Mali de politik istikrarsızlık sonucu yaşanan kıtlık

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Mali de politik istikrarsızlık sonucu yaşanan kıtlık"

Transkript

1 Forum: Sorun: Yazar: Güvenlik Konseyi Mali de politik istikrarsızlık sonucu yaşanan kıtlık Meryem Çekem, Sani Eskinazi Pozisyon: Başkan Vekili, Başkan Araştırma Raporu Giriş Yıllardır düzenli olmayan bir ülke olan Mali, günümüzde politik istikrarsızlık ve kıtlığın birlikte yarattığı sıkıntılı bir süreçtedir. Batılı ülkelerin çabalarına rağmen, ülkedeki kargaşa çözümlenememiştir. Federal bir devletin oluşturulmasına rağmen, Mali deki sorunlar çözülmüş olmaya yakın bile değildir. Bu rapor genel olarak bu soruya yoğunlaşacaktır: Bir zamanlar Afrika nın hayranlıkla baktığı Mali bu eski pozisyonuna nasıl dönebilir? Anahtar Kelimelerin Tanımları Azavad Azavad (devletin resmi adıyla bazı kaynaklara göre Azavad İslam Cumhuriyeti veya Azavad İslam Devleti), Mali'nin kuzeyinde bulunan bir bölge ve tanınmayan bir devlettir. Uluslararası toplum tarafından Mali'nin parçası olarak kabul edilir. Tanınmayan devlet Bu tanınmayan veya kısmen tanınmayan devletler listesi çağdaş siyasi ve iktisadi coğrafya üzerindeki yönetimler hakkında genel bir bakış sağlaması için,egemen devletlerin uluslararası teamül hukuku (Montevideo Konvansiyonuprensipleri üzerinden) çerçevesinde tanınma durumunu ve tüm dünya üzerinde diplomatik olarak tanınmayan ülkelerin listelendiği maddedir. Mali Cumhuriyeti Mali Cumhuriyeti Batı Afrika'da bulunan denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Mali, Afrika'nın en büyük yedinci ülkesidir. Kuzeyde Cezayir, doğuda Nijer, güneyde Burkina Faso ve Fildişi Sahili, güneybatıda Gine ve batıda Senegal ve Moritanya ile sınır paylaşmaktadır. Yüzölçümü yaklaşık km2 ve tahminî nüfusu neredeyse kişi. Ülkenin başkenti Bamako dur. Şeriat Şeriat İslam Hukuku dur, ve bu kurallar Kurandan gelir. Bu hukuk farklı kişiler tarafından farklı şekilde algılanabilir.

2 Genel Bakış Son yıllarda Mali politik, güvenlik ve insancıl bir krizle karşı karşıya kaldı. Ülkenin içinde ekstrem şeriat yanlıları git gide yayılıp sorunlara yol açıyorlardı. Bu politik istikrarsızlığın köküne bakıldığında sebebin net bir devlet bürokrasisi olmayışına bağlayabiliriz. Afrika nın batısında bulunan Mali 22 Eylül 1960 a kadar Fransız himayesi altındaydı. Bağımsızlığını kazanır kazanmaz sosyalist bir yönetimle yönetilen Mali ardından 1991 yılına kadar sıkı askeri yönetimle yönetiliyordu yılında ise geçici bir demokratik hükümet tarafından Mali nin ilk parlamentosu kuruldu. Demokratik bir devlet kurulmasına rağmen, birçok mevzuya yol açan politik bürokrasi birçok sıkıntıyla karışışaydı. Bu sorunlardan en büyüğü de kendilerine bağımsız bir devlet kurmak için saldırılarda bulunan Tuareg topluluğuydu. Bu gibi toplulukların artması ve Mali nin ordusunun da güçsüzleşmesiyle istikrarsızlık tüm ülkeye yayıldı ve devlet hala saldırıyı yapan gruplarla barışa varabilmiş durumda değil. Fransa olaya destek attı ama güvenlik sorunları çözülmeye yakın bile değil. Birçok Afrikalı ülke gibi Mali de kolonicilik ve ordu darbelerinden oluşan bir geçmişe sahiptir. Ülkenin politik yapısı Haziran 2002 de daha iyiye bir değişime girdi. Bu değişimin sebebi Alpha Oumar Konare nin yasa nedeniyle başkanlığı bırakmak zorunda kalmasıdır. Bunun üzerine demokratik bir seçim sonucunda 2002 ve 2007 seçimlerini kazanan Toure Mali nin ikinci seçimle gelen başkanı oldu. Bu süreçte Mali diğer Afrika lı ülkeler için bir rol model olarak görüdü ve duruma tüm dünya saygı duydu. Ama onun da dönemi elbet bitecekti... Beklenildiği gibi Toure nin ikinci dönemi 2012 yılında bitti ve yeni seçimler Nisan 2012 tarihinde yapılacaktı. Ama, Kuzey Mali de protestocu gruplar ve devlet kuvvetleri arasındaki çatışmalar sık ve daha geniş kapsamlı olmaya başlamıştı nin Mart ayında asker kuvvetleri bir darbe (coup d etat) yaparak Toure yönetiminden ülkenin kontrolünü aldı. Bunun gerekçesine de Toure nin protestolarla iyi mücadele etmediğini verdiler. 20 yıllık bir barıştan sonra ülke tekrar bir kriz durumuna girdi, politik istikrarsızlık, protestolar ve çok ciddi bir insancıl sorunla karşı karşıya kaldı. Bu yetmezmiş gibi bir de Kuzey Mali deki komşu ülkelerden çeşitli terörist saldırıları başladı.

3 İlgili Taraflar ve Görüşleri Kuzey Mali çatışması 17 Ocak 2012 tarihinden beri, Mali'nin kuzeyine yerleşen ayrılıkçı ve islamcı grupların direnişidir. Çatışmalar kuzey Mali'de yaşanmaktadır (şimdiki adıyla Azavad). Azavad isimli devlete bağlı Azavad Kurtuluşu için Ulusal Hareketi; Mali, Fransa ve Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu'nun oluşturduğu koalisyona karşı savaşmaktadır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, (BMGK) Mali ye müdahale konusunu masaya yatırdı. Konsey, Afrika Birliği ve Birleşmiş Milletler den Mali ye yapılması beklenen askeri müdahale için 45 gün içinde bir plan sunmasını istedi. Fransa, El Kaide bağlantılı militanların Mali den atılması için uluslararası askeri müdahalede bulunulmasına ilişkin planı, BM Güvenlik Konseyi ne sunmuştu. Bu sırada Senegal de bulunan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Mali deki terörist grupların sadece Afrika için değil, Avrupa için de bir tehdit olduğunu dile getirdi. Hollande daha önce yaptığı açıklamada da askeri müdahalenin Batı Afrika Ülkeleri Ekonomi Topluluğu (ECOWAS) ve Afrika Birliği tarafından yapılmasının beklendiğini ifade etmişti. Bunlar üzerine Fransa, 12 Ocak 2013 tarihinde askeri müdehalede bulunmuştur. Bunun yanı sıra bölgede, Azavad devletine karşı İslamcılardan oluşan bir koalisyon da vardır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kişilik BM Barış Gücü Operasyonu nun Mali de Afrika liderliğinde görev yapan misyondan görevi 1 Temmuz 2013 tarihinde devralmasını onayladı. Güvenlik Konseyi kararında BM Barış Gücü ne istikrarı sağlamak, sivilleri, BM personelini ve kültürel varlıkları korumak ve insani yardım yapılabilmesi için koşulları oluşturmak için gerekli her türlü aracı kullanma yetkisi verildi. Olayların Zaman Çizelgesi Malide Askeri Darbe 22 Mart 2012 Fransadan Askeri Müdahele 12 Ocak Mart 2012'de, ordudan isyancı askerler devlet televizyonundan ülkenin kontrolünü ele geçirdiklerini açıkladılar. Küçük bir grup asker, cumhurbaşkanlığı sarayının kontrolünü ele geçirdi ve hükümetin lağvedildiğini ve anayasanın askıya alındığını ilan etti. Askerlerin sözcüsü, Devlet Başkanı Amadou Toumani Toure'nin rejiminin ülkenin kuzeyindeki krizi yönetmekteki yetersizliği üzerine harekete geçtiklerini belirtmiştir. 11 Ocak 2013 günü, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, o dış yardım Mali hükümetinin müdehale talebini kabul etti ve 12 Ocak 2013te 3500 civarı Fransız asker Mali ye gönderildi.

