TOPOLOJİ DE NERDEN ÇIKTI!

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TOPOLOJİ DE NERDEN ÇIKTI!"

Transkript

1 LAN TEKNOLOJİLERİ ve NETWORK TOPOLOJİSİ TOPOLOJİ DE NERDEN ÇIKTI! Hepimiz özellikle Ethernet teknljisini ve bu teknljinin kullanıldığı netwrkleri biliriz. ATM, FDDI ya da Tken Ring gibi netwrk teknljilerini de ya duymuşuzdur ya da bu rtamlarda çalışmışızdır. Tüm bu netwrk teknljileri aslında ilk önce üretici firmaları tarafından rtaya çıkarılmış ve daha snra Standart Enstitüleri tarafından standartlaştırılarak NETWORK TOPOLOJİLERİ larak sunulmuşlar. Şöyle düşünün, bir gün neden siz de yepyeni bir netwrk teknljisi geliştirip Standart Enstitülerine yeni bir iş açmayasınız:) Peki netwrk tpljileri dediğimizde ne anlamalıyız? Netwrk tpljileri için tam larak netwrkteki bilgisayarların kabllamasının ve netwrk cihazlarının seçimini ve bu seçimler snucu yapılması gerekecek knfigürasyn ayarlarını belirleyen kurallardır diyebiliriz. Şu ana kadar standartlaşmış üç temel tplji vardır. (Bu üç tipin kmbinasynlarından luşan dördüncü bir sınıf da Hybrid larak tanımlanmıştır) NOT : Arkadaşlar, şekillerdeki her bir nde netwrkümüzde mevcut lan desktp bilgisayarlar, laptplar, serverlar, netwrk printeri gibi netwrk bileşenlerini temsil ediyr. STAR TOPOLOJİSİ Netwrkteki tüm bilgisayarlar merkezi bir cihaza bağlanırlar. Ki biz bu cihazı çğunlukla hub ya da switch larak biliriz. Merkezi netwrk cihazı, herhangi bir bilgisayardan gelen datayı hedef adresine ileten, tüm netwrk trafiğini kntrl eden bir elektrnik cihazdır. Günümüzün lkal netwrklerinde çğunlukla bu tpljiyi görüyruz.

2 Bizim netwrkde hub/switch var, ama nerdeee şekildeki merkezi yapılanma:) demiş labilirsiniz. Karşılaştığınız veya çalıştığınız nlarca netwrkün yapısındaki köşe bucak yapılanma yanlış mı? Hayır, zaten hub ya da switch in bütün bilgisayarlardan eşit uzaklıkta lduğu simetrik bir netwrk yapılanması nadiren kullanılır. Yanlış lduğunu söyleyemeyiz ancak kabllama maliyetlerini de düşünecek lursanız merkezi bir dizaynın ideal lduğu söylenebilir. Star tpljisinde çğunlukla twisted pair kabl kullanılır. Fiber ptik kabl kullanmak da mümkündür. Avantajları: Sadece hub/switch e yapılacak kabllamadan ötürü eknmik. Kurulumu basit ve hızlı. Bir bilgisayar ile yapılan kabl bağlantısında luşacak bir prblem sadece bilgisayarın netwrk bağlantısını keser. Tüm netwrk çökmez. Hub/switch üzerindeki ışıklar sayesinde bağlantıların durumu izlenebilir ve böylece arıza tespiti klaylaşır. Dezavantajları:

3 Şayet fiber ptik kabllama yapılmazsa, bilgisayar(nde) ile hub/switch arasındaki maksimum uzunluk 100 metredir. RING TOPOLOJİ Bu netwrk yapısını geliştiren IBM firmasıdır. Ortak geliştirilmediğinden ötürü yaygınlaşmamıştır ve bu nedenle IBM Tken Ring teknljisi, IBM in kendi sistemlerinde kullandığı bir tplji labildi ancak. Peki biz Tken Ring tpljisine dair ne bilmeliyiz? İlk öncelikle kabllamasından bahsedelim. Çğunlukla UTP ya da STP kabl, nadiren fiber ptik kabl kullanılır. Mantıksal larak ring tplji lsa da kabllama tpljisi yani fiziksel tpljisi stardır. Yani kabllama bilgisayarlar ile merkezi bir cihaz arasında yapılır. İkinci bilmemiz gereken tken denilen bir taşıyıcı sinyal ile iletişimin sağlandığıdır. Sadece bu tkena sahip lan bilgisayar data gönderebilir ya da alabilir. Şimdilik bu datalar bizim için yeterli, ileride detaylarına bakacağız. BUS TOPOLOJİSİ

4 Netwrkteki tüm bilgisayarlar tek bir kaksiyel kabl üzerinden birbirlerine bağlanırlar. Ortalığı yöneten ne bir cihaz var ne de taşıyıcı bir sinyal, nedir datayı hedefine götüren derseniz? Ortak bir kablnun lduğuna dikkat edin, bu sayede bir bilgisayardan çıkan data tüm bilgisayarlara ulaşacaktır. Avantajları: Hub/switch gibi ekstra bir dnanım gerektirmez. Ucuzdur. Dezavantajları: Kablnun herhangi bir yerinde luşacak temazsızlık, kpukluk gibi srunlar tüm sistemi çökertir. Arıza tespiti zrdur. HYBRID TOPOLOJİSİ Üç temel tpljinin birbirlerine göre avantaj/dezavantajları vardır. Bu tplji ile harmanlıyrsunuz star ve bus tpljisini ya da star ve ring tpljilerini, işte birbirinin eksiklerini kapatan sistemler. Nasıl mesela? Bus tpljisi çk ucuz bir yapı ancak rtak paylaşılan kablda lacak bir arıza tüm netwrkü devre dışı bırakıyr. Star tpljisinde ise bu srun yk. İkisinin kmbinasynunu seçmeniz mümkündür mesela (star-bus tpljisi)

5 Şu ana kadar sizlere tüm netwrk tpljilerinin genel karakteristiklerini aktardım. Şöyle diyr labilirsiniz: Diyelim ki bus tpljisini ya da ring tpljisini temel alan bir netwrk kurmaya karar verdik, bu netwrku tam larak nasıl kuracağımız çk açık değil ki! Haklısınız, asıl önemli lan kısma başlıyruz. Netwrk tpljilerinin üretici firmaların geliştirdiği teknljilerin standartlandırılmış genel tanımı lduğunu söylemiştik ya, şimdi bu teknljiler ve tpljileri arasındaki ilişkileri anlamaya başlıyruz. LAN TEKNOLOJİLERİ ETHERNET TEKNOLOJİSİ << BUS ya da STAR TOPOLOJİ Hepimiz Ethernet teknljisini biliyruz. Bir LAN kurmayı planlarken çğunlukla bu teknljiyi tercih ediyruz. Bu nedenledir ki çk yaygın kullanılan bu teknljinin detaylarını bilmemiz önemli. Gelişimi:

6 Yıl 1976 Natinal Cmputer Cnferance dayız. Ünlü Xerx Firması araştırma merkezlerinde ürettiği bir teknljiyi tanıtıyr. Tüm dünya Etherneti ilk gün duyuyr. Acaba zamanlar bu teknljinin tüm dünyada bu kadar yaygın kullanılacağı düşünülmüş müydü dersiniz, aynen İnternetin dğuşu gibi Demiştik ya Standart Enstitüleri yeni bir teknlji çıkar çıkmaz STANDARTLAŞTIRMA çalışmalarına başlar ya:), işte IEEE (Institute f Electrical and Electrnics Engineers) Enstitüsü 802 kdlu kmisynu ile Etherneti geliştirmeye devam eder. Bu gelişime destek dünyaca ünlü Digital Equipment, Intel ve Xerx firmalarından gelir ve 1985 yılında "IEEE Carrier Sense Multiple Access with Cllisin Detectin (CSMA/CD) Access Methd and Physical Layer Specificatins" ismiyle yeni Ethernet standartı duyurulur yılından itibaren üretilen tüm Ethernet aygıtları, IEEE standardına göre üretilmekte. Ethernet ismi nerden geliyr hiç düşündünüz mü? Yukarıdaki şekil Ethernet in duyurulduğu knferans sırasında geliştiricisi tarafından çizilmiş. İlk zamanlar bus tpljisi temelli, paylaşılan tek bir kaksiyel kabl kullanıldığını görüyruz, işte bu rtak kaynağa ETHER demişler. NET i de ekledik mi karşımızda ethernet Erişim Kntrlü: Ethernet netwrkümüzü kurmaya başlayalım. İlk larak netwrkteki tüm bilgisayarlara netwrk arayüz kartı larak Ethernet kartlarını takıyruz. Artık netwrkteki her bir bilgisayarın nu kimliklendiren tek lan bir adresi var: MAC (Media Access Cntrl) adresi. Her Ethernet kartı dünyada tek lan MAC adresi ile birlikte üretilir. Söylemeliyim ki bu adresi istersek değiştirme imkanı da var. Ancak değiştirdiğiniz MAC adres ile başka bir bilgisayarın MAC adresi kesişirse işte bu durumda iki sistem de netwrke erişemeyecektir. MAC adresi 1 byte lık 6 parçadan luşan bir adres, 6*(8bit)=48 bit. Her parça genellikle hexadecimal larak gösteriliyr. Örnek bir MAC adresi: 12 0D 4A 51 9B 03.

7 Ethernet teknljisini kullanan netwrklerde iletişim ve erişim kntrlü, MAC adresi ve CSMA/CD tekniği ile yapılıyr. Sözgelimi A bilgisayarı B bilgisayarına data göndermek istiyr. İstedi diye hemen data gönderir diyemiyruz çünkü önce kablya erişim hakkı lmalı. Peki bu hakkın kendisinde lup lmadığını nasıl anlayacak? İşte bu nktada karşımıza Carrier Sense çıkıyr. Ethernet kartı kabl üzerinde bir taşıyıcı sinyal lmadığını algılarsa artık data gönderme hakkım var diyr. Ve kendisiyle bütünleşik MAC adresini, B bilgisayarının yani hedef bilgisayarın MAC adresini, datasını ve hata kntrl metdu lan CRC kdunu FRAME larak adlandırılan yapı içerisinde birleştirip kablya bırakıyr. Önemli bir nkta: aynı anda C bilgisayarı da hakkı lduğunu sanıp kablya frame bıraktı diyelim işte üzücü bir lay >> bir patlama gerçekleşiyr:) her iki gönderen de frame lerini kaybediyr. Bu laya Cllisin denmiş. Multiple Access ise senarydan da görüyruz ki şayet kabl üzerinde taşıyı sinyal yksa tüm bilgisayarların netwrkü kullanma hakkı eşit. Elimizde iki snuç var: başarılı ya da başarısız transfer. Diyelim ki cllisin lmaksızın B bilgisayarına frame gitti. B bilgisayarındaki Ethernet kartı frame i alıyr ve hedef adresin kendisi lup lmadığına bakıyr, öyle ise frame i alıyr, değilse frame i gözardı ediyr. Cllisn lduğunda ise A ve C bilgisayarları bunu algılayıp rastgele bir süre kadar bekliyrlar. Snra önce kim tekrar gönderme hakkına sahip dersiniz? İşte bunu belirleyen Ethernet kartının yazılımındaki backff algritmaları. Hakkı elde eden tekrar datasını gönderiyr. Diyelim ki talih bu ya tekrar cllisin ldu. Ethernet ard arda algıladığı her cllisn için iletime tekrar başlama süresini ikiye katlıyr. Süre demişken bu bahsettiğimiz laylar saniyenin milynda birlerinde luyrlar. Yani çakışma lsa bile tekrar gönderim mikrsaniyeler snrasında yeniden başlıyr. Hız: Ethernet teknljisinde netwrk üzerindeki data aktarım hızı, günümüze kadar üç aşamadan geçti. 1. İlk Ethernet teknljisi 2.94Mbps hızında çalışıyrdu. Daha snra 5Mbps ve 10Mbps hızlarında üretilmeye başlandı. 2. Fast Ethernet versiynu ile 100Mbps hızına çıktı. 3. Sn larak Gigabit Ethernet versiynu 1000Mbps (1Gbps) hızında. 4. Bu şıkta ileride bakalım hangi hızdan bahsedeceğiz?

