Sınav tarihi : Süre : 60 dak. c) En başta #include<stdio.h> yazılmamıştır. c) zt d) Pi e) X0

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Sınav tarihi : Süre : 60 dak. c) En başta #include<stdio.h> yazılmamıştır. c) zt d) Pi e) X0"

Transkript

1 Selçuk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Harita Mühendisliği Bölümü Yıliçi Sınavı Test Soruları Adı soyadı : Öğrenci no : Sınav tarihi : Süre : 60 dak. 1. Tür dönüşümleri... olmak üzere iki şekilde gerçekleştirilir. a) basit ve bileşik b) otomatik ve yarı otomatik c) ayrık ve bütünleşik d) otalik ve kompakt e) otomatik ve açık tür dönüşümleri 2. Hangisi isimlendirme kurallarından bir değildir? a) İngiliz alfabesi büyük ve küçük harfleri, rakamlar ve alttire olmak üzere toplam 63 karakter kullanılır. b) Değişken isimleri en çok 16 karakterden oluşabilir. c) C nin 32 anahtar sözcüğü isimlendirme amacı ile kullanılamaz. d) C büyük/küçük harf duyarlıdır. e) İsimler rakamla başlayamaz. 3. Bir program parçasının yinelemeli olarak çalıştırılmasını sağlayan... denir. a) deyimlere geri dönüş deyimleri b) deyimlere iteratif deyimler c) deyimlere bildirim deyimleri d) kontrol deyimlerine döngü deyimleri 4. Ekranda ne görüntülenir? int g; void func() g = 10; g = 20; func(); printf("g = %d\n", g); a) g=20 b) Hatalı, derlenmez c) 20 d) g=10 e) Aşağıdaki fonksiyonda i değişkeninin değeri 5 ise fonksiyon geri dönüş değeri nedir? int fonk1(int i) return (i > 0) - (i < 0); a) -1 c) 5 d) 0 e) void 6. Kod derlenmemektedir. Neden? int x=9,y; y=2*x; int t; t=++y; a) Burada bir hata yoktur. b) Değişkenler fonksiyonların en başında tanımlanmamıştır. c) En başta #include<stdio.h> yazılmamıştır. d) Geri dönüş değerine gerek olmadığından son satırdaki kaldırılmalıdır. e) Son satırın sonunda ; eksiktir. 7. Hangi değişken tanımlaması geçersizdir? a) lambda b) fı c) zt d) Pi e) X0 8. Hangi işlev bildirimi geçersizdir? a) char isupper(int); b) float calculate(float a, float b); c) double fonk1(double, double, int); d) double kare(double double); e) int multiply(int number1, int number2); 9. if deyiminin doğru kısmı, bir...(i) deyim olabileceği gibi, bir... (II) deyim, bir...(iii) deyim ya da başka bir... (IV) deyimi de olabilir. a) I: tam II: boş III: işlevsel IV: bileşik b) Hiçbiri c) I: yalın II: boş III: bileşik IV: kontrol d) I: boş II: blok III: bütünleşik IV: parametre e) I: yalın II: statik III: otomatik IV: kontrol 10. break deyimi ile a) program sona erdirilir. b) bir döngüden çıkış sağlanır. c) işlev sona erdirilir. d) çalışma zamanı hataları engellenir. İşlev bildirimleri... a) değişkenlere ilk değer vermek için kullanılır. b) tüm blokların dışında yapılmış ise tanımlandığı yerden aşağıya doğru geçerlidir. c) yapılırken değişken isimleri kullanılamaz. d) nerede yapılırsa yapılsın geçerlidir. 1 Prof.Dr.İ.Ö. Bildirici

2 12. Tür dönüştürme işleci... a) sonek konumunda bulunan tek terimli bir işleçtir. b) ilişkisel işleçler arasında yer alır. c) araek konumunda bulunan iki terimli bir işleçtir. d) üç terimli bir işleçtir. e) önek konumunda bulunan tek terimli bir işleçtir. 13. Aşağıda kod derlenmekte, ancak ekranda tek bir değer görüntülenmektedir. Döngü neden oluşmamaktadır? for(i=0;i<10;i++); printf("%dn",i); a) İkinci satırdan önce ve sonra küme parantezleri ve olmadığından b) İlk satır for(i=0;i<10;++i); olarak düzeltilirse döngü çalışır. c) İlk satırın sonundaki ; nedeniyle d) İlk satır for(i==0;i<10;i++); olarak düzeltilirse döngü çalışır. e) Kod sorunsuzdur. Döngü oluşur. 14. Bir ifadenin sonlandırıcı atom ile sonlandırılması ile oluşan deyimlere ne denir? a) Kontrol deyimi b) Bileşik deyim c) Yalın deyim d) Boş deyim 15. Aşağıdaki işlemi yapabilmek için hangi başlık dosyası gereklidir? sqrt(pow(x1,2)+pow(y1,2)); a) math.h b) stdio.h c) stdlib.h d) ctype.h e) string.h 16. Bir döngünün gövdesi içinde continue deyimin kullanılması ile... a) gövde içinde geriye kalan deyimler atlanarak bir sonraki tura geçilir. b) gövde içinde geriye kalan deyimler yapılarak bir sonraki tura geçilir. c) gövde içinde geriye kalan deyimler yapılarak, döngüden çıkılır. d) programın başına geri dönülür. e) döngüden çıkılır. 17. Deyim... a) virgülle ayrılmış atomların oluşturduğu kod parçası b) ifade ve işleçlerden oluşan atom grubudur. c) ifade ve sonlandırıcıdan oluşan atom grubudur. d) yalnızca işlev çağrılarından oluşur. 18. Hangi değişmez yazımı geçersizdir? a) e9 c) 3.75u d) 25L 19. int a=2, b=3;a*=b; işlemi sonunda a=? a) 0 c) 6 d) 5 e) Kod hatalı 20. C de işlevlerin geri dönüş değer hakkında hangisi yanlıştır? a) Bazı işlevlerin geri dönüş değerleri yaptıkları işin başarısı hakkında bilgi verir. b) İşlev çağrılarında geri dönüş değerinin kullanımı zorunlu değildir. c) Geri dönüş değeri üretilmesi zorunludur. d) Geri dönüş değerinin türü belirtilmezse int varsayılır. e) C dilinde işlevlerin geri dönüş değerleri return deyimi ile oluşturulur. 21. Hangi işleç terimi olan nesnelerin değerini değiştirir? a) ++ b) / c) + d) % e) & 22. Bir işlev en az bir... içermelidir. 23. a) değişken b) bildirim c) blok d) parametre e) deyim İşleçlerin işleme soktukları nesne veya değişmezlere... denir. a) blok b) deyim c) terim d) simgesel değişmez e) atom 24. Koşul işleci C dilinin... a) üç terimli tek işlecidir. b) tek terimli önek işleçlerindendir. c) iki terimli işleçlerinden biridir. d) öncelik seviyesi en yüksek işlecidir. e) aritmetik işleçlerinin bütünleştirilmesiyle oluşturulmuştur. 2 Prof.Dr.İ.Ö. Bildirici

