BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER"

Transkript

1 BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı

2 Bitki Tasarım Süreci ve İlkeleri

3 Peyzajda kullanılan diğer fiziksel elemanlar gibi, bitki materyaliyle tasarım yapmanın belirli adımları, teknikleri ve ilkeleri vardır. Daha önce birkaç kez dile getirildiği gibi, bitki materyallerini tasarım sürecinin sonlarına doğru, diğer tüm fiziksel elemanların işlevi, konumu ve formuyla ilgili ana kararlar alındıktan sonra süs olsun diye incelemek ve kullanmak yanlıştır. Bu ilkeler, bitki materyallerinin peyzajda tasarımcının ihtiyaçlarına ulaşmasında ve çevresel sorunları çözmesinde arazi şekilleri, binalar, kaldırım ve su gibi diğer fiziksel elemanlarla eşit derecede önemli olduğu düşüncesine dayanır. Bunu akıldan çıkarmadan, tasarım sürecinde bitki materyallerini olabildiğince erken hesaba katmak, onların hem işlev hem de görsel olarak duruma uyduklarından emin olmak için önemlidir.

4 Bitki materyalleriyle tasarım yaparken peyzaj mimarı genel olarak tasarım süreci denen bir takım karar alma aşamalarından geçer. Bu aşamalar genelden özele doğru ilerler. Bitki materyallerinin işlevsel kullanımı, düzenlenmesi, yerleştirilmesi ve seçimi tüm bu sürecin ayrılmaz bir parçasıdır. Bu sürecin ilk evreleri sorun ve olanakları tespit etmek için yapılan alan incelenmesinin yanı sıra alanın ihtiyaçlarını gözden geçirmeyi içerir. Bu sayede peyzaj mimarı tasarımda hangi eleman ve işlevlerin olması gerektiğini, çözülmesi gerek sorunları ve tasarımın yaratması beklenen duygu ve havayı belirleyebilir.

5 Daha sonra peyzaj mimarı genellikle soyut biçimde tasarımın elemanlarıyla işlevlerini gösteren bir işlevsel diyagram hazırlar. Mekan (dış odalar), duvarlar, perdeler, görünümler ve dolaşım gibi kabaca çizilmiş balonlar ve diğer diyagram simgeleri kullanılır. Tasarımda uygun yerlerde perdeleme, gölgeleme, uzamsal tanım ve odak noktaları gibi işlevler için bitki kullanımı belirlenir. Bu evrede ayrıca çoklu bitki ekimi için genel konumlar incelenir. Ancak bu evrede tam olarak ne tür bitki (akçaağaç ya da kartopu ağacı gibi) kullanılacağı ya da tek tek bitkilerin düzeni ve yerleşimi düşünülmez. Tasarımcı yalnızca bitki materyallerinin yerleştirileceği alanların konumu ve göreceli büyüklüğüyle ilgilenir, bu alanlardaki düzenlemeyle değil. Bu noktada belirli formlar, materyaller ya da inşaat ayrıntıları önemsizdir.

6 Birçok durumda, değerlendirme yapmak ve en iyi çözümü seçmek için birkaç farklı alternatif işlevsel form geliştirilir. Fonksiyon diyagramı örnekleri Şekilde gösterilmiştir.

7

8 Kararlar ve öncelikler fonksiyonel diyagrama göre ayarlandıkça ve grafik diyagramı kendini rafine ettikçe daha fazla detay eklenebilir. Bazen bu ayrıntılı plan, konsept planı gibi ele alınır. Şekil konsept planına örnektirler.

9

10 Sürecin bu aşamasında, dikim alanlarının içindeki fikirsel mizanpaja dikkat edilir. Artık, peyzaj mimarı dikim alanlarını her biri farklı tip, boyut ve biçimlerdeki bitki materyallerini simgeleyen daha küçük alanlara böler. Ancak yine de, tasarımcı temel koşullarla ilgilenmelidir. Örneğin, tasarımcı bir alanı uzun çalılarla donatmayı, diğer bir alanı kısa iğne yapraklı yeşil çalılarla ve aynı anda diğer bir tarafı da dekoratif ağaçlarla doldurmayı seçebilir.

11

12

13 Renk ve doku arasındaki ilişkiyi de bu kısımda ayrıca ele alacağız. Ama özel bitkileri sıralamak ya da doğru bitki türlerini belirlemek gibi bir çabaya girmeyeceğiz. Bu, peyzaj mimarının kavramsal moda içindeki farklı görsel bitki karakterleri arasında ideal ilişkiyi kurmasını sağlar. Dikim alanındaki yükseklik ilişkisini incelemede yükseltisel kitle diyagramı hazırlamak genellikle iyi bir fikirdir (Şekil 2.77).

14 Bu diyagramın amacı fikirsel plana benzer olarak genelleştirilmiş biçimdeki kitleler ve engeller gibi bitki materyallerinin farklı alanlardaki görece yüksekliğini incelemektir. Yükseltisel kitle diyagramı ya da profil çalışması tasarımcının onları sadece plan üzerinden gözünde canlandırmasındansa, yüksekliği görmesini ve aralarındaki ilişkiyi ölçmesini sağlar.

15 Fikirsel tasarımın vurgulamamız gereken önemli bir yönü de bitki materyallerinin kitlelerdeki gibi ilişki içinde olduklarıdır, bireysel bitkilerdeki gibi değil. Bunun birçok sebebi vardır. Bunlardan bir tanesi de, bir tasarım içindeki benzer öğe grubunun kompozisyona görsel bir algı birliği oluşturmasına katkıda bulunmasıdır. Bu grafik tasarımı, iç tasarım, mimarlık ya da peyzaj mimarlığı gibi bütün tasarım alanlarına aynı derecede uygulanabilen temel bir ilkedir. Tasarımın elemanları birbiriyle ilişkisiz ya da ayrı bir görünüm sergilediğinde görsel olarak parçaları tamamlamaktan uzak bir eğilim gösterecektir. Öte yandan, kitle ya da toplu yığın bireysel parçaları tam bir bütün haline getirir.

16 Kavramsal kitleler gibi bitki materyalleri tasarımının diğer bir sebebi, bu yöntemin genellikle doğada var olmasından kaynaklanır. Bitki örtüsünün doğal gelişimi, kendisini ve çevresel koşulları da beraberinde değiştirerek yavaşça bir parçadan başka bir parçaya dönüşen sürüklenmeler içinde kurar. Doğal çevredeki bitki materyalinin kitle şablonu için belirli bir düzen ve birlik algısı vardır. Yine de tüm bu düzen içerisinde, göz zevki yaratmak için bir gruptan bir diğerine değişen bitkilerin sabit çeşitliliği mevcuttur.

17 Doğadaki bitki materyallerinin kitlesi ayrıca, eğer her biri kendiliğinden konumlandırılmışlarsa bireysel bitkilere daha fazla ortak koruma sağlarlar. Çoğu bitkiler var olan bitki örtüsü kendilerine esinti ve yaşamlarını sürdürebilmeleri için ihtiyaç duydukları gübre koşullarını sağladıklarından, nerede doğarlarsa orada yetişirler. Doğada, bitki örtüsü tüm bitkilerin birbirlerini besleyebileceği yerlerdeki birbirlerine bağlı olan ekosistemleri biçimlendirir. Bazı zamanlar bitki materyali tasarımcının belli bir solitere dikkati çekebilmesi adına projeye ayrı olarak yerleştirilir.

18 Şekil 2.78'de gösterildiği gibi açık çim alanına yerleştirilmiş dinamik, tüm taraflardan oyuk görünümlü bir parça kadar, soliter bitki ilginç bir dekor gibi serbest durabilen eleman olabilir. Ya da bitki kompozisyonunun hakim elemanı gibi hareket edebilmesi için şekil 2.79'daki gibi, soliter daha az bitki materyali kitlesi içine de yerleştirilebilir.

19

20

21 Görsel bitki özellikleri açısından bitkileri incelendiğimizde, soliter bitki sütunlar halinde, piramit şeklinde, pitüresk ya da canlı, kaba bir doku formu içinde, parlak ve gösterişli çiçekler şeklinde olabilir. Dikkati birden çok farklı noktaya çekebilmek adına bir tasarımda birkaç tane soliter olmalıdır.