8 Bir Ethernet netwrkü kurarken, netwrkte lması istenen iletim hızına göre yukarıdaki 3 seçenekten birine uyan Ethernet NIC leri(netwrk Interface Card) satın almalıyız. Netwrkteki bilgisayarlarımızın dnanımını tamamladıktan snra yapacağımız kabllama da kullandığımız teknljinin hızında lmalı ki bu ideal landır yksa istenen iletim hızına ulaşamayız. Kabllama ve standartları: Hepimiz kaksiyel ya da UTP gibi kabl tipleri isimlerine aşinayızdır. Aslında bildiğimiz tüm kabl isimleri aşağıdaki standartlardan birine mutlaka giriyr. Kullandığımız kabl tipi hangi tpljiyi temel alan Ethernet netwrku kurduğumuzu rtaya çıkaracak. 10Base5 >> Kalın(Thick) kaksiyel kabl 10Base2 >> İnce(Thin) kaksiyel kabl 10BaseT >> UTP, STP 100BaseT4 >> 4 çiftli Cat3, Cat4 UTP 100BaseTX >> 2 çiftli Cat5 UTP, STP 1000BaseT >> Cat5 UTP 10BaseFL >> Fiber Optik 100BaseFX >> Fiber Optik 1000BaseLX >> Fiber Optik 1000BaseSX >> Fiber Optik Bu kabl standartları hakkında bilgi verirken bus ve star tplji tabanlı Ethernet netwrklerinin nasıl tasarlandığını da göreceğiz. 10Base2 ve 10Base5 Bus Tplji tabanlı Ethernet Netwrkleri Kullanabileceğimiz kabl standartlarının özelliklerine bir bakalım:

9 10Base5 (Kalın kaksiyel kabl) 10Mbps hızında (10Base5) Ağın maksimum uzunluğu 500metre labilir (10Base5) Bir segmentte 100 den fazla bilgisayar lamaz. (Tek kabldan luşan her bölge bir segmenttir) Netwrke ekleyeceğimiz her bilgisayar arası mimimum mesafe 2.5metre lmalı. 10Base2 (İnce kaksiyel kabl) 10Mbps hızında (10Base2) Ağın maksimum uzunluğu 185metre labilir (10Base2) Bir segmentte 30 dan fazla bilgisayar lamaz. Netwrke ekleyeceğimiz her bilgisayar arası mimimum mesafe 0.5metre lmalı. Peki nasıl kuruyruz Ethernet bus netwrkü? Öncelikle hangi kabl tipini kullanacağımızı seçiyruz. Bir ihtimal Ethernet-bus netwrkü kurmuş lsanız, ince kaksiyel kabl kullanmış lacağınızı düşünüyrum. Üniversite sıralarında ilk kurduğum netwrk de ince kaksiyelli idi. Ancak her iki kablya uygun Ethernet-bus netwrkün nasıl kurulacağını bilmemiz önemli. Çünkü AUI gibi terimleri duymuşsanız artık nerden geldiğini öğreneceksiniz. 10Base5 (Kalın kaksiyel kabl) ile Ethernet-Bus Netwrkü Dizaynı Aslında netwrk kurmak yemek hazırlamak gibi bir şey:) Öncelikle malzeme listenizi luşturuyrsunuz. Snra da bu malzemeleri edinip işe başlıyrsunuz. İşte biz de netwrkü kurmadan önce netwrkün ihtiyaçlarına göre bir malzeme listesi luşturuyruz. Malzeme listemiz: 10Base5 kabl: Ağın maksimum labileceği uzunluğun 500 metre labileceğini unutmadan netwrkümüzün büyüklüğüne göre kablnun uzunluğunun ne lacağını hesaplıyruz.

10 Ethernet NIC : AUI girişi lan Ethernet kartı. AUI kablsu: Ethernet NIC i üzerindeki AUI girişine takılan bu kabl, NIC ile transceiver arasındaki bağlantıyı sağlıyr. Görevi, NIC den gelen dijital sinyalleri transceivera taşımak. Transceiver: Görevi kaksiyel kabl üzerinde analg işaret üretmek. Terminatr: Bus netwrkünde tek paylaşılan bir kaksiyel kablmuz var ya, elektrik sinyali bu kabl üzerinde yla çıktığında iki ucdan yansıyarak netwrk trafiği luşturmasın diye kullanılıyr. Aşağıdaki şekilden de NIC in kabl ile direkt bağlantısının lmadığını, bu bağlantıyı AUI ve transceiver ile sağladığımızı görüyruz.

11 Kurulum: Öncelikle transceiverlarımızın kaksiyel kabl ile bağlantısını yapıyruz. Daha snra kablmuzun iki ucunu hemen snlandırıyruz. Sıra geldi bilgisayarlarımıza. Ethernet kartlarımızın AUI girişine taktığımız AUI kablsunun diğer ucunu transceivera takıyruz. İşte karşımızda ThicketherNET. Eğer her bilgisayar için ayrı transceiver kullanmak istemezsek multiplexr denilen bir cihaz kullanıyruz. Aşağıdaki şekilden de gördüğümüz gibi bir ucu her bilgisayarın NIC ine bağlı lan AUI kablsunun diğer ucunu multiplexra takıyruz. Bu sayede sadece multiplexrdan çıkan bir AUI kablsunu transceivera bağlıyruz.

12 10Base2 (İnce kaksiyel kabl) ile Ethernet-Bus Netwrkü Dizaynı Kalın kaksiyel kabl ile bus netwrkü kurmak hem daha zr hem de daha pahalı lduğundan artık tercih edilmiyr. Eğer günün birinde bus netwrk kurarsanız sanırım ince kaksiyeli tercih edersiniz. Malzeme listemiz: 10Base2 kabl: Ağın maksimum labileceği uzunluğun 185 metre labileceğini unutmadan netwrkümüzün büyüklüğüne göre kablnun uzunluğunu hesaplıyruz. Ethernet NIC : BNC girişi lan Ethernet kartı. BNC (T) knnektör: Artık ne transceivera ne de AUI kablsuna ihtiyacımız var. Transceiver elektrnik larak NIC üzerine gömülü lduğundan ayrı bir transceiver birimi gerekmiyr. Dlayısıyla AUI girişini kullanmıyr, ince kaksiyel kabl için tasarlanmış lan BNC girişini kullanıyruz.

13 Terminatr. Kurulum: Öncelikle T knnektörler ile kabl bağlantısını yapıyruz

14 Daha snra kablnun her iki ucuna snlandırıcı takıyruz. Sn larak T knnektörleri ethernet kartlarının BNC girişlerine takıyruz. İşte karşımızda ThinetherNET. Yukarıda ince kaksiyel kabl ile tasarlanmış netwrk dnanımlarından bazılarını görüyruz. Ancak günümüzde kaksiyel kablnun düşük hızlarda kalması ve CSMA/CD ile cllisinın engellenememesi sadece üstesinden gelinebilen bir srun lması nedeniyle artık pek tercih edilen bir yapı değil. 10BaseT,100BaseT4,100BaseTX,1000BaseT 10BaseFL,100BaseFX,1000BaseLX,1000BaseCX Star Tplji tabanlı Ethernet Netwrkleri Günümüzde en yaygın kullanılan Ethernet netwrkleri fiziksel larak star tplji tabanlı, mantıksal larak ise bus tplji tabanlı.

15 Malzeme listemiz: Twisted pair ya da fiber ptik kabl: Çğunlukla twisted pair kabl kullanılıyr. AUI kablsunun görevini burada twisted pair kabl yapıyr. Yani NIC den gelen dijital bilgi huba kadar twisted pair kabl üzerinden ulaşıyr. Ethernet NIC : RJ-45 girişi lan Ethernet kartı. RJ-45 knnektör. Hub/Switch: Bus netwrklerinde kalın kaksiyel kablnun yaptığı işlevi (analg sinyalin tek bir kaynak üzerinden iletimini) artık hub/switch yürütüyr. Hatırlayalım ki mantıksal larak halen bus netwrk sözknusu. Eğer hub yerine switch kullanırsak en önemli avantajımız, CSMA/CD erişim metdunun getirisi lan cllisinın kalkması. Peki switch, cllisn lmasını nasıl engelliyr? Önemli bir bilgi: Switch için her segment bir cllisn dmainidir. Ve switch her cllisin dmaininden gelen bilgiyi kendine bağlı tüm bilgisayarlara iletmeksizin direkt hedefine ulaştırıyr başka bir kaynağın aynı dmaine lan iletim isteğinde bunu algılar ve cllisin luşmasına engel lur. Hub/switch seçimimizde netwrkteki bilgisayarlarımıza taktığımız ethernetin versiynu ldukça önemli. Gigabit ethernet kullanıyrsak na uygun hub/switch almak zrundayız.

16 Kurulum: Öncelikle kablnun her iki ucuna RJ-45 knnektör takıyruz. Daha snra twisted pair kabllarımızın bir ucunu her bilgisayarın RJ-45 girişine diğer ucunu ise hub/switche takıyruz. İşte karşımızda Ethernet star-bus netwrkü. Aşağıda büyük bir Ethernet netwrkte kullanılan switchleri görüyruz:)

17 Detaylar: Hangi Ethernet versiynu kullanıyrsak yine na uygun kabl kullanmalıyız, aşağıda kullanabileceğimiz kabl standartlarını bulabilirsiniz: 10BaseT (UTP,STP kabl) 10Mbps hızında (10BaseT) T harfi, twisted pair kabl kullanıldığını sinyalleri gösterir (10BaseT) Bilgisayar ile hub/switch arası mesafe maksimum 100 metre labilir. 10BaseFL 10Mbps hızında (10BaseFL). Data, fiber ptik kabl içerisinde ışık sinyalleri ile taşınıyr. Bu tür aktarım hem güvenilirdir hem de elektrmanyetik alanlardan hiç etkilenmez. Mesafe, 2.7km ye kadar çıkabiliyr. Fast Ethernet kartlarını ile kullanılabilecek kabl standartları 100BaseT4 ve 100BaseTX ya da 100BaseFX.

18 100BaseT4 100Mbps hızında (100BaseT) Cat3 ve üstü UTP kabl ile 8 tel'i de kullanıyr (Cat5 yk) Diğer özellikleri 10BaseT ile aynı. Sık kullanılmıyr. 100BaseTX 100Mbps hızında (100BaseTX) Cat5 ve üstü UTP kabl ile 4 tel. Diğer özellikleri 10BaseT ile aynı. Yaygın larak kullanılıyr. 100BaseFX 100Mbps hızında (100BaseFX) Cat5 ve üstü UTP kabl ile 4 tel. Hub/switch ile nde arası mesafe 400m ye kadar çıkabiliyr. Yaygın larak kullanılıyr. Gigabit Ethernet kartları ile netwrk kuracaksak tercih edeceğimiz kabl standartları 1000BaseT, 1000BaseSX, 1000BaseLX. 1000BaseT 1000Mbps hızında (1000BaseT) Cat5 kabl üzerinden 8 teli de kullanıyr.

