2008 HANEHALKI BÜTÇE ANKETİ 2008=100 TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ VE YOKSULLUK ENDEKSİ ÇALIŞMALARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "2008 HANEHALKI BÜTÇE ANKETİ 2008=100 TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ VE YOKSULLUK ENDEKSİ ÇALIŞMALARI"

Transkript

1 2008 HANEHALKI BÜTÇE ANKETİ 2008=100 TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ VE YOKSULLUK ENDEKSİ ÇALIŞMALARI 25 Şubat 2010

2 ENDEKS Zamana bağlı olarak değişim gösteren veriler daha çok endeks olarak adlandırılan ölçüm yöntemleri ile takip edilmektedir. Ekonomik zaman serileri zamana bağlı olarak değişim gösteren verilerdir. Üretim, tüketim, gelir, enflasyon ve yoksulluk gibi veriler ekonomik zaman serilerine örnek gösterilebilir. Genellikle ülke ekonomisi için önemli bir gösterge olan enflasyon oranının belirlenmesinde fiyat endeksleri kullanılmaktadır. ENFLASYON Enflasyon ülke genelindeki ortalama fiyat düzeyinin değişimi olarak ifade edildiğinde karşımıza enflasyonun nasıl ölçüleceği problemi çıkmaktadır. İktisadi hayatta fiyatlar iki kesim tarafından belirlenmektedir. Bunlardan birisi ürünü üreten üretici kesim, diğeri ise bu üründen faydalanan tüketici kesimdir. Enflasyonun iki şekilde hesaplanmasında fayda vardır; Üretici Fiyatları Endeksi Tüketici Fiyatları Endeksi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti nde İstatistik ve Araştırma Dairesi tarafından Tüketici Fiyatları Endeksi ile enflasyon hesaplanmaktadır. TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ Tüketici Fiyatları Endeksi belirli bir referans döneminde belirli bir kitle tarafından satın alınan madde ve hizmetlerle belirlenen bir sepetin maliyetini, zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişikliklerini ölçer. Sepet aynı maddeleri içerdiğinden, maddeler aynı miktar ve kalitede kaldığından, endeks sadece fiyat hareketlerini yansıtır. Bu nedenle Tüketici Fiyatları Endeksi, tüketici fiyatlarında, dolayısıyla tüketicilerin satın alma gücünde, zaman içinde meydana gelen değişimlerin göstergesi olarak kullanılır. TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSLERİNİN KULLANIM ALANLARI Tüketici Fiyatları Endeksi çeşitli kesimler tarafından; - enflasyon ve ekonomi için bir gösterge olması, - hükümetlerin ekonomik politikalarının belirlenmesi, - ücretlerin ve fiyatların ayarlanması, - milli gelir hesapları, - fiyat analizleri ve ekonomik zaman serilerinin deflate edilmesi, - toplu sözleşme ve iş anlaşmazlığı görüşmeleri, - ticari faaliyetlerin yönlendirilmesi gibi çeşitli amaçlarda kullanılmaktadır.

3 TÜFE HESAPLAMASINDA KULLANILAN FORMÜLASYON VE ENDEKS DEĞİŞKENLERİ Dünyada Tüketici Fiyatları Endeksi nin hesaplanmasında en çok kullanılan endeks formülü Laspeyres endeks formülüdür. i : endeksin hesaplanmasına gösterge olarak seçilen maddelerin indisi P oi : i. maddenin temel yıldaki fiyatı q oi : i. maddenin temel yıldaki tüketim miktarı P ti : i. maddenin güncel fiyatı W oi : i. maddenin temel yıldaki ağırlığı Laspeyres fiyat endeksi formülünde temel yıl fiyatı ve ağırlığı sabit seçildiği için sadece güncel fiyatlar değişmektedir. Ağırlıkların güncelleştirilmesi için, endeksin veri kaynağını oluşturan Hanehalkı Bütçe Anketi nin aylık periyotlarla yapılması gerekmektedir. Böyle bir anketin her ay tekrar etmesi hem iş yoğunluğu hem çalışmanın güçlüğü hem de ekonomik kaynakların yetersizliği nedeniyle imkansız hale gelmektedir. AĞIRLIKLAR Tüketici Fiyatları Endeksi nde, ağırlık olarak adlandırılan ve daha çok her bir ürüne hanelerin yapmış oldukları harcamanın toplam harcama içindeki payı olarak ifade edilen tartılar, endeks formülasyonunda kullanılmaktadır HANEHALKI BÜTÇE ANKETİ Tüketici Fiyatları Endeksi nin temeli, hanelerin belirli bir dönemde yaptıkları çeşitli madde ve hizmet alımlarına dayanmaktadır. Madde ve hizmet alımlarının neler olduğu ve ne miktarda yapıldığının bulunabilmesi için Hanehalkı Bütçe Anketi yapılması gerekmektedir.

4 =100 Tüketici Fiyat endeksini günün koşullarına taşımak için 1 Ocak - 31 Aralık 2008 tarihleri arasında Hanehalkı Bütçe Anketi uygulanmıştır HANEHALKI BÜTÇE ANKETİ HAZIRLIK ÇALIŞMALARI Örnek Tasarımı Blok Tarama Çalışmaları Taslak Soru Kitapçığı Pilot Alan Uygulaması Soru Kitapçığına Son Şeklinin Verilmesi Harcama Kod Listesi Anketör Açıklama El Kitabı İle Tabülasyon Planı Örnek çekimleri Veri Giriş Programı Soru Kitapçıkları, Açıklama El Kitabı ve Diğer Evrakların Basımı Tanıtım Çalışmaları Anketörlerin eğitimi UYGULAMA DÖNEMİ Anket, 1 Ocak 31 Aralık 2008 tarihleri arasındaki bir yıllık periyotta her ay değişen 270 hanehalkı olmak üzere yıl boyunca 3,240 hanehalkına uygulanmak üzere tasarlanmıştır. ÖRNEKLEME BİLGİLERİ Örnekleme birimi: Nihai örnekleme birimi olarak adres (konut) tanımlanmıştır. ÖRNEKLEME YÖNTEMİ KKTC de uygulanan 2008 Hanehalkı Bütçe Anketinde kullanılan çerçeve 2006 Nüfus ve Konut Sayımı nda listelenen konutlardan oluşturulmuştur. Yerleşim yerleri yaklaşık olarak 75 hanelik bloklara ayrılmıştır. İki aşamalı tabakalı sistematik örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Birinci aşama olarak bloklar seçilmiş ve örneğe çıkan bloklarda bulunan sokak,cadde ve bulvarlarda tarama çalışması yapılarak çerçevenin güncelligi sağlanmıştır. Blok tarama çalışması 2007 yılının son çeyreğinde ve 2008 yılının ilk üç çeyreğinde olmak üzere 4 kez yapılmıştır. Anket yapılması tasarlanan 3,240 hanenin örnek çekimi Tabakalı Sistematik Örnekleme tekniği kullanılarak yapılmıştır. COĞRAFİ KAPSAM KKTC sınırları içinde bulunan tüm yerleşim yerleri kapsama dahil edilmiştir. Yerleşim yerleri DPÖ İstatistik ve Araştırma Dairesinin diğer anket çalışmalarında da kullanmakta olduğu Merkez-Bucak ve Köyler tanımı dikkate alınarak 10 tabakaya ayrılmıştır.

