ATIK YÖNETĠMĠ TALĠMATI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ATIK YÖNETĠMĠ TALĠMATI"

Transkript

1 DOK.KODU:AY.TL.01 YAYIN TARİHİ: REVİZYON NO:00 REVİZYON TARİHİ:-- SAYFA NO:1/13 1.AMAÇ: DÜZTEPE YAŞAM Hastanesinin hizmetleri sırasında açığa çıkan atıkların mevzuata ve usulüne uygun toplanması ve ortamdan uzaklaştırılmasını amaçlar. 2.KAPSAM: Hastane yönetimini, tüm birimler, hastane çalışanlarını ve temizlik firması çalışanlarını kapsar. 3.KISALTMALAR: 4.TANIMLAR: 4.1.Uluslararası Tıbbi Atık Amblemi Tıbbi atıkların toplandığı özel nitelikli torba veya kap ile bunların taşınmasında kullanılan özel taşıma arabalarının üzerinde bulundurulması gereken uluslararası amblem. 4.2.Tıbbi Atık TaĢıma Arabası Hastanede üretilen tüm tıbbi atıkların toplanarak geçici atık depolarına taşınmasında kullanılan, turuncu renkli, üzerinde Dikkat tıbbi atık ve Uluslararası Tıbbi Atık Amblemi bulunan, tekerlekli, paslanmaz metalden yapılmış, keskin kenarları olmayan, yüklenmesi, boşaltılması, dezenfeksiyonu kolay arabalar. 4.3.Kırmızı Çöp Torbası Tıbbi atıkların toplanması için kullanılan, Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği nde tanımlanan şartlara uygun, her iki tarafından Uluslararası tıbbi atık amblemi ile Dikkat tıbbi atık ibaresi bulunan kırmızı renkli plastik torba. 4.4.Kesici Delici Alet Kutusu Delinmeye, yırtılmaya, patlamaya dayanıklı, su geçirmez, açılması ve karıştırılması mümkün olmayan, kapağı kapatıldığında açılmayan, üzerinde Uluslararası tıbbi atık amblemi ile Dikkat kesici ve delici tıbbi atık ibaresi taşıyan plastik sarı renkli kutu. 4.5.Tıbbi Atık Personeli Hastanedeki tüm birimlerden alınan tıbbi atıkları; tıbbi atık tasıma arabasında toplayan ve geçici depoya güvenli bir şekilde taşınmasını sağlayan personeldir. 5.SORUMLULAR: Tüm hastane çalışanları, hastane enfeksiyon komitesi, hastane yönetimi, tüm birimler 6. FAALĠYET AKIġI: 6.1. ATIKLARIN KAYNAĞI, MĠKTARI VE TÜRLERĠ Evsel Atıklar Genel Atıklar Sağlıklı insanların bulunduğu kısımlar, hasta olmayanların muayene edildiği bölümler, idari birimler, temizlik hizmetleri, mutfaklar, ambar ve atölyelerden gelen atıklar Ambalaj Atıklar Tekrar kullanılabilir, geri kazanılabilir atıklar; kontamine olmamış kâğıt, karton, mukavva, plastik, cam, metal vb Geri DönüĢüm Atıkları Tıbbi malzeme ambalajlanmasında kullanılabilen kâğıtlar (İlaç, Cam Atıklar, Enfkte ve tehlikeli olmayan tüm cam çeşitleri (İçecek atıkları, kırılmış pencere camları, enfekte olmamış serum şişeleri, flakonlar vb.) Tıbbi Atıklar Tıbbi atıklar, üzerinde Dikkat Tıbbi Atık ve Uluslararası Biyotehlike amblemi bulunan kırmızı renkli poşetlerde toplanır. Tıbbi atık deposunda geçici olarak depolanır.

2 DOK.KODU:AY.TL.01 YAYIN TARİHİ: REVİZYON NO:00 REVİZYON TARİHİ:-- SAYFA NO:2/ Enfekte atık Mikrobiyolojik laboratuvar atıkları (kültür ve stoklar, enfekte vücut sıvıları, serolojik atıklar, diğer kontamine laboratuvar atıkları (lam-lamel, pipet, petri vb.) Kan-kan ürünleri ve bunlarla kontamine olmuş nesneler, kullanılmış ameliyat giysileri (kumaş, önlük, eldiven vb.)diyaliz atıkları (atık su ve ekipmanlar) İzolasyon odası atıkları Bakteri ve virüs içeren hava filtreleri Enfekte deney hayvanı leşleri, organ parçaları, kanı ve bunlarla temas eden tüm nesneler Patolojik Atık Ameliyathaneler, morg, otopsi, adli tıp gibi yerlerden kaynaklanan vücut parçaları, organik parçalar, plasenta, kesik uzuvlar vb. (insani patolojik atıklar) Kesici-delici Atık Batma, delme sıyrık ve yaralanmalara neden olabilecek; enjektör ve diğer tüm deri altı girişim iğneleri, lanset, bisturi, bıçak, serum seti iğnesi, cerrahi sütur iğneleri, biyopsi iğneleri, intraket, kırık cam, ampul, lam-lamel, kırılmış cam tüp ve petri kapları gibi atıklar Tehlikeli Atıklar Fiziksel, kimyasal özelliklerinden veya yasal nedenler dolayısıyla özel isleme tabi olacak atıklar (tehlikeli kimyasallar, sitotoksik ve sitostatik ilaçlar, amalgam atıkları, genotoksik ve sitotoksik atıklar, farmasötik atıklar, ağır metal içeren atıklar, basınçlı kaplar) Farmasötik Atık: Kullanma süresi dolmuş veya artık kullanılmayan, ambalajı bozulmuş, dökülmüş ve kontamine olmuş ilaçlar, aşılar, serumlar ve diğer farmasötik ürünler ve bunların artıklarını ihtiva eden kullanılmış eldivenler, hortumlar, şişeler ve kutuları, Genotoksik Atık: Hücre DNA sı üzerinde mutasyon yapıcı, kanserojen veya insan veya hayvanda düşüğe neden olabilen türden farmasötik ve kimyasal maddeleri, kanser tedavisinde kullanılan sitotoksik (antineoplastik) ürünleri ve radyoaktif materyali ihtiva eden atıklar ile bu tür ajanlarla tedavi gören hastaların idrar ve dışkı gibi vücut çıkartılarını, Kimyasal Atıklar Ünitelerde tedavi, tanı veya deneysel araştırmalar gibi tıbbi alanlarda kullanılan ve insan ve çevre sağlığı için çeşitli etkilerle zararlı olabilen kimyasal maddelerin gaz, katı veya sıvı atıklarını, Ağır Metal İçeren Atıklar: Ünitelerde tedavi, tanı veya deneysel araştırmalar gibi tıbbi alanlarda kullanılan termometre, tansiyon ölçme aleti ve radyasyondan korunma amaçlı paneller gibi alet ve ekipmanların içinde veya bünyesinde bulunan cıva, kadmiyum, kurşun içeren atıkları, Basınçlı kaplar (flakonlar, anestezik gazların depolandığı basınçlı tüpler) Floresan Lamba Atıkları Bir Floresan lambasında, lambanın büyüklüğün e göre 7 ila 30 mg civa bulunmaktadır. Floresan lambaları düzgün ayrıştırıldığı takdirde %100 lük geri dönüşüm oranı mümkün olabilmektedir.

3 DOK.KODU:AY.TL.01 YAYIN TARİHİ: REVİZYON NO:00 REVİZYON TARİHİ:-- SAYFA NO:3/ Atık Pil ve Akümülatör Yeniden kullanılabilecek durumda olmayan, evsel atıklardan ayrı olarak toplanması, taşınması, bertaraf edilmesi gereken kullanılmış pil ve akümülatörlerdir. Zararlı madde içeren atık piller Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği hükümlerine göre bertaraf edilir. Atık pil ve akümülatörlerin evsel ve diğer atıklarla birlikte depolanması, alıcı ortama verilmesi ve yakılması yasaktır. Atık pil ve akümülatörlerin geri kazanılması esastır Radyoaktif Atıklar Radyoaktif madde içeren atıklar Bölüm Bazında Atık ÇeĢitleri 1- Klinikler: Evsel atıklar, tıbbi atıklar, tehlikeli atıklar 2- Poliklinikler: Evsel atıklar, tıbbi atıklar 3- Ġdari Birimler: Evsel atıklar 4- Acil Ünitesi: Evsel atıklar, tıbbi atıklar, tehlikeli atıklar 5- Laboratuar-Radyoloji: Evsel atıklar, tıbbi atıklar, tehlikeli atıklar 6- Fizik Tedavi Ünitesi: Evsel atıklar, tehlikeli atıklar 7- Eczane: Evsel atıklar, tıbbi atıklar, tehlikeli atıklar 8- Yemekhane: Evsel atıklar 9- Morg: Tıbbi atıklar, evsel atıklar 10- ArĢiv: Evsel atıklar 11-Ameliyathane: Evsel atıklar, tıbbi atıklar, tehlikeli atıklar 12-Doğumhane: Evsel atıklar, tıbbi atıklar, tehlikeli atıklar 13-Yoğun Bakımlar: Evsel atıklar, tıbbi atıklar, tehlikeli atıklar 14-Teknik Servis: Evsel atıklar, tıbbi atıklar, tehlikeli atıklar 6.2 Atıkların Kaynağından AyrıĢtırılması Kırmızı Torba Siyah Torba Sarı Torba Kağıt Ve Ambalaj Kutusu Kesici Delici Alet Atık Kutusu Tıbbi atıklar Evsel nitelikli atıklar Tehlikeli Atıklar Geriye dönüştürülebilen her türlü kağıt, mukavva vb. İğne ucu, enjektör ucu, lanset, bistüri, enfekte olmuş her türlü kesici ve delici aletler Atık ayrıştırması hastanemizde yapılmaktadır. Bu konuda yeterli malzeme temin edilmiş ve atıklar ayrı toplanmaktadır. Atık ayrıştırma ile ilgili gerekli eğitimler verilmekte olup konu ile ilgili bilgilendirme yazıları gerekli yerlere asılmaktadır. Bilgilendirme yazıları ve talimatlar ile çalışanlar, hasta ve hasta yakınları atık ayırımı konusunda bilgilendirilir.