19 Cat5 desteklenmesine rağmen gigabit seviyesinde hız için Cat5e ve Cat6 tavsiye ediliyr. 10BaseT gibi kabl uzunluğu 100m ile sınırlı. RJ-45 kullanan 1000BaseT görünüş larak önceki versiynlarla aynı. 100BaseSX 1000Mbps hızında (1000BaseSX) Multi mde lazer kullanarak fiber ptik kabl üzerinden 500m varan mesafelere gigabit hızını sunuyr. 1000BaseLX 1000Mbps hızında (1000BaseLX) Single mde laser kullanarak fiber ptik kablüzerinden 5Km gibi mesafelere kadar gigabit hızını sunuyr. Geleceğin gigabit murga çözümü larak görülüyr Şu ana kadar Ethernet teknljisini kullanarak kurabileceğimiz üç değişik netwrk gördük. Aşağıdaki şekillerde iki katlı bir binanın fislerinin her bir metd ile nasıl knfigüre edilebileceğini görüyruz. Artık ilk iki yapının yk lmaya yüz tuttuğunu söyleyebiliriz.

20 Şimdi gördüğünüz netwrk yapısı ise Ethernet teknljisinin günümüzdeki kullanımını yansıtıyr.

21 TOKEN RING TEKNOLOJİSİ << STAR-RING TOPOLOJİ Etherneti biliyruz da neyin nesi bu Tken Ring demişseniz hiç şaşırmam, çünkü ne derece kullanılıyr diye anlamak için internette şöyle bir araştırma yapayım dedim. Benim gibi hiç bu netwrk rtamında çalışmamışsanız az da lsa göreceğiniz tken ring ürünleri sizi şaşırtabilir. Ayrıca nette gezinirken ODTU nün 90 larda kullandığı netwrk murgasının da tken ring lduğunu gördüm. Şu adreslere bir bakınız, tken ringe özel printer server, CD/DVDROM server bile üretilmekte.

22 Şu bir gerçek ki Ethernetin tahtına geçememiş bir teknlji ama yine de kullanılmakta. O halde sıra detaylarda... Gelişimi: Tken Ring, adı üstünde ring tplji tabanlı bir teknlji. IBM in 1970 lerde geliştirdiği bu lkal netwrk çözümü en çk bilinen ring tplji. Ticari larak zamanında başka üreticiler de ring tplji teknljileri geliştirmiş lsalar da, IBM bu tpljiye imzasını atmış. Neden mi? IBM in kendi teknljisini göstermek için kullandığı Tken Ring terimi öyle tutulmuş ki, ring tpljisinden bahsedilirken kullanılan isim lmuş. Söylemeliyim ki karşımızda yine IEEE! IBM in Tken Ring teknljisi bu kadar yaygın tercih edilir de standartlandırılmaz mı:) Artık IEEE standartıyla IBM&Tken Ring özelliklerinin açıklanıyr. Erişim Kntrlü: Tken Ring teknljisini kullanan netwrklerde iletişim ve erişim kntrlü tken passing denilen bir mekanizma ile yapılmakta ve iletim yönü tek. Netwrkteki bilgisayarlar mantıksal larak kapalı bir döngü luşturacak biçimde birbirlerine bağlı lduklarından Tken Ring teknljisi, ring tplji tabanlı. Şimdi gelelim iletişim nasıl sağlanıyr?

23 Diyelim ki A bilgisayarı B bilgisayarına merhaba diyebilmek istiyr:) Bu karakterler B ye kadar nasıl gidecek? B bilgisayarının önce kablya erişme hakkı lmalı ki, frame ini yla çıkartabilsin. Ethernet teknljisinde sinyal ile belirlenen erişim hakkı, Tken ring teknljisinde tken denilen özel bir mesaj ile belirleniyr. Yanii tken a kim sahipse, tüm netwrkün hakimi luyr, diğerlerinin ise tken kendilerine gelinceye dek beklemekten başka çereleri yk. Kendisine gelmek sözüne dikkat edin lütfen. Aşağıdaki şekilden de gördüğümüz gibi tken sırasıyla ring üzerindeki tüm bilgisayarları dlaşıyr. Bir bilgisayar ancak tken kendisine geldiğinde, netwrku kullanabiliyr. Şunu bilelim ki eğer netwrkteki herkes kendi halinde, kimse kimse ile knuşmuyr ise tken ard arda tüm bilgisayarları dlaşarak sürekli bir döngü luşturuyr. Ve bu dlaşma sırasında her bilgisayar bir kez netwrkü kullanma fırsatı yakalıyr, kullandı kullandı, kullanmadı bir snraki döngüyü beklemek zrunda. Sözgelimi tken A bilgisayarına geldi, bilgisayar tkeni alıyr, böylece kabl üzerinde gezen bir tken artık yk. Daha snra frame ini kablya bırakıyr. Gönderen hariç tüm

24 bilgisayarlar kendisinden bir snraki bilgisayara bu frame i frward ediyr. Bu iletim sırasında her bilgisayar hedef adresin kendi lup lmadığını kntrl eder, hedef kendisi ise frame in bir kpyasını kendisine alır ve tekrar frame i yla bırakır. Bu iletim, halka tamamlanıp frame tekrar gönderene varıncaya kadar devam ediyr. Ve A bilgisayarı frame i kendisine geri döndüğünde gönderdiği ile nu kıyaslıyr, bu işlem ile tken ring netwrklerde hata kntrlü de sağlanıyr. Artık B bilgisayarı bir frame aldı, A bilgisayarı frame inin vardığını kendisine dönmesinden anladı. Bir frame gönderdiği için tkenı artık bir snraki bilgisayara vermek zrunda. Bu gösteriyr ki tkena sahip lsa bile bir bilgisayar, sadece bir frame gönderme hakkına sahip. Yani herhangi bir anda ring üzerinde sadece bir frame labiliyr. NOT: Herhangi bir anda ring üzerinde ya tken ya da data içeren framelerden biri vardır. Ve ikisi arasındaki ayrım frame header ındaki bir bit ile yapılıyr. Hız: İlk Tken Ring teknljisi 4Mbps hızında iken günümüzde çğunlukla 16Mbps hızında lan Tken Ring netwrkleri görüyruz. Kabllama ve Netwrk Dnanımı: Tken ring netwrkü fiziksel larak star tplji tabanlı, bu demek luyr ki netwrkteki tüm nde lar merkezi bir cihaza bağlı. Tken ring netwrklerinde kullanılan hub/switch benzeri netwrk cihazı, MAU(Multistatin Access Unit) larak adlandırılıyr. Hani diyrduk ya bilgisayarlar mantıksal larak bir halka luşturuyrlar, işte bu yapıyı luşturan yani framelerin bilgisayarlar üzerinden ard arda ilerlemesini krdine eden ve herhangi bir anda ring üzerinde sadece bir frame lmasına izin veren MAU dur. İletişimi yönlendiren merkezi bir kntrlördür diyebiliriz. Aynen switch de lduğu gibi cllisina da izin vermez. MAU muz hazır diyelim, sıra geldi her bilgisayara takacağımız NIC lere. Tken Ring netwrklerinde na özel NIC ler kullanılıyr. Kullanacağımız kabl çğunlukla UTP ya da STP ve knnektörler de RJ-45. Malzemelerimiz hazır. Bu aşamadan snrası basit; kablnun uclarına knnektörleri takıyr, daha snra kablnun bir ucunu her bilgisayarın NIC ine diğer ucunu da MAU nun bir prtuna bağlıyruz. İşte elimizde bir adet Tken Ring netwrkü, daha fazla detay isterseniz bize iletin. FDDI TEKNOLOJİSİ << STAR-RING TOPOLOJİ

25 (Fiber Distributed Data Intercnnect) Gidişat pek de iyi değil diyebilirsiniz yakında, çünkü her gelen teknlji işi biraz daha karıştırmış. Bu nktadan snra bahsedeceğimiz teknljiler çğunlukla geniş alan ağlarının dizaynında kullanılıyrlar ve git gide artan yüksek hız, güvenilirlik gibi kriterleri karşılamak için geliştiriliyrlar. Gelişimi: FDDI teknljisi, Tken Ring teknljisi gibi mantıksal larak ring tpljiyi, fiziksel laraksa star tpljiyi kullanıyr. Peki ndan nesi üstün? İşte bu sruyla birlikte yazımızın en başında ring tplji için bahsettiğimiz dezavantajı hatırlayacağız. Ring tpljilerinde netwrkteki her bilgisayar kendisinden bir snraki bilgisayara frame i frward ederek kapalı bir döngü luşturuyr ya, diyelim ki lur ya bir bilgisayarın kabl bağlantısında srun ldu. Döngü artık açık. Kapanmayan yara gibi, bu bilgisayar devrede lmadığı müddetçe netwrkte iletişim sna erecek. Aslında krdinatrümüz MAU, bir derece ringi devam ettirecek özelliklere sahip, mesela bir bilgisayarın sisteminin çökmesi gibi yazılım hatalarını algılayıp iletişimin diğer bilgisayarlar için devam etmesini sağlıyr. Ancaaak ya fiziksel srunlar luşursa, işte gümledik:) Tken Ring ANSI (The American Natinal Standards Institute) tarafından ele alınıyr ve bu Enstitü hem hata tleransı sunacak, hem de yüksek hız taleplerine cevap verecek bir ring tplji geliştirme çalışmalarına 1980 lerin rtalarında başlıyr ve snuçta FDDI X3T9.5 standartıyla üretiliyr. Erişim Kntrlü: FDDI, Tken Ring gibi tken passing erişim mekanizmasını kullanıyr. Fark, aşağıdaki şekilden de görüyruz ki elimizde bu sefer iki adet ring var. İki lmasının nedeni ise faulttlerance sağlamak.

26 FDDI teknljisinde, MAU nrmal çalışma sırasında dıştaki ringi kullanıyr, içteki ring üzerinden gelen bitleri ise yrumlamaksızın frward ediyr. Diyelim ki bir kablda kpukluk ldu. İşte bu durumda MAU bunu algılıyr ve ben FDDI netwkü için dizayn edildim. X bilgisayarını kaybettik. Knfigürasynu yeniden başlatıyrum diyr:) ve bu sefer srun lan bilgisayarı yk sayıp, içteki netwrke dğru yeni bir iletim yönü luşturuyr. Şekilde ldukça açık görüyruz. Hız: Tek versiynu var da 100Mbps hızında. Kabllama ve Netwrk Dnanımı: FDDI yüksek hızını fiber ptik kabldan alıyr. Diğer dnanımları Tken Ring deki gibi. NOT: CDDI (Cpper Distributed Data Interface) denilen teknlji ise FDDI nın bakır kabl uyarlaması. ATM TEKNOLOJİSİ << STAR TOPOLOJİ (Asyncrnus Transfer Mde)

27 Bahsedeceğim sn netwrk teknljisi, ATM. En en öncelikle söylemeliyim ki ATM teknljisi şu ana kadar aktardığım teknljilerden APAYRI, bu nedenle bu yazımda sadece ATM in genel özelliklerinden ve neden star tplji tabanlı lduğundan bahsedeceğim. Peki neden apayrı? Yukarıdaki teknljilerin hepsi, OSI referans mdelinin 2. katmanı lan Data Link katmanındaki frame denilen yapıyı kullanıyrlar. Hani hep frame sözünü kullanıyrum ya unutun nu:) ATM e geçtiğimizde artııık ne OSI ne TCP/IP referans mdeli var ne de frame. Çünkü ATM kendi referans mdelini kullanıyr. Ve de data aktarımını cell (hücre) denilen 53 bytelık sabit küçük bir yapı ile gerçekleştiriyr. Hücre anahtarlama denen bir teknik kullanıyr. Ne tam devre anahtarlama ne de paket anahtarlama tekniği. Hatırlayalım; devre anahtarlama tekniğinde iletişim kurmak isteyen iki nde arası önce bir yl belirlenmeliydi ki data aktarımı yapılabilsin (telefn hatları gibi). Paket anahtarlama tekniğinde ise iletişime başlamak için önce ylun belirli lması gerekmiyr; data parçalanıp paket dediğimiz yapı içerisinde paldır küldür yla çıkıyr. İnternet üzerindeki ruterların paketleri yönlendirerek nlara yl tayin etmesi güzel bir örnek. Gelelim hücre anahtarlama tekniğine. Devre anahtarlamaya benziyr çünkü önce yl belirlenecek diyr. Paket anahtarlamaya benziyr çünkü data parçalanıp bu sefer hücre denilen yapı içerisine yerleştiriliyr. İkisinin özelliklerinden de aldığı için hücre anahtarlama denmiş. ATM; ses, görüntü ve datayı rtak taşıyabilecek yüksek hızlı bir teknlji larak gelişimini sürdürüyr. Bu önemli, çünkü diğer teknljilerin dğuşu netwrk üzerinden data aktarımının yüksek perfrmans ile başarılabilmesi üzerine başlamış. ATM ise sadece data değil ses ve görüntü aktarımlarının rtak ve yüksek perfrmans ile taşınabilmesi amacıyla gündeme gelmiş. Bu nedenledir ki netwrk murgası larak epey tercih edilen bir teknlji. Gelişimi: Büyük bilgisayar şirketleri netwrk teknljileri geliştirirken telefn şirketleri de bş durmamış ve 1980 lerde ATM teknljisini sunmuşlar. Erişim Kntrlü: İlk önce aşağıdaki şekil üzerinden ATM i anlatmış lsaydım sanırım ne kadar da basit diyebilirdiniz. Ama yğun larak kullandığımız TCP/IP prtklünden apayrı bir prtkl kendisine dizayn etmiş bir teknlji için bu söz söylenemez.

