BAĞIMSIZ DENETİM. Faik CECELİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BAĞIMSIZ DENETİM. Faik CECELİ"

Transkript

1 BAĞIMSIZ DENETİM Faik CECELİ

2 6102 SAYILI TTK YA GÖRE KGK NIN YETKİSİ MADDE 88 Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun yetkisi (1) 64 ilâ 88 inci madde hükümlerine tabi gerçek ve tüzel kişiler münferit ve konsolide finansal tablolarını düzenlerken, KGK tarafından yayımlanan, Türkiye Muhasebe Standartlarına,..ve bunların ayrılmaz parçası olan yorumlara uymak ve bunları uygulamak zorundadır. (3) KGK, değişik işletme büyüklükleri, sektörler ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlar için özel ve istisnai standartlar koymaya ve farklı düzenlemeler yapmaya yetkilidir. Bu standart ve düzenlemeler, Türkiye Muhasebe Standartlarının cüz ü addolunur. TTK Geçici Madde 1/4 Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, değişik işletme büyüklükleri, sektörler ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlar itibarıyla Türkiye Muhasebe Standartlarından muaf olacakları tespit etmeye veya bunlar için ayrı düzenlemeler yapmaya yetkilidir. Kanunlarla belirli alanları düzenlemek ve denetlemek üzere kurulmuş bulunan kurum kurullar, TMS ye aykırı olmamak kaydıyla ayrıntıya ilişkin sınırlı düzenleme yapabilir. Hüküm bulunmayan hallerde uluslararası uygulamada kabul gören muhasebe ilkeleri uygulanır.

3 TÜRKİYE MUHASEBE STANDARTLARININ YAYIMLANMASI VE UYGULANMASINDA KAMU GÖZETİMİ KURUMUNUN YETKİSİ KAMU GÖZETİMİ, MUHASEBE VE DENETİM STANDARTLARI KURUMUNUN TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME (660 Sayılı KHK) MADDE 9 (1) Kurulun görev ve yetkileri şunlardır: a) uluslararası standartlarla uyumlu Türkiye Muhasebe Standartlarını oluşturmak ve yayımlamak. b) Türkiye Muhasebe Standartlarının uygulamasına yönelik ikincil düzenlemeleri yapmak MADDE 26 (2) Kurul, değişik işletme büyüklükleri, sektörler ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlar için 9 uncu madde uyarınca belirlenen standartlardan farklı düzenlemeler yapmaya, bağımsız denetimin kapsamını ve içeriğini belirlemeye yetkilidir. Bu düzenlemeler, ilgili standartların cüz ü addolunur.

4 TÜRKİYE MUHASEBE STANDARTLARININ UYGULAMA KAPSAMINA İLİŞKİN KURUM DÜZENLEMELERİ TMS UYGULAMA KAPSAMINA İLİŞKİN KURUL KARARI (26/8/2014 Tarih ve sayılı R.G.) 1- Ekli listedeki kurum ve işletmelerin. finansal tablolarının hazırlanmasında Türkiye Muhasebe Standartlarının uygulanmasına, (Ekli liste: SPK ve BDDK ya tabi İşletmeler, Sigorta ve emeklilik şirketleri, Borsa İstanbul Piyasalarında faaliyet göstermesine izin verilen işletmeler) 2- Ekli listede yer almayan kurum, kuruluş ve işletmelerin de münferit veya konsolide finansal tablolarının (1/1/2014 tarihinden önce başlayan hesap dönemlerine ait olup hazırlanmamış veya genel kurula sunulmamış olanlar dâhil) hazırlanmasında isteğe bağlı olarak Türkiye Muhasebe Standartlarını uygulayabileceğine, 3- Yukarıdaki kapsama dâhil olmayanlar için Kurumca bir belirleme yapılıncaya kadar yürürlükteki mevzuatın uygulanmasının devamına karar verilmiştir.

5 BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLUP TMS LERİ UYGULAMAYAN ŞİRKETLERİN FİN. TABLOLARININ HAZIRLANMASINDA UYGULANACAK İLAVE HUSUSLAR İlave Hususlar 1- Hazırlanacak Finansal Tablolar Bilanço, Gelir Tablosu, Nakit Akış Tablosu ve Özkaynak Değişim Tablosu 2- Reeskont İşlemleri İHTİYARİ 3- Konsolidasyon İHTİYARİ 4- Amortisman ZORUNLU 5- Değer Düşüklüğü ZORUNLU (MSUGT de Öngörülüyorsa) 6-Kıdem Tazminatı Hesaplanması ZORUNLU Yukarıdaki düzenlemelerle ilgili olarak MSUGT'ta belirleme yapılmayan hususların uygulanmasında (işlem, hesaplama ve tahminlerde) TMS hükümlerinin kullanılması önerilmekle birlikte ilgili diğer mevzuatın kullanılması bu düzenlemeye aykırılık teşkil etmez. Kullanılan mevzuat dipnotlarda açıklanır. (Bağımsız Denetime Tabi Olup TMS leri Uygulamayan Şirketlerin Finansal Tablolarının Hazırlanmasında ve Sunulmasında Uygulanacak İlave Hususlar Md.10)

6 TTK'ya Göre FİNANSAL RAPORLAMA 1- Bağımsız Denetime Tabi Olan Şirketler 2- Bağımsız Denetime Tabi Olmayanlar 1.1- TMS'leri Uygulamak Zorunda Olan Şirketler 1.2- TMS'leri Uygulamak Zorunda Olmayan Şirketler Tabi Oldukları Mevzuat Çerçevesinde Raporlama a. TMS leri Uygulamayı Tercih Edenler b. MSUGT Uygulamak Zorunda Olanlar

7 DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİ VE KRİTERLERİN HESAPLANMASI MADDE 397- (1) Dördüncü fıkra uyarınca denetime tabi olan anonim şirketlerin ve şirketler topluluğunun. finansal tabloları denetçi tarafından,..türkiye Denetim Standartlarına göre denetlenir. (4)..denetime tabi olacak şirketler Bakanlar Kurulunca belirlenir. (TTK 635 Ltd.lere de aynı hükümler uygulanır) (5) Dördüncü fıkra kapsamı dışında kalan anonim şirketler ile 4572 sayılı Kanun kapsamındaki kooperatifler ve bunların bağımsız denetime tabi olmayan üst kuruluşları bu fıkra hükümlerine göre denetlenir. Denetime ilişkin usul ve esaslar Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca hazırlanan ve Bakanlar Kurulunca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir. 1- BKK ile belirlenen Sermaye Şirketleri Denetime Tabi Şirketler 2- BKK dışında kalan A.Ş. ler. (Diğer sermaye şirketleri bu kapsama girmiyor, sadece A.Ş. ler)

8 DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE DAİR BAKANLAR KURULU KARARI Bağımsız Denetime Tabi Olma Ölçüleri Kapsama Giren İşletmeler 1 Aktif Toplamı, Net Satış Hasılatı ve Çalışan Sayısıyla ilgili Genel Kriterleri Sağlayan Sermaye Şirketleri Belirlenen hadleri aşan tüm sermaye şirketleri 2 3 Belirlenen genel kriterlerdeki hadlerden daha düşük hadler dikkate alınarak denetime tabi tutulacak işletmeler (II Sayılı Liste) Herhangi bir kritere tabi olmaksızın bağımsız denetime tabi tutulacak işletmeler (I Sayılı Liste) - Yurt çapında günlük gazete yayımlayan şirketler - Ortak sayısı itibariyle halka açık sayılan şirketler - EPDK ya tabi şirketler - BTK nın denetimine tabi şirketler - KİT ler sermayesinin %50 si belediyeler ait şirketler - TMSF ye devredilip faaliyeti devam eden şirketler - Kamu kurumu niteliğindeki mesleki kuruluşlar, sendikalar, dernek ve vakıflar.. - SPK ve BDDK şirketleri - Sigorta ve emeklilik şirketleri - Borsa İst. kapsamındaki yetkili müesseseler ile kıymetli maden işi yapan AŞ;ler - Tarım ürünleri lisanslı depoculuk şirketleri.. - Ulusal karasal, uydu ve kablolu televizyon sahibi medya sağlayıcı şirketler

9 BKK MADDE-4 UYGULAMAYA İLİŞKİN ESASLAR Şirketler, bu Kararda belirtilen üç ölçütten en az ikisinin sınırlarını art arda iki hesap döneminde aşması durumunda müteakip hesap döneminden itibaren bağımsız denetime tabi olur. Bağımsız denetime tabi şirketler söz konusu ölçütlerden en az ikisine ait sınırların art arda iki hesap döneminde altında kalması ya da bir hesap döneminde söz konusu ölçütlerden en az ikisinin sınırlarının yüzde yirmi veya daha fazla altında kalması durumunda, müteakip hesap döneminden itibaren bağımsız denetim kapsamından çıkarılır. Bu Kararda belirtilen üç ölçütten ikisinin sınırlarının aşılıp aşılmadığının belirlenmesinde; şirketin aktif toplamı ve yıllık net satış hasılatı bakımından yürürlükteki mevzuat uyarınca hazırladıkları önceki yıllara ait (son iki yıldaki) finansal tablolar, çalışan sayısı bakımından ise şirkette önceki yıllardaki (son iki yıldaki) ortalama çalışan sayısı esas alınır.

