Başlarken. Birleşmiş Milletler Örgütü Tolunay Akay

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Başlarken. Birleşmiş Milletler Örgütü Tolunay Akay"

Transkript

1 Şema Başlarken...1 Genel Olarak BM...2 BMÖ nün Ana Amaçları...2 BMÖ nün Organları...3 Genel Kurul...3 Barış İçin Birlik Kararı...3 Genel Kurul un Komiteleri...4 Örgüt Bütçesinin Saptanması...4 Güvenlik Konseyi...4 Oturumlar ve Karar Alma Şekli...4 Vesayet Konseyi...4 Genel Sekreterlik...5 Genel Sekreterin Seçimi...5 Genel Sekreterin Bazı Görevleri...5 Ekonomik ve Sosyal Konsey...5 Uluslararası Adalet Divanı...6 Pratik Çalışma Başlarken Uluslararası hukukun süjeleri (özneleri) devletler ve uluslararası örgütlerdir. Devletler uluslararası hukukun asli süje konumunda iken, uluslararası örgütler türemiş kişileridir. Uluslararası örgütler hükümetler tarafından kurulan ve hükümetler arası olan örgütlerdir. Bunun dışında yine devletler tarafından kurulan fakat hükümetler arasında faaliyet göstermeyen örgütler mevcuttur. Bunları hükümet dışı uluslararası örgütler olarak isimlendirebiliriz. Özetle siyasal, ekonomik, sosyal, kültürel ve dini alanlarda kâr amacı gütmeden, gönüllülük esasına dayanan bağımsız oluşumlara hükümet dışı uluslararası örgütler denilmektedir. 1 Bunlara örnek olarak Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), İnsan Hakları Eylem Merkezi (Human Rights Action Center), İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) gibi oluşumları gösterebiliriz. 1 Erişim Tarihi:

2 Yukarıda bahsedilenlerden yola çıkarak uluslararası örgütlerin bir tanımını yapalım. Devletlerin bir araya gelerek uluslararası anlaşmayla kurdukları ve üye devletlerden farklı bir hukuki kişiliğe sahip olan, kendisine özgü kuralları ve yapısı bulunan organizasyonlara uluslararası örgüt denir. Genel Olarak BM Aslında BMÖ nden önce uluslararası arenada aynı görev ve faaliyetleri yerine getirebilmek için çalışan başka bir örgüt vardı: Milletler Cemiyeti. 2 BMÖ nün temelini oluşturan bu organizasyonun amacı devletlerarası sorunları barışçıl yollarla çözümlemekti ancak bu amacına kesin olarak ulaşamamış, 2. Dünya Savaşı nın çıkmasını engelleyememiştir. Milletler Cemiyet inin başarısızlık sebeplerini maddeler halinde sıralayalım: Cemiyet önemli kararlarını oy birliği esasına göre alması ve bu nedenle bir kararın alınmasının çok güç olması, Cemiyetin savaşı önleyecek tedbirleri alma konusunda son derece yetersiz kalması, Cemiyetin kuruluş anlaşması olan Versay anlaşmasını ABD nin onaylamaması ve bunun sonucu olarak ABD nin bu cemiyete üye olmaması. Milletler Cemiyeti ve BMÖ arasında kendiliğinden gerçekleşen bir halefiyet yoktur. Bu organizasyonlar arasında ki ilişki, kendi aralarında almış oldukları ayrı kararlar ile doğmuştur yılında Milletler Cemiyeti son kez toplanarak sahip olduğu hak ve yetkileri BMÖ ne devretmiştir. Bunun ardından BMÖ genel kurulu aldığı bir kararla bu yetki devrini onamıştır. BMÖ nün Ana Amaçları 2 BMÖ nün dört ana amacı vardır: 1. Uluslararası barış ve güvenliğin korunması, 2. Uluslararası iktisadi ve ekonomik kalkınmanın gerçekleştirilmesi, 3. İnsan haklarının korunması 4. Çok taraflı diplomasi yoluyla uluslararası ilişkilerin geliştirilmesi. BMÖ yukarıda sayılan amaçlarına ulaşabilmek için 30 dan fazla oluşumu ile çalışmalarını sürdürmektedir. Birleşmiş Milletler bir dünya hükümeti değildir. Belirli bir hükümeti ya da ulusu temsil etmez, tüm üyelerini temsil eder ve onların aldığı kararlar doğrultusunda hareket eder. BMÖ nün faaliyetlerini kurucu anlaşması belirler. Üye olmak isteyen bir ülkenin bu anlaşmaya uygun olarak hareket etmesi istenir. 3 2 I. Dünya Savaşı ndan sonra İsviçre de 1920 de kuruldu da Cenevre de toplanan konferanstan sonra dağılmasına karar verildi. 3 BM Anlaşması nın Türkçe Metni İçin: Erişim Tarihi:

3 BMÖ nün Organları Her organizasyonda olduğu gibi Birleşmiş Milletler de çalışmalarını daha hızlı ve sistematik olarak yürütebilmek için bazı organlar kurmuştur. Bu organları ana organ ve yardımcı organlar olmak üzere ikiye ayırabiliriz. Örgütün kurucu anlaşmasında ismen düzenlenen ana organlar altı tanedir: 1- Genel Kurul 4- Genel Sekreterlik 2- Güvenlik Konseyi 5- Ekonomik ve Sosyal Konsey 3- Vesayet Konseyi 6- Uluslararası Adalet Divanı Hollanda nın Lahey kentinde bulunan Uluslararası Adalet Divanı hariç, tüm organlar New York taki genel merkezde bulunmaktadır. 1- Genel Kurul Birleşmiş Milletler e üye olan tüm devletlerin temsil edildiği organ genel kuruldur. Her üye devletin bir oy hakkı vardır ve oyun ağırlığı eşittir. 4 Bu nedenle genel kurulda hâkim olan ilkenin devletlerin eşitliği olduğunu söyleyebiliriz. Genel kurul, olağan olarak her yıl eylül ayında toplanır ve çalışmalarını yıl boyunca sürdürür. BM Kurucu anlaşmasına dayanarak uluslararası toplumu ilgilendiren (terörizm, sağlık, yoksulluk gibi) her türlü konuyu tartışabilir. Sadece uluslararası barış ve güvenlik ile ilgili karar alma yetkisi güvenlik konseyine verilmiştir. Yine aynı anlaşmanın 10. Maddesine dayanarak kararlarını oy çokluğuyla alır ancak bunun istisnası mevcuttur: 3 Dünya barışı ve güvenliği, Yeni üye kabulü, Birleşmiş Milletlerin bütçesi İle alakalı kararlarını üçte ikilik çoğunlukla alır. Genel kurulun kararları bağlayıcı değildir, tavsiye niteliğindedir ancak uygulamada, alınan kararlara üye devletlerin uyduğunu görmekteyiz. Barış İçin Birlik Kararı 1950 yılında ABD, Kore Savaşı 5 patlak verdiğinde konuyu BM Güvenlik Konseyine taşımıştı. BM Güvenlik Konseyi üyesi Sovyetler Birliği, konsey üyeliğine Çin Halk Cumhuriyeti yerine "Milliyetçi Çin" olarak bilinen Tayvan'ın alınmasını protesto ettiği için Güvenlik Konseyi'ni boykot etmek amacıyla daimi üyelikten geçici olarak çekilmiş, Konsey'i, saldırı kararı alamaz hale getirmişti. ABD'nin Kuzey Kore'ye yönelik saldırısının başlangıcından 5 ay sonra kabul edilen 377 sayılı Barış İçin Birlik Kararı Sovyetler Birliği'nin, Konsey'i saldırı kararı alamaz hale getirmesine geçici bir çözüm bulmak üzere alınmıştır. 6 Bu karara göre Güvenlik Konseyinin veto sebebiyle karar alamaması durumunda genel kurulun devreye girmesine olanak sağlanmıştır. 4 Nüfusu bir milyarı aşan Çin de, on yedi bin nüfusa sahip Palau da bir oy hakkına sahiptir. 5 Komünist Kuzey Kore nin Kapitalist Güney Kore ye saldırmasıyla birlikte meydana gelen savaş. 6 Üçte ikilik oy çokluğuyla alınan bu çok önemli karara göre, şayet Güvenlik Konseyi sürekli üyeler arasındaki görüş farkından dolayı uluslararası barış ve güvenliğe zarar veren bir krize ilişkin gerekli kararları alamıyorsa, konu 24 saat içinde Genel Kurul a getirilir. Bu durumda Genel Kurul üçte ikilik oy çokluğuyla ilgili kriz bölgesine müdahale edilmesini tavsiye edebilir.

4 Genel Kurulun Komiteleri Genel Kurul daki görüşmeler altı temel komitede ele alınmaktadır; Birinci Komite (Silahsızlanma ve Uluslararası Güvenlik Konuları); İkinci Komite (Ekonomik ve Mali İşler); Üçüncü Komite (Sosyal, İnsani ve Kültürel Konular); Dördüncü Komite (Özel Politika ve Sömürgeciliğin Sonlandırılması); Beşinci Komite (Yönetim ve Bütçe Konuları); Altıncı Komite (Hukuki Konular) Örgüt Bütçesinin Saptanması BM örgütünün bütçesinin üçte biri ABD tarafından karşılandığından bir düzenleme getirilmiş ve bir üye devletin en fazla %25 oranında katkı sağlayabileceği belirlenmiştir. Kendi katkı payını ödemeyen üye devlet iki yıl süre ile genel kurulda oy hakkını kaybetmektedir. Bu durum için yapılacak oylama Consensus ile yapılır Güvenlik Konseyi Genel Kurul, uluslararası toplumu ilgilendiren hemen her konuda görüşme yapabilirken Güvenlik Konseyi nin asıl amacı güvenlik ve barış meselelerini görüşmektir. Güvenlik Konseyi beş daimi, on geçici olmak üzere on beş üye devletten oluşur. BM Güvenlik Konseyi Daimi Üyeleri: Çin, Rusya, Fransa, İngiltere ve ABD dir. Diğer geçici üyeler ise iki yıl görev yapmak üzere Genel Kurul tarafından seçimle belirlenmektedir. Türkiye yıllarında geçici üye olarak konsey de yer almıştır. 4 Güvenlik Konseyi tarafından verilen kararlar Genel Kurul kararlarının aksine bağlayıcıdır. Oturumlar ve Karar Alma Şekli Güvenlik Konseyi, Genel Kurulda olduğu gibi olağan olarak toplanmaz ancak her an toplanmaya hazır bir yapıya sahiptir. Konsey başkanlığı görevi dönüşümlü olarak her ay rotasyon usulüne göre bir üyeye verilir. Güvenlik Konseyi nin bir önergesinin onaylanması için en az 9 üyenin olumlu oyu gerekmektedir. Ancak ret oyu kullanan üye devletlerden birinin daimi üye olması halinde önerge onaylanmaz. Bir başka değişle veto hakkı olan devletlerin onaylamadığı bir karar çıkartılamaz. 3- Vesayet Konseyi Vesayet Konseyi, Güvenlik Konseyi daimi üyelerinden oluşmaktadır. Her üyenin bir oyu vardır ve kararlar salt çoğunlukla alınmaktadır. Konseyin amacı sömürge devletlerin kendi iktisadi, siyasi ve sosyal yapılarını oluşturmasına öncülük etmek ve bu tip ülkelerin kendi kendini yönetir hale 7 Consensus, bir kararın görüşmeler yoluyla ve herhangi bir oylamaya gitmeden alınması yöntemini belirtmektedir. Bir anlaşma tasarısının ya da resmi metninin consensus ile kabulünde, görüşmeler sonucu oluşan bir metne hiç bir taraf itiraz etmezse o metin kabul edildi sayılmaktadır. Başka bir deyişle, consensus yönteminde susmak kabulü belirtmektedir.

