANLIURFA ULUSLARARASI XI. KUTLU DOĞUM SEMPOZYUMU

ŞANLIURFA ULUSLARARASI XI. KUTLU DOĞUM SEMPOZYUMU ŞANLIURFA ULUSLARARASI XI. KUTLU DOĞUM SEMPOZYUMU SEMPOZYUM BAŞKANLIĞI Prof. Dr. Murat AKGÜNDÜZ (Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı) İhsan AÇIK (Şanlıurfa İl Müftüsü) SEMPOZYUM DÜZENLEME KURULU

Detaylı

İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ

İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ DİN PSİKOLOJİSİ ÖZEL SAYISI Prof. Dr. Kerim Yavuz Armağanı Çukurova University Journal of Faculty of Divinity Cilt 12 Sayı 2 Temmuz-Aralık 2012 ÇUKUROVA

Detaylı

HİKMET YURDU DÜŞÜNCE-YORUM Sosyal Bilimler Araştırma Dergisi ISSN:

HİKMET YURDU DÜŞÜNCE-YORUM Sosyal Bilimler Araştırma Dergisi ISSN: 2 HİKMET YURDU DÜŞÜNCE-YORUM Sosyal Bilimler Araştırma Dergisi ISSN: 1308-6944 Hakemli Bilimsel Dergi İmtiyaz Sahibi Ali Duman-Abdurrahman Kasapoğlu Yazı İşleri Abdurrahman Kasapoğlu-Mustafa Bulut-İbrahim

Detaylı

GÜZ DÖNEMİ DERS PROGRAMI II.Ö/İLA.7.YY. İstanbul Üniversitesi / İlahiyat Fakültesi I.Ö/ 7 ve II.Ö/1 I.Ö/8 ve II.Ö/2 II.Ö/ 4.

GÜZ DÖNEMİ DERS PROGRAMI II.Ö/İLA.7.YY. İstanbul Üniversitesi / İlahiyat Fakültesi I.Ö/ 7 ve II.Ö/1 I.Ö/8 ve II.Ö/2 II.Ö/ 4. II.Ö/İLA.7.YY TOPLANTI SALONU SEÇMELİ II.Ö/ 7.YY Paleografi Doç. Dr. Nurettin GEMİCİ SEÇMELİ II.Ö/ 7.YY Türk Tasavvuf Musikisi DİN FELSEFESİ I Doç. Dr. Recep ALPYAĞIL TOPLANTI SALONU SEÇMELİ II.Ö/ 7.YY

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Yrd. Doç. Dr. Hacı YILMAZ

ÖZGEÇMİŞ. Yrd. Doç. Dr. Hacı YILMAZ ÖZGEÇMİŞ Yrd. Doç. Dr. Hacı YILMAZ Adı Soyadı: Hacı YILMAZ Doğum Yeri ve Yılı: Yozgat/Yerköy - 1968 Akademik Unvanı: Yard. Doç. Dr. Görevi: Öğretim Üyesi Çalıştığı Birim: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi,

Detaylı

ISSN: ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ

ISSN: ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ ISSN: 2148-0494 ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ Cilt/Volume: 1 Yıl /Year: 1 Sayı/Issue: 2 Güz/Autumn 2013 Abant İzzet Baysal Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi Cilt: 1

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : İslam Siyasi Tarihinde Muhalefet Hareketleri II. Ders No : 8110020027 : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 0 Ders Bilgileri Ders

Detaylı

İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ

İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ Çukurova University Journal of Faculty of Divinity Cilt 15 Sayı 1 Ocak-Haziran 2015 T. C. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ 2015 (15/1) Ocak-Haziran

Detaylı

İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ

İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ Çukurova University Journal of Faculty of Divinity Cilt 10 Sayı 1 Ocak-Haziran 2010 ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ ISSN: 1303-3670 Sahibi

Detaylı

İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ

İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ Çukurova University Journal of Faculty of Divinity Cilt 14 Sayı 1 Ocak-Haziran 2014 T. C. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ 2014 (14/1) Ocak-Haziran

Detaylı

PROF.DR. AHMET SAİM ARITAN (30 Haziran Temmuz 2016)

PROF.DR. AHMET SAİM ARITAN (30 Haziran Temmuz 2016) stem Yıl:14 ayı:28 2016 s. 413-427 PROF.DR. AH A ARIAN (30 Haziran 1951-08 emmuz 2016) Yrd. Doç. Dr. Ali Fuat BAYAL Necmettin rbakan Üniversitesi osyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Ahmet aim Arıtan 30

Detaylı

NO ADI SOYADI AİDATLAR GÖZGÖZ 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 1 SEFER GÖZGÖZ 60,00 60,00 60,00 60,00 2 ERCAN GÖZGÖZ 60,00 60,00 60,00 60,00

NO ADI SOYADI AİDATLAR GÖZGÖZ 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 1 SEFER GÖZGÖZ 60,00 60,00 60,00 60,00 2 ERCAN GÖZGÖZ 60,00 60,00 60,00 60,00 NO ADI SOYADI GÖZGÖZ 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 1 SEFER GÖZGÖZ 60,00 60,00 60,00 60,00 2 ERCAN GÖZGÖZ 60,00 60,00 60,00 60,00 60,00 60,00 60,00 3 SELMAN GÖZGÖZ 60,00 60,00 60,00 60,00 60,00

Detaylı

e-makâlât Mezhep Araştırmaları Dergisi Cilt: 8 Sayı: 1 BAHAR 2015 Makaleler Ali Yahya Muammer in Çalışmalarında İbâdîlik Harun YILDIZ

e-makâlât Mezhep Araştırmaları Dergisi Cilt: 8 Sayı: 1 BAHAR 2015 Makaleler Ali Yahya Muammer in Çalışmalarında İbâdîlik Harun YILDIZ ISSN 1309-5803 e-makâlât Mezhep Araştırmaları Dergisi Makaleler Ali Yahya Muammer in Çalışmalarında İbâdîlik Harun YILDIZ Medyatik Mezhepler Tarihi Yazıcılığı Orhan ATEŞ Dürziliğin Teşekkül Süreci Aytekin

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : İslam Tarihinde Ehl-i Beyt Hareketleri II. Ders No : 8110020028 : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 0 Ders Bilgileri Ders Türü

