Bankacılık Kararı nın Tazminat Davası Açısından Anlamı ve Özellikle Zarar Hesabı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Bankacılık Kararı nın Tazminat Davası Açısından Anlamı ve Özellikle Zarar Hesabı"

Transkript

1 Bankacılık Kararı nın Tazminat Davası Açısından Anlamı ve Özellikle Zarar Hesabı Yrd. Doç. Dr. Kerem Cem SANLI İstanbul Bilgi Üniversitesi Rekabet Hukuku ve Politikası Uygulama ve Araştırma Merkezi Tüketici Güçleniyor

2 Konu, Amaç ve Plan Konu: Bankacılık kararı özelinde tazminat davasının uygulanması Karar ne anlama gelir? Amaç: Uygulama sorunlarının tartışılması Plan: Sorumluluğun vasfı ve şartları Tartışmalı hususlar Karar özelinde değerlendirmeler Zarar hakkında

3 Genel Tespitler Prensip olarak haksız fiil sorumluluğu Zarar haricinde üç şartın gerçekleşmesi gerekir. Hukuka aykırılık Zarar Kusur nedensellik Sözleşme sorumluluğu?? Önemi nedir?

4 Tartışmalı Hususlar Zararın varlığı ve kapsamı İspat yükü Tazminatın takdir edilmesi Özellikle üç katı tazminat Dolaylı alıcı ve şemsiye etkisi? Zamanaşımı sorunu. Neye dayanacak? Müteselsil Sorumluluk ve özellikle rücu? Bu sorunlar bakımından Kurul kararının rolü ne?

5 13-13/ sayılı Banka Kararı Ön sorun: Kurul kararının tazminat davası açısından etkisi nedir? Sadece hukuka aykırılık mı? Vakalar ve dolayısıyla zararın ve tazminatın belirlenmesi açısından da önemli Kuvvetli delil. Hatta zamanaşımı?

6 13-13/ sayılı Banka Kararı 7 Banka ile 2007 yılında başlayan bir uzlaşma! Garanti, Akbank, İş bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Halkbank, Vakıfbank ve Ziraat Bankası Bu çerçeve uzlaşma sonraki uzlaşma ve çeşitli iletişimler ile devam etmiş (ne zamana kadar?). Sonradan (ne zaman?) Finansbank, HSBC Denizbank, ING ve TEB bu anlaşmaya dahil olmuş sonu? 2010 (haziran) yılında kredi kartı hizmetleri de anlaşmanın konusu olmuş Dolayısıyla öncesinde sadece mevduat ve kredi Taraf sayısı ve anlaşmalar değişiyor.

7 13-13/ sayılı Banka Kararı Karar ışığında yanıtlanması gereken sorunlar: arasındaki tüm kredi ve mevduat işlemleri zarara neden olur mu? İhlale karışan bankanın mutlaka tazminat sorumluluğu doğar mı? Tüm bankaların durumu aynı mı? Kartel mi? Yatay anlaşma mı? Muhtelif ihtimaller var: İki uç senaryo: Toptancı vs. detaycı yaklaşım

8 13-13/ sayılı Banka Kararı Deliller (ve değerlendirmeleri) ışığında dört ayrı senaryo: 1. Anlaşma ve uygulama 2. Anlaşma, uygulama? Belirsiz durum Garanti Yapı Kredi Kredi kartı üye işyeri komisyonu, 2010 (belge 12), net kabul ve uygulama yok 3. Bilgi değişimi... Konut kredisi faiz uygulamaları, bilgi Akbank tarafından uygulanmış, 1 numaralı delil Faiz konusunda bilgi değişimi, 2008, 7 numaralı delil Çapraz satış, 2009, 8 numaralı belge) Mevduat faizi bilgi değişimi, 2010, delil 11 Benchmarking, 2010, Garanti ve Akbank, delil 13 Ayrıca delil 17, 22, Anlaşamama... (İhracat kredileri konusunda Akbank ve Garanti Bankaları, 5 numaralı delil)

9 13-13/ sayılı Banka Kararı En riskli kategori: Anlaşma ve Uygulama (Yedi veya sekiz Ayrı Anlaşma): Neden riskli? Tazminat davası açısından sonucu nedir? Kartel mi acaba? I. Anlaşma (27 Eylül 2007) : Max. mevduat Faizi (%18.75 altı) (2 numaralı delil) Garanti, Akbank, İş bankası, Yapı Kredi Bankası, Halkbank, Vakıfbank ve Ziraat Bankası Yüksek tutarlı mevduat (31 gün üstü ve altı hesaplarda). Eylül sonu itibarıyla uygulama var (ekim sonuna kadar inceleme) Bitiş zamanı?

10 13-13/ sayılı Banka Kararı II. Anlaşma (4 Temmuz 2008): Mevduat Faizi (%20 altı) (3 ve 4 numaralı delil) İş bankası, Garanti, Yapı Kredi Bankası, Ziraat Bankası ve Kamu bankaları (geç iştirak) %20 Maksimum mevduat faizi (31 gün ve altı). Temmuz başından (en azından) Ağustos sonuna kadar (ekim?) İş Bankası?

11 13-13/ sayılı Banka Kararı III. Anlaşma (Ekim 2008): Konut, Taşıt ve İhtiyaç Kredisi (%0,05 ila %1,15 puan) (6 numaralı delil) Garanti Bankası, İş Bankası, Akbank, Yapı ve Kredi Bankası, Finansbank Farklı oranlarda uygulanmış, tüm kredilerde uygulanmamış Ekim Sonu... IV. Anlaşma (Eylül 2009): Mesaj göndermeme anlaşması (refinansman konusunda 9 numaralı delil) Finansbank, Akbank, İş bankası, ING ve İş Bankası İş bankası bozmuş

12 13-13/ sayılı Banka Kararı V. Anlaşma (8-10 Ekim 2010): Gecikme bildirim ücretleri (10 numaralı delil) Akbank ve HSBC uygulamış Bilgi değişimi? VI. Anlaşma? (Eylül 2010): Kredi kartı piyasasında üye işyeri komisyonları, YKB, Garanti ye öneride bulunuyor, kabul iradesi belirsiz Çelişkili piyasa verisi (12 numaralı delil)

13 13-13/ sayılı Banka Kararı VII. Anlaşma (Eylül 2011): Nakit Çekim Ücreti Garanti ve Yapı ve Kredi Bankası (25, 26 ve 27 nolu delil) Bilgi değişimi ve anlaşma VIII. Anlaşma (2010 sonu): Kamu ihalelerinde danışıklı teklif (14, 16, 19, 20 ve 21 nolu delil) Ziraat Bankası, Vakıf Bankası ve Halkbank Aynı zamanda suç.

14 13-13/ sayılı Banka Kararı Bu deliller çerçevesinde: Mevduat faizi, konut, taşıt ve ihtiyaç kredisi ve nakit çekim ücreti ve kamu bankaları açısından kamu mevduatı faizi konularındaki anlaşmalar zarara neden oldu. Ancak: Hangi bankalar taraf oldu? Ne kadar sürdü? Ne ölçüde uygulandı? Anlaşma tam olarak ne kadar değiştirdi? Bu soruların yanıtları neyi değiştirir?

15 13-13/ sayılı Banka Kararı Zarar karinesi Karteller için makul İstatistik kartellerin %93 ünde fiyat artar. Davalı savunması: I. Zararın varlığı Taraf değildim (müşterek müteselsil sorumluluk?) O tarihte hukuka aykırı eylem yoktu. Bu müşteri grubuna uygulanmadı II. Zararın kapsamı Davacı, davalının taraf olduğu hukuka aykırı eylemden zarar gördü ancak zarar o ölçekte değil. Başka faktörler etkili (zarar miktarı)

16 13-13/ sayılı Banka Kararı İkinci kategori: bilgi değişimi Bunun tazminat davası açısından sonucu nedir? Zarar var mı? Ne kadar? Hangi deliller? 1, 7, 8, 10, 11, 12, 13, 15, 17, 18, 22, 23, 24, 28 Delil özelinde değerlendirme şart. Genel olarak: Zarar doğdu mu? Doğduğunu kabul ettiğimizde: Ne kadar sürdü? Hangi bankalar taraf oldu? Hangi müşteriler?

17 13-13/ sayılı Banka Kararı Bir örnek: 1. nolu delile göre, Akbank ve Garanti bankası, geleceğe dönük konut kredisi faizi konusunda bilgi değişiyorlar. Akbank faizleri yükseltiyor, Garanti yükseltmiyor. Zarar var mı? Olabilir: Garanti nin değiştirmeyeceğine dair bilgi, Akbank ın faiz arttırmasını sağladı! İletişim sayesinde zaten olması gereken seviyenin üzerinde fiyatlama Kim taraf? Ne kadar sürdü?

