ENFLASYON MUHASEBESI. Dr. Mehtnet YUCE Uludag' ~ n v I.I.B.F.. Maliye Boliit~zii Ara~t~rma Gorevlisi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ENFLASYON MUHASEBESI. Dr. Mehtnet YUCE Uludag' ~ n v I.I.B.F.. Maliye Boliit~zii Ara~t~rma Gorevlisi"

Transkript

1 ENFLASYON MUHASEBESI Dr. Mehtnet YUCE Uludag' ~ n v I.I.B.F.. Maliye Boliit~zii Ara~t~rma Gorevlisi Enflasyon, toplam talebin toplam arzl agmasl nedeniyle fiyatlar genel duzeyinde meydana gelen surekli artlg veya paranln sat~n alma gucunun h~zla dugmesi olay~ olarak tan~mlanabilir. Ekonomik duzenin igleyiginde bir aksama, bir istikrars~zl~k olan enflasyon olgusu, sagllkll ekonomik kararlarln allnmaslnl onleyen, ekonomik dengeyi bozan, ahenksizlik yaratan ve dolaylslyla mevcut iiretim cihaz~nln igletmesini, uretim kapasitesinin artlr~lmasln~ onleyen bir hastal~kt~r. Hlzl~ enflasyon, butiin ekonomik hesaplarl bozdugu gibi fiyatlarln degigmeyecegi ilkesine dayanan klasik muhasebe iglemlerini de anlamslz bir hale getirmektedir. Fiyatlar~n degigtigi ekonomik bir ortamda paranln nominal degeri aynl kalmakla beraber ma1 ve hizmet satln alma yetenegi diger bir ifade ile paranln satln alma gucu azalmaktadlr. Ol~ii birimi olarak farkll satln alma giiqlerine sahip egdeger olmayan para birimlerinin kullan~lmas~ muhasebe bilgilerinin homojenligini bozmakta, igletme ilgililerini yanrltan bilgilerin uretilmesine ve sunulmaslna neden olmaktadlr. Bu bilgilere dayan~larak al~nan kararlar ve katlanllacak maliyetler sonucunda ise igletmelerin devarnl~l~g~ tehlikeye girmektedir. Bu nedenle, gunumuzde, geligmekte olan iilkeler, bir taraftan enflasyon hastal~g~ndan nas~l kurtulabileceklerini, diger taraftan da enflasyonla birlikte nasll yagabileceklerini gayreti iqindeler. Bu gerqeklerden hareketle, iilkemizde enflasyonla birlikte yagamak zorunda olan igletmelerin de-enflasyonun finansal tablolarl uzerindeki olumsuz etkilerini giderecek- enflasyon muhasebesi uygulamaslna geqmek zorunlulugu ortadad~r. Bu gallgmada, enflasyon muhasebesi konusu ele allnlp, ijncelikle, enflasyon muhasebesinin tanlml ve yontemleri belirtilecektir. Akabinde konunun daha iyi anlag~lmas~ igin ornek bir olay ile uygulamaya ge~ilecektir.

2 Sayi~tay Dergisi Sayc : 31 ENFLASYON MUHASEBESININ MAHIYETI Genellikle, tarihi maliyetlerle ifade edilmig igletme degerlerine fiyat degigmelerinin etkisini gosteren muhasebe sistemleri olarak tanlmlanan (K~zll, 1997; 23) enfasyon muhasebesi, geqmig maliyetlerle degerlenmig igletme varllk ve borqlar~ uzerinde fiyat degigmelerinin etkisini gosteren (Haclustemoglu, 1993; 91) ve gerek!; Gnlemleri alarak igletme degerlerinin gerqegi gostermesine imkan veren muhasebe sistemleridir (Akdogan, 1980; 34). Kugkusuz enflasyon muhasebesi kavraml, maliyet muhasebesi, banka, vergi muhasebesi ve saire uzmanllk muhasebelerinde oldugu gibi ozel ihtisas gerektiren igletme turleri ile muhasebe konularl iqin uygulanacak yontemleri degil, genel muhasebenin dayandig1 temel ilkelerden biri olan parayla ol~ulme kavramlnln enflasyon nedeniyle iglevinin nedeniyle iglevinin yetirmesi sonucu bu iglevin yeniden tesisine yonelik bir qozumlemeyi ifade eder. Dolaylslyla, enfasyon muhasebesi, bir uzmanllk muhasebesi deg'il, genel muhasebenin buzz durumlarda ortaya pkan yetersizliklerinin giderilmesine yonelik tedbirleridir. (Arslan, 1997; 9). Ayrlca, enflasyon muhasebesi ne enflasyonu onleme aracl ne de enflasyonun igletmeler iizerindeki olumsuz etkilerini giderme aracidir. Enflasyon muhasebesi, sadece, enflasyonun igletmeler iizerindeki etkilerini giderecek gekilde bilgilerin ortaya pkmaslna ve dolaylslyla igletme yonetiminin bu konuda bilgilendirilmesine ve do@ kararlar almaslna yardlmci olan bir araqtlr. B) Enflasyon Muhasebesi Yiintemleri Geleneksel muhasebenin enflasyonist donemlerde yetersiz kalmasl uzerine, qegitli enflasyon muhasebesi yontemleri onerilmigtir. Bunlar, nispi ve genel fiyat hare'ketlerinin ayrl ayrl ya da birlikte dikkate allnmaslna gore iiq ana gruba ayrilmaktadlr. (Uman, 1980; 130). i) Gene1 Fiyatlar Diizeyi Muhasebesi Enflasyonun varl~glnl kabul eden bu yontemde, paranln satln alma giiciiniin degigtigi gerqeginden hareketle, genel fiyat endeksi (TEFE, TUFE veya Milli Gelir Fiyat Deflatoru) yardlmlyla, farkl~ para birimiyle ifade edilen ve finansal tablolarda yer alan degerler aynl para birimiyle ifade edilme-

3 ye qal~grr (Uman, 1980; 130). Bagka bir degigle, finansal raporlarrn bugunku para degerine gore ayarlanrnas~ ve hesaplarrn bugunku para birimine gore belirtilmesini esas alan bir yonterndir. (Akdogan, 1980; 89). Boylece, genel fiyat diizeyi muhasebesi, finansal tablolarrn homojenligi saglanmas~, sermayenin sat111 alrna gucii cinsinden korunmasl ve enflasyon dolay~sryla elde edilen enflasyon kazaric~nln finansal tablolarda yer alrnasr mumkun k~ld~gr (Uman, 1983; 19) gibi, ge~mig donernlerdeki finansal tablolarr sabit para birimiyle ifade edilmek suretiyle rnuhasebe bilgilerinin zaman sureci i~inde karg~lagtlr~labil~nesi imkan~n~ vermektedir (Pierson, 1966; ). Genel fiyat diizeyi muhasebesinde, tarihi maliyetle degerleme ilkesinde hareketle igletmenin enflasyona kary satrn alma giicunun korunmasl prensibini benimsediginden, igletmeler, geleneksel tarihi maliyet sistemlerini muhafaza etmekte ve hesaplar~nl tarihi maliyet temeline gore hazlrlamaktadlrlar (Morell-Ashton, 1975; 68). Tarihi maliyetlerden cari degerlere baz~ endeksler yard~m~yla geqig saglanmaktad~r (Klzll, 1977; 25). Bu yontem, paranln genel satln alma gucundeki degigmelerin etkilerini olqmeye yonelik oldugu iqin, igletmenin faaliyette bulundugu belirli bir sektoru dikkate almaks~z~n genel fiyat endeksinin tarihi maliyet tablolarln~ duzeltmek iqin kullanllmaktadlr (Stickler-Hutching, 1975; 3). Genel fiyat diizeyi muhasebesinde; + Uygulamaya donem bag1 ve sonu bilanqolarr ile gelir tablosunun ele alinmas~yla baglanrr. + Bilanqo kalemleri parasal ve parasal olmayan kalemler olarak ayrlllr, + Parasal degerler oldugu gibi blrak~llp parasal olmayan degerlerin degigimleri saptanlr. + Donem bag1 bilan~osu duzeltme katsaylsr ile degerlenir, + Donem sonundaki parasal kazan~ ve kay~p bulunur, + Gelir tablosunu gec;ilir ve bu tablo diizeltme katsaylsl ile degerlenir, + Parasal kazanq ve kay~p ile degerlenmig donem k2r1, donem sonu oz sermayenin degerlemesinde kullan~l~r, + Sat~lan malln maliyeti ve amortisman giderleri gibi varllklarln ortalama cari maliyetleri esas al~narak hesaplanir.

