BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:92 6.ÇOCUK ÞÛRÂSI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:92 6.ÇOCUK ÞÛRÂSI"

Transkript

1 BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:2 6.ÇOCUK ÞÛRÂSI

2 BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:2 Yayýn Sorumlusu Cafer SEZGÝN Yayýn Kurulu Kerim AYTEKÝN - Yalçýn LÝMON - Kenan GÜLTÜRK Tashih Ekrem KAFTAN KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO: 2 Tasarým Ayþe ERGÜL Baský Seçil Ofset Ltd. Þti. 1. Yýl Mah. Mas-sit Matb. Sitesi 4. Cad. No:77 Baðcýlar-Ýstanbul Tel: (Pbx) Fax: Ocak 28

3 Lokman ÇAÐIRICI Belediye Baþkaný Þûrâ; tüm ilgililerin katýlýmýyla yapýlan büyük toplantý anlamýna geliyor. Bu manada çocuk þûrâsý, Baðcýlar daki çocuklarýmýzýn geniþ katýlýmýyla yapýlmýþ olan bir toplantýdýr. Çocuklarýmýz bu toplantýya büyük bir istekle katýldýlar. Çeþitli konulardaki görüþ ve düþüncelerini ifade ettiler. Problemleri tespit edip çözüm önerilerini sundular. Çok kere büyüklerin beceremediði bir olgunlukla, sunumlarda bulundular, görüþmerini paylaþtýlar. Asliyeti ve safiyeti bozulmamýþ, tüm güzellikleri gönüllerinde taþýyan bu yavrularýmýzýn sergilediði bu tabloyu görünce Peygamber Efendimizin bir hadis-i þerifi geldi aklýma. Peygamberimiz Buyuruyor ki: Her doðan çocuk, iyiliklere ve güzelliklere yatkýn ve eðilimli olarak doðar onlarý sonradan anne veya babalarýnýn izledikleri yanlýþ tutum ve davranýþlarý bozar. Yani gerek inancý, gerek yaþama biçimi ve ahlakî, davranýþlarý toplum içinde görmüþ olduklarý kötü örneklerle bozulur. Biz bu þûrâda çocuklarýmýzýn safiyetini ve iyi niyetlerini gördük. Çalýþmalarýna bir gözlemci olarak katýldým ve izledim. Kanaatim bir kere daha pekiþti ki Dünyayý çocuklarýn gözüyle görmek çok önemli. Art niyeti olmayan saf ve temiz bir bakýþ, tüm sorunlarýn çözümünde bir anahtardýr. Geleceðimizi kendilerine teslim edeceðimiz çocuklarýmýzýn bakýþ açýlarý ve gözlemleri çok önemli. Onlara imkan tanýmak, önlerini açmak, dünyayý þimdiden tanýyýp, gelecek için hazýrlýklý ve donanýmlý olmalarý için gereken her þeyi yapmak bir görev. Bütün veliler, analar, babalar, idareciler bunun bilincinde olmalý Çocuk deyip geçmemeli ve onlardaki cevherin ortaya çýkmasý ve iþe dönüþmesi için gayret göstermelidir. Çocuklarýmýzý kutluyor, þuranýn gerçekleþmesinde emeði geçenlere teþekkür ediyor, mutlu yarýnlar diliyorum.

4

5

6

7 Çocuk Haklarý Yasasý

8 Çocuk Haklarý Yasasý

9 Çocuk Haklarý Yasasý Ben çocuðum. On sekiz yaþýna kadar bir çocuk olarak vazgeçilmez haklara sahibim.

10 Çocuk Haklarý Yasasý Kýz çocuk, erkek çocuk farketmez. Doðduðumuz yer, konuþtuðumuz dil de farketmez. Büyüklerimizin inançlarýnýn, görüþlerinin farklý olmasý yüzünden çocuklara ayýrým yapýlmaz. Bu haklara sahip olmak için çocuk olmak yeterlidir. Ben çocuðum, büyükler gibi iþte çalýþamam.

11 Çocuk Haklarý Yasasý Büyükler çocuklarla ilgili bütün yasalarda, bütün giriþimlerde önce çocuklarýn yararlarýný düþünürler. Büyükler bu ödevlerini yapamýyorsa, devlet çocuklara bakar ve korur.

12 Boþ zamanlarýmý deðerlendirmem, oynamam eðlenmem için çocuk bahçeleri, çocuk kulüpleri, kitaplýklar ve spor okullarý açýlýr. Her çocuk böyle faaliyetlere özendirilir. Bunlardan yararlanmak hepimizin hakkýdýr. Çocuk Haklarý Yasasý

13 Çocuk Haklarý Yasasý Bu haklarýmýn korunmasý için gereken her türlü çaba gösterilir. Haklarýmdan yararlanmam bütün devletlerin güvencesi altýndadýr. Çocuklar zararlý maddelere karþý korunurlar. Bunlarý üretenler ve çocuklara verenler cezalandýrýlýrlar.

14 Çocuk Haklarý Yasasý Bizi büyüten, yol gösteren büyüklerimize bizi daha iyi eðitsinler diye yardým edilir.

15 Çocuk Haklarý Yasasý Çocuklarýn hayatýný korumak herkesin ilk görevidir. Yaþamak; Her çocuðun temel hakkýdýr. Çocuklarý kaçýrýp kötü kiþilere satan, onlarý uygunsuz bir þekilde çalýþtýrmak isteyenlerle tüm devletler mücadele ederler. Çocuklarý korurlar.

16 Çocuk Haklarý Yasasý Hiçbir çocuk insanlýk dýþý yöntemlerile ya da aþaðýlanarak cezalandýrýlamaz. Çocuklar suç iþlemiþse uygulanacak cezalar yaþýna uygun, geliþmelerini engellemeyecek ve iyimser olmalýdýr.

17 Çocuk Haklarý Yasasý Her çocuða doðduðunda bir isim konur, devlet bu ismi kaydeder ve çocuða kimlik verir, artýk o çocuk devletin vatandaþý olur. Büyükler kendi çýkarlarý için çocuklarý kullanamazlar.

18 Çocuk Haklarý Yasasý Arkadaþlarýmla barýþ içinde toplanabilirim, dernekler kurabilirim, kurulu derneklere üye olabilirim.

19 Çocuk Haklarý Yasasý Bütün çocuklarýn saðlýklarý, eðitim haklarý, beslenme ve bakýmlarý güvence altýna alýnýr. Konan ismim, kazandýðým vatandaþlýk hakkým ve aile baðlarým korunur. Bunlarý deðiþtirmek için hiç bir baský uygulanamaz. Bunlar benden alýnýrsa bütün devletler ona karþý çýkar.

20 Çocuk Haklarý Yasasý Çocuðu ailesinden kimse koparýp alamaz. Ama bazen de anne-baba çocuða bakamaz durumda olabilir. Çocuk bu durumdan zarar görebilir. Çocuk zarar görmesin diye çocuða baþka bir bakým saðlanýr. Bu bakým sýrasýnda çocuk anne babasýyla daha düzenli görüþebilir.

21 Çocuk Haklarý Yasasý Ýnsanlarýn birbirlerini öldürmesi kötüdür. Savaþ insanlarýn birbirlerini öldürmesidir. Çocuklar savaþtan korunmalýdýr. 15 yaþýndan küçük hiç bir çocuk askere alýnmaz.

22 Çocuk Haklarý Yasasý Ayrý ülkelerde yaþayan anne-baba ve çocuklarýn birlikte yaþamalarý için her türlü kolaylýk gösterilir. Eðer çocuklar çeþitli nedenlerle zarar görmüþlerse, bedensel ve ruhsal saðlýklarýna yeniden kavuþturmak için tüm önlemler alýnýr. Yeniden topluma kazandýrýlýrlar.

23 Çocuk Haklarý Yasasý Saðlýðým ve hastalýklardan korunmam devletin ve toplumun güvencesi altýndadýr. Bunun için beslenmeme, aþýlarýmýn yapýlmasýna, çevremin temizliðine dikkat edilir. Hastalanýrsam tedavi edilirim. Çocuklar anne ve babalarýnýn birlikte izni ve haberi olmadan baþka ülkelere götürülemezler, oralarda býrakýlamazlar. Bunu yapanlara karþý mücadele edilir.

24 Çocuk Haklarý Yasasý Beni ilgilendiren konularda benim de fikirlerim alýnýr, büyükler beni dinlerler. Düþüncelerimi öðrenmeye özen gösterirler. Eðer ben çok küçüksem, bir büyük de benim adýma konuþabilir.

25 Çocuk Haklarý Yasasý Eðer bir ülkenin yasalarý bu çocuk haklarý sözleþmesine uygunsa deðiþtirilmez. Uygun deðilse deðiþtirilir.

26 Çocuk Haklarý Yasasý Anne ve babasýyla olamayacak çocuklarýn aile yoksunluðu çekmemesi için onlara iyi aileler bulunur. Bunun için çok dikkatli bir araþtýrma yapýlýr.

27 Çocuk Haklarý Yasasý Biz çocuklarýn özgüvenini geliþtirmelerine ve istedikleri dini seçme hakkýna saygý gösterilir. Bu konuda bizi yükümlü olan büyüklerimizin de bize yol gösterme hakký ve görevleri vardýr. Onlara da saygý gösterilir.

28 Çocuk Haklarý Yasasý Ýsteklerimi ve düþüncelerimi seçtiðim bir yolla açýklayabilirim, resmini çizebilirim, ya da yazabilirim. Ama bazý konularda baþka kiþiler ve toplum zarar görecekse, o konudaki kurallara da saygý göstermem gerekir. Çocuklarýn haklarýna iliþkin tüm bu konularý hem çocuklar hem de büyükler öðrenmeli ve öðretmelidirler.

29 Çocuk Haklarý Yasasý Kreþler, çocuk yuvalarý, yurtlar, okullar, çocuk hastaneleri, çocuklarýn haklarýna uygun olarak, çocuklara daha iyi bakmak için yeniden düzenlenir.

30 Çocuk Haklarý Yasasý Yetiþtirilmemizde en baþta anne ve babamýz, ya da onlarýn görevini üstlenen büyüklerimiz sorumludur. Onlarýn görevlerinin en iyi biçimde yapýlabilmesi için her türlü kolaylýk saðlanýr. Gerekiyorsa yardým edilir.

31 Çocuk Haklarý Yasasý Çocuklar ailelerinden yoksun kalabilirler. Bazý aile ortamlarý ise çocuklar için yararlý olmayabilir. Ýþte o zaman çocuðun devletten özel koruma ve yardým alma hakký vardýr. Devlet bu görevini çocuk için uygun aile bularak, ya da onlarý koruyacak kuruluþlara yerleþtirerek yapar.

32 Çocuk Haklarý Yasasý Çocuklar baþka ülkeye gitmek zorunda kalýrsa, o ülke, çocuklarý korur. Birbirinden ayrý kalan anne ve baba birleþtirilmeye çalýþýlýr.

33 Çocuk Haklarý Yasasý Çocuklar, onurlu ve saygýn birer insanlardýr. Kimse onlarýn onurunu kýramaz, onlarý küçük düþüremez. Yaþadýðý konut ve kurumdaki özel yaþantýsýna karýþamaz. Bu haklarýmýz yasalarla korunur.

34 Çocuk Haklarý Yasasý Özürlü çocuklar özel olarak korunurlar. Kendilerine yeten birer saygýn insan olmalarý saðlanýr. Devlet, onlarýn bakýmlarýný, eðitimlerini ve iþ sahibi olmalarý için gerekli kurumlarý oluþturur. Ailelerine her türlü yardým yapýlýr. BAÐCILAR BELEDÝYESÝ ENGELLÝLER REHABÝLÝTASYON MERKEZÝ

35 Çocuk Haklarý Yasasý Bedenim bana aittir. Beni bedensel ve ruhsal yönden zorlayacak hiç bir yaklaþýma izin verilmez.

36 Abdullah Arýdoru Sunucu Sevgili öðrencilerimiz, deðerli arkadaþlar, 6. Çocuk Þûrâmýza hoþgeldiniz, þeref verdiniz. Program sonrasýnda da tüm misafirlerimize, tüm arkadaþlarýmýza, Baðcýlar Belediyemizin Yemek ikramý olacak. Program bitiminde bir üst kata çýkarak öðle yemeðini de yine hep birlikte, birlik ve beraberliðin temsilini, yemeði alkýþlayacaðýnýzý bilseydim daha önceden söylerdim. Harikasýnýz. Ýç dünyanýzdaki güzelliði alkýþlarýnýzla dýþa vurduðunuz için ayrýca teþekkür ediyorum. Program süresince, lütfen alkýþlarýnýzý eksik etmeyin olur mu arkadaþlar. Harika. Ata Özer Beyefendiyi alkýþlarýnýzla karþýlýyoruz, hoþgeldiniz diyoruz. Baðcýlar Ýlçe Milli Eðitim Müdürümüz Sayýn Kadir Kuþ Hocamýz da, Beyefendi aramýzda bulunuyorlar. Hoþgeldiniz diyoruz. Baðcýlar Belediye Baþkanýmýz Sayýn Lokman Çaðýrýcý Beyefendi, Baþkan Yardýmcýlarýmýz, Müþavirlerimiz, kendilerine hoþgeldiniz diyoruz efendim. Protokoldaki yerlerine davet ediyoruz, hoþgeldiniz diyoruz. Çok deðerli misafirlerimiz, gönüllerin meyvesi, ruhlarýn sevgilisi, yurdun ve yuvanýn nur yüzlü meleði, ailemizin çiçekleri, ülkemizin hem bugünü, hem de yarýný olan sevgili çocuklar, Baðcýlar Belediyesi Çocuk Meclisi'nin 6. sýný gerçekleþtirdiði ve hadisenin hem orasýný, hem þurasýný konuþacaðýmýz 6. Çocuk Þûramýza hepiniz hoþgeldiniz, þeref verdiniz. Bizim hoþgeldinimiz, hiç þüphesiz, onlarýn hoþgeldin demelerinin yanýnda yetersiz

37 kalacaktýr. Daha da güzelleþtirmek istiyoruz. Dünya çocuklarýný temsilen, baþta protokolümüz olmak üzere tüm misafirlerimize, Baðcýlar Belediyesi Baþak Çocuk Yuvasý'ndan öðrenci arkadaþlarýmýz hoþgeldin diyecekler. Alkýþlarýmýz onlar için. Ýspanyol, Japon, Arap, Kafkas ve Türk. Alkýþlarýmýz dünya çocuklarýný temsilen Baðcýlar Belediyesi Baþak Çocuk yuvalarýna ve sevgili çocuklara. Biz "Hoþgeldin diyeceðiz" diyor ama onlar. Onlara biz hoþgeldiniz demediðimiz için zannediyorum küçük bir alýnma oldu. Sahnede partnerini göremeyince, patneri de bu duygusallýðý göz yaþlarýyla zannediyorum zenginleþtiriyor þu an. Dolayýsýyla biz onlarý bir daha alkýþlayacaðýz. Çünkü; Büyük bir ekip onlar. Evet, ikinci müzikle baþlýyoruz. Zannediyorum Japonya'dan. Selam getirmiþ olacaklar kardeþlerimiz. Japonlarý temsilen, "Hoþgeldiniz diyecekler". Çocuk her yerde çocuktur. Diðer müziðimiz de bir baþka ülkenin. Belki bir baþka ýrkýn. Bir baþka güzelliðin temsilini göreceðiz ve þimdi Araplardan selam gelecek bize müziðimizle beraber. Sevgimizle, sevdamýzla, daha önemlisi tertemiz dünyamýzla geldik diyorlar. Alkýþlarýmýzla uðurlarken onlarý, Kafkaslardan selam getiren küçük kardeþlerimizi alkýþlýyoruz Kafkaslara selam gönderiyoruz ve gýyaplarýnda hayýrla anýyoruz hiç þüphesiz. Bizim birbirimize selamýmýz ve bizim birbirimize hoþgeldinimiz. Yani sizi-bizi temsilen Türkler geliyor. Güllere güllerle karþýlýk veriyor Baðcýlar Belediyesi. Ve biz de teþekkürlerimizle karþýlýk vermeye çalýþýyoruz Belediye Baþkanýmýza

