GIDA KİMYASIK MYASI-I. Amino asitler

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GIDA KİMYASIK MYASI-I. Amino asitler"

Transkript

1 GIDA KİMYASIK MYASI-I Amino asitler Doç. Dr. Neriman BAĞDATLIO DATLIOĞLULU CBÜ Mühendislik Fakültesi Gıda MühendisliM hendisliği i Bölümü B

2 PROTEİNLER Yunanca da birinci sırada s anlamına na gelen proteois kelimesinden türemit remiştir. Proteinler canlı bir hücrenin h kuru ağıa ğırlık üzerinden yaklaşı şık % 50 sini oluşturan turan, kompleks yapıdaki makro moleküllerdir llerdir. Amino asitlerden oluşurlar urlar ve molekül l ağıa ğırlıkları ile birkaç milyon dalton arasında değişir ir. Proteinler, organizmanın n ihtiyaç duyduğu 3 makro besin grubu içinde i inde yer almaktadır.

3 Hücre yapısında ve hücrenin h üstlendiği çeşitli işlevlerde (yapısal ve fizyolojik) yer alırlar rlar. Hücrelerin zarında lipitlerle birlikte bulunurlar. Hormon ve enzimlerin yapısında da yer alırlar rlar. Proteinlerin elementel analizi yapıld ldığında : C (% ) H (% 6-7), N (% ), S (% ), O (% ) Bunların n dışıd ışında P, P Fe, Zn, Cu elementleri En önemli özelliği i N bulundurmasıdır r ve Yağlardan ve karbonhidratlardan bu özelliği i ile ayrılmaktad lmaktadırlar.

4 Proteinlerdeki N miktarı ortalama %16 dır. Gıda maddelerinde protein miktarının n tayini yapılırken en basit metot bunların %16 azot içermesine i dayanır. Bazı Gıdalardaki Protein Oranları; Et %15-25 Yumurta %12 Yumurta sarısı %16 Ekmek % 6-10 Un % Süt %3-4 Patates ve Sebzeler: %1-4

5 Proteinler değişik ik sayı ve çeşitte amino asit içerirleri erirler. Yapıyı oluşturan amino asitler pepdit bağı ile bağlanarak polipepdit yapısını oluştururlar tururlar. Bazı proteinler amino asitlerin yanı sıra karbonhidrat, lipit, mineral madde ve renk maddeleri (pigmentler) gibi diğer yapıta taşlarını da içerirleri erirler. Bunlara prostetik grup denir.

6 Bütün n canlılardaki lardaki karbonhidratların n ve lipitlerin yapılar ları aynıdır. Ancak her canlı kendine özgü proteinler taşı şır ve bir canlıdaki protein o canlı için in özeldir. Örneğin bir bakterideki bulunan bir protein sıcak kanlı bir hayvanda yabancı madde olarak algılan lanır. Bu nedenle de bu canlılarda larda antijenik özellik gösterirg sterir. Organ ve doku transferlerinde karşı şılaşılan uyuşmazl mazlıklarda, organ veya doku proteinlerinin diğer canlı tarafından kabul edilmemesinden kaynaklanmaktadır.

7 AMİNOAS NOASİTLER Aminoasitler, proteinlerin yapısal üniteleridir. Genel formülünde karbon atomuna bağlı : - bir amin (-NH2), - bir karboksil (-COOH), - bir hidrojen ve bir de - her amino asit için i in değişik ik olan bir R grubundan oluşurlar urlar. Amin ve karboksil grupları içerdikleri içini in, hem asidik hem de bazik özellik göstermektedirler.

8 R grubu; *Hidrojen *alifatik hidrokarbon *heterosiklik bir grup olabilir. Proteinlerin yapısındaki aminoasitlerin hepsi α-aminoasit dir. Yani karboksil grubunun bağlı olduğu u C atomuna amin grubu bağlanm lanmış ise α-aminoasit adı verilmektedir.

9 Canlılarda larda bulunan aminoasitlerin hepsi α-aminoasittir. Ancak bunlardan farklı olarak Kollagen proteininde bol miktarda bulunan prolin ve hidroksi prolin amino grubu yerine imino grubu içerirler. Bunlar imino asit olmalarına rağmen amino asit kabul edilirler.

10 Amino asitlerin pek çok fiziko kimyasal özellikleri yan zincirlerinin (R R grubu) özelliklerinden etkilenir. Amino asitlerde 20 farklı yan zincir bulunur, diğer bir deyişle doğada 20 farklı amino asit bulunur.

11 AMİNOAS NOASİTLERİN N SINIFLANDIRILMASI 1. Çözeltideki reaksiyon özelliklerine göreg Nötral amino asitler: Bir amino ve bir karboksil grubu bulunduranlar Asidik amino asitler: Bir amino ve iki karboksil grubu bulunduranlar Bazik amino asitler: İki amino ve bir karboksil grubu bulunduranlar

12 AMİNOAS NOASİTLERİN N SINIFLANDIRILMASI 2. Yan zincirin polaritesi göre Polar olmayan (non-polar) amino asitler: R grubunda polar olmayan grup bulunduranlar. Örn: Glisin, alanin, valin Polar amino asitler: R grubunda polar grup bulunduranlar. Örn: Sistein, Serin

13 AMİNOAS NOASİTLERİN N SINIFLANDIRILMASI 3. Moleküllerin llerin zincir ve halka yapılar larına göre R-kalıntısı alifatik düz d z zincirde olanlar (alanin, valin, lösin, izolösin sin) R-kalıntısı aromatik veya heterosiklik olanlar (fenil alanin, triptofan,histidin histidin)

14 4. Moleküldeki ldeki R grubunun özelliklerine göre R-kalıntısında nda diğer grupları içermeyenler (Ör. glisin, alanin, valin, lösin) R-grubunda OH, S gibi polar grup olanlar (Ör. serin, sistein, metionin) R-grubunda ikinci amin grubu bulunduranlar (diaminomonokorboksilik asit) Ör: lisin, arginin R-grubunda ikinci karboksil grubu bulunduranlar (monoaminodikarboksilik asit) Ör. Glutamik asit, aspartik asit

15 Aminoasitlerin Nutrisyonel Özelliklerine Göre Esansiyel Aminoasitler: Mutlaka dışd ışarıdan gıdalarla g alınırlar rlar, vücut tarafından sentezlenemezler (8 tane) Valin, Fenilalanin, Threonin, Lösin, İzolösin, Triptofan, Lisin, Metionin, Histidin ve Arginin çocuklar için i in esansiyeldir. Esansiyel Olmayan Aminoasitler (Glisin, Alanin )

16 Amino asitler yapılar larında hem amino (-NH2) hem de karboksil (-COOH) grubu içerdiklerinden i sulu çözeltilerinde zeltilerinde, çözelti ph sına bağlı olarak asit veya baz ya da zwitter iyon gibi davranırlar rlar Yani amino asitler amfoter (amphoter) bileşiklerdir iklerdir. Karboksil grubu bir proton (-H+) verdiğinde inde, amino asit anyonlaşarak arak bazik özellik gösterirg sterir. Amino grubu ise bir proton aldığı ığında amino asit katyonlaşarak arak asidik özellik gösterirg sterir.

17

18 İç tuz (zwitter iyon) durumunda ise, amino asidin karboksil grubu proton kaybetmiş, amino grubu ise proton almış ıştır. Bu durumda amino asit aynı anda hem negatif (anyon) yüklü, hem de pozitif (katyon) yüklüdür. İç tuzlar elektriksel olarak nötrdn trdürler, bu nedenle ne anota ne katota göç ederler.

19 Amino asitin zwitter iyon şekline geçti tiği ph a izoelektrik nokta denir. Her amino asit için i in izoelektrik ph karakteristiktir ve pi ile gösterilirg sterilir. Nötral amino asitler için i in yaklaşı şık pi = Asidik amino asitler için i in yaklaşı şık pi = Bazik amino asitler için i in yaklaşı şık pi =

20 İç tuz durumundaki bir amino asit, asit ile titre edildiğinde inde, COO - grubu proton almakta ve COOH şekline dönüşmektedir. COO - ve COOH konsantrasyonlarının n eşit e olduğu ph değeri eri pka 1 olarak bilinir.. H 3 N + - CH- COO - + HCl R.. H 3 N + CH COOH + Cl- R (Katyon)

21 Aynı şekilde iç i tuz durumundaki amino asit bir baz ile titre edildiğinde inde NH + 3 grubu proton vermekte ve NH 2 şekline dönüşmektedird mektedir. Burada NH + 3 ve NH 2 konsantrasyonlarının n eşit e olduğu ph değerine erine pka 2 denmektedir H 3 N + - CH-COO COO - + NaOH R H 2 N- CH-COO COO - + Na + + H 2 O (Anyon) R

22 Normal elektriksel bir alanda amino asitler, asidik ortamda katyon olarak katoda doğru ru, bazik ortamda anyon olarak da anoda doğru ru göç ederler. Her iki iyonun iç i tuz şekline dönüştüğü d ph değerinde erinde aminoasitler hiçbir tarafa göçg etmezler. ph değeri eri her bir aminoasit için in spesifiktir. Bu ph değerine erine izoelektrik nokta veya izoiyonik nokta adı verilmektedir.

23 SORU: Lösin aminoasidi pi = 6 dır. Aşağıdaki ph değerlerine erlerine sahip sulu çözeltilerdeki bulunan formlarını yazınız. a) ph= 6 b) ph= 2.6 c) ph= 12.3

24 Lösin amino asidi pi= 6 dır. ph= 6 da Lösin (iç tuz) sabit ph= 2.6 da (+) Lösin katoda (+) ph= 12.3 de (-) Lösin anoda (-) hareket ederler.

25 Çözünürl rlük İç tuz (zwitterion) yapısındaki a.a. lerina erime ve kaynama noktaları çok yüksektiry ksektir, Suda kolayca çözünürler rler, organik çözücülerde çözünmezler nmezler, Sudaki çözünürl rlükleri amino asidin cinsine bağlıdır, Alifatik (Ala, Leu, Met, Pro) ve aromatik (Phe, Trp, Tyr) a.a.ler hidrofobik özellik gösteren g R grupları taşı şırlar. Bu nedenle sudaki çözünürl rlükleri sınırls rlıdır. Polar (hidrofilik) amino asitler (Arg, Asp, Glu, His, Lys) ise suda kolayca çözünürler rler. Ortama asit veya baz ilavesi tuz oluşumunu umunu sağlad ladığı için in çözünürl rlüğü artırmaktad rmaktadır.

