Ses ve Ses Basınç Düzeyi nedir?

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Ses ve Ses Basınç Düzeyi nedir?"

Transkript

1

2 M. Ufuk Eroğlu

3 Ses ve Ses Basınç Düzeyi nedir? İnsanın işitme duyusunu çalıştıran değişik frekanslardaki titreşimlere veya bu olayın neden olduğu işitsel izlenimler SES olarak tanımlanabilir. Titreşen hava moleküllerinin kulak zarını uyarma derecesi de SES BASINÇ DÜZEYİ (ses veya gürültü düzeyi) olarak adlandırılır. Birimi desibel (db) dir.

4 Gürültü nedir? Fizik tanımına göre gürültü, aralarında herhangi bir uyum olmayan pek çok frekanstan oluşan sese verilen addır. Bir başka anlatımla, tek bir nota ile taklit edilemeyen sestir. Örneğin trafik, rüzgar, yağmur, pazar yeri, lokanta gürültüleri gibi. Buterim yapı akustiğinde istenmeyen sesolarak ta tanımlanır. Bu anlamda örneğin; uyumlu notalardan oluşan müzik sesi bile, telefonda konuşan biri için gürültü niteliği taşıyabilir.

5 Desibel Desibel algılanan ses düzeyi (ya da gürültü düzeyi) birimidir. En sessiz bölgelerde bile yaklaşık 20 db düzeyinde bir gürültü vardır. Normal konuşmada db, kalabalık cadde,büro, lokanta gibi yerlerde yaklaşık db gürültü oluşur db çok yüksek, db, kulakları acıtacak derecede yüksek düzeyleri gösterir db de kulak zarları yırtılabilir. Çeşitli mekanlarda aşılmaması gereken gürültü düzeyleri yönetmeliklerde db cinsinden verilmiştir.

6 Ses Geçiş Kaybı Sesin bir duvarı, bir döşemeyi, bir pencereyi, yani herhangi bir bölmeyi geçerken uğradığı kayba SES GEÇİŞ KAYBI denir. Bu kayıp logaritmasal bir büyüklük olarak, db cinsinden verilir ve doğrudan doğruya db cinsinden bir azalmayı gösterir. Örneğin bir duvarın ses geçiş kaybı 40 db ise, bu duvarın bir yanındaki 70 db düzeyindeki ses, öte yana 70-40= 30 db, bir yanındaki ses 90 db ise öte yana 90-40=50 db düzeyinde geçer. Bölmenin m² ağırlığı arttıkça ve gelen sesin frekansı yükseldikçe ses geçiş kaybı da artar.

7 Sesin Yayılma Hızı Sesin havada yayılma hızı, havanın sıcaklığı ve nem miktarına bağlı olarak küçük değişiklikler gösterir.

8 Frekans Ses titreşimlerinin 1 saniyedeki devir (bir gidiş-geliş) sayısına FREKANS denir. Frekans birimi Hertz (Hz) dir. Ses titreşimlerinin frekansı 16Hz den Hz e kadar değişir. Çok kalın seslerin frekansı Kalın seslerin frekansı Orta seslerin frekansı İnce seslerin frekansı Çok ince seslerin frekansı Hz Hz Hz Hz Hz olarak belirlenmiştir.

9 Frekans

10 Genlik Bir titreşim olayında, titreşimin gidip geldiği uzunluğa GENLİK denir. Frekans aynı kalır da genlik artarsa, ses basınç düzeyi yükselir, yani yayımlanan ses enerjisi artar. Bundan ötürü, aynı frekansta genliği artırmak için daha çok enerji gerekir.

11 Dalga Boyu, Periyod Titreşen bir nesnenin (ya da sistemin) aynı noktadan, aynı yönde peşi peşine iki geçişi ile tanımlanan olaya, ya da bu olayın süresine PERİYOD denir. Türkçe de bu kavram için devir ve devir süresi olmak üzere iki ayrı terim kullanılır. Frekans 1 saniyelik sürenin devir sayısına bölünmesi ile elde edilir. Dalga boyu ise, yayılan bir titreşim olayının, bir devir süresi içindeki geçtiği yolun boyudur. Dalga boyu; devir süresi, titreşimin yayılma hızı ile çarpılarak veya bu hız frekansa bölünerek bulunur. En ince seslerin dalga boyu yaklaşık 2 santimetre, en kalın seslerin dalga boyu yaklaşık 20 metredir.

12 Dalga Boyu, Periyod

13 Yankı Bir ses kaynağından çıkıp kulağa gelen ses ile, bu sesin bir yüzeyden yansıyarak kulağa gelmesini ayıran süre, iki ayrı algılamaya neden olacak kadar uzunsa, buna YANKI denir. Yankı, akustikte çok büyük bir kusurdur. İç mekanlarda mutlaka önlenmelidir. Dış mekanlarda da yankı yada yankı etkisi oluşturan hoparlör konumları anlaşılabilirliğe zarar verir.

14 Yankı

15 AKUSTİK MALZEME Piyasada ses yutucu malzeme ya da akustik malzeme genel adı altında asma tavan levhaları, duvar kaplamaları, çeşitli yünler, sıvalar ve benzeri ürünler pazarlanmaktadır. Bu tür malzemeye verilen ad yanıltıcı olmamalıdır. Hemen her malzeme belli oranda yutucudur. Cam, halı, perde, ahşap kaplama vb. sıradan malzemelerin yutuculukları frekansa göre çok büyük oranda değişir. Örneğin halı, perde, ince levhalar vb. sıradan malzemenin de yutuculukları belli frekanslarda çok yüksektir. Bu nedenle bu terim, belli bir amaç için üretilmiş bir malzeme türünü belirtmekle birlikte, hem bunların hem sıradan malzemelerin kullanılışları, profesyonelce yaklaşımlar gerektirir. Yani hiç bir malzeme akustikte her derde deva değildir. Hangi frekansların hangi oranlarda yutulması gerektiği bilinerek, kullanılacak malzeme ona göre seçilmelidir. Bu yapılmazsa boş yere para harcanır ve istenen sonuç alınamayabilir.

16 AKUSTİK MALZEMELER Şu anda piyasada kullanılan başlıca akustik malzemeler; akustik yumurta veya piramit süngerler, kumlu ses yalıtım plakları, lastik talaşından yapılmış ağır bariyer ve şilteler, poliüretan ve/veya lastik karışımlı şilteler, melamin köpük, mantarlı kauçuk, rulo mantar, çimento esaslı ahşap yünü, kauçuk levha, akustik askılar, vb. dir.

17 AKUSTİK MALZEMELER Akustik malzemelerin en az 5 yıllık yaşlandırma testleri yapılmalıdır. Broşürlerde tüm teknik özellikleri yer almalıdır. Ayrıca bilgi sayfalarında bağımsız denetim kuruluşlarınca testlerin rapor sayfaları bulunmalıdır. Ürün broşürlerinde sesin malzeme tarafından ne kadar azaltıldığı kesit gösterilerek ve raporlu ölçüm sonuçlarına göre db cinsinden belirtilmelidir. Ayrıca malzemenin yanmazlık, ısıl iletkenlik ve su geçirme özellikleri de yer almalıdır. Malzemeler en az B1 sınıfı yanmaz malzeme olmalıdır. Konut ve işyerlerinde akustik malzemeler hacimler içinde en az 40 db ses düzeyini karşılayabilmelidirler. Ses yalıtımı uygulaması öncesi ve sonrasında oda ses düzeyi ölçülmelidir. Malzemeler CE, ISO ve TSE belgelerine sahip olmalıdır.

18

19

20

21

22

23 Hava doğuşumlu ses

24 Hava doğuşumlu ses

25 Hava doğuşumlu ses

26 Darbe kaynaklı ses

27 Ses köprüsü Ses köprüsü sesi yutan veya yansıtan malzemeler kullanılmadığında bir hacimdeki seslerin diğer hacme geçişinden oluşur. Örneğin alt katta yüksek sesli bir şekilde dinlenilen müzik üst kata kat betonundan kolaylıkla geçer. Üst kattaki kişi ise bu müziği aynı şekilde dinler. Burada betonun içindeki çelikler ses köprüsü oluşturarak sesin geçişini sağlar. İşte burada ses yalıtım malzemelerinin gerekliliği ortaya çıkar. Üst katın döşemesi altına veya alt katın tavanının yüzeyine kaplayacak şekilde bir ses yalıtım şiltesi veya ses yalıtım plakası ses köprüsü engellenmiş olur. Ayrıca duvarlarda ses yalıtım plakası kullanıldığında ses yalıtım plakaları montajında plastik dübel kullanılması ve vidaların birbirine temasının önlenecek şekilde montajı ses köprüsünü engeller. Sonuç olarak denilebilir ki ses yalıtımı, ses köprüsünü engelleme işidir. Ses yalıtım malzemeleri ise, sesi yansıtma ve yutma işlemi yapabildiği ölçüde ses yalıtım malzemeleri olarak tanımlanabilir.