5 İlçe ağırlıklarına göre anket yapılacak hanelerin tabakalara dağılımı aşağıda belirtildiği gibi oluşturulmuştur. 1- Birinci Tabaka Lefkoşa Belediye Sınırları Dahilindeki Yerler 2- İkinci Tabaka Mağusa Belediye Sınırları Dahilindeki Yerler 3- Üçüncü Tabaka Girne Belediye Sınırları Dahilindeki Yerler 4- Dördüncü Tabaka Güzelyurt Belediye Sınırları Dahilindeki Yerler 5- Beşinci Tabaka İskele Belediye Sınırları Dahilindeki Yerler 6- Altıncı Tabaka Lefkoşa İlçesinde, Lefkoşa Belediye Sınırları Haricindeki Yerler 7- Yedinci Tabaka Mağusa İlçesinde, Mağusa Belediye Sınırları Haricindeki Yerler 8- Sekizinci Tabaka Girne İlçesinde, Girne Belediye Sınırları Haricindeki Yerler 9- Dokuzuncu Tabaka Güzelyurt İlçesinde, Güzelyurt Belediye Sınırları Haricindeki Yerler 10-Onuncu Tabaka İskele İlçesinde, İskele Belediye Sınırları Haricindeki Yerler Tabaka AYLIK HANE SAYISI YILLIK HANE SAYISI Lefkoşa MERKEZ Gazimağusa MERKEZ Girne MERKEZ Güzelyurt MERKEZ İskele MERKEZ Lefkoşa BUCAK KÖY Gazimağusa BUCAK KÖY Girne BUCAK KÖY Güzelyurt BUCAK KÖY İskele BUCAK KÖY Toplam 270 3,240

6 KAPSANAN KİTLE Anket çalışmasında KKTC sınırları içinde yaşayan kurumsal olmayan sivil nüfus kapsamındaki tüm hanehalkı fertleri kapsama alınmıştır. Çalışmada kurumsal nüfus kapsamında bulunan nüfus, pratik nedenlerden dolayı kapsam dışı tutulmuştur. KAPSANAN KONULAR Hanehalkı Bütçe anketi ile hanehalklarının; - Aylık tüketim harcaması kapsamında anket ayı içinde yaptığı satın alışlar, kendi üretiminden tüketimi, haneye gelen ayni gelir ve transfer şeklindeki tüketimler ile hanehalkının hediye/yardım etmek amacıyla satın aldıkları kapsanmıştır. -Hanehalkının kendi faydası için olmayan iş ya da ekonomik faaliyetleri için yapılan harcamalar ile yatırım amaçlı harcamalar kapsanmamıştır. -Gelir kapsamında anket ayı içinde ve son bir yılda elde edilen gelir (nakdi ve ayni gelirler ile faaliyet ve faaliyet dışı gelirleri) bilgileri, -Anket ayındaki çalışma durumları ve istihdama yönelik ayrıntılı bilgileri, -Konut, demografik ve sosyo-ekonomik karakteristiklerine ilişkin temel bilgileri derlenmiştir. HANEHALKI BÜTÇE ANKETİNİN AMACI Tüketici fiyat endekslerinde kullanılacak maddelerin seçimi ve temel yıl ağırlıklarının güncellenmesi, Hanelerin tüketim kalıplarında ve tüketim alışkanlıklarında zaman içinde meydana gelen değişimlerin izlenmesi, Milli gelir hesaplamalarında özel nihai tüketim harcamaları tahminlerine yardımcı olacak verilerin elde edilmesi, Uzun dönemli ekonomik planların yapılmasına ve sosyal refah planlamasına yardımcı olacak verilerin derlenmesi, Gelire dayalı Göreli Yoksulluk hesaplarının yapılması, Asgari ücret tespit çalışmaları, hanehalklarının yaşam seviyeleri, beslenme sorunları vb. diğer sosyo-ekonomik analizler için gerekli verilerin elde edilmesi amaçlanmıştır. TAHMİN BOYUTU HBA nin örnekleme tasarımı, KKTC geneli ve ilçe bazında tahmin verecek şekilde oluşturulmuştur. İKAME PRENSİBİ Örneğe seçilen hanehalkı ile anket yapılamaması durumunda ikame yaklaşımı kullanılmıştır.

7 KULLANILAN SORU FORMLARI Anket çalışmasında üç ayrı soru formu kullanılmıştır. Hanehalkı Bütçe Anketi soru formu (Form 1), Hanehalkı harcama kayıt defteri (Form 2), Ferdi harcama kayıt defteri (Form 3). REFERANS DÖNEMLERİ Referans dönemi; baz alınan (verilerin temsil ettiği) zaman periyodudur. Bu gibi çalışmalarda, amaca yönelik olarak, farklı bölümler için farklı referans dönemi uygulaması söz konusudur. Yani, farklı zaman periyodları temel alınarak sorgulama yapılmaktadır. Hanehalkının sosyo-ekonomik durumu ile tüketim alışkanlıkları ve genel harcama yapısı na ilişkin sorularda mevcut duruma yönelik sorgulama yapılmıştır. [Referans dönemi; sorgulama anı] Dayanıklı tüketim malları ve hizmetleri için son onbir ay referans alınmıştır. Hanehalkının tüketim harcamaları için referans dönemi anket uygulamasının yapıldığı aydı. Örneğin, Nisan ayında anket uygulanan haneler için referans dönemi 1 Nisan-30 Nisan tarihleri arasındaki dönemdi. Tüketim dışı harcamaları ve nakdi girişler için referans dönemi son bir yıl olarak alınmıştır. Hanehalkı bileşimi, anket ayı sonu itibariyle hanehalkı ferdi tanımına uyan tüm fertler kayıt edilecek şekilde belirlenmiştir. Bu bölümdeki yaş, eğitim, medeni durum gibi sorular için referans dönemi mevcut durumdu. [Referans dönemi; sorgulama anı] İstihdam durumu na ilişkin sorular için referans dönemi anket ayının son haftası idi. Anket ayının son haftasındaki çalışma durumu sorgulanmıştır. Esas işin belirlenmesi de yine referans dönemi baz alınarak zamanın en fazla harcandığı iş olarak belirlenmiştir. Hanehalkı fertlerinin gelir bilgileri sorgulanırken, anket ayı ve son 12 ay referans alınarak sorgulanmıştır. Tarım gelirleri sadece son 12 aya göre sorgulanmıştır. HANEHALKI BÜTÇE ANKETİ UYGULAMA DÖNEMİNDE SÜRDÜRÜLEN ÇALIŞMALAR Kontrolör ve Anketörlerin Eğitimi Alan Çalışmaları Alandan derlenen anket formlarının kontrolü 2008=100 TÜFE için önceden belirlenen mal ve hizmet Fiyatlarının alandan Derlenmesi Fiyatların Veri Girişi