26 UV Absorbsiyon Fenil alanin, tirozin, triptofan gibi amino asitler ve nm dalga boylarındaki ışınlar nları absorbe ederler. Genelde 280 nm protein ve pepdit tayinlerinde kullanılır. Histidin, metiyonin ve sistein nm de max absorbans verir.

27 Optik Aktivite Aminoasitlerin hepsi optikçe e aktiftirler. Optikçe e aktif bileşikler ikler en az bir tane asimetrik C atomuna sahiptirler. Asimetrik C atomlarında karbona bağlı 4 farklı grubun olması gerekmektedir. Optikçe e aktif izomer sayısı = 2 n (n: asimetrik C atomu sayısı) ile bulunur.

28 Glisin (optikçe e aktif değil il) D-Aminoasit L-Aminoasit

29 amino grubunun pozisyonuna göre g optik izomerler D veya L olarak adlandırılırlar rlar. Amin grubu sağda ise D, D solda ise L Bunlar birbirinin ayna görüntg ntüsüdürler. Bütün n doğal aminoasitler, α-aminoasit olduğu u gibi hepsi L şeklinde bulunmaktadır. D-amino asitler doğal olmayan (atipik) amino asitlerdir. Fakat bazı bakterilerde (Bacillus Subtilis) D-glutamik asit e e rastlanmış ıştır.

30 L-(-) Alanin ışığı sola çevirir L-(+) Alanin ışığı sağa çevirir

31 AMİNOAS NOASİTLERİN N REAKSİYONLARI Amino asitlerin amino, karboksil, hidroksil, sülfidril, imidazol, fenolik gibi reaktif grupları çeşitli reaksiyonlara katılabilirler labilirler. I. Karboksil Grubunun Vermiş Olduğu Reaksiyonlar II. Amin Gruplarının n Vermiş Olduğu Reaksiyonlar

32 I. Karboksil Grubunun Vermiş Olduğu Reaksiyonlar a) Karboksil grupları asidik ortamda alkoller ile ester oluşturabilirler Serbest esterler daha sonra yapısal bir değişikli ikliğe e uğramadan u destile edilerek ayrılabilirler labilirler. O R C OH + HOR' R C OR'+ O O H 2 Ester

33 b) Dekarboksilasyon reaksiyonları Amino asitten karboksil grubunun uzaklaştırılmas lmasıdır. Bu olay termal, oksidatif ya da enzimatik yolla gerçekle ekleşir. Enzimatik dekarboksilasyon sonucu karboksil grubu parçalanmakta alanmakta ve sonrasında nda biyojen amin olarak adlandırılan putresin, kadaverin ve serotonin, histamin gibi bileşikler ikler meydana gelmektedir.

34 c) Ninhidrin reaksiyonu Amino asit analizinde en çok kullanılan lan yöntemlerdendiry ntemlerdendir. Amino asitler çok kuvvetli bir oksidasyon ajanı olan ninhidrin ile ısıtıldığında: 1 a.a.. + 2mol ninhidrin mavi-menek menekşe e renkli bileşik ik Oluşan mavi renk 570 nm dalga boyundaki ışığı absorbe eder. Bu özellikten yararlanarak amino asitlerin kantitatif tayini mümkm mkün n olur. Bunun yanı sıra reaksiyon sonunda CO 2, NH 3 ve bir aldehit ortaya çıkar. Açığa çıkan CO 2 in bir kapta toplanarak ölçülmesi ile de a.a lerina kantitatif tayini (miktar analizi) yapılabilmektedir labilmektedir.

35 Ninhidrin ile oluşan mavi- menekşe e renk a.a lerin tayininde kullanılmaktad lmaktadır. Bütün n serbest α-amino grubu olan proteinler, pepditler ve a.a.lera bu rengi vermektedir Fakat prolin ve hidroksiprolin ninhidrin ile sarı renkli bileşik ik (440 nm absorbans veren) verirler. Ninhidrin, NH 4 ve aminlerle de bu reaksiyonları vermektedir.

36 d) Aminoasitlerin Formal Titrasyonu Amino asitler nötral ya da hafif alkali çözeltilerde formol (formaldehit) ile muamele edildiğinde inde, formol serbest NH 2 grupları ile birleşir ve a.a.lerina mono veya dimetilol türevleri ya da Schiff bazı oluşur ur. Böylece NH 2 grubu inaktive edilmiş ve COOH grubu standart bir alkali ile titre edilebilir hale gelmiştir tir. Titrasyonda kullanılan lan alkali miktarı, amino asitte bulunan COOH miktarını gösterir. Bu titrasyon bir çözeltideki a.a. a miktarını belirlemede kullanılır.

37 II. Amin Gruplarının n Vermiş Olduğu u Reaksiyonlar Amino asitler nitroz asidi ile reaksiyona sokulursa, hidroksi asitler oluşur ur. R - CH COOH + HNO 2 R CH COOH N 2 + H 2 O+ R C COOH NH2 N + 2 OH Diazonyum Tuzu H Hidroksi asit Bu reaksiyon sırass rasında oluşan N 2 volümetrik olarak ölçülerek a.a a a miktarı tayin edilmektedir.

38 Dinitrofenil bileşikleriyle ikleriyle reaksiyon A.a a bu bileşikle ikle tepkimeye girer ve Aminoasit-dinitrofenil bileşiği i meydana gelir. Hidrolize karşı dayanıkl klıdırlar ve N-uç N belirlemesinde bu reaksiyondan yararlanılır. O 2 N NO 2 F NO 2 + H 2 N HC R COOH O 2 N N H CH R COOH+ HF

39

40 BAZI ÖNEMLİ AMİNOAS NOASİTLER Doğal Aminoasitler Alanin Arginin Asparagin Methionin Phenylalanine Glutamic acid Serin Threonin Leucin Tryptofan Lysin Tyrosin Valin Aspartic acid Serin Cystein Glycin Prolin Glutamin Histidin İzoleucin

41 I)Alifatik (düz z yan zincir içereni eren) Amino Asitler A) Yapısında başka grup içermeyenleri Glisin: Asimetrik C atomu bulundurmaz. Polarize ışığı sağa a veya sola çevirmez, optikçe inaktiftir. Yapısal proteinlerde (ör.kollagen) sıkça a bulunan bir a.a. a dir. Süt t proteinleri ve albuminlerin çoğunda bulunmaz. Serin ve glisin organizmada birbirlerine dönüşebilirlerd ebilirler. Bu nedenle esansiyel değillerdir illerdir.

42 Alanin: Optikçe e aktiftir ve polarize ışığı çevirebilirler. Bütün n proteinlerin yapısında bulunurlar. Serbest halde bulunan tek amino asittir. Alaninin izomeri olan β-alanin bir vitamin olan pantotenik asitin yapısında bulunur ve şimdiye kadar bulunan tek β amino asittir.

43 Valin Baklagil ve tahıllarda bulunur. Esansiyel a.a. dır. Nişasta ve hububatlardan alkol eldesinde fusel oil fraksiyonundaki izobutil alkol mayalanma sırass rasında valinden türer. Diğer a.a.lera de alkolik mayalanma sırass rasında benzer alkollere dönüşürlerd rler.

44 Lösin ve İzolösin Lösin ve izolösin esansiyel amino asittir. Lösin proteinlerin çoğunun yapısında % 6-15 civarında bulunur. Sudaki çözünürlüğü az olduğu için, yağ zerrecikleri şeklinde ayrı bir faz oluşturur. Peynirin olgunlaşması sırasında bakterilerin etkisiyle serbest lösin haline geçer İzolösin et, süt ve yumurta proteinlerinde % oranında bulunur. Tahıl ve bitki proteinlerinde yetersizdir. Alkol fermentasyonu sırasında 3 izomeri de (izolösin, Lösin, Norlösin) kendilerine karşılık gelen, hoş kokulu uçucu yağ olan amil alkollere (fuzel yağı) dönüşürler.

45 Monoaminodikaboksilik Asitler Glutamik asit Aspartik asit Aspartik asit, glutamik asit ve bunların amidleri olan asparagin ve glutamin doğal amino asitlerdendir. Asparagin bitkilerde N kaynağı olarak, glutamin ise hem bitkilerde hem de hayvansal organizmada bulunmaktadır

46 Glutamik asit; Buğday gluteninde, mısır prolaminlerinde, melasta ve soyada bulunur. Glutamik asitin türevi olan monosodyum glutamat çeşitli gıdalara g lezzet artırıcı madde olarak katılmaktad lmaktadır. Buğday proteinlerinin %40 ını glutamik asit oluşturur turur. Monosodyum glutamat (MSG) ın ticari olarak üretiminde, buğday day, mısır veya soya proteininden çıkılarak MSG elde edilir.

47 Diaminomonokarboksilik Asitler Lisin Esansiyel bir a.a dir. Daha çok hayvansal kaynaklıdır. Bitkisel proteinler lisin açısından zengin değildir. Lisin a.a in en uçtaki u ikinci amino grubu kolaylıkla kla reaksiyona girer, dolayısıyla yla dayanıks ksız z bir amino asittir.

48 Gıdaların ısıtılması ve uzun süre s depolanması sırasında lisin kaybı oluşur ur. Bu kayıplar sırass rasında lisin genellikle karbonil grubu içeren i maddelerle (karbonhidratlar) tepkimeye girer. A.A. Amin grubu + karbonhidratların serbest aldehit grubu schiff bazı Reaksiyonların n ileri aşamalara amalarında, bu bileşikler ikler kondanse olarak yüksek molekül l ağıa ğırlıklı bileşikleri ikleri (humic asit) ve daha sonra bunlar melanoidin adı verilen esmerleşme ürünlerini oluştururlar tururlar. Bu bileşikler ikler sindirim enzimleri tarafından parçalanamazlar alanamazlar. Bu durumda lisin a.a nin kaybı söz z konusudur. Örneğin; Süt t tozunun uzun süre s depolanmasında nda, yumurta tozu üretimi sırass rasında, bisküvi yapımında lisin kayıplar pları meydana gelebilmektedir. Esmerleşme (Maillard) reaksiyonları bazen istenir. Çünk nkü gıdaya belli bir renk ve lezzet kazandırır. Ör. Bisküvi yapımı

49 Arginin Gıda proteinlerinde % 3-9 oranında nda bulunur. Bazik etkisi en yüksek y a.a.dira dir. Protaminlerin % 87 sini oluşturur turur. Çocuklarda ve gelişme çağındakiler için i in esansiyeldir.