28 Titreşim Nedir? Titreşim bir denge noktası etrafındaki mekanik salınımdır. Bu salınımlar bir sarkaçın hareketi gibi periyodik olabileceği gibi çakıllı bir yolda tekerleğin hareketi gibi rastgele de olabilir. Titreşim bazen arzu edilir. Örneğin; bir akort çatalının, üflemeli çalgılarda veya mızıkada dilin, veya bir hoparlörde koninin hareketi birçok aletin doğru kullanılması için gerekli olan arzu edilir titreşimdir. Daha sıklıkla, titreşim istenmeyen bir harekettir, çünkü boşa enerji harcar ve istenmeyen ses ve gürültü oluşturur. Örneğin, motorların, elektrik motorlarının ya da herhangi mekanik aracın çalışma esnasındaki hareketi istenmeyen titreşimler üretir. Böyle titreşimler motorlardaki dönen parçaların balanssızlığından, düzensiz sürtünmeden, dişli çarklarınhareketinden kaynaklanabilir. Dikkatli tasarımlar genellikle istenmeyen titreşimleri minimize ederler.

29 Titreşim nedir? Ses ve titreşim çalışmaları birbirleriyle oldukça yakın şekilde bağlantılıdır. Ses, basınç dalgaları, ses telleri gibi yapıları titreştirerek oluşturulur ve basınç dalgaları da kulak zarı gibi yapıların titreşimine sebep olur. Bu yüzden, gürültüyü azaltmaya çalışmak sıklıkla bir titreşimi azaltma problemidir.

30 Titreşim Çeşitleri Zorlamalı titreşim, değişen bir kuvvet veya hareket bir mekanik sisteme uygulandığında oluşan titreşim türüdür. dengesizlik dolayısıyla çamaşır makinesinin titreşimi,araç titreşimleri (motordan, yaylardan veya yoldan kaynaklanan), veya deprem sırasında bir binanın titreşimleri bu titreşim türünün örneklerine dahildir. Zorlamalı titreşimde titreşimin frekansı uygulanan zorlamanın veya hareketin frekansına bağlıdır, fakat titreşimin genliği ise sistemin mekanik davranışına bağlıdır.

31 Titreşim Çeşitleri Sönümsüz Serbest Titreşim, bir başlangıç hareketi verilen ve daha sonra serbestçe salınmaya bırakılan sistemlerde meydana gelen titreşim türüdür. Bir çocuğu salıncakta sallanırken ardından ittirmek ve daha sonra serbest bırakmak veya bir akort çatalına vurmak ve daha sonra salınmaya bırakmak bu titreşim türünün örnekleridir. Mekanik sistem daha sonra kendi frekansı veya frekanslarında titreşecek ve sıfıra gidecektir.

32 Titreşim Çeşitleri Sönümlü serbest titreşimde ise sisteme bir sönümleyici - amortisör - eklenmiştir. Bu durumda salınımlar çok daha kısa bir sürede sona erecektir.

33 Titreşim Çeşitleri Sönümlü zorlamalı titreşim Değişen bir kuvvet veya hareket bir mekanik sisteme uygulandığında oluşan titreşim türüdür. dengesizlik dolayısıyla çamaşır makinesinin titreşimi,araç titreşimleri (motordan, yaylardan veya yoldan kaynaklanan), veya deprem sırasında bir binanın titreşimleri bu titreşim türünün örneklerine dahildir. Zorlamalı titreşimde titreşimin frekansı uygulanan zorlamanın veya hareketin frekansına bağlıdır, fakat titreşimin genliği ise sistemin mekanik davranışına bağlıdır.

34 Titreşim Yalıtımı Aktif yalıtım Titreşim yalıtımı için rijid bir kaide konulduğunda titreşim sönümlenemez.

35 Titreşim Yalıtımı Pasif yalıtım Titreşim yalıtımı için rijid bir kaideyle birlikte elastomerik bir şilte konulduğunda ise titreşim bir süre sonra sona erer.

36 Titreşim Yalıtımı Yer değiştirme-zaman eğrisi Pasif yalıtımda zaman içinde Periyod (T) aynı kalır, deplasman (salınım) (x ) azalır. Makina titreşimi en az seviyede olur.

37 Titreşim Yalıtımı- sınırlayıcı ve takozlarla

38 Titreşim Yalıtımı- elastomerik şilteyle

39 Titreşim Yalıtımı- yüzer askı ve destek sitemleri

40 Titreşim Yalıtımı- sismik sınırlayıcılar

41 Titreşim Yalıtımı- sismik sınırlayıcılar

42 Titreşim Yalıtımı- sismik sınırlayıcılar (beton bağlantı)

43 Titreşim Yalıtımı- sismik sınırlayıcılar (çelik bağlantı)

44 Titreşim Yalıtımı- tek boru enlemesine sismik askılama

45 Titreşim Yalıtımı- boru demeti enlemesine sismik askılama

46 Hava kaynaklı ses yalıtımı / Yapı kaynaklı ses yalıtımı Bir makinanın titreşimini serbest halde slow müzik yayını yapan bir müzik kutusuna benzetebiliriz. Burada hava kaynaklı ses meydana gelmektedir.

47 Hava kaynaklı ses yalıtımı / Yapı kaynaklı ses yalıtımı Bu makinanın altına bir kaide yerleştirdiğimizde, slow müzik, pop müzik benzeri gürültü halini alır. Burada ise hava kaynaklı ses yapı kaynaklı sese dönüşmektedir.

48 Hava kaynaklı ses yalıtımı / Yapı kaynaklı ses yalıtımı Bir ses yalıtım şiltesi makinanın altına yerleştirildiğinde gürültü azalır. Ancak tamamen yokolmaz. Yapı kaynaklı ses devam etmektedir.

49 Hava kaynaklı ses yalıtımı / Yapı kaynaklı ses yalıtımı Ses yalıtım şiltesinin üzerine elastik bir ses yalıtım şiltesi konulduğunda ise gürültü neredeyse hiç duyulmayacak hale gelmektedir.

50 Yüzer döşeme (konutlarda) Makine titreşimi etkisi Titreşim yalıtımı malzemesi tepkisi

51 Yüzer döşeme (sanayide) Yüzer döşeme Yerden ısıtmalı yüzer döşeme

52 Kaideler Rijid kaide Elastik kaide

53 Darbe sesi yayılımı ve yalıtımı

54 Darbe sesi yayılımı

55 Konutlarda ses yalıtımı Konutlarda ses yalıtımında her farklı ihtiyaç için farklı ürünler kullanılmalıdır. Yeni binalarda tavan, duvar ve zeminde kuru hacimlerde (oda ve salonlar) ses yalıtım plakaları, çimento esaslı ahşap yünü, vb. kullanılır. Sulu hacimlerde (mutfak ve banyo) ise su geçirmez ses yalıtım şilteleri kullanılır. Mevcut binalarda ise, ses yalıtım plakası uygulamasında ahşap veya aluminyum karkas destekli plakalar monte edilir, üzerine alçıpan kaplanır. Çimento esaslı plakalar ise aluminyum karkas arasına yerleştirilir.

56 Konutlarda ses yalıtımı Ses iletişimi sağlayan en önemli etken olmakla birlikte, rahatsız edecek kadar yükseldiği zamanda psikolojik sorunlara yol açabilmektedir. Sabah trafikteki gürültü insanın olumlu yaklaşımlarını olumsuza döndürerek verimsiz ve sorunlu bir işgününün öncüsü olmaktadır. Bununla birlikte, akşam eve dönüldüğünde alt kattaki daireden gelen yüksek seviyedeki müzik sesinin sizi nasıl bir hale getirdiğini düşünmek bile insanı olumsuz yönde çok etkilemektedir. O halde sessizliğin, insanı ne kadar kendinle barışık ve mutlu hale getirdiğini farkedebiliriz. Ses seviyesinin rahatsız edici olmayan 40 db seviyesine getirilmesi bugün için rahatlıkla mümkün olabilmektedir.

57 Konutlarda ses yalıtımı Ses yalıtımında malzemenin doğru kullanılması ve ekonomik ve uygun çözümün bulunması çok önemlidir. Aksi halde sesin istenilen düzeye indirilmesi mümkün olmayabilir. Yapılan yatırım da atıl kalabilir. O halde diğer yalıtım türlerinden ayrılan yönü mutlaka akustik (ses yalıtım) müh. veya mak.müh. proje kontrol ve denetimiyle malzeme seçimi ve uygulanmasıdır. Bununla birlikte malzemenin kaliteli olması, teknik desteğin devamlılığı, sorunların en kısa zamanda çözümü diğer gerekli faktörlerdir. Kalitesiz malzemeyle kaliteli bir teknik yönetimden sonuç alınmayacağı gibi, kaliteli malzemeyle teknik sorumlunun uygulamayı yönetmemesi aynı olumsuz sonucu verecektir. Konutlarda ses yalıtımı, ortak alanlar olan, kazan dairesi, hidrofor odası ve asansör makine dairesinde tavan ve duvarlara uygulanır. Dairelerde ise kat aralarına ve bitişik iki dairenin ortak duvarları ile istenilen tavan, duvar ve zeminlere uygulanır.

58 Araçlarda ses yalıtımı Araçlarda motor sesini azaltmak üzere kaput-kaput altı döşeme malzemesi arasına yanmaz akustik sünger kullanılmalıdır. Araç hareket halindeyken dıştan gelen ve lastikler (yapısında çelik teller mevcuttur) vasıtasıyla kabin içine aktarılan gürültüyü engellemek için lastik tıraşlanmasından elde edilen ağır bariyer kullanılmalıdır. Bagajdaki müzik setinin sesini azaltmak üzere de yumurta akustik sünger kullanılmalıdır.

59 Yatlarda ses yalıtımı Yatlarda motor sesini azaltmak üzere motor ses yalıtım plakalarıyla kutu içine alınır. Sesin, yatın diğer kısımlarına geçişini engellemek için de motor dairesi duvarları veya dış duvarlar düz akustik süngerle kaplanmalıdır.