3 25. İşlemcilerin aritmetik bir işlemi gerçekleştirmesi için işleme sokulan terimlerin... a) tamsayı türlerine dönüştürülmesi gerekir. b) sayısal olması gerekmez. c) uzunluklarının aynı olması gerekmez. d) kanonik olması gerekir. e) uzunluklarının aynı olması gerekir. 26. k=!9; işlemi sonunda k değişkeni hangi değeri alır? a) 9 c) -1 d) -9 e) Aşağıdaki kod derlenmemektedir. Nasıl düzeltilebilir? if (x > 5); printf("dogru!\n"); else printf("yanlis\n"); a) İlk satırın sonundaki ; kaldırılmalı b) İlk satır If ile başlamalı. c) Burada hata yoktur. d) Üçünci satırın sonuna ; eklenmeli. 28. if deyiminin doğru ve/veya yanlış kısmı birden fazla deyimden a) oluşuyorsa bildirim yapılmalıdır. b) oluşuyorsa onun yerine switch kullanılmalıdır. c) oluşuyorsa bloklama yapılmalıdır. d) oluşmamalıdır. e) İşlevler...(I) çağrılabilir....(ii) işlev çağrıları geçersizdir. a) I: blokların dışından II: Tanımlanmış işlevlerin içinden b) I: program kodunun her yerinden II: Tanımlanmamış c) I: tanımlanmış işlevlerin içinden II: Blokların dışından d) I: kolaylıkla II: Global e) I: yerel II: Kontrol deyimleri içinde 30. Aşağıdaki kod ne amaçla yazılmıştır? #include <ctype.h> int i; if(isalpha(i=getchar())) printf("ok"); a) Bir karakterin harf olup olmadığını sınamak için. b) Bir karakterin büyük harf olup olmadığını sınamak için. c) Bir karakterin küçük olup olmadığını sınamak için. d) Bu kodun özel bir amacı yoktur. e) Bir karakterin yunan alfabesi harfi olup olmadığını sınamak için. 31. Aşağıdaki kodun çalışması sonucu ekranda ne görünür? double x=5.,y=3.,z; z=x*y; printf("%lf\n",z); a) 1 b) 0 c) %lfn d) Kod derlenmez e) Aşağıdaki kod hatalı mıdır? #include<stdio.h> double kare(double x); int main() double x,y=3; x=kare(y)+2.; double kare(double a) return a*a; a) İşlev bildirimi hatalıdır. b) Hata yoktur. c) x=kare(y)+2.; yerine x=pow(y,2)+2.; yazılırsa derlenir. d) İşlev içinde işlev tanımlanamaz. Bu nedenle derlenmez. e) Kod derlenir ancak çalışmaz. 33. Programın çalışması sonucu ekranda ne görülür? #include<stdio.h> int i; for(i=0;i<5;i++) printf("%d",2*i); a) 1 den 9 a kadar alt alta tek sayılar b) 0 dan 8 e kadar alt alta çift sayılar c) d) e) Hiçbiri 34. p = (x == 5)? 10 : 20; x değeri 6 ise p değeri? a) 20 c) 0 d) Hiçbiri e) 10 3 Prof.Dr.İ.Ö. Bildirici

4 35. Aşağıdaki fonksiyon ne hesaplar? int f1(int i) int f=1; while (i) f*=i--; return f; a) 1 den n e kadar sayıların toplamı b) faktöriyel c) 1 den n e kadar sayıların ortalaması d) standart sapma e) Kod hatalıdır. 36. Gerçek sayı değişmezleri... a) işaretsiz olarak da tanımlanabilir. b) f soneki ile üstel olarak yazılabilir. c) yalnızca onluk sayı sisteminde yazılır. d) onluk onaltılık ve sekizlik sayı sistemlerinde yazılabilir. 37. Aşağıdaki işlev bildirimi için hangisi doğrudur? double foo(); a) Parametre almayan bir işlevdir. b) Parametreler boş bırakıldığından yalnızca int türünde parametreler alabilir. c) İşlev bildirimlerinde sonlandırıcı kullanılmaması gerektiğinden bildirim hatalıdır. d) Parametrelerin boş olması parametre almayacağı anlamına gelmez. 38. Ekranda ne görünür? int i = 5; while (--i > 0); printf("%d", i); a) 5 b) 0 c) d) e) Ekranda ne görüntülenir? int main () char ch = A ; while (ch <= E ) putchar(ch++); a) ABCDE b) c) A,B,C,D,E, d) abcde e) A B C D E 40. Aşağıdaki fonksiyon için hangisi doğrudur? int fonk(int a, int b) if(a>b) return a; return b; a) Kod derlenir ancak çalışma sırasında hata verir. b) Verilen iki tam sayıdan büyük olanı geri döndürür. c) İki kez return kullanıldığından kod hatalıdır. d) İşlev ismi isimlendirme kurallarına uymamaktadır. e) İki sayının birbirine eşit olup olmadığını sınamak için yazılmıştır. 4 Prof.Dr.İ.Ö. Bildirici

5 Cevap Anahtarı 1. (e) 2. (b) 3. (d) 4. (d) 5. (b) 6. (b) 7. (b) 8. (d) 9. (c) 10. (b) 11. (b) 12. (e) 13. (c) 14. (c) 15. (a) 16. (a) 17. (c) 18. (c) 19. (c) 20. (c) 21. (a) 22. (c) 23. (c) 24. (a) 25. (e) 26. (e) 27. (a) 28. (c) 29. (c) 30. (a) 31. (d) 32. (d) 33. (c) 34. (a) 35. (b) 36. (c) 37. (d) 38. (b) 39. (a) 40. (b) 1 Prof.Dr.İ.Ö. Bildirici

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS 2

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS 2 PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS 2 Program editörde oluşturulur ve diske kaydedilir Tipik Bir C Programı Geliştirme Ortamının Temelleri 1. Edit 2. Preprocess 3. Compile 4. Link 5. Load 6. Execute Önişlemci programı

Detaylı

Programlama Dilleri. C Dili. Programlama Dilleri-ders02/ 1

Programlama Dilleri. C Dili. Programlama Dilleri-ders02/ 1 Programlama Dilleri C Dili Programlama Dilleri-ders02/ 1 Değişkenler, Sabitler ve Operatörler Değişkenler (variables) bellekte bilginin saklandığı gözlere verilen simgesel isimlerdir. Sabitler (constants)

Detaylı

Fonksiyonlar (Altprogram)

Fonksiyonlar (Altprogram) Fonksiyonlar (Altprogram) C Programlama Dili fonksiyon olarak adlandırılan alt programların birleştirilmesi kavramına dayanır. Bir C programı bir ya da daha çok fonksiyonun bir araya gelmesi ile oluşur.

