1. GENEL STAJ KURAL ve ESASLARI 1.1. Genel Kurallar ve Staj Evrakları

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "1. GENEL STAJ KURAL ve ESASLARI 1.1. Genel Kurallar ve Staj Evrakları"

Transkript

1 1. GENEL STAJ KURAL ve ESASLARI 1.1. Genel Kurallar ve Staj Evrakları 1. Endüstri Mühendisliği Bölümünde okuyan her öğrenci öğrenim süresi boyunca 50 işgününden oluşan toplam üç stajı yapmak zorundadır. Bu stajların 10 iş gününü Atölye Stajı, 20 iş gününü Bilgisayar Stajı, 20 iş gününü ise Endüstri Mühendisliği Stajı oluşturmaktadır. 2. Stajlar eğitim öğretim dönemi dışında yapılmalıdır. Đstanbul Üniversitesi nin eğitim dönemi ile sınav dönemlerinde yapılan stajlar geçersiz sayılmaktadır. 3. Stajlar; Atölye Stajı, Bilgisayar Stajı ve son olarak da Endüstri Mühendisliği Stajı olmak üzere sırasıyla yapılacaktır. Đlk olarak yapılan atölye stajı en erken ikinci yılın sonundaki yaz tatilinde yapılabilir. Bilgisayar ve Endüstri Mühendisliği Stajları ise üçüncü sınıf tamamlandıktan sonra yapılabilecek stajlardır. 4. Bir staj döneminde (süre yeterli olsa bile) üç staj birden yapılamaz. Herhangi bir stajın çeşitli zaman dilimlerine ayrılarak yapılması (bölünmesi) ile tek bir stajın parçalanarak farklı işletmelerde yapılması mümkün değildir. Bir staja hangi işletmede başlandıysa staj aynı işletmede tamamlanmalıdır. Özel durumlar (bitirme durumunda olan öğrenciler, yabancı uyruklu öğrencilerin durumları) staj komisyonu tarafından değerlendirilerek karar verilecektir. 5. Öğrenci yapacağı her staj için ayrı sicil fişi, staj değerlendirme formu almalı ve ayrı staj defteri doldurmalıdır. Staj için başvurulan işletmenin öğrenciden isteyebileceği diğer bazı özel belgelerin de (öğrenci belgesi, ikametgah belgesi, güvenlik soruşturması, staj belgesi vb.) öğrenci tarafından hazırlanması gerekir. 6. Staj esnasında doldurulacak staj defterine ait sayfa örnekleri, kapak formatı, staj sicil fişi, staj değerlendirme formu ile stajlara ait kural ve esasların olduğu staj içerikleri bölüm web sitesinden ( indirilerek çoğaltılabilir.

2 7. Öğrenciler staja başlamadan önce, Öğrenci Staj Sicil Fişi ile Staj Değerlendirme Formlarına fotoğraflarını yapıştırmalı ve daha sonra formları önce staj sorumlusuna daha sonra da öğrenci işleri bürosuna mühürletip onaylatmalıdırlar. 8. Staj yeri bulma sorumluluğu öğrencilerdedir. Firmaların birçoğunun staj kontenjanları şubat-nisan ayları arasında dolmaktadır. Bu sebeple firmalardan gelen öğrenci talepleri ile geçmiş yıllarda staj yapılan firmalara ait bilgilerle ilgili duyuru ve talepler bölüm panolarından takip edilmelidir Staj Defteri Yazım Kuralları 1. Staj defteri; staj içeriklerine uygun şekilde, staj süresince yapılan faaliyetler ile işletmelerin öğrenciden yapması istenen özel çalışmaların bulunduğu defterdir. Staj defterinde sırasıyla, Dış Kapak, Đç Kapak, Yapılan Đşlerin Özetlendiği Sayfalar (iki sayfa), Staj Defteri Sayfaları ile varsa ekler yer almalıdır. Staj defterinde bulunan tüm sayfalara ait dosyalar web sitesinden indirilebilir. Staj defteri, burada ifade edilen boş sayfaların öğrenci tarafından gerekli sayıda çoğaltılıp doldurulması ile oluşturulur ve şeffaf kapaklı spiral ciltli dosya halinde teslim edilir. 2. Staj Sicil Fişi ve Staj Değerlendirme Formunun, staj yapılan firma tarafından gerekli yerleri doldurulmalı ve onaylanmalıdır. Bu belgeler kaşelenmiş ve mühürlenmiş kapalı bir zarf içerisine konularak, staj komisyonuna ulaştırılmalıdır. Staj sicil fişi ile değerlendirme formu öğrenci tarafından staj defteri ile birlikte getirilebileceği gibi işletme tarafından posta ile de gönderilebilir. Ancak sicil fişi ve staj değerlendirme formlarının kapalı ve mühürlü bir zarf içerisinde, işletmedeki bir yetkili tarafından imzalanmış ve kaşelenmiş olması gerekmektedir. Sicil fişinin ve staj değerlendirme formunun imzalanmamış, zarfın da mühürlenip kapatılmamış olduğu durumlarda staj geçersiz sayılacaktır. Sicil Fişi ve Staj Değerlendirme formu dışında staj defterinin tüm sayfalarının da işletmedeki yetkilice imzalanması ve kaşelenmesi gerekmektedir. 3. Staj içeriklerine uygun olmayan stajlar geçersiz sayılır. Đçeriklerde yanıtlanması istenen herhangi bir soru ya da araştırılması istenen bir konu staj yapılan yerde uygulanmıyorsa, işletmede yetkili bir kişi tarafından imza alınarak (staj defterinde)

3 ilgili konunun staj yapılan işletmede uygulanmadığı yazılmalıdır. Đçeriklerde istendiği halde staj defterinde olmayan her konunun, bulunmama gerekçesi ayrıntılı olarak belirtilmelidir. 4. Staj defteri, tükenmez kalem/dolma kalemle okunaklı bir şekilde, yazım kurallarına uygun olarak yazılabileceği gibi bilgisayarda da yazılabilir. Bilgisayarda yazılan staj defterleri yazım kuralları şablonuna uygun olmalıdır. (Bkz. Staj defterine her türlü ek, açıklama listesi, teknik terimleri açıklayan sözlük vb. eklenebilir Değerlendirme 1. Staj defteri, stajı izleyen eğitim döneminin ilk altı haftası içinde bölüm staj komisyonuna teslim edilmelidir. Bu tarihten sonra teslim edilen çalışmalar bir sonraki dönemde verilmiş kabul edilecektir. 2. Staj komisyonu stajları değerlendirme sürecinde gerekli görürse öğrencileri mülakata tabi tutulabilir. Değerlendirme sırasında çalışmanın önceki yıllarda yapılan stajlarla bir benzerliği olduğu belirlenirse staj doğrudan başarısız sayılır. 3. Stajlar, komisyonca değerlendirilerek başarılı veya başarısız olarak ilan edilir. Değerlendirme neticesinde stajların bir kısmının tekrar edilmesi de söz konusu olabilir. Değerlendirme sonuçları stajların teslim edildiği dönemin sonuna kadar öğrencilere duyurulacaktır. 4. Stajı başarısız bulunan öğrenciler, staj komisyonunca ilan edilen günde, komisyona başvurarak başarısızlık gerekçelerini öğrenebilirler.

4 4. ENDÜSTRĐ MÜHENDĐSLĐĞĐ STAJI ĐÇERĐĞĐ Endüstri Mühendisliği Stajı tüm öğrencilerimizin gerçekleştirmesi zorunlu olan en kapsamlı stajdır. Bu staj içeriğinde Endüstri Mühendisliği Stajına ait kural ve esaslar ile staj esnasında araştırılması istenen konular verilmiştir. Öğrencilerimizin başarılı bir staj için içerikte yer alan konuları dikkatlice okumaları ve içerikte yer alan sıraya göre staj defterlerini doldurmaları gerekmektedir Endüstri Mühendisliği Stajı Genel Kuralları Atölye ve Bilgisayar stajlarını tamamlamış olan öğrenciler Endüstri Mühendisliği stajını en erken 6. yarıyılın sonunda yapabilirler. Staj süresi 20 işgünüdür. Öğrencilerimiz Endüstri Mühendisliği Stajlarını üretim ya da hizmet sektöründe faaliyet gösteren firmalarda gerçekleştirebilirler. Endüstri Mühendisliği stajı yapılacak firmada en az bir Endüstri Mühendisinin çalışma şartı aranmaktadır. Firmanın çalıştığı sektör, çalışan sayısı, cirosu, kuruluş yılı vb. esaslar staj yapılabilme ön şartı için dikkat edilen kriterler değildir. Fakat Endüstri Mühendisliği stajı için içerikte yer alan konularda araştırma yapılabilecek üretim sektöründe faaliyet gösteren kurumsal firmaların tercih edilmesi önerilmektedir. Ayrıca öğrencilerimizin mezun olduktan sonra çalışmayı düşündükleri sektör ve pozisyonları dikkate alarak bir tercihte bulunması iş hayatındaki başarıları için son derece önemlidir. Bu sebeple öğrencilerimizin staj yeri ararken gelecekteki hedeflerini dikkate alarak staj yeri araması tavsiye edilmektedir. Staj defteri staj kılavuzunda ifade edildiği gibi elde ve bilgisayarda yazılabilir. Öğrencilerimizin staj defterlerinin iç kapak sayfasından sonra içindekiler sayfası hazırlaması gerekmektedir. Staj defteri şablonu, staj defteri teslimi, değerlendirme, ilan vb. konular staj kılavuzunda Genel Staj Kural ve Esasları bölümünde ifade edildiği şekilde gerçekleştirilecektir.

