1 ) GERÇEK KİŞİLER. 15 yaşını dolduran küçük, kendi isteği ile ve velisinin rızası ile mahkemece ergin kılınabilir.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "1 ) GERÇEK KİŞİLER. 15 yaşını dolduran küçük, kendi isteği ile ve velisinin rızası ile mahkemece ergin kılınabilir."

Transkript

1 1 ) GERÇEK KİŞİLER KİŞİLER HUKUKU Kişilik, sağ ve tam doğum ile başlar. Sağ doğum, çocuğun ana rahmini terk ettikten sonra bir an olsun nefes alması halidir. Tam doğum ise, çocuğun ana rahmini tamamen terk etmesi durumudur. Doğum 1 ay içinde nüfus memuruna bildirilir. Ölüm 10 gün içinde bildirilir. Hak Ehliyeti: Hak sahibi olabilme ve borç altına girebilme yeteneğine denir. Bir kişinin hak sahibi olabilmesi veya borç altına girebilmesi için herhangi bir eylemde bulunmasına gerek yoktur. Örnek: Akıl hastası bir kişi dahi hak ehliyetine sahiptir. Bu nedenle, miras yolu ile borç altına girer veya hak sahibi olabilir. Çocuk sağ doğmak şartıyla ana rahmine düştüğü andan itibaren medeni haklar istifade eder. Her insanın hak ehliyeti vardır. Bütün insanlar haklara ve borçlara ehil olmada eşittir. Fiili Ehliyet: Bir kimsenin kendi fiil ve hareketleriyle kendi isteği ile hak kazanma etmesi ve bu hakları değiştirmesi veya ortadan kaldırması, borç altına girmesi, onları değiştirmesi veya ortadan kaldırması. Fiil Ehliyetinin Koşulları: Erginlik: Kanuni Erginlik:18 yaşının doldurulmasıyla başlar. Evlenme İle Kazanılan Erginlik: Evliliğin daha sonra yokluk yaptırımı dışında herhangi bir nedenle sona ermesi kazanılan erginliği etkilemez. Evlenme yaşı; cinsiyet ayrımı gözetmeksizin; olağan hallerde 17 yaşın doldurulmasıdır. Ancak hakim olağanüstü durumlarda 16 yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. 15 yaşını dolduran küçük, kendi isteği ile ve velisinin rızası ile mahkemece ergin kılınabilir. Ayırt Etme Gücü: Yaşının küçüklüğü yüzünden veya akıl hastalığı, akıl zayıflığı, sarhoşluk ya da bunlara benzer sebeplerden biriyle akla uygun biçimde davranma yeteneğinden yoksun olmayan herkes bu kanuna göre ayırt etme gücüne sahiptir. Ayırt Etme Gücünü Etkileyen Faktörler: Yaş - Akıl Hastalığı ve Akıl Zayıflığı - Sarhoşluk Kısıtlı Olmamak: Bir kişinin, kendi menfaatlerini bizzat kendisinin koruyamayacağı veya üçüncü kişi veya kişilerin menfaatlerine zara verme tehlikesi bulunduğu hallerde, fiil ehliyetine sınır getirilmesi. Kısıtlanma Nedenleri: Akıl Hastalığı veya Akıl Zayıflığı: Hakimin akıl hastalığı veya akıl zayıflığı nedeniyle kısıtlanmaya kara verebilmesi için bu kişi için alınmış resmi sağlık kurulu raporu olması gerekir. Savurganlık, Alkol veya Uyuşturucu Madde Bağımlılığı, Kötü Yaşama Tarzı, Kötü Yönetim İstek Üzerine: Yaşlılığı veya ağır hastalık sebebiyle işlerini gereği gibi yönetemeyenler. Özgürlüğü Bağlayıcı Ceza: Bir yıldan veya uzun süreli özgürlüğü bağlayıcı bir cezaya mahkum olana her ergin kısıtlanır. Ceza 5 yıldan fazla ise kısıtlama için dava açmaya gerek yoktur. Kısıtlama kararı için yetkili mahkeme, kısıtlanacak kişinin yerleşim yeri mahkemesi, görevli mahkeme ise sulh hukuk mahkemesidir. Kısıtlanma kararı, kesinleşince hemen kısıtlının yerleşim yeri ile nüfusa kayıtlı olduğu yerde

2 ilan edilir. FİİL EHLİYETİ AÇISINDAN KİŞİLERİN SINIFLANDIRILMASI TAM EHLİYETLİLER: Ayırt etme gücüne sahip ve kısıtlı olmayan der ergin kişinin fiil ehliyeti vardır. TAM EHLİYETSİZ: Ayırt etme gücü bulunmayan kişiler tam ehliyetsiz olarak nitelendirilir. Ayrıca hayatının belli bir döneminde ayırt etme gücünü kaybeden kişiler (sarhoşluk, cinnet, bilinç kaybı gibi) tam ehliyetsizdir. Hukuki işlem yapıldığı andan itibaren mevcuttur. Hukuki işlem yasal temsilcinin muvafakat vermesi hukuki işlemi geçerli hale getirmez. İstisnalar: Evlenme= Tam Ehliyetsizlerin evlenmesi mutlak butlan nedenidir. Mutlak butlanın evlenme işlemindeki bu istisna durumu karşısında tam ehliyetsizlerin evlenmesi hakim kararına kadar geçerli bir evliliğin tüm sonuçlarını doğuracaktır. Ölüme Bağlı Tasarruflar= Ölen kişinin son arzuları mümkün mertebe ayakta tutulmaya çalışılır. Hukuki İşlemin Butlanını İleri Sürmek Hakkının Sınırlanması= Karşılıklı borç yükleyen sözleşmelerde tam ehliyetsiz bir kişi ile işlem yapılır ve tam ehliyetsizin kendi edimini gereği gibi yerine getirmesinden sonra karşı taraf kendi edimini ifade edeceği zaman geçersizliği ileri sürer ise bu durum hakkın kötüye kullanımı olarak nitelendirilir. Hamiline Yazılı Senetler= Bu tür bir senedi tam ehliyetsizden aldınız ve başka bir kişiye teslim ettiniz. Bu zincir içinde tam ehliyetsizin olması zincirin kopmasına yol açmaz. **Bağış tek tarafa borç yükleyen bir sözleşmedir. Tam ehliyetsizin kabul etme bir gücü olamayacağından tam ehliyetsize bağış yapılamaz. SINIRLI EHLİYETSİZLER: Ayırt etme gücüne sahip olmakla birlikte fiil ehliyetinin diğer iki koşulundan yalnızca birine sahip olan kimseler sınırlı ehliyetsiz olarak nitelendirilir. **Yasal temsilcinin rızası olmadıkça, kendi işlemleriyle borç altına giremezler. Sınırlı ehliyetsiz kişinin yaptığı işlemler üzerinde tek taraflı bağlamazlık söz konusudur. Kanuni Temsilcilerin İzni Olmadan Tek Başlarına Yapacağı İşlemler Karşılıksız Kazanımlar: Bağış kabul etme - Alacağı için rehin veya kefalet sözleşmesi yapma Ayni hakkı zamanaşımı ile kazanma İrade Açıklamaları: Örnek: 15 yaşını tamamlamış olan kişilerin vasiyet yapabilme iktidarı vardır. İhbar etme külfeti - Ayıplı malın ayıpsız benzeri ile değiştirilmesi Sözleşmenin feshi - Ayıp oranında bedel indirimi - Ücretsiz onarım Kişiye Sıkı Sıkıya Bağlı Haklar: Sadece hak sahibi tarafından kullanılabilen haklardır. **Nişanlanma, evlenme, ve tanıma da kişiye sıkı sıkıya bağlı haklardandır. Ancak bu hakların kullanılması esnasında hak sahibinin sınırlı ehliyetsiz olması halinde yasal temsilcinin bu duruma rızası gerekmektedir. Bu nedenle bu haklar sınırlı ehliyetsizin tek başına yapamayacağı haklardır. **Sınırlı Ehliyetsizler, kendi başlarına yapabilecekleri hukuki işlemler ve haksız fiilleriyle ilgili olmak üzere dava ehliyetine sahiptir.

3 Başkasının Temsilcisi Olarak İşlem Yapma: YASAK İŞLEMLER: Kefil olmak: Vakıf Kurmak: Sınırlı ehliyetsiz eğer koşullarını sağlıyorsa vasiyet yolu ile vakıf kurabilir. Önemli Bağışlarda Bulunmak: Kendisi ve ailesi için önemsiz sayılabilecek bağışları yapabilecektir. Rekabet Yasağı: SINIRLI EHLİYETLİLER: Aslında tam ehliyetli oldukları halde bazı sebeplerden dolayı ehliyetleri belli konularda sınırlandırılmış bulunan kişilerdir. Yasal Danışmanın Görüşü Alınacak İşler Dava açma ve sulh olma Taşınmazların alımı, satımı, rehnedilmesi ve bunlar üzerinde başka bir ayni hak kurulması Kıymetli evrakın alımı, satımı, rehnedilmesi Olağan yönetim dışında kalan yapı işleri - Kefil Olma Ödünç verme ve alma - Ana parayı alma - Bağışlama - Kambiyo taahhüdü altına girme 2 ) HISIMLIK Kan Hısımlığı: Biri diğerinin soyundan veya ortak bir soydan gelen kişiler arasındaki bağa denir. Kan hısımlığının derecesi birbirine bağlayan doğum sayısıyla belli olur. Kardeş hukuki açıdan ikinci derece kan hısmıdır.amca, dayı, hala ve teyze ise üçüncü derece hısımlardır. Üstsoy (Usul) - Altsoy (Füru) Hısımlığı Biri diğerinden gelen kişiler arasında üstsoy altsoy hısımlığı vardır Yansoy (Civar) Hısımlığı Biri diğerinden gelmeyip de ortak bir kökten gelen kişiler arasında yansoy hısımlığı vardır. Kayın Hısımlığı: Evlenme ile olur. Kayın hısımlığı, kendisini meydana getiren evliliğim sona ermesiyle ortadan kalkmaz. Bir kişi herhangi bir derece sınırlaması olmaksızın altsoy - üstsoy kan/kayın hısımları ile evlenemez. Bunun yanı sıra, üçüncü dereceye kadar yansoy kan hısımları ile evlenemez Bir kişi yardım etmediği taktirde yoksulluğa düşecek olan altsoyuna ve kardeşlerine yardım etmekle yükümlüdür. 3 ) YERLEŞİM YERİ Yerleşim yeri bir kimsenin sürekli kalma niyetiyle oturduğu yerdir. Bir kişinin aynı anda birden fazla yerleşim yeri olamaz. Bu ilkenin istisnası; ticari ve sınai kuruluşlar. Herkesin bir yerleşim yeri olmak zorundandır. Önceki yerleşim yeri belli olmayan veya yabancı ülkedeki yerleşim yerini bıraktığı halde Türkiye'de henüz bir yerleşim yeri edinmemiş olan kimsenin halen oturduğu yer, yerleşim yeri sayılır. Velayet altında bulunan çocuğun yerleşim yeri ana ve babasının, ana ve babanın ortak yerleşim yeri yoksa, çocuğun kendisine bırakıldığı ana veya babanın yerleşim yeridir. Vesayet altındaki kişilerin yerleşim yeri, bağlı oldukları vesayet makamının bulunduğu yerdir. Kısıtlının yerleşim yeri vasinin veya denetim makamının bulunduğu yer değil vesayet makamının bulunduğu yerdir.