Detaylı

MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş C DİLİNE GİRİŞ. Prof. Dr. Necmettin Kaya

MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş C DİLİNE GİRİŞ. Prof. Dr. Necmettin Kaya MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş C DİLİNE GİRİŞ Prof. Dr. Necmettin Kaya C PROGRAMLAMA DİLİ ÖZELLİKLERİ C programlama dili, 1972 yılında Bell Labortuvarı nda Dennis Ritchie tarafından geliştirilmiştir.

Detaylı

Programlama Dilleri 1. Ders 4: Diziler

Programlama Dilleri 1. Ders 4: Diziler Programlama Dilleri 1 Ders 4: Diziler Genel Bakış Tanım Dizilerin tanımlanması Dizilere ilk değer verilmesi Yerel ve Global diziler Dizilerin birbirine atanması Diziler ile ilgili örnekler Çalışma soruları

Detaylı

C PROGRAMLAMA DİLİNE GİRİŞ

C PROGRAMLAMA DİLİNE GİRİŞ C PROGRAMLAMA DİLİNE GİRİŞ C Dilinin Tarihçesi 1972 de Dennis Ritchie tarafından AT&T Bell Laboratuarlarında B dilinden geliştirildi. C dili konusundaki ilk kitap 1978 de Dennis Ritchie ve Brain Kernighan

Detaylı

C# Yazım Kuralları ERCİYES. Ü. BİLGİSAYAR M. COMPUTER PROGRAMMING II 1 FEHİM KÖYLÜ

C# Yazım Kuralları ERCİYES. Ü. BİLGİSAYAR M. COMPUTER PROGRAMMING II 1 FEHİM KÖYLÜ C# Yazım Kuralları 1 İçindekiler C# Yazım Kuralları Veritipleri Değişkenler Operatörler Sınıflar Nesneler, Özellik, Metot ve Olay Bileşenler 2 C# yazım kuralları Deyimlerde büyük küçük harf yazıma uyulmalı

Detaylı

Akış Kontrol Mekanizmaları

Akış Kontrol Mekanizmaları Akış Kontrol Mekanizmaları 1 Akış Kontrol Mekanizmaları if else switch for döngüsü for döngüsünün çalışma prensibi for döngüsüyle ilgili örnekler for döngüsüyle ilgili kurallar while döngüsü while döngüsünün

Detaylı

Temel Giriş/Çıkış Fonksiyonları

Temel Giriş/Çıkış Fonksiyonları Temel Giriş/Çıkış Fonksiyonları Temel giriş/çıkış fonksiyonları, bütün programla dillerinde mevcuttur. Bu tür fonksiyonlar, kullanıcıya ekrana veya yazıcıya bilgi yazdırmasına, ve bilgisayara klavyeden

Detaylı

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II 2.HAFTA SWİTCH (CASE), SAYAÇLAR, DÖNGÜLER,

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II 2.HAFTA SWİTCH (CASE), SAYAÇLAR, DÖNGÜLER, BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II 2.HAFTA SWİTCH (CASE), SAYAÇLAR, DÖNGÜLER, C++ İÇİN UFAK HATIRLATMALAR Değişken adları bir harf ile başlamalıdır. (a-z, A-Z). Değişken adı numara içerebilir.

Detaylı

Fonksiyonlar -Genel Test- A

Fonksiyonlar -Genel Test- A 1 Fonksiyonlar -Genel Test- A 1. C dilinde fonksiyon bildirimi için hangisi gereklidir? (a) Fonksiyonun döndüreceği veri tipi (b) Fonksionun adı (c) Fonksiyon parantezi ( ) (d) Hepsi 2. C dilinde fonksion

Detaylı

C PROGRAMLAMA D İ L İ

C PROGRAMLAMA D İ L İ C PROGRAMLAMA DİLİ C Programlama Dilinin Temelleri C Programlama Dili'ni popüler kılan önemli nedenler aşağıda listelenmiştir: C, güçlü ve esnek bir dildir. C ile işletim sistemi veya derleyici yazabilir,

Detaylı

Algoritma ve Programlama: Karar Yapıları ve Döngüler

Algoritma ve Programlama: Karar Yapıları ve Döngüler Algoritma ve Programlama: Karar Yapıları ve Döngüler Bir algoritma, herhangi bir programlama dili (C, C++, Pascal, Visual Basic, Java gibi) ile kodlandığında program haline gelir. Algoritmada yer alan

Detaylı

Değişkenler. Geçerli değişken isimleri : baslamazamani, ad_soyad, x5 Geçersiz değişken isimleri : 3x, while

Değişkenler. Geçerli değişken isimleri : baslamazamani, ad_soyad, x5 Geçersiz değişken isimleri : 3x, while Değişkenler Değişkenler bir bilginin bellekteki konumunu temsil eden sembolik isimlerdir. Bilgisayarda hemen hemen tüm işlemler bellekte yapılır. Program çalıştırıldığında değişken ve bu değişkenin türüne

Detaylı

KONTROL DEYİMLERİ, İŞLEV BİLDİRİMLERİ, DÖNGÜ DEYİMLERİ

KONTROL DEYİMLERİ, İŞLEV BİLDİRİMLERİ, DÖNGÜ DEYİMLERİ KONTROL DEYİMLERİ, İŞLEV BİLDİRİMLERİ, DÖNGÜ DEYİMLERİ Kaynak: C ve Sistem Programcıları Derneği Kurs notu Yrd.Doç.Dr. Mahmut YALÇIN else if Merdiveni Eğer bir karşılaştırmanın doğru olarak sonuçlanması

Detaylı

Karakter katarları ile ilgili fonksiyonlar içerir Yerel kayan noktalı sayılar tanımlanır

Karakter katarları ile ilgili fonksiyonlar içerir Yerel kayan noktalı sayılar tanımlanır stringh floath Karakter katarları ile ilgili fonksiyonlar içerir Yerel kayan noktalı sayılar tanımlanır 32 Sorgulama İfadesi - if Deyimi (5 Hafta) Bu deyim sorgulamanın tek basamakta yapılacağı yerlerde

Detaylı

Eln 1001 Bilgisayar Programlama I

Eln 1001 Bilgisayar Programlama I Eln 1001 Bilgisayar Programlama I GiriŞ / ǹk¹Ş Fonksiyonlar¹ Ne ÖĆreneceĆiz? Temel Giriş/Çıkış Yapısı Giriş Fonksiyonları Karakterler için giriş fonksiyonları Scanf fonksiyonu Formatlı giriş Çıkış Fonksiyonları

Detaylı

Hafta 13 Fonksiyonlar

Hafta 13 Fonksiyonlar BLM111 Programlama Dilleri I Hafta 13 Fonksiyonlar Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN Fonksiyonlar Fonksiyonlar C de modüller Programlar kullanıcı tanımlı fonksiyonları ve kütüphane fonksiyonlarını birlikte kullanırlar.

