Meteorolojik Karakterli Sel Ve Ta k nlar n Erken Tespitinde Meteoroloji Radarlar n n Kullan lmas

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Meteorolojik Karakterli Sel Ve Ta k nlar n Erken Tespitinde Meteoroloji Radarlar n n Kullan lmas"

Transkript

1 Takn ve Heyelan Sempozyumu / Ekim 2013, Trabzon Meteorolojik Karakterli Sel Ve Taknlarn Erken Tespitinde Meteoroloji Radarlarnn Kullanlmas Dr. Kurtulu Öztürk ve Meteoroloji Müh. Cüneyt Geçer Meteoroloji Genel Müdürlüü, Tahminler Dairesi Bakanl Uzaktan Alglama ube Müdürlüü, Kütükçü Alibey Cad. No: Kalaba, Keçiören/Ankara Tel: , Faks: e-posta: kozturk@mgm.gov.tr, cgecer@mgm.gov.tr ÖZET Meteorolojik hadiseler sonucu ortaya çkan sel ve taknlarn önlenmesi veya zararlarnn azaltlabilmesi için en önemli unsurlardan biri, etkin bir meteorolojik gözlem a ve erken uyar sistemi kurularak, yetkililerin ve halkn zamannda bilgilendirilmesi ve bu tür olaylara kar bilinçli tepkilerle hareket edilmesinin salanmasdr. Bu tür uyarlar için oluturulacak gözlem ann en önemli parçalarndan biri hiç kukusuz ki meteoroloji radarlardr. Meteoroloji radarlar kullanlarak atmosferin yüksek çözünürlükte ve sk aralklarla ölçülebilmesi, bata ksa süreli hava tahmini olmak üzere birçok meteorolojik çalma için çok büyük katklar salar. Veri kalitesini olumsuz etkileyen faktörlere ramen radarlar, gerçek zamanl, yüksek alansal ve zamansal çözünürlüe sahip ya bilgisinin elde edilmesinde en önemli meteorolojik cihazlardr. Radarlar, ya bilgisinin elde edilmesinde kullanlan reflektivite ölçümünün yan sra atmosferin hareketine ilikin hz ölçümü de yapabilmektedir. Türkiye de meteorolojik hizmetlerin kalitesini ve güvenilirliini artrmak, kuvvetli meteorolojik hadiseler sonucu mal ve can kaybn en aza indirmek amac ile ksa süreli meteorolojik uyarlarn zamannda hazrlanmas ve yaynlanmas radar sistemleri ile mümkündür. Bu çalmada, meteoroloji radarlarnn ve ürünlerinin meteorolojik karakterli sel ve taknlarn belirlenmesinde ve takibinde kullanlmas ile ilgili uygulamalar, örnek çalmalar ile birlikte sunulmutur. ABSTRACT Flash Flood Early Warning by means of Weather Radars One of the main approach in order to reduce the hazardous impact of flash floods caused by meteorological phenomenas is to inform authorized people and public on time by establishing a dense observation network and early warning systems. The most important part of this network is obviously weather radars. Weather radars are useful for nowcasting and other related studies because they can measure the atmosphere with very high temporal and spatial resolution. Even though weather radars suffer from many source of error, they are the most essential instrument to obtain real time rainfall estimation. Weather radars are not only capable of measuring reflectivity but also the radial velocity to determine the speed and the direction of the atmosphere. It is possible to reduce the economical loss and causalities due to the meteorological disasters such as flash flood by using weather radars. In this study, how the weather radars can be used to issue early warnings for flash flood is explained and some case studies and applications are presented.

2 Takn ve Heyelan Sempozyumu / Ekim 2013, Trabzon 1. GR Meteoroloji Radarlar ksa vadeli hava tahmini ve erken uyar yapmak amacyla kullanlan en önemli meteorolojik gözlem sistemlerinden biridir. Gelien teknoloji sayesinde radarlarla herhangi bir noktada ve anda, zamansal ve alansal olarak rüzgar, ya miktar ve ya tipi hakknda yüksek çözünürlükte bilgi almak mümkündür. iddetli saanak yalar sonucunda meydana gelen sel ve taknlar, ülkemizde son yllarda giderek artan, can ve mal kayplarna neden olan en önemli meteorolojik kaynakl doal afetlerdir. Sel ve taknlarn önceden öngörülerek gerekli uyarlarn yaplabilmesinin önündeki temel sorun, alansal ya gözlemlerinin yeterli sklkta olmaydr. Meteoroloji Radarlarnn temel görevlerinden biri, nicel ya tespiti ve tahminidir. Ancak radar dünyasnda yan nicel olarak tespit ve tahmin edilmesi hala en zor meselelerden biri olarak kabul edilmektedir. Bunun önemli nedenlerinden biri ya iddetinin ve miktarnn radarlar tarafndan direkt olarak ölçülememesidir. Tek polarizasyonlu radarlarn ölçtüü reflektivite, çift polarizasyonlu radarlarn ölçtüü diferansiyel reflektivite ve spesifik diferansiyel faz gibi parametreler kullanlarak ya iddeti hesaplanabilir. Bu hesaplama çift polarizasyonlu radarlarda çeitli algoritmalar, tek polarizasyonlu radarlarda ise çeitli ampirik formüller kullanlarak yaplmaktadr. Bu çalmada, ülkemizde yaanm baz sel ve taknlar için radar verileri incelenmi, meteoroloji radarlar ile bu olaylarn önceden tahmini ve uyars konularndaki uygulamalar anlatlmtr. 2. DOPPLER METEOROLOJ RADARLARI, KULLANIMI VE ÜRÜNLER 2.1. Doppler Meteoroloji Radarlar ve Radar Gözlem A RADAR, Radio Detection And Ranging kelimelerinin ksaltmasndan gelen bir terimdir li yllarda meteorolojide kullanlmaya balanmtr. Çalma prensibi, radardan gönderilen bir elektromanyetik dalgann (sinyal) hedefe çarparak geri dönmesi esasna dayanr. Meteorolojik radarlar için hedef, bulut partikülleri, yamur damlacklar, dolu ve kar gibi atmosferde bulunan hidrometeorlardr li yllardan itibaren Doppler radar teknolojisine geçilerek radarlardan dijital formda bilgiler alnmaya balanmtr. C Band Doppler radarlar, 4-8 GHz frekansnda çalr ve 4-8 cm dalga boyuna sahiptir. Doppler radarlar, hedefe gönderilen dalga radara geri döndüünde, dalgann frekansndaki deiime bal olarak hidrometeorlarn radyal hzlarn da ölçer. ekil 1: Trabzon meteoroloji radar (Akçaabat Mersin Beldesi)

3 Takn ve Heyelan Sempozyumu / Ekim 2013, Trabzon Radar, kapsad bölgenin atmosferi hakknda çok detayl bilgiler üretir. Bu nedenle meteorolojik ve hidrolojik uygulamalarda kullanlan çok önemli bir gözlem aracdr. Radarlar scaklk, basnç ve nem gibi temel meteorolojik parametreleri ölçen sistemler deildir. Bir radar görüntüsünün ne anlam ifade ettiinin anlalabilmesi için radarn elde ettii temel parametrelerin bilinmesi gerekir. Bunlar reflektivite, ya miktar ve hzdr. Genellikle radar görüntülerinin sanda yer alan ölçekte, bu parametreler ile renkler arasnda bir iliki kurulmutur. Bu ilikilerin ne anlam ifade ettiini ksaca açklayalm: Reflektivite [Z] Reflektivite, hedeften geri yanstlan enerjinin ölçüsüdür. Daha kuvvetli hedefler daha fazla enerji geri yanstr, bu nedenle daha yüksek reflektivite deerlerine sahiptirler. Reflektivite eko iddeti anlamna gelir. Reflektivite deerleri radar tarafndan, birim hacimdeki damlack says ve damlack çapnn 6. kuvvetiyle ilikili olarak logaritmik hesaplanr ve birimi desibel dir (dbz). Z=Di6 (mm6/m3) Lineer Radar Reflektivite Faktörü dbz=10log10z Logaritmik Radar Reflektivite Faktörü Tablo 1: Lineer-logaritmik reflektivite faktörü deerleri. Lineer Deer Z (mm 6 /m 3 ) log 10 Z Desibel dbz ekil 2: (a) stanbul radar reflektivite görüntüsü, (b) dikey yap. ekil 2 (a) da, kuzeybatdan stanbul a doru yaklamakta olan bir iddetli frtna tespit edilmitir. ekil 2 (b) de ise bu frtnann dikey kesiti alnmtr. Frtnann merkezine yakn yerlerde çok iddetli ya ve dolu meydana gelmitir. Merkezden darya doru ya iddeti azalmaktadr. Bir radar reflektivite görüntüsüne bakldnda eko younluklarnn neyi ifade ettii, bir baka deyile hangi meteorolojik olay tanmlad Tablo 2 de verilmitir:

