İŞ GÜVENLİĞİNİ BİLMEK SİZE YARDIMCI OLUR

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İŞ GÜVENLİĞİNİ BİLMEK SİZE YARDIMCI OLUR"

Transkript

1 İŞ GÜVENLİĞİNİ BİLMEK SİZE YARDIMCI OLUR İş yerindeki fiziki çevre şartları, çalışma ortamı gibi sebeplerden ötürü işçilerin karşılaşabilecekleri sağlık sorunları ve mesleki sorunların en aza indirilmesi veya ortadan kaldırılması için analizler ve çalışmalar yapılması işlemi İş Sağlığı ve Güvenliği olarak tanımlanır. İş sağlığı ve iş güvenliğinin tam olarak sağlanabilmesi için iş ortamında oluşabilecek tehlikelerin, sağlığa zararlı olabilecek şartların risk ve tehlike analizleri yapılarak ortadan kaldırılması gerekmektedir. İş sağlığı ve güvenliği kavramı, ayrıntılı olarak anlatılmak istenirse, çalışılan iş yerinde meydana gelebilecek her iş kazası ve meslek hastalıkları riskinin oluşmasına karşı tedbirler alan ve bu konudaki gereken şartları yerine getirmeyi amaçlayan bir bilim olarak tanımlanabilmektedir. Tüm bunları gerçekleştirmek için gereken alet edevatları, araçları, prosedürleri de, doğal olarak işyerinin omuzlarına yüklemektedir. Ayrıca, sorumlu işçi ve usta başlarına da belli görevler getirilmektedir. İş sağlığı ve güvenliği kavramı, bilimsel anlamda tıp, hukuk, sosyoloji, psikoloji ve ekonomi alanlarını da dayanak olarak almaktadır. İSG adına temel teşkil eden bir takım kanunlar da, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği kanunu, 506 sayılı SGK kanunu, Türk Ceza Kanunu, çevre mevzuatı, Türk Ticaret Kanunu, borçlar kanunu, sendikalar kanunu gibi kanun ya da mevzuatlar şeklinde sayılabilmektedir. İşçi sağlığı ve güvenliği konusunda, ergonomik koşullar ile birlikte, çalışma şartları da bir takım sorunlara temel teşkil etmektedir. İş yerinin aşırı sıcak ve nemli olması, kötü kokması, havasız ve kirli bir havaya sahip olması, yapılan işe göre ışıklandırmanın yetersiz olması, fazla gürültülü olması, mola sürelerinin az olması, vücudu ya da belli uzuvları aşırı şekilde yoran çalışmaların yapılması vb. etkenler, bu sorunlar arasında sayılabilmektedir. Bu nedenle, iş yerlerinin sağlık koşulları üst düzeyde denetlenmeli, çalışma şartları olması gereken seviyelere çekilmelidir. İş kazalarının önlenmesi, ölümlerin, sakatlıkların ve yaralanmaların önüne geçilmesi açısından, bu konulara hassasiyetle yaklaşılmak zorundadır.

2 GÜVENLİK İÇİN DOĞRU TERCİH GEREKİR Genel olarak her sektörde işyerlerinin sağlıklı ve güvenli çalışabilmesi için iş güvenliği malzemelerine ihtiyacı vardır. İş yerlerinin ihtiyaçlarına derman olabilecek zengin ürün çeşitliliğine sahip myform.com.tr de iş pantolonundan iş tulumlarına, toz maskesinden ilk yardım çantasına, iş eldivenlerinden göz koruma ürünlerine, iş ayakkabılarından yüz koruma ürünlerine vb. ihtiyaç duyduğunuz ürünlere rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Günümüzde 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası nın getirdiği zorunlulukla işyerlerinin en çok önem verdiği konuların başında iş güvenliği yer almaktadır. Yasal zorunluluğun yanı sıra yaşanabilecek kazaların en aza indirilmesi, daha sağlıklı ve güvenli çalışma ortamları hazırlanması çalışanların verimini ve başarısını da fazlasıyla etkilemektedir. İş güvenliği denildiğinde toz maskesi, iş gözlükleri, baret, iş önlükleri, göz solüsyonları, ilk yardım çantası akla gelebilecek ürünlerden bazılarıdır. Sağlıklı Çalışmak İçin Güvenlik Hassasiyet Noktasıdır İş yerlerinde çalışanın sağlıklıı ve güvenilir şekilde çalışması verimi artırdığı gibi sadakati de artırmaktadır. İş güvenliğini sağlayan bazı önemli ürünler ve özellikleri aşağıda sıralanmıştır. Toz Maskesi Atmosferde bulunan gözümüzle göremeyeceğimiz kadar küçük ve zararlı taneciklere karşı bizi koruyan, kirli havadaki zararlı tanecikleri süzerek gerek alerjik gerek mikrobik hatta kimyasal maddelerin vücuda zarar vermesini engelleyen üründür. Özellikle tozun yoğun olduğu tekstil, boya maden, marangozluk gibi sektörlerde koruyucu ürün olarak kullanılmaktadır. Baret Tesislerde çalışan kişilerin herhangi bir kaza anında darbelere, cisim düşmesine ve temas anında elektrik çarpmalarına karşı başı koruyan malzemedir. Çalışan güvenliği açısından son derece önemli bir giysidir. Baretler bir çeşit kask modelidir. Başı vurmalara karşı, yukarıdan düşen objelere karşı korur. Hatta yağmura ve soğuğa karşı da koruma özellikleri mevcuttur. İş Gözlükleri Çalışan kişileri darbelere, likit sıçramalara, gaz, toz, erimiş metal, yüksek sıcaklık. Elektrik arklarına vb. karşı koruyan üründür. Kullanılan iş koluna göre kaynak gözlüğü, atölye, marangozluk, laboratuvar gözlükleri gibi sınıflara ayrılmaktadır.

3 İlk Yardım Çantası Acil ve ilk yardım da müdahale anında kanı durdurmaya, yaranın mikrop kapmasını önlemeye veya benzer durumlara karşı ihtiyaç duyulan temel malzemelerdir. Herkes yaşadığı zaman içerisinde ilk yardım çantasına ihtiyaç duyabilir. Bu yüzden ilk yardım uygulamaları için her yerde ilk yardım çantası ve ilkyardım malzemeleri bulundurulmalıdır. Myform olarak İş Güvenliği kategorimizde toz maskesi, baret, iş gözlükleri, ilk yardım çantası gibi birçok ürün yer almaktadır. AŞÇI KIYAFETLERİ NASIL OLMALI? Sağlıklı bir beslenmenin kaynağı sağlıklı gıdadır. Sağlıklı gıda hijyenik şartlarda üretilerek tüketime sunulmuş gıda maddesidir. Gıda sektöründe çalışan personel, insan sağlığı yönünden ağır sorumluluklar taşımaktadır. Bu nedenle gıda sektörü hijyen kurallarına en üst düzeyde uymalıdır. Gıda sektöründe çalışanlar temiz iş kıyafeti ile birlikte işletme şartlarına uygun iş ayakkabısı, bone, maske, eldiven, kolluk, galoş gibi koruyucu malzemeler kullanmalıdır. Bu malzemeler başlıca tek kullanımlık olmalıdır. İş kıyafetleri ve koruyucu malzemeler steril olarak üretilerek steril şartlarda taşınmalıdır. Terletmeyen, alerji yapmayan, hareketi zorlaştırmayan ürünler tercih edilmelidir. Aşçı kıyafetlerinde malzemelerin üretim alanında ürün içine düşerek risk oluşturmasını engellemek için üst kısımda cep bulunmamalıdır. Bu nedenle cep genellikle alt giysiye ya da iç kısımlara kapaklı olarak yapılmalı, yine aynı riskten dolayı i önlüklerinde düğme yerine cırtlı bantlar kullanılmalıdır. Kıyafetler, işin özelliğine uygun renkte, rahat, sade, kullanışlı, temiz, düzgün görünüşlü olması hassas noktadır. Kirli alanda koyu, temiz alanda açık renkli giyişiler giyilmelidir. Temiz iş kıyafeti ile üretim alanının dışına çıkılmamalıdır. Olası durumlar için daima yedeğinin bulundurulması sağlanmalıdır.

4 YAZ MEVSİMİNDE KIYAFETLERİNİZE DİKKAT EDİN Yaz mevsiminde güneşin yakıcı ve tehlikeli etkisini göz önünde bulundurarak güneş ışınlarından koruyucu kıyafetler seçilmelidir. Güneşin en yoğun olduğu öğlen vaktinde dış ortamdaki iş yoğunluğumuzu en aza indirmeliyiz. Dışarıda olma zorunluluğumuz var ise de güneş çeken koyu renkleri tercih etmemeli, tercihimizi açık pastel renkli kıyafetlerden yana kullanmalıyız. Güneş ışınlarının özellikle baş, göz ve ense bölgesine doğrudan temasını engellemek için şapka, gözlük, baret gibi ürünler kullanmalıyız. Şapka Yaz aylarında kullanacağınız şapka her şeyden önce size yeterli korumayı sağlayacak tasarımda olmalıdır. Tercihen, açık renk ve arka kısmı file olan şapkalar tercih edebilirsiniz. T-Shirt Çalışanların üzerine giydiği ürünlerin kalitesi güneş altında geçen çalışma süresi boyunca sağlığı koruyacak özellikte olması gerekmektedir. Güneşin bunaltıcı etkilerinden korunmak için ise kısa kollu ve Polo T-Shirt veya Penye T-Shirt tercih edilebilir.

5 Pantolon Rahat ve daha verimli çalışabilmek için bunaltıcı sıcaklarda pamuklu kumaşlardan üretilmiş iş pantolonları kullanılmalıdır. Gri, bej, saks mavi ve lacivert renklerdeki pantolonların çeşitli model alternatifleri bulunmaktadır. Kargo cepli pantolon, reflektörlü pantolon, dizlik cepli pantolon, kumpas cepli pantolon bunlardan bazılarıdır. Çoğu modelde bulunan elastik bel yapısı rahat hareket etmenizi sağlar. Ayakkabı Çalışanların en çok dikkat etmesi gereken bir diğer husus ise ayakkabılarıdır. Öncelikle güvenliğinizi sağlayan ve sizi yormayan ayakkabıları tercih etmelisiniz. Yazın terleme yoluyla vücuda geçen azobayor maddelerden korunmak için hava alan yazlık ayakkabılar kullanmalısınız. Bunun yanı sıra güvenliği de ihmal etmemeli, çalışma ortamının koşullarına uygun, kaydırmak ayakkabı, çelik iş ayakkabısı ya da çelik olmayan ayakkabı tercih etmelisiniz

6 SOĞUK HAVALAR GELMEDEN TEDBİRİNİZİ ALIN Sizin için en güzel mevsim hangisidir bilmem ama en güzel mevsimlerden birisi kıştır. Etraf bembeyaz olur. Her yerde masumane beyaz kar olur. Ağaçların dallarından sarkan kar taneleri göz kırpar bizlere. İzlenesi bir manzara ortaya çıkar. Kış mevsimi güzeldir fakat güzelliği dışında beraberinde soğuğu getirir. Kış soğukları etkisini gösterirken bizlerde soğuk havadan korunmak için çeşitli çözümler ararız. Kat kat elbiseler giyer, vücut ısımızı muhafaza etmeye çalışırız. Ancak kat kat giysiler yüzünden hareketlerimiz kısıtlanırken, kapalı ve sıcak ortamlarda terler soğuğa çıktığımızda hasta olma durumuyla karşılaşırız. Bu durum karşısında korunabilmek için beden ısısını muhafaza edebilen, sıcak ve soğuk hava geçişlerine uyum sağlayabilen termal ürünler, kış soğuklarına karşı en ideal korunmayı sağlamaktadır. Soğuktan sağlıklı bir şekilde korunmak için, gündelik temponuza uygun termal içlikleri tercih ederek dış giysinizin altına giyebilirsiniz. Pamuklu ürünler vücut ısısının %100 e yakınını dışarıya verirken termal giysiler özel teknolojileri sayesinde ısının %80 lik kısmını vücutta saklıyor. Nefes alabilen termal kumaş, oluşan teri bir üst katmanına aktararak terden rahatsız olmanızı engeller, vücut ısınızı dengelemiş olur. Termal kıyafet, vücudu ikinci bir ten gibi sarar. Nefes alır, elastik ve hafiftir. Rahat ve yumuşak yapısı sayesinde optimal nem transferi sağlar, bakteri oluşumunu engeller. Vücudu terden korur, kuru kalmasını sağlar, kokuyu azaltır. Termal kıyafet maksimum hareket özgürlüğünü sağlamasının yanı sıra ısı kontrolünü sağlar, aşırı sıcak ve soğuk stoklanmasını engeller. Dış katman giysilerinin teri daha rahat dışarı atmasına destek olur.

7 KIŞIN SİZİ ISITACAK EN YUMUŞAK DOKUNUŞ: POLAR Kışın vazgeçilmez ürünlerinden en önemlisi polar. Günümüzde polar ürünlere talep oldukça artmıştır. Polar, polyesterden üretilen hafif, hacimli ve kabarık bir kumaştır. Polar kumaşlar havayı ipliklerin arasında hapsetme özelliğine sahiptir. Böylece vücudu sıcak tutar. Polar kumaşın kullanım alanı ise oldukça geniştir. Polar kumaş iş kıyafetlerinde ve ev tekstilinde fazlaca kullanılmaktadır. Giyim tekstilinde polar; mont, içlik, boyunluk ve bere olarak üretimi oldukça fazladır. Polar kumaşı yapısı gereği vücut ısısını dengelemeye yardımcı olan bir üründür. Bu sebeple polar malzemeler en çok kış mevsiminde tercih edilmektedir. GÜVENLİĞİNİZ İÇİN KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM (KKD) Kişisel Koruyucu Donanım, bir veya birden fazla sağlık ve güvenlik riskine karşı korunmak için kişilerce giyilmek, takılmak veya taşınmak amacıyla tasarlanmış herhangi bir cihaz, alet veya malzemedir. Güvenlik ayakkabıları, eldivenler, koruyucu giysiler, göz koruyucuları, baretler, yüksekten düşmeyi önleyici emniyet kemerleri gibi koruyucu donanımlar kişisel koruyuculara örnektir.

