KLOROPLAST TRANSFORMASYONU. Sibel YILMAZ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KLOROPLAST TRANSFORMASYONU. Sibel YILMAZ"

Transkript

1 KLOROPLAST TRANSFORMASYONU Sibel YILMAZ

2 Heterolog proteinlerin üretiminde bitki sistemlerinin kullanılmasının avantajları Heterolog proteinlerin üretimi için bitkiler önemli biyoreaktörlerdir. Ökaryot organizmalar oldukları için posttranslasyonel modifikasyonlar gerektiren proteinler için bakteriyel sistemlere oranla daha uygundurlar. Hayvan kültürlerine oranla transformasyon kabiliyeti daha yüksek, çalışılması kolay ve masrafsızdır.

3 Bitki sistemlerinde karşılaşılan problemler Pek çok avantajına karşın bitkilerde heterolog protein üretiminin bazı dezavantajlar vardır. Bitki nüklear genomuna aktarılan transgenin belirli bir yüzde de anlatım yapabilir. Per çok yöntemle transformasyon yapılabilmesine rağmen genoma girişler rastgeledir ve genoma katılan kopya sayısı kontrol edilemez. Doğal şartlarda (tarlada) yetiştirilen transgenik bitkiler transgenin polen ile doğaya kaçışına sebep olmakta ve ekolojik dengede bozulmalara neden olmaktadır. Doku kültürü ya da kallus kültürü ile elde edilen heterolog proteinlerin üretimi laboratuvar koşulları ile sınırlandırılmaktadır ve doğal ortamda yetişen bitkilere oranla daha masraflıdır. Plastid transformasyonu bunlar gibi pek çok probleme çözüm getirebilecek bir transgenik bitki eldesi yöntemidir.

4 Plastid (kloroplast) transformasyonu Bitkilere gen aktarımında transgenin hedefi genellikle nüklear DNA dır. Transgenin kloroplast genomuna aktarılması plastid transformasyonu olarak adlandırılır. Bu yöntem ile elde edilen bitkler transplastomik bitkilerdir. Plastid transformasyonu, nüklear transformasyona göre çok daha zor ve düşük verimlidir.

5 Kloroplast Kloroplast; plastid ailesinin bir üyesidir. Sadece bitkilerde ve bazı protistalarda bulunur. Bir bitki hücresinde adet kloroplast bulunur. Kendi DNA sına sahiptir (Plastom kb).

6 Plastom, plastid nucleoid bölgesinde yer alır. Çift iplikli ve halkasal yapıdadır. Bir kloroplastta bir veya daha fazla sayıda plastom bulunabilir. Bir hücredeki toplam plastom sayısı arasında olabilir. Hücre DNA sının %10-20 sini oluşturur. Bir plastom ortalama 130 gen içerir. Kendi protein sentezi mekanizmasına sahiptir. Buna karşın kloroplast proteinlerinin çoğu nüklear DNA tarafından kodlanır ve sinyal dizileri sayesinde kloroplasta yönlendirilir. Ayrıca kloroplasttaki protein sentezinin büyük bir kısmı nüklear genom tarafından düzenlenir.

7 Plastom, daha az gen içermesine karşın genetik açıdan siyanobakteriler ile çok benzerdir. Kloroplast, bakteriler gibi 70S ribozoma sahiptir. Bu veriler endosimbiyont teoriyi desteklemektedir.

8 Kloroplast, çoğu bitkide (çamlar hariç) maternal kalıtım gösterir. Bitkilerin evrimsel sürecinde plastom; mitokondri DNA sı (mtdna) ve nüklear DNA ya oranlar daha az değişikliğe uğramıştır. Bu sebeple moleküler filogeni ve transformasyon gibi genetik temelli çalışmalarda önem taşımaktadır. Çalışmalar için en önemli bilgiler plastom sekanslarının tamamlanması ile elde edilmiştir. [Çeltik (1989), Mısır (1995), Arabidopsis (1999), Buğday (2000), Nilüfer (2001), Medicago truncatula(2001),soya fasulyesi (2006),Domates (2006)]

9 Kloroplast mühendisliği Kloroplast genomu ya da proteinlerinde değişiklikler yapmayı amaçlar. Protein seviyesindeki değişiklikler ya nüklear ya da plastid transformasyonu ile başarılabilir. Nüklear transformasyon ile kloroplast proteinlerinin değişiklikleri, sitoplazmada üretilen transgen ürününün kloroplasta yönlendirilmesi ile başarılır. Plastid transformasyonu ile kloroplast proteinlerindeki değişiklikler ise transgen ürününü kloroplastta üretilmesi ile sonuçlanır.

10 Plastid transformasyonu İlk kez Boynton ve ark. (1988) tarafından Chlamydomonas reinhardtii alg türünde çalışılmıştır. Yöntemin temeli, bitkiye aktarılan transgenin kloroplast genomuna katılmasına dayanır.

11 Neden Chlamydomonas reinhardtii? Tek hücreli bir alg türü. Tek ve büyük bir kloroplasta sahip. Uygun şartlar sağlandığında heterotrof olabilir. Mutant türleri bulunuyor.

12 Transplastomik bitkiler nasıl elde edilir? Transplastomik bitki eldesinde yaygın olarak kullanılan 2 yöntem vardır. 1. Partikül bombardıman 2. PEG (PolyEthylene Glycol) transformasyonu. Bununla birlikte, mikro enjeksiyon ve Agrobacterium aracılığı ile transformasyon çalışmaları da denenmektedir.

13 Kloroplasta gen aktarımı nüklear transformasyonda olduğu gibi vektör kullanılarak yapılır. Vektör, aktarılmak istenen gen ile birlikte transplastomik bitkilerin seçimi için antibiyotik dirençlilik geni de taşımaktadır. Spectinomycin/streptomycin bu amaç için en çok kullanılan antibiyotiklerdir. Vektörün kloroplastlara aktarımı için en çok partikül bombardıman yöntemi tercih edilir.

14 Transgen altın ya da tungsten parçacıkları ile yüksek basınçla bitki dokusuna püskürtülür. Hücre içine giren DNA lar altın partiküllerinden ayrılırlar. Homolog rekombinasyon ile kloroplast genomuna katılırlar. Transforme doku parçaları transforme olmayan dokuların ayrımı için seçici besin ortamında kültüre alınırlar. İlk aşamada bir kloroplasttaki birkaç plastom transforme olabilir.

15 Homoplastomik faza gelinebilmesi için hücrelerin en az hücre bölünmesi geçirmesi gerekmektedir. Homoplastomik hücreler yeni bitki eldesi için antibiyotikli besin ortamında regenerasyona yönlendirilirler. PEG yöntemi de partikül bombardıman yöntemi ile aynıdır. PEG yönteminde transformasyon protoplast kültürüne uygulanır. Proloplast kültürü zahmetli bir yöntem olduğu için PEG yöntemi pek tercih edilmemektedir.

16 Kloroplast transformasyonunun avantajları 1. Kloroplast genomu nüklear genoma göre daha küçüktür. Bu sebeple homolog rekombinasyon ile yönlendirilmiş gen transferi yapmak mümkün. 2. Kloroplast genomunun organizasyonu prokaryotik tiptedir. Bu sebeple kompleks mekanizmalar (epigenetik düzenlenmeler) yoktur. 3. Kloroplastlardaki protein sentezi prokaryotlara benzerdir. Bu sebeple prokaryot kökenli transgenlerin anlatımı kloroplastlarda daha başarılıdır. 4. Bir hücrede bulunan plastom sayısının fazla olması ( ) transgen ürününün miktarının da fazla olmasını sağlar (hücredeki çözünebilir proteinlerin yaklaşık %45 i).

17 5. Proteinler kloroplast içerisinde daha stabildir ve birikimi yüksektir. 6. Çoğu ürün bitkisinde kloroplast maternal kalıtılır. Genetik açılımları ve yatay gen kaçışını engeller. 7. Transgenin sadece maternal kalıtımı söz konusu olduğu için organik ve transplastomik bitkilerin aynı alanda yetiştirilmesi mümkündür. 8. Tek bir yolakla ilgili genlerin aynı anda plastoma aktarımı mümkündür. Bu genlerin anlatımı tek bir operondan düzenlenebilir

18 Nicotiana plastid transformasyonu Tütün çiçekli bitkilerde plastid transformasyonunun ilk örneğidir ve bu alanda en çok çalışılan model bitkidir. İlk kez 1990 yılında Svab ve ark. Tarafından partikül bombardıman yöntemi kullanılarak başarılmıştır.

19 Tütünde plastid transformasyonunun başarılı örnekleri 2000 yılında Staub ve ark. tarafından heterolog proteinlerin bitkilerde plastid transformasyonu ile üretilebileceği gösterildi. Bu amaçla insan somatotropin (hst) geni tütün bitkisinin kloroplast genomuna aktarıldı. Elde edilen transplastomik bitkilerde somatotropin geninin anlatım seviyesi nüklear transformasyonla elde edilen bitkilere oranla 300 kat fazla bulundu.