28 Fiziksel larak merkezi bir switche bağlanmış nde lar lduğundan star tplji tabanlı bir teknlji. Ve önemli özelliklerden biri, ATM için gördüğümüz her kabl bağlantısı kesinlikle fiber ptik, tabi ki bugün itibariyla. Ayrıca her nde ile switch arasındaki bu kabl sayısı çift. Bir hat sadece nde dan switche lan data aktarımı için kullanılırken diğer hat da switchden nde a lan bağlantı için kullanılıyr. Böylece yüksek hız ve verimlilik de sağlanıyr. Hız: ATM için değişik hız standartları var: 52Mbps, 100Mbps, 155Mbps ve 622Mbps. Sn versiynu 10Gbps hızında. Günümüzde en çk tercih edilenler hızlar ise 155Mbps ve 622Mbps. Ayrıca bu hızlar bize çk yüksek diyenler için IBM ve bazı şirketler 25Mbps hızı gündeme getirmiş. Kabllama ve Netwrk Dnanımı: Kendine özel ATM switchler kullanılıyr. Aşağıda farklı iki ATM switch görüyruz. Unutmayalım ki her bir nde ile switch arası bağlantıda kullanılıcak kabl tipi kesinlikle fiber ptik.

29 PÜF NOKTALAR En çk kullanılan teknlji en iyisidir diyebilir miyiz? Günümüzde Ethernet hem çk kullanılan hem de gigabit düzeyinde yüksek data aktarım hızı sunan bir teknlji. Ancak hangi teknljiyi kullanacağımızı belirleyen bazı kriterler var: mesela hangi büyüklükte bir netwrkte çalıştığımız, hangi seviyede hız istendiği ve bütçenin kapasitesi Aslında çğumuz biliyruz ki firmalar için asıl kritik parametre, fiyat:) Eğer Çk çk ucuza evimde, fisimde bir netwrküm lsun, kurulumu klay, hız da hiç hiç önemli değil diyrsanız, 10Base2-Ethetnet netwrkü ideal labilir. Kablda srun lursa beni uğraştırmasın, yönetimi klay lsun, data aktarım hızı iyi lsun der, fiyatı (hub/switch ve ekstra kabllama maliyetleri) da kadar takmazsanız Ethernet star netwrkü ideal. Zaten günümüzde çğunlukla bu netwrk yapısını kullanıyruz. Netwrkümde vide knferans düzenleyeceğim. dediniz mi işte zaman hem ses hem data hem de görüntünün kalitesi kritik bir parametre luyr. Dilersek lkal netwrkte bile ATM teknljisini kullanabiliriz. Ancak ATM genellikle farklı fiziksel bölgeleri, şehirleri ya da ülkeleri birbirine bağlayan geniş alan netwrklerinde ya da LAN-WAN arası bağlantılarda kullanılıyr. crss kabl neden kullanılıyr? : Aynı tipte 2 netwrk cihazını birbirine bağlamak istersek, yani bilgisayar-bilgisayar, switch-switch, ruter-ruter, elemanlarını birbirine bağlamak istediğimizde düz kabl kullanamayız. Bir kabl neden düz(straight-thrugh) ya da çapraz(crss) larak adlandırılıyr? dersiniz.

30 Gördüğünüz her UTP kabl aslen düz kabldur. Ve genellikle bilgisayarhub/switch arasındaki bağlantılarda kullanıldığını biliyruz. Önemli bir bilgi: knnektöre üsten baktığınızda her tele en sldan sağa dğru numara verilmiştir (1 8 ) Bu kablyu satın aldığınızda dikkatinizi çekmiştir, knnektöre geçirilmiş lan 8 tel ayrı renklerde ve belli bir sıra ile dizilidir. Bu sıra rastgele değil. Knnektörü biz ethernet kartı ile kabl arasında geçit larak kullanıyruz ve Ethernet kartı bir frame göndereceğinde ya da alacağında kablnun tüm tellerini kullanmıyr. Ethernet kartı, 1 ve 2 numaralı telleri gönderim için, 3 ve 6 numaralı telleri almak için kullanıyr. pin 1: Tx+ (Transmit +) pin 2: Tx- (Transmit -) pin 3: Rx+ (Receive +) pin 6: Rx- (Receive -) Ethernet kartının gönderdiği datayı hub/switch almalı değil mi:) Biliyruz ki biz UTP kablmuzun bir ucunu bilgisayara bir ucunu hub/switche giriyruz. Hayal edelim, zaten aşağıdan da açıkca görülüyr; Ethernet için gönderim lan 1 ve 2 numaralı teller hub/switch gözünden alım telleri luyr. Yani Ethernet 1-2 den data gönderirken hub/switch 1-2 den alıyr. Hub/Switch 3-6 numaralı tellerden data gönderirken de Ethernet 3-6 numaralı tellerden alıyr.

31 Amacımız aynı tip netwrk cihazlarından ikisini biribirine bağlamak ise işte bu durumda lacakları düşünelim. Örneğin iki bilgisayarı yani iki Etherneti birbirine düz kabl ile bağladık diyelim. Ethernetin biri 1 ve 2 den data gönderirken karşı tarafın 1 ve 2 numaralı telleri bu datayı almayacak, çünkü Ethernet ben datayı 3 ve 6 den alırım diye biliyr. İşte bu durumda karşımıza çaprazlama yöntemi çıkıyr. 1 ve 2 ile 3 ve 6 numaralı tellerin yerini değiştirdik mi artık iki Ethernet anlaşabilir luyr. Sanırım neden çapraz kablya ihtiyaç duyduğumuz açıktır artık. Netwrk bileşenlerine dair: NIC (Netwrk Interface Card) : Netwrk üzerindeki bilgisayarlar arası iletişim kurallarını belirleyecek ve bunu gerçekleştirecek lan netwrk

32 dananımı. Netwrke dahil lmak isteyen her nde, mutlaka bir NICe sahip lmalı. NIC ler, üretici firmalar tarafından bir netwrk teknljisi taban alınarak üretiliyrlar. Örneğin; Ethernet NIC i, Tken Ring netwrklerinde kullanılamaz ya da ATM NIC leri, FDDI netwrklerinde kullanılamaz. Bazı farklı NIC ler aynı teknljide kullanılabiliyr. Ethernet ile bir netwrk kurduğumuzu düşünürsek; 10BaseT ile Fast Ethernet dediğimiz 100BaseT teknljileri birlikte kullanmamız mümkün mesela. NIC in perfrmansı üzerinde çalıştığı sistemin işlemcisine bağımlı mı? acaba? Hayır, üretilen her NIC data aktarımını CPU dan bağımsız gerçekleştirmesi için yeterli dnanımla birlikte üretiliyr. Hatta bazı NIC ler üzerinde kendi işlemcisini barındırıyr. CPU için NIC in herhangi bir I/O cihazından farkı yk. CPU bir mnitr, bir klavye ile nun arasında ayrımcılık yapmıyr:) Hepsine I/O cihazları larak eşit davranıyr. Yani data aktarmak isteyen sistem bir mesaj isteği luşturuyr ve NIC e emirler veriyr. NIC de ne yapsın eli mahkum:) bu amaç için üretilmiş, emri yürütüyr. Ayrıca NIC netwrk üzerinden kendisine bir bilgi geldiğinde CPU ya bunu interrupt üreterek duyuruyr. Her bilgisayarın anakartı üzerindeki PCI sltuna yerleştiriliyr. Ethernet ya da başka bir NIC, snuç larak her bilgisayar netwrke bu arayüz aracığıyla dahil lacak. Kabl ve knnektörler: Bilgisayarlar eğer kablsuz teknljileri kullanmıyrlar ise aralarında bir yl lmalı ki data transferi yapabilsinler. Günümüzde bir netwrk kurulurken çğunlukla yapısal kabllama tercih ediliyr. Kabl seçiminde data aktarım hızı kritik bir bilgidir. Hub/switch, NIC ve kablnun desteklediği hız, netwrkte lmasını istediğimiz hızdan düşük lmamalı ki ideal perfrması yakalayabileyelim. Knnektör dediğimiz şey, kablnun netwrk dnanımlarına(nic,switch ya da hub gibi) girişinde kullanılan bir küçük dnanım. Her teknlji kullandığı kabl ile birlikte farklı knnektör kullanıyr. Örneğin Ethernet 10BaseT, 100BaseT teknljilerinde RJ-45 knnektörler, Ethernet 1000BaseT teknljisinde ise daha farklı bir knnektör kullanılıyr. Dönüştürücüler: Dilersek bir teknljinin kullandığı kablya uygun knnektörü dönüştürücüler aracılığıyla başka bir teknlji için de kullanabiliriz. Bu bir NIC için geçerli labileceği gibi ruter vb. netwrk dnanımları için de geçerli.

33 Mesela bir ruterın varsa AUI girişini de, RJ-45 knnektörü kullanan 100BaseT netwrkünüz için kullanmak mümkün. Aşağıda bazı dönüştürme çeşitlerini görüyruz. Ethernet AUI dan Thinnet e dönüştürücü Ethernet AUI dan 10Base-T ye dönüştürücü

Bilgisayar Ağları. Bilgisayar Ağları. Modelleri. Main-Frame Client/Server

Bilgisayar Ağları. Bilgisayar Ağları. Modelleri. Main-Frame Client/Server Bilgisayar Ağları Ortama dahil olan tüm elektronik birimlerin birbirlerine mesaj alma/gönderme ilkesine göre yapılandırılmış ağlardır. Bilgisayar ağlarında yalnızca bilgisayarlar yoktur. Bilgisayarların

Detaylı

Öğr. Resul TUNA. Ağ Donanımları. Kablo ve Konnektörler

Öğr. Resul TUNA. Ağ Donanımları. Kablo ve Konnektörler Öğr. Resul TUNA Ağ Donanımları Kablo ve Konnektörler Örnek bir ağ; Doğrusal Topoloji Koaksiyel kablo, BNC konnektör, BNC T konnektör Eş eksenli (Koaksiyel) Kablo Televizyon kablosunun daha esnek ve ince

Detaylı

03/03/2015. OSI ve cihazlar. Ağ Donanımları Cihazlar YİNELEYİCİ (REPEATER) YİNELEYİCİ (REPEATER) Yineleyici REPEATER

03/03/2015. OSI ve cihazlar. Ağ Donanımları Cihazlar YİNELEYİCİ (REPEATER) YİNELEYİCİ (REPEATER) Yineleyici REPEATER Ağ Donanımları Cihazlar OSI ve cihazlar OSI Katmanı Uygulama Sunum Oturum Taşıma Ağ Veri İletim Fiziksel Cihaz Yönlendirici (Router) Katman 3 Switch Köprü (Bridge) Katman 2 Switch NIC, Yineleyici (Repeater)

Detaylı

NETWORK BÖLÜM-4 AĞ TOPOLOJİLERİ. Öğr. Gör. MEHMET CAN HANAYLI CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ AKHİSAR MESLEK YÜKSEKOKULU

NETWORK BÖLÜM-4 AĞ TOPOLOJİLERİ. Öğr. Gör. MEHMET CAN HANAYLI CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ AKHİSAR MESLEK YÜKSEKOKULU NETWORK BÖLÜM-4 AĞ TOPOLOJİLERİ CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ AKHİSAR MESLEK YÜKSEKOKULU Öğr. Gör. MEHMET CAN HANAYLI Topoloji nedir? Kelime anlamı itibarı ile yerleşim planı demektir. Bir ağdaki bilgisayarların

Detaylı

Bir ağdaki bilgisayarların nasıl yerleşeceğini, nasıl bağlanacağını, veri iletiminin nasıl olacağını belirleyen genel yapıdır.