Detaylı

KUR AN ve SAHÂBE SEMPOZYUMU

KUR AN ve SAHÂBE SEMPOZYUMU XII. TEFSİR AKADEMİSYENLERİ KOORDİNASYON TOPLANTISI KUR AN ve SAHÂBE SEMPOZYUMU (22-23 MAYIS 2015 / SİVAS) Editör Prof. Dr. Hasan KESKİN Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR Sivas 2016 Cumhuriyet Üniversitesi

Detaylı

: Normal. Son Gönderme Tarihi : Kura Tarih ve Saati : - MUSTAFA RİZE Lisans 8 ABDUSSELAM ALBAYRAK 1 / 9

: Normal. Son Gönderme Tarihi : Kura Tarih ve Saati : - MUSTAFA RİZE Lisans 8 ABDUSSELAM ALBAYRAK 1 / 9 Talebi Alan Ünite Adı : RİZE ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU İL MÜDÜRLÜĞÜ Talebi Veren Kurum Adı : ÇAY İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Talebin Statüsü (Normal, engelli, eski hükümlü, terör mağduru) : Normal Meslek Adı

Detaylı

HİKMET YURDU Düşünce Yorum Sosyal Bilimler Araştırma Dergisi. ISSN:

HİKMET YURDU Düşünce Yorum Sosyal Bilimler Araştırma Dergisi. ISSN: HİKMET YURDU DÜŞÜNCE-YORUM Sosyal Bilimler Araştırma Dergisi DOI NUMBER: 10.17540 Hakemli Bilimsel Dergi İmtiyaz Sahibi Ali Duman-Abdurrahman Kasapoğlu Yazı İşleri Abdurrahman Kasapoğlu-Mustafa Bulut-İbrahim

Detaylı

Tefsir, Kıraat (İlahiyat ve İslâmî ilimler fakülteleri)

Tefsir, Kıraat (İlahiyat ve İslâmî ilimler fakülteleri) ARAŞTIRMA ALANLARI 1 Kur an İlimleri ve Tefsir Kur an ilimleri, Kur an tarihi, tefsir gibi Kur an araştırmalarının farklı alanlarına dair araştırmaları kapsar. 1. Kur an tarihi 2. Kıraat 3. Memlükler ve

Detaylı

YARGITAY ÜYELİĞİNE SEÇİLENLERE İLİŞKİN LİSTE. Uluslararası Hukuk Ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü

YARGITAY ÜYELİĞİNE SEÇİLENLERE İLİŞKİN LİSTE. Uluslararası Hukuk Ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü 1 21910 AHMET SIRRI ULAŞ İstanbul Hâkim 2 22805 SADİ SARIYILDIZ Ankara Çoc.Acm Bşk. 3 22935 MAHMUT KAYA Ankara ACM Bşk. 4 24959 ŞEFİK AKYILDIRIM Büyükçekmece C.Savcısı 5 25141 REFİK EĞRİ Mersin Hâkim 6

Detaylı

AKADEMİK ÖZGEÇMİŞ YAYIN LİSTESİ. : Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Telefon : (0212) 521 81 00 : abulut@fsm.edu.tr

AKADEMİK ÖZGEÇMİŞ YAYIN LİSTESİ. : Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Telefon : (0212) 521 81 00 : abulut@fsm.edu.tr AKADEMİK ÖZGEÇMİŞ VE YAYIN LİSTESİ 1. Adı Soyadı : Ali Bulut İletişim Bilgileri Adres : Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Telefon : (01) 51 81 00 Mail : abulut@fsm.edu.tr. Doğum - Tarihi : 1.0.1973

Detaylı

Lisans Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi 1994. Y. Lisans S. Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler /Temel İslam Bilimleri/Hadis 1998

Lisans Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi 1994. Y. Lisans S. Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler /Temel İslam Bilimleri/Hadis 1998 ÖZGEÇMİŞ 1. Adı ve Soyadı :Muammer BAYRAKTUTAR 2. Ünvanı : Yrd. Doç. Dr. 3. Görevi : Öğretim Üyesi/Dekan Yrd. 4. Görev Yeri : Kilis 7 Aralık Üniversitesi İlahiyat Fakültesi 5. İletişim : muammerbayraktutar@hotmail.com

Detaylı

SAHABE2 İSLÂM MEDENİYETİNİN KURUCU NESLİ PROGRAM - DAVETİYE NİSAN SAHABE VE RİVAYET İLİMLERİ- TARTIŞMALI İLMÎ TOPLANTI

SAHABE2 İSLÂM MEDENİYETİNİN KURUCU NESLİ PROGRAM - DAVETİYE NİSAN SAHABE VE RİVAYET İLİMLERİ- TARTIŞMALI İLMÎ TOPLANTI İLAHİYAT FAKÜLTESİ İSLÂM MEDENİYETİNİN KURUCU NESLİ SAHABE2 - SAHABE VE RİVAYET İLİMLERİ- TARTIŞMALI İLMÎ TOPLANTI PROGRAM - DAVETİYE 25-26 NİSAN 2015 C U M A R T E S İ - P A Z A R SAKARYA ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

KİŞİSEL BİLGİLER. İlyas CANİKLİ. Yrd. Doç. Dr. Temel İslam Bilimleri

KİŞİSEL BİLGİLER. İlyas CANİKLİ. Yrd. Doç. Dr. Temel İslam Bilimleri KİŞİSEL BİLGİLER Adı-Soyadı: İlyas CANİKLİ Unvan: Yrd. Doç. Dr. Doğum Yeri ve Yılı: Samsun-Terme/ 1966 Bölüm: Temel İslam Bilimleri Tel: 0530 9576891 E-Posta: icanikli@mynet.com; ilyascanikli@gmail.com

Detaylı

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ YETERLİK SINAVI TARİHLERİ

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ YETERLİK SINAVI TARİHLERİ CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ YETERLİK SINAVI TARİHLERİ SIRA NO ADI SOYADI ABD PROGRAMI DANIŞMANI SINAV TARİHİ SINAV SAATİ SINAV YERİ Güncelleme Tarihi 06.10.2016 YÖNETİ YÖNETİM SINAV

