NİKEL BAZLI SÜPERALAŞIMLARIN PLAZMA NİTRÜRLEME YÖNTEMİ İLE YÜZEY ÖZELLİKLERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "NİKEL BAZLI SÜPERALAŞIMLARIN PLAZMA NİTRÜRLEME YÖNTEMİ İLE YÜZEY ÖZELLİKLERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ"

Transkript

1 NİKEL BAZLI SÜPERALAŞIMLARIN PLAZMA NİTRÜRLEME YÖNTEMİ İLE YÜZEY ÖZELLİKLERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ Fatih Kahraman a Yadullah Babayev b Süleyman Karadeniz a a Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü 35100, Bornova, İzmir b Azerbyacan Qafqaz University Engineering Faculty Department of Industrial Engineering, AZ0101 Baku, Azerbaıjan Özet Nikel bazlı süper alaşımlar yüksek sürünme ve oksidasyon dirençleri nedeniyle özellikle yüksek sıcaklıkta çalışan türbin kanatları gibi parçaların imalatında yaygın olarak kullanılmaktadır. Fakat bu malzemelerin aşınma dirençleri diğer mekanik özelliklerine nispeten çok düşüktür. Özellikle çeliklerin yüzey özelliklerini geliştirmek için kullanılan plazma nitrürleme yöntemi ile nikel bazlı süperalaşımların nitrürlenebilirliği hakkında yeterli ve detaylı çalışmalar henüz bulunmamaktadır. Bu çalışmada yüksek sıcaklık alaşımı olan nikel bazlı süperalaşımların plazma nitrürleme yöntemi ile yüzey özelliklerinin değiştirilebilirliği ve nitrürleme işlemi yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar irdelenmiştir. Anahtar Kelimeler: Plazma Nitrürleme, Nikel bazlı Süperalaşım, CrN 1. Giriş Plazma nitrürleme fikri ve prensipleri ilk kez 1930 ların başlarında Almanya da Bernard Berghaus tarafından ortaya atılmıştır [1]. Bu konuda daha sonraki çalışmalar yüksek akımlarda parlak boşalmaların oluşturulması ve kontrolü ile ilgiliydi [2, 3, 4]. Almanya Cologne de Berghaus tarafından kurulan özel bir şirket olan Klockner Ionen firması, endüstriyel amaçlar için teknoloji oluşturmaya uğraş vermiştir te Berghaus un ölümünden sonra yöntemi uluslararası alanda ticari hale getirilen Klockner Ionen firması olmuştur [5]. Çeşitli ebatlardaki plazma nitrürleme sistemleri bu firma tarafından Almanya Cologne de imal edilmiştir [6]. Artık günümüzde pek çok ülkede plazma nitrürleme endüstriyel sistemler halinde kullanılmaktadır.

2 Plazma nitrürleme özellikle malzemenin mekanik özelliklerini iyileştirmek amacıyla mühendislikte pek çok metalik malzemenin yüzeyine yaygın bir şekilde uygulanmaktadır. Parlak boşalmadaki pozitif iyonların saçılma etkisi nedeniyle plazma nitrürleme paslanmaz çelik, titanyum alaşımları ve geleneksel yöntemlerle (gaz ve tuz banyosunda nitrürleme) zor nitrürlenen alüminyum alaşımlarına uygulanabilmektedir. Plazma nitrürleme süresince enerji yüklü partiküller yardımıyla oksit tabakası yüzeyden uzaklaştırılır, böylece parça yüzeyine plazmadan azot kütlesi transferi yapılır. Malzemenin yüzeyinden iç kısımlarına doğru oluşan azot transferi difüzyon kurallarına göre olur. Bu kurala göre işlem sıcaklığının ve zamanının arttırılması tabaka kalınlığının artışını sağlar [7]. Sanayide yüksek korozyon direnci nedeniyle gıda endüstrisi, kimya sanayi ve benzeri yerlerde yaygın olarak kullanılan paslanmaz çelikler (özellikle östenitik paslanmaz çelikler) nispeten düşük aşınma direncinin ve sertlik değerlerinin arttırılması maksadıyla plazma nitrürlenmektedirler [8, 9, 10, 11, 12]. Günümüzde mükemmel korozyon direncinin yanında yüksek ve düşük sıcaklıklarda özelliklerini koruması nedeniyle krom içeren nikel bazlı alaşımlar (600 grubu), havacılık, gemi, savunma sanayi [13], tıp ve dişçilik gibi [14] pek çok yerde, hatta nükleer reaktör teknolojisinde [15] uygulama alanı bulurlar. Östenitik çeliklerde olduğu gibi bazı demirkarbon-krom alaşımlarının tribolojik özelliklerini arttırmak için de plazma nitrürleme (PAN) kullanılmaktadır [16, 17]. Ancak plazma nitrürlemenin, standart işlem şartlarında östenitik paslanmaz çeliklerin korozyon direncini, özellikle C üzerinde ve uzun süreli nitrürleme işlemlerinde, azalttığı görülmüştür [18]. Bu durum, östenitik paslanmaz çeliklerin toplam kompozisyonuna kıyasla γ fazı içinde krom içeriğinde bir azalmayla difüzyon tabakasının yüzey bölgeleri civarında krom nitrür ve ferrit çökelmesi oluşumuna bağlanır [18]. Bu nedenle östenitik paslanmaz çelikler veya nikel-krom alaşımları, nitrürlendiğinde düşük sıcaklıklarda (<420 O C) çalışılması (nitrürlenmesi) gerekir. Bununla beraber krom içeren östenitik yapılı malzemeler plazma nitrürlendiğinde malzeme içinde azotça zengin bir faz oluşur. Bu faza genellikle irileşmiş östenit denir [19, 20]. Pek çok referans bu faza S fazı [21, 22] veya m fazı [23] tanımlaması yapmıştır Şekil 1.

3 Şekil 1. a) Plazma nitrürlenmiş bir östenitik paslanmaz çeliğin TEM fotoğrafı b) a da gösterilen dış alt tabakanın içinde bulunan bir bölgeden alınan SEM fotoğrafı. Belirgin nokta irileşmiş östeniti ve halkalar CrN veya α Fe ni göstermektedir. 2. Nikel Bazlı Süperalaşımların Nitrürlenmesi Pratikte östenitik paslanmaz çelikler üzerine yapıldığı kapsamda nikel alaşımlarının nitrürlenmesi üzerine çalışma yapılmamıştır. Nikel bazlı süper alaşımların nitrürlenmesinde, paslanmaz çelikler ve ferritik çeliklerin nitrürlenmesine göre daha fazla dikkat edilmesi gerekir. Çünkü bu alaşımları nitrürlemek çok daha zordur [24, 25]. Rizk H 2 + N 2 parlak boşalmasında yüzeyi su ile soğutulan Inconel 625 ten yapılmış katoda azotun nüfuz ettiğini ve böylece ana metalden birkaç kez daha sert bir tabakanın oluştuğunu tespit etmiştir. Plazma nitrürleme ile 500 O C de Inconel 625 üzerine Rizk ve diğerleri tarafından, 500 O C ile 800 O C arasında çeşitli nikel bazlı alaşımlar üzerine de Matsuda ve diğerleri tarafından nitrürleme yapılmıştır [26, 27]. Bununla beraber son zamanlarda nikel bazlı alaşımların düşük sıcaklıklarda nitrürlendiği çalışmalar da mevcuttur [18, 28]. Bu da, östenitik paslanmaz çeliklerin nitrürlenmesinde farklı sıcaklıklarda yapısal değişiklikler olduğu için bunların nitrürlenmesinde yüksek sıcaklıklara çıkılmaması [29] gerektiğinin bilindiğindendir. Rizk, H 2 + N 2 parlak boşalmasında yüzeyi su ile soğutulan Inconel 625 ten yapılmış katodda azot difüzyonu ile ana metalden birkaç kez daha sert bir film tabakası oluştuğunu görmüştür [30]. Rizk daha sonraki araştırmalarında bu alaşımın plazma nitrürleme davranışını daha yüksek sıcaklıklarda (500 O C) araştırdığında, 3 saatlik bir işlem süresi sonucunda 5μm kalınlığında ve 1400 HV sertliğinde sert bir tabaka bulmuştur [31].

4 Günümüzde süper alaşımların plazma nitrürlenerek aşınma dirençlerinin arttırıldığı ve sürtünme katsayılarının da düşürüldüğü yapılan deneylerle bulunmuştur [32]. Aw ve arkadaşları, Inconel 718 i 550 ile 750 O C sıcaklıklar aralığında 16 saate kadar nitrürleme yapmışlardır. Bu yüksek sıcaklıklarda sadece 6 ile 8,5 μm kalınlığında nitrür tabakası elde edilmiştir. Bu araştırmacılara göre süper alaşımlarda sert nitrür tabakasının 10 μm kalınlığa ulaşması oldukça güçtür. Inconel 600 de 400 ile 600 O C sıcaklıklar arasında yapılan deneylerde maksimum nitrürleme etkisinin 450 O C de olduğu tespit edilmiştir. [7]. Ni bazlı süperalaşımların korozyon ve oksidasyon davranışları çok karmaşıktır. Yüksek sıcaklıklarda Ni bazlı alaşımlar ile oksijen arasında reaksiyonlar mevcuttur. Bu alaşımların nitrürlenmesinde ancak gözenekler, çatlaklar kanalıyla veya metallerin kabarması ile koruyucu oksit tabakası (Al 2 O 3 ve Cr 2 O 3 ) etkinliğini kaybettiği zaman (esas metale azotun ulaşması için bir yol oluştuğunda) azot, alaşıma nüfuz edebilir Şekil 3a. Azot, Ti ve Al alaşım elementleri içeren Ni bazlı alaşımlarda bu alaşım elementleriyle kimyasal reaksiyona girerek, iç korozyona neden olur. Malzemede oluşan bu nitrürler, ki bunlar özellikle malzeme içerisinde oluşurlar ve gaz türbinlerinin kanatlarının uç kısımlar gibi yerlerde mekanik yüklemede veya yüksek sıcaklıklarda malzemenin sürünme ve korozyona direnç özelliğini düşürürler. Bu nitrürler, kırılganlığa neden olur ve ayrıca ana alaşıma kıyasla sahip oldukları yüksek özgül hacimlerinden dolayı yüzey tabakası civarında iç gerilmeler meydana getirirler. Buna ek olarak Ni bazlı süper alaşımlarda, yüzeye yakın yerlerde γ (Ni 3 (Al,Ti)) fazı fakirleşmesi meydana gelir, bu da yüksek sıcaklıklarda sürünme direncini düşürür. Şekil 2a daki şematik gösterimde oksit tabakasının parçalanması ve Şekil 2b de de nitrürlerin oluşum mekanizması görülmektedir [33].

