Türkiye de ve Avrupa da Fizik Öğretimlerinin Karşılaştırılması

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Türkiye de ve Avrupa da Fizik Öğretimlerinin Karşılaştırılması"

Transkript

1 YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ Bitirme Projesi Türkiye de ve Avrupa da Fizik Öğretimlerinin Karşılaştırılması Proje Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. RIZA DEMİRBİLEK ELİF ERDEM İstanbul, 2007

2

3 ÖZET Türkiye deki ve Avrupa daki fizik eğitimlerinin karşılaştırılmasını konu edinen bu çalışmamın amacı ülkemizdeki fizik eğitiminin dünya standartlarındaki yerini tespit etmek ve sistemi geliştirmektir. Aynı şekilde okulumuzun Türkiye deki sistem içinde yerini belirlemek ve bir istatistik oluşturmaktır. Eğitimler arasında karşılaştırma yolunda ilk yaptığım bilgi toplamak oldu. Seçilen üniversiteler ve onların eğitim politikaları üzerine bilgiler toplayıp bir öngörü elde ettim. Daha sonra sayısal veriler toplayıp analiz etmeye başladım. Sayısal ve sözel bilgileri birleştirip yorum yapmaya başlamak ve bunu sayısal sonuçlara dökerek karşılaştırmaları yaptım. Aslında karşılaştırmalar konusu çok kapsamlı geniş bir konudur. Çünkü okulların eğitim sistemlerini belirleyen birçok faktör vardır. Ülkenin yapısı, konumu, geçmişi ve yönetimi üniversitelerde ki eğitim sistemini belirler. Fakat ben bu çalışmamı daha spesifik tuttum. Çalışmam iki aşamalıdır. İlk kısmı Türkiye den seçtiğim 10 tane okulun fizik eğitimlerinin kendi okulumla karşılaştırılmasıdır. İkinci kısımda ise Avrupa dan seçilen 5 üniversitenin fizik eğitimlerinin karşılaştırılmasıdır. Karşılaştırmalar; Zorunlu dersler Seçimlik dersler Ders kredileri Laboratuarlar açısından değerlendirildi. Sistemler arasındaki farklılıklar okulların fizik eğitimlerinde belirleyici roller oynamaktadır.

4 1 GİRİŞ Türkiye deki ve Avrupa daki fizik öğretimlerinin karşılaştırılmasını konu edinen bu çalışmamın amacı ülkemizdeki fizik öğretiminin seviyesini belirlemeye çalışmaktır. Aynı şekilde okulumuzun Türkiye deki sistem içinde yerini belirlemek ve bir istatistik oluşturmaktır. Öğretim sistemleri arasında karşılaştırma yolunda ilk yaptığım bilgi toplamak oldu. Seçilen üniversiteler ve onların eğitim politikaları üzerine bilgiler toplayıp bir öngörü elde ettim. Daha sonra sayısal veriler toplayıp analiz etmeye başladım. Sayısal ve sözel bilgileri birleştirip yorumlamak ve elde edilen verileri sayısal sonuçlara dökerek karşılaştırmaları yaptım. Aslında karşılaştırmalar konusu çok kapsamlı geniş bir konudur. Çünkü okulların eğitim sistemlerini belirleyen birçok faktör vardır. Ülkenin yapısı, konumu, geçmişi ve yönetimi üniversitelerde ki eğitim sistemini belirler. Fakat ben bu çalışmamı daha özel tuttum. Çalışmam iki aşamalıdır. İlk kısmı Türkiye den seçtiğim 10 tane okulun fizik öğretimlerinin kendi okulumla karşılaştırılmasıdır. İkinci kısımda ise Avrupa dan seçilen 5 üniversitenin fizik öğretimlerinin karşılaştırılmasıdır. Elde edilen sonuçlar ile Türkiye ve Avrupa arasında ufak bir karşılaştırma yapılarak farklılıklar saptandı. Karşılaştırmaları okulların Zorunlu dersleri Seçimlik dersleri Öğretim dilleri Laboratuarları açısından yapıldı. Sistemler arasındaki farklılıkların okulların fizik öğretimlerinde belirleyici roller oynadığı görüldü.

5 2 1) TÜRKİYE DE FİZİK ÖĞRETİMİ: Türkiye de fizik öğretiminin ortalama seviyesini bulabilmek için Türkiye nin farklı bölgelerinden üniversiteler seçildi. Laboratuar olanakları ve kullanış kalitesi, zorunlu dersler ve seçimlik dersler ve bölümlerin ağırlık verdiği çalışma alanlarının derslerin dağılımında ne oranda rol oynadığı gibi belirleyici başlıklar altında üniversiteler arasında karşılaştırmalar yapıldı. Seçilen okulların her biri birbirinden farklı metotlarla fizik öğretimi sunmaktadırlar. Bu çalışma için Türkiye den seçilen 10 üniversite şunlardır: Ankara Üniversitesi ( Ankara ) Atatürk Üniversitesi ( Erzurum ) Bilkent Üniversitesi ( Ankara ) Boğaziçi Üniversitesi ( İstanbul ) Çukurova Üniversitesi ( Adana ) Ege Üniversitesi ( İzmir ) İstanbul Teknik Üniversitesi ( İstanbul ) Karadeniz Teknik Üniversitesi ( Trabzon ) Orta Doğu Teknik Üniversitesi ( Ankara ) Uludağ Üniversitesi ( Bursa ) Seçilen 10 üniversitenin çalışma alanları şu şekildedir: Ankara üniversitesinde; teorik ve uygulamalı fizik alanında çalışmalar yapılmaktadır. Matematiksel fizik, nükleer fizik, nötron taşıma, yüksek enerji fiziği, düşük sıcaklıklarda manyetik özellikler, manyetik rezonans ve spektroskopi konularında çalışmalar yapılmaktadır. Kırk kişilik öğretim kadrosu vardır. Atatürk üniversitesinde; atom ve molekül fiziği araştırma grubu ve katı hal fiziği araştırma grubu bulunmaktadır. Üniversitenin araştırma fonu, TÜBİTAK ve DPT tarafından desteklenir. Kırk iki kişilik öğretim kadrosu vardır.

6 3 Bilkent Üniversitesinde; fiber ve nanofotonik, nanofizik, fotonik, yarıiletkenler, entegre optik, sensörler ve aygıtlar, lazer ve kuantum optik alanlarında çalışmaktadırlar. On dokuz kişilik öğretim kadrosu vardır. Boğaziçi Üniversitesinde; katı hal fiziği, matematik fizik, yüksek enerji fiziği, teorik fizik alanlarında çalışmalar yapılmaktadır. Otuz iki kişilik öğretim kadrosu vardır. Çukurova Üniversitesinde; güneş enerjisi gibi uygulamalı konulardan yüksek enerji fiziği gibi en temel ve teorik konulara kadar geniş bir alanda çalışılmaktadır. Kırk yedi kişilik öğretim kadrosu vardır. Ege üniversitesinde; ince film optiği, nükleer fizik, dielektrik araştırma, süper iletkenlik, ultrases ve sıvı kristaller laboratuarlarında çalışmalar yapılmaktadır. Kırk kişilik öğretim kadrosu vardır. İstanbul Teknik Üniversitesinde; karmaşık sistemler, kuantizasyon yöntemleri, matematiksel modellemeler, yüzey fiziği, katı hal fiziği, nükleer fizik, temel parçacıklar fiziği, atom ve molekül fiziği, matematiksel fizik, istatistik fiziği, ince film fiziği, fotolüminesans spektroskopisi, reolojik ölçümler, manyetizma dielektrikler, düşük sıcaklıklarda iletkenlik, laser kristalleri sentezi, laser spektroskopisi çalışma konularında araştırma laboratuarları vardır. Altmış dört kişilik öğretim kadrosu vardır. Karadeniz Teknik Üniversitesinde; katı hal fiziği, genel fizik, atom ve molekül fiziği, nükleer fizik ve yüksek enerji fiziği alanlarında çalışılmaktadır. Otuz kişilik öğretim kadrosu vardır. Orta Doğu Teknik Üniversitesinde; astrofizik, genel fizik, matematiksel fizik, plazma fiziği, atom ve molekül fiziği, yüksek enerji fiziği, nükleer fizik ve katı hal fiziği üzerine çalışılmaktadır. Uludağ Üniversitesinde; atom ve molekül fiziği, genel fizik, katı hal fiziği, nükleer fizik ve yüksek enerji fiziği alanlarında çalışmalar yapılmaktadır. Otuz iki kişilik öğretim kadrosu vardır. Yıldız Teknik Üniversitesinde; temel ve uygulamalı fizik dallarında öğrenim, araştırma ve geliştirme çalışmaları yapılmaktadır. Nükleer fizik, atom ve molekül fiziği, genel fizik, matematiksel fizik, yüksek enerji ve plazma fiziği, katı hal fiziği alanlarında çalışılmaktadır. Altmış üç kişilik öğretim kadrosu vardır.

7 4 1.1 KARŞILAŞTIRMALAR: Türkiye deki öğretim sisteminin seviyesini belirleyebilmek için, zorunlu dersler ve sayıları, seçmeli dersler, laboratuar kullanımı, eğitim dili gibi konularda araştırmalar yapıldı. Her üniversite için bu başlıklar altında değerlendirmeler yapıldı. Türkiye deki bütün fizik lisans eğitimleri 4 senede tamamlanıyor. Dört sene sonunda fizikçi ünvanı veriliyor. 1.2 Zorunlu dersler Zorunlu dersler öğrencinin 4 sene boyunca alması gereken derslerdir. İlk sene öğrenciye temel fizik eğitimi vermek için genel fizik dersleri zorunludur. İlerleyen senelerde fiziğin ana başlıklarını oluşturan konular zorunlu olarak alınır. Öğrenci zorunlu dersleri almadan mezun olamaz. Seçilen üniversitelerde ortak zorunlu dersler: Fizik Klasik Mekanik Kuantum 1-2 Klasik Elektromagnetik Teori Fizikte Matematiksel Yöntemler Termodinamik ve İstatistik Mekanik Modern Fizik Bilgisayar Programlama Farklı zorunlu dersler: Titreşim ve Dalgalar (Karadeniz teknik üniversitesi- 3. sene) Yoğun Madde Fiziği (Çukurova üniversitesi - 4. sene)

8 5 Fizikte Popüler Başlıklar (Ankara üniversitesi 3. sene) Fizikte Özel Başlıklar (Ankara üniversitesi 4. sene) Analiz (Çukurova üniversitesi - 1. sene) Deneysel Fizik 1-2 (Boğaziçi üniversitesi- 3.sene) Thermal Properties of Matter (Boğaziçi Üniversitesi- 2.sene) Symb.& Num. Tech. In. Physics (İstanbul Teknik Üniversitesi 2.sınıf) Deneysel Fizik (İstanbul Teknik Üniversitesi 3.sınıf) Teorik Mekanik (Uludağ Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi) Akustik Optik (Uludağ Üniversitesi) Fotonik (Yıldız Teknik Üniversitesi) Özel öğretim yöntemleri (Çukurova Üniversitesi - 4. sene) Tablo 1: Zorunlu ders sayılarının sınıflara göre dağılımı ve toplam zorunlu ders sayısı. 1.sınıf 2.sınıf 3.sınıf 4.sınıf Toplam Ankara Üniversitesi Atatürk Üniversitesi Bilkent Üniversitesi Boğaziçi Üniversitesi Çukurova Üniversitesi Ege Üniversitesi İTÜ KTÜ ODTÜ Uludağ Üniversitesi YTÜ

9 6 Toplam zorunlu ders sayısı Boğaziçi İTÜ ODTÜ Ankara Uludağ Bilkent Ege Çukurova Atatürk KTÜ Yıldız 0 1 üniversiteler Şekil 1: Seçilen üniversitelerde toplam zorunlu ders sayısı. Zorunlu derslerdeki farklılıklar ve branşlaşmalar; okulların çalışma alanları ile ilgilidir. Bütün üniversitelerde 1. ve 2. sınıf da temel fizik derslerinin yanında temel kimya ve matematik dersleri verilmektedir. Daha sonra öğrenciye yardımcı olacak diferansiyel denklemler ve ileri matematik dersleri de verilmektedir. Zorunlu ders sayıları karşılaştırıldığı zaman Çukurova Üniversitesinin 4 sene içinde toplam 44 tane zorunlu dersi olduğunu görüldü. Zorunlu derslerin çokluğu ve seçmeli derslerin çeşitliliği ile öğrenciyi dört sene içinde donanımlı hale getirmek planlanmaktadır. On tane okul arasından beş tane okul seçildi, her sene için zorunlu ders sayılarını gösteren bir grafik ile okulların öğretim planları belirlenmeye çalışıldı. Seçilen okullar; B.Ü, Ç.Ü, O.D.T.Ü, Y.T.Ü.

10 7 1. Sınıf 7 Zorunlu Ders Sayıları boğaziçi çukurova odtü ytü Şekil 2: 1.sınıf zorunlu ders sayılarının karşılaştırılması 2. Sınıf 14 Zorunlu Ders Sayısı boğaziçi çukurova odtü ytü Şekil 3: 2.sınıf zorunlu ders sayılarının karşılaştırılması

11 8 3. Sınıf 14 Zorunlu Ders Sayısı boğaziçi çukurova odtü ytü Şekil 4: 3.sınıf zorunlu ders sayılarının karşılaştırılması 4. Sınıf 12 Zorunlu Ders Sayısı boğaziçi çukurova odtü ytü Şekil 5: 4.sınıf zorunlu ders sayılarının karşılaştırılması

12 9 Şekil 6: Boğaziçi üniversitesi, Çukurova üniversitesi, Orta Doğu Teknik ve Yıldız Teknik üniversitelerinin sınıflara göre zorunlu ders sayılarının karşılaştırılması. Grafiğe göre Boğaziçi üniversitesinde zorunlu ders sayısı ilerleyen sömestr içinde artmaktadır. Demek ki Boğaziçi üniversitesinde ilk sene öğrenciye gerekli temel bilgiler verildikten sonra ilerleyen zamanla artan ders sayısıyla yoğunlaşan bir sistem izlenmektedir.. Bu sürekli artış ile öğretim yoğunluğu da artmaktadır Seçmeli Dersler Zorunlu dersler her öğrenci için aynıdır, branşlaşma aşamasına seçmeli dersler ile geçilir. Seçmeli dersler ile öğrenci kendine bir alan seçerek eğitimine devam eder. Okulların çalışma alanları seçmeli derslerde alternatif seçenekler sunmaktadır. Seçmeli derslerde çok fazla alternatif bulunmaktadır. Bunu nedeni öğrencinin fizikteki farklı konuları ve uygulamalarını görmelerini sağlamaktır. 1 Seçilen üniversitelerdeki zorunlu dersler ek1 de verilmiştir.