4 Say~~tay Dergisi Say1 : 31 ii) Cari Deger kame Maliyeti) Muhasebesi Enflasyonda sadece mutlak fiyat seviyesi degil, ayni zamanda nispi fiyatlarl da degigmektedir ($ahin, 1997; 463). Her ne kadar enflasyon bir ortalama olarak ifade edilmekte ise de, her ~egit ma1 ve hizmetlerin degen ortalamaya egit olarak degigmemekte (Hatiboglu, 1974; 9), bagka bir degigle enflasyonda genel fiyatlar seviyesi yukselmekle beraber, bu yukselig tum ma1 ve hizmetler iqin ayni anda ve ayni oranda olmamaktadir. Bir zaman dilimi iqinde bazl mallarln fiyatlari daha fazla, bazi mallarin fiyatlari daha az yukselirken, bazl mallarin fiyatlarindaki yukselme ise gecikerek ortaya ~ikrnaktadlr. ($ahin, 1997; 473). ~gte, igletmeler uzerinde nispi fiyat hareketlerinin etkisi bazi hallerde fiyatlar genel duzeyindeki degi~melerden daha fazla olmas1 ve fiyatlar genel diizeyi muhasebesinin bu tip fiyat hareketlerini tam olarak dikkate almamasi nedeniyle, bazi yazarlar degerleme esasi olarak, "yerine koyrna maliyeti ya da cari deg'erin (Courrent Value)" esas almasi gerektigini ileri siirmektedirler. (Uman, 1983; 20; Akdogan, 1980; 131). Ozel fiyat degigmelerini finansal tablolara yansitan muhasebe (Z. Dogan, 1995; 104) olarak tanimlanan cari deger muhasebesi yonteminde, finansal tablolarda yer alan varliklar ve kaynaklarl yerine koymak i~in gerekli olan cari maliyet ile gosterildiginden dolay~ genel fiyat diizeyi muhasebesinden farklldir. Belirli bir varl~gin cari yerine koyma maliyeti genel fiyat diizeyinden farkli olarak artabilmekte veya azalabilmektedir. Bu nedenle ikiime maliyeti muhasebesi, genel fiyat seviyesindeki degigmelerin aksine belirli bir fiyattaki degigmelerin etkisini gostermektedir. (Meigas-Meigs, 1990; 817). Cari deger muhasebesinde iiretim guciiniin korunmasi, varliklarin degerlemesi esas alinmakta ve ikiime maliyetinin saptanmasi onemli rol aynamaktadir. (Haciriistemoglu, 1993; 53-54). Can deger esasina dayali degerlemede, stoklar ve maddi sabit varliklarin gelecekte sunabilecekleri hizmet ya da hizmet edebilme kapasitesini kargilayabilecek bir bagka varllk alindiglnda katlanllacak can maliyet esas alinmaktad~r. Burada soz konusu cari maliyet, varlrgin yerine yenisinin alindigl donemdeki ikdme maliyeti olmaylp, i~inde bulunulan donemin cari piyasa fiyatidir (Akdogan-Tenker, 1997; 681). Dolayisiyla, kiir kavrami da, i$letmenin varliklarini ikiime edecek seviyenin otesinde gelir sagladig1 takdirde geqerli olmaktadlr. (Uman, 1979; 35; Arslan, 1997; 17).

5 Cari deger muhasebesinde, cari girdi fiyatlar~ ile cari $ ~kt~ fiyatlarlnl goz oniine al~narak gelir ve giderlerin daha ger~ekqi bir biqimde eglegtirilmesini saglamaktadlr. Gelirler, cari fiyatlarla yapllan sat~glardan dogmakta, bu gelirlere kargll~k gelen giderler de kullanllan ma1 ve hizmetlerin cari fiyatlar~ ile olqiilmektedir. Cari maliyetierin cari gelirlerle eglegtirilmesi siirekli tekrarlanlcl mahiyetteki igletme faaliyetleri i~in geligmig bir ol~ii temin etmektedir. Varllklar~ elde tutmanln kazancl veya zararl, faaliyetlerden dogan kiir veya zarardan ayrl olarak degerlendirilmektedir. Elde varllk bulundurmanln kazancl veya zarar], bu varllklarln fiyatlarlnln degigmig oldugu belirli donemler iqin ayrl ayrl olarak belirlenebilmektedir (Y iiksel, 1982; 15). Boylece, bu esasa gore haz~rlanan finansal tablolar, igletme yoneticilerine fiyat saptama, sermaye yatlnmlar~, biiyiime ve saire konularda daha dogru kararlar almalar~na yardlmcl olmaktadlr. (Granof, 1983; 451). Cari maliyet muhasebesinin en onemli saklncasl cari degerin ol$iilmesindeki gii~liiktiir. Cari degerin belirlenmesinde, resmi kuruluglarca ilan edilen ozel fiyat endeksleri, igletmenin kendi geqmig deneyimlerinden yararlanarak geligtirdigi endeksler, satlc~larda elde edilen sat~g kataloglar~ndaki bilgiler, degerleme uzmanlarln~n yapt~klar~ takdirler v.b. gibi olqii birimleri kullanllmaktad~r. (Akdogan, 1980; s. 136). Oysa, bu gekilde tespit edilen olqekler siibjektif bir nitelik taglmaktadlr. Gerqekten, cari yerine koyma maliyetinin hesab~ bag11 bag~na bir problemdir. Bu da cari deger muhasebesinin etkisini klrmaktadlr. (KIzI~, 1977; s.25). Ayrlca, bu yontemde igletmeler tarafindan cari maliyet tekdiizen olarak belirlenmediginden, finansal tablolarln mukayese edilebilirligi olanagl ortadan kalkmaktadlr. (Thomson, 1987; ). iii) Gene1 ~i~at- kame Maliyeti (Karma) Muhasebesi. Adlndan da anlaglldlgl gibi genel fiyat- ikiime maliyeti muhasebesi yontemi, genel fiyat diizeyi muhasebesi ile iksme maliyeti muhasebesinin uzlagt~r~larak, boylece, genel ve nispi fiyat hareketlerinin tiim etkilerinln muhasebeye yansltllmas~ diigiincesinden kaynaklanmaktadlr. Bu yontemin "en iyi enflasyon muhasebesi yontemi" oldugunu savunan yazarlar oldugu gibi (Bkz. Sterlig, 1975; 42-51) aksi goriigte olanlar da (Bkz. Sandilans, 1975; 120) vardlr. Bunlara gore de, igletmenin sonuqlarin~ dogru olarak bulunabilmesi iqin genel fiyat ve ikame maliyeti muhasebelerinin uzlagtir~lmamas1 gerekir.

6 Genel fiyat-ikame maliyeti muhasebesi yonteminde, ozel fiyat seviyesindeki degigmelere gore saptanmlg soz konusu ikame maliyeti muhasebesi kirlnl fiyatlar genel seviyesindeki degigmelere gore yeniden duzeltmektedir. (Y uksel, ). Boylece, yap~lan bu iglem sonucunda fiktif kir bertaraf edilerek gerqek ikiime maliyeti muhasebesi karma erigilmektedir. Karma yontem, genel ve ozel fi;~~t seviyesindeki degigmelerin etkilerini dikkate alarak karln saptanmaslni ve boylece enflasyonun tum etkilerini finansal tablolara yansltllmas~ hedeflediginden, diger iki modele kargl teorik iistiinliigune sahiptir. Ancak, uygulamadaki zorluk ve teorik esaslarlndaki bazl eksikliklerden dolay], gimdiye kadar uygulama alanlna geqmig degildir. (Y uksel, 1985; 122). Nihai olarak, enflasyonist donemlerde paranln degeri siirekli degigtigi i~in fiyatlar genel seviyesi muhasebesi yetersiz ol~iimlemeye neden olup, olqme sorunu yaratmaktadlr. Ikame maliyeti muhasebesi ise, sadece, nispi fiyat degigiklikleri ele aldiglnda genel fiyat seviyesinde meydana gelen degigiklikleri yansltmamaktadlr. Bu nedenle guniitnuzde gorug birligine van- Ian bir metoda ulagllamamlgt~r. Ayr~ca, enflasyon muhasebesi modelinin seqiminde enflasyonun tipi ve h~zl, ulkenin ekonomik, sosyal ve kulturel yaplsl rol oynamaktadir. (Haclrustemoglu, 1993; 54). Simdi enflasyon muhasebesi uygulamaslnl (iiq yontemi iqine alan) kapsaml~ bir ornekle ele alal~m; ORNEK; 350 Milyon lira ile ige baglayan (X) AS 1 Ocak 199X tarihinde tanesi 2 Milyon liradan 175 adet "L" mall pegin fiyata satln almlgtlr. Soz konusu mallarln 85 tanesini birim fiyatl TL'den olmak uzere 30 Haziran 199X tarihinde satmlgtlr. Haziran 199X tarihinde "L" mallnln ikame maliyeti TL, Arallk aylnln sonunda ise TL'ya yukselmigtir. 1gletme yll sonuna kadar bagka bir iglem yapmam~gtlr. Diger taraftan, 1 Ocak 199X DIE tuketici fiyat endeksi 175, Haziran 199X1de 245 ve Arallk 199X da 306'ya qkt~gln~ varsayallm. Bu durumda (X) AS1nin gelir tablosu ve bilan~osu goyle olacaktlr:

7 Bilindigi gibi gene1 fiyat duzeyi muhasebesine gore duzeltme iglemi donem bay bilanqodan baglanmaktadlr. Donem bag1 bilanqonun duzeltilmesi uq alt bolume ayr~lmaktadlr. Parasal varllklar, parasal olmayan varllklar ve oz sermaye kalemleri. Bunlar iqin onerilen formiil ise goyledir; Cari donemin fiyat endeksi Diizeltme Katsaylsl (Duzeltme Faktoru) - -- Ilgili yllln fiyat endeksi Donem sonu endeksi Parasal kalemler X Donem bag1 endeksi Donem sonu endeksi Parasal olmayan kalemler X Varllgln igletmeye girdigi tarihteki endeks Yontemler Sat~~larln Maliyeti (X) AS'NIN 199X YILI GELIR TABLOSU (000 ilaveli) I Tarihi Maliyet Muh. Fiyatlar Has~lat I (1) ' (l) Faaliyet K2r ) Ger~ekle~en elde l o I bulundurma kazanc~ (5) (6) i Nakdi deger elde bulundurma kaybl ( )(7) ( )(7) Gerqekle~en gelir ) Ger~ekle~meyen eld I bulundurma kazana! (8) i (9) I I I Net Gelir I I !