4 4 ) KİŞİLİK HAKLARI Bir kişinin doğuştan sahip olduğu, devredilemeyen, haczedilemeyen, miras yolu ile intikal etmeyen, para ile ölçülmesi mümkün olmayan haklar kişilik hakları olarak nitelendirilir. Kimse, hak ve fiil ehliyetlerinden kısmen de olsa vazgeçemez. Kişilik hakları mutlak haklardandır. Kişilik Haklarının İhlalinde Hukuka Uygunluk Nedenleri Zarar Görenin Rızası: Zarar görenin zarara rıza göstermesi fiilin hukuka aykırılığını ortadan kaldırır. Üstün Nitelikte Bir Özel Menfaatin Varlığı: Örnek: İki arkadaş bir trafik kazası sonucu hastaneye getirildiğinde, birinin durumu iyi ancak şuuru kapalı diğerinin ağır yaralı olması halinde ve arkadaşların kanlarının birbirlerine uyumlu olması halinde ve başka bir imkan da yoksa şuuru kapalı olan kişinin kanı alınarak diğerine verilebilir. Üstün Nitelikte Bir Kamu Menfaatinin Varlığı: Kanunun Verdiği Yetkiye Dayanılması: Kanundan doğan bir yetkiye dayanılarak kişilik haklarına yapılan müdahaleler hukuka uygun nitelik taşırlar. Kişilik Haklarını Koruyan Davalar Önleme Davası: İleride meydana gelmesi mümkün görülen bir saldırının gerçekleşmesini önlemeyi sağlayan davadır. Saldırıya Son Verme Davası (Tecavüzü Men'i Davası): Başlamış ve devam etmekte olan bir saldırıya son verilmesi için açılan davadır. Tespit Davası: Sona ermiş olsa bile etkileri devam eden saldırının hukuka aykırılığının tespitine yönelik bir davadır. Tecavüz bittikten sonra açılır. Maddi Tazminat Davası: Manevi Tazminat Davası: VEKALETSIZ İŞ GÖRME DAVASI: Kişilik hakları haksız saldırıya uğrayan kişiye, saldırganın haksız olarak elde ettiği kazancı talep edebilmesi imkanı tanıyan davaya denir. Sadece zararını alabilir. Kişiliği Sona Erdiren Haller Ölüm: Ölüm Karinesi: Ölümüne kesin gözle bakılacak bir halde kaybolan ve cesedi bulunamayan bir kimse ölmüş sayılır. O yerin en büyük mülki amirinin emri ile kütüğe ölüm kaydı düşülür. Ölüm karinesinde herhangi bir sürenin geçmesine gerek yoktur. Birlikte ölüm Karinesi=birden fazla kişiden hangisinin önce veya sonra öldüğü ispat edilemezse hepsi aynı anda ölmüş sayılır. Ölüm karinesi ile birlikte ölüm karinesi adi karinedir. Gaiplik: Ölümüne muhtemel gözle bakılacak bir OLAY içerisinde kayıp olmadan itibaren 1 yıl veya kendisinden uzun süreden beri HABER ALINAMAMA halinde son haber tarihinden başlayarak 5 yıl geçtikten sonra ilgililer dava açabilir. Gaiplik davasının açılacağı yetkili mahkeme, kişinin Türkiye'deki son yerleşim yeri, eğer Türkiye'de hiç yerleşmemişse nüfus sicilinde kayıtlı olduğu yer; böyle bir kayıt da yoksa anasının veya babasının kayıtlı bulunduğu yer. Gaiplik davasında görevli mahkeme ise Asliye Hukuk Mahkemesidir. Açılan bu dava üzerine hakim durumu 2 kez ilan eder ve iki ilan arasında en az 6 ay süre verir Gaiplik, geçmişe etkili hüküm ve sonuçlar doğuran bir müessesedir. Gaiplik kararı ölüm tehlikesinin gerçekleştiği veya son haberin alındığı günden başlayarak hüküm doğurur. Gaiplik halinde ölüm olayında olduğu gibi, evlilik kendiliğinden sonra ermez. Eşin, evliliğin feshi için nüfus memurluğuna müracaat etmesi veya daha sonradan dava açması gerekir. Gaip olan kişinin durumu, tam bir netliğe kavuşmadığı için malları mirasçılara belli bir

5 güvence karşılığında bırakılır. Mirasçılar Terekeye Kanunda Tayin Edilen Süre İçinde Geçici Zilyet Olurlar Ölümüne muhtemel gözle bakılacak OLAYDA kaybolma halinde, TEREKE MALLARININ TESLİMİNDEN itibaren 5yıl Uzun zamandan beri HABER ALAMAMA için SON HABER TARİHİNDEN başlayarak 15 yıl teminat süreleridir. 5 ) TÜZEL KİŞİLER Tüzel kişilerin malvarlığı, kanunda veya kuruluş belgesinde başka bir hüküm bulunmadıkça ya da yetkili organı başka türlü kara vermedikçe, en yakın amacı güden kamu kurum veya kuruluşa geçer. Hukuka veya ahlaka aykırı amaç güttüğü için kişiliği mahkeme kararıyla sona eren tüzel kişinin malvarlığı her halde ilgili kamu kuruluşuma geçer. 6)DERNEKLER En az 7 gerçek veya tüzel kişinin kazanç paylaşma dışında belirli ve ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere, bilgi ve çalışmalarını sürekli olarak birleştirmek suretiyle oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip KİŞİ TOPLULUKLARIDIR. Fiil ehliyetine sahip herkes, önceden izin almaksızın dernek kurma hakkına sahiptir.18 yaşından küçük kişiler de dernek kurucusu (üyesi) olabilir. Dernekler, kuruluş bildirimlerini, dernek tüzüğünü ve gerekli belgeleri yerleşim yerinin bulunduğu yerin en büyük mülki amirine verdikleri anda tüzel kişilik kazanırlar.(normatif Sistem) Türkiye genelinde faaliyet gösterecek bir dernek için ise içişleri Bakanlığından izin alınır. Kuruluş bildirimi ve belgelerin doğruluğu ile dernek tüzüğü, en büyük mülki amir tarafından 60 gün içinde dosya üzerinden incelenir. Bu incelemenin sonucunda 3 sonuç ortaya çıkar: Her şey tamam ve hukuka uygun ise 6 ay içinde ilk genel kurul toplamalı Bir kanuna aykırılık veya tamamlanabilir noksanlık tespit edilmesi. Bu durumda kuruculara bildirilir ve kuruculara 30 günlük süre verilir Tamamlanamayacak noksanlığın veya düzenlenemeyecek bir hukuka aykırılığın tespit edilmesi. Burada da 30 gün süre verilir. Eğer 30 günlük süre içinde eksiklikler düzeltilemezse en büyük mülki amir, yetkili asliye hukuk mahkemesinde derneğin feshi konusunda dava açması için durumu Cumhuriyet Savcılığına bildirir. Dernekler, yazılı bildirimi izleyen 6 ay içinde ilk genel kurul toplantılarını yapmak ve bu toplantıda da zorunlu organlarını oluşturmakla yükümlüdürler. Dernek üyeleri eşit haklara sahiptirler. Dernekten çıkan veya çıkarılan üyenin, dernek malvarlığından hak iddia etmesi mümkün değildir. Her üyenin genel kurulda bir oy hakkı vardır. Onursal üyelerin oy kullanma hakkına sahip değildir. Dernek Üyeliği 3 Şekilde Sona Erer: Kendiliğinden - Çıkma - Çıkarılma Derneğin, Genel Kurul, Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu olmak üzere 3 tane ZORUNLU organı vardır. GENEL KURUL En yetkili karar organı. Derneğe kayıtlı üyelerin tamamının katılımından meydana gelir.