5 4.2. Endüstri Mühendisliği Stajının Amacı Endüstri Mühendisliği faaliyet alanı konularında (Üretim Planlama, Stok Yönetimi, Tesis Đçi Yerlerim, Proses Kontrol, Kalite Yönetim Sistemleri vb.) pratik uygulamaların görülmesi, Endüstri Mühendisliği faaliyet alanına giren konularda kullanılan araç ve yöntemler hakkında bilgi sahibi olunması, Đşletmelerdeki farklı departmanlar ile faaliyet alanları arasındaki ilişkinin anlaşılması, Đşletmeler ile tedarikçiler, müşteriler ve tedarik zincirinde bulunan kurumlar arasındaki faaliyetlerin araştırılması, Endüstri Mühendisi adayının farklı uygulama alanları ile uygulama konularını görerek gelecekte çalışabileceği faaliyet alanını belirlemesi Endüstri Mühendisliği Stajının Đçeriği Endüstri Mühendisliği Stajı kapsamında öğrencilerimizden öncelikle aşağıda yer alan konuları sırasıyla araştırmaları istenmektedir. Ayrıca Endüstri Mühendisliği Stajı kapsamında staj yapılan işletmede karşılaşılan bir problemin analiz edildikten sonra Endüstri Mühendisliği bakış açısıyla bu probleme bir çözüm önerisi getirilmesi istenmektedir (Staj Projesi). Öğrencilerimizin çalışma konularını sırasıyla ele almaları istenmektedir. Staj içeriğinde yer alan konulardan bazılarına ait uygulamalar staj yapılan işletmede var olmayabilir. Bu durumda cevaplanmayan konunun ne sebeple incelenemediği staj defterinde ifade edilmelidir. Staj kapsamında ele alınması istenen konular ile staj proje çalışması detayları aşağıda verilmiştir. I. Đşletmenin Tanımı Staj yapılan kuruluşun adı, çalışma alanı, adresi, adres krokisi, sermaye yapısı, işletmenin türü (anonim, limited, vb.), Đşletmenin büyüklüğü (sermayesi, cirosu, üretim kapasitesi), Đşletmenin ürün ya da hizmet çeşitleri, üretim miktarları (haftalık, aylık, yıllık),

6 Çalışanların sayısı ve dağılımı (işçi, teknisyen, mühendis, idari personel vb.) Aynı sektörde faaliyet gösteren firma isimleri (işletmenin rakipleri), Đşletmenin kısa tarihçesi hakkında bilgi veriniz. II. Organizasyon Yapısı Đşletmenin organizasyon şemasını çiziniz. Birimlerin/departmanların yapısı (hangi pozisyonlardan oluştuğu, bağlı olduğu birimler vb.) ve sorumlulukları hakkında kısaca bilgi veriniz. Birimler arasındaki bilgi akışını çiziniz. Birimler arasındaki veri ve bilgi akışı nasıl olmaktadır? Açıklayınız. Organizasyonda Endüstri Mühendisleri hangi birimlerde çalışmaktadırlar? Endüstri Mühendislerinin isimlerini, pozisyonlarını ve kısaca görev tanımlarını yazınız (Çok sayıda Endüstri Mühendisi varsa her birimden bir kişinin bilgilerini giriniz). III. Üretim Hizmet Yönetimi Staj yaptığınız işletmenin üretim/hizmet yönetimini inceleyiniz. Bu kapsamda;! Üretim/Hizmet gerçekleştirme sürecinde hammadde girişinden, nihai ürün/hizmet elde edilene kadar yapılan işlemler hakkında kısaca bilgi veriniz (Detaya inilmeden genel olarak temel ürün rotaları dikkate alınarak bilgi verilecektir).! Üretim/Hizmet süreçlerini inceleyerek seçeceğiniz bir sürecin süreç akış şemasını çiziniz.! Üretimde tanımlanmış rotalardan birisine örnek veriniz.! Ürün ağaçlarını (reçeteler) inceleyiniz. Bu kapsamda bir ürün ağacı örneği veriniz.! Staj yaptığınız işletmede üretim süreçlerinde kullanılan form, rapor, iş emri, satın alma fişi, fatura, arıza raporu, irsaliye vb. form ve evraklardan örnekler veriniz. Bu evrakların ne amaçlı kullanıldığını anlamaya çalışınız. Bu evraklar üzerinde yer alması gereken bilgileri doldurunuz. Evraklara ait örnekleri staj defterinde ekler bölümünde gösteriniz. Đşletmede daha önceden gerçekleştirilmiş olan bir iş etüdü çalışmasını inceleyiniz. Bu kapsamda;

7 ! Yapılan iş etüdü çalışmalarının ne amaçla kullanıldığını anlatınız (Eğer bir çalışma yoksa bunun nedenlerini ifade ediniz).! Belirleyeceğiniz bir operasyon için zaman etüdü çalışması yapınız. Hesapladığınız standart zamanı dikkate alarak gerçek kapasiteyi hesaplayınız.! Seçeceğiniz bir iş istasyonu için işi basitleştirme, operasyonu hızlandırma, verimlilik vb. konuları dikkate alarak bir metod etüdü çalışması gerçekleştiriniz. Bu kapsamda iş geliştirmeye ait önerileriniz var ise bunu anlatınız. Yapılan çalışma ve önerileri staj defterinin ekler bölümünde gösteriniz.! Đşletmede çalışma koşulları (ışıklandırma, ses düzeyi, makine kullanım ergonomisi vb.) ergonomisi dikkate alınmakta mıdır? Açıklayınız.! Ergonomi açısından problem teşkil eden bir durumu tespit etmeye çalışınız. Bu kapsamda tespit ettiğiniz problemin nasıl giderilebileceği ve giderildikten sonra öngördüğünüz kazançları (verimlilik, çalışan memnuniyetinin artırılması, hata oranının azaltılması vb.) ifade ediniz. Ürün/Hizmet gerçekleştirme süreçlerinde verimlilik analizleri (makine verimlilikleri, çalışanların verimlilik analizleri) yapılmakta mıdır? Bu kapsamda,! Yapılmış verimlilik analizlerine örnekler veriniz.! Ele alacağınız aynı işi yapan operatörleri ya da makineleri verimlilik açısından analiz ediniz. Elde ettiğiniz verimlilik sonuçları arasında bir fark varsa bu değişkenliğin sebeplerinin neler olabileceğini yazınız. Tesis yeri seçimi ve tesis içi yerleşim kapsamında aşağıdaki araştırmaları gerçekleştiriniz.! Mevcut tesis yerinin, tesis yeri seçiminde dikkate alınsı gereken kriterlere uygunluğunu değerlendiriniz.! Tesis içinde kullanılan taşıma ve depolama sistemleri hakkında kısa bilgi veriniz.! Tesis içi yerleşimi analiz ediniz. Bu kapsamda tesis içinde belirli bir alanı dikkate alarak alternatif yerleşim planları çıkartınız. Yapacağınız çalışmada öncelikle yerleşim kısıtlarını ortaya koyunuz (elektrik tesisatından kaynaklanan kısıtlar, kapı pencere vb gibi

