KATLI ATAMA PROBLEMİ VE ÇÖZÜMLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KATLI ATAMA PROBLEMİ VE ÇÖZÜMLERİ"

Transkript

1 EGE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ (YÜKSEK LİSANS TEZİ) KATLI ATAMA PROBLEMİ VE ÇÖZÜMLERİ Güray ŞENER Matematik Anabilim Dalı Bilim Dalı Kodu : Sunuş Tarihi : Tez Danışmanı : Prof. Dr. Pınar DÜNDAR Bornova-İZMİR

2 Güray ŞENER tarafından YÜKSEK LİSANS tezi olarak sunulan KATLI ATAMA PROBLEMİ VE ÇÖZÜMLERİ başlıklı bu çalışma E.Ü. Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönergesi nin ilgili hükümleri uyarınca tarafımızdan değerlendirilerek savunmaya değer bulunmuş ve. tarihinde yapılan tez savunma sınavında aday oy ile başarılı bulunmuştur. Jüri Üyeleri : İmza Jüri Başkanı : Prof.Dr. Pınar DÜNDAR.. Üye : Prof.Dr. Urfat NURİYEV.. Üye : Yard.Doç. Mücella GÜNER..

3 ÖZET KATLI ATAMA PROBLEMİ VE ÇÖZÜMLERİ ŞENER, Güray Yüksek Lisans Tezi, Matematik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Pınar DÜNDAR Haziran 2007, 42 sayfa Günümüzde işletme ve mühendislik problemlerinde optimizasyon teorisinin temel modellerinden olan atama problemi sıkça karşılaşılan bir problemdir. İhtiyaca bağlı olarak atama problemi modelinde ; bir işçiye bir iş, bir işçiye birden fazla iş atanması problemleriyle karşı karşıya kalınır. Atama probleminde; iki küme arasında atama yapılabildiği gibi, ikiden fazla küme arasında da atama gerekebilir. Böyle problemlere katlı atama problemi adı verilir. Bu çalışmada öncelikle iki kümeli birebir atama problemi modeli incelenmiştir. Daha sonra iki küme üzerinde çoklu atama problemi ve n küme üzerindeki çoklu atama problemi ve matematiksel modeli ele alınmıştır ve bu problemlerin her birine çözüm yöntemi verilerek birer örnekle açıklanmıştır. Anahtar Sözcükler: Atama Problemi, Katlı Atama Problemi, Macar Metodu.

4 ABSTRACT MULTİ-DİMENSİONAL ASSİGNMENT PROBLEM AND SOLUTİONS ŞENER, Güray MSc in Mathematics Supervisor: Prof. Dr. Pınar DÜNDAR June 2007, 42 pages At the present day, one of the basic models of the optimization theory is assignment problem which is often met in the business and engineering problems. Depending on need, at the assignment problem, the cases such as one work to one worker and more works to one worker can be used. At the assignment problem, the assignment can be done between two sets. In addition, the assignment can be done between more than two sets. This kind of problems is called Multi-Dimensional Assignment Problem. Firstufully, the model of one-to-one assignment problem between two sets was analysed. Then multi-assignment problem between two sets and multi-assignment problem between n sets were analysed. The mathematical models of these problems were expressed. Finally, some solution methods were given for these problems and the problems were explained by giving an example to each one. Keywords: Assignment Poblem, Multi-Dimensional Assignment Problem, Hungarian Method

5 TEŞEKKÜR Bu çalışmanın oluşturulmasında ve tamamlanmasında değerli önerileri ve bilimsel bilgileri açısından bana destek olup, samimi yardımlarını esirgemeyen sayın hocam Prof.Dr. Pınar DÜNDAR a ve beni her zaman destekleyen, teşvik eden ve anlayış gösteren aileme teşekkür ederim.

6 İÇİNDEKİLER Sayfa ÖZET...V ABSTRACT.VII TEŞEKKÜR...IX 1.GİRİŞ.1 2.ATAMA PROBLEMİ İKİ KATLI ATAMA PROBLEMİ N KATLI ATAMA PROBLEMİ SONUÇ...40 KAYNAKLAR DİZİNİ..41 ÖZGEÇMİŞ 42

7 1. GİRİŞ Doğrusal programlamadaki önemli problemlerden bir tanesi atama problemidir. Ulaştırma tipi doğrusal programlama probleminde iki nokta arasında bir ticari malın akışı söz konusu iken, atama problemlerinde iki nokta arasında bir bağ kurmak söz konusudur. Karar değişkenleri 0-1 türündendir. Atama problemleri, iki ayrı türdeki nesnelerin optimal eşleştirilmesiyle ilgili problemleri kapsar. Örneğin, makinelere atanacak işler, müşterilere atanacak satış temsilcileri vb. gibi. Bazı durumlarda da birebir atamanın dışında, bir nesnenin birden fazla atanabildiği durumlar da vardır. İki ve çok katlı atama problemlerinde, değişkenler yine 0-1 değerlerini alabileceği gibi 1 den yüksek değerler de alabilirler. N katlı atama probleminde n küme üzerinden atama yapılır. Bu atamanın yapılabilmesi için her kümede, her işi yapabilen joker elemanlar kullanılır. Atamalar, bu joker elemanların o işi yapma maliyetleriyle, kümedeki diğer elemanların aynı işi yapma maliyetleri karşılaştırılarak yapılır. Böylece yapılması istenen iş, joker eleman sayesinde kümedeki tüm elemanların kullanılmasına gerek kalmadan minimum maliyetle yapılabilir.

8 2.ATAMA PROBLEMİ Atama probleminde yapılması gereken n tane iş vardır. Bu görevleri yapmaları için de n ayrı kişi bulunmaktadır. Burada her işçinin üzerine aldığı her iş için verimliliğinin sabit olduğu varsayımı altında toplam başarının maksimum olduğu bir düzenleme aranmaktadır. Yani her göreve mutlaka bir kişinin verilmesi ve bir kişinin sadece tek bir göreve atanması koşuluyla en küçük toplam maliyeti doğuracak birebir kişi-görev eşleşmesinin bulunması istenmektedir. Bu problemin modeli aşağıdaki gibi düzenlenir. Atama Modeli Verilen n işin n işlem noktasına dağıtımına dönük problemler için geliştirilen modellere Atama Modeli denir. Genel Model Atama probleminin parametreleri, karar değişkenleri ve amacı şöyle özetlenebilir. Parametreler: Sistemin özelliğine bağlı olarak belirlenen iş ve işlem noktalarının yanında, problemin kontrol edilemeyen değişkeni(parametresi), i inci işin j inci işlem noktasına verilmesinin sistem etkinliğine katkı(kâr,maliyet,v.b) göstergesi c ij lerdir.

9 Karar değişkenleri: Problemin çözümüyle i inci işin hangi işlem noktasına verileceği belirleneceğinden,problemin karar değişkenleri; X ij = 1, i inci iş j inci işleme atanırsa X ij = 0, diğer durumlarda şeklindedir. Amaç: Toplam etkinliği (çoğu kez toplam maliyeti en küçüklemek) en iyilemektir. Kısıtlar: Problemin oluşturduğu sistemin özel yapısının gerektirdiği kısıtlar (belirli bir işin belirli bir işlem noktasına yaptırılamayacağı vb. gibi) dışında, problemin temel kısıtlarını, her işin yalnız bir işlem noktasına, her işlem noktasına yalnız bir işin atanacağı oluşturur. Karar değişkenlerinin 0 veya 1 değerlerini alabilmelerinin yanında, her iş yalnız bir işlem noktasına; her işlem noktasına da yalnız bir iş atanacağından; atama modeli, n xij= 1, j için, i= 1 n xij= 1, i için, j= 1 x ij =0 veya 1 kısıtları altında,

10 Eniyi x 0 = cij xij şeklinde yazılır. i j Atama modeli ile ilgili aşağıdaki açıklanan özellikler geçerlidir. Özellik 1: Her işlem noktasına bir iş verileceğinden, yapılan bir atama sonrası modelin bağlı satır ve sütunu işlem dışı kalacaktır. Toplam maliyet, ayrı ayrı atama maliyetlerinin toplamına eşit olduğundan, bir hücreye atama yapıldıktan sonra, dağıtım tablosunun tüm maliyetleri toplamı,ilgili satır ve sütun maliyetlerinden atama yapılan hücre maliyetinin farkları kadar azalır. Böylece, bir satırda en küçük maliyetli hücreye atama yapıldığında, ilgili satır öğelerinden, seçilen hücre maliyetinin farklarıyla bulunan değerler(indirgenmiş öğeler), dağıtım tablosu toplam maliyetlerine esas alınabilir. Bağlı olarak, atama modelinin çözümünde dağıtım tablosunun indirgenmiş tablosu kullanılabilir. Özellik 2: Bir atama modelinin en iyi çözümünde n tane karar değişkeni sıfırdan büyüktür. Bu nedenle, atama modelinde amaç fonksiyonunun en iyi değerini veren birden fazla çözüm olabilir. O halde, amaç fonksiyonunun en küçük değeri araştırılan ve c ij 0 olan bir atama modelinin,indirgenmiş tablosunda, indirgenmiş tablo değerleri sıfır olan bir uygun çözüm en iyi çözüm olur. (İndirgenmiş maliyetin alabileceği en küçük değer sıfırdır.)

11 TABLO I (1) (2) (j) (n) (1) (2) (i) (n) c 11 c 12.. c 1j.. c 1n c 21 c 22.. c 2j.. c 2n c i1 c i2.. c ij.. c in c n1 c n2.. c nj.. c nn şeklinde bir tablo verilmiştir; m n olsa da dengeli hale dönüştürülebileceğinden m=n alınmıştır. Aşağıdaki teorem, atama probleminin özel yöntemle çözümünü oluşturmaya yöneliktir. Tablo I in i numaralı satırlarından p i (1 i n) sayılarını, c ij (1 i n, 1 j n) fiyatları j numaralı sütunlarından k j (1 j n) sayılarını çıkarırsak c ij =c ij -p i -k j (1 i n, 1 j n) şekline dönüşür; yani TABLO I ile verilen esas problem, aşağıdaki TABLO II ile verilen yeni bir atama problemine dönüşür.

12 TABLO II İşler (1) (2) (j) (n) p i İşçiler c 11 c 12.. c 1j.. c 1n c 21 c 22.. c 2j.. c 2n c 1i c 2i.. c ij.. c in c n1 c n2.. c nj.. c nn p 1 p 2 p i p n k 1 k 2.. k j.. k n Bu yeni atama probleminde, amaç fonksiyonu : Min z = n n J= 1 i= 1 c x ij ij dir. TEOREM: TABLO II ile verilen yeni atama probleminin z amaç fonksiyonunu minimum yapan atama, TABLO I ile verilen esas atama probleminin amaç fonksiyonunu da minimum yapar.

13 İspat: n n n n z = c x = ( c p k ) x i j i j i j i j i j j= 1 i= 1 j= 1 i= 1 = n n n n n n c x p x k x dir. i j i j i i j j i j j= 1 i= 1 j= 1 i= 1 j= 1 i= 1 Bu toplamda i) n n c ij xij= z, j= 1 i= 1 ii) n n n n n n n p x = p x = p ( x ) = p i ij i ij i ij i j= 1 i= 1 i= 1 j= 1 i= 1 j= 1 i= 1 iii) n n n n n k x = k ( x ) = k j i j j i j j j= 1 i= 1 j= 1 i= 1 j= 1 olup yazarak bunları yeni atama probleminin z amaç fonksiyonunda yerlerine n n z = z ( p+ k ) i i= 1 j= 1 j dir.

