KIYI ÇİZGİSİ EROZYONUNA KARŞI ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ ve ANTALYA ÖRNEĞİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KIYI ÇİZGİSİ EROZYONUNA KARŞI ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ ve ANTALYA ÖRNEĞİ"

Transkript

1 KIYI ÇİZGİSİ EROZYONUNA KARŞI ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ ve ANTALYA ÖRNEĞİ Yalçın YÜKSEL *, Işıkhan GÜLER**, Esin ÇEVİK* ve Zihni KİLİT *** * YTÜ. İnş. Müh. Bölümü **Yüksel Proje A.Ş. ***Kilit İnşaat A.Ş. ÖZET Bu çalışmada çeşitli kıyı koruma yapıları avantaj ve dezavantajları verilerek açıklanmıştır. Ayrıca Antalya da kıyı yapılarında yaşanan problemlere örnekler ve kıyı yapıları projelerinin hazırlanması sırasında izlenmesi gerekli yöntemler açıklanmaya çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler: Kıyı koruma yapıları, ABSTRACT In this study coastal defense structures were tried to be discussed by giving the advantages and disadvantages of the different types. Some examples were given to the damaged coastal structures and the procedures should be followed during the design process were explained. Keywords: Coastal protection structures 1. GİRİŞ Kıyıların erozyona uğraması durumunda yapısal tedbirlerle bunun önüne geçilmeye çalışılmaktadır. Yapısal çözümler kıyı duvarı (seawall), iksa ya da kaplama (revetments), mahmuz (groin), perde duvar (bulkhead), dalgakıran (breakwater) gibi sert yapılar (Şekil 1 ve 2) kıyı yenileme (beach nourishment), kum geçişi (by-pass) sistemleri ile oluşturulan yapay plajlar gibi yumuşak yapılar dır (Şekil 3). Genellikle sert yapılar yerel çözümler sağlarlar ve ancak problemin ardışık kıyı bölgesine ilerlemesine sebep olabilirler. Kıyıların kumla beslemesi ile yenilenmesi çalışmaları son yıllarda genellikle tercih edilen yöntemdir (Yüksel, 2005).

2 Şekil 1. Kıyı duvarı (Yüksel, 2005) Şekil 2. Y-Mahmuz (Yüksel, 2005) Şekil 3. Kıyı yenileme çalışması yapılmış bir plaj (Douglass, 2002)

3 Kıyı duvarları ve kaplamalar kıyı koruma yapıları ; mahmuz, yakın kıyı dalgakıranları ve kıyı yenileme ise kıyı stabilite yapıları olarak adlandırılmaktadır. Yapılar kıyıda inşa edilme durumlarına göre aşağıdaki gibi sınıflandırılırlar; 1. Kıyıya paralel yapılar, 2. Kıyıya bağlantılı yapılar, 3.Yakın kıyı, kıyıya paralel dalgakıranlar, 4. Burunlar, 5. Kıyıya paralel açıkdeniz kum eşikleri. 2. YAPI SEÇİMİ 2.1 Birincil Amaçlar Biricil tasarımın amacı kıyıyı korumak, kıyıyı yönetmek veya ikisi birden olabilmektedir. Eğer amaç basitçe kıyıyı fırtına dalgalarına karşı korumak ve erozyona karşı taş dolgu koruma oluşturmak ise kaplama veya kıyı duvarı gibi sert yapılar kullanılabilir. Amaç, koruma ile birlikte kıyıyı yönetmek ve kullanmak (eğlence amaçlı olabilir) ise çözüm için ya koruma yapısı ya da stabilite yapısının önüne kum dolgusu yapılabilir. Mevcut bir plajı veya yapay kumsalı korumak gerekiyor ise sadece kum dolgu ile birlikte bir stabilite yapısı oluşturulabilir. 2.2 Fiziksel İşlemler Alternatif kıyı koruma veya plaj stabilizasyonu için yapıların seçimi fiziksel işlemlere bağlıdır. Eğer projenin ilk amacı plaj stabilizasyonu ise ve proje alanından net katı madde kaybı esas olarak kıyı boyu katı madde taşınımı nedeniyle ise, çözümü sağlayan yapı mahmuzdur. Diğer taraftan, açığa doğru katı madde kaybı söz konusu ise, mahmuz katı madde kaybını engellemeyecektir. Yakın kıyı dalgakıranları kıyı boyu ve açığa doğru olan katı madde hareketini azaltacaktır. 2.3 Ardışık kıyılarda olumsuz etkiler Kıyı koruma yapıları arasından yapılan seçimler sonucunda çözümler ardışık kıyıların etkilenmesine neden olmaktadır. Mahmuz ve yakın kıyı dalgakıranları gibi yapılar proje alanının her iki tarafında (yukarı ve aşağı) kıyı erozyonuna neden olabilmektedir. Bu nedenle projenin bir parçası olarak kıyı yenileme çalışması yapılarak bu ardışık kıyılarda meydana gelebilecek erozyon engellenebilir. 3. YAPI TİPLERİ 3.1. Taşdolgu yapılar Mahmuzlar, dalgakıranlar ve açık deniz eşikleri ocak taşından imal edilirler. Bu yapılar dalga enerjisinin önemli bir kısmını dalga iletimi ve yansıma ile harcarlar. Bu yapılar fleksibil yapılardır ve büyük dalgaların etkisinde dahi fonksiyonlarını kaybetmezler ve hasar genellikle yavaş meydana gelmektedir.

4 3.2. Palplanş yapılar Bazı mahmuz, jetty, burun gibi yapılar palplanş kullanılarak imal edilebilmektedir. Kıyı koruma amaçlı olarak yapılan palplanşlar ahşaptan, betondan veya çelikten imal edilebilmektedirler. Bu yapıların imalatı taşdolgu yapılardan daha hızlı olabilmektedir. Ancak servis ömürleri daha kısa olduğundan maliyetleri artmaktadır. 4. KIYI KORUMA YAPILARININ AVANTAJ VE DEZAVANTAJLARI 4.1. Mahmuzlar Avantajlar Kıyı boyu katı madde taşınımından dolayı oluşan kum kaybı nedeniyle meydana gelebilecek erozyona karşı oldukça işlevseldirler. Mahmuzların performansı için oldukça fazla bilgi vardır. Mahmuzların tasarımı ucuza mal edilebilir. Surf bölgesinin karakteri mahmuz nedeniyle değişmemektedir. Farklı malzemelerden imal edilebilmektedirler. Mahmuzun boyutu ve geçirimliliği gibi parametreler göz önüne alınarak yapılan tasarımlarla kıyı boyu taşınım tam olarak engellenmeyebilmekte ve katı madde geçişine (bypass a) izin verilebilmektedir. Dezavantajlar Kıyıya dik taşınım üzerinde bir etkisi yoktur. Rip akımına sebep olabilmektedirler. Malzeme geçişine izin verilmediği taktirde aşağı kıyı bölgesinde erozyon meydana gelmektedir Ardışık Dalgakıranlar Avantajlar Gerek kıyı boyu gerekse kıyıya dik katı madde taşınımına karşı etkindirler. Kıyının stabil (dengede) kalmasını sağlarlar. Diğer kıyı yapıları düşünülmüyor ise estetik olarak kabul edilebilirler. Pahalı olmayan mevcut malzemelerden imal edilebilirler. Malzeme geçişine izin verecek şekilde inşa edilebilirler ve geçen malzeme miktarı kontrol edilebilir. Su kalitesini yükseltmek için üsten aşmaya müsaade edilebilir. Yeterince deneyim mevcuttur. Dalga yüksekliğinin küçülmesini sağlarlar. Dezavantajlar İnşaat maliyetleri kıyı ile bağlantıları bulunmadığı için pahalı olabilir. Diğer açık deniz ekipmanlarına ihtiyaç duyulabilmektedir. Surf bölgesinin karakterini değiştirirler. Kıyısal aktiviteleri sınırlarlar. Yüzme aktivitelerini sınırlayabilirler.