5 Şekil 2. Ni bazlı alaşımdaki iç nitrür oluşumunda oksit tabakasının parçalanarak gözenekler ve çatlakların oluşumu: a) Şematik gösterim b) Havada 1000 O C de 300h sonra Ti ve Al içeren bir süperalaşımın (CMSX-6) kesiti [34]. 3. YÖNTEM PARAMETRELERİNİN TESPİTİ NiCr alaşımlarının bir azot atmosferi içinde nitrürlenmesinde özellikle alaşımın içinde iç CrN, Cr 2 N veya p-fazı çökeltisi oluşur. Üçlü p fazı (Cr 10 Ni 7 N 3 ), ki bu fazın içerisinde Cr içeriği %25 den fazladır, Ni ve Cr 2 N çökeltisi arasındaki peritektik bir reaksiyonla oluşur [35] Malzemenin etkisi Nitrürleme kinetiği (tabaka oluşum ve gelişim hızı) için anahtar faktörler, iç çökelti bölgeleri boyunca azotun etkin difüzyon katsayısı ve azot çözünürlüğüdür. Her iki faktörün etkisi alaşımın krom içeriği artışıyla hızlı bir şekilde artar. Sonuç olarak yüksek Cr içerikleri iç nitrürlemeye bir artış eğilimi kazandırır Şekil 3. Şekil 3. Krom yüzdesi aynı olan malzemeler için nikel bazlı süperalaşımlarda difüzyon katsayısının değişimi Alaşım içindeki Cr konsantrasyonundaki artışa karşılık olarak azot çözünürlüğündeki artışa benzer şekilde azotun difüzyon katsayısında da artış olur (Şekil 4). Her iki etkinin kombinasyonu ile Ni bazlı alaşımlarda Cr içeriği artışı ile nitrürleme sabiti (k N ) de artış göstermektedir Şekil 5.

6 Şekil 4.Cr içeriğine bağlı olarak difüzyon nitrürleme katsayısı D N nin değişimi Şekil 5. Cr içeriğine bağlı olarak katsayısı k N nin değişimi Araştırmacılar, %25 den az Cr içeren Nikel bazlı süper alaşımların bir azot plazması atmosferinde nitrürlenmesi sonucunda özellikle CrN iç çökeltileri oluştuğunu tespit etmişler, ancak bu alaşımların Cr konsantrasyonunun %10 dan az olduğu ve yüksek sıcaklıklarda nitrürleme yapıldığı durumlarda krom nitrür oluşumunu tüm numune kesitinde tespit edememişlerdir. Yani daha açık bir deyişle azotun metal matris içinde tamamen eridiği (katı eriyik yaptığı) bildirilmiştir [34]. Aynı şekilde Rubly ve Douglass da Ni-Cr alaşımlarında bir kritik konsantrasyon değerinden bahsetmektedirler ve bu değeri N Cr olarak tanımlamaktadırlar [36] ve bu değer nitrürleme için alt sınır değerdir. Yapılan deneysel çalışmalarda Cr oranı arttıkça oksidasyon miktarının da arttığı ve bu oksitlerin oluşturduğu oksit tabakasının nitrür oluşumuna engel olduğu görülmüştür. Bu nedenle süperalaşımlar içerisindeki Cr oranı belirli bir oranın üzerinde olduğu alaşımlarda nitrürleme işlemini gerçekleştirmek çok daha zor olmaktadır Gaz oranının etkisi Süperalaşımların nitrürlemesinde Nagpal ve Garscedden [37], %10 H 2 ve %90 N 2 gaz kompozisyonunda plazma ile nitrürlemede elde edilen malzeme yüzeyindeki N atom yoğunluğunun bir maksimum gösterdiğini saptamışlardır. Bunun nedenini de, elektron enerji dağılımı fonksiyonunun yüksek enerjili son spinindeki artış ve bu yüksek enerjili elektronların doğrudan azot molekküllerine çarparak onları atomlarına ayırıp azot atomları üretimesine bağlamaktadırlar. Aynı şekilde Inconel 690 ın nitrürlemesinde de, Leroy v.d. [18] nitrürlenmiş tabakalardaki N konsantrasyonu miktarının N gazı yüzdesi arttıkça arttığını belirtmişlerdir Şekil 6.

7 γ N1 γ N2 γ N3 N konsantrasyonu (%) Yüzeyden olan mesafe (µm) Şekil 6. Farklı azot yüzdelerinde 400 O C de 4 saat nitrürlenen Inconel 690 nın azot difüzyon derinliğine bağlı olarak konsantrasyon profili 3.3. İşlem sıcaklığı ve süresinin etkisi Plazma nitrürleme süresince iyon ve enerji yüklü partiküller yardımıyla oksit tabakası yüzeyden uzaklaştırılır, böylece parça yüzeyine plazmadan azot transferi yapılır. Malzemenin yüzeyinden iç kısımlarına doğru oluşan azot transferi difüzyon kurallarına göre olur. Difüzyon sıcaklık ve zaman arttıkça arttığından, plazma nitrürleme yönteminde işlem sıcaklığının ve zamanının arttırılması tabaka kalınlığının artmasına neden olur. Ancak bazı araştırmacılar [38] nikel bazlı süperalaşımların plazma nitrürlenmesinde bir farklılık olduğunu, bu alaşımlarda 450 o C nin üzerindeki sıcaklıklarda sıcaklıkla birlikte tabaka kalınlığının artmadığını, hatta azaldığını belirtmişlerdir Şekil 7. Sun, Inconel 600 üzerine yaptığı araştırmada en kalın nitrür tabakasının 450 O C de meydana geldiğini tespit etmiştir [38]. Ancak bu sonucu destekleyen başka herhangi bir çalışma yoktur. Dolayısıyla farklı bir alaşım kompozisyonu için bunun doğruluğu kesin değildir.

8 Şekil saat işlem süresi için çeşitli sıcaklıklarda Inconel 600 de elde edilmiş nitrür tabakaları Plazma nitrürlemenin, standart işlem şartlarında östenitik paslanmaz çeliklerin özellikle 440 O C üzerinde ve uzun süreli ısıl işlemlerde korozyon direncini, azalttığı bilinmektedir. Bu durum, östenitik paslanmaz çeliklerde γ fazı içindeki krom miktarında bir azalmayla difüzyon tabakasının yüzey bölgeleri civarında krom nitrür ve ferrit çökelmesi oluşumuna bağlanmaktadır. Bu nedenle östenitik paslanmaz çelikler veya nikel-krom alaşımları nitrürlendiğinde düşük sıcaklıklarda (<420 O C) çalışılması gerekir [19]. Çünkü krom içeren östenitik malzemeler plazma ile nitrürlendiğinde yukarıda verilen azotça zengin faz oluşur. Bu faza, irileşmiş östenit denilmekte olup burada azot ile krom atomları bağlandığından bu bölgelerin korozyona direnci düşmektedir. Süperalaşımların nitrürlenmesinde işlem süresi arttıkça elde edilen tabaka kalınlığı da artmaktadır (Şekil 8) ve tabaka kalınlığındaki değişim işlem süresinin karekökünün bir fonksiyonudur. Şekil 9 da farklı sıcaklıklarda zamanın karekökü ile tabaka kalınlığının değişimini göstermektedir. Şekil 8. Çeşitli işlem süreleri için 600 O C de elde edilmiş nitrür tabakalarının morfolojisinin optik mikroskoptaki görünüşü (malzeme Inconel 600)

9 Tabaka kalınlığı (µm) Zamanın karekökü (h 1/2 ) Şekil 9. Inconel 600 ün 450 ve 600 O C de işlem süresinin karekökünün bir fonksiyonu olarak oluşan tabaka kalınlığı ve tabaka büyüme kinetiği Farklı süreler için elde edilmiş nitrür tabakaları benzer bir morfoloji gösterirler. Tabakların oluşumunda iki lineer rejim mevcuttur (Şekil 9). Nitrürlemenin başlangıcında, tabakanın büyüme hızı relatif olarak hızlıdır. Tabakanın büyüme hızı kritik bir süreden sonra oldukça düşmekte, böylece (mümkün olduğu kadar) daha yavaş bir tabaka büyüme rejimi oluşmaktadır. Hızlı büyüme rejiminden yavaş büyüme rejimine geçiş için kritik zaman, sıcaklığın artışıyla azalır. 4. Ni BAZLI SÜPERALAŞIMLARDA ELDE EDİLEN TABAKALARIN ANALİZİ Nikel bazlı süperalaşımlar plazma nitrürlendiğinde içinde nitrürleme yapılan plazmanın özelliğine bağlı olarak iki veya üç farklı tabaka oluşur. Bu tabakalar, sırasıyla, γ N1, γ N2 ve γ N3 olarak gösterilen üç farklı metastabil ymk azot katı çözeltisidir. Şekil 10a daki en üst tabaka (%17-20 azot içeren tabaka) γ N1 ve onun altında bulunan tabaka (%10-17 azot içeren tabaka) γ N2 olarak tanımlanmıştır. Difüzyon tabakası, %10 dan az azot içermekte ve Şekil 10a da optik mikroskopta görülmemekte olup, bu tabakaya da γ N3 denir.