8 HANEHALKI BÜTÇE ANKETİ ALAN ÇALIŞMASININ SONUÇLANDIRILMASI Anketin alan çalışması 31 Aralık 2008 de sonlandırılmış olup Aralık ayı alan çalışmaları ise 10 Ocak 2009 da anketörler tarafından Dairemize teslim edilmiştir. Çeşitli nedenlerle 45 hanede anket sonuçlandırılamayarak toplamda 3,195 hanede anket tamamlanmıştır. Ankete katılım % 98.6 olarak gerçekleşmiştir. HANEHALKI BÜTÇE ANKETİ ALAN ÇALIŞMASININ SONUÇLANDIRILMASINDAN SONRA YAPILAN ve YAPILACAK ÇALIŞMALAR Alandan derlenen anket formlarının kontrolu Anket formlarının veri girişi Veri girişi kontrolu Veri girişi sonucunda oluşturulan veri tabanının analizi Veri Setine örneklem ağırlıkların verilmesi Veri setinin endeks oluşumuna hazır hale getirilmesi 2008=100 TÜFE ağırlıkları İle mal ve hizmet sepetinin oluşturulması, sepette kapsanan mal ve hizmet fiyatlarının ilgili periodlarda alandan derlenmesi ve veri girişlerinin yapılması, Ocak 2010 ve diğer aylara ait endekslerin hesaplanması ve yayınlanması Hanehalkı Bütçe Anketi yayın tablolarının oluşturulması, yayınların hazırlanması ve yayınlaması Göreli Yoksulluk Endeksinin Oluşturulması, hesaplanması ve yayınlanması Yapılacak yasal düzenlemeyle mikro veri yayımının yapılması 2008=100 TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ 2008=100 KKTC Tüketici Fiyatları Endeksi nin birçok ülkede olduğu gibi Laspeyres endeks formülüne göre hesaplanması kararı alınmıştır. KKTC Hanehalkı Bütçe Anket inden elde edilen verilere göre hesaplanan 2008 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Endeksi nde, uluslararası mukayeseye imkan veren, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği İstatistik Ofisleri nin de önerdiği amaca yönelik Kişisel Tüketim Sınıflaması (Classification Of Individual Consumption by Purpose-COICOP) kullanılmıştır. 2008=100 TÜFE için; izafi kiralar, servet birikimi oluşturmak için satın alınan mal ve hizmet harcamaları, kurumsal nüfus harcamaları, hane içine verilen harçlıklar, kendi üretiminden tüketim, verilen ve alınan hediyeler, ayni gelirler ve müteşebbislerle ücretli çalışanların tüketmek amacıyla sahip oldukları veya çalıştıkları işyerlerinden getirdikleri kapsam dışı tutulmuştur. Bunlara ait harcama tutarı düşüldükten sonra toplam tüketimin % 84.6 sı endeks oluşumunda değerlendirilmiştir.

9 2008 Temel Yıllı KKTC Tüketici Fiyatları Endeksi fiyatlandırma aşamasında, belirli bir ölçü biriminde satılan ve belirli bir kaliteye sahip toplam 473 madde olmak üzere 679 madde çeşidi kapsama alınmıştır. Bu maddelerin fiyatları belirli örnekleme yöntemleriyle 5 ilçede seçilmiş olan işyerlerinden aylık olarak derlenmektedir. Endeksin hesaplanabilmesi için kullanılan sınıflama, madde çeşidinden başlamakta; madde, madde alt grubu, madde grubu ve ana harcama grubuna kadar devam etmektedir. Endeks kapsamında yer alan madde ve hizmetlerin seçiminde dikkat edilen ölçütler şu şekilde sıralanabilir; - hanehalklarının tüketimlerinde önemli derecede ağırlık almış olması, -tanımlanabilir nitelikte olması ve birim fiyatına ulaşılabilir olması, -fiyatının izlenebilir olması, -tüketimde önemli ağırlık almamasına rağmen tüketimde sürekliliği olan madde ve hizmetler olması ve 2008 TEMEL YILI TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİNDE YER ALAN MAL VE HİZMET SAYILARI ANA GRUPLAR MADDE SAYISI GIDA VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER ALKOLLÜ İÇECEKLER VE TÜTÜN GİYİM VE AYAKKABI KONUT, SU, ELEKTRİK, GAZ VE DİĞER YAKITLAR MOBİLYA, EV ALETLERİ VE EV BAKIM HİZMETLERİ SAĞLIK ULAŞTIRMA HABERLEŞME EĞLENCE VE KÜLTÜR EĞİTİM LOKANTA VE OTELLER ÇEŞİTLİ MAL VE HİZMETLER TOPLAM

10 Endeks sepetinde yer alan maddelerde sabit ve değişken olmak üzere iki farklı ağırlık kullanılmıştır. MADDE AĞIRLIKLARI Tüketici fiyatlarında kullanılan tüm ağırlıklar temelde, Hanehalkı Bütçe Anketi sonuçlarından elde edilmiştir. Hanehalklarının tüketimlerinde sadece kendi yerleşim yerlerinde yaptığı harcamalar değil, hanelerin yerleşim yerlerinin dışında yaptığı harcamalar da (yurtdışı dahil) dikkate alınmıştır. Endeks kapsamına ait ağırlık hesaplaması için, KKTC de yaşayan hanehalklarının 1 Ocak 31 Aralık 2008 tarihleri arasındaki toplam 12 aylık hanehalkı tüketim harcama değerleri kullanılmıştır. Anket sonuçları ve madde türü dikkate alınarak tüketimde aylar itibariyle mevsimsel farklılık gösteren maddeler için, aylık tüketim değerleri göz önüne alınarak; yaş sebze ve meyveler ile giyim grubunda mevsimsel değişken ağırlık hesaplanmıştır. Bunların dışındaki grupların ağırlıkları ise yıllık tüketim toplamlarından hesaplanan sabit ağırlıklardır. Ağırlık hesaplamasında toplam tüketim değeri esas alınarak hesaplama yapılmış ve ana gruplar toplam yıllık tüketim içerisinde ağırlıklandırılmıştır. KKTC TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİ ve 2008 TEMEL YIL AĞIRLIKLARI ANA GRUP ANA GRUPLAR MADDE AĞIRLIĞI (%) GIDA VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER ALKOLLÜ İÇECEKLER VE TÜTÜN GİYİM VE AYAKKABI KONUT, SU, ELEKTRİK, GAZ VE DİĞER YAKITLAR MOBİLYA, EV ALETLERİ VE EV BAKIM HİZMETLERİ SAĞLIK ULAŞTIRMA HABERLEŞME EĞLENCE VE KÜLTÜR EĞİTİM LOKANTA VE OTELLER ÇEŞİTLİ MAL VE HİZMETLER TOPLAM

11 40 KKTC TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİ ve 2008 TEMEL YIL ANA GRUP AĞIRLIKLARI GIDA VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER 02 ALKOLLÜ İÇECEKLER, TÜTÜN 03 GİYİM VE AYAKKABI 04 KONUT, SU, ELEKTRİK, GAZ VE DİĞER YAKITLAR 05 MOBİLYA, EV ALETLERİ VE EV BAKIM HİZMETLERİ 06 SAĞLIK 07 ULAŞTIRMA 08 HABERLEŞME 09 EĞLENCE VE KÜLTÜR 10 EĞİTİM 11 LOKANTA VE OTELLER 12 ÇEŞİTLİ MAL VE HİZMETLER ANA GRUPLAR