4 DOK.KODU:AY.TL.01 YAYIN TARİHİ: REVİZYON NO:00 REVİZYON TARİHİ:-- SAYFA NO:4/ Atık Miktarının Azaltılması Atık minimizasyonu daha az atık oluşmasını sağlayacak metotların ve ürünlerin kullanılmasının sağlanması ve atıkların oluştuğu yerde ayrılmasını içeren işlemlerdir. Atıkların azaltılması aşağıdaki politikaların uygulanması ile sağlanabilir Kaynakta azaltma: Daha az atık oluşumunu sağlayacak metotların kullanılması Geri dönüştürülebilir ürünler: Kullanılan ürünlerin kaynakta veya dışarıda geri dönüştürülebilir olmasının sağlanması Yeterli bir yönetim ve kontrol uygulanması: İlaçların ve kimyasalların satın alımının ve kullanımının kontrollü olmasının sağlanması Atıkların ayrıģtırılması: Evsel atıkların, tıbbi atıkların, tehlikeli atıkların ve ambalaj atıklarının birbirinden ayrı olarak toplanmasının sağlanması Hastanemizde atık minimizasyonu ile ilgili kavramlar hakkında hizmet içi eğitim verilir. Bu eğitimlerde, Tıbbi Atık Yönetim Planı çalışanların her an başvurabilecekleri bir kaynak olarak anlatılır Atık ayrıştırması hastanemizde yapılmaktadır. Bu konuda yeterli malzeme temin edilerek atıklar ayrı toplanır. Atık ayrıştırma ile ilgili broşürler hazırlanarak, tüm birimlerde atık kovalarının bulunduğu bölümlere asılır. Bilgilendirme yazıları ve talimatlar ile çalışanlar, hasta ve hasta yakınları atık ayırımı konusunda bilgilendirilir Evsel atıklar, genel atıklar ve ambalaj atıkları olarak sınıflandırılır. Genel atıkların oluşumunun ve miktarının azaltılması amacıyla kaynakta genel atıkların ayrı bir şekilde toplanıp, geçici atık deposunda evsel atık bölümüne ulaşması sağlanır Ambalaj atıklarının oluşumunun ve miktarının azaltılması amacıyla kaynakta ambalaj atıklarının ayrı bir şekilde toplanır. Ambalaj Atıkları mavi renkli poşetlere konularak kaynağında ayrılır ve daha sonra Ambalaj Atığı Toplama Ayırma tesisi tarafından alınarak geri kazanıma gönderilir. Bu ambalaj atıklarının tıbbi atık ve/veya tehlikeli atıklar ile kontamine olmaması zorunludur Tıbbi atıkların oluşumunun ve miktarının azaltılması amacıyla hastanemizde, çok gerekmedikçe tek kullanımlık malzeme yerine, yıkanarak ve steril edilerek kullanılabilen malzemeler tercih edilir Tek kullanımlık tıbbi ürünlerin ambalajları kontamine olmamaları şartıyla geri dönüşüm için ayrı olarak toplanır. Enfeksiyon Kontrol Komitesi (EKK) tarafından sakıncalı bulunan hastalar dışındaki hastaların idrar, parasentez sıvıları, nazogastrik sıvıları tıbbi atık miktarını azaltmak için yoğun bakım ünitelerinde atık için ayrılmış olan tuvaletlere, servislerde de hasta odalarındaki tuvaletlere boşaltıldıktan sonra kapları tıbbi atık torbasına atılır Yoğun Bakım Ünitelerinde, kolostomi torba içerikleri hastanede yatan hastalarda bağırsak florası değiştiği ve boşaltma sırasında dirençli mikroorganizma ile kontaminasyonun önlenmesi için boşaltılmaz ve boşaltılmayan, alt ucu kapalı şekilde üretilen kolostomi torbaları kullanılır. Servislerde ise yine EKK tarafından sakıncalı bulunan hastalar dışındaki hastaların kolostomi torbası içerikleri hasta odalarındaki tuvalete boşaltıldıktan sonra kapları tıbbi atık torbasına atılır.

5 DOK.KODU:AY.TL.01 YAYIN TARİHİ: REVİZYON NO:00 REVİZYON TARİHİ:-- SAYFA NO:5/ Laboratuar atıkları ise sterilizasyon işlemi sonrasında kırmızı renkli tıbbi atık poşetlerine atılır Tehlikeli atıkların oluşumunun ve miktarının azaltılması amacıyla tehlikeli atıklar, kaynağında ayrıştırılarak tehlikeli atık geçici depolama alanında depolanır ve bunların bertaraf ve/veya ara depolama tesislerine gönderilmesi sağlanır Tehlikeli atık oluşturma potansiyeli bulunan kimyasalların satın alma aşamasında tespit edilmesi ve mümkünse tehlikesiz olan seçenek ile değiştirilmesi sağlanmalıdır Tehlikeli atık oluşturma potansiyeli bulunan kimyasalların gereğinden fazla satın alınmamalıdır Bu tür kimyasalların envanterinin sıkça kontrol edilmeli ve gereksiz satın alımların önüne geçilmelidir. Satın almalarda mümkün olduğu kadar en küçük hacim ve ağırlığın tercih edilmelidir Tehlikeli atık oluşturma potansiyeli bulunan kimyasalların satın alma aşamasında tehlike atık etiketi bulundurması ve atık haline geldiğinde bu etiketin kullanılarak bilinmeyen atık oluşumunun önüne geçilmesi ve satın alma tarihinin mutlaka kaydedilmesi İlgili kimyasala ait MSDS (Malzeme Güvenlik Bilgi Formu) formunun kolay bulunabilir bir yerde tutulması ve bu formdaki önerilere uyulması gerekmektedir Atıkların Usulüne Uygun Olarak Toplanması-TaĢınması ve Kullanılacak Koruyucu Ekipmanlar 6.4.1Evsel Atıklar Evsel nitelikli atıklar tıbbi, tehlikeli ve ambalaj atıklarından ayrı olarak siyah renkli plastik torbalarda toplanırlar. Evsel nitelikli atıklar toplanmaları sırasında tıbbi atıklar ile karıştırılmaz Karıştırılmaları durumunda tıbbi atık kabul edilirler Evsel nitelikli atıkların ayrı toplanması için her birimde ağzı kapaklı atık kutuları bulunmaktadır Atık kutularının üzerinde ait oldukları atık sınıfını gösteren yazılar yer almaktadır Ayrı olarak toplanan evsel nitelikli atıklar, her birimin kendi temizlik görevlileri tarafından taşınmakta geçici atık deposunda depolanmaktadır Evsel atıklar Belediye işbirliği ile uzaklaştırılır, belediye evsel atıkları almak için günde 1 ya da 2 kez hastaneye gelir Geri DönüĢümü Olan Ambalaj Atıkları Kâğıt, karton gibi ambalaj atıkları kontamine olmamaları şartı ile diğer atıklardan ayrı olarak karton atık kutularında, cam atıklar ise yine kontamine olmamak kaydıyla mavi renkli plastik torbalarda toplanırlar Kullanılmış serum şişeleri ayrı toplanmadan önce uçlarındaki lastik hortum, iğne gibi hasta ile temas eden kontamine olan materyallerden ayrılır Ambalaj atıkları için bütün birimlere hizmet içi eğitimler verilmekte ve kaynağında ambalaj atıklarının ayrı toplanması sağlanmaktadır.

6 DOK.KODU:AY.TL.01 YAYIN TARİHİ: REVİZYON NO:00 REVİZYON TARİHİ:-- SAYFA NO:6/ Ambalaj atıkların ayrı toplanması için her birimde ağzı kapalı atık kutuları ve bazı noktalarda kâğıt atık için karton atık kutuları bulunmaktadır Kontamine olan ambalaj atıkları tıbbi/enfekte atıklar gibi ayrıştırılır ve toplanır Tıbbi Atıklar (Kesici-Delici Atıklar, Enfekte Atıklar) Tıbbi atıkların kaynağında ayrı toplanması için Enfeksiyon Komitesi hemşiresi tarafından tüm personele hizmet içi eğitimler verilmektedir Tıbbi atıklar ilgili personel tarafından oluşumları sırasında kaynağında diğer atıklar ile karıştırılmadan ayrı olarak biriktirilir Toplama ekipmanları, atığın niteliğine uygun ve atığın oluştuğu kaynağa en yakın noktada bulunur Kaynağında ayrı toplanan tıbbi atıklar, tıbbi ve diğer atıkların geçici depoya taşınması esnasında atık torbaları kesinlikle elde taşınmamalıdır Enjektör, iğne uçları, bisturi, ampuller, cam kırıkları ve kesici aletler kullanıldıktan sonra üzerinde Uluslararası Biyotehlike ve Dikkat! Kesici ve Delici Tıbbi Atık ibaresi bulunan sarı renkli, özel koşulları olan infekte atık kutularında toplanır. Dolan kutuların ağızları bir daha açılmayacak şekilde kapanır ve kırmızı atık torbasına atılır. Bu kutular 3/4 oranında dolduğunda değiştirilir Toplanan tıbbi atık torbaları, geçici tıbbi atık deposunda depolanır ve belediyeye teslim edilir Torbalar yerde sürüklenmemeli, sıkıştırılmamalıdır. Evsel nitelikli atıklar ile tıbbi atıklar aynı araca yüklenerek taşınmamalı, ayrı zamanlarda taşınmalıdır. Özellikle tıbbi atık toplayan elemanlar maske, bone, gözlük, iş tulumu, bot, özel eldiven kullanır. Söz konusu özel kıyafet( turuncu renkli)sadece tıbbi atıkların toplanması ve taşınması sırasında kullanılır (turuncu tulum). Görevli personel özel kıyafeti ayrı bir odada giyer, ayrı bir dolapta saklar ve diğer kıyafetleri ile temas ettirmez. Kırmızı çöp torbası konulması gereken alanlar enfeksiyon komitesinin önerileri doğrultusunda belirlenir. Toplama işlemi sonrasında ekipmanın temizliği ve dezenfeksiyonu uygun şekilde yapılır Hastalık etkeniyle bulaşmış ve bulaşması muhtemel her türlü enfekte atık tıbbi atık grubuna girer Tıbbi atıkların toplanmasında; yırtılmaya, delinmeye, patlamaya ve taşımaya dayanıklı, orijinal orta yoğunluklu, polietilen hammaddeden sızdırmaz, çift taban dikişli ve körüksüz olarak üretilen, çift kat kalınlığı 100 mikron olan, en az 10 kg kaldırma kapasiteli, üzerinde görülebilecek büyüklükte TIBBİ ATIK yazısı ve ULUSLAR ARASI TIBBİ ATIK Amblemi bulunan ve temizlik firması tarafından standart olarak verilen kırmızı renkli tıbbi atık poşetlerinde toplanır. Tıbbi Atık Deposunda depolanır Tehlikeli Atıklar Tehlikeli atıklar kaynağında sarı renkli poşetlerle ve üzerinde Tehlikeli Atık ibaresi bulunan tehlikeli atık kovalarından günlük olarak görevli personel tarafından toplanarak geçici depolama alanına taşınır Tehlikeli atıklar kesinlikle kanalizasyon sistemine boşaltılmaz, doğrudan havaya verilemez, evsel atıklar ile karıştırılmaz ve depolanmaz. Tehlikeli atıklar Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği ne uygun şekilde uzaklaştırılır.