4 Antlaşmalar ve Olaylar Mali de yaşanan askeri darbe sonrası herhangi bir antlaşma imzalanmamıştır. Sorunu Çözmek İçin Atılmış Önceki Girişimlerin Değerlendirilmesi * Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Mali'deki askeri darbeyi kınayarak, ülkeyi El Kaide varlığı konusunda uyardı. Mali'de 22 Mart'ta yapılan askeri darbenin ardından ülkedeki çıkmaz derinleşirken, BM Güvenlik Konseyi'nde Mali'deki askeri darbe ile birlikte baş gösteren şiddet olayları ele alındı. * Mali de yaşanan iç savaştan dolayı sağlık konusunda sıkıntı çeken 7 Bin kişiye sağlık taraması yapıldı. TİKA Başkanlığı ile ANATIPDER (Anadolu Tıbbiyeliler Derneği) işbirliğinde gerçekleştirilen sağlık taraması projesi başarıyla tamamlandı. Proje kapsamında 27 doktor Batı Afrika ülkesi olan Mali nin başkenti Bamako ya giderek, bir hafta boyunca yaklaşık 7 bin insanı sağlık taramasından geçirdi ve 3 ton ilaç dağıttı. Proje ile aralarında doktor, eczacı, biyokimya uzmanı ve anestezi teknisyeninin yer aldığı ekip ilk olarak başkent Bamako daki Kati, Hamdalay ve Yaşlılar Bölgesi olmak üzere üç farklı bölgedeki hastalara müdahale etti. Belirlene üç bölgede, 6 bin 550 hasta muayene edildi, 20 si katarakt, 27 si genel cerrahi olmak üzere 47 ameliyat gerçekleştirildi ve 240 diş muayenesi yapıldı. Sağlık ekibi daha sonra Bamako ya 70 km mesafedeki 4 köye ulaşarak hastaları muayene etti ve ilaç dağıttı. *Hava bombardımanı sonrasında Tuareglerin terk ettiği Timbuktu kentinde havaalanı Fransız ordusunun kontrolüne geçti. Farklı etnik grupların olduğu Mali'nin kuzeyindeki çatışmaların, diğer Batı Afrika ülkelerine sıçramasından endişe ediliyor. Çözüm Önerileri Çözüm önerileri ilk önce Mali de yaşayan halk düşünülerek yazılmalıdır. İç savaş bir ülkede en çok halkı zor durumda bırakmaktadır. Halk adına atılacak her adım, Mali nin kalkınması adına da bir adımdır. 1. IMF gibi kurumlardan ekonomik yardım ve kalkınma planı. 2. Birleşmiş Milletlerden fonksiyonel bir devlet yapısı. 3. Savaştan dolayı zor durumda kalan halk için sağlık alanında yardım. 4. Yemek için uzun vadeli bir çözüm.

5 Kaynakça "Mali." - Vikipedi. N.p., n.d. Web. 07 May < N.p., n.d. Web. <http%3a%2f%2ftr.wikipedia.org%2fwiki%2ftan%25c4%25b1nmayan_veya_k%25 C4%25B1smen_tan%25C4%25B1nmayan_devletler_listesi>. A7at%25C4% guvenlik- konseyi- mali- deki- askeri- darbeyi guvenlik- konseyi- nin/&sa=u&ei=x4xqu9cscewr7aaj94cqcw&ved=0cb8qfjaa&sig2=fxonwfkwvgss3- YnElXrew&usg=AFQjCNEZ9km3tXIGTgGmZzdVgPqKOwfWEQ

6 Araştırma Soruları Giriş Lütfen cevaplarınızı sizin için ayrılan boşluklara yazınız. Bu soruları ve cevaplarını ülkeniz ve sosyal politikaları hakkında olabildiğince bilgi edinmek için bir kılavuz gibi kullanın. Soruları cevaplamak için önceden var olan bilgilerinizi kullanabilir, arkadaşlarınızdan, öğretmenlerinizden, ve forum yöneticilerinden yardım alabilirsiniz. Ayrıca, daha fazla bilgi için interneti, kitapları, gazeteleri ve magazinleri kullanabilirsiniz. Tüm yerleri doldurmak ve tüm soruları cevaplamak zorunda olmadığınızı unutmayın. O yüzden gerekli bilgileri bulamazsanız endişelenmeyin. Tartışmalara katılmak için her şeyi tamamıyla bilmeniz gerekmiyor. Ancak, ne kadar iyi araştırırsanız, argümanlarda fikirlerinizin ikna edilmesinde o kadar etkili olursunuz. 1. Sizin ülkenizin bu konudaki görüşleri nelerdir? 2. Bu soruna çözüm olarak ülkeniz ne tür önemler alıyor?

7 3. Mali deki iç savaştaki başlıca taraflar nedir? 4. Bu tarafların görüşleri nedir? 5. İç savaş açlığa nasıl yol açmaktadır?

8 6. Avrupa ülkelerinin Mali konusundaki görüşü nedir? 7. Mali halkı batılı güçlerin desteği hakkında ne düşünmektedir? 8. Politik istikrarsızlığı çözmek için IMF gibi kuruluşlardan yeni bir devlet yapısı kurmada yardım alınmalı mıdır?

9

Araştırma Raporu. Güvenlik Konseyi. Somali deki iç savaşın sağlığa ve açlığa etkisi. Pozisyon: Başkan. Giriş. Anahtar Kelimelerin Tanımları

Araştırma Raporu. Güvenlik Konseyi. Somali deki iç savaşın sağlığa ve açlığa etkisi. Pozisyon: Başkan. Giriş. Anahtar Kelimelerin Tanımları Forum: Sorun: Yazar: Güvenlik Konseyi Somali deki iç savaşın sağlığa ve açlığa etkisi Sani Eskinazi Pozisyon: Başkan Araştırma Raporu Giriş Yıllardır düzenli olmayan bir ülke olan Somali, günümüzde iç

Detaylı

Araştırma Raporu. Ekonomik ve Sosyal Konsey. Dünya Çapında Yetersiz ve Azalan Su İle Gıda Kaynakları. Ömer Sarıtaş. Pozisyon: Başkan Vekili.

Araştırma Raporu. Ekonomik ve Sosyal Konsey. Dünya Çapında Yetersiz ve Azalan Su İle Gıda Kaynakları. Ömer Sarıtaş. Pozisyon: Başkan Vekili. Forum: Sorun: Yazar: Ekonomik ve Sosyal Konsey Dünya Çapında Yetersiz ve Azalan Su İle Gıda Kaynakları Ömer Sarıtaş Pozisyon: Başkan Vekili Araştırma Raporu Giriş Su ve gıda kaynakları canlıların yaşamı

Detaylı

Araştırma Raporu. Ekonomik ve Sosyal Konsey. Yozlaşmanın Yoksulluğa Etkisi. Çağla Bektaş, Ömer Sarıtaş. Pozisyon: Başkan, Başkan Vekili.

Araştırma Raporu. Ekonomik ve Sosyal Konsey. Yozlaşmanın Yoksulluğa Etkisi. Çağla Bektaş, Ömer Sarıtaş. Pozisyon: Başkan, Başkan Vekili. Forum: Sorun: Yazar: Ekonomik ve Sosyal Konsey Yozlaşmanın Yoksulluğa Etkisi Çağla Bektaş, Ömer Sarıtaş Pozisyon: Başkan, Başkan Vekili Araştırma Raporu Giriş Yozlaşma benliğini kaybetme asimile olmak

Detaylı

Araştırma Raporu. GK7 Sosyal ve Kültürel Komite. Yoğun Nüfus Artışı Kaynaklı Ortaya Çıkan Açlık ve Yoksulluk. Pozisyon: Başkan.