12 TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNDE KKTC İLE DİĞER ÜLKELERİN AĞIRLIKLARININ KARŞILAŞTIRILMASI AĞIRLIKLAR(%) Ana Harcama Grupları KKTC TC AB GÜNEY KIBRIS 2008= = = = Gıda ve Alkolsüz İçecekler Alkollü İçecekler ve Tütün Giyim ve Ayakkabı Konut, Su, Elektrik, Gaz ve Diğer Yakıtlar Mobilya, Ev Aletleri ve Ev Bakım Hizmetleri Sağlık Ulaştırma Haberleşme Eğlence ve Kültür Eğitim Lokanta ve Oteller Çeşitli Mal ve Hizmetler TOPLAM

13 GÜNCEL FİYATLAR 2008 temel yıllı endeksinde güncel fiyatların tespit edilmesi için her ay 5 ilçedeki 579 işyerinden 6153 mal ve hizmet fiyatı ile 42 kiracıdan ödedikleri kira fiyatları derlenmektedir. KKTC genelinde, yerleşim yerlerine göre fiyat farklılığı göstermeyen maddelerin (mobilya, uçak, mektup, telefon, sigara ürünleri gibi) aylık fiyatları, gerek İstatistik ve Araştırma Dairesinin iş yükünü artırmamak, gerekse ayrı ayrı fiyat derlemeden doğabilecek hataları önlemek amacıyla yalnızca Lefkoşa dan derlenmektedir. FİYAT DERLEME DÖNEMLERİ Aylık güncel fiyatlar, ay içinde meydana gelebilecek fiyat farklılaşmasının elde edilebilmesi amacıyla, yaş meyve-sebze dışındaki maddeler için ayın 25 inci gününü içine alan haftada olmak üzere ayda bir kez derlenmektedir. Yaş meyve-sebze fiyatları ise diğer maddelere oranla daha fazla fiyat değişikliği gösterdiğinden ayda üç kez derlenmektedir. Kiralar ise ay içinde bir defa sorgulanmaktadır. TÜFE HESAPLAMA YÖNTEMİ 1 Ocak - 31 Aralık 2008 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Endeksi hesaplamalarında, Laspeyres formülasyonu kullanılmaktadır. Laspeyres formülü, belirli bir dönemde yapılan tüketimden hareket etmekte ve bu dönemde tüketilen madde ve hizmetler içinden seçilen maddelerle oluşturulan bir tüketim sepetine dayanmaktadır. Madde ve hizmetlere ait ağırlıkların belirlendiği 2008 yılı içinde endeks sepetine alınan madde ve hizmetlere ait ortalama fiyatlar belirlenmektedir. Endeks sepetinde yer alan madde ve hizmetlere ait cari fiyatlar derlenmekte ve bu fiyatlar daha önceden belirlenen ağırlıklarla çarpılarak temel yıl fiyatlarına oranlanmaktadır. TÜFE nin KAMUOYUNA DUYURULMASI Tüketici Fiyatları Endeks rakamları ve değişim oranları, fiyat derleme ayını takip eden ayın ilk haftasında basın açıklaması ile kamuoyuna duyurulmaktadır. Basın açıklamasında endeksin bir önceki aya göre değişim oranı, bir önceki yılın aralık ayına göre değişim oranı ve bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı yayınlanmaktadır TEMEL YILI OCAK 2010 TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ SONUÇLARI Tüm bu yoğun çalışmalardan sonra 2008 temel yılı için belirlenen ağırlıklara aylık bazda ilgili fiyatların uygulanması ile 2008 ve 2009 endeks değerleri hesaplanmıştır endeks değerlerinin kullanılması ve Ocak 2010 fiyatlarının formülasyona eklenmesi ile de Ocak 2010 Tüketici Fiyat Endeksi değişim oranları; Bir Önceki Aya Göre, Bir Önceki Yılın Aralık Ayına Göre, Bir Önceki Yılın Ayni Ayına Göre ve 12 Aylık Ortalamalara Göre bulunmuştur.

2008 yılında gıdaya ayrılan payda 1998 e göre düşüş gözlenirken ulaştırma harcamalarına ayrılan pay artmıştır

2008 yılında gıdaya ayrılan payda 1998 e göre düşüş gözlenirken ulaştırma harcamalarına ayrılan pay artmıştır Devlet Planlama Örgütü İstatistik ve Araştırma Dairesi Haber Bülteni 2008 HANEHALKI TÜKETİM HARCAMASI SONUÇLARI Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti nde Devlet Planlama Örgütü İstatistik ve Araştırma Dairesi

Detaylı

KKTC TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİ KAVRAM, YÖNTEM VE KAYNAKLAR

KKTC TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİ KAVRAM, YÖNTEM VE KAYNAKLAR KKTC TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİ KAVRAM, YÖNTEM VE KAYNAKLAR (2008=100) KKTC BAŞBAKANLIK DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ İSTATİSTİK VE ARAŞTIRMA DAİRESİ İÇİNDEKİLER SAYFA 1. GİRİŞ 1 2. TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİ'NİN

Detaylı

15. EKONOMİ GÖSTERGELERİ

15. EKONOMİ GÖSTERGELERİ 15. EKONOMİ GÖSTERGELERİ 15.1. Cari Fiyatlarla Sektörlerin Gayri Safi Katma Değer İçindeki Payı (%) - İktisadi Faaliyet Kollarına Göre Temel Fiyatlarla 2007 2008 Türkiye TR41 Türkiye TR41 Gayrisafi katma

Detaylı

KKTC TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİ METODOLOJİ

KKTC TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİ METODOLOJİ KKTC BAŞBAKANLIĞI DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ İSTATİSTİK VE ARAŞTIRMA DAİRESİ KKTC TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİ METODOLOJİ (2015=100) İÇİNDEKİLER SAYFA 1. GİRİŞ 1 2. TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİ'NİN TANIM VE AMACI

Detaylı

Devlet Planlama Örgütü 21 Aralık 2016 İstatistik ve Araştırma Dairesi. Haber Bülteni HANEHALKI TÜKETİM HARCAMASI SONUÇLARI, 2015

Devlet Planlama Örgütü 21 Aralık 2016 İstatistik ve Araştırma Dairesi. Haber Bülteni HANEHALKI TÜKETİM HARCAMASI SONUÇLARI, 2015 Devlet Planlama Örgütü 21 Aralık 2016 İstatistik ve Araştırma Dairesi Haber Bülteni HANEHALKI TÜKETİM HARCAMASI SONUÇLARI, 2015 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti nde Devlet Planlama Örgütü İstatistik ve Araştırma

Detaylı

HANEHALKI BÜTÇE ANKETİ

HANEHALKI BÜTÇE ANKETİ HANEHALKI BÜTÇE ANKETİ 20 Aralık 2008 1 SUNUM PROGRAMI Hanehalkı bütçe anketi amaç, tarihçe, örnekleme yapısı, uygulama, yayımlama, temel tanım ve kavramlar Türkiye deki harcama yapısı 2 Amaç Tüketici