22 Bütün tasarım içerisinde bitki topluluklarının fikir organizasyonunu tamamladıktan sonra peyzaj mimarı bitki tasarım sürecinde diğer bir adıma geçebilir. Şimdi, tasarımcı konsept planının alanını ya da düşüncesinden birini seçmeye başlayabilir ve Şekilde gösterildiği gibi kendi içerisinde bireysel bitkiler oluşturabilir.

23

24 1 3 2

25 Yine de bitkiler kitlesel olarak ele alınır (soliter ya da odak noktaları hariç) konsept planın bütün hayali alanları tamamen doldurulmaya ayarlanır. Bireysel bitki organizasyonu yapılırken birkaç fikrin akılda tutulması gerekir. Öncelikle, kitleler içerisindeki bireysel bitkiler, bitkinin olgunlaşmış boyutunun %75 - %100 ü civarında uygun ölçekle çizilmiş daireler olarak gösterilirler. Peyzaj mimarı önceki görünümü değil de nihai etki ve görünüşü için bitki materyalleriyle tasarım yapar.

26 Demek ki tasarımcının bir bitkilendirme kompozisyonu içindeki kitlelerdeki bireysel bitkileri düzgün bir şekilde yerleştirebilmesi için olgun bitkinin hem önceki hem de sonraki ölçüsünü anlaması son derece önemlidir. Kitleler içerisinde bireysel bitkiler çizmek için bir diğer öneri ise, birbirlerinin üzerine az oranda gelmeleri gerektiğidir. Bireysel bitkiler genellikle görsel birlik adına alttaki şekilin sağ tarafında gösterildiği gibi plandaki her bitkinin dörtte biri ile üçte birine kadar birbirlerinin üzerine gelmelerine izin verilir. Daha öncede belirtildiği gibi, bir kompozisyonda bitkiler ilk gruplar ya da kitleler halinde görüntülendiğinde daha birleşik görünür.

27

28 Fakat bitkilendirme bireysel bitkilerin bir araya getirilmesi olarak görüldüğünde daha kopuk ve karmaşık görünür. Bir bitki aranjmanı noktalı olarak adlandırılan çok sayıda bireysel bitkileri içerir. Kitle içinde bitki çizimiyle ilgili bir ek öneri de, bütün kitle çevresindeki dış çizginin, kitle içindeki bireysel bitkilerin çevresindeki dış çizgiden daha koyu çizilmesi gerektiğidir. Bu grafik vurgusunu olması gerektiği yere konumlandırır.

29 Yine kitle içine bireysel bitkileri yerleştirmede bir başka kılavuz Şekilde önerildiği gibi en azından küçük sayıdaki gruplar için onları 3, 5 veya 7 gibi tekil sayı demetinde gruplandırmaktır. Bu temel tasarım prensibinde elemanların tekil sayıları birleşmiş kompozisyonlar üretmesindendir çünkü çift rakamlar kolaylıkla bölünebilmelerinden dolayı birbiriyle rekabet ederken elemanlar birbirini destekler ve güçlendirir. Üçlü bir grupta, göz tek bir elemana değil de bir demete bütün olarak odaklanır.

30

31 İkili bir grupta, göz iki eleman arasında gidip gelir, çünkü ikisine birden odaklanamaz. Çift sayılarla bitki organizasyonun bir diğer dezavantajı ise bu yöntem genellikle grup içindeki bireysel bitkilerin görsel birliğini ve dengeyi sağlamak için bir örnek ölçü, biçim, renk ve dokuda olmasını gerektirir. Tasarımcı daha büyük bitkilerle çalışırken aralarında ölçüyü ve biçimi eşleştirmek daha da zor hale gelir. Ve eğer çift sayılı gruplardan herhangi bir bitki ölürse onu mükemmel uyumlu yeni bir bitkiyle değişmek daha da zorlaşır.

32 Bir grup içindeki bireysel bitki sayılarındaki bu öneriler bir kitlede 7 ya da daha az bitkiyle çalışılırken çok faydalıdır. Bu rakamdan yükseğinde gözün tekil ve çift oranlar arasında ayrım yapması zor hale gelir. Kitleselleştirilmiş bireysel bitkileri gruplandıran kişinin daha sonra grup-grup veya kitle-kitle ilişkisini dikkate alması gerekir. Aynı prensipler bitkilendirme demetinde her bir bitki için yaptıkları gibi bu seviyede de uygulanır.

33 Bitki materyallerinin grupları ya da demetleri ayrıca görsel olarak gruplar içindeki bireysel bitkilerle aynı sebepten ötürü birleştirilmelidirler. Şekilde gösterildiği gibi boşluklar ya da "boş mekanlar" elenmelidirler çünkü çekici değildirler, kopuk bir görüntü yaratırlar ve süreklilik sorunlarına neden olmaya eğilimlidirler. Bazı kompozisyonlarda sadece farklı bitki gruplarının birbirine dokunması ya da birbirleri üzerine kısmen gelmeleri çok etkili değildir. Dahası, bitki materyallerinin şekilde de belirtildiği gibi gruplar arası ortak yüzeyi azami seviyeye çıkarmak için birbirine bağlanması ve dolanması daha çok tercih edilir. Tekrar bu bir kompozisyonun birleşimi ve tutarlığına eklenir çünkü farklı türlerin ayrı grupları beraber örülüyormuş gibi gözükür.

34

35 Bu yaklaşım ile, uzunluk ilişkileri kompozisyona cazibe ekleyebilir çünkü kısa bitkiler uzun olanların önünde yığılır ya da daha uzun bir bitki materyali demetinin arkasında gizemli bir şekilde gözden kaybolur.

36

37 Planda aralık ile göreceli uzunluğu göz önüne alındığında tasarımcı ağaç altında bulunan tepe çatısını unutmamalıdır. Acemi bir tasarımcı sık sık planda görüntülenen tepe çatısının yerde uzadığı düşüncesi yanlışlığını yapar ve bu yüzden de ağaç planlama köşesinde daha alçak bitkilerin yerleştirilmesini durdurur. Şekilde de gösterildiği gibi bu durum, ağacın tepe çatısının altında tasarımın akışını ve sürekliliğini bozan bir boşluk yaratır.

38

39 Bu boş mekan ayrıca bir idame sorunu yaratır (toprak örtüsüyle kaplanmadıkça) çünkü geçişi zahmetli olmaya eğilimlidir. Bu sorunu elemek için daha alçak bitkilerin amaçlanan kullanılabilir bir alan yaratmadıkça ağaç gölgeliğinin altından devam etmesi gerekir.

40 Bir tasarımdaki bitkilerin organizasyonu ve yerleştirmesi kompozisyondaki diğer bitkilere ek olarak diğer elementlerle ve biçimlerle koordine edilmelidir. Bitkilendirme tasarımı arazi şekliyle, binalarla, duvarlarla ve kaldırım alanları ile açık çimlerle ilgili olmalıdır. Düzgün bir şekilde tasarlanırsa bitkilerin bu diğer elementleri onların biçimlerini ve dış çizgilerini güçlendirerek bütünlemesi gerekir. Örneğin bitki materyalleri genellikle asfaltla kaplanmış bölgelerin köşelerinin yansıtması gerekir ki eğer birisi kaldırımı kaldırırsa onun özgün şekli bitki materyallerinin kitlelerinin kendileri tarafından hala 'okunabilmelidir.

41 Sonuç olarak bitki materyalleri kendisinin de bir doğrusal olduğu kaldırımın etrafında doğrusal bir biçimde (Şekilde görüldüğü gibi) ya da karakter bakımından serbest biçimli olan bir planın içinde eğrisel bir tarzda organize edilmelidir. Bu örneklerde bitkiler planın kendi yapısında ve biçiminde üçüncü boyutu sağlar. Peyzaj mimarı bireysel bitkilerin ilk ana hatlarını tamamlarken, tasarımın belli kısımlarının değişikliklere ihtiyaç duyduğu anlaşılabilir.

