DERS 1. Doğrusal Denklem Sistemleri ve Matrisler

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "DERS 1. Doğrusal Denklem Sistemleri ve Matrisler"

Transkript

1 DERS Doğrusal Denklem Sistemleri ve Matrisler Sosal ve Beşeri Bilimlerde Matematik I kitabımıda doğrusal denklemleri tanımlamıştık (safa 85). Arıca, matematiksel modeli doğrusal denklemler içeren problem örnekleri de görmüştük (safa, ). Bu dersimide doğrusal denklem sistemlerini bira daha akından inceleeceği. Dersi bitirdiğinide iki değişkenli doğrusal denklem sistemleri, çöüm, çöüm kümesi grafik öntemi ile çöüm erine koma öntemi ile çöüm ok etme öntemi ile çöüm denk sistemler doğrusal denklem sistemleri üerinde temel işlemler çok değişkenli doğrusal denklem sistemleri, çöüm, çöüm kümesi ilaveli matris matrisler, girdi, satır, sütun matrislerde satır işlemleri doğrusal denklem sistemleri üerinde temel işlemler ile matrisler üerinde satır işlemleri arasındaki ilişki konularında bilgi sahibi olabileceksini.

2 Ders.. İki Değişkenli Doğrusal Denklem Sistemleri. Günlük aşamda karşılaşılan problemlerden baılarının matematiksel modeli doğrusal denklem(ler) içerir (Bak. Sosal ve Beşeri Bilimlerde Matematik I, safa, ). Aşağıdaki örnekte matematiksel modeli iki adet doğrusal denklem içeren bir problem görülmektedir. Örnek. Manavdan alışveriş apan bir müşteri, kg elma ve kg portakal için 9 TL, diğer bir müşteri de kg elma ve kg portakal için 8 TL ödemiştir. Elma ve portakalın satış fiatını belirleini. Çöüm için, bir kg elmanın TL den, bir kg portakalın da TL den satıldığı varsaılırsa, problemde verilenlerden 9 ve 8 olduğu görülür. Bölece, problemin matematiksel modeli 9 ve 8 denklemlerini sağlaan ve saılarını belirleini biçiminde ifade edilebilir. Matematiksel modelde ifade edilen türden problemler için çöüm öntemlerini vermeden önce konu ile ilgili baı matematiksel terimler tanımlaacağı. a, b, h R olmak üere a b h denklemine bir (iki değişkenli) doğrusal denklem denir. Bu ifadede ve sembollerine değişkenler, a ve b saılarına katsaılar, h saısına da sağ taraf sabiti denir. Verilen, reel saıları için a b h doğrusal denkleminde erine ve erine aılınca denklem sağlanıorsa, başka bir deimle, a b h oluorsa, bu takdirde (, ) reel saı ikilisine bu denklemin bir çöümü denir. Eğer a ve b saılarından en a biri sıfırdan farklı ise, a b h doğrusal denkleminin sonsu çoklukta çöümü vardır. Örnek. 9 doğrusal denkleminin baı çöümleri, (,9), (, 6), (,), (-,) dir. (,) bu denklemin bir çöümü müdür? Neden? Her t R için bu denklemde erine t aılarak hesaplanırsa, - t 9 elde edilir. Dolaısıla, her t R için (t,-t9) bu denklemin bir çöümüdür. Diğer andan, bu denklemin Herhangi bir çöümünün birinci bileşeni t ise, ikinci bi- leşeni -t 9 olacağından bu denklemin çöüm kümesi, Ç{(t,-t 9) : t R} (,9) olarak ifade edilebilir. Geometrik olarak, katsaılarından en a biri sıfırdan farklı olan her iki değişkenli doğrusal denklemin grafiğinin dülemde bir doğru olduğunu anımsaını. Doğrusal denklemin çöümleri, grafik üerindeki noktalara karşılık gelen reel saı ikilileridir. 9 denkleminin çöümleri, andaki doğrunun noktalarına karşılık gelen reel saı ikilileridir. (,) 9

3 Doğrusal Denklem Sistemleri ve Matrisler... Uarı. Her iki katsaısı da sıfır, sağ taraf sabiti sıfırdan farklı olan bir doğrusal denklemin hiç çöümü oktur. Örneğin, doğrusal denkleminin hiç çöümü oktur. Eğer hem katsaılar hem de sağ taraf sabiti sıfır, ani ise, her reel saı ikilisi bu denklemin bir çöümüdür. a, b, c, d, h, k R olmak üere a b h c d k doğrusal denklemler topluluğuna bir (iki değişkenli) doğrusal denklem sistemi denir. Böle bir doğrusal denklem sisteminin bir çöümü denince her iki denklemin de çöümü olan bir (, ) reel saı ikilisi anlaşılır. Örnek de ele aldığımı problemin matematiksel modeli eni terimlerle şöle ifade edilebilir: 9 8 doğrusal denklem sisteminin çöüm kümesini bulunu. İki değişkenli doğrusal denklem sistemlerinin çöüm kümelerini belirlemek için çeşitli öntemler vardır. Bi aşağıda üç öntem üerinde duracağı: Grafik Yöntemi, Yerine Koma Yöntemi, Yok Etme Yöntemi... Grafik Yöntemi. Her iki değişkenli doğrusal denklemin grafiğinin bir doğru olduğunu anımsaını. Dülemde iki doğrunun birbirine göre konumu üç biçimde olabilir: Kesişen doğrular Paralel doğrular Çakışık doğrular

4 Ders İki değişkenli bir doğrusal denklem sisteminin çöüm kümesini belirlemek için o denklem sistemindeki doğrusal denklemlerin grafikleri anı dülem üerinde (örneğin, anı grafik kâğıdı üerinde) çiilir ve elde edilen doğruların ortak noktalarına, ani kesişim noktalarına bakılır. Kolaca görülebileceği üere, a b h c d k denklem sistemine karşılık gelen doğrular paralel doğrular ise, denklem sisteminin hiç çöümü oktur; kesişen doğrular ise, sistemin bir tane (tek) çöümü vardır; çakışık doğrular ise, sistemin sonsu çoklukta çöümü vardır. Örnek. 9 8 denklem sistemini grafik öntemi ile çöelim. 9 (,9) 8 (,) (,) (,) (8,) Görüldüğü üere, bu denklem sistemine karşılık gelen doğrular bir noktada kesişmektedir. Dolaısıla, sistemin tek bir çöümü vardır ve çöüm kümesi, Ç {(,)} tür. Yukarıda elde edilen çöüm, Örnek. de verilen problemin matematiksel modelinin çöümüdür. Elmanın kilogramı TL, portakalın kilogramı TL den satılmaktadır. Anı problemin diğer öntemlerle de çöümü apılacaktır.

5 Doğrusal Denklem Sistemleri ve Matrisler... 5 Örnek. doğrusal denklem sisteminin grafik öntemi ile çöümü: 8 8 (,) (-,) (,-) (,) - Bu örneğimide, sisteme karşılık gelen doğrular paraleldir. Dolaısıla, sistemin hiç çöümü oktur; çöüm kümesi, boş küme, Ç dir. Örnek. 8 doğrusal denklem sisteminin grafik öntemi ile çöümü: 8 (,) (,) Bu örneğimide, sisteme karşılık gelen doğrular çakışıktır. Başka bir deimle sistemdeki denklemlerin çöüm kümeleri anıdır. Denklemlerden biri, örneğin kullanılarak t t (/)t işlemleri ile çöüm kümesi, Ç {(t, (/)t) : t R } olarak ifade edilebilir.

6 6 Ders.. Yerine Koma Yöntemi. Denklemlerden biri kullanılarak değişkenlerden biri diğeri cinsinden ifade edilir ve bu ifade diğer denklemde erine konur; elde edilen bir değişkenli denklem çöülerek sonuca gidilir. Örnek (9 ) Bu örnekte, ilk denklem 9 den değişkeni cinsinden 9 olarak ifade edilmiş; bu ifade ikinci denklem olan 8 de erine konulup birkaç aritmetik işlem sonunda denklemi elde edilmiş ve buradan olduğu görülmüştür. Sonra, değişkeninin cinsinden ifadesinde erine erleştirilerek olduğu ve bölece, çöüm kümesinin Ç {(, )} olduğu görülmüştür. Aşağıdaki örneklerde de bener olun ilendiğini gölemleini. Örnek. 5 - ( ) Sonuç olarak, çöüm kümesi, Ç {(, -)} dir.. Örnek ( 5)!!!... Ulaşılan bu ifade, birinci denklemin hiçbir çöümünün ikinci denklemi sağlamadığını; dolaısıla, denklem sisteminin hiç çöümü bulunmadığını gösterir. Sonuç olarak, sistemin çöüm kümesi Ç dir.

7 Doğrusal Denklem Sistemleri ve Matrisler... 7 Örnek. - - ( )!!!... Son eşitlik, birinci denklemin her çöümünün ikinci denklemin de bir çöümü olduğunu; dolaısıla, iki denklemin çöüm kümelerinin anı olduğunu gösterir. Buradan, sistemin çöüm kümesinin sonsu olduğu sonucu çıkar. Şimdi, t alıp ukarıda için ikinci denklemden bulduğumu ifadeden t - elde ederi. Dolaısıla, bu örneğimideki denklem sisteminin çöüm kümesi, Ç {(t, t - ) : t R} dir. Önceki örnekte olduğu gibi çöüm kümesinin sonsu olması durumunda çöüm kümesinin ifadesinde görülen t simgesi parametre olarak adlandırılır. Parametree atanacak her değer sistemin bir öel çöümünü verir. Örneğin, ukarıda, t değeri (,); t değeri (,) çöümünü verir. Bu bağlamda, çöüm kümesinin herhangi bir elemanını gösteren (t, t - ) ikilisine, sistemin genel çöümü denir... Yok Etme Yöntemi. Bu öntemde, verilen bir denklem sistemi, çöümü daha kola ancak verilen sistemle anı çöüm kümesine sahip bir sisteme dönüştürülerek adım-adım çöüme ulaşılır. Çöüm kümeleri anı olan iki denklem sistemine denk sistemler denir. Örnek. 9 9 ve sistemleri denktir, çünkü her iki sistemin 8 5 de çöüm kümesi Ç {(,)} tür. Burada, ikinci sistemin çöüm kümesinin {(,)} olarak kolaca elde edilebileceğine ve sonra, bu bilgi ile, ilk denklem sisteminin de tek çöümünün (,) olduğunun görülebileceğine dikkat edini. Yok Etme Yöntemi aşağıdaki teoremin ugulanmasıla gerçekleştirilir. Teorem. Aşağıdaki işlemlerden her biri verilen bir denklem sistemini o sisteme denk bir denklem sistemine dönüştürür: A. Bir denklem ile başka bir denklemin erlerini değiştirmek. B. Bir denklemi sıfırdan farklı bir saı ile çarpmak. C. Bir denklemin bir sabitle çarpımını başka bir denkleme toplamak. Teoremde ifade edilen işlemlere denklem sistemleri üerinde temel işlemler denir.