8 KKD MEVZUATI TS EN NO STANDARDIN ADI TS EN 132 Solunumla ilgili koruyucu cihazlar-terimler, tarifler ve piktogramlar TS EN 133 Solunumla ilgili koruyucu cihazlar-sınıflandırma TS EN 134 Solunumla ilgili koruyucu cihazlar-bileşenlerin adlandırılması TS EN 135 Solunumla ilgili cihazlar-eş değer terimler listesi TS EN 136 Solunumla ilgili koruyucu cihazlar-tam yüz maskeleri, özellikler, deneyler, işaretleme TS EN 136/AC Solunumla ilgili koruyucu cihazlar-tam yüz maskeleri, özellikler, deneyler, işaretleme TS EN 137 TS EN 138 TS EN 140 Solunumla ilgili koruyucu cihazlar-kendi kendine yeterli açık devreli sıkıştırılmış hava solunum cihazı, özellikler, deney, işaretleme Solunumla ilgili koruyucu cihazlar-tam yüz maskesi, yarım yüz maskesi veya ağız tipi maske için kullanılan temiz hava solunum cihazları, özellikler, deneyler ve işaretleme Solunumla ilgili koruyucu cihazlar-yarım maskeler ve çeyrek maskeler, özellikler, deneyler, işaretleme TS EN 142 Solunumla ilgili koruyucu cihazlar-ağızlık tertibatları, kurallar, deneyler, işaretleme TS EN 143 Koruyucu solunum cihazları-toz süzgeçleri, özellikler, deneyler ve işaretleme

9 TS EN 143/A1 Koruyucu solunum cihazları-toz süzgeçleri, özellikleri, deneyler ve işaretleme TS EN 143/AC Koruyucu solunum cihazları-toz süzgeçleri, özellikler, deneyler ve işaretleme TS EN Solunumla ilgili koruyucu cihazlar- gaz tüpü vanaları, Bölüm 1: Geçmeli bağlantı elemanı için vidalı bağlantılar TS EN 144-1/A2 Solunumla ilgili koruyucu cihazlar-gaz tüpü vanaları, Bölüm 1: Geçmeli bağlantı elemanı için vidalı bağlantılar TS EN Koruyucu teneffüs cihazları-gaz silindir vanaları, Bölüm 2: Çıkış bağlantıları TS EN TS EN 145 TS EN Solunumla ilgili koruyucu cihazlar-gaz tüpü vanaları, Bölüm 3: Nitroks ve oksijen dalış gazları için çıkış bağlantıları Solunumla ilgili koruyucu cihazlar-kendi kendine yeterli kapalı devre solunum aparatı, basınçlı oksijenli veya basınçlı oksijen, azotlu tip, özellikler, deneyler, işaretleme Solunumla ilgili koruyucu cihazlar-yüz koruyucu parçalar için vida dişleri, Bölüm 1: Standart vida dişli bağlantılı TS EN Solunumla ilgili koruyucu cihazlar-yüz koruyucu parçalar için vida dişleri, Bölüm 2: Merkez vida dişli bağlantı TS EN Solunumla ilgili koruyucu cihazlar-yüz koruyucu parçalar için vida dişleri, Bölüm 3: M45X3 vida dişli bağlantı TS EN 149+A1 Solunumla ilgili koruyucu cihazlar-parçacıklara karşı koruma amaçlı filtreli yarım maskeler, özellikler, deneyler ve işaretleme TS 5560 EN 166 Kişisel göz koruması-özellikler TS EN 167 Kişisel göz koruması-optik deney metotları

10 TS 5558 EN 168 Kişisel göz koruması-optikle ilgili olmayan deney metotları TS EN 169 Kişisel göz koruması-kaynakçılık ve ilgili teknikler için filtreler, geçirgenlik özellikleri ve tavsiye edilen kullanım TS EN 170 Kişisel göz koruması-ultraviyole filtreler, geçirgenlik özellikleri ve tavsiye edilen kullanım TS 8435 EN 171 Kişisel göz koruması-kızıl ötesi filtreler, geçirgenlik özellikleri ve tavsiye edilen kullanım TS EN 172 Kişisel göz koruması-güneşe karşı koruyucu filtreler, sanayide kullanım için TS EN 174 Kişisel göz koruması-alp disiplini kayak için kayak gözlükleri TS 6860 EN 175 Personel koruyucuları-kaynak ve benzeri işlemler sırasında gözü ve yüzü koruma teçhizatı TS EN 207 Kişisel göz koruması-lazer ışınımına karşı filtreler ve göz koruyucular (Lazer Göz Koruyucuları) TS EN 207/AC Kişisel göz koruması-lazer ışınımına karşı filtreler ve göz koruyucular (Lazer Göz Koruyucuları) TS EN 208 Kişisel göz koruması-lazer ve lazer sistemleriyle çalışmaya uygun göz koruyucuları (Lazere Uygun Göz Koruyucuları) TS EN 250 TS EN 269 Solunumla ilgili donanım-kendi kendine yeterli açık devre basınçlı havalı dalma aparatı, özellikler, deneyler, işaretleme Solunumla ilgili koruyucu cihazlar-başlıkla birlikte kullanılan, güçle (pille) çalışan ve temiz havanın hortumla sağlandığı solunum cihazı, özellikler, deney, işaretleme TS EN 342 Koruyucu giyecekler-soğuğa karşı koruma için giyecek takımları ve parçaları

11 TS EN 342/AC Koruyucu giyecekler-soğuğa karşı koruma için giyecek takımları ve parçaları TS EN 343+A1 Koruyucu giyecekler-yağmura karşı koruma TS EN 343+A1/AC Koruyucu giyecekler-yağmura karşı koruma TS EN 348 Koruyucu elbise-deney metodu, ergimiş metal parçaların sıçramasına karşı malzeme davranışının tayini TS EN 348/AC Koruyucu elbise-deney metodu, ergimiş metal parçalarının sıçramasına karşı malzeme davranışının tayini TS EN İşitme koruyucuları-genel kurallar, Bölüm 1: Kulak kapatıcıları TS EN İşitme koruyucuları-genel kurallar, Bölüm 2: Kulak tıkaçları TS EN İşitme koruyucuları-genel kurallar, Bölüm 3:Endüstriyel güvenlik kaskına takılmış koruyucu kulaklıklar TS EN İşitme koruyucuları-güvenlik kuralları ve deneyler, Bölüm 3: Seviyeye bağlı kulak kapatıcıları TS EN 352-4/A1 İşitme koruyucuları-güvenlik kuralları ve deneyler, Bölüm 4: Seviyeye bağlı kulak kapatıcıları TS EN İşitme koruyucuları-güvenlik kuralları ve deneyler, Bölüm 5: Aktif gürültüyü azaltan kulak kapatıcıları TS EN 352-5/A1 İşitme koruyucuları-güvenlik kuralları ve deneyler, Bölüm 5: Aktif gürültüyü azaltan kulak kapatıcıları TS EN İşitme koruyucuları-güvenlik kuralları ve deneyler, Bölüm 6: Elektriksel ses girişli kulak kapatıcıları

12 TS EN İşitme koruyucuları-güvenlik kuralları ve deneyler, Bölüm 7: Seviyeye bağlı kulak tıkaçları TS EN İşitme koruyucuları-güvenlik kuralları ve deneyler, Bölüm 8: Eğlence amaçlı radyo kulaklıkları TS EN Kişisel koruyucu donanım-yüksekten düşmeye karşı, Bölüm 2: Esnek bir çapa halatını içeren kılavuzlanmış tipte düşme önleyici TS EN 354 Kişisel koruyucu donanım-belirli bir yükseklikten düşmeye karşı, bağlama tertibat TS EN 355 Kişisel koruyucu donanım-yüksekten düşmeye karşı, enerji absorplayıcılar TS EN 358 TS EN 360 Kişisel koruyucu donanım-belirli bir yükseklikte çalışma güvenliğini sağlamak ve düşmeyi önlemek için, tutma sistemleri, çalışma konumu için kemerler ve halatlar Kişisel koruyucu donanım-yüksekten düşmeye karşı, geri sarmalı tipte düşme önleyiciler TS EN 361 Kişisel koruyucu donanım-belirli bir yükseklikten düşmeye karşı, tam vücut kemer sistemleri TS EN 362 Yüksekten düşmeye karşı kişisel koruyucu donanım-bağlayıcılar TS EN 363 Düşmeye karşı kişisel koruyucu donanım-düşmeye karşı kişisel koruyucu sistemler TS EN 364 Yüksekten düşmeye karşı personel koruyucu teçhizat-deney metotları TS EN364/AC Yüksekten düşmeye karşı personel koruyucu teçhizat-deney metotları TS EN 365 Yüksekten düşmeye karşı kişisel koruyucu donanım-kullanım talimatı, bakım, periyodik muayene, tamir, işaretleme ve ambalajlamaya ait genel kurallar

13 TS EN 365/AC TS EN 367 Yüksekten düşmeye karşı kişisel koruyucu donanım-kullanma talimatı, bakım, periyodik muayene, tamir, işaretleme ve ambalajlamaya ait genel kurallar Koruyucu elbise-ısı ve aleve karşı koruma, aleve maruz kalmada ısı geçişinin tayini metodu TS EN 367/AC Koruyucu elbise-ısı ve aleve karşı koruma, aleve maruz kalmada ısı geçişinin tayini metodu TS EN Koruyucu eldivenler- kimyasal maddeler ve mikroorganizmalara karşı, Bölüm 1: Terimler ve performans kuralları TS EN Koruyucu eldivenler-kimyasal maddeler ve mikroorganizmalara karşı, Bölüm 2: Nüfuziyete karşı direncin tayini TS EN Koruyucu eldivenler-kimyasal maddeler ve mikroorganizmalara karşı, Bölüm 3: Kimyasal madde geçirgenliğine direncin tayini TS EN 374-3/AC Koruyucu eldivenler-kimyasal maddeler ve mikroorganizmalara karşı, Bölüm 3: Kimyasal madde geçirgenliğine direncin tayini TS EN Kimyasal maddeler ve mikroorganizmalara karşı koruyucu eldivenler, Bölüm 4: Kimyasal maddelerle bozulmaya karşı direncin tayini TS EN 379+A1 Kişisel göz koruması-otomatik kaynak filtreleri TS EN Koruyucu elbise-zincirli el testeresi kullananlar için, Bölüm 1:Zincirli testereyle kesilmeye direnç için deney tertibatı TS EN Koruyucu giyecekler, zincirli el testeresi kullanımları için, Bölüm 2: Bacak koruyucuları için deney metotları TS EN Koruyucu giyecekler-zincirli el testeresi kullananlar için, Bölüm 3: Koruyucu botlar için deney metotları TS EN Koruyucu giyecekler-zincirli el testeresi kullananlar için, Bölüm 4: Zincirli testere koruyucu eldivenleri için deney metotları

14 TS EN Koruyucu giyecekler-zincirli el testeresi kullananlar için, Bölüm 5: Bacak koruyucular için özellikler TS EN Koruyucu giyecekler-zincirli el testeresi kullananlar için, Bölüm 7: Zincirli testere koruyucu eldivenleri için kurallar TS EN Koruyucu giyecekler-zincirli el testeresi kullananlar için, Bölüm 8: Zincirli testere koruyucu tozlukları, deney metotları TS EN Koruyucu giyecekler-zincirli el testeresi kullananlar için, Bölüm 9: Zincirli testere koruyucu tozlukları, özellikler TS EN Koruyucu giyecekler-zincirli el testeresi kullananlar için, Bölüm 10: Vücut üst kısmı koruyucuları için deney metodu TS EN Koruyucu giyecekler-zincirli el testeresi kullananlar için, Bölüm 11: Vücut üst kısmı koruyucuları için kurallar TS EN 388 Mekanik risklere karşı koruyucu eldivenler TS EN 397+A1 Endüstriyel emniyet baretleri TS EN 402 TS EN 403 TS EN 404 TS EN 405+A1 Solunumla ilgili koruyucu cihazlar-tam yüz maskesi veya ağızlık tertibatı olan, basınçlı hava kullanan kendi kendine yeterli akciğer kumandalı talep tipi açık devre solunum aparatı, kaçış için, kurallar, deneyler, işaretleme Solunumla ilgili koruyucu cihazlar-kendini kurtarma için, yangından kaçarken kullanılan başlığı olan filtre cihazları, kurallar, deneyler, işaretleme Solunumla ilgili koruyucu cihazlar-kendi kendini kurtarma için, karbonmonoksite karşı ağızlık tertibatı olan filtreli kendi kendini kurtarma cihazı Solunumla ilgili koruyucu cihazlar-gazlara veya gazlara ve parçacıklara karşı koruyucu valfli filtreli yarım maskeler, özellikler, deneyler ve işaretleme TS EN 407 Isıl risklere (ısı ve/veya ateş) karşı koruyucu eldivenler

15 TS EN 420+A1 Koruyucu eldivenler-genel özellikleri, deney metotları TS EN 421 Koruyucu eldivenler-iyonlaştırıcı radyasyon ve radyoaktif bulaşmaya karşı TS EN 443 Binalarda ve diğer yapılarda yangınla mücadele için koruyucu başlıklar TS EN 458 İşitme koruyucuları-seçim, kullanım, muhafaza ve bakım, kılavuz TS EN 464 TS EN 469 Koruyucu giyecekler-sıvı ve gaz kimyasal maddelere karşı kullanım için (aerosoller ve katı partiküller dahil) deney metodu gaz geçirmez giyeceklerin sıvı geçirmezliğinin tayini (iç basınç deneyi) İtfaiyeciler için koruyucu giyecekler-yangın mücadelede kullanılan koruyucu giyecekler için performans kuralları TS EN 510 Koruyucu giyecekler-hareketli parçalara dolanma riskinin olduğu yerlerde kullanılan koruyucu giyeceklere ait özellikler TS EN 511 Soğuğa karşı koruyucu eldivenler TS EN 530 Koruyucu giyecek malzemelerinin aşınma dayanımı-deney metotları TS EN 564 Dağcılık teçhizatı-yardımcı ip (halat) güvenlik kuralları ve deney metotları TS EN 565 Dağcılık teçhizatı-şerit (bant) güvenlik kuralları ve deney metotları TS EN 566 Dağcılık teçhizatı-kemerler, güvenlik kuralları ve deney metotları TS EN 567 Dağcılık teçhizatı-ip kenetleri güvenlik kuralları ve deney metotları