18 13-13/ sayılı Banka Kararı İkinci bir örnek: 7 numaralı delil, Akbank ın şu anda düşük faiz verdiğini ancak gelecekte yüksek faiz vereceğini belirtiyor. Yapı kredi bu bilgi ile ne yapabilir? Zarar var mı? Muhtemelen yok! Akbank ve Yapı Kredi dışında banka var mı? Yok! Eylemin süresi var mı? Yok Bilgi değişimini kendi başına hukuka aykırı eylem değil, anlaşmanın delili olarak görmek makul!

19 13-13/ sayılı Banka Kararı Üçüncü kategori: Anlaşma arayışı ancak anlaşma olmaması İhracat kredileri konusunda Akbank ve Garanti Bankaları, (5 numaralı delil) Zarar yok, tazminat sorumluluğuna konu olmaz.

20 Tartışmalı Hususlar: Zararın Belirlenmesi Zararın kapsamı Kritik soru: Malvarlığındaki eksilme ne kadar? İhlal olmasaydı ne olurdu? (Counterfactual) Kartel kurulmasaydı faiz ne olacaktı? İşlem ücreti ne olurdu? Zararın kapsamının belirlenmesinde hususunda TBK.m.50/2 Tam miktarı ispat etmek mümkün değilse, olayların akışına ve zarar görenin aldığı tedbirlere göre zarar (hakkaniyete uygun olarak) belirlenir..

21 Tartışmalı Hususlar: Zararın Belirlenmesi AB Hukukunda zarar konusundaki çalışmalar 2013 tarihli Kılavuz (ancak öncesi de var) Üç yöntem mevcut: 1. Mukayese yöntemi (Benchmarking/Yardstick) Zaman ve aynı/benzer piyasalar 2. Finansal (maliyet bazlı) yöntem 3. Simulasyon

22 Tartışmalı Hususlar: Zararın Belirlenmesi Mukayese/Kıyas Yöntemi Önce ve sonra (before and after) 1. Eylül 2007 Anlaşması (kısa süreli mevduat): 24 Eylül öncesi ve sonrası... %18,75 üst limit Haziran 2008 Kahvaltısı: 4 Haziran öncesi ve sonrası %20 üst limit 3. Ekim 2008 Kredi Anlaşması: Ekim öncesi ve sonrası Konut, taşıt ve ihtiyaç kredilerinde ortalama %0,05 ila 0,15 arasında artış...

23 Tartışmalı Hususlar: Zararın Belirlenmesi Mukayese Yöntemi İhlal zamanı ve sonrası (during and after) Ne zaman bittiği biliniyor mu? Zamanın uzunluğu? Fiyat rekabeti ile anlaşılabilir... Avantajlar: Aynı piyasa olduğu için, rekabet, piyasa yapısı, maliyet ve talep özellikleri daha kolay mukayese edilebilir. Dezavantaj: Başka faktörler fiyatı/faizi etkileyebilir, ihlal döneminde faiz maliyetini neler etkiledi? Özellikle uzun ihlaller açısından sorun Oligopol piyasa ise fiyatlar rekabetçi seviyelere inmeyebilir

24 Tartışmalı Hususlar: Zararın Belirlenmesi Gerçekleşe n Faiz 2007 Olması Gereken Faiz

25 Tartışmalı Hususlar: Zararın Belirlenmesi Mukayese Yöntemi Devam: Diğer piyasalar ile mukayese Aynı ürün farklı coğrafi piyasa? Aynı coğrafi piyasa benzer ürün? Faizin söz konusu olduğu işlemler... Regresyon analizi gerekebilir İhlal öncesi dönemde faizi etkileyen unsurlar çerçevesinde, ihlal sonrası olası fiyat/faiz seviyesi belirlenir. Mesela döviz faizi etkiliyor, ne ölçüde etkiliyor? Çoklu regresyon anlamlı (multiple-regression) Zarar doğmadı iddiasını test edilebilir (null hypothesis)

26 Tartışmalı Hususlar: Zararın Belirlenmesi Maliyet/fiyat bazlı yöntemler: I. aşama: Maliyetin belirlenerek, makul bir kar eklenerek rekabetçi fiyatın belirlenmesi. II. Aşama: Bu fiyatın mevcut fiyat ile mukayesesi Sorunlar: Ürün portföyü geniş ise? Kartel döneminde maliyetler yüksek olabilir. Ölçek ekonomisi sorunu Bankacılık açısından güç Ancak yine de.. Merkez bankası politika faizleri, finansman maliyetleri

27 Tartışmalı Hususlar: Zararın Belirlenmesi Simulasyon yöntemi: Endüstriyel organizasyon teorisi.. Piyasaların ürettiği sonuçlar: Tekel, oligopol modelleri.. Cournot (arz) ve Bertrand (fiyat) modelleri.. Oyuncu sayısı, ürün farklılaşması, giriş engelleri seviyesi, talep elastikiyeti, maliyet yapısı, kapasite vs. İhlalin olmadığı piyasa modellenir ve gerçekleşen piyasa ile mukayese edilir.

28 Tartışmalı Hususlar II: İspat Yükü Yukarıda ele aldık Haksız fiil hukukunda davacı üzerinde. Ancak burada: Davacı bu dönemde ihlale konu piyasalarda işlem yaptığını ortaya koyacak.. Zararın miktarını ortaya koymak durumunda değil. Davalı, zararın hiç veya bu ölçekte olmadığını ispat edecek.

29 Tartışmalı Hususlar III: Tazminatın Belirlenmesi Önce zarar, akabinde tazminat. Rekabet Kanunu genel hükümleri dışlamıyor! Tazminatın tenkisi için bir neden? Mağdur zararın oluşumuna katkı sağlamış olabilir mi? Tazminat bir veya üç kat olabilir. Somut olayda? Kartel ve diğer ihlaller?

30 Tartışmalı Hususlar IV: Kimler Davacı İhlale taraf olan bankalardan, ihlal konusu hizmetleri satın alan müşteriler. Dolaylı alıcılar Mesela KK üye işyeri ücretine dair fiyat artışı Tacir müşteriler açısından mevduat faizleri İhlale taraf olmayan bankaların müşterileri (şemsiye mağdurlar)? Şemsiye etkisi kabul edilebilir mi? AB Hukuku Kone Kararı ( ), Direktif? ABD kabul etmiyor! Bu durumda kim ne kadar sorumlu?

31 Dolaylı Alıcı ve Diğer Alıcılar Tedarikçi Tedarikçi Tedarikçi kartel kartel kartel kartel Kartel dışındaki rakip Ticari Alıcı

7. Türkiye Garanti Bankası A.Ş. (GARANTİ), (Garanti Ödeme Sistemleri A.Ş.(GÖSAŞ) ve Garanti Konut Finansmanı Danışmanlık A.Ş.

7. Türkiye Garanti Bankası A.Ş. (GARANTİ), (Garanti Ödeme Sistemleri A.Ş.(GÖSAŞ) ve Garanti Konut Finansmanı Danışmanlık A.Ş. 12 BANKAYA KARŞI 3 KAT TAZMİNAT (KARTEL TAZMİNATI) DAVASI KİMDİR BU 12 BANKA? 1. Akbank T.A.Ş. (AKBANK), 2. Denizbank A.Ş. (DENİZBANK), 3. Finans Bank A.Ş. (FİNANSBANK), 4. HSBC Bank A.Ş. (HSBC), 5. ING

Detaylı

REKABET HUKUKUNDA TAZMİNAT TALEPLERİ

REKABET HUKUKUNDA TAZMİNAT TALEPLERİ Dr. Murat ŞAHİN Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Ticaret Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi REKABET HUKUKUNDA TAZMİNAT TALEPLERİ ABD, AB ve Türk Rekabet Hukuklarında

Detaylı

DR. ALİ KAYA REKABET HUKUKUNDA AYRIMCILIK SURETİYLE HAKİM DURUMUN KÖTÜYE KULLANILMASI

DR. ALİ KAYA REKABET HUKUKUNDA AYRIMCILIK SURETİYLE HAKİM DURUMUN KÖTÜYE KULLANILMASI DR. ALİ KAYA REKABET HUKUKUNDA AYRIMCILIK SURETİYLE HAKİM DURUMUN KÖTÜYE KULLANILMASI İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER...VII KISALTMALAR...XV GİRİŞ...1 1. KONUNUN TAKDİMİ VE SINIRLANDIRILMASI...1 2. İNCELEME PLANI...3