8 8 Ders Aşağıdaki örneklerde görüleceği üere, öellikle C türü temel işlemler ugulanarak verilen sistemin baı denklemlerindeki baı değişkenler ok edilmek suretile o sisteme denk ancak çöümü daha kola sistemler elde edilir. A ve B türü temel işlemler de ugulanarak çöümü doğrudan okunabilen, başlangıçtakine denk bir doğrusal denklem sistemine ulaşılır ve çöüm kümesi oradan belirlenir. Örnek. 9 8 (-) (birinci) (ikinci) 5 9 Birinci denklem (-) ile çarpılıp ikinci denkleme toplanmıştır. (-/5) (ikinci) 9 İkinci denklem ( -/5) ile çarpılmıştır. (-) (ikinci) (birinci) İkinci denklem (-) ile çarpılıp birinci denkleme toplanmıştır. (ikinci) (birinci) İki denklemin erleri değiştirilmiştir. En sondaki denklem sisteminin çöüm kümesinin ne olduğu açıkça görülmektedir. Bu sistem, başlangıçtaki sisteme denk olduğundan, buradan, başlangıçtaki denklem sisteminin çöüm kümesinin Ç {(, )} olduğu görülür. Örnek. 8 (-) (birinci) (ikinci) Birinci denklem (-) ile çarpılıp ikinci denkleme toplanmıştır. Bu işlem sonucunda, ikinci denklem sisteminde, ikinci denklemin erine, daima doğru olan eşitliği gelmiştir. O halde, bu örneğimideki doğrusal denklem sisteminin çöüm kümesi, doğrusal denkleminin çöüm kümesi ile anıdır. Bu denklemden değişkeni t cinsinden t biçiminde ifade edilerek çöüm kümesinin Ç {(t, -(/)t) : t R} olduğu görülür. Örnek. (-) (birinci) (ikinci) Birinci denklem (-) ile çarpılıp ikinci denkleme toplanmıştır. Bu işlem sonucunda, ikinci denklem sisteminde, ikinci denklemin erine, asla doğru olmaan eşitliği gelmiştir. Bu nedenle, bu örneğimideki denklem sisteminin hiç çöümü oktur; çöüm kümesi Ç dir.

9 Doğrusal Denklem Sistemleri ve Matrisler... 9 Örnek (birinci), (ikinci) 5 (birinci) (ikinci) (/9) (ikinci) 5-5 (ikinci) (birinci) (-/) (birinci) (ikinci) (birinci) Son denklem sisteminden, çöüm kümesinin Ç {(, -)} olduğu görülür. Ekonomide, fiat talep denklemi ve fiat ar denklemi çoğu aman doğrusal denklemler olarak karşımıa çıkar. Dolaısıla, bu durumda paar denge fiatının (Bak. Sosal ve Beşeri Bilimlerde Matematik I, safa 5) bulunması, ortaa çıkan iki değişkenli doğrusal denklem sisteminin çöümünü gerektirir. Örnek 6. Bir beldede kira satışlarıla ilgili olarak apılan araştırmalar, piasada tonu p TL den ton kira talep edileceği düşünüldüğünde, fiat talep denkleminin p -(.).9 TL olduğu ve piasaa tonu p TL den ton kira sürülebileceği (ar edilebileceği) düşünüldüğünde, fiat ar denkleminin ise p (.8).5 TL olduğu görülüor. Paar denge fiatını bulunu. Çöüm. Fiat-talep denklemini p (.).9

10 Ders ve fiat ar denklemini p - (.8).5 biçiminde aabiliri. Paar denge fiatı, hem fiat talep denkleminin hem de fiat ar denkleminin sağlandığı fiattır. Başka bir deişle, paar denge fiatını belirlemek için p (.).9 p (.8).5 doğrusal denklem sistemini çömek gerekir. Çöüm için, istenilen herhangi bir öntem ugulanabilir. Yerine koma öntemini ugulaalım. p (.).9 p (.8).5 p -(.).9 -(.).9 (.8).5 -(.8) -.6, p.5 Paar denge fiatı p.5 TL dir. Piasaa tonu.5 TL den ton kira sürülürse ar ve talep çakışır..5. Çok Değişkenli Doğrusal Denklem Sistemleri. Bu dersin başında Örnek. de ele aldığımı problemin verileri değiştirilerek ifade edilmiş olan aşağıdaki problemi gö önüne alalım. Örnek. Manavdan alışveriş apan bir müşteri, kg elma, kg portakal ve kg mu için TL, diğer bir müşteri de kg elma, kg portakal ve kg mu için TL ödemiştir. Bir kg elma kaça satılmaktadır? Çöüm için, dersin başlangıç kısmında olduğu gibi, bir kg elmanın TL den, bir kg portakalın TL den ve bir kg muun da TL den satıldığını varsaarak problemin veri ve koşullarından ve denklemleri elde edilir. Dolaısıla, problemin matematiksel modeli şöle ifade edilebilir: ve denklemlerini sağlaan saısını bulunu. Görüldüğü üere eni problemin matematiksel modelinde de denklemler ortaa çıktı. Bu denklemlerin başlangıçtaki problemde ortaa çıkan denklemlerden farkı, ve değişkenlerine ek olarak eni bir değişkeni ve bu değişkene ait katsaılar içermesidir. Yeni değişkenin ortaa çıkış nedeni satın alınan mevelere mu un da katılmasıdır. Başka

11 Doğrusal Denklem Sistemleri ve Matrisler... bir meve daha, örneğin nar satın alınsa bir değişken daha kullanılacak ve değişken saısı dört olacaktı. Bir problemin matematiksel modeli oluşturulurken değişken saısı üç vea daha a ise, değişkenler için, ve sembolleri tercih edilebilmekle beraber; değişken saısı üçten fala ise, o aman değişkenler için anı sembol numaralanarak kullanılır. Örneğin, beş değişken için,,,, 5 kullanılabilir. Ele alınan alışveriş problemi ile ilgili olarak şu hususu da belirtelim ki, eğer manavdan bir üçüncü müşteri de alışveriş apar ve anı tür mevelerden satın alırsa, onunla ilgili veriler üçüncü bir denkleme ol açar. Bu tartışmalar bii çok değişkenli doğrusal denklem ve çok değişkenli doğrusal denklem sistemi kavramlarına götürür. a, a,..., an, b R olmak üere a a... an n b ifadesine bir n değişkenli doğrusal denklem denir. a, a,..., an saılarına denklemin katsaıları, b saısına da sağ taraf sabiti denir. Verilen c, c,..., cn saıları için ac ac... an cn b ise, (c, c,..., cn ) sıralı n-lisine a a... an n b denkleminin bir çöümü denir. Örnek. Yukarıda ortaa çıkan denklemlerden nin çöümlerinden ikisi (,,) ve (,,) dir. Bu üçlüler denklemi için de çöüm müdür? a ij, b i R; i m, j n olmak üere n değişkenli m denklemden oluşan a a a m a a a m a a a n n mn n n n denklemler topluluğuna bir doğrusal denklem sistemi denir. a ij saılarına sistemin katsaıları, b i saılarına da sağ taraf sabitleri denir. n değişkenli bir doğrusal denklem sisteminin bir çöümü denince, o sistemdeki denklemlerden her birinin çöümü olan bir sıralı reel saı n-lisi anlaşılır. Bu tanımlardan sonra, bu kesimin başında Örnek de verilen problemin çöümü için b b b m

12 Ders doğrusal denklem sisteminin çöülmesi eterli olacaktır. Elde edilecek çöümünün asıl problemde sorulandan daha çok bilgi içereceği dikkatli okurun göünden kaçmamıştır. Aru edilirse matematiksel modelin sadece asıl problemde sorulan değeri verecek şekilde ifade edilebileceği açıktır. Asıl problemde, doğrusal denklem sisteminin çöümlerinde bileşeninin ne olacağı sorulmaktadır. Öle anlaşılıor ki tüm çöümlerde bileşeni anı olacaktır. bileşeninin bu değerini bulmaa çalışını. Bir sonraki dersimide çok değişkenli doğrusal denklem sistemlerinin çöümü için çok elverişli ve etkin bir öntem göreceği. Fikir olarak iki değişkenli doğrusal denklem sistemleri için gördüğümü ok etme öntemine daanan bu öntem için bira haırlık gerekecektir. Dersimiin kalan kısmı bu haırlık doğrultusunda kullanılacaktır. İki değişkenli doğrusal denklem sistemleri için tanımlanan denklik kavramı çok değişkenli doğrusal denklem sistemleri için de geçerlidir. Çöüm kümeleri anı olan iki doğrusal denklem sistemine denk sistemler denir. İki değişkenli doğrusal denklem sistemleri için gördüğümü ok etme öntemi, ikiden çok değişkenli doğrusal denklem sistemleri için de anen geçerlidir. Bir denklem sistemini çömek için aşağıdaki teoremde ifade edilen A, B, C temel işlemleri kullanılarak o sisteme denk ancak çöümü daha kola bir denklem sistemleri inciri elde edilerek adım-adım çöüme ulaşılır. Teorem. Aşağıdaki işlemlerden her biri, ugulandığı bir denklem sistemini ona denk olan bir denklem sistemine dönüştürür: A. Bir denklem ile başka bir denklemin erlerini değiştirmek. B. Bir denklemi sıfırdan farklı bir saı ile çarpmak. C. Bir denklemin bir sabitle çarpımını başka bir denkleme toplamak. Hiç çöümü bulunmaan bir doğrusal denklem sistemine tutarsı doğrusal denklem sistemi, en a bir çöümü bulunan doğrusal denklem sistemine de tutarlı doğrusal denklem sistemi denir. Bir doğrusal denklem sistemi tutarsı ise, o doğrusal denklem sisteminin, içinde sağlanması mümkün olmaan bir denklem, örneğin, bulunan bir doğrusal denklem sistemine denk olduğu gösterilebilir (Bak. Örnek. ve Örnek.). Bir doğrusal denklem sistemindeki denklemlerden biri geri kalan denklemlerden A, B ve C temel işlemleri ile elde edilebiliorsa, o takdirde, o doğrusal denklem sistemine bağımlı doğrusal denklem sistemi denir. Bağımlı olmaan bir doğrusal denklem sistemine bağımsı doğrusal denklem sistemi denir. Bir doğrusal denklem sistemi bağımlı ise, o doğrusal denklem sisteminin, içinde daima sağlanan bir denklem, örneğin, bulunan bir doğrusal denklem sistemine denk olduğu gösterilebilir (Bak Örnek. ve Örnek.).

