Wright-Giemsa Boyası Hematoloji, Biyoloji, Patoloji, Mikrobiyoloji Katalog No: 2300

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Wright-Giemsa Boyası Hematoloji, Biyoloji, Patoloji, Mikrobiyoloji Katalog No: 2300"

Transkript

1 ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU Wright-Giemsa Boyası Hematoloji, Biyoloji, Patoloji, Mikrobiyoloji Katalog No: 2300 Aşağıda Giemsa Boyası kullanılarak yapılan çeşitli boyama prosedürlerine yer verilmiştir. Boyamayı yapacağınız numuneye göre bu metodlardan herhangi birini tercih edebilirsiniz. Aşağıda anlatılan metodlar enternasyonal kabul gören ve literatürde yer alan boyama metodlarıdır. Giemsa boyamasının enternasyonal metodlarının uygulanmasında tecrübesizseniz, ilk önce aşağıda anlatılan metodlardan çalıştığınız numuneye en uygun olanını seçiniz ve o metodu uygulayınız. Daha sonra mikroskobik inceleme sırasında, hücre komponentlerinin karar vermenize yeterli olabilecek kadar boyanmadığını düşünüyor iseniz, Giemsa çalışma çözeltisinde ki Giemsa Boyası konsantrasyonunu ve/veya süresi biraz arttırınız. O zaman daha fazla kontrast Mavimsi siyah-mor-kırmızı spekturumunda neticeler elde edersiniz. Aylar ve yıllar sonra bu metodda uzmanlaştıkça, aşağıda belirtilen konsantrasyonların yeterli olduğunu farkedecek ve belki de farkında olmadan o konsantrasyonlara düşeceksiniz. 1) Kan Hücrelerinin İnceleneceği İnce Yaymaların Boyanması: Kan, cerahat, eksüda veya benzer vücut sıvılarından lama gayet ince bir yayma yapılır. Yayma hücrelerin üst üste binmeyeceği kadar ince yapılmalıdır. Bu yayma oda sıcaklığında süratle kurutulur. Preparat etil alkol veya metil alkolle örtülür; veya bunların bulundukları kaba daldırılır. Ama en iyisi "HemaDiff Alkolik Fiksatör" (2301) kullanılmasıdır. Bu şekilde 5-7 dakika kadar tespit işlemi uygulanır. Bu süre zarfında preparat sık sık kaba sokulup çıkartılmalıdır. Tespit işlemi bittikten sonra oda sıcaklığında bırakılarak kurutulur. 1 ml "HemaDiff Giemsa Boyası" (2300) alınır; ve bir kaba bırakılır. Bunun üzerine 45 ml ph: 6,0-6,5 olan 0,01 molaritede fosfat tampon çözeltisi eklenir ve karıştırılır. Bu ürün hazır olarak ta alınabilir. "HemaDiff Wright Boyası Tamponu, ph: 6,5" (2303) dayanıklı ve sizin sulandırma ihtiyacınızı karşılayan bir tampon çözeltidir. Tampon çözelti ile karıştırılarak hazırlanan Giemsa sulandırılmış çözeltileri uzun süre saklanmazlar; ve kısa süreli ihtiyaçlara göre hazırlanırlar. Preparat boya çözeltisinin bulunduğu kaba daldırılır dakika civarında kapta tutulur. Bu süre zarfında preparat sık sık kaba sokulup çıkartılmalıdır. Burada hazırlanan yayma ile ilgili en iyi boyama zamanı 4-5 civarında yayma yapıp, bunların birincisini 15 dakika sonra çıkartıp incelemeden geçer. Bu suretle en uygun boyama zamanı tespit edilir. Tripanozomalardan Form No:

2 şüphe ediliyor ise, membranlarının daha belirgin hale gelebilmesini sağlayabilmek için boyama 2 saate kadar uzatılmalıdır. Boyama işlemi bittikten sonra preparat distile suyla yıkanır. Daha sonra havada kurutulur. Artık preparat mikroskopta incelemeye hazırdır. Otomatik seri boyama sistemleri için programlama şöyledir: Metil alkol kabı 10 dakika Boş kap 10 dakika Sulu Giemsa kabı 15 dakika-2 saat Distile su kabı 5-10 saniye Lökositlerin çekirdekleri kırmızımsı mor; polimorf nüveli lökositlerin parlak kırmızı granülleri, gölgeli pembe sitoplasma; eozinofillerin kırmızıdan turuncu kırmızıya varan granüller, mavi sitoplasma; bazofiller koyu mor veya siyah granüller; lenfositler gök mavisi sitoplasma; trombositler menekşe mor granüller; plasmodyumların sitoplasması mavi; plasmodyumların kromatini kırmızı. 2) Malarya Parazitlerinin İnceleneceği Kalın Yaymaların Boyanması: Çok temiz bir lam üzerine 3-5 damla kadar kan alınır. Bu bir ince uçlu öze veya kürdanla 15 mm çapında bir daire şeklinde genişletilir. Havada kurumaya bırakılır. Bu kurutma süresi ortalama olarak saat kadar devam eder. Ama kurutma süresi içinde böcek ve sineklerin preparatla temasının önüne geçilmelidir. Preparata asla tespit işlemi uygulanmaz. 1 ml "HemaDiff Giemsa Boyası" (2300), 2 ml "HemaDiff Giemsa Boyası Tamponu, ph: 7,2" (2302), 47 ml distile su bir kapta karıştırılır. Burada çalışma tarzı ve alışkanlıklarına göre 30 ml ile 100 ml arasında değişebilen miktarlarda distile su eklenebilir. Ama genel kabul gören uygulama 47 ml su eklemek şeklindedir. Preparat içinde sulandırılmış Giemsa boyası olan kaba daldırılır. 40 ile 120 dakika kadar burada bekletilir. Çıkartıldıktan sonra 5-10 dakika kadar distile suyla veya daha iyisi "HemaDiff Giemsa Boyası Tamponu, ph: 7,2" (2302) ile yıkanır. Havada kurutulduktan sonra mikroskopla incelenir. Otomatik seri boyama sistemleri için programlama şöyledir: Sulu Giemsa boyası kabı dakika Tamponlu su kabı 5-10 dakika Malarya parazitleri berrak kırmızı kromatin, sitoplasma berrak mavi. Kırmızı küreler havada kurutulmuş preparatta hemoglobine ait renk Tespit edilemiyorsa görülmezler Form No:

3 3) Malarya Parazitlerinin Kalın ve İnce Yaymalarda Boyanması: Bu metod kalın ve ince yaymalar için kullanılabilir olmasına rağmen genellikle kalın yaymalar için tercih edilir. Kalın yayma uygulanacaksa: Çok temiz bir lam üzerine 3-5 damla kadar kan alınır. Bu bir ince uçlu öze veya kürdanla 15 mm çapında bir daire şeklinde genişletilir. Havada kurumaya bırakılır. Bu kurutma süresi ortalama olarak 1 saat kadar devam eder. Ama kurutma süresi içinde böcek ve sineklerin preparatla temasının önüne geçilmelidir. İnce yayma uygulanacaksa: Kan lama gayet ince bir yayma yapılır. Yayma hücrelerin üst üste binmeyeceği kadar ince yapılmalıdır. Bu yayma oda sıcaklığında kurutulur. Preparata asla tespit işlemi uygulanmaz. 4 ml "HemaDiff Giemsa Boyası" (2300), 3 ml aseton, 2 ml "HemaDiff Wright Boyası Tamponu, ph: 6,5" (2303), 31 ml distile su bir boyama kabında karıştırılır. Preparat bu kaba daldırılır. Yaymanın kalınlığına göre 5-10 dakika kadar tutulur. Distile suyla veya daha iyisi "HemaDiff Wright Boyası Tamponu, ph: 6,5" (2303) ile yıkanır. Havada kurutulur. Mikroskopta incelenir. Otomatik seri boyama sistemleri için programlama şöyledir: Sulu Giemsa boyası kabı 5-10 dakika Tamponlu su kabı 3-5 dakika Malarya parazitleri berrak kırmızı kromatin, sitoplasma berrak mavi. Kırmızı küreler havada kurutulmuş preparatta hemoglobine ait renk tespit edilemiyorsa görülmezler veya transparan pembe olarak tespit edilirler. 4) Malarya Parazitleri İçin Saponinle Kırmızı Hücreleri Eritilmiş Kalın Yaymaların Boyanması: Çok temiz bir lam üzerine 3-5 damla kadar kan alınır. Bu bir ince uçlu öze veya kürdanla 15 mm çapında bir daire şeklinde genişletilir. Havada kurumaya bırakılır. Bu kurutma süresi ortalama olarak 1 saat kadar devam eder. Ama kurutma süresi içinde böcek ve sineklerin preparatla temasının önüne geçilmelidir. Preparata asla tespit işlemi uygulanmaz. Preparat üzerine 3 damla kadar % 0,5'lik saponin çözeltisi konur. Salınım hareketleriyle yayılır. 3 saniye sonra saponin çözeltisi lam silkelenerek uzaklaştırılır. 10 dakika kadar preparat havada kurumaya bırakılır. 1 ml "HemaDiff Wright Boyası" (2413), 10 ml "HemaDiff Giemsa Boyası" (2300) ve 39 ml "HemaDiff Alkolik Fiksatör" (2301) karıştırılır. Bu karışım boyama çalışmalarından önce hazırlanmalıdır. Preparat yukarıda anlatılan ve içinde su içermeyen boya çözeltisi ile örtülür. 2 dakika kadar boyama işlemi sürdürülür Form No:

4 Hemen sonra boya çözeltisi dökülmeden preparata bir miktar (hemen hemen 1 ml) distile su eklenir. Boya çözeltisi ile karışması sağlanır. Bu şekilde 3 dakika daha beklenir. Sulandırılmış boya çözeltisi preparattan uzaklaştırılır. Distile suyla preparat yıkanır. Havada kurutulur. Mikroskopla incelenir. Neticeler Giemsa boyama neticelerine benzerlik gösterir. Fakat arka alanlar soluktur. 5) Kemik İliğinden Alınan Numunelerden Yapılan Yaymaların Boyanması: Numuneden bir miktar, bir forseps vasıtasıyla alınır. Çok temiz bir lamın üzerine zik zak çizerek kalın olmayan bir yayma yapılır. Daha sonra havada kurutulur. Yalnız havada tamamen kurumasına müsaade edilmemelidir. "HemaDiff Alkolik Fiksatör" (2301) ile 3 dakika kadar preparatın üstü örtülerek tespit işlemi yapılır. 3 dakika kadar "HemaDiff May Grünwald Boyası" (2306) ile preparat örtülür. Daha sonra "HemaDiff May Grünwald Boyası" (2306) dökülmeden, aynı hacimde distile su preparat üzerine eklenir. Lam düzgün salınımlarla hareket ettirilerek boya ile suyun karışması sağlanır. 1 dakika kadarda bu şekilde beklenir. Suyla yıkama yapılmadan boyalı su karışımı preparattan uzaklaştırılır. 5 ml "HemaDiff Giemsa Boyası" (2300), 10 ml distile su ile karıştırılır. Bu karışım boyama işleminde kullanılacaktır. Boya çözeltisi ile preparat örtülür. 12 dakika kadar bu şekilde boyanır. Daha sonra boya dökülerek distile suyla diferensiyasyon işlemine geçilir. Bu akar suyla 5 saniye kadar yıkama şeklindedir. Yıkama işlemi mikroskopta preparat incelenerek arttırılabilir. Emici bir kağıtla preparat kurutulur. Mikroskopla incelenir. Klasik Giemsa boyamasına benzer neticeler oluşur. Yalnız burada eozin boyasının etkisinin artmış olması dolayısıyla kırmızı tonların gücü artmış bulunabilir. 6) Kanda, Makrofajlarda ve Diğer Vücut Sıvılarındaki Protozoonların İncelenmesi İçin İnce Yaymaların Boyanması: Temiz bir lam alınır. Lama numune ince bir şekilde yayılır. Havada kurutulur. "HemaDiff Alkolik Fiksatör" (2301) ile 3-5 dakika kadar tespit edilir. 1 ml "HemaDiff Giemsa Boyası" (2300), 24 ml "HemaDiff Giemsa Boyası Tamponu, ph: 6,8" (2307) ile çalışmaya başlamadan hemen önce bir boyama kabında karıştırılır. Preparat bu boya kabına daldırılır dakika kadar boyanır. Çabuk boyama kabından çıkarılarak distile suyla yıkanır. Havada kurutulur. İmmersiyon objektifi ile incelenir Form No:

5 Protozoonların çekirdeği veya çekirdek parçacıkları kırmızı veya vişne çürüğü; protozoonların sitoplasması mavi; dalgalı zarlar mor; lökositlerin kromatinleri mor; agranülositlerin bazofilik sitoplasması mavi; eozinofilik granüller pembeden kırmızıya; nötrofilik granüller mor; kırmızı hücreler pembeden mavimsi renge kadar değişik boyanma özelliği gösterirler. 7) Kanda, Makrofajlarda ve Diğer Vücut Sıvılarındaki Protozoonların İncelenmesi İçin İnce Yaymaların Pappenheim Metoduyla Boyanması: Temiz bir lam alınır. Lama numune ince bir şekilde yayılır. Havada kurutulur. 3 dakika kadar "HemaDiff May Grünwald Boyası" (2306) ile preparat örtülür. Daha sonra "HemaDiff May Grünwald Boyası" (2306) dökülmeden, aynı hacimde distile su preparat üzerine eklenir. Lam düzgün salınımlarla hareket ettirilerek boya ile suyun karışması sağlanır. 1-2 dakika kadarda bu şekilde beklenir. Suyla yıkama yapılmadan boyalı su karışımı preparattan uzaklaştırılır. 1 ml "HemaDiff Giemsa Boyası" (2300), 24 ml "HemaDiff Giemsa Boyası Tamponu, ph: 6,8" (2307) ile çalışmaya başlamadan hemen önce bir boyama kabında karıştırılır. Preparat bu boya çözeltisiyle örtülür dakika kadar boyanır. Preparattan boya uzaklaştırılarak distile suyla çabucak yıkanır. Havada kurutulur. Komponentlerin ayrımı yeterli değilse % 1'lik borik asit çözeltisi veya % 15'lik rosin asetondaki çözeltisinde renk ayrımı oluşuncaya kadar bekletilir. Distile suyla yıkanır; ve havada kurutulur. İmmersiyon objektifi ile incelenir. Neticeler yukarıda anlatılan prosedüre yakınlık gösterir. 8) Doku Kesitlerinde Riketsiya, Klamidya ve Mikoplasmaların Goodburn ve Marmion Modifikasyonuyla Boyanması: Tavuk embriyolarına inoküle edilen numuneler, 6-7 gün kadar 35 C derecede enkübe edilir. Enkübasyon süresinin sonunda kabuklar açılır. Soğutulmadan embriyo açılıp akciğerler ayrılır. Bijou şişelerine girecek kadar parçalara ayrılarak, etil alkol içindeki katı karbondioksit ile -70 C dereceye kadar dondurulur. Bunlardan en fazla 5 mikrometre kalınlığında kesitler yapılır. Jelatinli yapıştırıcı kullanılarak lama fikse edilir. Asetonla 10 dakika kadar susuzlaştırma işlemi yapılır. Aseton preparattan uzaklaştırılır. Havada kurutulur. Preparat 2 dakika kadar % 1'lik potasyum permanganat çözeltisiyle örtülür. Distile suyla yıkanır Form No:

6 1 ml "HemaDiff Giemsa Boyası" (2300), 25 ml "HemaDiff Wright Boyası Tamponu, ph: 6,5" (2303) ile boyama kabı içinde karıştırılır. Preparat boyama kabına daldırılır. 18 saat kadar bunun içinde bekletilir. Renk ayrımı için % 0,5 asetik asit ile yıkanır. Renk ayrımının yeterli olup olmadığına mezobronşial epitelyal hücrelerin çekirdekleri ile sitoplasmaları arasındaki renk farklılığına göre karar verilir. Ayrım yeterli ise distile suyla yıkanır. Gliserol ile "HemaDiff Wright Boyası Tamponu, ph: 6,5" (2303)'un eşit karışımıyla örtülür. İstenirse sentetik reçineyle örtme ve preparatın uzun süre saklanabilmesini sağlayabilmek için asetonla susuzlaştırma, ksilenle temizleme ve sonunda sentetik reçine ile örtme işlemi uygulanır. Mikoplasma hücreleri pembe ve mor vücutlu olarak görülürler. 9) Doku Kesitlerinde Riketsiya, Klamidya ve Mikoplasmaların Wolbach Modifikasyonuyla Boyanması: Elde edilen doku parçacıkları Schaudinn veya Zenker fiksatifleri kullanılarak fikse edilirler. Parafine gömülerek bilinen usullerle doku kesitleri alınır. Doku kesitleri lamlara yapıştırılır. Parafin silen kullanılarak, civa tuzları içeren fiksatifler kullanılmışsa bunlar alkolik iyot çözeltileri kullanılarak uzaklaştırılır. Distile suyla yıkanır. Daha sonra sodyum hiposülfit çözeltisinden geçirilir. Tekrar distile suyla yıkanır. 2,5 ml "HemaDiff Giemsa Boyası" (2300), 2,5 ml "HemaDiff Alkolik Fiksatör" (2301), 0,25 ml % 0,5'lik sodyum karbonat sudaki çözeltisi ve 100 ml distile su bir boyama kabında karıştırılır. Preparat bu boyama kabına daldırılır. 1 saat kadar içinde bırakılır. Süre yeterli gelmemiş ise 1 saat kadar daha bekletilebilir. Boya çalışma çözeltisi en az 12 saat kadar stabildir. Distile suyla yıkanır. Yıkama işlemi dakika kadar sürdürülebilir. Preparat pembemsi bir renk almalıdır. Renk ayrım işlemi için % 0,5'lik rosin etil alkoldeki çözeltisi kullanılır. Renk ayrım işleminin süresi duruma göre farklılıklar gösterebilir. Preparat sedir yağı ile örtülür. Mikroskopta incelenir. Doğal veya sentetik reçineler kullanılarak örtme işlemi bu boyama prosedürüne uygulanmaz. Riketsiya ve klamidyalar kırmızımsı mor renge boyanırlar. Çekirdekler mavi veya koyu mor; sitoplasma gölgeli mavi; kollajenler ve adale lifleri pembe; eritrositler grimsiden pembeye kadar boya alırlar. 10) Kromozom Bantlarının Boyanması: Form No:

7 Usulüne uygun olarak alınan numune ilk önce doymuş monobromo naftalen çözeltisi içinde 2-3 saat kadar fiksasyon öncesi işlemden geçirilir. Daha sonra % 35 asetik asitli alkol veya glasial asetik asit içinde saat bırakılarak fikse edilir. Preparat enzim çözeltisi ile örtülür. Enzim çözeltisi pektinaz ve sellülaz enzimlerini etken madde olarak ihtiva eden bir çözeltidir. Ortalama olarak 0,5 ile 2 saat kadar bununla temasta bırakılır. Arkasından suyla yıkanır. Daha sonra 1 normal hidroklorik asit çözeltisi ile örtülerek 60 C derecede 6-7 dakika kadar bekletilir. Birkaç dakika kadar % 45'lik asetik asit çözeltisi ile örtülür. Buradan çıkartılan preparat etil alkoldeki kuru buz içinde 5 dakika ile 2 saat arasında bekletilir. Çıkartılarak havada kurutulur. Daha sonra doymuş baryum hidroksit çözeltisi ile 5 dakika kadar örtülür. Distile suyla 10 dakika kadar yıkanır. Bu yıkama işlemi 3 kez tekrar edilir. Sodyum klorür ve sodyum sitratlı tampon çözeltisi ile 60 C derecede 1 saat kadar örtülür. Üç kez distile suyla yıkama işlemi gerçekleştirilir. 5 ml "HemaDiff Giemsa Boyası" (2300), 1,5 ml "HemaDiff Alkolik Fiksatif" (2301), 1,5 ml stok sitrat tamponu, ml distile su karıştırılır. Bu karışım hiç pürtük boya ihtiva etmemelidir. Gerekirse süzülür. Taze hazırlanır. Preparat sulandırılmış Giemsa çözeltisi ile 30 saniye birkaç dakika civarında boyanır. Suyla yıkanır. Havada kurutulur. Renksizleştirme işlemi için boyamadan sonra % 95'lik etil alkolle yıkama yapılabilir. Daha sonra bir gece ksilol içine yerleştirilir. Sentetik reçine ile örtülür. Mikroskopla incelenir. Heterokromatin esas yapıları koyu bandlar şeklinde; ökromatinler açık renk boyanırlar. Açıklama: Giemsa boyası, nötral biyoloji boyaları grubunun en tanınmış üyesidir. Nötral boyalar asidik (anyonik) ve bazik (katyonik) olmak üzere iki temel karakteri birarada taşırlar. Asit boya karakteri fenol, sülfonik asit veya karboksilik asit gruplarından; genelliklede bunların sodyum, potasyum, amonyum veya kalsiyum tuzlarından alınır. Bazik karakter ise immonyum bazının klorür, asetat, bromid veya sülfatlarla birlikteliği ile oluşur. Giemsa boyası, tiyazin boyaları ile ksanten grubu boyaların bir karışımıdır. Bundan dolayıda asit yan tiyazin boyalarından, bazik yan ksanten boyalarından kaynaklanır. Hücrenin asidik (anyonik) boyaları tutan komponentleri tiyazin grubu boyaların rengi olan mavimsi siyahı; hücrenin bazik (katiyonik) boyaları tutan komponentleri ise ksanten grubu boyaların rengi olan kırmızıyı gösterirler. Menekşe mor renk ise hem asidik ve hem de bazik boyaları denk olarak tutan hücre komponentlerini gösterirler. Bu temel özelliklerden dolayı kaliteli bir Giemsa boyaması ile bu tayf tamamen elde edilir. Hücrelerde baskın bir mor menekşe hakimiyeti, tayfı daraltır ve hücre komponentlerinin ayrım kalitesini düşürür. İçerik: Form No:

8 Etken maddeler, ksanten grubu ve tiyazin grubu boyar maddelerden oluşur. Etken boyarmadde konsantrasyonu % 7,5 a/h'dir. Bu boyar hammaddelerin doymuşluk konsantrasyonudur. Tiyazin/Ksanten maksimum absorbsiyon oranı, 1,75-1,85 arasındadır. Absorbsiyon zirveleri Eozin Y ve Azür A komponentlerin de oluşur. Hammaddeler endüstriyel kullanıma göre standardize edilmişlerdir. Formülasyonda eozinatlar kullanılmamıştır. Çözücülerin hacim olarak büyük çoğunluğunu gliserol ve metil alkol içerir. Gliserol/Metil alkol oranı 1,5'tur. Ek olarak ph: 6,8 i sağlayan fosfat tampon tuzları, diğer etkin çözücüler, stabilizatörler, surfaktanlar ve prezervatifler içerir. Kalite Kontrol ve Standardizasyon: Kullanılan hammaddelerde spektrofotometrik ve titrimetrik kalite kontrol; son üründe spektrofotometrik, titrimetrik ve biyolojik kalite kontrol çalışmaları yapılmıştır. Daha detaylı bilgi için "GBL HemaDiff Hematoloji Boyaları" bülteninin ilgili makalelerini inceleyiniz. Ambalaj Şekli: 500 ml HDPEe (1 adet/paket). Saklama Şekli: Ağzı sıkıca kapalı olarak orijinal ambalajlarında muhafaza edilmelidir. Günlük kullanımlar için daha küçük ambalajlara aktarma yapılabilir. Saklama sıcaklığı ortalama olarak 20 C derecedir. Direkt güneş ışığı görmeyen ve serin bir yerde muhafaza edilmelidir. Kullanım süresi saklama koşullarına uyulduğu taktirde üretim tarihinden itibaren 2 yıldır. Dikkat Edilecek Hususlar: Zehirlidir; yutmayınız. Yanıcıdır; sigara ve ateşle yaklaşmayınız. Çevreye zararlı etki oluşturabilir; atıklara dikkat ediniz. Çalışmadan sonra ellerinizi dezenfektan temizlik ürünleriyle temizleyiniz. Çalışma sırasında gözlerinize sıçrarsa hemen suyla yıkayınız. Yayın Bilgileri: Yayın Numarası: 02 Yayın Tarihi: Üretim Yeri: GBL Gül Biyoloji Laboratuvarı İMES C Blok 305 Sokak No: 16 Dudullu İstanbul Türkiye Telefon: 0(216) (216) Telefax: 0(216) E-posta: info@gbl.com.tr Form No:

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU 1.0 Ürün bilgileri 1.1 Ürün adı : May-Grünwald Giemsa Boyama Seti 1.2 Ürün Kodu : 5025-100, 5025-500, 5025-1000 1.3 Ürün Marka adı : GBL 1.4 Ürün Tanımı: Kan hücrelerinin, lenfohemopoetik

Detaylı

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU 1.0 Ürün bilgileri 1.1 Ürün adı : May-Grünwald Giemsa, TS Boyama Seti 1.2 Ürün Kodu : 5152-100, 5152-500,5152-1000 1.3 Ürün Marka adı : GBL 1.4 Ürün Tanımı: Doku kesitlerinde özellikle

Detaylı

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU 1.0 Ürün bilgileri 1.1 Ürün adı : Rose Quick Boyama Seti 1.2 Ürün Kodu : 5027-100, 5027-500, 5027-1000 1.3 Ürün Marka adı : GBL 1.4 Ürün Tanımı: Sperm morfolojisinin hızlı boyama

Detaylı

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU 1.0 Ürün bilgileri 1.1 Ürün adı : MGG Quick Boyama Seti 1.2 Ürün Kodu : 5024-100, 5024-500T, 5024-1000, 5024-2000T 1.3 Ürün Marka adı : GBL 1.4 Ürün Tanımı: Vücut sıvılarındaki hücrelerin

Detaylı

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU 1.0 Ürün bilgileri 1.1 Ürün adı : Alkali Fosfataz Lökosit Boyama Seti 1.2 Ürün Kodu : 5057-100 1.3 Ürün Marka adı : GBL 1.4 Ürün Tanımı: Kan, kemik iliği veya doku numunelerinde

Detaylı

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU 1.0 Ürün bilgileri 1.1 Ürün adı : Sudan Siyahı Lökosit Boyama Seti 1.2 Ürün Kodu : 5001-100 1.3 Ürün Marka adı : GBL 1.4 Ürün Tanımı: Lökositlerde sudanofilik granüllerin ışık mikroskobisi

