imalat sistemlerinin gelişimi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "imalat sistemlerinin gelişimi"

Transkript

1

2 imalat sistemlerinin gelişimi İşletmelerin amacı pazarda kalmak, büyümek ve kâr sağlamaktır. Endüstrinin tarihi gelişiminde, aynı amacı gerçekleştirmek için farklı yollar denenmiştir. Yıllarca, dar ürün yelpazesine sahip ürünler büyük hacimlerde üretilerek maliyet azaltılmaya çalışılmış ve yığın/kitlesel imalat kavramı benimsenmiştir.

3 imalat sistemlerinin gelişimi Yığın tipi imalatta amaç, çok fazla üretmek ve kapasitenin tümünü kullanmaktır. Bu üretimin en büyük dezavantajları, yüksek stoklarla çalışma ve yerleşimin değişikliğe izin vermemesi yani esnek olmamasıdır. Pazarların küreselleşmesiyle işletmelerin rekabet edebilme ihtiyacı ortaya çıkmış ve yığın tipi imalatın esnek olmaması, rekabet açısından engel oluşturduğunu göstermiştir.

4 imalat sistemlerinin gelişimi İmalattaki rekabet artık ulusal sınırlarla tanımlanmıyor. Dünya pazarının paylaşımı çok sayıdaki ülkenin küresel rekabetine dayanıyor. İmalatçılar uzun dönem dünya rekabetçileri arasında ayakta kalabilmeyi istiyor.

5 imalat sistemlerinin gelişimi Bu nedenle bu firmaların; modası geçmiş eski metotlar, süreçler, işlemler ve sistemler yerine son model teknolojileri benimsemek ve işletmelerine yerleştirmek zorundadır.

6 imalat sistemlerinin gelişimi 21.yüzyıl işletme çevreleri; genişleyen küresel rekabet, ürün çeşitliliğindeki artış ve düşük taleple mücadele etmek durumundadır.

7 imalat sistemlerinin gelişimi Dünya sınıfı rekabetçiler işletmelerinde aşağıda bahsedilen özellikleri rehber edinmelidir. Yeni teknolojik süreçleri mümkün olduğunca hızlı bir şekilde uygulamalıdır. Ürün kalitesi, servis ve süreçlerini geliştirmeli ve iyileştirmelidir.

8 imalat sistemlerinin gelişimi Amaçlarına ulaşmak için (bencmarking) kıyaslama ve imalat stratejileri geliştirmelidir. Pazar ihtiyaçlarına artan bir esneklikle ve hızlı bir şekilde cevap verebilmelidir. Çalışan motivasyonunu ortak amaçlar içinde düşünmelidir.

9 imalat sistemlerinin gelişimi Oysa 60 lı ve 70 li yıllarda ürün maliyeti temel rekabet avantajı olarak görülmekteydi. Daha sonraları 80 li yıllarda maliyet kaliteyle yer değiştirdi ve önemli bir rekabet avantajı olmaya başladı.

10 imalat sistemlerinin gelişimi Şimdi ise ürünlerin birim maliyeti ve yüksek kalitesi artık rekabet avantajı olarak görülmemektedir. Günümüzde müşteriler en düşük maliyet, yüksek kaliteyi zaten garanti olarak görmektedir.

11 imalat sistemlerinin gelişimi Ne yazık ki, bu değişikliğe direnç gösteren ve önemini göremeyen bazı firmalar ise pazar paylarında kayıplara uğramış ve birçoğu da pazardan silinmiştir.

12 imalat sistemlerinin gelişimi Günümüzde, teslimat performansları, çevre bilinci (atık geri dönüşümleri, çevre kirliliğine yol açmaksızın üretim) organizasyonların başarılarında, artan pazar paylarında ve kârlılıklarında önemli rol oynamaktadır.

13 imalat sistemlerinin gelişimi O zaman işletmeler nasıl bir yol izlenmeli ve bu değişim karşısında rekabet avantajlarını nasıl sürdürebilmelidir?

14 imalat sistemlerinin gelişimi İlk aşamada gereksinim duyulan şey günümüz ve gelecek için pazardaki mücadeleye cevap verebilecek doğru işletme stratejilerini geliştirmektir. Sadece teknolojik anlamda değil aynı zamanda düşünce olarak da yön değişimi gerçekleştirilmelidir.

15 imalat sistemlerinin gelişimi Yön Değişimi; ürünün müşteri isteklerine göre tasarlanması anlamına gelmektedir. Ayrıca işletme stratejilerilerinin de doğru belirlenmesi gerekir.

16 imalat sistemlerinin gelişimi Bu doğru iş gücünün, teknolojinin ve işletme süreçlerinin seçimi demektir. Ayrıca; şirket evliliklerine dayalı stratejiler, teknoloji, insan ve işletme süreçleri de önemlidir.

17 imalat sistemlerinin gelişimi Şirket politikaları ve stratejilerini geliştirmek için bir işletmenin tüm fonksiyonlarının; finans, Satış/pazarlama, ürün mühendisliği, imalat ve insan kaynaklarının işletme amaçlarını gerçekleştirecek şekilde birbirleriyle uyumlu ve çelişmeden çalışması gerekir.

18 imalat sistemlerinin gelişimi Burada anlatılmak istenen bir imalat işletmesinin tüm fonksiyonlarına sürekli olarak ürünler, ürün özellikleri ve Pazar bileşenleri hakkında geri besleme ulaşmasıdır.

19 imalat sistemlerinin gelişimi Müşteri ve İmalat İşletmesi

20 Sonuç olarak diyebiliriz ki; Pazarların küreselleşmesi ile imalat kurumlarının rekabet edebilmek için daha güçlü olmaya ihtiyaç duymaları ve yığın imalat kısıtlarının, rekabet açısından engel oluşturması ileri imalat teknolojileri kavramı gündeme gelmiştir.

21 İleri imalat teknolojileri, özellikle bilgisayarların üretim sürecine girmesiyle gelişmiş ve günümüzde hem üretim hem yönetim alanında yaygınlık kazanmışlardır. İnsan kaynaklarını da bu kapsamda ele almak gerekir.

22 Çünkü sadece yeni teknolojileri ele alarak insan kaynağını bunun dışında bırakarak başarı sağlanamaz. Bu teknolojiye uyum sağlayacak şekilde iş gücünün de eğitilmesi ve uzmanlaştırılması gerekmektedir.

23 İleri imalat teknolojileri çerçevesinde ele alacağımız konular; Tam zamanında imalat (JIT), Esnek imalat, CAD/CAM, CIM, Yalın imalat, Eşzamanlı mühendislik, Hücresel imalat.

24 Yalın imalat Yalın imalat bir imalat felsefesidir. Kökeni 1960 Japon otomotiv endüstrisine uzanmaktadır. Yalın imalat değer akış analizi, çekme sistemleri/kanban ve hücresel imalat gibi üretim etkinliğini iyileştirici çeşitli imalat tekniklerini içermektedir.

25 Genel bir ifade ile yalın üretim; en az kaynak kullanımıyla, en kısa zamanda, en ucuz ve hatasız üretimi müşteri talebine bire bir cevap verecek şekilde tüm üretim faktörlerini en esnek şekilde kullanarak üretim gerçekleştirmek olarak tanımlanmaktadır.

26 Yalın üretimin ana stratejisi; hızı arttırıp, akış süresini azaltarak kalite, maliyet, teslimat performansını aynı anda iyileştirmektir. Bu sayede; Sıfır hatalı, tam zamanında, küçük partiler halinde, yüksek çeşitlilikte üretim yapılması öngörülür.

27

28 Çekme/Kanban Sisteminin Faydaları Verimliliği artırır Envanteri ve çalışma alanını düşürür Genellikle imalat içi envanteri % 50 oranında düşürür.

29 Yalın imalat müşteri siparişi ile ürün sevkiyatı arasında geçen zamanı ve hazırlık zamanlarını azaltarak, daha az envanter, daha az hata ile her türlü israfı ortadan kaldırmayı ve böylelikle üretimde tam zamanındalığı yakalamayı amaçlamıştır (Bamber ve Dale, 2000).

30 Hücresel İmalat Hücresel imalat tek parça akışı olarak bilinen bir kavramı gerçekleştirmeye olanak sağlar. Ekipman ve iş istasyonları malzeme akışının düzgün bir şekilde izin verecek şekilde ardışık olarak ayarlanır. Aşağıdaki şekilde bir hücre gösterilmiştir.

