Bu kitapçık. ÇEKUS Şube Müd. Tel : /1228 HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Bu kitapçık. ÇEKUS Şube Müd. Tel : 0 312 310 15 13 /1228 HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ"

Transkript

1 GEBELİK ANNE SÜTÜ VE EMZİRME Bu kitapçık ANKARA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ ÇOCUK, ERGEN, KADIN ÜREME SAĞLIĞI HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ tarafından hazırlanmıştır. ÇEKUS Şube Müd. Tel : /1228 ANKARA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ ÇOCUK, ERGEN, KADIN ÜREME SAĞLIĞI HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ANKARA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜNÜN GEBELERE VE ANNELERE ARMAĞANIDIR

2 GEBELİK ve SAĞLIK Bir canlıyı içinde büyütmek ve onu dünyaya getirmek büyük bir hayat deneyimi ve anlatılmaz yaşanır bir duygu durumudur. Gebelik; gebenin kendi sağlığı ve bebeğin sağlığı için yaşam tarzının, alışkanlıkların gözden geçirilmesi ve düzenlenmesinin gerektiği bir süreçtir.

3 LOHUSA BİLGİLERİ Doğumdan sonraki 6 hafta Lohusalık olarak adlandırılır. Bu dönemde gebeliğin kadında yarattığı fizyolojik ve psikolojik değişimler gebelik önceki haline döner. Gebelik süresince rahim yaklaşık 11 kat büyür, doğum sonrası süratle küçülmeye başlar. Rahmin küçülmesine ve doğum sonu kanamanın azalmasına emzirmenin katkısı büyüktür. Eski sağlığınıza ve gücünüze kavuşabilmeniz için lohusalık dönemini ciddiye almalısınız ve her fırsatta dinlenmelisiniz. Bu süreç tıpkı bir hastalığın nekahat dönemi gibidir. Doğum sonrasında rahimden gelen sıvı içeriği açısından enfeksiyona müsait olduğu için temizliğe dikkat edilmelidir. Gebelik döneminde olduğu gibi lohusalık döneminde de dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Lohusalık döneminde kanama,tansiyon,ateş,emzirme vb. kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Doğum Sonrasında Kontrollerinizi Yaptırmak Üzere; gün arasında 15.gün 6. Haftada Aile hekiminize başvurun. GEBELİK Gebelik Bir kadının hayatındaki benzeri olmayan bir güzelliğin, anne olmanın ilk adımıdır. Gebeliklerin %5-20 sinde anne ve/veya bebeğin sağlığını tehlikeye düşürecek problemler ortaya çıkabilir. Yapılan çalışmalar; gebelik döneminden itibaren iyi doğum öncesi bakım programı uygulanan kadınlarda anne ve bebek ölümlerinin azaldığı ve gebelik sonuçlarının daha olumlu olduğunu göstermektedir. Tüm gebeler, gebelikleri süresince en az 4 kez doğum öncesi kontrole gitmelidir. Riskli gebeliklerde kontrol sayısı artırılmalıdır. SEVGİLİ ANNE ADAYI Kendinizin ve bebeğinizin sağlığı için hastane şartlarında doğum yapın. Kayıtlı olduğunuz aile sağlığı biriminde görev yapan doktor ve aile sağlığı elemanından yardım alın. Gebeliğiniz süresince kontrollerinizde sağlık personeli tarafından yapılan gebelik ve bebek bakımı vs. konularında verilen eğitimlere katılın. Tıbbi zorunluluk olmadıkça sezaryenla doğumu değil anne-bebek sağlığını koruyan normal doğumu tercih edin. Sezaryende anne ölüm hızı normal doğuma göre 6 kat, dünyaya gelen bebeklerin ölüm riski 3 kat daha fazladır. Hastane veya aile sağlığı merkezine gebelik kontrollerine gittiğinizde gebeliğinizin 30. haftasından itibaren aile planlaması, 32. haftasından itibaren anne sütü ve emzirme konusunda bilgi alın.

4 GEBELİK TAKVİMİ GEBELİK HAFTASINA GÖRE BEBEĞİN DURUMU VE GEBE VÜCUDUNDA GÖRÜLEN DEĞİŞİKLİKLER 3 4. Hafta Gebeliği sürdürmek için gerekli değişiklikleri yapmak için östrojen ve progesteron hormonlarının düzeyi artar. Henüz bölünen hücrelerden ibarettir Hafta Adet kanaması gecikir. Gebelik testi (+) olur. Tüm vücut bölümlerini oluşturacak üç tabaka halindedir (embriyo) Hafta Göğüslerde değişiklikler, bulantı, sık idrara gitme, karında şişlik hissi, hazımsızlık görülebilir. Kafa ve bacaklar oluşmaya başlar, kalp atımı başlamıştır Hafta Doğum öncesi kontroller için doktora gitmeye başlamanın tam zamanı. Tüm iç organları oluşmaya başlar, kalp atımı başlar. ELLE ANNE SÜTÜ NASIL SAĞILIR? Sağma işlemine geçmeden önce eller iyice yıkanır, Rahat bir yere oturduktan sonra parmak uçları ile meme ucu hafifçe parmaklar arasına alınarak yuvarlanır. Baş parmak kahve renkli kısmın üstünde, diğer parmak uçları işaret parmağının hizasında altta ya da yanlarda olacak şekilde tutulur. Baş ve işaret parmakları yavaşça içe göğüs duvarına doğru ve ardından birbirine doğru bastırılır; fazla bastırmamaya dikkat edilmelidir aksi takdirde süt kanalları tıkanabilir. Bastırma işlemi, el göğüs duvarından uzaklaştırılırken devam ettirilir. Bu şekilde süt meme başına doğru itilir. İşlem tekrarlandıkça süt akmaya başlar. Sağma hareketi ritmik bir şekilde tekrarlanmalıdır. Süt sağma işlemi sırasında acı hissedilmemelidir, acı oluyorsa uygulanan teknik hatalıdır.doğru tekniği öğrenmek için eğitimli sağlık personelinden yardım alınmalıdır. Sağılan Sütün Saklanması Sağılan süt, dondurulmadan buzdolabında 72 saat (3 gün) Dondurulan Süt; Tek kapaklı buzdolabında 2 hafta İki kapaklı buzdolabında 3 ay Derin dondurucu ( ev tipi) 6 ay Buzu çözüldükten sonra 24 saat içerisinde kullanılmalıdır. Sütler bir kullanımlık olarak süt saklama kaplarına konulmalıdır, tekrar tekrar dondurulup ısıtılmamalıdır. Sağılan Sütün Isıtılması Sağılan sütün konulduğu kap sıcak su dolu daha genişçe bir kap içerisine konularak ısıtılmalıdır.

5 ANNE SÜTÜNÜ SAĞMAK Emzirmenin sürdürülmesi bazen de başlatılması için süt sağmanın yararlı ve önemli olduğu bir çok durum vardır. Sütün Sağılması Şu Durumlarda Yararlıdır: Tıkanık(şiş) memeyi rahatlatmakta, Çökük bir meme başından memeyi emmeyi öğrenene kadar, Düşük doğum tartılı ve kuvvetli ememeyen bir bebeği beslemek için, Yeterli ememeyen hasta bir bebeği beslemekte, Anne işe gittiğinde bebeği beslemek için, Memeyi istemeyen bir bebeği emmekten hoşlanana kadar beslemekte, Bebeğin çok dolu bir memeyi almasını kolaylaştırmak için veya çökük meme ucu olan memeyi bebeğin daha iyi kavraması için, Bebeğin memeyi tamamen boşaltamaması durumunda süt kanallarının tıkanmaması için elle süt sağma sütün boşaltılmasında en iyi yoldur. Sütün elle sağılmasını tüm emziren annelerin bilmesi gerekir. Alet gerektirmez, anne her yerde, her zaman sağabilir. Sütün sağılacağı kabın geniş ağızlı ve temiz olması önemlidir. Süt Sağmadan önce; Bebek hakkında iyi duygu ve düşünceler içerisinde olmak Bebeğe ait bir eşya bulundurmak veya bebekle tensel temasta bulunmak Ilık duş alma Isıtılmış bir havluyu memelerin üzerine koymak Memelere masaj yapmak Sırta masaj yapmak Ilık bir şeyler içmek gibi, Sağma öncesi uygun olan uygulamaları yapmak süt verimi üzerine faydalı olmaktadır. 12. Hafta Bulantı ve sık idrara gitme azalır ve kaybolur. Kabızlık olabilir. Yaklaşık 7,5 cm olmuştur. Cinsiyet organları şekillenmiştir. Kasları gelişmeye başlar. 10. Hafta Kilo artışı gözlenir. Bazen de bu dönemde kilo kaybedilir. Gözler, el ve ayak parmakları oluşur. 14. Hafta Kendini daha iyi ve enerjik hissetme dönemidir. Göğüs uçları ve çevresi koyulaşır. Tüm iç ve dış organlar tamamen oluşmuştur. Bundan sonra; gelişme değil, büyüme ön plandadır. Hastalıklar, ilaçlar gibi etkenlerden etkilenme daha az olur. 16. Hafta Gebelik gözle görülür hale gelmiştir. Rahat giysiler giyilmelidir. İştah artar; dikkat edilmezse hızla kilo alınabilir. Çok hızlı büyümeye başlamıştır. Tüm vücut ince kıllarla kaplanır. Boy: 15 cm dir.