50 Ornitin Arginin organizmada ornitin ve üreye dönüşür. Ornitin ve lisin dekarboksilasyona uğrarsa diaminler oluşur ur. Bu dekarboksilasyon reaksiyonları et, av hayvanları ve kümes k hayvanları etlerinin bozulması sırasında meydana gelir. Peynirin gereğinden fazla olgunlaşmas ması sonunda da bu diaminler oluşur ur yani kokuşur ur.

51 Arginin Ornitin Üre O + N H 2 C NH 2

52 Hidroksi Aminoasitler Serin fosfoproteinlerde fosfat asidinin protein zincirine bağlanmas lanmasını sağlar lar. Sütteki kazein, yumurtadaki vitellin fosfoproteinlere örnektir.

53 Treonin Esansiyel a.a.dir. Et, bira mayası ve peyniraltı suyunda fazlaca bulunmaktadır. Et suyu çorbaların n kokusunu veren maddedir. Treonin α-ketobutirik asite dönüştüğü zaman kötü k bir koku oluşmaktad maktadır. Treonin aynı zamanda fosfo proteinlerde fosforik asidin bağlanma noktası olarak görev g yapar.

54 E) Sülfür (kükürt) İçeren Aminoasitler Sistin ve sistein organizmada H taşı şıyıcısı olarak görev g alırlar rlar. Hücrede çeşitli indirgenme yükseltgenme reaksiyonlarında nda yer alırlar rlar. Sistin yün, y boynuz, tırnak, et ve sütte s fazlaca bulunur

55 Metionin Esansiyel a.a.dir. Metabolizmada metillendirme reaksiyonlarında nda, metil grubu taşı şıyıcısıdır. Metionin ATP ile aktive edildikten sonra, vücutta istenilen bir molekülü metiller. Örneğin, kolamindeki H 2 lerin yerine metionin grubu gelerek kolin bileşiği i oluşmaktad maktadır.

56 Vücuda yeteri kadar metionin alınmad nmadığında, vücutta kolin sentezi ve bununla ilgili fosfatid sentezi aksar. Yeterli ölçüde fosfatid yapılmazsa lmazsa, vücudun yağ metabolizması bozulur. Tüm m proteinlerin yapısında bulunur ancak bitkisel proteinlerde yetersiz orandadır. Metionin de lisin gibi kolay bozulan bir a.a.dira dir. Karbonhidratlar ile beraber ısıtıldığında veya uzun süre s depolanması sırasında metionin kaybı oluşur ur.

57 Lantionin Bir polipepdit olan subtilinin yapıta taşıdır. Bacillus subtilis bakterisi tarafından üretilen ve antibiyotik özellik gösteren g bir maddedir.

58 II- Siklik (Halkalı) Yapıdaki Aminoasitler Siklik yapıdaki aminoasitler izosiklik ya da heterosiklik olabilirler. İzosiklik halkadaki atomların n hepsi C dan meydana gelmiştir (benzen halkası), heterosiklik yapıda ise C dışıd ışında başka atomlar da bulunur. Heterosiklik olanlar 3 çeşittir Prolidin halkası İmidazol halkası İndol halkası

59 A) İzosiklik Aminoasitler Fenilalanin Esansiyel bir aminoasittir. Proteinlerde % 4-5 arasında bulunur. Tirozin adrenalin ve tiroksin hormonlarının yapısına girer. Metabolizma sırass rasında fenilalanin hidroksilaz enzimi ile tyrosine dönüşür. Genetik olarak fenilalanin hidroksilaz enzimi olmayan kişilerde ilerde kanda fenil alanin düzeyi artar. Kanda maksimum olması fenil ketonüri hastalığı ığının n belirtisi olabilir. Çocuklarda geç fark edilmesi sonucu motor ve sinir sistemde kalıcı hasarlar oluşur ur.

60 Tirozin Esansiyel a.a.dir. Proteinlerin tümünde t % 2-6 oranında nda bulunur. Metabolizmada fenilalanin hidroksilaz enzimi ile fenil alaninden oluşur ur. CH 2 CH COOH NH 2 fenilalanin hidroksilaz HO CH 2 CH COOH NH 2

61 B) Heterosiklik Aminoasitler Çocuklar için i in esansiyel olan bir aminoasittir. Bazik özellikte imidazol halkası içerir. Proteinlerde % 1-3 oranında nda bulunur. Histidin

62 Prolin İmino asittir. Prolidin halkası içerdiği i için i in amino grubu halka oluşumuna umuna katılır. Organizmada glutamik asitten oluşabilir abilir. Hububat proteinlerinde bolca bulunur.

63 Triptofan Esansiyel aminoasittir. Vücutta hemoglobin sentezi için i in gereklidir. Eksikliğinde inde kansızl zlığa neden olur. Nikotinik asitin provitaminidir. Metabolizmada nikotinik aside dönüşebilir. Protein hidrolizinde triptofan elde edilmek isteniyorsa asidik değil il, bazik hidroliz uygulanmalıdır. Tahıl ürünleri triptofanca fakirdir. Elastin, kollagen ve jelatinde daha çok bulunur.

64 Proteinlerin yapısında bazı amino asit türevleri de yer almaktadır. Örneğin 4-hidroksi prolin ve 4-hidroksilizin kollagende fosfoserin ve fosfotreonin kazeinde N-metil lizin miyosinde

65 Ayrıca doğada seyrek olarak rastlanan atipik (genelde protein yapısında bulunmayan ancak doğal olarak meydana gelen) amino asitlerde vardır. Örneğin: Allil soğanda L(+) ornitin balık k proteinlerinde, peynirlerde argininin mikrobiyal yıkımı ile oluşur ur. L(+) sitrülin karpuzda, peynirlerde β-alanin pantotenik asitte (B-5 vit.) 3,4 dihidroksifenil alanin (DOPA) baklagillerde bulunan favizm etkeni

66

67 AMİNOAS NOASİT T AYIRIMI VE TAYİNİ Bir gıda g maddesindeki proteinde hangi amino asitlerin olduğunu unu belirlemek için i in, önce gıda g maddesi asitler, bazlar veya enzimlerle hidroliz edilerek amino asitlerine parçalan alanır. A)Fiziksel ve Kimyasal Metodlar: Proteinlerde aminoasitleri serbest hale getirmek için in yapılan işleme i hidroliz denir. Bu olay 3 şekilde gerçekle ekleştirilebilir. Asit ile hidroliz: Alkali ile hidroliz: Enzimatik hidroliz:

68 Asit ile hidroliz 6N HCl veya H 2 SO 4 kullanılır. Alınan örneğin yaklaşı şık 20 katı kadar HCl ilave edilir. Geri soğutucu altında uzun süre s (24 saat) kaynatılır. Azot gazı veya vakum altında çalışmak, istenmeyen reaksiyonları engelleyebilir. Serin, Threonin, Sistein aminoasitleri asidik hidroliz sırass rasında kısmenk smen, tryptofan ise tamamen parçalan alanır.

69 Alkali ile hidroliz Genellikle 2-4 N NaOH veya BaOH 2 çözeltisi kullanılır. Alkali hidroliz, asit hidrolizinden daha çabuk meydana gelir. Arginin, sistin, ve sistein aminoasitleri bozulurlar. Aminoasitlerin çoğu deamine olurlar. Ancak triptofan tahrip olmaz. Bu nedenle sadece triptofan miktarı belirlenecekse bazik hidroliz uygulanır

70 Enzimatik hidroliz Çok zaman alıcı olması nedeniyle özel durumlarda kullanılırlar rlar. Enzimatik hidrolizde istenmeyen reaksiyonlar oluşmaz maz. Enzimler tüm t pepdit bağlar larını parçalamaz alamaz. Özellikle proteinlerin kısmi k hidrolizinde kullanılan lan bir yöntemdiry ntemdir. Tam hidroliz sağlamak için i in çeşitli enzimler kullanmak gerekir. Örneğin, özel bir enzim olan karboksipeptidaz enzimi sadece karboksil grubuna bağlanmaktad lanmaktadır.

71 Elde edilen hidrolizatlarda hangi amino asitlerin ne kadar olduğunu unu saptamak içini in, değişik ik yöntemler kullanılabilir labilir. HPLC en çok kullanılan lan yöntemlerden y biridir. Bu cihaz iyon değişimine imine dayalı ayrım m yapan bir kolondan oluşur ur ve sistemde uygun bir çözücü kullanılarak larak amino asitler ayrılır (iyon kromotografisi yöntemi). İyon değişiminde iminde kullanılan lan reçineler asit veya bazik grupları bulundururlar. Asit gruplar COOH-, HSO 3 Bazik gruplar ise primer, sekonder, tersiyer ve amin gruplarıdır.

72 Tampon çözeltinin artan ph ına bağlı olarak aminoasitler iyon değiştirici kolonda ayrılıp p farklı zamanda kolondan çıkarlar. Çıkan aminoasitler farklı fraksiyon çözeltileriyle ayrılırlar rlar ve nihidrin çözeltisiyle renklendirilirler. Oluşan rengin şiddetiyle orantılı olarak absorbanslar ölçülmektedir. Kalitatif olarak ince tabaka ve kağı ğıt kromatografi yöntemleri de kullanılabilir labilir.

