ET Dünyayı Arıyor. Not: Öğrenciler, diğer öğrencilerin uygulaması için makaleye koyacakları araştırmaları deneyebilirler.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ET Dünyayı Arıyor. Not: Öğrenciler, diğer öğrencilerin uygulaması için makaleye koyacakları araştırmaları deneyebilirler. Email"

Transkript

1 1 ET Dünyayı Arıyor Öğretmenin Notları Bilgi ve Anlama Güneş, galaksi denilen yıldız kümesindeki milyonlarca yıldızdan sadece biridir. Galaksideki yıldızlar genellikle güneş sistemindeki gezegenlerin olduğundan milyonlarca kez daha birbirlerinden uzaktalar. Bir bütün olarak evren en azından bir milyar galaksiden oluşuyor. Fosiller bitki veya hayvanların yıllar önce kayalarda bulunan kalıntılarıdır. Bildiğimiz üzere bugün yaşayan tüm canlı türleri ilk olarak en az 3 milyar yıl önce basit yaşam formlarından evrilmişlerdir. Giriş Bu özde öğrenciler bir grup astronot konumundalar ve bir bilimsel dergi (The Junior European Journal of Space Exploration, JEJSE) için dünya dışı yaşamın var olabileceği ile ilgili makale yazmaları isteniyor. Bunu yazarken temel alabilecekleri birçok makale, yazı, doküman kullanmaları ve JEJSE okurlarına uygulayabilecekleri aktiviteler tavsiye etmeleri isteniyor. Not: Öğrenciler, diğer öğrencilerin uygulaması için makaleye koyacakları araştırmaları deneyebilirler. Bu özün rotasıdır: Makale: Başka evrende yaşam Article: SETI Paper 1: Ernst Mayr Article: Solucan deliklerini keşfetmek Paper 2: Carl Sagan Dergi için Makale

2 2 Araştırma ve Sorgulamaya Dayalı Fen Eğitimi Bağlantıları Bilimsel fikir ve modelleri olguları açıklamak için kullanmak, onları teoriler üretmek ve test etmek için yaratıcı bir şekilde geliştirmek, Kanıtları analiz etmek, değerlendirmek ve sonuçlar çıkarmak (ikincil kaynaklardan), Kanıtları eleştirel bir şekilde gözlem ve deneylerden analiz etmek, Açıklamalar yapmak, Bilimsel bilgiyi anlatmak ve bilimsel meselelerle ilgili tartışmalara katkı sağlamak için bilgi ve iletişim teknolojileri dâhil uygun yöntemleri kullanmak. Bu etkinlik ayrıca öğrencilere şu katkıları sağlar: Araştırma yapmak, tartışmak ve argüman geliştirmek, Bilim hakkında daha çok şey keşfetmek için gerçek yaşam örnekleri kullanmak. Ön Bilgi Bu öze başlamadan önce, öğrenciler güneş sistemindeki gezegenlerle ve kendi gezegenimizde yaşamın ortaya çıkmasını sağlayan koşullarla ilgili çalışma yapmış olmalıdırlar. Yıldızlar arasındaki uzaklık hakkında bilgi sahibi olmak faydalı olabilir. Etkinlik A. Öz bireysel bir görev olarak kurgulanabilir. Fakat çiftler ve/veya gruplar halinde çalışan öğrencilerin elde edileceği çok fazla şey var; analiz etmek, argümanları ve delilleri tartışmak, kendi bakış açılarını oluşturmak ve sonra iyi ve ilgi çekici bir makale hazırlamak. Arka planda üç tane kısa makale, iki uzun yazı ve her bir öğrenci için zorlu okuma görevi vardır. Dolayısıyla görev paylaşımının, geri raporlamanın veya isteğe bağlı iki uzun yazının analizini yapmanın faydaları vardır. Aşağıdaki öğrenci gruplamaları tavsiye edilir: Başlangıç - Tüm sınıfın bilgilendirilmesi; öğretmen dikkati çekmek için konuya giriş yapar Analizi Geçmiş üç makalenin ve/veya iki Yazının analizi Dönüt, geçmiş okumanın tartışması ve ardından dergi makalesinin planlanması Bildirim 3 6 Grup Görevler bireyler arasında ya da küçük gruplarındaki eşler arasında paylaşılır 3 6 Orijinal grup Dergi makalesinin derlenmesi (bireysel ya da grup) ve tüm sınıf konu tartışması (isteğe bağlı)

3 3 B. Zamanlama Bu etkinlik yaklaşık üç ders saati sürer, alternatif olarak bir kısmı ev ödevi olarak verilebilir. C. Etkinlikler Öğretmen, öğrencilere görevleri boyunca nelerle karşılaşacakları konusunda özet olarak bilgilendiren Öğrenci Etkinlik Kâğıdını verir. Bu aynı zamanda öğrencilerin kendi süreçlerini takip etmelerini sağlayan bir kazanım kontrol listesi olarak da kullanılabilir. İlgili ilk üç makale şunları kapsamaktadır: 1. Mars ta ilk yaşam formlarının var olma ihtimali, 2. Güneş sistemleri arasında seyahat ihtimali, 3. Dünya dışı yaşam formlarıyla iletişim kurabilme ihtimali. Birinci makalede, Mars ta bakterilerin yaşayabileceği dikkate alınmıştır te Viking sondası tarafından yapılan testlerden Mars gezgini Curiosity ye kadar bilgi var. Makalede Mars tan geldiği düşünülen meteoritlerin içindeki mikro fosil bakterilerin olası keşfi ile ilgili bilgi bulunmaktadır. Yıldızlar arası yolculuk hakkındaki ikinci makale başlangıç noktaları arasındaki muazzam mesafelerin nasıl alınabileceğine dair üç ihtimal sunuyor: Uzay Gemisi, Yıldızlar arası Foton Jeti, Solucan delikleri üzerinden seyahat. Her ihtimal bazı problemler oluşturmaktadır, bunlardan kısaca bahsedilmiştir. Dünya dışı yaşam formlarıyla iletişim kurabilme üzerine olan üçüncü makale, SETI de (Dünya Dışı Zekayı Araştırma) bir taslak oluşturuyor ve Green Bank denkleminin bir açıklamasını içeriyor. Şu anda ne yapıldığına dair bilgi ve bu alandaki daha ileri gelişmelerle ilgili bazı öneriler var. Etkinlik tercihe bağlı alıştırma olarak iki ilave ve daha uzun yazı içerir. Bu iki yazı seçkin bilim adamları Ernst Mayr ve Carl Sagan ın yoğun ve sadeleştirilmiş yazılarından. SETI (Sagan) adına Mayr a karşı tartışan bu yazılar ilk kez Bioastronomy News te ardışık baskılarda yer aldı. Eskimiş olmasına rağmen hala bilim adamlarının bir konuda hemfikir olmamalarına dair iyi örneklerdir. Her ikisi de kışkırtıcı ve tartışmalı ifadeler içerir. Öğrencilerden bunların bazılarını ayırt etmesi ve dergi makalesi yazma hazırlığı yaparken onlara karşı argümanlar üretmesi beklenir. Bu materyalin dâhil edilmesiyle seçkin bilim insanlarının fikirlerinin kesin kanıt olmadığında - bilimde hiçbir şey kesin ve karar verilmiş değildir- birbirinden keskince ayrılabileceği gösterilmek istenmiştir. Etkinlikte sunulan makale ve yazılar, öğrencilerin çabasına göre farklı materyaller tarafından da desteklenebilir.

4 4 Öğrencilerden dergi makalesi okuyucularının yapabileceği araştırmaları tavsiye edip denemeleri istenir ( e bak). Olası küçük ölçekli projeler, güneş sistemi çevresine gönderilecek kendi mesajlarını tasarlamayı, UFO lar hakkındaki bazı çalışmaları (bunlardan verilen materyalde bahsedilmiyor) ve insan vücudunun uzun süre sıfır yer çekimine maruz kaldığında vereceği tepkileri dikkate almayı içerebilir. Olası araştırma önerileri, başka gezegenden alınan toprak örneğindeki bakterileri test etmek için bir yöntem geliştirmeyi içerebilir. Mesela toprak örneklerinden agar plakaları kullanarak mikroorganizmalar yetiştirmek ya da indikatör kullanarak toprak örneğinden CO 2 emisyonunu tespit etmek. Hazırlık ET Dünyayı Arıyor Bir Gezegen Araştırma Ekibinin üyesisin ve senden Avrupa Çocuk Uzay Araştırmaları Dergisi için evrenin diğer bölümlerinde yaşamın olma ihtimali ile ilgili makale yazman bekleniyor. Planlama ve makalenin yazımı için bu konu üzerine bir dizi makale ve yazı verilmiştir. Öğrenci Etkinlik Kâğıdı Bilgi ve Anlama Güneş, galaksi denilen yıldız kümesindeki milyonlarca yıldızdan sadece biridir. Galaksideki yıldızlar genellikle güneş sistemindeki gezegenlerin olduğundan milyonlarca kez daha birbirlerinden uzaktadırlar. Bir bütün olarak evren en azından bir milyar galaksiden oluşuyor. Fosiller bitki veya hayvanların yıllar önce kayalarda bulunan kalıntılarıdır. Bildiğimiz üzere bugün yaşayan tüm canlı türleri ilk olarak en az 3 milyar yıl önce basit yaşam formlarından evrilmişlerdir. Kazanım Kontrol Listesi Avrupa Çocuk Uzay Araştırmaları Dergisi için kelimelik makale yazınız. Makale, diğer öğrencilerin yapacağı bir araştırma için tavsiye içermelidir. Yazı boyunca çalışırken aşağıdaki maddelere dikkat ettiğinizden emin olunuz. Arka plan yazı ve makaleleri Okuma görevleri olarak özet notları ve Grup tartışması Dergi makalesi planı Tavsiye edilen öğrenci araştırmalarını da içeren dergi makalesi taslağı

5 5 Uzay Bilimi Bölümü Kimden: Frank Matthews, Takım Lideri Kime: Konu: Gezegen Araştırma Ekibi Avrupa Çocuk Uzay Araştırmaları Dergisi (JEJSE) JEJSE dergisi editörleri evrenin diğer bölümlerinde yaşamın var olma ihtimaline dair bir makale yazmamızı istedi. Bu bizim araştırmamızla ilgili olduğu için, takımın ilk taslağını birlikte hazırlamayı deneyebileceğinizi düşündüm. UNUTMAYIN Kİ Makale yaş öğrencilere hitap ediyor kelimelik grafikler ve çeşitli görseller içeren makale isteniyor. Üç ana noktaya odaklanılması bekleniyor: 1. Ne kadar ilkel olursa olsun Güneş Sisteminde bir yerde yaşam formlarının olması mümkün mü? 2. İletişim kurabileceğimiz akıllı yaşam formlarının galaksinin herhangi bir yerinde olması mümkün mü? 3. Güneş Sistemimiz dışındaki gezegenlere seyahat etmemiz veya diğer gezegenlerden akıllı varlıkların bizim Güneş Sistemimize seyahat etmesi mümkün mü? Makalenin herhangi bir yönüne dayanarak araştırma için bir fikre sahip olmamız veya öğrencilerin yapabileceği bir proje istenir. Bunu dergiye önermeden önce araştırmayı bizim denememiz gerekir.dolayısıyla önce öneri niteliğindeki araştırmayı, deneyi, gözlemi bizim denememiz gerekir. Takımın çıkış noktası olarak kullanabileceği ilgili birkaç makaleyi ve yazıyı eklerde sundum. Makale için son tarih uzakta değil (yaklaşık 1 ay), o yüzden her hafta ilk taslağın bir kopyasını almaktan memnun olurum. İlgili okuma, kısa notlar alınabilmesi için takımdaki bireyler ya da ikililer arasında paylaşılabilir. Makale yazarken hazırlık aşamasında toplanan bilgileri grup olarak kullanabilirsiniz.

