Edimsel Koşullanmanın Tanımı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Edimsel Koşullanmanın Tanımı"

Transkript

1

2 Edimsel Koşullanmanın Tanımı Edimsel koşullama, ödüle götüren ya da cezadan kurtaran bir davranımın yapılmasını öğrenmektir.

3 7.Edimsel Koşullanma fare deneyi

4 8.EDİMSEL KOŞULLANMA güvercin

5 Pavlov'un geliştirdiği klasik koşullama bazı öğrenmeleri açıklamakla birlikte, insan öğrenmelerinin tümünü açıklamakta sınırlı kalmaktadır. B. F. Skinner, edimsel (operant) koşullama kuramını oluşturmuştur. Skinner'a göre iki tür davranış vardır. Bunlar; a.tepkisel davranışlar b. Edimsel davranışlardır.

6 Tepkisel Davranış Bu tür davranışlar bir uyarıcı tarafından ortaya çıkarılır. Tepkisel davranışlar organizmada var olan tüm refleksleri kapsar. Soğuk havada vücudun titremeye başlaması bir tepkisel davranıştır. Klasik koşullama bu tür davranışları açıklar.

7 Edimsel Davranış Bilinen bir uyarıcı tarafından oluşturulmaz; organizma tarafından ortaya konur. Edim, herhangi bir ihtiyaç durumunda, organizmanın kendiliğinden ortaya koyduğu davranıştır. Edimsel davranış kendiliğinden ortaya çıkar ve sonuçları tarafından kontrol edilir.

8 Edimsel Davranış Tepkisel davranış gibi organizmada zaten var olup bir uyarıcı tarafından ortaya çıkarılmayan, organizma tarafından ortaya konulan ve sonuçları tarafından kontrol edilen davranışlardır Kendiliğinden ortaya çıkan bu davranışlar sonuçları tarafından kontrol edilirler. Yani önce tepki (davranış) yapılır, sonra tepkinin doğurduğu uyarıcı (ödül-ceza) gelir ve tepki bu uyarıcılar tarafından kontrol edilirler

9 Edimsel Davranış Örneğin, derse geç kaldınız. Bu kendiliğinden ortaya çıkan bir davranıştır. Bu davranışın karşılığında öğretmeninizden azar işittiniz. Bu da bir sonuçtur. Bu sonuçtan yola çıkarak, bir dahaki sefere geç kalma davranışınız tekrarlanmak yerine azalır. İşte davranış, sonucuna göre değişmiş, yani kontrol edilmiştir.

10 Tepkisel Koşullanma Tepkisel koşullamada pekiştireç tepkiye bağlı olarak verilmez. Pekiştireç, tepkiden önce verilen koşulsuz uyarıcıdır. Diğer bir deyişle pekiştireç, koşulsuz tepkiyi doğuran koşulsuz ya da koşullu uyarıcıdır.

11 Edimsel Koşullanma Edimsel davranışla ilgili olan koşullamaya edimsel koşullama adı verilmektedir. Bu koşullamada edim önemlidir. Edim doğru olduğu takdirde pekiştirici uyarıcı verilmektedir. Edimsel koşullamada pekiştirici uyarıcı, yapılan edimin sonucunda ortaya çıkmaktadır

12 EDİMSEL KOŞULLAMA SÜRECİ Skinner, edimsel koşullama çalışmaları için ses ve ışık geçirmez çevreden yalıtılmış Skinner kutusu adı verilen bir araç kullanmıştır. Bu ses geçirmez kutuda, hayvana manivelaya bastığında belli bir miktar yiyecek veren bir mekanizma vardır. Aynı zamanda manivela, hayvanın kutuda bulunma süresi içinde manivelaya basma sayısını grafik olarak çizen bir kaydetme sistemine bağlıdır. Böylece, belli bir zaman içinde yapılan tepki sayısı tutarlı bir deneysel ortam içinde belirlenmekte ve insan denekle hiç temas etmemektedir.

13 1.Yoksunluk Denek olacak hayvan bir yoksunluk programına tabi tutulur. Eğer pekiştireç olarak yiyecek kullanılacaksa hayvana deneyden önceki bir kaç gün 23 er saatlik peryodlarla yiyecek verilmez. Pekiştireç olarak su kullanılacaksa hayvan aynı şekilde susuz bırakılır.

14 2.Besleme Mekanizması Denek birkaç gün yoksunluk programına tabi tutulduktan sonra Skinner kutusuna konulur. Deneyi yapan kişi dışarıdan bir düğmeye basarak periyodik bir şekilde besleme mekanizmasını harekete geçirir. Besleme mekanizması dışarıdan harekete geçirilirken düğmeye basma hafif bir ses meydana getirir ve arkasından da yiyecek gelir. Dolayısıyla hayvan giderek düğmeye basma sesi ile yiyeceğin gelmesi arasında bir ilişki kurar (KALSİK KOŞULLANMA). Bu durumda düğmenin çıkardığı ses, birincil pekiştireç olan yiyecekle ilişkilendirilerek ikinci pekiştireç haline gelmektedir. Ses, aynı zamanda hayvan için gerekli tepkiyi yaptığı takdirde yiyecekle pekiştirileceğinin bir işareti de olmaktadır

15 3.Manivelaya Basma: Bu aşamada hayvan artık Skinner kutusunda kendi başına bırakılır. Hayvan besleme mekanizmasını harekete geçirecek olan manivelaya basar. Bu sırada meydana gelen ses, hayvan için hem yiyecek kabına ulaştığının bir işareti haline gelir hem de demir kola basma davranışını pekiştirir.

16 DAVRANIŞI KAZANDIRMA SÜRECİ

17 Biçimlendirme Operant şartlanmada organizma başlangıçta rastgele bir takım davranışta bulunur. Bu davranışların içinden biri seçilir ve pekiştirilir. Bu noktada akla gelen soru şudur: Peki, ya istediğimiz davranış ortaya çıkmazsa? Örnek için, Skinner in deneyinde fare 72 inci dakikada kola ilk kez basmış, ikinci kez 80 inci dakikada basmıştır. Olabilir ki, fare kola basmayı bir türlü akıl edemeyebilir. Amaç alt düzey davranışlara doğru basamak basamak indirilir ve amaca yönelmeyi ifade eden davranışlar pekiştirilir. Bu alt düzey amaçlar gerçekleştikçe pekiştirme yukarı çekilir. Bu mekanizmaya biçimlendirme veya şekillendirme denir. Organizmanın gündelik davranış repertuarında bulunmayan davranışlar alt basamaklarına indirgenir ve alt basamakta başarıya ulaşıldığında sonraki aşamaya geçilir

18 Zincirleme Bazı davranışlar vardır ki, yapı olarak aşamalardan oluşur. Bu durumda aşamaların izlenmesi ve tüm davranışın gerçekleştirilmesi biçimlendirmeye benzer diğer bir mekanizma ile gerçekleştirilir. Bu mekanizmaya zincirleme denir. Örnek için, kız çocuğuna yemek yapmayı öğretmek böyle bir mekanizma ile kolayca gerçekleştirilebilir. Yemek yapmak için önce tencereyi ocağa koymak, yağ koymak, soğan doğramak, salça koymak, kızartmak, yemeklik sebzeyi hazırlayıp koymak, su koymak vb gereklidir. Her seferinde bu davranışlar bu sıra ile gerçekleşmelidir. Kız çocuğu önce tencereyi ocağa koyunca, daha sonra yağını atınca, vb pekiştirilerek sıra ile davranışın gösterilmesi sağlanabilir

19 Zamanlama Klasik şartlanmada da önemli olmakla birlikte, operant şartlanmada daha çok dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta zamanlamadır. Klasik şartlanmada nötr (sonradan şartlı) uyarıcı ile şartsız uyarıcı arasında ne kadar süre geçmelidir? Bu sorunun cevabı, ½ saniyedir. Bu süre ne kadar uzarsa, şartlanmanın gerçekleşme süresi de o kadar uzar. Aynı zaman dilimi operant şartlanma için de geçerlidir. Organizmanın davranışı ile sonucu (pekiştirme) arasındaki zaman ½ saniye olmalıdır ki, şartlanma kısa bir süre içinde gerçekleşsin.

20 Olumlu(Koşulsuz) Birincil Olumsuz(Koşulsuz) Pekiştireç Olumlu (Koşullu) İkincil Olumsuz (Koşullu)

21 Birincil Pekiştireçler Organizmanın daha çok fizyolojik ihtiyaçlarını karşılamaya yöneliktir. Herhangi bir öğrenme yaşantısı olmadan organizmayı belli bir yönde davranmaya iten uyarıcılardır. Yiyecek, su, cinsellik gibi organizmayı doğal olarak pekiştiren ve canlının yaşaması ile ilgili olan pekiştireçlerdir. Birincil pekiştireçler, klasik koşullamadaki koşulsuz uyarıcılara denk gelir.

22 Birincil Pekiştireçler Birincil (koşulsuz) olumlu pekiştireçler: şeker, çikolata, güven verici bir ortam gibi, herhangi bir öğrenmeye gerek olmadan organizmada hoşnutluk yaratan uyarıcılardır. Birincil (koşulsuz) olumsuz pekiştireçler:organizmaya zarar veren, yaşamı tehdit eden uyarıcılardır. Örneğin; acı, yüksek ses, ışık, gürültü vb.

23 İkincil Pekiştireçler Herhangi bir nötr uyarıcının birincil pekiştireçlerle ilişkilendirilmesiyle pekiştireç özelliği kazanan uyarıcılardır. Bir başka deyişle, ikincil pekiştireçler, pekiştireç özelliklerini klasik koşullama yoluyla kazanırlar. Yani ikincil pekiştireçler klasik koşullamadaki koşullu uyarıcılara denk gelir. Örneğin paranın, tek başına bir değerleri yoktur, ancak birincil pekiştireçlerle beraber anlam kazanır.

24 İkincil Olumlu Pekiştireçler Sosyal pekiştireçler: Övgü, gülümseme, aferin deme, alkışlama, ilgi gösterme vb. Etkinlik (faaliyetsei) pekiştireçler:oyunc aklarla oynama, bando şefi seçilme, sınıf başkanı seçilme, gezi, bilgisayarla oynama vb. Sembolik pekiştireçler: Yüksek notlar, yıldız işareti, para, madalya, vb.

