TSSB NİN EMDR TERAPİSİ KES ANTALYA

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TSSB NİN EMDR TERAPİSİ KES ANTALYA"

Transkript

1 TSSB NİN EMDR TERAPİSİ KES ANTALYA

2 EMDR, Eye Movement Desensitization and Reprocessing Göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme Psikodinamik, bilişsel, davranışsal ve danışan merkezli yaklaşımlar gibi çok iyi bilinen farklı yaklaşımların öğelerini bir araya getiren bir terapi yöntemidir (Shapiro, 2001).

3 EMDR Göz hareketlerini ya da ses, dokunma gibi iki yönlü hareketleri kullanarak travmatik anının yeniden işlenmesini sağlar Exposure terapilerinden farklı olarak, travmatik anıya tekrar tekrar maruz bırakılmasını gerektirmez Serbest çağrışım yöntemini kullanır Travmatik anının yeniden konsolidasyonu ile etkili olduğu düşünülmektedir.

4 20 den fazla RCT ile TSSB de etkililiği kanıtlanmıştır (Bisson ve Andrew 2007) TSSB terapilerine yönelik bir meta-analizde ise EMDR ve travma odaklı CBT eşit etkili olarak bildirilmiştir (Seidler ve Wagner 2006). TSSB için BDT ile benzer etkililikte, ev ödevi gerektirmemesi ve daha hızlı etkinlik (Chen ve ark 2015) TSSB de orta düzeyde etkili, Cusack ve ark 2016

5 Çalışmaların ortak sonucu EMDR ile olumsuz etki bildirilmemesi İzlemde etkinliğin kaybolmaması Bazı çalışmalarda izlemde etkinliğin arttığı bilgisi vardır (Van der Kolk 2014)

6

7 PRIMER Table 4 Key recommendat ions from several clinical pract ice guidelines for PTSD Guideline Year Recommendations Refs UK National Institute for Health and Care Excellence Canadian Psychiatric Association International Psychopharmacology Algorithm Project International Society for Traumatic Stress Studies American Psychiatric Association US Veterans Affairs and Department of Defense Australian Centre Posttraumatic Mental Health 2005 Trauma-focused cognitive behavioural therapy or EMDR recommended as first-line treatment. Drug treatments should not be used as a routine first-line treatment Fluoxetine, paroxetine, sertraline or venlafaxine extended release recommended as first-line treatments. Mirtazapine, fluvoxamine, phenelzine, moclobemide, with or without adjuctive olanzapine or risperidone recommended as second-line treatments Prazosin and trazodone are emphasized at initial step; if considerable PTSD symptoms remain, an antidepressant (SSRI, SNRI or TCA) may be tried. With partial improvement and residual symptomatology, augmentation may be tried; the best options are antipsychotics, clonidine, topiramate and lamotrigine Cognitive behavioural therapy that comprises exposure therapy, cognitive therapy, stress inoculation training or a combination of these; or EMDR; or SSRIs; or SNRIs are all recommended first-line treatments. There is good evidence for augmentation with atypical antipsychotics. Adjunctive treatments with prazosin and mirtazapine have proved promising Cognitive behavioural therapy, SSRIs or EMDR are all considered to have strong evidence of efficacy. Various other medications may be useful Trauma-focused psychotherapy that includes components of exposure and/or cognitive restructuring; or stress inoculation training; or SSRIs; or SNRIs are all recommended first-line treatments. Other medications may be useful Trauma-focused cognitive behavioural interventions or EMDR with in vivo exposure are recommended as first-line treatments. Drug treatments should not be used as routine first-line treatments. When medication is considered, SSRIs are the first choice , ,252 EMDR, eye movement desensitization and reprocessing; PTSD, post-traumatic stress disorder; SNRI, serotonin and noradrenaline reuptake inhibitor; SSRI, selective serotonin reuptake inhibitor; TCA, tricyclic antidepressant

8 EMDR etki mekanizması en çok sorgulanan tedavi yöntemidir Bu da araştırmacıları fizyolojik çalışmalara görüntüleme çalışmalarına yönlendirmiştir

9 Travma tedavilerinin ana hedefi travmatik anılardır. PE alışma süreçlerini uyarır ve tekrarlanan imgelem ve invivo exposure egzersizleri ile düzeltici öğrenmeyi uyarır, Bilişsel terapi travmatik olayı izleyerek gelişen uyum bozucu bilişlere tekrarlayan meydan okumaları içerir, bunun için bilişsel yeniden yapılandırma tekniklerini kullanır

10 EMDR, travmatik anıları, özellikle yüksek emosyonel yükü olan imgeleri çağırır, bununla eş zamanlı olarak horizontal göz hareketleri kullanır Ilk açıklama: Adaptif bilgi işleme açıklaması EMDR nin hemisferler arası iletişimi uyardığını varsaymıştır (Shapiro 1989). Bu mekanizma, bununla beraber, iki EEG çalışması ile desteklenmemiştir,

11 oryantasyon yanıtı varsayımı Deneysel destek almıştır Göz hareketleri, bilişsel süreçlerde artmış uyarılmışlık, artmış keşfetme davranışı uyarır, bunları daha esnek ve etkili hale getirir. Bu uyarılmışlık evresini refleksif bir de-arousal (yetersiz Uyarılmışlık) evresinin izlediği düşünülmektedir. Göz hareketleri ile ilişkili bazı fizyolojik değişiklikler bu oryantasyon yanıtı varsayımına uymaktadır, örneğin deri iletkenliği ve kalp hızı değişiklikleri gibi

12 Bununla beraber, diğer değişiklikler, örneğin artmış solunum öne sürülen eylem mekanizması ile uyumlu değildir Üçüncü açıklama, working memory (WM) teorisi temelindedir, WM nin kaynaklarının sınırlı kapasitesi için iki ayrı görev yarışır (yeniden hatırlama geri çağırma ve göz hareketleri)

13 Working memory teorisi Bu teoriye göre, göz hareketleri geri çağırma sırasında anıları daha labil hale getirir ve göz hareketlerinin rekabeti ve WM nin sınırlı kapasitesi için geri çağırma, canlılığı ve emosyonaliteyi yansıtan görsel imgelerin indirgemesine yol açar. Bu bellek indirgemesi gelecekteki geri çağırmalar boyunca kararlı kalacağı düşünülür, çünkü anı geri çağırması erken geri çağırmaların doğasından etkilenir

14 Çeşitli çalışmalar (ör: van den Hout, Muris, Salemink ve Kindt 2001) EMDR ve benzeri göz hareketlerinin anı ile ilişkili affekt ve imajların canlılığını azalttığını göstermişlerdir.

15 Göz hareketleri ile geri çağırma yapıldığında sağ amigdala ve rostral ACC aktivitesi belirgin olarak azalmıştır. Amigdaladan rostral ACC e işlevsel bağlantı göz hareketleriyle geri çağırmadan sonra azalmıştır. Göz hareketleri ile yaplan EMDR nin emosyonel işleme ile ilişkili beyin alanlarında aktivite ve bağlantıyı azaltabilir.

16 EMDR Sıkıntıyı ve buna bağlı kaçınmayı azaltır, duyarsızlaşma sağlar, bu yolla da anı ile ilgili bilginin işlenmesi artıyor olabilir. Olayın imgeleri daha az belirgin hale gelerek, daha erişilebilir ve daha fazla uyumsal bilgiye katılabilir. Böylece bellek ağı içinde daha fazla bağlantılar sağlanabildiği varsayılır (Shapiro 2001).

17 EMDR NİN 8 EVRESİ EMDR sekiz evrede uygulanır, üç ile sekizinci evre arası bir çok seansta gerçekleşir. Travmatik anılarla çalışmak hemen her zaman hasta için sıkıntı vericidir. Bu yüzden EMDR terapisti hastanın kendi kaynaklarına yönelir ve olumsuz duygulanımlarla başa çıkabilmesi için beceriler geliştirmesine çalışır.

18 En eski anı Travmatik anı ile ilişkili tüm bellek ağlarının işlenmesini sağlamak için; tedavi genellikle en erken yaşam döneminde yaşanmış olan ilişkili olayla başlar. Önce travmatik anılar hedeflenir ve çözülür, ardından EMDR şimdiki durumlara yönelir. İşleme duygusal huzursuzluk çıkarır ve aktif semptom ve huzursuzluk kalmayana kadar işlemeye devam edilir.

19 Birinci evre Terapist: Tam bir öykü alır, EMDR için danışanın hazırlığını değerlendirir Tedavi planı geliştirir. EMDR tedavisi için uygun hedefleri tanımlar.

20 Hedefler Duygu yönetimi için kaynakların geliştirilmesini (hastanın güçlendirilmesini) rahatsız edici anıların belirlenmesini, ilişkili geçmiş olayların saptanmasını, stres yaratan şimdiki durumların belirlenmesini, olumlu gelecek eylemler için imgesel kalıplar geliştirilmesini (future template) içerir.

