ÜNİTE. ACİL YARDIM VE KURTARMA ÇALIŞMASI Doç. Dr. Atıf BAYRAMOĞLU İÇİNDEKİLER HEDEFLER RESUSİTASYON

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÜNİTE. ACİL YARDIM VE KURTARMA ÇALIŞMASI Doç. Dr. Atıf BAYRAMOĞLU İÇİNDEKİLER HEDEFLER RESUSİTASYON"

Transkript

1 HEDEFLER İÇİNDEKİLER RESUSİTASYON Giriş Kimin Kpr a İhtiyacı Vardır? Başlangıçta Yapılması Gereken Şeyler Nelerdir? Hastaya Odaklanıldığında Yapılması Gereken İşlemler Nelerdir? Temel Yaşam Desteği İleri Yaşam Desteği Otomatik Eksternal Defibrilatör Stabil Yan Pozisyon Nedir? Ne Zaman Kullanılır? ACİL YARDIM VE KURTARMA ÇALIŞMASI Doç. Dr. Atıf BAYRAMOĞLU Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Resusitasyonun tanımını yapabilecek, Temel Yaşam Desteği uygulamalarını öğrenebilecek, İleri Yaşam Desteği uygulamalarını öğrenebilecek, Otomatik eksternal defibrilasyonu kavrayabileceksiniz. ÜNİTE 8

2 Kardiyak arest, kalbin pompalama fonksiyonunun bozulmasına bağlı olarak nabız oluşamaması durumudur. GİRİŞ Resusitasyon solunumu ya da kan dolaşımı durmuş bir kişiye dışardan yapılan müdahalelerin tümünü ifade eder. Solunum ya da dolaşım tek başına durmuş olabileceği gibi, her ikisi de durmuş olabilir. Kardiyopulmoner resusitasyon terimini daha iyi anlamak için kalbin durması (kardiyak arrest) ve solunumun devam etmemesinin (solunumarresti) ne anlama geldiğini tam olarak anlamak gerekir. Kardiyak arest kalbin pompalama fonksiyonunun bozulmasına bağlı olarak nabız oluşamaması durumudur. Kalpte bir elektrik uyarı olsun ya da olmasın, sonuç olarak kalp kasılamıyorsa, kan pompalayamaz. Bu duruma kardiyak arest denir. Bu durum hayatla bağdaşmaz. Beyin başta olmak üzere kalp ve diğer bazı organlarımız bu duruma uzun süre dayanamaz. Belli bir süre geçtikten sonra geri dönmesi mümkün olmayan hasarlar meydana gelecektir. Bu bakımdan acil düzeltilmesi gereken bir durumdur. Solunum durması ise tıkanıklık, boğulma, dumana maruziyet gibi sebeplerle solunumun ani olarak durmasıdır. Sonuçta bu hastalarda kandaki karbondioksitin atılıp yerine oksijen alınması işlemi gerçekleştirilemez. Bu durumda hayatla bağdaşmaz. Uzun süre devam ederse başta kalp ve beyin olmak üzere hayati organlarda önce düzelebilir hasarlar, daha da düzeltilemezse geriye döndürülmesi mümkün olmayan hasarlar meydana oluşacaktır. Bu sebeple bu durumda acil düzeltilmesi gereken bir durumdur. Bu bilgiler ışığında yaşamı herhangi bir şekilde kesintiye uğramış bir kişiye hayata döndürmek maksadı ile uygulanan tüm girişimlere kardiyo pulmoner resusitasyon (KPR) denir. KPR, yaşam desteği şeklinde sağlanır. Bu destek Temel Yaşam Desteği (TYD), ya da İleri Yaşam Desteği (İYD) şeklinde yapılmaktadır. TYD sağlık kurumu dışında, dolaşım ya da solunum aresti gelişen hastaya alet, ekipman, ilaç kullanılmaksızın sağlanan destektir. Eğer ambulans gelip ya da hastaneye ulaşılıp aynı destek monitör, ileri hava yolu araçları ve ilaçlar kullanılarak yapılıyorsa buna da İYD denir. Hedef her zaman İYD sağlanmasıdır. TYD; sadece İYD sağlanamayan durumlarda, İYD sağlanana, yani ilaç ve malzeme kullanımı mümkün olana kadar mecburiyetten kullanılan bir uygulamadır. Yukarıda da bahsedildiği gibi hastaya ileri yaşam desteği gibi etkili bir destek sağlanana kadar beyinde kalpte ve diğer hayati organlarda geriye dönüşü mümkün olmayan hasarların meydana gelmesini engellemek amacıyla uygulanır. Son yıllarda otomatik eksternal defibrilatör uygulaması da TYD uygulamaları arasında geçmektedir. Otomatik eksternal defibrilatör ileri teknoloji ürünü bir cihazdır. Bu sebeple bu uygulamanın İYD olarak değerlendirilmesi beklenir. Ancak hastaya şok uygulamasının çok etkili olması sebebi ile kalabalık insanların bulunduğu her yere otomatik eksternal defibrilatör konulması ve eğitimini almış sağlıkçı olmayan insanlar tarafından bile kullanılması sebebi ile TYD uygulaması olarak değerlendirilmektedir. Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 2

3 KİMİN KPR A İHTİYACI VARDIR? Kimin KPR ihtiyacı olduğu belirlenirken, izlenmesi gereken yol TYD ve İYD uygulamalarında farklılıklar gösterir. TYD uygulamalarında elimizde malzeme olmadığından konuşmaya çalışarak cevapsızlığı değerlendirmek suretiyle yaşam desteğine ihtiyaç olup olmadığına karar verilir. İYD uygulamalarında ise hasta monitöre bağlanarak kalp ritmi tespit edilmek sureti ile karar verilir. Bir kişinin KPR ihtiyacı olup olmadığını belirlemek için TYD uygulamaları için yapılması gereken: Beyefendi/Hanımefendi nasılsınız? diye seslenirken omuzlarından hafifçe sarsmaktır (Şekil 1). Hasta herhangi bir şekilde cevap verirse o anda temel yaşam desteğine ihtiyacı olmadığını düşünebiliriz. Bu cevap iyiyim, kötüyüm gibi bir cevap olabileceği gibi ıııh diye bir inilti ya da göz teması olabilir. Bir taraftan seslenirken bir taraftan da omuzlarından sarsmamızın maksadı ise hastanın sağır bir kişi olması ihtimaline karşı uyaran verebilmiş olmaktır. Hasta hiçbir şekilde cevap vermiyorsa KPR ihtiyacı olduğu düşünülür. Bu durumda desteğe başlanır. Şekil 8.1 Cevapsızlığın değerlendirilmesi BAŞLANGIÇTA YAPILMASI GEREKEN ŞEYLER NELERDİR? Bir kişinin yaşam desteğine ihtiyacı olduğu karar verilir verilmez ilk yapılması gereken şeyler, olay yeri güvenliğinin sağlanması ve 112 Acil Sağlık Hizmetlerinin aranması ile destek istenmesidir. Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 3

4 Şekil.8.2 Olay yeri güvenliği Olay yeri güvenliği mevcut devam eden tehlikenin varlığının tespiti, hasta kurtarıcı ve olay yerinde varsa meraklı kalabalığın güvenliğinin sağlanmasıdır (Şekil 2). Esasen güvenlik hayatın her alanında önemli bir konudur. Bir işe başlamadan önce kendimizin ve ekibimizin zarar görmeyeceğinden emin olmalıyız. Hasta için düşündüğümüzde ise Önce zarar verme primum nil nocere tıbbın temel prensibidir. Olay yeri güvenliği sağlanırken bir taraftan da 112 aranarak olay hakkında bilgi verilmelidir. Örneğin, elektrik çarpması olduğunu bilmediğimiz bir vaka için eve çağrıldığımızı ve ambulans ekibimizle beraber olay yerine gittiğimizi düşünelim. Vakanın evde duvarın dibinde yüzükoyun yattığını ve çarpan kablonun elektrik akımı devam eden bir şekilde altında kaldığını düşünelim. Vakaya müdahale etmeden ve durumu iyice değerlendirip anlamadan bu vakaya müdahale etmek için temas ettiğimiz anda bizi de elektrik çarpabilir. Bizim bu durumumuzu gören arkadaşlarımızda aynı şekilde o telaşla gerekli tedbirleri almadan bize yardım etmeye kalkışabilir ve onlarda çarpılabilirler. Bu durumda yapılması gereken daha eve girerken kafamızda güvenliği sağlama fikri ile girmek ve olabilecek tehlikeler hakkında şüpheci olmaktır. Bir kere tehlikenin farkına vardığınız vakit, çok kolay bir şekilde sigortaları kapatmak suretiyle hastaya güvenle müdahale edebilirsiniz. Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 4

