VERİTABANI Veritabanı Normalizasyonu

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "VERİTABANI Veritabanı Normalizasyonu"

Transkript

1 VERİTABANI Veritabanı Normalizasyonu

2 NORMALİZASYON NEDİR? Normalizasyon kısaca veritabanında bulunan verileri düzenleme süreci olarak ifade edilebilir. Normalizasyon sürecinde veritabanlarında çok fazla sütun ve satırdan oluşan tablolar, veri tekrarlarının ve veri tutarsızlıklarının engellenmesi için dahaazsatır ve sütun içeren tablolara bölünmektedir. Bu tablolar belirli kurallara göre oluşturulmaktadır. Bu kurallara normalizasyon kuralları adı verilir. Her kural normalizasyon işleminin bir aşamasını belirtmektedir. Bu aşamalar normal form olarak tanımlanır.

3 Normalizasyon için birçok kural geliştirilmiştir. İlk üç kural E.F. Codd tarafından 1970 yılında oluşturulmuştur. Bundan sonra E.F. Codd ile Boyce birlikte Boyce-Codd normal formu geliştirmiştir. Bu kuralları zamanla dördüncü ve beşinci normal formların oluşturulması izlemiştir. Normalizasyonun amacı veri tekrarını en aza indirirek, veri fazlalığını ve veri turtarsızlığını önlemektir. Veri tekrarı veritabanı performansını etkilediği gibi gereksiz yere hafızada yer kullanılmasına, tutarsız verilerin depolanmasına neden olur. Birden fazla yerde veri tutulması ekleme, silme ve güncelleme gibi işlemlerin yapılmasını da zorlaştırır. Çünkü veri birçok yerde tutuluyor ise tüm veriler aynı şekilde eklenmeli, silinmeli ve güncelleştirilmelidir. Uygun biçimde normalize edilmiş bir veritabanında veri eklemek, silmek ve güncellemek çok daha hızlı ve kolay olur.

4 NORMALİZASYONUN AVANTAJLARI Veri yapısını düzenler. Veri bütünlüğünü sağlar. Veri tekrarını önler. Verilerin anlaşılabilirliği artar. Veritabanı performansını artırır.

5 1. NORMALİZASYON KURALI (BİRİNCİ NORMAL FORM) Tabloda bulunan her satırdaki her alanda sadece tek bir veri bulunması kuralıdır. Tek bir alanda birden çok veri tutmak veritabanı performansını düşürmekte ve verilerin sorgulanması, eklenmesi, güncellenmesi gibi işlemlerin yapılabilmesi için ek işlemler gerektirmektedir. Örneğin; öğrenci tablosunda tek bir satırda öğrencinin aldığı tüm dersleri belirtilirse bu kurala uyulmamış olur. Matematik dersine kayıtlı öğrencileri sorgulamak için önce ders alanında bulunan verilerin ayrıştırılması gerekmektedir. Bu da sorunlara neden olmaktadır. Bu nedenle tablonun birinci normal forma göre düzenlenmesi gerekmektedir.

6 1. NORMALİZASYON KURALI (BİRİNCİ NORMAL FORM) Birinci normalizasyon kuralının uygulanması tabloda da görüleceği gibi verileri ayrıştırırken veri tekrarına neden olmaktadır. Bu tabloda "Öğrenci No", "Adı", "Soyadı" alanlarında her öğrenci için tekrar eden kayıtlar bulunmaktadır. Bu tekrarlar tabloya satır eklemede, silmede ve güncellemede sorunlara neden olmaktadır.

7 Satır Ekleme Sorunu Tabloya bir satır eklerken mutlaka tüm verilere gereksinim duyulmaktadır. Örneğin öğrenci tablosuna bir öğrenci eklemek için "Ders" alanının da girilmesi gereklidir.

8 Satır Silme Sorunu Tablodan herhangi bir veri silinmesi için tüm satırın silinmesi gerekmektedir. Bu durum o satırdaki tüm verilerin silinmesine neden olacaktır. Örneğin öğrenci tablosundan bir öğrencinin ders kaydının silinmesi sonucunda o öğrenci ile ilgili diğer bilgiler de silinecektir.

9 Satır Güncelleme Sorunu Tabloda bulunan bir satırdaki tek bir alanın güncellenmesi için aynı veriye sahip diğer satırlardaki alanların da güncellenmesi gerekmektedir. Örneğin öğrenci tablosunda bir öğrencinin "Soyadı" alanı güncelleştirilmek istendiğinde tüm satırlardaki aynı öğrenciyle ilgili soyad verisi güncellenmelidir.

10

11

12 2. NORMALİZASYON KURALI (İKİNCİ NORMAL FORM) Birinci normal formda geçerli olan kurallar ikinci normal formda da geçerlidir. İkinci normal formda olan tüm veritabanı tasarımları, birinci normal forma dauymaktadır. Bir tabloda anahtar alan olmayan tüm alanların anahtar alana bağlı olması gerekmektedir. Anahtar alan ile diğer alanlar arasında kısmi bir bağımlılık değil tam bir bağımlılık bulunmaktadır. Alanlar arasındaki bağımlılıktan yararlanarak birinci normal formdaki tablolar, birden fazla tabloya dönüştürülerek ikinci normal forma ulaşılır. İkinci normal form, verilerin hafızada daha az yer kaplamasını sağlamak amacı ile geliştirilmiştir. Örneğin Eskişehir iline ait plaka numarası, ilçe ve beldeleri içeren bir tablo oluşturacak olursak, "Plaka", "İl", "İlçe No", "İlçe", "Belde No" ve "Belde" alanlarından oluşacaktır.

13 2. NORMALİZASYON KURALI (İKİNCİ NORMAL FORM)

14 Eskişehir iline ait plaka numarasını, ilçe ve beldelerini gösteren tablo birinci normal formda bir tablodur. Ancak tablo il, ilçe ve belde tablolarına bölünerek ikincil forma ulaşılabilir. Öncelikle il tablosu oluşturulur. İl tablosu "Plaka No" ve "İl Adı" alanlarını içerir. "Plaka No" alanı her şehir için farklı olacağı için eşsiz bir değere sahiptir ve birincil anahtar olarak tanımlanabilir.

15 İl tablosu oluşturulduktan sonra ilçe tablosu oluşturulur. Ancak ilçelerin il ile bağlantılı olması için ilçe tablosuna da "Plaka No" alanı eklenmelidir. İlçe tablosu "İlçe No", "Plaka No" ve "İlçe Adı" alanlarını içerir.

16 Beldeler, ilçeler ile bağıntılıdır. Bu nedenle belde tablosu oluşturulurken "İlçe No" alanı belde tablosuna eklenecektir ve tablo "İlçe No", "Belde No" ve "Belde Adı" alanlarından oluşacaktır.

17 Birinci normal formda tekrarlayan kayıtlar içeren ve birbirleriyle doğrudan bağımlı olmayan alanlar ayrılarak tablo, ikinci normal forma dönüştürülmüştür. İkinci normal formda birinci normal formda olan güncelleme sorunu ortadan kalkmasına karşın, satır ekleme ve silme sorunları devam etmektedir.

18 Satır Ekleme Sorunu Örneğin ilçe tablosuna yeni bir ilçe eklenebilmesi için il plaka numarasının da girilmesi gerekmektedir.

19 Satır Silme Sorunu Örneğin ilçe tablosunda bir ilçe silindiğinde il plaka numarasında silinmesi gerekmektedir.

20

21

22 3. NORMALİZASYON KURALI (ÜÇÜNCÜ NORMAL FORM) Üçüncü normal forma göre bir tablo içinde anahtar olmayan bir alan, anahtar olmayan diğer bir alan ile bağlantılı olamaz. Örneğin "Öğrenci No", "Adı" ve "Soyadı" alanlarından oluşan bir öğrenci tablosunda, öğrencilerin cinsiyet bilgilerinin de yer alması istenilebilir. Böyle bir durumda tabloya cinsiyet alanı eklenip erkekler için "E" kadınlar için "K" değerleri girilebilir. Ancak bu şekilde oluşturulacak tablo, üçüncü normal forma uymayacaktır. Üçüncü normal forma uyması için yeni bir cinsiyet tablosu oluşturup cinsiyet bilgilerini bu tablo ile ilişkilendirmek gerekmektedir.