5 gelmesine öncülük etmektir. Günümüz de neredeyse hiçbir sömürge devleti kalmadığından konsey pasif durumdadır. 4- Genel Sekreterlik Genel Sekreterlik, BM Örgütünün iç işleyişinden sorumlu organıdır. Genel Sekreterliğin çalışmaları BM in ele aldığı konulara göre belirlenir. New York ta ki merkezde, üye devletlerin memurları ile çalışmalarını sürdürür. Ekibin başında Genel Sekreter vardır. Genel Sekreterin Seçimi Genel Kurul, Güvenlik Konseyinin görüşünü aldıktan sonra beş yıllık süre ile görev yapmak üzere genel sekreteri atar. Genel sekreter bölgelere göre dönüşümlü olarak atanır ve en fazla iki dönem görev alabilir. Uygulamada atanan genel sekreterlerin her hangi güçlü bir ülkenin mensubu olmadığı ve açık bir şekilde bir bloka ait olmayan kişilerin seçildiğini görmekteyiz. Genel Sekreter yalnızca BM e karşı sorumludur ve BM adına hareket eder. Genel Sekreterin iki ana işlevi vardır: İdari İşlev Örgüte adına hareket eden ve kendine tabii personeli olan ve onların başında olan kişidir. Siyasi İşlev İdari işleve göre geniş bir pozisyondur. Örgüt gücünü arkasına alarak uyuşmazlıkları çözücü kararlar veren kişidir. Genel Sekreterin Bazı Görevleri Ekonomik ve Sosyal Konsey ve diğer Birleşmiş Milletler organları tarafından kendisine atfedilen görevleri yerine getirmesi ve sahip olduğu mevkie uygun olarak hareket etmesi beklenen Genel Sekreter, Birleşmiş Milletler Antlaşmasında kuruluşun en üst yöneticisi olarak tanımlanır. Antlaşma, Genel Sekreter e, dünya barışı ve güvenliğine karşı tehdit oluşturduğuna inandığı konuları Güvenlik Konseyi nin dikkatine sunma yetkisi verir. Genel Sekreter: 5 Ele alınması ve tartışılması gerektiğini düşündüğü konuları Genel Kurul ya da Birleşmiş Milletler in başka bir birimine sunar; Dünyayı tehdit ettiğini düşündüğü konuları, Güvenlik Konseyi nin gündemine taşır; Üye devletlerarasındaki anlaşmazlıklarda, hakemlik rolünü üstlenir; Arabuluculuk görevini üstlenir. 5- Ekonomik ve Sosyal Konsey 54 üye devletin temsilcisinden oluşan Ekonomik ve Sosyal Konsey ulaştırma, ticaret, ekonomik kalkınma ve sosyal diğer olayların tartışıldığı yapı itibariyle ekonomik bir forumdur. Konsey üyeleri üç yıllık bir süre ile görev yaparlar. Konseyin kararları bağlayıcı değildir ve basit çoğunlukla alınır.

6 6- Uluslararası Adalet Divanı UAAD, Birleşmiş Milletler Örgütü nün başlıca yargı organıdır. BMÖ nün asli organlarından birisi olan UAAD tamamen bağımsızdır. BMÖ nün tüm organları New York ta ki genel merkezde bulunsa da, UAAD bunun istisnasıdır ve Hollanda nın Lahey kentinde bulunmaktadır. Divan, 9 yıl için seçilen 15 yargıçtan oluşur. Güvenlik Konseyi nin bu aşama da veto yetkisi bulunmamaktadır. Yargıçların seçimi yapılırken her birinin farklı ülkenin uyruğuna sahip olmaları, BMÖ nün değişik hukuk sistemlerini temsil edebilmesi açısından önem arz etmektedir. UAAD, devletlerin uyuşmazlıkları bakımından genel yetkiye sahip, evrensel bir mahkemedir. Bu yetkisi, uyuşmazlıkları hukuki bakımından incelemek üzerinedir. Bireylerin ve diğer toplulukların UAAD na başvurma olanakları yoktur. UAAD nın iki tür yetkisi bulunmaktadır: 1. İstişari İşlev: Normalde divandan görüş isteme yetkisi devletlere tanınmış olsa da bazı BMÖ organları ve uluslararası örgütler istişari mütalaa talebinde bulunabilirler. Divan ın vereceği mütalaa bağlayıcı değildir ancak uygulamada görüşlerine önem verildiği belirtilmelidir. Ayrıca Divan dan istenecek görüş, soyut bir hukuki konuya ilişkin olmak zorundadır. Bir başka ifadeyle belirli bir uyuşmazlığa ilişkin görüş istenemez. 2. Yargı İşlevi: Yalnızca devletler divana başvuruda bulunarak bir davaya taraf olabilirler. Uluslararası örgütler ve bireylerin bu yönde bir yetkisi yoktur. Yargı yetkisinin uyuşmazlığa ilişkin her iki devlet tarafından kabul edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde, uyuşmazlık Divan a götürülemez. Divan a karşı sadece bir taraf çekince ileri sürse dahi, uyuşmazlığın diğer tarafı bu çekinceden otomatik olarak yararlanır. Bir başka ifadeyle çekince, karşılıklı olarak etki doğurduğundan uyuşmazlığın tarafı her iki devlette aynı çekinceden yararlanır. 6 Divan ın vereceği kararlar yalnızca hukuki uyuşmazlıklara ilişkin olabilir. Siyasi uyuşmazlıklar hakkında Divan ın karar verme yetkisi yoktur. Divan ın vereceği kararlar bağlayıcı ve kesin olmasına karşın icrai güç taşımamaktadır ancak kararın uygulanması için Güvenlik Konseyi nin müdahale etmesi istenebilir.

7 Pratik Çalışma 8 Olay I: Güney Amerika kıtasında bulunan bütün devletler, sadece bu kıtayı çevreleyen denizlerde yaşayan ve soyu tükenmekte olan bir balina türünün korunması için bir uluslararası anlaşma yapmıştır. Ancak Peru uyrukluğunu taşıyan gemiler, kendilerine Peru devletince söz konusu balina türünü avlama izni, belirtilen anlaşma hükümlerine aykırı bir şekilde verildiği için, avlanmaya devam etmiştir. Bunu gören Brezilya, avlamayı yapan ve Peru uyrukluğunu taşıyan bir geminin batmasına neden olmuş, gemide bulunan personeli ise kurtarılmıştır. Peru, uluslararası anlaşmanın böyle bir batırma işlemine izin vermediğini belirtirken, Brezilya nın iddiası ise aksi yöndedir. Bu olaydan sonra iki devlet arasındaki uyuşmazlığın giderilmesine yönelik Uruguay ın devreye girme çabaları olmuşsa da, bundan bir sonuç alınamamıştır. İki devlet arasındaki ticari ve diplomatik ilişkiler de sona ermiştir. İki devlet, bölgesel sorunlara ilişkin uluslararası konferanslarda aynı anda yer almamaya başlamıştır. Her iki devlet de Birleşmiş Milletler üyesidir. İki devlet arasındaki bu uluslararası uyuşmazlık ne tür bir uyuşmazlıktır? Açıklayınız. Uruguay ın devreye girme çabaları uyuşmazlıkların barışçıl yöntemlerinden hangisine girebilir? Anlatınız ve diğer yöntemlerle olan farklarını belirtiniz. Öncelikle soru kapsamında sizden beklediğimiz şey, uluslararası uyuşmazlıkların türleri nedir anlatmanız, tanımlamanız. Daha sonra somut olayda uyuşmazlığın hangisine girdiğini belirleyerek belirtmeniz. Son olarak ise Uruguay ın devreye girme çabalarının uyuşmazlıkların barışçıl çözüm yöntemlerinden hangisine girdiğini açıklamanız. Bir olayda, uluslararası anlaşma varsa ve bunun uygulanmasına ilişkin bir sorun mevcut ise, bu genellikle uluslararası bir hukuki uyuşmazlıktır. Ancak bir uluslararası anlaşmanın yapılmasının öncesinde ki süreçte yaşanan uyuşmazlıklar siyasi uyuşmazlık olabilir. Hukuki Uyuşmazlık, devletlerarasında bir hukuk kuralının uygulanması veya yorumlanmasından kaynaklanan uyuşmazlık türüdür. Siyasi uyuşmazlık ise, Uluslararası hukuk tarafından düzenlenmeyen bir konuda ya da düzenlenmiş olmakla birlikte bunun kabul edilmediği ve değiştirilmek istendiği durumlarda ortaya çıkan uyuşmazlık türüdür. 7 Somut olayı farklı bir örnek vererek biraz değiştirelim. Bölge devletleri bir araya gelerek bu balinanın avlanmasına ilişkin hukuki düzenleme yapmak için toplanıyor. Peru Benim ekonomimin çok büyük bir kısmı bu balinanın avlanıp satılmasına ilişkin olduğundan ben bu yönde bir anlaşma yapılmasına sıcak bakmıyorum. Diyor. Brezilya ise Ben de hayvan haklarına önem verdiğimden bu balinanın avlanmasını istemiyorum. Diyebilir. Bu şekilde bir senaryo da Peru ve Brezilya arasında bir siyasi uyuşmazlık meydana gelmiş olurdu. Bunun sebebi ortada mevcut bir anlaşma bulunmaması, uyuşmazlığın anlaşma öncesinde veya görüşmeleri sırasında meydana gelmiş olmasıdır. Sınavda yapılması gereken soruyu bir nevi parçalamak. Hukuki ve Siyasi uyuşmazlıkların ne olduğunu açıklamak ve somut olayın hangisine girdiğini belirlemektir. Somut olayda ki uyuşmazlığa bakıldığında artık balina türünün avlanmasına ilişkin olarak bir hukuk kuralının yazılmış olduğunu görmekteyiz. Burada uyuşmazlığın doğduğu nokta anlaşmanın avlanma izninin, belirtilen anlaşma hükümlerine aykırı bir şekilde verilip verilmediği konusunda yorum farklılığının oluşmasıdır. Bu yorum farklılığı sebebinden dolayı Brezilya ve Peru arasında meydana gelen uyuşmazlık çeşidi, hukuki uyuşmazlıktır. 8 T.C Beykent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Akademik Yılı Güz Dönemi Devletlerarası Genel Hukuku dersinde gerçekleştirilen ara sınava yönelik pratik çalışmadır.