73 Aminoasitlerin mikrobiyolojik tayini Prensibi: Pekçok mikroorganizma gelişmek için i in bazı aminoasitlere gereksinim duyarlar. Fakat bunları mikroorganizmalar kendileri sentezleyemedikleri için i in dışd ışarıdan almak zorunda kalmaktadırlar rlar. Gerek duyulan aminoasitler hazırlanan besiyerine koyulmadığı sürece mikroorganizmalar çoğalamazlar. Belirli a.a. a besiyerine eklenerek, çoğalan mikroorganizma yoğunlu unluğu u ile besiyerine aktarılan aminoasit miktarı arasındaki ilişki saptanabilmektedir.

74

Amino Asitler. Amino asitler, yapılarında hem amino grubu ( NH 2 ) hem de karboksil grubu ( COOH) içeren bileşiklerdir.

Amino Asitler. Amino asitler, yapılarında hem amino grubu ( NH 2 ) hem de karboksil grubu ( COOH) içeren bileşiklerdir. Amino Asitler Amino asitler, yapılarında hem amino grubu ( NH 2 ) hem de karboksil grubu ( COOH) içeren bileşiklerdir. 1 Fizyolojik ph da, amino asitlerin amino grubu proton taşır ve pozitif yüklüdür;

Detaylı

Aminoasitler proteinleri oluşturan temel yapı taşlarıdır. Amino asitler, yapılarında hem amino grubu (-NH2) hem de karboksil grubu (-COOH) içeren

Aminoasitler proteinleri oluşturan temel yapı taşlarıdır. Amino asitler, yapılarında hem amino grubu (-NH2) hem de karboksil grubu (-COOH) içeren AMİNO ASİTLER Aminoasitler proteinleri oluşturan temel yapı taşlarıdır. Amino asitler, yapılarında hem amino grubu (-NH2) hem de karboksil grubu (-) içeren bileşiklerdir. Amino asitler, hem bir asidik

Detaylı

AMİNO ASİTLER. COO - H 3 N + C a H R

AMİNO ASİTLER. COO - H 3 N + C a H R AMİNO ASİTLER AMİNO ASİTLER H 3 N + C a H R a-amino Asit (AA) Yapılarında Amino (-NH 3 + ) grubu Karboksil (- ) grubu Yan zincir ( R ) taşıyan organik bileşiklerdir (a-amino karboksilik asitler) Kısa zincirli

Detaylı

AMİNO ASİTLER. Amino asitlerin Genel Yapısı

AMİNO ASİTLER. Amino asitlerin Genel Yapısı Alanin AMİNO ASİTLER Prof Dr M KONUK, Dr R Liman Arjinin Amino Asitler Proteinlerin temel yapıtaşıdır İstisnalar l haricinde; tüm proteinler 20 farklı a.a. ten meydana gelir. Proteinlerin içerisinde farklı

Detaylı

Amino asitlerin sınıflandırılması

Amino asitlerin sınıflandırılması Amino asitlerin sınıflandırılması Biyolojik açıdan önemli olan amino asitler farklı R grupları taşımaktadır. R grupları kimyasal olarak çok değişken olduğu ve bu değişkenliğin fonksiyonel gruplar ile arttığı

Detaylı

Amino Asitler. ) hem de karboksil grubu ( COOH) içeren bileşiklerdir. Amino asitler, yapılarında hem amino grubu ( NH 2. Prof. Dr.

Amino Asitler. ) hem de karboksil grubu ( COOH) içeren bileşiklerdir. Amino asitler, yapılarında hem amino grubu ( NH 2. Prof. Dr. Amino Asitler Amino asitler, yapılarında hem amino grubu ( NH 2 ) hem de karboksil grubu ( COOH) içeren bileşiklerdir. Prof. Dr. Fidancı 1 Fizyolojik ph da, amino asitlerin amino grubu proton taşır ve

Detaylı

2008-2009 Güz Yarı Dönemi

2008-2009 Güz Yarı Dönemi BİY315 AMİNO ASİTLER Yrd. Doç. Dr. Ebru SAATÇİ 2008-2009 Güz Yarı Dönemi Amino asitlerin yapısı Amino asit yapısındaki karbonlar iki sistemle tanımlanır: Numaralandırma ve sembol. α karbon atomu bir kiral

Detaylı

AMİNO ASİTLER. Yard.Doç. Dr. Melike BARAN EKİNCİ MAKÜ Gıda Kimyası Ders Notları

AMİNO ASİTLER. Yard.Doç. Dr. Melike BARAN EKİNCİ MAKÜ Gıda Kimyası Ders Notları AMİNO ASİTLER Yard.Doç. Dr. Melike BARAN EKİNCİ MAKÜ Gıda Kimyası Ders Notları Proteinler Yunanca da birinci sırada anlamına gelen proteois kelimesinden türemiştir. Proteinler canlı bir hücrenin kuru ağırlık

Detaylı

AMİNO ASİTLER. Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ

AMİNO ASİTLER. Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ AMİNO ASİTLER Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ Proteinler, tüm hücrelerde ve hücrelerin tüm bölümlerinde en çok bulunan biyolojik makromoleküllerdir ve canlının kuru ağırlığının % 50 veya daha fazlasını kapsarlar.

Detaylı

PROTEİNLER. -Proteinlerin Yapısında Bulunan Elementler. -Aminoasitler. --Kimyasal Yapılarına Göre Amino Asitlerin Sınıflandırılması

PROTEİNLER. -Proteinlerin Yapısında Bulunan Elementler. -Aminoasitler. --Kimyasal Yapılarına Göre Amino Asitlerin Sınıflandırılması PROTEİNLER -Proteinlerin Yapısında Bulunan Elementler -Aminoasitler --Kimyasal Yapılarına Göre Amino Asitlerin Sınıflandırılması - Esansiyel olan veya olmayan amino asitler -Proteinlerin Kimyasal Özellikleri

Detaylı

1.1. Amino asitlerin yapıları 1.2. Amino asitlerin yazılmaları 1.3. Amino asitlerin streokimyası Asimetrik

1.1. Amino asitlerin yapıları 1.2. Amino asitlerin yazılmaları 1.3. Amino asitlerin streokimyası Asimetrik AMİNO ASİTLER 1.1. Amino asitlerin yapıları 1.2. Amino asitlerin yazılmaları 1.3. Amino asitlerin streokimyası 1.3.1. Asimetrik karbon atomu ve optik özelliği 1.3.2. Spesifik çevirme derecesi (spesifik

Detaylı

o Serin o Triyonin o Sistein o Metiyonin o Arjinin o Histidin

o Serin o Triyonin o Sistein o Metiyonin o Arjinin o Histidin III.PROTEİNLER Karbon,hidrojen,oksijen ve azot elementlerinden oluşmuş organik bileşiklerdir.yapısında bazen sülfür,fosfor veya demir de bulunabilir. Proteinler canlılarda en fazla bulunan organik madde

Detaylı

ayxmaz/biyoloji Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H

ayxmaz/biyoloji Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H 2.Radyoaktif izotoplar biyologları için önemlidir? Aşağıda radyoakif maddelerin kullanıldığı alanlar sıralanmıştır.bunlarla

Detaylı

Aminoasitler ve proteinler. Assist. Prof.Dr. Sema CAMCI ÇETİN

Aminoasitler ve proteinler. Assist. Prof.Dr. Sema CAMCI ÇETİN Aminoasitler ve proteinler Assist. Prof.Dr. Sema CAMCI ÇETİN Giriş Proteinlerin temel yapı taşları: aminoasitler Bütün canlılardaki proteinler 20 standart amnoasitten yapılmışlardır. Protein nasıl yapılır?

Detaylı

M. (arpa şekeri) +su S (çay şekeri) + su L.. (süt şekeri)+ su

M. (arpa şekeri) +su S (çay şekeri) + su L.. (süt şekeri)+ su KARBONHİDRATLAR Karbonhidratlar yapılarında.. (C),.. (H) ve. (O) atomu bulunduran organik bileşiklerdir. Karbonhidratların formülü ( ) ile gösterilir. Nükleik asitlerin, ATP nin, hücre, bitkilerde yapısına

Detaylı

KİMYA-IV. Yrd. Doç. Dr. Yakup Güneş

KİMYA-IV. Yrd. Doç. Dr. Yakup Güneş KİMYA-IV Yrd. Doç. Dr. Yakup Güneş Organik Kimyaya Giriş Kimyasal bileşikler, eski zamanlarda, elde edildikleri kaynaklara bağlı olarak Anorganik ve Organik olmak üzere, iki sınıf altında toplanmışlardır.

Detaylı

KARBON ve CANLILARDAKİ MOLEKÜL ÇEŞİTLİLİĞİ

KARBON ve CANLILARDAKİ MOLEKÜL ÇEŞİTLİLİĞİ KARBON ve CANLILARDAKİ MOLEKÜL ÇEŞİTLİLİĞİ Karbonun önemi Hücrenin % 70-95ʼ i sudan ibaret olup, geri kalan kısmın çoğu karbon içeren bileşiklerdir. Canlılığı oluşturan organik bileşiklerde karbon atomuna

Detaylı

Canlıların yapısına en fazla oranda katılan organik molekül çeşididir. Deri, saç, tırnak, boynuz gibi oluşumların temel maddesi proteinlerdir.

Canlıların yapısına en fazla oranda katılan organik molekül çeşididir. Deri, saç, tırnak, boynuz gibi oluşumların temel maddesi proteinlerdir. Canlıların yapısına en fazla oranda katılan organik molekül çeşididir. Deri, saç, tırnak, boynuz gibi oluşumların temel maddesi proteinlerdir. Proteinlerin yapısında; Karbon ( C ) Hidrojen ( H ) Oksijen

Detaylı

ALKOLLER ve ETERLER. Kimya Ders Notu

ALKOLLER ve ETERLER. Kimya Ders Notu ALKOLLER ve ETERLER Kimya Ders Notu ALKOLLER Alkan bileşiklerindeki karbon zincirinde H atomlarından biri yerine -OH grubunun geçmesi sonucu oluşan organik bileşiklere alkol adı verilir. * Genel formülleri

Detaylı

TIBBİ BİYOLOJİ YAĞLARIN VE PROTEİNLERİN OKSİDASYONU

TIBBİ BİYOLOJİ YAĞLARIN VE PROTEİNLERİN OKSİDASYONU TIBBİ BİYOLOJİ YAĞLARIN VE PROTEİNLERİN OKSİDASYONU Yağların Oksidasyonu Besinlerle alınan yağlar ince bağırsakta safra asidi tuzları ile önce emülsiyonlaşarak küçük damlacıklar haline getirilir. Sonra

Detaylı

Kloroform, eter ve benzen gibi organik çözücülerde çözünen bunun yanı sıra suda çözünmeyen veya çok az çözünen organik molekül grubudur.