4 Takn ve Heyelan Sempozyumu / Ekim 2013, Trabzon Tablo 2: Reflektivite deerlerine karlk gelen ya tipi ve miktarlar. Reflektivite (dbz) Ya miktar (mm/saat) Yorumlama 10 ~ 0.2 Genellikle ya meydana getirmeyen bulutlar 20 ~ 1 Çisenti, çok hafif yamur 30 ~ 3 Hafif yamur 40 ~ 10 Orta iddette yamur, saanak 50 ~ 50 iddetli yamur, gökgürültülü saanak, olas dolu 60 ~ 200 Çok iddetli yamur, iddetli frtna, dolu Ya Miktar [R] Radarlar ya dorudan ölçmezler. Reflektivite ile ya miktar arasnda bir iliki kurulmutur. Radarn ya ölçümü, reflektiviteye bal olarak radar yazlmlar tarafndan Z- R bants kullanlarak otomatik olarak yaplr. Z=AR b (A ve b deneysel katsaylardr) En yaygn olarak bilinen ve kullanlan Z-R bants: Z=200R 1.6 (Marshall ve Palmer, 1948). Bu katsaylar stratiform ya için idealdir. A ve b deerleri, her bir radar sistemi için kapsad bölgenin toporafyasna ve meteorolojik artlarna göre deikenlik gösterir. Dolaysyla yan cinsi ve dalm ile ilikilidir. Bir çok aratrmac, uzun yllardan beri pek çok A ve b katsays üretmitir. Bunlardan bazlar Z=31R 1.71 Orografik yata (Blanchard, 1953) Z=500R 1.5 Frtnalarda (Joss, 1970) Z=350R 1.4 Konvektif yata Z=2000R 2 Kar yanda (Marshall and Gunn, 1958) Meteoroloji Genel Müdürlüü (MGM), halihazrda 10 adet meteoroloji radarn operasyonel olarak iletmektedir. Bunlar; Ankara, Zonguldak, stanbul, Balkesir, zmir, Mula, Antalya, Hatay, Samsun ve Trabzon radarlardr. Bu radarlardan Ankara, zmir, Mula, Antalya ve Hatay radarlar çift polarizasyonlu radarlardr. Radarlar, belirli bir tarama stratejisi ile birkaç yüz km yarçapl bir dairesel alan üzerindeki atmosferden veri alabilmekte olup, bu verinin kalitesi radardan olan uzakla, topografik ve atmosferik artlara göre deimektedir. Radar ürünleri genel olarak 6 dakikada bir üretilmektedir ve çözünürlüü 125 metredir. ekil 3: MGM Radar Gözlem A mozaik görüntü örnei.

5 Takn ve Heyelan Sempozyumu / Ekim 2013, Trabzon Meteoroloji Radarlarnn Kullanm, Radar Ürünleri Meteoroloji radarlar, 0-2 saatlik ksa vadeli hava tahmini (nowcasting) ve erken uyar amacyla kullanlr. Radar gözlemleri, doal afetlere sebep olabilecek hava olaylarnn yerinin ve iddetinin belirlenmesi ve izlenmesi yoluyla erken uyarlarn yaplmasnda kullanlan çok faydal gözlemlerdir. Gerçek zamanl elde edilen veriler, tahmin merkezlerinde deerlendirilerek kamuya yönelik uyarlar hazrlanr ve ilgili mercilere iletilir. Dünyada baz ülkelerin tahmin merkezlerinde, ksa vadeli hava tahmini yaplmasn salayan autonowcasting yazlmlar kullanlmaktadr. Bunlardan biri, Avusturya Meteoroloji Tekilat (ZAMG) tarafndan gelitirilen INCA (Integrated Nowcasting through Comprehensive Analysis) yazlmdr. INCA yazlm, saysal hava tahmini model verilerini, meteorolojik uzaktan alglama (uydu ve radar) ve yer gözlem verilerini girdi olarak kullanarak ksa süreli otomatik tahminler üretir. MGM ve ZAMG arasnda bir protokol yaplm ve INCA yazlmnn ülkemizde kullanlmasna yönelik çalmalara 2013 ylnda balanmtr. Bu çalmalarda elde edilen tahmini yaa ait bir ürün çkts ekil 4 te görülmektedir. ekil 4: INCA yazlm ya öngörüsü. Radar verisi, takn tahmin modellerinde de kullanlan çok önemli bir veridir. WMO (Dünya Meteoroloji Tekilat) önderliinde HRC (ABD Hidrolojik Aratrma Merkezi), NOAA (Amerika Ulusal Okyanus ve Atmosfer daresi) ve USAID (ABD Yardm Kurumu) arasnda 2009 ylnda imzalanan bir mutabakat zapt ile, Karadeniz ve Ortadou Bölgesel Ani Takn Erken Uyar (FFGS) Projesi uygulamaya konulmu, ülkemiz merkez olmak üzere Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan, Ermenistan, Irak, Suriye, Lübnan ve Bulgaristan arasnda ibirlii ile bu proje sürdürülmektedir. Bu projede FFGS modeline radar ya verisi girdi olarak kullanlmaktadr. ekil 5 te FFGS Model Konsepti, ekil 6 (a) ve (b) de modele ait iki çkt görülmektedir. ekil 7 de ise, o tarihte zmir radarndan üretilen bir MAX reflektivite görüntüsü yer almaktadr.

6 Takn ve Heyelan Sempozyumu / Ekim 2013, Trabzon ekil 5: Ani Takn Erken Uyar Sistemi Model Konsepti ekil 6(a): 24 saatlik alansal ya tahmini haritas. ekil 6(b): 6 saatlik ani takn tehlike haritas (Model, 24 Mays 2012 tarihinde zmir in ilçelerinde meydana gelen taknlar için 6 saat öncesinden uyar vermitir).

7 Takn ve Heyelan Sempozyumu / Ekim 2013, Trabzon ekil 7: 24 Mays 2012 tarihindeki bir zmir radar MAX reflektivite görüntüsü (6 dakikada bir üretilmektedir). ekil 8: (a) Balkesir radar 12 saatlik toplam ya miktar ürünü, (b) Edremit OMG (Otomatik Meteorolojik Gözlem stasyonu) ya miktar kaytlar. 9 Mart 2013 tarihinde saat 16:00 ile 23:00 arasnda meydana gelen iddetli ya sonucu Balkesir Edremit ve Havran ilçelerinde sel ve su basknlar meydana gelmi ve metrekareye 150 kilogram civarnda ya dümütür (ekil 8b). Balkesir radar 12 saatlik toplam ya ürününe bakldnda, yer gözlemine yakn olduu görülmektedir (ekil 8a). Kuvvetli oraj hücresinin tam merkezinde dbz arasnda reflektivite deerleri dikkat çekmektedir (ekil 10). Bu yüksek ekonun meydana getirdii etkili ya, önceden tanmlanan ihbar kriterlerince belirlendiinden bu bölge için etkili ya ihbar radardan otomatik olarak tespit edilmitir (ekil 11).

8 Takn ve Heyelan Sempozyumu / Ekim 2013, Trabzon ekil 9: Meteorolojik uyar metni ekil 10: (a) MAX reflektivite görüntüsü, (b) zoom yaplm gösterimi. ekil 11: Otomatik elde edilmi ihbar ürünü.

9 Takn ve Heyelan Sempozyumu / Ekim 2013, Trabzon VIL ürününün yüksek deer göstermesi, ekonun fazla miktarda ya brakacann belirlenmesinde kullanlmtr. Uygulamalarda VIL ürünü kuvvetli ya ile dolunun ayrmnda kullanlr. Bir büyük dolu tanesi binlerce yamur damlac gibi yansma yapar. Kuvvetli ya ile doludan elde edilen eko deerleri (45-60 dbz) birbirine yakn deerler gösterir. Yüksek VIL deerleri kolonun daha fazla ya veya su içerii tadn gösterir (ekil 12a). ekil 12: (a) Kuvvetli yan VIL ile tespiti, (b) 20:00-ile 21:00 aras 1 saatlik toplam ya miktar Yer gözlemleri ve radar verisi kyaslanacak olursa; ya ölçerler bir saatte 35 mm ya miktar kaydetmi olup, stanbul radarndan elde edilen saatlik toplam yan ise mm arasnda olduu görülmektedir (ekil 12b). 3. SONUÇ VE ÖNERLER Bu çalmada meteoroloji radarlarnn meteorolojik kaynakl doal afetlerin tespitinde ve takibindeki önemi üzerinde durulmutur. Radar verisinin, takn tahmin ve erken uyar modelleri ile ksa vadeli tahmin yazlmlarnda kullanlmasyla iddetli yalarn tespiti ve erken uyar konusu anlatlmtr. Radarlar kullanarak atmosferin yüksek çözünürlükte ve sk aralklarla ölçülebilmesi, bata ksa süreli hava tahmini olmak üzere birçok meteorolojik çalma için çok büyük katklar salar. Veri kalitesini olumsuz etkileyen faktörlere ramen radarlar, gerçek zamanl, yüksek alansal ve zamansal çözünürlüe sahip ya bilgisinin elde edilmesinde en önemli meteorolojik cihazlardr. Meteoroloji radarlar, yer gözlem sistemleri gibi ya miktarn dorudan ölçen sistemler deildir. Ya miktar ve eko iddeti arasndaki bilimsel bir banty kullanarak olas ya miktarn hesaplar. Bu nedenle, herhangi bir meteorolojik gözlem sistemi tarafndan ölçülen ya miktar ile radarn dolayl olarak hesaplad ya miktar arasnda farkllk olabilir. Radarlar, ya bilgisinin elde edilmesinde kullanlan reflektivite ölçümünün yan sra, atmosferin hareketine ilikin hz ölçümü de yapabilmektedir. Ülkemizde meteorolojik hizmetlerin kalitesini ve güvenilirliini artrmak, iddetli yalar sonucu mal ve can kaybn en aza indirmek amac ile, ksa süreli meteorolojik uyarlarn zamannda hazrlanmas ve yaynlanmas için meteoroloji radar verilerinin kullanlmas büyük önem tamaktadr.

10 Takn ve Heyelan Sempozyumu / Ekim 2013, Trabzon 4. KAYNAKLAR 1. Doviak, R.J. and Zrnic D. (1984) Doppler Radar and Weather Observations, National Severe Storms Laboratory, National Oceanic and Atmospheric Administration, Norman, Oklahoma and Departments of Electrical Engineering and Meteorology, University of Oklahoma, Norman, Oklahoma. 2. IRIS Radar Manual, Version 7.30, SIGMET, Inc. Massachusetts, Rinehart, R. (1997) Radar for Meteorologists, Rinehart Publications. 4. Geçer, C. (2002) Radar Meteorolojisi, MGM Yayn, No:2002/06, Ankara. 5. Öztürk, K ve Ylmazer A.U. (2006) Türkiye de Meteorolojik Radar Ya Ölçümleri ve MM5 Saysal Model Tahminlerinin Farkl statistiksel Ayar Teknikleri Kullanlarak yiletirilmesi, Ankara Üniversitesi Fizik Mühendislii Anabilim Dal Doktora Tezi, ss. 23, Ankara.