5 Eğer uygun tasarım yapılmaz ise, geri alanlarında su kalitesinde bozulmaya yol açabilirler. Ardışık dalgakıranlar tombolo oluşumu ile kıyıya bağlanırlar. Bu durumda kıyıboyu katı madde taşınımını engelleyerek aşağı kıyı bölgesinde erozyon meydana gelmesine sebep olurlar Yapay Burunlar Avantajlar Doğal burunlarda olduğu gibi yapay burun ya da burunlu dalgakıranlar stabil cep plajlara benzer stabil kıyı oluşumu sağlarlar. Her ne kadar yeni tecrübeler kazanılıyorsa da birçok ülkede başarı ile uygulanmaktadır. Dezavantajları Aşağı kıyı üzerinde etkilidir Batık Dalgakıranlar Avantajlar Batık ve görünmez olmaları nedeniyle mahmuz ya da dalgakıranlara göre estetiktirler. Kıyıya ulaşan dalga yüksekliklerinin azalmasını sağlarlar. Kıyıdan açığa kum kaybını azaltırlar. Dezavantajlar Düşük kretli dalgakıran dalga yüksekliğini yeterince azaltmayabilir ve katı madde kaybını engelleyebilir. Dalga koşullarına bağlı olarak kıyının doğal yenilenmesini engelleyebilmektedir. Seyir problemine neden olmaktadır. Çok tecrübe mevcut değildir. İnşa edilmeleri zor ve pahalıdır çünkü açıkta ve batıktırlar. Batık olduklarından dolayı kontrolleri zordur. 5. ANYALYA ÖRNEĞİ 2004 kışında meydana gelen fırtına sonrasında Konyaaltı plajında yerinde yapılan tespitler sonucunda, plaja paralel yolun deniz tarafı, kıyı duvarları ve anroşmanda plaj boyunca yer yer hasarların oluştuğu belirlenmiştir (Şekil 4 ve 5). Antalya nın en kıymetli ve bu şehrin güzelliklerinin gözlemlenebildiği Konyaaltı caddesi boyunca meydana gelen hasar, yolun kıyıya yakın imal edilmesi ve doğru planlanmayan koruma yapılarına sahip olmaması nedeniyle dalga etkisinde kalmasından kaynaklanmıştır. Bu bölgede 50 ve 100 yıllık beklenen en büyük dalga yükseklikleri sırasıyla H so =8.25m ve H so =9.5m dir (Dalga Atlası, Özhan ve Abdalla, 1999). Ayrıca Bağa Çayı mansabında bulunan köprünün de büyük hasar gördüğü belirlenmiştir (Resim 6).

6 Şekil 4. Konyaaltı caddesi Şekil 5. Konyaaltı caddesi

7 Şekil 6. Boğa Çayı köprüsü Boğa Çayı köprüsünde meydana gelen hasar, fırtına sırasında bu çayın taşkın debisinin köprü ayaklarında meydana getirdiği yerel oyulmadan kaynaklanmıştır. Konyaaltı plajında ve plaja paralel inşa edilen yolda bundan sonra meydana gelebilecek bir fırtına sonrası hasar meydana gelmemesi için aşağıdaki hususlara dikkat edilerek, doğru mühendislik projelerinin hazırlanması gerekmektedir. 1-Dalga iklim ve istatiği hesaplarının yapılması, Bu amaçla yöreye ait güvenilir rüzgar verileri kullanılarak uzun dönem ve ekstrem dalga tahminleri yapılmalıdır. Bu veriler istatistiksel yöntemler kullanılarak değerlendirilmeli ve yapının önemine bağlı olarak tasarım dalgaları belirlenmelidir. Tasarım dalgasının doğru belirlenmesi projelendirmenin en önemli aşamasını oluşturmaktadır. 2-Zemin sondaj ve değerlendirme çalışmalarının yapılması, Deniz yapılarının imalatından önce yeterli sayıda sondajların yapılması ve bunların değerlendirilerek zemin özelliklerinin belirlenmesi gerekmektedir. Bu veriler doğrultusunda yapısal tasarım gerçekleştirilir. 3-Seçilecek kıyı koruma yapısının stabilite hesaplarının yapılması, Doğaya uygun ve zarar vermeyecek yapı tipinin seçilmesinden sonra kıyı yapı etkileşimi ile yapının stabilite hesapları varsa yönetmeliklere ya da bilinen bilimsel yöntemlere uygun olarak yapılmalıdır. 4-Uygun ve ekonomik yapı kesiti elde etmek için laboratuar model hizmetinin alınması, Deniz yapılarının çevresel koşullar altında davranışını doğru belirlemek amacıyla fiziksel olarak modellenebilecek çözümler için gerekiyorsa model çalışması yapılmalıdır, örneğin taş dolgu yapıların stabilitesi model deneylerle sağlanmalıdır.

8 5-Yapım sırasında danışmanlık hizmetinin alınması, Deniz yapılarının tasarımı uzmanlık gerektiren bir konudur. Bu yapıların tasarımında Kıyı ve Liman Mühendisliği bilim dalında Lisansüstü düzeyinde eğitim veren ve araştırma olanaklarına sahip Üniversitelerden yararlanılabilir. Projelendirme yine kıyı ve liman mühendisliği konusunda uzmanlaşmış İnşaat Mühendislerine yaptırılmalıdır. 6-Yüklenicinin ve ülkenin var olan malzeme ve yapım tekniklerine uygun projelendirme çalışmasın yapılmasına, Kıyı koruma ve stabilite yapıları ya da diğer deniz yapılarını seçiminde ya da imalatında yeterince denenmiş ve tecrübe birikimi olan yapılar ile malzemelerinin seçilmesine özen gösterilmelidir. Çünkü deniz yapılarının imalatı oldukça pahalı ve hatasının telafisinin çok zor olduğu yapılardır. 6. SONUÇ Antalya şehrinin en önemli gelir kaynaklarından biri turizimdir, bu ekonomik katkı Türkiye ekonomisi içinde çok önemlidir. Sahil bandı boyunca yapılanmış oteller, tatil köyleri ve diğer turizm olanakları yerli ve yabancı turiste denizden yararlanma hizmeti vermeye çalışmaktadır. Ancak plajlar denizlerin en narin alanlarıdır, hatalı yapılaşmalar kumsal alanların kaybolması yanında kirlilik problemine de yol açabilecektir. Bunun yanısıra 2004 yılı kışında görüldüğü gibi global ısınma ile birlikte artan doğa koşulları kıyı alanlarına daha fazla tehdit edecektir. Bu nedenle kıyı alanlarının bilimsel yöntemlerle planlanması ve yönetilmesi gerekmektedir. Kıyı alanlarının yönetimi, gelişmiş batılı ülkelerde bilimsel çalışmalara dayanan yasalarla yapılmaktadır, bunun sonucunda gerek kıyı alanları doğal halleri ile korunmakta gerekse ekonomik kalkınmalarına önemli girdi sağlayacak yeteri turizm gelirini sağlamaktadır. KAYNAKÇA [1]Y. Yüksel, 2005 Deniz Tabanı Hidrodinamiği ve Kıyı Morfolojisi, Arıkan Yayınevi.

Kıyı Sistemi. Hava Deniz Kara

Kıyı Sistemi. Hava Deniz Kara Kıyı Mühendisliği Kıyı Sistemi Hava Deniz Kara Kıyı Alanı DÜNYA %29 Kara %71 Su DALGALAR RUZGAR GELGIT YOGUNLUK FARKLILAŞMASI TÜRKİYE 10 960 km ülke sınır uzunluğu 8 333 km kıyı şeridi uzunluğu Ülke nüfusunun

Detaylı

Kıyı Mühendisliği. Ders Programı. INS4056 Kıyı Yapıları ve Limanlar (3+0) Seçmeli Dersi. Prof.Dr. Yalçın Arısoy

Kıyı Mühendisliği. Ders Programı. INS4056 Kıyı Yapıları ve Limanlar (3+0) Seçmeli Dersi. Prof.Dr. Yalçın Arısoy Ders Programı Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü INS4056 (3+0) Seçmeli Dersi Prof.Dr. Yalçın Arısoy yalcin.arisoy@deu.edu.tr Hafta İzlenecek Konular 1. 2. 3. 4. 5.