8 Say~~tay Dergisi Say1 : 31 (X) AS'NIN 31 ARALIK 199X TARIHLI BILANCOSU (000 ilaveli) Yontemler Cari Deger Muh. Fiyatlar Gen.Diiz.Muh, Karma Yontem AKTIF Kasa Stoklar Aktif Toplami PASIF (10) Sermaye (11) (11) DaE~tllrnarn~s Kar Ger~eklegmeyen IBulundurma - - Kazanc I I I Pasif Toplami Enflasyonist ortamda, paranin nominal degeri ayni kalmakla birlikte satin alma gucu azaldlglndan, para degerinin degigmedigi varsaylmlna dayanan klasik muhasebe anlayigina gore duzenlenen finansal tablolari yorumlayarak bir sonuca varmak mumkun degildir. Ol~ii birimi olarak farkll satin alma gu~lerine sahip, e~deger olmayan para birimlerinin kullanilmasi muhasebe bilgilerinin homojenligini bozmakta, igletme ilgililerini yaniltan bilgilerin uretilmesine ve sunulmasina neden olmaktadlr. Bu bilgilere dayanilarak allnacak kararlar ve saptanacak maliyetler ise igletmelerin devaml~ligini tehlikeye sokmaktadir. Ayrica, paranin satln alma giicu dikkate alinmadan, "donem bagzndaki bir lira egittir donem sonundaki bir lira" anlaylglyla hareket eden igletmeler, fiktif khr iizerinden ortaklara temettu, devlete vergi ve i~qilere prim odemek zorunda kalacaklardir. Bu da; igletmelerin farluna varmadan oz serrnayelerini vergi, temettii, prim vs olarak odemelerine yo1 agacaktir. Boylece, igletmeler, fakirlegerek zamanla fonksiyonlarini yerine getiremez hale geleceklerdir. Enflasyondan dogan bu olumsuzluklari gorebilmek i~in, oncelikle, finansal tablolarin hazlrlanmaslna dayanak tegkil eden muhasebe kayitlarinin

9 para degerindeki meydana gelen degigmeyi dikkate al~narak diizeltilmesi gerekmektedir. Bu da, finansal tablolarda klasik muhasebe anlaylglna gore yer alan butun kalemlerin, paranin satln alma giiciindeki belirli bir donemde meydana gelen degigmeyi nazara alarak diizeltilmesini ongoren enflasyon muhasebesi uygulamasl ile miimkiindiir. Enflasyon muhasebesi, sadece, igletmelerin fiktif karlar1 iizerinde vergi odemesinin onune geqmeye qallgan bir yontem olmay~p, aynl zamanda enflasyonun igletmeler uzerindeki olumsuz etkilerini giderecek gekilde bilgilerin ortaya q~karllmasln~ saglayarak, igletme yonetimini bilgilendirmek ve dogru karar almas~na yard~mc~ olmak arnaclnl giitmektedir. Enflasyonun senelerden beridir hep yuksek diizeyde seyrettigi Tiirkiye'de Turk Vergi Sisteminde yapllacak degigikliklerle, enflasyonun igletme biinyelerinde meydana getirdigi olumsuz sonu~larl bertaraf etmek amacln~ giiden enflasyon muhasebesi uygulanmaslna bir an once geqmenin gerekliligi ortadadlr. Devletin, vergi alacagln~ enflasyonun etkisinden kurtarmak iqin bir talum diizenlemelere (Ge~ici Vergi, tevkifat, vb gibi) gittigi gerqeginden hareketle, mukelleflerin de enflasyonun etkisini dikkate alarak gerqek karlar1 uzerinden vergi vermek hakk~ dogmaktadlr. KAYNAKCA AKDOGAN, Nalan, Enflasyon Muhasebesi, Ankara: M.B.M.Y. Okulu Y aylnlar~ No: 1, AKDOGAN, Nalan, TENKER, Nejat, (1997), Finansal Tablolar ve Mali Analiz Teknikleri, 5.b., Istanbul: Lebbib Y alkln Y aylnlar~. ALKIN, Erdogan, (May~s, ), "Y eniden Degerlemenin Tiirkiye Ekonomisine Getirebilecekleri" Muhasebe Enstitiisii Dergisi, Yeniden Degerleme 0zel Saylsl, Say1:32, ss ALTUG, Osman, (Agustos, 1994), "Enflasyon, Enflasyon Muhasebesi ve Yeniden Degerleme Olaylna Giincel Y aklaglm", ISO Dergisi, say^: 341, ss

10 Sayrgtay Dergisi Sayr : 31 ANDERSON, W.T.; MOY ER, C.A.; Wyatt, A.R., (1 965), Accounting: Basic Financial Cost and Control Concept, New York: John Villey and Sons Inc. ARSLAN, Erdogan, (Mart, 1993), "Muhasebenin Temel Kavramlarl", Yaklaglm Dergisi, Say1 : 3, ss ARSLAN, Erdogan, (Nisan, 1997), "Enflasyon Muhasebesinin Neresindeyiz?", Yaklagim Dergisi, Say1:52, ss ARSLAN, Erdogan, (Mayls, 1997), "Enflasyon Muhasebesinin Neresindeyiz I1?", Yaklapm Dergisi, Say1:53, ss DOGAN, Zeki, "(Mayls, 1995), "Enflasyonun Muhasebe Uzerindeki Etkisi ve Bu Etkiyi Yok Edecek Bir Muhasebe Modelli: Ikame Maliyeti (Cari Deger) Muhasebesi", Vergi Dunyasi Dergisi, Say1 165, ss ERDOGAN, Muammer, (Mayls, 1983), "Turkiye'de Enflasyon Muhasebesi yle Ilgili Callgmalar", Atatiirk ~nv. I.I.B.F. 1gletme Dergisi, Cilt:6, Sayl: 1-2, ss ERIMEZ, Rugtii, (15 Arallk, 198 I), "Bilan~olar~n Y eniden Degerlemesi-I"", ISO Dergisi, Y 11: 16, Sayi: 190, ss GRANOF, John, (1983), Accounting For Managers And Investors, New Jersey: Prentice-Hall Inc. ;. HACIRUSTEMOGLU, Riistem, (Temmuz, 1993), "Enflasyon Muhasebesi", Vergi Dunyasi Dergisi, Sayi: 143, ss HATIBOGLU, Zeyyat, (1974), "Enflasyon ve ~gletmelerde Kullanilan Deger ~l~iilerill, Enflasyon Ortaminda Muhasebe, Finansman ve Vergi Problemleri Semineri, I.U.I.F. Muh.Ens. Yaylnl No: 6. KIZIL, Ahmet, (1980), "Enflasyon Muhasebesi", Istanbul: Ar-gon Orgutleme ve Yaylnl LTD. $ti. KIZIL, Ahmet, (Subat, 1977-I), "Enflasyon Muhasebesi", Muhasebe Enstitusii Dergisi, Y 11:3, Say1:7, ss MEIGS, R.F.; MEIGS, W.B, (1990), Accountins the Basis for Business Decisions, New York: Mc. Graw-Hill Publications Co.

11 MORELL, J., RAYMOND, A., (1975), Inflation and Business management, London: Economic for Caters Publications Ltd. ONCEL, Mualla, (1995), "Enflasyon ve Vergileme", Ankara ~ niversitesi Hukuk Fakiiltesi Dergisi, (Ayrl basl), Cilt:44, Sayl: 1-4, s ORTEN, Remzi,( 1974), Genel Yeniden Degerlemenin 0nemi ve Muhasebele~tirilme Teknigi, Ankara: A.I.T.~.A. Yaylnlar~: 73. PATON, William. A.; DIKSON Robert. L.,(1964), Essentials of Accounting-Muhasebenin Temelleri- (Cev: Mustafa A. Aysan), Istanbul. PIERSON, Graham, (Oct., 1966), "Three Kinds of Adjustments For Price Changes", Accounting Review. SANDILANS, F., (1975), Inflation Accounting., Report of the Inflation Accounting Committee, London. STERLING, R.R., (1975), "Relevant Financial Reporting in age of price Changes", Journal of Accountancy, February, ss STICKLER, A,; HUTCHING, C., (1975) General Price Level Accounting Deseribed and 111 strated, Canada: The Canadion Istute of Chared Accountants, Price Waterhouses Co. $AHIN, Hiiseyin, (1997), 1ktisada Giri~, 5.b., Bursa: Ezgi Kitabevi. THOMSON, Grahame, (1987), "Inflation Accounting in a Theory of Calculation", Accounting Organisation And Society, Vol: 12, Iss. 5, s UMAN, Nuri, (1 979), Enflasyon Muhasebesi(Fiyat1ar Genel Diizeyi Muhasebesi), Istanbul: B.U. Yaylnlarl. UMAN, Nuri, (1968), Fiyat Hareketlerinin ~~letmeler ~zerindeki Etkisi ve Yeniden Degerleme, Ankara, A.U.S.B.F. Yaylnlar~ No: 256. UMAN, Nuri, (1983), Yeniden Degerleme (Teori-Uygulama), istanbul: Gaglayan Kitabevi.

12 Sayr~tay Dergisi Sayi : 31 UMAN, Nuri, (1990),"Enflasyon Muhasebesi (Enflasyonda Igletme Kilrllllg~ ve dl~iilmesi)", Enflasyon Muhasebesi Sempozyumu, 1989, Istanbul: 1stanbul Mulkiyeliler Vakfi Y aylnlarl. YILMAZ, Osman, (Nisan, 1996), " Enflasyon -Vergi ve 1gletmelerU Yakla9im Dergisi, Say1:40, ss YUKSEL, Ahmet, (Mayls, ), "A.B.D.'nde Y erine Koyma (1kame) Maliyeti Muhasebesinin Tarihsel Geligimi", Muhasebe Enstitiisii Dergisi,Y11:8, Say1:28, s YUKSEL, Ahmet, (1 985), Enflasyon Muhasebesi (Fiyat Artglarinm Finansal Tablolara Yansitan Muhasebe Modelleri), ~stanbul. YUKSEL, Ahmet, (1 997), Enflasyon Muhasebesi, Istanbul: Literatur yaylnclllk..