8 Olayda, Uruguay ın müdahil olması, Üçüncü kişilerin müdahil olduğu barışçıl çözüm yöntemlerinden birisidir. Üçüncü kişilerin dâhil olduğu yöntemleri en sınırlı olan türden en müdahaleci türe doğru sıralarsak Dostça Girişim, Arabuluculuk, Soruşturma ve Uzlaştırma diyebiliriz. Dostça Girişim: Bir üçüncü kişi tarafları birbiriyle görüşmeye teşvik eder, görüşmelerin yapılması için uygun olan ortamı sağlar. Üçüncü kişi görüşmelere katılmaz ve taraflar görüşmeye başladığı an görevi sona erer. Bu kişi bir devlet ya da uluslararası örgütün yetkili organı olabilir. Arabuluculuk: İstek üzerine veya kendi teklifiyle bir üçüncü devletin, şahsiyetin veya uluslararası örgütün araya girip tarafları görüşmeye çağırması ve tarafların görüşlerini yakınlaştırma çalışmasıdır. Arabulucu görüşmeleri sonuna kadar izleyip yönlendirebilmektedir. Uluslararası Soruşturma: Uyuşmazlık konusu olayların, objektif biçimde saptanması amacıyla görevlendirilen bir komisyonun faaliyetleridir. Soruşturma neticesinde yazılan raporun bir bağlayıcılığı yoktur ve devletlerle örgütler istedikleri sonucu çıkarabilir. Bununla birlikte uygulamada bu raporda ki sonuç kabul edilmektedir. Uzlaştırma: Uyuşmazlığın bir organ tarafından incelenip, çözüme yönelik önerilerde bulunması olarak tanımlanabilir. Uzlaştırma sadece tarafların bu yola gitmesini kararlaştırmaları durumunda geçerli olur. Uzlaştırma sonucunda ortaya çıkan öneriler bağlı değildir. Bu faaliyet genelde bir komisyon tarafından görülür. Arabuluculuğa nazaran farklara gelince burada yöntem o kadar esnek değildir, ayrıca komisyonun daha ileri giderek bir çözüm formülü hazırlaması ve bunun için bir soruşturma yürütmesi söz konusudur. Önerilen çözüm kabul edilmediği takdirde komisyonun görevi son bulur. Yukarıda ki bilgiler ışığında somut olayı yorumlayalım. Olayda sadece Uruguay ın bu uyuşmazlığa müdahil olduğunu biliyoruz. Bu müdahilliğin içeriği hakkında bir bilgi verilmediğinden Uruguay ın çabalarının ne olduğunu kesin bir şekilde söylemek mümkün değil. Ancak ortada bahsedilen bir organ ya da komisyon olmadığından uluslararası soruşturma ve uzlaştırma durumunun söz konusu olmadığını söyleyebiliriz. Bir başka ifade ile Uruguay ın bu çabası Dostça Girişim ya da Arabuluculuk olabilir. 8 Somut olayda bu yöntemle bir çözüme ulaşılamamasındaki temel etkenin, Peru nun iki devlet arasındaki uyuşmazlığın hukuki bir uyuşmazlık olmasını iddia etmesi olduğunu kabul edelim. Peru ya göre bu yöntem bir yargısal çözüm yolu değildir; bu nedenle bu yönteme başvurulmaması gerekmektedir. Peru nun bu iddiasını değerlendiriniz. Burada istenen şey, hukuki ve siyasi uyuşmazlıkların ayrımının ne olduğunun tespiti. Bu her ne kadar öğretide hukuki ve siyasi uyuşmazlık olarak iki kısma ayrılsa da pratikte bu ayrımın çok net çizgilerle ayrıldığını görmek mümkün değildir. Ortaya çıkan pek çok uyuşmazlıkta bu ayrım ortadan kalkmaktadır. Bu nedenle zaman zaman hukuki uyuşmazlıklar yerine siyasi uyuşmazlıklar, siyasi uyuşmazlıklar yerinde de hukuki uyuşmazlıklar varmışçasına hareket edilir. Hatta devletler siyasi uyuşmazlıkları, hukuki uyuşmazlık gibi yorumlayıp Uluslararası Adalet Divanı na ya da Hakemliğe gitmektedirler. Genel olarak uyuşmazlıkların barışçıl çözüm yöntemleri bahsinde bir serbestlik olduğunu söyleyebiliriz. Devletlerarası uyuşmazlıkların çözüm yöntemlerinde ki sınırlayıcı tek kural kuvvete başvurmamaktır. Bunun dışında sınırlayıcı bir kural bulunmamaktadır. Devletler bu serbestlik çerçevesinde kimi zaman bilinçli, kimi zamansa bilinçsiz olarak karma bir şekilde hareket etmektedirler. Yukarıda ki bilgiler ışığında Peru nun ifadesinin kısmi olarak doğru olduğunu söyleyebiliriz. Yaşanan uyuşmazlık hukuki bir uyuşmazlıktır. Hukuki uyuşmazlığın çözüm mercii hakemlik ve yargıdır. Somut

9 olayda arabuluculuk ya da dostça girişim söz konusu olduğundan diplomatik bir çözüm yolu izlenmiştir. Ancak Peru nun İzlenen yol, diplomatik bir yol olduğu için başarısız olduk. Şeklinde olan ifadesi de tutarlı değildir. Hangi uyuşmazlık söz konusu olursa olsun, ortaya çıkan sonuç bağlayıcı değildir ve hatta ortaya bir sonuç bile çıkmayabilir. Sizce Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi nin somut olaydaki uyuşmazlığın çözülmesinde herhangi bir rolü olabilir mi? Birleşmiş Milletler Anlaşması çerçevesinde ayrıntılarıyla anlatınız. Uruguay ın devreye girmesinin ardından bile sorun çözülmemiştir. İki ülke birbirine sırt çevirdiği sürece problem büyüyecek ve ekonomik diplomatik ilişkiler tehlikeye düşecektir. BM Güvenlik Konseyinin barış ve güvenlikten sorumlu olması sebebiyle devreye girip olaya müdahale etmesi gerekmektedir. BM Güvenlik Konseyi, uzaması uluslararası barış ve güvenliğin muhafazasını tehdit edebilecek uyuşmazlıklarda 6. Bölüm uyarınca tavsiye niteliğinde ve uyuşmazlıkların barışçıl yollarla çözülmesine yönelik tedbirler alabilir. Eğer Güvenlik Konseyi barışın tehdit edildiğini, bozulduğunu ve saldırı fiilinin vuku bulduğunu tespit ederse, 7. Bölüm uyarınca bağlayıcı nitelikte karar (tedbirler) alabilir. Bu tedbirler silahlı kuvvet kullanılmasını içermeyen tedbirler olabileceği gibi ve silahlı kuvvet kullanılmasını da içeren tedbirler de olabilir. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi devreye 4 şekilde girebilir. 1- Uluslararası uyuşmazlığa taraf olan devletler dâhil olmak üzere üye tüm devletlerin çağrısıyla. 2- Uyuşmazlığa taraf ama BMÖ ne üye olmayan devletlerin BMÖ nün yetkisini kabul etmek şartıyla olan çağrısıyla. 3- Genel Kurulun olayı GK ne devretmesi ile. 4- BM Genel Sekreterinin konseyin dikkatini çekmesi ile. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Güvenlik Konseyi henüz bu sorun hakkında karar almaya çalışırken, sürecin çok uzadığını belirterek uyuşmazlığa ilişkin bir karar almak istemektedir. Buna yetkisi var mıdır? Açıklayınız. Uluslararası bir uyuşmazlık Güvenlik Konseyi nin gündemindeyken Genel Kurul bu yönde bir tasarrufta bulunamaz. Ancak Güvenlik Konsey i veto yüzünden kilitlenirse Genel Kurul un bu yönde bir tasarruf hakkı olur. Olayda uluslararası barış ve güvenliği zedeleyebilecek bir durum söz konusudur ve BM Güvenlik Konseyi konu ile ilgilenmektedir ve Konsey in olayı Genel Kurul a nakletme gibi bir talebi de bulunmamaktadır. Ayrıca veto yüzünden Konsey in kilitlenmesi durumu söz konusu olmadığından Genel Kurul bu yönde bir karar alamayacaktır. 9 İki devlet arasındaki bu uyuşmazlığın Birleşmiş Milletler üyesi Uruguay tarafından Güvenlik Konseyi ne sunulması mümkün olur muydu? Birleşmiş Milletler Örgütü nün herhangi bir üyesi uluslararası boyuta sahip bir uyuşmazlığı güvenlik konseyine sunabilmektedir. Dolayısıyla Uruguay tarafından bu olayın Güvenlik Konsey ine taşınması mümkündür. Ayrıca uyuşmazlığın bir tarafı olan devlet aynı zamanda Güvenlik Konsey i üyelerinden birisiyse söz konusu olayın çözümü için alınacak kararın oylamasında oy kullanamayacaktır. Somut olayda, Brezilya ve Peru nun BM Güvenlik Konseyi nin geçici üyesi olması durumunda oy hakları olmayacaktır. Bir an için Peru ve Brezilya nın olaydaki gibi herhangi bir çözüm yolunu denemediğini ve olayın Güvenlik Konseyi ne taşınmadığını düşünelim. Peru aralarındaki uyuşmazlığı Uluslararası Adalet Divanı na taşımıştır. Ancak Brezilya, esasa ilişkin savunma yaptıktan sonra aslında Divanın bu uyuşmazlığa bakamayacağını, çünkü kendisinin Uluslararası Adalet Divanı nın yargı yetkisini tanımadığını söylemiştir.