20 1998 yılında Kota ve ark. Bacillus thuringiensis bakterisinin Bt genini tütün kloroplastlarına aktarmayı başardılar. Transplastomik bitkilerde Bt geni, nüklear transformasyon yolu ile elde edilmiş bitkilere oranla kat fazla anlatım gösterdi (total çözünebilen proteinlerin %3 ü). Tranplastomik bitkilerin böceklere karşı %100 öldürücü etki gösterdiği bulundu.

21 Arabidopsis thaliana plastid transformasyonu Sikdar ve ark yılında Arabidopsis bitkisinde plastid transformasyonunu partikül bombardıman yöntemi kullanarak başarmışlardır. Transplastomik bitki eldesi tütüne göre oldukça düşük bulundu (yaklaşık 100 kat). Elde edilen bütün transplastomik bitkiler (98 tane) male ve female sterildi. Sadece doku kültürü ile vegetatif olarak üretilebildiler.

22 Oryza sativa plastid transformasyonu Pirinçte transplastomik hat eldesi 2006 yılında Lee ve ark. tarafından patikül bombardıman yöntemi kullanılarak başarıldı. Çalışmada homoplastomik bitki elde edilemedi. Transgenin T1 dölüne aktarımı başarılı olmasına karşın sonraki döllerde bu başarı azalmıştır.

23 Solanum tuberosum plastid transformasyonu Patates plastid transformasyonu 1999 yılında Vladimir ve ark. tarafından partikül bombardıman yöntemi kullanılarak başarıldı. Diğer çalışmalardaki gibi elde edilen transplastomik bitkilerin steril olduğu tespit edildi.

24 Lycopersicon plastid transformasyonu Ruf ve ark. tarafından 2001 yılında partikül bombardıman yöntemi kullanılarak başarıldı. Çalışmada transgenin domates bitkisinin meyvesindeki kromoplastlarda da anlatım yapabildiği gösterildi (yapraklardaki transgen ürünü protein miktarının %50 si). Transgen T1 dölüne aktarılabildi. Bu sonuç bitkilerde yenilebilir aşı üretimi için yeni bir yaklaşım getirdi.

25 Transplastomik bitkilerde karşılaşılan problemler Kloroplast transformasyonu pek çok açıdan (hedeflenmiş integrasyon, yüksek heterolog protein eldesi, ekolojik güvenlik ) nüklear tansformasyondan avantajlı olmasına karşın, gerek transplastomik bitkilerin elde edilmesinde gerekse elde edilen transplastomik bitkilerde heterolog protein üretimi sırasında karşılaşılan bazı problemler vardır.

26 1. Kloroplastlara transformasyon sırasında karşılaşılan problemler Bir hücredeki kloroplast miktarının ve bir kloroplasttaki plastom miktarının fazla olması nedeni ile, homoplastomik bitkilerin elde edilmesi çok zordur. Bu işlem seçici besin ortamında pek çok defa alt kültür yapmayı gerektirebilir. Bu problem için 3 farklı çözüm önerilmiştir.

27 Kloroplastlar bakteriler gibi DNA parçalarını porlarından içeri alabilirler. Kloroplastların bu özelliklerinden yararlanılarak uygun sinyal dizileri tasarlanıp DNA parçalarının kloroplasta yönelme etkinliği arttırılabilir. Hücrelerden kloroplast izole edilebilir ve transgen izole edilmiş kloroplastlara in vitro koşullarda aktarılabilir. Hücredeki kloroplast miktarı çeşitli yöntemlerle azaltılabilir ve böylelikle mikro enjeksiyon gibi yöntemlerle tüm kloroplastlara in vivo olarak transgen aktarımı yapılabilir.

28 2. Antibiyotik direnç geninin oluşturabileceği ekolojik tehlike Transplastomik bitkilerin üretilebilmesi için öncelikle transplastomik doku ve hücrelerin seçilebilmesi gerekmektedir. Bu amaçla en çok kullanılan yöntem transgen ile birlikte bir antibiyotik dirençlilik geninin de kloroplasta aktarılmasıdır. aada (aminoglycoside 3 adenyl transferase enzimi kodlar) genin sıklıkla kullanılan ve spectinomycin/streptomycin dirençliliği sağlayan markerdir.

29 Bir hücredeki plastom miktarının fazla olması antibiyotik dirençlik geninin de fazla olmasına demektir. Marker genin fazla olması bu genin bakterilere aktarılma riskini arttırmaktadır. Marker-free transformasyon yöntemlerinin geliştirilmesi ile bu problemin önüne geçilebileceği düşünülmektedir. Bu çalışmanın ilk örneklerinden biri 2000 yılında Iamtham & Day tarafından yayınlanmıştır.

30 Çalışmada bar geni (glufosinate herbisit direnci), aada (antibiyotik direnci) ve uida reporter geni ile bir ekspresyon kaseti oluşturulmuştur. Her genin sınırına 3 NtpsbA ve rrnhv sekansları yerleştirilerek direkt tekrar dizileri oluşturulmuştur. Bu kaset pum71 vektörüne aktarılmıştır ve bu vektör T0 transplastomik bitkilerini elde etmek için kullanılmıştır. Direkt tekrar dizileri sayesinde T1 dölünde aada+bar ya da aada+uida free transplastomik bitkiler elde edilmiştir.

31 3.Transplastomik bitkilerde transgen anlatımının kontrolü Kloroplast transformasyonunda karşılaşılan en büyük problemlerden biri aktarılan transgenin anlatımının kontrol edilememesidir. Blue light-inducible psbd promoter hariç, kloroplastta indüklenebilir şekilde çalışan promoter bilinmemektedir. Bu sebeple transgenin bitki yaşamı boyunca konstitütif olarak anlatımı yapılır. Transgenin ürününün hücrede yüksek miktarda bulunması bitki gelişimine zararlı etkilerde bulunabilir.

32 Kloroplastta transgen anlatımının kontrolü için farklı yaklaşımlar denenmiştir. Bu konuda oluşturulan ilk teori; nüklear DNA nın plastom genlerinin anlatımını düzenlemesi temeline dayanmaktadır. Bu yaklaşımın ilk örneklerinden biri, Magee ve ark. (2004) tarafından T7 faj promoter kullanılarak tütün bitkisinde gerçekleştirilmiştir.

33 Bu amaçla transgen kloroplasta T7 fajı promoterı kontrolü altında aktarılmıştır. Bu transplastomik bitkiler, nüklear genomlarına T7RNA polimeraz geni aktarılmış transgenik tütün bitkilerinin polenleri ile döllenmiştir. Oluşan yeni döller hem kloroplastlarında maternal olarak kalıtılan transgeni (T7 promoteri ile birlikte) hem de nüklear genomlarında paternal olarak kalıtılan T7RNAP genini taşımaktadır. T7RNAP geninin anlatımı nüklear genomdaki indüklenebilir (light-regulated) promoterler tarafından düzenlenebilmektedir. Üretilen enzimin hedefi kloroplasttır.

34 Böylece nüklear genomdaki T7RNAP geni indüklendiği zaman kloroplasta aktarılan transgen de anlatım yapabilir. Bu deneme sonucunda transkripsiyon seviyesinde başarılı olmuştur. Buna karşın bitkilerde transgen protein ürünü bulunamamıştır. Bitkide yüksek oranda mrna birikimi gözlenmiştir. Bitki gelişimi yavaşlamış ve açık yeşil renkteki bitkiler çimlenmeden kısa süre sonra ölmüştür.

35 Bu uyumsuzluğun sebebi tam olarak anlaşılamamış olmasına karşın T7 promoterini kontrol edebilecek ve nüklear genom tarafından kodlanan başka enzimlerin de kloroplasttaki transgenin anlatımında rol oynayabileceği düşünülmüştür. Nüklear genom ve kloroplast genomu arasındaki karmaşık etkileşimlerin bu duruma sebebiyet vermiş olabileceği belirtilmiştir. Bununla birlikte elde edilen bitkiler nüklear genomda transgen taşıdıkları için yatay gen transferi riski taşımaktadırlar.

36 Kloroplastta transgen anlatımını kontrol edebilmek için önerilen diğer bir yaklaşım bakteriyel lac repressor protein kullanılmasıdır (Mühlbauer & Koop, 2005). Bu protein transgenin anlatımını isopropylb-dgalactopyranoside (IPTG) olmadığı koşullarda engeller.

37 IPTG uygulaması yapraklara spreyleme yolu ile olmuştur. Çalışmanın en büyük dezavantajı uygulanan IPTG external olduğu için çalışma sera koşullarında sınırlı kalmıştır. Diğer bir dezavantajı transgenin anlatımı sadece hava ile temas eden dokularda kalmıştır. Bu da transgen ürününde düşüşe sebep olmuştur.