Detaylı

REKABET HUKUKUNDA TAZMİNAT TALEPLERİ

REKABET HUKUKUNDA TAZMİNAT TALEPLERİ Dr. Murat ŞAHİN REKABET HUKUKUNDA TAZMİNAT TALEPLERİ ABD, AB ve Türk Rekabet Hukuklarında İÇİNDEKİLER 1. BASIYA ÖNSÖZ...VII 2. BASIYA ÖNSÖZ... IX İÇİNDEKİLER... XI KISALTMALAR... XIX GİRİŞ...1 Birinci

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Kerem Cem SANLI HUKUK VE EKONOMİ PERSPEKTİFİNDEN SÖZLEŞME HUKUKU VE SÖZLEŞME YAPTIRIMLARININ EKONOMİK ANALİZİ

Yrd. Doç. Dr. Kerem Cem SANLI HUKUK VE EKONOMİ PERSPEKTİFİNDEN SÖZLEŞME HUKUKU VE SÖZLEŞME YAPTIRIMLARININ EKONOMİK ANALİZİ Yrd. Doç. Dr. Kerem Cem SANLI HUKUK VE EKONOMİ PERSPEKTİFİNDEN SÖZLEŞME HUKUKU VE SÖZLEŞME YAPTIRIMLARININ EKONOMİK ANALİZİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...XIII KISALTMALAR...XXVII GİRİŞ...1 BİRİNCİ

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Ali DEMİRBAŞ. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu nda ESER SAHİBİNİN MALİ HAKLARINA TECAVÜZ HALİNDE HAK SAHİBİNE SAĞLANAN HUKUKİ KORUMA

Yrd. Doç. Dr. Ali DEMİRBAŞ. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu nda ESER SAHİBİNİN MALİ HAKLARINA TECAVÜZ HALİNDE HAK SAHİBİNE SAĞLANAN HUKUKİ KORUMA Yrd. Doç. Dr. Ali DEMİRBAŞ Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu nda ESER SAHİBİNİN MALİ HAKLARINA TECAVÜZ HALİNDE HAK SAHİBİNE SAĞLANAN HUKUKİ KORUMA İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR...

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Safiye Nur BAĞRIAÇIK. ÜRETİM VE İŞ SIRLARININ KORUNMASI (Özellikle Haksız Rekabet Hukuku Açısından)

Yrd. Doç. Dr. Safiye Nur BAĞRIAÇIK. ÜRETİM VE İŞ SIRLARININ KORUNMASI (Özellikle Haksız Rekabet Hukuku Açısından) Yrd. Doç. Dr. Safiye Nur BAĞRIAÇIK ÜRETİM VE İŞ SIRLARININ KORUNMASI (Özellikle Haksız Rekabet Hukuku Açısından) İÇİNDEKİLER SUNUŞ...VII ÖNSÖZ... IX İÇİNDEKİLER...XIII KISALTMALAR...XXI GİRİŞ...1 KONUNUN

Detaylı

İhracatın Finansmanında Türk Eximbank

İhracatın Finansmanında Türk Eximbank İhracatın Finansmanında Türk Eximbank Adnan YILDIRIM Genel Müdür 10 Şubat 2017 Türkiye Otelciler Federasyonu Bilgilendirme Toplantısında Sunulmak Üzere Hazırlanmıştır 1 Genel Olarak Türk Eximbank 2 Teşkilat

Detaylı

REKABET KURULU KARARI

REKABET KURULU KARARI Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : 2015-4-75 (Önaraştırma) Karar Sayısı : 16-09/153-68 Karar Tarihi : 10.03.2016 A. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER Başkan Üyeler : Prof. Dr.

Detaylı

Savunmanın Özeti: Temyiz isteminin reddiyle usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği savunulmaktadır.

Savunmanın Özeti: Temyiz isteminin reddiyle usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği savunulmaktadır. HÜKMÜN BOZULMASI İSTEMİ - BANKALARIN FAİZ ORANI ÜCRET VE KOMİSYONLAR KONUSUNDA ANLAŞMAYA VARDIKLARI - DAVACININ REKABETE AYKIRI DAVRANDIĞI - YÜZDE BİR ORANINDA OLMAK ÜZERE DAVACIYA CEZA VERİLDİĞİ - HÜKMÜN

Detaylı

Savunmanın Özeti: Temyiz isteminin reddiyle usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği savunulmaktadır.

Savunmanın Özeti: Temyiz isteminin reddiyle usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği savunulmaktadır. REKABET KURULU KARARININ İPTALİ İSTEMİ - BANKACILIK SEKTÖRÜNDE FAALİYET GÖSTEREN TEŞEBBÜSLERİN FAİZ ORANLARINI VE ÜCRETLERİ BİRLİKTE BELİRLEMEK ÜZERE REKABETİ SINIRLAYICI EYLEMLERDE BULUNDUKLARI - KURUL

Detaylı

BORÇLAR HUKUKU PRATİK ÇALIŞMALARI

BORÇLAR HUKUKU PRATİK ÇALIŞMALARI Prof. Dr. Baki İlkay ENGİN Yrd. Doç. Dr. Işık ÖNAY Dr. Tülay A. ÜNVER BORÇLAR HUKUKU PRATİK ÇALIŞMALARI İÇİNDEKİLER 2. BASIYA ÖNSÖZ...V 1. BASIYA ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...IX KISALTMALAR... XV Birinci

Detaylı

"Küçük ve orta boy işletmeciler, Genç girişimciler, Kadın girişimciler Krediniz bankadan, teminatınız bizden."

Küçük ve orta boy işletmeciler, Genç girişimciler, Kadın girişimciler Krediniz bankadan, teminatınız bizden. "Küçük ve orta boy işletmeciler, Genç girişimciler, Kadın girişimciler Krediniz bankadan, teminatınız bizden." Kuruluş Amacı Küçük ve orta ölçekli işletmelere banka kredisi kullanımında kefil olarak işletmelere

Detaylı

PROAKTİF HUKUK & DANIŞMANLIK BANKA KARTELİ. Rekabet Kurulu nun tarihli kararı

PROAKTİF HUKUK & DANIŞMANLIK BANKA KARTELİ. Rekabet Kurulu nun tarihli kararı PROAKTİF HUKUK & DANIŞMANLIK Rekabet Kurulu nun 08.03.2013 tarihli kararı 2016 GİRİŞ Fransızca dan dilimize geçen kartelin ( cartel ) kelime anlamı Fiyat tespiti, müşterilerin, sağlayıcıların, bölgelerin

Detaylı

MURAT ORUÇ Beykent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi HAKSIZ REKABETTE MADDİ TAZMİNAT DAVASI

MURAT ORUÇ Beykent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi HAKSIZ REKABETTE MADDİ TAZMİNAT DAVASI MURAT ORUÇ Beykent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi HAKSIZ REKABETTE MADDİ TAZMİNAT DAVASI İÇİNDEKİLER SUNUŞ...vii ÖNSÖZ... ix İÇİNDEKİLER... xi KISALTMALAR...xv GİRİŞ... 1 Birinci Bölüm

Detaylı

4054 SAYILI REKABETİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN ŞERHİ

4054 SAYILI REKABETİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN ŞERHİ REKABETİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN'A İLİŞKİN GENEL BİLGİLER BİRİNCİ BÖLÜM GİRİŞ I- REKABET HUKUKUNUN AMACI KONUSU 27 1- REKABET HUKUKUNUN AMACI 27 2- REKABET HUKUKUNUN KONUSU 30 II- REKABET HUKUKUNUN NİTELİĞİ

Detaylı

Seçilmiş Haftalık Veriler* 24 Mart 2017

Seçilmiş Haftalık Veriler* 24 Mart 2017 Seçilmiş Haftalık Veriler* 24 Mart 217 Sermaye Piyasaları ve Makro Ekonomik Araştırmalar *BDDK ve TCMB nin 17 Mart 217 haftasına ait haftalık istatistiklerinden derlenmiştir. Jun-9 Dec-9 Jun-1 Dec-1 Jun-11

Detaylı

Socialbakers Raporu: Facebook'taki Türk Bankaları. Türk Bankacılık sektörünün sosyal medya performansına Genel Bakış

Socialbakers Raporu: Facebook'taki Türk Bankaları. Türk Bankacılık sektörünün sosyal medya performansına Genel Bakış Socialbakers Raporu: Facebook'taki Türk Bankaları Türk Bankacılık sektörünün sosyal medya performansına Genel Bakış Çalışma Bugün (18 Aralık 2012) itibariyle Türkiye'de faaliyet gösteren 45 banka vardır;