KONUT YAP1 KOOPERATIFLERINDE KDV UYGULAMASI. GIRIS ve TANIMLAR

KONUT YAP1 KOOPERATIFLERINDE KDV UYGULAMASI. GIRIS ve TANIMLAR KONUT YAP1 KOOPERATIFLERINDE KDV UYGULAMASI ismail KALENDER Sanuyi ve Ticaret Bakanllg'~ Kontroloru GIRIS ve TANIMLAR Kooperatif; tiizel kigiligi haiz olmak iizere ortaklarlnln belirli ekonomik menfeatlerini

Detaylı

PERFORMANS DENETIMINDE VERI ANALIZI : EKONOMISTLERIN TEKNIKLERI(*)

PERFORMANS DENETIMINDE VERI ANALIZI : EKONOMISTLERIN TEKNIKLERI(*) PERFORMANS DENETIMINDE VERI ANALIZI : EKONOMISTLERIN TEKNIKLERI(*) Yazan: Mzlhammad Akram KHAN Cevirenler: Arife COSKUN Sayl~tay Uzrnan Denet~isi Murat TOKER Sayz~tay Ba~denet~isi Bu boliimde yer alan

Detaylı

FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ

FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 2011/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 13 Mart 2011-Pazar 13:30-15:00 SORULAR SORU 1: a. Finansal (Mali) Tabloları sadece sayınız ve bunları Muhasebe Sistemi

Detaylı

BİLANÇO DİPNOTLARI 1- İşletmenin fiili faaliyet konusu :Vana İmalatı 2- Sermayenin %10 ve daha fazlasına sahip ortakların : Adı Pay Oranı Pay Tutarı

BİLANÇO DİPNOTLARI 1- İşletmenin fiili faaliyet konusu :Vana İmalatı 2- Sermayenin %10 ve daha fazlasına sahip ortakların : Adı Pay Oranı Pay Tutarı BURÇELİK VANA SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ Sayfa No: 1 BİLANÇO DİPNOTLARI 1- İşletmenin fiili faaliyet konusu :Vana İmalatı 2- Sermayenin %10 ve daha fazlasına sahip ortakların : Adı Pay Oranı Pay

Detaylı

Genel Muhasebe - I. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı

Genel Muhasebe - I. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı Genel Muhasebe - I Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı TÜRKİYE MUHASEBE STANDARTLARI TMS-1: Finansal Tabloların Sunuluşu TMS-2: Yüksek Enfasyon

Detaylı

2016/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 20 Mart 2016-Pazar 13:30-15:00 SORULAR

2016/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 20 Mart 2016-Pazar 13:30-15:00 SORULAR 2016/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 20 Mart 2016-Pazar 13:30-15:00 SORU 1- SORULAR a) Finansal tabloların düzenlenmesinde esas alınan genel kabul görmüş

Detaylı

Eminiş Ambalaj Sanayi ve Ticaret AŞ 31 Aralık 2005 Tarihi İtibariyle Bilanço (Para birimi: YTL)

Eminiş Ambalaj Sanayi ve Ticaret AŞ 31 Aralık 2005 Tarihi İtibariyle Bilanço (Para birimi: YTL) 3 Aralık 2005 Tarihi İtibariyle Bilanço Bağımsız Denetimden Geçmiş Notlar 3 Aralık 2005 3 Aralık 2004 VARLIKLAR Cari/Dönen Varlıklar 6.366.790 6.05.63 Hazır Değerler 4 43.386 5.50 Menkul Kıymetler (net)

Detaylı

Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi Yıl: 2007 Sayı: 2

Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi Yıl: 2007 Sayı: 2 ENFLASYON MUHASEBESİNDE SİNDE KULLANILANAN YÖNTEMLERİN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ Fevzi Serkan ÖZDEMİR* Seçkin ARSLAN** ÖZET Enflasyon varlıklar ve kaynaklar üzerinde parasal olup olmadıklarına göre farklı

Detaylı

TMS 29 YÜKSEK ENFLASYONLU EKONOMİLERDE FİNANSAL RAPORLAMA

TMS 29 YÜKSEK ENFLASYONLU EKONOMİLERDE FİNANSAL RAPORLAMA TMS 29 YÜKSEK ENFLASYONLU EKONOMİLERDE FİNANSAL RAPORLAMA KAPSAM: Bu standart, geçerli para birimi, yüksek enflasyonlu bir ekonominin para birimi olan işletmelerin konsolide finansal tabloları da dahil

Detaylı

Tebliğ. Yüksek Enflasyonlu Ekonomilerde Finansal Raporlamaya İlişkin Türkiye Muhasebe Standardı (TMS 29) Hakkında Tebliğ Sıra No: 16

Tebliğ. Yüksek Enflasyonlu Ekonomilerde Finansal Raporlamaya İlişkin Türkiye Muhasebe Standardı (TMS 29) Hakkında Tebliğ Sıra No: 16 Tebliğ Türkiye Muhasebe Standartları Kurulundan: Yüksek Enflasyonlu Ekonomilerde Finansal Raporlamaya İlişkin Türkiye Muhasebe Standardı (TMS 29) Hakkında Tebliğ Sıra No: 16 Amaç Madde 1- Bu Tebliğin amacı;

Detaylı

FİRMA YÖNETİCİLERİ VE MUHASEBE BİRİMLERİNİN DİKKATLERİNE,

FİRMA YÖNETİCİLERİ VE MUHASEBE BİRİMLERİNİN DİKKATLERİNE, K KANIT YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ. Adres : Meşrutiyet Cad.No:29/21 06420 Kızılay ANKARA Sicil ve Mühür No: SAKIP ŞEKER 861-898 Tel : 417 05 96-418 68 29-418 68 43 Fax : 417 66 73 E-mail : Kanitymm@superonline.com

Detaylı

- Tahsil ve odeme agamaslna gelmig iglemlerle ilgili belgeler iizerinde inceleme yaparak evrakln dogrulugu ve kanunlara uygunlugunu saglamak,

- Tahsil ve odeme agamaslna gelmig iglemlerle ilgili belgeler iizerinde inceleme yaparak evrakln dogrulugu ve kanunlara uygunlugunu saglamak, FRANSA MALI YQNET~M~ %CINDEK~ SAYMANLPKLARIN DURUMU Halil Kurt Maliye Bakunllgl Muhasebat Gem1 Miidiir Yardlmclsl Gerek Devlet, gerek~:? mali yiinetim sislerni i~inde yer alan kurum ve kuruluglarln orgutlenmesi

Detaylı

. Egitim faaliyetlerini mantikli ve yonetilebilir adlmlar olarak gruplar. . Kendi i~inde kontrol noktalarl vardlr. Bu gekilde kurulug, egitim

. Egitim faaliyetlerini mantikli ve yonetilebilir adlmlar olarak gruplar. . Kendi i~inde kontrol noktalarl vardlr. Bu gekilde kurulug, egitim HIZMETICI EGITIME SISTEMLI YAKLASIM Seref EFE Sayljtay Derler~isi Egitim, insan kaynaklarl yonetiminin onemli bir bilegenidir. Geleneksel olarak eleman yetigtirme amaclnln otesinde, egitimin, kurumlarln

Detaylı

değildir?

değildir? 1) Faiz oranı yıllık %35 olan 1 yıl vadeli finansman bonosunun, yıl sonunda, yıllık %20 enflasyon seviyesinin gerçekleştiği dikkate alındığında, reel faiz oranı yüzde kaçtır? A) 9,5 B) 11 C) 12 D) 12,5

Detaylı

ENFLASYON MUHASEBESĠNDE KULLANILANAN YÖNTEMLERĠNĠN KARġILAġTIRMALI ANALĠZĠ

ENFLASYON MUHASEBESĠNDE KULLANILANAN YÖNTEMLERĠNĠN KARġILAġTIRMALI ANALĠZĠ ENFLASYON MUHASEBESĠNDE KULLANILANAN YÖNTEMLERĠNĠN KARġILAġTIRMALI ANALĠZĠ Fevzi Serkan ÖZDEMĠR * Seçkin ARSLAN ** ÖZET Enflasyon varlıklar ve kaynaklar üzerinde parasal olup olmadıklarına göre farklı

Detaylı

İÇİNDEKİLER. BİRİNCİ BÖLÜM Finansal Amaç, Finans Fonksiyonu, Finansal Çevre 1 40

İÇİNDEKİLER. BİRİNCİ BÖLÜM Finansal Amaç, Finans Fonksiyonu, Finansal Çevre 1 40 İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM Finansal Amaç, Finans Fonksiyonu, Finansal Çevre 1 40 I. Finansman Nedir?, 6 Finansal Yönetim, 7; Yatırımlar, 10; Finansal Pazarlar, 12; Finansal Kurumlar, 15; Finansal Araçlar

Detaylı

BELEDIYE BUTCE VE MUHASEBE SISTEMINDEN KAYNAKLANANSORUNLAR

BELEDIYE BUTCE VE MUHASEBE SISTEMINDEN KAYNAKLANANSORUNLAR BELEDIYE BUTCE VE MUHASEBE SISTEMINDEN KAYNAKLANANSORUNLAR Abdullah Sevirnli Say$tay Denetgisi Kamu mali yonetiminde saydaml~gln saglanmasl, hesap verme sorumlulugunun geligtirilmesi, denetimin etkinlegtirilmesi

Detaylı

KUCUK VE ORTA OLCEKLI ISLETMELERIN YATIRIM

KUCUK VE ORTA OLCEKLI ISLETMELERIN YATIRIM KUCUK VE ORTA OLCEKLI ISLETMELERIN YATIRIM VE IHRACATLARINA YONELIK DEVLET YARDIMI Mehmet YUCE Uludag ~ niv. I.I.B.F. Maliye Boliimii Arj.Gor. Dunya ekonomisinin be1 kemigini olugturan Kiiquk ve Orta Boy