Detaylı

T.C. KAYSERİ DİNİ YÜKSEK İHTİSAS MERKEZİ 12. DÖNEM İHTİSAS KURSİYERLERİ

T.C. KAYSERİ DİNİ YÜKSEK İHTİSAS MERKEZİ 12. DÖNEM İHTİSAS KURSİYERLERİ T.C. KAYSERİ DİNİ YÜKSEK İHTİSAS MERKEZİ 12. DÖNEM İHTİSAS KURSİYERLERİ YUSUF ÇETİN 1980 İSTANBUL / KARTAL İSTANBUL FATİH TE HAFIZLIK YAPTI. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ KAMU YÖNETİMİ NDEN VE İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi ISSN

Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi ISSN Kocaeli Üniversitesi ISSN 1302 6658 Tahir Büyükakın Güvenilir Bir Para Politikası Stratejisinin Kurumsal Çerçevesi Osman Karamustafa, Aykut Karakaya Enflasyonun Borsa Performansı Üzerindeki Etkisi Kerim

Detaylı

Öğrenim Durumu LİSANS Üniversite : Ankara Üniversitesi Akademik Birim : İlâhiyat Fakültesi

Öğrenim Durumu LİSANS Üniversite : Ankara Üniversitesi Akademik Birim : İlâhiyat Fakültesi Prof. Dr. Ahmet BEDİR Anabilim Dalı : Tefsir Doğum Yeri ve Tarihi : İspir /96 Tel (Cep) : Tel (İş) : (05) 0 Faks : (05) e-posta () : ahmetbedir@hotmail.com e-posta () : bedir@bozok.edu.tr Yazışma Adresi

Detaylı

İslam Tarihi Kaynakçası

İslam Tarihi Kaynakçası İslam Tarihi Kaynakçası Taberi (1967). Tarîhu't-Taberî. Beyrut:. Azimli, M. ( 2008). Muhtasar İslâm Tarihi. Ankara: Gündüz Kitabevi. İslamoğlu, M. (2012). Alemlerin Rabbi Allah. İstanbul: Düşün Yayıncılık.

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS İslam Tarihi II ILH 214 4 2+0 2 3

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS İslam Tarihi II ILH 214 4 2+0 2 3 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS İslam Tarihi II ILH 214 4 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze / Zorunlu Dersin Koordinatörü

Detaylı

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ BİLİMSEL İNTİBAK (MTOK) SINAV SONUÇLARI

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ BİLİMSEL İNTİBAK (MTOK) SINAV SONUÇLARI KARABÜK ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ 2015-16 EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ BİLİMSEL İNTİBAK (MTOK) SINAV SONUÇLARI Sıra OgrenciNo OgrenciAdiSoyadi AkademikProgramAdi Sonuç Bütünleme 1 2015010814005 SERHAT

Detaylı

DİCLE ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ cilt XIII, sayı 1, 2011/1

DİCLE ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ cilt XIII, sayı 1, 2011/1 DİCLE ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ cilt XIII, sayı 1, 2011/1 ULUSAL HAKEMLİ DERGİ CİLT: XIII, SAYI: 1 2011/1 DİYARBAKIR / 2011 DİCLE ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ D Ü İ F D ISSN:

Detaylı

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ PROJE DANIŞMANI BELİRLENEN ÖĞRENCİLER

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ PROJE DANIŞMANI BELİRLENEN ÖĞRENCİLER PROJE DANIŞMANI BELİRLENEN ÖĞRENCİLER SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ Güncellenme Tarihi:30.11.2015 SIRA NO ADI SOYADI ABD PROGRAMI DANIŞMANI YÖNETİM KURULU TARİHİ YÖNETİM KURULU SAYISI

Detaylı

e-makâlât Mezhep Araştırmaları Dergisi ISSN Cilt: 6 Sayı: 1 BAHAR 2013

e-makâlât Mezhep Araştırmaları Dergisi ISSN Cilt: 6 Sayı: 1 BAHAR 2013 e-makâlât Mezhep Araştırmaları Dergisi Cilt: 6 Sayı: 1 BAHAR 2013 Makaleler Ebû Mutî Mekhûl b. Fadl en-nesefî nin Kitâbu r-radd alâ Ehli l-bida ve l-ehvâ ed-dâlle Adlı Eserinin ve Marie Bernand Tahkikinin

Detaylı

TEMEL İSLAM BİLİMLERİ BÖLÜMÜ

TEMEL İSLAM BİLİMLERİ BÖLÜMÜ TEMEL İSLAM BİLİMLERİ BÖLÜMÜ Prof. Dr. Mustafa EKİNCİ İslam Mezhepleri Tarihi Anabilim Dalı Eposta : mekinci@harran.edu.tr Telefon : 0414 318 3503 ÖĞRENİM DURUMU Doktora: Erdebil Tekkesi nin Kuruluşu,

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ BAHAR YARIYILI OKUTULACAK MATERYAL LİSTESİ TEMEL İSLAM BİLİMLERİ BÖLÜMÜ

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ BAHAR YARIYILI OKUTULACAK MATERYAL LİSTESİ TEMEL İSLAM BİLİMLERİ BÖLÜMÜ KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ 2018-2019 BAHAR YARIYILI OKUTULACAK MATERYAL LİSTESİ TEMEL İSLAM BİLİMLERİ BÖLÜMÜ Öğretim Bilim Okutacağı Ders ve Derste Takip Edilecek Materyaller Ali KAYA Hadis

Detaylı

İÇİNDEKİLER GİRİŞ...1

İÇİNDEKİLER GİRİŞ...1 İÇİNDEKİLER GİRİŞ...1 A. GENEL BİLGİLER...1 1. Tarihin Faydası ve Önemi...3 2. Kur an ve Tarih...4 3. Hadis ve Tarih...5 4. Siyer ve Meğâzî...6 5. İslâm Tarihçiliğinin Doğuşu ve Gelişmesi...6 B. İSLÂM

Detaylı

AYP 2017 ÜÇÜNCÜ DÖNEM ALIMLARI

AYP 2017 ÜÇÜNCÜ DÖNEM ALIMLARI ALANLAR ve ÖNCELİKLER AYP 2017 ÜÇÜNCÜ DÖNEM ALIMLARI 1- Kur an İlimleri ve Tefsir Kur an ilimleri, Kur an tarihi, tefsir gibi Kur an araştırmalarının farklı na dair araştırmaları 1. Kur an tarihi 2. Kıraat