38 Kloroplastta transgen anlatımını kontrol edebilmek için en yeni yaklaşım Verhounig ve ark. (2010) tarafından önerilmiştir. Çalışmada yapay ve doğal riboswitchler kullanılarak transgenin anlatımının translasyonel seviyede kontrol edilmesi amaçlanmıştır.

39 Riboswitchler belirli hedef bir molekülle bağlanabilen ve bu sayede gen anlatımını transkripsiyonel ya da translasyonel olarak kontrol eden mrna parçalarıdır. Translasyonel seviyede görev yapan riboswitchler mrna nın Shine-Dalgarno bölgesinde bulunur ve ilgili molekülü ile ilişkiye girerek mrna nın transle olmasını ya engeller ya da teşvik eder. Çalışmada 6 farklı riboswitch kullanılarak transplastomik bitkiler oluşturulmuştur. Bu riboswithclerden sadece 1 tanesinin transgen anlatımını indüklenebilir duruma getirdiği bildirilmiştir.

40 Özetle Transplastomik bitkiler nüklear transgen taşıyan bitkilere göre pek çok avantaja sahiptir. Heterolog protein üretimi, biyotik/abiyotik strese karşı dirençli bitkilerin geliştirilmesi için iyi bir alternatiftirler. Buna karşın transplastomik bitkilerin elde edilmesi nüklear transgen taşıyan bitkilere göre daha zor olduğu için bu alandaki gelişmeler çok daha yavaş ilerlemektedir ( ). Plastid transformasyonunun transgenik bitki eldesinde kullanılan rutin bir yöntem olabilmesi için farklı transformasyon stratejileri geliştirilmeli ve nüklear genom/plastom arasındaki regülatör etkileşimler aydınlatılmalıdır.

41 TEŞEKKÜRLER

42 Kaynaklar J. E. Boynton, N. W. Gillham, E. H. Harris, J. P. Hosler, A. M. Johnson, A. R. Jones, B. L. R. Anderson, D. Robertson, T. M. Klein and K. B. Shark (1988) Chloroplast transformation in Chlamydomonas with high velocity microprojectiles. Science, Vol: 240, pp: Z. Svab, P. Hajdukıewıcz and P. Maligat (1990) Stable transformation of plastids in higher plants. Proc. Natl. Acad. Sci., Vol: 87, pp: S. R. Sikdar, G. Serino, S. Chaudhuri, P. Maliga (1998) Plastid transformation in Arabidopsis thaliana. Plant Cell Reports,Vol: 18, pp: M. Kota, H. Danıell, S. Varma, S. F. Garczynski, F. Gould and W. J. Moar (1999) Overexpression of the Bacillus thuringiensis (Bt) Cry2Aa2 protein in chloroplasts confers resistance to plants against susceptible and Bt-resistant insects. Proc. Natl. Acad. Sci., Vol: 96, pp: V. A. Sidorov, D. Kasten, S. Z. Pang, P. T. J. Hajdukiewicz, J. M. Staub and N. S. Nehra (1999) Stable chloroplast transformation in potato: use of green fuorescent protein as a plastid marker. The Plant Journal, Vol: 19(2), pp: J. M. Staub, B. Garcia, J. Graves, P. T. J. Hajdukiewicz, P. Hunter, N. Nehra, V. Paradkar, M. Schlittler, J. A. Carroll, L. Spatola, D. Ward, G. Ye and D. A. Russell (2000) High-yield production of a human therapeutic protein in tobacco chloroplasts. Nature Biotechnology, Vol: 18, pp: S. Iamtham and A. Day (2000) Removal of antibiotic resistance genes from transgenic tobacco plastids. Nature Bıotechnology, Vol: 18, pp: S. Ruf, M. Hermann, I. J. Berger, H. Carrer and R. Bock (2001) Stable genetic transformation of tomato plastids and expression of a foreign protein in fruit. Nature Biotechnology, Vol: 19, pp: A. M. Magee, S. Coyne, D. Murphy, E. M. Horvath, P. Medgyesy and T. A. Kavanagh (2004) T7 RNA polymerase-directed expression of an antibody fragment transgene in plastids causes a semi-lethal pale-green seedling phenotype. Transgenic Research, Vol: 13, pp: S. K. Mühlbauer and H. U. Koop (2005) External control of transgene expression in tobacco plastids using the bacterial lac repressor. The Plant Journal, Vol: 43, pp: S. M. Lee, K. Kang, H. Chung, S. H. Yoo, X. M. Xu, S.B. Lee, J. Cheong, H. Daniell and M. Kim (2006) Plastid Transformation in the Monocotyledonous Cereal Crop, Rice (Oryza sativa) and Transmission of Transgenes to Their Progeny. Mol. Cells, Vol: 21, pp: A. Verhounig, D. Karcher, and R. Bock (2010) Inducible gene expression from the plastid genome by a synthetic riboswitch. Proc. Natl. Acad. Sci., Vol: 107, pp:

MOLEKÜLER BİYOLOJİ DOÇ. DR. MEHMET KARACA (5. BÖLÜM)

MOLEKÜLER BİYOLOJİ DOÇ. DR. MEHMET KARACA (5. BÖLÜM) MOLEKÜLER BİYOLOJİ DOÇ. DR. MEHMET KARACA (5. BÖLÜM) TRANSKRİPSİYONU (ÖKARYOTİK) STOPLAZMA DNA Transkripsiyon hnrna RNA nın işlenmesi mrna G AAA Eksport G AAA NÜKLEUS TRANSKRİPSİYONU (PROKARYOTİK) Stoplazma

Detaylı

LABORATUVAR 4: ÖKARYOTİK HÜCRELER

LABORATUVAR 4: ÖKARYOTİK HÜCRELER LABORATUVAR 4: ÖKARYOTİK HÜCRELER Ökaryotik hücreler, sahip oldukları hücre iskeleti, nüklear membran ve organelleri içeren bölümleri ile prokaryot hücrelerden ayırt edilebilmektedir. Kimyasal analizler

Detaylı

Doğrudan gen aktarım teknikleri

Doğrudan gen aktarım teknikleri Doğrudan gen aktarım teknikleri Niçin gen aktarımı Tarımsal üretim Kaliteli ürün Dayanıklı çeşit Klasik ıslah & genetik mühendisliği Tarımsal üretimi artırmak Gen aktarımının diğer hedefleri Tahılların

Detaylı

Mustafa EMREM

Mustafa EMREM Mustafa EMREM 162161022 Bakterilerdeki transformasyonun ilk kanıtları İngiliz bilim adamı Frederick Griffith tarafından elde edilmiştir. Genetik materyal aktarımı Dikey Gen Transferi ebeveyn ile yavru

Detaylı

Hücrede Genetik Bilgi Akışı

Hücrede Genetik Bilgi Akışı Hücrede Genetik Bilgi Akışı 1) Genomun korunması DNA nın tam olarak kopyalanması ve hücre bölünmesiyle yeni kuşak hücrelere aktarılması 2) Genetik bilginin çevrimi Hücre içerisinde bilginin DNA dan RNA

Detaylı

VEKTÖRLER Halime Nebioğlu

VEKTÖRLER Halime Nebioğlu VEKTÖRLER Halime Nebioğlu İstanbul Üniversitesi Gen klonlamasında kullanılan aracı moleküllere vektör denir. Vektörler konakçı organizmada, konakçı organizmadan bağımsız olarak replikasyon (çoğalma) gösterirler.