Detaylı

TMS 29 YÜKSEK ENFLASYONLU EKONOMİLERDE FİNANSAL RAPORLAMA. GÜNCELLEMELER ve YÜRÜRLÜK TARİHLERİ

TMS 29 YÜKSEK ENFLASYONLU EKONOMİLERDE FİNANSAL RAPORLAMA. GÜNCELLEMELER ve YÜRÜRLÜK TARİHLERİ TMS 29 YÜKSEK ENFLASYONLU EKONOMİLERDE FİNANSAL RAPORLAMA GÜNCELLEMELER ve YÜRÜRLÜK TARİHLERİ TMS 29 Yüksek Enflasyonlu Ekonomilerde Finansal Raporlama Standardı 31/12/2005 tarihinden sonra başlayan hesap

Detaylı

ENFLASYONUN FİNANSAL TABLOLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİ GİDERİCİ BİR TEDBİR OLARAK ENFLASYON MUHASEBESİ VE TÜRKİYE DEKİ YASAL DÜZENLEMELER

ENFLASYONUN FİNANSAL TABLOLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİ GİDERİCİ BİR TEDBİR OLARAK ENFLASYON MUHASEBESİ VE TÜRKİYE DEKİ YASAL DÜZENLEMELER ENFLASYONUN FİNANSAL TABLOLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİ GİDERİCİ BİR TEDBİR OLARAK ENFLASYON MUHASEBESİ VE TÜRKİYE DEKİ YASAL DÜZENLEMELER Serap AÇIK * Özet: Günümüzün gittikçe globalleşen ekonomik düzeni

Detaylı

KAMU YAPIM I~$LERINDE MUTEAHHITLERIN "ALL RISKS' " SIGORTA YUKUMLULUGU

KAMU YAPIM I~$LERINDE MUTEAHHITLERIN ALL RISKS'  SIGORTA YUKUMLULUGU KAMU YAPIM I~$LERINDE MUTEAHHITLERIN "ALL RISKS' " SIGORTA YUKUMLULUGU M~lhsirl A LTUN Sayqtay Denetgisi Yap~m iglerinin konusunu tegkil eden bina ve tesisler qegitli tehlikelerle karg~ karg~yad~r. Yangln,

Detaylı

FİNANSAL TABLOLARIN ÇEVRİLMESİNDE

FİNANSAL TABLOLARIN ÇEVRİLMESİNDE FİNANSAL TABLOLARIN YABANCI PARAYA ÇEVRİLMESİNDE KULLANILAN YÖNTEMLER 37 FİNANSAL TABLOLARIN YABANCI PARAYA ÇEVRİLMESİNDE KULLANILAN YÖNTEMLER GİRİŞ: Uluslararası faaliyette bulunan şirketlerin sahip olduğu

Detaylı

2 İŞLETMENİN ÇEVRESİ VE İŞLETME TÜRLERİ

2 İŞLETMENİN ÇEVRESİ VE İŞLETME TÜRLERİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 İŞLETMECİLİK 13 1.1. İnsan İhtiyaçları 14 1.1.1. Ekonomik Mal ve Hizmetler 16 1.1.2. Talep ve Arz 17 1.1.3. Tüketim ve Tüketici 18 1.1.4. Üretim ve Üretim Faktörleri 18 1.2.

Detaylı

TMS 7 NAKİT AKIŞ TABLOLARI

TMS 7 NAKİT AKIŞ TABLOLARI TMS 7 NAKİT AKIŞ TABLOLARI M. Vefa TOROSLU Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mayıs 2009 Tanım Nakit akış tablosu, bir faaliyet dönemi içerisinde işletmede ortaya çıkan nakit akımlarını; işletme faaliyetlerine,

Detaylı

BİLANÇO (YTL) VARLIKLAR

BİLANÇO (YTL) VARLIKLAR Bağımsız Denetim'den BİLANÇO (YTL) VARLIKLAR Geçmemiş Geçmiş Dipnot Referansları 31.03.2007 31.12.2006 Cari / Dönen Varlıklar 43.974.109 42.366.791 Hazır Değerler 4 1.463.463 2.108.013 Menkul Kıymetler

Detaylı

6. HAFTA ISL 107 GENEL MUHASEBE I Doç.Dr. Murat YILDIRIM muratyildirim@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 Konu Başlıkları Konu Başlıkları... 2 1. ALTINCI

Detaylı

OTOKAR OTOMOTİV VE SAVUNMA SANAYİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

OTOKAR OTOMOTİV VE SAVUNMA SANAYİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU OTOKAR OTOMOTİV VE SAVUNMA SANAYİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide 2016 4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Finansal Tablolar Bağımsız Denetçi Görüşü

Detaylı

ATA YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş.

ATA YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. (Tutarlar olarak 31.12.2004 tarihindeki alım gücü ile ifade edilmiştir) Enflasyona Göre Düzeltilmiş (Seri XI No:20) Bağımsız Denetim'den GENEL KURUL'A SUNULACAK Geçmiş Geçmiş AYRINTILI BİLANÇO () 31.12.2004

Detaylı

MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı

MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı Kârlılık Durumu Oranları İşletmenin değişik ölçütlere göre kârlılık düzeylerini

Detaylı

Değişken Koşullarda Doğru Analiz. Serdar İnanç Fatih Akten

Değişken Koşullarda Doğru Analiz. Serdar İnanç Fatih Akten Değişken Koşullarda Doğru Analiz Serdar İnanç Fatih Akten Dalgalar üzerinde performans ölçümü Yabancı Para İstikrarlı Mali Analiz Fiyat Endeksi Paydaşlar Genel Amaçlı Mali Tablolar Yönetim Raporlaması

Detaylı

Ak Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.

Ak Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. 1. Amaç Bu rapor Sermaye Piyasası Kurulu nun 12/02/2013 tarih ve 5/143 sayılı ilke kararına dayanılarak, TSKB A.Ş. tarafından Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş. nin hazırladığı Ak Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.

Detaylı

MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ

MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ 1 MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ Mali analiz, bir işletmenin mali durumunun ve mali yönden gelişmesinin yeterli olup olmadığını belirlemek için, mali tablo kalemlerindeki değişikliklerin, aralarındaki ilişkilerin,

Detaylı

FİNANSAL MUHASEBE ÜNİTE 1 MUHASEBENİN TANIMI VE TEMEL KAVRAMLARI (ÇIKMIŞ SORULAR)

FİNANSAL MUHASEBE ÜNİTE 1 MUHASEBENİN TANIMI VE TEMEL KAVRAMLARI (ÇIKMIŞ SORULAR) FİNANSAL MUHASEBE ÜNİTE 1 MUHASEBENİN TANIMI VE TEMEL KAVRAMLARI (ÇIKMIŞ SORULAR) www.smmmegitimi.com 1. (29 Haziran 2013) : İşletme finansal raporlama yaparken aşağıdakilerden hangisini dikkate almaz?

Detaylı

TMS - 29 YÜKSEK ENFLASYONLU EKONOMİLERDE FİNANSAL RAPORLAMA

TMS - 29 YÜKSEK ENFLASYONLU EKONOMİLERDE FİNANSAL RAPORLAMA YÜKSEK ENFLASYONLU EKONOMİLERDE FİNANSAL RAPORLAMA GÜNCELLEMELER ve YÜRÜRLÜK TARİHLERİ TMS 29 Yüksek Enflasyonlu Ekonomilerde Finansal Raporlama Standardı 31/12/2005 tarihinden sonra başlayan hesap dönemleri

Detaylı

BOSCH FREN SİSTEMLERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim

BOSCH FREN SİSTEMLERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU BOSCH FREN SİSTEMLERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor 2016 2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız Denetim Kuruluşu

Detaylı

SERVE KIRTASİYE SANAYİ VE TİCARET A.Ş. VE BAĞLI ORTAKLIKLARI DENETİMDEN GEÇMİŞ 30 EYLÜL 2008 TARİHLİ KONSOLİDE BİLANÇO (Tutarlar aksi belirtilmedikçe

SERVE KIRTASİYE SANAYİ VE TİCARET A.Ş. VE BAĞLI ORTAKLIKLARI DENETİMDEN GEÇMİŞ 30 EYLÜL 2008 TARİHLİ KONSOLİDE BİLANÇO (Tutarlar aksi belirtilmedikçe 30 EYLÜL 2008 TARİHLİ KONSOLİDE BİLANÇO Denetimden Denetimden Notlar VARLIKLAR Dönen Varlıklar : 9.961.249 7.975.811 Nakit ve Nakit Benzerleri Not 6 162.759 1.919.536 Finansal Yatırımlar Not 7 - - Ticari

Detaylı

TRAKYA CAM SANAYİİ A.Ş. VE BAĞLI ORTAKLIKLARI

TRAKYA CAM SANAYİİ A.Ş. VE BAĞLI ORTAKLIKLARI TRAKYA CAM SANAYİİ A.Ş. VE BAĞLI ORTAKLIKLARI 30 EYLÜL TARİHİNDE SONA EREN ARA DÖNEME AİT ULUSLARARASI FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARI NA UYGUN OLARAK HAZIRLANAN ÖZET KONSOLİDE MALİ TABLOLAR Trakya Cam

Detaylı

ORAN ANALİZİ 8. VE 9. HAFTA

ORAN ANALİZİ 8. VE 9. HAFTA ORAN ANALİZİ 8. VE 9. HAFTA Genel Olarak Oran Analizi p Oran analizi tekniğinin amacı, finansal tablo kalemlerinin aralarındaki anlamlı ve yararlı ilişkilerden yola çıkarak bir işletmenin cari finansal

