STANDART MALİYET MODELİ YÖNETSEL YÜKLERİN HESAPLANMASI VE AZALTILMASI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "STANDART MALİYET MODELİ YÖNETSEL YÜKLERİN HESAPLANMASI VE AZALTILMASI"

Transkript

1 STANDART MALİYET MODELİ YÖNETSEL YÜKLERİN HESAPLANMASI VE AZALTILMASI

2 Giriş İşletmeler mali kaynaklarının bir bölümünü, mevzuattan kaynaklanan bildirim yükümlülüklerine uymaları nedeniyle oluşan maliyetler için tahsis etmektedirler. Avrupa Komisyonu, bu maliyetlerin %25 azaltılmasının GSYİH yı %1,5 artıracağını öngörmektedir. Yönetsel yükler adı verilen bu maliyetlerin ölçülmesi Hollanda tarafından geliştirilen ve Avrupa Komisyonu tarafından kullanılması önerilen Standart Maliyet Modeli metoduyla gerçekleşmektedir.

3 Yönetsel Yükler Yönetsel yükler: (Administrative burdens) Yönetsel yükler, kanunlarda ya da düzenleyici işlemlerde yer alan bilgi yükümlülüklerine uymak zorunda kalan işletmelere (businesses) ve vatandaşlara (citizens) yüklenen maliyetlerdir.

4 Bilgi Yükümlülükleri Bilgi yükümlülükleri: (Information obligations) Bilgi yükümlülükleri, kamu otoritelerine ya da üçüncü şahıslara (third parties) sunulmak üzere kanun ya da düzenleyici işlemlerin zorunlu kıldığı, çok sayıda veriden oluşan bilgiyi ya da bildirimleri tedarik etme ve hazırlama ödevidir.

5 Bilgi Yükümlülükleri Bilgi yükümlülüğü, istenen veriler (Data requirements) ve bildirimlerden (messages) oluşur.

6 Bilgi Yükümlülükleri İstenen veriler: (Data requirements) Her bilgi yükümlülüğü bir veya daha fazla istenen verilerden oluşur. İstenen veri; kanun ve düzenleyici işlemlerin öngördüğü bilgi yükümlülüğünü yerine getirmek için sağlanması gereken her bir bilgi öğesidir.

7 Bilgi Yükümlülükleri istenen veriler: Kurumlar vergisi bilgilerini tutmak ve bildirmek, mali tabloları tutmak ve kaydetmek, ruhsat ve izin için başvurmak, hastalanan işçileri ilgili idari merciye bildirmek, sosyal güvenlik kurumuna personelin yıllık sigorta bilgilerini bildirmek.. Bildirimler: isim, adres, vergi numarası bildirmek

8 Yönetsel Faaliyetler Yönetsel faaliyetler: (Administrative activities/actions) İstenen verilerin (data requirements) gerektirdiği bilgiler sağlanırken belirli bir takım yönetsel faaliyetlerin yapılması gerekir. Bu faaliyetler işletmenin kendisi tarafından bizzat yapılabilirken, hizmet yoluyla işletme dışına da yaptırılabilir. Veri sunma, gerekli bilgileri dosyalama, gerekli bilgileri basılı veya elektronik ortamda doldurma, hesaplamaları ve değerlendirmeleri yapma, kopyalama, hesaplama sonuçlarını basma, veri gönderme, veri girme vs. belli başlı yönetsel faaliyetlerdir.

9 Hedef Gruplar Hedef gruplar: (Target groups) Yönetsel yükten etkilenen iki farklı grup vardır: İşletmeler (businesses) ve vatandaşlar (citizens). Bunlar birbirlerinden farklı nitelikte olmalarına rağmen yönetsel yük ölçülürken yaklaşım benzerdir.

10 Hedef Gruplar İşletmeler: (Businesses) Kâr amacı güderek piyasa için mal ve hizmet üreten birimlerdir.

11 Mevzuat Maliyetleri Mevzuat maliyeti: (Costs of regulation) Mevzuat maliyeti, kanunlar ve idari düzenlemelerin işletmelere yüklediği maliyetlerin toplamıdır. Yönetsel yük, kanunlar ve idari düzenlemelerden kaynaklanan toplam maliyetin bir bölümünü oluşturmaktadır. Mevzuat maliyeti, parasal maliyet (financial cost) ile yönetsel yükün de içinde bulunduğu uyum maliyetinden (compliance cost) oluşmaktadır.

12 Mevzuat Maliyetleri Parasal maliyetler: (Financial costs) Parasal maliyetler, idareye veya yetkili otoriteye bir miktar paranın aktarılmasını zorunlu kılan açık ve doğrudan maliyetlerdir. Bunlara örnek olarak vergileri, idari ödemeleri, resim ve harçları, başvuru ücretlerini vs. gösterebiliriz.

13 Mevzuat Maliyetleri Uyum maliyetleri: (Compliance costs) Uyum maliyetleri, kanunlar ve idari düzenlemelerden kaynaklanan, işletmenin finansal maliyetleri dışındaki maliyetleridir. Uyum maliyetleri; esas uyum maliyetleri ve yönetsel yükten (administrative burdens) oluşmaktadır.

14 Mevzuat Maliyetleri Esas uyum maliyetleri: (Substantive compliance costs) Esas uyum maliyetleri, işletmenin üretim ve satış sürecinde kanunların ve düzenleyici işlemlerin öngördüğü şartları sağlama maliyetleridir. Çevresel ihtiyaçlar için gerekli filtreleme masrafları, çalışma koşullarının düzenlendiği asgari fiziksel imkanları sağlamaktan kaynaklanan masraflar, spesifik mesleki bir uzmanlık için şart koşulan diploma vs. bu uyum maliyeti türüne örnektir.

15 Mevzuat Maliyetleri Kanunlar ve düzenleyici işlemler Parasal maliyetler 1. Vergiler 2. Katkılar 3. Resim ve Harçlar 4. Cezalar Uyum maliyetleri 1. Esas uyum maliyetleri 2. İdari yük

16 Yönetsel Yükler Bilgi yükümlülüklerinden kaynaklanan tüm maliyetler yönetsel yük kapsamına girer. İşletmelerin, pratikte öyle olmasa bile, mevzuata %100 uydukları varsayılır. Bilgi yükümlülükleriyle ilgili mevzuat değişikliklerine uyum sağlamak amacıyla ortaya çıkan maliyetler yönetsel yüke dahildir. Bir bilgi yükümlülüğü aynı amaçla iki ayrı devlet otoritesi tarafından kullanılıyorsa ikiye bölünür. Aynı amaç için kullanılmıyorsa ayrı ayrı hesaplanır.

17 Yönetsel Yükler Bilgi yükümlülüğünün yerine getirilmesi için yapılan tek seferlik maliyetler (one-off-costs) yaralanıldığı döneme yayılır. Bilgi yükümlülüğünün gerektirdiği yapısal maliyetler (structural costs) eğer dönemsel yenilenme arz ediyorsa yaralanılan döneme yayılır. Bilgi yükümlülüğü doğrultusunda sağlanan kazançlar göz ardı edilir ve yönetsel yük maliyetinden düşülmez. Bir bilgi yükümlülüğünün maliyeti devlet tarafından karşılanıyorsa, yönetsel yük kapsamı dışındadır.

18 Standart Maliyet Modeli Standart Maliyet Modeli: (Standard Cost Model) Standart Maliyet Modeli, kanunlar ve idari düzenlemelerden kaynaklanan işletmeler ve vatandaşlar üzerindeki yönetsel yükü ölçmeye yarayan geniş kabul görmüş nicel analiz metodudur. Bu modelde yönetsel yük, yönetsel faaliyetlerin maliyeti (P) ile yıllık gönderilen bildirim sayısının (Q) çarpılması suretiyle ölçülür. Bu yöntemle, tek bir kanun ya da idari düzenlemenin yönetsel yükü ölçülebileceği gibi sektörel mevzuatların veya tüm mevzuatın yönetsel yükü ölçülebilir.

19 Standart Maliyet Modelinin Yapısı Kanun veya İdari Düzenleme Bilgi Yükümlülüğü 1 Bilgi Yükümlülüğü 2 Bilgi Yükümlülüğü n İstenen veri ve bildirim 1 İstenen veri ve bildirim 2 İstenen veri ve bildirim n Faaliyet 1 Faaliyet 2 Faaliyet n İç Maliyetler -Saatlik ücret -Zaman -Genel Masraflar Dış Maliyetler -Saatlik ücret -Zaman -Cepten Ödeme Maliyetleri (Out- of-pocket Costs)

20 Standart Maliyet Modeli Kanun veya İdari Düzenleme Bilgi Yükümlülükleri Yönetsel Faaliyetler Adam-saat İç tarife İç maliyetler Adam-saat Dış Tarife Dış maliyetler Cepten ödeme maliyetleri Şirket sayıları Yıllık ruhsat sıklığı veya Her yıl yapılan yeni ruhsat başvuruları P İdari faaliyetlerin maliyetleri Q Yıllık yönetsel faaliyet sayısı Yönetsel Yük (YY) = P x Q

21 Standart Maliyet Modeli Yönetsel faaliyetlerin maliyeti: (P) (Costs of an administrative action) Yönetsel faaliyetlerin maliyeti, bilgi yükümlülüğünün gerektirdiği yönetsel faaliyetler yerine getirilirken saat olarak harcanan zaman (time involved) ile işletmede çalışan ya da bu iş için tutulmuş kimsenin saatlik iş maliyetinin (tariff ) çarpılmasıyla ortaya çıkan maliyet tutarını ifade eder.