60 Sanayide ses yalıtımı Çoğu zaman bir fabrikaya girildiğinde sesin rahatsız edici etkisi hiç düşünülmemiştir. diğer yandan çalışanların sesten nasıl rahatsız oldukları çoğu zaman oradan ayrıldıktan sonra hatırlanmaktadır. Makinaların yüksek seviyedeki sesleri içinde çalışmak bir kader değildir. Kulak tıkacı kullanmak bir yönüyle çözüm olmakta, ancak sesi azaltıcı önlemler -ses ve titreşim yalıtımıalınması gereklidir. Sanayide ses yalıtımı, titreşim yalıtımı ve titreşimden kaynaklanan ses yalıtımını içerir.

61 Sanayide ses yalıtımı Örneğin, bir dokuma tezgahında eğer makine ayakları zeminde titreşim önleyici önlem alınmadıysa motor dönerken, metal cıvata,vida. Titreştirerek diğer parçaların sarsılmasını ve motor sesinin diğer parçaların sesleriyle birlikte fabrika içinde 100 db e varan seviyelerde çok rahatsız edici gürültüyü oluşturduğu ve konuşulanın anlaşılamadığı bir ortamı meydana getirdiği görülür. O halde motor gibi dönen ve titreşen kısımların titreşmesini azaltmak sesin diğer kısımlara geçmesini önlemek - ses köprüsünün engellenmesi - çözüm olmalıdır. Makine ve kaidenin ağırlığına göre yapılacak hesaplarla titreşim yalıtım malzemeleri seçimi yapılır.

62 Diğer binalarda ses yalıtımı Konser, toplantı, çok amaçlı salonlar, vb. de ses yalıtım plakaları, çimento esaslı ahşap yünü,vb.; Stüdyolarda ve ses kayıt odalarında yumurta akustik süngerler ve akustik kapılar; çağrı merkezi,toplantı odası vb. yerlerde akustik duvar akustik cam ve tavan panelleri kullanılır. Ayrıca dış havaya açık ortamlarda ses duvarları ile çalışan makine, jeneratör, dış ünite vb. nin sesyalıtımı sağlanır.

63 Test odası

64 akustik malzemeler Yumurta sünger Düz sünger

65 akustik malzemeler Kumlu ses yalıtım plakası kesit Kumlu ses yalıtım plakası Genel görünüş

66 akustik malzemeler Ağır bariyer Ses yalıtım şiltesi

67 akustik malzemeler Kauçuk mantar şilte

68 akustik malzemeler Yüzer ses yalıtım şiltesi Ses yalıtım şiltesi

69 akustik malzemeler Darbe sesi yalıtım şiltesi Dış hava ses yalıtım paneli

70 Titreşim yalıtımı malzemeleri akustik askı aparatları

71 Titreşim yalıtımı malzemeleri Yaylı titreşim alıcı Çelik tavan askısı

72 Titreşim yalıtımı malzemeleri elastomer izolasyon pedleri elastomer izolasyon takozları

73 Titreşim yalıtımı malzemeleri kapalı tip yaylı titreşim alıcı açık tip yaylı titreşim alıcı

74 Titreşim yalıtımı malzemeleri zemin sınırlayıcıları

75 Ses yalıtımı uygulamaları Araçta ağır bariyerin kabin iç havuzuna uygulanmış hali

76 Ses yalıtımı uygulamaları Araçta ağır bariyerin kapı içine uygulanması

77 Ses yalıtımı uygulamaları Araçta ağır bariyerin göğüslük altına kabin içine uygulanması

78 Ses yalıtımı uygulamaları Yatlarda makine dairesi duvarları içten ses yalıtımı

79 Ses yalıtımı uygulamaları Yatlarda makine dairesi duvarları dıştan ses yalıtımı

80 Ses yalıtımı uygulamaları Konutta ses yalıtım plakası kesimi Konutta ses yalıtım plakası bantlaması

81 Ses yalıtımı uygulamaları Zeminde ses yalıtım plakası döşenmiş hali Tavanda OSB üzerine uygulama

82 Ses yalıtımı uygulamaları Tavanda ahşap karkas üzerine uygulama Bölme Duvarda metal karkas üzerine uygulama

83 Ses yalıtımı uygulamaları Duvarda çimento esaslı ahşap yünü Tavanda çimento esaslı ahşap yünü

84 Ses yalıtımı uygulamaları Yüzer döşeme şilte uygulaması (zemin) Yüzer döşeme şilte uygulaması (çevre)

85 Ses yalıtımı uygulamaları Yüzer döşeme şilte uygulaması (naylonla kaplama) Yüzer döşeme şilte uygulaması (çelik hasır konulması)

86 Ses yalıtımı uygulamaları Elastik makine kaidesi

87 Titreşim yalıtımı uygulamaları Yüzer döşeme şilte uygulaması (serme) Yüzer döşeme şilte uygulaması (kesme)

88 Titreşim yalıtımı uygulamaları Yüzer döşeme şilte uygulaması (kaide kalıbını hazırlama) Yüzer döşeme şilte uygulaması (folyo serimi)

89 Titreşim yalıtımı uygulamaları Yüzer döşeme şilte uygulaması (beton dökümü) Yüzer döşeme şilte uygulaması (beton yüzeyini düzeltme)

90 Titreşim yalıtımı uygulamaları Yüzer döşeme şilte uygulaması (beton içine çelik hasır yerleştirme) Yüzer döşeme şilte uygulaması (kaidenin bitmiş hali)

91 Titreşim yalıtımı uygulamaları

92 Titreşim yalıtımı uygulamaları-kazan

93 Titreşim yalıtımı uygulamaları-pompalar

94 Titreşim yalıtımı uygulamaları-klima

95 Titreşim yalıtımı uygulamaları-kurutma fırını

96 Titreşim yalıtımı uygulamaları-makine titreşimi

97 Teşekkürler

GÜRÜLTÜDEN KORUNMA YOLLARI VE SES YUTUCU MALZEMELER NAGİHAN KESTEK ASİYENUR KESKİN PINAR ESKİN

GÜRÜLTÜDEN KORUNMA YOLLARI VE SES YUTUCU MALZEMELER NAGİHAN KESTEK ASİYENUR KESKİN PINAR ESKİN GÜRÜLTÜDEN KORUNMA YOLLARI VE SES YUTUCU MALZEMELER NAGİHAN KESTEK 14010305014 ASİYENUR KESKİN 14010305019 PINAR ESKİN 14010305011 Gürültüden Korunma Yolları 1) Gürültü kaynağında alınması gereken önlemler:

Detaylı

YAPI AKUSTİĞİNDE 30 TERİM 30 TANIM

YAPI AKUSTİĞİNDE 30 TERİM 30 TANIM YAPI AKUSTİĞİNDE 30 TERİM 30 TANIM İlk Baskı : AKUSTİK GÖLGE Havada yayılan sesin önüne gelen engellerin, tıpkı ışıkta olduğu gibi, gölgeleri oluşur. Buna akustik gölge denir. Dış mekanda, özellikle trafik

Detaylı

izolasyon nedir ,31 1,23 ses yalıtım malzemeleri ,83 0,91 ısı yalıtımında kullanılan malzemeler 320 0,28 1,1

izolasyon nedir ,31 1,23 ses yalıtım malzemeleri ,83 0,91 ısı yalıtımında kullanılan malzemeler 320 0,28 1,1 www.bilimnettasarim.com/ izolasyon nedir 1000 0,31 1,23 ses yalıtım malzemeleri 1000 0,83 0,91 ısı yalıtımında kullanılan malzemeler 320 0,28 1,1 mantolama 18100 0,61 1,9 izolasyon 4400 0,73 1,19 inşaat

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 3. ÜNİTE: DALGALAR 3. Konu SES DALGALARI ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 3. ÜNİTE: DALGALAR 3. Konu SES DALGALARI ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ 10. SINIF KONU ANLATIMLI 3. ÜNİTE: DALGALAR 3. Konu SES DALGALARI ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ 2 Ünite 3 Dalgalar 3. Ünite 3. Konu (Ses Dalgaları) A nın Çözümleri 1. Sesin yüksekliği, sesin frekansına bağlıdır.