Bir ağdaki bilgisayarların nasıl yerleşeceğini, nasıl bağlanacağını, veri iletiminin nasıl olacağını belirleyen genel yapıdır. Ağ Topolojileri Ağ topolojileri Ağ Topolojileri Topoloji nedir? Bir ağdaki bilgisayarların nasıl yerleşeceğini, nasıl bağlanacağını, veri iletiminin nasıl olacağını belirleyen genel yapıdır. Fiziksel topoloji:

Detaylı

Ağ Türleri. LAN (Local Area Network) MAN (Metropolitan Area Network) WAN (Wide Area Network) Oda, bina veya binalar arası mil, bir şehirde

Ağ Türleri. LAN (Local Area Network) MAN (Metropolitan Area Network) WAN (Wide Area Network) Oda, bina veya binalar arası mil, bir şehirde AĞ TOPOLOJİLERİ 1 Ağ Türleri LAN (Local Area Network) Oda, bina veya binalar arası MAN (Metropolitan Area Network) 3-30 mil, bir şehirde WAN (Wide Area Network) Tüm dünyada 2 Diğer Ağ Kavramları Intranet

Detaylı

AĞ TEMELLERİ. 3.Hafta Ders Sunusu Öğr.Gör.Volkan ALTINTAŞ

AĞ TEMELLERİ. 3.Hafta Ders Sunusu Öğr.Gör.Volkan ALTINTAŞ AĞ TEMELLERİ 3.Hafta Ders Sunusu Öğr.Gör.Volkan ALTINTAŞ Topoloji Nedir? Bir ağdaki bilgisayarların nasıl yerleşeceğini, nasıl bağlanacağını, veri iletiminin nasıl olacağını belirleyen genel yapıdır. Fiziksel

Detaylı

22/03/2016. OSI and Equipment. Networking Hardware YİNELEYİCİ (REPEATER) YİNELEYİCİ (REPEATER) Yineleyici. Hub

22/03/2016. OSI and Equipment. Networking Hardware YİNELEYİCİ (REPEATER) YİNELEYİCİ (REPEATER) Yineleyici. Hub OSI and Equipment Networking Hardware Networking hardware may also be known as network equipment or computer networking devices. OSI Layer Uygulama Sunum Oturum Taşıma Ağ Veri İletim Fiziksel Equipment

Detaylı

Ağ Donanımları NIC. Hub. Ağ Cihazları (Aktif Cihazlar) Hub. Hub

Ağ Donanımları NIC. Hub. Ağ Cihazları (Aktif Cihazlar) Hub. Hub Ağ Donanımları Kartlar NIC, Modem Ağ Cihazları (Aktif Cihazlar) Repeater,, Access Point (Wireless), Transceiver, Bridge, Switch, Router Kablolar (Pasif Cihazlar) Coaxial, STP, UTP, Fiber Konnektörler (Connector)

Detaylı

HUB. 10 yine makisumun hızı yani 10Mbit çalıştığını, Base baseband olduğunu belirtir. Ancak IEEE burda da ufak bir değişiklik yapmıştır.

HUB. 10 yine makisumun hızı yani 10Mbit çalıştığını, Base baseband olduğunu belirtir. Ancak IEEE burda da ufak bir değişiklik yapmıştır. 10BaseT star-bus topoloji kullanan ethernet kablolama sistemini tanımlar. Kullanılan kablo haricinde ethernet paket yapısı ve çalışma mantığı 10Base2 ve 10Base5 ile aynıdır. 10 yine makisumun hızı yani

Detaylı

DOD / DEPARMENT OF DEFENCE

DOD / DEPARMENT OF DEFENCE DOD / DEPARMENT OF DEFENCE TCP/IP protokol grubunun referans aldığı DoD modeli 4 ayrı katmandan oluşur. Ağ Arayüz Katmanı İnternet Katmanı Aktarım Katmanı Uygulama Katmanı DoD / Deparment of Defence Ağ

Detaylı

Ağ temelleri. Ders notları 3. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017

Ağ temelleri. Ders notları 3. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Ağ temelleri Ders notları 3 Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Ağ topolojileri Ortak yol (BUS) Halka (Ring) Jetonlu halka(token ring) Yıldız (Star) Ağaç (Tree) Örgü (Mesh) Ortak yol (Bus) topolojisi Ortak

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı Kas Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı Kas Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2013 2014 GÜZ Yarıyılı 05-06 Kas. 2013 Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU DoD / Deparment of Defence TCP/IP protokol grubunun referans aldığı DoD modeli 4 ayrı katmandan

Detaylı

AĞ TEMELLERİ (NETWORK)

AĞ TEMELLERİ (NETWORK) AĞ TEMELLERİ (NETWORK) Bilgisayar Ağları Nedir? Birden çok bilgisayarın birbirine bağlı olduğu donanım ve yazılımların da paylaşılmasına izin veren bilgisayar ağları, veri haberleşmesini veri ağları üzerinden

Detaylı

VERİ İLETİŞİMİ FİNALİ

VERİ İLETİŞİMİ FİNALİ VERİ İLETİŞİMİ FİNALİ Süre: 1 saat 40 dakika 22 Ocak 2014 Bnus 5 puan 1. (20 puan) a) Aşağıdaki kdların minimum Hamming uzaklıkları nedir? Bu iki farklı tür kdlamanın her biri kaç bitlik hatayı sezebilir?

Detaylı

SDÜ KMYO. Ağ Mimarileri ve Topolojileri

SDÜ KMYO. Ağ Mimarileri ve Topolojileri Ağ Mimarileri ve Topolojileri Bilgisayar Ağ Mimarisi İstemci-Sunucu / Sunucu Temelli (Client- Server, Server based) Türdeş (Peer-to-Peer) Mimari Client/Server ve Peer to Peer Lan daki bütün bilgisayarlar

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı HAFTA II Bir Ağ Üzerinde Bilgisayar Bir ağ üzerinde veri iletişimde bulunan bilgisayar, içerisinde bulunan Ağ arabirim kartı ile iletişim sağlar. 1. Personal Computer (Kişisel Bilgisayar) 2. Apple Computer

Detaylı

MUHASEBAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Kamu Harcama ve Muhasebe BiliĢim Sistemi Sistemleri Hizmet Süreleri

MUHASEBAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Kamu Harcama ve Muhasebe BiliĢim Sistemi Sistemleri Hizmet Süreleri MUHASEBAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Kamu Harcama ve Muhasebe BiliĢim Sistemi Sistemleri Hizmet Süreleri Sıra N Hizmet Tipi Knu Çözüm Süresi Açıklama 1 Arıza Birimin Çalışmasının Tümüyle durması 2 Takvim Gün Birimin

Detaylı

AĞ TEMELLERİ DERS NOTLARI (2) MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ ÇAVDIR MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞR. GÖR. İLHAN UYSAL

AĞ TEMELLERİ DERS NOTLARI (2) MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ ÇAVDIR MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞR. GÖR. İLHAN UYSAL AĞ TEMELLERİ DERS NOTLARI (2) MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ ÇAVDIR MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞR. GÖR. İLHAN UYSAL Ağaç (Tree) Topolojisi Hiyerarşik yapıdaki ağ oluşturmak için kullanılır. Başucu adı ile bilinen

Detaylı

SDÜ KMYO. Bilgisayar Ağ Sistemleri

SDÜ KMYO. Bilgisayar Ağ Sistemleri Bilgisayar Ağ Sistemleri Ders İçeriği Konular: Bilgisayar Ağlarına Giriş Veri İletişim Ortamları Ağ Mimarileri ve Topolojileri Ağ Standartları ve Protokolleri Yerel Alan Ağları Ağ Bağlantı Aygıtları Internet

Detaylı

Öğr.Gör.Volkan ALTINTAŞ

Öğr.Gör.Volkan ALTINTAŞ Osi Referans Modeli, bilgisayar ağlarında ortak dil konuşulmasını sağlamak amacıyla geliştirilmiş katmanlı bir modeldir. OSİ Modeli katmanlardan oluşur. Her bir katman görevini yerine getirmeden diğer

Detaylı

BĠLGĠSAYARIN TEMELLERĠ

BĠLGĠSAYARIN TEMELLERĠ BĠLGĠSAYARIN TEMELLERĠ Bölüm-1 Resul DAġ rdas@firat.edu.tr BİLGİSAYARIN TEMELLERİ Bilgisayar Donanımının Temelleri Bilgisayar Yazılımının Temelleri Binary Sayı Sistemleri Network Teknolojilerinin Temelleri

Detaylı

BĠLGĠSAYAR AĞLARI. 1-Bilgisayar ağı nedir? 2-Ağ türleri 3-Ağ bağlantıları 4-Ġnternet kavramı ve teknolojileri

BĠLGĠSAYAR AĞLARI. 1-Bilgisayar ağı nedir? 2-Ağ türleri 3-Ağ bağlantıları 4-Ġnternet kavramı ve teknolojileri BĠLGĠSAYAR AĞLARI 1-Bilgisayar ağı nedir? 2-Ağ türleri 3-Ağ bağlantıları 4-Ġnternet kavramı ve teknolojileri Ağ Kavramı Bilgisayarların birbirleri ile iletiģimlerini sağlamak, dosya paylaģımlarını aktif

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı HAFTA VI Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Güz Yarıyılı DoD / Deparment of Defence TCP/IP protokol grubunun referans aldığı DoD modeli 4 ayrı katmandan oluşur. Ağ Arayüz Katmanı İnternet Katmanı Aktarım

Detaylı

08225 AĞ TEMELLERĠ. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2013 2014 GÜZ Yarıyılı. 01 EKi. 2012 Salı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

08225 AĞ TEMELLERĠ. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2013 2014 GÜZ Yarıyılı. 01 EKi. 2012 Salı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 08225 AĞ TEMELLERĠ Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2013 2014 GÜZ Yarıyılı 01 EKi. 2012 Salı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Bir Ağ Üzerinde Bilgisayar Bir ağ üzerinde veri iletişimde bulunan bilgisayar, içerisinde

Detaylı

TEMEL NETWORK CİHAZLARI

TEMEL NETWORK CİHAZLARI TEMEL NETWORK CİHAZLARI LAN (Local Area Network); yüksek hızlı, düşük hatalı ve küçük coğrafi alan kaplayan (bir uçtan diğer uca beş bin metreye kadar) ağlardır. Yani LAN; bir binadaki ya da küçük bir

Detaylı

ETHERNET TEKNOLOJİSİ

ETHERNET TEKNOLOJİSİ ETHERNET TEKNOLOJİSİ ETHERNET TEKNOLOJİSİ İletişim, bir mesajın bir kanal aracılığıyla kaynaktan hedefe ulaştırılması işlemidir. Gerek insanlar arasında gerçekleşsin gerekse de bilgisayarlar arasında gerçekleşsin

Detaylı

Ağ Donanımları NIC. Modem. Modem. Ağ Cihazları (Aktif Cihazlar) Repeater (Yineleyici) 03.03.2013

Ağ Donanımları NIC. Modem. Modem. Ağ Cihazları (Aktif Cihazlar) Repeater (Yineleyici) 03.03.2013 Ağ Donanımları NIC Kartlar NIC, Modem Ağ Cihazları (Aktif Cihazlar) Repeater,, Access Point (Wireless), Transceiver, Bridge, Switch, Router NIC (Network Interface Card) Ağ Arabirim(arayüz) Kartı Bilgisayarı

Detaylı

BÜŞRA YILMAZ ETHERNET KARTI

BÜŞRA YILMAZ ETHERNET KARTI BÜŞRA YILMAZ 155511105 ETHERNET KARTI Ethernet Kartı Tarihçesi; Ethernet kavramı ilk kez 1973-1975 yılları arasında Xerox PARC tarafından yapılan bir araştırma sonucunda geliştirildi. İlk Ethernet sistemleri

Detaylı

BILGİSAYAR AĞLARI. Hakan GÖKMEN tarafından hazırlanmıştır.