6 18. Hafta Bebeğin hareketleri hissedilmeye başlanır. Kese içinde serbestçe dönmeye başlar. 20. Hafta Bazı bölgelerde renk artışı olabilir. Yüzde gebelik maskesi oluşmuşsa güneşten korunmak gereklidir. Damaklar içinde dişler oluşmaya ve saçlar çıkmaya başlar. Yaklaşık ağırlığı: 300 gr dır. 24. Hafta En hızlı kilo alma dönemi. Ayaklar şişmeye başlar. Terleme artar. Başparmağını emer. Boy: 30 cm. Yaklaşık Ağırlık: gr dır. 28. Hafta Karın derisi gerilir ve çatlaklar oluşur. Sindirim sorunları başlayabilir. (Mide ağrısı, hazımsızlık) Vücudunda yağ depolamaya başlar, derisi yağlı bir madde ile kaplanır. Yaklaşık Boy: 35 cm. Ağırlık 1000 gr dır. BEBEĞİN YETERLİ SÜT ALAMAMASININ NEDENLERİ NELERDİR? Sık Görülen Nedenler: Doğum sonrası emzirmeye geç başlamak (ilk yarım-bir saatten sonra başlamak) Sık emzirmemek (en az kez) Gece emzirmekten kaçınmak Kısa süre emzirmek Memeye yanlış yerleşme Biberon ve emzik kullanmak Bebeğe ek besinler vermek Annenin kendine güvenmemesi Annenin kaygı, endişe ve stresi Emzirmeden hoşlanmama Bebeği kabullenmeme Yorgunluk Nadir Görülen Nedenler: Emzirirken östrojen içeren doğum kontrol hapları kullanmak Alkol sigara, fazla kafein, ilaç, sedasyon yapan ilaç kullanımı Bebeğin ağır hastalık ya da sakatlığı Unutmayın; Ne kadar sık emzirirseniz o kadar süt üretilir. SAĞLIKLI HER ANNE BEBEĞİ İÇİN YETERLİ SÜT ÜRETEBİLİR

7 SÜTÜNÜZÜN YETERLİ OLDUĞUNU NASIL ANLARSINIZ? Her anne, sütünün bebeği için yeterli olduğundan emin olmak ister. Bebeği çok ağlıyorsa, az uyuyorsa, huzursuzsa, anne sütünün yeterli olmadığını düşünür ve kaygılanır. Oysa bu belirtiler başka nedenlerden de kaynaklanabilir. Böyle durumlarda anneler çoğu kez bu konuda bilgili bir kişiye danışmadan ek mamalar vermeye başlarlar, böylece anne sütü ile beslenmeden uzaklaşılır. Sağlıklı her anne, doğru bir şekilde emziriyorsa, ilk haftalarda sık ve geceleri de emziriyorsa, yeterli sıvı alıyorsa (her emzirme sonrası bir bardak), bebeği için yeterli süt üretebilir. Yenidoğan bebek ilk hafta kilo kaybeder günlük olduğunda doğum kilosuna ulaşması beklenir. Bebek günde 6-8 kez idrar yapıyorsa, ilk 6 ay boyunca ağırlığı ayda en az 500 gr ya da haftada 125 gr alıyorsa, annenin sütü yetiyordur. Bebeğinizin yeterli kilo almadığını düşünüyorsanız öncelikle bir sağlık ocağı veya ana çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezine başvurun. 32. Hafta Hareketle nefes darlığı ve büyüyen rahmin yukarıya baskı yapması sonucu göğüs ağrısı olabilir. Tam olarak oluşmuştur; kafası aşağıya dönebilir. Boy: 40 cm. Ağırlık 1750 gr dır. 36. Hafta Bundan sonra doktor kontrolleri haftada bir yapılmalıdır. Aktiviteyi biraz kısmak, çok ayakta durmamak gerekir. Bebeğin kafası çıkıma yerleşir. Boy: 45 cm. Ağırlık gr dır. 40. Hafta Beklenen doğum tarihi yaklaşmıştır. Boy: 50cm. Ağırlık gr dır. Not: Boy ve ağırlık ölçüleri yaklaşık değer olarak verilmiştir. Her bebeğe göre değişir.

8 GEBELİKTE BESLENME BEBEĞİMİZİ HANGİ SIKLIKTA EMZİRELİM? Bebek her istediğinde emzirilmelidir. Bebek ağzını açarak, aranarak, sonunda da ağlayarak açlığını belli eder. İlk aylarda bebek uyandığında genellikle açtır ve emzirilmek ister. Bu dönemdeki beslenme şekli hem annenin hem de doğacak olan bebeğin sağlığını büyük ölçüde etkiler. Bu nedenle gebe kadının, yeterli ve dengeli beslenmesi çok önemlidir. Çocuğun bedensel ve zihinsel gelişimi doğum öncesi dönemde annenin iyi beslenmesi ile başlar. Bebeğin tek besin kaynağı vardır. O da ANNE dir. Annenin sağlığı ve beslenme durumu, sadece annenin değil doğuracağı bebeğin de sağlığı, büyümesi ve bedensel, zihinsel gelişmesi yönünden önem taşımaktadır. Bunun için aşağıdaki önerilere dikkat edin. *Gebelik süresince kazanılan ağırlık 7 kg.dan az, 14 kg.dan fazla olmamalıdır. *Günde iki kibrit kutusu kadar peynir, en az 2 su bardağı süt (pastörize ve uzun ömürlü olanlar tercih edilmelidir) veya yoğurt veya aynı miktardaki yoğurdu ayran yaparak tüketin. *Her gün en az 1 adet yumurta, 1 porsiyon etli sebze veya kuru baklagil (kuru fasulye, nohut, mercimek vs.) yemeğe özen gösterin. *Vitaminlerin zengin kaynağı olan taze sebze ve meyveleri her öğünde düzenli olarak tüketin. Her emzirme sonrası memede yapılan süt miktarı biraz daha artacağından, zamanla beslenme aralıkları uzayacaktır. Bebek ilk aylarda en az günde kez emzirilmelidir. Bir emzirmede bir meme tamamen boşalana kadar emzirilmelidir. Bebek ikinci memeyi de emmek isterse o meme de verilebilir. Fakat bir sonraki emzirmede yarım kalan meme verilerek tamamen boşalması sağlanmalıdır. DAHA ÇOK EMZİRME = DAHA ÇOK SÜT

9 Emerken şapırtı sesi duyulması ya da yanakların içeri çekilmesi genellikle bebeğin yalnızca meme ucunu emdiğini ve ağzıyla yeterince meme dokusunu kavramamış olduğunu gösterir. İyi yerleştirme meme başında oluşabilecek çatlak, yara, meme tıkanıklığı vb. problemleri önler. MEME UCUNU EMMEKLE BEBEK BESLENEMEZ Bebeğinizin iyi emmediğinden kaygılanıyorsanız bu konuda yakınınızda bulunan bir aile sağlığı merkezi ya da ana çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezine başvurun, anne sütü ve emzirme konusunda eğitimli bir sağlık görevlisinden danışmanlık alın ve size yakın anne destek grubunu öğrenin diğer emziren annelerle bir araya gelip birbirinize destek verin. *Memeleri her emzirmeden önce temizlemeye gerek yoktur. *Memeler asla sabunla ya da başka bir temizleyici ile yıkanmamalı mümkün olduğunca duş alınmalıdır. *Anne sütü bebeği hastalıklardan koruyucu o kadar madde içerir ki bu yolla mikrop bulaşmasından korkulmaz. *Bebeğe mikrop ellerden bulaşır. *Eller vücutta, evde, hastanede veya çevrede bulunan her türlü mikrobu taşır. *Anneler ve bebeğe bakan kişiler bunu hiç unutmamalı, ellerini sık sık yıkamalıdır. *Meme ucunun bakımı için özel olarak kremlerin kullanılmasına gerek yoktur. Her emzirme sonrasında memeden gelen son süt meme ucuna sürülmeli ve kurutulduktan sonra kapatılmalıdır. * Yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanın. İyotlu tuzu, koyu renkli cam kavanozda saklayın. Tuzu ışıktan güneşten ve nemli ortamdan koruyun. Böylelikle iyodun kayba uğramasını engellemiş olursunuz. İyotlu tuzu, yemek pişmeye yakın ekleyin. *Öğünlerinizi atlamayın. Azar azar, sık aralıklarla beslenin. Yemekler, genellikle 3 ana öğün ve 2-3 ara öğün şeklinde yenilmelidir. Ara öğünlerde meyve, sandviç gibi hafif yiyecekler tercih edilmelidir. *Kemik sağlığınız için güneş ışığından uygun saatlerde ve düzenli olarak yararlanmaya özen gösterin. *İçeriği bilinmeyen ve fazla miktarda katkı maddesi içeren besinleri gebeliğiniz süresince tüketmeyin. *Gebelikte artan sıvı gereksinimini karşılamak için sıvı tüketiminizi arttırın. Her gün en az 10 bardak su için. Süt, ayran, taze sıkılmış meyve suları içerek sıvı alımınızı artırabilirsiniz. *Kabızlığı önlemek için sıvı tüketimi yanında posa içeren besinler de tüketin ( taze sebze- meyve, kuru meyve, kuru baklagil vb gibi). *Gebelikte anemi (kansızlık) daha sık görülür. Anemiden korunmak için yumurta, kırmızı et, pekmez, kuru baklagil gibi yiyeceklerin yanında taze sebze, meyve ya da taze sıkılmış meyve suyu tüketin. Yemekten bir saat önce ve sonrasına kadar çay ya da kahve içmeyin. * Besinleri hazırlamadan önce ellerinizi iyice yıkayın. *Tarım ürünlerine böcek öldürücü ilaçlar katıldığından, sebze ve meyveleri kullanmadan önce çok iyi yıkayın. *Alkol ve sigara bebekte büyüme ve gelişme geriliğine, düşük doğum ağırlıklı bebeklere, erken doğumlara neden olabilmektedir. Sigara içen gebelerin bebeklerine daha az oksijen ulaşmaktadır. Bu bebekler üst solunum yolu enfeksiyonu, soğuk algınlığı, kulak enfeksiyonları ve alerji için daha yüksek risk taşırlar.