Araştırma Raporu. GK7 Sosyal ve Kültürel Komite. Yoğun Nüfus Artışı Kaynaklı Ortaya Çıkan Açlık ve Yoksulluk. Pozisyon: Başkan. Forum: Sorun: Yazar: GK7 Sosyal ve Kültürel Komite Yoğun Nüfus Artışı Kaynaklı Ortaya Çıkan Açlık ve Yoksulluk Deniz Kuter Pozisyon: Başkan Araştırma Raporu Giriş Bu seneki tartışma konularımızdan biri

Detaylı

MALİ ÜLKE RAPORU 2013 A.Ç.

MALİ ÜLKE RAPORU 2013 A.Ç. MALİ ÜLKE RAPORU Eylül 2013 A.Ç. I- GENEL BİLGİLER Resmi Adı Yönetim Şekli Coğrafi Konumu : Mali Cumhuriyeti : Yarı başkanlık : Denize kıyısı olmayan bir batı Afrika ülkesi olan Mali, kuzeyinde Cezayir,

Detaylı

Araştırma Raporu. GK4 İnsan Hakları Komitesi. Savaş bölgelerindeki gıda güvenliği ve yetersiz beslenme. Tolga Ferdi Çalışır. Pozisyon: Başkan.

Araştırma Raporu. GK4 İnsan Hakları Komitesi. Savaş bölgelerindeki gıda güvenliği ve yetersiz beslenme. Tolga Ferdi Çalışır. Pozisyon: Başkan. Forum: Sorun: Yazar: GK4 İnsan Hakları Komitesi Savaş bölgelerindeki gıda güvenliği ve yetersiz beslenme Tolga Ferdi Çalışır Pozisyon: Başkan Araştırma Raporu Giriş Dünya nın tamamında bir milyar insanın

Detaylı

MALİ KRİZİ SAHA RAPORU

MALİ KRİZİ SAHA RAPORU MALİ KRİZİ SAHA RAPORU OCAK 2013 2 MALİ KRİZİ SAHA RAPORU Büyük Karaman Cad. Taylasan Sk. No.3 Fatih - İstanbul - Türkiye MALİ KRİZİ SAHA RAPORU 1 Giriş Mali, 14,5 milyon nüfuslu sahra kuşağı Afrika ülkesidir.

Detaylı

Devrim Öncesinde Yemen

Devrim Öncesinde Yemen Yemen Devrimi Devrim Öncesinde Yemen Kuzey de Zeydiliğe mensup Husiler hiçbir zaman Yemen içinde entegre olamaması Yemen bütünlüğü için ciddi bir sorun olmuştur. Buna ilaveten 2009 yılında El-Kaide örgütünün

Detaylı

İsraf: Bir insanın gereksiz veya ölçüsüz harcamasına israf denir.

İsraf: Bir insanın gereksiz veya ölçüsüz harcamasına israf denir. Forum: Sorun: Yazar: GK7 Sosyal ve Kültürel Komite Gelişmiş Ülkelerde gerçekleşen gıda israfının açlık ve yoksulluğa etkisi Harun Kaneti Pozisyon: Başkan Vekili Araştırma Raporu Giriş Son zamanlarda gelişmiş

Detaylı

İÇİNDEKİLER EDİTÖR NOTU... İİİ YAZAR LİSTESİ... Xİ

İÇİNDEKİLER EDİTÖR NOTU... İİİ YAZAR LİSTESİ... Xİ İÇİNDEKİLER EDİTÖR NOTU... İİİ YAZAR LİSTESİ... Xİ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GÜVENLİK KONSEYİ NİN SURİYE KRİZİNDEKİ TUTUMU... 1 Giriş... 1 1. BM Organı Güvenlik Konseyi nin Temel İşlevi ve Karar Alma Sorunu...

Detaylı

MALİ KRİZİ SAHA RAPORU

MALİ KRİZİ SAHA RAPORU MALİ KRİZİ SAHA RAPORU MART 2013 2 İHH İNSANİ YARDIM VAKFI (MART 2013) Hazırlayan: Serhat Orakçı Yayına Hazırlayan: İHH İnsani Yardım Vakfı Araştırma ve Yayınlar Birimi Tasarım ve Uygulama: XXXXXXXXXXXXXXXXXX

Detaylı

AFRİKA BÜLTENİ (29 Eylül-17 Ekim)

AFRİKA BÜLTENİ (29 Eylül-17 Ekim) 2014 AFRİKA BÜLTENİ (29 Eylül-17 Ekim) Afrika Araştırmaları Merkezi Kırklareli Üniversitesi 18.10.2014 AFRİKA BÜLTENİ (29 EYLÜL 17 EKİM 2014) Fransa dan Afrika ya Yeni Askeri Üs Fransız ordusunun, Afrika

Detaylı

Araştırma Raporu. Gençlik Konseyi. Sorun: Sürdürülebilir kalkınma için Afrika daki gençlerin eğitimsel açıdan desteklenmesi. Pozisyon: Başkan Vekili

Araştırma Raporu. Gençlik Konseyi. Sorun: Sürdürülebilir kalkınma için Afrika daki gençlerin eğitimsel açıdan desteklenmesi. Pozisyon: Başkan Vekili Forum: Gençlik Konseyi Sorun: Sürdürülebilir kalkınma için Afrika daki gençlerin eğitimsel açıdan desteklenmesi. Yazar: Cem Ekin Sunal Pozisyon: Başkan Vekili Araştırma Raporu Giriş Eğitim, Afrika da gerek

Detaylı

İ Ç İ N D E K İ L E R

İ Ç İ N D E K İ L E R İ Ç İ N D E K İ L E R ÖN SÖZ.V İÇİNDEKİLER....IX I. YURTTAŞLIK A. YURTTAŞLIĞI YENİDEN GÜNDEME GETİREN GELİŞMELER 3 B. ANTİK YUNAN-KENT DEVLETİ YURTTAŞLIK İDEALİ..12 C. MODERN YURTTAŞLIK İDEALİ..15 1. Yurttaşlık

Detaylı

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER. Modern Siyaset Teorisi

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER. Modern Siyaset Teorisi SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER Modern Siyaset Teorisi Dersin Kodu SBU 601 Siyaset, iktidar, otorite, meşruiyet, siyaset sosyolojisi, modernizm,

Detaylı

TÜRKİYE - ECOWAS EKONOMİ VE İŞ FORUMU Şubat 2018 İstanbul. Sponsorluk Dosyası.

TÜRKİYE - ECOWAS EKONOMİ VE İŞ FORUMU Şubat 2018 İstanbul. Sponsorluk Dosyası. TÜRKİYE - ECOWAS EKONOMİ VE İŞ FORUMU 22-23 Şubat 2018 İstanbul Sponsorluk Dosyası www.tebforum.org SPONSORLUK DOSYASI Türkiye-ECOWAS Ekonomi ve İş Forumu, 22-23 Şubat 2018, İstanbul DİL BEKLENEN KATILIMCI

Detaylı

TEMEL GÖSTERGELER Coğrafi yapı

TEMEL GÖSTERGELER Coğrafi yapı RAMAZAN 2013 KENYA TEMEL GÖSTERGELER Coğrafi yapı Güneyinde Tanzanya, batısında Uganda, kuzeybatısında Sudan, kuzeyinde Etiyopya ve doğusunda Somali olan bir doğu Afrika ülkesidir. Hint Okyanusu na kıyısı

Detaylı

Ülkedeki mevcut konut durumu hızla artan nüfusu karşılaşmakta yetersiz kalmaktadır. Cezayir birim ev başına en fazla insan düşen ülkelerden

Ülkedeki mevcut konut durumu hızla artan nüfusu karşılaşmakta yetersiz kalmaktadır. Cezayir birim ev başına en fazla insan düşen ülkelerden Dünya ya İNŞAAT MALZEMESİ VERİYORUZ Hızlı nüfus artışı ve son yıllarda özellikle Kuzey Afrika ülkelerinde gözlenen şehirlerşme porjeleri doğrultusunda inşaat sektörü gerek kısa gerekse uzun vadede en çok

Detaylı

Başkent, Nüfus ve Cografiyasi

Başkent, Nüfus ve Cografiyasi Fas Morocco Başkent, Nüfus ve Cografiyasi Fas (Arabça: Elالمغرب Mağrip), resmî olarak Fas Krallığı Kuzey Afrikada yaklaşık olarak 35 milyon nüfusa ve 710,850 km 2 yüzölçüme sahip bir ülkedir. Başkenti