10 BKK MADDE-4 UYGULAMAYA İLİŞKİN ESASLAR Bağlı ortaklıkları ve iştirakleri bulunan şirketler açısından bu kararda belirtilen üç ölçütten ikisinin sınırlarının aşılıp aşılmadığının belirlenmesinde; aktif toplamı ve yıllık net satış hasılatı bakımından ana ortaklık ve bağlı ortaklığa ait finansal tablolarda yer alan kalemlerin toplamı (varsa grup içi işlemler yok edilir), çalışan sayısı bakımından ise ana ortaklıkta ve bağlı ortaklıkta önceki yıllardaki (son iki yıldaki) ortalama çalışan sayılarının toplamı dikkate alınır. İştirakler açısından, söz konusu ölçütler iştirakteki hisseleri oranında dikkate alınır. Birbirini takip eden hesap dönemlerinde sağlanan iki ölçütün aynı ölçütler olması şart değildir. Vergi mevzuatı çerçevesinde kamu idarelerine sunulmak üzere hazırlanan son iki hesap dönemine ilişkin bilanço ve gelir tablosu dikkate alınır.

11 BAKANLAR KURULU KARARINA GÖRE BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLAN SERMAYE ŞİRKETLERİ Denetime Tabi Olma Kriterleri (BKK Md.3) ve 2017 AKTİF TOPLAMI 150 milyon 75 milyon 50 milyon 40 milyon YILLIK NET SATIŞ 200 milyon 150 milyon 100 milyon 80 milyon ÇALIŞAN SAYISI 500 çalışan 250 çalışan 200 çalışan 200 çalışan 2017 hadlerine bak (40,80,200) yılında denetime tabi mi?

12 ROTASYON UYGULAMASI 6102 sayılı TTK; Madde 400/2 (2) On yıl içinde aynı şirket için toplam yedi yıl denetçi olarak seçilen denetçi üç yıl geçmedikçe denetçi olarak yeniden seçilemez. KGK. bu fıkrada belirtilen süreleri kısaltmaya yetkilidir. Bağ. Den. Yön. Madde 26/ç ç) Üç yıl geçmedikçe; denetim kuruluşları son on yılda yedi yıl, denetim kuruluşlarında çalışanlar da dahil olmak üzere denetçiler ise son yedi yılda beş yıl denetim çalışması yürüttükleri işletmelere ilişkin denetimleri üstlenemezler.

13 ROTASYON UYGULAMASI tarih (03/06) nolu KGK kararı. Son 10 yıl içerisinde 7 yıl bir şirketin denetimini üstelenen bağımsız denetim kuruluşunun, 7 yıllık denetim süresinin hemen ardından denetime zorunlu olarak 3 yıl kesintisiz ara vermesi, sonraki rotasyon süresi hesaplanırken verilen aranın ve aradan önceki denetim süresinin hesaplamaya katılmaması ve üç yıllık kesintisiz arayı takip eden 10 yıl içinde 7 yıl denetim yapabilme süresinin tekrar başlatılması Bir şirkette art arda 7 yıl denetim hizmeti verilmesi halinde de 7 yıllık denetim süresinden hemen sonra denetime zorunlu olarak 3 yıl kesintisiz ara verilmesi, 2013 yılı öncesinde mevzuatında öngörülen süre kadar kesintisiz ara verildiği takdirde, müteakip rotasyon süresi hesaplanırken verilen aranın ve aradan önceki denetim süresinin hesaplamaya katılmaması, arayı takip eden 10 yıl içinde 7 yıl denetim yapabilme süresinin tekrar başlatılması, Araların kesintisiz olmadığı durumda geriye dönük 10 yıla bakılması, aynı şirkete toplam 7 yıl denetim hizmeti verilmişse 3 yıl kesintisiz ara verilmesi, 2013 yılı ve sonrası ihtiyari denetimlerde geçen sürelerin de rotasyon süresinin hesaplanmasında dikkate alınması, gerekmektedir.

14 DENETİM RAPORU VE DENETİM GÖRÜŞÜNÜN OLUŞTURULMASI E) Denetim raporu MADDE 402- (1) Denetçi, yapılan denetimin. sonuçları hakkında,.finansal tabloları konu alan bir rapor düzenler (2) Bundan başka ayrı bir rapor hâlinde, yönetim kurulunun, yıllık faaliyet raporunda yer alan irdelemeleri, finansal tablolar ile tutarlılığı ve gerçeğe uygunluğu açısından değerlendirilir. (6) Denetim çerçevesinde 398/4 uyarınca bir değerlendirme yapılmışsa, bunun sonucu ayrı bir raporda gösterilir Bağımsız Denetçinin Hazırlanması Gereken Raporlar Yasal Mevzuat 1- Bağımsız Denetim Raporu TTK Md.402/1, 2- Yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporuna ilişkin bağımsız denetçi raporu TTK Md.402/2, Md Riskin Erken Saptanması Sistemi ve Komitesinin uygulamalarına ilişkin rapor TTK Md.398 (TTK 378.maddeye göre SPK şirketlerinde zorunlu, diğerlerinde denetçinin bu yönde görüş bildirmesi durumunda zorunlu)

15 DENETİM RAPORU VE DENETİM GÖRÜŞÜNÜN OLUŞTURULMASI E) Denetim raporu MADDE 402- (4) Denetim raporunun esas bölümünde; a) Defter tutma düzeninin, finansal tabloların ve topluluk finansal tablolarının, kanun ile esas sözleşmenin finansal raporlamaya ilişkin hükümlerine uygun olup olmadığı, b) Yönetim kurulunun denetçi tarafından denetim kapsamında istenen açıklamaları yapıp yapmadığı ve belgeleri verip vermediği, açıkça ifade edilir. Mevzuattan Kaynaklanan Diğer Yükümlülüklere İlişkin Rapor 1) TTK 'nın 402 'nci maddesinin 4 üncü fıkrası uyarınca Şirket' in 01 Ocak - 31 Aralık 201X hesap döneminde defter tutma düzeninin TTK ile Şirket esas sözleşmesinin finansal raporlamaya ilişkin hükümlerine uygun olmadığına dair önemli bir hususa rastlanmamıştır. 2) TTK'nın 402'nci maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca Yönetim Kurulu tarafından denetim kapsamında istenen açıklamaları yapmış ve talep edilen belgeleri vermiştir.

16 Görüş Türü DENETİM RAPORU VE DENETİM GÖRÜŞÜNÜN OLUŞTURULMASI Görüşün İçeriği ( TTK Madde-403, Bağımsız Den.Yön. Madde-30) Olumlu Görüş Sınırlı Olumlu Görüş (Şartlı Görüş) Görüş Vermekten Kaçınma Denetçi, finansal tabloların, tüm önemli yönleriyle, geçerli finansal raporlama çerçevesine uygun olarak hazırlandığı sonucuna varırsa olumlu görüş verir. Denetim konusunda denetim kıstasına göre önemli uyumsuzluklar veya aykırılıklar bulunduğu ya da yeterli ve uygun denetim kanıtı toplanamadığı, ancak bunların denetim konusunun genelini etkilemediği durumlarda sınırlı olumlu görüş verilir. Denetçi, görüşüne dayanak teşkil edecek yeterli ve uygun denetim kanıtı elde edemezse ve finansal tablolar üzerindeki muhtemel etkilerinin önemli ve yaygın olabileceği sonucuna varırsa, görüş vermekten kaçınır. Yeterli ve uygun denetim kanıtı elde etmiş olan denetçi, yanlışlıkların finansal Olumsuz Görüş tablolar için önemli ve (etkisinin) yaygın olduğu sonucuna varırsa olumsuz görüş verir NOT: Olumsuz görüş ve görüş vermekten kaçınma durumunda yönetim kurulu.dört iş günü içinde, genel kurulu toplantıya çağırır ve genel kurul yeni bir yönetim kurulu seçer. Yeni yönetim kurulu altı ay içinde,. uygun finansal tablolar hazırlatır ve. genel kurula sunar. (TTK Madde- 403/4,5)

17 DENETİM RAPORU VE DENETİM GÖRÜŞÜNÜN OLUŞTURULMASI Olumlu Görüş Dışında Bir Görüş Verilmesine Neden Olan Hususun Niteliği Bu Hususun Finansal Tablolar Üzerindeki Etkilerinin veya Muhtemel Etkilerinin Yaygınlığına İlişkin Denetçinin Muhakemesi (BDS-705) Önemli ancak Yaygın Değil Önemli ve Yaygın Finansal Tablolar önemli yanlışlık İçermektedir Yeterli ve uygun denetim kanıtı elde edilememektedir. Sınırlı olumlu görüş (Şartlı görüş) Sınırlı olumlu görüş (Şartlı görüş) Olumsuz görüş Görüş vermekten kaçınma

18 DENETİM RAPORUNUN YÖNETİM KURLUNA TESLİMİ VE BİLDİRİMİ TTK Madde-402/7- Denetçi, raporunu imzalar ve yönetim kuruluna sunar. Madde-407/2 (Genel Kurul) en az bir yönetim kurulu üyesinin genel kurul toplantısında hazır bulunmaları şarttır... Denetçi genel kurulda hazır bulunur. Üyeler ve denetçiler görüş bildirebilirler. Bağ.Den.Yön. Md.34/b (Bildirimler) denetim raporları, imza tarihinden itibaren en geç 30 gün içinde KGK ya bildirilir. DENETÇİ RAPORUNUN YÖNETİM KURULUNA TESLİMİ VE KGK YA BİLDİRİMİ DENETÇİ RAPORU Yönetim Kuruluna KGK Genel Kuruldan Önce 30 gün içinde TTK-402, 407 BDY 34

19 DENETÇİ SEÇİMİ VE ÇALIŞMA ŞARTLARI Denetçi şirket genel kurulunca topluluk denetçisi ana şirketin genel kurulunca seçilir. Denetçinin her faaliyet dönemi ve her halde görevini yerine getireceği faaliyet dönemi bitmeden seçilmesi şarttır. Ticaret siciline tescil ettirilir ve Türk Ticaret Sicil şirketin internet sitesinde duyurulur. Gazetesi ile Denetçi olabilecekler ve denetim yapamayacak olanlar TTK 400 üncü maddesinde ayrıntılı düzenlenmiştir. Denetçi denetleme yaptığı şirkette, vergi danışmanlığı ve vergi denetimi dışında danışmanlık veya hizmet veremez, bunu bir yavru şirket aracılığıyla yapamaz.