Detaylı

EXPERIAN BANKACILIK BÜLTENİ Çeyrek

EXPERIAN BANKACILIK BÜLTENİ Çeyrek EXPERIAN BANKACILIK BÜLTENİ 2017 1. Çeyrek Bankacılık sektörüne genel bakış Bankaların aktif büyümesi ve kredi stoğu büyümeye devam ediyor ve bu büyüme personel ve şube sayısı artmadan gerçekleşiyor İki

Detaylı

YEDİ BANKANIN PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ (2012) AKBANK-GARANTI-ISBANK-YAPI KREDI HALKBANK-VAKIFBANK-ZIRAAT (Solo Mali veriler)

YEDİ BANKANIN PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ (2012) AKBANK-GARANTI-ISBANK-YAPI KREDI HALKBANK-VAKIFBANK-ZIRAAT (Solo Mali veriler) YEDİ BANKANIN PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ (2012) AKBANK-GARANTI-ISBANK-YAPI KREDI HALKBANK-VAKIFBANK-ZIRAAT (Solo Mali veriler) Mart 2013 ÖZET SONUÇLAR 2012 Finansallar (Milyon TL) Özel Bankalar Kamu Bankaları

Detaylı

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. İhracat Planı Hazırlanması Süreci

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. İhracat Planı Hazırlanması Süreci Trakya Kalkınma Ajansı www.trakyaka.org.tr İhracat Planı Hazırlanması Süreci 2013 İHRACAT PLANI HAZIRLANMASI SÜRECİ İhracat Planı Neden Hazırlanır? İhracattan ne beklendiğinin belirlenmesi, İhracat amaçlarına

Detaylı

KİŞİLİK HAKKI İHLÂLİNDEN DOĞAN VEKÂLETSİZ İŞGÖRME

KİŞİLİK HAKKI İHLÂLİNDEN DOĞAN VEKÂLETSİZ İŞGÖRME Yrd. Doç. Dr. Gülşah Sinem AYDIN T.C. Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medenî Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi KİŞİLİK HAKKI İHLÂLİNDEN DOĞAN VEKÂLETSİZ İŞGÖRME İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...XI

Detaylı

KOBĐ lerin Türkiye Ekonomisindeki Yeri

KOBĐ lerin Türkiye Ekonomisindeki Yeri KOBĐ LERDE ĐŞ PLANI HAIRLANMASI ve KOBĐ DESTEK KREDĐLERĐ 30 Nisan Đktisadi ve Đdari Bilimler Fakültesi Bankacılık ve Finans Bölüm Başkanı Okan Universitesi KOBĐ LER NEDEN ÖNEMLĐDĐR? KOBĐ lerin ekonomiye

Detaylı

REKABET HUKUKUNUN İHLÂLİNDEN KAYNAKLANAN HAKSIZ FİİL SORUMLULUĞU

REKABET HUKUKUNUN İHLÂLİNDEN KAYNAKLANAN HAKSIZ FİİL SORUMLULUĞU Araş. Gör. Buğra KESİCİ Erzincan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku Anabilim Dalı REKABET HUKUKUNUN İHLÂLİNDEN KAYNAKLANAN HAKSIZ FİİL SORUMLULUĞU İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII TAKDİM... XI İÇİNDEKİLER...

Detaylı

BORÇLAR HUKUKU PRATİK ÇALIŞMALARI

BORÇLAR HUKUKU PRATİK ÇALIŞMALARI Prof. Dr. Baki İlkay ENGİN Dr. Tülay A. ÜNVER Dr. Işık ÖNAY BORÇLAR HUKUKU PRATİK ÇALIŞMALARI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...V İÇİNDEKİLER...VII KISALTMALAR... XIII Birinci Bölüm ŞEMALAR Şema 1: Borç İlişkisinin

Detaylı

Dünya Bankası KOBİ & İhracat Finansmanı Aracılık Kredileri. Alper Oguz Finansal Sektor Uzmani Dunya Bankasi Ankara Ofisi

Dünya Bankası KOBİ & İhracat Finansmanı Aracılık Kredileri. Alper Oguz Finansal Sektor Uzmani Dunya Bankasi Ankara Ofisi Dünya Bankası KOBİ & İhracat Finansmanı Aracılık Kredileri Alper Oguz Finansal Sektor Uzmani Dunya Bankasi Ankara Ofisi Dünya Bankası Grubu Kuruluşları Dunya Bankası Grubu Uluslararası Imar ve Kalkınma

Detaylı

Seçilmiş Haftalık Veriler* 19 Ağustos 2016

Seçilmiş Haftalık Veriler* 19 Ağustos 2016 Seçilmiş Haftalık Veriler* 19 Ağustos 216 Sermaye Piyasaları ve Makro Ekonomik Araştırmalar *BDDK ve TCMB nin 12 Ağustos 216 haftasına ait haftalık istatistiklerinden derlenmiştir. Jun-9 Nov-9 Apr-1 Sep-1

Detaylı

GEDİK YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. YATIRIM DANIŞMANLIĞI BİRİMİ DÜŞÜK RİSK PORTFÖY ÖNERİLERİ

GEDİK YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. YATIRIM DANIŞMANLIĞI BİRİMİ DÜŞÜK RİSK PORTFÖY ÖNERİLERİ GEDİK YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. YATIRIM DANIŞMANLIĞI İ DÜŞÜK RİSK PORTFÖY ÖNERİLERİ 102139 Portföy öneri tabloları güncellenmiştir. Son durum tablolarda verilmiştir. En son fiyatlara göre güncelleme

Detaylı

GEDİK YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. YATIRIM DANIŞMANLIĞI BİRİMİ YÜKSEK RİSK PORTFÖY ÖNERİLERİ

GEDİK YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. YATIRIM DANIŞMANLIĞI BİRİMİ YÜKSEK RİSK PORTFÖY ÖNERİLERİ GEDİK YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. YATIRIM DANIŞMANLIĞI İ YÜKSEK RİSK PORTFÖY ÖNERİLERİ 102202 Portföy öneri tabloları güncellenmiştir. Son durum tablolarda verilmiştir. En son fiyatlara göre güncelleme

Detaylı

GEDİK YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. YATIRIM DANIŞMANLIĞI BİRİMİ ORTA RİSK PORTFÖY ÖNERİLERİ

GEDİK YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. YATIRIM DANIŞMANLIĞI BİRİMİ ORTA RİSK PORTFÖY ÖNERİLERİ GEDİK YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. YATIRIM DANIŞMANLIĞI İ ORTA RİSK PORTFÖY ÖNERİLERİ 102230 Portföy öneri tabloları güncellenmiştir. Son durum tablolarda verilmiştir. En son fiyatlara göre güncelleme

Detaylı

NSBMYO/İşletme Yönetimi

NSBMYO/İşletme Yönetimi Genel Muhasebe Ders Notları Öğr. Gör. Aytekin KAYA KISA VADELİ YABANCI KAYNAKLARIN UYGULAMASI 30 Mali Borçlar-32 Ticari Borçlar-33 Diğer Borçlar 1. İşletme 1 ekim tarihinde 30.000,- TL nakit para ve 20.000,-

Detaylı

Tüketici Kredileri ve Konut Kredileri İstatistikleri. Mart 2018

Tüketici Kredileri ve Konut Kredileri İstatistikleri. Mart 2018 Tüketici Kredileri ve Konut Kredileri İstatistikleri Mart 2018 Rapor Kodu:DT01 Temmuz 2018 Tüketici Kredileri ve Konut Kredileri 1 Mart 2018 Tüketici kredisi ve konut kredisi kullanan toplam kişi sayısı

Detaylı

Seçilmiş Haftalık Veriler* 7 Nisan 2017

Seçilmiş Haftalık Veriler* 7 Nisan 2017 Seçilmiş Haftalık Veriler* 7 Nisan 217 Sermaye Piyasaları ve Makro Ekonomik Araştırmalar *BDDK ve TCMB nin 31 Mart 217 haftasına ait haftalık istatistiklerinden derlenmiştir. Jun-9 Dec-9 Jun-1 Dec-1 Jun-11

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. MELİHA SERMİN PAKSOY SÖZLEŞMEYİ İHLALE YÖNELTME

Yrd. Doç. Dr. MELİHA SERMİN PAKSOY SÖZLEŞMEYİ İHLALE YÖNELTME Yrd. Doç. Dr. MELİHA SERMİN PAKSOY SÖZLEŞMEYİ İHLALE YÖNELTME İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR...XXI GİRİŞ...1 I. SUNUŞ...1 II. İNCELEME PLANI...7 III. KONUNUN SINIRLANMASI VE KULLANILACAK