Detaylı

Araştırma Raporu. Forum: İnsan Hakları Komitesi. Sorun: Tarım işçileri ve gıda imalatçılarının işgücünün istismar edilmesi. Yazar: Yağmur Ertuğrul

Araştırma Raporu. Forum: İnsan Hakları Komitesi. Sorun: Tarım işçileri ve gıda imalatçılarının işgücünün istismar edilmesi. Yazar: Yağmur Ertuğrul Forum: İnsan Hakları Komitesi Sorun: Tarım işçileri ve gıda imalatçılarının işgücünün istismar edilmesi Yazar: Yağmur Ertuğrul Pozisyon: Başkan Vekili Araştırma Raporu Giriş Konferansımızın bu yılki teması

Detaylı

Araştırma Raporu. Forum: Güvenlik Konseyi

Araştırma Raporu. Forum: Güvenlik Konseyi Forum: Güvenlik Konseyi Sorun: Yoksul ülkelerdeki insan hakları istismarları, siyasi istikrarsızlık ve yozlaşmanın doğurduğu iç savaş ve şiddet tehlikesi Yazar: Meryem Çekem Pozisyon: Başkan Vekili Araştırma

Detaylı

SONUÇ ve ÖNERİLER Askeri operasyonlar sorunu İnsani sorun

SONUÇ ve ÖNERİLER Askeri operasyonlar sorunu İnsani sorun SONUÇ ve ÖNERİLER Mali deki son kriz, insani, siyasi ve stratejik açıdan sorunların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu sorunlar ancak yerel, bölgesel ve uluslararası düzeyde gösterilen yoğun çabalar ile

Detaylı

SAĞLIK TARAMA RAPORU

SAĞLIK TARAMA RAPORU SAĞLIK TARAMA RAPORU Sağlık, sadece hastalık ve sakatlık durumunun olmayışı değil kişinin bedenen ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sağlığı, sadece hastalıklardan

Detaylı

2.3. SOĞUK SAVAŞ SONRASI AFRİKA POLİTİKASI

2.3. SOĞUK SAVAŞ SONRASI AFRİKA POLİTİKASI İçindekiler Ön söz -------------------------------------------------------------------------------- iii 1. BÖLÜM: Afrika da Toplum: Batı Afrika İnsanlarının Kültürel Özellikleri: Dünü-Bugünü ---------------------------

Detaylı

KATARAKT HASTANESİ PROJESİ NİJER

KATARAKT HASTANESİ PROJESİ NİJER KATARAKT HASTANESİ PROJESİ NİJER İHH Projeler Birimi Mart 2013 PROJE ÖZETİ Bu proje, Nijer in Niamey bölgesinde 5 yıl içinde 30.000 katarakt ameliyatının yapılmasını kapsamaktadır. En az 150.000 göz hastasının

Detaylı

Cezayir'den yükselen bir ses: Yalnızca İslam hükmedecek!

Cezayir'den yükselen bir ses: Yalnızca İslam hükmedecek! Cezayir'den yükselen bir ses: Yalnızca İslam hükmedecek! Cezayir'de 1990'lı yıllardaki duvar yazıları, İslamcılığın yükseldiği döneme yönelik yakın bir tanıklık niteliğinde. 10.07.2017 / 18:00 Doksanlı

Detaylı

Araştırma Raporu. Uluslararası İlişkiler Konseyi. Uluslararası ticaret ve ekonomik politikaların açlık ve yoksulluğa etkisi. Pozisyon: Konsey Başkanı

Araştırma Raporu. Uluslararası İlişkiler Konseyi. Uluslararası ticaret ve ekonomik politikaların açlık ve yoksulluğa etkisi. Pozisyon: Konsey Başkanı Forum: Sorun: Yazar: Uluslararası İlişkiler Konseyi Uluslararası ticaret ve ekonomik politikaların açlık ve yoksulluğa etkisi Deniz Hallik Pozisyon: Konsey Başkanı Araştırma Raporu Giriş Birleşmiş Milletlerin

Detaylı

Sayın Yönetim Kurulu Üyesi/ ve Meclis Üyesi Arkadaşlarım,/

Sayın Yönetim Kurulu Üyesi/ ve Meclis Üyesi Arkadaşlarım,/ 1 Sayın Meclis Başkanım,/ Sayın Yönetim Kurulu Üyesi/ ve Meclis Üyesi Arkadaşlarım,/ 2018 yılının/ ilk meclis toplantısına hoş geldiniz diyor,/ sizleri saygılarımla selamlıyorum./ Sözlerime başlarken,/

Detaylı

Eylül 2013 B.H. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ

Eylül 2013 B.H. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ KUZEY KORE ÜLKE RAPORU Eylül 2013 B.H. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ 2 I.GENEL BİLGİLER Resmi Adı Yönetim Şekli Coğrafi Konumu : Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti : Sosyalist Cumhuriyet : Kuzey Kore,

Detaylı

Güncel Bilgiler. y a y ı n l a r ı

Güncel Bilgiler. y a y ı n l a r ı DÜNYA - SİYASET 2012 yılının Şubat ayında Tunus ta yapılan Suriye nin Dostları Konferansı nın ikincisi Nisan 2012 de İstanbul da yapıldı. Konferansta Esad rejimi üstündeki uluslararası baskının artırılması,

Detaylı

MALİ KRİZİ (GÖZLEM RAPORU)

MALİ KRİZİ (GÖZLEM RAPORU) MALİ KRİZİ (GÖZLEM RAPORU) Haz: Serhat ORAKÇI (Afrika Direktörü) Askeri Müdahalenin Gölgesinde (Bu rapor 27.11.2012 03.12.2012 tarihleri arasında Mali ve Burkina Faso ya yapılan saha gezisinde edinilen

Detaylı

SOMALİ ÜLKE RAPORU

SOMALİ ÜLKE RAPORU SOMALİ ÜLKE RAPORU 25.02.2016 YÖNETİCİ ÖZETİ Uludağ İhracatçı Birlikleri nin kayıtlarına göre, Bursa dan Somali ye ihracat yapan 20 firma bulunmaktadır. 31.12.2015 tarihi itibariyle Ekonomi Bakanlığı nın

Detaylı

NEDEN. Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem

NEDEN. Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem NEDEN Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem YERLi VE MiLLi BiR SiSTEM Türkiye, artık daha büyük. Dünyada söz söyleyen ülkeler arasında. Milletinin refahını artırmaya başladı. Dünyanın en büyük altyapı

Detaylı

Araştırma Raporu. Gençlik Konseyi. Yoksulluk Kaynaklı Çocuk Asker Sorunu. Doğuş MORDENİZ ve Cem Ekin SUNAL. Pozisyon: Başkan ve Başkan Vekili.

Araştırma Raporu. Gençlik Konseyi. Yoksulluk Kaynaklı Çocuk Asker Sorunu. Doğuş MORDENİZ ve Cem Ekin SUNAL. Pozisyon: Başkan ve Başkan Vekili. Forum: Sorun: Yazar: Gençlik Konseyi Yoksulluk Kaynaklı Çocuk Asker Sorunu Doğuş MORDENİZ ve Cem Ekin SUNAL Pozisyon: Başkan ve Başkan Vekili Araştırma Raporu Giriş Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım

Detaylı

BATI AFRİKA ÜLKELERİ RAPORU

BATI AFRİKA ÜLKELERİ RAPORU BATI AFRİKA ÜLKELERİ RAPORU ( Sektörü Açısından) ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ ARGE ŞUBESİ NİSAN, 2018 GSYİH- Milyar USD Nüfus -Milyon Araç Parkı-adet Pazar İthalat-milyon USD* -milyon

Detaylı

SU KANALI PROJESİ - ETİYOPYA

SU KANALI PROJESİ - ETİYOPYA SU KANALI PROJESİ - ETİYOPYA İHH Projeler Birimi PROJENİN KONUSU Bu proje, Etiyopya nın Bale bölgesine bağlı olan Selke Deyu köyünün kuruluşundan bu yana temiz su ihtiyacını karşılayamamasından dolayı