10 Uluslararası Adalet Divanı nın yapısı ve işleyişi hakkında özet bilgi veriniz. Uluslararası Adalet Divanı, BM in asli organlarından birisidir. Uyuşmazlığa ilişkin olarak yargısal çözüm yoludur. Evrensel ve genel yetkili organıdır. Dokuz yıllığına seçilen on beş yargıçtan oluşur. Rotasyon usulüne göre on beş yargıcın her üç yılda bir beş tanesi değişir. Uluslararası Adalet Divanı devletlerarası uyuşmazlıklarda bağlayıcı karar verme yetkisine sahiptir. BM diğer organları ve bazı uluslararası örgütlerin önüne getirdiği konularda danışma görüşü niteliğinde karar vermesi mümkündür. Birleşmiş Milletler anlaşması gereğince, BM Güvenlik Konseyi tavsiye kararlar alırken Uluslararası Adalet Divanı nın yargı yetkisini göz önünde bulundurmak zorundadır. Bu Divanın yargı yetkisinin herhangi bir uyuşmazlık açısından kabul edilmesi yöntemleri nelerdir? Anlatınız. Bu durumda Brezilya haklı mıdır? Yargı yetkisinin uyuşmazlığa taraf her iki devlet tarafından kabul edilmesi şarttır. Bu kabul üç şekilde gerçekleşir. 1. Mevcut belirli bir uyuşmazlık için tahkimname düzenlenmesi, yetki yönünden en açık ve güvenilir yoldur. 2. İleride meydana gelecek belirli uyuşmazlıklar için zorunlu yargı anlaşması yapılması bir diğer yoldur. 3. Divan Statüsü ilgili maddesince Divan ın zorunlu yargı yetkisinin kabulü en kapsamlı kabul şeklidir. 4. Divan şekilci bir yaklaşım içerisinde değildir ve bir uyuşmazlık önüne getirildiğinde öteki devletçe bu aşamada da yargı yetkisi kabul edilebilmektedir. Bu kabul açık bir beyanla olabileceği gibi yetki itirazında bulunmaksızın esas hakkında savunmada bulunulması halinde yetki kabul edilmiş sayılmaktadır. Ayrıca yargı yetkisi, makul bir bildirim süresine uymak kaydıyla her an geri alınabilir. Bu durumda halen görülmekte olan davanın incelenmesine devam edilecektir. Somut olayda Brezilya esasa ilişkin bir takım savunmalar yaptıktan sonra bu iddiayı dile getirmesi bir hüküm taşımamakta dava uluslararası adalet divanında incelenmeye devam edecektir. Brezilya bu durumda iddiasında haksızdır. 10 Olay II: A ve B devletleri sınır komşusu olan iki devlettir. A devletine ait bir grup azınlık B devleti sınırları içerisinde yaşamaktadır. A devleti, B devletinde yaşayan bu azınlık grubunun uzunca bir süredir temel hak ve özgürlüklerini kullanmasının engellendiğini görmüştür. Durumu protesto etmek amacıyla B devleti sınırında bulunan askerlere ateş açmış, B devleti de aynı şekilde karşılık vermiştir. Bu olay neticesinde bölgesel ticaret ve ekonomi ağır zarar görmüştür. Devletlerin birbirlerine açtıkları ateş neticesinde olaylar giderek artmış ve diğer sınır komşularının da can ve mal kaybı yaşadıkları görülmüştür. 1) Birleşmiş Milletler üyesi iki devlet arasındaki bu uyuşmazlık, Birleşmiş Milletler sistemi içerisinde nasıl çözümlenmelidir? Ayrıntılarıyla açıklayınız. BM Güvenlik Konseyi nin asıl amacı barış ve güvenliği sağlamak zorunda olduğundan, bu durumun bozulmaya ya da kötüye gittiğini görmesi durumunda 6. Ve 7. Maddeler gereğince bir takım müeyyideler uygular. Hangi maddenin, nasıl uygulanacağı vuku bulan olayın şartları ile alakalıdır. Söz konusu olay çok büyük değilse örneğin ekonomik bir ambargo uygulanabilir. Bu olayda vuku bulan hadise, iki devlet arasında ki sıcak çatışmadır. Bu durum uluslararası barış ve güvenliği tehlike altına sokar. Artık 6. Maddenin uygulanacağı Barışı ve güvenliği tehlikeye sokma ihtimali söz konusu değildir. Gerçekleşen hadise çok daha ileri bir seviyede olup Uluslararası Barış ve Güvenlik zaten tehlike altındadır. Dolayısıyla bu olay BM sistemince Güvenlik Konseyi nin 7. Bölüme göre hareket etmesi ile çözümlenecektir. 7. Bölüme göre meydana gelen üç temel özellikten bahsedelim:

11 1. BM Güvenlik Konseyi, 6. Bölümden farklı olarak 7. Bölümde kendisine konu getirilmesine gerek duymaksızın Re sen olarak harekete geçer. 2. Aldığı kararlar 6. Bölümden farklı olarak 7. Bölümde bağlayıcıdır. 3. Artık Konsey geri planda kalan bir organ değil, bizzat olaylara müdahale eden üstünlüğü ele alan, sorumluluğu üstlenen bir tavırda hareket etmeye başlar. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konsey i yukarıda sayılan şekilde hareket edebilmek için bir durum tespiti yapar. Barış ve Güvenliğin bozulduğunu, bu sebeple 7. Bölüme uygun olarak hareket etmesi gerektiğini açıklar. Söz konusu olayda silahlı saldırı gerçekleşmişse, karineye göre ilk saldırıya geçen devlet barışı bozmuştur ve bu saldırıdan dolayı ortaya çıkan sorumluluğu üstlenmek zorundadır. BM Güvenlik Konsey i bu durumda 40. Maddeye göre geçici tedbirler uygulayabilir. Saldırının sonlanması için ateşkes çağrısında bulunabilir. BM Güvenlik Konseyi nin iki farklı şekilde karar alabilir. 1. Silahlı Kuvvet İçeren Tedbirler, 2. Silahlı Kuvvet İçermeyen Tedbirler. Uygulamada BM Güvenlik Konseyi daha çok silahlı kuvvet içermeyen tedbirlere başvurur. Bu tedbirler ekonomik ambargo uygulaması, diplomatik ilişkilerin askıya alınması, seyahat yasağı uygulanması, banka hesaplarının dondurulması gibi barışı bozacak olan devleti sıkıştırmaya yönelik tedbirlerdir. Sayılan bu tedbirlerde ortaya çıkan uyuşmazlığın ortadan kalkmasını sağlamıyorsa son çare olarak 42. Maddeye uygun hareket ederek silahlı kuvvet içeren tedbirlere başvurmak zorunda kalır. BMÖ üyesi tüm devletler yapılacak olan askeri harekâta sahip oldukları orduya mensup belli sayıda askeri birlik gönderir. Doğrudan kuvvet kullanan da bu askeri güçlerdir. 11

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (BM)

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (BM) KURULUŞ RAPORLARI BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (BM) Kuruluş adı Birleşmiş Milletler (BM) Kuruluş Tarihi 1945 Merkezi New York (ABD) Üye ülke sayısı 192 Genel Sekreter Ban Ki-mun Genel Bilgiler Dünya barışı ve sosyal

Detaylı

BM Güvenlik Konseyi nin Yeniden Yapılandırılması

BM Güvenlik Konseyi nin Yeniden Yapılandırılması Dr. Selman ÖĞÜT Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi 21. Yüzyılda Uluslararası Hukuk Çerçevesinde BM Güvenlik Konseyi nin Yeniden Yapılandırılması İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...

Detaylı

ITU Maritime Faculty-MSC.2016 International Organisations

ITU Maritime Faculty-MSC.2016 International Organisations ITU Maritime Faculty-MSC.2016 International Organisations İki tip uluslar arası örgütten bahsedilebilir. Bunlar; Hükümetler Arası Örgütler Hükümet Dışı Örgütler Genel Olarak Uluslar arası örgütlerin sayıca

Detaylı

YENİ YAYIN ULUSLARARASI ÖRGÜTLER HUKUKU: BİRLEŞMİŞ MİLLETLER SİSTEMİ

YENİ YAYIN ULUSLARARASI ÖRGÜTLER HUKUKU: BİRLEŞMİŞ MİLLETLER SİSTEMİ YENİ YAYIN ULUSLARARASI ÖRGÜTLER HUKUKU: BİRLEŞMİŞ MİLLETLER SİSTEMİ Yazar : Erdem Denk Yayınevi : Siyasal Kitabevi Baskı : 1. Baskı Kategori : Uluslararası İlişkiler Kapak Tasarımı : Gamze Uçak Kapak

Detaylı

MACARİSTAN SUNUMU Dr. Csaba UJKERY

MACARİSTAN SUNUMU Dr. Csaba UJKERY VII. ULUSLARARASI BALKAN BÖLGESİ DÜZENLEYİCİ YARGI OTORİTELERİ KONFERANSI 28-30 MAYIS 2012, İSTANBUL Yargının Bağımsızlığı ve Yasama ve Yürütme Güçleriyle İşbirliği Türkiye Cumhuriyeti Hâkimler ve Savcılar

Detaylı

TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ DANIŞMA VE İZLEME KONSEYİ NİN OLUŞUMU, TOPLANMASI VE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI TÜZÜĞÜ

TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ DANIŞMA VE İZLEME KONSEYİ NİN OLUŞUMU, TOPLANMASI VE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI TÜZÜĞÜ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ DANIŞMA VE İZLEME KONSEYİ NİN OLUŞUMU, TOPLANMASI VE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI TÜZÜĞÜ (3.2.2015 - R.G. 20 - EK III - A.E. 107 Sayılı Tüzük) TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ DAİRESİ

Detaylı

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO. Adalet Programı. Yargı Örgütü Dersleri

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO. Adalet Programı. Yargı Örgütü Dersleri Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO Adalet Programı Yargı Örgütü Dersleri ÜNİTE I YARGI, YARGIÇ, MAHKEME VE YARGILAMA KAVRAMLARI YARGI, YARGIÇ, MAHKEME VE YARGILAMA KAVRAMLARI DEVLET ERKLERİ

Detaylı

Milletlerarası Hukuk İÖ Final Sınavı Cevap Anahtarı ( )

Milletlerarası Hukuk İÖ Final Sınavı Cevap Anahtarı ( ) Milletlerarası Hukuk İÖ Final Sınavı Cevap Anahtarı (31.05.2016) I.BÖLÜM 1. KEİT Şartı nın 27. maddesine göre KEİT hukuki kişiliğe sahip olacaktır ve bu kişilik KEİT in dava açma yetkisini içerecektir.

Detaylı

İSTANBUL TAHKİM MERKEZİ KANUNU

İSTANBUL TAHKİM MERKEZİ KANUNU 12265 İSTANBUL TAHKİM MERKEZİ KANUNU Kanun Numarası : 6570 Kabul Tarihi : 20/11/2014 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 29/11/2014 Sayı : 29190 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 55 Amaç ve kapsam MADDE

Detaylı

SÖKE KENT KONSEYİ ÇOCUK MECLİSİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

SÖKE KENT KONSEYİ ÇOCUK MECLİSİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar SÖKE KENT KONSEYİ ÇOCUK MECLİSİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar AMAÇ Madde 1- Bu yönerge, Söke Kent Konseyi Çocuk Meclisi nin oluşumunu, organlarını, görevlerini ve çalışma

Detaylı

KONAK KENT KONSEYİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

KONAK KENT KONSEYİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç (13.04.2015 düzenlendi) KONAK KENT KONSEYİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1 (1) Bu Çalışma Yönergesi nin amacı; İzmir İli Konak İlçesi kent yaşamında, kent

Detaylı

NİLÜFER KENT KONSEYİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ

NİLÜFER KENT KONSEYİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ NİLÜFER KENT KONSEYİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 - (1) Bu Çalışma Yönergesi nin amacı; Bursa İli Nilüfer İlçesi kent yaşamında, kent vizyonunun ve hemşehrilik

Detaylı

Dr. MURAT YILDIRIM ULUSLARARASI VERGİ HUKUKU NDA TAHKİM

Dr. MURAT YILDIRIM ULUSLARARASI VERGİ HUKUKU NDA TAHKİM Dr. MURAT YILDIRIM ULUSLARARASI VERGİ HUKUKU NDA TAHKİM İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... vii İÇİNDEKİLER...ix KISALTMALAR...xix 1.GİRİŞ...1 I. KAVRAM VE TERİM...1 1. Kavram...1 a. Tanım...1 b. Unsurlar...4 aa. Anlaşma...4

Detaylı

UNESCO MİLLÎ KOMİSYONLAR TÜZÜĞÜ

UNESCO MİLLÎ KOMİSYONLAR TÜZÜĞÜ UNESCO MİLLÎ KOMİSYONLAR TÜZÜĞÜ Genel Konferansın 20. Oturumunda benimsenmiştir. (*) Giriş Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu nun amacının UNESCO Kuruluş Sözleşmesi tarafından belirlendiği

Detaylı

İDARİ YARGI DERSİ (VİZE SINAVI)