Detaylı

Sayı: 4 Yıl: 2016 I S S N ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ

Sayı: 4 Yıl: 2016 I S S N ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ Sayı: 4 Yıl: 2016 ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ Sayı: 4 Yıl: 2016 Dergimiz İSAM Kütüphanesi tarafından taranmaktadır. www.isam.org.tr Sayfa Tasarımı Erşahin Ahmet AYHÜN

Detaylı

bilimname XIII, 2007/2 (199) HAKEMLER KURULU

bilimname XIII, 2007/2 (199) HAKEMLER KURULU bilimname XIII, 2007/2 (199) HAKEMLER KURULU Ali AKTAN, (Prof. Dr.), Erciyes Üniversitesi Ramazan ALTINTAŞ, (Prof. Dr.), Cumhuriyet Üniversitesi H. Yunus APAYDIN, (Prof. Dr.), Erciyes Üniversitesi Ahmet

Detaylı

PROF. DR. İRFAN AYCAN ÖZGEÇMİŞ

PROF. DR. İRFAN AYCAN ÖZGEÇMİŞ PROF. DR. İRFAN AYCAN ÖZGEÇMİŞ Doğum Yeri ve Tarihi : Bolu/Gerede 1961 Lisans : 1982 Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Yüksek Lisans : 1985 Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Doktora :

Detaylı

GÜZ DÖNEMİ DERS PROGRAMI DİN KÜL-1.YY I.Ö/ 4. DERS 11:30 12:30. Grup 1 TEMEL DİNİ BİLGİLER I. Anfi IV PSİKOLOJİYE GİRİŞ

GÜZ DÖNEMİ DERS PROGRAMI DİN KÜL-1.YY I.Ö/ 4. DERS 11:30 12:30. Grup 1 TEMEL DİNİ BİLGİLER I. Anfi IV PSİKOLOJİYE GİRİŞ DİN KÜL-1.YY KUR'AN OKUMA BİLGİ VE BECERİSİ III Grup 1 M. Akif BİLİCİ D-304 KURAN OKUMA BİLGİ VE BECERİSİ I TEMEL DİNİ BİLGİLER I Grup 2 Şadiye ÇİMEN Yrd. Doç. Dr. Mustafa CAN ARAPÇA I Grup 2 Yrd.Doç.Dr.

Detaylı

Dr. Öğretim Üyesi. Necati Demir

Dr. Öğretim Üyesi. Necati Demir Özgeçmiş Dr. Öğretim Üyesi. Necati Demir 1954 yılında Afşin de doğdu. Kahramanmarş/Afşin de Atatürk İlkokulu ve Afşin Ortaokulunu bitirdikten sonra Karamanmaraş Lisesi nden mezun oldu. 1972-1973 yılında

Detaylı

MİHALIÇÇIK İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ 2015 NİSAN-MAYIS-HAZİRAN DÖNEMİ SÜT DESTEK İCMALİ

MİHALIÇÇIK İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ 2015 NİSAN-MAYIS-HAZİRAN DÖNEMİ SÜT DESTEK İCMALİ İL İLÇE S.No. ESKİŞEHİR MİHALIÇÇIK Müstahsil Bilgileri. Tarih :21.08.2015 T.C./Vergi No. Adı Soyadı. Baba Adı. D.Tarih. MİHALIÇÇIK İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ 2015 NİSAN-MAYIS-HAZİRAN DÖNEMİ

Detaylı

İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ

İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ Çukurova University Journal of Faculty of Divinity Cilt 14 Sayı 2 Temmuz-Aralık 2014 T. C. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ 2014 (14/2)

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ZORUNLU HAZIRLIK YETERLİLİK DGS SINAV SONUÇLARI FEN FAKÜLTESİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ZORUNLU HAZIRLIK YETERLİLİK DGS SINAV SONUÇLARI FEN FAKÜLTESİ FEN FAKÜLTESİ YER: İ.Ü.YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU B1 KORİDORU DERSLİK 2 1 0402170137 GAMZE YENYIL HAZIRLIK OKUYACAK 2 0402170139 ELİF NUR KOYUN HAZIRLIK OKUYACAK 3 0402170140 ŞÜKRAN DUMLUPINAR HAZIRLIK

Detaylı

İLAHİYAT 3. SINIF - 1. ÖĞRETİM DERS ADI ÖĞRETİM ELEMANI BÖLÜM SINIF ÖĞRETİM GRUP FARSÇA I DOÇ. DR. DOĞAN KAPLAN İLAHİYAT HADİS TENKİDİ PROF.

İLAHİYAT 3. SINIF - 1. ÖĞRETİM DERS ADI ÖĞRETİM ELEMANI BÖLÜM SINIF ÖĞRETİM GRUP FARSÇA I DOÇ. DR. DOĞAN KAPLAN İLAHİYAT HADİS TENKİDİ PROF. İLAHİYAT 3. SINIF - 1. ÖĞRETİM FARSÇA I DOÇ. DR. DOĞAN KAPLAN İLAHİYAT 3 1 1 HADİS TENKİDİ PROF. DR. ADİL YAVUZ İLAHİYAT 3 1 1 KUR'AN TARİHİ (KIRAAT) YRD. DOÇ. DR. ALİ ÇİFTCİ İLAHİYAT 3 1 1 DİNLER TARİHİNDE

Detaylı

15 MART 2016 TARİHLİ KOMİSYONLAR LİSTESİ

15 MART 2016 TARİHLİ KOMİSYONLAR LİSTESİ Agü Araştırma Destek AGÜ Araştırma Laboratuvarları Atık Yönetim Bilgi ve Eğitim Teknolojileri Burs Bilimsel Araştırma Projeleri Bütçe Planlama ve Satınalma (İhtiyaç Tespit) Döner Sermaye İşletme Yürütme

Detaylı

ISSN: ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ

ISSN: ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ ISSN: 2148-0494 ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ Cilt/Volume: 4 Sayı/Issue: 7 Bahar/Spring 2016 Abant İzzet Baysal Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi Cilt: 4 Sayı: 7 Bahar/2016

Detaylı

KTÜ FATİH EĞİTİM FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMASYON EĞİTİMİ SERTİFİKA PROGRAMI 5 MART DERS PROGRAMI