10 SEVGİLİ ANNE ADAYI Gebeliğiniz boyunca en az 4 kere doğum öncesi bakım almak üzere size en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz. İlk 14 haftalık gebe iken birinci izlem, haftalık gebe iken ikinci izlem, haftalık gebe iken üçüncü izlem, haftalık gebe iken dördüncü izleminizi yaptırmak üzere doktorunuza başvurunuz. Gebeliğinizin 4. ayından itibaren mutlaka bebeğiniz ve sizde oluşabilecek anemiyi (kansızlık) önlemek için doktorunuzun tavsiye ettiği demir ilacını almaya başlayınız. Demir ilacını doğumdan sonra da 3 ay kullanmaya devam ediniz. BEBEK MEMEYE DOĞRU YERLEŞTİĞİNDE; Bebeğin ağzı kocaman açık olmalı, Bebeğin çenesi memeye dayanmalı, Alt dudağı dışa doğru kıvrılmış olmalı, Dil önde memeyi sarmalıyor olmalı, Meme olabildiğince ağzı doldurmuş olmalı, bebek sadece memenin ucunu değil, meme ucunun etrafındaki kahverengi bölgenin çoğunu da ağzına almış olmalıdır (Şekil 1). Bebeğin süt ile dolu kanallara ulaşabilmesi için ağzını iyice açması gerekir. Doğru Yerleştirme Yanlış Yerleştirme GEBELİKTE TEHLİKE İŞARETLERİ AŞAĞIDAKİ BELİRTİLER VARSA HEMEN SAĞLIK KURULUŞUNA BAŞVURUN. Vajinal Kanama Sara Nöbeti gibi Kasılmalar Ateş ve Ciddi Güçsüzlük Ciddi Karın Ağrısı Suların Gelmesi Solunum Güçlüğü ve Sık Solunum Baş Ağrısıyla Beraber Görmede Bozulma Yüz, Parmaklar ve Bacaklarda Şişme Çocuk Hareketlerinin Hissedilmemesi Şekil 1 Şekil 2 Yanlış yerleşme (şekil 2); bebek memeden uzakta, ağzı küçük açık, kahverengi kısmın büyük kısmı dışarıdan görülüyor dili geride emiyor. Emzirme süresi boyunca meme ucunun devamlı acıması bebeğin memeyi yanlış kavradığını gösterir. Meme ucunda acı duyulmasının nedeni, bebeğin dilini meme yerine meme ucuna karşı hareket ettirmesidir. Ağız yeterince açılmamışsa, dil meme ucuna sürtünerek zedelenmesine yol açacaktır. Bebek dili ve damağı arasına meme ucunu alarak baskı yapmaktadır. Meme ucunun olmaması, ucunun içe çökük olması ya da ucunun büyük olması emzirme için problem değildir. Bebek zaten memenin sadece ucunu değil ucun etrafındaki kahve renkli bölgenin büyük bir bölümünü de alarak sütü emer.

11 EMZİRMEYE NASIL BAŞLAYALIM? Başarılı Emzirme, annenin bebeğini emzirmeyi istemesi, emzirmeyi başaracağını düşünmesi, sütünün yeteceğine inanması ile olur. Annenin yeterli süt oluşturabilmesi için yeterli sıklıkta ve doğru şekilde emzirmesi gerekmektedir. Anne sütü ile beslenmede annenin bilmesi gereken en önemli nokta, bebeğini memeye nasıl yerleştireceğidir. Bebek memeye iyi yerleşmiş ise, anne ve bebek emzirmeyi öğrenirken meme uçları zedelenmez. Bebek ağzını kocaman açarak ve dilini önden memeyi sarmalayarak emer. Bebeğinizi yavaşça memeye yaklaştırın, meme başınızı ağzına dokundurun. Bekleyin! Bebek ağzını kocaman açsın sonra bebeği çabuk ve yumuşak bir şekilde memeye yerleştirin. GEBE TETANOZ AŞI TAKVİMİ KORUMA SÜRESİ UYGULAMA ZAMANI Yok Gebeliğin 4. ayı 1-3 yıl TT-1 den enaz 4 hafta sonra 5 yıl TT-2 den en az 6 ay sonra 10 yıl TT-3 den en az 1 yıl sonra ya da bir sonraki gebelikte Doğurganlık çağı boyunca TT-4 den en az 1 yıl sonra ya da bir sonraki gebelikte DOZ SAYISI TT1 TT2 TT3 TT4 TT5

12 ANNEYE ÖĞÜTLER Hamilelik ve doğumdan sonra sizin için yeni bir hayat başlıyor. EMZİRME POZİSYONLARI 1.KLASİK EMZİRME POSİZYONU Anne rahat pozisyonda oturmalı *Doğumdan hemen sonra, bebeğinizi ilk yarım-bir saat içerisinde emzirin. *Bebeğinizden Fenilketonüri, Hipotiroidi ve Biyotidinaz Eksikliği taraması için topuk kanı aldırın. *Bebeğinize ilk 6 Ay Sadece Anne Sütü verin. 6. aydan itibaren tamamlayıcı besinlerle birlikte 2 yaşına kadar emzirmeye devam edin. *Sizin ve bebeğinizin sağlığı için doğumların arasının en az 2 yıl olmasına dikkat edin. Bebeği kendine yaklaştırmalı Bebek anneye paralel olmalı Bebeğin burnu, meme başının hizasında olmalı Bebeğin başı annenin dirseğine yerleşmeli Anne eli ile bebeğin tüm vücudunu kavramalıdır. 2.KOLTUKALTI POZİSYONU Bebek annenin koltuk altına yerleştirilir Anne eli ile bebeğin başını ve vücudunu kavrar. *Hemen yeni bir bebek düşünmüyorsanız, etkili bir korunma yöntemi seçin, emzirmek sizi tekrar gebe kalmaktan korumaz. *Bebeğinizin aşılarını aşı takvimine uygun olarak yaptırın. *Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz olarak dağıtılan D vitamini (doğumundan 15 gün sonra) ve Demir Damlasından (4. aydan itibaren) bebeğinizi faydalandırın. İkizlerde, hemen doğum sonrasında kullanılabilir 3. TERS KUCAK POZİSYONU Emzirdiği memesinin tarafındaki eliyle bebek kavranır. Küçük bebeklerde ve bebeğin memeye zor yerleştirildiği durumlarda kullanılabilir.

13 BEBEĞE EMZİK VE BİBERON VERİLMEMELİDİR. Sağlıklı doğan bebekler emme refleksiyle doğar ve anne memesini ağzını kocaman açarak emer. Bu doğal durum bebeğin anne memesine doğru yerleşmesini sağlar. Bebeğe biberon veya emzik verilmesi bebeğin doğuştan getirdiği bu yeteneğinin kaybolmasına neden olur. Ağzını kocaman açmayı unutur. Anne memesine yaklaştırıldığında ağzını küçük açtığı için anne memesine iyi yerleşemez. Biberon ve emzik alan bebeklerde meme başı şaşkınlığı denilen bir durum oluşmakta ve bebekler anne memesini emmeyi bırakmaktadır. Bebek anne memesinin sadece ucunu emer. Biberonla beslenme emzirme kadar emme gerektirmediğinden bebek anne memesi yerine biberonu tercih edebilir. Biberonlar uzun süre ortalıkta dolaştırıldıkları ve kapakları her zaman kapalı olmadığı için, kolayca mikrop üremesi gerçekleşmekte ve bebeğin hastalanmasına neden olmaktadır. Biberon kullanımı tamamlayıcı besinlere geçerken bebeğin kaşıktan besin almasını zorlaştırır. Bebek her besini biberondan alınacak kıvamda ister ve çiğneme becerisi gelişmez. Bebeğinizi mutlaka doğumundan 6 yaşına kadar en az 17 kez bir sağlık kuruluşuna (aile sağlığı merkezi-hastane vs.) kontrole götürün. İlk bir yaşına kadar; 1. Kontrol: Doğumda 2. Kontrol: İlk 48 saat içinde 3. Kontrol: 15. günde 4. Kontrol: 41. günde 5. Kontrol: 2. Ayda 6. Kontrol: 3. Ayda 7. Kontrol: 4. Ayda 8. Kontrol: 6. Ayda 9. Kontrol: 9. Ayda Bir Yaş -6 Yaş arası 10. Kontrol: 12. Ayda 11. Kontrol: 18. Ayda 12. Kontrol: 24. Ayda 13. Kontrol: 30. Ayda 14. Kontrol: 36. Ayda 15. Kontrol: 4 Yaşında 16. Kontrol: 5 Yaşında 17. Kontrol: 6 yaşında