Detaylı

KÜP BLOKLU BASAMAKLI DALGAKIRANLARIN STABİLİTESİ STABILITY OF CUBE ARMOR UNIT IN THE BERM OF A BREAKWATER

KÜP BLOKLU BASAMAKLI DALGAKIRANLARIN STABİLİTESİ STABILITY OF CUBE ARMOR UNIT IN THE BERM OF A BREAKWATER KÜP BLOKLU BASAMAKLI DALGAKIRANLARIN STABİLİTESİ Yalçın Yüksel, Prof. Dr., Esin Çevik, Prof. Dr., Cihan Şahin, Dr. Öğ. Üyesi, Ahmet Altunsu, YTÜ İnş. Fak., İnş. Müh. Böl., Hidrolik ABD, Tel: 2123835160,

Detaylı

KIYI EROZYONUNA KARŞI YARI GEÇİRGEN KAZIKLI MAHMUZ TASARIMI: ST. FRANCIS KÖRFEZİ, GÜNEY AFRİKA ÖRNEĞİ

KIYI EROZYONUNA KARŞI YARI GEÇİRGEN KAZIKLI MAHMUZ TASARIMI: ST. FRANCIS KÖRFEZİ, GÜNEY AFRİKA ÖRNEĞİ KIYI EROZYONUNA KARŞI YARI GEÇİRGEN KAZIKLI MAHMUZ TASARIMI: ST. FRANCIS KÖRFEZİ, GÜNEY AFRİKA ÖRNEĞİ Arzu G. SAMANCI Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Müh. Bölümü (212)358 15 40#1432 samancia@boun.edu.tr Emre

Detaylı

RİZE İyidere-Çayeli ARASINDAKİ T MAHMUZLARIN KIYI KORUMA AÇISINDAN İNCELENMESİ

RİZE İyidere-Çayeli ARASINDAKİ T MAHMUZLARIN KIYI KORUMA AÇISINDAN İNCELENMESİ 6. Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu 25 RİZE İyidere-Çayeli ARASINDAKİ T MAHMUZLARIN KIYI KORUMA AÇISINDAN İNCELENMESİ Veli SÜME Doktor Rize ÜNİVERSİTESİ, Rize MYO İnş. Bl. Tel: 0. 464. 228 00 32-33

Detaylı

DENİZ YAPILARI TASARIMI Güz yy

DENİZ YAPILARI TASARIMI Güz yy DENİZ YAPILARI TASARIMI 2018-2019 Güz yy Deniz Yapıları Ana Tasarım dersinin işleniş planı ve bazı tasarım parametreleri aşağıda verilmiştir. Kurallara uyulması ve verilen çalışmaların eksiksiz yerine

Detaylı

Hidrolik Yapılarda (Kanallar, Kıyı Koruma Yapıları, Göletler) Erozyon Koruması

Hidrolik Yapılarda (Kanallar, Kıyı Koruma Yapıları, Göletler) Erozyon Koruması HİDROLİK YAPILAR»» Taşkın Kanalları Yeterli mesafenin olmadığı durumlarda hücre içleri beton veya kırmataş ile doldurularak Flexi HDS istinat duvarı uygulaması yapılabilir.»» Dere ve Akarsular»» Hendek

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ Cem DURMUŞ MERSİN BÖLGESİ KIYI KORUMA YAPILARININ İNCELENMESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI ADANA, 2007 ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ

Detaylı

ARSİN KIYISI DÜZENLENMESİ FİZİKSEL MODEL ÇALIŞMALARI

ARSİN KIYISI DÜZENLENMESİ FİZİKSEL MODEL ÇALIŞMALARI 6. Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu 1 ARSİN KIYISI DÜZENLENMESİ FİZİKSEL MODEL ÇALIŞMALARI Murat KANKAL Adem AKPINAR M. İhsan KÖMÜRCÜ Arş. Gör. İnş. Yük. Müh. Yrd. Doç. Dr. Karadeniz Teknik Üniversitesi

Detaylı

KIYI BÖLGESİ YÖNETİMİ VE TÜRKİYE ÖRNEĞİ

KIYI BÖLGESİ YÖNETİMİ VE TÜRKİYE ÖRNEĞİ KIYI BÖLGESİ YÖNETİMİ VE TÜRKİYE ÖRNEĞİ Yalçın YÜKSEL*, Adnan AKYARLI**, Esin ÇEVİK*, Ahmet Cevdet YALÇINER*** ve Işıkhan GÜLER**** * YTÜ İnş. Müh. Böl. İstanbul **Öztüre Holding ***ODTÜ. İnş. Müh. BöL.

Detaylı

Çolaklı Plajı Kıyı Boyu Tek Boyutlu Kum Taşınımı

Çolaklı Plajı Kıyı Boyu Tek Boyutlu Kum Taşınımı MAÜ FEBED ISSN Online: 1309-2243 http://dergipark.ulakbim.gov.tr/makufebed Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 7(1): 1-10 (2016) The Journal of Graduate School of Natural and

Detaylı

KIYI REHABİLİTASYONU VE YAPAY PLAJ UYGULAMALARI

KIYI REHABİLİTASYONU VE YAPAY PLAJ UYGULAMALARI KIYI REHABİLİTASYONU VE YAPAY PLAJ UYGULAMALARI DR. TUNÇ GÖKÇE Yönetici Ortak ARTI PROJE DANIŞMANLIK LTD. tgokce@artiproje.com.tr MERİH ÖZCAN Genel Müdür ARTI PROJE DANIŞMANLIK LTD. merih@artiproje.com.tr

Detaylı

Türkiye ve yakın çevresinde Denizcilik, Çevre ve Petrol / Gaz sektörüne hizmet vermek amacıyla 2007 yılında kurulmuştur.

Türkiye ve yakın çevresinde Denizcilik, Çevre ve Petrol / Gaz sektörüne hizmet vermek amacıyla 2007 yılında kurulmuştur. Türkiye ve yakın çevresinde Denizcilik, Çevre ve Petrol / Gaz sektörüne hizmet vermek amacıyla 2007 yılında kurulmuştur. "Deniz Çevresinin Petrol ve Diğer Zararlı Maddelerle Kirlenmesinde Acil Durumlarda

Detaylı

ENDÜSTRİYEL DALIŞLAR LİMAN DALIŞLARI DERİN DENİZ DEŞARJI SUALTI YAPILARI KIYI DÜZENLEMELERİ DENİZ İSKELELERİ GENEL DALGIÇLIK HİZMETLERİ

ENDÜSTRİYEL DALIŞLAR LİMAN DALIŞLARI DERİN DENİZ DEŞARJI SUALTI YAPILARI KIYI DÜZENLEMELERİ DENİZ İSKELELERİ GENEL DALGIÇLIK HİZMETLERİ ENDÜSTRİYEL DALIŞLAR LİMAN DALIŞLARI DERİN DENİZ DEŞARJI SUALTI YAPILARI KIYI DÜZENLEMELERİ DENİZ İSKELELERİ GENEL DALGIÇLIK HİZMETLERİ SUALTI KAYNAK KESİM İŞLERİ SUALTI EPOKSİ BOYA UYGULAMALARI BARAJ

Detaylı

Sayı : OB.00018 07.01.2016

Sayı : OB.00018 07.01.2016 Sayı : OB.00018 07.01.2016 Konu : Gemi Mühendisleri Odası Serbest Mühendislik, Müşavirlik Hizmetleri, Büro Tescil Ve Meslekî Denetim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik ve Mesleki

Detaylı

KARADENİZ SAHİL YOLU NUN KIYI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

KARADENİZ SAHİL YOLU NUN KIYI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ 6. Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu 9 KARADENİZ SAHİL YOLU NUN KIYI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Ömer YÜKSEK Prof. Dr. Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Trabzon, Türkiye yuksek@ktu.edu.tr

Detaylı

SU YAPILARI. 3.Hafta. Bağlama Yapıları. Bağlama nedir? Barajdan farkları Bağlamaların genel özellikleri ve türleri Bağlamaların projelendirilmesi

SU YAPILARI. 3.Hafta. Bağlama Yapıları. Bağlama nedir? Barajdan farkları Bağlamaların genel özellikleri ve türleri Bağlamaların projelendirilmesi SU YAPILARI 3.Hafta Bağlama Yapıları Bağlama nedir? Barajdan farkları Bağlamaların genel özellikleri ve türleri Bağlamaların projelendirilmesi Prof.Dr.N.Nur ÖZYURT nozyurt@hacettepe.edu.tr Derivasyon Derivasyon;

Detaylı

DENİZ YAPILARI TASARIMI Bahar yy

DENİZ YAPILARI TASARIMI Bahar yy DENİZ YAPILARI TASARIMI 2016-2017 Bahar yy Deniz Yapıları Ana Tasarım dersinin işleniş planı ve bazı tasarım parametreleri aşağıda verilmiştir. Kurallara uyulması ve verilen çalışmaların eksiksiz yerine

Detaylı

YAPAY BESLEME İLE KIYI DENGELENMESİ, ÖRNEK UYGULAMA: BİR KIYI AŞINIMI SORUNU, SİDE, TÜRKİYE

YAPAY BESLEME İLE KIYI DENGELENMESİ, ÖRNEK UYGULAMA: BİR KIYI AŞINIMI SORUNU, SİDE, TÜRKİYE YAPAY BESLEME İLE KIYI DENGELENMESİ, ÖRNEK UYGULAMA: BİR KIYI AŞINIMI SORUNU, SİDE, TÜRKİYE Mustafa Esen Cüneyt Baykal Işıkhan Güler İnşaat Yük. Mühendisi İnşaat Yük. Mühendisi Dr. İnşaat Mühendisi Yüksel