Detaylı

TÜRKİYE DE BULUNAN SURİYELİ MÜLTECİLER

TÜRKİYE DE BULUNAN SURİYELİ MÜLTECİLER TÜRKİYE DE BULUNAN SURİYELİ MÜLTECİLER Merve Nur Bulut, Kübra Sezgin www.improkul.impr.org.tr facebook.com/improkul @improkul improkul@gmail.com SURİYE KRİZİ VE TÜRKİYE DE BULUNAN SURİYELİ MÜLTECİLER 2011

Detaylı

GENEL BİLGİLER DIŞ TİCARET BİLGİLERİ

GENEL BİLGİLER DIŞ TİCARET BİLGİLERİ GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Senegal Cumhuriyeti Resmi Dil : Fransızca Başkenti : Dakar Yüzölçümü : 196.161 km 2 Nüfus : 12,9 milyon (2010) Önemli Şehirler : Thies, Mbour, Kaolack GSYİH (2012 ) : 12.804

Detaylı

5. ULUSLARARASI MAVİ KARADENİZ KONGRESİ. Prof. Dr. Atilla SANDIKLI

5. ULUSLARARASI MAVİ KARADENİZ KONGRESİ. Prof. Dr. Atilla SANDIKLI 5. ULUSLARARASI MAVİ KARADENİZ KONGRESİ Prof. Dr. Atilla SANDIKLI Karadeniz bölgesi; doğuda Kafkasya, güneyde Anadolu, batıda Balkanlar, kuzeyde Ukrayna ve Rusya bozkırları ile çevrili geniş bir havzadır.

Detaylı

Ekonomik ve Sosyal Konsey. Sorun: Yoksul Ülkelere Yapılan Maddi Dış Yardım ve Yatırımın Yetersizliği. Çağla Bektaş. Pozisyon: Başkan.

Ekonomik ve Sosyal Konsey. Sorun: Yoksul Ülkelere Yapılan Maddi Dış Yardım ve Yatırımın Yetersizliği. Çağla Bektaş. Pozisyon: Başkan. Forum: Ekonomik ve Sosyal Konsey Sorun: Yoksul Ülkelere Yapılan Maddi Dış Yardım ve Yatırımın Yetersizliği Yazar: Çağla Bektaş Pozisyon: Başkan Giriş Dünya bazı bireylerin hiç olmadıkları kadar zenginleştikleri,

Detaylı

ABD'nin iki seçeneği kaldı: Ya gücünü artır ya da Taliban'a göz yum

ABD'nin iki seçeneği kaldı: Ya gücünü artır ya da Taliban'a göz yum ABD'nin iki seçeneği kaldı: Ya gücünü artır ya da Taliban'a göz yum Kunduz'da yaşanan savaş ABD için iki seçeneği ortaya çıkardı; ya işgal güçlerini artıracak yada Taliban'ın ilerleyişine göz yummak zorunda

Detaylı

Kuzey Irak ta Siyasi Dengeler ve Bağımsızlık Referandumu Kararı. Ali SEMİN. BİLGESAM Orta Doğu ve Güvenlik Uzmanı

Kuzey Irak ta Siyasi Dengeler ve Bağımsızlık Referandumu Kararı. Ali SEMİN. BİLGESAM Orta Doğu ve Güvenlik Uzmanı Orta Doğu Kuzey Irak ta Siyasi Dengeler ve Bağımsızlık Referandumu Kararı Ali SEMİN BİLGESAM Orta Doğu ve Güvenlik Uzmanı 56 Stratejist - Temmuz 2017/2 Orta Doğu da genel olarak yaşanan bölgesel kriz ve

Detaylı

Değerli S. Arabistan Cidde Uluslararası Türk Okulu

Değerli S. Arabistan Cidde Uluslararası Türk Okulu Uzun yıllar boyunca baskıcı rejimler ve zorba yönetimlere sahne olan çift başlı kartalların ülkesi Arnavutluk, şimdi yeniden ayağa kalkmaya çalışıyor. Özellikle dini ve kültürel açıdan büyük bir yıkımın

Detaylı

SURİYE TÜRKMEN PLATFORMU I. TOPLANTISI ONUR VE ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ SONUÇ BİLDİRİSİ

SURİYE TÜRKMEN PLATFORMU I. TOPLANTISI ONUR VE ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ SONUÇ BİLDİRİSİ SURİYE TÜRKMEN PLATFORMU I. TOPLANTISI ONUR VE ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ SONUÇ BİLDİRİSİ Bismillairrahmanirrahim 1. Suriye de 20 ayı aşkın bir süredir devam eden kriz ortamı, ülkedeki diğer topluluklar gibi

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI GAMBİYA CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI GAMBİYA CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU İZMİR TİCARET ODASI GAMBİYA CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ AĞUSTOS 2015 Hazırlayan: Zeynep Küheylan Uluslararasılaştırma ve Dış Ticaret Şefliği Uzman Yardımcısı TEMEL BİLGİLER

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI GAMBİYA CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI GAMBİYA CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU İZMİR TİCARET ODASI GAMBİYA CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ AĞUSTOS 2018 Hazırlayan: Zeynep Küheylan Uluslararasılaştırma ve Dış Ticaret Şefliği TEMEL BİLGİLER Ülke Adı: Gambiya

Detaylı

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine dönemi için aday olan Türkiye'nin,

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine dönemi için aday olan Türkiye'nin, Anadolu Ajansı Haber Arşivi Kaydı Yayın Tarihi : 2005-04-03 06:58:00 Yayın Numarası : 101193738 Bölge/Büro : New York Başlık BM GÜVENLİK KONSEYİ GEÇİCİ ÜYELİĞİ... -TÜRKİYE'NİN BM BARIŞ MİSYONLARINA YAPTIĞI

Detaylı

Araştırma Raporu. GK5 Sağlık Komitesi. Sorun: Pozisyon: Başkan Vekili. Giriş. Anahtar Kelimelerin Tanımları. Genel Bakış

Araştırma Raporu. GK5 Sağlık Komitesi. Sorun: Pozisyon: Başkan Vekili. Giriş. Anahtar Kelimelerin Tanımları. Genel Bakış Forum: Sorun: Yazar: GK5 Sağlık Komitesi Yoksul Ülkelerde Salgın Hastalıklardan Kaynaklanan Çocuk Ölümleri Sevim Özkan Pozisyon: Başkan Vekili Araştırma Raporu Giriş Yoksul ülkeler yiyecek, içecek, barınma

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI LİBYA ÜLKE RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI LİBYA ÜLKE RAPORU İZMİR TİCARET ODASI LİBYA ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ MAYIS 2016 Hazırlayan: Zeynep Küheylan Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Uzman Yardımcısı TEMEL BİLGİLER Ülke Adı: Libya Devleti Yüzölçümü:

Detaylı

Afganistan'da Afyon Üretimi Dosyası (İnfografik)

Afganistan'da Afyon Üretimi Dosyası (İnfografik) Afganistan'da Afyon Üretimi Dosyası (İnfografik) Uzun yıllar süren iç savaşlar ve dış müdahaleler sonucu istikrarsızlaşan Afganistan, dünya afyon üretiminin yaklaşık olarak yüzde 90'ını karşılıyor. 28.04.2016

Detaylı

AFRİKA YI KOLONİLEŞTİRMENİN YENİ YÜZÜ: MALİ MUSTAFA YAYLA İBRAHİM TIĞLI

AFRİKA YI KOLONİLEŞTİRMENİN YENİ YÜZÜ: MALİ MUSTAFA YAYLA İBRAHİM TIĞLI AFRİKA YI KOLONİLEŞTİRMENİN YENİ YÜZÜ: MALİ MUSTAFA YAYLA İBRAHİM TIĞLI Kırklareli Üniversitesi Afrika Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi AFRİKA YI KOLONİLEŞTİRMENİN YENİ YÜZÜ: MALİ HAZIRLAYAN

Detaylı

İSLAM ÜLKELERİNDE NÜFUS ÖNGÖRÜLERİ 2050 ARALIK 2011

İSLAM ÜLKELERİNDE NÜFUS ÖNGÖRÜLERİ 2050 ARALIK 2011 GELECEK İSLAM ÜLKELERİNDE NÜFUS ÖNGÖRÜLERİ 2050 ARALIK 2011 SARIKONAKLAR İŞ TÜRKĠYE MERKEZİ C. BLOK ĠÇĠN D.16 BÜYÜME AKATLAR İSTANBUL-TÜRKİYE ÖNGÖRÜLERĠ 02123528795-02123528796 2025 www.turksae.com Nüfus,

Detaylı

TÜRKİYE DE SİYASET VE DEMOKRASİ

TÜRKİYE DE SİYASET VE DEMOKRASİ TÜRKİYE DE SİYASET VE DEMOKRASİ 12 Eylül Darbesi 1973 seçimlerinden 1980 yılına kadar gerçekleşen seçimlerde tek başına bir iktidar çıkmadığından bu dönem hükümet istikrarsızlığı ile geçen bir dönem olmuştur.