Detaylı

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU 1.0 Ürün bilgileri 1.1 Ürün adı : Alsiyan Mavisi ph: 2,5 Boyama Seti 1.2 Ürün Kodu : 5053-100 1.3 Ürün Marka adı : GBL 1.4 Ürün Tanımı: Doku kesitlerinde asit mukopolisakkaridlerin

Detaylı

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU 1.0 Ürün bilgileri 1.1 Ürün adı : Gümüşleme Retikulum Boyama Seti 1.2 Ürün Kodu : 5077-100 1.3 Ürün Marka adı : GBL 1.4 Ürün Tanımı: Bağ ve destek dokularındaki gümüş tutucu retiküler

Detaylı

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU 1.0 Ürün bilgileri 1.1 Ürün adı : Kongo Kırmızısı Highman Boyama Seti 1.2 Ürün Kodu : 5110-100 1.3 Ürün Marka adı : GBL 1.4 Ürün Tanımı: Amiloidlerin ışık mikroskopisi ile incelenmesi

Detaylı

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU 1.0 Ürün bilgileri 1.1 Ürün adı : Grocott Methenamin Gümüş Boyama Seti 1.2 Ürün Kodu : 5058-100 1.3 Ürün Marka adı : GBL 1.4 Ürün Tanımı: Mantarların ışık mikroskobisi ile incelenmesi

Detaylı

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU 1.0 Ürün bilgileri 1.1 Ürün adı : Truant Auramin Rodamin Aside Dirençliler Floresan Boyama Seti 1.2 Ürün Kodu : 5118-100, 5118-500, 5118-1000 1.3 Ürün Marka adı : GBL 1.4 Ürün Tanımı:

Detaylı

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU 1.0 Ürün bilgileri 1.1 Ürün adı : Masson Trikrom Boyama Seti 1.2 Ürün Kodu : 5022-100 1.3 Ürün Marka adı : GBL 1.4 Ürün Tanımı: Bağ ve destek dokularının boyanarak ışık mikroskobisi

Detaylı

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU 1.0 Ürün bilgileri 1.1 Ürün adı : Wheatley Trikrom Boyama Seti 1.2 Ürün Kodu : 5028-100, 5028-500 1.3 Ürün Marka adı : GBL 1.4 Ürün Tanımı: Protozoon kistleri ve trofozoitlerinin

Detaylı

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU 1.0 Ürün bilgileri 1.1 Ürün adı : Fite Aside Dirençliler Boyama Seti 1.2 Ürün Kodu : 5112-100 1.3 Ürün Marka adı : GBL 1.4 Ürün Tanımı: Histolojik kesitlerde, balgam ve kültür yaymalarında

Detaylı

ARB BOYAMA NASIL YAPILIR

ARB BOYAMA NASIL YAPILIR ARB BOYAMA NASIL YAPILIR EZN (ARB) BOYAMA = Ehrlich Ziehl Neelsen = ASİDE DİRENÇLİ BOYAMA Tüberküloz bakterileri gibi dış yüzeyidne mikolik asit içeren bakteriler gram boyama ile boyanamazlar bu bakteriler

Detaylı

BAKTERİLERİN BOYANARAK İNCELENMESİ VE PREPARAT HAZIRLAMA

BAKTERİLERİN BOYANARAK İNCELENMESİ VE PREPARAT HAZIRLAMA BAKTERİLERİN BOYANARAK İNCELENMESİ VE PREPARAT HAZIRLAMA BAKTERİLERİN BOYANARAK İNCELENMESİ Mikroorganizmalar, mikroskopta incelendikleri zaman yarı saydam ve renksiz oldukları için iyi görünemezler. Mikroorganizmaların

Detaylı

Ġ.Ü. MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ

Ġ.Ü. MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ Ġ.Ü. MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ Çevre Mikrobiyolojisi Dersi Laboratuvar Uygulama 6 BOYAMA TEKNİKLERİ Mikrobiyolojide çeşitli organizmaları ve bunların farklı bölgelerini boyamak için

Detaylı

FLORESAN İN SİTU HİBRİDİZASYON

FLORESAN İN SİTU HİBRİDİZASYON FLORESAN İN SİTU HİBRİDİZASYON Sağlık Teknikeri Hande ÇOLAKOĞLU Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Patoloji AD SIVI ve DOKULARIN FISH UYGULAMASI ÖNCESİ HAZIRLIK İŞLEMLERİ FISH Çalışmalarında Ön Uygulama

Detaylı

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU 1.0 Ürün bilgileri 1.1 Ürün adı : Peroksidaz (Miyeloperoksidaz), Lökosit Boyama Seti 1.2 Ürün Kodu : 5051-100 1.3 Ürün Marka adı : GBL 1.4 Ürün Tanımı: Kemik iliği ve kandaki polimorfonükleositlerin,

Detaylı

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU 1.0 Ürün bilgileri 1.1 Ürün adı : Ziehl Neelsen Aside Dirençliler Boyama Seti 1.2 Ürün Kodu : 5017-100, 5017-500, 5017-1000 1.3 Ürün Marka adı : GBL 1.4 Ürün Tanımı: Aside dirençli

Detaylı

KLOR (Cl2) ANALİZ YÖNTEMİ

KLOR (Cl2) ANALİZ YÖNTEMİ S a y f a 1 KLOR (Cl2) ANALİZ YÖNTEMİ YÖNTEMİN ESASI VE PRENSİBİ Klor, ph 8 de veya daha düşük bir ph da potasyum iyodür çözeltisinden iyotu serbest bırakacaktır. Serbest iyot, indikatör olarak nişasta

Detaylı

Somatik Hücre Sayımı 1

Somatik Hücre Sayımı 1 Somatik Hücre Sayımı 1 01. Genel Bilgiler 02. Standart Analiz Yöntemi 02.01. Boya Çözeltisinin Hazırlanışı 02.02. Şablon Lamın Hazırlanması 02.03. Boyama 02.04. Sayım 02.05. Sonucun Hesaplanması 02.05.01.

Detaylı

KATI ATIK ÖRNEKLERİNDE TOPLAM FOSFOR ANALİZ YÖNTEMİ

KATI ATIK ÖRNEKLERİNDE TOPLAM FOSFOR ANALİZ YÖNTEMİ S a y f a 1 KATI ATIK ÖRNEKLERİNDE TOPLAM FOSFOR ANALİZ YÖNTEMİ YÖNTEM YÖNTEMİN ESASI VE PRENSİPLERİ Metot uygulanırken, örnekte bulunan tüm fosforlar, perklorik asitle parçalama işleminden geçirilerek

Detaylı

ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ

ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ YÖNTEM YÖNTEMİN ESASI VE PRENSİBİ Fenolik maddeler uçucu özellik göstermeyen safsızlıklardan distilasyon işlemiyle ayrılır ve ph 7.9 ± 0.1 de potasyum ferriksiyanür

Detaylı

ÇÖZÜNMÜŞ OKSİJEN TAYİNİ

ÇÖZÜNMÜŞ OKSİJEN TAYİNİ ÇEVRE KİMYASI LABORATUVARI ÇÖZÜNMÜŞ OKSİJEN TAYİNİ 1. GENEL BİLGİLER Doğal sular ve atıksulardaki çözünmüş oksijen (ÇO) seviyeleri su ortamındaki fiziksel, kimyasal ve biyokimyasal aktivitelere bağımlıdır.

Detaylı

1-Preparasyon Yöntemleri Taze hücre ve Dokular: Zarlar gibi çok ince yapılar, kan ve lenf gibi sıvısal örnekler, derialtı bağ dokusu hücreleri direkt

1-Preparasyon Yöntemleri Taze hücre ve Dokular: Zarlar gibi çok ince yapılar, kan ve lenf gibi sıvısal örnekler, derialtı bağ dokusu hücreleri direkt 1-Preparasyon Yöntemleri Taze hücre ve Dokular: Zarlar gibi çok ince yapılar, kan ve lenf gibi sıvısal örnekler, derialtı bağ dokusu hücreleri direkt olarak incelenebilir. Doku kalın ise veya katı ise

Detaylı

ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMİ TALİMATLAR

ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMİ TALİMATLAR 10.04.2013 00-1-5 KYS.20 TE 11 1.0 AMAÇ Eker Süt Ürünleri, Kalite yönetim sisteminde mikrobiyoloji laboratuvarının, üretimi yapılan son ürün yoğurt ve ayranların kültür aktivasyon kontrolünün mikroskop

Detaylı

C AMAÇ 3 Gerekli ortam sağlandığında tekniğine uygun olarak preparat hazırlayabileceksiniz.