25 İkincil Olumsuz Pekiştireçler Herhangi bir nötr uyarıcının birincil olumsuz pekiştireçlerle ilişkilendirilmesiyle pekiştireç özelliği kazanan uyarıcılardır. Örneğin, yanan sıcak soba, kötü söz, elektrik akımı olan priz vb.

26

27 Olumlu Pekiştirme Olumlu pekiştireçleri ortama koyarak davranışın yapılma olasılığını arttırma işlemine olumlu pekiştirme denir. Örneğin, ödevini yapan çocuğa öğretmenin aferin demesi ya da kendini tartaklayan arkadaşına aynı şekilde karşılık verdiği için babasının "aslan oğlum" diyerek sırtını sıvazlaması

28 Olumsuz Pekiştirme Bir davranış ortamdaki hoş olmayan bir uyarıcı ortadan kaldırıyor ve bu davranışın tekrarlanma ihtimalini arttırıyorsa olumsuz pekiştirme söz konusudur. Olumsuz pekiştirme söz konusu olduğunda şu iki durumdan biri mevcut olabilir: Öğrenciler istenilen davranışı göstermeden önce istenmeyen durumdadırlar. Öğrenciler hoşlarına gitmeyen bir durumdan kaçınmak istemektedir.

29 Olumsuz Pekiştirme Örnekler Hoş olmayan bir uyarıcı,istenilen davranışın yapılması için geri çekilir. Örneğin,ödevlerle belli bir puana ulaşan öğrenci haftalık sınavlardan birisine girmeyebilir.ev ödevlerini tamamlama davranışı artar çünkü öğrenci rahatsız edici bir uyarıcı olan haftalık sınavlara girmek zorunda kalmamaktadır.

30 Olumsuz Pekiştirme Örnekler Babası evdeyken internette arkadaşlarıyla sohbet edemeyen bir genç kızın, babası iş seyahatine gittiğinde saatlerce bilgisayarın başından kalkmaması. Burada kız için olumsuz uyarıcı babasıdır. Baba gidince bilgisayarda sohbet davranış artmıştır.

31 Olumsuz Pekiştirme Örnekler Arkadaşlarının kendisiyle alay etmesinden rahatsız olan bir ilköğretim okulu öğrencisi öğretmenine şikayet etmiş ve öğrenmeni diğer öğrencilerin alay etmesini engellemiştir. Bu olaydan sonra, arkadaşları hoşlanmadığı bir davranışta bulunduğunda öğrenci hemen öğretmenine başvurmaya başlamıştır. Çocuk için olumsuz uyarıcı olan "arkadaşlarının alay etmesi" öğretmeni tarafından engellenince (ortamdan çıkarılınca) öğrencinin şikâyet etme davranışı artmıştır. Yani öğrencinin davranışı olumsuz pekiştirilmiştir.

32 Olumsuz Pekiştirme Örnekler Anne ve babası sık sık tartışan bir öğrenci, evdeki huzursuzluk ortamından kaçınmak için dersler bittikten sonra çeşitli bahaneler üreterek okulda kalma süresini uzatır. Çocuk, okulda kalarak kendisi için olumsuz uyarıcı olan evdeki huzursuzluktan kurtulmaktadır. Böylece, okulda kalma davranışı olumsuz pekiştirme yoluyla artmıştır.

33 Olumsuz Pekiştirme Örnekler Bir öğretmen ders sırasında konuşarak sınıfın düzenini bozan bir öğrencisinin bu davranışını bastırmak için onu sınıftan çıkararak cezalandırmıştır. Ancak öğretmenin beklentisinin aksine öğrencinin derste konuşma davranışı artmıştır

34 Örnekler

35 Ortama konduğunda Ortamdan çıkartıldığında Olumlu Pekiştireç Olumlu Pekiştirme Ceza Olumsuz Pekiştireç Ceza Olumsuz Pekiştirme

36 Pekiştirme Tarifeleri Sürekli Aralıklı Zaman Aralıklı Oran Aralıklı Sabit Değişken Sabit Değişken

37 Sürekli Pekiştirme En basit ve sönmeye karşı en az dirençli pekiştirme tarifesidir. Örneğin, çocuk yemekten sonra her elini yıkadığında pekiştiriliyorsa sürekli pekiştirilmiş olur. Hedeflenen davranış kazandırıldıktan sonra tarife değiştirilmeli, başka tarifeler uygulanmalıdır. Sürekli pekiştirmenin yararı davranışın çabuk yerleşmesi, dezavantajı ise pekiştirme ortadan kalktığında davranışın kısa sürede ortadan kalkmasıdır.

38 Sabit Aralıklı (zamanlı) Pekiştirme Organizmanın belli bir zaman dilimi içinde yer alan davranışları pekiştirilir. Pekiştirecin verilmesi için sabit bir zamanın geçmesi gerekir. Bu tarifenin dezavantajı pekiştirme yapıldıktan sonraki zamanda, organizmanın davranım sıklığı azalır. Örneğin, memurların düzenli olarak 30 günde bir maaş alması

39 Sabit Aralıklı (zamanlı) Pekiştirme Örnekler Gürültü yapmadan ders dinlemeyi öğrenmelerini sağlamak amacıyla öğrencilerine sessiz bir biçimde oturdukları her on dakika sonrasında ödül vermek

40 Değişken Aralıklı Pekiştirme: Pekiştirecin verilmesi için sabit bir zaman yoktur. Pekiştireç bazen davranımdan hemen sonra, bazen de daha geç verilebilir. Örneğin, sevdiğiniz bir arkadaşınıza e- posta yazdığında kimi zaman cevabı hemen gelir, kimi zaman on gün sonra. Ne zaman cevap alacağınızı bilmediğiniz için her gün e-postalarınızı kontrol edersiniz. Yararı pekiştirme kalktığında davranış çok yavaş ortadan kalkar, dezavantajı ise davranış yavaş yerleşir.

41 Değişken Aralıklı Pekiştirme Örnek Bir öğretmen, bir eğitim dönemi içinde bazen iki hafta, bazen de bir hafta arayla kısa sınav yaparak öğrencilerinin öğrenme çabalarında süreklilik sağlamaya çalışmaktadır Bir öğrenci, öğretmenin dikkatini çekmek için sınıfta sürekli olarak espri yapmakta, öğretmen bu esprilerden bazılarına gülerken bazılarını duymazdan gelme

42 Sabit Oranlı Pekiştirme Bu tarifede, pekiştireç organizmanın davranış miktarına göre verilir. Buradaki davranış miktarı sabittir. Dezavantajı pekiştirecin kaç davranıştan sonra verildiği bilindiğinden, organizmanın pekiştireci aldıktan sonra davranışında azalma olabilir. Örneğin, olumlu davranışları listeleyen bir annenin çocuklarına gün içinde en az üç olumlu davranış yaparlarsa bilgisayarda oyun oynayabileceklerini söylemesi.

43 Değişken Oranlı Pekiştirme Değişken oranlı tarifede, organizma kaç davranıştan sonra pekiştireç alacağını bilmez. Pekiştirmeler arasındaki davranış sayısı bir seferden diğerine değişir. Örneğin, tüm şans oyunları, kumar makineleri değişken oranlı pekiştirme tarifesine iyi birer örnektir. Kişi kaç denemeden sonra kazanacağını bilemediği için kumar oynamaya devam eder. Avantajı pekiştirme kalktığında davranış çok yavaş ortadan kalkar, dezavantajı davranış yavaş yerleşir.

44 OLUMSUZ BİR DAVRANIŞIN ORTADAN KALDIRILMASI

45 Olumsuz Pekiştirme Hoşa gitmeyen bir uyarıcının ortamdan çekilmesiyle bir davranışın yapılma sıklığını arttırmadır.

46 Sönmesini Bekleme Edimsel koşullanmada sönme, davranıştan sonra tepkinin geri çekilmesidir.

47 Olumsuz Bir Davranışın Tam Tersini Pekiştirme Bir davranışı ortadan kaldırmanın etkili yollarından biri uygun olmayan davranışın sönmesini beklerken istenilen davranışın oluşması için pekiştireç kullanmaktır.

48 Ortam Değiştirme İstenmeyen davranışın ortadan kaldırma yollarından birisi de ortamı değiştirmektir.

49 Bıktırma Problemli davranışı durdurmak için, bireyi yoruluncaya kadar davranışı yapmaya zorlamaktır.

50 Olumlu Bir Davranış Pekiştirilirken İzlenecek Süreç 1. Güçlendirmek istediğiniz gözlenebilir bir davranış belirleyin. 2. Pekiştirmeye başlamadan önce bu davranışın görülme sıklığını belirleyin. Davranışın ne kadar görüldüğünü saptamadan, değişip değişmediğini anlayamazsınız. 3. Davranışı ortaya çıkarıcı en etkili pekiştirece (ödüle) karar verin. 4. Öğrenci istenilen davranışı yaptıktan sonra hemen ödülü verin.

51 Olumlu Bir Davranış Pekiştirilirken İzlenecek Süreç 5. Davranış istenilen düzeye gelinceye ya da güçleninceye kadar her davranıştan sonra pekiştireç vermeye devam edin. 6. Davranışta değişiklik görülmezse pekiştireci değiştirin. 7. Davranışın sıklığı artmışsa, sürekli pekiştirmeden aralıklı bir pekiştirece geçin. Aralıklı pekiştirme davranışı istenen düzeyde tutacak ve sönmeyi önleyecektir.

52 CEZA 1. Tip Ceza 2.Tip Ceza

53 CEZA Edimsel koşullamada davranış değiştirme yöntemi olarak düşünebiliriz. Çünkü pekiştirme davranışın artması için yapılırken, ceza davranışın azalması için verilir Ceza, teorikte istenmeyen davranışı azaltmak için kullanılmakla birlikte, uygulamada ancak istenmeyen davranışı bir süre baskı altına almaktadır. Ayrıca, ceza ile organizmaya ne yapmaması gerektiği vurgulanmakta ancak ne yapması gerektiği doğrudan belirtilmemektedir Ceza ortadan kalktığında istenmeyen davranışlar tekrar ortaya çıkabilir Ayrıca ceza başka istenmeyen davranışların da ortaya çıkmasına neden olabilir.