31 U şekilli hücre; üretim malzemeleri ve çalışanların hareket mesafelerini düşürür. Faydaları; Gecikme zamanlarını kısaltır Kalite ve verimliliği iyileştirir Takım çalışması ve iletişimi iyileştirir Esnekliği iyileştirir.

32 GRUP TEKNOLOJİSİ VE HÜCRESEL İMALAT Grup teknolojisi birçok avantaj sağlamaktadır. Aynı özelliklere sahip parçaları bir araya toplayarak imalat maliyetlerini düşürmekte ve verimliliği artırmaktadır. Aynı zamanda; planlama zamanı, kağıt akışını, hazırlık zamanını, makine duruşlarını (çalışmama) imalat içi envanter, parça hareketlerini, bitmiş parça stoğunu ve maliyeti düşürmektedir.

33 Çeşitli aşamalardaki Grup teknolojisi uygulamalarının imalat maliyetlerine etkisi (Adapted From Ham 442 ) Tüm maliyet tasarrufları hemen gerçekleşmez Tasarım konusundaki iyileşmeler Malzeme yönetimi ve satın alma faydaları Üretim kontrol faydaları İmalat mühendisliği faydaları İşleme ve hazırlık zamanı faydaları Yönetim kazançları Tüm maliyetlerde düşme&verimlilikte artış Zaman/ay

34 GT neredeyse her işlemi ve fonksiyonu etkiler. GT bir teknikten ziyade imalat felsefesidir. Veri işleme Tasarım mühendisliği Satış-Pazarlama Bakım Envanter Takım mühendisliği Planlama Tahmin Satın alma Endüstriyel ilişkiler Kalite kontrol AR-GE Maliyet muhasebesi GT Montaj Yönetim İmalat mühendisliği Taşıma & Kabul

35 GRUP TEKNOLOJİSİ VE HÜCRESEL İMALAT Parça tasarımında % 50 Mühendislik zamanlarında % 52 Üretim alanı gereksiniminde % 20 Ham maddede % 42 Hazırlık zamanlarında % 69 Üretim zamanında % 70 İmalat içi envanterde % 62

36 ESNEK İMALAT SİSTEMLERİ Üretilebilen parça çeşitliliğinin fazla olması ve üretimin miktar olarak değiştirilmesi, üretimde esneklik kavramını gündeme getirmiştir. Günümüzde işletmeler; ürün çeşidinin fazlalığı, yüksek kalite, müşteri odaklı olma gibi nedenlerden dolayı, düşük, orta hacimli ve orta çeşitte üretim yapan Esnek Üretim Sistemlerine yönelmişlerdir.

37 ESNEK İMALAT SİSTEMLERİ Esnek üretim sistemleri; robotlar, otomatik malzeme taşıma sistemleri ve nümerik kontrollü tezgahlar ile desteklenmiş, bilgisayar kontrollü, iki ya da daha fazla esnek üretim hücresinden oluşan sistemlerdir. Bunlar parça üretimindeki değişikliklere adaptasyonu kolaylaştırır.

38 Bu kapsamda geliştirilen FMS, aşağıda sıralanan belirgin özelliklere sahiptir (Kusiak, 1990): Esnek imalat sistemlerinde malzeme iletim sistemi ve makinelerin otomasyon derecesi, klasik işleme sistemlerinden daha yüksektir.

39 Esnek imalat sistemi, eş değer bir klasik işleme sisteminden daha az sayıda makine içerir. Makinelerin yerleşimi malzeme iletim donanımı ile belirlenir. Hazırlık zamanları klasik işletmeninkinden daha küçüktür.

40 Tam zamanında üretim/jit Teknolojinin ilerlemesiyle ve sermayeden azami ölçüde yararlanmak amacıyla ve kitle üretimindeki olumsuzluklardan dolayı işletmeler Tam Zamanında Üretim felsefesini benimsemişlerdir.

41 Tam zamanında üretim/jit Tam Zamanında Üretim, gerekli parçaları,gerekli miktarda,gerekli olduğu yerde ve zamanda doğru kalitede üretmek olarak tanımlanabilir. Bu felsefeye göre sermaye, işgücü, ekipman gibi üretim kaynaklarının kullanımını en iyi hale getirme konusunda etkin bir üretim sistemi işletilmelidir.

42 TAM ZAMANINDA İMALAT (JIT) JIT, müşterinin istediği, ihtiyaç duyulan ürünü, en az miktarda malzeme, ekipman, işgücü ve alan kullanarak, ihtiyaç duyulan zamanda, ihtiyaç duyulan miktar kadar üretmek tekniğidir. Tamam zamanında imalat, işletmenin rekabet gücünde devrim yaratan bir felsefe olarak görülebilir. JIT te gecikme zamanı ve imalat maliyeti düşerken ürün kalitesi yükselir.

43 TAM ZAMANINDA İMALAT (JIT) JIT, akış şeklinde üretim yapılmasının sağlanması, üretim temposunun talep hızına eşitlenmesi, çeken üretim sisteminin kurulması gibi prensipler üzerine kuruludur. Üretim sistemi içinde aksaklıkları tolere etmeyen bir sistem yaratır, üretimde israfı en aza indirir, akış süresini azaltır.

44 TAM ZAMANINDA İMALAT (JIT)

45 TAM ZAMANINDA İMALAT (JIT)

46 EŞ ZAMANLI MÜHENDİSLİK EM, tasarım mühendisleri, üretim uzmanları, tedarikçiler, pazarlama ye kalite uzmanlarının ürün veya hizmet tasarımı için birlikte çalışarak üretim sürecini belirledikleri bir prosestir (Krajewski and Ritzman )

47 EŞ ZAMANLI MÜHENDİSLİK EM nin temel amacı bir ürünün tasarımının yaşam döngüsü boyunca minimum maliyetle yapılmasının sağlanmasıdır. Bir başka ifadeyle tüm faaliyetlerin paralel çalıştırılarak mümkün olduğunca erken başlatılmasıdır. Bunun sonucunda da tüm ürün geliştirme süreci kısaltılacaktır. EM, rekabet edebilmek. ürünlerini ye süreçlerini sürekli olarak geliştirmek ve gelişmelerini rakiplerinden önde sürdürmek isteyen firmalar için zorunlu bir yaklaşımdır.

48 İmalat sistemlerindeki gelişim aynı zamanda bilgi sistemlerindeki gelişmeler ile de birlikte ilerlemiştir. Bilgi teknolojilerinin kullanımı ile bilgisayar bütünleşik imalat (CIM) kavramı, 80 lerde ortaya atılmıştır.

49 Bilgisayar bütünleşik imalat sistemi; bilgisayar destekli tasarım (CAD), bilgisayar destekli proses planlama (CAPP), bilgisayar destekli imalat (CAM), bilgisayar destekli kalite kontrol (CAQC) ve otomatik depolama ve geri çağırma (AS/RS/Automated storage and retrieval system) fonksiyonlarından oluşur.

50 CIM kavramının ana avantajları, verimliliğin, esnekliğin, kalitenin artması, tedarik zamanının ve yarı stokların maliyetlerinin azalmasıdır (Hannam, 1997).

51 Tüm bunlara ilaveten İleri imalat teknolojileri içinde ele alacağımız diğer konular; Malzeme işleme; Endüstride etkinliği sağlamak için nihai ürünün en hızlı ve doğru bir şekilde işlenmesi ve şekillendirilmesi gerekir. Buradaki anahtar faktör tezgahlar, kontroller, parça tutucular, depolama üniteleri, kesici tezgahlar ve CNC programlamadır.

52 Yüksek hızlı işleme (HSM), yüksek hızlı miller, yüksek besleme hızları verimliliği arttırmaktadır. Buna da; gecikme zamanlarını düşünerek, parça işleme doğruluğu ve yüzey kalitesini iyileştirerek sağlamaktadır. Tüm metal işleme operasyonlarında imalatçılar bir parçanın tezgahtan tezgaha hareket zamanını düşürerek, bir çok operasyonu (işlemi) tek bir hazırlık zamanı içinde yaparak gerçekleştirmektedirler.

53 Kesici araçlar ve aksesuarlar; özellikle son senedir gerek Amerika da gerekse bir çok Avrupa ülkesi endüstrilerinde son teknolojileri kullanarak küresel rekabette etkili duruma gelmiştir. Aşındırıcı tollarda burada örnek olarak verilebilir. (Özellikle matkap uçları)(seramik,elmas,..)