5 Aynı şekilde trafik kazası sebebi ile bir görevlendirme aldığımızı düşünelim. Olay yerine intikal ettikten sonra devlet kara yolunda kazazedelere eriştiğimizi ve kan revan bir hâlde olduklarını, belki de bizi görünce duygularımıza hitap edecek şekilde sesli olarak bizden yardım istediklerini varsayalım. Gerekli tedbirleri almadan müdahale ederken gelen bir araç hem kazazedeye bu arada kurtarıcıya çarpmak sureti ile yeni bir kaza meydana gelebilir. Bu durumda yapılması gereken olay yerinde bulunan birilerini görevlendirerek ya da trafik işaretlerini kullanarak trafiği durdurmak, kazazedenin durumunun elverdiği ölçüde erkenden vakayı güvenli olan bir yere taşıyarak müdahaleye orada devam etmektir. Diğer bir karşılaşabileceğimiz örnek ise silahlı çatışma olan bir yere görevlendirilmektir. Böyle bir görev aldığımızda polis ya da jandarma gibi güvenlik ekibi ile temasa geçmek gerekir. Güvenlik güçleri ile görüşmeksizin olay yerine çok yaklaşmak risk olabilir. Sıcak bölgenin nerede başladığını kestirmek güç olabilir. Sonuç olarak eğer silahlı bir çatışma olan bir yerden çağrı aldıysak güvenlik sağlanmadan sıcak bölgeye girilmez. Olay yeri güvenliği sağlanırken bir taraftan da 112 aranarak olay hakkında bilgi verilmeli ve destek sağlanmalıdır (Şekil 3). Bunun sebebi de özellikle yetişkin hastalarda meydana gelen kalp durması vakalarında tedavi için şok uygulanması gereğidir. Elektroşok uygulamanın kılavuzda çok önemli bir yeri vardır. Kalbin duran hastaların çoğunda erken dönemde şok uygulanması kalbin normal çalışmasını sağlar. Ancak bu, hastalarda üzerinden zaman geçtikçe kalbin normale dönme oranı azalır. Bu sebeple tedavi için erken dönemde bu hastalara şok uygulanması hayati öneme sahiptir. Tabidir ki şok uygulamak için defibrilatör cihazına ihtiyaç duyulacaktır. Şok cihazı (Defibrilatör) ambulansta bulunan bir cihaz olup, bu cihaza erken ulaşım hasta açısından son derece önemlidir. Otomatik eksternal defibrilatör kullanımının maksadı da bu hastalara erken şok uygulanmasıdır. Defibrilatör cihazına ya da otomatik eksternal defibrilatör cihazına ulaşılamayan durumlarda eskiden beri uygulanan bir de kardiyak yumruk (kardiyak tumb) uygulaması vardır. Bu uygulama ile ilgili 2015 yılında yayınlanan son kılavuzda bir öneri bulunmamakla beraber daha önceki kılavuzlarda bazı öneriler vardır. Buna göre hastaya defibrilasyon işlemi uygulanamayacaksa, yani defibrilatör ya da otomatik eksternal defibrilatör yoksa hastaya bir kere kardiyak yumruk atılması denenebilir. Yine benzer şekilde defibrilatör var ve birisinin defibrilatörü getirmesi bekleniyorsa bu durumda beklerken bişr kardiyak yumruk denenebilir. Bir yumrukla üretilebilecek maksimum enerji bir boksör tarafından atıldığında bile joul civarındadır. Bizim defibrilasyonda kullanıdğımız doz ise joul arasıdır. Dolayısı ile bu uygulamanın çok etkisi olması beklenmez, ancak kardiyak yumruk sonrası kalbi çalışmaya başlayan vakalarla ilgili yayınlar bulunması sebebi ile denenebilir. Bu yöntemde hasta sırtüstü yatıyordur. Göğsü açıktır. Kurtarıcı yumruğu ile yaklaşık yarım metre yüksekten göğsün ortasına bir yumruk atar ve kalbin normal çalışmasına geri dönmesini bekler. Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 5

6 Dönüp dönmediğini kontrol etmeden hemen ardından kalp masajına başlar. İki dakika kalp masajından sonra nabzını kontrol edilir. Şekil Acil ambulansının erken aranması HASTAYA ODAKLANILDIĞINDA YAPILMASI GEREKEN İŞLEMLER NELERDİR? Hastaya odaklandığımız zaman yapılması gereken uygulamalar o andaki imkânlarımıza bağlıdır. Arzu edilen İYD başlanmasıdır. Ancak o anda olayın gerçekleştiği yerde bu imkânlar yoksa bu imkanlar sağlanana kadar TYD uygulanmak sureti ile hastada bu süreçte meydana gelebilecek geriye dönüşü olmayan hasarlar engellenmeye çalışılır. TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Temel yaşam desteği (Algoritma 1): Hastanın solunumunun devam ediyor olması ve kalbinin çalışıyor olması açısından kısaca değerlendirilmesi gerekir. Bu amaçla sağlıkçı olmayan kurtarıcılar hastanın nefes alıp almadığını kontrol etmelidir. Eğer hastanın nefes alış verişi zayıfsa ve ya nefes alıp almadığı konusunda kuşku varsa, hastanın nefes almadığı varsayılarak müdahaleye başlanmalıdır. Sağlıkçı olan kurtarıcılar ise 10 saniyeyi geçmeyen bir sürede nabız ve solunum kontrolü yapabilirler (Şekil 4). Son yayınlanan 2015 kılavuzunda kural olarak hastada solunum ve dolaşım olduğundan emin olunamıyorsa solunum ve dolaşım olmadığı varsayılarak müdahaleye başlanır. Şekil8.4. Nabız kontrolü Müdahale sırasının akılda kolay tutulması için CAB kısaltması kullanılır. C yani Circulation dolaşımı ifade eder ve hastanın çalışmayan kalbinin pompalama fonksiyonunu yerine getirmek maksadı ile kalp masajı yapılmasını ifade eder (Şekil 5). Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 6

7 Şekil8.5. Circulation= Dolaşım Hava yolunu açmak için travma şüphesi bulunmayan hastada hava yolu manevraları ile hava yolu açılır. A Airway hava yolu demektir (Şekil 6). Hava yolu açıklığının sağlanması ve sürdürülmesini ifade eder. Bilinci kapalı hastada dil kökü hava yolunu tıkayarak hava yolunu kapatır. Bilinci kapalı her hastada hava yolunun tıkalı olduğu kabul edilmelidir. Hava yolu açıklığının sağlanması esnasında yapılması gereken diğer bir uygulama ağız içinin kontrol edilerek, ağızda yabancı cisim varsa temizlenmesidir. Ağızda kan, tükrük, kırık diş, toprak vb. olabilir. Bu yabancı cisimlerin temizlenmesinden sonra başa pozisyon verilerek hava yolu açılmalıdır. Hava yolunu açmak için travma şüphesi bulunmayan hastada hava yolu manevraları ile hava yolu açılır. Yapılması gereken manevra baş geri, çene yukarı manevrasıdır. Ancak travma hastası ya da travma şüpheli hastalar da bu manevra tehlikeli olacağından çene itme manevrası (jaw thrust) uygulanır (Şekil 7). Şekil8.6. Hava yolu açıklığı (Chin: Çene, Nose: burun, Tongue: dil, open airway: açık hava yolu, Throat: boğaz) B Breathing solunum demektir. Solunumu devam etmeyen hastaya suni solunum sağlanmalıdır. Bu işlemle belki hastaya % 100 oksijen sağlanamaz, ancak beyinde kalpte ve diğer hayati organlarda meydana gelebilecek geriye dönüşsüz hasarı engellemeye yetecek kadar oksijen sağlanmış olur. Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 7

8 Suni solunum desteği, ağızdan ağıza, ağızdan buruna, ağızdan stomaya, ağızdan maskeye ya da ağızdan ağız ve buruna uygulanabilir. Kalp masajı ve suni solunum desteği sağlanan hastaya 30 kalp masajını takiben 2 suni solunum desteği sağlanmalıdır. Her iki dakikada bir hastanın normale dönüp dönmediği kontrol edilmelidir. Şekil8.7. Solda baş geri çene yukarı, sağda çene itme manevrası Algoritma 1 TYD Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 8

9 İLERİ YAŞAM DESTEĞİ İleri yaşam desteği (Algoritma 2): Eğer hasta için kullanılacak malzeme ve ilaçlara erişim sağlandıysa artık ileri yaşam desteği uygulamalarına başlanır. İlk yapılması gereken hastanın monitörize edilmesidir. Bu suretle hastadaki ritmin şoklanabilir bir ritim olup olmadığı anlaşılmış olur. Bu ayırım uygulanacak desteği baştan sona değiştirir. Monitörde şoklanabilir bir ritim varsa şok uygulanır. Bununla beraber hastaya artık elimizde gerekli malzemeler mevcut olduğundan ileri hava yolu sağlanır. Ardından hastaya damar yolu açılarak ya da itraossöz yoldan tetkik için kas örnekleri alınır, sıvı tedavisi başlanır, gereğinde kan ve kan ürünleri ile ilaç tedavileri başlanır. Şoklanamaz bir hasta ise hastaya şok verilmeksizin yine hastaya ileri hava yolu sağlanır. Duruma göre damar yolu ya da intraossöz yol açılır. Buradan gerekli kan alma sıvı tedavisi uygulanır. Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 9

10 Kpr Ne Zaman Sonlandırılır? İYD de İlk yapılması gereken hastanın monitörize edilmesidir. Tarih boyunca üzerinde en çok durulan konulardan bir tanesi bir insanın ne zaman ölmüş olduğunun kabul edileceğidir. Bu konu ile ilişkili olarak kurtarıcının resusitasyonu sonlandırmakla ilgili kararsızlık ve endişeleri olabilir. Son yayınlanan 2015 yılı kılavuzuna göre,kurtarıcı kardiyopulmoner resusitasyonu 3 şekilde sonlandırabilir: Birincisi yaptığımız resusitasyona cevap alınıp hasta normal kalp atımı ve solunumu dönerse resusitasyon sonlandırılır. İkincisi resusitasyona başlarken çağrı yaptığımız 112 ambulansı gelip hastayı bizden devralınca, bizim açımızdan resusitsyon sonlanır. Üçüncü olarak uzak bir yerdeysek ve destek gelmesi ihtimali artık yoksa, biz bitip tükenince resusitasyon sonlandırılır. Kpr Ne Zaman Uzatılır? Bazı hastalarda kardiyopulmoner resusitasyon ne kadar uzatılırsa uzatılsın normal kalp atımına tekrar bir dönüş sağlanamayacaktır. Ancak kardiyak arest sebebine göre bazı hastaların normal kalp atımına dönmesi ihtimali daha yüksektir. Bu durumlar bilinirse bu hastalara sağlanacak yaşam desteği uzatılarak hastaların normal kalp atımına dönme şansı sonuna kadar zorlanır. Bu hastalardan bir grup soğuk ile ilgili olan gruptur. Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 10