21 İkinci evre Bir hazırlama ve stabilizasyon evresidir ve terapötik ilişki kurmayı, ulaşılabilir beklentileri belirlemeyi, danışanın semptomları hakkında eğitimini içerir. Travmatik anılarla çalışmadan önce hastanın kaynakları, örneğin güvenlik, duygu yönetimi ve kendini kontrol etme becerileri geliştirilmesi ve güçlendirilmesine odaklanılır.

22 Danışanın kendi kendisini yatıştıran teknikleri öğrenmesi tedavinin önemli bir elemanıdır ve danışanın seanslar arası ve seans sırasında stabilliğini sürdürmesi ve tamamlanmamış seansların kapanışı için kullanılır.

23 3. evre Travmatik anının işlenmesi başlar. Hedef anı = resim belirlenir.

24 Olumsuz biliş Hastadan bu resimle beraber gelen, onun hatırlattığı algılar, bilişler, duygu ve beden duyumları istenir. Her travmatik anı insanlarda kendiliği ile ilgili olumsuz bir biliş (kognisyon) oluşturur. Danışandan hedef anıyı Yetersizim Değersizim Kendimi koruyamam Zayıfım Sevilmeyi hak etmiyorum Tehlikedeyim Aptalım Çaresizim... düşündüğünde şu anda kendiliğiyle ilgili nasıl bir bilişe sahip olduğunu belirlemesi istenir.

25 Olumsuz biliş Danışanın kendisi hakkındaki bilişi mantıksızdır (yetersizim, kendimi koruyamam, sevilmeyi hak eden biri değilim gibi). Kendiliği ile ilgili bu olumsuz ve mantıksız biliş çoğu zaman; genel bir inanç değildir, Travmatik olay ya da anımsandığında ya da tetikleyiciler karşısında çıkan bir inançtır.

26 Olumlu biliş Hedef resme baktığında şu anda hangi olumlu inanca (bilişe) sahip olmayı arzu ettiği belirlenir. Güçlüyüm Kendime güvenebilirim Seçeneklerim var Güvendeyim Değerliyim Yeterliyim Geçti gitti geride kaldı Artık güvendeyim

27 Bilişin değeri Bilişin değeri ölçeği= validity of cognition=voc, Shairo nun önerdiği, 1 ile 7 arasında bir ölçektir ve 1 hiç inandırıcı değil, 7 tam olarak inandırıcı şeklinde puanlanır. 1 7 Arzu edilen olumlu bilişin hedef resme bakıldığında ne kadar inandırıcı, geçerli hissedildiğinin sayısal ifadesi danışandan alınır.

28 Duygu Danışanın hedef resmi belirlemesi ve onunla beraber gelen olumsuz bilişi tanımlaması bellek ağlarını harekete geçirir ve güçlü duygulanımlar uyandırır. Danışanın bu duyguları fark etmesi ve tanımlaması istenir, not alınır.

29 Öznel sıkıntı birimi Danışan Öznel Sıkıntı Birimi Ölçeği =(subjective unit of disturbance scale= SUD) üzerinde sıkıntısının düzeyini oranlar. SUD; 0 ile 10 arasında; 0= hiç sıkıntı yok ve 10= hayal edilebilecek en yüksek sıkıntı şeklinde tanımlanan bir ölçektir. 0 10

30 Beden Resmin verdiği rahatsızlığın bu ölçekte düzeyini belirledikten sonra, danışandan bu sıkıntıyı bedeninde en çok nerede hissettiğini belirlemesi istenir. Bu odaklanma ona saf algısal semptomlarını tanıması ve etiketlemesi (ör boğazda sıkılma) ve bilişsel müdahalelerden bunları ayırmasına (ör: çaresizim) izin verir.

31 4. evre/işleme Bu aşamada danışandan, hedef resme, olumsuz bilişe, bunlarla ilişkili duygu ve beden duyumlarına odaklanması istenir, Hadi bakalım, bırak ne olursa olsun yönergesi verilir ve iki yönlü uyarıma başlanır. İki yönlü uyarım; terapistin parmağının danışanın gözlerinden rahatsız olamayacağı ve mümkün olan en yakın mesafede 15 saniye veya daha uzun bir süre boyunca bir uçtan bir uca gitmesi ile sağlanır.

32

33 Danışan bir yandan içsel odaklarına odaklanırken bir yandan da terapistin parmağını izler. Bilateral uyarım sırasında terapist sıklıkla Güzel, hı hı, evet gibi olumlu uyaranlar vererek hastanın odağında kalmasına yardım eder.

34 Göz hareketleri setinden sonra, danışandan materyali bırakması, derin nefes alması istenir ve sorulur: Şimdi sende ne var? Genellikle bir dahaki göz hareketleri seti için kullanılacak yeni materyal; resim, düşünce, duyum veya emosyon oluşur.

35 Terapist gelen materyal hakkında hiç yorum yapmaz, soru sormaz, dinler, not alır ve Güzel, devam edelim diyerek tekrar bilateral uyarımı başlatır. Tekrarlanan iki yönlü uyarımlar ve hastanın geri bildirimleri seans içinde bir çok defa yaşanır. Danışan tipik olarak duygu durumda, fizyolojik işlevlerde ve bilişsel iç görüde değişimler bildirir.

36 İki yönlü uyarım uygulandıkça olumsuz resim, inanç ve duygular daha az geçerli, daha az belirgin ve olumlu olanlar daha belirgin hale gelir. 4. evre SUD sıfır olduğunda biter (Shapiro 2001)

37 5. evre/yükleme/installation Bu evre hedeflenen anıyı danışanın sıkıntı yaşamadan anımsaması ile başlar. Hastanın bu anı ile ilgili ifadeleri teşvik edilerek iç görüsünün sağlamlaşması sağlanmaya çalışılır. Danışandan hedef anıyı düşünürken, aynı zamanda yeni bilişe odaklanması istenir ve iki yönlü uyarım yapılır.

38 Amaç; olumlu bilişe olan inancın kuvvetlenmesidir, bu inancın değeri (VoC) 6 veya 7 olana kadar göz hareketlerine devam edilir.

39 6. evre/beden taraması Danışandan hedef resim ve olumlu bilişe odaklanırken bedeninde herhangi bir gerginlik olup olmadığına dikkat etmesi istenir. Başlangıçta hedeflenen travmatik anı herhangi bir beden duyumu olmaksızın anımsanana kadar EMDR işlemi tamamlanmış kabul edilmez. Hasta rahatsız edici bir beden duyumu bildiriyorsa rahatlayana kadar işlemeye devam edilir.

40 7. evre/kapanış Terapist işlemenin yeterince sağlanıp sağlanmadığına karar verir. Eğer yeterince işleme olmadı ise seans evre 2 de geliştirilen kendi kendini yatıştırma teknikleri uygulanarak bitirilir ve yeni seansta devam edileceği hastaya açıklanır. Seanslar arasında da işlemenin devam edebileceği bilgisi verilir.

41 Günlük Hedef anı ile ilişkili rüyalar, dalıcı düşünceler, iç görüler, anılar ve çeşitli duygular şeklinde ortaya çıkan veriler bir günlük ile kaydedilmelidir.

42 7. evrenin sonunda hiç semptomu olmayan danışanlarda da tedavi bitirilmiş kabul edilmez, bir kontrol seansı ile (8. Evre) terapinin etkileri değerlendirilir.

43 8. evre/yeniden değerlendirme Tekrar değerlendirme seansı ilk uygulamadan sonraki her seansın başlangıç aşaması Terapist danışandan önceki seansta çalışılan hedef anıyı anımsaması ve tedavinin etkileri üzerine bir değerlendirme yapmasını ister. Ardından danışanın günlüğü gözden geçirilir ve hem tedavinin etkisi değerlendirilir hem de odaklanılması gereken konular hakkında bilgi edinilir.