Detaylı

Örnek: İki fonksiyondan oluşan bir program. Fonksiyon Tanımı

Örnek: İki fonksiyondan oluşan bir program. Fonksiyon Tanımı Fonksiyonlar Fonksiyon Tanımı Değer Döndürmeyen Fonksiyonlar Değer Döndüren Fonksiyonlar Çok Parametreli Fonksiyonlar Değişken Kapsamları Çok Fonksiyonlu Programlar Fonksiyon Tanımı Karmaşıkveuzunprogramları,

Detaylı

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-12 Fonksiyonlar. Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-12 Fonksiyonlar. Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I Ders-12 Fonksiyonlar Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA umitatila@karabuk.edu.tr http://web.karabuk.edu.tr/umitatilla/ Fonksiyonlar Fonksiyonlar C de modüller Programlar kullanıcı tanımlı

Detaylı

Programlamaya Giriş. Program : Belirli bir problemi çözmek için bir bilgisayar dili kullanılarak yazılmış deyimler dizisi.

Programlamaya Giriş. Program : Belirli bir problemi çözmek için bir bilgisayar dili kullanılarak yazılmış deyimler dizisi. Programlamaya Giriş Program : Belirli bir problemi çözmek için bir bilgisayar dili kullanılarak yazılmış deyimler dizisi. Programın Yazımında İzleyeceğimiz Adımlar Problemi anla. İhtiyaçları belirle. Problemin

Detaylı

BİLGİSAYAR TEMELLERİ VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

BİLGİSAYAR TEMELLERİ VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ BİLGİSAYAR TEMELLERİ VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Yrd.Doç.Dr. Emel ARSLAN earslan@istanbul.edu.tr C DİLİNDE FONKSİYONLAR C DİLİNDE FONKSİYONLAR C programlama dili fonksiyon olarak adlandırılan alt programların

Detaylı

3/7/2011. ENF-102 Jeoloji 1. Tekrar -- Değişken Tanımlamaları (Definition) ve Veri Türleri (Data Type) Veri Tanımları ve Mantıksal Đşlemler

3/7/2011. ENF-102 Jeoloji 1. Tekrar -- Değişken Tanımlamaları (Definition) ve Veri Türleri (Data Type) Veri Tanımları ve Mantıksal Đşlemler Veri Tanımları ve Mantıksal Đşlemler Tekrar -- Değişken Tanımlamaları (Definition) ve Veri Türleri (Data Type) Kullanılacak bütün değişkenlerin kullanılmadan önce C derleyicisine bildirilmeleri gerekir.

Detaylı

8. İŞARETCİLER (POINTERS)

8. İŞARETCİLER (POINTERS) 8. İŞARETCİLER (POINTERS) Verilerin bilgisayar hafızasında tutulduğu fiziki alan adres olarak tanımlanabilir. Adres, hem donanımla hem de yazılımla ilişkilidir. Donanımsal açıdan adres bellekte yer gösteren

Detaylı

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi Bil101 Bilgisayar Yazılımı I Bilgisayar Yüksek Mühendisi Editör Disk 1)Kaynak kodlar editör aracılığı ile oluşturulur. (.c) Kaynak dosya Önişleyici Disk 2)Önişleyici kodlar içerisindeki ilk işleme işini

Detaylı

Giriş. ENF102 Jeoloji

Giriş. ENF102 Jeoloji DİZİLER Arrays Giriş Aynı isim altında, aynı türde birden fazla değer tutmak için kullanılan veri yapılarıdır (Data Structure). Dizi bir kümedir; aynı türde verilere tek bir isimle erişmek için kullanılır.

Detaylı

B02.6 Karar Verme, Eşitlik ve Bağıntı Operatörleri

B02.6 Karar Verme, Eşitlik ve Bağıntı Operatörleri B02.6 Karar Verme, Eşitlik ve Bağıntı Operatörleri 49 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B02) Çalıştırılabilir C ifadeleri ya bir işlem gerçekleştirir ( girilen verilerin toplanması

Detaylı

C++ Giriş Ders 1 MSGSU Fizik Bölümü Ferhat ÖZOK Kullanılacak kaynak: Published by Juan Soulié

C++ Giriş Ders 1 MSGSU Fizik Bölümü Ferhat ÖZOK Kullanılacak kaynak:  Published by Juan Soulié Kullanılacak kaynak: http://www.cplusplus.com/doc/tutorial/ Published by Juan Soulié C++ Nedir? Arttırılmış C demektir ve C dilinin geliştirilmiş halini yansıtır. C++ öğrenmeden önce herhangi bir programlama

Detaylı

Adım Adım C-II. Eksik kalmış konular

Adım Adım C-II. Eksik kalmış konular Adım Adım C-II Eksik kalmış konular Bu dersin amacı Bu derste; değişkenler, sabitler ve operatörler ile fonksiyonlar konusunun detayları anlatılacaktır. Ders bitiminde; Daha etkin programlar yazma becerisinin

Detaylı

Javascript. 1) Notepad++ aşağıdaki kodları yazıp deneme.html olarak kaydedelim. 2) Biraz önceki sayfa sadece html kodların içeriyordu.

Javascript. 1) Notepad++ aşağıdaki kodları yazıp deneme.html olarak kaydedelim. 2) Biraz önceki sayfa sadece html kodların içeriyordu. Javascript Html sayfalarının içine yazılarak, sayfayı daha etkileşimli hale getirir. click olayları, uyarı mesajları gibi hareketlerle sayfayı daha dinamik hale getirir. Javascript olmadan yazılan html

Detaylı

C PROGRAMLAMA D İ L İ

C PROGRAMLAMA D İ L İ C PROGRAMLAMA DİLİ Fonksiyonlar (Alt programlar) Fonksiyon Kavramı Fonksiyon, belirli sayıda verileri kullanarak bunları işleyen ve bir sonuç üreten komut grubudur. Her fonksiyonun bir adı ve fonksiyona

Detaylı

Nesne Tabanlı Programlama

Nesne Tabanlı Programlama Nesne Tabanlı Programlama Ders Notu - 1 (Değerler, Değişkenler, İşleçler, Tip Dönüşümleri, Mantıksal Operatörler) Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü 1 Değerler

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları SABİTLER VE DEĞİŞKENLER Değişken, verilerin bellekte geçici olarak kaydedilmesini ve gerektiğinde kullanılmasını sağlayan değerdir. Nesne tabanlı programlama dilinde değişken kullanımı diğer programlama

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları DİZİLER Bellekte ard arda yer alan aynı türden nesneler kümesine dizi (array) denilir. Bir dizi içerisindeki bütün elemanlara aynı isimle ulaşılır. Yani dizideki bütün elemanların isimleri ortaktır. Elemanlar

Detaylı

EBG101 PROGRAMLAMA TEMELLERİ VE ALGORİTMA

EBG101 PROGRAMLAMA TEMELLERİ VE ALGORİTMA 6. HAFTA EBG101 PROGRAMLAMA TEMELLERİ VE ALGORİTMA Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN apaydin@beun.edu.tr EMYO Bülent Ecevit Üniversitesi Kdz. Ereğli Meslek Yüksekokulu ALGORİTMA ÖRNEK1: İki sayının toplamı