20 KGK NIN BAZI UYGULAMALARI Faaliyet Dönemi Geçtikten Sonra Denetim Yaptırılması (27/10/2016 tarihli kurul kararı) Genel kurulun faaliyet dönemi içinde veya faaliyet döneminden sonra denetçiyi seçmemesi halinde yönetim kurulunun, her yönetim kurulu üyesinin veya herhangi bir pay sahibinin şirketin merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesine denetçi atanma davası açabileceği, Faaliyet dönemi geçmiş olmasına rağmen genel kurul tarafından geçmiş yılın denetçisinin seçilebileceği, Ancak her iki durumda da faaliyet dönemi içinde denetçi seçilmemesinden dolayı yönetim kurulunun sorumluluğunu ortadan kaldırmayacağı hususlarına karar verilmiştir.

21 KGK NIN BAZI UYGULAMALARI KAYİK Hariç Sorumlu Denetçi Olarak Yetkilendirilmiş Olanların 1/1/2017 Tarihinden Sonraki Durumu (5/1/2017 tarihli kurul kararı) Başka bir denetim kuruluşuna geçen ve bu denetim kuruluşu tarafından sorumlu denetçi olarak görevlendirilip kurumun onayına sunulan sorumlu denetçi başvurularının, yönetmeliğin 28.maddesi çerçevesinde değerlendirilmesine, Aynı denetim kuruluşuna devam eden sorumlu denetçilere fiili denetim tecrübesi edinmeleri için 31/12/20018 tarihine kadar (bu tarih dahil) süre tanınmasına, Aynı denetim kuruluşunda devam eden sorumlu denetçilerden 31/12/2018 tarihine kadar fiili denetim tecrübesi edinemeyenler hakkında daha önce verilen kurul onayının 1/1/2019 tarihi itibariyle geçersiz sayılmasına karar verilmiştir. Denetim kuruluşlarının yetkilendirilme şartlarını kaybetmemeleri için en az iki sorumlu denetçi bulundurması gerekmektedir.

22 KGK NIN BAZI UYGULAMALARI Kendi Adına Denetim Sözleşmesi Yapmış Olan Bir Denetçinin, Sonraki Dönemlerde Denetim Faaliyetini Yeni Yetkilendirilecek Bir Denetim Kuruluşu Bünyesinde Sürdürmek İstemesi (9/2/2017 tarihli kurul kararı) Bu şirkete ortak ve yönetici olarak gösterilmesi durumunda; Denetçinin kendi adına yaptığı denetim sözleşmelerini, şirketin kurul tarafından yetkilendirilmesinden önce imzalamış ve kuruma bildirmiş olması, Denetçinin, söz konusu denetim sözleşmeleri kapsamındakiler hariç başka bir denetim faaliyetinde bulunmayacağı ve yeni bir denetim sözleşmesi imzalamayacağı hususunda taahhütte bulunması, Şirketin, kendi adına üstlendiği bağımsız denetim faaliyeti tamamlanana kadar denetçiye denetim kadrosunda yer vermeyeceği hususunda taahhütte bulunması, şartlarıyla denetim kuruluşunun yetkilendirilmesinde denetçinin durumunun yönetmeliğin 13/1-i bendine aykırılık teşkil etmeyeceğine karar verilmiştir.

23 BAĞIMSIZ DENETİM YAPTIRMAMANIN SONUÇLARI Denetime tabi olduğu halde bağımsız denetim yaptırmamış şirketlerin denetlettirilmemiş finansal tabloları ile yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporu düzenlenmemiş hükmündedir (TTK md.397/2). Bağımsız denetime tabi olan şirketlerin internet sitesi açma zorunluluğu bulunmaktadır (TTK md.1524). İnternet sitesini oluşturmayan şirketlerin yönetim organı üyeleri, yüz günden üç yüz güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır (TTK md.562/12).

24 TEŞEKKÜRLER

Sirküler Rapor 27.08.2014/165-1

Sirküler Rapor 27.08.2014/165-1 Sirküler Rapor 27.08.2014/165-1 BAZI KURUM, KURULUŞ VE İŞLETMELERİN MÜNFERİT VE KONSOLİDE FİNANSAL TABLOLARININ HAZIRLANMASINDA TÜRKİYE MUHASEBE STANDARTLARININ UYGULANMA ZORUNLULUĞUNA İLİŞKİN KARAR ÖZET

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat 05.01.2015/13-1

Sirküler Rapor Mevzuat 05.01.2015/13-1 Sirküler Rapor Mevzuat 05.01.2015/13-1 BAZI KURUM, KURULUŞ VE İŞLETMELERCE MÜNFERİT VE KONSOLİDE FİNANSAL TABLOLARININ HAZIRLANMASINDA VE SUNULMASINDA YÜRÜRLÜKTEKİ MEVZUATA İLAVE OLARAK UYGULANACAK HUSUSLARA

Detaylı

SİNERJİ SİRKÜLER RAPOR

SİNERJİ SİRKÜLER RAPOR 1 Sirküler Tarihi: 30.03.2016 Sirküler No : 2016/12 SİNERJİ SİRKÜLER RAPOR BAĞIMSIZ DENETİM YAPTIRMAK ZORUNDA OLAN ŞİRKETLERE İLİŞKİN HADLER YENİDEN BELİRLENDİ Bilindiği üzere Yeni Türk Ticaret Kanunu

Detaylı

MÜNFERİT VE KONSOLİDE FİNANSAL TABLOLARININ HAZIRLANMASINDA TÜRKİYE MUHASEBE STANDARTLARINI UYGULAYACAK ŞİRKETLERE İLİŞKİN KURUL KARARI YAYIMLANDI

MÜNFERİT VE KONSOLİDE FİNANSAL TABLOLARININ HAZIRLANMASINDA TÜRKİYE MUHASEBE STANDARTLARINI UYGULAYACAK ŞİRKETLERE İLİŞKİN KURUL KARARI YAYIMLANDI Sirküler Rapor 19.11.2012/195-1 MÜNFERİT VE KONSOLİDE FİNANSAL TABLOLARININ HAZIRLANMASINDA TÜRKİYE MUHASEBE STANDARTLARINI UYGULAYACAK ŞİRKETLERE İLİŞKİN KURUL KARARI YAYIMLANDI ÖZET : Kamu Gözetimi Muhasebe

Detaylı

SİRKÜLER 2018/47: 2018 Yılından İtibaren Bağımsız Denetime Tabi Şirketlerin Belirlenmesine Dair Karar

SİRKÜLER 2018/47: 2018 Yılından İtibaren Bağımsız Denetime Tabi Şirketlerin Belirlenmesine Dair Karar SİRKÜLER 2018/47: 2018 Yılından İtibaren Bağımsız Denetime Tabi Şirketlerin Belirlenmesine Dair Karar 26.05.2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2018/11597 sayılı Bakanlar kurulu Kararıyla 01.01.2018

Detaylı

BAKIŞ MEVZUAT KONU 2013 YILINDA BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLER

BAKIŞ MEVZUAT KONU 2013 YILINDA BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLER BAKIŞ MEVZUAT KONU 2013 YILINDA BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLER SAYI 2013/ 027 ÖZET 19.12.2012 tarihli ve 2012/ 4213 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 398 inci

Detaylı

FK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ.

FK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ. SİRKÜLER NO:2014/22 10.3.2014 İçindekiler: * Şirketlerin Türk Ticaret Kanunu na göre denetimi. ŞİRKETLERİN TÜRK TİCARET KANUNU NA GÖRE DENETİMİ: 1. Anonim ve Limited Şirketlerde Bağımsız Denetçi Seçilmesi:

Detaylı

SİRKÜLER SAYI : 2018 / 33 İstanbul,

SİRKÜLER SAYI : 2018 / 33 İstanbul, SİRKÜLER SAYI : 2018 / 33 İstanbul,28.05.2018 KONU : Bağımsız Denetime Tabi Olma Hadleri Değişti. Türk Ticaret Kanununa göre bağımsız denetime tabi olacak şirketlerin, bağımsız denetime tabi olma kriterleri

Detaylı

YÖNTEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK ve BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş.

YÖNTEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK ve BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. (Not: Mali açıklama, makale ve pratik bilgilerin toplu mail olarak paylaşıldığı listemize dahil olmak için info@yontemymm.com.tr adresine e-posta gönderebilirsiniz.) 2018/034 28.05.2018 Konu: Bağımsız

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2016 / 14 İST, ÖZET: Şirketlerin Türk Ticaret Kanunu na göre bağımsız denetime tabi olmasını belirleyen hadler indirildi.