44 EMDR zihinsel engelliler gibi dezavantajlı gruplarda Bipolar ve şizofreni gibi ağır mental hastalıklarda travma çalışılmasına olanak verme gibi avantajlara sahiptir

45 Chen L, Zhang G, Hu M, Liang X. Eye movement desensitization and reprocessing versus cognitivebehavioral therapy for adult posttraumatic stress disorder: systematic review and meta-analysis. J Nerv Ment Dis Jun;203: Jowett S, Karatzias T,Brown M, Grieve A, Paterson D, Walley R Eye movement desensitization and reprocessing (EMDR) for DSM-5 posttraumatic stress disorder (PTSD) in adults with intellectual disabilities: A case study review. Psychol Trauma. 2016;8: Thomaes K, Engelhard IM, Sijbrandij M, Cath DC, Van den Heuvel OA. Degrading traumatic memories with eye movements: a pilot functional MRI study in PTSD European Journal of Psychotraumatology 2016, 7:

46

EMDR Nedir? EMDR nin Ortaya Çıkışı

EMDR Nedir? EMDR nin Ortaya Çıkışı EMDR Nedir? EMDR- Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme- savaş stresi, taciz, doğal afetler veya çocukluk döneminde yaşanan üzücü olaylar gibi rahatsız edici yaşam deneyimlerinin neden

Detaylı

OKB HASTALARINDA EMDR UYGULAMALARI. Doç Dr Önder Kavakcı 2017, Antalya

OKB HASTALARINDA EMDR UYGULAMALARI. Doç Dr Önder Kavakcı 2017, Antalya OKB HASTALARINDA EMDR UYGULAMALARI Doç Dr Önder Kavakcı 2017, Antalya OKB Yaşam boyu yaygınlığı %2-3 Yaşam boyu önemli sıkıntıya ve hatta yeti yitimi Yaklaşık 112 milyon insanın OKB den mustarip olduğu

Detaylı

Özgül Fobinin Göz Hareketleri ile Duyarsýzlaþtýrma ve Yeniden Ýþleme Yöntemi ile Tedavisi: Bir Olgu Sunumu

Özgül Fobinin Göz Hareketleri ile Duyarsýzlaþtýrma ve Yeniden Ýþleme Yöntemi ile Tedavisi: Bir Olgu Sunumu OLGU SUNUMU Özgül Fobinin Göz Hareketleri ile Duyarsýzlaþtýrma ve Yeniden Ýþleme Yöntemi ile Tedavisi: Bir Olgu Sunumu Treatment of Specific Phobia with Eye Movement Desensitization and Reprocessing Method:

Detaylı

Dr. Dursun Hakan Delibaş Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi 21. KES ( /Antalya)

Dr. Dursun Hakan Delibaş Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi 21. KES ( /Antalya) Dr. Dursun Hakan Delibaş Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi 21. KES (19-22.04.2017/Antalya) Psikosomatik Hastalıklar Travma İlişkisi Araştırmalardan örnekler Sonuç Sunum

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Bölüm 3. Bilişsel Kavramsallaştırma 29 Bilişsel Model 30 İnançlar 32 Davranışın Otomatik Düşüncelerle İlişkisi 36.

İÇİNDEKİLER. Bölüm 3. Bilişsel Kavramsallaştırma 29 Bilişsel Model 30 İnançlar 32 Davranışın Otomatik Düşüncelerle İlişkisi 36. İÇİNDEKİLER Bölüm 1. Bilişsel Davranış Terapisine Giriş 1 Bilişsel Davranış Terapisi Nedir? 2 Bilişsel Davranış Terapisinde Altta Yatan Teori Nedir? 3 Araştırmalar Ne Diyor? 4 Beck, Bilişsel Davranış Terapisini

Detaylı

EMDR; psikodinamik, bilişsel, davranışçı ve danışan. EMDR (Göz Hareketleri İle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme): Psikoterapide Farklı Bir Seçenek

EMDR; psikodinamik, bilişsel, davranışçı ve danışan. EMDR (Göz Hareketleri İle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme): Psikoterapide Farklı Bir Seçenek Düşünen Adam Psikiyatri ve Nörolojik Bilimler Dergisi 2010;23:195-205 EMDR (Göz Hareketleri İle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme): Psikoterapide Farklı Bir Seçenek Derleme / Review Önder Kavakcı 1, Orhan

Detaylı

PSİKOLOJİK BOZUKLUKLARIN TEDAVİSİ. PSİ154-PSİ162 Psikolojiye Giriş II

PSİKOLOJİK BOZUKLUKLARIN TEDAVİSİ. PSİ154-PSİ162 Psikolojiye Giriş II PSİKOLOJİK BOZUKLUKLARIN TEDAVİSİ Psikolojik bozukluklar nasıl iyileştirilir? Tedavi için uygun kişi kimdir? En mantıklı tedavi yaklaşımı hangisidir? Bir terapi biçimi diğerlerinden daha iyi midir? Herhangi

Detaylı

BAĞLANMA ve TERAPİ DE BAĞLANMA YRD.DOÇ.DR.ESRA PORGALI ZAYMAN İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PSİKİYATRİ AD

BAĞLANMA ve TERAPİ DE BAĞLANMA YRD.DOÇ.DR.ESRA PORGALI ZAYMAN İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PSİKİYATRİ AD BAĞLANMA ve TERAPİ DE BAĞLANMA YRD.DOÇ.DR.ESRA PORGALI ZAYMAN İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PSİKİYATRİ AD BAĞLANMA NEDİR? Çocuk ile bakım veren kişi arasında gelişen ilişkide, çocuğun bakım veren kişiyle

Detaylı

Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme: Yaklaşımın Etkililiği ve Bugünkü Durumu

Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme: Yaklaşımın Etkililiği ve Bugünkü Durumu Ege Eğitim Dergisi 2008 (9) 2: 79-92* Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme: Yaklaşımın Etkililiği ve Bugünkü Durumu Serkan Denizli¹ Öz Bu makalede 1980 li yılların sonunda ortaya çıkan

Detaylı

EMDR; psikodinamik, bilişsel, davranışçı ve danışan. EMDR (Göz Hareketleri İle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme): Psikoterapide Farklı Bir Seçenek

EMDR; psikodinamik, bilişsel, davranışçı ve danışan. EMDR (Göz Hareketleri İle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme): Psikoterapide Farklı Bir Seçenek Düşünen Adam Psikiyatri ve Nörolojik Bilimler Dergisi 2010;23:195-205 EMDR (Göz Hareketleri İle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme): Psikoterapide Farklı Bir Seçenek Derleme / Review Önder Kavakcı 1, Orhan

Detaylı

BASKIDA. Şizofreni Olgusunda Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (EMDR) Uygulaması ve Kliniğe Etkileri: Olgu Sunumu

BASKIDA. Şizofreni Olgusunda Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (EMDR) Uygulaması ve Kliniğe Etkileri: Olgu Sunumu Türk Psikiyatri Dergisi 2017;28(): Şizofreni Olgusunda Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (EMDR) Uygulaması ve Kliniğe Etkileri: Olgu Sunumu BASKIDA 2 Alişan Burak YAŞAR 1, Seda KİRAZ

Detaylı

Açıklama 2008-2010. Araştırmacı: YOK. Danışman: YOK. Konuşmacı: YOK

Açıklama 2008-2010. Araştırmacı: YOK. Danışman: YOK. Konuşmacı: YOK Açıklama 20082010 Araştırmacı: YOK Danışman: YOK Konuşmacı: YOK TRAVMA SONRASI STRES BOZUKLUĞU VE UYKU Hypnos (Uyku Tanrısı) Nyks (Gece Tanrısı) Hypnos (uyku tanrısı) ve Thanatos (ölüm tanrısı) Morpheus

Detaylı

Sınav Kaygısına Bilişsel Davranışçı Yaklaşım

Sınav Kaygısına Bilişsel Davranışçı Yaklaşım Sınav Kaygısına Bilişsel Davranışçı Yaklaşım Psk.Dr.Zeynep Tüzün Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Ergen Sağlığı Birimi Sınav kaygısı; bir değerlendirme öncesi

Detaylı

HAFİF TRAVMATİK BEYİN HASARI (mtbi) ve GENEL TEDAVİ İLKELERİ

HAFİF TRAVMATİK BEYİN HASARI (mtbi) ve GENEL TEDAVİ İLKELERİ HAFİF TRAVMATİK BEYİN HASARI (mtbi) ve GENEL TEDAVİ İLKELERİ Doç.Dr. Cemil ÇELİK Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Gülhane Tıp Fakültesi, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Sunumun Hedefleri Genel Bilgiler mtbi

Detaylı

Zorlu Yaşantılar Sonrası Stres Belirtileri (Travma Sonrası Stres Bozukluğu)

Zorlu Yaşantılar Sonrası Stres Belirtileri (Travma Sonrası Stres Bozukluğu) Zorlu Yaşantılar Sonrası Stres Belirtileri (Travma Sonrası Stres Bozukluğu) Huriye Tak Uzman Klinik Psikolog Türk Kızılayı Bağcılar Toplum Merkezi Sağlık ve Psikososyal Destek Programı Asistanı İÇERİK

Detaylı

EMDR da Hareketin Mekanizmalarına Odaklanma. Louise Maxfield

EMDR da Hareketin Mekanizmalarına Odaklanma. Louise Maxfield EMDR da Hareketin Mekanizmalarına Odaklanma Louise Maxfield Çeviren: ŞEBNEM TÜRKDALI Edit: Asena Yurtsever Londra Sağlık Bilimleri Merkezi, Batı Ontario Üniversitesi, Londra, Ontario, CA Çocuklarım henüz

Detaylı

Meslekte Ruh Sağlığı. A.Tamer Aker İstanbul Bilgi Üniversitesi Travma ve Afet Ruh Sağlığı AD

Meslekte Ruh Sağlığı. A.Tamer Aker İstanbul Bilgi Üniversitesi Travma ve Afet Ruh Sağlığı AD Meslekte Ruh Sağlığı A.Tamer Aker İstanbul Bilgi Üniversitesi Travma ve Afet Ruh Sağlığı AD Çalışan Sağlığı Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından sağlık, kişinin bedensel, ruhsal ve sosyal bakımdan tam