Detaylı

Denetim IV Daire Başkanlığı

Denetim IV Daire Başkanlığı YÖNETİCİ ÖZETİ 6 Eylül döneminde (yılın 36. haftası) sektörde genel olarak önceki haftaki gibi büyüme gerçekleşmiştir. Sektörün mevduattan, bankalara borçlardan, ihraç edilen menkul kıymetlerden ve ters

Detaylı

Seçilmiş Haftalık Veriler* 12 Haziran 2015

Seçilmiş Haftalık Veriler* 12 Haziran 2015 Seçilmiş Haftalık Veriler* 12 Haziran 215 Sermaye Piyasaları ve Makro Ekonomik Araştırmalar *BDDK ve TCMB nin 5 Haziran 215 haftasına ait haftalık istatistiklerinden derlenmiştir. Jun-9 Oct-9 Feb-1 Jun-1

Detaylı

Konut Kredi Faizleri Düşüyor

Konut Kredi Faizleri Düşüyor Konut Kredi Faizleri Düşüyor Piyasa faizlerinin aşağı yönlü hareketinin de etkisiyle bankalar bir biri ardına faiz indirimine gidiyor. En düşük konut kredisi faizi yüzde 1.54 Piyasa faizlerinin aşağı yönlü

Detaylı

Dr. İnan Deniz Dinç. ÜRÜN SORUMLULUK SİGORTASINDA RİZİKONUN KONUSU ve TEMİNATIN KAPSAMI

Dr. İnan Deniz Dinç. ÜRÜN SORUMLULUK SİGORTASINDA RİZİKONUN KONUSU ve TEMİNATIN KAPSAMI Dr. İnan Deniz Dinç ÜRÜN SORUMLULUK SİGORTASINDA RİZİKONUN KONUSU ve TEMİNATIN KAPSAMI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR... XVII Birinci Bölüm GIRIŞ I. SUNUM...1 II. KONUNUN SINIRLANDIRILMASI

Detaylı

300 BANKA KREDILERI 46.850.215,04 71.942.355,90 0,00 25.092.140,86 300-10 TL KREDILER 46.850.215,04 71.942.355,90 0,00 25.092.720.368,49 18.522.

300 BANKA KREDILERI 46.850.215,04 71.942.355,90 0,00 25.092.140,86 300-10 TL KREDILER 46.850.215,04 71.942.355,90 0,00 25.092.720.368,49 18.522. 300 BANKA KREDILERI 46.850.215,04 71.942.355,90 0,00 25.092.140,86 300-10 TL KREDILER 46.850.215,04 71.942.355,90 0,00 25.092.140,86 300-10-01 ROTATIF KREDILER 7.720.368,49 18.522.780,73 0,00 10.802.412,24

Detaylı

Tüketici Kredileri ve Konut Kredileri

Tüketici Kredileri ve Konut Kredileri Tüketici Kredileri ve Konut Kredileri Aralık Rapor Kodu: DT01 Mayıs 2018 Tüketici Kredileri ve Konut Kredileri 1 Aralık Tüketici kredisi ve konut kredisi kullanan toplam kişi sayısı 20 milyon 589 bin kişiye,

Detaylı

BANKACILIK SEKTÖRÜ İTİBAR YÖNETİMİ PERFORMANSI 2013

BANKACILIK SEKTÖRÜ İTİBAR YÖNETİMİ PERFORMANSI 2013 BANKACILIK SEKTÖRÜ İTİBAR YÖNETİMİ PERFORMANSI 2013 2013 senesinde hemen hemen tüm sektörlerin itibarı artarken bankacılık sektöründe hareket yok Kasım ayında itibar yönetimi performansını inceleyeceğimiz

Detaylı

Seçilmiş Haftalık Veriler* 17 Mart 2017

Seçilmiş Haftalık Veriler* 17 Mart 2017 Seçilmiş Haftalık Veriler* 17 Mart 217 Sermaye Piyasaları ve Makro Ekonomik Araştırmalar *BDDK ve TCMB nin 1 Mart 217 haftasına ait haftalık istatistiklerinden derlenmiştir. Jun-9 Dec-9 Jun-1 Dec-1 Jun-11

Detaylı

Tüketici Kredileri ve Konut Kredileri İstatistikleri. Haziran 2018

Tüketici Kredileri ve Konut Kredileri İstatistikleri. Haziran 2018 Tüketici Kredileri ve Konut Kredileri İstatistikleri Haziran 2018 Rapor Kodu:DT01 Eylül 2018 Tüketici Kredileri ve Konut Kredileri 1 Haziran 2018 Tüketici kredisi ve konut kredisi kullanan toplam kişi

Detaylı

Şirket tahvilleri haberleri

Şirket tahvilleri haberleri Şirket tahvilleri haberleri 67 08.07.2013 Yeni ihraçlar Borçlanma aracı ihracı için başvuru yapan kuruluşlar: Borçlanma aracı ihracı nedeniyle başvuru yapan kuruluşlar Şirket Menkul kıymet türü İhraç tutarı

Detaylı

Tüketici Kredileri ve Konut Kredileri İstatistikleri. Eylül 2018

Tüketici Kredileri ve Konut Kredileri İstatistikleri. Eylül 2018 Tüketici Kredileri ve Konut Kredileri İstatistikleri Eylül 2018 Rapor Kodu:DT01 Aralık 2018 Tüketici Kredileri ve Konut Kredileri 1 Eylül 2018 Tüketici kredisi ve konut kredisi kullanan toplam kişi sayısı

Detaylı

Eğitimiş Burhaniye Temsilciliği

Eğitimiş Burhaniye Temsilciliği - Bizim Sendika www.egitimisburhaniye.org Eğitimiş Burhaniye Temsilciliği 2013 yılı Maaş Anlaşması Anket Sonuçları 2013 yılı Haziran ayı itibarıyla yapılacak olan Maaş Anlaşması öncesinde olarak Burhaniye

Detaylı

Av. Selda ULUKAYA DENİZ ULAŞTIRMASINDA REKABET HUKUKU SORUNLARI: HÂKİM DURUMUN KÖTÜYE KULLANILMASI

Av. Selda ULUKAYA DENİZ ULAŞTIRMASINDA REKABET HUKUKU SORUNLARI: HÂKİM DURUMUN KÖTÜYE KULLANILMASI Av. Selda ULUKAYA DENİZ ULAŞTIRMASINDA REKABET HUKUKU SORUNLARI: HÂKİM DURUMUN KÖTÜYE KULLANILMASI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V İÇİNDEKİLER... VII KISALTMALAR... XVII GİRİŞ...1 Birinci Bölüm DENIZ TAŞIMACILIĞI

Detaylı

Seçilmiş Haftalık Veriler* 10 Mart 2017

Seçilmiş Haftalık Veriler* 10 Mart 2017 Seçilmiş Haftalık Veriler* 1 Mart 217 Sermaye Piyasaları ve Makro Ekonomik Araştırmalar *BDDK ve TCMB nin 3 Mart 217 haftasına ait haftalık istatistiklerinden derlenmiştir. Jun-9 Dec-9 Jun-1 Dec-1 Jun-11

Detaylı

İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. 1 OCAK 31 MART 2015 KONSOLİDE OLMAYAN ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU

İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. 1 OCAK 31 MART 2015 KONSOLİDE OLMAYAN ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. 1 OCAK 31 MART 2015 KONSOLİDE OLMAYAN ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. 2015 Yılı I. Dönem Faaliyet Raporu İÇİNDEKİLER Başlık... Sayfa

Detaylı

KREDİ GARANTİ FONU A.Ş. KOBİ LER İLE EL ELE BÜYÜMEK

KREDİ GARANTİ FONU A.Ş. KOBİ LER İLE EL ELE BÜYÜMEK KREDİ GARANTİ FONU A.Ş. KOBİ LER İLE EL ELE BÜYÜMEK KGF ; Bakanlar Kurulu nun 14 Temmuz 1993 tarih, 21637 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 93/4496 sayılı Kararına istinaden faaliyet gösteren AECM üyesi

Detaylı

SERTİFİKALI SORUMLULUK HUKUKU VE BİLİRKİŞİLİK EĞİTİM PROGRAMI. 06.11.2015 15.11.2015 (30 Saat)

SERTİFİKALI SORUMLULUK HUKUKU VE BİLİRKİŞİLİK EĞİTİM PROGRAMI. 06.11.2015 15.11.2015 (30 Saat) SERTİFİKALI SORUMLULUK HUKUKU VE BİLİRKİŞİLİK EĞİTİM PROGRAMI 06.11.2015 15.11.2015 (30 Saat) Çelik Ahmet Çelik İsmet Demirağ Programın Amacı: Bedeni zararlar sebebiyle ortaya çıkan zararların hesaplanması

Detaylı

BANKACILIK SEKTÖRÜ 2014 SENESİ İTİBAR DEĞERLENDİRMESİ

BANKACILIK SEKTÖRÜ 2014 SENESİ İTİBAR DEĞERLENDİRMESİ BANKACILIK SEKTÖRÜ 2014 SENESİ İTİBAR DEĞERLENDİRMESİ Kim ne derse desin... Bankacılık Sektöründe Kökler Önemli Bankacılık sektörü kapsamında 2008 senesinden beri GfK Araştırma Şirketi tarafından halk

Detaylı

Banka Kredileri Eğilim Anketi ne İlişkin Yöntemsel Açıklama

Banka Kredileri Eğilim Anketi ne İlişkin Yöntemsel Açıklama Banka Kredileri Eğilim Anketi ne İlişkin Yöntemsel Açıklama İstatistik Genel Müdürlüğü Reel Sektör Verileri Müdürlüğü İçindekiler I- Amaç... 3 II- Çerçeve... 3 III- Kapsam... 3 IV- Veri Derleme Yöntemi...