13 10 Mezun olmak için gerekli krediyi doldurabilmek için zorunlu derslerin yanında belli sayıda seçmeli ders alınır. Bu seçim öğrencinin fiziğin hangi dalına ilgi duyduğunu az çok belli eder. Bu dersler sayesinde öğrenciler fiziğin diğer dalları konusunda bir fikre sahip olurlar. Mesela Çukurova üniversitesinde ki coğrafi bilgi sistemleri dersinde fiziğin coğrafya alanındaki kullanımı ve ölçüm sistemlerinde, mekanik sistemlerde fiziğin kullanımını gösteren bir çeşittir. Bu nedenle seçmeli dersler oldukça önemlidir. Alternatifler ne kadar fazlaysa öğrencinin aklında daha net fikirler oluşur. Seçmeli dersler birçok okulda; nükleer fizik, atom ve molekül fiziği ve sağlık fiziği alanlarında yoğunlaşmıştır. Ama burada önemli olan öğrenci zorunda kaldığı için seçmeli dersleri seçmemesidir. Okulların çakışan ders programları, bazı seçmeli derslerin o dönem içinde açılmaması vb. nedenlerden dolayı öğrencinin seçmeli dersleri sadece kredi doldurmak için seçmesi gibi bir durum ortaya çıkar. Bu da o dersin niteliğini ve verimini olumsuz etkileyen çok önemli bir faktördür. Seçilen üniversitelerde sunulan farklı seçmeli dersler şu şekilde sıralanmıştır: Sayısal fizik ( Ankara Üniversitesi) Kristal fiziği ( Ankara Üniversitesi) Yerçekimi ve kozmoloji ( Ankara üniversitesi) Metal fiziği ( Ankara üniversitesi) Düşük sıcaklık fiziği ( Ankara üniversitesi) Nükleer magnetik rezonans NMR ( Ankara üniversitesi) Jeofizik ( Atatürk Üniversitesi) Alan teorisi ( Atatürk Üniversitesi) Kristallografi ( Atatürk Üniversitesi) Lazer fiziği ( Çukurova Üniversitesi) Süper iletkenlik ( Çukurova Üniversitesi) Nükleer tıp ( Çukurova Üniversitesi) Fotonik ve güdüm sistemleri ( Çukurova Üniversitesi) Uzay fiziğine giriş ( Çukurova Üniversitesi) Güneş pilleri ( Çukurova Üniversitesi) Uzaktan algılama ( Çukurova Üniversitesi) Coğrafi bilgi sistemleri ( Çukurova Üniversitesi)

14 11 Çevre fiziği ( Karadeniz Teknik Üniversitesi) Arkeometreye giriş ( Orta Doğu Teknik Üniversitesi) Yoğun madde fiziği ( Uludağ Üniversitesi) Sensörler (Uludağ Üniversitesi) Sonlu elemanlar yöntemi ( Uludağ Üniversitesi) İnce film fiziğine giriş ( Yıldız Teknik Üniversitesi) Sıvı hal fiziğine giriş (Yıldız Teknik Üniversitesi) Laboratuarlar Bir başka karşılaştırma konusu laboratuar kullanımı ve olanakları. Fizik eğitimi laboratuar ile geliştirilir. Bilgiyi teoriden çıkarıp deneysel sonuç elde etmemizi sağlar. Anlaşılması okuyarak zor olan birçok konu laboratuarda deney yapılarak kolayca anlatılabilir veya öğrencinin kendi kendine keşfetmesini sağlayabilir. Bu da öğrenciyi fiziğe daha da yakınlaştırır. Laboratuarlar fiziğin mutfağıdır. Bu kadar önemli olan bir uygulamanın her ders

15 12 için laboratuvarının olması gereklidir ve zorunlu olması sağlanırsa daha yararlı olacağı kanısındayım. Çoğu okulda birçok laboratuar zorunlu ve seçimli olarak ayrılmış durumda, bir kısmında ise derslerin tamamlayıcısı şeklindedir. Yani ders ve o dersin laboratuarı zorunlu olarak alınır fakat uygulamanın bir kredisi yoktur. Laboratuardan kalındığı takdirde o ders tekrardan alınır. Okullarda birçok laboratuar dersi aynıdır, bunlar temel fizik laboratuarlarıdır. Yani mekanik, elektrik, optik, elektronik veya çekirdek laboratuarları bütün fizik eğitimi veren üniversitelerde ortaktır. Farklı laboratuar dersleri, okulun çalışma alanlarına ve seçmeli derslerine göre değişir. Farklı laboratuarlar: Katı hal Fiziği laboratuarı (Atatürk Üniversitesi) Kuantum laboratuarı 1-2 (Çukurova Üniversitesi) İleri Fizik Proje laboratuarı (İstanbul Teknik Üniversitesi) Eğitim Dili Bir başka karşılaştırma konusu fizik öğretiminin ana dille mi yoksa yabancı dille mi yapıldığıdır. 2 Seçilen üniversitelerdeki seçmeli dersler ek2 de verilmiştir. 3 Seçilen üniversitelerdeki laboratuar dersleri ek4 de verilmiştir.

16 13 Seçilen üniversitelerden altısı anadilde yani Türkçe eğitim sunmakta, geri kalan beş üniversite yabancı dille, İngilizce ile eğitim yapmaktadır. Bilim evrensel bir dile sahiptir fakat eğitimin kolay anlaşılabilir, kavranılmasının kolay olması açısından öğretimin ana dilde yapıldığı okullarda Mesleki İngilizce adı altında İngilizce dersler konulmuştur. Birkaç üniversitede ise belli yüzde ile İngilizce dersler vardır. Anadille eğitim veren okullar: 1. Atatürk Üniversitesi 2. Çukurova Üniversitesi 3. Ege Üniversitesi 4. İstanbul Teknik Üniversitesi 5. Uludağ Üniversitesi 6. Yıldız Teknik Üniversitesi Yabancı dille eğitim veren okullar: 1. Ankara Üniversitesi 2. Bilkent Üniversitesi 3. Boğaziçi Üniversitesi 4. Karadeniz Teknik Üniversitesi 5. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Türkiye deki okullar arası farkları daha iyi görebilmek için belirleyici birkaç sorudan oluşan bir anket hazırlanmış ve seçilen on üniversiteye fax yolu ile gönderilmiştir. Anket soruları bölüm, öğrenci ve mezunlar hakkında daha net bilgilere ulaşmak için kısa ve net sorulardan oluşmuştur. İki ana bölümden oluşan sorular şu şekildedir: ÖĞRENCİLER VE MEZUNLAR HAKKINDA:

17 14 1. Bölümünüzde ortalama bitirme süresi nedir?( son birkaç sene ) 2. Akademik çalışmalar dışında mezunlarınız daha çok hangi alanlarda çalışmaktadırlar? BÖLÜM HAKKINDA: 1. Daha çok hangi tür projeler yapılmaktadır? 2. Bölümün fiziki ( mekan ve temel malzeme ) eksiklikleri var mı? 3. Uluslararası ortak yönetilen proje ve programlar var mı? 4. Son zamanlarda bölüm veya bölüm hocalarına verilmiş ulusal/uluslararası ödülleriniz: 5. Derslere öğrenci katılımı ne oranda? 6. Derslerde devam zorunluluğu var mı? 7. Son 3 yılda açılmayan seçmeli dersleriniz var mı? 8. Laboratuar dersleri kaç kredilik? 9. Laboratuar dersleri haftada kaç saatlik? Bu ankete sadece üç üniversiteden cevap gelmiştir. Bilkent üniversitesi, Boğaziçi üniversitesi ve Karadeniz teknik üniversitesinden gelen yanıtlar ek7 de mevcuttur. 4 2) AVRUPA DA FİZİK ÖĞRETİMİ: Avrupa da ki fizik öğretim sistemlerini görmek ve karşılaştırabilmek için Avrupa dan beş tane üniversite seçildi. Öncelikle bu üniversiteler hakkında bilgiler toplandı ve sonrasında yıllık ders planları ve kredileri bulundu. 4 Anket yanıtları ek7 de bulunmaktadır.

18 15 Karşılaştırmalar için seçilen üniversiteler: University of Cambridge Technische Universität Darmstadt ( Almanya ) The University of Heidelberg Universite Pierre&Marie Curie ( Fransa ) Technischen Universität Wien ( Viyana ) The Universiteit van Amsterdam ( Amsterdam ) Seçilen üniversitelerin çalışma alanları şu şekildedir: University of Cambridge, yüksek enerji fiziği, astrofizik, biyolojik ve yumuşak sistemler, yarı iletken fiziği, yoğun madde fiziği, kuantum fiziği, mikroelektronik, optoelektronik, katıların fizik ve kimyası alanlarında çalışmalar yürütülmektedir. Technische Universität Darmstadt, uygulamalı fizik, katıhal fiziği, nükleer fizik alanlarında çalışmalar vardır. 80 kişilik akademik kadroya sahiptir. The University of Heidelberg: biyofizik, karmaşık kuantum sistemler, ınformatik alanlarında çalışmalar yapılmaktadır. İki yüz yirmi dört kişilik akademik kadrosuyla hizmettedir. Universite Pierre&Marie Curie: biyoloji ve sağlık, ekosistemler ve sürdürülebilir gelişme, sürdürülebilir enerji ve çevre, madde ve bilgi, madde ve enerji alanlarında çalışmalar yapılmaktadır. Technischen Universität Wien: genel fizik, teorik fizik, katı hal fiziği ve nükleer fizik alanlarında çalışmalar sürdürülmektedir. The Universiteit van Amsterdam: genel fizik, nükleer fizik, katı hal fiziği, teorik fizik alanlarında çalışmalar yapılmakta. 2.1 KARŞILAŞTIRMALAR: Karşılaştırma konuları; Zorunlu dersler, Seçmeli dersler, Laboratuar, Eğitim dili başlıkları altında toplandı.

19 16 Seçilen üniversitelerde farklı öğretim prosedürleri izlenmektedir. Her okulun kendine göre değişik sisteminin olmasının nedeni, Avrupa da ki bazı okulların ECTS sistemine geçmesi bazılarının ise bu sisteme henüz geçmemesinden kaynaklı. ECTS sistemine göre lisans eğitimi süresinin 3 sene olması düşünülmüş fakat fizik eğitimi için bunun yeterli olmadığını düşünen okullar 3 sene eğitime geçmemişlerdir. Bu farklılık, zorunlu derslerin dağılımını etkilemektedir. 2.2 Zorunlu dersler: Okulların öğretim sistemleri farklıdır. Bir kısmı 3 sene bir kısmı ise 4 senede eğitim vermekteler. Bu sistemde önemli olan nokta seçilen üniversitelerde tek amaç öğrenciyi uzmanlaştırmak için değişik sistemler uygulamak. 3 sene eğitim veren okullarda farklı programlar uygulanmaktadır ve ilk iki sene zorunlu dersler verip son sene projeler, seçmeli dersler, çalışmalar ve hatta dışarıdan laboratuarlar ve sanayi ile ortak çalışma programları ile öğrenciyi yoğun bir çalışmanın içine sokmaktadırlar. Cambridge üniversitesinde; ilk sene zorunlu temel fizik1 dersleri ve laboratuarları, mekanik ve rölativite, titreşim ve dalgalar, istatistik ve kuantum fiziği dersleri verilmektedir. İkinci sene iki farklı seçenek ortaya çıkıyor. Öğrenci ya 1B fizik derslerini alır ya da 1B ileri fizik derslerini de alarak eğitimine devam eder. İkinci seçeneği tercih edenler bunlara ek olarak farklı seçmeli derslerde alabilirler. Mesela madde bilimi, kimya, jeoloji, tarih ya da bilim felsefesi gibi dersleri alabilirler. 1B fizik ve 1B ileri fizik derslerinin ikisini de alan öğrencilerde kontenjan kısıtlaması yoktur. Dördüncü senede ise öğrencinin uzmanlaşma alanına göre çok geniş seçeneklerin olduğu seçmeli dersler seçer. Laboratuar ya da sanayi kuruluşlarında hazırladıkları projelere göre çalışabilirler. Bu alanlarla ilgili sınırlama olmaksızın ders seçebilirler. Cambridge üniversitesinde, üniversite içi çalışmalar yanında dışardan yürütülen projeler, büyük sanayi kuruluşları ile ortak çalışmalar ile öğrencilere birçok çalışma alanı sunmaktadır. Öğrencilerin bitirme çalışmaları, projeleri dışardan kuruluşlar ve laboratuarlar tarafından desteklenmektedir. Öğrencinin bitirme tezi 3 senelik çalışmalar sonucu yapılır.