10 N konsantrasyonu (%) Şekil 10. a) 400 O C de 4 saat nitrürlenmiş Inconel 690 ın SEM kesit görüntüsü b) X Ray difraksiyonu Yüzeyden olan mesafe (µm) Şekil 11. Farklı işlem süreleri için 400 O C de nitrürlenmiş Inconel 690 için azot nüfuziyeti profili Farklı işlem süreleri için 400 O C de nitrürlenmiş Inconel 690 numunelerinin azot nüfuziyet konsantrasyon profilleri Şekil 11 de gösterilmiştir [18]. XRD analizlerinde farklı sıcaklıklarda ve farklı sürelerde elde edilmiş tabakalar aynı faz kompozisyonuna sahiptirler. Tabakalardaki ilk faz yüzey merkezli kübik CrN ve Cr 2 N den oluşur. Düşük sıcaklıklarda nitrürlenmiş yüzeylerdeki difraksiyon pikleri yüksek sıcaklıklarda nitrürlenmiş yüzeydekilerden daha geniştir (yüzeyseldir) Şekil 12. Bu durum nitrürlenmiş tabakanın düşük nitrürleme sıcaklıklarındaki yüksek iç gerilimindendir.

11 Şekil ve 600 O C de 12 saat nitrürlenen Inconel 600 ün XRD modeli 5. SONUÇ Özellikle aşınma dayanımının önemli olduğu yerlerde tercih edilen nikel bazlı süperalaşımların, aşınma dayanımlarının diğer mekanik özelliklerine göre düşük olması nedeniyle yüzey özelliklerinin geliştirilmesi gerekmektedir. Plazma nitrürleme yöntemi, sahip olduğu avantajlar (yöntemin ucuzluğu, işlem süresinin diğer yüzey işlemlerine kıyasla kısalığı, çevreye karşı zararlı etkilerinin olmayışı, enerji sarfiyatının azlığı, elde edilen tabakanın parçanın her yerinde homojen olması gibi) nedeniyle bu alaşımların yüzey özelliklerini geliştirmek için kullanılmaktadır. Fakat pek çok araştırmacının da belirttiği gibi bu alaşımların yüksek sıcaklıklardaki yukarıda bahsedilen olumsuz davranışları nedeniyle nitrürlemek oldukça zordur. Bu malzemelerde başarılı bir yüzey modifikasyonu elde etmek için malzeme seçiminden başlayarak tüm işlem parametrelerinin doğru seçilmesi gerekmektedir. REFERANSLAR 1. Berghaus, B. (1932). Process for the surface treatment of metal pieces. (German). German patent DRP Berghaus, B. (1939). Vacuum furnace heated by a glow discharge. (German). German patent DRP Berghaus, B. (1956). Control of glow discharge processes. (German). German patent DRP

12 4. Berghaus, B. (1964). Method and apparatus for controlling glow discharge processes. US patent Hombeck, F., & Bell, T. (1991). Environmentally harmless plasma thermochemical process. Surface Engineering. 7 (1) p Edenhofer, B. (1976). The ionitriding process-thermochemical treatment of steel and cast iron materials. The Metallurgist and Materials Technologist. 8 (no:4), Sun, Y. and Bell, T. (1991). Plasma surface engineering of low alloy steel. Mater. Sci. Eng. 140A pp Çelik, A.& Karadeniz, S. (1995). Improvement of the Fatique Strenght of AISI 4140 Steel by an Ion Nitriding Process. Surface and Coatings Tech. 72. p Çelik, A.& Karadeniz, S. (1996). Investigation of Compound Layer Fonned During Ion- Nitriding of AISI 4140 Steel. Surface and Coatings Tech., Vol.80, p Menthe, E., Rie, K. T, Schultze, J.W. and Simson, S. (1995) Structure and properties of plasma-nitrided stainless steel. Surf. Coat. Technol. 74. p Baldwin, M.J., Kumar, S., Priest, J.M., Fewell, M.P., Prince, K.E., and Short, K.T. (1999). Plasma-nitrided AISI-316 stainless steel examined by scanning electron microscopy and secondary ion mass spectrometry. Thin Solid Films 345. p Liang, W. (2003). Surface modification of AISI 304 austenitic stainless steel by plasma nitriding, Applied Surface Science 211 p Czerwiec,T., Renevier, N., Michel, H. (2000). Low-temperature plasma-assisted nitriding. Surf. Coat. Technol. 131 p Tek, Z., Gungor, M.A., Cal, E., Sonugelen, M., Artunc, C., Oztarhan, A. (2002). Comparison of the mechanical properties of nitrogen ion implantation and micro-pulsed plasma nitriding techniques of Cr Ni alloy. Surface and Coatings Technology p

13 15. Bell, T., Akamatsu, K. (2000). Proceedings of the International Current Status Seminar on Thermochemical Surface Engineering of Stainless Steel. Stainless Steel 2000, Osaka, Japan, Maney publishing. 16. Williamson, D. L., Davis, J. A. and Wilbur, P. J. (1998) Effect of austenitic stainless steel composition on low-energy, high-flux, nitrogen ion beam processing. Surface and Coatings Technology, Volumes , Pages Rives, C., Czerwiec, T., Belmonte, T., Belnet, F., Michel, H., Kerrec, O. (2000). Proceedings of the Icône 8, Eighth International Conference on Nuclear Engineering. Baltimore, USA. April 2 6. ASME. 18. Leroy, C., Czerwiec, T., Gabet, C., Belmonte, T. and Michel, H. (2001). Plasma assisted nitriding of Inconel 690. Surface and Coatings Technology Czerwiec, T., Michel, H. and Bergmann, E. (1998). Low-pressure, high-density plasma nitriding: mechanisms, technology and results. Surface and Coatings Technology. p Fewell, M. P., Mitchell, D. R. G., Priest, J. M., Short, K. T. and Collins G. A. (2000). The nature of expanded austenite. Surface and Coatings Technology. Volume 131, September Pages Ichii, K., Fujimura, K., Takase, T. (1986). Structure of the ion-nitrided layer of 18-8 stainless steel. Technology Reports of Kansai University Issue 27, Pages Sun, Y., Li, X.Y. and Bell, T. (1999).X-ray diffraction characterisation of low temperature plasma nitrided austenitic stainless steels. Mater. Sci. 34 p Marchev, K., Landis, M., Valleiro, R., Cooper, C.V., and Giessen, B.C. (1999). The m phase layer on ion nitrided austenitic stainless steel (III): an epitaxial relationship between the m phase and the parent phase and a review of structural identifications of this phase. Surf. Coat. Technol , p Rizk, A.S. and Mc Culloch, D.J. (1979). Plasma nitriding of Inconel 625. Surf. Technol. 9 p. 303

14 25. Kodentsov, A.A., Van Dal, M.J.H., Cserhati, C., Daroczi L. and Van Loo F.J.J. (1999). Permeation Of Nitrogen in Solid Nickel And Deformatıon Phenomena Accompanying Internal Nitridation. Acta Mater. 47. p Matsuda, F., Nakata, K. and Tohmoto, K. (1983). Ion Nitriding Hardening Of Non Ferrous Alloys (Report I) Trans. JWRI 12, p Matsuda, F., Nakata, K., Makishi, T. and Kiya, S. (1988). Trans. JWRI 17. p Williamson, D.L., Davis, J.A. and Wilbur, P.J. (1998). Effect of austenitic stainless steel composition on low-energy, high-flux, nitrogen ion beam processing. Surf. Coat. Technol p Sun, Y., Bell, T., Kolosvary, Z. and Flis, J. (1999). Effect of hexanol as a cosolvent on partitioning and mass transfer rate of protein extraction using reversed micelles of CBmodified lecithin. Biochemical Engineering Journal 3 p Rizk, A.S. (1979). The effects of treating Inconel 625 in an N 2 + H 2 glow discharge. Surf. Technol. 9 p Rizk, A.S. and McCulloch, D.J. (1979). The effects of treating inconel 625 in an N 2 + H 2 glow discharge. Surf. Technol. 9 p Aw, P.K., Batchelor, A.W. and Loh, N.L. (1997). Structure and tribological properties of plasma nitrided surface films on Inconel 718. Surf. Coat. Technol. 89 p U.Krupp, Innere Nitrierung von Nickelbasislegierungen, VDI-Fortschritts-Berichte, Reihe 34. Ulrich Krupp and Hans-Jürgen Christ, Internal Nitridation of Ni-Based Alloys during High-Temperature Corrosion by Nitrogen 35. A. A. Kodentsov, J. H. Gülpen, C. Cserhuti, J. K. Kivilathi, F. J. J. van Loo, Metall. Trans. A 1992, 23A, R.P.Rubly and D.L. Douglass, Internal nitridation of Nickel-Chromium Alloys, Axidation of Metals, Vol.35, Nagpal and Garscedden, Contrib. Plasma Physics, 35(1995) 301

15 38. Y. Sun, (2003) Kinetics of layer growth during plasma nitriding of nickel based alloy Inconel 600, Journal of Alloys and Compounds

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN ve MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 6 Sayı: 2 s Mayıs 2004

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN ve MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 6 Sayı: 2 s Mayıs 2004 DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN ve MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 6 Sayı: 2 s. 47-52 Mayıs 2004 AZ ALAŞIMLI ÇELİKLERDE KARBON MİKTARININ PLAZMA NİTRÜRASYONU DAVRANIŞINA ETKİSİ (EFFECT OF CARBON CONTENT ON THE

Detaylı

Düşük Sıcaklık Plazma Nitrürleme (Nitrasyon) Uygulamaları

Düşük Sıcaklık Plazma Nitrürleme (Nitrasyon) Uygulamaları Düşük Sıcaklık Plazma Nitrürleme (Nitrasyon) Uygulamaları Özet Plazma Nitrürleme, nitrürleme yöntemleri arasında en düşük işlem sıcaklığına sahip olması nedeniyle özel bir yere sahiptir. Bu makalede 1.2379,

Detaylı

GAZ KARIŞIMLARININ İYON NİTRÜRLEME ÜZERİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI (THE INVESTIGATION OF THE EFFECT OF GAS MIXTURES ON ION NITRIDING)

GAZ KARIŞIMLARININ İYON NİTRÜRLEME ÜZERİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI (THE INVESTIGATION OF THE EFFECT OF GAS MIXTURES ON ION NITRIDING) DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN ve MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 2 Sayı: 2 sh. 87-94 Mayıs 2000 GAZ KARIŞIMLARININ İYON NİTRÜRLEME ÜZERİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI (THE INVESTIGATION OF THE EFFECT OF GAS MIXTURES

Detaylı

SÜPER ALAŞIMLAR Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER

SÜPER ALAŞIMLAR Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER Süper alaşım; ana yapısı demir, nikel yada kobalt olan nisbeten yüksek miktarlarda krom, az miktarda da yüksek sıcaklıkta ergiyen molibden, wofram, alüminyum ve titanyum içeren alaşım olarak tanımlanabilir.