Detaylı

Madde Bağımlılığı Protokolü

Madde Bağımlılığı Protokolü EMDR la Madde Bağımlılığı Tedavisi 1 Madde Bağımlılığı Protokolü Çeviren: Benek Altaylı Madde bağımlılığının EMDR la tedavisinin temel aşamaları aşağıdaki gibidir: Birinci Aşama: Doğru tanıya ulaşma ve

Detaylı

Etkinlik Listesi BÖLÜM II İLİŞKİLENDİRME AŞAMASI 67

Etkinlik Listesi BÖLÜM II İLİŞKİLENDİRME AŞAMASI 67 İçindekiler Etkinlik Listesi Önsöz XII XIV BÖLÜM I GİRİŞ 1 1. Danışmanlık ve yardım nedir? 3 Bölüm sonuçları 3 Danışmanlık, psikoterapi ve yardım 4 Danışmanlık nedir? 9 Yaşam becerileri danışmanlığı yaklaşımı

Detaylı

Bilişsel Davranışçı Terapi de Diploma Programı (BDT) Tanıtım Broşürü

Bilişsel Davranışçı Terapi de Diploma Programı (BDT) Tanıtım Broşürü Bilişsel Davranışçı Terapi de Diploma Programı (BDT) Tanıtım Broşürü PSİKOLOJİ DÜNYASINDAKİ EN İYİ YAKLAŞIMLARINDAN BİRİ İLE BİLGİNİZİ KEŞFETMEK İÇİN BİZE KATILIN Kıbrıs Türk Psikologlar Derneği ve Future

Detaylı

Flashforward (Gelecek Çalışması) Prosedürü: Felaketle Yüzleşmek. Özet

Flashforward (Gelecek Çalışması) Prosedürü: Felaketle Yüzleşmek. Özet Flashforward (Gelecek Çalışması) Prosedürü: Felaketle Yüzleşmek Özet Flashforward (Gelecek Çalışması) Prosedürü, EMDR ın gelecekte gerçekleşmesinden korkulan durumların işlenmesinde nasıl kullanılacağınız

Detaylı

EMDR GÖZ HAREKETLERİ İLE SİSTEMATİK DUYARSIZLAŞTIRMA VE YENİDEN İŞLEME. (Eye Movement Desensitization and Reprossesing)

EMDR GÖZ HAREKETLERİ İLE SİSTEMATİK DUYARSIZLAŞTIRMA VE YENİDEN İŞLEME. (Eye Movement Desensitization and Reprossesing) EMDR GÖZ HAREKETLERİ İLE SİSTEMATİK DUYARSIZLAŞTIRMA VE YENİDEN İŞLEME (Eye Movement Desensitization and Reprossesing) Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Panik Atak ve Sınav Kaygısı ndan Kısa Sürede Kurtulmanın

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ Dr. Hayal Yavuz Güzel ÖZGEÇMİŞ E-Posta : hyguzel@hacettepe.edu.tr Telefon : +90 (312) 7805336 Adres : Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü 06800, Beytepe Ankara Eğitim Mezuniyet Tarihi

Detaylı

ÇÖZÜM ODAKLI TERAPİLER & KİŞİLERARASI İLİŞKİLER TERAPİSİ PSİKOTERAPİ KURAMLARI II

ÇÖZÜM ODAKLI TERAPİLER & KİŞİLERARASI İLİŞKİLER TERAPİSİ PSİKOTERAPİ KURAMLARI II ÇÖZÜM ODAKLI TERAPİLER & KİŞİLERARASI İLİŞKİLER TERAPİSİ PSİKOTERAPİ KURAMLARI II ÇÖZÜM ODAKLI TERAPİLER Temel varsayımlar Danışanlar hem kişisel hem de üyesi oldukları sosyal ağlar temelinde, kaynaklar

Detaylı

TRAVMA SONRASI STRES BOZUKLUĞU TEDAVİ YAKLAŞIMLARI. Nermin GÜNDÜZ

TRAVMA SONRASI STRES BOZUKLUĞU TEDAVİ YAKLAŞIMLARI. Nermin GÜNDÜZ TRAVMA SONRASI STRES BOZUKLUĞU TEDAVİ YAKLAŞIMLARI Nermin GÜNDÜZ Travma Travmatik olaylar kişinin yaşamını veya yaşamsal bütünlüğünü tehdit eden olaylardır. Örnekler??? Travmatik olayların sınıflanması;

Detaylı

EGZERSiziN DEPRESYON TEDAVisiNDEKi YERi VE ETKiLERi

EGZERSiziN DEPRESYON TEDAVisiNDEKi YERi VE ETKiLERi Spor Bilimleri Dergisi Hacettepe 1. ofsport Sciences 2004, 15 (1),49-64 Dave/li Derleme EGZERSiziN DEPRESYON TEDAVisiNDEKi YERi VE ETKiLERi Ziya KORUÇ, Perlearı BAYAR Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri

Detaylı

EMDR Eye Movement Desensitization & Reproccessing. Gerçekler Avantajlar Sorunlar

EMDR Eye Movement Desensitization & Reproccessing. Gerçekler Avantajlar Sorunlar EMDR Eye Movement Desensitization & Reproccessing Gerçekler Avantajlar Sorunlar EMDR hayata nas l girdi? Yıl 1987 F. Shapiro (California-Palo Alto da Zihinsel Araştırmalar Enstitüsü nde kıdemli bir araştırmacı)

Detaylı

BAĞIMLILIK VE EMDR 21. TPD YILLIK TOPLANTISI VE KLİNİK EĞİTİM SEMPOZYUMU 19.NİSAN.2017 ANTALYA DR. ADNAN ÇOBAN

BAĞIMLILIK VE EMDR 21. TPD YILLIK TOPLANTISI VE KLİNİK EĞİTİM SEMPOZYUMU 19.NİSAN.2017 ANTALYA DR. ADNAN ÇOBAN BAĞIMLILIK VE EMDR 21. TPD YILLIK TOPLANTISI VE KLİNİK EĞİTİM SEMPOZYUMU 19.NİSAN.2017 ANTALYA DR. ADNAN ÇOBAN BAĞIMLILIK NEDİR? Bir çok etkene ve/veya ruhsal travmalara bağlı olarak beyinde oluşan kimyasal

Detaylı

Asistanlıkta Psikoterapi Eğitimi Neden Önemlidir? Doğan Şahin İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri AD Sosyal Psikiyatri Servisi

Asistanlıkta Psikoterapi Eğitimi Neden Önemlidir? Doğan Şahin İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri AD Sosyal Psikiyatri Servisi Asistanlıkta Psikoterapi Eğitimi Neden Önemlidir? Doğan Şahin İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri AD Sosyal Psikiyatri Servisi Başta ABD olmak üzere birçok ülkede tıp ve uzmanlık eğitiminde (psikiyatri dışı)temel

Detaylı

ÇOCUK VE GENÇLİK DESTEK MERKEZİ

ÇOCUK VE GENÇLİK DESTEK MERKEZİ ÇOCUK VE GENÇLİK DESTEK MERKEZİ Projenin Süresi Projenin amaçları Ortaklar Hedef gruplar Nihai Yararlanıcılar 1 Beklenen Sonuçlar 15 ay Genel Amaç: Cinsel istismara uğramış ve bu nedenden dolayı sosyal

Detaylı

Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), kişinin aşırı

Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), kişinin aşırı Düşünen Adam The Journal of Psychiatry and Neurological Sciences 2013;26:96-101 DOI: 10.5350/DAJPN2013260111 Travma Sonrası Stres Bozukluğu Tanılı Hastada Göz Hareketleri İle Duyarsızlaştırma ve Yeniden

Detaylı

Travma Sonrası Stres Bozukluğunda Bilişsel Davranışçı Terapi ve Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme

Travma Sonrası Stres Bozukluğunda Bilişsel Davranışçı Terapi ve Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme REVIEW / DERLEME DOI: 10.5455/JCBPR.236616 JCBPR 2017; 6(1):31 38 Travma Sonrası Stres Bozukluğunda Bilişsel Davranışçı Terapi ve Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme Filiz İZCİ 1, Gizem

Detaylı

Psikoterapide güncel yaklaşımlar (PSY 405) Ders Detayları

Psikoterapide güncel yaklaşımlar (PSY 405) Ders Detayları Psikoterapide güncel yaklaşımlar (PSY 405) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Uygulama Kodu Saati Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Psikoterapide güncel yaklaşımlar PSY 405 Seçmeli 3 0 0 3 5 Ön Koşul

Detaylı

Obsesif Kompulsif Bozukluk. Prof. Dr. Raşit Tükel İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı 5.