38 Sevgili öðrenciler, kýymetli misafirlerimiz, þûramýza geçiþ yapacaðýz ama ben bir kez daha çocuk her yerde çocuktur. Doðusundan, batýsýnda dünyamýzýn. Ýspanya'dan Japonya'ya, Arabistan Kafkaslara ve ferdi bulunmakla iftihar ettiðimiz ülkemize kadar, çocuklarýn her yerde çocuk olduðu mesajýný bize en güzel þekilde veren Baðcýlar Belediyesi, Baþak Çocuk Yuvalarýna bir kez daha alkýþ istiyorum sizden. Baðcýlar Belediyesi Çocuk Meclisi 6.sýný gerçekleþtiriyor bu þûranýn. Bu zamana kadar neler yaþandý? Meclis Baþkanýmýzý davet etmeden önce isterseniz dikkatlerinizi beyaz perdeye çekelim. Beyaz perdede çocuk meclisimizin yapmýþ olduðu faaliyetlere dikkatinizi çekiyoruz. Buyurunuz. Alkýþlarýmýz, Baðcýlar Belediyesi Çocuk Meclisi için, faaliyetlere imza atan tüm üyeler için ve beyaz ekranda sizlerle paylaþtýklarýmýz eksik kaldý. Eksikleri tamamlamak için Baðcýlar Belediyesi Çocuk Meclisi Baþkaný Sevgili Mesut Kabadayý'yý alkýþlarýnýzla davet ediyorum

39 Mesut Kabadayý Baðcýlar Belediyesi-Çocuk Meclisi Baþkaný Çok Deðerli Ýl Milli Eðitim Müdürüm, Saygýdeðer Kaymakamým ve bizleri çok seven ve gece gündüz bizler için çalýþan çok kýymetli Belediye Baþkaným, deðerli büyüklerim ve sevgili arkadaþlar, Çocuk Meclisi'mize þeref verdiðiniz için þükranlarýmý arz ediyor ve sizleri selamlarýn en güzeliyle selamlýyorum. Çocuk Meclisi adýna sevgi dolu yüreklerimizle sizlere hoþgeldiniz diyorum. Baðcýlar'da öðrenci olmak, bizler için gerçekten büyük bir þans. Çocukluðumun en güzel yýllarý ve en güzel hatýralarý, baþkanýmýz sayesinde Baðcýlar'da gerçekleþti. Ve en güzel hatýralarý olarak gönlümüzde coþan sevgi ile onun güzel hizmetlerini örnek alarak destek olduk. Su gibi akan bir yýl içerisinde Çocuk Meclisi'nde neler mi yaptýk? Arkadaþlarýmýzla toplantýlar yaptýk ve bu toplantýlarda komisyonlarýmýzý seçtik. Komisyonlardaki arkadaþlarýmýzla yeni projeler ürettik. Ürettiðimiz projelerin tamamýný olmasa bile bir kýsmýný hayata geçirdik. Bundan dolayý çok mutluyuz. Örneðin: Ulaþabildiðimiz okullarda öðretmenlerimizden de destek alarak,

40 "Temiz Öðrenci-Temiz Sýnýf-Temiz Okul Kampanyasý" baþlattýk. Olumlu neticelerini de gördük. Bu yýl bu kampanyayý okul dýþýnda da yapmayý düþünüyoruz. Bu kampanyaya katýlan arkadaþlarýmýza da tiþörtler giydirip, çevremizde çalýþmalar yapacaðýz. Olumsuzluklarý not alarak, neler yapabiliriz? Bu konuda çözüm önerilerini sunacaðýz. Bu kampanyamýzda tüm arkadaþlarýmýza sýnýf sýnýf dolaþarak bilgiler verdik. Kaðýtlarý ayrý, cam þiþeleri ayrý, teneke kutularý ayrý ve pet þiþeleri ayrý topladýk. Çöp poþetlerinde, çöpler ayný cins olduðu için gerçekten çok güzel duruyordu. Biz bu yýl okul dýþýnda çevre temizliðini hedeflediðimiz için, tüm evlere bu konuda çalýþma baþlatmayý düþünüyoruz. Çocuk Meclisi'nin yeni dergisini çýkarmak için hazýrlýklarýmýz tamamlandý. Tüm arkadaþlarýmýz sevgi, dostluk, hoþgörü ve baþarý konularýnda dergimize çeþitli eserler gönderdiler. Kültür ve Basýn Komitesi de bu eserleri inceledi. Basýma hazýr hale getirdi. Bugüne yetiþtirmeyi, daðýtmayý çok istiyorduk. Fakat kýsmet olmadý. Ayrýca kültür gezilerimiz oldu. Arkadaþlarýmýzýn gezilerdeki izlenimlerini paylaþarak dergimizde yer verdik. OKS sýnavlarý öncesinde arkadaþlarýmýza, baþarý ve motivasyon için gerek internet yoluyla, gerekse mesaj yoluyla ulaþtýk. Okullar arasý "Hayalimdeki Baðcýlar" konulu ödüllü þiir, kompozisyon, resim, karikatür ve proje yarýþmasý hazýrlama kararý aldýk. Onu da bu yýl uygulamak istiyoruz. Sevgili Büyüklerimiz ve çok deðerli arkadaþlarým, söz veriyoruz; Yaptýðýnýz her çalýþma bizlerde meyvesini bulacaktýr. Biliyoruz ki; Hayatýn, bize verilen deðil, bizim tarafýmýzdan hazýrlanan bir proje, bir eseri olacaktýr. Geleceðimize güven veren böyle bir proje ve platformda bizlerin de söz sahibi olmasýna imkan tanýdýðý içi sevgili baþkanýmýza, Ýlçe Milli Eðitim Müdürümüze ve bugün meclisimize teþrif ederek bize þeref veren herkese þükranlarýmýzý sunuyoruz

41 Ayrýca Çocuk Meclisi'nin kurulumunda ve dergilerimizin çýkartýlmasýnda büyük yardýmý olan Baþkan Müþaviri Yalçýn Limon aðabeyimize de teþekkürlerimizi sunuyor ve onu çok seviyoruz. Abdullah Arýdoru Sunucu Baðcýlar Belediyesi Çocuk Meclisi Baþkaný sevgili Mesut Kabadayý'ya biz de çok teþekkür ediyoruz. Kuvvetlice alkýþlarýnýzla. Bu yaþlardaki, yaþý itibariyle çocuk ifadesini kullansak da, küçük anlamýnda küçük görülmeyecek kadar büyük olan sevgili çocuklarýn, hem kendi meselelerine, hem de dünya çocuklarýnýn meselelerine ýþýk tutan açýklamalarýný az sonra da dinlemeye devam edeceðiz. Çocukla çocuk olmak, büyükle büyük olmak, hiç þüphesiz idarecilerin birinci derecede görevidir deðerli nisafirlerimiz. Ama bunu bazýlarý baþarýr, bazýlarý baþaramaz. Baþaranlar çocuk meclisleriyle baþardýklarýný zaten ortaya koyuyorlar. Dolayýsýyla, küçük kardeþlerimizin, özellikle çocuklarýn yani, yaþý küçük olanlarýn kuvvetli alkýþlarýyla ben çocukla çocuk olmayý baþarmýþ bir ismi, büyük iþlere imza atan, Baðcýlar Belediye Baþkanýmýz Sayýn Lokman Çaðýrýcý Beyefendiyi davet ediyorum. Buyurun Baþkaným

42 Lokman Çaðýrýcý Belediye Baþkaný Sayýn Ýl Milli Eðitim Müdürümüz, Sayýn Kaymakamýmýz, çok deðerli misafirlerimiz, sevgili çocuklar, hepinizi, saygý, sevgi ve hürmetle selamlýyorum ve hoþgeldiniz diyorum. Tabii, Baðcýlar geçmiþiyle de, bugünüyle de meþhur bir ilçe. Geçmiþte geri kalmýþlýðýyla, köy görünümüyle adýndan çokça söz ettiren bir yer. Ama, bugün geldiði noktada, hýzlý geliþimiyle adýndan söz ettiren bir ilçe. Düne baktýðýmýzda Baðcýlarýmýzda, ilçe oluþundan bugüne kadar 15 yýllýk bir süreç içerisinde, çeyrek asýr gibi gözüküyor ama, geliþim sürecine bakýldýðýnda, hizmetler isim isim sayýldýðýnda, bu yýllara sýðmayacak bir geliþim sergiledi. Tabii bunun temelinde insan odaklý yönetim yatmaktadýr. Bildiðiniz gibi, ilk icraatýna kurulduðu günden itibaren Ýstiþare Toplantýlarýný oluþturarak, Baðcýlar'ý Baðcýlarlýlarla yönetme, yani yerel yönetim modelinin Türkiye'de en güzel uygulandýðý bir ilçe olarak bugün Baðcýlar adýndan söz ettiriyor ki, daha sonra bu uygulama Türkiye'ye de bir model oldu ve bildiðiniz gibi Yerel Yönetimler Kanunu'yla "Kent Konseyi" adýyla tüm Türkiye'de uygulanmaya baþlandý. Ýþte bu

43 hareketle, daha sonralarý belediyemizde gönüllü meclislerimiz kuruldu. Çocuk Meclisi de bunlarýn baþýnda geliyor. Gençlik Meclisi, Hanýmlar Meclisi, Ýzci Kulubümüz, Çevre Kulübümüz ve Engelliler Meclisimiz. Bunlar aynen Belediye Meclisi gibi 45 kiþilik meclislerimiz ve tamamen sosyal çalýþmalara imza atýyorlar. Ve bizleri kendi gözleriyle ve halk gözüyle görüp, bizlere fikir üretiyorlar ve biz bunlardan çok þey edindik ve bugün geldiðimiz noktada, gerçekleþen eserler içerisinde onlarýn da mutlaka büyük emekleri var. Çocuk Meclisimizin yapmýþ olduðu çalýþmalar gerçekten, sunucu arkadaþýmýzýn da söylediði gibi, ismi belki küçük ama, gerçekten çalýþmalarý büyük. Hep bahsedilir ya; Geleceðimizin teminatý, geleceðimiz olan çocuklarýmýz ve yavrularýmýz diye, iþte Belediye Baþkanýmýz bugün milletvekili olarak Ankara'da bizlere hizmet ediyor, Ben kendisini de sizler adýna þükranla yad ediyorum. Baðcýlar'a büyük emeði olan büyüðümüz Sayýn Feyzullah Kýyýklýk abimiz bunlarý oluþturarak, Baðcýlar'ýn geleceðini hýzlý bir þekilde hazýrlamaya vesile oldu. Kendilerine sizler adýna tekrar tekrar teþekkür ediyorum. Faaliyetin her yerinde... Mahalle konaklarýmýzla. Biz öðrencilik hayatýmýzda Ýstanbul'da iki kütüphane biliyorduk. Biri Beyazýt'ta Ýl Halk Kütüphanesi, bir de Ýncirli'de var idi. Ama gittiðimizde, haftalar öncesinden belki sýra da bulamýyorduk. Kitap da bulamýyorduk. Ama bugün Baðcýlarýmýzda 22 Mahallemizde 22 tane kütüphane ve internet baðlantýlý bilgisayarlar var. Ben þunu söylüyorum; Baðcýlar'da hiç bir öðrencinin imkansýzlýktan bahsetmesi mümkün deðil. Rehber öðretmenlerin eþliðinde buralarda çok rahat derslerini çalýþýp, etütlerini yapabiliyorlar. Yine Okullarýmýzla alakalý çalýþmalarýmýzý biliyorsunuz. Baðcýlar'da hýzlý bir okul yapýmýna belediyemiz öncülük ediyor. Ve yine geçmiþte olduðu gibi bir çok "ÝLK" lere imza atan belediyemiz, Türkiye'de bir ilk'e daha imza atarak, daha önce ben duymuþtum,

44 Valiliðin bir projesi var diyorlardý. Her okula bir bilgisayar bir projeksiyon. Ama biz Baðcýlar'da her sýnýfa bir bilgisayar ve bir projeksiyonu baþardýk. Gerçekten, Baðcýlarýmýzda her sýnýf teknolojiyi çok daha rahat kullanabiliyor. Hatta, bazý okullarýmýzda da aileler çocuklarýný evden izleme fýrsatýný bulabiliyorlar. Bu da güzel bir þey sizler adýna. Mutlaka bunun da karþýlýðýný veriyorsunuz. Ama bundan sonra artýk Baðcýlar'da hiç bir mazeret yok. Yine Etüd Merkezimiz açýldý. Bu etüd merkezlerimizi artýrarak devam edeceðiz. Buralarda çok rahat okul sonrasý veya okulda olmadýðýnýz zamanýnýzý deðerlendirebileceðiniz, hocalarýmýzýn eþliðinde etüdlerinizi yapýp, eðlencelerinizi de yapabileceðiniz merkezlerimiz inþaallah artarak devam edecek. Çevreyle ilgili gerçekten çok güzel katkýlarýnýz oldu. Ben de özellikle teþekkür ediyorum. Ýnþaallah bundan sonra bu çalýþmalarýmýz ayný þekilde devam edecek. Zaten bildiðiniz gibi, Baðcýlar ýmýzýn geçmiþte baþlatmýþ olduðu güzel þeyler yapýldý çünkü. Güzel olmayan hiç bir þey yapýlmadý. Baþlatýlan her güzelliðin hemen ikincisinin baþýnda geleneksel kelimesini görüyorsunuz. Ýnþaallah geleneksel olarak baþlayan her þey devam edecek. Sizlerle beraber bu güzelliklere güzellik katacaðýz. Ben burada gerek kendi konularýyla alakalý, gerekse hem Baðcýlar ýmýzý, belki Türkiyemizi ilgilendiren bir çok konularda bildiriler sunacak kardeþlerimizi þimdiden tebrik ediyorum. Ýnþaallah bu çalýþmalarýn önce Baðcýlar ýmýza, daha sonra Türkiyemize hayýrlý olmasýný diliyorum. Gerek ailelerini, öðretmenlerini ve bu konuda emeði geçenlerin tümünü kutluyorum. Ve özellikle de Milli Eðitim Camiamýzý kutluyorum. Gerçekten tüm çalýþmalarýmýzda bizlerle beraber oldular. Zaten "Hedef Baðcýlar'sa, hedef insana yatýrýmsa, biz de oradayýz" dediler. Ve bugüne kadar yapmýþ olduklarý çalýþmalardan dolayý da kendilerini tebrik ediyorum. Tabii ki bu ekibin baþýnda bir