Detaylı

SÜPERALA IMLAR. Yüksek sıcaklık dayanımı

SÜPERALA IMLAR. Yüksek sıcaklık dayanımı SÜPERALA IMLAR SÜPERALA IMLAR Nikel ve Kobalt alaşımları: Korozyon dayanımı ve yüksek sıcaklık dayanımı için kullanılırlar. Yüksek ergime sıcaklığına ve dayanıma sahiptirler.. Süperalaşımlar: Nikel bazlı

Detaylı

PLAZMA NİTRÜRLENMİŞ AZ ALAŞIMLI BİR ÇELİĞİN AŞINMA DAVRANIŞININ İNCELENMESİ (INVESTIGATION OF WEAR BEHAVIOR OF A PLASMA NITRIDED LOW ALLOY STEEL)

PLAZMA NİTRÜRLENMİŞ AZ ALAŞIMLI BİR ÇELİĞİN AŞINMA DAVRANIŞININ İNCELENMESİ (INVESTIGATION OF WEAR BEHAVIOR OF A PLASMA NITRIDED LOW ALLOY STEEL) DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN ve MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 3 Sayı: 3 sh. 85-92 Ekim 2001 PLAZMA NİTRÜRLENMİŞ AZ ALAŞIMLI BİR ÇELİĞİN AŞINMA DAVRANIŞININ İNCELENMESİ (INVESTIGATION OF WEAR BEHAVIOR OF A

Detaylı

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.org ISSN:1304-4141 Makine Teknolojileri Elektronik Dergisi 2006 (3) 65-71 TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR Teknik Not Plastik Ekstrüzyon Vidalarında Aşınma ve Yorulma Davranışlarının

Detaylı

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.org ISSN:1304-4141 Makine Teknolojileri Elektronik Dergisi 2005 (4) 41-45 TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR Teknik Not Soner BUYTOZ, İlyas SOMUNKIRAN Fırat Üniversitesi, Teknik Eğitim

Detaylı

SÜPERALAŞIMLARIN NİTRÜRLENEREK YÜZEY ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ

SÜPERALAŞIMLARIN NİTRÜRLENEREK YÜZEY ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SÜPERALAŞIMLARIN NİTRÜRLENEREK YÜZEY ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Fatih KAHRAMAN Ekim, 2008 İZMİR SÜPERALAŞIMLARIN NİTRÜRLENEREK YÜZEY ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ

Detaylı

İNTERMETALİK MALZEMELER. Doç. Dr. Özkan ÖZDEMİR (DERS NOTLARI-4)

İNTERMETALİK MALZEMELER. Doç. Dr. Özkan ÖZDEMİR (DERS NOTLARI-4) İNTERMETALİK MALZEMELER (DERS NOTLARI-4) Doç. Dr. Özkan ÖZDEMİR BERİLYUM: Kimyasal özellikler bakımından alüminyuma benzer. Periyodik çizelgenin II A grubunun birinci elementidir ve metallere özgü özelliklerin

Detaylı

Çift Fazlı Paslanmaz Çeliklerde Yaşlandırma Koşullarının Mikroyapı Özellikleri Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi

Çift Fazlı Paslanmaz Çeliklerde Yaşlandırma Koşullarının Mikroyapı Özellikleri Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi Çift Fazlı Paslanmaz Çeliklerde Yaşlandırma Koşullarının Mikroyapı Özellikleri Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi Alptekin Kısasöz 1,a, Ahmet Karaaslan 1,b 1 Yildiz Technical University, Department of Metallurgical

Detaylı

TERMOKİMYASAL YÜZEY KAPLAMA (BORLAMA)

TERMOKİMYASAL YÜZEY KAPLAMA (BORLAMA) TERMOKİMYASAL YÜZEY KAPLAMA (BORLAMA) Deneyin Amacı: Demir esaslı bir malzemenin borlanması ve borlama işlemi sonrası malzemenin yüzeyinde oluşan borür tabakasının metalografik açıdan incelenmesi. Teorik

Detaylı

YÜZEY MÜHENDİSLİĞİNDE YENİ BİR YAKLAŞIM; DUBLEKS YÜZEY İŞLEMİ

YÜZEY MÜHENDİSLİĞİNDE YENİ BİR YAKLAŞIM; DUBLEKS YÜZEY İŞLEMİ PAMUKKALE ÜNİ VERSİ TESİ MÜHENDİ SLİ K FAKÜLTESİ PAMUKKALE UNIVERSITY ENGINEERING COLLEGE MÜHENDİ SLİ K BİLİMLERİ DERGİ S İ JOURNAL OF ENGINEERING SCIENCES YIL CİLT SAYI SAYFA : 2003 : 9 : 1 : 1-7 YÜZEY

Detaylı

FARKLI ÇELİKLERE UYGULANAN DEĞİŞEN ISITMA HIZLARININ MEKANİK ÖZELLİKLERE ETKİSİNİN İNCELENMESİ

FARKLI ÇELİKLERE UYGULANAN DEĞİŞEN ISITMA HIZLARININ MEKANİK ÖZELLİKLERE ETKİSİNİN İNCELENMESİ DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN ve MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 3 Sayı: 3 sh. 65-73 Ekim 21 FARKLI ÇELİKLERE UYGULANAN DEĞİŞEN ISITMA HIZLARININ MEKANİK ÖZELLİKLERE ETKİSİNİN İNCELENMESİ ( THE INVESTIGATION

Detaylı

CERRAHİ İĞNE ALAŞIMLARI. Microbiologist KADİR GÜRBÜZ

CERRAHİ İĞNE ALAŞIMLARI. Microbiologist KADİR GÜRBÜZ CERRAHİ İĞNE ALAŞIMLARI Microbiologist KADİR GÜRBÜZ Bileşimlerinde en az % 12 krom bulunan çelikler paslanmaz çeliklerdir.tüm paslanmaz çeliklerin korozyon direnci, çok yoğun ve koruyucu krom oksit ince

Detaylı

ÇÖKELME SERTLEŞTİRMESİ

ÇÖKELME SERTLEŞTİRMESİ ÇÖKELME SERTLEŞTİRMESİ Prof. Dr. Ramazan YILMAZ Sakarya Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Esentepe Kampüsü, 54187, SAKARYA ÇÖKELME SERTLEŞTİRMESİ (Yaşlandırma

Detaylı

Borlama İşleminde Kullanılan Bor Tozu Tane Boyutunun Kaplama Tabakası Üzerine Etkisi

Borlama İşleminde Kullanılan Bor Tozu Tane Boyutunun Kaplama Tabakası Üzerine Etkisi Günen A., Çarboğa C., Kurt B., Orhan N. Borlama İşleminde Kullanılan Bor Tozu Tane Boyutunun Kaplama Tabakası Üzerine Etkisi Ali Günen 1,*, Cemal Çarboğa 2, Bülent Kurt 2, Nuri Orhan 3 1 Barbaros Teknik

Detaylı

PLAZMA NİTRÜRLEME PARAMETRELERİNİN DEĞİŞEN MALZEME ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN İSTATİSTİKSEL ANALİZİ

PLAZMA NİTRÜRLEME PARAMETRELERİNİN DEĞİŞEN MALZEME ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN İSTATİSTİKSEL ANALİZİ HAVACILIK VE UZAY TEKNOLOJİLERİ DERGİSİ OCAK 2005 CİLT 2 SAYI (37-45) PLAZMA NİTRÜRLEME PARAMETRELERİNİN DEĞİŞEN MALZEME ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN İSTATİSTİKSEL ANALİZİ Ufuk ÖZDEMİR Hava Harp Okulu

Detaylı

İYON NİTRÜRLEME VE ÇELİĞİN ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ

İYON NİTRÜRLEME VE ÇELİĞİN ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ PAMUKKALE ÜNİ VERSİ TESİ MÜHENDİ SLİ K FAKÜLTESİ PAMUKKALE UNIVERSITY ENGINEERING COLLEGE MÜHENDİ SLİ K BİLİMLERİ DERGİ S İ JOURNAL OF ENGINEERING SCIENCES YIL CİLT SAYI SAYFA : 22 : 8 : 1 : 19-25 İYON

Detaylı

MALZEMELERİN MUKAVEMETİNİ ARTIRICI İŞLEMLER

MALZEMELERİN MUKAVEMETİNİ ARTIRICI İŞLEMLER MALZEMELERİN MUKAVEMETİNİ ARTIRICI İŞLEMLER Malzemelerin mekanik özelliği başlıca kimyasal bileşime ve içyapıya bağlıdır. Malzemelerin içyapısı da uygulanan mekanik ve ısıl işlemlere bağlı olduğundan malzemelerin

Detaylı

1. Giriş 2. Yayınma Mekanizmaları 3. Kararlı Karasız Yayınma 4. Yayınmayı etkileyen faktörler 5. Yarı iletkenlerde yayınma 6. Diğer yayınma yolları

1. Giriş 2. Yayınma Mekanizmaları 3. Kararlı Karasız Yayınma 4. Yayınmayı etkileyen faktörler 5. Yarı iletkenlerde yayınma 6. Diğer yayınma yolları 1. Giriş 2. Yayınma Mekanizmaları 3. Kararlı Karasız Yayınma 4. Yayınmayı etkileyen faktörler 5. Yarı iletkenlerde yayınma 6. Diğer yayınma yolları Sol üstte yüzey seftleştirme işlemi uygulanmış bir çelik