42

43 Sonuç olarak düzeltilmiş bir plan, yeni değişiklikleri içermek için hazırlanabilir. Bireysel bitkileri kitle ya da soliterlerin içindeki kompozisyona yerleştirme süreci boyunca, peyzaj mimarı ayrıca hangi bölgelerde hangi bitki türlerinin kullanılacağını çalışmaya başlar. Her bölge için seçilen bitki materyallerinin türü, daha önce konsept tasarımı aşaması sırasında seçilen temel boyut, biçim, renk ve tekstüre uygun olmalıdır. Tasarımcı ayrıca bitki türlerini seçerken, her bölgede mevcut olan güneş, rüzgar ve toprak durumları gibi faktörleri de göz önüne almalıdır.

44 Bir kompozisyonda farklı bitki materyali türlerini seçerken ve yerleştirirken diğer bazı kurallar takip edilmelidir. Birliği güvende tutmak için tek bir ortak bitki materyali türü (ve böylelikle tek bir ortak boyut, biçim, renk ve tekstür) kompozisyonda baskın olmalıdır. Eğer birisi bir önceki kuralı takip ederse; bu ortak bitki materyali türleri, genellikle biçimce yuvarlak, yaprak tipleri orta ton yeşil ve orta tekstürde olur. Bu birleştirici bitki türleri görsel olarak bölgeden bölgeye tekrar edilerek tasarım boyunca taşınır.

45 Bu aynı elemanı kompozisyon içinde çeşitli yerlerde görmek anımsama veya onu daha önce gözlemleme hatırasını yaratır. Anımsamak, tasarımı zihinsel olarak birleştirir. Daha sona diğer farklı bitki türleri, çeşitlilik adına tasarım kompozisyonuna eklenir; fakat tek bir ortak bitki türünün birleşimini vurgulamak için aynı miktarda ya da organizasyonda yapılır. Bitkisel tasarımda kullanılan toplam bitki türlerinin, diğer bilim dallarındaki gibi çok fazla olmasını önlemek için dikkatlice kontrol edilmelidir. Bir tasarımı birleştirmenin bir başka anlamı da tür tiplerinin basitliği olabilir. Bazı kurallar toplu bir şekilde şekilde resmedilmiştir.

46

47 Bitki türleri veya adlarının seçilmesinin bitkisel tasarım sürecinin en son aşamalarından biri olduğunu anlamak önemlidir. Bu bölümde daha önce de belirtildiği gibi bitkisel tasarım süreci genelden ya da soyuttan özele doğru ilerler. Bu durum Ters Süreç diye adlandırılır. Tasarımdaki bitki materyallerinin özel adlarını belirlemek, bitkinin kendi görsel niteliğine ve büyümesi için çevresel ihtiyaçlarına bağlı olarak, en son yapılır.

48 Bu yaklaşım, ayrıca tasarımcıya hiçbir özel kısmıyla ilgili çok fazla kaygılanmaya başlamadan, bütün kompozisyonda ve içindeki bağlarla çalışmada yardımcı olur. Birçok acemi tasarımcı ve jürinin ne yazık ki ilk bitki türlerini seçip daha sonra tasarıma koyma gibi bir eğilimleri vardır. Bu süreç bazı örneklerde işleyebilir fakat genellikle bitkiyi içerikten kopuk gösterir.

Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin

Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin ve ekolojik isteklerinin de dikkate alınması gerekir. Her bitki ölçü,

Detaylı

Bitkilerle Alan Oluşturma -1

Bitkilerle Alan Oluşturma -1 Bitkilerle Alan Oluşturma -1 Peyzaj Mekanlarının 3 Temel Elemanı Yüzey Zemin Düzlemi: Mekanın tabanını oluşturur. Mekanın diğer elemanları bu tabanın üzerinde yer alır.örneğin üstünde hiçbir bitki veya

Detaylı

Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin

Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin ve ekolojik isteklerinin de dikkate alınması gerekir. Her bitki ölçü,

Detaylı

PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI

PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI DERS 7 YAPISAL ELEMANLAR ALAN KULLANIM-TESVİYE-MERDİVENLER-RAMPALAR-DUVARLAR Yrd.Doç.Dr. Simay Kırca Merdiven Basamaklaryoladikolacakşekildedüzenlenmelidir. Mediven kenar

Detaylı

BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER

BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı BAHÇE PLANI VE BİTKİLENDİRME PROGRAMI Bahçe

Detaylı

Bitkisel Tasarım Đlkeleri -2

Bitkisel Tasarım Đlkeleri -2 Bitkisel Tasarım Đlkeleri -2 Zıtlık Uygunluğun tersidir. Objeler arasında herhangi bir açıdan ortak yada yakın etkinliklerin olmamasına zıtlık denir. Yön, ölçü, biçim, renk, aralık ve doku açısından zıtlık

Detaylı

BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER

BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı Bitki Materyalinin Mimari Kullanımı Dış çevrenin

Detaylı

İÇ MİMARİ PROJELER İÇİN TASARIM AŞAMALARI REHBERİ

İÇ MİMARİ PROJELER İÇİN TASARIM AŞAMALARI REHBERİ www.adtmimarlik.com.tr İÇ MİMARİ PROJELER İÇİN TASARIM AŞAMALARI REHBERİ Basitleştirin. İyi bir tasarımın gücü basitliğindedir. Barbara Kuhr ÖNSÖZ Yeni bir tasarıma başlamak bazen çok zor bir süreç gibi

Detaylı

PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI

PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI 2 DERS ARAZİ FORMU Yrd.Doç.Dr. Alev P. GÜRBEY Arazi formu nasıl ifade edilir? 1. Eşyükselti eğrileri 2. Renkler 3. Tarama 4. Üç boyutlu model 5. Bilgisayar destekli grafik

Detaylı

PROJE I Ders III ALAN ANALİZİ. Doç.Dr.Reyhan ERDOĞAN. Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü

PROJE I Ders III ALAN ANALİZİ. Doç.Dr.Reyhan ERDOĞAN. Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü ALAN ANALİZİ PROJE I Ders III Doç.Dr.Reyhan ERDOĞAN Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü ALAN ANALİZİ Mevcut alan özelliklerini anlama sürecidir. Alan analizinde, Alanın özelliklerini

Detaylı

SANATSAL DÜZENLEME ÖĞE VE İLKELERİ

SANATSAL DÜZENLEME ÖĞE VE İLKELERİ SANATSAL DÜZENLEME ÖĞE VE İLKELERİ 1.Sanatsal düzenleme öğeleri Çizgi: Çizgi, noktaların aynı veya değişik yönlerde sınırlı veya sınırsız olarak ardı arda dizilmesinden elde edilen şekildir. Kalemimizle

Detaylı

PROJE I DERSİ UYGULAMA VE TESLİM ASGARİ STANDARTLARI

PROJE I DERSİ UYGULAMA VE TESLİM ASGARİ STANDARTLARI PROJE I DERSİ UYGULAMA VE TESLİM ASGARİ STANDARTLARI Çalışma Konusu : Tek Konut Çevresi Peyzaj Tasarımı Ölçek : 1/100 Çalışma Alanı Büyüklüğü : 70x100 cm Çizim Tekniği : Bristol kağıdına el çizimi Devam

Detaylı

Görünüş çıkarmak için, cisimlerin özelliğine göre belirli kurallar uygulanır.