Detaylı

Bu payın arttırılması amacıyla Odamız bankalar ile üyelerimize özel koşullar içeren protokoller imzalamıştır.

Bu payın arttırılması amacıyla Odamız bankalar ile üyelerimize özel koşullar içeren protokoller imzalamıştır. Odamızın Bankalarla İmzaladığı Kredi Protokollerinin Değerlendirilmesi Erdem ALPTEKİN Üyelerimizin önemli bir bölümünü oluşturan KOBİ lerimiz, ülke ekonomimizin de önemli bir kısmını oluşturuyor. Ekonomimizin

Detaylı

KISA VADELİ İHRACAT KREDİ SİGORTASI EGE BÖLGE SİGORTA MÜDÜRLÜĞÜ

KISA VADELİ İHRACAT KREDİ SİGORTASI EGE BÖLGE SİGORTA MÜDÜRLÜĞÜ KISA VADELİ İHRACAT KREDİ SİGORTASI EGE BÖLGE SİGORTA MÜDÜRLÜĞÜ İhracat Kredi Sigortasının Fonksiyonları Teminat Fonksiyonu Ticari ve politik risklere karşı tahsilat güvencesi Hizmet Fonksiyonu Alıcı firmalar

Detaylı

Yavuz DAYIOĞLU. CISG Uygulamasında Sözleşmenin İhlali Halinde Alıcının Hakları ve Özellikle Alıcının Tazminat Talep Etme Hakkı

Yavuz DAYIOĞLU. CISG Uygulamasında Sözleşmenin İhlali Halinde Alıcının Hakları ve Özellikle Alıcının Tazminat Talep Etme Hakkı Yavuz DAYIOĞLU CISG Uygulamasında Sözleşmenin İhlali Halinde Alıcının Hakları ve Özellikle Alıcının Tazminat Talep Etme Hakkı İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... vii İÇİNDEKİLER...xi KISALTMALAR...xix KAYNAKÇA...xxiii

Detaylı

REKABET KURUMU REKABET RAPORU ÖZETİ Ahmet ÇELİK

REKABET KURUMU REKABET RAPORU ÖZETİ Ahmet ÇELİK GİRİŞ Rekabet Kurumu tarafından 2011 yılından itibaren yayımlanan Rekabet Raporu'nun bu yılki teması "Rekabet Hukuku ve KOBİ'ler" olarak belirlenmiştir. 2014 Rekabet Raporu'nda yalnızca rekabet hukuku

Detaylı

İhracatın Finansmanında Türk Eximbank

İhracatın Finansmanında Türk Eximbank İhracatın Finansmanında Türk Eximbank Adnan YILDIRIM Genel Müdür 26 Ocak 2017 Ege Bölgesi Sanayi Odası nda Sunulmak Üzere Hazırlanmıştır 1 Genel Olarak Türk Eximbank 2 Teşkilat Yapısı Avrupa Yakası İrtibat

Detaylı

Akbank Varlık Kalitesi ve Güçlü Sermaye Yapısıyla Dikkat Çekiyor

Akbank Varlık Kalitesi ve Güçlü Sermaye Yapısıyla Dikkat Çekiyor 41275 41314 41353 41392 41431 41470 41509 41548 41587 41626 41665 41704 41743 41782 41821 41860 41899 41938 41977 42016 42055 42094 42133 42172 29.07.2015 Akbank Varlık Kalitesi ve Güçlü Sermaye Yapısıyla

Detaylı

Müşteri Şikayetleri Hakem Heyeti Yıllık Faaliyet Raporu. 15 Ağustos Ağustos 2012

Müşteri Şikayetleri Hakem Heyeti Yıllık Faaliyet Raporu. 15 Ağustos Ağustos 2012 Müşteri Şikayetleri Hakem Heyeti Yıllık Faaliyet Raporu 15 Ağustos 2011 14 Ağustos 2012 Ağustos 2012 İçindekiler 1. Genel Değerlendirme 2. İstatistiki Veriler 2.1. 1 Eylül 2007 14 Ağustos 2012 Dönemi Başvuruları

Detaylı

FETHİYE TİCARET ve SANAYİ ODASI

FETHİYE TİCARET ve SANAYİ ODASI Sayı29 FETHİYE TİCARET ve SANAYİ ODASI FETHİYE CHAMBER OF COMMERCE AND INDUSTRY Röportaj FTSO KOSGEB Temsilcisi Yüksel Kart KOSGEB Yazı Serimize bu hafta ilk yazımızla başlıyoruz. Konuyla ilgili Odamızın

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAREKETİ I TARİHÎ GELİŞİM İÇİNDE TÜKETİCİNİN KORUN MASI '.. 5

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAREKETİ I TARİHÎ GELİŞİM İÇİNDE TÜKETİCİNİN KORUN MASI '.. 5 İÇİNDEKİLER Bibliyografya Kısaltmalar XVII XXIX GİRİŞ 1 BİRİNCİ BÖLÜM TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAREKETİ I TARİHÎ GELİŞİM İÇİNDE TÜKETİCİNİN KORUN MASI '.. 5 1 Ortaçağdaki Durum 5 A Ekonomik Yapı 5 B Loncalar

Detaylı

TÜRKİYE DE TÜM YÖNLERİYLE ATIK YÖNETİMİ PANELİ. Rekabet Hukuku Kapsamında Yetkilendirilmiş Kuruluşlar

TÜRKİYE DE TÜM YÖNLERİYLE ATIK YÖNETİMİ PANELİ. Rekabet Hukuku Kapsamında Yetkilendirilmiş Kuruluşlar TÜRKİYE DE TÜM YÖNLERİYLE ATIK YÖNETİMİ PANELİ Rekabet Hukuku Kapsamında Yetkilendirilmiş Kuruluşlar 20.10.2016 Burak BÜYÜKKUŞOĞLU* Mesleki Koordinatör Rekabet Kurumu *Bu sunuşta yer verilen görüşler Rekabet

Detaylı

Seçilmiş Haftalık Veriler* 17 Haziran 2016

Seçilmiş Haftalık Veriler* 17 Haziran 2016 Seçilmiş Haftalık Veriler* 17 Haziran 216 Sermaye Piyasaları ve Makro Ekonomik Araştırmalar *BDDK ve TCMB nin 1 Haziran 216 haftasına ait haftalık istatistiklerinden derlenmiştir. Jun-9 Nov-9 Apr-1 Sep-1

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM UYUMLU EYLEM KAVRAMI

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM UYUMLU EYLEM KAVRAMI İÇİNDEKİLER SUNUŞ ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER KISALTMALAR LİSTESİ V VII IX XIX GİRİŞ 1 I- KONU VE SINIRLARI 1 II- PLAN 3 III-MEVZUAT 4 A- Türk Rekabet Hukuku Mevzuatı...: 4 1-1/95 Sayılı Gümrük Birliği Kararı m.37/41

Detaylı

FINANS SEKTÖRÜ. Skala Medya nın iletişim bültenidir

FINANS SEKTÖRÜ. Skala Medya nın iletişim bültenidir Skala Medya nın iletişim bültenidir FINANS SEKTÖRÜ Skala Medya bu ay finans sektörünün yılındaki medya yatırım performansını mercek altına aldı. Bu raporda, pazarda yer alan markaların medya yatırımları

Detaylı

Seçilmiş Haftalık Veriler* 20 Ocak 2017

Seçilmiş Haftalık Veriler* 20 Ocak 2017 Seçilmiş Haftalık Veriler* 2 Ocak 217 Sermaye Piyasaları ve Makro Ekonomik Araştırmalar *BDDK ve TCMB nin 13 Ocak 217 haftasına ait haftalık istatistiklerinden derlenmiştir. Jun-9 Dec-9 Jun-1 Dec-1 Jun-11