Mustafa ALTUNDAL DS 2. Bölge Müdürü. 22-24 Mart 2010-AFYON DÜNYA SU GÜNÜ 1 / 17

Mustafa ALTUNDAL DS 2. Bölge Müdürü. 22-24 Mart 2010-AFYON DÜNYA SU GÜNÜ 1 / 17 Mustafa ALTUNDAL DS 2. Bölge Müdürü 22-24 Mart 2010-AFYON DÜNYA SU GÜNÜ 1 / 17 Bilindii gibi, taknlar doal bir olay olmakla beraber ekonomi ve toplum yaam üzerinde olumsuz etkileri fazla olan doal bir

Detaylı

Karadeniz ve Ortadoğu Bölgesel Ani Taşkın Erken Uyarı Projesi

Karadeniz ve Ortadoğu Bölgesel Ani Taşkın Erken Uyarı Projesi Karadeniz ve Ortadoğu Bölgesel Ani Taşkın Erken Uyarı Projesi Hayreddin BACANLI Araştırma Dairesi Başkanı 1/44 İçindekiler Karadeniz ve Ortadoğu Ani Taşkın Erken Uyarı Projesi. Gayesi. Model Genel Yapısı.

Detaylı

Karadeniz Ve Ortadoğu Ani Taşkın Erken Uyarı Projesi

Karadeniz Ve Ortadoğu Ani Taşkın Erken Uyarı Projesi Karadeniz Ve Ortadoğu Ani Taşkın Erken Uyarı Projesi Küresel olarak ani taşkınlar çok önemli afetlerdir. Her sene 5000 den fazla kişinin ölümüne neden olmaktadır. Kayıpların azaltılması için yapılan çalışmalar

Detaylı

Do u Karadeniz deki iddetli Ya lar ve Ta k n Debilerine Uyan Da l mlar n Analizi

Do u Karadeniz deki iddetli Ya lar ve Ta k n Debilerine Uyan Da l mlar n Analizi Takn ve Heyelan Sempozyumu / 4-6 Ekim 013, Trabzon - 377 - Dou Karadeniz deki iddetli Yalar ve Takn Debilerine Uyan Dalmlarn Analizi Prof. Dr. Ömer YÜKSEK (1), Ara. Gör. Tuçe ANILAN (), Yük. n. Müh. Uur

Detaylı

ASMOLEN UYGULAMALARI

ASMOLEN UYGULAMALARI TURGUTLU TULA VE KREMT SANAYCLER DERNE ASMOLEN UYGULAMALARI Asmolen Ölçü ve Standartlar Mart 2008 Yayn No.2 1 ASMOLEN UYGULAMALARINDA DKKAT EDLMES GEREKL HUSUSLAR Döeme dolgu tulas, kil veya killi topran

Detaylı

KARADENİZ VE ORTADOĞU BÖLGESEL ANİ TAŞKIN VE UYARI SİSTEMİ ABD ÇALIŞMA ZİYARETİ (TAŞKIN VE UYARI SİSTEMİ BÖLGESEL OLARAK DMİ DE GELİŞTİRİLİYOR)

KARADENİZ VE ORTADOĞU BÖLGESEL ANİ TAŞKIN VE UYARI SİSTEMİ ABD ÇALIŞMA ZİYARETİ (TAŞKIN VE UYARI SİSTEMİ BÖLGESEL OLARAK DMİ DE GELİŞTİRİLİYOR) KARADENİZ VE ORTADOĞU BÖLGESEL ANİ TAŞKIN VE UYARI SİSTEMİ ABD ÇALIŞMA ZİYARETİ (TAŞKIN VE UYARI SİSTEMİ BÖLGESEL OLARAK DMİ DE GELİŞTİRİLİYOR) ABD Ulusal Meteoroloji Servisi (NWS) Genel Müdürü ve WMO

Detaylı

15 ve 21 Ağustos 2015 Tarihlerinde Çubuk ve Etimesgut ta Meydana Gelen Fırtına ve Şiddetli Yağışın Analizi (*)

15 ve 21 Ağustos 2015 Tarihlerinde Çubuk ve Etimesgut ta Meydana Gelen Fırtına ve Şiddetli Yağışın Analizi (*) 15 ve 21 Ağustos 2015 Tarihlerinde Çubuk ve Etimesgut ta Meydana Gelen Fırtına ve Şiddetli Yağışın Analizi (*) Seyfullah Çelik 1, Hüseyin Şahin 2, Bahattin Aydın 3, Özkan Öz 4 Anahtar Kelimeler: Çubuk,

Detaylı

Türkiye de Olu an Ta k nlar n Nedenleri ve Etkilerinin Azalt lmas Üzerine Bir Çal ma

Türkiye de Olu an Ta k nlar n Nedenleri ve Etkilerinin Azalt lmas Üzerine Bir Çal ma Takn ve Heyelan Sempozyumu / 24-26 Ekim 2013, Trabzon - 533 - Türkiye de Oluan Taknlarn Nedenleri ve Etkilerinin Azaltlmas Üzerine Bir Çalma Doç,Dr. Necati Gülbahar Geliim Üniversitesi,Mühendislik ve Mimarlk

Detaylı

Meteorolojik ölçüm sistemleri Doç. Dr. İbrahim SÖNMEZ

Meteorolojik ölçüm sistemleri Doç. Dr. İbrahim SÖNMEZ Meteorolojik ölçüm sistemleri Doç. Dr. İbrahim SÖNMEZ Ondokuz Mayıs Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü İçerik Gözlem ve ölçüm tanımları Ölçüm sistemi tanımı

Detaylı

Ta k nlarda Ak m Özelliklerinin Derinli e Ba l Belirlenmesi

Ta k nlarda Ak m Özelliklerinin Derinli e Ba l Belirlenmesi Takn ve Heyelan Sempozyumu / 24-26 Ekim 2013, Trabzon - 453 - Taknlarda Akm Özelliklerinin Derinlie Bal Belirlenmesi Yrd. Doç. Dr. Onur Genç 1, Prof. Dr. Mehmet Ardçlolu 2, Prof. Dr. Necati Aralioglu 3,

Detaylı

25 Mayıs 2015 Tarihinde Ankara da Meydana Gelen Kuvvetli Dolu Yağışının Uzaktan Algılama Ürünleri İle Belirlenmesi (*)

25 Mayıs 2015 Tarihinde Ankara da Meydana Gelen Kuvvetli Dolu Yağışının Uzaktan Algılama Ürünleri İle Belirlenmesi (*) 25 Mayıs 2015 Tarihinde Ankara da Meydana Gelen Kuvvetli Dolu Yağışının Uzaktan Algılama Ürünleri İle Belirlenmesi (*) Yusuf ULUPINAR 1, Seyfullah ÇELİK 2, Alaattin UĞURLU 3 Anahtar Kelimeler: Dolu, konvektif

Detaylı

K.K.T.C Bayındırlık Ve Ulaştırma Bakanlığı Meteoroloji Dairesi. www.kktcmeteor.org

K.K.T.C Bayındırlık Ve Ulaştırma Bakanlığı Meteoroloji Dairesi. www.kktcmeteor.org K.K.T.C Bayındırlık Ve Ulaştırma Bakanlığı Meteoroloji Dairesi Dairenin Kuruluşu : Ekim 1974 kurulan Meteoroloji Dairesi 1974 1986 Ekim ayına kadar Tarım Doğal Kaynaklar ve Enerji Bakanlığı. Ekim 1986

Detaylı

kili ve Çoklu Kar³la³trmalar

kili ve Çoklu Kar³la³trmalar kili ve Çoklu Kar³la³trmalar Birdal eno lu ükrü Acta³ çindekiler 1 Giri³ 2 3 4 5 6 7 Bu bölümde, (2.1) modelinde, H 0 : µ 1 = µ 2 = = µ a = µ (1) ³eklinde ifade edilen sfr hipotezinin reddedilmesi durumunda,

Detaylı

Meriç - Ergene Havzas nda Bulunan Nehirlerdeki Tarihi Ta k nlar n De erlendirilmesi

Meriç - Ergene Havzas nda Bulunan Nehirlerdeki Tarihi Ta k nlar n De erlendirilmesi Takn ve Heyelan Sempozyumu / 24-26 Ekim 213, Trabzon - 513 - Meriç - Ergene Havzas nda Bulunan Nehirlerdeki Tarihi Taknlarn Deerlendirilmesi Ar. Gör. Mehmet Anl Kzlaslan 1, Doç. Dr. Emrah Doan 2 1 Sakarya

Detaylı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi (YTTS)

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi (YTTS) 1 Meteoroloji Genel Müdürlüğü Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi (YTTS) Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü Ülkemiz için yeni bir yatırım olan Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi projesinin

Detaylı

Ekstrem Ya lar n iddet-süre-tekerrür Analizi: Melbourne Örne i

Ekstrem Ya lar n iddet-süre-tekerrür Analizi: Melbourne Örne i Takn ve Heyelan Sempozyumu / 24-26 Ekim 2013, Trabzon - 155 - Ekstrem Yalarn iddet-süre-tekerrür Analizi: Melbourne Örnei Dr. Abdullah Gökhan Ylmaz Victoria University, College of Engineering and Science,

Detaylı

L-Moment Yöntemi le Bölgesel Ta k n Frekans Analizi ve Genelle tirilmi Lojistik Da l m le Do u Karadeniz Havzas Örne i

L-Moment Yöntemi le Bölgesel Ta k n Frekans Analizi ve Genelle tirilmi Lojistik Da l m le Do u Karadeniz Havzas Örne i Takn ve Heyelan Sempozyumu / 24-26 Ekim 2013, Trabzon - 349 - L-Moment Yöntemi le Bölgesel Takn Frekans Analizi ve Genelletirilmi Lojistik Dalm le Dou Karadeniz Havzas Örnei Yrd.Doç.Dr. Fatih SAKA 1, Prof.Dr.