Kloroform, eter ve benzen gibi organik çözücülerde çözünen bunun yanı sıra suda çözünmeyen veya çok az çözünen organik molekül grubudur. Kloroform, eter ve benzen gibi organik çözücülerde çözünen bunun yanı sıra suda çözünmeyen veya çok az çözünen organik molekül grubudur. Yağların suda çözünmemesi canlılığın devamı içi önemlidir. Çünkü

Detaylı

PROTEİNLERİN GÖREVLERİ

PROTEİNLERİN GÖREVLERİ PROTEİNLER Organizmalarda ve dolayısıyla hücrelerde en bol bulunan organik maddeler proteinlerdir. Çok önemli bileşikler olmaları nedeniyle bunlara bu ad verilmiştir ( proteios : birinci) Yapı ve görevle

Detaylı

ENDÜSTRIDE VE CANLILARDA ENERJI. Canlılarda Enerji

ENDÜSTRIDE VE CANLILARDA ENERJI. Canlılarda Enerji ENDÜSTRIDE VE CANLILARDA ENERJI Canlılarda Enerji Besinlerin Enerjiye Dönüşümü İnsanların gün boyunca hareketlerinin devamını, hastalanınca iyileşmelerini, fizyolojik ve psikolojik tepkilerinin devamlılığını

Detaylı

Gıda Mühendisliğine Giriş

Gıda Mühendisliğine Giriş Gıda Mühendisliğine Giriş PROTEİNLER Ders-4 Proteinler Gıda bileşenleri arasında proteinler en önemlilerindendir. Bitkisel ve özellikle hayvansal organizmada miktar ve dağılış bakımından ön sırayı alan

Detaylı

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER Canlıların yapısında bulunan moleküller yapısına göre 2 ye ayrılır: I. İnorganik Bileşikler: Bir canlı vücudunda sentezlenemeyen, dışardan hazır olarak aldığı

Detaylı

Amino asitler. Amino asitler, yapılarında hem amino grubu ( NH 2. ) hem de karboksil grubu ( COOH) içeren bileşiklerdir.

Amino asitler. Amino asitler, yapılarında hem amino grubu ( NH 2. ) hem de karboksil grubu ( COOH) içeren bileşiklerdir. Amino asitler Amino asitler, yapılarında hem amino grubu ( NH 2 ) hem de karboksil grubu ( COOH) içeren bileşiklerdir. Doğada 300 kadar farklı amino asit bulunmaktadır. Amino asitlerin standart amino asitler

Detaylı

Amino Asitler, Peptitler, Proteinler. Dr. Fatih Büyükserin

Amino Asitler, Peptitler, Proteinler. Dr. Fatih Büyükserin Amino Asitler, Peptitler, Proteinler Dr. Fatih Büyükserin Amino Asitler, Peptitler, Proteinler Proteinler, tüm hücrelerde en çok bulunan biyolojik makromoleküllerdir. Tek bir hücrede bile binlerce farklı

Detaylı

KİMYA-IV. Alkoller, Eterler ve Karbonil Bileşikleri (6. Konu)

KİMYA-IV. Alkoller, Eterler ve Karbonil Bileşikleri (6. Konu) KİMYA-IV Alkoller, Eterler ve Karbonil Bileşikleri (6. Konu) Alkoller Bir alkil grubuna (R-) bir hidroksil (-OH) grubunun bağlanmasıyla oluşan yapılardır. Genel formülleri R-OH şeklindedir. Alkollerin

Detaylı

Spor alanında beslenme ile ilgili bilgileri bu ünite kapsamında sizlere vereceğiz. Ünite içeriğinde yer alan teorik bilgi ve sizlerin

Spor alanında beslenme ile ilgili bilgileri bu ünite kapsamında sizlere vereceğiz. Ünite içeriğinde yer alan teorik bilgi ve sizlerin 1 Giriş Spor alanında beslenme ile ilgili bilgileri bu ünite kapsamında sizlere vereceğiz. Ünite içeriğinde yer alan teorik bilgi ve sizlerin tamamlayacağı yazılı, sözlü ve uygulamalı görevler beslenme,

Detaylı

YAĞLAR (LİPİTLER) Yağların görevleri:

YAĞLAR (LİPİTLER) Yağların görevleri: LİPİTLER (YAĞLAR) YAĞLAR (LİPİTLER) Yapılarında C,H, O den başka N,P da bulunabilir. İçerikleri C miktarı O a göre daha fazla olduğu için çok enerji verirler. Yağlar solunumda kullanılınca çok oksijen

Detaylı

Atomlar ve Moleküller

Atomlar ve Moleküller Atomlar ve Moleküller Madde, uzayda yer işgal eden ve kütlesi olan herşeydir. Element, kimyasal tepkimelerle başka bileşiklere parçalanamayan maddedir. -Doğada 92 tane element bulunmaktadır. Bileşik, belli

Detaylı

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst.

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst. Yemlerde Amino asitler ve B Grubu Vitaminlerinin Önemi ve Test Metotları Süreyya ÖZCAN Besin Öğeleri Canlının yaşamını devam ettirmesi için gerekli olan kimyasal element veya bileşiklerdir. Hücrelerin

Detaylı

Yemlerde Amino asitler ve B Grubu Vitaminlerinin Önemi ve Test Metotları. Süreyya ÖZCAN

Yemlerde Amino asitler ve B Grubu Vitaminlerinin Önemi ve Test Metotları. Süreyya ÖZCAN Yemlerde Amino asitler ve B Grubu Vitaminlerinin Önemi ve Test Metotları Süreyya ÖZCAN Besin Öğeleri Canlının yaşamını devam ettirmesi için gerekli olan kimyasal element veya bileşiklerdir. Hücrelerin

Detaylı

Besin Öğeleri. 1.Proteinler. 2.Yağlar. 3.Karbonhidratlar. 4.Mineraller. 5.Vitaminler. 6.Su

Besin Öğeleri. 1.Proteinler. 2.Yağlar. 3.Karbonhidratlar. 4.Mineraller. 5.Vitaminler. 6.Su Besin Öğeleri 1.Proteinler 2.Yağlar 3.Karbonhidratlar 4.Mineraller 5.Vitaminler 6.Su PROTEİNLER BESİN ÖGELERİ Proteinler vücudun yapıtaşlarıdır Büyüme ve gelişme için en önemli besin öğesidir. Bağışıklık

Detaylı

GIDALARDA MİKROBİYAL GELİŞMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

GIDALARDA MİKROBİYAL GELİŞMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER GIDALARDA MİKROBİYAL GELİŞMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER Mikroorganizmaların gıdalarla gelişmesi; Gıdanın karekteristik özelliğine, Gıdada bulunan m.o lara ve bunlar arası etkileşime, Çevre koşullarına bağlı

Detaylı

Karbohidratlar. Karbohidratların sınıflandırılması. Monosakkaritler

Karbohidratlar. Karbohidratların sınıflandırılması. Monosakkaritler Karbohidratlar Yeryüzünde en çok bulunan organik molekül grubudur, (CH 2 O) n genel formülüyle ifade edilebilirler. Genelde suda çözünürler, Güneş ışığının fotosentez yapan organizmalar tarafından tutulmasıyla

Detaylı

AZOTLU BİYOMOLEKÜLLERİN METABOLİZMASI. Protein Metabolizması Doç. Dr. A. Eser ELÇİN

AZOTLU BİYOMOLEKÜLLERİN METABOLİZMASI. Protein Metabolizması Doç. Dr. A. Eser ELÇİN AZOTLU BİYOMOLEKÜLLERİN METABOLİZMASI Protein Metabolizması Doç. Dr. A. Eser ELÇİN Proteinler Makromoleküldür. Karbon, Hidrojen, Oksijen, Azot ve Kükürt içerir. Azot %16 sını içerir. Anorganik azottur.

Detaylı

Amino Asit, Peptid ve Proteinler. Yrd.Doç.Dr. Funda GÜLCÜ BULMUŞ Fırat Üniversitesi SHMYO

Amino Asit, Peptid ve Proteinler. Yrd.Doç.Dr. Funda GÜLCÜ BULMUŞ Fırat Üniversitesi SHMYO Amino Asit, Peptid ve Proteinler Yrd.Doç.Dr. Funda GÜLCÜ BULMUŞ Fırat Üniversitesi SHMYO Aminoasitler Proteinlerin yapıtaşlarıdır. standart amino asitler nonstandart amino asitler proteinlerin yapısında

Detaylı

Proteinler. Fonksiyonlarına göre proteinler. Fonksiyonlarına göre proteinler

Proteinler. Fonksiyonlarına göre proteinler. Fonksiyonlarına göre proteinler Proteinler Canlılarda miktar olarak en çok bulunan biyomoleküllerdir. Amino asit birimlerinden oluşurlar Yapısal ve işlevsel olabilirler Genlerle aktarılan kalıtsal bilginin ortaya çıktığı moleküllerdir.