SİRKÜLER NO: POZ-2016 / 14 İST, ÖZET: Şirketlerin Türk Ticaret Kanunu na göre bağımsız denetime tabi olmasını belirleyen hadler indirildi. SİRKÜLER NO: POZ-2016 / 14 İST, 31.03.2016 ÖZET: Şirketlerin Türk Ticaret Kanunu na göre bağımsız denetime tabi olmasını belirleyen hadler indirildi. ŞİRKETLERİN TÜRK TİCARET KANUNU NA GÖRE BAĞIMSIZ DENETİME

Detaylı

BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLER BAKANLAR KURULU KARARI İLE BELİRLENDİ. Söz konusu Kararnamede bağımsız denetime tabi olacak şirketler;

BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLER BAKANLAR KURULU KARARI İLE BELİRLENDİ. Söz konusu Kararnamede bağımsız denetime tabi olacak şirketler; BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLER BAKANLAR KURULU KARARI İLE BELİRLENDİ 23.01. 2013 tarihli ve 28537 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 2012/4213 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile, 6102 sayılı Türk

Detaylı

BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE DAİR KARAR

BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE DAİR KARAR Karar No. 2012/4213 R.Gazete No. 28537 K.Tarihi: 19.12.2012 R.G. Tarihi: 23.1.2013 Ekli "Bağımsız Denetime Tabi Olacak Şirketlerin Belirlenmesine Dair Karar"ın yürürlüğe konulması; Maliye Bakanlığının

Detaylı

SİNERJİ SİRKÜLER RAPOR

SİNERJİ SİRKÜLER RAPOR 1 Sirküler Tarihi: 18.03.2014 Sirküler No : 2014/13 SİNERJİ SİRKÜLER RAPOR TÜRK TİCARET KANUNU KAPSAMINDA BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLER İÇİN GEÇERLİ HADLER DÜŞÜRÜLDÜ Bilindiği üzere Yeni Türk

Detaylı

BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE DAİR KARAR

BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE DAİR KARAR 23 Ocak 2013 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28537 BAKANLAR KURULU KARARI Karar Sayısı : 2012/4213 Ekli Bağımsız Denetime Tabi Olacak Şirketlerin Belirlenmesine Dair Karar ın yürürlüğe konulması; Maliye Bakanlığının

Detaylı

SAYI : 2013/25 İstanbul,13.03.2013

SAYI : 2013/25 İstanbul,13.03.2013 SİRKÜLER SAYI : 2013/25 İstanbul,13.03.2013 KONU : Bağımsız Denetime Tabi Olacak Şirketleri Belirleyen Bakanlar Kurulu Kararıyla İlgili Usul ve Esaslar belirlendi Türk Ticaret Kanunu ve 660 sayılı Kamu

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2018 / 57 İST,

SİRKÜLER NO: POZ-2018 / 57 İST, SİRKÜLER NO: POZ-2018 / 57 İST, 30.05.2018 ÖZET: 26 Mayıs 2018 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan 2018/11597 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile bağımsız denetim zorunluluğu getirilen şirketlerin kapsamı

Detaylı

MERSİN SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI

MERSİN SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE DAİR BAKANLAR KURULU KARARINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR 12 Mart 2013 Resmî Gazete Sayı: 28585 Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumundan:

Detaylı

BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE DAİR BAKANLAR KURULU KARARINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR 1

BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE DAİR BAKANLAR KURULU KARARINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR 1 BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE DAİR BAKANLAR KURULU KARARINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR 1 (12.03.2013 Tarihli ve 28585 Sayılı Resmî Gazetede yayımlanmıştır.) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç,

Detaylı

BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE DAİR BAKANLAR KURULU KARARINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE DAİR BAKANLAR KURULU KARARINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE DAİR BAKANLAR KURULU KARARINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Usul ve Esasların amacı,

Detaylı

Bağımsız denetime tabi olacak şirketler hakkında sirküler.

Bağımsız denetime tabi olacak şirketler hakkında sirküler. Tarih : 31.01.2013 Sayı : İST.YMM.2013/ 232 Sirküler No : İST.YMM.2013/ 12 Bağımsız denetime tabi olacak şirketler hakkında sirküler. Bağımsız Denetime Tabi Olacak Şirketler Belirlendi 6102 sayılı Türk

Detaylı

UFRS Bülten. KGK - Bağımsız Denetim Kapsamı ve Raporlama Çerçevesi Hangi şirketler hangi kapsamda?

UFRS Bülten. KGK - Bağımsız Denetim Kapsamı ve Raporlama Çerçevesi Hangi şirketler hangi kapsamda? www.pwc.com.tr UFRS Bülten KGK - Bağımsız Denetim Kapsamı ve Raporlama Çerçevesi Hangi şirketler hangi kapsamda? Uluslararası Finansal Raporlama Standartları Bülteni Şubat 2015 Bağımsız Denetim Kapsamı

Detaylı

SİRKÜLER 2013/08. : 6102 Sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu na Göre Bağımsız Denetime Tabi Olan Şirketler Bakanlar Kurulu Kararı İle Belirlendi

SİRKÜLER 2013/08. : 6102 Sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu na Göre Bağımsız Denetime Tabi Olan Şirketler Bakanlar Kurulu Kararı İle Belirlendi SİRKÜLER 2013/08 SİRKÜLERİN Tarihi : 29.01.2013 Konusu Mevzuat : 6102 Sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu na Göre Bağımsız Denetime Tabi Olan Şirketler Bakanlar Kurulu Kararı İle Belirlendi : 6102 Sayılı Türk

Detaylı

BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLAN ŞİRKETLERE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR BELİRLENDİ

BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLAN ŞİRKETLERE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR BELİRLENDİ 18.02.2019/55-1 BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLAN ŞİRKETLERE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR BELİRLENDİ ÖZET : Bağımsız Denetime Tabi Şirketlerin Belirlenmesine Dair Bakanlar Kurulu Kararına İlişkin Usul ve Esaslarda

Detaylı

Konu: BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE DAİR HADLER VE DİĞER ŞARTLAR YENİDEN BELİRLENMİŞTİR

Konu: BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE DAİR HADLER VE DİĞER ŞARTLAR YENİDEN BELİRLENMİŞTİR DUYURU Sayı: 2018/067 BURSA, 30.05.2018 Konu: BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE DAİR HADLER VE DİĞER ŞARTLAR YENİDEN BELİRLENMİŞTİR 26.05.2018 tarih ve 30432 sayılı Resmi Gazete

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2014/227 Ref: 4/227

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2014/227 Ref: 4/227 SİRKÜLER İstanbul, 31.12.2014 Sayı: 2014/227 Ref: 4/227 Konu: BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLUP TMS LERİ UYGULAMAYAN ŞİRKETLERİN FİNANSAL TABLOLARININ HAZIRLANMASINDA VE SUNULMASINDA UYGULANACAK İLAVE HUSUSLAR

Detaylı

ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. DUYURU 2015/07

ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. DUYURU 2015/07 07.01.2015 ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. DUYURU 2015/07 Sayın Müşterimiz, Bağımsız denetim kapsamında olup T.M.S.(Türkiye Muhasebe Standarları) uygulamayan şirketlerce 1/1/2014

Detaylı

DUYURU: /38 BAĞIMSIZ DENETİME TABİ ŞİRKETLERİN KAPSAMI GENİŞLETİLMİŞTİR (2018/11597 SAYILI BAKANLAR KURULU KARARI)

DUYURU: /38 BAĞIMSIZ DENETİME TABİ ŞİRKETLERİN KAPSAMI GENİŞLETİLMİŞTİR (2018/11597 SAYILI BAKANLAR KURULU KARARI) DUYURU: 13.06.2018/38 BAĞIMSIZ DENETİME TABİ ŞİRKETLERİN KAPSAMI GENİŞLETİLMİŞTİR (2018/11597 SAYILI BAKANLAR KURULU KARARI) 26.05.2018 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan 2018/11597 Sayılı Bağımsız Denetime

Detaylı

BÜYÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI (BOBİ FRS) UYGULAMASI 1 OCAK 2018 DE BAŞLIYOR

BÜYÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI (BOBİ FRS) UYGULAMASI 1 OCAK 2018 DE BAŞLIYOR 31.07.2017/105-1 BÜYÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI (BOBİ FRS) UYGULAMASI 1 OCAK 2018 DE BAŞLIYOR ÖZET : Bağımsız denetime tabi olup Türkiye Finansal Raporlama Standartlarını

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, 01.09.2014 Sayı: 2014/159 Ref: 4/159

SİRKÜLER İstanbul, 01.09.2014 Sayı: 2014/159 Ref: 4/159 SİRKÜLER İstanbul, 01.09.2014 Sayı: 2014/159 Ref: 4/159 Konu: KAMU GÖZETİMİ KURUMU (KGK) 1.1.2014 TARİHİ VE SONRASINDA BAŞLAYAN HESAP DÖNEMLERİNE İLİŞKİN FİNANSAL TABLOLARINI TÜRKİYE MUHASEBE STANDARTLARINA

Detaylı

Konu :2018 YILI İÇİN BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLMA KRİTERLERİ DEĞİŞTİ

Konu :2018 YILI İÇİN BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLMA KRİTERLERİ DEĞİŞTİ 29 Mayıs 2018 ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. 2017/55 Konu :2018 YILI İÇİN BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLMA KRİTERLERİ DEĞİŞTİ 2018 Yılında Bağımsız Denetime Tabi Olma Kriterleri 26.03.2018

Detaylı

Sirküler Rapor 03.11.2014/202-1 TÜRKİYE MUHASEBE STANDARTLARININ UYGULANMA ZORUNLULUĞUNA İLİŞKİN KARARDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI

Sirküler Rapor 03.11.2014/202-1 TÜRKİYE MUHASEBE STANDARTLARININ UYGULANMA ZORUNLULUĞUNA İLİŞKİN KARARDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI Sirküler Rapor 03.11.2014/202-1 TÜRKİYE MUHASEBE STANDARTLARININ UYGULANMA ZORUNLULUĞUNA İLİŞKİN KARARDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI ÖZET : Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca yayımlanan 21/8/2014

Detaylı

6102 Sayılı TÜRK TİCARET KANUNU na göre Muhasebe ve Bağımsız Denetimde değişen bir şey var mı?

6102 Sayılı TÜRK TİCARET KANUNU na göre Muhasebe ve Bağımsız Denetimde değişen bir şey var mı? 6102 Sayılı TÜRK TİCARET KANUNU na göre Muhasebe ve Bağımsız Denetimde değişen bir şey var mı? Banka ve Ticaret Hukuku Araştırma Enstitüsü Prof. Dr. Korkut Özkorkut Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler

Detaylı

2014/001 14/03/2014. KONU: Bağımsız Denetim Tabi Olacak Şirketlere İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı Yayımlandı.