54 1. Tip Ceza Trafik kurallarını çiğneyen sürücüye polisin ceza yazması. Ödevini yapmayan öğrenciye, öğretmenin düşük not vermesi. Küfürlü konuşan çocuğa babasının tokat atması. Hoş olmayan Uyarcı İçeriye

55 2. Tip Ceza Çocuğun odasını toplamadığı için oyun oynamaya gönderilmemesi, Televizyon izlemekten alıkonulması, Suçu nedeniyle tutuk evine gönderilme, hücre cezası, Öğrencinin herhangi bir olumsuz davranışına karşılık olarak duvara dönük olarak bekletilmesi, Hentbol gibi bazı oyunlarda verilen iki dakika oyun dışı bırakma, Kırmızı kartla dışarı atma gibi cezalar ikinci tür cezalara örnektir Hoş uyarıcı Dışarıya

56

57 Cezaya Yer vermek Uygun mudur? 1. Sorunlu davranışın şiddetinin yoğun olduğu, kişinin kendisine veya başkasına zarar vermesinin olası olduğu durumlarda, 2. Uygun olmayan davranışın uygun davranışa dönüştürme imkânının mümkün olmadığı durumlarda. Örneğin: Okula gitme yaşına gelmiş bir çocuğun elinin sürekli ağzında olması sorunlu bir davranıştır. Sorunlu davranış sık ve sürekli olduğunda, sorunlu davranışın uyuşmayanı olan elle bir şeyler yapma davranışları(yazma, bozma vb.) ortamda oluşmaz. Oluşmadığı zaman da pekiştirmek mümkün değildir. İstenen davranışın oluşumuna fırsat vermek için sorunlu davranışa ceza vererek azaltmak uygun olur (Yavuzer, 2006:s ).

58 Ceza verilirken!! Ceza mümkün olduğunca az kullanılmalıdır. Ceza geciktirilmemelidir. Cezada öğrencinin tüm kişiliği değil ceza konusu olan davranış odak noktası yapılmalıdır. Ceza vermeye karar verince ceza konusu tartışılmamalıdır. Gülerek ceza verilmemelidir. Öğrenci uygulanmaması mümkün olmayan şeylerle tehdit edilmemelidir. Öğrenciye karşı kızgınlık duyarken ceza verilmemelidir. Öğrenci için olumsuz ancak öğretim için gerekli olan davranışlar ceza olarak verilmemelidir. Ceza yapılan davranışa uygun olmalıdır. Ceza verilirken çifte standart uygulanmamalıdır. Cezaya karar verilmişse geri dönülmemelidir

59 Cezanın Sonuçları!!! Ceza istenmeyen davranışı ne zaman yapacağını öğretir. Ceza istenmeyen davranışın ne olduğunu öğretmekle birlikte, uygun olan davranışın, alternatifin ne olduğu hakkında bilgi vermez. Öğrenci ve öğretmen arasındaki iletişimi olumsuz etkiler. Aynı davranışları nedeniyle arkadaşları ceza almaz ya da ödüllendirilirse cezanın bir önemi kalmaz. Öğrencinin istenmeyen bir davranışı cezalandırarak ortadan kaldırılmak istenirken, istenmeyen başka bazı davranışların çocukta ortaya çıkmasına neden olabilir. Ceza ile karşılaşan organizmada korku oluşturur ve bu korku o an ortamda bulunan diğer uyarıcılara da genellenir.

60 Ceza Yerine Önerilen Yöntemler İstenmeyen davranışa neden olan ortam değiştirilmelidir İstenmeyen davranışı bıkıncaya kadar yaptırılmalıdır 1. İstenmeyen davranış çocuğun gelişim dönemi özelliği ise, bu dönemi sabırla geçirmesini beklenmelidir. 2. İstenmeyen davranışı görmezlikten gelip, istenen davranışı hemen pekiştirilmelidir. 3. Cezaya alternatif en etkili süreç sönmedir. Davranış sönmeye tabi tutulmalıdır

61 Ara Verme (time out) Sönmenin dışında cezaya bir başka alternatif ara vermedir. İstenmeyen davranış ortaya çıktığında birey, davranışı pekiştiren ortamdan uzaklaştırılır. Farklı bir ortamda davranışı üzerinde düşünmesi ve alternatifler üretmesi istenir. Bazı durumlarda, kişi odadan çıkarılmadan, farklı bir köşede beklemesi istenebilir. Ara verme tekniği uygulanırken bireye bu tekniğin hangi amaçla kullanıldığı açıklanmalıdır.

62 Ara Verme Örnek 5 yaşındaki Ali tüm uyarılara rağmen sofrada sürekli olarak konuşmaya, herkesin sözünü kesmeye ve küçük kardeşine sataşmaya devam eder. Bunun üzerine annesi Ali'yi, ilgisini çekebilecek hiçbir nesnenin bulunmadığı bir odaya göndererek 10 dakika süreyle orada kalmasını söyler.

63 Ara Verme Örnek Tüm uyarılarına rağmen salonda koşarak oyun oynamaya devam eden oğlunu 15 dakika süreyle odaya kapatan bir babanın uyguladığı davranış bir tür ara vermedir.

64 Batıl Davranış Organizma, herhangi bir davranışı sonucunda, o davranışla ilgili olmadığı halde bir pekiştireç almışsa, bunu davranışıyla ilişkilendirir. Daha sonra o uyarıcı ile karşılaştığında aynı davranışı yapma eğilimi gösterir. Bir başka deyişle batıl davranışlar, organizmanın tesadüfî pekiştirilmesiyle oluşur. Örneğin; sınavda kendisine annesi tarafından hediye edilen bir kalem kullanan kişinin sınavının beklediğinden iyi geçmesi sonucu hep aynı kalemle sınava girmek istemesi.

65 Premack İlkesi (Büyükanne Kuralı) Büyükanne kuralı olarak da bilinen bu kuralda, organizmanın davranışını arttırmak için diğer bir davranış pekiştireç olarak kullanılır. Ancak burada bir davranış hiyerarşisi vardır. Yani, organizmanın istemeyerek ve daha az sıklıkla gösterdiği davranışların sıklığını arttırmak için, çok sevdiği ve daha sık yaptığı davranışlar pekiştireç olarak sunulur. Premack ilkesinin işe yaraması için, bireyin yapmayı en çok istediği davranışın belirlenmesi önemlidir, Bu nedenle en hoşa giden uyarıcıların bir listesinin hazırlanması önerilmektedir.

66 Premack İlkesi Örnek Bir öğretmenin çocuklara, matematik dersini sessizce dinler ve derse katılırlarsa beden eğitimi dersinde oyun oynamalarına izin vereceğini söylemesi.

67 Premack İlkesi Örnek Ödevlerini tamamlarsan bilgisayarda oyun oynayabilirsin.

68 Premack İlkesi Örnek Bir fen ve teknoloji öğretmeni laboratuar dersi bitiminde öğrencilerin laboratuarı temiz bırakmalarını istemiş ancak öğrenciler temizlik yapmaktan hoşlanmadıkları için temizlikten kaçmışlardır. Bunun üzerine öğretmen de temizliği yaptırmak için masasını temizleyen öğrencilerin bir sonraki teneffüse çıkabileceğini söylemiştir.

69 Edimsel ve Klasik Koşullanma Arasındaki Farklar Edimsel Koşullanma Klasik Koşullanma Organizma aktiftir Organizma pasiftir Olumlu davranış (manivelaya basma) pekiştireçten önce yapılır Olumlu davranış (salya) pekiştireçten sonra yapılır Uyarıcı belli bir olay değildir ve uzun süreli bir durumdur Uyarıcı ışık gibi belli bir olaydır ve kısa süreli bir durumdur. Davranımlar uyarıcı durumda yapılan rastlantısal davranımlardır Davranımlar tıpkı uyarıcı gibi belirlidir

70 Edimsel Koşullanma Kuramının Eğitim Açısından Doğurguları Edimsel koşullama kuramına göre, davranımların edinilmesi, organizmayı amaca götüren edimlerinin uygun şekilde pekiştirilmesine bağlıdır. Bu nedenle öğrenci, öğrenme hedefleri ve bu hedeflere alternatif davranış seçenekleri konusunda bilgilendirilmelidir. Bu bağlamda öğrenme hedeflerin açık ve anlaşılır bir dille tanımlanması gerekmektedir.

71 Edimsel Koşullanma Kuramının Eğitim Açısından Doğurguları Öğretmen, öğrencilerin derse yönelik tutumlarını olumlu ya da olumsuz yönde etkileyen sosyo-psikolojik dinamiklerin bilincinde olmalıdır. Buna göre derse katılma açısından daha az istekli davranan öğrencilerin, farklı yöntemlerle güdülenmesi gerekmektedir. Bunun için öncellikle öğrenme ortamının adil, eşitlikçi ve demokratik nitelikler taşımasına özen gösterilmelidir. Öte yandan, göreli olarak daha edilgen konumda bulunan öğrenciler, derse katılmaları için yüreklendirilmeli ve bu bağlamda kendilerine daha çok söz söyleme olanağı sağlanmalıdır

72 Edimsel Koşullanma Kuramının Eğitim Açısından Doğurguları Eğitimcilerin davranış biçimlendirme sürecinde başvuracakları temel teknik, pekiştirme izlenceleridir. Bu anlamda, pekiştirme tür ve izlencelerinin uygun sayı ve yoğunlukta kullanımı önemli bir faktördür. Bu amaçla öğretmen, öncelikle yeni bir öğrenme yaşantısının başlangıç aşamasında gerekli dönütleri vermeli ve öğrencilerin öğrenme girişimlerini uygun şekilde pekiştirmelidir. Bu arada öğrencinin amaca yönelik edimlerinin gecikmeden pekiştirilmesi gereklidir. Çünkü pekiştireç kullanmada gecikme halinde öğrenci, uyaranlara verdiği tepkiler ile bu tepkilere yapılan pekiştireçler arasında mantıksal ilişkiler kuramaz. Dolayısıyla öğrenci, davranımlarına istendik amaçlar doğrultusunda yön verme bilincinden yoksun kalır.