6 6 Birinci Makale Güneş Sistemi nden Başka Bir Yerde Yaşam Dünya üzerindeki bütün organizmalar karbon (C) bazlıdır. Bu demektir ki karmaşık moleküller genel olarak hidrojen, oksijen ve nitrojen atomlarının bağlı olduğu karbon atomu zincirlerinden oluşmaktadır. İddia edildiğine göre silikon bazlı moleküller gibi tamamen değişik kimyasal yapılı yaşam formları zaman içinde evrimleşmişlerdir. Biz hiçbir zaman böyle yaşam formları bulmadık ve varlıklarını tespit etmek için planladığımız bir yöntem yok. Bu durumda keşfedebileceğimiz herhangi bir yaşam formu Dünya daki aynı temel kimyasal yapıya sahip olandır. Ama ille de yaşam formlarının Dünyadakine benzemesi beklenemez, belki de başka türde Dünyadakinden bağımsız yaşam türleri vardır. Güneş sistemimizde diğer gezegenler içinde yaşam belirtisi taşıyan tek gezegen Mars tır. Yer sıcaklığı insanlar tarafından katlanılabilen tek gezegendir. Mars ın atmosferinin % 95 i karbondioksit, %3 ü nitrojen, %1.6 sı argon, bunun yanında serbest oksijen, karbon monoksit, su ve metan zerrelerinden oluşur. Atmosfer biraz tozludur, yüzeyden bakıldığında bu tozlar Mars ın yüzeyine açık kahverengi veya turuncu renk verir. Mars keşif gemisinden gelen bilgilere göre atmosferde asılı kalan toz parçacıkları yaklaşık olarak 1,5 mikrometre uzaklıktadır. Gezegenin, donmuş su ve karbondioksitten oluşan buzulları vardır. 19. yüzyılın ortasında astronotlar Dünya ile Mars ın bazı benzerliklerini biliyorlardı, örneğin bir günün uzunluğunun Mars ta ve Dünya da neredeyse aynı olduğunu. Mars ın keşfedilmesi 1600 lü yıllarda teleskopun icadı ve geliştirilmesiyle başlayarak yüzyıllar aldı. Gezegenin Dünyadan gittikçe ayrıntılandırılan görünümleri, çevresi ve olası yaşam varlığı -hatta akıllı medeniyetler- hakkında spekülasyonlara neden oldu. 20. yüzyılın sonlarına doğru Dünya dan gönderilen araştırmalar, Mars ın sistemini, özellikle de jeolojisi ve muhtemel yaşanabilirliğini anlamada, inanılmaz bir şekilde bilgi artışı sağladı. Mariner uzay aracı 1960 lı ve 1970 li yıllarda Mars ın yüzeyinin resimlerini yolladı. Resimler çok sayıda sönmüş yanardağı ve oldukça kurumuş nehir yataklarının durumunu gösteriyordu. Bu demek oluyor ki bir zamanlar Mars ta su vardı. Muhtemelen bu su şimdi dondu ve Mars ın yüzeyinin altında kalmış durumda. İki Viking uzay gemisi 1976 da Mars a yavaşça indi. İnen kişiler, Mars toprağını analiz edebilecek ekipmanı götürdüler ve orada yaşamın olup olmadığını test edip araştırdılar. Bu testler yaşam formlarıyla ilgili açık kanıtlar ortaya çıkarmadı. Mars ta yaşam olmadığına dair görüşler ortaya atıldı çünkü atmosfer çok inceydi, sıcaklık çok yüksekti ve ozon tabakası yoktu. Buna rağmen 1996 da NASA dan bilim adamları Science dergisinde yayınladıkları makalede Mars tan

7 7 gelen bir meteroit üzerinde yapılan çalışmanın sonuçlarını açıkladılar. NASA nın 34 Mars meteroiti var ve NASA nın Johnson Uzay Merkezi tarafından yürütülen araştırmalarına göre bu meteroitlerin en az 3 tanesi geçmişte Mars ta yaşam olduğuna dair fosilleşmiş bakterilere (biyomorf denilen) benzeyen mikroskobik yapıda kanıtlar içeriyor. Toplanan bilimsel kanıtlar güvenilir olmasına rağmen bilim insanlarının yorumları çeşitlilik gösteriyor. Kanıtlar tartışmalı olsa da eğer sonuçlar doğruysa bu evrende başka bir yerlerde ilkel yaşamın evrimleştiğini gösterir. Son yıllarda biyologlar bakterilerin varlığını tespit etmek için yeni teknikler buldular. Bu organizmaların zorlu şartlarda gelişen birçok yeni türü bulundu (Antartika daki buzulların derinliklerine gömülmüş, deniz tabanında sıcaklığın 100 C olduğu hidrotermal deliklerde, kükürde dayanıklı sıcak su kaynaklarında ve Porto Riko nun okyanus yüzeyinden 8000 m altındaki hiçbir güneş ışığının sızmadığı çukurlarda). Bu yüzden bakterilerin Mars yüzeyinin altındaki donmuş tabakada yaşamaları mümkündür. Son on yılda geçmiş yaşamın karasal jeolojik örneklerini tanımak için 7 ölçüt belirlendi. Bunlar: 1) Örneklerin jeolojik durumu geçmiş yaşamla uyumlu mu? 2) Örneğin yaşı ile bulunduğu yer olası yaşam ile uyumlu mu? 3) Örnek, hücre ve koloni kanıtları içeriyor mu? 4) Biyo-mineral kanıtı var mı? 5) Biyolojiye özgü izotop modelleri kanıtı var mı? 6) Mevcut herhangi bir organik biyo-işaretçi var mı? 7) Örneğe ait herhangi bir özellik var mı? Jeolojik bir örnekte geçmiş yaşamın kabul edilebilmesi için temel olarak bu kriterlerin çoğu ya da hepsi karşılanabilir olmalıdır. Şimdiye kadar Mars örneği için bu 7 kural karşılanamadı ama çalışmalar devam ediyor. Mars la ilgili diğer keşiflerin tarih cetveli Görev Tarih Buluş 2000 Gezegenin çekirdeğine yakın su birikintisi kanıtı 2003 Atmosferde metan. Bilim insanları temsili Mars toprağında bakterilerin gelişimini test eden modeller geliştirir. Gezgin Fırsatı 2004 Eski Mars suyu olan bir gezegendi. Avrupa Uzay Ajansı 2005 Buzullar Mars ın kuzey kutbu yanındaydı. Mars Express kâşifi 2005 Formaldehit izine rastlandı. Küresel Mars Araştırmacısı 2006 Önerilen su Mars ta nadiren akar. Gezgin Ruhu 2007 Zengin topraklar keşfedildi.

8 8 Phoenix Mars uzay aracı 2008 Yüzeye yakın donmuş su varlığı keşfedildi. Merak 2012 Bilim insanları Mars taki hidrojen ve metan düzeylerini ölçüp rapor ettiler. Gelecek Görevler Mangalayaan 2013 Mars atmosferinin araştırılması MAVEN 2013 Mars ın iklim geçmişinin keşfedilmesi Insight 2016 Mars ın iç yapısının araştırılması ExoMars 2016 Atmosferdeki küçük miktardaki gaz karışımlarının tespiti & uzay aracı yollanması ExoMars 2018 Mars gezgini

9 9 S.E.T.I. İkinci Makale Dünya Dışı Akıllı Yaşam Araştırması 1930 lu yıllarda astronotlar uzayda bazı cisimlerin radyo dalgaları yaydığını keşfetmeleri özel alıcılar üzerinde çalışmaya başlamalarına sebep oldu. Bu radyo-teleskoplar ın evren hakkındaki bilgimize olağanüstü katkısı oldu, örneğin quasarlar (oldukça parlak ve uzakta, galaksiden küçük fakat daha parlak) ve pulsarlar (çok küçük, hızlı titreşen yıldız). Radyo dalgalarıyla görünür ışık dalgalarından daha büyük mesafeler çalışılmıştır ve evrenin en uzak bölgeleri hakkında bildiğimiz nerdeyse her şey radyo astronomisinden ileri gelmektedir. En büyük radyo teleskopu oldukça hassastır. Örneğin, Porto Riko Arecibo daki radio teleskopu sadece ¹ 1x10 4 W luk (milyonun milyonda biri kadar) güçle sinyalleri alabilmektedir. Astronotların aklına bu gibi teleskopların tıpkı radyo ve televizyon yayınlarımıza benzer şekilde zayıf sinyalleri yakalayabildiği gelmiştir ve bu sinyaller akıllı yaşam formlarının yaşadığı uzak gezegenlerden yayılıyor. Nikola Tesla daha 1895 yılında radyonun dünya dışı yaşamla bağlantı kurmak için kullanılabileceğini önermişti da, Tesla teli kullanarak atmosfer elektriğini araştırırken tekrar eden sinyaller gözlemledi. Bu sinyaller kaydedilen fırtına ve yeryüzü sesinden ciddi manada farklıydı ve Tesla bunları doğada dünya dışı olmak diye yorumladı ta Cornell Üniversitesinden astronot Frank Drake, Ozma Projesi adını verdiği ilk modern deneyini gerçekleştirdi ve Tau Ceti ile Epsilon Eridani adı verilen iki yakın yıldızın radyo dalgalarını gözlemledi. Fakat yapay radyo dalgası olarak kayda değer herhangi bir şey keşfedemedi. İlginç bir şekilde araştırmanın yapıldığı sırada yıldızların yörüngesindeki gezegenlerde uzaylı yaratıklar 30 yıldır radyo dalgalarını, 15 yıldır da televizyon dalgalarını takip ediyor olabilirlerdi. Bu başarısızlık bilim adamlarını vazgeçirmedi de Batı Virginia daki Green Bank Gözlemevinde bir konferans gerçekleştirildi. Katılan uzmanlar teorik olarak Galaksideki teknoloji açısından gelişmiş medeniyet sayısını ortaya koyan bir denklem üzerinde çalıştılar. Eğer yaşamın güneş sistemlerinde büyük ihtimalle bizimki gibi evrildiğini düşünürsek en güvenli durumdayız. Yıldızlar, Güneş gibi G-tipi cüce yıldız sınıfından olması gerekir. Koşulların düzgün olduğu gezegenlerin Dünya gibi olması gerekir, çok sıcak ya da soğuk değil, çok büyük ya da çok küçük değil ve büyük su miktarına sahip bir atmosferi olan. Galakside Güneşe benzeyen en az 8 milyar yıldız var. Green Bank denklemi aşağıda verilmiştir: N: belirleyebileceğimiz gelişmiş medeniyet sayısı R: galaksideki yaşam oluşumuna müsait yıldız sayısı f p : yörüngesinde gezegen bulunduranların kesri n e : yıldıza doğru mesafede bulunan gezegen sayısı f e : yaşamın olduğu gezegenlerin kesri N = R f p n e f e f i f c T

10 10 f i : akıllı yaşamın evrildiği gezegenlerin kesri f c : diğerleriyle irtibat kurmaya çalışan medeniyetlerin kesri T: yıldızlararası iletişimi araştırmaya harcanan yıl Tabii ki kimse diğer yıldızların gezegen sistemi olup olmadığını, bilim insanlarının Güneş benzeri yıldızların etrafında gezegenlerin varlığına dair kanıtlar bulduğu 1995 yılına kadar kesin olarak bilmiyordu. O zamandan beri bazı gezegenler keşfedildi. Green Bank Konferansı dünya dışı akıllı yaşamın araştırılmasını güdüledi ve S.E.T.I. (Dünya Dışı Akıllı Yaşam Araştırması) adıyla bilinen program altında çeşitli projeler başlatıldı. SETI Evde (SETI@home) 1999 yılında hazırlanan, gönüllü dağıtılmış bir bilgi işlem projesidir. Yazılımı indiren herkesin dâhil olabileceği ve arka planda çalışmaya izin veren bir bilgisayar programıdır Haziran ayı itibariyle SETI@home projesi 290,000 in üzerinde bilgisayarla 180,000 aktif gönüllü katılımcıya sahiptir. Dünyanın her yerinden astronotlar uzay mesajları nı keşfedebilme umuduyla radyo dalgalarını takip ediyor. Amerika daki bilim insanları aynı anda 8 milyon kanalı takip edebilen alıcılar geliştirdi te Porto Riko Arecibo daki radyo teleskopu M13 adlı yıldız kümesine şifreli mesaj verdi. Eğer sinyal akıllı yaşam formlarından alındıysa 50,000 yıl içinde cevap alacağımızı bekleyebiliriz.