Detaylı

Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi YÖNETİM FİNANSAL Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi İŞLETME BÜTÇELERİ İşletme bütçesi nedir? Bir işletmenin,

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Fevzi Serkan ÖZDEMİR Doğum Tarihi: 06 Ekim 1981 Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans İktisat Anadolu Üniversitesi 2003 Y. Lisans Muhasebe

Detaylı

KEREVİTAŞ GIDA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 31 ARALIK 2013 TARİHLİ KONSOLİDE TTK 376 BİLANÇOSU VE DİPNOTLARI

KEREVİTAŞ GIDA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 31 ARALIK 2013 TARİHLİ KONSOLİDE TTK 376 BİLANÇOSU VE DİPNOTLARI 31 ARALIK 2013 TARİHLİ KONSOLİDE TTK 376 BİLANÇOSU VE DİPNOTLARI KONSOLİDE TTK 376 BİLANÇOSU VARLIKLAR Bağımsız Denetimden Geçmiş 31 Aralık 2013 Dönen Varlıklar 181.629.436 Nakit ve Nakit Benzerleri 11.921.100

Detaylı

ISF 108 GENEL MUHASEBE II

ISF 108 GENEL MUHASEBE II 5. HAFTA ISF 108 GENEL MUHASEBE II Bilançonun Pasif Yapısı ve Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar Doç.Dr. Murat YILDIRIM muratyildirim@karabuk.edu.tr Bilançonun Pasif Yapısı İşletmenin varlıklarını ve bu varlıkların

Detaylı

Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR

Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR Enflasyon Enflasyon Enflasyonun Ölçülmesi Bir ekonomide genel fiyat düzeyinde meydana gelen sürekli artışa denir. Enflasyon haddi ile ölçülür. Enflasyon haddi = (P P_1) X 100 P_1

Detaylı

AK-TOPS TEKSTİL SANAYİ A.Ş. 1 OCAK 31 ARALIK 2011 HESAP DÖNEMİNE AİT FİNANSAL TABLOLAR

AK-TOPS TEKSTİL SANAYİ A.Ş. 1 OCAK 31 ARALIK 2011 HESAP DÖNEMİNE AİT FİNANSAL TABLOLAR AK-TOPS TEKSTİL SANAYİ A.Ş. 1 OCAK 31 ARALIK 2011 HESAP DÖNEMİNE AİT FİNANSAL TABLOLAR 31 ARALIK 2011 VE 31 ARALIK 2010 TARĠHLERĠ ĠTĠBARĠYLE BĠLANÇOLAR (Tutarlar aksi belirtilmedikçe Türk Lirası ( TL )

Detaylı

2015/1.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL YÖNETİM 29 Mart 2015-Pazar 17:00

2015/1.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL YÖNETİM 29 Mart 2015-Pazar 17:00 2015/1.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL YÖNETİM 29 2015-Pazar 17:00 SORULAR SORU 1: Bark Ltd. Şirketi bir ticari şirket olup tanesini 60 liradan aldığı A malını 100 liradan satmaktadır.

Detaylı

YAPRAK SÜT VE BESİ ÇİFTLİKLERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

YAPRAK SÜT VE BESİ ÇİFTLİKLERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU YAPRAK SÜT VE BESİ ÇİFTLİKLERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide 2016-2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 30.06.2016 ara dönem finansal

Detaylı

Doç.Dr. ÇAĞRI KÖROĞLU

Doç.Dr. ÇAĞRI KÖROĞLU Doç.Dr. ÇAĞRI KÖROĞLU Nazilli İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe Ve Finansman Anabilim Dalı Eğitim Bilgileri İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi 2001-2004 Lisans Muğla Sıtkı

Detaylı

ISL 108 GENEL MUHASEBE II

ISL 108 GENEL MUHASEBE II 4. HAFTA ISL 108 GENEL MUHASEBE II Bilançonun Pasif Yapısı ve Kısa Vadeli Yabancı Yrd. Doç.Dr. Murat YILDIRIM muratyildirim@karabuk.edu.tr Bilançonun Pasif Yapısı İşletmenin varlıklarını ve bu varlıkların

Detaylı

IHALE REFORMU. 2. Neden Yeni Bir 1hale Mevzuati? 2.1. Bugiinkii Sistem Deblet Zararina Yo1 Aqmaktadir

IHALE REFORMU. 2. Neden Yeni Bir 1hale Mevzuati? 2.1. Bugiinkii Sistem Deblet Zararina Yo1 Aqmaktadir IHALE REFORMU Ali SERDAR Sayijtay uyesi Devlet ihaleleri ile ilgili ilk mevzuat 1857 ylllnda qlkar~la nizamname ile olugturulmug, Cumhuriyet doneminde 1925 yillnda miizayede kanunu q~kar~lmlg, ardlndan

Detaylı

VESTEL BEYAZ EŞYA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim

VESTEL BEYAZ EŞYA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU VESTEL BEYAZ EŞYA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan 216 4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 31.12.216 Finansal Tablolar Bağımsız

Detaylı

- Mali analizin Tanımı - Türlerine göre mali analiz - Değerlendirme Kuruluşları

- Mali analizin Tanımı - Türlerine göre mali analiz - Değerlendirme Kuruluşları - Mali analizin Tanımı - Türlerine göre mali analiz - Değerlendirme Kuruluşları Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2012 2013 Bahar Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Oran analizi: Finansal tablo kalemleri arasındaki

Detaylı

EMLAK KONUT GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim

EMLAK KONUT GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU EMLAK KONUT GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan 2016 2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 1 OCAK 30 HAZİRAN 2016 ARA

Detaylı

ISL 108 GENEL MUHASEBE

ISL 108 GENEL MUHASEBE 14. HAFTA ISL 108 GENEL MUHASEBE Monografi Uygulaması Doç. Dr. Murat YILDIRIM muratyildirim@karabuk.edu.tr Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Monografi Uygulaması

Detaylı

ISL203 ENVANTER VE BİLANÇO

ISL203 ENVANTER VE BİLANÇO 4. HAFTA ISL203 ENVANTER VE BİLANÇO Aktif Hesapların Envanteri (Menkul Kıymetler) Yard.Doç.Dr. Murat YILDIRIM muratyildirim@karabuk.edu.tr 11 Menkul Kıymetler Grubu Menkul kıymetler, işletmenin geçici

Detaylı

TURKCELL FİNANSMAN A.Ş. Finansal Kurumlar Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

TURKCELL FİNANSMAN A.Ş. Finansal Kurumlar Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU TURKCELL FİNANSMAN A.Ş. Finansal Kurumlar Finansal Rapor 2017-2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Finansal Rapor Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız Denetim

Detaylı

KOÇTAŞ YAPI MARKETLERİ TİCARET. A. Ş. 31 ARALIK 2016 TARİHİ İTİBARİYLE HAZIRLANAN FİNANSAL TABLOLAR

KOÇTAŞ YAPI MARKETLERİ TİCARET. A. Ş. 31 ARALIK 2016 TARİHİ İTİBARİYLE HAZIRLANAN FİNANSAL TABLOLAR KOÇTAŞ YAPI MARKETLERİ TİCARET. A. Ş. 31 ARALIK 2016 TARİHİ İTİBARİYLE HAZIRLANAN FİNANSAL TABLOLAR İÇİNDEKİLER SAYFA FİNANSAL DURUM TABLOSU... 1-2 KAR VEYA ZARAR VE DİĞER KAPSAMLI GELİR TABLOSU... 3 ÖZKAYNAKLAR

Detaylı

KAFEİN YAZILIM HİZMETLERİ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ DENETİM KOMİTESİ TARAFINDAN SERMAYE PİYASASI KURULU NUN VII-128

KAFEİN YAZILIM HİZMETLERİ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ DENETİM KOMİTESİ TARAFINDAN SERMAYE PİYASASI KURULU NUN VII-128 DENETİM KOMİTESİ TARAFINDAN SERMAYE PİYASASI KURULU NUN VII-128.1 SAYILI PAY TEBLİĞİ NİN 29/5 MADDESİ UYARINCA HAZIRLANAN RAPOR 20.06.2018 1. RAPORUN AMACI Bu raporun amacı, Sermaye Piyasası Kurulu nun

Detaylı

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Büyükdere Cd. Nevtron İşhanı No:119 K /6 Gayrettepe-İST TEL: 0212/ 211 99 01-02-04 FAX: 0212/ 211 99 52 SİRKÜLER NO : 2004/ 99 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ İstanbul, 16 Ağustos 2004 KONU : Cari Dönem Enflasyon

Detaylı

Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar Anonim Şirketi ve Bağlı Ortaklıkları

Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar Anonim Şirketi ve Bağlı Ortaklıkları Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar Anonim Şirketi ve Bağlı Ortaklıkları Sona Eren Altı Aylık Özel Ara Hesap Dönemine Ait Konsolide TTK 376 Bilançosu ve Dipnotları Cari Dönem VARLIKLAR 30 Kasım

Detaylı

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Büyükdere Cd. Nevtron İşhanı No:119 K /6 Gayrettepe-İST TEL: 0212/ 211 99 01-02-04 FAX: 0212/ 211 99 52 SİRKÜLER NO : 2004/ 95 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ İst. 03 Ağustos 2004 KONU : Cari Dönem Enflasyon Düzeltmesine

Detaylı

UZERTAŞ BOYA SANAYİ TİCARET VE YATIRIM A.Ş. 30.06.2015 TARİHLİ TTK 376 BİREYSEL (KONSOLİDE OLMAYAN) FİNANSAL DURUM TABLOSU VE DİPNOTLAR