22 Standart Maliyet Modeli Tarife: (Tariff ) İç tarife ve dış tarife olarak iki tür tarife bulunmaktadır. İç tarife: (Internal tarif) İç tarife, işletmelerde bilgi yükümlülükleriyle uğraşan iş sahibinin ya da işletme personelinin saatlik ücretini ifade eder. İç tarifenin kapsamında kişinin saatlik brüt ücretiyle sadece bu iş için yapılmış masrafları içeren genel maliyetler (overhead costs) de yer almaktadır. Dış tarife: (external tarif) Dış tarife, işletmede bilgi yükümlülükleriyle uğraşmak için tutulan personelin saatlik ücretini ifade eder. Buna örnek olarak hukuki ve mali danışma bürolarından alınan hizmetin saatlik ücretini gösterebiliriz.

23 Standart Maliyet Modeli Harcanan zaman: (time involved) Harcanan zaman, bilgi yükümlülüklerini yerine getirmek için öngörülen her yönetsel faaliyetin yerine getirilmesi için işletmenin harcadığı zamanı ifade eder.

24 Standart Maliyet Modeli Yönetsel faaliyetin maliyetinin ölçülmesi örneği: İşletmeci Bay A nın, ilgili kanun gereği yıllık rapor hazırlamak zorunda olduğunu varsayalım. Bu rapor için saatlik ücreti 100 YTL olan bir muhasebeci kiralasın. Muhasebeci raporu 30 saatte hazırlasın. Saatlik ücreti 50 YTL olan Bay A, muhasebecinin istediği bilgi ve belgeleri hazırlamak için 2 saat harcasın. Bu işleri yaparken de 5 YTL posta masrafı ile 10 YTL park ve ulaşım masrafı olsun. Bu yönetsel faaliyetin Bay A ya maliyeti; PT = Pi (50 YTL * 2) + Pd (100 YTL* 30) + Po(5+10)= YTL dir.

25 Standart Maliyet Modeli Yıllık yönetsel faaliyet sayısı : (Q) (Number of administrative activities per year) Yıllık yönetsel faaliyet sayısı, yönetsel yük getiren kanun ve idari düzenlemelerin uygulandığı işletmelerin sayısı (number of businesses) ile bunların bildirimde bulunma sıklığı (frequency) çarpılarak bulunur.

26 Standart Maliyet Modeli Yıllık yönetsel faaliyet sayısının hesaplanması örneği: Yukarda bahsettiğimiz işletmeci Bay A gibi işletmecinin olduğunu ve her yıl bu raporu hazırlamaları gerektiğini varsayalım. Böylece ilgili faaliyetin yıllık sayısı; Q = 100,000 (işletme sayısı) * 1 (sıklık) = dir. Bu faaliyetten kaynaklanan toplam yönetsel yük ise; İY = P (3 115) * Q ( ) = YTL dir.

27 Yönetsel yük nasıl azaltılır? Mevzuat Bilgi yükümlülükleri mevzuattan çıkartılabilir mi? Bilgi Yükümlülükleri Bilgi yükümlülükleri basitleştirilebilirler mi? Yönetsel Faaliyetler Yönetsel faaliyetlerden bazıları kaldırılabilir mi? Yönetsel faaliyetlerden bazıları basitleştirilebilir mi? Hedef grubun küçültülmesi. Sıklığın azaltılması. Harcanan zamanın azaltılması. Maliyetlerin azaltılması.

28 1. Aşama:Başlangıç 1 Başlangıç (Proje çerçevesini hazırlamak) Amaç: Yönetsel Yüke neden olabilecek yükümlülükleri belirleme. Eylemler: Kanun veya idari düzenleyici işlemi gözden geçirmek ve bilgi yükümlülüklerini belirlemek. Formları ve belgeleri bir araya getirmek. Maliyet modelindeki bilgileri işlemek. Devlet görevlileriyle görüşmeler hazırlamak. Sonuç: İncelenen kanun veya idari düzenleyici işlemin Standart Maliyet Modeli.

29 Bilgi yükümlülüklerini belirleme Bilgi yükümlülüğü var mı? Hayır Yönetsel yük değil Kanundan veya idari düzenlemelerden mi kaynaklanmış? Hayır Yönetsel yük değil İşletmeleri ilgilendiriyor mu? Hayır Vatandaşları ilgilendiriyor mu? Hayır Başka bir kamu otoritesi için yük Evet Evet İşletmeler için yönetsel yük Vatandaşlar için yönetsel yük

30 2. Aşama: İlave incelemeler 2 Bilgi yükümlülüklerini inceleme Amaç: Yükümlülüklerin arka planlarını saptayın. Eylemler: Kamu görevlileriyle aşağıdakileri belirlemek için görüşme yapmak: (1)Yükümlülüğün amacı. (2)Hedef grup. (3)Yükümlülüğün resmi olarak nasıl yürümesi gerektiği. Bilgi yükümlülüklerinin içindeki Yönetsel faaliyetleri tanımlayın. İlk kaba tahmin uzman varsayımına dayanır. İlk sonuçları analiz edin ve sonraki prosedürü belirleyin. Sonuç: Yönetsel yükün ilk belirtici hesaplanması.

31 3. Aşama: Yönetsel Yükün ölçülmesi için verileri birleştirme 3 T, P ve Q parametrelerini bir araya getirme Amaç: Yönetsel faaliyetlerin maliyetlerini hesaplama. Eylemler: İşletmelerle ve vatandaş temsilcileriyle görüşmeleri planlama ve yürütme. (1) Yükümlülüklere pratikte nasıl rastlanıyor? (2) Zaman ve maliyetler. (3) Azaltma olanakları. Güvenilir kaynaklardan veri toplama. Görüşme kayıtlarını teyit etme. Görüşme sonuçlarını raporlama. Görüşme sonuçlarını, kurum uzmanlarına göstermek. Sonuç: Yönetsel yükün bir hesap sonucu.

32 Güvenilir veri toplama: Duyarlılık analizi Hesaplanan Yönetsel yükün mümkün olan en iyi güvenilirliğini temin etmek için duyarlılık analizi kullanılabilir. Bunu yapmak için SMM deki faaliyetleri kontrol ediniz. Bir faaliyetin Yönetsel yükü genellikle P (maliyet tutarı) veya Q (Miktar) bileşeninden etkilenir: Yüksek Q bileşenine sahip faaliyetlerin Yönetsel yükü, büyük ölçüde P bileşeni tarafından etkilenmiştir. Yüksek P bileşenine sahip faaliyetlerin Yönetsel yükü, büyük ölçüde Q bileşeni tarafından etkilenmiştir. Duyarlılık analizi yaparak topladığınız bilgilerin ana odağını belirleyebilirsiniz.

33 Maliyet tutarını belirleme Bir Yönetsel faaliyetin maliyet tutarı şöyle hesaplanır: Maliyet Tutarı = Tarife x Zaman + Cepten Ödeme Maliyeti Bütün faktörler işletmelerle görüşme yapılarak elde edilmelidir. Genellikle bu faktörler işletmeler arasında aynı değildir. Bu yüzden görüşmelerin sonuçları ortalama olmalıdır.

34 Zamanı belirleme Zaman, bir yönetsel faaliyeti yapmak için ihtiyaç duyulmuş olan saat birimiyle ölçülür. Zaman, işletmelerin ve vatandaşların işleri yürütme şeklinden çok fazla etkilenir. En önemli faktörler şunlardır: Eylem tecrübesi. Bilgi işlem teknolojilerinin kullanımı. İşletmenin büyüklüğü. Her zaman, cevap veren tarafından yapılan faaliyetin, hedef grubunda yer alan diğer işletmeler ve vatandaşlarla karşılaştırılabilir olduğundan emin olun.

35 Faaliyet zamanı örnekleri Administrative activity A: Administrative activity B: Company 1 10 min. Company 1 10 min. Company 2 Company 3 10 min. 10 min. 10 min. Company 2 Company 3 20 min. 10 min. 15 min. Company 4 10 min. Company 4 20 min. Company 5 30 min. Company 5 15 min. Administrative activity C: Administrative activity D: Company 1 10 min. Company 1 10 min. Company 2 Company 3 20 min. 50 min. More interviews Company 2 Company 3 20 min. 25 min. 20 min. Company 4 2 min. Expert 1 20 min. Company 5 5 min. Expert 2 15 min.

36 Görüşme yapılacak işletmeleri belirleme Temel varsayımlar: Düzenlemenin başlangıcında hedef grup belirlenmiştir. Hedef grubun içindeki faaliyet çeşitliliğini belirleyiniz: Küçük ve büyük işletmeler arasındaki farkları kontrol ediniz. Faaliyetler arasında fark olup olmadığını kontrol ediniz. Bu bilgi aşağıdaki yöntemlerle toplanmış olabilir: Politika belirleyici (akademisyen) bir personelle bir görüşme yapılarak. Bir mesleki birlikle temas kurarak. Ortalama işletmeleri ve yapılan görüşme sayısını belirleyin. İlerleyen bölümlerde bu durum açıklanacaktır.