6 Yönetim Kurulu, en az 15 gün önceden genel kurulu toplantıya çağırır. Genel Kurul toplantıları dernek merkezinin bulunduğu yerde yapılır. Genel Kurul, katılma hakkı bulunan üyelerin salt çoğunluğunun, tüzük değişikliği ve derneğin feshi hallerinde üçte ikisinin katılımıyla toplanır. Çoğunlukların sağlanamaması halinde ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tamsayısının iki katından az olamaz. Genel kurul toplantısı, bir defadan fazla geri bırakılamaz. Örnek: Üye sayısı 10000, YK sayısı 5, Denetim Kurulu sayısı 4 olsun. İlk toplantıda çoğunluk sağlanamamış olsun. Birinci toplantıda 5001 kişi olması gerekiyor. Gelen kişi sayısı bu rakamın altında kalırsa ikinci toplantıda en az 18 kişinin gelmesi gerekir. Toplantıda hazır bulunan üyelerin en az onda biri tarafından görüşülmesi yazılı olarak istenen konuların gündeme alınması zorunludur. Toplantı Çeşitleri Olağan Toplantı: En geç 3 yılda bir yapılır. Olağanüstü Toplantı: Yönetim veya denetim kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinden beşte birinin yazılı başvurusu üzerine. YÖNETİM KURULU tarafından olağanüstü toplantıya çağrılır. Görevleri: Üyeliğe kabul ve üyelikten çıkarma hakkında son kararı verme - Dernek Organlarını seçme - Derneğin diğer organlarını denetleme YÖNETİM KURULU 5 asıl + 5 yedek üyeden az olmamak üzere dernek tüzüğünde belirtilen sayıda oluşan yönetim kurulu derneğin yürütme ve temsil organıdır. Temsil görevi üyelerden birine veya üçüncü kişiye verilebilir. Yönetim kurulu genel kuruldan aldığı yetki doğrultusunda, taşınmaz mal satın alabilir veya taşınmaz malları satabilir. DENETİM KURULU 3 asıl + 3 yedek üyeden az olmamak üzere dernek tüzüğünde belirtilen sayıda oluşan denetim kurulu yönetim kurulunu denetlemekle yükümlüdür. Derneklerde Devlet adına denetim Temmuz 2003 den sonra İçişleri Bakanlığı tarafından yapılmaya başlanmıştır. FEDERASYON VE KONFEDERASYONLAR: Kuruluş amaçları aynı olan en az 5 derneğin, amaçlarını geçekleştirmek üzere üye sıfatıyla bir araya gelmeleri ile kurulan tüzel kişiye federasyon; aynı şekilde en az 3 federasyonun bir araya gelmesi ile oluşan tüzel kişiye ise konfederasyon denir. Federasyonların üye sayısının beşten ve konfederasyonların üye sayısının üçten aşağı düştüğü ve bu durum 3 ay içinde giderilmediği takdirde haklarında kendiliğinden sona erme hükümleri uygulanır DERNEK ÇEŞİTLERİ Çocuk Dernekleri:15 yaşını bitiren ayırt etme gücüne sahip küçükler, yasal temsilcilerinin yazılı izni ile çocuk dernekleri kurabilir veya kurulmuş çocuk derneklerine üye olarak katılabilirler. 12 yaşını bitiren küçükler ise yasal temsilcilerinin izni ile çocuk derneklerine üye olabilirler ancak yönetim ve denetim kurullarında görev alamazlar. Bir üyenin 18 yaşını doldurması halinde üyeliği kendiliğinden düşer. *** Kamu Yararına Çalışan Dernekler:

7 Şartları: En az 1 yıldan beri faaliyette bulunması - Derneğin faaliyetleri topluma yaralı sonuçlar verecek nitelik ve ölçüde olması - İlgili bakanlıkların ve Maliye Bakanlığının görüşü üzerine, İçişleri Bakanlığının teklifi ve Bakanlar Kurulu kararı Malları kamu malı değildir. Kamu yararına çalışan dernekler en az 2 yılda bir denetlenir. Ayrıcalıkları: Vergi Muafiyeti Miras hukukunda tenkiste son sırada yer alam Mallarına karşı suç işleyenler Devlet malına karşı suç işlemiş gibi cezalandırılır. Yabancı bir derneğin Türkiye'de faaliyete bulunabilmesi için Dışişleri Bakanlığının görüşü ve İçişleri Bakanlığının izni gerekir. Yurt dışında faaliyette bulunabilmek için ise her hangi bir izin koşulu aranmadığı gibi karşılık esası da yoktur. ***** Dernekler, kendiliğinden, genel kurul kararı ve mahkeme kararı olmak üzere 3 şekilde sona erer. Kendiliğinden: Amacın gerçekleşmesi, gerçekleşmesinin imkansız hale gelmesi - Sürenin sona ermesi - İlk genel kurul toplantısının kanunda öngörülen sürede yapılmamış ve zorunlu organların oluşturulmamış olması - Borç ödemede acze düşmüş olması - Tüzük gereğince yönetim kurulunun oluşturulmasının olanaksız hale gelmesi - Olağan genel kurul toplantısının iki defa üst üste yapılamaması Genel Kurul Kararı İle: Mahkeme Kararı İle: Kanuna veya ahlaka aykırı hale gelirse; Cumhuriyet savcısının veya bir ilgilinin istemi üzerine mahkeme derneğin feshine karar verir. Görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir. 7 ) VAKIFLAR Gerçek veya tüzel kişilerin yeterli mal ve hakları belirli ve sürekli bir amaca özgülemeleriyle tüzel kişiliğe sahip mal topluluklarına vakıf denir. (Vakıflarda üyelik olur.) Dernekler tek amaç güdebildiği halde vakıflar birden fazla amaç güdebilir. Vakıf, vakfeden kişinin yerleşim yerinde bulunan Asliye Hukuk Mahkemesi nezdinde tutulan sicile tescil ile tüzel kişilik kazanır. Vakıflar 2 şekilde kurulur. Resmi Senet ve Ölüme Bağlı Tasarruf ile. Vakıflarda bir tane zorunlu organ vardır ve bu Yönetim Organıdır. Vakıflar, kendileri tarafından oluşturulacak ihtiyari denetim organının yanı sıra Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından da denetlenirler. Vakıfların malları, tapuya kayıtlı olsun veya olmasın zilyetlik yolu ile iktisap olunamazlar. Kamuya Yararlı Vakıflar: Bir vakfın kamuya yaralı vakıf statüsünü kazanabilmesi için; Kurulduğu tarihi takip eden yılbaşından itibaren 2 tam yıl ( eğitim ve sağlık konularında faaliyette bulunan vakıflar için 1 yıl) faaliyette bulunmuş olması Yurt çapında faaliyette bulunması Faaliyetlerinde kamu yararı niteliğinin ağır basması Bakanlar kurulunun bu yönde karar vermesi gerekir.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO. Adalet Programı. Hukuk Başlangıcı Dersleri

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO. Adalet Programı. Hukuk Başlangıcı Dersleri Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO Adalet Programı Hukuk Başlangıcı Dersleri ÜNİTE VI HUKUK İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR HUKUK İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR Hukukun en önemli kavramlarından biri

Detaylı

www.alanbilgisi.net MEDENİ HUKUK

www.alanbilgisi.net MEDENİ HUKUK www.alanbilgisi.net MEDENİ HUKUK 2.BÖLÜM (Kişiler Hukuku) Hukukta kişi terimi, haklara ve borçlara sahip olabilen varlıkları ifade eder. Hak sahibi olan varlıklar birer kişidir ve kişi terimiyle hak ehliyeti

Detaylı

MEDENİ HUKUK. Karine: Mevcut ve bilinen olgulardan bilinmeyen bir sonucun çıkarılmasıdır. Kanuni: (Kanundan alınır)

MEDENİ HUKUK. Karine: Mevcut ve bilinen olgulardan bilinmeyen bir sonucun çıkarılmasıdır. Kanuni: (Kanundan alınır) 6.Madde: MEDENİ HUKUK İspat yükü: Bir hakkın ileri sürüldüğü durumlarda o hakkın dayandığı olgunun kimin tarafından ispat edileceğinin belirlenmesidir, iddaa eden kişide ispat etme yükü altındadır. İstisnalar:

Detaylı

MEDENİ HUKUKUN ALT DALLARI-TİCARET HUKUKU-ULUSLARARASI ÖZEL HUKUK. Dr. Öğr. Üyesi Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi

MEDENİ HUKUKUN ALT DALLARI-TİCARET HUKUKU-ULUSLARARASI ÖZEL HUKUK. Dr. Öğr. Üyesi Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi MEDENİ HUKUKUN ALT DALLARI-TİCARET HUKUKU-ULUSLARARASI ÖZEL HUKUK Dr. Öğr. Üyesi Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi KİŞİLER HUKUKU Medenî Hukuk-Kişiler Hukuku Konusu: Hukuk bakımından hak sahibi

Detaylı

TÜRK MEDENÎ KANUNU BAŞLANGIÇ

TÜRK MEDENÎ KANUNU BAŞLANGIÇ 4/5/2007 tarihli ve 5650 sayılı Kanunla değişik TÜRK MEDENÎ KANUNU Kanun Numarası : 4721 Kabul Tarihi : 22/11/2001 Yayımlandığı R. Gazete : 8/12/2001 Sayı : 24607 Tarihi Yayımlandığı Düstur : Tertip: 5

Detaylı

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO. HBYS Programı. Hukuk Başlangıcı Dersleri

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO. HBYS Programı. Hukuk Başlangıcı Dersleri Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO HBYS Programı Hukuk Başlangıcı Dersleri HUKUK İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR KİŞİLER HUKUKU KİŞİ VE KİŞİLİK KAVRAMLARI Hukukta kişi ve kişilik farklı kavramlardır.