Detaylı

Bitki Biyoteknolojisi

Bitki Biyoteknolojisi C H A P T E R 6 Bitki Biyoteknolojisi Aslı Sade Memişoğlu PowerPoint Lecture by: Lisa Werner Pima Community College Başlıklar 6.1 Tarımın geleceği: Bitki transgeniği 6.2 Bitki transgenetiğinde kullanılan

Detaylı

GIDA BİYOTEKNOLOJİSİNDE GÜVENLİK GIDA BİYOTEKNOLOJİSİNDE UYGULAMALARI. Neslihan ATLIHAN

GIDA BİYOTEKNOLOJİSİNDE GÜVENLİK GIDA BİYOTEKNOLOJİSİNDE UYGULAMALARI. Neslihan ATLIHAN GIDA BİYOTEKNOLOJİSİNDE GÜVENLİK GIDA BİYOTEKNOLOJİSİNDE VE GDO UYGULAMALARI GÜVENLİK VE GDO UYGULAMALARI Neslihan ATLIHAN Neslihan ATLIHAN Gıda Yüksek Mühendisi Gıda Yüksek Mühendisi Gıda ve Yem Kontrol

Detaylı

Transgenik Hayvan Üretimi. Hayvancılıkta biyoteknoloji dersi

Transgenik Hayvan Üretimi. Hayvancılıkta biyoteknoloji dersi Transgenik Hayvan Üretimi Hayvancılıkta biyoteknoloji dersi TRANSGENİK HAYVAN TEKNOLOJİSİ Transgenik hayvanlar gen transferi yoluyla hücrelerinde yabancı genleri taşıyan hayvanlardır. Çiftlik hayvanlarına

Detaylı

PROKARYOTLARDA GEN EKSPRESYONU. ve REGÜLASYONU. (Genlerin Gen Ürünlerine Dönüşümünü Kontrol Eden Süreçler)

PROKARYOTLARDA GEN EKSPRESYONU. ve REGÜLASYONU. (Genlerin Gen Ürünlerine Dönüşümünü Kontrol Eden Süreçler) PROKARYOTLARDA GEN EKSPRESYONU ve REGÜLASYONU (Genlerin Gen Ürünlerine Dönüşümünü Kontrol Eden Süreçler) Nihal EYVAZ (050559015) Şerife OKAY (050559025) Prof. Dr. Figen ERKOÇ Gazi Eğitim Fakültesi Gen

Detaylı

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ 7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ Başlıklar 1. Prokaryotlar gen ifadesini çevre koşullarına göre düzenler 2. E. Coli de laktoz metabolizması 3. Lac operonu negatif kontrol 4. CAP pozitif kontrol

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 37. ADIM HÜCRE 14- ÇEKİRDEK

ADIM ADIM YGS-LYS 37. ADIM HÜCRE 14- ÇEKİRDEK ADIM ADIM YGS-LYS 37. ADIM HÜCRE 14- ÇEKİRDEK 3) Çekirdek Ökaryot yapılı hücrelerde genetik maddeyi taşıyan hücre kısmıdır. Prokaryot hücreli canlılarda bulunmaz. GÖREVLERİ: 1) Genetik maddeyi taşıdığından

Detaylı

Meyve ve Sebze ile ilgili kavramlar ve GDO

Meyve ve Sebze ile ilgili kavramlar ve GDO Meyve ve Sebze ile ilgili kavramlar ve GDO Doğal Ürünler! Bu ürünler tamamen doğal koşullarda üretilen ürünlerdir. Kimyasal gübre ve tarım ilacı kullanmadan, doğal tohumlarla üretilirler. Organik Ürünler!

Detaylı

KLOROPLAST TRANSFORMASYONU

KLOROPLAST TRANSFORMASYONU KLOROPLAST TRANSFORMASYONU ÖZGE ÇELİK HALİÇ ÜNİVERSİTESİ MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK BÖLÜMÜ PLASTİDLER Çift zarlı ve kendi genomlarını (plastom) taşıyan hücre organelleridir. Hücre DNA sının %10-20 si

Detaylı

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ 7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ Başlıklar 1. Prokaryotlar gen ifadesini çevre koşullarına göre düzenler 2. E. Coli de laktoz metabolizması 3. Lac operonu negatif kontrol 4. CAP pozitif kontrol

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER

Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER * Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER *Bitki nüklear, mitokondriyal ve kloroplast DNA'ları *Burada yer alan bugünkü bilgilerimizin çoğu, moleküler evrim mekanizması ve oranları kullanılarak

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 34. ADIM HÜCRE 11- SİTOPLAZMA 3

ADIM ADIM YGS-LYS 34. ADIM HÜCRE 11- SİTOPLAZMA 3 ADIM ADIM YGS-LYS 34. ADIM HÜCRE 11- SİTOPLAZMA 3 TEK ZARLI ORGANELLER 4) Koful Hücre içerisinde çeşitli görevleri bulunan organeldir. Genel olarak hayvan hücrelerinde çok sayıda küçük küçük ;bitki hücrelerinde

Detaylı

Hafta VIII Rekombinant DNA Teknolojileri

Hafta VIII Rekombinant DNA Teknolojileri GENETĐK 111-503 Hafta VIII Rekombinant DNA Teknolojileri Doç.Dr. Hilâl Özdağ Rekombinant DNA Teknolojisi Amaç Spesifik DNA dizilerinin yerlerinin belirlenmesi. DNA nın belirli noktalardan kesilmesi Belirli

Detaylı

Moleküler biyolojiye giriş. Doç.Dr.Pınar AKSOY SAĞIRLI

Moleküler biyolojiye giriş. Doç.Dr.Pınar AKSOY SAĞIRLI Moleküler biyolojiye giriş Doç.Dr.Pınar AKSOY SAĞIRLI Molecular biology terimi ilk kez Warren Weaver tarafından 1938 de kullanıldı. Hayatın fiziksel ve kimyasal olarak açıklanması olarak tanımlandı. 1977

Detaylı

b. Amaç: Gen anatomisi ile ilgili genel bilgi öğretilmesi amaçlanmıştır.

b. Amaç: Gen anatomisi ile ilgili genel bilgi öğretilmesi amaçlanmıştır. TIBBİ GENETİK I-DERS TANIMLARI 1-Tanım: DNA ve RNA yapısının öğretilmesi. b. Amaç: DNA nın genetik materyal olmasında moleküler yapısının önemi ve RNA yapısının proteine geçiş ve gen ekspresyonu kontrolündeki

Detaylı

Agrobacterium rhizogenes

Agrobacterium rhizogenes Agrobacterium rhizogenes Agrobacterium toprakta yaşayan gram negatif bir bakteri, Rhizobieceae fam., doğal genetik mühendisi, A. rhizogenes- saçak kök ( hairy root ) hastalığı A. tumefaciens- dikotillerde

Detaylı

Agrobacterium rhizogenes

Agrobacterium rhizogenes Agrobacterium rhizogenes Agrobacterium toprakta yaşayan gram negatif bir bakteri, Rhizobieceae fam., doğal genetik mühendisi, A. rhizogenes- saçak kök ( hairy root ) hastalığı A. tumefaciens- dikotillerde

Detaylı

Tanımlamalar PROTEİN SENTEZİ; TRANSLASYON. Protein sentezi ;translasyon. mrna ; Genetik şifre 1/30/2012. Prof Dr.Dildar Konukoğlu

Tanımlamalar PROTEİN SENTEZİ; TRANSLASYON. Protein sentezi ;translasyon. mrna ; Genetik şifre 1/30/2012. Prof Dr.Dildar Konukoğlu PROTEİN SENTEZİ; TRANSLASYON Prof Dr.Dildar Konukoğlu DNA SENTEZİ DNA DNA RNA sentezi DNA mrna Protein sentezi mrna Protein Tanımlamalar Replikasyon Replikasyon Transkripsiyon Transkripsiyon Translasyon

Detaylı

BAKTERİLERDE GENETİK MADDE AKTARILMASI

BAKTERİLERDE GENETİK MADDE AKTARILMASI BAKTERİLERDE GENETİK MADDE AKTARILMASI Bakterilerde genetik maddenin bir kısmı bakteriden bakteriye aktarılabilmekte ve bunun sonucunda önemli genetik değişmeler olmaktadır Verici hücre ile alıcı hücre

Detaylı

GENETİK I BİY 301 DERS 6

GENETİK I BİY 301 DERS 6 GENETİK I BİY 301 DERS 6 İçerik Kısım 1: Genler, Kromozomlar ve Kalıtım Kısım 2: DNA-Yapısı, Replikasyonu ve Varyasyonu Kısım 3: Genetik bilginin ifadesi ve düzenlenmesi Kısım 4: Genomik Analiz Kısım 5:

Detaylı

GEN TRANSFER YÖNTEMLERİ

GEN TRANSFER YÖNTEMLERİ Lise Öğretmenleri Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik Proje Danışmanlığı Eğitimi Çalıştayı LİSE-2 (Çalıştay 2012) GEN TRANSFER YÖNTEMLERİ Doç. Dr. Cüneyt AKI ÇOMÜ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ BİYOLOJİ BÖLÜMÜ MOLEKÜLER

Detaylı

TÜBİTAK BİDEB LİSE ÖĞRETMENLERİ-FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ, MATEMATİK- PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI (LİSE-3 [ÇALIŞTAY 2013])

TÜBİTAK BİDEB LİSE ÖĞRETMENLERİ-FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ, MATEMATİK- PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI (LİSE-3 [ÇALIŞTAY 2013]) TÜBİTAK BİDEB LİSE ÖĞRETMENLERİ-FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ, MATEMATİK- PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI (LİSE-3 [ÇALIŞTAY 2013]) BİYOLOJİ PROJE SUNUMU GRUP SUSTURUCU PROJE ADI Bazı Bitki Türlerindeki mirna

Detaylı

Agrobacterium rhizogenes aracılığı ile bitkilere gen aktarımı

Agrobacterium rhizogenes aracılığı ile bitkilere gen aktarımı Agrobacterium rhizogenes aracılığı ile bitkilere gen aktarımı ITIR ERKAN İstanbul Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Yüksek lisans öğrencisi Agrobacterium Toprakta yaşayan gram negatif bir

Detaylı

Genetik Yöntemlerle Bakterilere Gen Transferleri. (Cüneyt Akdeniz)

Genetik Yöntemlerle Bakterilere Gen Transferleri. (Cüneyt Akdeniz) Genetik Yöntemlerle Bakterilere Gen Transferleri (Cüneyt Akdeniz) Bakterilerde genetik maddenin bir kısmı bakteriden bakteriye aktarılabilmekte ve bunun sonucunda önemli genetik değişmeler olmaktadır.