20 17 Cambridge zorunlu ders sayısı 6,2 6 5,8 5,6 5,4 5,2 5 4,8 4,6 Cambridge 4, sene Şekil 7: Cambridge üniversitesinde ilk 3 sene zorunlu ders sayısı. Heidelberg üniversitesinde ise; sistem 2 ana bölüme ayrılmıştır. İlk iki sene Vordiplom, üçüncü, dördüncü ve beşinci senede ise Hauptdiplom uygulaması vardır. Vordiplom döneminde verilen dersler çok ağırdır. Bunun nedeni seçicilikten kaynaklıdır. Yani bir çeşit ön eleme dönemidir. Derslerin zorluğuna rağmen geçebilen kişiler ikinci aşamaya yani Hauptdiplom dönemine başlayabilirler. Hauptdiplom dersleri ise seçmeli derslerdir ve uzmanlaşmaya yöneliktir. Ağır bir temel eğitimden sonra branşlaşma Hauptdiplom döneminde başlar. Bu dönemde öğrenciler kendilerine bir modül yani alan seçerler. Alternatifler alanlar arasından seçilen bir modül üzerine üç sene eğitim alıp, seçilen konu üzerine tez yazılır. Bunun karşılığı bachelor (mezun) seviyesidir. Daha sonra uzmanlık için tekrardan bir alan seçilir. Öğrencinin Hauptdiplom döneminde seçtiği alanın kendine özgü farklı uzmanlık dalları vardır. Öğrenci bu dallardan birini seçip çalışmalarına devam eder. Ve sonunda bitirme tezini yazar. Universite pierre & marie curie de ise durum daha farklıdır. Öğretim 3 parkurdan oluşur. Bu üç parkurun dersleri farklıdır. L1, L2, L3 parkurlarından oluşan sistemde, ilk sene L1,

21 18 öğrenciyi fizik bölümüne alıştırma ve tanıştırma derleri verilir. Yani; L1 de öğrenciye çok fazla bilgi verilir ve örencinin yeniliklere ve teknolojiye ayak uydurması sağlanır. L3 de ise; öğrenci projesinde iyice derine inip, kendisi ile aynı projede çalışan öğretim görevlileri ve öğrencilerle bir grup oluşturup onlarla beraber projeye devam edip, üzerinde iyice çalışılmış bir projeyi bitiriyor. L1 iki farklı bölümden oluşuyor. S1 ve S2 şeklinde dönemlerden oluşmuştur. Bu dönemlerin her biri birçok öğrenim birimi içerir. Her bir öğrenim birimi 6 ya da 3 Avrupa kredi transfer sistemi kredisidir. Toplamda 30 kredi alınır. Öğrenci L2 sistemi ile kendisine bir alan seçer..l2 de seçilen alan üzerine projeye başlar. Uzmanlaşma alanı seçilmiştir. Genel fizik, uygulamalı fizik, teorik fizik, fiziğin dünya ve yeryüzü biliminde uygulamaları başlıkları altında dersler vardır. L3 sisteminde ise seçilen alanda tam anlamıyla uzmanlaşma sağlanmıştır. Çok çeşitli parkurlar vardır. L2 de seçilen alana göre L3 de belirtilen parkurlardan dersler seçilir. Temel fizik, genel fizik ve uygulamaları, fizik- kimya, gezegen ve yaşamsal bilimlere uygulamalı fizik, fiziğin üniversiteler arası formasyonu, teorik ve uygulamalı fizik olacak şekilde 6 parkurdan oluşmuştur. Her bir parkurdaki dersler zorunludur. Öğrenci bu parkuru da bitirerek kredisini tamamlar ve projesini sonlandırır. L zorunlu ders sayısı dönem 2.dönem 0 genel fizik deneysel ve teorik fizik yeryüzü bilimleri uygulamalı fizik Şekil 8: pierre & marie curie üniversitesinde L1 parkurundaki zorunlu dersler.

22 19 L2 6 zorunlu ders sayısı dönem 2.dönem 0 genel fizik uygulamaları fizik-kimya çok disiplinli Şekil 9: pierre & marie curie üniversitesinde L2 parkurundaki zorunlu dersler. zorunlu ders sayıs ı L3 temel fizik genel fizik ve fizik- kimya gezegen ve uygulamaları yaşamsal bilimlere uygulama a üniversiteler arası formasyon teorik ve uygulamalı fizik 1.dönem 2.dönem Şekil 10: pierre & marie curie üniversitesinde L3 parkurundaki zorunlu dersler.

23 20 Amsterdam üniversitesinde eğitim 3 senedir. Öğrenci ilk sene tüm temel bilimleri zorunlu olarak alır. İkinci sene kendine bir alan seçer, daha sonra sadece o alan üzerine çalışılır. Uygulamalı dersler olarak da laboratuarlar zorunludur. UvA da, fizikçiler, öğrencileri olan ve araştırma yapan astronomlarla yakın çalışırlar. Her iki fakülte programları fiziği ve astronomiyi içerir. İlk sömestrde kimya ve matematik öğrencileriyle ortak çeşitli dersler mevcuttur. Daha sonra fizik ve astronomi öğrencileri 2 seçim yapar: gerçeklik teorisi fizik laboratuarı. Ayrıca matematik ve kimya da alabilirler. Sömestr sonunda zorlayıcı olmayan tavsiye mektubu öğrenci programı tarafından verilir, fakülte programını alması için. Tabii ki öğrencinin kendi motivasyonu ve ilgileri bu bağlantıda önemli rol oynar. Bu noktada başka bir programa geçmesi mümkündür. Elektromagnetizm, Quantum mekaniği, matematiksel metodlar ve teknikler İkinci ve üçüncü yıl, öğrenciler spesifik alanları seçerler. Bu program tez ile sonlanır. Fizik Fakültesi mezunu olarak diploma alırlar. Darmstadt 7 zorunlu ders sayısı sene Darmstadt Şekil 11: Darmstadt üniversitesinde sömestrlere göre zorunlu ders sayıları.

24 21 Wien 12 zorunlu ders sayısı Wien sene Şekil 12: Viyana Teknik üniversitesinde 3senede toplam zorunlu ders sayısı. Toplam zorunlu ders sayısı Cambridge Darmstadt Heidelberg 1 Wien üniversiteler Şekil 13: Seçilen dört okulun öğretim süresi boyunca toplam zorunlu ders sayısı.

25 22 Tablo 2: Zorunlu ders sayılarının sınıflara göre dağılımı. OKULLAR \ SINIF 1.SINIF 2.SINIF 3. SINIF 4. SINIF University of Cambridge Technische Universität Darmstadt L1 L2 L3 Universite Pierre&Marie Curie (Sistem 3 modülden oluşuyor Her modülde farklı zorunlu dersler var.) Technischen Universität Wien Seçilen üniversitelerde ortak zorunlu dersler şu şekildedir: Genel fizik Özel relativite Analiz cebir Kimya Katı hal fiziği Kuantum fiziği Nükleer fizik Atom ve molekül fiziği İstatistik fiziği - termodinamik Klasik mekanik Fizikte matematik metodlar Elektromanyetizma Elektronik Optik: laser

26 23 Spektoskopi Dalgalar ve optik Bilgisayar programlama Temel tanecikler Farklı zorunlu dersler ise şu şekildedir: İnorganik- organik kimya (pierre&marie curie) Genetik(pierre&marie curie) Enformatik(pierre&marie curie) Çoklu integraller(pierre&marie curie) Deneysel kimya(pierre&marie curie) Yaşayan canlıların geometrilerinin hesaplanması (pierre&marie curie) 5 Farklı zorunlu derslerin pierre&marie curie üniversitesinden çıkmasının nedeni okulun eğitim sisteminden kaynaklıdır. Fransa da modül seçimi olduğundan dolayı her modülde ayrı ayrı dersler gösterilmektedir. Bu sayede öğrencinin kendine uygun bir yön belirlemesi daha kolaylaşır. 2.3 Seçmeli dersler: Üniversitelerin kendi yapısında ve dışarıdan sanayi kuruluşları, araştırma laboratuarları ve farklı kuruluşlarla ortak çalışmalar, projeler sayesinde öğrenicilerin seçebileceği çok geniş bir seçmeli ders alanı vardır. Çünkü her öğrencinin ilk 2 sene veya ilk 3 sene boyunca aldığı zorunlu derslerin yanı sıra proje çalışması vardır. Bu proje çalışmasını ister okul içinde yürütülen çalışmalarla beraber, isterse de dışarıdan ortak yürütülen çalışmalarla hazırlayabilir. Öğrenciye her türlü olanak sunularak bir alana yoğunlaşması sağlanır. Son senede seçmeli dersler ağırlıktadır. Öğrencinin çalışmayı seçtiği alana göre seçmeli dersler değişir. Her alanla ilgili olarak seçmeli ders mevcuttur. Seçmeli dersler sadece okulların anabilim dalları ile sınırlı değildir. Gelişen teknoloji ile birlikte çok farklı yeni konular katılmaktadır. Teknolojik gelişim çok yakından takip 5 Avrupa dan seçilen üniveritelerin zorunlu dersleri ek4 de gösterilmiştir.

27 24 edilmektedir. Sanayi ve okul işbirliği içinde olduğundan dolayı iş ve proje seçenekleri arttıkça seçmeli derslerde de çeşiştlilik artmaktadır. Seçilen okullar arasında farklı seçmeli dersler şu şekildedir: Kartografi (pierre&marie curie) Biyokimya (pierre&marie curie) Bitkilerin metabolik fonksiyonları ve yapılanması (pierre&marie curie) Atmosfer sondajı ve iklim kontrolü (pierre&marie curie) Su döngüsü (pierre&marie curie) Kompleks sistemlerin modellenmesi (pierre&marie curie) Jeofizik (pierre&marie curie) Hücresel biyoloji (pierre&marie curie) Fiziko kimya ( darmstadt) Organik ve anorganik kimya ( darmstadt) Felsefe ( darmstadt) Bilişim teknolojisi ( darmstadt) Gezegenler ( cambridge) Kuantum alanlar teorisi ( cambridge) Gravitasyon ve klasik alan teorisi ( cambridge) Süper iletkenlerde kuantum benzerliği ( cambridge) Yarı iletkenlerde kuantum ( cambridge) Medikal fizik ( cambridge) Radyoloji ( wien) Arkeoloji: tarihlendirmenin fiziksel metodları ( wien) Atomik çarpışmalar ( wien) Mimarisel fizik ( wien) Klasik ve kuantumsal kaos ( wien) Düşük sıcaklık fiziği ve teknolojisine giriş ( wien) Geometri, topoloji ve fizik 1 ( wien) Kalıcı enerji taşıyıcıları ( wien)

28 25 Yüzeyfiziği ve analitiği ( wien) Laboratuar: Avrupa da eğitim veren kurumların birçoğu üniversite dışı sanayi kuruluşları ve laboratuarlar ile ortak çalışmalar içindedir. Öğrenci ilk sene yoğun şekilde temel fizik dersleri alırken çoğunlukla bahar yarıyıllarında o derse yönelik uygulama dersleri alır. Ayrıca öğrenci ikinci sene seçeceği alan ile ilgili çalışmaları üniversite dışı laboratuarlardan yararlanarak yapabilir. Avrupa da laboratuar derslerine çok önem verilir. Dönem içi zorunlu birçok dersin laboratuarı vardır. 6 Birkaç üniversiteden seçmeli dersler ek5 de verilmiştir.

29 26 Seçilen üniversitelerde ortak laboratuar dersleri: Fizik uygulama laboratuarı Dalgalar ve optik laboratuarı Termodinamik laboratuarı Elektrik laboratuarı Manyetizma laboratuarı Seçilen okullarda ki farklı laboratuar dersleri ise şu şekilde: 7 Akustik laboratuarı ( wien) Tek kristal büyütme laboratuarı ( wien) Minkowski uzayı ve dört vektör ( darmstadt) Dört momentum ( darmstadt) Klasik mekanik için kovaryent dönüşümler ( darmstadt) Koordinat dönüşümleri (darmstadt) Optik: sinyal ve gürültü ( cambridge) Ciroskop ( cambridge) Radyo alıcısı ( cambridge) Fourier analizi ( cambridge) 2.5 Eğitim dili: Her üniversite kendi anadilinde eğitim vermektedir. Seçilen üniversiteler; Fransa, Amsterdam, Almanya ve Cambridge den seçildi. Eğitim dilleri Pierre & Marie Curie de Fransızca, Cambridge de İngilizce, Heidelberg, Darmstad ve Wien de Almanca, Amsterdam üniversitesinde ise İngilizce eğitim verilmektedir. 2.6 Bitirme Projesi: 7 Birkaç üniversitenin laboratuar dersleri ek6 da gösterilmiştir.

30 27 Öğrenciler bitirme çalışmalarını ilk senelerde üzerinde çalışmaya başladıkları proje üzerine yapar. Birinci sınıftan sonra seçtiği alan üzerine aldığı pratik veya teorik dersler ile çalışmasına devam eder. Okulların sanayi ile ortak çalışmaları öğrencilerin projelerini belirleyen önemli unsurlardan biridir. Bu verilere dayanarak şunları söyleyebilirim ki fizik lisans derslerinin öğretimi çok sıkı bir disiplin gerektirir. Çünkü fizik bilimi evreni açıklamaya çalışan, neden niçin sorularına cevap arayan ve her an gelişmekte olan pozitif bir bilimdir. Öğrencinin en son teknolojiyi yakından takip edebilmesi için ve öğrenciye fiziğin çok farklı yönlerini gösterebilmek adına üniversitelere çok büyük bir görev düşmekte. Teknolojik gelişimler ve modern laboratuar sistemleri, projeler, farklı çalışma alanları ile öğrenci her açıdan donanımlı hale getirilmeli ve lisans eğitimi sonunda öğrencinin elinde sadece bir diploma değil, lisans eğitimi boyunca yaptığı çalışmalar, projeler, aktif görev aldığı birçok çalışma kalmalıdır. Lisans eğitiminin ilk senesinde öğrenciye temel fizik dersleri ve fizik derslerine yardımcı olacak matematik ve varsa diğer yardımcı dersler verilmelidir. Böylece ilerisi için temel atılmış olur. İlerleyen süre içinde öğrencinin uzmanlaşacağı ya da çalışmak istediği alanı belirlemek için çok farklı seçenekler sunulmalıdır. Fiziğin farklı alanlarda çok farklı uygulamaları mevcuttur. Eğer öğrenciye bu farklı alanlar gösterilirse, daha kolay ve bilinçli şekilde, seçenekler arasından kendisine bir alan seçer ve eğitim süresi boyunca o alan ile ilgili dersler ve uygulamalar görerek uzmanlaşmaya doğru iler. Seçmeli derslerin önemi uzmanlaşma aşamasında ortaya çıkıyor. Seçmeli dersler sadece kredi doldurmak için değil öğrencinin ikinci seneden sonra kendisine bir alan seçmesi ve bu alan ile ilgili zorunlu, seçmeli, laboratuar dersleri alması sağlanmalıdır. Tabiî ki bir alan üzerine uzmanlaşırken farklı konulardan dersler de alınarak, eğitime devam edilmeli. Burada önemli olan sistematik şekilde ilerlemektir. Üniversiteler dış kaynaklı bağlantılar kurarak öğrenci projeleri yapılmalıdır. Öğrenciye kendi alanında iş olanakları sağlamak ya da araştırmaya yönelik çalışmalara yönlendirmek gibi birçok destekleyici unsur sağlanmalıdır.