54 Aparatlar: İmalatta parça sabitlemeyi, veya işlem yapmayı sağlayan bazı aparatlar vardır. Bunlar CNC gibi bilgisayar kontrollü tezgahlara sonradan bağlanarak modüler olarak veya doğrudan tezgah üzerinde sabit olarak bulunmaktadır. Örneğin vakumlu aparatlar ince veya metalik olmayan parçaların tutulması amacıyla kullanılır.

55 Özel tezgahlar: Özel veya geleneksel olmayan tezgahlar ve aksesuarlar standart tezgahlarla normalde mümkün olmayan işlemleri gerçekleştirmek amacıyla geliştirilmiştir. Bunlara örnek olarak; stereolithograpy makineleri (reçine veya UV ışınlarıyla parçaların modellerinin üretilmesinde kullanılan bir imalat teknolojisidir), lazerli CAD makineleri verilebilir. Bu tür tezgahlar sayesinde daha az zamanda da çok az aksaklıkla (makinelerden kaynaklanan) son derece uygun ürün imal etmek mümkün olur.

56 Lazer: Lazer sistemleri özellikle otomotiv, uzay ve ileri imalat gerçekleştiren diğer alanlarda çok yüksek seviyede fayda, esneklik ve rekabet avantajı sağlamaktadır. Örneğin; oldukça yüksek su akıntısını malzeme kesmede kullanan waterjet kesiciler (su jeti), aşındırıcı bir materyal içererek gerek sert gerekse yumuşak, kalın veya ince herhangi bir malzemenin kesimine olanak sağlarlar.

57 Bilgisayarlı Nümerik Kontrol (CNC) ve (CAD) Bilgisayar Bütünleşik Tasarım; Bilgisayarın keşfi imalat süreçleri ve prosedürlerinde adeta bir devrim yarattı. Bilgisayar tabanlı teknolojiler malların daha hızlı imal edilmesini, ürün kalitesinin yükseltilmesini ve imalat maliyetlerinin düşürülmesini mümkün kıldı. CAD/CAM sistemleri sayesinde 2 boyutlu ve 3 boyutlu modeller çok kolay bir şekilde çizilerek internet ortamında paylaşılabilmektedir.

58 Ölçüm, Muayene ve Kalite Kontrol; CNC nin hızı ve diğer bilgisayar kontrollü tezgahlar muayene sistemlerine gereksinimi yarattı. Kesin lokasyonların ölçümü ve boyut ölçüleri geleneksel ölçüm toolları kullanılarak gerçekleştirilmekteydi. Bunlar modern makinelerin verimliliğine ayak uyduramamaktaydı. Bu nedenle zaman tüketimi, maliyet ve insan hataları oluşmaktaydı lerin başından beri çeşitli optik ölçüm araçları ve muayene teknikleri kullanılmaktaydı. Ama daha sonraları daha gelişmiş teknik ve araçlar kullanılarak özellikle günümüzde büyük bir rekabet unsuru olan yüksek kaliteli ürünler üretilmeye başlandı. (Örneğin; koordinat ölçüm sistemleri)

59 Sürekli iyileştirme (Kaizen): Mühendisler ve yöneticiler sıklıkla hatırlamalıdır ki; Eğer her şey, her zaman tamamıyla aynı tutuluyorsa, buralarda ilerleme olmayacaktır. sürekli iyileştirme programı yönetim yöneticiler çalışanlar işçi ilişkileri pazarlama tedarikçiler

60 MRP ve MRPII sistemleri Bunun sonucunda da müşterilerin kalite ve teslimat ihtiyaçlarını en düşük üretim maliyetlerinde karşılayabilecek bir üretim sistemi olan MRPII (Manufacturing Resource Planning, Üretim Kaynak Planlaması) geliştirilmiştir.

61 MRP ve MRPII 1960 larda ortaya çıkan MRP (Material Requirement Planning) Malzeme İhtiyaç Planlama, imalatta ki ürün ağaçlarından hareketle malzeme gereksinimlerini belirlemeye dayanan bir sistemdir. Ama 1970 li yıllarda bunun yetersiz olduğu ortaya çıktı ve MRPII/İmalat Kaynakları Planlaması ortaya çıktı. MRPII işletme içindeki tüm kaynakların planlanmasını sağlıyor ve işin içine kapasite konusunu da sokuyordu.

62 MRP ve MRPII MRP-II, işletmenin malzeme ve tezgahları kullanan tüm departmanları bütünleştirerek ortaya çıkabilecek kayıpları ortadan kaldırmayı hedefler. ERP (Enterprise Resources Planning) Kurumsal Kaynak Planlama sistemleri ise kurumun kendi iç süreçlerini bütünleştirmekle beraber işin kurum sınırları dışına taşan kısmını da destekliyor ve kurum müşterilerine, iş ortaklarına, tedarikçilere kadar uzanıyor.

63 Görüldüğü gibi, ileri imalat teknolojilerinin amacı, artan rekabet koşullarıyla baş edebilmek için üretimi bilişim teknolojilerinden azami ölçüde yararlanarak gerçekleştirmekle birlikte, Toplam Kalite Yönetimi, Tam Zamanında Üretim Grup Teknolojisi ve benzeri felsefelerin uygulanmasıyla israfı ve gereksiz faaliyetleri ortadan kaldırmaktır.

64 Yrd.Doç.Dr. Tijen Över Özçelik

KURUMSAL KAYNAK PLANLAMA SİSTEMLERİ YÖNETİMİ

KURUMSAL KAYNAK PLANLAMA SİSTEMLERİ YÖNETİMİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ KURUMSAL KAYNAK PLANLAMA SİSTEMLERİ YÖNETİMİ Hafta 1 Prof. Dr. İsmail Hakkı CEDİMOĞLU Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim"

Detaylı

IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları

IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları Dr. Hacer Güner Gören Esnek Üretim Sistemleri Esnek Üretim Sistemleri Bir esnek

Detaylı

1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ

1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ 13 1.1. Üretim, Üretim Yönetimi Kavramları ve Önemi 14 1.2. Üretim Yönetiminin Tarihisel Gelişimi 18 1.3. Üretim Yönetiminin Amaçları ve Fonksiyonları

Detaylı

Üretim/İşlemler Yönetimi 2. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Üretim/İşlemler Yönetimi 2. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Üretim/İşlemler Yönetimi 2 Sistem Kavramı Belirli bir ortak amacı elde etmek için birlikte çalışan bileşenlerden oluşan bütündür. Büyük sistemler kendilerini oluşturan alt sistemlerden oluşur. Açık sistem:

Detaylı

imalat: Ham maddenin işlenerek mala dönüştürülmesi.

imalat: Ham maddenin işlenerek mala dönüştürülmesi. üretim: işgücü, sermaye, hammaddenin bir araya gelmesi ve bunlara organizasyonunda katılmasıyla oluşan mal ve hizmet olarak tanımlanabilir. Belirli faaliyet ve işlemler sonucu yeni bir mal veya hizmet

Detaylı

TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING)

TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING) TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING) TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING) İstenilen zamanda İstenilen miktarda Her türlü kaynak israfını önleyecek şekilde yapılan üretim Tam Zamanında

Detaylı

YALIN SİSTEM VE KAZANIMLARI

YALIN SİSTEM VE KAZANIMLARI YALIN SİSTEM VE KAZANIMLARI www.yalinenstitu.org.tr 1 YALIN ENSTİTÜ Yalın Düşünce AMAÇ Müşteriye mükemmel değer sunmak YÖNTEM İsraflardan arındırılmış mükemmel prosesler 2 YALIN ENSTİTÜ Değer Müşteriye

Detaylı

FONKSIYONLARA GÖRE IŞLETME

FONKSIYONLARA GÖRE IŞLETME FONKSIYONLARA GÖRE IŞLETME BILGI SISTEMLERI ÜNİTE 7 GİRİŞ İşletmelerin işlerini yürütebilmeleri için tedarikçileri, müşterileri, çalışanları, faturaları, ödemeleri, mal ve hizmetleri ile ilgili birçok

Detaylı

Üretimin Modernizasyonunda Üretim Süreçlerinin Yenileştirilmesi insansız seri üretim

Üretimin Modernizasyonunda Üretim Süreçlerinin Yenileştirilmesi insansız seri üretim Üretimin yenileştirme çalışması İş gücü, zaman ve enerji kullanımları konusunda avantaj sağlayan bir yöntemdir. Üretimin modernizasyonu Firmaların rekabet avantajlarını kazanmaları ve sürdürebilmeleri