Detaylı

ITP13103 Yapı Malzemeleri

ITP13103 Yapı Malzemeleri ITP13103 Yapı Malzemeleri Yrd.Doç.Dr. Orhan ARKOÇ e-posta : orhan.arkoc@klu.edu.tr Web : http://personel.klu.edu.tr/orhan.arkoc Bölüm 13 SES YALITIM MALZEMELERİ 12.1 Giriş Yaşadığımız konut, okul, işyeri

Detaylı

SANAYİDE GÜRÜLTÜ DENETİMİ. Prof. Dr. Neşe Yüğrük Akdağ

SANAYİDE GÜRÜLTÜ DENETİMİ. Prof. Dr. Neşe Yüğrük Akdağ SANAYİDE GÜRÜLTÜ DENETİMİ Prof. Dr. Neşe Yüğrük Akdağ GÜRÜLTÜ DENETİMİNDE SES YUTUCU GEREÇLER Hava içinde yayılan ses enerjisi, duvar, döşeme, kapı, perde, camlı bölme ve benzeri bir engele rastladığı

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ OTO4003 OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY FÖYÜ LAB. NO:.. DENEY ADI : SES İLETİM KAYBI DENEYİ 2017 BURSA 1) AMAÇ Bir malzemenin

Detaylı

YAPI FİZİĞİ 1. YAPI AKUSTİĞİ 3. Bölüm. Prof. Dr. Neşe Yüğrük Akdağ. Yıldız Teknik Üniversitesi Yapı Fiziği Bilim Dalı

YAPI FİZİĞİ 1. YAPI AKUSTİĞİ 3. Bölüm. Prof. Dr. Neşe Yüğrük Akdağ. Yıldız Teknik Üniversitesi Yapı Fiziği Bilim Dalı YAPI FİZİĞİ 1 YAPI AKUSTİĞİ 3. Bölüm Prof. Dr. Neşe Yüğrük Akdağ Yıldız Teknik Üniversitesi Yapı Fiziği Bilim Dalı Ses İle İlgili Fiziksel Olaylar Sesin doğması Sesin yayılması Sesin yansıması Sesin yutulması

Detaylı

SES DALGALARı Dalgalar genel olarak, mekanik ve elektromanyetik dalgalar olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Elektromanyetik dalgalar, yayılmak için bi

SES DALGALARı Dalgalar genel olarak, mekanik ve elektromanyetik dalgalar olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Elektromanyetik dalgalar, yayılmak için bi SES FĠZĠĞĠ SES DALGALARı Dalgalar genel olarak, mekanik ve elektromanyetik dalgalar olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Elektromanyetik dalgalar, yayılmak için bir ortama ihtiyaç duymazlar ve boşlukta da

Detaylı

Ses Yalıtımlı Alçı Plaka Duvar Yapılması

Ses Yalıtımlı Alçı Plaka Duvar Yapılması Ses Yalıtımlı Alçı Plaka Duvar Yapılması İşveren ve temsilcisi tarafından onaylanmış proje ve detay çizimlerine göre; duvar U profillerinin, altına 4mm kalınlığında Index Fonostrip veya muadili yapıştırılması,

Detaylı

Problem: Yerleşimi Şekil-1 de şematik olarak gösterilen bir presle imalat fabrikası ile ilgili olarak elimizde aşağıdaki bilgiler mevcuttur:

Problem: Yerleşimi Şekil-1 de şematik olarak gösterilen bir presle imalat fabrikası ile ilgili olarak elimizde aşağıdaki bilgiler mevcuttur: Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalı Endüstriyel Gürültü Kontrolü Dersi Yrd. Doç. Dr. Kadir Çavdar le İmalat Fabrikasında Gürültü Kontrolü Projesi Hazırlayan: Makine

Detaylı

SES YALITIMI UYGULAMALARI

SES YALITIMI UYGULAMALARI TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yalıtım Kongresi 23-24-25 Mart 2001 Eskişehir - Türkiye SES YALITIMI UYGULAMALARI Sadık ÖZKAN/Mimar 2D Yapı Danışmanlık Uygulama Ltd. Şti. Salih Omurtak Cd. No: 7/1 Koşuyolu/İstanbul/TÜRKİYE

Detaylı

MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ. 12. Hafta Pasif Gürültü Kontrolü-devam

MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ. 12. Hafta Pasif Gürültü Kontrolü-devam MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ 12. Hafta Pasif Gürültü Kontrolü-devam Gürültü Kontrolü A) Yapı-kaynaklı gürültü (SbN): Bir yapıdaki değişken kuvvetlerin oluşturduğu ve yapı yolu ile iletilen gürültü

Detaylı

1.Bölüm Ses, Ses bileşenleri, İnsan kulağının duyarlılığı, İşitsel-Fizyolojik yeğinlik, Grafik gösterme biçimleri Prof. Dr.

1.Bölüm Ses, Ses bileşenleri, İnsan kulağının duyarlılığı, İşitsel-Fizyolojik yeğinlik, Grafik gösterme biçimleri Prof. Dr. AKUSTİK TEMEL KONULARI SUNUMU 1.Bölüm Ses, Ses bileşenleri, İnsan kulağının duyarlılığı, İşitsel-Fizyolojik yeğinlik, Grafik gösterme biçimleri Prof. Dr. Neşe Yüğrük AKDAĞ MİMARİ AKUSTİK AKUSTİK BİLİMİNİN

Detaylı

ITP13103 Yapı Malzemeleri

ITP13103 Yapı Malzemeleri ITP13103 Yapı Malzemeleri Yrd.Doç.Dr. Orhan ARKOÇ e-posta : orhan.arkoc@klu.edu.tr Web : http://personel.klu.edu.tr/orhan.arkoc 1 Bölüm 5.1 GAZBETON 2 Giriş Gazbeton; silisli kum ( kuvarsit ), çimento,

Detaylı

Kulağın anatomik yapısı ÇEVRE FAKTÖRLERĐNĐN. iş yerinde çevre faktörleri. klima aydınlatma gürültü mekanik titreşimler ve zararlı maddeler

Kulağın anatomik yapısı ÇEVRE FAKTÖRLERĐNĐN. iş yerinde çevre faktörleri. klima aydınlatma gürültü mekanik titreşimler ve zararlı maddeler ÇEVRE FAKTÖRLERĐNĐN ĐŞ YAŞAMINA ETKĐSĐ iş yerinde çevre faktörleri klima aydınlatma gürültü mekanik titreşimler ve zararlı maddeler MAK4091 Ergonomi 1 Ses; SES elastik bir ortam olan havada, mekanik titreşimlerden

Detaylı

DÖŞEMELERDE ISI YALITIMI

DÖŞEMELERDE ISI YALITIMI DÖŞEMELERDE ISI YALITIMI Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi DÖŞEMELERDE ISI YALITIMI Döşemelerde ısı yalıtımı için

Detaylı

MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ. 11. Hafta Pasif Gürültü Kontrolü

MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ. 11. Hafta Pasif Gürültü Kontrolü MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ 11. Hafta Pasif Gürültü Kontrolü Bina Akustiği Bina akustiğinde bazı tanımlar Ses İletim Yolu (Path), Yanaşık İletim (Flanking Transmission) Ses titreşim yolu ile bir odadan

Detaylı

GİRİŞ...1 1. BÖLÜM: SES İLE İLGİLİ BÜYÜKLÜKLER...3

GİRİŞ...1 1. BÖLÜM: SES İLE İLGİLİ BÜYÜKLÜKLER...3 İÇİNDEKİLER TABLO LİSTESİ ŞEKİL LİSTESİ SEMBOL LİSTESİ UYGULAMA LİSTESİ GİRİŞ...1 1. BÖLÜM: SES İLE İLGİLİ BÜYÜKLÜKLER...3 1.1. Dalga Hareketi... 3 1.2. Frekans... 4 1.2.1. Oktav Bantlar... 7 1.3. Dalga

Detaylı

SES YALITIMI VE SES İZOLASYONU MALZEMELERİ

SES YALITIMI VE SES İZOLASYONU MALZEMELERİ 2015 SES YALITIMI VE SES İZOLASYONU MALZEMELERİ Ses Yalıtımı ve İzolasyonu Uygulama ve Satış Firması AKSA AKUSTİK 10.06.2015 AKSA AKUSTİK SES YALITIMI VE SES İZOLASYONU MALZEMELERİ AKUSTİK SÜNGERLER PİRAMİT

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Deney Laboratuvarı Adresi : Organize Sanayi Bölgesi 10. Cadde No: 4 Melikgazi 38070 KAYSERİ / TÜRKİYE Tel : 90 352 321 11 06 Faks : 90 352 321 15 69 E-Posta : kayserilab@tse.org.tr

Detaylı

Akustik Sünger Çeşitleri ve Uygulama Alanları.

Akustik Sünger Çeşitleri ve Uygulama Alanları. Akustik süngerler, akustiği düzenleyici ses yalıtımı ve izolasyon özelliklerine sahiptir. Profesyonel akustik ses malzemesidir. Gözenekli bir yapıya sahiptir. Radyo Stüdyoları, müzik stüdyoları, eğlence

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ G Ü R Ü L T Ü

İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ G Ü R Ü L T Ü İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ G Ü R Ü L T Ü GÜRÜLTÜ, GENEL OLARAK İSTENMEYEN VE RAHATSIZ EDEN SES OLARAK TANIMLANIR. Ses; Hava basıncındaki dalgalanmaların kulaktaki etkisinden ileri gelen fiziksel bir

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME. Mekanik Ekipmanlar ve Tesisatın Titreşim Kontrolü ve Deprem Koruması

TEKNİK ŞARTNAME. Mekanik Ekipmanlar ve Tesisatın Titreşim Kontrolü ve Deprem Koruması TEKNİK ŞARTNAME Mekanik Ekipmanlar ve Tesisatın Titreşim Kontrolü ve Deprem Koruması Bu bölüm, mekanik ekipman ve tesisatın deprem esnasında hareketini sınırlama, kendisine, çevresine zarar vermesini engelleme

Detaylı

MATEMATİĞİN GEREKLİLİĞİ

MATEMATİĞİN GEREKLİLİĞİ Dr. Serdar YILMAZ MEÜ Fizik Bölümü Ses dalgalarının özellikleri 2 MATEMATİĞİN GEREKLİLİĞİ Matematik, yaşamı anlatmakta kullanılır. Matematik yoluyla anlatma, yanlış anlama ve algılamayı engeller. Yaşamda