31 28 EK 1 Zorunlu Dersler Ankara Üniversitesi: Mekanik I Mekanik laboratuarı I Mekanik II Mekanik laboratuarı II Elektrik ve manyetizma Elektrik ve manyetizma laboratuarı Teknik elektrik

32 29 Matematiksel fizik 1 Titreşim ve dalga Bilgisayar programlama 1 Optik laboratuarı Matematiksel fizik 2 Klasik mekanik Kuantum fizik Kuantum fizik laboratuarı İstatistik fiziği Atom ve molekül fiziği Elektromanyetik dalgalar Fizikte popüler başlıklar Fizikte özel başlıklar Atatürk Üniversitesi: Fizik-I (Mekanik) Fizik-I Lab. Fizik-II (Elektrik ve Manyetizma) Fizik-II Lab. Titreşim Ve Dalgalar Titreşim Ve Dalgalar Laboratuarı Elektronik-I Elektronik-I Laboratuarı Modern Fizik Klasik Mekanik Bilgisayar Fizikte Matematik Metotlar Elektronik II Elektronik II Laboartuarı Kuantum Fiziği-I Optik Termodinamik ve İstatistik Fiziği Atom Fiziği Atom Fiziği Lab. Kuantum Fiziği-II Molekül Fiziği Çekirdek Fiziği Çekirdek Fiziği Lab. Katıhal Fiziği-I Spektroskopi Elektromagnetik Teori Katıhal Fiziği-II Katıhal Fiziği Lab.

33 30 Bilkent Üniversitesi: Mekanik Elektrik ve Manyetizma Fizikçiler için Programlama Klasik Mekanik I Kuantum fiziği Klasik Mekanik II Kuantum Fizik Laboratuarı Matematiksel Fizik Metodları Elketromanyetik Teori I Kuantum Mekanik I Deneysel Fizik Metodları Fizikte Sayısal Metodlar İstatistik Fiziği Kuantum Mekanik II Son Sınıf Projesi I Optik Yoğun Madde Fiziği I Nükleer ve Parçacık Fiziği Yoğun Madde Fiziği Boğaziçi Üniversitesi: Fizik I Fizik II Fizik III Fizik IV Thermal Properties Of Matter Introduction To Electromagnetic Radiation Quantum Physics I,II Experimental Physics I Classical Mechanics I Classical Mechanics II Mathematical Methods Of Physics I,II Quantum Mechanics I Quantum Mechanics II Statistical Mechanics Experimental Physics II Advanced Quantum Physics I Advanced Quantum Physics II Electromagnetism I Electromagnetism Iı Çukurova Üniversitesi:

34 31 Fizik I Fizik Lab. I Analiz I Fizik II Fizik Lab. II Analiz II Teorik Mekanik I Fizik İçin Matematik I Dalgalar Ve Salınımlar Analiz III Fizik Laboratuar III Dalga Ve Sal. Lab. Fizik IV Teorik Mekanik II Analiz IV Fizik İçin Matematik II İstatistik Fizik Fizik Laboratuar IV Elektronik II Elektronik Laboratuar II Teorik Mekanik IV Termodinamik Kuantum Fizik I Elektromag. Teori I Kuantum Laboratuar I Elektronik I Elektronik Labortuar I Teorik Mekanik III Kuantum Fizik II Elektromag. Teori II Kuantum Laboratuar II Kuantum Mekanik II Nükleer Fizik Yoğun Madde Fiziği I Araştırma Projesi Özel Öğr. Yöntemleri II Kuantum Mekanik I Nükleer Fizik Yoğun Madde Fiziği I Araştırma Projesi Staj Değerlendirme Özel Öğr. Yöntemleri I Kuantum Mekanik II Ege Üniversitesi: Fizik I

35 32 Fizik II Diferansiyel Denklemler Elektromanyetizma I Fiziksel Matematik I Klasik Mekanik Lineer Cebir Elektromanyetizma II Titreşim Ve Dalgalar Fiziksel Matematik II Modern Fizik Kuantum Mekaniği I Elektromanyetik Teori I Optik I Elektronik I Kuantum Mekaniği II Elektromanyetik Teori II Optik II Elektronik II Katı Hal Fiziği I Atom Fiziği Nükleer Fizik I Katı Hal Fiziği II Nükleer Fizik II İstanbul Teknik Üniversitesi: Fizik I Fizik I Laboratuarı Fizik II Fizik II Laboratuarı Electronics I Fizik III Fizik III Laboratuarı Symb.& Num. Tech. In Physics Analitik Mekanik Comp. Aided Design & Modelling Comp. Methods Modern Fizik Lab. Istat Fiz.Ve Termodinamik Istat Fiz.Ve Termodinamik Lab. Kuantum Mekaniği I Fizikte Matematik Metodlar I Deneysel Fizik Kuantum Mekaniği II Fizikte Matematik Metodlar II Elektromagnetik Teori

36 33 İleri Fizik Proje Laboartuarı Karadeniz Teknik Üniversitesi: Physıcs-I Physıcs-II Fizik Laboratuarı-II Mechanıcs Mekanik Laboratuarı Isı Ve Termodinamik Elektrik ve Manyetizma Elektrik Ve Manyetizma Laboratuarı Modern Fizik Fizikte Matematik Yöntemler Quantum Mechanıcs-I Titreşim Ve Dalgalar Elektrik Devreleri Laboratuarı Elektronik -I Kuantum Mekaniği- II İstatistik Fizik Katıhal Fiziği-I Nükleer Fizik Atom Ve Molekül Fiziği Theoretıal Mechanıcs Orta Doğu Teknik Üniversitesi: Electromagnetism Mechanics Introductory Electronics I Mathematical Methods In Physics I Optics And Waves Optics And Waves Laboratory Modern Physics Mathematical Methods In Physics II Classical Mechanics Applied Modern Physics Quantum Physics Electromagnetic Theory Quantum Mechanics I Special Problems In Physics Statistical Thermodynamics Uludağ Üniversitesi:

37 34 Genel Fiziğe Giriş Genel Fiziğe Giriş Laboratuvar Mekanik Mekanik Laboratuvarı Elektrik Fiziksel Matematik I Elektrik Laboratuvarı Dalgalar Fiziksel Matematik II Bilgisayar Programlama Dalgalar Laboratuarı Akustik Optik Atom Ve Molekül Fiziği Elektroniğe Giriş Akustik Ve Optik Laboratuvarı Atom Ve Molekül Fiziği Laboratuvarı Elektroniğe Giriş Laboratuvarı Kuantum Mekaniği Çekirdek Fiziği Çekirdek Fiziği Laboratuvarı Teorik Mekanik Katı Hal Fiziği Katı Hal Fiziği Laboratuvarı Yıldız Teknik Üniversitesi: Fizik 1 Fizik 2 Fizik Lab 1 Fizik 3 Fizik Lab 2 Fizikte Matematik Yöntemler I Fizikte Diferansiyel Denklemler Modern Fizik Fizik Lab 3 Klasik Mekanik Termodinamik Kuantum Fiziği 1-2 Klasik Elektromanyetik Teori Fotonik

38 35 İstatistik Fiziğe Giriş Çekirdek Fiziği 1 Katıhal Fiziği 1 Temel Tanecikler EK 2 Seçmeli Dersler Ankara Üniversitesi: Elektromanyetik teori Kuantum mekanik 1 Katı hal fiziği 1 Yerçekimi ve kozmoloji Kristal fiziği Plazma fiziği Nötron fiziği Optic elektronik

39 36 Özel rölativite teorisi Sayısal fizik Bilgisayar programlama Kuantum mekanik 2 Nükleer fizik Katı hal fiziği 2 Spektroskopi teknikleri Nükleer magnetik rezonans NMR Plazma fiziği 2 Parçacık fiziği Reaktör fiziği Metal fiziği Düşük sıcaklık fiziği Nükleer fizik laboratuarı Atatürk Üniversitesi: Elektromanyetik Işımaya Giriş Yüksek Enerji Ve Plazma Fiziği Akışkanlar Mekaniği Elektronik-III Kompleks Analiz Lazer Fiziği X-Işınları Bilim Tarihi Jeofizik Astrofizik Isı Kristallografi Çok Parçacıklı Sistemler Alan Teorisi Yarı İletken Fiziği Temel Parçacıklar Fiziği Reaktör Ve Nötron Fiziği Rölativite Teorisi Katıların Optik Özellikleri Uygulamalı İstatistik Bilkent Üniversitesi: Atom ve molekül fiziği Katılarda quantum taşımacılık mucizesine giriş Lineer (çizgisel )olmayan quantum optiğine giriş, Katıların optik özellikleri Katıların magnetik özellikleri

40 37 Grup Teorisi Çok parçacıklı sistemlere giriş Katılarda Temel Eksitasyonlar Yarı iletken Cihazlar Fiziği Kuantum elektronik Alan teorisi Özel rölativite Temel tanecikler Boğaziçi Üniversitesi: Atom ve molekül fiziği Modern optik Kuantum elektronik Katı hal fiziği Nükleer fizik Temel tanecikler Fizikte Seçilmiş Başlıklar I-II Astronomi, kozmik, X ışını İstatistik fiziği ve çok parçacıklı sistemlere giriş Elektronik fizik 1-2 Computer Assisted Data Analysis İn Physics Introdution To Physical Methods İn Medical Diagnosis Fizikçiler için elektronik Fizikte bilgisayar uygulamaları Modern fizik, dalgalar, optik ve termodinamik Çukurova Üniversitesi: X-Işınları Uygulama Alanları I-II Lazer Fiziği I- II Sağlık Fiziği I-II Manyetizma Süper İletkenlik Nükleer Tıp II Düşük Sıcaklık Fiziği Manyetizmada Deneysel Metotlar Fotonik Ve Güdüm Sistemleri I-II Astrofiziğe Giriş I-II Fizikte Bilim Tarihi I -II Temel Parçacık Fiziği I-II

41 38 Tıpta Nükleer Mühendislik Metotları I-II Spektroskopi I-II Uzay Fiziğine Giriş I-II Yarı İletkenler Fiziğine Giriş Yarı İletkenlerin Optik Özellikleri İleri Sayısal Elektronik I-II Tıpta Nükleer Fizik Yöntemleri I-II Bilgisayar Simülasyon Yöntemleri I-II Bilgisayar Destekli Fizik Eğitimi I-II Güneş Pilleri I-II Düşük Boyutlu Kuantum Sistemler I-II Güneş Fiziği I-II Uzaktan Algılama I-II O. O. Programlama Dilleri I-II (Visual Basic- Java+ Java Script ) Coğrafi Bilgi Sistemleri II Programlama Dili Yarı İletken Aygıt Fiziği I-II Parçacık Fiziğine Giriş I- II Lineer Optik I-I Ege Üniversitesi: Molekül Fiziği Radyasyon Fiziği Teorik Fizik Yöntemleri II Rölativite Teorisi Bilgisayar Uygu. Fizik II İstatistiksel Fizik Teorik Fizik Yöntemleri I Deneysel Fizik Yöntemleri Bilgisayar Uygu. Fizik I Fiziksel Matematik IV Termodinamik Teorik Mekanik Fiziksel Matematik II İstanbul Teknik Üniversitesi: Electronik II Katı Hal Elektroniği X Işınları Kırınımı Dijital Elektronik Nükleer Fizik I Güneş Enerjisi Fizik ve teknolojileri 1 Maddenin Magnetik Özellikleri Günlük Yaşamımızda Fizik

42 39 Kuantum Mekaniği III Astrophysics I Spektral Analiz Metodları Biologically Mot. Pro. İn St.Phy Fizikte Seçilmiş Problemler Katı Hal Fiziği I İstatistik Fizik Ve Termodinamik II Karadeniz Teknik Üniversitesi: Atom Ve Çekirdek Fiziği Lab. Bıyofizik Katıhal Fiziği-II Temel Tanecik Fiziği Spektroskopiye Giriş Fizik Optik Elektronik-II Çevre Fiziği X-Işınları Kırınımı Fizikte Sayısal Çözümleme Geometrik Optik Fizikte Matematik Yöntemler-II Elektromagnetik Teori-I Orta Doğu Teknik Üniversitesi: Elektronik Cihazların Fiziği Elektron Optik Nükleer Fizik ve Parçacıklar Atom, Molekül ve Katıların Fiziği Düşük Atmosfer Fiziği Sıvı Hal Fiziği Yarı iletken Fiziği II Yoğun Madde Fiziği Fizikte Uygulamalar Modern Fizik Uygulamaları Dijital Elektronik Analog Elektronik

43 40 Kuantum Teori ve Uygulamaları I-II Arkeometriye giriş Uludağ Üniversitesi: Elektronik Manyetizma Ve Uygulamaları Bilgisayar Programlama Tek. Nötron Fiziği Fizikte İstatistiksel Yöntemler Temel Parçacık Fiziğine Giriş Akışkanlar Mekaniği Radyasyon Dedektörleri Radyasyon Fiziği Yarı İletken Fiziği Reaktör Fiziği Fizik Tarihi Yoğun Madde Fiziği Sayısal Elektronik Manyetik Rezonans Sensörler Optoelektronik Malzeme Fiziği Deneysel Yüksek Enerj Fiziği Kristal Yapı ve Analiz Güneş Enerjisi Fizikte Kalite Kontrol Yöntemler Sonlu Elemanlar Yöntemi Yıldız Teknik Üniversitesi: Astrofizik Atom Ve Molekül Fiziği Laboratuvarı Atom Ve Molekül Fiziği Biyofizik Çekirdek Fiziği 2 Çok Parçacık Fiziğine Giriş Fizikte Kısmi Türevli Diferansiyel Denklemler Fizikte Matematik Yöntemler II Genel Rölativiteye Giriş Güneş Enerjisi Spektroskopi Çekirdek Fiziği Laboratuvarı

44 41 İnce Film Fiziğine Giriş Katı Hal Fiziği II Nükleer Radyasyonun Algılanması ve Ölçümü Nükleer Veri Toplanması ve Değerlendirilmesi Özel Rölativite Teorisi Plazma Fiziğine Giriş Sağlık Fiziği Sıvı Hal Fiziğine Giriş Some Applications Of Physics In Everyday Phenommena II Some Applications Of Physics In Everyday Phenomena I EK 3 Laboratuar Ankara Üniversitesi: Nükleer fizik laboratuarı Mekanik laboratuarı 1-2 Optik laboratuarı Elektrik ve manyetizma laboratuarı Kuantum fizik laboratuarı