14 n n pi+ k j ifadesi x ij değişkenlerinden bağımsız olduğundan yeni i= 1 j= 1 problemin z amaç fonksiyonunu minimum yapan atama, esas problemin z amaç fonksiyonunu da minimum yapar. Sonuç: i, j indisleri çözümdeki (atamadaki) değişkenlere, yani x ij =1 lere ait olmak üzere ve yeni problemdeki koşuluyla c i j fiyatlarının hiçbiri negatif olmamak Min z = 0 c ij = 0 (1 i<n, 1 j<n) ve bu taktirde n n z = z ( p + k ) i j Min z = i= 1 j= 1 n n p i+ k j dir. i= 1 j= 1 Şu halde esas problemi, satır yada sütunlarından çıkararak c ij fiyatlarının hiç biri negatif olmayan yeni bir atama problemine dönüştürülüp Min z = 0 atamasına ulaştığımız zaman, bu atama aynı zamanda esas problemin z amaç fonksiyonunu da minimum yapan atamadır MACAR METODU Macar çözüm yöntemi, Kuhn tarafından geliştirilmiş sade, kolayca anlaşılabilen ve son derece etkili bir çözüm yöntemidir. Macar yöntemi aşağıdaki gibi ifade edilmektedir:

15 Adım 1: Maliyet matrisinin her satırı için, satırdaki en küçük değere sahip elemanı satırdaki tüm elemanlardan çıkarılır. Adım 2: Yukarıdaki işlemlerden sonra maliyet matrisinin her sütunu için, sütundaki en küçük değere sahip elemanı sütundaki tüm elemanlardan çıkarılır. Adım 3: Yukarıda yapılan işlemlerden sonra elde edilen matrise indirgenmiş matris denir. İndirgenmiş matris üzerinde oluşan sıfır elemanlarını kapatmak üzere gerekli satır ve sütunların üzerine çizgi çekilir. Burada dikkat edilmesi gereken, en az sayıda çizgi kullanılmasıdır. Eğer kullanılan en az çizgi sayısı maliyet matrisinin boyutu olan sayıya eşit ise o taktirde en iyi çözüm bulunmuş demektir. İşlem durdurulur. Aksi halde Adım 4 e gidilir. Adım 4: Sıfır elemanlarını kapatmak için satır ve sütunların üzerine çizilmiş çizgilerin kapatmadığı elemanlar arasından en küçük değere sahip olanı bulunur. Bu değer üzerinden çizgi geçmeyen elemanlardan çıkarılır ve üzerinden iki çizgi geçen elemanlara eklenir. Böylece yeni bir indirgenmiş matris elde edilir. Adım 3 e geri dönülür. Macar yönteminde sade bir anlatım vardır fakat problemin büyüklüğü arttıkça, bilgisayarda çözüm gündeme geldiğinde, üçüncü adımda istenen tüm

16 sıfırları kapatmak üzere en az sayıda çizgilerin çizilmesi işi için sistematik bir yöntem tarif edilmesi gerekir. Bu iş için yapılan çeşitli çalışmalardan aşağıda bahsedilmiştir. Bunlardan ilki Gillett (1976) tarafından önerilen basit ve etkili bir sezgisel yöntemdir. Küçük problemler için kolay ve basitçe uygulanabilir bir yapıdadır. Diğer bir yöntem ise Bazaraa ve diğerleri (1990) tarafından önerilen en yüksek ağ akış yöntemidir. Genel olarak bu yöntem; bir G(V,E) grafında, bir kaynak K tepesi ile bir son S tepesi arasında oluşan ağ üzerindeki tüm bağların kapasitesi 1 olarak sınırlandırılacak şekilde en yüksek akış miktarının hesaplanması biçimindedir. Çünkü bu Macar yöntemindeki üçüncü adımda gereken en az sayıdaki çizgi sayısını vermektedir. Bir diğer yöntem ise Papadimitrou ve Steiglitz (1982) tarafından önerilen ikiye ayrılabilir çizgelerde ağırlıklı eşleme (Weighted matching problem in bipartite graphs) yöntemidir. Bu yöntem oldukça karmaşık olup derinlemesine ağ bilgisi ve ağırlıklı eşleme yöntemine aşina olmayı gerektirir. Lotfi (1989) tarafından gerçekleştirilen çalışmada Gillett yönteminin sakıncalı yönleri gösterilmiş ve bu yöntemin belirli problemler için çalışmayacağı ispat edilmiştir. Bütün bu çalışmalar arasında, maliyet matrisinin üzerinden ayrılmadan işlemleri yürütecek daha sade ve kolay bir yöntem üzerinde çalışılmıştır. Geliştirilen çözüm yönteminde ilk iki adım, Macar yöntemindeki ilk iki adımla aynıdır. Macar yönteminin üçüncü adımı ona uygun sade bir şekilde çizgilerin sistematik bir yöntemle çizilmesini sağlayacak şekilde tamamlanır. Çizgilerin çekilmesi işleminin ana hatları şunlardır:

17 Sıfır eleman sayısı 1 olan bir sütun seçerek sıfır elemanının bulunduğu bir satıra yatay bir çizgi çizilir. Bu satıra çizgi çizildiğinde başka sütunlarda da üzeri çizilen sıfır elemanları olabilir. Üzeri çizilen sıfır elemanları nedeniyle ilgili sütundaki sıfır eleman değerleri birer düşürülür. Bu durumda sıfır eleman sayısı 1 olan yeni sütunlar ortaya çıkabilir. Bu işlem sıfır eleman sayısı 1 olan hiçbir sütun kalmayıncaya kadar devam eder. Bu işlemin aynısı satırlar için yapılır. Sıfır eleman sayısı 1 olan her satırdaki sıfır elemanı hangi sütunda ise o sütuna dikey çizgi çizilir. Çizilen bu çizgi ile üzeri çizilen sıfır elemanları nedeniyle ilgili satırlardaki sıfır eleman değerleri birer düşürülür. Eğer önceki adımda çizilen yatay çizgiler, sıfır eleman sayısı 1 olan bir satıra çizilmişse bu yatay çizgiler kaldırılır. Hala üzeri kapatılmamış sıfır elemanları varsa, üzerine çizgi çekilmemiş ve sıfır eleman sayısı 2 veya daha fazla sütun ve satır sayıları bulunur. Sütun sayısı fazla ise tüm sıfırlar yatay çizgilerle kapatılır,aksi halde dikey çizgilerle kapatılır. Bu işlemlerden sonra tüm sıfırlar en az sayıda çizgi ile kapatılmış olur. Bundan sonra yeniden Macar metoduna dönülerek çözüme devam edilir. Geliştirilen çözüm yöntemini adımları aşağıdaki gibidir:

18 Geliştirilen Çözüm Yöntemi Adım 1: Maliyet matrisinin her satırı için, satırdaki en küçük değere sahip olan eleman bulunup, o satırdaki tüm elemanlardan çıkarılır. Adım 2: Maliyet matrisinin her sütunu için, sütundaki en küçük değere sahip olan eleman bulunup, o sütundaki tüm elemanlardan çıkarılır. Adım 3: Yukarıdaki işlemlerden sonra elde edilen indirgenmiş matriste; -Adım 3.1: Matriste her satır ve her sütundaki sıfır elemanı sayıları bulunup, bu sayıları matriste satır ve sütunların karşısına yazılır. -Adım 3.2: Önce sütunlardaki sıfır elemanı sayıları incelenir. Eğer tüm sütunlardaki sıfır eleman sayıları 2 veya daha fazla ise Adım 3.3 e gidilir. Aksi halde Adım 3.4 e gidilir. -Adım 3.3: En az sıfır elemanına sahip sütun seçilerek, bu sütunda yer alan sıfır elemanlarının satırlarına çizgi çizilir. Her çizgi çizildiğinde, o satırın başka sütunlarında üzeri çizilen sıfır elemanları da olabilir. Üzeri çizilen sıfır

19 elemanları nedeniyle ilgili sütunlardaki sıfır elemanı değerleri birer düşürülür. Daha sonra sütunlardaki sıfır elemanı sayıları bir kez daha incelenir. Eğer tüm sütunlarda sıfır elemanı sayısı 2 veya daha fazla ise Adım 3.5 e gidilir. Aksi halde Adım 3.4 e gidilir. -Adım 3.4: Sıfır eleman sayısı 1 olan bir sütun seçilerek sıfır elemanının bulunduğu satıra yatay bir çizgi çizilir. Çekilen bu çizgi ile başka sütunlarda da üzeri çizilen sıfır elemanları olabilir. Üzeri çizilen sıfır elemanları sebebiyle ilgili sütunlardaki eleman sayıları birer düşürülür. Bu durumda sıfır eleman sayısı 1 olan yeni sütunlar ortaya çıkabilir. Bu işleme sıfır elemanı sayısı 1 olan hiçbir sütun kalmayıncaya kadar devam edilir. -Adım 3.5: Satırlardaki sıfır eleman sayıları incelenir. Eğer tüm satırlarda sıfır eleman sayısı 2 veya daha fazla ise Adım 3.6 ya gidilir. Aksi halde Adım 3.7 ye gidilir. -Adım 3.6: En az sıfır elemanına sahip satır seçilerek, bu satırdaki sıfır elemanlarının sütunlarına çizgi çizilir. Çizilen her çizgi ile başka satırda da üzeri çizilen sıfır elemanları olabilir. Üzeri çizilen sıfır elemanları sebebiyle ilgili satırlardaki sıfır eleman değerleri birer düşürülür. Eğer tüm satırlarda sıfır elemanı sayısı 2 veya daha fazla ise Adım 3.8 e gidilir. Aksi halde Adım 3.7 ye gidilir.

20 -Adım 3.7: Sıfır elemanı sayısı 1 olan her satırdaki sıfır elemanı hangi sütunda ise o sütuna dikey çizgi çizilir. Çizilen bu çizgi ile üzeri çizilen diğer sıfır elemanları sebebiyle ilgili satırlardaki sıfır elemanı sayıları birer düşürülür. Daha önce çizilen yatay çizgiler, eğer sıfır elemanı sayısı 1 olan bir satıra çizilmişse bu yatay çizgiler kaldırılır. -Adım 3.8: Üzerine çizgi çekilmeyen satır ve sütunlarda sıfır elemanı varsa,sıfır elemanı sayısı 2 veya daha fazla olan ve üzerine çizgi çekilmemiş sütun ve satır sayıları bulunur. Sütun sayısı fazla ise tüm sıfırlar yatay çizgilerle kapatılır. Aksi halde tümü dikey çizgilerle kapatılır. Böylece tüm sıfırlar en az çizgi ile kapatılmıştır. Eğer çizgi sayısı, işlemin boyutuna eşitse işlem durdurulur. Aksi halde Adım 4 e gidilir. Adım 4: Sıfır elemanlarını kapatmak için satır ve sütunların üzerine çizilmiş çizgilerin üzerinden kapatmadığı elemanlar arasından en küçük değere sahip olanı bulunur. Bu değer, üzerinden çizgi geçmeyen tüm elemanlardan çıkarılır ve üzerinden iki çizgi geçen elemanlara eklenir. Yeni bir indirgenmiş matris elde edilmiştir. Adım 3 e geri dönülür SONUÇ: Geliştirilen bu yöntem ile Macar yönteminin üçüncü adımındaki boşluk daha sade ve kolay bir şekilde doldurulmaktadır. Bu yöntem,bilgisayar

21 ortamında çözümler için programlama açısından da kullanışlıdır. Diğer tüm yöntemler, önerilen bu yöntemden daha karmaşık işlemleri kapsarlar Atama Modelinde Özel durumlar Karşılaşılan atama problemi için geliştirilen karar modeli, daha önce bahsedilen modele tam olarak benzemeyebilir. Böyle durumlarda da, modelde uygun düzenlemeler yapılarak problemin çözümü sağlanabilir. Tanım : İşlem noktası sayısı iş veya iş gören sayısı eşit değilse, problemin yapısı da göz önüne alınarak, modele yeterince aylak satır veya sütun eklenip, karşı gelen c ij =0 alınarak en iyi çözüm bulunur. Bu tip problemlere dengelenmiş atama problemi denir. Tanım : Dengelenmiş atama problemlerinde dikkat edilmesi gereken nokta; satır ve sütun sayısını eşit hale getirmektir. Bu da denge koşulu olarak adlandırılır. Bazı işlem noktalarında bazı işlemlerin yapılması mümkün değilse, ilgili hücreye yeterince büyük maliyet yüklenerek, karşı gelen karar değişkeninin değerinin sıfır olması sağlanır.