BILGİSAYAR AĞLARI. Hakan GÖKMEN tarafından hazırlanmıştır. BILGİSAYAR AĞLARI Bilgisayar Ağı Nedir? En az iki bilgisayarın kaynakları ve bilgileri paylaşmak amacıyla çeşitli şekillerde bağlanması sonucu oluşmuş iletişim altyapısına Bilgisayar Ağı denir. Sizce bilgisayar

Detaylı

AĞ SĠSTEMLERĠ. Öğr. Gör. Durmuş KOÇ

AĞ SĠSTEMLERĠ. Öğr. Gör. Durmuş KOÇ AĞ SĠSTEMLERĠ Öğr. Gör. Durmuş KOÇ Ağ Ġletişimi Bilgi ve iletişim, bilgi paylaşımının giderek önem kazandığı dijital dünyanın önemli kavramları arasındadır. Bilginin farklı kaynaklar arasında transferi,

Detaylı

Sonlardırma(Termination)

Sonlardırma(Termination) Ethernet resmi olarak piyasaya sürüldüğünde koaksiyel kablo üzerinde 10Mbit/Saniye hızında çalışıyordu. Uzun bir süre bu şekilde kullanılan ilk ethernet, RG-8 kablodan kurulumu daha kolay olan ve ucuza

Detaylı

Ağ Temelleri. Murat Ozdemir Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanı 15 Ocak 2013. Ref: HNet.23

Ağ Temelleri. Murat Ozdemir Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanı 15 Ocak 2013. Ref: HNet.23 Ağ Temelleri Murat Ozdemir Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanı 15 Ocak 2013 Ref: HNet.23 Ağ Nedir Ağ, iki yada daha fazla cihazın kablolu veya kablosuz olarak birbirleri ile belirli protokoller

Detaylı

Bilgisayar Ağları ve Türleri

Bilgisayar Ağları ve Türleri Bilgisayar Ağları ve Türleri Bilgisayar ağı, birbirlerine bağlı ve birbirleri arasında metin, ses, sabit ve hareketli görüntü aktarımı yapabilen bilgisayarların oluşturduğu yapıdır. Ağlar sadece bilgisayarlardan

Detaylı

Temel Ağ Protokolleri ve OSI Modeli

Temel Ağ Protokolleri ve OSI Modeli Temel Ağ Protokolleri ve OSI Modeli 2/66 Temel ağ protokollerini sıralamak. Ethernet ağlarında kullanılan kablo ve iletişim teknolojilerini öğrenmek. Jetonlu halka ağ protokolünün çalışma prensibini tanımlamak.

Detaylı

Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net. http://www.serkanaksu.net/ 1

Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net. http://www.serkanaksu.net/ 1 Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net http://www.serkanaksu.net/ 1 Bu dersin amacı; bilgisayarların birbirleriyle haberleşmesi konusunda genel bir yaklaşım oluşturacak şekilde gerekli bilgileri

Detaylı

Bilgisayar Programcılığı

Bilgisayar Programcılığı Bilgisayar Programcılığı Uzaktan Eğitim Programı e-bġlg 121 AĞ TEKNOLOJĠLERĠNĠN TEMELLERĠ Öğr. Gör. Bekir Güler E-mail: bguler@fatih.edu.tr Hafta 7: Bağlantı (link) katmanı ve Yerel Alan ağı (Local Area

Detaylı

Yaşar Tonta 2005.03.01 - SLAYT 1

Yaşar Tonta 2005.03.01 - SLAYT 1 Bilgi Ağlarına Giriş Yaşar Tonta 2005.03.01 - SLAYT 1 Plan Bilgisayar ağının tanımı Bilgisayar ağlarının sınıflandırılması / Örnekler 2005.03.01 - SLAYT 2 Ağ tanımı (bilgisayar) ağ iki ya da daha fazla

Detaylı

Topoloji değişik ağ teknolojilerinin yapısını ve çalışma şekillerini anlamada başlangıç noktasıdır.

Topoloji değişik ağ teknolojilerinin yapısını ve çalışma şekillerini anlamada başlangıç noktasıdır. Yazıyı PDF Yapan : Seyhan Tekelioğlu seyhan@hotmail.com http://www.seyhan.biz Topolojiler Her bilgisayar ağı verinin sistemler arasında gelip gitmesini sağlayacak bir yola ihtiyaç duyar. Aradaki bu yol

Detaylı

Kablolu İletişim Ortamları. En çok kullanılan kablo çeşitleri : Eş eksenli kablo (koaksiyel) Çift burgulu kablo Fiber optik kablo

Kablolu İletişim Ortamları. En çok kullanılan kablo çeşitleri : Eş eksenli kablo (koaksiyel) Çift burgulu kablo Fiber optik kablo Kablolu İletişim Ortamları En çok kullanılan kablo çeşitleri : Eş eksenli kablo (koaksiyel) Çift burgulu kablo Fiber optik kablo Koaksiyel (Eş Eksenli) Kablo Televizyon kablosunun daha esnek ve ince olanıdır.

Detaylı

Uygulama 6. Sunum 5. Oturum 4. Taşıma 3. Ağ 2. Veri iletim 1

Uygulama 6. Sunum 5. Oturum 4. Taşıma 3. Ağ 2. Veri iletim 1 OSI MODELİ OSI Modeli Farklıbilgisayarların ve standartların gelişmesi ile sorunların ortaya çıkması nedeniyle ISO (International Organization for Standardization), OSI(Open Systems Interconnection) modelini

Detaylı

BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM

BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM Hafta 2: Veri İletim Ortamları BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM 1. Giriş 2. Veri İletim Ortamları 1. Koaksiyel Kablo 1. RG-8 Koaksiyel Kablolar 2. RG-58 Koaksiyel Kablolar 3. RG-6 Koaksiyel Kablolar 2. Dolanmış

Detaylı

7 Uygulama 6. Sunum 5 Oturum Taşıma. 4 Ara katman- Yazılım ve donanım arası 3. Ağ Veri iletim. 2 Ağ Grubu-Donanım 1. Fiziksel. Uygulama Grubu-Yazılım

7 Uygulama 6. Sunum 5 Oturum Taşıma. 4 Ara katman- Yazılım ve donanım arası 3. Ağ Veri iletim. 2 Ağ Grubu-Donanım 1. Fiziksel. Uygulama Grubu-Yazılım OSI Modeli Farklı bilgisayarların i l ve standartların gelişmesi ile sorunların ortaya çıkması nedeniyle ISO (International Organization for Standardization), OSI (Open Systems Interconnection) modelini

Detaylı

Gördüğünüz gibi aynı cihazlar arasında(pc-pc veya Hub-Hub) cross kablo kullanıyoruz. PC'den hub'a g

Gördüğünüz gibi aynı cihazlar arasında(pc-pc veya Hub-Hub) cross kablo kullanıyoruz. PC'den hub'a g Kablo yaparken, yani bir kablonun iki ucuna jak takarken, kabloyu nerede kullanacağınıza bağlı olarak iki tipten bahsedilebilir. Düz kablo, cross(çapraz) kablo. Gördüğünüz gibi aynı cihazlar arasında(pc-pc

Detaylı

Hızlı Kullanım Kılavuzu. 1. Sistem Gereksinimleri. 2. Kurulum ve Etkinleştirme. Kurulum. Etkinleştirme

Hızlı Kullanım Kılavuzu. 1. Sistem Gereksinimleri. 2. Kurulum ve Etkinleştirme. Kurulum. Etkinleştirme Hızlı Kullanım Kılavuzu Bu Hızlı Kullanım Kılavuzu, Readiris TM 15'i kurmanıza ve başlamanıza yardımcı lmak içindir. Readiris TM 'in tüm özellikleri hakkında ayrıntılı bilgi için bu yazılım ile birlikte

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı EKi Salı, Perşembe Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı EKi Salı, Perşembe Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 Güz Yarıyılı 22-23 EKi. 2015 Salı, Perşembe Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU OSI modeli sıradüzensel 7 katmandan oluşur. OSI modeli hala geliştirilmekte olmasına rağmen

Detaylı

BİR YEREL ALAN AĞI TASARIMI VE SİMULASYONU. Çukurova Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Balcalı / ADANA

BİR YEREL ALAN AĞI TASARIMI VE SİMULASYONU. Çukurova Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Balcalı / ADANA BİR YEREL ALAN AĞI TASARIMI VE SİMULASYONU Esra SARAÇ 1 Mutlu AVCI 2 Çukurova Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Balcalı / ADANA 1 e-posta: esrasarach@hotmail.com

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı HAFTA IV Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Güz Yarıyılı Open System Interconnection (OSI) OSI modeli sıradüzensel 7 katmandan oluşur. OSI modeli hala geliştirilmekte olmasına rağmen satıcılar ve standart

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojileri I

Temel Bilgi Teknolojileri I Temel Bilgi Teknolojileri I Bilgisayar Ağları İşletim Sistemleri İnternet, Web ve Güvenlik Yrd. Doç. Dr. Şeyhmus AYDOĞDU Bilgisayar Ağları Bilgisayar Ağının Bileşenleri İletim ortamı İletim yöntemi Arayüz

Detaylı

10/100Base-TX den 100Base-FX e Medya Dönüştürücüsü

10/100Base-TX den 100Base-FX e Medya Dönüştürücüsü 10/100Base-TX den 100Base-FX e Medya Dönüştürücüsü Kullanım Kılavuzu 1. Genel Bakış IEEE802.3u Ethernet, 10/100Base-TX ve 100Base-FX gibi ağ bağlantısı için iki tür medyayı destekler. Köprü medya dönüştürücüsü,

Detaylı

İLAÇ KULLANIM BİLGİLERİNİ (PROSPEKTÜS) MUTLAKA OKUYUN

İLAÇ KULLANIM BİLGİLERİNİ (PROSPEKTÜS) MUTLAKA OKUYUN DOĞRU İLAÇ KULLANIMI Bu kılavuz Knya Eczacı Odası Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Kmisynu tarafından hastalarımızın ilaçlarını dğru ylla kullanmalarını sağlamak ve tedavilerinden maksimum fayda sağlamalarını