45 42 Atatürk Üniversitesi: Fizik 1-2 laboratuarı Titreşim Ve Dalgalar Lab. Elektronik 1-2 laboratuarı Atom Fiziği Lab. Çekirdek Fiziği Lab. Katı Hal Fiziği Lab Bilkent Üniversitesi: Kuantum fizik laboratuarı Elektronik laboratuarı Çukurova Üniversitesi: Fizik laboratuarı Elektronik 1-2 laboratuarı Kuantum 1-2 laboratuarı Ege Üniversitesi: Genel Fizik Laboratuarları (Mekanik, Elektrik, Optik, Isı-Akustik) Elektrik Laboratuarı Elektronik Laboratuarı Optik Laboratuarı Nükleer Fizik Laboratuarı Atom Fiziği Laboratuarı İstanbul Teknik Üniversitesi: Fizik Fizik laboratuarı Modern Fizik Lab. Istatistik Fiziği Ve Termodinamik Lab. İleri Fizik Proje Lab. Karadeniz Teknik Üniversitesi: Fizik Laboratuarı Mekanik Laboratuarı Elektrik Ve Manyetizma Laboratuarı Elektrik Devreleri Laboratuarı Atom Ve Çekirdek Fiziği Laboratuarı

46 43 Orta Doğu Teknik Üniversitesi: Optik ve dalgalar laboratuarı Uludağ Üniversitesi: Genel Fiziğe Giriş Laboratuarı Mekanik Laboratuarı Elektrik Laboratuarı Dalgalar Laboratuarı Akustik Ve Optik Laboratuarı Atom Ve Molekül Fiziği Laboratuarı Katı Hal Fiziği Laboratuarı Çekirdek Fiziği Laboratuarı Elektroniğe Giriş Laboratuarı Yıldız Teknik Üniversitesi: Atom Ve Molekül Fiziği laboratuarı Çekirdek Fiziği laboratuarı Fizik laboratuarı EK 4 Avrupa da Zorunlu dersler: Cambridge University: 1.Sınıf: Rölativitenin İlkeleri, Mekanik ve Alanlar Elekromanyetizma, Titreşim ve Dalgalar Deneysel Fizik Kuantum Fizik ve Çoklu Sistemler Fiziği 2. Sınıf:

47 44 Titreşim, Dalga ve Optil Klasik Termodinamik Kuantum Fizik Ib Pratikler: Ölçme ve sistem Lent Term: Dalgalar ve Optik Elektromanyetizma. Klasik dinamikler İstatistik fiziği Matematiksel ve teorik fizik Ib İleri pratikler Darmstatd University: 1.Sömestr: Fizikçiler için tanıtıcı başlangıç dersleri Matematiksel Yöntemler Laboratuar I Analiz I Klasik Mekaniğin Temeli Özel Rölativite Klasik Termodinamik 2.Sömestr: Fizik I Laboratuar II 3. Sömestr: Laboratuar III 4.Sömestr: Atomik Fiziğe Giriş Teorik Fizik I Fizikte Ölçüm Teknikleri Bilgisayar Laboratuarı: Linux ile Bilimsel İşlemler Bilimsel yazılar Güvenilir Bilim

48 45 6.Sömestr: Teorik Fizik: İstatistik Fiziği Nükleer Fizik Katı Hal Fiziği I Heidelberg University: Zorunlu Dersler: Deneysel Fizik 1 (Klasik Mekanik, Termodinamik) Teorik Fizik 1 (Klasik Mekanik, Matematiksel Yöntemler ) Deneysel Fizik 2 (Elektrodinamik, Dalgalar, Görelilik ) Teorik Fizik 2 (Analitik Mekanik, Termodinamik Ve Statik Fizik ) Deneysel Fizik 3 (Optik, Kuantum Fiziği) Teorik Fizik 3 (Elektrodinamik ) Deneysel Fizik 4 (Atom Ve Molekül Fiziği) Teorik Fizik 4 (Kuantum Mekaniği) Deneysel Fizik 5 (Maddenin Yapısı: Katı Cisim, Tanecik ve Çekirdek Fiziği) Yeni başlayanlar İçin Pratik 1 Yeni başlayanlar İçin Pratik 2 İleri Pratik 1 İleri Pratik 2 Seminer Tez Alınması Gereken Matematik Dersleri: Analiz 1 Lineer Cebir 1 Veya Yüksek Matematik 2 Lineer Cebir 2 Veya Yüksek Matematik 3 Pierre & Marie Currie L1, L2, L3 sistemleri vardır. L1: s1 ve s2 ye ayrılır. Matematik, fizik, metodoloji, yabancı dil ve bilimsel proje Genel Fizik: 1. dönem: Kuantum fiziğe giriş Fizikte matematiksel metodlar Optik

49 46 İstatistik fiziğe giriş Elektroniğe giriş Numerik analiz Deneysel fizik 2. dönem: Klasik mekanik Fizikte matematiksel metodlar 2 Elektromanyetizma Maddeye giriş: termodinamik Proje Laboratuar. Deneysel ve Teorik Fizik: 1. dönem: Kuantum mekaniğin temelleri Elektromanyetizma Elektronik devreler Fizikte matematik metodlar 2. dönem: İstatistik fiziği Optik: laser Kimya Laboratuar Fiziğin Yeryüzü Bilimleri ve Dünya Üzerine Uygulamaları: 1.dönem: Genel fizik Işık analizi Termodinamik 3dersten biri seçilmeli; modelleme, istatistik ve fizikte ölçme 2.dönem: Optikte ışık ve renkler İstatistik fiziği olguları Çevresel dinamikler Işık ve renkte fenomenler 3dersten biri seçilmeli; geometrik kimya, güneş ışınları ve dünya Uygulamalı Fizik 1.dönem: Kuantum fiziğe giriş Fizikte matematiksel metodlar Optik fiziği İstatistik fiziği

50 47 Elektronik 2.dönem: Elektronik Proje Laboratuar L2: *Temel fizik ve genel fizik ve uygulamaları *fizik-kimya *çok disiplinli parkur, hayata ve evrene uygulamalı bilimsel araştırmalar. 3 parkur içinde kullanılacak zorunlu dersler: Işık ve mekanik dalgalar Termodinamik Elektrik ve manyetik alanlar; indükleme, varılan sonuç Spektroskopi Elektromanyetik ve elektrostatiğe giriş Fizik için matematik metodları -1 Fizik için matematik metodları -2 Fizik için enformatik metodlarına giriş Temel ve Genel Fizik ve Uygulamaları Bölümünün Dersleri: 1.dönem: Mekanik ve ışık dalgaları Termodinamik Seriler ve çoklu integral Fizik için matematik metodları Genel fizik kültürü Yabancı dil 2.dönem Manyetik ve elektrik alanlar Fizik için matematik metodları Fizik için enformatiğe giriş Sert katıların mekaniği Fizik- Kimya dersleri: 1.dönem: Mekanik ve ışık dalgaları

51 48 Termodinamik İnorganik kimya Matematik Yabancı dil 2.dönem Elektrik ve manyetik alanlar Organik kimya Fizik için enformatiğe giriş Dayanıklı katıların mekaniği Çok Disiplinli Parkur; Hayata ve Evrene Uygulamalı Bilimsel Araştırmalar: 1. dönem: Termodinamik ve biofizik uygulamaları ya da dalgalar ve ışık Genetik ve moleküler modelleme Organik kimya Yaşayan canlıların geometrilerinin hesaplanması 2.dönem: Spektroskopi Elektromanyetiğe giriş Yabancı dil L3: Temel Fizik: 1. dönem: Fizikçiler için matematik Elektromanyetizma 1 Kuantum fizigi 1 Deneysel fizik-numerik fizik 2. dönem: Fizik optigi ve elektromanyetizma 2 Termodinamik ve statik fizik Karşılaştırmalı (kıyaslanabilir) ölçüler zinciri Kuantum fizigi 2 Meslege giriş ve staj Deneysel proje Genel Fizik ve Uygulamaları:

52 49 1.dönem: Fizikçiler için mat. metodları (LP321) Maddede elektromanyetizma(lp322) Termodinamik ve maddenin özellikleri (LP323) Sayısal elektronige giriş(le305) Sayısal ölçüler zincir Deneysel fizik için sayısal metodlar LP324) 2.dönem: Elektromanyetik dalgalar ve optik Kuantum fizigine giriş Fizik ve elektronik sistemler Fizik Kimya: 1.dönem: Fizikciler ve kimyacılar için matematik uygulamaları Çekirdekten moleküle yapı kohezyon ve etkileşim Fizik master ı gözüyle termodinamik ve maddenin özellikleri CAPES elektrokimye ve termodinamik Deneysel fizik(elektronik-mekanik) 2.dönem: Optik ve elektromanyetizma Yapı ilişkileri moleküler kimya özellikleri Deneysel kimya Deneysel proje ve capes gözüyle bilimsel aracılık Sayısal ve kuantum fiziginde mikroskopikten makroskopige Gezegen ve Yaşamsal Bilimlere Uygulamalı Fizik: 1.dönem: İstatistik enformatik ve modelleme Fiziksel ölçüler Işık renkler ve optik Maddenin halleri ve denge termodinamigi Kuantum dünyasına giriş 2.dönem: Işık ve renkler: yogunlaştırılmış ortam ve elektromanyetik fenomenler Transport fenomeni ve ideal ortamda dinamik

Fen - Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü

Fen - Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü http://ogr.kocaeli.edu.tr/koubs/bologna/genel/listesi_prn.cfm?ed=0 1 / 5 22.05.2018 15:51 Fen - Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Adı 2017/2018 Listesi 1. YARIYIL TLU Atatürk İlkeleri ve İnkılap 9905005

Detaylı

1. Sınıf I. YARIYIL Dersin Kodu Dersin Adı Kredisi AKTS. 1. Sınıf II. Yarıyıl Dersin Kodu Dersin Adı Kredisi AKTS

1. Sınıf I. YARIYIL Dersin Kodu Dersin Adı Kredisi AKTS. 1. Sınıf II. Yarıyıl Dersin Kodu Dersin Adı Kredisi AKTS T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Fen Fakültesi Dekanlığı Fizik Bölümü 2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılı I&II. Öğretim Güz Ve Bahar Yarıyıllarda Okutulacak Dersler 1. Sınıf I. YARIYIL 2703151/270151 MEKANİK

Detaylı

1 BEÜ./ÖĞR.İŞL FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ BÖLÜM KODU : 3111 HAZIRLIK SINIFI

1 BEÜ./ÖĞR.İŞL FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ BÖLÜM KODU : 3111 HAZIRLIK SINIFI HAZIRLIK SINIFI 01.Yarıyıl Dersleri 02.Yarıyıl Dersleri *FİZ000 Hazırlık Preparatory Course 30 *FİZ000 Hazırlık Preparatory Course 30 * İngilizce hazırlık isteğe bağlıdır. 1 BEÜ./ÖĞR.İŞL. 01.Yarıyıl Dersleri

Detaylı

FİZİK BÖLÜMÜ 2018 MÜFREDATI

FİZİK BÖLÜMÜ 2018 MÜFREDATI FİZİK BÖLÜMÜ 2018 MÜFREDATI 1. YARIYIL FIZ1111 Fizik 1 Meslek Dersi 6 4 2 0 5 9 MAT1071 Matematik 1 Temel Bilimler 5 3 2 0 4 6 KIM1170 Genel Kimya Temel Bilimler 5 3 0 2 4 5 FIZ1121 Mesleki İngilizce 1

Detaylı

Fizik Bölümü Öğretim Planı

Fizik Bölümü Öğretim Planı Hazırlık Sınıfı 01.Yarıyıl leri 02.Yarıyıl leri FİZ000 Hazırlık Preparatory Course 30 FİZ000 Hazırlık Preparatory Course 30 1 01.Yarıyıl leri 02.Yarıyıl leri FİZ 111 Fizik I Physics I 4 2 5 6 FİZ112 Fizik

Detaylı

1.SINIF / 1.YARIYIL*

1.SINIF / 1.YARIYIL* PROGRAM ADI:MATEMATİK 1.SINIF / 1.YARIYIL* 1 FİZ 5 Mekanik I (Mechanics I) Z 4 2 6 5 8 2 FİZ 5 Mekanik I Laboratuvarı (Mechanics I Laboratuory) Z 0 4 4 2 4 3 MAT 1 Matematik I (Calculus I) Z 4 2 6 5 4

Detaylı

FİZİK BÖLÜMÜ LİSANS DERSLERİ

FİZİK BÖLÜMÜ LİSANS DERSLERİ FİZİK BÖLÜMÜ LİSANS DERSLERİ BİRİNCİ SINIF GÜZ YARIYILI ADI Z/S T U K AKTS FZK 101 Fizik I Z 4 2 5 6 FZK 103 Fizik Laboratuvarı I Z 0 2 1 3 FZK 105 Analiz I Z 4 0 4 4 FZK 107 Kimya I Z 3 2 4 4 ENF I Temel

Detaylı

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS KATALOĞU (YÜKSEK LİSANS)

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS KATALOĞU (YÜKSEK LİSANS) FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS KATALOĞU (YÜKSEK LİSANS) 1.Yarıyıl GÜZ YARIYILI DERSİN DERS KURAMSAL UYGULAMA TOPLAM ULUSAL KREDİSİ DERSİN ADI OPTİK KODU

Detaylı

1 BEÜ./ÖĞR.İŞL. FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ BÖLÜM KODU : 307 (TÜRKÇE PROGRAMI) HAZIRLIK SINIFI 01.Yarıyıl Dersleri

1 BEÜ./ÖĞR.İŞL. FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ BÖLÜM KODU : 307 (TÜRKÇE PROGRAMI) HAZIRLIK SINIFI 01.Yarıyıl Dersleri HAZIRLIK SINIFI 01.Yarıyıl Dersleri 02.Yarıyıl Dersleri Ders Kodu Ders Adı İngilizce Ders Adı TE PR KR Ders Kodu Ders Adı İngilizce Ders Adı TE PR KR FİZ000 Hazırlık Preparatory Course FİZ000 Hazırlık

Detaylı

1 BEÜ./ÖĞR.İŞL FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ BÖLÜM KODU : 307 (TÜRKÇE PROGRAMI) HAZIRLIK SINIFI 01.