8 yerleşim kısıtları, yeri değiştirilemez olan makineler vb.). Daha sonra alternatif yerleşim amacını/amaçlarını çıkartınız (taşıma maliyetinin minimizasyonu, üretim kapasitesinin artırılması vb.) Amaçlarınız doğrultusunda mevcut durumun analizini yapınız (rotaların çıkartılması, mamul ve yarı mamul taşıma maliyetlerinin çıkartılması vb.). Son olarak alternatif yerleşim düzenleri için hesaplamalar yaparak elde ettiğiniz sonucu değerlendiriniz. Đşletmede bakım yönetimi kapsamında gerçekleştirilen faaliyetlerden kısaca bahsediniz. Bakım kapsamında değerlendirilen ekipman ve makinelere ait düzeltici, önleyici, kestirimci vb. bakım faaliyetleri ile ilgili araştırma yapınız. Đşletmede var olan hurda, yeniden işleme maliyetleri ile bakım kapsamında gerçekleşen faaliyetlerin maliyetlerini sorgulayınız. Đşletmedeki bakım sistemindeki eksiklikler nelerdir değerlendiriniz. Üretimin farklı aşamalarında gerçekleştirilen kalite kontrol faaliyetlerini inceleyiniz. Bu kapsamda;! Gerçekleştirilen kalite kontrol faaliyetlerini (giriş kalite kontrol, istatistiksel proses kontrol, mamul muayene, vb.) açıklayınız.! Gerçekleştirilen kalite kontrol işlemlerinde kullanılan form, spesifikasyon limitleri el kitabı, vb. dokümanlara örnekler veriniz.! Kalite kontrol değerlendirilmesinde kullanılan istatistiksel yöntemleri anlatınız.! Đşletmede gerçekleştirilen kalite kontrol faaliyetlerini sorgulayınız. Bu kapsamda yapılan faaliyetleri nicelik ve nitelik açısından inceleyiniz. Eksiklikleri ve bu eksikliklerin giderilmesi ile elde edilecek kazançları (hurda maliyetinin azalması, ürün birim maliyetinin düşürülmesi, kapasitenin artırılması vb.) değerlendiriniz. Staj yaptığınız işletmede bir simülasyon uygulaması var ise bu uygulama hakkında kısaca bilgi veriniz. Bunun dışında işletmede hangi alanda simülasyon ve modelleme çalışması yapılabilir? Bu çalışma ile hangi faydalar elde edilebilir? Açıklayınız. Üretim süreçlerini inceleyerek bir ya da iki darboğaz tespit ediniz. Bu darboğazları nasıl tespit ettiğinizi anlatınız. Tespit ettiğiniz darboğazlar nasıl giderilebilir ve giderilmesi durumunda ön gördüğünüz kazançlar nelerdir? Açıklayınız.

9 IV. Đnsan Kaynakları Đşletmede insan kaynakları biriminde gerçekleştirilen faaliyetleri gruplayarak bu faaliyetler hakkında kısaca bilgi veriniz (personel takibi, oryantasyon, işe alma, ücret sistemi vb.). Đşletmede bir birime ait tanımlanmış görev tanımlarını inceleyiniz. Bu kapsamda ilgili pozisyonlar için görev tanımları, yetki ve sorumluluklar ile yetkinliklere (o pozisyon için gereken nitelikler) ait örnekler veriniz. Đşletmede ücret sistemi ve performans değerleme ile ilgili bir sistem var mıdır? Varsa bu sistemden bahsediniz. Đşletmede çalışanların eğitim ihtiyaçları tespit edilmekte midir? Đşletmede çalışanların eğitim ihtiyaçlarının nasıl tespit edildiği ve eğitim kapsamında hangi faaliyetlerin yürütüldüğünü kısaca anlatınız. V. Üretim Planlama ve Stok Yönetimi Firmadaki üretim sistemi hangi üretim sistemi kapsamına girmektedir? Açıklayınız. Staj yaptığınız işletmede yıllık, aylık üretim planlaması ile haftalık atamalar nasıl yapılmaktadır. Anlatınız. Talebin aylık dağılımını bir grafik ile gösteriniz. Đşletmede talep tahmini yapılıyor ise bunun ne şekilde gerçekleştirildiğini anlatınız. Firma ürünlerinden birinin, geçmiş en az beş dönemlik satış miktarlarını dikkate alarak, ileriye doğru üç dönemlik tahmin değerlerini bulmak için regrasyon analizi çalışması yaparak, bulunan denklemi ve korelasyon katsayısını yazınız. Talepteki değişiklikler için firmanın aldığı önlemlerden bahsediniz. Üretim planlarında kullanılan üretim kapasitesi nasıl hesaplanmaktadır? Açıklayınız. Staj yaptığınız yerde kapasite kullanım oranlarının aylık dağılımları nasıl olmaktadır? Aylık kapasite kullanım oranlarında farklılıklar var ise bunun nedenleri nelerdir? Açıklayınız.

10 Ürün dağıtım sistemini kısaca anlatınız. Ayrıca varsa satış sonrası hizmetler konusunda bilgi veriniz. Firmada ne tür stoklar tutulmaktadır (Hammadde, mamul, yarımamul vb.)? Tutulan stoklara ait ne tür hesaplamalar (Yeniden Sipariş Noktası, Emniyet Stoğu, Ekonomik Sipariş Noktası vb.) yapılmaktadır? Kullanılan parametreler ile yapılan hesaplamalara örnekler vererek açıklayınız. Stok hareketleri nasıl takip edilmektedir. Stok giriş, çıkış ve tüm hareketlerinde kullanılan takip sistemi nasıl işlemektedir? Anlatınız. Đşletmede stok maliyetleri hesaplanmakta mıdır? Yapılan hesaplamalara örnekler veriniz. Eğer hesaplanmıyorsa basit bir model kurarak bir mamul stoğu için yıllık stok maliyetini çıkartınız. VI. Pazarlama ve Müşteri Đlişkileri Yönetimi Đşletmenin pazarlama sistemi ile pazarlama politika ve stratejilerini kısaca açıklayınız. Đşletmede bir pazarlama birimi varsa bu birimin işletmedeki temel fonksiyonlarını anlatınız. Böyle bir birim yok ise pazarlama faaliyetlerinin hangi birim tarafından nasıl gerçekleştirildiğini yazınız. Pazarlama ve reklam faaliyetlerinin planlanması nasıl gerçekleştirilmektedir? Đşletmenin pazarlama faaliyetlerinde sizce eksik olan çalışmalar nelerdir? Açıklayınız. Müşterileri ilişkileri yönetimi konusunda (müşterilerin takibi, bilgilendirilmesi, memnuniyet analizleri, müşteri istek ve öneri sistemleri vb.) yapılan faaliyetleri anlatınız. Đşletmede müşteri memnuniyeti nasıl hesaplanmaktadır. Açıklayınız. Müşteri istek ve beklentileri üretim ile eş zamanlı olarak değerlendirilebilmekte midir? Müşteriden gelen geri besleme ürün geliştirme faaliyetlerinde nasıl kullanılmaktadır? Anlatınız.

11 VII. Kalite Yönetim Sistemi Staj yaptığınız firmanın sahip olduğu kalite yönetim sistem belgesi ile çevre, işçi sağlığı ve güvenliği ya da sektörü ile ilgili yönetim sistem belgeleri (TS vb.) var mıdır? Sahip olunan sistemler hakkında kısaca bilgi veriniz. Đşletme var olan Kalite Yönetim Sistemi kapsamında kullanılan dokümantasyon sistemini (El kitabı, görev tanımları, prosedürler, talimatlar, formlar vb.) inceleyiniz. Kullanılan dokümanlara ile K.Y.S. kapsamında gerçekleştirilen uygulamalara örnekler veriniz. Đşletmede bir kalite ya da kurumsal gelişim departmanı var mıdır? Böyle bir birim var ise bu birimin faaliyetleri ile ilgili bilgi veriniz. Đşletmede AR-GE birimi var ise bu birimin faaliyetlerinden bahsediniz. Đşletmede sürekli iyileştirme ve gelişim kapsamında yararlanılan sistem ve yöntemler (kaizen, altı sigma, vb.) ile ilgili bilgi veriniz. Sürekli iyileştirme kapsamında kullanılan araç ve tekniklerin (FMEA, ĐPK vb.) uygulama örnekleri var mıdır? Kullanılan araç ve tekniklere ait örnek veriniz. Bu araç ve tekniklerden birisinin uygulaması hakkında detaylı bilgi veriniz. VIII. Muhasebe ve Finans Sistemi Staj yaptığınız işletmenin muhasebe ve finans faaliyetlerini özetleyiniz. Muhasebe ve finans faaliyetlerinden sorumlu birimlerin faaliyetlerini anlatınız. Đşletmede ürün ya da hizmetler nasıl maliyetlendirilmektedir? Birim maliyetler nasıl hesaplanmaktadır. Bilgi veriniz. Bir ürüne ait birim maliyet hesabını, hammadde giderleri, işçilik maliyetleri, genel giderler gibi tüm giderleri dikkate alarak hesaplayınız. Ele aldığınız ürünün başa baş noktası analizini yapınız.