UZERTAŞ BOYA SANAYİ TİCARET VE YATIRIM A.Ş. 30.06.2015 TARİHLİ TTK 376 BİREYSEL (KONSOLİDE OLMAYAN) FİNANSAL DURUM TABLOSU VE DİPNOTLAR 30.06.2015 TARİHLİ TTK 376 BİREYSEL (KONSOLİDE OLMAYAN) FİNANSAL DURUM TABLOSU VE DİPNOTLAR 1 UZERTAŞ BOYA SANAYİ TİCARET VE YATIRIM A.Ş. 30 HAZİRAN 2015 TARİHİ İTİBARİYLE TTK 376 KONSOLİDE OLMAYAN FİNANSAL

Detaylı

31 Aralık 2012 Tarihinde Sona Eren Hesap Dönemine Ait Finansal Tablolar ve Bağımsız Denetim Raporu

31 Aralık 2012 Tarihinde Sona Eren Hesap Dönemine Ait Finansal Tablolar ve Bağımsız Denetim Raporu Gelir Amaçlı Karma Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım Fonu (Euro) 31 Aralık 2012 Tarihinde Sona Eren Hesap Dönemine Ait Finansal Tablolar ve Bağımsız Denetim Raporu İçindekiler Bağımsız Denetim Raporu

Detaylı

Finansal Kurumlar ve Piyasalar. Zorunlu Yüksek Lisans. 1. yıl 1. yarıyıl / Güz Doç. Dr. Mehmet Güçlü. Uzaktan Öğrenim Türkçe Yok

Finansal Kurumlar ve Piyasalar. Zorunlu Yüksek Lisans. 1. yıl 1. yarıyıl / Güz Doç. Dr. Mehmet Güçlü. Uzaktan Öğrenim Türkçe Yok Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü DERS ÖĞRETİM PLANI Dersin Seviyesi Dersin AKTS Kredisi 0 Haftalık Ders Saati 3 Haftalık Uygulama Saati - Haftalık Laboratuar Saati - Dersin Verildiği Yıl Dersin Verildiği

Detaylı

VERGISEL ACIDAN HOLDINGLERIN DURUMU

VERGISEL ACIDAN HOLDINGLERIN DURUMU VERGISEL ACIDAN HOLDINGLERIN DURUMU Hasim A KCA Hucettepe ~niversitesi ~.I.B.F. Maliye Boliimii 0gretim Gorevlisi Holding girket, XIX. Yuzyllln ikinci yarlsl iqinde Amerika Birlegik Devletleri ve Ingiltere'de

Detaylı

ISL 203 ENVANTER VE BİLANÇO

ISL 203 ENVANTER VE BİLANÇO 8. HAFTA ISL 203 ENVANTER VE BİLANÇO Yabancı Kaynakların Envanteri Doç.Dr. Murat YILDIRIM muratyildirim@karabuk.edu.tr 2 BİLANÇO Bilançonun sol tarafı işletmeni varlıklarını yani aktif tarafı gösterirken;

Detaylı

ISL203 ENVANTER VE BİLANÇO

ISL203 ENVANTER VE BİLANÇO ISL203 ENVANTER VE BİLANÇO Doç.Dr. Murat YILDIRIM muratyildirim@karabuk.edu.tr 4. HAFTA 11 Menkul Kıymetler Grubu Muhasebe standartları(tfrs ve TMS) menkul kıymetlerden finansalaraçlarolarakbahsetmiştir.

Detaylı

BURSA DAKİ 250 BÜYÜK FİRMA VERİLERİNİN GENEL BİR DEĞERLEMESİ

BURSA DAKİ 250 BÜYÜK FİRMA VERİLERİNİN GENEL BİR DEĞERLEMESİ BURSA DAKİ 250 BÜYÜK FİRMA VERİLERİNİN GENEL BİR DEĞERLEMESİ Prof. Dr. Erol İyibozkurt ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ İ.İ.B.F. ÖĞRETİM ÜYESİ Bursa Ticaret ve Sanayi Odası 1997 yılında başlattığı Bursa daki 500 Büyük

Detaylı

TÜPRAŞ-TÜRKİYE PETROL RAFİNERİLERİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

TÜPRAŞ-TÜRKİYE PETROL RAFİNERİLERİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU TÜPRAŞTÜRKİYE PETROL RAFİNERİLERİ A.Ş. Finansal Rapor 2016 4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız Denetim Kuruluşu Denetim

Detaylı

LOGO YAZILIM SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

LOGO YAZILIM SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU LOGO YAZILIM SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor 2016 2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız Denetim Kuruluşu Denetim

Detaylı

RÖNESANS HOLDİNG A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

RÖNESANS HOLDİNG A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU RÖNESANS HOLDİNG A.Ş. Finansal Rapor 2017-2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Rönesans Holding A.Ş. ve Bağlı Ortaklıkları 30 Haziran 2017 Bağımsız

Detaylı

FİNANSAL HESAPLAMALAR

FİNANSAL HESAPLAMALAR FİNANSAL HESAPLAMALAR Finansal değerlendirmelerin tutarlı ve karşılaştırmalı olabilmesinin yanı sıra kullanılan kaynakların maliyet, yapılan yatırımların alternatif getiri analizlerini yapabilmek amacıyla;

Detaylı

İŞLETMELERİN AKTİFLERİNDE YER ALAN GAYRİMENKULLERİN DEĞERLENMESİNDE VUK VE TTK/TMS YAKLAŞIMI

İŞLETMELERİN AKTİFLERİNDE YER ALAN GAYRİMENKULLERİN DEĞERLENMESİNDE VUK VE TTK/TMS YAKLAŞIMI İŞLETMELERİN AKTİFLERİNDE YER ALAN GAYRİMENKULLERİN DEĞERLENMESİNDE VUK VE TTK/TMS YAKLAŞIMI Onur ÇELİK Yeminli Mali Müşavir GİRİŞ İşletmelerin envanterinde, üretim faktörlerinden birisi olan gayrimenkullerin

Detaylı

ISL107 GENEL MUHASEBE I

ISL107 GENEL MUHASEBE I 8. HAFTA ISL107 GENEL MUHASEBE I 11 24 Mali Duran Varlıklar ve Muhasebe Kayıtları I Doç.Dr. Murat YILDIRIM muratyildirim@karabuk.edu.tr 2 İşletmeler ellerindeki atıl kaynakları veya tasarruflarını değerlendirecek

Detaylı

ISL 108 GENEL MUHASEBE II

ISL 108 GENEL MUHASEBE II 6. HAFTA ISL 108 GENEL MUHASEBE II 32 Ticari Borçlar Hesap Grubu Yrd.Doç.Dr.Murat YILDIRIM muratyildirim@karabuk.edu.tr 2 Ticari Borçlar Hesap Grubu İşletmenin yabancı kaynakları içinde yer alan ve ticari

Detaylı

YÖNET M VE EKONOM Y l:2002 Cilt:9 Say :1-2 Celal Bayar Üniversitesi..B.F. MAN SA

YÖNET M VE EKONOM Y l:2002 Cilt:9 Say :1-2 Celal Bayar Üniversitesi..B.F. MAN SA YÖNET M VE EKONOM Y l:2002 Cilt:9 Say :1-2 Celal Bayar Üniversitesi..B.F. MAN SA ENFLASYONUN MUHASEBE VER LER ÜZER NDEK ETK LER, TÜRK YE MUHASEBE STANDARDI - 2 VE SERMAYE P YASASI KURULU SER : Xl-NO: 20

Detaylı

Züccaciyeciler Derneği

Züccaciyeciler Derneği 31 Aralık 2017 Tarihinde Sona Eren Yıla Ait Finansal Tablolar ve Bağımsız Denetim Raporu 27 Haziran 2018 Bu rapor, 3 sayfa bağımsız denetim raporu ve 8 sayfa finansal tablolar ve tamamlayıcı notlarından

Detaylı

İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER A.Ş. - BİLANÇO (Tüm Tutarlar, Türk Lirası olarak gösterilmiştir) İncelemeden Bağımsız Denetimden

İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER A.Ş. - BİLANÇO (Tüm Tutarlar, Türk Lirası olarak gösterilmiştir) İncelemeden Bağımsız Denetimden İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER A.Ş. - BİLANÇO İncelemeden Bağımsız Denetimden Geçmiş Cari Dönem Önceki Dönem Notlar 31.12.2011 VARLIKLAR Dönen Varlıklar 31.968.524 19.723.168 Nakit ve Nakit Benzerleri Not.6

Detaylı

HEDEF GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş FİYAT TESPİT RAPORUNA İLİŞKİN GÖRÜŞ

HEDEF GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş FİYAT TESPİT RAPORUNA İLİŞKİN GÖRÜŞ HEDEF GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş FİYAT TESPİT RAPORUNA İLİŞKİN GÖRÜŞ 19 Ocak 2015 1 İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER I. Halka Arza İlişkin Özet Bilgiler... 3 II. Şirket Bilgileri... 4 III. Finansal

Detaylı

Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar Anonim Şirketi ve Bağlı Ortaklıkları

Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar Anonim Şirketi ve Bağlı Ortaklıkları Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar Anonim Şirketi ve Bağlı Ortaklıkları Sona Eren Oniki Aylık Özel Hesap Dönemine Ait Konsolide TTK 376 Bilançosu ve Dipnotları Cari Dönem VARLIKLAR 31 Mayıs

Detaylı

Finansal Rapor. Konsolide Olmayan Aylık Bildirim

Finansal Rapor. Konsolide Olmayan Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU MİLPA TİCARİ VE SINAİ ÜRÜNLER PAZARLAMA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor 2017 2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Finansal Rapor Bağımsız Denetçi

Detaylı

Finansal Amaç, Finans Fonksiyonu, Finansal Çevre 3 38

Finansal Amaç, Finans Fonksiyonu, Finansal Çevre 3 38 İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM Finansal Amaç, Finans Fonksiyonu, Finansal Çevre 3 38 I. Finansman Nedir?, 6 Finansal Yönetim, 7; Yatırımlar, 9; Finansal Pazarlar, 10; Finansal Kurumlar, 13; Finansal Araçlar

Detaylı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan:

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan: Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan: BANKALARIN KALDIRAÇ DÜZEYİNİN ÖLÇÜLMESİNE VE DEĞERLENDİRİLMESİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK 1 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE

Detaylı

Hesap Kavramı ISL107 GENEL MUHASEBE I. Hesap Kavramı. Hesap. Hesap Çizelgesi 09.10.2015. Muhasebede Hesap Kavramı ve Hesapların İşleyiş Kuralları

Hesap Kavramı ISL107 GENEL MUHASEBE I. Hesap Kavramı. Hesap. Hesap Çizelgesi 09.10.2015. Muhasebede Hesap Kavramı ve Hesapların İşleyiş Kuralları 4. HAFTA ISL107 GENEL MUHASEBE I Muhasebede Hesap Kavramı ve Hesapların İşleyiş Kuralları Yard.Doç.Dr. Murat YILDIRIM muratyildirim@karabuk.edu.tr 2 Hesap Kavramı Finansal sonuç doğuran işlemler meydana

Detaylı

1- Aşağıdakilerden hangisi bilançonun aktif kısmında yer almaz(orhan Sevilengül Muhasebe Kitabı Problem 1. Soru)?