Detaylı

BLG2109 BİLGİSAYAR DONANIMI DERS 7. Öğr. Grv. Aybike ŞİMŞEK

BLG2109 BİLGİSAYAR DONANIMI DERS 7. Öğr. Grv. Aybike ŞİMŞEK BLG2109 BİLGİSAYAR DONANIMI DERS 7 Öğr. Grv. Aybike ŞİMŞEK LAN Tanım LAN " Yerel Alan Ağı" - "Local Area Network" Birden fazla bilgisayarın oluşturmuş olduğu (lokal) en küçük bilgisayar ağlarına LAN adı

Detaylı

OSI REFERANS MODELI-II

OSI REFERANS MODELI-II OSI REFERANS MODELI-II Ö Ğ R. G Ö R. V O L K A N A L T ı N T A Ş OSI REFERANS MODELI VERİBAĞı KATMANI Veri hattı katmanında, fiziksel katmanda elektronik medyanın üzerinde verilerin nasıl iletileceği ve

Detaylı

Ali Bülbül - OTTOMAN Medya IT Manager

Ali Bülbül - OTTOMAN Medya IT Manager Ali Bülbül - OTTOMAN Medya IT Manager Ağ teknolojisi ve getirdikleri? Ağ teknolojisi iş hayatımızı nasıl etkiliyor? Bilgisayar ağları sayesinde iş performansını nasıl arttırabiliriz? 1. Giriş Her gün kullanılan

Detaylı

FIBER OPTiK MEDIA CONVERTER KULLANIM KILAVUZU

FIBER OPTiK MEDIA CONVERTER KULLANIM KILAVUZU FIBER OPTiK MEDIA CONVERTER 10/100/1000 Gigabit Fast Ethernet Single Mode KULLANIM KILAVUZU Model No. KX1058 Bu cihazın kullanım ömrü 7 yıldır. Garanti süresi 2 yıldır. Yasal Haklar Bu kullanım kılavuzu,

Detaylı

BLM 426 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BAHAR Yrd. Doç. Dr. Nesrin AYDIN ATASOY

BLM 426 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BAHAR Yrd. Doç. Dr. Nesrin AYDIN ATASOY BLM 426 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BAHAR 2016 Yrd. Dç. Dr. Nesrin AYDIN ATASOY 3. HAFTA: PLANLAMA Yazılım geliştirme sürecinin ilk aşaması, planlama aşamasıdır. Başarılı bir prje geliştirebilmek için prjenin

Detaylı

Temel Ağ Protokolleri ve OSI Modeli

Temel Ağ Protokolleri ve OSI Modeli Temel Ağ Protokolleri ve OSI Modeli 2/66 Temel ağ protokollerini sıralamak. Ethernet ağlarında kullanılan kablo ve iletişim teknolojilerini öğrenmek. Jetonlu halka ağ protokolünün çalışma prensibini tanımlamak.

Detaylı

Yerel Alan Ağları - ETHERNET

Yerel Alan Ağları - ETHERNET Yerel Alan Ağları - ETHERNET Paylaşılmış erişimli ağlar Paylaşılmış erişimli ağlarda aynı fiziksel bağlantı üzerinde birden çok bağlantı vardır Bus, halka ve kablosuz yapıdadırlar. Bir noktadan iletilen

Detaylı

SWITCH FÝBER Converter Çeþitleri Media Converter from 100BASE-TX twisted-pair 100BASE-FX multimode (2km, SC) Bu medya dönüþtürücü modlu fiber optik kablo üzerinden, standart 10BASE-T / 100BASE-TX Hýzlý

Detaylı

Bilgisayar Ağları(Networking)

Bilgisayar Ağları(Networking) Bilgisayar Ağları(Networking) Hüseyin Can ÇAKICI - 13011086 Derya AKÇAKAYA 13011053 Mesleki Terminoloji-2 Dersi Sunumu İÇERİK Bilgisayar ağı tanımı Ağ bağlantı araçları Topolojiler Ağ kullanım amacı Network

Detaylı

Ağ Teknolojileri. Ağ Temelleri. Bir ağ kurmak için

Ağ Teknolojileri. Ağ Temelleri. Bir ağ kurmak için Ağ Teknolojileri Ağ Temelleri Bir ağdan söz edebilmek için en az 2 bilgisayarın birbirlerine uygun bir iletişim ortamıyla bağlanması gerekmektedir. Üst sınır yok! Dünyadaki en büyük bilgisayar ağı İnternet

Detaylı

Çok sayıda bilgisayarın birbirleri ile bağlantı kurmasına Bilgisayar Ağı denir.

Çok sayıda bilgisayarın birbirleri ile bağlantı kurmasına Bilgisayar Ağı denir. ETHERNET MODÜLÜ 1. ETHERNET TEKNOLOJİSİ İletişim, bir mesajın bir kanal aracılığıyla kaynaktan hedefe ulaştırılması işlemidir. Gerek insanlar arasında gerçekleşsin gerekse de bilgisayarlar arasında gerçekleşsin

Detaylı

Bilgisayar kaynağı ağ kaynak sağlayıcısı

Bilgisayar kaynağı ağ kaynak sağlayıcısı HAFTA 1 KABLOLAR Giriş Bilgisayar ağı birbirlerine bağlı ve birbirleri arasında metin, ses, sabit ve hareketli görüntü aktarımı yapabilen bilgisayarların oluşturduğu yapıdır. Ağlar sadece bilgisayarlardan

Detaylı

AĞ TEMELLERİ DERS NOTLARI (3) KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU

AĞ TEMELLERİ DERS NOTLARI (3) KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU AĞ TEMELLERİ DERS NOTLARI (3) KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU Ethernet Protokol, bilgisayarlar arasında kurulan iletişimin nasıl gerçekleşeceğini belirten kurallar

Detaylı

Domintell Home Technology ile Neleri Yaparsınız?

Domintell Home Technology ile Neleri Yaparsınız? Tüm yaşam alanlarının güvene ve knfra kavuşturulmasını hedefleyen Digi Platfrm, yüksek teknlji ve düşük maliyetli çözümleri ile her yaşam alanına hizmet etmeyi kendine ilke edinmiştir. Uzmanlaşmış kadrsu

Detaylı

S2100-26G-2F : 24*10/100/1000Base-TX RJ45 + 2 SFP Slotlu Fiber Optik Switch

S2100-26G-2F : 24*10/100/1000Base-TX RJ45 + 2 SFP Slotlu Fiber Optik Switch Katalog S2100-26G-2F Fiber Switch S2100-26G-2F : 24*10/100/1000Base-TX RJ45 + 2 SFP Slotlu Fiber Optik Switch Telkolink.com Fiber Optik Ethernet Ağları Teknik Özellikler 24 adet 10/100/1000Base-TX RJ45

Detaylı

http://alikoker.name.tr

http://alikoker.name.tr ETHERNET TEKNOLOJİLERİ Ethernet 1970 yılları sonunda PARC'da (Palo Alto Research Center) yapılan çalışmalarda meydana geldi.amaç bilgisayarları haberleştirmekti ve haberleşme ortamı olarak hava kullanıldı

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2013 2014 GÜZ Yarıyılı. 17-18 Ara. 2013 Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2013 2014 GÜZ Yarıyılı. 17-18 Ara. 2013 Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2013 2014 GÜZ Yarıyılı 17-18 Ara. 2013 Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Aktarım katmanında TCP ve olmak üzere iki protokol kullanılır. iletiminde sağlama yapılmadığı

Detaylı

Asıl başlık stili için tıklatın

Asıl başlık stili için tıklatın Asıl başlık stili için tıklatın YEREL BÖLGE NETWORK SİSTEMLERİ (LOCAL AREA NETWORKS) Bölüm-3 Resul DAŞ rdas@firat.edu.tr Yerel Bölge Network Sistemleri Temel LAN Aygıtları Network Aygıtlarının Gelişimi

Detaylı

CLR-MCG-11 @ 1Port Gigabit Ethernet RJ45 Bakır - Fiber Optik Çevirici SC SM 20km

CLR-MCG-11 @ 1Port Gigabit Ethernet RJ45 Bakır - Fiber Optik Çevirici SC SM 20km Telkolink Kurumsal Bilgi Teknolojileri Çözümleri www.telkolink.com CLR-MCG-11 @ 1Port Gigabit Ethernet RJ45 Bakır - Fiber Optik Çevirici SC SM 20km CLR-MCG-11 Media Converter Elektriksel Bakır RJ45 Etherneti

Detaylı

CLR-MCG-21S 2Port Gigabit Ethernet RJ45 Bakır - Fiber Optik Çevirici

CLR-MCG-21S 2Port Gigabit Ethernet RJ45 Bakır - Fiber Optik Çevirici Telkolink Kurumsal Bilgi Teknolojileri Çözümleri www.telkolink.com CLR-MCG-21S 2Port Gigabit Ethernet RJ45 Bakır - Fiber Optik Çevirici CLR-MCG-21S Serisi Media Converter Elektriksel Bakır RJ45 Etherneti

Detaylı

CLR-MCG-21S @ 2Port Gigabit Ethernet RJ45 Bakır - Fiber Optik Çevirici

CLR-MCG-21S @ 2Port Gigabit Ethernet RJ45 Bakır - Fiber Optik Çevirici Telkolink Kurumsal Bilgi Teknolojileri Çözümleri www.telkolink.com CLR-MCG-21S @ 2Port Gigabit Ethernet RJ45 Bakır - Fiber Optik Çevirici CLR-MCG-21S Serisi Media Converter Elektriksel Bakır RJ45 Etherneti

Detaylı

Computer Networks 4. Öğr. Gör. Yeşim AKTAŞ Bilgisayar Mühendisliği A.B.D.

Computer Networks 4. Öğr. Gör. Yeşim AKTAŞ Bilgisayar Mühendisliği A.B.D. Computer Networks 4 Öğr. Gör. Yeşim AKTAŞ Bilgisayar Mühendisliği A.B.D. OSI Modeli Farklı bilgisayarların ve standartların gelişmesi ile sorunların ortaya çıkması nedeniyle ISO (International Organization

Detaylı

BİLGİSAYAR AĞI NEDİR?

BİLGİSAYAR AĞI NEDİR? BİLGİSAYAR AĞLARI BİLGİSAYAR AĞI NEDİR? İki veya daha fazla bilgisayarın bir araya gelerek oluşturdukları yapıya bilgisayar ağı denir. Ağa bağlı tüm bilgisayarlar birbirleri ile iletişim kurabilirler,

Detaylı

OTD Güvenlik Çözümleri - Genel 1

OTD Güvenlik Çözümleri - Genel 1 OTD Güvenlik Çözümleri - Genel 1 OTD - Online Teknik Destek güvenlik çözümleri, kurumların kurumsal güvenlik plitikalarını uçtan uca sürdürebilmelerini sağlayan, kurumsal güvenlik ihtiyaçlarını karşılayabilen,

Detaylı

Ağ Teknolojileri. Ağ Temelleri. Bir ağ kurmak için

Ağ Teknolojileri. Ağ Temelleri. Bir ağ kurmak için Ağ Teknolojileri Ağ Temelleri Bir ağdan söz edebilmek için en az 2 bilgisayarın birbirlerine uygun bir iletişim ortamıyla bağlanması gerekmektedir. Üst sınır yok! Dünyadaki en büyük bilgisayar ağı İnternet

Detaylı

Gündem. VLAN nedir? Nasıl Çalışır? VLAN Teknolojileri

Gündem. VLAN nedir? Nasıl Çalışır? VLAN Teknolojileri VLAN Kavramı Gündem VLAN nedir? Nasıl Çalışır? VLAN Teknolojileri Paylaşılan LAN sınırlamaları Kullanıcılar fiziksel olarak sınırlı Altağlar Hub lara bağlı Kullanıcılar yerlere guruplu Bir segmette güvenlik

Detaylı

Bilim inanca değil akla, öznel gözlemlere değil deney ve nesnel gözlemlere dayanır.