12 IX. Bilgisayar Uygulamaları Firmada kullanılan ERP yazılımını inceleyiniz. Yazılımda hangi modüller ne amaçlı kullanılmaktadır? Kısaca bilgi veriniz. Staj yapılan işletmede bilgisayar destekli gerçekleştirilen faaliyetler (Bilgisayar destekli malzeme taşıma ve depolama sistemi, bilgisayar destekli tasarım, simülasyon uygulamaları, bilgisayar destekli malzeme tanımlama ve etiketleme sistemi vb.) nelerdir? Bu kapsamda kullanılan özel amaçlı kullanılan yazılımlar ile ilgili kısaca bilgi veriniz. X. Staj Projesi Staj yaptığınız işletmede ele alacağınız bir problemin detaylı analizini yaptıktan sonra Endüstri Mühendisi bakış açısı ile bir çözüm geliştiriniz (Ele alınacak çalışmanın alanı staj içeriğinde ifade edilen konulardan biri olabileceği gibi staj içeriğinde yer almayan bir konu da olabilir. Bu kapsamda gerçekleştirilecek proje çalışması üretim planlama, tesis içi yerleşim, proses kontrol, iş etüdü, bakım yönetimi vb. konularda gerçekleştirilebilir). Çalışmayı süreçlere bölerek (problem analizi, problemin tanımı, geliştirilen sistem, kullanılan yöntem vb.) yaptığınız faaliyetler ile ilgili bilgi veriniz. Staj projesi kapsamında gerçekleştirdiğiniz çalışmada elde ettiğiniz sonuçları değerlendiriniz.

1. GENEL STAJ KURAL ve ESASLARI 1.1. Genel Kurallar ve Staj Evrakları

1. GENEL STAJ KURAL ve ESASLARI 1.1. Genel Kurallar ve Staj Evrakları 1. GENEL STAJ KURAL ve ESASLARI 1.1. Genel Kurallar ve Staj Evrakları 1. Endüstri Mühendisliği Bölümünde okuyan her öğrenci öğrenim süresi boyunca 50 işgününden oluşan toplam üç stajı yapmak zorundadır.

Detaylı

NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÇORLU MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ KURALLARI

NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÇORLU MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ KURALLARI NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÇORLU MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ KURALLARI AMAÇ MADDE 1 Bu staj kurallarının amacı Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği

Detaylı

T.C. İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi. Endüstri Mühendisliği Programı. Staj Kılavuzu. Şubat 2015.

T.C. İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi. Endüstri Mühendisliği Programı. Staj Kılavuzu. Şubat 2015. T.C. İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi Endüstri Mühendisliği Programı Staj Kılavuzu Şubat 2015 Staj Komisyonu 1 ÖNSÖZ Mühendislik öğreniminin en önemli aşamalarından birisini stajlar

Detaylı

İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI

İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI 2014 İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI Açıklama Staj yapılan işletmelerde

Detaylı

T.C. İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi

T.C. İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi T.C. İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi Endüstri Mühendisliği Programı Staj Kılavuzu Şubat 2015 Staj Komisyonu 1 ÖNSÖZ Mühendislik öğreniminin en önemli aşamalarından birisini stajlar

Detaylı

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİ STAJ KLAVUZU

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİ STAJ KLAVUZU ANADOLU ÜNİVERSİTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİ STAJ KLAVUZU I. AMAÇ ve KAPSAM Anadolu Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin dört yıllık lisans eğitimleri sırasında yapmakla yükümlü

Detaylı

BAYBURT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ UYGULAMA İLKELERİ BÖLÜM I GENEL HUSUSLAR

BAYBURT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ UYGULAMA İLKELERİ BÖLÜM I GENEL HUSUSLAR BAYBURT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ UYGULAMA İLKELERİ BÖLÜM I GENEL HUSUSLAR 1.1. Bu staj kılavuzu, Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin staj öncesi, staj

Detaylı

STAJ DEFTERİNİN HAZIRLAMASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KURALLAR

STAJ DEFTERİNİN HAZIRLAMASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KURALLAR Sayfa 1 / 5 EDİLMESİ GEREKEN KURALLAR 1) Doldurmuş olduğunuz defterler düzenli ve bütünlüğü tam olarak teslim edilmelidir. Bu nedenle defterler: El yazısı ile doldurulmuşsa; yazılar okunabilir ve kabul

Detaylı

T.C. ĠSTANBUL TĠCARET ÜNĠVERSĠTESĠ ENDÜSTRĠ MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ STAJ KILAVUZU

T.C. ĠSTANBUL TĠCARET ÜNĠVERSĠTESĠ ENDÜSTRĠ MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ STAJ KILAVUZU T.C. ĠSTANBUL TĠCARET ÜNĠVERSĠTESĠ STAJ KILAVUZU STAJ KILAVUZU I. GENEL ĠLKELER 1. Mühendislik Fakültesi ne bağlı Endüstri Mühendisliği bölümü öğrencilerinin stajlarının amacı, İstanbul Ticaret Üniversitesi

Detaylı

İŞ YERİNDE UYGULAMA KURALLARI

İŞ YERİNDE UYGULAMA KURALLARI T.C. İSTANBUL AREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ A. İŞ YERİNDE UYGULAMA KURALLARI ve ESASLARI Genel Hususlar, T.C. İstanbul AREL Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık

Detaylı

STAJ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

STAJ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI STAJ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI Staj Komisyonu Başkanı: Doç. Dr. S a l i m K A H V E C İ Y a r d ı m c ı l a r : A r ş. G ö r. S e l i n A Y D I N F A N D A K L I A r ş. G ö r. H a t i c e O K U M U Ş A

Detaylı

BAÜ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ STAJ YÖNETMELİĞİ

BAÜ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ STAJ YÖNETMELİĞİ BAÜ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ STAJ YÖNETMELİĞİ Endüstri Mühendisliği Staj Komisyonu Staj Komisyon Başkanı Serbest Staj Sorumluları Atölye Staj Sorumluları İşletme Staj Sorumluları : Öğr. Gör. Emine Uçmuş :

Detaylı

T.C. ĠSTANBUL TĠCARET ÜNĠVERSĠTESĠ

T.C. ĠSTANBUL TĠCARET ÜNĠVERSĠTESĠ T.C. ĠSTANBUL TĠCARET ÜNĠVERSĠTESĠ STAJ KILAVUZU STAJ KILAVUZU I. GENEL ĠLKELER 1- Mühendislik Fakültesi ne bağlı Mekatronik Mühendisliği bölümü öğrencilerinin stajlarının amacı, İstanbul Ticaret Üniversitesi

Detaylı

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ YAZ STAJI DOSYASI DÜZCE

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ YAZ STAJI DOSYASI DÜZCE DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ YAZ STAJI DOSYASI DÜZCE Düzce Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Konuralp Yerleşkesi 81620 Düzce Tel: 0380 542 11 33 Faks: 0380 542 11 34 DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ

Detaylı

KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ ESASLARI

KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ ESASLARI KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ ESASLARI 1. STAJLAR VE İZLENECEK YOL 1.1 Makine Mühendisliği öğrencileri, aldıkları teorik ve uygulamalı derslerdeki bilgileri

Detaylı

KİMYA MÜHENDİSLİĞİ STAJ BİLGİLERİ

KİMYA MÜHENDİSLİĞİ STAJ BİLGİLERİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ STAJ BİLGİLERİ Kimya Mühendisliği Bölümü öğrencileri, mesleki bilgi, beceri ve tecrübelerini arttırmak amacı ile İşletme Stajı ve/veya Laboratuar olmak üzere toplam iki staj yapmak zorundadır.