23 3. NORMALİZASYON KURALI (ÜÇÜNCÜ NORMAL FORM)

24

25

26 4. NORMALİZASYON KURALI (DÖRDÜNCÜ NORMAL FORM) Dördüncü normal forma göre bir tablo içinde anahtar alanlar ile anahtarı olmayan alanlar arasında bire çok ilişki olamaz. Dördüncü normal formda olan tüm veritabanı tasarımları üçüncü normal forma da uymaktadır. Örneğin öğrencinin aldığı ders ve bildiği yabancı dil bilgilerini içeren tabloyu inceleyecek olursak; tabloda görüldüğü gibi ders ve yabancı dil bilgileri alanlarında boş kayıtlar oluşmaktadır.

27 Eğer boş kayıtlar yerine ders kaydının bulunduğu satıra yabancı dil bilgisi girilir ise bu sefer de tabloda görüldüğü gibi ders veya yabancı dil verisi kadar kayıt oluşturulması gerekecek ve bu durum veri tekrarına neden olacaktır.

28 Örneğin Ayşe Mutlu adlı öğrenci iki ders almakta ve bir tane de yabancı dil bilmektedir. Tabloda her ders kaydının olduğu satıra ayrıca yabancı dil bilgisi eklenmelidir. Oluşan tablo dördüncü normal forma göre düzenlenecek olursa, ders ve yabancı dil olarak iki tabloya bölünmelidir. Ders tablosu "Öğrenci No", "Adı", "Soyadı" ve "Ders" alanlarından, yabancı dil tablosu ise "Öğrenci No", "Adı", "Soyadı" ve "Yabancı Dil" alanlarından oluşacaktır.

29

30

31 5. NORMALİZASYON KURALI (BEŞİNCİ NORMAL FORM) Veritabanında bulunan tablolarda veri tekrarlarını ortadan kaldırmak amacı ile uygulanmaktadır. Dördüncü normal formda kaldırılamayan veri tekrarlarını ortadan kaldırmak için beşinci normalizasyon kuralı uygulanır. Beşinci normalizasyon kuralında tablo mümkün oldukça küçük parçalara bölünerek veri tekrarı ortadan kaldırır. Örneğin belirli firmaların ürünlerini satan bayileri ve bilgilerini gösteren tabloyu inceleyecek olursak. Bayiler birden çok firmanın birden çok ürününü satmaktadır. Bayilerin iki farklı firmanın ürettiği iki ayrı ürünü sattığını düşünürsek, oluşturulacak tablo;

32 Ancak bu şekilde oluşturulan tabloda "Firma 1" in "Ürün 1" i "Firma2" nin ise "Ürün2" yi ürettiği, "Bayii" ve "Bayi2" nin de sadece birer ürün satmakta olduğu görülmektedir. Bu şekilde oluşturulan tabloda gerekli veriler eksik kalmaktadır. Tabloyu genişletecek olursak;

33 Bu şekilde oluşan tablo bayiler ile ilgili tüm verileri içermekte ama veri tekrarı oluşmaktadır. Beşinci normal forma dönüştürmek için bu tablo üç tabloya bölünmelidir. Bölünen üç tabloda hem hangi bayinin hangi firmalar ile bağlantılı olduğunu, hem de hangi ürünleri sattığını ve hangi firmaların da hangi ürünleri ürettiğini gösterebilmekteyiz. Bu şekilde oluşturulan tablo beşinci normal forma uymaktadır.

34 BOYCE-CODD NORMAL FORMU Boyce-Codd normal form 1974'te Edgar Frank Codd ve Raymond Boyce tarafından geliştirilmiştir. Geliştirilen bu form yapısında amaç ilişkisel veritabanında oluşabilecek mantıksal hataları engellemektir. Boyce- Codd normal form yapısında, veritabanları birinci, ikinci ve üçüncü normal forma da uymak zorundadır. Bu formda belirleyici tüm alanların anahtar alan olması gerekmektedir. Örneğin öğrenci, bölüm ve danışman arasındaki ilişkiyi incelersek, oluşturulacak tablo "Öğrenci No", "Adı", "Soyadı", "Bölüm" ve "Danışman" alanlarını içerecektir.

35 Her bir satırdaki her alan sadece tek bir veri içermektedir. Bu nedenle birinci normal forma uymaktadır. Anahtar alan olmayan tüm alanlar anahtar alana bağlanmaktadır. Kısmi bir bağımlılık içermemektedir. Bu nedenle ikinci normal forma uymaktadır. Anahtar olmayan bir alan anahtar olmayan diğer bir alan ile bağlantılı değildir. Bu nedenle üçüncü normal forma uymaktadır.

36 Tablo üç normal formada uymaktadır ancak tabloda örneğin Ayça Yılmaz silindiği takdirde "Bölüm3" bilgileri de silinecektir. "Bölüm3" 'e yeni bir öğrenci kayıt olana kadar veritabanında "Bölüm3" kayıtlı olmayacaktır. Bu nedenle Boyce-Codd normal formuna göre tablo öğrenci-bölüm ve danışman-bölüm olarak iki ayrı tabloya bölünmelidir. Bu şekilde oluşturulan tablolar Boyce-Codd normal forma uymaktadır.

VERİTABANI Veritabanı Tasarımı

VERİTABANI Veritabanı Tasarımı VERİTABANI Veritabanı Tasarımı TASARIM BASAMAKLARI Güçlü ve performanslı bir veritabanı için gerçekçi ve disiplinli bir tasarım oluşturulmalıdır. Veritabanı oluşturulurken belirli kurallara uyulması gerekir.

Detaylı

Veri Tabanı Hafta Dersi

Veri Tabanı Hafta Dersi Veri Tabanı - 1 4. Hafta Dersi Dersin Hedefleri Fonksiyonel Bağımlılık Veri Tabanı Normalizasyonu Amaçları Kuralları Örnekleri Uygulanması Fonksiyonel Bağımlılık R nin ilişkiyi(relation) ; A ve B nin bir

Detaylı

Fonksiyonel(İşlevsel) Bağımlılık

Fonksiyonel(İşlevsel) Bağımlılık Fonksiyonel(İşlevsel) Bağımlılık R nin ilişkiyi(relation) ; A ve B nin bir attribute yada attribute setini temsil ettiğini düşünelim. Eğer R ilişkisinde her bir A değeri, tam olarak bir B değerine işaret

Detaylı

İLİŞKİSEL VERİTABANLARI

İLİŞKİSEL VERİTABANLARI İLİŞKİSEL VERİTABANLARI Veritabanı Nedir? Veritabanı (database) en basit şekliyle verilerin belirli bir düzene göre tutulduğu, depolandığı bir sistemdir. İlişkisel Veritabanı Nedir? İlişkisel veritabanlarındaki

Detaylı

2. NORMALİZASYON. Normalizasyon, taslak veri tabanı üzerinde birtakım işlemler yapılarak taslağı son haline yaklaştırma yöntemidir.