Obsesif Kompulsif Bozukluk. Prof. Dr. Raşit Tükel İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı 5. Obsesif Kompulsif Bozukluk Prof. Dr. Raşit Tükel İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı 5. Sınıf Dersi Sunum Akışı Tanım Epidemiyoloji Klinik özellikler Tanı ölçütleri Nörobiyoloji

Detaylı

Açıklama 2008 2010. Araştırmacı, danışman, konuşmacı: Herhangi bir maddi ilişki yoktur.

Açıklama 2008 2010. Araştırmacı, danışman, konuşmacı: Herhangi bir maddi ilişki yoktur. Açıklama 2008 2010 Araştırmacı, danışman, konuşmacı: Herhangi bir maddi ilişki yoktur. Gençlerde DEHB nin Öğrenim Hayatı Üzerine Etkileri Dr Aytül Karabekiroğlu Samsun Mehmet Aydın Eğitim ve Araştırma

Detaylı

Travma Sonrası Stres Bozukluğunda Prolonged Exposure Terapisi

Travma Sonrası Stres Bozukluğunda Prolonged Exposure Terapisi 98 L. Sütçügil ve ark./bilişsel Davranışçı Psikoterapi ve Araştırmalar Dergisi 1(2012) 98-104 TECHNICAL NOTES/TEKNİK NOT Travma Sonrası Stres Bozukluğunda Prolonged Exposure Terapisi Levent SÜTÇİGİL 1,

Detaylı

İnmede Tedavisi BR.HLİ.102

İnmede Tedavisi BR.HLİ.102 BR.HLİ.102 Serebral Felç (İnme) ve Spastisitede Botoks Spastisite Nedir? Spastisite belirli kasların aşırı aktif hale gelerek, adale katılığına, sertliğine ya da spazmlarına neden olmasıyla ortaya çıkan

Detaylı

BEDENDE YAŞAYAN TRAVMA SOMATİZASYON. Prof Dr Süheyla Ünal İnönü üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD

BEDENDE YAŞAYAN TRAVMA SOMATİZASYON. Prof Dr Süheyla Ünal İnönü üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD BEDENDE YAŞAYAN TRAVMA SOMATİZASYON Prof Dr Süheyla Ünal İnönü üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD Bilgi işleme süreci Tehdit ya da tehlike içermeyen durumlarda gelen uyaran bilinçli bilgi işleme

Detaylı

Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) Dr. Çağlayan Üçpınar Nisan 2005

Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) Dr. Çağlayan Üçpınar Nisan 2005 Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) Dr. Çağlayan Üçpınar Nisan 2005 Travma Nedir? Günlük rutin işleyişi bozan, Aniden beklenmedik bir şekilde gelişen, Dehşet, kaygı ve panik yaratan, Kişinin anlamlandırma

Detaylı

2014

2014 2014 DİKKAT EKSİKLİĞİ BOZUKLUĞU (DEB) ve MentalUP İçerik DEB e Klinik İlgi DEB Nedir? DEB in Belirtileri DEB in Zihinsel Sürece Etkileri DEB in Psikososyal Tedavisi MentalUP tan Faydalanma MentalUP İçeriği

Detaylı

Kısa Süreli Dinamik Psikoterapi (TLDP) Eğitimi Modül-I Ağustos 2016 İbrahim Sarı MD, MSc

Kısa Süreli Dinamik Psikoterapi (TLDP) Eğitimi Modül-I Ağustos 2016 İbrahim Sarı MD, MSc Kısa Süreli Dinamik Psikoterapi (TLDP) Eğitimi Modül-I 20-21 Ağustos 2016 İbrahim Sarı MD, MSc PSİKOTERAPİ-DER Telefon: 0(532) 160 23 78, 0(541) 963 89 87 Email: psikoterapider@gmail.com www.psikoterapiegitimleridernegi.org

Detaylı

Açıklama 2008 2009. Araştırmacı: YOK. Danışman: YOK. Konuşmacı: YOK

Açıklama 2008 2009. Araştırmacı: YOK. Danışman: YOK. Konuşmacı: YOK Açıklama 2008 2009 Araştırmacı: YOK Danışman: YOK Konuşmacı: YOK SİLAHLI ÇATIŞMA İLE İLİŞKİLİ TRAVMA SONRASI STRES BOZUKLUĞUNDA DİĞER BİYOLOJİK TEDAVİ SEÇENEKLERİ Dr. Cemil ÇELİK Sunumun hedefleri Silahlı

Detaylı

Editörler Doç.Dr. Ahmet Akın & Yrd.Doç.Dr. Rukiye Şahin Psikolojik Danışma Kuramları ISBN: 978-605-5044-19-0

Editörler Doç.Dr. Ahmet Akın & Yrd.Doç.Dr. Rukiye Şahin Psikolojik Danışma Kuramları ISBN: 978-605-5044-19-0 Editörler Doç.Dr. Ahmet Akın & Yrd.Doç.Dr. Rukiye Şahin Psikolojik Danışma Kuramları ISBN: 978-605-5044-19-0 Kitapta yer alan bölümlerin sorumluluğu yazarlarına aittir 1.Baskı 2014 Bu kitabın basım,yayın

Detaylı

EBEVEYNLER İÇİN OYUN TERAPİSİ BİLGİLENDİRİCİ EL KİTABI

EBEVEYNLER İÇİN OYUN TERAPİSİ BİLGİLENDİRİCİ EL KİTABI EBEVEYNLER İÇİN OYUN TERAPİSİ BİLGİLENDİRİCİ EL KİTABI Oyun Terapisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular Oyun Terapisi Nedir? Büyükler için danışmanlık neyse çocuklar için oyun terapisi odur. Yetişkinlerin

Detaylı

ÖZEL EĞİTİM ve MONTESSORİ METODU-MONTESSORİ TERAPİSİ - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

ÖZEL EĞİTİM ve MONTESSORİ METODU-MONTESSORİ TERAPİSİ - Genç Gelişim Kişisel Gelişim ÖZEL EĞİTİM ve MONTESSORİ METODU-MONTESSORİ TERAPİSİ Montessori Pedagojisi ve bunun üzerine kurulu olan Montessori Terapisinin ana fikri çocuğu kendi kişiliği ile kabul ederek, özel duyu-gelişim araçları

Detaylı

PSİKOLOJİK BOZUKLUKLAR. PSİ154 - PSİ162 Doç.Dr. Hacer HARLAK

PSİKOLOJİK BOZUKLUKLAR. PSİ154 - PSİ162 Doç.Dr. Hacer HARLAK PSİKOLOJİK BOZUKLUKLAR BU DERSTE ŞUNLARı KONUŞACAĞıZ: Anormal davranışı normalden nasıl ayırırız? Ruh sağlığı uzmanları tarafından kullanılan belli başlı anormal davranış modelleri nelerdir? Anormal davranışı

Detaylı

POZİTİF PSİKOTERAPİLER. Psikoterapi Kuramları-II

POZİTİF PSİKOTERAPİLER. Psikoterapi Kuramları-II POZİTİF PSİKOTERAPİLER Psikoterapi Kuramları-II Tarihsel Süreçte Psikoterapiler Terapi kuramlarının tarihsel yolculuğu; Freud ve Psikoanalitik (Freud 1921) Davranışçı (Skinner 1953, Wolpe 1990), Birey

Detaylı

Melikgazi Rehberlik ve Araştırma Merkezi Filiz DOĞAN Psikolojik Danışman/Rehber Öğretmen

Melikgazi Rehberlik ve Araştırma Merkezi Filiz DOĞAN Psikolojik Danışman/Rehber Öğretmen Melikgazi Rehberlik ve Araştırma Merkezi Filiz DOĞAN Psikolojik Danışman/Rehber Öğretmen Kaygı, strese verilen normal bir tepkidir. Korku ve kaygılarla ortaya çıkan sıkıntı, gerginlik ve huzursuzluk küçük

Detaylı

Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi. Post Travmatik Stres Bozukluğu için Aktif EMDR Tedavi Cihazı Tasarımı

Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi. Post Travmatik Stres Bozukluğu için Aktif EMDR Tedavi Cihazı Tasarımı Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi Afyon Kocatepe University Journal of Science and Engineering AKÜ FEMÜBİD 17 (2017) 035201 (938-945) AKU J. Sci. Eng. 17 (2017) 035201 (938-945)

Detaylı

Duygu Düzenleme sorununun bir çok psikolojik belirtinin arka planında yer aldığı tespit edilmiştir.