7 DOK.KODU:AY.TL.01 YAYIN TARİHİ: REVİZYON NO:00 REVİZYON TARİHİ:-- SAYFA NO:7/ Floresan lambaları, Bilgisayar, monitör ve parçaları, basınçlı kaplar atık haline geldiğinde yine beklemeden geçici depolama alanına taşınır. 6.5 Atıkların Toplanma Sıklığı Ve Kuralları Evsel Atıklar:Evsel nitelikli atıklar her ünitenin kendi içerisinde özel belirlenmiş noktalardaki siyah torbalı evsel atık konteynerlerinde toplanır. Konteynerler, her gün 09.30, 14.00, da, her ünitenin kendi görevlileri tarafından alınır. Katlarda yer alan çöp asansörü aracılığıyla indirilip, geçici evsel atık deposuna taşınmaları sağlanır Ambalaj atıklar:ambalaj nitelikli atıklar her ünitenin kendi içerisinde özel belirlenmiş noktalardaki yeşil renkli ambalaj atık konteynerlerinde toplanır. Konteynerler her gün her gün 09.30, 14.00, 18.00, her ünitenin kendi görevlileri tarafından alınır. Katlarda yer alan çöp asansörü aracılığıyla indirilip geçici ambalaj atık depolama konteynırına taşınmaları sağlanır Tıbbi atıklar:tıbbi atık konteynerları ünite içinde belirlenen özel noktalarda bulundurulur. Ayrıca kesicidelici tıbbi atık kutuları ve küçük tıbbi atık kovaları hasta tedavi ve pansuman arabalarında bulundurulur. Konteynerlerın her gün için ve de tıbbi atık personeli tarafından alınarak katlarda yer alan çöp asansörü aracılığıyla indirilip geçici tıbbi atık deposuna taşınmaları sağlanır.tıbbi atık torbalarına bölümlerden alınırken, hangi bölümden alındıgına dair etiket yapıştırılır Tehlikeli atıklar:tehlikeli atık kovaları ünite içinde belirlenen özel noktalarda bulundurulur. Konteynerler doldukça tıbbi atık personeli tarafından alınarak katlarda yer alan çöp asansörü aracılığıyla indirilip, tehlikeli atık geçici deposuna taşınmaları sağlanır Atıkların TaĢınması, TaĢımada Kullanılan Ekipman Ve Araçlar Evsel atıklar ünite içinde bu iş için eğitilmiş personel tarafından, tekerlekli, kapaklı, paslanmaz metal malzemeden yapılmış, yükleme boşaltma esnasında torbaların hasarlanmasına veya delinmesine yol açabilecek keskin kenarları olmayan, yüklenmesi, boşaltması, temizlenmesi ve dezenfeksiyonu kolay ve sadece bu iş için ayrılmış araçlar ile toplanır ve taşınır. Evsel nitelikli atıklar Tıbbi atıklarla aynı araca yüklenmez ve taşınmazlar. Atık taşıma aracı taşıma işlemi bittikten sonra her gün düzenli olarak temizlenir ve haftada en az bir kez dezenfekte edilir Ambalaj atıkları ünite içinde bu iş için görevlendirilmiş personel tarafından, tekerlekli, kapaklı, paslanmaz metal malzemeden yapılmış, yükleme boşaltma esnasında torbaların hasarlanmasına veya delinmesine yol açabilecek keskin kenarları olmayan, yüklenmesi, boşaltması, temizlenmesi ve dezenfeksiyonu kolay ve sadece bu iş için ayrılmış araçlar ile toplanır ve taşınır. Diğer tıbbi atık ve evsel atıklarla aynı araca yüklenmezler. Konteynırlar her birimin kendi temizlik görevlileri tarafından taşınır Tıbbi atık torbaları ünite içinde bu iş için eğitilmiş personel tarafından, tekerlekli, kapaklı, plastik yüklemeboşaltma esnasında torbaların hasarlanmasına veya delinmesine yol açabilecek keskin kenarları olmayan, yüklenmesi, boşaltılması, temizlenmesi ve dezenfeksiyonu kolay ve sadece bu iş için ayrılmış, 120 litre hacminde PVC den yapılma turuncu renkte, üzerinde uluslararası tıbbi atık amblemi bulunan konteyneri ile tıbbi atık görevlileri tarafından taşınır.

8 DOK.KODU:AY.TL.01 YAYIN TARİHİ: REVİZYON NO:00 REVİZYON TARİHİ:-- SAYFA NO:8/13 Tıbbi atık torbaları ağızları sıkıca bağlanarak ve sıkıştırılmadan atık taşıma aracına yüklenir, toplama ve taşıma işlemi sırasında el veya vücut ile temastan kaçınılır. Taşıma işlemi sırasında atık bacaları ve yürüyen şeritler kullanılmaz ve atık torbaları elde taşınmaz Tıbbi atıklar ile evsel nitelikli atıklar aynı araca yüklenmez ve taşınmazlar. Tıbbi atık taşıma araçları her gün düzenli olarak temizlenir ve dezenfekte edilir. Araçların içinde herhangi bir torbanın dökülmesi, patlaması durumunda atıklargüvenli olarak boşaltılır ve araç dezenfekte edilir. Tıbbi atıkların taşınması ile ilgili görevlendirilen personel özel nitelikli turuncu renkli elbise, bone, maske, eldiven, gözlük, çizme giyer ve bunların ilgili ünite tarafından karşılanması zorunludur Tehlikeli atıkların taģınması, taģıma amacıyla kullanılacak araçlar: Tehlikeli atıklar için ayrılmış olan sarı torbalar, tıbbi atık görevlileri tarafından tehlikeli atık geçici depolama alanına sarı renkte üzerinde tehlikeli atık amblemi olan sızdırmaz,kolay temizlenebilir taşıma arabası ile taşınırlar Toplama ekipmanlarının Temizliği Ve Dezenfeksiyonu Tıbbi Atık Konteynırının Temizliği Kişisel koruyucu ekipman giyilir. Servislerde tıbbi atıkların toplanması için kullanılan konteynerlerin içi tıbbi atık poşetlerinin alınması sonrasında sıvı sızıntısı yönünden kontrol edilir. Sıvı sızıntısı olması durumunda bu sıvı önce talaşla emdirilir ve talaş tıbbi atık poşetine konur.deterjanlı su ile konteynırın tüm yüzeylerini, tekerlekleri dahil olacak şekilde silinip durulanır. Konteynırın büyüklüğüne göre 1/10 luk çamaşır suyu hazırlanır. Hazırlanan bu solüsyon ile konteynırın tüm yüzeylerini, tekerlekleri de dahil olacak şekilde silerek dezenfekte edilir. Eldiven çıkarılır, tıbbi atık torbasına atılır. Eller yıkanır. Tıbbi atık temizliğinde kullanılan tüm malzemeler, başka birimlerde kullanılmamak üzere tıbbi atık temizliği için ayrılmış bölümde saklanır.. Bu işlem her günün sonunda ve gerektiğinde tekrarlanır Evsel Atık Konteynır Temizliği Eldiven giyilir. Konteynır içi boşaldıktan sonra eğer sıvı birikintisi varsa depo önündeki su giderine dökülür Eldivenler çıkartılır. Atık torbasına atılır, yeni bir eldiven giyilir. Deterjanlı su ile konteynırın tüm yüzeylerini, tekerlekleri dahil olacak şekilde silinip durulanır.konteynırın büyüklüğüne göre 1/100 lük çamaşır suyu hazırlanır. Hazırlanan bu solüsyon ile konteynırın tüm yüzeylerini, tekerlekleri de dahil olacak şekilde silerek dezenfekte edilir. Eldiven çıkarılır, atık torbasına atılır. Eller yıkanır Tehlikeli Atık Konteynır Temizliği Eldiven giyilir. Konteynır içi boşaldıktan sonra eğer sıvı birikintisi varsa depo önündeki su giderine dökülür Eldivenler çıkartılır. Atık torbasına atılır, yeni bir eldiven giyilir. Deterjanlı su ile konteynırın tüm yüzeylerini, tekerlekleri dahil olacak şekilde silinip durulanır.konteynırın büyüklüğüne göre 1/100 lük çamaşır suyu hazırlanır. Hazırlanan bu solüsyon ile konteynırın tüm yüzeylerini, tekerlekleri de dahil olacak şekilde silerek dezenfekte edilir.eldiven çıkarılır, atık torbasına atılır. Eller yıkanır. Dezenfeksiyon amacı ile kullanılacak dezenfektanlar: 1/10 (5000 ppm) oranında Çamaşır Suyu (Klor Dezenfektan) kullanılır.

9 DOK.KODU:AY.TL.01 YAYIN TARİHİ: REVİZYON NO:00 REVİZYON TARİHİ:-- SAYFA NO:9/ Geçici Depolama Alanlarının Kullanımı Ve Atıkların Depolanması Ġle Ġlgili Kurallar Hastanemizde tüm atıkların belediye yetkilileri tarafından alınıncaya kadar geçen süre içinde depolanması için geçici depo alanları oluşturulmuştur. Geçici atık depolama alanları tıbbi atık, evsel atık ve tehlikeli atık depoları olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır Geri dönüşüm yapılabilen atıkları için de ayrı konteyner bulunmaktadır Depo alanına depo görevlilerinden başka kimse giremez. Depo kapısı sürekli kilitli tutulur Tıbbi atıklar hastanemiz bahçesinden, hasta ve hasta yakını girişlerinden uzakta hastanemizin -2 katı diye değerlendirdiğimiz kapalı alanda Geçici Tıbbi Atık Deposunda depolanır. Atık Deposunun hacmi en az iki-üç günlük atığı alabilecek boyutlardadır. Deponun tabanı ve duvarları sağlam, geçirimsiz, mikroorganizma ve kir tutmayan, temizlenmesi ve dezenfeksiyonu kolay bir malzeme ile kaplıdır. Havalandırma için klima kullanılır. Depo kapısı turuncu renge boyalı, üzerinde görülebilecek şekilde ve siyah renkli Uluslararası Biyotehlike amblemi ile siyah harfler ile yazılmış Dikkat! Tıbbi Atık ibaresi bulunur ve dışarıya doğru açılır. Depo kapısı kullanımları dışında daima kapalı ve kilitli tutulur, yetkili olmayan kişilerin girmelerine izin verilmez. Firmanın tıbbi atık aracı atıkları almak için günlük olarak hastaneye gelir, atıklar tartılır ve makbuz karşılığında (TIBBİ ATIK ALINDI BELGESİ) bir nüshası tarafımızda kalacak şekilde belediye yetkililerine teslim edilir Evsel atıklar içinde yer alan genel atıklar ve ambalaj atıkları için hastanemiz bahçesinden, hasta ve hasta yakını girişlerinden uzakta hastanemizin -2 katı diye değerlendirdiğimiz kapalı alanda geçici atık deposu oluşturulmuştur. Atık Deposunun hacmi en az iki-dört günlük atığı alabilecek boyutlardadır. Deponun tabanı ve duvarları sağlam, geçirimsiz, mikroorganizma ve kir tutmayan, temizlenmesi ve dezenfeksiyonu kolay bir malzeme ile kaplıdır. Belediye Temizlik İşleri görevlileri tarafından haftanın altı günü her gün saat :00 de bu merkezden alınması sağlanmaktadır Piller, biriktirilme yerinde yeterli seviyeye ulaştığında konunun sorumlularıyla irtibata geçilerek TAP (Türkiye Atık Pil) kutularına gönderilir Ambalaj atıkları da,ambalaj Ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğine uygun olarak Gaziantep Atık ve Geri Dönüşüm Sanayi Tic Lim.Şti ile işbirliği yapılarak hastaneden uzaklaştırılır Depolarda yeterli bir aydınlatma ve pasif havalandırma sistemi bulunur ve sıcak bölgelerde depo özel olarak soğutulur. 2-8 C derece arasındadır Tehlikeli atıklar hastanemizin bahçesinden hasta ve hasta yakını girişlerinden uzakta hastanemizin -2 katı diye değerlendirdiğimiz kapalı alanda Tehlikeli Atık geçici depolama alanında bulunur. Tehlikeli atıklar diğer atıklardan ayrı toplanır. Hizmet satın alım yöntemi ile anlaşılmış Tehlikeli Atık Geri Kazanım ve/veya Ara Depolama Lisansına sahip bir firma aracılığı ile Atık Yönetimi Yönetmeliğine göre işlem görür.tehlikeli atık deposunda herhangi bir elektrik kablosu bulunmaz ve aydınlatma yapılmaz.teklikeli atıklar depoda bulunan içeriğine göre ayrılmış ve sızıntıya karşı ikinci bir kabın içine yerleştirilmiş bidonlarda biriktirilir.