22 Problemin özelliği gereği tabloda eksi işaretli parametreler var ise, ilgili satır veya sütun öğelerine, eksi işaretli parametreyi sıfır yapacak büyüklükte eklentiler yapılır. Şimdi bahsedilen atama problemini örneklerle açıklayalım: Örnek 1 : Toplam giderlerin en küçüklenmesi istenen bir atama modeline ilişkin değerler aşağıdaki tabloda verilmiştir. Modelin en iyi çözümünü bulunuz. İşlem Noktaları İşler Birinci Adım:İlk satır içindeki en küçük {c ij }=c 14 =2 ve izleyen satırlar için de en küçük değerler c 23 =2, c 34 =2, ve c 44 =3 olduğundan, çıkarma işlemlerinden sonra aşağıdaki tablo elde edilir

23 İkinci Adım: Yukarıdaki satırlara göre indirgenmiş tabloda bu kez sütunlara göre en küçük değerler seçilir ve çıkarma işlemleri yapılırsa, aşağıdaki indirgenmiş tablo bulunur Üçüncü Adım: İkinci adımın sonunda bulunan tabloda sıfır öğeleri taşıyan en az doğru sayısı 2 olup, işlem noktası sayısından küçüktür. O halde en iyi çözüme erişilmemiştir. Dördüncü Adım: Doğrular üzerinde olmayan en küçük öğe 1 dir. Doğrular üzerinde olmayan her öğeden 1 çıkartılır, doğruların kesim noktalarında olan öğelere 1 bir eklenir ise aşağıdaki tablo bulunur Yeni tabloda sıfırları taşıyan en az doğru sayısı dört olup, işlem noktası sayısına eşittir. Böylece en iyi çözüme erişilmiştir.

24 Beşinci Adım:Dördüncü adımın sonunda bulunan tabloya göre, birinci işlem noktasına işgörenlerden herhangi biri, ikinci işlem noktasına birinci işgören dışında diğerlerinden biri, üçüncü işlem noktasına herhangi biri ve son olarak ta, dördüncü işlem noktasına ikinci işgören dışında kalanlardan birirnin atanmasıyla en iyi çözümün bulunacağı anlaşılmaktadır. Sözgelimi, diğer x ij =0 olmak üzere, x 11 =1, x 22 =1, x 33 =1, x 44 =1 bu çözümlerden biridir. Benzer şekilde, x 14 =1, x 21 =1, x 32 =1, x 43 =1 de en iyi çözüm olmaktadır. Görüldüğü gibi modelin birden fazla en iyi çözümü vardır, ancak amaç fonksiyonunun bu çözümlere karşı gelen değerleri aynıdır. Amaç fonksiyonunun yukarıda verilen iki ayrı en iyi çözüme karşı değerleri araştırılırsa, her ikisi için de x 0 =14 olduğu görülür. Örnek 2 : Bir işletmede geliştirilen dört yeni üretim biçiminin, üç kaynak kullanılarak uygulanması düşünülmektedir. Yeni üretim biçimlerinin ilgili kaynakta uygulanmasıyla birim kâr artışları şöyledir. KAYNAKLAR Üretim Biçimleri

25 Yeni üretim biçiminin uygulanmasıyla elde edilecek kârın en büyük değeri araştırılan bu problemde, işlem sayısı iş sayısından küçük olup, birinci tür üretimin üçüncü kaynakta işleme girmesi üç birim zarara neden olurken, dördüncü tür üretimin birinci kaynakta işleme girmesi iki birim zarara neden olur. Ayrıca, ikinci tür üretimin üçüncü işlem noktasında ve üçüncü tür üretimin ikinci işlem noktasında yapımı da mümkün olmamaktadır. Verilen bu problemin çözümü için öncelikle gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Birinci satırdaki öğelerin her birine 3 er birim eklenir, dördüncü satırdaki öğelerin her birine 2 şer birim eklenir, ikinci ve üçüncü satırdaki yapımı mümkün olmayan öğelerin katkısı -10 birim alınır ve bu iki satırdaki öğelerin her birine 10 ar birim eklenirse, aylak işlem noktası 4.işlem olmak üzere, atama tablosu; şeklinde olmaktadır. Atama programları ile bir maksimum problemi, belirli ayarlama işlemleriyle kazanç tablosunun masraf tablosu haline dönüştürülerek çözümlenebilir.

26 Kazanç tablosunun masraf tablosu haline dönüştürülmesi için kazanç tablosunda yer alan en büyük sayı saptanır ve tablonun diğer tüm sayıları en büyük sayıdan çıkarılır. Böylece elde edilen yeni tablo kazanç azalmalarını ifade eder. Kazanç azalmalarının minimum yapılması ise, gerçekte kazancın maksimum yapılması demektir. Bu amaçla, tablonun en büyük katkı göstergesi olan c 33 =18 den, diğer öğeler çıkartılırsa aşağıdaki tablo bulunur Atama tablosunun satırlarına göre bulunan indirgenmiş tablo aşağıdaki gibidir: Bu tabloda sütunlara göre indirgeme işlemi yapılıp, sıfır öğelerine göre dikey ve yatay doğrular çizilirse aşağıdaki tablo bulunur.

27 Bu tabloda bulunan sıfırlar üzerinden geçecek ve en az sayıda, yatay ve düşey çizgiler geçirilerek sıfır değerleri çizilirler. Bu çizgilerin sayısı tablonun satır veya sütun sayısına eşit ise o tablonun sıfırlarının bulundukları yerlerle uygun atamaların yapılması, bizi en elverişli çözüme götüren bir kriter sayılmıştır. Elde edilen indirgenmiş tabloda çizilen doğru sayısı işlem noktası sayısına eşit olduğundan en iyi çözüme ulaşılmıştır. Çözüme, tablonun en az sıfırının bulunduğu satır veya sütuna ilk atamanın yapılması ile başlamak kolaylık getirmektedir. Tablonun her satır ve sütununa bir ve ancak bir atama yapmak üzere, tablo tamamlanarak çözüm bitirilir. Son indirgenmiş tabloya göre bir tek en iyi çözüm olup, diğer tüm i ve j ler için x ij =0 olmak üzere, en iyi çözümü veren karar değişkenleri, x 12 =x 21 =x 33 =x 44 =1 dir. Amaç fonksiyonunun karşı gelen değeri ise, ilk tablodaki değerler ile ; En büyük x 0 =5x1 + 3x1 + 8x1 + 0x1 En büyük x = 16 birim olarak bulunur.

28 3. İKİ KATLI ATAMA PROBLEMİ İki boyutlu atama problemi, m nesneli bir küme ile (örneğin işler), n nesneli bir kümenin (örneğin işçiler) eşleşmesini sağlar. Ek özellik olarak burada her işe atama yapılma zorunluluğu yoktur ve her işçi de kullanılmak zorunda değildir. Bir atama probleminin formülasyonu, a ij ayrıtlarının belirtilmesini gerektirir. Bir a ij ayrıtı,ilk kümeden i nesnesi ile ikinci kümeden j nesnesi arasında bir atama belirtir. Her a ij ayrıtına bir c ij maliyeti karşılık gelir. Problemin genel gösterilimi için alınan herhangi I ve J kümeleri üzerinde bazı tanımlar kullanacağız. I={0,1,,m} ve J={0,1,.,n} olsun. Tanım : A kümesi ; her biri c ij maliyetli ayrıtların bir alt kümesidir. Yani A {(i,j) (i,j) IxJ} Tanım : A(i); kökünü ilk kümedeki i elemanından alan, 2.kümedeki uygun elemanların kümesini gösterir. A(i)={j (i,j) A }

29 Tanım : B(j); sonu ikinci kümedeki j elemanı olan, 1. kümedeki uygun elemanların kümesini gösterir. B(j)={i (i,j) A } i I için 0 A(i) ve j J için 0 B(j) olur. Buradan hareketle A(0)=J ve B(0)=I yazılabilir. Genelleme verilebilir. Örneğin i nesnesi yapabilmek için nesnelerin çoklu atamalarına izin m i 1 kez ve benzer şekilde j nesnesi de n j 1 kez atanabilir. Sonuç olarak atama probleminin modeli aşağıdaki gibidir: c x Z min= ij ( i, j) A ij xij= mi (i=0,1,..,m) j A( i) xij= n j (j=0,1,...,n) i B( j) xij { 0,1} i 0 ve j 0 için; xij {0,1,., m i } j=0 ve i=0,1,.,m için; xij {0,1,., n j } i=0 ve j=0,1,.,n için; xij {0,1,,min{ m 0, n 0 }} i=0 ve j=0 için.

30 1 ve 1 dir. m i n j m i ; 1.kümedeki i nesnesi için, 2.kümedeki 0 elemanından farklı atanabileceği elemanların sayısını belirtir. n j ; 2.kümedeki j nesnesi için, 1.kümedeki 0 elemanından farklı atanabileceği elemanların sayısını belirtir. Tanım : m i 1 ve n j 1 olduğundan m 0 = n j ve n 0 = mi olarak tanımlanır. i I için 0 A( i) ve j J için 0 B( j) özelliği sağlandığından; A(i) ve B(j) nin eleman sayıları, i I için m+ 1 A( i) n j= 1 ve j J için n + 1 B( j) koşullarını sağlar. j m i= 1 i 3.2. Maliyetler: Maliyet hesabı, var olan c ij maliyetleri üzerinden hesaplanacak olan c ij maliyetleri ile yapılır. Bu iki maliyet türü arasındaki ilişki, c ij =c ij - c i0 c 0j + c 00 şeklindedir. Burada c ij maliyetinin tanımından da görüleceği gibi c 0= 0, c = ve c 00= 0 olur. Her bir ayrıt için ayrı ayrı hesaplanacak olan c ij 0 j 0 maliyetleri ile yapılmak istenen, 0 numaralı eleman ile diğer elemanları i karşılaştırmaktır. c ij maliyetinin pozitif olanları çözüm kümesine alınmaz.

31 Çünkü c ij maliyetinin pozitif olması demek, 0 numaralı elemanın aynı işi daha ucuza yaptığı anlamına gelir. Dolayısıyla ilgili ayrıtlar çözüm kümesinden silinirler. verilebilir: 2 boyutlu atama probleminin çözümüne yönelik şöyle bir algoritma A 0: Başla A 1: Z min = cij xij A 2: i = 0,,m için A(i)={ j (i,j) A } leri yaz. j = 0,.,n için B(j)={ i (i,j) A } leri yaz. A 3: i = 1,,m için m i leri bul. j = 1,.,n için n j leri bul. A 4: m 0 = n n j, n 0 = j= 1 m i= 1 m i A 5: xij= m i ( i=0,,m), j A ( i ) xij= n j ( j=0,.,n) i B ( j )

32 A 6: For i : 1 to m For j : 1 to n If c ij > 0 then End. End. c ij =c ij - c i0 c 0j + c 00 A 7: : For i : 1 to m If For j : 1 to n c ij 0 then X ij değişkenlerini S çözüm kümesine at. End. End. A 8: S çözüm kümesindeki X ij leri amaç fonksiyonu Z min de yerine koy. A 9: Z min hesapla. A 10: Bitir. Şimdi iki boyutlu atama problemini bir örnekle açıklayalım: Örnek: I={0,1,2,3,4} ve J={0,1,2,3,4,5} alalım. A={(0,0),(0,1),(0,2),(0,3),(0,4),(0,5),(1,0),(2,0),(3,0),(4,0),(1,3),(1,5),(2,4), (2,5),(3,1),(3,4),(4,1),(4,2)}

33 A(0)=J B(0)= I A(1)={0,3,5} B(1)={0,3,4} A(2)={0,4,5} B(2)={0,4} A(3)={0,1,4} B(3)={0,1} A(4)={0,1,2} B(4)={0,2,3} B(5)={0,1,2} Maliyetleri gösteren tablo ise şu şekilde olsun: c ij Amaç fonksiyonumuz: Z min =10x 00 +8x x 20 +9x 30 +7x x x 02 +6x x 04 +8x 05 +5x 31 +8x x 42 +9x x x x x 25

34 şeklindedir. Bu problemde; m 1 =2 n 1 =2 m 2 =2 n 2 =1 m 3 =2 n 3 =1 m 4 =2 n 4 =2 n 5 =2 m 0 = n 1 + n 2 + n 3 + n 4 + n 5 =8 n 0 = m 1 m 2 m 3 m =8 olur. Buradaki kısıtların denklemleri ise şu şekildedir: X 00 +X 01 +X 02 +X 03 +X 04 +X 05 =m 0 =8 X 00 +X 10 +X 20 +X 30 +X 40 =n 0 =8 X 10 +X 13 +X 15 =m 1 =2 X 01 +X 31 +X 41 =n 1 =2 X 20 +X 24 +X 25 =m 2 =2 X 02 +X 42 =n 2 =1 X 30 +X 31 +X 34 =m 3 =2 X 03 +X 13 =n 3 =1 X 40 +X 41 +X 42 =m 4 =2 X 04 +X 24 +X 34 =n 4 =2 X 05 +X 15 +X 25 =n 5 =2