Detaylı

. TAŞIYICI SİSTEMLER Çerçeve Perde-çerçeve (boşluklu perde) Perde (boşluksuz perde) Tüp Iç içe tüp Kafes tüp Modüler tüp

. TAŞIYICI SİSTEMLER Çerçeve Perde-çerçeve (boşluklu perde) Perde (boşluksuz perde) Tüp Iç içe tüp Kafes tüp Modüler tüp 1 . TAŞIYICI SİSTEMLER Çerçeve Perde-çerçeve (boşluklu perde) Perde (boşluksuz perde) Tüp Iç içe tüp Kafes tüp Modüler tüp 2 Başlıca Taşıyıcı Yapı Elemanları Döşeme, kiriş, kolon, perde, temel 3 Çerçeve

Detaylı

MARİNALARDA BASEN İÇİ SU SİRKÜLASYONU NUN YAPAY VE CEBRİ YÖNTEMLER YARDIMIYLA SAĞLANMASINA YÖNELİK ÖRNEK UYGULAMALAR

MARİNALARDA BASEN İÇİ SU SİRKÜLASYONU NUN YAPAY VE CEBRİ YÖNTEMLER YARDIMIYLA SAĞLANMASINA YÖNELİK ÖRNEK UYGULAMALAR MARİNALARDA BASEN İÇİ SU SİRKÜLASYONU NUN YAPAY VE CEBRİ YÖNTEMLER YARDIMIYLA SAĞLANMASINA YÖNELİK ÖRNEK UYGULAMALAR Onur BORA Gemi İnş. Müh., Kıyı Müh., YL onurbora@cecmarine.com CEC Kıyı ve Çevre Ö.

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL ADI KREDİSİ* INS-5501 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8 0 9 INS-5601 TEZ HAZIRLIK ÇALIŞMASI Z 0 1 1 0 1 20 1 21 12 30 İKİNCİ YARIYIL ADI KREDİSİ* INS-5502 UZMANLIK

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI DOKTORA PROGRAMI

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI DOKTORA PROGRAMI DOKTORA PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL ADI INS-6501 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8 0 9 INS-6601 TEZ HAZIRLIK ÇALIŞMASI Z 0 1 1 0 1 20 1 21 12 30 İKİNCİ YARIYIL ADI INS-6502 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0

Detaylı

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ (Bölüm-3) KÖPRÜLER

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ (Bölüm-3) KÖPRÜLER İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ (Bölüm-3) KÖPRÜLER Yrd. Doç. Dr. Banu Yağcı Kaynaklar G. Kıymaz, İstanbul Kültür Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Ders Notları, 2009 http://web.sakarya.edu.tr/~cacur/ins/resim/kopruler.htm

Detaylı

Akarsu Geçişleri Akarsu Geçişleri

Akarsu Geçişleri Akarsu Geçişleri Akarsu Geçişleri Akarsu Geçişleri Akarsu Geçişleri Akarsu Geçişleri Akarsu Geçişleri Akarsu Geçişleri KÖPRÜLER Köprü yapımı ile; Akarsu tabanında oyulmalar Yatak değişmeleri Membada su kabarmaları meydana

Detaylı

ATAKÖY MEGA YAT LİMANI SÜREÇLERİ İLE İLGİLİ ÖZET BİLGİ

ATAKÖY MEGA YAT LİMANI SÜREÇLERİ İLE İLGİLİ ÖZET BİLGİ ATAKÖY MEGA YAT LİMANI SÜREÇLERİ İLE İLGİLİ ÖZET BİLGİ Resmi Süreç: 1) Ataköy Turizm Merkezi İmar Planı 02 Ekim 1986 2) Ataköy Turizm Merkezi nin Turizm Alanı ve Turizm Merkezi olarak tespiti. Bakanlar

Detaylı

DERİVASYON VE DİPSAVAK TASARIMI İnş. Y. Müh. MURAT IŞILDAK

DERİVASYON VE DİPSAVAK TASARIMI İnş. Y. Müh. MURAT IŞILDAK KONU: SUNUM YAPAN: DERİVASYON VE DİPSAVAK TASARIMI İnş. Y. Müh. MURAT IŞILDAK Sunum İçeriği o Derivasyon Tipleri ve Kullanıldıkları durumlar Açık kanallı derivasyon Kondüvi (Aç-kapa Tünel) Tünel o Alpaslan

Detaylı

PERFORE KIYI DUVARLARININ HİDROLİK PERFORMANSI

PERFORE KIYI DUVARLARININ HİDROLİK PERFORMANSI 6. Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu 407 PERFORE KIYI DUVARLARININ HİDROLİK PERFORMANSI Bahar ÖZÖĞÜT Didem YILMAZER Esin ÇEVİK Yalçın YÜKSEL Çevre Yük. Müh Araş. Gör. Dr. Prof. Dr. Prof. Dr. Çevre ve

Detaylı

Doğu Karadeniz Kıyılarında T Mahmuzlarının Kıyıya Etkileri. Effects of T Shaped Groins on Coasts in the Eastern Black Sea Region

Doğu Karadeniz Kıyılarında T Mahmuzlarının Kıyıya Etkileri. Effects of T Shaped Groins on Coasts in the Eastern Black Sea Region Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi Cilt **, Sayı *, **-**, 20** Süleyman Demirel University Journal of Natural and Applied Sciences Volume **, Issue *, **-**, 20** Doğu Karadeniz

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL KREDİSİ* INS-5501 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8 0 9 INS-5601 TEZ HAZIRLIK ÇALIŞMASI Z 0 1 1 0 1 20 1 21 12 30 İKİNCİ YARIYIL KREDİSİ* INS-5502 UZMANLIK

Detaylı

DOĞU KARADENİZ SAHİL YOLU KIYI KORUMA YAPILARININ EKONOMİK ANALİZİ

DOĞU KARADENİZ SAHİL YOLU KIYI KORUMA YAPILARININ EKONOMİK ANALİZİ DOĞU KARADENİZ SAHİL YOLU KIYI KORUMA YAPILARININ EKONOMİK ANALİZİ Prof. Dr. Ayşen Ergin, Doç. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner İnş. Yük. Müh. İnanç Taşkıran, İnş. Yük. Müh. Rıfat Dedeoğlu ODTÜ İnşaat Mühendisliği

Detaylı

SU YAPILARI. Derivasyon Derivasyon; su yapısı inşa edilecek akarsu yatağının çeşitli yöntemler ile inşaat süresince-geçici olarak değiştirilmesidir.

SU YAPILARI. Derivasyon Derivasyon; su yapısı inşa edilecek akarsu yatağının çeşitli yöntemler ile inşaat süresince-geçici olarak değiştirilmesidir. SU YAPILARI 3.Hafta Bağlama Yapıları Bağlama nedir? Barajdan farkları Bağlamaların genel özellikleri ve türleri Bağlamaların projelendirilmesi Doç.Dr.N.Nur ÖZYURT nozyurt@hacettepe.edu.tr Derivasyon Derivasyon;

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

Ders 1.2 Türkiyede Barajlar ve Deprem Tehlikesi

Ders 1.2 Türkiyede Barajlar ve Deprem Tehlikesi İNM 424112 Ders 1.2 Türkiyede Barajlar ve Deprem Tehlikesi Doç. Dr. Havvanur KILIÇ İnşaat Mühendisliği Bölümü Geoteknik Anabilim Dalı TARİHTE BARAJ YIKILMALARI VE YIKILMALARDAN ÖĞRENİLENLER TARİHTE BARAJ

Detaylı

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2018-2019 GÜZ YARIYILI Dr. Uğur DAĞDEVİREN 2 1 İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALLARI İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ Geoteknik

Detaylı

Türkiye ve yakın çevresinde Denizcilik, Çevre ve Petrol / Gaz sektörüne hizmet vermek amacıyla 2007 yılında kurulmuştur.