73 Edimsel Koşullanma Kuramının Eğitim Açısından Doğurguları Aralıklı pekiştirme türü ve değişken oranlı pekiştirme izlencesi, edinilen davranımların sönmesine karşı uygulanacak en yaygın yöntemlerdir. Fakat pekiştirme sürecinde öğretmenlerin adil ve eşitlikçi bir tutum göstermeleri ayırt edici önem taşımaktadır. Bu aşamada pekiştireçlerin, öğrenciye davranımlarını geliştirmek ve yetkinleştirmek amacıyla uygun içerik ve yapıda dönütlerle desteklenmesine de özel bir önem verilmelidir

EDİMSEL KOŞULLANMA. Doç. Dr. Tülin ŞENER

EDİMSEL KOŞULLANMA. Doç. Dr. Tülin ŞENER EDİMSEL KOŞULLANMA Doç. Dr. Tülin ŞENER Skinner (1904-1990) Programlı öğretimin kurucusu olarak bilinir. Skinner in görüşlerine dayalı olarak geliştirilen davranışı biçimlendirme yaklaşımı otistik ve zihinsel

Detaylı

Edimsel Koşullama ÖĞRENMEDE ÖDÜL VE CEZANIN ROLÜ. Doç.Dr.Hacer HARLAK

Edimsel Koşullama ÖĞRENMEDE ÖDÜL VE CEZANIN ROLÜ. Doç.Dr.Hacer HARLAK Edimsel Koşullama ÖĞRENMEDE ÖDÜL VE CEZANIN ROLÜ Edimsel Koşullama Davranış ile sonuç arasında bağlantı kurmayı öğrenmedir. Pekiştirilen (memnun edici sonuçlara yol açan) davranışlar güçlenir, cezalandırılan

Detaylı

ÖĞRENME KLASİK VE EDİMSEL KOŞULLAMA

ÖĞRENME KLASİK VE EDİMSEL KOŞULLAMA ÖĞRENME KLASİK VE EDİMSEL KOŞULLAMA Öğrenmede Temel Kavramlar Öğrenme, deneyim yoluyla yeni ve kalıcı bilgi ya da davranış edinme süreci olarak tanımlanabilir. Yiyecek/acı gibi olayları beklemeyi ve bu

Detaylı

EDIMSEL KOŞULLANMA ELİF GÖKALP TAŞ EMEL DOKUR MERMERDAŞ

EDIMSEL KOŞULLANMA ELİF GÖKALP TAŞ EMEL DOKUR MERMERDAŞ EDIMSEL KOŞULLANMA ELİF GÖKALP TAŞ EMEL DOKUR MERMERDAŞ Camilerin etrafında güvercin ve kumruların toplanması, kuşların dindar olduğunu mu gösterir? Nasrettin Hoca, eşeğine nasıl okuma öğretti? EDİMSEL

Detaylı

Değerlendirme. Psikolojiye Giriş. Haftalık okuma raporları. Arasınav (%30) Final (%35) Haftalık okuma raporları (%15) Kitap inceleme (%20)

Değerlendirme. Psikolojiye Giriş. Haftalık okuma raporları. Arasınav (%30) Final (%35) Haftalık okuma raporları (%15) Kitap inceleme (%20) Değerlendirme Arasınav (%30) Final (%35) Psikolojiye Giriş Temeller, Bölüm 2: Skinner Ders 4 Haftalık okuma raporları (%15) Kitap inceleme (%20) Deneye katılım 2 Değerlendirme Arasınav (%30) Final (%35)

Detaylı

Okula o gün kırmızı çizgili gömleğinizle gittiniz. Arkadaşlarınız size çok yakıştığını söyledi. Sonraki davranışınız ne olurdu?

Okula o gün kırmızı çizgili gömleğinizle gittiniz. Arkadaşlarınız size çok yakıştığını söyledi. Sonraki davranışınız ne olurdu? EDİMSEL KOŞULLANMA (SKINNER) Giriş Edimsel Koşullanma İlkeleri Edimsel Koşullanma Süreci Edimsel Koşullanmada Temel Kavramlar Pekiştireçler Klasik ve Edimsel Koşullanma Arasındaki Farklar Eğitsel Sonuçlar

Detaylı

Soru-2: Buna göre Emre, Kohlberg in ahlak gelişim kuramında hangi evrede yer almaktadır?

Soru-2: Buna göre Emre, Kohlberg in ahlak gelişim kuramında hangi evrede yer almaktadır? Edimsel Koşullanma Hedef ve Kanımlar 1. Olumlu ve olumsuz pekiştireçleri ayırt eder 2. Cezanın olumsuz etkilerini kavrar 3. Skinner in ceza yerine önerdiği seçenekleri bilir 4. Pekiştirme tarifelerinin

Detaylı

Kişinin çevresiyle etkileşimi sırasında kişide ve çevrede oluşan gözlenebilir ve ölçülebilir değişikliklere davranış denir.

Kişinin çevresiyle etkileşimi sırasında kişide ve çevrede oluşan gözlenebilir ve ölçülebilir değişikliklere davranış denir. DAVRANIŞ PROBLEMLERİ VE ÇÖZÜMLERİ Özel Eğitim Öğretmeni Seyyar KILIÇ Davranış Nedir? Kişinin çevresiyle etkileşimi sırasında kişide ve çevrede oluşan gözlenebilir ve ölçülebilir değişikliklere davranış

Detaylı

Öğrenme, Örgütsel Öğrenme

Öğrenme, Örgütsel Öğrenme Öğrenme, Örgütsel Öğrenme Öğrenme: Kişide istediği sonuca ulaşmak amacıyla hareket etmesini engelleyecek çeşitli eksiklikleri tamamlamasını sağlayacak bir süreç Hayatın her sürecinde öğrenme İşyerinde

Detaylı

ÖĞRENME. Temel Kavramlar. Doç.Dr.Hacer HARLAK

ÖĞRENME. Temel Kavramlar. Doç.Dr.Hacer HARLAK ÖĞRENME Temel Kavramlar Öğrenme nedir? Davranışlarda göreli olarak kalıcı değişimlere yolaçan deneyimlerdir. Olgunlaşma sonucu davranışların değişmesi öğrenme sayılmaz. Davranışta kısa süreli ufak değişiklikler

Detaylı

Eğitimin Psikolojik Temelleri

Eğitimin Psikolojik Temelleri Eğitimin Psikolojik Temelleri Eğitim sürecinin daima iki boyutu olmuştur. Bunlardan birincisi yukarıda değindiğimiz toplumsal ya da sosyal boyut, diğeri ise bireysel boyuttur. Eğitim ne kadar sosyal amaçlarla

Detaylı

ÖĞRENME. Temel Kavramlar

ÖĞRENME. Temel Kavramlar ÖĞRENME Temel Kavramlar Öğrenme nedir? Davranışlarda göreli olarak kalıcı değişimlere yolaçan deneyimlerdir. Olgunlaşma sonucu davranışların değişmesi öğrenme sayılmaz. Davranışta kısa süreli ufak değişiklikler

Detaylı

3/B SINIFI ARALIK AYLARI BÜLTENİ

3/B SINIFI ARALIK AYLARI BÜLTENİ 3/B SINIFI ARALIK AYLARI BÜLTENİ GİRİŞ Sayın Velimiz, Sizlere öğrenci ve öğretmenlerimiz tarafından yapılan olan çalışmalar / etkinlikler hakkında bilgi vermek üzere hazırlanan bu bülteni her ay için web

Detaylı

ÖĞRENMEDE DAVRANIŞSAL YAKLAŞIMLAR Sevim Çiftçi

ÖĞRENMEDE DAVRANIŞSAL YAKLAŞIMLAR Sevim Çiftçi ÖĞRENMEDE DAVRANIŞSAL YAKLAŞIMLAR Sevim Çiftçi 183-202 Kaynak II; Eğitim Psikolojisi Yazar;B.YEŞİLYAPRAK Hazırlayan; Sevim ÇİFTÇİ 2005-2006 Slaytları Yeniden Düzenleyen; Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ Ders Sor.;

Detaylı

Davranışsal Öğrenmenin Temel İlkeleri Mehmet DOĞAN

Davranışsal Öğrenmenin Temel İlkeleri Mehmet DOĞAN Davranışsal Öğrenmenin Temel İlkeleri Mehmet DOĞAN 196-206 Kaynak II; Eğitim Psikolojisi Yazar;B.YEŞİLYAPRAK Hazırlayan;Mehmet DOĞAN 2005-2006 Ders Sor.; Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ, 1-Önce Soruları Tıklayın

Detaylı

DAVRANIŞI BİÇİMLENDİRME TEKNİKLERİ

DAVRANIŞI BİÇİMLENDİRME TEKNİKLERİ DAVRANIŞI BİÇİMLENDİRME TEKNİKLERİ Prof.Dr.Binnur YEġĠLYAPRAK Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi ( Türk PDR-DER BaĢkanı)2008 Davranışçı Yaklaşım Temel Önermesi:Çevre koģulları,uyarıcılar denetlenerek

Detaylı

SEMBOL PEKİŞTİRME. Sembol pekiştirme, pekiştireç olma özelliği taşımayan sembollerin

SEMBOL PEKİŞTİRME. Sembol pekiştirme, pekiştireç olma özelliği taşımayan sembollerin SEMBOL PEKİŞTİRME Sembol pekiştirme, pekiştireç olma özelliği taşımayan sembollerin (marka, yıldız vb.) istenilen davranışın hemen arkasından kazanılarak, daha önceden belirlenen sayılara ulaşıldığında,

Detaylı

DAVRANIŞSAL ÖĞRENME YAKLAŞIMLARI

DAVRANIŞSAL ÖĞRENME YAKLAŞIMLARI PEDEGOJİK FORMASYON Yrd.Doç.Dr. Nursel TOPKAYA Koşullama Süreci Koşullama ilkeleri Bitişiklik Habercilik Pekiştirme Sönme Genelleme Ayırt etme Birden fazla uyarıcıya koşullama Engelleme Gölgeleme Öğrenilmiş

Detaylı

1. ÜNİTE İÇİNDEKİLER EĞİTİM PSİKOLOJİSİ / 1

1. ÜNİTE İÇİNDEKİLER EĞİTİM PSİKOLOJİSİ / 1 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... iii YAZARLAR HAKKINDA... iv 1. ÜNİTE EĞİTİM PSİKOLOJİSİ / 1 Giriş... 2 Eğitim Psikolojisi ve Öğretmen... 3 Eğitim Psikolojisi... 3 Bilim... 6 Psikoloji... 8 Davranış... 9 Eğitim...