Detaylı

ÇEVRE KORUMA GÜRÜLTÜ. Öğr.Gör.Halil YAMAK

ÇEVRE KORUMA GÜRÜLTÜ. Öğr.Gör.Halil YAMAK ÇEVRE KORUMA GÜRÜLTÜ Öğr.Gör.Halil YAMAK 1 Gürültünün Tanımı İnsanların işitme sağlığını ve algılamasını olumsuz yönde etkileyen, fizyolojik ve psikolojik dengeleri bozabilen, iş performansını azaltan,

Detaylı

MEVCUT UYGULAMA MODÜLER YÜKSELTİLMİŞ DÖŞEME. Avantajları. Dezavantajları. Avantajları. Dezavantajları

MEVCUT UYGULAMA MODÜLER YÜKSELTİLMİŞ DÖŞEME. Avantajları. Dezavantajları. Avantajları. Dezavantajları MEVCUT UYGULAMA MODÜLER YÜKSELTİLMİŞ DÖŞEME Grobeton üzerine metal ayaklarla monte edilen kompozit paneller Avantajları Modüler Kaba inşaat sonrasında uygulanabilir İçinden her türlü tesisat rahatça geçirilebilir

Detaylı

Gürültü Perdeleri (Bariyerleri) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN

Gürültü Perdeleri (Bariyerleri) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Gürültü Perdeleri (Bariyerleri) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Gürültü nedir? Basit olarak, istenmeyen veya zarar veren ses db Skalası Ağrı eşiği 30 mt uzaklıktaki karayolu Gece mesken alanları 300 mt yükseklikte

Detaylı

ÖRNEK OLARAK İDARELER TARAFINDAN HAZIRLANACAK AKUSTİK MALZEME POZ NO.LARI

ÖRNEK OLARAK İDARELER TARAFINDAN HAZIRLANACAK AKUSTİK MALZEME POZ NO.LARI ÖRNEK OLARAK İDARELER TARAFINDAN HAZIRLANACAK AKUSTİK MALZEME POZ NO.LARI Burada hazırlanan akustik malzeme pozları örnektir. İncelenmesi amacıyla bilgilerinize sunulmuştur. Size özel pozların oluşturulması

Detaylı

KATI YALITIM MALZEMELERİ POLİETİLEN KÖPÜK

KATI YALITIM MALZEMELERİ POLİETİLEN KÖPÜK KATI YALITIM MALZEMELERİ POLİETİLEN KÖPÜK Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi POLİETİLEN KÖPÜK Etilen ve propilen maddelerinden

Detaylı

KATI YALITIM MALZEMELERİ TAŞ YÜNÜ

KATI YALITIM MALZEMELERİ TAŞ YÜNÜ KATI YALITIM MALZEMELERİ TAŞ YÜNÜ Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi TAŞ YÜNÜ Taş yünü, volkanik bir kaya olan bazalt

Detaylı

DİLATASYON DERZİ. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

DİLATASYON DERZİ. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi DİLATASYON DERZİ Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi DİLATASYON DERZİ Yapının kendi ağırlığından ya da oturduğu zeminden

Detaylı

ALÇI İȘLERİ İÇİN DEKORASYON PROFİLLERİ

ALÇI İȘLERİ İÇİN DEKORASYON PROFİLLERİ ALÇI İȘLERİ İÇİN DEKORASYON PROFİLLERİ Köşe leri 9002 köşe bitiş profilidir. Hareketli tavan ve duvar bitişlerinde kullanılır. Tek taraflı uygulanır. 9077 Farklı kanat genişliklerinde üretilen alüminyum

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/6) Deney Laboratuvarı Adresi : Organize Sanayi Bölgesi 10. Cadde No: 4 Melikgazi 38070 KAYSERİ / TÜRKİYE Tel : 90 352 321 11 06 Faks : 90 352 321 15 69 E-Posta :

Detaylı

YAPI FİZİĞİ 1 YAPI AKUSTİĞİ. Prof. Dr. Zerhan YÜKSEL CAN Güz yy

YAPI FİZİĞİ 1 YAPI AKUSTİĞİ. Prof. Dr. Zerhan YÜKSEL CAN Güz yy YAPI FİZİĞİ 1 YAPI AKUSTİĞİ 2017-2018 Güz yy Prof. Dr. Zerhan YÜKSEL CAN 1 Kaynaktan Alıcıya Ses Gürültü (Ses); - Bir kaynakta doğar, - Kaynak alıcı arası ortamda yayılır, - Yüzeylerden yansır, yutulur,

Detaylı

CEVAP ANAHTARI: 1.TEST: 1.B 2.E 3.C 4.D 5.E 6.C 7.C 8.E 9.D 10.B 11.A 12.C 13.C 2.TEST: 1.E 2.E 3.D 4.A 5.C 6.D 7.E 8.E 9.D 10.D 11.E 12.E 13.D 3.TEST: 1. E 2.D 3E. 4.D 5.C 6.A 7.C 8.C 9.B 10.D 11.B 12.D

Detaylı

YAPI FİZİĞİ 1. YAPI AKUSTİĞİ 5. Bölüm. Prof. Dr. Neşe Yüğrük Akdağ. Yıldız Teknik Üniversitesi Yapı Fiziği Bilim Dalı

YAPI FİZİĞİ 1. YAPI AKUSTİĞİ 5. Bölüm. Prof. Dr. Neşe Yüğrük Akdağ. Yıldız Teknik Üniversitesi Yapı Fiziği Bilim Dalı YAPI FİZİĞİ 1 YAPI AKUSTİĞİ 5. Bölüm Prof. Dr. Neşe Yüğrük Akdağ Yıldız Teknik Üniversitesi Yapı Fiziği Bilim Dalı Sesin Kırınması Ses dalgalarının bir engelden ötürü doğrultu değiştirmesi olayına kırınma

Detaylı

TİTREŞİM VE DALGALAR BÖLÜM PERİYODİK HAREKET

TİTREŞİM VE DALGALAR BÖLÜM PERİYODİK HAREKET TİTREŞİM VE DALGALAR Periyodik Hareketler: Belirli aralıklarla tekrarlanan harekete periyodik hareket denir. Sabit bir nokta etrafında periyodik hareket yapan cismin hareketine titreşim hareketi denir.

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Deney Laboratuvarı Adresi : TOSB TAYSAD Organize Sanayi Bölgesi 1. Cadde 15. Yol No:1 Çayırova KOCAELİ / TÜRKİYE Tel : 0262 658 16 62 Faks

Detaylı

TİTREŞİM - SES - GÜRÜLTÜ

TİTREŞİM - SES - GÜRÜLTÜ TİTREŞİM - SES - GÜRÜLTÜ Gürültü Yönetmeliği İnter Spor - Kullanıcı Bilgilendirme SES ve TİTREŞİM Titreşim Titreşim bir denge noktası etrafındaki mekanik salınımdır. Bu salınımlar bir sarkacın hareketi

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

SES. Meydana gelişi Yayılması Özellikleri Yalıtımı Kaydı

SES. Meydana gelişi Yayılması Özellikleri Yalıtımı Kaydı SES Meydana gelişi Yayılması Özellikleri Yalıtımı Kaydı Sesin Oluşumu Ses kaynakları titreşerek meydana gelir. Esnek olan cisimler ses dalgaları meydana getirebilir ve ses dalgalarını iletebilir. Titreşen

Detaylı

GÜRÜLTÜDEN KORUNMA. http://www.isguvenligirehberi.com/

GÜRÜLTÜDEN KORUNMA. http://www.isguvenligirehberi.com/ GÜRÜLTÜDEN KORUNMA SES VE GÜRÜLTÜ SES GÜRÜLTÜ Havada dalgalar şeklinde hareket eden titreşimler İnsan kulağına hoş ve uyumlu gelen titreşimler İstenmeyen, rahatsız edici ve işitme sistemi için tehlikeli

Detaylı

Dachrock DACHROCK TERAS ÇATILAR. Dachrock, yüksek yük kapasiteli teras çatılarda ısı, ses ve yangın yalıtımı olarak kullanılmaktadır.

Dachrock DACHROCK TERAS ÇATILAR. Dachrock, yüksek yük kapasiteli teras çatılarda ısı, ses ve yangın yalıtımı olarak kullanılmaktadır. FİYAT LİSTESİ Rockwool Fiyat si Sayfa Teras Çatılar Dachrock...3 Durock.....4 Roofrock...5 Yüzer Döşemeler Steprock ( Steprock ND, HD )...........6, 7 Floorrock ( Floorrock C )....... 8 Ara Bölme Duvarları

Detaylı

Üzerinde yaşadığımız Dünya da tüm maddeler katı, sıvı ve gaz halde bulunur. Daha önce öğrendiğimiz gibi bu maddeler hangi halde bulunursa bulunsun,

Üzerinde yaşadığımız Dünya da tüm maddeler katı, sıvı ve gaz halde bulunur. Daha önce öğrendiğimiz gibi bu maddeler hangi halde bulunursa bulunsun, Madde ve Isı Üzerinde yaşadığımız Dünya da tüm maddeler katı, sıvı ve gaz halde bulunur. Daha önce öğrendiğimiz gibi bu maddeler hangi halde bulunursa bulunsun, bunları oluşturan tanecikler hareket halindedir.