2. NORMALİZASYON. Normalizasyon, taslak veri tabanı üzerinde birtakım işlemler yapılarak taslağı son haline yaklaştırma yöntemidir. 2. NORMALİZASYON İlişkisel veri tabanları tasarlanırken verilerin gereksiz tekrarını, bilgilerin kaybını önlemek amacıyla normalizasyon işlemi uygulanması gerekir. Normalizasyon işlemi uygulanarak da ilişkilerin

Detaylı

İşlevsel Bağımlılık. DAĞITIM (müşteri_no, şehir_kodu, şehir_adı, gönderi_no, miktar)

İşlevsel Bağımlılık. DAĞITIM (müşteri_no, şehir_kodu, şehir_adı, gönderi_no, miktar) İşlevsel Bağımlılık R bir ilişki şeması, X ve Y nitelik kümeleri ise R nin alt kümeleri olsun (X R, Y R). Eğer X nitelik kümesinin değerleri Y nitelik kümesinin değerlerini belirliyorsa (X in her farklı

Detaylı

Veritabanı ve Yönetim Sistemleri

Veritabanı ve Yönetim Sistemleri Veritabanı ve Yönetim Sistemleri Öğr. Gör. M. Mutlu YAPICI Ankara Üniversitesi Elmadağ Meslek Yüksekokulu Ders İzlencesi Hafta Modüller/İçerik/Konular 1. Hafta Temel Kavramlar 2. Hafta Normalizasyon 3.

Detaylı

Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Tasarımı) Normalizasyon

Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Tasarımı) Normalizasyon Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Tasarımı) Normalizasyon Konular Normalizasyon Birinci Normal Form(1NF) Normalizasyon Neden Yararlıdır? İşlevsel Bağımlılık İkinci Normal Form(2NF) Üçüncü Normal

Detaylı

VERİTABANI Veritabanı Yönetimi

VERİTABANI Veritabanı Yönetimi VERİTABANI Veritabanı Yönetimi YAPILANDIRILMIŞ SORGULAMA DİLİ (SQL) Veritabanı yönetimi, veritabanının yapısal özelliklerini belirtmek ve değiştirmek, veritabanına kullanıcı erişimlerini ve yetkilerini

Detaylı

Veritabanı Tasarımı. Sütun Değerlerini Güncelleme ve Satırları Silme

Veritabanı Tasarımı. Sütun Değerlerini Güncelleme ve Satırları Silme Veritabanı Tasarımı Sütun Değerlerini Güncelleme ve Satırları Silme Konular UPDATE komutunu oluşturmak ve çalıştırmak DELETE komutunu oluşturmak ve çalıştırmak Tabloda güncelleme yapmak ya da veri silmek

Detaylı

2 İlişkisel Veritabanı Tasarımı ve Normalizasyon. Veritabanı 1

2 İlişkisel Veritabanı Tasarımı ve Normalizasyon. Veritabanı 1 2 İlişkisel Veritabanı Tasarımı ve Normalizasyon Veritabanı 1 Veritabanı Tasarımı Tasarım yapılırken izlenecek adımlar; Oluşturulacak sistemin nelerden oluşması gerektiği ve hangi işlemlerin hangi aşamalarda

Detaylı

Veritabanı sistemlerinde veri bütünlüğünü sağlayabilmek için CONSTRAINTS olarak adlandırılan bazı zorlayıcı ifadeler kullanılabilir.

Veritabanı sistemlerinde veri bütünlüğünü sağlayabilmek için CONSTRAINTS olarak adlandırılan bazı zorlayıcı ifadeler kullanılabilir. VERİ BÜTÜNLÜĞÜ VTYS lerde veri bütünlüğünü sağlamanın iki temel yolu vardır; Tanımlanabilir veri bütünlüğü ve prosedürel veri bütünlüğü. Tanımlanabilir veri bütünlüğü, tanımlanan nesnelerin kendi özellikleri

Detaylı

VERİTABANI YÖNETİMİ. Veritabanı Normalizasyonu 5.HAFTA. Veritabanı Yönetimi Prof. Dr. İbrahim Çil

VERİTABANI YÖNETİMİ. Veritabanı Normalizasyonu 5.HAFTA. Veritabanı Yönetimi Prof. Dr. İbrahim Çil VERİTABANI YÖNETİMİ Veritabanı Normalizasyonu 5.HAFTA Normalizasyon Normalizasyon, bir veritabanındaki verileri düzene koyma işlemidir. Normalizasyon, veri tabanlarında çok fazla sütun ve satırdan oluşan

Detaylı

Herhangi bir tablonun tekrarlı veriler içerdiği duruma birinci normal form denir. Birinci normal formu Aşağıdaki tablo ile ele alacağız.

Herhangi bir tablonun tekrarlı veriler içerdiği duruma birinci normal form denir. Birinci normal formu Aşağıdaki tablo ile ele alacağız. Normalleştirme ve Uygulaması Normalleştirme Neden Uygulanır: İlişkisel veritabanı oluşturmak için normalleştirmeyi bilmek çok önemlidir. Normalleştirme işlemini anlayabilmek için ise fonksiyonel bağımlılık

Detaylı

YAYINLANAN RAPORLAR FORMU EĞİTİM DOKÜMANI

YAYINLANAN RAPORLAR FORMU EĞİTİM DOKÜMANI YAYINLANAN RAPORLAR FORMU 1905.023.2015 İÇİNDEKİLER 1. DOKÜMAN SÜRÜMLERİ... 4 2. YAYINLANAN RAPORLAR... 5 2.1 Yayınlanan Raporlar Formu Ana Ekranı... 5 2.2 Yayınlanan Raporları Listeleme... 5 2.3 Yayınlanan

Detaylı

ICATT ÇEVİRİ UYGULAMASI SİSTEM MİMARİSİ VE VERİTABANI TASARIMI

ICATT ÇEVİRİ UYGULAMASI SİSTEM MİMARİSİ VE VERİTABANI TASARIMI ICATT ÇEVİRİ UYGULAMASI SİSTEM MİMARİSİ VE VERİTABANI TASARIMI İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ 1.1. KAPSAM 1.2. SİSTEM ÖZETİ 1.3. DOKÜMAN ÖZETİ 2. ÇALIŞMA KONSEPTİ 2.1. Yeni Kullanıcı Oluşturmak 2.2. Şirket Bilgilerini

Detaylı

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ Melih BÖLÜKBAŞI

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ Melih BÖLÜKBAŞI VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ Melih BÖLÜKBAŞI Dersin Hedefleri Veri Tabanı Kullanıcıları Veri Modelleri Veri Tabanı Tasarımı İlişkisel VT Kavramsal Tasarımı (Entity- Relationship, ER) Modeli VT KULLANICILARI

Detaylı

VET ON KULLANIM KLAVUZU

VET ON KULLANIM KLAVUZU VET ON KULLANIM KLAVUZU TEMEL KULLANIM BİLGİLERİ Sürüm: Ön İzleme.1 Not: Ön İzleme sürümü için oluşturulmuş dokümandır. Release sürüm notlarını içermez. Zaman içerisinde klavuz içerisinde yer alan bilgiler

Detaylı

BTP 209 SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI

BTP 209 SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI BTP 209 SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI VERİ TABANLARI VE VERİ TABANI YÖNETİMİ Dr. Önder EYECİOĞLU 2012 VERİ TABANI VE VT YÖNETİMİ Veri Tabanı (DB), birbiriyle ilişkili verileri yönetmek ve sunmak için kullanılan

Detaylı

HASTANE OTOMASYONU VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ TEMEL VERİTABANI KAVRAMLARI

HASTANE OTOMASYONU VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ TEMEL VERİTABANI KAVRAMLARI VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ HASTANE OTOMASYONU Öğr. Gör. Handan ÇETİNKAYA İstanbul Gelişim Üniversitesi Günümüzde en basitinden en karmaşığına kadar pek çok veritabanı mevcuttur. En basiti Microsoft

Detaylı

3. Hafta Tablo İşlemleri BPR255 Veritabanı. Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1. Tablo İşlemleri. 1.2. Kısıtlamalar (Constraints)

3. Hafta Tablo İşlemleri BPR255 Veritabanı. Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1. Tablo İşlemleri. 1.2. Kısıtlamalar (Constraints) Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1. Tablo İşlemleri 1.1. Tablo Oluşturma 1.2. Tablo Oluşturmada Kısıtlamalar Constraints 1.3. Tablo Silme a. NULL, NOT NULL b. PRIMARY KEY c. UNIQUE d. FOREIGN KEY e. CHECK f.