Detaylı

Seçilmiş Haftalık Veriler* 15 Temmuz 2016

Seçilmiş Haftalık Veriler* 15 Temmuz 2016 Seçilmiş Haftalık Veriler* 15 Temmuz 216 Sermaye Piyasaları ve Makro Ekonomik Araştırmalar *BDDK ve TCMB nin 8 Temmuz 216 haftasına ait haftalık istatistiklerinden derlenmiştir. Jun-9 Nov-9 Apr-1 Sep-1

Detaylı

Seçilmiş Haftalık Veriler* 15 Nisan 2016

Seçilmiş Haftalık Veriler* 15 Nisan 2016 Seçilmiş Haftalık Veriler* 15 Nisan 216 Sermaye Piyasaları ve Makro Ekonomik Araştırmalar *BDDK ve TCMB nin 8 Nisan 216 haftasına ait haftalık istatistiklerinden derlenmiştir. Jun-9 Nov-9 Apr-1 Sep-1 Feb-11

Detaylı

T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. B TİPİ ŞEMSİYE FONU'NA BAĞLI LİKİT ALT FONU (6. ALT FON)

T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. B TİPİ ŞEMSİYE FONU'NA BAĞLI LİKİT ALT FONU (6. ALT FON) T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. B TİPİ ŞEMSİYE FONU'NA BAĞLI LİKİT ALT FONU 15 AĞUSTOS - 31 ARALIK 2013 HESAP DÖNEMİNE AİT PORTFÖY DAĞILIM RAPORU 1 İÇİNDEKİLER Sayfa No I- FONU TANITICI BİLGİLER... 1 II- FONUN

Detaylı

Seçilmiş Haftalık Veriler* 26 Haziran 2015

Seçilmiş Haftalık Veriler* 26 Haziran 2015 Seçilmiş Haftalık Veriler* 26 Haziran 215 Sermaye Piyasaları ve Makro Ekonomik Araştırmalar *BDDK ve TCMB nin 19 Haziran 215 haftasına ait haftalık istatistiklerinden derlenmiştir. Jun-9 Oct-9 Feb-1 Jun-1

Detaylı

BELİRSİZ ALACAK DAVASI

BELİRSİZ ALACAK DAVASI Dr. Cemil SİMİL İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medenî Usûl ve İcra İflâs Hukuku ABD BELİRSİZ ALACAK DAVASI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII TEŞEKKÜR... IX İÇİNDEKİLER...XIII KISALTMALAR CETVELİ...XXIII

Detaylı

EKONOMİK ARAŞTIRMALAR

EKONOMİK ARAŞTIRMALAR EKONOMİK ARAŞTIRMALAR 16 Kasım2018 YÖNETİCİ ÖZETİ İşsizlik oranı Ağustos ayında Temmuz ayına göre 0,3 puan artarak %11,1 seviyesine yükseldi. Piyasaların beklentisi % 11,2 seviyesindeydi. 2018 yılı Ekim

Detaylı

VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASALARI HAKKINDA ANKET SONUCU

VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASALARI HAKKINDA ANKET SONUCU VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASALARI HAKKINDA ANKET SONUCU 1-2- 3-4- PİYASA HAKKINDA BEKLENTİLER ÜRÜNLER HAKKINDA GÖRÜŞLER FİRMA BİLGİLERİ SİSTEM VE ÜYELİK HAKKINDA GÖRÜŞLER Ankete Katılan Kurum Sayısı Toplamı

Detaylı

PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com HESAP NO. iban NO HESAP NO. iban NO HESAP NO. iban NO HESAP NO.

PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com HESAP NO. iban NO HESAP NO. iban NO HESAP NO. iban NO HESAP NO. İstanbul limanmdan yaptigmiz ithalat ve ihracat islemlerine ait duzenlenecek ARKAS ANADOLU LOJ. TEB / ISTANBUL KURUMSAL SB. 12 YTL 426927 YTL TR93 0003 2000 0120 0000 4269 27 USD 426928 USD TR66 0003 2000

Detaylı

Seçilmiş Haftalık Veriler* 27 Şubat 2015

Seçilmiş Haftalık Veriler* 27 Şubat 2015 Seçilmiş Haftalık Veriler* 27 Şubat 215 Sermaye Piyasaları ve Makro Ekonomik Araştırmalar *BDDK ve TCMB nin 2 Şubat 215 haftasına ait haftalık istatistiklerinden derlenmiştir. Jun-9 Oct-9 Feb-1 Jun-1 Oct-1

Detaylı

Üretim Yönetimi. 3.1. Ürün Tasarımı 19.02.2012. 3.1.1. Ürün Tasarımını Etkileyen Faktörler. Bölüm 3. Üretim Sistemlerinin Tasarımı ve Kuruluşu

Üretim Yönetimi. 3.1. Ürün Tasarımı 19.02.2012. 3.1.1. Ürün Tasarımını Etkileyen Faktörler. Bölüm 3. Üretim Sistemlerinin Tasarımı ve Kuruluşu Üretim Yönetimi Bölüm 3. Üretim Sistemlerinin Tasarımı ve Kuruluşu Yrd. Doç. Dr. Selçuk ÇEBİ http://scebi.ktu.edu.tr 3.1. Ürün Tasarımı Ürün tasarımı, ürünün fiziksel özelliklerini ve fonksiyonlarını açıkça

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii İçindekiler... v Tablolar... x Şekiller... xi Grafikler... xi Kısaltmalar... xii Giriş... 1

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii İçindekiler... v Tablolar... x Şekiller... xi Grafikler... xi Kısaltmalar... xii Giriş... 1 İÇİNDEKİLER Önsöz... iii İçindekiler... v Tablolar... x Şekiller... xi Grafikler... xi Kısaltmalar... xii Giriş... 1 Birinci Bölüm FİKRİ VE SINAİ HAKLAR, MARKA HAKKI, KAZANILMASI VE HAKSIZ KULLANIMI 1.

Detaylı

Seçilmiş Haftalık Veriler* 24 Temmuz 2015

Seçilmiş Haftalık Veriler* 24 Temmuz 2015 Seçilmiş Haftalık Veriler* 24 Temmuz 215 Sermaye Piyasaları ve Makro Ekonomik Araştırmalar *BDDK ve TCMB nin 16 Temmuz 215 haftasına ait haftalık istatistiklerinden derlenmiştir. Jun-9 Nov-9 Apr-1 Sep-1

Detaylı

Seçilmiş Haftalık Veriler* 20 Kasım 2015

Seçilmiş Haftalık Veriler* 20 Kasım 2015 Seçilmiş Haftalık Veriler* 2 Kasım 215 Sermaye Piyasaları ve Makro Ekonomik Araştırmalar *BDDK ve TCMB nin 13 Kasım 215 haftasına ait haftalık istatistiklerinden derlenmiştir. Jun-9 Nov-9 Apr-1 Sep-1 Feb-11

Detaylı

ÖNSÖZ... vii KISALTMALAR LİSTESİ... xv GİRİŞ...1

ÖNSÖZ... vii KISALTMALAR LİSTESİ... xv GİRİŞ...1 ix İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... vii KISALTMALAR LİSTESİ... xv GİRİŞ...1 Birinci Bölüm MANEVİ TAZMİNATIN HUKUKİ NİTELİĞİ, AMACI VE SÖZLEŞMEYE AYKIRILIKTAN DOĞAN MANEVİ TAZMİNATIN YASAL DAYANAĞI I. MANEVİ TAZMİNATIN

Detaylı

TEB MALİ YATIRIMLAR A.Ş. 2010 YILI 1. ARA DÖNEM KONSOLİDE FAALİYET RAPORU. Raporun Ait Olduğu Dönem : 01.01.2010 31.03.2010

TEB MALİ YATIRIMLAR A.Ş. 2010 YILI 1. ARA DÖNEM KONSOLİDE FAALİYET RAPORU. Raporun Ait Olduğu Dönem : 01.01.2010 31.03.2010 TEB MALİ YATIRIMLAR A.Ş. 2010 YILI 1. ARA DÖNEM KONSOLİDE FAALİYET RAPORU Raporun Ait Olduğu Dönem : 01.01.2010 31.03.2010 Şirketin Ticaret Ünvanı : TEB Mali Yatırımlar A.Ş. Genel Müdürlük Adresi : Meclis-i