Detaylı

TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİYE GİRİŞ

TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİYE GİRİŞ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİYE GİRİŞ Bitki Doku Kültürü Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü TB101 Çiğdem Yamaner (Yrd. Doç. Dr.) 4. Hafta (08.10.2013) ADÜ Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü

Detaylı

Stres Yanıtı ve Gen Anlatımı. Bitkiler hareketsiz olduklarından strese yanıt vermeleri gerekir.

Stres Yanıtı ve Gen Anlatımı. Bitkiler hareketsiz olduklarından strese yanıt vermeleri gerekir. Stres Yanıtı ve Gen Anlatımı Bitkiler hareketsiz olduklarından strese yanıt vermeleri gerekir. İklime Uyum Evrimsel adaptasyonlar bir organizmanın belli bir nişe katılmasını sağlayan değişikliklerdir.

Detaylı

TRANSLASYON ve PROTEİNLER

TRANSLASYON ve PROTEİNLER TRANSLASYON ve PROTEİNLER Prof. Dr. Sacide PEHLİVAN 13 Aralık 2016 mrna daki baz sırasının kullanılarak amino asitlerin doğru sıra ile proteini oluşturmasını kapsayan olayların tümüne Translasyon veya

Detaylı

Genetik Kavramlar Sekizinci baskıdan çeviri Klug, Cummings, Spencer

Genetik Kavramlar Sekizinci baskıdan çeviri Klug, Cummings, Spencer Genetik Kavramlar Sekizinci baskıdan çeviri Klug, Cummings, Spencer 1 Genetiğe Giriş Copyright 2006 Pearson Prentice Hall, Inc. 1-Genetiğe giriş 1.1 100 yıldan daha kısa zamanda Mendel den DNA ya 1.2 İkili

Detaylı

BİTKİLERE GEN TRANSFERİNDE KULLANILAN VEKTÖRLER

BİTKİLERE GEN TRANSFERİNDE KULLANILAN VEKTÖRLER BİTKİLERE GEN TRANSFERİNDE KULLANILAN VEKTÖRLER Feyza Tufan Yüksek Lisans Öğrencisi Moleküler Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı Fen Bilimleri Enstitüsü İstanbul Üniversitesi İÇERİK Vektörler Aktarılan

Detaylı

Biyolistik - Gen Silahı. İlker Gönülalp Yıldız Teknik Üniversitesi Biyoloji Bölümü

Biyolistik - Gen Silahı. İlker Gönülalp Yıldız Teknik Üniversitesi Biyoloji Bölümü Biyolistik - Gen Silahı İlker Gönülalp Yıldız Teknik Üniversitesi Biyoloji Bölümü Biyolistik Biyolistik, biyolojik ve balistik kelimelerinin kısaltmalarının birleştirilmesi şeklinde adlandırılan, hücrelerin

Detaylı

22.04.2015 MBG 112 BİYOLOJİ II BİTKİLERDE ÜREME VE BİYOTEKNOLOJİ YRD. DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN. Döl almaşı

22.04.2015 MBG 112 BİYOLOJİ II BİTKİLERDE ÜREME VE BİYOTEKNOLOJİ YRD. DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN. Döl almaşı MBG 112 BİYOLOJİ II BİTKİLERDE ÜREME VE BİYOTEKNOLOJİ YRD. DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN Döl almaşı Angiospermlerde; Baskın döl sporofit, Gametofit indirgenmiş, Sporofit üreme yapısı olan çiçeği oluşturur. Ovaryum

Detaylı

Biyoteknoloji ve Genetik I Hafta 12. Prokaryotlarda Gen İfadesinin Düzenlenmesi

Biyoteknoloji ve Genetik I Hafta 12. Prokaryotlarda Gen İfadesinin Düzenlenmesi Biyoteknoloji ve Genetik I Hafta 12 Prokaryotlarda Gen İfadesinin Düzenlenmesi Prof. Dr. Hilal Özdağ A.Ü Biyoteknoloji Enstitüsü Merkez Laboratuvarı Tel: 2225826/125 Eposta: hilalozdag@gmail.com Gen İfadesi

Detaylı

KALITSAL MOLEKÜLÜN BİÇİMİ ve ORGANİZASYONU PROF. DR. SERKAN YILMAZ

KALITSAL MOLEKÜLÜN BİÇİMİ ve ORGANİZASYONU PROF. DR. SERKAN YILMAZ KALITSAL MOLEKÜLÜN BİÇİMİ ve ORGANİZASYONU PROF. DR. SERKAN YILMAZ Değişik canlı gruplarında kalıtsal molekülün çeşidi, sayısı, biçimi ve organizasyonu bakımından farklılıklar bulunur. Ortak özellik: nükleik

Detaylı

DNA Replikasyonu. Doç. Dr. Hilal Özdağ. A.Ü Biyoteknoloji Enstitüsü Merkez Laboratuvarı Tel: /202 Eposta:

DNA Replikasyonu. Doç. Dr. Hilal Özdağ. A.Ü Biyoteknoloji Enstitüsü Merkez Laboratuvarı Tel: /202 Eposta: DNA Replikasyonu Doç. Dr. Hilal Özdağ A.Ü Biyoteknoloji Enstitüsü Merkez Laboratuvarı Tel: 2225826/202 Eposta: hilalozdag@gmail.com 1 Watson ve Crick Gözümüzden kaçmamış olan bir nokta da.. Replikasyon

Detaylı

RNA Yapısı ve Katlanması, Hücrede Bulunan RNA Çeşitleri

RNA Yapısı ve Katlanması, Hücrede Bulunan RNA Çeşitleri RNA Yapısı ve Katlanması, Hücrede Bulunan RNA Çeşitleri RNA (Ribonükleik Asit) Nükleik asitler, Friedrich Miescher tara2ndan 1869'da keşfedildi. İl=haplı bandajlardan izole edilen bu maddeye nüklein adını

Detaylı

FEN ve TEKNOLOJİ / GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ. GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ

FEN ve TEKNOLOJİ / GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ. GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ 1 Genetik mühendisliği canlıların kalıtsal özelliklerinin değiştirilerek onlara yeni işlevler kazandırılmasına yönelik araştırmalar yapan bilim dalıdır. Genetik mühendisleri

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 2 DNA VE RNA

12. SINIF KONU ANLATIMI 2 DNA VE RNA 12. SINIF KONU ANLATIMI 2 DNA VE RNA DNA (DEOKSİRİBONÜKLEİK ASİT) Temel nükleik asittir. Prokaryot hücrelerin sitoplazmasında, ökaryot hücrelerde çekirdek, mitokondri ve kloroplast organelinde bulunur.

Detaylı

MİTOKONDRİ Doç. Dr. Mehmet GÜVEN

MİTOKONDRİ Doç. Dr. Mehmet GÜVEN MİTOKONDRİ Doç.. Dr. Mehmet GÜVENG Hemen hemen bütün b ökaryotik hücrelerde ve ökaryotik mikroorganizmalarda bulunur. Eritrositlerde, bakterilerde ve yeşil alglerde mitokondri yoktur. Şekilleri (küremsi

Detaylı

Doç. Dr. Fatih ÇALIŞKAN Sakarya Üniversitesi, Teknoloji Fak. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği EABD

Doç. Dr. Fatih ÇALIŞKAN Sakarya Üniversitesi, Teknoloji Fak. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği EABD BİYOUYUMLULUK (BIO-COMPATIBILITY) 10993-1 Bir materyalin biyo-uyumluluğunun test edilmesi için gerekli testlerin tümünü içerir. (Toksisite, Hemoliz, sitotoksisite, sistemik toksisite,...vs.) Hammaddelerin

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 32. ADIM HÜCRE 9- SİTOPLAZMA

ADIM ADIM YGS-LYS 32. ADIM HÜCRE 9- SİTOPLAZMA ADIM ADIM YGS-LYS 32. ADIM HÜCRE 9- SİTOPLAZMA 2) Sitoplazma Hücrenin içini dolduran sıvıdır. İçinde inorganik ve organik maddeler vardır. Ayrıca görevleri birbirinden farklı olan organeller de bulunur.