Bilim inanca değil akla, öznel gözlemlere değil deney ve nesnel gözlemlere dayanır. Bilgiye ulaşmanın farklı ylları vardır. Gelenekler Otriteler Bireysel deneyimler Dğa üstü güçler Tüm bu kaynaklar güvenilir ve geçerli bilgi vermekten çk uzaktır. Güvenilir ve geçerli bilgi üretmenin ylu

Detaylı

AB 7. ÇERÇEVE PROGRAMI İŞBİRLİĞİ ÖZEL PROGRAMI VE KAPASİTELER ÖZEL PROGRAMI PROJE TEKLİFİ DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ. İçindekiler:

AB 7. ÇERÇEVE PROGRAMI İŞBİRLİĞİ ÖZEL PROGRAMI VE KAPASİTELER ÖZEL PROGRAMI PROJE TEKLİFİ DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ. İçindekiler: İçindekiler: ÇP lerde Hakemlik Prje tekliflerinin değerlendirilmesi Değerlendirme Süreci Evaluatin criteria applicable t Cllabrative prject prpsals Işbirliği Prjeleri Değerlendirme Kriterleri Evaluatin

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM FİNAL PROJE ÖDEVİ

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM FİNAL PROJE ÖDEVİ BİLGİSAYA DESTEKLİ TASAIM FİNAL POJE ÖDEVİ Teslim Tarihi 22 Ocak 2014 (Saat 17:00) Ödev rapru elden teslim edilecektir. İlgili MATLAB dsyaları ise sduehmcad@gmail.cm adresine gönderilecektir. Elden teslimler

Detaylı

CLR-MCG-xx Serisi 1Port Gigabit Ethernet RJ45 Bakır - Fiber Optik Çevirici

CLR-MCG-xx Serisi 1Port Gigabit Ethernet RJ45 Bakır - Fiber Optik Çevirici Telkolink Kurumsal Bilgi Teknolojileri Çözümleri www.telkolink.com CLR-MCG-xx Serisi 1Port Gigabit Ethernet RJ45 Bakır - Fiber Optik Çevirici CLR-MCG-xx Serisi Media Converter Elektriksel Bakır RJ45 Etherneti

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ YAPISAL KABLOLAMA (DATA HATTI) YÖNETMELİĞİ ( TASARI ) Hazırlayanlar: Cemil Baloğlu

EGE ÜNİVERSİTESİ YAPISAL KABLOLAMA (DATA HATTI) YÖNETMELİĞİ ( TASARI ) Hazırlayanlar: Cemil Baloğlu EGE ÜNİVERSİTESİ YAPISAL KABLOLAMA (DATA HATTI) YÖNETMELİĞİ ( TASARI ) Hazırlayanlar: Enis Karaaslan Ege Üniversitesi Kampüs Ağ Yöneticisi Cemil Balğlu 2004, Brnva / İZMİR İÇERİK I. YÖNETMELİĞİN AMAÇ VE

Detaylı

CLR-GES-C100 @ 1000Base-T Gigabit Ethernet RJ45 Bakır SFP Modül 100Metre

CLR-GES-C100 @ 1000Base-T Gigabit Ethernet RJ45 Bakır SFP Modül 100Metre Telkolink Kurumsal Bilgi Teknolojileri Çözümleri www.telkolink.com CLR-GES-C100 @ 1000Base-T Gigabit Ethernet RJ45 Bakır SFP Modül 100Metre CLR Networks Bakır SFP Modülü Switch, Server ve Router gibi Ethernet

Detaylı

Telkolink Kurumsal Bilgi Teknolojileri Çözümleri

Telkolink Kurumsal Bilgi Teknolojileri Çözümleri Telkolink Kurumsal Bilgi Teknolojileri Çözümleri www.telkolink.com CLR-SWF-401P 4 Port 10/100 RJ45 POE + 1 Port SC SM F/O Unmanaged Switch CLR-SWF-401P 4 Adet POE destekli 10/100Base-TX RJ45 Bakır Portu

Detaylı

Gigabit Bidi Converter @ 1Port Gigabit Ethernet RJ45 to SC Simplex SM 20km

Gigabit Bidi Converter @ 1Port Gigabit Ethernet RJ45 to SC Simplex SM 20km Telkolink Kurumsal Bilgi Teknolojileri Çözümleri www.telkolink.com Gigabit Bidi Converter @ 1Port Gigabit Ethernet RJ45 to SC Simplex SM 20km CLR Networks Gigabit Ethernet 10/100/1000Mbps RJ45 to Fiber

Detaylı

UTP Kablo Nas l Yap l r

UTP Kablo Nas l Yap l r UTP Kablo Nas l Yap l r Kablo yaparken, yani bir kablonun iki ucuna jak takarken, kabloyu nerede kullanacağ n za bağl olarak iki tipten bahsedilebilir. Düz kablo, cross(çapraz) kablo. Gördüğünüz gibi ayn

Detaylı

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ DIŞ PAYDAŞ ANKET FORMU

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ DIŞ PAYDAŞ ANKET FORMU Sayın Paydaşımız; T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ DIŞ PAYDAŞ ANKET FORMU Bu anketin amacı, Mezunlarımızın Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümünden

Detaylı

Telkolink Kurumsal Bilgi Teknolojileri Çözümleri

Telkolink Kurumsal Bilgi Teknolojileri Çözümleri Telkolink Kurumsal Bilgi Teknolojileri Çözümleri www.telkolink.com CLR-SWG-42P 4Port Gigabit RJ45 POE + 2Port SFP F/O Unmanaged Switch CLR-SWG-42P 4 Adet POE destekli 10/100/1000Base-TX Gigabit RJ45 Bakır

Detaylı

Ağ Nedir? Birden fazla bilgisayarın iletişimini sağlayan printer vb. kaynakları, daha iyi ve ortaklaşa kullanımı sağlayan yapılara denir.

Ağ Nedir? Birden fazla bilgisayarın iletişimini sağlayan printer vb. kaynakları, daha iyi ve ortaklaşa kullanımı sağlayan yapılara denir. TEMEL AĞ TANIMLARI Ağ Nedir? Birden fazla bilgisayarın iletişimini sağlayan printer vb kaynakları, daha iyi ve ortaklaşa kullanımı sağlayan yapılara denir WAN ve LAN Kavramları Bilgisayarlar ve paylaşılan

Detaylı

Veri İletişimi Data Communications

Veri İletişimi Data Communications Veri İletişimi Data Communications Suat ÖZDEMİR Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 12. Çoklu Erişim Çoklu Erişim İletişimde bulunan uç noktalar arasında her zaman atanmış bir kanal bulunmayabilir

Detaylı

FIBER OPTiK MEDIA CONVERTER KULLANIM KILAVUZU

FIBER OPTiK MEDIA CONVERTER KULLANIM KILAVUZU FIBER OPTiK MEDIA CONVERTER 10/100 Fast Ethernet Multi Mode KULLANIM KILAVUZU Model No. KX1051 Bu cihazın kullanım ömrü 7 yıldır. Garanti süresi 2 yıldır. Yasal Haklar Bu kullanım kılavuzu, üretici veya

Detaylı

VERĠ HABERLEġMESĠ OSI REFERANS MODELĠ

VERĠ HABERLEġMESĠ OSI REFERANS MODELĠ VERĠ HABERLEġMESĠ OSI REFERANS MODELĠ Bölüm-2 Resul DAġ rdas@firat.edu.tr VERİ HABERLEŞMESİ TEMELLERİ Veri İletişimi İletişimin Genel Modeli OSI Referans Modeli OSI Modeli ile TCP/IP Modelinin Karşılaştırılması

Detaylı

ÜNİTE 3 ÜNİTE 2 BİLGİSAYAR AĞLARI BİLGİSAYAR II İÇİNDEKİLER HEDEFLER

ÜNİTE 3 ÜNİTE 2 BİLGİSAYAR AĞLARI BİLGİSAYAR II İÇİNDEKİLER HEDEFLER ÜNİTE 2 BİLGİSAYAR AĞLARI İÇİNDEKİLER Bilgisayar Ağları Ağ Türleri Mimari Açıdan Ağar Büyüklük Açısından Ağlar Topoloji Açısından Ağlar Ağ Cihazları Ara Birimler Kablolar BAYBURT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM

Detaylı

Uzaktan Eğitim. Web Tabanlı Kurumsal Eğitim

Uzaktan Eğitim. Web Tabanlı Kurumsal Eğitim Uzaktan Eğitim Uzaktan eğitim alternatif bir eğitim tarzıdır. Iletişim terisinde ki süreci incelediğimizde kaynak ve alıcı arasındaki süreç farklı fiziksel rtamlarda gerçekleşiyrsa buna uzaktan eğitim

Detaylı

Yerel Ağ Sistemleri. Ağ sistemlerini tanıyarak, topolojinin (yerleşim şekli) seçimini yapabilmek.

Yerel Ağ Sistemleri. Ağ sistemlerini tanıyarak, topolojinin (yerleşim şekli) seçimini yapabilmek. Yerel Ağ Sistemleri 2/66 Ağ sistemlerini tanıyarak, topolojinin (yerleşim şekli) seçimini yapabilmek. Farklı bakır kablo türlerini öğrenmek ve kullanım amaçlarını tanımlamak. Fiber optik kablonun yapısını

Detaylı

Panik Atak ve Panik Bozukluk

Panik Atak ve Panik Bozukluk Panik Atak ve Panik Bzukluk Panik ve kaygı her türlü insanı yaşamının herhangi bir döneminde etkileyebilir. Araştırmalara göre her 30 kişiden biri hayatının bir döneminde ciddi panik atak srunu yaşayabilir.

Detaylı

BÜTÜNLEŞİK LOG YÖNETİM CİHAZI

BÜTÜNLEŞİK LOG YÖNETİM CİHAZI BÜTÜNLEŞİK LOG YÖNETİM CİHAZI, Kurumların mevcut netwrk sistemlerinde hiçbir ayar yapmaya gerek duymadan (Tak Kullan) 5651 sayılı kanunda belirtilen internet suçlarını önlemeye yönelik larak lg yönetimi

Detaylı

DGridSim Gerçek Zamanlı Veri Grid Simülatörü. Veri Grid Sistem Modelleri Dokümanı v 1.0.0 01.08.2011

DGridSim Gerçek Zamanlı Veri Grid Simülatörü. Veri Grid Sistem Modelleri Dokümanı v 1.0.0 01.08.2011 DGridSim Gerçek Zamanlı Veri Grid Simülatörü Veri Grid Sistem Mdelleri Dkümanı v 1.0.0 01.08.2011 Mustafa Atanak Sefai Tandğan Dç. Dr. Atakan Dğan 1. Giriş DGridSim, farklı veri grid sistemi yapılarınının

Detaylı

Bilgisayar Ağları. Bilgisayar Ağları. Ağ Kavramı. Bilgisayar Ağları. Ağ Kavramı Ağ Nedir?

Bilgisayar Ağları. Bilgisayar Ağları. Ağ Kavramı. Bilgisayar Ağları. Ağ Kavramı Ağ Nedir? Bilgisayar Ağları Bilgisayar Ağları Ağ Kavramı OSI Referans Modeli Ağ Topolojileri TCP/IP Çerçeve Yapısı Doğrusal, Yıldız, Halka, Ağaç, Örgüsel Ağ Tasarım Yazılımları Ağ Türleri Ağ Kabloları LAN, MAN,

Detaylı

CLR-MCF-XX 10/100Base-TX to 100Base-FX Fiber Optik Çevirici

CLR-MCF-XX 10/100Base-TX to 100Base-FX Fiber Optik Çevirici Telkolink Kurumsal Bilgi Teknolojileri Çözümleri www.telkolink.com CLR-MCF-XX 10/100Base-TX to 100Base-FX Fiber Optik Çevirici CLR-MCF-XX Serisi Fast Ethernet 10/100Mbps to F/O Media Converter, Elektriksel

Detaylı