Detaylı

EKG Sinyallerinde Gürültü Gidermede Ayrk Dalgack Dönüümünde Farkl Ana Dalgacklarn Ve Ayrtrma Seviyelerinin Karlatrlmas

EKG Sinyallerinde Gürültü Gidermede Ayrk Dalgack Dönüümünde Farkl Ana Dalgacklarn Ve Ayrtrma Seviyelerinin Karlatrlmas EKG Sinyallerinde Gürültü Gidermede Ayrk Dalgack Dönüümünde Farkl Ana Dalgacklarn Ve Ayrtrma Seviyelerinin Karlatrlmas Cengiz Tepe 1 Hatice Sezgin 1, Elektrik Elektronik Mühendislii Bölümü, Ondokuz May#s

Detaylı

TÜRKİYE DE TAŞKIN GERÇEĞİ VE METEOROLOJİK ERKEN UYARI SİSTEMLERİ

TÜRKİYE DE TAŞKIN GERÇEĞİ VE METEOROLOJİK ERKEN UYARI SİSTEMLERİ TÜRKİYE DE TAŞKIN GERÇEĞİ VE METEOROLOJİK ERKEN UYARI SİSTEMLERİ YALÇIN ÜN Meteoroloji Mühendisi Meteoroloji Genel Müdürlüğü Araştırma Dairesi Başkanlığı Çevre Şube Müdür V. Nisan 2013 - İstanbul SUNUM

Detaylı

HAREKETL BASINÇ YÜKLEMES ALTINDAK HDROLK SLNDRN DNAMK ANALZ

HAREKETL BASINÇ YÜKLEMES ALTINDAK HDROLK SLNDRN DNAMK ANALZ 12. ULUSAL MAKNA TEORS SEMPOZYUMU Erciyes Üniversitesi, Kayseri 09-11 Haziran 2005 HAREKETL BASINÇ YÜKLEMES ALTINDAK HDROLK SLNDRN DNAMK ANALZ Kutlay AKSÖZ, Hira KARAGÜLLE ve Zeki KIRAL Dokuz Eylül Üniversitesi,

Detaylı

ÇOK-SENSÖRLÜ YAĞIŞ TAHMİN ÜRÜNÜ

ÇOK-SENSÖRLÜ YAĞIŞ TAHMİN ÜRÜNÜ ÇOK-SENSÖRLÜ YAĞIŞ TAHMİN ÜRÜNÜ (MULTI SENSOR PRECIPITATION ESTIMATE - MPE) M. Kürşad ATALAR 1, İsmail MERT 2, Mustafa YURTSEVEN 3 1 Araştırma ve Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı, Uzman Tel: 302 2695 mail:

Detaylı

Nowcasting Uygulaması; 2 Şubat 2015 Atatürk Uluslararası Havalimanı Örneği

Nowcasting Uygulaması; 2 Şubat 2015 Atatürk Uluslararası Havalimanı Örneği Nowcasting Uygulaması; 2 Şubat 2015 Atatürk Uluslararası Havalimanı Örneği Emrah Tuncay Özdemir Meteoroloji Genel Müdürlüğü Atatürk Havalimanı Meteoroloji Ofisi Yeşilköy, İstanbul etozdemir@gmail.com Hakkı

Detaylı

EUMETSAT H-SAF PROJESİ VE ÜRETİLEN UYDU ÜRÜNLERİNİN KULLANIM ALANLARI

EUMETSAT H-SAF PROJESİ VE ÜRETİLEN UYDU ÜRÜNLERİNİN KULLANIM ALANLARI TMMOB AFET SEMPOZYUMU 167 EUMETSAT H-SAF PROJESİ VE ÜRETİLEN UYDU ÜRÜNLERİNİN KULLANIM ALANLARI Ali Ümran Kömüşcü 1, Aydın Gürol Ertürk 1, Erdem Erdi 1, Fatih Demir 1, İbrahim Sönmez 1 SUMMARY Turkey is

Detaylı

HDROLK SLNDR DNAMK ANALZ

HDROLK SLNDR DNAMK ANALZ Balkesir Üniversitesi Mühendislik- Mimarlk Fakültesi, IV. Mühendislik-Mimarlk Sempozyumu, 11-13 Eylül 2002. HDROLK SLNDR DNAMK ANALZ Zeki Kral 1, Hira Karagülle 2 ve Kutlay Aksöz 3 ÖZET -Hidrolik ve pnömatik

Detaylı

BASIN YAYIN VE HALKLA L K LER UBE MÜDÜRLÜ Ü

BASIN YAYIN VE HALKLA L K LER UBE MÜDÜRLÜ Ü BASINYAYINVEHALKLALKLERUBEMÜDÜRLÜÜ ÝLÝÞKÝLER ÞUBE MÜDÜRLÜÐÜ Yetki,GörevveSorumluluklar YasalDayanak Büyükehirbelediyesininçalmalarnnbasn,yaynaraçlaryardmyla kamuoyunaetkilibirekildeduyuruluptantlmasnsalamakvehalkla

Detaylı

Çal ma, Türkiye de 2003 y l nda Sa l kta Dönü üm Program ile ba lat lan sa l k sektöründeki dönü ümü, Sa l k Bakanl n n ta ra örgütlenmesi üzerinden

Çal ma, Türkiye de 2003 y l nda Sa l kta Dönü üm Program ile ba lat lan sa l k sektöründeki dönü ümü, Sa l k Bakanl n n ta ra örgütlenmesi üzerinden Çalma, Türkiye de 2003 ylnda Salkta Dönüüm Program ile balatlan salk sektöründeki dönüümü, Salk Bakanl nn tara örgütlenmesi üzerinden inceleme ve analiz etme amacna yöneliktir. Çalmada, Salkta Dönüüm Program

Detaylı

TARIM YILI KURAKLIK ANALİZİ VE BUĞDAYIN VERİM TAHMİNİ

TARIM YILI KURAKLIK ANALİZİ VE BUĞDAYIN VERİM TAHMİNİ METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TARIM YILI KURAKLIK ANALİZİ VE BUĞDAYIN VERİM TAHMİNİ Dr. Osman ŞİMŞEK ANTALYA 7-10 MART 2013 TARIM YILI KURAKLIK ANALİZİ Tarım atmosfer şartlarında çalışan bir fabrikadır.

Detaylı

UYDU KAR ÜRÜNÜ VERİLERİYLE TÜRKİYE İÇİN BÖLGESEL VE MEVSİMSEL KARLA KAPLI ALAN TREND ANALİZİ

UYDU KAR ÜRÜNÜ VERİLERİYLE TÜRKİYE İÇİN BÖLGESEL VE MEVSİMSEL KARLA KAPLI ALAN TREND ANALİZİ UYDU KAR ÜRÜNÜ VERİLERİYLE TÜRKİYE İÇİN BÖLGESEL VE MEVSİMSEL KARLA KAPLI ALAN TREND ANALİZİ İbrahim SÖNMEZ 1, Ahmet Emre TEKELİ 2, Erdem ERDİ 3 1 Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Meteoroloji Mühendisliği Bölümü,

Detaylı

IRAK, İRAN, SURİYE VE TÜRKİYE ARASINDA ÇEVRE VE METEOROLOJİ ALANINDA İŞBİRLİĞİ TOPLANTISI. Ali KARATAŞ Devlet Meteoroloji İşleri. Nisan Ankara

IRAK, İRAN, SURİYE VE TÜRKİYE ARASINDA ÇEVRE VE METEOROLOJİ ALANINDA İŞBİRLİĞİ TOPLANTISI. Ali KARATAŞ Devlet Meteoroloji İşleri. Nisan Ankara IRAK, İRAN, SURİYE VE TÜRKİYE ARASINDA ÇEVRE VE METEOROLOJİ ALANINDA İŞBİRLİĞİ TOPLANTISI Ali KARATAŞ Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdür M r Yrd. Nisan 2010- Ankara Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü

Detaylı

METEOROLOJİK KARAKTERLİ DOĞAL AFETLERİN TAHMİNİNDE METEOROLOJİ RADARLARININ KULLANILMASI

METEOROLOJİK KARAKTERLİ DOĞAL AFETLERİN TAHMİNİNDE METEOROLOJİ RADARLARININ KULLANILMASI TMMOB AFET SEMPOZYUMU 143 METEOROLOJİK KARAKTERLİ DOĞAL AFETLERİN TAHMİNİNDE METEOROLOJİ RADARLARININ KULLANILMASI Serkan Eminoğlu 1, Fırat Beştepe 1, Cüneyt Geçer 1 ve Kurtuluş Öztürk 1 SUMMARY In order

Detaylı

UYDU JEODEZISI: ÖLÇME YÖNTEM VE TEKNIKLERI

UYDU JEODEZISI: ÖLÇME YÖNTEM VE TEKNIKLERI UYDU JEODEZISI: ÖLÇME YÖNTEM VE TEKNIKLERI Gözlem noktasına baglı yöntemler: Yerden uyduya Uydudan yer noktasına Uydudan uyduya Ölçünün cinsine baglı yöntemler: Dogrultu ölçmeleri (geometrik yöntem) Çift

Detaylı

H20 PANEL S STEM Her tür projeye uygun, güvenilir, sa lam ekonomik kolon ve perde kal b

H20 PANEL S STEM Her tür projeye uygun, güvenilir, sa lam ekonomik kolon ve perde kal b H20 PANEL SSTEM Her tür projeye uygun, güvenilir, salam ekonomik kolon ve perde kalb 1 2 çindekiler H20 Panel Sistem 4 Kalp sistemleri içinde H20 Panel 6 Tamamlanm örnek projeler 8 Sistem Elemanlar 3 H20

Detaylı

Meteorolojik Gözlem İçin Kullanılacak Sabit Şamandıraların Denize İndirilme İşlemleri Başladı

Meteorolojik Gözlem İçin Kullanılacak Sabit Şamandıraların Denize İndirilme İşlemleri Başladı Meteorolojik Gözlem İçin Kullanılacak Sabit Şamandıraların Denize İndirilme İşlemleri Başladı Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü, meteorolojik gözlem ağının genişletilmesi projesi

Detaylı

TEKSTLDE KULLANILAN SUYUN ÖNEM VE ÖRNEK BR LETMEDE YAPILAN SU ANALZ ÇALIMALARI

TEKSTLDE KULLANILAN SUYUN ÖNEM VE ÖRNEK BR LETMEDE YAPILAN SU ANALZ ÇALIMALARI ISSN 1019-1011 Ç.Ü.MÜH.MM.FAK.DERGS C$LT.19 SAYI.2 Aral-k December 2004 Ç.Ü.J.FAC.ENG.ARCH. VOL.19 NO.2 TEKSTLDE KULLANILAN SUYUN ÖNEM VE ÖRNEK BR LETMEDE YAPILAN SU ANALZ ÇALIMALARI Serin MAVRUZ ve R.