45 mihmandarý var. Gerçekten, Baðcýlarýmýza geldiðinde, Baðcýlar'ýn bir güzelliði daha vardý. O da þuydu; Tüm Kurum ve kuruluþlarýyla, halkýyla kardeþ olmuþ bir Baðcýlar. Derler ya; Gelen Gideni aratýr. Baðcýlar'da hiç bir þeyi aratmadý. Hatta daha güzeli oldu. Ýlçemize geldiðinde yýlýn Kaymakamý olarak gelmiþ bir kaymakamýmýz var. Ben kendilerine de þükranlarýmý arz ediyorum sizler adýna. Tüm katýlýmcýlara teþekkür ediyorum ve saygýlar sunuyorum. Abdullah Arýdoru Sunucu Baðcýlar'da çocuk olmak. Aslýnda bir çoklarý, çocuklarýn yarýnlarda imzasý olsun diye yetiþtirilirken, Baðcýlar'ýn yaptýðý özel bir durum var. O da; Yarýnlarý, yani geleceði bugüne taþýmak. Böyle olmasaydý, bugünün meseleleriyle yaþý küçük olsa da düþünceleri çok büyük olan sevgili arkadaþlarýmýz ilgilenmezlerdi. Ýlgileniyorlarsa Baðcýlar'da yarýn konuþuluyor demektir. Yani gelecek bugüne taþýnmýþ vaziyette demektir. Deðerli misafirlerimiz, eðitim deyince Baðcýlar'da aklýmýza ilk gelen isim hiç þüphesiz Ýlçe Milli Eðitim Müdürümüz, Sayýn Kadir Kuþ Beyefendiyi davet ediyorum. Alkýþlarýnýzla

46 Kadir Kuþ Baðcýlar Ýlçe Milli Eðitim Müdürü Sayýn Ýl Milli Eðitim Müdürüm, Sayýn Kaymakamým, Sayýn Belediye Baþkaným, Çok deðerli protokolün temsilcileri, sevgili öðrenciler hepinizi saygýyla selamlýyorum. Gece gündüz demeden, mesai kavramý düþünmeden eðitime çok büyük emek veren, hizmet veren, geldiði günden bugüne kadar hep çýtayý yükseltmeye çalýþan, eðitim camiasýna çok büyük güzellikler kazandýran, bütün yoðun iþleri arasýnda bugün bu güzel mekaný þereflendiren Sayýn Ýl Milli Eðitim Müdürümüze teþekkür ediyorum Ayrýca geldiði günden bugüne kadar, Sayýn Belediye Baþkanýmýzýn da iþaret ettiði gibi, bütün birimlerin kaynaþmasýný saðlayan ve her alanda olduðu gibi eðitim alanýnda da çok büyük desteði bulunan Sayýn Kaymakamýmýza, bu güzel mekanlarý ücretsiz olarak bizlere her an tahsis eden, her yönüyle yanýmýzda olan, destek veren Belediye Baþkanýmýza, biraz sonra sizlere güzel hazýrlýklarýný dile getirecek olan, sunum yapacak sevgili öðrencilerimize ve hepinize teþekkür ediyor, saygýlar sunuyorum.

47 Abdullah Arýdoru Sunucu Ýlçe Milli Eðitim Müdürümüz Sayýn Kadir Kuþ Beyefendiye çok teþekkür ediyoruz. Sizin yaþlardayken ben Kaymakamýn ne olduðunu bilmiyordum. Çünkü; Bir köy çocuðuyum, hiç Kaymakam görmemiþtim. Daha sonraki zamanlarda da, Kaymakamýn ne olduðunu bilen birisi olduðum dönemlerde de Kaymakam'a yaklaþamaz vaziyette idik deðerli misafirlerimiz, sevgili çocuklar. Ve bugün sorduðumuzda, o gün ayný yaþlarda bulunan arkadaþlarýmýza sorulan soruya verilen sadece bir cevap vardý, o da öðretmen. Bugün sorduðumuzda, Kaymakam olmak istiyorum diyenler de var. Onlara ufuk gösteren, hedef gösteren ve Kaymakam olmalarý istikametinde de onlarý yaþantýsýyla, bugünün Kaymakamý oluþuyla da gösteren ismi, Baðcýlar Kaymakamýmýz Sayýn Ýrfan Balkanlýoðlu'nu yarýnlarýn Kaymakamlarýna hitap etmek üzere davet ediyorum. Buyurun efendim

48 Ýrfan Balkanlýoðlu Baðcýlar Kaymakamý Deðerli Ýl Milli Eðitim Müdürüm, Baþkaným, Ýlçe Milli Eðitim Müdürüm, mesai arkadaþlarým, sevgili çocuklar, hepinizi saygýyla, sevgiyle selamlýyorum. Demokrasinin beþiði belediyeler. Biz yetiþkinler oy kullanýyoruz. Oyumuzu bir kaç sandýða atýyoruz. Bazan farklý dönemlerde oy kullanýrýz. Bir hükümetin oluþmasý için, Baþbakanýn seçilmesi için oy kullanýyoruz. Bir de belediye seçimlerinde oy kullanýyoruz. Hükümet Ankara'da olduðu için ne yaparlar, ne ederler çoðumuzun haberi olmuyor. Ancak, belediyelerde bizzat oy kullanan ve yöneticilerini seçen insanlar, baþkanlarýný, icraatlarýný, yapýlan iþleri yakýndan görüyorlar. Çünkü; Ýmar ve bayýndýrlýk hizmetleri, temizlik, çöplerin alýnmasý, bütün bunlar günlük yaþadýðýmýz hadiseler. Hayatýmýzý kolaylaþtýran, beldemizi temiz tutan, yollarýn açýk tutulmasýný temin eden, belediyeler. Þimdi sevgili Baþkanýmýz, yavrularýmýza çok güzel bir þûrâ oluþturmuþ, meclis oluþturmuþ. Çocuk Meclisi. Ne güzel

49 Çocuklar; seçmek, seçilmek ve seçilenlerin yaptýðý iþler konusunda demokrasiyi bu yaþlarda özümsüyorlar. Baþlarýndaki insanlarýn almýþ olduðu kararlara kendi bilgileri, görüþleri, çocukça bakýþ açýlarýyla destek saðlýyorlar. Ne mutlu bunu getirenlere. Özellikle Feyzullah Baþkanýmýza ve yolundan sevgiyle giden Deðerli Baþkanýmýz Lokman Baþkan'a ben bu anlamda ilçe Kaymakamý olarak teþekkür ediyorum. Þimdiki çocuklar her yönüyle harika. Benim de çocuklarým var. Bazan benim düþünemediðim þeyleri bile çocuklar söyleyince donup kalýyorum. Ne demiþler? "Çocuktan al haberi" Haberi çocuktan al. Bu, önceden belki çocuklarýn saflýðýný, aile sýrlarýný ele verme noktasýnda kullanýlan bir kelimeydi. Mesela: Babaannesi gelininden bilgi almak için torununa sorar. Evde benim hakkýmda ne konuþuluyor"? Torun saf saf der; "..Ýþte ne zaman gözlerini yumacak? Bir an önce ölse de mallarýna kavuþsak" diyorlar. Bu haberi almak ister. Ama artýk günümüzde çocuklar öyle demiyor. Sürekli diyorlar ki; "Allah babaannemizi baþýmýzdan eksik etmesin, ne iyi insan" diyorlar. Hep bu sözleri duyuyor büyükler. Sevgili yavrular, büyüklerimiz; maalesef, bizler de dahil buna, yeterince eðitim göremedik. Bizlerin elimizde, sizlerin elinizdeki bu fýrsatlar yoktu. O yüzden gelecek sizlerin elinde. Türkiyemizin kalkýnmasý, geliþmesi, çok daha ileri düzeye gelmesi sizlerin çabalarýnýzla mümkün. Babalarýnýz sigara içip izmariti yere atabilirler. Elindeki kâðýdý, poþeti dýþarý atabilirler. Hassasiyet göstermeyebilirler. Çevrenizde hoþunuza gitmeyen pek çok þey olabilir. Bu konuda artýk sizler büyüklerinizi eðiteceksiniz, yönlendireceksiniz. Bu þûrâlar marifetiyle, bu meclisler marifetiyle biz büyüklere görüþlerinizi, taleplerinizi, istek ve önerilerinizi çekinmeden karara baðlayýp bizlere ileteceksiniz ki, bizler sizler için daha yaþanýlabilir, daha kalkýnmýþ, daha güzel bir Türkiye oluþturabilelim

50 Bu fýrsatý ve imkaný saðlayan Deðerli Baþkanýmýza, Çocuk Meclisi'ni oluþturan yavrularýmýza ve denetim görevini üstlenen yetkililere, öðretmenlere, müdürlerimize bir kez daha teþekkür ediyor, hepinize saygýlar sunuyorum. Abdullah Arýdoru Sunucu Baðcýlar Kaymakamýmýz Sayýn Ýrfan Balkanlýoðlu'na çok teþekkür ediyoruz. Deðerli misafirlerimiz, az önce de ifade ettik; Ýlkini gerçekleþtirmediðimiz, yani daha ilki olmayan, ikincisi, üçüncüsü, beþincisi, altýncýsý dediðimiz bir þûrâ serisinden bahsediyoruz. Deðerli Baþkanýmýzýn da ifade ettikleri gibi geleneksel hale gelmiþ olan bir faaliyetten bahsediyoruz. Bugün burada imkan olarak tanýnan hususlarýn, bir çok yerde hâlâ imkansýzlýk olarak karþýlaþýldýðýnýn da altýný çizerek, ne kadar önemli faaliyetlere imza attýðýnýzýn ve nasýl fýrsatlar oluþturulduðunun farkýnda olmanýzýn da arzusu içerisindeyiz

51 Az sonra, sahnede gördüðümüz sevgili arkadaþlarýmýz, kardeþlerimiz birbirinden farklý ilköðretim okullarýnda olsalar da, farklý isimleri olsa da, ayný dertle heyecanlanan arkadaþlarýmýz düþüncelerini tespitlerini paylaþacaklar. Onlara sunum esnasýnda rehberlik edecek olan öðretmenlerimizin ses odasýnda yerlerini almalarýný biz istirham ediyoruz. Eðitim, hiç þüphesiz bir gönül iþi. Sadece öðretmen olmak, mesleði icra etmek anlamýna gelmiyor. Gönlünüzü ortaya koyduðunuz zaman hiç þüphesiz erdemli nesilleri, vasýflý nesilleri ortaya çýkartabiliyorsunuz. Basýnýmýzýn gösterdiði ilgiye de biz bu dakikalarda, hem eðitime, hem de öðrencilere, çocuklara gösterdiði ilgiye de, özellikle ifade etmek isterim ki, çocuklarýn özel olmasý manasýnda kýymetlidir. Kýymetli alkýþlarýyla teþekkür edelim lütfen. Sevgili Gazete, televizyon, düþünce dünyamýzýn, buradaki güzellikleri farklý noktalara taþýyacak olan arkadaþlarýmýza teþekkür etmiþ olduk. Gönül iþidir demiþtik ve gönlünü ortaya koyan, yeri geldiði zaman hiç bir fedakarlýktan kaçýnmayan bir ismi, bu kez eðitim dediðimiz zaman, Ýstanbul'da, yani bu büyük þehirde akla gelen ismi, Ýstanbul Ýl Milli Eðitim Müdürümüz Sayýn Ata Özer Beyefendiyi kuvvetli alkýþlarýnýzla davet ediyorum. Buyurun Sayýn Hocam

52 Ata Özer Ýstanbul Ýl Milli Eðitim Müdürü Sayýn Kaymakamým, Belediye Baþkaným, Saygýdeðer hanýmefendiler, beyefendiler, eli öpülesi öðretmen arkadaþlarým, basýnýmýzýn deðerli mensuplarý, Atatürkümüzün Cumhuriyeti emanet ettiði, yarýnýn geleceði sevgili gençler, Baðcýlar Belediyemizin Çocuk Meclisi 6. Çocuk Þûrâsý'na hepinize hoþgeldiniz diyorum. Ben de bu mecliste olmaktan büyük bir mutluluk, büyük bir gurur duyuyorum. Sizler bu ülke için o kadar deðerlisiniz ki, dünyanýn hiç bir ülkesinde, bir ülkenin geleceðine ýþýk tutacak böyle bir genç nesil bugüne kadar görülmemiþtir. Ama bizim ülkemizde, bu ülkenin geleceðine ýþýk tutan öyle bir gençlik var ki, nüfusun %3'unu temsil ediyor. Ýþte, biraz önce Sayýn Kaymakamýmýn dediði gibi, bizim annelerimiz, babalarýmýz pek eðitim görmemiþlerdi. Bunlardan biri de benim. Her toplantýda, her ortamda hiç çekinmeden eli öpülesi annemin okuma yazmasýnýn olmadýðýný, benim de, okuma yazmasý olmayan bir annenin çocuðu olduðumu her toplantýda dile getirdim. Ama sizler 21. Yüzyýlýn ileri gelmiþ olan bu döneminde, o kadar þanslýsýnýz ki, en azýndan size

53 otur, dur, yapma, çýk, haydi, diyen, büyük ölçüde bir yetiþkin kitlesi yok. Sizin düþüncelerinize, sizin fikirlerinize, sizin oturmanýza kalkmanýza deðer veren öðretmenleriniz, anne babalarýnýz, ablalarýnýz, abileriniz var. Biz nasýl bir çocuk yetiþtireceðiz, biz nasýl bir gençlik getireceðiz, bunun çalýþmalarýný yapmak üzere gece gündüz uyumuyoruz. Yani sizlerin geleceðine ýþýk tutabilmek için neler yapmamýz gerektiðini inanýn her nefes alýþýmýzda düþünüyoruz. Size bir kýssa anlatayým; Bundan herkes ibret alsýn; Adamýn biri çok güzel bir bahçe yapmýþ. Daha önceki bir iki toplantýmda da bunu anlattým. Bu bahçe o kadar güzel çiçek ve aðaçlarla, meyva aðaçlarýyla süslenmiþ ki; Evden iþine giden bütün halk bu bahçenin önünden geçiyor, evde uðramýþ olduðu sýkýntýlarý bir tarafa atýyor, iþine düzgün bir þekilde, huzurlu ve gönül rahatlýðýyla baþlýyor. Ýþten de yorgun argýn çýkýnca bu bahçenin önünden geçiyor, oranýn güzelliðiyle yorgunluðunu unutuyor, evine huzur içinde gidiyor. Bir gün bu bahçeyi nasýl meydana getirdiðini, insanlara nasýl hizmet etmek için bu fedakârlýðý yaptýðýný çocuðuna anlatmak üzere, çocuðunu da alýyor bahçenin içine giriyor. "Yavrum, bu þu aðaç, bu elma, bu portakal, bu asma, bu çimen, bu da çimleri biçmek için bir çim makinesi, bu testere, bu çekiç, hepsini çocuða tanýtýyor. Tabi ki o sýra Bahçenin içinde bulunan evden eli öpülesi anne, ayaklarýna Cennet'in bile serilmiþ olduðu, o sizleri doðuran, bizleri doðuran, hiç bir zaman için de unutulmayacak olan o anne pencereyi açýyor, bey bir dakika gelir misin diye babayý eve çeðýrýyor. Baba, emir büyük yerden geldiði için hanýmýnýn yanýna gidiyor. Adý çocuk ya, hani biraz önce büyüklerimiz, belediye baþkanýmýz, kaymakamýmýz çocuktan al haberi dedi ya, çocuk babasýnýn kendine öðretmiþ olduðu o çim makinesini alýyor, o caným güzel çimi elinden geldiði þekilde, gönlü istediði gibi biçiyor. Testereyi alýyor, dallarý kesiyor, baba evden dýþarý çýkýnca bir bakýyor ki, o, herkesin yorgunluðunun unuttuðu, büyük haz duyduðu bahçe tarumar olmuþ. Çocuðun üstüne baðýrarak tam koþarken, o iþte