11 11 Solucan Deliklerini Keşfetmek Gelecekte uzaktaki yıldızlara nasıl seyahat ederiz? Yıldızlar arası yolculuk Üçüncü Makale Tarih boyunca Tanımlanamayan Uçan Cisimlerin (UFOlar) görüldüğüne dair haberler yer almıştır. UFO lara olan modern yoğun ilgi Kenneth Arnold adlı bir pilotun Amerika nın Washington eyaletinde Rocky Dağları üzerinde uçan pırıl pırıl diskler olduğunu rapor etmesiyle 1947 de başlar. Pilot gördüklerini su üzerinden seken fincan tabağı şeklinde tarif eder ve uçan fincan tabağı tabiri halkın hayal gücünde çabucak yer edinir. O zamandan sonra bütün dünyada binlerce kez görülür. Bunların çoğuna makul açıklamalar getirilir fakat %23 üne tatmin edici açıklama bulunamaz. Çoğu bilim insanı UFO lar hakkında kuşkuludur. Profesör Stephen Hawking e Dünya nın uzaylılar tarafından ziyaret edildiğini düşünüp düşünmediği sorulduğunda, Edildiğimizi düşünmüyorum, böyle bir ziyaret olsaydı bunu muhakkak bilirdik ve muhtemelen tatsız olurdu. Uzaylıların kendilerini sadece birkaç acayip insana göstermesinin nasıl bir anlamı olabilir? cevabını vermiştir. Diğerleri bir yerden diğerine yapılan uzun mesafeli yolculukların zorlu problemlerini işaret ediyor. Bu meseleyi incelemenin bir yolu durumu tersten düşünmek: İnsanlar yakındaki bir yıldızın yörüngesinde keşfedilen bir gezegeni ziyaret etmek istiyor. Proxima Centauri adlı en yakın yıldız 4.3 ışık yılı uzaklıkta 1. Kimyasal yakıtla doldurulan roketler oraya 200,000 yılda ulaşabilir ve gerekli olan yakıt miktarı inanılmaz fazladır Eğer yıldızlara seyahat etmek istersek üç seçeneğimiz var: 1. Uzay Gemisi 2. Yıldızlar arası foton roketi 3. Solucan Delikleri

12 12 1. Uzay Gemisi Dünyadan en yakın yıldıza uzaklık çok büyük olduğu için birçok bilim insanı bu seyahatin birkaç bin yıldan daha kısa sürmeyeceğini düşünüyor. Bunu yapabilmenin tek yolu Nuh un Gemisinin uzay versiyonunu yapmak. Tahmin edilen yıldızlar arası gemi seyahati gerçekleştirmek için planlanan bir tür uzay aracıdır. Bahsedilen gemiler bu denli mesafeleri alabilmek için en ekonomik ve makul yöntemdir. İnsanların tamamen müstakil bir ortamda yaşayıp yaşayamayacaklarını görmek için 1980 lerin sonlarında bir deney yapıldı. Biyosfer (Şekil 1 de) bitki ve hayvanlarla dolu devasa bir yapıdır. Sekiz bilim insanı iki yıl boyunca içeride tutuldu. Burası hava geçirmeyen bir yerdi. Böyle bir yer oluşturmanın amacı çok uzun uzay yolculuklarında her şeyin geri dönüşümden geçtiği, tüm yiyeceklerin içeride yetiştirildiği bir yapının var olup olamayacağını görmekti. Deney kısmen başarılı oldu, belki gelecekte bunu inşa etmek mümkün olabilir. Bir yıldıza yolculuk yaparken bindiğiniz uzay aracı bir şehir büyüklüğünde ve binlerce insanı taşıyabilecek kapasitede olmalı. Bu uzay aracı içindeki insanlar için devasa nükleer reaktörler taşıyabilmeli ve burası yıldıza ulaşana kadar insanların, hayvanların ve onların nesillerinin yüzlerce yıl evi olmalı. Şekil 1 Yıldıza yolculuk yapan yukarda anlatıldığı gibi bir nesil gemisi yerine yolcuların dondurularak saklandığı bir uyuyan gemi de olabilir. Günümüzde dondurularak saklama ve soğuk uyku nun diğer şekilleri on yıllar ve daha fazla süre -şu anda bu süreci tersine döndürmek mümkün değilteorik olarak mümkün. 2. Yıldızlar arası foton roketi Maalesef uzaydaki uzun yolculuklar için kimyasal yakıt kullanan roketler yetersiz kalıyor. Kimyasal gazlar salmak yerine ışık demetiyle çalışan bir araç yapmaya çalışan birçok araştırma yapılıyor. Üretilen itme gücü çok düşük olacak fakat yine de yıllar geçtikçe ışık hızına ulaşabilecek yeterliliğe sahip olacak. 1 Işık yılı bir uzunluk birimidir. Işığın bir yılda alabildiği yoldur. Işık saniyede 300,000 km hızla hareket eder. Yani bir yılda 10 trilyon km gidebilir. Net olarak, bir ışık yılı 9,500,000,000,000 kilometreye eşittir.

13 13 Böyle bir araç 10 km uzunluğunda ve kişilik bir ekibe sahip olmalıdır. Enerji nükleer reaktörlerden temin edilmelidir. Bu denli bir teknolojiyi geliştirmeye ve çalışır vaziyete getirmeye başlamaya yakın dahi olmasak da böyle bir araç teorik olarak mümkündür. 3.Solucan Delikleri Bir bilim insanı ve bilim kurgu yazarı yıldızlar arası yolculuğun çok kısa sürede mümkün olduğu bir hikâye yazmak istedi. Bu kişi bunun teorik olarak mümkün olup olmadığıyla ilgili olarak Kip Thorne adlı bir fizikçiye başvurdu. Thorne en sonunda solucan deliği olarak bilinen Einstein-Rosen Köprüsü ile bu yazarı karşılaşmıştır. Bu aynı evrenin iki kısmı arasında Kara Delikle bağlantılı bir geçit. Fiziğe göre solucan deliklerinin var olduğu fikri tamamen imkânsız değil fakat egzotik madde denilen bir şeyden yapılmış olmalılar. Bu madde tuhaf özelliklere sahip çok ilginç parçacıklardan oluşmuştur. Böyle egzotik bir madde var olabilir fakat henüz bulmadık. Ayrıca solucan deliklerinin neye benzediğini de bilmiyoruz. Eğer solucan delikleri varsa, yıldızlara yolculuk daha kolay olacak, bunun yanında zamanda yolculuk da mümkün hale gelecek.

14 14 Not: SETI hakkındaki bu iki yazıyı buldum. Belirli bir zaman öncesine ait oldukları için sadece bazı tartışmalı ifadeleri içermediğini düşünüyorum ama iki ünlü bilim insanı arasındaki müzakereyi iyi sunuyor. Özetleyebilir, en etkileyici ifadeleri seçebilir ve bunlara karşı -argümanlar üretebilirsiniz. Bu dergi makalesinin size yardım edeceğini düşünüyorum. Birinci Makale Dünya Dışı Akıllı Yaşam Araştırmasının (SETI) Gözden Geçirilmesi Ernst Mayr 2, Emekli Zooloji Profesörü, Harvard Üniversitesi, U.S.A. Evrenin başka bir yerinde yaşamın varlığı nasıl mümkün olabilir? SETI projesiyle ilgili en kuşkulu insanlar dahi bu soruya ılımlı cevap verecektirler. Aminoasitler ve nükleik asitler gibi yaşamın kökeni için gerekli moleküller diğer büyük moleküllerle birlikte evren tozunda tespit edildiler ve bu evrenin bir başka yerinde yaşamın oluşabilmesini mümkün kılmaktadır! Yaşamın kökeniyle ilgili bazı modern senaryolar daha basit moleküllerle-bağımsız bir yaşamın başlangıcını daha mümkün kılan- bile gerçekleşebilir. Hâlbuki böyle bağımsız bir yaşamın kökeni muhtemelen tamamen Dünya daki hayattan farklı yaşayan bir varlık olarak kendini gösterecektir. Böyle bir yaşam nerede bulunabilir? Belli ki sadece gezegenlerdedir. Şimdiye kadar sadece bizim Güneş Sistemimizdeki gezegenleri bilsek de, tüm galaksilerde milyonlarca değil milyarlarca gezegen olduğuna dair şüphe etmek için bir neden yok. Örneğin tahmin edilebilecek en kesin rakam kendi galaksimiz için olanıdır. Yaşamın kökeni için ne kadar gezegen uygun olur? var: Bir gezegende yaşamın başlayıp, devam edebilmesi için açık olarak epeyce sıkı kısıtlamalar Ortalama ve uygun bir sıcaklık olmalı, Mevsim geçişleri çok sert olmamalı, Gezegen kendi güneşinden ideal uzaklıkta olmalı, Yer çekimi atmosferi tutabilecek kütleye sahip olmalı, Gezegen atmosferi yaşamın ilk dönemini destekleyecek kimyasal bileşime sahip olmalı, 2 Ernst Mayr 2005 yılında aramızdan ayrılmıştır.

15 15 Atmosfer ultraviyole ve diğer zararlı ışınlara karşı yeni yaşamı koruyabilecek gerekli uygunluğu sağlamalıdır. Ancak böyle bir gezegen yaşamın oluşumu ve devamı için elverişli olur. Güneş Sistemimizin gezegenlerinden biri bu faktörlerin doğru bileşimine sahiptir! Bu tabii ki şans işi? Diğer güneş sistemlerindeki gezegenlerin kaçı çevresel faktörlerin böyle eşit ve uygun kombinasyonuna sahip? 10 da biri, 100 de biri ya da da biri mi? İyimser davranarak hangi rakamı seçerdiniz? Tek bir örnekten sonuca ulaşmak her zaman zordur. Hâlbuki bu sayı, SETI projeleri tarafından ulaşılabilen sınırlı sayıda gezegenle ilgilenirken biraz daha önemli olacaktır. Yaşamın başladığı gezegenlerin yüzde kaçında akıllı yaşam oluşturur? Dünya da hayat 3,8 milyar yıl önce başladı fakat yüksek zekâ yarım milyon yıl öncesine kadar gelişmedi. Eğer Dünya bu 3,8 milyar yıl boyunca bir süreliğine çok fazla ısıtılmış ya da soğutulmuş olsaydı, zekâ hiçbir zaman ortaya çıkmazdı. İlk 2 milyar yılda dünyada sadece hücre çekirdeği içermeyen ilkel bakteriler yaşamıştır. Hücre çekirdeği olan ilk bakteri yaklaşık 1,8 milyar yıl önce görülmüştür. Mantarlar, bitkiler ve hayvanlar bu hücrelerden gelişmiştir. Milyonlarca mantar ve bitkilerin hiçbiri zekâya sahip değillerdi. Hayvanlar 60 ila 80 soy (filum) arasında çeşitlenmişlerdir. Hayvanların sadece bir türü, omurgalılar zekâya sahiptirler. Omurgalılar içerisinde sadece memeliler yüksek zekâya sahiptirler. İnsan benzeri yaratıklarda, hominidler de, beynin evrimi 3 milyon yıldan daha az bir süre önce başlamıştır ve Homo sapiens - modern insan - yaklaşık yıl önce ortaya çıkmıştır. Bu derece yoğun evrimleşme, yüksek zekâya sahip olan türlerin yaşama şansının olanaksız olduğunu gösteriyor. Neden yüksek zekâ bu kadar nadirdir? Doğal seleksiyon için elverişli adaptasyonlar zamandan bağımsız evrim kökenlidir. Yüksek zekâ sadece bir kere, insanlarda, süreçler içinde ortaya çıkmıştır. Bu nadirlik için sadece iki neden düşünebiliyorum. Birincisi, beklediğimizin tersine yüksek zekânın tüm doğal seleksiyonlara elverişli olmadığıdır. Aslında, canlıların diğer tüm çeşitleri, milyonlarca tür, yüksek zekâya sahip olmadan iyi geçinmektedirler. Diğer bir neden ise edinimi olağanüstü zor olduğu için olabilir. Belli bir zekâ seviyesi sadece sıcakkanlı canlılarda (kuşlar ve memeliler) bulunur. Bu yüzden beynin oldukça yüksek enerji gereksinimi şaşırtıcı değildir. Fakat yine de 'yüksek zekâ' ile bir miktar zekâ arasında büyük bir fark vardır. İnsan soyu yaklaşık 5 milyon yıl önce şempanze soyundan ayrılmış, fakat modern insanın büyük zekâsı yıl önce edinilmiştir. Bir bilim insanının söylediği gibi (Stanley, 1992), annelerin bebeklerini taşıyabilmeleri için kollarını kullanmaları ağaç yaşamından tamamen kurtulmayı gerektirir. Böylece yüksek zekaya olanak sağlayan büyük bir beyin, homonidlerin