Detaylı

1 1. BÖLÜM ASKERLİKTE ÖZELLEŞTİRMENİN TARİHİ

1 1. BÖLÜM ASKERLİKTE ÖZELLEŞTİRMENİN TARİHİ İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... iii KISALTMALAR...xiii TABLOLAR LİSTESİ... xv ŞEKİLLER LİSTESİ... xvii GİRİŞ... 1 1. BÖLÜM ASKERLİKTE ÖZELLEŞTİRMENİN TARİHİ 1.1. ANTİK VE ORTA ÇAĞ... 9 1.1.1. Antik Çağ... 9 1.1.2.

Detaylı

ORTA AFRiKA CUMHURiYETi. PROJELERi

ORTA AFRiKA CUMHURiYETi. PROJELERi ORTA AFRiKA CUMHURiYETi PROJELERi OAC Krizi Hakkında Orta Afrika Cumhuriyeti nde 2013 yılının sonlarına doğru siyasi iktidarsızlık ve politik nedenlerle başlayan şiddet olayları sebebiyle; binlerce insan

Detaylı

Araştırma Raporu. Sorun: Birleşmiş Milletler in Sıfır Açlık hedefi doğrultusunda ilerleme politikası oluşturması. Pozisyon: Başkan Vekili.

Araştırma Raporu. Sorun: Birleşmiş Milletler in Sıfır Açlık hedefi doğrultusunda ilerleme politikası oluşturması. Pozisyon: Başkan Vekili. Forum: Temasal Konsey Sorun: Birleşmiş Milletler in Sıfır Açlık hedefi doğrultusunda ilerleme politikası oluşturması Yazar: Kaan Uysal Pozisyon: Başkan Vekili Araştırma Raporu Giriş MBMTR 2014 ün teması

Detaylı

İspanya ve Portekiz de Tahıl ve Un Pazarı

İspanya ve Portekiz de Tahıl ve Un Pazarı İspanya ve Portekiz de Tahıl ve Un Pazarı İspanya da 120 un değirmeni olduğu bilinmektedir. Bu değirmenlerin çok büyük bir çoğunluğu yılda 2000 tonun üzerinde kapasiteyle çalışmaktadır. Pazarın yüzde 75

Detaylı

Kuruluş 843 (Verdun Anlaşması) ( 1958 Cumhuriyet ) Tarım %1,8, Endüstri %19,3, Hizmetler %78,9

Kuruluş 843 (Verdun Anlaşması) ( 1958 Cumhuriyet ) Tarım %1,8, Endüstri %19,3, Hizmetler %78,9 FRANSA ÜLKE BÜLTENİ Başkent Resmi Dil(ler) Yönetim Biçimi Cumhurbaşkanı Başbakan Paris Fransızca Parlamenter Başkanlık Tipi Cumhuriyet Nicolas Sarkozy François Fillon Kuruluş 843 (Verdun Anlaşması) ( 1958

Detaylı

CEZAYİR ÜLKE RAPORU 11.11.2015

CEZAYİR ÜLKE RAPORU 11.11.2015 CEZAYİR ÜLKE RAPORU 11.11.2015 YÖNETİCİ ÖZETİ Uludağ İhracatçı Birlikleri nin kayıtlarına göre, Bursa dan Cezayir e ihracat yapan 234 firma bulunmaktadır. 30.06.2015 tarihi itibariyle Ekonomi Bakanlığı

Detaylı

İslam Dünyasından Darbe Girişimine Tepkiler

İslam Dünyasından Darbe Girişimine Tepkiler İslam Dünyasından Darbe Girişimine Tepkiler Dünya üzerindeki birçok İslami kurum, kuruluş ve şahsiyetler Türkiye'de yaşanan darbe girişimi hakkında mesajlar yayımladı. 16.07.2016 / 22:09 15 Temmuz gecesi

Detaylı

İÇİMİZDEKİ KOMŞU SURİYE

İÇİMİZDEKİ KOMŞU SURİYE İÇİMİZDEKİ KOMŞU SURİYE Yazar: Dr. A. Oğuz ÇELİKKOL İSTANBUL 2015 YAYINLARI Yazar: Dr. A. Oğuz ÇELİKKOL Kapak ve Dizgi: Sertaç DURMAZ ISBN: 978-605-9963-09-1 Mecidiyeköy Yolu Caddesi (Trump Towers Yanı)

Detaylı

TEMEL GÖSTERGELER. Ülkedeki işgücünün 1/3 ünden fazlası tarım ve tarıma dayalı sektörlerde istihdam edilmektedir.

TEMEL GÖSTERGELER. Ülkedeki işgücünün 1/3 ünden fazlası tarım ve tarıma dayalı sektörlerde istihdam edilmektedir. ARALIK 2016 1 TEMEL GÖSTERGELER RESMİ ADI : Sudan Cumhuriyeti YÖNETİM ŞEKLİ : Cumhuriyet COĞRAFİ KONUMU : Sudan bir Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkesi olup kuzeyinde Mısır, doğusunda Eritre ve Etiyopya, kuzeydoğusunda

Detaylı

Yermük Kampı'nda IŞİD-El Kaide Çatışmaları

Yermük Kampı'nda IŞİD-El Kaide Çatışmaları Yermük Kampı'nda IŞİD-El Kaide Çatışmaları IŞİD ve El Kaide'nin bölgesel kolu arasında başlayan çatışmalar 3 haftadır sürüyor. 25.04.2016 / 09:57 Suriye nin başkenti Şam daki Yermük Kampı, geçtiğimiz haftalarda

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

Coğrafya Proje Ödevi. Konu: Hindistan ve Nijerya nın Ekonomik Özellikleri. Kaan Aydın 11/D

Coğrafya Proje Ödevi. Konu: Hindistan ve Nijerya nın Ekonomik Özellikleri. Kaan Aydın 11/D Coğrafya Proje Ödevi Konu: Hindistan ve Nijerya nın Ekonomik Özellikleri Kaan Aydın 11/D---1553 Hindistan ın Genel Özellikleri DEVLETİN ADI: Hindistan Cumhuriyeti BAŞKENTİ: Yeni Delhi YÜZÖLÇÜMÜ: 3.287.590

Detaylı

EKONOMİK VE SOSYAL ARAŞTIRMALAR ŞUBESİ

EKONOMİK VE SOSYAL ARAŞTIRMALAR ŞUBESİ İSTANBUL TİCARET ODASI EKONOMİK VE SOSYAL ARAŞTIRMALAR ŞUBESİ CEZAYİR ÜLKE RAPORU Güncelleme Tarihi 09/01/2009 Ülke No: 208 Şaban Oruç I- GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI GAMBİYA CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI GAMBİYA CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU İZMİR TİCARET ODASI GAMBİYA CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ ARALIK 2014 Hazırlayan: Zeynep Küheylan Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Uzman Yardımcısı TEMEL BİLGİLER Ülke Adı: Gambiya

Detaylı

İhvanı Müslimin'in kısa tarihi

İhvanı Müslimin'in kısa tarihi On5yirmi5.com İhvanı Müslimin'in kısa tarihi Askeri darbeyle devrilen Muhammed Mursi'nin bir yıl önceki seçim zaferi, hareketin doğduğu ve onlarca yıl boyunca yasaklı kaldığı Mısır'da Müslüman Kardeşler

Detaylı

MİLLİ MÜCADELE TRENİ www.egitimhane.com

MİLLİ MÜCADELE TRENİ www.egitimhane.com MİLLİ MÜCADELE TRENİ TRABLUSGARP SAVAŞI Tarih: 1911 Savaşan Devletler: Osmanlı Devleti İtalya Mustafa Kemal in katıldığı ilk savaş Trablusgarp Savaşı dır. Trablusgarp Savaşı, Mustafa Kemal in ilk askeri

Detaylı

KATARAKT. Siz görürseniz onlar da görecek...