Detaylı

VERĐTABANI YÖNETĐM SĐSTEMLERĐ

VERĐTABANI YÖNETĐM SĐSTEMLERĐ VERĐTABANI YÖNETĐM SĐSTEMLERĐ Öğr.Gör. Sedat Telçeken ANADOLU ÜNĐVERSĐTESĐ FEN FAKÜLTESĐ MATEMATĐK BÖLÜMÜ 2005 2006 Bahar Dönemi Varlık-Bağıntı modeli için en önemli derece bağıntıların 1NF olmasıdır.

Detaylı

Bölüm 1: Veritabanı Yönetim Sistemlerine Giriş

Bölüm 1: Veritabanı Yönetim Sistemlerine Giriş Bölüm 1: Veritabanı Yönetim Sistemlerine Giriş -1- Dr. Serkan DİŞLİTAŞ 1.1. Veri ve Bilgi (Data & Information) Hesaplama, saklama gibi çeşitli işlemler amacıyla bilgisayara verilen sayı, yazı, resim, ses,

Detaylı

BĐL378 - VERĐTABANI YÖNETĐM SĐSTEMLERĐ

BĐL378 - VERĐTABANI YÖNETĐM SĐSTEMLERĐ BĐL378 VERĐTABANI YÖNETĐM SĐSTEMLERĐ Öğr.Gör.Sedat TELÇEKEN ANADOLU ÜNĐVERSĐTESĐ FEN FAKÜLTESĐ MATEMATĐK BÖLÜMÜ 2005 2006 Bahar Dönemi VTYS, çeşitli kullanıcı ve uygulamaların veritabanını tanımlama, biçimleme,

Detaylı

Veritabanı Tasarımı. NOT NULL ve UNIQUE Kısıtlamaları Tanımlama

Veritabanı Tasarımı. NOT NULL ve UNIQUE Kısıtlamaları Tanımlama Veritabanı Tasarımı NOT NULL ve UNIQUE Kısıtlamaları Tanımlama NOT NULL ve UNIQUE Kısıtlamaları Tanımlama Konular Kısıtlama terimini veri bütünlüğü ile ilişkilendirerek tanımlama Sütun seviyesinde ve tablo

Detaylı

SORGULAR VE ÇEŞİTLERİ II

SORGULAR VE ÇEŞİTLERİ II Ünite 8 SORGULAR VE ÇEŞİTLERİ II Öğr. Gör. Kemal ÖZCAN Bu ünitede, Sorgular ve Çeşitleri konusu ele alınacaktır. Yapılacaklar Burada yazılan SQL ifadeleri MS SQL SERVER, ORACLE ve MySQL veritabanı sistemlerinin

Detaylı

Bu işleçlerin dışında, aşağıda belirtilen karşılaştırma işleçlerinden de yararlanılır.

Bu işleçlerin dışında, aşağıda belirtilen karşılaştırma işleçlerinden de yararlanılır. 18 SQL SORGU DİLİ SQL (Structured Query Language) yapısal sorgu dili, veritabanı yönetim sistemlerinin standart programlama dili olarak bilinmektedir. SQL dilinin Access içinde sorgu pencerelerinde veya

Detaylı

Tablolar Arası İlşikiler ve Alan Özellikleri Siparis.musteri_no musteri.musteri_no Siparis.urun_kodu musteri.urun_kodu

Tablolar Arası İlşikiler ve Alan Özellikleri Siparis.musteri_no musteri.musteri_no Siparis.urun_kodu musteri.urun_kodu SQL'DE VERİ İŞLEME KOMUTLARI SQL'de verileri işlemek için kullanılan komutlara DML (Data Manipulation Language Veri İşleme Dili) denilmektedir. Bu komutlar ile oluşturulan ifadeler tablolara kayıt eklemek,

Detaylı

VERİ TABANI ve YÖNETİMİ

VERİ TABANI ve YÖNETİMİ VERİ TABANI ve YÖNETİMİ Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 2 BÖLÜM -12- TETİKLEYİCİ (TRIGGER) 3 Giriş Trigger lar Trigger lar Ne Zaman Kullanılmalıdır? Klasik Trigger ların Özellikleri

Detaylı

Veritabanı Tasarımı. Basit Eşleme: Dönüşüm İşlemi

Veritabanı Tasarımı. Basit Eşleme: Dönüşüm İşlemi Veritabanı Tasarımı Basit Eşleme: Dönüşüm İşlemi Amaç Bu ders aşağıdaki hedefleri kapsamaktadır: Kavramsal model ile fiziksel modeli ayırt etme İki model arasındaki terminoloji eşleşmesini uygulama Tablolar

Detaylı

BAŞVURU SAHİBİ GERÇEK PAYDAŞ İŞLEMLERİ

BAŞVURU SAHİBİ GERÇEK PAYDAŞ İŞLEMLERİ TÜBİTAK - BİLGEM YAZILIM TEKNOLOJİLERİ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ (YTE) T.C. KALKINMA BAKANLIĞI İZLEME, DEĞERLENDİRME VE ANALİZ DAİRESİ BAŞKANLIĞI KALKINMA AJANSLARI YÖNETİM SİSTEMİ PROJESİ BAŞVURU SAHİBİ GERÇEK

Detaylı

3. Hafta Tablo İşlemleri BPR255 Veritabanı Yönetim. Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1. Tablo İşlemleri

3. Hafta Tablo İşlemleri BPR255 Veritabanı Yönetim. Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1. Tablo İşlemleri Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1. Tablo İşlemleri 1.1. Tablo Oluşturma 1.2. Tablo Oluşturmada Kısıtlamalar Constraints 1.3. Tablo Silme a. NULL, NOT NULL b. PRIMARY KEY c. UNIQUE d. FOREIGN KEY e. CHECK f.

Detaylı

Veri Tabanı-I 4.Hafta

Veri Tabanı-I 4.Hafta Veri Tabanı-I 4.Hafta Normalizasyon(Normalleştirme) 1 Normalleştirme Normalleştirme, bir veritabanındaki verileri düzene koyma işlemidir. Tablolar oluşturmak ve bu tablolar arasında hem verileri koruyacak

Detaylı

bizmed Versiyonu ile Stok İşlemlerinde Yapılan Değişiklikler

bizmed Versiyonu ile Stok İşlemlerinde Yapılan Değişiklikler Son Kullanma Tarihi = SKT bizmed 3.8.0.0 Versiyonu ile Stok İşlemlerinde Yapılan Değişiklikler Yeni versiyonla yapılan değişikliklerin asıl amacı; 1. Stokların takibinde UBB ye göre stokları çoğaltmadan

Detaylı

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ Veri Tabanı Nedir? Sistematik erişim imkânı olan, yönetilebilir, güncellenebilir, taşınabilir, birbirleri arasında tanımlı ilişkiler bulunabilen bilgiler kümesidir. Bir kuruluşa

Detaylı

Veri Tabanı Hafta Dersi

Veri Tabanı Hafta Dersi Veri Tabanı - 1 2. Hafta Dersi Dersin Hedefleri Geleneksel Dosya Sistemleri Veri Tabanı Kavramları Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Veri Modelleri Veri nedir? Bilgisayarlarda veri nasıl saklanır? Bilgisayarlardaki

Detaylı

AYDES PROJESİ HIZLI RAPORLAR FORMU EĞİTİM DOKÜMANI

AYDES PROJESİ HIZLI RAPORLAR FORMU EĞİTİM DOKÜMANI AYDES PROJESİ HIZLI RAPORLAR FORMU 2005.0203.2015 İÇİNDEKİLER 1. DOKÜMAN SÜRÜMLERİ... 4 2. HIZLI RAPORLAR... 5 2.1 Hızlı Raporlar Formu Ana Ekranı... 5 2.2 Hızlı Raporları Listeleme... 5 2.3 Hızlı Rapor