Detaylı

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı 2003-2004 HANEHALKI TÜKETİM HARCAMALARI

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı 2003-2004 HANEHALKI TÜKETİM HARCAMALARI T.C. MALİYE BAKANLIĞI Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı Kısa Rapor Hanehalkı Tüketim Harcaması: 77/1 18 Kasım 2005 2003-2004 HANEHALKI TÜKETİM HARCAMALARI DİE nin yayınladığı 2003-2004

Detaylı

Türkiye de Katastrofik Sağlık Harcamaları

Türkiye de Katastrofik Sağlık Harcamaları 02/10/2014 Türkiye de Katastrofik Sağlık Harcamaları 1. Giriş Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre; hanehalklarının yaptığı sağlık harcaması, hanelerin finansal korumadan yoksun kalarak zorunlu ihtiyaçlarından

Detaylı

TÜRKİYE DE FARKLI GELİR GRUPLARI İÇİN ENFLASYON DEĞERLERİNİN ANALİZİ

TÜRKİYE DE FARKLI GELİR GRUPLARI İÇİN ENFLASYON DEĞERLERİNİN ANALİZİ TÜRKİYE DE FARKLI GELİR GRUPLARI İÇİN ENFLASYON DEĞERLERİNİN ANALİZİ www.perspektifs.com info@perspektifs.com twitter.com/perspektifsa PERSPEKTİF STRATEJİ ARAŞTIRMA RAPOR 2015 TÜRKİYE DE FARKLI GELİR GRUPLARI

Detaylı

Araştırma Notu 14/162

Araştırma Notu 14/162 p Araştırma Notu 14/162 4 Şubat 2014 YOKSUL İLE ZENGİN ARASINDAKİ ENFLASYON FARKI ARTIYOR Seyfettin Gürsel * ve Melike Kökkızıl ** Yönetici özeti Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan enflasyon

Detaylı

2018 Nisan ENFLASYON RAKAMLARI 3 Mayıs 2018

2018 Nisan ENFLASYON RAKAMLARI 3 Mayıs 2018 2018 Nisan ENFLASYON RAKAMLARI 3 Mayıs 2018 Nisan 2018 Tüketici Fiyat Endeksi ne (TÜFE) ilişkin veriler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Mayıs 2018 tarihinde yayımlandı. TÜİK tarafından aylık

Detaylı

2018 Ocak ENFLASYON RAKAMLARI

2018 Ocak ENFLASYON RAKAMLARI 2018 Ocak ENFLASYON RAKAMLARI 5 Şubat 2018 Ocak 2018 Tüketici Fiyat Endeksi ne (TÜFE) ilişkin veriler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 5 Şubat 2018 tarihinde yayımlandı. TÜİK tarafından aylık

Detaylı

2015 Haziran ENFLASYON RAKAMLARI 3 Temmuz 2015

2015 Haziran ENFLASYON RAKAMLARI 3 Temmuz 2015 2015 Haziran ENFLASYON RAKAMLARI 3 Temmuz 2015 Haziran 2015 Tüketici Fiyat Endeksi ne(tüfe) ilişkin veriler İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Temmuz 2015 tarihinde yayımlandı. TÜİK tarafından aylık

Detaylı

FİYAT GELİŞMELERİ RAPORU (OCAK 2014) 2014 OCAK Tüketici ve Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksleri Değişimleri Tablosu (%)

FİYAT GELİŞMELERİ RAPORU (OCAK 2014) 2014 OCAK Tüketici ve Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksleri Değişimleri Tablosu (%) Stratejik Düşünce Enstitüsü Ekonomi Koordinatörlüğü www.sde.org.tr RAPOR 2014/1 FİYAT GELİŞMELERİ RAPORU (OCAK 2014) Göktuğ Şahin SDE Ekonomi Koordinatörlüğü Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Ekonomi Koordinatörlüğü

Detaylı

2017 Haziran ENFLASYON RAKAMLARI 3 Temmuz 2017

2017 Haziran ENFLASYON RAKAMLARI 3 Temmuz 2017 2017 Haziran ENFLASYON RAKAMLARI 3 Temmuz 2017 Haziran 2017 Tüketici Fiyat Endeksi ne(tüfe) ilişkin veriler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Temmuz 2017 tarihinde yayımlandı. TÜİK tarafından

Detaylı

2015 Mayıs ENFLASYON RAKAMLARI 3 Haziran 2015

2015 Mayıs ENFLASYON RAKAMLARI 3 Haziran 2015 2015 Mayıs ENFLASYON RAKAMLARI 3 Haziran 2015 Mayıs 2015 Tüketici Fiyat Endeksi ne(tüfe) ilişkin veriler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Haziran 2015 tarihinde yayımlandı. TÜİK tarafından

Detaylı

EYLÜL 2015. www.perspektifs.com info@perspektifs.com twitter.com/perspektifsa

EYLÜL 2015. www.perspektifs.com info@perspektifs.com twitter.com/perspektifsa EYLÜL 1 www.perspektifs.com info@perspektifs.com twitter.com/perspektifsa PERSPEKTİF STRATEJİ ARAŞTIRA ANALİZ 1 PERSPEKTİF STRATEJİ ARAŞTIRA ANALİZ 2O1 Perspektif Strateji Araştırma; doğru, nitelikli bilginin

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE ŞUBAT 2015 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

Araştırma Notu 12/134

Araştırma Notu 12/134 Araştırma Notu 12/134 4 Haziran 2012 YOKSULUN ENFLASYONU ZENGİNİN ENFLASYONUNDAN YÜKSEK Seyfettin Gürsel * ve Ayşenur Acar ** Yönetici özeti Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan enflasyon

Detaylı

TÜİK in YOKSULLUK ANALİZLERİ ÜZERİNE

TÜİK in YOKSULLUK ANALİZLERİ ÜZERİNE Yıl: 24 Sayı:87 Nisan 2010 9 Güncel TÜİK in YOKSULLUK ANALİZLERİ ÜZERİNE Sıddık Ensari TÜİK periyodik olarak 2002 yılından beri düzenli bir şekilde yaptığı Hanehalkı Bütçe Anketleri sonuçlarını esas alan

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Eylül

EKONOMİK GELİŞMELER Eylül EKONOMİK GELİŞMELER Eylül - 2011 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR EYLÜL 2011 İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Nisan

EKONOMİK GELİŞMELER Nisan EKONOMİK GELİŞMELER Nisan - 2011 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ HAREKETLERİ.. 2 İTHALAT

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Mayıs

EKONOMİK GELİŞMELER Mayıs EKONOMİK GELİŞMELER Mayıs - 2011 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ HAREKETLERİ.. 2 İTHALAT

Detaylı

2017 Mayıs ENFLASYON RAKAMLARI 5 Haziran 2017

2017 Mayıs ENFLASYON RAKAMLARI 5 Haziran 2017 2017 Mayıs ENFLASYON RAKAMLARI 5 Haziran 2017 Mayıs 2017 Tüketici Fiyat Endeksi ne(tüfe) ilişkin veriler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 5 Haziran 2017 tarihinde yayımlandı. TÜİK tarafından