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KTÜ Mühendislik Fakültesi Staj Yönergesi KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ STAJ YÖNERGESİ Trabzon 2007 1 KTÜ Mühendislik Fakültesi Staj Yönergesi İÇİNDEKİLER A- BİRİNCİ KISIM 1. Genel

Detaylı

BA 399 STAJ PROGRAMI KILAVUZU

BA 399 STAJ PROGRAMI KILAVUZU BA 399 STAJ PROGRAMI KILAVUZU Bu kılavuz, Abdullah Gül Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi, İşletme Bölümü öğrencilerinin yürütmekle yükümlü oldukları BA 399 Staj Programı hakkında bilgi vermek ve

Detaylı

D.E.Ü MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ PROGRAMI

D.E.Ü MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ PROGRAMI 1. Bölüm Staj Komisyonu D.E.Ü MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ PROGRAMI Bölüm staj komisyonu, Bölüm Başkanlığı tarafından en az iki yıl görev süresi için atanır. Bir başkan ve üç

Detaylı

STAJ REHBERİ. Haziran2018

STAJ REHBERİ. Haziran2018 STAJ REHBERİ 1 Endüstri Mühendisliği Bölümünde staj yapmak zorunludur. Zorunlu staj süresi 3 aşamalı olarak toplam belirlenmiştir. Bunlar, 10 işgünü Serbest Staj 20 işgünü Atölye Stajı 20 işgünü İşletme

Detaylı

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ UYGULAMA ESASLARI

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ UYGULAMA ESASLARI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ UYGULAMA ESASLARI 1. Endüstri Mühendisliği Bölümü Stajı, Mühendislik Fakültesi Staj genel esasları çerçevesinde yapılacaktır. 2. Endüstri Mühendisliği

Detaylı

STAJ ESASI VE USULLERİ

STAJ ESASI VE USULLERİ NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA BÖLÜMÜ STAJ ESASI VE USULLERİ Amaç ve Kapsam Madde 1- Bu esas Necmettin Erbakan Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ HAVACILIK VE UZAY BİLİMLERİ FAKÜLTESİ HAVACILIK YÖNETİMİ BÖLÜMÜ STAJ DEFTERİ

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ HAVACILIK VE UZAY BİLİMLERİ FAKÜLTESİ HAVACILIK YÖNETİMİ BÖLÜMÜ STAJ DEFTERİ KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ HAVACILIK VE UZAY BİLİMLERİ FAKÜLTESİ HAVACILIK YÖNETİMİ BÖLÜMÜ STAJ DEFTERİ Öğrencinin Adı ve Soyadı Doğum Yeri ve Yılı Fakülte Numarası Bölümü FOTOĞRAF STAJ BİLGİLERİ İşyeri Adı

Detaylı

T.C. OKAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK FAKÜLTESİ KENTSEL TASARIM VE PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ÖĞRENCİ STAJ ESASLARI GENEL ESASLAR

T.C. OKAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK FAKÜLTESİ KENTSEL TASARIM VE PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ÖĞRENCİ STAJ ESASLARI GENEL ESASLAR T.C. OKAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK FAKÜLTESİ KENTSEL TASARIM VE PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ÖĞRENCİ STAJ ESASLARI GENEL ESASLAR 1-Amaç : Mesleki Pratik Çalışma (staj), öğrencilerin Kentsel Tasarım

Detaylı

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ YÖNERGESİ

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ YÖNERGESİ Bu staj yönergesi Celal Bayar Üniversitesi Endüstri Mühendisliği öğrencilerinin Üretim ve Yönetim stajları sırasında yapmaları gereken çalışmaları içermektedir. Staj, öğrencinin öğrenim hayatı boyunca

Detaylı

UŞAK ÜNİVERSİTESİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ UYGULAMA ESASLARI

UŞAK ÜNİVERSİTESİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ UYGULAMA ESASLARI UŞAK ÜNİVERSİTESİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ UYGULAMA ESASLARI STAJ KURALLARI Pratik çalışma, İş Güvenliği Uzmanı adayı bir öğrenciye, lisans öğrenimi boyunca öğrendiği konuların endüstriyel uygulamalarına

Detaylı

STAJ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

STAJ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI STAJ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI Staj Komisyonu Başkanı: Doç. Dr. Salim KAHVECİ Yardımcılar: Arş. Gör. Hatice OKUMUŞ Arş. Gör. Selin AYDIN FANDAKLI Arş. Gör. Hakan ERDÖL Staj kuralları Pratik bilgi ve becerilerin

Detaylı

T.C. İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi

T.C. İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi T.C. İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi Çocuk Gelişimi Programı Staj Kılavuzu Kasım2015 Staj Komisyonu 1 ÖNSÖZ Çocuk Gelişimi öğreniminin en önemli aşamalarından birisini stajlar oluşturmaktadır.

Detaylı

ULUDAĞ ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK-MĠMARLIK FAKÜLTESĠ STAJ YÖNERGESĠ. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç Ve Kapsam, Dayanak, Tanımlar

ULUDAĞ ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK-MĠMARLIK FAKÜLTESĠ STAJ YÖNERGESĠ. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç Ve Kapsam, Dayanak, Tanımlar ULUDAĞ ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK-MĠMARLIK FAKÜLTESĠ STAJ YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç Ve Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç ve Kapsam MADDE 1 - Bu Yönerge, Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi

Detaylı

UŞAK ÜNİVERSİTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ KURALLARI

UŞAK ÜNİVERSİTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ KURALLARI 1 UŞAK ÜNİVERSİTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ KURALLARI Pratik çalışma, Kimya Mühendisi adayı bir öğrenciye, lisans öğrenimi boyunca öğrendiği konuların endüstriyel uygulamalarına yönelik deneyim

Detaylı

Doç. Dr. Sedat ONDARAL Staj Komisyonu Başkanı. Arş. Gör. Emir ERİŞİR Staj Komisyonu Üyesi

Doç. Dr. Sedat ONDARAL Staj Komisyonu Başkanı. Arş. Gör. Emir ERİŞİR Staj Komisyonu Üyesi Doç. Dr. Sedat ONDARAL Staj Komisyonu Başkanı Arş. Gör. Bilge YILMAZ Staj Komisyonu Üyesi Arş. Gör. Emir ERİŞİR Staj Komisyonu Üyesi Arş. Gör. Gaye KÖSE Staj Komisyonu Üyesi KTÜ Orman Fakültesi, Orman

Detaylı

T.C. NUH NACİ YAZGAN ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR VE TASARIM FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ STAJ ESASLARI KAYSERİ

T.C. NUH NACİ YAZGAN ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR VE TASARIM FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ STAJ ESASLARI KAYSERİ T.C. NUH NACİ YAZGAN ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR VE TASARIM FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ STAJ ESASLARI KAYSERİ 2014 GENEL BİLGİLER VE İLK İŞLEMLER 1. Mimarlık Bölümü öğrencileri, iki staj yapmak zorundadırlar.

Detaylı

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DOÇ. DR. FATİH ÇALIŞKAN STAJ KOMİSONU BAŞKANI

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DOÇ. DR. FATİH ÇALIŞKAN STAJ KOMİSONU BAŞKANI T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DOÇ. DR. FATİH ÇALIŞKAN STAJ KOMİSONU BAŞKANI Stajın Amacı Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi öğrencilerinin;

Detaylı

1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ

1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ 13 1.1. Üretim, Üretim Yönetimi Kavramları ve Önemi 14 1.2. Üretim Yönetiminin Tarihisel Gelişimi 18 1.3. Üretim Yönetiminin Amaçları ve Fonksiyonları

Detaylı

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ STAJ ESASLARI

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ STAJ ESASLARI İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ STAJ ESASLARI I. GENEL İLKELER Madde 1 Staj, İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi; Medya ve İletişim Sistemleri, Halkla İlişkiler, Görsel İletişim

Detaylı

STAJ HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR

STAJ HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR STAJ HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR Staj ile ilgili sorular ve cevaplar, Mühendislik Mimarlık Fakültesi ve Otomotiv Mühendisliği Bölümü Staj yönetmeliklerine ek olarak hazırlanmıştır. Önce staj yönergeleri

Detaylı

OMÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ İLKELERİ / UYGULAMA ESASLARI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Hedefler

OMÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ İLKELERİ / UYGULAMA ESASLARI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Hedefler OMÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ İLKELERİ / UYGULAMA ESASLARI Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Hedefler MADDE 1 - (1) Bu ilkeler; Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik

Detaylı

T.C. İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ

T.C. İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ T.C. İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ STAJ KILAVUZU STAJ KILAVUZU I. GENEL İLKELER 1- Uygulamalı Bilimler Fakültesi ne bağlı Uluslararası Lojistik Bölümü öğrencilerinin stajlarının amacı, İstanbul Ticaret

Detaylı

KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ ESASLARI

KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ ESASLARI KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ ESASLARI 1. STAJLAR VE İZLENECEK YOL 1.1 Yazılım Mühendisliği öğrencileri, aldıkları teorik ve uygulamalı derslerdeki bilgileri

Detaylı

T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü STAJ KILAVUZU.