10 DOK.KODU:AY.TL.01 YAYIN TARİHİ: REVİZYON NO:00 REVİZYON TARİHİ:-- SAYFA NO:10/ Geçici Depolama Alanlarının Temizliği Ve Dezenfeksiyonu Tıbbi Atık Deposunun Temizliği ve Dezenfeksiyonu Eldiven giyilir, sıvıyı emdirmek için zemine dökülen talaş, kürek yardımıyla kırmızı renkli tıbbi atık torbasına atılır.eldivenler çıkartılır. Tıbbi atık torbasına atılır, yeni bir eldiven giyilir /10 luk çamaşır suyu hazırlanır. Hazırlanan bu solüsyon ile zemin dezenfekte edilir Deterjanlı su ile depo zemini silinip durulanır Eller El hijyeni ve koruyucu ekipman kullanım prosedürüne uygun olarak yıkanır Depo duvarları zemin temizliğinden önce temizlenip dezenfekte edilir Duvar temizliği esnasında önce duvar silinip durulanır, daha sonra 1/10 luk çamaşır suyu ile dezenfekte edilir Kullanılan tüm malzemeler 1/10 luk çamaşır suyu ile dezenfekte edilir Evsel Atık Depo Temizliği ve Dezenfeksiyonu Eldiven giyilir.deterjanlı su ile depo zemini silinip durulanır, 1/100 lük çamaşır suyu hazırlanır Hazırlanan bu solüsyon ile zemin dezenfekte edilir Eldivenler çıkartılır. Atık torbasına atılır, yeni bir eldiven giyilir. Eller yıkanır Depo duvarları zemin temizliğinden önce temizlenip dezenfekte edilir Duvar temizliği esnasında önce duvar yıkanıp durulanır, daha sonra 1/100 lük çamaşır suyu ile dezenfekte edilir Eldiven giyilir. Deponun içi boşaldıktan sonra uygun dezenfektan(1/10 çamaşır suyu) ile temizlenir. Eldivenler çıkartılır. Tıbbi atık torbasına atılır, yeni bir eldiven giyilir. Deterjanlı su ile deponun tüm yüzeylerini, silinip durulanır. Deponun büyüklüğüne göre 1/10 luk çamaşır suyu hazırlanır. Hazırlanan bu solüsyon ile deponun tüm yüzeyleri silerek dezenfekte edilir. Eldiven çıkarılır, tıbbi atık torbasına atılır. Eller yıkanır. Kullanılan tüm malzemeler 1/10 luk çamaşır suyu ile dezenfekte edilir Tehlikeli Atık Deposunun Temizliği ve Dezenfeksiyonu Eldiven giyilir. Deponun içi boş iken sonra deterjanlı su ile deponun tüm yüzeyleri silinip durulanır. 1/100 lük çamaşır suyu hazırlanır. Hazırlanan bu solüsyon ile deponun tüm yüzeyleri, silerek dezenfekte edilir. Eldiven çıkarılır, atık torbasına atılır. Eller yıkanır Atıkların Bertaraf Ġçin Teslimi Atıklar anlaşmalı olduğumuz lisanslı firma kontrolünde görevlendirilmiş olan özel donanımlı araçlarla her gün hastanemizin geçici tıbbi atık deposundan alınır. Firmanın sorumlu aracı geldiğinde, tıbbi atık personeli tıbbi atıkları tartar ve Tıbbi Atık Alındı Belgesi ve UATF firma görevlisi ile karşılıklı olarak imzalanarak günlük atık miktarı kayıt altına alınır. Bu kayıtlar tıbbi atık sorumlu personeli aracılığıyla tıbbi atıklardan sorumlu hastane şefine bildirilir.

11 DOK.KODU:AY.TL.01 YAYIN TARİHİ: REVİZYON NO:00 REVİZYON TARİHİ:-- SAYFA NO:11/ Tehlikeli atıklar geçici depolama alanından,hizmet satın alım yöntemi ile anlaşılmış Tehlikeli Atık Geri Kazanım ve/veya Ara Depolama Lisansına sahip bir firma aracılığı ile Atık Yönetimi Yönetmeliğine göre işlem görür Evsel atıklar,evsel atık geçici depolama alanından günlük olarak ilgli belediye tarafından alınarak bertaraf tesisine götürülmektedir Geri dönüşüm atıkları geçici depolama alanından günlük olarak Belediye tarafından yetkilendirilmiş firma tarafından alınarak geri dönüşüme kazandırılmaktadır Tehlikeli atıklardan piller TAP Derneğine kargo aracılığı ile bertaraf edilmek üzere gönderilir Günlük tıbbi atık miktarı ile ilgili belge; tıbbi atıkları teslim etmekle görevlendirilen tıbbi atık personelinin sorumluğundadır. Bu belgelerin aylık dökümünün yapılması ve arşivlenmesi temizlik şefinin sorumluluğundadır. Temizlik şefi tarafından her ay bu işlemler denetlenir ve uygun şekilde kayıt altına alınması ve raporlanması sağlanır Atıkların Toplanması ve TaĢınması Sırasında OluĢabilecek Kazalara KarĢı Alınacak Önlenler,Kaza ve Yaralanma Durumunda Yapılacak ĠĢlemler Tıbbi atıkların toplanması, ünite içi taģınması ve geçici depolanması sırasında oluģabilecek yaralanmalarda alınacak önlemler ve yapılacak iģlemler: Tıbbi atıkların taşınması için görevlendirilen personele Tıbbi Atık Yönetmeliğine uygun eldiven, çizme, gözlük, maske, bone turuncu renkli olmak üzere bu kıyafetler temin edilir ve giymeleri sağlanır Tıbbi atık personeline herhangi bir kaza anında oluşabilecek risklerle ilgili EKK tarafından hizmet içi eğitim verilir. Tıbbi Atık Sorumlusu ile işbirliği yapılarak gerekli tahlil ve tetkiklerin yapılması sağlanır Tıbbi atık taşıyan personelin kesici delici aletle yaralanması durumunda EKK ne başvurarak takip altına alınması sağlanır. Yaralanan personel için Kesici-Delici Alet Yaralanması Bildirim ve Takip Formu doldurulur Kesici delici alet yaralanmalarına karşı alınacak önlemler; Kullandıktan sonra enjektör iğneleri ve bisturi v.b. kesicilere temas en aza indirilmelidir Enjektör iğnelerini atmadan önce eğip bükmek ya da kırmak gibi gereksiz ve sakıncalı uygulamalardan kesinlikle kaçınılmalıdır Klinik uygulamalar sırasında elle dokunmayı gerektirmeyen teknikler kullanılmalıdır Kullanımdan sonra enjektör iğnelerinin kapağı kesinlikle kapatılmamalıdır. Enjektör iğneleri ve diğer kesiciler delici-kesici alet kutusuna atılmalıdır Kaza Durumunda Yapılacak İşlemler; İğne batan ya da kesilen yer derhal sabun ve su ile yıkanmalıdır Hastanın vücut sıvılarının sıçradığı burun ağız ya da cilt bölgeleri bol suyla temizlenmelidir Gözlere bulaşma durumunda, gözler su veya serum fizyolojikle yıkanmalıdır Kesici-delici alet yaralanmasından sonra yaranın bir antiseptikle temizlenmesi ya da sıkılarak kanatılması, maruz kalan kişide enfeksiyon riskini azaltmadığından yapılmamalıdır Yaralanmalarda çamaşır suyu gibi kostik ajanlar kesinlikle yaralanma bölgelerine sürülmemelidir.

12 DOK.KODU:AY.TL.01 YAYIN TARİHİ: REVİZYON NO:00 REVİZYON TARİHİ:-- SAYFA NO:12/ Kirli Kesici/Delici Alet Yaralanmaları ve Materyal Sıçramaları Bildirim ve Takip Formu doldurularak enfeksiyon hemşiresine teslim edilecek Hepatit B, Hepatit C ve HIV açısından gerekli müdahalenin yapılabilmesi için yaralanma sonrası acilen mesai saatlerinde Enfeksiyon Kontrol Komitesi ile görüşülmeli veya EKK odasına başvurulmalıdır Yaralanma mesai saatleri dışında gerçekleştiyse gerekli tedavinizin yapılabilmesi için nöbetçi Enfeksiyon Hastalıkları doktoru ile görüşülmelidir İlk mesai saatinde yaralanmanızın kayıt altına alınması ve takibinin sağlanması için EKK'e başvurulmalıdır Personel sağlık fişi tutularak enfeksiyon birim sorumlusu veya hemşiresine verilerek takibi yapılır. Enfeksiyon hemşiresi kan ve vücut sıvıları sıçramasına maruz kalan çalışan oranı yıllık veri analiz formunu doldurarak kalite birimine verir Tıbbi yaralanmaya maruz kalan personel yaralanmayı EKKne bildirir. Diğer dökülme ve kazalar tıbbi atık sorumlusuna bildirilir. Tıbbi atık sorumlusu olayı tutanak altına alarak bir daha tekrarlanmaması için gerekli tedbirleri alır Tıbbi atık taşıyan personelin kesici delici aletle yaralanması durumunda Kesici-Delici Alet Yaralanması Bildirim ve Takip Formu doldurulur Tıbbi atıkların toplanması, ünite içi taģınması ve geçici depolanması sırasında oluģabilecek dökülme ve yayılmalarda alınacak önlemler ve yapılacak iģlemler: Patlayan torba güvenli şekilde yeni sağlam tıbbi atık torbasının içine konulur. Yere veya araç içine dökülen atıklar güvenli şekilde toplanır. Sıvı tıbbi atıklar da uygun emici maddeler ile yoğunlaştırılarak tıbbi atık torbalarına konulur.gerekli güvenlik önlemleri alınarak tıbbi atık arabasıyla, geçici atık deposuna götürülür Enfekte olan yer veya aracın ve kullanılan malzemelerin dezenfeksiyonu için mekanik temizlikten sonra 1/10 luk çamaşır suyuyla ivedilikle dezenfekte edilir. (llt ye yarım çay bardağı çamaşır suyu) Temas öncesi profîlaksi için yapılacaklar: Daha önceden Hepatit B ile karşılaşmamış, tüm hastane çalışanları Hepatit B'ye karşı aşılanmalıdır. Göreve yeni başvuran personel HBs Ag ve AntiHBs durumunun belirlenmesi ve aşı programına alınmak üzere EKK'e başvurmalıdır Atıkların Toplanması Ve TaĢınmasında Görevli Personelin Eğitimi Tüm personele atık yönetimi konusunda eğitim hemşiresi tarafından eğitim verilir Tıbbi Atık Personeline İl Milli eğitim Müdürlüğü ile Çevre Ve Şehir Müdürlüğü tarafından eğitim verilir ve eğitim sonunda başarılı olan personele sertifika verilir. Hastanemizde her zaman sertifikalı bir asıl iki yedek personel bu eğitimleri almış şekilde çalıştırılmaktadır Atık Yönetimi Sürecinde Yer Alan Sorumlular Tıbbi Atık Personeli Tıbbi atıkları bulundukları yerden geçici depolama alanına ünite içi atık bir planı dâhilinde taşırlar Evsel Nitelikli Atık personeli Her birimin temizlik personeli evsel ve ambalaj atıklarının toplanması ve atılmasından sorumludur.

13 DOK.KODU:AY.TL.01 YAYIN TARİHİ: REVİZYON NO:00 REVİZYON TARİHİ:-- SAYFA NO:13/ Temizlik ġefi Atıkların kaynağından ayrıştırılıp, geçici depolama alanına taşınması ve bu süreçte uyulması gereken kurallara uyumu kontrol etmekten, gerekirse tedbir alıp iyileştirmekten sorumludur Enfeksiyon HemĢiresi Atık yönetim sürecindeki tüm faaliyetleri izlemekten, kontrol ederek izlemlerini EKK ile paylaşmaktan, gerekirse DÖF başlatmaktan sorumludur Enfeksiyon Kontrol Komitesi Atık yönetim sürecindeki tüm faaliyetleri izlemekten, olumsuzluklarda karar alarak sürece müdahale etmekten ve değerlendirmekten sorumludur Tüm Çalışanlar: Atıkların kaynağında doğru ayrıştırılmasından sorumludur. 7. ĠLGĠLĠ DÖKÜMANLAR Kesici-Delici Alet Yaralanması Bildirim ve Takip Formu Tıbbi Atık Yönetmeliği Tehlikeli Atık Yönetmeliği Temizlik Takip Formları Atık Teslim Formları HAZIRLAYAN KONTROL EDEN ONAYLAYAN HASTANE İDARİ İŞLER MÜDÜRÜ KALİTE YÖNETİM DİREKTÖRÜ BAŞHEKİM

Revizyon Tarihi: Sayfa No:1 /6 Yayın Tarihi:

Revizyon Tarihi: Sayfa No:1 /6 Yayın Tarihi: Revizyon Tarihi:02.08.2011 Sayfa No:1 /6 1. AMAÇ Atıkların, Çevre ve Orman Bakanlığı Tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliği ne uygun olarak toplanması, taşınması, geçici depolanması ve ilgili birimlere teslimini

Detaylı

İmza. İmza. İmza. İmza. İmza. İmza

İmza. İmza. İmza. İmza. İmza. İmza Sayfa: 1/6 Revizyonun Açıklaması Yeni yayınlandı KAPSAM: Tüm Birimler Hazırlayan Kıymet Çelebi Sorumlu Hemşire Kontrol Funda BATMAZOĞLU Kalite Koordinatörü Melek İNANÇ Hastane Müdür Yardımcısı Doç. Dr.