Detaylı

2017 Temmuz ENFLASYON RAKAMLARI 3 Ağustos 2017

2017 Temmuz ENFLASYON RAKAMLARI 3 Ağustos 2017 2017 Temmuz ENFLASYON RAKAMLARI 3 Ağustos 2017 Temmuz 2017 Tüketici Fiyat Endeksi ne(tüfe) ilişkin veriler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Ağustos 2017 tarihinde yayımlandı. TÜİK tarafından

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Haziran

EKONOMİK GELİŞMELER Haziran EKONOMİK GELİŞMELER Haziran - 2010 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ HAREKETLERİ.. 2 İTHALAT

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ Sayı : DPÖ 0.00.262-10/ Lefkoşa, 4 Mayıs 2010 BASIN AÇIKLAMASI 2008=100 TEMEL YILI TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNİN 2010 NİSAN AYI SONUÇLARI Devlet Planlama

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ Sayı : DPÖ 0.00.262-10/ Lefkoşa, 2 Ağustos 2010 BASIN AÇIKLAMASI 2008=100 TEMEL YILI TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNİN 2010 TEMMUZ AYI SONUÇLARI Devlet

Detaylı

2015 Eylül ENFLASYON RAKAMLARI 6 Ekim 2015

2015 Eylül ENFLASYON RAKAMLARI 6 Ekim 2015 2015 Eylül ENFLASYON RAKAMLARI 6 Ekim 2015 Eylül 2015 Tüketici Fiyat Endeksi ne(tüfe) ilişkin veriler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 5 Ekim 2015 tarihinde yayımlandı. TÜİK tarafından aylık

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ Sayı : DPÖ 0.00.262-10/ Lefkoşa, 5 Nisan 2010 BASIN AÇIKLAMASI 2008=100 TEMEL YILI TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNİN 2010 MART AYI SONUÇLARI Devlet Planlama

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ Sayı : DPÖ 0.00.262-10/ Lefkoşa, 2 Eylül 2010 BASIN AÇIKLAMASI 2008=100 TEMEL YILI TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNİN 2010 AĞUSTOS AYI SONUÇLARI Devlet Planlama

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ BASIN AÇIKLAMASI 2008=100 TEMEL YILI TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNİN 2013 ŞUBAT AYI SONUÇLARI

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ BASIN AÇIKLAMASI 2008=100 TEMEL YILI TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNİN 2013 ŞUBAT AYI SONUÇLARI KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ Sayı: DPÖ 0.00.262-13/ Lefkoşa, 6 Mart 2013 BASIN AÇIKLAMASI 2008=100 TEMEL YILI TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNİN 2013 ŞUBAT AYI SONUÇLARI Devlet Planlama

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ. Sayı: DPÖ 0.00.262-15/ Lefkoşa, 2 Ekim 2015

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ. Sayı: DPÖ 0.00.262-15/ Lefkoşa, 2 Ekim 2015 KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ Sayı: DPÖ 0.00.262-15/ Lefkoşa, 2 Ekim 2015 BASIN AÇIKLAMASI 2008=100 TEMEL YILI TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNİN 2015 EYLÜL AYI SONUÇLARI Devlet Planlama

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ Sayı : DPÖ 0.00.262-13/ Lefkoşa, 3 Temmuz 2013 BASIN AÇIKLAMASI 2008=100 TEMEL YILI TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNİN 2013 HAZİRAN AYI SONUÇLARI Devlet

Detaylı

AYDIN COMMODITY EXCHANGE ARALIK 2013 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ. www.aydinticaretborsasi.org.tr info@aydinticaretborsasi.org.

AYDIN COMMODITY EXCHANGE ARALIK 2013 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ. www.aydinticaretborsasi.org.tr info@aydinticaretborsasi.org. AYDIN T CARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE ARALIK 2013 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ Sayı : DPÖ 0.00.262-12/ Lefkoşa, 2 Nisan 2012 BASIN AÇIKLAMASI 2008=100 TEMEL YILI TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNİN 2012 MART AYI SONUÇLARI Devlet Planlama

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Mart

EKONOMİK GELİŞMELER Mart EKONOMİK GELİŞMELER Mart - 2009 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM. 2 İSTİHDAMIN YAPISI. 2 İŞSİZLİK. 3 İŞGÜCÜNE KATILMA

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ Sayı : DPÖ 0.00.262-10/ Lefkoşa, 3 Haziran 2010 BASIN AÇIKLAMASI 2008=100 TEMEL YILI TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNİN 2010 MAYIS AYI SONUÇLARI Devlet Planlama

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ Sayı : DPÖ 0.00.262-10/ Lefkoşa, 11 Mart 2010 BASIN AÇIKLAMASI 2008=100 TEMEL YILI TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNİN 2010 ŞUBAT AYI SONUÇLARI Devlet Planlama

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE AĞUSTOS 2013 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Haziran

EKONOMİK GELİŞMELER Haziran EKONOMİK GELİŞMELER Haziran - 2009 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR - HAZİRAN 2009 İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)...2 İSTİHDAM... 2 İSTİHDAMIN

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Temmuz - 2011

EKONOMİK GELİŞMELER Temmuz - 2011 EKONOMİK GELİŞMELER Temmuz - 2011 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR TEMMUZ 2011 İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE MART 2016 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Nisan 2013

EKONOMİK GELİŞMELER Nisan 2013 EKONOMİK GELİŞMELER Nisan 2013 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı T.C. MALİYE BAKANLIĞI Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı Kısa Rapor Fiyatlar: 9/2 5 Şubat 25 25 Ocak ayında 23 bazlı TÜFE, önceki aya göre yüzde.55 arttı. (*) Tüketici fiyatları 25 Ocak

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Mayıs - 2010

EKONOMİK GELİŞMELER Mayıs - 2010 EKONOMİK GELİŞMELER Mayıs - 2010 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ HAREKETLERİ.. 2 İTHALAT

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE MART 2014 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ Sayı : DPÖ 0.00.262-11/ Lefkoşa, 03 Haziran 2011 BASIN AÇIKLAMASI 2008=100 TEMEL YILI TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNİN 2011 MAYIS AYI SONUÇLARI Devlet

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE HAZİRAN 2016 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ Sayı : DPÖ 0.00.262-12/ Lefkoşa, 2 Mart 2012 BASIN AÇIKLAMASI 2008=100 TEMEL YILI TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNİN 2012 ŞUBAT AYI SONUÇLARI Devlet Planlama

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ Sayı : DPÖ 0.00.262-12/ Lefkoşa, 3 Temmuz 2012 BASIN AÇIKLAMASI 2008=100 TEMEL YILI TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNİN 2012 HAZİRAN AYI SONUÇLARI Devlet

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Şubat 2012

EKONOMİK GELİŞMELER Şubat 2012 EKONOMİK GELİŞMELER Şubat 2012 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR ŞUBAT 2012 İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Aralık

EKONOMİK GELİŞMELER Aralık EKONOMİK GELİŞMELER Aralık - 2009 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)...2 İTHALAT İHRACAT VE DIŞ TİCARET AÇIĞI... 2 TURİZM GELİRİ