İDARİ YARGI DERSİ (VİZE SINAVI) SORULAR İDARİ YARGI DERSİ (VİZE SINAVI) 1- İdarenin denetim yollarından biri olarak, idari yargının gerekliliğini tartışınız (10 p). 2- Dünyadaki idari yargı sistemlerini karşılaştırarak, Türkiye nin mensup

Detaylı

YENİMAHALLE KENT KONSEYİ ÇOCUKMECLİSİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak Ve Tanımlar

YENİMAHALLE KENT KONSEYİ ÇOCUKMECLİSİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak Ve Tanımlar YENİMAHALLE KENT KONSEYİ ÇOCUKMECLİSİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak Ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu yönergenin amacı; Yenimahalle Kent Konseyi Çocuk Meclisi oluşumunu, organlarını,

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: 08.10.2006 Resmi Gazete Sayısı: 26313

Resmi Gazete Tarihi: 08.10.2006 Resmi Gazete Sayısı: 26313 Resmi Gazete Tarihi: 08.10.2006 Resmi Gazete Sayısı: 26313 Amaç MADDE 1 KENT KONSEYİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar (1) Bu Yönetmeliğin amacı; kent yaşamında, kent vizyonunun

Detaylı

T.C. KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU (OMBUDSMANLIK)

T.C. KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU (OMBUDSMANLIK) T.C. KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU (OMBUDSMANLIK) ŞİKAYET NO : 2015/5132 KARAR TARİHİ : 01/04/2016 RET KARARI ŞİKAYETÇİ : ŞİKAYET EDİLEN İDARE ŞİKAYETİN KONUSU : Türkiye Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler

Detaylı

Madde 3 - (1) Bu Yönetmelik; 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 76 ncı maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Madde 3 - (1) Bu Yönetmelik; 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 76 ncı maddesine dayanılarak hazırlanmıştır. KENT KONSEYİ YÖNETMELİĞİ İçişleri Bakanlığından: Resmi Gazete Tarihi : 08/10/ 2006 Resmi Gazete Sayısı : 26313 BİRİNCİ BÖLÜM : Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 - (1) Bu Yönetmeliğin amacı;

Detaylı

ULUSLARARASI SOSYAL POLİTİKA (ÇEK306U)

ULUSLARARASI SOSYAL POLİTİKA (ÇEK306U) DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. ULUSLARARASI SOSYAL POLİTİKA (ÇEK306U)

Detaylı

Yayın Tarihi : Doküman No: Revizyon Tarihi : Revizyon No:

Yayın Tarihi : Doküman No: Revizyon Tarihi : Revizyon No: Sayfa 1 / 6 TÜRKİYE YEŞİLAY CEMİYETİ GENEL MERKEZİ HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ 04.04.2014 1 Sayfa 2 / 6 Amaç Madde 1. Bu n amacı, Türkiye Yeşilay Cemiyeti Hukuk Müşavirliğinin görev,

Detaylı

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN TEMEL HUKUK BU DERSTE NELER ÖĞRENECEĞİZ? Yargı nedir? Türk hukukunda yargının bölümleri Anayasa Yargısı İdari Yargı Adli Yargı TEMEL HUKUK YARGI Yargı, devletin hukuk

Detaylı

Çok Uluslu İşletmeler. Doç.Dr. Barış Baraz

Çok Uluslu İşletmeler. Doç.Dr. Barış Baraz Çok Uluslu İşletmeler Doç.Dr. Barış Baraz BM ve Uluslararası Organizasyonlar Birleşmiş Milletler (UN) ve bağlı kuruluşlar Birleşmiş Milletler 24 Ekim 1945'te kurulmuş dünya barışını, güvenliğini korumak

Detaylı

SÖKE KENT KONSEYİ ENGELLİLER MECLİSİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

SÖKE KENT KONSEYİ ENGELLİLER MECLİSİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar SÖKE KENT KONSEYİ ENGELLİLER MECLİSİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar AMAÇ Madde 1- (1) Bu yönerge, Söke Kent Konseyi Engelli Meclisi nin oluşumunu, organlarını, görevlerini

Detaylı

Çocuk Haklarının Kullanılmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesi

Çocuk Haklarının Kullanılmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesi Çocuk Haklarının Kullanılmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesi Çocuk Haklarının Kullanılmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Kanun No: 4620 Kabul Tarihi : 31/1/2001

Detaylı

YURTDIŞI İNŞAAT HİZMETLERİ SEKTÖRÜ İÇİN ULUSLARARASI TAHKİM REHBERİ

YURTDIŞI İNŞAAT HİZMETLERİ SEKTÖRÜ İÇİN ULUSLARARASI TAHKİM REHBERİ YURTDIŞI İNŞAAT HİZMETLERİ SEKTÖRÜ İÇİN ULUSLARARASI TAHKİM REHBERİ İÇİNDEKİLER Önsöz İçindekiler Kısaltmalar Giriş BİRİNCİ BÖLÜM: ULUSLARARASI TİCARİ SÖZLEŞMELERDEN KAYNAKLANAN UYUŞMAZLIKLARIN HUKUKİ

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Hukuk Fakültesi 2. Sınıf Güz Dönemi. HUK233 İdare Hukuku I Lisans Zorunlu Türkçe. Yok. Yok

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Hukuk Fakültesi 2. Sınıf Güz Dönemi. HUK233 İdare Hukuku I Lisans Zorunlu Türkçe. Yok. Yok . Sınıf Güz Dönemi Teori HUK İdare Hukuku I 4 İdare hukukuna giriş İdare hukukunun kaynakları Hukuk devleti ve eşitlik 4 Merkezi idare Yerel yönetimler İdari özerklik 7 Büyükşehir belediyeleri Kamu iktisadi

Detaylı

MUTABAKAT TUTANAĞI VE ÇALIŞMA, İŞLEYİŞ USUL VE ESASLARI YÖNERGESİ

MUTABAKAT TUTANAĞI VE ÇALIŞMA, İŞLEYİŞ USUL VE ESASLARI YÖNERGESİ TÜRKİYE ALKOL POLİTİKALARI PLATFORMU (TAPP) MUTABAKAT TUTANAĞI VE ÇALIŞMA, İŞLEYİŞ USUL VE ESASLARI YÖNERGESİ PLATFORMUN ADI 1- Platformun adı, Türkiye Alkol Politikaları Platformu dur. Kısa adı ise TAPP

Detaylı

ÖN KARAR PROSEDÜRÜ. Sunuş Planı

ÖN KARAR PROSEDÜRÜ. Sunuş Planı ÖN KARAR PROSEDÜRÜ Avrupa Birliği ve Uluslararası Ekonomik İlişkiler Anabilim Dalı (Hukuk) Yüksek Lisans Programı 2017-2018 Güz Dönemi 2. DERS Doç. Dr. İlke GÖÇMEN 1 Sunuş Planı Ön Tespitler Başvuruya

Detaylı

TÜRK HUKUK DÜZENİNİN YÜRÜRLÜK KAYNAKLARI (2) Dr. Öğr. Üyesi Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi

TÜRK HUKUK DÜZENİNİN YÜRÜRLÜK KAYNAKLARI (2) Dr. Öğr. Üyesi Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi TÜRK HUKUK DÜZENİNİN YÜRÜRLÜK KAYNAKLARI (2) Dr. Öğr. Üyesi Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi KANUN (YASA) Kanun Geniş anlamda Dar/Gerçek anlamda Kanun, hukuk kaynaklarından sadece birisidir.

Detaylı

DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER KURULU İŞ KONSEYLERİ SEÇME VE SEÇİLME ESASLARI YÖNERGESİ

DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER KURULU İŞ KONSEYLERİ SEÇME VE SEÇİLME ESASLARI YÖNERGESİ DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER KURULU İŞ KONSEYLERİ SEÇME VE SEÇİLME ESASLARI YÖNERGESİ 1. MADDE : Amaç ve Kapsam Bu Yönergenin amacı; Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ve İş Konseyleri Çalışma Usul ve Esasları Hakkında

Detaylı

13 NİSAN 2012 TARİHİNDE TSO DA YAPILAN SİVAS KENT KONSEYİ GENEL KURULUN TOPLANTISINDA GÖRÜŞÜLÜP OYBİRLİĞİ İLE KABUL EDİLEN

13 NİSAN 2012 TARİHİNDE TSO DA YAPILAN SİVAS KENT KONSEYİ GENEL KURULUN TOPLANTISINDA GÖRÜŞÜLÜP OYBİRLİĞİ İLE KABUL EDİLEN 13 NİSAN 2012 TARİHİNDE TSO DA YAPILAN SİVAS KENT KONSEYİ GENEL KURULUN TOPLANTISINDA GÖRÜŞÜLÜP OYBİRLİĞİ İLE KABUL EDİLEN SİVAS KENT KONSEYİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

EK-8. Madde 1. 1. Komite, 59 uncu maddenin 1 ve 2 nci paragrafları uyarınca, Sözleşmeye ilişkin değişiklik önerilerini inceler.

EK-8. Madde 1. 1. Komite, 59 uncu maddenin 1 ve 2 nci paragrafları uyarınca, Sözleşmeye ilişkin değişiklik önerilerini inceler. EK-8 İDARİ KOMİTE VE TIR YÜRÜTME KURULUNUN OLUŞUMU, İŞLEVLERİ, USUL VE ESASLARI / VE İÇ TÜZÜĞÜ İDARİ KOMİTENİN OLUŞUMU, İŞLEVLERİ, USUL VE ESASLARI VE İÇ TÜZÜĞÜ (06/06/1999 tarihli ve 23717 sayılı Resmi

Detaylı

TÜRK YARGI SİSTEMİ YARGITAY Öğr. Gör. Ertan Cem GÜL MYO Hukuk Bölümü Adalet Programı

TÜRK YARGI SİSTEMİ YARGITAY Öğr. Gör. Ertan Cem GÜL MYO Hukuk Bölümü Adalet Programı TÜRK YARGI SİSTEMİ YARGITAY Öğr. Gör. Ertan Cem GÜL MYO Hukuk Bölümü Adalet Programı Yargıtay, tanımı Anayasa ile yapılan, işlevleri, mensupları ve bunların seçimi ve diğer kuruluş esasları, Anayasa'da

Detaylı

Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşmaları: Yatırım Kavramı ve En Çok Gözetilen Ulus Kayıtları

Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşmaları: Yatırım Kavramı ve En Çok Gözetilen Ulus Kayıtları Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşmaları: Yatırım Kavramı ve En Çok Gözetilen Ulus Kayıtları Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması (YKTK) Anlaşmaları veya dünyada bilinen diğer adıyla

Detaylı

FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI KORUMA DERNEĞİ ÇALIŞMA GRUPLARI VE KOMİTELER YÖNETMELİĞİ

FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI KORUMA DERNEĞİ ÇALIŞMA GRUPLARI VE KOMİTELER YÖNETMELİĞİ FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI KORUMA DERNEĞİ ÇALIŞMA GRUPLARI VE KOMİTELER YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Hukuki Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı, Fikri Mülkiyet Hakları Koruma Derneği

Detaylı

ZEYTİNBURNU KENT KONSEYİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI UYGULAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ZEYTİNBURNU KENT KONSEYİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI UYGULAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ZEYTİNBURNU KENT KONSEYİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI UYGULAMA YÖNERGESİ Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1: Zeytinburnu Kent Konseyi Yönergesi, kent yaşamında, kent vizyonunun ve