13 Doğrusal Denklem Sistemleri ve Matrisler... Örnek. Yukarıdaki matematiksel modelde verilen üç değişkenli doğrusal denklem sisteminin çöümünü ok etme öntemi ile apalım: 5 Birinci denklem - ile çarpılıp ikinci denkleme toplandı İkinci denklem -/5 ile çarpıldı 6 İkinci denklem - ile çarpılıp birinci denkleme toplandı 6 İki denklemin erleri değiştirildi Son adımda elde edilen sistemin sonsu çoklukta çöümü vardır. Çöüm kümesi, t alınıp ikinci denklemden 6 6 t aılarak olarak elde edilir. Ç {(,t,6-t) : t R} Önceki örnekte her bir çöümde olduğunu görüoru. Örnek de ifade edilen probleme geri dönülüp orada sorulan soru anımsanırsa, bir kilogram elmanın satış fiatının TL olduğu sonucu çıkar. Örnek. 6 bin TL nin bir kısmı A-bank a, bir kısmı B-bank a, kalan kısmı da C-bank a atırılıor. A-bank ve B-bank a atırılan toplam miktar, C-bank a atırılan miktardan 6 bin TL fala; A-bank ve C-bank a atırılan toplam miktar ise, B-bank a atırılan miktarın iki katından bin TL eksiktir. Her bir bankaa kaç TL atırılmıştır? Çöüm. A-bank a atırılan miktar bin TL, B-bank a atırılan miktar bin TL ve C- bank a atırılan miktar bin TL olsun. Problemde verilenlerden 6, 6, denklemleri elde edilir. Dolaısıla, problemimiin çöümü 6 6 denklem sisteminin çöümüne indirgenmiştir.

14 Ders Bu sistemin ok etme öntemi ile bir çöümü aşağıda gösterilmiştir Birinci denklem - ile çarpılıp önce ikinci denkleme sonra da üçüncü denkleme toplandı İkinci denklem -/ ile ve üçüncü denklem -/ ile çarpıldı İkinci denklem - ile ve üçüncü denklem - ile çarpılıp birinci denkleme toplandı. İkinci ve üçüncü denklemlerin erleri değiştirildi. Son sistemden doğrusal denklem sistemimiin çöüm kümesinin Ç {(8,,5)} olduğu görülür. Bu çöüm asıl problem için orumlandığında, A-bank a 8 bin TL, B-bank a bin TL ve C-bank a 5 bin TL atırılmış olduğu görülür. İki ve üç değişkenli doğrusal denklem sistemlerinin çöümü için çok elverişli olan ok etme öntemi değişken saısı (ve denklem saısı) arttıkça elverişsi hale gelir. Gerçekten, kendinii on değişkenli seki denklemden oluşan bir doğrusal denklem sistemini ok etme öntemi ile çöerken düşününü. İnsan bunalabilir, değil mi? Kaldı ki değişken saısı ve denklem saısı ülerle ifade edilen doğrusal denklem sistemleri de sö konusu olabilir. Yok etme öntemi, değişken saısı ve denklem saısı çok olan doğrusal denklem sistemlerinin çöümü için de elverişli olacak, hatta bilgisaara programlanabilecek biçimde revie edilerek Gauss-Jordan Yok Etme Yöntemi olarak bilinen öntem geliştirilmiştir. Bu öntemde kullanılan temel araç matris kavramıdır. Gauss-Jordan ok etme önteminde temel gölem, n değişkenli m denklemden ibaret olan a a an n b a a an n b am am amn n bm doğrusal denklem sisteminin, katsaıları ve sağ taraf sabitlerinden oluşan a a a m a a a m a a n a n mn b b bm

15 Doğrusal Denklem Sistemleri ve Matrisler... 5 tablosu tarafından tamamen belirlenmiş olduğudur. Gerçekten, bu tablo bilindiği takdirde, bu tabloa ol açan doğrusal denklem sistemini eniden amak sorun değildir. Bu tabloa sö konusu doğrusal denklem sisteminin ilaveli matrisi denir. Dikkat edilirse, n değişkenli m denklemden oluşan sistemin ilaveli matrisi denklem saısı kadar ( m tane ) satır ve değişken saısının bir falası kadar ( n tane ) sütundan oluşmaktadır. Tabloda son sütundan önceki düşe çigi, sağ taraf sabitlerinin oluşturduğu sütunu katsaılardan oluşan diğer sütunlardan aırmak için konmuştur. Bu noktada, okuucunun, ilaveli matrisi verilen bir denklem sistemini vea verilen bir doğrusal denklem sisteminin ilaveli matrisini amak hususunda birkaç alıştırma apması ararlı olacaktır. Örnek 5. Bu dersin ilk kesiminde ortaa çıkan 8 9 doğrusal denklem sisteminin ilaveli matrisi 8 9, ukarıda ortaa çıkan doğrusal denklem sisteminin ilaveli matrisi de dir. Aşağıda, solda görülen matristen sağdaki dört değişkenli üç denklemden oluşan doğrusal denklem sistemini aabileceğinii gölemleini: 7 5, 7 5

16 6 Ders.6. Matrisler. Doğrusal denklem sistemlerinin çöümü ile bağlantılı olarak karşımıa çıkan matris kavramı matematiğin ve diğer bilim dallarının pek çok alanında kullanılan bir kavramdır. Matrisler, üerinde tanımlanan baı işlemlerle cebirsel bir apı ile donatılmış başlı başına ilginç matematiksel nesnelerdir. m tane satır ve n tane sütun oluşturacak biçimde diilmiş mn tane saının oluşturduğu tabloa bir m n matris denir. m n ifadesine matrisin büüklüğü, m ve n saılarına da matrisin boutları denir. Örnek. n değişkenli m denklemden oluşan bir doğrusal denklem sisteminin ilaveli matrisi bir m (n) matristir. İlaveli matriste, denklem sistemindeki her denkleme bir satır ve her bir değişkene de bir sütun karşılık gelir. Örnek. 5 A 5, B 6 5 tablolarından ilki bir matris A, diğeri de bir matris B i göstermektedir. Bir matrisi oluşturan saılardan her birine o matrisin bir girdisi denir. Örnek de, A matrisinin 6 adet girdisi satır ve sütun oluşturacak biçimde; B matrisinin adet girdisi de satır ve sütun oluşturacak biçimde düenlenmiştir. Bir matrisin satırları ukarıdan aşağıa doğru, sütunları da soldan sağa doğru numaralandırılır. Örneğin, ukarıdaki B matrisinin üçüncü satırı, girdileri sırasıla -, -5, olan satır; ikinci sütunu da girdileri sırasıla,, -5, olan sütundur. Bir matrisin girdileri, ait oldukları satır ve sütuna gönderme apılarak belirtilir. Bir matrisin i inci satırında ve j inci sütununda bulunan ortak girdie o matrisin i-j girdisi denir. Örnek de, A matrisinin - girdisi, B matrisinin - girdisi -5 tir. Sadece bir satırdan oluşan bir matrise satır matrisi, sadece bir sütundan oluşan bir matrise sütun matrisi denir. Satır ve sütun matrislerinin girdilerine birinci, ikinci, üçüncü, girdiler olarak gönderme apılır. Örnek. [ 5 ] A bir satır matrisidir. A nın birinci (a da ilk) girdisi 5, 5 ikinci girdisi, üçüncü girdisi - dir. B bir sütun matrisidir. B nin birinci girdisi 5, ikinci girdisi - dir.

17 Doğrusal Denklem Sistemleri ve Matrisler... 7 Bir matrisin her bir satırı bir satır matrisi, her bir sütunu da bir sütun matrisi olarak düşünülebilir. Dolaısıla, matrisin i-j girdisi, i inci satırının j inci girdisi ve j inci sütununun i inci girdisidir. Denklem sistemlerini ok etme öntemi ile çöerken kullandığımı A, B ve C temel işlemlerinden her biri sistemin ilaveli matrisinin satırları üerinde baı işlemlere karşılık gelir. Daha açık bir ifadele, bir doğrusal denklem sistemine temel işlemlerden herhangi biri ugulanarak elde edilen sistemin ilaveli matrisi başlangıçtaki sistemin ilaveli matrisinin satırlarına ugun bir işlem ugulanarak elde edilir. Satırlar üerine ugulanacak işlemler aşağıdaki tanımlarla ilişkili olacaktır. Bundan böle bir satırın bir c saısı ile çarpılması denince o satırın her girdisinin c saısı ile çarpılması, bir satırın anı büüklükte diğer bir satıra toplanması denince o satırın her girdisinin diğer satırda karşılık gelen girdie toplanması anlaşılacaktır. Örnek. [ 5 -] satırı ile çarpılırsa, [ 6 -] satırı elde edilir. Anı satır ile çarpılıp [ - ] satırına toplanırsa, [7 7 ] satırı elde edilir. Yukarıda tanımlanan işlemler, çoğu aman alın satırlara değil verilmiş bir matrisin satırlarına ugulanacaktır. Örnek 5. matris 6 A matrisinin birinci satırının ile çarpılmasıla elde edilen 5 B ; 5 B matrisinin birinci satırının ile çarpılmasıla elde edilen satırın ine B nin ikinci satırına toplanmasıla elde edilen matris de C matrisidir. Denklem sistemlerine ugulanan A temel işlemi, ani iki denklemin erlerinin değiştirilmesi, ilaveli matriste karşılık gelen satırların erlerinin değiştirilmesine ol açar. B temel işlemi, ani bir denklemin sıfırdan farklı bir saı ile çarpılması, ilaveli matriste karşılık gelen satırın her bir girdisinin o saı ile çarpılması sonucunu verir. C temel işlemi, ani bir denklemin bir saı ile çarpılıp başka bir denkleme toplanması, ilaveli matriste bir satırın her girdisinin o saı ile çarpılıp başka bir satırın karşılık gelen girdisine toplanması sonucunu verir.

18 8 Ders Şimdi, bundan önceki kesimin üçüncü örneğinde ortaa çıkan doğrusal denklem sistemini ok etme öntemi ile çöerken uguladığımı işlemlerin ilaveli matrise nasıl ansıdığını görelim. 6 6 : : : : : 5 8 Denklem sistemini çöerken denklemler üerinde işlemler apmak erine ilaveli matrisin satırları üerinde işlem apmaı düşünür vea tercih eder misini? Yanıtını evet ise, bu anıtın ne kadar isabetli olduğu bir sonraki dersimide daha ii anlaşılacaktır. Birinci satır - ile çarpılıp önce ikinci satıra sonra da üçüncü satıra toplandı İkinci satır -/ ile ve üçüncü satır -/ ile çarpıldı. İkinci satır - ile ve üçüncü satır - ile çarpılıp birinci satıra toplandı. İkinci ve üçüncü satırın erleri değiştirildi. İlaveli matris

19 Doğrusal Denklem Sistemleri ve Matrisler... 9 ALIŞTIRMALAR -. Aşağıda, ilk iki denklem sistemini grafik öntemi ile, sonraki ikisini erine koma ve diğer ikisini de ok etme öntemi ile çöünü. a) 5 b) c) ç) 6 d) u v u v e) 7. Aşağıdaki denklem sistemlerini erine koma vea ok etme öntemi ile çöünü. 5 a) 6 9 b) c).8..7 ç) d) e)... 6, 8, ve 5 denklemleri ile verilen doğruları anı koordinat düleminde çiini ve bu doğrulardan iki vea daha falasının kesiştiği noktaların koordinatlarını bulunu.. Bir tatil beldesinde satışa sunulan maolar için, tanesi p TL den tane maonun satışa sunulması durumunda, haftalık fiat-ar denklemi p. ve fiat-talep denklemi p 87 TL olarak verilior. Paar denge fiatını ve denge satış miktarını bulunu. 5. adet dinleici kapasiteli konser salonuna, fiatları TL ve 8 TL olan biletler satılmaktadır. Tüm biletlerin alıcı bulacağı varsaıldığına göre, bilet satışından a) TL gelir elde etmek için her biletten kaç adet satılması gerekir? b) TL gelir elde etmek için her biletten kaç adet satılması gerekir? c) 5 TL gelir elde etmek için her biletten kaç adet satılması gerekir? ç) 5 TL gelir elde etmek mümkün müdür? TL gelir elde etmek mümkün müdür? 6. Beslenme rejimi ugulaan bir kişi, günlük dietindeki kalsium ve protein miktarını artırmak için bea penir ve oğurt kullanıor. Kullandığı ölçeğe göre, bir ölçek bea penirde 6 gram kalsium ve miligram protein; bir ölçek oğurtta da gram kalsium ve miligram protein bulunmaktadır. Bu dietten günde 6 gram kalsium ve 77 miligram protein kaanabilmesi için bu kişi günde kaç ölçek bea penir ve kaç ölçek oğurt tüketmelidir?