16 16 sadece %6 dan azında gelişmiştir. Öyle görünüyor ki yüksek zekâ edinimi için elverişli şartlar nadir ve karmaşık bir kombinasyonunu gerektirir (Mayr, 1994). Uygarlık için ne kadar zekâ gereklidir? Belirtildiği gibi zekânın ön bilgisi zaten kuşlarda (kuzgunlar, papağan) ve hominid olmayan memelilerde (etobur, yunuslar, maymun, maymunlar) bulunmaktadır. Fakat bu zekâ örneklerinin hiçbiri uygarlık kurmak için yeterli değildir. Her uygarlık uzaya sinyaller gönderip alabilir mi? Bunun cevabı kesin değildir. Dünyada birçok hayvan grubu koku alma ya da diğer kimyasal uyarıcılara duyarlılardır ve elektronik sinyallere tepki vermezler. Bitki ve mantarlar da elektronik sinyalleri alamazlar. Bazı gezegenlerde daha gelişmiş organizmalar olsaydı bile bizimle aynı duyu organlarına sahip olmaları olanaksız olurdu. Bir uygarlık ne kadar süre sinyal alabilmektedir? Her medeniyet kısa vadelidir. Bu konunun önemini vurgulamak için kısa bir fabl anlatacağım. Bizim galaksimizdeki başka bir gezegende çok zeki varlıkların olduğunu farz edelim. Milyar yıl önce astronotlar dünyayı keşfetti ve bu gezegenin zekânın oluşması için uygun koşullara sahip olduğuna karar verdiler. Bunu test etmek için dünyaya bir milyar yıl boyunca cevap almadan sinyal gönderdiler. Son olarak 1800 yılında (miladi), astronotlar, sadece bir diğer 100 yıl boyunca sinyal gönderme kararı verdiler.1900 yılına kadar hiçbir cevap alınamadı, bu yüzden dünya üzerinde akıllı yaşam olmadığı sonucuna vardılar. Bu gösteriyor ki, kısa süreli açık pencere nedeniyle evrende binlerce uygarlık olsa bile başarılı bir iletişimin ihtimali oldukça zayıftır. SETI sistemlerinin aralığı sınırlı olduğu ve galaksimizin bir kısmına ulaştığı unutulmamalıdır. Aslında evrendeki sonsuz sayıda galaksi gerçeği SET projelerinin gösterdiği kadarıyla önemsizdir. Sonuçlar: Astronomik boyutların olanaksızlığı Bu değerlendirmelerden ne çıkarmamız lazım? SETI nin başarılı olabilmesi için gereken 8 maddeden en az 6 tanesi olanaksız. Birisi kendi içinde bu altı olanaksızı çarparsa astronomik boyutlarda bir olanaksızlık ortaya çıkıyor. Buna rağmen SETI nin neden hala destekçileri var? Birisi bunların eğitim durumuna bakarsa neredeyse tamamının astronot, fizikçi ve mühendis olduğunu görecektir. SETİ nin başarılı olabilmesi için önemli olanın fizik kuralları ya da mühendislik kapasitesinin olmadığı ama ihtiyaç olunanın biyolojik ve sosyolojik faktörler olduğundan haberleri yok. Bu gayet açık olan durum, tamamen olası başarılı SETI projelerinden hesaplanmıştır. Referanslar Mayr, E. (1992) Lohnt sich die Suche nach extra terrestrischer Intelligenz, Naturwissenschaftliche Rundschau (Is it worthwhile to search for extraterrestrial intelligence?), 45 (7) pp Mayr, E (1994) Does it pay to acquire high intelligence? Papers in Biology and medicine, pp Stanley, S. (1992) An ecological theory for the origin of Homo, Paleobiology, 18, pp

17 17 İkinci Makale Dünya Dışı Akıllı Yaşam Araştırmasını Savunurken: Yaşam olan gezegenlerin çokluğu Carl Sagan 3, Cornell Üniversitesi, U.S.A. Dikkat çekici araştırma ve buluşların olduğu bir çağda yaşıyoruz. Güneş etrafındaki güneş benzeri yıldızların tamamının yarısı 4,6 milyar yıl önce gezegenlerimizin oluştuğu zamanki gibi gaz ve toz daireleriyle çevrilidir. Dünya ve uzay temelli çeşitli teknikler bilim insanlarının diğer yıldızların etrafında değişik gezegenler keşfetmelerini sağladı. Çok kısa bir zaman önce dünyaya benzer bir gezegen bulundu. Kütlesel olarak dünyaya benzer başka bir gezegen bulduğunda, tabii ki de Venüs ü göz önünde bulundurursak - bu kara parçası aynı dünya gibi anlamına gelmiyor. Ama dünyanın avantajlı durumlarından yola çıkarak bu soruyu cevaplamak için birçok yol var. Okyanuslarla birbirini tutan yeterli miktarda suyun varlığının işaretine bakabiliriz. Gezegenin atmosferindeki oksijene ve ozona bakabiliriz. Metan gibi molekülleri araştırabiliriz. En iyi tahminler gösteriyor ki güneş benzeri yıldızların yörüngesinde bir ya da iki tane mavi dünya var (mavi dünyadan kast edilen, okyanusları olan dünyalar). Güneşe benzeyen bu yıldızların sayısını göz önüne alacak olursak, Samanyolu boyunca çok sayıda dağılmış gezegen var demektir. Yerleşim olan bir dünyada zekânın gelişmesi gerekir mi? Biz Ay ın krater oluşumlarından biliyoruz ki, geri dönen Apollo örneklerinde ölçülmüş olarak, Dünya 4 milyar yıl öncesine kadar büyük, küçük nesnelerin müthiş biçimde bombardımanı altındaydı. Bu vurgun tüm atmosferi ve okyanusları uzaya itecek kadar şiddetli idi. Önceleri dünyanın tüm kabuğu bir magma okyanusuydu. Açıkçası, bu yaşamın oluşabileceği bir toprak değildir! Kısa bir süreden sonra, 3.8 milyar yıl önce, bazı erken organizmalar ortaya çıktı (fosil kalıntılarına göre). Büyük olasılıkla yaşamın başlangıcı bu zamandan biraz öncesinde bir zamanda oldu. Koşullar elverişli olur olmaz gezegenimizdeki yaşam inanılmaz hızlı bir şekilde başladı. Bana öyle görünüyor ki, şartlar müsait olur olmaz yaşamın başlaması yüksek bir olasılıktı ve ortaya çıkıverdi! Zekânın evirilmesini benzer bir analiz ortaya koyabilir mi? Ve işte yaşam için filizlenen bir gezegen, içtenlikle değişen bir çevre, 2 milyar yıl önce oluşan bir oksijen atmosferi, şık bir çeşitlenmeye doğru gidiyor ve hemen hemen 4 milyar yıl daha önünde kurallı bir medeniyet olmasına zaman olan. 3 Carl Sagan 1996 yılında aramızdan ayrılmıştır.

18 18 Bu gibi tartışmaların ilk zamanlarında, yazarlar insana benzer bir şey oluşturmak için önlerinde alışılmadık çok fazla adım olduğunu anladılar, böylesi titiz bir kopyanın başka bir gezegende olma şansı sıfırdı. Bu yüzden dünya dışı bir aklın şansı sıfırdır. Ama dünya dışındaki bir zekâ ile ilgili konuştuğumuzda, biz insanlar ya da insanımsılar hakkında konuşmuyoruz - Star Trek e rağmen. Biz fonksiyonel olarak insana eşdeğer olanlardan konuşuyoruz, radyo teleskopunu oluşturan ve çalıştırabilen. Onlar karada, denizde veya havada yaşayabilirler. Onlar hayallerin ötesinde kimyaya, şekillere, bedenlere, renklere, uzantılara ve düşüncelere sahiplerdir. Biz insanların Dünya dışı varlıkların evrimini özellikle takip etmemize ihtiyacımız yok. Onlar birçok evrimleşme yollarına sahip olabilirler ve bu yolların toplamı azımsanmayacak kadar olabilir. Evrim faydacı bir süreçtir, önceden tahmin edilen değil. Gelecekte bir kaç milyar yılda akıllı yaşam planlanmış değil. Evrim kısa süreli olasılıklara cevap verir. Eşit olan diğer canlıların aptal olmaktan çok akıllı olması daha iyidir ve bu zekâya yönelik büyük bir eğimlimin olduğu fosil kayıtlarından anlaşılabilmektedir. Bazı dünyalarda bu akıl için seçim baskısı yüksek olabilir bazılarında ise düşük. Eğer biz istatistiklerden bir tanesini düşünecek olursak, kendi durumumuzu, gezegen oluşumunun başlangıcından kurallı medeniyetin oluşumuna kadar 4,6 milyar yıl geçtiğini ele alırsak, daha sonra ne gelecek? Biz diğer dünyalardaki medeniyetleşmeyi benzer adımlarla gerçekleşmesini bekleyemeyiz. Bazıları teknik anlayışa daha hızlı ulaşır, bazıları daha yavaş bazıları da asla. Ama Samanyolu galaksisi neredeyse 10 milyar yıl yaşlı 2. ve 3. nesil yıldızlarla (ağır elementlere sahip) dolu. Hadi iki eğri düşünelim. Birincisi teknik olarak aklın evrimini gösteren zaman çizelgesi olsun. Çok yavaş başlıyor, bir kaç milyar yılda kayda değer bir değere ulaşıyor, 5 milyar yılda %50, 10 miyar yılda %100 e yaklaşabiliyor. İkinci eğri güneşe benzer yıldızların yaşları, bazıları çok genç, bazıları hemen hemen yeni doğmuş, bazıları ise güneş kadar yaşlı, bazıları ise 10 milyar yıl yaşlı. Biz bu iki eğriyi bir araya koyarsak değişik yaşlardaki yıldızların gezegenlerinde değişik medeniyetleşmeyi bulabiliriz, çok genç olanlarında pek değil ama daha yaşlı olanlarında daha fazla. Durum büyük ihtimal şu ki, bizimkinden daha üstün medeniyetin olduğu bir tanesini duyabiliriz. Bu medeniyetlerde 10 milyarlık ya da daha yaşlı türler olabilir. Türlerin evrimleşmesi için geçen zaman çok fazla, muhtemelen uzayda kendisine eş olamayacak kadar bir zekâda bu türlerin üyeleri vardır. Medeniyetlerin SETİ için teknolojiyi geliştirmesi gerekir mi? Medeniyetleri ya da şairleri ya da James Clerk Maxwell in denklemine hiç rastlamamış tunç devri savaşçılarını hayal etmek mümkün ve bilimin radyo alıcılarını icat etmeye ihtiyacı var. Ama bunlar doğal seçilimle ortadan kaldırıldı. Dünya asteroitlerle ve kuyruklu yıldızlarla çevrilidir. Bazen bunlardan büyük bir tanesi gezegene çarpıp ciddi zararlar verebiliyor. 65 milyon yıl önce böyle bir olayın dinozorları ve onunla birlikte çoğu türün neslinin tükenmesine sebep olduğuna dair ciddi kanıtlar var. Buna benzer yıkıcı bir etkinin bir daha olma olasılığı var. Dünya ya yakın cisimleri kaydetmek ve izlemek için daha ayrıntılı araçlara ihtiyacımız olduğu gibi aynı zamanda onları durdurmaya ve yok etmeye yarayan araçlara da ihtiyacımız olduğu kesindir. Dünya da ya da başka bir gezegende uzun süre yaşayan bir medeniyet bu tehlikeyi kavramak zorunda. Bizimkinden başka güneş sistemleri de gezegenleri yok edebilecek asteroit ve kuyruklu yıldızlara sahipler.