Detaylı

Malzeme İhtiyaç Planlaması (MRP-Material Requirement Planning)

Malzeme İhtiyaç Planlaması (MRP-Material Requirement Planning) PAU ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ IENG 318 - Üretim Planlama ve Kontrolü 1 Malzeme İhtiyaç Planlaması (MRP-Material Requirement Planning) Sipariş verme sistemleri Stok kontrolüne dayalı sipariş verme sistemleri

Detaylı

Üretim Yönetimi. Yrd. Doç. Dr. Selçuk ÇEBİ

Üretim Yönetimi. Yrd. Doç. Dr. Selçuk ÇEBİ END 105 ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİNE GİRİȘ Üretim Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Selçuk ÇEBİ http://scebi.ktu.edu.tr Üretim Yönetimi Fabrikaların Organizasyon Yapısı ve Șubeleri Üretim Sistemlerinin Sınıflandırılması

Detaylı

2. Hafta DEPOLAR VE DEPOLAMA 1. DEPO VE DEPOLAMA KAVRAMLARI. 2. Hafta

2. Hafta DEPOLAR VE DEPOLAMA 1. DEPO VE DEPOLAMA KAVRAMLARI. 2. Hafta Öğr. Gör. Murat BURUCUOĞLU Gerek üretim hattı için gereken malzeme ve hammaddeler, gerekse dağıtım için bekleyen tamamlanmış ürünleri genel olarak stok olarak tanımlamaktayız. Stoklar ekonomik gelişmenin

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Tezsiz Yüksek Lisans Lojistik Dersi Konuşmacı - Ali KAHRAMAN Danışman - Yrd.Doç.Dr. Nevin ALTUĞ İÇİNDEKİLER

Detaylı

CIM - Computer Integrated Manufacturing. Ders 1:Open Cim-Giriş

CIM - Computer Integrated Manufacturing. Ders 1:Open Cim-Giriş CIM - Computer Integrated Manufacturing Ders 1:Open Cim-Giriş Otomasyon nedir? Otomasyon daha önce insan gücü ile yapılan işlemlerin makinelerle yapılabilmesi için tasarlanmış, operasyon süreçlerinin insan

Detaylı

Üretim Yönetimi. 3.1. Ürün Tasarımı 19.02.2012. 3.1.1. Ürün Tasarımını Etkileyen Faktörler. Bölüm 3. Üretim Sistemlerinin Tasarımı ve Kuruluşu

Üretim Yönetimi. 3.1. Ürün Tasarımı 19.02.2012. 3.1.1. Ürün Tasarımını Etkileyen Faktörler. Bölüm 3. Üretim Sistemlerinin Tasarımı ve Kuruluşu Üretim Yönetimi Bölüm 3. Üretim Sistemlerinin Tasarımı ve Kuruluşu Yrd. Doç. Dr. Selçuk ÇEBİ http://scebi.ktu.edu.tr 3.1. Ürün Tasarımı Ürün tasarımı, ürünün fiziksel özelliklerini ve fonksiyonlarını açıkça

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ Tedarik Zinciri Nedir? Hammadde temini yapan, onları ara mal ve nihai ürünlere çeviren, nihai ürünleri müşterilere dağıtan, üretici ve dağıtıcıların oluşturduğu bir ağdır. TARLADAN

Detaylı

İmalat işlemi; -İnsan veya hayvan gücü kullanarak ilkel yöntemlerle yada -Mekanik enerji kullanılarak makinelerle yapılır.

İmalat işlemi; -İnsan veya hayvan gücü kullanarak ilkel yöntemlerle yada -Mekanik enerji kullanılarak makinelerle yapılır. İmalatın amacı, ham madde halinde bulunan herhangi bir malzemeyi belirli bir şekle dönüştürmektir. İmalat işlemi; -İnsan veya hayvan gücü kullanarak ilkel yöntemlerle yada -Mekanik enerji kullanılarak

Detaylı

INDEX - İÇİNDEKİLER 1 - HAKKIMIZDA REFERANSLAR A - ISITMA SOĞUTMA... B - ELEKTRİK ELEKTRONİK... C - BEYAZ EŞYA... D - OTOMOTİV...

INDEX - İÇİNDEKİLER 1 - HAKKIMIZDA REFERANSLAR A - ISITMA SOĞUTMA... B - ELEKTRİK ELEKTRONİK... C - BEYAZ EŞYA... D - OTOMOTİV... INDEX - İÇİNDEKİLER 1 - HAKKIMIZDA... 1 2 - REFERANSLAR A - ISITMA SOĞUTMA... B - ELEKTRİK ELEKTRONİK... C - BEYAZ EŞYA... D - OTOMOTİV... 2 3 4 5 3 - İZMİR KALIP FABRİKA A - KALIP İŞLETMESİ... B - PRES

Detaylı

PAU ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ. IENG 328 - Üretim Planlama ve Kontrolü 2

PAU ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ. IENG 328 - Üretim Planlama ve Kontrolü 2 PAU ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ IENG 328 - Üretim Planlama ve Kontrolü 2 1 Dersin amacı Endüstri mühendisliğinin temel konularından biri olan üretim planlaması ve kontrolü ile ilgili temel kavram ve tekniklerin

Detaylı

1 Teknolojideki hızlı değişme ve gelişmeler üretim metot ve sistemlerini de hızla değiştirmektedir. Bu değişime ve gelişime bağlı olarak üretimde yeni teknolojiler ve üretim sistemleri kullanılmaktadır.

Detaylı

Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-2

Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-2 Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-2 Sağlık Kurumlarında Üretim Planlaması ÖĞR. GÖR. HÜSEYİN ARI Üretimin Bir İşletmedeki Yeri Pazarlama Finans Üretim İnsan Kaynakları Muhasebe 3 Üretim Sistemi

Detaylı

BÖLÜM 1 TEDARİK ZİNCİRİ

BÖLÜM 1 TEDARİK ZİNCİRİ İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 TEDARİK ZİNCİRİ 1.1. Niçin Tedarik Zinciri?... 1 1.2. Tedarik Zinciri ve Tedarik Zinciri Yönetimi... 3 1.3. Tedarik Zinciri Yapısı... 5 1.4. İş Modelleri... 6 Kaynaklar... 7 BÖLÜM 2

Detaylı

Endüstri Mühendisliğine Giriş

Endüstri Mühendisliğine Giriş NOT: MRP ve TAM ZAMANINDA ÜRETİM ARASINDAKİ FARKLAR ile ilgili notlar sizlere çalışmanız için derste işlenmemiştir Endüstri Mühendisliğine Giriş 26 Aralık 2012, Şişli-Ayazağa, İstanbul, Türkiye. Yard.

Detaylı

TRS METAL MAKİNA PLASTİK KALIP İMALAT SAN. TİC. LTD. ŞTİ. Kurumsal; TRS İleri Tasarım ve İmalat Teknolojileri San. Tic. Ltd. Şti., Ankara İvedik Organize Sanayi Bölgesinde tamamı kapalı olan 800m² alana

Detaylı

Neden Endüstri Mühendisliği Bölümünde Yapmalısınız?

Neden Endüstri Mühendisliği Bölümünde Yapmalısınız? Lisansüstü Eğitiminizi Neden Endüstri Mühendisliği Bölümünde Yapmalısınız? Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü, 1990 yılında kurulmuş ve ilk mezunlarını 1994

Detaylı

Rekabetçi Üretim Yönetimi

Rekabetçi Üretim Yönetimi Rekabetçi Üretim Yönetimi Kayseri Nisan 09, 2009 Dr. Adem Göleç Katılımcılar: Sanayi Kuruluşları Öğretim Üyeleri Öğrenciler Önümüzdeki bir saat Bir Üretim Sistemi Kurum Stratejisi Rekabet Öncelikleri Đmalat

Detaylı

OPERASYONEL ÜSTÜNLÜK VE TÜKETİCİ YAKINLAŞMASINI SAĞLAMAK ve KURUMSAL UYGULAMALAR

OPERASYONEL ÜSTÜNLÜK VE TÜKETİCİ YAKINLAŞMASINI SAĞLAMAK ve KURUMSAL UYGULAMALAR OPERASYONEL ÜSTÜNLÜK VE TÜKETİCİ YAKINLAŞMASINI SAĞLAMAK ve KURUMSAL UYGULAMALAR Dünya üzerinde işletmeler giderek artan şekilde daha fazla hem içerideki şirketlere hem de diğer şirketlerle bağlanmaktadır.