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ Sayı : DPÖ 0.00.262-11/ Lefkoşa,05 Temmuz 2011 BASIN AÇIKLAMASI 2008=100 TEMEL YILI TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNİN 2011 HAZİRAN AYI SONUÇLARI Devlet

Detaylı

ENFLASYON YOKSULU VURUYOR. Yönetici özeti

ENFLASYON YOKSULU VURUYOR. Yönetici özeti Araştırma Notu 10/68 26 Mart 2010 ENFLASYON YOKSULU VURUYOR Seyfettin Gürsel * ve Onur Altındağ ** Yönetici özeti Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan enflasyon sepeti ağırlıklandırması

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ. Sayı : DPÖ / Lefkoşa, 2 Ağustos 2013

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ. Sayı : DPÖ / Lefkoşa, 2 Ağustos 2013 KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ Sayı : DPÖ 0.00.262-13/ Lefkoşa, 2 Ağustos 2013 BASIN AÇIKLAMASI 2008=100 TEMEL YILI TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNİN 2013 TEMMUZ AYI SONUÇLARI Devlet

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ocak

EKONOMİK GELİŞMELER Ocak EKONOMİK GELİŞMELER Ocak - 2010 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)...2 İSTİHDAM... 2 İSTİHDAMIN YAPISI... 2 İŞSİZLİK... 3 İŞGÜCÜNE

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Kasım

EKONOMİK GELİŞMELER Kasım EKONOMİK GELİŞMELER Kasım - 2009 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)...2 İSTİHDAM... 2 İSTİHDAMIN YAPISI... 2 İŞSİZLİK... 2 İŞGÜCÜNE

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ Sayı : DPÖ 0.00.262-11/ Lefkoşa, 4 Mart 2011 BASIN AÇIKLAMASI 2008=100 TEMEL YILI TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNİN 2011 ŞUBAT AYI SONUÇLARI Devlet Planlama

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ BASIN AÇIKLAMASI 2008=100 TEMEL YILI TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNİN 2014 MART AYI SONUÇLARI

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ BASIN AÇIKLAMASI 2008=100 TEMEL YILI TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNİN 2014 MART AYI SONUÇLARI KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ Sayı : DPÖ 0.00.262-14/ Lefkoşa, 3 Nisan 2014 BASIN AÇIKLAMASI 2008=100 TEMEL YILI TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNİN 2014 MART AYI SONUÇLARI Devlet Planlama

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Mayıs

EKONOMİK GELİŞMELER Mayıs EKONOMİK GELİŞMELER Mayıs - 2009 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)...2 İSTİHDAM... 2 İSTİHDAMIN YAPISI... 2 İŞSİZLİK... 3 İŞGÜCÜNE

Detaylı

2015 AĞUSTOS AYI ENFLASYON RAPORU

2015 AĞUSTOS AYI ENFLASYON RAPORU 2015 AĞUSTOS AYI ENFLASYON RAPORU HAZIRLAYAN 03.09.2015 Yrd. Doç. Dr. Sema ULUTÜRK AKMAN - İstatistik Araştırma Merkezi Araş. Gör. Hakan BEKTAŞ İktisat Fakültesi Ekonometri Bölümü RAPOR Ağustos ayında

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ Sayı : DPÖ 0.00.262-11/ Lefkoşa, 4 Ocak 2011 BASIN AÇIKLAMASI 2008=100 TEMEL YILI TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNİN 2010 ARALIK AYI SONUÇLARI Devlet Planlama

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Haziran 2012

EKONOMİK GELİŞMELER Haziran 2012 EKONOMİK GELİŞMELER Haziran 2012 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ BASIN AÇIKLAMASI 2008=100 TEMEL YILI TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNİN 2014 NİSAN AYI SONUÇLARI

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ BASIN AÇIKLAMASI 2008=100 TEMEL YILI TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNİN 2014 NİSAN AYI SONUÇLARI KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ Sayı : DPÖ 0.00.262-14/ Lefkoşa, 7 Mayıs 2014 BASIN AÇIKLAMASI 2008=100 TEMEL YILI TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNİN 2014 NİSAN AYI SONUÇLARI Devlet Planlama

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ Sayı : DPÖ 0.00.262-10/ Lefkoşa, 3 Aralık 2010 BASIN AÇIKLAMASI 2008=100 TEMEL YILI TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNİN 2010 KASIM AYI SONUÇLARI Devlet Planlama

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ Sayı : DPÖ 0.00.262-12/ Lefkoşa, 3 Ağustos 2012 BASIN AÇIKLAMASI 2008=100 TEMEL YILI TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNİN 2012 TEMMUZ AYI SONUÇLARI Devlet

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ocak

EKONOMİK GELİŞMELER Ocak EKONOMİK GELİŞMELER Ocak - 2012 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ HAREKETLERİ.. 2 İTHALAT

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Temmuz

EKONOMİK GELİŞMELER Temmuz EKONOMİK GELİŞMELER Temmuz - 2009 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)...2 İSTİHDAM... 2 İSTİHDAMIN YAPISI... 2 İŞSİZLİK... 2 İŞGÜCÜNE

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Aralık

EKONOMİK GELİŞMELER Aralık EKONOMİK GELİŞMELER Aralık - 2011 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR ARALIK 2011 İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ. Sayı: DPÖ 0.00.262-15/ Lefkoşa, 3 Temmuz 2015

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ. Sayı: DPÖ 0.00.262-15/ Lefkoşa, 3 Temmuz 2015 KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ Sayı: DPÖ 0.00.262-15/ Lefkoşa, 3 Temmuz 2015 BASIN AÇIKLAMASI 2008=100 TEMEL YILI TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNİN 2015 HAZİRAN AYI SONUÇLARI Devlet Planlama

Detaylı

HAZIRLAYAN. Mart ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) beklentilerin üzerinde arttı.

HAZIRLAYAN. Mart ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) beklentilerin üzerinde arttı. ÖZET MART AYI ENFLASYON RAPORU 03.04.2014 HAZIRLAYAN Yrd. Doç. Dr. Sema ULUTÜRK AKMAN - İstatistik Araştırma Merkezi Arş. Gör. Hakan BEKTAŞ - İktisat Fakültesi Ekonometri Bölümü ÖZET Mart ayında Tüketici

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ Sayı : DPÖ 0.00.262-10/ Lefkoşa, 5 Ekim 2010 BASIN AÇIKLAMASI 2008=100 TEMEL YILI TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNİN 2010 EYLÜL AYI SONUÇLARI Devlet Planlama

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE MART 2015 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ Sayı : DPÖ 0.00.262-10/ Lefkoşa, 2 Temmuz 2010 BASIN AÇIKLAMASI 2008=100 TEMEL YILI TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNİN 2010 HAZİRAN AYI SONUÇLARI Devlet

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ BASIN AÇIKLAMASI 2008=100 TEMEL YILI TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNİN 2015 ŞUBAT AYI SONUÇLARI

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ BASIN AÇIKLAMASI 2008=100 TEMEL YILI TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNİN 2015 ŞUBAT AYI SONUÇLARI KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ Sayı: DPÖ 0.00.262-15/ Lefkoşa, 5 Mart 2015 BASIN AÇIKLAMASI 2008=100 TEMEL YILI TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNİN 2015 ŞUBAT AYI SONUÇLARI Devlet Planlama

Detaylı

Yeni Seri Soru İşaretleri İle Geldi. Ocak 2005 Ocak 2004 (2003=100) (1994=100) Bir önceki aya göre değişim oranı (%) 0,55 0,74

Yeni Seri Soru İşaretleri İle Geldi. Ocak 2005 Ocak 2004 (2003=100) (1994=100) Bir önceki aya göre değişim oranı (%) 0,55 0,74 Yeni Seri Soru İşaretleri İle Geldi Ahmet KARAYİĞİT Devlet İstatistik Enstitüsü 2005 yılı Ocak ayına ait enflasyon oranlarını açıkladı. Açıklanan rakamlar ile yeni bir fiyat endeksi hayata geçmiş oldu.