14 SEVGİLİ ANNELER; BEBEĞİNİZİ İLK 6 AY SADECE EMZİRİN Sağlıklı bebekler emme refleksi ile doğar, vücudunuz ona gereken en ideal besini vermek için gebelik boyunca hazırlanmıştır. Bebeğin vücut ve ruh sağlığı için en uygun besin, annenin kendi sütüdür. Her annenin sütü kendi bebeğine özgü salgılandığı için bebeğin sindirim sistemine uygundur. Bebeğin zihinsel, fiziksel ve ruhsal gelişimi için en uygun besindir. Doğumdan sonra ilk birkaç saat içerisinde gelen sarı renkli ağız sütünü (kolostrum) mutlaka bebeğinize verin. Ağız sütü çok besleyicidir ve yoğun olarak bağışıklık maddeleri içerdiği için bebeğiniz için ilk aşı gibi olacaktır. Kolostrum (ağız sütü) miktarı az olmasına karşın, ilk günlerde bebeğin beslenmesi ve bağırsaklarının iyi çalışması için yeterlidir. Önemli olan annenin doğumdan sonra en kısa zamanda hemen emzirmeye başlamasıdır. Anne sütü ilk 6 ay bebeğinizin tüm besin ihtiyacını karşılayacak özelliktedir. Hiçbir besin veya içeceğe (su, çay, meyve suyu, hazır mama veya inek sütü vs) ihtiyacı yoktur. Anne sütünde bebeğin ihtiyacı olan su yeterince vardır, bebeğinizi sık sık emzirmek koşuluyla (en az kez) su vermenize gerek yoktur. Anne sütünün içerisinde bulunan bağışıklık maddeleri bebeğin hastalıklardan korunmasını sağlar ve bağışıklık sisteminin oluşmasını destekler. Anne sütü her zaman hazır, doğal, temizdir. Anne sütünün içerdiği maddeler bebeği rahatlatır, gevşetir, ağrıyı azaltır, daha çabuk uykuya dalmasını sağlar. Anne sütü alan bebekler diğer besinlerle beslenen bebeklerden daha zeki olurlar. Anne sütü tamamıyla ve kolaylıkla sindirilir. Anne sütü alan bebeklerde ishal karın ağrısı ve kabızlık daha az görülür. Anne sütü içerisinde bulunan yağ asitleri içeriği bebeğin beyin ve sinir sistemi için ideal miktarda ve orandadır. Büyüme faktörü içerdiği için bebekler daha iyi büyür. Emzirme annelerin meme kanseri, rahim kanseri, anemi, osteoporoz gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Emziren anneler eski kilolarına daha çabuk döner. Emzirme hormonları, anneyi gevşetir daha çabuk uykuya dalmasını sağlar, anneyi dinlendirir Emzirme bebek veya anne hasta iken de sürdürülmelidir Anne sütü ile beslenen bebeklerde; konuşma problemi, şeker hastalığı, lenf kanseri ve diş çürükleri daha az görülür. Her Bebek İçin En İyi Besin Kendi Annesinin Sütüdür.

15

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ANNE SÜTÜ VE EMZİRME. Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanlığı

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ANNE SÜTÜ VE EMZİRME. Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanlığı ANNE SÜTÜ VE EMZİRME Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanlığı ANNE SÜTÜNÜN TEŞVİKİ Hedefimiz; Her kadına şartları ne olursa olsun, emzirme için gerekli profesyonel ve toplumsal desteğin sağlanması, annelerin

Detaylı

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ANNE SÜTÜ VE EMZİRME. İstatistik ve Bilgi İşlem Daire Başkanlığı. Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanlığı

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ANNE SÜTÜ VE EMZİRME. İstatistik ve Bilgi İşlem Daire Başkanlığı. Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanlığı ANNE SÜTÜ VE EMZİRME ANNE SÜTÜ; ANNENİN BEBEĞİNE VERECEĞİ İLK VE EN GÜZEL HEDİYEDİR UNICEF, WHO, SAĞLIK BAKANLIĞI ÖNERİLERİ Emzirmeyeilk ilk bir saat içerisinde başlanması İlk 6 ay sadece anne sütü 6 aydan

Detaylı

GEBELİKTE YETERLİ ve DENGELİ BESLENME

GEBELİKTE YETERLİ ve DENGELİ BESLENME GEBELİKTE YETERLİ ve DENGELİ BESLENME NEDEN ÖNEMLİDİR? Hayat sağlıkla güzeldir BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ Gebelik öncesi ideal ağırlığında olan yetişkin kadınların ortalama 9-14 kg arasında (ayda 1-1,5kg)

Detaylı

Gebeliğiniz süresince Doğum Öncesi Bakım Hizmetleri;

Gebeliğiniz süresince Doğum Öncesi Bakım Hizmetleri; Gebeliğiniz süresince Doğum Öncesi Bakım Hizmetleri; Aile Sağlığı Merkezlerinde Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezlerinde Toplum Sağlığı Merkezlerinde ÜCRETSİZ verilmektedir. Temizlik, genel vücut

Detaylı

30.12.2014. Anne Sütünün Önemi. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. Anne Sütünün Önemi. Anne Sütünün Önemi. Anne Sütünün Önemi

30.12.2014. Anne Sütünün Önemi. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. Anne Sütünün Önemi. Anne Sütünün Önemi. Anne Sütünün Önemi 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı 15.Hafta ( 22-26 / 12 / 2014 ) ANNE SÜTÜNÜN ÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ Slayt No: 22 Bebeğin bağışıklık sisteminin gelişimini kolaylaştırır. Bebekte kulak enfeksiyonları

Detaylı

Kansız kişilerde görülebilecek belirtileri

Kansız kişilerde görülebilecek belirtileri Kansızlık (anemi) kandaki hemoglobin miktarının yaş ve cinsiyete göre kabul edilen değerlerin altında olmasıdır. Bu değerler erişkin erkeklerde 13.5 g/dl, kadınlarda 12 g/dl nin altı kabul edilir. Kansızlığın

Detaylı

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ 0 1 YAŞ ÇOCUK BESLENMESİ BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ? o Süt

Detaylı

GEBELİK VE LOHUSALIK

GEBELİK VE LOHUSALIK GEBELİK VE LOHUSALIK ANA SAĞLIĞI Sağlık hizmetleri açısından doğurganlık çağındaki (15-49 yaş arası) tüm kadınlara ana denir. 15-49 yaş doğurganlık çağındaki kadınlar nüfusumuzun % 27 sini oluşturmaktadır.

Detaylı

EMZİREN ANNELERİN BESLENMESİ. Kendiniz ve bebeğiniz için sağlıklı olan gıdaları seçin

EMZİREN ANNELERİN BESLENMESİ. Kendiniz ve bebeğiniz için sağlıklı olan gıdaları seçin EMZİREN ANNELERİN BESLENMESİ Kendiniz ve bebeğiniz için sağlıklı olan gıdaları seçin Bu yayın, FSA nın (Food Standards Agency) izniyle tercüme edilmiştir. Bu kitapçık, bir GAV yayınıdır. GAV Yayın No:

Detaylı

Adet döneminin gecikmesi ile beraber göğüslerde aşırı şişkinlik ve hassasiyet oluşur. Gebelik ilerledikçe göğüsler büyür ve göğüs uçları koyulaşmaya

Adet döneminin gecikmesi ile beraber göğüslerde aşırı şişkinlik ve hassasiyet oluşur. Gebelik ilerledikçe göğüsler büyür ve göğüs uçları koyulaşmaya Adet döneminin gecikmesi ile beraber göğüslerde aşırı şişkinlik ve hassasiyet oluşur. Gebelik ilerledikçe göğüsler büyür ve göğüs uçları koyulaşmaya başlar. Ayrıca esmerleşme göbekte ve karnın orta kısmında,

Detaylı

HASTALIKLARA ÖZEL BESLENME

HASTALIKLARA ÖZEL BESLENME HASTALIKLARA ÖZEL BESLENME Beslenme Yetersizliğine Bağlı Sorunlar 1 PROTEİN ENERJİ YETERSİZLİĞİ Büyüme ve gelişme için gerekli olan enerji, protein, karbonhidrat, vitamin ve minerallerin yeterince alınmamasına

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME. AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Sağlıklı Yaşam Merkezi Dyt. Melda KANGALGİL

SAĞLIKLI BESLENME. AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Sağlıklı Yaşam Merkezi Dyt. Melda KANGALGİL SAĞLIKLI BESLENME AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Sağlıklı Yaşam Merkezi Dyt. Melda KANGALGİL 1 İNSANLAR NEDEN YEMEK YER 2 3 Sağlığın temeli yeterli ve dengeli (sağlıklı) beslenmedir. İnsan vücudunu bir arabaya benzetebiliriz;

Detaylı

Emzirme son derecede sağlıklı ve doğal bir yöntemdir. Her memeli canlı gibi insanlarda yavrusunu doğumdan hemen sonra emzirmelidir.

Emzirme son derecede sağlıklı ve doğal bir yöntemdir. Her memeli canlı gibi insanlarda yavrusunu doğumdan hemen sonra emzirmelidir. Emzirme son derecede sağlıklı ve doğal bir yöntemdir. Her memeli canlı gibi insanlarda yavrusunu doğumdan hemen sonra emzirmelidir. Emzirmeye, doğum şekli normal veya sezaryen olsun, mümkün olduğunca doğumdan

Detaylı

AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE İLK 1000 GÜNDE BESLENME DR.GÖNÜL KAYA

AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE İLK 1000 GÜNDE BESLENME DR.GÖNÜL KAYA AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE İLK 1000 GÜNDE BESLENME DR.GÖNÜL KAYA AİLE SAĞLIĞI BİRİMİNDE EKİP Aile Hekimi Aile Sağlığı Elemanı Sözleşmeli Hemşire-Ebe BÜTÜNCÜL YAKLAŞIM AİLE SAĞLIĞI BİRİMİNDE HİZMETLER Kayıtlı

Detaylı

DENGELİ BESLENME NEDİR?