Detaylı

ÇELİKLERİN VE DÖKME DEMİRLERİN MİKROYAPILARI

ÇELİKLERİN VE DÖKME DEMİRLERİN MİKROYAPILARI GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ MEM-317 MALZEME KARAKTERİZASYONU ÇELİKLERİN VE DÖKME DEMİRLERİN MİKROYAPILARI Yrd. Doç. Dr. Volkan KILIÇLI ANKARA 2012 Fe- Fe 3 C

Detaylı

ÜÇ FARKLI ÇELİĞE KATI BORLAMA İŞLEMİ YAPILMASININ İÇ YAPI VE SERTLİK ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ ÖZET ABSTRACT

ÜÇ FARKLI ÇELİĞE KATI BORLAMA İŞLEMİ YAPILMASININ İÇ YAPI VE SERTLİK ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ ÖZET ABSTRACT ÜÇ FARKLI ÇELİĞE KATI BORLAMA İŞLEMİ YAPILMASININ İÇ YAPI VE SERTLİK ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ Mehmet ÖZER 1, İrfan AY 2 1 mozer@balikesir.edu.tr Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir M.Y.O., 10145 Balıkesir

Detaylı

Faz dönüşümleri: mikroyapı oluşumu, faz dönüşüm kinetiği

Faz dönüşümleri: mikroyapı oluşumu, faz dönüşüm kinetiği Faz dönüşümleri: mikroyapı oluşumu, faz dönüşüm kinetiği Faz dönüşümleri 1. Basit ve yayınma esaslı dönüşümler: Faz sayısını ve fazların kimyasal bileşimini değiştirmeyen basit ve yayınma esaslı ölçümler.

Detaylı

3. MALZEME PROFİLLERİ (MATERİALS PROFİLES) 3.1. METAL VE ALAŞIMLAR. Karbon çelikleri (carbon steels)

3. MALZEME PROFİLLERİ (MATERİALS PROFİLES) 3.1. METAL VE ALAŞIMLAR. Karbon çelikleri (carbon steels) 3. MALZEME PROFİLLERİ (MATERİALS PROFİLES) 3.1. METAL VE ALAŞIMLAR Karbon çelikleri (carbon steels) Çelik, bileşiminde maksimum %2 C içeren demir karbon alaşımı olarak tanımlanabilir. Karbon çeliğin en

Detaylı

Faz ( denge) diyagramları

Faz ( denge) diyagramları Faz ( denge) diyagramları İki elementin birbirleriyle karıştırılması sonucunda, toplam iç enerji mimimum olacak şekilde yeni atom düzenleri meydana gelir. Fazlar, İç enerjinin minimum olmasını sağlayacak

Detaylı

DUBLEKS PASLANMAZ ÇELİKLERDE OLUŞAN YÜKSEK SICAKLIK FAZLARINA GENEL BİR BAKIŞ

DUBLEKS PASLANMAZ ÇELİKLERDE OLUŞAN YÜKSEK SICAKLIK FAZLARINA GENEL BİR BAKIŞ DUBLEKS PASLANMAZ ÇELİKLERDE OLUŞAN YÜKSEK SICAKLIK FAZLARINA GENEL BİR BAKIŞ Alptekin KISASÖZ Ahmet KARAASLAN ÖZET Yıldız Teknik Üniversitesi Yıldız Teknik Üniversitesi Dubleks paslanmaz çelikler, korozyona

Detaylı

PLAZMA (İYON) NİTRÜRLEME YÖNTEMİ VE MALZEME ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

PLAZMA (İYON) NİTRÜRLEME YÖNTEMİ VE MALZEME ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ HAVACILIK VE UZAY TEKNOLOJİLERİ DERGİSİ TEMMUZ 2003 CİLT 1 SAYI 2 (41-48) PLAZMA (İYON) NİTRÜRLEME YÖNTEMİ VE MALZEME ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ Ufuk ÖZDEMİR Hava Harp Okulu Dekanlığı Yeşilyurt-İstanbul

Detaylı

İTÜ Kimya-Metalurji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü, 34469, Ayazağa, İstanbul

İTÜ Kimya-Metalurji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü, 34469, Ayazağa, İstanbul itüdergisi/d mühendislik Cilt:5, Sayı:, Kısım:, 45-49 Şubat 6 H SO 4 çözeltisi içerisinde krom-nikelli çeliklerin aşınma davranışları Yavuz SUN *, Hüseyin ÇİMENOĞLU İTÜ Kimya-Metalurji Fakültesi, Metalurji

Detaylı

6.WEEK BİYOMATERYALLER

6.WEEK BİYOMATERYALLER 6.WEEK BİYOMATERYALLER Biyomedikal Uygulamalar İçin Malzemeler Doç. Dr. Ayşe Karakeçili 3. BİYOMATERYAL TÜRLERİ METALİK BİYOMATERYALLER Hard Tissue Replacement Materials Metalik materyaller, biyomateryal

Detaylı

Paslanmaz Çelik Gövde. Yalıtım Sargısı. Katalizör Yüzey Tabakası. Egzoz Emisyonları: Su Karbondioksit Azot

Paslanmaz Çelik Gövde. Yalıtım Sargısı. Katalizör Yüzey Tabakası. Egzoz Emisyonları: Su Karbondioksit Azot Paslanmaz Çelik Gövde Yalıtım Sargısı Egzoz Emisyonları: Su Karbondioksit Azot Katalizör Yüzey Tabakası Egzoz Gazları: Hidrokarbonlar Karbon Monoksit Azot Oksitleri Bu bölüme kadar, açıkça ifade edilmese

Detaylı

BÖLÜM 3 DİFÜZYON (YAYINIM)

BÖLÜM 3 DİFÜZYON (YAYINIM) BÖLÜM 3 DİFÜZYON (YAYINIM) 1 Mürekkebin suda yayılması veya kolonyanın havada yayılması difüzyona örnektir. En hızlı difüzyon gazlarda görülür. Katılarda atom hareketleri daha yavaş olduğu için katılarda

Detaylı

Paslanmaz Çeliklerin. kaynak edilmesi. Özlem Karaman Metalurji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi

Paslanmaz Çeliklerin. kaynak edilmesi. Özlem Karaman Metalurji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi Paslanmaz Çeliklerin kaynak edilmesi Özlem Karaman Metalurji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi İçerik Kaynak Yöntemleri Östenitik Paslanmaz Çeliklerin Kaynağı Ferritik Paslanmaz Çeliklerin Kaynağı

Detaylı

PLAZMA TRANSFER ARK YÖNTEMİYLE FeCr/FeCr+C TOZUNUN DÜŞÜK KARBONLU ÇELİK YÜZEYİNE ALAŞIMLANMASI. Serkan ÖZEL, Bülent KURT, İlyas SOMUNKIRAN

PLAZMA TRANSFER ARK YÖNTEMİYLE FeCr/FeCr+C TOZUNUN DÜŞÜK KARBONLU ÇELİK YÜZEYİNE ALAŞIMLANMASI. Serkan ÖZEL, Bülent KURT, İlyas SOMUNKIRAN PLAZMA TRANSFER ARK YÖNTEMİYLE FeCr/FeCr+C TOZUNUN DÜŞÜK KARBONLU ÇELİK YÜZEYİNE ALAŞIMLANMASI Serkan ÖZEL, Bülent KURT, İlyas SOMUNKIRAN Özet Fırat Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Metal Eğitimi

Detaylı

316L İMPLANT MALZEMESİNİN AŞINMA VE MANYETİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE PLAZMA NİTRÜRLEME SICAKLIĞININ ETKİSİ

316L İMPLANT MALZEMESİNİN AŞINMA VE MANYETİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE PLAZMA NİTRÜRLEME SICAKLIĞININ ETKİSİ Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi 2(3),ÖS:BiyoMekanik2014, 319-326, 2014 ISSN: 1308-6693 Suleyman Demirel University Journal of Engineering Sciences and Design 2(3),SI:BioMechanics2014,

Detaylı

PLAZMA NİTRÜRLENMİŞ X40CRMOV5-1 YÜKSEK ALAŞIMLI ÇELİĞİN AŞINMA DAVRANIŞININ İNCELENMESİ

PLAZMA NİTRÜRLENMİŞ X40CRMOV5-1 YÜKSEK ALAŞIMLI ÇELİĞİN AŞINMA DAVRANIŞININ İNCELENMESİ Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Der. Journal of the Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University Cilt 28, No 1, 7-14, 2013 Vol 28, No 1, 7-14, 2013 PLAZMA NİTRÜRLENMİŞ X40CRMOV5-1 YÜKSEK ALAŞIMLI

Detaylı

Doç.Dr.Salim ŞAHİN SÜRÜNME

Doç.Dr.Salim ŞAHİN SÜRÜNME Doç.Dr.Salim ŞAHİN SÜRÜNME SÜRÜNME Malzemelerin yüksek sıcaklıkta sabit bir yük altında (hatta kendi ağırlıkları ile bile) zamanla kalıcı plastik şekil değiştirmesine sürünme denir. Sürünme her ne kadar

Detaylı

2xx SERİSİ ALÜMİNYUM ALAŞIMLARINDA Ag İLAVESİNİN MUKAVEMETE ETKİSİ

2xx SERİSİ ALÜMİNYUM ALAŞIMLARINDA Ag İLAVESİNİN MUKAVEMETE ETKİSİ 2xx SERİSİ ALÜMİNYUM ALAŞIMLARINDA Ag İLAVESİNİN MUKAVEMETE ETKİSİ Çağlar Yüksel 1, Özen Gürsoy 2, Eray Erzi 2, Derya Dışpınar 2 1 Yıldız Teknik Üniversitesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü,

Detaylı

Borlama Süresinin Düşük Karbonlu Mikro Alaşımlı Çeliklerin Sertlik Değerleri Üzerine Etkisi

Borlama Süresinin Düşük Karbonlu Mikro Alaşımlı Çeliklerin Sertlik Değerleri Üzerine Etkisi Borlama Süresinin Düşük Karbonlu Mikro Alaşımlı Çeliklerin Sertlik Değerleri Üzerine Etkisi Nursen Turku 1, Şule Doğan 1, Nazım Uçar 1,*, Adnan Çalık 2 1 Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi,