Detaylı

OMÜ TOPLULUKLARI TÜZÜĞÜ

OMÜ TOPLULUKLARI TÜZÜĞÜ OMÜ TOPLULUKLARI TÜZÜĞÜ Tanım Madde 1- Omü... Topluluğu 2547sayılı yüksek öğretim kanununun 47 nci maddesi esas alınarak hazırlanan Ondokuz Mayıs üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı

Detaylı

YENİMAHALLE KENT KONSEYİ ENGELLİ MECLİSİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak Ve Tanımlar

YENİMAHALLE KENT KONSEYİ ENGELLİ MECLİSİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak Ve Tanımlar YENİMAHALLE KENT KONSEYİ ENGELLİ MECLİSİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak Ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu yönergenin amacı; Yenimahalle Kent Konseyi Engelli Meclisi oluşumunu, organlarını,

Detaylı

SÖKE KENT KONSEYİ EMEKLİ MECLİSİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç-Kapsam-Dayanak ve Tanımlar

SÖKE KENT KONSEYİ EMEKLİ MECLİSİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç-Kapsam-Dayanak ve Tanımlar SÖKE KENT KONSEYİ EMEKLİ MECLİSİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç-Kapsam-Dayanak ve Tanımlar AMAÇ MADDE 1- (1) Bu yönerge, Söke Kent Konseyi Emekli Meclisi nin oluşumunu, organlarını, görevlerini ve

Detaylı

Başkentteki Yardımcı Kuruluşlar. Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu

Başkentteki Yardımcı Kuruluşlar. Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu Başkentteki Yardımcı Kuruluşlar Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu Yardımcı Kuruluşlar Hükümete veya bakanlıklara görevlerinde yardımcı olmak, belirli konularda görüş bildirmek, bir idari

Detaylı

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO HBYS Programı. Yargı Örgütü Dersleri

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO HBYS Programı. Yargı Örgütü Dersleri Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO HBYS Programı Yargı Örgütü Dersleri YARGI, YARGIÇ, MAHKEME VE YARGILAMA KAVRAMLARI Kuvvetler ayrılığı ilkesi-1 Bir devlette, üç erk (kuvvet) vardır: Yasama,

Detaylı

ULUSLARARASI HUKUK VE DIŞ İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ULUSLARARASI HUKUK VE DIŞ İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. ADALET BAKANLIĞI ULUSLARARASI HUKUK VE DIŞ İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İnsan Hakları Daire Başkanlığı ULUSLARARASI HUKUK VE DIŞ İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İnsan Hakları Daire Başkanlığı AVRUPA İNSAN

Detaylı

CEZA HUKUKU- ULUSLARARASI HUKUK. Dr.Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi

CEZA HUKUKU- ULUSLARARASI HUKUK. Dr.Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi CEZA HUKUKU- ULUSLARARASI HUKUK Dr.Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi CEZA HUKUKU Öğrenme Hedeflerimiz CEZA HUKUKUNUN KONUSU SUÇ VE CEZALARIN KANUNÎLİĞİ SUÇ VE CEZALARIN GEÇMİŞE YÜRÜMEZLİĞİ CEZA

Detaylı

151 NOLU SÖZLEŞME KAMU HİZMETİNDE ÖRGÜTLENME HAKKININ KORUNMASI VE İSTİHDAM KOŞULLARININ BELİRLENMESİ YÖNTEMLERİNE İLİŞKİN SÖZLEŞME

151 NOLU SÖZLEŞME KAMU HİZMETİNDE ÖRGÜTLENME HAKKININ KORUNMASI VE İSTİHDAM KOŞULLARININ BELİRLENMESİ YÖNTEMLERİNE İLİŞKİN SÖZLEŞME 151 NOLU SÖZLEŞME KAMU HİZMETİNDE ÖRGÜTLENME HAKKININ KORUNMASI VE İSTİHDAM KOŞULLARININ BELİRLENMESİ YÖNTEMLERİNE İLİŞKİN SÖZLEŞME ILO Kabul Tarihi: 7 Haziran 1978 Kanun Tarih ve Sayısı: 25 Kasım 1992

Detaylı

DİKEY INTERNATIONAL Law & Consultancy ULUSLARARASI TAHKİM KURUMUNUN YİD SÖZLEŞMELERİNDE UYGULANABİLİRLİĞİ

DİKEY INTERNATIONAL Law & Consultancy ULUSLARARASI TAHKİM KURUMUNUN YİD SÖZLEŞMELERİNDE UYGULANABİLİRLİĞİ ULUSLARARASI TAHKİM KURUMUNUN YİD SÖZLEŞMELERİNDE UYGULANABİLİRLİĞİ 1. Tahkim Kurumu Uluslararası Hukuk kapsamında, Uluslararası Tahkim müessesesi önemli bir yer işgal etmektedir. Öncelikle Tahkimi, prensipte,

Detaylı

EKONOMİK İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI Hacı Dede Hakan KARAGÖZ

EKONOMİK İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI Hacı Dede Hakan KARAGÖZ Ekonomik İşbirliği Teşkilat (EİT), üye ülkeler arasında yoğun ekonomik işbirliğinin tesis edilmesini amaçlayan bölgesel düzeyde bir uluslararası teşkilattır. Teşkilat, 1964 yılında kurulan Kalkınma İçin

Detaylı

Arabuluculuk tarihinden itibaren açılacak davalar için Zorunlu hale geldi.

Arabuluculuk tarihinden itibaren açılacak davalar için Zorunlu hale geldi. BILGILENDIRME NOTU www.ak-denetim.com KONU: 7155 sayılı Kanun ile Ticari Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk 01.01.2019 tarihinden itibaren açılacak davalar için Zorunlu hale geldi. Ticari uyuşmazlıklarda arabuluculuk

Detaylı

AB nin Özellikleri ve Kurumsal Yapısı

AB nin Özellikleri ve Kurumsal Yapısı AB nin Özellikleri ve Kurumsal Yapısı AB nin Özellikleri Kendi aralarında ticaretin serbsetleştirilmesi, Üçüncü ülklere karşı ortak bir gümrük politikası uygulanması, Sermaye ve işgücü hareketlerinin serbest

Detaylı

ODTÜ G.V. ÖZEL LĠSESĠ SOSYAL BĠLĠMLER ZÜMRESĠ. 2011-2012 Eğitim-Öğretim Yılı. Ders Adı : Siyaset ÇalıĢma Yaprağı 13 SĠYASET

ODTÜ G.V. ÖZEL LĠSESĠ SOSYAL BĠLĠMLER ZÜMRESĠ. 2011-2012 Eğitim-Öğretim Yılı. Ders Adı : Siyaset ÇalıĢma Yaprağı 13 SĠYASET ODTÜ G.V. ÖZEL LĠSESĠ SOSYAL BĠLĠMLER ZÜMRESĠ 2011-2012 Eğitim-Öğretim Yılı Ders Adı : Siyaset ÇalıĢma Yaprağı 13 Adı Soyadı : No: Sınıf: 11/ SĠYASET Siyaset; ülke yönetimini ilgilendiren olayların bütünüdür.

Detaylı

KPSS 2007 GK (50) DENEME 3 / 52. SORU 50. Aşağıdakilerden hangisi hukuk devleti ilkesinin gereklerinden biri değildir? A) Yasal idare B) Devlet faaliyetlerinin belirliliği C) İdarenin mali sorumluluğu

Detaylı

KADINLARA KARŞI HER TÜRLÜ AYRIMCILIĞIN ÖNLENMESI SÖZLEŞMESI EK İHTIYARI PROTOKOL

KADINLARA KARŞI HER TÜRLÜ AYRIMCILIĞIN ÖNLENMESI SÖZLEŞMESI EK İHTIYARI PROTOKOL KADINLARA KARŞI HER TÜRLÜ AYRIMCILIĞIN ÖNLENMESI SÖZLEŞMESI EK İHTIYARI PROTOKOL İşbu Protokol'e Taraf Devletler, Birleşmiş Milletler Şartı Andlaşması'nın temel insan haklarına, insanlık onuru ve insan

Detaylı

ULUSAL İNSAN HAKLARI KURUMLARI ULUSLARARASI STANDARTLARA UYGUNLUĞUN YORUM İLKELERİ

ULUSAL İNSAN HAKLARI KURUMLARI ULUSLARARASI STANDARTLARA UYGUNLUĞUN YORUM İLKELERİ Doç. Dr. Abdurrahman EREN İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ULUSAL İNSAN HAKLARI KURUMLARI ULUSLARARASI STANDARTLARA UYGUNLUĞUN YORUM İLKELERİ İÇİNDEKİLER

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ ANAYASA HUKUKU DERSİ ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM DERS PROGRAMI İÇERİĞİ DERS TARİHİ 1. DERS SAATİ 2.

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ ANAYASA HUKUKU DERSİ ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM DERS PROGRAMI İÇERİĞİ DERS TARİHİ 1. DERS SAATİ 2. KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ ANAYASA HUKUKU DERSİ 2015-2016 ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM DERS PROGRAMI İÇERİĞİ DERS TARİHİ 1. DERS SAATİ 2. DERS SAATİ 15.02.2016 Türk Hukukunun Bilgi Kaynakları - Mevzuat, Yargı

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: Resmi Gazete Sayısı: NİĞDE ÜNİVERSİTESİ KADIN ARAŞTIRMALARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

Resmi Gazete Tarihi: Resmi Gazete Sayısı: NİĞDE ÜNİVERSİTESİ KADIN ARAŞTIRMALARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarihi: 09.11.2015 Resmi Gazete Sayısı: 29527 Amaç NİĞDE ÜNİVERSİTESİ KADIN ARAŞTIRMALARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1

Detaylı

İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI VE İNSAN HAKLARI

İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI VE İNSAN HAKLARI İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER...V KISALTMALAR... XI ÖNSÖZ... XIII GİRİŞ... 1 Birinci Bölüm İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI VE İNSAN HAKLARI I. İSLAM KONFERANSI TEŞKİLÂTINDAN İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATINA... 5 II. İNSAN

Detaylı

ÖZET. İstanbul, 15 Ağustos 2016 KIRK YEDİNCİ GENEL KURUL

ÖZET. İstanbul, 15 Ağustos 2016 KIRK YEDİNCİ GENEL KURUL İstanbul, 15 Ağustos 2016 ÖZET KIRK YEDİNCİ GENEL KURUL AÇILIŞ TÖRENİ Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi Kırk Yedinci Genel Kurulu, Rusya Federasyonu Federal Asamblesi Devlet Duması nın

Detaylı

ULUSAL VEYA ETNİK, DİNSEL VEYA DİLSEL AZINLIKLARA MENSUP OLAN KİŞİLERİN HAKLARINA DAİR BİLDİRİ

ULUSAL VEYA ETNİK, DİNSEL VEYA DİLSEL AZINLIKLARA MENSUP OLAN KİŞİLERİN HAKLARINA DAİR BİLDİRİ 209 ULUSAL VEYA ETNİK, DİNSEL VEYA DİLSEL AZINLIKLARA MENSUP OLAN KİŞİLERİN HAKLARINA DAİR BİLDİRİ Birleşmiş Milletler Genel Kurulu nun 20 Aralık 1993 tarihli ve 47/135 sayılı Kararıyla ilan edilmiştir.