Detaylı

C Programlama Dilinde Değişkenler

C Programlama Dilinde Değişkenler C Programlama Dilinde Değişkenler Değişkenler bir programlama dilinin en önemli bileşenlerindendir. En basit bir aritmetik işlemin bile kullanıcının girdiği değerleri saklamak için çeşitlik bellek alanlarına

Detaylı

/*int sayi1, sayi2,toplam=0;

/*int sayi1, sayi2,toplam=0; static void Main(string[] args) { //--------------------1. ders-------------------- -------- / ekrana yazma ekrandan okuma sayısal değerleri okuma yer tutucular basit tip dönüşümü / /int sayi1, sayi2,toplam=0;

Detaylı

Önişlemci Komutları, switch ve goto deyimleri

Önişlemci Komutları, switch ve goto deyimleri Önişlemci Komutları, switch ve goto deyimleri Kaynak: C ve Sistem Programcıları Derneği Kurs notu Yrd.Doç.Dr.Mahmut YALÇIN ÖNİŞLEMCİ KOMUTLARI (1) C derleyicileri iki ayrı modülden oluşur: 1. Önişlemci

Detaylı

BİLDİRİM, TANIMLAMA, DEĞİŞMEZLER ve İŞLEVLER

BİLDİRİM, TANIMLAMA, DEĞİŞMEZLER ve İŞLEVLER BİLDİRİM, TANIMLAMA, DEĞİŞMEZLER ve İŞLEVLER Kaynak: C ve Sistem Programcıları Derneği Kurs notu Öğr.Gör.Dr. Mahmut YALÇIN C Dilinin İsimlendirme Kuralları İsimlendirmede yalnızca 63 karakter kullanılabilir.

Detaylı

BASİT C PROGRAMLARI Öğr.Gör.Dr. Mahmut YALÇIN

BASİT C PROGRAMLARI Öğr.Gör.Dr. Mahmut YALÇIN BASİT C PROGRAMLARI Öğr.Gör.Dr. Mahmut YALÇIN Basit C Programları: Bir Metni Yazdırmak #include /* program çalışmaya main fonksiyonundan başlar*/ int main() { printf( "C diline hoşgeldiniz!\n"

Detaylı

Döngü ve Koşul Deyimleri

Döngü ve Koşul Deyimleri Döngü ve Koşul Deyimleri Programlar üç temel blok kullanılarak gerçekleştirilebilirler. art arda, bir koşula bağlı olarak ve sonlu sayıda yineleme (döngü) dir Koşul Deyimleri Birkaç seçenekten birini seçmek

Detaylı

Ders 6: Karşılaştırma Deyimleri

Ders 6: Karşılaştırma Deyimleri Ders 6: Karşılaştırma Deyimleri Giriş Program içerisinde bazen iki veya daha fazla değerin karşılaştırılması gerekebilir Bunun için, bütün programlama dillerinde karşılaştırma deyimleri mevcuttur C dili,

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I YZM 1101 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Giriş Fonksiyonlara Genel Bakış C ve Fonksiyonlar Fonksiyon Tanımı 8. BÖLÜM 3 Fonksiyonlar

Detaylı

YAPILAR BİRLİKLER SAYMA SABİTLERİ/KÜMELERİ. 3. Hafta

YAPILAR BİRLİKLER SAYMA SABİTLERİ/KÜMELERİ. 3. Hafta YAPILAR BİRLİKLER SAYMA SABİTLERİ/KÜMELERİ 3. Hafta YAPILAR Farklı veri tipindeki bilgilerin bir araya gelerek oluşturdukları topluluklara yapı (structure) denir. Yani yapılar, birbiriyle ilişkili değişkenlerin

Detaylı

Görsel Programlama DERS 03. Görsel Programlama - Ders03/ 1

Görsel Programlama DERS 03. Görsel Programlama - Ders03/ 1 Görsel Programlama DERS 03 Görsel Programlama - Ders03/ 1 Java Dili, Veri Tipleri ve Operatörleri İlkel(primitive) Veri Tipleri İLKEL TİP boolean byte short int long float double char void BOYUTU 1 bit

Detaylı

PASCAL PROGRAMLAMA DİLİ YAPISI

PASCAL PROGRAMLAMA DİLİ YAPISI BÖLÜM 3 PASCAL PROGRAMLAMA DİLİ YAPISI 3.1. Giriş Bir Pascal programı en genel anlamda üç ayrı kısımdan oluşmuştur. Bu kısımlar bulunmaları gereken sıraya göre aşağıda verilmiştir. Program Başlığı; Tanımlama

Detaylı

Bölüm 2 - C ile Programlamaya Giriş

Bölüm 2 - C ile Programlamaya Giriş 1 Bölüm 2 - C ile Programlamaya Giriş Başlıklar 2.1 Giriş 2.2 Basit C Programları: Bir Metni Yazdırmak 2.3 Basit C Programları: İki Tam Sayıyı Toplamak 2.4 Hafıza Konuları 2.5 C de Aritmetik 2.6 Karar

Detaylı

DİZİLER 5/4/2010. ENF-102 Jeoloji Giriş. Tek Boyutlu Diziler. Tek Boyutlu Diziler. Örnek. Örnek

DİZİLER 5/4/2010. ENF-102 Jeoloji Giriş. Tek Boyutlu Diziler. Tek Boyutlu Diziler. Örnek. Örnek Giriş DİZİLER Arrays Aynı isim altında, aynı türde birden fazla değer tutmak için kullanılan veri yapılarıdır (Data Structure). Dizi bir kümedir; aynı türde verilere tek bir isimle erişmek için kullanılır.

Detaylı

Ders 2: Veri Tipleri, Değişkenler ve Sabitler

Ders 2: Veri Tipleri, Değişkenler ve Sabitler Ders 2: Veri Tipleri, Değişkenler ve Sabitler Giriş Orta ve yüksek seviyeli dillerin hemen hemen hepsinde veri tipi ve değişken kavramı bulunmaktadır. Bu kısımda C programlama dilindeki temel veri tipleri,

Detaylı

Genel Programlama II

Genel Programlama II Genel Programlama II 15.02.2011 1 Genel Programlama Tekrar Program : Belirli bir problemi çözmek için bir bilgisayar dili kullanılarak yazılmış deyimler dizisi. Önceki bölümde bir problemin çözümü ile

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları METOTLAR Nesneye yönelik programlama dillerinde genellikle fonksiyonlar metot olarak isimlendirilirler. Metot ve fonksiyon olarak ifade edilecek kavramlar aynı anlamda kullanılacaktır. Her çalışan C# programı

Detaylı

Diziler. Yrd.Doç.Dr.Bülent ÇOBANOĞLU

Diziler. Yrd.Doç.Dr.Bülent ÇOBANOĞLU Diziler Yrd.Doç.Dr.Bülent ÇOBANOĞLU Dizi (Array) Nedir? Bellekte sürekli yer kaplayan artarda sıralanmış aynı türden verilerin oluşturduğu kümeye dizi (array) denir. Dizi, çok fazla miktardaki tek tip