16 TS EN 568 Dağcılık teçhizatı-buz mahmuzları, güvenlik kuralları ve deney metotları TS EN 569 Dağcılık teçhizatı-kancalar, güvenlik kuralları ve deney metotları TS EN 659+A1 Koruyucu eldivenler-itfaiyeciler için TS EN 659+A1/AC Koruyucu eldivenler-itfaiyeciler için TS EN 795 Düşmeye karşı kişisel koruyucu donanı-ankraj cihazları TS EN 812 Sanayide darbeye karşı kullanılan başlıklar TS EN 813 Düşmeye karşı kişisel koruyucu donanım-oturma kuşağı TS EN 863 Koruyucu elbiseler-mekanik özellikler deney metodu: delinme dayanımı TS EN 892 Dağcılık teçhizatı-dinamik dağcılık halatları, güvenlik kuralları ve deney metotları TS EN 893 Dağcılık teçhizatı-kramponlar, güvenlik kuralları ve deney metotları TS EN TS EN 943-1/AC TS EN Koruyucu giyecekler-sıvı aerosoller ve katı parçacıklar dahil sıvı ve gaz halindeki kimyasal maddelere karşı, Bölüm 1: Havalandırmalı ve havalandırmasız gaz sızdırmaz (tip1) gaz sızdıran (tip 2), kimyasal maddeler karşı koruyucu giyecek takımları için performans kuralları Koruyucu giyecekler-sıvı aerosoller ve katı parçacıklar dahil sıvı ve gaz halindeki kimyasal maddelere karşı, Bölüm 1: havalandırmalı ve havalandırmasız gaz sızdırmaz (tip 1) gaz sızdıran (tip 2), kimyasal maddelere karşı koruyucu giyecek takımları için performans kuralları Koruyucu giyecekler-sıvı aerosoller, katı parçacıklar dahil sıvı, gaz halindeki kimyasal maddeler, Bölüm 2: Acil yardım ekipleri (ae) için gaz sızdırmaz (tip 1), kimyasal maddelere karşı koruyucu elbiselerin performans özellikleri

17 TS EN 958+A1 Dağcılık teçhizatı-tırmandırmada kullanılan enerji absorplama sistemleri, güvenlik kuralları ve deney metotları TS EN 960 Kafa kalıpları-emniyet şapkaları deneylerinde kullanılan TS EN 966+A1 Hava sporları için başlıklar TS 8504 EN TS EN Koruyucu giyecekler-radyoaktif kirlenmeye karşı Bölüm 1: Radyoaktif parçacık kirlenmesine karşı havalandırmalı koruyucu giyecekler için kurallar ve deney metotları Radyoaktif bulaşmaya karşı koruyucu giysi, Bölüm 2: Parçacık formunda radyoaktif bulaşmaya karşı havalandırmasız koruyucu giysi için kurallar ve deney yöntemleri TS EN 1077 Alp tipi kayakçılar ve tek parçalı kar kayakçıları için kasklar TS EN 1078+A1 Pedallı bisiklet, kaykay ve tekerlekli paten kullanıcıları için kasklar TS EN 1080 Küçük çocuklar için darbeye karşı koruyucu kasklar TS EN TS EN TS EN TS EN 1146 Koruyucu giyecekler-bıçak kesiklerin ve batmalarına karşı koruyucu eldivenler ve kolluklar, Bölüm 1: Zincir zırhtan yapılmış eldivenler ve kolluklar Koruyucu giyecekler-bıçak kesiklerine ve batmalarına karşı koruyucu eldivenler ve kolluklar, Bölüm 2: Zincir zırh dışındaki malzemeden yapılmış eldivenler ve kolluklar Koruyucu giyecekler-bıçak kesiklerine ve batmalarına karşı koruyucu eldivenler ve kolluklar, Bölüm 3: Kumaş, deri ve diğer malzemeler için darbeyle kesme deneyi Solunumla ilgili koruyucu cihazlar- kaçış başlığı bulanan kendi kendine yeterli açık devre basınçlı hava solunum cihazı, kurallar, deney, işaretleme TS EN Koruyucu giyecekler-elektrostatik özellikler, Bölüm 1: Yüzey öz direnci (Deney metotları ve kurallar)

18 TS EN Koruyucu giyecekler-elektrostatik özellikler, Bölüm 2: Malzemenin derinliğine elektrik direncinin ölçülmesi için deney metodu (düşey direnç) TS EN Koruyucu giyecekler-elektrostatik özellikler, Bölüm 3: Yük zayıflamasını ölçme için deney metodu TS EN Koruyucu eldivenler-elektrostatik özellikler, Bölüm 5: Malzeme performans ve tasarım özellikleri TS EN 1150 Koruyucu giyecekler- profesyonel olmayan kullanım için görülebilme özelliğine sahip giyecekler, deney metotları ve özellikler TS EN 1384 Koruyucu başlıklar-binicilikte kullanılan TS EN 1385 Kano ve akarsu sporları için kasklar TS EN 1486 Koruyucu elbiseler-itfaiyeciler için, uzman itfaiyeci elbiseleri için özellikler ve deney metotları TS EN 1497 Düşmeye karşı kişisel koruyucu donanım-kurtarma kuşakları TS EN TS EN Motosiklet sürücüleri için mekanik darbeye karşı koruyucu giyecekler- Bölüm 1: Motosiklet sürücüleri için diz darbe koruyucuları, özellikler ve deney metotları Motosiklet sürücüleri için mekanik darbeye karşı koruyucu giyecekler- Bölüm 2: Motosiklet sürücüleri için sırt koruyucuları, özellikler ve deney metotları TS EN 1731 Kişisel göz koruması-kafes tipi göz ve yüz koruyucuları TS EN 1809 TS EN 1827+A1 Dalma aksesuarlı-yüzmeye yardımcı olan dengeleyiciler, fonksiyonel özellikler, güvenlik kuralları ve deney metotları Solunumla ilgili koruyucu cihazlar-gazlara ve parçacıklara veya sadece parçacıklara karşı koruma amaçlı soluk alma vanası bulunmayan ve ayrılabilir filtreli yarım maskeler, özellikler, deneyler, işaretleme

19 TS EN 1868 Yüksekten düşmeye karşı personel koruyucu donanım-eşdeğer terimler listesi TS EN 1891 Yüksekten düşmeye karşı personel koruyucu teçhizat-düşük uzamalı, özlü lif halatlar TS EN 1938 Kişisel göz koruması-motosiklet ve mopet kullanıcıları için gözlükler TS EN ISO Akustik-kulak koruyucuları, Bölüm 2: Kulak koruyucu içine takıldığında etkili A-Ağrılı ses basınç seviyelerinin tayini TS EN ISO /AC TS EN ISO TS EN ISO 6529 Akustik-kulak koruyucuları, Bölüm 2: Kulak koruyucu içine takıldığında etkili A-ağırlıklı ses basınç seviyelerinin tayini Akustik-işitme koruyucuları, Bölüm 3: Kalite muayenesi için amaçlanan kulaklık tipi koruyucuların araya girme kaybının ölçülmesinde kullanılan basitleştirilmiş metot Koruyucu giyecekler-kimyasal maddelere karşı koruma, koruyucu giyecek malzemelerinin sıvı ve gaz geçişine direncinin tayini TS EN ISO 6530 TS EN ISO 6942 TS EN ISO 9185 Koruyucu giyecekler-sıvı kimyasal maddelere karşı koruma, malzemelerin sıvı nüfuziyetine direnci için deney metodu Koruyucu giyecekler-ısı ve yangına karşı koruma, deney metodu: Işıma yoluyla yayılan ısı kaynaklarına maruz kalındığında malzeme ve malzeme birleşimlerinin değerlendirilmesi Koruyucu giyecekler-erimiş metal sıçramasına karşı malzemelerin direncinin değerlendirilmesi TS EN ISO Buz hokeyinde kullanılan kafa ve yüz koruması TS EN ISO Mekanik titreşim ve şok-el, kol titreşimi, eldivenden el ayasına geçen titreşimin ölçülmesi ve değerlendirilmesi için metot TS EN ISO Küçük tekne-trapez donanımı için hızlı serbest bırakma sistemi

20 TS EN ISO Koruyucu giyecekler-kaynak ve ilgili işlemlerde kullanılan TS EN ISO Koruyucu giyecekler-ısı ve aleve karşı koruyucu giyecek TS EN Solunumla ilgili koruyucu cihazlar- soluma tertibatları için sıkıştırılmış hava TS EN TS EN 12083/AC TS EN ISO Koruyucu solunum cihazları-hortumlu nefes alma teknikleri (maskeye monte edilmemiş filtreler), toz filtreleri, gaz filtreleri ve kombine filtreler, özellikler, deneyler ve işaretleme Koruyucu solunum cihazları-hortumlu nefes alma teknikleri (maskeye monte edilmemiş filtreler), toz filtreleri, gaz filtreleri ve kombine filtreler, özellikler, deneyler ve işaretleme Isı ve aleve karşı dayanıklı giyecekler-koruyucu giyecek ve ilgili malzemede temas ısısı geçişi tayini, Kısım 2-Küçük silindirler düşürerek oluşturulan temas ısısı kullanma metodu TS EN Dağcılık teçhizatı-takozlar, güvenlik kuralları ve deney metotları TS EN Dağcılık teçhizatı-bağlayıcılar, güvenlik kuralları ve deney metotları TS EN Dağcılık teçhizatı-sürtünme ankrajları, güvenlik kuralları ve deney metotları TS EN Dağcılık teçhizatı-kuşaklar, güvenlik kuralları ve deney metotları TS EN Dağcılık teçhizatı-kuşaklar, güvenlik kuralları ve deney metotları TS EN ISO Kişisel koruyucu donanım-güneş gözlükleri ve benzeri göz ürünleri için deney metotları TS EN ISO Göz ve yüz koruma-güneş gözlükleri ve benzeri gözlükler, Bölüm 1: Genel kullanım için güneş gözlükleri

21 TS EN ISO Küçük tekne-güverte güvenlik donanımı ve güvenlik hattı, güvenlik kuralları ve deney metotları TS EN ISO Kişisel yüzdürme donanımları-bölüm 2: Can yelekleri, performans seviyesi 275, güvenlik kuralları TS EN ISO /A1 Kişisel yüzdürme donanımları-bölüm 2: Can yelekleri, performans seviyesi 275, güvenlik kararları TS EN ISO Kişisel yüzdürme donanımları-bölüm 3: Can yelekleri, performans seviyesi 150, güvenlik kuralları TS EN ISO /A1 Kişisel yüzdürme donanımları-bölüm 3: Can yelekleri, performans seviyesi 150, güvenlik kuralları TS EN ISO Kişisel yüzdürme donanımları-bölüm 4: Can yelekleri, performans seviyesi 100, güvenlik kuralları TS EN ISO /A1 Kişisel yüzdürme donanımları-bölüm 4: Can yelekleri, performans seviyesi 100, güvenlik kuralları TS EN ISO Kişisel yüzdürme donanımları-bölüm 5: Sephiye yardımcı teçhizatları (performans seviyesi 50), güvenlik kuralları TS EN ISO /A1 Kişisel yüzdürme donanımları-bölüm 5: Sephiye yardımcı teçhizatları (performans seviyesi 50),güvenlik kuralları TS EN ISO /AC Kişisel yüzdürme donanımları-bölüm 5: Sephiye yardımcı teçhizatları (performans seviyesi 50), güvenlik kuralları TS EN ISO Kişisel yüzdürme donanımları (KYD)-Bölüm 6: Özel amaçlı can yelekleri ve sephiye yardımcı teçhizatları, güvenlik kuralları ve ilave deney metotları TS EN ISO /A1 Kişisel yüzdürme donanımları (KYD)-Bölüm 6: Özel amaçlı can yelekleri ve sephiye yardımcı teçhizatları, güvenlik kuralları ve ilave deney metotları TS EN ISO Kişisel yüzdürme donanımları-bölüm 8: Aksesuarlar, güvenlik kuralları ve deney yöntemleri

22 TS EN ISO /A1 Kişisel yüzdürme donanımları-bölüm 8: Aksesuarlar, güvenlik kuralları ve deney yöntemleri TS EN ISO Kişisel yüzdürme donanımları-bölüm 9: Deney yöntemleri TS EN ISO /A1 Kişisel yüzdürme donanımları-bölüm 9: Deney yöntemleri TS EN ISO Kişisel yüzdürme donanımları-bölüm 10: Kişisel yüzdürme donanımları ve diğer ilgili donanımların seçim ve kullanımı TS EN Kaynakçılar için koruyucu eldivenler TS EN 12477/A1 Kaynakçılar için koruyucu eldivenler TS EN Dağcılık teçhizatı-dağcılar için başlıklar, güvenlik kuralları ve deney metotları TS EN Dalma aksesuarlı-yüzdürülebilirlik ve kurtarma için birleşik cihazlar, fonksiyonel özellikler, güvenlik kuralları ve deney metotları TS EN 12628/AC Dalma aksesuarları-yüzdürülebilirlik ve kurtarma için birleşik cihazlar, fonksiyonel özellikler, güvenlik kuralları ve deney metotları TS EN Düşmeye karşı kişisel koruma donanımı-halat erişim sistemleri, halat ayar tertibatı TS EN Solunumla ilgili koruyucu cihazlar-kask veya başlıkla kullanılan güçlendirilmiş filtreli cihazlar, özellikler, deney ve işaretleme TS EN 12941/A1 Solunumla ilgili koruyucu cihazlar-kask veya başlıkla kullanılan güçlendirilmiş filtreli cihazlar, özellikler, deney ve işaretleme TS EN 12941/A2 Solunumla ilgili koruyucu cihazlar-kask veya başlıkla kullanılan güçlendirilmiş filtreli cihazlar, özellikler, deney ve işaretleme