DENGELİ BESLENME NEDİR? DENGELİ BESLENME NEDİR? Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gereken dört temel besin grubu olan; süt ve ürünleri, et ve benzeri, sebze ve meyveler, ekmek ve tahıllar dan hergün sizin için gerekli

Detaylı

ÇOCUKLARDA BESLENME. Dr.Belkıs Kütük Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Liv Hospital Ankara

ÇOCUKLARDA BESLENME. Dr.Belkıs Kütük Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Liv Hospital Ankara ÇOCUKLARDA BESLENME Dr.Belkıs Kütük Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Liv Hospital Ankara **Bir ülkenin sosyal ve ekonomik yönden, beklenen uygarlık seviyesine ulaşabilmesi, ancak bedensel ve zihinsel

Detaylı

GEBELİK DÖNEMİNDE BESLENME. Dr. Hülya YARDIMCI A.Ü. Beslenme ve Diyetetik Bölümü

GEBELİK DÖNEMİNDE BESLENME. Dr. Hülya YARDIMCI A.Ü. Beslenme ve Diyetetik Bölümü GEBELİK DÖNEMİNDE BESLENME Dr. Hülya YARDIMCI A.Ü. Beslenme ve Diyetetik Bölümü GEBELİKTE BESLENMENİN ÖNEMİ Gebelik kadınlar için doğal fizyolojik bir olaydır. Annenin yeterli ve dengeli beslenmesi bebeğin

Detaylı

GÜVENLİ ANNELİK. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı 2016

GÜVENLİ ANNELİK. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı 2016 GÜVENLİ ANNELİK Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı 2016 Bu sunum; Arş. Gör. Dr. Tuğçe Şanver, Arş. Gör. Dr. Can Keskin ve Prof. Dr. Şevkat Bahar Özvarış tarafından hazırlanmıştır.

Detaylı

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ MENOPOZ DÖNEMİ BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ? Menopoz nedir?

Detaylı

ANNE SÜTÜ İLK 6 AY TEK BAŞINA, SONRASINDA 2 YAŞINI AŞANA KADAR BEBEĞİNİZİN TÜM GEREKSİNİMLERİNİ KARSILAYAN BİR MUCİZEDİR

ANNE SÜTÜ İLK 6 AY TEK BAŞINA, SONRASINDA 2 YAŞINI AŞANA KADAR BEBEĞİNİZİN TÜM GEREKSİNİMLERİNİ KARSILAYAN BİR MUCİZEDİR EMZİRME REHBERİ ANNE SÜTÜ İLK 6 AY TEK BAŞINA, SONRASINDA 2 YAŞINI AŞANA KADAR BEBEĞİNİZİN TÜM GEREKSİNİMLERİNİ KARSILAYAN BİR MUCİZEDİR Emzirmenin önemi nedir? Anne ile bebek arasında duygusal bağlanmayı

Detaylı

SÜT, OYUN, OKUL VE ERGENLİK DÖNEMİNDE BESLENME

SÜT, OYUN, OKUL VE ERGENLİK DÖNEMİNDE BESLENME SÜT, OYUN, OKUL VE ERGENLİK DÖNEMİNDE BESLENME O Beslenme; insanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan besin öğelerini yeterli miktarlarda alıp vücudunda

Detaylı

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ GEBELİK VE EMZİKLİKTE BESLENME BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ?

Detaylı

0-1 YAŞ BESLENMESİ 1

0-1 YAŞ BESLENMESİ 1 0-1 YAŞ BESLENMESİ 1 0-1 YAŞ DÖNEMİ BESLENMENİN ÖNEMİ Bebeklerin yeterli ve dengeli beslenmesi onların sağlıklı olması, büyüme ve gelişmesinin en önemli belirleyicisidir. Bebeklik dönemindeki beslenme

Detaylı

Anne Sütüyle ilgili Temel Gerçekler Sorularla Anne Sütü Anne sütünün bebekler için önemi nedir? Anne sütü neden bebekler için iyi besindir?

Anne Sütüyle ilgili Temel Gerçekler Sorularla Anne Sütü Anne sütünün bebekler için önemi nedir? Anne sütü neden bebekler için iyi besindir? . Anne Sütüyle ilgili Temel Gerçekler Her bebek için en iyi, en doğal ve en taze besin. Her zaman, temiz ve mikropsuz. Daima hazır ve bedava özel harcama gerektirmez. Tamamıyla ve kolaylıkla sindirilir.

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE

SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE Sağlıklı büyümek ve gelişmek için yeterli ve dengeli beslenmeliyiz. BESLENME İnsanın yaşına, cinsiyetine, çalışma ve özel

Detaylı

Op Dr Aybala AKIL. ACIBADEM Bodrum Hastanesi

Op Dr Aybala AKIL. ACIBADEM Bodrum Hastanesi Sağlıklı bir anne için Sağlıklı beslenme Düzenli hekim kontrolü Gebelik öncesi hastalıkların sıkı takibi Sağlıklı bir yaşam tarzı Huzurlu bir gebelik süreci Sağlıklı beslenme = Dengeli beslenme Proteinler

Detaylı

BÖLÜM 1 ANNE SÜTÜ VE EMZİRME İLE İLGİLİ TEMEL MESAJLAR

BÖLÜM 1 ANNE SÜTÜ VE EMZİRME İLE İLGİLİ TEMEL MESAJLAR EMZİRME BÖLÜM 1 ANNE SÜTÜ VE EMZİRME İLE İLGİLİ TEMEL MESAJLAR YENİ DOĞAN BEBEĞİNİ NASIL BESLEYECEKSİN? SENİNLE YENİ DOĞAN BEBEĞİNİ NASIL BESLEYECEĞİNİ KONUŞALIM: - BEBEĞİNİ NASIL BESLEMEYİ DÜŞÜNÜYORSUN?

Detaylı

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler MEME KANSERİ Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler KANSER NEDİR? Hücrelerin kontrolsüz olarak sürekli çoğalmaları sonucu yakındaki ve uzaktaki başka organlara yayılarak kötü klinik

Detaylı

gereksinimi kadar sağlamasıdır.

gereksinimi kadar sağlamasıdır. Yeterli beslenme, vücudun yaşamı ve çalışmasını sürdürebilesi için gerekli olan enerjinin sağlanması anlamına gelir. Dengeli beslenme ise, alınan enerjinin yanında bütün besin öğelerini gereksinimi kadar

Detaylı

Dengeli Beslenme. Efe Kaan Fidancı

Dengeli Beslenme. Efe Kaan Fidancı Dengeli Beslenme Yaşamımız boyunca sürekli büyürüz. Bebeklikten itibaren sağlıklı bir şekilde büyümek ve gelişmek için düzenli, dengeli ve yeterli beslenmemiz gerekir. Beslenmek yani yemek yemek günlük

Detaylı

Genellikle çocukluk ve gençlik döneminde başlayan astım kronik bir solunum sistemi hastalığıdır.

Genellikle çocukluk ve gençlik döneminde başlayan astım kronik bir solunum sistemi hastalığıdır. Bölüm 9 Astım ve Gebelik Astım ve Gebelik Dr. Metin KEREN ve Dr. Ferda Öner ERKEKOL Genellikle çocukluk ve gençlik döneminde başlayan astım kronik bir solunum sistemi hastalığıdır. Erişkinlerde astım görülme

Detaylı

GEBELİK SIRASINDA MATERNAL VE FETAL SAĞLIĞIN YÜKSELTİLMESİ

GEBELİK SIRASINDA MATERNAL VE FETAL SAĞLIĞIN YÜKSELTİLMESİ GEBELİK SIRASINDA MATERNAL VE FETAL SAĞLIĞIN YÜKSELTİLMESİ GEBELİK SIRASINDA MATERNAL VE FETAL SAĞLIĞIN YÜKSELTİLMESİ Doğuma Hazırlık Doğum Öncesi Eğitim Fetal Aktivitenin İzlenmesi Göğüs Bakımı Emzirmeye

Detaylı

neden az yağlı az kolesterollü diyet?

neden az yağlı az kolesterollü diyet? neden az yağlı az kolesterollü diyet? DYT-YRD07 Rev / 2 Yürürlük Tarihi / 30.12.2005 Rev Tarihi / 17.18.2012 neden az yağlı az kolesterollü diyet? Kolesterol insan vücudunda doğal olarak bulunan yağa benzer

Detaylı

DOĞUM SONU EVDE BAKIM (ANNE EĞİTİMİ) Hazırlayan: Aysun Çakır Acıbadem Kadıköy Hastanesi Eğitim ve Gelişim Hemşiresi 24.06.2010

DOĞUM SONU EVDE BAKIM (ANNE EĞİTİMİ) Hazırlayan: Aysun Çakır Acıbadem Kadıköy Hastanesi Eğitim ve Gelişim Hemşiresi 24.06.2010 DOĞUM SONU EVDE BAKIM (ANNE EĞİTİMİ) Hazırlayan: Aysun Çakır Acıbadem Kadıköy Hastanesi Eğitim ve Gelişim Hemşiresi 24.06.2010 DOĞUM SONRASI AĞRI Altı haftaya kadar karın alt bölgesinde aralıklı ağrılar

Detaylı

ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT İLKÖĞRETİM OKULU Sağlık Bülteni-1. YETERLİ ve DENGELİ BESLENME. PSİKOLOJİK DANIŞMA ve REHBERLİK BÖLÜMÜ

ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT İLKÖĞRETİM OKULU Sağlık Bülteni-1. YETERLİ ve DENGELİ BESLENME. PSİKOLOJİK DANIŞMA ve REHBERLİK BÖLÜMÜ ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT İLKÖĞRETİM OKULU Sağlık Bülteni-1 YETERLİ ve DENGELİ BESLENME PSİKOLOJİK DANIŞMA ve REHBERLİK BÖLÜMÜ OKUL ÇAĞINDA BESLENME Okul çağı dönemi, büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu, besin

Detaylı

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ANNE SÜTÜ VE EMZİRME. İstatistik ve Bilgi İşlem Daire Başkanlığı. Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanlığı

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ANNE SÜTÜ VE EMZİRME. İstatistik ve Bilgi İşlem Daire Başkanlığı. Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanlığı ANNE SÜTÜ VE EMZİRME ANNE SÜTÜNÜN TEŞVİKİ Hedefimiz; Her kadına şartları ne olursa olsun, emzirme için gerekli profesyonel ve toplumsal desteğin sağlanması, annelerin emzirme ile ilgili tecrübe kazanabilmesini

Detaylı

Prof. Dr. Sedat BOYACIOĞLU

Prof. Dr. Sedat BOYACIOĞLU Prof. Dr. Sedat BOYACIOĞLU 173 Prof. Dr. Sedat BOYACIOĞLU Hiçbir canlının beslenmeden yaşamını sürdürmesi mümkün değildir. Bu, her yaşta olmak üzere, insanlar için de geçerlidir. Özellikle bebekler ve

Detaylı

Yeterli ve Dengeli Beslen!