Detaylı

BĠLGĠSAYAR PROGRAMLAMA II C++ Programlamaya GiriĢ http://www.cplusplus.com/doc/tutorial/ Published by Juan Soulié

BĠLGĠSAYAR PROGRAMLAMA II C++ Programlamaya GiriĢ http://www.cplusplus.com/doc/tutorial/ Published by Juan Soulié BĠLGĠSAYAR PROGRAMLAMA II C++ Programlamaya GiriĢ http://www.cplusplus.com/doc/tutorial/ Published by Juan Soulié DERSİN WEB SİTESİ: http://nucleus.istanbul.edu.tr/~bilprog2/ DeğiĢkenler ve Data Türleri

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ deniz.kilinc@cbu.edu.tr YZM 1101 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Koşul Karşılaştırma Operatörleri Mantıksal

Detaylı

Diziler. Dizi Tanımı Dizi Elemanlarına Değer Atama Diziler ve Göstergeler 2-Boyutlu Diziler

Diziler. Dizi Tanımı Dizi Elemanlarına Değer Atama Diziler ve Göstergeler 2-Boyutlu Diziler Diziler Dizi Tanımı Dizi Elemanlarına Değer Atama Diziler ve Göstergeler 2-Boyutlu Diziler Dizi Tanımı Değişkenler aynı anda tek bir değer tutabilen temel değişkenler ve birden fazla değer saklayabilen

Detaylı

Döngü Problemleri. 1. Aşağıdaki programın çıktısı nedir? continue yerine break yazılırsa çıktı ne olur? Neden? Program 1.1.

Döngü Problemleri. 1. Aşağıdaki programın çıktısı nedir? continue yerine break yazılırsa çıktı ne olur? Neden? Program 1.1. Döngü Problemleri. Aşağıdaki programın çıktısı nedir? continue yerine break yazılırsa çıktı ne olur? Neden? Program.. i n t main ( ) f o r ( i n t j =; j

Detaylı

Temel Bilgisayar Programlama Ara Sınav Çalışma Notları

Temel Bilgisayar Programlama Ara Sınav Çalışma Notları Temel Bilgisayar Programlama Ara Sınav Çalışma Notları Temel Kavramlar (Dr. Övünç ÖZTÜRK, Dr. Tahir Emre KALAYCI) (İnşaat Mühendisliği ve Gıda Mühendisliği Grupları İçin) Programlamayı bir problemi çözmek

Detaylı

Döngü blokunda tek bir deyim varsa {} yazılmayabilir.

Döngü blokunda tek bir deyim varsa {} yazılmayabilir. Do-while döngüsü do { döngü bloku while (Expression); Örnek: #include int main(){ int num,i=0; do{ printf("giriş için: 1\n"); printf("çıkış için 2"); scanf("%d",&num); ++i; switch(num){ case

Detaylı

C Programlama printf() Fonksiyonu

C Programlama printf() Fonksiyonu C Programlama printf() Fonksiyonu Standart C kütüphanesinin bir parçası olan printf() C Programlama Dili'nin genel amaçlı çıktı alma fonksiyonudur. Girdi ve çıktı deyimleri gerçekte C dilinin bir parçası

Detaylı

2.2- DEĞİŞKENLER VE SABİTLER ÇALIŞMA YAPRAĞI

2.2- DEĞİŞKENLER VE SABİTLER ÇALIŞMA YAPRAĞI 2.2 Değişkenler Ve Sabitler 2.2.1 Değişkenler Değişkenler bir programlama dilinde verilerin depolanma alanlarını temsil eder. Tanımlanan her değişkene bellek bölgesinden bir alan ayrılır. Bu bellek bölgesine

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Programlama 2 Dersi Final Sınavı. A Grubu

Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Programlama 2 Dersi Final Sınavı. A Grubu Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Programlama 2 Dersi Final Sınavı A Grubu Ad Soyad: 11.06.2012 Numara: İmza: 1.) Aşağıdaki pointer bildiriminin anlamı hangisidir? int(*(*ptr1)())[2]; A.) ptr

Detaylı

Algoritmalar ve Programlama. Algoritma

Algoritmalar ve Programlama. Algoritma Algoritmalar ve Programlama Algoritma Algoritma Bir sorunu / problemi çözmek veya belirli bir amaca ulaşmak için gerekli olan sıralı mantıksal adımların tümüne algoritma denir. Algoritma bir sorunun çözümü

Detaylı

DİZİLER-KATARLAR ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II

DİZİLER-KATARLAR ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II DİZİLER-KATARLAR ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II DİZİLER Dizi, aynı tipteki verilere tek bir isimle erişmek için kullanılan bir kümedir. Bir dizi bildirildikten sonra, dizinin bütün elemanları bellekte peşpeşe

Detaylı

10. DOSYA GİRİŞ ÇIKIŞ FONKSİYONLARI

10. DOSYA GİRİŞ ÇIKIŞ FONKSİYONLARI 10. DOSYA GİRİŞ ÇIKIŞ FONKSİYONLARI İkincil bellekte tanımlanmış bölgelere dosya denir. Her dosyanın bir ismi vardır. Ancak dosyaların isimlendirme kuralları sistemden sisteme göre değişebilmektedir. Dosya

Detaylı

Telefon Rehberi Uygulaması

Telefon Rehberi Uygulaması Sayfa1 Telefon Rehberi Uygulaması Uygulama, temel düzeyde, telefon rehberi üzerinedir. Kullanıcı, telefon rehberine eklediği her bir kayıt içi ad, soyad, ev telefonu ve üç adet cep telefonu bilgisi girebilmektedir.

Detaylı

Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Bilgisayar Programcılığı Programı. Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN

Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Bilgisayar Programcılığı Programı. Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Bilgisayar Programcılığı Programı Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN NESNE TABANLI PROGRAMLAMA Java Değişkenler ve Veri Tipleri Operatörler JAVA Java Java SUN bilgisayar şirketince

Detaylı

Deney 7: Fonksiyon Tanımlama ve Parametre Aktarım Yöntemleri

Deney 7: Fonksiyon Tanımlama ve Parametre Aktarım Yöntemleri Deney 7: Fonksiyon Tanımlama ve Parametre Aktarım Yöntemleri 7.0. Amaç Ve Kapsam Deneyde C dilinde kullanılan fonksiyon tanımlama ve parametre aktarım yöntemleri hakkında bilgi verilecektir. 7.1. Deneyden

Detaylı

Döngü Komutları. Komutu. while Komutu Diğer Operatörler Bileşik Komut for Komutu. İçiçe Döngüler break ve continue Komutları

Döngü Komutları. Komutu. while Komutu Diğer Operatörler Bileşik Komut for Komutu. İçiçe Döngüler break ve continue Komutları Döngüler Döngü Komutları while Komutu Diğer Operatörler Bileşik Komut for Komutu do-while Komutu İçiçe Döngüler break ve continue Komutları while Komutu Döngü komutları komutların bir çok kez yeniden yürülmesini