23 TS EN TS EN 12942/A1 TS EN 12942/A2 TS EN A1 TS EN Solunumla ilgili koruyucu cihazlar-tam yüz maskeleri, yarım maskeler veya çeyrek maskelerle birlikte güç destekli filtre cihazları, özellikler, deney ve işaretleme Solunumla ilgili koruyucu cihazlar-tam yüz maskeleri, yarım maskeler veya çeyrek maskelerle birlikte güç destekli filtre cihazları, özellikler, deney ve işaretleme Solunumla ilgili koruyucu cihazlar-tam yüz maskeleri, yarım maskeler veya çeyrek maskelerle birlikte güç destekli filtre cihazlar, özellikler, deney ve işaretleme Sıvı kimyasal maddelere karşı koruyucu giyecekler-sıvı kimyasal maddelere karşı sınırlı koruma sağlayan koruyucu giyecekler için performans kuralları (Tip6 ve Tip PB 6 donanımı) Koruyucu giyecekler-futbolcular için tekmelikler, kurallar ve deney metotları TS EN Koruyucu kasklar-deney metotları, Bölüm 1: Şartlar ve şartlandırma TS EN Koruyucu kasklar-deney metotları, Bölüm 2: Şok absorpsiyonu TS EN Koruyucu kasklar-deney metotları, Bölüm 3: Nüfuz etmeye karşı direnç TS EN /A1 Koruyucu kasklar-deney metotları, Bölüm 3: Nüfuz etmeye karşı direnç TS EN Koruyucu kasklar-deney metotları, Bölüm 4: Tutma sisteminin etkinliği TS EN Koruyucu kasklar-deney metotları, Bölüm 5: Tutucu sistem dayanımı TS EN Koruyucu kasklar-deney metotları, Bölüm 6: Görüş alanı TS EN Koruyucu kasklar-deney metotları, Bölüm 7: Aleve karşı direnç

24 TS EN /A1 Koruyucu kasklar-deney metotları, Bölüm 7: Aleve karşı direnç TS EN Koruyucu kasklar-deney metotları, Bölüm 8: Elektriksel özellikler TS EN /A1 Koruyucu kasklar-deney metotları, Bölüm 8: Elektriksel özellikler TS EN Koruyucu kasklar-deney metotları, Bölüm 10: Işıma yoluyla yayılan ısıya direnç TS EN Dağcılık teçhizatı-buz aletleri, güvenlik kuralları ve deney metotları TS EN Yüzme kursu için yüzmeye yardımcı donanımlar-bölüm 1: Yüzmeye yardımcı, giyilen donanımlar için güvenlik kuralları ve deney metotları TS EN Koruyucu giyecekler-at binicileri için koruyucu ceketler, vücut ve omuz koruyucuları, kurallar ve deney metotları TS EN Kişisel göz koruması-kar aracı kullanıcıları için öz koruyucuları TS EN Solunumla ilgili koruyucu cihazlar-deney metotları, Bölüm 1: İçe doğru sızıntı ve içe doğru toplam sızıntının tayini TS EN Solunumla ilgili koruyucu cihazlar-deney metotları, Bölüm 2: Uygulama ile ilgili performans deneyleri TS EN Solunumla ilgili koruyucu cihazlar-deney metotları, Bölüm 3: Solunum direncinin tayini TS EN Solunumla ilgili koruyucu cihazlar-deney metotları, Bölüm 4: Alev deneyleri TS EN Solunumla ilgili koruyucu cihazlar-deney metotları, Bölüm 5: İklim şartları

25 TS EN Solunumla ilgili koruyucu cihazlar-deney metotları, Bölüm 6: Solukla alınan havadaki karbondioksit muhtevasının tayini TS EN Solunumla ilgili koruyucu cihazlar-deney metotları, Bölüm 7: Filtreden parçacık nüfuziyetinin tayini TS EN Solunumla ilgili koruyucu cihazlar-deney metotları, Bölüm 8: Dolomit tozuyla tıkanma deneyi TS EN Dövüş sporları için koruyucu donanım-bölüm 1: Genel özellikler ve deney metotları TS EN Dövüş sporları için koruyucu donanım-bölüm 2: Ayak, alt bacak ve ön kol koruyucuları için ilave özellikler ve deney metotları TS EN Dövüş sporları için koruyucu donanı-bölüm 3: Vücut koruyucuları için ilave özellikler ve deney metotları TS EN Dövüş sporları için koruyucu donanım-bölüm 4: Kafa koruyucuları için ilave özellikler ve deney metotları TS EN /A1 Dövüş sporları için koruyucu donanım-bölüm 4: Kafa koruyucuları için ilave özellikler ve deney metotları TS EN Dövüş sporları için koruyucu donanım-bölüm 5: Genital ve karın koruyucuları için ek kurallar ve deney metotları TS EN Dövüş sporları için koruyucu donanım-bölüm 6: Kadınlarda göğüs koruyucuları için ek kurallar ve deney metotları TS EN Dövüş sporları için koruyucu donanım-bölüm 7: El ve ayak koruyucular için ilave kurallar ve deney metotları TS EN ISO Kişisel koruyucu donanım-ayakkabılar, kayma direnci için deney metodu TS EN Amatör kullanım için görünebilirlik aksesuarları-özellikler ve deney metotları

26 TS EN Buz kızağı kullanıcıları için kasklar TS EN A1 TS EN A1 Koruyucu giyecekler-saha hokeyi kalecileri için el, kol, göğüs, karın, bacak, ayak ve genital koruyucular ve saha oyuncuları için kaval kemiği koruyucuları, kurallar ve deney metotları Koruyucu giyecekler-eskrim oyuncuları için el, kol, göğüs, karın, bacak, uzuv ve yüz koruyucuları, kurallar ve deney metotları TS EN Profesyonel motosiklet sürücüleri için koruyucu eldivenler-özellikler ve deney metotları TS EN TS EN TS EN TS EN TS EN Profesyonel motosiklet sürücüleri için koruyucu giyecekler-ceketler, pantolonlar ve tek veya parçalı takımlar, Bölüm 1: Genel kurallar Profesyonel motosiklet sürücüleri için koruyucu giyecekler-ceketler, pantolonlar ve tek veya parçalı takımlar, Bölüm 2: Darbe ile aşınmaya karşı direncin tayini için deney metodu Profesyonel motosiklet sürücüleri için koruyucu giyecekler-ceketler, pantolonlar ve tek veya parçalı takımlar, Bölüm 3: Patlama dayanımının tayini için deney metodu Profesyonel motosiklet sürücüleri için koruyucu giyecekler-ceketler, pantolonlar ve tek veya parçalı takımlar, Bölüm 4: Darbe altında kesme dayanımının tayini için deney metodu Motosiklet kullanıcıları için koruyucu ayakkabılar-özellikler ve deney metotları TS EN ISO Koruyucu giyecekler-genel özellikler TS EN Kar aracı ve kar kızağı sürücü ve yolcuları için koruyucu kasklar TS EN Solunumla ilgili koruyucu cihazlar-kendi kendine yeterli kapalı devre solunum aparatı, Kaçış için, kurallar, deneyle, işaretleme TS EN İşitme koruyucuları-deneyler, Bölüm 1: Fiziksel deney metotları

27 TS EN Akustik-İşitme koruyucuları, deneyler, Bölüm 2: Akustik deney metotları TS EN Kimyasallara karşı koruyucu ayak giyecekleri-terimler ve deney metotları TS EN TS EN TS EN Kimyasal şartlara dayanıklı ayak giyecekleri-bölüm 2: Laboratuvar şartlarında kimyasal maddelere dayanıklı ayak giyeceklerinin özellikleri Kimyasal maddelere karşı koruyucu ayak giyeceği-bölüm 3: Laboratuvar şartlarında kimyasal maddelere karşı çok yüksek dirençli ayak giyeceklerine ilişkin kurallar İtfaiyeciler için koruyucu giyecekler-yangın başlıkları için özellikler ve deney metotları TS EN Kişisel koruyucu donanım-ergonomik prensipler TS EN TS EN ISO TS EN ISO /A1 TS EN ISO TS EN ISO Solunumla ilgili donanım-basınçlı nitroks ve oksijenle kullanım için kendi kendine yeterli açık devre dalma aparatı, özellikler, deneyler, işaretleme Katı parçalara karşı kullanılan koruyucu giyecekler-bölüm 1: Hava ile yayılan katı parçacıklı kimyasal maddeler karşı vücudun tamamına koruma sağlayan kimyasal koruyucu giyecekleri için performans kuralları Katı parçacılara karşı kullanılan koruyucu giyecekler-bölüm 1: Hava ile yayılan katı parçacıklı kimyasal maddelere karşı vücudun tamamına koruma sağlayan kimyasal koruyucu giyecekleri için performans kuralları Katı parçacılara karşı kullanılan koruyucu giyecekler-bölüm 2: Küçük parçacık aerosollerinin giyecek takımlarında içeriye doğru sızıntısının tayini için deney metodu Koruyucu giyecekler-mekanik özellikler, malzemelerin dilenmeye ve dinamik yırtılmaya karşı direncinin tayini için deney metodu TS EN ISO Koruyucu giyecekler-mekanik özellikler, keskin cisimler tarafından kesilmeye direncin tayini TS EN ISO Koruyucu giyecekler-bıçak batması ve kesmesine karşı koruyucu önlükler, pantolonlar ve yelekler

28 TS EN Sürücülerini taş ve mıcıra karşı korumaya uygun yol dışı motosiklet yarışları için taş siperleri TS EN A1 Yüksek performanslı sanayi tipi kasklar TS EN ISO Koruyucu giyecekler-soğuk ortamlara karşı koruma için giysiler TS EN ISO Koruyucu giyecekler-isıya ve aleve karşı koruma, sınırlı alev yayma özelliğine sahip malzemeler, malzeme donanımları ve giyecekler TS EN ISO 14116/AC Koruyucu giyecekler-isıya ve aleve karşı koruma, sınırlı alev yayma özelliğine sahip malzemeler, malzeme donanımları ve giyecekler TS EN A1 Koruyucu giyecekler-paten sporu donanımı kullanıcıları için el bileği, avuç içi, diz ve dirsek koruyucuları, kurallar ve deney metotları TS EN Koruyucu giyecekler-patojen organizmalara karşı, performans kuralları ve deney metotları TS EN 14126/AC Koruyucu giyecekler-patojen organizmalara karşı, performans kuralları ve deney metotları TS EN Solunumla ilgili donanım-kendi kendine yeterli yeniden solumalı dalma aparatı TS EN Dalgıç elbiseleri-bölüm 1: Islak elbiseler, kurallar ve deney metotları TS EN Dalgıç elbiseleri-bölüm 2: Kuru elbiseler, kurallar ve deney metotları TS EN Dalgıç elbiseleri-bölüm 3: Faal olarak ısıtılan veya soğutulan elbiseler (sistemler), kurallar ve deney metotları TS EN Dalgıç elbiseleri-bölüm 4: Tek ortam elbiseleri (ADS), insan faktörleri, kurallar ve deney metotları

29 TS EN TS EN Koruyucu giyecekler-kimyasal maddelere karşı, koruyucu giyecek malzemesi, dikişleri, birleşim yerleri ve birleştirmelerinin deney metotları ve performans sınıflandırması Koruyucu giyecekler-güçle çalışan bıçakların kesiklerine karşı koruma sağlayan eldivenler ve kolluklar, kurallar ve deney metotları TS EN Yağmura karşı koruyucu giyecekler-hazır haldeki giyecek parçaları için deney metodu, yüksek enerjili damlalarla yüksekten gelen darbeler TS EN A1 Solunumla ilgili koruyucu cihazlar-gaz filtreleri ve birleşik filtreler, gerekler, deneyler ve işaretleme TS EN A1 TS EN TS EN TS EN ISO Kişisel koruyucu donanım-diz çözme konumunda çalışma için diz koruyucular Solunumla ilgili koruyucu cihazlar-sadece pozitif basınçla kullanılmak üzere tasarımlanmış yarım maskeli, kendi kendine yeterli açık devre basınçlı havalı solunum aparatı-kurallar, deneyler, işaretleme Kişisel göz donanımı: İtfaiyecilerin kullanımı için yüz siperleri ve göz siperleri, itfaiyeciler, ambulans ve acil servislerde kullanılan yüksek performanslı sanayi tipi güvenlik kaskları Otomobil yarışçıları için koruyucu giyecekler-isı ve ateşe karşı korunma, performans kuralları ve deney metotları TS EN ISO 14460/A1 Otomobil yarışçıları için koruyucu giyecekler-isı ve ateşe karşı korunma, performans kuralları ve deney metotları TS EN ISO 14460/AC TS EN TS EN TS EN Otomobil yarışçıları için koruyucu giyecekler-isı ve ateşe karşı korunma, performans kuralları ve deney metotları Solunumla ilgili koruyucu cihazlar-sadece kaçış amaçları için pozitif basınçlı akciğerle kumanda edilen bir talep vanası içerecek şekilde tasarımlanmış yarım maskeli, kendi kendine yeterli açık devre basınçlı hava solunum aparatı, kurallar, deneyler, işaretleme Solunumla ilgili koruyucu cihazlar-talep vanalı, basınçlı hava hatlı solunum aparatı, Bölüm 1: Tama yüz maskeli aparatus, kurallar, deneyler, işaretleme Solunumla ilgili koruyucu cihazlar-talep vanalı, basınçlı hava hatlı solunum aparatı, Bölüm 2: Pozitif basınçlı yarım maskeli aparat, kurallar, deneyler, işaretleme