Detaylı

Dr. Ömer ERGÜN Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi MEDENİ HUKUK TÜZEL KİŞİLERİNİN EHLİYET DURUMU

Dr. Ömer ERGÜN Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi MEDENİ HUKUK TÜZEL KİŞİLERİNİN EHLİYET DURUMU Dr. Ömer ERGÜN Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi MEDENİ HUKUK TÜZEL KİŞİLERİNİN EHLİYET DURUMU İÇİNDEKİLER SUNUŞ... v ÖNSÖZ... vii İÇİNDEKİLER...xi GİRİŞ...1 Birinci Bölüm TÜZEL KİŞİLİK KURAMINA GENEL

Detaylı

Arş. Gör. ORKUN TAT Çağ Üniversitesi Huku Fakültesi TÜRK MEDENİ KANUNU NDA YASAL DANIŞMANLIK

Arş. Gör. ORKUN TAT Çağ Üniversitesi Huku Fakültesi TÜRK MEDENİ KANUNU NDA YASAL DANIŞMANLIK Arş. Gör. ORKUN TAT Çağ Üniversitesi Huku Fakültesi TÜRK MEDENİ KANUNU NDA YASAL DANIŞMANLIK İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR...XV GİRİŞ...1 Birinci Bölüm Yasal Danışmanlık Kavramı

Detaylı

Kanun No: Türk Medeni Kanunu. Kabul Tarihi: R.G. Tarihi: R.G. No: I. Vesayet makamından

Kanun No: Türk Medeni Kanunu. Kabul Tarihi: R.G. Tarihi: R.G. No: I. Vesayet makamından Kanun No: 4721 Türk Medeni Kanunu Kabul Tarihi: 22.11.2001 R.G. Tarihi: 08.12.2001 R.G. No: 24607 I. Vesayet makamından Madde 462 - Aşağıdaki hallerde vesayet makamının izni gereklidir: 1 / 6 1. Taşınmazların

Detaylı

Evlilik İşlemleri. Evlilik Dosyasında Bulunması Gereken Belgeler. Evlenme Müracaatı Nereye Yapılır. Evlenmek İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır

Evlilik İşlemleri. Evlilik Dosyasında Bulunması Gereken Belgeler. Evlenme Müracaatı Nereye Yapılır. Evlenmek İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır Evlilik İşlemleri Evlilik işlemleri ile ilgili merak edilenler, evlilik müracaatları, evlilik dosyasında bulunması gerekenler vs. burada anlatılmıştır. Evlilik Dosyasında Bulunması Gereken Belgeler Evlenme

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Ali DEMİRBAŞ. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu nda ESER SAHİBİNİN MALİ HAKLARINA TECAVÜZ HALİNDE HAK SAHİBİNE SAĞLANAN HUKUKİ KORUMA

Yrd. Doç. Dr. Ali DEMİRBAŞ. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu nda ESER SAHİBİNİN MALİ HAKLARINA TECAVÜZ HALİNDE HAK SAHİBİNE SAĞLANAN HUKUKİ KORUMA Yrd. Doç. Dr. Ali DEMİRBAŞ Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu nda ESER SAHİBİNİN MALİ HAKLARINA TECAVÜZ HALİNDE HAK SAHİBİNE SAĞLANAN HUKUKİ KORUMA İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR...

Detaylı

ADLİ TIBBİ AÇIDAN ADLİ PSİKİYATRİ

ADLİ TIBBİ AÇIDAN ADLİ PSİKİYATRİ ADLİ TIBBİ AÇIDAN ADLİ PSİKİYATRİ Prof. Dr. Faruk AŞICIOĞLU Adli Tıp Uzmanı &Tıbbi Biyoloji Bilim Dr. Adli Tıp Enstitüsü ADLİ PSİKİYATRİ NEDİR? ADLİ PSİKİYATRİST KİMDİR? Hukuki çatışmaların çözümünde psikiyatri

Detaylı

7. KİŞİLER HUKUKU (ŞAHSIN HUKUKU)

7. KİŞİLER HUKUKU (ŞAHSIN HUKUKU) 7. KİŞİLER HUKUKU (ŞAHSIN HUKUKU) KONULAR GİRİŞ KİŞİ (ŞAHIS) TANIMI KİŞİLİK (ŞAHSİYET) ŞAHSİ HALLER ŞAHSİYET HAKLARI ŞAHIS TÜRLERİ Hakiki Şahıslar Hakiki Şahsiyetin Başlangıcı Hakiki Şahsiyetin Sona Ermesi

Detaylı

ASLI AÇIKGÖZ DAR ANLAMDA VESAYETİ GEREKTİREN HÂLLER VE VESAYET ALTINA ALMANIN İŞLEM EHLİYETİ BAKIMINDAN SONUÇLARI

ASLI AÇIKGÖZ DAR ANLAMDA VESAYETİ GEREKTİREN HÂLLER VE VESAYET ALTINA ALMANIN İŞLEM EHLİYETİ BAKIMINDAN SONUÇLARI ASLI AÇIKGÖZ DAR ANLAMDA VESAYETİ GEREKTİREN HÂLLER VE VESAYET ALTINA ALMANIN İŞLEM EHLİYETİ BAKIMINDAN SONUÇLARI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V İÇİNDEKİLER...VII KISALTMALAR LİSTESİ...XIII GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

Dr. Hediye BAHAR SAYIN. Pay Sahibi Haklarının Korunması Kapsamında Anonim Şirket Yönetim Kurulu Kararlarının Butlanı

Dr. Hediye BAHAR SAYIN. Pay Sahibi Haklarının Korunması Kapsamında Anonim Şirket Yönetim Kurulu Kararlarının Butlanı Dr. Hediye BAHAR SAYIN Pay Sahibi Haklarının Korunması Kapsamında Anonim Şirket Yönetim Kurulu Kararlarının Butlanı İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR LİSTESİ... XIX Giriş...1 Birinci

Detaylı

TÜRK HUKUK DÜZENİNDE MEVCUT YAPTIRIM TÜRLERİ. Dr.Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi

TÜRK HUKUK DÜZENİNDE MEVCUT YAPTIRIM TÜRLERİ. Dr.Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi TÜRK HUKUK DÜZENİNDE MEVCUT YAPTIRIM TÜRLERİ Dr.Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi 1) CEZA VE GÜVENLİK TEDBİRLERİ Hukuka aykırılıklar çok çeşitli biçimde gerçekleşebilir. Her hukuka aykırılık

Detaylı

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN BU DERSTE NELER ÖĞRENECEĞİZ? Gerçek Kişiler Tüzel Kişiler Hukuk, kişiler arasındaki ilişkileri düzenler. kişilerin toplum içindeki yaşamlarını düzenler. Bu nedenle hukuk kişiler

Detaylı

Medeni Hukuk ve Adli Psikiyatri

Medeni Hukuk ve Adli Psikiyatri Medeni Hukuk ve Adli Psikiyatri HUKUKUN TANIMI Toplumsal hayatı, kişilerin dışa vurulmuş davranışları düzenleyen, ihlali halinde devlet destekli yaptırımlar öngörülen kurallar bütünüdür. HUKUK DALLARI

Detaylı

BAŞLANGIÇ. MADDE 1.-(Eski 1 md) Kanun, sözüyle ve özüyle değindiği bütün konularda uygulanır.

BAŞLANGIÇ. MADDE 1.-(Eski 1 md) Kanun, sözüyle ve özüyle değindiği bütün konularda uygulanır. TÜRK MEDENİ KANUNU Kanun No : 4721 Kabul Tarihi : 22.11.2001 Yayın Tarihi : 08.12.2001 Yürürlülük Tarihi : 01.01.2002 A. Hukukun uygulanması ve kaynakları BAŞLANGIÇ MADDE 1.-(Eski 1 md) Kanun, sözüyle

Detaylı

TÜRK MEDENİ KANUNU BAŞLANGIÇ

TÜRK MEDENİ KANUNU BAŞLANGIÇ Kanun Numarası Kanun Kabul Tarihi Resmi Gazete Tarihi Resmi Gazete Sayısı TÜRK MEDENİ KANUNU : 4721 : 22/11/2001 : 8/12/2001 : 24607 BAŞLANGIÇ A. Hukukun uygulanması ve kaynakları Madde 1- Kanun, sözüyle

Detaylı

MEDENİ HUKUK

MEDENİ HUKUK www.alanbilgisi.net MEDENİ HUKUK 4.BÖLÜM (Tüzel Kişilik Dernekler Vakıflar) Tüzel kişilik, belli bir amacı gerçekleştirmeye yönelik olarak bağımsız şekilde örgütlenen, haklara ve borçlara sahip olabilen

Detaylı

Mal Rejimleri ve Tasfiyesi

Mal Rejimleri ve Tasfiyesi Mal Rejimleri ve Tasfiyesi Nazan Moroğlu, LL.M. MEF Ü. Hukuk F. Mal rejimleri 1926 tarihli Medeni Kanunda Mal Rejimleri Yasal mal rejiminin (Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi) özellikleri Mal rejimlerine

Detaylı

HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI BİRİNCİ BÖLÜM

HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI BİRİNCİ BÖLÜM HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI BİRİNCİ BÖLÜM HUKUK HAKKINDA GENEL BİLGİLER A. HUKUK B. TOPLUMSAL KURALLAR VE MÜEYYİDELERİ 1. Toplumsal Kuralların Gerekliliği 2. Toplumsal Kuralların Sınıflandırılması a. Görgü

Detaylı

YENİ VAKIFLAR KANUNUNA VE VAKIFLAR YÖNETMELİĞİNE SİVİL DEĞERLENDİRME

YENİ VAKIFLAR KANUNUNA VE VAKIFLAR YÖNETMELİĞİNE SİVİL DEĞERLENDİRME YENİ VAKIFLAR KANUNUNA VE VAKIFLAR YÖNETMELİĞİNE SİVİL DEĞERLENDİRME Tüzel Kişilik MADDE 4 Vakıflar, özel hukuk tüzel kişiliğine sahiptir. Yeni vakıfların kuruluşu, mal varlığı, şube ve temsilcilikleri

Detaylı

İÇİNDEKİLER KİŞİLER HUKUKU GİRİŞ

İÇİNDEKİLER KİŞİLER HUKUKU GİRİŞ İÇİNDEKİLER KİŞİLER HUKUKU GİRİŞ 1 - Kişiler Hukukunun Anlamı ve Yeri...: 1 2 - Kişi ve Kişilik Kavramı 1 3 - Kişiler Hukukuna İlişkin Mevzuat 2 4 - Kişiler Hukukuna İlişkin Yargıtay İçtihadı Birleştirme

Detaylı

TÜRK MEDENÎ KANUNU. Kanun No. 4721 Kabul Tarihi : 22.11.2001 BAŞLANGIÇ

TÜRK MEDENÎ KANUNU. Kanun No. 4721 Kabul Tarihi : 22.11.2001 BAŞLANGIÇ TÜRK MEDENÎ KANUNU Kanun No. 4721 Kabul Tarihi : 22.11.2001 BAŞLANGIÇ A. Hukukun uygulanması ve kaynakları MADDE 1.- Kanun, sözüyle ve özüyle değindiği bütün konularda uygulanır. Kanunda uygulanabilir