Detaylı

C Programlama Dilininin Basit Yapıları

C Programlama Dilininin Basit Yapıları Bölüm 2 C Programlama Dilininin Basit Yapıları İçindekiler 2.1 Sabitler ve Değişkenler......................... 13 2.2 Açıklamalar (Expresions)........................ 14 2.3 İfadeler (Statements) ve İfade

Detaylı

mod ile açılacak olan dosyanın ne amaçla açılacağı belirlenir. Bunlar:

mod ile açılacak olan dosyanın ne amaçla açılacağı belirlenir. Bunlar: Dosyalama Çoğu programda, bazı verilerin disk üzerinde saklanmasına gerek duyulur. C programlama dilinde, disk dosyasına erişme (okuma ve yazma için) iki farklı yöntemle yapılır. Bunlar üst düzey ve alt

Detaylı

Döngü (Loop) Deyimleri / Veri Belirleyicileri / Matematiksel Fonksiyonlar

Döngü (Loop) Deyimleri / Veri Belirleyicileri / Matematiksel Fonksiyonlar Bölüm 5 Döngü (Loop) Deyimleri / Veri Belirleyicileri / Matematiksel Fonksiyonlar İçindekiler 5.1 Formatlı Yazdırma............................ 34 5.2 Döngü Deyimleri............................. 34 5.2.1

Detaylı

MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş. Fonksiyonlar. Prof. Dr. Necmettin Kaya

MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş. Fonksiyonlar. Prof. Dr. Necmettin Kaya MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş Fonksiyonlar Prof. Dr. Necmettin Kaya Gerçek hayattaki problemlerin çözümü için geliştirilen programlar çok büyük boyutlardadır. Daha büyük programlar yazmanın en

Detaylı

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-8 Değişken Tipleri ve Temel Giriş/Çıkış İşlemleri

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-8 Değişken Tipleri ve Temel Giriş/Çıkış İşlemleri BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I Ders-8 Değişken Tipleri ve Temel Giriş/Çıkış İşlemleri Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA umitatila@karabuk.edu.tr http://web.karabuk.edu.tr/umitatilla/ Temel Veri Tipleri C dilinde

Detaylı

İŞLEVLER ve İŞLEÇLER. İstanbul Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği. Kaynak: C ve Sistem Programcıları Derneği Kurs notu

İŞLEVLER ve İŞLEÇLER. İstanbul Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği. Kaynak: C ve Sistem Programcıları Derneği Kurs notu İŞLEVLER ve İŞLEÇLER Kaynak: C ve Sistem Programcıları Derneği Kurs notu Öğr.Gör.Dr. Mahmut YALÇIN Klavyeden Karakter Alan C İşlevleri Sistemlerin hemen hemen hepsinde klavyeden karakter alan üç ayrı C

Detaylı

Microsoft Visual Studio. internetten temin edilebilir. yazılımının başlatılması

Microsoft Visual Studio. internetten temin edilebilir. yazılımının başlatılması Microsoft Visual Studio internetten temin edilebilir Microsoft Visual Studio yazılımının başlatılması A.Y.Teşneli 1/21 2012 Microsoft Visual Studio 2008 yazılımının arayüzü File menüsünü kullanarak Yeni

Detaylı

Adı Soyadı : Öğrenci No :

Adı Soyadı : Öğrenci No : Adı Soyadı : Öğrenci No : Soru 1 2 3 Toplam Not F.Ü TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BÖL. YMT111 FİNAL SINAVI 2014 2015 Güz (12 OCAK 2015) SORULAR Toplam 3 soru 120 Puan, cevaplarınızı soru üzerinde

Detaylı

Diziler (Arrays) Çok Boyutlu Diziler

Diziler (Arrays) Çok Boyutlu Diziler Diziler (Arrays) Çok Boyutlu Diziler ÇOK BOYUTLU DİZİLER Birden fazla indis numarası ile elemanlarına ulaşılan dizilere çok boyutlu diziler denir. Bunlardan en sık kullanılanı çift boyutlu dizilerdir.

Detaylı

9031150 - Temel Bilgisayar Bilimleri Ders Notu #2

9031150 - Temel Bilgisayar Bilimleri Ders Notu #2 1 Mart 2009 9031150 - Temel Bilgisayar Bilimleri Ders Notu #2 Referans: Bugün: 1. Ders Notları. C Programlamaya Giriş C dilinde genel olarak kullanılan komutlar ve ifadeler 1. Tekrar Geçen ders printf,

Detaylı

DÖNGÜLER (LOOPS) while(), do-while(), for(), foreach()

DÖNGÜLER (LOOPS) while(), do-while(), for(), foreach() (LOOPS) while(), do-while(), for(), foreach() Döngüler (loops) while do-while for foreach while ( koşul ) işlemler; do işlemler; while (koşul ); for (başlangıç ; koşul ; arttırma) işlemler; foreach ( tip

Detaylı

ELN1001 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA I

ELN1001 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA I ELN1001 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA I DEPOLAMA SINIFLARI DEĞİŞKEN MENZİLLERİ YİNELEMELİ FONKSİYONLAR Depolama Sınıfları Tanıtıcılar için şu ana kadar görülmüş olan özellikler: Ad Tip Boyut Değer Bunlara ilave

Detaylı

Internet Programming II

Internet Programming II Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Bahar Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 1 PHP Program Yapısı Php çoğunlukla HTML etiketleri arasına gömülerek kullanılır. Form işlemleri

Detaylı

BİL-142 Bilgisayar Programlama II

BİL-142 Bilgisayar Programlama II BİL-142 Bilgisayar Programlama II (C/C++) Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Konular Giriş Kontrol Yapıları if Seçme Deyimi if... else Seçme Deyimi while Tekrar

Detaylı

IF / ELSE IF / ELSE. Bu deyimler, koşullu işlem yapan deyimlerdir ve daima if deyimi ile başlar, else if veya else ile devam eder.

IF / ELSE IF / ELSE. Bu deyimler, koşullu işlem yapan deyimlerdir ve daima if deyimi ile başlar, else if veya else ile devam eder. 1. Genel Bilgiler Bu deyimler, koşullu işlem yapan deyimlerdir ve daima if deyimi ile başlar, if veya ile devam eder. if ve tek bir karşılaştırma deyimi olup kullanımı isteğe bağlıdır. Eğer bu koşul olumlu

Detaylı

Hafta 8 C Dilinde Değişken Tipleri ve Temel Giriş/Çıkış İşlemleri

Hafta 8 C Dilinde Değişken Tipleri ve Temel Giriş/Çıkış İşlemleri BLM111 Programlama Dilleri I Hafta 8 C Dilinde Değişken Tipleri ve Temel Giriş/Çıkış İşlemleri Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN C Dilinde Temel Veri Tipleri C dilinde kullanılacak değişkenler ve veri tipleri

Detaylı

Ders 5: Temel Kütüphane Fonksiyonlar

Ders 5: Temel Kütüphane Fonksiyonlar Ders 5: Temel Kütüphane Fonksiyonlar Giriş Bu kısımda, C Programlama Dili'nde sık kullanılan ve diğer bölümlerde yararlanacağımız kütüphane fonksiyonlarının bazıları işlenecektir. Kütüphane fonksiyonu