Detaylı

ALÜMİNYUM T6 ISIL İŞLEMİ İÇİN GELİŞTİRİLEN SEPET TASARIMI İLE ZAMAN VE ENERJİ TASARRUFU SAĞLANMASI

ALÜMİNYUM T6 ISIL İŞLEMİ İÇİN GELİŞTİRİLEN SEPET TASARIMI İLE ZAMAN VE ENERJİ TASARRUFU SAĞLANMASI ALÜMİNYUM T6 ISIL İŞLEMİ İÇİN GELİŞTİRİLEN SEPET TASARIMI İLE ZAMAN VE ENERJİ TASARRUFU SAĞLANMASI Seracettin Akdı Aydınlar Yedek Parça San. ve Tic. A.Ş. Ar-Ge Merkezi Gamze Küçükyağlıoğlu Aydınlar Yedek

Detaylı

Kobalt Esaslı Elektrotlarla Kaplanan Malzemelerin İç Yapı ve Mekanik Özelliklerinin İncelenmesi

Kobalt Esaslı Elektrotlarla Kaplanan Malzemelerin İç Yapı ve Mekanik Özelliklerinin İncelenmesi F. Ü. Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 16(4), 633-641, 2004 Kobalt Esaslı Elektrotlarla Kaplanan Malzemelerin İç Yapı ve Mekanik Özelliklerinin İncelenmesi Emine ÇÖMEZ* Halis ÇELİK* * Fırat Üniv.,

Detaylı

MMT407 Plastik Şekillendirme Yöntemleri

MMT407 Plastik Şekillendirme Yöntemleri K O C A E L İ ÜNİVERSİTESİ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü MMT407 Plastik Şekillendirme Yöntemleri 3 Şekillendirmenin Metalurjik Esasları Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2012-2013 Güz Yarıyılı 3. Şekillendirmenin

Detaylı

LEVON JOZEF ÇAPAN PROFESÖR

LEVON JOZEF ÇAPAN PROFESÖR LEVON JOZEF ÇAPAN ÖZGEÇMİŞ YÜKSEKÖĞRETİM KURULU 05.03.2014 Adres Telefon E-posta Türkoba Mahallesi Erguvan Sokak No26 / K 34537 Tepekent - Büyükçekmece İstanbul-Türkiye 2128672500-1134 Doğum Tarihi 17.06.1943

Detaylı

TIG GAZALTI KAYNAK YÖNTEMİNDE KULLANILAN GAZLAR VE ÖZELLİKLERİ PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ

TIG GAZALTI KAYNAK YÖNTEMİNDE KULLANILAN GAZLAR VE ÖZELLİKLERİ PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ TIG GAZALTI KAYNAK YÖNTEMİNDE KULLANILAN GAZLAR VE ÖZELLİKLERİ PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ 1 NİÇİN KORUYUCU GAZ KULLANILIR? 1- Ergimiş kaynak banyosunu, havada mevcut olan gazların zararlı etkilerinden

Detaylı

ATOM HAREKETLERİ ve ATOMSAL YAYINIM

ATOM HAREKETLERİ ve ATOMSAL YAYINIM ATOM HAREKETLERİ ve ATOMSAL YAYINIM 1. Giriş Malzemelerde üretim ve uygulama sırasında görülen katılaşma, çökelme, yeniden kristalleşme, tane büyümesi gibi olaylar ile kaynak, lehim, sementasyon gibi işlemler

Detaylı

BMM 205 Malzeme Biliminin Temelleri

BMM 205 Malzeme Biliminin Temelleri BMM 205 Malzeme Biliminin Temelleri Faz Diyagramları Dr. Ersin Emre Ören Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Ankara

Detaylı

PLAZMA ĐLE TERMOKĐMYASAL YÜZEY ĐŞLEMLERĐ

PLAZMA ĐLE TERMOKĐMYASAL YÜZEY ĐŞLEMLERĐ makale PLAZMA ĐLE TERMOKĐMYASAL YÜZEY ĐŞLEMLERĐ Ayhan ÇELĐK, Akgün ALSARAN, Mehmet KARAKAN * Plazma yüzey işlemleri değişik endüstriyel uygulamalarda kullanılır. Plazma ile yüzey işlemleriyle malzemenin

Detaylı

ELKTRİK AMAÇLI ALUMİNYUM KULLANIMI

ELKTRİK AMAÇLI ALUMİNYUM KULLANIMI ELKTRİK AMAÇLI ALUMİNYUM KULLANIMI 1 ELKTRİK AMAÇLI ALUMİNYUM KULLANIMI 2 Elektrik ışığı ilk kez halka tanıtıldığında insanlar gaz lambasına o kadar alışkındı ki, Edison Company talimat ve güvenceleri

Detaylı

Paslanmaz çelik nedir? Fe Cr > 10,5% C < 1,2%

Paslanmaz çelik nedir? Fe Cr > 10,5% C < 1,2% Cr > 10,5% C < 1,2% Paslanmaz çelik nedir? Kendiliğinden yapılanan ve korozyon direnci sağlayan bir yüzey tabakası (pasif tabaka) oluşumunu temin etmek üzere gereken miktarda % 10,5 krom ve % 1,2 karbon

Detaylı

Demir-Karbon Denge Diyagramı

Demir-Karbon Denge Diyagramı Demir-Karbon Denge Diyagramı Sıcaklık Demir-Karbon diyagramı Demir, pek çok mühendislik alaşımının temelini oluşturan metaldir. Külçe demir olarak bilinen ve hemen hemen saf durumdaki demir çatı, soba

Detaylı

TOKLUK VE KIRILMA. Doç.Dr.Salim ŞAHĠN

TOKLUK VE KIRILMA. Doç.Dr.Salim ŞAHĠN TOKLUK VE KIRILMA Doç.Dr.Salim ŞAHĠN TOKLUK Tokluk bir malzemenin kırılmadan önce sönümlediği enerjinin bir ölçüsüdür. Bir malzemenin kırılmadan bir darbeye dayanması yeteneği söz konusu olduğunda önem

Detaylı

Difüzyon (Atomsal Yayınım)

Difüzyon (Atomsal Yayınım) Difüzyon (Atomsal Yayınım) Malzemelerde üretim ve uygulama sırasında görülen katılaşma, çökelme, yeniden kristalleşme, tane büyümesi, faz dönüşümleri, içyapıların dengelenmesi ve ısıl işlemlerin gerçekleşmesi

Detaylı

6. BEYAZ ve YÜKSEK ALAŞIMLI DÖKME DEMİRLER

6. BEYAZ ve YÜKSEK ALAŞIMLI DÖKME DEMİRLER 6. BEYAZ ve YÜKSEK ALAŞIMLI DÖKME DEMİRLER Gri dökme demirlerin özellikleri; kimyasal bileşimlerinin değiştirilmesi veya kalıp içindeki soğuma hızlarının değiştirilmesiyle, büyük oranda farklılıklar kazanabilir.

Detaylı

Malzeme Bilgisi Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Temel kavramlar Demir-Karbon Denge Diyagramı

Malzeme Bilgisi Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Temel kavramlar Demir-Karbon Denge Diyagramı Malzeme Bilgisi Prof. Dr. Akgün ALSARAN Temel kavramlar Demir-Karbon Denge Diyagramı İçerik Giriş Demir-sementit diyagramı Demir-grafit diyagramı Dökme demir 2 Giriş Demir, pek çok mühendislik alaşımının

Detaylı

2-C- BAKIR VE ALAŞIMLARININ ISIL İŞLEMLERİ 2-C-3 MARTENSİTİK SU VERME(*)

2-C- BAKIR VE ALAŞIMLARININ ISIL İŞLEMLERİ 2-C-3 MARTENSİTİK SU VERME(*) 2-C- BAKIR VE ALAŞIMLARININ ISIL İŞLEMLERİ 2-C-3 MARTENSİTİK SU VERME(*) Sınai bakırlı alaşımlar arasında sadece soğukta iki veya çok fazlı alüminyumlu bakırlar pratik olarak mantensitik su almaya yatkındırlar.

Detaylı

makale tane sınırlarında karbür çökelmesi meydana gelmektedir. Tane sınırlarında karbür oluşumu Şekil 4'te verilmiştir.

makale tane sınırlarında karbür çökelmesi meydana gelmektedir. Tane sınırlarında karbür oluşumu Şekil 4'te verilmiştir. makale Ostenitik çeliklerde yavaş soğutma veya temperleme işlemi karbürlerin çökelmesine neden olur. Karbür çökelme bölgeleri genel olarak tane sınırlarıdır. Karbür çökelmesi, çeliğin 500-800 C sıcaklıkları

Detaylı

İÇİNDEKİLER 2. 3. 4. 5. 6.