Detaylı

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK DANIŞMA MECLİSİ TOPLANTISI İLE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI YÖNETMELİĞİ

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK DANIŞMA MECLİSİ TOPLANTISI İLE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI YÖNETMELİĞİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK DANIŞMA MECLİSİ TOPLANTISI İLE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI YÖNETMELİĞİ (15.12.2011 - R.G. 213 - EK III - A.E. 652 Sayılı Yönetmelik) ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK DANIŞMA MECLİSİNİN

Detaylı

www.salthukuk.com facebook.com/salthukuk twitter.com/salt_hukuk 1 İçindekiler Milletlerarası Hukuk Çift-İ.Ö. 2. Dönem - Part 5 Pratik - 1 2-10

www.salthukuk.com facebook.com/salthukuk twitter.com/salt_hukuk 1 İçindekiler Milletlerarası Hukuk Çift-İ.Ö. 2. Dönem - Part 5 Pratik - 1 2-10 www.salthukuk.com facebook.com/salthukuk twitter.com/salt_hukuk 1 İçindekiler Milletlerarası Hukuk Çift-İ.Ö. 2. Dönem - Part 5 Konu sayfa Pratik - 1 2-10 1 www.salthukuk.com facebook.com/salthukuk twitter.com/salt_hukuk

Detaylı

İçindekiler Önsöz 7 Kısaltmalar 25 Giriş 29 BİRİNCİ BÖLÜM: ULUSLARARASI HAVA HUKUKUNUN MAHİYETİ I. ULUSLARARASI HAVA HUKUKUNUN KAPSAMI 31 A.

İçindekiler Önsöz 7 Kısaltmalar 25 Giriş 29 BİRİNCİ BÖLÜM: ULUSLARARASI HAVA HUKUKUNUN MAHİYETİ I. ULUSLARARASI HAVA HUKUKUNUN KAPSAMI 31 A. İçindekiler Önsöz 7 Kısaltmalar 25 Giriş 29 BİRİNCİ BÖLÜM: ULUSLARARASI HAVA HUKUKUNUN MAHİYETİ I. ULUSLARARASI HAVA HUKUKUNUN KAPSAMI 31 A. Hava Hukukunun Tanımlanması 31 B. Hava Hukukunun Özerkliği ve

Detaylı

Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESCAP)

Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESCAP) Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESCAP) Kurtuluş Aykan* Küresel mali krizin ortaya çıkardığı en önemli gerçek, ekonomik sorunların bundan böyle artık tek tek ülkelerin

Detaylı

DARÜŞŞAFAKA CEMİYETİ DENETİM KOMİSYONU OLUŞUM, GÖREV, ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK 1

DARÜŞŞAFAKA CEMİYETİ DENETİM KOMİSYONU OLUŞUM, GÖREV, ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK 1 DARÜŞŞAFAKA CEMİYETİ DENETİM KOMİSYONU OLUŞUM, GÖREV, ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK 1 1 Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulunun 16.10.2012 tarih / 58 sayılı kararı ile kabul edilmiş olup, Yönetmelikte

Detaylı

En İyisi İçin. I. Kanun-u Esasi gerçek anlamda anayasa bir monarşi öngörmemektedir. (x)

En İyisi İçin. I. Kanun-u Esasi gerçek anlamda anayasa bir monarşi öngörmemektedir. (x) Ne x t Le v e l Ka r i y e r 250ADET TAMAMIÖZGÜN ÇÖZÜMLÜAÇI KUÇLU SORU Kaymakaml ı k Sı navı nahazı r l ı k Anayasa Açı kuçl usor u Bankası En İ yi si İ çi n.. Necat i beycd.50.yı li şhanı Apt.no: 19/

Detaylı

ÖZETLE. Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem

ÖZETLE. Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem ÖZETLE Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem MiLLETiN ONAYIYLA Mevcut Anayasa da Cumhurbaşkanı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti nin başıdır. Sistemin işleyişi, devletin bekası ve vatanın bütünlüğü, Türkiye

Detaylı

Devletler Umumi Hukuku II HUK208. Zorunlu. Lisans. Bahar. Örgün Eğitim. Türkçe

Devletler Umumi Hukuku II HUK208. Zorunlu. Lisans. Bahar. Örgün Eğitim. Türkçe DEVLETLER UMUMİ HUKUKU II DERSİ ÖĞRETİM PLANI Dersin Adı Devletler Umumi Hukuku II Dersin Kodu HUK208 Dersin Türü Zorunlu Dersin Seviyesi Lisans Dersin AKTS kredisi Haftalık Ders Saati (Kuramsal) 3 Haftalık

Detaylı

(Resmî Gazete ile yayımı: 11.12.1992 Sayı : 21432 Mükerrer)

(Resmî Gazete ile yayımı: 11.12.1992 Sayı : 21432 Mükerrer) 25 Kamu Hizmetinde Örgütlenme Hakkının Korunmasına ve İstihdam Koşullarının Belirlenmesi Yöntemlerine İlişkin 151 Sayılı Sözleşmenin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun (Resmî Gazete ile yayımı:

Detaylı

ODTÜ BİLGİSAYAR TOPLULUĞU

ODTÜ BİLGİSAYAR TOPLULUĞU ODTÜ BİLGİSAYAR TOPLULUĞU TÜZÜK 1. Kuruluş: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Bilgisayar Topluluğu, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Ankara yerleşkesinde, Kültür İşleri Müdürlüğünün denetiminde çalışmak üzere

Detaylı

İÇİNDEKİLER. ÖN SÖZ...i GİRİŞ...1. Birinci Bölüm MİLLETLERARASI ÖRGÜT TEORİSİ

İÇİNDEKİLER. ÖN SÖZ...i GİRİŞ...1. Birinci Bölüm MİLLETLERARASI ÖRGÜT TEORİSİ İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...i GİRİŞ...1 Birinci Bölüm MİLLETLERARASI ÖRGÜT TEORİSİ I. MİLLETLERARASI ÖRGÜTLERİN DOĞUŞ NEDENLERİ...3 II. MİLLETLERARASI ÖRGÜTLERİN AMAÇLARI...5 III. MİLLETLERARASI ÖRGÜTLER VE ULUSLARARASI

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

FIRAT ÜNİVERSİTESİ PROJE KOORDİNASYON VE DANIŞMANLIK OFİSİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

FIRAT ÜNİVERSİTESİ PROJE KOORDİNASYON VE DANIŞMANLIK OFİSİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar FIRAT ÜNİVERSİTESİ PROJE KOORDİNASYON VE DANIŞMANLIK OFİSİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı; Fırat Üniversitesine bağlı olarak kurulan Proje

Detaylı

1. İnsan Hakları Kuramının Temel Kavramları. 2. İnsan Haklarının Düşünsel Kökenleri. 3. İnsan Haklarının Uygulamaya Geçişi: İlk Hukuksal Belgeler

1. İnsan Hakları Kuramının Temel Kavramları. 2. İnsan Haklarının Düşünsel Kökenleri. 3. İnsan Haklarının Uygulamaya Geçişi: İlk Hukuksal Belgeler 1. İnsan Hakları Kuramının Temel Kavramları 2. İnsan Haklarının Düşünsel Kökenleri 3. İnsan Haklarının Uygulamaya Geçişi: İlk Hukuksal Belgeler 4. Birinci Kuşak Haklar: Kişi Özgürlükleri ve Siyasal Haklar

Detaylı

Genel Müdürümüz Sayın İsmail GÜNEŞ, Dünya Meteoroloji Örgütü İcra Konseyi Üyeliğine Seçildi

Genel Müdürümüz Sayın İsmail GÜNEŞ, Dünya Meteoroloji Örgütü İcra Konseyi Üyeliğine Seçildi Genel Müdürümüz Sayın İsmail GÜNEŞ, Dünya Meteoroloji Örgütü İcra Konseyi Üyeliğine Seçildi İsviçre nin Cenevre kentinde düzenlenen 17 nci Dünya Meteoroloji Kongresi sırasında gerçekleştirilen seçimlerde

Detaylı

ANTALYA SERBEST MUHASEBECĐ MALĐ MÜŞAVĐRLER ODASI ODA ĐÇ YÖNETMELĐĞĐ

ANTALYA SERBEST MUHASEBECĐ MALĐ MÜŞAVĐRLER ODASI ODA ĐÇ YÖNETMELĐĞĐ ANTALYA SERBEST MUHASEBECĐ MALĐ MÜŞAVĐRLER ODASI ODA ĐÇ YÖNETMELĐĞĐ BĐRĐNCĐ BÖLÜM AMAÇ VE KAVRAMLAR Amaç Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı; Antalya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası nın, Yönetim Kuruluna

Detaylı

DÜNYA TÜRK İŞ KONSEYİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI YÖNERGESİ

DÜNYA TÜRK İŞ KONSEYİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI YÖNERGESİ DÜNYA TÜRK İŞ KONSEYİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI YÖNERGESİ Amaç ve Kapsam Madde 1 (1) Bu Yönergenin amacı; Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ve İş Konseyleri Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik esasları

Detaylı

Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi Yönergesi

Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi Yönergesi Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi Yönergesi v AMAÇ VE KAPSAM Madde 1: Bu Yönerge, Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi nin düzenli ve verimli bir ortamda gerçekleşmesi için Kongre öncesi ve Kongre nin açılışından

Detaylı

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL HİZMET KULÜBÜ ÖĞRENCİ FAALİYETLERİ TÜZÜĞÜ MADDE 1 İSİM

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL HİZMET KULÜBÜ ÖĞRENCİ FAALİYETLERİ TÜZÜĞÜ MADDE 1 İSİM BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL HİZMET KULÜBÜ ÖĞRENCİ FAALİYETLERİ TÜZÜĞÜ MADDE 1 İSİM Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Hizmet Kulübü, Boğaziçi Üniversitesi Öğrenci Faaliyetleri Ana Tüzüğü uyarınca, Boğaziçi

Detaylı

Dr. Hediye BAHAR SAYIN. Pay Sahibi Haklarının Korunması Kapsamında Anonim Şirket Yönetim Kurulu Kararlarının Butlanı

Dr. Hediye BAHAR SAYIN. Pay Sahibi Haklarının Korunması Kapsamında Anonim Şirket Yönetim Kurulu Kararlarının Butlanı Dr. Hediye BAHAR SAYIN Pay Sahibi Haklarının Korunması Kapsamında Anonim Şirket Yönetim Kurulu Kararlarının Butlanı İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR LİSTESİ... XIX Giriş...1 Birinci

Detaylı

İSTANBUL TAHKİM MERKEZİ ACİL DURUM HAKEMİ KURALLARI (EK-1)

İSTANBUL TAHKİM MERKEZİ ACİL DURUM HAKEMİ KURALLARI (EK-1) İSTANBUL TAHKİM MERKEZİ ACİL DURUM HAKEMİ KURALLARI (EK-1) MADDE 1 Uygulama Alanı 1. Bu Ek teki Kurallar, tarafların Acil Durum Hakemi Kuralları nın uygulanmaması hakkında yazılı olarak anlaşmış oldukları