Türkiye ve yakın çevresinde Denizcilik, Çevre ve Petrol / Gaz sektörüne hizmet vermek amacıyla 2007 yılında kurulmuştur. Türkiye ve yakın çevresinde Denizcilik, Çevre ve Petrol / Gaz sektörüne hizmet vermek amacıyla 2007 yılında kurulmuştur. "Deniz Çevresinin Petrol ve Diğer Zararlı Maddelerle Kirlenmesinde Acil Durumlarda

Detaylı

BİNA VE BİNA TÜRÜ YAPILAR (KATEGORİ 1) İÇİN PARSEL BAZINDA DÜZENLENECEK ZEMİN VE TEMEL ETÜDÜ (GEOTEKNİK) VERİ VE DEĞERLENDİRME RAPORU FORMATI

BİNA VE BİNA TÜRÜ YAPILAR (KATEGORİ 1) İÇİN PARSEL BAZINDA DÜZENLENECEK ZEMİN VE TEMEL ETÜDÜ (GEOTEKNİK) VERİ VE DEĞERLENDİRME RAPORU FORMATI TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI Necatibey Cad. No:57 Kızılay Ankara Tel: (0.312) 294 30 00 - Faks: 294 30 88 www.imo.org.tr BİNA VE BİNA TÜRÜ YAPILAR (KATEGORİ 1) İÇİN PARSEL BAZINDA DÜZENLENECEK ZEMİN

Detaylı

DERİN KAZI İSTİNAT YAPILARI. İnş. Müh. Ramazan YILDIZ Genel. Müdür.

DERİN KAZI İSTİNAT YAPILARI. İnş. Müh. Ramazan YILDIZ Genel. Müdür. DERİN KAZI İSTİNAT YAPILARI İnş. Müh. Ramazan YILDIZ Genel. Müdür. İSTİNAT YAPISINA NEDEN GEREK VAR? Şehir Merkezilerinde, Göçler, şehirleşme, Kentin daha değerli olması, Nüfus yoğunluğu ile yerin üstündeki

Detaylı

ÖĞRETİM ÜYELERİ Yrd. Doç. Dr. Mürüde Çelikağ Yrd. Doç. Dr. Giray Özay Yrd. Doç. Dr. Serhan Şensoy Yrd. Doç. Dr. Masoud Negin Yarı zamanlı Prof. Dr.

ÖĞRETİM ÜYELERİ Yrd. Doç. Dr. Mürüde Çelikağ Yrd. Doç. Dr. Giray Özay Yrd. Doç. Dr. Serhan Şensoy Yrd. Doç. Dr. Masoud Negin Yarı zamanlı Prof. Dr. YAPI MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRETİM ÜYELERİ Yrd. Doç. Dr. Mürüde Çelikağ Yrd. Doç. Dr. Giray Özay Yrd. Doç. Dr. Serhan Şensoy Yrd. Doç. Dr. Masoud Negin Yarı zamanlı Prof. Dr. Ayşe Daloğlu Prof. Dr. Semih Küçükarslan

Detaylı

Firmamız mühendislik hizmet sektöründe kurulduğu 1998 yılından bugüne 16 yılı aşkın sürede faaliyette bulunmaktadır.

Firmamız mühendislik hizmet sektöründe kurulduğu 1998 yılından bugüne 16 yılı aşkın sürede faaliyette bulunmaktadır. Firmamız mühendislik hizmet sektöründe kurulduğu 1998 yılından bugüne 16 yılı aşkın sürede faaliyette bulunmaktadır. Tüm altyapı çalışmalarının ilk adımı olan harita mühendislik hizmetlerinin ülke kalkınmasındaki

Detaylı

DENİZ YAPILARI TASARIMI Bahar yy

DENİZ YAPILARI TASARIMI Bahar yy DENİZ YAPILARI TASARIMI 2017-2018 Bahar yy Deniz Yapıları Ana Tasarım dersinin işleniş planı ve bazı tasarım parametreleri aşağıda verilmiştir. Kurallara uyulması ve verilen çalışmaların eksiksiz yerine

Detaylı

ÇELİK PREFABRİK YAPILAR

ÇELİK PREFABRİK YAPILAR ÇELİK PREFABRİK YAPILAR 3. Bölüm Duvarlar. 4. Bölüm Kafes Kirişler. Duvarlar Çelik çerçeveli yapılarda kullanılan duvarlar da taşıyıcı yapı elemanları gibi çoğunlukla prefabriktir. Bu özellik üretimin

Detaylı

YAPILARI ETKİLEYEN UNSURLAR. Doğal unsurlar (afetler) (Deprem, fırtına, sel, toprak kayması, volkanik hareketlilik, sediment taşınımı vs)

YAPILARI ETKİLEYEN UNSURLAR. Doğal unsurlar (afetler) (Deprem, fırtına, sel, toprak kayması, volkanik hareketlilik, sediment taşınımı vs) 2..27 YAPILARI ETKİLEYEN UNSURLAR Doğal unsurlar (afetler) (Deprem, fırtına, sel, toprak kayması, volkanik hareketlilik, sediment taşınımı vs) Hatalı kullanım (Kötü işletim, aşırı yükleme, kaza, gemi çarpması

Detaylı

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2017-2018 GÜZ YARIYILI Yrd. Doç. Dr. Uğur DAĞDEVİREN İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALLARI İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ

Detaylı

Sebigas: Kaynaklarınızı enerjiye çeviriyor

Sebigas: Kaynaklarınızı enerjiye çeviriyor Sebigas: Kaynaklarınızı enerjiye çeviriyor Sebigas ve Maccaferri Endüstriyel Grubu Maccaferri Endüstriyel Grubu yüzyılı aşkın bir süredir aktif olup enerji alanı dahil birçok farklı endüstriyel sektörde

Detaylı

KARABURUN BALIKÇI BARINAĞI NDA KUMLANMA ve KIYI ÇİZGİSİ DEĞİŞİMİ

KARABURUN BALIKÇI BARINAĞI NDA KUMLANMA ve KIYI ÇİZGİSİ DEĞİŞİMİ KARABURUN BALIKÇI BARINAĞI NDA KUMLANMA ve KIYI ÇİZGİSİ DEĞİŞİMİ H. Anıl ARI Yalçın YÜKSEL Esin ÇEVİK Araş. Gör. Prof. Dr. Doç. Dr. YTÜ YTÜ YTÜ İstanbul, Türkiye İstanbul, Türkiye İstanbul, Türkiye Işıkhan

Detaylı

AKARSU KÖPRÜLERİNDE HİDROLİK SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

AKARSU KÖPRÜLERİNDE HİDROLİK SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ AKARSU KÖPRÜLERİNDE HİDROLİK SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Büyük taşkınlar, akarsular üzerindeki karayolu köprülerinde, zaman zaman trafiğin aksamasına, kapanmasına can ve mal kaybına neden olan göçme ve

Detaylı

EKOEDGE. Plastik Sınırlama Sistemleri. www.ekoplas.com.tr

EKOEDGE. Plastik Sınırlama Sistemleri. www.ekoplas.com.tr EKOEDGE Plastik Sınırlama Sistemleri www.ekoplas.com.tr 01 hakkımızda... // Bu gereksinimleri ve gelişmeleri yakından takip ederek 2012 yılında faaliyetlerine başlayan Ekoplas, ülkemizde mimari ve peyzaj

Detaylı

3.KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI. 05.05.2015 Dr.Salim ASLANLAR 1

3.KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI. 05.05.2015 Dr.Salim ASLANLAR 1 3.KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI 05.05.2015 Dr.Salim ASLANLAR 1 KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI Kabartılı direnç kaynağı, seri imalat için ekonomik bir birleştirme yöntemidir. Uygulamadan yararlanılarak, çoğunlukla

Detaylı

Herhangi bir yerin ya da ülkenin turist çekebilme potansiyelinin bağlı olduğu unsurlar

Herhangi bir yerin ya da ülkenin turist çekebilme potansiyelinin bağlı olduğu unsurlar TURİZMDE ARZ Herhangi bir yerin ya da ülkenin turist çekebilme potansiyelinin bağlı olduğu unsurlar Bir yerin turist çekebilme potansiyelinin bağlı olduğu unsurlar Çekicilikler (Attractions) Erişim (Accessibility)

Detaylı

YAPI MALZEMESİ Anabilim Dalı

YAPI MALZEMESİ Anabilim Dalı T.C. ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK FAKÜLTESİ İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ Anabilim Dalı Dr. Türkay KOTAN ERZURUM 2016 İÇERİK 1. Malzemenin Önemi 2. Malzeme Özelliklerinin

Detaylı

SU ALTI BORU HATLARI TASARIM ve STABİLİTE

SU ALTI BORU HATLARI TASARIM ve STABİLİTE 1/76 SU ALTI BORU HATLARI TASARIM ve STABİLİTE Dr. Mustafa DOĞAN Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Hidrolik Anabilim Dalı İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi 22 Mayıs 2014 2/76 SUNUM