Detaylı

SQL Komutları (2) Uzm. Murat YAZICI

SQL Komutları (2) Uzm. Murat YAZICI SQL Komutları (2) Uzm. Murat YAZICI Sıralama Sıralama işlemi için SELECT ifadesinde ORDER BY kullanılır. Bu ifadede ASC kelimesi kullanılırsa sıralama küçükten büyüğe doğru (A-Z), DESC kullanılırsa büyükten

Detaylı

Veritabanı Tasarımı. Birincil Anahtar, İkincil Anahtar ve Kontrol Kısıtlamaları

Veritabanı Tasarımı. Birincil Anahtar, İkincil Anahtar ve Kontrol Kısıtlamaları Veritabanı Tasarımı Konular Birincil Anahtar, İkincil Anahtar ve Kontrol Kısıtlamasını tanımlamak ve örnek vermek Birincil Anahtar, İkincil Anahtar ve Kontrol Kısıtlamasının amacını tanımlamak CREATE TABLE

Detaylı

KISITLAMALAR (CONSTRAINT)

KISITLAMALAR (CONSTRAINT) KISITLAMALAR (CONSTRAINT) Tablo alanlarına veri girişini kontrol etmeyi amaçlayan düzenlemelerdir. Bir alana girilen değerleri sınırlayan bu düzenlemeler kullanıcı hataları açısından önemlidir. Verilerin

Detaylı

VERİTABANI ORGANİZASYONU

VERİTABANI ORGANİZASYONU VERİTABANI ORGANİZASYONU Veri nedir? Olgu, kavram ya da komutların, iletişim, yorum ve işlem için elverişli biçimsel gösterimidir. Veriler ölçüm, sayım, deney, gözlem ya da araştırma yolu ile elde edilmektedir.

Detaylı

Veritabanı Tarihi. 1960s: Bilgisayarlar artan saklama kapasiteleri ile birlikte firmalar tarafından karşılanabilir hale gelmeye başladı

Veritabanı Tarihi. 1960s: Bilgisayarlar artan saklama kapasiteleri ile birlikte firmalar tarafından karşılanabilir hale gelmeye başladı History of the Database Timeline 1960s: Bilgisayarlar artan saklama kapasiteleri ile birlikte firmalar tarafından karşılanabilir hale gelmeye başladı 1970-72: E. F. Codd veritabanları için mantıksal yapıyı

Detaylı

BAŞVURU SAHİBİ KAYIT İŞLEMLERİ

BAŞVURU SAHİBİ KAYIT İŞLEMLERİ TÜBİTAK - BİLGEM YAZILIM TEKNOLOJİLERİ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ (YTE) T.C. KALKINMA BAKANLIĞI İZLEME, DEĞERLENDİRME VE ANALİZ DAİRESİ BAŞKANLIĞI KALKINMA AJANSLARI YÖNETİM SİSTEMİ PROJESİ BAŞVURU SAHİBİ KAYIT

Detaylı

SQL e Giriş. Uzm. Murat YAZICI

SQL e Giriş. Uzm. Murat YAZICI SQL e Giriş Uzm. Murat YAZICI SQL (Structured Query Language) - SQL Türkçe de Yapısal Sorgulama Dili anlamına gelmektedir ve ilişkisel veritabanlarında çok geniş bir kullanım alanına sahiptir. - SQL ile

Detaylı

AYNİ BAĞIŞ HİZMET GRUBU EĞİTİM DOKÜMANI

AYNİ BAĞIŞ HİZMET GRUBU EĞİTİM DOKÜMANI 14.07.2015 İÇİNDEKİLER 1. DOKÜMAN SÜRÜMLERİ... 4 2. AYNİ BAĞIŞ ÖZELLİKLERİ... 5 2.1. Ayni Bağış Hizmet Grubu Ana Ekranı... 5 2.2.1. Ayni Bağış Depo Bilgileri... 5 2.2.1.1. Ayni Bağış Depo Bilgileri Listeleme...

Detaylı

Tablolar Arası İlşikiler ve Alan Özellikleri. Şekil 1. Magaza veritabanının tabloları ve tablolar arasındaki ilişkiler

Tablolar Arası İlşikiler ve Alan Özellikleri. Şekil 1. Magaza veritabanının tabloları ve tablolar arasındaki ilişkiler SQL'de Veri İşleme Komutları SQL'de verileri işlemek için kullanılan komutlara DML (Data Manipulation Language Veri İşleme Dili) denilmektedir. Bu komutlar ile oluşturulan ifadeler tablolara kayıt eklemek,

Detaylı

Klinik veya poliklinik defterinde ilgili hasta bilgileri ekrandayken alt butonlardan Reçete butonuna basarak reçete formuna erişin.

Klinik veya poliklinik defterinde ilgili hasta bilgileri ekrandayken alt butonlardan Reçete butonuna basarak reçete formuna erişin. Klinik Poliklinik E-Reçete Modülüne Giriş Klinik veya poliklinik defterinde ilgili hasta bilgileri ekrandayken alt butonlardan Reçete butonuna basarak reçete formuna erişin. Klinik ve poliklinik reçete

Detaylı

1 Temel Kavramlar. Veritabanı 1

1 Temel Kavramlar. Veritabanı 1 1 Temel Kavramlar Veritabanı 1 Veri Saklama Gerekliliği Bilgisayarların ilk bulunduğu yıllardan itibaren veri saklama tüm kurum ve kuruluşlarda kullanılmaktadır. Veri saklamada kullanılan yöntemler; Geleneksel

Detaylı

İlköğretim Okullarının 4. Ve 5. Sınıf Öğretmenlerine Ve Öğrencilerine Mail Adresi Kılavuzu İÇİNDEKİLER Sistem Hakkında 1. Yapılacaklar 2. Sınıf Ekleme 3. Eklenen Sınıfa Öğretmen Atama 4. Sınıf Öğretmeni

Detaylı

Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 3

Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 3 Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 3 İçerik Web Tabanlı Veri Tabanı Sistemleri.! MySQL.! PhpMyAdmin.! Web tabanlı bir veritabanı tasarımı. R. Orçun Madran!2 Web Tabanlı Veritabanı Yönetim Sistemleri

Detaylı

Veritabanı Tasarımı. Yapay, Birleşik ve İkincil UID ler

Veritabanı Tasarımı. Yapay, Birleşik ve İkincil UID ler Veritabanı Tasarımı Amaç UID (eşsiz tanımlayıcı), ilişkisel veritabanı için çok önemlidir. Bir varlığın elemanlarından birini diğerlerinden ayırt yarayan bir veya birkaç değerin birleşimidir. Doğru niteliği

Detaylı

UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ

UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ ÜNİTE 2 VERİ TABANI İÇİNDEKİLER Veri Tabanı Veri Tabanı İle İlgili Temel Kavramlar Tablo Alan Sorgu Veri Tabanı Yapısı BAYBURT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ BİLGİSAYAR II HEDEFLER Veri tabanı kavramını

Detaylı

Bölüm 4: DDL Veri Tanımlama Dili

Bölüm 4: DDL Veri Tanımlama Dili Bölüm 4: DDL Veri Tanımlama Dili -43- Dr. Serkan DİŞLİTAŞ DDL (Data Definition Language Veri Tanımlama Dili : Bu kategorideki SQL komutları ile veritabanları, tablo, görünüm ve indekslerin yaratılması,

Detaylı

BAŞVURU SAHİBİ KAYIT İŞLEMLERİ

BAŞVURU SAHİBİ KAYIT İŞLEMLERİ TÜBİTAK - BİLGEM YAZILIM TEKNOLOJİLERİ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ (YTE) T.C. KALKINMA BAKANLIĞI İZLEME, DEĞERLENDİRME VE ANALİZ DAİRESİ BAŞKANLIĞI KALKINMA AJANSLARI YÖNETİM SİSTEMİ PROJESİ BAŞVURU SAHİBİ KAYIT