Duygu Düzenleme sorununun bir çok psikolojik belirtinin arka planında yer aldığı tespit edilmiştir. Duygu Düzenleme sorununun bir çok psikolojik belirtinin arka planında yer aldığı tespit edilmiştir. Duygu düzenleme, başlangıçta duygulanımın düzenlenmesi YA DA kendiliğin düzenlenmesine bağlı olarak gelişen

Detaylı

Olaya Ġlişkin Potansiyel Kayıt Yöntemleri Kognitif Paradigmalar

Olaya Ġlişkin Potansiyel Kayıt Yöntemleri Kognitif Paradigmalar Olaya Ġlişkin Potansiyel Kayıt Yöntemleri Kognitif Paradigmalar Prof. Dr. Sacit Karamürsel İstanbul Tıp Fakültesi, Fizyoloji Anabilim Dalı sacit@istanbul.edu.tr Elektroansefalogram (EEG), merkezi sinir

Detaylı

NetQues Proje Raporu Avrupa da Dil ve Konuşma Terapisi Eğitimi Çeşitliliklerin Bütünleşmesi

NetQues Proje Raporu Avrupa da Dil ve Konuşma Terapisi Eğitimi Çeşitliliklerin Bütünleşmesi NetQues Proje Raporu Avrupa da Dil ve Konuşma Terapisi Eğitimi Çeşitliliklerin Bütünleşmesi Avrupa da Dil ve Konuşma Terapisi / Logopedi Alanındaki Standartların ve Eğitim Programlarının Niteliklerinin

Detaylı

Diyabette Hasta Uyumu Nasıl Artırılabilir? Depresyonda Tedaviye Uyum

Diyabette Hasta Uyumu Nasıl Artırılabilir? Depresyonda Tedaviye Uyum Diyabette Hasta Uyumu Nasıl Artırılabilir? Depresyonda Tedaviye Uyum Doç. Dr. Eylem Şahin Cankurtaran Dışkapı Y.B.Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Kliniği Konu Akışı Depresyon-DM Birlikteliği Diabete

Detaylı

SINAV KAYGISI. Sınav Kaygısının Belirtileri Nelerdir? * Fiziksel Belirtiler

SINAV KAYGISI. Sınav Kaygısının Belirtileri Nelerdir? * Fiziksel Belirtiler SINAV KAYGISI Kaygı, stresli bir durum karşısında hepimizin yaşadığı uyarılmışlık halidir. Ancak kaygının belli bir miktarda yaşanmasının olumlu işlevleri de vardır. Bir miktar kaygı günlük hayatta bizi

Detaylı

Rehabilitasyonda Sanatın Kullanımı. Doç.Dr.Aslı Sarandöl Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları AD

Rehabilitasyonda Sanatın Kullanımı. Doç.Dr.Aslı Sarandöl Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları AD Rehabilitasyonda Sanatın Kullanımı Doç.Dr.Aslı Sarandöl Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları AD Açıklama 2012-2013 Araştırmacı: Yok Danışman: Yok Konuşmacı: Yok Şizofreni Hastaları

Detaylı

BİLİŞSEL NÖROBİLİM BİLGİ İŞLEME SÜREÇ VE YAKLAŞIMLARI

BİLİŞSEL NÖROBİLİM BİLGİ İŞLEME SÜREÇ VE YAKLAŞIMLARI BİLİŞSEL NÖROBİLİM BİLGİ İŞLEME SÜREÇ VE YAKLAŞIMLARI Beyni Keşfetme Dünya üzerinde keşifler genelde coğrafi keşiflerle başlamıştır. Ortalama 1120 gr ağırlığındaki jelatinimsi yapısıyla beyni keşfetme

Detaylı

Vajinismusun EMDR Yöntemi ile Tedavisi: İki Olgu Sunumu

Vajinismusun EMDR Yöntemi ile Tedavisi: İki Olgu Sunumu Türk Psikiyatri Dergisi 2010;21(3):243-48 Vajinismusun EMDR Yöntemi ile Tedavisi: İki Olgu Sunumu Dr. Fuat TORUN 1 Özet / Abstract Vajinismus kadının vajina kaslarındaki istemsiz kasılmalar nedeniyle hiçbir

Detaylı

Özgün Problem Çözme Becerileri

Özgün Problem Çözme Becerileri Özgün Problem Çözme Becerileri Research Agenda for General Practice / Family Medicine and Primary Health Care in Europe; Specific Problem Solving Skills ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ AİLE HEKİMLİĞİ

Detaylı

HARRAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ Dersin Adı Kodu Yarıyıl T+U Kredi AKTS Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği

HARRAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ Dersin Adı Kodu Yarıyıl T+U Kredi AKTS Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği HARRAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ Dersin Adı Kodu Yarıyıl T+U Kredi AKTS Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği 0401701 7 6+16 14 19 Ön Koşul Ders Yok Dersin Dili Türkçe Dersin Türü Zorunlu

Detaylı

Poliklinikte EMDR. Yrd Doç Dr Önder Kavakcı KES 11 Nisan 2013 Antalya

Poliklinikte EMDR. Yrd Doç Dr Önder Kavakcı KES 11 Nisan 2013 Antalya Poliklinikte EMDR Yrd Doç Dr Önder Kavakcı KES 11 Nisan 2013 Antalya Açıklama 2012-2013 Araştırmacı: - Danışman: - Konuşmacı: - EMDR Travma sonrası stres bozukluğunun (TSSB) tedavisinde etkinliği kanıtlanmış

Detaylı

Ön Söz. Charles E. Schaefer. vii

Ön Söz. Charles E. Schaefer. vii Ön Söz Oyun terapisi, 20. yüzyılın başlangıcından bu yana çocuklarla kullanılan başlıca psikoterapötik müdahale olagelmiştir. Oyun Terapisinin Temelleri (İkinci Basım) kitabının amacı, okuyucunun oyun

Detaylı

Travma Sonrası Stres Bozukluğu olan adölesanlarda EMDR tedavisi etkinliğinin ve plazma kortizol/dhea-s düzeylerinin değişiminin araştırılması

Travma Sonrası Stres Bozukluğu olan adölesanlarda EMDR tedavisi etkinliğinin ve plazma kortizol/dhea-s düzeylerinin değişiminin araştırılması Travma Sonrası Stres Bozukluğu olan adölesanlarda EMDR tedavisi etkinliğinin ve plazma kortizol/dhea-s düzeylerinin değişiminin araştırılması Dr. Miraç Barış Usta, Yrd.Doç. Yusuf Yasin Gümüş OMÜ Çocuk

Detaylı

Psikoloji davranışın ve zihinsel süreçlerin bilimsel çalışmasıdır. Sadece insanların

Psikoloji davranışın ve zihinsel süreçlerin bilimsel çalışmasıdır. Sadece insanların TEMEL PSİKOLOJİ DERSİ KONU ÖZETLERİ 1. Bölüm: Psikolojiye Giriş Psikoloji davranışın ve zihinsel süreçlerin bilimsel çalışmasıdır. Sadece insanların ne yaptıklarını değil, aynı zamanda onların düşüncelerini,

Detaylı

ZİHİN ENGELLİLER VE EĞİTİMİ ÖZELLİKLERİ

ZİHİN ENGELLİLER VE EĞİTİMİ ÖZELLİKLERİ ZİHİN ENGELLİLER VE EĞİTİMİ ÖZELLİKLERİ Demografik ve Sosyal Özellikler Cinsiyet: Erkeklerde kızlara göre daha sıklıkla görülmektedir. Etnik özellikler: Bazı etnik gruplara ait çocukların zihinsel yetersizlik

Detaylı

ALGI BİLGİ İŞLEME SÜREÇ VE YAKLAŞIMLARI

ALGI BİLGİ İŞLEME SÜREÇ VE YAKLAŞIMLARI ALGI BİLGİ İŞLEME SÜREÇ VE YAKLAŞIMLARI Hesap Yapan Beyin Uyaranların kodlanması, bilgilerin saklanması, materyallerin dönüştürülmesi, düşünülmesi ve son olarak bilgiye tepki verilmesini içeren peş peşe

Detaylı

Anksiyete Bozukluklarına eşlik eden alkol madde kullanım bozukluğu tedavi yaklaşımları

Anksiyete Bozukluklarına eşlik eden alkol madde kullanım bozukluğu tedavi yaklaşımları Anksiyete Bozukluklarına eşlik eden alkol madde kullanım bozukluğu tedavi yaklaşımları Figen Karadağ Maltepe Üniversitesi tıp Fakültesi Psikiyatri AD 43000 yetişkin MKB olanları %17.7 sinde herhangi bir

Detaylı

Klinik Psikoloji: Ruh Hali Rahatsızlıkları. Psikolojiye Giriş. Günümüz Kriterleri. Anormallik nedir?