Detaylı

ATIK YÖNETİMİ. Uz. Dr. Sevinç AKKOYUN

ATIK YÖNETİMİ. Uz. Dr. Sevinç AKKOYUN ATIK YÖNETİMİ Uz. Dr. Sevinç AKKOYUN 1 1. TIBBİ ATIK a. Enfeksiyöz atık b. Kesici-Delici atık 2. AMBALAJ ATIKLARI 3. EVSEL ATIK 4. TEHLİKELİ ATIK 2 TANIMLAR 3 1. Enfeksiyöz Atıklar: Enfeksiyon yapıcı etkenleri

Detaylı

ATIK YÖNETİM TALİMATI

ATIK YÖNETİM TALİMATI Sayfa No 1 / 5 1. AMAÇ: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliğine uygun Atık Yönetimini sağlar. 2. KAPSAM: Bu talimat KSÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinde Atıkların;

Detaylı

T.C. BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü Hizmet İçi Eğitim Hemşireliği 2014

T.C. BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü Hizmet İçi Eğitim Hemşireliği 2014 T.C. BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü Hizmet İçi Eğitim Hemşireliği 2014 ATIK YÖNETİMİ TALİMATI Amaç; B.E.Ü. Sağlık Uygulama ve Araştırma

Detaylı

Tanımlar. Tıbbi Atık:

Tanımlar. Tıbbi Atık: Tıbbi Atık: Vücut sıvı ve salgıları (kan ve kan ürünleri dahil), Vücut sıvı ve salgıları ile kontamine olmuş her tür atık, Doku ve organ parçaları (patoloji atıkları dahil), Bakteri ve virus tutucu hava

Detaylı

HASTANE ATIK YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ

HASTANE ATIK YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ DokNo:ATK.PR.01 Yayın Tarihi:NİSAN 2013 Rev.Tar/No:-/0 Sayfa No: 1 / 5 1.0 AMAÇ: VitaleKadınHastalıklarıveDoğumHastanesininhizmetlerisırasındaaçığaçıkanatıklarınmevzuataveus ulüneuyguntoplanmasıveortamdanuzaklaştırılmasınıamaçlar.

Detaylı

ATIK YÖNETİM PROSEDÜRÜ

ATIK YÖNETİM PROSEDÜRÜ 12.09.2013 0 0 1 / 9 1. AMAÇ: Hastanemizde üretilen tüm atık çeşitlerinin; Çevre ve Orman Bakanlığının Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği ne uygun olarak ayrıştırılması, miktarının azaltılması, gerekli

Detaylı

ATIK YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ

ATIK YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ ATK.PR.01 09.01.2014 0 1/7 1.0 AMAÇ: hastanemizde üretilen tüm atık çeşitlerinin miktarının, ayrıştırılmasının, temizlenmesinin, depolanmasının tanımlanmasıdır. 2.0 KAPSAM: hastanemizin tüm birimleri ve

Detaylı

TÜRKELİ DEVLET HASTANESİ ÜNİTE İÇİ ATIK YÖNETİM PLANI

TÜRKELİ DEVLET HASTANESİ ÜNİTE İÇİ ATIK YÖNETİM PLANI I-GENEL BİLGİLER I.1. ÜNİTENİN ADI : TÜRKELİ DEVLET HASTANESİ I.2. ADRESİ Türkeli/ SİNOP I.3. TELEFON NUMARASI: (0368) 671 43 00 I.4. FAKS NUMARASI : (0368) 671 38 00 II-İDARİ BİLGİLER II.1. ÜNİTENİN BAĞLI

Detaylı

KİMYASAL DEPOLAMA ve TEHLİKELİ ATIK İŞLEMLERİ

KİMYASAL DEPOLAMA ve TEHLİKELİ ATIK İŞLEMLERİ KİMYASAL DEPOLAMA ve TEHLİKELİ ATIK İŞLEMLERİ Fakültemizde hasta muayenesi, bilimsel çalışma ve laboratuvar çalışmaları sonucu oluşan, üretilen bazı maddeler tehlikeli ve tıbbi atık olarak nitelendirilmektedir.

Detaylı

Doküman No: HENF-T06-P01 Revizyon No: 1 ATIK YÖNETİMİ TALİMATI Yürürlük Tarihi: Revizyon Tarihi: Sayfa: 1/6. Revizyon Açıklaması

Doküman No: HENF-T06-P01 Revizyon No: 1 ATIK YÖNETİMİ TALİMATI Yürürlük Tarihi: Revizyon Tarihi: Sayfa: 1/6. Revizyon Açıklaması ATIK YÖNETİMİ TALİMATI Yürürlük i: 12.07.2012 Revizyon i: Sayfa: 1/6 Revizyon Açıklaması - Revize edildi - Yeni eklendi Madde No - 1.1.1, 1.3, 12.1, 2.1.4, 2.1.6.11/b, 2.1.8.1-2.1.10 KAPSAM: Tüm Birimler

Detaylı

Bu prosedürün uygulanmasından, Merkez Müdürlüğü, Hastane temizlik hizmetleri ve tüm hastane çalışanları sorumludur. 4. Tanımlar

Bu prosedürün uygulanmasından, Merkez Müdürlüğü, Hastane temizlik hizmetleri ve tüm hastane çalışanları sorumludur. 4. Tanımlar Rev. No : 05 Rev.Tarihi : 27 Temmuz 2015 1 / 9 1. Amaç 2. Kapsam UÜ-SK da üretilen tüm atıkların hasta, hasta yakınları, ziyaretçi ve hastane çalışanlarının sağlığını tehdit etmeyecek şekilde toplanması,

Detaylı

TIBBİ LABORATUVARDA ATIK YÖNETİMİ

TIBBİ LABORATUVARDA ATIK YÖNETİMİ TIBBİ LABORATUVARDA ATIK YÖNETİMİ Prof. Dr. Yavuz SİLİĞ Cumhuriyet Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Biyokimya Ana Bilimdalı Sivas TIBBİ LABORATUVARLAR YÖNETMELİĞİ 9 Ekim 2013 Resmî Gazete Sayı : 28790 MADDE

Detaylı

ÜNİTE İÇİ ATIK YÖNETİM PLANI

ÜNİTE İÇİ ATIK YÖNETİM PLANI KOD:TL.100 YAY.TAR:10.10.2011 REV.TAR:20.02.2013 REV.NO:01 SAYFA :1/7 1. AMAÇ: Atıkların Çevre ve Orman Bakanlığı Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliğine uygun olarak kaynağında ayrıştırılmasını sağlamak.

Detaylı

ATIK YÖNETİMİ. Enfeksiyon Kontrol Komitesi

ATIK YÖNETİMİ. Enfeksiyon Kontrol Komitesi ATIK YÖNETİMİ Enfeksiyon Kontrol Komitesi AMAÇ: Atık Yönetimi Talimatı Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesi nde üretilen tüm atıkların hasta, hasta yakınları, ziyaretçiler ve hastane çalışanlarının sağlığını

Detaylı

İbrahim ALKAN Çevre Y. Mühendisi ÇEVRE KORUMA DAİRESİ- KATI ATIK ŞUBESİ

İbrahim ALKAN Çevre Y. Mühendisi ÇEVRE KORUMA DAİRESİ- KATI ATIK ŞUBESİ İbrahim ALKAN Çevre Y. Mühendisi ÇEVRE KORUMA DAİRESİ- KATI ATIK ŞUBESİ TÜZÜĞÜN YASAL DAYANAĞI 21/97 sayılı Çevre Yasamızın 20. maddesinin 3. fıkrası altında alınan yetki ile çıkarılmıştır. Tıbbi atıkların

Detaylı

ATIK YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ

ATIK YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ 1.AMAÇ: Hastanemizde üretilen tüm atık çeşitlerinin ayrıştırılması, miktarının azaltılması, uygun olarak toplanması, taşınması ve gerekli temizlik ve dezenfeksiyon kurallarına uyulmasının sağlanması. 2.

Detaylı

ÜNİTE İÇİ ATIK YÖNETİM PLANI

ÜNİTE İÇİ ATIK YÖNETİM PLANI Sayfa No 8/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Çevre Görevlisi Kalite Yönetim Direktörü Başhekim I-GENEL BİLGİLER I.1. ÜNİTENİN ADI I.2.ADRESİ : Özel Çevre Hastanesi :Cemal Sair Sok. No:2 Mecidiyeköy Şişli/

Detaylı

ATIK ENVANTERİ DOKÜMAN KOD:YÖN.LS.18 YAYIN TARİHİ:MAYIS 2013 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO:0 SAYFA NO: 3

ATIK ENVANTERİ DOKÜMAN KOD:YÖN.LS.18 YAYIN TARİHİ:MAYIS 2013 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO:0 SAYFA NO: 3 P ATIK ENVANTERİ DOKÜMAN KOD:YÖN.LS.18 YAYIN TARİHİ:MAYIS 2013 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO:0 SAYFA NO: 3 TIBBİ ATIK ve KODU (18 01/1802) TEHLİKELİ ATIK ve KODU (18 01 01 ve20 01 21) EVSEL ATIK ve KODU

Detaylı

EK-1 FAALİYETLERİ SONUCU ATIK OLUŞUMUNA NEDEN OLAN SAĞLIK KURULUŞLARI

EK-1 FAALİYETLERİ SONUCU ATIK OLUŞUMUNA NEDEN OLAN SAĞLIK KURULUŞLARI Resmi Gazete Tarihi 22.07.2005; Sayı: 25883 TIBBİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ EK1 FAALİYETLERİ SONUCU ATIK OLUŞUMUNA NEDEN OLAN SAĞLIK KURULUŞLARI a) Büyük Miktarda Atık Üreten Sağlık Kuruluşları 1)

Detaylı

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ÇEVRE GÖREVLİSİ DR FATMA SEVERCAN KİM.FATMA ÖVENLER

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ÇEVRE GÖREVLİSİ DR FATMA SEVERCAN KİM.FATMA ÖVENLER ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ÇEVRE GÖREVLİSİ DR FATMA SEVERCAN KİM.FATMA ÖVENLER SAĞLIK KURULUŞLARINDA ATIK YÖNETİMİ Tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliğine göre

Detaylı

ÜNİTE İÇİ ATIK YÖNETİM PLANI

ÜNİTE İÇİ ATIK YÖNETİM PLANI Sayfa No 5/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Çevre Görevlisi Kalite Yönetim Direktörü Başhekim I-GENEL BİLGİLER I.1. ÜNİTENİN ADI I.2.ADRESİ : Özel Çevre Hastanesi :Cemal Sair Sok. No:2 Mecidiyeköy Şişli/

Detaylı

1-AMAÇ Atıkların bertarafını ilgili mevzuata uygun şekilde sağlamaktır.