11 İster donma, ister çığ altında kalma ya da suda boğulmalarda olsun, hastanın normal olarak kalp atımının başlama şansı yüksektir. Bu hastalarda metabolizma yavaşlayacağı için hastada geriye dönüşü mümkün olmayan beyin kalp ve diğer hayati organlardaki hasarın oluşması gecikecektir. Düzgün müdahale edilmeleri durumunda bu hastaların hayatta kalma şansı daha yüksektir. Ayrıca elektrik çarpmalarında ve zehirlenmelerde de aynı durum söz konusudur. Bu hastalarda da kardiyopulmoner resusitasyonu uzatmak faydalı sonuçlar verebilir. Kpr de Esas Amaç Nedir? KPR esas amaç beynin korunmasıdır. Beyin oksijen ve glikozla beslenir. Beyinde bunların eksikliği durumunda hasar meydana gelir. Başlangıçta eksiklik düzeltilirse geriye dönüşlü olan bu hasar uzun süre devam ederse geriye dönüşsüz hasar meydana gelecektir. Örneğin, beynin mutlak oksijensizliğe tahammül süresi 4-5 dakikadır. Daha uzun sürerse beyinde geriye dönüşü mümkün olmayan hasarlar meydana gelecektir. Bu sebeple desteğin erken dönemde sağlanması son derece önemlidir. Bunun için sağlanacak destek kalp masajı yapılarak kan dolaşımının sağlanması ve suni solunum uygulayarak kana oksijen sağlanmasıdır. Bizim yapacağımız masaj ve suni solunum her ne kadar kalbin ya da akciğerlerin sağladığı dolaşım ve solunumun etkinliğine kıyasla zayıf kalsa da sağladığımız oksijen ve kan dolaşımı yine de beyinde meydana gelebilecek hasarı önlemek için yeterli olacaktır. Kpr de Başarılı Olmamızı Etkileyen Faktörler Nelerdir? Başarıyı etkileyen en önemli faktörlerden bir tanesi kalp masajıdır. Buradaki önemli noktalar, kalp masajının ne kadar erken başlandığı, ne kadar sürekli ve kesintisiz yapılabildiği ve teknik olarak ne kadar iyi uygulandığıdır. Teknik olarak ne kadar iyi uygulandığı ile ilgili önemli nokta kalp masajı yapılırken göğüste ne kadar çökme meydana geldiğidir. Yetişkinlerde göğüste meydana getirilen çökme 5-6 cm arasında olmalıdır. KPR esas amaç, beynin korunmasıdır. Bir diğer önemli konu elektroşok uygulamasının ne kadar erken yapıldığıdır. Şoklanabilir bir ritmi olan hastada 1. dakikada şok uygulandığında hasta %100 e yakın bir oranda normale dönerken 10. dakikada bu oran %5-10 a düşmektedir. Bu sebeple erken şok uygulayabilmek için ambulansın çağrılması erken yapılması gereken işlerden bir tanesidir. Bir diğer uygulama otomatik eksternal defibrilasyonun amacı da erken şok uygulanmasıdır. Diğer bir durum akciğerlerin aşırı havalandırılmasıdır. Akciğerlerin aşırı havalanması durumunda ortada kalan kalp sıkışacaktır. Bu da kalbin çalışmaya başlamasını engelleyecektir. Bu sebeple bu hastalarda akciğerin aşırı havalandırılmasından kaçınmak gerekir. Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 11

12 Yabancı cisim aspirasyonunda KPR: Yabancı cisim aspirasyonu, soluk borusuna yabancı bir cismin kaçmasıdır. Bu durum karşısında tıkanıklık kısmi ya da tam olabilir. Solunum yolunu kısmen tıkarsa hasta son derece gürültülü bir şekilde solur. Tam tıkanıklık olursa tablo tamamen sessiz olur. Ancak hasta konuşamasa da ellerini boynuna götürerek size boğulduğunu anlatmaya çalışır. Eğer hasta bu esnada bilincini kaybetmişse hava yolu açıklığını sağladıktan sonra suni solunum yaptırdığınız esnada göğüs kafesi şişmiyorsa; yani suni solunum yaptıramıyorsanız, yabancı cisim aspirasyonu düşünmek gerekir. Bu durumdaki bir hasta eğer öksürüyorsa ona hiç müdahale etmeden öksürmeye özendirmek gerekir. Öksürme sureti ile yabancı cisim çıkarılabilirse sorun çözülür. Eğer bu mümkün olmazsa ya da hasta öksüremiyorsa sırtına iki kürek kemiğinin ortasına denk gelecek şekilde öne ve yukarı doğru olacak şekilde vurulur. Beş vurudan sonra beş hemlich manevrası uygulanır (Şekil 9). Bu manevrada sol el başparmağı göğüs kafesinin alt ucuna denk gelecek şekilde diğer elle kavranarak göğüs kafesine baskı uygulanır. Bu esnada yabancı cisim çıkarsa sorun çözülür. Ancak başarılı olunmazsa bu seferde hasta bilincini kaybedecektir. Yere düşüp kafasını çarpmaması için gerekli tedbirler alınır. Yere güvenle sırtüstü yatırıldıktan sonra aynı resusitasyondaki kalp masajına benzer şekilde göğüs basısı yapılarak yabancı cisim çıkartılmaya çalışılır. Şekil8.9. heimlich manevrası Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 12

13 OTOMATİK EKSTERNAL DEFİBRİLATÖR Özellikle yetişkin hastalarda kalp durmasında elektroşok tedavisi çok iyi sonuçlar vermektedir. Özellikle yetişkin hastalarda kalp durmasında elektroşok tedavisi çok iyi sonuçlar vermektedir. Ancak bu başarı şok uygulamasının erken yapılmasına bağlıdır. Ambulans çağrıldığında ambulansın gelme süresi yerleşim yerinin büyüklüğüne bağlı olarak dakika hatta daha uzun olabilmektedir. Bu sebeple yapılan bazı çalışmalarla, elektroşok uygulamasının erken yapılması sağlanmaya çalışılmaktadır. Bu amaçla geliştirilen otomatik eksternal defibrilatör cihazları kullanıma sunulmuştur. Bu cihazlar 2 saatlik eğitim almış sağlıkçı olmayan kişiler tarafından başarılı bir şekilde kullanılmaktadır. İnsanların yoğun olarak bulunduğu fabrika, alışveriş merkezleri, stadyum gibi yerlerde ya da uçaklarda bu cihazlar bulundurularak, orada çalışan bazı kişilere eğitim verilmektedir. Bunun sonucunda gereğinde arrest olan şahıslara erken dönemde elektroşok uygulanabilmektedir. Otomatik Eksternal Defibrilatör Nasıl Çalışır? Şekil8.10. Otomatik eksternal defibrilatör Otomatik Eksternal Defibrilatör (OED) bir şok cihazıdır. Hastane ya da ambulansta kullanılan defibrilatörlerden farklı olarak, sahip olduğu bir çip sayesinde hastanın ritmini analiz eder. Bunun için bilinci kapalı hastaya cihaz kablolarla kişiye bağlanarak açılır (Şekil 10). Cihaz kişinin ritmini analiz ederken hastaya dokunmamanız konusunda sesli olarak uyarır. Günümüzde bu uyarıyı Türkçe olarak yapan cihazlar yaygınlaşmıştır. Analizi bitirince, kurtarıcıya öneride bulunur. Cihaz, hastada şoklanabilir bir ritm varken şok vermesini önerir. Şoku kendisi vermez, cihazın üzerinde yanıp sönmeye başlayan bir düğmeye basmak sureti ile şok kurtarıcı tarafından verilir. Şoklanamaz bir ritm varsa, cihaz kalp masajına devam etmesi konusunda kurtarıcıya sesli olarak öneride bulunur. Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 13

14 STABİL YAN POZİSYON NEDİR? NE ZAMAN KULLANILIR? Stabil yan pozisyon, hastanın yan tarafı üzerine yatırılması suretiyle aspirasyonu önleyen bir pozisyondur. Stabil yan pozisyon, hastanın yan tarafı üzerine yatırılması suretiyle, kusması durumunda aspirasyonu önleyen bir pozisyondur (Şekil 11). Bu hastalarda eğer gerekirse çok kolay bir manevra ile hasta sırtüstü yatar pozisyona getirilerek kalp masajı ve suni solunuma başlanabilir. Bu pozisyon bilinci kapalı olduğu hâlde, solunumu olan ve nabız bulunan hastalarda 112 acil ambulansı çağırıldıktan sonra beklerken verilmesi gereken bir pozisyondur. Şekil8.11. Stabil yan pozisyon Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 14

15 Özet Resusitasyon Resusitasyon solunumu ya da kan dolaşımı durmuş bir kişiye dışardan yapılan müdahalelerin tümünü ifade eder. KPR, yaşam desteği şeklinde sağlanır. Bu destek Temel Yaşam Desteği (TYD) ya da İleri Yaşam Desteği (İYD) şeklinde sağlanır. TYD sağlık kurumu dışında dolaşım ya da solunum aresti gelişen hastaya alet, ekipman, ilaç kullanılmaksızın sağlanan destektir. Eğer ambulans gelip ya da hastaneye ulaşılıp aynı destek monitör, ileri hava yolu araçları ve ilaçlar kullanılarak yapılıyorsa buna da İYD denir. Son yıllarda otomatik eksternal defibrilatör uygulaması da TYD uygulamaları arasında geçmektedir. Bir kişinin yaşam desteğine ihtiyacı olduğu karar verilir verilmez ilk yapılması gereken şeyler, olay yeri güvenliğinin sağlanması ve 112 Acil Sağlık Hizmetlerinin aranması ile destek istenmesidir. Hastaya odaklandığımız zaman yapılması gereken uygulamalar o andaki imkânlarımıza bağlıdır. Arzu edilen İYD başlanmasıdır. Ancak o anda olayın gerçekleştiği yerde bu imkânlar yoksa, bu imkânlar sağlanana kadar TYD uygulanmak sureti ile hastada bu süreçte meydana gelebilecek geriye dönüşü olmayan hasarlar engellenmeye çalışılır. Sağlıkçı olmayan kurtarıcılar hastanın nefes alıp almadığını kontrol etmelidir. Sağlıkçı olan kurtarıcılar ise 10 saniyeyi geçmeyen bir sürede nabız ve solunum kontrolü yapabilirler. Müdahale sırasının akılda kolay tutulması için CAB kullanılır. Önce dolaşımın sağlanması için kalp masajı, sonra hava yolu açıklığı sağlanır ve suni solunum desteği sağlanır. Otuz kalp masajına karşılık 2 suni solunum sağlanarak devam edilir.hasta dönene, ekip gelip hastayı devralana ya da biz bitip tükenene kadar resusitasyona devam edilir. Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 15