Detaylı

YAPAY KROMOZOMLAR. cerevisiae. de kurulmuştur. Halkasal. Yapay kromozomlar ilk defa tomurcuklanan maya olan Saccharomyces

YAPAY KROMOZOMLAR. cerevisiae. de kurulmuştur. Halkasal. Yapay kromozomlar ilk defa tomurcuklanan maya olan Saccharomyces YAPAY KROMOZOMLAR Yapay kromozomlar ilk defa tomurcuklanan maya olan Saccharomyces cerevisiae. de kurulmuştur. Halkasal plazmid maya sentromerinden,replikasyon orijininden, seçici bir işaret geninden ve

Detaylı

Biyoteknoloji ve Genetik II. Hafta 8 TRANSLASYON

Biyoteknoloji ve Genetik II. Hafta 8 TRANSLASYON Biyoteknoloji ve Genetik II Hafta 8 TRANSLASYON Prof. Dr. Hilal Özdağ A.Ü Biyoteknoloji Enstitüsü Merkez Laboratuvarı Tel: 2225826/125 Eposta: hilalozdag@gmail.com TRANSLASYON Translasyon a. mrna ribozoma

Detaylı

DNA Tamiri ve Rekombinasyonu

DNA Tamiri ve Rekombinasyonu DNA Tamiri ve Rekombinasyonu Bitkilerdeki 3 genom UV ve radyosyonun diğer formları, kimyasallar, ve diğer streslerle (örneğin oksidatif, ısı vb.) devamlı hasar görür. Bazı proteinler onarımda ve rekombinasyonda

Detaylı

Replikasyon, Transkripsiyon ve Translasyon. Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ

Replikasyon, Transkripsiyon ve Translasyon. Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ Replikasyon, Transkripsiyon ve Translasyon Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ DNA replikasyonu DNA nın replikasyonu, DNA molekülünün, sakladığı genetik bilgilerin sonraki nesillere aktarılması için kendi kopyasını

Detaylı

hendisliği BYM613 Genetik MühendisliM Tanımlar: Gen, genom DNA ve yapısı, Nükleik asitler Genetik şifre DNA replikasyonu

hendisliği BYM613 Genetik MühendisliM Tanımlar: Gen, genom DNA ve yapısı, Nükleik asitler Genetik şifre DNA replikasyonu BYM613 Genetik MühendisliM hendisliği Hacettepe Üniversitesi Biyomühendislik BölümüB 2012-2013 2013 Güz G z DönemiD Salı 9.00-11.45, D9 Dr. Eda Çelik-AKDUR edacelik@hacettepe.edu.tr İçerik Tanımlar: Gen,

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMI 37 KALITIM 18 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI

10. SINIF KONU ANLATIMI 37 KALITIM 18 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI 10. SINIF KONU ANLATIMI 37 KALITIM 18 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI GENETİK MÜHENDİSLİĞİ Belirli bir amaca yönelik olarak genetik madde üzerinde yapılan çalışmaları içerir. Canlıların

Detaylı

Hücre Nükleusu, Nükleus Membranı, Nükleus Porları. Doç. Dr. Ahmet Özaydın

Hücre Nükleusu, Nükleus Membranı, Nükleus Porları. Doç. Dr. Ahmet Özaydın Hücre Nükleusu, Nükleus Membranı, Nükleus Porları Doç. Dr. Ahmet Özaydın Nükleus (çekirdek) ökaryotlar ile prokaryotları ayıran temel özelliktir. Çekirdek hem genetik bilginin deposu hem de kontrol merkezidir.

Detaylı

Plastid Kloroplast DNAsı

Plastid Kloroplast DNAsı Plastid Kloroplast DNAsı Plastid cpdna boyutları 70,000 bp (70 kb) - ~2,000,000 bp (2,000 kb), çoğunlukla 250,000 bp (250 kb)den küçük Kara bitkilerinde 120 170 kb 70 kb - Epifagus ~2,000 kb (?) - Acetabularia

Detaylı

ÇOK HÜCRELİ ORGANİZMALARIN GELİŞİMİ

ÇOK HÜCRELİ ORGANİZMALARIN GELİŞİMİ ÇOK HÜCRELİ ORGANİZMALARIN GELİŞİMİ Seçici gen ifadesi embriyonun gelişmesini sağlayan 4 temel işlevi denetler: 1. Hücre çoğalması 2. Hücre farklılaşması 3. Hücre etkileşimleri 4. Hücre hareketi HÜCRE

Detaylı

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 12. Sınıf 1 GENDEN PROTEİNE

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 12. Sınıf 1 GENDEN PROTEİNE YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI 12. Sınıf 1 GENDEN PROTEİNE Protein sentezini tüm canlılar gerçekleştirir. Bir mrna molekülünde en fazla 64 çeşit kodon bulunur. DOĞRU YANLIŞ SORULARI Canlıların heterotrof beslenenleri

Detaylı

ADIM ADIM YGS- LYS 92. ADIM KALITIM 18 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI

ADIM ADIM YGS- LYS 92. ADIM KALITIM 18 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI ADIM ADIM YGS- LYS 92. ADIM KALITIM 18 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI GENETİK MÜHENDİSLİĞİ Belirli bir amaca yönelik olarak genetik madde üzerinde yapılan çalışmaları içerir. Canlıların

Detaylı

BAKTERİLERDE EKSTRAKROMOZAL GENETİK ELEMENTLER

BAKTERİLERDE EKSTRAKROMOZAL GENETİK ELEMENTLER BAKTERİLERDE EKSTRAKROMOZAL GENETİK ELEMENTLER Plazmid ve Epizomlar Bakterilerin kendi kromozomlarının yanı sıra, kromozom dışı bazı genetik parçacıklar bulunmaktadır Bakteri kromozomundan daha küçük yapıda

Detaylı

İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ABD Prof. Dr. Filiz Aydın

İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ABD Prof. Dr. Filiz Aydın İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ABD Prof. Dr. Filiz Aydın Mitokondri, ökaryotik organizmanın farklı bir organeli Şekilleri küremsi veya uzun silindirik Çapları 0.5-1 μm uzunlukları 2-6 μm Sayıları

Detaylı

KLONLAMA VEKTÖRLERİ DR. ONUR YILMAZ ADÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ ZOOTEKNİ BÖLÜMÜ BİYOMETRİ & GENETİK ABD

KLONLAMA VEKTÖRLERİ DR. ONUR YILMAZ ADÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ ZOOTEKNİ BÖLÜMÜ BİYOMETRİ & GENETİK ABD KLONLAMA VEKTÖRLERİ DR. ONUR YILMAZ ADÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ ZOOTEKNİ BÖLÜMÜ BİYOMETRİ & GENETİK ABD Vektörler, kendilerine eklenen yabancı DNA parçasını konakçı hücreye taşıyan ve burada çoğalmasını sağlayan

Detaylı

BİTKİLERE GEN TRANSFERİ Ekim 2011

BİTKİLERE GEN TRANSFERİ Ekim 2011 BİTKİLERE GEN TRANSFERİ Ekim 2011 Prf. Nermin Gözükırmızı Hazırlayan: Deniz Gürle Yalçın En genel anlamıyla bitkilere gen aktarımı; gen prtein ürününün işlevi bilinen dğal ya da sentetik nükleik asit dizilerinin

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 43. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-3 BAKTERİLER ALEMİ

ADIM ADIM YGS-LYS 43. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-3 BAKTERİLER ALEMİ ADIM ADIM YGS-LYS 43. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-3 BAKTERİLER ALEMİ BAKTERİLER ALEMİ Prokaryot hücre yapısına sahip olan tek hücreli canlıların oluşturduğu alemdir. Mikroskobun icadından sonra keşfedilmişlerdir.