Detaylı

Dolgu ve Yarmalarda Sondaj Çalışması ve Değerlendirmesi. HAZIRLAYAN Özgür SATICI Mad. Yük. Jeo. Müh. (MBA)

Dolgu ve Yarmalarda Sondaj Çalışması ve Değerlendirmesi. HAZIRLAYAN Özgür SATICI Mad. Yük. Jeo. Müh. (MBA) Dolgu ve Yarmalarda Sondaj Çalışması ve Değerlendirmesi HAZIRLAYAN Özgür SATICI Mad. Yük. Jeo. Müh. (MBA) İçerik Yarmalarda sondaj Dolgularda sondaj Derinlikler Yer seçimi Alınması gerekli numuneler Analiz

Detaylı

www.eng.harran.edu.tr/insaat/

www.eng.harran.edu.tr/insaat/ Misyon Yönetim Eğitim Başlıca Araştırma ve İnceleme Konuları Bilimsel Çalışmalar Bölüm Faaliyetleri İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Misyon Araştırma sistematiğine sahip Araştırmalarını dışlaştırabilen ve savunabilen

Detaylı

Üst yapı yüklerinin bir bölümü ya da tümünü zemin yüzünden daha derinlerdeki tabakalara aktaran

Üst yapı yüklerinin bir bölümü ya da tümünü zemin yüzünden daha derinlerdeki tabakalara aktaran Üst yapı yüklerinin bir bölümü ya da tümünü zemin yüzünden daha derinlerdeki tabakalara aktaran temel derinliği/temel genişliği oranı genellikle 4'den büyük olan temel sistemleri derin temeller olarak

Detaylı

3

3 2 3 Ürün ve Hizmetlerimiz Alüminyum pencereler Alüminyum kapılar Alüminyum sürme doğramalar Alüminyum giydirme cepheler Alüminyum çatı ışıklıkları Alüminyum güneş kırıcılar Alüminyum kış bahçeleri Alüminyum

Detaylı

Ders-1 Kıyı Mühendisliğinde Analiz ve Tasarım Esasları

Ders-1 Kıyı Mühendisliğinde Analiz ve Tasarım Esasları İTÜ Kıyı Bilimleri ve Mühendisliği KBM 602 Kıyı Mühendisliğinde Özel Konular Ders-1 Kıyı Mühendisliğinde Analiz ve Tasarım V.Ş. Özgür Kırca (kircave@itu.edu.tr) KBM 602 Kıyı Mühendisliğinde Özel Konular

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1 TERFİ MERKEZİ PROJE YAPIM TEKNİK ŞARTNAMESİ... 2. 1.1 Genel... 2

İÇİNDEKİLER 1 TERFİ MERKEZİ PROJE YAPIM TEKNİK ŞARTNAMESİ... 2. 1.1 Genel... 2 İÇİNDEKİLER 1 TERFİ MERKEZİ PROJE YAPIM TEKNİK ŞARTNAMESİ... 2 1.1 Genel... 2 1.2 Pompa İstasyonları Ön Raporlarının Hazırlanmasında Yapılacak Çalışmalar... 2 1.2.1 Jeoteknik Etütler... 2 1.2.2 Harita

Detaylı

Başlıca uygulama alanları şu şekilde özetlenebilir:

Başlıca uygulama alanları şu şekilde özetlenebilir: Laminate kaplama (Laminat Vener-dental veneer) nedir? (Laminey, Lamine ya da lamina olarak da bilinir.=yaprak Porselen) Görünüşünüzü olumsuz yönde etkileyen bir çok diş bozukluklarında mükemmel bir kozmetik

Detaylı

BASAMAK TİP KIYI KORUMA YAPILARINDA DENGE DURUMLARI

BASAMAK TİP KIYI KORUMA YAPILARINDA DENGE DURUMLARI BASAMAK TİP KIYI KORUMA YAPILARINDA DENGE DURUMLARI Ayşen ERGİN *, Ahmet Cevdet YALÇINER *,Gökçe FIŞKIN ARIKAN * ve Başar ÖZLER ** * ODTÜ, İnşaat Müh., Böl., Deniz Mühendisliği Araştırma Merkezi, Ankara

Detaylı

SULAMA YAPILARI SULAMA YAPILARI. 1) Su Depolama Yapıları Kestel Barajı- İzmir Sulama amaçlı, toprak dolgu

SULAMA YAPILARI SULAMA YAPILARI. 1) Su Depolama Yapıları Kestel Barajı- İzmir Sulama amaçlı, toprak dolgu SULAMA YAPILARI Prof. Dr. Halit APAYDIN Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Bir su kaynağından yararlanma talebinin karşılanması için dört ana unsurun saptanması gerekir: Miktar: talep edilen su miktarı

Detaylı

Misyon Yönetim Eğitim Başlıca Araştırma ve İnceleme Konuları Bilimsel Çalışmalar Bölüm Faaliyetleri Araştırma sistematiğine sahip Araştırmalarını dışlaştırabilen ve savunabilen Deneysel ve teorik modelleme

Detaylı

BÖLÜM 6. ASFALT BETONU KAPLAMALARDA MEYDANA GELEN BOZULMALAR, NEDENLERİ VE İYİLEŞTİRİLMELERİ 6.1. Giriş Her çeşit kaplamada; -trafik etkisi -iklim

BÖLÜM 6. ASFALT BETONU KAPLAMALARDA MEYDANA GELEN BOZULMALAR, NEDENLERİ VE İYİLEŞTİRİLMELERİ 6.1. Giriş Her çeşit kaplamada; -trafik etkisi -iklim BÖLÜM 6. ASFALT BETONU KAPLAMALARDA MEYDANA GELEN BOZULMALAR, NEDENLERİ VE İYİLEŞTİRİLMELERİ 6.1. Giriş Her çeşit kaplamada; -trafik etkisi -iklim şartları - don etkisi - yol inşaatının uygun olmayan mevsimde

Detaylı

.: ĠNġAAT MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ :. Yapıların Güçlendirme Prensipleri

.: ĠNġAAT MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ :. Yapıların Güçlendirme Prensipleri .: ĠNġAAT MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ :. Prof. Dr. Tuncer ÇELİK, Doç. Dr. Namık Kemal ÖZTORUN, Araş. Gör. Barış YILDIZLAR danışmanlığında Yapıların Güçlendirme Prensipleri Gebrail BEKDAŞ, Elif ŞENER, Haldun ÖZCAN,

Detaylı

DENİZ YAPILARI TASARIMI Güz yy

DENİZ YAPILARI TASARIMI Güz yy DENİZ YAPILARI TASARIMI 1-1 Güz yy Deniz Yapıları Ana Tasarım dersinin işleniş planı ve bazı tasarım parametreleri aşağıda verilmiştir. Kurallara uyulması ve verilen çalışmaların eksiksiz yerine getirilmesi

Detaylı

Entegre Su Havzaları Yönetimi

Entegre Su Havzaları Yönetimi 2018 Entegre Su Havzaları Yönetimi RAPOR NO: 13 Yazan 1 Hydropolitics Academy 19.5.2018 H. Yaşar Kutoğlu Meteoroloji Y. Müh. Mühendislik Hidrolojisi M.Sc., DIC SPD Hidropolitik Akademi Merkezi Bu yayının

Detaylı

Bahar. Su Yapıları II Dolusavaklar. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi n aat Mühendisli i Bölümü 1

Bahar. Su Yapıları II Dolusavaklar. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi n aat Mühendisli i Bölümü 1 Su Yapıları II Dolusavaklar Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yozgat Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi n aat Mühendisli i

Detaylı

RÜZGAR ENERJİSİ. Cihan DÜNDAR. Tel: Faks :

RÜZGAR ENERJİSİ. Cihan DÜNDAR. Tel: Faks : RÜZGAR ENERJİSİ Cihan DÜNDAR Tel: 312 302 26 88 Faks : 312 361 20 40 e-mail :cdundar@meteor.gov.tr Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü A r a ş t ı r m a Ş u b e M ü d ü r l ü ğ ü Enerji Kullanımının

Detaylı

Çelik Yapılar - INS /2016

Çelik Yapılar - INS /2016 Çelik Yapılar - INS4033 2015/2016 DERS III Yapısal Analiz Kusurlar Lineer Olmayan Malzeme Davranışı Malzeme Koşulları ve Emniyet Gerilmeleri Arttırılmış Deprem Etkileri Fatih SÖYLEMEZ Yük. İnş. Müh. İçerik