16 DEĞERLENDİRME SORULARI 1. Resusitasyonun en uygun tanımı aşağıdakilerden hangisidir? a) Resusitasyon solunumu ya da kan dolaşımı durmuş bir kişiye dışardan yapılan müdahalelerin tümünü ifade eder. b) Suni solunum desteğidir. c) Kalp masajıdır. d) Hastanın stabil yan pozisyona alınmasıdır. e) Hastaya elektroşok uygulanmasıdır. 2. Olay yeri güvenliği kapsamında aşağıdakilerden hangisi yer almaz? a) Olay yeri güvenliği b) Hastanın güvenliği c) Olay yerinde bulunan diğer insanların güvenliği d) Olay yerine gelmek üzere yola çıkan diğer ekiplerin olay yerine gelinceye kadar geçen zamandaki güvenliği e) Kurtarıcı ekibin güvenliği 3. Temel yaşam desteğinin en uygun tanımı aşağıdakilerden hangisidir? a) Dolaşım ya da solunum aresti gelişen hastaya alet, ekipman, ilaç kullanılmaksızın sağlanan destektir. b) Bilinci kapalı olan bir hastaya elektroşok uygulamaktır. c) İlaç uygulamaktır. d) Hastaya maskeyle oksijen vermektir. e) Dolaşım ya da solunum aresti gelişen hastaya alet, ekipman, ilaç kullanılarak sağlanan destektir. 4. İleri yaşam desteğinin en uygun tanımı aşağıdakilerden hangisidir? a) Dolaşım ya da solunum aresti gelişen hastaya alet, ekipman, ilaç kullanılmaksızın sağlanan destektir. b) Elektroşok uygulamaktır. c) İlaç uygulamaktır. d) Hastaya maskeyle oksijen vermektir. e) Dolaşım ya da solunum aresti gelişen hastaya alet, ekipman, ilaç kullanılarak sağlanan destektir. Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 16

17 5. Heimlich manevrası hangi durumda kullanılır? a) Kardiyak arest olan hastada havayolu açıklığı sağlanıp 2 kurtarıcı soluk yapıldıktan sonra b) Solunumsal aresti gelişen ve başa pozisyon verdikten sonra 2 kurtarıcı soluk verilen hasta c) Yabancı cisim aspirasyonu d) Suda boğulma hastalarında hastayı suyun kenarına çıkardıktan sonra yuttuğu suyu çıkarmak için e) Karbonmonoksit zehirlenmesi 6. Stabil yan pozisyon hangi durumda uygulanır? a) Bilinci açık hasta b) Bilinci kapalı solunumu ve nabzı olan hasta c) Bilinci kapalı, solunumu olan nabzı olmayan hasta d) Bilinci kapalı, solunumu ve nabzı olmayan hasta eğer ambulansın gelmesi için çok beklenecekse e) Baskılı bandaj yapmamıza rağmen kanamasını durduramadığımız travma hastası 7. Aşağıdakilerden hangisi otomatik eksternal defibrilatörünü kullanabilir? a) Eğitimli itfaiyeci b) Eğitimsiz halktan kurtarıcılar c) Eğitimsiz itfaiyeci d) Eğitimsiz polis. e) Eğitimsiz fabrika vardiya şefi 8. Otomatik eksternal defibrilatör aşağıdaki uygulamalardan hangisinin içinde değerlendirilir? a) İleri yaşam desteği b) Temel yaşam desteği c) İlk yardım uygulamaları d) Acil bakım hizmetleri e) Hastane bakım hizmetleri Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 17

18 9. Travma hastasında aşağıdakilerden hangisi yapılmaz? a) Hava yolu açıklığının sağlanması için ağız içinde bulunan yabancı cisimlerin temizlenmesi b) Hava yolu açıklığının sağlanması için çene itme manevrası yapılarak dil kökünün etkisi ile kapanan hava yolunun açılması c) Hava yolu açıklığının sağlanması amacı ile baş geri çene yukarı manevrası yapılması d) Hastanın soğuktan korunması, yani hipotermiden korunması için için bir battaniye ile örtülmesi e) Hastanın alt ya da üst ekstremitelerinde kanama varsa baskılı bandaj ile kanamanın durdurulması 10. Aşağıdakilerden hangisi KPR de başarılı olmamızı olumlu etkileyen faktörlerden biri değildir? a) Hiperventilasyon b) Etkili kalp masajı yapılması c) Kesintisiz kalp masajı yapılması d) Erken kalp masajına başlanması e) Erken defibrilasyon Cevap Anahtarı 1.A,2.D,3.A,4.E,5.C,6.B,7.A,8.B,9.C,10.A Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 18

19 YARARLANILAN VE BAŞVURULABİLECEK DİĞER KAYNAKLAR First aid Emergency. Craig-Brangan, K. J., & Day, M. P. (2016). Update: 2015 AHA BLS and ACLS guidelines. Nursing, 46(2), 40-45; quiz doi: /01.NURSE bf Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 19

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Dr. Ayşegül Bayır Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D.

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Dr. Ayşegül Bayır Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D. TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Dr. Ayşegül Bayır Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D. AMAÇ Hastane dışında gelişen kardiyo-pulmoner arrest durumunda TYD ilkelerini bilmek. Recovery (iyileşme) pozisyonunu

Detaylı

TYD Temel Yaşam Desteği

TYD Temel Yaşam Desteği TYD Temel Yaşam Desteği 1 TYD Temel Yaşam Desteği (TYD,) her hangi bir başka ekipman kullanılmaksızın havayolu açıklığının, solunum ve dolaşımın devamlılığının sağlanmasıdır. 2 Kardiyopulmoner Resüsitasyon

Detaylı

2015 ACLS KILAVUZU TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Uzm.Dr. Kasım ÖZTÜRK

2015 ACLS KILAVUZU TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Uzm.Dr. Kasım ÖZTÜRK 2015 ACLS KILAVUZU TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Uzm.Dr. Kasım ÖZTÜRK Kaynaklar Circulation, Ekim 2015 1891 - İnsanlarda rapor edilmiş ilk göğüs kompresyonu 1903 - İnsanlarda ilk başarılı göğüs kompresyonu 1947

Detaylı

3.TEMEL YAŞAM DESTEĞİ NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ SMYO İLKYARDIM

3.TEMEL YAŞAM DESTEĞİ NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ SMYO İLKYARDIM 3.TEMEL YAŞAM DESTEĞİ NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ SMYO İLKYARDIM ÖĞRT.GRV.HÜLYA ER 30.10.2015 1 TYD Solunum ve kalp durması nedir? Temel yaşam desteği nedir? Hava yolunu açmak için baş çene pozisyonu nasıl

Detaylı

UZUN VADELİ YAŞAM DESTEĞİ

UZUN VADELİ YAŞAM DESTEĞİ TEMEL YAŞAM DESTEĞİ 0-4 dakika 10 dakika Beyin hasarı reversible İrreversible beyin hasarı ZAMAN KRİTİKTİR! Temel Yaşam Desteği Basamakları TEMEL YAŞAM DESTEĞİ İLERİ YAŞAM DESTEĞİ UZUN VADELİ YAŞAM DESTEĞİ

Detaylı

ERİŞKİN TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Olgu 1. Olgu 2. Kaynaklar. Olgu 3 24.02.2012. Türkiye Acil Tıp Derneği Asistan Oryantasyon Eğitimi

ERİŞKİN TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Olgu 1. Olgu 2. Kaynaklar. Olgu 3 24.02.2012. Türkiye Acil Tıp Derneği Asistan Oryantasyon Eğitimi Türkiye Acil Tıp Derneği Asistan Oryantasyon Eğitimi ERİŞKİN TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Doç. Dr. Özlem GÜNEYSEL Marmara Ü Acil Tıp AD Uz. Dr. Şebnem BOZKURT Fatih Sultan Mehmet EAH UzmDrOnurYeşil Ümraniye EAH

Detaylı

İLK YARDIMIN TEMEL İLKELERİ ve TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Yrd.Doç.Dr.Togay EVRİN Ufuk Üniversitesi Acil Tıp AD

İLK YARDIMIN TEMEL İLKELERİ ve TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Yrd.Doç.Dr.Togay EVRİN Ufuk Üniversitesi Acil Tıp AD İLK YARDIMIN TEMEL İLKELERİ ve TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Yrd.Doç.Dr.Togay EVRİN Ufuk Üniversitesi Acil Tıp AD İLK YARDIM Herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda Sağlık görevlilerinin tıbbi

Detaylı

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Uzm.Dr.Müge GÜNALP ACİL TIP ANABİLİM DALI

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Uzm.Dr.Müge GÜNALP ACİL TIP ANABİLİM DALI TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Uzm.Dr.Müge GÜNALP ACİL TIP ANABİLİM DALI Kardiyopulmoner Resüsitasyon (KPR) KPR, kardiyak arrest olgularında hayatı kurtarmak amaçlı yapılan bir seri eylemden oluşur KPR nin başarısı

Detaylı

Solunum ve Kalp Durması Nedir?

Solunum ve Kalp Durması Nedir? TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum durması: Solunum hareketlerinin durması nedeniyle vücudun yaşamak için ihtiyacı olan oksijenden yoksun kalmasıdır. Hemen yapay solunum ile hasta

Detaylı

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum durması: Solunum hareketlerinin durması nedeniyle vücudun yaşamak için ihtiyacı olan oksijenden yoksun kalmasıdır. Hemen yapay solunum ile hasta

Detaylı

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Bebek -Çocuk-Erişkin

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Bebek -Çocuk-Erişkin EĞİTİM BİRİMİ TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Bebek -Çocuk-Erişkin 2 HEDEFLER İnfant, çocuk ve erişkin hasta ayırımı yapabilmek Temel yaşam desteği(tdy) basamaklarını uygulayabilmek İnfant, çocuk ve erişkin hastalarda

Detaylı

3.ÜNĠTE TEMEL YAġAM DESTEĞĠ

3.ÜNĠTE TEMEL YAġAM DESTEĞĠ 3.ÜNĠTE TEMEL YAġAM DESTEĞĠ 1. Bilinci kapalı olan hastaya, solunum yolunu açmak için ilkyardımcı hangi müdahaleyi yapmalıdır? A) Hasta oturtularak oksijen verilir. B) Hasta yan yatırılır. C) Hastaya koma

Detaylı

CPR. Uzm.Songül DEMİROK Hemşire H.i.E. 2013

CPR. Uzm.Songül DEMİROK Hemşire H.i.E. 2013 CPR Uzm.Songül DEMİROK Hemşire H.i.E. 2013 Kardiyopulmoner Resusitasyon ve Tarihcesi İnsanlar tarih boyunca ölüme çare bulmaya çalışmışlardır. Modern tıbbın başlangıcına kadar ata binerek koşturma,ısıtma,rektum

Detaylı

Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum Durması: Kalp Durması: Temel YaĢam Desteği Nedir? ilaçsız 112 112 Hayat Kurtarma Zinciri Nedir?

Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum Durması: Kalp Durması: Temel YaĢam Desteği Nedir? ilaçsız 112 112 Hayat Kurtarma Zinciri Nedir? Temel Yaşam Desteği Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum Durması: Solunum hareketlerinin durması nedeniyle vücudun, yaşamak için ihtiyacı olan oksijenden yoksun kalmasıdır. Hemen yapay solunuma başlanmaz

Detaylı

Çocuklarda Kardiyopulmoner Arrestin Engellenmesi

Çocuklarda Kardiyopulmoner Arrestin Engellenmesi Doç. Dr. Onur POLAT Bu Ünitede; Pediatrik İleri Yaşam Desteğine Giriş Çocuklarda Kardiyopulmoner Arrestin Engellenmesi; Damar Yolu Erişimi Sıvılar ve ilaçlar Defibrilatörler Öğrenim Hedefleri; Pediatrik

Detaylı

İlkyardım Acil Yardım

İlkyardım Acil Yardım Hayat Zinciri İlkyardım Acil Yardım Tıbbi Yardım İste TYD ye Başlayın Erken Defibrilasyon Erken İleri Bakım YERDE YATAN BİRİNİ GÖRDÜNÜZ... HEMEN İKİ OMUZUNDAN TUTARAK HAFİFÇE SARSIN VE YÜKSEK SESLE SORUN...

Detaylı

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ PROF. DR. FİSUN ŞENUZUN AYKAR

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ PROF. DR. FİSUN ŞENUZUN AYKAR PROF. DR. FİSUN ŞENUZUN AYKAR EGE ÜNİVERSİTESİ hemşirelik fakültesi İç Hastalıkları Hemşireliği AD Hastanın ilk değerlendirilmesinin yanı sıra, toraks kompresyonu, hava yolu açıklığının sağlanması, ekspirasyon

Detaylı

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1 İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1 1) Aşağıdaki durumlardan hangisinde turnike uygulanır? a) Çok sayıda yararı varsa ilkyardımcı tek ise b) Yaralının güç koşullarda bir yere taşınması gerekiyorsa

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM III TEMEL YAŞAM DESTEĞİ

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM III TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Sağlık Bülteni İLK YARDIM ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN İLKÖĞRETİM OKULU Ocak 2014 SOLUNUM ve KALP DURMASI NEDİR? BÖLÜM III TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Solunum durması: Solunum hareketleri durunca, vücuda yaşamak için

Detaylı

Bu Ünitede; Kritik Hastanın Erken Tanınması Hastane İçinde Resüsitasyon Erişkin İleri Yaşam Desteği Algoritması

Bu Ünitede; Kritik Hastanın Erken Tanınması Hastane İçinde Resüsitasyon Erişkin İleri Yaşam Desteği Algoritması Doç. Dr. Onur POLAT Bu Ünitede; Kritik Hastanın Erken Tanınması Hastane İçinde Resüsitasyon Erişkin İleri Yaşam Desteği Algoritması Öğrenim Hedefleri; Genel durumu bozulan ve resüsitasyon gereksinimi duyacak

Detaylı

Öğrenim Hedefleri; Erişkinde Temel Yaşam Desteği yaklaşımı ve Avrupa Resüsitasyon Konseyi 2005 yılı algoritmasını öğreneceksiniz.

Öğrenim Hedefleri; Erişkinde Temel Yaşam Desteği yaklaşımı ve Avrupa Resüsitasyon Konseyi 2005 yılı algoritmasını öğreneceksiniz. Doç. Dr. Onur POLAT Bu Ünitede; Temel Yaşam Desteğine Giriş Erişkinde Temel Yaşam Desteği Yaklaşımı Recovery Pozisyonu Otomatik Eksternal Defibrilatör Kullanımı anlatılacaktır. Öğrenim Hedefleri; Erişkinde

Detaylı

İLKYARDIM. www.hiasd.org

İLKYARDIM. www.hiasd.org İLKYARDIM www.hiasd.org Misyon & Vizyon Plan İlkyardım tanımı İlkyardım malzemeleri Haberleşme Kırık-çıkık Kanama Yanık Sara Hayvan dostlarımız Zehirlenme Duman zehirlenmesi Elektrik çarpması Kalp krizi

Detaylı

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-2

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-2 İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-2 1) Aşağıdakilerden hangisi kafatası ve omurga yaralanması nedenlerinden değildir? a) Spor ve iş kazaları b) Şeker hastalığı c) Otomobil kazaları d) Yıkıntı

Detaylı

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ (TYD) Yrd. Doç. Dr. Vesile ŞENOL Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölüm Başkanı Paramedik Program Koordinatörü E.Ü. H.B.S.H.M.Y.

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ (TYD) Yrd. Doç. Dr. Vesile ŞENOL Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölüm Başkanı Paramedik Program Koordinatörü E.Ü. H.B.S.H.M.Y. TEMEL YAŞAM DESTEĞİ (TYD) Yrd. Doç. Dr. Vesile ŞENOL Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölüm Başkanı Paramedik Program Koordinatörü E.Ü. H.B.S.H.M.Y.O 1 TEMEL YAŞAM DESTEĞİ (TYD) Giriş Kardiopulmoner acillere

Detaylı

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ SOLUNUMUN SAĞLANMASI

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ SOLUNUMUN SAĞLANMASI TEMEL YAŞAM DESTEĞİ SOLUNUMUN SAĞLANMASI İnsanın soluk alıp vermesine solunum denir. Solunum, solunum sistemi organları ile sağlanır. Solunum sistemi burun yutak, soluk borusu, akciğer ve gırtlaktan meydana

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM: İLKYARDIMIN TEMEL İLKELERİ

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM: İLKYARDIMIN TEMEL İLKELERİ İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM: İLKYARDIMIN TEMEL İLKELERİ I. İLKYARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI...3 A. İLKYARDIM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR...3 1. İlkyardımın Tanımı...3 2. Acil Tedavinin Tanımı...3 3. İlkyardım ve

Detaylı

2015 Temel Yaşam Desteği (TYD) Yrd. Doç. Dr Umut Gülaçtı Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp

2015 Temel Yaşam Desteği (TYD) Yrd. Doç. Dr Umut Gülaçtı Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp 2015 Temel Yaşam Desteği (TYD) Yrd. Doç. Dr Umut Gülaçtı Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp 2015 American Heart Association Guidelines Update for CPR and ECC Sunu planı Öneri ve kanıt düzeyleri

Detaylı

C-Ç E-F G-Ğ 248 İLKYARDIM

C-Ç E-F G-Ğ 248 İLKYARDIM İNDEKS A A-B-C, 6 Acil taşıma yöntemleri, 55 Acil tedavi, 3,4 Açık kırık, 177 Akciğer, 41 Akrep sokması, 213 Altın beşik Dört elle altın beşik, 62 Üç elle altın beşik, 64 İki elle altın beşik, 66 Ana damara

Detaylı

BOĞULMALAR. Suda boğulmalar özellikle yaz aylarında çok fazla görülen kaza ile ölüm nedenlerindendir.

BOĞULMALAR. Suda boğulmalar özellikle yaz aylarında çok fazla görülen kaza ile ölüm nedenlerindendir. 1 BOĞULMALAR A- SUDA BOĞULMALAR Suda boğulmalar özellikle yaz aylarında çok fazla görülen kaza ile ölüm nedenlerindendir. Su ile temasta olan kişi havaya göre çok daha fazla ve hızlı olarak ısı kaybeder.

Detaylı

AMBULANS VE ACİL BAKIM TEKNİKERLERİ İLE ACİL TIP TEKNİSYENLERİNİN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR TEBLİĞ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak

AMBULANS VE ACİL BAKIM TEKNİKERLERİ İLE ACİL TIP TEKNİSYENLERİNİN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR TEBLİĞ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak 26 Mart 2009 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 27181 Sağlık Bakanlığından: TEBLİĞ AMBULANS VE ACİL BAKIM TEKNİKERLERİ İLE ACİL TIP TEKNİSYENLERİNİN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç,

Detaylı

İLK YARDIM EĞİTİMİNE HOŞGELDİNİZ

İLK YARDIM EĞİTİMİNE HOŞGELDİNİZ İLK YARDIM EĞİTİMİNE HOŞGELDİNİZ 1 İLK YARDIMIN TANIMI Herhangi bir kaza yada yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar; hayatın kurtarılması, durumun

Detaylı

ÖĞR. GÖR. NURHAN BİNGÖL

ÖĞR. GÖR. NURHAN BİNGÖL ÖĞR. GÖR. NURHAN BİNGÖL İLKYARDIM Tanımı- Önemi - İlkeleri İlkyardım : Aniden hastalanan veya kazaya uğrayan kişiye, bir sağlık ekibi ulaşıncaya kadar ya da hasta bir sağlık kuruluşuna ulaşıncaya kadar

Detaylı

2-HASTA/YARALININ OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

2-HASTA/YARALININ OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ 2-HASTA/YARALININ OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ İlkyardımcının bilmesi gereken ve vücudu oluşturan sistemler nelerdir? İlkyardımcının insan vücudu, yapısı ve işleyişi konusunda bazı temel kavramları bilmesi,

Detaylı

İLKYARDIM SINAV SORULARI -1

İLKYARDIM SINAV SORULARI -1 İLKYARDIM SINAV SORULARI -1 SORU- 1--Aşağıdaki durumlardan hangisinde turnike uygulanır? a) ilkyardımcı tek ise ve çok sayıda yaralı varsa b) Yaralının güç koşullarda bir yere taşınması gerekiyorsa c)