37 İşletme/vatandaş sayısı Ortalama işletmeyi belirleyiniz 3-5 işletme görüşmesi Küçük işletme Büyük işletme İşletmeler/vatandaşlar varyansı

38 İşletme/vatandaş sayısı Ortalama işletmeyi belirleyiniz?? İşletme görüşmeleri Küçük işletme Büyük işletme İşletmeler/vatandaşlar varyansı

39 İşletme/vatandaş sayısı Ortalama işletmeyi belirleyiniz Küçük işletme Büyük işletme İşletmeler/vatandaşlar varyansı

40 Verilerin toplanması Bir görüşme için ne zaman yerinde ne zaman telefonla olması seçilir? Yerinde görüşme tercih edilmelidir (1 1½ saat): Cevap verenle doğrudan temas. Pratikte faaliyetlerin nasıl işlediğini görme şansı. Telefon yoluyla verilerin doğruluğunu teyit etme (en fazla ½ saat): Telefonda yapılan görüşmeler göreceli olarak hızlıdır, fakat bir görüşmede sınırlı miktarda bilgiyle ilgili işlem yapılabilir. Önceki sonuçlar ancak telefon görüşmeleriyle teyit edilir. Dijital ve matbu anketleri kullanmaktan kaçının.

41 Vatandaşlardan alternatif veri toplaması Vatandaş heyetleri: Hedef: Tipik bir vatandaş grubu belirleme. Avantajlar: Vatandaşlar bir birlerini düzeltirler ve bireysel görüşmelerden daha az zaman alır. Temel rehber: Bir heyet 5 ila 15 katılımcıdan oluşur. Önerilen uzunluk 1,5 saattir ve 2 saati aşmamalıdır. Toplantının kaydını tutun ve katılımcıların geri bildirimde bulunmalarına izin verin.

42 Görüşmelerin özeti Her bir bilgi yükümlülüğü için hedef grubun boyutunu belirleyin. Örneğin KDV: KDV beyannamesi gönderen şirketlerin sayısı. Duyarlılık analizi yapmak. Örneğin KDV: Q = büyük ve P=küçük Her bir bilgi yükümlülüğü için eylemlerin farklılığını değerlendir. Örneğin KDV: Küçük, orta ve büyük + bir muhasebeci tutmak Her hedef grup için 3 görüşmeyle başlayın. Örneğin KDV: 12 görüşme. Görüşme sonuçlarını sürekli değerlendirin.

43 Sektör farklılıkları Yönetsel yükte sektör farklılıkları ve farklı düzeydeki düzenlemelerle nasıl başa çıkarız? Sektörel farklar belirlenirse SMM bu farklıları kategorize eder. Örnek:Çevresel ruhsat için 26 farklı sektör belirlenmiştir. Eğer farklılıklar büyük-orta-küçük işletmelerde gerçekleşirse kategorilere ayırın. Örnek: Yıllık raporlar büyük-orta-küçük işletmelerde farklılık gösterir.

44 Q yu belirlemek: Hedef grubun boyutu Hedef grubu belirlemede mevzuat rehberlik eder. Hedef grupların hakkında aynı biçimde belirlenmiş (birörnek) veri önemlidir. Bu, farklı bilgi yükümlülükleri hakkındaki verilerin karşılaştırılabilir olmasını sağlamak için gerekmektedir. Birörnek veri elde etmek için önerilen yollar: Türkiye de bir işletme kategori sınıflandırması kullanın. Örnek: NACE sınıflandırma sistemini temel alan bir sınıflandırma. Türkiye vatandaşlarını sınıflandırın. (muhtemel kategoriler: genel vatandaşlar, engelliler, yaşlılar, refah içindekiler ) Merkezi idareler (araçların tescili, devlet istatistikleri).

45 Q yu belirlemek: Güvenilir kaynaklar En güvenilir verilerin kullanıldığını temin etmek için, kaynaklar basamağı kullanırız: Resmi ve düzenli tutulmuş Güvenilirlik yüksek Derlenmiş veri Türetilmiş veri Tahminler Güvenilirlik düşük

46 Ne zaman kullanırız: Q1: Eylemlerin sayısı Q2: Sayı x sıklık Q yu belirlemek: : Sabit ya da değişken sıklık? 3 temel kural: 1. Sıklık kanun ya da idari düzenlemelerde belirlenmiş ise her zaman Q2 yi kullanın. Örnek: Her yıl bir kez vergi formlarını doldurmak. 2. Bilgi yükümlülüğü bir kez yapılması yeterli olan bir faaliyete bağlı olduğunda her zaman Q1 i kullanın. Örnek: İnşaat ruhsatına başvurmak. 3. Kaynak basamağındaki mümkün olan en üstteki kaynaktan yararlanmak.

47 4. Aşama: Yönetsel yükü hesaplama ve raporlama 4 Yönetsel yükü hesaplama ve raporlama Amaç: Yönetsel yükü hesaplama ve azaltma olanaklarını belirleme Eylemler: Sonuçları analiz etme ve öneriler geliştirme. Uzmanlar ve işletme/vatandaşlarla toplantı düzenlemek. (1) Ölçüm sonuçlarını açıklığa kavuşturun. (2) Yönetsel yük ölçümlerini sıraya koyun. (3) Yönetsel yük azaltma önerilerini tartışın. Son raporun taslağı Sonuç: Son rapor ve Standart Maliyet Modeli

48 Yönetsel yükü hesaplama ve raporlama Kanun Bilgi yükümlülükleri Yönetsel faaliyetler Q1 Tek seferde yapılan Yönetsel faaliyetlerin sıklığı Zaman Tarife veya İşletme sayısı Q2 Düzenli olarak yapılan Yönetsel faaliyetlerin sıklığı P İdari faaliyetlerin maliyet tutarı Q Her yıl yapılan Yönetsel faaliyetlerin sayısı Yönetsel Yük İY = P x Q 4 5 6

49 Yönetsel Yükün hesaplanmasının özeti Dikkat edilmesi gereken hususlar: SMM de kullanılan veriler kaynaklarından tekrar teyit edilebilir olmalıdır. Bir mevzuat için hesaplanan YY sadece maliyet hakkında fikir verir, gerçek maliyeti göstermez. Azaltma önerilerini toplamak için ölçümleri ve görüşmeleri kullanın. Ölçüm hakkında rapor yazacağınız zaman her zaman Yönetsel Yükü azaltma olanaklarından bahsedin. Eğer mümkünse de önerinin etkisini göstermek amacıyla bir hesaplama ekleyin.

50 TEŞEKKÜRLER! BİTTİ...

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU AKREDİTASYON HİZMET ÜCRETLERİ

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU AKREDİTASYON HİZMET ÜCRETLERİ R 10.02 AKREDİTASYON HİZMET ÜCRETLERİ Rev.03 12-2011 1. AKREDİTASYON BEDELİ 1.1. Akreditasyon Bedeli Bileşenleri AKREDİTASYON HİZMET ÜCRETLERİ Akreditasyon bedeli, temel olarak aşağıda belirtilen kalemlerden

Detaylı

SİSTEMİK ÖNEMLİ BANKALAR HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

SİSTEMİK ÖNEMLİ BANKALAR HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan (Taslak): SİSTEMİK ÖNEMLİ BANKALAR HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

Akreditasyon Hizmet Ücretleri Rehberi

Akreditasyon Hizmet Ücretleri Rehberi R10.02 Revizyon No : 05 Yürürlük Tarihi : 18.08. 2014 Akreditasyon Hizmet Ücretleri Rehberi Hazırlayan: Kontrol: Onay: Turgay ÖZTÜRK Ahmet GÖZÜKÜÇÜK Dr. Halil İbrahim ÇETİN 1. AKREDİTASYON BEDELİ 1.1.

Detaylı

Sigorta Sözleşmeleri. Sunum / Açıklama Gereklilikleri. Standarda Referans

Sigorta Sözleşmeleri. Sunum / Açıklama Gereklilikleri. Standarda Referans UFRS 4 Standarda (standardın ilgili paragraflarına referans verilmiştir) Sigorta Sözleşmeleri Kontrol listesinin bu kısmı sigorta sözleşmesini düzenleyen (sigortacı olarak tanımlanan) herhangi bir işletmenin

Detaylı

R Akreditasyon Hizmet Ücretleri Rehberi. Revizyon No : 06 Yürürlük Tarihi :

R Akreditasyon Hizmet Ücretleri Rehberi. Revizyon No : 06 Yürürlük Tarihi : R10.02 Revizyon No : 06 Yürürlük Tarihi : 15.08. 2016 Akreditasyon Hizmet Ücretleri Rehberi Hazırlayan: Kontrol: Onay: Mustafa EROĞLU Ahmet GÖZÜKÜÇÜK Dr. Halil İbrahim ÇETİN 1. AKREDİTASYON BEDELİ 1.1.