1 BEÜ./ÖĞR.İŞL FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ BÖLÜM KODU : 307 (TÜRKÇE PROGRAMI) HAZIRLIK SINIFI 01. FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ BÖLÜM KODU : 30 (TÜRKÇE PROGRAMI) HAZIRLIK SINIFI 01.Yarıyıl Dersleri 02.Yarıyıl Dersleri Ders Kodu Ders Adı İngilizce Ders Adı TE PR KR Ders Kodu Ders Adı İngilizce

Detaylı

T.C. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ DERS ADLARI VE KODLARI EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI

T.C. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ DERS ADLARI VE KODLARI EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ADLARI VE KODLARI 1-11 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI I.YARIYIL ADI 35 17 FİZİK I (Mekanik) Z * 6 5 35 13 GENEL KİMYA I Z 35 155 GENEL MATEMATİK I Z * 6 5 35 111 FİZİK LAB. I Z 3 * 3 3 35 153 GENEL KİMYA LAB Z 3

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI DOKTORA PROGRAMI

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI DOKTORA PROGRAMI DOKTORA PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL ADI KREDİSİ* FIZ-6501 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8 0 9 FIZ-6601 TEZ HAZIRLIK ÇALIŞMASI Z 0 1 1 0 1 20 1 21 12 30 İKİNCİ YARIYIL ADI KREDİSİ* FIZ-6502 UZMANLIK

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL FIZ-5501 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8 0 9 FIZ-5601 TEZ HAZIRLIK ÇALIŞMASI Z 0 1 1 0 1 20 1 21 12 30 İKİNCİ YARIYIL FIZ-5502 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8

Detaylı

ÖĞRETİM PLANI. Bölüm/Program Adı : öğretim yılında 1. sınıfa kayıt olan öğrenci sayısı : AÇIKLAMALAR : 2

ÖĞRETİM PLANI. Bölüm/Program Adı : öğretim yılında 1. sınıfa kayıt olan öğrenci sayısı : AÇIKLAMALAR : 2 ÖĞRETİM PLANI Fakülte/MYO/YO Adı : Bölüm/Program Adı : 216-217 öğretim yılında 1. sınıfa kayıt olan öğrenci sayısı : Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik 15 AÇIKLAMALAR : 2!1 AÇIKLAMALAR : Aşağıdaki tablolarda

Detaylı

(DÖNEM 1) Kredisi Kredisi Dersin Adı Dersin Statüsü AKTS(ECTS) Koordinatörün Adı Dersin Kodu (T,U,L)K (T,U,L)K

(DÖNEM 1) Kredisi Kredisi Dersin Adı Dersin Statüsü AKTS(ECTS) Koordinatörün Adı Dersin Kodu (T,U,L)K (T,U,L)K (DÖNEM 1) 2703151 MEKANİK ZORUNLU 7 (4,2,0)5 5 Prof. Dr. Ülfet ATAV 2703152 ANALİZ I ZORUNLU 7 (4,2,0)5 5 Arş.Gör.Dr.H. Alparslan PEKER 2703153 KİMYA I ZORUNLU 5 (4,0,0)4 4 Doç. Dr. İ. Hatay PATIR 2703154

Detaylı

FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ DERS PLANI

FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ DERS PLANI 213-214 DERS PLANI 1. YARIYIL GÜZ YARIYILI 2. YARIYIL BAHAR YARIYILI FİZ 11 Fizik I (Mekanik) 4 2 5 7 FİZ 12 Fizik II (Elektrik ve Magnetizma) 4 2 5 8 FİZ 13 Fizik I Laboratuarı (Mekanik) 4 2 4 FİZ 14

Detaylı

Bu dönemde alınması gereken AKTS kredisi : en az 30

Bu dönemde alınması gereken AKTS kredisi : en az 30 I. YARIYIL Kodu (/) Dersin Adı T U L Kredi AKT ODTD0001 TÜRK DİLİ I 2 0 0 2 2 ODA1001 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I 2 0 0 2 2 ODYD0001 YABANCI DİL I 2 0 0 2 2 FIK1208 KİMYA I 2 0 2 3 6 MATE1026

Detaylı

tarih ve 257 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki

tarih ve 257 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki 0.04.017 tarih ve 57 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki Tablo 1 Ö ĞRETİM PRO GRAMI TABLO SU Fen Fakültesi İstatistik Bölümü Lisans Programı GÜZ BAHAR DERSİN KO DU VE ADI T P K AKTS ** DERSİN KO DU VE ADI

Detaylı

PROGRAM SEÇMELİ DERSLER

PROGRAM SEÇMELİ DERSLER ** PROGRAM SEÇMELİ LER PROGRAMIN ANADAL EĞİTİM PROGRAMI YARIYIL*.YARIYIL ANADAL PROGRAMININ EĞİTİM PROGRAMI İN ADI (İN İNGİLİZCE ADI) İN ADI (İN İNGİLİZCE ADI) FİZ 05 Mekanik I (Mechanics I) 4 6 5 8 X

Detaylı

ÇİFT ANA DAL VE YAN DAL BAŞVURU KOŞULLARI

ÇİFT ANA DAL VE YAN DAL BAŞVURU KOŞULLARI ÇİFT ANA DAL VE YAN DAL BAŞVURU KOŞULLARI Gümüşhane Üniversitesi Çift Ana Dal Lisans ve Yan Dal Yönetmeliği uyarınca 2011-2012 Eğitim-Öğretim yılında Çift Ana Dal ve Yan Dal eğitim-öğretimine başvuru şartları,

Detaylı

1.Sınıf / Güz Dönemi

1.Sınıf / Güz Dönemi SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PLANI (BİRİNCİ VE İKİNCİ ÖĞRETİM) 2015 %25 V1 DERS PLANI (2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 1. SINIFTAN İTİBAREN) Açıklama:

Detaylı

T.C. AKSARAY ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

T.C. AKSARAY ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ T.C. AKSARAY ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2018-2019 Eğitim-Öğretim Döneminden İtibaren Uygulanacak LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI 2018 2019 Eğitim Öğretim Döneminden

Detaylı

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ/ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EĞİTİM PLANI

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ/ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EĞİTİM PLANI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ/ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 14-15 EĞİTİM PLANI Ders Kodu Dersin Adı Saat/Hafta Kuramsal Uygulama Pratik/ Laboratuvar Toplam AKTS Dersin Türü Yıl 1 / Yarıyıl 1 57116 Türk Dili I 5716

Detaylı

EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI FİZİK ANABİLİM DALI DERS PLANI Güz Yarı yılı HAFTALIK DERSİN ADI KREDİSİ DERSİN

EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI FİZİK ANABİLİM DALI DERS PLANI Güz Yarı yılı HAFTALIK DERSİN ADI KREDİSİ DERSİN 2016-2017 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI FİZİK ANABİLİM DALI DERS PLANI Güz Yarı yılı HAFTALIK DERSİN ADI DERS SAATİ KREDİSİ DERSİN Top T U L KODU l. Sİ FFZ5103 Kuantum Mekaniği I (i) FFZ5104 İleri Atom Fiziği

Detaylı

T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÖĞRETİM YILINDAN BAŞLAYARAK GEÇERLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI ZORUNLU DERSLERİ

T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÖĞRETİM YILINDAN BAŞLAYARAK GEÇERLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI ZORUNLU DERSLERİ FEN BİLİMLERİENSTİTÜSÜ 2006-2007Öğretim YılındanİtibarenGeçerli YüksekLisansveDoktoraZorunluDersleri T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2006-2007 ÖĞRETİM YILINDAN BAŞLAYARAK GEÇERLİ YÜKSEK

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM YILI EĞİTİM PLANI 1. YARIYIL

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM YILI EĞİTİM PLANI 1. YARIYIL ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2011-2012 ÖĞRETİM YILI EĞİTİM PLANI 1. YARIYIL MAT101 GENEL MATEMATİK I 4 0 4 6 FİZ101 FİZİK I 4 0 4 6 KİM101 KİMYA 4

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ BİRİNCİ VE İKİNCİ ÖĞRETİM DERSLERİ

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ BİRİNCİ VE İKİNCİ ÖĞRETİM DERSLERİ I. YARIYIL Adı Teori Uygulama KSU MT101 Analiz I 6 4 2 5 7 MT107 Soyut Matematik I 4 4 0 4 5 MT109 Analitik Geometri I 4 4 0 4 5 FZ173 Fizik I 4 4 0 4 4 OZ101 Türk Dili I 2 2 0 2 2 OZ121 Ingilizce I 2

Detaylı

T.C. E. Ü. FEN FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ Öğretim Yılı Bahar Dönemi İkinci Öğretim Haftalık Ders Programı

T.C. E. Ü. FEN FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ Öğretim Yılı Bahar Dönemi İkinci Öğretim Haftalık Ders Programı T.C. E. Ü. FEN FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ 2016-2017 Öğretim Yılı Bahar Dönemi İkinci Öğretim Haftalık Ders Programı A. Fakülte İçinde "BÖLÜMÜMÜZ" Öğrencilerine Verdiğimiz Dersler. YARIYIL 1102001102012 Mathematics

Detaylı

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ/MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI Saat/Hafta

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ/MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI Saat/Hafta MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ/MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ 2017-2018 EĞİTİM PLANI Ders Kodu Dersin Adı Kuramsal Uygulama Saat/Hafta Pratik/ Laboratuvar Yıl 1 / Yarıyıl 1 507001012006 Türk Dili I 2 0 0 2 2 2 Zorunlu 507001022006

Detaylı

tarih ve 163 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki-2

tarih ve 163 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki-2 .11.16 tarih ve 163 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki- HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BOLOGNA LİSANS EĞİTİM PROGRAMI GÜZ 1. YARIYIL. YARIYIL BAHAR Dersin Kodu Dersin

Detaylı

T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÖĞRETİM YILINDAN BAŞLAYARAK GEÇERLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI ZORUNLU DERSLERİ

T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÖĞRETİM YILINDAN BAŞLAYARAK GEÇERLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI ZORUNLU DERSLERİ FEN BİLİMLERİENSTİTÜSÜ 2007-2008Öğretim YılındanİtibarenGeçerli YüksekLisansveDoktoraZorunluDersleri T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2007-2008 ÖĞRETİM YILINDAN BAŞLAYARAK GEÇERLİ YÜKSEK

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM YILI EĞİTİM PLANI

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM YILI EĞİTİM PLANI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 1-1 ÖĞRETİM YILI EĞİTİM PLANI 1. YARIYIL MAT11 GENEL MATEMATİK I 6 6 FİZ11 FİZİK I 1 6 6 KİM11 KİMYA 1 5 5 EM11 BİLGİSAYAR

Detaylı

1. YIL - 1. DÖNEM DERSİN ADI TEORİK UYGULAMA AKTS

1. YIL - 1. DÖNEM DERSİN ADI TEORİK UYGULAMA AKTS 1. YIL - 1. DÖNEM ADI TEORİK UYGULAMA AKTS MAT175 Matematik I ** 4 0 5 FIZ 115 Genel Fizik I 3 1 5 KIM 115 Genel Kimya 3 1 5 ING 185 İngilizce I 2 0 2 TDI 195 Türk Dili I 2 0 2 EEM 101 Elek.-Elektronik

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM YILI EĞİTİM PLANI 1. YARIYIL

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM YILI EĞİTİM PLANI 1. YARIYIL ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 1-13 ÖĞRETİM YILI EĞİTİM PLANI 1. YARIYIL MAT11 GENEL MATEMATİK I 6 FİZ11 FİZİK I 3 1 6 KİM11 KİMYA 3 1 6 EM11 BİLGİSAYAR

Detaylı

Tablo 5.1. Sekiz Yarıyıllık Lisans Eğitim-Öğretim Planı

Tablo 5.1. Sekiz Yarıyıllık Lisans Eğitim-Öğretim Planı Tablo 5.1. Sekiz Yarıyıllık Lisans Eğitim-Öğretim Planı HİTİT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 8 YARIYILLIK LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL Ders

Detaylı

FIZ DOKTORA DERS AŞAMASI ÖĞRETİM PLANI. Anabilim/Anasanat adı: AÇIKLAMALAR :...2 GÜZ DÖNEMİ...3 BAHAR DÖNEMİ...4 ÖZET BİLGİ...6

FIZ DOKTORA DERS AŞAMASI ÖĞRETİM PLANI. Anabilim/Anasanat adı: AÇIKLAMALAR :...2 GÜZ DÖNEMİ...3 BAHAR DÖNEMİ...4 ÖZET BİLGİ...6 FIZ DOKTORA DER AŞAMAI ÖĞRETİM PLANI Enstitü : Anabilim/Anasanat adı: Program adı : Fen Bilimleri Fizik Doktora AÇIKLAMALAR :...2 GÜZ DEMİ...3 BAHAR DEMİ...4 ÖZET BİLGİ...6 1 AÇIKLAMALAR : Aşağıdaki tablolarda

Detaylı

I. YARIYIL (1. SINIF GÜZ DÖNEMİ) 2012 %25 DERS PLANI. Ders Saati İle İlgili Komisyon Görüşü Uygun Uygun Değil

I. YARIYIL (1. SINIF GÜZ DÖNEMİ) 2012 %25 DERS PLANI. Ders Saati İle İlgili Komisyon Görüşü Uygun Uygun Değil EK-1 Muafiyet Formu Açıklama: un ders saatini muafiyet için uygun görmemesi durumunda dersin içeriğinin uygunluk kontrolüne gerek bulunmamaktadır. Öğrenci No: Sayfa 1/4 I. YARIYIL (1. SINIF GÜZ DÖNEMİ)

Detaylı

T.C NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PLANI 2+0+0 2 2 3+1+0 3,5 6 2+0+0 2 4 2+0+0 2 2

T.C NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PLANI 2+0+0 2 2 3+1+0 3,5 6 2+0+0 2 4 2+0+0 2 2 1. YARIYIL 0010090001 0010090002 0010090003 ADI T+U+L KREDİ Makine Mühendisliğine Giriş Bilgisayar Destekli Teknik Resim 1 Temel Bilgi Teknolojisi 3+1+0 3,5 6 2+0+0 2 4 0010090004 İngilizce 1 0010090005