Detaylı

MS Access. üzerinde. defa çalıştırıldığında

MS Access. üzerinde. defa çalıştırıldığında 5.2. Veritabanı İşlemleri MS Access MS Access ilişkisel veritabanıdır. Yani verileri, birbirleriyle ilişkili tablolar t içerisinde saklar. Birçok veritabanı yönetim sistemi uygulama programlarının aksine,

Detaylı

Coğrafi Bilgi Sistemlerine Giriş. Ünite 5 - Veri Tabanı Yönetim Sistemleri

Coğrafi Bilgi Sistemlerine Giriş. Ünite 5 - Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Coğrafi Bilgi Sistemlerine Giriş Ünite 5 - Veri Tabanı Yönetim Sistemleri İçerik Temel kavramlar Veri tabanı modelleri Normalizasyon Coğrafi Bilgi Sistemlerinde veri tabanı yönetimi Temel kavramlar Veri

Detaylı

Veritabanı Tasarımı. Kartezyen Çarpım ve Join İşlemleri

Veritabanı Tasarımı. Kartezyen Çarpım ve Join İşlemleri Veritabanı Tasarımı Kartezyen Çarpım ve Join İşlemleri Konular Oracle özel join işlemlerini isimlendirme ve onların ANSI/ISO SQL: 1999 karşıtları Join durumlarının amacını açıklama Kartezyen çarpımdan

Detaylı

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ I. 4. VERİ TABANI TASARIMI ve NORMALİZASYONU

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ I. 4. VERİ TABANI TASARIMI ve NORMALİZASYONU BÖLÜM 4 4. VERİ TABANI TASARIMI ve NORMALİZASYONU 4.1. Veri Tabanı Tasarımı Iyi bir veritabanı tasarımı yapabilmek için yetenek, bilgi ve tecrübe çok önemlidir. Öncelikle, ilişkisel veritabanının tanımını

Detaylı

TAPU VE KADASTRO BİLGİ SİSTEMİ

TAPU VE KADASTRO BİLGİ SİSTEMİ TAPU VE KADASTRO BİLGİ SİSTEMİ MEKÂNSAL GAYRİMENKUL SİSTEMİ (MEGSİS) BAŞVURU, E-ÖDEME VE FEN KAYIT İŞLEMLERİ DOKÜMANI Sürüm: 0.1 Revizyon Bilgileri Revizyon No: Revizyon Tarihi Revizyonu Yapan Revizyon

Detaylı

BAĞIMSIZ DEĞERLENDİRİCİ KAYIT İŞLEMLERİ

BAĞIMSIZ DEĞERLENDİRİCİ KAYIT İŞLEMLERİ TÜBİTAK - BİLGEM YAZILIM TEKNOLOJİLERİ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ (YTE) T.C. KALKINMA BAKANLIĞI İZLEME, DEĞERLENDİRME VE ANALİZ DAİRESİ BAŞKANLIĞI KALKINMA AJANSLARI YÖNETİM SİSTEMİ PROJESİ BAĞIMSIZ DEĞERLENDİRİCİ

Detaylı

AGSoft Çocuk Gelişim Takip Programı Kullanım Kılavuzu

AGSoft Çocuk Gelişim Takip Programı Kullanım Kılavuzu Giriş Bölümü: Program ilk açıldığında karşımıza Kullanıcı Adı ve Şifre giriş bölümü gelir. Kullanıcı Adı: Programa giriş yapacak kullanıcının kodunu ve şifresini yazdıktan sonra Tamam tuşu ile programa

Detaylı

Birim EBYS Sorumlularının Yapması Gerekenler 2014

Birim EBYS Sorumlularının Yapması Gerekenler 2014 Birim Sorumlularının Dikkatine; Göndermiş olduğunuz kullanıcı verileri EBYS sunucusunun veritabanına atılmıştır. Bu verilerin uygulama ortamına taşınmadan önce yapmanız gereken işlemler aşağıda görsel

Detaylı

ARLAB ARaştırma LABoratuvar Projesi Kullanım Kılavuzu

ARLAB ARaştırma LABoratuvar Projesi Kullanım Kılavuzu 2014 ARLAB ARaştırma LABoratuvar Projesi Kullanım Kılavuzu İ.Ü. KURUMSAL OTOMASYON PROJESİ 1. GİRİŞ... 2 1.1 AMAÇ... 2 2. KULLANICI OLUŞTURMA VE SİSTEME GİRİŞ... 2 3. BİLGİ İŞLEMLERİ... 4 3.1 LABORATUVAR

Detaylı

İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü İşlemleri YÖNETİCİ MODÜLÜ Bölüm - 01

İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü İşlemleri YÖNETİCİ MODÜLÜ Bölüm - 01 0 İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü İşlemleri YÖNETİCİ MODÜLÜ Bölüm - 0 9 0 İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü İşlemleri Kullanıcı Girişi 2 3. Güvenlik Kodu örn;5622 alt tarafta bulunan kutuya yazılır.

Detaylı

TAPU VE KADASTRO BİLGİ SİSTEMİ

TAPU VE KADASTRO BİLGİ SİSTEMİ TAPU VE KADASTRO BİLGİ SİSTEMİ MEKÂNSAL GAYRİMENKUL SİSTEMİ (MEGSİS) BAŞVURU, E-ÖDEME VE FEN KAYIT İŞLEMLERİ DOKÜMANI Versiyon: 0.2 TC. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI TAPU ve KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MEGSİS

Detaylı

BAĞIMSIZ DEĞERLENDİRİCİ KAYIT İŞLEMLERİ KALKINMA AJANSLARI YÖNETİM SİSTEMİ PROJESİ

BAĞIMSIZ DEĞERLENDİRİCİ KAYIT İŞLEMLERİ KALKINMA AJANSLARI YÖNETİM SİSTEMİ PROJESİ TÜBİTAK - BİLGEM YAZILIM TEKNOLOJİLERİ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ (YTE) T.C. KALKINMA BAKANLIĞI İZLEME, DEĞERLENDİRME VE ANALİZ DAİRESİ BAŞKANLIĞI KALKINMA AJANSLARI YÖNETİM SİSTEMİ PROJESİ BAĞIMSIZ DEĞERLENDİRİCİ

Detaylı

ÖNEMLİ NOTLAR (OKUMADAN DEVAM ETMEYİNİZ)

ÖNEMLİ NOTLAR (OKUMADAN DEVAM ETMEYİNİZ) ÖNEMLİ NOTLAR (OKUMADAN DEVAM ETMEYİNİZ) Arkadaşlar, öncelikle sisteme giriş yapabilmek için, okulumuzun kodu ve DynEd okul yönetici şifresine ihtiyacımız var. DynEd okul yönetici şifresini bilmeyenler,

Detaylı

MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ KARA HARP OKULU DEKANLIĞI BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS TANITIM BİLGİLERİ

MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ KARA HARP OKULU DEKANLIĞI BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS TANITIM BİLGİLERİ MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ KARA HARP OKULU DEKANLIĞI BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf / Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS Veritabanı Yönetimi 4 / Bahar (3+0+0)

Detaylı

Veri tabanı içinde bulunan tablolardakibazı sütunlarda bulunan bilgilerin, herkes tarafından görülmesi istenmeyebilir.