1- Aşağıdakilerden hangisi bilançonun aktif kısmında yer almaz(orhan Sevilengül Muhasebe Kitabı Problem 1. Soru)? 1- Aşağıdakilerden hangisi bilançonun aktif kısmında yer almaz(orhan Sevilengül Muhasebe Kitabı 100.01 Problem 1. a) Gelir tahakkukları b) hisse senetleri c) gelecek aylara ait giderler d) özel fonlar

Detaylı

HSBC Yatırım Menkul Değerler A.ġ. 2007 YILI FAALĠYET RAPORU

HSBC Yatırım Menkul Değerler A.ġ. 2007 YILI FAALĠYET RAPORU HSBC Yatırım Menkul Değerler A.ġ. 2007 YILI FAALĠYET RAPORU 27/3/2008 ĠÇĠNDEKĠLER Sayfa No I. GĠRĠġ ve ĠDARĠ FAALĠYETLER 3 1.1. KISACA HSBC YATIRIM MENKUL DEĞ. A.ġ. 3 1.2. YÖNETĠM ve DENETLEME KURULLARI

Detaylı

ÜNİTE:1. İşletmenin Dili: Muhasebe ÜNİTE:2. Finansal Tablolar ÜNİTE:3. Hesap ÜNİTE:4. Muhasebe Süreci ÜNİTE:5. Hazır Değerler ÜNİTE:6.

ÜNİTE:1. İşletmenin Dili: Muhasebe ÜNİTE:2. Finansal Tablolar ÜNİTE:3. Hesap ÜNİTE:4. Muhasebe Süreci ÜNİTE:5. Hazır Değerler ÜNİTE:6. ÜNİTE:1 İşletmenin Dili: Muhasebe ÜNİTE:2 Finansal Tablolar ÜNİTE:3 Hesap ÜNİTE:4 Muhasebe Süreci ÜNİTE:5 1 Hazır Değerler ÜNİTE:6 Alacaklar ÜNİTE:7 Finansal Varlıklar: Menkul Kıymetler ÜNİTE:8 Stoklar

Detaylı

ENFLASYON MUHASEBESİ UYGULAMALARINDA TEMEL İŞLEMLER ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA * Fehmi KARASİOĞLU **

ENFLASYON MUHASEBESİ UYGULAMALARINDA TEMEL İŞLEMLER ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA * Fehmi KARASİOĞLU ** ENFLASYON MUHASEBESİ UYGULAMALARINDA TEMEL İŞLEMLER ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA * Fehmi KARASİOĞLU ** Namık Kemal ERDEMİR *** Özet Fiyatlar genel düzeyinde meydana gelen sürekli ve yüksek oranlı artışlar olarak

Detaylı

KLİMASAN KLİMA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

KLİMASAN KLİMA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU KLİMASAN KLİMA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor 2016-2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 2016 HAZİRAN SPK RAPORU Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız

Detaylı

2017/3. Dönem Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı İleri Düzeyde Finansal Muhasebe 17 Kasım 2017 Cuma (Sınav Süresi 2 Saat)

2017/3. Dönem Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı İleri Düzeyde Finansal Muhasebe 17 Kasım 2017 Cuma (Sınav Süresi 2 Saat) 2017/3. Dönem Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı İleri Düzeyde Finansal Muhasebe 17 Kasım 2017 Cuma 18.00 (Sınav Süresi 2 Saat) Sorular Soru 1 - (20P) Not: BOBİ Finansal Raporlama standartlarında yer alan,

Detaylı

PINAR SU SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim

PINAR SU SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU PINAR SU SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor 2017 1. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Finansal Durum Tablosu (Bilanço) Sunum Para Birimi Finansal

Detaylı

TOPLULAŞTIRILMIŞ YÖNTEMLERE GÖRE STOKLARIN DÜZELTİLMESİ

TOPLULAŞTIRILMIŞ YÖNTEMLERE GÖRE STOKLARIN DÜZELTİLMESİ NİYAZİ ÖZPEHRİZ XCVI-10 TOPLULAŞTIRILMIŞ YÖNTEMLERE GÖRE STOKLARIN DÜZELTİLMESİ Giriş Enflasyonun mali tablolar üzerindeki olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak ve mali tabloların düzenlendikleri tarih

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 17 Ekim 2016, Sayı: 40. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 17 Ekim 2016, Sayı: 40. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 40 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

AKSA AKRİLİK KİMYA SANAYİİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

AKSA AKRİLİK KİMYA SANAYİİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU AKSA AKRİLİK KİMYA SANAYİİ A.Ş. Finansal Rapor 2016 4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız Denetim Kuruluşu Denetim Türü

Detaylı

Muhasebe standartlarında ölçüm süreci ve ölçüm esasları

Muhasebe standartlarında ölçüm süreci ve ölçüm esasları Muhasebe standartlarında ölçüm süreci ve ölçüm esasları I.GİRİŞ Finansal tablolarda yer alan kalemlerin parasal tutarlarının belirlenmesi süreci değerleme olarak tanımlanmaktadır. Ancak muhasebe dünyasında

Detaylı

FİNANS FONKSİYONU VE FİNANSAL YÖNETİM

FİNANS FONKSİYONU VE FİNANSAL YÖNETİM FİNANS FONKSİYONU VE FİNANSAL YÖNETİM FİNANS YÖNETİCİSİNİN ROLÜNDEKİ DEĞİŞİM MUHASEBE Bugün FİNANS Geçmiş Destek Rolü ağırlıklı Defter Kayıtlarının tutulması Finansal Tabloların Raporlanması Finansal Anlaşmaların

Detaylı

Finansal Yönetim, 15.414. Prof. Jonathan Lewellen. MOT Programı, 2003 Yaz dönemi

Finansal Yönetim, 15.414. Prof. Jonathan Lewellen. MOT Programı, 2003 Yaz dönemi Finansal Yönetim, 15.414 Prof. Jonathan Lewellen MOT Programı, 2003 Yaz dönemi Hazırlıklar Okuma Brealy ve Myers, Principles of Corporate Finance Ders notları Okuma paketi + örnekler İnternet sayfaları

Detaylı

Ders Adı : GENEL MUHASEBE I Ders No : Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 6. Ders Bilgileri. Ön Koşul Dersleri.

Ders Adı : GENEL MUHASEBE I Ders No : Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 6. Ders Bilgileri. Ön Koşul Dersleri. Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : GENEL MUHASEBE I Ders No : 0350040004 Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 6 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim

Detaylı

CARREFOURSA CARREFOUR SABANCI T CARET MERKEZ A.. 31 MART 2013 TAR H T BAR YLE ÖZET B LANÇO

CARREFOURSA CARREFOUR SABANCI T CARET MERKEZ A.. 31 MART 2013 TAR H T BAR YLE ÖZET B LANÇO 31 MART 2013 TAR H T BAR YLE ÖZET B LANÇO (Aksi belirtilmedikçe tutarlar Türk Lirası ( TL ) olarak ifade edilmi tir.) Yeniden düzenlenmi Yeniden düzenlenmi Dipnot Cari Dönem Geçmi Dönem Geçmi Dönem Referansları

Detaylı

GENEL İŞLETME. Dr. Öğr.Üyesi Lokman KANTAR

GENEL İŞLETME. Dr. Öğr.Üyesi Lokman KANTAR GENEL İŞLETME Dr. Öğr.Üyesi Lokman KANTAR 18.12.2018 1 MUHASEBE YÖNETİMİ Girişimcilerin veya yöneticilerin aldığı kararlar doğrultusunda gerçekleştirilen faaliyetler sonucu, işletmenin sahip olduğu varlıklarla

Detaylı

CARREFOURSA CARREFOUR SABANCI TİCARET MERKEZİ A.Ş. 30 EYLÜL 2017 ve 31 ARALIK 2016 TARİHLİ ÖZET KONSOLİDE BİLANÇOLAR

CARREFOURSA CARREFOUR SABANCI TİCARET MERKEZİ A.Ş. 30 EYLÜL 2017 ve 31 ARALIK 2016 TARİHLİ ÖZET KONSOLİDE BİLANÇOLAR 30 EYLÜL 2017 ve 31 ARALIK 2016 TARİHLİ ÖZET KONSOLİDE BİLANÇOLAR 30 Eylül 2017 31 Aralık 2016 VARLIKLAR Dönen Varlıklar 989.679.749 1.039.890.473 Nakit ve Nakit Benzerleri 255.883.732 274.877.489 Ticari

Detaylı