1-AMAÇ Atıkların bertarafını ilgili mevzuata uygun şekilde sağlamaktır. 1-AMAÇ Atıkların bertarafını ilgili mevzuata uygun şekilde sağlamaktır. 2-KAPSAM nde ortaya çıkan tıbbi, evsel ve tehlikeli atıkları kapsar. 3- KISALTMALAR Bu prosedürde kısaltma kullanılmamıştır. 4- TANIMLAR

Detaylı

ATIK YÖNETĠM PROSEDÜRÜ

ATIK YÖNETĠM PROSEDÜRÜ Sayfa 1/9 REVĠZYON NO TARĠH AÇIKLAMA 00 06.09.2017 İlk yayın 1. AMAÇ Toros Üniversitesinin faaliyetleri sonucu atıkların insan sağlığı ve çevreye yönelik zararlı etkisini en aza düşürecek şekilde atık

Detaylı

T.K.H.K Bursa İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Karacabey İlçe Devlet Hastanesi ATIK YÖNETİM PROSEDÜRÜ

T.K.H.K Bursa İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Karacabey İlçe Devlet Hastanesi ATIK YÖNETİM PROSEDÜRÜ Doküman No: ATK.PR.01 Yayın Tarihi:16.04.2013 Revizyon Tarihi: - Revizyon No:00 Sayfa No:1 / 7 1. AMAÇ: Hastanede bulunan tehlikeli maddelerin (kimyasallar, kemoterapötik ajanlar, radyoaktif malzeme ve

Detaylı

SAĞLIK KURULUŞU TIBBİ ATIK YÖNETİM PLANI. : Pınarbaşı mah.alacahırka cad. no : 58 / A. II.3. Tıbbi Atık Sor.E-posta Ad. :

SAĞLIK KURULUŞU TIBBİ ATIK YÖNETİM PLANI. : Pınarbaşı mah.alacahırka cad. no : 58 / A. II.3. Tıbbi Atık Sor.E-posta Ad. : 01 NOLU ALACAHIRKA AİLE SAĞLIĞI MERKEZİ ATIK YÖNETİMİ Doküman Kod Revizyon Tarihi Yayın Tarihi Revizyon No SAĞLIK KURULUŞU TIBBİ ATIK YÖNETİM PLANI I-GENEL BİLGİLER I.1. Sağlık Kuruluşunun Adı : Bursa

Detaylı

ÇED, İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TIBBİ ATIKLARIN SAĞLIK KURUŞLARINDA DENETİMİ

ÇED, İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TIBBİ ATIKLARIN SAĞLIK KURUŞLARINDA DENETİMİ ÇED, İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TIBBİ ATIKLARIN SAĞLIK KURUŞLARINDA DENETİMİ ÖZDEMİR BORAN ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK UZMANI ÇED İZLEME VE ÇEVRE DENETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI ÇED İZLEME VE ÇEVRE DENETİMİ ŞUBE

Detaylı

PLANIN DETAYI 3.1. GENEL BİLGİLER

PLANIN DETAYI 3.1. GENEL BİLGİLER SAYFA NO 1/15 1. +AMAÇ VE KAPSAM Bu planın amacı, Turgut Özal Tıp Merkezinde üretilen atıkların sistematik bir şekilde yönetimini sağlamak ve gerekli kontrol sistemini oluşturmak. Atıkların; üretimi, toplanması,

Detaylı

ATIK YÖNETİM PROSEDÜRÜ

ATIK YÖNETİM PROSEDÜRÜ SAYFA No. Sayfa 1 / 10 1. AMAÇ: Hastanede üretilen tüm atıkların hasta, hasta yakınları, ziyaretçiler ve hastane çalışanlarının sağlığını tehdit etmeyecek şekilde ve çevreye zarar vermeden ayrı olarak

Detaylı

Sağlık Kuruluşları Atıklarının Yönetimi

Sağlık Kuruluşları Atıklarının Yönetimi Sağlık Kuruluşları Atıklarının Yönetimi Gülşah REİS Çevre ve Şehircilik Uzmanı Sağlık Kuruluşları Atıklarının Yönetimi Şube Müdürlüğü İçerik 1. Giriş (Atık Yönetimi ve Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği)

Detaylı

ENFEKSİYON KONTROLÜNDE TIBBİ ATIK YÖNETİMİ

ENFEKSİYON KONTROLÜNDE TIBBİ ATIK YÖNETİMİ ENFEKSİYON KONTROLÜNDE TIBBİ ATIK YÖNETİMİ Dr. Kaya Süer Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Atık Her atık çöp değildir. Geri dönüşüm kavramı Kağıt Karton

Detaylı

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ ATIKLARIN TOPLANMASI TAŞINMASI ve DEPOLANMASI TALİMATI

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ ATIKLARIN TOPLANMASI TAŞINMASI ve DEPOLANMASI TALİMATI 1 / 5 1. AMAÇ: Atıkların Çevre Bakanlığı Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliğine uygun olarak toplanması, taşınması, geçici depolanması ve ilgili birimlere teslimini sağlamak. 2. KAPSAM: Hastane yönetimini,

Detaylı

ATIK YÖNETİM PROSEDÜRÜ

ATIK YÖNETİM PROSEDÜRÜ Sayfa No 5/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Enfeksiyon Kontrol Komitesi Kalite Yönetim Direktörü Başhekim 1. AMAÇ Hastane kaynaklı tüm atıkların (tıbbi, evsel, cam, kağıt, tehlikeli, geri dönüşüm vb) ve

Detaylı

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ UZM: HALİME TAŞKINSOY TIBİİ ATIK PROJESİ

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ UZM: HALİME TAŞKINSOY TIBİİ ATIK PROJESİ AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ UZM: HALİME TAŞKINSOY TIBİİ ATIK PROJESİ Amaç: Atıkların çevreye ve insan sağlığına zarar verecek şekilde doğrudan ve detaylı olarak ortama verilmesinin önlenmesi bertaraf

Detaylı

Ç.Ü. DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ATIK KONTROLÜ PROSEDÜRÜ

Ç.Ü. DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ATIK KONTROLÜ PROSEDÜRÜ DOKÜMAN NO: TY-PR-7 YAYIN TARİHİ : AĞUSTOS 2014 REVİZYON TARİHİ : 00 REVİZYON NO:00 SAYFA NO: 1 / 8 1.AMAÇ Atıkların Çevre ve Orman Bakanlığı Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliğine uygun olarak insan sağlığını

Detaylı

T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ

T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ DĠYALĠZ ÜNĠTESĠ ATIK YÖNETĠMĠ PLANI Hazırlayan: Fatih BOZ Biyolog / Çevre Görevlisi OCAK 2017 Sayfa No 1 / 8 1. AMACI VE

Detaylı

ATIK YÖNETİM PROSEDÜRÜ

ATIK YÖNETİM PROSEDÜRÜ REV.TAR./NO 01.01.2013 / 2 Sayfa - 1 - / 8 1. AMAÇ: Atıkların insan sağlığı ve çevreye yönelik zararlı etkisini en aza düşürecek şekilde atık yönetimini ve atıkların kaynağında en aza indirilmesi sağlamak

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 12.03.2014 Madde 5.2 talimata eklenerek, kemoterapi tedavisi 01 alan hastaların vücut sıvılarına maruz kalınması halinde alınacak önlemler tariflendi.

Detaylı

T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ

T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ BĠYOKĠMYA LABORATUVARI ATIK YÖNETĠMĠ Hazırlayan: Fatih BOZ Biyolog / Çevre Görevlisi OCAK 2017 Sayfa No 1 / 8 1. AMACI

Detaylı

HASTANE HİJYEN PLANI

HASTANE HİJYEN PLANI Dr. Nazan ÇALBAYRAM HASTANE HİJYEN PLANI Temel İlkeler Tüy bırakmayan temizlik bezleri tercih edilmelidir, bez ve kova renkleri kullanım alanına göre belirlenmelidir. Bölüm Kova Rengi Bez Rengi Tuvalet

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ÇORUM GÖĞÜS HASTALIKLARI HASTANESİ ATIK YÖNETİMİ

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ÇORUM GÖĞÜS HASTALIKLARI HASTANESİ ATIK YÖNETİMİ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ÇORUM GÖĞÜS HASTALIKLARI HASTANESİ ATIK YÖNETİMİ YAYIN TARİHİ 01/07/11 REVİZYON TAR. NO 00 BÖLÜM NO 08 STANDART NO 04 DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTÜ 00 1.AMAÇ: Hastanede üretilen tüm atıkların

Detaylı

T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ

T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ GASTROENTEROLOJĠ ENDOSKOPĠ ÜNĠTESĠ Hazırlayan: Fatih BOZ Biyolog / Çevre Görevlisi OCAK 2017 Sayfa No 1 / 7 1. AMACI VE

Detaylı

HASTANE TEMİZLİK PLANI

HASTANE TEMİZLİK PLANI Sayfa No 9/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Enfeksiyon Kontrol Kalite Yönetim Direktörü Başhekim 1.RİSK DÜZEYLERİ YÜKSEK RİSKLİ ALANLAR AMELİYATHANELER STERİLİZASYON ÜNİTESİ (steril destek alanları) YOĞUN

Detaylı

T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ

T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ DOĞUMHANE ÜNĠTESĠ ATIK YÖNETĠM PLANI Hazırlayan : Fatih BOZ Biyolog / Çevre Görevlisi OCAK 2017 Sayfa No 1 / 8 1. AMACI

Detaylı

T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ

T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ MĠKROBĠYOLOJĠ LABORATUVARI ATIK Hazırlayan: Fatih BOZ Biyolog / Çevre Görevlisi OCAK 2017 Sayfa No 1 / 8 1. AMACI VE KAPSAMI

Detaylı

T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ

T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ PATOLOJĠ LABORATUVARI ATIK YÖNETĠM Hazırlayan : Fatih BOZ Biyolog / Çevre Görevlisi OCAK 2017 Sayfa No 1 / 8 1. AMACI VE

Detaylı

o ATIK NEDİR? o AMBALAJ ATIKLARI o TEHLİKELİ ATIKLAR o TIBBİ ATIKLAR

o ATIK NEDİR? o AMBALAJ ATIKLARI o TEHLİKELİ ATIKLAR o TIBBİ ATIKLAR o ATIK NEDİR? o AMBALAJ ATIKLARI o TEHLİKELİ ATIKLAR o TIBBİ ATIKLAR Kullanıldıktan sonra ürün özelliğini kaybetmiş, görmesi gereken işi göremeyen maddelere atık diyoruz. Evsel Çöpler Ambalaj Atıkları

Detaylı

T.C. ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA HASTANESİ

T.C. ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA HASTANESİ SAYFA NO: 1/10 I. GENEL BİLGİLER I.1. ÜNİTENİN ADI : Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi I.2. ADRESİ : Doğu Gazi Bulvarı Merkez Kampüs Girişi Aytepe Mevkii - AYDIN I.3. TELEFON

Detaylı

ÖZEL BÖLÜMLERİN TEMİZLİĞİ TALİMATI

ÖZEL BÖLÜMLERİN TEMİZLİĞİ TALİMATI DokNo:ENF.TL.29 Yayın tarihi:nisan 2013 Rev.Tar/no:-/0 Sayfa No: 1 / 6 1.0 AMAÇ:ÖzelVitale Hastanesi ndeki özel birimlerde (ameliyathane, yoğun bakım üniteleri, doğumhane ve laboratuarlar, ileri bakım

Detaylı

TIBBİ ATIKLARIN ÜNİTE İÇİNDE TOPLANMASI TAŞINMASI GEÇİCİ DEPOLANMASI ÇEVRE BEKÇİ İLE DEĞİL, AKIL VE SEVGİ İLE KORUNUR

TIBBİ ATIKLARIN ÜNİTE İÇİNDE TOPLANMASI TAŞINMASI GEÇİCİ DEPOLANMASI ÇEVRE BEKÇİ İLE DEĞİL, AKIL VE SEVGİ İLE KORUNUR TIBBİ ATIKLARIN ÜNİTE İÇİNDE TOPLANMASI TAŞINMASI GEÇİCİ DEPOLANMASI ÇEVRE BEKÇİ İLE DEĞİL, AKIL VE SEVGİ İLE KORUNUR Çevre Mühendisi Behçet KAVDIR 19/09/2014 ATIK İhtiyaç duymadığımız ve uzaklaştırmak

Detaylı

H.ATIK YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ

H.ATIK YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ H.ATIK YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ ATIK YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ 1. 2. 3. AMAÇ: ın; Tıbbi ın Kontrolü Yönetmeliğine uygun olarak toplanması, taşınması, geçici depolanması ve ilgili birimlere tesliminin sağlanmasıdır.