20 Ders 7. Bir şirket, Selan dan ithal ettiği ça ile Rie çaından harman aparak Buruk A ve Buruk B markalarıla satışa sunmak istior. Bir kg Buruk A, gr Selan ve 7 gr Rie çaı karıştırılarak elde edilior. Bir kg Buruk B, 6 gr Selan ve gr Rie çaı karıştırılarak elde edilior. Firmanın elinde, her birinin ağırlığı 6 kg olan çuval Selan çaı ve 5 çuval Rie çaı bulunmaktadır. Şirketin elindeki çaın tamamını piasaa sürebilmesi için kaç kg Buruk A ve kaç kg Buruk B marka ça üretmesi gerekir? 8. Türkie genelinde dağıtım apan bir kargo şirketi, irmi dört saat içinde adresine teslim edilmek üere paket kabul etmekte; her paketin 5 grama kadar olan (5 gram dahil) ağırlığı için sabit bir ücret alıor ve ilk 5 gramdan sonraki her 5 gram için de başka bir sabit ücret uguluor..5 kg lık bir paket gönderen bir müşteri 5 TL,.5 kg lık paket gönderen bir müşteri de 9 TL ödediğine göre, ilk 5 gram için ve ondan sonraki her 5 gram için ugulanan ücreti belirleini. 9. İkinci alıştırmadaki her denklem sisteminin ilaveli matrisini aını.. Aşağıdaki ilaveli matrislerin her birinin ait olduğu doğrusal denklem sistemini aını. Değişkenleri,,, gibi numaralaarak gösterini. a) 7 b) 7 5 c) 5 ç) İlaveli matrisi aşağıda verilmiş olan denklem sistemlerini aını ve çöüm kümelerini bulunu. a) b) c) ç) d) e). 6 8 A matrisi verilior. a) A nın - girdisi kaçtır? - girdisi kaçtır? - girdisi kaçtır? b) A nın birinci satırındaki girdileri sırasıla aını. c) A nın ikinci sütunundaki girdileri sırasıla aını. ç) A nın birinci ve üçüncü satırlarının erleri değiştirilince elde edilen matrisi aını. d) A nın birinci satırı - ile çarpılınca elde edilen matrisi aını. e) A nın birinci satırı ile çarpılıp üçüncü satırına toplanınca(birinci satırı değiştirmeden) elde edilen matrisi aını.

DERS 1. İki Değişkenli Doğrusal Denklem Sistemleri ve Matrisler

DERS 1. İki Değişkenli Doğrusal Denklem Sistemleri ve Matrisler DES İki Değişkenli Doğrusal Denklem Sistemleri ve Matrisler.. Doğrusal Denklem Sistemleri. Günlük aşamda aşağıdakine benzer pek çok problemle karşılaşırız. Problem. Manavdan alışveriş eden bir müşteri,

Detaylı

Doğrusal Denklem Sistemleri ve Matrisler

Doğrusal Denklem Sistemleri ve Matrisler Bölüm 1 Ders 01 Doğrusal Denklem Sistemleri ve Matrisler 1.1 Çözümler:Alıştırmalar 01 Prof.Dr.Haydar Eş Prof.Dr.Timur Karaçay 1. Aşağıdaki ilk iki denklem sistemini grafik yöntemi ile, sonraki ikisini

Detaylı

Doğrusal Denklem Sistemleri ve Matrisler

Doğrusal Denklem Sistemleri ve Matrisler Bölüm 1 Ders 01 Doğrusal Denklem Sistemleri ve Matrisler 1.1 Çözümler:Alıştırmalar 01 Prof.Dr.Haydar Eş Prof.Dr.Timur Karaçay 1. Soru 1-1 Aşağıdaki ilk iki denklem sistemini grafik yöntemi ile, sonraki

Detaylı

1 (c) herhangi iki kompleks sayı olmak üzere

1 (c) herhangi iki kompleks sayı olmak üzere KOMPLEKS FONKSİYONLAR TEORİSİ UYGULAMA SORULARI- Problem. Aşağıdaki (a) ve (b) de olmak üere (a) olduklarını gösterini. (b) (c) Imi Re Çöüm (a) i olsun. i i (b) i olsun. i i i i i i i i i i Im i Re i (c)

Detaylı

Nazım K. Ekinci Matematiksel İktisat Notları ax 1 + bx 2 = α cx 1 + dx 2 =

Nazım K. Ekinci Matematiksel İktisat Notları ax 1 + bx 2 = α cx 1 + dx 2 = Naım K. Ekinci Matematiksel İktisat Notları 0.6. DOĞRUSL DENKLEM SİSTEMLERİ ax + bx = α cx + dx = gibi bir doğrusal denklem sistemini, x ve y bilinmeyenler olmak üere, çömeyi hepimi biliyoru. ma probleme

Detaylı

DERS 2. Fonksiyonlar

DERS 2. Fonksiyonlar DERS Fonksionlar.1. Fonksion Kavramı. Her bilim dalının önemli bir işlevi, çeşitli nesneler vea büüklükler arasında eşlemeler kurmaktır. Böle bir eşleme kurulması tahmin ürütme olanağı verir. Örneğin,

Detaylı

DERS 5. Çok Değişkenli Fonksiyonlar, Kısmi Türevler

DERS 5. Çok Değişkenli Fonksiyonlar, Kısmi Türevler DERS 5 Çok Değişkenli Fonksionlar Kısmi Türevler 5.1. Çok Değişkenli Fonksionlar. Reel saılar kümesi R ile gösterilmek üere ve her n için olarak tanımlanır. R R 3 {( ): R} = {( ) : R} = {( L ): L R} n

Detaylı

Ders 7: Konikler - Tanım

Ders 7: Konikler - Tanım Ders 7: Konikler - Tanım Şimdie kadar nokta ve doğrular ve bunların ilişkilerini konuştuk. Bu derste eni bir kümeden söz edeceğiz: kuadrikler ve düzlemdeki özel adı konikler. İzdüşümsel doğrular, doğrusal

Detaylı

DERS 8. Artan ve Azalan Fonksiyonlar, Konkavlık, Maksimum ve Minimum

DERS 8. Artan ve Azalan Fonksiyonlar, Konkavlık, Maksimum ve Minimum DERS 8 Artan ve Azalan Fonksionlar, Konkavlık, Maksimum ve Minimum 8.. Artan ve Azalan Fonksionlar. Bir fonksionun vea onun grafiğinin belli bir aralık üzerinde artan vea azalan olmasının ne anlama geldiği

Detaylı

DERS 2. Fonksiyonlar - I

DERS 2. Fonksiyonlar - I DERS Fonksionlar - I.1. Fonksion Kavramı. Her bilim dalının önemli bir işlevi, çeşitli nesneler vea büüklükler arasında eşlemeler kurmaktır. Böle bir eşleme kurulması belli büüklükleri belirleme vea tahmin

Detaylı

DERS 1. ki De i kenli Do rusal Denklem Sistemleri ve Matrisler

DERS 1. ki De i kenli Do rusal Denklem Sistemleri ve Matrisler DERS ki De i kenli Do rusal Denklem Sistemleri ve Matrisler.. Do rusal Denklem Sistemleri. Günlük a amda a a dakine benzer pek çok problemle kar la r z. Problem. Manavdan al veri eden bir mü teri, kg armut

Detaylı

FONKSİYONLAR FONKSİYONLAR... 179 198. Sayfa No. y=f(x) Fonksiyonlar Konu Özeti... 179. Konu Testleri (1 8)... 182. Yazılıya Hazırlık Soruları...

FONKSİYONLAR FONKSİYONLAR... 179 198. Sayfa No. y=f(x) Fonksiyonlar Konu Özeti... 179. Konu Testleri (1 8)... 182. Yazılıya Hazırlık Soruları... ÜNİTE Safa No............................................................ 79 98 Fonksionlar Konu Özeti...................................................... 79 Konu Testleri ( 8)...........................................................

Detaylı

Taşkın, Çetin, Abdullayeva

Taşkın, Çetin, Abdullayeva BÖLÜM Taşkın, Çetin, Abdullaeva FONKSİYONLAR.. FONKSİYON KAVRAMI Tanım : A ve B boş olmaan iki küme a A ve b B olmak üzere ( ab, ) sıralı eleman çiftine sıralı ikili denir. ( ab, ) sıralı ikilisinde a

Detaylı

3. HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM. Yazan SAYIN SAN

3. HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM. Yazan SAYIN SAN 3 HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM Yazan SAYIN SAN SAN / İKTİSADİ MATEMATİK / 2 BÖLÜM 2 EŞ-ANLI DENKLEM SİSTEMLERİ Bu bölümde analitik ve grafik olarak eş-anlı denklem sistemlerinin

Detaylı

Motivasyon Matrislerde Satır İşlemleri Eşelon Matris ve Uygulaması Satırca İndirgenmiş Eşelon Matris ve Uygulaması Matris Tersi ve Uygulaması Gauss

Motivasyon Matrislerde Satır İşlemleri Eşelon Matris ve Uygulaması Satırca İndirgenmiş Eşelon Matris ve Uygulaması Matris Tersi ve Uygulaması Gauss Motivasyon Matrislerde Satır İşlemleri Eşelon Matris ve Uygulaması Satırca İndirgenmiş Eşelon Matris ve Uygulaması Matris Tersi ve Uygulaması Gauss Jordan Yöntemi ve Uygulaması Performans Ölçümü 2 Bu çalışmada,

Detaylı

Ders: MAT261 Konu: Matrisler, Denklem Sistemleri matrisi bulunuz. olmak üzere X = AX + B olacak şekilde bir X 1.