C AMAÇ 3 Gerekli ortam sağlandığında tekniğine uygun olarak preparat hazırlayabileceksiniz. ÖĞRENME FAALİYETİ-1 C AMAÇ 3 Gerekli ortam sağlandığında tekniğine uygun olarak preparat hazırlayabileceksiniz. > Mikrobiyolojide kullanılan boyalan, boyanma mekanizmalarını ve en sık kullanılan boyama

Detaylı

Doku Takibi Süreçleri

Doku Takibi Süreçleri DOKU TAKİBİ Prof.Dr.Erdener ÖZER Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı EPD Kursu, Mayıs 2010, İzmir Daha iyi bir doku takibi için gereken faktörler: Dokuya ait faktörler Doku porları

Detaylı

SABUN SENTEZİ (Yağların Hidrolizi veya Sabunlaştırılması)

SABUN SENTEZİ (Yağların Hidrolizi veya Sabunlaştırılması) SABUN SENTEZİ (Yağların Hidrolizi veya Sabunlaştırılması) Gerek hayvansal yağlar gerekse bitkisel (nebati) yağlar, yağ asitlerinin gliserin (gliserol) ile oluşturdukları oldukça kompleks esterlerdir. Bu

Detaylı

KJELDAHL AZOTU TAYİNİ ANALİZ TALİMATI

KJELDAHL AZOTU TAYİNİ ANALİZ TALİMATI Doküman No: T.LAB.5.4.08 Rev.No/Tarih : 00/- Yayım Tarihi: 01.07.2011 Sayfa: 1 / 1 1. AMAÇ VE KAPSAM Bu belge, KASKİ Çevre Analizleri Laboratuarı nda kullanılmak üzere su ve atıksu numunelerinde Kjeldahl

Detaylı

Doğal Boyalar İle Sentetik Boyaların Karşılaştırılması

Doğal Boyalar İle Sentetik Boyaların Karşılaştırılması 1 TÜBİTAK Eğitimde Bilim Danışmanlığı Projesi Proje Adı Doğal Boyalar İle Sentetik Boyaların Karşılaştırılması Grup Adı EBRULÎ Hazırlayanlar Meral BENLİ Hayrunnisa KALENDER Haziran-2008 2 Projenin Adı

Detaylı

4. GRUP KATYONLARI (TOPRAK ALKALİLERİ GRUBU)

4. GRUP KATYONLARI (TOPRAK ALKALİLERİ GRUBU) 4. GRUP KATYONLARI (TOPRAK ALKALİLERİ GRUBU) Ba +2, Ca +2, Sr +2 Bu grup katyonlarının bir grup altında toplanmalarına neden olan ortak özellikleri, amonyak (NH 4 OH) amonyum klorür (NH 4 Cl) tamponu ile

Detaylı

NORMAL MOLAR YÜZDE ÇÖZELTİLER

NORMAL MOLAR YÜZDE ÇÖZELTİLER Katalog No Ad NORMAL MOLAR YÜZDE ÇÖZELTİLER Kullanım Amacı Ambalaj Cinsi/Hacmi 3931 0,05 M EDTA K3 Çözeltisi 3656 Acetic Acid, % 30 h/h Altın 1 mg/ml Standart Çözeltisi, 2 Molar Standart çözelti. AAS.

Detaylı

MİKROBİYOLOJİ LABORATUARINDA SIK KULLANILAN BAZI BESİYERLERİNİN HAZIRLANMASI VE MUHAFAZASI

MİKROBİYOLOJİ LABORATUARINDA SIK KULLANILAN BAZI BESİYERLERİNİN HAZIRLANMASI VE MUHAFAZASI MİKROBİYOLOJİ LABORATUARINDA SIK KULLANILAN BAZI BESİYERLERİNİN HAZIRLANMASI VE MUHAFAZASI Çevre Mühendisliği Laboratuarlarında yaptığımız mikrobiyolojik deneylerde en çok buyyon ve jeloz besiyerlerini

Detaylı

Histoloji Tekniği adı verilir.

Histoloji Tekniği adı verilir. IŞIK MİKROSKOPİDE KULLANILAN HİSTOLOJİ TEKNİĞİ Bu tekniğin esası ışığı geçiremeyecek kadar kalın olan dokulardan ışığı geçirebilecek incelikte kesitler almak ve canlıda renksiz olan doku unsurlarını boyayarak

Detaylı

Volumetrik ve Standart Çözeltiler

Volumetrik ve Standart Çözeltiler Volumetrik ve Standart Çözeltiler 100510 1-NAFTİLAMİN 100520 AMONYAK ÇÖZELTİSİ 0.1N 100530 AMONYAK ÇÖZELTİSİ 1N 100540 AMONYAK ÇÖZELTİSİ %9.7 100542 AMONYAK ÇÖZELTİSİ 10% 100550 AMONYUM DEMİR(II) SÜLFAT

Detaylı

KAN DOKUSU. Prof. Dr. Levent ERGÜN

KAN DOKUSU. Prof. Dr. Levent ERGÜN KAN DOKUSU Prof. Dr. Levent ERGÜN 1 Kan Dokusu Plazma (sıvı) ve şekilli elemanlarından oluşur Plazma fundememtal substans olarak kabul edilir. Kanın fonksiyonları Transport Gaz, besin, hormon, atık maddeler,

Detaylı

5. GRUP KATYONLAR (Alkali grubu)

5. GRUP KATYONLAR (Alkali grubu) 5. GRUP KATYONLAR (Alkali grubu) Mg +2 Na + K + Li + Bu gruptaki katyonların hepsini çöktürebilen ortak bir reaktif yoktur. Na, K ve Li alkali metaller grubunun üyeleridir. NH 4 da bileşikleri alkali metal

Detaylı

MAKARON İCMAL LİSTE SİGARA KAĞIDI (Yanmış) Sıra No Girdi adı Girdi işlevi. Cas No

MAKARON İCMAL LİSTE SİGARA KAĞIDI (Yanmış) Sıra No Girdi adı Girdi işlevi. Cas No MAKARON İCMAL LİSTE SİGARA KAĞIDI (Yanmış) 1 Defomer(köpük kesici) İmale yardımcı maddeler 5268-97-0 2 Guar sakızı Çiriş Maddesi 9000-30-0 232-536-8 3 Guar sakızı, katyonik Bağlayıcı 65497-29-2 613-809-4

Detaylı

DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I HÜCRE BİLİMLERİ 2 KOMİTESİ. Histolojide kullanılan Yöntemler ve Temel Prensipler. Doç.Dr.

DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I HÜCRE BİLİMLERİ 2 KOMİTESİ. Histolojide kullanılan Yöntemler ve Temel Prensipler. Doç.Dr. DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I HÜCRE BİLİMLERİ 2 KOMİTESİ Histolojide kullanılan Yöntemler ve Temel Prensipler Doç.Dr. Engin DEVECİ IŞIK MİKROSKOPİDE KULLANILAN HİSTOLOJİ TEKNİĞİ Bu tekniğin

Detaylı

Kullanılan kimyasal atıklar belli kurallar çerçevesinde depolanarak bertarafı Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği Ve Tehlikeli Atıkların Kontrol

Kullanılan kimyasal atıklar belli kurallar çerçevesinde depolanarak bertarafı Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği Ve Tehlikeli Atıkların Kontrol KİMYASAL ATIKLAR Kullanılan kimyasal atıklar belli kurallar çerçevesinde depolanarak bertarafı Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği Ve Tehlikeli Atıkların Kontrol Yönetmeliği ne uygun olarak yapılmalıdır.

Detaylı

DIŞKININ TOPLANMASI ve SAKLANMASI

DIŞKININ TOPLANMASI ve SAKLANMASI DIŞKININ TOPLANMASI ve SAKLANMASI Bağırsak parazit enfeksiyonlarının çoğunda dışkıda ; Helmint yumurta veya larvalarının Protozoon trofozoit veya kistlerinin görülmesi ile tanı konulur. Dışkı bir enfeksiyon

Detaylı

KULLANIM ALANLARI. nternet Sitesi

KULLANIM ALANLARI. nternet Sitesi KULLANIM ALANLARI Kimya endüstrisi Metal endüstrisi Otomotiv endüstrisi Su ar tma tesisleri laç endüstrisi Enerji, akaryak t istasyonlar Üniversiteler Araflt rma laboratuvarlar da, meflrubat endüstrileri

Detaylı

KONU: MOLEKÜLER BİYOLOJİDE TEMEL TEKNİKLER; Çözeltiler ve Tamponlar

KONU: MOLEKÜLER BİYOLOJİDE TEMEL TEKNİKLER; Çözeltiler ve Tamponlar KONU: MOLEKÜLER BİYOLOJİDE TEMEL TEKNİKLER; Çözeltiler ve Tamponlar AMAÇ: - Moleküler Biyoloji laboratuvarında kullanılan çözeltileri ve hazırlanışlarını öğrenmek. - Biyolojik tamponların kullanım amaçlarını,

Detaylı

HISTOLOJIDE BOYAMA YÖNTEMLERI. Dr. Yasemin Sezgin. yasemin sezgin

HISTOLOJIDE BOYAMA YÖNTEMLERI. Dr. Yasemin Sezgin. yasemin sezgin HISTOLOJIDE BOYAMA YÖNTEMLERI Dr. Yasemin Sezgin yasemin sezgin HÜRESEL BOYAMANIN TEMEL PRENSİPLERİ Hem fiziksel hem kimyasal faktörler hücresel boyamayı etkilemektedir BOYAMA MEKANIZMASı Temelde boyanın

Detaylı

DENEY HAYVANLARI İNOKÜLASYON YÖNTEMLERİ BOYALAR, BOYAMA YÖNTEMLERİ

DENEY HAYVANLARI İNOKÜLASYON YÖNTEMLERİ BOYALAR, BOYAMA YÖNTEMLERİ DENEY HAYVANLARI İNOKÜLASYON YÖNTEMLERİ BOYALAR, BOYAMA YÖNTEMLERİ DENEY HAYVANI Hipotezi bilimsel kurallara göre oluşturulmuş deney ve araştırmalarda ilaç, madde, tedavi vb. etkinliklerin, canlı organizmadaki

Detaylı

LİPİDLERİN GÖSTERİMİ

LİPİDLERİN GÖSTERİMİ LİPİDLERİN GÖSTERİMİ Basit tekniklerle gösterilebilen lipid miktarı genellikle kimyasal analizle gösterilen miktardan çok daha azdır. Karaciğer, böbrek ve kalp gibi organların kesitlerinde bulunan lipidler

Detaylı

Dispergatör: Dispers boyar maddenin flotte içinde disperge hâlinde kalmasını sağlar.