KATARAKT. Siz görürseniz onlar da görecek... KATARAKT Siz görürseniz onlar da görecek... 1 Katarakt Türkiye de genellikle yaşlılarda görülen ve tedavi edilmediğinde körlüğe sebep olan katarakt hastalığı; Afrika kıtasında yaşın yanı sıra kötü beslenme,

Detaylı

Afrika Ülkelerinin Bağımsızlık Dönemleri

Afrika Ülkelerinin Bağımsızlık Dönemleri Afrika Ülkelerinin Bağımsızlık Dönemleri Dönem Ülke Sayısı 1955-1959 7 1960-1969 31 1970-1979 8 1980-1989 1 1990-1999 2 Güney Afrika Cumhuriyeti 1910, Mısır 1922, Güney Sudan 2011 yıllarında bağımsızlıklarını

Detaylı

II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ

II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ 1908 II. Meşrutiyete Ortam Hazırlayan Gelişmeler İç Etken Dış Etken İttihat ve Terakki Cemiyetinin faaliyetleri 1908 Reval Görüşmesi İTTİHAT ve TERAKKÎ CEMİYETİ 1908 İhtilâli ni düzenleyen

Detaylı

İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI

İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI Eski adıyla İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) günümüzde nüfusunun çoğunluğu veya bir kısmı Müslüman olan ülkelerin üye olduğu ve üye ülkeler arasında politik, ekonomik, kültürel,

Detaylı

Araştırma Raporu. GK3 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Komitesi. Verimsiz Tarım Faaliyetlerinin Açlığa Etkisi. Pozisyon: Başkan. Giriş

Araştırma Raporu. GK3 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Komitesi. Verimsiz Tarım Faaliyetlerinin Açlığa Etkisi. Pozisyon: Başkan. Giriş Forum: Sorun: Yazar: GK3 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Komitesi Verimsiz Tarım Faaliyetlerinin Açlığa Etkisi Lal Ayral Pozisyon: Başkan Araştırma Raporu Giriş Günümüz dünyasında 870 milyondan fazla insan,

Detaylı

A. Giriş. B. Olumlu Unsurlar

A. Giriş. B. Olumlu Unsurlar ÇOCUK HAKLARI KOMİTESİNİN TÜRKİYE NİN BM ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİNE EK ÇOCUK SATIŞI, ÇOCUK FAHİŞELİĞİ VE ÇOCUK PORNOGRAFİSİ EK PROTOKOLÜNE İLİŞKİN İLK DÖNEMSEL RAPORUNA YÖNELİK NİHAİ GÖZLEMLERİ 1. Komite,

Detaylı

Devletin Şefleri Cumhurbaşkanları

Devletin Şefleri Cumhurbaşkanları Devletin Şefleri Cumhurbaşkanları Cumhuriyetin kuruluşu Anadolu insanının iman, namus, bağımsızlık, özgürlük, vatan ve millete sevgi ile bağlılığının inancı ve iradesi ile kendisine önderlik yapan Mustafa

Detaylı

KİŞİSEL BİLGİLER EĞİTİM

KİŞİSEL BİLGİLER EĞİTİM KİŞİSEL BİLGİLER Adı Soyadı : Ahmet Yağlı Doğum Tarihi : 16.09.1977 Doğum Yeri : İzmir E-posta : ahmetyagli@maltepe.edu.tr EĞİTİM 2009 Galatasaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku anabilim

Detaylı

Sudan'da Türk-Sudan İlişkileri Sempozyumu düzenlendi

Sudan'da Türk-Sudan İlişkileri Sempozyumu düzenlendi 28.11.2016-22:02 Sudan'da Türk-Sudan İlişkileri Sempozyumu düzenlendi Sudan'da Türk-Sudan İlişkileri Sempozyumu düzenlendi - Sudan Stratejik Çalışma ve Araştırmalar Merkezi Başkanı Dr. Hüseyin: - "Türkiye,

Detaylı

Filistin Sahnesinde Faal Olan Gruplara Karşı Filistin Halkının Tutumu (Anket)

Filistin Sahnesinde Faal Olan Gruplara Karşı Filistin Halkının Tutumu (Anket) Kamuoyu Yoklaması Filistin Sahnesinde Faal Olan Gruplara Karşı Filistin Halkının Tutumu (Anket) Vizyon Siyasi Kalkınma Merkezi Vizyon Siyasi Kalkınma Merkezi 2017 1 Filistin Sahnesinde Faal Olan Gruplara

Detaylı

11 EYLÜL SALDIRISI VE YENİ DÜNYA: SOĞUK BARIŞ DÖNEMİ

11 EYLÜL SALDIRISI VE YENİ DÜNYA: SOĞUK BARIŞ DÖNEMİ INSTITUTE FOR STRATEGIC STUDIES S A E STRATEJİK ARAŞTIRMALAR ENSTİTÜSÜ KASIM, 2003 11 EYLÜL SALDIRISI VE YENİ DÜNYA: SOĞUK BARIŞ DÖNEMİ 11 EYLÜL SALDIRISI SONUÇ DEĞERLENDİRMESİ FİZİKİ SONUÇ % 100 YIKIM

Detaylı

Türkiye Ekonomisi 2000 li yıllar

Türkiye Ekonomisi 2000 li yıllar Türkiye Ekonomisi 2000 li yıllar Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü TÜRKİYE EKONOMİSİ DERS NOTLARI 1 1999 17 Ağustos 1999 depremi Marmara bölgesinde Üretim,

Detaylı

DOĞU AFRİKA KURAKLIK ACİL YARDIM ÇALIŞMALARI RAPORU

DOĞU AFRİKA KURAKLIK ACİL YARDIM ÇALIŞMALARI RAPORU DOĞU AFRİKA KURAKLIK ACİL YARDIM ÇALIŞMALARI RAPORU - TEMMUZ, KASIM 2011 - Son 60 yılın en şiddetli kuraklığını yaşayan Doğu Afrika da 12 milyonu aşkın insan açlık ve susuzlukla karşı karşıya. Bugüne kadar

Detaylı

Bu yüzden de Akdeniz coğrafyasına günümüz dünya medeniyetinin doğduğu yer de denebilir.

Bu yüzden de Akdeniz coğrafyasına günümüz dünya medeniyetinin doğduğu yer de denebilir. Sevgili Meslektaşlarım, Kıymetli Katılımcılar, Bayanlar ve Baylar, Akdeniz bölgesi coğrafyası tarih boyunca insanlığın sosyal, ekonomik ve kültürel gelişimine en çok katkı sağlayan coğrafyalardan biri

Detaylı

EKONOMİK VE SOSYAL RAŞTIRMALAR ŞUBESİ

EKONOMİK VE SOSYAL RAŞTIRMALAR ŞUBESİ İSTANBUL TİCARET ODASI EKONOMİK VE SOSYAL ARAŞTIRMALAR ŞUBESİ MALİ ÜLKE RAPORU Güncelleme Tarihi:31.10.2007 Ülke No: 232 Ş.O - 105 I- GENEL BİLGİLER Resmi Adõ : Mali Cumhuriyeti Yönetim Şekli : Cumhuriyet

Detaylı

ÇABUK Projesi Meyvelerini Vermeye Başladı: Türkiye-Nijer Dostluk Ormanı Açılışı Yapıldı

ÇABUK Projesi Meyvelerini Vermeye Başladı: Türkiye-Nijer Dostluk Ormanı Açılışı Yapıldı ÇABUK Projesi Meyvelerini Vermeye Başladı: Türkiye-Nijer Dostluk Ormanı Açılışı Yapıldı Bakanlığımız ve TİKA İşbirliğinde kurulan dostluk ormanı Nijer Devlet Başkanı, Meclis Başkanı, Başbakan, tüm Bakanlar,

Detaylı

Araştırma Raporu. Eğitim yetersizliğinin işsizlik ve ekonomik duruma etkisi. Pozisyon: Başkan Vekili. Giriş