19 19 Radarlara ve radyo teleskoplara, Dünya ya yakın cisimlerin Dünya ile çarpışma rotasını belirlemek için ihtiyaç duyulur. Benzer şekilde uzun yaşayan medeniyetlerin buna benzer teknolojiyi geliştirmeleri gerekir. Gelişmiş radyo teleskoplarda biz uzaylı istihbaratından mesaj alma ve onlara mesaj yollama özelliklerini geliştirdik. İnsanoğlunun zekâya sahip olduğu için biricik olduğu düşüncesi çok eski ve kökleşmiştir. Dünya da en az bizim kadar ya da bizden daha zeki birçok türün olduğu düşüncesi insanları şoke ediyor. Gerçekten bu sadece kendini beğenmişliktir. Biz Dünya dışında zekâ olup olmadığını bilmiyoruz ama gelin geliştirdiğimiz araştırmaları, deneyleri, gözlemleri bunun cevabını bulmak için kullanalım.

Güneş sistemi içersinde; Güneş, 8 gezegen, asteroidler, kuyruklu yıldızlar, meteorlar, cüce gezegenler,uydular vardır.

Güneş sistemi içersinde; Güneş, 8 gezegen, asteroidler, kuyruklu yıldızlar, meteorlar, cüce gezegenler,uydular vardır. Güneş sistemi içersinde; Güneş, 8 gezegen, asteroidler, kuyruklu yıldızlar, meteorlar, cüce gezegenler,uydular vardır. Güneş Sistemi Nasıl Oluştu? Güneş Lekeleri Güneş lekeleri, manyetik alan düzensizliği

Detaylı

Güneş Sistemi (Gezi Öncesinde)

Güneş Sistemi (Gezi Öncesinde) Güneş Sistemi (Gezi Öncesinde) ODTÜ Toplum ve Bilim Uygulama ve Araştırma Merkezi Boston, The Museum of Science tan uyarlanmıştır. Gezegen Evi 'Evrendeki Vaha' Gösterimi İçin Öğrenci Etkinliği (6. ve daha

Detaylı

Güneş Bulutsusu (Solar Nebula)

Güneş Bulutsusu (Solar Nebula) Güneş Bulutsusu (Solar Nebula) Güneş sistemimiz Moleküler Bulut adı verilen yıldızlararası toz ve hidrojen gazı yığışımı içinde oluşmuştur. Bu bulut kendi çekimi altında büzülmüş ve ilkel Güneş bu sıcak-yoğun

Detaylı

UZAY ARAŞTIRMALARINDAN BEKLENENLER ve HEDEFLER

UZAY ARAŞTIRMALARINDAN BEKLENENLER ve HEDEFLER UZAY ARAŞTIRMALARINDAN BEKLENENLER ve HEDEFLER Serdar Evren Ege Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü e-posta: serdar.evren@ege.edu.tr Sputnik-1 İlk yapay uydu 4 Ekim 1957 Sovyetler Birliği 80

Detaylı

Güneş Sistemi. Prof. Dr. Serdar Evren. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü

Güneş Sistemi. Prof. Dr. Serdar Evren. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Güneş Sistemi Prof. Dr. Serdar Evren Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Güneş Sistemi Nerede? Gökadamız: Samanyolu Güneş Güneş sistemi nasıl oluştu? Güneş Sisteminin Üyeleri

Detaylı

4. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ II. DÖNEM GEZEGENİMİZ DÜNYA ÜNİTESİ SORU CEVAP ÇALIŞMASI

4. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ II. DÖNEM GEZEGENİMİZ DÜNYA ÜNİTESİ SORU CEVAP ÇALIŞMASI 4. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ II. DÖNEM GEZEGENİMİZ DÜNYA ÜNİTESİ SORU CEVAP ÇALIŞMASI 1. Dünya mızın şekli neye benzer? Dünyamızın şekli küreye benzer. 2. Dünya mızın şekli ile ilgili örnekler veriniz.

Detaylı

Not: Bu yazımızın video versiyonunu aşağıdan izleyebilirsiniz. Ya da okumaya devam edebilirsiniz

Not: Bu yazımızın video versiyonunu aşağıdan izleyebilirsiniz. Ya da okumaya devam edebilirsiniz Uzay Ne Kadar Soğuk? Uzay ne kadar soğuk, veya ne kadar sıcak? Öncelikle belirtelim; uzay, büyük oranda boş bir ortamdır. Öyle ki, uzayda 1 metreküplük bir hacimde çoğu zaman birkaç tane atom, molekül

Detaylı

Curiosity sağ salim Mars a indi!..

Curiosity sağ salim Mars a indi!.. Curiosity sağ salim Mars a indi!.. Prof. Dr. D. Ali ERCAN ADD Bilim Danışma Kurulu Başkanı Nükleer Fizik Uzmanı Değerli arkadaşlar, Curiosity (Merak) Mars'a salimen indi!.. İlk mesaj inişten (tuch-down)

Detaylı

2- Bileşim 3- Güneş İç Yapısı a) Çekirdek

2- Bileşim 3- Güneş İç Yapısı a) Çekirdek GÜNEŞ 1- Büyüklük Güneş, güneş sisteminin en uzak ve en büyük yıldızıdır. Dünya ya uzaklığı yaklaşık 150 milyon kilometre, çapı ise 1.392.000 kilometredir. Bu çap, Yeryüzünün 109 katı, Jüpiter in de 10

Detaylı

Kasım/Aralık fındığın başkenti. kirazın anavatanı

Kasım/Aralık fındığın başkenti. kirazın anavatanı Kasım/Aralık 2015 28 fındığın başkenti kirazın anavatanı BAŞARI ÖYKÜSÜ 54 www.doka.org.tr Dünyanın en büyük uzay araştırma merkezi olan NASA'da astrofizikçi olarak çalışan Ordulu Umut Yıldız, geleceğin

Detaylı

Minti Monti. Uzayı Keşfetmek İster misin? Uzayı Nasıl Keşfettik? Haydi Uzay Aracı Tasarla Evrenin En Sıradışı Gökcismi: KARADELİK Ay'a Yolculuk

Minti Monti. Uzayı Keşfetmek İster misin? Uzayı Nasıl Keşfettik? Haydi Uzay Aracı Tasarla Evrenin En Sıradışı Gökcismi: KARADELİK Ay'a Yolculuk Minti Monti Çocuklar için eğlenceli poster dergi Ücretsizdir Yaz 2012 Sayı:6 ISSN: 2146-281X Uzayı Keşfetmek İster misin? Uzayı Nasıl Keşfettik? Haydi Uzay Aracı Tasarla Evrenin En Sıradışı Gökcismi: KARADELİK

Detaylı

GÜNEŞ SİSTEMİ. SİBEL ÇALIK SEMRA SENEM Erciyes Üniversitesi İstanbul Üniversitesi

GÜNEŞ SİSTEMİ. SİBEL ÇALIK SEMRA SENEM Erciyes Üniversitesi İstanbul Üniversitesi GÜNEŞ SİSTEMİ SİBEL ÇALIK SEMRA SENEM Erciyes Üniversitesi İstanbul Üniversitesi GÜNEŞ SİSTEMİ GÜNEŞ GEZEGENLER ASTEROİTLER METEORLAR KUYRUKLU YILDIZLAR GÜNEŞ SİSTEMİ Merkezinde Güneş, çevresinde elips

Detaylı

ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ

ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ ( 4.5.6.7.8. Sınıflar) Yaz Okulu Kodu: YO/ASTRO Tarih: 22 Haziran 10 Temmuz 2015 Süre: 3 Hafta Saat: 10:00-16:00 Ücret: 1100 TL Kontenjan: 25 Yer: İstanbul Üniversitesi Beyazıt

Detaylı

Bir Yıldız Sisteminde Canlılığın Oluşması İçin Gereken Etmenler

Bir Yıldız Sisteminde Canlılığın Oluşması İçin Gereken Etmenler Bir Yıldız Sisteminde Canlılığın Oluşması İçin Gereken Etmenler Bilinen yaşamın yalnızca Dünya da oluşarak, başka gezegen ve yıldız sistemlerinde oluşmamış olmasının birçok nedeni var. Bu yalnızca Dünya

Detaylı

Prof. Dr. Ceyhun GÖL. Çankırı Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesi Havza Yönetimi Anabilim Dalı

Prof. Dr. Ceyhun GÖL. Çankırı Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesi Havza Yönetimi Anabilim Dalı Jeoloji Prof. Dr. Ceyhun GÖL Çankırı Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesi Havza Yönetimi Anabilim Dalı Ders Konuları Jeolojinin tanımı ve tarihçesi Mineraller Güneş sistemi Kayaçlar Dünyanın şekli ve

Detaylı

Bölüm 7. Mavi Bilye: YER

Bölüm 7. Mavi Bilye: YER Bölüm 7 Mavi Bilye: YER Japon uzay ajansının (JAXA) AY yörüngesinde bulunan aracı KAGUYA dan Yer in doğuşu ilk defa yüksek çözünürlüklü olarak görüntülendi. 14 Kasım 2007 Yeryüzü: Okyanus tabanındaki büyük

Detaylı

Teleskop: gökyüzüne açılan kapı

Teleskop: gökyüzüne açılan kapı Teleskop: gökyüzüne açılan kapı Teleskop sözcüğü, uzak anlamına gelen tele ve uzağa bakmak anlamına gelen skopein Yunanca sözcüklerinden oluşmuştur. En basit tanımıyla teleskop, gözlerimizle göremeyeceğimiz

Detaylı

Dünya ve Uzay Test Çözmüleri. Test 1'in Çözümleri. 5. Ay'ın atmosferi olmadığı için açık hava basıncı yoktur. Verilen diğer bilgiler doğrudur.

Dünya ve Uzay Test Çözmüleri. Test 1'in Çözümleri. 5. Ay'ın atmosferi olmadığı için açık hava basıncı yoktur. Verilen diğer bilgiler doğrudur. 5 ve Uzay Test Çözmüleri Test 'in Çözümleri 5. Ay'ın atmosferi olmadığı için açık hava basıncı yoktur.. Gezegenlerin Güneş'e olan uzaklıkları sırasıyla; Merkür, Venüs,, Mars, Jupiter, Sütarn, Uranıs ve

Detaylı

Satürn ün Buzlu Uydusu Tethys!

Satürn ün Buzlu Uydusu Tethys! Satürn ün Buzlu Uydusu Tethys! Satürn ün pek çok uydusu gibi Tethys de neredeyse tamamen su buzundan oluşur. Nedeni bilinmez ama bu gezegenin hangi uydularına el atarsanız atın bir ilginçlik veya bir sıradışılık

Detaylı

Galaksiler kütle çekimiyle birbirine bağlı yıldızlar ile yıldızlar arası gaz ve tozdan oluşan yapılardır.

Galaksiler kütle çekimiyle birbirine bağlı yıldızlar ile yıldızlar arası gaz ve tozdan oluşan yapılardır. Galaksiler Galaksiler kütle çekimiyle birbirine bağlı yıldızlar ile yıldızlar arası gaz ve tozdan oluşan yapılardır. Galaksilerin barındırdığı yıldızlar ortak bir çekim merkezi çevresindeki yörüngelerde

Detaylı

Sera Etkisi. Gelen güneş ışınlarının bir kısmı bulutlar tarafında bloke edilmekte. Cam tarafından tutulan ısı

Sera Etkisi. Gelen güneş ışınlarının bir kısmı bulutlar tarafında bloke edilmekte. Cam tarafından tutulan ısı Sera Etkisi Bir miktarda ısı arz dan kaçmakta Gelen güneş ışınlarının bir kısmı bulutlar tarafında bloke edilmekte CO2 tarafından tutulan Isının bir kısmı tekrar atmosfere kaçabilir. Cam tarafından tutulan

Detaylı

Etkinlikleriniz hakkında bilgiyi etkinlik@tad.org.tr adresine gönderirseniz websitemizdeki etkinlik takviminde duyurulacaktır.

Etkinlikleriniz hakkında bilgiyi etkinlik@tad.org.tr adresine gönderirseniz websitemizdeki etkinlik takviminde duyurulacaktır. Etkinlikleriniz hakkında bilgiyi etkinlik@tad.org.tr adresine gönderirseniz websitemizdeki etkinlik takviminde duyurulacaktır. Arsenik seven bakteri ve yaşama bakışımız Defne Üçer Şaylan Sabancı Üniversitesi

Detaylı

I.10. KARBONDİOKSİT VE İKLİM Esas bileşimi CO2 olan fosil yakıtların kullanılması nedeniyle atmosferdeki karbondioksit konsantrasyonu artmaktadır.