30 TS EN /AC TS EN Solunumla ilgili koruyucu cihazlar-talep vanalı, basınçlı hava hatlı solunum aparatı, Bölüm 2: Pozitif basınçlı yarım maskeli aparat, kurallar, deneyler, işaretleme Solunumla ilgili koruyucu cihazlar-sürekli akışlı basınçlı hava hatlı solunum aparatı, kurallar, deneyler, işaretleme TS EN 14594/AC TS EN A1 TS EN Solunumla ilgili koruyucu cihazlar-sürekli akışlı basınçlı hava hatlı solunum aparatı, kurallar, deneyler, işaretleme Koruyucu giyecekler-sıvı kimyasal maddelere karşı, vücudun sadece bir kısmına koruma sağlayanlar (Tip PB 3 ve Tip PB 4) dahil, bağlantı yerleri sıvı geçirmez (Tip 3) veya sprey geçirmez (Tip 4) giyecekler için performans özellikleri Koruyucu giyecekler-püskürtülen sıvı kimyasal maddeler, emülsiyonlar ve dispersiyonların nüfuziyetine karşı direncin tayini, atomizör deneyi TS EN ISO Tanecikli aşındırıcılar kullanılarak yapılan aşındırıcı püskürtme için koruyucu giyecek TS EN ISO Koruyucu giyecekler-isı ve aleve karşı koruma, sınırlandırılmış alev sıçraması için deney metodu TS EN ISO Su altı elbiseleri-bölüm 1: Sürekli giyilen elbiseler, güvenlik dahil kurallar TS EN ISO Su altı elbiseleri-bölüm 2: Ayrılma elbiseleri, güvenlik dahil kurallar TS EN ISO Su altı elbiseleri-bölüm 3: Deney metotları TS EN İtfaiyeciler için ayak giyecekleri TS EN Dağcılık teçhizatı-frenleme tertibatları, kilitlenmesi elle kontrol edilen frenleme tertibatları, güvenlik kuralları ve deney metotları TS EN Solunum cihazlar-açık devreli, göbek seviyesinde sağlanan gazı içeren cihaz, Bölüm 1: Akışı sağlayan cihaz

31 TS EN /AC Solunum cihazları-açık devreli, göbek seviyesinde sağlanan gazı içeren cihaz, Bölüm 1: Akışı sağlayan cihaz TS EN Solunum cihazları-açık devreli, göbek seviyesinde sağlanan gazı içeren cihaz, Bölüm 2: Serbest akış cihazı TS EN Kapalı alan sporları için diz ve dirsek koruyucuları-güvenlik kuralları ve deney yöntemleri TS EN Koruyucu giyecekler-itfaiyeciler için, meskun olmayan alanlarda kullanılan giyecekler için laboratuvar deney metotları ve performans kuralları TS EN ISO Giyecekler-Fizyolojik etkiler, ısıl manken aracılığıyla ısıl yalıtımın ölçülmesi TS EN Koruyucu giyecekler-futbol kalecileri için tasarımlanmış koruma amaçlı eldivenler TS EN Koruyucu eldivenler-elektrostatik özellikler TS EN ISO Zincirli testereyle kesmeye dirençli güvenlik ayakkabıları TS EN ISO 17249/AC Zincirli testereyle kesmeye dirençli güvenlik ayakkabıları TS EN ISO TS EN ISO Koruyucu giyecekler-kimyasal maddelere karşı koruma sağlayan giyecekler için deney metotları, Bölüm 3: Bir sıvı jetinin nüfuziyetine karşı direncin belirlenmesi (Jet deneyi) Koruyucu giyecekler-kimyasal maddelere karşı koruma sağlayan giyecekler için deney metotları, Bölüm 4: Püskürtülen sıvının nüfuziyetine karşı direncin belirlenmesi (Püskürtme deneyi TS EN ISO Kişisel koruyucu donanım-ayak giyecekleri için deney metotları TS EN ISO Kişisel koruyucu donanım-emniyet ayak giyecekleri

32 TS EN ISO Kişisel koruyucu donanım-koruyucu ayak giyecekleri TS EN ISO Kişisel koruyucu donanım-iş ayak giyecekleri TS EN ISO TS EN ISO Kişisel koruyucu donanım-kaynak ve döküm sırasında ergimiş metal sıçramasına ve ısıl risklere karşı koruyucu ayakkabı, özellikler ve deney metodu Profesyonel kullanım için yüksek görülebilirlik uyarısı olan giyecek-deney metotları ve özellikler TS EN Akustik-Kulak koruyucuları, Bölüm 1: Ses yalıtımının ölçülmesi için sübjektif bir metot TS EN Alçak gerilim tesisatları için elektriksel koruyucu yalıtım giydirilmesi TS EN 50286/AC Alçak gerilim tesisatları için elektriksel koruyucu yalıtım giydirilmesi TS EN Elektrik yalıtımlı ayak giyecekleri-alçak gerilim tesislerinde çalışmak için TS EN Alçak gerilim tesislerinde kullanım için elektriksel olarak yalıtımlı başlıklar TS EN Gerilim altında çalışma-aletler, donanım ve cihazlar için terim ve tarifler TS EN 60743/A1 Gerilim altında çalışma-aletler, donanım ve cihazlar için terim ve tarifler TS EN Gerilim altında çalışma-anma gerilimi en çok 800 Kv A.A+600 KvD.A da kullanım için iletken elbiseler TS EN Eldivenler-Yalıtkan malzemeden, gerilim altında çalışma

33 TS EN Kolluklar-Yalıtkan malzemeden, gerilim altında çalışma TS EN 60984/A11 Kolluklar-Yalıtkan malzemeden, gerilim altında çalışma TS EN 60984/A1 Kolluklar-Yalıtkan malzemeden, gerilim altında çalışma için İşyerinde ne kadar önlem alınmış olursa olsun, üretim sırasında kullanılan araçların çalışmalarından kaynaklanan olası tehlikelere karşı kişisel koruyucu malzemeleri kullanmak zorunluluğu vardır. Kişisel koruyucular, çalışanların iş kazalarına uğramaları veya meslek hastalıklarına tutulmalarını önlemek üzere, çalışılan yerin özelliğine ve yürürlükteki mevzuata göre çalışma süresince kullanılma zorunluluğu olan malzemelerdir. Kişisel koruyucuları işyerinin özelliğine göre, sürekli kullanılması gereken ve çalışma anında kullanılması gerekenler şeklinde iki ayrı grupta değerlendirmek mümkündür. Kişisel koruyucu donanımlar, kişiyi çalıştığı işin zararlarından koruyabilecek, zararlı etkileri aza indirebilecek özellikte olmalıdır. Kişisel koruyucu donanımlarının tasarımında dikkat edilmesi gereken hususların başında ergonomi (kişisel koruyucunun vücutta fazladan ağırlık yapmaması, uzuvlara rahatsızlık vermemesi) gelir.

34 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN HAYATINIZDA YERİ OLSUN 1987 yılından bu yana her yıl 4-10 Mayıs tarihlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası düzenlenmektedir. Hafta etkinlikleri kapsamında çeşitli sempozyum ve toplantılarla ülkemizde İş Sağlığı ve Güvenliği bilincinin geliştirilmesine ve iş kazalarını önlemeye yönelik çeşitli faaliyetlerde bulunulmaktadır. İşçi Sağlığı ve Güvenliği günü, iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesinde tüm dünyada daha ileri adımlar atılması amacıyla gerçekleştirilen bir farkındalık yaratma kampanyasıdır. İçinde bulunduğumuz 21. Yüzyıl, geçmişe göre teknik ve sosyal alanda her gün yeni biçim, düşünce ve anlayışın farklı boyutlar kazandığı bir yüzyıldır. İşletmelerde verimi yüksek bir seviyeye çıkarmak temel amaç haline gelmiştir. Bu amacın elde edilebilmesinde çalışan ve onun sağlığı ile güvenliği en önemli faktördür. Günümüzde işletmeler rekabet üstünlüğü sağlayabilmek için işçi sağlığına ve iş güvenliğine önem vermek zorundadır. Sanayileşme ve teknolojik gelişmelere paralel olarak özellikle işyerlerinde üretken faktör olan, çalışan kişilerin sağlığı ve güvenliği ile ilgili bir takım problemler meydana çıkmıştır. Başlangıçta fazla önemsenmeyen bu sorunlar iş verimini ve işletmeyi tehlikeye sokmasıyla önem kazanmıştır. İşçinin fiziki yapısı sağlam, ruhen sağlıklı, sosyal ve ekonomik yönden geleceğinden emin olması yani iş tatmininin yeterli olması verimliliği dolayısıyla işletme üretimini arttırır. İş tatminin denilince, işten elde edilen maddi çıkarlar ile çalışanın beraberce çalışmasından zevk aldığı iş arkadaşları ve ürün meydana getirmenin sağladığı bir mutluluk akla gelmektedir. İşletmelerde fiziksel çalışma koşulları, işyerlerini işin yürütümü nedeniyle oluşan tehlikelerden uzaklaştırmak ve sağlığa zarar verebilecek koşullardan arındırarak, daha iyi bir çalışma ortamı sağlamak için yapılan sistemli çalışmalar şeklinde tanımlanan iş sağlığı ve güvenliği açısından ele alınmıştır. Mevcut kanunlar ile ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları zorunlu hale gelmiştir. Bu yıl Hayatınıza İş Sağlığı ve Güvenliğini Dahil Edin temasıyla kutlanacak olan İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası nın, iş kazalarının ve buna bağlı olarak meydana gelen can kayıplarının son bulmasına vesile olmasını temenni ediyor, Myform olarak tüm çalışanlara kazasız, sağlıklı ve mutlu günler diliyoruz.

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARLA İLGİLİ UYUMLAŞTIRILMIŞ ULUSAL STANDARTLARA DAİR TEBLİĞ

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARLA İLGİLİ UYUMLAŞTIRILMIŞ ULUSAL STANDARTLARA DAİR TEBLİĞ Kişisel Koruyucu Donanımlarla İlgili Uyumlaştırılmış Ulusal Standartlara Dair Tebliğ in amacı, 17/1/2002 tarihli ve 24643 sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimine Dair

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARLA İLGİLİ UYUMLAŞTIRILMIŞ ULUSAL STANDARTLARA DAİR TEBLİĞ

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARLA İLGİLİ UYUMLAŞTIRILMIŞ ULUSAL STANDARTLARA DAİR TEBLİĞ KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARLA İLGİLİ UYUMLAŞTIRILMIŞ ULUSAL STANDARTLARA DAİR TEBLİĞ Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, 17/1/2002 tarihli ve 24643 sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Ürünlerin Piyasa Gözetimi

Detaylı

TEBLİĞ KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARLA İLGİLİ UYUMLAŞTIRILMIŞ ULUSAL STANDARTLARA DAİR TEBLİĞ

TEBLİĞ KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARLA İLGİLİ UYUMLAŞTIRILMIŞ ULUSAL STANDARTLARA DAİR TEBLİĞ 6 Nisan 2007 CUMA Resmî Gazete Sayı : 26485 UÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: TEBLİĞ KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARLA İLGİLİ UYUMLAŞTIRILMIŞ ULUSAL STANDARTLARA DAİR TEBLİĞ Amaç MADDE 1 - (1) Bu

Detaylı

VII. Solunumla İlgili Koruyucu Cihazlar-Yarım Maskeler ve Çeyrek Maskeler-Özellikler, Deneyler, İşaretleme 9 TS EN 140

VII. Solunumla İlgili Koruyucu Cihazlar-Yarım Maskeler ve Çeyrek Maskeler-Özellikler, Deneyler, İşaretleme 9 TS EN 140 VII 9 TS EN 140 10 TS EN 140/AC 11 TS EN 142 12 TS EN 143 13 TS EN 143/A1 14 TS EN 143/AC Solunumla İlgili Koruyucu Cihazlar-Yarım Maskeler ve Çeyrek Maskeler-Özellikler, Deneyler, İşaretleme Solunumla

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARLA İLGİLİ UYUMLAŞTIRILMIŞ ULUSAL STANDARTLARA DAİR TEBLİĞ

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARLA İLGİLİ UYUMLAŞTIRILMIŞ ULUSAL STANDARTLARA DAİR TEBLİĞ 04 Mayıs 2004 Tarihli Resmi Gazete Sayı: 25452 KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARLA İLGİLİ UYUMLAŞTIRILMIŞ ULUSAL STANDARTLARA DAİR TEBLİĞ Amaç Madde 1- Bu Tebliğin amacı,17/01/2002 tarihinde Resmi Gazete de

Detaylı

TS EN NO STANDARDIN ADI

TS EN NO STANDARDIN ADI NO TS EN NO STANDARDIN ADI 1 TS EN 132 Solunumla İlgili Koruyucu Cihazlar - Terimler, Tarifler ve Piktogramlar 2 TS EN 133 Solunumla İlgili Koruyucu Cihazlar Sınıflandırma 3 TS EN 134 Solunumla İlgili

Detaylı

T.C. Resmî Gazete. BaĢbakanlık Mevzuatı GeliĢtirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır TEBLĠĞLER

T.C. Resmî Gazete. BaĢbakanlık Mevzuatı GeliĢtirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır TEBLĠĞLER T.C. Resmî Gazete BaĢbakanlık Mevzuatı GeliĢtirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır 11 Haziran 2015 PERŞEMBE Sayı : 29383 TEBLĠĞLER Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: KĠġĠSEL KORUYUCU DONANIMLARLA

Detaylı

TEBLİĞ KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARLA İLGİLİ UYUMLAŞTIRILMIŞ ULUSAL STANDARTLARA DAİR TEBLİĞ

TEBLİĞ KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARLA İLGİLİ UYUMLAŞTIRILMIŞ ULUSAL STANDARTLARA DAİR TEBLİĞ 25 Temmuz 2012 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28364 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: TEBLİĞ KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARLA İLGİLİ UYUMLAŞTIRILMIŞ ULUSAL STANDARTLARA DAİR TEBLİĞ Amaç MADDE 1 (1)

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARLA İLGİLİ UYUMLAŞTIRILMIŞ ULUSAL STANDARTLARA DAİR TEBLİĞ

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARLA İLGİLİ UYUMLAŞTIRILMIŞ ULUSAL STANDARTLARA DAİR TEBLİĞ Resmi Gazete Tarihi: 11.06.2015 Resmi Gazete Sayısı: 29383 KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARLA İLGİLİ UYUMLAŞTIRILMIŞ ULUSAL STANDARTLARA DAİR TEBLİĞ Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, 13/11/2001 tarihli ve

Detaylı

Standartlara Dair Tebliğ. Resmi Gazete: 04.05.2004 Salı, Sayı: 25452 (Aslı) Madde 1- Bu Tebliğin amacı, 17/01/2002 tarihinde Resmi Gazete'de

Standartlara Dair Tebliğ. Resmi Gazete: 04.05.2004 Salı, Sayı: 25452 (Aslı) Madde 1- Bu Tebliğin amacı, 17/01/2002 tarihinde Resmi Gazete'de Kişisel Koruyucu Donanımlarla İlgili Uyumlaştırılmış Ulusal Standartlara Dair Tebliğ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Resmi Gazete: 04.05.2004 Salı, Sayı: 25452 (Aslı) Amaç Madde 1- Bu Tebliğin

Detaylı

Kaynak metalin lokal eritilmesi yoluyla metal parçaların birleştirilmesi işlemidir.