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME VE YAKLAŞIK MALİYET

TEKNİK ŞARTNAME VE YAKLAŞIK MALİYET T.C. KAYSERİ VALİLİĞİ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü KAMU İHALE KANUNU EĞİTİMİ TEKNİK ŞARTNAME VE YAKLAŞIK MALİYET 1 İhtiyacın Ortaya Çıkması İHALE İŞLEM ADIMLARI 2 Teknik Şartnamenin Hazırlanması

Detaylı

Tetkik Gün Sayısı Tespiti www.sisbel.biz

Tetkik Gün Sayısı Tespiti www.sisbel.biz ISO/IEC 20000-1 BİLGİ TEKNOLOJİSİ - HİZMET YÖNETİMİ BAŞ DENETÇİ EĞİTİMİ Tetkik Gün Sayısı Tespiti 1.Tetkik Gün Sayısı İle İlgili Tanımlar Tetkik Süresi: Bir tetkikte harcanan toplam zaman. Her tür tetkikte,

Detaylı

TIP TURİZMİNDE ARACI KURUMLAR. Ahmet Genç, MSc, MBA

TIP TURİZMİNDE ARACI KURUMLAR. Ahmet Genç, MSc, MBA TIP TURİZMİNDE ARACI KURUMLAR Ahmet Genç, MSc, MBA Aracı Firmalar IN...yapı ile etkileşimi Aracı firma hizmetlerine talep artışı Yurtdışına gitmeyi tercih eden hastaların sayısı hızla artıyor aracı kurum

Detaylı

ESKİ HÜKÜMLÜ KENDİ İŞİNİ KURMA PROJESİ BAŞVURU FORMU (2018/1. Dönem)

ESKİ HÜKÜMLÜ KENDİ İŞİNİ KURMA PROJESİ BAŞVURU FORMU (2018/1. Dönem) Hakiki Reklam; Hibe almak için,aradığınız ve ihtiyacınız olan her şey Brüksel Uzmanları Danışmanlık güvencesi ile ; www.isplaniornekleri.com'da Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Çalışma İş Sağlığı ve Güvenliği

Detaylı

Özel Hastaneler İle Vakıf Üniversite Hastanelerinin Puanlandırılması Ve İlave Ücret Alınması Hakkında Yönerge

Özel Hastaneler İle Vakıf Üniversite Hastanelerinin Puanlandırılması Ve İlave Ücret Alınması Hakkında Yönerge Özel Hastaneler İle Vakıf Üniversite Hastanelerinin Puanlandırılması Ve İlave Ücret Alınması Hakkında Yönerge Amaç Madde 1- (1) Bu Yönergenin amacı 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve

Detaylı

MUHASEBE İŞLEMLERİNDE KULLANILAN BELGELER

MUHASEBE İŞLEMLERİNDE KULLANILAN BELGELER MUHASEBE İŞLEMLERİNDE KULLANILAN BELGELER MAKBUZ Borç ve alacakları takip etmek amacıyla düzenlenen belgedir. Makbuz ikiye ayrılır: Tahsilat (tahsil) makbuzu Tediye (ödeme) makbuzu Tahsilât Makbuzu İşletmelerin

Detaylı

ÖZEL HASTANELER İLE VAKIF ÜNİVERSİTE HASTANELERİNİN PUANLANDIRILMASI HAKKINDA YÖNERGE

ÖZEL HASTANELER İLE VAKIF ÜNİVERSİTE HASTANELERİNİN PUANLANDIRILMASI HAKKINDA YÖNERGE ÖZEL HASTANELER İLE VAKIF ÜNİVERSİTE HASTANELERİNİN PUANLANDIRILMASI HAKKINDA YÖNERGE Amaç Madde 1- (1) Bu Yönergenin amacı 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası

Detaylı

2016 SİRKÜLER. Soru ve Cevaplarla Asgari Ücretli Çalıştıran İşverenlere Yönelik Sigorta Prim Desteği. Özet

2016 SİRKÜLER. Soru ve Cevaplarla Asgari Ücretli Çalıştıran İşverenlere Yönelik Sigorta Prim Desteği. Özet WWW. O N E R Y M M.COM.TR 2016 SİRKÜLER Tarih-Sıra No 21.02.2016 2 Başlık Soru ve Cevaplarla Asgari Ücretli Çalıştıran İşverenlere Yönelik Sigorta Prim Desteği Özet Hatırlanacağı üzere, 4857 sayılı İş

Detaylı

ISO 27001:2013 BGYS BAŞTETKİKÇİ EĞİTİMİ

ISO 27001:2013 BGYS BAŞTETKİKÇİ EĞİTİMİ 1.Tetkik Gün Sayısı İle İlgili Tanımlar Tetkik Süresi: Bir tetkikte harcanan toplam zaman. Her tür tetkikte, tetkik zamanı bina turlarında geçen süreleri, planın dışında geçen süre, dokümanların gözden

Detaylı

DESTEK DOKÜMANI. Masraf merkezi: Personelin tek bir masraf merkezine bağlı olması durumunda kullanılır.

DESTEK DOKÜMANI. Masraf merkezi: Personelin tek bir masraf merkezine bağlı olması durumunda kullanılır. MASRAF MERKEZĐ KULLANIM VE AMAÇLARI Amaç Personel maliyetlerinin bağlı oldukları masraf merkezlerine göre dağılım oranlarında maliyetlendirmek istenildiği durumda Logo Muhasebe paketlerine entegrasyon

Detaylı

Asgari Ücret Desteği konulu tarihli ve Sayılı Genelge yayınlanmış olup Genelgeye ulaşmak için tıklayınız.

Asgari Ücret Desteği konulu tarihli ve Sayılı Genelge yayınlanmış olup Genelgeye ulaşmak için tıklayınız. Asgari Ücret Teşvik Asgari Ücret Desteği konulu 10.02.2016 tarihli ve 2016-4 Sayılı Genelge yayınlanmış olup Genelgeye ulaşmak için tıklayınız. 6661 SAYILI KANUNLA GETİRİLEN İŞVERENLERE VERİLECEK ASGARİ

Detaylı

Risk Yönetimi ve Kontrol Faaliyetleri

Risk Yönetimi ve Kontrol Faaliyetleri Risk Yönetimi ve Kontrol Faaliyetleri 16-17 Mayıs 2013/Van Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü Mali Yönetim ve Kontrol Dairesi Şafak Birol ACAR Maliye Uzmanı İç Kontrol Bileşenleri Kontrol

Detaylı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan:

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan: Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan: İLETİM GELİRİNİN DÜZENLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, TEİAŞ

Detaylı

ANKARA ANONİM TÜRK SİGORTA ŞİRKETİ

ANKARA ANONİM TÜRK SİGORTA ŞİRKETİ ANKARA ANONİM TÜRK SİGORTA ŞİRKETİ Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesi Hakkında KURUM POLİTİKASI Bu politika, Ankara Anonim Türk Sigorta Şirketi Yönetim Kurulu nun 11.12.2017

Detaylı

ÖZEL HASTANELER İLE VAKIF ÜNİVERSİTE HASTANELERİNİN PUANLANDIRILMASI HAKKINDA YÖNERGE

ÖZEL HASTANELER İLE VAKIF ÜNİVERSİTE HASTANELERİNİN PUANLANDIRILMASI HAKKINDA YÖNERGE ÖZEL HASTANELER İLE VAKIF ÜNİVERSİTE HASTANELERİNİN PUANLANDIRILMASI HAKKINDA YÖNERGE Amaç Madde 1- (1) Bu Yönergenin amacı 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası

Detaylı

Kontrol listesinin bu kısmı gelir vergilerinin muhasebeleştirilmesini düzenleyen UMS 12 ye yöneliktir.

Kontrol listesinin bu kısmı gelir vergilerinin muhasebeleştirilmesini düzenleyen UMS 12 ye yöneliktir. UMS 12 Standarda (standardın ilgili paragraflarına referans verilmiştir) Gelir Vergisi Kontrol listesinin bu kısmı gelir vergilerinin muhasebeleştirilmesini düzenleyen UMS 12 ye yöneliktir. UMS 12, ertelenmiş

Detaylı

Telekomünikasyon Sektöründe Hizmet Kalitesi Yönetmeliği

Telekomünikasyon Sektöründe Hizmet Kalitesi Yönetmeliği Telekomünikasyon Kurumundan: Telekomünikasyon Sektöründe Hizmet Kalitesi Yönetmeliği BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı; telekomünikasyon hizmetleri yürüten ve/veya telekomünikasyon

Detaylı

Asgari Ücret Desteği Konulu SGK Genelgesi Yayımlanmıştır.

Asgari Ücret Desteği Konulu SGK Genelgesi Yayımlanmıştır. Asgari Ücret Desteği Konulu SGK Genelgesi Yayımlanmıştır. Duyuru No: 2016/15 İstanbul, 12.02.2016 2016/09 sayılı duyurumuzda bilgi verildiği üzere 6661 Sayılı Askerlik Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik

Detaylı

KISA ÇALIŞMA VE KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ HAKKINDA YÖNETMELİK

KISA ÇALIŞMA VE KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ HAKKINDA YÖNETMELİK Resmi Gazete Tarihi: 30.04.2011 Resmi Gazete Sayısı: 27920 BİRİNCİ BÖLÜM KISA ÇALIŞMA VE KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ HAKKINDA YÖNETMELİK Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

ŞEKİLDE ULAŞTIRIR TRAFFIC SİZİ HEDEFİNİZE DAHA HIZLI TOMTOM- TOMTOM TRAFFIC SİZİ

ŞEKİLDE ULAŞTIRIR TRAFFIC SİZİ HEDEFİNİZE DAHA HIZLI TOMTOM- TOMTOM TRAFFIC SİZİ TOMTOM TRAFFIC SİZİ HEDEFİNİZE DAHA HIZLI ŞEKİLDE ULAŞTIRIR TomTom lider trafik servisi sağlayıcısıdır. TomTom, kendi bünyesinde oluşturduğu teknolojiyi kullanarak trafik bilgilerini izler, işler ve iletir.