Detaylı

GENEL GĐRĐŞ-ÇIKIŞ FONKSĐYONLARI. ENF102 Jeoloji 1. #include <stdio.h> printf Fonksiyonu ÖRNEK. printf

GENEL GĐRĐŞ-ÇIKIŞ FONKSĐYONLARI. ENF102 Jeoloji 1. #include <stdio.h> printf Fonksiyonu ÖRNEK. printf Giriş GENEL GĐRĐŞ-ÇIKIŞ FONKSĐYONLARI printf Fonksiyonu scanf Fonksiyonu Verilerin kaybolmaması için hafızada değişkenler içine yerleştirilmeleri gerekir. Bu veriler iki şekilde yerleştirilebilir. Değişkene

Detaylı

Bölüm 4 C de Program Kontrolü

Bölüm 4 C de Program Kontrolü 1 Bölüm 4 C de Program Kontrolü Outline 4.1 Giriş 4.2 Döngülerin Temelleri 4.3 Sayıcı Kontrollü Döngüler 4.4 for Döngü Yapısı 4.5 for Döngü Yapısıyla İlgili Notlar ve Gözlemler 4.6 for Yapısıyla İlgili

Detaylı

Karşılaştırma İşlemleri ve Koşullu İfadeler

Karşılaştırma İşlemleri ve Koşullu İfadeler Karşılaştırma İşlemleri ve Koşullu İfadeler BİL131 - Bilişim Teknolojileri ve Programlama Hakan Ezgi Kızılöz Karşılaştırma İşlemleri Java'da sayısal veri tiplerinin karşılaştırılması için aşağıdaki karşılaştırma

Detaylı

Programlama Dilleri 3

Programlama Dilleri 3 Akış Konrol Mekanizmaları 1 Koşul İfadeleri Programlar içersinde bazı durumlarda programın akışının değişmesi ya da farklı işlemlerin yapılması gerekebilir. Bazen de seçimlerin yapılması ya da belirli

Detaylı

AHMET YESEVİ ÜNİVERSİTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ LİSANS DÖNEM ÖDEVİ

AHMET YESEVİ ÜNİVERSİTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ LİSANS DÖNEM ÖDEVİ AHMET YESEVİ ÜNİVERSİTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ LİSANS DÖNEM ÖDEVİ TBIL-303-01 Veri Yapıları ve Algoritmalar LABİRENT HAZIRLAYAN 122132151 Fahri DÖNMEZ DANIŞMAN

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ. BİLGİSAYAR LABORATUVARI II FİNAL SINAVI SORU ve CEVAPLARI(I. ogr)

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ. BİLGİSAYAR LABORATUVARI II FİNAL SINAVI SORU ve CEVAPLARI(I. ogr) KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BİLGİSAYAR LABORATUVARI II FİNAL SINAVI SORU ve CEVAPLARI(I. ogr) 1. Kendisine gönderilen iki karakter dizisini birleştirip geriye tek bir dizi döndüren ve

Detaylı

Ders Tanıtım Sunumu. Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU 1

Ders Tanıtım Sunumu. Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU 1 Ders Tanıtım Sunumu Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2012 2013 Bahar Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU 1 PHP Program Yapısı Php çoğunlukla HTML etiketleri arasına gömülerek kullanılır.

Detaylı

Metin Dosyaları. Metin Dosyaları Dosya Açma ve Kapama Dosya Okuma ve Yazma Rastgele Erişim Standart Girdi/Çıktı Hata Kontrolü

Metin Dosyaları. Metin Dosyaları Dosya Açma ve Kapama Dosya Okuma ve Yazma Rastgele Erişim Standart Girdi/Çıktı Hata Kontrolü Metin Dosyaları Metin Dosyaları Dosya Açma ve Kapama Dosya Okuma ve Yazma Rastgele Erişim Standart Girdi/Çıktı Hata Kontrolü Metin Dosyaları Metin dosyaları, verileri bir kere hazırlayıp, ikincil saklama

Detaylı

Ders 8: Metotlar. barisgokce.com

Ders 8: Metotlar. barisgokce.com Ders 8: Metotlar Hazırlayan : Öğr. Grv.. Barış GÖKÇE Đletişim im : www.barisgokce barisgokce.com Metotlar C# içerisinde bir veya birden fazla kod bulunduran kod bloklarıdır. Bir nesnenin veya sınıfın programı

Detaylı

7. FONKSİYONLAR. Dönüş_Tipi Fonksiyon_Adı (tip giriş_parametreleri);

7. FONKSİYONLAR. Dönüş_Tipi Fonksiyon_Adı (tip giriş_parametreleri); 1 7. FONKSİYONLAR C/C++ programlama dilinin temelini fonksiyonlar oluşturmaktadır. C/C++ programı fonksiyon ile çalışmasına başlar ve fonksiyon ile çalışmasını bitirir. Bu olmazsa olmaz fonksiyonun ismi

Detaylı

Adı Soyadı : Öğrenci No :

Adı Soyadı : Öğrenci No : Adı Soyadı : Öğrenci No : Soru 1 2 3 4 Toplam Not F.Ü TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BÖL. YMT111 VİZE SINAVI 2013 2014 Güz (03 Aralık 2013) SORULAR Toplam 4 soru 110 Puan, cevaplarınızı soru

Detaylı

Programlama Dillerinde Kullanılan Veri Tipleri

Programlama Dillerinde Kullanılan Veri Tipleri Programlama Dillerinde Kullanılan Veri Tipleri Taban/Biçim Basic Paskal C/C++/C#/Java 10 (Decimal ) - - - 16 (Hexadecimal) &hsayı veya &Hsayı $sayı 0xsayı veya 0Xsayı Üstel eüs veya Eüs eüs veya Eüs eüs

Detaylı

DOSYA İŞLEMLERİ Programlama dilleri hafta -

DOSYA İŞLEMLERİ Programlama dilleri hafta - BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DOSYA İŞLEMLERİ Programlama dilleri 1-10. hafta - Araş. Gör. Nesibe YALÇIN Dosya İşlemleri Programın çalışma esnasında

Detaylı

ORACLE DA KÜRSÖRLER. Gerekli sistem değişkenleri

ORACLE DA KÜRSÖRLER. Gerekli sistem değişkenleri ORACLE DA KÜRSÖRLER Gerekli sistem değişkenleri SQL%ISOPEN : kürsör açıksa değeri true, kapalı ise değeri false SQL%ROWCOUNT : sql ile işlem gören kayıt sayısı bulunur. SQL%FOUND : sql işlemi sonucu, en

Detaylı

Akış Konrol Mekanizmaları

Akış Konrol Mekanizmaları Akış Konrol Mekanizmaları Koşul İfadeleri C# dilinde koşula bağlı olarak işlemler gerçekleştirmek için iki farklı deyim kullanılabilir: if deyimi switch deyimi If Deyimi if (Koşul) else Koşul_doğru_ise_yapılacaklar

Detaylı