KTÜ FATİH EĞİTİM FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMASYON EĞİTİMİ SERTİFİKA PROGRAMI 5 MART DERS PROGRAMI 2+2-0 Öğr. Gör. Ali Kemal YILMAZ AD-15 15:30-19:30 2+2-0 Öğr. Gör. Murat TÜRKAN AD-15 08:30-12:30 Rehberlik 2-0-0 Yrd. Doç. Dr. Eşref NURAL AD-15 13:30-15:30 Doç. Dr. Vedat AYAN AD-15 Doç. Dr. Selami YÜKSEK

Detaylı

DİYANET İLMİ DERGi 32. CİLT TOPLU FİHRİSTİ (1996)

DİYANET İLMİ DERGi 32. CİLT TOPLU FİHRİSTİ (1996) DİYANET İLMİ DERGi 3. CİLT TOPLU FİHRİSTİ (1996) SA YILARA GÖRE SA YI MAKALENİN BAŞLIG I Sünnet ve Teşrideki Yeri YAZARI Lütfi ŞENTÜRK SAYFA 3-0 Kur'an'da Hak Kavramı Mehmed Akif ve Kur'an-ı Kerim Tercümesi

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ ÇORUM İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ

GAZİ ÜNİVERSİTESİ ÇORUM İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ ÇORUM İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ ISSN 1303-7757 2003/1 Yıl: 2, Cilt: II, Sayı: 3 GAZI UNIVERSITY THE JOURNAL OF CORUM FACULTY OF THEOLOGY ISSN 1303-7757 2003/1 Year: 2, Vol.:II, Issue:

Detaylı

Page: HÜSEYİN KIVANÇ ERANİL Tur Atlar Pass HAKAN RAMAZAN TEPE İSTANBUL HAKAN RAMAZAN TEPE. Tur Atlar Pass FURKAN ÇAKIR ANKARA FURKAN ÇAKIR

Page: HÜSEYİN KIVANÇ ERANİL Tur Atlar Pass HAKAN RAMAZAN TEPE İSTANBUL HAKAN RAMAZAN TEPE. Tur Atlar Pass FURKAN ÇAKIR ANKARA FURKAN ÇAKIR HÜSEYİN KIVANÇ ERANİL KOCAELİ HÜSEYİN KIVANÇ ERANİL HAKAN RAMAZAN TEPE FURKAN ÇAKIR HİKMET ONUR YÜCER TOKAT YUNUS ERDOĞAN VAN YASİN KARAÇAM HARUN AYYILDIZ ENES KAYAALP ERZURUM FERHAT AKYÜREK METEHAN AYAZ

Detaylı

T.C. BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ 2012-2013 EĞİTİM YILI PEDAGOJİK FORMASYON EĞİTİMİ SERTİFİKA PROGRAMI YEDEK ADAY KAYIT LİSTESİ

T.C. BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ 2012-2013 EĞİTİM YILI PEDAGOJİK FORMASYON EĞİTİMİ SERTİFİKA PROGRAMI YEDEK ADAY KAYIT LİSTESİ İLAHİYAT T.C. BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ 2012-2013 EĞİTİM YILI PEDAGOJİK FORMASYON EĞİTİMİ SERTİFİKA PROGRAMI YEDEK ADAY KAYIT LİSTESİ Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi KAYIT HAKKI KAZANAN

Detaylı

BAHAR DÖNEMİ BİTİRME ÇALIŞMASI DERSİ BAŞVURUSU KABUL EDİLEN ÖĞRENCİLER VE DANIŞMAN ÖĞRETİM ÜYELERİ

BAHAR DÖNEMİ BİTİRME ÇALIŞMASI DERSİ BAŞVURUSU KABUL EDİLEN ÖĞRENCİLER VE DANIŞMAN ÖĞRETİM ÜYELERİ 2017-2018 BAHAR DÖNEMİ BİTİRME ÇALIŞMASI DERSİ BAŞVURUSU KABUL EDİLEN ÖĞRENCİLER VE DANIŞMAN ÖĞRETİM ÜYELERİ Danışman Öğr. Adı Soyadı Öğrenci NO Öğr. Türü Kabul Tarihi Öğr. Gör. Zekeriya Özdemir ENES AKSOY

Detaylı

NO A/Y BAŞVURU KONUT ADI SOYADI B1 TİPİ 2+1 BAŞVURULAR - KONUTLAR 1 ASİL LÜTFİYE TURAN 2 ASİL ŞÜKRÜ DEMİRTÜRK 3 ASİL ALKAN BAHADIR

NO A/Y BAŞVURU KONUT ADI SOYADI B1 TİPİ 2+1 BAŞVURULAR - KONUTLAR 1 ASİL LÜTFİYE TURAN 2 ASİL ŞÜKRÜ DEMİRTÜRK 3 ASİL ALKAN BAHADIR NO A/Y BAŞVURU KONUT ADI SOYADI B1 TİPİ 2+1 BAŞVURULAR - KONUTLAR 1 ASİL 80 19 LÜTFİYE TURAN 2 ASİL 14 108 ŞÜKRÜ DEMİRTÜRK 3 ASİL 49 44 ALKAN BAHADIR 4 ASİL 32 22 FATMA KANDAZOĞLU 5 ASİL 16 74 AHMET ÖZDEMİR

Detaylı

KONGRE-TOPLANTI İSLAM TARİHÇİLERİ NİN SÛRİYE GEZİSİ (15-18 MAYIS 2008) Prof. Dr. İsmail Hakkı ATÇEKEN Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi

KONGRE-TOPLANTI İSLAM TARİHÇİLERİ NİN SÛRİYE GEZİSİ (15-18 MAYIS 2008) Prof. Dr. İsmail Hakkı ATÇEKEN Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi stem Yıl:6 ayı:11 2008 s.317-321 KONGR-OPLANI LA ARHÇLR NN ÛRY GZ (15-18 AYI 2008) Prof. Dr. smail Hakkı AÇKN elçuk Üniversitesi lahiyat Fakültesi 14-15 ayıs 2008 tarihleri arasında Harran Üniversitesi

Detaylı

KİŞİSEL BİLGİLER. İlyas CANİKLİ. Yrd. Doç. Dr. Samsun-Terme. Temel İslam Bilimleri.