Detaylı

Can kardeş Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi Nisan Ayı Rehberlik Bülteni Can Velimiz ;

Can kardeş Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi Nisan Ayı Rehberlik Bülteni Can Velimiz ; Can kardeş Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi Nisan Ayı Rehberlik Bülteni Can Velimiz ; Anne babalar için çocuklarının ilk kelimelerini duymak heyecan verici bir deneyimdir. Duyduğu yeni kelimeleri

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRENME-ÖĞRETİM İLİŞKİSİ VE TEMEL KAVRAMLAR

EĞİTİM-ÖĞRENME-ÖĞRETİM İLİŞKİSİ VE TEMEL KAVRAMLAR EĞİTİM-ÖĞRENME-ÖĞRETİM İLİŞKİSİ VE TEMEL KAVRAMLAR EĞİTİM VE ÖĞRENME İLİŞKİSİ Eğitim: İstendik davranış değiştirme ya da oluşturma sürecidir. Öğrenme: Bireyin kendi yaşantısı yoluyla davranışlarında meydana

Detaylı

İNSAN NASIL ÖĞRENİR?

İNSAN NASIL ÖĞRENİR? İNSAN NASIL ÖĞRENİR? Mustafa SÖZBİLİR Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi OFMAE Bölümü Kimya Eğitimi Anabilim Dalı sozbilir@atauni.edu.tr İnsan öğrenir! Biyolojik bir varlık olarak dünyaya

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım DAVRANIŞ 2

ADIM ADIM YGS LYS Adım DAVRANIŞ 2 ADIM ADIM YGS LYS 187. Adım DAVRANIŞ 2 SONRADAN KAZANILMIŞ DAVRANIŞLAR (ÖĞRENİLMİŞ DAVRANIŞLAR) Deneyim sonucu kazanılan davranışlardır. Bu davranışlar aynı türün farklı bireylerinde farklı sonuçlar doğurabilir.

Detaylı

ÖĞRENME KURAMLARI. Davranışçı Kuram Bilişsel Kuram Duyuşsal Kuram

ÖĞRENME KURAMLARI. Davranışçı Kuram Bilişsel Kuram Duyuşsal Kuram ÖĞRENME KURAMLARI Davranışçı Kuram Bilişsel Kuram Duyuşsal Kuram DAVRANIġÇI KURAMLAR Davranışçı kuramlar, öğrenmenin uyarıcı ile davranış arasında bir bağ kurularak geliştiğini ve pekiştirme yoluyla davranış

Detaylı

ĠNSAN NASIL ÖĞRENĠR?

ĠNSAN NASIL ÖĞRENĠR? ĠNSAN NASIL ÖĞRENĠR? Mustafa SÖZBİLİR Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi OFMAE Bölümü Kimya Eğitimi Anabilim Dalı sozbilir@atauni.edu.tr Ġnsan vs Hayvan İnsan altı varlıkların büyük

Detaylı

1-B SINIFI İLKOKUL ARALIK AYI BÜLTENİ

1-B SINIFI İLKOKUL ARALIK AYI BÜLTENİ 1-B SINIFI İLKOKUL ARALIK AYI BÜLTENİ GİRİŞ Sayın Velimiz, Sizlere öğrenci ve öğretmenlerimiz tarafından yapılan ve yapılacak olan çalışmalar / etkinlikler hakkında bilgi vermek üzere hazırlanan bu bülteni

Detaylı

BÖLÜM I GELİŞİM İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE 2. ÜNİTE. ÖNSÖZ... v YAZARLAR HAKKINDA... vii

BÖLÜM I GELİŞİM İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE 2. ÜNİTE. ÖNSÖZ... v YAZARLAR HAKKINDA... vii İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... v YAZARLAR HAKKINDA... vii BÖLÜM I GELİŞİM 1. ÜNİTE GELİŞİMLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR, GELİŞİMİN TEMEL İLKELERİ VE GELİŞİMİ ETKİLEYEN ETMENLER... 1 GELİŞİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR...

Detaylı

ÖĞRENME PSİKOLOJİSİ TARAMA-1 (UĞUR YILMAZER)

ÖĞRENME PSİKOLOJİSİ TARAMA-1 (UĞUR YILMAZER) 1. Bir öğrenci öğretmenin bütün çabalarına rağmen matematik dersinden asla geçemeyeceğine inanmakta ve bu dersi öğrenmek için hiçbir etkinlikte bulunmamaktadır. Bu durum aşağıdakilerden hangisiyle ifade

Detaylı

DAVRANIŞ AZALTMA TEKNİKLERİ

DAVRANIŞ AZALTMA TEKNİKLERİ DAVRANIŞ AZALTMA TEKNİKLERİ Sönme Mola Tepkinin bedeli Düzeltme Olumlu alıştırma Aşırı düzeltme Doç. Dr. Sezgin Vuran 1 Bu teknikler uygun davranışı artırma teknikleriyle (olumlu pekiştirme, sembol pekiştirme

Detaylı

KPSS KONU ANLATIMI. Web: http://www.rehberlik.biz.tr Mail: civelek.murat@gmail.com

KPSS KONU ANLATIMI. Web: http://www.rehberlik.biz.tr Mail: civelek.murat@gmail.com KPSS KONU ANLATIMI Web: http://www.rehberlik.biz.tr Mail: civelek.murat@gmail.com 3. ÜNİTE ÖĞRENME KURAMLARI BÖLÜM:1 DAVRANIŞÇI KURAMLAR ÖĞRENME KURAMLARI DAVRANIŞÇI KURAMLAR BİLİŞSEL KURAMLAR BİLİŞSEL

Detaylı

Okul ve öğretmenine karşı sorumluluklarını bilir.

Okul ve öğretmenine karşı sorumluluklarını bilir. 40 Dakika Örnek olay, soru cevap, yaparak yaşayarak öğrenme Okul ve öğretmenine karşı sorumluluklarını bilir. Öğrencilere sınıfta uyulması gereken kurallar ve onlardan beklenilen davranışların neler olabileceği

Detaylı

Kendiliğinden ortaya çıkan bir davranıģın, çevredeki bir pekiģtireçle eģleģerek tekrarının artmasına edimsel koģullanma denir.

Kendiliğinden ortaya çıkan bir davranıģın, çevredeki bir pekiģtireçle eģleģerek tekrarının artmasına edimsel koģullanma denir. Kendiliğinden ortaya çıkan bir davranıģın, çevredeki bir pekiģtireçle eģleģerek tekrarının artmasına edimsel koģullanma denir. Tepkisel DavranıĢ Tepkisel davranıģlar tamamen kendinden önceki uyarıcılar

Detaylı

BİTİŞİKLİK KURAMI. Hzl: ELİF ŞİRİNGÜL ASLIHAN AKBAĞ

BİTİŞİKLİK KURAMI. Hzl: ELİF ŞİRİNGÜL ASLIHAN AKBAĞ BİTİŞİKLİK KURAMI Hzl: ELİF ŞİRİNGÜL ASLIHAN AKBAĞ JOHN BROADUS WATSON (1889-1958) Güney Carolina, Greenvilel'de yoksul bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Watson, katılık ölçüsünde dindar bir anne

Detaylı

ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR

ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR 1)ÖZELLİKLERİ 2)KARŞILAŞMA SIKLIĞI 3)TÜRKİYE VE DÜNYADA YAPILAN FAALİYETLER 4)EĞİTİMLERİ 5)AİLEYE VE ÖĞRETMENLERE ÖNERİLER ÖZELLİKLERİ MOTOR GELİŞİM ÖZELLİKLERİ ZİHİNSEL GELİŞİM

Detaylı

IŞIK LI ANNE BABA REHBERİ

IŞIK LI ANNE BABA REHBERİ Rehberlik Bilgi Bülteni Ekim 2014 IŞIK LI ANNE BABA REHBERİ İLKOKUL ÇAĞI ÇOCUKLARDA RUHSAL OKUL SÜREÇLERİ KAYGILAR VE SORUMLULUKLAR EYVAH ÖDEVİM VAR! 1 Sevgili Velilerimiz, En değerli varlıklarımız olan

Detaylı

30 GÜNDE EĞİTİM BİLİMLERİ

30 GÜNDE EĞİTİM BİLİMLERİ KPSS KONU LÜĞÜ 30 DE EĞİTİM BİLİMLERİ PSİKOLOJİSİ ISBN: 978-605-2329-00-9 Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları Kısayol Yayıncılık a aittir. Anılan kuruluşun izni alınmadan yayınların tümü ya da herhangi

Detaylı

SINIF YÖNETİMİNİN TEMELLERİ

SINIF YÖNETİMİNİN TEMELLERİ SINIF YÖNETİMİNİN TEMELLERİ Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN cerdogan@yildiz.edu.tr Sınıf Nedir? Ders yapılır Yaşanır Zaman geçirilir Oyun oynanır Sınıf, bireysel ya da grupla öğrenme yaşantılarının gerçekleştiği

Detaylı

UYGULAMALAI DAVRANIŞ ANALİZİ. Pekiştireçler

UYGULAMALAI DAVRANIŞ ANALİZİ. Pekiştireçler UYGULAMALAI DAVRANIŞ ANALİZİ Pekiştireçler DAVRANIŞI DEĞİŞTİRMEK İÇİN SONUÇLARIN DÜZENLENMESİ Ortam Davranış Sonuç SONUÇ DEĞİŞTİRİLİR DAVRANIŞ DEĞİŞİR PEKİŞTİREÇ / ÖDÜL UDA da SONUÇ pekiştireç önemli bir

Detaylı

2/B SINIFI OCAK ŞUBAT AYI BÜLTENİ

2/B SINIFI OCAK ŞUBAT AYI BÜLTENİ 2/B SINIFI OCAK ŞUBAT AYI BÜLTENİ GİRİŞ ÇOCUKLARIN DAVRANIŞLARINI BİÇİMLENDİRME YÖNTEMLERİ Hepimiz biliyoruz ki davranışları biçimlendirmek, değiştirmek kolay ve kısa bir süreç değildir. Anne babalar olarak

Detaylı

Öğrenci hakkında varsayımlar; Öğretmen hakkında varsayımlar; İyi bir öğretim programında bulunması gereken özellikler;

Öğrenci hakkında varsayımlar; Öğretmen hakkında varsayımlar; İyi bir öğretim programında bulunması gereken özellikler; Dersi iyi planlamak ve etkili sunmak öğrenci başarısını artırmanın ve sınıf düzenini sağlamanın yanında öğretmenin kendine olan güveninin de artmasını sağlar. Öğrenci hakkında varsayımlar; 1. Öğrenci saygılı