Yeterli ve Dengeli Beslen! Yeterli ve Dengeli Beslen! Hareketli Ol, Egzersiz Yap! Kişisel Bakımına ve Günlük Hijyenine Özen Göster! Uyku Düzenine Dikkat Et! Stresten Uzak Dur! Yeterli ve dengeli beslenme «4 Yapraklı Yonca» içerisindeki

Detaylı

ANNE SÜTÜ İle BESLENMEDE DANIŞMANLIK EĞİTİMİ Ders 6 Sağlık Uygulamaları Başarılı emzirmede 10 Adım

ANNE SÜTÜ İle BESLENMEDE DANIŞMANLIK EĞİTİMİ Ders 6 Sağlık Uygulamaları Başarılı emzirmede 10 Adım Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü ANNE SÜTÜ İle BESLENMEDE DANIŞMANLIK EĞİTİMİ Ders 6 Sağlık Uygulamaları Başarılı emzirmede 10 Adım AMAÇLAR Başarılı Emzirme İçin On

Detaylı

ÇOCUKLARIN BÜYÜME VE GELİŞMESİNDE YETERLİ VE DENGELİ BESLENME

ÇOCUKLARIN BÜYÜME VE GELİŞMESİNDE YETERLİ VE DENGELİ BESLENME ÇOCUKLARIN BÜYÜME VE GELİŞMESİNDE YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Okul Çağı Dönemde (6-12 yaş) Çocuklarda Yeterli ve Dengeli Beslenme OKUL DÖNEMİNDE BESLENME ALIŞKANLIKLARI Öğün atlama görülebilir. Özellikle

Detaylı

ÇOCUKLARIN BÜYÜME VE GELİŞMESİNDE YETERLİ VE DENGELİ BESLENME

ÇOCUKLARIN BÜYÜME VE GELİŞMESİNDE YETERLİ VE DENGELİ BESLENME ÇOCUKLARIN BÜYÜME VE GELİŞMESİNDE YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Okul Çağı Dönemde (6-12 yaş) Çocuklarda Yeterli ve Dengeli Beslenme OKUL DÖNEMİNDE BESLENME ALIŞKANLIKLARI Öğün atlama görülebilir. Özellikle

Detaylı

OKUL ÇAĞINDA BESLENME

OKUL ÇAĞINDA BESLENME OKUL ÇAĞINDA BESLENME Doç. Dr. Yeşim ÖZTÜRK Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Gastroenteroloji, Beslenme ve Metabolizma Ünitesi Nisan 2008-İZMİR ADÖLESAN DÖNEM 1. Biyolojik değişim BÜYÜME

Detaylı

Sağlıklı bir hamilelik için izlenmesi gereken 10 adım

Sağlıklı bir hamilelik için izlenmesi gereken 10 adım http:www.babycentre.co.uk/midwives 10 steps to a healthy pregnancy (Turkish) Sağlıklı bir hamilelik için izlenmesi gereken 10 adım 1. Hamilelik sürecini erkenden planlayın ve organize edin! 2. Sağlıklı

Detaylı

Memeyi reddin çeşitleri

Memeyi reddin çeşitleri Amaç Memeyi Red Prof. Dr. Sevin Altınkaynak Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları -Bir Bebeğin Memeyi Niçin Reddettiğinin Nedenini Belirleyebilmek -Anne ve Bebeğine Anne Sütüyle Beslenmenin Tekrar Başlatılması

Detaylı

Gebelikte Beslenme Vitaminler

Gebelikte Beslenme Vitaminler Gebelik döneminizde dengeli bir beslenme alışkanlığı edindiğinizde, sıvıyı bol miktarda aldığınızda, doktorunuzun verdiği demir içerikli preparatları düzenli olarak aldığınızda, normal sınırlar içinde

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME VE MENÜ PLANLAMA BİLKENT ÜNİVERSİTESİ KAFETERYALAR İŞLETMESİ MÜDÜRLÜĞÜ

SAĞLIKLI BESLENME VE MENÜ PLANLAMA BİLKENT ÜNİVERSİTESİ KAFETERYALAR İŞLETMESİ MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIKLI BESLENME VE MENÜ PLANLAMA BİLKENT ÜNİVERSİTESİ KAFETERYALAR İŞLETMESİ MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK; Fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir. BESLENME; Büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken

Detaylı

1. GEBE EĞİTİM ODASI EĞİTİMLERİ

1. GEBE EĞİTİM ODASI EĞİTİMLERİ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU İSTANBUL İLİ ÇEKMECE BÖLGESİ KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ GEBE EĞİTİM SINIFLARI

Detaylı

09/11/2015 BEYAZ KAN HÜCRELERİ. Lökosit ya da akyuvarlar olarak adlandırılan beyaz kan hücresi, kemik iliğinde üretilir.

09/11/2015 BEYAZ KAN HÜCRELERİ. Lökosit ya da akyuvarlar olarak adlandırılan beyaz kan hücresi, kemik iliğinde üretilir. BEYAZ KAN HÜCRELERİ Lökosit ya da akyuvarlar olarak adlandırılan beyaz kan hücresi, kemik iliğinde üretilir. 1 Görevleri nelerdir? Bu hücreler vücudu bulaşıcı hastalıklara ve yabancı maddelere karşı korur.

Detaylı

GRİP PENDİK SAĞLIK GRUP BAŞKANLIĞI 2014

GRİP PENDİK SAĞLIK GRUP BAŞKANLIĞI 2014 GRİP PENDİK SAĞLIK GRUP BAŞKANLIĞI 2014 GRİP NEDİR? Influenza da denilen, vücudumuza solunum yolu ile giren mikroplar tarafından oluşturulan bir hastalıktır. Özellikle Sonbahar-Kış aylarında çok sık görülür

Detaylı

Kanser tedavisi sırasında sağlıklı bir diyet hemen hemen başka zamanlardakiyle aynıdır. Her gün çeşitli gıdalar yemeniz gerekir.

Kanser tedavisi sırasında sağlıklı bir diyet hemen hemen başka zamanlardakiyle aynıdır. Her gün çeşitli gıdalar yemeniz gerekir. KANSER HASTALARINDA BESLENME DESTEĞİ Dengeli ve sağlıklı beslenme sadece tedavi gören kanser hastaları için değil tedavi sonrası süreçte de sağlıklı yaşamı oluşturan önemli unsurlardan biridir. Kanser

Detaylı

Menopozda Öz-bakım. Doç.Dr.Nevin Hotun Şahin İ.Ü Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi Öğretim Üyesi

Menopozda Öz-bakım. Doç.Dr.Nevin Hotun Şahin İ.Ü Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi Öğretim Üyesi Menopozda Öz-bakım Doç.Dr.Nevin Hotun Şahin İ.Ü Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi Öğretim Üyesi Yapılan araştırmalar, kadınların menopozun ne olduğunu, bedenlerinde meydana gelen değişikliklerin

Detaylı

Süt Çocuğu Beslenmesi Prof. Dr. Gülden Gökçay

Süt Çocuğu Beslenmesi Prof. Dr. Gülden Gökçay Süt Çocuğu Beslenmesi Prof. Dr. Gülden Gökçay İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD Beslenme ve Metabolizma BD Amaç Süt çocuğunda beslenmesinde Güncel durum Beslenme

Detaylı

YENİ DOĞMUŞ BEBEĞİN DEĞERLENDİRİLMESİ

YENİ DOĞMUŞ BEBEĞİN DEĞERLENDİRİLMESİ YENİ DOĞMUŞ BEBEĞİN DEĞERLENDİRİLMESİ I.Doğum Anı ve Doğumun Hemen Sonrası Akış Şeması 1 e (AŞ1) bakınız. Yeni Doğmuş Bebek II.Bebek Stabilize Olduktan Sonra Bebeğin göbek ve göz bakımını yapın (Y1) 1

Detaylı

Diyetisyen Ezgi Karakoç GEBELİK DÖNEMİNDE BESLENME

Diyetisyen Ezgi Karakoç GEBELİK DÖNEMİNDE BESLENME Diyetisyen Ezgi Karakoç GEBELİK DÖNEMİNDE BESLENME Gebelik, döllenmeyi takiben, doğuma kadar olan süreçte annedeki metabolik düzene, bebeğin büyüme/gelişiminin eklendiği fizyolojik ve metabolik değişikliklerdir.

Detaylı

Kilo verme niyetiyle diyet tedavisinin uygulanamayacağı durumlar nelerdir? -Hamilelik. -Emziklik. -Zeka geriliği. -Ağır psikolojik bozukluklar

Kilo verme niyetiyle diyet tedavisinin uygulanamayacağı durumlar nelerdir? -Hamilelik. -Emziklik. -Zeka geriliği. -Ağır psikolojik bozukluklar Diyet denilince aklımıza aç kalmak gelir. Bu nedenle biz buna ''sağlıklı beslenme programı'' diyoruz. Aç kalmadan ve bütün besin öğelerinden dengeli biçimde alarak zayıflamayı ve bu kiloda kalmayı amaçlıyoruz.