Detaylı

Bitkilerin yapısında bulunan organik asitlerin çoğu ya serbest ya da tuzları veya esterleri şeklinde bulunur. Organik asitlere, yapılarında karboksil

Bitkilerin yapısında bulunan organik asitlerin çoğu ya serbest ya da tuzları veya esterleri şeklinde bulunur. Organik asitlere, yapılarında karboksil ORGANİK ASİTLER Bitkilerin yapısında bulunan organik asitlerin çoğu ya serbest ya da tuzları veya esterleri şeklinde bulunur. Organik asitlere, yapılarında karboksil (COOH) grubu bulunması nedeniyle karboksilli

Detaylı

Midede etkin enzim Pepsin Ürün; Albumoz ve pepton Barsakta etkili enzimler Tripsin Kimotripsin Elaztaz Karboksipeptidaz, Aminopeptidaz Dipeptidaz,

Midede etkin enzim Pepsin Ürün; Albumoz ve pepton Barsakta etkili enzimler Tripsin Kimotripsin Elaztaz Karboksipeptidaz, Aminopeptidaz Dipeptidaz, PROTEİN SİNDİRİMİ Polipeptit zincirini oluşturan amino asitler arasındaki peptit bağlarının hidrolizi; proteoliz Proteinlerin sindirimi midede başlar ve barsakta tamamlanır. Midede etkin enzim Pepsin Ürün;

Detaylı

ORGANĠK BĠLEġĠKLER. 2. ÜNİTE 6. Bölüm

ORGANĠK BĠLEġĠKLER. 2. ÜNİTE 6. Bölüm ORGANĠK BĠLEġĠKLER 2. ÜNİTE 6. Bölüm Organik ve Anorganik BileĢiklerin Ayırt Edilmesi Kimya bilimi temelde organik ve anorganik olmak üzere ikiye ayrılır. * Karbonun oksitleri (CO, CO 2 ) * Karbonatlar

Detaylı

Suda çözündüğünde hidrojen iyonu verebilen maddeler asit, hidroksil iyonu verebilenler baz olarak tanımlanmıştır.

Suda çözündüğünde hidrojen iyonu verebilen maddeler asit, hidroksil iyonu verebilenler baz olarak tanımlanmıştır. 7. ASİTLER VE BAZLAR Arrhenius AsitBaz Tanımı (1884) (Svante Arrhenius) Suda çözündüğünde hidrojen iyonu verebilen maddeler asit, hidroksil iyonu verebilenler baz olarak tanımlanmıştır. HCl H + + Cl NaOH

Detaylı

AROMATİK BİLEŞİKLER

AROMATİK BİLEŞİKLER AROMATİK BİLEŞİKLER AROMATİK HİDROKARBONLAR BENZEN: (C 6 H 6 ) Aromatik moleküllerin temel üyesi benzendir. August Kekule (Ogüst Kekule) benzen için altıgen formülü önermiştir. Bileşik sınıfına sistematik

Detaylı

İLK ANYONLAR , PO 4. Cl -, SO 4 , CO 3 , NO 3

İLK ANYONLAR , PO 4. Cl -, SO 4 , CO 3 , NO 3 İLK ANYONLAR Cl -, SO -, CO -, PO -, NO - İLK ANYONLAR Anyonlar negatif yüklü iyonlardır. Kalitatif analitik kimya analizlerine ilk anyonlar olarak adlandırılan Cl -, SO -, CO -, PO -, NO - analizi ile

Detaylı

TİTRASYON. 01/titrasyon.html

TİTRASYON.   01/titrasyon.html 7. HAFTA Titrasyon TİTRASYON Derişi i bilinen bir çözelti ASİT-BAZ) ile tepkimeye giren derişi i bilinmeyen çözeltinin ASİT-BAZ) iktarı ı ve konsantrasyonunun belirlenmesidir. Bir titrasyonda türlerden

Detaylı

PROTEĐNLERĐN FONKSĐYONEL YAPISI VE BĐYOFĐZĐKSEL ÖZELLĐKLERĐ

PROTEĐNLERĐN FONKSĐYONEL YAPISI VE BĐYOFĐZĐKSEL ÖZELLĐKLERĐ 334 ĐÇĐDEKĐLER 1- Amino Asitlerin Genel Yapısı 2- Aminoasitlerin Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri 3- Proteinlerin Yapısal Özellikleri 4- Proteinlerin Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri 5- Proteinlerin Fonksiyonları

Detaylı

EVDE KİMYA SABUN. Yağ asitlerinin Na ve ya K tuzuna sabun denir. Çok eski çağlardan beri kullanılan en önemli temizlik maddeleridir.

EVDE KİMYA SABUN. Yağ asitlerinin Na ve ya K tuzuna sabun denir. Çok eski çağlardan beri kullanılan en önemli temizlik maddeleridir. EVDE KİMYA SABUN Yağ asitlerinin Na ve ya K tuzuna sabun denir. Çok eski çağlardan beri kullanılan en önemli temizlik maddeleridir. CH 3(CH 2) 16 COONa: Sodyum stearat (Beyaz Sabun) CH 3(CH 2) 16 COOK:

Detaylı

ÖĞRETİM YILI 2. DÖNEM 12. SINIF / KİMYA DERSİ / 3. YAZILI

ÖĞRETİM YILI 2. DÖNEM 12. SINIF / KİMYA DERSİ / 3. YAZILI / / Adı Soyadı : Numara : ÖĞRETİM YL. DÖNEM 1. SNF / KİMYA DERSİ / 3. YAZL Soru Puan 1 3 4 5 6 7 8 9 10 11 1 13 14 15 16 17 18 19 0 TOPLAM 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 100 1. X: 3 NH Y:3 N 3

Detaylı

ALKOL ELDE EDİLME TEPKİMELERİ ALKOL KİMYASAL ÖZELLİKLERİ

ALKOL ELDE EDİLME TEPKİMELERİ ALKOL KİMYASAL ÖZELLİKLERİ ALKOL ELDE EDİLME TEPKİMELERİ ALKOL KİMYASAL ÖZELLİKLERİ Alkollerin Elde Edilme Yöntemleri 1. Alkil Halojenürlerin Bazlarla Tepkimesi: Alkil halojenürlerin seyreltik NaOH ya da KOH gibi bazlarla ısıtılması

Detaylı

BİYOKİMYAYA GİRİŞ: ATOM, MOLEKÜL, ORGANİK BİLEŞİKLER

BİYOKİMYAYA GİRİŞ: ATOM, MOLEKÜL, ORGANİK BİLEŞİKLER BİYOKİMYAYA GİRİŞ: ATOM, MOLEKÜL, ORGANİK BİLEŞİKLER Biyokimyanın tanımı yaşamın temel kimyası ile ilgilenen bilim dalı (Bios, Yunancada yaşam demektir.) canlı sistemin yapısını ve fonksiyonlarını kimyasal

Detaylı

NIRLINE. NIRLINE Amino Asit Analizleri İle Ekonomik Üretim Yaparak Gıda Kalitenizi Arttırın!

NIRLINE. NIRLINE Amino Asit Analizleri İle Ekonomik Üretim Yaparak Gıda Kalitenizi Arttırın! Amino Asit Analizleri İle Ekonomik Üretim Yaparak Gıda Kalitenizi Arttırın! KONU İLGİ Kanatlı beslemede amino asit, sindirilebilir amino asit parametrelerinin önemi ve analizleri amino asit analizleri

Detaylı

MİNERALLER. Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI

MİNERALLER. Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI MİNERALLER Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI MİNERALLER İnsan vücudunun yaklaşık %4-5 i minareldir.bununda yarıya yakını Ca, ¼ ü fosfordur. Mg, Na, Cl, S diğer makro minerallerdir. Bunların dışında kalanlar

Detaylı

KARBOKSİLLİ ASİT TÜREVLERİ-I

KARBOKSİLLİ ASİT TÜREVLERİ-I KARBOKSİLLİ ASİT TÜREVLERİ-I KARBOKSİLLİ ASİT VE TÜREVLERİ (OH grubunun kopması ile oluşan bileşikler) Su ile etkileştiğinde karboksil asit oluşumuna neden olan organik bileşiklere karboksilik asit türevleri

Detaylı

* Yapılarında C, H, O bulunur. Bazılarında C, H, O dan başka N, P, S bulunur.

* Yapılarında C, H, O bulunur. Bazılarında C, H, O dan başka N, P, S bulunur. Lipitler ortak özellikleri su ile karışmamak olan organik maddelerdir ve kimyasal olarak yağ asitlerinin bir alkolle esterleşmesinden oluşur. 1.1. Lipitlerin Yapısı ve Ortak Özellikleri * Yapılarında C,

Detaylı

PROTEİNLER Proteinler tüm hayati olayların gerçek temeli olarak çok büyük fizyolojik öneme sahip olan gıda maddeleri bileşenlerinin bir grubudur.

PROTEİNLER Proteinler tüm hayati olayların gerçek temeli olarak çok büyük fizyolojik öneme sahip olan gıda maddeleri bileşenlerinin bir grubudur. PROTEİNLER Proteinler tüm hayati olayların gerçek temeli olarak çok büyük fizyolojik öneme sahip olan gıda maddeleri bileşenlerinin bir grubudur. Proteinler karbonhidrat ve yağlardan farklı olarak karbon,

Detaylı

KARBOKSİLLİ ASİTLER#2

KARBOKSİLLİ ASİTLER#2 KARBOKSİLLİ ASİTLER#2 ELDE EDİLME TEPKİMELERİ KİMYASAL ÖZELLİKLERİ KULLANIM ALANLARI ELDE EDİLME TEPKİMELERİ 1. Birincil (primer) alkollerin ya da aldehitlerin yükseltgenmesiyle elde edilir. Örnek: İzobütil

Detaylı

21.11.2008. I. Koenzim A nedir? II. Tarihsel Bakış III. Koenzim A nın yapısı IV. Asetil-CoA nedir? V. Koenzim A nın katıldığı reaksiyonlar VI.