T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü STAJ KILAVUZU. T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü STAJ KILAVUZU Staj Süreci 1. Staj eğitimi akademik tatillerde, 2 farklı staj alanında, her birisi

Detaylı

KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ ESASLARI

KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ ESASLARI KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ ESASLARI 1. STAJLAR VE İZLENECEK YOL 1.1 Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğrencileri, aldıkları teorik ve uygulamalı

Detaylı

STAJ HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR

STAJ HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR STAJ HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR Staj ile ilgili sorular ve cevaplar, Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü Staj yönetmeliklerine ek olarak hazırlanmıştır. Önce staj yönergeleri okunmalıdır.

Detaylı

T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ İŞLETME VE YÖNETİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ İŞLETME VE YÖNETİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ EK-5 T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ İŞLETME VE YÖNETİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ZORUNLU STAJ PROGRAMI LOJİSTİK STAJ RAPORU Öğrencinin Adı Soyadı Bölüm / Sınıf No./ Öğrenci No. Ev Telefonu Cep Telefonu e-posta ÖĞRENCİ

Detaylı

D.E.Ü MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ PROGRAMI

D.E.Ü MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ PROGRAMI 1. Bölüm Staj Komisyonu D.E.Ü MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ PROGRAMI Bölüm staj komisyonu, Bölüm Başkanlığı tarafından en az iki yıl görev süresi için atanır. Bir başkan ve üç

Detaylı

İHALEYE DAVET MEKTUBU. Finansmanı Avrupa Birliği tarafından sağlanan KOBI Ürün ve Hizmetlerinin Modernizasyonu projesinin uygulanması çerçevesinde

İHALEYE DAVET MEKTUBU. Finansmanı Avrupa Birliği tarafından sağlanan KOBI Ürün ve Hizmetlerinin Modernizasyonu projesinin uygulanması çerçevesinde İHALEYE DAVET MEKTUBU Sayın Yetkili Satınalma Adı: Yazılım alımı. Satınalma Numarası: 2014/340-774-01 Finansmanı Avrupa Birliği tarafından sağlanan KOBI Ürün ve Hizmetlerinin Modernizasyonu projesinin

Detaylı

T.C. Sakarya Üniversitesi Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi Bilişim Sistemleri Mühendisliği YAZILIM STAJI UYGULAMA ESASLARI

T.C. Sakarya Üniversitesi Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi Bilişim Sistemleri Mühendisliği YAZILIM STAJI UYGULAMA ESASLARI T.C. Sakarya Üniversitesi Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi Bilişim Sistemleri Mühendisliği YAZILIM STAJI UYGULAMA ESASLARI Amaç ve Kapsam: Bilişim Sistemleri Mühendisliği öğrencilerinin yapacakları

Detaylı

EK-12 : MAK 400 STAJI ÖRNEK RAPORU BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK <400> STAJ RAPORU

EK-12 : MAK 400 STAJI ÖRNEK RAPORU BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK <400> STAJ RAPORU EK-12 : MAK 400 STAJI ÖRNEK RAPORU TASARIM VE PROJE BÜROLARI STAJI BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK STAJ RAPORU (Rapor yazım tarihi) ÖĞRENCİ ADI SOYADI : NUMARASI : STAJ YAPILAN

Detaylı

KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ YÖNERGESİ

KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ YÖNERGESİ KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ YÖNERGESİ Amaç Madde 1-Bu yönerge, Kırklareli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin

Detaylı

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ İLKELERİ / UYGULAMA ESASLARI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Hedefler

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ İLKELERİ / UYGULAMA ESASLARI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Hedefler T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ İLKELERİ / UYGULAMA ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Hedefler Amaç MADDE 1- (1) Bu ilkeler; Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik

Detaylı

İÇ TETKİKÇİ DEĞERLENDİRME SINAVI

İÇ TETKİKÇİ DEĞERLENDİRME SINAVI 13.07.2018 ISO 9001:2015 İÇ TETKİKÇİ DEĞERLENDİRME SINAVI Soru Sayısı: 33 Süre: 40 Dakika Ad SOYAD: Bölüm: ADL Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri OĞUZ ÖZTÜRK Soru-1) Aşağıdakilerden hangisi ISO 9001:2015

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak Amaç Madde 1- (1) Bu yönergenin amacı; Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi

Detaylı

Çevre Mühendisliği Bölümü Staj Esasları

Çevre Mühendisliği Bölümü Staj Esasları Çevre Mühendisliği Bölümü Staj Esasları TANIM: Staj, akademik öğrenim süresi boyunca edinilen teorik ve uygulamaya yönelik bilgilerin ışığında, uygun görülen birimlerde (laboratuvar, büro, işletme, arıtma

Detaylı

Endüstri Stajı I-II Dersi Uygulama Esasları

Endüstri Stajı I-II Dersi Uygulama Esasları Endüstri Stajı I-II Dersi Uygulama Esasları Bu sunum Karabük Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İmalat Mühendisliği Bölümü Öğrencilerinin Endüstri Stajı I ve II derslerinin uygulanmasında yardımcı olması

Detaylı

EK-10 : MAK 400 STAJI ÖRNEK RAPORU BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK <400> STAJ RAPORU

EK-10 : MAK 400 STAJI ÖRNEK RAPORU BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK <400> STAJ RAPORU EK-10 : MAK 400 STAJI ÖRNEK RAPORU FABRİKA / ATÖLYE STAJI BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK STAJ RAPORU (Rapor yazım tarihi) ÖĞRENCİ ADI SOYADI : NUMARASI : STAJ YAPILAN KURUM ADI

Detaylı

STAJ İŞYERLERİNİN YÜRÜTÜLMESİYLE İLGİLİ KURALLAR

STAJ İŞYERLERİNİN YÜRÜTÜLMESİYLE İLGİLİ KURALLAR STAJ İŞYERLERİNİN YÜRÜTÜLMESİYLE İLGİLİ KURALLAR TÜM BÖLÜMLER STAJ ÇALIŞMASI ( 30 İŞ 1. Staj çalışmaları yukarıdaki tabloda belirtilen sürelerde yaz tatilinde yapılır. Beklemeli öğrencilerin staj çalışmalar

Detaylı

T.C. LOJİSTİK PROGRAMI STAJ KILAVUZU

T.C. LOJİSTİK PROGRAMI STAJ KILAVUZU T.C. İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ STAJ KILAVUZU STAJ UYGULAMA KILAVUZU I. GENEL İLKELER 1- Meslek Yüksek Okulu na bağlı Lojistik Programı öğrencilerinin stajlarının amacı, İstanbul Ticaret Üniversitesi

Detaylı

T.C. İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ ESASLARI

T.C. İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ ESASLARI T.C. İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ STAJ ESASLARI STAJ ESASLARI I. GENEL İLKELER Madde 1 Mühendislik Fakültesi ne bağlı Bilgisayar Mühendisliği bölümü öğrencilerinin stajlarının amacı, İstanbul Ticaret

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ STAJ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK, TANIMLAR

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ STAJ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK, TANIMLAR ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ STAJ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK, TANIMLAR Amaç MADDE 1. Stajın amacı, öğrencilerin, öğrenim gördükleri bölümler ile ilgili iş alanlarını tanımalarını,

Detaylı

T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ İŞLETME ve YÖNETİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ İŞLETME ve YÖNETİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ İŞLETME ve YÖNETİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ZORUNLU STAJ PROGRAMI LOJİSTİK STAJ RAPORU Öğrencinin Adı Soyadı Bölüm / Sınıf No./ Öğrenci No. Ev Telefonu Cep Telefonu e-posta ÖĞRENCİ

Detaylı

FATİH SULTAN MEHMET VAKIF ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ STAJ DEFTERİ İMİM 400 STAJ 3

FATİH SULTAN MEHMET VAKIF ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ STAJ DEFTERİ İMİM 400 STAJ 3 FATİH SULTAN MEHMET VAKIF ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ STAJ DEFTERİ İMİM 400 STAJ 3 MESLEKİ UYGULAMA İÇ MİMARLIK BÜRO Adı - Soyadı :.............................. Numarası :..............................