Veri tabanı içinde bulunan tablolardakibazı sütunlarda bulunan bilgilerin, herkes tarafından görülmesi istenmeyebilir. View Oluşturma Sql komutlarından view oluşturma ve faydaları, myadminde gösterimi VİEW OLUŞTURMANIN YARARLARI 1. Veri güvenliği Veri tabanı içinde bulunan tablolardakibazı sütunlarda bulunan bilgilerin,

Detaylı

KBS TAŞINIR KAYIT VE YÖNETİM SİSTEMİ ONAYLI TİF/BAĞLI TİF/ZİMMET FİŞİ DÜZELTME VE SİLME İŞLEMLERİ KILAVUZU

KBS TAŞINIR KAYIT VE YÖNETİM SİSTEMİ ONAYLI TİF/BAĞLI TİF/ZİMMET FİŞİ DÜZELTME VE SİLME İŞLEMLERİ KILAVUZU KBS TAŞINIR KAYIT VE YÖNETİM SİSTEMİ ONAYLI TİF/BAĞLI TİF/ZİMMET FİŞİ DÜZELTME VE SİLME İŞLEMLERİ KILAVUZU I. HATALI TİFLERİN DÜZELTMEYE AÇILMASI DİKKAT! ÇOK ÖNEMLİ NOT: Düzeltmeye açılacak TİF lerin Harcama

Detaylı

Ekle sekmesindeki Tablolar grubundaki Tablo seçeneği ile tablo oluşturulur.

Ekle sekmesindeki Tablolar grubundaki Tablo seçeneği ile tablo oluşturulur. 4. EKLE SEKMESİ Ekle sekmesi Excel de tablo, grafik, köprü ve resim eklendiği sekmedir. 4.1. Tablolar Ekle sekmesindeki Tablolar grubundaki Tablo seçeneği ile tablo oluşturulur. Tablo oluşturulmak istenen

Detaylı

Microsoft SQL Server 2008 Oracle Mysql (Ücretsiz) (Uygulamalarımızda bunu kullanacağız) Access

Microsoft SQL Server 2008 Oracle Mysql (Ücretsiz) (Uygulamalarımızda bunu kullanacağız) Access Programlamaya Giriş VERİ TABANI UYGULAMASI ÖN BİLGİ Veritabanları, verilere sistematik bir şekilde erişilebilmesine, depolanmasına ve güncellenmesine izin veren, yüksek boyutlu veriler için çeşitli optimizasyon

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı Ara Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı Ara Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 GÜZ Yarıyılı 28-29 Ara. 2015 Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Indexler İndeks, tablolardan veri çekmek için gerekli sorgular çalıştırılırken gereken süreyi azaltmak amacıyla

Detaylı

4447 Sayılı Kanunun Geçici 10.Maddesi Sigortalı Giriş Uygulaması Kullanım Kılavuzu

4447 Sayılı Kanunun Geçici 10.Maddesi Sigortalı Giriş Uygulaması Kullanım Kılavuzu 4447 Sayılı Kanunun Geçici 10.Maddesi Sigortalı Giriş Uygulaması Kullanım Kılavuzu Bu doküman Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından hazırlanan 4447 Sayılı Kanunun Geçici 10.Maddesi doğrultusunda Sigortalı

Detaylı

Veri Bütünlüğü ve Constraint ler. Veritabanı 1

Veri Bütünlüğü ve Constraint ler. Veritabanı 1 Veri Bütünlüğü ve Constraint ler Veritabanı 1 Veri Bütünlüğü Veri bütünlüğü, bir tabloda veri güncelleme, silme veya ekleme gibi işlemler yapılırken diğer tablo ya da tablolardaki verilerin birbirleriyle

Detaylı

Veritabanı ve Yönetim Sistemleri

Veritabanı ve Yönetim Sistemleri Veritabanı ve Yönetim Sistemleri Öğr. Gör. M. Mutlu YAPICI Ankara Üniversitesi Elmadağ Meslek Yüksekokulu Ders İzlencesi Hafta Modüller/İçerik/Konular 1. Hafta Temel Kavramlar 2. Hafta Veri Modelleri 3.

Detaylı

ÜNİTE NESNE TABANLI PROGRAMLAMA I. Uzm. Orhan ÇELİKER VERİTABANI SORGULARI İÇİNDEKİLER HEDEFLER

ÜNİTE NESNE TABANLI PROGRAMLAMA I. Uzm. Orhan ÇELİKER VERİTABANI SORGULARI İÇİNDEKİLER HEDEFLER VERİTABANI SORGULARI İÇİNDEKİLER Select İfadesi Insert İfadesi Update İfadesi Delete İfadesi Verileri Sıralamak Verileri Gruplandırmak Veriler Üzerinde Arama Yapmak NESNE TABANLI PROGRAMLAMA I Uzm. Orhan

Detaylı

Fiyat Farkı Faturası

Fiyat Farkı Faturası Fiyat Farkı Faturası Ürün Grubu [X] Redcode Enterprise [X] Redcode Standart [X] Entegre.NET Kategori [X] Yeni Fonksiyon Versiyon Önkoşulu Uygulama 5.0.10 (Onaylı sürüm) Fiyat Farkı Faturası, kaydedilmiş

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü. Hasta Hakları ve Tıbbi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü. Hasta Hakları ve Tıbbi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı HASTA BAŞVURU BİLDİRİM SİSTEMİ (HBBS) KULLANIM KILAVUZU İÇİNDEKİLER (Başlık üzerine CTRL + Mouse sol tıklama ile ilgili sayfaya gidilir.) 1. HASTA BAŞVURU BİLDİRİM SİSTEMİ (HBBS) 3 2. PERSONEL GİRİŞİ/PERSONEL

Detaylı

10-Veri Tabanları. www.cengizcetin.net

10-Veri Tabanları. www.cengizcetin.net 10-Veri Tabanları 1 VERİ TABANI VERİTABANI (DATABASE) Birbiri ile ilişkili bir veya daha fazla tablodan oluşan bilgi topluluğudur. Veri tabanındaki tablolara ulaşılarak sorgulama yapılır ve istenilen bilgiler

Detaylı

KULLANIM KILAVUZU. Reserve Online Reservation Systems www.reserve.com.tr

KULLANIM KILAVUZU. Reserve Online Reservation Systems www.reserve.com.tr KULLANIM KILAVUZU Reserve Online Reservation Systems www.reserve.com.tr RESERVE ONLİNE REZERVASYON YAZILIMI KULLANIM KİTABI...3 ADMİN PANELİ... 3 Admin Panel Giriş (Login)... 3 Yönetim Paneli... 3 OTEL

Detaylı

VeritabanıYönetimi Varlık İlişki Diyagramları. Yrd. Doç. Dr. Tuba KURBAN

VeritabanıYönetimi Varlık İlişki Diyagramları. Yrd. Doç. Dr. Tuba KURBAN VeritabanıYönetimi Varlık İlişki Diyagramları Yrd. Doç. Dr. Tuba KURBAN VeritabanıTasarımı - Projenin tasarım aşamasında veritabanı tasarımı çok iyi yapılmalıdır. Daha sonra yapılacak değişiklikler sorunlar

Detaylı

Fiziki Varlık Yönetimi Yakıt Kontrol Modülü Kullanıcı Kitabı

Fiziki Varlık Yönetimi Yakıt Kontrol Modülü Kullanıcı Kitabı Fiziki Varlık Yönetimi Yakıt Kontrol Modülü Kullanıcı Kitabı Fiziki Varlık Yönetimi - Yakıt Kontrol Modülüne Genel Bakış Bu modül üzerinden şirket araçlarının harcanan yakıt giderleri periyodik olarak

Detaylı

SORGULAR. Öğr.Gör.Volkan Altıntaş

SORGULAR. Öğr.Gör.Volkan Altıntaş SORGULAR Öğr.Gör.Volkan Altıntaş SORGULAR VE ÇEŞİTLERİ Seçme Sorguları: En sık kullanılan sorgu türüdür. Seçme sorguları, bilgileri veri sayfası görünümü nde gösteren veri tabanı nesnesi türüdür. Sorgu,

Detaylı

GIDA İŞLETMELERİNİN MODERNİZASYON VERİ GİRİŞ İŞLEMLERİ

GIDA İŞLETMELERİNİN MODERNİZASYON VERİ GİRİŞ İŞLEMLERİ GIDA İŞLETMELERİNİN MODERNİZASYON VERİ GİRİŞ İŞLEMLERİ GİRİŞ Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmeliğin geçiş hükümleri gereği modernizasyon planı vermiş olan onaya tabi gıda işletmelerinin