KİŞİSEL BİLGİLER. İlyas CANİKLİ. Yrd. Doç. Dr. Samsun-Terme. Temel İslam Bilimleri. KİŞİSEL BİLGİLER Adı-Soyadı: İlyas CANİKLİ Unvan: Doğum Yeri: Bölüm: Yrd. Doç. Dr. Samsun-Terme Temel İslam Bilimleri Tel: E-Posta: ilyascanikli@gmail.com EĞİTİM BİLGİLERİ Derece Bölüm/Program Üniversite

Detaylı

Arş. Gör. İlker YİĞİT

Arş. Gör. İlker YİĞİT CV Arş. Gör. İlker YİĞİT Çankırı Karatekin Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Araştırma Görevlisi Mail: iyigithg@gmail.com Tel: 0-376-218 11 23/5111 Faks: 0-376-218 10 31 WEB: http://websitem.karatekin.edu.tr/iyigit/sayfa/314

Detaylı

İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ

İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ Çukurova University Journal of Faculty of Divinity Cilt 13 Sayı 1 Ocak-Haziran 2013 ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ 2013 (13/1) Ocak-Haziran

Detaylı

HZ. PEYGAMBER, KARDEŞLİK AHLÂKI VE KARDEŞLİK HUKUKU VI. KUTLU DOĞUM SEMPOZYUMU

HZ. PEYGAMBER, KARDEŞLİK AHLÂKI VE KARDEŞLİK HUKUKU VI. KUTLU DOĞUM SEMPOZYUMU Harran Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi ve Şanlıurfa İl Müftülüğü HZ. PEYGAMBER, KARDEŞLİK AHLÂKI VE KARDEŞLİK HUKUKU VI. KUTLU DOĞUM SEMPOZYUMU 19-20 Nisan 2012 Osmanbey Kampüsü-Belediye Şair Nabi Salonu

Detaylı

Yüksel Timur johannesburg54@hotmail.com 00278 2 394 40 50 532 517 48 01 Azam Aydın azamaydin@hotmail.com

Yüksel Timur johannesburg54@hotmail.com 00278 2 394 40 50 532 517 48 01 Azam Aydın azamaydin@hotmail.com Burhan Yıldırım Reis yildirimburhan@hotmail.com 533 421 63 62 Eyüp Yıldırım Tuzcu yeyup@hotmail.com 532 236 97 22 Yaşar Şahin Muhasebeci yasarsahin@hotmail.com 535 500 00 18 Muhammed Durmaz Kantinci muhammet_durmaz@hotmail.com

Detaylı

BLOK / DAİRE NO ŞEHİT ŞERİFE SARI 45247347006 DG 18.03.2011 09:00-09:20 21.03.2011 KATEGORİSİ

BLOK / DAİRE NO ŞEHİT ŞERİFE SARI 45247347006 DG 18.03.2011 09:00-09:20 21.03.2011 KATEGORİSİ T.C.BAŞBAKANLIK TOPLU İDARESİ BAŞKANLIĞI MERSİN-TARSUS TOPLU PROJESİ VE İMZALAMA PROGRAMI (3+1 LAR) 1 ŞEHİT ŞERİFE SARI 45247347006 DG 18.03.2011 09:00-09:20 21.03.2011 KATEGORİSİ 2 163976 SERHAN KAYA

Detaylı

Doç. Dr. Ömer Faruk TEBER

Doç. Dr. Ömer Faruk TEBER Doç. Dr. Ömer Faruk TEBER Anabilim Dalı Öğrenim Durumu LĐSANS Üniversite Üniversitesi Akademik Birim : âhiyat Fakültesi Mezuniyet ı : 990 YÜKSEK LĐSANS DOKTORA Doğum Yeri ve Tarihi : Erzurum / 8.09.968

Detaylı

ELMALILI M. HAMDİ YAZIR SEMPOZYUMU

ELMALILI M. HAMDİ YAZIR SEMPOZYUMU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ ELMALILI M. HAMDİ YAZIR SEMPOZYUMU 02 04 Kasım 2012, Antalya P r o g r a m 1. Gün (2 Kasım 2012 Cuma): Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Konferans Salonu, Kampüs

Detaylı

TARİH BÖLÜMÜ EYLÜL DÖNEMİ STAJ GRUPLARI

TARİH BÖLÜMÜ EYLÜL DÖNEMİ STAJ GRUPLARI TARİH BÖLÜMÜ EYLÜL DÖNEMİ STAJ GRUPLARI Uygulama Öğretim Elemanı: Yrd. Doç. Dr. Ertuğ CAN Grup No: ED : Kırklareli Anadolu Lisesi 9000 AHMET DOĞAN 90009 ALİCAN YILDIZ 90006 FATMA ERDOGAN 900070 EMRE KANAT

Detaylı

Yard.Doç. Aralık 2000 İstanbul Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi. Doktora Ekim 1998 M.Ü.S.B. E. Temel İslam Bilimleri Hadis Anabilim Dalı

Yard.Doç. Aralık 2000 İstanbul Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi. Doktora Ekim 1998 M.Ü.S.B. E. Temel İslam Bilimleri Hadis Anabilim Dalı Adı Soyadı: Mustafa KARATAŞ Ünvanı: Doç.Dr. Ana Bilim Dalı: Hadis Ana Bilim Dalındaki Konumu: Öğretim Üyesi E-Posta: mkaratas@istanbul.edu.tr Web: www.mustafakaratas.com ÖĞRENİM DURUMU VE AKADEMİK ÜNVANLAR

Detaylı

AĞUSTOS 2013 DÖNEMİ KARAMAN İLİ TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ KARARLARI

AĞUSTOS 2013 DÖNEMİ KARAMAN İLİ TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ KARARLARI 19.08.2013 524280 AHMET YÜZBAŞIOĞLU HALK BANKASI DOSYA MASRAFI ALEYHİNE 19.08.2013 512730 AHMET YILDIRIM VAKIFLAR BANKASI DOSYA MASRAFI ALEYHİNE 19.08.2013 527133 ABDULLAH ÖZLER ZİRAAT BANKASI DOSYA MASRAFI

Detaylı

İSLAM TARİHİ II DR. HALİDE ASLAN

İSLAM TARİHİ II DR. HALİDE ASLAN İSLAM TARİHİ II DR. HALİDE ASLAN Dönemi İdari, Mali, Sosyal ve Kültürel Durum Konular *Emeviler Dönemi İdari, Mali, Sosyal ve Kültürel Durum. Dönemi İdari, Mali, Sosyal ve Kültürel Durum Kaynaklar *İrfan

Detaylı

CNC tezgahı. CNC tezgahı

CNC tezgahı. CNC tezgahı PROJE LİSTESİ 2018-2019 Yılı Güz Dönemi Ders Kodu ve Adı Öğretim Üyesi / : : MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ / ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ EEM.303.1.0 (3 0 + 2) 4,00 - ELEKTRİK MAKİNALARI I Dr. Öğr.