Dispergatör: Dispers boyar maddenin flotte içinde disperge hâlinde kalmasını sağlar. 1. Dispersiyon Boyar Maddeleriyle Polyesterin Boyanması Dispers boyar maddenin polyester liflerine karşı afinitesi oldukça yüksektir. Fakat elyaf içine difüzyonu oldukça yavaştır. Dispers boyar maddelerin

Detaylı

Patoloji laboratuarında incelenen materyaller

Patoloji laboratuarında incelenen materyaller yasemin sezgin Patoloji laboratuarında incelenen materyaller Tanısal amaçla gönderilen biyopsiler Operasyon materyalleri Otopsilerden elde edilen organ ve dokular Araştırma materyalleri Biyopsi, lezyon

Detaylı

ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMİ TALİMATLAR

ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMİ TALİMATLAR 26.11.2011 01 10.04.2012 1 / 5 KYS.19 TA 01 1-AMAÇ Eker Süt Ürünlerinde, ham madde olarak kabulü yapılan çiğ sütün ve süttozunun antibiyotik içerip içermediğini kontrol etmek. 2-KAPSAM VE GEÇERLİLİK Bu

Detaylı

TANEN ELDE EDİLİŞİ TANNIC ACİD ( BP 1968 ) BAZI ETKEN BİLEŞİKLERİ TANIMA REAKSİYONLARI

TANEN ELDE EDİLİŞİ TANNIC ACİD ( BP 1968 ) BAZI ETKEN BİLEŞİKLERİ TANIMA REAKSİYONLARI TANEN ELDE EDİLİŞİ TANNIC ACİD ( BP 1968 ) BAZI ETKEN BİLEŞİKLERİ TANIMA REAKSİYONLARI TANENLER, BİTKİLERDE BULUNAN POLİFENOLİK YAPIDAKİ SU, ETANOL VE ASETONDA ERİYEN; ETER, KLOROFORM GİBİ LİPOFİLİK ÇÖZÜCÜLERDE

Detaylı

YTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Çevre Mikrobiyolojisi 1 Laboratuarı

YTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Çevre Mikrobiyolojisi 1 Laboratuarı UYGULAMA 6 MİKROBİYOLOJİDE BOYAMA TEKNİKLERİ: BASİT BOYAMA 1. GİRİŞ Mikroorganizmaları tanımlama yollarından birisi, onları boyayarak incelemektir. Boyama, kimyasal bir olaydır. Mikroorganizmaların pek

Detaylı

TEKQUEST P 129. Kuvvetli bir iyon tutucu ve yıkama malzemesi

TEKQUEST P 129. Kuvvetli bir iyon tutucu ve yıkama malzemesi Kuvvetli bir iyon tutucu ve yıkama malzemesi ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Kimyasal Yapısı Kopolimer karışımı Đyonik

Detaylı

RTA JEL / PZR Saflaştırma Kiti

RTA JEL / PZR Saflaştırma Kiti RTA JEL / PZR Saflaştırma Kiti Kullanma Kılavuzu Yayın Tarihi - 2011-12 DNA parçalarının agaroz jelden geri kazanımı ve PZR ürünlerinin saflaştırılması için Yalnızca profesyonel kullanım için REF 09009050

Detaylı

TEKK M Kimyasallar na güveninizden dolay teflekkür ederiz.

TEKK M Kimyasallar na güveninizden dolay teflekkür ederiz. 1970 li y llarda kurulmufl olan ve bugüne kadar kalitesinden hiçbir zaman ödün vermeyen teknik kimyasal konusunda faaliyet gösteren Akkimya 200 y l n n Aral k ay nda TEKK M ile flirket evlili ini gerçeklefltirmifltir.

Detaylı

ÜRÜN PROSPEKTÜSÜ. ALKALİ ÇİNKO AK 16 HI-Z : Çok kalın kaplamalarda bile esnek kaplamlara imkan verir.

ÜRÜN PROSPEKTÜSÜ. ALKALİ ÇİNKO AK 16 HI-Z : Çok kalın kaplamalarda bile esnek kaplamlara imkan verir. SAYFA NO: 1/5 AtılımKimyasalları ALKALİ ÇİNKO KAPLAMA PROSESİ AK 16 HI-Z ÜRÜN TANIMI ALKALİ ÇİNKO AK 16 HI-Z : Düzgün çinko kaplamalar elde etmek için kullanılan, çoklu poliamid özel katkı maddeleri içeren

Detaylı

BAZ KARIŞIMLARININ VOLUMETRİK ANALİZİ

BAZ KARIŞIMLARININ VOLUMETRİK ANALİZİ BAZ KARIŞIMLARININ VOLUMETRİK ANALİZİ NaOH-Na2CO3 Tayini Alkali ve toprak alkali metallerin hidroksitleri kuvvetli nem çekici özelliğe sahiptirler. Bu nedenle katı haldeki bu hidroksitlerin dış yüzeyleri

Detaylı

DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I HÜCRE BİLİMLERİ 2 KOMİTESİ. İmmunohistokimya teknikleri ve Kullanım Alanları. Doç.Dr.

DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I HÜCRE BİLİMLERİ 2 KOMİTESİ. İmmunohistokimya teknikleri ve Kullanım Alanları. Doç.Dr. DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I HÜCRE BİLİMLERİ 2 KOMİTESİ İmmunohistokimya teknikleri ve Kullanım Alanları Doç.Dr. Engin DEVECİ İmmunohistokimya Hücre ve doku içinde bulunan bazı enzimlerin ya

Detaylı

Erciyes Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Gıda Analizleri ve Teknolojisi Laboratuvar Föyü Sayfa 1

Erciyes Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Gıda Analizleri ve Teknolojisi Laboratuvar Föyü Sayfa 1 1. Genel Bilgiler 100 g örnekte bulunan serbest asitleri nötrleştirmek için harcanan ayarlı baz (sodyum hidroksit veya potasyum hidroksit) çözeltisinin hacminin bulunmasıdır. 2. Asitlik Cinsi Örneklerin

Detaylı

LABORATUVAR-6 KONU-2 Hücre - IV.Kromozomlar ve Genler

LABORATUVAR-6 KONU-2 Hücre - IV.Kromozomlar ve Genler LABORATUVAR-6 KONU-2 Hücre - IV.Kromozomlar ve Genler Biçimlenmiş ve yoğunlaşmış kromatin materyaline kromozom denir. Kromozomlar Mitoz ve/veya Mayoz bölünmenin Profaz safhasında görülmeye başlar ve Metafaz

Detaylı

UÇ KAĞIDI VE UÇ KAĞIDI MÜREKKEBİ (Yanmamış) Bağlayıcı Olarak Kullanılan Girdiler

UÇ KAĞIDI VE UÇ KAĞIDI MÜREKKEBİ (Yanmamış) Bağlayıcı Olarak Kullanılan Girdiler UÇ KAĞIDI VE UÇ KAĞIDI MÜREKKEBİ (Yanmamış) Bağlayıcı Olarak Kullanılan Girdiler 1 2-izononil siklohekzan 1,2 Bağlayıcı dikarboksilat (DINCH) 166412-78-8 431-890-2 2 Akrilik reçine Bağlayıcı 3 Butil akrilat-stiren

Detaylı

Dr. Aydoğan Lermi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı

Dr. Aydoğan Lermi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı RETİKÜLOSİT SAYIMI RETİKÜLOSİTLER Dr. Aydoğan Lermi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Retikülositler olgunlaşmalarını henüz tamamlamamış eritrositler dir. Yani çekirdeklerini kaybetmeye

Detaylı

Çizgi ekim yöntemleri

Çizgi ekim yöntemleri Tek tip mikroorganizmadan oluşan topluluğa saf kültür denir. Değişik ortamlarda saf veya karışık halde bulunan mikroorganizmları katı besiyeri yüzeylerine veya sıvı besiyerine ekmede değişik yöntemler

Detaylı

MORDAN YÖNTEMLERĠ ĠLE YÜN BOYAMA VE HASLIK DEĞERLERĠNĠN

MORDAN YÖNTEMLERĠ ĠLE YÜN BOYAMA VE HASLIK DEĞERLERĠNĠN TÜBİTAK-BİDEB Kimya Lisans Öğrencileri (Kimyegerlik,Kimya Öğretmenliği,Kimya Mühendisliği,Biyomühendislik) Araştırma Projesi Eğitimi Çalıştayı Kimya-3 (ÇALIŞTAY 2012) KIRMIZI TOZ BİBER(Capsicum annum L.)