Kaynak metalin lokal eritilmesi yoluyla metal parçaların birleştirilmesi işlemidir. Kaynak metalin lokal eritilmesi yoluyla metal parçaların birleştirilmesi işlemidir. Kaynak işlemi sırasında oluşan metal parçalarının sıçraması, kaynak dumanı, radyan ışınları, gürültü, yüksek sıcaklığa

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR (KKE) EĞİTİMİ

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR (KKE) EĞİTİMİ KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR (KKE) EĞİTİMİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN GENEL PRENSİPLERİ İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ? ÇALIŞANI KORUMAK ÜRETİM GÜVENLİĞİ SAĞLAMAK İŞLETME GÜVENLİĞİ SAĞLAMAK. KİŞİSEL KORUYUCU

Detaylı

İhmal hataları: Görev (grup) hataları: Sıralama hataları: Zamanlama hataları:

İhmal hataları: Görev (grup) hataları: Sıralama hataları: Zamanlama hataları: İNSAN HATALARI İhmal hataları: Görev (grup) hataları: Sıralama hataları: Zamanlama hataları: Hataların Değerlendirilmesi Seçim: Eğitim: Tasarım: İŞ KAZALARI İnsan Hataları ve Kazalar Kazaların Oluşumu

Detaylı

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN EĞİTİM SİSTEMİNE ENTEGRE EDİLMESİ PROJESİ

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN EĞİTİM SİSTEMİNE ENTEGRE EDİLMESİ PROJESİ T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN EĞİTİM SİSTEMİNE ENTEGRE EDİLMESİ PROJESİ Kişisel Koruyucu Donanım Tanıtım ve Eğitim Seti Ders

Detaylı

Kaynak ve ilgili işlemlerde kullanılan koruyucu giyecekler için aranması gereken standart EN ISO 11611:2007 dir.

Kaynak ve ilgili işlemlerde kullanılan koruyucu giyecekler için aranması gereken standart EN ISO 11611:2007 dir. KAYNAK VE ERİMİŞ METAL SIÇRAMALARINA KARŞI KORUYUCU GİYSİLER Kaynak işlemi, birleştirilecek materyallerin dokunma yerlerinin ısı etkisiyle eritilerek birbirine kalıcı bir şekilde birleştirilmesi işlemidir.

Detaylı

Kişisel Koruyucu Donanımların Kategorizasyon Rehberine Dair Tebliğ

Kişisel Koruyucu Donanımların Kategorizasyon Rehberine Dair Tebliğ 04 Mayıs 2004 Tarihli Resmi Gazete Sayı: 25452 Kişisel Koruyucu Donanımların Kategorizasyon Rehberine Dair Tebliğ Amaç Madde 1- Bu Tebliğin amacı, 09/02/2004 tarihinde Resmi Gazete de yayımlanan ve 09/02/2005

Detaylı

Solunumla İlgili Koruyucu Cihazlar-Gaz Tüpü Vanaları-Azot ve Oksijen Dalma Gazları İçin Çıkış Bağlantıları

Solunumla İlgili Koruyucu Cihazlar-Gaz Tüpü Vanaları-Azot ve Oksijen Dalma Gazları İçin Çıkış Bağlantıları Uyumlaştırılmış Ulusal Standartlar Madde 1 4/5/2004 tarihli ve 25452 sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Kişisel Koruyucu Donanımlarla İlgili Uyumlaştırılmış Ulusal Standartlara Dair Tebliğ in 2 nci maddesinde

Detaylı

TCDD. KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM ve EĞİTİM (KKD VE YÜKSEKTE ÇALIŞMA) TEKNİK ŞARTNAMESİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TCDD. KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM ve EĞİTİM (KKD VE YÜKSEKTE ÇALIŞMA) TEKNİK ŞARTNAMESİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TCDD TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEKNİK ŞARTNAME SİVAS BETON TRAVERS FABRİKASI MÜDÜRLÜĞÜ KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM ve EĞİTİM (KKD VE YÜKSEKTE ÇALIŞMA) TEKNİK ŞARTNAMESİ

Detaylı

BİYOSİDAL ÜRÜNLER ve KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM SEÇİMİ. Dr. Murat Can Ocaktan ODTÜ FBE Yarı Zamanlı Öğretim Görevlisi Mart 2018, Antalya

BİYOSİDAL ÜRÜNLER ve KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM SEÇİMİ. Dr. Murat Can Ocaktan ODTÜ FBE Yarı Zamanlı Öğretim Görevlisi Mart 2018, Antalya BİYOSİDAL ÜRÜNLER ve KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM SEÇİMİ Dr. Murat Can Ocaktan ODTÜ FBE Yarı Zamanlı Öğretim Görevlisi Mart 2018, Antalya Kişisel Koruyucu Donanım Nedir? 29 Kasım 2006 tarih ve 26361 no lu

Detaylı

EK - 1 KATEGORİZASYON TABLOSU KATEGORİSİ 1. İŞİTMEYİ KORUYUCU DONANIMLAR

EK - 1 KATEGORİZASYON TABLOSU KATEGORİSİ 1. İŞİTMEYİ KORUYUCU DONANIMLAR EK - 1 KATEGORİZASYON TABLOSU Kişisel Koruyucu Donanım (KKD) Tipi 1.1 İşitmeyi koruyan tüm donanımlar (kulak içine ve dışına takılanlar) 1.2 Suyun kulağa girmesini önleme amaçlı, yüzücüler için kulak tıkaçları

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: 06.04.2007 Resmi Gazete Sayısı: 26485

Resmi Gazete Tarihi: 06.04.2007 Resmi Gazete Sayısı: 26485 Resmi Gazete Tarihi: 06.04.2007 Resmi Gazete Sayısı: 26485 KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARLA İLGİLİ UYUMLAŞTIRILMIŞ ULUSAL STANDARTLARA DAİR TEBLİĞ Amaç MADDE 1 - (1) Bu Tebliğin amacı, 17/1/2002 tarihinde

Detaylı

TEBLİĞ KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN KATEGORİZASYON REHBERİNE DAİR TEBLİĞ

TEBLİĞ KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN KATEGORİZASYON REHBERİNE DAİR TEBLİĞ 11 Mart 2012 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 28230 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: TEBLİĞ KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN KATEGORİZASYON REHBERİNE DAİR TEBLİĞ Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, 29/11/2006

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARLA İLGİLİ UYUMLAŞTIRILMIŞ ULUSAL STANDARTLARA DAİR TEBLİĞ

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARLA İLGİLİ UYUMLAŞTIRILMIŞ ULUSAL STANDARTLARA DAİR TEBLİĞ KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARLA İLGİLİ UYUMLAŞTIRILMIŞ ULUSAL STANDARTLARA DAİR TEBLİĞ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: 6 Nisan 2007 CUMA Resmî Gazete Sayı : 26485 Amaç MADDE 1 - (1) Bu Tebliğin

Detaylı

TS EN 143 10 Koruyucu Solunum Cihazları-Toz Süzgeçleri-Özellikler, Deneyler ve

TS EN 143 10 Koruyucu Solunum Cihazları-Toz Süzgeçleri-Özellikler, Deneyler ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARLA İLGİLİ UYUMLAŞTIRILMIŞ ULUSAL STANDARTLARA DAİR TEBLİĞ (6/4/2007 26485 s.r.g.) Amaç MADDE 1 - (1) Bu Tebliğin amacı, 17/1/2002 tarihinde

Detaylı

Kişisel Koruyucu Donanım. OSHA Office of Training and Education 1

Kişisel Koruyucu Donanım. OSHA Office of Training and Education 1 Kişisel Koruyucu Donanım OSHA Office of Training and Education 1 İşçileri işyeri tehlikelerinden koruma İşverenler çalışanları, makineler, tehlikeli maddeler ve yaralanmalara neden olabilecek tehlikeli

Detaylı

ARAŞTIRMA VE DESTEK PROJESİ

ARAŞTIRMA VE DESTEK PROJESİ 30 TEKNİK YORUM İŞYERLERİNDE GÜVENLİ VE UYGUN KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMININ TEŞVİK EDİLMESİNE YÖNELİK ARAŞTIRMA VE DESTEK PROJESİ Projenin ilk aşamasında sektörlerin belirlenmesi amacıyla farklı

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kişisel Koruyucu Ekipmanlar)

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kişisel Koruyucu Ekipmanlar) KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kişisel Koruyucu Ekipmanlar) İÇERİK KKE LERİN GENEL ÖZELLİKLERİ KAFA KORUMA GÖZ KORUMA KULAK KORUMA SOLUNUM KORUMA EL KORUMA AYAK KORUMA DÜŞÜŞ ENGELLEYİCİLER VÜCUT KORUMA

Detaylı

TS EN 132 : 1998 Solunum Koruyucu Cihazlar- Piktogram ve terimlerin tanımı. Süre Doldu (30.6.1999) CEN 4.6.1999 EN 132 : 1990

TS EN 132 : 1998 Solunum Koruyucu Cihazlar- Piktogram ve terimlerin tanımı. Süre Doldu (30.6.1999) CEN 4.6.1999 EN 132 : 1990 Yerine Geçtiği Avrupa Standardizasyon Örgütü Uyumlaştırılmış Standardın Adı ve Numarası İlk Basım Tarihi Yerine Geçtiği Standardın Adı Standardın Uygunluk Varsayımının Bitim Tarihi Not 1 TS EN 132 : 1998

Detaylı

Kişisel Koruyucu Ekipman

Kişisel Koruyucu Ekipman STANDARD LME-12:001908 Utr Dzl. A İçindekiler 1 Giriş... 3 2 Tanımlar... 3 3 Gereksinimler... 4 3.1 Genel Gereksinimler... 4 3.2 Zorunlu PPE kullanımına genel bakış... 4 3.3 Düşme Önleyici Ekipman... 6

Detaylı

Kişisel Koruyucu Donanımların Kategorizasyon Rehberine Dair Tebliğ

Kişisel Koruyucu Donanımların Kategorizasyon Rehberine Dair Tebliğ Kişisel Koruyucu Donanımların Kategorizasyon Rehberine Dair Tebliğ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Resmi Gazete: 04.05.2004 Salı, Sayı: 25452 (Aslı) Amaç Madde 1- Bu Tebliğin amacı, 09/02/2004

Detaylı

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ UYARI LEVHALARI KATALOĞU

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ UYARI LEVHALARI KATALOĞU MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ UYARI LEVHALARI KATALOĞU Levha No Levha Temsili Resim Levha Boyutları (cm) Yükseklik x En UL-001 Makine, Alet ve Malzemelerinizi Özenli Kullanınız UL-002 Dikkat Tüpleri Bağlı Tut

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: 11.03.2012 Resmi Gazete Sayısı: 28230

Resmi Gazete Tarihi: 11.03.2012 Resmi Gazete Sayısı: 28230 KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN KATEGORİZASYON REHBERİNE DAİR TEBLİĞ Resmi Gazete Tarihi: 11.03.2012 Resmi Gazete Sayısı: 28230 Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, 29/11/2006 tarihli ve 26361 sayılı Resmî

Detaylı

Kişisel Koruyucu Malzeme Seçimi ve Kullanımı

Kişisel Koruyucu Malzeme Seçimi ve Kullanımı Kişisel Koruyucu Malzeme Seçimi ve Kullanımı Sanayileşmeyle birlikte ortaya çıkan yeni makineler birçok riskleri de beraberinde getirmiştir. Bu riskleri azaltmak için de bazı koruyucu önlemler alınmıştır.

Detaylı

Kişisel Koruyucu Donanımların Kategorizasyon Rehberine Dair Tebliğ. iş SAĞLIĞI VE GÜVENLiĞi MEVZUATI

Kişisel Koruyucu Donanımların Kategorizasyon Rehberine Dair Tebliğ. iş SAĞLIĞI VE GÜVENLiĞi MEVZUATI VI Kişisel Koruyucu Donanımların Kategorizasyon Rehberine Dair Tebliğ (2) Kategori-III e dahil olan kişisel koruyucu donanımların belgelendirilmesi, Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliğinin 11 inci maddesinde

Detaylı

NIOSH 7082 TS ISO 8518

NIOSH 7082 TS ISO 8518 Sayfa 1 / 6 Sıra No Adı Referans Metot Matris Numune Miktarı İŞ HİJYENİ FİZİKSEL FAKTÖRLER ÖLÇÜM ve ANALİZ LİSTESİ 1 Solunabilir Toz Numunesi Alma ve Gravimetrik Değerlendirilmesi MDHS 14/3 Çalışma Ortamı-Kişisel

Detaylı

Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR, Dr.Emirali KARADOĞAN

Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR, Dr.Emirali KARADOĞAN Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR, Dr.Emirali KARADOĞAN Sağlık Kavramı Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ne göre sağlık; Sadece hastalık ve sakatlığın olmaması değil, bedenen, ruhen ve sosyal bakımdan tam bir iyilik halidir.