Detaylı

DEÜ İLAHİYAT FAKÜLTESİ BAHAR DÖNEMİ MAZERET SINAV TAKVİMİ

DEÜ İLAHİYAT FAKÜLTESİ BAHAR DÖNEMİ MAZERET SINAV TAKVİMİ I. SINIFLAR 02.05.2017 10:00-11:00 İLA 1124-Arap Dili ve Edebiyatı II (ARP) ALİ EJDER DERTLİOĞLUGİL 02.05.2017 10:00-11:00 İLA 1124-Arap Dili ve Edebiyatı II (ARP) MUHAMMED MURTAZA CAVUS 02.05.2017 13:00-14:00

Detaylı

Kitap Tanıtımı, Eleştiri ve Çeviri Dergisi Journal of Book Notices, Reviews and Translations

Kitap Tanıtımı, Eleştiri ve Çeviri Dergisi Journal of Book Notices, Reviews and Translations www.libridergi.org Kitap Tanıtımı, Eleştiri ve Çeviri Dergisi Journal of Book Notices, Reviews and Translations SAYI IV (2018) M. S. TAKKÛŞ, Emevî Devleti Tarihi. İstanbul 2016. Hikmetevi Yayınları, 253

Detaylı

TTK ISCI ALIMI MULAKAT PUAN DÖKÜMÜ LISTESI (ÖNCELİKLİLER)

TTK ISCI ALIMI MULAKAT PUAN DÖKÜMÜ LISTESI (ÖNCELİKLİLER) MUESSESE === AMASRA IL === BELDE === 0 RAMAZAN ÖZKARA MUSTAFA YERİ 0/0/0 Kontennjan : MUESSESE === ARMUTÇUK IL === BELDE === 0 0 0 00 0 0 00 00 0 0 00 00 0 0 0 00 BURHAN TEKİN EMRAH TAYFUN ERSAN ENGİN

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ ÇORUM İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ GAZI UNIVERSITY THE JOURNAL OF THEOLOGY FACULTY OF ÇORUM

GAZİ ÜNİVERSİTESİ ÇORUM İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ GAZI UNIVERSITY THE JOURNAL OF THEOLOGY FACULTY OF ÇORUM GAZİ ÜNİVERSİTESİ ÇORUM İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ ISSN 1303-7757 2004/2 Yıl: 3, Cilt: III, Sayı: 6 GAZI UNIVERSITY THE JOURNAL OF THEOLOGY FACULTY OF ÇORUM ISSN 1303-7757 2004/2 Year: 3, Vol.: III, Issue:

Detaylı

Açılan Kurslar Öğretmenin Adı Soyadı Ders Saati Sınıfı HAMDİ ÜNAL Matematik 2 11 HAMDİ ÜNAL Matematik 2 11 ARZU ÇİLİNGİR Matematik 2 11 AYFER PARLAK

Açılan Kurslar Öğretmenin Adı Soyadı Ders Saati Sınıfı HAMDİ ÜNAL Matematik 2 11 HAMDİ ÜNAL Matematik 2 11 ARZU ÇİLİNGİR Matematik 2 11 AYFER PARLAK Açılan Kurslar Öğretmenin Adı Soyadı Ders Saati Sınıfı HAMDİ ÜNAL Matematik 2 11 HAMDİ ÜNAL Matematik 2 11 ARZU ÇİLİNGİR Matematik 2 11 AYFER PARLAK KIZILTAŞ Fizik 2 11 AYFER PARLAK KIZILTAŞ Fizik 2 11

Detaylı

1. Oturum (10:00-11:30) Oturum Başkanı Prof. Dr. Emin ERTÜRK. Tebliğ: Prof. Dr. Abdullah Mesud KÜÇÜKKALAY Osmangazi Üniversitesi İkt. ve İd. Bil.

1. Oturum (10:00-11:30) Oturum Başkanı Prof. Dr. Emin ERTÜRK. Tebliğ: Prof. Dr. Abdullah Mesud KÜÇÜKKALAY Osmangazi Üniversitesi İkt. ve İd. Bil. 21 Nisan 2018 Selamlama Konuşmaları (08:45-09:15) Açılış Konferansı (09:15-10:00) Prof. Dr. Hayreddin KARAMAN 1. Oturum (10:00-11:30) Prof. Dr. Emin ERTÜRK Genel Olarak İktisat Tarihinde Faiz Prof. Dr.

Detaylı

Bu sayının Hakemleri

Bu sayının Hakemleri Bu sayının Hakemleri Doç. Dr. Osman Aydınlı (Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi) Doç. Dr. Metin Bozkuş (Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi) Doç. Dr. İbrahim Görener (Erciyes Üniversitesi İlahiyat

Detaylı

1. Hz. İbrahim ve Dostluk Sempozyumu na teşriflerinizi bekleriz

1. Hz. İbrahim ve Dostluk Sempozyumu na teşriflerinizi bekleriz 1. 1. Hz. İbrahim ve Dostluk Sempozyumu na teşriflerinizi bekleriz Celalettin GÜVENÇ Şanlıurfa Valisi Sempozyum Onursal Başkanı Dr. A. Eşref FAKIBABA Şanlıurfa Belediye Başkanı Sempozyum Onursal Başkan

Detaylı

Asıl listeden kayıt yaptırmayıp yedek listeden kayıt hakkı kazanan anabilim dalları ve boş kontenjanlar aşağıda belirtilmiştir.