Detaylı

TAMAMLAYICI BESLENME Prof.Dr Sevin Altınkaynak Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı

TAMAMLAYICI BESLENME Prof.Dr Sevin Altınkaynak Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı TAMAMLAYICI BESLENME Prof.Dr Sevin Altınkaynak Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı 1 / 29 Tanım Tamamlayıcı beslenme DSÖ tamamlayıcı beslenmeyi; 6. aydan sonra anne sütü yanında diğer Sadece anne

Detaylı

KOAH VE EGZERSİZ KOAH TA EGZERSİZ TAVSİYELERİ

KOAH VE EGZERSİZ KOAH TA EGZERSİZ TAVSİYELERİ KOAH VE EGZERSİZ KOAH kalıcı nefes darlığı ile kendini gösteren, geri dönüşü olmayan bir akciğer hastalığıdır. Sigara ve cevre kirliliği gibi faktörlerin etkisiyle hasta sayısı hızlı bir şekilde artmaktadır.

Detaylı

EMZİRME VE ANNE SÜTÜ İLE İLGİLİ SIK SORULAN SORULAR T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU

EMZİRME VE ANNE SÜTÜ İLE İLGİLİ SIK SORULAN SORULAR T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU EMZİRME VE ANNE SÜTÜ İLE İLGİLİ SIK SORULAN SORULAR T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU TASARIM Kayıhan Ajans Turizm İnş. San. Tic. Ltd. Şti. Hoşdere Caddesi No: 201/9 Çankaya/ANKARA T: 0312

Detaylı

YAŞLILIKTA BESLENME VE SAĞLIK. MERSİN SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ Züleyha KAPLAN Beslenme ve Diyet Uzmanı

YAŞLILIKTA BESLENME VE SAĞLIK. MERSİN SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ Züleyha KAPLAN Beslenme ve Diyet Uzmanı YAŞLILIKTA BESLENME VE SAĞLIK MERSİN SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ Züleyha KAPLAN Beslenme ve Diyet Uzmanı Yaşlanma her canlıda görülen ve vücutta değişiklik yapan bir süreçtir Herkes bir gün yaşlanacaktır

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ EMZİRME REHBERİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM MERKEZİ. www.baskent-ank.edu.tr

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ EMZİRME REHBERİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM MERKEZİ. www.baskent-ank.edu.tr BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ EMZİRME REHBERİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM MERKEZİ www.baskent-ank.edu.tr Değerli Başkent Annesi, Şu anda bebek dostu bir hastanedesiniz. Hastanemizde doğan tüm bebeklere

Detaylı

AİLE HAYATI, PLANLAMASI VE ANA ÇOCUK SAĞLIĞI

AİLE HAYATI, PLANLAMASI VE ANA ÇOCUK SAĞLIĞI AİLE HAYATI, PLANLAMASI VE ANA ÇOCUK SAĞLIĞI Aile nedir? Toplum içindeki en küçük sosyal kurumdur. Çekirdek aile Ana, baba ve çocuklardan oluşur. Geniş aile ise çeşitli akrabalardan oluşur. Aile kurumunun

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME TABAĞI

SAĞLIKLI BESLENME TABAĞI SAĞLIKLI BESLENME TABAĞI YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Beslenme; insanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin vücuda alınıp kullanılabilmesidir.

Detaylı

Hipertansiyon. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı. Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015

Hipertansiyon. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı. Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015 Hipertansiyon HT Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015 Bu sunum Arş. Gör. Dr. Neslihan Yukarıkır ve Arş. Gör. Dr. Dilber Deryol Nacar

Detaylı

Vitaminlerin yararları nedendir?

Vitaminlerin yararları nedendir? Vitaminlerin yararları nedendir? Vitamin ve mineraller vücudun normal fonksiyonlarının yerine getirilmesinde, büyüme ve gelişiminde çok önemlidir. Az miktarlarda yeterlidirler. Gebelikte anne yanında bebeğin

Detaylı

AYAKTAN HASTA BESLENME ve DİYET DEĞERLENDİRME FORMU

AYAKTAN HASTA BESLENME ve DİYET DEĞERLENDİRME FORMU AYAKTAN HASTA BESLENME ve DİYET DEĞERLENDİRME FORMU Adı, Soyadı: Hasta ID No: Doğum Tarihi (Gün/Ay/Yıl): / / Cinsiyeti: K E Uyruğu: KKTC TC Diğer: Kimlik No: Sosyal Güvencesi: Ücretli Hasta Devlet Sevkli

Detaylı

TÜBERKÜLOZ Tüberküloz hastalığı gelişimi için risk faktörleri

TÜBERKÜLOZ Tüberküloz hastalığı gelişimi için risk faktörleri TÜBERKÜLOZ Tüberküloz, Mycobacterium tuberculosis mikrobu ile oluşan bulaşıcı bir hastalıktır. Kişiden kişiye solunum yoluyla bulaşir. Hasta kişilerin öksürmesi, aksırması, hapşurması, konuşması ile havaya

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hemşirelik Protokolleri Hazırlama Komitesi Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/8

Detaylı

BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK

BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK Beslenme İle İlgili Temel Kavramlar Beslenme: İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması, Yaşam kalitesini artırması için

Detaylı

Emzirme dönemindeki beslenmeniz en az hamilelikte beslenmenize dikkat etmeniz kadar önemlidir.

Emzirme dönemindeki beslenmeniz en az hamilelikte beslenmenize dikkat etmeniz kadar önemlidir. Emzirme dönemindeki beslenmeniz en az hamilelikte beslenmenize dikkat etmeniz kadar önemlidir. Bir anne adayı anne olduğunu öğrendiği andan itibaren yavrusu ve kendisi için en iyi şekilde yaşamaya çalışır

Detaylı

GÜNLÜK OLARAK NEDEN YETERLİ MİKTARDA KALSİYUM ALMALIYIZ?

GÜNLÜK OLARAK NEDEN YETERLİ MİKTARDA KALSİYUM ALMALIYIZ? GÜNLÜK OLARAK NEDEN YETERLİ MİKTARDA KALSİYUM ALMALIYIZ? Kalsiyum bir çok kişinin bildiği gibi kemik ve dişlerin yapı, oluşum ve sürdürülmesinde temel bir gereksinimdir. Kemik erimesini azaltmada yardımcı

Detaylı

ERKEN ÇOCUKLUKTA GELİŞİM

ERKEN ÇOCUKLUKTA GELİŞİM 9.11.2015 ERKEN ÇOCUKLUKTA GELİŞİM Konular Doğum öncesi gelişim aşamaları Zigot Doğum öncesi çevresel etkiler Teratojenler Doğum Öncesi G elişim Anneyle ilgili diğer faktörler Öğr. Gör. C an ÜNVERDİ Zigot

Detaylı

T.C. PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ NEDİR

T.C. PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ NEDİR T.C. PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ Sağlıklı yaşam, mutlu bireyler, güler yüzlü toplum DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ NEDİR Anemi (Kansızlık) Araştırması Korkuttu Bursa'da, Uludağ

Detaylı

YENİ ANNELERİN DENEYİM REHBERİ

YENİ ANNELERİN DENEYİM REHBERİ YENİ ANNELERİN DENEYİM REHBERİ 2016 ELLE SAĞMA İŞLEMİ 1- Sağma işlemine geçmeden önce eller iyice yıkanır. 2- Rahat bir yere oturduktan sonra parmak uçları ile yumuşak bir biçimde memeye dıştan içe, meme

Detaylı

Sigaranın Vücudumuza Zararları

Sigaranın Vücudumuza Zararları Sigaranın Vücudumuza Zararları Sigaranın vücudumuza olan zararları ve sigarayı bıraktıktan sonra vücudumuzdaki değişimler burada anlatılmaktadır. Sırt ve Bel Ağrısı: Sigara içmek bel ile ilgili hastalıkların

Detaylı

2. Çocukluk çağında demir eksikliği anemisi?

2. Çocukluk çağında demir eksikliği anemisi? DEMİR EKSİKLİĞİ 1. Demir eksikliği anemisi nedir? Demir eksikliği anemisi : kan hücrelerinin yapımı için gerekli olan demirin dışarıdan besinlerle yetersiz alınması yada vücuttan aşırı miktarda kaybedilmesi

Detaylı

BEBEK DOSTU AİLE SAĞLIĞI BİRİMİ DEĞERLENDİRME FORMU

BEBEK DOSTU AİLE SAĞLIĞI BİRİMİ DEĞERLENDİRME FORMU BEBEK DOSTU AİLE SAĞLIĞI BİRİMİ DEĞERLENDİRME FORMU Genel Veri Formu Değerlendiricinin adı : Mesleği : Adresi : Değerlendiricinin adı : Mesleği : Adresi : Değerlendirme tarihi :... /... / 201... Birime

Detaylı

VÜCUT BAKIMI VE TEMĠZLĠĞĠ

VÜCUT BAKIMI VE TEMĠZLĠĞĠ VÜCUT BAKIMI VE TEMĠZLĠĞĠ Sağlıklı bir yaşam için vücudun deri, saç, el ayak, ağız ve diş gibi kısımlarının bakımı ve temizliğine önem verilmesi gerekir. Derinin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi ve vücuda

Detaylı

Bireyin bedensel, ruhsal, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik ve uyum halidir. Sağlık nedir?