Detaylı

Ünite. Dalgalar. 1. Ses Dalgaları 2. Yay Dalgaları 3. Su Dalgaları

Ünite. Dalgalar. 1. Ses Dalgaları 2. Yay Dalgaları 3. Su Dalgaları 7 Ünite Dalgalar 1. Ses Dalgaları 2. Yay Dalgaları 3. Su Dalgaları SES DALGALARI 3 Test 1 Çözümleri 3. 1. Verilen üç özellik ses dalgalarına aittir. Ay'da hava, yani maddesel bir ortam olmadığından sesi

Detaylı

4. ÜNĠTE : SES. Ses, bir noktadan baģka bir noktaya doğru dalgalar halinde yayılır. Bu dalgalar titreģimler sonucunda meydana gelir.

4. ÜNĠTE : SES. Ses, bir noktadan baģka bir noktaya doğru dalgalar halinde yayılır. Bu dalgalar titreģimler sonucunda meydana gelir. 4. ÜNĠTE : SES 1 SES; madde moleküllerinin titreģimiyle oluģan bir dalga hareketidir(titreģim hareketidir). Ses; katı, sıvı veya gaz gibi maddesel bir ortamda yayılır. BoĢlukta ses yayılmaz. *Havası boģaltılmıģ

Detaylı

TEKNİK ve YAPI YALITIMI ISO ISO 9001 ISO ISO OHSAS EN EN ODE ROCKFLEX. Taş Yünü

TEKNİK ve YAPI YALITIMI ISO ISO 9001 ISO ISO OHSAS EN EN ODE ROCKFLEX. Taş Yünü ISO 27001 ISO 9001 ISO 14001 ISO 50001 OHSAS 001 EN 13162 EN 14303 Taş Yünü TEKNİK ve YAPI YALITIMI FİRMA BİLGİSİ 1985 yılında taahhüt faaliyetleriyle ticaret hayatına başlayan ODE, 1988 yılında Türkiye

Detaylı

ROCKFLEX ROCKFLEX LEVHA

ROCKFLEX ROCKFLEX LEVHA ROCKFLEX ROCKFLEX LEVHA 1 TEKNİK ÖZELLİKLER Isı İletkenlik Katsayısı (λ λ) (W/mK) Su Buharı Difüzyon Direnç Katsayısı (μ) Yangın Sınıfı TS EN 11 Sıcaklık Dayanımı ( C) (Uzun Süreli) Sıcaklık Dayanımı (

Detaylı

Bilal ELÇİ tarafından düzenlenmiştir.

Bilal ELÇİ tarafından düzenlenmiştir. SES BU ÜNİTEDE BİLMENİZ GEREKENLER 1. Bir ses dalgasının belli bir frekans ve genliği olduğunu 2. Sesin titreşimler sonucu oluştuğunu 3. Ses yüksekliğinin sesin ince veya kalın olması anlamına geldiğini

Detaylı

Ses Dalgaları Testlerinin Çözümleri. Test 1 in Çözümleri

Ses Dalgaları Testlerinin Çözümleri. Test 1 in Çözümleri 3 Ses Dalgaları Testlerinin Çözümleri 1 Test 1 in Çözümleri 1. Ses dalgalarının hızı ortamı oluşturan moleküllerin birbirine yakın olmasına ve moleküllerin kinetik enerjisine bağlıdır. Yani ses dalgalarının

Detaylı

DÖRT MEVSİM SORUNSUZ YALITIM KEYFİ

DÖRT MEVSİM SORUNSUZ YALITIM KEYFİ www.altuninsaat.com.tr bilgi@altuninsaat.com.tr DÖRT MEVSİM SORUNSUZ YALITIM KEYFİ SPREY POLİÜRETAN KÖPÜK NEDİR? Sprey Poliüretan Köpük; Mobil izolasyon aracı içerisinde bulunan özel donanımlı makine

Detaylı

Makineler için Ses Yalıtım Kauçukları

Makineler için Ses Yalıtım Kauçukları Regupol Makineler için Ses Yalıtım Kauçukları Aktif ve Pasif Ses Yalıtımı Makine Temelleri için Darbe Kaynaklı Ses Yalıtımı Hemen hemen her makine, doğası gereği istenmeyen titreşimlere ve sarsıntıya yol

Detaylı

Massiv Duvarlar DUVAR UYGULAMALARI. Masif Duvarlar. Masif Duvar = WMZ D. Masif Duvar Üstüne Karkas = WMZ L. Masif Duvar Üstüne U Profil = WMZ H

Massiv Duvarlar DUVAR UYGULAMALARI. Masif Duvarlar. Masif Duvar = WMZ D. Masif Duvar Üstüne Karkas = WMZ L. Masif Duvar Üstüne U Profil = WMZ H DUVAR UYGULAMALARI Massiv Duvarlar İçerik Sayfa Masif Duvarlar - Uygulama 6. - Masif Duvarlarda Ses Yalıtımı 6. WMZ D. TWIN 6. WMZ D. TRI 6.4 WMZ L. TWIN + Karkas 6.5 WMZ L. TRI + Karkas 6.6 WMZ H. TWIN

Detaylı

İnsan kulağı neyi duyar?

İnsan kulağı neyi duyar? 2 İnsan kulağı neyi duyar? İnsan kulağı doğası gereği,. 1000-4000 Hz arasındaki seslere daha duyarlıdır ve. frekans azaldıkça ( özellikle 100 Hz in altında) duyma seviyesi azalır. Bu nedenle, aynı db seviyesinde

Detaylı

BÖLÜM 4 TEK SERBESTLİK DERECELİ SİSTEMLERİN HARMONİK OLARAK ZORLANMIŞ TİTREŞİMİ

BÖLÜM 4 TEK SERBESTLİK DERECELİ SİSTEMLERİN HARMONİK OLARAK ZORLANMIŞ TİTREŞİMİ BÖLÜM 4 TEK SERBESTLİK DERECELİ SİSTEMLERİN HARMONİK OLARAK ZORLANMIŞ TİTREŞİMİ Kaynaklar: S.S. Rao, Mechanical Vibrations, Pearson, Zeki Kıral Ders notları Mekanik veya yapısal sistemlere dışarıdan bir

Detaylı

YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI

YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI YAPI MALZEMELERİ Herhangi bir yapının projelendirmesi ve inşaatı aşamasında amaç aşağıda belirtilen üç koşulu bir arada gerçekleştirmektir: a) Yapı istenilen işlevi yapabilmelidir,

Detaylı

HAKKIMIZDA NEDEN BAŞAT?

HAKKIMIZDA NEDEN BAŞAT? HAKKIMIZDA Firmamız uzun yıllardır DAMLA LAMİNASYON adı altında tekstil sektöründe hizmet vermektedir. Yüksek kalitede hizmet vermeyi ilke edinen firmamız yapmış olduğu AR-GE araştırmaları sonucu izolasyon

Detaylı

BRÜLÖR SUSTURUCUSU TASARIM VE ĐMALATI. Yük. Müh. Remzi TOPRAK 2, Hamdi ERCAN 3. E-Posta: nakturk@gazi.edu.tr ; meroglu@gazi.edu.tr

BRÜLÖR SUSTURUCUSU TASARIM VE ĐMALATI. Yük. Müh. Remzi TOPRAK 2, Hamdi ERCAN 3. E-Posta: nakturk@gazi.edu.tr ; meroglu@gazi.edu.tr BRÜLÖR SUSTURUCUSU TASARIM VE ĐMALATI Doç. Dr. Nizami AKTÜRK 1, Doç. Dr. Mehmet EROĞLU 1, Yük. Müh. Remzi TOPRAK 2, Hamdi ERCAN 3 1 Gazi Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi, Makina Mühendisliği

Detaylı

Tek bir sistemle ısı, yangın ve ses yalıtımı nasıl sağlanır?

Tek bir sistemle ısı, yangın ve ses yalıtımı nasıl sağlanır? Problem / Çözüm Önerileri Tek bir sistemle ısı, yangın ve ses yalıtımı nasıl sağlanır? Yapıların tipine ve kullanım amacına göre ısı yalıtımı kadar, yangın ve ses yalıtımı da önem taşır. Özellikle, Yüksek

Detaylı

KONUT- İŞYERİ-HASTANE-OTEL İzoBOZZ KULLANIM ALANLARI

KONUT- İŞYERİ-HASTANE-OTEL İzoBOZZ KULLANIM ALANLARI KONUT- İŞYERİ-HASTANE-OTEL İzoBOZZ KULLANIM ALANLARI Yeni Bina İnşaatlarında veya mevcutların restorasyonunda İzoBOZZ ve Feltbi Ürünleri Isı ve Ses Yalıtımı sağlamak ve açık alanlarda çınlama - yankılanma

Detaylı

2/13/2018 MALZEMELERİN GRUPLANDIRILMASI

2/13/2018 MALZEMELERİN GRUPLANDIRILMASI a) Kullanış yeri ve amacına göre gruplandırma: 1) Taşıyıcı malzemeler: İnşaat mühendisliğinde kullanılan taşıyıcı malzemeler, genellikle betonarme, çelik, ahşap ve zemindir. Beton, çelik ve ahşap malzemeler

Detaylı

Universal Tip Susturucu Yuvarlak Şekil

Universal Tip Susturucu Yuvarlak Şekil Universal Tip Susturucu Yuvarlak Şekil ÖZET ÜRÜN BİLGİSİ EGSAN ürünü Üniversal Tip Susturucu: olumsuz iç ve dış etkenlere ve korozif koşullara dayanıklı, tamamen alüminyum kaplı sac gövde ve borudan oluşur.