35 X ij { 0,1} i 0 ve j 0 için X ij { 0,1,2} i=1,2,3,4 ve j=0 için X ij { 0,1,2} X ij {0,1} i=0 ve j=1,4,5 için i=0 ve j=2,3 için X ij { 0,1,2,3,4,5,6,7,8} i=0 ve j=0 için olur. Bu problemi iş-işçi problemi şeklinde düşünürsek, 0.işi herkes yapabiliyor ve 0.işçi her işi yapabiliyor. Yani 0 elemanı her iki kümede de joker eleman olarak düşünülebilir. Çözümlerden biri X 00 =8 alınırsa 0 numaralı elemanı içeren ayrıtların hepsi 0 değerini alır ve diğer kalan ayrıtlara atama yapılır. Bilinen atama problemine döner. Maliyetlerle ilgili olarak, i 0 ve j 0 olmak üzere her ayrıt için ayrı ayrı c ij maliyetini hesaplayacağız ve bunların pozitif olanlarını çözüm kümesinden çıkaracağız. c 13 =c 13 -c 10 -c 03 +c 00 = =5>0 c 15 =c 15 -c 10 -c 05 +c 00 = =7>0 c 24 =c 24 -c 20 -c 04 +c 00 = =3>0 c 25 =c 25 -c 20 -c 05 +c 00 = =2>0

36 c 31=c 31 -c 30 -c 01 +c 00 = =-8<0 c 34 =c 34 -c 30 -c 04 +c 00 = =0 c 41=c 41 -c 40 -c 01 +c 00 = =-3<0 c 42 =c 42 -c 40 -c 02 +c 00 = =0 Görüldüğü gibi sadece c 31 ve c 41 ayrıtlarının yeni maliyeti negatiftir. Yani bu iki ayrıt, aynı işi 0 numaralı elemanın yaptığından daha ucuza yapmaktadırlar ve böylece çözüm kümesine alınırlar. Yeni maliyeti 0 olan c 34 ve c 42 ayrıtları ise aynı işi 0 numaralı eleman ile aynı maliyette yapıyorlar demektir. Böylece çözüm kümesine alınması keyfidir. Sonuç olarak bu problemin çözüm kümesi aşağıdaki gibi oluşur: S={ X 31 =1, X 41 =1, X 10 =2, X 20 =2, X 30 =1, X 40 =1, X 02 =1, X 03 =1, X 04 =2, X 05 =2, X 00 =2 } Bunları Z min de yerine yazarsak ; Z min = Z min = 148 birim bulunur.

37 4. N-KATLI ÇOKLU ATAMA PROBLEMİ N ayrık kümeli, her biri m k elemanlı A k ={0,1,.,m k } ve k K={1,2,.,N} olan bir grafımız olsun. Ayrıtlar kümesi olan A A 1 xa 2 x.a N olacak şekilde belirlenir. Tanım : A kümesindeki bir ayrıt, n boyutlu bir vektör şeklinde tanımlanır. a=(a(1),a(2),.,a(n)) dir. Burada a(k) A k dır. Tanım : a A için, a kl ; a(k)=l ve a(j)=0 (j k) şeklinde tanımlanır. A ayrıtlar kümesi, k=1,..,n ve l=0,1,..m k olmak üzere bütün a kl leri kapsar. Burada dikkat edilmesi gereken a k0 =(0,0,,0) k=1,..,n ve b ka(k) =(0,0,..,a(k),..,0) olduğudur. Tanım : A kl ={a A a(k)=l } şeklinde tanımlanır. k K ve l=1,.,m k için a(k)=l yi sağlayan tüm ayrıtlar bu kümede yer alırlar. k K için A kl nin her bölümüne negatif olmayan bir d kl R değeri verilir. Bu tanımlar altında N-katlı çoklu atama problemi şöyle açıklanabilir: Z min = c a x a

38 xa =d kl a Akl k K ve l A k d kl ; l=1,..,m k için bahsedilen negatif olmayan değerdir. d k0 = N m j d jl +, j= 1( j k ) l= 1, ihmal edilebilir bir pozitif sayıdır. m k d kl = l= 0 m p d pl her k,p K için sağlandığı sürece, problemin bir l= 0 çözümü vardır. Her k K ve l=1,,m k için d kl 1 olduğundan d kl =n kl 1 alınabilir. Ek olarak; sıfırdan farklı en az iki indis içeren her a A değişkenleri, 0-1 değişkeni olarak kabul edilir. Kalan değişkenler, negatif olmayan tamsayı olarak kabul edilirler. Böylece N-katlı çoklu atama probleminin modeli aşağıdaki gibi olur: Z min = c a x a a A x a = n kl a A k l k K ve l A k için; x a { 0,1} ; sıfırdan farklı en az iki indis içeren tüm değişkenler için; x a { 0,1,.,n k l kl } x 0 Min { n 10,,n N0 }

39 Burada, n k0 = N m j n jl + olup,(j k) j= 1 l= 1, genelde sıfır alınan ihmal edilebilir bir sayıdır. Benzer şekilde yine m m k p n k l = n p l sağlandığı sürece problemin bir çözümü vardır. l= 0 l= Maliyetler: Bu problemin maliyet hesaplaması şu şekilde yapılıyor: c = c c + ( N 1) c a a b ka ( k ) 0 Burada c olur. (Yani c 0= c 0 = 0 olmasına b = c ( ) ( ) 0 0 ka k a k = i j karşılık gelmektedir.) c = c c + ( N 1) c > 0 ı sağlayan ayrıtlar problemin a a b ka ( k ) 0 çözümünden silinirler. Çünkü k=1,,n için x b ka ( k ) =1 almak daha ucuzdur. (0 numaralı merkez ile yapılan işi karşılaştırılıp, ucuz olan çözüm kümesine seçilir.) N katlı çoklu atama probleminin çözümü için şöyle bir algoritma verilebilir:

40 A 0: Başla A 1: Z min = c a x a A 2: k=1,..,n ve l= 0,1,..,m k için a kl leri yaz. A 3: k=1,.,n ve l= 1,..,m k için A kl kümesinin elemanlarını yaz. her biri için d kl leri belirle. A 4: x a = d kl a A k l k K, l A k kısıt denklemlerini oluştur. A 5: m m k p d kl= d p l k,p K için sağlanırsa; A 6 ya git. l= 0 l= 0 sağlanmazsa A 10 a git. A 6: c = c c + ( N 1) c a a b k a ( k ) 0 A 7: For k: 1 to N If End. for l: 0 to m k c a > 0 then x a çözüm kümesinden silinir. end. A 8: Çözüm kümesinde kalan değişkenlerin değerlerini Z min de yerine yaz.

41 A 9: Z min i hesapla. A 10: Bitir. Şimdi N=3 alarak N katlı çoklu atama problemini bir örnekle açıklayalım: Örnek: Aşağıda verilen kümelerde; ayrık 3 kümenin eleman numaraları verilmiştir.bütün kümelerdeki tüm elemanlar ile iş yapılması istendiğine göre yapılacak iş minimum maliyetle nasıl yapılır? A={0,1,2} B={0,1,2,3} C={0,1,2,3,4} A ayrıtlar kümesi ise şu şekilde olsun: A={(0,0,0),(0,0,2),(1,0,0),(2,0,0),(0,1,0),(0,3,0),(0,2,0),(0,0,3),(0,0,4),(0,0,1), (1,1,0),(2,0,4),(2,2,3),(1,3,4)} Bu ayrıtlara karşı gelen c maliyetleri ise sırasıyla şu şekilde olsun: C a ={ 1, 4, 2, 4, 2, 6, 4, 6, 8, 2, 4, 12, 14, 16 } Bu ayrıtlar ve maliyetler altında Z min amaç fonksiyonu şu şekilde oluşur: Z min =1.X X X X X X X X X X X X X X 134

42 a kl tanımında; a(k)=l ve a(j)=0 (j k) idi. Bu problemdeki a kl ayrıtları şunlardır: (0,0,0),(0,0,2),(1,0,0),(2,0,0),(0,1,0),(0,3,0),(0,2,0),(0,0,3),(0,0,4),(0,0,1) dir. A kl şeklinde tanımlanan kümenin ayrıtları ise şu şekildedir: A kl ={ a A a(k)=l } idi. A 11 ={ a A a(1)=1 } = {(1,1,0),(1,3,4),(1,0,0)} d 11 = 3 A 12 ={ a A a(1)=2 } = {(2,0,0),(2,0,4),(2,2,3)} d 12 = 3 A 21 ={ a A a(2)=1 } = {(0,1,0),(1,1,0)} d 21 = 2 A 22 ={ a A a(2)=2 } = {(2,2,3),(0,2,0)} d 22 = 2 A 23 ={ a A a(2)=3 } = {(0,3,0),(1,3,4)} d 23 = 2 A 31 ={ a A a(3)=1 } = {(0,0,1)} d 31 = 1 A 32 ={ a A a(3)=2 } = {(0,0,2)} d 32 = 1 A 33 ={ a A a(3)=3 } = {(0,0,3),(2,2,3)} d 33 = 2 A 34 ={ a A a(3)=4 } = {(0,0,4),(1,3,4)} d 34 = 2 d kl ; l=1,.,m k için negatif olmayan talep değerleridir. Z min amaç fonksiyonu altında taleplerle ilgili kısıt denklemleri şöyle oluşur: xa= d kl idi. Buradan ; a Akl

43 X 110 +X 134 +X 100 = 3 X 200 +X 204 +X 223 = 3 X 010 +X 110 = 2 X 223 +X 020 = 2 X 030 +X 134 = 2 X 001 = 1 X 002 = 1 X 003 +X 223 = 2 X 004 +X 134 = 2 d k0 = N m j d jl + (j k), ihmal edilebilir bir pozitif sayıdır. j= 1 l= 1 3 m j Yani d 10 = d jl = d 21 +d 22 +d 23 +d 31 +d 32 +d 33 +d 34 = 12 j= 2 l= 1 Benzer şekilde d 20 =d 11 +d 12 +d 31 +d 32 +d 33 +d 34 = 12 d 30 =d 11 +d 12 +d 21 +d 22 +d 23 = 12 bulunur. m m l kl= d p l her k,p K için sağlandığından bu problemin bir l= 0 l= 0 k d çözümü vardır. k K ve l=1,.,m k için d kl 1 olduğundan d kl =n kl 1 alınabilir.

44 Ek olarak; sıfırdan farklı en az iki indis içeren a A değişkenleri, 0-1 değişkeni olarak kabul edilir.kalan değişkenler, negatif olmayan tamsayı olarak kabul edilirler. Böylece problem; 2 boyutlu atama problemi haline döner. Bu problemin modeli aşağıdaki gibi olur: Z min =1.X X X X X X X X X X X X X X 134 X 204, X 110, X 223, X 134 { 0,1 } X 100, X 200 { 0,1,2,3 } X 010, X 020, X 030 { 0,1,2 } X 001, X 002 { 0,1 } X 003, X 004 { 0,1,2 } X 000 Min{n 10,n 20,n 30 }={ 0,1,,12 } n k0 = 3 m j n jl + (j k), ihmal edilebilir bir pozitif sayıdır. j= 1 l= 1 n 10 =n 20 =n 30 = 12 bulunur. Maliyetler: Maliyetler için iki boyutlu atama probleminden farklı bir maliyet hesaplaması ekleniyor. c = c c + ( N 1) c a a b ka ( k ) 0

45 şeklinde yapılan bu maliyet hesaplamasında c = c = c olur. bka ( k ) ka( k ) a( k ) Kalan diğer ayrıtlar için verilen yeni maliyet hesaplaması uygulandığında ; c = c ( c + c + c ) + 2c = 4 (2+2+1) +2= 1 (1,1,0 ) (1,1,0 ) (1,0,0 ) ( 0,1,0 ) (0,0,0 ) ( 0,0,0 ) c = c ( c + c + c ) + 2c = 12 (4+1+8)+2= 1 (2,0,4) (2,0,4) (2,0,0) (0,0,0) (0,0,4) (0,0,0) c = c ( c + c + c ) + 2c = 14 (4+4+6)+2= 2 (2,2,3) (2,2,3) (2,0,0) (0,2,0) (0,0,3) (0,0,0) c = c ( c + c + c ) + 2c = 16 (2+6+8)+2= 2 (1,3,4 ) (1,3,4 ) (1,0,0) (0,3,0 ) ( 0,0,4) ( 0,0,0) Buradan görüldüğü gibi, c (1,1,0), c (2,0,4), c (2,2,3), c (1,3,4) ayrıtlarının yeni maliyet hesapları pozitif olduğundan çözüm kümesinden silinirler. Çünkü 0 numaralı elemanlar ile yapılan iş daha ucuza yapılmaktadır. Çözüm olarak; S={X 100 =3, X 200 =3, X 010 =2, X 020 =2, X 030 =2, X 001 =1, X 002 =1, X 003 =2, X 004 =2 } alınmalıdır. Böylece amaç fonksiyonunda yerine yazarsak; Z min = Z min = 76 bulunur.