Detaylı

Kanun No. 4721 Kabul Tarihi : 22.11.2001

Kanun No. 4721 Kabul Tarihi : 22.11.2001 TÜRK MEDENÎ KANUNU Kanun No. 4721 Kabul Tarihi : 22.11.2001 BAŞLANGIÇ A. Hukukun uygulanması ve kaynakları MADDE 1.- Kanun, sözüyle ve özüyle değindiği bütün konularda uygulanır. Kanunda uygulanabilir

Detaylı

Nüfus Kayıt Örneği Verilmesi

Nüfus Kayıt Örneği Verilmesi Nüfus Kayıt Örneği Verilmesi Nüfus kayıt örneği kişinin aile kütüğündeki nüfus kaydının çıkarılarak aslına uygunluğu onaylanmış ve aksi kanıtlanıncaya kadar geçerli olan resmi bir belgedir. Nüfus Kayıt

Detaylı

SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR

SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR 01- Mirasçılık Belgesi Alınması : 780,00. TL 02- Tahliye ve akdin feshi davaları (yıllık kira Bedeli 4.000,00.TL'den fazla ise) ( + dava değerinin %10'u ) 03-

Detaylı

SEVGİ USTA VELAYET HUKUKU

SEVGİ USTA VELAYET HUKUKU SEVGİ USTA VELAYET HUKUKU İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR...XXI VELAYET HUKUKU 1. Giriş...1 I. Konunun Tanıtımı...1 II. Kavramlarda Birlik Meselesi...14 III. Çalışmanın İnceleme Planı...18

Detaylı

TÜRK MEDENÎ KANUNU. Hâkim, karar verirken bilimsel görüşlerden ve yargı kararlarından yararlanır.

TÜRK MEDENÎ KANUNU. Hâkim, karar verirken bilimsel görüşlerden ve yargı kararlarından yararlanır. TÜRK MEDENÎ KANUNU Kanun Numarası : 4721 Kabul Tarihi : 22/11/2001 Yayımlandığı R.Gazete Tarihi : 8/12/2001 Sayı : 24607 Yayımlandığı Düstur : Tertip, 5 Cilt, 41 3/12/2001 tarih ve 4722 sayılı Türk Medenî

Detaylı

BORÇLAR HUKUKU KISA ÖZET HUK110U

BORÇLAR HUKUKU KISA ÖZET HUK110U BORÇLAR HUKUKU KISA ÖZET HUK110U 2 DİKKAT Burada ilk 4 sayfa gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 3 İÇİNDEKİLER; 1. Ünite - Borç İlişkisinin Temel Kavramları- Borçların

Detaylı

Madde 1 - Kanun, sözüyle ve özüyle değindiği bütün konularda uygulanır.

Madde 1 - Kanun, sözüyle ve özüyle değindiği bütün konularda uygulanır. TÜRK MEDENİ KANUNU Kanun Numarası: 4721 Kabul Tarihi: 22/11/2001 Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 08/12/2001 Yayımlandığı Resmi Gazete Sayısı: 24607 BAŞLANGIÇ A - HUKUKUN UYGULANMASI VE KAYNAKLARI Madde

Detaylı

ÜNİTE. HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI Okt. Pınar AVCİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER HUKUKTA KİŞİLER VE KİŞİLİK. Gerçek Kişi Kişilik Ehliyet Türleri Tüzel Kişilik

ÜNİTE. HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI Okt. Pınar AVCİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER HUKUKTA KİŞİLER VE KİŞİLİK. Gerçek Kişi Kişilik Ehliyet Türleri Tüzel Kişilik HEDEFLER İÇİNDEKİLER HUKUKTA KİŞİLER VE KİŞİLİK Gerçek Kişi Kişilik Ehliyet Türleri Tüzel Kişilik HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI Okt. Pınar AVCİ Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Gerçek kişi -tüzel Kişi farkını

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM TOPLUMSAL DÜZEN KURALLARI

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM TOPLUMSAL DÜZEN KURALLARI İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM TOPLUMSAL DÜZEN KURALLARI A- Hukuk ve Hak Kavramlarına Giriş... 1 B- Hukuk Kavramının Çeşitli Anlamları... 2 a-pozitif Hukuk... 2 b-doğal (Tabii) Hukuk... 3 c-şekil Açısından

Detaylı

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO. HBYS Programı. Hukuk Başlangıcı Dersleri

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO. HBYS Programı. Hukuk Başlangıcı Dersleri Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO HBYS Programı Hukuk Başlangıcı Dersleri HUKUK İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR Hukuki İşlemler Hukuki İşlem Türleri Hukuki işlemler çeşitli açılardan sınıflandırılabilir.

Detaylı

SENDİKA ÜYELİĞİNİN KAZANILMASI VE SONA ERMESİ İLE ÜYELİK AİDATININ TAHSİLİ HAKKINDA YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

SENDİKA ÜYELİĞİNİN KAZANILMASI VE SONA ERMESİ İLE ÜYELİK AİDATININ TAHSİLİ HAKKINDA YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Resmi Gazete Tarihi: 09.07.2013 Resmi Gazete Sayısı: 28702 SENDİKA ÜYELİĞİNİN KAZANILMASI VE SONA ERMESİ İLE ÜYELİK AİDATININ TAHSİLİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

Özet, yaprak test, deneme sınavı ders malzemelerine ANADOLUM ekampüs Sistemin'nden (https://ekampus.anadolu.edu.tr) ulaşabilirsiniz. 19.

Özet, yaprak test, deneme sınavı ders malzemelerine ANADOLUM ekampüs Sistemin'nden (https://ekampus.anadolu.edu.tr) ulaşabilirsiniz. 19. 2016 BAHAR ARA - A TİCARET HUKUKU A 1. 2. 3. 4. Tacirler arasında gerçekleşen aşağıdaki ihbar veya ihtarlardan hangisi Türk Ticaret Kanununun öngördüğü şekil şartına uygun değildir? Noter kanalıyla yapılan

Detaylı

İÇİNDEKİLER TÜRK MEDENİ HUKUKUNDA KORUMA AMACIYLA ÖZGÜRLÜĞÜN KISITLANMASI

İÇİNDEKİLER TÜRK MEDENİ HUKUKUNDA KORUMA AMACIYLA ÖZGÜRLÜĞÜN KISITLANMASI İÇİNDEKİLER Önsöz III TÜRK MEDENİ HUKUKUNDA KORUMA AMACIYLA ÖZGÜRLÜĞÜN KISITLANMASI 1. Konunun Takdimi ve Önemi 1 I. Konunun Takdimi 1 II. Konunun Önemi 6 Birinci Bölüm KORUMA AMACIYLA ÖZGÜRLÜĞÜ KISITLANACAK

Detaylı

NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ANA YÖNETMELİĞİ (Resmi Gazete 17 Eylül 2013 tarih ve Sayı) BİRİNCİ BÖLÜM

NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ANA YÖNETMELİĞİ (Resmi Gazete 17 Eylül 2013 tarih ve Sayı) BİRİNCİ BÖLÜM NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ANA YÖNETMELİĞİ (Resmi Gazete 17 Eylül 2013 tarih ve 28768 Sayı) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Nişantaşı Üniversitesinin

Detaylı

BÎRÎNCİ BÖLÜM GENEL OLARAK ÖLÜNCEYE KADAR BAKMA SÖZLEŞMESİ

BÎRÎNCİ BÖLÜM GENEL OLARAK ÖLÜNCEYE KADAR BAKMA SÖZLEŞMESİ İÇİNDEKİLER Sayfa ÖNSÖZ V İÇİNDEKİLER VII KISALTMALAR XIII GİRİŞ 1 BÎRÎNCİ BÖLÜM GENEL OLARAK ÖLÜNCEYE KADAR BAKMA SÖZLEŞMESİ 1. KAVRAM VE TANIM 3 I. KAVRAM 3 II. TANIM 6 2. ÖLÜNCEYE KADAR BAKMA SÖZLEŞMESİNİN

Detaylı

TÜRKİYEDE OTURAN YABANCILARIN NÜFUS KAYITLARININ TUTULMASI HAKKINDA YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

TÜRKİYEDE OTURAN YABANCILARIN NÜFUS KAYITLARININ TUTULMASI HAKKINDA YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar TÜRKİYEDE OTURAN YABANCILARIN NÜFUS KAYITLARININ TUTULMASI HAKKINDA YÖNETMELİK Bakanlar Kurulu Kararı : 27/9/2006,11057 Dayandığı Kanunun Tarihi : 25/04/2006, No:5490 Yayımlandığı Resmî Gazete : 20 Ekim

Detaylı

İÇİNDEKİLER. YENİ TÜRK MEDENİ KANUNU'NA GÖRE MİRAS HUKUKU HÜKÜMLERİNDEKİ DEĞİŞİKLİKLER ve YENİLİKLER

İÇİNDEKİLER. YENİ TÜRK MEDENİ KANUNU'NA GÖRE MİRAS HUKUKU HÜKÜMLERİNDEKİ DEĞİŞİKLİKLER ve YENİLİKLER İÇİNDEKİLER YENİ TÜRK MEDENİ KANUNU'NA GÖRE MİRAS HUKUKU HÜKÜMLERİNDEKİ DEĞİŞİKLİKLER ve YENİLİKLER I- GENEL OLARAK II- MİRAS HUKUKUNUN MEDENİ KANUNDAKİ YERİ VE SİSTEMATİĞİ III- IV. 1) MİRAS HUKUKUNUN

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. SENDİ YAKUPPUR TAPU KÜTÜĞÜNE GÜVEN İLKESİ

Yrd. Doç. Dr. SENDİ YAKUPPUR TAPU KÜTÜĞÜNE GÜVEN İLKESİ Yrd. Doç. Dr. SENDİ YAKUPPUR TAPU KÜTÜĞÜNE GÜVEN İLKESİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR...XV GİRİŞ...1 Birinci Bölüm TAPU KÜTÜĞÜNE GÜVEN İLKESI I. GENEL OLARAK...3 II. İLKENİN TAPU

Detaylı

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ ANA YÖNETMELİĞİ

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ ANA YÖNETMELİĞİ 30 Mayıs 2011 PAZARTESİ Resmî Gazete Sayı : 27949 YÖNETMELİK İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ ANA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; İstanbul

Detaylı

Giriş Mesele Çözümü: İyiniyet - Dürüstlük kuralı - Aynî hak kazanılması - Nisbî hak - Dürüstlük kuralına dayanan borç...