Detaylı

%98 i doğal bileşenlerden oluşur Isı, yangın, ses yalıtımı sağlar Nem ve küf oluşumunu engeller Kolay uygulanır

%98 i doğal bileşenlerden oluşur Isı, yangın, ses yalıtımı sağlar Nem ve küf oluşumunu engeller Kolay uygulanır isonaturelle nedir? isonaturelle, çok amaçlı bir yalıtım malzemesidir. %98 i doğal bileşenlerden oluşur Isı, yangın, ses yalıtımı sağlar Nem ve küf oluşumunu engeller Kolay uygulanır Soğuğa karşı Sıcağa

Detaylı

10. Sınıf. Soru Kitabı. Dalgalar. Ünite. 3. Konu. Ses Dalgası. Test Çözümleri. Sismograf

10. Sınıf. Soru Kitabı. Dalgalar. Ünite. 3. Konu. Ses Dalgası. Test Çözümleri. Sismograf 10. Sınıf Soru Kitabı 3. Ünite Dalgalar 3. Konu Ses Dalgası Test Çözümleri Sismograf 2 3. Ünite Dalgalar Test 1 in Çözümleri 1. Ses dalgalarının hızı ortamı oluşturan moleküllerin birbirine yakın olmasına

Detaylı

Renk ve Desen Kataloğu

Renk ve Desen Kataloğu 20 14 Renk ve Desen Kataloğu ML 6001 Naturel Woodlook ML 6002 Naturel Oak Milk ML 6003 Naturel Oak Ceruse ML 6004 Naturel Oak Old White L 5001 Naturel Hareli Meşe L 5002 Naturel Bamboo L 5003 Naturel Afromosia

Detaylı

TEST RAPORU. Rapor Numarası : / Rapor Tarihi : 26 / 02 / Referans Standart

TEST RAPORU. Rapor Numarası : / Rapor Tarihi : 26 / 02 / Referans Standart TEST RAPORU Rapor Numarası : 060.518.1 / 2016 Rapor Tarihi : 26 / 02 / 2016 Referans Standart Ürün Müşteri : TS EN ISO 10140-2 Akustik Yapı elemanlarının ses yalıtımının laboratuvarlarda ölçülmesi Bölüm

Detaylı

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi 1 Çevre Koşullarının İnsan Üzerindeki Etkileri Çevre: Bir elemanın dışında çeşitli olayların geçtiği

Detaylı

BIRAKIN KUTUP AYILARI RAHAT UYUSUN

BIRAKIN KUTUP AYILARI RAHAT UYUSUN POLAR İZOLASYON ISI İZOLASYONU TANITIM BROŞÜRÜ İçinde bulunduğumuz yüzyılda hızlı endüstrileşmenin sonucu olarak ortaya çıkan enerji ihtiyacı ve bu ihtiyacın yaklaşık % 90 oranında fosil türevli yakıt

Detaylı

UYGULAMA TALİMATLARI 1/5

UYGULAMA TALİMATLARI 1/5 UYGULAMA TALİMATLARI 1/5 Sevgili Müşterimiz, Par-ky zemini seçtiğiniz için teşekkür ediyoruz. Uygulamaya başlamadan önce, bu talimatları dikkatlice okumanız gerekmektedir. UYGULAMA MALZEMELERİ (resim 1)

Detaylı

AQUAPANEL İÇ CEPHE DUVAR SİSTEMLERİ UYGULAMA ŞARTNAMESİ AQUAPANEL İÇ CEPHE PLAKASI FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ

AQUAPANEL İÇ CEPHE DUVAR SİSTEMLERİ UYGULAMA ŞARTNAMESİ AQUAPANEL İÇ CEPHE PLAKASI FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ AQUAPANEL İÇ CEPHE DUVAR SİSTEMLERİ UYGULAMA ŞARTNAMESİ AQUAPANEL İÇ CEPHE PLAKASI FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ 1 A- SİSTEM TANIMI: Konutların, otellerin, spor merkezlerinin, stadyumların, alış veriş merkezlerinin,

Detaylı

FİZİKSEL ETKENLER. 1 GÜRÜLTÜ 2 TİTREŞİM 3 TERMAL KONFOR FAKTÖRLERİ 4 İYONİZAN ve NONİYONİZAN RADYASYON 5 BASINÇ

FİZİKSEL ETKENLER. 1 GÜRÜLTÜ 2 TİTREŞİM 3 TERMAL KONFOR FAKTÖRLERİ 4 İYONİZAN ve NONİYONİZAN RADYASYON 5 BASINÇ FİZİKSEL ETKENLER 1 GÜRÜLTÜ 2 TİTREŞİM 3 TERMAL KONFOR FAKTÖRLERİ 4 İYONİZAN ve NONİYONİZAN RADYASYON 5 BASINÇ G Ü R Ü L T Ü GÜRÜLTÜ, GENEL OLARAK İSTENMEYEN VE RAHATSIZ EDEN SES OLARAK TANIMLANIR. ENDÜSTRİDEKİ

Detaylı

TAVAN UYGULAMALARI. Betonarme Tavan. Ahşap Karkaslı Tavan = DM L. Alüminyum Karkaslı Tavan = DM H. Sayfa 8.0 V Örnek Uygulama 8.

TAVAN UYGULAMALARI. Betonarme Tavan. Ahşap Karkaslı Tavan = DM L. Alüminyum Karkaslı Tavan = DM H. Sayfa 8.0 V Örnek Uygulama 8. TAVAN UYGULAMALARI İçerik Sayfa Betonarme Tavan - Uygulama 8.1 - Betonarme Tavanlarda Ses Yalıtımı 8.2 DM L 1.1 TWIN + Karkas 8.3 DM L 1.2 TRI + Karkas 8.4 DM H 1.1 TWIN + Alüminyum Karkas 8.5 DM H 1.2

Detaylı

Sanayide Gürültü Denetimi II

Sanayide Gürültü Denetimi II Sanayide Gürültü Denetimi II MAKİNE GÜRÜLTÜ VE TİTREŞİMLERİN ÖNLENMESİNDE TEMEL İLKELER Prof. Dr. Neşe Yüğrük Akdağ Gürültü denetiminde gereken önlemlerin alınabilmesi için öncelikle, gürültünün nerede

Detaylı

ÇATI KAPLAMASI. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

ÇATI KAPLAMASI. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi ÇATI KAPLAMASI Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi ÇATI KAPLAMASI Çatı kaplaması için kullanılan malzemeler şunlardır.

Detaylı

ISI, SU VE SES İZOLASYONUNDA KESİN ÇÖZÜM

ISI, SU VE SES İZOLASYONUNDA KESİN ÇÖZÜM ISI, SU VE SES İZOLASYONUNDA KESİN ÇÖZÜM ÇATI YALITIMI TERAS YALITIMI TEMEL PERDE YALITIMI KATLAR ARASI YALITIM BORU HATTI YALITIMI SOĞUK HAVA DEPO YALITIMI DONDURUCU YALITIMI TANK-SİLO YALITIMI DEPO YALITIMI

Detaylı

KATI YALITIM MALZEMELERİ KALSİYUM SİLİKAT

KATI YALITIM MALZEMELERİ KALSİYUM SİLİKAT KATI YALITIM MALZEMELERİ KALSİYUM SİLİKAT Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi KALSİYUM SİLİKAT Yüksek mukavemetli,

Detaylı

G L O B A L L O F T. www.globalinsaat.com.tr

G L O B A L L O F T. www.globalinsaat.com.tr G L O B A L L O F T GLOBAL LOFT Şehirde kendini gösteren yeni mimari arayışların en son temsilcisi olan projemiz şehir merkezinde 8000m2 inşaat alanına sahiptir. Tek katlı ve dubleks dairelerin bulunduğu

Detaylı

Elastik ve Hafif Doğal Taş Kaplaması çok amaçlı kullanım

Elastik ve Hafif Doğal Taş Kaplaması çok amaçlı kullanım Elastik ve Hafif Doğal Taş Kaplaması çok amaçlı kullanım www.litho-flex.com Binlerce yıldır doğal taş bir yapı malzemesi olarak birçok farklı alanlarda kullanılmıştır. Lithoflex Doğal Taş Kaplaması klasik

Detaylı

İŞ GRUPLARININ MALİYETTEKİ ORANLARI

İŞ GRUPLARININ MALİYETTEKİ ORANLARI İŞ GRUPLARININ MALİYETTEKİ ORANLARI İşin Adı : KATLI OTOPARK YAPIM İŞİ No İş Grubunun Adı Tutarı 01 INSAAT 1 İNŞAAT İMALATLARI 41.4519 2 KAZI İKSA VE ZEMİN İYİLEŞTİRME 47.0196 -- INSAAT Toplamı 88.4715

Detaylı

TEBLİĞ YAPI İŞLERİ İNŞAAT, MAKİNE VE ELEKTRİK TESİSATI GENEL TEKNİK ŞARTNAMELERİNE DAİR TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: YFK-2007/1) DE

TEBLİĞ YAPI İŞLERİ İNŞAAT, MAKİNE VE ELEKTRİK TESİSATI GENEL TEKNİK ŞARTNAMELERİNE DAİR TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: YFK-2007/1) DE 31 Ocak 2019 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 30672 TEBLİĞ Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: YAPI İŞLERİ İNŞAAT, MAKİNE VE ELEKTRİK TESİSATI GENEL TEKNİK ŞARTNAMELERİNE DAİR TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: YFK-2007/1)

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Deney Laboratuvarı Adresi : Organize Sanayi Bölgesi 10. Cadde No: 4 Melikgazi 38070 KAYSERİ/TÜRKİYE Tel : 90 352 321 11 06 Faks : 90 352 321 15 69 E-Posta : kayserilab@tse.org.tr

Detaylı

Akustik Halı Kauçuk PVC Tabanlı Akustik Halı.