46 5. SONUÇ Sonuç olarak, toplamda minimum maliyeti sağlayacak şekilde uygun elemanlar seçilerek, birebir eşlemenin dışında iki yada daha çok sayıda küme üzerinden atama yapabilmek te mümkündür. Bu atamanın yapılabilmesinde her kümede bulunan joker elemanların katkısı büyüktür. Bunlar sayesinde yapılması istenen iş, kümelerdeki tüm elemanların kullanılmasına gerek kalmayacak şekilde yapılabilir.

47 KAYNAKLAR DİZİNİ Bakır M.A., Altunkaynak B., 2003, Tamsayılı Programlama, Ankara, Nobel Yayın Dağıtım Bakoğlu H., 1982, Doğrusal Programlama, İzmir, Ege Üniversitesi BasımEvi Christofides N., 1986, Graph Theory An Algoritmic Approach, London, Academic Press Inc Kara İ., 1991, Doğrusal Programlama, Eskişehir, Bilim Teknik Yayınevi Öner A., Ülengin F., 2003, Atama Problemi İçin Yeni Bir Çözüm Yaklaşımı, İtüdergisi/d-Mühendislik Serisi, Cilt:2 Sayı:1, sf Poore A.B., Gadaleta S., 2005, Some Assignment Problems Arising From Multiple Target Tracknig, Elsevier B.V

48 ÖZGEÇMİŞ 1983 yılında İzmir in Konak ilçesinde doğdu. İlkokulu Manisa Gazi İlkokulu nda tamamladıktan sonra Anadolu Liseleri sınavında başarılı olarak, Manisa Dündar Çiloğlu Anadolu Lisesi ni kazandı. Ortaokul ve lise öğrenimini burada tamamladıktan sonra 2001 yılında Ege Üniversitesi Matematik Bölümünü kazandı yılında Uygulamalı Bilim Dalı ağırlıklı Matematikçi ünvanını alarak mezun oldu. Aynı yıl yine Ege Üniversitesi Matematik Bölümünde yüksek lisans eğitimine başladı.

ATAMA (TAHSİS) MODELİ

ATAMA (TAHSİS) MODELİ ATAMA (TAHSİS) MODELİ ATAMA (TAHSİS) MODELİ Doğrusal programlamada kullanılan bir başka hesaplama yöntemidir. Atama problemleri, doğrusal programlama (simpleks yöntem) veya transport probleminin çözüm

Detaylı

ULAŞTIRMA MODELİ VE ÇEŞİTLİ ULAŞTIRMA MODELLERİ

ULAŞTIRMA MODELİ VE ÇEŞİTLİ ULAŞTIRMA MODELLERİ ULAŞTIRMA MODELİ VE ÇEŞİTLİ ULAŞTIRMA MODELLERİ Özlem AYDIN Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ULAŞTIRMA MODELİNİN TANIMI Ulaştırma modeli, doğrusal programlama probleminin özel bir şeklidir.

Detaylı

Genel Graf Üzerinde Mutlak 1-merkez

Genel Graf Üzerinde Mutlak 1-merkez Genel Graf Üzerinde Mutlak 1-merkez Çözüm yöntemine geçmeden önce bazı tanımlara ihtiyaç vardır. Dikkate alınan G grafındaki düğümleri 1 den n e kadar numaralandırın. Uzunluğu a(i, j)>0 olarak verilen

Detaylı

Her bir polis devriyesi ancak bir çağrıyı cevaplayabilir. Bir çağrıya en fazla bir devriye atanabilir.

Her bir polis devriyesi ancak bir çağrıyı cevaplayabilir. Bir çağrıya en fazla bir devriye atanabilir. 7. Atama Modelleri: Atama modelleri belli işlerin veya görevlerin belli kişi veya kurumlara atanması ile alakalıdır. Doğrusal programlama modellerinin bir türüdür ve yapı itibariyle ulaştırma modellerine

Detaylı

ULAŞTIRMA MODELİ VE ÇEŞİTLİ ULAŞTIRMA MODELLERİ

ULAŞTIRMA MODELİ VE ÇEŞİTLİ ULAŞTIRMA MODELLERİ ULAŞTIRMA MODELİ VE ÇEŞİTLİ ULAŞTIRMA MODELLERİ Özlem AYDIN Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ULAŞTıRMA MODELININ TANıMı Ulaştırma modeli, doğrusal programlama probleminin özel bir şeklidir.

Detaylı

KISITLI OPTİMİZASYON

KISITLI OPTİMİZASYON KISITLI OPTİMİZASYON SİMPLEKS YÖNTEMİ Simpleks Yöntemi Simpleks yöntemi iteratif bir prosedürü gerektirir. Bu iterasyonlar ile gerçekçi çözümlerin olduğu bölgenin (S) bir köşesinden başlayarak amaç fonksiyonunun

Detaylı

Simpleks Yönteminde Kullanılan İlave Değişkenler (Eşitliğin yönüne göre):

Simpleks Yönteminde Kullanılan İlave Değişkenler (Eşitliğin yönüne göre): DP SİMPLEKS ÇÖZÜM Simpleks Yöntemi, amaç fonksiyonunu en büyük (maksimum) veya en küçük (minimum) yapacak en iyi çözüme adım adım yaklaşan bir algoritma (hesaplama yöntemi) dir. Bu nedenle, probleme bir

Detaylı

a2 b3 cij: birim başına ulaşım maliyeti xij: taşıma miktarı

a2 b3 cij: birim başına ulaşım maliyeti xij: taşıma miktarı Ulaştırma Modelleri Ulaştırma modeli Ulaştırma modeli doğrusal programlama modellerinin özel bir türüdür. Modelin amacı bir işletmenin belirli kapasitedeki üretim merkezlerinden, belirli talebi olan tüketim

Detaylı

KONU 4: DOĞRUSAL PROGRAMLAMA MODELİ İÇİN ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ I

KONU 4: DOĞRUSAL PROGRAMLAMA MODELİ İÇİN ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ I KONU 4: DOĞRUSAL PROGRAMLAMA MODELİ İÇİN ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ I 4.1. Dışbükeylik ve Uç Nokta Bir d.p.p. de model kısıtlarını aynı anda sağlayan X X X karar değişkenleri... n vektörüne çözüm denir. Eğer bu

Detaylı

Bir Doğrusal Programlama Modelinin Genel Yapısı

Bir Doğrusal Programlama Modelinin Genel Yapısı Bir Doğrusal Programlama Modelinin Genel Yapısı Amaç Fonksiyonu Kısıtlar M i 1 N Z j 1 N j 1 a C j x j ij x j B i Karar Değişkenleri x j Pozitiflik Koşulu x j >= 0 Bu formülde kullanılan matematik notasyonların

Detaylı

3.2. DP Modellerinin Simpleks Yöntem ile Çözümü Primal Simpleks Yöntem

3.2. DP Modellerinin Simpleks Yöntem ile Çözümü Primal Simpleks Yöntem 3.2. DP Modellerinin Simpleks Yöntem ile Çözümü 3.2.1. Primal Simpleks Yöntem Grafik çözüm yönteminde gördüğümüz gibi optimal çözüm noktası, her zaman uygun çözüm alanının bir köşe noktası ya da uç noktası

Detaylı

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - I

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - I YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - I 1/71 İçerik n Bulunması Kuzey-Batı Köşe Yöntemi En Küçük Maliyetli Göze Yöntemi Sıra / Sütun En Küçüğü Yöntemi Vogel Yaklaşım Metodu (VAM) Optimum Çözümün Bulunması Atlama Taşı

Detaylı

EM302 Yöneylem Araştırması 2. Dr. Özgür Kabak

EM302 Yöneylem Araştırması 2. Dr. Özgür Kabak EM302 Yöneylem Araştırması 2 Dr. Özgür Kabak GAMS Giriş GAMS (The General Algebraic Modeling System) matematiksel proglamlama ve optimizasyon için tasarlanan yüksek seviyeli bir dildir. Giriş dosyası:

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

DOĞRUSAL PROGRAMLAMANIN ÖZEL TÜRLERİ

DOĞRUSAL PROGRAMLAMANIN ÖZEL TÜRLERİ DOĞRUSAL PROGRAMLAMANIN ÖZEL TÜRLERİ TRANSPORTASYON (TAŞIMA, ULAŞTIRMA) TRANSİT TAŞIMA (TRANSSHIPMENT) ATAMA (TAHSİS) TRANSPORTASYON (TAŞIMA) (ULAŞTIRMA) TRANSPORTASYON Malların birden fazla üretim (kaynak,

Detaylı

Lineer Cebir. Doç. Dr. Niyazi ŞAHİN TOBB. İçerik: 1.1. Lineer Denklemlerin Tanımı 1.2. Lineer Denklem Sistemleri 1.3. Matrisler

Lineer Cebir. Doç. Dr. Niyazi ŞAHİN TOBB. İçerik: 1.1. Lineer Denklemlerin Tanımı 1.2. Lineer Denklem Sistemleri 1.3. Matrisler Lineer Cebir Doç. Dr. Niyazi ŞAHİN TOBB İçerik: 1.1. Lineer Denklemlerin Tanımı 1.2. Lineer Denklem Sistemleri 1.3. Matrisler Bölüm 1 - Lineer Eşitlikler 1.1. Lineer Eşitliklerin Tanımı x 1, x 2,..., x

Detaylı

EM302 Yöneylem Araştırması 2. Dr. Özgür Kabak

EM302 Yöneylem Araştırması 2. Dr. Özgür Kabak EM302 Yöneylem Araştırması 2 Dr. Özgür Kabak TP Çözümü TP problemlerinin çözümü için başlıca iki yaklaşım vardır kesme düzlemleri (cutting planes) dal sınır (branch and bound) tüm yaklaşımlar tekrarlı

Detaylı

MAK 210 SAYISAL ANALİZ

MAK 210 SAYISAL ANALİZ MAK 210 SAYISAL ANALİZ BÖLÜM 5- SONLU FARKLAR VE İNTERPOLASYON TEKNİKLERİ Doç. Dr. Ali Rıza YILDIZ MAK 210 - Sayısal Analiz 1 İNTERPOLASYON Tablo halinde verilen hassas sayısal değerler veya ayrık noktalardan

Detaylı

DOĞRUSAL OLMAYAN PROGRAMLAMA -I-

DOĞRUSAL OLMAYAN PROGRAMLAMA -I- DOĞRUSAL OLMAYAN PROGRAMLAMA -I- Dışbükeylik / İçbükeylik Hazırlayan Doç. Dr. Nil ARAS Anadolu Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü İST38 Yöneylem Araştırması Dersi 0-0 Öğretim Yılı Doğrusal olmayan

Detaylı

VEKTÖR UZAYLARI 1.GİRİŞ

VEKTÖR UZAYLARI 1.GİRİŞ 1.GİRİŞ Bu bölüm lineer cebirin temelindeki cebirsel yapıya, sonlu boyutlu vektör uzayına giriş yapmaktadır. Bir vektör uzayının tanımı, elemanları skalar olarak adlandırılan herhangi bir cisim içerir.