Detaylı

1.ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ KAVRAMI

1.ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ KAVRAMI ÜRETİM YÖNETİMİ 1.ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ KAVRAMI 1.1. ÜRETİM TANIMI İktisat dilinde, üretim; her türlü fayda yaratma (şekil değişikliği, zaman değişikliği, mekan değişikliği... vb ile) veya iktisadi

Detaylı

HİKAYEMİZ. RobCell Robotik Mekatronik Mühendislik Teknolojileri A.Ş

HİKAYEMİZ. RobCell Robotik Mekatronik Mühendislik Teknolojileri A.Ş HİKAYEMİZ Robcell Robotik Mekatronik Mühendislik Teknolojileri A.Ş, 2017 yılında Bursa da robotik ve mühendislik sektöründe faaliyete başladı. Teknoloji bir fikir değil, fikri elde etme yoludur dedik ve

Detaylı

DEPO YÖNETİMİ VE DEPO YÖNETİM SİSTEMLERİ ÖNEMİ

DEPO YÖNETİMİ VE DEPO YÖNETİM SİSTEMLERİ ÖNEMİ DEPO YÖNETİMİ VE DEPO YÖNETİM SİSTEMLERİ ÖNEMİ Depo nedir? Depo Hizmeti alan iç ve dış müşteriler için, depo tam zamanlı ve müşteri odaklı çalışan stratejik destek bir birimdir. Depo, katma değer üretilen

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi Arş.Gör. Duran GÜLER Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik zinciri boyunca tedarik ve zinciri içinde müşteri tatmin düzeyini

Detaylı

MİLLİ PRODÜKTİVİTE MERKEZİ Denizli Verimliliği Artırma Projesi

MİLLİ PRODÜKTİVİTE MERKEZİ Denizli Verimliliği Artırma Projesi MİLLİ PRODÜKTİVİTE MERKEZİ Denizli Verimliliği Artırma Projesi Verimlilik ve Toplam Kalite Yönetimi 10 Nisan 2010 Hatice EKSEN Uzman MİLLİ PRODÜKTİVİTE MERKEZİ MİLLİ PRODÜKTİVİTE MERKEZİ Ülke ekonomisinin

Detaylı

ENDÜSTRİ 4.0 YOLUNDA: Geleceği Tasarlamak DENİZ SPORER SEKKİN

ENDÜSTRİ 4.0 YOLUNDA: Geleceği Tasarlamak DENİZ SPORER SEKKİN ENDÜSTRİ 4.0 YOLUNDA: Geleceği Tasarlamak DENİZ SPORER SEKKİN YAKIN GELECEK 2018 Sanayide kullanılacak robot sayısı yaklaşık 3 milyon olacak. Birbirine bağlı cihaz sayısı 13 milyardan 29 milyara çıkacak.

Detaylı

Üretim Yönetimi Nedir?

Üretim Yönetimi Nedir? Üretim Yönetimi Üretim Yönetimi Nedir? Üretim süreçlerini ilgilendiren tüm kararların alınması ile ilgili disiplindir. Üretilen malların istenilen nicelikte ve zamanda en az giderle oluşmasını amaçlar

Detaylı

AHZIRLAYANLAR. 2009463008 Cemre Benan Arslan 2008463095 Burcu Şahin 2005463066 A. Eren Öztürk

AHZIRLAYANLAR. 2009463008 Cemre Benan Arslan 2008463095 Burcu Şahin 2005463066 A. Eren Öztürk AHZIRLAYANLAR 2009463008 Cemre Benan Arslan 2008463095 Burcu Şahin 2005463066 A. Eren Öztürk Bu araştırmamızda size kurumsal ve geleneksel olarak yönetilen iki firmanın ücret, ücret belirleme ve ücretin

Detaylı

Üçüncü Bölüm : Otomasyon Kavramı, Çeşitleri ve Faydaları Hazırlayan

Üçüncü Bölüm : Otomasyon Kavramı, Çeşitleri ve Faydaları Hazırlayan TEKNOLOJİ KULLANIMI Üçüncü Bölüm : Otomasyon Kavramı, Çeşitleri ve Faydaları Hazırlayan ÖĞR. GÖR. Hamza CORUT İŞLEYİŞ AŞAMALARI Birinci Aşama: İçerik Sunumu İkinci Aşama: İçeriğin Anlatımı Üçüncü Aşama:

Detaylı

WÜRTH ÜN MODERN STOK YÖNETİM SİSTEMİ ORSY

WÜRTH ÜN MODERN STOK YÖNETİM SİSTEMİ ORSY WÜRTH ÜN MODERN STOK YÖNETİM SİSTEMİ ORSY Würth Grubu Faaliyet Alanı: Atölye, servis ve endüstri alanlarına yönelik her türlü bağlantı elemanları ve tamir-bakım ürünlerinin uluslararası ticareti. Ürün

Detaylı

Profesyonel, verimli, yenilikçi sistemler...

Profesyonel, verimli, yenilikçi sistemler... ARKE Otomasyon Bil. Mak. San. ve Tic. Ltd. Şti. Atilla KARAÇAY Ramazan EKİN Proje & Yazılım 0.533 430 19 45 Üretim & Satış 0.533 223 13 46 atilla.karacay@arkeotomasyon.com ramazan.ekin@arkeotomasyon.com

Detaylı

ÜRETİM VE KAYNAK PLANLAMASI

ÜRETİM VE KAYNAK PLANLAMASI ÜRETİM VE KAYNAK PLANLAMASI ÜRETİM KAYNAKLARI PLANLAMASI KAVRAMI Üretim kaynakları planlaması (MRP II) sisteminin hedefleri stokların azaltılması, üretimi aksatmayacak ve dolayısı ile kapasite kayıplarına

Detaylı

GENEL İŞLETME. Dr. Öğr.Üyesi Lokman KANTAR

GENEL İŞLETME. Dr. Öğr.Üyesi Lokman KANTAR GENEL İŞLETME Dr. Öğr.Üyesi Lokman KANTAR 11.12.2018 1 ÜRETİM YÖNETİMİ Üretim kavramı: İşletmelerin girdi (input) almaları, bunları belli bir süreçten sonra çıktı (output) olarak adlandırılan mal ve hizmetlere

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKAT Burada ilk 4 sayfa gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 2 Kolayaof.com 0 362 2338723 Sayfa 2 İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE- TEDARİK

Detaylı

Bir iş modeli olarak kitlesel üretimde, standartlaştırılmış ürünlerin çok yüksek adetlerde üretilmesi üretim maliyetlerini düşürmektedir ve bu da

Bir iş modeli olarak kitlesel üretimde, standartlaştırılmış ürünlerin çok yüksek adetlerde üretilmesi üretim maliyetlerini düşürmektedir ve bu da 1 2 3 Bir iş modeli olarak kitlesel üretimde, standartlaştırılmış ürünlerin çok yüksek adetlerde üretilmesi üretim maliyetlerini düşürmektedir ve bu da müşterilerinlehine olacak şekilde fiyatların azalmasına

Detaylı

ÜRETİCİLERE VE BÜYÜK İŞLETMELERE MİKRO YAZILIM DAN KURUMSAL YAZILIM: MiKRO FLY EN BÜYÜK OLMAK İÇİN UÇ!