21.11.2008. I. Koenzim A nedir? II. Tarihsel Bakış III. Koenzim A nın yapısı IV. Asetil-CoA nedir? V. Koenzim A nın katıldığı reaksiyonlar VI. Hazırlayan: Sibel ÖCAL 0501150027 I. Koenzim A nedir? II. Tarihsel Bakış III. Koenzim A nın yapısı IV. Asetil-CoA nedir? V. Koenzim A nın katıldığı reaksiyonlar VI. Eksikliği 1 2 Pantotenik asit (Vitamin

Detaylı

PROTEİNLERİN 3 BOYUTLU YAPISI

PROTEİNLERİN 3 BOYUTLU YAPISI PROTEİNLERİN 3 BOYUTLU YAPISI PROTEİNLERİN 3 BOYUTLU YAPISI PROTEİNLERİN 3 BOYUTLU YAPISI 1-Primer Yapı (1 o ) 2-Sekonder Yapı (2 o ) -Alfa heliks -Beta kırmalı tabaka -Beta bendler (kıvrım, dirsek) -Tesadüfi

Detaylı

8. Hafta Amino Asitler, Peptidler ve Proteinler: Prof. Dr. Şule PEKYARDIMCI PEPTİT BAĞI

8. Hafta Amino Asitler, Peptidler ve Proteinler: Prof. Dr. Şule PEKYARDIMCI PEPTİT BAĞI 8. Hafta Amino Asitler, Peptidler ve Proteinler: Prof. Dr. Şule PEKYARDIMCI PEPTİT BAĞI Bir amino asidin -amino grubu 2. bir amino asidin -karboksil grubuyla reaksiyona girince bir molekül su ayrılarak

Detaylı

Canlının yapısında bulunan organik molekül grupları; o Karbonhidratlar o Yağlar o Proteinler o Enzimler o Vitaminler o Nükleik asitler ve o ATP

Canlının yapısında bulunan organik molekül grupları; o Karbonhidratlar o Yağlar o Proteinler o Enzimler o Vitaminler o Nükleik asitler ve o ATP Tamamı karbon ( C ) elementi taşıyan moleküllerden oluşan bir gruptur. Doğal organik bileşikler canlı vücudunda sentezlenir. Ancak günümüzde birçok organik bileşik ( vitamin, hormon, antibiyotik vb. )

Detaylı

ĐÇERĐK. Vitamin B6 Formları. LOGO www.themegallery.com. Tarihsel Bakış. Yapısal Formüller. 4 Piridoksin Piridoksal Piridoksamin Piridoksal-fosfat

ĐÇERĐK. Vitamin B6 Formları. LOGO www.themegallery.com. Tarihsel Bakış. Yapısal Formüller. 4 Piridoksin Piridoksal Piridoksamin Piridoksal-fosfat LOGO ĐÇERĐK Tarihsel Bakış B6 Vitamininin Genel Özellikleri Kimyasal Ve Biyolojik Fonksiyonları Biyokimyasal Fonksiyonları YRD. DOÇ. DR. BEKİR ÇÖL SUNAN: DUYGU BAHÇE Emilim, Transport ve Metabolizma İmmün

Detaylı

Bileşikteki atomların cinsini ve oranını belirten formüldür. Kaba formül ile bileşiğin molekül ağırlığı hesaplanamaz.

Bileşikteki atomların cinsini ve oranını belirten formüldür. Kaba formül ile bileşiğin molekül ağırlığı hesaplanamaz. BİLEŞİKLER Birden fazla elementin belirli oranlarda kimyasal yollarla bir araya gelerek, kendi özelligini kaybedip oluşturdukları yeni saf maddeye bileşik denir. Bileşikteki atomların cins ve sayısını

Detaylı

Organik Bileşikler. Karbonhidratlar. Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1

Organik Bileşikler. Karbonhidratlar. Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1 Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1 Hazırladığımız bu yazıda; organik bileşikler ve organik bileşiklerin yapısını, canlılarda bulunan organik bileşikleri ve bunların görevlerini, kullanım alanlarını, canlılar

Detaylı

III-Hayatın Oluşturan Kimyasal Birimler

III-Hayatın Oluşturan Kimyasal Birimler III-Hayatın Oluşturan Kimyasal Birimler MBG 111 BİYOLOJİ I 3.1.Karbon:Biyolojik Moleküllerin İskeleti *Karbon bütün biyolojik moleküllerin omurgasıdır, çünkü dört kovalent bağ yapabilir ve uzun zincirler

Detaylı

HISTOLOJIDE BOYAMA YÖNTEMLERI. Dr. Yasemin Sezgin. yasemin sezgin

HISTOLOJIDE BOYAMA YÖNTEMLERI. Dr. Yasemin Sezgin. yasemin sezgin HISTOLOJIDE BOYAMA YÖNTEMLERI Dr. Yasemin Sezgin yasemin sezgin HÜRESEL BOYAMANIN TEMEL PRENSİPLERİ Hem fiziksel hem kimyasal faktörler hücresel boyamayı etkilemektedir BOYAMA MEKANIZMASı Temelde boyanın

Detaylı

ELEMENT VE BİLEŞİKLER

ELEMENT VE BİLEŞİKLER ELEMENT VE BİLEŞİKLER 1- Elementler ve Elementlerin Özellikleri: a) Elementler: Aynı cins atomlardan oluşan, fiziksel ya da kimyasal yollarla kendinden daha basit ve farklı maddelere ayrılamayan saf maddelere

Detaylı

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 9. Sınıf

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 9. Sınıf YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI 9. Sınıf DOĞRU YANLIŞ SORULARI Nitel gözlemlerin güvenilirliği nicel gözlemlerden fazladır. Ökaryot hücrelerde kalıtım materyali çekirdek içinde bulunur. Ototrof beslenen canlılar

Detaylı

ASİT-BAZ VE ph. MÜHENDİSLİK KİMYASI DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN. Yrd. Doç. Dr. Atilla Evcin Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi 2006

ASİT-BAZ VE ph. MÜHENDİSLİK KİMYASI DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN. Yrd. Doç. Dr. Atilla Evcin Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi 2006 ASİT-BAZ VE ph MÜHENDİSLİK KİMYASI DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Asitler ve bazlar günlük yaşantımızda sıkça karşılaştığımız kavramlardan biridir.insanlar, her nekadar asetil salisilik asit ve

Detaylı

5.111 Ders Özeti #22 22.1. (suda) + OH. (suda)

5.111 Ders Özeti #22 22.1. (suda) + OH. (suda) 5.111 Ders Özeti #22 22.1 Asit/Baz Dengeleri Devamı (Bölümler 10 ve 11) Konular: Zayıf baz içeren dengeler, tuz çözeltilerinin ph sı ve tamponlar Çarşamba nın ders notlarından 2. Suda Baz NH 3 H 2 OH Bazın

Detaylı

% 50-55 C % 6-8 H %15-18 N

% 50-55 C % 6-8 H %15-18 N PROTEİNLER Prof. Dr. Muhsin KONUK % 50-55 C % 6-8 H %15-18 N PROTEİN % 20-23 O % 0-4 S veya P 1. Protoplazmanın n yapısal bileşenidirler. enidirler. 2. Enzim olarak görev g yaparlar. 3. Besin maddelerinde

Detaylı

Bileşiğin basit formülünün bulunması (moleküldeki C, H, O, X atomlarının oranından, veya molekül ağırlığından)

Bileşiğin basit formülünün bulunması (moleküldeki C, H, O, X atomlarının oranından, veya molekül ağırlığından) 1 SPEKTROSKOPİ PROBLEMLERİ Ref. e_makaleleri, Enstrümantal Analiz, Kütle Spektrometre Uygulamaları Molekül yapısı bilinmeyen bir organik molekülün yapısal formülünün tayin edilmesi istendiğinde, başlangıç

Detaylı

KİM-118 TEMEL KİMYA Prof. Dr. Zeliha HAYVALI Ankara Üniversitesi Kimya Bölümü

KİM-118 TEMEL KİMYA Prof. Dr. Zeliha HAYVALI Ankara Üniversitesi Kimya Bölümü KİM-118 TEMEL KİMYA Prof. Dr. Zeliha HAYVALI Ankara Üniversitesi Kimya Bölümü Bu slaytlarda anlatılanlar sadece özet olup ayrıntılı bilgiler ve örnek çözümleri derste verilecektir. BÖLÜM 13 Asitler ve

Detaylı

1. Öğretmen Kılavuzu. 2. Öğrenci Kılavuzu

1. Öğretmen Kılavuzu. 2. Öğrenci Kılavuzu 1. Öğretmen Kılavuzu a. Konu b. Kullanıcı Kitlesi c. Deney Süresi d. Materyaller e. Güvenlik f. Genel Bilgi g. Deney Öncesi Hazırlık h. Ön Bilgi i. Deneyin Yapılışı (Prosedür) j. Deney Sonuçları k. Öğrenci

Detaylı

Her madde atomlardan oluşur

Her madde atomlardan oluşur 2 Yaşamın kimyası Figure 2.1 Helyum Atomu Çekirdek Her madde atomlardan oluşur 2.1 Atom yapısı - madde özelliği Elektron göz ardı edilebilir kütle; eksi yük Çekirdek: Protonlar kütlesi var; artı yük Nötronlar

Detaylı

CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ

CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ 1 CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ Canlıların temel bileşenleri; inorganik ve organik bileşikler olmak üzere ikiye ayrılır. **İnorganik bileşikler: Canlılar tarafından sentezlenemezler. Dışarıdan hazır olarak

Detaylı

SIKÇA KARŞILAŞILAN HİLELER VE SAPTAMA YÖNTEMLERİ

SIKÇA KARŞILAŞILAN HİLELER VE SAPTAMA YÖNTEMLERİ SIKÇA KARŞILAŞILAN HİLELER VE SAPTAMA YÖNTEMLERİ Doğada yeterli ve dengeli beslenmenin gerektirdiği ögelerin tümünü amaca uygun biçimde içeren ve her yaştaki insanın beslenme kaynağı olarak kullanılabilecek

Detaylı

KİMYA II DERS NOTLARI

KİMYA II DERS NOTLARI KİMYA II DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Sulu Çözeltilerin Doğası Elektrolitler Metallerde elektronların hareketiyle elektrik yükü taşınır. Saf su Suda çözünmüş Oksijen gazı Çözeltideki moleküllerin

Detaylı

Serbest radikallerin etkileri ve oluşum mekanizmaları

Serbest radikallerin etkileri ve oluşum mekanizmaları Serbest radikallerin etkileri ve oluşum mekanizmaları Serbest radikallerin yapısında, çoğunlukla oksijen yer almaktadır. (reaktif oksijen türleri=ros) ROS oksijen içeren, küçük ve oldukça reaktif moleküllerdir.