Detaylı

8.Konu Vektör uzayları, Alt Uzaylar

8.Konu Vektör uzayları, Alt Uzaylar 8.Konu Vektör uzayları, Alt Uzaylar 8.1. Düzlemde vektörler Düzlemdeki her noktası ile reel sayılardan oluşan ikilisini eşleştirebiliriz. Buna P noktanın koordinatları denir. y-ekseni P x y O dan P ye

Detaylı

ii) S 2LW 2WH 2LW 2WH S 2WH 2LW S 3( x 1) 5( x 2) 5 3x 3 5x x Maliye Bölümü EKON 103 Matematik I / Mart 2018 Proje 2 CEVAPLAR C.1) C.

ii) S 2LW 2WH 2LW 2WH S 2WH 2LW S 3( x 1) 5( x 2) 5 3x 3 5x x Maliye Bölümü EKON 103 Matematik I / Mart 2018 Proje 2 CEVAPLAR C.1) C. C.1) x1 x 1 4 4( x1) x 6 4x 4 x 6 x 46 x Maliye Bölümü EKON 10 Matematik I / Mart 018 Proje CEVAPLAR C.) i) S LW WH LW WH S LW WH S W W W S L H W ii) S LW WH WH LW S WH LW S W W W S H L W C.) ( x1) 5(

Detaylı

EŞİTLİK KISITLI TÜREVLİ YÖNTEMLER

EŞİTLİK KISITLI TÜREVLİ YÖNTEMLER EŞİTLİK KISITLI TÜREVLİ YÖNTEMLER LAGRANGE YÖNTEMİ Bu metodu incelemek için Amaç fonksiyonu Min.z= f(x) Kısıtı g(x)=0 olan problemde değişkenler ve kısıtlar genel olarak şeklinde gösterilir. fonksiyonlarının

Detaylı

doğrusal programlama DOĞRUSAL PROGRAMLAMA (GENEL)

doğrusal programlama DOĞRUSAL PROGRAMLAMA (GENEL) DOĞRUSAL PROGRAMLAMA (GENEL) Belirli bir amacın gerçekleşmesini etkileyen bazı kısıtlayıcı koşulların ve bu kısıtlayıcı koşulların doğrusal eşitlik ya da eşitsizlik biçiminde verilmesi durumunda amaca

Detaylı

Yöneylem Araştırması II

Yöneylem Araştırması II Yöneylem Araştırması II Öğr. Gör. Dr. Hakan ÇERÇİOĞLU cercioglu@gazi.edu.tr BÖLÜM I: Doğrusal Programlama Tekrarı Doğrusal Programlama Tanımı Doğrusal Programlama Varsayımları Grafik Çözüm Metodu Simpleks

Detaylı

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - III

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - III YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - III Prof. Dr. Cemalettin KUBAT Yrd. Doç. Dr. Özer UYGUN İçerik Bu bölümde eşitsizlik kısıtlarına bağlı bir doğrusal olmayan kısıta sahip problemin belirlenen stasyoner noktaları

Detaylı

A GRUBU Noktaları adlandırılmış K 6 tam çizgesinin tam olarak 3 noktalı kaç tane alt çizgesi vardır? A) 9 B) 20 C) 24 D) 60 E) 160

A GRUBU Noktaları adlandırılmış K 6 tam çizgesinin tam olarak 3 noktalı kaç tane alt çizgesi vardır? A) 9 B) 20 C) 24 D) 60 E) 160 A GRUBU.. Numarası :............................................. Adı Soyadı :............................................. SINAV YÖNERGESİ İşaretlemelerinizde kurşun kalem kullanınız. Soru ve cevap kağıtlarına

Detaylı

Macar Algoritmasının Sıfırları Kapatma Alt Yordamı Üzerine On a Subroutine for Covering Zeros in Hungarian Algorithm

Macar Algoritmasının Sıfırları Kapatma Alt Yordamı Üzerine On a Subroutine for Covering Zeros in Hungarian Algorithm Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi Cilt 18, Sayı, 01, Sayfa 85-94 Macar Algoritmasının Sıfırları Kapatma Alt Yordamı Üzerine On a Subroutine for Covering Zeros in Hungarian Algorithm

Detaylı

SİMPLEKS ALGORİTMASI Yapay değişken kullanımı

SİMPLEKS ALGORİTMASI Yapay değişken kullanımı Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı ENM53 Doğrusal Programlamada İleri Teknikler SİMPLEKS ALGORİTMASI Yapay değişken kullanımı Hazırlayan: Doç. Dr. Nil ARAS, 6 AÇIKLAMA Bu sununun

Detaylı

İkinci dersin notlarında yer alan Gepetto Marangozhanesi örneğini hatırlayınız.

İkinci dersin notlarında yer alan Gepetto Marangozhanesi örneğini hatırlayınız. ISLE 403 YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI DERS 3 NOTLAR DP Modellerinin Standart Biçimde Gösterimi: İkinci dersin notlarında yer alan Gepetto Marangozhanesi örneğini hatırlayınız. Gepetto Marangozhanesi için DP modeli

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ FİBONACCİ DİZİLERİ YARDIMIYLA DEĞERİNİ HESAPLAYAN BİR FORMÜL

ÖZEL EGE LİSESİ FİBONACCİ DİZİLERİ YARDIMIYLA DEĞERİNİ HESAPLAYAN BİR FORMÜL ÖZEL EGE LİSESİ FİBONACCİ DİZİLERİ YARDIMIYLA DEĞERİNİ HESAPLAYAN BİR FORMÜL HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: Tilbe GÖKÇEL DANIŞMAN ÖĞRETMEN: Emel ERGÖNÜL İZMİR 2013 İÇİNDEKİLER 1. PROJENİN AMACI... 3 2. GİRİŞ... 3

Detaylı

KONU 8: SİMPLEKS TABLODA KARŞILAŞILAN BAZI DURUMLAR - II 8.1. İki Evreli Yöntem Standart biçime dönüştürülmüş min /max Z cx (8.1)

KONU 8: SİMPLEKS TABLODA KARŞILAŞILAN BAZI DURUMLAR - II 8.1. İki Evreli Yöntem Standart biçime dönüştürülmüş min /max Z cx (8.1) KONU 8: SİMPLEKS ABLODA KARŞILAŞILAN BAZI DURUMLAR - II 8.. İki Evreli Yöntem Standart biçime dönüştürülmüş min /max Z cx AX b X (8.) biçiminde tanımlı d.p.p. nin en ii çözüm değerinin elde edilmesinde,

Detaylı

BÖLÜM III: Şebeke Modelleri. Şebeke Kavramları. Şebeke Kavramları. Şebeke Kavramları. Yönlü Şebeke (Directed Network) Dal / ok

BÖLÜM III: Şebeke Modelleri. Şebeke Kavramları. Şebeke Kavramları. Şebeke Kavramları. Yönlü Şebeke (Directed Network) Dal / ok 8.0.0 Şebeke Kavramları BÖLÜM III: Şebeke Modelleri Şebeke (Network) Sonlu sayıdaki düğümler kümesiyle, bunlarla bağlantılı oklar (veya dallar) kümesinin oluşturduğu yapı şeklinde tanımlanabilir ve (N,A)

Detaylı

Zeki Optimizasyon Teknikleri

Zeki Optimizasyon Teknikleri Zeki Optimizasyon Teknikleri Ara sınav - 25% Ödev (Haftalık) - 10% Ödev Sunumu (Haftalık) - 5% Final (Proje Sunumu) - 60% - Dönem sonuna kadar bir optimizasyon tekniğiyle uygulama geliştirilecek (Örn:

Detaylı

Atatürk Anadolu. Temel Kavramlar Üzerine Kısa Çalışmalar

Atatürk Anadolu. Temel Kavramlar Üzerine Kısa Çalışmalar Atatürk Anadolu Lisesi M A T E M A T İ K Temel Kavramlar Üzerine Kısa Çalışmalar KONYA \ SELÇUKLU 01 MATEMATİK 1. TEMEL KAVRAMLAR 1.1. RAKAM Sayıların yazılmasında kullanılan sembollere rakam denir. Onluk

Detaylı

18.034 İleri Diferansiyel Denklemler

18.034 İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

BÖLÜM 1: MADDESEL NOKTANIN KİNEMATİĞİ

BÖLÜM 1: MADDESEL NOKTANIN KİNEMATİĞİ BÖLÜM 1: MADDESEL NOKTANIN KİNEMATİĞİ 1.1. Giriş Kinematik, daha öncede vurgulandığı üzere, harekete sebep olan veya hareketin bir sonucu olarak ortaya çıkan kuvvetleri dikkate almadan cisimlerin hareketini

Detaylı

Bu bölümde; Çok ölçütlü karar verme yöntemlerinden biri olan TOPSİS yöntemi anlatılacaktır.

Bu bölümde; Çok ölçütlü karar verme yöntemlerinden biri olan TOPSİS yöntemi anlatılacaktır. ÇOK ÖLÇÜTLÜ KARAR VERME TOPSIS (Technique For Order Preference By Similarity To Ideal Solution) PROF. DR. İBRAHİM ÇİL 1 Bu bölümde; Çok ölçütlü karar verme yöntemlerinden biri olan TOPSİS yöntemi anlatılacaktır.

Detaylı

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - III

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - III YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - III Prof. Dr. Cemalettin KUBAT Yrd. Doç. Dr. Özer UYGUN İçerik Quadratic Programming Bir karesel programlama modeli aşağıdaki gibi tanımlanır. Amaç fonksiyonu: Maks.(veya Min.) z

Detaylı

HESSİEN MATRİS QUADRATİK FORM MUTLAK ve BÖLGESEL MAKS-MİN NOKTALAR

HESSİEN MATRİS QUADRATİK FORM MUTLAK ve BÖLGESEL MAKS-MİN NOKTALAR HESSİEN MATRİS QUADRATİK FORM MUTLAK ve BÖLGESEL MAKS-MİN NOKTALAR Kısıtlı ve kısıtsız fonksiyonlar için maksimum veya minimum (ekstremum) noktalarının belirlenmesinde diferansiyel hesabı kullanarak çeşitli

Detaylı

Rakam : Sayıları yazmaya yarayan sembollere rakam denir.

Rakam : Sayıları yazmaya yarayan sembollere rakam denir. A. SAYILAR Rakam : Sayıları yazmaya yarayan sembollere rakam denir. Sayı : Rakamların çokluk belirten ifadesine sayı denir.abc sayısı a, b, c rakamlarından oluşmuştur.! Her rakam bir sayıdır. Fakat bazı

Detaylı

ÜNİTE. MATEMATİK-1 Doç.Dr.Erdal KARADUMAN İÇİNDEKİLER HEDEFLER ÖZDEŞLİKLER, DENKLEMLER VE EŞİTSİZLİKLER

ÜNİTE. MATEMATİK-1 Doç.Dr.Erdal KARADUMAN İÇİNDEKİLER HEDEFLER ÖZDEŞLİKLER, DENKLEMLER VE EŞİTSİZLİKLER HEDEFLER İÇİNDEKİLER ÖZDEŞLİKLER, DENKLEMLER VE EŞİTSİZLİKLER Özdeşlikler Birinci Dereceden Bir Bilinmeyenli Denklemler İkinci Dereceden Bir Bilinmeyenli Denklemler Yüksek Dereceden Denklemler Eşitsizlikler

Detaylı

Algoritmalar ve Karmaşıklık

Algoritmalar ve Karmaşıklık Algoritmalar ve Karmaşıklık Ders 11 Algoritma Ayrık matematikte karşılaşılan bir çok problem sınıfı mevcuttur. Örneğin, verilen tamsayı grubu içindeki en büyük olanının bulunması, verilen bir kümenin bütün

Detaylı

SAYILAR DOĞAL VE TAM SAYILAR

SAYILAR DOĞAL VE TAM SAYILAR 1 SAYILAR DOĞAL VE TAM SAYILAR RAKAM: Sayıları ifade etmek için kullandığımız 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 sembollerinden her birine rakam denir. Soru: a ve b farklı rakamlar olmak üzere a + b nin alabileceği

Detaylı

Zeki Optimizasyon Teknikleri

Zeki Optimizasyon Teknikleri Zeki Optimizasyon Teknikleri Tabu Arama (Tabu Search) Doç.Dr. M. Ali Akcayol Tabu Arama 1986 yılında Glover tarafından geliştirilmiştir. Lokal minimum u elimine edebilir ve global minimum u bulur. Değerlendirme

Detaylı

1 Vektör Uzayları 2. Lineer Cebir. David Pierce. Matematik Bölümü, MSGSÜ mat.msgsu.edu.tr/~dpierce/

1 Vektör Uzayları 2. Lineer Cebir. David Pierce. Matematik Bölümü, MSGSÜ mat.msgsu.edu.tr/~dpierce/ Vektör Uzayları Lineer Cebir David Pierce 5 Mayıs 2017 Matematik Bölümü, MSGSÜ dpierce@msgsu.edu.tr mat.msgsu.edu.tr/~dpierce/ Bu notlarda, alıştırma olarak her teorem, sonuç, ve örnek kanıtlanabilir;

Detaylı

Matris Cebiriyle Çoklu Regresyon Modeli

Matris Cebiriyle Çoklu Regresyon Modeli Matris Cebiriyle Çoklu Regresyon Modeli Hüseyin Taştan Mart 00 Klasik Regresyon Modeli k açıklayıcı değişkenden oluşan regresyon modelini her gözlem i için aşağıdaki gibi yazabiliriz: y i β + β x i + β

Detaylı

Bu kısımda işlem adı verilen özel bir fonksiyon çeşidini ve işlemlerin önemli özelliklerini inceleyeceğiz.