Klinik Psikoloji: Ruh Hali Rahatsızlıkları. Psikolojiye Giriş. Günümüz Kriterleri. Anormallik nedir? Psikolojiye Giriş İşler Kötüye Gittiğinde Olanlar: Zihinsel Bozukluklar 1. Kısım Ders 18 Klinik Psikoloji: Ruh Hali Rahatsızlıkları Susan Noeln-Hoeksema Psikoloj Profesörü Yale Üniversitesi 2 Anormallik

Detaylı

*Her aşamadaki tanılamada, bireyin eğitsel. *Ayrıca özel eğitim gerektiren öğrencilerin normal

*Her aşamadaki tanılamada, bireyin eğitsel. *Ayrıca özel eğitim gerektiren öğrencilerin normal *Her aşamadaki tanılamada, bireyin eğitsel performans düzeyi belirlenir, gelişim alanlarındaki özellikleri değerlendirilir ve bu değerlendirme sonuçları dikkate alınarak eğitim amaçları ve hizmetleri plânlanır,

Detaylı

BAYILAN ÇOCUK. 3.BAHAR PEDĠATRĠ GÜNLERĠ BAġKENT ÜNĠVERSĠTESĠ ADANA UYGULAMA VE ARAġTIRMA MERKEZĠ MART 2016

BAYILAN ÇOCUK. 3.BAHAR PEDĠATRĠ GÜNLERĠ BAġKENT ÜNĠVERSĠTESĠ ADANA UYGULAMA VE ARAġTIRMA MERKEZĠ MART 2016 BAYILAN ÇOCUK 3.BAHAR PEDĠATRĠ GÜNLERĠ BAġKENT ÜNĠVERSĠTESĠ ADANA UYGULAMA VE ARAġTIRMA MERKEZĠ MART 2016 ÇOCUKLARDA BAYILMA OLUġTURABĠLECEK PSĠKĠYATRĠK TANILAR Neredeyse Tümü Travma sonrası stres bozuklukları

Detaylı

Beyin Temelli ve Basamaklı Öğrenme S

Beyin Temelli ve Basamaklı Öğrenme S Beyin Temelli ve Basamaklı Öğrenme S.240-247 Kaynak II; Eğitimde Program Geliştirme Yazar;Ö.DEMİREL Hazırlayan; Abdurrahman İNAN 2005-2006 Ders Sor.; Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ, 1-Önce Soruları Tıklayın Yanıtlamaya

Detaylı

NİKOTİN BAĞIMLILIĞI VE DİĞER BAĞIMLILIKLARLA İLİŞKİSİ

NİKOTİN BAĞIMLILIĞI VE DİĞER BAĞIMLILIKLARLA İLİŞKİSİ NİKOTİN BAĞIMLILIĞI VE DİĞER BAĞIMLILIKLARLA İLİŞKİSİ Doç. Dr. Okan Çalıyurt Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD, Edirne Temel Kavramlar Madde kötüye kullanımı Madde bağımlılığı Yoksunluk Tolerans

Detaylı

Bölüm: 11 Manik Depresyona Özel İlaç Fikri

Bölüm: 11 Manik Depresyona Özel İlaç Fikri Bölüm: 11 Manik Depresyona Özel İlaç Fikri Lityum psikiyatri 1950 1980lerde lityum bazı antikonvülzanlara benzer etki Ayrı ayrı ve yineleyen nöbetler şeklinde ortaya çıkan manik depresyon ve epilepsi Böylece

Detaylı

Çocuk ve Ergen / Başkan: Ümran Korkmazlar İletişim: ukorkmazlar@gmail.com

Çocuk ve Ergen / Başkan: Ümran Korkmazlar İletişim: ukorkmazlar@gmail.com Konuk Yazar Deney Hayvanlarında Travmatik Stres Modelleri Doç. Dr. Oğuz Mutlu Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) korku, çaresizlik veya dehşete maruz kalınması ya da tanıklık edilmesi sonucu oluşur.

Detaylı

Depresyonda Metakognisyon Çalışması (D-MCT) depresif evredeki hastaları hedefleyen bir grup çalışmasıdır.

Depresyonda Metakognisyon Çalışması (D-MCT) depresif evredeki hastaları hedefleyen bir grup çalışmasıdır. Katılımcı broşürü Depresyonda Metabiliş Çalışması (D-MCT) Sevgili Hastamız, Depresyonda Metakognisyon Çalışması (D-MCT) depresif evredeki hastaları hedefleyen bir grup çalışmasıdır. Bu broşür Depresyonda

Detaylı

Travma Çalışmasından Önce Stabilizasyon Nasıl Yapılır?

Travma Çalışmasından Önce Stabilizasyon Nasıl Yapılır? Travma Çalışmasından Önce Stabilizasyon Nasıl Yapılır? Doç. Dr. Önder Kavakçı Zeynep Zat, Klinik Psikolog 03/04/2017 Travma tedavisinin üç evresi (Judith Herman) Stabilizayon travma ile çalışma Yeniden

Detaylı

Patolojik Kumar ve Konversiyon Bozukluğu Eş Tanısı: Olgu Sunumu ve Psikoterapi Süreci

Patolojik Kumar ve Konversiyon Bozukluğu Eş Tanısı: Olgu Sunumu ve Psikoterapi Süreci Patolojik Kumar ve Konversiyon Bozukluğu Eş Tanısı: Olgu Sunumu ve Psikoterapi Süreci The Comorbidity of Pathological Gambling and Conversion Disorder: Case Report and The Psychotherapy Progress Oya Mortan

Detaylı

Esnek Altıgenle Teşhis ve Değerlendirme

Esnek Altıgenle Teşhis ve Değerlendirme Esnek Altıgenle Teşhis ve Değerlendirme Yaşantısal Kaçınma Kaçınılan içeriği değerlendir? Kaçınma repertuarını değerlendir? Kabul kapasitesini değerlendir (evet veya hayır cevabıyla karıştırılmamalı) K:

Detaylı

DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Normal Doğum ve Doğum Sonrası Dönem

DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Normal Doğum ve Doğum Sonrası Dönem DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Normal Doğum ve Doğum Sonrası Dönem 744003052016 5 4+8 8 14 Ön Koşul Doğum Öncesi Dönem II Dersin Dili Türkçe Dersin Seviyesi Lisans Dersin Türü Zorunlu

Detaylı

Major Depresif Bozukluk (MDD) Dünyada maluliyete sebep olan en sık ikinci hastalık Amprik tedavi yaklaşımı İlaca yanıt Yan etki bireysel farklılıklar

Major Depresif Bozukluk (MDD) Dünyada maluliyete sebep olan en sık ikinci hastalık Amprik tedavi yaklaşımı İlaca yanıt Yan etki bireysel farklılıklar Esra Arslan Ateş, Korkut Ulucan, Mesut Karahan, Kaan Yılancıoğlu, Hüseyin Ünübol, Ahmet İlter Güney, Muhsin Konuk, Nevzat Tarhan. Dr. Esra ARSLAN ATEŞ Marmara Üniversitesi Pendik EAH Tıbbi Genetik Major

Detaylı

Hiperemezis Gravidarum Hastalarında EMDR Psikoterapisinin Etkinliği

Hiperemezis Gravidarum Hastalarında EMDR Psikoterapisinin Etkinliği Hiperemezis Gravidarum Hastalarında EMDR Psikoterapisinin Etkinliği Dr Alişan Burak Yaşar Türkiye Psikiyatri Derneği 21. KES Araştırma Projesi Teşvik Ödülü Sunumları Bir Uzmanlık Tezi Olarak Psikoterapi

Detaylı

GERÇEKLİK TERAPİSİ & ÖYKÜSEL TERAPİ PSİKOTERAPİ KURAMLARI- II

GERÇEKLİK TERAPİSİ & ÖYKÜSEL TERAPİ PSİKOTERAPİ KURAMLARI- II GERÇEKLİK TERAPİSİ & ÖYKÜSEL TERAPİ PSİKOTERAPİ KURAMLARI- II GERÇEKLİK TERAPİSİ TARİHÇESİ William Glasser, geleneksel psikanalitik terapiden memnun olmayarak Gerçeklik Terapisini geliştirmiştir. 1996

Detaylı

BÜTÜNCÜL ÇOK SİSTEMLİ AİLE TERAPİSİ

BÜTÜNCÜL ÇOK SİSTEMLİ AİLE TERAPİSİ BÜTÜNCÜL ÇOK SİSTEMLİ AİLE TERAPİSİ Atölye Çalışması Malzemeleri 29 Kasım 1 Aralık 2013 Dr. William M. Pinsof, PhD, LMFT, ABPP Psikoterapi Enstitüsü Psikoterapi Enstitüsü Eğitim Yayınları: 168 Bütüncül

Detaylı

Anksiyete Bozukluklarının Tedavisinde Antidepresanlar. Doç Dr Selim Tümkaya

Anksiyete Bozukluklarının Tedavisinde Antidepresanlar. Doç Dr Selim Tümkaya Anksiyete Bozukluklarının Tedavisinde Antidepresanlar Doç Dr Selim Tümkaya ANKSİYETE BOZUKLUKLARI Anksiyete bozukluklarının yaşam boyu prevalansı yaklaşık %29 dur. Kessler ve ark 2005 Uzunlamasına çalışmalar

Detaylı

Son 10 yıldır ilaç endüstrisi ile bir ilişkim (araştırmacı, danışman ve konuşmacı) yoktur.