İÇİNDEKİLER 2. 3. 4. 5. 6. İstiklal Mah. Barış Manço Cad. 5. Sok No:8 34522 Esenyurt / İSTANBUL TÜRKİYE Tel.: 0212 679 69 79 Faks: 0212 679 69 81 E-posta: info@gozdempaslanmaz.com 44 44 881 1 İÇİNDEKİLER 1. 2. 3. 4. 5. 6. 2 1 HAKKIMIZDA

Detaylı

BMM 205 Malzeme Biliminin Temelleri

BMM 205 Malzeme Biliminin Temelleri BMM 205 Malzeme Biliminin Temelleri Faz Dönüşümleri Dr. Ersin Emre Ören Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Ankara

Detaylı

MİKRO ARK OKSİDASYON TEKNİĞİ

MİKRO ARK OKSİDASYON TEKNİĞİ MİKRO ARK OKSİDASYON TEKNİĞİ 1 MİKRO ARK OKSİDASYON İŞLEMİ Mikro Ark Oksidasyon İşleminin Tarihçesi Mikro ark oksidasyon (MAO) işlemi, yaklaşık 40 yıl önce Sovyetler Birliği'nde, önceleri akademik, sonraki

Detaylı

referans Ti-aşılanmış Uygulanan Yük, mn

referans Ti-aşılanmış Uygulanan Yük, mn TİMAK-Tasarım İmalat Analiz Kongresi 26-28 Nisan 2006 - BALIKESİR Ti İyon Aşılama İşleminin AlSiMg Alaşımının Yüzey Özelliklerine Etkisi N. Saklakoglu*, I.E. Saklakoglu**, V.Ceyhun**, P.Evans*** * Celal

Detaylı

ÇÖKELME SERTLEŞTİRMESİ HOŞGELDİNİZ

ÇÖKELME SERTLEŞTİRMESİ HOŞGELDİNİZ ÇÖKELME SERTLEŞTİRMESİ Malzeme Malzeme Bilgisi Bilgisi PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ 1 ÇÖKELME SERTLEŞTİRMESİ (Yaşlandırma Sertleşmesi) Bazı metal alaşımlarının sertlik ve mukavemeti, soğuk deformasyon

Detaylı

ELEKTROKİMYASAL REAKSİYONLAR

ELEKTROKİMYASAL REAKSİYONLAR KOROZYON GİRİ Çevresel etkenler veya çalışma ortamının koşullarından dolayı meydana gelen bozunmalara; Korozyon Oksidasyon olarak isimlendirilir. Gelişmiş ülkelerin yıllık gelirlerinin yaklaşık %5 lik

Detaylı

TİTANYUMUN YÜKSEK SICAKLIKLARDA İYONİTRÜRASYONDA SERTLEŞTİRİLİP YÜZEY ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

TİTANYUMUN YÜKSEK SICAKLIKLARDA İYONİTRÜRASYONDA SERTLEŞTİRİLİP YÜZEY ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 0 DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TİTANYUMUN YÜKSEK SICAKLIKLARDA İYONİTRÜRASYONDA SERTLEŞTİRİLİP YÜZEY ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Emre KOYUNCU Eylül, 2008 İZMİR 0 i TİTANYUMUN YÜKSEK

Detaylı

Bölüm 4: X-IŞINLARI DİFRAKSİYONU İLE KANTİTATİF ANALİZ

Bölüm 4: X-IŞINLARI DİFRAKSİYONU İLE KANTİTATİF ANALİZ Malzeme Karakterizasyonu Bölüm 4: X-IŞINLARI DİFRAKSİYONU İLE KANTİTATİF ANALİZ X-IŞINLARI DİFRAKSİYONU (XRD) İLE TEK FAZLI* NUMUNEDE KANTİTAF ANALİZ Kafes parametresinin ölçümü ile kimyasal analiz: Tek

Detaylı

1560 ppm Bor İlave Edilmiş AISI 1020 Çeliğine Isıl İşlem Yöntemlerinin Etkisi. The Effect of Heat Treatment Methods on 1560 ppm Boron Added AISI 1020

1560 ppm Bor İlave Edilmiş AISI 1020 Çeliğine Isıl İşlem Yöntemlerinin Etkisi. The Effect of Heat Treatment Methods on 1560 ppm Boron Added AISI 1020 DOI: 10.17100/nevbiltek.284736 URL: http://dx.doi.org/10.17100/nevbiltek.284736 1560 ppm Bor İlave Edilmiş AISI 1020 Çeliğine Isıl İşlem Yöntemlerinin Etkisi Cemal ÇARBOĞA 1,*, Bülent KURT 1, Serkan DAL

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl. Yüksek Lisans-Tezli İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ/MAKİNE FAKÜLTESİ 1969

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl. Yüksek Lisans-Tezli İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ/MAKİNE FAKÜLTESİ 1969 ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: LEVON JOZEF ÇAPAN Doğum Tarihi: 17.06.1943 Ünvanı: PROFESÖR Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisansüstü MAKİNA (İMALAT) İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 1969 PhD Doktora MAKİNE

Detaylı

MALZEME BİLİMİ. Difüzyon

MALZEME BİLİMİ. Difüzyon MALZEME BİLİMİ Difüzyon Difüzyon D E R S N O T U Difüzyon; ısıl etkenlerle teşvik edilen atomsal mertebedeki parçacıkların (atom, iyon, küçük moleküller) kafes parametresinden daha büyük (ve tam katları

Detaylı

ÇİNKO KATKILI ANTİBAKTERİYEL ÖZELLİKTE HİDROKSİAPATİT ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU

ÇİNKO KATKILI ANTİBAKTERİYEL ÖZELLİKTE HİDROKSİAPATİT ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU ÇİNKO KATKILI ANTİBAKTERİYEL ÖZELLİKTE HİDROKSİAPATİT ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU SÜLEYMAN ÇINAR ÇAĞAN MERSİN ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ

Detaylı

KAPLAMA TEKNİKLERİ DERS NOTLARI

KAPLAMA TEKNİKLERİ DERS NOTLARI KAPLAMA TEKNİKLERİ DERS NOTLARI CVD Kaplama Ortalama kapalı bir kap içinde ısıtılmış malzeme yüzeyinin buhar halindeki bir taşıyıcı gazın kimyasal reaksiyonu sonucu oluşan katı bir malzeme ile kaplanması

Detaylı

Elektrokimyasal İşleme

Elektrokimyasal İşleme Elektrokimyasal İşleme Prof. Dr. Akgün ALSARAN Bu notların bir kısmı Prof. Dr. Can COGUN un ders notlarından alınmıştır. Anot, katot ve elektrolit ile malzemeye şekil verme işlemidir. İlk olarak 19. yüzyılda

Detaylı

AŞINDIRICI PARTİKÜL KARIŞIMLARININ Ti6Al4V ALAŞIMININ KATI PARTİKÜL EROZYON DAVRANIŞINA ETKİLERİ

AŞINDIRICI PARTİKÜL KARIŞIMLARININ Ti6Al4V ALAŞIMININ KATI PARTİKÜL EROZYON DAVRANIŞINA ETKİLERİ IV. ULUSAL HAVACILIK VE UZAY KONFERANSI 12-14 Eylül 2012, Hava Harp Okulu, İstanbul AŞINDIRICI PARTİKÜL KARIŞIMLARININ Ti6Al4V ALAŞIMININ KATI PARTİKÜL EROZYON DAVRANIŞINA ETKİLERİ Alp Eren Şahin *, Yasemin

Detaylı

DÜŞÜK KARBONLU ÇELİK LEVHALARDA ZIMBA HIZININ KESME YÜZEYİ GEOMETRİSİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ

DÜŞÜK KARBONLU ÇELİK LEVHALARDA ZIMBA HIZININ KESME YÜZEYİ GEOMETRİSİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ DÜŞÜK KARBONLU ÇELİK LEVHALARDA ZIMBA HIZININ KESME YÜZEYİ GEOMETRİSİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ Özet-Bu çalışmada düşük karbonlu çelik levhalarda (St37) zımba hızının kesme yüzeyi geometrisine etkisi incelendi.

Detaylı

Rapor no: 020820060914 Konu: Paslanmaz çelik

Rapor no: 020820060914 Konu: Paslanmaz çelik Rapor no: 08060914 Konu: Paslanmaz çelik PASLANMAZ ÇELİK Paslanmaz çelik, yüksek korozyon dayanımı ve üstün mekanik özellikleri (çekme, darbe, aşınma dayanımı ve sertlik) açısından diğer metalik malzemelere

Detaylı

ÇELİK YAPILAR (2+1) Yrd. Doç. Dr. Ali SARIBIYIK

ÇELİK YAPILAR (2+1) Yrd. Doç. Dr. Ali SARIBIYIK ÇELİK YAPILAR (2+1) Yrd. Doç. Dr. Ali SARIBIYIK Dersin Amacı Çelik yapı sistemlerini, malzemelerini ve elemanlarını tanıtarak, çelik yapı hesaplarını kavratmak. Dersin İçeriği Çelik yapı sistemleri, kullanım

Detaylı

BA KENT ÜNİVERSİTESİ. Malzemeler genel olarak 4 ana sınıfa ayrılabilirler: 1. Metaller, 2. Seramikler, 3. Polimerler 4. Kompozitler.

BA KENT ÜNİVERSİTESİ. Malzemeler genel olarak 4 ana sınıfa ayrılabilirler: 1. Metaller, 2. Seramikler, 3. Polimerler 4. Kompozitler. MALZEMELER VE GERĐLMELER Malzeme Bilimi mühendisliğin temel ve en önemli konularından birisidir. Malzeme teknolojisindeki gelişim tüm mühendislik dallarını doğrudan veya dolaylı olarak etkilemektedir.

Detaylı

KOROZYONUN ÖNEMİ. Korozyon, özellikle metallerde büyük ekonomik kayıplara sebep olur.