Detaylı

Nesrin KUVANDIK UYSAL SBÜ İzmir Tepecik EAH. Antalya 1-5 Nisan 2018 Verimlilik Gözlemci Eğitimi

Nesrin KUVANDIK UYSAL SBÜ İzmir Tepecik EAH. Antalya 1-5 Nisan 2018 Verimlilik Gözlemci Eğitimi T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü ATIK YÖNETİMİ Nesrin KUVANDIK UYSAL SBÜ İzmir Tepecik EAH Antalya 1-5 Nisan 2018 Verimlilik Gözlemci Eğitimi 1 SUNUM PLANI Atık Yönetim Planı Atıkların

Detaylı

T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ

T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ TEKNĠK BAKIM ATÖLYESĠ VE BĠLGĠ ĠġLEM Hazırlayan : Fatih BOZ Biyolog / Çevre Görevlisi OCAK 2017 Sayfa No 1 / 8 1. AMACI

Detaylı

HAZIRLAYAN MELEK YAĞCI EĞİTİM HEMŞİRESİ

HAZIRLAYAN MELEK YAĞCI EĞİTİM HEMŞİRESİ HAZIRLAYAN MELEK YAĞCI EĞİTİM HEMŞİRESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ Tüm sağlık çalışanlarının güvenli ortamlarda ve yüksek motivasyonla çalışmalarının sağlanması için 14.05.2012 tarihinde çalışan güvenliğinin sağlanmasına

Detaylı

ATIK YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

ATIK YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Enfeksiyon Kontrol Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/10 1. AMAÇ Yakın Doğu

Detaylı

T.C. ANKARA VALİLİĞİ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK KURULUŞLARINDAN KAYNAKLANAN ATIKLARIN YÖNETİMİ

T.C. ANKARA VALİLİĞİ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK KURULUŞLARINDAN KAYNAKLANAN ATIKLARIN YÖNETİMİ T.C. ANKARA VALİLİĞİ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK KURULUŞLARINDAN KAYNAKLANAN ATIKLARIN YÖNETİMİ SAĞLIK KURULUŞLARINDAN KAYNAKLANAN ATIKLAR 1. TIBBİ ATIKLAR : Ünitelerden kaynaklanan enfeksiyöz,

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Yrd. Doç. Dr. Kaya Süer Adem Aköl Sinan Özyavaş Dilek Baytaş Kalite Konseyi Başkanı Kalite Koordinatörü 1/5 1. AMAÇ

Detaylı

HASTANE TEMİZLİĞİNDE RİSK SINIFLAMASI

HASTANE TEMİZLİĞİNDE RİSK SINIFLAMASI SAYFA NO 1/9 HASTANE TEMİZLİĞİNDE RİSK SINIFLAMASI YÜKSEK RİSKLİ ALANLAR ORTA RİSKLİ ALANLAR DÜŞÜK RİSKLİ ALANLAR 1. AMELİYATHANELER 1. ACİL SERVİS 1. İDARİ BİRİMLER (ayniyat, satın alma,muhasebe, maaş

Detaylı

YÜKSEK RİSKLİ ALANLAR ORTA RİSKLİ ALANLAR DÜŞÜK RİSKLİ ALANLAR

YÜKSEK RİSKLİ ALANLAR ORTA RİSKLİ ALANLAR DÜŞÜK RİSKLİ ALANLAR T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ÖZEL KARAMAN MÜMİNE HATUN HASTANESİ HASTANE TEMİZLİK PLANI DÖK.KODU: YÖN.PLN.024 YAYIN TARİHİ: 11,11,2011 REVİZE NO:67 REVİZE TARİHİ: 02/06/2014 SAYFA:1/1 1-RİSKLER YÜKSEK RİSKLİ

Detaylı

HASTANE YER VE YÜZEYLERİN TEMİZLİĞİ PLANI

HASTANE YER VE YÜZEYLERİN TEMİZLİĞİ PLANI Sayfa No: 10/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Kalite Yönetim Direktörü Başhekim 1.RİSKLER YÜKSEK RİSKLİ ALANLAR ORTA RİSKLİ ALANLAR DÜŞÜK RİSKLİ ALANLAR ACİL SERVİS KLİNİKLER

Detaylı

SAĞLIK KURULUŞLARINDA TIBBİ ATIK YÖNETİMİ

SAĞLIK KURULUŞLARINDA TIBBİ ATIK YÖNETİMİ SAĞLIK KURULUŞLARINDA TIBBİ ATIK YÖNETİMİ Görev, yetki ve yükümlülükler SAĞLIK KURULUŞU Tıbbi Atıkların Sağlık Kuruluşu İçinde Yönetimi Atık yönetim planını hazırlamak Atıkları kaynağında ayrı toplamak

Detaylı

*TIBBİ ATIK: Sağlık hizmeti veren

*TIBBİ ATIK: Sağlık hizmeti veren *TIBBİ ATIK: Sağlık hizmeti veren * Hastane, * Poliklinik, muayenehane *Laboratuarlardan vb. kaynaklanan * Patolojik ve patolojik olmayan, * Enfekte, * Kimyasal ve farmasotik atıklar ile * Kesici-delici

Detaylı

DİŞHEKİMLERİ ODASI BAŞKANLIĞI NA, Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

DİŞHEKİMLERİ ODASI BAŞKANLIĞI NA, Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. GENELGE Sayı : 001-1.1466 Tarih : 30.05.2017 Konu : Tıbbi Atık Yönetim Planı DİŞHEKİMLERİ ODASI BAŞKANLIĞI NA, Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği 25.01.2017 tarih ve 29959 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Detaylı

ÖZEL UNCALI MEYDAN HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI

ÖZEL UNCALI MEYDAN HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI Sayfa No: 1/5 ların yaralanma riskinin azaltılması Hastanelerimizde kesici ve delici alet yaralanmalarını önlemeye yönelik düzenlemelerin yapılması -Enfeksiyon Kontrol tedavisini sağlayan tüm sağlık personeli

Detaylı

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ KODU: YÖN.PR.09 YAYINLAMA TARİHİ: 21.04.2014 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO: 00 SAYFA SAYISI:05 1. AMAÇ:

Detaylı

HASTANE TEMİZLİK PLANI

HASTANE TEMİZLİK PLANI 1-RİSKLER HASTANE TEMİZLİK PLANI YÖN.PL.01 15.02.2013 11.07.2013 01 1/14 YÜKSEK RİSKLİ ALANLAR ORTA RİSKLİ ALANLAR DÜŞÜK RİSKLİ ALANLAR - AMELİYATHANELER - STERİLİZASYON ÜNİTESİ (steril destek alanları)

Detaylı

YATAKLI SERVĠSLER ATIK YÖNETĠM PLANI

YATAKLI SERVĠSLER ATIK YÖNETĠM PLANI T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ YATAKLI SERVĠSLER ATIK YÖNETĠM PLANI Hazırlayan: Fatih BOZ Biyolog / Çevre Görevlisi OCAK 2017 Sayfa No 1 / 8 1. AMACI

Detaylı

Sağlık Kuruluşlarında Atık Yönetimi, Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği ve Getirdiği Sorumluluklar

Sağlık Kuruluşlarında Atık Yönetimi, Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği ve Getirdiği Sorumluluklar Sağlık Kuruluşlarında Atık Yönetimi, Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği ve Getirdiği Sorumluluklar Prof. Dr. Mustafa ÖZTÜRK Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı, ANKARA TIBBİ ATIKLARIN KONTROLÜ

Detaylı

RİSK DÜZEYLERİNE GÖRE BÖLÜM BAZINDA TEMİZLİK PLANI

RİSK DÜZEYLERİNE GÖRE BÖLÜM BAZINDA TEMİZLİK PLANI Sayfa No 1 / 9 YÜKSEK RİSKLİ ALANLAR ORTA RİSKLİ ALANLAR DÜŞÜK RİSKLİ ALANLAR AMELİYATHANE VE STERİL DESTEK ALANLARI MERKEZİ STERİLİZASYON VE STERİL DESTEK ALANLARI PROTEZ LABORATUARI AĞIZ,DİŞ, ÇENE HASTALIKLARI

Detaylı

TIBBİ ATIK PROSEDÜRÜ

TIBBİ ATIK PROSEDÜRÜ Sayfa No: 1/5 1.AMAÇ Atıkların Çevre ve Orman Bakanlığı Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliğine uygun olarak toplanması, taşınması, geçici depolanması ve İlgili birimlere teslimini sağlamak. 2.KAPSAM Hastane

Detaylı

T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ RİSK DÜZEYİNE GÖRE TEMİZLİK PLANI

T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ RİSK DÜZEYİNE GÖRE TEMİZLİK PLANI SAYFA NO 1/9 HASTANE TEMİZLİĞİNDE RİSK SINIFLAMASI YÜKSEK RİSKLİ ALANLAR ORTA RİSKLİ ALANLAR DÜŞÜK RİSKLİ ALANLAR 1. AMELİYATHANELER 1. ACİL SERVİS 1. İDARİ BİRİMLER (ayniyat, satın alma,muhasebe, maaş

Detaylı

Çevre ve Atık Yönetiminde Öncü Kuruluş İSTAÇ A.Ş. Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi. İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİM SAN. VE TİC. A.Ş. www.istac.com.

Çevre ve Atık Yönetiminde Öncü Kuruluş İSTAÇ A.Ş. Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi. İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİM SAN. VE TİC. A.Ş. www.istac.com. Çevre ve Atık Yönetiminde Öncü Kuruluş İSTAÇ A.Ş. İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİM SAN. VE TİC. A.Ş. www.istac.com.tr Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi 1 Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi Tıbbi atıkların geçici

Detaylı

ÖZEL YALOVA HASTANESİ HASTANE İÇİ ATIK PLANI

ÖZEL YALOVA HASTANESİ HASTANE İÇİ ATIK PLANI 1.GENEL BİLGİLER 1.1.HASTANE ADI: Özel Yalova Hastanesi 1.2.ADRESİ: Fevzi Çakmak Mah. Şehit Ömer Faydalı Cad. Fırın Sok no:33 Merkez/YALOVA 1.3.İLETİŞİM: Tel: 0226 811 22 44 1.4.FAX: 0 226 813 73 24 1.5.E-Mail:

Detaylı

Hastane Temizliği Talimatı

Hastane Temizliği Talimatı 1. AMAÇ Hastanedeki bölümlerin risk durumlarına göre sınıflandırılması ve yapılması için yöntem belirlemektir. 2. KAPSAM Tüm birimleri kapsar. 3. TANIMLAR temizliğinin doğru ve etkin Çok Yüksek Riskli

Detaylı

TIBBİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ

TIBBİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ TIBBİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ Belgin SATICI Biyolog Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Atık Yönetimi Dairesi Başkanlığı Sağlık Kuruluşları Atıklarının Yönetimi Şube Müdürlüğü 1 TIBBİ ATIKLARIN KONTROLÜ

Detaylı

HASTANE TEMİZLİK TALİMATI

HASTANE TEMİZLİK TALİMATI Dok No: ENF.TL.10 Yayın tarihi: NİSAN 2013 Rev.Tar/no: -/0 Sayfa No: 1 / 5 1.0 AMAÇ: Hastanedeki bölümlerin risk durumuna göre sınıflandırılması ve temizliğinin doğru ve etkin yapılması için yöntem belirlemektir.