Görünüş çıkarmak için, cisimlerin özelliğine göre belirli kurallar uygulanır. Görünüş Çıkarma Görünüş çıkarma? Parçanın bitmiş halini gösteren eşlenik dik iz düşüm kurallarına göre belirli yerlerde, konumlarda ve yeterli sayıda çizilmiş iz düşümlere GÖRÜNÜŞ denir. Görünüş çıkarmak

Detaylı

PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI

PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI 3 DERS ARAZİ FORMU Yrd.Doç.Dr. Simay Kırca Arazi Formu Arazi Tipi İlişkisi 2. Dışbükey (Konveks) arazi formu Dağ, tepe, tepecik, vb. yükseltilerdir. Görsel ve fonksiyonel

Detaylı

ORMAN YANGIN DAVRANIŞINA GİRİŞ

ORMAN YANGIN DAVRANIŞINA GİRİŞ Orman Koruma Dersi ORMAN YANGIN DAVRANIŞINA GİRİŞ Prof. Dr. Ertuğrul BİLGİLİ Ekim 2014 1.2. Orman Yangını Tanımı Orman yangını, çevresi açık olması nedeniyle serbest yayılma eğiliminde olan ve ormandaki

Detaylı

Kavramsal Tasarım - I

Kavramsal Tasarım - I Kavramsal Tasarım - I 25.12.2017 1 Kavramsal Tasarımlar Geliştirme ve Geçerli Kılma 6. Kavramsal Tasarım a. Fonksiyon yapısı b. Metodik kısmi çözümler geliştirme i. Etkileşimli yöntemler ii. Sezgisel (Heuristik)

Detaylı

4. ÜRÜN GELİSTİRME İŞLEMİ

4. ÜRÜN GELİSTİRME İŞLEMİ 4. ÜRÜN GELİSTİRME İŞLEMİ Genel Problem Çözme İşlemi Adım adım analiz / sentezi içerir Önerilen işlemsel adımlar: - Fonksiyon yapıları geliştirilir - Çözümler geliştirilir - Sıralı / esnek olarak uygulanır

Detaylı

TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ

TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.B.1. Tasarım Odaklı Süreç Burdur İl Koordinatörleri Bu ünitede tasarım süreci ve tanıtımın, problem tanımlama, araştırma, planlama, oluşturma ve değerlendirme basamaklarından

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SORGULAMA PROGRAMI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SORGULAMA PROGRAMI 3-4 Aile bireyleri birbirlerine yardımcı olurlar. Anahtar kavramlar: şekil, işlev, roller, haklar, Aileyi aile yapan unsurlar Aileler arasındaki benzerlikler ve farklılıklar Aile üyelerinin farklı rolleri

Detaylı

Eğim dereceleri Merdivenler

Eğim dereceleri Merdivenler PEYZAJ YAPILARI 1 DERSİ Merdivenler Farklı iki yükseklik arasındaki bağlantıyı sağlayan sirkülasyon aracı, düzenli aralıklı, yatay kademelerden meydana gelirse merdiven adını alır. 7. Hafta Eğimler ve

Detaylı

İMÜ1109 TEKNİK RESİM. Bingöl Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 2018

İMÜ1109 TEKNİK RESİM. Bingöl Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 2018 İMÜ1109 TEKNİK RESİM Bingöl Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 2018 ANTET Bütün teknik resim yapraklarında mutlaka uygun ölçülerde bir çerçeve ve antet (baslık) bulunmalıdır. Antet, çizim kâğıdının

Detaylı

İZDÜŞÜM PRENSİPLERİ 8X M A 0.14 M A C M 0.06 A X 45. M42 X 1.5-6g 0.1 M B M

İZDÜŞÜM PRENSİPLERİ 8X M A 0.14 M A C M 0.06 A X 45. M42 X 1.5-6g 0.1 M B M 0.08 M A 8X 7.9-8.1 0.1 M B M M42 X 1.5-6g 0.06 A 6.6 6.1 9.6 9.4 C 8X 45 0.14 M A C M 86 20.00-20.13 İZDÜŞÜM C A 0.14 B PRENSİPLERİ 44.60 44.45 B 31.8 31.6 0.1 9.6 9.4 25.5 25.4 36 Prof. Dr. 34 Selim

Detaylı

Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2014-2015 BAHAR YARIYILI İÇM 402 DİPLOMA PROJESİ

Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2014-2015 BAHAR YARIYILI İÇM 402 DİPLOMA PROJESİ Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2014-2015 BAHAR YARIYILI İÇM 402 DİPLOMA PROJESİ KONU: Ç.Ü. Dış İlişkiler Birim Binası YER: ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ KAMPÜSÜ / ADANA 1. Konu Hakkında Genel

Detaylı

SABANCI ÜNİVERSİTESİ PEYZAJ PROJESİ

SABANCI ÜNİVERSİTESİ PEYZAJ PROJESİ SABANCI ÜNİVERSİTESİ PEYZAJ PROJESİ İçindekiler I. GİRİŞ II. III. ÜNİVERSİTE PLANI KAMPÜS İNŞAATI ÖNCESİ ve SONRASI ARAZİ GÖRÜNTÜLERİ; DÜNDEN BUGÜNE a. Ana kapı çevresi b. Ana Binalar c. Lojmanlar d. Yurtlar

Detaylı

Mekanları mahal olarak tanımlayabilmek için aracın Bilgi Kutusu nda üç yapılanma metodu bulunur:

Mekanları mahal olarak tanımlayabilmek için aracın Bilgi Kutusu nda üç yapılanma metodu bulunur: 23. Mahal Aracı Bu Konuda Öğrenilecekler: Mahal oluşturmak Mahal geçerli ayarlarıyla çalışmak Mahalleri düzenlemek Bir mahal listesi hazırlamak Mahaller bir projeye ait bir ya da daha fazla mekanı içerebilen

Detaylı

SORULAR S.1. Bitkilerin hangi özellikleri hangi amaçlarla kullanılmaktadır? Tablo ya da maddeler halinde yazınız. (20 P).

SORULAR S.1. Bitkilerin hangi özellikleri hangi amaçlarla kullanılmaktadır? Tablo ya da maddeler halinde yazınız. (20 P). SORULAR S.1. Bitkilerin hangi özellikleri hangi amaçlarla kullanılmaktadır? Tablo ya da maddeler halinde yazınız. (20 P). C1. a. Bitkilerin Mimari Kullanımı:- Mekan oluştururlar -Perdeleme yaparlar -Dikkat

Detaylı

PANEL YAPI PANEL YAPI

PANEL YAPI PANEL YAPI PANEL YAPI İNŞAAT VE TAAHHÜT VE TİCARET PANEL YAPI İNŞAAT VE TAAHHÜT VE TİCARET Panel Yapı İnşaat ve Taahhüt ve Ticaret Genel Müdürlük / Head Office: Eski Edirne Asfaltı 71. Sok. No:24 K:1 D:2 Sultançiftliği,

Detaylı

TEMEL GRAFİK TASARIM AÇIK-KOYU, IŞIK-GÖLGE

TEMEL GRAFİK TASARIM AÇIK-KOYU, IŞIK-GÖLGE TEMEL GRAFİK TASARIM AÇIK-KOYU, IŞIK-GÖLGE Öğr. Gör. Ruhsar KAVASOĞLU 23.10.2014 1 Işık-Gölge Işığın nesneler, objeler ve cisimler üzerinde yayılırken oluşturduğu açık orta-koyu ton (degrade) değerlerine

Detaylı

SERALARIN TASARIMI (Seralarda Soğutma Sistemleri) Doç. Dr. Berna KENDİRLİ A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

SERALARIN TASARIMI (Seralarda Soğutma Sistemleri) Doç. Dr. Berna KENDİRLİ A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü SERALARIN TASARIMI (Seralarda Soğutma Sistemleri) Doç. Dr. Berna KENDİRLİ A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Soğutma Sistemleri Seralarda yetiştirme ve üretim sezonunu uzatmak, Birim

Detaylı

İLLÜSTRASYON KİTAP KAPAĞI RESİMLEME KİTAP KAPAĞI İLLÜSTRASYONU. 15 Kız Orta düzey

İLLÜSTRASYON KİTAP KAPAĞI RESİMLEME KİTAP KAPAĞI İLLÜSTRASYONU. 15 Kız Orta düzey GRAFİK VE FOTOĞRAF BÖLÜMÜ DERS PLANI DERS SINIF ÜNİTE KONU ÖĞRENCİ TANIMLAMASI SINIF SAYISI CİNSİYET AİLE DURUMU AMAÇLAR HEDEF VE DAVRANIŞLAR DERS İÇERİĞİ VE SÜREÇ ÖĞRETME-ÖĞRENME - YÖNTEM VE TEKNİKLERİ

Detaylı

BİL 101 - Bilişim Teknolojileri. PowerPoint 2007. http://bil.etu.edu.tr/bil101

BİL 101 - Bilişim Teknolojileri. PowerPoint 2007. http://bil.etu.edu.tr/bil101 BİL 101 - Bilişim Teknolojileri PowerPoint 2007 http://bil.etu.edu.tr/bil101 Etkili Sunum Hazırlama Teknikleri 2 Etkili Sunum Hazırlama Dinleyici kitlenizi belirleyin. Dinleyiciler uzman kişiler mi? Sıradan