Detaylı

FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PLANI 1. YARIYIL:

FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PLANI 1. YARIYIL: 1. YARIYIL: ALINABİLMESİ İÇİN ADI T+U+L KREDİ 0010090001 Makine Mühendisliğine Giriş 2+0+0 2 2 0010090002 Bilgisayar Destekli Teknik Resim 1 3+1+0 3,5 6 0010090003 Temel Bilgi Teknolojisi 2+0+0 2 4 0010090004

Detaylı

Kre di. Ders Kodu BIL-107. Açıklama Eşdeğer Akademik Araştırma ve EHB-119 Sunum I. MAT-151 Matematik I MAT-152 Matematik II

Kre di. Ders Kodu BIL-107. Açıklama Eşdeğer Akademik Araştırma ve EHB-119 Sunum I. MAT-151 Matematik I MAT-152 Matematik II 1. Yarıyıl Adı Kre di AK TS EHB-105 Algoritma ve Programlama 2+2 5 BIL-107 Bilgisayar Mühendisliği in Adı Algoritma ve Programlama 3+1 7 Akademik Araştırma ve EHB-119 Sunum I 1+1 2 FIZ-145 Fizik I 3+0

Detaylı

2009 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI SINIF: 1 DÖNEM: GÜZ. Ders Kodu Dersin Adı T P K ECTS Ders Tipi

2009 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI SINIF: 1 DÖNEM: GÜZ. Ders Kodu Dersin Adı T P K ECTS Ders Tipi 2009 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI SINIF: 1 DÖNEM: GÜZ Aİ 101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I 2 0 2 2 ZORUNLU MM 101 GENEL MATEMATİK-I 3 0 3 5 ZORUNLU MM 103 LİNEER

Detaylı

T.C. E. Ü. FEN FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ Öğretim Yılı Bahar Dönemi Örgün Öğretim Haftalık Ders Programı

T.C. E. Ü. FEN FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ Öğretim Yılı Bahar Dönemi Örgün Öğretim Haftalık Ders Programı A. Fakülte İçinde "BÖLÜMÜMÜZ" Öğrencilerine Verdiğimiz Dersler II. YARIYIL 403001162012 Mathematics II 10.00-12.00 Fizik Prof.Dr. İ. ÇANAK D126 403000942006 A.İ.İ.T II 13.00-15.00 Fizik Okt. V. DURSUN

Detaylı

OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ RESMİ YAZIŞMA KODLARI

OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ RESMİ YAZIŞMA KODLARI OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ RESMİ YAZIŞMA KODLARI B 30 2 OKA 0 00 00 00 OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ B 30 2 OKA 0 01 00 00 REKTÖRLÜK OFİSİ (ÖZEL KALEM) B 30 2 OKA 0 05 00

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ B/1 ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI ANADAL PROGRAMI İÇİN ÖNERİLEN EĞİTİM PROGRAMI FORMU

ANKARA ÜNİVERSİTESİ B/1 ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI ANADAL PROGRAMI İÇİN ÖNERİLEN EĞİTİM PROGRAMI FORMU PROGRAM ADI : FİZİK BÖLÜMÜ 4. SINIF / 7. YARIYIL * 1 FİZ 401 Elektromanyetik Teori (Electromagnetic Theory) 4 2 6 5 8 2 FİZ 403 Kuantum Mekaniği I (Quantum Mechanics I) 4 2 6 5 8 3 FİZ 411 Elektromanyetik

Detaylı

1.Sınıf / Güz Dönemi

1.Sınıf / Güz Dönemi SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PLANI (BİRİNCİ VE İKİNCİ ÖĞRETİM) 2012 %25 V5 DERS PLANI (2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI İKİNCİ ve ÜST SINIFLAR) Açıklama:

Detaylı

T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÖĞRETİM YILINDAN BAŞLAYARAK GEÇERLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI ZORUNLU DERSLERİ

T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÖĞRETİM YILINDAN BAŞLAYARAK GEÇERLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI ZORUNLU DERSLERİ FEN BİLİMLERİENSTİTÜSÜ 2008-2009Öğretim YılındanİtibarenGeçerli YüksekLisansveDoktoraZorunluDersleri T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2008-2009 ÖĞRETİM YILINDAN BAŞLAYARAK GEÇERLİ YÜKSEK

Detaylı

1.Sınıf / Güz Dönemi

1.Sınıf / Güz Dönemi SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PLANI (BİRİNCİ VE İKİNCİ ÖĞRETİM) 2012 %25 V4 DERS PLANI (2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI NDAN İTİBAREN) 1.Sınıf / Güz

Detaylı

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ/MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI Saat/Hafta

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ/MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI Saat/Hafta Ders Kodu MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ/MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ 2016-2017 EĞİTİM PLANI Dersin Adı Kuramsal Uygulama Saat/Hafta Pratik/ Laboratuvar Yıl 1 / Yarıyıl 1 507001012006 Türk Dili I 2 0 0 2 2 2 Zorunlu 507001022006

Detaylı

PROGRAM SEÇMELİ DERSLER

PROGRAM SEÇMELİ DERSLER PROGRAMIN ANADAL EĞİTİM PROGRAMI YARIYIL*.YARIYIL ANADAL PROGRAMININ EĞİTİM PROGRAMI İN ADI (İN İNGİLİZCE ADI) İN ADI (İN İNGİLİZCE ADI) FİZ 05 Mekanik I (Mechanics I) 4 6 5 8 FİZ 0 Fizik I (Physics I)

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 2019 YILI NORM KADRO PLANLAMASI

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 2019 YILI NORM KADRO PLANLAMASI EĞİTİM FAKÜLTESİ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi ABD Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık ABD Eğitim Programları ve Öğretimi ABD Eğitim Bilimleri Eğitim Yönetimi ABD Eğitimin Felsefesi, Sosyal

Detaylı

2016 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ (İÖ) EĞİTİM PLANI

2016 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ (İÖ) EĞİTİM PLANI 2016 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ (İÖ) EĞİTİM PLANI SINIF: 1 DÖNEM: GÜZ ESAI 101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I 2016 2 0 2 2 Z ESM 101 GENEL MATEMATİK-I 2016 3

Detaylı

Bölüm Ders Programları

Bölüm Ders Programları Bölüm Ders Programları BÖLÜM : FİZİK Listele Pazartesi 9:30-10:20 6181302 DİELEKTRİK FİZİĞİ I (1.sınıf, 1.şube) Doç. Dr. ADEM TATAROĞLU 6181302 DİELEKTRİK FİZİĞİ I (1.sınıf, 1.şube) Doç. Dr. ADEM TATAROĞLU

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ 2014-2015 ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI BÜTÜNLEME PROGRAMI

EGE ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ 2014-2015 ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI BÜTÜNLEME PROGRAMI II. YARIYIL Soyut Matematik II Mat. 1. Grup Prof.Dr.A.FIRAT 22.06.2015 15:00-16:30 C 012, C 013 Mathematics II Mat. 1. Grup Prof.Dr.İ.ÇANAK 23.06.2015 15:00-16:30 C 012, C 013 Bilgisayar (A Grubu) Mat.

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ 2014-2015 ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI FİNAL PROGRAMI

EGE ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ 2014-2015 ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI FİNAL PROGRAMI II. YARIYIL Soyut Matematik II Mat. 1. Grup Prof.Dr.A.FIRAT 01.06.2015 08:30-10:00 C 012, C 013, C 118, C 119 Mathematics II Mat. 1. Grup Prof.Dr.İ.ÇANAK 10.06.2015 15:00-16:30 C 117, C 118, C 119, C 013

Detaylı

FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ

FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK MÜHENDİSLİĞİ FİZİK MÜHENDİSLİĞİ KİMYA MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK İSTANBULTEKNİKÜNİVERSİTESİ www.itu.edu.tr FEN - EDEBİYAT FAKÜLTESİ Matematik Mühendisliği, Fizik Mühendisliği,

Detaylı

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2005-2006 ÖĞRETİM YILINDAN BAŞLAYARAK GEÇERLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI ZORUNLU DERSLERİ

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2005-2006 ÖĞRETİM YILINDAN BAŞLAYARAK GEÇERLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI ZORUNLU DERSLERİ FEN BİLİMLERİENSTİTÜSÜ 2005-2006Öğretim YılındanİtibarenGeçerli YüksekLisansveDoktoraZorunluDersleri ANADOLU ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2005-2006 ÖĞRETİM YILINDAN BAŞLAYARAK GEÇERLİ YÜKSEK LİSANS

Detaylı

Tablo 5.1. Sekiz Yarıyıllık Lisans Eğitim-Öğretim Planı

Tablo 5.1. Sekiz Yarıyıllık Lisans Eğitim-Öğretim Planı Tablo 5.1. Sekiz Yarıyıllık Lisans Eğitim-Öğretim Planı HİTİT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 8 YARIYILLIK LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL Ders

Detaylı

T.C. NİĞDE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS LİSTESİ

T.C. NİĞDE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS LİSTESİ SAYFA:1/5 1 MAK000 İNGİLİZCE(HAZIRLIK) 0 0 0 0 I. YARIYIL DERSLERİ 2 MAK1001 MATEMATİK I Zorunlu 4 2 5 6 3 MAK1003 FİZİK I Zorunlu 3 1 4 5 4 MAK1005 GENEL KİMYA Zorunlu 2 1 3 4 5 MAK1007 LİNEER CEBİR Zorunlu

Detaylı

1.Sınıf / Güz Dönemi

1.Sınıf / Güz Dönemi SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PLANI (BİRİNCİ VE İKİNCİ ÖĞRETİM) 2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI NDAN İTİBAREN 1.Sınıf / Güz Dönemi FIZ-137 KIM-607 Fizik

Detaylı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ 1 Fizik Bölümü, 1993-1994 eğitim-öğretim yılında lisans/lisansüstü eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Bölümün başlıca amacı, fiziğin

Detaylı

İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ(TÜRKÇE) 4 YILLIK DERS PLANI

İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ(TÜRKÇE) 4 YILLIK DERS PLANI İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ MÜHİSLİK FAKÜLTESİ 2017-2018 ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHİSLİĞİ BÖLÜMÜ(TÜRKÇE) 4 YILLIK DERS PLANI (Eğitim planı toplamda 138 ve 240 den oluşmaktadır. Yarıyıllara göre alınması

Detaylı

MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Bölüm Başkanı Prof. Dr. Vedat ARSLAN Bölüm Başkan Yardımcıları

MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Bölüm Başkanı Prof. Dr. Vedat ARSLAN Bölüm Başkan Yardımcıları MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Bölüm Başkanı Prof. Dr. Vedat ARSLAN Bölüm Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Tayfun ÇİÇEK Yrd. Doç. Dr. Alper GÖNEN Yerüstü ve yeraltı zenginliklerimizin teknik, ekonomik ve çevresel

Detaylı

T. C. E. Ü. FEN FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ. 2013-2014 Öğretim Yılı Güz Dönemi Haftalık Ders Programı

T. C. E. Ü. FEN FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ. 2013-2014 Öğretim Yılı Güz Dönemi Haftalık Ders Programı A. Fakülte İçinde "BÖLÜMÜMÜZ" Öğrencilerine Verdiğimiz Dersler I. YARIYIL 405001072003 Soyut Matematik I 08.00-12.00 Mat. 1.gr. Prof.Dr.A.FIRAT A 003 405001072003 Soyut Matematik I 08.00-12.00 Mat. 2.gr.

Detaylı

FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ

FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK MÜHENDİSLİĞİ FİZİK MÜHENDİSLİĞİ KİMYA MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK İSTANBULTEKNİKÜNİVERSİTESİ www.itu.edu.tr FEN - EDEBİYAT FAKÜLTESİ Fakültemiz, kurulduğu günden bugüne

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI (NORMAL VE İKİNCİ ÖĞRETİM)

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI (NORMAL VE İKİNCİ ÖĞRETİM) MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI (NORMAL VE İKİNCİ ÖĞRETİM) I. YARIYIL MAK1001 Matematik I 4 2 6 MAK1003 Fizik I 3 1 5 MAK1005 Genel Kimya 2 1 4 MAK1007 Lineer Cebir 3 0 3 MAK1009

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 2019 YILI NORM KADRO PLANLAMASI

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 2019 YILI NORM KADRO PLANLAMASI EĞİTİM Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi ABD Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık ABD Eğitim Programları ve Öğretimi ABD Eğitim Bilimleri Eğitim Yönetimi

Detaylı

FİZİK ANABİLİM DALI. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı ANS Kampüsü, Afyonkarahisar

FİZİK ANABİLİM DALI. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı ANS Kampüsü, Afyonkarahisar FİZİK ANABİLİM DALI Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı ANS Kampüsü, Afyonkarahisar Telefon (272) 228 14 23 Faks (272) 228 14 22 1992 yılında kurulmuş olan Fizik Anabilim

Detaylı

ANTROPOLOJİ BÖLÜMÜ 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR DÖNEMİ ARA SINAV PROGRAMI. Dersin Adı Sınav Tarihi Sınav Saati

ANTROPOLOJİ BÖLÜMÜ 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR DÖNEMİ ARA SINAV PROGRAMI. Dersin Adı Sınav Tarihi Sınav Saati ANTROPOLOJİ BÖLÜMÜ 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR DÖNEMİ ARA SINAV PROGRAMI Sınıf Dersin Kodu Dersin Adı Sınav Tarihi Sınav Saati Derslik 1. Öğr. 1 1209252 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II 16.03.2015

Detaylı

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ İMALAT MÜHENDİSLİĞİ DERS PROGRAMI BİRİNCİ YIL

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ İMALAT MÜHENDİSLİĞİ DERS PROGRAMI BİRİNCİ YIL DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ İMALAT MÜHENDİSLİĞİ DERS PROGRAMI I. YARIYIL HAZIRLIK DERSLERİ BHT101 BİLİMSEL HAZIRLIK Matematik 7 0 7 7 Fizik 5 0 5 5 Kimya 3 0 3 3 15 0 15 15 II. YARIYIL HAZIRLIK

Detaylı

Ek-4 T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2014-2015 ÖĞRETİM YILINDAN BAŞLAYARAK GEÇERLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI ZORUNLU DERSLERİ