54 boþuna kendisine eli öpülesi anne denilmeyen o anne pencereyi açýyor ve çocuðu dövmek üzere olan babaya bir tek cümle sarf ediyor; "Bey bey, biz çiçek ve aðaç deðil, çocuk yetiþtiriyoruz" diyor. Ýþte bizler ve bu Hükümet, bu Bakanlýk, bu yöneticiler sizleri yetiþtirmek için her çareye baþ vuracaðýz. Ne tehlike varsa hep birlikte bunlarý bertaraf edeceðiz. Ýþte sizler bizim için busunuz. Size, bizlerin ne kadar deðer verdiðini herhalde izliyorsunuz. 17 aydýr, nasýl ki belediye baþkanýnýz, kaymakamýnýz, anne babalarýnýz çalýþýyorsa, onlarýn birer ikiþer, üçer tane çocuðu var. Ama benim evde iki tane, makamda da 2.5 milyon öðrencim var. Sizler hepiniz benim çocuðumsunuz. Annelere de buradan bir tavsiyede bulunayým ve konuþmama nihayet vereyim; Anne olacak olan bir bayan nasýl bir çocuðum doðacak diye merak ediyor. Ve kartpostallarý inceliyor. Kartpostallarda o kadar güzel bir çocuk, gözleri pýrýl pýrýl, yüzü melek gibi bir çocuk görüyor, açýyor ellerini Allah'a dua ediyor. "Allahým inþaallah benim de böyle bir çocuðum olur" diyor. Ýki yýl sonra bayan doðum yapma mecburiyetinde kalýyor. Ve çocuðunu dünyaya getiriyor. Ýzliyor devamlý. Bir müddet sonra çocuk geliþiyor, þekilleniyor, inanýn annenin dilediði þekilde, kartpostaldaki resme benzeyen bir çocuðun olduðunu görüyor ve mutluluktan uçuyor. Ama bir müddet sonra, konuþma çaðýna gelen çocuðun konuþmadýðýný duyunca, ki aynen kartpostalda konuþmayan çocuðunun kendi çocuðu olduðunu görünce bu sefer de diyor ki; "Keþke saðlýklý, sýhhatli bir çocuk dileseydim de, Allah bana bu þekilde çocuk verseydi". Benim de gönlümden geçen; Hepiniz bu memlekete saðlýklý, hizmet eden, vatanýný, milletini koruyan, Atatürk Ýlke ve Ýnkýlaplarýna baðlý olarak hayatýný devam ettiren, Cumhuriyetin

55 korunmasý için en büyük çabayý sarf eden gençlik olarak sizi görmek istiyorum. Hepinizi gözlerinizden ve alnýnýzdan öpüyorum. Saðolun, varolun. Abdullah Arýdoru Sunucu Ýl Milli Eðitim Müdürümüz Sayýn Ata Özer Beyefendiye çok teþekkür ediyoruz. Ve yine programlarýmýzda bizlerle birlikte olan, böylesine anlamlý bir programda bizlerle birlikte olan çok deðerli bir misafirimiz þimdi katýldýlar aramýza. Ýlçe Müftümüz, Muhterem Hocamýz Mustafa Derin, hoþgeldiniz diyoruz efendim. Sevgili arkadaþlar, sahnede bulunan arkadaþlarýmýza geçiyoruz. Onlarýn düþüncelerini duygularýný, tespitlerini sizlerle paylaþacaðý ana geçiþ yapýyoruz ama öncesinde, hani eðitim dedik, öðretim dedik ve ilçemizin bir baþka farkýný belediye baþkanýmýz ifade ettiler. Dünlerde Ýstanbul'da bile sayýlý kütüphane varken, bugün ilçemizde neredeyse sayýsýz kütüphane var. Ve bu faaliyetlerin hangi manada, hangi boyutta olduðunu bizim öðrenmeye ihtiyacýmýz var. Öðrenelim ki; ardýndan oralardan çýkmayan "Kitap Kurdu" tabir edilen, kitaplarý okuyan, hazmeden kiþilerden biri olalým. Ve bu mânâda, yapmýþ olduðu, hem kütüphanelerden, hem mahalle konaklarýndan, yapmýþ olduðu çalýþmayý sizlere sunmak üzere sözü sevgili Sümeyye Satan'a býrakacaðýz. Beyaz ekranda zannediyorum bizimle paylaþacaklarý var. Alkýþlar mýyýz?

56 Sümeyye Satan Sayýn Kaymakamým, Sayýn Belediye Baþkaným, Sayýn Milli Eðitim Müdürüm, Deðerli protokol üyeleri, saygýdeðer konuklar ve sevgili öðrenciler, öncelikle hepiniz, Baðcýlar Belediyesi'nin düzenlemiþ olduðu 6. Çocuk Þûrasý'na hoþgeldiniz. Bugün sizlere Baðcýlar'da, baþta Kültür Merkezi'miz olmak üzere, her mahalle konaðýnda bulunan kütüphanelerimizden bahsedeceðim. Ancak, kütüphenelerimizin öneminin biraz daha net kavranmasý için öncelikle kütüphanelerin tarihi ve kitabýn önemi konularýna da deðinmek istiyorum. Ýlk Osmanlý kütüphaneleri, medreseler (Üniversiteler) bünyesinde kurulmuþtur. Bilinen ilk Osmanlý kütüphanesi Bursa ve Bolu'da kurulmuþ olan iki medresenin içinde oluþturulmuþtur. Fatih Sultan Mehmet Ýstanbul'u fethettikten sonra, bu þehrin Ýslam Dünyasý'nýn önemli bir kültür merkezi olmasý için uðraþtý. Bu nedenle bazý Bizans kiliselerini medreseye çevirdi. Bazý kiþisel kitaplarýný da buralara baðýþladý. Hakkýnda kesin bilgi olan ilk kütüphane Fatih Sultan Mehmet tarafýndan 145 yýlýnda

57 yaptýrýlan Eyüp Camii'nde bulunan kütüphanedir. Daha sonra Fatih Sultan Mehmet yýllarý arasýnda Fatih Camiini yaptýrarak etrafýna sekiz medrese kurdurdu. Bizans kiliselerinde bulunan sýnýflarý buraya getirtti. Amaç; Camide merkezî bir kütüphane kurarak, kullanýmý kolaylaþtýrmaktý. Sultan tarafýndan baðýþlanan kitaplarla derme (Toplanan kitap) sayýsý 83'a çýktý. Ayrýca, Topkapý'da Edirne'den gelen kitaplardan oluþan bir koleksiyon kuruldu. Biraz da kitap okumanýn önemine deðinmek istiyorum; Okumak; Doðduðu andan itibaren bir çok eðitim süreci geçiren insan için en kolay ve en etkili öðrenme yoludur. Sahip olduklarý bilgilerin %6'ýný bu yolla edinen geliþmiþ ülke toplumlarý, günümüzde daha fazla kitap okuma alýþkanlýðýna sahip olmanýn saðladýðý avantajlarý her alanda yaþamaktadýrlar. Geri kalmýþ toplumlarýn karþýlaþtýklarý sorunlarýn bir çoðunun altýnda ise eðitimsizlik yer almaktadýr. Bu toplumlardaki kiþiler, okuyarak geçirebilecekleri zamanlarý çoðunlukla yararsýz uðraþlarla geçirmektedir. Oysa, okuma alýþkanlýðý öncelikle kiþilerin kendisi için edinilmesi mutlaka gereken bir alýþkanlýktýr. Okuyarak olaylarýn ve geliþmelerin iç yüzünü öðrenen bir kiþi, öncelikle kendine olan güvenini artýrýr. Bu ise ayný zamanda düþünce ufkunu geliþtirir, geniþ bir görüþ açýsý saðlayarak olaylarý inceleme yeteneði kazandýrýr. Ayrýca, okuyan kiþiler çok okumanýn beraberinde getirdiði zengin kelime daðarcýðýna sahip olduklarý için hikmetli ve etkileyici konuþarak, hitap ettikleri kiþilerde etki uyandýrýrlar. Bu etki ise, insanlarla iliþkileri güçlendirmekte, kiþiye daha sosyal yapýlý bir karakter kazandýrmaktadýr. Ve insanýn düþünce kapasitesini ve kültür düzeyini artýrýr. Boþ zamanlarýný çoðu zaman hiç bir bilgi aktarmayan televizyon karþýsýnda geçirmek yerine kitap okuyarak deðerlendiren bu kiþiler, edindikleri bilgi ve kültür sonucunda ayný zamanda toplum içinde etkin bir kiþiliðe sahip olurlar

58 Baðcýlar'ý geliþmiþ ülkelerin seviyesine getirmenin eðitimden geçtiðinin bilincinde olan Baðcýlar Belediyesi, Kültür Merkezi baþta olmak üzere bütün mahallelerimizde toplam 22 kütüphane açmýþtýr. Kültür Merkezi kütüphanesi 24 yýlýnda kurulmuþ olup, 1.63 kitap kapasitesine sahipken, 27 Ekim ayý itibariyle 22.5 kitap ve 4.87 üyesiyle haftanýn 7 günü güvenli bir ortam içerisinde Baðcýlar halkýna eðitim konusunda önemli bir hizmet sunmaktadýr. Ayrýca, kütüphaneye gelen okuyucularýmýzýn araþtýrdýklarý konuya daha rahat ulaþabilmesi için barkod sistemi uygulanmaktadýr. Kütüphanemizde her yaþtan ve her düzeyden okuyucular yararlanmakla birlikte, günlük 1 gazete, aylýk 2 dergi alýnmakta olup, okuyucularýmýzýn araþtýrdýklarý konuyu bulamadýklarý zaman veya daha fazla bilgiye sahip olabilmeleri için 15 adet internet baðlantýlý bilgisayarýmýz da mevcuttur. Kütüphanemizde belli kitaplar, belli süreler içerisinde, tamamen ücretsiz olarak üyelerimize verilmektedir. Kütüphanemize gelen okuyucu sayýmýz, aylýk yaklaþýk 4.'dir. Her bir mahalle konaðýmýzda ise, yaklaþýk 3. civarýnda kitap bulunmaktadýr. Ayrýca, her bir mahalle konaðýmýzda 3 adet internet baðlantýlý bilgisayarýmýz da hizmete sunulmaktadýr. Mahalle konaklarýndaki kütüphanelerimiz sabah saat:8:'de açýlýp, akþam ise 23:'de kapanmaktadýr. Kültür merkeziyle birlikte tüm kütüphanelerimizde yaklaþýk üye bulunmakta ve aylýk 5. okuyucu yararlanmaktadýr. Ayrýca kütüphanelerimizde toplam 85. kapasiteli kitaplarýmýz da mevcuttur. Gerek Kültür Merkezi, gerekse mahalle konaklarýmýzda, spor hocalarýmýzýn eþliðinde spor salonlarýmýz da bulunur. Buralara gelerek hem istediðiniz bilgiye sahip olup, hem de zinde kalabilirsiniz. Baðcýlar'da yaþayan biz gençlerin geleceðine bu denli büyük yardýmlarda bulunan herkese minnettarýz. Bizler geleceðe umutla

59 bakabiliyor, kendimize bir hedef belirliyebiliyorsak bunlarýn tamamý kitaplar ve eðitim sayesindedir. Böylesine güzel hizmetleri bize sunan baþkanýmýza tekrar hepimiz adýna teþekkür ediyorum. Sözlerime burada son verirken saygý ve sevgilerimi sunarým. Abdullah Arýdoru Sunucu Sevgili Sümeyye Satan Ýlçemizdeki kütüphanelerden, mahalle konaklarýndan, yani eðitimin bir baþka yuvalarýndan bahsetmiþ oldu. Biz teþekkürümüzü tekrarlýyoruz. Hani düþüncelerinizi, duygularýnýzý, belki de düþünemediklerinizi sizlerle bizlerle paylaþacak arkadaþlarýmýz demiþtik ya, onlarý þöyle hem bir moral alkýþý, hem de heyecaný yatýþtýrma noktasýnda bir alkýþlayalým. Ardýndan da arzu etmediðimiz bir þey ama, aile içinde zaman zaman þiddet de olabiliyor, geçimsizlik de olabiliyor. Tebliðleri; Aile içindeki þiddetin çocuk üzerindeki etkileri bu hususu iþleyecekler. Yýldýztepe Ýlköðretim Okulu öðrencilerinden sevgili Rümeysa Tayfur ve Sevgili Bekir Berk Bakar'ý alkýþlýyoruz. Sözlerine baþlamadan arkadaþlarýmýz hemen hatýrlatalým. Biliyorsunuz; Tebliðler sonrasýnda bulunduðunuz yerden sizler de sorularýnýzla, intibalarýnýzla, düþüncelerinizle katýlabiliyorsunuz. Þûranýn gerçek deðerini bulmasý adýna önemli bu. Dikkatle dinlersek, mutlaka katýlýmlarýnýz olacaktýr. Buyurun arkadaþlar

60 AÝLE ÝÇÝNDEKÝ ÞÝDDETÝN ÇOCUK ÜZERÝNDEKÝ ETKÝLERÝ Rümeysa Tayfur - Bekir Berk Bakar Yýldýztepe Ýlköðretim Okulu "Kavgayý bir aðacýn yapraðýna yazmak isterdim, Sonbahar geldiðinde yaprak kurusun diye. Öfkeyi bir bulutun üstüne yazmak isterdim, Yaðmur yaðsýn bulut yok olsun diye. Nefreti karlarýn üstüne yazmak isterdim, Güneþ açsýn, karlarý eritsin diye. Dostluðu ve sevgiyi yeni doðmuþ bebeklerin yüreðine yazmak isterdim, Onlar büyüsü, dünyayý sarsýn diye". Sevgi; Canlandýran, geniþleten, yeþerten, yumuþatan bir duygu. Sevgi hayatýn zenginliðidir. Belki de insanýn gerçek özgürlüðüdür. Artýk sevgi yok oldu dünyamýzdan. Yýlgýn, bencil, baskýcý insanlar sayesinde. Sevgi yerini savaþa, þiddete, saldýrýya, küfre terkederek