Detaylı

BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER

BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı BİTKİ TEKSTÜRÜ Bitki Tekstürü. Bitki tekstürü

Detaylı

MOBİLYA. Gelenekten gelen ustalığın eseri olan ahşap merdiven çeşitleri kataloğu

MOBİLYA. Gelenekten gelen ustalığın eseri olan ahşap merdiven çeşitleri kataloğu ilkser MOBİLYA www.ilksermobilya.com.tr Gelenekten gelen ustalığın eseri olan ahşap merdiven çeşitleri kataloğu Merdiveninizi seçerken hayallerinize ve isteklerinize yardımcı bir kaynak Çeyrek Dönüşlü

Detaylı

Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ BAHAR YARIYILI İÇM PROJE 5 & DİPLOMA PROJESİ

Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ BAHAR YARIYILI İÇM PROJE 5 & DİPLOMA PROJESİ Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2015-2016 BAHAR YARIYILI İÇM 401-402 PROJE 5 & DİPLOMA PROJESİ KONU: SANAT OKULU YER: Ç.Ü. DIŞ İLİŞKİLER BİNASI 1. Konu Hakkında Genel Aç ıklama Çukurova

Detaylı

PEYZAJ MİMARI TANIM A- GÖREVLER

PEYZAJ MİMARI TANIM A- GÖREVLER TANIM Doğa ve çevrenin insanın ihtiyaçlarını en iyi karşılayabilecek biçimde ekonomik, işlevsel, ekolojik ve estetik ölçülere uygun olarak planlanması, düzenlenmesi, korunması ve geliştirilmesi konularında

Detaylı

PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ BİTİRME PROJESİ YARIŞMASI 2012 2013 JURİ RAPORU

PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ BİTİRME PROJESİ YARIŞMASI 2012 2013 JURİ RAPORU PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ BİTİRME PROJESİ YARIŞMASI 2012 2013 JURİ RAPORU PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ BİTİRME PROJESİ YARIŞMASI I.TUTANAK 2012 2013 JURİ RAPORU 1-Yarışma kapsamında 33

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ULAŞTIRMA ÇALIŞMA GRUBU 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ KARAYOLU MÜHENDİSLİĞİ

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ULAŞTIRMA ÇALIŞMA GRUBU 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ KARAYOLU MÜHENDİSLİĞİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ULAŞTIRMA ÇALIŞMA GRUBU 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ KARAYOLU MÜHENDİSLİĞİ YOL PROJESİ TASARIM KİTAPÇIĞI PROJE 1. Projenin Tanımı ve İstenenler

Detaylı

8.Sayfa ve 9.Yazım 10.Belge Görünüm 11.Ekran Yakınlaştırma Sözcük Sayısı Denetimi Düğmeleri ve Uzaklaştırma

8.Sayfa ve 9.Yazım 10.Belge Görünüm 11.Ekran Yakınlaştırma Sözcük Sayısı Denetimi Düğmeleri ve Uzaklaştırma Genel Ekran Görünümü 1.Ofis Düğmesi 2.Hızlı Erişim Araç Çubuğu 3.Belge Başlığı 4.Menüler 5.Menü Şeridi 6.Kaydırma Çubuğu 7.Cetveller 8.Sayfa ve 9.Yazım 10.Belge Görünüm 11.Ekran Yakınlaştırma Sözcük Sayısı

Detaylı

BÖLÜM-IV ÜRÜN GELİSTİRME İŞLEMİ Genel Problem Çözme İşlemi

BÖLÜM-IV ÜRÜN GELİSTİRME İŞLEMİ Genel Problem Çözme İşlemi BÖLÜM-IV ÜRÜN GELİSTİRME İŞLEMİ Genel Problem Çözme İşlemi Problem çözme yönteminin en önemli özelliği, adım adım analiz ve sentez içermesidir. Burada her yeni adımda bir öncekinden daha somut olarak nitelden

Detaylı

TEKNİK RESİM. Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi. Çizgiler Yazılar Ölçek

TEKNİK RESİM. Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi. Çizgiler Yazılar Ölçek TEKNİK RESİM 2010 Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi 2/21 Çizgi Tipleri Kalın Sürekli Çizgi İnce Sürekli Çizgi Kesik Orta Çizgi Noktalıİnce Çizgi Serbest Elle Çizilen Çizgi Çizgi Çizerken

Detaylı

Doğru ve eğri şeklinde, kesik veya sürekli herhangi bir şekildeki bir başlangıç noktasını bir bitiş (son)

Doğru ve eğri şeklinde, kesik veya sürekli herhangi bir şekildeki bir başlangıç noktasını bir bitiş (son) Çizgiler Çizgi Tipleri ve Uygulamaları Doğru ve eğri şeklinde, kesik veya sürekli herhangi bir şekildeki bir başlangıç noktasını bir bitiş (son) noktası ile birleştiren, uzunluğu ise genişliğinin yarısından

Detaylı

ÖLÇÜLENDİRME. Ölçülendirme

ÖLÇÜLENDİRME. Ölçülendirme ÖLÇÜLENDİRME Bir resimde görülen uzunluklarla, bunların gösterdiği gerçek uzunluklar arasındaki orana ölçek denir. Örneğin, 180 mm. boyundaki bir kurşun kalemin kağıt üzerinde çizilmiş boyu 18 mm ise,

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 7 İç Kuvvetler Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R. C. Hibbeler, S. C. Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 7. İç Kuvvetler Bu bölümde, bir

Detaylı

TRANSPORT SİSTEMLERİNDE BİLGİSAYAR UYGULAMALARI

TRANSPORT SİSTEMLERİNDE BİLGİSAYAR UYGULAMALARI BÖLÜM 14. TRANSPORT SİSTEMLERİNDE BİLGİSAYAR UYGULAMALARI 14. GİRİŞ Bilgisayar Destekli Tasarım (CAD), imalatın tasarım aşamasının ayrılmaz bir parçasıdır. Genel amaçlı bir CAD sisteminde oluşturulan bir

Detaylı

Doğal ve doğal olmayan yapı ve tesisler, özel işaretler, çizgiler, renkler ve şekillerle gösterilmektedir.

Doğal ve doğal olmayan yapı ve tesisler, özel işaretler, çizgiler, renkler ve şekillerle gösterilmektedir. HARİTA NEDİR? Yeryüzünün tamamının veya bir parçasının kuşbakışı görünümünün, istenilen ölçeğe göre özel işaretler yardımı ile küçültülerek çizilmiş örneğidir. H A R İ T A Yeryüzü şekillerinin, yerleşim

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yard. Doç. Dr. Seyit Okan KARA

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yard. Doç. Dr. Seyit Okan KARA TEMEL BİLGİSAYAR Ders Notları Yard. Doç. Dr. Seyit Okan KARA İÇERİK Excel program penceresi elemanlarının tanıtımı. Menüler ve araç çubuklarının içerikleri ve uygulamaları. Dosya, Düzen ve Görünüm menülerinin

Detaylı

Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları

Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları Microsoft Office Word Kelime işlemci, görsel nesnelerin veya çizimlerin resim ya da arka plan olarak kullanıldığı metinler oluşturabilen, harita ve tablo gibi şekiller

Detaylı

Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI İÇM PROJE 5 & DİPLOMA PROJESİ

Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI İÇM PROJE 5 & DİPLOMA PROJESİ Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2016-2017 GÜZ YARIYILI İÇM 401 402 PROJE 5 & DİPLOMA PROJESİ KONU: ADANA KENT OTELİ YER: SOSYAL TESİSLER BİNASI / ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ KAMPÜSÜ / ADANA

Detaylı

Öğretim Materyallerinin Tasarımı, Hazırlanması ve Seçimi. Yrd.Doç.Dr. Gülçin TAN ŞİŞMAN

Öğretim Materyallerinin Tasarımı, Hazırlanması ve Seçimi. Yrd.Doç.Dr. Gülçin TAN ŞİŞMAN Öğretim Materyallerinin Tasarımı, Hazırlanması ve Seçimi Yrd.Doç.Dr. Gülçin TAN ŞİŞMAN Öğretim Materyali Hedefleri gerçekleştirebilmek amacıyla araçlardan faydalanarak yapılan ders içeriklerini kapsar.