Detaylı

BÖLÜM 2 D YOTLU DO RULTUCULAR

BÖLÜM 2 D YOTLU DO RULTUCULAR BÖLÜ 2 DYOTLU DORULTUCULAR A. DENEYN AACI: Tek faz ve 3 faz diyotlu dorultucularn çalmasn ve davranlarn incelemek. Bu deneyde tek faz ve 3 faz olmak üzere tüm yarm ve tam dalga dorultucular, omik ve indüktif

Detaylı

SOSYAL GÜVENLK KURMUNUN YAPISI VE LEY. Sosyal Güvenlik Kurumu Bakanl Strateji Gelitirme Bakan Ahmet AÇIKGÖZ

SOSYAL GÜVENLK KURMUNUN YAPISI VE LEY. Sosyal Güvenlik Kurumu Bakanl Strateji Gelitirme Bakan Ahmet AÇIKGÖZ SOSYAL GÜVENLK KURMUNUN YAPISI VE LEY Sosyal Güvenlik Kurumu Bakanl Strateji Gelitirme Bakan Ahmet AÇIKGÖZ KURUMUN AMACI ve GÖREVLER' Sosyal sigortalar ile genel salk sigortas bakmndan kiileri güvence

Detaylı

2 400 TL tutarndaki 1 yllk kredi, aylk taksitler halinde aadaki iki opsiyondan biri ile geri ödenebilmektedir:

2 400 TL tutarndaki 1 yllk kredi, aylk taksitler halinde aadaki iki opsiyondan biri ile geri ödenebilmektedir: SORU 1: 400 TL tutarndaki 1 yllk kredi, aylk taksitler halinde aadaki iki opsiyondan biri ile geri ödenebilmektedir: (i) Ayla dönütürülebilir yllk nominal %7,8 faiz oran ile her ay eit taksitler halinde

Detaylı

2008 YILI DEVLET METEOROLOJĠ ĠġLERĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ FAALĠYETLERĠ

2008 YILI DEVLET METEOROLOJĠ ĠġLERĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ FAALĠYETLERĠ 1 2008 YILI DEVLET METEOROLOJĠ ĠġLERĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ FAALĠYETLERĠ 2 METEOROLOJĠK ÇALIġMALAR 1935 yılından beri Devlet Meteoroloji ĠĢleri Genel Müdürlüğü; baģta ulaģtırma, silahlı kuvvetler, çevre, orman,

Detaylı

Olas l ksal ev Stabilitesi Analizlerinde Yerel De i kenli in Etkisi

Olas l ksal ev Stabilitesi Analizlerinde Yerel De i kenli in Etkisi Takn ve Heyelan Sempozyumu / 24-26 Ekim 2013, Trabzon - 221 - Olaslksal ev Stabilitesi Analizlerinde Yerel Deikenliin Etkisi H. Gören, E. Tekin, S. O. Akba, Gazi Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, naat

Detaylı

SUALTI ve SUÜSTÜ GEM LER N N AKUST K Z ÇIKARTIMI

SUALTI ve SUÜSTÜ GEM LER N N AKUST K Z ÇIKARTIMI SUALTI ve SUÜSTÜ GEMLERNN AKUSTK Z ÇIKARTIMI Erkul BAARAN (a), Ramazan ÇOBAN (b), Serkan AKSOY (a) (a) Yrd. Doç. Dr., Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Elektronik Müh. Böl., 41400, Gebze, Kocaeli erkul@gyte.edu.tr

Detaylı

Hidroloji Disiplinlerarası Bir Bilimdir

Hidroloji Disiplinlerarası Bir Bilimdir HİDROLOJİ KAPSAM Hidrolojik Çevrim ve Elemanları Hidrolojik Değişkenlerin Ölçülmesi ve Analizi Yağış Buharlaşma Terleme Sızma Analizleri Akım Ölçümleri ve Verilerin Analizi Yüzeysel Akış Yağış-Akış İlişkisi

Detaylı

METEOROLOJİ. XI. Hafta: Meteorolojik Rasatlar ve Meteorolojide Uydudan Yararlanma

METEOROLOJİ. XI. Hafta: Meteorolojik Rasatlar ve Meteorolojide Uydudan Yararlanma METEOROLOJİ XI. Hafta: Meteorolojik Rasatlar ve Meteorolojide Uydudan Yararlanma METEOROLOJİK RASATLAR Rasat; sıcaklık, basınç, nem, yağış, güneşlenme, rüzgar v.b hava olaylarını meteorolojik aletlerle

Detaylı

BÖLÜM 3. A. Deneyin Amac

BÖLÜM 3. A. Deneyin Amac BÖLÜM 3 TRSTÖRLÜ DORULTUCULAR A. Deneyin Amac Tek faz ve 3 faz tristörlü dorultucularn çalmasn ve davranlarn incelemek. Bu deneyde tek faz ve 3 faz olmak üzere tüm yarm ve tam dalga tristörlü dorultucular,

Detaylı

DOĞU KARADENİZ BÖLGESİNDE SEL FELAKETİNE NEDEN OLAN SİNOPTİK MODELLERİN TAHMİN TEKNİĞİ AÇISINDAN İNCELENMESİNE DÖNÜK KARŞILAŞTIRMALI BİR ARAŞTIRMA

DOĞU KARADENİZ BÖLGESİNDE SEL FELAKETİNE NEDEN OLAN SİNOPTİK MODELLERİN TAHMİN TEKNİĞİ AÇISINDAN İNCELENMESİNE DÖNÜK KARŞILAŞTIRMALI BİR ARAŞTIRMA TMMOB FET SEMPOZUMU 133 DOĞU KRDENİZ BÖLGESİNDE SEL FELKETİNE NEDEN OLN SİNOPTİK MODELLERİN THMİN TEKNİĞİ ÇISINDN İNCELENMESİNE DÖNÜK KRŞILŞTIRMLI BİR RŞTIRM Ümit Turgut 1 1. GİRİŞ: Doğu Karadeniz; Ordu

Detaylı

Ölçek Geli,tirme Çal.,malar.nda Kapsam Geçerlii için Kapsam Geçerlik &ndekslerinin Kullan.lmas.

Ölçek Geli,tirme Çal.,malar.nda Kapsam Geçerlii için Kapsam Geçerlik &ndekslerinin Kullan.lmas. XIV. Ulusal Eitim ilimleri Kongresi Pamukkale Üniversitesi Eitim Fakültesi 28 30 Eylül 2005 DEN&ZL& Ölçek Geli,tirme Çal.,malar.nda Kapsam Geçerlii için Kapsam Geçerlik &ndekslerinin Kullan.lmas. Dr. Halil

Detaylı

METEOROLOJĠK KARAKTERLĠ DOĞAL AFETLER VE ERKEN UYARI SĠSTEMLERĠ

METEOROLOJĠK KARAKTERLĠ DOĞAL AFETLER VE ERKEN UYARI SĠSTEMLERĠ METEOROLOJĠK KARAKTERLĠ DOĞAL AFETLER VE ERKEN UYARI SĠSTEMLERĠ Hayreddin BACANLI AraĢtırma ve Bilgi ĠĢlem Daire BaĢkanı ġubat 2011 - Trabzon SUNUM PLANI Meteorolojik Karakterli Doğal Afetler Tanımı, nedenleri

Detaylı

Endüstri Meslek Lisesi Örencilerinin Yetenek lgi ve Deerleri le Okuduklar Bölümler Arasndaki li"ki

Endüstri Meslek Lisesi Örencilerinin Yetenek lgi ve Deerleri le Okuduklar Bölümler Arasndaki liki Eitim Fakültesi Dergisi http://kutuphane.uludag.edu.tr/univder/uufader.htm Endüstri Meslek Lisesi Örencilerinin Yetenek lgi ve Deerleri le Okuduklar Bölümler Arasndaki li"ki Salih Baatr *, Reat Peker**

Detaylı

METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İHTİSAS GRUBU EĞİTİMLERİ. Katılımcı Sayısı. DTS Sınavına Giren Personel 47 İstanbul Ankara Şubat 5 gün

METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İHTİSAS GRUBU EĞİTİMLERİ. Katılımcı Sayısı. DTS Sınavına Giren Personel 47 İstanbul Ankara Şubat 5 gün METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İHTİSAS GRUBU EĞİTİMLERİ Sıra lar İhtisas Grubu 1 Analiz ve Tahmin Teknikleri Eğiticilerin DTS Sınavına Giren Personel 47 İstanbul Ankara Şubat 5 gün Tahmin ve Erken Uyarı 2

Detaylı

PARAMETRK OLMAYAN STATSTKSEL TEKNKLER. Prof. Dr. Ali EN ÖLÇEKLER

PARAMETRK OLMAYAN STATSTKSEL TEKNKLER. Prof. Dr. Ali EN ÖLÇEKLER PARAMETRK OLMAYAN STATSTKSEL TEKNKLER Prof. Dr. Ali EN 1 Normal dalm artlarn salamayan ve parametrik istatistik tekniklerinin kullanlmasn elverisiz klan durumlarn bulunmas halinde, eldeki verilere bal

Detaylı

K.K.T.C. Meteoroloji Dairesi. Konu :Bulutları Anlamak.