Giriş Mesele Çözümü: İyiniyet - Dürüstlük kuralı - Aynî hak kazanılması - Nisbî hak - Dürüstlük kuralına dayanan borç... İÇİNDEKİLER Giriş... 1 KISIM I CEVAPLI ÖRNEKLER BİRİNCİ BÖLÜM GENEL ESASLAR 1. Mesele Çözümü: İyiniyet - Dürüstlük kuralı - Aynî hak kazanılması - Nisbî hak - Dürüstlük kuralına dayanan borç... 7 2. Karar

Detaylı

ADLİ YARDIM HUKUK YARGILAMASI VE İDARİ YARGIDA. Türkiye de Adli Yardım Hizmetlerinin Güçlendirilmesi Avrupa Birliği Eşleştirme Projesi

ADLİ YARDIM HUKUK YARGILAMASI VE İDARİ YARGIDA. Türkiye de Adli Yardım Hizmetlerinin Güçlendirilmesi Avrupa Birliği Eşleştirme Projesi Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir. HUKUK YARGILAMASI VE İDARİ YARGIDA ADLİ YARDIM Türkiye de Adli Yardım Hizmetlerinin Güçlendirilmesi Avrupa Birliği Eşleştirme

Detaylı

TÜRK MEDENÎ KANUNU BAŞLANGIÇ

TÜRK MEDENÎ KANUNU BAŞLANGIÇ ZGB Türkei (Textausgabe mit Anmerkungen von Senatspräsident am Kassationshof Tahir Alp) 1 TÜRK MEDENÎ KANUNU Kanun Numarası : 4721 Kabul Tarihi: 22 Kasım 2001 Yürürlük Tarihi: 01 Ocak 2002 Yayımlandığı

Detaylı

GÜLŞAH VARDAR HAMAMCIOĞLU Okan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi TÜRK MEDENİ KANUNU NA GÖRE YERLEŞİM YERİ

GÜLŞAH VARDAR HAMAMCIOĞLU Okan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi TÜRK MEDENİ KANUNU NA GÖRE YERLEŞİM YERİ GÜLŞAH VARDAR HAMAMCIOĞLU Okan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi TÜRK MEDENİ KANUNU NA GÖRE YERLEŞİM YERİ İÇİNDEKİLER SUNUŞ... vii ÖNSÖZ...ix İÇİNDEKİLER... xiii KISALTMALAR...xxi GİRİŞ...1

Detaylı

DERNEKLER HUKUKU DERNEK NASIL KURULUR? KİMLER DERNEK KURABİLİR? DERNEĞİN ORGANLARI NELERDİR? DERNEĞİN AMAÇLARI NE OLABİLİR, NE OLAMAZ?

DERNEKLER HUKUKU DERNEK NASIL KURULUR? KİMLER DERNEK KURABİLİR? DERNEĞİN ORGANLARI NELERDİR? DERNEĞİN AMAÇLARI NE OLABİLİR, NE OLAMAZ? DERNEKLER HUKUKU DERNEK NASIL KURULUR? KİMLER DERNEK KURABİLİR? DERNEĞİN ORGANLARI NELERDİR? DERNEĞİN AMAÇLARI NE OLABİLİR, NE OLAMAZ? DERNEK TÜZÜĞÜNÜN İÇERİĞİNDE NELER YER ALMALIDIR? 1 Ahser Hukuk & Danışmanlık,

Detaylı

Toplu İş Hukuku. Sendikaların Faaliyetleri Sendikaların Sona Ermesi. Prof. Dr. Murat ŞEN Arş. Gör. Yusuf GÜLEŞCİ

Toplu İş Hukuku. Sendikaların Faaliyetleri Sendikaların Sona Ermesi. Prof. Dr. Murat ŞEN Arş. Gör. Yusuf GÜLEŞCİ Toplu İş Hukuku Sendikaların Faaliyetleri Sendikaların Sona Ermesi Prof. Dr. Murat ŞEN Arş. Gör. Yusuf GÜLEŞCİ SENDİKALARIN FAALİYETLERİ Sendikaların Faaliyetleri I. Serbest Faaliyetleri A. Çalışma hayatına

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM GENEL OLARAK EVLİLİK BİRLİĞİNİN KORUNMASI VE EVLİLİK BİRLİĞİNDE EŞLERİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM GENEL OLARAK EVLİLİK BİRLİĞİNİN KORUNMASI VE EVLİLİK BİRLİĞİNDE EŞLERİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ İÇİNDEKİLER Kısaltmalar Önsöz XVII XIX Giriş 1 BİRİNCİ BÖLÜM GENEL OLARAK EVLİLİK BİRLİĞİNİN KORUNMASI VE EVLİLİK BİRLİĞİNDE EŞLERİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ 1. EVLENME KAVRAMI İLE EVLENMENİN TANIMI VE HUKUKİ NİTELİĞİ

Detaylı

Dr. Ahmet NAR Erzincan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı TÜRK MİRAS HUKUKUNDA TENKİS

Dr. Ahmet NAR Erzincan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı TÜRK MİRAS HUKUKUNDA TENKİS Dr. Ahmet NAR Erzincan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı TÜRK MİRAS HUKUKUNDA TENKİS İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V İÇİNDEKİLER...VII KISALTMALAR...XV GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM TENKİS KAVRAMI,

Detaylı

İÇİNDEKİLER GİRİŞ...1

İÇİNDEKİLER GİRİŞ...1 X İÇİNDEKİLER ÖZET...VII ABSTRACT...VIII İÇİNDEKİLER...IX KISALTMALAR...XVII GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM İDARENİN SORUMLULUĞU I. GENEL AÇIKLAMA...5 A. İdarenin Sorumluluğu İlkesinin Kapsamı...11 B. Devlet

Detaylı

Dr. Sertaç Ak Dr. Mustafa Sercan

Dr. Sertaç Ak Dr. Mustafa Sercan Dr. Sertaç Ak Dr. Mustafa Sercan Çağdaş toplumlarda devlet ile yurttaşlar arasında bir sanal bir toplum sözleşmesi Devlet bu sözleşme ile yurttaşların devlete ve birbirine karşı haklarını güvence altına

Detaylı

MAVİ KARTLILAR KÜTÜĞÜ VE BEYAN EDİLEN NÜFUS OLAYLARININ TUTULMASI HAKKINDA YÖNERGE. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

MAVİ KARTLILAR KÜTÜĞÜ VE BEYAN EDİLEN NÜFUS OLAYLARININ TUTULMASI HAKKINDA YÖNERGE. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MAVİ KARTLILAR KÜTÜĞÜ VE BEYAN EDİLEN NÜFUS OLAYLARININ TUTULMASI HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı; doğumla Türk vatandaşı olup da

Detaylı

İstihkak prosedürü sonunda, üçüncü kişinin bu hakkı kabul edilir, lehine sonuçlanırsa, o mal üzerindeki haciz kalkar veya mal o hakla birlikte

İstihkak prosedürü sonunda, üçüncü kişinin bu hakkı kabul edilir, lehine sonuçlanırsa, o mal üzerindeki haciz kalkar veya mal o hakla birlikte Borçlunun borcu için, borçluya yakınlığı ne olursa olsun 3. kişinin malvarlığına dahil unsurlar,haczedilemez. Bununla birlikte 3. kişilere ait bazı malların borçlunun olduğu kabul edilerek haczedilmesi

Detaylı

Türk Borçlar Hukukunda Müteselsil Kefalet Sözleşmesi

Türk Borçlar Hukukunda Müteselsil Kefalet Sözleşmesi Yrd. Doç. Dr. Özlem ACAR İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Türk Borçlar Hukukunda Müteselsil Kefalet Sözleşmesi İÇİNDEKİLER TAKDİM...VII ÖNSÖZ... IX İÇİNDEKİLER...XIII

Detaylı

Edinilmiş mal sayılan değerler:

Edinilmiş mal sayılan değerler: MAL REJİMİ Evlilik birliği içerisinde eşlerin mallarının tabi olduğu rejim mal rejimidir. Eşler mal rejimini kendileri seçebilir ve evlilik süresince değiştirebilirler. Eşlerin açıkça mal rejimi seçimine

Detaylı

MEDENİ HUKUKUN BAZI TEMEL KAVRAMLARI

MEDENİ HUKUKUN BAZI TEMEL KAVRAMLARI MEDENİ HUKUKUN BAZI TEMEL KAVRAMLARI HAK KAVRAMI Hak, hukuken korunan ve sahibine bu korumadan yararlanma yetkisi tanınan menfaattir. Hak Kavramını Açıklayan Görüşler İrade Kuramı Menfaat (Çıkar) Kuramı

Detaylı

AVUKAT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 01.01.2013-31.12.2013

AVUKAT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 01.01.2013-31.12.2013 ANKARA BAROSU AVUKAT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 0.0.0 -..0 0 Ankara Barosu Yönetim Kurulu nun..0 gün ve / sayılı kararı ile kabul edilerek, meslektaşlarımıza tavsiye niteliğinde duyurulmasına

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİREYSEL İŞ HUKUKU İŞ HUKUKUNUN GENEL TANIMI. İkinci Bölüm BİRİNCİ KISIM 1. İŞ KANUNUN KAPSAMI Birinci Bölüm

İÇİNDEKİLER BİREYSEL İŞ HUKUKU İŞ HUKUKUNUN GENEL TANIMI. İkinci Bölüm BİRİNCİ KISIM 1. İŞ KANUNUN KAPSAMI Birinci Bölüm viii İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm İŞ HUKUKUNUN GENEL TANIMI İŞ HUKUKUNUN TANIMI, YERİ, TARİHSEL GELİŞİMİ VE KAYNAKLARI... 1 1. İŞ HUKUKUNUN TANIMI... 1 2. İŞ HUKUKUNUN YERİ... 3 3. İŞ HUKUKUNUN TARİHSEL GELİŞİMİ...