2014/001 14/03/2014. KONU: Bağımsız Denetim Tabi Olacak Şirketlere İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı Yayımlandı. SİRKÜLER 2014/001 14/03/2014 KONU: Bağımsız Denetim Tabi Olacak Şirketlere İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı Yayımlandı. Bağımsız Denetime Tabi Olacak Şirketlerle İlgili Söz konusu mevzuat özeti aşağıdaki

Detaylı

II-14.1 sayılı Sermaye Piyasasında Finansal Raporlamaya İlişkin Esaslar Tebliği Değişiklik Taslağı

II-14.1 sayılı Sermaye Piyasasında Finansal Raporlamaya İlişkin Esaslar Tebliği Değişiklik Taslağı II-14.1 sayılı Sermaye Piyasasında Finansal Raporlamaya İlişkin Esaslar Tebliği Değişiklik Taslağı Mevcut Hali Değişiklik Önerisi Kapsam MADDE 2 (1) Bu Tebliğ, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının Kapsam

Detaylı

Sirküler Rapor /187-1

Sirküler Rapor /187-1 Sirküler Rapor 11.10.2014/187-1 BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE DAİR BAKANLAR KURULU KARARINA İLİŞKİN USUL VE ESASLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI ÖZET : 10.02.2014 tarihli ve 2014/ 5973

Detaylı

Karşılaştırılan Husus: GENEL DENETİM KRİTERLERİ (Madde 3/1-b-3)

Karşılaştırılan Husus: GENEL DENETİM KRİTERLERİ (Madde 3/1-b-3) 19/12/2012 TARİHLİ VE 2012/4213 SAYILI BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE DAİR BAKANLAR KURULU KARARI (ESKİ KARAR) İLE 26/03/2018 TARİHLİ VE 2018/11597 SAYILI BAĞIMSIZ DENETİME TABİ

Detaylı

2016 YILI BAĞIMSIZ DENETĠM KRĠTERLERĠ

2016 YILI BAĞIMSIZ DENETĠM KRĠTERLERĠ 2016 YILI BAĞIMSIZ DENETĠM KRĠTERLERĠ Fahrettin GÜNERLİ SMMM 01.06.2016 fahrettingunerli@finansaltr.com BAĞIMSIZ DENETĠME TABĠ OLACAK ġġrketlerġn BELĠRLENMESĠNDE DĠKKATE ALINACAK 2016 YILINA ĠLĠġKĠN KRĠTERLER

Detaylı

Bağımsız Denetim Raporunun Düzenlenmesi. YMM Mihdiye Taşçı

Bağımsız Denetim Raporunun Düzenlenmesi. YMM Mihdiye Taşçı Bağımsız Denetim Raporunun Düzenlenmesi YMM Mihdiye Taşçı Türk Ticaret Kanununda Denetim Konusunda Yapılan Düzenlemeler 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununda hakim olan anlayış, kurumsal yönetim ilkelerini

Detaylı

TÜRKİYE MUHASEBE STANDARTLARININ UYGULAMA KAPSAMININ BELİRLENMESİNE YÖNELİK GÖRÜŞ ALINMASINA İLİŞKİN DUYURU

TÜRKİYE MUHASEBE STANDARTLARININ UYGULAMA KAPSAMININ BELİRLENMESİNE YÖNELİK GÖRÜŞ ALINMASINA İLİŞKİN DUYURU TÜRKİYE MUHASEBE STANDARTLARININ UYGULAMA KAPSAMININ BELİRLENMESİNE YÖNELİK GÖRÜŞ ALINMASINA İLİŞKİN DUYURU A. Genel Bilgi Bilindiği üzere, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununda 1/1/2013 tarihinden itibaren

Detaylı

DENETİM ŞİRKETLERİ BİLGİLENDİRME PROGRAMI MUSTAFA SÖZEN UZMAN 02/08/2016 ANKARA

DENETİM ŞİRKETLERİ BİLGİLENDİRME PROGRAMI MUSTAFA SÖZEN UZMAN 02/08/2016 ANKARA DENETİM ŞİRKETLERİ BİLGİLENDİRME PROGRAMI MUSTAFA SÖZEN UZMAN 02/08/2016 ANKARA GÜNDEM Türkiye Muhasebe Standartları nın Uygulama Kapsamına İlişkin Kurum Düzenlemeleri Denetimin Konusu Denetime Tabi Olacak

Detaylı

2. FİNANSAL RAPORLAMA ÇERÇEVESİ VE DENETİME TABİ OLMA YÖNÜNDEN DURUM

2. FİNANSAL RAPORLAMA ÇERÇEVESİ VE DENETİME TABİ OLMA YÖNÜNDEN DURUM KAMU GÖZETİM MUHASEBE VE DENETİM STANDARTLARI KURUMU AÇIKLAMALARI DOĞRULTUSUNDA BAĞIMSIZ DENETİMDE ESAS ALINACAK OLAN FİNANSAL RAPORLAMA ÇERÇEVESİ HAKKINDA DEĞERLENDİRME 1. KONU Günümüzde; işletmelerin

Detaylı

Konu: Bağımsız Denetim Kapsamına Girecek Şirket Kriterleri Değiştirilmiştir (BKK 2018/11597)

Konu: Bağımsız Denetim Kapsamına Girecek Şirket Kriterleri Değiştirilmiştir (BKK 2018/11597) Sayı: 2018/46 Konu: Bağımsız Denetim Kapsamına Girecek Şirket Kriterleri Değiştirilmiştir (BKK 2018/11597) Mevzuat: Web: http://taxauditingymm.com/sirkuler.aspx Email 1 : cakmakciali@taxauditingymm.com;

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2017/128 Ref: 4/128

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2017/128 Ref: 4/128 SİRKÜLER İstanbul, 04.08.2017 Sayı: 2017/128 Ref: 4/128 Konu: TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARINI UYGULAMAK ZORUNDA OLMAYAN BAĞIMSIZ DENETİME TABİ ŞİRKETLER BÜYÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL

Detaylı

BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLMANIN ÖNEMİ VE TABİ OLMA KOŞULLARI BİLGİ NOTU

BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLMANIN ÖNEMİ VE TABİ OLMA KOŞULLARI BİLGİ NOTU BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLMANIN ÖNEMİ VE TABİ OLMA KOŞULLARI BİLGİ NOTU M. Aykut KELECİOĞLU, Haziran 2018 Türk Ticaret Kanunu nun 399. Maddesine göre denetçinin her faaliyet dönemi için ve her halde görevini

Detaylı

SĐRKÜLER Đstanbul, Sayı: 2013/142 Ref: 4/142

SĐRKÜLER Đstanbul, Sayı: 2013/142 Ref: 4/142 SĐRKÜLER Đstanbul, 18.06.2013 Sayı: 2013/142 Ref: 4/142 Konu: BAĞIMSIZ DENETĐME TABĐ OLACAK TARIM SATIŞ KOOPERATĐF BĐRLĐKLERĐNĐN BELĐRLENMESĐNE DAĐR TEBLĐĞ YAYINLANMIŞTIR 14.06.2013 tarih ve 28677 sayılı

Detaylı

Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu İMDAT ERSOY II.BAŞKAN

Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu İMDAT ERSOY II.BAŞKAN Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu İMDAT ERSOY II.BAŞKAN Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu 06.09.2011 tarihli ve 660 sayılı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde

Detaylı

SĠRKÜLER (2013/15) Konu: Bağımsız Denetime Tabi Olacak ġirketlerin Belirlenmesine Dair Karar

SĠRKÜLER (2013/15) Konu: Bağımsız Denetime Tabi Olacak ġirketlerin Belirlenmesine Dair Karar İçerenköy, Ali Nihat Tarlan Cad. Eryılmazlar Sokak No :8 Kat : 3 34752 Kadıköy İSTANBUL Tel : (0 2 1 6 ) 574 74 14 PBX Faks: ( 0 216 ) 574 22 12 ĠSTANBUL, 28.02.2013 SĠRKÜLER (2013/15) Konu: Bağımsız Denetime

Detaylı

DUYURU: 01.09.2014/11

DUYURU: 01.09.2014/11 DUYURU: 01.09.2014/11 26.08.2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 26 sayılı Kamu Gözetimi Kurumu Kararı ile, 01.01.2014 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, Türkiye Muhasebe Standartlarını (TMS/TFRS