Detaylı

Histoloji ve Embriyolojiye Giriş. Histolojiye Giriş

Histoloji ve Embriyolojiye Giriş. Histolojiye Giriş Histoloji ve Embriyolojiye Giriş Prof.Dr.Yusuf NERGİZ Histolojiye Giriş Sunum Planı Histolojinin Tanımı,Amacı Histolojinin Tıptaki Önemi,Diğer Bilim Dallarıyla ilişkisi İnsan Vücudunun Organizasyonu Hücreler

Detaylı

SDS-PAGE Jel Elektroforezi İÇERİK

SDS-PAGE Jel Elektroforezi İÇERİK İÇERİK Tanım...2 SDS-PAGE jel elektroforez metodu...3 SDS-PAGE jel elektroforezi yürütme ortamının hazırlanması...4 Protein örneklerinin yüklenmesi...8 Jelin yürütülmesi...9 Jelin boyanması ve boyanın

Detaylı

PH DEĞERİNİN TAYİNİ 1. GENEL BİLGİLER YTÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÇEVRE KİMYASI I LABORATUVARI

PH DEĞERİNİN TAYİNİ 1. GENEL BİLGİLER YTÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÇEVRE KİMYASI I LABORATUVARI 1. GENEL BİLGİLER PH DEĞERİNİN TAYİNİ ph bir çözeltinin asitlik özelliğinin göstergesi olup, hidrojen iyonunun aktivitesinin eksi logaritmasına ( log [H + ]) eşittir. Çevre Mühendisliği uygulamalarında

Detaylı

Genel İdentifikasyon Testleri 1

Genel İdentifikasyon Testleri 1 Genel İdentifikasyon Testleri 1 01. Saf Kültür İzolasyonu 02. Gram Boyama 03. Katalaz Testi 04. Oksidaz Testi 05. İndol Testi 06. Metil red (MR) Testi 07. Voges Proskauer Testi 08. Sitrat Testi 09. Hareketlilik

Detaylı

SIKÇA KARŞILAŞILAN HİLELER VE SAPTAMA YÖNTEMLERİ

SIKÇA KARŞILAŞILAN HİLELER VE SAPTAMA YÖNTEMLERİ SIKÇA KARŞILAŞILAN HİLELER VE SAPTAMA YÖNTEMLERİ Doğada yeterli ve dengeli beslenmenin gerektirdiği ögelerin tümünü amaca uygun biçimde içeren ve her yaştaki insanın beslenme kaynağı olarak kullanılabilecek

Detaylı

TEHLİKELİ MADDE ENVANTER LİSTESİ. Döküman No Yayın Tarihi Revizyon No Revizyon Tarihi Sayfa No MC.LS

TEHLİKELİ MADDE ENVANTER LİSTESİ. Döküman No Yayın Tarihi Revizyon No Revizyon Tarihi Sayfa No MC.LS 00 00 1/8 1 Retikülin Boyası Sİ Potasyum Permanganat, Amonyum Sülfat, Sülfirik Asit, Sodyum Hidroksit, ksalik Asit, Formaldehit KULLAIM /TİPİ KŞULU 4-8 C GEEL AÇIKLAMA/TEMAS HALİDE YAPILACAKLAR Ciddi yanıklara

Detaylı

LineFlex EPDM Membranların Kimyasal Dayanım Tablosu

LineFlex EPDM Membranların Kimyasal Dayanım Tablosu LineFlex EPDM Membranların Kimyasal Dayanım Tablosu LineFlex EPDM membranlar, aşağıda belirtilen kimyasallara belirtilen koşullarda teması veya uzun süre maruz kalması halinde dayanıklıdır, membranda fiziksel

Detaylı

ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMİ TALİMATLAR

ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMİ TALİMATLAR 26.11.2011 00-1 / 8 KYS.19 TA 10 1-AMAÇ Eker Süt Ürünleri kalite laboratuvarlarında kullanılan kimyasal çözeltilerin standartlara uygun hazırlanmasını ve muhafazasını sağlamak. 2-KAPSAM VE GEÇERLİLİK Bu

Detaylı

MÜREKKEP İs Mürekkebi

MÜREKKEP İs Mürekkebi MÜREKKEP İs Mürekkebi Beziryağı, balmumu, gazyağı gibi maddelerden elde edilirdi. İçeriğinde is, zamk, ve su bulunan bu mürekkep, kolayca silinebilir, kazınabilir olması ve erken solmaması nedeniyle uzun

Detaylı

Ar-Ge Birimi Lif Analiz Çalışmaları

Ar-Ge Birimi Lif Analiz Çalışmaları TÜRKİYE YAZMA ESERLER KURUMU BAŞKANLIĞI KİTAP ŞİFAHANESİ VE ARŞİV DAİRESİ BAŞKANLIĞI Ar-Ge Birimi Lif Analiz Çalışmaları Giriş Lif analizi, eserlerin lifli yapıya sahip çeşitli kısımlarından alınan örneklerin

Detaylı

SU NUMUNELERİNİN LABORATUVARA KABUL MİKTARLARI, SAKLAMA KOŞULLARI VE SÜRELERİ

SU NUMUNELERİNİN LABORATUVARA KABUL MİKTARLARI, SAKLAMA KOŞULLARI VE SÜRELERİ Alkalinite Alüminyum (Al) Amonyum (NH 4 + ) Anyonlar (Br, F, Cl, NO 2, NO 3, SO 4, PO 4 ) PE veya BC 200 100 Tercihen arazide yapılmalıdır. sırasındaki indirgenme ve oksitlenme reaksiyonları numunede değişikliğe

Detaylı

DOKU TAKĐBĐ. kesit ve yayma için i in ne yapmalıyız? ÖZER. Prof.Dr.Erdener. Patoloji Anabilim Dalı 8.5.2010 EPD KURS 2

DOKU TAKĐBĐ. kesit ve yayma için i in ne yapmalıyız? ÖZER. Prof.Dr.Erdener. Patoloji Anabilim Dalı 8.5.2010 EPD KURS 2 Patoloji laboratuvarını kurduk: (Daha) Đyi bir kesit ve yayma için i in ne yapmalıyız? 8-99 Mayıs s 2010, ĐZMĐR Bu sunumda yer alan resimler yazarın n izni olmadan kullanılamaz. lamaz. 8.5.2010 EPD KURS

Detaylı

CANLILARDA TAMPONLAMA

CANLILARDA TAMPONLAMA CANLILARDA TAMPONLAMA ph= -log [H + ] / Sorensen, H potansiyeli örnekler Hücreler ve organizmalar özgül ve sabit bir sitozol ve hücre dışı sıvı ph sını korurlar Böylece biyomoleküllerin en uygun iyonik

Detaylı

Gıdalarda Tuz Analizi

Gıdalarda Tuz Analizi Gıdalarda Tuz Analizi 01. Peynir ve Tereyaında Tuz Analizi 01.01. Yöntemin Prensibi 01.02. Kullanılan Kimyasallar 01.03. Deneyin Yapılıı 01.04. Hesaplamalar 01.05. Kullanılan Malzemeler 02. Et ve Et Ürünlerinde

Detaylı

Prof. Dr. Filiz Özçelik. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü

Prof. Dr. Filiz Özçelik. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Filiz Özçelik Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Sofralık zeytin Sofralık Zeytin; kültüre alınmış zeytin meyvelerinin belirli teknik usullerle acılığının giderilmesinden

Detaylı

DENEY I ÇÖZELTİ KONSANTRASYONLARI. Genel Bilgi

DENEY I ÇÖZELTİ KONSANTRASYONLARI. Genel Bilgi DENEY I ÇÖZELTİ KONSANTRASYONLARI Genel Bilgi 1. Çözelti İki ya da daha fazla maddenin herhangi bir oranda bir araya gelerek oluşturdukları homojen karışıma çözelti denir. Diğer bir deyişle, bir maddenin

Detaylı

Analiz Süresi: 30-35 C'de 48 saat

Analiz Süresi: 30-35 C'de 48 saat 3M PETRİFİLM AEROBİK SAYIM PLAKALARI 3M Petrifilm Aerobic Sayım Plakaları toplam aerobic bakteri populasyonlarını belirlemek için düzenlenmiştir. Uygulanacak basit bir prosedürle aynı zamanda etlerde ve

Detaylı

FARMAKOGNOZİ II UYGULAMA İYOT İNDEKSİ TAYİNİ PEROKSİT SAYISI TAYİNİ ASİTLİK İNDEKSİ TAYİNİ SABUNLAŞMA İNDEKSİTAYİNİ

FARMAKOGNOZİ II UYGULAMA İYOT İNDEKSİ TAYİNİ PEROKSİT SAYISI TAYİNİ ASİTLİK İNDEKSİ TAYİNİ SABUNLAŞMA İNDEKSİTAYİNİ FARMAKOGNOZİ II UYGULAMA İYOT İNDEKSİ TAYİNİ PEROKSİT SAYISI TAYİNİ ASİTLİK İNDEKSİ TAYİNİ SABUNLAŞMA İNDEKSİTAYİNİ GİRİŞ Lipitleri içeren droglardan, farmakognozi yönünden en önemli olanları sabit yağlardır.