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN SEKTÖREL UYGULAMALARI

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN SEKTÖREL UYGULAMALARI T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN SEKTÖREL UYGULAMALARI Sakine OVACILLI Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Aytaç ÇINAR. 145148031 Hakan ÇALIŞKAN

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Aytaç ÇINAR. 145148031 Hakan ÇALIŞKAN Yrd. Doç. Dr. Mehmet Aytaç ÇINAR 145148031 Hakan ÇALIŞKAN Ekim 2014 İSG Yönetim Sistemi Şartları Riskin azaltılması düşünülürken aşağıdaki hiyerarşiye uygun olması sağlanmalıdır: 1-Ortadan kaldırma 2-Yerine

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN KATEGORİZASYON REHBERİNE DAİR TEBLİĞ

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN KATEGORİZASYON REHBERİNE DAİR TEBLİĞ 11 Mart 2012 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 28230 TEBLİĞ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN KATEGORİZASYON REHBERİNE DAİR TEBLİĞ Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, 29/11/2006

Detaylı

GİYİM MALZEMELERİ TEKNİK ŞARTNAMESİ

GİYİM MALZEMELERİ TEKNİK ŞARTNAMESİ İŞ GÜVENLİĞİ GİYİM MALZEMELERİ TEKNİK ŞARTNAMESİ A- Giyim Malzemeleri 1. İş Pantolonu 2. Yelek Çok Cepli İş Yeleği 3. Kaban 4. Mont 5. Yağmurluk Takımı Balıkçı PVC 6. Yağmurluk 7. Belediye Logolu Renkli

Detaylı

DOĞRU SEÇİMİ ETKİN KULLANIMI

DOĞRU SEÇİMİ ETKİN KULLANIMI İŞİS O C KİŞİSEL KORUYUCU DOĞRU SEÇİMİ ETKİN KULLANIMI Solunum Koruması Maske seçiminde mutlaka ortamda yeterli oksijen olup olmadığından emin olunmalıdır. Ortamdaki zararlı maddeye göre maske seçilmelidir.

Detaylı

Kategori-0 Madde 3- (1) Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği kapsamına girmeyen kişisel koruyucu donanımlar, kategori-0 olarak sınıflandırılır.

Kategori-0 Madde 3- (1) Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği kapsamına girmeyen kişisel koruyucu donanımlar, kategori-0 olarak sınıflandırılır. 11 Mart 2012 PAZAR Resmi Gazete Sayı : 28230 Kişisel Koruyucu Donanımların Kategorizasyon Rehberine Dair Tebliğ Amaç - Madde 1- (1) Bu Tebliğin amacı, 29/11/2006 tarihli ve 26361 sayılı Resmî Gazete de

Detaylı

Power. POWER Katman Nedir? Fener askı şeklidir. Isı Yönü

Power. POWER Katman Nedir? Fener askı şeklidir. Isı Yönü Power 832143 OMUZDA İLAVE TAKVİYE umaş POWER Katman Nedir? 10 oven 4 Isı Yönü 1. Katman - Dış Kumaş Nomex Outershell Tough %75 Meta-Aramid, %23 Para-Aramid, %2 Antistatik Elyaf 2. Katman - Nem Bariyeri

Detaylı

ZABITA MONT ZABITA PANTOLON ZABITA GÖMLEK ZABITA KIŞLIK BOT ZABITA AYAKKABI ESN1021 ESN1022 ESN1023 ESN1024 ESN1025

ZABITA MONT ZABITA PANTOLON ZABITA GÖMLEK ZABITA KIŞLIK BOT ZABITA AYAKKABI ESN1021 ESN1022 ESN1023 ESN1024 ESN1025 ÜNİFORMA KATALOĞU ZABITA MONT ESN1021 Bonding Kumaştan imal edilmiştir. Su geçirmezlik özelliğine sahiptir. İçi Kapitoneli ve elyaf takviyeli olup reflektörlüdür. ZABITA PANTOLON ZABITA GÖMLEK ESN1022

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN SEKTÖREL UYGULAMALARI

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN SEKTÖREL UYGULAMALARI T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN SEKTÖREL UYGULAMALARI Sakine OVACILLI Çalış a ve Sosyal Güve lik Baka lığı İş Sağlığı ve

Detaylı

Power. POWER Katman Nedir? Isı Yönü

Power. POWER Katman Nedir? Isı Yönü Power 832147 POWER Katman Nedir? 4 6 5 Isı Yönü 1. Katman - Dış Kumaş Nomex Outershell Tough %75 Meta-Aramid, %23 Para-Aramid, +2 Antistatik Elyaf 2. Katman - Nem Bariyeri Isıya dayanıklı Nonwovena lamine

Detaylı

BIYOSIDAL ÜRÜN UYGULAYıCıLARıNDA IŞ SAĞLıĞı VE GÜVENLIĞI

BIYOSIDAL ÜRÜN UYGULAYıCıLARıNDA IŞ SAĞLıĞı VE GÜVENLIĞI BIYOSIDAL ÜRÜN UYGULAYıCıLARıNDA IŞ SAĞLıĞı VE GÜVENLIĞI Övsen ZÜMRE HASKOD Yönetim Kurulu Başkanı Ziraat Mühendisi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı HASKOD HASKOD 2005 yılında kuruldu. Derneğimize sadece Biyosidal

Detaylı

Kişisel Koruyucu Donanımlar. EN Avrupa Baret Standartları Rehberi.

Kişisel Koruyucu Donanımlar. EN Avrupa Baret Standartları Rehberi. Kişisel Koruyucu Donanımlar EN Avrupa Baret Standartları Rehberi www.starlinesafety.com 1 INDEX. STARLINE KKD Rehber ve Yönetmelik Bilgileri... Sy: 3. AVRUPA ELDİVEN STANDARTLARI EN 397 Standardı Endüstriyel

Detaylı

Fire. FIRE Katman Nedir? Isı Yönü

Fire. FIRE Katman Nedir? Isı Yönü Fire 832134 FIRE Katman Nedir? Isı Yönü 9 4 1. Katman - Dış Kumaş Nomex Outershell Tough (Ripstop) %75 Meta-Aramid, %23 Para-Aramid, %2 Antistatik Elyaf 2. Katman - Nem Bariyeri Isıya dayanıklı Nonwovena

Detaylı

Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti İÇİNDEKİLER

Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti İÇİNDEKİLER Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti. 0541 254 62 30 959 sayfa İÇİNDEKİLER Bölüm 1 ŞANTİYELERDE SIK KARŞILAŞILAN TEHLİKELER VE ALINMASI GEREKLİ ÖNLEMLER Şantiyelerde sık karşılaşılan

Detaylı

Çalışan Sağlığının Korunmasında Kişisel Koruyucu Donanımın Yeri ve Önemi. Prof. Dr. Nazmi Bilir Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi

Çalışan Sağlığının Korunmasında Kişisel Koruyucu Donanımın Yeri ve Önemi. Prof. Dr. Nazmi Bilir Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çalışan Sağlığının Korunmasında Kişisel Koruyucu Donanımın Yeri ve Önemi Prof. Dr. Nazmi Bilir Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Sunum planı İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) kavramı Çalışanların sağlığının

Detaylı

KAYNAK İŞLERİNDE İSG

KAYNAK İŞLERİNDE İSG KAYNAK İŞLERİNDE İSG Kaynak işlerindeki başlıca tehlikeler şunlardır: Işın ve ışık Toz, gaz ve dumanlar Endüstriyel gazlar ve basınçlı gaz tüpler Elektrik Gürültü Kaynak yapılan ortamın özellikleri Oksi-asetilen

Detaylı

EN Avrupa Tulum Standartları Rehberi

EN Avrupa Tulum Standartları Rehberi Kişisel Koruyucu Donanımlar EN Avrupa Tulum Standartları Rehberi www.starlinesafety.com 1 INDEX. STARLINE KKD Rehber ve Yönetmelik Bilgileri... Sy: 3. AVRUPA TULUM STANDARTLARI EN 340 Standardı Koruyucu

Detaylı

Yüksek Performanslı Yüzey Koruma Sistemleri.

Yüksek Performanslı Yüzey Koruma Sistemleri. Yüksek Performanslı Yüzey Koruma Sistemleri. Sağlık ve Güvenlik Alman Teknolojisi Alman Kalitesi Gündem 1. VIP Çözümler 2. Sağlık ve Güvenlik 3. Yüzeyler ve Yüzey Hazırlığı 1. Beton Yüzeyler 2. Çelik Yüzeyler

Detaylı

daha iyi koruma daha iyi iş gücü

daha iyi koruma daha iyi iş gücü İŞ ELBİSELERİ & İŞ GÜVENLİĞİ daha iyi koruma ; daha iyi iş gücü daha iyi koruma daha iyi iş gücü Akşemsettin Mah.Sim Oto Sanayi Sitesi. 4.Sokak No:312/H - Sultanbeyli - İSTANBUL TEL : 0 216 487 20 20-0216

Detaylı

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi 1 Çevre Koşullarının İnsan Üzerindeki Etkileri Çevre: Bir elemanın dışında çeşitli olayların geçtiği

Detaylı

Sıçramaya Karşı Korumalı Giysi

Sıçramaya Karşı Korumalı Giysi Dräger SPC 3800 Sıçramaya Karşı Korumalı Giysi Kimyasal koruyucu giysiler, bir kişinin cildinin tehlikeli sıvıların zararlı etkilerinden korunması gereken zamanlarda ve yerlerde kullanılır. Tüm vücudun

Detaylı

Cephe İskelelerinin Kurulum ve Söküm Aşamalarında Güvenli Çalışma Yöntemleri

Cephe İskelelerinin Kurulum ve Söküm Aşamalarında Güvenli Çalışma Yöntemleri Cephe İskelelerinin Kurulum ve Söküm Aşamalarında Güvenli Çalışma Yöntemleri Gaziantep, Kahramanmaraş, Adana, Mersin 2014 Sunum Amacı Cephe iskelelerinin güvenli bir şekilde kurulum ve söküm işlerinin

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR Kaynak: Forum Media Yayınc ncılık; İş Sağlığı ve GüvenliG venliği i için i in Eğitim E Seti RİSKLERLE MÜCADELE İşyerlerinde sağlık ve güvenliğin korunması ile ilgili önlemlerin

Detaylı

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ (İSGÜM) KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM LABORATUVARI

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ (İSGÜM) KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM LABORATUVARI T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ (İSGÜM) KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM LABORATUVARI KKD TEST TALEP FORMU Talep No: (Lab. tarafından doldurulacak) KURUM/

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR Kişisel Koruyucu Donanım Çalışanı, yürütülen işten kaynaklanan, sağlık ve güvenliği etkileyen bir veya birden fazla riske karşı koruyan, çalışan tarafından giyilen, takılan

Detaylı

3. İşyerinde risk değerlendirmesi yapıldıktan sonra önlemlere karar verilirken, hangi öncelik sıralamasının yapılması doğrudur?

3. İşyerinde risk değerlendirmesi yapıldıktan sonra önlemlere karar verilirken, hangi öncelik sıralamasının yapılması doğrudur? ÇALIŞMA SORULARI-İŞ KAZALARI-Bilal ÇOLAK 1. Aşağıda verilenlerden hangisi tehlikeli kimyasal maddelerle yapılan çalışmalarda riskin elimine edilmesi ya da azaltılması adına diğerlerine göre önceliğe sahiptir?

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Gürültü-Titreşim Parametrelerinde Dikkat Edilecek Hususlar İş Hijyeni Ayhan ÖZMEN İSG Uzmanı Fizik Mühendisi İSGÜM Şubat

Detaylı

PROTEK PROSTAR İtfaiyeci Elbisesi

PROTEK PROSTAR İtfaiyeci Elbisesi PROTEK PROSTAR Üretim Model Numarası 832100 o Dış Katman: Nomex Outershell Tough o Nem Bariyeri: Örgü Kumaşa lamine edilmiş PU Membran o Isı Katmanı: %100 Aramid keçe o İç Astar: Aramid/Viscose FR 50/50,

Detaylı

KişiSEL KORuYucu DOnanıMLaR

KişiSEL KORuYucu DOnanıMLaR BÖLÜM 45 KişiSEL KORuYucu DOnanıMLaR Prm. Serap Avcı BAlcı Kişisel Koruyucu Donanımlar (KKD) kişilerce giyilmek ve taşınmak amacıyla, bir veya birden fazla sağlık ve güvenlik tehlikesine karşı korunmak

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMINA İLİŞKİN RİSK BELİRLEME TABLOSU ÖRNEĞİ R İ S K L E R F İ Z İ K S E L K İ M Y A S A L B İ Y O L O J İ K

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMINA İLİŞKİN RİSK BELİRLEME TABLOSU ÖRNEĞİ R İ S K L E R F İ Z İ K S E L K İ M Y A S A L B İ Y O L O J İ K KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMINA İLİŞKİN RİSK BELİRLEME TABLOSU ÖRNEĞİ R İ S K L E R F İ Z İ K S E L K İ M Y A S A L B İ Y O L O J İ K MEKANİK TERMAL ELEKTRİK RADYASYON GÜRÜLTÜ AEROSOLLAR-SIVILAR-

Detaylı

HİJYENİK SARF MALZEMELER

HİJYENİK SARF MALZEMELER AYG-04-7500 MASKE Nonwoven-spunbond kumaş. 2 ve 3 katlı. Filitreli. Beyaz, mavi ve yeşil renklerde. Hijyenik, anti-allerjik, allerjik, hava geçirgenli, burun teli ile yüze tam uyum sağlama. AYG-04-7501

Detaylı

Halil CANTÜRK İbrahim Halil NURDAĞ. Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü

Halil CANTÜRK İbrahim Halil NURDAĞ. Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü Halil CANTÜRK İbrahim Halil NURDAĞ Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü Genel olarak kaynak teknolojisinden, bina kurulmasından, cihaz onarımlarına, ağır sanayiden

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kafa Koruma) İÇERİK Kafa Koruma

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kafa Koruma) İÇERİK Kafa Koruma KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kafa Koruma) İÇERİK Kafa Koruma 1 Amaç Her katılımcı, çimento fabrikalarında kafa koruma için kullanılan KKE hakkında bilgi sahibi olabilecek. Her katılımcı kendisine