Detaylı

Gönüllü Çağrısı! Tescil Merkezi Dizin Hizmeti (RDS) İncelemesi (eski adıyla WHOIS2)

Gönüllü Çağrısı! Tescil Merkezi Dizin Hizmeti (RDS) İncelemesi (eski adıyla WHOIS2) Gönüllü Çağrısı! Tescil Merkezi Dizin Hizmeti (RDS) İncelemesi (eski adıyla WHOIS2) Hoşgeldiniz! Tescil Merkezi Dizin Hizmeti veya RDS (önceden WHOIS) İncelemesinin ne hakkında olduğunu öğrenmekle ilgileniyor

Detaylı

Zaman Serileri Tutarlılığı

Zaman Serileri Tutarlılığı Bölüm 3 Zaman Serileri Tutarlılığı Ulusal Sera Gazı Envanterleri Uygulamalı Eğitim Çalıştayı - IPCC Kesişen Konular 4-5-6 Kasım 2015, Ankara Türkiye Giriş Çok yıllı sera gazı (GHG) envanterleri, emisyonların

Detaylı

1. ELEKTRİK PİYASASI TARİFELER YÖNETMELİĞİ No Yürürlükteki Metin Taslak. Tanımlar ve kısaltmalar MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

1. ELEKTRİK PİYASASI TARİFELER YÖNETMELİĞİ No Yürürlükteki Metin Taslak. Tanımlar ve kısaltmalar MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen; 6719 SAYILI ELEKTRİK PİYASASI KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN KAPSAMINDA BAZI MEVZUAT DEĞİŞİKLİKLERİNE AİT TASLAĞA İLİŞKİN KARŞILAŞTIRMA CETVELİ 1. ELEKTRİK PİYASASI TARİFELER

Detaylı

ÇANKAYA BELEDİYE BAŞKANLIĞI İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

ÇANKAYA BELEDİYE BAŞKANLIĞI İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK ÇANKAYA BELEDİYE BAŞKANLIĞI İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç ve kapsam MADDE 1- (1)

Detaylı

T.C. AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE

T.C. AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE T.C. AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam Madde(1)- (1)Bu yönergenin amacı,

Detaylı

İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Hizmetleri

İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Hizmetleri İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Hizmetleri KPMG Türkiye kpmg.com.tr kpmgvergi.com Sosyal Güvenlik Reformu ve sonrasında çalışma mevzuatına gelen önemli değişiklikler, şirketlere ciddi yükümlülükler getirmektedir.

Detaylı

Şablon 1: Kurumsal Düzenlemeler

Şablon 1: Kurumsal Düzenlemeler Şablon 1: Kurumsal Düzenlemeler 1: Kurumsal Düzenlemeler 2: Yöntem ve Veri Dokümantasyonu 3: KG/KK Prosedürlerinin Tanımlanması 4: Arşivleme Sisteminin Tanımlanması 5: Kilit Kategori Analizi 6: Ulusal

Detaylı

Denetim Komitesi Yönetmeliği BİRİNCİ BÖLÜM: GENEL ESASLAR

Denetim Komitesi Yönetmeliği BİRİNCİ BÖLÜM: GENEL ESASLAR BİRİNCİ BÖLÜM: GENEL ESASLAR MADDE 1: Amaç Bu yönetmelik; Şirketin 20.04.2012 tarih ve 922 sayılı Yönetim Kurulu toplantısında alınan 7039 no lu karara ilişkin kurulan Denetim Komitesi nin yapılanmasını,

Detaylı

10 SORUDA Lisanlı & Lisanssız ELEKTRİK ÜRETİMİ

10 SORUDA Lisanlı & Lisanssız ELEKTRİK ÜRETİMİ BİZ KİMİZ??? Profesyonel anlamda 30 yılı aşan hukuki bir geçmişe sahip olan Döğerlioğlu Hukuk Bürosu; ticaret, enerji, rekabet, fikri mülkiyet, idare, emlak, inşaat, uluslararası ticaret hukuku, uluslararası

Detaylı

YOZGAT BELEDİYE BAŞKANLIĞI 2016 MALİ YILI MALİ HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ FAALİYET RAPORU

YOZGAT BELEDİYE BAŞKANLIĞI 2016 MALİ YILI MALİ HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ FAALİYET RAPORU YOZGAT BELEDİYE BAŞKANLIĞI 2016 MALİ YILI MALİ HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ FAALİYET RAPORU 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu nun 41 inci maddesi ve ilgili Faaliyet Raporları Hakkında Yönetmeliğe

Detaylı

1. Gelir Vergisi Kanunu'nda Yer Alan Çeşitli Had ve Tutarlar 2015 Yılında Uygulanmak Üzere Belirlendi.

1. Gelir Vergisi Kanunu'nda Yer Alan Çeşitli Had ve Tutarlar 2015 Yılında Uygulanmak Üzere Belirlendi. No: 2015/19 Tarih: 09.01.2015 ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Acıbadem Cd. Çamlıca Apt. No.77 K.4 34718 Acıbadem-Kadıköy/ISTANBUL Tel :0.216.340 00 86 Fax :0.216.340 00 87 E-posta:

Detaylı

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 04/05/2015 Sayı: 2015/25 Ref : 6/25. Konu: DAHİLDE İŞLEMEDEN SERBEST DOLAŞIMA GEÇİŞ

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 04/05/2015 Sayı: 2015/25 Ref : 6/25. Konu: DAHİLDE İŞLEMEDEN SERBEST DOLAŞIMA GEÇİŞ GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 04/05/2015 Sayı: 2015/25 Ref : 6/25 Konu: DAHİLDE İŞLEMEDEN SERBEST DOLAŞIMA GEÇİŞ 1. Giriş Şartlı muafiyet sistemi çerçevesindeki dahilde işleme rejimi kapsamında ithal edilen

Detaylı

DENETİM KOMİTESİ ÇALIŞMA ESASLARI Madde 1: Kapsam ve Yasal Dayanak Bu çalışma esasları ( Çalışma Esasları ) Mavi Giyim Sanayi ve Ticaret A.Ş.

DENETİM KOMİTESİ ÇALIŞMA ESASLARI Madde 1: Kapsam ve Yasal Dayanak Bu çalışma esasları ( Çalışma Esasları ) Mavi Giyim Sanayi ve Ticaret A.Ş. DENETİM KOMİTESİ ÇALIŞMA ESASLARI Madde 1: Kapsam ve Yasal Dayanak Bu çalışma esasları ( Çalışma Esasları ) Mavi Giyim Sanayi ve Ticaret A.Ş. ("Şirket") Yönetim Kurulu Denetim Komitesi'nin ("Komite") görev

Detaylı

Özel Hastanelerin Puanlandırılması ve İlave Ücret Alınması Hakkında Yönerge

Özel Hastanelerin Puanlandırılması ve İlave Ücret Alınması Hakkında Yönerge Özel Hastanelerin Puanlandırılması ve İlave Ücret Alınması Hakkında Yönerge Amaç Madde 1- (1) Bu Yönergenin amacı 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun

Detaylı

TORBA KANUNDAKİ KISA ÇALIŞMA VE KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ İLE İLGİLİ DEĞİŞİKLİKLER VE YENİLİKLER

TORBA KANUNDAKİ KISA ÇALIŞMA VE KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ İLE İLGİLİ DEĞİŞİKLİKLER VE YENİLİKLER MALİ ÇÖZÜM TORBA KANUNDAKİ KISA ÇALIŞMA VE KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ İLE İLGİLİ DEĞİŞİKLİKLER VE YENİLİKLER Ersin UMDU * I-GİRİŞ Kamuoyunda adına torba kanun denilen ve 13.02.2011 tarihinde kabul edilen 6111

Detaylı

Sirküler 2018/01 09 Ocak 2018

Sirküler 2018/01 09 Ocak 2018 Sirküler 2018/01 09 Ocak 2018 Konu: İnsan Kaynakları Bordro Bölümünün 2018 Yılında Kullanacağı Yasal Had ve Tutarlar 1. 01.01.2018 Tarihinden İtibaren Geçerli Asgari Ücret Tutarları 4857 sayılı İş Kanunu'nun

Detaylı

FİYAT FARKI HESAPLAMALRI DURSUN AKTAĞ İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRE BAŞKANI

FİYAT FARKI HESAPLAMALRI DURSUN AKTAĞ İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRE BAŞKANI İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRE BAŞKANLIĞI FİYAT FARKI HESAPLAMALRI DURSUN AKTAĞ İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRE BAŞKANI 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Hizmet Alımlarında Uygulanacak Fiyat Farkına