61 Sevmiyoruz birbirimizi ve ölesiye, öldüresiye mahvediyoruz yaþantýmýzý, yaþantýlarý birer birer Dayak, kötek azar Öfke oluyor gözlerimizde ve karþýmýzdakine fiilleþerek yaþýyor þidet yanlýsý toplum, þiddet yanlýsý gençlik, ve þiddetle oyuncaðýný elinden almaya çalýþan masumane yürekler, yürecikler oluveriyoruz hesapsýzca, günahsýzca. -Nedir Þiddet? Öfkenin, kinin, hýrsýn dýþa yansýmasý mý? Ya da çaresizliðin, acizliðin göstergesi Konuþmak bize zor gelir çoðu zaman. Bir çok þeyi konuþarak halletmek yerine þiddetle çözmeye çalýþýyoruz. Þiddet iþin en kolayýdýr. Þunu unutmayalým ki; Kolayý herkes baþarýr, önemli olan zoru baþarmaktýr. Toplumumuzu oluþturan, Toplumun can damarý olan ailemiz, ailelerimiz Günden güne yok olan, þiddet taþlarý arasýnda eriyen aile yapýmýz. Sözlükte karþýmýza aile; Kan baðlýlýðý, evlilik ve diðer yasal yollardan aralarýnda iliþki bulunan ve genellikle ayný evde yaþayan bireylerden oluþan en küçük topluluk olarak çýkar. Bireyler ayný evi paylaþtýklarý için gerek sosyal, gerek ekonomik, gerek psikolojik yönden birbirleriyle bir zincirin halkalarý gibi etkileþim içerisindedirler. Bu halkalardan birinin kopmasý demek, bütün halkalarýn birbirinden kopmasý demektir. Bu halka, en masum, en savunmasýz, çocuk halkasý olabilir. Çocuk bir ailenin ve bir ülkenin en önemli geleceðidir. Bu geleceði karartmak da aydýnlatmak da bizim, yani toplumun elindedir. Sözün bittiði yerde þiddet baþlar. Bizi diðer canlýlardan ayýran en önemli özellik konuþmak ve düþünmek ise, neden uygulamýyoruz? Unutmayalým ki; En büyük yanlýþ, bilerek yanlýþ yapýlmasýdýr. Bir çocuðun, ailesinde þiddet görüp görmediðini anlamak için uzman olmaya gerek yoktur. Çocuk toplumda silik, anti sosyal ve içe kapanýktýr. Anne baba çocuða kýzar durur. Ailede bu çocuk hep "günah keçisi"dir. Anne baba çocuða hep kýzar durur. "Neden

62 ödevini yapmadýn?" "Beceriksiz sen de.." "Bak Ayþe'ye, Hakan'a nasýl da akýllýlar" diye. Ama hiç kendilerine sormazlar, "baþarýlý olmalarý için biz neler yaptýk" diye. Gelelim Türk aile yapýmýza; Bakalým çocuklarýmýzý nasýl yüceltiyoruz? "Çocuk dediðin uslu oturur" "Çocuk dediðin soru sormaz" "Çocuk dediðin ders çalýþýr" "Çocuk dediðin her lafa karýþmaz" Anne babalarýmýzdan bir iþi takdir etmeyi öðrendik: "bana bakýn, çýkýn birbirinizi dýþarýda gebertin! Evi daha yeni temizledim" Mantýklý düþünmeyi öðrendik; "Ben öyle diyorsam öyledir" Dayanýklý olmayý öðrendik; "O ýspanak bitene kadar sofradan kalkmak yok!" Abartmayý öðrendik; "Sana 5 bin kere söyledim; kirli ayakkabýlarla içeri dalma diye!" Davranýþ psikolojisini öðrendik; "Babana çekeceðine biraz da bana çekseydin ya!" Böyle bir ortamda, çocukluktan ergenliðe geçen bireyin gözünde iyi bir aile modeli oluþmaz. Karþý cinsini itici bulur. Aile kurmaktan korkar. Bu konuda kaygýlarý olur. Kadýn ve erkek rollerini iyi kavrayamaz. Aile içindeki olumsuz olaylardan hep kendini sorumlu tutar. Anne baba çocuða iyi bir gelecek hazýrlama kaygýsýný taþýrken en önemli þeyi unuttuyor. Yani, sevgiyi. Þairin dediði gibi;

63 Bütün insanlarý dostun bil, Kardeþin bil kýzým Sevginin ürünüdür insan Nefretin deðil kýzým. Zulmün önünde dimdik tut onurunu Sevginin önünde eðil kýzým. Artýk çocuk her bakýmdan beðenilmeyen, horlanan, suçlu olduðuna inanan çocuktur. Ve toplum bu çocuk büyüdüðünde özel hayatýnda ve iþ hayatýnda baþarýlý olmasýný nasýl bekleyebilir. Ezilmiþ bir çocukluk benimkisi. Bir iskelenin vapurlarýnýn yanaþtýðý yüzünde asýlýdýr 3 tekerlekli, bisikletimin lastikleri. Bilmiyoruz ki, aile içi geçimsizlik þiddete, þiddet de yavaþ yavaþ gençlerimizi intihara sürüklemekte. Ýntiharý önlemenin en kolay yolu; Ailede huzuru saðlamaktýr. Çünkü; Ruhsal açýdan acý çeken çocuklar için bu bir kurtuluþtur. Aile içi þiddet gören çocuk sürekli telaþlý olur. Ve her an acaba bugün dayak yiyecekmiyim korkusuyla yaþar. Bu da deprasyona, ardýndan da intihara neden olur. Ýntiharýn artmasý bir toplumun çöküþüne bile neden olabilir. Çünkü; Gelecek gençlerin elindeyse, saðlýklý gençlerin olmadýðý yerde saðlýklý toplum da olmayacaktýr. -Siz de çocuktunuz. Ailenizin herhangi bir ferdinden þiddet gören vardýr muhakkak. Peki siz o anda neler hissettiniz? O küçücük bedeninizin ve sevgiden baþka bir þey bilmeyen kalbinizin acýlarýný unutabildiniz mi? Hiç sanmýyorum. Þu anda ailesi tarafýndan öldüresiye dövülen çocuklar var. Peki onlarý, bütün bunlarýn yapýlmasýna izin vererek biz de suçlu hale gelmiyormuyuz? Oysa, nedene bakmak yerine niçin hep sonuca bakýyoruz? Kafesli evlerde aðlar çocuklar Odalarda akþam olurken henüz O zaman gözümün önünde parlar Buruþuk buruþuk aðlayan bir yüz

64 Ne vakit karanlýk kaplasa yeri Yine baþlar çocuklarýn büyük kederi Bakýnýr korkuyla dolu gözleri Ya artýk bir daha olmazsa gündüz. Saðlýklý bir toplum için saðlýklý bireylere, saðlýklý çocuklara ihtiyaç var. Bu nedenle, daha saðlýklý bir toplum için neler yapýlmalýdýr? Þimdi onlara bakalým; Toplum olarak aile içi þiddetin önüne geçecek mekanizmalar oluþturulmalý. Aile, Çocuk eðitim kurumlarý yaygýnlaþtýrýlmalý. Bu konudaki kitaplar okunmalý. Aile terapisi uygulanmalý. Ve en önemlisi, çocuklarýmýzýn hava gibi, su gibi ihtiyacý olan þeyi, yani sevgiyi lütfen onlardan esirgemeyelim. Unutmayalým ki; Geleceðimizi karartacak olan da, aydýnlatacak olan da çocuk ve gençlerimizdir. Onlarý kontrol eden ise kendi psikolojileridir. Psikolojilerini bozmaya ve bu ülkenin geleceðini karartmaya hakkýmýz yok. Sevgi ve þiddetin içiçe yaþandýðý bir dünyada, sevgi dolu bir dünya için Abdullah Arýdoru Sunucu "Sevgi dolu bir dünya için önce sevgiyi sevmek lazým" temasýný iþledi arkadaþlarýmýz, kardeþlerimiz. Çok teþekkür ediyoruz. Sevgili Rümeysa Tayfur ve Sevgili Bekir Berk Bakar. Az sonra sorularýnýz, intibalarýnýz olacaktýr. Hem konuþmalarýný yapan arkladaþlarýmýza, daha özelde de, daha önemli diye düþündüðüm þu safhalarda, protokolda bulunan misafirlerimize de sorularýnýz olabilir. Dolayýsýyla sorularýnýzý, bir sunum sonrasýnda intibalarýnýzý, düþüncelerinizi almak istiyoruz sevgili çocuklar. Kýymetli öðretmenlerimiz var yine aramýzda, onlara da açýk tabi ki mikrofonlarýmýz.ensar Koleji bir baþka husususa dikkatimizi çekecek. Sevgili Ayþe Cemile Genç teneffüsden bahsedecek. Oyunla ikisini bir araya getirecek. Bakalým alkýþlarýnýz eþliðinde bizlere neler söyleyecek?

65 TENEFFÜS OYUNLARI Ayþe Cemile Genç Ensar Koleji Çocuk neden oyun oynar? Hiç düþündük mü? Yapacak iþi olmadýðý için mi? Yoksa ayak altýnda dolaþýp, anne babalarýný meþgul etmemek için mi? Elbette hayýr. Oyun çocuk için bir ihtiyaçtýr. Oyun, çocuðun geliþiminde önemli bir role sahiptir. Fiziksel geliþiminde, Psiko-motor (yani hareket) geliþiminde, Duygusal geliþiminde, sosyal geliþiminde, zihinsel geliþiminde ve dil geliþiminde. Koþma, atlama, sýçrama, týrmanma, sürünme gibi fiziksel çaba gerektiren oyunlar çocuðun kas geliþimi yanýnda; solunum, dolaþým, boþaltým sistemlerinin düzenli ve saðlýklý çalýþmasýný saðlar. Dolayýsýyla geliþimleri normal bir seviyede düzenli olarak ilerler. Oyun, çocuk için hem rahatlatýcý bir ortam, hem duygularýný yansýtabileceði bir sembol, hem de mutluluk, sevinç, acýma, düþmanlýk, kin, korku, kaygý, dostluk, nefret, sevgi, sevmek, sevilmek, güven duyma, baðýmlýlýk, baðýmsýzlýk, ayrýlýk, ölüm gibi bir çok duyguyu yaþayarak öðrenebileceði bir araçtýr

66 Oyun oynayan çocuk yürüyerek, koþarak, atlayarak, týrmanarak, çýkarak, inerek, kayarak, fýrlatarak, yakalayarak, sýçrayarak, zýplayarak, sürünerek, sallanarak, sürekli hareket halinde olup; Büyük kas motoru geliþimlerini etkiler ve geliþtirir. Günlük yaþantýdaki becerilerini kazanýr. Özellikle grup oyunlarý ile; Ýnsanlarla iletiþim kurma, gözlem, iþ birliði, yardýmlaþma, kendine güven, kendini denetleme, çabuk karar verme, doðruluk, disiplin, sýrasýný bekleme, konuþan birisini dinleme, teþekkür etme, özür dileme, günaydýn ve iyi günler dileme gibi sözel ifadeleri, doðru-yanlýþ, iyi-kötü, güzel-çirkin, haklý-haksýz gibi ahlaki kavramlarý, baþkalarýna saygý duymayý, baþkalarýnýn ve kendi hakkýný korumayý, sorumluluk alma ve yerine getirme, güven duyma ve karar verip uygulayabime gibi toplumsal kurallarý da öðrenir. Oyun çocuða; Çevresini araþtýrma, objeleri tanýma ve problem çözme imkanýný saðlamakta, oyunla, büyüklük, þekil, renk, boyut, aðýrlýk, hacim, ölçme, sayma, zaman, mekan, uzaklýk, uzay gibi pek çok kavramý, eþleþtirme, sýnýflandýrma, sýralama, analiz, sentez ve problem çözme gibi zihinsel iþlemleri de geliþtirir. Özellikle sembolik oyunlar sýrasýnda çocuk hem kendisini ifade etmek, hem de karþýsýndakini anlamak zorundadýr. Sözlü ifadeleri, edilenleri anlama, yeni sözcükler kazanma, olaylarda çeþitli zaman çekimleri kullanma, soru sormak ve cevap vermek, zihinsel deðerlendirme, komut vermek sýralama, hayali durumlarý ifade edebilme, duygu ve düþüncelerini anlatma, problemi çözme, tahminde bulunma, bilgileri birbirine aktarma, nesnelerin, araç gereçlerin adlarýný, iþlevlerini ve kullanýmlarýný öðrenir. Çocuðun toplumsallaþmasýnda oyunun önemi büyüktür. Çocuk toplumsal davranýþlarýný düzenlemeyi oyun içinde öðrenir. Peki nereden çýktý bu oyun denen þey?

Gökyüzündeki milyonlarca yýldýzdan biriymiþ Çiçekyýldýz. Gerçekten de yeni açmýþ bir çiçek gibi sarý, kýrmýzý, yeþil renkte ýþýklar saçýyormuþ

Gökyüzündeki milyonlarca yýldýzdan biriymiþ Çiçekyýldýz. Gerçekten de yeni açmýþ bir çiçek gibi sarý, kýrmýzý, yeþil renkte ýþýklar saçýyormuþ Gökyüzündeki milyonlarca yýldýzdan biriymiþ Çiçekyýldýz. Gerçekten de yeni açmýþ bir çiçek gibi sarý, kýrmýzý, yeþil renkte ýþýklar saçýyormuþ çevresine. Bu adý ona bir kuyrukluyýldýz vermiþ. Nasýl mý

Detaylı

BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:106 7.ÇOCUK ÞÛRÂSI

BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:106 7.ÇOCUK ÞÛRÂSI BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:106 7.ÇOCUK ÞÛRÂSI BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:106 7. Çocuk Meclisi Çocuk 7. Şûrâsı KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO: 106 Tashih Ekrem KAFTAN

Detaylı

ünite 3. Ýlkokullarla ilgili aþaðýdakilerden hangisi yapýlýr? Vatan ve ulus sevgisinin yerdir. 1. Okulun açýlýþ töreninde aþaðýdakilerden

ünite 3. Ýlkokullarla ilgili aþaðýdakilerden hangisi yapýlýr? Vatan ve ulus sevgisinin yerdir. 1. Okulun açýlýþ töreninde aþaðýdakilerden ünite 1 OKUL HEYECANIM TEST 1 3. Ýlkokullarla ilgili aþaðýdakilerden hangisi yanlýþtýr? Hayat Bilgisi Vatan ve ulus sevgisinin öðrenildiði yerdir. 1. Okulun açýlýþ töreninde aþaðýdakilerden hangisi yapýlýr?

Detaylı

UNICEF Kaynaklarından Çocuk Hakları Sözleşmesi nin Kısaltılarak Alınan ve Çocukların Diliyle İfade Edilen Özeti sizlerle paylaşıyoruz.

UNICEF Kaynaklarından Çocuk Hakları Sözleşmesi nin Kısaltılarak Alınan ve Çocukların Diliyle İfade Edilen Özeti sizlerle paylaşıyoruz. UNICEF Kaynaklarından Çocuk Hakları Sözleşmesi nin Kısaltılarak Alınan ve Çocukların Diliyle İfade Edilen Özeti sizlerle paylaşıyoruz. Madde 1: Ben çocuğum. On sekiz yaşına kadar bir çocuk olarak vazgeçilmez

Detaylı

T.C. MÝLLÎ EÐÝTÝM BAKANLIÐI EÐÝTÝMÝ ARAÞTIRMA VE GELÝÞTÝRME DAÝRESÝ BAÞKANLIÐI KENDÝNÝ TANIYOR MUSUN? ANKARA, 2011 MESLEK SEÇÝMÝNÝN NE KADAR ÖNEMLÝ BÝR KARAR OLDUÐUNUN FARKINDA MISINIZ? Meslek seçerken

Detaylı

BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:75 5.ÇOCUK ÞÛRASI

BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:75 5.ÇOCUK ÞÛRASI 12 BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:75 5.ÇOCUK ÞÛRASI 12 BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:75 5.ÇOCUK ÞÛRASI Yayýn Sorumlusu Lokman ÇAÐIRICI Yayýna Hazýrlayan Yalçýn LÝMON Kültür

Detaylı

BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:93

BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:93 BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:93 BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO: 93 Yayýn Sorumlusu Cafer SEZGÝN Yayýn Kurulu Kerim AYTEKÝN - Yalçýn LÝMON - Kemal GÜLTÜRK Tashih Ekrem

Detaylı

BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:95

BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:95 BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:95 BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO: 95 Yayýn Sorumlusu Cafer SEZGÝN Yayýn Kurulu Kerim AYTEKÝN - Yalçýn LÝMON Ýrfan ÖZER - Hakký ÇÝÇEK Tashih

Detaylı

ünite1 Kendimi Tanıyorum Sosyal Bilgiler 1. Resmî kimlik belgesi Verilen kavram ile aþaðýdakilerden hangisi iliþkilendirilemez?