Detaylı

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ STAJ YÖNERGESİ

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ STAJ YÖNERGESİ CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ STAJ YÖNERGESİ Amaç ve Kapsam Madde 1 - Bu staj yönergesi, Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin teorik bilgilerini pratikle geliştirmek

Detaylı

T.C. NUH NACİ YAZGAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ ESASLARI KAYSERİ

T.C. NUH NACİ YAZGAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ ESASLARI KAYSERİ T.C. NUH NACİ YAZGAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ ESASLARI KAYSERİ 2014 1 GENEL BİLGİLER VE İLK İŞLEMLER 1. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri,

Detaylı

KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ ESASLARI

KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ ESASLARI KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ ESASLARI 2. STAJLAR VE İZLENECEK YOL 2.1 Gıda Mühendisliği öğrencileri, aldıkları teorik ve uygulamalı derslerdeki bilgileri

Detaylı

T.C. İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ. MODA ve TEKSTİL TASARIMI BÖLÜMÜ STAJ KILAVUZU

T.C. İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ. MODA ve TEKSTİL TASARIMI BÖLÜMÜ STAJ KILAVUZU T.C. İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ STAJ KILAVUZU STAJ KILAVUZU I. GENEL İLKELER 1- Mühendislik Fakültesi ne bağlı Moda ve Tekstil Tasarımı bölümü öğrencilerinin stajlarının amacı, İstanbul Ticaret Üniversitesi

Detaylı

SELÇUK ÜNĐVERSĐTESĐ MÜHENDĐSLĐK FAKÜLTESĐ ÇEVRE MÜHENDĐSLĐĞĐ BÖLÜMÜ STAJ YÖNERGESĐ

SELÇUK ÜNĐVERSĐTESĐ MÜHENDĐSLĐK FAKÜLTESĐ ÇEVRE MÜHENDĐSLĐĞĐ BÖLÜMÜ STAJ YÖNERGESĐ SELÇUK ÜNĐVERSĐTESĐ MÜHENDĐSLĐK FAKÜLTESĐ ÇEVRE MÜHENDĐSLĐĞĐ BÖLÜMÜ STAJ YÖNERGESĐ TANIM: Staj, akademik öğretim periyodu süresince edinilen teorik bilgilerin ışığında, uygun görülen birimlerde (arıtma

Detaylı

YAZ STAJI BİLGİLENDİRME

YAZ STAJI BİLGİLENDİRME YAZ STAJI BİLGİLENDİRME Staj ve İşyeri Eğitimi Komisyonu Doç. Dr. Fatih AKSOY Arş. Gör. Tuğçe TÜRKBAY Arş.Gör. Mustafa BABAGİRAY Şubat 2018 Staj ve İşyeri Eğitimi Komisyonu Bölümümüzde staj ve işyeri eğitiminden;

Detaylı

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ STAJ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ STAJ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ STAJ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI STAJ KOMİSYONU Arş. Gör. Meryem AKSU (Staj 1 Sorumlusu) Arş.Gör. Gamze KATIRCIOĞLU(Staj 2 Sorumlusu) Yrd.Doç. Dr. Rabia KÖKLÜ

Detaylı

Y.T.Ü. İSTATİSTİK BÖLÜMÜ STAJ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI. Nisan 2015

Y.T.Ü. İSTATİSTİK BÖLÜMÜ STAJ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI. Nisan 2015 Y.T.Ü. İSTATİSTİK BÖLÜMÜ STAJ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI Nisan 2015 Staj başvurusunda gerekli evraklar aşağıdaki gibidir: SGK Staj Formu (3 adet) Staj Sicil Formu (1 adet) Staj Yapılacak Ayları ve Günleri

Detaylı

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ STAJ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ STAJ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ STAJ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI STAJ KOMİSYONU Yrd.Doç. Dr. Yasemin DAMAR ARİFOĞLU(Komisyon Başkanı) Arş. Gör. Meryem MEHMETBAŞOĞLU (Staj 1 Sorumlusu) Arş.Gör.

Detaylı

Bilgilendirme Toplantısı Doktor Öğretim Üyesi Nizamettin ÖZDOĞAN Arş. Gör. Alikemal TOPALOĞLU Arş. Gör. Eren KARAKAVUZ

Bilgilendirme Toplantısı Doktor Öğretim Üyesi Nizamettin ÖZDOĞAN Arş. Gör. Alikemal TOPALOĞLU Arş. Gör. Eren KARAKAVUZ Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Staj Komisyonu 28.03.2017 Bilgilendirme Toplantısı Doktor Öğretim Üyesi Nizamettin ÖZDOĞAN Arş. Gör. Alikemal TOPALOĞLU Arş. Gör.

Detaylı

T.C. İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ ENDÜSTRİYEL TASARIM BÖLÜMÜ STAJ KILAVUZU

T.C. İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ ENDÜSTRİYEL TASARIM BÖLÜMÜ STAJ KILAVUZU T.C. İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ STAJ KILAVUZU STAJ KILAVUZU I. GENEL İLKELER 1. Mühendislik Fakültesi ne bağlı Endüstriyel Tasarım bölümü öğrencilerinin stajlarının amacı, İstanbul Ticaret Üniversitesi

Detaylı

İMİM 300 STAJ 2 MESLEKİ UYGULAMA - ŞANTİYE

İMİM 300 STAJ 2 MESLEKİ UYGULAMA - ŞANTİYE FATİH SULTAN MEHMET VAKIF ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ STAJ DEFTERİ İMİM 300 STAJ 2 MESLEKİ UYGULAMA - ŞANTİYE ÖĞRENCİNİN Adı - Soyadı :..............................

Detaylı

Hazırlayanlar Dr.Öğretim Üyesi Hasan Donat YILDIZAY Dr.Öğretim Üyesi Feridun KARAKOÇ

Hazırlayanlar Dr.Öğretim Üyesi Hasan Donat YILDIZAY Dr.Öğretim Üyesi Feridun KARAKOÇ Hazırlayanlar Dr.Öğretim Üyesi Hasan Donat YILDIZAY Dr.Öğretim Üyesi Feridun KARAKOÇ Bölümümüz web sayfasında bulunan Dumlupınar Üniversitesi Staj Yönergesini Makina Mühendisliği Bölümü Staj Yönergesini

Detaylı

T.C. KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ STAJ YÖNERGESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ KURALLARI

T.C. KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ STAJ YÖNERGESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ KURALLARI T.C. KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ STAJ YÖNERGESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ KURALLARI Makine Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin en az iki yerde 9 ayrı konuda toplam 8 hafta staj yapma

Detaylı

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ KLAVUZU

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ KLAVUZU ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ KLAVUZU 1.Staj Süresi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünde en az 40 (kırk) iş günü staj yapma zorunluluğu vardır. Staj, esas olarak eğitim öğretimin fiilen

Detaylı

SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU YAZ STAJI DEFTERİ

SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU YAZ STAJI DEFTERİ SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU YAZ STAJI DEFTERİ 1 SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU YAZ STAJI DEFTERİ ÖĞRENCİNİN FOTOĞRAFI Adı Soyadı:...

Detaylı

KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ ESASLARI

KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ ESASLARI KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ ESASLARI 1. STAJLAR VE İZLENECEK YOL 1.1 Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğrencileri, aldıkları teorik ve uygulamalı

Detaylı

YAZ STAJI VE İŞYERİ EĞİTİMİ BİLGİLENDİRME SUNUMU. Şubat 2019

YAZ STAJI VE İŞYERİ EĞİTİMİ BİLGİLENDİRME SUNUMU. Şubat 2019 YAZ STAJI VE İŞYERİ EĞİTİMİ BİLGİLENDİRME SUNUMU Şubat 2019 Staj Komisyonu Bölümümüzde yaz stajı eğitiminden; Dr. Öğr. Üyesi İsmail Koyuncu Arş. Gör. M. Mustafa KELEK sorumludur. İşyeri Eğitimi Komisyonu

Detaylı

METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ZORUNLU STAJ UYGULAMASI BİLGİLENİRME TOPLANTI SUNUMU

METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ZORUNLU STAJ UYGULAMASI BİLGİLENİRME TOPLANTI SUNUMU METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ZORUNLU STAJ UYGULAMASI BİLGİLENİRME TOPLANTI SUNUMU Stajın Amacı Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi öğrencilerinin; okulda edindikleri teorik bilgilerini

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ OTOMOTİV PROGRAMI STAJ İÇTÜZÜĞÜ

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ OTOMOTİV PROGRAMI STAJ İÇTÜZÜĞÜ HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ OTOMOTİV PROGRAMI STAJ İÇTÜZÜĞÜ 1. AMAÇ Makina Mühendisliği Bölümü Otomotiv Programı öğrencilerinin akademik kuruluşlar dışında eğitimlerine katkıda bulunacak

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ Endüstri Mühendisliği Staj Semineri. 13 Mayıs 2016

MARMARA ÜNİVERSİTESİ Endüstri Mühendisliği Staj Semineri. 13 Mayıs 2016 MARMARA ÜNİVERSİTESİ Endüstri Mühendisliği Staj Semineri 13 Mayıs 2016 STAJ KOMİSYONU Yrd. Doç. Dr. M. Batuhan AYHAN Arş. Gör. Dr. Banu ÇALIŞ Arş. Gör. Murat BİLSEL Staj Koordinatörü BAĞLANTILAR Mühendislik