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ekim

EKONOMİK GELİŞMELER Ekim EKONOMİK GELİŞMELER Ekim - 2009 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)...2 İSTİHDAM... 2 İSTİHDAMIN YAPISI... 2 İŞSİZLİK... 2 İŞGÜCÜNE

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Mayıs 2013

EKONOMİK GELİŞMELER Mayıs 2013 EKONOMİK GELİŞMELER Mayıs 2013 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE TEMMUZ 2016 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ Sayı : DPÖ 0.00.262-11/ Lefkoşa, 4 Ekim 2011 BASIN AÇIKLAMASI 2008=100 TEMEL YILI TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNİN 2011 EYLÜL AYI SONUÇLARI Devlet Planlama

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Kasım 2012

EKONOMİK GELİŞMELER Kasım 2012 EKONOMİK GELİŞMELER Kasım 2012 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Mart - 2011

EKONOMİK GELİŞMELER Mart - 2011 EKONOMİK GELİŞMELER Mart - 2011 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR - MART 2011 İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ. Sayı : DPÖ 0.00.262-14/ Lefkoşa, 5 Kasım 2014

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ. Sayı : DPÖ 0.00.262-14/ Lefkoşa, 5 Kasım 2014 KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ Sayı : DPÖ 0.00.262-14/ Lefkoşa, 5 Kasım 2014 BASIN AÇIKLAMASI 2008=100 TEMEL YILI TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNİN 2014 EKİM AYI SONUÇLARI Devlet Planlama

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos - 2011

EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos - 2011 EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos - 2011 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR AĞUSTOS 2011 İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Eylül

EKONOMİK GELİŞMELER Eylül EKONOMİK GELİŞMELER Eylül - 2010 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR - EYLÜL 2010 İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ. Sayı : DPÖ 0.00.262-15/ Lefkoşa, 5 Ocak 2015

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ. Sayı : DPÖ 0.00.262-15/ Lefkoşa, 5 Ocak 2015 KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ Sayı : DPÖ 0.00.262-15/ Lefkoşa, 5 Ocak 2015 BASIN AÇIKLAMASI 2008=100 TEMEL YILI TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNİN 2014 ARALIK AYI SONUÇLARI Devlet Planlama

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos 2012

EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos 2012 EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos 2012 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

FİYAT GELİŞMELERİ RAPORU (OCAK 2014) 2014 OCAK Tüketici ve Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeks Değişimleri Tablosu (%)

FİYAT GELİŞMELERİ RAPORU (OCAK 2014) 2014 OCAK Tüketici ve Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeks Değişimleri Tablosu (%) Stratejik Düşünce Enstitüsü Ekonomi Koordinatörlüğü RAPOR 2014/1 FİYAT GELİŞMELERİ RAPORU (OCAK 2014) Göktuğ Şahin SDE Ekonomi Koordinatörlüğü Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Ekonomi Koordinatörlüğü

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ Sayı : DPÖ 0.00.262-12/ Lefkoşa, 4 Eylül 2012 BASIN AÇIKLAMASI 2008=100 TEMEL YILI TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNİN 2012 AĞUSTOS AYI SONUÇLARI Devlet Planlama

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ Sayı : DPÖ 0.00.262-12/ Lefkoşa, 4 Ekim 2012 BASIN AÇIKLAMASI 2008=100 TEMEL YILI TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNİN 2012 EYLÜL AYI SONUÇLARI Devlet Planlama

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Kasım

EKONOMİK GELİŞMELER Kasım EKONOMİK GELİŞMELER Kasım - 2010 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR - KASIM 2010 İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ Sayı : DPÖ 0.00.262-09/ Lefkoşa, 4 Eylül 2009 BASIN AÇIKLAMASI 1998-1999=100 TEMEL YILI TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNİN 2009 AĞUSTOS AYI SONUÇLARI Devlet

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ BASIN AÇIKLAMASI 2008=100 TEMEL YILI TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNİN 2015 MAYIS AYI SONUÇLARI

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ BASIN AÇIKLAMASI 2008=100 TEMEL YILI TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNİN 2015 MAYIS AYI SONUÇLARI KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ Sayı: DPÖ 0.00.262-15/ Lefkoşa, 4 Haziran 2015 BASIN AÇIKLAMASI 2008=100 TEMEL YILI TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNİN 2015 MAYIS AYI SONUÇLARI Devlet Planlama

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos

EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos - 2010 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR - AĞUSTOS 2010 İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Temmuz

EKONOMİK GELİŞMELER Temmuz EKONOMİK GELİŞMELER Temmuz - 2010 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ HAREKETLERİ.. 2 İTHALAT

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ Sayı : DPÖ 0.00.262-10/ Lefkoşa, 4 Kasım 2010 BASIN AÇIKLAMASI 2008=100 TEMEL YILI TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNİN 2010 EKİM AYI SONUÇLARI Devlet Planlama

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ BASIN AÇIKLAMASI 2008=100 TEMEL YILI TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNİN 2016 ŞUBAT AYI SONUÇLARI

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ BASIN AÇIKLAMASI 2008=100 TEMEL YILI TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNİN 2016 ŞUBAT AYI SONUÇLARI KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ Sayı : DPÖ 0.00.262-16/ Lefkoşa, 4 Mart 2016 BASIN AÇIKLAMASI 2008=100 TEMEL YILI TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNİN 2016 ŞUBAT AYI SONUÇLARI Devlet Planlama

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ. Sayı : DPÖ / Lefkoşa, 4 Eylül 2013

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ. Sayı : DPÖ / Lefkoşa, 4 Eylül 2013 KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ Sayı : DPÖ 0.00.262-13/ Lefkoşa, 4 Eylül 2013 BASIN AÇIKLAMASI 2008=100 TEMEL YILI TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİNİN 2013 AĞUSTOS AYI SONUÇLARI Devlet Planlama

Detaylı

Ocak Ayı Enflasyon Değerlendirmesi

Ocak Ayı Enflasyon Değerlendirmesi Ocak Ayı Enflasyon Değerlendirmesi TÜİK tarafından 4 Ocak 2013 Pazartesi günü 2013 yılının ilk enflasyon rakamları açıklandı. Ocak ayında gerçekleşen enflasyon rakamlarına ; yıllık enflasyon TÜFE de beklenenin

Detaylı