ünite1 Kendimi Tanıyorum Sosyal Bilgiler 1. Resmî kimlik belgesi Verilen kavram ile aþaðýdakilerden hangisi iliþkilendirilemez? ünite1 Sosyal Bilgiler Kendimi Tanıyorum TEST 1 3. 1. Resmî kimlik belgesi Verilen kavram ile aþaðýdakilerden hangisi iliþkilendirilemez? A) Nüfus cüzdaný B) Ehliyet C) Kulüp kartý D) Pasaport Verilen

Detaylı

ünite1 Sosyal Bilgiler

ünite1 Sosyal Bilgiler ünite1 Sosyal Bilgiler Ýletiþim ve Ýnsan Ýliþkileri TEST 1 3. Ünlü bir sanatçýnýn gazetede yayýnlanan fotoðrafýnda evinin içi görüntülenmiþ haberi olmadan eþinin ve çocuklarýnýn resimleri çekilmiþtir.

Detaylı

ünite1 3. Burcu yla çocuk hangi oyunu oynayacaklarmýþ? A. saklambaç B. körebe C. evcilik (1, 2 ve 3. sorularý parçaya göre yanýtlayýn.

ünite1 3. Burcu yla çocuk hangi oyunu oynayacaklarmýþ? A. saklambaç B. körebe C. evcilik (1, 2 ve 3. sorularý parçaya göre yanýtlayýn. ünite1 Türkçe Sözcük - Karþýt Anlamlý Sözcükler TEST 1 3. Burcu yla çocuk hangi oyunu oynayacaklarmýþ? Annemle þakalaþýrken zil çaldý. Gelen Burcu ydu. Bir elinde büyükçe bir poþet, bir elinde bebeði vardý.

Detaylı

Matematik ve Türkçe Örnek Soru Çözümleri Matematik Testi Örnek Soru Çözümleri 1 Aþaðýdaki saatlerden hangisinin akrep ve yelkovaný bir dar açý oluþturur? ) ) ) ) 11 12 1 11 12 1 11 12 1 10 2 10 2 10 2

Detaylı

ünite1 Sosyal Bilgiler Verilenlerden kaçý sosyal bilimler arasýnda yer alýr? A. 6 B. 5 C. 4 D. 3

ünite1 Sosyal Bilgiler Verilenlerden kaçý sosyal bilimler arasýnda yer alýr? A. 6 B. 5 C. 4 D. 3 ünite1 Sosyal Bilgiler Sosyal Bilgiler Öðreniyorum TEST 1 3. coðrafya tarih biyoloji fizik arkeoloji filoloji 1. Ali Bey yaþadýðý yerin sosyal yetersizlikleri nedeniyle, geliþmiþ bir kent olan Ýzmir e

Detaylı

Fiskomar. Baþarý Hikayesi

Fiskomar. Baþarý Hikayesi Fiskomar Baþarý Hikayesi Fiskomar Gýda Temizlik Ve Marketcilik Ticaret Anonim Þirketi Cumhuriyetin ilanýndan sonra büyük önder Atatürk'ün Fýndýk baþta olmak üzere diðer belli baþlý ürünlerimizi ilgilendiren

Detaylı

BÝLGÝLENDÝRME BROÞÜRÜ

BÝLGÝLENDÝRME BROÞÜRÜ IPA Cross-Border Programme CCI No: 2007CB16IPO008 BÝLGÝLENDÝRME BROÞÜRÜ SINIR ÖTESÝ BÖLGEDE KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLÝ ÝÞLETMELERÝN ORTAK EKO-GÜÇLERÝ PROJESÝ Ref. ¹ 2007CB16IPO008-2011-2-063, Geçerli sözleþme

Detaylı

GRUP TOPLU ÝÞ SÖZLEÞMESÝ GÖRÜÞMELERÝNDE UYUÞMAZLIK

GRUP TOPLU ÝÞ SÖZLEÞMESÝ GÖRÜÞMELERÝNDE UYUÞMAZLIK TOPLAM KALÝTE YÖNETÝMÝ VE ISO 9001:2000 KALÝTE YÖNETÝM SÝSTEMÝ UYGULAMASI KONULU TOPLANTI YAPILDI GRUP TOPLU ÝÞ SÖZLEÞMESÝ GÖRÜÞMELERÝNDE UYUÞMAZLIK YÝBÝTAÞ - LAFARGE GRUBUNDA KONYA ÇÝMENTO SANAYÝÝ A.Þ.

Detaylı

ÝÇÝNDEKÝLER 1. TEMA OKUL HEYECANIM Kazaným Testi Fiziksel Özelliklerim Duygularým Haftanýn Testi...

ÝÇÝNDEKÝLER 1. TEMA OKUL HEYECANIM Kazaným Testi Fiziksel Özelliklerim Duygularým Haftanýn Testi... ÝÇÝNDEKÝLER 1. TEMA OKUL HEYECANIM Fiziksel Özelliklerim............ 10 Duygularým................... 11 1. Haftanýn Testi............... 13 Yapabildiklerim - Hoþlandýklarým.. 15 Günümü Planlarým.............

Detaylı

ÇEVRE VE TOPLUM. Sel Erozyon Kuraklýk Kütle Hareketleri Çýð Olaðanüstü Hava Olaylarý: Fýrtýna, Kasýrga, Hortum

ÇEVRE VE TOPLUM. Sel Erozyon Kuraklýk Kütle Hareketleri Çýð Olaðanüstü Hava Olaylarý: Fýrtýna, Kasýrga, Hortum ÇEVRE VE TOPLUM 11. Bölüm DOÐAL AFETLER VE TOPLUM Konular DOÐAL AFETLER Dünya mýzda Neler Oluyor? Sel Erozyon Kuraklýk Kütle Hareketleri Çýð Olaðanüstü Hava Olaylarý: Fýrtýna, Kasýrga, Hortum Volkanlar

Detaylı

BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO: 107. 7.Hanımlar. Şûrâsı

BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO: 107. 7.Hanımlar. Şûrâsı BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO: 107 7.Hanımlar Şûrâsı BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO: 107 7.Hanımlar Şûrâsı Tashih Ekrem KAFTAN KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO: 107 Tasarým Ayþe

Detaylı

BENİM HAKLARIM ÇOCUK HAKLARINA DAİR SÖZLEŞME. MADDE 1. Ben çocuğum Onsekiz yaşõna kadar bir çocuk olarak vazgeçilmez haklara sahibim.

BENİM HAKLARIM ÇOCUK HAKLARINA DAİR SÖZLEŞME. MADDE 1. Ben çocuğum Onsekiz yaşõna kadar bir çocuk olarak vazgeçilmez haklara sahibim. BENİM HAKLARIM ÇOCUK HAKLARINA DAİR SÖZLEŞME MADDE 1. Ben çocuğum Onsekiz yaşõna kadar bir çocuk olarak vazgeçilmez haklara sahibim. MADDE 2. Bu haklar, bütün çocuklar içindir; beyaz çocuk, kara çocuk,

Detaylı

2. Kazlarýn bulunduklarý gölü terk etmelerinin nedeni aþaðýdakilerden. A. kuraklýk B. þiddetli yaðýþlar C. soðuklarýn baþlamasý

2. Kazlarýn bulunduklarý gölü terk etmelerinin nedeni aþaðýdakilerden. A. kuraklýk B. þiddetli yaðýþlar C. soðuklarýn baþlamasý TEST 2 Sözcük - Sihirli Sözler 2. Kazlarýn bulunduklarý gölü terk etmelerinin nedeni aþaðýdakilerden hangisidir? Vaktiyle bir kaplumbaða ve iki kaz arkadaþý vardý. Birlikte bir gölde yaþarlardý. Gel zaman

Detaylı

BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:80

BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:80 1992 BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:80 1992 BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:80 Yayýn Sorumlusu Lokman ÇAÐIRICI Yayýna Hazýrlayan Yalçýn LÝMON Yayýn Kurulu Kerim AYTEKÝN -

Detaylı

TOHAV Suruç Mülteci Danýþma Merkezi'nden Haberler *1 Þubat 2016 tarihinde faaliyetlerine baþlayan Suruç Mülteci Danýþma Merkezi; mülteci, sýðýnmacý ve

TOHAV Suruç Mülteci Danýþma Merkezi'nden Haberler *1 Þubat 2016 tarihinde faaliyetlerine baþlayan Suruç Mülteci Danýþma Merkezi; mülteci, sýðýnmacý ve MD Mülteci Danýþma M TOHAV e-bülten n S AYI: 2 TOHAV Suruç Mülteci Danýþma Merkezi Ýletiþim Bilgileri Adres: Yýldýrým Mah. Ziyademirdelen Sok. N0: D: 1 Suruç/ÞANLIURFA Tel: 0 (414) 611 98 02 TOHAV Suruç

Detaylı

5. 2x 2 4x + 16 ifadesinde kaç terim vardýr? 6. 4y 3 16y + 18 ifadesinin terimlerin katsayýlarý

5. 2x 2 4x + 16 ifadesinde kaç terim vardýr? 6. 4y 3 16y + 18 ifadesinin terimlerin katsayýlarý CEBÝRSEL ÝFADELER ve DENKLEM ÇÖZME Test -. x 4 için x 7 ifadesinin deðeri kaçtýr? A) B) C) 9 D). x 4x ifadesinde kaç terim vardýr? A) B) C) D) 4. 4y y 8 ifadesinin terimlerin katsayýlarý toplamý kaçtýr?.

Detaylı

BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:94

BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:94 BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:94 BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:94 Yayýn Sorumlusu Cafer SEZGÝN Yayýn Kurulu Kerim AYTEKÝN - Þevket SEZER - Yalçýn LÝMON Tashih Ekrem KAFTAN

Detaylı

Mart 2010 Proje Hakkýnda NBÞ sektörünün ana girdisi olan mýsýrýn hasadý, hammadde kalitesi açýsýndan yetiþtirilmesi kadar önemli bir süreçtir. Hasat sýrasýnda gerçekleþtirilen yanlýþ uygulamalar sonucunda

Detaylı

ALPER YILMAZ KIZILCAÞAR MAHALLESÝ MUHTAR ADAYI

ALPER YILMAZ KIZILCAÞAR MAHALLESÝ MUHTAR ADAYI Kýzýlcaþar Geleceðe Hazýrlanýyor Gelin Birlikte Çalýþalým ALPER YILMAZ KIZILCAÞAR MAHALLESÝ MUHTAR ADAYI Mart 2014 ALPER YILMAZ Halkla Bütünleþen MUHTARLIK Ankara Gölbaþý Kýzýlcaþar Köyünde 4 Mart 1979

Detaylı

BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO: 109

BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO: 109 BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO: 109 BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:109 KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO: 109 Tashih Ekrem KAFTAN Tasarým Ayþe ERGÜL Baský Seçil Ofset Ltd. Þti.

Detaylı

Konular 5. Eðitimde Kullanýlacak Araçlar 23. Örnek Çalýþtay Gündemi 29. Genel Bakýþ 7 Proje Yöneticilerinin Eðitimi 10

Konular 5. Eðitimde Kullanýlacak Araçlar 23. Örnek Çalýþtay Gündemi 29. Genel Bakýþ 7 Proje Yöneticilerinin Eðitimi 10 Proje Yönetimi ÝÇÝNDEKÝLER Konular 5 Genel Bakýþ 7 Proje Yöneticilerinin Eðitimi 10 Eðitimde Kullanýlacak Araçlar 23 Araç 1: Araþtýrma sorularý Araç 2: Belirsiz talimatlar Araç 3: Robotlar 28 Örnek

Detaylı

1 Sinmiþ analar, kavruk çocuklar Her sene bazý çevreler ve kiþiler "kadýnlar günü de ne demek, erkekler günü diye bir sey var mý ki'' "Aslýnda bir gün deðil, her gün kadýnlar günü

Detaylı

BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:120

BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:120 BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:120 BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:120 Yayýn Kurulu Baþkaný Lokman ÇAÐIRICI Yayýn Kurulu Osman GÜNEÞ-Yavuz SUBAÞI Abdullah ARIDORU-Yalçýn

Detaylı

BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:116 12.ÇEVRE ŞÛRASI

BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:116 12.ÇEVRE ŞÛRASI BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:116 12.ÇEVRE ŞÛRASI BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:116 Yayýn Kurulu Baþkaný Lokman ÇAÐIRICI Yayýn Kurulu Osman GÜNEÞ-Yavuz SUBAÞI Abdullah

Detaylı

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:118 8. HANIMLAR ÞÛRASI

BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:118 8. HANIMLAR ÞÛRASI BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:118 8. HANIMLAR ÞÛRASI BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:118 Yayýn Baþkaný Lokman ÇAÐIRICI Yayýn Kurulu Osman GÜNEÞ-Yavuz SUBAÞI Abdullah ARIDORU-Yalçýn

Detaylı

TUM DERS LER SOR U BAN K AS I HAYAT BİLGİSİ FEN BİLİMLERİ - TÜRKÇE MATEMATİK - İNGİLİZCE

TUM DERS LER SOR U BAN K AS I HAYAT BİLGİSİ FEN BİLİMLERİ - TÜRKÇE MATEMATİK - İNGİLİZCE TUM DERS LER SOR U BAN K AS I HAYAT BİLGİSİ FEN BİLİMLERİ - TÜRKÇE MATEMATİK - İNGİLİZCE 3 Tudem Eğitim Hiz. San. ve Tic. A.Ş 1476/1 Sokak No: 10/51 Alsancak/Konak/ÝZMÝR Yazarlar: Tudem Yazý Kurulu Dizgi

Detaylı

cocuklarin anlayacagi dilden

cocuklarin anlayacagi dilden cocuklarin anlayacagi dilden 01 Haklar her çocuğun olması yada yararlanması gereken şeylerdir. Bütün çocuklar aynı haklara sahiptirler. O haklar Birleşmiş milletler Çocuk hakları sözleşmesinde yazılıdır.