Son 10 yıldır ilaç endüstrisi ile bir ilişkim (araştırmacı, danışman ve konuşmacı) yoktur. Son 10 yıldır ilaç endüstrisi ile bir ilişkim (araştırmacı, danışman ve konuşmacı) yoktur. Travma Sonrası Stres Bozukluğu Askerî Harekâtlar Sonrası Ortaya Çıkan Olguların Tedavisi Bir asker, tüfeğini

Detaylı

Ruhsal Travma Değerlendirme Formu. APHB protokolü çerçevesinde Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) tarafından hazırlanmıştır

Ruhsal Travma Değerlendirme Formu. APHB protokolü çerçevesinde Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) tarafından hazırlanmıştır Ruhsal Travma Değerlendirme Formu APHB protokolü çerçevesinde Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) tarafından hazırlanmıştır A. SOSYODEMOGRAFİK BİLGİLER 1. Adı Soyadı:... 2. Protokol No:... 3. Başvuru Tarihi:...

Detaylı

AF ve kalp yetmezliğinde ablasyon mu, konvansiyonel tedavi mi? Prof. Dr. Fethi KILIÇASLAN Medipol Üniversitesi

AF ve kalp yetmezliğinde ablasyon mu, konvansiyonel tedavi mi? Prof. Dr. Fethi KILIÇASLAN Medipol Üniversitesi AF ve kalp yetmezliğinde ablasyon mu, konvansiyonel tedavi mi? Prof. Dr. Fethi KILIÇASLAN Medipol Üniversitesi Pulmoner ven izolasyonu Pulmoner ven izolasyonu AF ablasyonunun temel taşıdır. Hedef PV ile

Detaylı

TRAFİK KAZALARI SONRASINDA GELİŞEN AKUT STRES BOZUKLUĞU: BİR MÜDAHALE TEKNİĞİNİN UYGULANABİLİRLİĞİ

TRAFİK KAZALARI SONRASINDA GELİŞEN AKUT STRES BOZUKLUĞU: BİR MÜDAHALE TEKNİĞİNİN UYGULANABİLİRLİĞİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TRAFİK KAZALARI SONRASINDA GELİŞEN AKUT STRES BOZUKLUĞU: BİR MÜDAHALE TEKNİĞİNİN UYGULANABİLİRLİĞİ Ebru SİNİCİ DİSİPLİNLERARASI ADLİ TIP

Detaylı

Anksiyete ve gerginlik veya endişe. Eminim bunu son zamanlarda hepimiz yaşıyoruz.

Anksiyete ve gerginlik veya endişe. Eminim bunu son zamanlarda hepimiz yaşıyoruz. Rüyalar genellikle en saçma göründüklerinde en derindedir. Sigmund Freud Anksiyete ve gerginlik veya endişe. Eminim bunu son zamanlarda hepimiz yaşıyoruz. Anksiyete: kendinize kötü bir şey olacağını ve

Detaylı

EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME- ASSESSMENT Ders 1: Değerlendirme Basamakları Gönderme Öncesi Süreç. Prof. Dr. Tevhide Kargın

EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME- ASSESSMENT Ders 1: Değerlendirme Basamakları Gönderme Öncesi Süreç. Prof. Dr. Tevhide Kargın EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME- ASSESSMENT Ders 1: Değerlendirme Basamakları Gönderme Öncesi Süreç Prof. Dr. Tevhide Kargın DEĞERLENDİRME BASAMAKLARI Öğrencilerin Değerlendirilmesi 1. Basamak: İlk

Detaylı

10 yaş döneminin gelişim özelliklerine dil-bilişsel, bedensel, motor, duygusal, FATİH HANOĞLU

10 yaş döneminin gelişim özelliklerine dil-bilişsel, bedensel, motor, duygusal, FATİH HANOĞLU Öğrenme, insan davranışında sürekli bir değişimi ifade eder. Olgunlaşmayla birlikte çocuk, kendisinden beklenen davranış şekillerini oluşturur. Bu da çocuğun bu davranış ve becerileri geliştirmesi açısından

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Bölüm 1 Sosyal Bir Sistem Olarak Okul, 1 Teori, 2 Teori ve Bilim, 2 Teori ve Gerçek, 4 Teori ve Araştırma, 4 Teori ve Uygulama, 6

İÇİNDEKİLER. Bölüm 1 Sosyal Bir Sistem Olarak Okul, 1 Teori, 2 Teori ve Bilim, 2 Teori ve Gerçek, 4 Teori ve Araştırma, 4 Teori ve Uygulama, 6 İÇİNDEKİLER Bölüm 1 Sosyal Bir Sistem Olarak Okul, 1 Teori, 2 Teori ve Bilim, 2 Teori ve Gerçek, 4 Teori ve Araştırma, 4 Teori ve Uygulama, 6 Bir Sistem Perspektifi, 8 Rasyonel Sistemler: Bir Makine Modeli,

Detaylı

Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi SBF Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Program Yeterlilikleri TYYÇ Yaşam Bilimleri Temel Alanı Yeterlilikleri

Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi SBF Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Program Yeterlilikleri TYYÇ Yaşam Bilimleri Temel Alanı Yeterlilikleri Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi SBF Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Program Yeterlilikleri TYYÇ Yaşam Bilimleri Temel Alanı Yeterlilikleri 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 BİLGİ (Kurumsal ve Olgusal)

Detaylı

Çocuklardaki Fobik Tepkiler ve EMDR Nur Dinçer*, Şeniz Pamuk**, Olcay Güner**

Çocuklardaki Fobik Tepkiler ve EMDR Nur Dinçer*, Şeniz Pamuk**, Olcay Güner** 1 Çocuklardaki Fobik Tepkiler ve EMDR Nur Dinçer*, Şeniz Pamuk**, Olcay Güner** Özet Özgül fobi, net olarak görülebilen belirli nesne veya mekanlardan, belirgin (göze çarpan şekilde) ve sürekli olarak

Detaylı

Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi SBF Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümü Program Yeterlilikleri TYYÇ Yaşam Bilimleri Temel Alanı Yeterlilikleri

Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi SBF Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümü Program Yeterlilikleri TYYÇ Yaşam Bilimleri Temel Alanı Yeterlilikleri Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi SBF Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümü Program Yeterlilikleri TYYÇ Yaşam Bilimleri Temel Alanı Yeterlilikleri 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 BİLGİ (Kurumsal ve Olgusal) 1-Sağlık

Detaylı

AÇIKLAMA Araştırmacı:Abdi İbrahim Otsuka. Konuşmacı: - Danışman: -

AÇIKLAMA Araştırmacı:Abdi İbrahim Otsuka. Konuşmacı: - Danışman: - AÇIKLAMA 2014-2017 Araştırmacı:Abdi İbrahim Otsuka Konuşmacı: - Danışman: - Şizofreni ve Bilişsel İşlev Bozuklukları Prof. Dr. Berna Binnur Akdede Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD OLGU

Detaylı

Author's Accepted Manuscript

Author's Accepted Manuscript Author's Accepted Manuscript Karmaşık Yas Bozukluğu Tedavisinde Göz Hareketleri İle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (EMDR) nin Hızlı Etkinliği: İki Olgu Alişan Burak Yaşar, Dilara Usta, Meliha Zengin

Detaylı

Hedef Davranışlar. Eğitim Programının birinci boyutudur. Öğrencilere kazandırılması planlanan niteliklerdir (davranışlar).

Hedef Davranışlar. Eğitim Programının birinci boyutudur. Öğrencilere kazandırılması planlanan niteliklerdir (davranışlar). Hedef Davranışlar Eğitim Programının birinci boyutudur. Öğrencilere kazandırılması planlanan niteliklerdir (davranışlar). Bu nitelikler bilişsel, duyuşsal ve psikomotordur. 2 aşamada ele alınmaktadır.

Detaylı

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI PDR Bülteni 2017-2018 Sayı: 07 YÖNDER OKULLARI 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI Yönder Okulları

Detaylı

ŞİZOFRENİDE TOPLUMSAL BECERİ EĞİTİMİ ve BİLİŞSEL İŞLEVSELLİK

ŞİZOFRENİDE TOPLUMSAL BECERİ EĞİTİMİ ve BİLİŞSEL İŞLEVSELLİK ŞİZOFRENİDE TOPLUMSAL BECERİ EĞİTİMİ ve BİLİŞSEL İŞLEVSELLİK Prof. Dr. Mustafa YILDIZ Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi 46. Ulusal Psikiyatri Kongresi, Ekim 2010

Detaylı

TRAVMA VE BAĞIMLILIK 53. ULUSAL PSİKİYATRİ KONGRESİ BURSA / MERİNOS AKKM DR. ADNAN ÇOBAN

TRAVMA VE BAĞIMLILIK 53. ULUSAL PSİKİYATRİ KONGRESİ BURSA / MERİNOS AKKM DR. ADNAN ÇOBAN TRAVMA VE BAĞIMLILIK 53. ULUSAL PSİKİYATRİ KONGRESİ BURSA / MERİNOS AKKM 05.10.2017 DR. ADNAN ÇOBAN BAĞIMLILIK NEDİR? Bir çok etkene bağlı olarak beyinde oluşan kimyasal dengesizlikler, benliğe yönelik

Detaylı