Detaylı

Bitkide Fosfor. Aktif alım açısından bitki tür ve çeşitleri arasında farklılıklar vardır

Bitkide Fosfor. Aktif alım açısından bitki tür ve çeşitleri arasında farklılıklar vardır Fosfor alımı ve taşınımı Kök hücreleri ve > Bitkide Fosfor ksilem özsuyunun P kapsamı > toprak çözeltisinin P kapsamı (100-1000 kat) P alımı aktif alım şeklinde gerçekleşir Aktif alım açısından bitki tür

Detaylı

Gıda Kimyası II Gıdaların işlenmesi sırasında ortaya çıkan reaksiyonlar. Vural Gökmen

Gıda Kimyası II Gıdaların işlenmesi sırasında ortaya çıkan reaksiyonlar. Vural Gökmen Gıda Kimyası II Gıdaların işlenmesi sırasında ortaya çıkan reaksiyonlar Vural Gökmen Gıda İşleme Gıda işlemenin derecesi (şiddeti) Gıda işlemenin nedenleri Gıda işleme şekilleri Aşırı işlenmişgıdalar üzerinekaygılar

Detaylı

Hazırlayanlar: Mehmet Ali Taşyurt Aylin Eğerdirlioğlu Anıl Şengel Gülsüm Tuncan Kerem Bekat

Hazırlayanlar: Mehmet Ali Taşyurt Aylin Eğerdirlioğlu Anıl Şengel Gülsüm Tuncan Kerem Bekat ve ÖZELLİKLERİ Hazırlayanlar: Mehmet Ali Taşyurt Aylin Eğerdirlioğlu Anıl Şengel Gülsüm Tuncan Kerem Bekat Danışman Öğretmen: Rüçhan Özdamar İZMİR (2006) İÇİNDEKİLER Özet.....3 Tarihçe...3 Aminoasitlerin

Detaylı

AMİNLER SEKONDER AMİN

AMİNLER SEKONDER AMİN AMİNLER (ALKİLLENMİŞ AMONYAK) AMİNLER (RNH 2 )PRİMER AMİN TERSİYER AMİN(R 3 N) SEKONDER AMİN R 2 NH Aminler Alkillenmiş Amonyak olarak tanımlanır. Azot Atomuna bağlı 2 tane H atomu varsa(bir tane alkil

Detaylı

Asitler, Bazlar ve Tuzlar

Asitler, Bazlar ve Tuzlar 1.Ünite Asitler, Bazlar ve Tuzlar Maddelerin Asitlik ve Bazik Özellikleri Test-1 1. I. Tatlarının ekşi olması II. Tahriş edici olması III. Ele kayganlık hissi vermesi Yukarıdaki özelliklerden hangileri

Detaylı

Ayxmaz/biyoloji. Azot döngüsü. Azot kaynakları 1. Atmosfer 2. Su 3. Kara 4. Canlılar. Azot döngüsü

Ayxmaz/biyoloji. Azot döngüsü. Azot kaynakları 1. Atmosfer 2. Su 3. Kara 4. Canlılar. Azot döngüsü Azot döngüsü Azot kaynakları 1. Atmosfer 2. Su 3. Kara 4. Canlılar Azot döngüsü 1. Azot bitkiler tarafından organik moleküllerin (A.asit,organik baz vb.)yapısına katılır. 2. Bitkiler azotu sadece NO3-

Detaylı

ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER

ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER 1- Elementler ve Elementlerin Özellikleri a) ELEMENTLER Aynı cins atomlardan oluşan, fiziksel ya da kimyasal yollarla kendinden daha basit ve farklı maddelere ayrılamayan saf maddelere

Detaylı

HAZIRLAYAN: Defne GÖKMENG FEF/Kimya 1.Ö

HAZIRLAYAN: Defne GÖKMENG FEF/Kimya 1.Ö BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ 2008-2009 2009 EĞİE ĞİTİM ÖĞRETİM M YILI BAHAR DÖNEMİ ORGANİK K SENTEZ DERSİ ÖDEVİ HAZIRLAYAN: Defne GÖKMENG FEF/Kimya 1.Ö 200610105034 FRİEDEL EDEL-CRAFTS REAKSİYONLARI Friedel-Crafts

Detaylı

ÇÖZELTILERDE DENGE. Asitler ve Bazlar

ÇÖZELTILERDE DENGE. Asitler ve Bazlar ÇÖZELTILERDE DENGE Asitler ve Bazlar Zayıf Asit ve Bazlar Değişik asitler için verilen ph değerlerinin farklılık gösterdiğini görürüz. Bir önceki konuda ph değerinin [H₃O + ] ile ilgili olduğunu gördük.

Detaylı

Fitik asit gıdaların fonksiyonel ve besinsel özellikleri üzerine önemli etkileri olan doğal bileşenlerin kompleks bir sınıfını oluşturmaktadır.

Fitik asit gıdaların fonksiyonel ve besinsel özellikleri üzerine önemli etkileri olan doğal bileşenlerin kompleks bir sınıfını oluşturmaktadır. FİTİK ASİT İN BESLENMEDEKİ ÖNEMİ FİTİK ASİT NEDİR? Fitik asit gıdaların fonksiyonel ve besinsel özellikleri üzerine önemli etkileri olan doğal bileşenlerin kompleks bir sınıfını oluşturmaktadır. Birçok

Detaylı

2-Amino asit C iskeletinin dönüşümü (deaminasyonla ortaya çıkan alfa-keto asitlerin sitrik asit siklusu ara maddelerine dönüşümü;

2-Amino asit C iskeletinin dönüşümü (deaminasyonla ortaya çıkan alfa-keto asitlerin sitrik asit siklusu ara maddelerine dönüşümü; AMİNO ASİTLER Amino asitler enerji kaynağı olarak önemli rol oynamaları dolayısı ile balıklar için çok önemli metabolik bileşiklerdir. Amino asitleri protein sentezi için kullanılanlar ve diğer amaçlar

Detaylı

AMİNO ASİTLER VE PEPTİTLER

AMİNO ASİTLER VE PEPTİTLER AMİNO ASİTLER VE PEPTİTLER Amino asit tanımı Amino asitler, yapılarında hem amino grubu ( NH 2 ) hem de karboksil grubu ( COOH) içeren bileşiklerdir. Doğada 300 kadar farklı amino asit bulunmaktadır. Amino

Detaylı

HİDROKARBONLAR ve ALKİNLER. Kimya Ders Notu

HİDROKARBONLAR ve ALKİNLER. Kimya Ders Notu HİDROKARBONLAR ve ALKİNLER Kimya Ders Notu HİDROKARBONLAR ve ALKiNLER Karbon atomları arasında en az bir üçlü bağ içerdiklerinden doymamış hidrokarbonlardır. Üçlü bağdan biri sigma, diğerleri pi bağıdır.

Detaylı

BİYOİNORGANİK KİMYA. Prof. Dr. Ahmet KARADAĞ

BİYOİNORGANİK KİMYA. Prof. Dr. Ahmet KARADAĞ BİYOİNORGANİK KİMYA Prof. Dr. Ahmet KARADAĞ 2018 Biyoinorganik Kimya 10.HAFTA İÇİNDEKİLER 1. Asit Katalizi İşleten Enzimler 2. Demir-Kükürt Proteinler ve Hem dışı Demir 1.Asit Katalizi İşleten Enzimler

Detaylı

9.Sınıf Biyoloji. Yaşam Bilimi Biyoloji. cevap anahtarı

9.Sınıf Biyoloji. Yaşam Bilimi Biyoloji. cevap anahtarı 9.Sınıf Biyoloji 1 Yaşam Bilimi Biyoloji cevap anahtarı 1 CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ *Canlıların temel bileşenleri: Canlıların temel bileşenleri; organik ve inorganik bileşikler olmak üzere ikiye ayrılır.

Detaylı

CANLILARDA TAMPONLAMA

CANLILARDA TAMPONLAMA CANLILARDA TAMPONLAMA ph= -log [H + ] / Sorensen, H potansiyeli örnekler Hücreler ve organizmalar özgül ve sabit bir sitozol ve hücre dışı sıvı ph sını korurlar Böylece biyomoleküllerin en uygun iyonik

Detaylı

ÜNİTE 5 Proteinler. Amaçlar. İçindekiler. Öneriler

ÜNİTE 5 Proteinler. Amaçlar. İçindekiler. Öneriler ÜNİTE 5 Proteinler Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Amino Asitlerin yapısını ve sınıflandırılmasını, Proteinlerin sınıflandırılması ve özelliklerini Proteinlerin sindirim ve absorbsiyonunu, Amino

Detaylı

Organik bileşikler; karbonhidratlar, lipidler, proteinler, vitaminler ve nükleik asitler olmak üzere beş gruba ayrılır.

Organik bileşikler; karbonhidratlar, lipidler, proteinler, vitaminler ve nükleik asitler olmak üzere beş gruba ayrılır. ORGANİK BİLEŞİKLER **Organik bileşikler: Canlılar tarafından sentezlenirler. Yapılarında C, H, atomlarını bulundururlar. Organik bileşikler; karbonhidratlar, lipidler, proteinler, vitaminler ve nükleik

Detaylı

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur..

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. 1 BESLENME BİLİMİ 2 Yaşamımız süresince yaklaşık 60 ton besin tüketiyoruz. Besinler sağlığımız ve canlılığımızın devamını sağlar. Sağlıklı bir

Detaylı

Biochemistry Chapter 4: Biomolecules. Hikmet Geçkil, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University

Biochemistry Chapter 4: Biomolecules. Hikmet Geçkil, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University Biochemistry Chapter 4: Biomolecules, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University Biochemistry/Hikmet Geckil Chapter 4: Biomolecules 2 BİYOMOLEKÜLLER Bilim adamları hücreyi

Detaylı

İ Ç İ NDEKİ LER. Çevre Mühendisliği ve Bilimi İçin Kimyanın Temel Kavramları 1. Fiziksel Kimya ile İlgili Temel Kavramlar 52.

İ Ç İ NDEKİ LER. Çevre Mühendisliği ve Bilimi İçin Kimyanın Temel Kavramları 1. Fiziksel Kimya ile İlgili Temel Kavramlar 52. İ Ç İ NDEKİ LER Ön Söz xiii K I S I M 1 Çevre Mühendisliği ve Bilimi İçin Kimyanın Temel Kavramları 1 BÖLÜM 1 Giriş 3 1.1 Su 4 1.2 Atık Sular ve Su Kirliliği Kontrolü 5 1.3 Endüstriyel ve Tehlikeli Atıklar

Detaylı