Detaylı

PROKARYOT VE ÖKARYOT HÜCRELER

PROKARYOT VE ÖKARYOT HÜCRELER PROKARYOT VE ÖKARYOT HÜCRELER HÜCRE Hücre ya da göze, bir canlının yapısal ve işlevsel özellikleri gösterebilen en küçük birimidir. Hücre, (İng. Cell); Latince küçük odacık anlamına gelen "cellula" kelimesinden

Detaylı

Rekombinant DNA, Klonlama ve kullanımı

Rekombinant DNA, Klonlama ve kullanımı Rekombinant DNA, Klonlama ve kullanımı Betül ÖZTAŞ Gamze ÇALIŞKAN Betül ERÇELİK ÖZET GİRİŞ Günümüzde gen klonlaması çalışmaları; gen izolasyonu, gen bankalarının oluşturulması, genlerin güvenlik altına

Detaylı

Biyoteknoloji ve Genetik I Hafta 13. Ökaryotlarda Gen İfadesinin Düzenlenmesi

Biyoteknoloji ve Genetik I Hafta 13. Ökaryotlarda Gen İfadesinin Düzenlenmesi Biyoteknoloji ve Genetik I Hafta 13 Ökaryotlarda Gen İfadesinin Düzenlenmesi Prof. Dr. Hilal Özdağ A.Ü Biyoteknoloji Enstitüsü Merkez Laboratuvarı Tel: 2225826/125 Eposta: hilalozdag@gmail.com Gen İfadesi

Detaylı

REKOMBİNANT DNA TEKNİKLERİ IV DR. ONUR YILMAZ 2017

REKOMBİNANT DNA TEKNİKLERİ IV DR. ONUR YILMAZ 2017 REKOMBİNANT DNA TEKNİKLERİ IV DR. ONUR YILMAZ 2017 GEN TRANSFER YÖNTEMLERİ DOĞAL YOLLARLA GEN AKTARIM YÖNTEMLERİ Konjugasyon Transformasyon Transdüksiyon Retroviral transdüksiyon Agrobacterium KONJUGASYON

Detaylı

İnsan Mikrobiyom Projesi. Prof. Dr. Tanıl Kocagöz

İnsan Mikrobiyom Projesi. Prof. Dr. Tanıl Kocagöz İnsan Mikrobiyom Projesi Prof. Dr. Tanıl Kocagöz Human Microbiome Project İnsan Mikrobiyom Projesi (İMP) 2007 yılında NIH tarafından başlatıldı 300 gönüllünün 5 vücut bölgesinden değişik zamanlarda, toplam

Detaylı

Hücre Transfeksiyonu

Hücre Transfeksiyonu 1 Hücre Transfeksiyonu Tanımlar Transformasyon: Bakteri ve bitkilere gene/k materyal aktarılması işlemidir. Transdüksiyon: Ökaryo/k hücrelere gene/k materyallerin viral yöntemlerle aktarılması işlemidir.

Detaylı

Tarımsal Biyoteknolojiye Giriş

Tarımsal Biyoteknolojiye Giriş Tarımsal Biyoteknolojiye Giriş Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji TAB 101 Muavviz Ayvaz (Yrd. Doç. Dr.) 14. Hafta (17.12.2013) 1 -GDO ların olası fayda ve zararları 2 GDO ların olası faydalarını

Detaylı

Bitki Kökenli Rekombinant Proteinlerin Geri Kazanımı ve Saflaştırılması

Bitki Kökenli Rekombinant Proteinlerin Geri Kazanımı ve Saflaştırılması Bitki Kökenli Rekombinant Proteinlerin Geri Kazanımı ve Saflaştırılması Araş. Gör. Alp Ayan T.C. İstanbul Kültür Üniversitesi, 2011 1 Günümüzde üretilen bitkisel kökenli rekombinant proteinler; İnsan terapötikleri

Detaylı

TRANSLASYON VE DÜZENLENMESİ

TRANSLASYON VE DÜZENLENMESİ TRANSLASYON VE DÜZENLENMESİ TRANSLASYON Translasyonda nükleik asit kullanılır fakat son ürün bir nükleik asit değil proteindir. Translasyon mekanizması 4 ana bileşenden oluşmaktadır: 1. mrnalar 2. trnalar

Detaylı

REKOMBİNANT DNA TEKNOLOJİSİ. Araş. Gör. Dr. Öğünç MERAL

REKOMBİNANT DNA TEKNOLOJİSİ. Araş. Gör. Dr. Öğünç MERAL Araş. Gör. Dr. Öğünç MERAL 1960 lardan bu yana genetik ve moleküler biyolojideki kavrayışımızın hızla artması, biyoteknolojide heyecan verici buluşlar ve uygulamalara yol açtı. DNA yapısı ve fonksiyonlarının

Detaylı

Biyoteknolojinin Bitkisel Üretimde Kullanımı

Biyoteknolojinin Bitkisel Üretimde Kullanımı Biyoteknolojinin Bitkisel Üretimde Kullanımı Prof. Dr. Sebahattin Özcan Doç.Dr. Cengiz Sancak Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Biyoteknolojinin Bitkisel Üretimde Kullanımı Canlılarda

Detaylı

BİYOLOJİ DERS NOTLARI YGS-LGS YÖNETİCİ MOLEKÜLLER

BİYOLOJİ DERS NOTLARI YGS-LGS YÖNETİCİ MOLEKÜLLER www.benimdershanem.esy.es Bilgi paylaştıkça çoğalır. BİYOLOJİ DERS NOTLARI YGS-LGS YÖNETİCİ MOLEKÜLLER NÜKLEİK ASİTLER Nükleik asitler, bütün canlı hücrelerde ve virüslerde bulunan, nükleotid birimlerden

Detaylı

Hücre zarının yapısındaki yağlardan eriyerek hücre zarından geçerler.fazlalıkları karaciğerde depo edilir.

Hücre zarının yapısındaki yağlardan eriyerek hücre zarından geçerler.fazlalıkları karaciğerde depo edilir. DERS: BİYOLOJİ KONU: C.T.B(Vitaminler e Nükleik Asitler) VİTAMİNLER Bitkiler ihtiyaç duydukları bütün vitaminleri üretip, insanlar ise bir kısmını hazır alır. Özellikleri: Yapıcı, onarıcı, düzenleyicidirler.

Detaylı

Genetik Şifre ve Transkripsiyon

Genetik Şifre ve Transkripsiyon Genetik Şifre ve Transkripsiyon Prof. Dr. Sacide PEHLİVAN 12 Aralık 2016 RNA (Ribonükleik Asit): Ribonükleotid Polimeri Tek zincirli bir moleküldür. İçerdiği şeker ünitesi riboz dur. DNA dan baz içeriği

Detaylı

TIBBĠ BĠLĠMLERE GĠRĠġ DĠLĠMĠ MĠKROBĠYOLOJĠ ANABĠLĠM DALI

TIBBĠ BĠLĠMLERE GĠRĠġ DĠLĠMĠ MĠKROBĠYOLOJĠ ANABĠLĠM DALI TIBBĠ BĠLĠMLERE GĠRĠġ DĠLĠMĠ MĠKROBĠYOLOJĠ ANABĠLĠM DALI ÖĞRETĠM ÜYESĠ : Prof. Dr. O. ġadi Yenen Ders: VĠROLOJĠYE GĠRĠġ, TARĠHÇE ve EVRĠM 1. Virusların tanımlanması ve rolüne ilişkin önemli tarihsel gelişmelerin

Detaylı

Bitkisel Üretimde Genetiği Değiştirilmiş Ürünler: Efsaneler ve Gerçekler

Bitkisel Üretimde Genetiği Değiştirilmiş Ürünler: Efsaneler ve Gerçekler VI. ULUSAL MOLEKÜLER BİYOLOJ VE BİYOTEKOLOJİ KONGRESİ Bitkisel Üretimde Genetiği Değiştirilmiş Ürünler: Efsaneler ve Gerçekler Yrd. Doç. Dr. Yılmaz Kaya Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji

Detaylı

PROTEİN HEDEFLEME EMRE YÖRÜK

PROTEİN HEDEFLEME EMRE YÖRÜK PROTEİN HEDEFLEME EMRE YÖRÜK PROTEİN TRAFİĞİ Hücrede sentezlenen proteinler bulunması gereken işlevleri ile ilgili bölgelere / hücre içi veya hücre dışı taşınırlar Deneysel süreçler bir yana Doğal bir

Detaylı

MOLEKÜLER BİYOLOJİ LABORATUVARI

MOLEKÜLER BİYOLOJİ LABORATUVARI MOLEKÜLER 2014-2015 BİYOLOJİ LABORATUVARI GÜZ DÖNEMİ MOLEKÜLER BİYOLOJİ LABORATUVARI 7.HAFTA DERS NOTLARI GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ BİYOLOJİ BÖLÜMÜ Sayfa 1 / 6 1. RFLP (RESTRİKSİYON PARÇA UZUNLUK

Detaylı

2. Histon olmayan kromozomal proteinler

2. Histon olmayan kromozomal proteinler 12. Hafta: Nükleik Asitler: Nükleik asitlerin yapısal üniteleri, nükleozitler, nükleotidler, inorganik fosfat, nükleotidlerin fonksiyonları, nükleik asitler, polinükleotidler, DNA nın primer ve sekonder

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 7 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI

12. SINIF KONU ANLATIMI 7 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI 12. SINIF KONU ANLATIMI 7 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI GENETİK MÜHENDİSLİĞİ Belirli bir amaca yönelik olarak genetik madde üzerinde yapılan çalışmaları içerir. Canlıların genlerine

Detaylı

BİTKİLERDE BİYOTEKNOLOJİK UYGULAMALAR

BİTKİLERDE BİYOTEKNOLOJİK UYGULAMALAR BİTKİLERDE BİYOTEKNOLOJİK UYGULAMALAR Prof. Nermin Gözükırmızı TÜBİTAK, GMBAE, Bitki Biyoteknolojisi Grubu İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü 2. Gen 1. DNA Hücre 4.