Ders: MAT261 Konu: Matrisler, Denklem Sistemleri matrisi bulunuz. olmak üzere X = AX + B olacak şekilde bir X 1. Ders: MAT6 Konu: Matrisler, Denklem Sistemleri. A = matrisi bulunuz.. A = a b c d e f ve B = ÇALIŞMA SORULARI- olmak üzere X = AX + B olacak şekilde bir X matrisi satır basamak hale getirildiğinde en fazla

Detaylı

DERS 6. Çok Değişkenli Fonksiyonlarda Maksimum Minimum

DERS 6. Çok Değişkenli Fonksiyonlarda Maksimum Minimum DERS Çok Değişkenli onksionlarda Maksimum Minimum.. Yerel Maksimum Yerel Minimum. z denklemi ile tanımlanan iki değişkenli bir onksionu ve bu onksionun tanım kümesi içinde ab R verilmiş olsun. Tanım. Eğer

Detaylı

FONKSİYONLAR ÜNİTE 3. ÜNİTE 3. ÜNİTE 3. ÜNİTE 3. ÜNİT

FONKSİYONLAR ÜNİTE 3. ÜNİTE 3. ÜNİTE 3. ÜNİTE 3. ÜNİT FONKSİYONLAR ÜNİTE. ÜNİTE. ÜNİTE. ÜNİTE. ÜNİT. Kazanım : Gerçek saılar üzerinde tanımlanmış fonksion kavramını açıklar. Tanım kümesi, değer kümesi, görüntü kümesi kavramlarını açıklar.. Kazanım : Fonksionların

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNERMELER BİLEŞİK ÖNERMELER AÇIK ÖNERMELER İSPAT YÖNTEMLERİ

İÇİNDEKİLER ÖNERMELER BİLEŞİK ÖNERMELER AÇIK ÖNERMELER İSPAT YÖNTEMLERİ - MANTIK İÇİNDEKİLER Safa No Test No ÖNERMELER...-... - BİLEŞİK ÖNERMELER...-... -6 AÇIK ÖNERMELER...-6... 7-8 İSPAT YÖNTEMLERİ...7-8... 9-9 - KÜMELER KÜMELERDE TEMEL KAVRAMLAR...9-4... - KÜMELERDE İŞLEMLER...5-6...

Detaylı

Doğrusal Fonksiyonlar, Karesel Fonksiyonlar, Polinomlar ve Rasyonel Fonksiyonlar, Fonksiyon Çizimleri

Doğrusal Fonksiyonlar, Karesel Fonksiyonlar, Polinomlar ve Rasyonel Fonksiyonlar, Fonksiyon Çizimleri Doğrusal Fonksionlar, Karesel Fonksionlar, Polinomlar ve Rasonel Fonksionlar, Fonksion Çizimleri Bir Fonksionun Koordinat Kesişimleri(Intercepts). Bir fonksionun grafiğinin koordinat eksenlerini kestiği

Detaylı

Lineer Cebir. Doç. Dr. Niyazi ŞAHİN TOBB. İçerik: 1.1. Lineer Denklemlerin Tanımı 1.2. Lineer Denklem Sistemleri 1.3. Matrisler

Lineer Cebir. Doç. Dr. Niyazi ŞAHİN TOBB. İçerik: 1.1. Lineer Denklemlerin Tanımı 1.2. Lineer Denklem Sistemleri 1.3. Matrisler Lineer Cebir Doç. Dr. Niyazi ŞAHİN TOBB İçerik: 1.1. Lineer Denklemlerin Tanımı 1.2. Lineer Denklem Sistemleri 1.3. Matrisler Bölüm 1 - Lineer Eşitlikler 1.1. Lineer Eşitliklerin Tanımı x 1, x 2,..., x

Detaylı

Kuadratik Yüzeyler Uzayda İkinci Dereceden Yüzeyler

Kuadratik Yüzeyler Uzayda İkinci Dereceden Yüzeyler İÇİNDEKİLER Kuadratik Yüeler Uada İkinci Dereceden Yüeler 1 0.1. Elipsoid 2 0.2. Hiperboloid 4 0.2.1. Tek Kanatlı Hiperboloid 4 0.2.2. Çift Kanatlı Hiperboloid 4 0.3. Paraboloid 5 0.3.1. Eliptik Paraboloid

Detaylı

FONKSİYONUN TANIMI ve FONKSİYON ÇEŞİTLERİ

FONKSİYONUN TANIMI ve FONKSİYON ÇEŞİTLERİ KONU: Fonksionlar FONKSİYONUN TANIMI ve FONKSİYON ÇEŞİTLERİ. A,, kümesinden B a, b, c, d kümesine tanımlanan aşağıdaki bağıntılardan hangisi bir fonksiondur?,a,,b,,c,,d,a,,d,,a,a,,b,,c,,d,b,, c,,d,a,,b,,c,,a.

Detaylı

KONU 13: GENEL UYGULAMA

KONU 13: GENEL UYGULAMA KONU : GENEL UYGULAMA Kahve üretimi apan bir şirket anı zamanda cezve ve fincan üretmektedir. Üretilen cezveler ve fincanlar boama kısmında işlem görmekte ve arıca fincanlar kaplanmaktadır. Bir cezve apımı

Detaylı

STATİK MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN

STATİK MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN.   Behcet DAĞHAN Statik Ders Notları Sınav Soru ve Çöümleri DĞHN MÜHENDİSLİK MEKNİĞİ STTİK MÜHENDİSLİK MEKNİĞİ STTİK İÇİNDEKİLE 1. GİİŞ - Skalerler ve Vektörler - Newton Kanunları 2. KUVVET SİSTEMLEİ - İki Boutlu Kuvvet

Detaylı

ÜNİTE. MATEMATİK-1 Prof.Dr.Murat ÖZDEMİR İÇİNDEKİLER HEDEFLER GRAFİK ÇİZİMİ. Simetri ve Asimtot Bir Fonksiyonun Grafiği

ÜNİTE. MATEMATİK-1 Prof.Dr.Murat ÖZDEMİR İÇİNDEKİLER HEDEFLER GRAFİK ÇİZİMİ. Simetri ve Asimtot Bir Fonksiyonun Grafiği HEDEFLER İÇİNDEKİLER GRAFİK ÇİZİMİ Simetri ve Asimtot Bir Fonksionun Grafiği MATEMATİK-1 Prof.Dr.Murat ÖZDEMİR Bu ünitei çalıştıktan sonra; Fonksionun simetrik olup olmadığını belirleebilecek, Fonksionun

Detaylı

ÜÇ BOYUTLU HALDE GERİLME VE DEFORMASYON

ÜÇ BOYUTLU HALDE GERİLME VE DEFORMASYON III- BÖLÜM III 7. Üçgen gerilme hali: ÜÇ BOYUTLU HLD GRİLM V DFORMSYON Sürekli bir ortam içindeki herhangi bir noktadan boutları.. olsun çok küçük bir primatik eleman çıkartalım. Bu elemanın üelerine gelen

Detaylı

Üstel ve Logaritmik Fonksiyonlar 61. y = 2 in grafiğinin büzülmesiyle de elde

Üstel ve Logaritmik Fonksiyonlar 61. y = 2 in grafiğinin büzülmesiyle de elde DERS 4 Üstel ve Logaritmik Fonksionlar, Bileşik Faiz 4.. Üstel Fonksionlar. > 0, olmak üzere fonksiona taanında üstel fonksion denir. f = ( ) denklemi ile tanımlanan gösterimi ile ilgili olarak, okuucunun

Detaylı

Z c 0 ise, problem için en iyilik koşulları (dual. X b 0 oluyorsa, aynı zamanda primal

Z c 0 ise, problem için en iyilik koşulları (dual. X b 0 oluyorsa, aynı zamanda primal KONU 12: DUAL SİMPLEKS YÖNTEM P: min Z cx AX b X (121) biçiminde tanımlı bir dpp de, B herhangi bir temel olsun Bu temel için, simpleks tabloda tüm temel dışı değişkenlere ilişkin tüm Z c ise, problem

Detaylı

KONU 8: SİMPLEKS TABLODA KARŞILAŞILAN BAZI DURUMLAR - II 8.1. İki Evreli Yöntem Standart biçime dönüştürülmüş min /max Z cx (8.1)

KONU 8: SİMPLEKS TABLODA KARŞILAŞILAN BAZI DURUMLAR - II 8.1. İki Evreli Yöntem Standart biçime dönüştürülmüş min /max Z cx (8.1) KONU 8: SİMPLEKS ABLODA KARŞILAŞILAN BAZI DURUMLAR - II 8.. İki Evreli Yöntem Standart biçime dönüştürülmüş min /max Z cx AX b X (8.) biçiminde tanımlı d.p.p. nin en ii çözüm değerinin elde edilmesinde,

Detaylı

Mil li Eği tim Ba kan lı ğı Ta lim ve Ter bi ye Ku ru lu Baş kan lı ğı nın 24.08.2011 ta rih ve 121 sa yı lı ka ra rı ile ka bul edi len ve 2011-2012

Mil li Eği tim Ba kan lı ğı Ta lim ve Ter bi ye Ku ru lu Baş kan lı ğı nın 24.08.2011 ta rih ve 121 sa yı lı ka ra rı ile ka bul edi len ve 2011-2012 Mil li Eği tim Ba kan lı ğı Ta lim ve Ter bi e Ku ru lu Baş kan lı ğı nın.8. ta rih ve sa ı lı ka ra rı ile ka bul edi len ve - Öğ re tim Yı lın dan iti ba ren u gu lana cak olan prog ra ma gö re ha zır

Detaylı

Örnek...1 : Örnek...5 : n bir pozitif tamsayı ise i 4 n + 2 +i 8 n + 1 2 +i 2 0 n + 6 =?

Örnek...1 : Örnek...5 : n bir pozitif tamsayı ise i 4 n + 2 +i 8 n + 1 2 +i 2 0 n + 6 =? KARMAŞIK SAYILAR Karmaşık saılar x 2 + 1 = 0 biçimindeki denklemlerin çözümünü apabilmek için tanım lanm ıştır. Örnek...2 : Toplamları 6 ve çarpımları 34 olan iki saı bulunuz. a ve b birer reel saı ve

Detaylı

DERS 1: TEMEL KAVRAMLAR

DERS 1: TEMEL KAVRAMLAR DERS : TEMEL KAVRAMLAR Dersin Amacı: Diferansiel denklemlerin doğasını kavramak, onları tanımlamak ve sınıflandırmak, adi diferansiel denklemleri lineer ve lineer olmama durumuna göre sınıflandırmak, bir

Detaylı

Değişken içeren ve değişkenlerin belli değerleri için doğru olan cebirsel eşitliklere denklem denir.