Detaylı

Davranışçı Yaklaşımlar Kuramı - 1. Yönetici tarafından yazıldı Salı, 07 Temmuz :30 - Son Güncelleme Pazar, 26 Eylül :26

Davranışçı Yaklaşımlar Kuramı - 1. Yönetici tarafından yazıldı Salı, 07 Temmuz :30 - Son Güncelleme Pazar, 26 Eylül :26 Davranışçı Yaklaşımlar Kuramı Öğrenme ile ilgili ilk deneysel araştırmalar 20. yüzyılın başında Pavlov un Rusya da Watson ve Thorndike ın Amerika da yaptıkları insan ve hayvanların laboratuarda belli bir

Detaylı

KPSS'de 4 soru hatalı iddiası

KPSS'de 4 soru hatalı iddiası On5yirmi5.com KPSS'de 4 soru hatalı iddiası Yargı Yayınevi Genel Yayın Yönetmeni Hasan Can OKTAYLAR, 6-7 Temmuz 2013 tarihinde yapılan KPSS'de 4 sorunun hatalı olduğunu iddia etti. Yayın Tarihi : 18 Temmuz

Detaylı

ĠNSAN NASIL ÖĞRENĠR? Ne biliyoruz? DüĢünelim TartıĢalım! Ġnsan öğrenir! Ġnsan vs Hayvan ÖĞRENME TEORĠLERĠ SOSYAL

ĠNSAN NASIL ÖĞRENĠR? Ne biliyoruz? DüĢünelim TartıĢalım! Ġnsan öğrenir! Ġnsan vs Hayvan ÖĞRENME TEORĠLERĠ SOSYAL ĠNSAN NASIL ÖĞRENĠR? Mustafa SÖZBİLİR Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi OFMAE Bölümü Kimya Eğitimi Anabilim Dalı sozbilir@atauni.edu.tr Ġnsan öğrenir! Biyolojik bir varlık olarak dünyaya

Detaylı

MOTİVASYON Motivasyon, Davranışı başlatan, yön veren, devam ettiren veya belli bir davranışın tercih edilmesini sağlayan güç.

MOTİVASYON Motivasyon, Davranışı başlatan, yön veren, devam ettiren veya belli bir davranışın tercih edilmesini sağlayan güç. MOTİVASYON Hareketlerimizin kaynağı Güdü (Motivasyon) Motivasyon, Davranışı başlatan, yön veren, devam ettiren veya belli bir davranışın tercih edilmesini sağlayan güç Bireyin harekete geçmesi için etkilenmesi

Detaylı

Tam Öğrenme Kuramı -2-

Tam Öğrenme Kuramı -2- Tam Öğrenme Modeli Tam Öğrenme Kuramı Okulda öğrenme (Tam öğrenme) kuramı, başarıyı normal dağılım eğrisinden üçgen dağılıma götüren ya da okuldaki % 20 oranındaki beklendik başarıyı % 75 ile % 90'a hatta

Detaylı

Eğitim bilimlerinde birbiri ile karışan kavramlar.

Eğitim bilimlerinde birbiri ile karışan kavramlar. Eğitim bilimlerinde birbiri ile karışan kavramlar. Kaçma Koşullanması - Kaçınma Koşullanması Farkı Kaçma koşullanması kaçınma koşullanması arasındaki farkı bilmek KPSS denemelerinde ve sınavda arkadaşlara

Detaylı

T.C. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMASYON EĞİTİMİ SERTİFİKA PROGRAMI MERKEZİ SINAVI

T.C. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMASYON EĞİTİMİ SERTİFİKA PROGRAMI MERKEZİ SINAVI T.C. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMASYON EĞİTİMİ SERTİFİKA PROGRAMI MERKEZİ SINAVI 1.SINAVA İLİŞKİN BİLGİLER 1.1 Sınav Süresi ve Sınav Oturumları Öğrencilere, sınava gireceği her

Detaylı

****Disiplin Yaklaşımları****

****Disiplin Yaklaşımları**** ****Disiplin Yaklaşımları**** 1-İntikamcı 2-Cezalandırıcı 3-Korku Yoluyla Engelleme 4-İyileştirici (Düzeltici) 5-Önleyici (Yapıcı olumlu) 1 ****Disiplin Yaklaşımları**** İntikamcı Öğretmen disiplini kişisel

Detaylı

Bilgisayar Destekli Fen Öğretimi

Bilgisayar Destekli Fen Öğretimi SON DERS Bilgisayar Destekli Fen Öğretimi Eğitimde Bilgisayar Uygulamaları ÖĞRETİM ARACI OLARAK (BDÖ) YÖNETİM UYGULAMALARI ÖĞRETİMİ DESTEKLEYİCİ UYGULAMALAR Bilgisayar Destekli Öğretim (BDÖ) BDÖ, öğretim

Detaylı

boarding school lunchtime Dr. Abdullah ATLİ

boarding school lunchtime Dr. Abdullah ATLİ Fizyoloji ve psikoloji alanındaki çalışmaları ile psikofizyoloji ve deneysel psikoloji alanlarını derinden etkiledi. Bu nedenle her iki bilim dalının kurucularından sayılır. Pavlov laboratuvarda mide üzerine

Detaylı

S I N I F T A D İ S İ P L İ N

S I N I F T A D İ S İ P L İ N S I N I F T A D İ S İ P L İ N 1 Ö ğ r e n c i K a t ı l g a n l ı ğ ı * Açık * Kapalı DEMOKRATİK ORTAM OLUŞTURULMALIDIR. ÖĞRETMEN - ÖĞRENCİ İLETİŞİMİNDE DENGE ARANMALIDIR. Öğretmen Sorumluluğu Öğrenci

Detaylı

UYGULAMALI DAVRANIŞ ANALİZİ. UDA nın Kökenleri

UYGULAMALI DAVRANIŞ ANALİZİ. UDA nın Kökenleri UYGULAMALI DAVRANIŞ ANALİZİ UDA nın Kökenleri Bilişsel açıklamalar Wertheimer Algılanan şeyler arasındaki ilişkiler algılanan şeylerden daha önemlidir. Neyin görüldüğü ve duyulduğu görülen veya duyulan

Detaylı

OKUL KORKUSU VE BAŞ ETME YOLLARI. Banu SOYDABAŞ Şeker İlköğretim Okulu Psikolojik Danışman

OKUL KORKUSU VE BAŞ ETME YOLLARI. Banu SOYDABAŞ Şeker İlköğretim Okulu Psikolojik Danışman OKUL KORKUSU VE BAŞ ETME YOLLARI Banu SOYDABAŞ Şeker İlköğretim Okulu Psikolojik Danışman OKUL KORKUSU, Çocuklarda okula gitmek istememe durumu olarak tanımlanmaktadır. OKUL KORKUSU, Her çocukta rastlanan

Detaylı

Ayrık Denemelerle Öğretim

Ayrık Denemelerle Öğretim Ayrık Denemelerle Öğretim Başarı, her gün toplanan küçük çabaların tekrarıdır. Robert Callier Ali Kaymak - Elmas Seyhan Tohum Türkiye Erken Tanı ve Eğitim Vakfı Oturumun Ana Hatları Ayrık Denemelerle Öğretimin

Detaylı

KENDİNİ GELİŞTİRME ve KENDİ KENDİNE (ÖZ) YÖNETİM

KENDİNİ GELİŞTİRME ve KENDİ KENDİNE (ÖZ) YÖNETİM KENDİNİ GELİŞTİRME ve KENDİ KENDİNE (ÖZ) YÖNETİM 1. ÖĞRENME VE KİŞİSEL ÖĞRENME GEREKLERİ Öğrenme, bir değişim aracı, ya da değişimin sonucunda varılan bir olgudur. İnsanın öğrenmesini tanımlamak zordur;

Detaylı

MOTİVASYON. Nilüfer ALÇALAR. 24. Ulusal Böbrek Hastalıkları Diyaliz ve Transplantasyon Hemşireliği Kongresi Ekim 2014, Antalya

MOTİVASYON. Nilüfer ALÇALAR. 24. Ulusal Böbrek Hastalıkları Diyaliz ve Transplantasyon Hemşireliği Kongresi Ekim 2014, Antalya MOTİVASYON Nilüfer ALÇALAR 24. Ulusal Böbrek Hastalıkları Diyaliz ve Transplantasyon Hemşireliği Kongresi Ekim 2014, Antalya Motivayon nedir? Motivasyon kaynaklarımız Motivasyon engelleri İşimizde motivasyon

Detaylı

ÇOCUKLARDA SORUMLULUK BİLİNCİNİ NASIL GELİŞTİREBİLİRİZ?

ÇOCUKLARDA SORUMLULUK BİLİNCİNİ NASIL GELİŞTİREBİLİRİZ? ÇOCUKLARDA SORUMLULUK BİLİNCİNİ NASIL GELİŞTİREBİLİRİZ? Okulda unutulan çantalar, evde unutulan kitaplar ve ödevler... Bu çocuklar biraz sorumluluk sahibi olmayı ne zaman öğrenecekler? diye sorarız zaman

Detaylı

Geçen Haftadan Ne Öğrendik?

Geçen Haftadan Ne Öğrendik? Kibrit yakmaktan hoşlanan bir çocuğa çok fazla kibrit verilmiş ve kibrit yakmaktan bıkması sağlanmaya çalışılmıştır. Bu durumda kibrit yakma alışkanlığı yok edilirken aşağıdaki öğrenme kuramcılarının hangisinin

Detaylı

UYGULAMALI DAVRANIŞ ANALİZİ İŞLEVSEL ANALİZ HİPOTEZ OLUŞTURMA

UYGULAMALI DAVRANIŞ ANALİZİ İŞLEVSEL ANALİZ HİPOTEZ OLUŞTURMA UYGULAMALI DAVRANIŞ ANALİZİ İŞLEVSEL ANALİZ HİPOTEZ OLUŞTURMA DAVRANIŞ DEĞİŞTİRMEDE HİPOTEZ OLUŞTURMAK / İŞLEVSEL DEĞERLENDİRME Problem davranış için; 1.Davranışı ölçülebilir / gözlenebilir tanımlıyoruz.