Bu kısımda işlem adı verilen özel bir fonksiyon çeşidini ve işlemlerin önemli özelliklerini inceleyeceğiz. Bölüm 3 Gruplar Bu bölümde ilk olarak bir küme üzerinde tanımlı işlem kavramını ele alıp işlemlerin bazı özelliklerini inceleyeceğiz. Daha sonra kümeler ve üzerinde tanımlı işlemlerden oluşan cebirsel

Detaylı

Örnek...3 : Aşağıdaki ifadelerden hangileri bir dizinin genel terim i olabilir?

Örnek...3 : Aşağıdaki ifadelerden hangileri bir dizinin genel terim i olabilir? DİZİLER Tanım kümesi pozitif tam sayılar kümesi olan her fonksiyona dizi denir. Örneğin f : Z + R, f (n )=n 2 ifadesi bir dizi belirtir. Diziler, değer kümelerine göre adlandırı - lırlar. Dizinin değer

Detaylı

ÖZDEĞERLER- ÖZVEKTÖRLER

ÖZDEĞERLER- ÖZVEKTÖRLER ÖZDEĞERLER- ÖZVEKTÖRLER GİRİŞ Özdeğerler, bir matrisin orijinal yapısını görmek için kullanılan alternatif bir yoldur. Özdeğer kavramını açıklamak için öncelikle özvektör kavramı ele alınsın. Bazı vektörler

Detaylı

köşe (vertex) kenar (edg d e)

köşe (vertex) kenar (edg d e) BÖLÜM 7 köşe (vertex) kenar (edge) Esk den Ank ya bir yol (path) Tanım 7.1.1: Bir G çizgesi (ya da yönsüz çizgesi) köşelerden oluşan bir V kümesinden ve kenarlardan oluşan bir E kümesinden oluşur. Herbir

Detaylı

2. Aşağıdaki pseudocode ile verilen satırlar işletilirse, cnt isimli değişkenin son değeri ne olur?

2. Aşağıdaki pseudocode ile verilen satırlar işletilirse, cnt isimli değişkenin son değeri ne olur? Numarası : Adı Soyadı : SINAV YÖNERGESİ İşaretlemelerinizde kurşun kalem kullanınız. Soru ve cevap kağıtlarına numaranızı ve isminizi mürekkepli kalem ile yazınız. Sınavın ilk 30 dakikasında sınıftan çıkılmayacaktır.

Detaylı

1. GRUPLAR. c (Birleşme özelliği) sağlanır. 2) a G için a e e a a olacak şekilde e G (e ye birim eleman denir) vardır.

1. GRUPLAR. c (Birleşme özelliği) sağlanır. 2) a G için a e e a a olacak şekilde e G (e ye birim eleman denir) vardır. 1. GRUPLAR Tanım 1.1. G boş olmayan bir küme ve, G de bir ikili işlem olsun. (G yapısına aşağıdaki aksiyomları sağlıyorsa bir grup denir., ) cebirsel 1) a b cg,, için a( bc) ( ab) c (Birleşme özelliği)

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 10 Eylemsizlik Momentleri Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R. C.Hibbeler, S. C. Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 10. Eylemsizlik Momentleri

Detaylı

1. Fonksiyonlar Artan, Azalan ve Sabit Fonksiyon Alıştırmalar Çift ve Tek Fonksiyon

1. Fonksiyonlar Artan, Azalan ve Sabit Fonksiyon Alıştırmalar Çift ve Tek Fonksiyon İçindekiler Cebir 1. Fonksiyonlar....... 1.1 Fonksiyonların Tanım, Değer ve Görüntü Kümesi...... 1.1.1 Fonksiyon.. 1.1. Görüntü Kümesi... 1.1.3 Eşit Fonksiyonlar. 1.1.4 Fonksiyonun Gösterimi. 1.1.4.1 Liste

Detaylı

13.Konu Reel sayılar

13.Konu Reel sayılar 13.Konu Reel sayılar 1. Temel dizi 2. Temel dizilerde toplama ve çarpma 3. Reel sayılar kümesi 4. Reel sayılar kümesinde toplama ve çarpma 5. Reel sayılar kümesinde sıralama 6. Reel sayılar kümesinin tamlık

Detaylı

Graf Veri Modeli. Düğümler kümesi. Kenarlar kümesi

Graf Veri Modeli. Düğümler kümesi. Kenarlar kümesi Graf Veri Modeli Graf, bir olay veya ifadenin düğüm ve çizgiler kullanılarak gösterilme şeklidir. Fizik, Kimya gibi temel bilimlerde ve mühendislik uygulamalarında ve tıp biliminde pek çok problemin çözümü

Detaylı

Diziler. Yukarıdaki bilgileri bilgisayar belleğinde saklamak için aşağıdaki gibi değişkenler tanımlanır ve değerler bu değişkenlere aktarılır :

Diziler. Yukarıdaki bilgileri bilgisayar belleğinde saklamak için aşağıdaki gibi değişkenler tanımlanır ve değerler bu değişkenlere aktarılır : Diziler 5 farklı şehirdeki otomobillerin göz önüne alalım : 1.Şehir 2.Şehir 3.Şehir 4.Şehir 5.Sehir Oto sayısı 1500 750 1000 2000 1800 Yukarıdaki bilgileri bilgisayar belleğinde saklamak için aşağıdaki

Detaylı

SINAV YÖNERGESİ. Numarası : CEVAP. Adı Soyadı : ANAHTARI A) 512 B) 513 C) 256 D) 1024 E) 1025 A) 252 B) 256 C) 3024 D) 126 E) =?

SINAV YÖNERGESİ. Numarası : CEVAP. Adı Soyadı : ANAHTARI A) 512 B) 513 C) 256 D) 1024 E) 1025 A) 252 B) 256 C) 3024 D) 126 E) =? Ayrık Hesaplama Yapıları A GRUBU 0.0.01 Numarası Adı Soyadı : CEVAP : ANAHTARI SINAV YÖNERGESİ İşaretlemelerinizde kurşun kalem kullanınız. Soru ve cevap kağıtlarına numaranızı ve isminizi mürekkepli kalem

Detaylı

Ders Notlarının Creative Commons lisansı Feza BUZLUCA ya aittir. Lisans: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/

Ders Notlarının Creative Commons lisansı Feza BUZLUCA ya aittir. Lisans: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ Eşzamanlı (Senkron) Ardışıl Devrelerin Tasarlanması (Design) Bir ardışıl devrenin tasarlanması, çözülecek olan problemin sözle anlatımıyla (senaryo) başlar. Bundan sonra aşağıda açıklanan aşamalardan geçilerek

Detaylı

BÖLÜM12. 2- FORMÜLLER ve OTOMATİK TOPLAM. 2.1. Formüller

BÖLÜM12. 2- FORMÜLLER ve OTOMATİK TOPLAM. 2.1. Formüller BÖLÜM12 2- FORMÜLLER ve OTOMATİK TOPLAM 2.1. Formüller Formül, bir sayfadaki verilerin aritmetiksel, mantıksal, istatistiksel vb. işlemleri yapması için kullanılan denklemlerdir ve bize sonuç bildirirler.

Detaylı

Ulaştırma ve Atama. Konu 2. Ulaştırma Modeli. Doç. Dr. Fazıl GÖKGÖZ

Ulaştırma ve Atama. Konu 2. Ulaştırma Modeli. Doç. Dr. Fazıl GÖKGÖZ Ulaştırma ve Atama Modelleri Konu 2 Ulaştırma Modeli 1. Farklı kaynaklardan temin edilen bir ürün, mümkün olan minimum maliyetle farklı istikametlere taşınmaktadır. 2. Her kaynak noktası sabit sayıda ürün

Detaylı

Örnek. Aşağıdaki veri setlerindeki X ve Y veri çiftlerini kullanarak herbir durumda X=1,5 için Y nin hangi değerleri alacağını hesaplayınız.

Örnek. Aşağıdaki veri setlerindeki X ve Y veri çiftlerini kullanarak herbir durumda X=1,5 için Y nin hangi değerleri alacağını hesaplayınız. Örnek Aşağıdaki veri setlerindeki X ve Y veri çiftlerini kullanarak herbir durumda X=1,5 için Y nin hangi değerleri alacağını hesaplayınız. i. ii. X 1 2 3 4 1 2 3 4 Y 2 3 4 5 4 3 2 1 Örnek Aşağıdaki veri

Detaylı

28 C j -Z j /2 0

28 C j -Z j /2 0 3.2.6. Dual Problem ve Ekonomik Yorumu Primal Model Z maks. = 4X 1 + 5X 2 (kar, pb/gün) X 1 + 2X 2 10 6X 1 + 6X 2 36 8X 1 + 4X 2 40 (işgücü, saat/gün) (Hammadde1, kg/gün) (Hammadde2, kg/gün) 4 5 0 0 0

Detaylı

Motivasyon Matrislerde Satır İşlemleri Eşelon Matris ve Uygulaması Satırca İndirgenmiş Eşelon Matris ve Uygulaması Matris Tersi ve Uygulaması Gauss

Motivasyon Matrislerde Satır İşlemleri Eşelon Matris ve Uygulaması Satırca İndirgenmiş Eşelon Matris ve Uygulaması Matris Tersi ve Uygulaması Gauss Motivasyon Matrislerde Satır İşlemleri Eşelon Matris ve Uygulaması Satırca İndirgenmiş Eşelon Matris ve Uygulaması Matris Tersi ve Uygulaması Gauss Jordan Yöntemi ve Uygulaması Performans Ölçümü 2 Bu çalışmada,

Detaylı

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - III

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - III YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - III Prof. Dr. Cemalettin KUBAT Yrd. Doç. Dr. Özer UYGUN İçerik Hessien Matris-Quadratik Form Mutlak ve Bölgesel Maksimum-Minimum Noktalar Giriş Kısıtlı ve kısıtsız fonksiyonlar için

Detaylı

Doğrusal Programlamada Grafik Çözüm

Doğrusal Programlamada Grafik Çözüm Doğrusal Programlamada Grafik Çözüm doğrusal programlama PROBLEMİN ÇÖZÜLMESİ (OPTİMUM ÇÖZÜM) Farklı yöntemlerle çözülebilir Grafik çözüm (değişken sayısı 2 veya 3 olabilir) Simpleks çözüm Bilgisayar yazılımlarıyla

Detaylı

Graflar bilgi parçaları arasındaki ilişkileri gösterirler.