I.10. KARBONDİOKSİT VE İKLİM Esas bileşimi CO2 olan fosil yakıtların kullanılması nedeniyle atmosferdeki karbondioksit konsantrasyonu artmaktadır. I.10. KARBONDİOKSİT VE İKLİM Esas bileşimi CO2 olan fosil yakıtların kullanılması nedeniyle atmosferdeki karbondioksit konsantrasyonu artmaktadır. Fosil yakıtlar, çoğu yeşil bitkilerin fotosentez ürünü

Detaylı

GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM

GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM Galaksilerin, yıldızların, gezegenlerin, meteorların, asteroitlerin bulunduğu hacimli ve kütleli gök cisimlerinin tamamının yer aldığı boşluğa uzay denir. Uzayda bulunan varlıkların

Detaylı

Kütlesel çekim kuvveti nedeniyle cisimler bir araya gelme eğilimi gösterirler, birbirlerine

Kütlesel çekim kuvveti nedeniyle cisimler bir araya gelme eğilimi gösterirler, birbirlerine Türkçe Özet Doğayı araştırmamız çevremizde gördüklerimizle başlar. Onların yapı taşlarını merak ederiz ve biyoloji ile kimyada olduğu gibi mümkün olduğunca küçük ölçeklere inmeye çalışırız. Ancak bu araştırmanın

Detaylı

Bize En Yakın Yıldız. Defne Üçer 30 Nisan 2011

Bize En Yakın Yıldız. Defne Üçer 30 Nisan 2011 Bize En Yakın Yıldız GÜNEŞ Defne Üçer 30 Nisan 2011 Sayılar sayılar Güneş Kütlesi = 300.000 Dünya Kütlesi Güneş çapı = 110 Dünya çapı Güneş yoğunluğu = Dünya yoğunluğu/4 Güneş Uzaklık= 1 Astronomik Birim

Detaylı

Yıldızlara gidemeyiz; sadece onlardan gelen ışınımı teleskopların yardımıyla gözleyebilir ve çözümleyebiliriz.

Yıldızlara gidemeyiz; sadece onlardan gelen ışınımı teleskopların yardımıyla gözleyebilir ve çözümleyebiliriz. Yıldızlara gidemeyiz; sadece onlardan gelen ışınımı teleskopların yardımıyla gözleyebilir ve çözümleyebiliriz. Işık genellikle titreşen elektromanyetik dalga olarak düşünülür; bu suda ilerleyen dalgaya

Detaylı

Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü. Öğr. Gör. Kayhan ALADOĞAN

Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü. Öğr. Gör. Kayhan ALADOĞAN Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğr. Gör. Kayhan ALADOĞAN ÇORUM 2017 Dünya, Güneş Sistemi oluştuğunda kızgın bir gaz kütlesi halindeydi. Zamanla ekseni çevresindeki dönüşünün

Detaylı

Bölüm 7. Mavi Bilye: YER

Bölüm 7. Mavi Bilye: YER Bölüm 7 Mavi Bilye: YER Japon uzay ajansının (JAXA) AY yörüngesinde bulunan aracı KAGUYA dan Yer in doğuşu ilk defa yüksek çözünürlüklü olarak görüntülendi. 14 Kasım 2007 Yeryüzü: Okyanus tabanındaki büyük

Detaylı

Çevre Biyolojisi

Çevre Biyolojisi Çevre Biyolojisi 115-02 Bölüm 03-02 Temel Ekolojik Kavramlar ve Süreçler Çağatay Tavşanoğlu 2017-2018 Güz Biyojeokimyasal döngüler ve madde geri kazanımı Ekosistem boyunca enerji akışı tek yönlü bir süreçtir

Detaylı

Biochemistry Chapter 4: Biomolecules. Hikmet Geçkil, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University

Biochemistry Chapter 4: Biomolecules. Hikmet Geçkil, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University Biochemistry Chapter 4: Biomolecules, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University Biochemistry/Hikmet Geckil Chapter 4: Biomolecules 2 BİYOMOLEKÜLLER Bilim adamları hücreyi

Detaylı

Bombalanan Kuyruklu Yıldız: Tempel-1

Bombalanan Kuyruklu Yıldız: Tempel-1 Popüler Bilim Dergisi, sayı 138, syf. 32 (2005) Bombalanan Kuyruklu Yıldız: Tempel-1 Doç. Dr. Berahitdin ALBAYRAK Ankara Üniversitesi Gözlemevi, 06857 Ahlatlıbel-Ankara albayrak@astro1.science.ankara.edu.tr

Detaylı

Yıldızların: Farklı renkleri vardır. Bu, onların farklı sıcaklıklarda olduklarını gösterir. Daha sıcak yıldızlar, ömürlerini daha hızlı tüketirler.

Yıldızların: Farklı renkleri vardır. Bu, onların farklı sıcaklıklarda olduklarını gösterir. Daha sıcak yıldızlar, ömürlerini daha hızlı tüketirler. Yıldızların Hayatı Yıldızların: Farklı renkleri vardır Bu, onların farklı sıcaklıklarda olduklarını gösterir Daha sıcak yıldızlar, ömürlerini daha hızlı tüketirler. Yıldız Oluşum Bölgeleri Evren, yıldız

Detaylı

ÜNİTE 7 : GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ UZAY BİLMECESİ

ÜNİTE 7 : GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ UZAY BİLMECESİ ÖĞRENME ALANI : DÜNYA VE EVREN ÜNİTE 7 : GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ UZAY BİLMECESİ A GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM (5 SAAT) 1 Uzay ve Evren 2 Gök Cismi 3 Yıldızlar 4 Güneş 5 Takım Yıldızlar 6 Kuyruklu Yıldızlar

Detaylı

Kadri Yakut 08.03.2012

Kadri Yakut 08.03.2012 Kadri Yakut 08.03.2012 TEŞEKKÜR Lisans Kara Delikler Eser İş (2009-2010) Büyük Kütleli Kara Delikler Birses Debir (2010-2011) Astrofiziksel Kara Deliklerin Kütlelerinin Belirlenmesi Orhan Erece (2010-2011)

Detaylı

Bir Bakışta Fen Bilimleri Kazanım Defteri

Bir Bakışta Fen Bilimleri Kazanım Defteri Fen Bilimleri 5 Bir Bakışta Akılda kalıcı özet bilgi alanları... Önemli noktalar... Alınacak notlar için boş alanlar... Tudem Yönlendirme sınavlarında çıkmış sorular... 2 Boşluk doldurma alanları... Konuyu

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ RASATHANESİ. Evrende Neler Var?

ANKARA ÜNİVERSİTESİ RASATHANESİ. Evrende Neler Var? ANKARA ÜNİVERSİTESİ RASATHANESİ Evrende Neler Var? Astronomi: Evrende Neler Var? İnsan Evren in Merkezinde Değildir. Astrofizik: Yıldızlar Nasıl Işıyor? Doğa Yasaları Her Yerde Aynıdır. Gözümüzün derinlik

Detaylı

GÜNEŞİN ELEKTROMANYETİK SPEKTRUMU

GÜNEŞİN ELEKTROMANYETİK SPEKTRUMU GÜNEŞİN ELEKTROMANYETİK SPEKTRUMU Güneş ışınımı değişik dalga boylarında yayılır. Yayılan bu dalga boylarının sıralı görünümü de güneş spektrumu olarak isimlendirilir. Tam olarak ifade edilecek olursa;

Detaylı

DÜNYA VE EVREN 1.ÜNİTE GEZEGENİMİZİ TANIYALIM. 1. BÖLÜM: Dünya nın Şekli. 2. BÖLÜM: Dünya nın Yapısı

DÜNYA VE EVREN 1.ÜNİTE GEZEGENİMİZİ TANIYALIM. 1. BÖLÜM: Dünya nın Şekli. 2. BÖLÜM: Dünya nın Yapısı DÜNYA VE EVREN 1.ÜNİTE GEZEGENİMİZİ TANIYALIM 1. BÖLÜM: Dünya nın Şekli 2. BÖLÜM: Dünya nın Yapısı DÜNYA NIN ŞEKLİ NASILDIR? Teknolojinin henüz gelişmemiş olduğu eski zamanlarda yaşamış İnsanlar, Dünya

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SORGULAMA PROGRAMI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SORGULAMA PROGRAMI 3-4 Aile bireyleri birbirlerine yardımcı olurlar. Anahtar kavramlar: şekil, işlev, roller, haklar, Aileyi aile yapan unsurlar Aileler arasındaki benzerlikler ve farklılıklar Aile üyelerinin farklı rolleri

Detaylı

ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ SINAVI SORULARI VE CEVAPLARI (Şıkkın sonunda nokta varsa doğru cevap o dur.)

ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ SINAVI SORULARI VE CEVAPLARI (Şıkkın sonunda nokta varsa doğru cevap o dur.) ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ SINAVI SORULARI VE CEVAPLARI (Şıkkın sonunda nokta varsa doğru cevap o dur.) Her sorunun doğru cevabı 5 puandır. Süre 1 ders saatidir. 02.01.2013 ÇARŞAMBA 1. Güneş sisteminde

Detaylı

GÖKADAMIZ SAMANYOLU. Serdar Evren Astronomiye Giriş II

GÖKADAMIZ SAMANYOLU. Serdar Evren Astronomiye Giriş II GÖKADAMIZ SAMANYOLU Serdar Evren Astronomiye Giriş II - 2008 Samanyolu Samanyolu nun açık ve Ay sız bir gecede gökyüzünde görülen çok sayıda yıldızdan oluşmuş bir bant yapı olduğu 17. yüzyılın başından

Detaylı

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ Yrd.Doç.Dr. Orhan ARKOÇ e-posta : orhan.arkoc@klu.edu.tr Web : http://personel.klu.edu.tr/orhan.arkoc BÖLÜM 1 Giriş 3 1. Dersin Amacı İnşaat Mühendisliği uygulamaları

Detaylı

Güneş Sistemi. Araş. Gör. Dr. Şeyma Çalışkan Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi

Güneş Sistemi. Araş. Gör. Dr. Şeyma Çalışkan Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi Güneş Sistemi Araş. Gör. Dr. Şeyma Çalışkan Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi Güneş Sistemi 8 Gezegen 5 Cüce gezegen 173 Uydu 654984 Asteroids 3287 Kuyruklu Yıldız Dünya mıza en yakın doğal gök cismi

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ RASATHANESİ. Büyük k Boyutlar

ANKARA ÜNİVERSİTESİ RASATHANESİ. Büyük k Boyutlar ANKARA ÜNİVERSİTESİ RASATHANESİ Büyük k Boyutlar Büyük k Sayılar Büyük Boyutlar Büyük Sayılar Hepimiz astronomik miktar cümlesini eminim bir yerlerden duymuşuzdur. Örneğin Microsoft un sahibi Bill Gates,

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ RASATHANESİ. Dünya Dışı Yaşam Araştırmaları: Evren' de Yalnız Mıyız?

ANKARA ÜNİVERSİTESİ RASATHANESİ. Dünya Dışı Yaşam Araştırmaları: Evren' de Yalnız Mıyız? ANKARA ÜNİVERSİTESİ RASATHANESİ Dünya Dışı Yaşam Araştırmaları: Evren' de Yalnız Mıyız? Astronomların en büyük hayallerinden biri Dünya mıza benzer bir gezegen keşfetmektir. SETI Projesi 1971 yılında SETI

Detaylı

Biyoloji = Canlı Bilimi. Biyoloji iki ana bölümden oluşur:

Biyoloji = Canlı Bilimi. Biyoloji iki ana bölümden oluşur: BİYOLOJİNİN ALT BİLİM DALLARI Biyoloji; Latincede canlı anlamına gelen bio ve bilim anlamına gelen logos kelimesinden oluşur. 1 Biyoloji = Canlı Bilimi Biyoloji tüm canlıların yapı, davranış ve fonksiyonlarını

Detaylı

Uzaydaki Gözümüz Neler Görüyor? Hubble ın Gözüyle

Uzaydaki Gözümüz Neler Görüyor? Hubble ın Gözüyle Uzaydaki Gözümüz Neler Görüyor? Hubble ın Gözüyle Gökbilim, en eski bilimlerdendir. Sonsuz bir laboratuvarda yapılır. Ne var ki, bir gökbilimci, ilgi alanını oluşturan gökcisimleri üzerinde genellikle

Detaylı

Çoklu Evrenlerin Varlığını Öne Süren 5 Teori

Çoklu Evrenlerin Varlığını Öne Süren 5 Teori Çoklu Evrenlerin Varlığını Öne Süren 5 Teori Yaşadığımız evren, dışarıdaki tek evren olmayabilir. Aslında evrenimiz, çoklu evreni oluşturan sonsuz sayıdaki evrenden biri olabilir. Bu düşünce sizi şaşırtabilir

Detaylı

Fotovoltaik Teknoloji

Fotovoltaik Teknoloji Fotovoltaik Teknoloji Bölüm 3: Güneş Enerjisi Güneşin Yapısı Güneş Işınımı Güneş Spektrumu Toplam Güneş Işınımı Güneş Işınımının Ölçülmesi Dr. Osman Turan Makine ve İmalat Mühendisliği Bilecik Şeyh Edebali

Detaylı

SU Lise Yaz Okulu. Samanyolu ve Diğer Gökadalar

SU Lise Yaz Okulu. Samanyolu ve Diğer Gökadalar SU Lise Yaz Okulu Samanyolu ve Diğer Gökadalar Samanyolu Gökadamız kendi kütleçekimi al1nda dengeli, milyarlarca yıldız, gaz ve tozdan oluşan bir yapıdır. Biz gökadamızı gökyüzünde bir kolon halinde görürüz.