ÜRETİCİLERE VE BÜYÜK İŞLETMELERE MİKRO YAZILIM DAN KURUMSAL YAZILIM: MiKRO FLY EN BÜYÜK OLMAK İÇİN UÇ! ÜRETİCİLERE VE BÜYÜK İŞLETMELERE MİKRO YAZILIM DAN KURUMSAL YAZILIM: MiKRO FLY EN BÜYÜK OLMAK İÇİN UÇ! Büyümek isteyen her şirkete lazım. mikro.com.tr Büyük bir işletmeye sahipseniz ama en büyük olmak

Detaylı

GRUP TEKNOLOJİSİ VE HÜCRESEL ÜRETİM

GRUP TEKNOLOJİSİ VE HÜCRESEL ÜRETİM GRUP TEKNOLOJİSİ VE HÜCRESEL ÜRETİM GRUP TEKNOLOJİSİ VE HÜCRESEL ÜRETİM Grup Teknolojisi Ve Hücresel Üretim Kavramları Grup teknolojisi oldukça geniş bir kavramdır. Üretim ve endüstri mühendisliği alanlarında

Detaylı

Endüstri 4.0 için Metroloji 4.0 Kalite Kontrol Vizyonu. Orkun Yalçın

Endüstri 4.0 için Metroloji 4.0 Kalite Kontrol Vizyonu. Orkun Yalçın Endüstri 4.0 için Metroloji 4.0 Kalite Kontrol Vizyonu Orkun Yalçın Karmaşıklık derecesi Endüstri 4.0 Gelişimi İlk programlanabilir kontrol, Modicon 084 1969 4. Sanayi Devrimi Cyber-Physical sistemlerin

Detaylı

ÜRETİM YÖNETİMİ VE SİSTEMİ

ÜRETİM YÖNETİMİ VE SİSTEMİ ÜRETİM YÖNETİMİ VE SİSTEMİ İŞLETMELERDE ÜRETİM SİSTEMLERİ VE TÜRLERİ Basit olarak, girdileri mal ve hizmetlere dönüştüren sisteme üretim sistemi adı verilmektedir. Sistemin temel elemanları olan girdi,

Detaylı

Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-1

Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-1 Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-1 Kurumsal Kaynak Planlamasına Giriş Kurumsal Kaynak Planlamasının Gelişimi Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP-KKP), işletmelerin fonksiyonları arasındaki karşılıklı

Detaylı

STOK VE STOK YÖNETİMİ.

STOK VE STOK YÖNETİMİ. STOK YÖNETİMİ STOK VE STOK YÖNETİMİ. Bir işletmede gereksinim duyulana kadar bekletilen malzemelere stok denir. Her kuruluş talep ile arz arasında bir tampon görevini görmesi için stok bulundurur. Stok

Detaylı

ERP KURUMSAL KAYNAK PLANLAMASI

ERP KURUMSAL KAYNAK PLANLAMASI ERP KURUMSAL KAYNAK PLANLAMASI ERP nin en önemli özelliği, firmanın bütün departman ve fonksiyonlarını tek bir sistem içinde birleştirmeye çalışmasıdır. İhtiyaç ve beklentileri birbirinden farklı olan

Detaylı

3SİSTEMLERİN YÖNETİMİ (1-14)

3SİSTEMLERİN YÖNETİMİ (1-14) ÜRETİM YÖNETİMİ: SİSTEMSEL BİR YAKLAŞIM İÇİNDEKİLER sayfa no 3SİSTEMLERİN YÖNETİMİ (1-14) 1. Sistem Teorisine Giriş 3 1.1 Sistemin Tanımı 4 1.2 Sistemlerin Temel Yapısı 6 1.3 Sistemlerin Önemli Özellikleri

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Üretim Yönetimi MAN 325 2 3 + 0 3 6. Program Öğrenme Çıktıları

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Üretim Yönetimi MAN 325 2 3 + 0 3 6. Program Öğrenme Çıktıları DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Üretim Yönetimi MAN 325 2 3 + 0 3 6 Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Dersin Koordinatörü Dersi Verenler Almanca Lisans Zorunlu

Detaylı

Tedarik Zinciri Performans Ölçümü

Tedarik Zinciri Performans Ölçümü Tedarik Zinciri Performans Ölçümü Arş.Gör. Duran GÜLER Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Tedarik Zinciri Yönetim Etkinliğinin Artırılmasında Kullanılan Performans Ölçüleri 1. Maliyet

Detaylı

MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ (PZL208U)

MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ (PZL208U) DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ (PZL208U)

Detaylı

İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI

İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI 2014 İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI Açıklama Staj yapılan işletmelerde

Detaylı

Hakkımızda. Yönetim Sistemi Lojistik. Yönetim Sistemi IAS ERP» Sertifikalarımız ISO 9001-2008» AQAP 2110»

Hakkımızda. Yönetim Sistemi Lojistik. Yönetim Sistemi IAS ERP» Sertifikalarımız ISO 9001-2008» AQAP 2110» 2 3 Hakkımızda 3E Elektro Optik Sistemler, 3E EOS, savunma sanayinde belirlediği hedefler doğrultusunda, ülkemizin ihtiyaç duyduğu yurtdışı kaynaklı ana ürün ve alt malzemeleri yurt içinde üretmek ve geliştirmek

Detaylı

Girişimciler İçin Operasyon ve Değer Zinciri Yönetimi. Emre GÖLLÜ 17 Mart 2012

Girişimciler İçin Operasyon ve Değer Zinciri Yönetimi. Emre GÖLLÜ 17 Mart 2012 Girişimciler İçin Operasyon ve Değer Zinciri Yönetimi Emre GÖLLÜ 17 Mart 2012 Dersin İçeriği 2 Operasyon Yönetimi Nedir? Operasyon Yönetiminin Temel Kavramları İşletmelerde Operasyon Yönetimi Rekabetçi

Detaylı

İÇİNDEKİLER KALİTE YE KUŞBAKIŞI

İÇİNDEKİLER KALİTE YE KUŞBAKIŞI İÇİNDEKİLER vii SAYFA YE KUŞBAKIŞI 1 GİRİŞ 2 Kalite İle İlgili Bazı Kavramlar 6 Kalitenin Getirileri 9 Kalite ile İlgili Kuruluşlar 10 Kalite nin unsurları 11 Kaliteyi Oluşturan Faktörler 12 HİZMETTE 13

Detaylı

ANKARA PROFESYONEL MAKİNA KALIP PLASTİK YAPI EĞİTİM SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ HAKKIMIZDA ANKARA PROFESYONEL MAKİNA ; yenilikçi, istihdam ve gelir arttırıcı projeleri ile kuruluşların rekabet güçlerini

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi -Dağıtım Planlaması- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Dağıtım Tedarik zinciri içerisindeki ürün akıșları incelendiğinde üç temel akıș görülmektedir: Tedarik edilen girdilerin akıșı İmalat

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ 4.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER Kalite Planlaması Kalite Felsefesi KALİTE PLANLAMASI Planlama, bireylerin sınırsız isteklerini en üst düzeyde karşılamak amacıyla kaynakların en uygun

Detaylı

ALBA KALIP ve OTOMASYON MAKİNALARI İMALAT SANAYİ ve TİC. LTD. ŞTİ.

ALBA KALIP ve OTOMASYON MAKİNALARI İMALAT SANAYİ ve TİC. LTD. ŞTİ. ALBA KALIP ve OTOMASYON MAKİNALARI İMALAT SANAYİ ve TİC. LTD. ŞTİ. 1992 yılında 70m2 lik bir alanda iki kardeşin girişimiyle faaliyetlerine başlayan Alba Kalıp, bugün 20,000 m2 si kapalı olmak üzere toplam

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM: TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİNE GİRİŞ

BİRİNCİ BÖLÜM: TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİNE GİRİŞ İÇİNDEKİLER Önsöz... v İçindekiler... vii BİRİNCİ BÖLÜM: TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİNE GİRİŞ 1.1 Tedarik Zincirinin Temel Fonksiyonları... 8 1.1.1 Üretim... 8 1.1.2 Envanter Yönetimi... 16 1.1.3 Taşıma ve

Detaylı

DEPO ve STOK YÖNETİMİ Eğitimi. Biymed Eğitim

DEPO ve STOK YÖNETİMİ Eğitimi. Biymed Eğitim DEPO ve STOK YÖNETİMİ Eğitimi Biymed Eğitim Eğitime Bedeline Dahil Olanlar Öğle yemekleri Çay-Kahve ve İkramlar Eğitim notu Sertifika Eğitim Saatleri 10.00-11.15 Eğitim 11.15-11.30 Çay-Kahve Arası 11.30-12.30

Detaylı

Genel Müdür Ref (GM-01)

Genel Müdür Ref (GM-01) Genel Müdür Ref (GM-01) İş tanımı Genel Müdür, tesisin düzgün yürütülmesini sağlamak, birinci sınıf imalat hizmetleri sunmak, Ortak Kullanım Tesisinin sunacağı hizmetlerin pazarlanmasını sağlamak, personel

Detaylı

ÜRETİM STRATEJİSİ VE VERİMLİLİK

ÜRETİM STRATEJİSİ VE VERİMLİLİK ÜRETİM STRATEJİSİ VE VERİMLİLİK İŞLETME VE ÜRETİM STRATEJİLERİ. Günümüzde rekabette farklılaşmanın giderek önem kazandığı bir piyasa ortamında işletmeler rakiplerine üstünlük sağlayabilmek için farklı