K.K.T.C. Meteoroloji Dairesi. Konu :Bulutları Anlamak. K.K.T.C. Meteoroloji Dairesi Konu :Bulutları Anlamak. K.K.T.C. Meteoroloji Dairesi ekim 1974 tarihinde Enerji Ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı na Bağlı olarak kurulmuş ve daha sonra sırası ile : 1974-86 Tarihleri

Detaylı

Onüçüncü Bölüm Zaman Serisi Analizi

Onüçüncü Bölüm Zaman Serisi Analizi OnüçüncüBölüm ZamanSerisiAnalizi Hedefler Buüniteyiçalktansonra; Zaman serisine en uygun tahmin denklemini belirler, Tahmin denklemini kullanarak projeksiyon yapar, Tahminler için yaplan hatay ölçer, Belli

Detaylı

Kare tabanl bir kutunun yükseklii 10 cm dir.taban uzunluunu gösteren X ise (2, 8) arasnda uniform (tekdüze) dalmaktadr.

Kare tabanl bir kutunun yükseklii 10 cm dir.taban uzunluunu gösteren X ise (2, 8) arasnda uniform (tekdüze) dalmaktadr. SORU : Kare tabanl bir kutunun yükseklii 0 cm dir.taban uzunluunu gösteren X ise (, 8) arasnda uniform (tekdüze) dalmaktadr. Kutunun hacminin olaslk younluk fonksiyonu g(v) a%adakilerden hangisidir? v

Detaylı

2015 Yılı İklim Değerlendirmesi

2015 Yılı İklim Değerlendirmesi 2015 Yılı İklim Değerlendirmesi Araştırma Dairesi Başkanlığı Şubat 2016 Ankara T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2015 Yılı İklim Değerlendirmesi Araştırma Dairesi Başkanlığı

Detaylı

PATLAYICILAR LE KONTROLLÜ YIKIMI

PATLAYICILAR LE KONTROLLÜ YIKIMI 5. Uluslararasleri Teknolojiler Sempozyumu (ITS 09), 13-15 Mays 2009, Karabük, Türkiye R BETONRME SNY YPISININ BLGSYR ORTMIND PTLYICILR LE KONTROLLÜ YIKIMI THE CONTROLLED DEMOLITION OF INDUSTRIL BUILDING

Detaylı

Bulan k Mant kla Ta k n Risk Yönetimi: ran Mehranrood Nehri Örne i

Bulan k Mant kla Ta k n Risk Yönetimi: ran Mehranrood Nehri Örne i Takn ve Heyelan Sempozyumu / 24-26 Ekim 2013, Trabzon - 325 - Bulank Mantkla Takn Risk Yönetimi: ran Mehranrood Nehri Örnei MEHMET ÖZGER a, ALI DANANDEH MEHR b, ERCAN KAHYA c a stanbul Teknik Üniversitesi,

Detaylı

TOZ TAŞINIMI MEKANİZMASINDAKİ FARKLILIKLAR: İKİ FARKLI TOZ TAŞINIMI OLAYI

TOZ TAŞINIMI MEKANİZMASINDAKİ FARKLILIKLAR: İKİ FARKLI TOZ TAŞINIMI OLAYI 6. ULUSAL HAVA KİRLİLİĞİ VE KONTROLÜ SEMPOZYUMU TOZ TAŞINIMI MEKANİZMASINDAKİ FARKLILIKLAR: İKİ FARKLI TOZ TAŞINIMI OLAYI Cihan DÜNDAR Kahraman OĞUZ Gülen GÜLLÜ cdundar@mgm.gov.tr koguz@mgm.gov.tr ggullu@hacettepe.edu.tr

Detaylı

ev Stabilizasyonunda Blok Polistiren Köpük Uygulamalar

ev Stabilizasyonunda Blok Polistiren Köpük Uygulamalar Takn ve Heyelan Sempozyumu / 24-26 Ekim 2013, Trabzon - 107 - ev Stabilizasyonunda Blok Polistiren Köpük Uygulamalar Doç. Dr. smail Hakk Aksoy TÜ naat Fakültesi, naat Mühendislii Bölümü, Maslak stanbul,

Detaylı

Ta k n Hidrografi Pik Debilerinin Köprü Orta Ayaklar Etraf nda Meydana Gelen Nihai Oyulmalara Etkisinin Deneysel Olarak Ara t r lmas

Ta k n Hidrografi Pik Debilerinin Köprü Orta Ayaklar Etraf nda Meydana Gelen Nihai Oyulmalara Etkisinin Deneysel Olarak Ara t r lmas Takn ve Heyelan Sempozyumu / 24-26 Ekim 2013, Trabzon - 443 - Takn Hidrografi Pik Debilerinin Köprü Orta Ayaklar Etrafnda Meydana Gelen Nihai Oyulmalara Etkisinin Deneysel Olarak Aratrlmas M. ükrü Güney

Detaylı

RADAR VE SKEW T-LOGP DİYAGRAMI YARDIMI İLE ADANA VE SAMSUN'DA BULUT TEPE YÜKSEKLİĞİNİN BELİRLENMESİ

RADAR VE SKEW T-LOGP DİYAGRAMI YARDIMI İLE ADANA VE SAMSUN'DA BULUT TEPE YÜKSEKLİĞİNİN BELİRLENMESİ RADAR VE SKEW T-LOGP DİYAGRAMI YARDIMI İLE ADANA VE SAMSUN'DA BULUT TEPE YÜKSEKLİĞİNİN BELİRLENMESİ Erhan ARSLAN Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Analiz ve Tahminler Şube Müdürlüğü, Ankara erhana1985@gmail.com

Detaylı

RADAR GÖRÜNTÜLEME EKRANI KULLANIM KILAVUZU IRIS QLW (Quick Look Window)

RADAR GÖRÜNTÜLEME EKRANI KULLANIM KILAVUZU IRIS QLW (Quick Look Window) RADAR GÖRÜNTÜLEME EKRANI KULLANIM KILAVUZU IRIS QLW (Quick Look Window) MGM radarları, Vaisala&Sigmet firmasına ait IRIS yazılımı kullanılarak işletilmektedir. IRIS yazılımı, radar verisi ve sinyalini

Detaylı

novasyon KalDer zmir ubesi 8. Mükemmellii Aray Sempozyomu zmir, 18 Nisan 2007 irin Elçi Technopolis Türkiye Direktörü Teknoloji Yönetim Dernei Bakan

novasyon KalDer zmir ubesi 8. Mükemmellii Aray Sempozyomu zmir, 18 Nisan 2007 irin Elçi Technopolis Türkiye Direktörü Teknoloji Yönetim Dernei Bakan novasyon KalDer zmir ubesi 8. Mükemmellii Aray Sempozyomu zmir, 18 Nisan 2007 irin Elçi Technopolis Türkiye Direktörü Teknoloji Yönetim Dernei Bakan novasyon Ekonomik ve toplumsal fayda yaratmak için ürünlerde,

Detaylı

Saysal Almaç Planlayc Bile³eninin Biçimsel Do rulanmas

Saysal Almaç Planlayc Bile³eninin Biçimsel Do rulanmas Saysal Almaç Planlayc Bile³eninin Biçimsel Do rulanmas Mustafa DURSUN, Özgür KIZILAY REH S EH Görev Yazlmlar Müdürlü ü, ASELSAN A.., Ankara, Türkiye {mdursun,ozgurk}@aselsan.com.tr Özet Biçimsel do rulama

Detaylı

Do u Karadeniz Havzas Ta k n Verileri çin Homojenlik Analizi

Do u Karadeniz Havzas Ta k n Verileri çin Homojenlik Analizi Takn ve Heyelan Sempozyumu / 24-26 Ekim 2013, Trabzon - 367 - Dou Karadeniz Havzas Takn Verileri çin Homojenlik Analizi Ara. Gör. Tuçe ANILAN (1), Prof. Dr. Ömer YÜKSEK (2) ve Ör. Gör. Dr. Hülya BOULU

Detaylı

MER A YLETRME ve EROZYON ÖNLEME ENTEGRE PROJES (YENMEHMETL- POLATLI)

MER A YLETRME ve EROZYON ÖNLEME ENTEGRE PROJES (YENMEHMETL- POLATLI) MER A YLETRME ve EROZYON ÖNLEME ENTEGRE PROJES (YENMEHMETL- POLATLI) I- SORUN Toprak ve su kaynaklarnn canllarn yaamalar yönünden tad önem bilinmektedir. Bu önemlerine karlk hem toprak hem de su kaynaklar

Detaylı

8-12 Eylül 2009 Tarihlerinde Marmara Bölgesi nde Meydana Gelen Sel Olayının Yağış Analizi

8-12 Eylül 2009 Tarihlerinde Marmara Bölgesi nde Meydana Gelen Sel Olayının Yağış Analizi 209 COĞRAFİ BİLİMLER DERGİSİ CBD 9 (2), 209-220 (2011) 8-12 Eylül 2009 Tarihlerinde Marmara Bölgesi nde Meydana Gelen Sel Olayının Yağış Analizi Rainfall analysis of the flood event that occurred in Marmara

Detaylı

8.MÜKEMMELL ARAYI SEMPOZYUMU 17 Nisan 2007 / zmir

8.MÜKEMMELL ARAYI SEMPOZYUMU 17 Nisan 2007 / zmir 8.MÜKEMMELL ARAYI SEMPOZYUMU 17 Nisan 2007 / zmir Betül Faika SÖNMEZ Sa*l+k Bakanl+*+ Temel Sa*l+k Hiz.Gen. Md. Kalite E*itim ve Koor. Birimi Daire Ba3kan+ SA LIK HZMETNDE ARTAN TALEP Kaliteli, düük maliyette

Detaylı

METEOROLOJĐDE UZAKTAN ALGILAMA UYGULAMALARI. Meteorolojik Radarlar. Hava Tahminleri Dairesi Başkanlığı H. Aydın CESSUR Mühendis

METEOROLOJĐDE UZAKTAN ALGILAMA UYGULAMALARI. Meteorolojik Radarlar. Hava Tahminleri Dairesi Başkanlığı H. Aydın CESSUR Mühendis METEOROLOJĐDE UZAKTAN ALGILAMA UYGULAMALARI Meteorolojik Radarlar Hava Tahminleri Dairesi Başkanlığı H. Aydın CESSUR Mühendis 1 Uzaktan algılamada kullanılan iki Aktif Sistem çeşit teknik var: Meteorolojik

Detaylı

SIEMENS Siemens Sanayi ve Ticaret A..