Detaylı

SDÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ METEOROLOJİ DERSİ

SDÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ METEOROLOJİ DERSİ SDÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ METEOROLOJİ DERSİ DERSİN İÇERİĞİ ATMOSFERİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATMOSFERİN KATLARI GÜNEŞ DÜNYA 1. Hafta ATMOSFERİN ÖNEMİ 1. Güneşten gelen ultraviyole ışınlara karşı siper görevi

Detaylı

1.10.2015. Kömür ve Doğalgaz. Öğr. Gör. Onur BATTAL

1.10.2015. Kömür ve Doğalgaz. Öğr. Gör. Onur BATTAL Kömür ve Doğalgaz Öğr. Gör. Onur BATTAL 1 2 Kömür yanabilen sedimanter organik bir kayadır. Kömür başlıca karbon, hidrojen ve oksijen gibi elementlerin bileşiminden oluşmuş, diğer kaya tabakalarının arasında

Detaylı

Bölüm 9. Yer Benzeri Gezegenler

Bölüm 9. Yer Benzeri Gezegenler Bölüm 9 Yer Benzeri Gezegenler Yer Benzeri Gezegenlerin Boyutları Đç ç Gezegenler Ülker Venüs Merkür Merkür ve Venüs batı çevreninde ve en büyük uzanımlarında (29 Mart 2004) Gezegen görüntüleri için NASA

Detaylı

DÜNYAMIZIN KATMANLARI FEN BİLİMLERİ

DÜNYAMIZIN KATMANLARI FEN BİLİMLERİ DÜNYAMIZIN KATMANLARI FEN BİLİMLERİ DÜNYAMIZIN KATMANLARI Uzaydan çekilen fotoğraflara baktığımızda Dünya yı mavi bir küreye benzetebiliriz. Bu durum, Dünya yüzeyinin çoğunluğunun su ile kaplı olmasının

Detaylı

DEV GEZEGENLER. Mars ın dışındaki dört büyük gezegen dev gezegenler grubunu oluşturur.

DEV GEZEGENLER. Mars ın dışındaki dört büyük gezegen dev gezegenler grubunu oluşturur. DEV GEZEGENLER DEV GEZEGENLER Mars ın dışındaki dört büyük gezegen dev gezegenler grubunu oluşturur. Bunlar sırasıyla Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün gezegenleridir. Bunların kütle ve yarıçapları yersel

Detaylı

Güneş, Dünya etrafında dönme hareketi yapar. Güneş, sıcak gazlardan oluşan bir gök cismidir. Güneş, kendi etrafında dönme hareketi yapar.

Güneş, Dünya etrafında dönme hareketi yapar. Güneş, sıcak gazlardan oluşan bir gök cismidir. Güneş, kendi etrafında dönme hareketi yapar. Güneş'in Yapısı ve Özellikler i Akıllı Ödev - 1 Adı Soyadı:... Sınıfı:... No:... Etkinlik 1 Öğretmeninin verdiği ödevde Güneş i modellemek isteyen Meltem, aşağıdakilerden hangisi ya da hangilerini kullanabilir?

Detaylı

Veysel Işık. JEM 107/125/151 Genel Jeoloji I. Yerin Merkezine Seyehat. Prof. Dr.

Veysel Işık. JEM 107/125/151 Genel Jeoloji I. Yerin Merkezine Seyehat. Prof. Dr. JEM 107/125/151 Genel Jeoloji I Prof. Dr. Yerin Merkezine Seyehat Ankara Üviversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tektonik Araştırma Grubu JEM107/123/152 Genel Jeoloji I Yeryuvarımızın 4.6 milyar yaşında

Detaylı

SU ÜRÜNLERİNDE MEKANİZASYON-2

SU ÜRÜNLERİNDE MEKANİZASYON-2 SU ÜRÜNLERİNDE MEKANİZASYON-2 Yrd.Doç.Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları & Teknolojileri Mühendisliği Bölümü Kaynak: YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE TEKNOLOJİLERİ

Detaylı

NEDİR ve NASIL OLUŞUR

NEDİR ve NASIL OLUŞUR MMeraklı Afacanların Bil Bakalım! Gökkuşağı nedir? inik Ansiklopedisi NEDİR ve NASIL OLUŞUR Sophie de Mullenheim Gitar nelerden oluşur? Yapı Kredi Yayınları - 4956 Doğan Kardeş - 831 Bil Bakalım - Nedir

Detaylı

SU Lise Yaz Okulu. Hubble Yasası, Evrenin Genişlemesi ve Büyük Patlama

SU Lise Yaz Okulu. Hubble Yasası, Evrenin Genişlemesi ve Büyük Patlama SU Lise Yaz Okulu Hubble Yasası, Evrenin Genişlemesi ve Büyük Patlama Doppler Etkisi Kaynak tra)ndan üre-len dalgaların tepe noktalarına bakalım. Ne kaynak, ne de gözlemci hareket ediyor olsun. λ=vdalga.t

Detaylı

EBELİKTE TEMEL KAVRAM VE İLKELER. Giriş Dersi. Prof. Dr. Sibel ERKAL İLHAN

EBELİKTE TEMEL KAVRAM VE İLKELER. Giriş Dersi. Prof. Dr. Sibel ERKAL İLHAN EBELİKTE TEMEL KAVRAM VE İLKELER Giriş Dersi Prof. Dr. Sibel ERKAL İLHAN Dersin Amacı Öğrenciye ebelik mesleğini tanıtarak, mesleğin temel kavramları ve ilkeleri, bu kavram ve ilkelerin ebelikteki önemi

Detaylı

ÜNİTE 4 DÜNYAMIZI SARAN ÖRTÜ TOPRAK

ÜNİTE 4 DÜNYAMIZI SARAN ÖRTÜ TOPRAK ÜNİTE 4 DÜNYAMIZI SARAN ÖRTÜ TOPRAK ÜNİTENİN KONULARI Toprağın Oluşumu Fiziksel Parçalanma Kimyasal Ayrışma Biyolojik Ayrışma Toprağın Doğal Yapısı Katı Kısım Sıvı Kısım ve Gaz Kısım Toprağın Katmanları

Detaylı

MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATOM

MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATOM MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATOM ATOMUN YAPISI Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir. Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sa-hiptir. Atomda bulunan yükler; negatif

Detaylı

Güneş Sistemi nin doğum öncesi resmi

Güneş Sistemi nin doğum öncesi resmi Yüzüğünüz süpernova patlamasının, akıllı telefonunuz beyaz cüce nin tanığı Güneş Sistemi nin doğum öncesi resmi Tabii o zaman bizler olmadığımızdan fotoğrafı kendimiz çekemeyeceğimize göre o resim yukarıdaki

Detaylı

Aklımızı Değişen İklime mi Borçluyuz? Nüzhet Dalfes İTÜ

Aklımızı Değişen İklime mi Borçluyuz? Nüzhet Dalfes İTÜ Aklımızı Değişen İklime mi Borçluyuz? Nüzhet Dalfes İTÜ Ani iklim değişiklikleri insanın aklını başına mı getirdi? Akıl Zekâ=intelligence William H. Calvin Nörofizyolog Washington Üniversitesi,Tıp Fakültesi

Detaylı

Gezegenimizin bir uydusudur Güneş sistemindeki diğer gezegenlerin uydularıyla karşılaştırıldığı zaman büyük bir uydudur

Gezegenimizin bir uydusudur Güneş sistemindeki diğer gezegenlerin uydularıyla karşılaştırıldığı zaman büyük bir uydudur AY Ay Gezegenimizin bir uydusudur Güneş sistemindeki diğer gezegenlerin uydularıyla karşılaştırıldığı zaman büyük bir uydudur Çapı 3476 km Kütlesi 7.349 x 10 22 kg. Dünyaya ortalama uzaklığı 384,400 km

Detaylı

Çevre Yüzyılı. Dünyada Çevre

Çevre Yüzyılı. Dünyada Çevre Çevre Yüzyılı Çevre; canlıların yaşamı boyunca ilişkilerini sürdürdüğü dış ortamdır. Hava, su ve toprak bu çevrenin fizikî unsurlarını; insan, hayvan, bitki ve diğer mikroorganizmalar ise, biyolojik unsurlarını

Detaylı

ÇALIŞMA YAPRAĞI KONU ANLATIMI

ÇALIŞMA YAPRAĞI KONU ANLATIMI ÇALIŞMA YAPRAĞI KONU ANLATIMI HATUN ÖZTÜRK 20338647 Küresel Isınma Küresel ısınma, dünya atmosferi ve okyanuslarının ortalama sıcaklıklarında belirlenen artış için kullanılan bir terimdir. Fosil yakıtların

Detaylı

Uzayın Eşiğinde Bir Balon Teleskop: STO-2

Uzayın Eşiğinde Bir Balon Teleskop: STO-2 Uzayın Eşiğinde Bir Balon Teleskop: STO-2 Ümit Kavak [ Groningen Üniversitesi, Kapteyn Astronomi Enstitüsü/SRON Hollanda Uzay Araştırmaları Merkezi Dr. Umut A. Yıldız [ NASA/JPL-Caltech Stratosferik Terahertz

Detaylı

Gök Mekaniği: Giriş ve Temel Kavramlar

Gök Mekaniği: Giriş ve Temel Kavramlar Gök Mekaniği: Giriş ve Temel Kavramlar İnsanoğlunun yıldızları izleyip anlamaya çalıştığı ilk zamanlarda; bazı yıldızların farklı hareketler yaptığını fark etmesiyle başlayan bir hikaye gök mekaniği. Farklı

Detaylı

KÜMELER. Serdar Evren Astronomiye Giriş II

KÜMELER. Serdar Evren Astronomiye Giriş II KÜMELER Serdar Evren Astronomiye Giriş II - 2008 AÇIK YILDIZ KÜMELERĐ Gökadamızdaki yıldızların çoğu uzayda gelişigüzel dağılmışlardır. Takımyıldızların şekilleri basit bir perspektif etkisi sonucu belirlenmiştir.

Detaylı

5730 yıllık fiziksel yarı ömrü boyunca 158 kev (maksimum) enerjiye sahip -β partikülleri yayarak stabil bir element olan 14 N e bozunur.