Detaylı

SÜS BİTKİLERİ KULLANIMI-7

SÜS BİTKİLERİ KULLANIMI-7 SÜS BİTKİLERİ KULLANIMI-7 2016 2017 BAHAR YARIYILI (Orman Mühendisliği Bölümü-Seçimlik) Derleyip Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Aysel ULUS BAHÇE PLANI VE BİTKİLENDİRME PROGRAMI Bahçe sahibi ya da tasarımcı

Detaylı

Alan verilerinin saptanması (Analizler)

Alan verilerinin saptanması (Analizler) Tasarım Stüdyosu I B GRUBU Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Prof.Dr. Oğuz Yılmaz Basılmamış ders notları Kaynak göstermeden alıntı yapılamaz. Dersin amacı Önceki dönemlerde

Detaylı

TEKNİK RESİM. Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi. Kesit Alma

TEKNİK RESİM. Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi. Kesit Alma TEKNİK RESİM 2010 Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi Kesit Alma 2/45 Kesit Alma Kesit Alma Kesit Alma Nedir? Kesit Almanın Amacı Kesit Düzlemi Kesit Yüzeyi Tam Kesit Bina Tam Kesit Kesit

Detaylı

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Seralarda yetiştirme ve üretim sezonunu uzatmak, Birim alandan alınan yıllık verimi artırmak, Karlılık oranını yükseltmek amacıyla yaz ve kış mevsimlerinde sera içersinde bitki

Detaylı

BİTKİSEL UYGULAMA TEKNİĞİ

BİTKİSEL UYGULAMA TEKNİĞİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ KALECİK MESLEK YÜKSEKOKULU PEYZAJ ve SÜS BİTKİLERİ PROGRAMI BİTKİSEL UYGULAMA TEKNİĞİ ÇİÇEKLİ ÇALI, YER ÖRTÜCÜ, ÇİT, SARILICI-TIRMANICI BİTKİLERİN PLANTASYONU Öğr.Gör.Hande ASLAN TOPRAKSIZ

Detaylı

Kolonlar, taşıyıcı, düşey yapı elemanlarıdır. Kolon Aracı na Araç Kutusu üzerinde simgesine tıklanarak erişilir.

Kolonlar, taşıyıcı, düşey yapı elemanlarıdır. Kolon Aracı na Araç Kutusu üzerinde simgesine tıklanarak erişilir. 05. Kolon Aracı Bu Konuda Öğrenilecekler: Kolon oluşturmak Kolon geçerli ayarları ile çalışmak Kolon yapılandırma metotları ile çalışmak Kolonlar, taşıyıcı, düşey yapı elemanlarıdır. Kolon Aracı na Araç

Detaylı

Derleyip Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Aysel ULUS

Derleyip Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Aysel ULUS Derleyip Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Aysel ULUS PEYZAJ EKOLOJİSİNDE TEMEL PRENSİPLER Peyzaj ekolojisinde 7 önemli ana prensipten söz edilebilir. Bunlardan ilk ikisi peyzajın strüktürüne odaklanmaktadır.

Detaylı

PEYZAJ TASARIM İLKELERİ

PEYZAJ TASARIM İLKELERİ PEYZAJ TASARIM İLKELERİ FONKSİYON-İŞLEVSELLİK DİZİ, RİTM, TEKRAR UYGUNLUK VE ÇEVREYE UYGUNLUK ZITLIK-KONTRAST KORAM-HİYERARŞİ-UYUMLAŞTIRMA VURGU-EGEMENLİK DENGE ÖLÇÜ VE PROPORSİYON SADELİK BİRLİK KOMPOZİSYON

Detaylı

Kiriş oluşturmak Kiriş geçerli ayarları ile çalışmak Kirişler ve diğer elemanlar arasında 3D kesişim önceliği

Kiriş oluşturmak Kiriş geçerli ayarları ile çalışmak Kirişler ve diğer elemanlar arasında 3D kesişim önceliği 11. Kiriş Aracı Bu Konuda Öğrenilecekler: Kiriş oluşturmak Kiriş geçerli ayarları ile çalışmak Kirişler ve diğer elemanlar arasında 3D kesişim önceliği Kirişler döşeme ve duvarlardan gelen yükleri düzgün

Detaylı

TEKNOLOJİ ve TASARIM DERSİ 7. SINIF I. DÖNEM YAZILI-TEST SINAV ÇALIŞMA SORULARI

TEKNOLOJİ ve TASARIM DERSİ 7. SINIF I. DÖNEM YAZILI-TEST SINAV ÇALIŞMA SORULARI TEKNOLOJİ ve TASARIM DERSİ 7. SINIF I. DÖNEM YAZILI-TEST SINAV ÇALIŞMA SORULARI 1. İnsanların gereksinimlerine (ihtiyaçlarına) uygun yardımcı araç ve aletlerin yapılması veya üretilmesi için, gerekli olan

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ DERSİ KONU: MİMARİ PROJE AŞAMALARI

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ DERSİ KONU: MİMARİ PROJE AŞAMALARI ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ DERSİ KONU: MİMARİ PROJE AŞAMALARI Mimar MiMAR, mesleğini uygularken, çalışmalarında tasarımını çizili belgeler ile bu belgeleri

Detaylı

CK MTP21 AYRINTILAR. 5. Sınıf Matematik. Konu Tarama No

CK MTP21 AYRINTILAR. 5. Sınıf Matematik. Konu Tarama No 5. Sınıf 01 Milyonlar 02 Örüntüler Adı 03 Doğal Sayılarla Toplama ve Çıkarma İşlemleri 04 Doğal Sayılarla Çarpma ve Bölme İşlemleri 05 Zihinden İşlemler, Bölme İşleminde Kalanı Yorumlama, Çarpma ve Bölme

Detaylı

Gelecek nesilleri yeşille buluşturuyoruz.

Gelecek nesilleri yeşille buluşturuyoruz. Gelecek nesilleri yeşille buluşturuyoruz. Misyonumuz Dört mevsimin yaşandığı, iklim, toprak, ekolojik zenginlikler bakımından bereketli olan ülkemizde; üstlendiğimiz projelerin müşteri memnuniyeti açısından

Detaylı

BİL 810 İnşaat Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları

BİL 810 İnşaat Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları BİL 810 İnşaat Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları Excel ile grafik kullanımı 7.Hafta Microsoft Excel-2 Dr. Onur TUNABOYU 1 Grafiğe bakıldığında her bir verinin anlaşılacağı şekilde; Grafik Başlığı,

Detaylı

Karabük Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi...www.ibrahimcayiroglu.com MASAÜSTÜ YAYINCILIK

Karabük Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi...www.ibrahimcayiroglu.com MASAÜSTÜ YAYINCILIK KROKİ ÇİZİMLERİ MASAÜSTÜ YAYINCILIK Kroki Herhangi bir cimi veya düşündüğümüz bir şekli karşımızdakine anlatabilmek için resim aletleri kullanmadan serbest elle çizilen resimlerdir. Mühendis ve teknisyenler

Detaylı

Poster Sunumu Nasıl Hazırlanır?

Poster Sunumu Nasıl Hazırlanır? Poster Sunumu Nasıl Hazırlanır? Genel Format Posterin büyüklüğü belirlenmelidir Poster kabaca bir kağıda çizilir! Sıralı sütunlar ve içerikleri planlanır Poster elementlerin yerleştirilir Başlık en üst

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Tasarımda İnsan-Mekan İlişkisi Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans (X) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan

Detaylı

MATEMATİĞİ SEVİYORUM OKUL ÖNCESİNDE MATEMATİK

MATEMATİĞİ SEVİYORUM OKUL ÖNCESİNDE MATEMATİK MATEMATİĞİ SEVİYORUM OKUL ÖNCESİNDE MATEMATİK Matematik,adını duymamış olsalar bile, herkesin yaşamlarına sızmıştır. Yaşamın herhangi bir kesitini alın, matematiğe mutlaka rastlarsınız.ben matematikten

Detaylı

RÜZGAR ETKİLERİ (YÜKLERİ) (W)

RÜZGAR ETKİLERİ (YÜKLERİ) (W) RÜZGAR ETKİLERİ (YÜKLERİ) (W) Çatılara etkiyen rüzgar yükleri TS EN 1991-1-4 den yararlanarak belirlenir. Rüzgar etkileri, yapı tipine, geometrisine ve yüksekliğine bağlı olarak önemli farklılıklar göstermektedir.