SIEMENS Siemens Sanayi ve Ticaret A.. SIEMENS Siemens Sanayi ve Ticaret A.. Deerli Tedarikçilerimiz, Türk Vergi Usul Kanunu ve ana ortamz olan Siemens AG nin kurallar gerei, firmamza gelen faturalarn muhasebeletirilmesi, takibi ve vadesinde

Detaylı

7 9 Eylül 2009 Tarihleri Arasında Marmara Bölgesinin Batısında ve Trakya da Meydana gelen Sel Felaketinin Meteorolojik Analizi ( )

7 9 Eylül 2009 Tarihleri Arasında Marmara Bölgesinin Batısında ve Trakya da Meydana gelen Sel Felaketinin Meteorolojik Analizi ( ) 7 9 Eylül 2009 Tarihleri Arasında Marmara Bölgesinin Batısında ve Trakya da Meydana gelen Sel Felaketinin Meteorolojik Analizi ( ) Hayreddin BACANLI 1, Seyfullah ÇELİK 2, Hüsnü GÖRGEÇ 3, Aziz DENİZ 4 Anahtar

Detaylı

TÜRK YE DE TARIMSAL MAK NELE ME (1923 1933)

TÜRK YE DE TARIMSAL MAK NELE ME (1923 1933) TARHNPENDE ULUSLARARASITARHveSOSYALARATIRMALARDERGS Yl:2010,Say:3 Sayfa:119136 THEPURSUITOFHISTORY INTERNATIONALPERIODICALFORHISTORYANDSOCIALRESEARCH Year:2010,Issue:3 Page:119136 TÜRKYE DETARIMSALMAKNELEME(19231933)

Detaylı

Mehmet Erkan ALATAŞ İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Böl.

Mehmet Erkan ALATAŞ İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Böl. 8-12 Eylül 2009 Tarihlerinde Marmara Bölgesi nde Meydana Gelen Sel Olayının Yağış Analizi Rainfall analysis of the flood event that occurred in Marmara Region on 8-12 September 2009 Mehmet Erkan ALATAŞ

Detaylı

Bölgesel klim De i imi Senarolar Türetimi

Bölgesel klim De i imi Senarolar Türetimi Takn ve Heyelan Sempozyumu / 24-26 Ekim 2013, Trabzon - 163 - Bölgesel klim Deiimi Senarolar Türetimi M. Munise SOYBAKI 1, Nermin ARLAK 2 Gaziantep Il Afet ve Acil Durum Müdürlügü, Tel: 0342-3365602, Fax:

Detaylı

DENİZ HARP OKULU ASKERİ BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ. Ders saati (T+U+L) Dersin Adı Kodu Sınıf / Y.Y.

DENİZ HARP OKULU ASKERİ BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ. Ders saati (T+U+L) Dersin Adı Kodu Sınıf / Y.Y. DENİZ HARP OKULU ASKERİ BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf / Y.Y. Ders saati (T+U+L) Kredi AKTS Meteoroloji ve Oşinografi AMB-314 3/I (2+0+0) 2 2 Dersin Dili Dersin

Detaylı

3 1 x 2 ( ) 2 = E) f( x) ... Bir sigorta portföyünde, t poliçe yln göstermek üzere, sigortal saysnn

3 1 x 2 ( ) 2 = E) f( x) ... Bir sigorta portföyünde, t poliçe yln göstermek üzere, sigortal saysnn SORU : Aada tanm verilen f fonksiyonlarndan hangisi denklemini her R için salar? f + = f t dt integral e A) f = e B) f = e C) f D) f = E) f = e ( ) = e ( ) SORU : Bir sigorta portföyünde, t poliçe yln

Detaylı

Ani Taşkın Erken Uyarı Sistemi

Ani Taşkın Erken Uyarı Sistemi Ani Taşkın Erken Uyarı Sistemi Hayreddin Bacanlı 1, Yusuf Ulupınar 2, Ayhan Sayın 3, Ali İhsan Akbaş 4, Mehmet Aksoy 5 Anahtar Kelimeler: Ani taşkın erken uyarı sistemi, alt havza, toprak nemi modeli,

Detaylı

Bugün hava nasıl olacak?

Bugün hava nasıl olacak? On5yirmi5.com Bugün hava nasıl olacak? Ülkemiz genelinde 2 ila 4 derece azalacağı tahmin ediliyor. Yayın Tarihi : 1 Aralık 2016 Perşembe (oluşturma : 1/17/2017) Yapılan son değerlendirmelere göre; Doğu

Detaylı

Türkiye - EuropeAid/126747/D/SV/TR_ Alina Maric, Hifab 1

Türkiye - EuropeAid/126747/D/SV/TR_ Alina Maric, Hifab 1 1 Maliyet kontrolü proje bütçelendirmesi çerçevesinde gerçek proje maliyetlerini kontrol etmeyi hedefleyen bir yönetim sürecidir. Türkiye - EuropeAid/126747/D/SV/TR_ Alina Maric, Hifab 2 Girdiler: Cost

Detaylı

Homojen Sonlu evlerde Kritik Güvenlik Say s n n Pratik Ba nt larla Tahmin Edilmesi

Homojen Sonlu evlerde Kritik Güvenlik Say s n n Pratik Ba nt larla Tahmin Edilmesi Takn ve Heyelan Sempozyumu / - Ekim, Trabzon - - Homojen Sonlu evlerde Kritik Güvenlik Saysnn Pratik Bantlarla Tahmin Edilmesi Prof. Dr. Özcan TAN, Ar.Gör..Hakk ERKAN, Ar.Gör. Yavuz YENGNAR Selçuk Üniversitesi

Detaylı

MONITORING COASTAL STRUCTURES THROUGH RADAR INTERFEROMETRY TECHNIQUE

MONITORING COASTAL STRUCTURES THROUGH RADAR INTERFEROMETRY TECHNIQUE RADAR İNTERFEROMETRİ TEKNİĞİ KIYI YAPILARINDAKİ DEFORMASYONLARIN İZLENMESİ H.Ş. KUTOĞLU 1, İ.H. ÖZÖLÇER 1, H. KEMALDERE 1 1 Bülent Ecevit Üniversitesi, Afet Uygulama ve Araştırma Merkezi, Zonguldak, İstanbul,

Detaylı

VAN-BTLS YÖRESNN GEOFTLER (So&anl), yumrulu, rizomlu bitkileri) TEHLKELER VE KORUMA

VAN-BTLS YÖRESNN GEOFTLER (So&anl), yumrulu, rizomlu bitkileri) TEHLKELER VE KORUMA ALLIUM AKAKA / KUZUKULAI (Fotograf. 1) Haziran-temmuz aylarnda çiçeklenir. ALLIUM SCABRISCAPUM / SRM (Fotograf.2) Haziranda çiçeklenir. Özellikle erozyona kar önemli bir koruyucu nitelii bulunduundan doal

Detaylı

National Hydrologic Information Network

National Hydrologic Information Network Seminar on Water Information Systems of Turkey & EMWIS 15 December 2005 General Directorate of State Hydraulic Works (DSI) Ankara / TURKIYE National Hydrologic Information Network Hamza ÖZGÜLER Person

Detaylı

OZON ÖLÇÜMÜNDE KULLANILAN YÖNTEM VE CİHAZLAR

OZON ÖLÇÜMÜNDE KULLANILAN YÖNTEM VE CİHAZLAR OZON ÖLÇÜMÜNDE KULLANILAN YÖNTEM VE CİHAZLAR Ankara da ozon ölçümlerine 13 Ocak 1994 tarihinde başlanmıştır. Ozon Ölçüm Yöntemi Ülkemizde ozon ölçümleri Ozonsonde Yöntemi ile yapılmaktadır. Ozonsonde Yöntemi,

Detaylı

PİEZOELEKTRİK YAMALARIN AKILLI BİR KİRİŞİN TİTREŞİM ÖZELLİKLERİNİN BULUNMASINDA ALGILAYICI OLARAK KULLANILMASI ABSTRACT

PİEZOELEKTRİK YAMALARIN AKILLI BİR KİRİŞİN TİTREŞİM ÖZELLİKLERİNİN BULUNMASINDA ALGILAYICI OLARAK KULLANILMASI ABSTRACT PİEZOELEKTRİK YAMALARIN AKILLI BİR KİRİŞİN TİTREŞİM ÖZELLİKLERİNİN BULUNMASINDA ALGILAYICI OLARAK KULLANILMASI Uğur Arıdoğan (a), Melin Şahin (b), Volkan Nalbantoğlu (c), Yavuz Yaman (d) (a) HAVELSAN A.Ş.,