5730 yıllık fiziksel yarı ömrü boyunca 158 kev (maksimum) enerjiye sahip -β partikülleri yayarak stabil bir element olan 14 N e bozunur. 14 C İLE YAŞ TAYİNİ 14 C ün meydana gelişi atmosferde azot atomlarının sürekli olarak kozmik ışınlarla etkileşime girmesi sonunda ve patlatılan nükleer bombalar ya da nükleer ve fosil yakıt kullanan enerji

Detaylı

Meteor Yağmurları. Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi

Meteor Yağmurları. Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi Meteor Yağmurları Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi Asteroidler Kuyruklu Yıldızlar Meteoroidler Meteorlar Meteoritler Asteroidler Kaynağı Mars ile Jüpiter arasında bulunan Asteroid Kuşağı Sayıları

Detaylı

DÜNYANIN ATMOSFERĐ JEOLOJĐ MÜHENDĐSLĐĞĐNE GĐRĐŞ

DÜNYANIN ATMOSFERĐ JEOLOJĐ MÜHENDĐSLĐĞĐNE GĐRĐŞ DÜNYANIN ATMOSFERĐ JEOLOJĐ MÜHENDĐSLĐĞĐNE GĐRĐŞ JEOLOJĐ MÜHENDĐSLĐĞĐNE GĐRĐŞ Yer atmosferi Dünyayı çevreleyen gaz katmanıdır. Dünyaya gravite etkisiyle bağlıdır Atmosfer, ultraviyole güneş ışınlarını tutması

Detaylı

Havacılık Meteorolojisi Ders Notları. 1. Atmosfer ve İçeriği

Havacılık Meteorolojisi Ders Notları. 1. Atmosfer ve İçeriği Havacılık Meteorolojisi Ders Notları 1. Atmosfer ve İçeriği Yard.Doç.Dr. İbrahim Sönmez Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ballıca Kampüsü Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü

Detaylı

Amerikalı Öğrencilere Liselere Geçiş Sınavında 8. Sınıf 1. Üniteden Sorulan Sorular.

Amerikalı Öğrencilere Liselere Geçiş Sınavında 8. Sınıf 1. Üniteden Sorulan Sorular. Amerikalı Öğrencilere Liselere Geçiş Sınavında 8. Sınıf 1. Üniteden Sorulan Sorular. 1- Şekilde Dünya nın uzaydan görünümü gösterilmiştir. Güneş ışınları Dünya bu konumda iken gündüzlerin en uzun olduğu

Detaylı

Atoller (mercan adaları) ve Resifler

Atoller (mercan adaları) ve Resifler Atoller (mercan adaları) ve Resifler Atol, hayatlarını sıcak denizlerde devam ettiren ve mercan ismi verilen deniz hayvanları iskeletlerinin artıklarının yığılması sonucu meydana gelen birikim şekilleridir.

Detaylı

HAYVANLAR ÂLEMİ. Nicholas Blechman. Hazırlayan Simon Rogers. Çeviren Egemen Özkan

HAYVANLAR ÂLEMİ. Nicholas Blechman. Hazırlayan Simon Rogers. Çeviren Egemen Özkan HAYVANLAR ÂLEMİ Nicholas Blechman Hazırlayan Simon Rogers Çeviren Egemen Özkan 180 HAYVANLAR ÂLEMI Nicholas Blechman 8 17 TÜRLER 18 25 DUYULAR 26 35 REKORTMENLER 36 45 YİYECEK VE İÇECEK 46 55 AİLE 56 63

Detaylı

KARBON ve CANLILARDAKİ MOLEKÜL ÇEŞİTLİLİĞİ

KARBON ve CANLILARDAKİ MOLEKÜL ÇEŞİTLİLİĞİ KARBON ve CANLILARDAKİ MOLEKÜL ÇEŞİTLİLİĞİ Karbonun önemi Hücrenin % 70-95ʼ i sudan ibaret olup, geri kalan kısmın çoğu karbon içeren bileşiklerdir. Canlılığı oluşturan organik bileşiklerde karbon atomuna

Detaylı

Astronominin İlkleri. En eski bir bilim dalı olan astronomi; ilk medeniyetlerle doğmuştur.

Astronominin İlkleri. En eski bir bilim dalı olan astronomi; ilk medeniyetlerle doğmuştur. NEDEN ASTRONOMİ Astronomi bir bilimdir; Gök bilimi. Bazı tanımlarına bakılacak olursa; Astronominin İlkleri En eski bir bilim dalı olan astronomi; ilk medeniyetlerle doğmuştur. İlk medeniyetlerde günümüzdeki

Detaylı

EVREN DE YALNIZ MIYIZ?

EVREN DE YALNIZ MIYIZ? 1. Gezegeni olan diğer yıldızlar Popüler Bilim Dergisi, sayı 136, syf. 32 (2005) Doç. Dr. Berahitdin Albayrak ve Araş. Gör. Aslı Elmaslı Ankara Üniversitesi Gözlemevi 06857 Ahlatlıbel-Ankara albayrak@astro1.science.ankara.edu.tr

Detaylı

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI TURGUT REİS ORTAOKULU 6. SINIF BİLİM UYGULAMALARI DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI TURGUT REİS ORTAOKULU 6. SINIF BİLİM UYGULAMALARI DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI 013-014 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI TURGUT REİS ORTAOKULU 6. SINIF BİLİM UYGULAMALARI DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI EKİM- 16-0 3-7 30 4 EKİM 07-11 EKİM 14 5 EKİM 8 EKİM 1 1. Vücudunun bir bütünlük içerisinde

Detaylı

Ekosistem ve Özellikleri

Ekosistem ve Özellikleri Ekosistem ve Özellikleri Öğr. Gör. Özgür ZEYDAN http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ Ekosistem Belirli bir bölgede yaşayan ve birbirleriyle sürekli etkileşim halindeki canlılar (biyotik faktörler) ve cansız

Detaylı

Fermi Paradoksu: Komşularımız Nerede?

Fermi Paradoksu: Komşularımız Nerede? Fermi Paradoksu: Komşularımız Nerede? Fermi paradoksu, Dünya dışı yaşamın yüksek olasılığı ve bizim onlarla temas kuramamış olmamız arasındaki tutarsızlıktır. Bir uygarlığın yıldızlara ulaşması ve hatta

Detaylı

Yavuz KAYMAKÇIOĞLU- Keşan İlhami Ertem Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi.

Yavuz KAYMAKÇIOĞLU- Keşan İlhami Ertem Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi. Yavuz KAYMAKÇIOĞLU- Keşan İlhami Ertem Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yvzkymkc@gmail.com 2 Atmosferi hangi coğrafya dalı inceler? Klimatoloji 4 Asal Gazlar 0,96% Oksijen 20,95% Azot 78,07% ASAL GAZLAR

Detaylı

2017, tutulma ve meteor yağmuru yılı olacak

2017, tutulma ve meteor yağmuru yılı olacak 2017, tutulma ve meteor yağmuru yılı olacak İşte 2017 yılında uzayda yaşanacaklar. 03.01.2017 / 10:24 Uzay ile ilgilenenler için 2017 yine heyecan dolu bir yıl olacak. Cassini uzay aracı, Satürn ün halkalarına

Detaylı

Coğrafya X-Robots-Tag: otherbot: noindex, nofollow

Coğrafya X-Robots-Tag: otherbot: noindex, nofollow Yazı İçerik Güneş Nedir? Güneşin Büyüklüğü Güneşin Bileşimi Güneşin İç Yapısı A) Çekirdek B) Radiyatif Bölge C) Konvektif Bölge Güneşin Yüzeyi (Fotosfer) Fotosferin Özellikleri Güneş Atmosferi Kromosfer

Detaylı

Güneş ve Ay Tutulmaları: Nasıl ve Neden Olur?

Güneş ve Ay Tutulmaları: Nasıl ve Neden Olur? Güneş ve Ay Tutulmaları: Nasıl ve Neden Olur? Tutulmalar ışığın doğrusal yayılması sonucu oluşan bir gölge olayıdır aslında. Bir ışık kaynağından gelen ışığın bir engel sebebiyle aydınlatamadığı bölgelere

Detaylı

Samanyolu ve Gökadalar. Emrah Kalemci Sabancı Üniversitesi

Samanyolu ve Gökadalar. Emrah Kalemci Sabancı Üniversitesi Samanyolu ve Gökadalar Emrah Kalemci Sabancı Üniversitesi Samanyolu Gökadamız kendi kütleçekimialtında milyarlarca yıldız, gaz ve tozdan oluşan bir yapıdır. Biz gökadamızı gökyüzünde bir kolon halinde

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMLI

12. SINIF KONU ANLATIMLI 12. SINIF KONU ANLATIMLI 3. ÜNİTE: DALGA MEKANİĞİ 2. Konu ELEKTROMANYETİK DALGA ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ 2 Elektromanyetik Dalga Etkinlik A nın Yanıtları 1. Elektromanyetik spektrum şekildeki gibidir.

Detaylı

MODÜLDE KULLANILAN SEMBOLLER

MODÜLDE KULLANILAN SEMBOLLER Bilimin bizden istediği şey, kullanılmış otomobil alırken ya da TV reklamlarından gördüğümüz ağrı kesicilerin kalitesini denerken gösterdiğimiz kuşkuculuğu diğer konularda da kullanmak. Carl SAGAN MODÜLDE

Detaylı

GENEL AÇIKLAMA. 1. Bu kitapçıkta, 6. Sınıf Fen Bilimleri dersi Ünite Değerlendirme Sınavı bulunmaktadır.

GENEL AÇIKLAMA. 1. Bu kitapçıkta, 6. Sınıf Fen Bilimleri dersi Ünite Değerlendirme Sınavı bulunmaktadır. Fen Bilimleri 0 Ünite Konular Güneş Sistemi GÜNEŞ SİSTEMİ ve TUTULMALAR Güneş ve Ay Tutulmaları Adım Soyadım :... ım :... Numaram :... Doğru :... Yanlış:... Boş:... GENEL AÇIKLAMA. Bu kitapçıkta, Fen Bilimleri

Detaylı

6.Sınıf FEN BİLİMLERİ KONU ANLATIMI. Testler. Konu Anlatımı. Uygulama

6.Sınıf FEN BİLİMLERİ KONU ANLATIMI. Testler. Konu Anlatımı. Uygulama 6.Sınıf FEN BİLİMLERİ Konu Anlatımı Alt başlıklara ayrılmış, detaylandırılmış konu anlatımı ve bunlarla ilgili çözümlü örnek sorular konuyu kavramınızı sağlayacaktır. Uygulama Testler Konu anlatımın sonlarında

Detaylı

12. SINIF ÜNİTE DEĞERLENDİRME SINAVLARI LİSTESİ / DİL VE ANLATIM

12. SINIF ÜNİTE DEĞERLENDİRME SINAVLARI LİSTESİ / DİL VE ANLATIM SINAVLARI LİSTESİ / DİL VE ANLATIM Sanat Metinlerinin Ayırıcı Özellikleri Fabl Masal Hikaye Roman Tiyatro Şiir Konferans Açık Oturum Sempozyum Forum Münazara Bilimsel Yazılar Sanat Metinleri Sözlü Anlatım

Detaylı

SU Lise Yaz Okulu. Karanlık Madde

SU Lise Yaz Okulu. Karanlık Madde SU Lise Yaz Okulu Karanlık Madde Gökadamızın kütle dağılımı Diskteki yıldızlar merkez etra0nda Kepler yörüngelerinde dolaş9kları için gökada diskinin Kütlesi yıldızların hareke< incelenerek bulunabilir.

Detaylı

KUTUP IŞINIMI AURORA. www.astrofotograf.com

KUTUP IŞINIMI AURORA. www.astrofotograf.com KUTUP IŞINIMI AURORA www.astrofotograf.com Kutup ışıkları, ya da aurora, genellikle kutup bölgelerinde görülen bir gece ışımasıdır. Aurora, gökyüzündeki doğal ışık görüntüleridir. Genelde gece görülen

Detaylı

Birincil Yazı Başlığı

Birincil Yazı Başlığı Birincil Yazı Başlığı Kara delik, astrofizikte, çekim alanı her türlü maddesel oluşumun ve ışınımın kendisinden kaçmasına izin vermeyecek derecede güçlü olan, kütlesi büyük bir kozmik cisimdir. Kara delik,

Detaylı

DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN TEMEL KAVRAMLARI

DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN TEMEL KAVRAMLARI 1 DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN TEMEL KAVRAMLARI Örgütte faaliyette bulunan insan davranışlarının anlaşılması ve hatta önceden tahmin edilebilmesi her zaman üzerinde durulan bir konu olmuştur. Davranış bilimlerinin

Detaylı

İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği. Çevreye Duyarlı Sürdürülebilir ve Yenilenebilir Enerji Üretimi ve Kullanımı

İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği. Çevreye Duyarlı Sürdürülebilir ve Yenilenebilir Enerji Üretimi ve Kullanımı İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Çevreye Duyarlı Sürdürülebilir ve Yenilenebilir Enerji Üretimi ve Kullanımı Günlük Hayatımızda Enerji Tüketimi Fosil Yakıtlar Kömür Petrol Doğalgaz

Detaylı