Detaylı

ALIŞTIRMA-UYGULAMA YAZILIMLARI

ALIŞTIRMA-UYGULAMA YAZILIMLARI ALIŞTIRMA-UYGULAMA YAZILIMLARI Öğretim Aşamaları Bilginin Sunulması Öğrencinin Yönlendirilmesi Öğretici Programlar Uygulama Alıştırma- Uygulama Yazılımları Değerlendirme 2 Alıştırma-Uygulama Yazılımları

Detaylı

KELEBEKLER ARALIK BÜLTENİ ANAOKULU EYL AYI BÜLTENİ ANASINIFI EYLÜL-

KELEBEKLER ARALIK BÜLTENİ ANAOKULU EYL AYI BÜLTENİ ANASINIFI EYLÜL- KELEBEKLER ANASINIFI EYLÜL- ANAOKULU EYL EKİM ARALIK BÜLTENİ AYI BÜLTENİ BÜLTENİ GİRİŞ Sayın Velimiz, Sizlere öğrenci ve öğretmenlerimiz tarafından yapılan ve yapılacak olan çalışmalar / etkinlikler hakkında

Detaylı

M Sözbilir Bilim Etik Eğitim

M Sözbilir Bilim Etik Eğitim ĠNSAN NASIL ÖĞRENĠR? Mustafa SÖZBİLİR Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi OFMAE Bölümü Kimya Eğitimi Anabilim Dalı sozbilir@atauni.edu.tr Ġnsan öğrenir! Biyolojik bir varlık olarak dünyaya

Detaylı

Kasım Rehberlik Bülteni VELİ EĞİTİM REHBERİ. Okul Öncesi Dönemde Cinsel Gelişim

Kasım Rehberlik Bülteni VELİ EĞİTİM REHBERİ. Okul Öncesi Dönemde Cinsel Gelişim Kasım 2016 Rehberlik Bülteni VELİ EĞİTİM REHBERİ Okul Öncesi Dönemde Cinsel Gelişim OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE CİNSEL GELİŞİM Küçük çocuklar, kendi bedenleriyle çok ilgilidirler. Okul öncesi çocuk, çevredeki

Detaylı

PENGUENLER ARALIK BÜLTENİ ANAOKULU EYL AYI BÜLTENİ ANASINIFI EYLÜL-

PENGUENLER ARALIK BÜLTENİ ANAOKULU EYL AYI BÜLTENİ ANASINIFI EYLÜL- PENGUENLER ANASINIFI EYLÜL- ANAOKULU EYL EKİM ARALIK BÜLTENİ AYI BÜLTENİ BÜLTENİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BİRİMİ ÇOCUKLARIN DAVRANIŞLARINI BİÇİMLENDİRME YÖNTEMLERİ Hepimiz biliyoruz ki davranışları

Detaylı

TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI SORU VE CEVAPLARI

TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI SORU VE CEVAPLARI TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI SORU VE CEVAPLARI 2014-2015 1 ) Güdülenme süreci aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak sıralanmıştır? İhtiyaç - Dürtü - Davranış - Güdü Güdü - Dürtü - İhtiyaç - Davranış Davranış

Detaylı

EĞİTİMDE İYİ ÖRNEKLER PROJESİ

EĞİTİMDE İYİ ÖRNEKLER PROJESİ EĞİTİMDE İYİ ÖRNEKLER PROJESİ 2016-2017 PROJENİN ADI: Bende Varım Öğretmenim PROJENİN AMACI: Öğrencilerimizin; Okul kültürüne uyum sağlaması, Akademik alanda başarılı olması, Sosyal alanda başarılı olması,

Detaylı

SEVİYE BELİRLEME SINAVI

SEVİYE BELİRLEME SINAVI SEVİYE BELİRLEME SINAVI SINAV MARATONUNDA VELİLERE LERE DÜŞEN D GÖREVLER SBS PUANI İLE YERLEŞİ ŞİLECEK OKULLAR FEN LİSELERİ ANADOLU ÖĞRETMEN LİSELERİ ANADOLU LİSELERİ SOSYAL BİLİMLER LİSESİ ANADOLU İMAM

Detaylı

EĞİTİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR. 1. Bölüm Eğitim Bilimine Giriş GÜLENAZ SELÇUK- CİHAN ÇAKMAK-GÜRSEL AKYEL

EĞİTİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR. 1. Bölüm Eğitim Bilimine Giriş GÜLENAZ SELÇUK- CİHAN ÇAKMAK-GÜRSEL AKYEL EĞİTİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR 1. Bölüm Eğitim Bilimine Giriş GÜLENAZ SELÇUK- CİHAN ÇAKMAK-GÜRSEL AKYEL TEMEL KAVRAMLAR KÜLTÜR EĞİTİM İNSAN YAŞANTI SÜREÇ DAVRANIŞ İNFORMAL EĞİTİM FORMAL EĞİTİM ÖRGÜN

Detaylı

Ödev Yapmak İstemeyen Çocuklar 2013 / 2014 SAYI: 22. Haftanın Bazı Başlıkları

Ödev Yapmak İstemeyen Çocuklar 2013 / 2014 SAYI: 22. Haftanın Bazı Başlıkları 2013 / 2014 SAYI: 22 Haftanın Bazı Başlıkları 25 Kent, 25 Kolej Projesi Ziyaretleri 25 Kent 25 Kolej Minik Salvador Dali'ler Seramik Kaplumbağalar Ödev Yapmak İstemeyen Çocuklar Ödev Yapmak İstemeyen Çocuklar

Detaylı

Öğrenmeye Bilişsel Yaklaşım

Öğrenmeye Bilişsel Yaklaşım Öğrenmeye Bilişsel Yaklaşım Öğrenmeye Bilişsel Yaklaşımlar Bireyin algılama, hatırlama ve düşünme gibi bilişsel süreçlerine ağırlık veren bir bakış açısı. Bilişsel öğrenme: Doğrudan gözlenemeyen zihinsel

Detaylı

ÜNİTE 3 Öğrenme. Amaçlar. İçindekiler. Öneriler

ÜNİTE 3 Öğrenme. Amaçlar. İçindekiler. Öneriler ÜNİTE 3 Öğrenme Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra, Öğrenmenin tanımını bilecek, Klasik koşullanma, davranışçılık ve edimsel koşullanma teorilerini kavrayacak, Öğrenmenin nasıl meydana geldiğini anlayacaksınız.

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖZEL EĞİTİME GEREKSİNİMİ OLAN ÖĞRENCİLER VE ÖZEL EĞİTİM

İÇİNDEKİLER ÖZEL EĞİTİME GEREKSİNİMİ OLAN ÖĞRENCİLER VE ÖZEL EĞİTİM İÇİNDEKİLER ÜNİTE 1 ÖZEL EĞİTİME GEREKSİNİMİ OLAN ÖĞRENCİLER VE ÖZEL EĞİTİM GİRİŞ...1 ÖZEL EĞİTİMİN İLKELERİ...3 YETERSİZLİĞİN NEDENLERİ...4 Doğum Öncesinde Oluşan Nedenler... 4 Doğum Anında Oluşan Nedenler...

Detaylı

2 Aile yapısı ve yaşam şekli, yaşam evresi merasimleri ve dini bayramlar. 5 Çocuk hakları ve aile rolü. 8 Demokrasi ve değerler

2 Aile yapısı ve yaşam şekli, yaşam evresi merasimleri ve dini bayramlar. 5 Çocuk hakları ve aile rolü. 8 Demokrasi ve değerler 1 Güncel konular ve sosyal ilişkiler 2 Aile yapısı ve yaşam şekli, yaşam evresi merasimleri ve dini bayramlar 3 Eşitlik ve ayrımcılığa karşı mücadele 4 Sağlık, ve özellikle cinsel sağlık ve uyuşturucuyu

Detaylı

Özel Maya Okulları. Davranış İyileştirme ve Onurlandırma Politikası. Özel Maya Okulları

Özel Maya Okulları. Davranış İyileştirme ve Onurlandırma Politikası. Özel Maya Okulları Davranış İyileştirme ve Onurlandırma Politikası Okul sosyal bir ortamdır ve her sosyal ortamın kendisine özgü kuralları vardır. Bu kurallar hep birlikte uyum içinde yaşamamıza yardımcı olur. Sizlerin neyi,

Detaylı

TÜRKÇE. NOT: 1. 2. 3. soruları yukarıdaki metne göre cevaplayınız. cümlesinin sonuna hangi noktalama işareti konmalıdır?

TÜRKÇE. NOT: 1. 2. 3. soruları yukarıdaki metne göre cevaplayınız. cümlesinin sonuna hangi noktalama işareti konmalıdır? TÜRKÇE Hiçbir zaman elinde sapan olan bir arkadaşım olmadı. Daha doğrusu, öyleleri ile arkadaşlık yapmadım. Çünkü minicik bir kuşun canına kıyarken acıma duygusu olmayan kişi, zor duruma düşene elini uzatmaz.

Detaylı

SOSYAL ÖĞRENME KURAMI İlhan AYDOĞDU

SOSYAL ÖĞRENME KURAMI İlhan AYDOĞDU SOSYAL ÖĞRENME KURAMI İlhan AYDOĞDU 219-228 Kaynak II; Eğitim Psikolojisi Yazar;B.YEŞİLYAPRAK Hazırlayan;İlhan AYDOĞDU 2005-2006 Ders Sor.; Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ, 1-Önce Soruları Tıklayın Yanıtlamaya

Detaylı

Bölüm Onbir Hataların Düzel4lmesi

Bölüm Onbir Hataların Düzel4lmesi Bölüm Onbir Hataların Düzel4lmesi Genel Bir Bakış Geri Bildirim Çeşitleri İçsel geribildirim Dışsal (destekleyici) geribildirim Hareke&n hemen arkasından ve Hareket sırasında verilen geribildirim Performans

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM ETKİNLİKLERİNİN PLANLANMASI

EĞİTİM ÖĞRETİM ETKİNLİKLERİNİN PLANLANMASI EĞİTİM ÖĞRETİM ETKİNLİKLERİNİN PLANLANMASI 1. Egıtım durumunun degiskenlerı Ünite Sırası ve Niteligi Hedefler doğrultusunda çağdaş ve bilimsel bilgi İçerik kolaydan zora, basitten karmaşığa, yakından uzağa,

Detaylı

Program Geliştirme ve Öğretim. Yard. Doç. Dr. Çiğdem HÜRSEN

Program Geliştirme ve Öğretim. Yard. Doç. Dr. Çiğdem HÜRSEN Program Geliştirme ve Öğretim Yard. Doç. Dr. Çiğdem HÜRSEN Temel Kavramlar Eğitim: Eğitim, bireyin doğumundan ölümüne kadar süre gelen bir süreçtir. Bu süreçte bireylere çeşitli bilgi, beceri, tutum ve

Detaylı

ÖĞRENME PSİKOLOJİSİ. soru KPSS 2017 EĞİTİM BİLİMLERİ. önce biz sorduk. Eğitimde

ÖĞRENME PSİKOLOJİSİ. soru KPSS 2017 EĞİTİM BİLİMLERİ. önce biz sorduk. Eğitimde KPSS 2017 önce biz sorduk 80 Soruda 62 soru EĞİTİM BİLİMLERİ ÖĞRENME PSİKOLOJİSİ konu anlatımlı pratik bilgiler sınavlara en yakın özgün sorular ve açıklamaları çıkmış sorular ve açıklamaları Eğitimde

Detaylı

Doç. Dr. Tülin ŞENER

Doç. Dr. Tülin ŞENER Doç. Dr. Tülin ŞENER AHLAK GELİŞİMİ Bireyde var olan değerler sistemi, gelişimsel bir süreç içinde ortaya çıkmaktadır. Bu sürece AHLAK GELİŞİMİ denir. Toplumun kendinden beklenen fonksiyonları yerine getirebilmesi

Detaylı

Pavlovian koşullamada uyarıcı ilişkileri.