Detaylı

28.03.2013. Algılama üzerinde etkilidir. Hareketi ve yönü belirleyici etki yaratırlar. Ayırma amaçlı. Kalın çizgiler daha etkilidir.

28.03.2013. Algılama üzerinde etkilidir. Hareketi ve yönü belirleyici etki yaratırlar. Ayırma amaçlı. Kalın çizgiler daha etkilidir. Hazırlayan ve sunan: Süleyman Nihat ŞAD 2 Kontrast/ Zıtlık ÇİZGİ ALAN-BOŞLUK DOKU Çizgi; gözü, belirli bir alanda ya da bir alan etrafında hareket ettirerek dikkatleri çeken tek boyutlu bir araçtır. ŞEKİL-FORM

Detaylı

T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA BÖLÜMÜ PLN 202 ŞEHİR PLANLAMA PROJESİ II FİNAL RAPORU

T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA BÖLÜMÜ PLN 202 ŞEHİR PLANLAMA PROJESİ II FİNAL RAPORU T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA BÖLÜMÜ PLN 202 ŞEHİR PLANLAMA PROJESİ II FİNAL RAPORU EVKA 1 2005 Onur ACAR 2003516001 PLN 202 ŞEHİR PLANLAMA PROJESİ II FİNAL RAPORU

Detaylı

Öğretim Materyali Tasarımı

Öğretim Materyali Tasarımı Öğretim Materyali Tasarımı Öğrenci gereksinimlerini tam olarak karşılayacak hazır materyallerin seçilmesi ve kullanılması gerekir. Bu sağlanamıyorsa, var olan materyalin uygun hale getirilmesi gerekir.

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI TARİHİ BAHÇELERDE RÖLÖVE VE RESTORASYON

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI TARİHİ BAHÇELERDE RÖLÖVE VE RESTORASYON ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI TARİHİ BAHÇELERDE RÖLÖVE VE RESTORASYON Rölöve, bir yapının, kent dokusunun veya arkeolojik kalıntının yakından incelenmesi, belgelenmesi, mimarlık

Detaylı

ÖĞRENME GÜÇLÜKLERİ YAZMA PROBLEMLERİ VE ÖĞRETİMİ

ÖĞRENME GÜÇLÜKLERİ YAZMA PROBLEMLERİ VE ÖĞRETİMİ ÖĞRENME GÜÇLÜKLERİ YAZMA PROBLEMLERİ VE ÖĞRETİMİ Yazma Konuşma diline göre daha zor ve karmaşıktır. Dil sisteminin en karmaşık ve kompleks yapısıdır. Dil gelişiminin son aşamasıdır. Dinleme, konuşma ve

Detaylı

YAPILARDA HASAR SYON - RESTORASYON PROJE DÜZENLEME ESASLARI. Yapılarda Hasar Tespiti-I Ögr. Grv. Mustafa KAVAL AKÜ.Afyon MYO.Đnşaat Prog.

YAPILARDA HASAR SYON - RESTORASYON PROJE DÜZENLEME ESASLARI. Yapılarda Hasar Tespiti-I Ögr. Grv. Mustafa KAVAL AKÜ.Afyon MYO.Đnşaat Prog. YAPILARDA HASAR TESBĐTĐ-I 3. RÖLEVE RESTĐTÜSYON SYON - RESTORASYON PROJE DÜZENLEME ESASLARI RÖLEVE RESTĐTÜSYON SYON - RESTORASYON PROJE DÜZENLEME D ESASLARI: (Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıklarının Gruplandırılması,

Detaylı

mimariye giriş BaÜ mimarlık / 2005

mimariye giriş BaÜ mimarlık / 2005 MİMARİ ÇEVREDE FORM VE MEKANI OLUŞTURAN TEMEL ELEMANLAR Mimari formu oluşturan temel elemanlar, nokta, çizgi, düzlem ve hacim dir. NOKTA: MEKAN İÇİNDE BİR POZİSYON BELİRLER. FİZİKSEL ÖZELLİKLER: POZİSYON/DURUM

Detaylı

PROJE TEKNİĞİ DERSİ. PEYZAJ TASARIM ÖĞELERİ ve TASARIM İLKELERİ. Öğr. Gör. Hande ASLAN

PROJE TEKNİĞİ DERSİ. PEYZAJ TASARIM ÖĞELERİ ve TASARIM İLKELERİ. Öğr. Gör. Hande ASLAN PROJE TEKNİĞİ DERSİ PEYZAJ TASARIM ÖĞELERİ ve TASARIM İLKELERİ Öğr. Gör. Hande ASLAN 1. PEYZAJ TASARIM ÖĞELERİ ÇİZGİ Tüm tasarım oluşumlarının temelidir. Peyzaj tasarımında bütün fikirler bir proje düzeni

Detaylı

Ders Notlarının Creative Commons lisansı Feza BUZLUCA ya aittir. Lisans: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/

Ders Notlarının Creative Commons lisansı Feza BUZLUCA ya aittir. Lisans: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ Eşzamanlı (Senkron) Ardışıl Devrelerin Tasarlanması (Design) Bir ardışıl devrenin tasarlanması, çözülecek olan problemin sözle anlatımıyla (senaryo) başlar. Bundan sonra aşağıda açıklanan aşamalardan geçilerek

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı İLGİSİ Öğretim Dili GRAFİK TASARIM ve GÖRSEL İLETİŞİM Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans (x) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim

Detaylı

ÇEVRELEME. Duvarlar Çitler ve parmaklıklar Paravan ve panolar Engel taş ve direkleri

ÇEVRELEME. Duvarlar Çitler ve parmaklıklar Paravan ve panolar Engel taş ve direkleri ÇEVRELEME İnsan-çevre ilişkilerinin kontrolünde fiziksel, teknik, güvenlik, mahremiyet ve koruma yönünden gerek duyulmaktadır. Bu nedenle peyzaj alanlarında çevreleme elemanları kullanılmaktadır. Çevreleme

Detaylı

SABANCI ÜNİVERSİTESİ AĞAÇLANDIRMA VE ÇEVRE DÜZENLEMELERİ

SABANCI ÜNİVERSİTESİ AĞAÇLANDIRMA VE ÇEVRE DÜZENLEMELERİ SABANCI ÜNİVERSİTESİ AĞAÇLANDIRMA VE ÇEVRE DÜZENLEMELERİ İçindekiler I. GİRİŞ II. III. ÜNİVERSİTE KONUMU İNŞAAT ÖNCESİ VE SONRASI GÖRÜNTÜLER a. 1998-İnşaat öncesi b. 2013-Kampusun bugünü Sabancı Üniversitesinin

Detaylı

MALİYETİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER. Doç. Dr Elçin TAŞ

MALİYETİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER. Doç. Dr Elçin TAŞ MALİYETİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER Bina Maliyetinin Oluşumu MALİYET YOK ETME MALİYETİ KULLANIM MALİYETİ BİNA MAL. İLK YATIRIM MALİYETİ GERÇEKLEŞTİRME KULLANIM YOK ETME Alınan Kararların Maliyeti Etkileme Düzeyi

Detaylı

Bölüm Üç. Koordinasyon ve Kontrol. Koordinasyon ve Kontrol. Harekete Hazırlanmak

Bölüm Üç. Koordinasyon ve Kontrol. Koordinasyon ve Kontrol. Harekete Hazırlanmak Koordinasyon ve Kontrol Bölüm Üç Motor Kontrol Teorileri Serbestlik Derecesi bir kontrol sistemindeki bileşen sayısı ve her birinin mümkün olan uygulama (ifade) biçimleri. Uygulayıcı mümkün olan kombinasyonlarla