Detaylı

2017 DİYARBAKIR BAROSU ASGARİ ÜCRET ÇİZELGESİ

2017 DİYARBAKIR BAROSU ASGARİ ÜCRET ÇİZELGESİ A. SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVA VE İŞLER 1 Mirasçılık Belgesinin Alınması 2.200,00 TL 2 Tahliye Davaları 3 Kat Mülkiyeti Kanunundan Kaynaklanan Uyuşmazlıklar 5.060,00 TL 4 Paydaşlığın Giderilmesi

Detaylı

1- Aşağıda verilenlerden hangisi ticaret şirketlerine uygulanacak mevzuat hükümlerinden

1- Aşağıda verilenlerden hangisi ticaret şirketlerine uygulanacak mevzuat hükümlerinden 1- Aşağıda verilenlerden hangisi ticaret şirketlerine uygulanacak mevzuat hükümlerinden A) Şirket sözleşmesi hükümleri B) Ticari örf ve adet hukuku kuralları C) Tamamlayıcı ve yorumlayıcı hükümler D) Emredici

Detaylı

Vasiyeti Yerine Getirme Görevlisi

Vasiyeti Yerine Getirme Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Cem Akbıyık İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Vasiyeti Yerine Getirme Görevlisi İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR...XV

Detaylı

TEMSİL (Yetkisiz Temsile Kadar)

TEMSİL (Yetkisiz Temsile Kadar) TEMSİL (Yetkisiz Temsile Kadar) Temsil nedir? Bir hukuki işlemi bir kişinin başka bir kişi adına (namına) ve hesabına yapması ve işlemin hukuki sonuçlarının bu kişi üzerine doğmasıdır Bu özelliği nedeniyle

Detaylı

infisah sebeplerinden biri değildir?

infisah sebeplerinden biri değildir? www.aktifonline.net 1) Aşağıdakilerden hangisi anonim şirketlerin infisah sebeplerinden biri değildir? A) Şirketin süresinin sona ermiş olması B) İşletme konusunun elde edilmiş olması C) İşletme konusunun

Detaylı

KİŞİLİK HAKKI İHLÂLİNDEN DOĞAN VEKÂLETSİZ İŞGÖRME

KİŞİLİK HAKKI İHLÂLİNDEN DOĞAN VEKÂLETSİZ İŞGÖRME Yrd. Doç. Dr. Gülşah Sinem AYDIN T.C. Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medenî Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi KİŞİLİK HAKKI İHLÂLİNDEN DOĞAN VEKÂLETSİZ İŞGÖRME İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...XI

Detaylı

EŞYA HUKUKU ZİLYETLİK VE TAPU SİCİLİ

EŞYA HUKUKU ZİLYETLİK VE TAPU SİCİLİ Prof. Dr. Haluk Nami NOMER İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Doç. Dr. Mehmet Serkan ERGÜNE İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı EŞYA HUKUKU ZİLYETLİK

Detaylı

2) Aşağıdakilerden hangi durumda Halka açık bir anonim şirketin yönetim kontrolünün elde edilmesi olarak kabul edilir?

2) Aşağıdakilerden hangi durumda Halka açık bir anonim şirketin yönetim kontrolünün elde edilmesi olarak kabul edilir? www.aktifonline.net 1) Tür değiştirmek isteyen şirket Aşağıdakilerden hangi durumda Ara bilanço çıkarmak zorundadır? A) Tür değiştirmek isteyen şirketin bilanço düzenlendiği tarih arasında altı aydan fazla

Detaylı

( tarih ve sayılı Resmi Gazete)

( tarih ve sayılı Resmi Gazete) TÜRK-YABANCI, YABANCI-TÜRK TİCARET, SANAYİ VE DENİZ TİCARET ODA DERNEKLERİNİN KURULUŞ, İŞLEYİŞ VE DENETİM USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK (6.4.2007 tarih ve 26485 sayılı Resmi Gazete) BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

MERKEZ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ TÜZÜĞÜ DERNEĞİN ADI: Madde 1- Derneğin adı "Merkez Yardımlaşma Derneği" dir. DERNEĞİN MERKEZİ :

MERKEZ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ TÜZÜĞÜ DERNEĞİN ADI: Madde 1- Derneğin adı Merkez Yardımlaşma Derneği dir. DERNEĞİN MERKEZİ : MERKEZ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ TÜZÜĞÜ DERNEĞİN ADI: Madde 1- Derneğin adı "Merkez Yardımlaşma Derneği" dir. DERNEĞİN MERKEZİ : KONU VE AMAÇ Madde 2- Derneğin merkezi Ankara'dadır. Derneğin şubeleri yoktur.

Detaylı

SİRKÜLER (2016/04) Konu: Şirket Sözleşmelerinin Ticaret Sicili Müdürlüklerinde İmzalanması Hakkında Tebliğ

SİRKÜLER (2016/04) Konu: Şirket Sözleşmelerinin Ticaret Sicili Müdürlüklerinde İmzalanması Hakkında Tebliğ GAZİANTEP 08/12/2016 SİRKÜLER (2016/04) Konu: Şirket Sözleşmelerinin Ticaret Sicili Müdürlüklerinde İmzalanması Hakkında Tebliğ Şirket Sözleşmelerinin Ticaret Sicili Müdürlüklerinde İmzalanması Hakkında

Detaylı

ÇOCUK HUKUKU (Ders Kitabı)

ÇOCUK HUKUKU (Ders Kitabı) Doç. Dr. Hayrunnisa ÖZDEMİR Erzincan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi & Av. Ahmet Cemal RUHİ ÇOCUK HUKUKU (Ders Kitabı) İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... VII İÇİNDEKİLER... IX Birinci

Detaylı

Öğr. Gör. U. Koray Milanlıoğlu YYÜ Kamu Yönetimi Bölümü Hukuk Bilimleri Ana Bilim Dalı. Ulaş Koray MİLANLIOĞLU - Yüzüncü Yıl Üniversitesi

Öğr. Gör. U. Koray Milanlıoğlu YYÜ Kamu Yönetimi Bölümü Hukuk Bilimleri Ana Bilim Dalı. Ulaş Koray MİLANLIOĞLU - Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğr. Gör. U. Koray Milanlıoğlu YYÜ Kamu Yönetimi Bölümü Hukuk Bilimleri Ana Bilim Dalı Ulaş Koray MİLANLIOĞLU - Yüzüncü Yıl Üniversitesi BİRİNCİ BÖLÜM Kanun koyucu, toplam dört kitaptan oluşan Medeni Kanunda

Detaylı

2018 DİYARBAKIR BAROSU ASGARİ ÜCRET ÇİZELGESİ

2018 DİYARBAKIR BAROSU ASGARİ ÜCRET ÇİZELGESİ 2018 DİYARBAKIR BAROSU ASGARİ ÜCRET ÇİZELGESİ 2018 DİYARBAKIR BAROSU ASGARİ ÜCRET ÇİZELGESİ Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu nun 20.12.2017 gün ve 55/27 sayılı kararı ile kabul edilerek, meslektaşlarımıza

Detaylı

Sevgi USTA. ÇOCUK HAKLARI ve VELAYET

Sevgi USTA. ÇOCUK HAKLARI ve VELAYET Sevgi USTA ÇOCUK HAKLARI ve VELAYET İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...IX KISALTMALAR... XVII KAYNAKÇA... XIX GİRİŞ I. KONUNUN TANITIMI... 1 II. KAVR AMLARDA BİRLİK SORUNU... 5 III. İNCELEME PLANI...

Detaylı

1. -Ortaklık Paylarının ve Ortaklık Haklarının İncelenmesi-49 2. -Birleşmenin, Bölünmenin ve Tür Değiştirmenin İptali ve Eksikliklerin Sonuçları-49

1. -Ortaklık Paylarının ve Ortaklık Haklarının İncelenmesi-49 2. -Birleşmenin, Bölünmenin ve Tür Değiştirmenin İptali ve Eksikliklerin Sonuçları-49 BİRİNCİ BÖLÜM GENEL AÇIKLAMALAR VEBAŞLANGIÇ HÜKÜMLERİ I. -YENİ TİCARET KANUNU İLE İLGİLİ GENEL AÇIKLAMALAR-3 II. -YENİ TİCARET KANUNU NUN YÜRÜRLÜĞÜNE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR-7 III. -YENİ TİCARET KANUNU NUN

Detaylı

EŞYA HUKUKU ZİLYETLİK VE TAPU SİCİLİ

EŞYA HUKUKU ZİLYETLİK VE TAPU SİCİLİ Prof. Dr. Haluk Nami NOMER İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Doç. Dr. Mehmet Serkan ERGÜNE İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı EŞYA HUKUKU ZİLYETLİK

Detaylı

ÇOCUK HUKUKU ve ÇOCUK HAKLARI

ÇOCUK HUKUKU ve ÇOCUK HAKLARI Doç. Dr. Hayrunnisa ÖZDEMİR Erzincan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi & Av. Ahmet Cemal RUHİ ÇOCUK HUKUKU ve ÇOCUK HAKLARI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX

Detaylı

TASARRUFUN İPTALİ DAVALARI

TASARRUFUN İPTALİ DAVALARI TASARRUFUN İPTALİ DAVALARI İİK. nun 277. vd maddelerinde düzenlenmiştir. Her ne kadar İİK. nun 277/1 maddesinde İptal davasından maksat 278, 279 ve 280. maddelerde yazılı tasarrufların butlanına hükmetmektir.

Detaylı

Yabancı hukukun olaya ilişkin hükümlerinin tüm araştırmalara rağmen tespit edilmemesi halinde, Türk hukuku uygulanır.