Detaylı

Alfa YMM Ltd. Şti. Halaskargazi Cad. Çankaya Apt. No.150 Kat 5 Şişli - İstanbul ALFA GENELGE 2016/17

Alfa YMM Ltd. Şti. Halaskargazi Cad. Çankaya Apt. No.150 Kat 5 Şişli - İstanbul ALFA GENELGE 2016/17 alfa ymm Alfa YMM Ltd. Şti. Halaskargazi Cad. Çankaya Apt. No.150 Kat 5 Şişli - İstanbul Ofis : (0212) 343 65 65 (Pbx) Fax : (0212) 343 31 41 İstanbul, 29/03/2016 ALFA GENELGE 2016/17 Konu : Bağımsız Denetime

Detaylı

Bağımsız Denetimde Kritik Dönemeç

Bağımsız Denetimde Kritik Dönemeç Bağımsız Denetimde Kritik Dönemeç Bağımsız Denetime İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı Açıklandı! Deloitte Ocak 2013 TTK da bağımsız denetim (6102 sayılı Kanun) Tüm Sermaye Şirketleri (6335 sayılı Kanun) Bakanlar

Detaylı

Kişiye Özeldir BİLGİ NOTU. Kimden : Aksu Çalışkan Beygo Avukatlık Ortaklığı. Tarih : 22 Şubat 2019

Kişiye Özeldir BİLGİ NOTU. Kimden : Aksu Çalışkan Beygo Avukatlık Ortaklığı. Tarih : 22 Şubat 2019 BİLGİ NOTU Kimden : Aksu Çalışkan Beygo Avukatlık Ortaklığı Tarih : 22 Şubat 2019 Konu : 19 Şubat 2019 Tarihli ve 30691 Sayılı Resmî Gazete de yayınlanarak yürürlüğe giren Bankaların Kredi İşlemlerine

Detaylı

Sirküler TMS UYGULAMAYAN ŞİRKETLERDE FİNANSAL TABLOLAR

Sirküler TMS UYGULAMAYAN ŞİRKETLERDE FİNANSAL TABLOLAR Sirküler TMS UYGULAMAYAN ŞİRKETLERDE FİNANSAL TABLOLAR Bağımsız Denetime Tabi Olup TMS leri Uygulamayan Şirketlerin Finansal Tablolarının Hazırlanması ve Sunulması TMS uygulama kapsamı dışında kalan şirketlerce

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR ( )

SİRKÜLER RAPOR ( ) DMF SİSTEM ULUSLARARASIBAĞIMSIZDENETİMDANIŞMANLIKVE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİKA.Ş. www.dmf.com.tr& dmfsystem.eu dmf@dmf.com.tr www.russellbedford.com Ankara :Eskişehir Yolu 9. Km. Tepe Prime B Blok No: 100

Detaylı

BANKALARIN KONSOLİDE FİNANSAL TABLOLARININ DÜZENLENMESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BANKALARIN KONSOLİDE FİNANSAL TABLOLARININ DÜZENLENMESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam BANKALARIN KONSOLİDE FİNANSAL TABLOLARININ DÜZENLENMESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, ana ortaklık bankaların finansal

Detaylı

Yeni Türk Ticaret Kanunu. Son Düzenlemeler Çerçevesinde Önemli Hatırlatmalar ve Şirketlere Yol Haritası

Yeni Türk Ticaret Kanunu. Son Düzenlemeler Çerçevesinde Önemli Hatırlatmalar ve Şirketlere Yol Haritası Son Düzenlemeler Çerçevesinde Önemli Hatırlatmalar ve Şirketlere Yol Haritası Av. Levent Berber KPMG Hukuk Bölümü Başkanı / Ortak 27 ŞUBAT 2013 nun Kalp Atışları (6335 sayılı Kanun daki son değişiklikler

Detaylı

Tarih : Sayı : 16 Konu : 2016 YILINDA BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE İLİŞKİN BAKANLAR KURULU KARARI

Tarih : Sayı : 16 Konu : 2016 YILINDA BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE İLİŞKİN BAKANLAR KURULU KARARI Tarih : 19.03.2016 Sayı : 16 Konu : 2016 YILINDA BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE İLİŞKİN BAKANLAR KURULU KARARI 2016/8549 sayılı BKK 19.03.2016 tarih ve 29658 sayılı R.G. de yayımlanmıştır

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2017/026 Ref: 4/026

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2017/026 Ref: 4/026 SİRKÜLER İstanbul, 07.02.2017 Sayı: 2017/026 Ref: 4/026 Konu: TÜRK TİCARET KANUNU KAPSAMINDA ŞUBAT AYI SONUNA KADAR HAZIRLANMASI GEREKEN 2016 HESAP DÖNEMİ YÖNETİM KURULU YILLIK FAALİYET RAPORU HAKKINDA

Detaylı

KONU: Hangi Şirketlerin Bağımsız Denetime Tabi Olacağı Belirlendi.

KONU: Hangi Şirketlerin Bağımsız Denetime Tabi Olacağı Belirlendi. Denetimnet.net 23 Ocak 2013 23 Ocak 2013 KONU: Hangi Şirketlerin Bağımsız Denetime Tabi Olacağı Belirlendi. Bağımsız denetime tabi olacak şirketlerin belirlenmesine dair 2012/4213 sayılı Karar 23 Ocak

Detaylı

T.C. KAMU GÖZETİMİ MUHASEBE VE DENETİM STANDARTLARI KURUMU

T.C. KAMU GÖZETİMİ MUHASEBE VE DENETİM STANDARTLARI KURUMU T.C. KAMU GÖZETİMİ MUHASEBE VE DENETİM STANDARTLARI KURUMU Bağımsız Denetime Tabi Olup TMS leri Uygulamayan Şirketlerin Finansal Tablolarının Hazırlanmasında ve Sunulmasında Uygulanacak İlave Hususlara

Detaylı

PETROKENT TURİZM A.Ş. Faaliyet Raporu (Konsolide Olmayan) Aylık Bildirim

PETROKENT TURİZM A.Ş. Faaliyet Raporu (Konsolide Olmayan) Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU PETROKENT TURİZM A.Ş. Faaliyet Raporu (Konsolide Olmayan) 2017-4. 3 Aylık Bildirim Özet Bilgi Faaliyet raporu hk. Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız Denetim Kuruluşu Denetim Türü

Detaylı

TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE BAĞIMSIZ DENETİM. Prof. Dr. Şaban UZAY

TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE BAĞIMSIZ DENETİM. Prof. Dr. Şaban UZAY TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE BAĞIMSIZ DENETİM Prof. Dr. Şaban UZAY Amaçlarımız Bu bölümü tamamladıktan sonra aşağıdaki bilgi ve becerilere sahip olabileceksiniz: TTK ve ilgili mevzuata göre bağımsız denetimin

Detaylı

KONU: Bağımsız Denetime Tabi Olacak Şirketlerin Belirlenmesinde Dikkate Alınan Ölçütler Yeniden Belirlenmiştir.

KONU: Bağımsız Denetime Tabi Olacak Şirketlerin Belirlenmesinde Dikkate Alınan Ölçütler Yeniden Belirlenmiştir. AA BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM AŞ Şehit Ersan Cad. No: 28 / 5 06680 Çankaya- Ankara. Tel:+90 312 4688150 Faks: +90 312 4270847 Ticaret Sicil No: Ankara-170606 www.aa-ymm.com SİRKÜLER Tarih,23/03/2016 Sayı:2016/14

Detaylı

Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Bağlı Ortaklıkları. 31 Mayıs 2016 tarihi itibariyle konsolide TTK 376 Bilançosu ve dipnotları

Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Bağlı Ortaklıkları. 31 Mayıs 2016 tarihi itibariyle konsolide TTK 376 Bilançosu ve dipnotları Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Bağlı Ortaklıkları 31 Mayıs 2016 tarihi itibariyle konsolide TTK 376 Bilançosu ve dipnotları Cari dönem 31.May.16 Varlıklar Dönen varlıklar Nakit ve

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul,

SİRKÜLER İstanbul, SİRKÜLER İstanbul, 03.10.2018 Sayı: 2018/189 Ref:4/189 Konu: TÜRKİYE MUHASEBE STANDARTLARI (TMS) UYGULAMA KAPSAMINA İLİŞKİN KAMU GÖZETİMİ, MUHASEBE VE DENETİM STANDARTLARI KURUMU KARARI YAYINLANMIŞTIR

Detaylı

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2018/38

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2018/38 Değerli Müşterimiz; Ö z e t B ü l t e n Tarih : 01.06.2018 Sayı : 2018/38 Son günlerde mevzuatımızda meydana gelen gelişmeleri özetle bilgilerinize sunuyoruz. 1. Bağımsız Denetime Tabi Şirketlerin Kapsamı

Detaylı

BÜYÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI (BOBİ FRS) Murat BAYRAM ECOVİS DEĞER BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM A.Ş

BÜYÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI (BOBİ FRS) Murat BAYRAM ECOVİS DEĞER BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM A.Ş BÜYÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI (BOBİ FRS) Murat BAYRAM ECOVİS DEĞER BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM A.Ş. 21.12.2017 Tarihçe TMS-TFRS 2013 BOBİ FRS 2017/Temmuz Finansal Raporlama