Detaylı

Pazartesi :00 MÜHENDİSLER İÇİN JEOLOJİ G Salı Çarşamba. ZEMİNLERİN YAPISI ve DAVRANIŞI

Pazartesi :00 MÜHENDİSLER İÇİN JEOLOJİ G Salı Çarşamba. ZEMİNLERİN YAPISI ve DAVRANIŞI FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ 2016-2017 ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI LİSANSÜSTÜ FİNAL SINAV PROGRAMI PROGRAMI: GEOTEKNİK MÜHENDİSLİK SİSMOLOJİSİ ve 14:00 DEPREMLER MÜHENDİSLER İÇİN JEOLOJİ 14:00

Detaylı

RİZE- ALİPAŞA MEVKİİ YAPAY PLAJ ÖNERİSİ

RİZE- ALİPAŞA MEVKİİ YAPAY PLAJ ÖNERİSİ RİZE- ALİPAŞA MEVKİİ YAPAY PLAJ ÖNERİSİ Servet KARASU Doç.Dr. Recep Tayyip Erdoğan Üni İnşaat Müh. Bl. Rize 0 533 642 7925 skarasu@erdogan.edu.tr Murat İ. KÖMÜRCÜ Doç.Dr. KTÜ İnşaat Müh. Böl. Trabzon Ergun

Detaylı

KARAYOLU SINIFLANDIRMASI

KARAYOLU SINIFLANDIRMASI GEOMETRİK STANDARTLARIN SEÇİMİ PROJE TRAFİĞİ ve TRAFİK TAHMİNİ KARAYOLU SINIFLANDIRMASI 2 3 Karayollarını farklı parametrelere göre sınıflandırabiliriz: Yolun geçtiği bölgenin özelliğine göre: Kırsal yollar

Detaylı

KIYI MÜHENDİSLİĞİ TMH. Ayşen ERGİN (*) 60 TMH - TÜRKÝYE MÜHENDÝSLÝK HABERLERÝ SAYI 420-421-422 / 2002/4-5-6

KIYI MÜHENDİSLİĞİ TMH. Ayşen ERGİN (*) 60 TMH - TÜRKÝYE MÜHENDÝSLÝK HABERLERÝ SAYI 420-421-422 / 2002/4-5-6 KIYI MÜHENDİSLİĞİ Ayşen ERGİN (*)...Bizler için anlaşılması çok zor olan oluşumları, doğanın büyük bir kolaylık ve rahatlıkla yapması, inanılmaz ve şaşırtıcı... GALILEO, Dünya Sistemine İlişkin Diyaloglar,

Detaylı

1. Temel zemini olarak. 2. İnşaat malzemesi olarak. Zeminlerin İnşaat Mühendisliğinde Kullanımı

1. Temel zemini olarak. 2. İnşaat malzemesi olarak. Zeminlerin İnşaat Mühendisliğinde Kullanımı Zeminlerin İnşaat Mühendisliğinde Kullanımı 1. Temel zemini olarak Üst yapıdan aktarılan yükleri güvenle taşıması Deformasyonların belirli sınır değerleri aşmaması 2. İnşaat malzemesi olarak 39 Temellerin

Detaylı

yapıda uzman eller www.hilaryapi.com

yapıda uzman eller www.hilaryapi.com MÜTEAHHİTLİK HİZMETLERİ PREFABRİK YAPILAR PEYZAJ VE ÇEVRE DÜZENLEME CEPHE KAPLAMA ZEMİN DÖŞEME VE YER KAPLAMA ÇATI KAPLAMA İZOLASYON VE YALITIM DEKORASYON İŞLERİ EMLAK MÜŞAVİRLĞİ 0312 5661166 0544 Turgut

Detaylı

EN PRESTİJLİ PROJELERDE AKUZMAN ÇİZGİSİ...

EN PRESTİJLİ PROJELERDE AKUZMAN ÇİZGİSİ... EN PRESTİJLİ PROJELERDE AKUZMAN ÇİZGİSİ... Akuzman Havuz, yüzme havuzu ve SPA uygulamaları alanında; proje tasarımı ve uygulaması, bakım sonrası hizmeti ve satış organizasyonu ile sektöründe 25 yıla yakın

Detaylı

Dr. Müge ŞANAL. Ziraat Mühendisi Antalya

Dr. Müge ŞANAL. Ziraat Mühendisi Antalya Dr. Müge ŞANAL Ziraat Mühendisi 06.04.2017 Antalya 1 Ülkemiz binlerce yıllık kültürel birikimi ve doğal güzellikleri ile dünyanın önemli kültür ve turizm merkezleri arasında yer almaktadır. 2 Kültür ve

Detaylı

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ MİM 241 YAPI BİLGİSİ II Prof.Dr. Nilay COŞGUN Arş.Gör.Dr. Seher GÜZELÇOBAN MAYUK Arş.Gör. Nurşah SETER Arş.Gör. Fazilet TUĞRUL Arş.Gör. Selin

Detaylı

Akarsu Düzenlemesi. Akarsu Düzenlemesi. Akarsu Düzenlemesi Akarsu Düzenlemesi. Bir akarsudan Yararlanmak Korunmak Korumak

Akarsu Düzenlemesi. Akarsu Düzenlemesi. Akarsu Düzenlemesi Akarsu Düzenlemesi. Bir akarsudan Yararlanmak Korunmak Korumak Bir akarsudan Yararlanmak Korunmak Korumak amacı ile yapılan çalışmaların tümü akarsu yatağı düzenlemesi veya akarsu düzenlemesi olarak tanımlanır. Akarsu düzenlemesi ile Taşkın zararlarının önlenmesi

Detaylı

M. Kemal AKMAN YÜKSEL Proje Uluslararası A.Ş.

M. Kemal AKMAN YÜKSEL Proje Uluslararası A.Ş. M. Kemal AKMAN YÜKSEL Proje Uluslararası A.Ş. TÜNELLERDE PLANLAMA, ARAŞTIRMA MÜHENSİDLİK HİZMETLERİ VE TASARIM Mustafa Kemal AKMAN Jeoloji Yüksek Mühendisi Yüksel Proje Uluslararası A.Ş. Jeolojik Hizmetler

Detaylı

İSTİNAT YAPILARI TASARIMI. İstinat Yapıları-Giriş

İSTİNAT YAPILARI TASARIMI. İstinat Yapıları-Giriş İNM 0424122 İSTİNAT YAPILARI TASARIMI İstinat Yapıları-Giriş Doç. Dr. Mehmet BERİLGEN İnşaat Mühendisliği Bölümü Geoteknik Anabilim Dalı İstinat (Dayanma) Yapıları Geoteknik mühendisliğinde yanal zemin

Detaylı

Dalga Enerjisi. Prof. Dr. Bihrat Önöz

Dalga Enerjisi. Prof. Dr. Bihrat Önöz Dalga Enerjisi Prof. Dr. Bihrat Önöz Temiz Enerji Günleri 6-7 Mart 2013 Rüzgar Akışkan içerisindeki kütle hareketleri Deniz tabanı hareketleri Güneş ve ayın çekim kuvvetleri İnsan faaliyetleri Farklı özgül

Detaylı

DERS TİPİ (Zorunlu / Seçmeli) SEVİYE TEZLİ / TEZSİZ / Doktora) PROGRAM ADI. Sıra No ÖN KOŞUL (VARSA) DERS (D+U) ANABİLİM DALI. İnşaat Mühendisliği

DERS TİPİ (Zorunlu / Seçmeli) SEVİYE TEZLİ / TEZSİZ / Doktora) PROGRAM ADI. Sıra No ÖN KOŞUL (VARSA) DERS (D+U) ANABİLİM DALI. İnşaat Mühendisliği Sıra No ANABİLİM DALI PROGRAM ADI SEVİYE TEZLİ / (Yüksek Lisans DERS KODU TEZSİZ / Doktora) DERS ADI DERS TİPİ (Zorunlu / Seçmeli) DERS (D+U) ÖN KOŞUL (VARSA) 1 Hidrolik Tezli Yüksek Lisans INS5208 İleri

Detaylı

Kirişsiz Döşemelerin Uygulamada Tasarım ve Detaylandırılması

Kirişsiz Döşemelerin Uygulamada Tasarım ve Detaylandırılması Kirişsiz Döşemelerin Uygulamada Tasarım ve Detaylandırılması İnş. Y. Müh. Sinem KOLGU Dr. Müh. Kerem PEKER kolgu@erdemli.com / peker@erdemli.com www.erdemli.com İMO İzmir Şubesi Tasarım Mühendislerine