Yabancı hukukun olaya ilişkin hükümlerinin tüm araştırmalara rağmen tespit edilmemesi halinde, Türk hukuku uygulanır. MİLLETLERARASI ÖZEL HUKUK VE USUL HUKUKU HAKKINDA KANUN(MÜLGA) Kanun Numarası: 2675 Kabul Tarihi: 20/05/1982 Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 22/05/1982 Yayımlandığı Resmi Gazete Sayısı: 17701 **12/11/2007

Detaylı

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğrenci Kulüpleri Yönergesi. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğrenci Kulüpleri Yönergesi. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler Amaç ve kapsam Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğrenci Kulüpleri Yönergesi BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı, Gaziosmanpaşa Üniversitesi öğrencilerinin

Detaylı

İZMİR BAROSU 01.01.2011-31.12.2011 TAVSİYE NİTELİĞİNDE AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ

İZMİR BAROSU 01.01.2011-31.12.2011 TAVSİYE NİTELİĞİNDE AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ İZMİR BAROSU 01.01.2011-31.12.2011 TAVSİYE NİTELİĞİNDE AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ 01.01.2011-31.12.2011 DÖNEMİ AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ Avukatlık ücreti peşin ödenir. Tarifede belirlenen ücretler

Detaylı

ANAYASA MAHKEMESİ NE BİREYSEL BAŞVURU YOLU AÇILDI

ANAYASA MAHKEMESİ NE BİREYSEL BAŞVURU YOLU AÇILDI ANAYASA MAHKEMESİ NE BİREYSEL BAŞVURU YOLU AÇILDI GENEL OLARAK Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 148. maddesinde yapılan değişiklik ile Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yolu açılmıştır. 23 Eylül 2012

Detaylı

BAĞIŞLAMA SÖZLEŞMESİNİN SONA ERMESİ

BAĞIŞLAMA SÖZLEŞMESİNİN SONA ERMESİ Dr. Merve YILMAZ Hâkim 6098 Sayılı Yeni Türk Borçlar Kanunu ile Karşılaştırmalı Olarak BAĞIŞLAMA SÖZLEŞMESİNİN SONA ERMESİ İÇİNDEKİLER SUNUŞ... vii ÖNSÖZ...ix İÇİNDEKİLER... xiii KISALTMALAR...xix GİRİŞ...1

Detaylı

VATANDAŞLIK SORU BANKASI KPSS KPSS. Genel Yetenek Genel Kültür. GENEL, KÜLTÜREL ve GÜNCEL SOSYOEKONOMİK KONULAR. Eğitimde

VATANDAŞLIK SORU BANKASI KPSS KPSS. Genel Yetenek Genel Kültür. GENEL, KÜLTÜREL ve GÜNCEL SOSYOEKONOMİK KONULAR. Eğitimde KPSS Genel Yetenek Genel Kültür Lise ve Ön Lisans Adayları İçin VATANDAŞLIK KPSS 2016 Pegem Akademi Sınav Komisyonu; 2014 KPSS ye Pegem Yayınları ile hazırlanan adayların, 100'ün üzerinde soruyu kolaylıkla

Detaylı

ŞİRKET KURULUŞ SÖZLEŞMESİNİN TİCARET SİCİLİ MÜDÜRLÜKLERİNDE İMZALANMASI HAKKINDA TEBLİĞ ( T R.G.) BİRİNCİ BÖLÜM

ŞİRKET KURULUŞ SÖZLEŞMESİNİN TİCARET SİCİLİ MÜDÜRLÜKLERİNDE İMZALANMASI HAKKINDA TEBLİĞ ( T R.G.) BİRİNCİ BÖLÜM Gümrük ve Ticaret Bakanlığından: ŞİRKET KURULUŞ SÖZLEŞMESİNİN TİCARET SİCİLİ MÜDÜRLÜKLERİNDE İMZALANMASI HAKKINDA TEBLİĞ (06.12.2016 T. 29910 R.G.) Amaç ve kapsam BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve

Detaylı

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO. Adalet Programı. Hukuk Başlangıcı Dersleri

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO. Adalet Programı. Hukuk Başlangıcı Dersleri Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO Adalet Programı Hukuk Başlangıcı Dersleri ÜNİTE VI HUKUK İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR HUKUK İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR Hak, hukukun en önemli kavramlarından

Detaylı

Eski Vakıflar Mevzuatı ile Yeni Vakıflar Kanununun Yeni Vakıflara İlişkin Hükümlerinin Karşılaştırması

Eski Vakıflar Mevzuatı ile Yeni Vakıflar Kanununun Yeni Vakıflara İlişkin Hükümlerinin Karşılaştırması Eski Vakıflar Mevzuatı ile Yeni Vakıflar Kanununun Yeni Vakıflara İlişkin Hükümlerinin Karşılaştırması Açıklama Eski Mevzuat (4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu, Yeni Vakıflar Kanunu Kanun No: 5737 TMK Göre

Detaylı

SORU BANKASI. kpss VATANDAŞLIK SORU. Lise ve Ön Lisans. Önce biz sorduk. Güncellenmiş Yeni Baskı. Tamamı Çözümlü. 120 Soruda 85

SORU BANKASI. kpss VATANDAŞLIK SORU. Lise ve Ön Lisans. Önce biz sorduk. Güncellenmiş Yeni Baskı. Tamamı Çözümlü. 120 Soruda 85 Önce biz sorduk kpss 2 0 1 8 120 Soruda 85 SORU Güncellenmiş Yeni Baskı Genel Yetenek Genel Kültür Lise ve Ön Lisans VATANDAŞLIK Tamamı Çözümlü SORU BANKASI Editör: Komisyon Yazar: Komisyon KPSS Lise -

Detaylı

d) Hakem Heyeti: Türkiye Bankalar Birliği Müşteri Şikayetleri Hakem Heyetini, e) Kanun: 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanununu,

d) Hakem Heyeti: Türkiye Bankalar Birliği Müşteri Şikayetleri Hakem Heyetini, e) Kanun: 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanununu, Türkiye Bankalar Birliği Müşteri Şikayetleri Hakem Heyeti Tebliği ile Türkiye Bankalar Birliği Bireysel Sözleşmeler Tebliğine Aykırılık Başvurularını Değerlendirme Komisyonu Çalışma Esas ve Usulleri Amaç

Detaylı

EŞYA HUKUKU. Cilt II REHİN HUKUKU. Prof. Dr. Haluk Nami NOMER. Doç. Dr. Mehmet Serkan ERGÜNE

EŞYA HUKUKU. Cilt II REHİN HUKUKU. Prof. Dr. Haluk Nami NOMER. Doç. Dr. Mehmet Serkan ERGÜNE Prof. Dr. Haluk Nami NOMER İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Doç. Dr. Mehmet Serkan ERGÜNE İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı EŞYA HUKUKU Cilt

Detaylı

ADRES KAYIT SİSTEMİ. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü

ADRES KAYIT SİSTEMİ. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ADRES KAYIT SİSTEMİ Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Sunu Planı Adres Kayıt Sistemi Dayanak Adres Kayıt Sistemi Nedir? Kapsamı İşlevi ve Kullanıcı Grupları Adres Çeşitleri Adres Bildirimi ve

Detaylı

İçindekiler. Önsöz III BİRİNCİ KISIM. Genel Hükümler BİRİNCİ BÖLÜM. Borç İlişkisinin Kaynakları BİRİNCİ AYIRIM. Sözleşmeden Doğan Borç İlişkileri

İçindekiler. Önsöz III BİRİNCİ KISIM. Genel Hükümler BİRİNCİ BÖLÜM. Borç İlişkisinin Kaynakları BİRİNCİ AYIRIM. Sözleşmeden Doğan Borç İlişkileri İçindekiler Önsöz III BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler BİRİNCİ BÖLÜM Borç İlişkisinin Kaynakları BİRİNCİ AYIRIM Sözleşmeden Doğan Borç İlişkileri A. Sözleşmenin kurulması 1 I. İrade açıklaması 1 II. Öneri

Detaylı

MERKEZ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ TÜZÜĞÜ DERNEĞİN ADI: Madde 1- Derneğin adı "Merkez Yardımlaşma Derneği" dir.

MERKEZ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ TÜZÜĞÜ DERNEĞİN ADI: Madde 1- Derneğin adı Merkez Yardımlaşma Derneği dir. MERKEZ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ TÜZÜĞÜ DERNEĞİN ADI: Madde 1- Derneğin adı "Merkez Yardımlaşma Derneği" dir. DERNEĞİN MERKEZİ : Madde 2- Derneğin merkezi Ankara'dadır. Derneğin şubeleri yoktur. MERKEZ YARDIMLAŞMA

Detaylı

ÖZEL HUKUKTA ZAMANAŞIMI

ÖZEL HUKUKTA ZAMANAŞIMI Yrd. Doç. Dr. Mehmet ERDEM Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı ÖZEL HUKUKTA ZAMANAŞIMI İçindekiler Önsöz... vii İçindekiler...ix Kısaltmalar...xv Giriş...1 Birinci Bölüm

Detaylı

ANONİM ŞİRKETTE PAY SAHİBİNİN KÂR PAYI HAKKI

ANONİM ŞİRKETTE PAY SAHİBİNİN KÂR PAYI HAKKI Dr. Zehra BADAK İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku ABD Öğretim Üyesi TÜRK TİCARET KANUNU NA GÖRE ANONİM ŞİRKETTE PAY SAHİBİNİN KÂR PAYI HAKKI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...

Detaylı

T Ü R M O B TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ SİRKÜLER RAPOR MEVZUAT

T Ü R M O B TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ SİRKÜLER RAPOR MEVZUAT Sirküler Rapor 07.10.2011/ 114-1 MİRASÇILIK BELGESİ VERİLMESİ VE TERK EDEN EŞİN ORTAK KONUTA DAVET EDİLMESİ İŞLEMLERİNİN NOTERLER TARAFINDAN YAPILMASINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI

Detaylı