Detaylı

OKYANUS İNSAN KAYNAKLARI EĞİTİMLERİ İŞ ANALİZLERİ VE İŞ TANIMLARININ HAZIRLANMASI

OKYANUS İNSAN KAYNAKLARI EĞİTİMLERİ İŞ ANALİZLERİ VE İŞ TANIMLARININ HAZIRLANMASI OKYANUS Okyanus İnsan Kaynakları Eğitimleri İş Analizleri, İş Tanımları Mülakat Teknikleri Yetkinlik Yönetimi Performans Yönetimi Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi İnsan Kaynaklarına Geçiş İŞ ANALİZLERİ

Detaylı

TASARIM STÜDYOSU I C GRUBU Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Yrd.Doç.Dr.Işıl Kaymaz 2016, Basılmamış ders notları Lütfen

TASARIM STÜDYOSU I C GRUBU Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Yrd.Doç.Dr.Işıl Kaymaz 2016, Basılmamış ders notları Lütfen TASARIM STÜDYOSU I C GRUBU Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Yrd.Doç.Dr.Işıl Kaymaz 2016, Basılmamış ders notları Lütfen kaynak göstermeden alıntı yapmayınız. Dersin amacı Temel

Detaylı

MS POWERPOINT 2010. Şekil 111 Powerpoint 2010 Programını Başlatmak

MS POWERPOINT 2010. Şekil 111 Powerpoint 2010 Programını Başlatmak MS POWERPOINT 2010 1.Giriş: PowerPoint, Windows ortamında çalışan bir sunu paket programıdır. Metin, taslak, çizim ve grafikler kullanılarak sunular, slaytlar, broşürler, bildiriler, konuşmacı notları

Detaylı

Fotoğrafçılıkta mimari fotoğraf çekim teknikleri 1. Mimari fotoğrafçılık

Fotoğrafçılıkta mimari fotoğraf çekim teknikleri 1. Mimari fotoğrafçılık Fotoğrafçılıkta mimari fotoğraf çekim teknikleri 1 Mimari fotoğrafçılık Mimarlık, gökdelenlerden kulübelere kadar her şeyi kapsayan geniş bir konudur. Gittiğiniz neredeyse her yerde, günlük hayatta bir

Detaylı

TEKNOLOJI VE TASARıM DERSI

TEKNOLOJI VE TASARıM DERSI TEKNOLOJI VE TASARıM DERSI Temel Tasarım Etkinliği Gurup çalışması Yrd.Doç.Dr. Doğan Arslan Bu çalışmada Tasarım eleman ve ilkelerin neler olduğu açıklanacak. Her bir eleman ve ilkelere endüstriyel ürünler

Detaylı

GENETİK ALGORİTMA ÖZNUR CENGİZ HİLAL KOCA

GENETİK ALGORİTMA ÖZNUR CENGİZ HİLAL KOCA GENETİK ALGORİTMA ÖZNUR CENGİZ 201410306014 HİLAL KOCA 150306024 GENETİK ALGORİTMA Genetik Algoritma yaklaşımının ortaya çıkışı 1970 lerin başında olmuştur. 1975 te John Holland ın makine öğrenmesi üzerine

Detaylı

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ STAJ ESASLARI. Stajın yurtiçi ve/veya yurtdışında şu alanlarda yapılması söz konusudur:

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ STAJ ESASLARI. Stajın yurtiçi ve/veya yurtdışında şu alanlarda yapılması söz konusudur: AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ STAJ ESASLARI Amaç: Birim dışı eğitim ve uygulama, öğrencilerin peyzaj mimarlığı eğitimi süresince bölümde teorik ve uygulamalı derslerde edindikleri

Detaylı

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Seralar tarım işletmesinin tüm konumu içersinde diğer yapılarla uyum göstermelidir. Seraların iç ortamı yıl boyunca bitki yetişmesine uygun optimum çevre koşullarını sağlamalıdır.

Detaylı

TEKNİK RESİM 6. HAFTA

TEKNİK RESİM 6. HAFTA TEKNİK RESİM 6. HAFTA MİMARİ PROJELER Mimari Proje yapının Vaziyet (yerleşim) planını Kat planlarını En az iki düşey kesitini Her cephesinden görünüşünü Çatı planını Detayları ve sistem kesitlerini içerir.

Detaylı

İNS1101 MÜHENDİSLİK ÇİZİMİ. Bingöl Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 2018

İNS1101 MÜHENDİSLİK ÇİZİMİ. Bingöl Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 2018 İNS1101 MÜHENDİSLİK ÇİZİMİ Bingöl Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 2018 TEKNİK RESİM Teknik resim, teknik elemanların üretim yapabilmeleri için anlatmak istedikleri teknik özelliklerin biçim ve

Detaylı

Tasarım Raporu. - Projemizde detaylı bir şekilde ulaşmak istediğimiz amaçların belirlenmesi,

Tasarım Raporu. - Projemizde detaylı bir şekilde ulaşmak istediğimiz amaçların belirlenmesi, Grup EHEM Tasarım Raporu Emre TÜRKER Hüseyin SERİN Eray KILIÇ Musa CÖCE Kısa Özet Tasarım Raporumuzda: - Projemizde detaylı bir şekilde ulaşmak istediğimiz amaçların belirlenmesi, - Projenin hedeflerinin

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

Tasarım Aşaması. Eksiksiz Fonksiyonel Tanımlamalar

Tasarım Aşaması. Eksiksiz Fonksiyonel Tanımlamalar Tasarım Aşaması Bu aşama üretici ve alıcının niyet mektubu ya da geliştirme anlaşmasını imzalamaları ile başlar. Tasarım son tasarım planı, son bütçe ve taraflar arasındaki kesin anlaşmaya dayanan kati

Detaylı

20. Detay Çıkartma. ArchiCAD 9 Prof. Dr. Salih Ofluoğlu

20. Detay Çıkartma. ArchiCAD 9 Prof. Dr. Salih Ofluoğlu 20. Detay Çıkartma Bu Konuda Öğrenilecekler: Detay geçerli ayarları ile çalışmak Detay oluşturmak Detay çizimleri üzerinde çalışmak Objeleri farklı detay seviyesinde göstermek Duvar ucu aracı ile çalışmak

Detaylı

FONKSİYONELLİK. Genellikle, profilin görünmesinin istenilmediği gizli uygulamalarda kullanılır.

FONKSİYONELLİK. Genellikle, profilin görünmesinin istenilmediği gizli uygulamalarda kullanılır. ASPEN-TEC T END Profil List esi PROFIL I/FL Genellikle, profilin görünmesinin istenilmediği gizli uygulamalarda kullanılır. Öngörülen fonksiyonlarını yerine getirmenin yanı sıra estetik bütünlük sağlamayı

Detaylı

Bilgisayar Temelli Materyaller

Bilgisayar Temelli Materyaller Bilgisayar Temelli Materyaller Arş. Gör. Esin ERGÜN Dr. Ümmühan AVCI YÜCEL Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme Bu bölümü tamamladıktan sonra; Bilgisayar temelli materyallerin özellikleri hakkında

Detaylı

Peyzaj Yapıları I ÇATI ELEMANLARI. Çatı elemanlarının tasarımında görsel karakteri etkileyen özellikler Sığınma ve Korunma

Peyzaj Yapıları I ÇATI ELEMANLARI. Çatı elemanlarının tasarımında görsel karakteri etkileyen özellikler Sığınma ve Korunma ÇATI ELEMANLARI Dersi Dış mekan içinde yapılan ve daha çok dinlenme ihtiyacını karşılayan yapay çatı elemanları Pergola Kameriye Çardaklar Sığınma ve Korunma Işık ve Gölge Yoğunluğu Yağış durumu Çatı elemanlarının

Detaylı

O Öğretme-öğrenme sürecinde araçgereçler genellikle öğretimi desteklemek amacıyla kullanılır.

O Öğretme-öğrenme sürecinde araçgereçler genellikle öğretimi desteklemek amacıyla kullanılır. Görsel Tasarım 34 1 O Öğretme-öğrenme sürecinde araçgereçler genellikle öğretimi desteklemek amacıyla kullanılır. O O İyi tasarlanmış öğretim araç-gereçleri öğretim sürecini zenginleştirir, öğrenmeyi artırır.

Detaylı