Detaylı

EK-2 BERGAMA OVACIK ALTIN İŞLETMESİ TÜBİTAK RAPORU ELEŞTİRİSİ NE İLİŞKİN GÖRÜŞLER

EK-2 BERGAMA OVACIK ALTIN İŞLETMESİ TÜBİTAK RAPORU ELEŞTİRİSİ NE İLİŞKİN GÖRÜŞLER EK- BERGAMA OVACIK ALTIN İŞLETMESİ TÜBİTAK RAPORU ELEŞTİRİSİ NE İLİŞKİN GÖRÜŞLER Rüştü GÜNER (İnş. Y. Müh.) TEMELSU Uluslararası Mühendislik Hizmetleri A.Ş. ) Varsayılan Zemin Parametreleri Ovacık Atık

Detaylı

FORE KAZIĞIN AVANTAJLARI

FORE KAZIĞIN AVANTAJLARI FORE KAZIK En basit tanımlamayla, fore kazık imalatı için önce zeminde bir delik açılır. Bu deliğe demir donatı yerleştirilir. Delik betonlanarak kazık oluşturulur. FORE KAZIĞIN AVANTAJLARI 1) Temel kazısı

Detaylı

Taşıyıcı Sistem İlkeleri

Taşıyıcı Sistem İlkeleri İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu BETONARME YAPILAR MIM 232 Taşıyıcı Sistem İlkeleri 2015 Bir yapı taşıyıcı sisteminin işlevi, kendisine uygulanan yükleri

Detaylı

500+ Proje. Bulundukları sektörde öncü olan firmaları bünyemize katmaya devam ediyoruz. AMACIMIZ AYDINLATLAK MECİDİYEKÖY MEYDAN TÜNELİ

500+ Proje. Bulundukları sektörde öncü olan firmaları bünyemize katmaya devam ediyoruz. AMACIMIZ AYDINLATLAK MECİDİYEKÖY MEYDAN TÜNELİ 500+ Proje Bulundukları sektörde öncü olan firmaları bünyemize katmaya devam ediyoruz. AMACIMIZ AYDINLATLAK Güçlü teknik kadromuz ve alt yapımız ile güç santralleri, enerji iletim hatları, orta gerilim

Detaylı

KIYI EROZYONUNA KARŞI YARI GEÇİRGEN KAZIKLI MAHMUZ TASARIMI: ST. FRANCIS KÖRFEZİ, GÜNEY AFRİKA ÖRNEĞİ

KIYI EROZYONUNA KARŞI YARI GEÇİRGEN KAZIKLI MAHMUZ TASARIMI: ST. FRANCIS KÖRFEZİ, GÜNEY AFRİKA ÖRNEĞİ KIYI EROZYONUNA KARŞI YARI GEÇİRGEN KAZIKLI MAHMUZ TASARIMI: ST. FRANCIS KÖRFEZİ, GÜNEY AFRİKA ÖRNEĞİ Arzu G. SAMANCI Araştırma Görevlisi Boğaziçi Üniversitesi İstanbul, Türkiye Emre N. OTAY Yardımcı Doçent

Detaylı

YAPIM PROJELERİNİN PLANLANMASI ve PROGRAMLANMASI DERSİ

YAPIM PROJELERİNİN PLANLANMASI ve PROGRAMLANMASI DERSİ İ.T.Ü. FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PROJE VE YAPIM YÖNETİMİ PROGRAMI YAPIM PROJELERİNİN PLANLANMASI ve PROGRAMLANMASI Örnek Senaryo Prof.Dr. Alaattin KANOĞLU BAHAR YARIYILI SENARYO KONU ABC Esnaf ve Sanatkarlar

Detaylı

Hibrit ve Çelik Kablolu Köprülerin Dinamik Davranışlarının Karşılaştırılması

Hibrit ve Çelik Kablolu Köprülerin Dinamik Davranışlarının Karşılaştırılması 1 Hibrit ve Çelik Kablolu Köprülerin Dinamik Davranışlarının Karşılaştırılması Arş. Gör. Murat Günaydın 1 Doç. Dr. Süleyman Adanur 2 Doç. Dr. Ahmet Can Altunışık 2 Doç. Dr. Mehmet Akköse 2 1-Gümüşhane

Detaylı

İzmit Körfez Geçişi Asma Köprü Projesi Keson ve Ankraj Yapıları. Oyak Beton Mart/2014

İzmit Körfez Geçişi Asma Köprü Projesi Keson ve Ankraj Yapıları. Oyak Beton Mart/2014 İzmit Körfez Geçişi Asma Köprü Projesi Keson ve Ankraj Yapıları Oyak Beton Mart/2014 İçerik Genel Bakış Beton Özellikleri Keson İnşaatı o Kuru Havuz o Yaş Havuz-Deniz Dökümleri o Kesonların Batırılması

Detaylı

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI Yrd. Doç. Dr. Uğur DAĞDEVİREN 2 3 Genel anlamda temel mühendisliği, yapısal yükleri zemine izin verilebilir

Detaylı

Yapıblok İle Akustik Duvar Uygulamaları: Digiturk & TV8

Yapıblok İle Akustik Duvar Uygulamaları: Digiturk & TV8 Yapıblok İle Akustik Duvar Uygulamaları: Digiturk & TV8 Ümit ÖZKAN 1, Ayşe DEMİRTAŞ 2 Giriş: Yapıblok, Yapı Merkezi Prefabrikasyon A.Ş. tarafından 1996 yılından beri endüstriyel üretim yöntemleri ile üretilen

Detaylı

Antalya Konyaaltı Sahilinde Kıyı Erozyonu Tehlikesi

Antalya Konyaaltı Sahilinde Kıyı Erozyonu Tehlikesi MAKÜ FEBED ISSN Online: 1309-2243 http://dergipark.ulakbim.gov.tr/makufebed Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 7(Ek Sayı 1): 223-231 (2016) The Journal of Graduate School of

Detaylı

BİNA VE BİNA TÜRÜ YAPILAR (KATEGORİ 2 ve 3) İÇİN PARSEL BAZINDA DÜZENLENECEK ZEMİN VE TEMEL ETÜDÜ (GEOTEKNİK) DEĞERLENDİRME RAPORU FORMATI

BİNA VE BİNA TÜRÜ YAPILAR (KATEGORİ 2 ve 3) İÇİN PARSEL BAZINDA DÜZENLENECEK ZEMİN VE TEMEL ETÜDÜ (GEOTEKNİK) DEĞERLENDİRME RAPORU FORMATI TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI Necatibey Cad. No:57 Kızılay / Ankara Tel: (0 312) 294 30 00 - Faks: (0 312) 294 30 88 www.imo.org.tr imo@imo.org.tr BİNA VE BİNA TÜRÜ YAPILAR (KATEGORİ 2 ve 3) İÇİN PARSEL

Detaylı

Güneş Enerjisi nde Lider

Güneş Enerjisi nde Lider Güneş Enerjisi nde Lider GO Enerji, 2003 yılından itibaren, Güneş enerjisinden elektrik üretimi teknolojilerinde uzmanlaşmış ekibiyle faaliyet göstermektedir. Kendi markaları ile ABD den Avustralya ya

Detaylı

KİLİTTAŞI MÜŞAVİRLİK İNŞAAT TİC. LTD. ŞTİ. Firma Tanıtım Dosyası Şubat 2011 Ankara

KİLİTTAŞI MÜŞAVİRLİK İNŞAAT TİC. LTD. ŞTİ. Firma Tanıtım Dosyası Şubat 2011 Ankara KİLİTTAŞI MÜHENDİSLİK MÜŞAVİRLİK İNŞAAT TİC. LTD. ŞTİ. Firma Tanıtım Dosyası Şubat 2011 Ankara Hakkımızda İnşaat mühendisliği alanında projelendirme faaliyetinde bulunan Kilittaşı Mühendislik 2008 yılında

Detaylı

DERS BİLGİLERİ HİDROLOJİ VE SU YAPILARI CE CE 252 Fluid Mechanics and Hydraulics. Yrd. Doç. Dr. M. Adil Akgül

DERS BİLGİLERİ HİDROLOJİ VE SU YAPILARI CE CE 252 Fluid Mechanics and Hydraulics. Yrd. Doç. Dr. M. Adil Akgül DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyıl D+U+L Saat Kredi AKTS HİDROLOJİ VE SU YAPILARI CE 353 5 2+2+0 3 6 Ön Koşul Dersleri CE 252 Fluid Mechanics and Hydraulics Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Dersin

Detaylı