KOROZYONUN ÖNEMİ. Korozyon, özellikle metallerde büyük ekonomik kayıplara sebep olur. KOROZYON KOROZYON VE KORUNMA KOROZYON NEDİR? Metallerin bulundukları ortam ile yaptıkları kimyasal veya elektrokimyasal reaksiyonları sonucu meydana gelen malzeme bozunumuna veya hasarına korozyon adı

Detaylı

Journal of Engineering and Natural Sciences Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi

Journal of Engineering and Natural Sciences Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi Journal of Engineering and Natural Sciences Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi Sigma 25/1 AN INVESTIGATION ON ABRASIVE WEAR BEHAVIOUR OF Fe-C-Mo- COMPOSITE PRODUCED BY POWDER METALLURGY Mustafa AY, Ahmet

Detaylı

PASLANMAZ ÇELİKLER ve PASLANMAZ ÇELİKLERİN KOROZYONU. 14.04.2009 Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER

PASLANMAZ ÇELİKLER ve PASLANMAZ ÇELİKLERİN KOROZYONU. 14.04.2009 Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER PASLANMAZ ÇELİKLER ve PASLANMAZ ÇELİKLERİN KOROZYONU İçinde %12den fazla Cr ve bunun yanında bir miktarda Ni içeren, korozyon direnci alaşımsız çeliklere göre daha yüksek olan Fe-Cr-Ni alaşımlarına genel

Detaylı

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN ve MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 5 Sayı: 1 sh Ocak 2003

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN ve MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 5 Sayı: 1 sh Ocak 2003 DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN ve MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 5 Sayı: 1 sh. 173 179 Ocak 2003 PLAZMA PÜSKÜRTME YÖNTEMİ İLE DÖKME DEMİR ALTLIKLAR ÜZERİNE MOLİBDEN KAPLAMALAR (MOLYBDENUM COATINGS ON CAST-IRON

Detaylı

KARBON ELYAF TAKVİYELİ POLİAMİT 6 KARMALARIN ISIL VE MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ

KARBON ELYAF TAKVİYELİ POLİAMİT 6 KARMALARIN ISIL VE MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ KARBON ELYAF TAKVİYELİ POLİAMİT 6 KARMALARIN ISIL VE MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ N. Gamze Karslı Yılmaz, Ayşe Aytaç, Veli Deniz Kocaeli Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü,

Detaylı

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.org ISSN:134-4141 Makine Teknolojileri Elektronik Dergisi 26 (3) 2-31 TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR Makale Toz Metalurjisi Yöntemi İle Üretilen Fe-C-Mo-FeCr Kompozitinin Adhesiv Aşınma

Detaylı

Investigation of the Kinetics of Borided AISI 420 and AISI 5140 Steels

Investigation of the Kinetics of Borided AISI 420 and AISI 5140 Steels Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi Afyon Kocatepe University Journal of Science and Engineering AKÜ FEMÜBİD 14 (2014) 015701 (1-8) AKU J. Sci.Eng.14 (2014) 015701 (1-8) DOI:

Detaylı

MMT440 Çeliklerin Isıl İşlemi 2 Sertleştirme Isıl İşlemi ve Sertleşebilirlik

MMT440 Çeliklerin Isıl İşlemi 2 Sertleştirme Isıl İşlemi ve Sertleşebilirlik MMT440 Çeliklerin Isıl İşlemi 2 Sertleştirme Isıl İşlemi ve Sertleşebilirlik Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2011-2012 Bahar Yarıyılı 2. Sertleştirme Isıl İşlemi ve Sertleşebilirlik 2.1. Tanımlar 2.2. Su verme

Detaylı

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş FZM 220 Yapı Karakterizasyon Özellikler İşleme Performans Prof. Dr. İlker DİNÇER Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü 1 Ders Hakkında FZM 220 Dersinin Amacı Bu dersin amacı, fizik mühendisliği öğrencilerine,

Detaylı

Chapter 9: Faz Diyagramları

Chapter 9: Faz Diyagramları Chapter 9: Faz Diyagramları İki elementi birleştirdiğimizde... ortaya çıkan denklik durumu nedir? genel olarak aşağıdakileri belirlersek... -- kompozisyon (örn., ağ% Cu - ağ% Ni), ve -- sıcaklık (T ) şunlara

Detaylı

DENEYİN ADI: Çeliklerin Isıl İşlemi. AMACI: Çeliklerde ısıl işlem yoluyla mikroyapı ve mekanik özelliklerin değişiminin öğretilmesi.

DENEYİN ADI: Çeliklerin Isıl İşlemi. AMACI: Çeliklerde ısıl işlem yoluyla mikroyapı ve mekanik özelliklerin değişiminin öğretilmesi. DENEYİN ADI: Çeliklerin Isıl İşlemi AMACI: Çeliklerde ısıl işlem yoluyla mikroyapı ve mekanik özelliklerin değişiminin öğretilmesi. TEORİK BİLGİ: Metal ve alaşımlarının, faz diyagramlarına bağlı olarak

Detaylı

Isıl işlem, katı haldeki metal ve alaşımlarına belirli özellikler kazandırmak amacıyla bir veya daha çok sayıda, yerine göre birbiri peşine uygulanan

Isıl işlem, katı haldeki metal ve alaşımlarına belirli özellikler kazandırmak amacıyla bir veya daha çok sayıda, yerine göre birbiri peşine uygulanan ISIL İŞLEMLER Isıl işlem, katı haldeki metal ve alaşımlarına belirli özellikler kazandırmak amacıyla bir veya daha çok sayıda, yerine göre birbiri peşine uygulanan ısıtma ve soğutma işlemleridir. İşlem

Detaylı

Al-7Si-0,3Mg Alaşımında Soğuma Hızının Poroziteye Etkisi

Al-7Si-0,3Mg Alaşımında Soğuma Hızının Poroziteye Etkisi Al-7Si-,3Mg Alaşımında Soğuma Hızının Poroziteye Etkisi 1 Muhammet ULUDAĞ, 1 Remzi ÇETİN, * 2 Lokman GEMİ, 1 Osman AYDOĞUŞ, 1 Kerim ÇAM, ** 3 Derya DIŞPINAR 1 Selçuk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi,

Detaylı

MMM291 MALZEME BİLİMİ

MMM291 MALZEME BİLİMİ MMM291 MALZEME BİLİMİ Yrd. Doç. Dr. Ayşe KALEMTAŞ Ofis Saatleri: Perşembe 14:00 16:00 ayse.kalemtas@btu.edu.tr, akalemtas@gmail.com Bursa Teknik Üniversitesi, Doğa Bilimleri, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi,

Detaylı

DEMİR KARBON FAZ DİYAGRAMI

DEMİR KARBON FAZ DİYAGRAMI MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MALZEME BİLİMİ Demir, Çelik ve Dökme Demir Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR DEMİR KARBON FAZ DİYAGRAMI Saf demire teknolojik özellik kazandıran

Detaylı

Yüzey Sertleştirme 1

Yüzey Sertleştirme 1 Yüzey Sertleştirme 1 Yüzey sertleştirme Sünek yapıya sahip çeliklerden imal edilmiş makine parçalarında sert ve aşınmaya dayanıklı bir yüzey istenir. Örneğin yatak muylusu, kavrama tırnağı ve diğer temas

Detaylı

PLAZMA ÎLE TERMOKİMYASAL YÜZEY İŞLEMLERİ

PLAZMA ÎLE TERMOKİMYASAL YÜZEY İŞLEMLERİ PLAZMA ÎLE TERMOKİMYASAL YÜZEY İŞLEMLERİ Ayhan ÇELİK, Akgün ALSARAN, Mehmet KARAKAN * Plazma yüzey İşlemleri değişik endüstriyel uygulamalarda kullanılır. Plazma ile yüzey işlemleriyle malzemenin yüzey

Detaylı

Malzeme Bilimi Ve Laboratuvarı KOROZYON. Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi

Malzeme Bilimi Ve Laboratuvarı KOROZYON. Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Malzeme Bilimi Ve Laboratuvarı KOROZYON Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Korozyon Tabiatta hemen hemen tamamı bileşik halde bulunan metallerin tabii hallerine dönüş çabasına korozyon denilebilir.

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ MALZEME LABORATUARI II DERSİ AKIMLI VE AKIMSIZ KAPLAMALAR DENEY FÖYÜ

BARTIN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ MALZEME LABORATUARI II DERSİ AKIMLI VE AKIMSIZ KAPLAMALAR DENEY FÖYÜ BARTIN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ MALZEME LABORATUARI II DERSİ AKIMLI VE AKIMSIZ KAPLAMALAR DENEY FÖYÜ Gelişen teknoloji ile beraber birçok endüstri alanında kullanılabilecek

Detaylı

METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010

METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010 METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010 WEBSİTE www2.aku.edu.tr/~hitit Dersler İÇERİK Metalik Malzemelerin Genel Karakteristiklerİ Denge diyagramları Ergitme ve döküm Dökme demir ve çelikler

Detaylı

YÜZEY SERTLEŞTİRME İŞLEMLERİ. (Konu Devamı)

YÜZEY SERTLEŞTİRME İŞLEMLERİ. (Konu Devamı) YÜZEY SERTLEŞTİRME İŞLEMLERİ (Konu Devamı) Suverme ile (doğrudan) sertleştirilemeyen çeliklerde Yüzey Bölgesi Sertleştirme İşlemleri; Termokimyasal İşlemler Suverme ile (doğrudan) sertleştirilemeyen çeliklerin

Detaylı

MMT209 Çeliklerde Malzeme Bilimi ve Son Gelişmeler 2 Çelik üretimi. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir Güz Yarıyılı

MMT209 Çeliklerde Malzeme Bilimi ve Son Gelişmeler 2 Çelik üretimi. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir Güz Yarıyılı MMT209 Çeliklerde Malzeme Bilimi ve Son Gelişmeler 2 Çelik üretimi Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı Bir entegre çelik tesisinde üretim akışı 2 Hematit, Fe2O3 Manyetit, Fe3O4 Götit, FeO(OH)

Detaylı

HYDROTERMAL YÖNTEMİYLE NİKEL FERRİT NANOPARTİKÜLLERİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU

HYDROTERMAL YÖNTEMİYLE NİKEL FERRİT NANOPARTİKÜLLERİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU ÖZET HYDROTERMAL YÖNTEMİYLE NİKEL FERRİT NANOPARTİKÜLLERİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU Zeynep KARCIOĞLU KARAKAŞ a,*, Recep BONCUKÇUOĞLU a, İbrahim H. KARAKAŞ b a Atatürk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi,

Detaylı

2- Bileşim 3- Güneş İç Yapısı a) Çekirdek

2- Bileşim 3- Güneş İç Yapısı a) Çekirdek GÜNEŞ 1- Büyüklük Güneş, güneş sisteminin en uzak ve en büyük yıldızıdır. Dünya ya uzaklığı yaklaşık 150 milyon kilometre, çapı ise 1.392.000 kilometredir. Bu çap, Yeryüzünün 109 katı, Jüpiter in de 10

Detaylı

Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi. AISI D2 Yüzeyinde Oluşturulan TiN Kaplamanın Aşınma Özellikleri

Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi. AISI D2 Yüzeyinde Oluşturulan TiN Kaplamanın Aşınma Özellikleri Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi Afyon Kocatepe University Journal of Science and Engineering AKÜ FEMÜBİD 14 (2014) OZ5744 (291-296) AKU J. Sci. Eng. 14 (2014) OZ5744 (291-296)

Detaylı