Detaylı

NWCSAF PPS VE MSG YAZILIMLARINDAN ELDE EDİLEN ÜRÜNLER VE BU ÜRÜNLERİN BİR ÖRNEK OLAYDA İNCELENMESİ

NWCSAF PPS VE MSG YAZILIMLARINDAN ELDE EDİLEN ÜRÜNLER VE BU ÜRÜNLERİN BİR ÖRNEK OLAYDA İNCELENMESİ TMMOB AFET SEMPOZYUMU 301 NWCSAF PPS VE MSG YAZILIMLARINDAN ELDE EDİLEN ÜRÜNLER VE BU ÜRÜNLERİN BİR ÖRNEK OLAYDA İNCELENMESİ Erdem Erdi 1, Meral Leman Çukurçayır 1, Hakan Koçak 1, Serkan Eminoğlu 1, Ahmet

Detaylı

VORTEX Rüzgar Enerjisi Değerlendirme Ürünleri

VORTEX Rüzgar Enerjisi Değerlendirme Ürünleri VORTEX Rüzgar Enerjisi Değerlendirme Ürünleri ŞİRKET Vortex, orta ölçekli (meso-scale) rüzgar/güneş enerjisi verisi sağlama konusunda dünya lideri olan bir yenilenebilir enerji şirketidir. Şirket merkezi

Detaylı

TARIM İSTATİSTİKLERİ

TARIM İSTATİSTİKLERİ TÜİK TARIM İSTATİSTİKLERİ TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU TÜİK 3169 MTB:2008-0473 - 50 Adet ISBN 978-975-19-4272-2 Önsöz ÖNSÖZ Türkiye statistik Kurumu karar alclarn, aratrmaclarn ve tüm istatistik kullanclarnn

Detaylı

PIC Mikrodenetleyici Kullanlarak Telefon Hatlar Aracl- ile Sulama Sistemlerinin Kontrolü

PIC Mikrodenetleyici Kullanlarak Telefon Hatlar Aracl- ile Sulama Sistemlerinin Kontrolü Politeknik Dergisi Journal of Polytechnic Cilt: 8 Say: 3 s. 249-254, 2005 Vol: 8 No: 3 pp. 249-254, 2005 PIC Mikrodenetleyici Kullanlarak Telefon Hatlar Aracl- ile Sulama Sistemlerinin Kontrolü Mehmet

Detaylı

Türkiye de Havza Su Bütçesi Hesaplamalarında Uzaktan Algılama ve Evapotranspirasyon Haritalama Tekniklerinin Kullanılma Olanakları

Türkiye de Havza Su Bütçesi Hesaplamalarında Uzaktan Algılama ve Evapotranspirasyon Haritalama Tekniklerinin Kullanılma Olanakları Türkiye de Havza Su Bütçesi Hesaplamalarında Uzaktan Algılama ve Evapotranspirasyon Haritalama Tekniklerinin Kullanılma Olanakları Eyüp Selim Köksal Ersoy Yıldırım Türkiye Su Bütçesinin Belirlenmesi Çalıştayı

Detaylı

GENEL DURUM. GERÇEKLE T R LEN FAAL YETLER ve PROJELER 1. SOSYAL YARDIMLAR

GENEL DURUM. GERÇEKLE T R LEN FAAL YETLER ve PROJELER 1. SOSYAL YARDIMLAR GENELDURUM Türk Kzlay Sosyal Hizmetler Müdürlüü; olaan ve olaanüstü durumlarda, yerel, ulusal ve uluslararas düzeyde insan onurunu korumak amac ile toplumdaki savunmasz ve incinebilir nüfus gruplarnn sorunlarn

Detaylı

16 Kasım 2007 Tekirdağ, 18 Kasım 2007 Marmaris, Bodrum ve Dalaman da Meydana Gelen Şiddetli Yağışların Sinoptik Analizi

16 Kasım 2007 Tekirdağ, 18 Kasım 2007 Marmaris, Bodrum ve Dalaman da Meydana Gelen Şiddetli Yağışların Sinoptik Analizi 16 Kasım 2007 Tekirdağ, 18 Kasım 2007 Marmaris, Bodrum ve Dalaman da Meydana Gelen Şiddetli Yağışların Sinoptik Analizi Seyfullah Çelik 1, Hayreddin Bacanlı 2, Hüsnü Görgeç 3, Mehmet Yayvan 4, Aziz Deniz

Detaylı

35 Adet Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi (YTTS) Kuruluyor

35 Adet Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi (YTTS) Kuruluyor 1 35 Adet Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi (YTTS) Kuruluyor Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü Ülkemiz için yeni bir yatırım olan Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi projesinin kurulumunu

Detaylı

Bugün hava nasıl olacak?

Bugün hava nasıl olacak? On5yirmi5.com Bugün hava nasıl olacak? Ülke genelinde 1 ila 3 derece artacağı tahmin ediliyor. Yayın Tarihi : 23 Aralık 2016 Cuma (oluşturma : 1/15/2017) Yapılan son değerlendirmelere göre, ülkemiz genelinin

Detaylı

GÖLMARMARA SULAK ALANININ H DROLOJ S. Hüseyin KARAKU 1 Harun AYDIN 2 ÖZET

GÖLMARMARA SULAK ALANININ H DROLOJ S. Hüseyin KARAKU 1 Harun AYDIN 2 ÖZET GÖLMARMARA SULAK ALANININ HDROLOJS Hüseyin KARAKU 1 Harun AYDIN 2 1 Dumlupnar Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Jeoloji Mühendislii Bölümü, KÜTAHYA, karakus@dpu.edu.tr 2 Yüzüncü Yl Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlk

Detaylı

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Meteoroloji Genel Müdürlüğü DEĞERLENDİRMESİ MAYIS 2015-ANKARA

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Meteoroloji Genel Müdürlüğü DEĞERLENDİRMESİ MAYIS 2015-ANKARA T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Meteoroloji Genel Müdürlüğü 20142012 YILI ALANSAL YILI YAĞIŞ YAĞIŞ DEĞERLENDİRMESİ MAYIS 2015-ANKARA T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Meteoroloji Genel Müdürlüğü 2014

Detaylı

ÇEVRESEL TEST HİZMETLERİ 2.ENVIRONMENTAL TESTS

ÇEVRESEL TEST HİZMETLERİ 2.ENVIRONMENTAL TESTS ÇEVRESEL TEST HİZMETLERİ 2.ENVIRONMENTAL TESTS Çevresel testler askeri ve sivil amaçlı kullanılan alt sistem ve sistemlerin ömür devirleri boyunca karşı karşıya kalabilecekleri doğal çevre şartlarına dirençlerini

Detaylı

Emisyon Envanteri ve Modelleme. İsmail ULUSOY Çevre Mühendisi Ennotes Mühendislik

Emisyon Envanteri ve Modelleme. İsmail ULUSOY Çevre Mühendisi Ennotes Mühendislik Emisyon Envanteri ve Modelleme İsmail ULUSOY Çevre Mühendisi Ennotes Mühendislik İçerik Emisyon Envanteri Emisyon Kaynaklarına Göre Bilgiler Emisyon Faktörleri ve Hesaplamalar Modelleme Emisyon Envanteri

Detaylı

BAZI İLLER İÇİN GÜNEŞ IŞINIM ŞİDDETİ, GÜNEŞLENME SÜRESİ VE BERRAKLIK İNDEKSİNİN YENİ ÖLÇÜMLER IŞIĞINDA ANALİZİ

BAZI İLLER İÇİN GÜNEŞ IŞINIM ŞİDDETİ, GÜNEŞLENME SÜRESİ VE BERRAKLIK İNDEKSİNİN YENİ ÖLÇÜMLER IŞIĞINDA ANALİZİ Güneş Günü Sempozyumu 99-28 Kayseri, 2-27 Haziran 1999 BAZI İLLER İÇİN GÜNEŞ IŞINIM ŞİDDETİ, GÜNEŞLENME SÜRESİ VE BERRAKLIK İNDEKSİNİN YENİ ÖLÇÜMLER IŞIĞINDA ANALİZİ Hüsamettin BULUT Çukurova Üni. Müh.

Detaylı

ARSAN TEKST L T CARET VE SANAY ANON M RKET SER :XI NO:29 SAYILI TEBL E ST NADEN HAZIRLANMI YÖNET M KURULU FAAL YET RAPORU

ARSAN TEKST L T CARET VE SANAY ANON M RKET SER :XI NO:29 SAYILI TEBL E ST NADEN HAZIRLANMI YÖNET M KURULU FAAL YET RAPORU 1. Raporun Dönemi : 01.01.2008 31.03.2008 2. Faaliyet Konusu Arsan Tekstil Ticaret Ve Sanayi A.. (irket) 1984 ylnda Türkiye de kurulmu# olup faaliyet konusu; her türlü pamuk ipli)i üretimi, sentetik iplik

Detaylı

İŞLETMELERDE KURUMSAL İMAJ VE OLUŞUMUNDAKİ ANA ETKENLER

İŞLETMELERDE KURUMSAL İMAJ VE OLUŞUMUNDAKİ ANA ETKENLER ANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ HALKLA İLİŞKİLER VE TANITIM ANA BİLİM DALI İŞLETMELERDE KURUMSAL İMAJ VE OLUŞUMUNDAKİ ANA ETKENLER BİR ÖRNEK OLAY İNCELEMESİ: SHERATON ANKARA HOTEL & TOWERS

Detaylı

Deniz Etkili Kar Yağışının Mezo Ve Mikro Ölçekli Analizi

Deniz Etkili Kar Yağışının Mezo Ve Mikro Ölçekli Analizi Deniz Etkili Kar Yağışının Mezo Ve Mikro Ölçekli Analizi Emrah Tuncay Özdemir Meteoroloji Genel Müdürlüğü Atatürk Havalimanı Meteoroloji Ofisi Yeşilköy, İstanbul etozdemir@gmail.com Fatma Buran Meteoroloji

Detaylı