Değişken içeren ve değişkenlerin belli değerleri için doğru olan cebirsel eşitliklere denklem denir. 1 DENKLEMLER: Değişken içeren ve değişkenlerin belli değerleri için doğru olan cebirsel eşitliklere denklem denir. Bir denklemde eşitliği sağlayan(doğrulayan) değerlere; verilen denklemin kökleri veya

Detaylı

3.2. Euler Yüksek Mertebeden Değişken Katsayılı Diferansiyel Denklemi

3.2. Euler Yüksek Mertebeden Değişken Katsayılı Diferansiyel Denklemi 3.2. Euler Yüksek Mertebeden Değişken Katsaılı Diferansiel Denklemi (n). (n) + (n-). (n-) + + 2. +. + = Q() Değişken dönüşümü apalım. Diferansiel denklemi sabit katsaılı ( erine t bağımsız değişkeni )

Detaylı

STATİK MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN

STATİK MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN.  Behcet DAĞHAN Statik ers Notları Sınav Soru ve Çözümleri ĞHN MÜHENİSİK MEKNİĞİ STTİK MÜHENİSİK MEKNİĞİ STTİK İÇİNEKİER 1. GİRİŞ - Skalerler ve Vektörler - Newton Kanunları 2. KUVVET SİSTEMERİ - İki Boutlu Kuvvet Sistemleri

Detaylı

alalım. O noktasına, bu eksenlerin sıfır noktası(orijin, merkez) denir. Pozitif sayılar, yatay

alalım. O noktasına, bu eksenlerin sıfır noktası(orijin, merkez) denir. Pozitif sayılar, yatay 1 DİK (KARTEZYEN) KOORDİNAT SİSTEMİ: Bir O noktasında dik olarak kesişen ata ve düşe doğrultudaki iki saı eksenini ele alalım. O noktasına, u eksenlerin sıfır noktası(orijin, merkez) denir. Pozitif saılar,

Detaylı

TEST. Doğrusal Denklemler kg domates ile 2 kg salça yapılmaktadır. 2. Aşağıda verilen, 5. Cebinde 50 si bulunan Nehir babasından her

TEST. Doğrusal Denklemler kg domates ile 2 kg salça yapılmaktadır. 2. Aşağıda verilen, 5. Cebinde 50 si bulunan Nehir babasından her Doğrusal Denklemler 7. Sınıf Matematik Soru Bankası TEST. t Zaman (sn) 0 0 0 0 Yol (m) 0 00 0 00 Yukarıdaki tabloda bir koşucunun metre cinsinden aldığı ol ile sanie cinsinden harcadığı zaman verilmiştir.

Detaylı

30. Uzay çerçeve örnek çözümleri

30. Uzay çerçeve örnek çözümleri . Ua çerçeve örnek çöümleri. Ua çerçeve örnek çöümleri Ua çerçeve eleman sonlu elemanlar metodunun en karmaşık elemanıdır. Bunun nedenleri: ) Her eleman için erel eksen takımı seçilmesi gerekir. Elemanın

Detaylı

A A A A A A A A A A A

A A A A A A A A A A A LYS MATEMATİK TESTİ. Bu testte 5 soru vardır.. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Matematik Testi için arılan kısmına işaretleiniz.. - - ^- h + c- m - (-5 )-(- ) işleminin sonucu kaçtır? A) B) C) D) 5 E).

Detaylı

Fonksiyonlar ve Grafikleri

Fonksiyonlar ve Grafikleri Fonksionlar ve Grafikleri Isınma Hareketleri Aşağıda verilenleri inceleiniz. A f f(a) 7 çocuk baan f: Çocukları annelerine götürüor. Fonksion olma şartı: Her çocuğun annesi olmalı ve bir tane olmalı. (

Detaylı

1-A. Adı Soyadı. Okulu. Sınıfı LYS-1 MATEMATİK TESTİ. Bu Testte; Toplam 50 Adet soru bulunmaktadır. Cevaplama Süresi 75 dakikadır.

1-A. Adı Soyadı. Okulu. Sınıfı LYS-1 MATEMATİK TESTİ. Bu Testte; Toplam 50 Adet soru bulunmaktadır. Cevaplama Süresi 75 dakikadır. -A Adı Soadı kulu Sınıfı LYS- MATEMATİK TESTİ Bu Testte; Toplam Adet soru bulunmaktadır. Cevaplama Süresi 7 dakikadır. Süre bitiminde Matematik Testi sınav kitapçığınızı gözetmeninize verip Geometri Testi

Detaylı

LYS Matemat k Deneme Sınavı

LYS Matemat k Deneme Sınavı LYS Matematk Deneme Sınavı. Üç basamaklı doğal saılardan kaç tanesi, 8 ve ile tam bölünür? 8 9. ile in geometrik ortası z dir. ( z). ( z ). z aşağıdakilerden hangisidir?. 9 ifadesinin cinsinden değeri

Detaylı

Fonksiyonlar ve Grafikleri

Fonksiyonlar ve Grafikleri Fonksionlar ve Grafikleri Isınma Hareketleri Aşağıda verilenleri inceleiniz. A f f(a) 7 f: Çocukları annelerine götürüor. Fonksion olma şartı: Her çocuğun annesi olmalı ve bir tane olmalı. ( çocuk annenin

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ OKULLAR ARASI 12.MATEMATİK YARIŞMASI 8. SINIF FİNAL SORULARI Dikkat: Yanıtlarınızı size verilen yanıt kağıtlarına yazınız.

ÖZEL EGE LİSESİ OKULLAR ARASI 12.MATEMATİK YARIŞMASI 8. SINIF FİNAL SORULARI Dikkat: Yanıtlarınızı size verilen yanıt kağıtlarına yazınız. OKULLAR ARASI 1.MATEMATİK YARIŞMASI 8. SINIF FİNAL SORULARI Dikkat: Yanıtlarınızı size verilen anıt kağıtlarına azınız. 1) Yukarıdaki şekilde AH BC BE DE m (BÂH) = m(aĉb) AH = BE BD = DC ve m (CBE) = dir.

Detaylı

VEKTÖR UZAYLARI 1.GİRİŞ

VEKTÖR UZAYLARI 1.GİRİŞ 1.GİRİŞ Bu bölüm lineer cebirin temelindeki cebirsel yapıya, sonlu boyutlu vektör uzayına giriş yapmaktadır. Bir vektör uzayının tanımı, elemanları skalar olarak adlandırılan herhangi bir cisim içerir.

Detaylı

PARABOL. çözüm. kavrama sorusu. çözüm. kavrama sorusu

PARABOL. çözüm. kavrama sorusu. çözüm. kavrama sorusu PARABL Bu bölümde birinci dereceden fonksion =f()=a+b ve ikinci dereceden fonksion =f()=a +b+c grafiklerini üzesel olarak inceleeceğiz. f()=a +b+c ikinci dereceden bir bilinmeenli polinom fonksionun grafiği

Detaylı

Lineer Denklem Sistemleri

Lineer Denklem Sistemleri Lineer Denklem Sistemleri Yazar Yrd. Doç.Dr. Nezahat ÇETİN ÜNİTE 3 Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Lineer Denklem ve Lineer Denklem Sistemleri kavramlarını öğrenecek, Lineer Denklem Sistemlerinin

Detaylı

UYGULAMALI DİFERANSİYEL DENKLEMLER

UYGULAMALI DİFERANSİYEL DENKLEMLER UYGULAMALI DİFERANSİYEL DENKLEMLER GİRİŞ Birçok mühendislik, fizik ve sosal kökenli problemler matematik terimleri ile ifade edildiği zaman bu problemler, bilinmeen fonksionun bir vea daha üksek mertebeden

Detaylı

8.Konu Vektör uzayları, Alt Uzaylar

8.Konu Vektör uzayları, Alt Uzaylar 8.Konu Vektör uzayları, Alt Uzaylar 8.1. Düzlemde vektörler Düzlemdeki her noktası ile reel sayılardan oluşan ikilisini eşleştirebiliriz. Buna P noktanın koordinatları denir. y-ekseni P x y O dan P ye

Detaylı

Bu kısımda işlem adı verilen özel bir fonksiyon çeşidini ve işlemlerin önemli özelliklerini inceleyeceğiz.

Bu kısımda işlem adı verilen özel bir fonksiyon çeşidini ve işlemlerin önemli özelliklerini inceleyeceğiz. Bölüm 3 Gruplar Bu bölümde ilk olarak bir küme üzerinde tanımlı işlem kavramını ele alıp işlemlerin bazı özelliklerini inceleyeceğiz. Daha sonra kümeler ve üzerinde tanımlı işlemlerden oluşan cebirsel

Detaylı

Gelecek için hazırlanan vatan evlâtlarına, hiçbir güçlük karşısında yılmayarak tam bir sabır ve metanetle çalışmalarını ve öğrenim gören

Gelecek için hazırlanan vatan evlâtlarına, hiçbir güçlük karşısında yılmayarak tam bir sabır ve metanetle çalışmalarını ve öğrenim gören Gelecek için hazırlanan vatan evlâtlarına, hiçbir güçlük karşısında ılmaarak tam bir sabır ve metanetle çalışmalarını ve öğrenim gören çocuklarımızın ana ve babalarına da avrularının öğreniminin tamamlanması

Detaylı

ÖZEL TANIMLI FONKSİYONLAR

ÖZEL TANIMLI FONKSİYONLAR ÖZEL TANIMLI FONKSİYONLAR Fonksionlar ve Özel Tanımlı Fonksionlar Özel tanımlı fonksionlar konusu fonksionların alt bir dalıdır. Bu konuu daha ii anlaabilmemiz için fonksionlar ile ilgili bilgilerimizi

Detaylı

2. Dereceden Denklem ve Eşitsizlikler x 2 2x + 2m + 1 = 0 denkleminin kökleri x 1 ve x 2 dir. 4x 1 + 5x 2 = 7 ise m aşağıdakilerden hangisidir?

2. Dereceden Denklem ve Eşitsizlikler x 2 2x + 2m + 1 = 0 denkleminin kökleri x 1 ve x 2 dir. 4x 1 + 5x 2 = 7 ise m aşağıdakilerden hangisidir? MC www.matematikclub.com, 006 Cebir Notları Gökhan DEMĐR, gdemir3@ahoo.com.tr. Dereceden Denklem ve Eşitsizlikler- TEST I A) 1 B) C) 3 D) 4 E) 5 1. 1/ = 0 denkleminin köklerinin toplamı aşağıdakilerden

Detaylı

Lineer Denklem Sistemleri Kısa Bilgiler ve Alıştırmalar

Lineer Denklem Sistemleri Kısa Bilgiler ve Alıştırmalar Lineer Denklem Sistemleri Kısa Bilgiler ve Alıştırmalar Bir Matrisin Rankı A m n matrisinin determinantı sıfırdan farklı olan alt kare matrislerinin boyutlarının en büyüğüne A matrisinin rankı denir. rank(a)

Detaylı

LYS Matemat k Deneme Sınavı

LYS Matemat k Deneme Sınavı LYS Matematk Deneme Sınavı. n olmak üzere; n n toplamı ten büük n nin alabileceği tamsaı değerleri kaç tanedir? 9 B) 8 7.,, z reel saılar olmak üzere; ( 8) l 8 l z z aşağıdakilerden hangisidir? B) 8. tabanındaki

Detaylı

Ders 9: Bézout teoremi

Ders 9: Bézout teoremi Ders 9: Bézout teoremi Konikler doğrularla en fazla iki noktada kesişir. Şimdi iki koniğin kaç noktada kesiştiğini saptayalım. Bunu, çok kolay gözlemlerle başlayıp temel ve ünlü Bézout teoremini kanıtlayarak

Detaylı

11 SINIF MATEMATİK. Fonksiyonlarda Uygulamalar Denklemler ve Eşitsizlik Sistemleri

11 SINIF MATEMATİK. Fonksiyonlarda Uygulamalar Denklemler ve Eşitsizlik Sistemleri SINIF MATEMATİK Fonksionlarda Ugulamalar Denklemler ve Eşitsizlik Sistemleri Fonksionlarla İlgili Ugulamalar İkinci Dereceden Fonksionlar ve Grafikleri Fonksionların Dönüşümleri Denklem ve Eşitsizlik Sistemleri