Detaylı

SİRKÜLER. Brüt AÜ Brüt AÜ Net AÜ İşverene Toplam Maliyeti (Aylık) (*)

SİRKÜLER. Brüt AÜ Brüt AÜ Net AÜ İşverene Toplam Maliyeti (Aylık) (*) WWW. O N E R Y M M.COM.TR 20 14 Tarih-Sıra No 2.1.2014 2 Başlık SİRKÜLER Asgari Ücret Ve Bu Ücret Esas Alınarak Belirlenen Bazı Had ve Tutarlar Özet 4857 sayılı İş Kanunu nun 39. maddesi gereğince, iş

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2016/043 Ref: 4/043

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2016/043 Ref: 4/043 SİRKÜLER İstanbul, 17.02.2016 Sayı: 2016/043 Ref: 4/043 Konu: SGK TARAFINDAN 6661 SAYILI KANUNLA GETİRİLEN İŞVERENLERE VERİLECEK ASGARİ ÜCRET DESTEĞİNE İLİŞKİN SORU VE CEVAPLAR YAYINLANMIŞTIR Bilindiği

Detaylı

ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş / 88

ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş / 88 31.08.2016/Çarşamba ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. 2016 / 88 Konu: Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Bireysel Emeklilik

Detaylı

Erasmus Personel Hareketliliği

Erasmus Personel Hareketliliği Erasmus Personel Hareketliliği Doğrular-Yanlışlar Dr. Selen TOKGÖZ Erasmus Uzmanı Rakamlarla Avrupa ve Türkiye... (2009-2010 akademik yılı) Ders verme hareketliliği Avrupa da Türkiye de Faydalanan kişi

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2012/88

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2012/88 VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2012/88 KONU: Sigorta ve Reasürans ile Emeklilik Şirketlerinin Teknik Karşılıklarına ve Bu Karşılıkların Yatırılacağı Varlıklara İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapıldı. 17 Temmuz 2012

Detaylı

Hizmet Alımı İhalelerinde Sınır Değer Tespiti ve İhale Dokümanında Aşırı Düşük Tekliflerle İlgili Düzenlemeler

Hizmet Alımı İhalelerinde Sınır Değer Tespiti ve İhale Dokümanında Aşırı Düşük Tekliflerle İlgili Düzenlemeler www.mevzuattakip.com.tr Hizmet Alımı İhalelerinde Sınır Değer Tespiti ve İhale Dokümanında Aşırı Düşük Tekliflerle İlgili Düzenlemeler HİZMET ALIMI İHALELERİNDE SINIR DEĞER TESPİTİ VE İHALE DOKÜMANINDA

Detaylı

KAPASİTE PLANLAMASI ve ÖLÇME KRİTERLERİ

KAPASİTE PLANLAMASI ve ÖLÇME KRİTERLERİ KAPASİTE PLANLAMASI ve ÖLÇME KRİTERLERİ Kuruluş yeri belirlenen bir üretim biriminin üretim miktarı açısından hangi büyüklükte veya kapasitede olması gerektiği işletme literatüründe kapasite planlaması

Detaylı

a) 15.000 b) 16.000 c) 18.000 d) 20.000 e) 17.000

a) 15.000 b) 16.000 c) 18.000 d) 20.000 e) 17.000 1) İşletmenin yapmış olduğu ihracat karşılığında elde ettiği döviz tutarını, ulusal para üzerinden kayıtlara geçirmesi hangi muhasebe temel kavramı ile açıklanabilir? a) Tutarlılık kavramı b) Özün önceliği

Detaylı

ŞÜKRÜ DOKUR sukrudokur@hotmail.com 532-2544350

ŞÜKRÜ DOKUR sukrudokur@hotmail.com 532-2544350 ŞÜKRÜ DOKUR sukrudokur@hotmail.com 532-2544350 Hasılat Ortakların sermayeye katkıları dışında, özkaynakta artışla sonuçlanan ve işletmenin dönem içindeki olağan faaliyetlerinden elde edilen brüt ekonomik

Detaylı

Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Uygulaması

Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Uygulaması Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Uygulaması 1 Sunum Planı 1) Genel Esaslar 2) Başvuru ve Ödeme Süreci a) Kısa Çalışma Başvurularının Kabulü b) Uygunluk Tespiti c) Sonucun Bildirimi d) Ödeme Süreci 3) Örnekler

Detaylı

Ürün ve hizmet başvurularını işleme alma, ödeme ve işlemler gerçekleştirme, talimatları ya da talepleri tamamlama

Ürün ve hizmet başvurularını işleme alma, ödeme ve işlemler gerçekleştirme, talimatları ya da talepleri tamamlama Gizlilik Politikası Bu Gizlilik Politikası, Standard Chartered Grup un ( SCB, biz veya bizim ) herhangi bir üyesi tarafından Kişisel Verilerin toplanması, kullanılması ve ifşa edilmesi hakkındadır. Kişisel

Detaylı

Etki Analizinin Aşamaları

Etki Analizinin Aşamaları Analitik Araçlar ve Veri Toplama Çalıştayı 15-16 Nisan 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Roman Ladus Oturum 6 Etkilerin Ölçülmesi Etki Analizinin Aşamaları Etkilerin Değerlendiril-mesi ve Opsiyonların Karşılaştırılması

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat 06.08.2015/141-1 YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK YAYIMLANDI

Sirküler Rapor Mevzuat 06.08.2015/141-1 YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK YAYIMLANDI Sirküler Rapor Mevzuat 06.08.2015/141-1 YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK YAYIMLANDI ÖZET : Yayımlanan yönetmelik değişikliği ile Yeminli Mali Müşavirler

Detaylı

OPSİYONLARDAN KAYNAKLANAN PİYASA RİSKİ İÇİN STANDART METODA GÖRE SERMAYE YÜKÜMLÜLÜĞÜ HESAPLANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ

OPSİYONLARDAN KAYNAKLANAN PİYASA RİSKİ İÇİN STANDART METODA GÖRE SERMAYE YÜKÜMLÜLÜĞÜ HESAPLANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ Resmi Gazete Tarihi: 28.06.2012 Resmi Gazete Sayısı: 28337 OPSİYONLARDAN KAYNAKLANAN PİYASA RİSKİ İÇİN STANDART METODA GÖRE SERMAYE YÜKÜMLÜLÜĞÜ HESAPLANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam,

Detaylı

2010 yılından itibaren yürürlüğe girecek olan UFRS lerdeki değişiklikler

2010 yılından itibaren yürürlüğe girecek olan UFRS lerdeki değişiklikler 2010 yılından itibaren yürürlüğe girecek olan UFRS lerdeki ler 2008/2009 yıllarında yapılan ler UFRS UFRS 2 UFRS 5 UFRS 8 UMS 1 UMS 7 UMS 17 UMS 18 Konu Değişiklik UFRS 2 ve UFRS 3 (2008) standartlarının

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU R10.09 AKREDİTASYON DENETİMLERİ İÇİN DENETİM SÜRELERİNİN (ADAMGÜN) HESAPLANMASI REHBERİ Rev.01 01-2008 Genel Bu Rehber, uygunluk değerlendirme kuruluşlarının akreditasyon denetimleri için görevlendirilen

Detaylı

ORAN ANALİZİ 8. VE 9. HAFTA

ORAN ANALİZİ 8. VE 9. HAFTA ORAN ANALİZİ 8. VE 9. HAFTA Genel Olarak Oran Analizi p Oran analizi tekniğinin amacı, finansal tablo kalemlerinin aralarındaki anlamlı ve yararlı ilişkilerden yola çıkarak bir işletmenin cari finansal

Detaylı

FİNANSAL EKSEN E-BÜLTEN LİSTESİ

FİNANSAL EKSEN E-BÜLTEN LİSTESİ FİNANSAL EKSEN E-BÜLTEN LİSTESİ 2016 E-BÜLTEN SAYI KONU 2016-01 İhracat İşlemlerinde E-Fatura Düzenleme Zorunluluğunun 1/7/2017 Tarihine Ertelenmesi 2016-02 Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 295) 2016-03

Detaylı

7. ÇP Finansal Kurallar

7. ÇP Finansal Kurallar 7. ÇP Finansal Kurallar Sema KARAARSLAN Yasal ve Finansal Konular Ulusal Đrtibat Noktası 3 Mart 2010 TÜBĐTAK 7. ÇP de Terminoloji Grant Agreement : Komisyon ve koordinatör arasında imzalanan kontrat. Konsorsiyum

Detaylı

İMAR BARIŞI. Başvuru HUKUKİ SORUMLULUK

İMAR BARIŞI. Başvuru HUKUKİ SORUMLULUK İMAR BARIŞI 6 Haziran 2018 tarihli 30443 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan YAPI KAYIT BELGESİ VERİLMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR başlıklı tebliğ ile İmar Barışı yürürlüğe girmiştir. İmar Affı olarak da

Detaylı

Veri Toplama Teknikleri

Veri Toplama Teknikleri A. Gözlem Yoluyla Veri Toplama Teknikleri B. Soruşturma Yoluyla Nicel Veri Toplama Teknikleri Yazılı Soruşturma Tekniği Anket, Başarı Testi Yapılandırılmış Gözlem Önceden hazırlanmış göstergeler ve semboller