Detaylı

Zeki KARABULUT A.Ü.TIP Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı

Zeki KARABULUT A.Ü.TIP Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı Patoloji laboratuvarını kurduk: (Daha) Đyi bir kesit ve yayma için i in ne yapmalıyız? 8-99 Mayıs s 2010, ĐZMĐR Bu sunumda yer alan resimler yazarın n izni olmadan kullanılamaz. lamaz. Zeki KARABULUT A.Ü.TIP

Detaylı

ALKALİNİTE. 1 ) Hidroksitler 2 ) Karbonatlar 3 ) Bikarbonatlar

ALKALİNİTE. 1 ) Hidroksitler 2 ) Karbonatlar 3 ) Bikarbonatlar ALKALİNİTE Bir suyun alkalinitesi, o suyun asitleri nötralize edebilme kapasitesi olarak tanımlanır. Doğal suların alkalinitesi, zayıf asitlerin tuzlarından ileri gelir. Bunların başında yer alan bikarbonatlar,

Detaylı

Protein Ekstraksiyonu

Protein Ekstraksiyonu Protein Ekstraksiyonu Dr.Gaye Güler Tezel Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı Proteinler tüm canlı organizmalar için en önemli makromoleküllerden biridir. Bazıları yapısal komponentleri

Detaylı

Balıkesir Kimya Sanayi www.balikesirkimya.com 0 (266) 243 40 24

Balıkesir Kimya Sanayi www.balikesirkimya.com 0 (266) 243 40 24 Ürün kodu Malzeme adı Ambalaj Tipi Amb.Şekli TK.200700.01000 Aktif Karbon HDPE Kavanoz 1 kg TK.200700.05000 Aktif Karbon PP Kova 5 kg TK.200700.10000 Aktif Karbon PP Kova 10 kg TK.200710.01000 Aluminyum

Detaylı

TİTRASYON. 01/titrasyon.html

TİTRASYON.   01/titrasyon.html 7. HAFTA Titrasyon TİTRASYON Derişi i bilinen bir çözelti ASİT-BAZ) ile tepkimeye giren derişi i bilinmeyen çözeltinin ASİT-BAZ) iktarı ı ve konsantrasyonunun belirlenmesidir. Bir titrasyonda türlerden

Detaylı

Laboratuvar Tekniği. Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü TBY 118 Muavviz Ayvaz (Yrd. Doç. Dr.) 5. Hafta (14.03.

Laboratuvar Tekniği. Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü TBY 118 Muavviz Ayvaz (Yrd. Doç. Dr.) 5. Hafta (14.03. Laboratuvar Tekniği Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji TBY 118 Muavviz Ayvaz (Yrd. Doç. Dr.) 5. Hafta (14.03.2014) 1 5. Haftanın Ders İçeriği DNA ekstraksiyonu DNA ekstraksiyonunun amacı

Detaylı

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU 1.0 Ürün bilgileri 1.1 Ürün adı : Kinyoun Aside Dirençliler Boyama Seti 1.2 Ürün Kodu : 5109-100, 5109-500, 5109-1000 1.3 Ürün Marka adı : GBL 1.4 Ürün Tanımı: Oda sıcaklığında aside

Detaylı

ERSAN İNCE MART 2018

ERSAN İNCE MART 2018 ERSAN İNCE MART 2018 YÜN NEDİR? Keratin (yün proteini): % 33, Kir ve Pislik: % 26, Ter tuzları: % 28, Yün vaksı: % 12, Anorganik maddeler: % 1. -Epiderm (pul) tabakası, korteks (orta) tabaka ve medüla

Detaylı

PROTOZOON HASTALIKLARINDA TANI YÖNTEMLERİ

PROTOZOON HASTALIKLARINDA TANI YÖNTEMLERİ PROTOZOON HASTALIKLARINDA TANI YÖNTEMLERİ Protozoon hastalıklarının tanısında kullanılan yöntemler dışkı muayenesi ve kan muayenesidir. Genellikle sindirim sisteminde yaşayan parazitlerin tanısında dışkı;

Detaylı

PATOLOJİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

PATOLOJİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ KOD:PAT.PR.01 YAYIN TRH:MART 2005 REV TRH:EYLÜL 2012 REV NO:04 Sayfa No: 1 / 9 1-AMAÇ : Patoloji Laboratuarında yürütülen faaliyetleri tanımlamak. 2-KAPSAM : Bu talimat, Patoloji Laboratuarını kapsar.

Detaylı

2. HAFTA MİKROSKOPLAR

2. HAFTA MİKROSKOPLAR 2. HAFTA MİKROSKOPLAR MİKROSKOPLAR Hücreler çok küçük olduğundan (3-200 µm) mikroskop kullanılması zorunludur. Soğan zarı, parmak arası zarlar gibi çok ince yapılar, kesit almadan ve mikroskopsuz incelenebilir.

Detaylı

FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT VE BAZLAR GÜNLÜK YAŞAMDA ASİT VE BAZLAR

FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT VE BAZLAR GÜNLÜK YAŞAMDA ASİT VE BAZLAR GÜNLÜK YAŞAMDA ASİT VE BAZLAR 1 Yüzyıllardır doğayı ve doğadan elde edilebilecek maddeleri keşfetme arzusu içinde olan insanoğlu 1400'lü yıllarda o güne kadar bilinmeyen bir asidi, yani HCl (hidrojen klorür,

Detaylı

EK 1 TABLO 1 ZEHİRLİLİK SEYRELME FAKTÖRÜ (ZSF) TAYİNİ

EK 1 TABLO 1 ZEHİRLİLİK SEYRELME FAKTÖRÜ (ZSF) TAYİNİ EK 1 TABLO 1 ZEHİRLİLİK SEYRELME FAKTÖRÜ (ZSF) TAYİNİ Atıksu muhtevası, balığın yüzgeçlerine yapışarak solunum epitellerinin şişmesine ve parçalanmasına neden olur ve bu şekilde balıklara zarar verir.

Detaylı

Bu birikintilerin giderilmesi için uygun kimyasallarla membranlar zaman içinde yıkanarak tekrar eski verimine ulaştırılırlar.

Bu birikintilerin giderilmesi için uygun kimyasallarla membranlar zaman içinde yıkanarak tekrar eski verimine ulaştırılırlar. VIIPOL CKS MEMBRAN TEMİİZLEME PROSEDÜRÜ 1.Giriş : Ne kadar iyi bir ön arıtma yapılırsa yapılsın, çalışan bir ters ozmoz ( RO ) sisteminde zaman içinde hamsu içinde bulunan ve ön arıtmadan geçebilen kolloidler,

Detaylı

Kırılma Noktası Klorlaması

Kırılma Noktası Klorlaması Kırılma Noktası Klorlaması AMAÇ Farklı oranlarda klor ile amonyağın reaksiyon vermesi sonucu oluşan kalıntı klor ölçümünün yapılması ve verilerin grafiğe aktarılarak kırılma noktasının belirlenmesi. ÖN

Detaylı

AtılımKimyasalları AK 3151 D SUNKROM DEKORATİF KROM KATALİZÖRÜ (SIVI) ÜRÜN TANIMI EKİPMANLAR

AtılımKimyasalları AK 3151 D SUNKROM DEKORATİF KROM KATALİZÖRÜ (SIVI) ÜRÜN TANIMI EKİPMANLAR SAYFA NO: 1/5 AtılımKimyasalları AK 3151 D SUNKROM DEKORATİF KROM KATALİZÖRÜ (SIVI) ÜRÜN TANIMI AK 3151 D SUNKROM dekoratif krom kaplama banyolarında kullanılan sıvı katalist sistemidir. Klasik sülfatlı

Detaylı

YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ BİYOLOJİ

YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ BİYOLOJİ YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ BİYOLOJİ SORU 1: A türüne ait bir bitki (Yaprakları koparılmış) B türüne ait bir bitki (Yapraklı) cam fanus cam fanus su su Ortam sıcaklığı 10 C Ortam sıcaklığı 25 C Bir araştırmacı,

Detaylı