Ek-4 T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2014-2015 ÖĞRETİM YILINDAN BAŞLAYARAK GEÇERLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI ZORUNLU DERSLERİ Ek-4 T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2014-2015 ÖĞRETİM YILINDAN BAŞLAYARAK GEÇERLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI ZORUNLU DERSLERİ Öğrencinin kayıtlı olduğu Anabilim Dalında açılan Tez ve

Detaylı

T. C. E. Ü. FEN FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ. 2015-2016 Öğretim Yılı Güz Dönemi Haftalık Ders Programı

T. C. E. Ü. FEN FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ. 2015-2016 Öğretim Yılı Güz Dönemi Haftalık Ders Programı T. C. E. Ü. FEN FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ 2015-2016 Öğretim Yılı Güz Dönemi Haftalık Ders Programı A. Fakülte İçinde "BÖLÜMÜMÜZ" Öğrencilerine Verdiğimiz Dersler I. YARIYIL 405001072003 Soyut Matematik

Detaylı

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ Fakültemiz, 13 Kasım 2010 tarih ve 2010/25 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile kapatılan FenEdebiyat Fakültesi yerine kurulan iki fakülteden (Fen Fakültesi ve

Detaylı

DERS KODU DERS ADI T U K AKTS

DERS KODU DERS ADI T U K AKTS 1. SINIF GÜZ YARIYILI (1. YY) MAT110 Matematik I 3 2 4 5 FIZ110 Fizik I 3 2 4 5 KIM110 Kimya 3 0 3 5 MAK110 Makine Mühendisliğine Giriş 2 0 2 3 MAK111 Teknik Resim 2 2 3 6 TUR101 Türk Dili I 2 0 2 2 ATA101

Detaylı

FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ

FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ PROF: DR. ERSAN AKYILDIZ DEKAN 13 14 Mart 2014 ODTÜ TANITIM FUARI ODTÜ de FEN EDEBİYAT Mühendislik Fakültesi; 14 Fen Edebiyat Fakültesi; 10 Eğitim Fakültesi; 6 Mimarlık Fakültesi;

Detaylı

Moleküler Biyoloji ve Genetik. Biyoloji Radyobiyoloji Sayısal

Moleküler Biyoloji ve Genetik. Biyoloji Radyobiyoloji Sayısal Yüksek Lisans Doktora Yüksek Lisans Yatay Geçiş Doktora Yatay Geçiş Yüksek Lisans Doktora Yüksek Lisans Yatay Geçiş Doktora Yatay Geçiş ENSTİTÜ ADI: FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Programın Adı Genel Kontenjan

Detaylı

ANTROPOLOJİ BÖLÜMÜ 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR DÖNEMİ YARIYIL SONU SINAV PROGRAMI Dersin Adı Sınav Tarihi Sınav Saati

ANTROPOLOJİ BÖLÜMÜ 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR DÖNEMİ YARIYIL SONU SINAV PROGRAMI Dersin Adı Sınav Tarihi Sınav Saati Dersin Kodu ANTROPOLOJİ BÖLÜMÜ 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR DÖNEMİ YARIYIL SONU SINAV PROGRAMI Dersin Adı Sınav Tarihi Sınav Saati Derslik 1. Öğr. 1 1209202 Evrimin Temel İlke ve Kuramları 11.05.2015

Detaylı

Hazırlık Sınıfı. 1.Sınıf / Güz Dönemi

Hazırlık Sınıfı. 1.Sınıf / Güz Dönemi SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PLANI (BİRİNCİ VE İKİNCİ ÖĞRETİM) 2012 %25 V3 DERS PLANI (2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN) Hazırlık Sınıfı

Detaylı

Akdeniz Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü

Akdeniz Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Akdeniz Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Makine Mühendisliği (Örgün Öğretim) Diploma Programı 01 Müfredatı 1 0 TDB101 Türk Dili 1 989 MAT1 Matematik I 1 17 MAK10 Temel Bilgisayar ve Algoritma 1

Detaylı

TOBB EKONOMİ VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ I. SINIF EĞİTİM - ÖĞRETİM PROGRAMI

TOBB EKONOMİ VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ I. SINIF EĞİTİM - ÖĞRETİM PROGRAMI TOBB EKONOMİ VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ I. SINIF EĞİTİM - ÖĞRETİM PROGRAMI 1. YIL 1. DÖNEM BİL 103 Bilgisayar Bilimlerine Giriş 2 0 2 3 Z BİL 113 Bilgisayar

Detaylı

Hazırlık Sınıfı. 1.Sınıf / Güz Dönemi

Hazırlık Sınıfı. 1.Sınıf / Güz Dönemi SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PLANI (BİRİNCİ VE İKİNCİ ÖĞRETİM) 2012 %25 V2 DERS PLANI (2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN) Hazırlık Sınıfı

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2017 2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KONTENJAN ANABİLİM DALLARI TEZLİ YÜKSEK LİSANS TEZSİZ YÜKSEK LİSANS DOKTORA ALES Puan Türü ÖZEL KOŞULLAR T.C. YABANCI T.C. T.C. YABANCI

Detaylı

Dersin Yeri PAZARTESİ. ATA0101 A.İ.İ.T. I Fizik Okt. V. DURSUN D126 SALI MAT0157 Matematik I Fizik D143

Dersin Yeri PAZARTESİ. ATA0101 A.İ.İ.T. I Fizik Okt. V. DURSUN D126 SALI MAT0157 Matematik I Fizik D143 T.C. 2017-2018 Öğretim Yılı Güz Dönemi Örgün Öğretim FEDEK Eğitim Planı Haftalık Programı A. Fakülte İçinde "BÖLÜMÜMÜZ" Öğrencilerine Verdiğimiz ler I. YARIYIL Adı Saat Öğrenci i Veren FİZ0101 Fizik I

Detaylı

T. C. E. Ü. FEN FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ. 2014-2015 Öğretim Yılı Bahar Dönemi Haftalık Ders Programı

T. C. E. Ü. FEN FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ. 2014-2015 Öğretim Yılı Bahar Dönemi Haftalık Ders Programı T. C. E. Ü. FEN FAKÜLTESİ A. Fakülte İçinde "BÖLÜMÜMÜZ" Öğrencilerine Verdiğimiz Dersler II. YARIYIL Ders Kodu Ders Adı Saat Öğrenci Grubu Dersi Veren Öğr. Üyesi Dersin Yeri 405001072003 Soyut Matematik

Detaylı

T. C. E. Ü. FEN FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ Öğretim Yılı Bahar Dönemi Haftalık Ders Programı

T. C. E. Ü. FEN FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ Öğretim Yılı Bahar Dönemi Haftalık Ders Programı T. C. E. Ü. FEN FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ 2013-2014 Öğretim Yılı Bahar Dönemi Haftalık Ders Programı A. Fakülte İçinde "BÖLÜMÜMÜZ" Öğrencilerine Verdiğimiz Dersler II. YARIYIL Ders Kodu Ders Adı Saat

Detaylı

Dersi Alan Dersi Veren Dersin Optik Kod Dersin Adı Saat Öğr. Grubu Öğretim Üyesi Yeri

Dersi Alan Dersi Veren Dersin Optik Kod Dersin Adı Saat Öğr. Grubu Öğretim Üyesi Yeri T. C. E. Ü. FEN FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ 2015-2016 Öğretim Yılı Güz Dönemi Haftalık Ders Programı İkinci Öğretim A. Fakülte İçinde "BÖLÜMÜMÜZ" Öğrencilerine Verdiğimiz Dersler I. YARIYIL 1104001062003

Detaylı

tarih ve 661 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki-1

tarih ve 661 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki-1 28.08.2014 tarih ve 661 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki-1 Tablo 1 ÖĞRETİM PROGRAMI TABLOSU Biyoloji Eğitimi Anabilim Dalı Lisans Programı * GÜZ DERSİN KODU VE ADI T P K AKTS ** 1. YARIYIL 2. YARIYIL

Detaylı

Makine Mühendisliği Bölümü 2018 Eğitim - Öğretim Planı

Makine Mühendisliği Bölümü 2018 Eğitim - Öğretim Planı Makine Mühendisliği Bölümü 2018 Eğitim - Öğretim Planı 1. Yarıyıl FIZ1001 Fizik 1 Temel Bilimler 3 0 2 4 5 - MAK1051 Bilgisayar Destekli Teknik Resim Meslek Dersi 2 2 0 3 5 - MAK1061 Temel Bilgisayar Bilimleri

Detaylı

T.C. ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ Güz Yarıyılı Anabilim / Bilim Dalları - Lisansüstü Öğrenci Kontenjanları

T.C. ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ Güz Yarıyılı Anabilim / Bilim Dalları - Lisansüstü Öğrenci Kontenjanları T.C. ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ 2014-2015 Güz Yarıyılı Anabilim / Bilim Dalları - üstü Öğrenci Kontenjanları Anabilim Dalları Astronomi ve Astrofizik Bahçe Bitkileri Bitki Koruma

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI DOKTORA PROGRAMI

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI DOKTORA PROGRAMI DOKTORA PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL KIM-6501 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8 0 9 KIM-6601 TEZ HAZIRLIK ÇALIŞMASI Z 0 1 1 0 1 20 1 21 12 30 İKİNCİ YARIYIL KIM-6502 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8 0 9 KIM-6602

Detaylı

1.SINIF 1. YARIYIL Matematik I Fizik I Yabancı Dil I Türk Dili I

1.SINIF 1. YARIYIL Matematik I Fizik I Yabancı Dil I Türk Dili I 1.SINIF 1. YARIYIL 0507101 Matematik I 4 0 0 4 6 0507102 Fizik I 4 0 0 4 6 0507103 Yabancı Dil I 2 0 0 2 2 0507104 Türk Dili I 2 0 0 2 2 0507105 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I 2 0 0 2 2 0507106 Bilgisayar

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI DOKTORA PROGRAMI

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI DOKTORA PROGRAMI DOKTORA PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL KIM-6501 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8 0 9 KIM-6601 TEZ HAZIRLIK ÇALIŞMASI Z 0 1 1 0 1 20 1 21 12 30 İKİNCİ YARIYIL KIM-6502 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8 0 9 KIM-6602

Detaylı

1. SINIF 1.YARIYIL DERSİN ADI T+U+L KREDİ

1. SINIF 1.YARIYIL DERSİN ADI T+U+L KREDİ SEYDİŞEHİR AHMET CENGİZ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 2018-2019 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS MÜFREDATI VE KREDİLERİ NORMAL ÖĞRETİM 1. SINIF 1.YARIYIL 0370020008 Bilgisayar Destekli Teknik

Detaylı

tarih ve 389 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Ek-2 ( düzeltilen tablo )

tarih ve 389 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Ek-2 ( düzeltilen tablo ) Biyomühendislik Anabilim Dalı Doktora Programı * DERSİN KODU VE ADI ŞUBE T P K AKTS SAYISI** SAYISI** BYM 718 Seminer 2 2 3 3 20 BYM719 Biyomühendislikte Güncel Konular 2 2 3 3 20 TOPLAM ZORUNLU DERS 3

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. http://ehm.kocaeli.edu.tr

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. http://ehm.kocaeli.edu.tr KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ http://ehm.kocaeli.edu.tr Bölüm hakkında Bu bölümde yetişen mühendis adayları, elektronik devre ve sistem tasarımı, kontrol ve otomasyon

Detaylı

MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖRGÜN ÖĞRETİM

MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖRGÜN ÖĞRETİM MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖRGÜN ÖĞRETİM DERS KODU I. SINIF (I. YARIYIL) Z/S TEO. UYG. TOP. KREDİ AKTS 0505001252012 Matematik I Z 4 0 4 4 5 0505001272012 Fizik I Z 3 1 4 3,5 4 0505001372012 Kimya Z 2

Detaylı

Öğretim Dili (2) Temel Bilim Eğitimi (4) 1. Yarıyıl (30 AKTS)

Öğretim Dili (2) Temel Bilim Eğitimi (4) 1. Yarıyıl (30 AKTS) Ek 4: Tam Müfredat Formu (1) (Değişik: G.Ü. Senatosunun 21/3/2018 tarihli, 03 sayılı toplantısı, 2018/31 sayılı karar) Ders kategorisi için kısaltmaları kullanınız: Ders adı, kredisi, önkoşulları, seçmeli

Detaylı

Hazırlık Sınıfı. 1.Sınıf / Güz Dönemi

Hazırlık Sınıfı. 1.Sınıf / Güz Dönemi SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PLANI (BİRİNCİ VE İKİNCİ ÖĞRETİM) BOLOGNA DERS PLANI (2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN) Hazırlık Sınıfı HAZ-001

Detaylı

T. C. E. Ü. FEN FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ. 2014-2015 Öğretim Yılı Bahar Dönemi Haftalık Ders Programı İkinci Öğretim

T. C. E. Ü. FEN FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ. 2014-2015 Öğretim Yılı Bahar Dönemi Haftalık Ders Programı İkinci Öğretim E. Ü. FEN FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ 2014-2015 Öğretim Yılı Bahar Dönemi Haftalık Ders Programı İkinci Öğretim A. Fakülte İçinde "BÖLÜMÜMÜZ" Öğrencilerine Verdiğimiz Dersler 1104001062003 Soyut Matematik

Detaylı

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI ( Normal) D KODU DERSLER T U KR AKTS D KODU DERSLER T U KR AKTS EEM206

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI ( Normal) D KODU DERSLER T U KR AKTS D KODU DERSLER T U KR AKTS EEM206 EK-1 ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2018-2019 EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI ( Normal) D.KODU DERSLER T U KR AKTS D. KODU DERSLER T U KR AKTS FİZ101 FİZİK-1 3 1 4 5 FİZ102 FİZİK-2 3 1 4 5 MAT101 MATEMATİK-1

Detaylı

İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ(TÜRKÇE) 4 YILLIK DERS PLANI

İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ(TÜRKÇE) 4 YILLIK DERS PLANI İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ MÜHİSLİK FAKÜLTESİ 2017-2018 ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHİSLİĞİ BÖLÜMÜ(TÜRKÇE) 4 YILLIK DERS PLANI (Eğitim planı toplamda 138 ve 240 den oluşmaktadır. Yarıyıllara göre alınması

Detaylı