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2017

Kanguru Matematik Türkiye 2017 4 puanlýk sorular 1. Küçük bir salyangoz, 10m yüksekliðinde bir telefon direðine týrmanmaktadýr. Gündüzleri 3m týrmanabilmekte ama geceleri 1m geri kaymaktadýr. Salyangozun direðin tepesine týrmanmasý

Detaylı

Ne-Ka. Grouptechnic ... /... / 2008. Sayýn Makina Üreticisi,

Ne-Ka. Grouptechnic ... /... / 2008. Sayýn Makina Üreticisi, ... /... / 2008 Sayýn Makina Üreticisi, Firmamýz Bursa'da 1986 yýlýnda kurulmuþtur. 2003 yýlýndan beri PVC makineleri sektörüne yönelik çözümler üretmektedir. Geniþ bir ürün yelpazesine sahip olan firmamýz,

Detaylı

BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO: 108

BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO: 108 BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO: 108 BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO: 108 KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO: 108 Tashih Ekrem KAFTAN Tasarým Ayþe ERGÜL Baský Seçil Ofset Ltd. Þti.

Detaylı

BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:117 8.ÇOCUK ÞÛRASI

BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:117 8.ÇOCUK ÞÛRASI BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:117 8.ÇOCUK ÞÛRASI BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:117 Yayýn Baþkaný Lokman ÇAÐIRICI Yayýn Kurulu Osman GÜNEÞ-Yavuz SUBAÞI Abdullah ARIDORU-Yalçýn

Detaylı

Benim adým Evþen, annem bana bu adý, evimiz hep þen olsun diye vermiþ. On yaþýndayým, bir ablam bir de aðabeyim var. Ablamla iyi geçindiðimizi pek

Benim adým Evþen, annem bana bu adý, evimiz hep þen olsun diye vermiþ. On yaþýndayým, bir ablam bir de aðabeyim var. Ablamla iyi geçindiðimizi pek Benim adým Evþen, annem bana bu adý, evimiz hep þen olsun diye vermiþ. On yaþýndayým, bir ablam bir de aðabeyim var. Ablamla iyi geçindiðimizi pek söyleyemem. Ýþlerin paylaþýmý yüzünden aramýzda hep kavga

Detaylı

İletişim ve İnsan İlişkileri Kitle İletişim Araçları Atatürk ve İletişim

İletişim ve İnsan İlişkileri Kitle İletişim Araçları Atatürk ve İletişim 1. Ünite İletişim ve İnsan İlişkileri İletişim ve İnsan İlişkileri Kitle İletişim Araçları Atatürk ve İletişim 9 Ýletiþim Benimle Baþlar a. Bugüne kadar baþardýðým en zor iþ nedir? b. En çok gurur duyduðum

Detaylı

BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:81 3. ÝZCÝLÝK ÞÛRÂSI

BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:81 3. ÝZCÝLÝK ÞÛRÂSI 1992 BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:81 3. ÝZCÝLÝK ÞÛRÂSI 1992 BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:81 3. ÝZCÝLÝK ÞÛRÂSI Yayýn Sorumlusu Lokman ÇAÐIRICI Yayýna Hazýrlayan Yalçýn

Detaylı

STAJ BÝLGÝLERÝ. Önemli Açýklamalar

STAJ BÝLGÝLERÝ. Önemli Açýklamalar Öðrencinin Adý ve Soyadý Doðum Yeri ve Yýlý Fakülte Numarasý Bölümü Yaptýðý Staj Dalý Fotoðraf STAJ BÝLGÝLERÝ Ýþyeri Adý Adresi Telefon Numarasý Staj Baþlama Tarihi Staj Bitiþ Tarihi Staj Süresi (gün)

Detaylı

BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO: 108

BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO: 108 BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO: 108 BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO: 108 KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO: 108 Tashih Ekrem KAFTAN Tasarým Ayþe ERGÜL Baský Seçil Ofset Ltd. Þti.

Detaylı

DENÝZ LÝSESÝ KOMUTANLIÐI Denizcilik tarihin en eski ve en köklü mesleðidir. Bu köklü ve þerefli mesleðin insanlarýnýn eðitimi için ilk adým atacaklarý Deniz Lisesi, bu güne kadar Türk ve dünya denizcilik

Detaylı

21-23 Kasým 2011 Çeþme Ýzmir www.tgdfgidakongresi.com organizasyon Ceyhun Atýf Kansu Caddesi, 1386. Sokak, No: 8, Kat: 2, 06520 Balgat / Ankara T:+90 312 284 77 78 F:+90 312 284 77 79 Davetlisiniz Ülkemiz

Detaylı

Bakým sigortasý - Sizin için bilgiler. Türkischsprachige Informationen zur Pflegeversicherung. Freie Hansestadt Bremen.

Bakým sigortasý - Sizin için bilgiler. Türkischsprachige Informationen zur Pflegeversicherung. Freie Hansestadt Bremen. Gesundheitsamt Freie Hansestadt Bremen Sozialmedizinischer Dienst für Erwachsene Bakým sigortasý - Sizin için bilgiler Türkischsprachige Informationen zur Pflegeversicherung Yardýma ve bakýma muhtaç duruma

Detaylı

39. İSTİŞARE KURULU TOPLANTISI. Gündem. 29 Mart 2009 Yerel seçimlerinden bugüne Belediye Hizmetlerinin değerlendirilmesi BAĞCILAR

39. İSTİŞARE KURULU TOPLANTISI. Gündem. 29 Mart 2009 Yerel seçimlerinden bugüne Belediye Hizmetlerinin değerlendirilmesi BAĞCILAR BAĞCILAR BELEDİYESİ KÜLTÜR YAYINLARI DİZİSİ NO:124 39. İSTİŞARE KURULU TOPLANTISI Gündem 29 Mart 2009 Yerel seçimlerinden bugüne Belediye Hizmetlerinin değerlendirilmesi BAĞCILAR BELEDİYESİ KÜLTÜR YAYINLARI

Detaylı

17 ÞUBAT kontrol

17 ÞUBAT kontrol 17 ÞUBAT 2016 5. kontrol 3 puanlýk sorular 1. Ahmet, Beril, Can, Deniz ve Ergün bir çift zar atýyorlar. Ahmet Beril Can Deniz Ergün Attýklarý zarlarýn toplamýna bakýldýðýna göre, en büyük zarý kim atmýþtýr?

Detaylı

2 - Konuþmayý Yazýya Dökme

2 - Konuþmayý Yazýya Dökme - 1 8 Konuþmayý Yazýya Dökme El yazýnýn yerini alacak bir aygýt düþü XIX. yüzyýlý boyunca çok kiþiyi meþgul etmiþtir. Deðiþik tasarým örnekleri görülmekle beraber, daktilo dediðimiz aygýtýn satýlabilir

Detaylı

Simge Özer Pýnarbaþý

Simge Özer Pýnarbaþý Simge Özer Pýnarbaþý 1963 yýlýnda Ýstanbul da doðdu. Ortaöðrenimini Kadýköy Kýz Lisesi nde tamamladý. 1984 yýlýnda Ýstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü nü bitirdi.

Detaylı

Spor Bilimleri Derneði Ýletiþim Aðý

Spor Bilimleri Derneði Ýletiþim Aðý Spor Bilimleri Derneði Ýletiþim Aðý Spor Bilimleri Derneði, üyeler arasýndaki haberleþme aðýný daha etkin hale getirmek için, akademik çalýþmalar yürüten bilim insaný, antrenör, öðretmen, öðrenci ve ilgili

Detaylı

BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:103

BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:103 11. ÇEVRE ÞÛRASI BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:103 BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:103 Yayýn Kurulu Baþkaný Lokman ÇAÐIRICI Yayýn Sorumlusu Osman GÜNEÞ Yayýn Kurulu Abdullah

Detaylı

HER ÝNSAN BÝRBÝRÝ ÝLE AYNI MIDIR?

HER ÝNSAN BÝRBÝRÝ ÝLE AYNI MIDIR? Kendimi Tanýyorum HER ÝNSAN BÝRBÝRÝ ÝLE AYNI MIDIR? Resimdeki kiþilerin fiziksel farklýlýklarý nelerdir? Ýnsanlarý birbirinden ayýran fiziksel ve duygusal özellikleri ile ilgi alanlarý vardýr. Bu farklýlýklar

Detaylı

Romalýlar Mektubu Kursu Doðrulukla Donatýlmak

Romalýlar Mektubu Kursu Doðrulukla Donatýlmak Romalýlar Mektubu Kursu Doðrulukla Donatýlmak Ders 10, Romalýlar Mektubu, Onuncu bölüm «Tanrý nýn Mesih e iman yoluyla insaný doðruluða eriþtirmesi» A. Romalýlar Mektubu nun onuncu bölümünü okuyun. Özellikle

Detaylı

Barodan Haberler. Edinilmiþ Mallara Katýlma Semineri (Akþehir) Anayasa Mahkemesine Bireysel Baþvuru Semineri. Türk Borçlar Kanunu Semineri

Barodan Haberler. Edinilmiþ Mallara Katýlma Semineri (Akþehir) Anayasa Mahkemesine Bireysel Baþvuru Semineri. Türk Borçlar Kanunu Semineri Barodan Haberler Edinilmiþ Mallara Katýlma Semineri (Akþehir) Baromuzca Akþehir Ýlçesinde Türk Medeni Kanunu'nda Edinilmiþ Mallar ve Tasfiyesi ile Aile Konutu konulu konferans gerçekleþtirildi. Meslektaþlarýmýzýn

Detaylı

PARK YAZ OKULUNDA YAÞATIN

PARK YAZ OKULUNDA YAÞATIN YAZ OKULU Çocuklarýnýza YAZ KEYFiNi GYM PARK YAZ OKULUNDA YAÞATIN ONLINE KAYIT facebook.com/gympark instagram.com/gym_park twitter.com/gym park info@gympark.com.tr www.gympark.com.tr 0 236 233 00 55 0

Detaylı

Evvel zaman içinde, eski zamanlarýn birinde, zengin bir ülkenin gösteriþ meraklýsý bir kralý varmýþ. Kralýn yaþadýðý saray çok büyükmüþ.

Evvel zaman içinde, eski zamanlarýn birinde, zengin bir ülkenin gösteriþ meraklýsý bir kralý varmýþ. Kralýn yaþadýðý saray çok büyükmüþ. Evvel zaman içinde, eski zamanlarýn birinde, zengin bir ülkenin gösteriþ meraklýsý bir kralý varmýþ. Kralýn yaþadýðý saray çok büyükmüþ. Her yeri altýn kaplý olan bu sarayda onlarca oda, odalarda pek çok

Detaylı

Corporate Stars, Türkiye nin en iyi markalarını bir araya getiren sosyal bir iş platformudur.

Corporate Stars, Türkiye nin en iyi markalarını bir araya getiren sosyal bir iş platformudur. POWERED BY Corporate Stars, Türkiye nin en iyi markalarını bir araya getiren sosyal bir iş platformudur. Corporate Stars her yýl Türkiye nin en iyi kurumsal firmalarýný bir araya getirir. Oluþturduðu sinerji

Detaylı

ÇOK DÝLLÝ ÇOCUÐUN KONUÞMASI VE DÝLÝNÝN GELÝÞMESÝ NASIL DESTEKLENMELÝ

ÇOK DÝLLÝ ÇOCUÐUN KONUÞMASI VE DÝLÝNÝN GELÝÞMESÝ NASIL DESTEKLENMELÝ Vantaan kaupunki Sosiaali- ja terveysvirasto / Puheterapia Monikielisen lapsen puheen ja kielen kehityksen tukeminen ÇOK DÝLLÝ ÇOCUÐUN KONUÞMASI VE DÝLÝNÝN GELÝÞMESÝ NASIL DESTEKLENMELÝ turkki ÇOK DÝLLÝ

Detaylı

BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO: 86

BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO: 86 BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO: 86 BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO: 86 Yayýn Sorumlusu Lokman ÇAÐIRICI Yayýna Hazýrlayan Yalçýn LÝMON Yayýn Kurulu Kerim AYTEKÝN - Ekrem KAFTAN

Detaylı

BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO: 105

BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO: 105 BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO: 105 BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:105 Yayýn Kurulu Baþkaný Lokman ÇAÐIRICI Yayýn Sorumlusu Cafer SEZGÝN Yayýn Kurulu Kerim AYTEKÝN - Yalçýn

Detaylı

Ýçindekiler Kayseri Ýli Yardým Derneði Ýstanbul Þubesi Adýna Sahibi, Dernek Baþkaný Yayýn Yönetmeni Sorumlu Yazý Ýþleri Müdürü M. Orhan CEBECÝ Dergi Komisyonu Gamze POSTAAÐASI Rýfat DEDEMAN Danýþma Kurulu

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2015

Kanguru Matematik Türkiye 2015 3 puanlýk sorular 1. Aþaðýda verilen iþlemleri sýrayla yapýp, soru iþareti yerine yazýlmasý gereken sayýyý bulunuz. A) 7 B) 8 C) 10 D) 15 2. Erinç'in 10 eþit metal þeridi vardýr. Bu metalleri aþaðýdaki

Detaylı

DOÐA KOLEJÝ 2019 BURSLULUK SINAVI VELÝ BÝLGÝLENDÝRME KÝTAPÇIÐI

DOÐA KOLEJÝ 2019 BURSLULUK SINAVI VELÝ BÝLGÝLENDÝRME KÝTAPÇIÐI 13 OCAK 2019 4, 5,, 7,, 9, ve 11. sınıflar için %0 e varan burs imkânı DOÐA KOLEJÝ 2019 BURSLULUK SINAVI VELÝ BÝLGÝLENDÝRME KÝTAPÇIÐI Değerli Anneler ve Babalar, Doða Koleji olarak ve 13 Ocak 2019 tarihlerinde

Detaylı

15 Tandem Takým Tezgahlarý ndan Ýhtiyaca Göre Uyarlanabilen Kitagawa Divizörler Kitagawa firmasýnýn, müþterilerini memnun etmek adýna, standartý deðiþtirmesi yeni bir þey deðil. Bu seferki uygulamada,

Detaylı

1. Böleni 13 olan bir bölme iþleminde kalanlarýn

1. Böleni 13 olan bir bölme iþleminde kalanlarýn 4. SINIF COÞMAYA SORULARI 1. BÖLÜM 3. DÝKKAT! Bu bölümde 1 den 10 a kadar puan deðeri 1,25 olan sorular vardýr. 1. Böleni 13 olan bir bölme iþleminde kalanlarýn toplamý kaçtýr? A) 83 B) 78 C) 91 D) 87

Detaylı

KOBÝ lerin iþ süreçlerini daha iyi yönetebilmeleri için

KOBÝ lerin iþ süreçlerini daha iyi yönetebilmeleri için NEDEN KOBÝ lerin iþ süreçlerini daha iyi yönetebilmeleri için SAP Business One çözümünü seçmelerinin nedeni 011 SAP AG. Tüm haklarý saklýdýr. SAP Business One müþterileri SAP'ye olan güvenlerini gösteriyor.000+

Detaylı

TOPLUMSAL SAÐLIK DÜZEYÝNÝN DURUMU: Türkiye Bunu Hak Etmiyor

TOPLUMSAL SAÐLIK DÜZEYÝNÝN DURUMU: Türkiye Bunu Hak Etmiyor TOPLUMSAL SAÐLIK DÜZEYÝNÝN DURUMU: Türkiye Bunu Hak Etmiyor Türkiye'nin insanlarý, mevcut saðlýk düzeyini hak etmiyor. Saðlýk hizmetleri için ayrýlan kaynaklarýn yetersizliði, kamunun önemli oranda saðlýk

Detaylı

Corporate Stars, Türkiye nin en iyi markalarını bir araya getiren sosyal bir iş platformudur.