Detaylı

Alfa YMM Ltd. Şti. Halaskargazi Cad. Çankaya Apt. No.150 Kat 5 Şişli - İstanbul ALFA GENELGE 2018/25

Alfa YMM Ltd. Şti. Halaskargazi Cad. Çankaya Apt. No.150 Kat 5 Şişli - İstanbul ALFA GENELGE 2018/25 alfa ymm Alfa YMM Ltd. Şti. Halaskargazi Cad. Çankaya Apt. No.150 Kat 5 Şişli - İstanbul Ofis : (0212) 343 65 65 (Pbx) Fax : (0212) 343 31 41 İstanbul, 28/05/2018 ALFA GENELGE 2018/25 Konu : Bağımsız Denetime

Detaylı

BİLGİ NOTU /

BİLGİ NOTU / BİLGİ NOTU 12.04.2016/2016-04 ŞİRKETLERDE BAĞIMSIZ DENETİM: Bilindiği gibi; 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu nun 397 inci maddesi uyarınca, Bakanlar Kurulunca belirlenen bağımsız denetime tabi şirketlerin

Detaylı

İPEK DOĞAL ENERJİ KAYNAKLARI ARAŞTIRMA VE ÜRETİM A.Ş. Faaliyet Raporu (Konsolide) Aylık Bildirim

İPEK DOĞAL ENERJİ KAYNAKLARI ARAŞTIRMA VE ÜRETİM A.Ş. Faaliyet Raporu (Konsolide) Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU İPEK DOĞAL ENERJİ KAYNAKLARI ARAŞTIRMA VE ÜRETİM A.Ş. Faaliyet Raporu (Konsolide) 2016-4. 3 Aylık Bildirim Özet Bilgi FAALİYET RAPORU Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız Denetim

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2016/195 Ref: 4/195

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2016/195 Ref: 4/195 SİRKÜLER İstanbul, 04.11.2016 Sayı: 2016/195 Ref: 4/195 Konu: FAALİYET DÖNEMİ GEÇTİKTEN SONRA DENETÇİ ATANABİLECEĞİNE DAİR KAMU GÖZETİMİ MUHASEBE VE DENETİM STANDARTLARI KURUMU KARARI YAYINLANMIŞTIR Özet:

Detaylı

Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Bağlı Ortaklıkları. 30 Kasım 2016 tarihi itibariyle konsolide TTK 376 Bilançosu

Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Bağlı Ortaklıkları. 30 Kasım 2016 tarihi itibariyle konsolide TTK 376 Bilançosu Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Bağlı Ortaklıkları 30 Kasım 2016 tarihi itibariyle konsolide TTK 376 Bilançosu Cari dönem Sınırlı denetimden geçmiş 30 Kasım 2016 Varlıklar Dönen varlıklar

Detaylı

BAĞIMSIZ DENETİM YAPTIRMA ZORUNLULUĞU VE BELİRLENEN YENİ HADLER 21 ŞUBAT 2019

BAĞIMSIZ DENETİM YAPTIRMA ZORUNLULUĞU VE BELİRLENEN YENİ HADLER 21 ŞUBAT 2019 BAĞIMSIZ DENETİM YAPTIRMA ZORUNLULUĞU VE BELİRLENEN YENİ HADLER 21 ŞUBAT 2019 1 I- BAĞIMSIZ DENETİM YAPTIRMA ZORUNLULUĞU VE BELİRLENEN YENİ HADLER İlgili Düzenlemeler: 14.02.2019 tarihli Kamu Gözetimi

Detaylı

I. DÖVİZ VE DÖVİZE ENDEKSLİ KREDİ BORCU 15 MİLYON ABD DOLARI VE ÜSTÜNDE OLAN FİRMALARA MERKEZ BANKASINA BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ GETİRİLMİŞTİR:

I. DÖVİZ VE DÖVİZE ENDEKSLİ KREDİ BORCU 15 MİLYON ABD DOLARI VE ÜSTÜNDE OLAN FİRMALARA MERKEZ BANKASINA BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ GETİRİLMİŞTİR: DUYURU: 06.03.2018/15 DÖVİZ KREDİ BORCU 15 MİLYON ABD DOLARI VE ÜZERİNDE OLAN FİRMALAR İÇİN ÖNGÖRÜLEN BİLDİRİM VE BAĞIMSIZ DENETİM YAPTIRMA ZORUNLULUĞU 07.02.2018 tarihli Duyurumuzda belirtildiği üzere,

Detaylı

KEREVİTAŞ GIDA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 31 ARALIK 2013 TARİHLİ KONSOLİDE TTK 376 BİLANÇOSU VE DİPNOTLARI

KEREVİTAŞ GIDA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 31 ARALIK 2013 TARİHLİ KONSOLİDE TTK 376 BİLANÇOSU VE DİPNOTLARI 31 ARALIK 2013 TARİHLİ KONSOLİDE TTK 376 BİLANÇOSU VE DİPNOTLARI KONSOLİDE TTK 376 BİLANÇOSU VARLIKLAR Bağımsız Denetimden Geçmiş 31 Aralık 2013 Dönen Varlıklar 181.629.436 Nakit ve Nakit Benzerleri 11.921.100

Detaylı

Sirküler Rapor /91-1

Sirküler Rapor /91-1 Sirküler Rapor 19.03.2014/91-1 KARŞILAŞTIRMALI BİLGİLER-ÖNCEKİ DÖNEMLERE AİT KARŞILIK GELEN BİLGİLER VE KARŞILAŞTIRMALI FİNANSAL TABLOLAR STANDARDI (BDS710) YAYIMLANDI ÖZET : Karşılaştırmalı Bilgiler-Önceki

Detaylı

Yeni Türk Ticaret Kanununa Göre Denetim ve Denetçiler

Yeni Türk Ticaret Kanununa Göre Denetim ve Denetçiler Yeni Türk Ticaret Kanununa Göre Denetim ve Denetçiler Yeni Türk Ticaret Kanunu ile ticari hayata getirilen köklü değişikliklerden bir diğeri Denetim ve Denetçiler konusunda yapılanıdır. Anılan Kanunda

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2018/104 Ref: 4/104

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2018/104 Ref: 4/104 SİRKÜLER İstanbul, 28.05.2018 Sayı: 2018/104 Ref: 4/104 Konu: BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE DAİR HADLER VE DİĞER ŞARTLAR YENİDEN BELİRLENMİŞTİR 26.05.2018 tarih ve 30432 sayılı

Detaylı

ÖZBAL ÇELİK BORU SANAYİ TİCARET VE TAAHHÜT A.Ş. 30 EYLÜL 2018 TARİHİ İTİBARIYLA TTK 376 BİLANÇO VE DİPNOTLARI

ÖZBAL ÇELİK BORU SANAYİ TİCARET VE TAAHHÜT A.Ş. 30 EYLÜL 2018 TARİHİ İTİBARIYLA TTK 376 BİLANÇO VE DİPNOTLARI 30 EYLÜL 2018 TARİHİ İTİBARIYLA TTK 376 BİLANÇO VE DİPNOTLARI 1 ÖZBAL ÇELİK BORU SANAYİ TİCARET VE TAAHHÜT ANONİM ŞİRKETİ 30 EYLÜL 2018 TARİHİ İTİBARIYLA TTK 376 BİLANÇOSU Bağımsız İncelemeden Geçmemiş

Detaylı

Elektronik Hukuki Ana Sözleşme Hukuki Uyg Mali Mali Tablo Adli Bilişim Ana Sözleşme Bağımsız Denetim Eğitimler Risk

Elektronik Hukuki Ana Sözleşme Hukuki Uyg Mali Mali Tablo Adli Bilişim Ana Sözleşme Bağımsız Denetim Eğitimler Risk imi ki ikler i Yeni Türk Ticaret Kanunu na Göre Bağımsız Denetim rmaye Elektronik K İmza Hukuki Fina orlama Kur Uyg Ge lir Muhasebe Standartları Adli Bilişim umsal Yönetim Denetim zleşme faflık Eğitimler

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2018 / 27 İST,

SİRKÜLER NO: POZ-2018 / 27 İST, SİRKÜLER NO: POZ-2018 / 27 İST, 21.02.2018 ÖZET: 17 Şubat 2017 tarih ve 30335 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Döviz Pozisyonunu Etkileyen İşlemlerin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Tarafından İzlenmesine

Detaylı

Sirküler Rapor 17.03.2014/81-1 BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE DAİR KARARDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI

Sirküler Rapor 17.03.2014/81-1 BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE DAİR KARARDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI Sirküler Rapor 17.03.2014/81-1 BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE DAİR KARARDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI ÖZET : 10.02.2014 tarihli ve 2014/ 5973 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile, 19.12.2012

Detaylı

Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Bağlı Ortaklıkları. 28 Şubat 2017 tarihi itibariyle konsolide TTK 376 Bilançosu

Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Bağlı Ortaklıkları. 28 Şubat 2017 tarihi itibariyle konsolide TTK 376 Bilançosu Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Bağlı Ortaklıkları 28 Şubat 2017 tarihi itibariyle konsolide TTK 376 Bilançosu Cari dönem 28 Şubat 2017 Varlıklar Dönen varlıklar Nakit ve nakit benzerleri

Detaylı

HANGİ KÂR DAĞITIMA ESAS ALINMALIDIR

HANGİ KÂR DAĞITIMA ESAS ALINMALIDIR HANGİ KÂR DAĞITIMA ESAS ALINMALIDIR 1. GİRİŞ Serbest Piyasa ekonomisinin itici gücü ve amacı olan kâr mefhumu çeşitli açılardan tanımlanabilir. "Mal veya hizmet üretmek amacıyla üretim faktörlerinin elde