Detaylı

KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ RİSK YÖNETİM MODELLERİ

KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ RİSK YÖNETİM MODELLERİ KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ RİSK YÖNETİM MODELLERİ HAZIRLAYAN : ŞERİF OLGUN ÖZEN, CGAP KİDDER EĞİTİM KOMİTESİ BAŞKANI ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANI sozen@csgb.gov.tr EĞİTİMİN

Detaylı

FİNANSAL EKSEN E-BÜLTEN LİSTESİ

FİNANSAL EKSEN E-BÜLTEN LİSTESİ FİNANSAL EKSEN E-BÜLTEN LİSTESİ 2016 E-BÜLTEN SAYI KONU 2016-01 İhracat İşlemlerinde E-Fatura Düzenleme Zorunluluğunun 1/7/2017 Tarihine Ertelenmesi 2016-02 Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 295) 2016-03

Detaylı

ENGELLİ KENDİ İŞİNİ KURMA PROJESİ BAŞVURU FORMU (2018/1. Dönem)

ENGELLİ KENDİ İŞİNİ KURMA PROJESİ BAŞVURU FORMU (2018/1. Dönem) Hakiki Reklam; Hibe almak için,aradığınız ve ihtiyacınız olan her şey Brüksel Uzmanları Danışmanlık güvencesi ile ; www.isplaniornekleri.com'da Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Çalışma İş Sağlığı ve Güvenliği

Detaylı

ÖLÇME BİLGİSİ ALANLARIN ÖLÇÜLMESİ

ÖLÇME BİLGİSİ ALANLARIN ÖLÇÜLMESİ ÖLÇME BİLGİSİ ALANLARIN ÖLÇÜLMESİ Doç. Dr. Alper Serdar ANLI 5.Hafta ALANLARIN ÖLÇÜLMESİ Genel bir deyişle herhangi bir arazi parçasının şeklini ve büyüklüğünü belirtecek planın çıkarılabilmesi için gereken

Detaylı

Sirküler Rapor /64-1

Sirküler Rapor /64-1 Sirküler Rapor 17.02.2014/64-1 VERGİ VE VERGİ BENZERİ YÜKÜMLÜLÜKLERE İLİŞKİN TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI YORUMU (TFRS YORUM 21) HAKKINDA TEBLİĞ (SIRA NO: 14) YAYIMLANDI ÖZET : Vergi ve Vergi Benzeri

Detaylı

ÜCRETLİLERİN PRİM ÖDEME GÜN SAYILARINDA USÜL VE ESASLAR

ÜCRETLİLERİN PRİM ÖDEME GÜN SAYILARINDA USÜL VE ESASLAR İSTANBUL SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI ISTANBUL CHAMBER OF CERTIFIED PUBLIC ACCOUNTANTS ÜCRETLİLERİN PRİM ÖDEME GÜN SAYILARINDA USÜL VE ESASLAR Yücel AKDEMIR İSMMMO Başkanı Dr. Gülsüm ÖKSÜZÖMER

Detaylı

4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanununa göre yapılacak Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigortasına aşağıdaki tarife ve talimat uygulanır.

4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanununa göre yapılacak Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigortasına aşağıdaki tarife ve talimat uygulanır. Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigortası Tarife Ve Talimatı Yayınlanan Resmin Gazete: Yayınlanan Tarih: 1.7.2008 00:00:00 Yayınlayan Kurum: Yayımlandığı Resmi Gazete: 18 Haziran 2008-26910

Detaylı

13 Ağustos 2008 tarih ve sayılı Resmi Gazete de yayınlanmıştır

13 Ağustos 2008 tarih ve sayılı Resmi Gazete de yayınlanmıştır 13 Ağustos 2008 tarih ve 26966 sayılı Resmi Gazete de yayınlanmıştır Türkiye Muhasebe Standartları Kurulundan: TMS 19-TANIMLANMIŞ FAYDA VARLIĞININ SINIRI, ASGARİ FONLAMA KOŞULLARI VE BU KOŞULLARIN BİRBİRİ

Detaylı

Eğitimin Sonuçlarının Ölçülmesi

Eğitimin Sonuçlarının Ölçülmesi Eğitimin Sonuçlarının Ölçülmesi 5 Seviye Değerlendirme 1 Neden Ölçme ve Değerlendirme? Katılımcılar açısından Beklentileri netleştirmek Mevcut durumlarını farketmelerini sağlamak Gelişim faaliyetlerinin

Detaylı

SAĞLIK BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞININ GÖREV ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE İKİNCİ BÖLÜM. Amaç ve Kapsam

SAĞLIK BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞININ GÖREV ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE İKİNCİ BÖLÜM. Amaç ve Kapsam Amaç SAĞLIK BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞININ GÖREV ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam MADDE 1- Bu Yönerge nin amacı; Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme

Detaylı

DÖRTYOL BELEDİYE BAŞKANLIĞI İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

DÖRTYOL BELEDİYE BAŞKANLIĞI İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK DÖRTYOL BELEDİYE BAŞKANLIĞI İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER AMAÇ VE KAPSAM MADDE 1- Bu

Detaylı

İkraz No: 8531-TR Proje Adı: Sağlık Sisteminin Güçlendirilmesi ve Desteklenmesi Projesi Proje Süresi: Başvuru Numarası:

İkraz No: 8531-TR Proje Adı: Sağlık Sisteminin Güçlendirilmesi ve Desteklenmesi Projesi Proje Süresi: Başvuru Numarası: T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ VE DESTEKLENMESİ PROJESİ KAPSAMINDA ALINACAK DANIŞMANLAR İÇİN İSTİHDAM DUYURUSU İLGİ BİLDİRİMİNE DAVET İkraz No:

Detaylı

Ev yardımı geri ödenilmeyen, aylık alınan bir para yardımıdır ve bir yıl süreyle ödenir. Bu yardım ile ev giderlerinin azaltılması hesaplanmıştır.

Ev yardımı geri ödenilmeyen, aylık alınan bir para yardımıdır ve bir yıl süreyle ödenir. Bu yardım ile ev giderlerinin azaltılması hesaplanmıştır. EV YARDIMI Ev yardımı geri ödenilmeyen, aylık alınan bir para yardımıdır ve bir yıl süreyle ödenir. Bu yardım ile ev giderlerinin azaltılması hesaplanmıştır. Bu yardımdan kim yararlanabilir? Devlet kredisinden

Detaylı

Yönetmelikler. tmmob makina mühendisleri odası. Yatırım Hizmetleri Yönetimi Mühendis Yetkilendirme Yönetmeliği

Yönetmelikler. tmmob makina mühendisleri odası. Yatırım Hizmetleri Yönetimi Mühendis Yetkilendirme Yönetmeliği Yönetmelikler tmmob makina mühendisleri odası Yatırım Hizmetleri Yönetimi Mühendis Yetkilendirme Yönetmeliği 263 tmmob makina mühendisleri odası Yönetmelikler 21 Şubat 2008 PERŞEMBE günü resmi gazetede

Detaylı

Kontrol listesinin bu kısmı gelir vergilerinin muhasebeleştirilmesini düzenleyen UMS 12 ye yöneliktir.

Kontrol listesinin bu kısmı gelir vergilerinin muhasebeleştirilmesini düzenleyen UMS 12 ye yöneliktir. UMS 12 Standarda (standardın ilgili paragraflarına referans verilmiştir) Gelir Vergisi Kontrol listesinin bu kısmı gelir vergilerinin muhasebeleştirilmesini düzenleyen UMS 12 ye yöneliktir. UMS 12, ertelenmiş

Detaylı

Otomatik Katılım Sistemi

Otomatik Katılım Sistemi Otomatik Katılım Sistemi Sayın Yetkili, Çalışanlarınızın Otomatik Katılım ile Bireysel Emeklilik Sistemi ne aktarılmasına yönelik işleyiş hakkında bilgiyi içeren teklifimizi ekte bilgi ve görüşlerinize

Detaylı

EK-1 Elektronik Ortamda Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Gönderme Talep Formu

EK-1 Elektronik Ortamda Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Gönderme Talep Formu EK-1 Elektronik Ortamda Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Gönderme Talep Formu (Vergi Kanunları Gereğince Vergi Kesintisi Yapma Zorunluluğu Olmayan Ancak 5510 Sayılı Kanun Uyarınca Çalıştırdıkları Sigortalıların

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam Madde l Bu Yönetmeliğin amacı, 4857 sayılı İş Kanununa tabi

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam Madde l Bu Yönetmeliğin amacı, 4857 sayılı İş Kanununa tabi Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneğine İlişkin Yönetmelik Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Resmi Gazete: 31.03.2004, Sayı:25419 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam Madde

Detaylı

Resmî Gazete YÖNETMELİK

Resmî Gazete YÖNETMELİK 27 Ağustos 2014 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29101 YÖNETMELİK Kalkınma Bakanlığından: KALKINMA AJANSLARI YATIRIM DESTEK OFİSLERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