Graflar bilgi parçaları arasındaki ilişkileri gösterirler. Graflar (Graphs) Graf gösterimi Uygulama alanları Graf terminolojisi Depth first dolaşma Breadth first dolaşma Topolojik sıralama Yrd.Doç.Dr. M. Ali Akcayol Graflar Graflar bilgi parçaları arasındaki ilişkileri

Detaylı

Maksimizasyon s.t. İşçilik, saat) (Kil, kg)

Maksimizasyon s.t. İşçilik, saat) (Kil, kg) Simplex ile Çözüm Yöntemi Doç. Dr. Fazıl GÖKGÖZ 1 Doğrusal Programlama Modeli Maksimizasyon s.t. İşçilik, saat) (Kil, kg) 2 Doç. Dr. Fazıl GÖKGÖZ Yrd.Doç. Dr. Fazıl GÖKGÖZ 1 Modelin Standard Hali Maksimizasyon

Detaylı

4. BÖLÜM DOĞRUSAL DENKLEM SİSTEMLERİ

4. BÖLÜM DOĞRUSAL DENKLEM SİSTEMLERİ 4. BÖLÜM DOĞRUSAL DENKLEM SİSTEMLERİ Doğrusal Denklem Sistemi x 1,x 2,,x n ler bilinmeyenler olmak üzere, doğrusal denklemlerin oluşturduğu; a x a x a x b 11 1 12 2 1n n 1 a x a x a x b 21 1 22 2 2n n

Detaylı

mustafacosar@hitit.edu.tr http://web.hitit.edu.tr/mustafacosar

mustafacosar@hitit.edu.tr http://web.hitit.edu.tr/mustafacosar Algoritma ve Programlamaya Giriş mustafacosar@hitit.edu.tr http://web.hitit.edu.tr/mustafacosar İçerik Algoritma Akış Diyagramları Programlamada İşlemler o o o Matematiksel Karşılaştırma Mantıksal Programlama

Detaylı

EXCEL 2007 ELEKTRONİK ÇİZELGE

EXCEL 2007 ELEKTRONİK ÇİZELGE EXCEL 2007 ELEKTRONİK ÇİZELGE Excel, Microsoft Office paketinde yer alan ve iş hayatında en sık kullanılan programlardandır. Bir hesap tablosu programıdır. Excel, her türlü veriyi (özellikle sayısal verileri)

Detaylı

: Matematik. : 9. Sınıf. : Sayılar. : (6) Ders Saati

: Matematik. : 9. Sınıf. : Sayılar. : (6) Ders Saati MATEMATİK DERS PLÂNI Dersin adı Sınıf Öğrenme Alanı : Matematik : 9. Sınıf : Sayılar Başlangıç Tarihi :.. /../. Alt Öğrenme Alanı : Mutlak Değer Önerilen Süre : (6) Ders Saati Öğrenci Kazanımları /Hedef

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER

Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Yapay Zeka ve Benzetim Sistemleri Ar-Ge Lab. http://yapbenzet.kocaeli.edu.tr Ders Adı : Bilgisayar Mühendisliğinde Matematik Uygulamaları

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları DİZİLER Bellekte ard arda yer alan aynı türden nesneler kümesine dizi (array) denilir. Bir dizi içerisindeki bütün elemanlara aynı isimle ulaşılır. Yani dizideki bütün elemanların isimleri ortaktır. Elemanlar

Detaylı

yöneylem araştırması Nedensellik üzerine diyaloglar I

yöneylem araştırması Nedensellik üzerine diyaloglar I yöneylem araştırması Nedensellik üzerine diyaloglar I i Yayın No : 3197 Eğitim Dizisi : 149 1. Baskı Ocak 2015 İSTANBUL ISBN 978-605 - 333-225 1 Copyright Bu kitabın bu basısı için Türkiye deki yayın hakları

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I DERS NOTU#8

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I DERS NOTU#8 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I DERS NOTU#8 YZM 1105 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi 6. BÖLÜM 2 Çok Boyutlu Diziler Çok Boyutlu Dizi 3 Bir dizi aşağıdaki gibi bildirildiğinde

Detaylı

(m+2) +5<0. 7/m+3 + EŞİTSİZLİKLER A. TANIM

(m+2) +5<0. 7/m+3 + EŞİTSİZLİKLER A. TANIM EŞİTSİZLİKLER A. TANIM f(x)>0, f(x) - eşitsizliğinin

Detaylı

8. HAFTA BLM323 SAYISAL ANALİZ. Okt. Yasin ORTAKCI.

8. HAFTA BLM323 SAYISAL ANALİZ. Okt. Yasin ORTAKCI. 8. HAFTA BLM323 SAYISAL ANALİZ Okt. Yasin ORTAKCI yasinortakci@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 MATRİSLER Matris veya dizey, dikdörtgen bir sayılar tablosu

Detaylı

Örnek...3 : Aşağıdaki ifadelerden hangileri bir dizinin genel terim i olabilir? Örnek...4 : Genel terimi w n. Örnek...1 : Örnek...5 : Genel terimi r n

Örnek...3 : Aşağıdaki ifadelerden hangileri bir dizinin genel terim i olabilir? Örnek...4 : Genel terimi w n. Örnek...1 : Örnek...5 : Genel terimi r n DİZİLER Tanım kümesi pozitif tam sayılar kümesi olan her fonksiyona dizi denir. Örneğin f : Z + R, f (n )=n 2 ifadesi bir dizi belirtir. Diziler değer kümelerine göre adlandırılırlar. Dizinin değer kümesi

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ deniz.kilinc@cbu.edu.tr YZM 1101 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Diziler Dizi Nedir? Dizilerin Bildirimi

Detaylı

Kaynak: A. İŞLİER, TESİS PLANLAMASI, 1997

Kaynak: A. İŞLİER, TESİS PLANLAMASI, 1997 Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Nil ARAS ENM411 Tesis Planlaması 2016-2017 Güz Dönemi Kaynak: A. İŞLİER, TESİS PLANLAMASI, 1997 2 Tesis Yer Seçimi Problemi (TYSP) TEK AMAÇLI

Detaylı

Diziler İndisli Değişkenler

Diziler İndisli Değişkenler Diziler İndisli Değişkenler Aynı tür bilgileri (öğrenci isimleri, şehir isimleri, kapı numaraları, fakülteler vbg.) bellekte tutmak için kullanabileceğimiz listelere dizi adı verilir. Dizi kullanmanın

Detaylı

MATLAB a GİRİŞ. Doç. Dr. Mehmet İTİK. Karadeniz Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü

MATLAB a GİRİŞ. Doç. Dr. Mehmet İTİK. Karadeniz Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü MATLAB a GİRİŞ Doç. Dr. Mehmet İTİK Karadeniz Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü İçerik: MATLAB nedir? MATLAB arayüzü ve Bileşenleri (Toolbox) Değişkenler, Matris ve Vektörler Aritmetik işlemler

Detaylı

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MÜHENDİSLİK BİLİMLERİ DERGİSİ Cilt: 13 Sayı:1 sh.1-8 Ocak 2011

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MÜHENDİSLİK BİLİMLERİ DERGİSİ Cilt: 13 Sayı:1 sh.1-8 Ocak 2011 DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MÜHENDİSLİK BİLİMLERİ DERGİSİ Cilt: 13 Sayı:1 sh.1-8 Ocak 011 BİR KAMPÜS AĞINDA ACİL TELEFON MERKEZLERİ YERLEŞTİRİLMESİ PROBLEMİNİN MATEMATİKSEL MODELLEMESİ (MATHEMATICAL MODELLING

Detaylı

MARKOV ZİNCİRLERİNDE DURUMLARIN SINIFLANDIRILMASI

MARKOV ZİNCİRLERİNDE DURUMLARIN SINIFLANDIRILMASI SAKARYA UNIVERSİTESİ ENDUSTRI MUHENDISLIĞI YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI II MARKOV ZİNCİRLERİNDE DURUMLARIN SINIFLANDIRILMASI DERS NOTLARI 1 Önceki derslerimizde pek çok geçişten sonra n-adım geçiş olasılıklarının

Detaylı

Mustafa Sezer PEHLİVAN. Yüksek İhtisas Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü

Mustafa Sezer PEHLİVAN. Yüksek İhtisas Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü * Yüksek İhtisas Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü SAYILAR Doğal Sayılar, Tam Sayılar, Rasyonel Sayılar, N={0,1,2,3,,n, } Z={,-3,-2,-1,0,1,2,3, } Q={p/q: p,q Z ve q 0} İrrasyonel Sayılar, I= {p/q

Detaylı

Optimizasyon İçin Kök(Generic) Model (Doğrusal-Olmayan Programlama Modeli)

Optimizasyon İçin Kök(Generic) Model (Doğrusal-Olmayan Programlama Modeli) ISLE 403 YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI I DERS 2 NOTLAR Optimizasyon İçin Kök(Generic) Model (Doğrusal-Olmayan Programlama Modeli) X, karar değişkenlerinin bir vektörü olsun. z, g 1, g 2,...,g m fonksiyonlardır.

Detaylı

Konu 2. Y. Doç. Dr. Fazıl GÖKGÖZ

Konu 2. Y. Doç. Dr. Fazıl GÖKGÖZ Ulaştırma ve Atama Modelleri Konu 2 Ulaştırma Modeli 1. Farklı kaynaklardan kl temin edilen bir ürün, mümkün olan minimum maliyetle farklı istikametlere taşınmaktadır. 2. Her kaynak noktası sabit sayıda

Detaylı

Taşkın, Çetin, Abdullayeva 2. ÖZDEŞLİKLER,DENKLEMLER VE EŞİTSİZLİKLER

Taşkın, Çetin, Abdullayeva 2. ÖZDEŞLİKLER,DENKLEMLER VE EŞİTSİZLİKLER MATEMATİK Taşkın, Çetin, Abdullayeva BÖLÜM. ÖZDEŞLİKLER,DENKLEMLER VE EŞİTSİZLİKLER. ÖZDEŞLİKLER İki cebirsel ifade içerdikleri değişkenlerin (veya bilinmeyenlerin) her değeri içinbirbirine eşit oluyorsa,

Detaylı

x 0 = A(t)x + B(t) (2.1.2)

x 0 = A(t)x + B(t) (2.1.2) ÖLÜM 2 LİNEER SİSTEMLER Genel durumda diferansiyel denklemlerin çözümlerini açık olarak elde etmek veya çözümlerin bazı önemli özelliklerini araştırmak için genel yöntemler yoktur, çoğu zaman denkleme

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

4- Turbo Pascal Bilgisayar Programlamada Kullanılan Şart Yapıları

4- Turbo Pascal Bilgisayar Programlamada Kullanılan Şart Yapıları 4- Turbo Pascal Bilgisayar Programlamada Kullanılan Şart Yapıları Şart yapıları bir bilgisayar programının olmazsa olmazlarındandır. Şart yapıları günlük hayatımızda da çok fazla karşılaştığımız belirli

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

Matrisler ve matris işlemleri

Matrisler ve matris işlemleri 2.Konu Matrisler ve matris işlemleri Kaynaklar: 1.Uygulamalı lineer cebir. 7.baskıdan çeviri.bernhard Kollman, David R.Hill/çev.Ed. Ömer Akın, Palma Yayıncılık, 2002 2.Lineer Cebir. Feyzi Başar.Surat Universite

Detaylı

Matlab - Giriş (İleri Yapı Statiği II. Kısım)

Matlab - Giriş (İleri Yapı Statiği II. Kısım) - Giriş (İleri Yapı Statiği II. Kısım) Doç. Dr. Özgür Özçelik Dokuz Eylül Üniversitesi, Müh. Fak., İnşaat Müh. Böl. Matrisler Hakkında Alman amatör matematikçi Albrecht Dürer in (1471-1528) Rönesans Gravürü

Detaylı

SOBA BORUSU AÇINIM LEVHALARININ KESİLMESİNDE MALİYETLERİN ENKÜÇÜKLENMESİ

SOBA BORUSU AÇINIM LEVHALARININ KESİLMESİNDE MALİYETLERİN ENKÜÇÜKLENMESİ SOBA BORUSU AÇINIM LEVHALARININ KESİLMESİNDE MALİYETLERİN ENKÜÇÜKLENMESİ Doğan EROL Anadolu Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü 1. PROBLEMİN TANIMLANMASI Şekil - 1'de 5 değişik soba borusu için açınım

Detaylı

Tanım 2.1. X boş olmayan bir küme olmak üzere X den X üzerine bire-bir fonksiyona permütasyon denir.

Tanım 2.1. X boş olmayan bir küme olmak üzere X den X üzerine bire-bir fonksiyona permütasyon denir. 2. SİMETRİK GRUPLAR Tanım 2.1. X boş olmayan bir küme olmak üzere X den X üzerine bire-bir fonksiyona permütasyon denir. Tanım 2.2. boş olmayan bir küme olsun. ile den üzerine bire-bir fonksiyonlar kümesini

Detaylı