Bireyin bedensel, ruhsal, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik ve uyum halidir. Sağlık nedir? Bireyin bedensel, ruhsal, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik ve uyum halidir. Sağlık nedir? Tam ve eksiksiz bir sağlıklı yaşam Doğru beslenme Düzenli egzersiz Düzenli, yeterli ve kaliteli uyku Dengeli,

Detaylı

1- Süt ve Sütten Yapılan Besinler

1- Süt ve Sütten Yapılan Besinler Besin Grupları Doğada çok çeşitli besinler bulunmakta ve her besinin besin öğesi bileşimi farklılık göstermektedir. Besin öğelerini tek bir besinle vücudumuza almamız imkansızdır. Besin öğelerinin dengeli

Detaylı

Çocukluk Çağı Obezitesi

Çocukluk Çağı Obezitesi Çocukluk Çağı Obezitesi Prof. Dr. Hilal Özcebe Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Enstitüsü hozcebe@hacettepe.edu.tr Çocuklarda Obezite Son yıllarda önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelmesi Gelişmiş

Detaylı

GÜNLÜK HĠJYEN ALIġKANLIKLARI

GÜNLÜK HĠJYEN ALIġKANLIKLARI GÜNLÜK HĠJYEN ALIġKANLIKLARI HĠJYEN NEDĠR? Bir sağlık bilimi olup,temel ilgi alanı sağlığın korunması ve sürdürülmesidi r. KĠġĠSEL HĠJYEN Kişilerin kendi sağlığını korudukları ve devam ettirdikleri öz

Detaylı

Günde bir elma doktoru evden uzak tutar.

Günde bir elma doktoru evden uzak tutar. ELMANIN FAYDALARI Günde bir elma doktoru evden uzak tutar. Elmanın Sağlığa Faydaları Elma A, E, B6, C, K vitamin kaynağıdır, bunun yanında yüksek miktarda potasyum ve çeşitli mineralleri içeren su içerir.

Detaylı

GRİP İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ 2008

GRİP İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ 2008 GRİP İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ 2008 GRİP HAKKINDA BİLMEMİZ GEREKENLER Gribin nasıl bir hastalık olduğunu, Gripten korunmak için neler yapmamız gerektiğini, Grip aşısını ve ne zaman aşı olmamız

Detaylı

AİLE PLANLAMASINDA KULLANILAN YÖNTEMLER HORMONAL YÖNTEMLER- 2. Yrd. Doç. Dr. İlknur M. GÖNENÇ

AİLE PLANLAMASINDA KULLANILAN YÖNTEMLER HORMONAL YÖNTEMLER- 2. Yrd. Doç. Dr. İlknur M. GÖNENÇ AİLE PLANLAMASINDA KULLANILAN YÖNTEMLER HORMONAL YÖNTEMLER- 2 Yrd. Doç. Dr. İlknur M. GÖNENÇ GEÇEN HAFTANIN KISA TEKRARI KOK MİNİ HAPLAR HORMONAL YÖNTEMLER DEVAM AYLIK İĞNELER Düzenli olarak ayda bir kez

Detaylı

30.12.2014. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. Doğum Sonu Bebekte Görülebilecek Sorunlar. Yenidoğanın Beslenmesi

30.12.2014. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. Doğum Sonu Bebekte Görülebilecek Sorunlar. Yenidoğanın Beslenmesi 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ı 15.Hafta ( 22-26 / 12 / 2014 ) 1.) 2.)Doğum Sonu Bebekte Görülebilecek Sorunlar 3.) 4.) Slayt No: 24 4 Doğum Sonu Bebekte Görülebilecek Sorunlar Doğum Sonu Dönemde

Detaylı

HAYATA EN İYİ BAŞLANGIÇ ANNE SÜTÜ

HAYATA EN İYİ BAŞLANGIÇ ANNE SÜTÜ SAĞLIKLI NESİLLER, SAĞLIKLI GELECEK İÇİN ANNE SÜTÜ SEVGİLİ ANNE ADAYLARI VE ANNELER; BEBEĞİNİZİN, ÜLKEMİZDE ÖNEMLİ BİR HALK SAĞLIĞI SORUNU HALİNE GELEN OBEZİTEYE YAKALANMASINI; ŞEKER HASTALIĞI, KALP DAMAR

Detaylı

Süt Çocuklarında Beslenme ve Ek Gıdalar. Prof. Dr. Esin Koç Gazi Üniversitesi

Süt Çocuklarında Beslenme ve Ek Gıdalar. Prof. Dr. Esin Koç Gazi Üniversitesi Süt Çocuklarında Beslenme ve Ek Gıdalar Prof. Dr. Esin Koç Gazi Üniversitesi Süt çocuğunun beslenmesi 0-6 ay: Emme dönemi Anne sütü Hazır mamalar İnek sütü 6-9 ay: Geçiş dönemi Çorbalar (tahıl, sebze),

Detaylı

DİYABET DİYETİ * Diabet diyeti, yeterli ve dengeli beslenme temeline dayanmaktadır. Size önerilen miktarlardaki yiyecekler günlük protein,

DİYABET DİYETİ * Diabet diyeti, yeterli ve dengeli beslenme temeline dayanmaktadır. Size önerilen miktarlardaki yiyecekler günlük protein, DİYABET DİYETİ * Diabet diyeti, yeterli ve dengeli beslenme temeline dayanmaktadır. Size önerilen miktarlardaki yiyecekler günlük protein, karbonhidrat, yağ ve enerji ihtiyacınızı karşılayacaktır. * Bu

Detaylı

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ?

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME TABAĞI

SAĞLIKLI BESLENME TABAĞI SAĞLIKLI BESLENME TABAĞI Ekmek, diğer tahıllar ve patates Meyve ve sebzeler Et, balık ve alternatifleri Yağ ve şeker oranı yüksek yiyecek ve içecekler Süt ve süt ürünleri Sağlıklı beslenme tabağı insanların

Detaylı

0-1 YAŞ BESLENMESİ 1

0-1 YAŞ BESLENMESİ 1 0-1 YAŞ BESLENMESİ 1 0-1 YAŞ DÖNEMİ BESLENMENİN ÖNEMİ Bebeklerin yeterli ve dengeli beslenmesi onların sağlıklı olması, büyüme ve gelişmesinin en önemli belirleyicisidir. Bebeklik dönemindeki beslenme

Detaylı

OKUL ÖNCESİ ÇOCUK BESLENMESİ. Dr. Hülya YARDIMCI

OKUL ÖNCESİ ÇOCUK BESLENMESİ. Dr. Hülya YARDIMCI OKUL ÖNCESİ ÇOCUK BESLENMESİ Dr. Hülya YARDIMCI Okul öncesi dönem yetişkinlik için temel oluşturan pek çok alışkanlığın geliştirildiği bir dönemdir. Bu dönemde yeterli ve dengeli beslenme kadar, iyi geliştirilmiş

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. ZİNCOPLEX 15 mg / 5 ml şurup Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her 5 ml şurupta 15 mg çinkoya eşdeğer 66 mg çinko sülfat heptahidrat Yardımcı maddeler: Gliserin, sorbitol, esans olarak raspberry

Detaylı

Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü

Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü cm, Sağ: 2,5 cm, Üst: 2,5 cm, Alt: 2,5 cm, Üstbilginin kenara uzaklığı: 1,25 cm, Altbilginin kenara uzaklığı: 1,25 cm Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü ANNELERİN EMZİRME

Detaylı

BÜYÜK BİR RİSKTİR. 2 yıldan kısa aralıklarla ve 4 ten fazla sayıda gebe kalınması. 18 yaşından küçük, 35 yaşından büyük yaşta ;

BÜYÜK BİR RİSKTİR. 2 yıldan kısa aralıklarla ve 4 ten fazla sayıda gebe kalınması. 18 yaşından küçük, 35 yaşından büyük yaşta ; GEBELİK 18 yaşından küçük, 35 yaşından büyük yaşta ; 2 yıldan kısa aralıklarla ve 4 ten fazla sayıda gebe kalınması anne adayı ve doğacak bebeğiniz için BÜYÜK BİR RİSKTİR. Anne olmak çok önemli bir sorumluluktur.

Detaylı

Şişmanlık (obezite); sağlığı bozacak düzeyde vücutta yağ miktarının artmasıdır.

Şişmanlık (obezite); sağlığı bozacak düzeyde vücutta yağ miktarının artmasıdır. ŞİŞMANLIK (OBEZİTE) Şişmanlık (obezite); sağlığı bozacak düzeyde vücutta yağ miktarının artmasıdır. Yağ dokusunun oranı; Yetişkin erkeklerde % 12 15, Yetişkin kadınlarda %20 27 arasındadır. Bu oranların

Detaylı

İnsülin Nasıl Uygulanır? Diyabet

İnsülin Nasıl Uygulanır? Diyabet İnsülin Nasıl Uygulanır? Diyabet BR.HLİ.046 www.hisarhospital.com İNSÜLİN UYGULAMA Diyabette temel amaç kan şekeri düzeyini hedef aralıklarda tutmaktır. Bu amaçla beslenme tedavisi, egzersiz ve ilaç tedavisi

Detaylı

KANSER NEDIR? TARAMA YÖNTEMLERI NELERDIR? BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ KANSER ŞUBE DR.AYŞE AKAN

KANSER NEDIR? TARAMA YÖNTEMLERI NELERDIR? BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ KANSER ŞUBE DR.AYŞE AKAN KANSER NEDIR? TARAMA YÖNTEMLERI NELERDIR? BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ KANSER ŞUBE DR.AYŞE AKAN 2005 DEN 2030 A DÜNYADA KANSER 7 milyon ölüm 17 milyon 11 milyon yeni vaka 27 milyon 25 milyon kanserli kişi

Detaylı

Buzağı İshalleri ve Koruma Yöntemleri. Dengeli ve Ekonomik Besleme

Buzağı İshalleri ve Koruma Yöntemleri. Dengeli ve Ekonomik Besleme Buzağı İshalleri ve Koruma Yöntemleri Buzağılar Sürünün Geleceğidir. Buzağı yetiştiriciliğinde anahtar noktalar! Doğum Kolostrum (Ağız Sütü) Besleme Sistemi Sindirim Sağlık Doğum ile ilgili anahtar noktalar

Detaylı

Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı

Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı çeken sigara vücuda birçok zarar vermekte ve uzun süre

Detaylı