Akustik Halı Kauçuk PVC Tabanlı Akustik Halı. Akustik halı alev alma ve yanmaya karşı dirençli akustik halı çeşitleri muhteşem bir ses yutumu ile gürültülü ortamlarda zemine döşenerek ses yalıtımını sağlayan alternatif seçenekler arasında yer almaktadır.

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/4) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/4) Akreditasyon Kapsamı Deney Laboratuvarı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/4) Akreditasyon Kapsamı Adresi : Küçük Çiğli Mh. 8780/1 Sk. No:5 Çiğli 35681 İZMİR / TÜRKİYE Tel : 0 232 376 24 25 Faks : 0 232 386 33 98 E-Posta

Detaylı

TEKNİK FİYAT LİSTESİ 2014

TEKNİK FİYAT LİSTESİ 2014 TEKNİK FİYAT LİSTESİ 2014 FİYAT LİSTESİ 2014 TEKNİK FİYAT LİSTESİ Yapı Yalıtım Ürünleri Ode Starflex 2 Ode Isıpan 4 Ode Sistem 5 Ode Membran 6 Ode Rockflex 7 Aksesuarlar 8 Tesisat Yalıtım Ürünleri Ode

Detaylı

Dr. Fatih AY. Tel:

Dr. Fatih AY. Tel: Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 ayfatih@nigde.edu.tr Düzlemsel Güneş Toplayıcıları Vakumlu Güneş Toplayıcıları Yoğunlaştırıcı Sistemler Düz Toplayıcının Isıl Analizi 2 Güneş enerjisi yeryüzüne ulaştıktan

Detaylı

Metal tavanlar. OWAtecta Metal ve neden? OWAtecta ile planlama Çok çeşitli tavan oluşumları

Metal tavanlar. OWAtecta Metal ve neden? OWAtecta ile planlama Çok çeşitli tavan oluşumları Metal tavanlar OWAtecta Metal ve neden? Metal tavanlar farklıdır. Yüzeylerinin yoğunluğu ve tasarımlarının estetik sınırlamaları, mimarlara ve inşaatçılara, birçok yapı projesi için belirli yaratıcı seçenekler

Detaylı

Mühendislik. www.sksmuhendislik.com.tr

Mühendislik. www.sksmuhendislik.com.tr Mühendislik 2015 HAKKIMIZDA Firmamız SKS MÜHENDİSLİK tavan sistemleri, duvar kaplama ve zemin döşeme sistemleri,izalasyon malzemeleri,alüminyum doğrama ve pvc doğrama olmak üzere 4 ana grupta 40 ayrı

Detaylı

ALAT 70 İÇ MEKAN SİSTEMLERİ ALAT. Asma Tavan Sistemleri. Aypan Giydirme Duvar Sistemleri. Aypan Şaft Duvarı Sistemleri. Aypan Bölme Duvar Sistemleri

ALAT 70 İÇ MEKAN SİSTEMLERİ ALAT. Asma Tavan Sistemleri. Aypan Giydirme Duvar Sistemleri. Aypan Şaft Duvarı Sistemleri. Aypan Bölme Duvar Sistemleri İÇ MEKAN SİSTEMLERİ Asma Tavan Sistemleri Aypan Giydirme Duvar Sistemleri Aypan Şaft Duvarı Sistemleri Aypan Bölme Duvar Sistemleri ALAT Asma Tavan 70 Tek Profil Agraflı Bandı Çiftli Yay Akustik Levha

Detaylı

BIRAKIN KUTUP AYILARI RAHAT UYUSUN

BIRAKIN KUTUP AYILARI RAHAT UYUSUN 02.06.2009 Sayfa 1 / 11 İçinde bulunduğumuz yüzyılda hızlı endüstrileşmenin sonucu olarak ortaya çıkan enerji ihtiyacı ve bu ihtiyacın yaklaşık % 90 oranında fosil türevli yakıt tüketimi ile giderilmesi

Detaylı

10. HAFTA ASMA TAVANLAR VE GİYDİRME CEPHELER

10. HAFTA ASMA TAVANLAR VE GİYDİRME CEPHELER ANKARA ÜNİVERSİTESİ UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ GAYRİMENKUL GELİŞTİRME VE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ GGY 214 YAPI BİLGİSİ VE MALİYET ANALİZLERİ DERSİ Dersin Sorumlu Öğretim Üyesi: Doç. Dr. Arzuhan Burcu GÜLTEKİN

Detaylı

Akustik Hava Panjuru. Akustik Hava Panjuru DTS-03. Akustik Hava Panjuru İçin Teknik Bilgi

Akustik Hava Panjuru. Akustik Hava Panjuru DTS-03. Akustik Hava Panjuru İçin Teknik Bilgi Akustik Hava Panjuru Akustik Hava Panjuru DTS-03 Malzeme Kullanım yeri Montaj Galvaniz kaplı 1,2 mm kalınlığında plakadan imal edilir Emiş ve üfleme için uygundur. Ses akustiği istenen yerlerde kullanılır.

Detaylı

MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ. 1. Hafta Ses ve Gürültü ile İlgili Temel Kavramlar

MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ. 1. Hafta Ses ve Gürültü ile İlgili Temel Kavramlar MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ 1. Hafta Ses ve Gürültü ile İlgili Temel Kavramlar Ses Nedir? 1: Sessiz durum 2: Gürültü 3: Atmosfer Basıncı 4: Ses Basıncı Ses, dalgalar halinde yayılan bir enerjidir.

Detaylı

W345 Vidipan Ses Duvarı

W345 Vidipan Ses Duvarı W345 Vidipan Ses Duvarı Çift dikmeli 75/100 mm duvar M Profili ve her iki tarafta 12,5mm kalınlığında üç kat Vidipan kullanılarak oluşturulan, içinde Profil genişliğine göre 40mm kalınlığında üç kat yalıtım

Detaylı

BİR GÜRÜLTÜ DENETİMİ VE ÇEVRE DÜZENLEMESİ

BİR GÜRÜLTÜ DENETİMİ VE ÇEVRE DÜZENLEMESİ BİR GÜRÜLTÜ DENETİMİ VE ÇEVRE DÜZENLEMESİ Herhangi bir teknik döşem oluşturulurken çevre kirlenmesi ve bunun önemli bir biçimi olan gürültü konusu unutulmamalı, sistem seçimi buna göre yapılmalı, gerekli

Detaylı

KATI YALITIM MALZEMELERİ EXPANDE POLİSTREN LEVHA

KATI YALITIM MALZEMELERİ EXPANDE POLİSTREN LEVHA KATI YALITIM MALZEMELERİ EXPANDE POLİSTREN LEVHA Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi EXPANDE POLİSTREN KÖPÜK (EPS)

Detaylı

Ürettiğimiz ve satışını yaptığımız ürünler CE, ISO 9001 ve TSE belgelerine sahiptir.

Ürettiğimiz ve satışını yaptığımız ürünler CE, ISO 9001 ve TSE belgelerine sahiptir. Masvent, gelişen teknolojiye uyum sağlayarak, uzmanlaşmış kadrosu ve modern makina parkuruyla yürüttüğü imalatlarıyla havalandırma sektöründe başarıyla hizmet vermektedir. Firmamız; Klima Santralleri,

Detaylı

ARCH 262 ENVIRONMENTAL CONTROL SYSTEMS ACOUSTICS NOISE CONTROL. Prof. Dr. Demet IRKLI ERYILDIZ

ARCH 262 ENVIRONMENTAL CONTROL SYSTEMS ACOUSTICS NOISE CONTROL. Prof. Dr. Demet IRKLI ERYILDIZ ARCH 262 ENVIRONMENTAL CONTROL SYSTEMS ACOUSTICS NOISE CONTROL Prof. Dr. Demet IRKLI ERYILDIZ İSTANBUL-2014 ŞIRILDAYAN AKARSULAR, CIVILDAYAN KUŞ SESLERİ, KUMSALDA KIRILAN DALGA HIŞIRTILARI, FISILDAYAN

Detaylı

KATI YALITIM MALZEMELERİ EKSTRÜDE POLİSTREN LEVHA

KATI YALITIM MALZEMELERİ EKSTRÜDE POLİSTREN LEVHA KATI YALITIM MALZEMELERİ EKSTRÜDE POLİSTREN LEVHA Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi EKSTRÜDE POLİSTREN KÖPÜK (XPS)

Detaylı

SES ÇALIŞMA KÂĞIDI. Sadece cetveli aşağıya doğru cetvelin boyunu uzatmalı cetvelin boyunu kısaltmalı daha fazla çekmeli

SES ÇALIŞMA KÂĞIDI. Sadece cetveli aşağıya doğru cetvelin boyunu uzatmalı cetvelin boyunu kısaltmalı daha fazla çekmeli SES ÇALIŞMA KÂĞIDI Yukarıdaki deney düzeneğini hazırlayan Yavuz, cetvelin oluşturduğu ses dalgalarını şekildeki gibi çiziyor. Buna göre Yavuz un aşağıdaki ses dalgaları oluşturması için ne yapması gerektiğini

Detaylı