Detaylı

DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ A OLARAK CEVAP KÂĞIDINIZA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. MATEMATİK SINAVI MATEMATİK TESTİ

DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ A OLARAK CEVAP KÂĞIDINIZA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. MATEMATİK SINAVI MATEMATİK TESTİ DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ A OLARAK CEVAP KÂĞIDINIZA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. MATEMATİK SINAVI MATEMATİK TESTİ. Bu testte 50 soru vardır.. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Matematik Testi için arılan

Detaylı

LYS Matemat k Deneme Sınavı

LYS Matemat k Deneme Sınavı LYS Matematk Deneme Sınavı. abba dört basamaklı, ab iki basamaklı doğal saıları için, abba ab. a b eşitliğini sağlaan kaç farklı (a, b) doğal saı ikilisi vardır? 7 olduğuna göre, a b toplamı kaçtır? 9.,,

Detaylı

DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ A OLARAK CEVAP KÂĞIDINIZA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. MATEMATİK SINAVI MATEMATİK TESTİ

DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ A OLARAK CEVAP KÂĞIDINIZA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. MATEMATİK SINAVI MATEMATİK TESTİ DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ A OLARAK CEVAP KÂĞIDINIZA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. MATEMATİK SINAVI MATEMATİK TESTİ. Bu testte 50 soru vardır.. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Matematik Testi için arılan

Detaylı

Uzaysal Görüntü İyileştirme/Filtreleme. Doç. Dr. Fevzi Karslı fkarsli@ktu.edu.tr

Uzaysal Görüntü İyileştirme/Filtreleme. Doç. Dr. Fevzi Karslı fkarsli@ktu.edu.tr Uasal Görüntü İileştirme/Filtreleme Doç. Dr. Fevi Karslı karsli@ktu.edu.tr İileştirme Herhangi bir ugulama için, görüntüü orijinalden daha ugun hale getirmek Ugunluğu her bir ugulama için sağlamak. Bir

Detaylı

Gelecek için hazırlanan vatan evlâtlarına, hiçbir güçlük karşısında yılmayarak tam bir sabır ve metanetle çalışmalarını ve öğrenim gören

Gelecek için hazırlanan vatan evlâtlarına, hiçbir güçlük karşısında yılmayarak tam bir sabır ve metanetle çalışmalarını ve öğrenim gören Gelecek için hazırlanan vatan evlâtlarına, hiçbir güçlük karşısında ılmaarak tam bir sabır ve metanetle çalışmalarını ve öğrenim gören çocuklarımızın ana ve babalarına da avrularının öğreniminin tamamlanması

Detaylı

II. DERECEDEN DENKLEMLER Test -1

II. DERECEDEN DENKLEMLER Test -1 II. DERECEDEN DENKLEMLER Test -. 5 {, 5} {, 5} { 5, } {, 5} {, 5} 5. 5 {,, } {,, } {,, } {,, } {,, }.. 5 7 7 5 5,, 5 5, 5 5, 5 5, 6. 7. 5 95 { 5,, } {,, 5} { 5,, 9} {,, 5} { 9,, 5} 6 66 {, } {,, } {,,

Detaylı

x 1,x 2,,x n ler bilinmeyenler olmak üzere, doğrusal denklemlerin oluşturduğu;

x 1,x 2,,x n ler bilinmeyenler olmak üzere, doğrusal denklemlerin oluşturduğu; 4. BÖLÜM DOĞRUSAL DENKLEM SİSTEMLERİ Doğrusal Denklem Sistemi x,x,,x n ler bilinmeyenler olmak üzere, doğrusal denklemlerin oluşturduğu; a x + a x + L + a x = b n n a x + a x + L + a x = b n n a x + a

Detaylı

- 2-1 0 1 2 + 4a a 0 a 4a

- 2-1 0 1 2 + 4a a 0 a 4a İKİNCİ DERECEDEN FNKSİYNLARIN GRAFİKLERİ a,b,c,z R ve a 0 olmak üzere, F : R R f() = a + b + c şeklinde tanımlanan fonksionlara ikinci dereceden bir değişkenli fonksionlar denir. Bu tür fonksionların grafikleri

Detaylı

Bilginin Görselleştirilmesi

Bilginin Görselleştirilmesi Bilginin Görselleştirilmesi Bundan önceki konularımızda serbest halde azılmış metinlerde gerek duduğumuz bilginin varlığının işlenmee, karşılaştırmaa ve değerlendirmee atkın olmadığını, bu nedenle bilginin

Detaylı

[ 1, 1] alınırsa bu fonksiyon birebir ve örten olur. Bu fonksiyonun tersine arkkosinüs. f 1 (x) = sin 1 (x), 1 x 1

[ 1, 1] alınırsa bu fonksiyon birebir ve örten olur. Bu fonksiyonun tersine arkkosinüs. f 1 (x) = sin 1 (x), 1 x 1 ..3 Ters Trigonometrik Fonksionlar Önceki kesimde belirtilen bütün trigonometrik fonksionlar perodik olduklarından görüntü kümesindeki her değeri sonsuz noktada alırlar. Bölece trigonometrik fonksionlar

Detaylı

1. BÖLÜM Polinomlar BÖLÜM II. Dereceden Denklemler BÖLÜM II. Dereceden Eşitsizlikler BÖLÜM Parabol

1. BÖLÜM Polinomlar BÖLÜM II. Dereceden Denklemler BÖLÜM II. Dereceden Eşitsizlikler BÖLÜM Parabol ORGANİZASYON ŞEMASI . BÖLÜM Polinomlar... 7. BÖLÜM II. Dereceden Denklemler.... BÖLÜM II. Dereceden Eşitsizlikler... 9. BÖLÜM Parabol... 5 5. BÖLÜM Trigonometri... 69 6. BÖLÜM Karmaşık Sayılar... 09 7.

Detaylı

GEO182 Lineer Cebir. Matrisler. Matrisler. Dersi Veren: Dr. İlke Deniz Derse Devam: %70. Vize Sayısı: 1

GEO182 Lineer Cebir. Matrisler. Matrisler. Dersi Veren: Dr. İlke Deniz Derse Devam: %70. Vize Sayısı: 1 GEO182 Lineer Cebir Dersi Veren: Dr. İlke Deniz 2018 GEO182 Lineer Cebir Derse Devam: %70 Vize Sayısı: 1 Başarı Notu: Yıl içi Başarı Notu %40 + Final Sınavı Notu %60 GEO182 Lineer Cebir GEO182 Lineer Cebir

Detaylı

5. HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM. Yazan SAYIN SAN

5. HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM. Yazan SAYIN SAN 5. HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM Yazan SAYIN SAN SAN / İKTİSADİ MATEMATİK / 2 BÖLÜM 3 DOĞRUSAL OLMAYAN FONKSĠYONLAR VE ĠKTĠSADĠ UYGULAMALARI Bu bölümde öğrencilere ekonomi

Detaylı

1 Vektör Uzayları 2. Lineer Cebir. David Pierce. Matematik Bölümü, MSGSÜ mat.msgsu.edu.tr/~dpierce/

1 Vektör Uzayları 2. Lineer Cebir. David Pierce. Matematik Bölümü, MSGSÜ mat.msgsu.edu.tr/~dpierce/ Vektör Uzayları Lineer Cebir David Pierce 5 Mayıs 2017 Matematik Bölümü, MSGSÜ dpierce@msgsu.edu.tr mat.msgsu.edu.tr/~dpierce/ Bu notlarda, alıştırma olarak her teorem, sonuç, ve örnek kanıtlanabilir;

Detaylı

KENAR TETİKLEMELİ D FLİP-FLOP

KENAR TETİKLEMELİ D FLİP-FLOP Karadeniz Teknik Üniversitesi Bilgisaar Mühendisliği Bölümü Saısal Tasarım Laboratuarı KENAR TETİKLEMELİ FLİP-FLOP 1. SR Flip-Flop tan Kenar Tetiklemeli FF a Geçiş FF lar girişlere ugulanan lojik değerlere

Detaylı

TÜREV TANIMI TÜREV ALMA KURALLARI FEN LĠSESĠ ÖĞRETĠM PROGRAMINA GÖRE DERS ANLATIM FÖYÜ 1

TÜREV TANIMI TÜREV ALMA KURALLARI FEN LĠSESĠ ÖĞRETĠM PROGRAMINA GÖRE DERS ANLATIM FÖYÜ 1 TÜRE TNIMI TÜRE LM KURLLRI FEN LĠSESĠ ÖĞRETĠM PROGRMIN GÖRE DERS NLTIM FÖYÜ Ortalama Değişim Oranı Bu itte dönüşümü apılırsa olur. f(b) B d f() f(b) f(a) Bu durumda iken olur. Buna göre, f() fonksionunun

Detaylı

12. SINIF. Uzayda Vektörler-1 TEST. 1. Uzaydaki doğru parçaları için aşağıdaki önermelerden hangisi yanlıştır?

12. SINIF. Uzayda Vektörler-1 TEST. 1. Uzaydaki doğru parçaları için aşağıdaki önermelerden hangisi yanlıştır? 1. SINIF Uada Vektörler-1 1. Uadaki doğru parçaları için aşağıdaki önermelerden hangisi anlıştır? Akırı doğru parçaları farklı dülemlerdedir. Akırı doğru parçaları farklı doğrultudadır. İki doğru parçasının

Detaylı

18.034 İleri Diferansiyel Denklemler

18.034 İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

2005 ÖSS Soruları. 5. a, b, c gerçel sayıları için 2 a = 3 3 b = 4 4 c = 8 olduğuna göre, a.b.c çarpımı kaçtır?

2005 ÖSS Soruları. 5. a, b, c gerçel sayıları için 2 a = 3 3 b = 4 4 c = 8 olduğuna göre, a.b.c çarpımı kaçtır? . + c m 9 + c9 m 9 9 20 ) ) 9 ) 27 ) ) 82 9 5. a, b, c gerçel saıları için 2 a = b = c = 8 olduğuna göre, a.b.c çarpımı kaçtır? ) ) 2 ) ) ) 5 6. a, b, c gerçel saıları için, a.c = 0 a.b 2 > 0 2. 2 2 +

Detaylı

m=n şeklindeki matrislere kare matris adı verilir. şeklindeki matrislere ise sütun matrisi denir. şeklindeki A matrisi bir kare matristir.

m=n şeklindeki matrislere kare matris adı verilir. şeklindeki matrislere ise sütun matrisi denir. şeklindeki A matrisi bir kare matristir. Matrisler Satır ve sütunlar halinde düzenlenmiş tabloya matris denir. m satırı, n ise sütunu gösterir. a!! a!" a!! a!" a!! a!! a!! a!! a!" m=n şeklindeki matrislere kare matris adı verilir. [2 3 1] şeklinde,

Detaylı

ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK 10. SINIF OKULA YARDIMCI KONU ANLATIMLI SORU BANKASI MATEMATİK FONKSİYONLAR - I

ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK 10. SINIF OKULA YARDIMCI KONU ANLATIMLI SORU BANKASI MATEMATİK FONKSİYONLAR - I ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK. SINIF OKULA YARDIMCI KONU ANLATIMLI SORU BANKASI MATEMATİK FONKSİYONLAR - I ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK. SINIF OKULA YARDIMCI KONU ANLATIMLI SORU BANKASI ISBN 978 65 7-56 - Dizgi ÇAP Dizgi

Detaylı

YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ MATEMATİK

YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ MATEMATİK YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ MATEMATİK SORU 1: Aşağıdaki grafik, bir okuldaki spor yarışmasına katılan öğrencilerin yaşa göre dağılışını göstermektedir. Öğrenci sayısı 5 3 9 10 1 14 Yaş 1.1: Yukarıdaki

Detaylı

LYS GENEL KATILIMLI TÜRKİYE GENELİ ONLİNE DENEME SINAVI

LYS GENEL KATILIMLI TÜRKİYE GENELİ ONLİNE DENEME SINAVI LYS GENEL KATILIMLI TÜRKİYE GENELİ ONLİNE DENEME SINAVI LYS- MATEMATİK (MF-TM). Bu testte Matematik ile ilgili soru vardır.. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Matematik Testi için arılan kısmına işaretleiniz..