Araştırma Raporu. Eğitim yetersizliğinin işsizlik ve ekonomik duruma etkisi. Pozisyon: Başkan Vekili. Giriş Forum: Sorun: Yazar: GK2 Eğitim Komitesi Eğitim yetersizliğinin işsizlik ve ekonomik duruma etkisi Larissa Uyar Pozisyon: Başkan Vekili Araştırma Raporu Giriş Eğitim, toplumsal yaşamın biçimlenmesine etki

Detaylı

ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ MART

ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ MART LÜBNAN ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ MART 2016 TEMEL BİLGİLER Ülke Adı: LÜBNAN Yüzölçümü: 10,400 km² Yönetim Biçimi: Parlamenter Cumhuriyet Cumhurbaşkanı: General Mişel Avn (Ekim 2016) Başbakan:

Detaylı

Sahtekarlıkta tüm sınırlar aşıldı : Beyaz Miğferler'in Suriye'deki 'icraatları'

Sahtekarlıkta tüm sınırlar aşıldı : Beyaz Miğferler'in Suriye'deki 'icraatları' Sahtekarlıkta tüm sınırlar aşıldı : Beyaz Miğferler'in Suriye'deki 'icraatları' Şam'a bağlı Doğu Guta'nın Duma ilçesinde kimyasal saldırı mizanseni sahneleyerek ABD, İngiltere ve Fransa'nın Suriye hükümetine

Detaylı

BELÇİKA ÜLKE RAPORU 30.11.2015

BELÇİKA ÜLKE RAPORU 30.11.2015 BELÇİKA ÜLKE RAPORU 30.11.2015 YÖNETİCİ ÖZETİ Uludağ İhracatçı Birlikleri nin kayıtlarına göre, Bursa dan Belçika ya ihracat yapan 334 firma bulunmaktadır. 30.06.2015 tarihi itibariyle Ekonomi Bakanlığı

Detaylı

TÜRKİYE - FRANSA YUVARLAK MASA TOPLANTISI - 1

TÜRKİYE - FRANSA YUVARLAK MASA TOPLANTISI - 1 ( TASLAK STRATEJİK VİZYON BELGESİ ) TÜRKİYE - FRANSA YUVARLAK MASA TOPLANTISI - 1 Yeni Dönem Türkiye - Fransa İlişkileri; Fırsatlar ve Riskler ( 2016 ) Türkiye; 75 milyonluk nüfusu, gelişerek büyüyen ekonomisi

Detaylı

TÜRKİYE TİPİ BAŞLANLIK SİSTEMİ MODEL ÖNERİSİ. 1. Başkanlık Sistemi Tartışmasının Temel Gerekçeleri

TÜRKİYE TİPİ BAŞLANLIK SİSTEMİ MODEL ÖNERİSİ. 1. Başkanlık Sistemi Tartışmasının Temel Gerekçeleri TÜRKİYE TİPİ BAŞLANLIK SİSTEMİ MODEL ÖNERİSİ Mehmet Uçum 1. Başkanlık Sistemi Tartışmasının Temel Gerekçeleri a. Tartışmanın Arka Planı Ülkemizde, hükümet biçimi olarak başkanlık sistemi tartışması yeni

Detaylı

Araştırma Raporu. GK1 Eğitim Komitesi. Yoksulluk kaynaklı eğitime erişim problemleri. Pozisyon: Başkan. Giriş

Araştırma Raporu. GK1 Eğitim Komitesi. Yoksulluk kaynaklı eğitime erişim problemleri. Pozisyon: Başkan. Giriş Forum: Sorun: Yazar: GK1 Eğitim Komitesi Yoksulluk kaynaklı eğitime erişim problemleri Efe Aydoğ Pozisyon: Başkan Araştırma Raporu Giriş Günümüz dünyasında güncel ve etkili kalabilmenin birinci koşulu

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI SENEGAL CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI SENEGAL CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU İZMİR TİCARET ODASI SENEGAL CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ AĞUSTOS 2014 Hazırlayan: Zeynep Küheylan Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Uzman Yardımcısı TEMEL BİLGİLER Ülke Adı:

Detaylı

KARDEŞ ÜLKE PAKİSTAN PAKİSTAN TEFRİŞAT PROJELERİ İPEKYOLU ASYA LAHOR KUR AN KURSU YENİ BİNAMIZ

KARDEŞ ÜLKE PAKİSTAN PAKİSTAN TEFRİŞAT PROJELERİ İPEKYOLU ASYA LAHOR KUR AN KURSU YENİ BİNAMIZ KARDEŞ ÜLKE PAKİSTAN PAKİSTAN TEFRİŞAT PROJELERİ İPEKYOLU ASYA LAHOR KUR AN KURSU YENİ BİNAMIZ 11.12.2015 PAKİSTAN DAKİ KUR AN KURSLARIMIZ Derneğimiz Pakistan'ın eğitim alanında tanınmış Süleymaniye ICC

Detaylı

AVUSTURYA VE MACARİSTAN DA TAHIL VE UN PAZARI

AVUSTURYA VE MACARİSTAN DA TAHIL VE UN PAZARI AVUSTURYA VE MACARİSTAN DA TAHIL VE UN PAZARI Avusturya da un üretimi sağlayan 180 civarında değirmen olduğu tahmin edilmektedir. Yüzde 80 kapasiteyle çalışan bu değirmenlerin ürettiği un miktarı 500 bin

Detaylı

(09-11 Mayıs 2016, Ankara) Kıymetli İslam İşbirliği Teşkilatı Üye Ülkeleri Temsilcileri, Değerli Katılımcılar,

(09-11 Mayıs 2016, Ankara) Kıymetli İslam İşbirliği Teşkilatı Üye Ülkeleri Temsilcileri, Değerli Katılımcılar, SESRİC-GED İslam İşbirliği Teşkilatı Üye Ülkeleri Mesleki Eğitimin Modernizasyonu Projesi Hazırlama Amacı ile Yapılacak Çalıştay da Sayın Bakanımızın yapacağı konuşma (09-11 Mayıs 2016, Ankara) Kıymetli

Detaylı

Terör: Her türlü şiddet hareketlerini içermekte olup, örgütlü ve kuralsız şiddet hareketleri 2

Terör: Her türlü şiddet hareketlerini içermekte olup, örgütlü ve kuralsız şiddet hareketleri 2 Forum: Sorun: Yazar: GK6 Silahsızlanma Komitesi Terörizm ve şiddet faaliyetlerinin açlık ve yoksulluğa etkisi Güniz Irmak Köksalan Pozisyon: Başkan Araştırma Raporu Giriş Silahsızlanma Komitesi; Birleşmiş

Detaylı

NİJERYA ÜLKE RAPORU 2015

NİJERYA ÜLKE RAPORU 2015 NİJERYA ÜLKE RAPORU 2015 KARACABEY TİCARET VE SANAYİ ODASI YÖNETİCİ ÖZETİ Nijerya ile olan dış ticaretimiz 2008 yılından itibaren üç yıl 800 milyon doların üzerinde gerçekleşmiş olmakla beraber daha sonra

Detaylı

2014 YILI ŞUBAT AYI TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ

2014 YILI ŞUBAT AYI TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ DERİ VE DERİ MAMULLERİ SEKTÖRÜ 2014 ŞUBAT AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU İİTKİİB GENEL SEKRETERLİİĞİİ AR & GE VE MEVZUAT ŞUBESİİ Marrtt 2014 2014 YILI ŞUBAT AYI TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ

Detaylı

TÜRK SPOR SİSTEMİNİN YAPILANDIRILMASI VE BAZI ÜLKELERLE KARŞILAŞTIRILMASI (3) DOÇ.DR.HAKAN SUNAY A.Ü.SBF

TÜRK SPOR SİSTEMİNİN YAPILANDIRILMASI VE BAZI ÜLKELERLE KARŞILAŞTIRILMASI (3) DOÇ.DR.HAKAN SUNAY A.Ü.SBF TÜRK SPOR SİSTEMİNİN YAPILANDIRILMASI VE BAZI ÜLKELERLE KARŞILAŞTIRILMASI (3) DOÇ.DR.HAKAN SUNAY A.Ü.SBF ANAYASAMIZIN 59 MADDESİ; Devlet her yaştaki Türk vatandaşlarının beden ve ruh sağlığını geliştirecek

Detaylı