Pavlovian koşullamada uyarıcı ilişkileri. Ek.1 2014 / 2015 Eğitim ve Öğretim Yılı GÜZ Dönemi Ders İçerikleri Dersin Adı Öğrenme Psikolojisi Kodu PSİ 222 DERS BİLGİLERİ Yarıyılı Güz T+L+U Saati T - 3 Kredisi 3 AKTS 5 Dersin Dili Dersin Türü Dersin

Detaylı

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi Aile Bülteni SINIRLAR VE DİSİPLİN

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi Aile Bülteni SINIRLAR VE DİSİPLİN Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi Aile Bülteni SINIRLAR VE DİSİPLİN Biraz düşünelim... Alışverişe gittiniz; her zaman akıllı ve anlayışlı olan oğlunuz istediği oyuncağı alamayacağınızı söylediğinizde

Detaylı

c harfi ile gösterilir. Birimi J/g C dir. 1 g suyun sıcaklığını 1 C arttırmak için 4,18J ısı vermek gerekir

c harfi ile gösterilir. Birimi J/g C dir. 1 g suyun sıcaklığını 1 C arttırmak için 4,18J ısı vermek gerekir Saf bir maddenin 1 gramının sıcaklığını 1 C değiştirmek için alınması gereken ya da verilmesi gereken ısı miktarına ÖZ ISI denir. Öz ısı saf maddeler için ayırt edici bir özelliktir. Birimi J/g C dir.

Detaylı

Türkiye de obezite. (Kaynak: TÜİK)

Türkiye de obezite. (Kaynak: TÜİK) Türkiye de obezite WHO Yetişkinlerde obezite oranları E %21.7 K %34.0 Toplam %27.8 (2008 rakamları) 15 ve daha yukarı yaştaki nüfusun %16,9 u obez ve %33 ü fazla kiloludur. (2009 2010 arasındaki dönemde

Detaylı

10-11 YAŞ GRUBUNUN ANNE BABASI OLMAK

10-11 YAŞ GRUBUNUN ANNE BABASI OLMAK 10-11 YAŞ GRUBUNUN ANNE BABASI OLMAK İnsanoğlu yaşam boyu farklı gelişme dönemleri yaşar. Çocukları daha iyi tanımak için onların içinde bulundukları gelişme döneminin özelliklerinin bilinmesi aileyi rahatlatır,

Detaylı

SINIRLARIMIZ SINIRLARINIZ SERT Mİ, YUMUŞAK MI?

SINIRLARIMIZ SINIRLARINIZ SERT Mİ, YUMUŞAK MI? SINIRLARIMIZ EKİM 2016-İLKOKUL SINIRLARINIZ SERT Mİ, YUMUŞAK MI? Yumuşak sınırlar karmaşık mesajlar iletir, sert sınırlar kural ve beklentilerimizle ilgili net sinyaller gönderir. Günümüzde ebeveynlerin

Detaylı

KPSS/1-EB-CÖ/ Bir öğretim programında hedefler ve kazanımlara yer verilmesinin en önemli amacı aşağıdakilerden hangisidir?

KPSS/1-EB-CÖ/ Bir öğretim programında hedefler ve kazanımlara yer verilmesinin en önemli amacı aşağıdakilerden hangisidir? 82. Belgin öğretmen öğrencilerinden, Nasıl bir okul düşlerdiniz? sorusuna karşılık olarak özgün ve yaratıcı fikir, öneri ve değerlendirmeleri açıkça ve akıllarına ilk geldiği şekilde söylemelerini ister.

Detaylı

2018 LGS Fen Bilimleri Deneme Sınavı

2018 LGS Fen Bilimleri Deneme Sınavı 2018 LGS Fen Bilimleri Deneme Sınavı LGS sınavı 2 Haziran 2018 tarihinde uygulanacak. Öğrenciler ve veliler bu sınava oldukça yoğun bir şekilde hazırlanıyorlar. İyi bir lisede okumak için LGS sınavından

Detaylı

TANIM. Aşağıdaki gelişim alanlarının bir kaçında ağır ve yaygın yetersizlik ile karekterize edilir;

TANIM. Aşağıdaki gelişim alanlarının bir kaçında ağır ve yaygın yetersizlik ile karekterize edilir; OTİZM TANIM Aşağıdaki gelişim alanlarının bir kaçında ağır ve yaygın yetersizlik ile karekterize edilir; Sosyal etkileşim becerileri, İletişim becerileri Basma kalıp ilgiler, aktiviteler ya da davranışların

Detaylı

BATIKENT O ZEL I NCI OKULLARI YAŞAYAN DEĞ ERLER EĞ I TI MI PROĞRAMI

BATIKENT O ZEL I NCI OKULLARI YAŞAYAN DEĞ ERLER EĞ I TI MI PROĞRAMI BATIKENT O ZEL I NCI OKULLARI YAŞAYAN DEĞ ERLER EĞ I TI MI PROĞRAMI Bilgi ancak değerle birleştiğinde anlam kazanır. Çünkü değerler kişinin yaşamına yol gösteren ilkelerdir. İNCİ YAŞAYAN DEĞERLER EĞİTİMİ

Detaylı

FMV ÖZEL AYAZAĞA IŞIK ANAOKULU 4 YAŞ SINIFI EYLÜL BÜLTENİ

FMV ÖZEL AYAZAĞA IŞIK ANAOKULU 4 YAŞ SINIFI EYLÜL BÜLTENİ FMV ÖZEL AYAZAĞA IŞIK ANAOKULU 4 YAŞ SINIFI EYLÜL BÜLTENİ Sayın Velimiz, Öğrenci ve öğretmenlerimiz tarafından yapılan ve yapılacak olan çalışmalar/etkinlikler hakkında sizlere bilgi vermek üzere hazırlanan

Detaylı

ANKET SONUÇLARI. Anket -1 Lise Öğrencileri anketi.

ANKET SONUÇLARI. Anket -1 Lise Öğrencileri anketi. ANKET SONUÇLARI Anket -1 Lise Öğrencileri anketi. Bu anket, çoğunluğu Ankara Kemal Yurtbilir İşitme Engelliler Meslek Lisesi öğrencisi olmak üzere toplam 130 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya

Detaylı

ÇOCUKLARIMIZ VE KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI

ÇOCUKLARIMIZ VE KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI ÇOCUKLARIMIZ VE KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI Kitap okuma kişinin ihtiyaç hissetmesiyle başlar, arzu ve istekle birlikte gerçekleşir. Devam edebilmesi için de sabır ve okuma zevkinin oluşması gerekir. Hepsi

Detaylı

Psikoloji biliminin konusu gözlenebilir davranışlardır.

Psikoloji biliminin konusu gözlenebilir davranışlardır. Davranışçı Yaklaşım Bu yaklaşıma göre; Psikoloji biliminin konusu gözlenebilir davranışlardır. Duygu, düşünce, güdü gibi özellikler gözlenip ölçülemediği için bilimsel olarak araştırılamaz ancak uyaranlar

Detaylı

AFYONKARAHİSAR MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ VELİ GRUP REHBERLİĞİ PROGRAMI.. KASIM 2012

AFYONKARAHİSAR MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ VELİ GRUP REHBERLİĞİ PROGRAMI.. KASIM 2012 AFYONKARAHİSAR MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ VELİ GRUP REHBERLİĞİ PROGRAMI.. KASIM 2012 1 2 İnsanların özellikle de çocukların, doğa şartlarına olduğu kadar toplum şartlarına ve kurallarına da uyum sağlaması

Detaylı

BĠLĠŞSEL GELĠŞĠM. Jean Piaget ve Jerome Bruner. Dr. Halise Kader ZENGĠN

BĠLĠŞSEL GELĠŞĠM. Jean Piaget ve Jerome Bruner. Dr. Halise Kader ZENGĠN BĠLĠŞSEL GELĠŞĠM Jean Piaget ve Jerome Bruner Biliş ne demektir? Biliş; düşünme, öğrenme ve hatırlama süreçlerine denir. Bilişsel gelişim neleri kapsar? Bireydeki akıl yürütme, düşünme, bellek ve dildeki

Detaylı

TEKNOLOJİ haftalık ders sayısı 1, yıllık toplam 37

TEKNOLOJİ haftalık ders sayısı 1, yıllık toplam 37 TEKNOLOJİ haftalık ders sayısı 1, yıllık toplam 37 GİRİŞ Altıncı sınıf Teknoloji dersi önceki senelere ait bilgilerin devamı ve genişlemiş halidir. Teknoloji dersi, öğrencileri değişik tecrübe ve etkinliklerin

Detaylı

Adım Adım Başarıya...

Adım Adım Başarıya... Adım Adım Başarıya... Sevgili Gençler, Etkili çalışma yöntemleri ve bunların uygulanması kısa vadede okul başarınızı arttırıcı bir faktördür. Uzun vadede ise yaşamda başarılı bir kişi olmanızı sağlar.

Detaylı