Detaylı

BİTKİLERDE BİYOTEKNOLOJİK UYGULAMALAR

BİTKİLERDE BİYOTEKNOLOJİK UYGULAMALAR BİTKİLERDE BİYOTEKNOLOJİK UYGULAMALAR Prof. Nermin Gözükırmızı TÜBİTAK, GMBAE, Bitki Biyoteknolojisi Grubu İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü 2. Gen 1. DNA Hücre 4.

Detaylı

Bakteriler Arası Genetik Madde Aktarımı

Bakteriler Arası Genetik Madde Aktarımı Bakteriler Arası Genetik Madde Aktarımı Transformasyon: Her hangi bir aracı bulunmaksızın, verici bakteri tarafından ortama bırakılmış olan DNA nın, alıcı bakteri tarafından alınması yoluyla oluşan rekombinasyon

Detaylı

LYS ANAHTAR SORULAR #7. Kalıtım

LYS ANAHTAR SORULAR #7. Kalıtım LYS ANAHTAR SORULAR #7 Kalıtım 1) Bir bitki türünde mavi çiçek rengi geni (A), gri çiçek rengi genine (a) baskındır. Bu bitki türünde çiçek rengi karakteri açısından farklı fenotiplere sahip bitkilerin

Detaylı

GEN EKSPRESYONUNUN KONTROLÜ VE DÜZENLENMESİ GEN İFADESİ

GEN EKSPRESYONUNUN KONTROLÜ VE DÜZENLENMESİ GEN İFADESİ GEN EKSPRESYONUNUN KONTROLÜ VE DÜZENLENMESİ GEN İFADESİ Bir organizmanın genetik yapısını DNA da bulunan dntp dizileri belirler ve bu bilginin ifade edilmesi ise (Protein sentezi) RNA lar ile sağlanır.

Detaylı

KONU 7 - ÇEKİRDEK DIŞI KALITIM

KONU 7 - ÇEKİRDEK DIŞI KALITIM KONU 7 - ÇEKİRDEK DIŞI KALITIM 1 1. Çekirdek dışı kalıtım tipleri 2. Organel kalıtımı Mitokondri ve kloroplastlar 3. Mitokondri DNA mutasyonları 4. Enfeksiyon kalıtımı 5. Anasal etki kalıtımları 1. Çekirdek

Detaylı

15- RADYASYONUN NÜKLEİK ASİTLER VE PROTEİNLERE ETKİLERİ

15- RADYASYONUN NÜKLEİK ASİTLER VE PROTEİNLERE ETKİLERİ 15- RADYASYONUN NÜKLEİK ASİTLER VE PROTEİNLERE ETKİLERİ İyonlaştırıcı radyasyonların biyomoleküllere örneğin nükleik asitler ve proteinlere olan etkisi hakkında yeterli bilgi yoktur. Ancak, nükleik asitlerden

Detaylı

Tarımsal Biyoteknolojiye Giriş

Tarımsal Biyoteknolojiye Giriş Tarımsal Biyoteknolojiye Giriş Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji TAB 101 Muavviz Ayvaz (Yrd. Doç. Dr.) 13. Hafta (10.12.2013) 1 Neden GDO Üretilir? 2 Neden GDO Üretilir? GDO lar doğal

Detaylı

Tarımsal Biyoteknolojiye Giriş

Tarımsal Biyoteknolojiye Giriş Tarımsal Biyoteknolojiye Giriş Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji TAB 101 Muavviz Ayvaz (Yrd. Doç. Dr.) 12. Hafta (03.12.2013) 1 Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) 2 Genetik: Biyolojinin

Detaylı

1. Sınıf Güz Dönemi I. Hafta Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Ders Saati

1. Sınıf Güz Dönemi I. Hafta Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Ders Saati I. Hafta Ders Saati 15.09.2014 16.09.2014 17.09.2014 18.09.2014 19.09.2014 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I: Makromoleküller (Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ataş) Türk Dili

Detaylı

Prof. Dr. Nermin Gözükırmızı

Prof. Dr. Nermin Gözükırmızı Biyoloji Araştırmaları, Moleküler Boyutu ve Önceliklerimiz Prof. Dr. Nermin Gözükırmızı İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü nermin@istanbul.edu.tr, http://www.istanbul.edu.tr/fen/mbg/personel.php?id=30

Detaylı

İnce çeperli parankima hücrelerinin kitlesel yapısı. Kallus

İnce çeperli parankima hücrelerinin kitlesel yapısı. Kallus İnce çeperli parankima hücrelerinin kitlesel yapısı Kallus Kallus oluşumu Köklerde ve gövdede yaralı bölgede kallus oluşur.. Kallus oluşumu: Erythrina ağacı Yapraktan kallus oluşumu Vaskular dokudan kallus

Detaylı

Genden proteine Genler, transkripsiyon ve translasyon yolu ile proteinleri belirler Transkripsiyon, DNA yönetiminde RNA sentezidir Ökaryotik

Genden proteine Genler, transkripsiyon ve translasyon yolu ile proteinleri belirler Transkripsiyon, DNA yönetiminde RNA sentezidir Ökaryotik Genden proteine Genler, transkripsiyon ve translasyon yolu ile proteinleri belirler Transkripsiyon, DNA yönetiminde RNA sentezidir Ökaryotik hücreler, transkripsiyondan sonra RNA yı değişikliğe uğratırlar

Detaylı

BİYOLOJİYE GİRİŞ. Canlılığın bilimsel olarak araştırılmasıdır.

BİYOLOJİYE GİRİŞ. Canlılığın bilimsel olarak araştırılmasıdır. BİYOLOJİYE GİRİŞ Canlılığın bilimsel olarak araştırılmasıdır. Biyolojik Organizasyon; Her düzeydeki biyolojik organizasyon belirgin özelliklere sahiptir. Her türlü maddenin kimyasal yapıtaşları olan ve

Detaylı

Poly A Kuyruğu. Turns over (recycles) in cytoplasm Poli A-bağlayan protein: PAB1 sitoplazmada, PAB2 nukleusta bulunur.

Poly A Kuyruğu. Turns over (recycles) in cytoplasm Poli A-bağlayan protein: PAB1 sitoplazmada, PAB2 nukleusta bulunur. Poly A Kuyruğu Turns over (recycles) in cytoplasm Poli A-bağlayan protein: PAB1 sitoplazmada, PAB2 nukleusta bulunur. Bitkiler 2 PAB geninden daha fazla gen içerirler; bazıları dokuya özgün anlatım gösterir.

Detaylı

Hücre canlının en küçük yapı birimidir.

Hücre canlının en küçük yapı birimidir. Hücre canlının en küçük yapı birimidir. Bitkilerde bulunan hücredir.bu hücrelerde hücre duvarı bulunduğundan hayvan hücresinden ayrılır. Hücre duvarı vardır. Kofulu büyük ve az sayıdadır. Şekli dikdörtgen

Detaylı

HÜCRE. Yrd.Doç.Dr. Mehtap ÖZÇELİK Fırat Üniversitesi

HÜCRE. Yrd.Doç.Dr. Mehtap ÖZÇELİK Fırat Üniversitesi HÜCRE Yrd.Doç.Dr. Mehtap ÖZÇELİK Fırat Üniversitesi Hücre Canlıların en küçük yapı taşıdır Bütün canlılar hücrelerden oluşur Canlılar tek hücreli ya da çok hücreli olabilir Bitki ve hayvan hücresi = çok

Detaylı

-Kloroplast ve mitokondri bulunmaz fakat bu organellerde bulunan aynı bulunur.

-Kloroplast ve mitokondri bulunmaz fakat bu organellerde bulunan aynı bulunur. BAKTERİLER GENEL ÖZELLİKLERİ: -Prokaryot hücre yapılı, tek hücreli canlılardır. -Halkasal DNA ya sahiptirler. Bazı bakterilerde plazmit bulunur. Plazmit: Küçük ve halka şeklinde DNA parçacıklarıdır. Bakterilerin

Detaylı

8. KONU: VİRAL KOMPONENTLERİN BİYOLOJİK FONKSİYONU Kodlama: Her virüs kendine özgü proteini oluşturmakla birlikte, proteinde nükleik asidi için

8. KONU: VİRAL KOMPONENTLERİN BİYOLOJİK FONKSİYONU Kodlama: Her virüs kendine özgü proteini oluşturmakla birlikte, proteinde nükleik asidi için 8. KONU: VİRAL KOMPONENTLERİN BİYOLOJİK FONKSİYONU Kodlama: Her virüs kendine özgü proteini oluşturmakla birlikte, proteinde nükleik asidi için koruyucu kalkan görevi görmektedir. Protein kendi kendine

Detaylı