Detaylı

MAHKEMELER (TÜRK YARGI ÖRGÜTÜ) Dr. Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi

MAHKEMELER (TÜRK YARGI ÖRGÜTÜ) Dr. Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi MAHKEMELER (TÜRK YARGI ÖRGÜTÜ) Dr. Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi ÖĞRENME HEDEFLERİMİZ - ADLÎ YARGI MAHKEMELERİ, BÖLGE ADLİYE MAHKEMELERİ, YARGITAY - İDARE MAHKEMELERİ, BÖLGE İDARE MAHKEMELERİ,

Detaylı

ÖRNEK 3-TOPLULUK TÜZÜĞÜ DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ TOPLULUĞU TÜZÜĞÜ. BİRİNCİ BÖLÜM Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ÖRNEK 3-TOPLULUK TÜZÜĞÜ DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ TOPLULUĞU TÜZÜĞÜ. BİRİNCİ BÖLÜM Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ÖRNEK 3-TOPLULUK TÜZÜĞÜ DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ TOPLULUĞU TÜZÜĞÜ BİRİNCİ BÖLÜM Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Kapsam MADDE 1- (1) Bu tüzük, Dokuz Eylül Üniversitesi Öğrenci Topluluğunun kuruluş (

Detaylı

AYLIK TOPLANTI. Prof. Dr. Tekin Akgeyik

AYLIK TOPLANTI. Prof. Dr. Tekin Akgeyik AYLIK TOPLANTI İŞ MAHKEMELERİNİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI VE İŞ UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK SİSTEMİ: 7036 SAYILI İŞ MAHKEMELERİ KANUNUNA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME ve TARTIŞMALAR Prof. Dr. Tekin Akgeyik

Detaylı

TÜRK HUKUK DÜZENİNİN YÜRÜRLÜK KAYNAKLARI (1) Dr. Öğr. Üyesi Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi

TÜRK HUKUK DÜZENİNİN YÜRÜRLÜK KAYNAKLARI (1) Dr. Öğr. Üyesi Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi TÜRK HUKUK DÜZENİNİN YÜRÜRLÜK KAYNAKLARI (1) Dr. Öğr. Üyesi Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi HUKUKTA KAYNAK KAVRAMI MADDÎ KAYNAK-ŞEKLÎ KAYNAK MADDÎ KAYNAK: Hukuk kuralının kaynağı nedir? (Neden

Detaylı

ODTÜ KKK Öğrenci Temsilcileri Konseyi Yönergesi

ODTÜ KKK Öğrenci Temsilcileri Konseyi Yönergesi ODTÜ KKK Öğrenci Temsilcileri Konseyi Yönergesi Birinci Bölüm Amaç, Kapsam, Dayanak Amaç MADDE 1 (1) Bu yönergenin amaçları aşağıda belirtilmiştir. a) Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampusu

Detaylı

T.C. FARUK SARAÇ TASARIM MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİ TOPLULUKLARI KURULUŞ VE ÇALIŞMA ESASLARI YÖNERGESİ

T.C. FARUK SARAÇ TASARIM MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİ TOPLULUKLARI KURULUŞ VE ÇALIŞMA ESASLARI YÖNERGESİ T.C. FARUK SARAÇ TASARIM MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİ TOPLULUKLARI KURULUŞ VE ÇALIŞMA ESASLARI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönerge nin amacı, Öğrenci Kültür-Sanat,

Detaylı

izlenmiştir. Çin Halk Cumhuriyeti 1949 yılında kurulmuştur. IMF'ye bağlıbirimler: Guvernörler Konseyi, İcra Kurulu, Geçici Kurul, Kalkınma Kurulu

izlenmiştir. Çin Halk Cumhuriyeti 1949 yılında kurulmuştur. IMF'ye bağlıbirimler: Guvernörler Konseyi, İcra Kurulu, Geçici Kurul, Kalkınma Kurulu DÜNYA EKONOMİSİ Teknoloji, nüfus ve fikir hareketlerini içeren itici güce birinci derecede itici güç denir. Global işbirliği ağıgünümüzde küreselleşmişyeni ekonomik yapının belirleyicisidir. ASEAN ekonomik

Detaylı

CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ, KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMESİ, YÖNETMELİK ve KARARI

CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ, KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMESİ, YÖNETMELİK ve KARARI CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ, KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMESİ, YÖNETMELİK ve KARARI (Kavramlara Dair Bir Bilgilendirme) Akın Gencer ŞENTÜRK, Avukat İzmir, 16.11.2018 Anayasamız, Yürütme yetkisi ve görevi, Cumhurbaşkanı

Detaylı

DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ İNTERNET TEKNOLOJİLERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ ÇALIŞMA İLKELERİ

DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ İNTERNET TEKNOLOJİLERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ ÇALIŞMA İLKELERİ DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ İNTERNET TEKNOLOJİLERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ ÇALIŞMA İLKELERİ Tanım 1. Bu ilkeler "Doğu Akdeniz Üniversitesi İnternet Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi"nin (İTAM)

Detaylı

MİLLİ GÜVENLİK KURULU VE MİLLİ GÜVENLİK KURULU GENEL SEKRETERLİĞİ KANUNU

MİLLİ GÜVENLİK KURULU VE MİLLİ GÜVENLİK KURULU GENEL SEKRETERLİĞİ KANUNU 6219 MİLLİ GÜVENLİK KURULU VE MİLLİ GÜVENLİK KURULU GENEL SEKRETERLİĞİ KANUNU Kanun Numarası : 2945 Kabul Tarihi : 9/11/1983 Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 11/11/1983 Sayı : 18218 Yayımlandığı Düstur

Detaylı

GENÇLİK KOLLARI YÖNETMELİĞİ

GENÇLİK KOLLARI YÖNETMELİĞİ GENÇLİK KOLLARI YÖNETMELİĞİ 195 BÖLÜM I GENEL HÜKÜMLER KURULUŞ Madde 1 - Cumhuriyet Halk Partisi Tüzüğü nde ifadesini bulan amac a yönelik olarak, Genel Merkez, il, ilçe ve gerek görülen beldelerde örgüt

Detaylı

TÜRK TELEKOMÜNİKASYON A.Ş. DENETİM KOMİTESİ ÇALIŞMA ESASLARI

TÜRK TELEKOMÜNİKASYON A.Ş. DENETİM KOMİTESİ ÇALIŞMA ESASLARI TÜRK TELEKOMÜNİKASYON A.Ş. DENETİM KOMİTESİ ÇALIŞMA ESASLARI TÜRK TELEKOMÜNİKASYON A.Ş. İÇİNDEKİLER: BİRİNCİ BÖLÜM... 2 Kapsam ve Tanımlar... 2 Madde 1 - Kapsam... 2 Madde 2 - Tanımlar... 2 İKİNCİ BÖLÜM...

Detaylı

"Tüketici Aleyhine Başlatılacak İcra Takibinde Parasal Sınır" "Tüketici Aleynine Ba~latllacak icra Takibinde Parasal ~ınırn

Tüketici Aleyhine Başlatılacak İcra Takibinde Parasal Sınır Tüketici Aleynine Ba~latllacak icra Takibinde Parasal ~ınırn "Tüketici Aleyhine Başlatılacak İcra Takibinde Parasal Sınır" "Tüketici Aleynine Ba~latllacak icra Takibinde Parasal ~ınırn T.C. YARGıTAY 13. HUKUK DAIRESI Esas No: 2015/1 0571 Karar No: 2015/8738 Karar

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA AKADEMİK DEĞERLENDİRME VE KALİTE GELİŞTİRME YÖNETMELİĞİ

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA AKADEMİK DEĞERLENDİRME VE KALİTE GELİŞTİRME YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarihi: 20.09.2005 Resmi Gazete Sayısı: 25942 YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA AKADEMİK DEĞERLENDİRME VE KALİTE GELİŞTİRME YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde

Detaylı

ANTALYA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI ODA İÇ YÖNETMELİĞİ

ANTALYA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI ODA İÇ YÖNETMELİĞİ Amaç ANTALYA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI ODA İÇ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ VE KAVRAMLAR Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı; Antalya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası nın, Yönetim Kuruluna

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM : Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM : Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından: Resmi Gazete Tarihi : 20/09/2005 Resmi Gazete Sayısı : 25942 BİRİNCİ BÖLÜM : Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 - Bu Yönetmeliğin amacı; yükseköğretim kurumlarının

Detaylı

DAVA ŞARTI ARABULUCULUK KAPSAMINDAKİ TİCARİ UYUŞMAZLIKLAR

DAVA ŞARTI ARABULUCULUK KAPSAMINDAKİ TİCARİ UYUŞMAZLIKLAR DAVA ŞARTI ARABULUCULUK KAPSAMINDAKİ TİCARİ UYUŞMAZLIKLAR Arb. Y. Burak ASLANPINAR 10 Aralık 2018 06:00 I- GİRİŞ Türkiye de 2013 yılında yürürlüğe girerek ilk defa uygulanmaya başlayan arabuluculuk, 01.01.2018

Detaylı

Prof. Dr. Hakan Pekcanıtez Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi - Komisyon Bașkanı

Prof. Dr. Hakan Pekcanıtez Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi - Komisyon Bașkanı Prof. Dr. Hakan Pekcanıtez Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi - Komisyon Bașkanı 1 TASARI KOMİSYONU ve BENİMSENEN KANUNLAȘTIRMA YÖNTEMY NTEMİ Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu

Detaylı

ÇOCUK HAKLARININ KULLANILMASINA İLİŞKİN AVRUPA SÖZLEŞMESİ

ÇOCUK HAKLARININ KULLANILMASINA İLİŞKİN AVRUPA SÖZLEŞMESİ ÇOCUK HAKLARININ KULLANILMASINA İLİŞKİN AVRUPA SÖZLEŞMESİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ BÖLÜM I BÖLÜM II SÖZLEŞMENİN UYGULANMA ALANI, AMACI VE TANIMLAR Sözleşmenin uygulanma alanı ve amacı... Madde 1 Tanımlamalar...

Detaylı

TEMEL HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA. Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR

TEMEL HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA. Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR TEMEL HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR ANAYASANıN TEMEL ILKELERI 2 1. madde Türkiye devleti bir cumhuriyettir. 2. Madde Cumhuriyetin nitelikleri Cumhuriyetçilik Başlangıç ilkeleri Atatürk

Detaylı

EĞİTİMİN HUKUKSALTEMELLERİ. 7. Bölüm Eğitim Bilimine Giriş GÜLENAZ SELÇUK- CİHAN ÇAKMAK-GÜRSEL AKYEL

EĞİTİMİN HUKUKSALTEMELLERİ. 7. Bölüm Eğitim Bilimine Giriş GÜLENAZ SELÇUK- CİHAN ÇAKMAK-GÜRSEL AKYEL EĞİTİMİN HUKUKSALTEMELLERİ 7. Bölüm Eğitim Bilimine Giriş GÜLENAZ SELÇUK- CİHAN ÇAKMAK-GÜRSEL AKYEL EĞİTİM VE HUKUK HUKUKUN AMAÇLARI HUKUKUN DALLARI EĞİTİM HUKUKU HUKUKUN KAYNAKLARI ULUSLARARASI BELGELERDE

Detaylı