Detaylı

DEFORMASYON VE STRAİN ANALİZİ

DEFORMASYON VE STRAİN ANALİZİ DEFORMASYON VE STRAİN ANALİZİ Tek Eksenli Gerilme Koşullarında Deformason ve Strain Cisimler gerilmelerin etkisi altında kaldıkları aman şekillerinde bir değişiklik medana gelir. Bu değişiklik gerilmenin

Detaylı

BATMIŞ YÜZEYLERE GELEN HİDROSTATİK KUVVETLER. Yatay bir düzlem yüzeye gelen hidrostatik kuvvetin büyüklüğünü ve etkime noktasını bulmak istiyoruz.

BATMIŞ YÜZEYLERE GELEN HİDROSTATİK KUVVETLER. Yatay bir düzlem yüzeye gelen hidrostatik kuvvetin büyüklüğünü ve etkime noktasını bulmak istiyoruz. BTMIŞ YÜZEYLERE ELEN HİDROSTTİK KUVVETLER DÜZLEM YÜZEYLER Yata Yüeler Sıvı üei Yata bir dülem üee gelen idrostatik kuvvetin büüklüğünü ve etkime noktasını bulmak istioru. d d Kuvvetin Büüklüğü :Şekil deki

Detaylı

2.2 Bazıözel fonksiyonlar

2.2 Bazıözel fonksiyonlar . Bazıözel fonksionlar Kuvvet fonksionu, polinomlar ve rasonel fonksionlar, mutlak değer ve tam değer fonksionları, pratik grafik çizimleri. 1-) Lineer fonksionlar: m ve n sabit saılar olmak üzere f()

Detaylı

VEKTÖRLER KT YRD.DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU

VEKTÖRLER KT YRD.DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU VEKTÖRLER KT YRD.DOÇ.DR. KMİLE TOSUN ELEKOĞLU 1 Mekanik olaları ölçmekte a da değerlendirmekte kullanılan matematiksel büüklükler: Skaler büüklük: sadece bir saısal değeri tanımlamakta kullanılır, pozitif

Detaylı

ÖZDEĞERLER- ÖZVEKTÖRLER

ÖZDEĞERLER- ÖZVEKTÖRLER ÖZDEĞERLER- ÖZVEKTÖRLER GİRİŞ Özdeğerler, bir matrisin orijinal yapısını görmek için kullanılan alternatif bir yoldur. Özdeğer kavramını açıklamak için öncelikle özvektör kavramı ele alınsın. Bazı vektörler

Detaylı

BAĞINTI - FONKSİYON Test -1

BAĞINTI - FONKSİYON Test -1 BAĞINTI - FONKSİYON Test -. A,,,4,5 B,, olduğuna göre, AB kümesinin eleman saısı A) 8 B) C) D) 4 E) 5 5. A ve B herhangi iki küme AB,a,,a,,a,,b,,b,,b olduğuna göre, s(a) + s(b) toplamı A) B) 4 C) 5 D)

Detaylı

mol Akisa dik x y z A maddesi alan Adım 4: Molar denge eşitliğini matematiksel terimlerle ifade edelim;

mol Akisa dik x y z A maddesi alan Adım 4: Molar denge eşitliğini matematiksel terimlerle ifade edelim; 21 kontrol hacminin akışa dik kesit alanını gösterir. [] m 2 Denge bölgesinin hacmi V [] m 3 s m mol ] [ r m mole ] [ 3 3 dım 3: Kontrol diferensiel hacmi üerinde "" maddesinin molar denge eşitliğini aalım.

Detaylı

SAYISAL BÖLÜM. 5. a, b, c gerçel sayıları için. 2 a = 3. 3 b = 4. 4 c = 8. olduğuna göre, a b c çarpımı kaçtır? 6. a, b, c gerçel sayıları için

SAYISAL BÖLÜM. 5. a, b, c gerçel sayıları için. 2 a = 3. 3 b = 4. 4 c = 8. olduğuna göre, a b c çarpımı kaçtır? 6. a, b, c gerçel sayıları için SYISL ÖLÜM ĐKKT! U ÖLÜM VPLYĞINIZ TPLM SRU SYISI 90 IR. Đlk 45 soru Matematiksel Đlişkilerden Yararlanma Gücü, Son 45 soru Fen ilimlerindeki Temel Kavram ve Đlkelerle üşünme Gücü ile ilgilidir. şit ğırlık

Detaylı

sayıların kümesi N 1 = { 2i-1: i N } ve tüm çift doğal sayıların kümesi N 2 = { 2i: i N } şeklinde gösterilebilecektir. Hiç elemanı olmayan kümeye

sayıların kümesi N 1 = { 2i-1: i N } ve tüm çift doğal sayıların kümesi N 2 = { 2i: i N } şeklinde gösterilebilecektir. Hiç elemanı olmayan kümeye KÜME AİLELERİ GİRİŞ Bu bölümde, bir çoğu daha önceden bilinen incelememiz için gerekli olan bilgileri vereceğiz. İlerde konular işlenirken karşımıza çıkacak kavram ve bilgileri bize yetecek kadarı ile

Detaylı

13. 2x y + z = 3 E) 1. (Cevap B) 14. Dikdörtgen biçimindeki bir tarlanın boyu 10 metre, eni 5 metre. Çözüm Yayınları

13. 2x y + z = 3 E) 1. (Cevap B) 14. Dikdörtgen biçimindeki bir tarlanın boyu 10 metre, eni 5 metre. Çözüm Yayınları Doğrusal Denklem Sistemlerinin Çözümleri BÖLÜM 04 Test 0. y = y = 6 denklem sisteminin çözüm kümesi aşağıdakilerden A) {(, 4)} B) {(, )} C) {(, 4)} D) {( 4, )} E) {(, )}./ y = / y = 6 5 = 5 = = için y

Detaylı

4. BÖLÜM DOĞRUSAL DENKLEM SİSTEMLERİ

4. BÖLÜM DOĞRUSAL DENKLEM SİSTEMLERİ 4. BÖLÜM DOĞRUSAL DENKLEM SİSTEMLERİ Doğrusal Denklem Sistemi x 1,x 2,,x n ler bilinmeyenler olmak üzere, doğrusal denklemlerin oluşturduğu; a x a x a x b 11 1 12 2 1n n 1 a x a x a x b 21 1 22 2 2n n

Detaylı

TEMEL KAVRAMLAR. SAYI KÜMELERİ 1. Doğal Sayılar

TEMEL KAVRAMLAR. SAYI KÜMELERİ 1. Doğal Sayılar TEMEL KAVRAMLAR Rakam: Sayıları ifade etmeye yarayan sembollere rakam denir. Bu semboller {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9} kümesinin elemanlarıdır., b ve c birer rakamdır. 15 b = c olduğuna göre, + b + c

Detaylı

2. REGRESYON ANALİZİNİN TEMEL KAVRAMLARI Tanım

2. REGRESYON ANALİZİNİN TEMEL KAVRAMLARI Tanım 2. REGRESYON ANALİZİNİN TEMEL KAVRAMLARI 2.1. Tanım Regresyon analizi, bir değişkenin başka bir veya daha fazla değişkene olan bağımlılığını inceler. Amaç, bağımlı değişkenin kitle ortalamasını, açıklayıcı

Detaylı

TÜRKİYE GENELİ DENEME SINAVI LYS - 1 MATEMATİK

TÜRKİYE GENELİ DENEME SINAVI LYS - 1 MATEMATİK TÜRKİY GNLİ SINVI LYS - 1 7 MYIS 017 LYS 1 - TSTİ 1. u testte 80 soru vardır.. evaplarınızı, cevap kâğıdının Matematik Testi için arılan kısmına işaretleiniz. + k+ n 15 + 10 1. : = + 6 16 + 8 0 + 8 olduğuna

Detaylı

STATİK MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN

STATİK MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN.  Behcet DAĞHAN Statik Ders Notları Sınav Soru ve Çöümleri DAĞHAN MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ STATİK MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ STATİK İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ - Skalerler ve Vektörler - Newton Kanunları 2. KUVVET SİSTEMLERİ - İki Boutlu

Detaylı

Lineer Dönüşümler ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazar Öğr. Grv.Dr. Nevin ORHUN

Lineer Dönüşümler ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazar Öğr. Grv.Dr. Nevin ORHUN Lineer Dönüşümler Yazar Öğr. Grv.Dr. Nevin ORHUN ÜNİTE 7 Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Vektör uzayları arasında tanımlanan belli fonksiyonları tanıyacak, özelliklerini öğrenecek, Bir dönüşümün,

Detaylı

BÖLÜM 4 4- TÜREV KAVRAMI 4- TÜREV KAVRAMI. Tanım y = fonksiyonunda x değişkeni x. artımını alırken y de. kadar artsın. = x.

BÖLÜM 4 4- TÜREV KAVRAMI 4- TÜREV KAVRAMI. Tanım y = fonksiyonunda x değişkeni x. artımını alırken y de. kadar artsın. = x. - TÜREV KAVRAMI - TÜREV KAVRAMI 7 iadesinin türevini alınız. Çözüm lim lim 7 7 lim 7 7 lim lim onksionunun türevini alınız. Tanım onksionunda değişkeni artımını alırken de kadar artsın. oranının giderken

Detaylı

7 2 işleminin sonucu kaçtır? A) 7 B) 6 C) 5 D) 4 E) 3. Not : a buluruz. Doğru Cevap : E şıkkı

7 2 işleminin sonucu kaçtır? A) 7 B) 6 C) 5 D) 4 E) 3. Not : a buluruz. Doğru Cevap : E şıkkı ) 3 4 5 3 0 A) B) 6 C) 5 D) 4 E) 3 0 Not : a 0 3 4 5 3 4 5 3 3 3.3.3... ÜSLÜ SAYILAR QUİZİ VE CEVAPLARI 6 4 4 3 buluruz. Doğru Cevap : E şıkkı 0 ) n bir doğal saı olmak üzere, ( ) ( ) n ( ) n n n A) 4

Detaylı