Corporate Stars, Türkiye nin en iyi markalarını bir araya getiren sosyal bir iş platformudur. POWERED BY Corporate Stars, Türkiye nin en iyi markalarını bir araya getiren sosyal bir iş platformudur. Corporate Stars her yýl Türkiye nin en iyi kurumsal firmalarýný bir araya getirir. Oluþturduðu sinerji

Detaylı

BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:83

BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:83 1992 BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:83 1992 BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:83 Yayýn Sorumlusu Lokman ÇAÐIRICI Yayýna Hazýrlayan Yalçýn LÝMON Yayýn Kurulu Kerim AYTEKÝN -

Detaylı

ÖNSÖZ. Güzel bahar günlerini ve sýcacýk anlarý birlikte paylaþmak dileðiyle

ÖNSÖZ. Güzel bahar günlerini ve sýcacýk anlarý birlikte paylaþmak dileðiyle ÖNSÖZ Biliþim Sektörünün deðerli çalýþanlarý, sektörümüze katký saðlayan biliþim dostlarý, Bilindiði üzere Türkiye Biliþim Derneði, Biliþim Sektörünün geliþmesi amacýyla tam 38 yýldýr çalýþmalarýna aralýksýz

Detaylı

Ýlk 1 Mayýs Þiiri Ve Nezihe MERÝÇ

Ýlk 1 Mayýs Þiiri Ve Nezihe MERÝÇ Ýlk 1 Mayýs Þiiri Ve Nezihe MERÝÇ Nezihe MERÝÇ BÜKÜLMEZ, Amele Cemiyeti'ne üye olmuþ, düzyazýlarýnda da toplumcu görüþlerini açýklamýþtýr. Yaþar Nezihe'nin, 'yoksullarýn' ve 'acýlarýn' þairi olarak tanýtýlmasý,

Detaylı

7. ÝTHÝB KUMAÞ TASARIM YARIÞMASI 2012

7. ÝTHÝB KUMAÞ TASARIM YARIÞMASI 2012 7. ÝTHÝB KUMAÞ TASARIM YARIÞMASI 2012 KÝMLER KATILABÝLÝR? Yarýþma, Türkiye Cumhuriyeti sýnýrlarý dahilinde veya yurtdýþýnda okuyan T.C. vatandaþlarý veya K.K.T.C vatandaþý, 35 yaþýný aþmamýþ, en az lise

Detaylı

BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:91

BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:91 BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:91 BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:91 Yayýn Sorumlusu Cafer SEZGÝN Yayýn Kurulu Kerim AYTEKÝN - Yalçýn LÝMON - Faik IÞIM Kenan GÜLTÜRK - Hakký

Detaylı

OKUL ÖNCESÝ EÐÝTÝM KURUMLARI YÖNETMELÝÐÝNDE DEÐÝÞÝKLÝK YAPILMASINA D YÖNETMELÝK Çarþamba, 10 Eylül 2008

OKUL ÖNCESÝ EÐÝTÝM KURUMLARI YÖNETMELÝÐÝNDE DEÐÝÞÝKLÝK YAPILMASINA D YÖNETMELÝK Çarþamba, 10 Eylül 2008 OKUL ÖNCESÝ EÐÝTÝM KURUMLARI YÖNETMELÝÐÝNDE DEÐÝÞÝKLÝK YAPILMASINA D YÖNETMELÝK Çarþamba, 10 Eylül 2008 6 Eylül 2008 CUMARTESÝ Resmî Gazete Sayý : 26989 YÖNETMELÝK Millî Eðitim Bakanlýðýndan: OKUL ÖNCESÝ

Detaylı

0.2-200m3/saat AISI 304-316

0.2-200m3/saat AISI 304-316 RD Firmamýz mühendisliðinde imalatýný yaptýðýmýz endüstriyel tip hava kilidleri her türlü proseste çalýþacak rotor ve gövde seçeneklerine sahiptir.aisi304-aisi316baþtaolmaküzerekimya,maden,gýda...gibi

Detaylı

Yeni zirvelere doðru, mükemmellikle... ÝNÞAAT, TAAHHÜT VE MÜHENDÝSLÝK GÜÇLÜ BAÞLADI GÜCÜNE GÜÇ KATARAK DEVAM EDÝYOR! Deðerlerimiz Vizyonumuz Mevcut kültür, iþ ahlaký ve deðerlerini muhafaza ederken, tüm

Detaylı

2003 ten 2009 a saðlýkta dönüþüm þiddet le sürüyor

2003 ten 2009 a saðlýkta dönüþüm þiddet le sürüyor TD 161.qxp 28.02.2009 22:11 Page 1 C M Y K 1 Mart 2009 Sayý:161 Sayfa 6 da 2003 ten 2009 a saðlýkta dönüþüm þiddet le sürüyor Saðlýkta Dönüþüm Programý nýn uygulanmaya baþladýðý 2003 yýlýndan bu yana çok

Detaylı

BÝMY 16 - TBD Kamu-BÝB XI Bütünleþik Etkinliði

BÝMY 16 - TBD Kamu-BÝB XI Bütünleþik Etkinliði BÝMY 16 - TBD Kamu-BÝB XI Bütünleþik Etkinliði Türkiye Biliþim Derneði, biliþim sektöründe çalýþan üst ve orta düzey yöneticilerin mesleki geliþimi ve dayanýþmalarýný geliþtirmek amacýyla her yýl düzenlediði

Detaylı

BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:100

BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:100 BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:100 BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:100 Yayýn Kurulu Baþkaný Lokman ÇAÐIRICI Yayýn Sorumlusu Cafer SEZGÝN Yayýn Kurulu Kerim AYTEKÝN - Yalçýn

Detaylı

ERHAN KAMIŞLI H.Ö. SABANCI HOLDİNG ÇİMENTO GRUP BAŞKANI OLDU.

ERHAN KAMIŞLI H.Ö. SABANCI HOLDİNG ÇİMENTO GRUP BAŞKANI OLDU. ERHAN KAMIŞLI H.Ö. SABANCI HOLDİNG ÇİMENTO GRUP BAŞKANI OLDU. Sendikamýz Yönetim Kurulu Üyesi Erhan KAMIÞLI, 28 Mart 2001 tarihi itibariyle H.Ö. Sabancý Holding Çimento Grubu Baþkanlýðý'na atanmýþtýr.

Detaylı

Týp Fakültesi öðrencilerinin Anatomi dersi sýnavlarýndaki sistemlere göre baþarý düzeylerinin deðerlendirilmesi

Týp Fakültesi öðrencilerinin Anatomi dersi sýnavlarýndaki sistemlere göre baþarý düzeylerinin deðerlendirilmesi 1 Özet Týp Fakültesi öðrencilerinin Anatomi dersi sýnavlarýndaki sistemlere göre baþarý düzeylerinin deðerlendirilmesi Mehmet Ali MALAS, Osman SULAK, Bahadýr ÜNGÖR, Esra ÇETÝN, Soner ALBAY Süleyman Demirel

Detaylı

1. Merkezi ve çevresel sinir sistemini oluþturan sinir hücrelerine ne ad verilir?

1. Merkezi ve çevresel sinir sistemini oluþturan sinir hücrelerine ne ad verilir? Soru - Yanýt 3 1. Merkezi ve çevresel sinir sistemini oluþturan sinir hücrelerine ne ad verilir? Yanýt: Nöron 2. Merkezi sinir sistemini oluþturan organlar nelerdir? Yanýt: Beyin, beyincik, omurilik soðaný

Detaylı

MedYa KÝt / 26 Ýnsan Kaynaklarý ve Yönetimi konusunda Türkiye nin ilk dergisi HR DergÝ Human Resources Ýnsan Kaynaklarý ve Yönetim Dergisi olarak amacýmýz, kurulduðumuz günden bu yana deðiþmedi: Türkiye'de

Detaylı

BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:98

BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:98 BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:98 BAÐCILAR BELEDÝYESÝ KÜLTÜR YAYINLARI DÝZÝSÝ NO:98 Yayýn Kurulu Baþkaný Lokman ÇAÐIRICI Yayýn Sorumlusu Cafer SEZGÝN Yayýn Kurulu Kerim AYTEKÝN - Yalçýn

Detaylı

konularýnda servis hizmeti sunan Sosyal Hizmetler Dairesi bir devlet kuruluºu olup, bu kuruluº ülkede yaºayan herkese ücretsiz hizmet vermektedir.

konularýnda servis hizmeti sunan Sosyal Hizmetler Dairesi bir devlet kuruluºu olup, bu kuruluº ülkede yaºayan herkese ücretsiz hizmet vermektedir. 1/7 AMT FÜR SOZIALE DIENSTE FÜRSTENTUM LIECHTENSTEIN Sosyal Hizmetler Dairesi Çocuk ve gençlik hizmetleri Sosyal hizmetler Terapi hizmetleri Ýç hizmetler konularýnda servis hizmeti sunan Sosyal Hizmetler

Detaylı

2014 2015 Eðitim Öðretim Yýlý ÝSTANBUL ÝLÝ ÝLKOKULLAR ARASI 2. Zeka Oyunlarý Turnuvasý 7 Mart Silence Ýstanbul Hotel TURNUVA PROGRAMI 09.30-10.00 10.00-10.45 11.00-11.22 11.35-11.58 12.10-12.34 12.50-13.15

Detaylı

MALÝYE DERGÝSÝ ÝÇÝNDEKÝLER MALÝYE DERGÝSÝ. Ocak - Haziran 2008 Sayý 154

MALÝYE DERGÝSÝ ÝÇÝNDEKÝLER MALÝYE DERGÝSÝ. Ocak - Haziran 2008 Sayý 154 MALÝYE DERGÝSÝ Ocak - Haziran 2008 Sayý 154 Sahibi Maliye Bakanlýðý Strateji Geliþtirme Baþkanlýðý Adýna Doç.Dr. Ahmet KESÝK Sorumlu Yazý Ýþleri Müdürü Doç.Dr. Ahmet KESÝK MALÝYE DERGÝSÝ ÝÇÝNDEKÝLER Yayýn

Detaylı

ÝÇÝNDEKÝLER 1. ÜNÝTE 2. ÜNÝTE BÖLÜM 1 BÖLÜM 2 BÖLÜM 3 BÖLÜM 1 BÖLÜM 2 BÖLÜM 3 KENDÝMÝ TANIYORUM... 9

ÝÇÝNDEKÝLER 1. ÜNÝTE 2. ÜNÝTE BÖLÜM 1 BÖLÜM 2 BÖLÜM 3 BÖLÜM 1 BÖLÜM 2 BÖLÜM 3 KENDÝMÝ TANIYORUM... 9 ÝÇÝNDEKÝLER 1. ÜNÝTE KENDÝMÝ TANIYORUM... 9 BÝREYSEL FARKLILIKLARIMIZ... 10 Ölçme ve Deðerlendirme... 13 Kazaným Deðerlendirme Testi - 1... 15 DUYGULARIMIZ ve DÜÞÜNCELERÝMÝZ... 16 Ölçme ve Deðerlendirme...

Detaylı

ÝÇÝNDEKÝLER. Tema. Tema. Tema. www.degeryayinlari.com. Geleceðin Büyükleri olan Deðerli Öðrencilerimiz,

ÝÇÝNDEKÝLER. Tema. Tema. Tema. www.degeryayinlari.com. Geleceðin Büyükleri olan Deðerli Öðrencilerimiz, 1. Fasikül TEMA 1 Okul Heyecaným Set Olarak Satýlýr, Tek Tek Satýlmaz. ...... Ön Söz www.degeryayinlari.com Copyright Zambak Yayýncýlýk ve Eðitim Gereçleri Tic. AÞ Bu kitabýn tamamýnýn ya da bir kýsmýnýn,

Detaylı

014-015 Eðitim Öðretim Yýlý ÝSTANBUL ÝLÝ ORTAOKULLAR ARASI "7. AKIL OYUNLARI ÞAMPÝYONASI" Ýstanbul Ýli Ortaokullar Arasý 7. Akýl Oyunlarý Þampiyonasý, 18 Nisan 015 tarihinde Özel Sancaktepe Bilfen Ortaokulu

Detaylı

Tehlikeli Atýk Çözümünde EKOVAR...

Tehlikeli Atýk Çözümünde EKOVAR... ARA DEPOLAMA www. ekovar.com info@ ekovar.com Hilal Mah. 50. Sokak, 4. Cad. No: 8/8 Yýldýz - Çankaya / ANKARA Tel : +(90) 312 442 13 05 +(90) 312 442 11 43 Faks : +(90) 312 442 13 06 Tehlikeli Atýk Çözümünde

Detaylı

ÖZEL ABC LİSESİ. ABC EĞİTİM KURUMLARI bugün 278 Çalışanıyla Eğitim Dünyasının Liderleri arasında gösteriliyor.

ÖZEL ABC LİSESİ. ABC EĞİTİM KURUMLARI bugün 278 Çalışanıyla Eğitim Dünyasının Liderleri arasında gösteriliyor. GENEL TANITIM ABC EĞİTİM KURUMLARI, 2006 yılında Eryaman da Ankara nın en güzide dershanelerinden ABC DERSHANESİ ni eğitim-öğretim dünyasına kazandırdı. 2006 yılında üniversite giriş sınav sisteminin değişmesine

Detaylı

10. 4a5, 2b7 ve 1cd üç basamaklý sayýlardýr.

10. 4a5, 2b7 ve 1cd üç basamaklý sayýlardýr. 5. ACB + AC BC iþlemine göre, A.C çarpýmý kaçtýr? 0. 4a5, b7 ve cd üç basamaklý sayýlardýr. 4a5 b7 cd A) B) 4 C) 5 D) 6 E) olduðuna göre, c + b a + d ifadesinin deðeri kaçtýr? A) 8 B) C) 5 D) 7 E) 8 (05-06

Detaylı

HEM BENZERÝZ, HEM FARKLI. Mavi gözlü, kumral, uzun boylu, þiþman

HEM BENZERÝZ, HEM FARKLI. Mavi gözlü, kumral, uzun boylu, þiþman HEM BENZERÝZ, HEM FARKLI Sýnýfýnýzdaki arkadaþlarýnýzýn hepsinin kilosu, boyu, saç ve göz rengi ile ilgi alanlarý ayný mý? Sarýþýn, uzun boylu, zayýf kahverengi gözlü Mavi gözlü, kumral, uzun boylu, þiþman

Detaylı

Mudurnu markasýnýn satýþa çýkmasý, bize bir ikramdý.. Mudurnu Piliç Yönetim Kurulu Baþkaný Zuhal Daþtan:

Mudurnu markasýnýn satýþa çýkmasý, bize bir ikramdý.. Mudurnu Piliç Yönetim Kurulu Baþkaný Zuhal Daþtan: 109. Sayý www.performansgazetesi.net performans@performansgazetesi.net Mudurnu Piliç Yönetim Kurulu Baþkaný Zuhal Daþtan: Mudurnu markasýnýn satýþa çýkmasý, bize bir ikramdý.. 8 Mudurnu Piliç Yönetim Kurulu

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2015

Kanguru Matematik Türkiye 2015 3 puanlýk sorular 1. Hangi þeklin tam olarak yarýsý karalanmýþtýr? A) B) C) D) 2 Þekilde görüldüðü gibi þemsiyemin üzerinde KANGAROO yazýyor. Aþaðýdakilerden hangisi benim þemsiyenin görüntüsü deðildir?

Detaylı