Detaylı

Araç Gövdesi İmalatına Yönelik Sert Lehimleme Çözümleri

Araç Gövdesi İmalatına Yönelik Sert Lehimleme Çözümleri Araç Gövdesi İmalatına Yönelik Sert Lehimleme Çözümleri voestalpine Böhler Welding www.voestalpine.com/welding voestalpine Böhler Welding En İyi Kaynak Sonuçları için Metalürjik Uzmanlık voestalpine Böhler

Detaylı

Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Hazırlayan: Doç. Dr. Nil ARAS, 2018

Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Hazırlayan: Doç. Dr. Nil ARAS, 2018 Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Hazırlayan: Doç. Dr. Nil ARAS, 2018 2 Bu bölümün sonunda, Tedarik zincirinin hedefini tartışabilecek ve bir firmanın başarısında

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ Hafta 13 Yrd. Doç. Dr. Semra BORAN Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun olarak

Detaylı

Şekil-1. Dr. Özgür AKIN

Şekil-1. Dr. Özgür AKIN Şekil-1 Dr. Özgür AKIN Teknoloji Nedir? Teknoloji, insanoğlunun gereklerine uygun yardımcı alet ve araçların yapılması ya da üretilmesi için gerekli bilgi ve yetenektir. Teknoloji ayrıca, bir sanayi dalıyla

Detaylı

Kurumsal Uygulamalar ve Bilgi Teknolojileri Entegrasyonu

Kurumsal Uygulamalar ve Bilgi Teknolojileri Entegrasyonu Kurumsal Uygulamalar ve Bilgi Teknolojileri Entegrasyonu 20.12.2013 Kurumsal Bilgi Sistemleri Satış ve Pazarlama Bilgi Sistemleri Muhasebe ve Finans Bilgi Sistemleri İnsan Kaynakları Bilgi Sistemi Üretim

Detaylı

Formplast üretimli her ürün çok titiz ve sabırlı bir çalışmanın ürünüdür ve kalitesi uluslararası belgeler ile onaylanmıştır.

Formplast üretimli her ürün çok titiz ve sabırlı bir çalışmanın ürünüdür ve kalitesi uluslararası belgeler ile onaylanmıştır. E N D Ü S T R İ Y E L Y A L I T I M D A Ç Ö Z Ü M O R T A Ğ I N I Z HAKKIMIZDA Formplast 1991 yılından bu yana, yarı mamul olarak ithal ettiği yalıtım malzemeleri ve yapışkanları kendi tesislerinde müşterilerin

Detaylı

ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ

ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ ÜRETİM KAVRAMI Üretim, insan ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla mal veya hizmetlerin meydana getirilmesi işlemine denir. Üretim işlemi, fiziki bir malınüretimiyle ilgili olduğu

Detaylı

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Dersle İlgili Konular Üretim Yönetimi Süreç Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi Üretim Planlama ve Kontrolü Proje Yönetimi Kurumsal Kaynak Planlaması-ERP Kalite Yönetimi Modern

Detaylı

ÜÇ EKSENLİ MASA TİPİ CNC FREZE TEZGAHI TASARIM VE PROTOTİPİ. Cem DOĞAN, Kerim ÇETĠNKAYA

ÜÇ EKSENLİ MASA TİPİ CNC FREZE TEZGAHI TASARIM VE PROTOTİPİ. Cem DOĞAN, Kerim ÇETĠNKAYA ÜÇ EKSENLİ MASA TİPİ CNC FREZE TEZGAHI TASARIM VE PROTOTİPİ Cem DOĞAN, Kerim ÇETĠNKAYA *Karabük Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Makine Eğitimi Bölümü, Karabük Özet Günümüzde Teknolojinin gelişmesi

Detaylı

EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM PLANI

EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM PLANI T.C. ERCĠYES ÜNĠVERSĠTESĠ Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü 2016-2017 EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM PLANI I. YARIYIL II. YARIYIL ENM 101 Matematik I 4 0 6 6 ENM 102 Matematik II 4 0 6 6 ENM 103 Fizik

Detaylı

TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SAĞLIK KURUMLARI İŞLETMECİLİĞİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SAĞLIK KURUMLARI İŞLETMECİLİĞİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SAĞLIK KURUMLARI İŞLETMECİLİĞİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI SAĞLIK İŞLETMELERİNDE LOJİSTİK YÖNETİMİ Yrd.Doç.Dr. M.Hakan KESKİN Hazırlayan Behiye ERYİĞİT

Detaylı

Enerji Yönetim Sistemleri

Enerji Yönetim Sistemleri Murat Silsüpür Elektrik Mühendisi Kapsam 1. Enerji Yönetimi 2. ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Standardı 3. Enerji İzleme Sistemi 4. Uygulama Örneği 8 Haziran 2015 Sunu: 2 Enerji Yönetimi Tanım: Minimum

Detaylı

KALİTE GÜVENCE SİSTEMLERİ

KALİTE GÜVENCE SİSTEMLERİ KALİTE GÜVENCE SİSTEMLERİ Kalite Güvencesi ve Kalite Güvence Sistemleri Ürün kalitesi, gerek ISO tarafından belirlenmiş ölçülere ve gerekse Türkiye de TSE nin ortaya koyduğu standartlara göre belli bir

Detaylı

NRM Makina Teknolojisiyle Endüstriye Değer Katıyor. Kalitemizin Temelinde Ar-Ge Var

NRM Makina Teknolojisiyle Endüstriye Değer Katıyor. Kalitemizin Temelinde Ar-Ge Var NRM Makina Teknolojisiyle Endüstriye Değer Katıyor NRM Makina, imalat sektöründe faaliyet gösteren tüm firmalar için robotik otomasyon sistemleri üreten bir teknoloji şirketidir. Türkiye deki ve dünyadaki

Detaylı

Temiz Üretim Süreçlerine Geçişte Hibe Programlarının KOBİ lere Katkısı. Ertuğrul Ayrancı Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 07.10.2015

Temiz Üretim Süreçlerine Geçişte Hibe Programlarının KOBİ lere Katkısı. Ertuğrul Ayrancı Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 07.10.2015 Temiz Üretim Süreçlerine Geçişte Hibe Programlarının KOBİ lere Katkısı Ertuğrul Ayrancı Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 07.10.2015 KOBİ lere Yönelik Destekler -Kalkınma Ajansları -KOSGEB -TÜBİTAK -Bilim Sanayi

Detaylı

2015-2016. Eğitim Programları Tanıtımı TALEP PLANLAMA & SATIŞ TAHMİN TEKNİKLERİ DETAY ÇİZELGELEME ÜRETİMDE GENEL PLANLAMA & ÇİZELGELEME

2015-2016. Eğitim Programları Tanıtımı TALEP PLANLAMA & SATIŞ TAHMİN TEKNİKLERİ DETAY ÇİZELGELEME ÜRETİMDE GENEL PLANLAMA & ÇİZELGELEME Kurumsal Süreçlerinde Optimizasyon 2015-2016 Eğitim Programları Tanıtımı ÜRETİMDE GENEL PLANLAMA & ÇİZELGELEME TALEP PLANLAMA & SATIŞ TAHMİN TEKNİKLERİ SATIŞ & OPERASYON PLANLAMA (S&OP) KAPASİTE & MALZEME

Detaylı

2008 den günümüze. 130 Firma 1.000 Kullanıcı SmartWM DEPO YÖNETİMİ

2008 den günümüze. 130 Firma 1.000 Kullanıcı SmartWM DEPO YÖNETİMİ Depolarını 2008 den günümüze 130 Firma 1.000 Kullanıcı İle Yönetiyor! SmartWM DEPO YÖNETİMİ Çözüm Ortaklarımız SENTIA BİLİŞİM HİZMETLERİ SAN TİC. LTD.ŞTİ AKTİF PROJE VE DANIŞMANLIK ERBİLİŞİM BİLGİSAYAR

Detaylı

2017 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI. Ders Kodu Ders Adı (Türkçe) Müf.No T P K AKTS Tip Op.