Detaylı

Seçilmiş Haftalık Veriler* 25 Aralık 2015

Seçilmiş Haftalık Veriler* 25 Aralık 2015 Seçilmiş Haftalık Veriler* 25 Aralık 215 Sermaye Piyasaları ve Makro Ekonomik Araştırmalar *BDDK ve TCMB nin 18 Aralık 215 haftasına ait haftalık istatistiklerinden derlenmiştir. Jun-9 Nov-9 Apr-1 Sep-1

Detaylı

Seçilmiş Haftalık Veriler* 5 Ağustos 2016

Seçilmiş Haftalık Veriler* 5 Ağustos 2016 Seçilmiş Haftalık Veriler* 5 Ağustos 216 Sermaye Piyasaları ve Makro Ekonomik Araştırmalar *BDDK ve TCMB nin 29 Temmuz 216 haftasına ait haftalık istatistiklerinden derlenmiştir. Jun-9 Nov-9 Apr-1 Sep-1

Detaylı

GARANTİ BANKASI 1Ç2017 Sonuçları

GARANTİ BANKASI 1Ç2017 Sonuçları ARAŞTIRMA BÖLÜMÜ 27 Nisan 2017 GARANTİ BANKASI 1Ç2017 Sonuçları HARUN DERELİ hdereli@ziraatyatirim.com.tr TURGUT USLU tuslu@ziraatyatirim.com.tr Garanti Bankası nın 2017 Yılının İlk Çeyreğindeki Net Dönem

Detaylı

Seçilmiş Haftalık Veriler* 13 Mart 2015

Seçilmiş Haftalık Veriler* 13 Mart 2015 Seçilmiş Haftalık Veriler* 13 Mart 215 Sermaye Piyasaları ve Makro Ekonomik Araştırmalar *BDDK ve TCMB nin 6 Mart 215 haftasına ait haftalık istatistiklerinden derlenmiştir. Jun-9 Oct-9 Feb-1 Jun-1 Oct-1

Detaylı

FATMAKAYN AK NASUHAKPIN AR BÜLENTTANK UT MUSTAFATAN KUT MUSTAFAAKP INARLI

FATMAKAYN AK NASUHAKPIN AR BÜLENTTANK UT MUSTAFATAN KUT MUSTAFAAKP INARLI Gündemdeki Kararlar Sıra No Başvuru No Başvuruda Bulunan 1 1619201500004 DUYGUORAL 54 2 1619201500004 55 3 1619201500004 56 4 1619201500004 57 5 1619201500004 58 6 1619201500004 59 7 1619201500004 60 8

Detaylı

ŞİRKET RAPORU 25 Temmuz 2012

ŞİRKET RAPORU 25 Temmuz 2012 ŞİRKET RAPORU 25 Temmuz 2012 HALKBANK Güçlü komisyon gelirleri ENDEKSİN ÜZERİNDE GETİRİ (değişmedi) Halkbank'ın 2Ç12 konsolide olmayan net karı TL709mn olarak gerçekleşti (bizim beklentimiz: TL632mn, piyasa

Detaylı

BANKACILIK RAPORU 22 Temmuz 2013

BANKACILIK RAPORU 22 Temmuz 2013 BANKACILIK RAPORU 22 Temmuz 2013 Hakan Aygun, Göksel Şişmanlar hakan.aygun@akyatirim.com.tr goksel.sismanlar@akyatirim.com.tr İkinci çeyrekte bankacılık sektöründe kar daralması bekliyoruz Bankalar.. için

Detaylı

İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM KALKINMA VE FİNANS

İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM KALKINMA VE FİNANS SUNUŞ İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM KALKINMA VE FİNANS I- Ekonomik kalkınma/1 II- Tasarruf/4 1- İç tasarruf/5 1.1. Bireysel tasarruf/5 1.2. Kurumsal tasarruf7 1.3. Devletin bütçe fazlası/8 2- Dış

Detaylı

Seçilmiş Haftalık Veriler* 11 Aralık 2015

Seçilmiş Haftalık Veriler* 11 Aralık 2015 Seçilmiş Haftalık Veriler* 11 Aralık 215 Sermaye Piyasaları ve Makro Ekonomik Araştırmalar *BDDK ve TCMB nin 4 Aralık 215 haftasına ait haftalık istatistiklerinden derlenmiştir. Jun-9 Nov-9 Apr-1 Sep-1

Detaylı

Seçilmiş Haftalık Veriler* 22 Mayıs 2015

Seçilmiş Haftalık Veriler* 22 Mayıs 2015 Seçilmiş Haftalık Veriler* 22 Mayıs 215 Sermaye Piyasaları ve Makro Ekonomik Araştırmalar *BDDK ve TCMB nin 15 Mayıs 215 haftasına ait haftalık istatistiklerinden derlenmiştir. Jun-9 Oct-9 Feb-1 Jun-1

Detaylı

2015 Yılı Mali Sonuçlarının Değerlendirilmesi -Olağan Genel Kurul Toplantısı-

2015 Yılı Mali Sonuçlarının Değerlendirilmesi -Olağan Genel Kurul Toplantısı- Yılı Mali Sonuçlarının Değerlendirilmesi -Olağan Genel Kurul Toplantısı- 31 Mart 2016 Yılı Değerlendirmesi Aktiflerin dağılımı müşteri kaynaklı olmaya devam ediyor Aktiflerin Dağılımı (%, Milyar TL) %16

Detaylı

Fon Bülteni Eylül Önce Sen

Fon Bülteni Eylül Önce Sen Fon Bülteni Eylül 216 Önce Sen Fon Bülteni Eylül 216 NN Hayat ve Emeklilik Fonları Sektör Karşılaştırmaları Yüksek Getiri! Son 1 Yıl - 31/8/21-31/8/216 2 2 1 1-11,1 11,34 1,43 11,47 1,2 11,31 12,1 8,72

Detaylı

Av. Hikmet Koyuncuoğlu - İstanbul Barosu Tüketici Hakları ve Rekabet Hukuku Merkezi Başkan Yardımcısı

Av. Hikmet Koyuncuoğlu - İstanbul Barosu Tüketici Hakları ve Rekabet Hukuku Merkezi Başkan Yardımcısı 16 Ocak Pazartesi Finansal Hizmetler Sektörü 12.45-13.00 Konferans Açılış Konuşması Av. Hikmet Koyuncuoğlu - İstanbul Barosu Tüketici Hakları ve Rekabet Hukuku Merkezi Başkan Yardımcısı 13.00-13.45 Genel

Detaylı

Proje Finansmanı İstatistikleri. Haziran 2018

Proje Finansmanı İstatistikleri. Haziran 2018 Proje Finansmanı İstatistikleri Haziran 2018 Rapor Kodu:DT25 Temmuz 2018 Proje Finansmanı İstatistikleri 1 Haziran 2018 Mevduat bankaları ile kalkınma ve yatırım bankalarının proje finansmanına ilişkin

Detaylı

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA. Bankacılık Kanununa Geçici Madde Eklenmesine İlişkin Kanun Teklifi ve Gerekçesi ekte sunulmuştur.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA. Bankacılık Kanununa Geçici Madde Eklenmesine İlişkin Kanun Teklifi ve Gerekçesi ekte sunulmuştur. TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA Bankacılık Kanununa Geçici Madde Eklenmesine İlişkin Kanun Teklifi ve Gerekçesi ekte sunulmuştur. Gereğini saygılarımla arzederim. M. Akif HAMZAÇEBİ İstanbul Milletvekili

Detaylı

Elektrik Perakende Sektörü. Perakende Pazarında İş Geliştirme Fırsatları. 30 Eylül 2015

Elektrik Perakende Sektörü. Perakende Pazarında İş Geliştirme Fırsatları. 30 Eylül 2015 Elektrik Perakende Sektörü Perakende Pazarında İş Geliştirme Fırsatları 30 Eylül 2015 2015 Deloitte Türkiye. Member of Deloitte Touche Tohmatsu Limited 1 Elektrik perakende pazarında sektör içi/dışı oyuncularla

Detaylı

Seçilmiş Haftalık Veriler* 11 Eylül 2015

Seçilmiş Haftalık Veriler* 11 Eylül 2015 Seçilmiş Haftalık Veriler* 11 Eylül 215 Sermaye Piyasaları ve Makro Ekonomik Araştırmalar *BDDK ve TCMB nin 4 Eylül 215 haftasına ait haftalık istatistiklerinden derlenmiştir. Jun-9 Nov-9 Apr-1 Sep-1 Feb-11

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/ S. BK/100

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/ S. BK/100 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2015/25068 Karar No. 2018/17398 Tarihi: 03.10.2018 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/25 818 S. BK/100 İŞÇİLERİN İŞVERENİN GÖREVLENDİR- MESİYLE GİTTİKLERİ BİR BAŞKA

Detaylı