Detaylı

PEDİYATRİK RESÜSiTASYON da YENİLİKLER

PEDİYATRİK RESÜSiTASYON da YENİLİKLER PEDİYATRİK RESÜSiTASYON da YENİLİKLER Dr. Zeynep GÖKCAN ÇAKIR AÜTF Acil Tıp A.D-2011 ABD de yıllık 16000 çocuk KPA sonucu beklenmedik biçimde ölmekte Bu rakam hastane dışı resüsitasyonların%5-10 u Donoghue

Detaylı

1-GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ

1-GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ 1-GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ Ne zaman değil 2 Nerede değil 3 Her zaman ve her yerde Herkes için ilkyardım 4 İLKYARDIM HAYAT KURTARIR TÜM KAZALARDA ÖLÜMLERİN YÜZDE 10 U İLK BEŞ DAKİKADA, YÜZDE 50 Sİ İLK

Detaylı

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü 18 EYLÜL 2014 1 GENEL MÜDÜRLÜĞÜMÜZE BAĞLI FAALİYETTE BULUNAN KURUMLAR Özel Okullar Okul öncesi İlkokul Ortaokul Lise MTSK (3.437) Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri

Detaylı

ÇOCUK HASTA DEĞERLENDİRİLMESİ

ÇOCUK HASTA DEĞERLENDİRİLMESİ DEĞERLENDİR SINIFLANDIR ÇOCUK HASTA DEĞERLENDİRİLMESİ KARAR VER UYGULA AMAÇLAR Çocuk Değerlendirme Üçgeni nin 3 ayrı öğesini tanımak Elde edilen verilerle ilk olası tanıyı oluşturmak Öykü ve fizik muayeneye

Detaylı

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ MAVİ KOD PROSEDÜRÜ

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ MAVİ KOD PROSEDÜRÜ Sayfa No : 1 / 10 1. Amaç Bu prosedürün amacı; ani solunum ve dolaşım yetmezliği gelişen hastaların hayati fonksiyonlarını geri döndürmek amacıyla yapılan uygulamaların organize edilmesi ve bu konudaki

Detaylı

CPR sistemik yaklaşımı 03.02.2012

CPR sistemik yaklaşımı 03.02.2012 Dr.Fethi YILDIZ giriş Amaç solunum ve dolaşımın kendine yeter hale gelene dek hayati organların (öncelikle beyin ve kalp) oksijenasyonunun sağlanması ve oluşacak iskemi ve anokseminin yıkıcı etkilerinin

Detaylı

İLK YARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI...1

İLK YARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI...1 İÇİNDEKİLER Bölüm I: İLK YARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI...1 A. İLK YARDIM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR...1 1. İlk Yardım ve Acil Bakımın Özellikleri...2 B. KORUMA...12 1. Olay Yerinin Değerlendirilmesi...12 2. Olay

Detaylı

Nabızsız Arrest. TYD Algoritması: Yardım çağır KPR başla O2 ver Monitöre veya defibrilatöre bağla. Ritim kontrolü

Nabızsız Arrest. TYD Algoritması: Yardım çağır KPR başla O2 ver Monitöre veya defibrilatöre bağla. Ritim kontrolü Algoritmalar Kardiyak Arrest Algoritmi Tüm nabızsız kardiyak arrest vakalarında ritim (Şoklanabilir ve Şoklanamaz): Ventriküler fibrilasyon/nabızsız Ventriküler Taşikardi (Şoklanabilir) Nabızsız Elektriksel

Detaylı

Beklenmeyen bir anda, plan dışı gelişen, yaralanma ya da ölüm ile birlikte maddi zarara da neden olan durum ancak Çoğu durumda önceden görülebilecek ya da önlenebilecek ve böylece kaçınılabilece k olaylardır.

Detaylı

İLKYARDIM GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ

İLKYARDIM GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ İLKYARDIM GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ İlkyardım Nedir? Herhangi bir hastalık veya kaza sonucu sağlığı tehlikeye girmiş olan kişiye, Olay yerinde Sağlık personeli gelinceye kadar Durumun kötüleşmesini önlemek

Detaylı

DEFİBRİLASYON ATT.Cengiz DURMUŞ www.umke.org

DEFİBRİLASYON ATT.Cengiz DURMUŞ www.umke.org DEFİBRİLASYON ATT.Cengiz DURMUŞ DEFİBRİLASYON Myokardiyuma çok kısa bir süre içerisinde yüksek miktarda elektrik akımı vermektir. Amaç; VF/nabızsız VT durumlarını normal sinüs ritmine çevirmektir. Defibrilasyon

Detaylı

ACİL DURUM EYLEM PLANLARI

ACİL DURUM EYLEM PLANLARI İŞ KAZASI MÜDAHALE PLANI SESLİ OLARAK ETRAFTAN YARDIM İSTE YETKİLİYE VE İSG YETKİLİSİNE BİLGİ VER Yetkili:... Tel:... İŞ KAZASI YARALANMA VARMI? MALZEME HASARI VAR MI? HASAR ETKİLERİNİN GİDERİLMESİ YETKİLİYE

Detaylı

Öğrenim Hedefleri; Havayolu tıkanıklığının nedenleri ve ne şekilde havayolunun açılabileceğini. Havayolunu açma manevralarını

Öğrenim Hedefleri; Havayolu tıkanıklığının nedenleri ve ne şekilde havayolunun açılabileceğini. Havayolunu açma manevralarını Doç. Dr. Onur POLAT Bu Ünitede; Havayolu Tıkanıklığı Havayolu Tıkanıklığının Tanınması Havayolu Açma Yöntemleri İleri Havayolu Sağlama Yöntemleri Laringeal Maske (LM) Kombitüp Trakeal Entübasyon anlatılacaktır.

Detaylı

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KANAMALARDA İLKYARDIM BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ? Kanama

Detaylı

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar YARALANMALAR YARA NEDİR? Bir travma sonucu deri yada mukozanın bütünlüğünün bozulmasıdır. Aynı zamanda kan damarları, adale ve sinir gibi yapılar etkilenebilir. Derinin koruma özelliği bozulacağından enfeksiyon

Detaylı

KALP KRİZİNDE İLK MÜDAHALE VE STENTLİ HASTANIN YAŞAMI. Uzm.Dr. Selahattin TÜREN Kardiyoloji Bölümü

KALP KRİZİNDE İLK MÜDAHALE VE STENTLİ HASTANIN YAŞAMI. Uzm.Dr. Selahattin TÜREN Kardiyoloji Bölümü KALP KRİZİNDE İLK MÜDAHALE VE STENTLİ HASTANIN YAŞAMI Uzm.Dr. Selahattin TÜREN Kardiyoloji Bölümü KALP KRıZINDE ILK MÜDAHALE Kalp krizi tıbbi bir acil durumdur. Erken tanı ve hızlı tedavi oldukça hayati

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM VIII BOĞULMALARDA İLKYARDIM

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM VIII BOĞULMALARDA İLKYARDIM Sağlık Bülteni İLK YARDIM ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN OKULLARI Haziran 2014 BÖLÜM VIII BOĞULMALARDA İLKYARDIM BOĞULMA NEDİR? Boğulma, vücuttaki dokulara yeterli oksijen gitmemesi sonucu dokularda bozulma meydana

Detaylı

Kardio Pulmoner Resusitasyon TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Uz. Dr. Tolga KUNAK Kardiyoloji

Kardio Pulmoner Resusitasyon TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Uz. Dr. Tolga KUNAK Kardiyoloji Kardio Pulmoner Resusitasyon TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Uz. Dr. Tolga KUNAK Kardiyoloji KPR Kardiyopulmoner resüsitasyon; spontan kalp atımı, spontan solunum ve beyin fonksiyonlarının tekrar kazandırılma çabasıdır.

Detaylı

Hava Yolu Tıkanıklığı

Hava Yolu Tıkanıklığı Hava Yolu Tıkanıklığı Hava yolunun, solunumu gerçekleştirmek için gerekli havanın geçişine engel olacak şekilde tıkanmasıdır. Tıkanma, tam tıkanma ve kısmi tıkanma şeklinde görülür. Hava Yolu Tıkanıklığı

Detaylı

ELEKTRONİK NÜSHA. BASILMIŞ HALİ KONTROLSUZ KOPYADIR.

ELEKTRONİK NÜSHA. BASILMIŞ HALİ KONTROLSUZ KOPYADIR. SAYFA NO 1 / 6 1. AMAÇ: Kardiyopulmoner arrest durumundaki bir hastanın hızlı ve güvenli biçimde, eğitimli ve deneyimli personel tarafından, kalp ve solunum sistemine müdahale ile canlandırılmasını sağlamak

Detaylı

Türkiye Acil Tıp Derneği. Oryantasyon Eğitimi. Temel Yaşam Desteği. Hazırlayan. Doç. Dr. Özlem Köksal

Türkiye Acil Tıp Derneği. Oryantasyon Eğitimi. Temel Yaşam Desteği. Hazırlayan. Doç. Dr. Özlem Köksal Türkiye Acil Tıp Derneği Temel Yaşam Desteği Hazırlayan Doç. Dr. Özlem Köksal Olgu 1 Yerde bilinci kapalı yatan bir kişi ile sokakta karşılaştınız. Bu hastaya nasıl yaklaşmalısınız? Olgu 2 Sahilde sudan

Detaylı

Zehirlenmelerde İlkyardım. Zehirlenmeler. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD

Zehirlenmelerde İlkyardım. Zehirlenmeler. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD Zehirlenmelerde İlkyardım Zehirlenmeler Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD Zehirlenmeler Zehirlenmeler 1 Zehirlenme nedir? Zehirlenme hangi yollarla meydana gelir? Vücuda zehirli (toksik) bir maddenin

Detaylı

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Nefes alma fizyolojisi ve anatomisi üzerinde daha önce durulmuştu. Kısaca tekrar değinecek olur isek;

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Nefes alma fizyolojisi ve anatomisi üzerinde daha önce durulmuştu. Kısaca tekrar değinecek olur isek; 1 TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Hasta, yaralı ya da kazazedeyi hayatta tutabilmek amacıyla yapılabilecek en temel ve önemli uygulamalara denir. Daha önce de değinilen ilk yardımın ABC sini içermektedir. Bir kimsenin

Detaylı

ERİŞKİN TEMEL YAŞAM DESTEĞİ AKIŞ ŞEMASI. Hareket veya yanıt yok. 112 yi arayın AED getirin veya 2. kurtarıcıyı yardım için gönderin