Detaylı

TIBBİ ATIK TALİMATI. Hazırlayan Kontrol eden Onaylayan Enfeksiyon Kontrol Komitesi Başkanı Kalite Yönetim Direktörü Hastane Yöneticisi

TIBBİ ATIK TALİMATI. Hazırlayan Kontrol eden Onaylayan Enfeksiyon Kontrol Komitesi Başkanı Kalite Yönetim Direktörü Hastane Yöneticisi Hazırlayan Kontrol eden Onaylayan Enfeksiyon Kontrol Komitesi Başkanı Kalite Yönetim Direktörü Hastane Yöneticisi 1. AMAÇ Atıkların Çevre ve Orman Bakanlığı Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliğine uygun

Detaylı

Sağlık Kuruluşlarında Tıbbi Atıkların Yönetimi ve Atık Yönetimi Mevzuatı ile Sağlanan Uyum

Sağlık Kuruluşlarında Tıbbi Atıkların Yönetimi ve Atık Yönetimi Mevzuatı ile Sağlanan Uyum Sağlık Kuruluşlarında Tıbbi Atıkların Yönetimi ve Atık Yönetimi Mevzuatı ile Sağlanan Uyum Emine ERCAN ÇUBUKÇU Şube Müdürü Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Atık Yönetimi Dairesi Başkanlığı İÇERİK Sağlık

Detaylı

TEHLİKELİ MADDELERİN TAŞINMASI, DEPOLANMASI VE KONTROLÜ TALİMATI

TEHLİKELİ MADDELERİN TAŞINMASI, DEPOLANMASI VE KONTROLÜ TALİMATI Sayfa 1 / 5 1. AMAÇ: Tehlikeli maddeleri taşırken ve depolarken oluşabilecek kazaları önleyerek hastalara, çalışanlara ve çevreye verebileceği zararları önlemek, atıkların insan sağlığı ve çevreye yönelik

Detaylı

HASTANE TEMİZLİK PLANI

HASTANE TEMİZLİK PLANI HASTANE PLANI DOK.KODU:AY.PL.01 YAYIN TARİHİ: 01. 06 2016 REVİZYON NO:00 REVİZYON TARİHİ:00 SAYA NO:1/5 1 - DÜŞÜK RİSKLİ ALANLARIN VE DEZENEKSİYON PLANI Zemin MALZEMESİ/EKİPMA N Mop-Otomat- Yüzey Temizleyicisi

Detaylı

1.1- AMAÇ Sağlık hizmetleri ile ilişkili enfeksiyonların önlenmesine yönelik uyulması gereken temizlik kurallarını belirlemektir.

1.1- AMAÇ Sağlık hizmetleri ile ilişkili enfeksiyonların önlenmesine yönelik uyulması gereken temizlik kurallarını belirlemektir. 1- GENEL BİLGİLER 1.1- AMAÇ Sağlık hizmetleri ile ilişkili enfeksiyonların önlenmesine yönelik uyulması gereken temizlik kurallarını belirlemektir. 1.2- KAPSAM Bu plan Kahramanmaraş Ağız ve Diş Sağlığı

Detaylı

EK-1 FAALİYETLERİ SONUCU ATIK OLUŞUMUNA NEDEN OLAN SAĞLIK KURULUŞLARI

EK-1 FAALİYETLERİ SONUCU ATIK OLUŞUMUNA NEDEN OLAN SAĞLIK KURULUŞLARI EK-1 FAALİYETLERİ SONUCU ATIK OLUŞUMUNA NEDEN OLAN SAĞLIK KURULUŞLARI a) Büyük Miktarda Atık Üreten Sağlık Kuruluşları 1) Üniversite hastaneleri ve klinikleri, 2) Genel maksatlı hastaneler ve klinikleri,

Detaylı

Tehlikeli Atıkların Yönetimi. Aydın Selek Endüstriyel Atık Planlama Şefi

Tehlikeli Atıkların Yönetimi. Aydın Selek Endüstriyel Atık Planlama Şefi Tehlikeli Atıkların Yönetimi Aydın Selek Endüstriyel Atık Planlama Şefi TEHLİKELİ ATIK YÖNETİMİ 2017 İçerik Tehlikeli Atık Nedir? Mevzuat Tehlikeli Atık Yönetiminden Sorumlu Taraflar Atık Üreticisinin

Detaylı

T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ TEMİZLİK TALİMATI

T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ TEMİZLİK TALİMATI Sayfa 1 / 6 1.AMAÇ:Fakülte'de bulunan bölümlerin risk durumlarına göre sınıflandırılması ve temizliğinin doğru ve etkin yapılması için yöntem belirlemektir. 2.KAPSAM: Tüm birimleri kapsar. 3.TANIMLAR:

Detaylı

AMASYA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ TEMİZLİK PLANI KOD YÖN.PL.07 YAY.TR. OCAK 2013 REV TR. TEMMUZ 2014 REV NO 01 SYF NO 1/4

AMASYA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ TEMİZLİK PLANI KOD YÖN.PL.07 YAY.TR. OCAK 2013 REV TR. TEMMUZ 2014 REV NO 01 SYF NO 1/4 YÜKSEK RİSKLİ ALAN ORTA RİSKLİ ALAN DÜŞÜK RİSKLİ ALAN DİŞ PRETEZ LABORATUARI RÖNTGEN TUVALETLER ENTEGRE KLİNİKLER MERKEZİ STERİLİZASYON ÜNİTESİ BÖLÜM BAZINDA TEMİZLİK UYGULAMALARI İDARİ BİRİMLER HASTA

Detaylı

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI KOD YÖN.PL.04 YAY.TAR. 15.02.20 REV.TAR. SIRA NO 1 ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ HEDEFİ El Hijyenine bağlı risklerin azaltılması PLANLANAN FAALİYETLER El hijyeni malzemelerine tüm personelin her zaman ulaşabilirliğini

Detaylı

ATIK YÖNETĠMĠ TALĠMATI

ATIK YÖNETĠMĠ TALĠMATI Sayfa No 1/8 1. AMAÇ Atıkların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliğine uygun olarak toplanması, taşınmasi, geçici depolanması ve ilgili birimlere teslimini sağlamak. 2. KAPSAM

Detaylı

Atık Yönetimi (Tıbbi ve Tehlikeli Atık)

Atık Yönetimi (Tıbbi ve Tehlikeli Atık) T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Balıkesir KHB Çevre Yönetim Birimi Atık Yönetimi (Tıbbi ve Tehlikeli Atık) Mesut ÇETİN Çevre Yük. Mühendisi YÖNETMELİKLER Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği Ambalaj Atıklarının

Detaylı

İSTANBUL DA TIBBİ ATIKLARIN TOPLANMASI TAŞINMASI

İSTANBUL DA TIBBİ ATIKLARIN TOPLANMASI TAŞINMASI İSTANBUL DA TIBBİ ATIKLARIN TOPLANMASI TAŞINMASI Orhan YILMAZ Tıbbi Atık Toplama Şefi E-posta: oyilmaz@istac.com.tr İstanbul Aralık, 2016 TIBBİ ATIKLARIN TOPLANMASI TAŞINMASI İSTANBUL İLİ ÖRNEĞİ TIBBİ

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ NDE ÇEVREYLE DOST SİSTEM TASARIMI VE BU KAPSAMDA YAPILAN ÇALIŞMALAR

EGE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ NDE ÇEVREYLE DOST SİSTEM TASARIMI VE BU KAPSAMDA YAPILAN ÇALIŞMALAR EGE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ NDE ÇEVREYLE DOST SİSTEM TASARIMI VE BU KAPSAMDA YAPILAN ÇALIŞMALAR TEHLİKELİ ATIK TIBBİ ATIK Sağlık Kuruluşları AMBALAJ ATIĞI NÜKLEER ATIK EVSEL ATIK

Detaylı

SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU EKİPMANLARI (SPKE) HAZIRLAYAN NESLİHAN BOZKURT ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ

SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU EKİPMANLARI (SPKE) HAZIRLAYAN NESLİHAN BOZKURT ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU EKİPMANLARI (SPKE) HAZIRLAYAN NESLİHAN BOZKURT ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ Koruyucu ekipman kullanım amacı Hastalara sağlık hizmeti ve bakım veren sağlık çalışanlarının, başta

Detaylı

ATIK YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ

ATIK YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ SAYFA 1 / 5 1. AMAÇ: Bu prosedürün amacı, Hastanemizde üretilen tüm atık çeşitlerinin ayrıştırılması, miktarının azaltılması, uygun olarak toplanması, taşınması ve gerekli temizlik ve dezenfeksiyon kurallarına

Detaylı

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ 12.09.2013 0 0 1 / 5 AMAÇ Hastanemizde, çalışan güvenliği ile ilgili risklerin azaltılması için çalışan güvenliği kültürünün geliştirilmesine ve yaygınlaştırılmasına, bunu tesis edecek uygun yöntem ve

Detaylı

ENFEKSİYON KONTROLÜ VE ÖNLENMESİ: HASTANE UYGULAMALARI

ENFEKSİYON KONTROLÜ VE ÖNLENMESİ: HASTANE UYGULAMALARI ENFEKSİYON KONTROLÜ VE ÖNLENMESİ: HASTANE UYGULAMALARI Doç. Dr. Nihal Pişkin Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Sunum planı Tıbbi atık tanımı Tıbbi

Detaylı

HASTANE TEMİZLİĞİ. FATMA ARSLAN Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi

HASTANE TEMİZLİĞİ. FATMA ARSLAN Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi HASTANE TEMİZLİĞİ FATMA ARSLAN Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Amaç: Hastane ortamından kaynaklanabilecek enfeksiyonları önlemek, hasta, hasta yakını ve hastane çalışanları için sağlıklı bir ortam oluşturmak

Detaylı

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ HASTANE İÇİ ATIK YÖNETİM PLANI KODU: ENF.PL.15 YAYINLAMA TARİHİ: 21.04.1.

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ HASTANE İÇİ ATIK YÖNETİM PLANI KODU: ENF.PL.15 YAYINLAMA TARİHİ: 21.04.1. T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ HASTANE İÇİ ATIK YÖNETİM PLANI KODU: ENF.PL.15 YAYINLAMA TARİHİ: 21.04.2014 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO: 00 SAYFA SAYISI:78

Detaylı

TESİS YÖNETİMİ KOMİTESİ ÇALIŞMA TALİMATI

TESİS YÖNETİMİ KOMİTESİ ÇALIŞMA TALİMATI Sayfa No 1/10 AMAÇ: Hastalar, refakatçiler, çalışanlar ve ziyaretçiler için güvenli fonksiyonel ve destekleyici bir tesis sağlamak üzere çalışmalar yapmak. KAPSAM: Tüm Hastane SORUMLULAR: Tesis güvenliği

Detaylı

ATIKLARIN BİRİMLERE GÖRE DAĞILIMI VE TAKİP PLANI KOD: AY.PL.02 YAYIN TAR.: REV. TAR.:02/05/2018 REV. NO:01 SAYFA:1/2

ATIKLARIN BİRİMLERE GÖRE DAĞILIMI VE TAKİP PLANI KOD: AY.PL.02 YAYIN TAR.: REV. TAR.:02/05/2018 REV. NO:01 SAYFA:1/2 LARIN BİRİMLERE GÖRE DAĞILIMI VE TAKİP PLANI KOD: AY.PL.02 YAYIN TAR.:07.12.2017 REV. TAR.:02/05/2018 REV. NO:01 SAYFA:1/2 BÖLÜM KLİNİKLER POLİKLİNİKLER (TÜM MÜDAHALE VE MUAYENE ALANLARI, KAN ALMA) ACİL

Detaylı

DELİCİ KESİCİ ALET YARALANMALARI VE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

DELİCİ KESİCİ ALET YARALANMALARI VE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER DELİCİ KESİCİ ALET YARALANMALARI VE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER Hastanelerde Hastaneler enfeksiyon etkenleri bakımından zengin ortamlar Sağlık personeli kan yolu ile bulaşan hastalıklar açısından yüksek

Detaylı