Detaylı

2011 YILINA AİT DEFTERLERİN KAPANIŞ TASDİKLERİNDE UYGULANACAK DÜZENLEME

2011 YILINA AİT DEFTERLERİN KAPANIŞ TASDİKLERİNDE UYGULANACAK DÜZENLEME Sirküler Rapor 16.12.2011/ 147-1 2011 YILINA AİT DEFTERLERİN KAPANIŞ TASDİKLERİNDE UYGULANACAK DÜZENLEME ÖZET : 2011 yılına ait defterlerin kapanış tasdiklerinde uygulanacak düzenleme İlgili Kanun : 213

Detaylı

CARREFOURSA CARREFOUR SABANCI TİCARET MERKEZİ A.Ş. 30 EYLÜL 2018 TARİHLİ ÖZEL AMAÇLI FİNANSAL TABLO VE DİPNOTLARI

CARREFOURSA CARREFOUR SABANCI TİCARET MERKEZİ A.Ş. 30 EYLÜL 2018 TARİHLİ ÖZEL AMAÇLI FİNANSAL TABLO VE DİPNOTLARI CARREFOURSA CARREFOUR SABANCI TİCARET MERKEZİ A.Ş. 30 EYLÜL 2018 TARİHLİ ÖZEL AMAÇLI FİNANSAL TABLO VE DİPNOTLARI 30 EYLÜL 2018 TARİHLİ ÖZEL AMAÇLI FİNANSAL DURUM TABLOSU Bağımsız Denetimden Geçmemiş 30

Detaylı

BDY Mevcut Metin Değiştirilen Metin 21 Temmuz 2017

BDY Mevcut Metin Değiştirilen Metin 21 Temmuz 2017 www.guncelgroup.com.tr BDY 21 Temmuz 2017 BDY ve Denetim Kuruluşlarının Yetkilendirlmesi Madde 13. (...) i) Denetçilerinin, ortaklarının ve kilit yöneticilerinin başka bir denetim kuruluşunda veya bağımsız

Detaylı

ÇÖZÜM. Serbay MORAY* * Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müfettişi MALİ

ÇÖZÜM. Serbay MORAY* * Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müfettişi MALİ BAĞIMSIZ DENETİM YAPTIRMAK ZORUNDA OLAN ŞİRKETLER VE 6455 SAYILI KANUN İLE BU DENETİM KAPSAMI DIŞINDA KALAN ANONİM ŞİRKETLERE İLİŞKİN GETİRİLEN HÜKÜMLER Serbay MORAY* Öz 6102 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu

Detaylı

BAKIŞ MEVZUAT BAŞLIK. Sayı 2018/27

BAKIŞ MEVZUAT BAŞLIK. Sayı 2018/27 BAKIŞ MEVZUAT BAŞLIK DÖVİZ POZİSYONUNU ETKİLEYEN İŞLEMLERİN TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI TARAFINDAN İZLENMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK Sayı 2018/27 ÖZET Yabancı para nakdi krediler

Detaylı

YENİ GİMAT GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. ve BAĞLI ORTAKLIĞI

YENİ GİMAT GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. ve BAĞLI ORTAKLIĞI YENİ GİMAT GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. ve BAĞLI ORTAKLIĞI 1 OCAK - 31 ARALIK 2014 TARİHİNDE SONA EREN YILA AİT KONSOLİDE FİNANSAL TABLOLAR VE BAĞIMSIZ DENETİM RAPORU AKTAN BAĞIMSIZ DENETİM VE YEMİNLİ

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat /92-1

Sirküler Rapor Mevzuat /92-1 Sirküler Rapor Mevzuat 22.04.2015/92-1 DİĞER İŞLETMELERDEKİ PAYLARA İLİŞKİN AÇIKLAMALARLA İLGİLİ TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI (TFRS 12) HAKKINDA TEBLİĞ (SIRA NO: 218) DE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

Detaylı

GÖZETİM FAALİYETLERİ (BULGULAR VE SONUÇLAR) Derviş ALTINOK Daire Başkanı Mayıs, 2017

GÖZETİM FAALİYETLERİ (BULGULAR VE SONUÇLAR) Derviş ALTINOK Daire Başkanı Mayıs, 2017 GÖZETİM FAALİYETLERİ (BULGULAR VE SONUÇLAR) Derviş ALTINOK Daire Başkanı Mayıs, 2017 Doğru ve Güvenilir Finansal Bilgi İçin Hukuki Altyapı 2 Fi a sa tabloların, Türkiye Muhasebe Standartlarına göre düzenlenmesi

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat /53-1 BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE DAİR KARARDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI

Sirküler Rapor Mevzuat /53-1 BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE DAİR KARARDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI Sirküler Rapor Mevzuat 22.03.2016/53-1 BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE DAİR KARARDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI ÖZET : 19.12.2012 tarihli ve 2012/4213 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında değişiklik

Detaylı

BAĞIMSIZ DENETİME TABİ ŞİRKETLERİN İNTERNET SİTELERİ Mehmet KÜLTE 1. 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu ve Kapsamı

BAĞIMSIZ DENETİME TABİ ŞİRKETLERİN İNTERNET SİTELERİ Mehmet KÜLTE 1. 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu ve Kapsamı BAĞIMSIZ DENETİME TABİ ŞİRKETLERİN İNTERNET SİTELERİ Mehmet KÜLTE 1 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu ve Kapsamı Ülkemizde ticaret hayatının uygulamasının son 50 yılını yönlendirmiş olan 6762 sayılı Türk

Detaylı

Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar Anonim Şirketi ve Bağlı Ortaklıkları

Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar Anonim Şirketi ve Bağlı Ortaklıkları Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar Anonim Şirketi ve Bağlı Ortaklıkları Sona Eren Oniki Aylık Özel Hesap Dönemine Ait Konsolide TTK 376 Bilançosu ve Dipnotları Cari Dönem VARLIKLAR 31 Mayıs

Detaylı

DARDANEL ÖNENTAŞ GIDA SAN.A.Ş TARİHLİ SOLO BİLANÇOLAR VE DİPNOTLARI

DARDANEL ÖNENTAŞ GIDA SAN.A.Ş TARİHLİ SOLO BİLANÇOLAR VE DİPNOTLARI DARDANEL ÖNENTAŞ GIDA SAN.A.Ş 31.12.2015 TARİHLİ SOLO BİLANÇOLAR VE DİPNOTLARI Bağımsız Denetimden Geçmiş 31 Aralık 2015 VARLIKLAR Dönen Varlıklar 45.428.521 Nakit ve Nakit Benzerleri 2.309.629 Ticari

Detaylı

TÜRKİYE DENETİM STANDARTLARI BAĞIMSIZ DENETİM STANDARDI 710

TÜRKİYE DENETİM STANDARTLARI BAĞIMSIZ DENETİM STANDARDI 710 TÜRKİYE DENETİM STANDARTLARI BAĞIMSIZ DENETİM STANDARDI 710 KARŞILAŞTIRMALI BİLGİLER-ÖNCEKİ DÖNEMLERE AİT KARŞILIK GELEN BİLGİLER VE KARŞILAŞTIRMALI FİNANSAL TABLOLAR Bu metin, Uluslararası Bağımsız Denetim

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, 26.01.2015 Sayı: 2015/019 Ref: 4/019

SİRKÜLER İstanbul, 26.01.2015 Sayı: 2015/019 Ref: 4/019 SİRKÜLER İstanbul, 26.01.2015 Sayı: 2015/019 Ref: 4/019 Konu: BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLUP TMS LARINI UYGULAMAYAN ŞİRKETLERİN FİNANSAL TABLOLARININ HAZIRLANMASINDA VE SUNULMASINDA UYGULANACAK İLAVE HUSUSLARA

Detaylı

Ülkemizde Bağımsız Denetim Uygulamaları

Ülkemizde Bağımsız Denetim Uygulamaları Ülkemizde Bağımsız Denetim Uygulamaları ÜLKEMİZDE BAĞIMSIZ DENETİM UYGULAMALARI Kemal TIĞOĞULLARI Yeminli Mali Müşavir & Bağımsız Denetçi DURUM BAĞIMSIZ DENETİM VE Y.M.M. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı BALIKESİR

Detaylı

MAKİNA TAKIM ENDÜSTRİSİ A.Ş. 31 ARALIK 2015 TARİHLİ TTK 376 BİLANÇOSU VE DİPNOTLARI

MAKİNA TAKIM ENDÜSTRİSİ A.Ş. 31 ARALIK 2015 TARİHLİ TTK 376 BİLANÇOSU VE DİPNOTLARI 31 ARALIK 2015 TARİHLİ TTK 376 BİLANÇOSU VE DİPNOTLARI VARLIKLAR 31 Aralık 2015 Dönen Varlıklar 91.109.610 Nakit ve Nakit Benzerleri 453.493 Ticari Alacaklar 40.930.687 Diğer Alacaklar 31.037.106 Stoklar

Detaylı

Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar Anonim Şirketi ve Bağlı Ortaklıkları

Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar Anonim Şirketi ve Bağlı Ortaklıkları Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar Anonim Şirketi ve Bağlı Ortaklıkları Sona Eren Altı Aylık Özel Ara Hesap Dönemine Ait Konsolide TTK 376 Bilançosu ve Dipnotları Cari Dönem VARLIKLAR 30 Kasım

Detaylı