2017 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI. Ders Kodu Ders Adı (Türkçe) Müf.No T P K AKTS Tip Op. 2017 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI SINIF: 1 DÖNEM: GÜZ Aİ 101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I 2017 2 0 2 2 Z ENM 101 MATEMATİK-I 2017 4 0 6 6 Z ENM 103 FİZİK-I

Detaylı

Kurumsal Mimari. (Enterprise Architecture) MUSTAFA ULUS, 2015

Kurumsal Mimari. (Enterprise Architecture) MUSTAFA ULUS, 2015 Kurumsal Mimari (Enterprise Architecture) MUSTAFA ULUS, 2015 Hakkımda Eğitim Yıldız Teknik Üniversitesi - Matematik Mühendisliği lisans Ahmet Yesevi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği yüksek lisans Deneyim

Detaylı

KOMPAKT ÇÖZÜMLERİ OTOMASYON CONTROLLED BY

KOMPAKT ÇÖZÜMLERİ OTOMASYON CONTROLLED BY KOMPAKT OTOMASYON ÇÖZÜMLERİ CONTROLLED BY TYPE #1 Tek makine uygulamaları için mükemmel çözüm Yüksek hızda yükleme & boşaltma 4 kg parça yükleme & boşaltma kapasitesi Torna, freze ve taşlama tezgahları

Detaylı

DENEME SINAVI A GRUBU / İŞLETME. 1. İşletmenin yapısal özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:

DENEME SINAVI A GRUBU / İŞLETME. 1. İşletmenin yapısal özelliklerini şöyle sıralayabiliriz: DENEME SINAVI A GRUBU / İŞLETME 1 1. İşletmenin yapısal özelliklerini şöyle sıralayabiliriz: 3 İşletme bir ekonomik kuruluştur. 3 İşletme bağımsız bir kuruluştur. 3 İşletme sosyal bir kuruluştur. 3 İşletme

Detaylı

GENEL TANITIM SUNUMU

GENEL TANITIM SUNUMU GENEL TANITIM SUNUMU DAS LAGER ile birlikte, Dünyamız çok FARKLI dönmeye basladı Das Lager Markamız, bugünün ve geleceğin gereksinimleri ile 30 yılı aşkın deneyimi harmonize ederek, rulman dünyasına yeni

Detaylı

Birinci Bölüm ve İkinci Bölüm : Tekrar ve Hatırlatma Hazırlayan

Birinci Bölüm ve İkinci Bölüm : Tekrar ve Hatırlatma Hazırlayan TEKNOLOJİ KULLANIMI Birinci Bölüm ve İkinci Bölüm : Tekrar ve Hatırlatma Hazırlayan ÖĞR. GÖR. Hamza CORUT İŞLEYİŞ AŞAMALARI Birinci Aşama: İçerik Sunumu İkinci Aşama: İçeriğin Anlatımı Üçüncü Aşama: Gelecek

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ Tedarik Zinciri Temel Kavramlar

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ Tedarik Zinciri Temel Kavramlar TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ Tedarik Zinciri Temel Kavramlar Arş.Gör. Duran GÜLER Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Tedarik İşletmelerin ihtiyacı olan girdilerin (hammadde, malzeme,

Detaylı

EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM PLANI

EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM PLANI T.C. ERCĠYES ÜNĠVERSĠTESĠ Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü 2015-2016 EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM PLANI I. YARIYIL II. YARIYIL Ders Kodu Ders Adı T P K ECTS Ön şart* Ders Kodu Ders Adı T P K ECTS Ön

Detaylı

EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM PLANI

EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM PLANI T.C. ERCĠYES ÜNĠVERSĠTESĠ Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü 2014-2015 EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM PLANI I. YARIYIL II. YARIYIL ENM 101 Matematik I 4 0 4 6 ENM 102 Matematik II 4 0 4 6 ENM 103 Fizik

Detaylı

Tesisler ve Donanımlar. Kapasite Planlaması. Tahmin

Tesisler ve Donanımlar. Kapasite Planlaması. Tahmin Ürün ve hizmet üretme sistemine ve nasıl organize olacağına karar verilmesi Yeni ürün ve hizmet planlamasının bir aşamasıdır Kapasite planlamasını, ekipman seçimini ve yerleşke tasarımını etkiler. Süreç

Detaylı

SAC PARÇA ÜRETİM BÖLÜMÜNDE ENERJİ ANALİZÖRLERİYLE VERİMLİLİĞİ ARTTIRMA AMAÇLI İŞ EMRİ TAKİP, VERİ TOPLAMA ve ANALİZ SİSTEMİ OTOMASYONUNUN KURULMASI

SAC PARÇA ÜRETİM BÖLÜMÜNDE ENERJİ ANALİZÖRLERİYLE VERİMLİLİĞİ ARTTIRMA AMAÇLI İŞ EMRİ TAKİP, VERİ TOPLAMA ve ANALİZ SİSTEMİ OTOMASYONUNUN KURULMASI AR-GE MERKEZLERİ İYİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ PAYLAŞIM TOPLANTISI AR-GE YÖNETİMİ YILDIZ KALIP SAN. TİC. A.Ş. SAC PARÇA ÜRETİM BÖLÜMÜNDE ENERJİ ANALİZÖRLERİYLE VERİMLİLİĞİ ARTTIRMA AMAÇLI İŞ EMRİ TAKİP, VERİ

Detaylı

MODÜLER ÜRETİM ve TEDARİKÇİ PARKLARI

MODÜLER ÜRETİM ve TEDARİKÇİ PARKLARI MODÜLER ÜRETİM ve TEDARİKÇİ PARKLARI Timuçin in Bayraktar TEMSA TEMSA TEMSA NIN TARİHÇESİ ilk YILLARDA ÇELiK KONSTRÜKSÜYON VE TAAHHÜT işleri YAPAN TEMSA DA DÖNÜM NOKTASI KOMATSU İLE 1983 YILINDA, MITSUBISHI

Detaylı

BÖLÜM 2. Bilişim Sistemleri, İş Süreçleri ve İşbirliği. Doç. Dr. Serkan ADA

BÖLÜM 2. Bilişim Sistemleri, İş Süreçleri ve İşbirliği. Doç. Dr. Serkan ADA BÖLÜM 2 Bilişim Sistemleri, İş Süreçleri ve İşbirliği Doç. Dr. Serkan ADA İş Süreçleri - 1 İş süreçleri, bir ürün yada hizmet üretmek için gerekli olan faaliyetlerin bir derlemesidir. İşletme performansı

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜDERS TANITIM FORMU

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜDERS TANITIM FORMU AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜDERS TANITIM FORMU EK-4 Dersin Kodu ve Adı: Örgütsel Psikoloji ve Endüstriyel İlişkiler Bölüm / Anabilim Dalı : İşletme Tezsiz YL 3 Yarıyıl Teorik Uygulama

Detaylı

Yönetimimizden Mektup

Yönetimimizden Mektup AMI Metals Yönetimimizden Mektup Havacılık sektöründe otuz yılı aşan deneyimiyle kendini bu işe adamış kadromuz, AMI Metals ı başarı ile dünyanın lider ham malzeme sağlayıcısı durumuna getirmiştir. Sahip

Detaylı

Marmara Üniversitesi Lojistik & Tedarik Zinciri Yönetimi Sertifika Programı Marmara University Logistics & Supply Chain Management Certificate Program

Marmara Üniversitesi Lojistik & Tedarik Zinciri Yönetimi Sertifika Programı Marmara University Logistics & Supply Chain Management Certificate Program Marmara Üniversitesi Lojistik & Tedarik Zinciri Yönetimi Sertifika Programı Marmara University Logistics & Supply Chain Management Certificate Program Amaç Değişen ve gelişen müşteri isteklerinin en verimli

Detaylı

Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012

Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012 Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012 Üretim Yatırımı Girişim kapsamında hedeflenen ürün veya hizmetlerin üretilmesi için gerekli işletme faaliyetleri planlanmalıdır. Girişimcinin uzmanlığına da bağlı

Detaylı

İçİ İç ndek ndek ler Birinci Kısım GİRİŞ 1. Dijital Devrim...3 2. Yeni Ekonomi...19 3. Küreselleşme ve Değişim...35

İçİ İç ndek ndek ler Birinci Kısım GİRİŞ 1. Dijital Devrim...3 2. Yeni Ekonomi...19 3. Küreselleşme ve Değişim...35 İçindekiler Birinci Kısım GİRİŞ 1. Dijital Devrim...3 Küreselleşme... 4 Fütüristlerin Görüşleri... 7 Bilgi Toplumu... 8 Kağıtsız Fabrikalar... 9 Tek Kişilik Şirketler...10 Küresel Üretici...11 Küresel

Detaylı