Detaylı

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI 1 2 3 Enfeksiyon risklerinin Sağlık taramaları Koruyucu ekipman ve giysilerin kullanılması -El yıkama alışkanlıklarının, el hijyeninin artırılması -Kesici delici alet yaralanmalarını önlemeye yönelik düzenlemeler

Detaylı

BOYA İŞLERİ İÇİN KONTROL LİSTESİ

BOYA İŞLERİ İÇİN KONTROL LİSTESİ BOYA İŞLERİ İÇİN KONTROL LİSTESİ GENEL& İŞYERİ DÜZENİ VE HİJYEN Zemin, kayma veya düşmeyi önleyecek şekilde tasarlanmış ve iç ve dış zeminler düzenli olarak kontrol ediliyor Zeminde çökme, erime vb. deformasyonlar

Detaylı

Retro Motorlu Araçlar ve Aksesuarları Ltd.Şti. Ceketler / Jackets. Pantolonlar / Pants. Eldivenler / Gloves. Aksesuarlar/Accessoies

Retro Motorlu Araçlar ve Aksesuarları Ltd.Şti.  Ceketler / Jackets. Pantolonlar / Pants. Eldivenler / Gloves. Aksesuarlar/Accessoies Retro Motorlu Araçlar ve Aksesuarları Ltd.Şti. www.lemturkey.com 2017 Ceketler / Jackets Pantolonlar / Pants Eldivenler / Gloves Aksesuarlar/Accessoies Ceketler 2017 Ceketler / Erkek 145,00 Euro City LW800N

Detaylı

TEMEL İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ Kişisel Koruyucu Donanım Kullanımı

TEMEL İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ Kişisel Koruyucu Donanım Kullanımı YASAL DAYANAKLAR 1 6331 - İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU Ç a l ı ş a n l a r ı n Y ü k ü m l ü l ü k l e r i MADDE 19 (2) Çalışanların, işveren tarafından verilen eğitim ve talimatlar doğrultusunda yükümlülükleri

Detaylı

Kaynak İşlerinde Güvenlik

Kaynak İşlerinde Güvenlik Kaynak İşlerinde Güvenlik 1 Kaynak İşleri İle İlgili Kazalar Kazanın oluş nedeni Kaza oranı Yangın ve patlama % 3 Gözde Yaralanma - Göze yabancı cisim kaçması - Kaynağın gözü alması Sıcak metal kıvılcım

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/9) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/9) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/9) Deney Laboratuvarı Adresi : İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Tümsan 2 San. Sit. İkitelli Plaza No:21 K: 2/15 Küçükçekmece 34303 İSTANBUL / TÜRKİYE Tel : 0 212 485

Detaylı

BOYAHANE - CİLAHANE İŞLETME KRİTERLERİ

BOYAHANE - CİLAHANE İŞLETME KRİTERLERİ BOYAHANE - CİLAHANE İŞLETME KRİTERLERİ Murat EVLİCE ÇEVRE MÜHENDİSİ İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI TEL: 0507 179 80 98 0553 293 87 62 E- POSTA: murate@kayalarosgb.com muratevlice@gmail.com BOYAHANE - CİLAHANE İŞLETME

Detaylı

ZIEL TEKNOLOJİ VE ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER Perpa Tic. Merk. B Blok Kat:13 No:2418 34384 Şişli/İstanbul Tel : +90 212 210 63 23 Fax: +90 212 210 63 24

ZIEL TEKNOLOJİ VE ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER Perpa Tic. Merk. B Blok Kat:13 No:2418 34384 Şişli/İstanbul Tel : +90 212 210 63 23 Fax: +90 212 210 63 24 ZIEL TEKNOLOJİ VE ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER Perpa Tic. Merk. B Blok Kat:13 No:2418 34384 Şişli/İstanbul Tel : +90 212 210 63 23 Fax: +90 212 210 63 24 info@ www. Özel Başlık Dizaynı ULTITEC ÖZEL DİZAYNI ultitec-protection.com

Detaylı

Mebusevleri M. Anıt C. Şafak A. 8/11 06510 Tandoğan Ankara 1

Mebusevleri M. Anıt C. Şafak A. 8/11 06510 Tandoğan Ankara 1 Kod: ISG_TGE_15 KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM GENEL AÇIKLAMA Bu bilgilendirme notu İSG İş Güvenliği Temel Eğitim Seti nin bir parçası olan Kişisel Koruyucu Donanım konulu eğitim kapsamında hazırlanmıştır. Eğitimin

Detaylı

Uniwest UW 320 Tek Renk Parka

Uniwest UW 320 Tek Renk Parka Uniwest UW 320 Tek Renk Parka * Önde sağ ve sol cepler (fermuarlı, koruyucu kapaklı) * Alt cırt cırt bantlı cepler ve cep içinde Seffaf isimlik Sertifika: EN471 Class 2:2 / EN343 Class 3:1 Uniwest UW 321

Detaylı

TEMEL İSG Elle Kaldırma ve Taşıma İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği

TEMEL İSG Elle Kaldırma ve Taşıma İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği TEMEL İSG Elle Kaldırma ve Taşıma İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Ders Nu: 35 www.ustadlar.com.tr Elle Kaldırma ve Taşıma İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Konu; Elle Kaldırma ve Taşıma İşlerinde İş

Detaylı

Kapalı Alanlarda Çalışmalarda Güvenlik

Kapalı Alanlarda Çalışmalarda Güvenlik Kapalı Alanlarda Çalışmalarda Güvenlik Eğitimin Amacı Eğitimin amacı, işyerlerinde sağlıklı güvenli bir ortamı temin etmek, iş kazalarını ve meslek hastalıklarını %0 a indirmek, çalışanları yasal hak ve

Detaylı

İZMİR ADNAN MENDERES HAVALİMANI YENİ İÇ HATLAR TERMİNALİ VE ÇOKKATLI OTOPARK PROJESİ. İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ ve ÇEVRE ZİYARETÇİ SAHA GİRİŞ EĞİTİMİ

İZMİR ADNAN MENDERES HAVALİMANI YENİ İÇ HATLAR TERMİNALİ VE ÇOKKATLI OTOPARK PROJESİ. İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ ve ÇEVRE ZİYARETÇİ SAHA GİRİŞ EĞİTİMİ İZMİR ADNAN MENDERES HAVALİMANI YENİ İÇ HATLAR TERMİNALİ VE ÇOKKATLI OTOPARK PROJESİ İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ ve ÇEVRE ZİYARETÇİ SAHA GİRİŞ EĞİTİMİ HOŞGELDİNİZ İŞ KAZALARI Önlenebilir nedenlere bağlı olarak

Detaylı

Kod: ISG_TGE_02 GENEL AÇIKLAMA Bu bilgilendirme notu İSG İş Güvenliği Temel Eğitim Seti nin bir parçası olan Kazaların Önlenmesi konulu eğitim kapsamında hazırlanmıştır. Eğitimin CD üzerinde kayıtlı ya

Detaylı

.. ALT YÜKLENICI POLITIKASI

.. ALT YÜKLENICI POLITIKASI .. ALT YÜKLENICI. POLITIKASI. FUV Mühendislik, alt yüklenicilik hizmeti alması gereken durumlarda kendi çalışma prensiplerini paylaşan firmaları tercih eder. Alt yüklenici firma seçimi, kalite yönetim

Detaylı

Zabıta Hizmetlerinde İş Kazaları ve Alınması Gereken

Zabıta Hizmetlerinde İş Kazaları ve Alınması Gereken Zabıta Hizmetlerinde İş Kazaları ve Alınması Gereken Önlemler İbrahim Deniz EKİCİ A-Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Elektronik ve Haberleşme Mühendisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi AMAÇ Yerel yönetimlerin

Detaylı

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Kişisel Koruyucu Donanımların Piyasa

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/6) Deney Laboratuvarı Adresi : Organize Sanayi Bölgesi 10. Cadde No: 4 Melikgazi 38070 KAYSERİ / TÜRKİYE Tel : 90 352 321 11 06 Faks : 90 352 321 15 69 E-Posta :

Detaylı

KAYNAK İŞLERİNDE GÜVENLİK. Kaynak genel anlamda iki metal parçayı birbirine birleştirmek için yapılan işlemdir.

KAYNAK İŞLERİNDE GÜVENLİK. Kaynak genel anlamda iki metal parçayı birbirine birleştirmek için yapılan işlemdir. KAYNAK İŞLERİNDE GÜVENLİK Kaynak genel anlamda iki metal parçayı birbirine birleştirmek için yapılan işlemdir. Pratik olarak bütün kaynak usulleri pek az istisnası ile, kaynak yerinin erime veya metalin

Detaylı

KORUYUCU EKİPMAN KULLANMA TALİMATI

KORUYUCU EKİPMAN KULLANMA TALİMATI YÖN.TL.26 28.05.2013 14.01.2014 01 1/6 1.0 AMAÇ: sağlık hizmetleri ile ilişkili enfeksiyonların ve çapraz bulaşların önlenmesi amacıyla sağlık personeli,hasta,hasta refakatçileri ve ziyaretçiler için uygun

Detaylı

Baş ve Başüstü. Koruyucular

Baş ve Başüstü. Koruyucular Baş ve Baş Baş ve Başüstü Koruyucular üstü EN İşaretlerinin Anlamı Kod Numarası Filtre Tipi Gölge Numarası 2 2C veya 3 4 5 6 Ultraviyole (UV) Renk düzgünleştirilmiş ultraviyole İnfrared (IR) Güneş koruma

Detaylı

7.Hafta: Risk ve Risk Analizi. DYA 114 Çevre Koruma. BÜRO YÖNETİMİ ve YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI Yrd.Doç.Dr. Sefa KOCABAŞ

7.Hafta: Risk ve Risk Analizi. DYA 114 Çevre Koruma. BÜRO YÖNETİMİ ve YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI Yrd.Doç.Dr. Sefa KOCABAŞ 7.Hafta: Risk ve Risk Analizi DYA 114 Çevre Koruma BÜRO YÖNETİMİ ve YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI Yrd.Doç.Dr. Sefa KOCABAŞ RİSK ve RİSK ANALİZİ Risk Belirli bir tehlikeli olayın meydana gelme olasılığı

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU MOIL BLUE

GÜVENLİK BİLGİ FORMU MOIL BLUE 1. MADDE / MÜSTAHZAR VE ŞİRKET / İŞ SAHİBİNİN TANITIMI 1.1 Madde/ Müstahzarın Tanıtılması Ürün adı 1.2 Madde / Müstahzarın Kullanımı Adblue 1.3 Firmanın Tanıtımı MİLAN PETROL SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 10013

Detaylı

T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı. Sayı : 35677068-934.99-09/02/2015 Konu : Teklife Davet

T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı. Sayı : 35677068-934.99-09/02/2015 Konu : Teklife Davet Evrak Tarih ve Sayısı: 09/02/2015-6337 T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Sayı : 35677068-934.99-09/02/2015 Konu : Teklife Davet Sayın : Üniversitemiz Bakım Onarım ve

Detaylı

SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU EKİPMANLARI (SPKE) ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ

SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU EKİPMANLARI (SPKE) ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU EKİPMANLARI (SPKE) ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ Hastalara sağlık hizmeti ve bakım veren sağlık çalışanlarının, başta kırım kongo kanamalı ateşi, insan immün yetmezlik virüsü (HIV),

Detaylı

PATLAMADAN KORUNMA DOKÜMANI - (İşyerinin Unvanı Yazılacaktır) -

PATLAMADAN KORUNMA DOKÜMANI - (İşyerinin Unvanı Yazılacaktır) - GENEL BİLGİLER TABLO İşyeri Unvanı : İşyerinin Adresi : İşveren : İşveren Vekili (Adı, Soyadı, Unvanı) : Faaliyetin Yapıldığı Yerin Adresi* : Tehlike Sınıfı : SGK Sicil No. : Ticaret Sicil No : Vergi No.

Detaylı

RİSK DEĞERLENDİRMESİ EĞİTİMİ. Öğr. Gör. Metin BAYRAM Sakarya Üniversitesi İSG Koordinatörü B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı

RİSK DEĞERLENDİRMESİ EĞİTİMİ. Öğr. Gör. Metin BAYRAM Sakarya Üniversitesi İSG Koordinatörü B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı RİSK DEĞERLENDİRMESİ EĞİTİMİ Öğr. Gör. Metin BAYRAM Sakarya Üniversitesi İSG Koordinatörü B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı TEHLİKE VE RİSK KAVRAMLARI Tehlike : Makine ve İş Ekipmanları Kullanımı Riskler: a)

Detaylı

MAKİNE HALISI ÜRETİMİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

MAKİNE HALISI ÜRETİMİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MAKİNE HALISI ÜRETİMİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi Emirhan GÜNAYDIN İSG Uzmanı

Detaylı

İş Hijyeni Ölçümleri ve Mevzuat

İş Hijyeni Ölçümleri ve Mevzuat T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İş Hijyeni Ölçümleri ve Mevzuat ZEKİYE KARAKAYA İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Başkanlığı İSGÜM

Detaylı

Çadırlar Çadırın Parçaları

Çadırlar Çadırın Parçaları Çadırlar Çadırın Parçaları Poller, pol doktoru, çadır kazıkları, germe ipleri, sabitleme lastikleri, metal askı. 11.04.2018 271 Çadırlar Çadır seçerken nelere dikkat etmeliyim Amaca uygunluğuna, Kaç kişilik

Detaylı

TEHLİKELİ ENERJİNİN KONTROLÜ. ETİKETLEME ve KİLİTLEME SİSTEMLERİ. Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için eğitim Seti

TEHLİKELİ ENERJİNİN KONTROLÜ. ETİKETLEME ve KİLİTLEME SİSTEMLERİ. Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için eğitim Seti TEHLİKELİ ENERJİNİN KONTROLÜ ETİKETLEME ve KİLİTLEME SİSTEMLERİ Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için eğitim Seti NEDEN ENERJİNİN KONTROLÜ? Kontrolsüz Enerji Ölümcüldür! TEHLİKELİ

Detaylı