Detaylı

Y.T.Ü. İSTATİSTİK BÖLÜMÜ STAJ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI. Nisan 2015

Y.T.Ü. İSTATİSTİK BÖLÜMÜ STAJ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI. Nisan 2015 Y.T.Ü. İSTATİSTİK BÖLÜMÜ STAJ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI Nisan 2015 Staj Başvuru İşlemlerinizin Aksamaması için Yapılması Gerekenler Staj başvurusunda gerekli evraklar aşağıdaki gibidir: SGK Staj Formu (3

Detaylı

FIRAT ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ STAJ ESASLARI VE YÖNETMELİĞİ İÇİNDEKİLER

FIRAT ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ STAJ ESASLARI VE YÖNETMELİĞİ İÇİNDEKİLER FIRAT ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ STAJ ESASLARI VE YÖNETMELİĞİ İÇİNDEKİLER GENEL ESASLAR MADDE 1 : Amaç MADDE 2 : Kapsam 2.1. Staj Yapılabilecek Alanlar 2.2. Staj Süresi ve İçeriği

Detaylı

İ.T.Ü. İŞLETME FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ PROGRAMI BİRİNCİ GRUP STAJ [E1A] İKİNCİ GRUP STAJ SORULARI (İMALAT) [E2İ]

İ.T.Ü. İŞLETME FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ PROGRAMI BİRİNCİ GRUP STAJ [E1A] İKİNCİ GRUP STAJ SORULARI (İMALAT) [E2İ] İ.T.Ü. İŞLETME FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ PROGRAMI BİRİNCİ GRUP STAJ [E1A] İ.T.Ü. Makina Fakültesi Atölyesinde uygulanan çalışma programına göre yapılır. İKİNCİ GRUP STAJ SORULARI (İMALAT) [E2İ] E2İ.1.

Detaylı

MEKATRONĐK MÜHENDĐSLĐĞĐ STAJ YÖNETMELĐĞĐ

MEKATRONĐK MÜHENDĐSLĐĞĐ STAJ YÖNETMELĐĞĐ MEKATRONĐK MÜHENDĐSLĐĞĐ STAJ YÖNETMELĐĞĐ 1. AMAÇ VE KAPSAM YTÜ Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği nin 21. Maddesine uygun olarak mekatronik mühendisliği lisans öğrenimi kapsamındaki stajlarının

Detaylı

T.C. İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ. MODA ve TEKSTİL TASARIMI BÖLÜMÜ STAJ ESASLARI

T.C. İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ. MODA ve TEKSTİL TASARIMI BÖLÜMÜ STAJ ESASLARI T.C. İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ STAJ ESASLARI STAJ ESASLARI I. GENEL İLKELER Madde 1. Mühendislik Fakültesi ne bağlı Moda ve Tekstil Tasarımı bölümü öğrencilerinin stajlarının amacı, İstanbul Ticaret

Detaylı

STAJ PROSEDÜRÜ. MBM Staj Komisyonu L/O/G/O

STAJ PROSEDÜRÜ. MBM Staj Komisyonu L/O/G/O STAJ PROSEDÜRÜ MBM Staj Komisyonu L/O/G/O Staj Nedir? Derste öğrenilen temel bilgilerin okul ortamı dışında nasıl pratikte uygulanacağını görmeniz ve çalışma hayatına en erken uyum sağlamınızı sağlayacak

Detaylı

T.C. İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ TURİZM İŞLETMECİLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ ESASLARI

T.C. İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ TURİZM İŞLETMECİLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ ESASLARI T.C. İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ STAJ ESASLARI STAJ ESASLARI I. GENEL İLKELER Madde 1- Ticari Bilimler Fakültesi ne bağlı Turizm İşletmeciliği bölümü öğrencilerinin stajlarının amacı, İstanbul Ticaret

Detaylı

T.C. VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ STAJ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Dayanak, Amaç, Kapsam ve Tanımlar

T.C. VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ STAJ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Dayanak, Amaç, Kapsam ve Tanımlar T.C. VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ STAJ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Dayanak, Amaç, Kapsam ve Tanımlar Dayanak Madde 1. Bu yönerge Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ön Lisans, Lisans Öğretim

Detaylı

T.C. İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ. İÇ MİMARLIK ve ÇEVRE TASARIMI BÖLÜMÜ STAJ KILAVUZU

T.C. İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ. İÇ MİMARLIK ve ÇEVRE TASARIMI BÖLÜMÜ STAJ KILAVUZU T.C. İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ STAJ KILAVUZU İÇ MİMARLIK VE ÇEVRE TASARIMI BÖLÜMÜ STAJ KILAVUZU I. GENEL İLKELER 1. Mühendislik Fakültesi ne bağlı İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümü öğrencilerinin

Detaylı

T.C. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BÖLÜM STAJ YÖNERGESİ

T.C. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BÖLÜM STAJ YÖNERGESİ T.C. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BÖLÜM STAJ YÖNERGESİ Amaç MADDE 1- Bu yönergenin amacı, Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği

Detaylı

ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SÖKE İŞLETME FAKÜLTESİ YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ BÖLÜMÜ STAJ YÖNERGESİ

ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SÖKE İŞLETME FAKÜLTESİ YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ BÖLÜMÜ STAJ YÖNERGESİ ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SÖKE İŞLETME FAKÜLTESİ YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ BÖLÜMÜ STAJ YÖNERGESİ Amaç Madde 1- Bu yönergenin amacı Adnan Menderes Üniversitesi Söke İşletme Fakültesi Yönetim Bilişim

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KTÜ Mühendislik Fakültesi Staj Yönergesi KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ STAJ YÖNERGESİ Trabzon 2018 1 KTÜ Mühendislik Fakültesi Staj Yönergesi İÇİNDEKİLER A- BİRİNCİ KISIM 1. Genel

Detaylı

TEK NOKTA EĞİTİMLERİ

TEK NOKTA EĞİTİMLERİ Sürekli gelişim için TEK NOKTA EĞİTİMLERİ İSMAİL HAKKI KAVURMACI MAKİNA YÜKSEK MÜHENDİSİ Yönetim Danışmanı www. kavurmaci.net info@kavurmaci.net 1 Pratik ancak etkin bir yöntem olması nedeni ile tek nokta

Detaylı

APQP/PPAP. Prof. Dr. Ali ŞEN

APQP/PPAP. Prof. Dr. Ali ŞEN APQP/PPAP Prof. Dr. Ali ŞEN Ürün Kalite Planlama Döngüsü Geri besleme Değerlendirmesi ve Düzeltici Faaliyetler Planla ve Tanımla Ürün ve Prosesin Geçerli Kılınması Ürün Tasarımı ve Geliştirmesi Proses

Detaylı

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ZORUNLU İŞYERİ STAJI YÖNERGESİ 2011 BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK VE TANIMLAR AMAÇ Madde 1 Bu yönergenin amacı, Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesinde

Detaylı

Otomotiv Mühendisliği Bölümü Staj ve İşyeri Eğitimi Komisyonu Mart, 2017

Otomotiv Mühendisliği Bölümü Staj ve İşyeri Eğitimi Komisyonu Mart, 2017 Otomotiv Mühendisliği Bölümü Staj ve İşyeri Eğitimi Komisyonu Mart, 2017 YAZ STAJI GENEL BİLGİLER Bölümümüzde staj ve işyeri eğitiminden Doç. Dr. Fatih AKSOY ve Arş. Grv. Faruk Emre Aysal sorumludur. YAZ

Detaylı

TOROS ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ İDARİ VE SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ STAJ YÖNERGESİ

TOROS ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ İDARİ VE SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ STAJ YÖNERGESİ TOROS ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ İDARİ VE SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ STAJ YÖNERGESİ AMAÇ Madde 1- Bu yönergenin amacı, Toros Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi öğrencilerinin staj başvuru

Detaylı

T.C. IĞDIR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ YÖNERGESİ

T.C. IĞDIR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ YÖNERGESİ AMAÇ T.C. IĞDIR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ YÖNERGESİ Madde 1. Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin, bölüm araştırma alanları ile kamu ve özel

Detaylı

ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ STAJ BİLGİLERİ

ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ STAJ BİLGİLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ STAJ BİLGİLERİ Zorunlu Stajlarda Kullanılacak Formlar ve Dikkat Edilmesi Gereken Tarihler. ZORUNLU STAJ BAŞVURU FORMU STAJ KABUL FORMU TESLİM TARİHİ İMZA/KAŞE TESLİM EDİLECEK BİRİM

Detaylı