Detaylı

e KAYIT UYGULAMASI KILAVUZU

e KAYIT UYGULAMASI KILAVUZU e KAYIT UYGULAMASI KILAVUZU (Resmi İlköğretim Okulları) 2009 2010 eğitim öğretim yılında ilköğretim okullarına yapılacak kayıtlarla ilgili esaslar İlköğretim Genel Müdürlüğü nün 26/03/2009 tarih ve 2009/30

Detaylı

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ II. 7. FORMLAR ve ACCESS PROGRAMINDA FORM OLUŞTURMA

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ II. 7. FORMLAR ve ACCESS PROGRAMINDA FORM OLUŞTURMA BÖLÜM 7 7. FORMLAR ve ACCESS PROGRAMINDA FORM OLUŞTURMA Bu ve bundan sonraki bölümlerde bir veritabanı üzerinde form ve rapor oluşturma konuları anlatılacaktır. Veritabanı üzerinde yapılabilecek işlemler;

Detaylı

Turkcell Hizmetleri Logo Ocak 2016

Turkcell Hizmetleri Logo Ocak 2016 Turkcell leri Logo Ocak 2016 İçindekiler j-guar TURKCELL HİZMETLERİ... 3 Fatura Eşleştirme Tabloları... 4 Online Fatura Aktarımları... 6 Fatura Şifre Talebi... 7 Turkcell leri 2 TURKCELL HİZMETLERİ j-guar

Detaylı

Aşağıdaki tabloyu inceleyin. Yeni kayıt girme, var olan bir kaydı silme veya güncelleme işlemlerini bu tabloya göre yapacağız.

Aşağıdaki tabloyu inceleyin. Yeni kayıt girme, var olan bir kaydı silme veya güncelleme işlemlerini bu tabloya göre yapacağız. Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1- Tabloya Veri (Yeni Kayıt) Ekleme 2- Kayıt Silme 3- Kayıt Güncelleme Aşağıdaki tabloyu inceleyin. Yeni kayıt girme, var olan bir kaydı silme veya güncelleme işlemlerini bu

Detaylı

BTP203 VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ

BTP203 VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ BTP203 VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ Öğr.Gör.Dr. Sedat TELÇEKEN ANADOLU ÜNİVERSİTESİ Porsuk M.Y.O. Bilg. Tekn. Bölümü 2011 2012 Güz Dönemi BÜTÜNLÜK KISITLAMALARI (Integrity Constraints) Bir VT depoladığı

Detaylı

Tekrar. Veritabanı 2

Tekrar. Veritabanı 2 Tekrar Veritabanı 2 Veritabanı Nedir? Veritabanı ortaya çıkış hikayesi Saklanan ve işlenen veri miktarındaki artış Veri tabanı olmayan sistemin verilerinin kalıcı olmaması. Veritabanı; tanım olarak herhangi

Detaylı

DESTEK DOKÜMANI. Hızlı üretim işlemleri için öncelikle mamul kartında bulunan Mamul Alt Malzemeleri penceresine aşağıdaki bilgiler girilmelidir.

DESTEK DOKÜMANI. Hızlı üretim işlemleri için öncelikle mamul kartında bulunan Mamul Alt Malzemeleri penceresine aşağıdaki bilgiler girilmelidir. Hızlı Üretim Fişleri Hızlı ve tek seviyeli üretim yapan işletmelerde üretim işlemine ait bilgiler, Hızlı Üretim Fişleri ile pratik olarak takip edilebilir. Hızlı üretim fişleri ile karma koli, mamul ve

Detaylı

Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Kavramı) Veri Modelleri

Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Kavramı) Veri Modelleri Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Kavramı) Veri Modelleri Konular Veritabanı Tasarım Aşamaları Veri Modeli Nedir? Veri Modeli Temel Bileşenleri İş Kuralları (Business Rules) İş Kurallarını Veri

Detaylı

verileceğinden reçete silinmesi durumunda ilaca ait tüm bilgilerinde kaybolacağı unutulmamalıdır.

verileceğinden reçete silinmesi durumunda ilaca ait tüm bilgilerinde kaybolacağı unutulmamalıdır. Reçete girilmesi ve hastaya ilaçların verilmesi 3 aşamadan oluşmaktadır. 1. AŞAMA 2.AŞAMA 3.AŞAMA 1.AŞAMA Reçete Giriş Reçete SUT Uygunluk Kontrolü Karekod Bilgisi Kontrolü(Satış Bildirimi) Satış Onay

Detaylı

İNTERNET PROGRAMLAMA 2 A S P. N E T. Marmara Teknik Bilimler MYO / Hafta 5 Veri Tabanı İşlemleri

İNTERNET PROGRAMLAMA 2 A S P. N E T. Marmara Teknik Bilimler MYO / Hafta 5 Veri Tabanı İşlemleri İNTERNET PROGRAMLAMA 2 A S P. N E T Marmara Teknik Bilimler MYO / Hafta 5 Veri Tabanı İşlemleri VERİTABANI BAĞLANTISI Site içindeki bilgilerin saklanması / düzenlenmesi ve kullanıcı etkileşiminin sağlanabilmesi

Detaylı

KATEGORİ MİZANI BAŞLARKEN KATEGORİ NEDİR? NEDEN N İHTİYAÇ DUYULUR?

KATEGORİ MİZANI BAŞLARKEN KATEGORİ NEDİR? NEDEN N İHTİYAÇ DUYULUR? KATEGORİ MİZANI Doküman Kodu : RNT-02 Açıklama : Vio Kategori Mizanı Kullanımı Kapsam : Vio Nitelikleri Revizyon No : 2 Yayın Tarihi : Aralık 2012 BAŞLARKEN SKOR YAZILIM tarafından geliştirilen ticari

Detaylı

Ücret Bütçe Simülasyonu

Ücret Bütçe Simülasyonu DESTEK DOKÜMANI Ürün Bölüm : Bordro Plus : Ücret Bütçe Simülasyonu Ücret Bütçe Simülasyonu İnsan Kaynakları Ücret Simülasyonu Genel bütçeye hazırlık için IK bölümlerinin ücret ve bordro maliyetlerini senaryolaştırabileceği

Detaylı

Veritabanı Tasarımı. İlişkisel Veritabanı Kavramlarına Giriş

Veritabanı Tasarımı. İlişkisel Veritabanı Kavramlarına Giriş Veritabanı Tasarımı İlişkisel Veritabanı Kavramlarına Giriş Amaç Bu ders aşağıdaki hedefleri kapsamaktadır: Birincil anahtar tanımlama İkincil anahtar tanımlama Sütun bütünlüğü kuralı tanımlama Satır,

Detaylı

EBE-368 Veri Tabanı Yönetim Sistemleri İlişkisel Model (The Relational Model)

EBE-368 Veri Tabanı Yönetim Sistemleri İlişkisel Model (The Relational Model) EBE-368 Veri Tabanı Yönetim Sistemleri İlişkisel Model (The Relational Model) Dr. Dilek Küçük İlişkisel Model [1] Günümüzde en yaygın kullanılan veri tabanı modelidir. Bir ilişkisel veri tabanı bir veya

Detaylı

Ses Dosyaları. Bilge kunduz ses dosyalarını ayırt edebilmek için ses dosyalarına en kısa nasıl bir ad vermelidir?

Ses Dosyaları. Bilge kunduz ses dosyalarını ayırt edebilmek için ses dosyalarına en kısa nasıl bir ad vermelidir? Ses Dosyaları Bilge Kunduz'un ses dosyası koleksiyonu çok karışmış. Dosya adı "Şarkı1(3).mp3", "güzel_muzik.mp3" veya "Bunu dinleme.mp3" şeklinde. Neyse ki, Bilge Kunduz ses dosyalarındaki mevcut bilgilere

Detaylı