ERİŞKİN TEMEL YAŞAM DESTEĞİ AKIŞ ŞEMASI. Hareket veya yanıt yok. 112 yi arayın AED getirin veya 2. kurtarıcıyı yardım için gönderin ERİŞKİN TEMEL YAŞAM DESTEĞİ AKIŞ ŞEMASI Hareket veya yanıt yok 112 yi arayın AED getirin veya 2. kurtarıcıyı yardım için gönderin Solunum yok ya da solunum çabası yok yada anormal solunum (gasping) Nabzı

Detaylı

MAVİ KOD UYGULAMA TALİMATI

MAVİ KOD UYGULAMA TALİMATI 1. AMAÇ: Hastanemizde kardiyopulmoner arrest durumundaki bir hastanın veya sağlık personelinin hızlı ve güvenli biçimde,eğitimli ve deneyimli personel tarafından,kalp ve solunum sistemine müdahale ile

Detaylı

Çocuklarda Temel Yaşam Desteği

Çocuklarda Temel Yaşam Desteği Kitap Bölümü DERMAN Çocuklarda Temel Yaşam Desteği Abdullah Erdil Çocuklarda Temel Yaşam Desteği Solunum yetmezliği veya dolaşım bozukluğu çocuklarda kardiyak arrestin temel nedenidir. Resusitasyon yapılan

Detaylı

T.C NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ

T.C NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ SAYFA NO 1 / 5 1. AMAÇ:Kardiyopulmoner arrest durumundaki bir hastanın hızlı ve güvenli biçimde, eğitimli ve deneyimli personel tarafından, kalp ve solunum sistemine müdahale ile canlandırılmasını sağlamak

Detaylı

Editörler. Doç.Dr.Hicran Yıldız & Dr.Emine Çatal İLK YARDIM

Editörler. Doç.Dr.Hicran Yıldız & Dr.Emine Çatal İLK YARDIM Editörler Doç.Dr.Hicran Yıldız & Dr.Emine Çatal İLK YARDIM Yazarlar Prof. Dr. Sakine Boyraz Doç.Dr.Hicran Yıldız Doç.Dr.Neriman Akansel Yrd.Doç.Dr. Evrim Çelebi Yrd.Doç.Dr. Funda Çetinkaya Yrd.Doç.Dr.

Detaylı

1-Kendisinin ve hasta/yaralının güvenliğinden emin olunur,

1-Kendisinin ve hasta/yaralının güvenliğinden emin olunur, YETİŞKİNLERDE DIŞ KALP MASAJI VE YAPAY SOLUNUMUN BİRLİKTE UYGULANMASI 1-Kendisinin ve hasta/yaralının güvenliğinden emin olunur, 2- Hasta/yaralının omuzlarına dokunup iyi misiniz? diye sorularak bilinci

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM V KANAMALARDA İLK YARDIM

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM V KANAMALARDA İLK YARDIM Sağlık Bülteni İLK YARDIM ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN İLKÖĞRETİM OKULU Mart 2014 BÖLÜM V KANAMALARDA İLK YARDIM KANAMA NEDİR? Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar dışına (vücudun içine veya dışına

Detaylı

YENİDEN CANLANDIRMA UYGULAMALARI. Dr. Murat ORAK Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı

YENİDEN CANLANDIRMA UYGULAMALARI. Dr. Murat ORAK Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı YENİDEN CANLANDIRMA UYGULAMALARI Dr. Murat ORAK Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Tarihçe Kouwenhoven ve arkadaşları tarafından 1960 1967 yılında da Bülent Kırımlı, Leroy C. Harris

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM I

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM I Sağlık Bülteni ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN İLKÖĞRETİM OKULU Kasım 2013 İLK YARDIM BÖLÜM I Hayatımız boyunca çeşitli nedenlerle yaralanmalar veya hastalıklarla karşılaşmamız kaçınılmazdır. Yaşamımızın çeşitli

Detaylı

BİLİNÇ BOZUKLUKLARINDA İLKYARDIM DERS NOTLARI

BİLİNÇ BOZUKLUKLARINDA İLKYARDIM DERS NOTLARI BİLİNÇ BOZUKLUKLARINDA İLKYARDIM DERS NOTLARI Yrd. Doç.Dr. Vesile ŞENOL Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Böl. Bşk Paramedik Program Koordinatörü E.Ü. H.B.S.H.M.Y.O 1 Bilinç Bozukluğu/Bilinç Kaybı Beynin normal

Detaylı

Travma. Ülkemizde travma nedeniyle ölümlerde trafik kazaları birinci sırada yer alırken; iş kazaları 2. sırada yer almaktadır.

Travma. Ülkemizde travma nedeniyle ölümlerde trafik kazaları birinci sırada yer alırken; iş kazaları 2. sırada yer almaktadır. Doç. Dr. Onur POLAT Travma Ülkemizde travma nedeniyle ölümlerde trafik kazaları birinci sırada yer alırken; iş kazaları 2. sırada yer almaktadır. 2 Altın Saat Ölümlerin yaklaşık %30 u ilk birkaç saat içinde

Detaylı

A) B) C) D) 2. yanlış olan A) B) C) D) 3. uygulanmaz A) B) C) D) 4. A) B) C) D) 5. A) B) C) D) 6. A) B) C) D) 7. A) B) C) D) 8.

A) B) C) D) 2. yanlış olan A) B) C) D) 3. uygulanmaz A) B) C) D) 4. A) B) C) D) 5. A) B) C) D) 6. A) B) C) D) 7. A) B) C) D) 8. 1. Olay yerinde, hastanın durumunun daha da kötüleşmesini engellemek amacıyla ilaçsız olarak yapılan müdahaleye ne isim verilir? A) Acil tedavi. B) Đleri yaşam desteği. C) Đlkyardım D) Acil müdahale. 2.

Detaylı

İKYD 2010 Önerileri. Kardiyoserebral resüsitasyon TYD KPR Sürekli End-tidal CO2 monitorizasyonu Kaliteli masaj

İKYD 2010 Önerileri. Kardiyoserebral resüsitasyon TYD KPR Sürekli End-tidal CO2 monitorizasyonu Kaliteli masaj İKYD 2010 Önerileri Dr. Erkan GÖKSU Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D. Sürekli End-tidal CO2 monitorizasyonu Kaliteli masaj Uygun hız ve derinlikte Göğüs kafesinin i genişlemesine i izin

Detaylı

PARAMEDİĞİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI

PARAMEDİĞİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI PARAMEDİĞİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI 1)Acil araç kullanma tekniklerini ve trafik kurallarını bilmek ve en az B sınıfı sürücü ehliyetine sahip olmak, 2) Kendisini ve hastaları olası kazalardan korumak

Detaylı

TOPLUM SAĞLIĞI AÇISINDAN İLK YARDIM EĞİTİMİNİN ÖNEMİ. Dr.Alpaslan Türkkan

TOPLUM SAĞLIĞI AÇISINDAN İLK YARDIM EĞİTİMİNİN ÖNEMİ. Dr.Alpaslan Türkkan TOPLUM SAĞLIĞI AÇISINDAN İLK YARDIM EĞİTİMİNİN ÖNEMİ Dr.Alpaslan Türkkan İlkyardım Hastalık ya da kaza ile sağlığı tehlikeye girmiş kişi ya da kişilere; Hayati tehlikeyi ortadan kaldırmak, Yaralının durumunun

Detaylı

Hemodiyaliz Hastalarında CPR. Dr. Başar Cander Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Hemodiyaliz Hastalarında CPR. Dr. Başar Cander Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hemodiyaliz Hastalarında CPR Dr. Başar Cander Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi 0-4 dakika Beyin hasarı reversible 10 dakika İrreversible beyin hasarı ZAMAN KRİTİKTİR! 4 ritm nabızsız kardiyak areste

Detaylı

Boğulma. Vücut dokularına yeterli oksijen gitmemesi sonucu dokularda bozulma meydana gelmesine boğulma denir. Nedenleri: Dilin geriye kaçması,

Boğulma. Vücut dokularına yeterli oksijen gitmemesi sonucu dokularda bozulma meydana gelmesine boğulma denir. Nedenleri: Dilin geriye kaçması, Boğulma Vücut dokularına yeterli oksijen gitmemesi sonucu dokularda bozulma meydana gelmesine boğulma denir. Nedenleri: Dilin geriye kaçması, Nefes borusuna sıvı dolması, Boğaz sıkılması, Boğulma Akciğerlerin

Detaylı

Temel İlkyardım Uygulamaları

Temel İlkyardım Uygulamaları Temel İlkyardım Uygulamaları KOBİ lerde Risk Değerlendirmesi Uygulamalarının İSG Açısından İncelenmesi Projesi "Bu proje T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı, AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığınca

Detaylı

Uzm. Dr. Haldun Akoğlu

Uzm. Dr. Haldun Akoğlu Uzm. Dr. Haldun Akoğlu KPR esnasında oksijenizasyon Arrest olmuş dolaşım için hem ventilasyon hem de gaz değişimi gerekli olup bu sırada perfüzyon sağlayan bir ritim oluşturulmaya çalışılır Dolayısıyla

Detaylı

Dr. Armağan EREN 18 Ocak 2013

Dr. Armağan EREN 18 Ocak 2013 Dr. Armağan EREN 18 Ocak 2013 İlk önemli bilgi Kaza ölümlerinin %10 u ilk 5 dakika içinde, %54 ü ilk yarım saat içinde meydana gelmektedir. Yani; Kaza yerinde İlk 5 dakika içerisinde uygulanacak Etkili

Detaylı

Genel Bilgiler. Dünyada Ölümler. 1.Koroner Arter Hastalıkları 2.Travma (1-44 yaş arası 1. sırada) 3.İnme sendromları

Genel Bilgiler. Dünyada Ölümler. 1.Koroner Arter Hastalıkları 2.Travma (1-44 yaş arası 1. sırada) 3.İnme sendromları Doç. Dr. Onur POLAT Genel Bilgiler Dünyada Ölümler 1.Koroner Arter Hastalıkları 2.Travma (1-44 yaş arası 1. sırada) 3.İnme sendromları 2 Mortalite - Morbidite %50'si ilk bir kaç dakikada... ciddi damar,

Detaylı

ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM. DOÇ.DR. PERİHAN ERGİN ÖZCAN Anesteziyoloji A.D. Yoğun bakım B.D.

ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM. DOÇ.DR. PERİHAN ERGİN ÖZCAN Anesteziyoloji A.D. Yoğun bakım B.D. ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM DOÇ.DR. PERİHAN ERGİN ÖZCAN Anesteziyoloji A.D. Yoğun bakım B.D. Her madde zehirdir. Zehir olmayan madde yoktur, ilacı zehirden ayıran dozudur Paracelsus (1493-1541) Zehir Kimyasal

Detaylı

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-4

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-4 İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-4 1) İlkyardımla ilgili yazılanlardan doğru olan hangisidir? a) İlkyardım esnasında ilaç kullanılır. b) İlkyardım eldeki mevcut araç gereçlerle yapılır. c)

Detaylı

İLKYARDIMCININ İNSAN VÜCUDU KONUSUNDA BİLMESİ GEREKENLER

İLKYARDIMCININ İNSAN VÜCUDU KONUSUNDA BİLMESİ GEREKENLER V İÇİNDEKİLER BÖLÜM I İLKYARDIM KONUSUNDA GENEL BİLGİLER İlkyardımın tanımı 3 İlkyardımın öncelikleri 5 İlkyardımda temel uygulamalar 8 Kaza ortamının değerlendirilmesi 18 Yaralı ve hastaların muayenesi,

Detaylı

112 Acil Sağlık Hizmetlerinde Motosiklet Ambulans ve Kullanımı

112 Acil Sağlık Hizmetlerinde Motosiklet Ambulans ve Kullanımı Acil Yardım ve Afet Yönetimi Lisans Öğrencileri ve Mezunlarına Yönelik Yazı Dizisi- 4: 112 Acil Sağlık Hizmetlerinde Motosiklet Ambulans ve Kullanımı I. Giriş Tüm dünyada artan trafik sorunu ülkemizde

Detaylı

GEBELERDE KARDİYOPULMONER RESÜSİTASYON. Dr. Gönül Tezcan Keleş

GEBELERDE KARDİYOPULMONER RESÜSİTASYON. Dr. Gönül Tezcan Keleş GEBELERDE KARDİYOPULMONER RESÜSİTASYON Dr. Gönül Tezcan Keleş Sunum Planı Gebelikte kardiyak arrest nedenleri Geri döndürülebilir nedenler Kardiyak arresti önlemek için önemli girişimler Kardiyak arrestte

Detaylı

İlkyardım nedir? Acil tedavi nedir? TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD

İlkyardım nedir? Acil tedavi nedir? TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD İlkyardım nedir? TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI - Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren durum - Sağlık görevlileri gelene kadar - Hayat kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesini Doç. Dr. Şule

Detaylı

DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS İlk Yardım

DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS İlk Yardım DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS İlk Yardım 744004102004 8 2+0 2 5 Ön Koşul - Dersin Dili Türkçe Dersin Seviyesi Lisans Dersin Türü Zorunlu Dersi Veren Öğretim Elemanı - Dersin Yardımcıları

Detaylı

Yaralanmalarda Ve Göze, Kulağa, Buruna Yabancı Cisim Kaçmalarında İlk Yardım

Yaralanmalarda Ve Göze, Kulağa, Buruna Yabancı Cisim Kaçmalarında İlk Yardım Yaralanmalarda Ve Göze, Kulağa, Buruna Yabancı Cisim Kaçmalarında İlk Yardım Yara Nedir? Bir travma sonucu deri ya da mukoza bütünlüğünün bozulmasıdır. Aynı zamanda kan damarları, adale ve sinir gibi yapılar

Detaylı

KARDİYOPULMONER RESÜSİTASYON TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Prof.Dr. Kamil PEMBECİ

KARDİYOPULMONER RESÜSİTASYON TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Prof.Dr. Kamil PEMBECİ KARDİYOPULMONER RESÜSİTASYON TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Prof.Dr. Kamil PEMBECİ AMAÇ Bilinci kapalı ve solunumu olmayan hastada yapılması gereken ilk yardım kurallarını bilmek ve bu kuralları uygulayabilir ve

Detaylı

5- YARALANMALARDA İLKYARDIM

5- YARALANMALARDA İLKYARDIM 5- YARALANMALARDA İLKYARDIM YARALANMALARDA İLKYARDIM Yara nedir? Bir travma sonucu deri yada mukozanın bütünlüğünün bozulmasıdır. Aynı zamanda kan damarları, adale ve sinir gibi yapılar etkilenebilir.

Detaylı

İleri Kardiyak Yaşam Desteği

İleri Kardiyak Yaşam Desteği Türkiye Acil Tıp Derneği Asistan Oryantasyon Eğitimi İleri Kardiyak Yaşam Desteği SB İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi İzmir, 24-27 Mart 2011 Sunumu Hazırlayan Uzm. Dr.Süha Türkmen Karadeniz

Detaylı

Bilinci kapalı ve solunumu olmayan hastalarda ilk ve acil yardım için yapılan işlemlerin tümüne KPR denir.

Bilinci kapalı ve solunumu olmayan hastalarda ilk ve acil yardım için yapılan işlemlerin tümüne KPR denir. KARDİYOPULMONER RESÜSİTASYON...TEMEL YAŞAM DESTEĞİ......Prof.Dr. Kamil Pembeci..İstanbul Tıp Fakültesi.....Anesteziyoloji A.D...... Bilinci kapalı ve solunumu olmayan hastalarda ilk ve acil yardım için

Detaylı

Hazırlayan: Hatice Şentürk Acıbadem Bursa Hastanesi Klinik Eğitim Hemşiresi Hazırlanma Tarihi: 01/08/2016

Hazırlayan: Hatice Şentürk Acıbadem Bursa Hastanesi Klinik Eğitim Hemşiresi Hazırlanma Tarihi: 01/08/2016 http://mahsunprenses.com/uploads/images/kahve-fal%c4%b1nda-ters-kalp%5b1%5d.jpg Hazırlayan: Hatice Şentürk Acıbadem Bursa Hastanesi Klinik Eğitim Hemşiresi Hazırlanma Tarihi: 01/08/2016 1.Kardiyak Arrest

Detaylı

[HURT RAPORU ÜZERİNDEN TAVSİYELER]

[HURT RAPORU ÜZERİNDEN TAVSİYELER] İZMOK 2012 İZMOK Eğitim Birimi Tarafından Hazırlanmıştır [HURT RAPORU ÜZERİNDEN TAVSİYELER] Bu sunum motosikletlerin karıştığı trafik kazalarının değerlendirilmesi ve dikkat edilecek noktaları öne çıkarması

Detaylı

İLK YARDIMIN TEMEL İLKELERİ

İLK YARDIMIN TEMEL İLKELERİ 1 İLK YARDIMIN TEMEL İLKELERİ İLK YARDIM NEDİR? Herhangi bir kaza veya yaşamı tehdit eden bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması veya durumun daha kötüleşmesini

Detaylı

İlkyardım Soruları. 3. Hangisi ilkyardımın temel uygulamalarından birisi değildir? A) Koruma B) Bildirme C) Kurtarma D) Rentek

İlkyardım Soruları. 3. Hangisi ilkyardımın temel uygulamalarından birisi değildir? A) Koruma B) Bildirme C) Kurtarma D) Rentek İlkyardım Soruları 1. İlkyardım Nedir? A) Olay yerinde ilaç vererek yapılan müdahaledir. B) Hastanedeki hekimler tarafından yapılan ilk müdahaledir. C) Olay yerinde, tıbbi araç ve gereç aranmaksızın mevcut

Detaylı

Kaza: Önceden tahmin edilemeyen aniden meydana gelen önlenmesi çoğunlukla mümkün olan ölüm yaralanma veya maddi hasarla sonuçlanan olaylara denir.

Kaza: Önceden tahmin edilemeyen aniden meydana gelen önlenmesi çoğunlukla mümkün olan ölüm yaralanma veya maddi hasarla sonuçlanan olaylara denir. İLKYARDIM Kaza: Önceden tahmin edilemeyen aniden meydana gelen önlenmesi çoğunlukla mümkün olan ölüm yaralanma veya maddi hasarla sonuçlanan olaylara denir. Felaket:Doğal kaynaklı ve kasıt unsuru olmadan

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü SAĞLIK ALANI İLK YARDIM KURS PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü SAĞLIK ALANI İLK YARDIM KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü SAĞLIK ALANI İLK YARDIM KURS PROGRAMI Ankara, 2016 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN DAYANAĞI... 1 PROGRAMA GİRİŞ KOŞULLARI... 1 EĞİTİMCİLERİN

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Dönem VI Ön Hekimlik Acil Tıp Hekimliği Uygulama Dilimi (Zorunlu) Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü: Dönem Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Yrd. Doç. Dr. Ahmet UYSAL

Detaylı

Bu ünitede; İlk yardım nedir? İlke ve hedefi nelerdir? İlk yardım nasıl yapılır? Temel ilk yardım bilgileri nelerdir? İlk yardım hizmeti veren

Bu ünitede; İlk yardım nedir? İlke ve hedefi nelerdir? İlk yardım nasıl yapılır? Temel ilk yardım bilgileri nelerdir? İlk yardım hizmeti veren Doç. Dr. Onur POLAT Bu ünitede; İlk yardım nedir? İlke ve hedefi nelerdir? İlk yardım nasıl yapılır? Temel ilk yardım bilgileri nelerdir? İlk yardım hizmeti veren kurumlar? Acil servisler hangi yasal prosedürler

Detaylı

İnsanlar nsanlar çevrelerindeki uyarılar duyu ile algılay uygun tepkiler gösterirler. Bu duyular görme, g koklama, dokunma duyularıdır.

İnsanlar nsanlar çevrelerindeki uyarılar duyu ile algılay uygun tepkiler gösterirler. Bu duyular görme, g koklama, dokunma duyularıdır. Kaynak: Forum Media Yayınc ncılık; İş Sağlığı ve GüvenliG venliği i için i in Eğitim E Seti İnsanlar nsanlar çevrelerindeki uyarılar ları beş duyu ile algılay layıp p bazı olaylara uygun tepkiler gösterirler.

Detaylı