ÜCRETLİLERİN PRİM ÖDEMEGÜN SAYILARINDA USÜL VE ESASLAR

ÜCRETLİLERİN PRİM ÖDEMEGÜN SAYILARINDA USÜL VE ESASLAR ÜCRETLİLERİN PRİM ÖDEMEGÜN SAYILARINDA USÜL VE ESASLAR ORDU SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI ORDU CHAMBER OF CERTIFIED PUBLIC ACCOUNTANTS ÜCRETLİLERİN PRİM ÖDEMEGÜN SAYILARINDA USÜL 28/30/31 ÇEKEN

Detaylı

Eyalet Başkenti Hannover Tarih: Ağustos 2008 Belediye Başkanı - Gençlik ve Aile Bölümü

Eyalet Başkenti Hannover Tarih: Ağustos 2008 Belediye Başkanı - Gençlik ve Aile Bölümü Eyalet Başkenti Hannover Tarih: Ağustos 2008 Belediye Başkanı - Gençlik ve Aile Bölümü Ebeveyn katkı payının hesaplanması ile ilgili bildiri Sayın Bay/Bayan! Sevgili Ebeveynler! Çocuğunuzun Hannover şehrine

Detaylı

KALKINMA AJANSLARI YATIRIM DESTEK OFİSLERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Genel Hükümler. Amaç ve kapsam

KALKINMA AJANSLARI YATIRIM DESTEK OFİSLERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Genel Hükümler. Amaç ve kapsam KALKINMA AJANSLARI YATIRIM DESTEK OFİSLERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, kalkınma ajansları bünyesinde kurulan yatırım destek ofislerinin görev

Detaylı

Üniversite, araştırma ve özel sektör kuruluşlarından temsilcilerin. biraraya gelerek, projelerini birbirlerine tanıtmaları ve işbirlikleri

Üniversite, araştırma ve özel sektör kuruluşlarından temsilcilerin. biraraya gelerek, projelerini birbirlerine tanıtmaları ve işbirlikleri Programın Amacı Üniversite, araştırma ve özel sektör kuruluşlarından temsilcilerin biraraya gelerek, projelerini birbirlerine tanıtmaları ve işbirlikleri kurmalarına yönelik düzenlenen ulusal veya uluslararası

Detaylı

Sirküler Rapor 22.09.2014/169-1 YERLİ MALI TEBLİĞİ (SGM 2014/35) DE MESLEK MENSUPLARINA İLİŞKİN SORUMLULUK DÜZENLEMESİ

Sirküler Rapor 22.09.2014/169-1 YERLİ MALI TEBLİĞİ (SGM 2014/35) DE MESLEK MENSUPLARINA İLİŞKİN SORUMLULUK DÜZENLEMESİ Sirküler Rapor 22.09.2014/169-1 YERLİ MALI TEBLİĞİ (SGM 2014/35) DE MESLEK MENSUPLARINA İLİŞKİN SORUMLULUK DÜZENLEMESİ ÖZET : Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca çıkarılan YERLİ MALI TEBLİĞİ (SGM 2014/35)

Detaylı

ÇEYİZ HESABI VE DEVLET KATKISINA DAİR YÖNETMELİK

ÇEYİZ HESABI VE DEVLET KATKISINA DAİR YÖNETMELİK 6559 ÇEYİZ HESABI VE DEVLET KATKISINA DAİR YÖNETMELİK Bakanlar Kurulu Kararının Tarihi : 14/12/2015 No : 2015/8302 Dayandığı K.H.K nin Tarihi : 3/6/2011 No : 633 Yayımlandığı R.Gazetenin Tarihi : 16/12/2015

Detaylı

T.C. TEPEBAŞI BELEDİYE BAŞKANLIĞI EMLAK VE İSTİMLAK MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, YASAL DAYANAK, TANIMLAR

T.C. TEPEBAŞI BELEDİYE BAŞKANLIĞI EMLAK VE İSTİMLAK MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, YASAL DAYANAK, TANIMLAR T.C. TEPEBAŞI BELEDİYE BAŞKANLIĞI EMLAK VE İSTİMLAK MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, YASAL DAYANAK, TANIMLAR Amaç MADDE 1-(1) Bu yönetmeliğin amacı; Tepebaşı Belediyesi

Detaylı

GÖÇ İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TAŞRA TEŞKİLATI KURULUŞ, GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ. Resmi Gazete Tarihi: 14.11.2013, Sayısı: 28821

GÖÇ İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TAŞRA TEŞKİLATI KURULUŞ, GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ. Resmi Gazete Tarihi: 14.11.2013, Sayısı: 28821 GÖÇ İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TAŞRA TEŞKİLATI KURULUŞ, GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarihi: 14.11.2013, Sayısı: 28821 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1)

Detaylı

DESTEKTEN YOKSUN KALMA TAZMİNAT HESAPLAMALARINDA AKTÜARYEL YÖNTEM VE UYGULAMADA YAŞANAN SORUNLAR Aktüer Belkıs ERŞEN 14 Mart 2009 (Panel)

DESTEKTEN YOKSUN KALMA TAZMİNAT HESAPLAMALARINDA AKTÜARYEL YÖNTEM VE UYGULAMADA YAŞANAN SORUNLAR Aktüer Belkıs ERŞEN 14 Mart 2009 (Panel) DESTEKTEN YOKSUN KALMA TAZMİNAT HESAPLAMALARINDA AKTÜARYEL YÖNTEM VE UYGULAMADA YAŞANAN SORUNLAR Aktüer Belkıs ERŞEN 14 Mart 2009 (Panel) Aktüerler Derneği Lynne Rosansky (uluslararası iş ilişkilerinde

Detaylı

15.433 YATIRIM. Ders 19: Menkul Kıymet Analizi. Bahar 2003

15.433 YATIRIM. Ders 19: Menkul Kıymet Analizi. Bahar 2003 15.433 YATIRIM Ders 19: Menkul Kıymet Analizi Bahar 2003 Giriş Piyasada gözlemlediğimiz fiyatlar nasıl açıklanır? Etkin bir piyasada, fiyat kamuya açık olan tüm bilgileri yansıtır. Piyasa bilgisini piyasa

Detaylı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2015 yılında uygulanacak olan asgari ücret tutarlarını açıkladı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2015 yılında uygulanacak olan asgari ücret tutarlarını açıkladı. 2015 Yılında Uygulanacak Asgari Ücret Açıklandı Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2015 yılında uygulanacak olan asgari ücret tutarlarını açıkladı. 2015 Yılında uygulanacak brüt asgari ücret tutarları Asgari

Detaylı

ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ DÖNER SERMAYE GELİRLERİNDEN YAPILACAK EK ÖDEME DAĞITIM USUL VE ESASLARI

ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ DÖNER SERMAYE GELİRLERİNDEN YAPILACAK EK ÖDEME DAĞITIM USUL VE ESASLARI ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ DÖNER SERMAYE GELİRLERİNDEN YAPILACAK EK ÖDEME DAĞITIM USUL VE ESASLARI Amaç ve Kapsam BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

SINAV KONU BAŞLIKLARI

SINAV KONU BAŞLIKLARI 1260 9. Takas, Operasyon, Saklama ve Kaydileştirme 1261 Takas, Operasyon, Saklama ve Kaydileştirme Düzenlemeleri 1/6 SINAV KONU BAŞLIKLARI SERMAYE PİYASASI FAALİYETLERİ TEMEL DÜZEY SINAVI 1100 1. Genel

Detaylı

Bankacılığa İlişkin Mevzuat ve Yeni Düzenlemeler *

Bankacılığa İlişkin Mevzuat ve Yeni Düzenlemeler * Bankacılar Dergisi, Sayı 56, 2006 Bankacılığa İlişkin Mevzuat ve Yeni Düzenlemeler * (Ocak-Mart 2006) 1. Bankacılık Kanununa İlişkin Düzenlemeler 31 Ocak 2006 tarih ve 26066 sayılı Resmi Gazete de; Maden

Detaylı

DUYURU ( 2012 15 ) 17.04.2012

DUYURU ( 2012 15 ) 17.04.2012 7.0.0 DUYURU ( 0 5 ) Konu : 0 yılı Kurumlar vergisi beyannamesinde Transfer Fiyatlandırması, Kontrol Edilen Yabancı Kurum ve Örtülü Sermayeye İlişkin Form Bu formu ilişkili kişilerle işlemlerde bulunan

Detaylı

Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarının İlk Uygulaması

Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarının İlk Uygulaması UFRS 1 Standarda (standardın ilgili paragraflarına referans verilmiştir) UFRS 1.20A UFRS 1.25B Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarının İlk Uygulaması Kontrol listesinin bu kısmı, bir işletmenin

Detaylı

Proje Bütçelendirme. Rıfat Ünal Sayman. www.rec.org.tr

Proje Bütçelendirme. Rıfat Ünal Sayman. www.rec.org.tr Proje Bütçelendirme Rıfat Ünal Sayman Bütçe - Tanım Mali kaynakları planlanan hedeflere sistematik olarak bağlamanın aracı. En basit anlamıyla bütçe, belli bir gelecek dönem için beklenen gelir ve giderleri

Detaylı

E-Belediye Uygulaması Nedir?

E-Belediye Uygulaması Nedir? E-Belediye Uygulaması Nedir? E-Belediye uygulaması, teknoloji tabanlı kentsel yönetim sürecinin en önemli uygulamalarından bir tanesidir. Cep telefonlarına veya tabletlere yüklenen uygulama sayesinde kullanılan

Detaylı