Asıl listeden kayıt yaptırmayıp yedek listeden kayıt hakkı kazanan anabilim dalları ve boş kontenjanlar aşağıda belirtilmiştir. SOSYAL BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA PROGRAMLARI İÇİN YEDEK İŞLEMLERİ ESNASINDA İSTENEN EVRAKLAR Asıl listeden kayıt yaptırmayıp yedek listeden kayıt hakkı kazanan anabilim dalları ve boş

Detaylı

DANIŞMA KURULU. 2. Prof. Dr. Kılıçbay Bisenov Kızılorda Korkut Ata Devlet Üniversitesi. 3. Prof. Dr. Kemal Polat Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi

DANIŞMA KURULU. 2. Prof. Dr. Kılıçbay Bisenov Kızılorda Korkut Ata Devlet Üniversitesi. 3. Prof. Dr. Kemal Polat Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi DANIŞMA KURULU 1. Prof. Dr. Ramazan Korkmaz Ardahan Üniversitesi 2. Prof. Dr. Kılıçbay Bisenov Kızılorda Korkut Ata Devlet Üniversitesi 3. Prof. Dr. Kemal Polat Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi 4. Prof.

Detaylı

Hz. Ali nin şehit edilmesinin ardından Hz. Hasan halife olur. Ancak babası zamanından kalma ihtilaf yüzünden Muaviye ile iç savaş başlamak üzereyken

Hz. Ali nin şehit edilmesinin ardından Hz. Hasan halife olur. Ancak babası zamanından kalma ihtilaf yüzünden Muaviye ile iç savaş başlamak üzereyken Kerbela Hz. Ali nin şehit edilmesinin ardından Hz. Hasan halife olur. Ancak babası zamanından kalma ihtilaf yüzünden Muaviye ile iç savaş başlamak üzereyken ve dış tehlike belirtileri de baş gösterince

Detaylı

SEMPOZYUMU Mart 2016 KARAMAN KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ İSLAMİ İLİMLER FAKÜLTESİ

SEMPOZYUMU Mart 2016 KARAMAN KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ İSLAMİ İLİMLER FAKÜLTESİ Rahmet ve Çatışma Bağlamında İSLAM MEZHEPLERİ SEMPOZYUMU 25-27 Mart 2016 KARAMAN KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ İSLAMİ İLİMLER FAKÜLTESİ 1877 Rahmet ve Çatışma Bağlamında İSLAM MEZHEPLERİ SEMPOZYUMU

Detaylı

TARİHLİ İLANIMIZIN SINAV SONUÇLARI

TARİHLİ İLANIMIZIN SINAV SONUÇLARI 30.12.2016 TARİHLİ İLANIMIZIN LARI : Sosyal Bilimler Enstitüsü : Arkeoloji : Araştırma Görevlisi DİL T MEZUNİY E NOTU Günay Karahan 72,43454 70 82,96 93 21,73036 7 24,888 27,9 81,5184 ASİL KAZANDI Hikmet

Detaylı

2014 VERGİLENDİRME DÖNEMİ YILLIK GELİR VERGİSİ REKORTMENLERİ

2014 VERGİLENDİRME DÖNEMİ YILLIK GELİR VERGİSİ REKORTMENLERİ 2014 VERGİLENDİRME DÖNEMİ YILLIK GELİR VERGİSİ REKORTMENLERİ İl: 58 - SİVAS S.NO Vergi Dairesi Vergi No Mükellef 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 BEYAN EDİLEN VERGİYE TABİ GELİR (MATRAH) HESAPLANAN (TAHAKKUK

Detaylı

YOZGAT SORGUN CAFERLİ KÖYÜ SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ ÜYE LİSTESİ

YOZGAT SORGUN CAFERLİ KÖYÜ SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ ÜYE LİSTESİ YOZGAT SORGUN CAFERLİ KÖYÜ SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ ÜYE LİSTESİ S.No Adı Soyadı Kan Baba Adı T.C. No GSM No Tel No 1 Osman AK 05368917287 2 Seyit Ahmet AK 05363272736 3 Aytekin AK 05052032022

Detaylı

HARRAN Ü. İLAHİYAT FAKÜLTESİ 2014 2015 AKADEMİK YILI BAHAR DÖNEMİ ÖRGÜN ÖĞRETİM DERS PROGRAMI

HARRAN Ü. İLAHİYAT FAKÜLTESİ 2014 2015 AKADEMİK YILI BAHAR DÖNEMİ ÖRGÜN ÖĞRETİM DERS PROGRAMI G P Z T S İ S L I Ç Ş ST 10.10 11.00 11.10 12.00 13.00 13.50 - - 10.10 11.00 11.10 12.00 13.00 13.50 1 Blok ski Kütüphane HN Ü. İLHİYT FKÜLTSİ 2014 2015 KDİK YILI BH DÖNİ ÖGÜN ÖĞTİ DS POGI 1 B Salon 104

Detaylı

Yoksullukları, yoklukları aşarak bir okulu bitirip meslek sahibi olanları ilk defa burada bir araya getiriyoruz.

Yoksullukları, yoklukları aşarak bir okulu bitirip meslek sahibi olanları ilk defa burada bir araya getiriyoruz. OKUMUŞLAR Ahmetler, öteden beri eğitime ve okumaya meraklı insanların yaşadığı bir köy. Buradan okumaya giden çocuklar gittikleri okullarda her yönden ba ş ar ı göstererek okullarında örnek olmu ş lard

Detaylı

İSLÂM ARAŞTIRMALARI DERGİSİ TÜRKÇE MAKALELER İÇİN REFERANS KURALLARI

İSLÂM ARAŞTIRMALARI DERGİSİ TÜRKÇE MAKALELER İÇİN REFERANS KURALLARI İSLÂM ARAŞTIRMALARI DERGİSİ TÜRKÇE MAKALELER İÇİN REFERANS KURALLARI Güncelleme: İslâm Araştırmaları Dergisi nin son sayısında görüleceği üzere, dipnot gösterimlerinde belirli bir neşir hakkında okuyucunun

Detaylı

Cilt: 4 Yıl: 2017 Sayı: 7 I S S N ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ

Cilt: 4 Yıl: 2017 Sayı: 7 I S S N ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ Dergimiz İSAM Kütüphanesi tarafından taranmaktadır. www.isam.org.tr Sayfa Tasarımı Erşahin Ahmet AYHÜN Kapak Tasarımı Emin ALBAYRAK Baskı

Detaylı